MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 571
Dobrý den,
po úspěšném doléčení streptokoka v krku se mi do týdne objevily bolestivé lymfatické uzliny v podpaží. Našly se uzliny o velikosti 2,5 x 2,5 x 1 cm, velice bolestivé na dotyk. Zřejmě zánětlivého původu. Opět přeléčeno antibiotiky. Bohužel vše přetrvává, bolest se rozšířila do boční strany prsu. Nevím, co teď dále. Po půl roce odmlky jsem nasadila stejnou antikoncepci jako před vysazením, beru ji 2.měsíc - nevím, zda to nemá souvislost. Ještě dodávám, že je mi 32 let a v rodině nemáme žádný druh rakoviny. Děkuji za odpověď. Ivana
Odpověď: Problémy tak, jak je popisujete spolu mohou ale také nemusí souviset. Vím, že jsem Vás touto odpovědí moc nenadchla, ale poradna na dálku prostě není pro komplikované záležitosti. Určitě by bylo dobré, aby se na uzliny podíval ultrasonograficky lékař z akreditovaného centra pro vyšetření prsu. Tito odborníci jsou zvyklí uzliny v podpaždí hodnotit.Adresy center jsou na tomto webu.Někdy trvá organismu i poměrně dlouhou dobu, než se mu podaří se na další užívání antikoncepce vyladit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 570
dobrý den, je mi 39let, chtěla jsem po mém gynekologovi antikoncepci, napsal mi mirelle,ale stále krvácím třeba celý měsíc. A když jsem chtěla jiný druh řekl mi že po 40 roce mi jinou antikoncepci nemůže napsat. Opravdu když mi bude 40 nemůžu brát jinou antikoncepci bez ní silně krvácím a trpím pak chudokrevností díky za odpovědˇ
Odpověď: Ženy ve středním věku - po 40 - mají velmi omezenou možnost výběru antikoncepce. Nejsem gynekolog, ale v mé ordinaci, kde vyšetřuji ženám prsy, se stkávám s užíváním Mirelle u žen Vašeho věku nejčastěji.Přesto bych ve Vašem případě udělal tot. Zajděte na konzultaci k jinému gynekologovi, ideální by bylo, kdybyste poslala svůj dotaz na www.klimakterium.cz, zkuste přes ně získat kontakt na MUDr. Jeníčka Csc. je to skvělý odborník na problémy žen středního věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 569
Dobrý den, před 14 dny jsem začala brát antikoncepci Minisiston. Po jaké době nebo po kolika dnech mě chrání před otěhotněním??? děkuji za opověď, je to nutné a spěchá to. děkuji moc
Odpověď: Každá léčba potřebuje určitý čas, musí dojít k nastavení určité hormonální hladiny. Nemohu říci, zda Minisyston účinkuje s první tabletou. To Vám nezaručí nikdo. Ale po první proběhlé menzeds už můžete antikoncepci důvěřovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 568
Dobry den,již podruhe behem 6 týdnů mě postihla mastitida (vysoké horečky,zatvrdnutý prs,červené pruhy),vždy odezní po léčbě ATB.Nyní po 14 dnech od posledního zánětu se mi objevil hnisavý výtok z bradavky,a pak už jen čistě krvavý..Děkuji za názor.
Odpověď: Velmi se obávám, že zánět Vašeho prsu může signalizovat i něco mnohem závažnějšího. Zavolejte do některého z center, jejich adresy jsou na tomto webu. Jste-li z Prahy nebo okolí, zavolejte na můj osobní mobil: 777 777 144 v pondělí 18.6 po obědě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 567
Dobrý den, je mi 17 a mám za sebou první vakcinu proti rakovině děložního čípku, můžu před dokončením očkování začít sexuální život se svým přítelm,když budemem používat kondom? děkuji
Odpověď: Optala jsem se několika gynekologů a nikdo mi nedokázal říci, zda je sex v době očkování zakázaný. Někteří řekli, že jde o určité doporučení, hlavně nedošlo v době očkování k nežádoucímu otěhotnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 566
Dobrý den,
už jsem z toho našťastná s manželem se snažíme o miminko už rok a půl a stále nic. Byli jsme na vyšetření a oba jsme zdraví. Existuje něco na podporu dozrávání vajíček nebo prostě něco
děkuji za vaši odpvěď

Lucka
Odpověď: Vážená Lucie. Když se prostá radost ze sexu změní v "dělání" miminka,velmi často dojde k tomu, že těhotenství nechce přijít. Jste-li oba v pořádku, je tento problém opravdu spíše psychologický. Poradím spíše jako žena, která má už kus života za sebou : Vraťte sexu jeho původní obsah, milujte se se jen, když máte prostě chuť a ne proto, že je to vhodné z hlediska početí. Také se doporučuje sexuální abstinence na nějakou dobu, vyražte si někam s kamarádkami například. Nevím přesně jak, ale tak nějak to funguje. Po odloučení prostě přijde miminko snáze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 565
Dobrý den chtěl jsem se zeptal, zda-li je normální vytváření jistých malých hrček (bulek) v místě jizvy po operaci prsu.Konkrétně moje maminka byla operována min.rok v březnu na maligni tumor v prsu..vzali ji i uzliny ale to bylo čisté.také bez znamky metastáz.měla 4 chema a 25 ozářek..co 3 měs.chodí na kontroly a vše zatím v pořádku..poslení vyš.měla před třemi tydnu,jen krevní obraz (markery atd).taky v pořádku.děkuji za odpověd.
Odpověď: V místě jizvy vznikají velmi často různé pooperační uzle. Dojde k tomu, že v místě "vnitřních" jizviček se vytváří po ozáření velké množství vaziva. Když bude maminka chodit pravidelně na kontroly, tak zejména ultrazvuková kontrola rozliší, zda se mezi těmito nevýznamnými bouličkami neděje něco závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 564
Dobrý den.
Dnes som bola na sono vysetrení prsníkov bolo mi zistene ložisko hyperplastických duktov velkosti 15mm a cysta 5mm kontrola za tri mesiace prípadne MRI.Je to nebezpecné moze ist o zhubné ochorenie? Je mi 49 rokov
Odpověď: Hyperplastické dukty bychom u nás v centru jistě raději ověřili core biopsií, pravděpodobně se nejedná o nic závažného, ale v malém počtu procent může jít o počínající nádor. MR udělá podobnou službu jako core biopsie. Biopsie je však přesnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 563
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku, jsem teprve po první dávce a už jsem spala s přítelem.. Chtěla bych vědět, jestli to vadí a jestli to nějak ovlivňuje účinnost antikoncepce (Jeanine) děkuji..
Odpověď: Pokud vím, v době vakcinace není doporučeno omezení pohlavního styku. Očkování nijak neovlivňuje antikoncepci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 562
Dobry den,jsem ve 32tt, mozna ze vam se to bude zdat lehracny, ale posledni dobu ze briska slysim nejake podivne "cvaknuti"pri tom nic mi ne trapi,obcas mivam tvyrduti bricha,co by to mohlo byt?
Odpověď: Tvrdnutí bříška v poslední třetině těhotenství je zcela normální. Toho se nebojte. Miminko ve Vašem těle řádí. Viděla jsem při ultrazvukovém vyšetření, že si díte cucalo paleček. Vaše asi vyrábí nějaký originální zvuk, třeba mlaská.....nevím, ale je to už celý človíček, který se chová stejně jako dítě po narození. Mnohdy jsou děti v děloze ještě čilejší, než po narození. Nezapomeňte, že tak, jako slyšite svoje dítě Vy, tak slyší ono Vás. Pouštějte mu hezkou hudbu, říkejte mu hezké věci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 561
Paní doktorko,před 13lety jsem se podrobila op.prsu s celým jeho odnětím. 10let jsem chodila na kontroly s normálními hodnotami márkrů.Před 3lety se mi márkry zvýšily.Byla jsem na vyšetření kostí a jater, kde jsou prý metastazy.Začala jsem být léčena dle 10let starého histolog. nálezu-Tamoxifen,Arimidex, Xeloda,Aromasin,Bondronattbl. Nyní je to Faslodex inj.Jsem bez potíží, psychicky mě ubírají sílu léky. Jak mám prosím přijmout novou léčbu? Děkuji Marta S.
Odpověď: Milá Marto. Vždyť dokud ještě žijem, je všechno OK, říká se v jedné písni a píseň má pravdu.Vaše léčba má smysl.Vím, že Vás zaskočilo, že se onemocnění nepozorovaně rozšířilo. Znám mnoho žen, které s touto komplikací žijí již mnoho let. Každý člověk táhne nějaký kříž. I ten , u kterého byste to nečekala. Žijte na plné pecky, užívejte každého krásného dne, nepřipusťte, aby Vás trápily hlouposti. Nikdo z nás neví, kolik času má určeno a proto časem nesmyslně plýtváme.V České republice existuje sdružení žen Mama help (možná je to mamma help). Zde pracují a navzájem si pomáhají ženy s nemocí, jakou máte Vy. Hodně o jejich aktivitách vím a mnohdy si říkám, že tyto nemocné ženy žijí mnohem lépe, než mnohé zdravé. Neváhejte, zapojte se mezi ně. Zjistíte, že nejste sama a že i život s nemocí může opět krásný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 560
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdy mi dá doktor těhotenský průkaz. Jsem ve 4tt. A zda-li se mám něčeho obávat, kako je např., že do 12tt můžu snadno potratit. Mám z toho hodně velký strach. Je mi 21 let a moc se na mimi těšíme. Moc děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Konečně jedna mladá maminka. Hurá!!! Asi se divíte, proč se tak raduji. Setkávám se s mnoha ženami, které odkládaly těhotenství tak dlouho, až jsou nyní v situaci, kdy nemohou otěhotnět - z důvodů zdravotních obtíží, věku atd. Pan doktor Vám dá těhotenský průkaz ve chvíli, kdy si bude jist, že těhotenství pokračuje, uvidí na ultrazvuku srdíčko plodu. Do 12 týdně je větší pravděpodobnost spontánního potratu, ale naprostá většina žen těhotenství donosí. Šetře se, těhotenství si užívejte.Je to jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, i když někdy přináší drobné svízele.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 559
Již šest let uřívám HAK Marvelon, před rokem jsem začala po každém pohlavním styku špinit a čím blíže byla menstruace, špinění a slabé krvácení bylo intenzivnější.Je možné, že to způsobyla doba užívání a je třeba antikoncepci změnit? Dle lékaře jsem vpořádku
Odpověď: U každého je to s užíváním antikoncepce jinak. Zřejmě by bylo vhodné zkusit změnit antikoncepci za jinou. To ale proberte s gynekologem. Musí Vám poradit, co by bylo vhodné, co se hodí pro Váš organismus.Špinění není nenoc, nesignalizuje nic špatného,ale obtěžuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 558
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych znát Váš názor na antiperspiranty.Dočetla jsem se,že jsou jednou z příčin vedoucích ke vzniku rakoviny prsu.Používat nebo nepoužívat?Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď: Na téma antiperspiranců vznikla jedna už nikdy neověřená práce. Původcem byla anglická lékařka, která našla stopy antiperspirantu v nádorové hmotě u nádoru prsu. Neprokázala, že antiperspirant byl zdrojem tohoto onmocnění. Neprokázali to ani jiní. Lymfatickou cestou se do nádoru může dostat cokoli. Jiná otázka je, zdaje uzdravé používat antiperspiranty. Potíme se proto, abychom se zbavili látek, kterých se jinak organismus neumí zbavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 556
Dnes jsem absolvovala sono vyš. prsu a mamografiii na základě objevení uzlinky v pravé axile.vše bylo negativní. uzlinka je velikosti 3x1 cm. závěr lymadenopathie.Byly mi odebrány TU markery a KO +diff. Co může znamenat výskyt této uzliny ,jinde zvětšené nemám,myslím jaká onemocnění.
děkuji za odpověď
Odpověď: Každá žena má v podpaždí několik skupin uzlin, což je zcela normální. Jsou součástí lymfatického systému. jejich velikost by měla být do 2cm. Někdy jsou ale uzlinky tak těsně vedle sebe, že se nedá říci, jak jsou veliké a velikost 3cm tak může odpovídat součtu několika. Doplňujcí vyšetření byla provedena proto, aby se vyloučila všechna možná další onemocnění, včetně zhoubných nádorů krve, lymfatických cest, ale i běžná zánětlivá onemocnění, která mohou v mírné zvětšení uzlin vyústit. Velikost 3cm opravdu ještě není hrozivá.Lékaři, kteří Vás vyšetřují jsou velmi zodpovědní, když doplňující testy provedli. Není to všude úplná norma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 555
BYLI MI ZJIŠTĚNY MYOMY DĚLOHA PRY BYLA ZVĚTŠENÁ JAKO PŘI 4 MĚSÍCI TĚHOTENSTVÍ ALE MĚLA JSEM PŘED MENSTRUACÍ MYSLÍTE SI ŽE BYCH PO OPERACI MĚLA ŠANCI NA OTĚHOTNĚNÍ JE MI 38 LET PRY BY ČAST KDE BY SE MYOMY ODEBRALI NEBYLA ČÍM NAHRADIT.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Myomy dělohy jsou velmi závažnou překážkou pro těhotenství. Je to , bohužel, dost častý problém, který řeší ženy vysoko po třicítce, které touží po dítěti. Operace by dělohu zřejmě natolik znehodnotila, že by pak nebyla schopná dostatečně se rozepnout, aby postupně pojmula něco tak velikého, jako je dítě.Znám případy žen, které přes přítomnost myomů porodily zdravé dítě, znám také případy, kdy opakovaně plod potratily. Velice záleží na tom, kde jsou myomy uložené. V konečném důsledku Vám asi nikdo neporadí a budete-li po dítěti hodně toužit, těhotenství zkusíte i za cenu očekávaných komplikacíi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 554
Ještě k dotazu č 550
Včera večer jsem si ještě zkoušela zmáčknout bradavky a vy máčkla jsem bílou tekutinu.je mu 48 let a od ledna nemenstruuji.Od minulého týdne mne bolí v krku hlavně na pravé sstraně (v pravém podpaždí je i ta bulka) Jsem alergik na pyly. Muže tento stav souvidet s tou bulkou : děkuji
Odpověď: Co moje znalosti zahají, nesouvisí sekrece z prsu a alergiemi. Opakuji radu, kterou jsem již v několika dotazech odpovídala.:Zbytečně nemačkejte bradavku, udržuje se tím jakýsi minimální stav kojení, dochází k dráždění přes hypofýzu - to je spodní část mozku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 553
Moc Vám,paní primářko, děkuji za zodpovězení dotazu 504. Díky. K.Hrubá
Odpověď: Mějte se dobře a jakmile budete mít léčbu za sebou,užívejte života. Vyřaďte ze života všechny zbytečnosti. Někdy nás totiž naše nemoci učí, jak je život pěkný, když člověk přestane řešit hlouposti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 552
Dobrý den, měla jsem nechráněný sex, problém je v tom že(netrvalo to dlouho a byl jen na kraji a ne zcela uvnitř) on tvrdí, že "to do mě pustil"(mě se to ovšem nezdá). Hned druhý den jsem dostala menstruaci. Nevím čemu mám věřit. Mohu čekat odpověď na e- mail? A bude prosím rychlá odpověď? Jsem ještě moc mladá a nemohu si dovolit být těhotná. Mockrát díky
Odpověď: Je velmi nepravděpodobné, že po takto proběhlém sexu, navíc prakticky v počátku menstruace můžete otěhotnět. Vajíčko je v té době vyplavováno s menstruační krví, nemá se kde uchytit, spermie nemají šanci čekat na dozrátí dalšího vajíčka.Jejich životnost je několik dnů, vajíčko zraje od prvního dne menzes nejméně 8-10dnů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 551
dobry den .HA jsem brala vzdy pravidelne az ted jsem si 2 prasky zapomela vzit.je mozne ze bych mohla otehotnet?dekuji za odpoved
Odpověď: Každé vysazení hormonální antikoncepce ohrožuje ženu, že se účinnost léčby významně sníží. Po každém vynechání léků nebo nepravidelném braní bude lepší, když upozorníte svého partnera, že se na antikjoncepci v tomto období nemůžete spolehnout. Jako mezník by brala další menstruaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 550
V pravé axile přesně uprostřed jsem nahmatala asi uzlinku cca 1,5cm , je pohyblivá. v prsou po samovyšetření jsem nic nenahmatala ani jsem nezjistila žádné změny. mamografie před půl rokem je zcela negativní.Může to signalizovat rakovinu prssu.
děkuji
Odpověď: Pohyblivá uzlinka v podpaždí ve velikosti do 2cm neznamená nic závažného. Každá žena má v každém podpaždí nejméně 30uzlinek,někdy je některá z nich mírně zvětšená, což může signalizovat její zvýšenou reaktivitu na nějaký nenádorový podnět. Nebojte se. Pouze v případě, že by přibývaly další uzlinky, zajděte do centra, kde Vám udělali mamogtrafii a domluvte se s nimi na ultrazvukovém vyšetření prsů i obou podpaždí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 549
Dobrý den,již téměř rok mě trápí pravidelně každý měsíc hnědý výtok.Objevuje se asi týden poté,co začnu brát antikoncepci a trvá cca 10 dní.Problémy se objevily po téměř tříletém braní Diane,změnila jsem proto preparát na Pramino,po 3 měsících bez výsledku na Gracial,který beru 5. měsícem opět,ale k žádnému zlepšení nedošlo.Mám ještě zkoušet nějaké jiné pilulky nebo se poohlédnout po jiné metodě antikoncepce?Co mi může pomoct?
Odpověď: Gynekologické výtoky jsou velmi nepříjemná věc. Osobně bych již další hormonální léčbu nezkoušela a probrala bych možnosti mechanické - nebo jiné - antikoncepce se svým gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 548
užívam cipralex rano 1 tabletu 10mguž 1rok,rozhodla jsem se jej vysadit a to sama,dělam dobře?mam strach s nasledku ,mravenčeni v hlavě je to stoho? je cipralex navykovi ?poradte prosim.



Odpověď: Lék jste jistě užívala z nějakého důvodu. Vaše rozhodnutí vysadit ho, byste měla probrat s nějakým lékařem z oboru, když ne s Vaším osobním lékařem, tak s někým, kdo je v tomto opravdu odborníkem.Na tomto serveru se specializujeme na nemoci prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 547
Dobrý den, už asi rok neberu hormonální antikoncepci Triregol. Potřebovala bych si posunout začátek menstruace kvůli dovolené. Vím, že bych si mohla nechat předepsat spec. přípravky ( injekce, ..). Šlo by, že bych si vzala třeba 10. den po menstruaci jedno plato Triregolu? Děkuji za odpovědˇ, s pozdravem A. Klápšťová
Odpověď: Všechny změny v užívání antikoncepce konzultujte, prosím, s Vaším gynekologem. Toto je problém, který nelze řešit touto poradnou. Nebylo by to ode mě správné ani profesně ani lidsky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 546
Dopbrý den,mám děti staré 8 a 5let.Po žádném těhotenství se mi neztratilo úplně mléko.Neteče mi samo, ale po zmáčknutí bradavky mi vyteče.Lékař mi řekl, že po nasazení antikoncepce se ztratí.Nahmatala jsem si v podpaží bulku, která mi po kojení zůstala a v době kojení mi z této bulky teklo mléko.Kojila jsem asi dva měsíce.Nyní se bulka zvětšila zvláště v období menstruacei při zpažení překáží.Můžete mi prosím říct kam by jsem se měla objednat, nejlépe v Praze?
Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Bulka v podpaždí je s nevětší pravděpodoboností přídatná žláza, která vlastní malou přídatnou bradavku, ze které může odtékat mléko. V praze je několik akreditovaných pracovušť, jejich adresy jsou jsou na webu mamo.cz. Můžete se objednat do našeho centra -Mamma centrum, Zelený pruh, do mých konzultačních hodin.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 545
Dobrý den.v lednu jsem byla na operaci,kvůli karcinomu dělohy.Byla mi odstraněna děloha,vejcovody i vaječníky.Na onkologii mi poté řekli,že byl nádor v ranném stadiu a tudíž operace stačí,tady že neprodělám ani ozářky ani chemoterapii.Je mi 40 leta měla jsem prý typ rakoviny,kerou mají 60 leté ženy. V tomto věku prý ho vidí prvně v životě. Maminka mi dala peníze,abych si koupila Ovosan.Tak vás ,prosím,jestli mi můžete poradit,zda ho mám užívat i já nebo nějaký jiný,třeba Gesavit apod? Maminka v tom samém věku také prodělala rakovinu -čípku,je to už 18 let a je zdravá.Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Ovosan je přínosná podpůrná léčba. V případě nemoci, kterou jste prodělala vy, je dobré podpořit organismus, aby se nemoc neopakovala. Věřte odborníkům, když nepokračovali v léčbě, že operace stačila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 544
Dobrý den,už 3měsíce mě stále pobolívají a svědí prsa a to stále.Menstruaci mám pravidelnou.Hormonální antikoncepci neberu,jelikož jsem měla 3 porody císařským řezem,nechala jsem si udělat sterilizaci,je to 3 a půl roku.Navíc jsem kojila pouhých 6 týdnů a stále si vymáčknu z prsu mléko.Byla jsem na vyšetření ale nic mi neřekli,jen to že je to hormonama.Je to nepříjemné a nevím,co s tím.Prosím Vás o radu.Děkuji Kučerová
Odpověď: Svědění obou prsních bradavek nesignalizuje závažné onemocnění prsu Vím, že je obtěžující. Všechno ale nemůžeme svádět na hormonální hladiny. Bradavky mohou být rozdrážděné z určitého druhu prádla, pracího prášku nebo změkčujícího přípravku. Toto se musíte snažit vysledovat.
Další variantou je jídlo. Promyslete, zda poslední měsíce nekonzumujete příliš ovoce, hlavně cizokrajné dělá mnoho problémů, nebo obecně zkuste promyslet, zda jste něco zásadně nezměnila ve Vašem stravování.
Sekreci z prsů má mnoho žen, nic moc se stím nedá dělat. Existuje jediné doporučení : bradavky si nemačkejte, nezkoumejta, zda mléko vytéká.Mačkání bradavek pomáhá udržovat cyklus minimální mléčné sekrece z prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 543
Dobrý den, užívám antikoncepci Jeanine a chtěla bych se zeptat, jestli účinkuje první měsíc.? Vzala jsem si pilulku první den menstruace a v létáku píší, že v tomto případě prášky účinkujou okamžitě. Děkuji za odpověď...
Odpověď: Letáku je v tomto případě možno věřit. Antikoncepce funguje na takovém principu, že se jí "snad" dá věřit od prvního dne. Osobně bych si ale ponechala malou rezervu, v medicíně, jak jsem už opakovaně psala v této rubrice, nic neplatí na 100%. Příroda je někdy velmi mocná čarodějka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 542
dobrý den, před měsícem jsem ukončial léčbu Roaccutanem, v příbalovém letáky se píše, že bych neměla otěhotnět alespoň měšíc po ukončení léčby.Zajímalo by mne jaký je váš názor na časově bezpečné otěhotnění po léčbě isotretinoinem
Odpověď: Pro snižování všech možných rizik v těhoteství je přínosné, aby léčba jakéhokoliv druhu byla - je-li to možné - ukončena nejméně jeden měsíc před začátkem těhotenství.V případě některých léků je lépe, když odstup dosáhne 3 měsíců. Jedna věc jsou doporučení na příbalových letácích, jiná je samotná individualita pacienta.Každý člověk má jiný metabolismus a rozdílně se zbavuje metabolitů léčby. V případě těhotenství je vždy "více" také lépe. proto doporučuji delší interval. Na druhou stranu, jestliže již k těhotesntví došlo, není třeba se zbytečně bát a dělat z toho nějaké závěry. Nejdůležitější pro zdraví dítěte je matka v pohodě, skutečně si těhotenství užívat, jako jedno z nějpěknějších období v životě. Přizpůsobit tomu vše.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 541
K dotazu č.539
Nepsala jsem o výtoku z prsu, ale z pochvy. A to asi tak týden po menstruaci. Je hnědý až do černa. A při tom mě pobolívá v podbřišku.
Odpověď: Pak je to jasná známka hormonální nerovnány těch hormonů, které regulují menstruační cyklus. Toto skutečně musíte řešit s gynekologem. Nemusíte se obávat rakoviny, ale celkově jde o celkem závažný problém, který je nutno léčit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 540
Dobrý den ! Moje maminka je po operaci nádoru tlustého střeva.A začne s léčbou chemoterapií.Ctěla jsem jí koupit Ovosan jako doplněk léčby. Ale v některých článcích jsem se dočetla, že tyto přípravky jsou jen taháním peněz z lidí. Jaký názor na to máte vy a když tak co doporučejete.
Odpověď: Ovosan je jeden z těch podpůrných léků, které mají smysl. On sám maminku nevyléčí, ale podpoří další léčbu. Mamince pomůže o to více, že jí ho koupí dcera, která jí tím dává najevo, jak moc jí na ní záleží.S maminkou o její nemoci mluvte, dávejte jí najevo, jak moc s ní její problém sdílíte. Podpora lidí z okolí , z rodiny působí jako další podpůrný lék ....a je zadarmo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 538
dobry den sem nespokojeny se svoji výškou meřim cca 168 cm a je mi 21 let exystuje nějaky lek či hormom po kterém naberu vyšku aspon těch 175 cm děkuji za odpověd Nedela
Odpověď: Moc Vás zklamu. Ve 21 letech už máte uzavřené růstové štěrbiny, a tak neexistuje žádný lék, který by dlouhé kosti prodloužil. Vím, že v bývalém Sovětském svazu, se prováděla metoda prodlužování kostí, člověka to na mnoho měsíců i několik let zcela vyřadilo z provovu a zisk byl maxi málně 5-7cm. Člověk není velký svou skutečnou výškou, ale tím, jak se chová, jak umí být velkorysý, co dokázal. V hiostorii najdete mnoho velkých malých mužů. Malé, ale duchem velké, muže ženy milují. Velcí, ale přízemní muži jsou pro smích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 537
dobrý pod večer chtěla jsem se zeptat byla jsem na opersci lipomu v podpaží byla to velikost asi tenis míčku myslíte že se to ještě muže oběvit děkuji za odpovet
Odpověď: Lipomy se skutečně mohou opakovat.Stačí, že v místě zůstane malinký kouek pouzdra a lipom"doroste". Když se objeví ve stejném místě znovu, bylo by dobré z něj udělat alespoň tenkojehlovou biopsii, aby byla jistota, že jde opravdu jen o lipom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 536
Dobrý den!!!
Ten výtok je vždy po menstuaci je nahnědlý a štípe!!!
Odpověď: Pak je někde nějaká chyba, kterou ale spolu takhle po internetu nevyřešíme. Jděte, prosím, s tímto problémem ke gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 535
Dobrý den, je mi 22. Před 9 měsíci mi lékař našel cystu na levém vaječníku. Zkoušela jsem vysadit antikoncepci (Tri-regol, 21 tablet) a dostala jsem injekce. Cysta nezmizela. Lékař mi řekl, že nejlepší bude laparoskopie. Chtěla bych znát Váš názor na tuto situaci.Děkuji
Odpověď: Ve Vašem případě mohou nastat v zásadě dvě situace. Za prvé cysta sama praskne, pak je jistota, že šlo o tzv. luteální cystu, přezrálé vajíčko, kterému se nechtělo do vejcovodu. Nedojde-li k samovolnému prasknutí, nemůže nikdo, ani Váš gynekolog, který Vás jistě dobře zná, vyloučit, že cystický útvar je něco jiného, než pouhá cysta. Ultrazvuk nedá jednoznačnou odpověď, pak přichází na řadu laparoskopie.Takže je to jen otázkou času. Nedokážu poradit, jak dlouho ještě čekat na samovolné prasknutí. osobně bych se laparoskopii nebránila, je to velmi šetrný výkon.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 534
Dobrý den,ve zprávě z ultrazvuku mám napsáno:v HZQQ hyperechogenní mastopatie,můžete mi to prosím vysvětlit.Děkuji
Odpověď: Přeloženo do lidštiny : máte zcela normální ultrazvukový obraz žlázy.V moderní radiologii prsu se ale tato terminologie , kterou uvádíte, už několik let nepoužívá........Máte-li podezření, že v onom HZQ - horním zevním kvadrantu jednoho z prsů (neuvádíte jakého) se Vám pohmatově něco nelíbí, nechte si raději provést kontrolní ultrazvuk na jiném pracovišti, nejlépe akreditovaném(adresy jsou na tomto serveru) - i za cenu, že byste si měla vyšetření zaplatit. Stojí obvykle okolo 300 kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 533
Dobrý den paní primářko, je mi 43 let před dvěma lety jsem přestala kojit ráda bych si nechala prsa vyšetřit. Jaké vyšetření je vhodné a zda je potřebné doporučení od gynekologa. Děkuji.
Odpověď: Ve Vašem věku je již prioritním vyšetřením mamografie. Ultrazvuk se doplní pouze, máte-li tzv. hůře čitelný mamografický obraz prsů, což se ale dopředu nikdy neví. Ve Vašem věku nemáte nárok na preventivní vyšetření, pokud nemáte jednoznačné obtíže. Jsem ráda, že o vyšetření uvažujete, svědčí to o Vašem preventivním smýšlení. Vyšetření si můžete sama uhradit vněkterém z akreditovaných center, mamografie obvykle stojí 600Kč, uzltrazvuk 300. V současné době běží akce Ženy ženám, kdy na lince pomoci Avonu nejenže získáte informaci o nejbližším centru, ale také příspěvek na vyšetření 200Kč. Akce je časově omezená, neodkládejte to.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 532
Dobry den, prosim vas moc o radu. Mam 23 let a mam v pravem prsu fibroadenom 3cm. Doktor mi doporucil operaci, na kterou mam jit za mesic. Nejsem ale vubec o operaci presvedcena, bojim se ji a hlavne jak bude prso po operaci vypadat. Bylo mi receno, ze mi doporucuji operaci kvuli tehotenstvi kt. planuji, ze by se mohl tak veliky FA zvrhnout atd. Prsa mam velike a pekne tak nevim jestli si je chci nicit kdyz se navic FA muzou kdykoli udelat znova. Poradte mi prosim, mam ted z operace velike deprese.dekuji moc
Odpověď: Jde-li skutečně jen o fibroadenom, není zapotřebí udělat operaci za každou cenu. Fibroadenomy se nezvrhávají. Na druhou stranu, když Vám fibroadenom vyjme z prsu lékař, který takové operace provádí často a zná zásady plastické chirurgie, ani nepoznáte, že prs byl operovaný. Ve Vašem případě bych asi zkoumala, jak moc je lékař, který Vás chce operovat, zkušený, eventuelně bych se poptala jinde. Klidně i na plastické chirurgii, kde bych zaplatila nějaké peníze. Samozřejmě, že Vám nikdo nezaručí, že se fibroadenom nevrátí. Ale takový je život. Peníze vydané za zdraví však nikdy nejdou vyhozené.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 531
dobrý den beru triregol 21+7 doktorka mi napsala lindynete a řekla že mám pokračovat hned jak doberu trilegol pochopila jsem že až doberu těch 7 (vitamínů) začnu hned ale v letáčku lindinete je že jí mám začínat brát v první den menzesu to už jsem prošvihla můžu se spolehnout že bude spolehlivá? nebo to mám brát jinak?děkuji nováková
Odpověď: Je těžké vědět, jak to Vaše paní doktorka myslela. Protože jde o užívání hormonů, raději bych viděla, abyste se ještě jednou paní doktorky poptala, jak máte tabletky užívat. Každý přechod z jedné hormonální léčby na druhou by měl být pro organismus mladé ženy co nejpřirozenější. Zatím pokračujte v původní léčbě a snažte se co nejdříve se s paní doktorkou domluvit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 530
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli má nějaký vliv rentgenové záření na spermie a početí. Přítel byl právě na rentgenu zad a břicha.Už nějakou dobu se snažíme o miminko, ale nevím, jestli můžeme i teď,po rentgenu nebo máme nějaký čas počkat?Děkuji za odpověď.Iveta
Odpověď: Při každém vyšetření břicha, je-li pravděpodobnost, že rentgenové paprsky zasáhnou oblast pohlaví, má mít pacient tuto oblast překrytou olověnou zástěrkou.Obnova spermií probíhá velmi rychle, přesto, pro Váš klid, jestliže si myslíte, že mohla být tato oblast zachycena, dejte si malou pauzičku. Dva tři týdny, mezitím se vytvoří nové spermie, které nebyly záření vystaveny....Při pokusech o potomka se malé pauzy doporučují, nezapomeňte, že sex je sám o sobě radost, nesmí se proměnit jen v "dělání "mimnka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 529
Dobrý den,v lednu jsem byla na augmentaci prsou a nyni me po pul roce ceka 1.vysetreni mammografem.Hledam nejake pracoviste v Praze,kde bych na toto vysetreni mohla jit.Nasla jsem na Karlove nám. Centrum diagnostiky chorob prsu-muzou mi vysetreni udelat zde?a nevedela byste,kolik by to stalo?dekuji za odpoved,Marketa.23 let
Odpověď: Pracoviště, kam se chcete obrátit s vyšetřením augmentovaného prsu musí mít s tímto zkušenost. Centrum diagnostiky chorob prsu je akreditované screeningové centrum a tyto zkušenosti bezesporu má. Možná Vám bude stačit jen ultrazvukové vyšetření, toto rozhodnutí nechejte na místních lékařích. Mamografie obvykle stojí 600Kč, ultrasonografie 300Kč. Nepotřebujete žádné doporučení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 527
Dobrý den. Zjistili mi cystu na levém vaječníku cca 45mm. Bolí mě břicho, musím na operaci? Jaké jsou možnosti? Mám hodně testosteronu a už Skoro 3 měsíce vynechanou menstruaci. co s tím je mi 26 let, může mě něco ohrozit?injekce na vyvolání menzes nereagují.
Odpověď: Cysta je tím problémem, proč Vás bolí přicho a proč Vám vysadila mentruace. JIná cesta, než operace v tuto chvíli není. Zkuste se ale domluvit s Vašimi gynekology, ať je operace provedena laparoskopicky. Možná, že to ve Vašem případě není možné, ale pak by Vám měli vysvětli proč to nejde. Laparoskopie je velmi šetrná.V podtextu otázky cítím obavu, zda se nemůže jednat o něco jiného, než o cystu. Ano může. Nelze vyloučit závažnějsí onemocnění. Proto právě se musí provést ověření cysty, aby bylo jasné, že jde jen o cystu. Pravděpodobnost, že jde o něco horšího , třeba nádor, je však velmi malá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 526
dobry den, je mi 14 let a na levem prsu pod bradavkou mam bouli. Boli me kdyz si na ni sahnu. Mam ji od vcerejska. A mam strach ze to bude rakovina prsu. Prosim poradila byste mi co to muze byt, a jestli se mam bat? Jsem toho docela vyklepana
Odpověď: Náhle vzniklá boule pod bradavkou u dospívající ženy je vždy jen cysta. V historii českého udravotnictví neexistuje případ tak mladé ženy se zhoubným onemocněním. Někdy je nutno cystu pod bradavkou odstát, většinou se ale sama ztratí. Kdyby problém nemizel, ozvěte se znova.Pomohu Vám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 525
DOrBRÝ DEN. Mám takový dotaz už dva měsíce jsem nedostala menzes a mám bolesti v podbříšku hlavně na levé straně. Šla jsem k paní doktorce a ta mi objevila cystu ovarii 1 sin 40mm a podruhé mi píchla NLF na vyvolání menzes. Ty pořád nepřicházejí a bolest levého vaječníku je pořád. Doporučila mi laparoskopii pro odstranění cysty. Je to prosím Vás nezbytné? Chtěla bych ještě počkat a každopádně se operaci vyhnout. Je možné že díky tomu nemám menzes? Jsou jiné způsoby léčby. Těhotná nejsem. Jsem zoufalá,slyšela jsem, že cysty vymizí samy děkuji Vankova
Odpověď: Cysta na Vašem levém vaječníku je skutečně zdrojem vynechání menzes. Je to přezrálé vajíčko, které nedovolí, aby se dále odvíjely všechny hormonální děje tak, jak jsou od přírody nastavené. Většinou tyto luteální cysty prasknou samy. Vaše lékařka se ale obává, že může jíi i oněco mnohem závažnějšího, než je jen luteální cysta. Proto plánuje laparoskopii. Tím se cysta potvrdí, nebo se naopak zjistí něco jiného. Druhá varianta je ale mnohem méně pravděpodobná.Neumím Vám poradit, jak dlouho čekat, zda cysta praskne sama. Laparoskopie je velmi nezátěžový výkon. Dojde-li nakonec k němu, nebojte se . Je to jeden z nejšetrnějších výkonů, jaký si můžete představit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 524
Dobry den moje maminka jde na operaci delozniho myomu s odebranim delohy.chtela jsem se zeptat jestli hrozi nejake riziko a jak se ma chovat po prichodu z nemocnice,jestli ma dodrzovat nejake zvlastni hygienicke zasady... vim jen to,ze musi odpocivat a setrit se,nezvedat tezke veci atd.
Predem dekuji za odpoved.
Veronika
Odpověď: Je moc hezké, že se informujete, abyste pomohla Vaší mamince. Po odstranění dělohy Vaše maminka nemusí doržovat žádné vyjímečné hygienické zásady. Moc a moc platí to, že se musí šetřit. Chcete-li jí opravdu pomoci, nenechte jí (se zbytkem rodiny) dělat žádné domácí práce. Udělejte jí skutečné prázdniny, ať si může polehávat, číst knížky,to, na co jí v běžném životě nezbývá čas. Tak budete mít jistotu, že se vyhojila bez následků do budoucna. Tento šetřivý režim by měla dodržovat tak dlouho, jak jí gynekolog doporučí. Některé ženy potřebují na úplné vyhojení až 3 měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 523
Dobrý den, cca půl roku beru antikoncepci yasminelle (předtím logest). Minulý měsíc jsem měla menstruaci velmi slabou a tento měsíc se při 7denní přestávce vůbec nedostavila. Udělala jsem si těhotenský test a ten byl negativní. Chci se zeptat, zda mám začít, po skončení 7denní pauzy, brát další plato Yasminelle, nebo raději navštívit gynekologa. Pokud mi menstruace zcela vymizí, měla bych se znepokojovat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Určitě nedělejte žádné kroky dříve, než se poradíte s gynekologem. Přestože vyšel test negativně a vy užíváte antikoncepci, je pravděpodobnost (byť velmi malá), že můžete být těhotná. Nebo nastala jiná hormonální porucha, která vyžaduje odborný zásah - třeba změnu antikoncepce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 522
Dobrý den, je možné, aby prskl myom v děloze? Objevil se mi náhlý výtok, neurčité barvy s trochou krve - intenzita vysoká - během několika minut ve dvou nárazech asi 6 polévkových lžic. Nyní to pravděpodobně přejde do běžné menstruace. Vylekalo mně to. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Myom je uzel z děložního svalstva.Co moje znalosti sahají, nemůže prasknout. Může se pomalu vytratit, ale taková pravděpodobnost je mizivá. Někdy se podobnými příznaky - tak, jak je popisujete, - může projevit potrat. Soudí se, že mnoho založených těhotenství zanikne takto, ženy pak příhodu považují za atypickou menstruaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 521
Dobry den, jmenuji se Zuzana Carinova je mi 22 let a uz pres dva roky beru antikoncepci 6 tydnu a az pote na tyden vysadim. V posledni dobe se ale objevuje po trech tydnech lehke spineni, ktere trva priblizne 3 dny. Mela bych se toho obavat? Muze to byt problem? Celkove beru antikoncepci 6 let. Dekuji za Vasi odpoved. S pranim pekneho dne Zuzana.
Odpověď: Milá Zuzano. Příznaky, které popisujete, napovídají, že nastala mírná rozlada mezi typem antikoncepce, kterou užíváte a Vaším organizmem. Gynekologové někdy mírně vyčkávají (ale ne moc dlouho, maximálně tři měsíční cykly) nebo mění antikoncepci za jiný preparát. Jste mladá, máte nárok na to, aby vše běželo podle pravidel.Objeví-li se příznaky špinění ještě jednou, určitě zajděte ke svému gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 520
Dobrý den,je mi 20let, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi doporučila dělat už teď v mém věku nějaké jiné preventivní vyšetření prsu než jen samovyšetřování. Mám obě prsa vevnitř hrbolatá, myslítě, že bych popřípadě nějakou bulku odhalila, že se liší od té normální struktury prsu? Minulý měsíc mě bolel levý prs, má doktorka řekla, že to vypadá, že je vše v pořádku, čím ta bolest může být způsobena, nemůže mít na to nějaký vliv i nošení podprsenek s kosticemi? Děkuji a hezký den
Odpověď: Máte typ prsu, která jsou hůře prohmatná a také častěji bolestivá. Ve vašem věku je to ale dosti častá záležitost.Pro mladé ženy- jako jste Vy- je ideální variantou ultrazvukové vyšetření.Je nebolestivé a bezpečné. Může Vás na něj odeslat gynekolog nebo praktický lékař, když uznají, že Vaše obtíže vytvářejí nárok na toto vyšetření. Také je možno si vyšetření zaplatit, stojí 300Kč(přibližně). Nejlépe dojít si do akreditovaného centra, adresy jsou na tomto webu. Po vyšetření budete vědět, že všechny bulky ve Vašem prsu jsou v pořádku. Nebo, že máte v prsu cystu či jinou nezávažnou záležitost. Na bolestivá prsa u mladých žen výborně pomáhá Mastodynon. Je to bylinný extrakt, nehormonální, dá se užívat k jakékoli jiné léčbě. Aby byla léčba úspěšná, je nutno užívat tři dávky, jedna vydrží měsíc a stojí 200Kč.Není na předpis, jde o kapky, které se užívají podle přiloženého návodu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 518
Dobrý den,
užívám HA Pramino.Vynechala jsem týdenní pauzu a navázala jsem braním dalšího platíčka. Na internetu jsem se teď dočetla, že nejsem chráněná. Je to tak?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Zcela určitě se Vám snížila "ochranná" hladina hormonů. Bylo by dobré teď na atikoncepci nespoléhat, alespoň jeden měsíc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 517
Dobrý den,je mi 44 /1dítě/,od 19
s malými přestávkami beru HAK,nekuřačka,v poslední době pobolívá pravý prs směrem do podpaží a v podpaží,hlavně při pohybu,žádné viditelné a hmatatelné změny,1 ročně gyn.prohlídka,vždy OK.Prosím o Váš názor na dlouhodobou HAK-souvisí problém? Děkuji Jitka D.
Odpověď: Prs by Vás velmi pravděpodobně pobolíval i bez užívání HAK.Není od věci se při příští návštěvě gynekologa poptat, zda užívaný preparát je pro Vás stále vyhovující, pro ženy Vašeho věku by se výběr preparátu měl lišit od od výběru pro mladé ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 516
Dobrý den,moje kamarádka má mentální anorexii.Už 4 měsíce skoro vůbec nejí a málo pije.Horší se ji zdravotní stav i psychycky ale stale si to nepřipustí!Nevíte jak na ní? Sem jedinej komu důvěřuje. Díky
Odpověď: To je veliký problém. Mentální anorexie je problém psychiky. Vaše kamarádka možní proti něčemu protestuje.Může dotáhnout, až k takovému sebepoškození, ze kterého není návratu. Při hubnutí si organizmus například bere stavební bílkoviny z vnitřních orgánů jako jsou ledviny, játra. Dojde k rozhození menstruačního cyklu tak, že žena může mít potíže s otěhotněním. Přemlouváním se mentální anorexie nedá řešit. Jediná cesta je cesta přes psychologa nebo psychiatra. Nepřirozené hubnutí musí vidět i její rodiče. Asi byste jí nejvíce pomohla, kdybyste její rodiče upozornila na nebezpečnost celé věci. Oni by měli zasáhnout, i kdyby to mělo jít mírným násilím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 515
Mam dotaz muzu tampon strcit pri zavedeni do pochvy nekam jinam?Kde by byt nemel??prosim odpovezte brzy
Odpověď: Pakliže vložíte tampon skutečně do vstupu do pochvy, nemůže se vsunout nikam jinam. Je ale důležité tampon zasunout hezky hluboko, jinak Vám jeho nošení bude velmi nepříjemné. Než se naučíte tampony používat, kupte si sadu dražších tamponů, které se jmenují Tampax. Jsou velmi chytré, mají zaváděcí nástavec, který je tak hluboký, kam správně tampon patří. I přes hluboké zavedení se nestane, že by byl jinde, než kde má být. Opakuji, že zavádění musí začínat u vstupu do pochvy, ne za ním, kde je konečník.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 514
Dobrý den, na mamogr.vyšet. po 6 měs. mi bylo doporučeno toto vyšetř.každý rok, není to příliš často? Výsledek: Involuce věku snížená, fibrocystické změny. Neprokazujeme podezřelé mikrokacifikace v parenchymu, ložiskové změny ani lymfadenopathii v zachycených oblastech. Stac.benigní mikrokalcifikace bilat. Tabar:IV. (Ustí n.Orlicí -Rentgen s.r.o.) Děkuji za odpověd, Jitka
Odpověď: Každoroční preventivní vyšetření na mamografu doporučujeme ženám ve věku 45-55 let. Je to proto, že v tomto věku nádory poměrně rychle rostou. Vše, co popisujete o Vaší žláze je zcela norma.Jste.li starší, než 55 let, poptejte se v centru, co je každoročním kontrolám vede. Jde o akreditované cenrum.Kontrolu po půl roce jste měla pro zkontrolování benigních mikrokalcifikací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 513
Dobrý den, chci se zeptat po jaké době se mohu pokusit otěhotnět po laparaskopii(profuk vejcovodu a revize). Je možné se začít snažit po měsíci-jeden cyklus, nebo raději ještě počkat? Děkuji za odpověd
Odpověď: Uvedený výkon Vás nijak neomezuje. Bylo by dobré, abyste se po laparoskopii zcela uzdravila, cítila se dobře, a pak již snahám o otěhotnění nic nebrání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 512
dobry den chtela sem se zeptat jak mam postupovat nebo na koho se obratit kdyz chci zmensit prsa mam z nich psychicke problemy moc me to trapi a stydim se jit nekam zeptat a jeste sem se chtela zeptat jestli by mi to hradila pojistovna moc dekuji za odpoved
Odpověď: O zmenšení prsů, které se nazývá redukční mamoplastika, se musíte domlouvat s plastickým chirurgem.Není za co se stydět, velká prsa dokáží své nositelce velmi znepříjemnit život. S chirurgem musíte probrat, zda se takový výkon dá provádět ještě před těhotenstvím, pokud jste ještě nerodila.
Pojišťovna tento estetický výkon nerada platí, musela byste prokázat, že Vám velká prsa způsobují zdravotní obtíže - například obtíže s páteří.Pak je nezbytné vyjádření ortopeda nebo neurologa. Výkon stojí přibližně 25000 Kč a měl by ho provést opravdu odborník. Ceny se asi budou lišit.Dobrá plastická chirurgie je v Praze na Vinohradech nebo v nemocnici Na Bulovce, také v Hradci Královém ajistě i jinde. Zapátrejte na internetu. Když se nedopátráte, ozvěte se znova.Být Vámi, oslovím několik zdravotních zařízení a udělám si výběr.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 511
Dobrý den, je mi 20 let a byla jsem na sonu prsů a pani doktorka mi našla hmatné rezis. vpravo v HVK na svalu při vnitřním horním okraji aeroly útvar 28 x 12,5 mm a vlevo při zevním okraji aeroly útvar vel. 17 x 13,5.Jsou homogení ostře ohraničený proti okolí,bez kalcifikací a známek rozpadu.Výraznější vaskularizace,nejeví se jako patolog.Sono vzhled je benigní, jde nejspíše o fibroadenomy. Chci se zeptat co by asi bylo nejlepší provést za léčbu?Mam prsa vel. A,začínají mě dost bolet a rychle se mi ty útvary zvětšují.Prosim O názor.Děkuji
Odpověď: Ano, nejspíše jde o fibroadenomy a ty dost často bolí.Bolest se zhoršuje před menzes, po měsíčkách se zmírní. My radiologové nevidíme rádi ukvapené rozhodnutí k operaci, zejména u ženy, která ještě nerodila. Jiná léčba však neexistuje. Fibroadenomy se nezvrhávají.Zkuste 3 měsíce užívat nehormonální kapky Mastodynon - podle návodu.Koupíte je bez předpisu, jedna dávka na měsív stojí 200Kč. Obtíže mohou zmizet, dokonce se fibroadenomy mohou zmenšit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 510
Dobry den,
rada bych se zeptala, jestli je antikoncepce Yasminelle dostupna i ve Velke Britanii. Pokud ano, jaky je nazev?
Dekuji.
Odpověď: Na tuto otázku nedokážu odpovědět přesně, je však velmi pravděpodobné, že tam bude k mání stejný lék pod stejným názvem. Léky jsou dodávány obvykle stejné do všech zemí Evropy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 509
3.CAST:K tomu uzivam denne Anopyrin 100 a obden Acidum Folicum.Uz mam strach si cokoliv brat a i zmenit antikoncepci,tak se obracim na Vas,moc dekuji za radu,zda si myslite,ze by bylo pro mne vhodne prejit na Yasminelle a zda tato antikoncepce nema vedlejsi ucinky.Preji prima den a hodne zdravi...
Odpověď: Ve Vašem případě nejde o to, jakou antikoncepci užívat, ale zda vůbec užívat antikoncepci ke všemu, co jste již prodělala a jaké obtíže vás trápí. Myslím, že byste se měla o bránění nechtěnému početí domluvit se svým partnerem, existuje přece i mužská antikoncepce, znám mnoho stabilních párů, které žádnou ntikoncepci nepotřebují, přestože se v sexu nijak neomezují. Nepřipadá mi dobré, že ve Vašem zdravotním stavu je i řešení problému nežádoucího těhotenství jen na Vašich bedrech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 506
1.CAST:DOBRY DEN,obracim se na Vas s prosbou o radu,je mi 39let,mam dve deti(19 a 16),jiz nekolik let uzivam antikoncepci Yadinne (pred tim jsem uzivala Mercilon a Cilest),ale muj doktor mi,kvuli mym zdravotnim potizim,doporucuje prejit na antikoncepci Yasminelle.Pred deseti lety jsem prodelala rakovinu a nasledne operaci plastiky delozniho cipku po prodelane borelioze II.stupne,
Odpověď: Odpovím všechny dotazy najednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 504
Prosím o radu,68let diagnost.solid. uspoř.papil.karc.s četn.drobn.kalcif.v okolí s jasně invaz.složkou.Přesvěd.lymfangioinv.nezast.V těsné blíz. strukt.drob. fibroadenomu.Uzliny-chron.lymfadenitis a histiocyt.splavů,nádor.str.malig.nezastiž.Prosím o rpogn. a dopor.postup léčby.díky
Odpověď: Vše , co popisujete, je dosti optimistická diagnóza nádoru prsu, který je dobře léčitelný. Více s Vámi takto po internetu nemůžu probírat, bylo by to ode mne vůči Vám velmi nesolidní.Léčba se totiž odvíjí od mnoha aspektů, nejen od popisu nádoru. Celkově bych shrnula: Nebojte se, z tohoto onemocnění se uzdravíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 503
Můžu si nachladit prsa chozením v mokrých plavkách?Před týdnem jsem tak chodila a teď mě pobolívají.Děkuji za odpověď
Odpověď: Prní tkáň není ctlivá na prochladnutí. Myslí, že jde jen o shodu okolností, prsa by Vás, pravděpodobně, bolela i bez toho, že jste nosila mokré plavky. Možná jste před menzes, nebo těhotná?, možná přišla menší hormonální nerovnováha, která se sama vyřeší.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 502
Dobry den,rada bych se Vas zeptala na par veci.Minuli mesic jsem si delela tehotensky test ktery mi vysel pozityvne.Pred tydnem sem zacala mit bolesti v pod brisku a ted sem zacala krvacet.Je mozne ze by mi tehotensky test ukazal neco jineho nez tehotenstvi?K lekari zatim nemohu protoze jsem ze Slovenska a pojisteni tady nemam.Dekuji za odpoved.S pozdravem Tologova
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že jste potratila. Značná část počínajících těhotenství odumře a proces se jeví jako menstruace. Návštěva gynekologa je však nezbytná.Buď se pojistěte, nebo si vyšetření zaplaťte. Za zdraví se mají dát všechny peníze. Buďte rozumná.Nic vzácnějšího, než zdraví, nemáte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 501
DOBRY DEN PANI PRIMARKA SKOVAJSOVA.
V PRVOM RADE VAM DAKUJEM ZA VASU ODPOVED C.480.NA VYCISTENI SOM BOLA.VELMI SI VAZIM VASU ODOVED.PROSIM VAS,JE VELKE RIZIKO,KED MAM 43 ROKOV,A OTEHOTNELA BY SOM ZNOVA,ZE ZASA PRIDEM O BABETKO?MAM UZ SICE 3 DETI,ALE VELMI BY SME SI S TERAJSIM MANZELOM ZELALI SPOLOCNE DIETATKO.DAKUJEM BRONISLAVA.
Odpověď: Milá Broňo. Váš věk zvyšuje riziko, že těhotenství nemusí probíhat úplně v pořádku, ale to nevylučuje ženu Vašeho věku z možnosti mít dítě. Dojde-li u Vás k těhotenství, prosím, nechejte si udělat testy, zda je plod v pořádku, u žen nad 40 je totiž i vyšší riziko, že dítě nebude zcela zdravé. Naopak se také píše, že zdravé narozené děti starších rodičů bývají chytré. Držím palce k dobrému rozhodnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 500
A druhý dotaz-navazuji- cca 15 let jsem s přestávkami-těhotenství 2x- brala HA,nyní již rok neberu nic.Chci se zeptat,jaké je riziko vzniku rakoviny prsu s HA?Ovlivní to nějak?Každý říká něco jiného...Díky moc.
Odpověď: Žádná studoie neprokazuje příčinnou souvislost mezi užíváním HAK a rizikem zhoubného nádoru prsu. Přesto se minimální riziko vyloučit nedá.Existují i jiné možnosti, než hormonální antikoncepce. O tom zkuste uvažovat.Přeci jen by to bylo vzhledem k anamneze Vaší maminky pro Vás bezpečnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 499
Dobrý den,
paní doktorko,díky za odpovědi z minula a za trpělivost,se kterou tady nám vyplašeným a nešťastným radíte.
Měla bych ještě 2 dotazy.Maminka karcinom prsu 70let,mě 35let.Chtěla jsem si nechat zvětšit prsa,ale po maminčině diagnoze mi to už nepřipadá jako dobrý nápad...Asi by to nebylo vhodné,kdyby se náhodou u mě rakovina objevila?Díky
Odpověď: Zvětšení, augmentace, prsu je určitým zásahem do těla, které si každá žena musí dobře promyslet. Vložený implantát nevydrží po celý život, obvykle je na 15 let. Není prokázáno, že vložený implantát zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsu. Rovněž tak onemocnění Vaší maminky v 70 letech nezvyšuje zásadně Vaše riziko. Potud tedy není kontraindikace v eventuelnímu zvětšení. Všetřuji mnoho žen s implantáty.Upozorňuji jen na to, že některé ženy nejsou s výsledkem zvětšení spokojené, mají jiné představy a i možnosti plastické chirurgie jsou velmi limitované. K implantátům se také váží obtíže, které nepostihnou každou ženu, se kterými se ale musí počítat. Zvažte, zda Vaše prsa opravdu vyžadují zvětšení. Zda Vás jejich velikost trápí osobně, nebo to chcete udělat kvůli někomu jinému,nebo si myslíte, že mít zvětšená prsa je vlastně norma. Věřte, ptala jsem se mnoha mužů, jak se jim zvětšená prsa líbí a zda by to chtěli u svých partnerek. Jednoznačně odpovídají, že se jim líbí právě taková prsa, jaká má jejich partnerka, kterou milují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 498
Dobrý den, chtěla bych se zeptat už asi 2 měsíce mě bolí prsa obě..Nedávno jsem si našla bulku v podpaží, pan doktor mi řekl, že to mám od krční páteře, že tam mám jakýsi blok.. Napsal mi pouze analgetika. Bolest, ale stále trvá a je velmi nepříjemná. Prsa jsou tvrdá na dotek a bolestivá. Je mi teprve 20 let, poraďte co mám dělat dál. Děkuji
Odpověď: Určitě si kupte lék Mastodynon, jsou to kapky, nehormonální preparát, bylinný extrakt.Užívá se podle návodu. Je zapotřebí kůra alespoň 3 měsíce. Jedna lahvička asi na měsíc stojí 200 Kč.Je to lék určený ženám Vašeho věku, s Vašimi obtížemi. Zlepšení pocítíte nejdříve za měsíc. Pakliže k němu nedojde, přidejte Acidum folicum, jedno dražé denně - je v dávce asi 4miligramy v jedné tabletě. Užívejte také po dobu tří měsíců.Obtíže zmizí. Váží se k dozrávání Vaší žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 497
dobry den je mi 23 let a 2 roky jsem brala HA cilest.posledni 2 mesice uzivam trinovum ale tento mesic sem mela menstruaci velice slabou az skoro zadnou.pokazde menstruace byla vzdy pravidelna a normalni.mohla bych byt tehotna?dekuji za odpoved klara
Odpověď: Otěhotnění při dlouhodobém užívání antikoncepce je velmi málo pravděpodobné.Spíše je to reakce na změnu hormonálního preparátu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 496
Dobrý den,
Mám za sebou jeden porod císařským řezem v. 2002 pro tíseň plodu, potom jeden spontání potrat 2005 a nýní jsem ve 36 týdnu těhotenství. Mám astma, těhotenskou cukrovku, jsem po operaci krční páteře, od 12. do 19.týdne špinění, od 24. týdne tvrdnutí břicha. Je šance rodit normálně nebo jen plánovaným císařským řezem?

Předem děkují za odpověď.


Odpověď: Vše, co popisujete není jednoznačnou indikací k císařskému řezu. Bude záležet na Vás a na Vaší domluvě s gynekologem. Osobně bych Vám přála spontánní porod. Císařským řezem se ženy ochuzují o to nejpěknější, co na porodu je. Vzít do ruky právě narozené dítě. To je odměna za veškeré úsilí. A zážitek, který se v životě už nikdy nezopakuje. Ženy po císařském řezu mohou mít problémy s tvorbou mléka, s hojením břicha i dělohy ...atd.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 495
Dobrý den ,děkuji za vaší odpověď, ale myslím, že mi moc nepomohla. Odpovězený dotaz má číslo 465. Myslím, že ať je proužek slabší nebo silný, je test pozityvní a to hlavně píšou ve všech testech, test určtě nebyl prošlí, prtože by museli být všechny, ale každý test byl jiný. Naschledanou.
Odpověď: Je mi líto, že Vám moje odpověď nepomohla. To, že HCG test byl pozitivní má mnohem vyšší platnost, než výsledky kupovaných testů. Opakuji, že kupované testy jsou více orientační, než testy provedené u lékaře. Ty mají větší platnost. Asi Vám zamotám hlavu, když na závěr napíšu, že v medicíně nic neplatí na 100%. A že různé zázraky se dějí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky