MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 339
Dobrý den, rada bych se zeptala jake hrozi riziki po operaci fibroadenomu 3cm. Zda hrozi otok ruky, deformace prsu po operaci? Take bych rada vedela, jak dlouho trva hospitalizace a pote jak dlouho se musi po operaci zustat doma? Dekuji za odpoved
Odpověď: Vážená paní.Riziko po operaci fibroadenomu není jiné, než po jakékoli operaci pro nezhoubný nález v prsu. Otok ruky nehrozí, neboť nebude operováno v podpaždí (jde-li skutečně jen o fibroadenom).Je-li provedena operace šikovným chirurgem, nehrozí ani deformita prsu, malé jizvě se nevyhnete. V některých zařízením provádějí tuto operaci ambulantně, divila bych se , kdybyste měla být v nemocnici déle , než jednu noc. Nebude-li rána hnisat, není nutná žádná další domácí péče, maximálně den až dva po zákroku, podle toho, jak se budete cítit.. Zdravím, Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 338
Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat, jaké jsou normální hodnoty v krvi těchto látek: Er, Le, Hb, Htk a trombocytů. Od mého doktora vím, že mám hodnoty velmi nízké ale hodnotu bílých krvinek 461. Avšak nevím, jaké jsou normální hodnoty.

Předem děkuji za odpověď
Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Možná jste přehlédla, že jste položila dotaz do mamární poradny, což znamená do poradny, kde se řeší problematiky nemoci a zdraví ženských prsů. Bylo by velmi dobré, aby jste oslovila lékaře, který si u Vás nechal provést vyšetření krve a požádala ho o podrobný komentář. To nemůže udělat nikdo, kdo o Vás neví nic jiného, než hodnoty bílých krvinek. Když jako laik vezmete obvyklé hodnoty jednotlivých složek krve a budete to srovnávat s Vaším krevním obrazem, budete zmatená. Zdůrazňuji, že lékař, který provedl Vaše vyšetření je povinen Vám podat jednoznačné informace. Není-li toho schopen, vyměňte jej za jiného. Velice zdravím, Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 337
Dobrý den.Mám doporučenou operaci na zmenšení prsou za zdravotních důvodů,ale nemohu sehnat lekaře,který tuto provádí pro zdravotní pojiš´tovnu.Proplácí vůbec VZP takovou operaci?
Odpověď: Vážená paní. Zmenšovací operace je proplácena pouze tehdy, je-li prokázáno, že musela být provedena ze zdravotních důvodů.Znamená to, že byste měla mít v ruce potvrzení od neurologa nebo ortopeda, který popíše Vaše obtíže a dá je do souvislosti s nadměnou velikostí Vašich prsů. Jedině v tomto případě je pojišťovna ochotna operaci proplatit. Ideální a je jediné možné je spojit se s chirurgem na plastické chirurgii (v Praze například ve Vinohradské nemocnici) a ten Vám řekne detailněji jaké jsou Vaše možnosti. Zdůrazňuji, že operaci (jmenuje se redukční mamaplastika) provádí pouze chirurg pracující na oddělení plastické chirurgie.Přeji úspěšný výkon. Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 336
Dobrý den,je mi 38 let a loni mi odoperován fibroadenom.Nyní mám v místě jizvy další,dle sona:oválný hypoechogenní útvar hrubší struktury,vel.17x15x7 mm-v.s.fibroadenom.Byla mi navržena další operace.Myslíte,že je to nutné?Nebo mám zvolit raději pravidelné sledování?Může se fibroadenom,pokud se neodstraní,časem zvrhnout ve zhoubný nádor?Moc děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Vážená paní. Není mi úplně jasné, zda se v místě operace objevil nový fibroadenom, nebo, zda je možné předpokládat, že původní nález nebyl operativně odstraněn. Fibroadenomy rády recidivují ,nebo-li, rády se opakují na stejném míistě. Jde-li skutečně o pouze o fibroadenom, jeho zvrhnutí ve zhoubný nádor se nepředpokládá. Celosvětově není tendence fibroadenomy odstraňovat, někdy se provede biopsie tenkou jehlou, která pouze prokáže nezhoubný původ ložiska a ložisko se pak pouze sleduje. On totiž ani operativní výkon není vždy bez rizik. Platí dohoda, že se chirurgicky odstraňují fibroadenomy, které jsou větší než 30mm, nebo když si to žena vysloveně přeje. Ve Vašem případě bych nechala ložisko pouze sledovat, ale musela bych si být jistá, že jde skutečně jen o fibroadenom. Zdravím Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 334
Dobrý den, je mi 22 let, asi před 4 měsíci, jsem si v prsu nahmatala útvar, po UZ mi bylo sděleno, že jde o drobnou cystu, za měsíc mě čeká kontrola, vyměnila jsem antikoncepci a užívám Mastodynon gtt., při samovyšetření jsem zjistila, že při zmáčknutí obou bradavek vytéká průhledná sekrece, prsa nejsou nijak změněná ani bolestivá. Zajímalo by mě, o co může jít, zda je to nebezpečné. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivana
Odpověď: Milá Ivano, vše , co jste popsala, odpovídá hormonálním změnám - včetně průhledné sekrece, která po zmáčknutí vytéká z bradavek.Není tedy čeho se bát. Při kontrole položte lékaři dotaz, zda si je jistý, že jde jen o cystu.Doporučuji zbytečně nezkoušet přítomnost sekretu, mačkáním totiž dochází k udržování a dokonce vyvolávání sekrece.Mastodynon v kapkách může sekreci zmírnit a celkově srovnat hormonální změny. Zdravím Vás, Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 333
Dobrý den,je mi 44 let a chodím pravidelně na mamo i sono prsou.V pravo mám stacionární 12mmsolidní léze v HVK,patrněFA vHZK u dvorce další formaci v.s.FA,12mm podle sonografu a na mamografu je nález stacionární žlázově-tukový.Bez shluků susp mikrokalcifikací,bez nepřímých známek malignity.Výsledkem vyšetření jsou jen benigní změny bez známek malignity.Přesto mně můj gynekolog posílá do mamologické poradny prý pro moji jistotu.Mám tam jít nebo spoléhat na výsledky z mamo a sono?Děkuji za Vaší odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte důvěru ve screeningové mamografické pracoviště, kde jste byla vyšetřena, pak je mamární poradna zbytečná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 330
Dobrý,den je mi 36 let a chtěla bych vyšetření prsu,p. doktor mi napsal žádanku na ultrazvuk,poradil mi že si mám napsat na poukaz můžete mi jej poslat?,děkuji Véghová.
Odpověď: Dobrý den. Asi máte na mysli AVON poukaz pro preventivní vyšetřování prsů. Z našeho pracoviště (MOÚ Brno) ho ženám neposíláme, dostala byste ho u nás až na místě. Ale můžete kontaktovat přímo linku AVONu - tel 800 180 880. Tam Vám sdělí, jakým způsobem poukaz získat. Poukaz má hodnotu 200 Kč, takže o tuto částku se ženě snižuje platba za preventivní UZ nebo MG vyšetření prsů, které jinak stojí na různých screeningových pracovištích cca od 300 do 600 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 329
Dobrý den, je mi 33 let. Pod plochou bradavky pravého prsu (je trvale větší a těžší) po menstruaci tvrdší, nebolestivá místa,cca tam,kde je sinus.Na levém prsu nejsou.Mám se znepokojovat ? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Jste zdravotník, že mluvíte o sinu? Dotaz je pro mne malinko nesrozumitelný, ale usuzuji, že pohmatem máte oblast bradavky a okolí na pravé straně jiné než vlevo. Požádejte o vyšetření prsů svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 327
Dobrý den,
bylo mi provedeno UZ prsou se závěrem - pravděpodobně benigní. Děsí mě to slůvko pravděpodobně. Dle slov lékařky byly nalezeny 4 fibroadenomy. Je mi 22 let.Za jakých okolností by bylo lepší provést biopsii tkáně - a tedy histolog. vyš.? Děkuji za odpověď. S pozdravem I.D.
Odpověď: Dobrý den. Neděste se slůvka "pravděpodobně" - jedná se o běžnou klasifikaci výsledků. Pokud by měla vyšetřující lékařka podezření, že se může jednat o něco závažného, jistě by Vás hned k biopsii či jiným vyšetřením doporučila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 324
dobry den .
jaky je rozdil mezi mamografii a sono ?? docetla sem se ze se zenam mladsim nezli 40 let mamografie nedoporucuje?? je to tedy neco jineho nezli sono?? protoze se moje lekarka zdesila kdyz jsem ji rekla ze jsem na prohlidce prsou jeste nebyla .. je mi 25 let . dekuji moc
Odpověď: Dobrý den. Preventivní program pro vyšetřování prsů je v České republice určen ženám od 45-70 let. Prsy se preventivně v tomto věku vyšetřují mamograficky (tzv. screeningová mamografie) a ultrazvuk se může nebo nemusí doplnit (viz také dotaz č. 207). Ženy jiných věkových skupin a současně nerizikové se mohou nechat vyšetřit jako samoplátkyně ( o rizikovosti viz dotaz č.206). Takže pokud nejste riziková, tak pro Vás začíná preventivní program hrazený ze zdravotního pojištění až od 45 let věku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 323
Dobry den,
prosim Vas, asi 1,5 mesice pocituji na stejnem miste - z vnejsi casti smerem do stredu jednoho prsu, bolest. Nic jsem si v prsu nanahmatala, neprijde mi ani vice na pomhat bolestivy, ale je stale pritomna ta tahla, jakoby pichlava bolest.
Mam se nekde objednat na vysetreni a prip. u jakeho lekare? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou nejčastěji hormonální záležitostí. Pokud však chcete, můžete si nechat vyšetřit prsy ultrazvukem jako samoplátkyně na některém screeningovém centru.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 322
Dobrý den, je mi 51 let, jsem 10 let po hysteroktomii, beru Estrofem 2mg a každoročně chodím do ÚVN na MAMO i SONO(diagnóza N640, 1x mi dělali biopsii). Letos mi ale na gynekologii napsali poukaz s diagnózou Z12.3 a nechtějí mi napsat tu původní, s kterou bych mohla jít opět do ÚVN. Bohužel se Z12.3 musím jít jinam, kde nemají žádné podklady z předchozích vyšetření. Je to nelogické. Prosím o radu, zda jít jinam, či počkat další rok, kdy snad budu moct jít opět do ÚVN. Nechci nic promeškat, ale taky nechci vyšetření a odběry navíc. Děkuji za radu! Dana
Odpověď: Dobrý den, Dano. Naopak, správně Vás konečně lékař odesílá k preventivnímu vyšetření na screeningové centrum. Jsou to centra, která jsou zaměřena na preventivní vyšetřování prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 321
Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o odpověď na otázky, z jakých důvodů dochází k tvorbě mikrokalcifikací v prsu?, pakli nejsou odstraněny zmizí časem?, jsou v prsu rizikem vždy?,brání se jimi organizmus? Díky a přeji pěkné dny. Vlasta
Odpověď: Zdravím. Ne všechny mikrokalcifikace jsou samy o sobě nebezpečné ( jsou spíše metabolickou záležitostí). Víme však, že některé mikrokalcifikace mohou být doprovodným příznakem nádorového onemocnění, proto jim věnujeme zvýšenou pozornost. Mikrokalcifikace nacházíme nejen v prsu, ale i v jiných orgánech a během života se mohou měnit, přibývat i ubývat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 320
Dobrý den,je mi 28let,již 15 měsíců nekojím,teď mi z prsu při zmáčknutí bradavky vytéká bílá tekutina,mám před menstruaci.Jaká může být příčina?
Před 5 léty jsem byla na operaci taky pr. prsu,šlo o fibroadenom.Velmi děkuji za odpověď.Markéta
Odpověď: Zdravím Markéto. Příčina je spíše hormonální, jste poměrně krátce po skončení kojení...Není to nijak nebezpečná záležitost.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 319
Co znamená FIBROSNI DYSPLSIE
Odpověď: Zdravím. Neznamená to nic, co by Vás mělo zneklidňovat. Některými mamodiagnostiky je tak vyjadřována struktura prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 318
prosím o radu, je mi 38 let mám 3 leté dítě.Nevšímla jsem si rozdílu prsů v té době. Před rokem mi byla odstraněna děloha-myom,vaječníky ne.Asi před půl rokem jsem začala pociťovat, bolest levého prsa a má také více uzlin a žláz než pravé. Před měsícem jsem si zašla na mamograf a ultrazvuk a bylo mi řečeno, že v pohodě že je to jen zhuštěná tkáń a mám přijít za rok na ultrazvuk. Ale stejně mě to prso pobolívá někdy méně někdy více a opravdu je větší určitě o číslo. Menzes nemám tak přemýšlím nad tím je to možné že to dělají hormony, tu velikost i občasnou bolest?.
Odpověď: Zdravím. Je velmi pravděpodobné, že je to jen hormonální záležitost. Pokud Vám lékař sdělil po absolvovaném vyšetření, že je vše v pořádku, tak bych mu věřila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 317
Dobrý den, na žádost svého gynekologa jsem byla preventivně odeslána na sono obou prsů s tímto výsledkem - Oboustranně struktura žlázového parenchymu přiměřená, ložiskové změny neprokazuji, podkoží volné, uzliny - vpravo neprokazuji, vlevo v axile uzliny velikosti 15 x 5 mm, v oblasti nadklíčkové nezvětšeny. Asi před týdnem jsem měla něco jako střevní chřipku, je možné, že by byly uzliny zvětšené následkem toho, mám se nějak obávat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Dle textu, který uvádíte, jste zcela zdráva.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 316
dobrý den chtěla bych se zeptat,jaká je hodnota na těhotenství hcg v krevním obrazu? já mám 56 a nejspíš jsem těhotná děkuji
Odpověď: Dobrý den, otázka musí být směřován na Vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 315
Dobrý den,
maminka má rakovinu lymfatických uzlin a krve. Momentálně podstupuje chemoterapii. Existuje nějaká vhodná doplńková léčba(potravinové doplňky, bylinky), které by nějak v léčbě a její úspěšnosti pomohly? Mamince je 53let,a rakovina byla diagnostikována před 2 měsíci v poměrně ranném stadiu.
Děkuji čtenářka Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Obecně se to nedá říct, neboť ani některé vitamíny nejsou zcela vhodné. Při léčení nádorových onemocnění v nemocničních zařízeních je však tím lékařem, který léčí, navržena i určitá dieta nebo doplňky stravy, takže dotaz spíše směřujte na konkrétního onkologa, který maminku léčí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 314
Dobrý den. Jsem objednaná na záchovnou operaci s diagnozou Ca prsu I.dx - s nálezem vývodového ca středně diff. Je nutná následná léčba chemoterapií a ozařováním? Je vhodné si koupi Wobenzym, jak mi "zkušení" známí radí? Hradí vše Všeobecná pojišťovna? Nález je velký 2x3 cm bez vedlejších příznaků. Mám docela strach...Marie
Odpověď: Zdravím, Marie. Určitě je velmi dobré absolvovat celou léčbu, t.j. chirurgickou a chemoterapii s radioterapií - tato léčbě má nejlepší výsledky. Wobenzym má mírné protizánětlivé účinky, protinádorové nebyly zjištěny a nehradí ho pojišťovna. Navíc je hodně drahý, takže se domnívám, že byste finance měla spíše šetřit na jiné věci než na tyto léky (třeba na kosmetiku - jste žena a jistě se budete i do boudoucna chtít líbit).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 313
Dobrý den,je mi 44 a jsem týden po ozařování a chemoterapii děložního čípku.Operace nebyla.Trpím nažloutlým výtokem,takže mi při propuštění doporučili každý večer výplach hypermanganem.Bohužel ale musím říct,že to vůbec nezabírá. Kontrolu mám až 16.5.2007 .Prosím poraďte.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte čekat až do poloviny května - máte potíže, které neustupují, tak zavolejte svému gynekologovi nebo svému ošetřujícímu lékaři v nemocnici, že potíže nadále trvají. Buď si Vás pozve dříve nebo aspoň poradí, jak dál.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 312
Dobrý den, při kojení se mi na hrotu bradavky vytvořila veliká trhlinka, která se mi zacelila až po přeléčení antibiotiky tak, že se mi v místě trhlinky vytvořil jakoby druhý hrot bradavky. Gynekoložka mi po rychlé prohlídce přes stůl sdělila, že je to jen jizva a kosmetický problém. Přestože se stav už rok nemění, jsem stále nervózní. Mám lékařce věřit nebo se mám objednat do centra jako samoplátce? Je mi 30 let. Předem děkuji za odpověď. Pavla
Odpověď: Zdravím. Předpokládám podobně jako Vaše lékařka, že se jedná jen o jizvičku, zejména pokud uvádíte, že to máte asi rok. Vyšetření na screening. centru je v tomto případě bezcenné - toto je skutečně jen kosmetická záležitost. Pokud Vám vadí z hlediska estetiky, pak se spíše poraďte s kožním lékařem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 311
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli je mozne nahmatat tehotenstvi vnejsne ci vnitrne.dekuji
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, ale až od určité velikosti plodu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 310
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jednu věc. V rodině máme genetickou zátěž na rakovinu /ne rakovinu prsu/. Moje gynekoložka mi provedla vyšetření prohmatem a shledala že je vše v pořádku. I přesto bych ráda podstoupila preventivní vyšetření ultrazvukem /či mamografii/. Je mi 27 let.

Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den. Můžete, ale pouze jako samoplátkyně a pouze ultrazvukové vyšetření - viz odpověď dotazů č.115, 126 ( případně 131, 137, 206).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 309
Dobrý den, chci se zeptat, zda je nutné mít na vyšetření mamografem či sonem doporučení od gynekologa? Existuje v Prazě nějaké zařízení, které toto doporučení nevyžaduje? Předem Děkuji za odpověď. Veronika
Odpověď: Zdravím, Veroniko. Rozdíl je v tom, zda se jedná o preventivní vyšetřování nebo tzv. diagnostické ( u diagnostických je potřeba žádanka vždy). U preventivních rozlišujeme : pokud je ženě již 45 let a více, pak má nárok na screeningové vyšetření a k tomu je žádanka potřeba. Pokud je ženě méně než 45 nebo více než 70 let, tak žádanku nepotřebuje, ale preventivní vyšetření si musí platit sama. A aby to bylo ještě složitější, tak žena, která chce chodit preventivně každý rok, tak si vyšetření v meziročních intervalech musí platit také sama (bez žádanky) neboť zdravotní pojišťovny platí ženám preventivní vyšetřování ve dvouletých intervalech. Nahlédněte také na odpovědi dotazů č. 126 a 207.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 308
Dobrý den, je mi 49 let a sonu mi bylo zjištěno. převažuje tuková struktura na č.10 v tukové tkáni axilárně shluk mikrokalci´fikací na plše 3,4mm,dávající akustický stín,podkožně též v ZHQ patrný v tukové tkáni lipom ovelikosti 13x7mm v levém prsu v tukové tkáni též shluky mikrokalcifikací v zevních tak vnitřních kvadrantech.Závěr - četná ložiska mikrokalcifikací více vlevo, susp.lipom v ZHQ v pravo - je vhodná biopsie nebo jaký postup doporučujete chtěla jsem v září podstoupit zmenšení prsů vetších velikostí bude toto možné? Děkuji Hana Syrová
Odpověď: Dobrý den. K tomu závěru, který píšete, by mělo být správně připsáno asi toto : doporučuji (či nedoporučuji) bioptické ověření mikrokalcifikací. Plastickou operaci můžete podstoupit jen tehdy, nezjistí-li se nějaké onemocnění prsů. Proto, pokud mikrokalcifikace vypadají např. podezřele, je biopsie nutná. Z textu, který píšete, se mi ale nezdá, že by mikrokalcifikace byly podezřelé, to by to lékař napsal právě do závěru. Lipom je bezvýznamný nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 307
Dobrý den,
před dvěma lety u mé sestry (32 let) zjistily rakovinu prsu, jednalo se nejagresivnější typ nádoru, nyní je vpořádku a je zařazena do programu zkoušení nového léku. U mého dědy zjistily nyní nádor na prostatě a nyní dochází k Vám do Masarykova onkologického ústavu, kde se bude prováděna operace. Chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na nějaké důkladnější vyšetření z pohledu rodinného příslušníka a zda k tomu potřebuji doporučení od mého gynekologa. Děkuji za odpověď I.
Odpověď: Zdravím. Nesporně! Tedy odpovídám na to, zda máte nárok na nějaké důkladnější vyšetření. Nejprve by byla vhodná konzultace u genetika - tam se zjistí do jaké míry jste riziková atd. Žádanku do genetické ambulance Vám napíše Váš gynekolog nebo praktický lékař, pokud mu sdělíte, to co jste sdělila v tomto dotazu mně a požádáte ho o ni - pokud by s tím byly přesto nějaké problémy, napište mi znovu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 306
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 34 let, ukončila jsem kojení před rokem a nyní jsem po vyšetření mamografie + USG. Během kojení jsem trpěla častými záněty prsní žlázy.
Nález v DZK sytý cípatý stín vel. 17mm, dle USG nepravidelná hypoechogenita s částečnými echy, vel. 18mm, těsně naléhající na kůži, susp. infiltrace. Má cévní zásobení. Půjdu na biopsii. Mohu se zeptat co znamená termín sytý cípatý stín? Jsem znepokojena, zejéna údajem v nálezu o cévním zásobení. Děkuji Monika
Odpověď: Zdravím Moniko. Vyčkejte výsledků biopsie, která je ve Vašem případě velmi důležitá. Může se jednat o nádorek prsu, ale také nemusí. Podle toho, jaké buňky patolog v odebraném kousku tkáně z biopsie najde, se pak vše bude odvíjet dále.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 305
Dobrý den,
udělal se mi pupínek na břiše, který dost krvácel. Šla jsem na kožní a poslali mě na chirurgii, kde mě ho odstranili a poslali na histologii. Zpráva přišla, a doktor mi řekl, žez té zprávy nelze diagnostikovat. Chodím na kontroly jizvy. Mám docela strach a chtěla bych vědět co to znamená. Předem děkuji Vlasta
Odpověď: Dobrý den. Opět musím připomenout, že toto je prsní poradna, která neřeší všeobecné zdravotní problémy, ale primárně se zabývá prevencí nebo onemocněními prsů. Nemyslím si, že byste se měla obávat, jen mne překvapuje, že Vám ošetřující lékař řekl, že se z odebrané léze nedá nic diagnostikovat. Možná jste tomu neporozuměla dobře a mínil tím, že věc je natolik bezvýznamná, že se nejedná o nic, co by muselo být diagnosticky blíže vysvětlováno. Zeptejte se o tedy znovu, co Vám tedy vlastně vyřízli.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 304
Dobrý den, chci se zeptat- před rokem jsem se v prsu nehmatala kuličku a byla odeslána do Brna na Obilní trh, kde mi udělali sono i mamografii,plus kontrola za rok.Je mi 31let a v jednom prsu se mi během cyklu tvoří různé útvarky.Proto mi mamografii chtějí dělat i letos. Vy však uvádíte, že se v mém věku nedoporučuje.Trošku tomu nerozumím,vždyť Fakultní porodnice má být kvalitní pracoviště. Děkuji. Jitka
Odpověď: Dobrý den. Tak to mne moc mrzí, že zrovna toto pracoviště nedodržuje jasná pravidla hry. Je prostě špatně, že Vám nědo v 31 letech dělá preventivní mamografické vyšetření ! Pokud není z UZ vyšetření prsů jasné, o co se jedná, měla by být indikována biopsie nebo výjimečně magnetická rezonance prsů - to jsou však velmi řídké výjimky, kdy je potřeba něco u mladých žen došetřovat touto dosti drahou a časově náročnou metodou. V 99% případů dá UZ vyšetření prsů u mladých žen jasnou odpověď na to, zda je žena zdravá nebo nemocná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 303
dobrý den mám takový problém s přitelem se snažíme o miminko takže jsem vysadila antikoncepci. minulý týden jsem měla menstruaci a i když už mi dávno skončila tak so sexuálním styku krvácím jen trošku a chviličku.nevíte co by to mohlo být doufá že ne nic vážného děkuji za odpověd
Odpověď: Zdravím. Otázka je jednoznačně určena pro gynekologa a bez jeho vyšetření by Vám jistě ani on nebyl schopen odpovědět, zda se děje něco vážného nebo ne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 302
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá poznat těhotensví z obyčejného odběru krve???A ještě co to znamená,když jsem na kalhotkách objevila hodně světlé skvrny od krve...svůj první pohlavný styk jsem měla teprve nedavno...a menstruaci mám mít až za 14 dní...děkuji za odpověd.Je mi 15
Odpověď: Zdravím. Ano dá, ale odběr krve musít být k tomuto účelu, t.j. z každého odběru krve se automaticky nestanoví všechny testy, záleží na tom, proč se odběr krve dělal (za jakým účelem). Daleko jednodušší je koupit si v kterékoliv lékarně těhot. testy formou papírků. Nicméně toto je prsní poradna, nikoliv gynekologická, takže kontaktujte svého gynekologa, ten Vám na všechny dotazy jistě odpoví a věc vysvětlí, včetně případného výtoku z rodidel.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 301
Je mi 54 let, byla jsem odeslána svým lékařem do screning. centra. Před 2 roky byl nález negativní.
Odpověď: Děkuji za dopňující informace. Dala bych přenost tzv. biopsii core-cut pod stereotaktickou (STX) kontrolou nebo mamotomii pod STX kontrolou, pokud by bylo možno provést. Mikrokalciifkace však budou možná pro obě metody nedosažitelné, což se zpravidla definitivně zjistí až při vlastní přípravě na výkon a polohování vyšetřované ženy. Je možná i mamografická kontrola do roku - jen prsu, kde byly mikrokalcifikace zjištěny - záleží, jak se dohodnete se screeningovým centrem, které výkony navrhuje. Tam bych na Vašem místě směřovala své další konkrétní dotazy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 300
Dobrý den, na mammografii mi zjistili mikrokalcifikace přechodného charakteru, blízko hrudní stěny. Ultrazvuk nic neprokázal. Bylo mi doporučeno mamografické vyšetření opět za rok, nebo otevřená biopsie po stereotaktickém zaměření. Po konzultaci s mým ošetřujícím lékařem mi bylo sděleno, že místo je špatně přístupné a biopsii mi nedoporučil. Nevím, komu teď věřit.
Odpověď: Zdravím. Nepíšete kolik je Vám let, to při případném kontrolování mamografiemi také hraje roli. K případné biopsii by se spíše měl vyjádřit radiolog, který toto vyšetření doporučil, případně chirurg. Chápu to tak, že Vám nabídli buď sledování s kontrolním vyšetřením za rok nebo biopsii, kterou zmiňujete. Napište mi prosím, kolik je Vám let, a zda se vyšetření odhrála na screeningovém centru (nemusíte ho jmenovat).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 299
Dobry den, me mamce byl diagnostikovan nador prsu velky 25x22mm (horni zevni kvadrant).Ve zprave je napsano lalocnate hladce konturovane lozisko.
Histlogie: nizce difer. invazivni ca prevazne se solidni stavbou a fokalni fusicel. komponentou (8500/33). Muzete mi vysvetlit co to znamena,jak je to zavazne a co asi mamku ceka. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, mohu to přesně sdělit jen mamince a Vám pouze s jejím písemným souhlasem. Předpokládám však, že mamince nález především sdělil a vysvětlil onkolog nebo případně jiný lékař, který je teď jejím ošetřujícím lékařem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 298
Dobrý den, je mi 27 let a v podstatě od doby, kdy mi narostla prsa se mi občas vtahuje levá bradavka dovnitř. Když je mi ale například zima je normálně vzpřímená. Někde jsem četla, že vtahování bradavky může být jeden ze znaků nádoru. Tak jak to tedy je? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím. V tomto Vašem případě se nemusíte bát. Vtahování bradavky může být jedním z příznaků nádoru, nicméně bradavka zůstává fixovaná, takže nelze dosáhnout jejího vzpřímení - pak je tento příznak důležitý a takovou ženu je potřeba vyšetřit, zda se nejedná o počátek nádorového onemocnění.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 297
Dobrý den,před týdnem jsem přestala po roce kojit. V pravém prsu mám zatvrdlinu kterou masíruji, ale hned vedle ní mám větší bouličku, která se nepohybuje, je tvrdá a při zmáčknutí bolí.Je mi 26let.Mám jít k lékaři? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Určitě tyto Vaše potíže stojí za vyšetření lékařem. Navštivte svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil a případně Vás poslal na ultrazvukové došetření prsů, pokud to bude potřeba.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 296
Chtěla jsem se zeptat jestli patřím do rizikové skupiny pacietek s rakovinou prsu?Otcova sestra je po amputaci prsu ve věku 42 let,jeho teta na toto onemocnění zemřela.Já mám 36 let a zdravotné problémy se štítnou žlázou.mám 3 děti.Také jsem se chtěla zeptat jesli se můžu objednat na mamografické vyšetření sama bez doporučení obvodního nebo ženského lékaře.Kolik takové vyšetření stojí? Děkuji Laovská
Odpověď: Zdravím. To by musel zvážit u Vás genetik- můžete se obrátit na Vám nejbližší genetickou ambulanci s tímto dotazem. Preventivní vyšetření prsů si můžete hradit sama na nejbližším screeningovém centru, ale ve Vašem věku to bude preventivní UZ prsů, nikoliv mamografie. Ceny jsou uvedeny u dotazu č.120.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 295
Dobrý den, docházím skoro rok do hematologické ambulance, našla jsem si vzadu na krku, dost zvětšenou uzlinu,skoro měsíc jsem měla teploty, zjistili mi, že mám hypotyerozu, beru eurytrox, ale i nadále musím chodit na hem. k odběrům, bulka nezmizela a při poslední kontrole mi lékařka diagnozu vysvětlila s tím, že laboratoře mají jiné hodnoty tak musím, znovu na odběry. Je možné že mi něco zamlčuje? Nebo mi uzliny vznikají s nedostatku funkce št. žlázy? Endokrinoložka mi našla už druhou bulku na levé straně krku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím. Lékařka Vám zcela určitě nic nezamlčuje! To si žádný lékař nemůže dovolit. Musí Vás naopak v přijatelné formě informovat o Vašem stavu. Zatím jen vyšetřuje a hledá příčinu Vašich potíží. Možná bude nutná biopsie uzliny či její exstirpace (vyjmutí), aby se zjistilo, zda se nejedná ještě o další chorobu, která se štítnou žlázou např. vůbec nesouvisí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 294
Dobrý den.Je mi 20let a mám výraznou asymetrii prsou a proto přemýšlím o plastické operaci.Chci se zeptat jestli tento zákrok přeplácí pojišťovna, když jde o korekci.Děkuji za odpověď.Aneta
Odpověď: Dobrý den. Na to Vám dá odpověď - ale až po vyšetření prsů - plastický chirurg.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 293
Dobrý den. Před nedávnem jsem si u svého gynekologa zažádala o prev.vyš.prsou, dal mi žádanku a řekl, ať se objednám. Tak jsem tedy zašla do centra, kde se taková vyšetření provádí a oni mě automaticky objednali na ultrazvukové vyšetření, aniž by mi dali alespoň na výběr mezi mamogr.screeningem a tedy jen tímto ultrazvukem. Je mi 23 let, tak nevím, jestli to s tím nějak může souviset. Ale slyšela jsem, že ultrazvukové vyšetření není tak spolehlivé a neodhalí vše, co by mohlo být odhaleno právě mamogr.sreeningem. Co si tedy myslíte vy? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den. Udělali rozhodně správně, když Vám, 23leté ženě, nabídli UZ vyšetření prsů. Nahlédněte na odpovědi dotazů č.125, případně 207, 209. UZ prsů není nespolehlivá metoda nebo horší ve srovnání s mamografií. Každá z obou metod má své přednosti a pokud je lékař-mamodiagnostik kvalitní, pak jsou kvalitní i jeho výsledky, ať už vyšetřuje pomocí UZ nebo mamograficky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 292
mam potize se sekreci z prsou. pani lekarka na zaklade vysetreni krve vyloucila tehotenstvi DALA MI TZV. PROVOKACKU, ALE KRVACIM UZ 9dni s velkymi bolestmi bricha a zad
Odpověď: Zdravím. Pokud je sekrece z prsů krvavá, měla byste navštívit co nejdříve mamologickou poradnu. Pokud jde o krvácení z rodidel ( z Vašeho dotazu to není úplně jasné) pak Vás jistě Váš gynekolog (gynekokožka) vyšetří a případně - pokud to bude potřeba - odešle k hospitalizaci a léčbě.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 290
Dobrý den,je mi 27 let a chtěla bych se Vás zeptat, od Nového roku jsem přestala brát antikoncepci, předtím jsem jí brala 12 let, s přítelem se pokoušíme o miminko, ale zatím bez úspěchů. Pan doktor mi řekl, že povysazení antikoncepce je velká pravděpodobnost otěhotnění, ale nám se to bohužel nedaří. Zkoušeli jsme se milovat i v plodných dnech, ale bez úspěchu, mohla byste nám poradit, co dělat proto, aby se nám to podařilo? Nějaké vitamíny... Předem děkuju za Vaší odpověď
Odpověď: Dobrý den. Bohužel tady Vám neporadím, toto je parketa pro gynekologa, případně specializované gynekologické pracoviště, které se neplodností zabývá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 289
Dobrý den, jsem v péči hematologa s dg.monoklonární gamapatie nejasného významu, hodnota paraproteinu nyní kolem 6, v podpaží mám uzlinu velikosti 2 cm, nebolestivou, nyní na mamografu prohlédnutou včetně ultrazvuku, kontrola za rok. Na krku nezvětšené uzliny, ale v hojném počtu vpravo, hematolog doporučuje vyříznutí uzliny ke zhodnocení? Odeslána na UZ. Uzlinky jsou normální velikosti/hrášku/, bojím se, že když do mě říznou aby se "nerozjelo" něco, co na mě třeba číhá. Otec zemřel na RA plic. Prosím o váš názor a povzbudivou odpověď. Žena 54 let. Děkuji Svobodová.
Odpověď: Dobrý den, paní Svobodová. Povzbudivá můžu být, ale především musím odpovídat pravdivě. Lékař chce nepochybně exstirpací (vyjmutím) některé z uzlinek a jejím následným histologickým vyšetřením právě vyloučit, že se nejedná o závažnější chorobu. Rozhodně se tohoto zásahu nebojte, uzlinky jsou povrchově, jedná se o běžný drobný chirurgický výkon a rozhodně nevede k tomu, že by se tím "něco rozjelo".
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 288
Bude mě 31. Od kojení mě bolí prso. Nekojím už 4 roky. Změnila jsem antikoncepci(Yasminelle, podprsenky bez kostic, dlouhodobě pupalku s vit. E- bez efektu. útvar je velikosti fazole, stejné velkosti, pohyblivý, na pohmat velmi bolestivý. Někdy mě bolí celá ruka a v zádech. Bolest trvá i 14 dní v kuse, pak je měsíc klid a pak to bolí 3 týdny. Nezávisle na vybrání počtu pilulek. Mám se bát rakoviny? Mám jít na vyšetření?
Odpověď: Zdravím. Líčíte typické hormonálně závislé cyklické bolesti prsů - je to fyziologický stav, u některých žen prsy bolí více, u některých méně. Pohmatový nález, který také zmiňujete, velmi pravděpodobně také neznamená nic závažného, můžete však pro klid své duše navštívit gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 287
Dobrý den!Chtěla jsem se zeptat jestli má vliv to jestli jsem již měla pohlavní styk nebo ne na účinek očkování proti rakovině děložního čípku? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano má. U mladých dívek, které dosud nežijí pohlavním životem, je ochrana proti určitému typu rakoviny děložního čípku takřka stoporocentní. Znovu opakuji, že očkování nezabrání všem typům rakoviny, ale ochrání před tím, který bývá poměrně častý. Ženy, které již měly styk, jsou chráněny očkováním také, ale zde ochrana již není 100%, ale procentuálně něco nižší.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 286
Dobrý den,
prosím o sdělení Vašeho názoru, byla jsem odmítnuta po roce na vyšetření mamografu, s tím, že se tato vyšetření provádí 1x za 2 roky. Sdělovala jsem jim, že maminka zemřela na rakovinu prsu (64 let) a tetě (sestra mé matky, 54 let) byl v 11/2006 odstraněn prs s výskytem nádoru. Myslím si, že bych měla chodit na častější kontroly a ne až za 2 roky, jak mi bylo řečeno.
Děkuji
S pozdravem
Lenka Horňáková
Odpověď: Dobrý den. Pro mne by bylo důležité uvést, kolik je Vám let a zda jste na mamografii byla na některém screeningovém centru. Ale v téhle chvíli to není absolutně nezbytné, abych to věděla já.
Nahlédněte prosím na odpověď dotazu č. 250 a případně i 206 (131, 137). Podle toho, co uvádíte, byste měla být odeslána ke konzultaci na genetickou ambulanci a genetik posoudí, zda patříte do rizikové skupiny žen - pak byste byla skutečně sledována častěji a jinak než běžně ženy v mamografickém screeningu. Požádejte svého gynekologa nebo praktického lékaře, aby Vám vystavil žádanku ke genetikovi ( nebo si zavolejte na nejbližší genetickou ambulanci, aby Vám řekli, jaké mají podmínky, zda žádanku potřebují nebo ne..). Seznam genetických pracovišť s kontakty je na těchto web. stránkách.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 285
Dobrý den!
Jsem 3 týdny po laparoskopické operaci, byly mi odstraněny srůsty, cysta a pravý vaječník. Chtěla jsem se zeptat kdy mohu vést zase normální sexuální život. Děkuji za odpověď.
Ilona Kantorová
Odpověď: Zdravím. Ihned, jakmile se sama budete cítit po operaci dobře.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 284
Dobrý den,
je mi 27 let a posledních pár měsíců mě bolí prso. Ta bolest je v horní části. Je možné, aby to bylo antikoncepcí, kterou beru již 10 let bez přestávky. Mám se nechat vyšetřit gynekologem, nebo se rovnou objednat jinde na odborné vyšetření? Děkuji moc za radu.
Odpověď: Dobrý den. Ano, hormonální změny jsou více než 90% příčinou bolestí prsů žen a bolesti mohou být způsobeny i antikoncepcí. Se svým gynekologem můžete věc konzultovat, někdy pomůže změna antikoncepce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 283
Dobry den,na bradavce se mi objevil jakoby takovy samostatny drobounky vyrustek,ktery vypada jinak nez okolni-rekneme souvisla- struktura bradavky.Mam obavu,jestli to nemuze byt nejaka maligni zmena,nebo jestli je to jen spise kožní zalezitost.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Zdravím, bude se jednat velmi pravděpodobně jen o nevýznamné kožní změny - pokud by se však výrůstek zvětšoval, bylo by vhodné navštívit gynekologa, aby prsy vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 282
v čem přesně spočívá duktografické vyšetření?respektive,kam je aplikována reflexní látka?Po mammografickém vyšetření je nález následující....na mamografii nelze vyloučit ložiskové změny,denzní,splývající,nepřehledná žláza.nejsou mikrokalcifikace.Doporučeno USG,v mém případě při přetrvávající sekreci duktogragie.Uzliny nejsou patrné,ale výsledek z mamografu nelze rozhodnout.....mohlo by jít o zánět?Je možnost závažnějšího onemocnění?
Odpověď: Zdravím. Duktografie je aplikace kontrastní (ne reflexní) látky malou kanylkou do vývodu mlékovodu, ze kterého je sekrece - tzn. na bradance se najde místo, odkud vytéká sekret a do tohoto místa se dá malé množství speciální látky, která je pak vidět na snímku daného prsu. Mamografie u Vás byla nevýtěžná, proto lékař navíc doporučil ultrazvukové došetření žlázy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 281
Dobry den, prosim Vas mohla byste me vysvetlit co znamena na mamografickem vysetreni Tabar 1/3 a Wolfe P1? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Je to jen vyjádření hutnoty mléčné žlázy (některý prs je spíše tukový a u jiného převládá více vaziva atd.).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 280
Přeji dobrý den. Nevím, zda už se tu někdo na to neptal......Je mi 30 let, mám 3 děti (6r, 3r, 8m), posledních 6 let jsem byla buď těhotná nebo jsem kojila (vždy jsem plynule přešla z jednoho kojení do druhého s měsíční přestávkou.) Pan doktor mi na otázku, zda si mám prsa vyšetřovat, odpověděl, že není třeba, protože při kojení či těhotenství bych si našla změny vždy. Je to v pořádku? Nebo mám zajít někam na nějaké vyšetření? (UZV, mamo). Moc děkuji
Odpověď: Zdravím. Opravdu není třeba, jste ještě mladá pro pravidelné preventivní vyšetřování prsů ultrazvukem (UZ). Nicméně ani jednomu ( samovyšetřování a UZ kontrole) nebráníme. Samovyšetřování prsů ženou podle světových studií nepřináší z hlediska diagnostiky a léčby nádorů prsu žádný zisk a UZ vyšetření byste mohla absolvovat jako samoplátkyně, ale u ženy z nerizikové rodiny (ohledně rizikovosti nahlédněte na odpověď č. 115, 131, 137 a 206) a 30.leté to nepovažuji za nutné (viz také odpověď 207).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 279
Dobrý den,ráda bych se zeptala.Nebyla jsem na preventivní prohlídce u gynekologa 3 roky.A ted na návštěvě mi doktor odmítl vyšetření a zdělil mi at si najdu jiného gynekologa.Byl jeho postup správný?
Odpověď: Dobrý den. Pak doktor se zřejmě na Vás docela zlobí, otázkou je, zda skutečně pouze proto, že jste ho 3 roky nenavštívila - to by byl malicherný důvod. Já bych nepátrala po tom, zda je jeho postup správný či nikoliv, pokud je lékař takto urážlivý, pak bych si sama našla gynekologa (gynekoložku) kde bych byla spokojena já jako pacient.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 278
Je mi 35 let, mám syna 12 let a chtěla bych udělat preventivně mamografické vyšetření. Kde se mohu objednat i bez doporučení od lékaře a kolik to stojí? Děkuji.
Odpověď: Nahlédněte na odpovědi dotazů č.120, 125, 126 nebo 207. Ve Vašem věku se preventivní mamografie neprovádí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 277
Zacala jsem brat antibiotikum na anginu a dostavila se mi menstruace i kdyz pravidelne beru antikoncepci,antibiotikum jsem vysadila a menstruace dale trva,uz ctvrty den a je stale silnejsi.Poradte mi prosim co mam delat.Dekuji
Odpověď: Zdravím. Především jste neměla sama přestat brát antibiotika! Vždy je dobré před tím, než léčbu lékaře upravíte sama, ho konzultovat. Je velmi pravděpodobné, že to s menstruací vůbec nesouvisí a že je to jen náhoda. Krvácení menstruační i jiné z rodidel řeší gynekolog, takže se obraťte na svého gynekologa (gynekoložku).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 276
Dobrý den, má babička má po 30 letech problém s ozařovaným prsem. Prs je zarudný,napuchlý,horký s otevřenou ránou v délce 3cm a hloubce 1,5cm.Bylo ji doporučeno mastit dezinf.indulonou a oblady s rivanolu a jerišovi vody. Prosím o radu, jak s tímto problémem bojovat.
Odpověď: Zdravím. Tady je každá rada drahá - změny orgánu po léčebném ozařování jsou bohužel druhou, nechtěnou stranou mince. Na jedné straně záření zničí nádor, na straně druhé popálí i okolní zdravou tkáň. V prvé řadě je nutno vyloučit, že se nejedná o návrat choroby (nádoru prsu). Pokud ne, pak se často na ozařované kůži objevuje choroba zvaná česky "růže" - tu je nutno léčit i antibiotiky. A pokud se nejedná o tuto chorobu, pak aplikace chladivých nedráždivých obkladů je vhodná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 275
Dobry den, rada bych se informovala. Jsem rok sledovana pro fibroadenom v pravem prsu. Je mi doporucena operace. Bojim se,ale kosmetickeho vzhledu po operaci, je mozne ze bude prso deformovane. Mohla byste mi prosim doporucit nejakeho sikovneho chirurga, ktery se temito operacemi zabyva? Ja osobne jsem ze Zlina ale jsem schopna se nechat operovat i v jinem meste. Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Exstirpace (vyjmutí ) fibroadenomů bývají velmi malými zákroky s malými jizvičkami na prsu, nebála bych se takového zákroku ( samozřejmě záleží na velikosti fibroadenomu, jeho uložení apod.). Nerada bych podceňovala zlínské chirurgy a doporučovala Vám jiné odborníky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 274
Vazena pani doktorko, je mi 39 let, bezdetna. Vcera jsem byla na preventivni prohlidce UTZ v DTC Centru, vse v poradku. Pristi rok jiz zajdu na mamograf. Zaujala mne vase zminka o hormonalni antikoncepci - beru ji již dlouho, vice nez 15 let. Mam ji v soucasnosti radeji alespon na cas prerusit? Beru nizkohormonalni Minesse. Dekuji. Klara
Odpověď: Zdravím. Ano, doporučuji Vám to. Dlouhodobé dodávání hormonů dosud vlastně zdravému organismu není fyziologické (přirozené). I když z hlediska nechtěného těhotenství to považujeme za normální.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 273
Dobry den, je mi 24 let, mam 3- letého syna, kojen byl jen krátce. Až dosud jsem žádné problémy neměla, avšak během posledního měsíce mi začala z obou prsů vytékat žlutobílá tekutina, rovněž kůže na levém prsu okolo bradavky je jakoby svraštělá, suchá, načervenalá. Žádnou bulku jsem si nenahmatala. Těhotna zcela jiste nejsem. Nikdo z rodiny nikdy rakovinu nemel. Mohlo by se v mém věku jednat o něco závažnějšího? Co může způsobovat výtok? U gynekologa jsem dosud nebyla. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Zdravím. Určitě navštivte gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil. Bíložlutá sekrece z prsů je většinou nevýznamná a velmi často dočasná, podmíněná většinou hormonálními změnami v těle. Změny na bradance však mohou být závažnější a je třeba, a by je posoudil lékař.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 272
Dobrý den, v roce 2004 jsem prodělala gynekologickou operaci. Byla odstraněna děloha, vejcovody a jeden vaječník. To mě bylo 34 let. Asi před 3 týdny jsem objevila malou bulku v pravém podpaží a u bradavky. Ty nejsou bolestité. Může se jednat o něco závážného ? Ještě jsem chtěla dodat, prso je na pohmat trošku bolstivé. Děkuji
Odpověď: Zdravím. Kontaktujte svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil. Je pravděpodobné, že ten nález nebude nic znamenat, nicméně pokud by gynekolog měl podezření, že se může jednat o závažnější nález, pak Vás jistě pošle na další došetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 271
Dobrý den, je nutné, abych před operací s celkovou narkózou vysadila hormonální antikoncepci? Dočetla jsem se v brožuře k mým pilulkám, že 6 týdnů před plánovanou operací by se z bezapečnostních důvodů HA měla vysadit... Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Někdy to není nutné, ale to by měl rozhodnout operatér nebo anesteziolog. Kontaktuje proto příslušného lékaře, který Vás bude operovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 270
Dobry den,je mi 47 let. pri kontrolni mamografii byl nalez maleho loziska kalcifikaci a doporucena biopsie jehlou. Histologicky vysledek je duktalni atypicka hyperplazie. Byla mi doporucena chirurgicka biopsie pri jednodenni hospitalizaci. Chtela bych vedet, jestli je to jedine reseni, nebo jestli je tu i alternativni moznost pravidelne kontroly, bojim se teto dalsi vice invazivni metody. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Ano, je možné jen sledování. Někdy se dělá jen mamografická kontrola postiženého prsu do roka (zda je obraz prsu stejný nebo se nějak mění..). Při nálezech atypických hyperplazií někdy pojmenovává patolog i míru rizika : např. nízké, střední či vysoké riziko. U nás operačně intervenujeme jenom u vyšších rizik. Ale je i možné namísto operace provést tzv. mamotomii, při které se získá z místa kalcifikací daleko větší vzorek tkáně k lepšímu posouzení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 269
Dobrý den,
chtěl bych vědět jaký je rozdíl mezi kontrastním a nekontrastním ledvinovým kamenem a jakou funkci zastává PIGTAIL zavedený do ledviny.Děkuji za případnou odpověď.
Odpověď: Dobrý den. To není otázka do mamární poradny, nicméně krátce : rozdíl mezi kontrastním a nekontrastním kamenem kdekoliv v těle je jen ten, že ten první vidíme na běžném rentgenovém snímku a ten nekontrastní musíme prokazovat dalšími rentgenovými i jinými metodami. Katetr (např. pigtail) zavadený do ledviny umožňuje odtékání moči z ledviny, pokud jsou močové cesty z nějakého důvodu neprůchodné (třeba ucpány právě kamenem). Pokud by moč nemohla odtékat z ledviny, pak by to znamenalo dost velké nebezpečí - např. ledvina by mohla zhnisat, mohla by přestat úplně fungovat atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 268
Dobry den,je mi 21 let a v levem prsu v dolnim laloku jsem i nahmatala bulku,asi 1cm velikou,pohyblivou.(nachazi se jakoby u hrudniku) Mela bych navstivit lekare?Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Určitě tím nic nezkazítte. Optimální bude návštěva svého gynekologa, ten Vám prsy vyšetří a buď uklidní nebo pošle na další došetření, třeba ultrazvukem prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 267
Dobry den,nevím kam se mam obratit s dotazem ,mam zajem o poukaz na mamo.vyšetření zdarma.Vím že Ruž.autobus bude v Novém Jičině 13.4 ale není tam čas.Mužete mi prosím poradit kde to zjistím,Děkuji Andrea H.
Odpověď: Zdravím Andreo. Akce AVONu s "Růžovým autobusem" je celodenní (celý den v jednom městě). Informační telefonní linka AVONu je 800 180 880.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 265
Dobrý den,je mi 36 let,před 7 lety jsem byla na konizaci děl.čípku,histol.byla potvrzena prekarcenoza a střední dysplazie,od této doby pravidelně docházím na cytolog. vyš.,které bylo doposud negativní až dnes mi lékař sdělil,že v cytol. stěru byly nalezeny nějaké buňky(cytol. na II kříže) a musí se to opakovat,ale až za 4 měsíce.Mám obavy,zda se nejedná o něco vážnějšího,mívám i časté bolesti v podbřišku a nevím proč musím čekat 4 měsíce na opakování.Děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Vydržte v klidu, nic moc závažného se neděje. Několikaměsíční odstup od prvotního vyšetření nám-lékařům dost často pomáhá zjistit, zdá hrozí choroba nebo ne. To víte, že kdyby to bylo závažnější, hned by Vás lékař odeslal k léčení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 264
Dobrý den, asi před třemi lety se mi v prsech objevily tvrdé bulky (fibroadenomy), které se stále zvětšují. Byla jsem na ultrazvuku a nyní mě čeká operace, kdy dojde k vyříznutí dvou z nich. Lékař mi oznámil, že tyto bulky mohu mít z hormonální antikoncepce a také mi řekl, že pokud budu užívat antikoncepci dále, zvýší se u mě riziko rakoviny prsu. Jaký na to máte názor? Antikoncepci (Marvelon) beru od 15 let a to 7 let v kuse bez přestávky. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Není jednoznačně prokázáno, že hormonální antikoncepce či hormonální substituce (náhrada hormonů v klimakteriu) zvyšují riziko rakoviny prsu. Jsou studie, které to popírají a jiné zas, které to říkají. Jako lékaři zatím bereme vážně "zlatý střed" : příjem hormonů v období delším než 13-15 let může zvýšit riziko vzniku nádoru prsu. Ani já nejsem moc příznivcem dodávání hormonů, pokud to není nezbytně nutné. U fibroadenomů se také domníváme (opět to není to jednoznačně potvrzeno studiemi) že jejich vznik je přísunem hormonů do těla podporován.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 263
Dobry den,je mi 22 let. V pravem prsu v horni casti mam nekolik tuzsich malych lozisek (na "spodine").V levem je nehmatam... muze to byt nebezpecne a co by to mohlo znamenat? Dekuji
Odpověď: Zdravím. Velmi pravděpodobně to neznamená vůbec nic, oba prsy jsou velmi často na pohmat rozdílné. Nicméně pokud chcete, můžete se sama objednat na UZ vyšetření prsů na některé screeningové mamorafické centrum jako samoplátkyně (resp. využít poukázku AVON - viz www.brantese.cz). Jako samoplátkyně k tomu nepotřebujete žádnou žádanku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 262
dobrý den, co znamená výsledek krevního testu: HCG 0.7 IU/l? Od jaké výše HCG se dá mluvit o graviditě? Děkuji
Odpověď: Zdravím Otázka je pro gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky