MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 2068
Dobrý den, paní doktorko, vracím se zpět k dotazu 2041. Vím, že mám nárok za dva roky na mamograf zdarma. Však také jsem si za sono zaplatila 300Kč.
Mě spíše šlo o přístup lékařky, která mi vynadala, když jsem přišla na preventivní prohlídku.
Proč je tedy všude osvěta, aby si ženy tyto prohlídky hlídaly? Buková
Odpověď: Dobrý den,postup Vaší lékařky v tom případě nechápu.Prevence je skutečně velmi důležitá.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2067
dobrý den chtela sem se vás zeptat,na prsou se mi udelali takové cervené flícky.mám je na obouch prsech,ale uz se mi rozlezli i na brise...muze se jednat o rakovinu,nebo o nejaký ekzem??? dekuji
Odpověď: Dobrý den,takto na dálku Váš problém nevyřešíme,musíte zajít za svým praktickým lékařem,
on pak případně zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2065
Dobrý den,

dnes ráno jsem si našla v levém prsu na boku bulku o velikosti hrášku. Nikdy předtím jsem si nic takového nenahmatala a nevím, co by to mohlo být. Napadla mě pouze uzlina, ale má to moc pravidelný tvar. Je mi 19 let a čtyři měsíce mám zavedenou Mirenu. Poradíte mi prosím, co by to mohlo být a jeslti se mám raději objednat ke gynekologovi? Děkuji předem za odpověď a přeji Vám hezký den. Smrčinová Kateřina
Odpověď: Dobrý den ,Kateřino,jak správně uvažujete,půjde s největší pravděpodobností skutečně o drobnou lymfatickou uzlinku.Závažnější onemocnění by bylo ve Vašem věku velmi vzácné.Pro klid jistě můžete zajít ke svému
gynekologovi,ten Vás možná pošle na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2062
dobrý den paní doktorko,již několik let se léčím na sníž.činnost štít.žlázy která nyní vyústil v chronický zánět.při zmáčknutí bradavek mi znich vytéká čirá kapalina.gynekolog mi řekl že to není nic vážného a at to prodiskutuji s endokrinologem.mám se něčeho obávat?děkuji za odpověď.jiřina kučavová
Odpověď: Ne,nemusíte se obávat,o vážné onemocnění prsů nejde.Váš gynekolog má pravdu,proberte to na endokrinologii.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2061
Dobrý den,před dvěma lety jsem po ukončení kojení podstopila Mamografické a ultrazvukové vyšetření z důvodu zatvrdlinky na prsu.Vše negativní,na doporučení radiologa jsem vloni podstoupila kontrolní UZ. Je mi 32let a občas mne svědí pravé prso.Mí lékaři další UZ či mamograf.vyšetření nepovažují za nutné.Je vhodné si vzhledem ke svědění prsu zaplatit další kontrolní UZ? Jinak obvodní lékařka mi prsa pravidelně vyšetřuje.V rodině se rakovina prsu nevyskytla.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,závažnější onemocnění prsů u Vás nepředpokládám,ale jistě chcete-li,je možné ultrazvukové
vyšetření absolvovat na některém akreditovaném centru jako samolpátce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2060
Dobrý den, paní doktorko dověděla jsem se že v naší rodině je rakovina prsu. Maminka prabab. a prabaička z mamčiny strany na ní zemřely a sestra matky je po operaci. Ze strany otce jsou po operaci obě jeho sestry. Já si nechala před rokem zvětšit prsa a žádné vyšetření mi děláno nebylo a ani nechodím na žádne kontroly. Mám 30 let. Myslíte že bych měla požádat svého gynekologa aby mě poslal na nějaké vyšetření nebo se můžu objednat někde sama.
Děkuji za radu a přejí pěkný den. Lucie (Praha)
Odpověď: Gynekolog Vás může na vyšetření prsů -ve Vašem případě ultrazvukem- poslat,shledá-li k tomu důvod.
Můžete jej absovovat i jako samolátkyně na akredivaných centrech,vyšetření stojí na většině pracovišť
300Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2059
Dobrý den, mam velice hrbolatou prsní tkáň. Když si dělám samovyšetření, tak nevím, zda je to bulka nebo prsní tkáň. Jak poznám bulku od prsní tkáně? Je bulka nepohyblivá nebo se může hýbat jako prsní tkáň? Nahmatala jsem si méně tvrdší objekt asi tak cca 1mm a když po něm přejedu prstem tak zmizí. Pak se zase objeví. Nevím si rady. Je mi 24 let. Přede děkuji za odpověď. Motlová
Odpověď: Dobrý den,zajděte pro klid na některé akreditované mamodiagnostické centrum na vyšetření prsů
ultrazvukem,třeba jako samolátkyně,vyšetření stojí 3OOKč.Tam Vám také vysvětlí,jak se máte vyšetřovat,
případně jak docházet na další kontroly.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2055
CO ZNAMENA DIFUZNI CYSTICKA MASTOPATIE DEKUJI
Odpověď: Vůbec nic mimořádného,pokud jde o Vás ,jste zdravá,dodávám ještě,že toto označení se již na většině
mamodiagnostických pracovišť nepoužívá.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2052
Dobrý den,nedávno jsem zjistila,že při stisku bradavky se mi objeví kapky mléka. Je mi 41 let(děti 20 a 15 roků),nejsem těhotná, menstruaci mám pravidelnou,léky neberu (před 2 měsíci přeléčení zánětu léky klacid a entizol). Můžete mi prosím poradit o co by se mohlo jednat a zda je nutné navštívit lékaře? Děkuji M.Urbánková
Odpověď: Dobrý den,o nic závažného nejde,pokud v sekreteu není jasná příměs krve.
Může jít o hormonální dysbalanci-nerovnováhu.Pouze pokud bude výtok přetrvávat,zajděte na gynekologii,
tam zváží další případná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2051
Dobrý den, znovu se ptám. Mám mastopatii prsou, jsem v přechodu a trápí mne s ním spojené potíže. Nomohu užívat chemickou hormonální léčbu, proto se chci zeptat zda mohu používat přípravek z lékárny na přírodní bázi Minapent balance obsahující červený jetel. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,znovu odpovídám,můžete to zkusit.Pokud budou Vaše obtíže přetrvávat,poraďte se na gynekologii.
Mastopatie,dnes již vzácně používaný termín,není důvodem Vám odpírat hormonální preparáty.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2050
Dobrý den.Při vtažené a citlivé bradavce,která mě trápí již 5let mi lékařka v onkologické poradně sdělila,že může jít o skrytou rakovinu bradavky.Odhalí spolehlivě mamograf,ultrazvuk toto onemocnění? Děkuji za odpověd´.
Odpověď: Dobrý den,mamograf i ultrazvuk prsů odhalí hodně,ale některá, spíše vzácná ,onemocnění bradavky ne.
Předpokládám ,že Vaše onkoložka zařídila další případná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2049
Dobrý den, mám mastopatii prsou, jsem vpřechodu. Mohu používat potravinový doplněk Minapent Balance, který obsahuje červený jetel? Vím že chemické hormonální přípravky nejsou pro mne vhodné. Děkuji za odpověď. Zuzana Pelzová
Odpověď: Dobrý den,preparáty tohoto typu jistě užívat můžete.Ohledně hormonální léčby se poraďte se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2045
Dobrý den, je mi 49let, minulý týden jsem podstoupila ultrazvuk prsu, kde byla nalezena cysta v ZHK s hypoechogenní formací při stěně o velikosti 7mm, provedena punkce cysty, výsledek cytol. onkologicky negativní, bez palpovatelného nálezu. MK dop. extirpaci. Je tato operace nutná?
Odpověď: Dobrý den,Váš lékař má k operaci jistě nějaký důvod,z toho,co píšete to nemohu posoudit.Nechte si vše vysvětlit lékaři,u kterých jste byla na vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2044
Dobrý večer, chtěla jsem poprosit o radu ohledně bolesti prsou, je mi 34 let a už asi 3 týdny cítím nepříjemnou bolest obou psou, je to spíše pálení ve směru od podpaží až k bradavce, je to citlivé i na dotek, mám 5ti letého syna kterého jsem 2 roky kojila a dnes jsem zjistila, že při zmáčknutí bradavky mi stále vytéká mléko což mě velmi překvapilo. Mám strach jít k doktorce, můžete mi prosím poradit?Moc děkuji Jarka
Odpověď: Dobrý den,bolesti prsů mohou být způsobené určitou hormonální nerovnováhou,pro kterou svědčí
i výtok z prsů.Vyčkejte po menstruaci,pokud potíže nevymizí,zajděte na gynekologii.
Na bolesti prsů jinak poměrně dobře působí přírodní preparát Mastodynon ,je volně prodejný v lékárně,
užívejte jej dle přiloženého návodu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2043
Dobrý den,
je mi 34 a mám jedno dítě,které jsem do 3 let kojila, byla jsem na ultrazvuku před půl rokem pro výtoky z prsou 1 rok po kojení, ale vše
bylo v pořádku.Dnes jsem si nahmatala malou tvrdou kuličku, která je pohyblivá vysoko v podpaždí. Mám se znepokojovat.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,nemusíte se znepokojovat,může jít o drobnou lymfatickou uzlinku.Pro klid zajděte na kontrolní vyšetření prsů a podpaží ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2042
Dobrý den, je mi 46 let, v blízkosti prsu směrem k podpaží jsem si nahmatala bulku, nebolestivou, něco jako pohyblivou uzlinu, předběžná diagnóza N63 - o jaký problém může jít? Na vyšetření sono + MMG jsem již objednaná. Děkuji za odpověď. J. Veselá
Odpověď: Dobrý den,na vyšetření jistě jděte,dle uvedené diagnosy Váš lékař nepředpokládá závažnější onemocnění.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2041
Vážení, chodím preventivně obrok na ultrazvuk a mamograf. Předloni jsem nahmátla 2 bulky, tak jsem přešla na Bulovku. Když jsem šla vloni preventivně na sono, tak mi lékařka vynadala, proč k ní chodím, když nemám problémy.
Tak nevím, co si mám o tom myslet. To mám čekat, až problémy budou? Naštěstí, ty bulky, byl jen zánět.
Z takového přístupu jsem byla šokovaná několik dní. Buková
Odpověď: Dobrý den,paní Buková,na preventivní vyšetření prsů máte nárok ,od 45ti let Vám mamografii každé dva roky
hradí zdravotní pojišťovna,pokud žádáte preventivní vyšetření za rok,můžete si jej uhradit.
Takto to funguje na všech akreditovaných mamodiagnostických centrech.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2040
Dobrý den. Je mi 26 let a mám problém, že se mi před 2 měsíci objevila v prsu bulka.Byla jsem na vyšetření a řekli mi, že je to fybrom 1cm velký a že se operovat nebude.Teď se mi tam udělala další a už propadám panice, jestli je možné, že se může udělat takhle brzy další.Na vyšetření se dostanu až v září, tak mám strach, jestli to není neco jiného.Opravdu se fibromy neoperují??Nehrozí z toho nic?
Odpověď: Dobrý den,fibroadenom není žádným závažným nálezem,jde o změnu dosti typickou pro Váš mladý věk.
U některých žen se mohou tyto uzlíky objevit i ve větším počtu.Vyčkejte výsledku vyšetření v září,
nebojte se,dobře to dopadne!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2039
Dobrý den,v září mi bude 45 let a dočetla jsem se, že bych měla podstoupit vyšetření na mamografu. Minulý týden jsem byla na pravidelné gynekologické prohlídce a paní doktorka o tom se mnou vůbec nemluvila. Měla bych se jí dojít zeptat nebo mám počkat až na další prohlídku v lednu?
Odpověď: Dobrý den,na pravidelné preventivní kontroly máte nárok každé dva roky ,doporučení můžete mít od praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2038
Dobrý den,
vím, že již na tuto otázku bylo něco řečeno, přesto však bych se chtěla zeptat: moje maminka cca ve 45 letech prodělala rakovinu prsu, prs jí byl odebrán a teď je vše v pořádku, ale nedávno zjistili u mého bratra také rakovinu, proto bych se chtěla zeptat, jaké je riziko dědičnosti rakoviny i u mne? Je mi nyní 26 let. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,nijak mimořádně Vám to riziko vzniku rakoviny prsu nezvyšuje,Vy začněte chodit na pravidelné
kontroly o deset let dříve,než onemocněla Vaše maminka.Konzultace v některé z genetických poraden je
jistě možná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2037
Je mi 50 let. Mamograf a následně ultrazvukové vyšetření dle lékaře ukázalo, že v levém prsu je 27 mm velký fibrodenom. Lékař mi doporučil operativní odstranění,vzhledem k jeho velikosti, a to po předchozí návštěvě poradny pro nemoci prsou.
Zajímalo by mě, zda se dá z ultrazvukového vyšetření bezpečně rozeznat, že jde o fibroadenom, tedy benigní nádor.
Děkuji.
Odpověď: Zkušený mamodiagnostik to pozná s poměrně velkou pravděpodobností.Máte asi obavy,jestli Vás po operaci
a rozboru nádorku nečeká něco nepříjemného-myslím,že můžete být v klidu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2035
Dobrý den,asi před měsícem jsem si našla na levém prsu přímo u bradavky zatvrdlou bulku,prso bylo velmi citlivé a bolestivé. Na mamologii mi jen potvrdili, že se jedná o cystu, zatím neřešili, za půl roku na kontrolu.Nyní po menstruaci,se zatvrdlá bulka ztratila.Je možné, že se sama ztratila?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ano,je to možné,že ji nyní nehmatáte,ale na kontrolu raději zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2034
Dobry den,mam k Vam nekolik dotazu.Moje babicka prodelala loni v rijnu rakovinu prsu a chodila na ozarky.Muzete mi rici,jak se pozna,ze je jiz vylecena?Lekari ji pouze prohmataji prso a to je vse.Myslite,ze to staci?Je mi skoro 32let a jsem momentalne na materske dovolene,tak by mne zajimalo,o kolik procent se mi zvysuje moznost onemocneni rakovinou prsu,kdyz moje babicka ji prodelala?A doporucujete nejake kontrolni prohlidky?Jeste musim podotknout,ze v rijnu to budou dva roky,co jiz kojim.Moc Vam dekuji za odpovedi.
Odpověď: Dobrý den,ke zdravotnímu stavu Vaší babičky se musí vyjádřit její onkolog,který léčbu vede.
Okolnost,že rakovinou prsu onemocněla Vaše babička, Vám nijak mimořádně nezvyšuje riziko.
Na pravidelné preventivní kontroly mamografem začněte chodit jako samoplátkyně ve 40ti letech,od 45ti let Vám pak každé 2 roky toto vyšetření hradí zdravotní pojišťovna.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2033
Dobrý den.
Už asi týden mám hrozně citlivé prsní bradavky.I když jenom trošku o ně
zavadím je to velmi nepříjemné.Je mi 52let a menstruaci už nemám.Děkuji za radu.Vladka
Odpověď: Dobrý den,odhaduji,že o vážný problém u Vás nepůjde, ale předpokládám,že chodíte na pravidelné
preventivní vyšetření na mamograf.Pokud by obtíže přetrvávaly,zajděte za praktickým lékařem či gynekologem
a oni zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2031
Dobrý den,mám takový problém.Je mi 17 let a u bradavky sem si nahmatala 2 bulky o velikosti 1 cm.Je možné, aby to bylo něco vážného nebo se jenom zbytečně strachuji.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,nestrachujte se,v tomto věku by byl nádorek v prsu velkou vzácností..Pro klid zajděte na vyšetření
ultrazvukem s doporučením praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2030
Dobrý den,je mi 64let,asi 5let se mi vtahuje bradavka z bradavky mám vtáhlý důlek,prso mě občas pobolívá a bradavka je někdy načervenalá a objevuje se mi na ní odlupující kůžička,15.7.jsem byla na ultrazvuku,byl negat.Druhé prso mám dvakrát operované pro cysty před 40-ti lety,proto na kontroly docházím pravidelně,přesto mám nyní obavu,aby se něco nezanedbalo,další kontrol.mám za 3měs.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,pokud skutečně chodíte pravidelně na kontroly,předpokládám do některé mamologické poradny, následně na momograf a ultrazvuk a Váš nález lékaře neznepokojil,pak tomu věřte.Na kontrolu za 3 měsíce určitě zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2029
Dobrý den paní doktorko. Je mi 23 let.Už asi 3 týdny mě bolí prsa. Na tom by nebylo nic tak zvláštního ale dnes jsem si všimla že mi s prsu vytéká světle bílá tekutina. Když jsem bradavku zmáčkla z jedné dírky vytekla bílá tekutina a s druhé světle zelená. Tekutina je lepkavá. Zkusila jsem druhé prso a tam je to samé. vůbec netuším o co může jít. moc děkuji za odpověď. Nikdy jsem podobný problém neměla
Odpověď: Dobrý den, problémy,které popisujete ,obvykle souvisejí s určitou hormonální nerovnováhou.Těhotenství můžete vyloučit? Zajděte za svým gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2028
dobrý den,jemi12 let a chtěla bych se zeptat jestli mi něco je,když jsem si nahmatala na místě dvorce bulku.....
Odpověď: Ne,nic to nebude,v tomto věku může jít o základ mléčné žlázy,nejpíše něco obdobného brzy najdeš i na druhé straně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2027
Poní doktorko dobrý den,dnes jsem si při sprchování našla v levém podpaží bulku,která mě dost bolí.Myslíte,že by se mohlo jednat jen o zduřelou žlázu,nebo by mohla diagnoza ukázat pozitivní výsledek?Návštěva lékaře mě asi nemine,já vím..Je mi 38let,mám 2 děti Děkuji za Vaši odpověď Kamila
Odpověď: Dobrý den,paní Kamilo,nejspíše půjde o lymfatickou uzlinku nebo mazou či potní žlázku ve spojitosti
s drobným zánětem.Nic vážného to nebude.Zajděte na ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží na některé z akreditovaných center,nejlépe s doporučením praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2026
Vážená paní doktorko,
před 2měsíci jsem si nahmatala bulku v prsu, ale má prsa jsou menší, tedy hrbolky mám všude, ale tahle je větší-jako kulička hrášku (1,2cm). 2x na vyšetření u mého gynekologa - prováděl vyšetření ultrazvukem s tím, že uklidňoval, že to nic zřejmě není, ale pro jistotu mě zaslal na vyšetření mamografem. Je mi 27 bez dětí. Mohu opravdu s ohledem na svůj (nízký) věk na mamografické vyšetření jít? Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,objednejte se na některé z akreditovaných mamodiagnostických center na vyšetření ultrazvukem.
Mamografie se u takto mladých žen ,jako jste vy ,dělá jen velmi výjimečně v přísně zdůvodněných případech.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2024
Mozte mi prosim vas poradit.moj priatel si nahmatal kulicku asi 5 cm pod pravim prsnikom.kulicka je nebolestiva.prosim mozte mi poradit ci ide o podkozny tuk alebo je dovod sa obavat ze ide o nieco ine?
Odpověď: Vašemu příteli radím,aby zašel na vyšetření prsů ultrazvukem,nejlépe s doporučením
praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2023
Dobrý den,je mi 29,před třemi lety jsem prodělala operaci prsní žlázy.Boulička velikosti pěsti i s bradavkou zorostlou v kůži.Před třemi týdny mi začala svědět bradavka,může to mít spojitost?Velice děkuji za vaši radu
Odpověď: Dobrý den,spojitost to asi nemá,ale na kontrolu do mamologické poradny pro klid zajděte.Z Vašeho dotazu
nepoznám,o jaký zákrok u Vás šlo .Předpokádám nezávažný nález.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2021
Dobrý večer. Je mi 16 let a na pravém prsu se mi udělala na kuži červená tečka. Za krátkou dobu i malá boulička, která je tvrdá nedá se s ní hybat a před menstruací mě i více bolí. Nevím co s tím mám dělat a zbali jít k doktorce nebo to časem zmizí.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,počkejte po menstruaci,pokud nález nezmizí ,zajděte ke své paní doktorce,ona rozhodne,zda je
potřeba například vyšetření prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2019
Dobrý den je mi 12 let a jsem holka..Když mám v prsou mléčnou žlázu mám s tím něco dělat??
Odpověď: Ne,co by jsi s tím chtěla dělat?Dřív nebo později se začíná mléčná žláza vyvíjet u každé mladé dámy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2018
Dobrý den,je mi 40 let a ráda bych se zeptala na jeden problém.Při preventivní prohlídce na mamografu a ultrazvuku mi paní doktorka zjistila na prsu cystu,je to závažné a mám se obávat nejhoršího,musí se ta cysta odstranit a může ta cysta způsobit rakovinu.děkuji moc za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Cysta není žádným závažným nálezem,vídáme ji při vyšetření velmi často.Pouze pokud dělá ženě obtíže,
je možné její obsah odsát tenkou jehlou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2015
Dobrý den,
v levé axille mě zjistili zvětšené uzliny.Lékař mě chtěl poslat na mamografii,ale momentálně přes léto nefunguje.Bylo mi uděláno pouze mamologické vyšetření u gynekologa,ale nebyla jsem s jeho přístupem spokojena.Je mi 32 let a zvětšené uzliny bolí a značnou bolest cítím i na levém prsu.Myslíte ,že bych měla podstoupit mamografické vyšetření nebo ultrazvuk?je pravda,že ženy s nadváhou a nástupem brzké menstruace patří do rizikové skupiny?Kdybych chtěla jít na mamografické vyšetření bez doporučení jakou částku bych zaplatila? Předem moc děkuji.Ludvíková
Odpověď: Dobrý den,tak tedy postupně,akreditovaná mamodiagnostická centra pokud vím, pracují i o prázdninách,
jistě pro akutní případy přednostě.Ve Vašem mladém věku bych doporučila začít ultrazvukem ,cena bez žádanky je 300kč.Pokud nejste spokojená se svým gynekologem,můžete vyhledat jiného.
A ještě k rizikovým faktorům,to co uvádíte k nim skutečně patří.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2014
Dobrý den,na mamografu i na ultrazvuku mi paní doktorka zjistila cystu,prý se nejedná i nic závažného,opravdu nemusím mít strach,že se jedná o rakovinu a musí se cysta odstranit?
Odpověď: Dobrý den,ne,nemusíte mít strach,cysta je běžným nálezem při vyšetření prsů a v nádor se nemění.
Pouze pokud dosáhne větších rozměrů a obtěžuje, je vhodné ji odsát tenkou jehličkou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2009
Preji hezky den,

je mi 30 let a premyslim o tom, ze zajdu na mamograficke vysetreni prsu. Prarodice na rakovinu zemreli, neslo vsak o rakovinu prsu. Myslite si, ze mam. vysetreni jakozto prevence pro me ma v tomto veku smysl? Kdyz jsem se chtela na vysetreni objednat tak me odkazali na moji gynekolozku, ze pry v mem veku neni dobre podstupovat "vysetreni rentgenem", s cimz az tak nesouhlasim.

Dekuji vam za odpoved,
Jana Kubikova
Odpověď: Dobrý den,je to pravda,v tomto věku se preventivně dělá vyšetření ultrazvukem,je přínosnější.
Na první preventivní mamografii by žena měla jít ve 40ti letech.
Ještě dodávám,Vaši prarodiče Vám nijak nezvyšují riziko vzniku rakoviny prsu.







Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2008
Dobrý den,již jsem se Vás dotazovala.Dotaz č.1753. Našla jsem odvahu a k lékaři si s bulkama v podpaždí došla.Můj gyn.prohlídl prsa i podpaždí.V prsu zatím vše v pořádku v podpaždí zvětšené uliny. kontrola za 3měsíce.Ted bych chtěla poradit co mě asi čeká.Nevím jestli se jedná o první příznaky rakoviny a jestli budu muset na nějakou operaci. děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,vyčkejte,jak dopadne kontrolní vyšetření,od výsledku se bude odvíjet další.Předpokládám,že jste
byla i na vyšetření v některém z akredivaných mamodiagnostických center.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2006
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, je to pár dní co mám takové mravenčení a píchání v pravém prsu, které mám o něco větší než levé. používám antikoncepci už 3 roky ale doposud jsem se s bolestí a napětím v prsu nesetkala.v oslední době jsem totiž během měsíce nabrala z nezjištných důvodů 6 kg a včera se mi dostavily ty bolesti a jsou přes celý den ale jen v intervalech s odstupem. ale v prsu jsem nepozorovala žádnou bulku nebo tak.spíše takovou tuhost.předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,takto na dálku asi Váš problém zcela nevyřešíme,může jít o bolesti přenesené od pohybového aparátu ,nemohu však vyloučit ani určitou hormonální nerovnováhu.Vyšetření je jistě na místě,začněte
u gynekologa, případně u praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2004
dobrý den,chtěla jsem se informovat jestli solária mají vliv na vznik zhoubného i nezhoubného nádoru,nebo prostě jestli náhodou může podpořit vznik rakoviny?má solária nějaké to špatné pro organismus?děkuji Richtrová
Odpověď: Dobrý den,všeho,tak i slunění v soláriu užívejte s mírou,riziko vzniku rakoviny kůže tu jistě je.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2003
dobrý den,už nějaký čas pozoruji výtok z jednoho prsu,který je světlá a je cítit po zkyslém mléce.je mi 41 let ,užívám hormon.atk Cilest.Má gynekoložka říkal,že nejde o ic vážného...přesto mám trochu obavy...děkuji.
Odpověď: Váš gynekolog má pravdu, nic vážného se v prsu neděje, významný je výtok prokazatelně s příměsí krve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2000
Vážená paní doktorko, ačkoli je tato poradna určená převážně pro ženy, rád bych se zeptal, jak se projevuje nádor prsní žlázy u mužů. Vím, že je to u mužů poměrně vzácné, ale poslední týden mám mírné bolesti při tlaku na okolí dvorce bradavky. Domníval jsem se, že tuto bolest způsobila naše malá dcera, která mě při hře do pravého prsu poměrně bolestivě kopla. Je možné, že by to místo bylo tak dlouho citlivé? Na jakého specialistu se mám případně obrátit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,citlivost po úrazu může přetrvávat dlouho.Pro Váš klid je možné se objednat
na ultrazvukové vyšetření na některé z akreditovaných mamodiagnostických center ,nejlépe s doporučením
Vašeho praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1998
Dobrý den,je mi 18let a našla jsem si již 2.bulku v prsu,první zhoubná nebyla,ale na vyříznutí jsem byla,ted se objevila další.Jsem už objednaná na ultrazvuk,ale bojím se,že se ted v bulky budou objevovat v budoucnu pořád,nevím jak se tomu bránit?může z toho být i rakovina?díky
Odpověď: Dobrý den,rakoviny se neobávejte,nejspíše půjde o obdobný nezhoubný uzlík jako před časem.
U některých žen se tyto neškodné změny mohou objevovat opakovaně,nic to neznamená a rakovina se z toho
netvoří.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1997
Dobrý den,několik dnů mne pobolívá okolo levého prsu až podpaží,cítím pnutí a jakési teplo,jako by se tvořil zánět...podotýkám,že jsem právě ukončila menstruaci,tak nevím,zda to mám přikládat tomu,a vyčkávat,nebo navštívit lékaře.V prsu jsem si nic nenahmatala,ale znepokojuje mne,že jsem to dějě jen v okolí jednoho prsu.Je mi 31 let.
Odpověď: Dobrý den,skutečně může jít o počínající zánět,nelze ani vyloučit bolest přenesenou z oblasti pohybového aparátu.Pokud potíže nevymizí,zajděte za svým gynekologem či praktickým lékařem,pravděpodobně budete
odeslána na vyšetření prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1993
Dobrý den,mám prosbu o radu.Před 3 týdny jsem nahmatala bulku v le. prsu směrem k le.paži-cca 2cm.Je mírně viditelná pouze při vypnutí kůže směrem k bradavce.Sama je nebolestivá.CCa 1 týden mám pocit napětí v obou prsech,občas pálení,štípání a při ležení na břiše mne prsa trochu bolí.Mám za 3 dny odjet na dovolenou do zahr.,můj gynek. má nyní dovolenou.Myslíte si, že lék.vyš. stačí po návratu domů?Menses mám vcelku pravid.,antikonc.neberu,je mi 45 let.Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den,pokud jste nebyla v poslední době na vyšetření prsů,tak na něj co nejdříve zajděte.Dva až tři týdny prodlevy nehrají roli,ale pro klid doporučuji ještě před dovolenou-pokud to stihnete.
Může jít jen o změny hormonální ,které souvisejí již třeba s přechodem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1992
Dobrý den, je mi 16 let a nedávno jsem si nahmatala na pravém prsu bulku o velikosti asi 1 cm, možná i víc. Chtěla bych se zeptat co by to mohlo být, nemohu mít rakovinu? Bulka nebolí. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,nebojte se,o rakovinu nepůjde,na to jste moc mladá.Spíše půjde o cystu či fibroadenom,to
jsou neškodné útvary pro Váš věk typické.Pro klid zajděte na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1988
Dobrý den,prosím o radu. Babička zemřela v 72 letech na nádor prsu, maminka zemřela v 74 letech na rakovinu prsu. Je mi 45 let, chodím
co dva roky na mamograf,ročně mám ultrazvuk. Přemýšlím, že navštívím genetickou poradnu jestli nebudu mít špatný gen, který se přenáší dědičností. Nevím ale jestli to zvládnu po psychické stránce tak váhám
Děkuji za odpověď. Marie
Odpověď: Dobrý den,Marie,jde u Vás o tzv.rodinný výskyt nádoru, riziko onemocnění není v tomto případě nijak mimořádně vyšší.Na kontroly chodíte zcela správně a pokračujte tak.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1987
Dobry den, myslite, ze je lepsi nechat si vyoperovat "tvrdlinku" v prsu i kdyz neni skodliva ani zhoubna, proste jen PREKAZI, a nebo ji nechat byt kdyz stejne nijak neskodi?
Odpověď: Dobrý den,poraďte se s lékařem,který Vás vyšetřoval,záleží na mnoha okolnostech.Ale jestli Vám boulička překáží,tak bude asi drobný zákrok lepší.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1986
Dobrý den,ráda bych se na Vás obrátila s následujícím problémem. Mám 26 let a vzhledem ke svému věku bych se tedy zřejmě neměla obávat prsního onemocnění,nicméně již dlouhou dobu, lze říci že okolo roku, cítím v pravém prsu směrem k podpaží nepříjemné teplo,někdy až brnění. Ke změně tvaru nedošlo,při samovyšetření nic nenahmatám, ale protože maminka má nezhobuné nádory a zhoubné měla babička, bojím se příznaků nějakého bujení.V září odlétám na dvouletý zahraniční pobyt,proto zvažuji navštívit screeningové centrum. Myslíte, že má obava je oprávněná? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, myslím,že Vaše obavy nejsou na místě,potíže, které popisujete jsou spíše přenesené
od pohybového aparátu.Pro klid jistě můžete absolvovat vyšetření prsů ultrazvukem na některém akreditovaném centru.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1984
Dobrý den, v naší rodině byla zjištěna rakovina prsu ve dvou generacích po sobě (babička,mamka). Moje gynekoložka doporučila udělat genetický test. Dle mamčiného ošetřujícího lékaře nesplňujeme všechny požadavky a test není nutný. Co by prosím tento test pomohl konkrétně zjistit? (Je mi 30 let, sestře 21 let). Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,genetické vyšetřetní se doporučuje udělat tehdy,máte-li v rodině nejméně dvě blízké příbuzné
v první linii/matka,sestra/ s rakovinou prsu v mladém věku-kolem 40 ti let , nebo pokud je v rodině celkově větší
počet příbuzných s nádorovým onemocněním.Test ukáže na nosičku genové mutace a lze určit,jaká je pravděpodobnost onemocnění a dle toho potom dotyčnou ženu sledovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1981
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat když mi teče z prsů mléko a jsem si jistá že nejsem v jiném stavu (těhotná). Je to normální nebo se mám raději obrátit na svého gynekologa. Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,sekrecí z prsů tohoto typu trpí poměrně značný počet žen.Neznačí to žádný závažný proces v prsu, ale může jít o zvýšenou produkci hormonu prolaktinu.Zajděte na gynekologii,pak doktor
Vám dá vyšetřit jeho hladinu v krvi.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1980
Dobrý den, je mi 24, kojím, mám 3měsíční dítě a našla jsem si na levém prsu útvar, byla jsem 2x na ultrazvuku, řekli mi, že pravděpodobně žláza neodvádí mléko a to se tam hromadí, ale i přesto mě poslali na mamograf.Je to nutné v mém věku? Mám se nějak znepokojovat? Děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,proč Vás poslali na mamograf s tímto závěrem ultrazvukového vyšetření mi není jasné.
Ve Vašem věku a období kojení se dělá mamograf jen velmi výjiměčně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1979
Dobrý Den jsem kluk je mi 16 let a mám detailni problém...mám takové nafouklé bradavky mám to asi tak 2 měsíce myslel jsem že to přejde ale nic. bradavky se mi zmenší do normálu pouze když je mi zima nebo když se sprchuju.když si to chytnu tak mě to jako vubec nebolí.Všichni kluci maji takové ploche a ja mam takové.Poradte mi prosim nejakou mastičku nebo radu.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,mladý muži,žádná mastička na to není,spíše se myslím,že u Vás jde o změny v důsledku
jisté hormonální nerovnováhy a to je ve Vašem věku docela běžná věc.Vydržte,ono se to s nějvětší
praděpodobností upraví samo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1977
dobrý den
je mi 42 let a již 9 let jsem v evidenci mamma poradny (matka zemřela na rakovinu prsu). Naposledy jsem byla na kontrole cca před měsícem, moje prsa mají hroznovitou strukturu, takže je prý těžké cokoli rozlišit. ovšem nyní mne pobolívá pravý prs, někdy bolí až nadloktí, nahmatala jsem si cca 1.5cm novou velkou bouli a mám obavy, aby do září, kdy mám jít na UZ, nebylo pozdě. Do poradny jít nechci, vždy mám pocit, že zdržuji. Nevíte o nějakém soukromém zařízení v severních čechách, kam bych se mohla jít poradit?
Děkuji předem za radu.

Odpověď: Dobrý den,na těchto stránkách si můžete najít Vám nejbližší akreditované mamodiagnostické centrum.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1976
Dobrý den,na sonu mi našli cysty, největší o velikosti 27x18 adalší drobnější.Bylo mi doporučeno vysazení antikoncepce a užívání pupalky. Levé prso se mi zdá velmi tuhé a hrobolaté. Na dotaz, jestli bych neměla jít na mamograf, mi p. doktorka řekla, že se nemusím bát, že stačí sono kontroly. Je ultrazvuk spolehlivý? Je mi 40 let. Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,ve Vašem věku bych první,byť preventivní, mamografii doporučila,i když se myslím,že ve Vašem případě bude ultrazvukové vyšetření dost spolehlivé.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1974
Dobry den,
chtela jsem se zeptat, kdyz ma zenska rakovinu a vlastne se ji na prsu udela ta bulka, je mozne, ze ta bulka boli?Nebo to rakovina neni, kdyz ta bulka boli?Dekuji moc za odpoved
Odpověď: Možné je všechno,nejlepší bude zajít na odborné vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1973
POtřebovala bych poradit...je mi 18 let, a přemýšlím jestli si mám koupit doplněk stravy-decolen...má prsa nejsou zrovna největší ale ani nejpevnější,Přítel mi to sice vymlouvá,že se mu má prsa moc líbí,...ale jde přece o mě a o můj pocit, ne? myslíte si, že by mi mohl decolen pomoci aby se mi prsa zvětšila a zpevnila?Prosím o radu.jsem opravdu moc zoufalá,Děkuji Vám předem za odpověď-Nikola
Odpověď: Od přípravků tohoto typu mnoho neočekávejte,vydržte ,Vaše prsy se ještě vyvíjejí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1972
Taky,ze si ji muzu vyoperovat aby mi pripadne neprekazena pri kojeni(kdybych mela dite).Ted bych chtela jit na kontrolu.Mohu zadat aby me poslal misto na SONA na mamograf?a pokud bych chtela sama zajit na mamograf-kolik by to stalo?A kdyby mi zase rekli,ze je to neskodne,myslite,ze si to stejne mam nechat vyoperovat?Ja se operaci bojim,navic bych mela jizvu a zmensene prso.Dekuji CAST2
Odpověď: Nejlepší bude,když zajdete na kontrolu a poradíte se se svým lékařem podle současné situace.Na mamograf jste mladá,jděte na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1970
Dobrý den,

je mi 27 let, mám 3letou dceru a před 2 lety jsem byla na preventivním ultrazvukovém vyšetření. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné po 2 letech preventivní prohlídku opakovat, nebo jestli (když nemám žádné potíže) to není potřeba. Plánujeme s partnerem další dítě, tak bych chtěla mít vše "v pořádku".

Mockrát děkuji za odpověď
S pozdravem
Konečná E.
Odpověď: Dobrý den,pokud se jedná o ultrazvukové vyšetření prsů,pak jistě můžete na preventivní kontrolu
po dvou letech zajít,i když je u Vás závažnější onemocnění málo pravděpodobné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1969
Dobrý den, mám 10měs syna, kterého stále kojím. Asi před měsícem jsem si nahmatala na pravém prsu na vnitřním okraji malou bulku. Když zmáčknu kůži z obou stran, mohu ji uchopit. Prs mě nijak nebolí, bulka je stále stejná. Myslíte, že se jedná o bulku v souvislosti s kojením, nebo je lépe udělat vyšetření? děkuji
Odpověď: Dobrý den,raději zajděte na vyšetření ultrazvukem,nejlépe s doporučením gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1968
Dobrý den potřebovala bych poradit ohledně mých prsou. Před půl rokem se u mě začaly objevovat na prsou takové ,,červené čáry", které vedou vodorovně směrem k bradavce. Vypadá to jako strie, ale po přečtení několika knih sem se dozvěděla, že strie nejsou na prsech, vím jak vypadají strie, mám s nimi vlastní zkušenosti. Prosím poraďte mi, jakého doktora mám navšívit, nebo jestli bude stačit návštěva mého gynekologa. A také prosím, kdyby jste mi objasnili proč se na mych prsou objevili. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,strie se mohou objevit i na prsech,třeba v případě rychlého vývoje,či v období těhotenství,tedy v době,kdy se výrazně mění jejich velikost.Budete-lí pochybnosti,navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1967
Dobrý den,můžete mi prosím říct co znamená nález (sono):v místě pohmat.nálezu v HVK vlevo je okrsek žlázy nižší echogenity vel.asi 15x21x12mm,poněkud setřelé struktury s distál.závojováním. V barev.mapování bez patol.veskular.Jinak široká vrstva pravidel.struk.žlázy juvenil.charakt.Charakter žlázy vpravo stejný,axily volné. Je mi 25 let a jdu v úterý na biopsii. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,nezbývá,než vyčkat výsledku biopsie,ten bude rozhodující.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1966
Dobrý den na predeslou otazku ma mamka mela problemy se zaludkem mela nejakou infekci brala na to dlouho dobu leky a nedavno ji jeste poslali na vysetreni krku a pote prisla s timto vykazem : hypoechogenní uzel 5,5mm a diskrétní uzel 5,8mm , volumetrie 8,5 (norma pro ženy 18ml) a proto jsem se ptal co to znamena a jestli je to vážné a jakym zpusobem se to da lécit dekuji za odpoved.
Odpověď: To se musíte zeptat lékaře,který o maminku pečuje.Toto je poradna pro problémy s prsy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1965
Dobrý den,prosím vás o radu.Je mi 36 let a asi 3 roky mám v levém prsu dle ultrazvuku vodové cysty,které se zvědšují asi 0,5 cm za rok.V červnu jsem prodělala 2 menší gyn.operace a užívám Maltofer na doplnění železa.pořád se cítím unavená a malátná a tak mi obvodní lékařka na moji žádost předepsala injekce vit.B Milgamu,mám na ně chodit 2 krat týdně.Ale ted nevím jestli injekce B vit.neovlivní cysty.Co si myslíte o cystách v prsu a vitamínu B?Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,cysty tato léčba nijak neovlivní.Jinak záleží na tom,jak jsou cysty ve Vašich prsech velké,
většinou se tyto útvary pouze sledují,objemnější ,které obtěžují,je možné tenkou jehlou odsát.

Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1964
Dobrý den paní doktorko,
prosím Vás můžete mi dát odpovět, co znamená zvápenatělé útvary v prsou.Byla jsem na manografu,kde mi to zjistili.
Odpověď: Dobrý den,pravděpodobně byly u Vás zjištěny kalcifikace,mohou být zcela nezávažné,třeba i v nezhoubném ložisku,ale také mohou znamenat vážnější onemocnění. Nechte si nález vysvětlit lékařem,který Vás vyšetřoval.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1963
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na alternativní způsoby léčby rakoviny - půst se zeleninovými šťávami (podobný princip jako devitalizace kdy se uzavře přívod živin - cév k nádoru), při němž má tělo samo vstřebat nádory (i metastázy), případně léčbu upravující hormony štítné žlázy. Považujete to za něco co nestojí za pozornost?
Překvapilo mne, že jsem četla že "Chemoterapie je v tomto případě zavedená avšak neefektivní metoda léčby, především pokud pacientka má nádor ER+ a je mladší 40 let" Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den,za pozornost stojí téměř všechno na světě.V případě léčby nádorů určitě doporučuji vždy konzultaci s onkologem,který zná dobře zdravotní stav konkrétního pacienta a může nejlépe poradit v případě léčby i ostatního léčebného režimu
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1962
Byla jsem letos na mamografu (a na sonu - tam mne vyšetřovala paní doktorka velice pečlivě, dlouho pozorovala i rengenový snímek), řekla že jsem v pořádku, je mi 50. Chtěla jsem se zeptat jak rychle se obvykle nádor dostane z počátečního do pokročilejšího stádia. Vím že to asi může být různé dle druhů, ale tak přibližně.
Děkuji Jana
Odpověď: Milá Jano,je to velmi složité a záleží na mnoha okolnostech.Pokud Vy jste byla v tomto roce v pořádku,jděte na prevenci za 2 roky,můžete i jako samolátkyně za rok,jste v rizikovém věku.Důležité je i sebevyšetřování.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1961
DOBRÝ VEČER JEŠTE JEDNOU JEMI 25 LET ZATÍM NEMÁM DÍTĚ...JA JSI PRVNÍ SKUSÍM TEST PODLE TOHO ZAJDU KE SVÉMU GYNEKOLOVY... JEŠTE JSEM NEMNĚLA NIKDY BOLETI BRADAVY A BOLEJ MNĚ CELÁ PRSA DĚKUJI
Odpověď: To bude rozumné,více Vaše problémy takto na dálku nevyřešíme.Navštivte gynekologa,on případně zařídí další.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1959
dobry den chtela jsem se zeptat tento mesic jsem vynechala antikoncepsi a asi 14 dni po vynechani me zacalo bolet jdno prso,nebo spise tlaci a obcas i picha,je mi 20 let je nejaka moznost onemocneni?predem dekuji.
Odpověď: Dobrý den,bolest může souviset s drobnou hormonální nerovnováhou v důsledku vynechání antikoncepce.
Jistě nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky