MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 1967
Dobrý den,můžete mi prosím říct co znamená nález (sono):v místě pohmat.nálezu v HVK vlevo je okrsek žlázy nižší echogenity vel.asi 15x21x12mm,poněkud setřelé struktury s distál.závojováním. V barev.mapování bez patol.veskular.Jinak široká vrstva pravidel.struk.žlázy juvenil.charakt.Charakter žlázy vpravo stejný,axily volné. Je mi 25 let a jdu v úterý na biopsii. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,nezbývá,než vyčkat výsledku biopsie,ten bude rozhodující.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1966
Dobrý den na predeslou otazku ma mamka mela problemy se zaludkem mela nejakou infekci brala na to dlouho dobu leky a nedavno ji jeste poslali na vysetreni krku a pote prisla s timto vykazem : hypoechogenní uzel 5,5mm a diskrétní uzel 5,8mm , volumetrie 8,5 (norma pro ženy 18ml) a proto jsem se ptal co to znamena a jestli je to vážné a jakym zpusobem se to da lécit dekuji za odpoved.
Odpověď: To se musíte zeptat lékaře,který o maminku pečuje.Toto je poradna pro problémy s prsy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1965
Dobrý den,prosím vás o radu.Je mi 36 let a asi 3 roky mám v levém prsu dle ultrazvuku vodové cysty,které se zvědšují asi 0,5 cm za rok.V červnu jsem prodělala 2 menší gyn.operace a užívám Maltofer na doplnění železa.pořád se cítím unavená a malátná a tak mi obvodní lékařka na moji žádost předepsala injekce vit.B Milgamu,mám na ně chodit 2 krat týdně.Ale ted nevím jestli injekce B vit.neovlivní cysty.Co si myslíte o cystách v prsu a vitamínu B?Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,cysty tato léčba nijak neovlivní.Jinak záleží na tom,jak jsou cysty ve Vašich prsech velké,
většinou se tyto útvary pouze sledují,objemnější ,které obtěžují,je možné tenkou jehlou odsát.

Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1964
Dobrý den paní doktorko,
prosím Vás můžete mi dát odpovět, co znamená zvápenatělé útvary v prsou.Byla jsem na manografu,kde mi to zjistili.
Odpověď: Dobrý den,pravděpodobně byly u Vás zjištěny kalcifikace,mohou být zcela nezávažné,třeba i v nezhoubném ložisku,ale také mohou znamenat vážnější onemocnění. Nechte si nález vysvětlit lékařem,který Vás vyšetřoval.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1963
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na alternativní způsoby léčby rakoviny - půst se zeleninovými šťávami (podobný princip jako devitalizace kdy se uzavře přívod živin - cév k nádoru), při němž má tělo samo vstřebat nádory (i metastázy), případně léčbu upravující hormony štítné žlázy. Považujete to za něco co nestojí za pozornost?
Překvapilo mne, že jsem četla že "Chemoterapie je v tomto případě zavedená avšak neefektivní metoda léčby, především pokud pacientka má nádor ER+ a je mladší 40 let" Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,za pozornost stojí téměř všechno na světě.V případě léčby nádorů určitě doporučuji vždy konzultaci s onkologem,který zná dobře zdravotní stav konkrétního pacienta a může nejlépe poradit v případě léčby i ostatního léčebného režimu
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1962
Byla jsem letos na mamografu (a na sonu - tam mne vyšetřovala paní doktorka velice pečlivě, dlouho pozorovala i rengenový snímek), řekla že jsem v pořádku, je mi 50. Chtěla jsem se zeptat jak rychle se obvykle nádor dostane z počátečního do pokročilejšího stádia. Vím že to asi může být různé dle druhů, ale tak přibližně.
Děkuji Jana
Odpověď: Milá Jano,je to velmi složité a záleží na mnoha okolnostech.Pokud Vy jste byla v tomto roce v pořádku,jděte na prevenci za 2 roky,můžete i jako samolátkyně za rok,jste v rizikovém věku.Důležité je i sebevyšetřování.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1961
DOBRÝ VEČER JEŠTE JEDNOU JEMI 25 LET ZATÍM NEMÁM DÍTĚ...JA JSI PRVNÍ SKUSÍM TEST PODLE TOHO ZAJDU KE SVÉMU GYNEKOLOVY... JEŠTE JSEM NEMNĚLA NIKDY BOLETI BRADAVY A BOLEJ MNĚ CELÁ PRSA DĚKUJI
Odpověď: To bude rozumné,více Vaše problémy takto na dálku nevyřešíme.Navštivte gynekologa,on případně zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1959
dobry den chtela jsem se zeptat tento mesic jsem vynechala antikoncepsi a asi 14 dni po vynechani me zacalo bolet jdno prso,nebo spise tlaci a obcas i picha,je mi 20 let je nejaka moznost onemocneni?predem dekuji.
Odpověď: Dobrý den,bolest může souviset s drobnou hormonální nerovnováhou v důsledku vynechání antikoncepce.
Jistě nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1956
Dobrý den paní doktorko, už je to týden co mam boleti bradevky nevím jestli stím mám jít ke svému lekaři poradtě mi, menses jsem mněla munulej měsíc a tet jsem to ještě nemněla děkuji za poradu
Odpověď: Dobrý den,především musíte vyloučit těhotenství.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1955
Dobrý den. Jaký je Váš názor na doplněk stravy DECOLEN a pokud nebude kladný, můžete mi doporučit nějaký jiný přípravek na zpevnění, eventuelně zvětšení prsou??? Je mi 42 let.
Děkuji za odpověď.
Iveta.
Odpověď: Dobrý den,přípravky tohoto typu nemají většinou výraznější efet.Prsy můžete zpevnit pravidelným cvičením
či specielní masáží. Ohledně zvětšení se budete muset poradit s plastickým chirurgem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1953
Dobrý den, je mi 39 let a chtěla jsem se zeptat před půl rokem se mi začaly hodně nalévat prsa a byla bolestivá před menstruací a vytvářely se jenom během menstruace zvětšené uzliny - žlázy. Již tři měsíce užívám INONAL,který jsem si sama naordinovala v rámci prevence. Nalévání ustoupilo, ale citlivost prsou 7 dní před menstruací zůstala. Je to nepříjmné, ale dá se to vydržet, jen se chci zeptat jestli tento stav ohrožuje nějak rizoko onemocnění prsů, a jestli je trvalý, a jestli jej sama mohu nějak ovlivnit. Děkuji, předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den,citlivost prsů před mestruací je u většíny žen celkem běžná,s vážným onemocněním to niijak nesouvisí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1952
Dobry den, dneska za mnou prisla mamka, ze si na levem prsu nahmatala bulku. Nahmata si ji pry jen, kdyz lezi. Me mamce je 40 let. Bojim se, ze by to mohla byt rakovina. Ale bohuzel mamku nedokazu presvedcit o tom, ze by bylo lepsi si zajit k doktorovi. Prosim o odpoved. Dekuji moc
Odpověď: Dobrý den,maminku musíte přesvědčit,aby zašla ke svému praktickému lékaři či na gynekologii.Lékař ji pravděpodobně pošle na mamografické vyšetření.Byla by velká škoda něco zanedbat,i rakovina prsu se
dá úspěšně léčit,je-li včas odhalena.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1950
Dobrý den,jsem 3 měsíce po zmenšovací operaci prsů.Z velikosti 7-8 na č.3.Nevybrala jsem si dobře plastického chirurga,jeho pooperační péče je nezájem.Potřebovala bych poradit mám u obou prsů skoro poloviny zatvrdlé a na dotyk trochu bolestivé.Jako bych měla v prsech velké tvrdé koule.Poradte mi prosím jestli se to časem upraví a změkne jak dlouho to muže trvat?Nebo bude potřeba operace?Děkuji mockrát Anina
Odpověď: Dobrý den,Váš problém takto na dálku nevyřešíme,zajděte na některé akreditované mamodiagnostické centrum,nejlépe tam,kde jste byla na vyšetření před operací , tam se poraďte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1949
28,antik.2r ne.Asi před 2r mě začal pobolívat l.prs-krátká,intenzivní,rýpavá bolest,někdy až do lokte.Před r.na ULZ,kde kalcif.Po roce krom kalcif.i mastopatie,hl.vlevo.Na radu Dr.užívám antiox.+pupalku,3 měs.Nyní končím,mírné zlepšení,ale občas bolest vlevo trvá,i na dotek.Hmatám tvrdé bolest.místo.Hlavně před mens.ale i týden nebo2po.Vněj.hor.kvadrant.Dr.mě po ULZ řekla,že to není nic vážného.Nyní se mi začla měnit pozice bradavky-zvnějšku se propadá,směřuje víc ven.Nad bradavkou se mi občas,větš.při dotyku,objevuje pomeranč.kůže,častěji než jinde.Mám se objednat na mamogr.?Díky.
Odpověď: Na mamograf jste mladá,ten by nic nevyřešil.To co popisujete neodpovídá žádnému závažnému onemocnění
zvláště když ultrazvukové vyšetření nic neprokázalo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1945
Dobrý den, na můj dotaz: "mám 10-ti měsíční mimčo a stále cca 5x denně (včetně noci) kojím. Na pravé bradavce se mi udělalal jakýsi vřídek, který je spíše v bradavce a vypadá to jako pupínek resp. akné. Někdy cítím pálení." jste mi už odpověděli, že je to ucpaná mléčná žláza, která se sama vyprázdní. Ale bohužel se tak pořád nestalo a bílý pupínek se změnil v krvavý. Prosím poraďte jak to vyléčit ?
Odpověď: Může jít skutečně o podkožní mazovou žlázku,pokud se ale situace nějak komplikuje,zajděte za svým gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1944
Dobrý den, na pravé straně prsu těsně pod pravou paží se mi občas objevuje na pohmat bolestivé jakoby zduření tkáně, ani to není cítit jako bulka. Spíše to cítím jako bolest namoženého svalu. Minulý týden jsem byla na gynekologické prohlídce, nechala jsem si vyšetřit i prsy a podle lékařky je všechno v pořádku. Je mi 28 let, děti nemám, uživám HAK, bez problémů. Dá se takto "na dálku" určit, co by to mohlo být, případně, jestli mám zajít i na nějaké další vyšetření? Děkuji předem.
Odpověď: Paní doktorka má pravdu,nic závažného to nebude.Každopádně můžete pro klid zajít na vyšetření prsů a podpaží ultrazvukem na některé akreditované mamodiagnostické centrum i jako samolátkyně bez doporučení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1942
Vážená paní doktorko, již jsem jednou využila Vaši poradnu (dotaz č. 1762) a nyní se na Vás obracím znovu se stejným dotazem. V květnu vyšetření SONO - prsa i podpaží beze změny. V červnu jsem si nahmatala v podpaží takový útvar, hned jakoby pod kůží, při zmačknutí si myslím, že se ztrácí (nevím, zda je to srozumitelné), je mírně bolestivý. Měla jsem vyčkat po menstruaci. Bohužel útvar nezmizel, ani se nezmenšil. Mám se obávat, že jde o nádor a mám opět podstoupit vyšetření SONO? Děkuji Pavla
Odpověď: Nepředpokládám,že by šlo o něco závažnějšího, skutečně nejspíše o mazovou či potní žlázku ,nelze vyloučit ani drobnou lymfatickou uzlinku.Budete-li mít pochybnosti,zajděte na kontrolní ultrazvukové vyšetření..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1941
Dobrý den je mi 20 let a mám bulku na spodní straně prsu,při zmáčknutí to velmi bolí a v poslední době mám na prsu mnoho takových malých fialových žilek hlavně v okolí bradavky a silně mě bolí prsa.Předem děkuji za vaší odpověď.
Odpověď: Dobrý den,zajděte za svým gynekologem,on Vás vyšetří a zváží případné vyšetřní prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1935
Dobrý den, již 4 měsíce mám v levém podpaží zduřelé bolestivé uzliny. Dříve to zduření bylo výraznější před menstruací, nyní už je to stále, tzn. bolestivé a zduřelé. Říkala jsem to svému gynekologovi, ten mi jen odpověděl, že se uzliny na těle můžou zvětšovat, nic víc. Chtěla jsem se zeptat, zda to nějak nemůže souviset s onemocněním prsu. Děkuji moc za odpověď. Petra B.
Odpověď: Dobrý den, doporučila bych Vám absolvoval vyšetření prsů a podpaží ultrazvukem,pokud je Vám více než
40 i vyšetření mamografické.Více toho asi na dálku nevyřešíme.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1934
Dobrý den,už asi dva roky mám výtok, ne samovolný,z obou bradavek. Po zatlačení na prs vyteče tekutina podobná hnisu, barvy smetanové až žluté. Je mi 44 let, těhotná nejsem, žiju v sexuální abstinenci, mám 1 dospělého syna.Co to znamená? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,nic vážného to neznamená.Pokud je výtok z obou bradavek tohoto typu ,může jít u Vás o určitou hormonální nerovnováhu.Významný je výtok tehdy,pokud je z jednoho mlékovodu s prokazatelnou příměsí krve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1933
dobrý den,měla jsem bouličku v uzlince v podpaždí,nechala jsem si to odstranit a na rozbor z výsledků to doktor nějak pojmenoval a řekl k tomu,že je to virového původu!není to dlouho co mi matka zemřela na zhoubný nador v prsu.mám strach a nevím jestli náhodou mohu mít to samé,co to tedy znamená když to je virového původu?můžeto být cokoliv a nebo taky ten zhoubný nádor?bolí mě od toho ruka ale říkají mi,že to s tím nemá nic společného.děkuji Richtrová
Odpověď: Dobrý den,pokud rozbor vyjmuté uzlinky v podpaží neprokázal zhoubný proces,tak o zhoubný proces
nejde a Vy se neobávejte.Respektujte další doporučení Vašeho lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1929
Dobry den,mam po sonog. na akred.prac.=zaver asi 3FA(1nad2cm)+ neco,zatim bez identifikace,pry se z toho mozna vytvori FA.Dle mych info neni nutne FA operovat,to mi lekarka potvrdila s tim, ze nazory se ruzni,presto mi chtela do zpravy uvest,ze odmitam vyjmuti. Zaskocena pristupem a ze strachu jsem se rozhodla pro operaci.Jsem z maleho města bez spec.prac. jen chirug.,zde jsem objednana na vyjmuti.Nyni jsem se docetla,ze toto muze byt nebezpecnejsi nez ponechani.Mam obavy,protoze jeden z FA je primo vedle neidentif.zmen.Je opravdu riziko,nebo lepe aspon tento FA ponechat.Vek 27.Dekuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,moc tomu nálezu ani postupu nerozumím,ale pokusím se nějak Vám odpovědět.Pokud jde o fibroadenomy-FA-a je-li si lékař s nálezem skutečně jist,není nutná operace,pokud tyto nedosahují větších rozměrů/kolem 3cm/,či pokud ženu nějak neobtěžují.Má-li již k operaci dojít,pak by Vás měl operovat chirurg,který má se zákroky na prsu zkušenost.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1928
Dobrý den, mám jednu otázečku. Je možné že bych neměla vůbec žádné bradavky??? Vypadá to jak kdyby byly zatlačené dovnitř prsu. Dá se to nějak léčit?Existují na to nějaké hormony? Je možné že bych s tímto mohla mít problémy v těhotenství. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,není možné,že by jste neměla bradavky.Jsou možná meší a vtažené.V těhotenství s tím mít problémy nebudete,i kojit s takovými bradavkami se dá,jen start je obtížnější.Ale obecně platí,že dítě
není přikládáno k bradavce,ale k prsu.Ptáte se na případnou léčbu,je možné se obratit na plastického chirurga,ale s tím nepospíchejte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1926
Dobry den, chtela bych se prosim zeptat : poslednich 7 dni mam velmi zarudle a citlive bradavky. Antikoncepci beru 10 let. Ranni nevolnosti nemam. Muzete mi doporucit nejakou masticku ? Dekuji za odpoved. Dita
Odpověď: Dobrý den,takto na dálku se asi nedomluvíme,nejlépe uděláte, zajdete-li ke svému lékaři,on již zařídí další.
Může jít o problém pro kožního lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1923
Dobrý den,je mi 12 let a jsem muž mám problém,v pravé bradavce sem si nahmatal bulku tvaru hrášku a v levé bradavce podobnou bulku ale rozhodně menší a okolo obou bulek jsou cítit jako by žlázky a také někde jsem slyšel že je to normalní a tak nevím jak to teda je ????.Děkuji za odpověd .
Odpověď: Dobrý den,mladý muži,s největší pravděpodobností je všechno v pořádku,jak správně předpokládáte.
Mohl jste si nahmat základ žlázy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1922
Dobrý den, je mi 14 let poslední dva dny mě pobolívá prso.Když jsem si ho prohmatala,našla jsem pod bradavkou malou bulku průměr asi 1,5cm.Vím, že to není rakovina,ale zmizí to samo? děkuji moc za odpověď.
Pavla O.
Odpověď: Dobrý den,na rakovinu jste skutečně moc mladá.Vyčkejte po menstruaci,alespoň předpokládám,že již máte pravidelný cyklus,pokud bulka nezmizí,navštivte svého lékaře,on Vás nejspíše pošle na vyšetření ultrazvukem..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1921
Dobry den pani doktorka. Pred troma dnami som zacala citit bolest v podpazusi. Na dvoch miestach som si nahmatala male hrcky, ktore su na dotyk bolestive. Zvonku vsak nie je vidiet ziadne zacervenanie. Dakujem za odpoved. Beata
Odpověď: Dobrý den,v podpaží jste mohla nahmatat lymfatické uzlinky,bude-li nález přetrvávat,doporučuji navštívit
nejlépe praktického lékaře,on zajistí další případná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1920
Dobrý den, chtěla bych se zeptat v kolikati letech mám jít na první vyšetření prsu nebo v kolikati letech je to už doporučené. Děkuji D.
Odpověď: Dobrý den,první preventivní mamografické vyšetření doporučujeme ve 4Oti letech,toto vyšetření si můžete uhradit,od 45 let pak prevenci hradí pojišťovny každé dva roky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1918
Dobrý den, je mi 20 let před nedávnem jsem si na levé bradavce nahmatala bulku je velká asi jako špendlíková hlavička,asi je těsně pod kůží protože jde dobře cítít. Když se mi prso například chladem scvkne neni vůbec skoro nahmatatelná, občas při napětí pokožky jde vidět. nebolí ale mám strach jestli to neni zhoubný nádor. doktor se mě zeptal jestli mě nebolí prsa a to je vše prosím odpovězte mám strach.děkuji Míša
Odpověď: Dobrý den,Míšo,nebojte se,o zhoubný nádor nepůjde,ten se ve Vašem věku objevuje velmi vzácně.
Půjde spíše o malou cystičku.Nic nezkazíte,když se objednáte na vyšetření ultrazvukem,třeba jako samoplátkyně bez doporučení.Cena se pohybuje okolo 300Kč,v současné době Vám na akreditovaných centrech přispívá 2OOKč Avon.Seznam pracovišť najdete na těchto stránách.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1917
Dobrý den, je mi 16 let a mám to v obvodu skoro celé bradavky takové tvrdé. Sahá to docela hluboko. Vůbec nevím jak bych to popsal. Když si tu bradavku zmáčknu tak to trochu bolí. Na druhém prsu nic není. Ještě jsem s tím u doktora nebyl. Nevíte co by to mohlo být?? A měl bych se s tím zastavit u doktora? předem děkuji za odpověď,David.
Odpověď: Dobrý den,Davide,vůbec se ničeho neobávejte,jde u Vás o stav v rámci určité hormonální nerovnováhy,
která je u chlapců Vašeho věku celkem častá.Vydržte,všechno se časem upraví.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1916
Dobrý den,je mi 18let. Mám malá prsa a chtěla bych se zeptat jak jsou účinné produkty na zvětšení prsou(Decolen, nn add bust, herbust...) Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den,neviděla jsem ženu,které by se nějak mimořádně zvětšily prsy při užívání preparátů tohoto typu.
Vydržte,ve Vašem věku není vývoj prsů ještě úplně ukončen.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1915
Dobrý den, chlela bych se zeptat,zda fibroadenom může působit bolest
prsa i mino menstruaci.Stalo si mi to poprvé, jsem uživatelka antikon.
Děkuji.





Odpověď: Dobrý den,určitý tlak nebo bolest se může objevit kdykoliv,zvláště když jde o fibroadenom větší.Máte-li nějakou pochybnost,zajděte raději na vyšetření,nejlépe ultrazvukové.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1913
Dobrý den, je mi 43 let a chtěla bych vědět, co znamená nález: v sono obraze smíšený typ prsních žláz, periareolárně a v ZK okrskovitě zahuštěná struktura echogenního typu s anechogenizami do 3 mm, v HZK vpravo jsou změny poněkud více nahuštěny. Jsou zde také anechogenity kol.5 mm.Lož.změny neprůkazné.Axil ani nadkl.LU nezvětšné.Fibros.a mikrocyst.změny střed.rozsahu s asymetrií obrazu. Taky bych se chtěla ještě zeptat, sestra (50 let)má rakovinu prsu, je po operaci a nyní chodí na ozářky. Jaký je Váš názor na vycházky, lze je dát u této diagnózy neomezeně? Děkuji za odpověď. Alena
Odpověď: Dobrý den,v nálezu neshledávám nic mimořádného,nic,co by naznačovalo závažnější onemocnění.
O léčebném režimu se Vaše sestra musí poradit se svým onkologem..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1911
Dobrý den a děkuji za vaši odpověď.
14 dní mě pobolívá levý prs,jakoby až na hrudní kosti, někdy je to pocit pálení,jindy pichání.Je my 34 let před půl rokem jsem přestala kojit a nyní beru 2 měsíc antikoncepci Lunafem.A na levé paži n a vnitřní straně jsem si našla měkou nebolestivou bulku, byla jsem u doktorky ata pohmatem usoudila, že je to tuková bulka, neposlala mě ani na ultrazvuk, myslíte si , že pohmatem se to pozná.
Odpověď: Dobrý den,soudím,že bolest v levém prsu,tak ,jak ji popisujete je spíše přenesená od pohybového aparátu
a nijak nesouvisí s útvarkem na paži.Pohmatem Vaše paní doktorka pozná hodně,pokud by měla nějaké
pochybnosti,jistě by zařídila další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1910
Dobry den,
prave som prisla z usg vysetrenia prsnikov,ziadala som o neho sama lebo v rodine mame rakoviny ako maku.U lekarky som nevnimala poriadne,ale teraz citam spravu a na zaver pani doktorka pise:fertilný typ prsnikov,V ĽP prítomná drobná cysta,duktektázie.BIRADS II.Odporucana kontrola o rok.
Poprosim Vas o vysvetlenie a pomoc.Som prestrasena,nieco som si nasla na nete ,ale bojim sa.mam 34rokov a este by som chcela tento rok otehotniet.Mam sa baz?Preco kontola az o rok a nie skor?
Dakujem velmi pekne.
Lucia Košice
Odpověď: Dobrý den,ničeho se neobávejte,jste úplně zdravá.Na vyšetření za rok jděte,jak Vám paní doktorka doporučila.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1909
Dobrý den,je mi 14let a mám už od té doby co mi začaly růst prsa v obou velké boule,které ale nebolí ani nic jiného.Teď jsem si ale všimla,že se mi na levém prsu oběvila kolem bradavky malinká boulička(také nebolí).Je tam sice jen pár hodin,ale zajímalo by mě co to je a proč to tam je.Předem moc děkuji za odpověď.Sandra Natašová
Odpověď: Dobrý den ,Sandro, to,čeho jste si všimla na bradavce prsu je s největší pravděpodobností podkožní
mazová žlázka a ty tam patří. Jinak máte v obou prsech zdravou mladou žlázu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1908
Dobry den,
dnes som si nahmatala v podpazi bolavy hrbolcek.
myslite ze by to mohla byt rakovina.mam 23 rokov.
Dakujm za odpoved
Odpověď: Dobrý den,myslím.že ne,jsem o tom téměř přesvědčena.Nejspíše půjde o podkožní mazovou žlázku
či drobnou lymfatickou uzlinku.Budete-li mít nějaké pochybnosni,zajděte na vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1906
Dobrý den, moc by mě zajímalo, jestli se dá kojit, když má žena rakovinu prsu???Děkuji
Odpověď: Dobrý den,velmi výjimečně se může objevit rakovina prsu i u kojící matky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1905
Dobry den,
je mi 24 let, rakovina prsu se u nas v rodine vyskytuje, a proto bych se chtela objednat na mamograficke vysetreni jiz ted. Rada bych se zeptala, kolik toto vysetreni cca stoji, zda potrebuji pro objednani do screeningoveho centra doporuceni od sveho gynekologa, popr. zda na toto vysetreni prispiva pojistovna.
Dekuji, pekny den, Olina
Odpověď: Dobrý den,ve Vašem věku se mamografické vyšetření provádí jen ve zcela mimořádných případech.Pokud
nemáte obtíže,zajděte na některé akreditované centrum na preventivní vyšetření prsů ultrazvukem bez doporučení.
Cena se pohybuje okolo 3OOKč,v současné době přispívá firma Avon samoplátkyním 200Kč.O tuto částku Vám bude cena ponížena.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1904
Dobrý den,
je mi 35 let. Před rokem jsem si našla bulku v prsu, na ultrazvuku mi bylo sděleno, že neurčitá rezistence odpovídá fibroglandulární tkáni (nevím co to znamená) a že se nemám znepokojovat. Od té doby bych řekla, že se mi bulka trochu zvětšila. Mám opět navštívit lékaře. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,doporučuji Vám navštívit praktického lékaře či gynekologa,on Vám pravděpodobně kontrolní
vyšetření prsů předepíše.Rok je někdy dlouhá doba...
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1903
dobrý den. pozoruji občasné zvrásnění prsního dvorce. kůže se ale sama věhem několika vteřin pět znvu vypne. je mi 16 let. měla bych tento problém řešit? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,nic řešit nemusíte,pokud nejde o stav trvalý.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1901
dobrý den chtěla jsem se se zeptat.Mám tři děti všechny jsem kojila že jsem musela odstříkávat,pak mi tam zůstaly takové hrudky.Pořád je tam mám na straně ,levé prso mám citlivé i když si na něj špatně lehnu tak to zabolí,mám tam bouličku která bolí a hoří mi celý prs.Malé už jsou dva roky.Tak nevím jestli jsou to mléčné žlázy nebo co by to mohlo být.Už jsem byla i u lékaře a prý to jsou uzlinky může se to dlouho vstřebávat.,Děkuji
Odpověď: Dobrý večer,to ,co hmatáte v obou prsech,může být skutečně struktura mléčné žlázy.Jednostrannou bolest , závislou na poloze ,tu bych dala spíše do souvislosti s problémy s pohybovým aparátem.Popisuje však bouličku v levém prsu,která bolí.Doporučuji Vám proto,zajděte na vyšetření na některé z akreditovaných center,nejlépe s doporučením praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1900
Dobrý den, již asi 3 roky mám zvětšené uzliny v pravém podpaží-ultrazvukem diagnostikované jako fyziologické. V dubnu jsem na té stejné straně u prsu objevila malou bulku-také po ultrazvuku 16.6. dg.FA. Během posledního týdne se zvětšila asi o polovinu. Může to mít souvislost s nachlazením a poštípáním hmyzem nebo doporučujete opakování ultrazvuku? Moc Vám děkuji a přeji příjemný den!
Odpověď: Dobrý večer,jestli tomu dobře rozumím,byl Vám fibroadenom /FA/ diagnostikován letos v červnu,tedy asi
před dvěma týdny.Tak rychle FA nerostou.Půjde nejspíše o uzlinku zvětšenou v souvislosti s nachlazením.
Vyčkejte ještě,ale pokud by nález nemizel,zajděte ke svému lékaři a on případně zařídí další.
.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1898
Dobrý den, mám dotaz k mému nálezu : Okrsek s mirokalcifikacemi a parenchymovou distorzí v levé HZK histologicky odpovídá Atypické duktální hyperplazii+ prosté duktální hyperplazii. Nutná extirpace celého okrsku.
Jsem objednána na onkochirurgii.Chtěla bych vědět, jak se tento výkon provádí , jaká je obvyklá doba hospitalizace, případně další postup léčby. Děkuji, Věra
Odpověď: Dobrý večer,paní Věro,na to,jak bude výkon probíhat, se zeptejte na pracovišti,kam jste objednána.
U nás se takový zákrok provádí ambulantně v krátké celkové anestesii po označení.Další postup je potom dle
konečné histologie.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1894
Dobrý den, jsem 8týd po porodu, plně kojím.Od soboty mám na prsu červený flek, prso ale nebolí. Včera se dostavila teplota 38,7stC celková schvácenost, bolest hlavy a nohou, třesavka. Teplota přetrvává i dnes, ale jen 38stC. Na noc jsem si vzala Paralen. Nevím jestli se jedná o virózu nebo zda může jít o zánět prsu.
Děkuji za odpověď.
Ďulíková Veronika
Odpověď: Dobrý večer ,Veroniko,může se jednat o zánět prsu,jste kojící mamka.Obkládejte prs studeným
tvarohem,tak ,jak to dělaly již naše babičky a prababičky.Zajdětě rozhodně k lékaři ,na gynekologii či k praktickému lékaři, oni Váš zravotní stav posoudí lépe,možná bude vhodná ještě další léčba.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1893
Dobrý večer,každý rok chodím na mamogr. vyšetření a chci se zeptat co znamená můj výsledek zpráva.//Plošně, drobně, středně ložisková denzní struk. ml. žlázy centrálně a v ZKK bilat ve srovnání beze změn,mikrokalcifikace neprokázány.
R.d.: negativní,tabár 1,Wolfe P2,//
nevím co znamená tabár 1, a Wolfe P2 Děkuji Zdena
Odpověď: Dobrý večer,paní Zdeno,Vaše prsy jsou zdravé,lékař neshledal nic mimořádného.Termínem Tabar 1 či Wolfe P2 označil typ Vaší žlázy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1892
Dobrý večer,
prosím o radu. Je mi 53 let a před 2 týdny jsem při hře s míčem s malým vnukem obdržela poměrně silnou ránu do pravého prsu.
Asi před týdnem jsem si všimla malé krvavé skvrny na podprsence, myslela jsem, že je to z cévky na dolní části prsu.Dnes jsem zjistila,
že krev vytéká v podobě malé kapky z bradavky.
Může jít o následek úrazu, nebo se mám bát nejhoršího ? Na mammograf mám jít v únoru příštího roku.
S pozdravem Šťastná
S pozdravem Jaroslava Šťastná
Odpověď: Dobrý den,vyšetření nenechávejte až na únor,objednejte se hned ,pochopitelně na pracoviště,kam pravidelně
chodíte.O nic vážného jít nemusí,souvislost s úrazem je možná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1891
Dobrý den ja bych měla takovou malou prozbu:víte má jedna bradavka je tvrdá a je to zrovna u srdce mam strach žr když je to rakovina že se to rozroste až k tomu srdci sem zoufalá prosím ozvěte se na muj e-mail. dopředu dekuji!
Odpověď: Dobrý den,nebuďte zoufalá,objednejte se rozhodně na vyšetření prsů-nejlépe na některé z akreditovaných
mamodiagnostických center,seznam najdete na těchto stránkách.Nezapomeňte zdůraznit,že máte obtíže,
budete objednána přednostně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1890
Dobrý den,je mi 32 let a v oblasti dvorce mám takové malé "hrbolky", z kterých někdy po zmáčknutí vychází maz.Jenže před pár dny z jednoho z těch hrbolků místo mazu vyteklo trochu krve.Prsy jsem si prohmatala,ale jinak jsem nic zvláštního neobjevila.Může to být příznak rakoviny prsu?Jinak jsem 2 roky po porodu a stále mi z bradavek po zmáčknutí vyteče pár kapek mléka.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,v oblasti dvorce máte podkožní mazové žlázky.Pokud se Vám podařilo mimořádně zachytit trochu krve,mohlo to být spíše v důsledku drobného poranění.Vámi popisovaný výtok z bradavek nic vážného neznamená.Na vyšetření jděte,pokud by byl výtok spontánní a prokazatelně s příměsí krve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1889
Dobry den,

chtela bzch k vamna prohlidku prsa.Je mi 32 let a mam jedno dite.Posledni dobou me obcas poboliva na prave strane praveho prsa a mam pocit ze tammam bulku nebo uzlinku co me boli.Chtela jsem se vdavat a ted mam strach co me ceka.Muzu k vam prijit? dekuji Jana Downsova
Odpověď: Pokud jste z okolí Ústí nad Orlicí,jistě se můžete objednat na ultrazvukové vyštření prsů na naše pracoviště.
Pokud nejste,najděte si na těchto stránkách nejbližší akreditované centrum.Zdůrazněte,že máte potíže,
pak budete objednána přednostně.Doporučení Vám vystaví Váš gynekolog či praktický lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1888
Dobry den, chci se zeptat, co znamena muj vysledek : Oboustranne redukce parenchymu s částečnou tukovou involucí. bez ložiskových změn. vlevo v CC projekci na rozhraní kvadrantů více zevně nepravidelne rozložené mikrokalcifikace nemající jednoznačný patol. charakter. V MLO projekci není přesvědčivý korelát. axilly, kůže bez patologie.
Ré:Typ Tabár I, BI-RADS-3 Bez patologických ložiskových změn.
Mockrát děkuji, Gavendova
Odpověď: Dobrý den,dle toho,co uvádíte, není důvod k obavám,byla Vám nespíše doporučena kontrola formou mamografie v čase.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1887
Dobrý den,jsem zdravotní sestra,ale pokud se jedná o mě samotnou,neumím si odpovědět-na MMG mám tento nález-převaha tukové tkáně,okrsky denzní žlázy v HZQ s částečnou involucí jsou méně výrazné,vlevo jasné známky malignity nejsou patrny.Vpravo na bazi prsu v ZQ se vytváří neurčité zahuštění v.s.jen sumaci přesto v rámci screen.dopl.sono vyš.pouze pravé strany.Kůže nezměněná,maligní mikrokalc.nejsou patrny,fyziolog.uzliny v axilách...na sono jdu až za týden.Je důvod k obavám?
Děkuji za odpověď - Dagmar
Odpověď: Dobrý den,nemyslím,že by byl důvod k obavám.Dle nálezu Váš lékař spíš předpokládá,že je vše v pořádku,jen se v tom chce ujistit vyšetřením ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1886
Dobrý den mám takový dotaz je mi 16 let jsem chlapec a mám větší prsa jakoby tam byly nějaké hrudky nebo tam něco a chtěl sem se zeptat jestli mi to zmizí a za jak dlouho?....děkuju za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ničeho se neobávejte,jde o stav ve Vašem věku poměrně častý.U mladých mužů se přechodně
mohou prsy podobat malým ženským prsům v důsledku hormonální nerovnováhy.Vydržte,všechno se
upraví .
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1885
dobry den,prosim kolik stoji vysetreni prsou,neni mi jeste 45 let a tak jsem slysela,ze se to plati. dekuji
Odpověď: Ano, skutečně si mamografické vyšetření můžete uhradit na některém z akreditovaných center jste-li ve věku 40-45 let.Obvyklá cena je 600-750 Kč,do konce října přispívá samoplátkyním firma Avon na vyšetření 200 Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1884
Dobrý den
Můj problém je, že mám větší levé prso než pravé. A také v levém prsu po ohmatání lze nahmátnout nějakou "pevnou část" nacházející se přímo pod bradavkou. Tento stav přetrvává už přes půl roku. Je mi 17 let a jsem muž. Je to vážné? Jak to řešít? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,ne ,vůbec to není vážné a dokonce je to poměrně časté u chlapců ve Všem věku.Jde o určitou hormonální nerovnováhu.Nijak to neřeště a vyčkejte,upraví se to samo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1882
Dobry den, odpovedela ste mi na otazku cislo 1867. antikoncepci beru pravidelne a dnes, 26.6., jsem si delala tehotensky test a byl negativni. a bradavky mam stale citlive a mirne bolestive. moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,pak půjde skutečně o hormonální dysbalanci-nerovnováhu,neobávejte se,o nic vážného
nejde!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1881
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak časté je nutné vyšetření na mamografu pro ženu v důchodovém věku, pokud nemá žádné příznaky či rodinnou anamnézu na rakovinu prsu. Děkuji, Šrůtová
Odpověď: Dobrý den,preventivní vyšetření prsů je vhodné absolvovat v dvouletých intervalech,tyto kontroly hradí pojišťovny v současné době do 70ti let.Probíhají jednání o prodloužení intervalu do 75let.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1879
Omlouvám se, k dotazu - začínající...mám 3hmatatelné bulky v prsu.. dopňuji věk - 28let.Děkuji.
Odpověď: Ve Vašem věku je závažnější onemocnění prsů spíše výjimkou,nebojte se, ale na kontrolu zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1878
Dobrý den,mám 3hmatatelné bulky v prsu a v podpaží jsem objevila malý,ale hmatatelný útvar(až po reng.vyšetření).Ze závěru vyšetření,zřejmě FA,přesto mám větší obavy.Z projevu lékařky se mi zdálo,že není vše v pořádku.Proto prosím o posouzení nálezu a příp.doporučení:V prav.prsu v MDK FA 21mmx7,9mm,nad dvorcem v rozhraní HKK je povrchověji zhrubění okrsku okrsku žlázy vytvářející až plošnou kondenzaci dyspl charakteru s cyst. do 4mm.V levém prsu v ZHK sin FIA 13,0mm-všechny pops.FA ohraničené,vcelku homogenní struktury.Plán.kontrola za 6měsíců.
Odpověď: Dobrý den ,Mirko,ve Vašich prsech se neděje nic vážného,jde o nezhoubné, nezávažné změny.Vaše paní
doktorka se v tom chce jen ujistit,tak naplánovala kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1877
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu velice nepříjemnou věc. Je mi 16 let, a mám potíže s prsy.Mám malá prsa a na levém prsu nemám bradavku a místo toho mám malou prohlubeň,jako by tam chyběla, vypadá to velice divně a stydím se za to, na pravém prsu mám bradavku, ale jen malou. Prosím o radu čím to může být a proč. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,tak jako někdo má modré oči,jiný hnědé,či někdo je vysoký,jiný doroste do menší výšky,tak i velikost a tvar prsů i bradavek je dána geneticky.Na Vašich prsech jistě bradavky jsou,možná na jednom je oploštělá.
Vyčkejte,jste ještě velmi mladá a Vaše prsy se vyvíjejí.Vývoj bývá ukončen až tak kolem 25. roku věku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1875
Muzu se zeptat je mozne aby se mi z antikoncepce yasminelle zvetsila prsa a zlepsily pupinky?
Odpověď: Ano,je to možné,ale pouze z tohoto důvodu antikoncepci neužívejte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1874
Dobrý den,je mi 43 let,již 2x v minulosti jsem podstoupila(naposledy před 4 lety) mamografické vyšetření v kombinaci s ultrazvukem pro bolestivost v prsech. Citlivější je vždy levý prs, bolest přichází asi v polovině menstruačního cyklu.V poslední době jsem zaznamenala píchání nebo jakési dloubání v levém prsu, ale již brzy po skončení menstruace. Neberu žádnou HA.Podstoupila jsem opět vyšetření ultrazvukem a znovu mamografii.Jedná se tedy o vážný nález, pokud lékař rozhodl o obojím vyšetření?O ničem mě při vyšetřováním ultrazvukem neinformoval.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,paní Věro,pokud bylo mamografické i ultrazvukové vyšetření opakovaně negativní,pro Vás příznivý výsledek,netrpíte tedy onemocněním prsů.Pro ultrazvukové vyšetření se lékař rozhodne v případě
méně přehledné žlázy na snímcích, a naopak,není-li si zcela jist při UZ vyšetření,doplní mamografii.Bolestivost prsů,která pulzuje s menstruačním cyklem ,bývá hormonálního původu,píchavá bolest v levém prsu,jak popisujete, souvisí nejspíše s pohybovým aparátem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1873
dobry den jmenuji se marcela brizova a dnes sem byla v nemocnici ne Rtg plic..našli mi přiměřený nalez....čerstvé ložiskové změny na plicich nejsou patrné,plicni kresba je přím.,v pravém dol.pl.poli stínek pravdep.mamily,branice klenuta,kastofren.uhly volné.srdeční stín nezv.mírna dextroskoliosa th páteře....absolutně tomu nerozumim proto vas zadam jestli toma nejak rozumite,vysvetlila by ste mi co mi vlastne je??dekuji a budu cekat na odpoved
Odpověď: Dobrý den paní Marcelo,dle popisu snímku plic jste zcela zdravá,máte pouze lehce vybočenou páteř v hrudním úseku doprava.Stín prsní bradavky -mamilly-se může do dol.plicních polí někdy promítnout.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1872
Mám deset dní bolesti v levém prsu. Bolest se dá popsat asi takto: při zvednutí ruky, lehnutí, zakašlání je bolest výraznější, jinak je ta bolest menší, ale stálá.Můj gynekolog mne poslal na momograf a ten vyšel bez nálezu (benigní)jsem ráda ale bolest přetrvává.lékař mi suše zdělil že jsem v pořádku a poslal mne domů. Nerada bych něco zanedbala s proto Vás žádám o radu. Jaké jiné vyšetření mám požadovat, aby se zjistilo co tuto bolest zapřičiňuje. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,paní Petro,Vaše obtíže,alespoň tak,jak je popisujete,souvisejí nejspíše s pohybovým aparátem.
Pokud byl výsledek mamografie příznivý,věřte tomu a neobávejte se vážnějšího onemocnění prsů.
Navštivte dobrého neurologa,ortopeda či fyzioterapeuta.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1871
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat. Je mi 24 let, nemám tedy hrazené mamografické vyšetření, je přesto možné objednat se na ultrazvuk prsů i v tomto mladém věku? Vždyť rakovina prsu nepostihuje jistě jen ženy nad 45 let. V rodině výskyt nemáme, ale ráda bych byla v jistotě.Děkuji.Hanka.
Odpověď: Hanko, žádná pojišťovna na světe nehradí preventivní ultrazvukové vyšetření mladým ženám. Jste zodpovědná, proto si na vyšetření dojděte a uhraďte si jej z vlastní kapsy - za 300 Kč budete mít jistotu a pocit dobře vynaložených prostředků. Jděte ale určitě do screeningového akreditovaného centra - adresy všech v ČR jsou na tomto webu. V současné době běží akce Avonu, kde možno získat slevovou poukázku, kterou Vám v každém akreditovaném centru přijmou jako platidlo. Zavolejte na linku pomoci Avonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1870
Moje máma 75 let je po odstranění obou prsou. Levé: DCIS. Pravé: 2 ložiska - 2x2x1,9cm a 2x1,2x1cm. Odebrány uzliny (8), v jedné ložisko 0,12mm. mpT1 pN0 pMX. Histologie větší lož./menší lož.: ER 80%/80%, PR 40%/10%, MIB1 60%/50%, Her2 3+/3+, M8500/3-G3 / M8500/3-G2. Rtg srdce, plíce , játra, scintigr. skeletu v poř., máma má kardiologický syndrom X, EKG , echo v poř. (LVEF 68%). Zajímal by mě váš názor na další léčbu, je postačující horm. léčba nebo radějii Herceptin/chemoterapie? Děkuji moc
Odpověď: Vzhledem k věku Vaší maminky bych volila jen hormonální léčbu - Herceptin i chemoterapie je hodně zatěžující, kdyby byla maminka mladší, radila bych tuto náročnější kombinaci. Buďte mamince oporou, to je několik za dávek chemoterapie. Dejte jí najevo, jak moc jí máte rád. To je to, co teď potřebuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1869
Jsem po ablaci obou nader,mohla bych chodit na solarium?.Děkuji Monika Z.
Odpověď: Není důvod, proč nechodit, jen opatrně pomalu rozkládejte dávky. Jestli na oblast prsů bylo záření- radioterapie, bylo by lepší si je vykrývat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1868
dobry den,dnes jsem byla na sono,kde mi zjistily:parenchym obou hypertrofickych mamm je redukovany,ma jemnou a pravidelnou homogenni strukturu s dobre separovanou a silnou tukovou vrstvou a s jemnou linii fascie,bez loziskovych zmen susp.charakteru.v levo se HZQ v miste palp.rezistence zobrazuje objemna anechogenni cysta velikosti 25x20mm s jemnou echogenni stenou.moc tomu nerozumim,posilaji me na vysetreni zda je to zhoubne ,nebo ne.je to prosim vazne?mam se bat?z ceho se to muze objevit?jsem silnejsi postavy,muze to byt i tim?snad to dopadne dobre.dekuji za odpoved.kristekova
Odpověď: Nechápu, proč Vás posílají na další vyšetření, možná jen chtějí pomocí punkce cystu v prsu odsát - to by byl správný postup. Cysta se nikdy nezvrhne v nádor, tak, jak je popisovaná její stěna, jde skutečně jen o nevýznamnou cystu. I další popis žlázy říká, že jste zdravá. Vaše váha nehraje v nálezu žádnou roli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1867
Dobry den. Je mi 22let, beru antikoncepci MINERVU a mam 3dny po menstruaci. chtela bych se zeptat, proc me boli bradavky. nikdy mi to po menstruaci nedela. moc dekuji za odpoved
Odpověď: Někdy se i bez souvislosti s užíváním antikoncepce může stát, že bradavky bolí, nebo bolí celá prsa. Určitě nerde o nic vážného. Brala jste antikoncepci pravidelně? Nemůžete být těhotná?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1866
Mám rakovinu prsních žláz,nikoliv bulku.Diagnoza c mammae 1.dx.T4N1M0 G3 susp.Mám za sebou 6 chemo,3O ozařování.Na operaci jsem nebyla.Došlo i zánětu,užívala jsem antibiotika.Přesto cítím značné zatvrdnutí,zejména kolem prsní bradavky. Říkali,že je to následek ozařování.Doporučili mi Wobenzym.Užívala jsem 3týdny 3x5 tablet,teď již dva měsíce beru 3x3 tablety denně. Můj dotaz je,jestli
1.se tento druh rakoviny prsu vrací(mám 60 lert a nadváhu)
2.jaký máte názor na užívání Wobenzymu,jak dlouho a v jakých dávkách bych ho měla užívat
Děkuji za odpověď

Odpověď: Jsem trochu překvapená způsobem léčby, hlavně tím, že Vám po léčbě chemoterapií nebyl zbytek nádoru z prsu odstraněn. Zatvrdnutí kolem bradavky bych dávala spíše do souvislosti s nádorem než s ozařováním. Wobenzym se dá užívat do nekonečna, ale z nádoru Vás nevyléčí. Jsem přesvědčena, že zbytky nádoru jsou ještě v prsu. Zeptejte se svých onkologů - nebo jiných - co s Vámi hodlají dále dělat. Léčba nebyla ukončena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky