MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 919
Dobrý den.Je mi 35 čtyři děti.Tři měsíce nekojím.Po skončení kojení se mi v prsu udělalo velké tvrdé místo.Mamograf-Žláza částečně rozvolněna.Vpravo objemný sytý zhruba oválný stín 65x55mm místy s hladkou konturou,místy kontura překryta naléhající žlázou.Směrem do VK nasedá ještě drobný oválný stín22x11mm.Mikrokalcifikace patrné nejsou.Patol.LU nezastiženy,kožní kryt nerozš.Jaká je šance že se nejedná o rakovinu a co by to mohlo být.Děkuji
Odpověď: Toto otázku položte lékaři,který Vás vyšetřoval.Takto na dálku problém nevyřešíme.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 918
Dobrý deň, mám 25 rokov a v poslednej dobe pozorujem zmeny na jednej bradavke. V pokojovom stave je o niečo vtiahnutejšia ako druhá a pri dráždení sa najskôr vtiahne a až potom vystúpi. Môže to byť niečo vážne?Za odpoveď ďakujem.
Odpověď: Ne,Martino,nemůže to být nic vážného.Občas se to tak stává.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 917
Dobrý den. V mamologické poradně po provedení mamografu mi bylo řečeno, že mám v prsu uzlinu nebo benigní formaci.Co to znamená? děkuji
Odpověď: Nic to neznamená,jste zdravá žena.
V prsu máte nezhoubný, nezávažný útvar.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 916
Dobrý den, je mi 30 let, před pěti lety jsem rodila, dítě jsem kojila 12 měsíců. Před třemi lety jsem si poprvé nahmatala zřejmě uzlinu v podpaží, občas mi bolest střílela do prsa, gynekoložka mě tehdy poslala na ultrazvuk, vše bylo v pořádku. Uklidnila jsem se po psychické stránce a měla jsem pocit,že uzlina zmila sama od sebe. Nyní mám asi rok stejné uzliny v obou podpažích, mnohem větší a opravdu mě bolest střílí do obou prsou až mi to je mnohdy nepříjemné.Mám žádat znova o ultrazvuk nebo jiné vyšetření.Užívám antikoncepci Minisiston asi od svých sedmnácti let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím Vás,soudím, že Vaše obtíže
nesouvisejí s prsy a ani nesignalizují nic závažného.Pro klid zajdětě na kontrolní vyšetření ultrazvukem na některé akreditované
mamodiagnostické pracoviště.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 914
Dobrý den.Před 3 lety jsem po přestala užívat HA a při samovyšetř.se mi při zmáčknutí jedné bradavky objevila čirá kapička tekutiny.Po několika měsících to zmizelo.Lonský rok došlo v mé rodině k 2 úmrtím a do třetice syn měl autonehodu s 8 měs.pobytem po nemoc.Tuto situaci půl roku řešímNeurolem.Výše zminov.čirý výtok ze stejného prsu se objevil opět.Mala čirá kapič.za několik dní.Gynekolog mi řekl,že pokud to je čirý,nic to není.Mám trvat na vyšetření? Je mi 39 let,HA neberu a Neurol postupně vysazuju.Děkuji.
Odpověď: Váš gynekolg má pravdu , pokud se objeví sekrece tohoto typu, nebývá to nijak závažným
signálem.Bradavky příliš nedrážděte,pouze
jednou za měsíc v rámci sebevyšetření je lehce stiskněte.Pokud by byl výtok s příměsí krve,je nutno jej vyšetřit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 913
Dobrý den,je mi 52 let a již dese let docházím na sono+punkce cyst v prsou. Mamograf nešel v roce 1997 udělat pro přílišnou hutnost prsu. Teď dochází ke kalcifikaci žlázi?? Nepochopila jsem co to znamená a jaké to může mít důsledky?? Můžete se pokusit o vysvětlení. Moc děkuji j.Markvartová
Odpověď: Paní Markvartová,nejlepší asi bude,když si
necháte vysvětlit současný nález lékařem,
který Vás vyšetřoval a vyšetření hodnotil.
Z toho, co píšete ,soudím, že nijak vážně nemocná nejste.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 911
Dobrý den,

chci se prosím zeptat, zda může mít rakovinu prsu moje 10-ti letá dcera, která má na bradavce malou bulku. Zatím chodíme na kontroly na kožní, ale mám obavu, jestli to stačí? Rakovinu prsu máme v rodině. Mám vyžadovat vyšetření ultrazvukem? Mám obavy, abych něco nezanedbala. Děkuji. J. Malá
Odpověď: V tomoto věku by to byla skutečně vzácnost.
Myslím,že má všechno správně pod kontrolou
kožní lékař. Pro Váš klid je jistě vyšetření ultrazvukem možné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 909
Pred 14 dny se mi objevila bulka v podpazdi,kt.na omak neboli.Dg.z chirurgie zni:Hidroadenitis axillae 1.sin.punkce negativ.KO za tyden.Mam cekat nebo jit co nejdriv na onkol.vysetreni?Poradite mi,prosim? Dekuji
Odpověď: Jdětě na kontrolu tak,jak Vám bylo doporučeno.
V tuto chvíli nevidím důvod pro onkologické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 907
dobry den. mam dotaz mam 12 letou dceru ted je ve vyvinu roztou ji prsa a objevily se ji jen na bradavkach jakoby modrinky mam se neceho obavat . dekuji jitka vejmelkova
Odpověď: Dobrý den,paní Jitko,Vaši dceru jsem neviděla,nevyšetřovala jsem ji,přesto předpokládám,že jde o úplně zdravou mladou dívku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 906
Dobrý den, dovolím se zeptat - má smysl ještě nějak zasahovat, když mám v prsou velké množství i dost velkých bulek a zatvrdlin, některé velikosti mandarinek, levé prso začalo dost bolet - už více než půl roku, výtok z prsu je mléčné barvy, asi slabý, nešpiní prádlo. Vím, že je to především má chyba, mám panickou hrůzu z ortelu. Je mi 40 a různé zatvrdliny, které posledních pět let se začaly zvětšovat, mám někde od svých 17 let.
Odpověď: Zdravím,má jistě smysl zajít na vyšetření prsů!Najděte si některé z akredivaných center,seznam je
na těchto stránkách.Možná budete mile překvapená,jak Vás lékaři uklidní.Neváhejte,
třeba se trápíte úplně zbytečně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 905
Dobrý den.
Moje mamka má hutnění prsních žláz a já bych se chtěla zeptat jak velká je pravděpodobnost, že toto budu mít i já? Od 17 let se mi dělají bolestivé bulky v prsou, ale bohužel jsem na své tělo lajdák a prsní poradnu nenavštěvuji pravidelně. Tedy naposledy jsem byla na kontrole v roce 1998, před narozením mého 2 dítěte, po kterém se mé obtíže ztratily a nyní asi půl roku opět přetrvávají. Mám strach do poradny dojít. Nebyla jsem s lékařem spokojena a na mamo mě odmítl poslat, byť bych si ho ráda uhradila sama. Poradíte mi prosím? Je mi 29 let.
Děkuji moc Čerplová Zdeňka
Odpověď: Zdravím,paní Zdeňko,je pravda,že typ žlázy
bývá obdobný u matky a dcery.Tedy i Vy
můžete mít do budoucna prsy s větším podílem
žlazové tkáně a menším podílem tuku.Jde o typ
žlázy, a neznamená to zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu.Máte-li v současné době nějaké
pochybnosti,zajděte na některé akreditované mamodiagnostické centrum na vyšetření ultrazvukem ,třeba jako samoplátkyně bez doporučení.Cena je na většině pracovišť 300Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 904
Dobrý den, je to už 7 dní, co se mi nedostavila menstruace. Mívám ji po 31 dnech. Antikoncepci neberu. Žije sexuálním životem s přítelem, ale vzhledem k tomu, že se myslím "dostatečně" chráníme (prezervativ + pharmatex) nedomnívám se, že jsem těhotná. V pátek jdu na vyšetření, ale chtěla jsem se informovat o tom, co se mnou může být. Nikdy jsem žádné problémy neměla, nezhubla jsem, v rodině se objevily některé ženské pohl. choroby. Momentálně nemám chuť k jídlu a v podbřišku mě bolí jako před každou menstruací. Stejně tak mě bolívají i kolena, což proběhlo. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Paní Lenko, asi omylem jste napsala do mamologické poradny,jistě najde na internetu obdobnou poradnu gynekologickou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 903
Dobrý den,díky Vaším odpovědím jsem o něco chytřejší,přesto se chci zeptat..Jsem po konizaci čípku a chci si tak udělat generálku těla.Může souviset s touto nemocí zvětšení a zvýšená citlivost prsou?Dělám si samovyšetření prsou,ale mám častý cyklus a prsa jsou vlastně pořád citlivá a nevím,zda jsou uzlinky jen díky přemenstr.cyklu či to může být něco jiného..Může mě na základě tohoto poslat můj praktický lékař na sono či mamograf?Moc děkuji Eva P.
Odpověď: Paní Evo,zajdětě za svým gynekologem,on Vám pomůže upravit menstruační cyklus.Je
pravděpodobné,že se zbavíte i potíží s prsy,
které zřejmě souvisí s hormonální nerovnováhou.Váš gynekolog či praktický lékař Vám po zvážení jistě může doporučit vyšetření prsů ,dle věku ultrazvukem či vyšetření mamografické.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 902
Dobrý den,
moje maminka/64let/má diagnozu C504,
jde na operaci - odstranění celého prsu. Následně nepůjde dle lékařů ani na chemoterapi ani
na radioterapii. Proč a co to znamená, jaká je její životní prognoza do budoucna? Moc prosím o odpověď.Děkuji Věra
Odpověď: Dobrý den,paní Věro,pokud lékaři Vaší mamince navrhli tento postup,pak jim důvěřujte.Blíže,ani k prognose,se vyjádřit nemohu,na to mám moc málo informací.Držím palec,dobře všechno společnými silami zvládněte!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 901
Dobrý den, jsem měsíc po operaci duktálního karcinomu grade I a sentin. uzliny-histol. negat.Beru Tamoxifen a čekám na ozařování. Před operací mi bylo řečeno, že pracovní neschopnost může trvat až 9 měs. Je reálný i dřívější návrat do zaměstnání? Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý den,paní Jano,proberte všechno s onkologem,který Vás sleduje a léčí,jistě bude
záležet i na tom,jak se sama budete cítit a jak moc se budete chtít ke své práci vrátit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 899
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsu malinkou bulku. Gynekoložka říkala, že je to nejspíš malý fibromek a poslala mě na ultrazvuk. Ultrazvuk dopadl dobře, bez ložiskových změn, paní doktorka tam ani nemohla žádný fibromek nahmatat. Přesto jsem stále trochu nervozní, protože já ho tam cítím. Neměla bych podstoupit ještě nějaké další vyšetření, nebo můžu sonu důvěřovat? Děkuji za odpověď. M.Zronková
Odpověď: Dobrý den,ultrazvuku a zkušenému mamodiagnostikovi můžete jistě důvěřovat.Pokud máte pochybnosti,zajděte na kontrolu na jiné pracoviště.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 898
Vážená paní doktorko,
od kolika let a jak často je možno využívat (bezplatně) preventivní vyšetření prsu - na mamografu či jinde? Děkuji Andrea Řezníčková
Odpověď: Dobrý den ,paní Andreo,preventivní mamografické vyšetření je hrazeno ženám od 45ti do 69 let věku a to v dvouletých intervalech .Ženy ve věku 4O-45 let mohou toto vyšetření absolvovat jako samoplátkyně.
Na většině pracovišť se cena pohybuje okolo 600 Kč.U žen mladších 4Oti let se provádí vyšetření ultrazvukem,cena většinou 3OOKč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 896
Dobrý deň, mám 34 rokov, bezdetná. V poslednom čase ma trápi pichľavá bolesť v ľavom prsníku, ktorá sa zvýrazní pri dotyku bradavky. Nikdy predtým som to nepozorovala. Možete mi prosím poradiť? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Zdravím,domnívám se,že bolest,kterou udáváte,
je spíše přenesena z oblasti pohybového aparátu.Pro klid zajdětě na vyšetření ultrazvukem,a pak případně navštivte zkušeného fyzioterapeuta.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 893
Dobrý den, je mi 18 let a pravidelně si dělám samovyšetření prsu. Na nic neobvyklého jsem dosud nepřišla až teprve před par dny mi přítel nahmatal bulku na pravém prsu o velikosti cca 2 x 2 cm. Šla jsem ihned k lékaři, který mi napsal žádanku na sono prsu. Je mi divné, že jsem si takto velké bulky nevšimla. Navíc je den ode dne citlivější. U nás v rodinně je zcela běžná rakovina všeho druhu. Navíc mám již za sebou samovolné potracení a malou šanci znovu otěhotnět - může to spolu nějakým způsobem souviset? Čeho všeho se mohu obávat a co to může do budoucna znamenat? Předen velice děkuji Andrea
Odpověď: Dobrý den Andreo,bulka,kterou Vám našel přítel nebude závažná,občas se stane,že změnu v prsu objeví právě partner.Na sono prsu
zajdětě.Pokud půjde o útvar,na který myslím,
fibroadenom či cystu,neznamená to pro Vás nic,takové změny se většinou pouze sledují.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 892
Dobrý den, je mi 24let a několik dní trpím bolestí pr. prsu, bolest vystřeluje z podpaží a stupňuje se.Při samovyš. prsu jsem nenahmatala žádný patol. útvar, jen velmi bolestivé místo.Před nástupem bolesti jsem měla stres. období a bolesti krční pateře je možné, že bolest prsu je s tím spojená nebo mám raději vyhledal lékaře?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, je dokonce velmi pravděpodobné ,že bolest je spojena s obtížemi oblasti pohybového aparátu a je přenesená.Pro klid se jistě můžete objednat na vyšetření prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 891
Dobrý den, již dva roky nekojím, ale ještě stále přetrvává při stisknutí prsu výtok z bradavky průhledné barvy až bílé.V loňském roce jsem byla na ultrazvuku jelikož má babička měla rakovim prsu, tak spíše z prevence. Ovšem již asi dva měsíce pozoruji z jednoho prsu výtok barvy žluto- hnědé. Dnes jsem byla u své lékařky, v pondělí se mám objednat na sono. Jsem však velice nervózní. Dá se alespoň nastínit oč by se mohlo jednat?Děkuji za odpověď.Martina
Odpověď: Dobrý den,Martino,nejspíše nepůjde o nic vážného,ale na vyšetření ultrazvukem zajdětě.
Sekrece z bradavky často mívá různá zbarvení,přesto nemusí být známkou vážného onemocnění.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 890
Dobrý den, je mamografické snímkování bez ochranné zástěry nebezpečné v 27. týdnu těhotenství, příp. jak a jaké následky může pro dítě do budoucna mít. Pozn. byl mi proveden pouze 1 snímek. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,mamografické vyšetření se provádí v těhotenství jen výjimečně, a to v přísně zdůvodněných případech.Předpokládám,že tomu bylo tak i u Vás.Vyšetření Vašemu miminku nijak neuškodilo,jak Vás jistě poučili i lékaři,kteří jej doporučili.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 888
dobrý den,ještě 1 dotaz.co znamená:vpravo v ZKna č 9 uzlovitHypoechogenní FORMACE,lehce nehomogenní struktury,asi 18mm v prum,v.s.FA.DĚKUJI ŠÁRKA
Odpověď: Ještě jednou i Vám dobrý den,znamená to,že v uvedené lokalitě máte velmi pravděpodobně
nezhoubný neškodný útvarek.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 887
Dobrý den,mam dotaz.Mam jít na CORE CUT BIOPSIE.mam lehkou formu von.Willebrandova choroba.je to nebezpečné?dekuji
Odpověď: Dobrý den,biopsie není žádný nebezpečný výkon,lékař při něm provádí odběr tkáně specielní jehlou, většinou pod kontrolou ultrazvukem.Ve Vašem případě předložte lékaři aktuální hematologické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 886
Dobrý den,

Chtěl bych vědět, jaká je šance, že má přítelkyně otěhotní, pokud už bere první balení horm. antikoncepce Yasmina a teď má asi 5. prášek (úterý). V sobotu si však vzala prášek v 18:40 namísto v 7:00 ráno a v úterý (13.11., ten 5. prášek) jsme "to" spolu měli. Použili jsme raději dodatečnou ochranu, ale je tu možnost, že se během "toho" sundala a nebylo to 100% bezpečné. Jaká je prosím šance, že by mohla otěhotnět ?

Děkuji za odpověď :) hezký den
Odpověď: I Vám hezký den,je mi líto,obrátil jste se do poradny ,určené ženám,které mají problém s prsy.Otázku položte
gynekologovi.Ale osobně si myslím,že šance na otěhotnění je v popisovaném případě
minimální.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 885
dobry den nasla som si v lavom prsniku tesne pod bradavkou bolestivu hrcku..mam 24 rokov a 4 rocneho syna mam strach ze to moze byt rakovina na ktoru my umrela moja teta...dakujem za skoru odpoved a radu..
Odpověď: Dobrý den,boulička ve Vašem prsu s největší
pravděpodobností nebude závažná.V tomto
věku bývá typickým nálezem fibroadenom, nezhoubný uzlík.Zajděte na vyšetření prsů ultrazvukem s doporučením svého gynekologa či praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 884
Dobrý den paní doktorko Svobodová,
mám na Vás dotaz ohledně rakoviny prsu.
Nádor mi byl odtraněn, metastazi jsem žádně neměla, ale nádor byl kvalifikován jako G3 a byl ve středu prsu. Léčbu jsem už prodělala chemoterapii + ozařování.
Slyšela jsem, že nádory prsu ve středu se častěji vrací než po straně. Je to opravdu pravda?
Děkuji za odpoved.
S pozdravem
Petra Plecharova


Odpověď: Dobrý den,paní Plecharová,ne,není to pravda.
Nevím,proč by se Vám nemoc měla vracet?Jste správně léčena a sledována.Přeji hodně krásných dnů!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 883
Dobrý večer, chtěla bych vědět jaká je pravděpodobnost že jsem těhotná kdy jsem před 6 měsíci vysadila antikoncepci a první menstruaci mi vyvolal lékař když jsem 4 ji měsíce nedostala. Pak přišla sama a teď mám zpoždění je mi 21 let
Odpověď: Dobrý večer,se svým problémem jste se obrátila do mamologické poradny,musíte jej řešit s gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 882
Ráda bych se zeptala, jak řešit problémy s komplikovanými cystami, které mě trápí okolo 3 let a neustálé bolesti a černohnědá sekrece z obou prsů. Jsem již po druhé operaci a výsledky nejsou stále dobré. Cysty se neustále vracejí. Děkuji za radu
Odpověď: Váš problém asi nelze řešit takto po internetu,
nevím o jaké komplikace jde a ani z jakého důvodu jste podstoupila operaci.Jistě navštěvujete nějakou mamologickou ambulanci,
popovídejte si o problému s lékaři tam,kde Vás dobře znají.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 878
Dobrý den,mám dnes už 11-ti letou dceru, kterou jsem kojila do 18 měsíců.Mléko zcela nevymizelo a přeměnilo se na zelenou tekutinu.I po 11-ti letech mám při stisknutí prsů stále zelený výtok z bradavek. Je mi 35 let a další dítě již neplánujeme. Zvyšuje toto riziko rakoviny prsu? A druhý dotaz - od jakého věku je možné mamografické vyšetření. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, dlouhodobé kojení je plus pro Vás i Vaše dítě.Výtok z prsů typu,který popisujete, nebývá příznakem vážnějšího onemocnění a přetrvává někdy i celý život.Riziko vzniku rakoviny prsu to nijak nezvyšuje.Budete-li mít pochybnosti,navštivte svého gynekologa a ten zařídí další, zváží i vhodnost vyšetření prsů ultrazvukem.
A k druhé části Vaší otázky-na preventivní mamografické vyšetření můžete chodit od 4Oti let věku jako samoplátkyně,od 45ti let Vám toto vyšetření každé dva roky hradí zdravotní pojišťovna. V indikovaných případech je možné mamografické vyšetření i v mladším věku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 877
Moje maminka(ročník 1937) obdržela pozvání na vyšetření prsů v rámci akce VZP - nad rámec současných předpisů. Měla by zájem o vyšetření ve zdejší Městské nemocnici Litoměřice,kde je mamograf k dispozici. Bylo nám však řečeno, že na akci VZP
je nutné využit doporučené centrum - což je v Ústí n.L. Pro maminu je lépe dostupné vyšetření v místě bydliště. Ráda by uvedenou nabídku a akci využila. Mám proto dotaz, zda je možné objednání i mimo doporučené centrum a jak to zařídit ?
Děkuji Ludmila Pafelová, Velké Žernoseky 100
Odpověď: Je moc dobře,že má Vaše maminka o vyšetření zájem.Může zajít na některé
akreditované mamodiagnostické centrum,seznam najdete na těchto stránkách.
Tato centra odpovídají přísným požadavkům pro provádění preventivních vyšetření prsů a jsou v tomro smyslu pravidelně kontrolována.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 876
Dobry den chtela jsem se zeptat jaka je nejlepsi antikoncepce po prodelane rakovine prsu?Je my 31 let,rakovinou jsem onemocnela ve 28 letech pri probihajicim tehotenstvi.Zatim je vse v poradku,akorat mam problemy s antikoncepsi.Mam nitrodelozni telisko DANU a moc my nevyhovuje.Je mozne brat nejake hormonalni prasky?A mohu znovu otehotnet?Dekuji vam za odpoved J.Ch.
Odpověď: Dobrý den,tuto otázku proberte se svým onkologem,ten zná nejlépe Váš zdravotní stav
vzhledem k základnímu onemocnění.Jsem moc ráda,že jste nyní v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 875
Dobry den.Prosim Vas, lze verit tomu, ze prirodni produkty,(tablety) neobsahujici hormony, pomuzou zvetsit, nebo spevnit poprsi? Kdyz je zene nad 40, pomuze nejake cviceni, nebo je uz jedinym resenim operace? Dekuji, Jana.
Odpověď: Dobrý den,paní Jano,od tabletek tohoto typu neočekávejte žádné zázraky,někdy může dojít k lehkému zvětšení prsů,ale ne nijak podstatnému.Budete-li pravidelně cvičit a posilovat ,jistě svou postavu vylepšíte.Také existují specielní masáže prsů a masky se slušným kosmetickým efektem.Provádějí je některá kosmetická zařízení.Budete-li však chtít svůj zevnějšek změnit podstatně,/co do velikosti a tvaru prsů/, pak oslovte plastického chirurga.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 873
dobrý den pani doktorko minulý týden jsem byla na mamografickém vyšetření výsledek je:Redukující žláza-typologicky Tabár II.Kůže a podkoží bez retrakce bez ztluštění.Bez ložiskových změn,bez přímých i nepřímých známek patologické expanze.Bez mikrokalcifikací.Axilární řasy bez stínů LU.Závěr:bez známek patologie.Prosím o vysvětlení zda je vše v pořádku.je mi 35 let a maminka mi zemřela na rakovinu prsu.mám z této nemoci strach.děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den,jste zcela v pořádku,máte přehledný typ žpázy,pro mamodiagnostika dobře hodnotitelný.Přehnaný strach z rakoviny prsu zase mít nemusíte, choďte na pravidelné kontroly,jak Vám lékař doporučí a
pravidelně si prsy vyšetřujte. I Vám hezký den.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 872
Dobrý den,
je mi 44 let, v září jsem pohmatem zjistila bulku v levém prsu, chir.odd. - antibiotika, US vyš. menší infiltrát, mnohočetné cysty. Po měsíci opět bolestivost, znovu antibiotika, přetrvávající infiltrát, dnes po 14 dnech 2x infiltrát v hloubce 15 a 30 mm, zahuštěná cysta. Lékař v mamol.poradně zvažoval další antibiotika, nakonec řekl, že zatím budeme jen sledovat vývoj. Chtěla bych znát Váš názor, děkuji Kadlecová
Odpověď: Dobrý den,nejsem si úplně jistá,že Vaši situaci
vyřeší takto se střídající antibiotika.Je možné u Vás provést odběr vzorku z podezřelého místa, postat na další vyšetření a léčbu pak lépe cílit.Také nevím,zdali jste byla v poslední době na mamografu.Zmiňujete opakované UZ vyšetření.O všem rozhodne lékař,který Vás vyšetřuje příp.léčí.Takto na dálku je to obtížné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 871
Dobrý den,

chci se zeptat na bližší informace ohledně furunkulu v podpaží. Mám 45 let, jsem po hysterektomii a teď jsem nahmatala bulku v podpaží - furunkul.
Děkuji
Odpověď: Jde skutečně o zánět vlasového váčku?Pokud Vás neviděl Váš praktický lékař ,zajděte za ním, on.Vás vyšetří a případně zváží další postup ,možná Vás pošle i na UZ vyšetření.
S hysterektomií nález nesouvisí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 868
DOBRY DEN PROSIM O RADU CI VAS NAZOR JE MY 36ROKOV BOLA SOM NA SONO PRSNIKOV ZISTENA CYSTA A FA V AXILARNOM VYBEZKU VPRAVO 1.2* 0.7D24 LEKAR MY ODPORUCIL DO ROKA VYBRAT INE NAZORY STACI SLEDOVAT MAM S TOHO ZMISANE POCITY V HLAVE NEBERIEM ZIADNE HORMONY DAKUJEM
Odpověď: Dobrý den,osobně se domnívám,že Vám zjištěné útvary v prsu by bylo možné
pouze sledovat.Jedná se o ezávažné,nezhoubné změny.Doporučuje se je
odstranit pouze v případě ,že ženu nějakým způsobem obtěžují.či dosahují
velkých rozměrů.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 867
Je mi 22let,našla jsem si bulku v prsu, vyhledala jsem mamologickou ordinaci,tam bylo po USG vyšetření diagnostikováno v ZHK rozhraní ZKK oksek zhrubělé struktury 25mm, bez jiných ložiskových změn, dukty nerozšířeny, LU nezv., palpačně difertilní žlázy s okskovým zahuštěním v ZHK v blízkosti mastopatický uzlík, axily volné, areoly i mamily negat. Takže bych se chtěla zeptat co to pro mě znamená? Mám jít na kontrolu za rok, takže bych chtěla vědět jak to může vypadat s mým prsem do budoucna?
Odpověď: Dle tohoto popisu jste zdravá žena,tudíž Vás v tuto chvíli neohrožuje nic
ani do budoucna.Předpokládám,že Vás
ultrazvukem vyšetřoval zkušený lékař mamodiagnostik.Na kontrolu za rok jistě
jdětě,naučte se o sebe pečovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 866
Dobrý den je mi 25 a za 14 dní jdu na mamografické vy?etření. mám nález asi 2cm bulky v pravém prsu . chci se zeptat jak se dále pokračuje v diaknostice daného nálezu po mamog. vy?.
Odpověď: Dobrý den,předpokládám,že jdete na vyšetření do některého z akreditovaných
mamodiagnostických center,
kde Vám lékaři provedou nejprve vyšetření prsů ultrazvukem.Mamografie se ve
Vašem věku provádí zcela
výjimečně a to pouze v přísně indikovaných případech..Nemyslím si,že by u
Vás šlo o závažnější onemocnění,
ale spíše o hormonální uzel-fibroadenom,či o cystu,což je dutina naplněná
tkáňovou tekutinou,tedy o změny typické pro Váš mladý věk.Cystu,jen pokud by
obtěžovala, je možné odsát tenkou jehličkou,fibroadenom
se obvykle pouze sleduje zase ultrazvukem.Vyčkejte vyšetření a uvidíte,dobře
to dopadne.Myslím,že na mamograf vůbec nedojde.Budu ráda,když mi napíšete,s
jakým výsledkem jste vyšetření absolvovala.
Zdravím.ZS.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 863
Dobrý den,je mi 25let a před 3měsíci jsem si v levém podpaží objevila zvětšenou uzlinku.Byla jsem svojí gynekoložkou odeslána na sono prsou-vše vpořádku.Uzlinka je pořád stále stejná(nezvětšuje se),ale včera jsem začala mít slabé tlaky v obou podpažích,bojím se,aby to nemělo souvislost s tou zvětšenou uzlinkou.
Odpověď: Domnívám se, že Vaše obavy jsou liché. Neznám mechanismus, kterým jedna zvětšená uzlinka v jednom podpaží způsobí tlaky v obou podpažích. Pokud by však tlaky přetrvávaly, nezbude než absolvovat kontrolní USG vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 861
Dobrý den,je mi 26 let a před 10 měsíci jsem byla na operaci levého prsu,kde mě našli "nezhoubný novotvar prsu 2,2 cm",nyní jsem byla opět na další kontrole na ultrazvuku a doktorka mi našla to stejné naopak v pravém prsu,který je zatím do 6 mm.Docent,který mě hlídá už od počátku mi řekl,že to může být vlivem horm.antikoncepce a že ji mám zkusit vysadit.Můj dotaz je tedy,zda-li je možné,že na ty nálezy může mít vliv horm.antikoncepce a její vysazení mě tudíž pomůže.Děkuji za odpověď
Odpověď: Vliv HA na fibroadenomy je obvykle zcela zanedbatelný, nicméně, zkusit vysadit ji můžete. Záruka toho, že Vám to pomůže zde ovšem není. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 860
Dobrý den, je mi 27, mám asi 3 měsíce zvětšenou jednu bradavku, zdá si mi i trochu trvdší než u druhého prsa, jeden čas byla přecitlivělá. Je to normální? Děkuji.
Odpověď: Zcela normální to není. Neváhejte a nechejte si prsa vyšetřit ultrazvukem na akreditovaném pracovišti i jako samoplátce, pokud by Vám Váš gynekolog nevypsal žádanku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 859
Dobrý den,mám 37 rokov a ešte som nebola na mamografii,v januári idem na vyoperovanie delohy.Chcem sa opýtat,kedy sa mám na mamografiu objednat a kolko vyšetrenie stojí.
Ďakujem Slávka
Odpověď: Ve vašem případě bych doporučil ultrazvukové vyšetření ( cena kolem 300 Kč ) na akreditovaném pracovišti - viz mapka, podle výsledku vyšetření pak ev. doplnit mammografii ( cena kolem 600 - 650 Kč ). Vzhledem k plánované operaci dělohy byste měla vyšetření absolvovat co nejdříve. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 858
Dobry den, je mi 23 let a nalez zni fibriadenom 1cm. Nemam zadne informace, o co se jedna, zda se jedna o onemocneni, zda se operuje...?? Prosim o podrobnou odpoved a vysvetleni, mam opravdu strach. Dekuji.
Odpověď: Fibroadenom je nezhoubný nádor, poměrně často se vyskytující v prsech od cca 15 let do pozdního věku. Lze jej samozřejmě odoperovat, ale ve velikostech 1-2 cm to obvykle nebývá z medicínského hlediska nutné. Jde li ovšem jednoznačně o fibroadenom může rozhodnout jen tzv. punkční biopsie ( odběr vzorků jehlou ) za ultrazvukové kontroly - viz některý z předchozích dotazů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 857
Dobrý den, moje kamarádka (25 let), má tetu(sestra matky-27 let), která onemocněla diseminovanou formou ca. prsu. Další dvě ženy v této rodině měly ca. prsu. Jak má kamarádka postupovat v případě, že si chce sama uhradit screeningové UZ nebo mammografické vyšetření a její gynekolog to nepokládá vzhledem k jejímu věku za opodstatnělé? Je skutečně potřeba žádanky k vyšetření nebo se může objednat i bez ní? Děkuji.
Odpověď: V tomto případě zcela určitě doporučuji absolvovat preventivní ultrazvukové vyšetření jako samoplátce na akreditovaném pracovišti, cena se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 856
dobrý den výsledek z mamografického vyšetření je:Redukující žláza-Tabár II.Kůže a podkoží bez retrakce bez ztluštění.Bez ložiskových změn,bez přímých i nepřímých známek patologické expanze.Bez mikrokalcifikací.Axilární řasy bez stínů LU.Závěr:Bez známek patologie.Prosím o vysvětlení zda je vše v pořádku.Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Jde o zcela normální obraz, absolvujte další vyšetření v intervalu dle doporučení. Přeji hezký den
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 855
Dobrý den, je mi 25 roků a už delší dobu mě trápí problém, se kterým se stydím jít k lékaři.Jedno prso mám o hodně větší než to druhé. To větší dost pobolívá a pořád roste a roste.Poslední dobou je to horší. Pořádně jsem se promakala a nic jsem nenašla, ale i tak přemýšlím o mamografickém vyšetření či jiné variantě. Děkuji Vám
Odpověď: Rozdíl ve velikosti prsů není nic neobvyklého, nicméně doporučuji navštívit některé z akreditovaných pracovišť a absolvovat alespoň základní ultrazvukové vyšetření. Stud zde není na místě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 854
Dne 5.6. 2007 jsem podstoupila v rámci screaningového vyšetření CT prsu se závěrem : Středně denzní fibroglandulární struktury - Tabár I.Je mi 53 let,jsem rok v menopauze, mám nadváhu, vysoký TK a cukrovku II typu na dietě.Můj ošetřující lékař výsledek CT nijak nekomentoval. Prosím o bližší informace k této diagnóze včetně její léčby a jak předejít zhoršování stavu. Děkuji
Odpověď: TABAR I je zcela normální obraz prsní žlázy ve vašem věku, nejde o nemoc a tedy není co léčit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 852
Dobrý den, je mi 20 let a ráda bych si nechala odborně vyšetřit prsa, protože navzdory radám gynekoložky se mi samovyšetření prostě nedaří (Hmatám kdeco, nevyhodnotím, co je normální a co ne). Můžete mi doporučit nějakou poradnu v Praze? Je pro mě vhodnější mamograf, nebo ultrazvuk?Nejsou vyšetření riziková?Kolik asi stojí vyšetření obou prsů?
A ještě jedna otázka-nezvyšuje riziko rakoviny, když je k nim partner občas poněkud nešetrný? (mačkání, tahání, "cucfleky")?Děkuji
Odpověď: Seznam akreditovaných pracovišť včetně pražských najdete na mapce na těchto stránkách. Ve vašem věku je jednoznačně metodou volby ultrazvukové vyšetření, jehož cena se pohybuje kolem 300,-Kč a je zcela bez rizika. Co se týče občasné " nešetrnosti :-) " partnera k vaším prsům - neobávejte se zvýšeného rizika rakoviny. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 851
dobrý den-dotaz:
opis z nálezu:typ prsu Tabár IV,shluk několika mikrokalcifikací v dolním zevním kvadrantu ve stejném rozsahu jako minule,axila je volná.Jak moc mám mít obavy?Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud je mamografický obraz opravdu stejný jako při předchozím vyšetření, nejsou zvýšené obavy na místě. Nicméně je vhodné u Tabar IV doplnit ultrazvukové vyšetření a vzhledem k mikrokalcifikacím kontrolní mamografii do 1 roku.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 850
Dobrý den,před 4lety mi byly zjištěny v prsu cysty a po dalších kontr.vyš. další cysty a jedno ložisko benigního útvaru.Nyní již 9m kojím.Chtěla bych se zeptat,zda má na můj nález kojení nějaký vliv-zda je vhodnější spíše kojení ukončit,či naopak mohu bez nějakého rizika kojit dlouho?Konrola mi byla doporučena po ukončení laktace,ale gynekolog mi doporučil,abych se již objednala na vyš.,přesto že kojím.Jaký máte názor? A co si mohu představit pod pojmem benigní útvar,když nejde o cystu,čím je to způsobeno?Při vyšetření se nikdy nic nedozvím.Děkuji
Odpověď: Není důvod k ukončení laktace ( kojení ) pro benigní ( tedy nezhoubné ) změny v prsech. Benigní útvar = nezhoubný útvar. Kontrolní USG vyšetření během laktace je normálně proveditelné, neškodné a běžně se provádí.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 849
pane doktoe chci se zeptat. Mam bolestive bradavky na dotyk.žádny sekret ani zduřeninky necitim.Nemuže to být způsobeno nevhodným spodním prádlem?
Odpověď: Tyto obtíže opravdu může způsobit nevhodné spodní prádlo, ale taky nevhodný prací prostředek ( anebo i kombinace obojího ) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 848
Dobrý den, je mi 48 let, z důvodu klimakterických potíží mi byla gynekologem doporučena HRT (Angeliq). V příbalovém letáku jsem se dočetla o zvýšeném riziku karcinom prsu při HRT. Mám větší prsa, cystická. Na mammo vyšetření jsem byla naposled před 3 lety. Dnes jsem se zkoušela objednat, nejbližší datum objednání je za 3 měsíce. Nevím, zda mám vůbec HRT začít užívat, nevím-li, zda je tato léčby pro mě vhodná z hlediska konkrétního rizika karcinomu prsu. Prosím o radu, jak postupovat.

Odpověď: Zde je rada drahá, mamografické vyšetření ve vašem věku je optimální podstoupit každý rok...
Nicméně Vy sama s Vaším gynekologem musíte zhodnotit, zda jsou klimakterické potíže tak vážné, že je nutno začít s užíváním HRT ihned, nebo až po mamografickém vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 847
Dobrý deň. V 6 týždni tehotenstva som mala spontánny potrat krvácaním. Následne mi urobili vyčistenie. Chcem sa spýtať:
Po akej dobe sa môžem opäť pokúšať o splodenie bábätka a stým súvisiacu otázku, a kedy môžem čakať najbližšiu menštruáciu?
Ďakujem, s pozdravom Janka.
Odpověď: Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy, všechny Vaše dotazy zodpoví Váš ošetřující gynekolog. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 846
Dobrý den pane doktore,mám 20měsíční holčiku.Během tří dnů se jí v levém prsu udělal útvar 4 krát 5cm.Ohraničený,nebolestivý,bez sekrece a zvětšených uzlin.Může se vyskytnout v tomto věku nádor prsní žlázy?Je stejný postup léčby jako u dospělého člověka?Budu moc rada za Vaši odpověď o co se může jednat.Děkuji
Odpověď: Nevím o tom, že by se v tomto věku mohl vyskytnout zhoubný nádor mléčné žlázy. Posup ve Vašem případě by měl být následující - navštívit s dítětem endokrinologickou ambulanci a tamní lékař rozhodne o dalším postupu ( vyšetření hladin hormonů v krvi, USG vyšetření...) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 845
Dobrý den, moje babička i matka měly rakovinu prsu, matka na ni zemřela ve 40 letech. Mně objevili před nedávnem cystu na prsu velikosti 1 cm, polycystické vaječníky, myomatózní dělohu. Jsem po 2 císařských řezech a obecně jsem se v poslední době cítila velmi špatně - dlouhé a časté menstruace, anémie, bolesti při styku. Teď jsem naprosto neplánovaně otěhotněla, lékař mi doporučil těhotenství přerušit. I když už jsem další dítě nechtěla, nedokážu se s tím srovnat. Můžete mi prosím napsat, jaká jsou rizika spojená s těhotenstvím a porodem?
Odpověď: Nepíšete, kolik je Vám let, takže jen obecně - gynekolog Vám jistě nedoporučil těhotenství z gynekologické indikace ( myomatoza dělohy, císařské řezy...), nikoliv kvůli Vaší rodinné anamnéze karcinomu prsu. Prostá cysta 1cm v prsu je běžná věc, tou se zneklidňovat nemusíte. Na druhou stranu doporučuji pravidelné jednoroční odborné vyšetření prsů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 844
Dobrý den, je mi 27 let a dnes jsem byla na sono prsů a v nálezu je - "vlevo těsně podkožně v HVQ ostře konturovaný útvar 20*25*8mm střední echogenity, v.s.FA. Jinak bpn. Axilly volné. Závěr: drobný v.s. fibroadenom vlevo v HVQ." Již několik let beru HA Diane-35 a chtěla bych vědět, jestli má HA nějaký vliv na fibrom, jestli mám HA vysadit nebo zvolit jinou HA, popřípadě jakou? Mockrát děkuji za Váš čas a radu.
Odpověď: Fibroadenom je poměrně častý, nezhoubný nádor v prsu, nicméně z USG vyšetřní nelze udělat 100% diagnozu, proto je správně napsáno v.s. - tedy velmi pravděpodobně. 100% jistotu lze získat jen při bioptickém odběru tkáně z ložiska jehlou za kontroly USG - ( tzv. core-cut biosií ) - viz dřívější dotazy. Nález FA v prsu není kontraindikací pro HA.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 843
Dobrý den,
je mi 28 let. Mám hodně malá a především citlivá prsa. Často mě bolí a ta bolest je pokaždé na jiném místě. Díky tomu je mi samovyšetření dost nepříjemné. Navíc mi při něm přijde, že má prsa jsou vlastně plná malých hrudek. Gynekolog mi tvrdí, že mamograf je pro mě nepoužitelný, protože jsem moc mladá a ještě jsme nerodila. Jak zjistit, zda mám prsa v pořádku? Teď jsem si v jednom popisu samovyšetření(na jiných stránkách) přečetla, že při stisku bradavky se nesmí ani trochu vtáhnout, ale mě z půlky zajede a to a obou prsou. Je to normální?
Odpověď: Začnu od konce, pokud je obraz symetrický na obou bradavkách, nepředpokládám, že by zde byla patologie. Mamografické vyšetřní ve Vašem věku bych také nedoporučoval, ale ne proto, že jste nerodila - zde nenacházím žádnou souvislost -, ale proto, že mléčná žláza u mladších žen je hutnější a tedy méně přehlednější na mammografii. Je zde však metoda volby a tou je ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 842
Dobry den, muzete mi prosim vysvetlit je KO UZ vysetreni, a popr. zanetlive markery? Mam 24 let. Dekuji, Tereza
Odpověď: KO UZ vyšetření je zkratka pro výraz " kontrolní ultrazvukové vyšetření"
Zánětlivé markry jsou známky zánětu v těle zjišťované při odběru krve.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 841
Dobrý den, zjistila jsem si na špičce levé bradavky malou žlutou tečku, vypadá to jako špička hnisu na furunkulu, ale furunkul ani nic jiného pod tím nehmatám.Nebolí to a nešlo by to vymáčknout, bradavka je v klidu. Prosím o radu, zda mne to má zneklidňovat.Děkuji.
Marie Šubrtová
Odpověď: S tímto nálezem doporučuji navštívit kožního lékaře.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 840
Dobrý den, jsem ve 24 týdnu zatím normálně probíhajícího prvního těhotenství. Je mi 31 let. Zhruba poslední týden se mi objevila pichlavá vystřelující bolest pravého prsu, která mě mnohdy v leže nutí změnit i polohu. Objevuje se v leže na zádech nebo při zvednutých rukách. Může se jednat o stav spojený s těhotenstvím, nebo mám navštívit specializované pracoviště a mám pospíchat nebo případně počkat po porodu.
Velice děkuji.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o stav při těhotenství obvyklý. Nicméně opravdového klidu, který je při těhotenství důležitý, Vám dodá až USG kontrola na specializovaném pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 839
dobry den. chcel by som sa opytat na nozke naseho babetka je take tvrdsie miesto,je to ako taka hrudka alebo co... je to nejaka uzlynka alebo co to je???
Odpověď: Tohle je poradna pro nemoci prsní žlázy. S Vaším dotazem se obraťte na dětského lékaře.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 838
Děkuji za rychlé zodpovězení dotazu č. 836. Jednalo se o akreditované pracoviště Pražské VFN. Po snímkování jsem hned odešla s tím, že výsledky mi zašlou na adresu (jedná se o den prevence s OZP). Lékař snímky posuzuje až po odchodu snímkovaných pacientek. Jak je to tedy prosím se škodlivostí případného opakovaného snímkování po 14 ti dnech?
Děkuji i za tuto odpověď
Odpověď: Při mammografii je využíváno zcela odlišného ( tzv. měkkého spektra ) rtg záření, na rozdíl od ostatních rtg přístrojů. Dávka záření během mammografie je nižší, než ta, kterou obdržíte za celý den slunění a je tedy jasné, že přínos v rozhodování zda jsou nebo nejsou prsy zdravé je zde jednoznačně na straně opakovaných snímků. Nicméně znovu musím zopakovat, že doplňující modalitou u "hutné" žlázy je ultrazvukové, a tedy zcela neškodné vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 837
Dobrý deň
Mám 25 ročnú dcéru.USG vyšetrením jej zistili ohraničený tumor 16x9mm. .Punkciou pod USG kontrolou zhodnotený ako fibroadenom s apokrinnou metapláziou.Aký jeVáš názor na ďaľší postup.Ďakujem
Odpověď: Histologicky ověřený fibroadenom s apokrinní metaplázií není nutno odstranit.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 836
Byla jsem po čtyřicítce poprvé na mamografickém vyšetření prsů, protože mi gynekoložka při každé návštěvě opakovala, že to moje pojišťovna hradí, a ať tam jdu. Hned druhý den po snímkování mi volali, že mám přijít znovu, protože paní doktorka potřebuje některé snímky opakovat. Ptala jsem se zda se něco děje, a příjemná sestřička mi sdělila, že je tam „hutnější žláza“ a jedná se o běžný postup. Nelíbí se mi, že mám rentgenové vyšetření podstoupit v tak krátké době opakovaně, a hlavně mám samozřejmě strach o co se vlastně jedná.
Děkuji Vám za odpověď!
Odpověď: Pokud jste vyšetření absolvovala v akreditovaném pracovišti je postup opravdu zvláštní. Tam je standadní provést doplňující vyšetření ( ať už doplnění snímků či ultrazvukové vyšetření při "hutné" - tedy pro rtg hůře čitelné žláze ) v jednom dni, tedy při jedné návštěvě. Nicméně na doplnění určïtě zajděte, domnívám se, že půjde o doplnění vyšetření ultrazvukem ( což je u "hutné" žlázy opravdu běžný postup.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 835
dobrý den,
chci se zeptat,jak moc se mam "trapit" menší boulí, která se mi objevila nad levým prsem -ve vazové tkáni; do této části jsem se asi před měsícem silně uhodila a domnívám se že se zmenšuje. Přesto mám ale obavy. Děkuji za odpověď.
Regalová
Odpověď: Nemusíte se trápit ani v nejmenším, je třeba nechat si prsy vyšetřit na akreditovaném pracovišti. V tomto případě - zřetelná bulka - se nechejte ve vlastním zájmu vyšetřit co nejdříve.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 834
Dobrý den. Předem chci říct, že je mi 24let. Můj přítel mi koupil vitamíny HerBust Balance pro plnost prsou. Jedná se o přírodní látky. Mám po nich plňější prsa, takže funkci splnili. Ale nedávno přibližně před 3 měsíci jsem si všimla, že na levém prsu na vnitřní straně mám citlivé místo při doteku mírně bolí. Jená se asi o 3cm oblast. Je to oblast na prsní kosti. Nevím zda to je třeba podsenkou push-up nebo těmi přírodními léky nebo tělesnou námahou v práci(natažení svalu)nebo čím to je... Těsnou push-up nosím přibližně půl roku. Jinak žádné změny prsu jsem si nevšimla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde opravdu o reakci na podprsenku. Nnicméně, vzhledem k Vašemu věku a užívání Vámi uvedených preparátů bych Vám doporučil absolvovat preventivní ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti jako samoplátce.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 833
Dobry den,rada bych se zeptala,co s prasklou cystou na vajecniku.Gynekolog mi minuly tyden rekl,ze vidi prazdny obal(nevim,kdy praskla a jaky mela obsah),ale jak postupovat dale mi neporadil.Bricho mne boli uz rok,nekdy to neni k vydrzeni.Mam usilovat o dalsi vysetreni?Co s bolesti?Dekuji mnohokrat.Julie(28let)
Odpověď: Při vší úctě, toto je poradna pro onemocnění prsní žlázy, takže Vás musím odkázat na Vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 832
Dobry den. Mam uz niekolko tyzdnov asi 4 mesiace / bolest pod lavym prsom, je to 1. bolest na dotyk / akoby ma bolalo kus kosti pod lavym prsnikom, 2. avsak taktie vacsi tlak v lavom prse a taktiez vzadu v chrbte. Zmeny na prsnikoch nebadam ziadne.
Prosim poradte.
dakujem, Anka Hrindova
Odpověď: Neuvedla jste svůj věk, takže jsou možné 2 varianty vyšetření : do 40 let ultrazvuk, od 40 let mammografie, obojí na akreditovaném pracovišti. Na základě tohoto lze v případě potřeby provést další, doplňující vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 831
DOBRY DEN MOZTE MI POVEDAT VAS NAZOR MAM 36 ROKOV BOLA SOM PRVY KRAT NA SONO PRSNIKOV CYSTA A FA V AXILARNOM VYBEZKU VPRAVO TVORIACI KOMLEX 1.2*0.7CM D24 MYSLITE ZE SA NEMUSIM NICOHO OBAVAT CO BY STE MI ODPORUCIL VOPRED DAKUJEM ZA ODPOVED
Odpověď: Podle popisu jde o nezhoubné změny ve vašem prsu. Pokud však existuje určitá nejistota, je možno ověřit histologickou povahu takzvanou biopsií pod USG kontrolou - nezatěžující výkon, který na 100% odpoví na otázku zhoubný či nezhoubný.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky