MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 611
Dobry den, rada bych se zeptala na tento problem:(citace z vasi odpovedi) - Ženy ve středním věku - po 40 - mají velmi omezenou možnost výběru antikoncepce. Muzete mi jen naznacit proc? Ja beru Minesse, jsem s ni moc spokojena. Zatim je mi 39 let a jsem uplne zdrava. Bude potreba nejake zmeny po 40tce? Dekuji Klara
Odpověď: Omezený výběr antikoncepčích preparátů se váže celkově na měnící se hormonální profil ženy v období, které nazýváme premenopauzální. Některé ženy tímto obdobím projdou zcela bez problémů s antikoncepcí, která jim vyhovuje, jiné začnou mít problémy s přípravky, které jim léta nevadily. Ve Vašem případě: Vůbec by nemělo smysl měnit antikoncepci, když užíváte druh, který konkrétně Vám vyhovuje. U antikoncepce platí: Když funguje, neexperimkentovat. Řešit problémy, až nastanou, pakliže vůbec nastanou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 610
Dobrý den, chci se zeptat jaký vliv má na těhotenství onemocnění bulimií???
Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Odpověď: Mezi lidmi se často za bulimii považuje prosté přejídání. Tak to není. Bulimie je nemoc.Pakliže se někdo na jedné straně přejídá, a pak se snaží jídlo vyzvrátit - což je dost běžné chování při pravé bulimii, tak jistě neprospívá ani sobě ani svému rostoucímu plodu. Těhotenstvíi je pro organismum velký úkol a také zátěž. Tělo musí dostat své, jinak hrozí velké vyčerpání organismu, které se dostaví obvykle až po porodu. Hrozí také narození malého nezdravého děťátka. Bulimie je nemoc psychiky. "Rozhozená" psychika a těhotenství, to není moc dobrá kombinace....nemocná s bulimií by se měla pokusit zapomenout na své problémy s váhou, říci si, že teď je nejpřednější narození zdravého dítěte.Rozhodně by v době těhotenství měla být v kontaktu s psychologem nebo psychiatrem, protože velmi pravděpodobně sama náhled nezíská.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 609
Dobrý den. Je mi 45 let. Léčím se na rakovinu prsa. Dg:Ca mamme 1.sin.C50.5,TNM klasifikace: T2NOMO,ER HS 240 PR HS O HER -2/neu2+,HercepTest:vysoce pozitivní,FISH:vysoká amlifikace genu HER-/neu.Velikost nádoru 33x22x11mm.Po2.CHEMO byl 22x9x14.Nyní jsem po4.CHEMO.Lékařka zvažuje,zda již prov. operaci a pak další CH. nebo oper. až na závěr. Váš názor?Děkuji
Odpověď: Já bych se rozhodovala podle toho, jak nádor zareagoval na léčbu. Jestliže došlo k výraznému a měřitelnému zmenšení, bylo by vhodné provést operaci a pokračovat v další chemoterapii po operaci. Při malé odpovědi na léčbu je lepší přidat ještě další cykly nebo dokonce chemoterapii vyměnit za jinou. U každé ženy je stanovování každého léčebného kroku velmi individuální. Promluvte si se svou onkoložkou, určitě Vám řekne, jak uvažuje, co a jak pro Vás bude nakonec nejlepší. Léčba má být dialogem, ve kterém pacient důvěřuje svému lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 608
dobrý den.moje maminka ma rakovinu prsu.prso ji bylo odebráno i podpaží před 4roky,jeji maminka ji umřela na rakovinu dělohy před 44lety,ted po vánocích umřela její sestra na rakovinu střev. mam větši pravděpodobnost že mě i mé sestry tato nemoc postihne,? DĚKUJI EVA
Odpověď: MIlá Evo, ve Vaší rodině existuje mírně vyšší riziko nádorových onemocnění. Vy a Vaše sestry byste měly začít chodit na preventivní vyšetření prsů již v době , kdy Vám bude o 10let méně, než když onemocněla Vaše maminka. Nádorům neumíme zatím předcházet, umíme je však ve vysokém procentu včas najít. Včas nalezený nádor je léčitelný, často nedochází k odebrání prsu ani operaci podpaždí. Ale musí být nalezen ještě tehdy, kdy je nehmatný. Proto je tak důležitá prevence.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 607
Dobry den je mi 33 let před 3 dny se mi objevila na levem prsu na prave strane 3 prsty od hrudniku mala kulička asi 2mm a je tam červeny fliček v leže jsem to nenahmatala jenom ve stoje a v předklonu vypada to jako vřidek ale nevim nekdy to svědi mam 14 dni po menzes a čtvrty mesic beru antikoncepci Lindynete,beru ji ohledně cyst na vaječniku.Prosim o odpoved, děkuji.
Odpověď: To, co popisujete, se mi jeví jako zánět kožní mazové žlázky v kůži prsu. Je-li to tak, příznaky zmizí za několik dnů. V tuto chvíli nemyslím na souvislost s antikoncepcí. Kdyby problém nemizel, ozvěte se znovu, nebo se objednejte na mé pracoviště - Mamma centrum Praha do mých konzultací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 606
Dobrý den, kamarádce budou operovat dělohu, můžete mi k tomu něco říct? Třeba o hormonech atd. Děkuji
Odpověď: Odebrání dělohy u Vaší kamarádky má jistě nejaký závažný důvod. Pokud jí nebudou odebrány také vaječníky, tak se o hormonech není třeba bavit. Vaječníky budou i nadále produkovat hormony - úplně stejně , jako kdyby byla děloha na svém místě. Vaše kamarádka bude žít stejně jako před operací - bez potřebného doplňování hormonů
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 605
Strašně mě bolí bradavky, nevíte z čeho by to mohlo byt??
Odpověď: Bolest bradavek, zejména když bolí obě, je způsobena skoro ve 100% hormonální nerovnováhou. Ta může být způsobena hormonální léčbou - antikoncepcí, ale také léčbou štítné žlázy, menstruací, těhotenstvím.Nebývá příznakem nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 604
Dobrý den, chci se zeptat jestli je nutné začít užívat antikoncepci až první den menstruace, a také jestli takto užitá HAK zajišťuje spolehlivou ochranu pred tehotenstvím již první den užití. (je to má první antikoncepce- Jeanine). Děkuji za odpověď
Odpověď: Je jistě lepší začít s užívání antikoncepce v první den menzes. Antikoncepce je totiž jakási hormonální léčba, je dobré to organismu příliš nekomplikovat. On se musí s tímto hormonálním nárazem vyrovnat. Rozhodně se nedá spolehnout, na to, že antikoncepce funguje od prvního dne.Je lépe nechat proběhnout celý cyklus, spolehnout se na antikoncepci až po první proběhlé menzes.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 603
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li gynekolog zjistí při běžné prohlídce výskyt cyst na vaječníku?Mám nepravidelnou menstruaci,skoro rok nemohu otěhotnět...souvisí to s cystami?Díky P.
Odpověď: Jedna z příčin, kdy žena nemůže otěhotnět jsou vaječníkové cysty. K dobré diagnostice by měl gynekolog použít ultrazvukové vyšetření s takzvanou vaginální sondou. Pak má celou Vaší malou pánev jako na dlani. Vyšetření bez ultrazvuku se dnes již nepovažuje za úplné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 601
Děkuji moc paní doktorko... Antikoncepci užívám třičtvrtě roku... Uvidím, jak to bude dál a kdyžtak zajdu k doktoru... Ale mám stejně za měsíc a půl preventivní prohlídku, tak snad to bude v pořádku... Krásný den...
Odpověď: Tak držím palce, ať je dále vše bez nehod.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 600
Dobrý den, již rok se snažíme s manželem o miminko. Bylo zjištěno, že manžel má jen 20% normálních spermií. Nyní jsem otěhotněla, měli jsem styk v den ovulace ( alespoň podle mých měření baz. teplot). bohužel jsem dva dny předtím měla styk s někým jiným a i když nedošlo k výronu do mě, mám nyní obavu, jestli je dítě opravdu manželovo? Jaká je myslíte pravděpodobnost, že to není jeho? Děkuji
Odpověď: Pravděpodobnost, že dítě je Vašeho manžela je velmi vysoká. Věřme, že se uplatnilo oněch 20% spermií, navíc to bylo v ideální dobu. Pravděpodobnost otěhotnění z tzv. předejakulačního exkretu je minimální ( tím myslím Váš styk 2 dny před ovulací)- ovšem za situace, že ejakulace byla opravdu mimo Vaše tělo. V tomto exkretu prý lze najít spermie, ale neznám nikoho, kdo by otěhotněl tímto způsobem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 599
Dobryden pani doktorko,pred dvema dny jsem zaznamenala bolest bradavek a prsou zejmena ve spodni casti a ze stran. Pohmatem jsem nic neobjevila.Je mi 27,bezdetna,HA uzivam 10 let(Femoden,Logest,Loette a nyni Logest-4.mesic). Muze to mit souvislost s nadchazejici menstruaci ? (cca do 10 dnu). Poradite mi nejakou odbornou poradnu v Pha, nebo okoli ?Dekuji za odpoved predem.
Odpověď: Bolesti bradavek jsou nejčastějším příznakem hormonálních změn v prsech, tedy i nadcházející menzes, také počínajcího těhotenství, změn antikoncepce atd. Jediné, co by mělo smysl, by bylo vyšetření ultrazvukem. Budou-li Vás bradavky bolet i po ukončené menstruaci, můžete se objednat do některého screeningovégo centra v Praze, adresy jsou na tomto webu. Počítejte, že vyšetření bude stát asi 300 Kč. V současné době jsou centra poněkud zahlcena, mají tedy delší objednávací doby.Myslím však, že vyšetření není příliš nutné, bolest bradavek je opravdu velmi častá záležitost. Zejména, když bolí obě, jde o velmi nevýznamný příznak.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 598
dobrý den.chtěla jsem se zeptat,zda je možné nepodstoupit chemoterapii po CA prsu u mé tchyně ve věku 65let z důvodu že nemá nárok na převoz sanitou do 15km vzdálené nemocnice?údajně jí měl někdo sdělit,že když jí není 70let nema na převoz nárok a má dojíždět veřejnou dopravou,protože mi bydlíme 150km a ona nemá nikoho kdo by jí na chemoteraspie vozil??velmi děkuji za odpověď a zdá se mi to absurdní pokud tomu tak je??bohužel tchynin stav není moc dobrý a autobusem by to opravdu nemohla zvládnout. děkuji
Odpověď: Pokud vím, neexistují žádné zákonné omezující normy týkající se využívání sanitek. Možná, že je to úprava míistních norem, že si místní zdravotnictví nemůže dovolit frekventní provoz sanitek. Na druhou stranu , ruku na srdce. Vaše tchyně pojede na chemoterapii 4x, nebo 6x. Byl by problém přidat jí na taxík? Nebo někomu ze sousedství přidat na benzín?. Nezapomeňte, že Vaše tchyně je v obrovském stresu. Nejlépe jí v její nemoci pomůžete, když jí šetrně převozy na chemo zorganizujete. Problém nestavte, prosím, tak, že když nejede sanitka, nebude chemoterapie. Každá rodina se musí umět o své nemocné příbuzné postarat.I přesto, že bydlí daleko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 597
Dobry den. Přešla jsem na metodu,při které beru ant. 3 měsíce v kuse,poté ji vynechám a dostanu menstruaci.Teď už dobírám posl.3.plato a čeká mě brzy menstruace,ale už 2dny mě trápí hnědý výtok.Tmavý,bez zápachu a svědění.Dokonce se vněm objevila kapička krve.Co mám dělat?A ještě by mě zajímalo,zda můžu mít se silnou skoliozou děti.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Hnědý výtok vypovídá o tom, že antikoncepce nefunguje stoprocentně tak, jak by měla. Nejde o nic vážného, ale stejně byste to měla probrat s Vaším gynekologem, zejména tehdy, bude-li se výtok opakovat i další měsíc. Ani významná skolioza nemůže být závažnou komplikací v těhotenství. Radila bych abyste vyhledala nějakého šikovného fyzioterapeuta, který Vám poradí, jak si zpevnit zádové svalstvo před početím a také, jak se vyrovnat se zátěží těhotenství. To mi připadá velmi podstatné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 596
Dobrý den paní doktorko,
Mám menší problém. Začala jsem užívat druhé platíčko bez pauzy a objevil se mi hnědý výtok, ale není nijak silný, jen lehce... Je to normální??? Nějak se bojím, aby to nebyl nějaký problém... Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Mnoho žen při krátkodobém užívání hormonální léčby(antikoncepce) má podobné problémy, které popisujete. Kdyby však výtok nemizel po dalším cyklu, zajděte za svým gynekologem. Takto na dálku bychom Váš problém nevyřešili.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 595
Dobrý den , já se bojím zeptat své mamky na menstruaci , a tak se chci zeptat vás jaké jsou příčiny ,ptz mám od října 06 výtok a posl. dobou hodně sílí.Děkuji
Odpověď: MIlá Karolíno. Být tebou, určitě bych přemohla strach optat se mamky na věci okolo menstruace. Budeš překvapená, jak Ti ráda všechno poradí. Víš, já nepoznám, když mluvíš o výtoku, zda jde o skutečný výtok, který je považován za nemoc a léčí se, nebo jestli tak nazýváš menstruaci. Skutečně nemáš v okolí žádnou dospělou ženu, se kterou bys své potíže probrala? Možná jsi ještě velmi mladá, pak existují gynekologové, kteří se specializují na problémy velmi mladých dívek. Možná zkus adresu, ktzerou jsem již radila v dalších dotazech www.klimakterium.cz. Tam odpovídají gynekologové, kteří Ti mohou poradit, kam se obrátit. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 594
Dobrý den,
jsem v 6-tém týdnu těhotenství a chci se zeptat, zda je normální:
- nepravidelné bolesti v podbřišku až křečovité bolesti
- objevují se hleny žluto-červené barvy jen lehce na toaletním papíře jednou až dvakrát denně
Odpověď: Obávám se, že Vaše obtíže mohou signalizovat i to, že těhotenství neprobíhá podle pravidel. Prosím, zajděte hned po neděli ke gynekologovi, a to, i kdyby potíže ustaly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 593
dobrý den je mi 19 let a mám 3 měsíce starého syna.Mam jedno prso o hodně menší nežto druhé už od puberty.dost mě to trápí jeste nikomu sem se s tím nesvěrila a byla bych strasne moc ráda kdyby se to dalo nejak vyresit a já se nemusela porát strachovat že si toho nekdo vsimne. jenže nevím proč to tak je že mám jedno prso menší vím že lehká nesouměrnost je normální a častá jenže moje prso je menší o jedno číslo.premýslela jsem i nad plastickou operací ale byla bych radi kdybyse to dalo vyrešit jinak i když pochybuji že to pujde.predem dekuji za odpověd


Odpověď: A protože jste dotaz poslala dvakrát, připojuji ještě: Plastická vyrovnávací operace je možná, ale musíte počítat s tím, že zákrok je na prsu dost vidět- v případě , že by se zmenšoval ten větší z nich. Někdy je nezbytné operovat oba prsy. ....Zkuste to nejdříve s výplní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 592
dobrý den je mi 19 let a mám 3 měsíce starého syna.Mam jedno prso o hodně menší nežto druhé už od puberty.dost mě to trápí jeste nikomu sem se s tím nesvěrila a byla bych strasne moc ráda kdyby se to dalo nejak vyresit a já se nemusela porát strachovat že si toho nekdo vsimne. jenže nevím proč to tak je že mám jedno prso menší vím že lehká nesouměrnost je normální a častá jenže moje prso je menší o jedno číslo.premýslela jsem i nad plastickou operací ale byla bych radi kdybyse to dalo vyrešit jinak i když pochybuji že to pujde.predem dekuji za odpověd


Odpověď: Milá Kristýno. Jak ráda bych Vám řekla, že existují zázračné pilulky, které Vám prsy srovnají do stejné velikosti. Sama víte, že tudy cesta nevede. Máte malé dítě, rozdílnost ve velikosti prsů Vám tedy nebránila v nalezení partnera. To, co potřebujete řešit, abyste se cítila komfortně, je srovnat velikost prsů tak, abyste vypadala dobře v oblečení. Ale tady je cesta jednoduchá. Existuje mnoho výplní, kterými se menší prs dá v podprsence doplnit. Já osobně bych začala ve zdravotnických potřebách, kde mají množství takových pomůcek pro ženy po částečné operaci prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 591
mám před operací pouze odebrání dělohy přes vagínu chtěla bych se zeptat na pooperační potíže.Jsem z Mostu a nevím jak je to složitá operace.Nemám důvěru v mostecké nemocnici kde jinde v nejbližším okolí bych mohla nastoupit na tuhle operaci děkuji za odpověď
Odpověď: Hysterektomie - tak se operace jmenuje, patří mezi jednoduché výkony. Pracovišť, která jí prováději s dobrými výsledky je mnoho. Záleží, zda chcete jít do státní nemocnice nebo si připlatit také něco na komfort. Působím v Praze, nemám tedy dobrý přehled o situaci v Mostě. Dejte stejný dotaz na www.klimakterium.cz, tam Vám odpoví gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 590
Dobrý den.Vážená paní doktorko.Léčím se na rakovinu prsu. Dg: Ca mamme 1.sin.C 50.5 Histologie: apokrinní invazivní ca, HercepTest: vysoce pozitivní, FISH: vysoká amplifikace genu HER -/neu.Po ukončení základní léčby(chemo a ozařování) a operace by měla následovat roční léčby Herceptinem. Prosím Vás, jaká je moje šance na vyléčení a jaká pravděpodobnost znovu se objevení nádoru? Děkuji
Odpověď: Herceptin se užívá proto, aby se co nejvíce snížila pravděpodobnost návratu zhoubného onemocnění. Vaši prognózu ale takto na dálku nemohu udělat: neznám mnoho dalších okolností. Například kolik je Vám let, jak byl nádor agresivní. I tak se prognózy mohou velmi minout. V mé ordinaci jsou ženy, kterým jsem v skrytu duše nedávala šanci a oni už deset let žijí naprosto normálním způsobem života. Příroda a psychika je mocná čarodějka. Dobře se se svou nemocí utkávají ženy, které jsou optimistické, žijí velmi aktivně, vyřadí po nemoci ze života všechy zbytečně stresující věci. Myslí hlavně na sebe, na svou pohodu, a až potom teprve na ostatní členy rodiny. Veselá, optimistická manželka, matka, babička je totiž tím nejlepším pro rodinu i pro ní samotnou. Ne udřená ženská, která nespí hrůzou ze své nemoci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 589
Dobrý den, dnes jsem po kontrole bradavek z jedné vymáčkla nepatrnou tečku krve, kontrolovala jsem si prsa pohmatem a bez nálezu, prosím můžete mi odpovědět Děkuji
Odpověď: Vyšetření bradavek ještě tak s týdenní pauzou zopakujte. Objeví-li se krvavá srekrece opět, jděte určitě na vyšetření prsu. Tam ale musíte říci, že se Vám sekret objevil. Abyste si byla jistá, že jde opravdu o krvavou příměs, bude dobré, když sekret otřete do bílého kapesníku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 588
Vážená paní doktorko, od 2/07 jsem po operaci prav. prsu pro Ca, prs mi byl zachován, ozářen a protože jsem v té době pravidelně menstruovala mam nasazen Zoladex inj. a užívám Tamoxifen. Byla mi dop. chir. kastrace a z důvodu užívání Tamoxifenu i odnětí dělohy.Na laparoskopiskou operaci jsem obj. nyní zač. července,ale pořád přemýšlím jestli je to ten správný krok. Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Každá žena ve Vaší sutiaci přemýšli, zda má podstoupit chirurgickou kastraci.Toto rozhodnutí se velmi týká ženství. I mezi odborníky na to mohou existovat různé názory. Vůbec nevím, jak bych se rozhodovala já sama. Část žen operaci podstoupí, část ne. Hodně záleží na typu nádoru prsu a jeho vlastnostech.Zkuste si ještě jednou popovídat s Vaším onkologem a gynekologem. Operace je nevratná a vy byste na ní měla eventuelně jít pevně rozhodnutá, že neděláte nic, čeho budete posléze litovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 586
dobrý den chtela bych se zeptat jaká je pravdepodobnost na otehotnění když smem spla s klukem bez ochrany a vdobe kdy mi mele začít menstruace a on se neudelal???dekuji za odpoved
Odpověď: Řekla bych, že nulová. Popisují se případy otěhotnění ze sekretu, která se někdy objevuje před ejakulací partnera. V něm se minimální množství spermií může vyskytovat.Vy jste však byla těsně před menzes a to je další "ochrana".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 585
prosim vas mam n avas prozbu mal som s partnerkou pohlavny styk a mali sme ochranu lenze som bol trocha mimo a ked som sa ,,spravil´´ tak sme dalej pokarcovali a asi 10min a nieco z toho vytieklo. moze byt ze partnerka otehotnie? aka je tam sanca ked nico vytieklo a som jej to vopchal dovnutra. prepacte za vyrazi ale neviem to napisat odborne a velmi sa bojim som este mlday porate mi prosim. vopred vam dakujem
Odpověď: Jestli z kondomu vyteklo s Vaše sperma do pochvy Vaší partnerky, je samozřejmě možné, že může otěhotnět. Spermie jsou ale velmi citlivé,mají-li dorazit v pořádku k vajíčku, musí přímou cestou z penisu k děložnímu hrdlu parnerky a tudy dělohou k vajíčku, které buď již v děloze čeká, nebo dojde k oplodnění ve vejcovodu. Takže, jak mi Vaši příhodu popisujete, žřekla bych, že se nic nestalo. Vy se snažte používat kondom co nejbezpečněji, chce co určitý cvik.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 584
Bolesti na prave strane hrudniku bolest jde do ruky nekdy i zvraceni take strata vědomí dekuji za radu
Odpověď: Takto vypadají - mimo jiné - i příznaky infarktu myokardu. Nechte si udělat EKG.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 583
Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat z ničeho nic se mi oběvil výtok z pravé bradavky nevím co s tím? Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Je podstatné, jakou barvu má onen výtok. Výtoky z prsu mohou signalizovat celou škálu stavů. Od úplně nevinných až po velmi závažné. Závažná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Světlá, čirá sekrece není nebezpečná, ale obtěžuje. Mnohdy se musí léčit hormonálně.Léky podává gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 582
Dobry den, mam uz prez rok nepravidelnou menstruaci vzdy se zpozdoje o tyden nebo 2 nekdy i 3. Poradte mi prosim co se da delat aby byla menstruace pravidelna. Dekuji
Odpověď: Takový problém se opravdu touto cestou řešit nedá. jediná rozumná rada je : najděte se gynekologa, u kterého se budete cítit dobře a tento problém řeštem s ním - nebo s ní, neboť v ČR existuje také hodně skvělých gynekoložek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 581
Dobrý den, mám bolestivá prsa,ale hlavně pravé. Začalo to z ničeho nic. Jen jsem dala prudce ruku nahoru a z boku mě to bodlo. Tak jsem si to prohmatala a kromě vnitřní strany mě to na dotek tak bolí, že to nemžu ani pořádně prohmatat. Myslím ale, že žádné bulky necítím, jen to dost bolí. Jsem uprostřed cyklu. Můžete mi prosím poradit o co jde? Je možné, že jsou to jen svaly? Co můžu udělat, aby se to spravilo? Předem moc děkuji.
Odpověď: Možná jen dodám, že by bylo dobré, kdyby se v době Vašeho protahování ve dveřích nikdo nepokoušel dveře zavřít.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 580
Dobrý den, mám bolestivá prsa,ale hlavně pravé. Začalo to z ničeho nic. Jen jsem dala prudce ruku nahoru a z boku mě to bodlo. Tak jsem si to prohmatala a kromě vnitřní strany mě to na dotek tak bolí, že to nemžu ani pořádně prohmatat. Myslím ale, že žádné bulky necítím, jen to dost bolí. Jsem uprostřed cyklu. Můžete mi prosím poradit o co jde? Je možné, že jsou to jen svaly? Co můžu udělat, aby se to spravilo? Předem moc děkuji.
Odpověď: Máte pravdu, že Vaše obtíže mohou být způsobené blokem žeber a následným přepětím svalů. Dobře pomáhá protahování prsních svalů.Stačí se postavit do otevřenách dveří, rukama se opřít o zárubně a pomalu pružit hrudníkem dopředu. Jde-li o blok a následnou kontrakci, obtíže mohou zmizet. Obtíže se jistě zmírní po menzes.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 579
Dobry den jsem v sestnactim tydnu tehotenstvi,a vcera jsem si vzela ibubrufen nedalo se to vydrzet neuskodila jsem si tim dekji neumannova
Odpověď: Samozřejmě je lepší, když se v těhotenství neužívají žádné léky, ale netrapte se tím, že jste si vzala jeden lék proti bolesti ( a zánětu). Horší je stres, který si obavami navozujete.Spíše se snažte obtížím předcházet, aby nemusela být vystavena dalšímu rozhodování, zda lék užít, či ne.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 578
Hezký den paní doktorko, je mi 37let, HA užívám nepřetržitě cca 14let ( Cilest, Mercilon, Diane a Pramimo). Před 2 roky jsem ztratila menstruaci, pouze slabé hnědé špinění. Byla jsem u lékaře, který mi řekl, že se nemusím znepokojovat, že k tomuto může dojít. Ale za poslední 2 měsíce jsem neměla žádné krvácení a půl roku se potýkám s nechutí k sexu a vypadáváním vlasů. Mám změnit HA nebo ji úplně vysadit? Předem děkuji za odpověď. Dana
Odpověď: Dano, intuitivně cítím, že by bylo dobré dát Vašemu tělu pauzu od hormonální antikocepce, ale musíte být připravená na velkou ochotu organismu otěhotnět. Padání vlasů by mohlo souviset se ztrátou menzes. Bude-li to pokračovat, najděte si kontakt do Vinohradské nemocnice v Praze, jsou tam velmi dobří odborníci - specialisté na vypadávání vlasů. Moji příbuzné s podobným problémem tam velmi pomohli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 577
dobry den,snazime se o miminko a nevim a nevim jestli jsem nebo ne tehotna. Kdyz jsi zmacknu prsa tak mi vytika bzly vytok jakoby mleko menstrulaci mam dostat za tyden a nekdy mi je spatne dekuji Radka
Odpověď: To, co popisujete mohou, ale také nemusí být příznaky těhotenství. Známky těhotenství jsou tak různorodé, že ani není možno jednoznačně popsat, které z nich jsou převažující. Podle mé zkušenosti, mají ženy s mléčnou sekrecí z prsů s otěhotněním dost často obtíže. Jde o nevýhodnou konstelaci hormonů. Nebude-li se těhotenství dařit, popište tento problém svému gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 576
Dobrý den chtěla bych se zeptat,zda můžou antibiotika oddálit menstruaci.Brala jsem Penclen.
Odpověď: Ani ne tak antibiotika, jako samotná infekční nemoc může způsobit zpoždění menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 575
Dobrý den, mé matce byl v 44 letech diagnostikován karcinom prsu. Mě je nyní 33 let. Na jaké preventivní vyš. mám nárok? Mám podstoupit mamografii coby samoplátce? děkuji za zodpovězení mého dotazu. Markéta Sedláková
Odpověď: Tím, že Vaše maminka onemocněla ve 44 letech jistě patříte mezi ženy s vyšším rizikem. Neexistují ale žádné zákonné normy, které by jednoznačně říkaly, od kdy má žena jako vy nárok na bezplatné vyšetření. S pravidelnou prevencí je dobré začít o 10 let dříve, než onemocněla Vaše maminka. Ve Vašem věku by měl stačit ultrazvuk, mamografii poprvé až po 35 roce. Sledujte akce Avonu, každý rok v akci Ženy ženám poskytují ženám poukázky na doplatek k vyšetření, letos to bylo 200 kč. Ultrasonografie stojí asi300 kč, mamograf asi 600kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 573
Dobrý den.Prosím o Váš názor na vysazení antikoncepce. Užívám pět let hormonální antikoncepci Cilest. Teď nebudu alespoň půl roku až rok žít pohl. životem. Prosím o radu, jestli antikoncepci vysadit, aby se tělo „očistilo“ a nebo raději v užívání pokračovat.
Děkuji.

Odpověď: Kdybych byla postavena před podobným rozhodnutím, rozhodně bych antikocepci na půl roku vysadila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 572
Dobry den,chci se zepta,pracuji v autom.prumyslu,kazdy den vystrikavam formu separatorem neco jako voda vosk a nejaky rozpoustedla,nejake odsavani je ale nejake mnozstvi vdechuji,muze to byt najak nebezpecne nebo by to melo byt testovany?dekuji
Odpověď: Vaše otázka je opravdu velmi speciální, já na ní odpovědět nedokážu a obávám, že většina lékařů také ne. Kdo by ale o tom měl mít dobré znalosti, je Váš závodní lékař. Zajděte za ním, poptejte se ho, do jaké míiry je Vaše zdraví vystaveno nebezpečí. On by měl vědět, zda Vás zaměstnavatel dělá pro své zaměstnance vše, co mu zákon ukládá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 571
Dobrý den,
po úspěšném doléčení streptokoka v krku se mi do týdne objevily bolestivé lymfatické uzliny v podpaží. Našly se uzliny o velikosti 2,5 x 2,5 x 1 cm, velice bolestivé na dotyk. Zřejmě zánětlivého původu. Opět přeléčeno antibiotiky. Bohužel vše přetrvává, bolest se rozšířila do boční strany prsu. Nevím, co teď dále. Po půl roce odmlky jsem nasadila stejnou antikoncepci jako před vysazením, beru ji 2.měsíc - nevím, zda to nemá souvislost. Ještě dodávám, že je mi 32 let a v rodině nemáme žádný druh rakoviny. Děkuji za odpověď. Ivana
Odpověď: Problémy tak, jak je popisujete spolu mohou ale také nemusí souviset. Vím, že jsem Vás touto odpovědí moc nenadchla, ale poradna na dálku prostě není pro komplikované záležitosti. Určitě by bylo dobré, aby se na uzliny podíval ultrasonograficky lékař z akreditovaného centra pro vyšetření prsu. Tito odborníci jsou zvyklí uzliny v podpaždí hodnotit.Adresy center jsou na tomto webu.Někdy trvá organismu i poměrně dlouhou dobu, než se mu podaří se na další užívání antikoncepce vyladit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 570
dobrý den, je mi 39let, chtěla jsem po mém gynekologovi antikoncepci, napsal mi mirelle,ale stále krvácím třeba celý měsíc. A když jsem chtěla jiný druh řekl mi že po 40 roce mi jinou antikoncepci nemůže napsat. Opravdu když mi bude 40 nemůžu brát jinou antikoncepci bez ní silně krvácím a trpím pak chudokrevností díky za odpovědˇ
Odpověď: Ženy ve středním věku - po 40 - mají velmi omezenou možnost výběru antikoncepce. Nejsem gynekolog, ale v mé ordinaci, kde vyšetřuji ženám prsy, se stkávám s užíváním Mirelle u žen Vašeho věku nejčastěji.Přesto bych ve Vašem případě udělal tot. Zajděte na konzultaci k jinému gynekologovi, ideální by bylo, kdybyste poslala svůj dotaz na www.klimakterium.cz, zkuste přes ně získat kontakt na MUDr. Jeníčka Csc. je to skvělý odborník na problémy žen středního věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 569
Dobrý den, před 14 dny jsem začala brát antikoncepci Minisiston. Po jaké době nebo po kolika dnech mě chrání před otěhotněním??? děkuji za opověď, je to nutné a spěchá to. děkuji moc
Odpověď: Každá léčba potřebuje určitý čas, musí dojít k nastavení určité hormonální hladiny. Nemohu říci, zda Minisyston účinkuje s první tabletou. To Vám nezaručí nikdo. Ale po první proběhlé menzeds už můžete antikoncepci důvěřovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 568
Dobry den,již podruhe behem 6 týdnů mě postihla mastitida (vysoké horečky,zatvrdnutý prs,červené pruhy),vždy odezní po léčbě ATB.Nyní po 14 dnech od posledního zánětu se mi objevil hnisavý výtok z bradavky,a pak už jen čistě krvavý..Děkuji za názor.
Odpověď: Velmi se obávám, že zánět Vašeho prsu může signalizovat i něco mnohem závažnějšího. Zavolejte do některého z center, jejich adresy jsou na tomto webu. Jste-li z Prahy nebo okolí, zavolejte na můj osobní mobil: 777 777 144 v pondělí 18.6 po obědě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 567
Dobrý den, je mi 17 a mám za sebou první vakcinu proti rakovině děložního čípku, můžu před dokončením očkování začít sexuální život se svým přítelm,když budemem používat kondom? děkuji
Odpověď: Optala jsem se několika gynekologů a nikdo mi nedokázal říci, zda je sex v době očkování zakázaný. Někteří řekli, že jde o určité doporučení, hlavně nedošlo v době očkování k nežádoucímu otěhotnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 566
Dobrý den,
už jsem z toho našťastná s manželem se snažíme o miminko už rok a půl a stále nic. Byli jsme na vyšetření a oba jsme zdraví. Existuje něco na podporu dozrávání vajíček nebo prostě něco
děkuji za vaši odpvěď

Lucka
Odpověď: Vážená Lucie. Když se prostá radost ze sexu změní v "dělání" miminka,velmi často dojde k tomu, že těhotenství nechce přijít. Jste-li oba v pořádku, je tento problém opravdu spíše psychologický. Poradím spíše jako žena, která má už kus života za sebou : Vraťte sexu jeho původní obsah, milujte se se jen, když máte prostě chuť a ne proto, že je to vhodné z hlediska početí. Také se doporučuje sexuální abstinence na nějakou dobu, vyražte si někam s kamarádkami například. Nevím přesně jak, ale tak nějak to funguje. Po odloučení prostě přijde miminko snáze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 565
Dobrý den chtěl jsem se zeptal, zda-li je normální vytváření jistých malých hrček (bulek) v místě jizvy po operaci prsu.Konkrétně moje maminka byla operována min.rok v březnu na maligni tumor v prsu..vzali ji i uzliny ale to bylo čisté.také bez znamky metastáz.měla 4 chema a 25 ozářek..co 3 měs.chodí na kontroly a vše zatím v pořádku..poslení vyš.měla před třemi tydnu,jen krevní obraz (markery atd).taky v pořádku.děkuji za odpověd.
Odpověď: V místě jizvy vznikají velmi často různé pooperační uzle. Dojde k tomu, že v místě "vnitřních" jizviček se vytváří po ozáření velké množství vaziva. Když bude maminka chodit pravidelně na kontroly, tak zejména ultrazvuková kontrola rozliší, zda se mezi těmito nevýznamnými bouličkami neděje něco závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 564
Dobrý den.
Dnes som bola na sono vysetrení prsníkov bolo mi zistene ložisko hyperplastických duktov velkosti 15mm a cysta 5mm kontrola za tri mesiace prípadne MRI.Je to nebezpecné moze ist o zhubné ochorenie? Je mi 49 rokov
Odpověď: Hyperplastické dukty bychom u nás v centru jistě raději ověřili core biopsií, pravděpodobně se nejedná o nic závažného, ale v malém počtu procent může jít o počínající nádor. MR udělá podobnou službu jako core biopsie. Biopsie je však přesnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 563
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku, jsem teprve po první dávce a už jsem spala s přítelem.. Chtěla bych vědět, jestli to vadí a jestli to nějak ovlivňuje účinnost antikoncepce (Jeanine) děkuji..
Odpověď: Pokud vím, v době vakcinace není doporučeno omezení pohlavního styku. Očkování nijak neovlivňuje antikoncepci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 562
Dobry den,jsem ve 32tt, mozna ze vam se to bude zdat lehracny, ale posledni dobu ze briska slysim nejake podivne "cvaknuti"pri tom nic mi ne trapi,obcas mivam tvyrduti bricha,co by to mohlo byt?
Odpověď: Tvrdnutí bříška v poslední třetině těhotenství je zcela normální. Toho se nebojte. Miminko ve Vašem těle řádí. Viděla jsem při ultrazvukovém vyšetření, že si díte cucalo paleček. Vaše asi vyrábí nějaký originální zvuk, třeba mlaská.....nevím, ale je to už celý človíček, který se chová stejně jako dítě po narození. Mnohdy jsou děti v děloze ještě čilejší, než po narození. Nezapomeňte, že tak, jako slyšite svoje dítě Vy, tak slyší ono Vás. Pouštějte mu hezkou hudbu, říkejte mu hezké věci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 561
Paní doktorko,před 13lety jsem se podrobila op.prsu s celým jeho odnětím. 10let jsem chodila na kontroly s normálními hodnotami márkrů.Před 3lety se mi márkry zvýšily.Byla jsem na vyšetření kostí a jater, kde jsou prý metastazy.Začala jsem být léčena dle 10let starého histolog. nálezu-Tamoxifen,Arimidex, Xeloda,Aromasin,Bondronattbl. Nyní je to Faslodex inj.Jsem bez potíží, psychicky mě ubírají sílu léky. Jak mám prosím přijmout novou léčbu? Děkuji Marta S.
Odpověď: Milá Marto. Vždyť dokud ještě žijem, je všechno OK, říká se v jedné písni a píseň má pravdu.Vaše léčba má smysl.Vím, že Vás zaskočilo, že se onemocnění nepozorovaně rozšířilo. Znám mnoho žen, které s touto komplikací žijí již mnoho let. Každý člověk táhne nějaký kříž. I ten , u kterého byste to nečekala. Žijte na plné pecky, užívejte každého krásného dne, nepřipusťte, aby Vás trápily hlouposti. Nikdo z nás neví, kolik času má určeno a proto časem nesmyslně plýtváme.V České republice existuje sdružení žen Mama help (možná je to mamma help). Zde pracují a navzájem si pomáhají ženy s nemocí, jakou máte Vy. Hodně o jejich aktivitách vím a mnohdy si říkám, že tyto nemocné ženy žijí mnohem lépe, než mnohé zdravé. Neváhejte, zapojte se mezi ně. Zjistíte, že nejste sama a že i život s nemocí může opět krásný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 560
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy mi dá doktor těhotenský průkaz. Jsem ve 4tt. A zda-li se mám něčeho obávat, kako je např., že do 12tt můžu snadno potratit. Mám z toho hodně velký strach. Je mi 21 let a moc se na mimi těšíme. Moc děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Konečně jedna mladá maminka. Hurá!!! Asi se divíte, proč se tak raduji. Setkávám se s mnoha ženami, které odkládaly těhotenství tak dlouho, až jsou nyní v situaci, kdy nemohou otěhotnět - z důvodů zdravotních obtíží, věku atd. Pan doktor Vám dá těhotenský průkaz ve chvíli, kdy si bude jist, že těhotenství pokračuje, uvidí na ultrazvuku srdíčko plodu. Do 12 týdně je větší pravděpodobnost spontánního potratu, ale naprostá většina žen těhotenství donosí. Šetře se, těhotenství si užívejte.Je to jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, i když někdy přináší drobné svízele.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 559
Již šest let uřívám HAK Marvelon, před rokem jsem začala po každém pohlavním styku špinit a čím blíže byla menstruace, špinění a slabé krvácení bylo intenzivnější.Je možné, že to způsobyla doba užívání a je třeba antikoncepci změnit? Dle lékaře jsem vpořádku
Odpověď: U každého je to s užíváním antikoncepce jinak. Zřejmě by bylo vhodné zkusit změnit antikoncepci za jinou. To ale proberte s gynekologem. Musí Vám poradit, co by bylo vhodné, co se hodí pro Váš organismus.Špinění není nenoc, nesignalizuje nic špatného,ale obtěžuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 558
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych znát Váš názor na antiperspiranty.Dočetla jsem se,že jsou jednou z příčin vedoucích ke vzniku rakoviny prsu.Používat nebo nepoužívat?Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď: Na téma antiperspiranců vznikla jedna už nikdy neověřená práce. Původcem byla anglická lékařka, která našla stopy antiperspirantu v nádorové hmotě u nádoru prsu. Neprokázala, že antiperspirant byl zdrojem tohoto onmocnění. Neprokázali to ani jiní. Lymfatickou cestou se do nádoru může dostat cokoli. Jiná otázka je, zdaje uzdravé používat antiperspiranty. Potíme se proto, abychom se zbavili látek, kterých se jinak organismus neumí zbavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 556
Dnes jsem absolvovala sono vyš. prsu a mamografiii na základě objevení uzlinky v pravé axile.vše bylo negativní. uzlinka je velikosti 3x1 cm. závěr lymadenopathie.Byly mi odebrány TU markery a KO +diff. Co může znamenat výskyt této uzliny ,jinde zvětšené nemám,myslím jaká onemocnění.
děkuji za odpověď
Odpověď: Každá žena má v podpaždí několik skupin uzlin, což je zcela normální. Jsou součástí lymfatického systému. jejich velikost by měla být do 2cm. Někdy jsou ale uzlinky tak těsně vedle sebe, že se nedá říci, jak jsou veliké a velikost 3cm tak může odpovídat součtu několika. Doplňujcí vyšetření byla provedena proto, aby se vyloučila všechna možná další onemocnění, včetně zhoubných nádorů krve, lymfatických cest, ale i běžná zánětlivá onemocnění, která mohou v mírné zvětšení uzlin vyústit. Velikost 3cm opravdu ještě není hrozivá.Lékaři, kteří Vás vyšetřují jsou velmi zodpovědní, když doplňující testy provedli. Není to všude úplná norma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 555
BYLI MI ZJIŠTĚNY MYOMY DĚLOHA PRY BYLA ZVĚTŠENÁ JAKO PŘI 4 MĚSÍCI TĚHOTENSTVÍ ALE MĚLA JSEM PŘED MENSTRUACÍ MYSLÍTE SI ŽE BYCH PO OPERACI MĚLA ŠANCI NA OTĚHOTNĚNÍ JE MI 38 LET PRY BY ČAST KDE BY SE MYOMY ODEBRALI NEBYLA ČÍM NAHRADIT.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Myomy dělohy jsou velmi závažnou překážkou pro těhotenství. Je to , bohužel, dost častý problém, který řeší ženy vysoko po třicítce, které touží po dítěti. Operace by dělohu zřejmě natolik znehodnotila, že by pak nebyla schopná dostatečně se rozepnout, aby postupně pojmula něco tak velikého, jako je dítě.Znám případy žen, které přes přítomnost myomů porodily zdravé dítě, znám také případy, kdy opakovaně plod potratily. Velice záleží na tom, kde jsou myomy uložené. V konečném důsledku Vám asi nikdo neporadí a budete-li po dítěti hodně toužit, těhotenství zkusíte i za cenu očekávaných komplikacíi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 554
Ještě k dotazu č 550
Včera večer jsem si ještě zkoušela zmáčknout bradavky a vy máčkla jsem bílou tekutinu.je mu 48 let a od ledna nemenstruuji.Od minulého týdne mne bolí v krku hlavně na pravé sstraně (v pravém podpaždí je i ta bulka) Jsem alergik na pyly. Muže tento stav souvidet s tou bulkou : děkuji
Odpověď: Co moje znalosti zahají, nesouvisí sekrece z prsu a alergiemi. Opakuji radu, kterou jsem již v několika dotazech odpovídala.:Zbytečně nemačkejte bradavku, udržuje se tím jakýsi minimální stav kojení, dochází k dráždění přes hypofýzu - to je spodní část mozku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 553
Moc Vám,paní primářko, děkuji za zodpovězení dotazu 504. Díky. K.Hrubá
Odpověď: Mějte se dobře a jakmile budete mít léčbu za sebou,užívejte života. Vyřaďte ze života všechny zbytečnosti. Někdy nás totiž naše nemoci učí, jak je život pěkný, když člověk přestane řešit hlouposti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 552
Dobrý den, měla jsem nechráněný sex, problém je v tom že(netrvalo to dlouho a byl jen na kraji a ne zcela uvnitř) on tvrdí, že "to do mě pustil"(mě se to ovšem nezdá). Hned druhý den jsem dostala menstruaci. Nevím čemu mám věřit. Mohu čekat odpověď na e- mail? A bude prosím rychlá odpověď? Jsem ještě moc mladá a nemohu si dovolit být těhotná. Mockrát díky
Odpověď: Je velmi nepravděpodobné, že po takto proběhlém sexu, navíc prakticky v počátku menstruace můžete otěhotnět. Vajíčko je v té době vyplavováno s menstruační krví, nemá se kde uchytit, spermie nemají šanci čekat na dozrátí dalšího vajíčka.Jejich životnost je několik dnů, vajíčko zraje od prvního dne menzes nejméně 8-10dnů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 551
dobry den .HA jsem brala vzdy pravidelne az ted jsem si 2 prasky zapomela vzit.je mozne ze bych mohla otehotnet?dekuji za odpoved
Odpověď: Každé vysazení hormonální antikoncepce ohrožuje ženu, že se účinnost léčby významně sníží. Po každém vynechání léků nebo nepravidelném braní bude lepší, když upozorníte svého partnera, že se na antikjoncepci v tomto období nemůžete spolehnout. Jako mezník by brala další menstruaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 550
V pravé axile přesně uprostřed jsem nahmatala asi uzlinku cca 1,5cm , je pohyblivá. v prsou po samovyšetření jsem nic nenahmatala ani jsem nezjistila žádné změny. mamografie před půl rokem je zcela negativní.Může to signalizovat rakovinu prssu.
děkuji
Odpověď: Pohyblivá uzlinka v podpaždí ve velikosti do 2cm neznamená nic závažného. Každá žena má v každém podpaždí nejméně 30uzlinek,někdy je některá z nich mírně zvětšená, což může signalizovat její zvýšenou reaktivitu na nějaký nenádorový podnět. Nebojte se. Pouze v případě, že by přibývaly další uzlinky, zajděte do centra, kde Vám udělali mamogtrafii a domluvte se s nimi na ultrazvukovém vyšetření prsů i obou podpaždí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 549
Dobrý den,již téměř rok mě trápí pravidelně každý měsíc hnědý výtok.Objevuje se asi týden poté,co začnu brát antikoncepci a trvá cca 10 dní.Problémy se objevily po téměř tříletém braní Diane,změnila jsem proto preparát na Pramino,po 3 měsících bez výsledku na Gracial,který beru 5. měsícem opět,ale k žádnému zlepšení nedošlo.Mám ještě zkoušet nějaké jiné pilulky nebo se poohlédnout po jiné metodě antikoncepce?Co mi může pomoct?
Odpověď: Gynekologické výtoky jsou velmi nepříjemná věc. Osobně bych již další hormonální léčbu nezkoušela a probrala bych možnosti mechanické - nebo jiné - antikoncepce se svým gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 548
užívam cipralex rano 1 tabletu 10mguž 1rok,rozhodla jsem se jej vysadit a to sama,dělam dobře?mam strach s nasledku ,mravenčeni v hlavě je to stoho? je cipralex navykovi ?poradte prosim.



Odpověď: Lék jste jistě užívala z nějakého důvodu. Vaše rozhodnutí vysadit ho, byste měla probrat s nějakým lékařem z oboru, když ne s Vaším osobním lékařem, tak s někým, kdo je v tomto opravdu odborníkem.Na tomto serveru se specializujeme na nemoci prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 547
Dobrý den, už asi rok neberu hormonální antikoncepci Triregol. Potřebovala bych si posunout začátek menstruace kvůli dovolené. Vím, že bych si mohla nechat předepsat spec. přípravky ( injekce, ..). Šlo by, že bych si vzala třeba 10. den po menstruaci jedno plato Triregolu? Děkuji za odpovědˇ, s pozdravem A. Klápšťová
Odpověď: Všechny změny v užívání antikoncepce konzultujte, prosím, s Vaším gynekologem. Toto je problém, který nelze řešit touto poradnou. Nebylo by to ode mě správné ani profesně ani lidsky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 546
Dopbrý den,mám děti staré 8 a 5let.Po žádném těhotenství se mi neztratilo úplně mléko.Neteče mi samo, ale po zmáčknutí bradavky mi vyteče.Lékař mi řekl, že po nasazení antikoncepce se ztratí.Nahmatala jsem si v podpaží bulku, která mi po kojení zůstala a v době kojení mi z této bulky teklo mléko.Kojila jsem asi dva měsíce.Nyní se bulka zvětšila zvláště v období menstruacei při zpažení překáží.Můžete mi prosím říct kam by jsem se měla objednat, nejlépe v Praze?
Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Bulka v podpaždí je s nevětší pravděpodoboností přídatná žláza, která vlastní malou přídatnou bradavku, ze které může odtékat mléko. V praze je několik akreditovaných pracovušť, jejich adresy jsou jsou na webu mamo.cz. Můžete se objednat do našeho centra -Mamma centrum, Zelený pruh, do mých konzultačních hodin.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 545
Dobrý den.v lednu jsem byla na operaci,kvůli karcinomu dělohy.Byla mi odstraněna děloha,vejcovody i vaječníky.Na onkologii mi poté řekli,že byl nádor v ranném stadiu a tudíž operace stačí,tady že neprodělám ani ozářky ani chemoterapii.Je mi 40 leta měla jsem prý typ rakoviny,kerou mají 60 leté ženy. V tomto věku prý ho vidí prvně v životě. Maminka mi dala peníze,abych si koupila Ovosan.Tak vás ,prosím,jestli mi můžete poradit,zda ho mám užívat i já nebo nějaký jiný,třeba Gesavit apod? Maminka v tom samém věku také prodělala rakovinu -čípku,je to už 18 let a je zdravá.Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Ovosan je přínosná podpůrná léčba. V případě nemoci, kterou jste prodělala vy, je dobré podpořit organismus, aby se nemoc neopakovala. Věřte odborníkům, když nepokračovali v léčbě, že operace stačila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 544
Dobrý den,už 3měsíce mě stále pobolívají a svědí prsa a to stále.Menstruaci mám pravidelnou.Hormonální antikoncepci neberu,jelikož jsem měla 3 porody císařským řezem,nechala jsem si udělat sterilizaci,je to 3 a půl roku.Navíc jsem kojila pouhých 6 týdnů a stále si vymáčknu z prsu mléko.Byla jsem na vyšetření ale nic mi neřekli,jen to že je to hormonama.Je to nepříjemné a nevím,co s tím.Prosím Vás o radu.Děkuji Kučerová
Odpověď: Svědění obou prsních bradavek nesignalizuje závažné onemocnění prsu Vím, že je obtěžující. Všechno ale nemůžeme svádět na hormonální hladiny. Bradavky mohou být rozdrážděné z určitého druhu prádla, pracího prášku nebo změkčujícího přípravku. Toto se musíte snažit vysledovat.
Další variantou je jídlo. Promyslete, zda poslední měsíce nekonzumujete příliš ovoce, hlavně cizokrajné dělá mnoho problémů, nebo obecně zkuste promyslet, zda jste něco zásadně nezměnila ve Vašem stravování.
Sekreci z prsů má mnoho žen, nic moc se stím nedá dělat. Existuje jediné doporučení : bradavky si nemačkejte, nezkoumejta, zda mléko vytéká.Mačkání bradavek pomáhá udržovat cyklus minimální mléčné sekrece z prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 543
Dobrý den, užívám antikoncepci Jeanine a chtěla bych se zeptat, jestli účinkuje první měsíc.? Vzala jsem si pilulku první den menstruace a v létáku píší, že v tomto případě prášky účinkujou okamžitě. Děkuji za odpověď...
Odpověď: Letáku je v tomto případě možno věřit. Antikoncepce funguje na takovém principu, že se jí "snad" dá věřit od prvního dne. Osobně bych si ale ponechala malou rezervu, v medicíně, jak jsem už opakovaně psala v této rubrice, nic neplatí na 100%. Příroda je někdy velmi mocná čarodějka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 542
dobrý den, před měsícem jsem ukončial léčbu Roaccutanem, v příbalovém letáky se píše, že bych neměla otěhotnět alespoň měšíc po ukončení léčby.Zajímalo by mne jaký je váš názor na časově bezpečné otěhotnění po léčbě isotretinoinem
Odpověď: Pro snižování všech možných rizik v těhoteství je přínosné, aby léčba jakéhokoliv druhu byla - je-li to možné - ukončena nejméně jeden měsíc před začátkem těhotenství.V případě některých léků je lépe, když odstup dosáhne 3 měsíců. Jedna věc jsou doporučení na příbalových letácích, jiná je samotná individualita pacienta.Každý člověk má jiný metabolismus a rozdílně se zbavuje metabolitů léčby. V případě těhotenství je vždy "více" také lépe. proto doporučuji delší interval. Na druhou stranu, jestliže již k těhotesntví došlo, není třeba se zbytečně bát a dělat z toho nějaké závěry. Nejdůležitější pro zdraví dítěte je matka v pohodě, skutečně si těhotenství užívat, jako jedno z nějpěknějších období v životě. Přizpůsobit tomu vše.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 541
K dotazu č.539
Nepsala jsem o výtoku z prsu, ale z pochvy. A to asi tak týden po menstruaci. Je hnědý až do černa. A při tom mě pobolívá v podbřišku.
Odpověď: Pak je to jasná známka hormonální nerovnány těch hormonů, které regulují menstruační cyklus. Toto skutečně musíte řešit s gynekologem. Nemusíte se obávat rakoviny, ale celkově jde o celkem závažný problém, který je nutno léčit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 540
Dobrý den ! Moje maminka je po operaci nádoru tlustého střeva.A začne s léčbou chemoterapií.Ctěla jsem jí koupit Ovosan jako doplněk léčby. Ale v některých článcích jsem se dočetla, že tyto přípravky jsou jen taháním peněz z lidí. Jaký názor na to máte vy a když tak co doporučejete.
Odpověď: Ovosan je jeden z těch podpůrných léků, které mají smysl. On sám maminku nevyléčí, ale podpoří další léčbu. Mamince pomůže o to více, že jí ho koupí dcera, která jí tím dává najevo, jak moc jí na ní záleží.S maminkou o její nemoci mluvte, dávejte jí najevo, jak moc s ní její problém sdílíte. Podpora lidí z okolí , z rodiny působí jako další podpůrný lék ....a je zadarmo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 538
dobry den sem nespokojeny se svoji výškou meřim cca 168 cm a je mi 21 let exystuje nějaky lek či hormom po kterém naberu vyšku aspon těch 175 cm děkuji za odpověd Nedela
Odpověď: Moc Vás zklamu. Ve 21 letech už máte uzavřené růstové štěrbiny, a tak neexistuje žádný lék, který by dlouhé kosti prodloužil. Vím, že v bývalém Sovětském svazu, se prováděla metoda prodlužování kostí, člověka to na mnoho měsíců i několik let zcela vyřadilo z provovu a zisk byl maxi málně 5-7cm. Člověk není velký svou skutečnou výškou, ale tím, jak se chová, jak umí být velkorysý, co dokázal. V hiostorii najdete mnoho velkých malých mužů. Malé, ale duchem velké, muže ženy milují. Velcí, ale přízemní muži jsou pro smích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 537
dobrý pod večer chtěla jsem se zeptat byla jsem na opersci lipomu v podpaží byla to velikost asi tenis míčku myslíte že se to ještě muže oběvit děkuji za odpovet
Odpověď: Lipomy se skutečně mohou opakovat.Stačí, že v místě zůstane malinký kouek pouzdra a lipom"doroste". Když se objeví ve stejném místě znovu, bylo by dobré z něj udělat alespoň tenkojehlovou biopsii, aby byla jistota, že jde opravdu jen o lipom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky