MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239


Dotaz č. 707
Dobrý den,je mi 46 let a v unoru 2007 jsem byla na mamograf.screeningu-výsledek byl:BI-RADS 0, klasif.TABÁR V.Mám přijít za rok na kontrolu ultrazvukem,jinak že je vše vpořádku,ale z reakce svého gynekologa jsem cítila,že to tak uplně bezchybné není.Levé prso mě dost často asi 3 roky v jednom místě bolí/proto jsem tam šla/Prosím o vysvětlení té klasifikace Tabár.Jinak genetic.dispozici na CA prsu nemám,jsem kuřačka a stres je na denním pořádku/bohužel/.je vhodné vyšetření třeba již po půl roce/šla bych na test EIT do Prahy,abych nebyla tolik rentgenovaná/.Děkuji za odpověď Zdena
Odpověď: Dobrý den,
klasifikace Tabár V znamená, že jde o tzv. denzní typ prsní žlázy, mamograficky méně přehledný a v tomto případě indikuje většinou lékař- mamodiagnostik-ještě ultrazvukové vyšetření, které vhodným způsobem doplňuje předchozí mamografii. Klasifikace Tabár 5 rozhodně neznamená zvýšené riziko rakoviny prsu, ale pouze menší rentgenovou přehlednost žlázy. Předpokládám, že ultrazvukové vyšetření bylo u Vás provedeno
ihned nebo ve velmi krátké době po předchozí mamografii. Pokud tomu tak je, myslím, že můžete být klidná. Pokud byla zhotovena pouze mamografie a nebylo doplněno ultrazvukové vyšetření, doporučovala bych
určitě ultrazvuk provést. Měla by jste navštívit (pokud tomu tak již není) některé z mamocenter akreditovaných pro provádění screeningu, jejich seznam je na stránkách mamo.cz. Ve Vašem případě je vhodné mamografické vyšetření 1x za dva roky, doplněné většinou následným ultrazvukovým vyšetřením a po roce je možné
provést za úhradu /220-300 Kč/ pouze ultrazvukové vyšetření, které ve Vašem případě má dobrou diagnostickou výtěžnost. Ultrazvuk stejně jako např. Vámi zmíněná EIT- elektrická impedanční tomografie- jsou metody
bez rentgenového záření.
Pokud jde o bolesti prsů - vyskytují se u většiny žen během cyklu, ale i bez vazby na menstruaci a v naprosté většině případů nesignalizují nic špatného.
Takže pro tentokrát odložte stres. Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 706
přeji dobrý den.Je mi 23 let a před rokem mi našli v levém prsu tzv.fibroadenom.Lékařka říká,že nejde o nic vážného,ale během tohoto rou co ten nález mám se to zvětšilo.Přestala sem užívat antikoncepci a stále se to nezastavilo a roste to dál dál.A já se chci zeptat co stím bude dál.mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: I já vás zdravím, pokud lékařka tvrdí, že fibroadenom není nic vážného, tak má jistě pravdu. Nicméně bych doporučil udělat kontrolní ultrazvukové vyšetření a probral konkrétní nález s lékařem - mamodiagnostikem. Je třeba vše zvážit a možná uvažovat i o jeho chirurgickém odstranění. Těžko však takto nadálku zvolit pro vás optimální řešení. Zkrátka ještě jednou, nechte si zopakovvat ultrazvuk prsů a domluvte se o dalším postupu přímo na místě. :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 705
Dobrý den, dostala jsem dopis od VZP ve spolupráci s AVON Cosmetics, že se mám dostavit na mamografické vyšetření prsu, ale já jsem 12.6. 2007 zrovna toto vyšetření absolvovala v Opavě. Nevím,zda mám jít znovu, ale pokládám to za zbytečné. Ludmila Macečková, M. Gorkého 72, Krnov 79401.Aspoň takto oznamuji screeningovou prohlídku. Do Opavy to mám opravdu daleko s dopisem. Děkuji a s pozdravem Macečková(10.6.1943)
Odpověď: Dobrý den, zašlete prosím zvací dopis do mamocentra v Opavě ( jak je psáno v jeho dolní části ).Já vám jen pomůžu odpovědí, ale oni vás mají na starosti. Zde si dopis pouze zaevidují a zkontrolují databázi pro další kontroly. Na vyšetření nyní samozřejmě nechoďte ! pokud je vše v pořádku ! Běžný preventivní interval je 2-letý.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 704
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 13.týdnu těhotenství a před týdnem jsem v podpaždí nahmatala malou zatvrdlinu, která poměrně bolí.Na UZT jsem byla v září/2006, v pořádku. Je mi 39let, jsem těhotná potřetí. Praktická lékařka mě odbyla, že to mám nechat, ale já jsem poměrně zneklidněná. Nevím, jaké mám další možnosti a jak dlouho bych čekala na vyšetření bez doporučení lékaře. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, také bych se nespokojil s tvrzením " od stolu", že je vše v pořádku. Nechte si pro svůj klid udělat znovu ultrazvukové vyšetření. Mamografické vyšetření nechte na zvážení lékařům mamocentra. Předpokládám, že vše bude v pořádku, ale někdy jsme nemile překvapeni. V těhotenství je aktivita v prsech vydatnější, ať se něco nezanedbá. Jděte přímo do akreditovaného mamocentra, SONO za úhradu cca 300 Kč - u nás bereme bez objednání
( nevím jak jinde ? )
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 703
Dobrý večer, prosím o radu, mám 4 děti, 16 měsíců jsem plně kojila , poslední měsíc malá začala kousat, tak jsem kojení omezila pouze na noc a v noci, když se vzbudí, tvorba mléka se upravila, ale provázelo to nalití prsou, tak jsem odstříkávala, ale teď se mi prsa plní až k večeru, když jde malá spinkat.Nahmatala jsem si bouličku na levém prsu spíš u podpaždí, nejde rozmasírovat, je stále stejná, také mě začíná bolet břicho, zřejmě se brzy ohlásí menstruace. Prosím, co s bulkou ? Děkuji za radu a přeji hezký den ........
Odpověď: Dobrý den, ve vašem případě bych z vyšetřovacích metod na prvním místě zvolil ultrazvuk. Mamografie by byla jistě málo přehledná, záleží i na věku. Rozhodnutí bych nechal na lékaři mamocentra. Ultrazvuk je neškodná, snadno provedenitelná a opakovatelná metoda, která mnoho napoví a vás uklidní. Počkejte po menzes a navštivte mamocentrum - za cenu cca 300 Kč sem můžete jít přímo.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 702
Dobry den,

absolvovala som vyšetrenie prsníkov s nasledujúcim záverom:
Palpačne bilaterálne bez hmatnej rezistencie, axily negatívne. UZ vyšetrenie prsníkov: bilaterálne fertilny typ žľazy, vpravo na č. 6 1 cm od bradavky 9,9 mm simplexná cysta, inak bez ložiskových zmien, v oblasti axíl patologicky nález nepozorovať. Záver: cystis mamme 1.dx
Prosím o vysvetlenie, je to v poriadku, ako sa to da liekmi potlačiť, môže sa zväčšovať ?
Ďakujem
Odpověď: Zdravím, podle tohoto nálezu jste úplně zdravá. Nález prosté cysty je zcela běžný a není zapotřebí s tím nic dělat. Cysta se může jak zvětšovat tak i zmenšovat. Pokud by se sekreční činností výstelky zvětšila natolik, že by vás obtěžovala tlakem, tak se provede odsátí jejího obsahu a vám se uleví. Jinak nic, buďte v klidu. :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 701
Dobrý den,kamárádce po měsíčním čekání na Ut.vyšetření a dalším čekání na provedení biopsie řekli že má rakovinu prsu.Od té doby zase jen čeká.Na rentgen a pak na další odeslání Do Prahy na onkologii.naše nemocnice se tím zabívá až od 35 let.Čekání trvá už víc jak měsíc.Je to normální,vždyt ten nádor může růst?Je ji 29 let a má dvě děti.5 a 1 rok.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, možná by vše jistě mohlo postupovat rychleji, chápu, že každý den čekání je velkým náporem na psychiku. Rozhodně však toto "prodlení" způsobené doplňujícími vyšetřeními nemá celkově významný vliv - neboť nádor tak rychle neroste. To, že jde do Prahy je velmi správné, mají zde s léčbou mladých žen s rakovinou prsu velké zkušenosti. Držme jí palce.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 700
Dobrý den, již jsem se dotazovala paní doktorky. Mám citlivé, bolestivé prso z boku. Pohmatem jde nejspíše o zduřelou žlázu vyšetřenou již ultrazvukem před 9 lety. Od té doby nasazena hormonální antikoncepce.Paní doktorka odpovídala, že jde o kolísání hormonů.Proto se nyní ptám, jestli přetrvávající problémy mohou souviset s používáním gelových antiperspirantů? Věk 33, dvě děti. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, na antiperspiranty bych to nesváděl. Nepochybně původem obtíží bude již zmiňovaná hormonální nerovnováha. Ultrazvuk před 9 lety je poměrně dlouhá doba. Doporučuji si jej nechat zopakovat. Můžete přímo do akreditovaného mamocentra - bez žádanky za úhradu cca 300 Kč, nebo přes svého gynekologa . P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 699
Dobry den pane doktore, nezlobte se, ale mela bych jeste jednu otazku k dotazu 697.Mam uz cca 10 let nepravidelne bolesti leveho podpazi (vzdy odezni) - myslite, ze by to mohlo souviset s tim nalezem na pravem prsu? Jde mi hlavne o to, jestli opravdu staci jen ta UZ kontrola nebo zda je lepsi udelat i jine vysetreni? (biopsii apod.). Moc dekuji a preji hezky den. K.
Odpověď: Zdravím a vůbec se nezlobím :-) je téměř jisté, že bolest v podpaží nemá nic společného s ložiskem nalezeným ve vašem prsu. Odběr tkáně na histologické vyšetření ( biopsie ) je samozřejmě možná a čas od času ji provádíme i když se nám ložisko zdá být zcela neškodné. Důvodem je právě nejistota pacientky. Běžně však pokud se nám do mysli nevloudí žádná pochybnost - doporučujeme pouze sledovat. Uvidíte na příští kontrole, promluvte si o tom s lékařem , který bude ultrazvuk provádět. Případně volte konzultaci jinde, jak jsem psal minule. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 698
Chtěla bych se zepta co znamená výtok z prsů?Mám ho když si je zmáčknu.prsa nebolí.
Odpověď: Dobrý den, sekret z prsů je jednoduše řečeno tekutina, vytvářející se v mlékovodech. Většinou vzniká na podkladě jisté hormonální nerovnováhy a i když je obtěžující není třeba jí přikládat větší význam. Za alarmující pokládáme až sekreci krvavou, většinou spontánní a konstantně z jednoho mlékovodu. To je třeba vysledovat.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 697
Dobry den, mam UZ nalez,chtela jsem se zeptat, co znamena?Normoechogenni drobnolozis. struktur. zlaza ve vysoke vrstve zasah. do vsech kvadr. s dorsalnim zavojovanim.V ZHK prav. prsu hypechogenni lozisko lehce lalocn. kontur neprav. ovalneho tvaru bez pruvodniho stinu ci zesileni, ktere se echogenitou blizi okolnim tuk.vackum. nevyk. znamky patol.vaskular..meri 10x11mm. axilarni LU fyziolog. tvaru a velikositi bez patolog. vaskular..zaver:sono.obraz zlazy juvenilniho typu s loziskem lalocnatych kontur v ZHK vpravo nejspise FA nebo FL.Dop. Kontr UZ vys. za 3 mes. dekuji moc K.(31let,bez deti)
Odpověď: Dobrý den, podle ultrazvuku je vše v pořádku. Lékařem popisované ložisko v ZHK pravého prsu má podle něj nezhoubný chrakter ( tj. NEJEDNÁ se o rakovinu ), běžný "uzlík" vyskytující se u mladších žen. UZ kontrolou za 3 měsíce si chce pravděpodobně tento názor podpořit ( zda se ložisko nebude měnit ). Ve vašem věku a podle typu žlázy vidím poté jako dostačující UZ kontrolu po jednom roce, častější kontroly nejsou nutné ( jen můj názor nadálku, lékař který vás vyšetřuje může názor na kotroly lehce odlišný ). Zdravím P.V. :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 696
dobrý den,v naší rodině máme tři výskyty rakoviny prsu,matka a její dvě sestřenice.je mi 27 let,tuto záležitost jsem probírala se svojí doktorkou,která mě prohlédla a poslala na sono.Vše prý je v pořádku.Bohužel mám sama takové nejisté pocity,že v prsu nahmatává bulku,občas mě bolí a přechází v pálení do podpaždí a zad.Vím,že jde hodně o psychiku,ale přemýšlím zda nenavštívit jiné centrum.znejisťuje mě to.Děkuji Gábina
Odpověď: Dobrý den, je tak jak píšete. Jste mladá a ve vašich prsech je jistě hodně bohatá žláza a občasné "bulky" a bolesti mohou být běžně přítomné. Vše je nejspíše hormonálního původu. Nicméně vaše rodinná anamnesa je zatížená a tím pádem jste rizikovější. Doporučil bych vám zvážit genetické vyšetření. Zde se poradte se svým lékařem. V případě pozitivity testu jsou nastaveny kontroly častěji a individuelně podle věku a typu žlázy. Pohmat a ultrazvukové vyšetření bylo u vás správně indikované. Konzultací na jiném pracovišti nic nezkazíte - možná vám pomůže k většímu klidu ( každopádně si vyberte akreditované mamocentrum ). A´t tak či onak, je u vás namístě pravidelné samovyšetřování (1 x za měsíc) a sono kontroly prsů a axill 1 x za rok ( jinak to může být po genet. vyšetření ). Uvidíte, snad jsem vám trochu poradil P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 695
Dobry den moje maminka dnes byla na mamografu a ma tento nalez.Mohli by jste mi ho prosim vysvetlit..?
Zlaznata struktura je velmi chuda,vetsinu prsu vyplnuje tukova tkan a jemne stiny podpurnych struktur.Axilly jsou volne.Pokozka a mamily beze zmen.Patologicke kalcifikace nenachazim.Vlevo na CC projekci v ZK hure prehledny okrsek v.s. sumace struktur-na zvetsenem snimku bez znamek patologie.Zaver:Prevazujici involucni typ prsnich zlaz oboustranne.Kategorie 1-negativni...Prosim reknete mi jestli se mam o maminku bat nebo jestli je vse v poradku..?
Odpověď: Dobrý den, vše je v naprostém pořádku. Vaše maminka nemá v prsech žádnou patologii. Cílený snímek, který byl mamince prováděn, má posloužit k bližšímu ozřejmění struktur prsu a často, tak jako v jejím případě k rozprojikování vzájemě se sumujících struktur. Tato sumace vzniká při zmáčknutí prsa a mamolog poté musí volit toto doplňující vyšetření. Na další vyšetření může podle běžného screeningového režimu, časnější vyšetření není nutné. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 694
Dobrý den.Chodím několik let na prav.kontr. UZ a mamgr.Vždy cysty negat.V 05/07 operace 1prsu. Jde o DCIS GII v resekč.okraji exstirpátu,velikost zachyc.okrsku je 2,5mm v největším rozměru.Fibroadenom s výraz.atypickou duktální hyperplasiií. V celém rozsahu exsitiptáru výrazná FCD. ER:25%(slabá+), PR:25%, e-erbB-2:negat.,pTX(is) pNX pMX. Vysoké riziko 10x. Co to vše znamená a co mě čeká za léčbu? Děkuji.Pokorná
Odpověď: Dobrý den, právě díky tomu, že chodíte na pravidelné kontroly, vám byl nalezen nádor ve velmi časném stadiu a i přes vámi udávané 10 násobné riziko máte velikou šanci na vyléčení. Z daného netuším, zda šlo o diagnostickou excisi, nebo jde o histologii z biopsie ( vakuové ? ). V léčbě takto časných stadií je vždy prvotní chirurgický zákrok ( ten již možná máte za sebou ? ) někdy doplněný léčbou zářením. Tím to většinou končí, mohu se však mýlit, přesně vám toto zodpoví onkolog, kam jistě budete poslána na konzultaci. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 693
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné, aby velký přísun železa mohl způsobit posun menstruace (momentálně beru 2x denně Maltrofen a 1 lžičku Betavitalu - toto množství beru od 25.6.2007)Děkuji Vám mnohokrát za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že tyto preparáty jsou příčinou vaší zpožděné menstruace. Musíte pátrat jinde, pokud již není vše v normálních kolejích.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 692
Dobrý den, moje matka chodila pravidelně každých 1,5 roku na mam. vyšetření. Před 5 lety ji našli rakovinu prsu, byla zasažena i uzlina (v 53 l.). Nádor byl 2cm velký. Byla léčena chemoterapií a ozařováním. Po 4 l. ji začaly bolet záda. Na scanu kostí ji diag. metastázy v páteři a žebrech. Byla zasažena i kostní dřeň (odebrali jí vzorek z klíční kosti). Rychle ubívaly i krevní destičky (klesly až na 22). UZ jater i plic byl v pořádku. Nyní již půl roku dosává každý týden chemoterapii a bolesti ustoupily. Prosím o info, jaká je šance na vyléčení, příp. jak dlouho se dá s tímto onemocněním žít.
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale nerad bych si hrál na věštce co se týče délky života vaší maminky. Je zřejmé, že jde o pokročilý nález rakoviny, který se rozšířil do organismu. Nezbývá než věřit, že právě probíhající chemotherapie dokáže tuto nemoc, jak se říká " udržet na uzdě" a vaše maminka prožije další léta v poměrném klidu.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 691
jakou zátěž představuje ozáření při mamografii nemá vliv pokud by se provádělo pravidelně např.10krát za10let na spuštění zhoubného bujení?
Odpověď: Dobrý den, myslím, že nemá cenu přesně rozebírat dávku při snímkování prsů, která navíc závisí na mnoha faktorech. Díky současným moderním mamografickým přístrojům došlo ke značnému snížení dávek záření , kvalita přístrojů je navíc pravidelně každoročně kontrolována. Tedy podstatné co se týče vašeho dotazu je to, že i každoroční mamografické vyšetření je možné a není to nic neobvyklého a není se čeho obávat.
( každoroční vyšetření je kupř. doporučováno u žen užívajících hormonální substituční léčbu - HRT ). Profit z vyšetření je vždy větší, nežli obdržené záření.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 690
Dobrý den,
je mi 55 let a USG mi bylo v prsu zjištěno ložisko benigní vizáže (cysta se zahuštěným obsahem? FA?) vel. 15 mm. Prosím o radu, zda je nutná operace, či zda stačí ložisko sledovat. Je možné, že se po biopsii může ložisko zvětšovat?
Děkuji za Vaši odpověď.
Květa Bálková
Odpověď: Dobrý den, v případě FA či tzv. komplexní cysty ( cysty se zahuštělým obsahem ) není oparece vždy nutná. Je zapotřebí posoudit v kontextu i mamografii. Většinou stačí tyto nálezy opravdu pouze sledovat, odsátí obsahu cysty ( punkce ) či biopsie ( odběr vzorku ) je běžný ambulantní výkon prováděný v lokálním umrtvení, který vás nikterak neohrožuje a nemá vliv na zvětšování ložiska ! Lékaři akreditovaných mamocenter s tímto mají velké zkušenosti - důvěřujte jim. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 689
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Moje mamka ma rakovinu prsu. Již má za sebou 12 chemoterapii po tydnu a 1 po 14 dnech. Jeste ji cekaji 3 po 14 dnech. Naposledy po chemoterapii ji bylo velmi spatne. 3dny v kuse zvracela, nebyla schopna nic pit ani jist. Jeji osetrujici lekar ji rekl, ze je to normalni prubeh. Mne moc normalni neprijde. Jakekoli leky neni schopna pozrit. Mohl byste doporucit nejake potravinove prostredky, ktere by ji pomohli toto obdobi zvladnot? Popř. co by mela zkouset jist a pit, aby ji to nedrazdilo zaludek.
Odpověď: Dobrý den, bohužel je to tak. Řada cytostatik vyvolává nevolnost a zvracení ( každé s různě silným potenciálem ) a byla by škoda léčbu kvůli tomuto jevu nedokončit. Pokud onkolog nevidí nic " nenormálního" na průběhu léčby, jistě bych mu věřil. Buďte mamince velkou oporou a pomozte jí překonat toto období. Je třeba dotatečný příjem tekutin. Můžete zkusit v lékárně běžně dostupný nutridrink, dobře vychlazený, ... a uvidíte. Zdravím P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 688
Chtela bych se zeptat od kolikati muzu jit sama na potrat bez rodicu?
Odpověď: Zdravím, otázku na prsa hledám marně. Plnoletost ( tedy 18 let ) je onou hranicí, kdy si teoreticky a někdo i prakticky " dělá co chce".
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 687
Dobrý den, jsem 5 týdnů po operaci nádoru prsu, mám za sebou první chemoterapii začínají mi padat vlasy. Vypadá mi též i obočí ev.řasy? Nemohu se zbavit závislosti na kouření(cca 20 cigaret denně). Je vhodné používat náplasti proti nikotinové závislosti či jiné preparáty? (Vlastní vůle mi na to zatím nestačí). Děkuji Martina K. (40 let)
Odpověď: Dobrý den, o obočí a řasy se bát nemusíte. Vypádávaní vlasů u některých preparátů používaných k chemotherapii je běžné, ale nebojte se. Na přechodnou dobu dostanete paruku a ihned po skončení léčby začnou vlasy opět růst. Cigaret se opravdu zbavte... a pokud vám vůle nestačí, tak si klidně můžete pomoci různými náplastmi známými z reklamy apod. Také existují specielní poradny pro odvykání kouření.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 686
Dobrý den, babičce (84 let)po 35 letech po ozařování se otevřelo prso(5cm síře*2,5cm hloubka),prso má horké, tvrdé, vytíká z rány žluto-bílý sekret.Můžete doporučit nějakou mast na zklidnění či čištění.Ránu čistí rivanolem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zde si nechci hrát na léčitele na dálku. Léčba takovéto rány v chronicky změněném terenu může být problémem a často vyžaduje velké a dlouhodobé úsilí a trpělivost. Nejlépe uděláte, pokud babičku naložíte do auta a odvezete na odborné vyšetření do mamo poradny, ...i když se jí možná nebude chtít. Nesnažte se toto léčit "podomácky".
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 685
Dobrý den je mi 31let, mám dvouletého syna,kterého jsem kojila plně pouze měsíc.Po domluvě s lékařkou jsem přešla na umělou stravu pro nedostatek mléka.Už asi půl roku pocituji bolest v pravém prsu,ale pouze na jednom místě,přestože jsem si nenahmatala žádnou bulku.Bolest se ozývá nepravidelně,objeví se pouze na několik dnů a pak zase zmizí a objeví se někdy až po několika týdnech.Matka má karcinom plic a otec zemřel na karcinom žaludku,myslíte ,že bych měla podstoupit ultrazvukové vyšetření a že by se mohlo jednat o rakovinu prsu? Děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den, ve vašem případě si nemyslím, že se jedná o rakovinu, ale jelikož nerad věštím, tak bych ultrazvuk prsů viděl jako přínosný. Buď přes gynekologa, nebo přímo do akreditovaného mamocentra bez žádanky. V druhém případě za přímou úhradu cca 300 Kč. Určitě bude vše OK. Zdravím P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 684
dobrý den, od kolika let se může u ženy vyskytnout rakovina prsou?děkuji
Odpověď: Zdravím, na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Výskyt rakoviny prsu je spíše záležitostí vyššího věku a nejčastěji se vyskytuje v rozmezí 45-70 let věku. Proto byl takto zvolen i interval pro preventivní vyšetřování mamografem. Nicméně může se posouvat jak do mladších tak i straších věkových skupin. Na jejím vzniku se podílí řada faktorů vnitřního i vnějšího prostření. Zajímejte se o svá prsa a podle věku volte optimální preventivní vyšetřování, které vám nabídne gynekolog nebo se přímo poraďte s mamodiagnostikem ( lékař mamo centra )
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 683
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: před pár dny jsem si nahmatala bulku v levém prsu. Je mi 22 let a nyní beru druhé plato antikoncepce bez přestávky. Mám se nějak zneklidňovat nebo to může být jen nějaká žlázka? Mám se objednat raději na vyšetření? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím, jistě to nebude nic vážného, pravděpodobně jen hormonální uzel. Nicméně pro klid duše a pokud bude nález i nadále přetrvávat, zasloužilo by si to nějaký odborný pohmat event. v kombinaci s ultrazvukem. Pohmat vám zajistí gynekolog ( který vypíše i žádanku na sono ) nebo navštivte přímo akreditované mamocentrum bez žádanky, cena je cca 300 Kč. :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 682
Dobrý den, je mi 47 let, v r. 2004 parc.mastectomie pro CA prsu, rakov.buňky hormon. pozitivní.Chemo a radioterapie, potom 2 roky Zoladex a Arimidex do 3/2007. 3 měsíce po ukončení léčby jsem opět začala menstruovat. Matka + 2002 na CA ledviny, otec 2005 operace pro CA ledviny. V levém prsu mám nyní benigní ložisko 8x4 mm. Mám strach z recidivy, prosím poraďte, co mám dělat. Děkuji za váš čas. Eliška
Odpověď: Dobrý den, předpokládám že o benignitě vámi udávaného ložiska se vyjádřili lékaři mamocentra na základě provedené mamografie a ultrazvuku. Po parciální mastektomii doporučujeme kontrolní mamografii po roce, vč. ultrazvuku podpaží, to znamená, že lékaři mají od roku 2004 jistě řadu snímků na srovnání a studium případných změn. Pokud butete chtít větší jistotu o benignitě ložiska, je ještě možno provést odběr vzorku na histologické vyšetření ( tzv. core cut biopsii ) - o této možnosti se poraďte (domluvte ) opět s lékařem mamocentra, kde se tyto výkony běžně provádějí. Zdravím P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 681
Dobrý den chtěla jsem se poradit,nahmatala jsem si bulku v prsu.Na mamografu i na sonu byl opravdu nález ale ani jeden nevyloučil ani nepotvrdil nález jako pozitivni.Byl i odebrán vzorek na citologii kde rovněž nevyloučili pozitivní nález ale ani nepotvrdili.Z toho důvodu mi bylo doporučeno odstranění bulky.Myslíte si pane doktore že mám tuto operaci absolvovat i když nebyl potvrzen nález jako 100% pozitivní?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, z napsaného jsem jelen. Asi vám takto na dálku dobře neporadím, musel bych vidět ony snímky a ultrazvuk. Nerad bych řekl, že operace je zbytečná a opak byl pravdou. jestli vám operaci navrhli zkušení lékaři mamocentra, tak i přes negativní cytologii zřejmě mají jisté pochybnosti vyjádřené v mamo i sono obraze. To se děje i u nás. A jestli vy máte pochybnosti o nutnosti operace, zašel bych i se snímky na konzultaci na jiné akreditované mamocentrum. To není vyjádření nedůvěry stávajícímu centru, ale jde přece o vaše zdraví, za pokus to stojí, více hlav víc ví.
P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 680
Vážení,
je mi 34 let, 2 děti, plně kojené, 3 a 5 let. Nyní již asi 1 měsíc pociťuji hmatem a nyní i v klidu bolest pravého prsu, vystřeluje do bradavky. Ovšem žádné změny, bulky apod.nenahmatám..
Antikoncepci ani žádnou jinou léčbu neužívám.Jaké vyšetření navrhujete nebo mám ještě čekat?
Předem děkuji za odpověď.
s pozdravem Eva Militká
Odpověď: Zdravím, za kojení chválím :-) domnívám se, že vaše bolestivé pocity budou nejspíše homonálního původu, tedy běžná záležitost. Po klid duše bych navrhoval ultrazvuk prsů a axil a pravidelné samovyšetřování. Bez žádanky cena cca 300 Kč. Na preventivní mamografické vyšetření máte ještě čas ( stačí od 40 roku - pokud nemáte rizikovou rodinnou anamnézu ). Lékař mamocentra vám jistě po provedení ultrazvuku nějaké kontroly sám navrhne, uvidíte sama, tedy pokud budete chtít. zatím ne všechny ženy jsou takto uvědomělé - další pochvala. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 679
Dobrý den, v únoru jsem byla u gynekologa kvůli zvětšené uzlině v podpaží vyšetřil mě pohmatem a usoudil že je to v pořádku a že mám přijít v květnu. V květnu jsem byla tedy znovu na prohlídce a že tam opět nejsou žádné změny na prsou a mám řijít na kontrolu v únoru. Neměl mi lékař udělat apoň sono prsou nebo je jeho postup správný. můžete mi poradit.a kdyby se jednalo o nádor tak bych v červenci půl roku po kontrole lékaře na sobě nejaké změny prsou (bulku) pozorovala?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj, tímto bych se řídil. I přes jistě zkušený pohmat vašeho gynekologa bych si nechal doplnit ultrazvuk axil ( podpaží ). Zrovna dnes jsem měl ten samý případ, mladá žena 33, u gynekologa pohmatově v prořádku, přesto on sám pacientku poslal na doplňující ultrazvuk prsů a axil. I ten byl v pořádku a pacientka odcházela s obrovskou úlevou a naprostým klidem. Psychická pohoda je velmi důležitá. Nevím kolik vám je let a zda jste měla již prsa vyšetřovaná, ale to minimum- tedy SONO prsů a axill bych doplnil. Rozhodně navštivte akreditované mamocentrum, kde mají největší zkušenosti . Bez žádanky od gynekologa stojí SONO vyšetření cca 300 Kč.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 677
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco o problematice zavodňování. Má matka před týdnem ukončila třetí sadu chemoterapií po operaci, při které jí byly odstraněny oba prsy. Metastázemi má zasaženy játra, ale dle diagnózy lékařů je nemoc stabilizována a zatím se dále nerozšiřuje. Jenže po skončení chemoterapií se jí začala v břiše usazovat voda, dnes jí lékaři odsáli 2,5 litru vody a prý se to bude neustále vracet.Z internetu a vyprávění jsem se doslechla, že toto bývá často tzv. posledním stadiem. Ráda bych věděla, zda ještě pro ni existuje nějaká naděje...
Děkuji za odpověď, s pozdravem Kubů
Odpověď: Dobrý den, i přesto, že Vaše maminka má dosti pokročilé onemocnění, při kterém se rakovina obou prsů rozšířila i do jater, je třeba si naději vždy zachovat !!! V tom utvrzujte sebe a zejména i Vaši maminku, psychika často hraje velmi důležitou roli a pomůže odvrátit či oddálit neřešitelné nálezy, ať se hlavně nevzdává bez boje. To, že se jí tvoří voda v břiše souvisí právě s tím postižením jater. Můžete zkusit i nějakou podpůrnou léčbu, kupř. Ovosan...a uvidíte...
P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 676
Dobrý den,mám v prsu fibroadenom velikosti 18x15x8 mm,v mamologické poradně mi bylo navrženo pravidelné půlroční sledování nebo operace.Co byste mi radil Vy?Pokud fibroadenom zůstane v prsu,nemůže se časem zvrhnout ve zhoubný nádor?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím, tak budeme pokračovat. Už vím, že se jednalo o Váš fibroadenom, co do velikosti přijatelný. Osobně se kloním k názoru, že pokud má jasná kriteria benignity ( tedy nezhoubnosti ) vyjádřená v SONO ev. i mamografickém obraze tak jej s klidným svědomím doporučuji pouze sledovat. Na rozdíl od chirurgických mamoporaden, doporučuji kontroly po 1 roce ( výjimečně za 6 měsíců ) a teprve při sebemenší pochybnosti provádíme tenkojehlovou biopsii s odběrem vzorku pro histologický rozbor. Někdy si však samy pacientky přejí fibroadenom odstranit, nesnesou totiž pocit jakéhokoliv ložiska v prsu i přes naše ujištění o jeho nezhoubnosti. Záleží zkrátka na Vás, dejte si tyto názory dohromady a pak se rozhodněte. Nebo zkuste navštívit ještě jiné mamodiagnostické pracoviště a nález prokonzultovat
( samozřejmě akreditované centrum, kde mají největší zkušenosti , seznam máte najdete na tomto webu ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 675
Dobrý den pane primáři,je podle Vás spojitost mezi dlouhodobým užíváním hormonální antikoncepce a vyšším rizikem vzniku nádoru prsu?Dále by mě zajímalo,jestli horm. antikoncepce zvyšuje možnost vzniku fibroadenomu,případně způsobuje u již vzniklého fibroadenomu jeho rychlejší růst.Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je nezhoubný ( tedy neškodný ) útvar, který se zcela běžně vyskytuje u žen mladší věkové kategorie a neznamená pro tyto ženy ( předpokládám i pro Vás ) vyšší riziko vzniku nádoru prsu. Ani dlouhodobé užívání HAK na to nemá podstatný vliv a zpravidla nevede k potencování růstu fibroadenomu.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 674
Dobrý den.Je mi 59 let a mám po 2 operacích p.prsu pro mikrokalcif.Hist.Non high grade DCIS, VNPI+věk:7ERklon-neg.až stř.poz.,PR neg.,top.(ICD-O-3):C509, morf.(ICD-O-3):8500/2, dg:D059,pTNM-6:Tis
Mikrok. u 2.operace buď zbytkové nebo nové.Nyní navrženo ozařování a Tamoxifen na zvážení./2.op byla 3 měsíce po1.op./.Mohu užívat BetaGlukan 1,3/1,6D před a po ozáření? Je možné zjistit hladinu estrogenů v mém těle a pak zvážit Tamoxifen? Po 1.op žádná léčba.Díky Vlasta
Odpověď: Dobrý den, z toho co píšete Vám bylo zjištěno nádorové onemocnění v tom nejčasnějším stadiu. To je pro Vás velmi příznivé a dá se mluvit o tom, že po zaléčení, které jste podstoupila ( podstupujete ) jste "vyléčená". U těchto forem je zcela běžná pouze operace, event. doplněná radiotherapií, tak jako u vás. Co se týče otázky na hladinu estogenů - zde se provádí vyšetření nádoru na přítomnost hormonálních receptorů ( ER,PR ), tj.zjišťuje se jestli nádor bude na hormonální léčbu ( kupř. Tamoxifen ) reagovat. Ve vašem případě je reakce minimální a hormonál. léčba by nepadla na úrodnou půdu. Co se týče beta-glukanu, tak jeho užíváním jistě nic nezkazíte. Hlavně buďte v pohodě a věřte v plné uzdravení - skutečně je tomu tak :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 673
Dobrý večer vím, že tato poradna se specializuje na choroby prsu, ale prosím odpovězte mi na mou otázku.
Moje maminka má již několik měsíců na zádech asi 1cm velkou bulku doktor jí řrkl, že to je tuková bulka, ale víc jí k tomu neřekl moc se o ni bojím děkuji za odpověď Marcela 12
Odpověď: Dobrý večer, pokud je útvar na zádech dlouhou dobu neměnný a lékař-specialista jej dále neřešil - jistě bych mu věřil. Jedná se tzv. lipom - nezhoubnou tukovou bulku uloženou v podkoží, hladkou a na pohmat měkkou, která může zůstat kde je. Pokud by se bulka zvětšovala, či maminku jinak obtěžovala, přichází v úvahu chirurgické odstranění. Vaše maminka může dál spokojeně žít. Ničeho se nebojte :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 672
Dobrý den,
prosila bych o vysvětlení výsledku mamografického vyšetření:
bohatá žláznatá struktura oboustranně, doplněno vyšetření ultrazvukem - vpravo na rozhraní DK prostá cysta 8mm v průměru.
Závěr : kategorie 2 - benigní.
Mohu být klidná nebo se mám podrobit dalšímu vyšetření ?
Děkuji.
Odpověď: Zdravím, jste naprosto zdravá. Prostá cysta je běžný nález, další vyšetření není nutné. Jediné, pokud by se cysta zvětšovala a působila tlakové bolesti - tak ji lze jednoduše odsát a tak Vám od nepříjemného tlaku pomoci. Buďte v pohodě :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 671
Dobry den Vazeny mili muzete mne poradit jake toje presne vysetreni jakou metodou se to vysetreni provadi a kcemu to je ?byla jsem poslana na fertility infertility gynacology nemocnice myslim cotoje ?Byla jsem tam poslana ze nemam menstrulaci 6mesicu v 25letech na dobre odeleni?
Odpověď: Netuším, zkuste více komunikovat se svým ošetřujícím lékařem, gynekologem. Až budete mít problém s prsy, rád jej zodpovím.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 670
Dobry den, rada bych se pozeptala v jakem obdobi by si zena mela delat samovysetreni prsu (pred menstruaci ci po ni)?Mohli byste mi prosim take poradit jak mam postupovat, kdyz jsem se v blizkosti praveho podpazi nahmatala malou bulku? Mnohokrat dekuji za Vasi odpoved. Jana K.
Odpověď: Zdravím :-), odpověď je, 1x měsíčně PO skončení menstruace- zpravidla kolem 10.dne. Důležitá je pravidelnost. Podrobnosti můžete nalézt na našem serveru www.mamo.cz v sekci pro veřejnost- prevence- samovyšetření prsů. Co se týče bulky - nejjednodušší bude provést cílené ultrazvukové vyšetření psů a axill - a budete mít hned jasno a klid . Cena bez žádanky je 300 Kč.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 669
Dobry den, je mi 31 let. Mam 5mesicni dceru, kterou zatim plne kojim. Po porodu jsem mela zanet v pravem prsu, od te doby se mi tam obcas udela boule a dcera uprednostnuje druhy prs. Predpokladam, ze boule souvisi s kojenim, ale presto bych rada absolovovala odborne vysetreni. Je to mozne behem kojeni? A kolik stoji vysetreni kdyz na bezplatne nemam narok.
Dekuji za odpoved
Stana Novakova
Odpověď: Zdravím, s největší pravděpodobností Vámi popisované zduření bude souviset s kojením, může se jednat i o tzv. mléčnou cystu. Pro Váš klid je nejvhodnější provést ultrazvukové vyšetření prsů, dopor. nejbižšší akreditované mamodiagnostické pracoviště. Jeho cena se pohybuje kolem 300 Kč, bez žádanky a bez objednání ( praxe našeho pracoviště ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 668
Dobry den, chci se zeptat. Žena 51 let,byla na pravidelné mamografii, po vyšetření jí nesdělili výsledky, ale poslali je rovnou gynekologovi, že pry výsledek je psany lekařskou terminologii.
A řekli ať jde za rok na sonografii, při předchozím vyšetření v prsu byla objevena cysta, doporučili ji pozorovat. Rakovina prsu je dědíčna (umřela jí na to máma). Mohli jí něco najít? V jakých případech se pacienti posilají na sono? Máme se bát? Děkuji. Marie
Odpověď: Dobrý den, popisujete dosti neobvyklý způsob komunikace s pacientkou. U nás praktikujeme, že pacientka dostává kompletní nález ten den a pokud je něco nejasného nebo je potřeba doplnit další vyšetření, vše se probírá s pacientkou osobně ( jistě praxe většiny akreditovaných center ) Každopádně Vámi popisovaný nález není vážný, cysta v prsu je běžná a neškodná záležitost. Pravděpodobně s ohledem na dědičnou zátěž chtějí sledovat častěji. Otázka posílání na sono je široká, zde půjde jen o rutinní kontrolu v mezidobí mamografie. Rozhodně se ničeho nebojte a nechte si příště vše vysvětlit na místě - máte na to plné právo !
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 667
Dobry den,chtela bych se Vas zeptat na problem ktery mne suzuje jiz asi necely mesic.Nejakou dobu pracuji v Zahranici Irsko a na levem prsu na dvorci se mi jednoho dne obevil nejaky pupinek nality hnisavou tekutinou.Tu jsem odstranila vycistila si ranu ale porad se mi to vraci a jiz me to i sem tam poboliva neustale mi z toho mista vyteka tato tekutina.Nevim cim to muze byt zpusobeno.Muzete mi prosim poradit zda je nejaka mast co bych si zde v Irsku mohla zakoupit na tohle?Dekuji Gabriela
Odpověď: Zdravím, jak to líčíte půjde nejspíše o drobný lokalizovaný hnisavý kožní zánět, laicky řečeno.- tedy nic závažného. U těchto není namístě přílišná péče,( vymačkávání apod .) ta může naopak vést k rozšíření infektu. Ve vašem případě máte k dispozici k lokální léčbě kupř. volně prodejnou mast Betadine s antiseptickým a desinfekč. účinkem - viz příbal. leták. Doporučuji i ledovat. pokud nález neustoupí raději navštivte lékaře osobně.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 666
Dobrý den,je mi 39 let,8 let chodím na kontroly kvůli velkému počtu cyst v obou prsou.Několikrát mi byla provedena punkce.Poslední ultrazvuk.vyšetření zní:Bilaterálně je fibrocystická přestavba žlázy,v sono obraze je žláza ve vyšší vrstvě,echogenní s progresí velikosti simplexních cyst a to v HZK.Doporučuji gestagenní HAK.Na gyn.jsem dostala Utrogestan,ale ten zatím nepomáhá.Můžete mi poradit účinnější léčbu?Děkuji.
Odpověď: Zdravím, fibrocystická přestavba není nemoc, je to normální stav. Pro diagnostika je tento terén pouze hůře přehledný a při vyšetření je důležitá pečlivost a velká zkušenost. Rozhodně doporučuji si nechat vyšetřovat prsa na akreditovaných mamodiagnostických centerch, kde mají zkušenosti. HAH může s cystami pomoci a nemusí, to je i Váš případ, konkrétní preparát vám neporadím - otázka pro gynekologa. Pokud však nemáte problémy - tak myslím není co řešit. Pouze v případě tlakových obtíží vlivem velké cysty se jednoduše provede odlehčující odsátí obsahu. To už ostatně znáte. S pozdravem
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 665
Dobrý den, k dotazu 589 - absolvovala jsem mamograf i sono vše v naprostém pořádku. Odeslána k lékaři - nemoci prsů u něho po zmáčknutí krev nebyla, mám zkoušet a v případě krve mi bude vstříknuta jakási kontrastní látka. Bude mi 46 let, před menstruací bolesti prsou, nervozita, větší ochlupení brady. Prosím, můžete mi říci o co by se mohlo jednat. Mám zkoušet vymačkávat nebo ne. Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, to je dobrá zpráva ! Já bych to s "mačkáním" příliž nepřeháněl. jistě bude postačovat jednou měsíčně v rámci samovyšetření. Ještě významnější je totiž sekrece samovolná, důležité je jestli je z jednoho vývodu. V případě krvavé se vyšetří secernující mékovod tak, že se do něj se vstříkne kontrastní látka a provede se snímek prsu jako při mamografickém vyšetření. Výkonu samotného se není třeba vůbec bát.
Nevím jstli vám v poradně provedli i nátěr sekretu na sklíčko ? s následným cytologickým ( buněčným ) vyšetřením. to je také jedna z možností jak se dobrat výsledku a uklidnit pacientku. S pozdravem
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 664
Dobry den pane doktore - jeste k dotazu 662. Dekuji moc za odpoved, alespon trochu jste me uklidnil.Psychika hraje urcite velkou roli - preci jen po 10 letech takovych problemu uz clovek mysli na cokoliv.Nejradeji bych to nechala byt, ale planujeme miminko,tak bych si chtela byt jista.Pujdu tedy na sono...myslite, ze po tak dlouhe dobe, kdy pritom vsem "stale ziju":-), tak ze by se tam mohlo ukazat neco vazneho?preji hezky den..K.
Odpověď: zdravím, nevěřím, že byste měla v souvislosti s vašimi problémy cokoliv vážného. Rozhodně jděte na SONO vyšetření na akreditované mamodiagnostické pracoviště, kde mají lékaři s diagnostikou prsů, vč. přilehlých oblastí - tedy i podpaží velké zkušenosti ! mějte se fajn :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 663
Dobrý den. Předem bych Vám chtěla poděkovat za uklidňující odpověď a nyní k samotnému dotazu.
Jedná se mi o CS body, jsem ve 28 týdnu těhotenství a CERVIX - SCORE mám 4. Je toto normál, či není a je tento idex důležitý.
Dále bych měla dotaz ohledně tvrdnutí břicha, zda je to rizikové či nikoli.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, jelikož jsme se v poradně vystřídali, Vaše poděkování ještě náleží prim.Skovajsové, ale nyní se pokusm o novou odpověď já - i když jsou to otázky pro gynekologa - ne mamologa. Vaše CS skore(4) jak píšete jen vyjadřuje to, jak říkala Vaše gynekoložka, že je vše v pořádku. ! K otázce tvrdnutí bříška - je to dost častá záležitost, kdy se děloha stahuje.Je potřeba abyste se se nepřetěžovala, hodně odpočívala, ideálně vleže, možná pomůže magnesium. raději však vše konsultujte s Vaší gynekoložkou - ta Vás zná nejlépe :-) přeji klidný a pohodový zbytek těhotenství a krásné miminko.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 662
Dobry den,vice jak 10let mam neprav. bol. lev. podpazi (cestuji v podp. a zmizi). Pred 4lety byly silne, nekdy az do pol. tela, problem pripazit (bol. prav.casti lev. prsu blize u hr. kosti na pohmat vc. citl. pri predklonu,v hloubce podp.zv. uzliny, pocit jako pri zanetu).Sono podp. bez nalezu.V souc. se frek.bol. hodne snizila (mirnejsi,brzy odezni) Gynekol. mi prsa i podp. prohmatala - nic nenasla, jen pri tlaku na lev. podp. byl pocit paleni(v obdobi bez bolesti)Je mi 31, bez deti, zadne vazne zdr. probl. (PCO).Mam zadanku na sono prsu. Jaky je Vas nazor o puvodu bolesti?dekuji K

Odpověď: Dobrý den,asi Vás moc nepotěším, ale na Vaši otázku opravdu není jednoznačná odpověď. Se stesky žen popisujících bolestivá podpaží a mnohdy spolu se zevní polovinou prsu, je velmi častý. Můžete mít reaktivně zvětšené a tím citlivé uzliny, původ potíží může být hormonální, či přenesený od pohybového aparátu...často po provedení ultrazvuku a konstatování negativního nálezu se ženám velmi uleví ( zde hraje roli i psychika). Jistě absolvujte SONO vyšetření a omezte i přílišné prohmatávání. buďte v pohodě :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 661
dekuji vam za odpoved v pondeli mam zase ve 2 doktora objednaneho.teda pani doktorku.moje testy z delozniho cipku byly v poradku vazne mne spadl kamen ze srdce.potrebuji se vas zeptat jak se mam na nasi pani doktorku tady pripravit aby mne vazne tolik neodbyvala.kdyz to nenisranda nemit menstrua.tak dlouho.muzete mne prosim poradit ojake vselijake vysetreni ji mam vlastne pozadat?dekuji pamela
Odpověď: Zdravím, kolegyně Skovajsová je již na zasloužené dovolené a Vaše poděkování by ji jistě velmi potěšilo. Myslím, že vše již bylo zodpovězeno. nedokážu Vám poradit " jak na vaši gynekoložku", pokud nebude chtít Váš problém s menstruací řešit tak opravdu změňte lékaře! přesný postup vyšetření Vám neporadím, to je v v rukách gynekologa. S pozdravem.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 660
dobrý den,jsem pisatelka dotazu 504a potřebovala bych opět poradit.U mamologa mi řekli, že scinti je bez nálezu, proto považují ozař. za zbytečné, u onkologa mi předepsali 30x ozařování, prosím poraďte, je to nutné? K.Hrubá
Odpověď: Dobrý den, po přečtení Vašeho dotazu č. 504, soudím, že šlo o nádor včas zachycený a tím pádem dobře léčitelný. Předpokládám, že ve Vašem případě jako chirugická léčba, byl zvolen tzv. prs záchovný výkon (tj. nebyl odstraněn celý prs) ! V tomto případě je dalším léčebným postupem v pořadí právě radiotherapie-ozařování. Rozhodně bych v této chvíli důvěřoval onkologovi ! Mamologové mají mít širší povědomí nejen o diagnostice, ale i léčbě. Osobně bych se však do takto radikálních závěrů nepouštěl. držím palce :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 659
Hezký den, je mi 34 let. Vytéká mi z bradavky zelenohnědá tekutina i samovolně a obě prsa jsou citlivá a bolestivá jako před menstruací. Žádnou antikoncepci neberu. Může to být nějaký zánět? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jak to líčíte, tak si nemyslím, že to pro Vás představuje nějaké velké zdravotní riziko. Jistě je to obtěžující. Předpokládám, že výtok je z obou prsů, z různých míst bradavky, často mají tyto sekrety velmi zajímavé barvy. Původ je často hormonální. Významná je zejména sekrece krvavá - konstantně většinou z jednoho vývodu. Pokud bude sekrece přetrvávat, raději navštivtě svého gynekologa či akreditované mamodiagnostické centrum, kde Vám dále poradí či provedou vyšetření prsů - ve Vašem případě pravděpodobně ultrazvuk. Bez žádanky je cena UZ cca 300 Kč. zdravím
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 658
prosim vas je to nemoc kdyz vam vynechava menstrulace az na 6 mesicu.a nejste v jinem vstavu? coto muze byt nadvahou ztinna zlaza? ci co? muzete mne poradit doktorka co mam mi rika nechteto prirodni cestou my prasky nato nedavame,ziju mimo cr,dneska jim jdu rict spet do ordinace ze uz od vanoc ji nemam menstrulaci a strazimne to v 25letech nic mne nejak neboli jenom mam vice na foukle brisko a nadimamne vice druhu jidel, a techotna prej nejsem muzete mne prosim vas poradit a rici vcem to muze asi byt co je risk muzu nato podlechnout? dekuji
Odpověď: Více, než v předchozích dvou odpovědích už Vám takto na dálku poradit nemohu. Základ je : pokusit se srovnat menstruaci. Velmi mě překvapuje, že lékařka nechce podávat například hormonální léčbu. Byl by pro Vás problém řešit Vaše potíže v Čechách? Jistě sem jezdíte. Gynekologové v České republice jsou na velmi dobré úrovni. Určitě by Vás nenechali bez pomoci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 657
Dobry den je mne 25 let a menstrlace je pryc uz od vanoc posledni jsem mela pred vanocema.doktor mne rekl ze techotna nejjsem,ale bojim se cim to muze byt? aco se vsechno muze stat kdyz nemam takle dlouho menstrulaci? dekuji
Odpověď: Jestli Váš gynekolog nechce problém dlouhodobého vynechání menstruace řešit, najděte si jiného. Takhle to nemůžete nechat. Opravdu se nebojte smrtelné choroby, seberte odvahu a jděte k lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 656
dobry den cim to muze byt ze v 25letech nemam menstrulaci uz od vanoc a techotna nejsem?
Odpověď: Vynechání menstruace několik měsíců vnímám u mladé ženy , jako jste vy, jako poměrně velký problém. Vydejte se co nejdříve ke gynekologovi. Určitě nejde například o nádor, ale selhání menstruačního cyklu ovlivňuje mnoho dalších pochodů ve Vašem těle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 655
Dobrý den, mám 4 dny do začátku menstruace a asi týden mě bolí z boku levé prso. Někdy je to pocit jako při tvorbě mléka.Těhotná nejsem.Užívám Mercilon.Hmatem mi to přijde jako žláza.Asi před 6 lety jsem byla na ultrazvuku a měla jsem žlázy zvětšené. Může to tak být?
Odpověď: Obraz potíží, které popisujete skutečně spadá do hormonálních změn. Některé ženy mají prsní žlázu citlivější na hormonální výkyvy, které se dějí každý měsíc v jejich organismu. Některý měsíc může žláza zareagovat více, jiny méně. Velmi hezky pomáhá přípravek Mastodydnon, je to extrakt z drnku lékařského. Lehce vylaďuje hormonální hladiny. Je zcela neškodlivý. Kupuje se volně v lékárně, jedna dávka stojí do 200kč. Je nezbytné udělat si alespoň tříměsíční kůru. Výsledky se dostaví asi po 6 týdnech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 654
Dotaz 584 děkuji za radu po návštěvě lekaře jsem byl leteckou zach. službou transportován do FN v Plzni kde jsem byl operován pro těžke porusení cev na srdci Moc vám ještě jednou děkuji
Odpověď: Držím palce, ať se co nejdříve uzdravíte.Pocházím z Klatov a tak jsem ráda, že se pomohlo krajanovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 653
Dobry den,asi pred 3 tyzdnami som si nasla hrcku v lavom prsniku.Moj gynekolog ma poslal na chirurgicke oddelenie.Tam mi povedali,ze sa jedna asi o fibroadenom-je vraj asi 6 mm velky.A poslali ma na ultrazvuk,kde ma objednali az o 3 tyzden.Mam sa niecoho bat?Som v 8tt a neviem aky by to mohlo mat vplyv na miminko,ci potom na kojenie.Budem rada,ak mi nejako poradite,ci si to mam dat pripadne vybrat,alebo co s tym urobit?Dakujem za odpoved.
Odpověď: Ve vašem prsu je s velkou pravděpodobností fibroadenom, což je nerizikový nezhoubný útvar, který neohrožuje ani Vaše miminko, ani Vás. Půjde-li skutečně jen o fibroadenom, rozhodně si jej nenechávejte operovat, Vůbec není dobré v těhotenství jakkoli do tkáně prsu vstupovat. Jiná možnost, než fibroadenom je tak vzácná, že nemá smysl propadat strachu. Fibroadenom nebrání kojení, některé fibroadenomy se v těhotenství dokonce ztrácejí. Držím palce, ať vše dobře dopadne. Nestresujte se, i malý plod vnímá vše, co se děje s jeho maminkou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 652
dobrý den,chtěla bych se zeptat zda opravdu stačí kontrola za jeden rok
- v r.2004 jsem byla na MG-kresba
splývavá-odeslaná na UZ-vpravo v DZQ anech.cysta 8x3mm, letos jsem
byla odeslána na UZ- v DZQ basálně
zevně 11x4mm zcela enechog.cysta a horním kv.adenom 3-4mm,dukty
jemné,axily volné.Letos mi je 41
roků.Přístí kont.doporučena na MG.Děkuji za odpověd
Odpověď: Všechno, co je ve Vašem nálezu, je v pořádku. Zcela nevýznamná cysta, adenom. To vše je širší norma pro žlázový parenchym.Kontrola jednou za rok zcela úplně postačí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 651
Na pravém prsu v oblasti hrudní kosti, spíše už těsně vedle prsu, cítím při pohmatu mírnou bolest, jakoby namožený sval. Domnívala jsem se, že jsem se uhodila nebo namohla při zvedání balíků. Mírná bolest ale přetrvává. Mám navštívit praktického lékaře nebo specialistu, nebo je možné, že je to jen důsledek práce nebo cvičení? Je mi 35 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Tak, jak potíž popisujete, řekla bych, že jde o blokádu hlavičky žebra, která zde vytváří kloub s hrudní kostí. Je to velmi častá obtíž, na kterou si ženy ztěžují. Doporučuji najít dobrého fyzioterapeuta, který Vám zrehabilituje hrudní páteř a naučí Vás cviky, kterými budete udržovat žebra mobilní. Pomáhá plavání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 650
Dobrý den. Jsem ve 28 týdnu těhotenství, dnes jsem byla na kontrole a má doktorka mi sdělila, že plod je níž, než by měl být a že se zkracuje hrdlo. Dále mi sdělila, že jsem zavřená a že si s tím nemám lámat hlavu. Jinak jsem podruhé těhotná a těhotenství i porod byl v pořádku, žádné komplikace nenastali. Chtěla jsem se zeptat, zda mám být v klidu, jak mi říka doktorka, nebo zda je tu nějaké riziko a jestli ano, tak jaké. Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Určitě buďte v klidu, neděje se niz závažného. Podstatné je, že se Vám neotevírá hrdlo, to že je plod níže skutečně nehraje roli. Nedělejte žádné těžké fyzické práce. Užívejte těhotenství v poklidu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 649
Moja mamina zomrala 54 ročná na rakovinu prsa je možné, že dcéra onemocní pravdepodobne skorej na rakovinu prsa ako matka? Môže zvýšiť ryziko aj to že mám rovnakú krvnú skupinu ako ona?
Odpověď: To, že vaše 54 letá maminka zemřela na rakovinu prsu nezvyšuje samo o sobě Vaše riziko. Riziko se hodnotí podle toho, kolik žen v příbuzenstvu onemocnělo rakovinou prsu, ale i dalšími druhy nádorů. Druh krevní skupiny v tom rovněž nehraje roli. Určitě bste měla začít chodit od 45let na preventivní vyšetření prsů. Víc pro sebe udělat nemůžete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 648
Přeji pěkný den,prosím poraďte,jsem z Karviné a ráda bych věděla proč mám z Kar. jet do Ostravy na vyšetření.Je v Karviné mamografické pracoviště?Děkuji,Fenclová.
Odpověď: Preventivní vyšetření prsů je velmi složitý proces. V České republice proto existuje síť akreditovaných center, která jsou sledována po stránce kvality přístrojové i personální. Do Ostravy si pojedete za kvalitou. Ne každý radiolog umí odečíst mamografii tak, aby v ní objevil i diskrétní změny. Je totiž velmi náročné objevit například malý nádor v prsu ženy, která se cítí zcela zdravá. A kvůli tomu se na preventivní vyšetření chodí. Z Karviné je to Ostravy kousek, preventivní vyšetření se provádí jednou za dva roky. Myslím, že je to minimum , co pro sebe můžete udělat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 647
Dobrý den,je mi 37 let a jsem po ablaci pravého prsa.Za pár týdnů ukončím chemoterapii a čeká mě několikaletá hormonální léčka.Nádor,který mi byl vyoperován reaguje z 80% na hormony.Nemám vůbec představu,jaké mě můžou čekat vedlejší účinky a zda je možné jim předejít.Moc děkuji za odpověď.Zdena
Odpověď: Hormonální léčba s sebou nenese žádné závažné vedlejší účinky. Někdy se stane, že určitý preparát žena hůře snáší, pak se zkusí další. Těchto léků je několik. Přestože jde o hormonální léčbu, není to léčba jako například hormonální substituce nebo antikoncepce. Vašemu organismu po léčbě pomůžete, když ho nebudete zatěžovat příliš těžkou stravou a také stresy. České ženy mají tendenci dokazovat si i svému okolí po léčbě, že mohou dělat vše jako dříve, že jsou úplně zdravé. Myslete na to, že jste prodělala velkou nemoc, Vaše tělo obrovskou zátěž léčby a tomu přizpůsobujte Váš veškerý další život. Nenechte se zahlcovat hloupostmi. Užívejte života. To je to nejlepší, co sobě a svému tělu můžete dopřát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 646
dobrý den,chtěla bych se zeptat do kolikátého týdne se dělá interupce a kolik to stojí?dnes jsem si dělala test a vyšel pozitivní,samozdřejmě se objednám k lékaři,jsem v situaci kdy si to nemůžu necht.děkuji za odpověd.eva
Odpověď: Vždy mě velmi trápí, když se žena rozhodne k interupci. V ordinaci se mi totiž neustále objevují ženy, které touží po dítěti a nemohou jej mít. Některé z nich podstoupily interupci, něco se zašmodrchalo a další těhotenství se nepodařilo. Podle mého názoru dítě není problém. Problém jsou drogy, nemoc, ztráta někoho blízkého. Prosím, rozmyslete vše dobře. ...Interupce by se měla provést co nejdříve, kvůli minimalizaci možných následků. Nejsem gynekolog, zde je poradna pro nemoci prsů, ale domnívám se, že hraniční je 15.týden. Cenu opravdu neznám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 645
Dobrý den, chtěl sem se zeptat, pokud žena otěhotní přesto, že bere hormonální antikoncepci, prý je velké riziko, že dítě může být postiženo a doktor by prý měl doporučit potrat. Tak sem to slyšel, je to pravda? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Myslím, že jde o mýtus. Nepamatuji si , že by se v odborných kruzích přisuzovala antikoncepci tato vlastnost.Indikace k potratu jsou přesně vymezené, každé ženě je řekne její gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 644
Dobrý den už dvě roky mám na dlani olupující se, svědivé, zarudlé ložisko, plné drobných puchýřků pod kůží a teď se mi to rozlezlo i na palec u nohou. Je to stále bez kůže, když nějaká naroste odlupuje se a pod ní to hnisá, léčí mi to jako ekzém, ve stěrech jsem měla zlatého stafylokoka. Mám plné šuple mastiček na ekzém a nic nezabírá, moc prosím o radu už jsem bezradná nevím na koho se obrátit, když lékaři si neví rady
Odpověď: Je mi líto, ale zde skutečně není ta správná adresa pro radu Ve vašem případě bych se snažila o konzultaci u jiného kožního lékaře, možná se i dostat na kožní kliniku, třeba do Prahy. Nejsem odborník na kůži, ale to, co popisujete není ekzém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 643
Dobrý den můj přítel má už asi 4měsíce bolesti zad v oblasti bederní páteře, podlamují se mu nohy, bolest mu střílí do nohy a občas znecitliví stehno, včera zjistil, že pod levou paží to má zduřelé. Byl u neuroložky ta mu bez jakéhokoliv vyšetření kromě odebrání krve řekla, že má zánět a už k ní nemá chodit. Na rentgenu také nic nemá a cévy má v pořádku. Stěžuje si na bolest plic je silný kuřák a pracuje v restauraci. Děkuji za odpověď a přeji hezký den na shledanou
Odpověď: Nejsem neurolog, ale řekla bych, že Váš partner může mít výhřez ploténky. Další obtíže - jako je zduření v podpaždí a bolest na hrudníku by zase spadaly do obrazu jiné nemoci. Je-li všechno tak, jak píšete, potřebuje Váš partner solidní vyšetření. Začněte u praktického lékaře, ten by to vše měl zorganizovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 642
Dobrý den, mám menší problém. Mercilon už užívám asi rok a teď se mi stalo při užívání, že jsem začala slabě krvácet, nebo spíš jen trošku špinit.Chci se zeptat, zda je to normální? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Při dlouhodobém užívání antikoncepce se může stát, že některá menstruace je velmi slabá, nebo , že se objeví špinění mimo termín menstruace. Bude-li se to opakovat, je nutno se poradit s Vaším gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 641
Mám v pravé axyle dle sono shluk uzlin ,největší 3x1 cm, mamo i sono prsou + Tu markery a KO + diff jsou v pořádku.Po dobrání Doxybene na kontrolním sono byly 3 uzliny největší 2,1x1,1 cm.6ádné potíže nemám.Nevím z čeho by ty uzlinky mohly být. Myslíte , že by to mohlo signalizovat Hodkinův lymfom?
děkuji za odpověď
Odpověď: Uzliny v axile mohou být zvětšeny z mnoha důvodů. Při Hodgkinově nemoci jsou zvětšené uzliny na mnoha dalších místech těla, navíc by byla vysoká sedimentace. Zřejmě jste prodělala nějakou těžší infekci nebo virózu. Uzliny se postupně zmenší, ale mohou i celoživotně zůstat mírně zvětšené. Nejde vždy jen o jejich velikost, ale také o jejich sonografický obraz. Tzv. maligní uzliny mají dost charakteristický vzhled, který by vyšetřujícího lékaře měl přímo udeřit do očí.Vám se uzliny zmenšují, zřejmě nejde o nic závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 640
Dobry den,chtela jsem se zeptat-respektive muj muz.9.5.07 jsem po operaci myomu s tim ze me vzali delohu.Za jak dlouho muze byt pohlavni styk?

Odpověď: Pohlavní styk po opsraci myomu může mít žena a její partner jakmile se zahojí jizvy a žena se cítí dobře. Řekla bych, že od 9.5 už proběhla dostatečně dlouhá doba hojení. Rozhodující je však, zda se Vy cítíte dobře. Některé ženy po této operaci prožívají pohlavní styk intenzivněji než dříve, vnímají ho mnohem příjemněji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 639
Dobrý den, již 3 týdny mě bolí obě prsa - bradavky, dvorce a pod nimi. Bradavky mám zarudlé, trochu pálí. Bolest je podobná jako před MS. Nejdříve jsem si myslela, že je to z hormonů (duphaston, prednison, při stimulaci gonal, cetrotide,... - za 2 roky jsem podstoupila 5 IUI a 3 IVF), ale ta bolest nepřestává ani po vysazení. Taky je pravda, že jsem za ty 2 roky přibrala na váze 18 kg. Při příští návštěvě o tom řeknu svému gynekologovi, ale to je až 9.7. Děkuji za odpověď. Kulhánková Marcela
Odpověď: Co mohu takto na dálku odhadnout, po vysazení hormonální léčby mohla přetrvat hormonální dysbalance, která může být zdrojem Vašich obtíží. Dalším důvodem může být plíseň, na kterou trpí obéznější ženy zejména v horku při nošení neprodyšného prádla.Plísňovitá onemocnění kůže jsou někdy velmi špatně léčitelná, dobrou podpůrnou léčbou je úplné vysazení jednoduchých cukrů, ted sladkostí, slazení čaje atd a také omezení až vysazení mléčných výrobků. Zejména slazených jogurtů a ochuceného mléka. Při takové změněn jídelníčku navíc určitě zhubnete, což Vám prospěje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 638
Dobry den,chtela bych se zeptat,uz ctvrty den mam hrozne řezave bolesti pri moceni a zda se me,ze i malinko krvacim.Bohuzel sem nemohla jit ke sve gynekolozce.A navic mam dostat menstruaci a tak mam trochu strach,jestli se me potize jeste nezhorsi.Myslite,ze je to jen nejaka mykoza nebo neco horsiho?Vylecim to sama nebo musim na gynekologii?Diky za odpoved

Odpověď: Jsem si jistá, že máte zánět močového měchýře.Utíkejte k praktickémi lékaři pro antibiotika, buď Vám je dá sám, nebo Vás pošle na urologii. Kupte si v lékárně urologický čaj a pijte a pijte, co zvládnete. Tak se velmi pomůže vyplavení zánětu z močového měchýře. Neléčený zánět může postupovat výše k ledvinám. Opravdu neotálejte, zánět močového měchýře je celkem velká nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 637
dobrý den mám takovou otázky a moc dekuji predem za odpoved stala se mi ková vec spala sem sklukem vden kdy sem mela dostat mesíčky a nemeli sme ochranu a on se neudelal o 5 dní sme se mazlili ve sprše a delali orální sex a on se mi udelal do pusi ale já to viplivla a teklo to i s vodou po břiše dolu predtím sem brala antibiotika v kvetnu a když se toto vše odehrávalo k sem mela druhou krabičku antibiotik a chtela bych se zeptat jakáý je pravdepodobnost že jsem tehotná dnes je to 10 dní co se mi spozdila menstruace!!! predem dekuji za odpoved
Odpověď: Tak, jak vše popisujete, se jeví pravděpodobnost otěhotnění prakticky nemožná. Vaše zpoždění zřejmě bude jiného, nejspíše hormonálního původu. Nerozumím, jakou souvislost mají v celém příběhu antibiotika - ale možná, že nemoc, pro kterou je užíváte, je důvodem zpoždění. Zkuste těhotenský test, ať máte jistotu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky