MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242


Dotaz č. 1365
Dobrý den,
je mi 23 let a mamce tento rok nasli v prsu bulku, bohužel, zatím není možné zcela jistě řící, zda jde o zhoubnou či ne. Ráda bych se tedy zeptala, od kdy je možné jít na vyšetření prsu a zda je rakovina prsu dědičná záležitost? Děkuji a přeji Vám hezký den
Odpověď: Dobré odpoledne. Malé procento nádoru prsu je vázáno na genetické změny. Je pro ně charakteristické- postihuje četně ženy v blízkém příbuzenstvu, často onemocní velmi mladé. Pokud v rodě onemocní jedna žena ve věku po 50 let, dědičné zatížení se nepředpokládá. Na vyšetření prsů je možné jít v kterémkoliv věku, preventivně hradí pojiš´tvny vyšetření od 45 let. Na akreditovaných centrech je možné si vyšetření zaplatit, vyšetření pak není vázáno věkem, ani žádankou od vysílajícího lékaře. Ve vašem věku by připadal do úvahy ultrazvuk, jeho cena se pohybuje kolem 300 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1364
Dobrý den, je mi 22 let a do budoucna se bojim, ze bych rakovinou prsu mohla onemocnet, ackoli se v nasi rodine nevyskytuje. V budoucnu bych chtela chodit na mammograf, i kdyz bych si ho musela hradit sama.Proto bych se chtela zeptat, od kdy by bylo vhodne na nej dochazet? Rodinu planuji tak za 8 let. Dekuji, Zuzana Filipova
Odpověď: Dobrý den. Preventivní vyšetření prsů ultrzvukem se doporučuje ženám do 40 le, mamografem ženám starším. využití mamografického vyšetření u žen mladších je přísně individuální ajsou zvažovány riziko, případně podezření při klinckém či sonografickém vyšetření na patologickou změnu. Tzn., že pokud by Vám vyšetření přineslo jistotu a uklidnění je možné se na UZ objednat ihned i jako samoplátce na kareditovaném screeningovém centru. Dvouletý nterval by byl při negativním nálezu postačující. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1363
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,asi pred 2 měsíci sem nahmatala v levém prsu takovou větší neohraničenou bulku,na dotek bolestivou,ale ted ji tam zase nemám,ale pobolívá mě to na tom místě mám obavy z toho co by to mohlo být?Je mi 21 bylo by pro mě vhodné mamo,vyšetrření?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření. Je pravděpodobné, že šlo o akcentovaný uzel mléčné žlázy, ale objektivní posouzení je na místě. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1362
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaké vyšetřovací metody se používají při silikonových prsních inplantátech. Mám je již 10 let, je mi 40 let a žádné problémy nepociťuji. Děkuji ze odpověď
Odpověď: Dobré odpoledne. Vážená paní. vstupujete již do období, kdyje třeba preventivně tzn. i když nemáte problémy na vyšetření prsů chodit. V první řadě u Vás připadá do úvahy ultrazvukové vyšetření, ev.cílené mmografické vyšetření nebo vyšetření magnetickou rezonancí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1361
Dobrý den,je mi 25 let,mám 2-leté dítě,které jsem do roka kojila,už v této době se mi občas v prsu objevila zatvrdlina,která bolela a kůže nad ní svědila.Poslední asi 4 měs.mívám pár dnů před menstruací stejné příznaky.Moje gyn.mě krátce vyšetřila,usoudila,že je to hormonální povahy,změnila mi HA a nasadila Mastodynon.Poslední měsíc mám ale bolesti stále a stupňují se.Obě sestry mojí matky mají karcinom prsu,jejich otec zemřel na rak. prostaty.Gen.testy u mojí m.zdědění neprokázaly.HA mám od 16 let.Mám opravdu velký strach a ráda bych si zaplatila sono.vyšetření prsu,myslíte,že je u mě vhodné?
Odpověď: Vážená paní. Strachu je potřeba se zbavit.K tomu určitě přispěje i objektivní posouzení . na sonografické vyšetření se určitě objednejte . Dobře to dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1360
Dobrý den, v obou prsech mám teď už poněkud větší bulky, mám je tam už asi tři roky. Je mi teprve 13 let a k doktorovi se bojím jít. Co to znamená? Je to rakovina? Ale vždyť mi je teprve 13! Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobré odpoledne. Mladá dámo, jse ve věku, kdy se Vám mléčná žláza probouzí, možná již roste a zvětšuje se. mléčná žláza není beztvará hmota,a proto je možné, že to , co hmatáte vlastně do vaších prsíček patří. Netrapte se strachem. Svěřte se mamince. Ta si určitě poradí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1359
Dobrý den, byla jsem na potratu a hned po jsem začala užívat antikoncepci Yasminelle, návod byl, že mám první tabletku vzít prvím dnem menstruace, tak jsem to tak udělala. Druhý měsíc, jsem měla ještě dobírat tři tabletky do začátku menstruace a už mi menstruace začla, tedy tři dny před dobráním plata a tento měsíc mám šest tabletek do dobrání plata a zase mi začla menstruace předčastně o 6 dní. Mohu se zeptat, chrání mě vůbec ta antikoncepce a co dělat, ať nemám dřívější menstruaci? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nejlepší řešení bude, když to prodiskutujete se svým gynekologem. K posouzení Vaší situace to bude nejvhodnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1358
Dobrý den. V listopadu jsem musela jít z vážných důvodů na přerušení těhotenství, byla jsem v 5 měsíci těhu. Od té doby mám citlivé prsa, pravé je znatelně větší než to levé. Po konzultaci s gynekologem mi bylo řečeno, že je to přirozený jev po potratu a že vyšetření prsou mi v mém věku (23) nedoporučuje. Proto prosím o váš názor. Předem děkuji.
Odpověď: Dobré odpoledne. Vážená paní, máte za sebou velkou, bolavou životní zkoušku. Pro naše tělo znamená těhotenství velké změny, včetně hormonálních. Po ukončení tohoto stavu je nutno dát reparačním pochodům čas. Myslím, že vaše potíže jsou skutečně ještě důsledkem. Navíc pracuje podvědomí . A to i tehdy i když se Vám možná už smutek, bolest, možná pocit viny podařilo rozumem zpracovat. Myslím, že pro Váš klid by bylo vhodné provést ultrazvuk. Máte i možnost si ho na akreditovaném screeningovém pracovišti uhradit, stojí 300 Kč, nebudete potřebovat doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1357
Dobrý den, před pár dny se mi v podpaží objevila malá bulka (veliká cca 1 cm), na hmat je tvrdá a dosti bolestivá, nebolí jen když ji mačkám, ale třeba i když zvednu ruku, s bulkou se nedá hýbat. Je hned pod kůží a na první pohled je zduřenina vidět
Četla jsem, že to můžou být nějaké uzlinky. Nevím jestli mám hned panikařit a chodit k lékaři? Nebo co by to mohlo být.
Odpověď: Dobré odpoledne. Pro jistotu bude jistě správné k lékaři zajít. V kůži či podkoží podpaží často dochází k podráždění potních žlázek nebo vlasových foliklů, neléčený zánět může přejít v chronický a způsobit dlouhodobější problémy. Pro ošetření této oblasti používejte zásadně pouze přípravky k intimní hygieně určené, aby jste si nenarušila kožní floru a nevznikla v podpaží mykosa. Ze stejného důvodu používejte pouze kvalitní antiperspiranty. Pokud si chloupky holíte, tak jedině svým vlastním strojkem, který nepoužíváte na jiné partie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1356
Dobry den, je mi 32 let, maminka se leci s rakovinou prsu. Chodim jednou za rok na preventivni vysetreni na sono. Na posledni prohlidce mi doporucili kontrolu za 3 mesice, cituji z vysetreni: zlaza ve vysoke vrstve, echogenni s pravidelnou strukturou. vpravo v HZK v blizkosti dvorce patrny okrsek nizsi echogenity, ktery pri otaceni sondou meni tvar a ma velikost zhruba 16x5mm, bez loziskovych zmen. Vyvody jemne. Axily bez patol. LU. Muzete mi prosim vysvetlit, co znamena oksek a zda se muze jednat o "zarodek" nejakeho nadoru, ktery je potreba sledovat? Dekuji za odpoved. Medkova
Odpověď: Vážená paní. Je správné, že jste pravidelně sledována ultrazvukem. Občas se stane, že je nutná mezikontrola. Dle popisu lze chápat zmiňovaný okrsek jako část, oblast, místo mléčné žlázy, kde se změna nachází. A myslím, že se nebude jednat o nic závažného. Vím, že při vyšetření jsou pacientky často pod vlivem strachu a leccos z toho, co Vám řekneme nebo napíšeme do nálezu se Vám až časem rozleží .Nejlepším řešením je, zavolat lékaři do centra, kde Vás vyšetřili a požádat ho o podrobnější vysvětlení. Věřte, že i to patří k naší práci. Tři měsíce je dlouhá doba, zbytečně byste strácela energii, kterou můžete využít jinde. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1354
Od kolika let je vhodné se zajímat o vyšetření prsou?
Myslím že to zatím není pro mě nutné ale radši se ptám.
Jana
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Samovyšetření prsů je vhodné provádět už od dospívajícího věku. Na preventivní vyšetřen ultrazvukem sami aktivně dnes chodí již slečny a mladé ženy, informovanost a osvěta se zlepšila. Specialisované preventivní vyšetření je třeba uspíšit v okamžiku positivní osobní či rodinné anamnesy.Po dosažení 40 let by každá žena ve vlastním zájmu 1x za 2 roky měla mamografické i ultrazvukové vyšetření absolvovat. Pojišťovny hradí toto vyšetření všm ženám od 45 let do 69 let 1x za 2 roky.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1353
prosim ovysvět.nalezu tabára bi-radas/o
Odpověď: Dobrý den. Oba termíny vyjadřují klasifikaci typu mléčné žlázy. Ani jeden z typů neznamená jakoukoliv patologii.Hodně obecně se dá říci, že vyjadřují rychlost přeměny mléčné žlázy v tuk - odborně - úroveň involuce mléčné žlázy. Klasifikace v medicíně patří k jazyku lékařů. Nemusíte se znepokjovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1352
Dobrý den, na prsech se mě objevily takové jízévky.Nejdříve jsem si myslela,že jsou to strie a tak jsem začala používat gel proti striím,ale nezmizely. Prosím poraďte. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vytvořené strie, bohužel již nezmizí. Pravidelným ošetřovaním kosmetickými přípravky, posilováním prsních svalů, používáním masáže střídavě teplou a studenou vodou, čim zvýšíme prokrvení kůže a podkoží ,a tím podpoříme regeneraci tkáně, jistě positivně ovlivníte stávající stav a případně zamezíte další tvorbě strií. Rovněž je třeba dát pozor na změny váhy, tím naše tělesná schránka trpí celkově nejvíce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1350
Dobry den, v prsniku som si nahmatala aso pred dvoma mesiacmi ako keby zvecsenu zlazu. Vzdy ma to prd menstruaciou zacne bolet a hned ako dostanem menstruaciu ma to prestane boliet. Navstivila soma j svojho gynekologa, ktory do dokladne prehmatala povedal mi ze s anemusim bat ze je to mimo nejakej zony...vraj mam prist o dva mesiace a znova to pozrie cisa nic nezmenilo. Ak by bola nejak zmena tak ma ptom posle na ultrazvuk a vysadi mi HAK. Je mozen aby to rozoznal uz na pohmat od niecoho zleho? Nemam ziadne ine priznaky, len ma to pobolieva pred menstuaciou. Dakujem
Odpověď: Dobré odpoledne. Jsem si jista, že postup Vašeho gynekolog byl a je správný. Důvěřujte mu. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1349
Dobrý den.Při vyšetření prsou jsem si sice nic nenahmatala, ale na zevním horním kvadrantu levého prsa se mi objevil červený flíček velikosti 1 Kč, mám ho tam už min. 3 týdny ...Také mě občas pobolívají uzliny v podpaží,ty mám ale zvětšené již 2 roky a nejen v podpaží,ale na nic mi na hematologii v té době nepřišli.Mám se něčeho obávat?Popř. objednat na nějakou prohlídku?Nikdy jsem si prsa sama moc důkladně nevyšetřovala,je to pro mě hrozně chaoticky uspořádanej útvar - příjde mi,že bouličky mám všude a nikde ...Předem mockrát děkuji za odpověď.Jana(30 let)
Odpověď: Dobré odpoledne. Samovyšetření prsů, pravideln prováděné nás dovede k jedné podstatné ínformaci. Dokážeme odhadnout, zdali se něco podstatného mění. Mléčná žláza není beztvará hmot., Obecně se dá říci, že palpační vjem by měl být stranově obdobný, struktury by měly být hladké, elastické, bez vztahu k okolí. Pro naší jistotu je rozumné v pravidelných intervalech absolvovat ulravukové či mamogrfické vyšetření na specialisovaných akreditovaných pracovištích.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1347
Dobrý den, je mi 40 let
již několik let (cca 6)při zmáčknutí bradavky pozoruji průsvitný nazelenalý výtok(kapička).Absolvovala jsem SONO prsů (od té doby 1x ročně),mamografické vyšetření spojené s ductografii(tenkrát). Nikde se nic nenašlo. Lékařka to později uzavřela jako způsobené braním hormonální antikoncepce. Od té doby kromě samovyšetřování a SONA jsem další mamogr. vyšetření neabsolvovala.Je tedy vše v pořádku? Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím. mamografické vyšetření, ultrzvukové vyšetření i duktografické vyšetření nás informje o momentálním stavu mléčné žlázy.Dá se logicky předpokládat, když charater sekretu zůstává celá léta stejný, že se nic podstatného na stěnách mlékovodu neděje.Prevence je pojišťvnami hrazena od 45 let, ale tato hranice je stanovena i s ohledem na ekonomickou stránku věci. osobně si myslím, že absolvovat pravidelně preventivní vyšetření prsů od 40 let je již n místě. Poraďte se svým praktickým lékařem nebo gynekologem, ev. máte možnost si vyšetření na kareditovaných centrech uhradit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1346
Dobrý den! Jsem po léčení těžké cerviální dysplazie,lelomyomu dělohy a následné hysterectomii žádám Vás o sdělení, kde bych si našla názorné vysvětlení, jak si správně vyšetřovat prsy. Letos mi bude 62 let, na kontroly prsu chodím pravidelně každé 2 roky.

Odpověď: Dobré odpoledne. Návod na vyšetření je na našich stránkách www.mamo.cz.mimo to určitě i v ambulancích gynekologů či screeningových center. nyní vydala pěkný informační leták Všeobecná zdravotní pojišťovna.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1345
Dobrý večer,
předem se omlouvám za svůj dotaz, je mi velice trapně, ale přesto se zeptám. Mám od lékaře doporučení na mamografické vyšetření. Problém je v tom, že mám velmi, velmi malá prsa, respektive "žádná". Nedovedu si představit, jak by v tomto mém případě vyšetření probíhalo. Nemám se raději objednat na sono? Ještě jednou se omlouvám za tento dotaz a děkuji za radu.
Odpověď: Dobré odpoledne. Myslím, že Vaše omluvy, ani obavy nejsou na místě. Naše laborantky si poradí i s velmi malými prsy.Jsou zvyklé osnímkovat i mužský prs. mamograf je nezastupitelný tím, že umí zachytit mikrokalcifikace- vápenné soli, které při v určitých případech mohou signalisovat prvopočátek zhoubných změn.O tuto informaci byste se ochudila. Takže hlavu vzhůru .prevence je důležitá. zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1344
Dobrý den,je mi 32 let. Za posledních 8 let mi můj gynekolog ani jednou nezkontroloval prsa, na pravidelné prohlídky chodím. Chtěla bych si sama preventivně zajít na mamografické vyšetření, je to zbytečné ozařování (tento názor jsem četla od jedné lékařky)? Nebo co mohu pro sebe udělat? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Do 40 let se běžně jako preventivní vyšetření provádí pouze ultrazvukové vyšetření. Mamografie se doplňuje individuálně při podezřelém nálezu či před kosmetickými operacemi. Důvodem preference sonografického vyšetření je skutečně i to, aby se žláza ochránila před rentgenovým zářením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1343
Dobrý den je mi 30 let.Našla jsem si v pr.prsu bulku o velikosti fazole prs mě bolí.Maminka mela rakovinu tl.střeva a v poslední fázy mela bulky od prsu smerem do podpaždí.Mohl to být nádor?jak poznám jako laik jestli mam rakovinu prsu.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Zda-li je v prsu přítomný závažný nález se definitivně pozná pouze specialisovaným vyšetřením. Obecně lze říci, že benigní změny jsou hladké, elastické, nemají vztah k okolí. Pro Váš klid a jistotu by bylo vhodné absolvovat ultrazvukové vyšetření na akreditovaném screeningovém pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1342
Dobrý den,
je mi 32 a měla bych zájem o vyšetření prsu mamografem. Bohužel jsem se nikde nedočetla, kolik takové vyšetření stojí a zda je možné při laktaci nebo až po jejím ukončení. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. podrobnou odpověď najdete pod dotazem 1320. Hodnota Uz vyšetření se pohybuje kolem 300Kč, mamografického vyšetření kolem 500kč. Ultrazvuk je možné provést i během laktace. Mamograf se v tomto období provádí pouze při podezření na závažnější změny v návaznosti na klinickém a ultrazvukovém nálezu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1341
Dobry den,asi pred rokem jsem si nasla tvrdou bulku v prsu.Podle ultrazvuku nebylo mozne poznat o co se jedna,byla jsem odeslana do nemocnice na mamologii,kde mi pan primar udelal dalsi ultrazvuk,ale opet nic nepoznal a objednal me na biopsii.Chci se zeptat, zda je bezne,ze se na ultrazvuku nepozna, o jakou bulku se jedna. Mohu mit po provedene biopsii nejake problemy? A nebylo by mozne me vysetrit radeji mamografem? Je mi 30 let. Dekuji za odpoved. Alena
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k Vašemu věku použití vyšetření ultrazvukem na prvním místě je určitě v pořádku.Doplnění mamografického vyšetření se psuzuje individuálně dle charakteru změn.Biopsie je běžný ambulantní úkon, prováděný v lokální anetesii a za sterilních podmínek. Po výkonu se může stát, že budete mít drobný krevní výron. Komplikací se neobávejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1340
Dobrý den,je mi31.Byla jsem na sono prsů-nález-fibroadenomatozní struktura ml.žlázy s akcentací duktů,vpravo bez ohraničených lézí,vlevo v HZK v.s.fibroadenom 11mm,axily negativní.Chtěla bych vědět jak moc je tento nález závažný.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Nález benigních ložisek, k nimž fibroadenom patří ,není nikterak závažný a ve většině případů nevyžaduje chirurgické řešení.
Pravděpodobně jste byla pozvána na kontrolu v čase k posouzení stability velikosti a charakteru změny. Nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1339
Dobrý deň,už asi pol roka mávam tak 5 dní pred menzes bolesti ľavého prsníka a v tom období si v ňom hmatám akúsi zatvrdlinu,bolí aj druhý prsník ale o dosť menej a je voľný,po menzese bolesti ustúpia a aj hrčka/zatvrdlina/sa stráca,gynekológ vravel,že to je predmenštruačný syndróm pre istotu som bola aj na sono,dokonca 3 krát v priebehu 6 mes. v rôznych cykloch.Všetko som mala v poriadku.Môžem byť teda pokojná?Ešte som sa chcela spýtať,či je bezpečné používanie dezodorantov a antiperspirantov.Ďakujem
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že postup je správný. Měl by Vám přinést jistotu. Asi byste se měla zamyslet sama nad sebou, proč stále pochybujete. Použití kosmetických prostředků patří k hygieně a bez obav je můžete používat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1338
Dobrý den, prosím o Váš názor na následující nález utz prsů: vpravo v MHK blíže rozhraní HKK je patrné hypoechogenní, ne zcela ostře ohraničené ložisko vel. cca 5cm, s výraznou vaskularizací v periferii ložiska, místy však i centrálně. Axilly bpn. Je mi 34 let. Jsem objednaná na biopsii. Je vůbec nějaká šance, že by ložisko nebylo maligní? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Vážená paní. Biopsii ložiska provádíme vždy, abychom prokázali jeho původ. Může se stát, že výsledek bude nezhoubný. Nahrává tomu i Váš věk. Čekání na výkon a pak na výsledek je těžké, prohlubuje naší nejistotu, je to zkouška naší trpělivosti. Chápu Vaše obavy. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1337
Dobrý den, je mi 33let a asi 3měsíce trpím bolesti prsu. Ráda bych podstoupila nějaké vyšetření jako samoplátce. Kde najdu seznam pracovišť na Pardubicku? Je častá bolestivost prsů normální děkuji zadpověď
Odpověď: Dobrý večer. Seznam screeningových pracovištˇnajdete na www.mamo.cz i s kontaktem. Naše pracoviště se nachází v Pardubicích, na nábřeží Závodu Míru. Č. telefonu na objednávku je 466614420.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1336
Dobrý den, je mi 22 let a v rodině se neobjevila rakovina prsu. Mám jeden prs vetsi (konkretne dvorec) chci se zeptat, jestli se může jednak o nějaký z příznaků rakoviny prsu.Při samovyšetření prsu jsem žádný útvar nenahmatala. V poslední době mám i více citlivá prsa a občas mě bolí. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že nemusíte mít obavy. Stranově nejsme nikdo zcela symetrický. Pro objektivní posouzení je vhodné absolvovat klinické vyetření ev. UZ. Vyšší citlivost prsů v tomto obodobí se dá vysvětlit vlivem přicházejícho ročního období, jsme součástí přírody. Na jaře i na podzim ženy udávají tyto obtíže ve zvýšené míře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1335
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,kolik stojí vyšetření prsou,pokud je mi teprve 39 let a kde je nejbližší možnost nechat si vyšetření provést,pokud bydlím v Táboře. Děkuji Viktorinová Hana
Odpověď: Dobrý večer.Podrobnou odpověď naleznete pod dotazem 1320. UZ stojí kolem 300Kč, MG kolem 500Kč. Na www.mamo.cz je proveřejnost mapa screeningových pracovišť, tam si můžete nalézt nejbližší specialisované pracoviště i s kontaktem na objednávku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1334
Dobry den, je mi 28 let a casto me pred menstuaci boli obe prsa, ale leve vic a je i trochu vetsi. Zkousela jsem si je prohmatavat a u obou, docela v hloubce (mam velka prsa) jsem narazila na neco tvrdeho ze spodu i ze strany prsou, v levem opet tvrdsi, mam jit na vysetreni nebo je normalne uvnitr v prsu neco kulateho co se da nahmatat? diky moc
Odpověď: Dobrý večer. Určitě bude rozumné zajít na specialisované pracoviště k vyšetření. Mléčná žláza není beztvará hmotá, má určitou strukturu. Tvrdé struktury do mléčné žlázy však nepatří. Předklonem můžete vyloučit, že si na basi žlázy hmatáte struktury přední stěny hrudní. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1333
Dobrý den,je mi 24 asi ve 20letech jsem si našla bulku v prsu v mam.poradně mě poslali na sono a tam mi bylo řečeno., že se jedná o fibroadenom a že se bude pouze sledovat tak docházím jednou za rok na kontroly a FA se nemění jen mě v něm někdy škubne, a taky se mi někdy na bradavká vytvoří jakoby stroupek ten svědí. Již dříve mi děts.lék.na toto dala mast, může to souviset s mým atopickým ekzémem nebo je to jiný příznak nemoci prsu. Taky jsem se chtěla zeptat jestli je sono vyšetření dostačující 1x za rok.Když má matka proděla rakovinu prsu
Odpověď: Dobrý večer. Ve Vašich letech je ultrazvukové vyšetření vhodné a postačující. Pokud Vaše maminka neonemocněla před 45 rokem věku a je jediná žena ve Vašem rodě, jednoroční interval stačí. Kožní změny v oblasti na dvorcích a bradavách by mohly skutečně souviset s výskytem atopického ekzému. Pokud změny regují na nastavenou léčbu, nemusíte se znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1332
Dobry den, na obou prsech z bocnich stran mam smerem k bradavkam zvrasnenou kuzi. Prsa mam spise pevna, nejedna se zrejme o strije. Je mi 33 bezdetna. Muze se jednat o priznak karcinomu? dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud je nález stranově symetrický, jedná se nejspíše pouze o kosmetickou změnu. K objektivnímu posouzení je vhodné klinické vyšetření a ev. ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1331
Dobrý den, je mi 38 let, kojím 8měsíční dceru (první dítě), před 2 a 4 lety jsem byla na sono prsou, vše v pořádku, v prsou na pohmat nic necítím. Přímo v mé rodině se rakovina nikdy nevyskytla, až nyní u mé 30 leté sestřenice, rakovina obou prsou. Je vhodné již absolvovat mamografické vyšetření a pokud ano i nyní v době kojení? Děkuji za odpověď a hezký den, J. Maříková
Odpověď: dobrý večer. pokud nemáte obtíže, je vhodnější s mamografickým vyšetřením počkat až po ukončení kojení. Ultrazvukové vyšetření je možno provést i v době kojení. Aby bylo ultrazvukové vyšetření, co nejpřehlednější, je vhodné ho provést těsně po kojení.zdravím. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1330
Dobrý den,je mi 26 let, v r. 2003-2004 jsem docházela do mamologické poradny na sledování /i sono/, byla mi diagnostikována difúzní cystická mastopatie. Bulka se neměnila, v současnosti stále beze změny. Poslední měsíce však u sebe často pociťuji bolestivost prsů i mimo období menstruace. Nevím, zda na to může mít vliv i noční spaní převážně na břiše, popř.push-up podprsenka.V rodině se objevila několikrát rakovina,nikoliv však prsu..Mám mít nějaké obavy?Je častá bolestivost prsů normální?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ještě dodatek. Spodní prádlo bychom měly vybírat velmi pečlivě a respektovat tvar prsů, pak ani push-up či kostice nečiní obtíže. Spaní na břiše není přirozená a zcela vhodná poloha na spaní. Zatěžuje měkké tkáně hrudníku, tzn. i prsa a rovněž záda.Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1329
Dobrý den,je mi 26 let, v r. 2003-2004 jsem docházela do mamologické poradny na sledování /i sono/, byla mi diagnostikována difúzní cystická mastopatie. Bulka se neměnila, v současnosti stále beze změny. Poslední měsíce však u sebe často pociťuji bolestivost prsů i mimo období menstruace. Nevím, zda na to může mít vliv i noční spaní převážně na břiše, popř.push-up podprsenka.V rodině se objevila několikrát rakovina,nikoliv však prsu..Mám mít nějaké obavy?Je častá bolestivost prsů normální?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Citlivost až tenze mléčné žlázy často doprovází hormonální změny v druhé polovině menstruačního cyklu, po menses by obtíže měly vymizet či se zmírnit. Tyto obtíže jsou časté a patří k nám, ženám. Obavy z nich mít nemusíte. Výjimečně se stává, že tenze přetrvávají i mimo typické období. Mohou doprovázet i určitý psychický neklid, stres.Pro Vaší jistotu a uklidnění bych Vám doporučovala objednat se dle spádu na sonografické vyšetření. Zdravím. ivana hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1328
Dobrý den,

chtěla by jsem se Vás zeptat kolik stojí vyšetření prsu. Našla jsem u bradavky takovou malinkou bouličku. Nevím kam se mám obrátit :-( předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Kožená
Odpověď: Dobrý večer. pokud má žena obtíže, je vhodné navštívit spádového praktického lékaře či gynekologa, s nálezem se svěřit. Vyšetřující lékař posoudí závanost nálezu a ev. s doporučením odešle do spádového screeningového centra ženu na vyšetření. Pak je vyšetření hrazeno pojišťovnou. Pokud máte zájem si vyšetření hradit, tak sonografické vyšetření stojí přibližně 300 kč, mamografické 500Kč. V tomto případě žádanku na vyšetření nepotřebujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1327
Dobrý den,je mě 55 let a na ultrasonografii (po vyš.mam.)mi
byly nalezeny cysty: vpravo na rozhraní dolních kvadrantů ostře ohraničený anechogenní útvar 8x4x4mm axila volná, vlevo na rozhraní zevních kvadrantů anecho asi 5 mm - benigní změna bez známek malignity axilární uzliny fyziologické. Chci se zeptat, zda je možné, aby se mi
cysty ztratily a zda tomu mohu já
sama nějak pomoci (např.změnou stravy)?Zda již v praxi něco takového bylo.Děkuji. Mirka
Odpověď: Dobrý večer. Nález benigních cyst v mléčné žláze je poměrně časný a patří mezi změny, které nositelku neohrožují. Většinou se jejich výskyt snižuje , když dojde k ustáení hormonálních hladin v našem organismu. Životospráva na jejich výskyt může mít positivní vliv pouze nepřímo.zdravím. MUDr. ivana hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1326
Dobrý den,všude se píše,že na preventivni vyš.mamografem,chodí ženy nad 40 let.Mně je 35,a ráda bych se nechala vyšetřit ,třeba ultrazvukem,zvláště když moje matka i babička měly karcinom.Kde je možné toto vyšetření v Brně?Bylo mi řečeno ,že mám čas ,ale já bych chtěla mít klid.Děkuji za odpověd.Bílá
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Preventivní vyšetření ve Vašem věku vzhledem k positivní rodinné anamnese je vhodné. Na našich stránkách www.mamo.cz je mapa, která Vás bude informovat o dostupných pracovištích v tomto regionu, včetně kontaktu. Vzhledem k výskytu rakoviny prsu ve Vaší rodinně bych Vám doporučovala screeningové mamografické pracoviště ve FN na Žlutém kopci. Zdravím. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1325
Dobrý den,moje 33 letá sestřenice onemocněla ca prsu,dle histologie-duktální karcinom,grade dle Blooma a Richardsona 2,podstoupila operaci,extirpace tomuru,včetně uzlin.Její stávající léčba je Tamoxifen tbl. a Zoladex,chtěla jsem se zeptat,proč nepodstoupila chemoterapii,když má sestra onemocněla ve 32 letech,histologicky tentýž tumor,obě bez pozitivnich uzlin,ale jedna má chemoterapii a druhá ne.Děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Mohu Vám odpovědět pouze obecně, nejsem onkolog. V praxi je každá žena, která onemocní rakovinou prsu, na základě velmi podrobného imunohistochemického rozboru přítomného nádoru, posuzována individuálně.Vliv má i celkový rozsah onemocnění, celkový biologický stav ženy, věk , případně přítomnost dalšího onemocnění ap.. A proto se může stát, že léčba je rozdílná. Myslím, že pokud Vaší rodinu zamětnávají jakékoliv pochybnosti, prospěje věci, když se budete informovat u ošetřujího lékaře. Zdravím a držím palce. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1324
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat přípravek Infonal ( mám problémy gynekologického rázu)a kromě cca 5 dní v měsící mám pořád bolavá prsa, jsou plná a nateklá, jako v době, kdy jsem byla těhotná ( je mi 33 let), mamografie byla negativní. Má přípravek Indonal nějaký pozitivní vliv na tyto problémy? Zároveň chci upozornit, že jsem slabá epileptička , beru lamictal udržovací dávku 10-0-0,5denně. Má Indonal nějaký vliv na příbytek váhy? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Vážená paní. Citlivost prsů je ovlivněna hormonálními změnami v našem organismu. Pokud jste bezpečně vyloučila těhotenství, positivní vliv na zklidnění citlivosti prsů má vit. E v jakékoliv podobě. Přípravek Indonal, bohužel neznám.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1323
Dobrý den.
je mi 30 let a nikdy mě před menstruací prsa nebolela, až poslední půl roku, a to mě bolí 14 dní před menstruací. V jednom prsu jsem si nahmatala malou bulku a v druhém mě to občas píchá, ale nic jsem nenahmatala. byla jsem s tím u lékaře a ten mi řekl že to nic není a že jsem ještě mladá. Já bych ale chtěla pro jistotu jít na mamograf. je nutné mít doporučení od lékaře? A může mi ho vydat i jiný lékař než gynekolog? Samozřejmě počítám s tím že si vyšetření zaplatím. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Citlivost až napětí v prsou je vázáno na hormonální situaci v našem organismu. K hormonálním výkyvům může dojít v závislosti na čemkoliv, co se nás dotýká positivně či negativně. Vyšetření pohmatem by se mělo provádět pouze v období klidu, nejlépe v týdnu po menstruaci. Ve Vašem věku k objektivnímu posouzení bude vhodné ultrazvukové vyšetření. Pokud se na vyšetření budete chtít objednat jako samoplátce, doporučení na vyšetření není třeba. Zdravím. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1321
Dobrý den, dnes jsem si pohmatem nalezla malou bulku v podpaždí, bulka je tvrdá, pohyblivá-může se jednat o rakovinu prsu? je mi 20 let, může se rakovina objevit již v tomto věku?
Odpověď: Dobrý den. Vážená slečno, chápu Vaše obavy. Ale, u mladých žen často bývají lymfatické uzliny, které jsou v této lokalitě přítomny, hmatné. Jde potom o drobnou fazolku, pohyblivou, bez vztahu k okolí. Přesto Vám doporučuji, ověřit si tento nález ultrazvukovým vyšetřením. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1320
Dobrý den, je mi 26 let a když jsem se chtěla zhruba pred cca 2 lety objednat na vyšetření prsů, tak mě rázně odmítli, že jsem příliš mladá. Ráda bych věděla, zda opravdu nemám nárok na toto vyšetření? Dost často trpím bolestmy prsů a byla jsem i u gynekologa. Nechci to brát na lehkou váhu. Děkuji Eva Hrachová.
Odpověď: Dobrý den. Vážená slečno, preventivní vyšetření prsů je v naší republice hrazeno ženám od 45 let do 69 let 1x za 2 roky všemi pojišťovnami. Některé další pojišťovny přispívají svým pojištěnkyním na vyšetření i v mezidobí dvouletého intervalu a dále od 40 let do 45 let opět 1x za 2 roky. Toto specialisované vyšetření je z veřejného pojištění hrazeno bez ohledu na věk, pokud má žena konkrétní obtíže. Pak je třeba navštívit svého praktického lékaře či gynekologa a on dle charakteru obtíží situaci posoudí a ev. ženu na vyšetření dle spádu do screeningového centra odešle. Do screeningového centra se můžete objednat přímo i jako samoplátce, a pak nejste vázaná na doporučení k vyšetření. Do věku 40 let se provádí sonografické( ultrazvukové) vyšetření, mamografické vyšetření se ve vybraných případech doplňuje. Cena ultrazvukového vyšetření se pohybuje kolem 300 kč. Zdravím. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1319
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli budou tento rok poukázky na vyšetření prsou na sono? Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Eva Brenkusová
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní, pravděpodobně máte na mysli poukázky v hodnotě 200 Kč od kosmetické firmy AVON v rámci projektu Ženy ženám. Poukázka Vám umožňuje uplatnit slevu při vyšetření prsů ultrazvukem či mamografickém vyšetření , pokud žena příjde na preventivní vyšetření jako samoplátce. V minulých letech byla tato akce smluvně zajištěna ve všech screeningových mamografických centrech v naší republice. Akce byla časově omezena od března, dubna do konce října každého roku. Dle našich instrukcí je tato akce v plánu i v tomto roce. Zdraví. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1318
Dobry den,je mi 36 let, jiz cca 5 let mam v pravem prsu fibroadenom (pravidelne jedenkrat rocne sledovany ultrazvukem) o velikosti 2x1 cm, pomerne (zvlaste v dobe menstruace) bolestivy. Muj gynekolog me doporucil jeho odstraneni, od jineho lekare mam informaci, ze FA je lepsi pouze sledovat, neodstranovat a to zejmena z duvodu potencialniho rizika vzniku malignity v jizve. Muzete mi, prosim, napsat Vas nazor na odstranovani/neodstranovani fibroadenomu? Jeste dodam, ze ma matka mela ve 46 letech karcinom prsu. Predem mnohokrat dekuji za odpoved!
Odpověď: Zdravím, právě jste narazila na lékaře, který se v případě neměnících se FA, přiklání ke sledování . K odstranění se kloníme od velikosti kolem 2,5 cm, ale může to být individuelní. Hodně záleží na vás, jestli vás to obtěžuje fyzicky i psychicky, není problém jej odstranit. V tomto případě se jedná o šetrný zákrok, který do budoucna nezvyšuje riziko onemocnění rakovinou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1317
Dobrý den.Je mi 17 let a v podpaží sem si nahmatala jakoby malou podkožní bulku.Nijak extra to nebolí jen když třeba zvednu ruku,ale přeci jenom bych radši měla jistotu.Mám se obrátit na lékaře?Děkuji
Odpověď: Zdravím, zřejmě to není nic vážného, ( uzlinka ?) ultrazvuk vám to objektivně zhodnotí. objednejte se na toto vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1316
Dobry den pane primari,jeste jednou dekuji za Vase odborne vysetreni a rada bych se jeste zeptala,co znamena termin "lehce akcentovane mlekovody" a zda znamena vyraznejsi zlaznaty okrsek zvysene riziko rakoviny?Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem.P.H.
Odpověď: Zdravím, vše co píšete je pouze popisné vyjádření struktury vašich prsů, jinak řečeno , neviděl jsem žádné odchylky od normy, které by vyžadovaly další řešení. na místě je pouze kontrola s časovým odstupem . V našem případě stačí za rok, při potížích či změně stavu - kydoliv dříve. žádné zvýšené riziko z daného neplyne! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1315
Vazena pani/Vazeny pane, obracim se a Vas s jednou pro me delikatni otazkou tykajici se prsu. Mam takovy problem, ktery se podle meho gynekologa nazyva "vpadle bradavky" a chtela bych se Vas zeptat, zda se v Ceske republice provadi nejake zakroky, aby byla tato vada odstranena. Jestlize ano, jedna se o zakrok kosmetickeho charakteru plne hrazeny pacientem nebo na nej prispiva i pojistovna? V jakych centrech se provadi pripadne konzultace? Velice Vam dekuji za Vasi odpoved. A.Gerstnerova
Odpověď: Zdravím, ano jedná se o plastický zákrok. otázku směřujte tedy na odborníka v tomto oboru, který vám zodpoví i další otázky s tím související. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1314
Dobrý den,
před měsícem jsem byla na sonu prsů. Našla jsem si v podpaží zvětšené uzliny a bála jsem se, že to souvisí s rakovinou prsu. Sono dopadlo v pořádku (uzliny v podpaží do 1cm),ale dnes jsem se prohmatávala a našla jsem si ne přímo v podpažní jamnce, ale trochu níž několik droboulinkých kuliček nebo uzlinek (asi 5). Mohlo by se jednat o metastázy? Myslíte, že bych měla jít znova na sono prsů a podpaží?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: zdravím , záleží na tom kolik je vám let. ulrazvuk je pochopitelně možný, není problém jej zopakovat. Pravděpodobně se bude jednat opět o uzlinky, ale USG to řekne s jistotou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1313
Dobrý den pane primáři,děkují vám za odpověd´z č.1297.Je mi 32let a můj gynekolog mě bude posílat za tři měsíce na mamograf.Tak jsem ráda že i s tím budu pod kontrolou.Bylo mi řečeno,že jednou za rok budu chodit s prsy na kontrolu.Děkují.
Odpověď: Dobrý den, souhlasím a jsem rád, že jsem vás mohl alespoň radou uklidnit :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1312
dobrý den mám dotaz.Je mi 32let a od svých 16let mam v prsu bouličku.lékařka mi podle ultrazvuku řekla ,že je to tukový nádor.během 4měsícu jsem bzla na sonu dvakrát měla jsem v prsu bolest a ulrazvuk potvrdil že se nález za ty 4měsíce nezmenil.mám přijít zase za pul roku tak mám strach a chci se zeptat jestli se stukového nádoru muže udělat rakovina.děkuji za odpověd
Odpověď: Zdravím, buďte v klidu, jste až nadmíru sledovaná. U tukové bulky není důvod k obavám, ani v budoucnu. Při stacionárním nálezu postačuje kontrolní ultrazvuk nejdříve za rok. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1311
Dobrý den. Je mi 17 let a už skoro 2 roky trpím záněty vaječníků a to i když na sebe dávám velký pozor.Můj gynekolog se mě naposledy ptal jak dlouho užívám antikoncepci Minisiston.je to už 3. rok.předepsal mi tedy jinou (jeanine)Myslíte si,že by mé problémy mohli souviset s dlouhodobým užíváním Minisistonu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: zodpovědně vám neodpovím, toto je otázka na gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1310
Dobrý den, je mi 39 let (2děti), antikoncepce dlouholetá Depoprovera (bez probélmů) a v posledních 3 měsících mě bolí v obou prsech na pohmat, můj gynekolog mi po prohlídce ultrazvukem řekl, že tam cystu ani nádor nevidí a nasadil mi Medocriptine, protože jsem měla zvýšenou hladinu prolaktinu, ten mi však vůbec nepomohl a prsa bolí dál, jsem objednána na screening, ale až za 3 týdny, můžu poprosit o Váš názor? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů budou pravděpodobně na hormonál. podkladě. Diagnostické vyšetření za 3 týdny je indikované a není třeba se obávat nějakého prodlení. Co se týče léčebných postupů při bolestech prsů , toto je zcela v dikci gynekologů. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1308
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to se sedmidenní pauzou po dobrání platíčka antikoncepce. V letáčku je psáno, že mám vynechat 7 dní. Mám skutečně dodržet 7 dní, ikdyž mi menstruace trvá pouze 5 dní?
Děkuji za odpověď
Odpověď: S dotazem se obraťte na gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1306
Dobrý den, je mi 34 let mám 2 malé děti.Mladšímu synovi je 18 měsíců, před 5 měsíci jsem ho přestala kojit. Byla jsem na sono vyšetření a bylo mi sděleno, že mám v pravo nad aerolou obraz FA 15x11mm, jinak ferilní prsní žlázy. Paní doktorka mi sdělila, že mám být v klidu, že to je nádor s kterým se s přihlédnutím k mému věku a velikosti nic nedělá jen se to sleduje. Můžu znát váš názor? Myslela jsem si, že tyto věci se řeší čím dřív tím lépe? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ač jsem vámi popisované ložisko neviděl, musím s názorem paní doktorky souhlasit. Ložiska charkteru fibroadenomů, u kterých se nevloudí pochybnost je vhodné za určitých okolností pouze sledovat. Tyto věci jak píšete se týkají rakoviny, tu je třeba najít a léčit co nejdříve. Fibroadenom je někdy uváděn jako nádor, ale nezhoubný ! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1305
Dobrý den,
mám dotaz týkající se kojení.Mám 11-ti týdenní holčičku, plně kojím a zatím jsem neměla s prsy žádný problém.Nyní mně už 2.den při stisku-hlavně ze strany-a vůbec při prohmatu bolí pravé prso.Tušíte co by to mohlo znamenat? Kojím pravidelně kromě noci cca každé 3 hodiny vždy z obou prsou.V noci máme někdy i sedmihodinovou pauzu,protože malá spí.Ale to bolení se mi nezdá, že souvisí s touto noční pauzou.Tušíte co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď.Dolejšová
Odpověď: Zdravím , omlouvám se ale s tímto dotazem se obraťte spíše na gynekologa. Mohl bych, ale nechci na toto téma takto nadálku spekulovat. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1304
Dobrý den.Je mi 25 let a od 15 let chodím k jednomu gynekologovi.Do této doby mi neprohlížel prsa - nevím, jestli by takto měl učinit vzhledem k mému věku..? Děkuji za odpověď. S pozdravem Klára
Odpověď: zdravím, gynekologové, i když prsa "patří jim" se do jejich vyšetření obecně nehrnou. Samozřejmě to nemůžeme paušalizovat. Obecně si více hledí níže položených ženských partií. Pokud máte pocit, že potřebujete prsa vyšetřit, můžete zajít přímo do akreditovaného mamocentra. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1303
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli hrozí riziko i u mladých dívek...mě je 19.děkuji
Odpověď: Zdravím, každá žena si nese potenciální riziko onemocnění prsů ( předpokládám, že máte na mysli). Ve vašem věku je však více než zanedbatelné. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1302
Dobrý den,je mi 32 let a jsem 24 týdnů podruhé těhotná.Po poslední prohlídce u svého gyn.jsem si objevila malinkou bulku na okraji prsního dvorce.Je asi velikosti hrášku a zdá se mi že je povrchová,vezmu ji společně s kůží mezi dva prsty,je ohraničená.Do další prohlídky na gyn. mi schází tři týdny,ráda bych věděla jesli je nutné se objednat dříve,nebo nemusím pospíchat a můžu počkat na svůj termín.Je možné že se mohou v prsech vyskytovat v těhotenství takovéto změny díky hormonálním výkyvům? Děkuji za odpověď Barbora Pavlíková
Odpověď: Dobrý den, byl bych v klidu a vyčkal bych do další kontroly. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1301
dobry den,
je mi 25 let, od 15 jsem brala hormonalni antikoncepci. nyni jsem vysadila, pred tremi mesici. zrovna mam pred menstruaci a boli me v jednom prsu vevnitr jedno misto, boli to, kdyz na to zatlacim, jako by to bylo vevnitr zdurele. muze to souviset s menstruaci a tim, ze jsem prestala brat prasky? nikdy predtim me prsa nebolela. je to normalni, nebo mam jit na vysetreni? prosim o odpoved. klara
Odpověď: Dobrý den, spíše to bude opravdu záležitost hormonální a nevýznamná. Teprve při přetrvávajících obtížích bych vyhledal odborného lékaře a nechal si udělat ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1300
Dobry den pane doktore,mam jeste jeden dotaz,znamena mastopatie s uzlovitou prestavbou zvysene riziko rakoviny prsu?Dekuji za Vasi odpoved!P.H.
Odpověď: NE ! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1299
dobry den, tak ja som vam pisala dotaz 1238.Teraz som bola u svojho gynekologa, pre istotu som tam zasla aby sa aj ona na to pozrel, prehmatal mi to a povedal mi ze sa nemusim bat, ze je to mimo nejakej oblasti, nerozumela som akoej, pretoze to bol lekrsky vyraz, ze mam prist za dva mesiace a ze to pozre ci sa nieco nezmenilo. Pytal sa ako dlho uz uzivam HAk a ze ak ma to neprestane boliet tak ze potom mi da nejake lieky na hormony. Je mozne aby to lekar spoznal na pohmat, ze to nieje nic vazne? a o akej oblasti to mohol hovorit? dakujem
Odpověď: dobrý den, již minule jsem vám doporučoval ultrazvukové vyšetření. můj názor se nezměnil. Můžete jít přímo do mamocentra za úhradu cca 300 kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1297
Dobrý den pane primáři.Před rokem jsem prodělala rakovinu vaječníků a vše mi vybrali.Mám i po chemoterapií.Beru ted´HST.Poslední dobou mě prsa pobolívají a mám je citlivé.A na pravém prsu mám malou bulku.Mám z toho strach,aby to nebyla zase rakovina.Může se to stat?Moje babička zemřela na rakovinu prsu.Na žádném vyšetření jsem zatím nikde nebyla.Děkují předem za odpověd´.
Odpověď: Dobrý den, stát se může vše. Nevím kolik je vám let, ale raději bych zašel na odborné vyšetření prsů a onu bouličku jak píšete bych objektivně zobrazil vhodnou metodou. Rozhodně nemyslete hned na rakovinu a věc vyřešte. Seznam akreditovaných mamocenter je na tomto webu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1296
Dobrý den,
je mi 29 let, dva nebo tři dny před menstruací jsem objevila nebolestivou bouličku v prsu. Může to souviset s menstruací? Lze se na ultrazvuk objednat bez doporučení od praktika? A absolvovat ho i v době menstruace, kdy jsou prsa napjatá...?
Děkuji Vám.
Odpověď: Zdravím, souvislost s menstruací je možná. Ultrazvuk je rovněž možný, bez objednání a bez doporučení. V takovém případě je za přímou úhradu cca 300 Kč, v akreditovaném mamocentru. viz seznam na tomto webu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1295
Dobrý den, tento týden jsem si na dvorci bradavky objevila malý, tvrdý, bílý útvar jakoby pupínek o velikosti špendlíkové hlavičky. Je nebolestivý, ale při stlačení to není příjemné. Chystám se ke svému lékaři, ale ráda bych znala i váš názor. Je mi 28let, v rodině nikdo rakovinou neměl. Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den, Matoušková.
Odpověď: Zdravím, ničeho se nebojte, rozhodně se nejedná o rakovinu. může to být drobné mazové ložisko,...buďte v klidu a ukažte to svému lékaři. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1294
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jaká preventivní vyšetření(kromě samovyšetření) jsou vhodná pro ženy od 30-40 let a jak často.Četla jsem ,že se upřednostňuje sono před mamografem.Proč? Je vhodné zcela pro "klid duše" absolvovat mamografické vyšetření každé dva roky? Díky za odpověď,hezký den
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že pokud nemáte problémy a nemáte vyšší rodinnou zátěž, postačuje mamografické vyšetření od 40 let věku. jednak je výskyt rakoviny v této kategorii zanedbatelný a jednak je i nižší výtěžnost mamografie, vzhledem k bohatší ( mladistvé) žláze. Pokud však budete tvrdošíjně na mamografii trvat, je možné ji prvést jak píšete po dvou letech za přímou úhradu 600 Kč. není to standartní ale je to možné., ultrazvukové vyšetření i v mezidobí. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1293
Dobrý den jsem před augmentaci prsou a chtěla by jsem se zeptat jestli je nutne i mamologické vyšetření a když ano kde se můžu objednat.Sonografický nález mám bez patrné patologie.Děkuji Andrea
Odpověď: Milá Andreo, každá plastická chirurgie má řadu vyšetření před provedením augmentace. Jedním z nich je právě ultrazvukové či mamografické vyšetření. V jejich přehledu by mělo být jasně uvedeno jaký typ vyšetření požadují. Může se lišit u jednotlivých pracovišť. Mamologické vyšetření - tedy, klinické vyšetření zpravidla není nutné, ale myslím, že jste měla na mysli spíše onu mamografii ! na SONO i MG je možné se objednat na kterémkoliv akreditovaném mamocentru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1292
Na mamografu mi byl zjištěn Tabar IV. Co to znamená a je tu nějaké riziko?
Odpověď: Dobrý den, Tabár IV je označení pro typ žlázy. Znamená, že rozložení vaší žlázy v prsu je bohatší a na mamogramu může být hůře přehledný. Zpravidla, ne však vždy, následuje jako doplňující metoda, ultrazvukové vyšetření, které jiným způsobem odkryje strukturu vaší žlázy. Žádné vyšší riziko z tohoto typu žlázy nepramení !!! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1291
Dobrý den, můj lékař mě poslala do mamologické poradny, neboť mám od porodu výtok z bradavek, nejprve byl světlý, nyní mám zelenohnědý. Je tam psáno, že mám zřejmě Mastodynii, ale já nevím co to je. Občas mám bolestivá prsa. Mám také galaktoreu nesdruženou s porodem. Mám rakovinu? Do té poradny se bojím jít. Děkuji za odpověď Jana 30 let
Odpověď: Dobrý den, ničeho se nebojte. nejspíše půjde o nespecifické změny v rámci mastopatie. Výtoky z bradavek mají nejroztodivnější barevnou škálu a zpravidla nic neznamenají. Alarmující je až sekrece krvavá. Mastodynie - je označení pro bolesti prsů a galaktorea je označení pro sekreci. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1290
Dobrý den, Je mi 30 let. Právě mi doznívá menstruace a i napětí v prsou, ale v pravém prsu mi zůstala nebolestivá bulka. Už jsem objednaná na ultrazvuk, ale zajímalo by mě, co vše to může být. Mám hrozný strach, protože v naší rodině již na rakovinu někdo zemřel. Nebyla to sice rakovina prsu, ale i tak se bojím. Děkuji
Odpověď: Zdravím, těžko říci, nechci spekulovat (cysta, fibroadenom,...), takto na dálku, je možná řada variant. Ultrazvuk vám dá jednoznačnou odpověď. Držím palce. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1289
Dobrý den, je mi 29 let. Můj tatínek zemřel na rakovinu plic s metastázami na játrech a mozku.Jaká je pravděpodobnost a spojitost že by se u mne mohla vyskytnout rakovina prsu. Děkuji za odpověĎ Jana Hebelková
Odpověď: Dobrý den, v této souvislosti zanedbatelná. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky