MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 529
Dobrý den,v lednu jsem byla na augmentaci prsou a nyni me po pul roce ceka 1.vysetreni mammografem.Hledam nejake pracoviste v Praze,kde bych na toto vysetreni mohla jit.Nasla jsem na Karlove nám. Centrum diagnostiky chorob prsu-muzou mi vysetreni udelat zde?a nevedela byste,kolik by to stalo?dekuji za odpoved,Marketa.23 let
Odpověď: Pracoviště, kam se chcete obrátit s vyšetřením augmentovaného prsu musí mít s tímto zkušenost. Centrum diagnostiky chorob prsu je akreditované screeningové centrum a tyto zkušenosti bezesporu má. Možná Vám bude stačit jen ultrazvukové vyšetření, toto rozhodnutí nechejte na místních lékařích. Mamografie obvykle stojí 600Kč, ultrasonografie 300Kč. Nepotřebujete žádné doporučení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 527
Dobrý den. Zjistili mi cystu na levém vaječníku cca 45mm. Bolí mě břicho, musím na operaci? Jaké jsou možnosti? Mám hodně testosteronu a už Skoro 3 měsíce vynechanou menstruaci. co s tím je mi 26 let, může mě něco ohrozit?injekce na vyvolání menzes nereagují.
Odpověď: Cysta je tím problémem, proč Vás bolí přicho a proč Vám vysadila mentruace. JIná cesta, než operace v tuto chvíli není. Zkuste se ale domluvit s Vašimi gynekology, ať je operace provedena laparoskopicky. Možná, že to ve Vašem případě není možné, ale pak by Vám měli vysvětli proč to nejde. Laparoskopie je velmi šetrná.V podtextu otázky cítím obavu, zda se nemůže jednat o něco jiného, než o cystu. Ano může. Nelze vyloučit závažnějsí onemocnění. Proto právě se musí provést ověření cysty, aby bylo jasné, že jde jen o cystu. Pravděpodobnost, že jde o něco horšího , třeba nádor, je však velmi malá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 526
dobry den, je mi 14 let a na levem prsu pod bradavkou mam bouli. Boli me kdyz si na ni sahnu. Mam ji od vcerejska. A mam strach ze to bude rakovina prsu. Prosim poradila byste mi co to muze byt, a jestli se mam bat? Jsem toho docela vyklepana
Odpověď: Náhle vzniklá boule pod bradavkou u dospívající ženy je vždy jen cysta. V historii českého udravotnictví neexistuje případ tak mladé ženy se zhoubným onemocněním. Někdy je nutno cystu pod bradavkou odstát, většinou se ale sama ztratí. Kdyby problém nemizel, ozvěte se znova.Pomohu Vám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 525
DOrBRÝ DEN. Mám takový dotaz už dva měsíce jsem nedostala menzes a mám bolesti v podbříšku hlavně na levé straně. Šla jsem k paní doktorce a ta mi objevila cystu ovarii 1 sin 40mm a podruhé mi píchla NLF na vyvolání menzes. Ty pořád nepřicházejí a bolest levého vaječníku je pořád. Doporučila mi laparoskopii pro odstranění cysty. Je to prosím Vás nezbytné? Chtěla bych ještě počkat a každopádně se operaci vyhnout. Je možné že díky tomu nemám menzes? Jsou jiné způsoby léčby. Těhotná nejsem. Jsem zoufalá,slyšela jsem, že cysty vymizí samy děkuji Vankova
Odpověď: Cysta na Vašem levém vaječníku je skutečně zdrojem vynechání menzes. Je to přezrálé vajíčko, které nedovolí, aby se dále odvíjely všechny hormonální děje tak, jak jsou od přírody nastavené. Většinou tyto luteální cysty prasknou samy. Vaše lékařka se ale obává, že může jíi i oněco mnohem závažnějšího, než je jen luteální cysta. Proto plánuje laparoskopii. Tím se cysta potvrdí, nebo se naopak zjistí něco jiného. Druhá varianta je ale mnohem méně pravděpodobná.Neumím Vám poradit, jak dlouho čekat, zda cysta praskne sama. Laparoskopie je velmi nezátěžový výkon. Dojde-li nakonec k němu, nebojte se . Je to jeden z nejšetrnějších výkonů, jaký si můžete představit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 524
Dobry den moje maminka jde na operaci delozniho myomu s odebranim delohy.chtela jsem se zeptat jestli hrozi nejake riziko a jak se ma chovat po prichodu z nemocnice,jestli ma dodrzovat nejake zvlastni hygienicke zasady... vim jen to,ze musi odpocivat a setrit se,nezvedat tezke veci atd.
Predem dekuji za odpoved.
Veronika
Odpověď: Je moc hezké, že se informujete, abyste pomohla Vaší mamince. Po odstranění dělohy Vaše maminka nemusí doržovat žádné vyjímečné hygienické zásady. Moc a moc platí to, že se musí šetřit. Chcete-li jí opravdu pomoci, nenechte jí (se zbytkem rodiny) dělat žádné domácí práce. Udělejte jí skutečné prázdniny, ať si může polehávat, číst knížky,to, na co jí v běžném životě nezbývá čas. Tak budete mít jistotu, že se vyhojila bez následků do budoucna. Tento šetřivý režim by měla dodržovat tak dlouho, jak jí gynekolog doporučí. Některé ženy potřebují na úplné vyhojení až 3 měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 523
Dobrý den, cca půl roku beru antikoncepci yasminelle (předtím logest). Minulý měsíc jsem měla menstruaci velmi slabou a tento měsíc se při 7denní přestávce vůbec nedostavila. Udělala jsem si těhotenský test a ten byl negativní. Chci se zeptat, zda mám začít, po skončení 7denní pauzy, brát další plato Yasminelle, nebo raději navštívit gynekologa. Pokud mi menstruace zcela vymizí, měla bych se znepokojovat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Určitě nedělejte žádné kroky dříve, než se poradíte s gynekologem. Přestože vyšel test negativně a vy užíváte antikoncepci, je pravděpodobnost (byť velmi malá), že můžete být těhotná. Nebo nastala jiná hormonální porucha, která vyžaduje odborný zásah - třeba změnu antikoncepce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 522
Dobrý den, je možné, aby prskl myom v děloze? Objevil se mi náhlý výtok, neurčité barvy s trochou krve - intenzita vysoká - během několika minut ve dvou nárazech asi 6 polévkových lžic. Nyní to pravděpodobně přejde do běžné menstruace. Vylekalo mně to. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Myom je uzel z děložního svalstva.Co moje znalosti sahají, nemůže prasknout. Může se pomalu vytratit, ale taková pravděpodobnost je mizivá. Někdy se podobnými příznaky - tak, jak je popisujete, - může projevit potrat. Soudí se, že mnoho založených těhotenství zanikne takto, ženy pak příhodu považují za atypickou menstruaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 521
Dobry den, jmenuji se Zuzana Carinova je mi 22 let a uz pres dva roky beru antikoncepci 6 tydnu a az pote na tyden vysadim. V posledni dobe se ale objevuje po trech tydnech lehke spineni, ktere trva priblizne 3 dny. Mela bych se toho obavat? Muze to byt problem? Celkove beru antikoncepci 6 let. Dekuji za Vasi odpoved. S pranim pekneho dne Zuzana.
Odpověď: Milá Zuzano. Příznaky, které popisujete, napovídají, že nastala mírná rozlada mezi typem antikoncepce, kterou užíváte a Vaším organizmem. Gynekologové někdy mírně vyčkávají (ale ne moc dlouho, maximálně tři měsíční cykly) nebo mění antikoncepci za jiný preparát. Jste mladá, máte nárok na to, aby vše běželo podle pravidel.Objeví-li se příznaky špinění ještě jednou, určitě zajděte ke svému gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 520
Dobrý den,je mi 20let, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi doporučila dělat už teď v mém věku nějaké jiné preventivní vyšetření prsu než jen samovyšetřování. Mám obě prsa vevnitř hrbolatá, myslítě, že bych popřípadě nějakou bulku odhalila, že se liší od té normální struktury prsu? Minulý měsíc mě bolel levý prs, má doktorka řekla, že to vypadá, že je vše v pořádku, čím ta bolest může být způsobena, nemůže mít na to nějaký vliv i nošení podprsenek s kosticemi? Děkuji a hezký den
Odpověď: Máte typ prsu, která jsou hůře prohmatná a také častěji bolestivá. Ve vašem věku je to ale dosti častá záležitost.Pro mladé ženy- jako jste Vy- je ideální variantou ultrazvukové vyšetření.Je nebolestivé a bezpečné. Může Vás na něj odeslat gynekolog nebo praktický lékař, když uznají, že Vaše obtíže vytvářejí nárok na toto vyšetření. Také je možno si vyšetření zaplatit, stojí 300Kč(přibližně). Nejlépe dojít si do akreditovaného centra, adresy jsou na tomto webu. Po vyšetření budete vědět, že všechny bulky ve Vašem prsu jsou v pořádku. Nebo, že máte v prsu cystu či jinou nezávažnou záležitost. Na bolestivá prsa u mladých žen výborně pomáhá Mastodynon. Je to bylinný extrakt, nehormonální, dá se užívat k jakékoli jiné léčbě. Aby byla léčba úspěšná, je nutno užívat tři dávky, jedna vydrží měsíc a stojí 200Kč.Není na předpis, jde o kapky, které se užívají podle přiloženého návodu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 518
Dobrý den,
užívám HA Pramino.Vynechala jsem týdenní pauzu a navázala jsem braním dalšího platíčka. Na internetu jsem se teď dočetla, že nejsem chráněná. Je to tak?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Zcela určitě se Vám snížila "ochranná" hladina hormonů. Bylo by dobré teď na atikoncepci nespoléhat, alespoň jeden měsíc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 517
Dobrý den,je mi 44 /1dítě/,od 19
s malými přestávkami beru HAK,nekuřačka,v poslední době pobolívá pravý prs směrem do podpaží a v podpaží,hlavně při pohybu,žádné viditelné a hmatatelné změny,1 ročně gyn.prohlídka,vždy OK.Prosím o Váš názor na dlouhodobou HAK-souvisí problém? Děkuji Jitka D.
Odpověď: Prs by Vás velmi pravděpodobně pobolíval i bez užívání HAK.Není od věci se při příští návštěvě gynekologa poptat, zda užívaný preparát je pro Vás stále vyhovující, pro ženy Vašeho věku by se výběr preparátu měl lišit od od výběru pro mladé ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 516
Dobrý den,moje kamarádka má mentální anorexii.Už 4 měsíce skoro vůbec nejí a málo pije.Horší se ji zdravotní stav i psychycky ale stale si to nepřipustí!Nevíte jak na ní? Sem jedinej komu důvěřuje. Díky
Odpověď: To je veliký problém. Mentální anorexie je problém psychiky. Vaše kamarádka možní proti něčemu protestuje.Může dotáhnout, až k takovému sebepoškození, ze kterého není návratu. Při hubnutí si organizmus například bere stavební bílkoviny z vnitřních orgánů jako jsou ledviny, játra. Dojde k rozhození menstruačního cyklu tak, že žena může mít potíže s otěhotněním. Přemlouváním se mentální anorexie nedá řešit. Jediná cesta je cesta přes psychologa nebo psychiatra. Nepřirozené hubnutí musí vidět i její rodiče. Asi byste jí nejvíce pomohla, kdybyste její rodiče upozornila na nebezpečnost celé věci. Oni by měli zasáhnout, i kdyby to mělo jít mírným násilím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 515
Mam dotaz muzu tampon strcit pri zavedeni do pochvy nekam jinam?Kde by byt nemel??prosim odpovezte brzy
Odpověď: Pakliže vložíte tampon skutečně do vstupu do pochvy, nemůže se vsunout nikam jinam. Je ale důležité tampon zasunout hezky hluboko, jinak Vám jeho nošení bude velmi nepříjemné. Než se naučíte tampony používat, kupte si sadu dražších tamponů, které se jmenují Tampax. Jsou velmi chytré, mají zaváděcí nástavec, který je tak hluboký, kam správně tampon patří. I přes hluboké zavedení se nestane, že by byl jinde, než kde má být. Opakuji, že zavádění musí začínat u vstupu do pochvy, ne za ním, kde je konečník.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 514
Dobrý den, na mamogr.vyšet. po 6 měs. mi bylo doporučeno toto vyšetř.každý rok, není to příliš často? Výsledek: Involuce věku snížená, fibrocystické změny. Neprokazujeme podezřelé mikrokacifikace v parenchymu, ložiskové změny ani lymfadenopathii v zachycených oblastech. Stac.benigní mikrokalcifikace bilat. Tabar:IV. (Ustí n.Orlicí -Rentgen s.r.o.) Děkuji za odpověd, Jitka
Odpověď: Každoroční preventivní vyšetření na mamografu doporučujeme ženám ve věku 45-55 let. Je to proto, že v tomto věku nádory poměrně rychle rostou. Vše, co popisujete o Vaší žláze je zcela norma.Jste.li starší, než 55 let, poptejte se v centru, co je každoročním kontrolám vede. Jde o akreditované cenrum.Kontrolu po půl roce jste měla pro zkontrolování benigních mikrokalcifikací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 513
Dobrý den, chci se zeptat po jaké době se mohu pokusit otěhotnět po laparaskopii(profuk vejcovodu a revize). Je možné se začít snažit po měsíci-jeden cyklus, nebo raději ještě počkat? Děkuji za odpověd
Odpověď: Uvedený výkon Vás nijak neomezuje. Bylo by dobré, abyste se po laparoskopii zcela uzdravila, cítila se dobře, a pak již snahám o otěhotnění nic nebrání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 512
dobry den chtela sem se zeptat jak mam postupovat nebo na koho se obratit kdyz chci zmensit prsa mam z nich psychicke problemy moc me to trapi a stydim se jit nekam zeptat a jeste sem se chtela zeptat jestli by mi to hradila pojistovna moc dekuji za odpoved
Odpověď: O zmenšení prsů, které se nazývá redukční mamoplastika, se musíte domlouvat s plastickým chirurgem.Není za co se stydět, velká prsa dokáží své nositelce velmi znepříjemnit život. S chirurgem musíte probrat, zda se takový výkon dá provádět ještě před těhotenstvím, pokud jste ještě nerodila.
Pojišťovna tento estetický výkon nerada platí, musela byste prokázat, že Vám velká prsa způsobují zdravotní obtíže - například obtíže s páteří.Pak je nezbytné vyjádření ortopeda nebo neurologa. Výkon stojí přibližně 25000 Kč a měl by ho provést opravdu odborník. Ceny se asi budou lišit.Dobrá plastická chirurgie je v Praze na Vinohradech nebo v nemocnici Na Bulovce, také v Hradci Královém ajistě i jinde. Zapátrejte na internetu. Když se nedopátráte, ozvěte se znova.Být Vámi, oslovím několik zdravotních zařízení a udělám si výběr.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 511
Dobrý den, je mi 20 let a byla jsem na sonu prsů a pani doktorka mi našla hmatné rezis. vpravo v HVK na svalu při vnitřním horním okraji aeroly útvar 28 x 12,5 mm a vlevo při zevním okraji aeroly útvar vel. 17 x 13,5.Jsou homogení ostře ohraničený proti okolí,bez kalcifikací a známek rozpadu.Výraznější vaskularizace,nejeví se jako patolog.Sono vzhled je benigní, jde nejspíše o fibroadenomy. Chci se zeptat co by asi bylo nejlepší provést za léčbu?Mam prsa vel. A,začínají mě dost bolet a rychle se mi ty útvary zvětšují.Prosim O názor.Děkuji
Odpověď: Ano, nejspíše jde o fibroadenomy a ty dost často bolí.Bolest se zhoršuje před menzes, po měsíčkách se zmírní. My radiologové nevidíme rádi ukvapené rozhodnutí k operaci, zejména u ženy, která ještě nerodila. Jiná léčba však neexistuje. Fibroadenomy se nezvrhávají.Zkuste 3 měsíce užívat nehormonální kapky Mastodynon - podle návodu.Koupíte je bez předpisu, jedna dávka na měsív stojí 200Kč. Obtíže mohou zmizet, dokonce se fibroadenomy mohou zmenšit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 510
Dobry den,
rada bych se zeptala, jestli je antikoncepce Yasminelle dostupna i ve Velke Britanii. Pokud ano, jaky je nazev?
Dekuji.
Odpověď: Na tuto otázku nedokážu odpovědět přesně, je však velmi pravděpodobné, že tam bude k mání stejný lék pod stejným názvem. Léky jsou dodávány obvykle stejné do všech zemí Evropy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 509
3.CAST:K tomu uzivam denne Anopyrin 100 a obden Acidum Folicum.Uz mam strach si cokoliv brat a i zmenit antikoncepci,tak se obracim na Vas,moc dekuji za radu,zda si myslite,ze by bylo pro mne vhodne prejit na Yasminelle a zda tato antikoncepce nema vedlejsi ucinky.Preji prima den a hodne zdravi...
Odpověď: Ve Vašem případě nejde o to, jakou antikoncepci užívat, ale zda vůbec užívat antikoncepci ke všemu, co jste již prodělala a jaké obtíže vás trápí. Myslím, že byste se měla o bránění nechtěnému početí domluvit se svým partnerem, existuje přece i mužská antikoncepce, znám mnoho stabilních párů, které žádnou ntikoncepci nepotřebují, přestože se v sexu nijak neomezují. Nepřipadá mi dobré, že ve Vašem zdravotním stavu je i řešení problému nežádoucího těhotenství jen na Vašich bedrech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 506
1.CAST:DOBRY DEN,obracim se na Vas s prosbou o radu,je mi 39let,mam dve deti(19 a 16),jiz nekolik let uzivam antikoncepci Yadinne (pred tim jsem uzivala Mercilon a Cilest),ale muj doktor mi,kvuli mym zdravotnim potizim,doporucuje prejit na antikoncepci Yasminelle.Pred deseti lety jsem prodelala rakovinu a nasledne operaci plastiky delozniho cipku po prodelane borelioze II.stupne,
Odpověď: Odpovím všechny dotazy najednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 504
Prosím o radu,68let diagnost.solid. uspoř.papil.karc.s četn.drobn.kalcif.v okolí s jasně invaz.složkou.Přesvěd.lymfangioinv.nezast.V těsné blíz. strukt.drob. fibroadenomu.Uzliny-chron.lymfadenitis a histiocyt.splavů,nádor.str.malig.nezastiž.Prosím o rpogn. a dopor.postup léčby.díky
Odpověď: Vše , co popisujete, je dosti optimistická diagnóza nádoru prsu, který je dobře léčitelný. Více s Vámi takto po internetu nemůžu probírat, bylo by to ode mne vůči Vám velmi nesolidní.Léčba se totiž odvíjí od mnoha aspektů, nejen od popisu nádoru. Celkově bych shrnula: Nebojte se, z tohoto onemocnění se uzdravíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 503
Můžu si nachladit prsa chozením v mokrých plavkách?Před týdnem jsem tak chodila a teď mě pobolívají.Děkuji za odpověď
Odpověď: Prní tkáň není ctlivá na prochladnutí. Myslí, že jde jen o shodu okolností, prsa by Vás, pravděpodobně, bolela i bez toho, že jste nosila mokré plavky. Možná jste před menzes, nebo těhotná?, možná přišla menší hormonální nerovnováha, která se sama vyřeší.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 502
Dobry den,rada bych se Vas zeptala na par veci.Minuli mesic jsem si delela tehotensky test ktery mi vysel pozityvne.Pred tydnem sem zacala mit bolesti v pod brisku a ted sem zacala krvacet.Je mozne ze by mi tehotensky test ukazal neco jineho nez tehotenstvi?K lekari zatim nemohu protoze jsem ze Slovenska a pojisteni tady nemam.Dekuji za odpoved.S pozdravem Tologova
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že jste potratila. Značná část počínajících těhotenství odumře a proces se jeví jako menstruace. Návštěva gynekologa je však nezbytná.Buď se pojistěte, nebo si vyšetření zaplaťte. Za zdraví se mají dát všechny peníze. Buďte rozumná.Nic vzácnějšího, než zdraví, nemáte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 501
DOBRY DEN PANI PRIMARKA SKOVAJSOVA.
V PRVOM RADE VAM DAKUJEM ZA VASU ODPOVED C.480.NA VYCISTENI SOM BOLA.VELMI SI VAZIM VASU ODOVED.PROSIM VAS,JE VELKE RIZIKO,KED MAM 43 ROKOV,A OTEHOTNELA BY SOM ZNOVA,ZE ZASA PRIDEM O BABETKO?MAM UZ SICE 3 DETI,ALE VELMI BY SME SI S TERAJSIM MANZELOM ZELALI SPOLOCNE DIETATKO.DAKUJEM BRONISLAVA.
Odpověď: Milá Broňo. Váš věk zvyšuje riziko, že těhotenství nemusí probíhat úplně v pořádku, ale to nevylučuje ženu Vašeho věku z možnosti mít dítě. Dojde-li u Vás k těhotenství, prosím, nechejte si udělat testy, zda je plod v pořádku, u žen nad 40 je totiž i vyšší riziko, že dítě nebude zcela zdravé. Naopak se také píše, že zdravé narozené děti starších rodičů bývají chytré. Držím palce k dobrému rozhodnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 500
A druhý dotaz-navazuji- cca 15 let jsem s přestávkami-těhotenství 2x- brala HA,nyní již rok neberu nic.Chci se zeptat,jaké je riziko vzniku rakoviny prsu s HA?Ovlivní to nějak?Každý říká něco jiného...Díky moc.
Odpověď: Žádná studoie neprokazuje příčinnou souvislost mezi užíváním HAK a rizikem zhoubného nádoru prsu. Přesto se minimální riziko vyloučit nedá.Existují i jiné možnosti, než hormonální antikoncepce. O tom zkuste uvažovat.Přeci jen by to bylo vzhledem k anamneze Vaší maminky pro Vás bezpečnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 499
Dobrý den,
paní doktorko,díky za odpovědi z minula a za trpělivost,se kterou tady nám vyplašeným a nešťastným radíte.
Měla bych ještě 2 dotazy.Maminka karcinom prsu 70let,mě 35let.Chtěla jsem si nechat zvětšit prsa,ale po maminčině diagnoze mi to už nepřipadá jako dobrý nápad...Asi by to nebylo vhodné,kdyby se náhodou u mě rakovina objevila?Díky
Odpověď: Zvětšení, augmentace, prsu je určitým zásahem do těla, které si každá žena musí dobře promyslet. Vložený implantát nevydrží po celý život, obvykle je na 15 let. Není prokázáno, že vložený implantát zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsu. Rovněž tak onemocnění Vaší maminky v 70 letech nezvyšuje zásadně Vaše riziko. Potud tedy není kontraindikace v eventuelnímu zvětšení. Všetřuji mnoho žen s implantáty.Upozorňuji jen na to, že některé ženy nejsou s výsledkem zvětšení spokojené, mají jiné představy a i možnosti plastické chirurgie jsou velmi limitované. K implantátům se také váží obtíže, které nepostihnou každou ženu, se kterými se ale musí počítat. Zvažte, zda Vaše prsa opravdu vyžadují zvětšení. Zda Vás jejich velikost trápí osobně, nebo to chcete udělat kvůli někomu jinému,nebo si myslíte, že mít zvětšená prsa je vlastně norma. Věřte, ptala jsem se mnoha mužů, jak se jim zvětšená prsa líbí a zda by to chtěli u svých partnerek. Jednoznačně odpovídají, že se jim líbí právě taková prsa, jaká má jejich partnerka, kterou milují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 498
Dobrý den, chtěla bych se zeptat už asi 2 měsíce mě bolí prsa obě..Nedávno jsem si našla bulku v podpaží, pan doktor mi řekl, že to mám od krční páteře, že tam mám jakýsi blok.. Napsal mi pouze analgetika. Bolest, ale stále trvá a je velmi nepříjemná. Prsa jsou tvrdá na dotek a bolestivá. Je mi teprve 20 let, poraďte co mám dělat dál. Děkuji
Odpověď: Určitě si kupte lék Mastodynon, jsou to kapky, nehormonální preparát, bylinný extrakt.Užívá se podle návodu. Je zapotřebí kůra alespoň 3 měsíce. Jedna lahvička asi na měsíc stojí 200 Kč.Je to lék určený ženám Vašeho věku, s Vašimi obtížemi. Zlepšení pocítíte nejdříve za měsíc. Pakliže k němu nedojde, přidejte Acidum folicum, jedno dražé denně - je v dávce asi 4miligramy v jedné tabletě. Užívejte také po dobu tří měsíců.Obtíže zmizí. Váží se k dozrávání Vaší žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 497
dobry den je mi 23 let a 2 roky jsem brala HA cilest.posledni 2 mesice uzivam trinovum ale tento mesic sem mela menstruaci velice slabou az skoro zadnou.pokazde menstruace byla vzdy pravidelna a normalni.mohla bych byt tehotna?dekuji za odpoved klara
Odpověď: Otěhotnění při dlouhodobém užívání antikoncepce je velmi málo pravděpodobné.Spíše je to reakce na změnu hormonálního preparátu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 496
Dobrý den,
Mám za sebou jeden porod císařským řezem v. 2002 pro tíseň plodu, potom jeden spontání potrat 2005 a nýní jsem ve 36 týdnu těhotenství. Mám astma, těhotenskou cukrovku, jsem po operaci krční páteře, od 12. do 19.týdne špinění, od 24. týdne tvrdnutí břicha. Je šance rodit normálně nebo jen plánovaným císařským řezem?

Předem děkují za odpověď.


Odpověď: Vše, co popisujete není jednoznačnou indikací k císařskému řezu. Bude záležet na Vás a na Vaší domluvě s gynekologem. Osobně bych Vám přála spontánní porod. Císařským řezem se ženy ochuzují o to nejpěknější, co na porodu je. Vzít do ruky právě narozené dítě. To je odměna za veškeré úsilí. A zážitek, který se v životě už nikdy nezopakuje. Ženy po císařském řezu mohou mít problémy s tvorbou mléka, s hojením břicha i dělohy ...atd.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 495
Dobrý den ,děkuji za vaší odpověď, ale myslím, že mi moc nepomohla. Odpovězený dotaz má číslo 465. Myslím, že ať je proužek slabší nebo silný, je test pozityvní a to hlavně píšou ve všech testech, test určtě nebyl prošlí, prtože by museli být všechny, ale každý test byl jiný. Naschledanou.
Odpověď: Je mi líto, že Vám moje odpověď nepomohla. To, že HCG test byl pozitivní má mnohem vyšší platnost, než výsledky kupovaných testů. Opakuji, že kupované testy jsou více orientační, než testy provedené u lékaře. Ty mají větší platnost. Asi Vám zamotám hlavu, když na závěr napíšu, že v medicíně nic neplatí na 100%. A že různé zázraky se dějí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 494
Trochu přibližnější podání mé otázky:Jsem po operci skoliozy páteře a zjímalo by mě jaký to bude mít vliv na mé budoucí těhotenství,popř.porod.Samozřejmě že bych byla raději pro porod přirozenou cestou,ale zajímá mě jesli si myslíte,že nebudu,nebo budu mít komplikace.S přítelem už miminko plánujeme a byla bych ráda kdyby mě rada odborníka jo jste vy pozitivně naladila a něměla jakékoliv obavy pro případné budoucí komlikace,kromě bolení zad.Děkuji za odpověď....
Odpověď: Odhodlání dokáže překonat jakýkoliv handicap. Neznám rozsah Vaší operace, ale jsem přesvědčena, že budete-li dodržovat rady ohledně cvičení a udržování svalového korzetu - které jste jistě dostala, tak v těhotenství nebudou zásadní obtíže. Bylo by dobré, kdyby Vás těhotenstvím provedl nějaký velmi dobrý fyzioterapeut, který Vás naučí, jak cvičit a jak rostoucí bříško "nosit". Jistě Vás také dokáže připravit na porod, který bych Vám opravdu přála ve spontánní podobě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 493
mam 23.r, a 2x som absolvovala cis.rez koli uzkej panve, po druhom tehotenstve som dojcila pol roka,potom som dostala menstruaciu a nato o dva tyzdne hnedy vytok ,ktory sa objavuje stale pred menstruaciov aj dva tyzdne . nic ma neboli. prosim poradte mi mam strasny strach, vytok nezapacha.poradte mi prosim
Odpověď: Hnědý výtok ukazuje na určitý nesoulad v hladinách Vašich hormonů. Myslím, že se bojíte, že by mohlo jít o příznak rakoviny děložní sliznice. Ve Vašem případě je to ale velmi málo pravděpodobné. Seberte odvahu a jděte vyřešit svůj problém ke gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 492
Dobrý večer paní doktorko, je mi 24 let a asi před měsícem jsem si nahmatala bulku v levém prsu,která je bolestivá na dotek, více pak před menstruací.Občas z ní jakoby vyzařuje nepříjemná píchlavá bolest. Jsem objednaná na př.týden na vyšetření do Ostravy-Poruby,ale chtěla jsem se zeptat na váš názor,co si myslíte. Děkuji moc za odpověď Bára
Odpověď: Předpokládám, že máte v prsu fibroadenom,mohlo by také jít o zánětlivou cystu. Nemyslím na nic závažnějšího. Jsou to typické problémy mladých, které obvykle samy vymizí. Je moc dobře, že jdete na vyšetření. Jedině tak se totiž dá spolehlivě vyloučit jiné, závaznější onemocnění. Rakovina prsu je ale ve Vašem věku mnohem méně pravděpodobná, než například zhoubné onemocnění krve.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 490
Dobry den pani doktorko, byla jsem na sonu prsou, vse je v poradku, jen se me pani doktorka ptala jak dlouho beru HAK a jakou takze Minisiston a beru ji 13let, rekla mi abych ji prestala brat ze kazda zena by mela antikoncepci brat max.1olet za cely svuj zivot, tak jsem dostala strach, muzete mi rict svuj nazor, protoze mam male dite,bojim se ji vysadit, jak to tedy vlastne je? vsude se pise neco jineho? prosim poradite mi?jinak je mi 32let, dekuji
Odpověď: Názor, že antikoncepce by se měla užívat maximálně 10 let mě poněkud překvapuje, myslím, že nikde takové doporučení není napsané. Možná, že paní doktorka chtěla naznačit, že existují i jiné druhy antikoncepce, než jen pro ženy. Antikoncepce má svoje rizika, ať jí užíváte dva roky nebo deset. Sehraný manželský pár by se měl být schopen domluvit i jinak.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 489
Dobry den. Chci se zeptat kolik stoji mamograficke vysetreni,kdyz mi je jen 26 let. Mam kousek pod podpazdim takovou jako hmatatelnou caru,tak tam radsi chci jit. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Ve Vašem věku by skoro na 100% mělo stačit ultrazvukové vyšetření. To stojí přibližně 300 korun. Podle českých pravidel se u žen do 40 let věku až na malé vyjímky začíná vždy ultrazvukem. Mimo jiné i proto, že mamografie má často s mladým prse, obtíže.Mamografie by se měla doplnit až tehdy, kdy by z ultrazvukového vyšetření vzniklo závažné podezření na něco nepříjemného ve Vašem prsu. V tu chvíli by alepovinnost uhradit mamografii pojišťovna.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 488
Vážená paní primářko,
je mi 41 let,minulý měsíc jsem absolvovala sono prsů, neboť jsem objevila drobné ,pohyblivé bulky v podpaží s výsledkem : sono mammae bilat.,axilly : Normoechogenní vysoká vrstva žlázy se štíhlými dukty , redukce není vyjádřena .Patolog. ložisko neprokazuji . V místě hmatných rezistencí bilat.drobné LU.Axilly s benigními LU. CCa 14 po sonu při samovyšetření jsem objevila další drobné pohyblivé bulky v podpaží a po straně prsu od podpaží směrem dolu .Mám se objednat na další sono? jak často je možno sono absolvovat. Předem děkuji za odpověď. MH
Odpověď: Sonografie (ultrazvuk) je tak nezátěžová medota, že jí lze klidně podstupovat každý den. To je jedna stránky věci. Druhá ale je čas strávený v čekárně a určitá nervozita spojená s dalším vyšetřením. A toto vše byste podstupovala zbytečně. Váš lymfatický systém je v tuto dobu aktivnější a Vy si hmatáte další a další drobné normální uzlinky. Zapomeňte na své uzliny, vyšetřujte je jen po menzes jednou měsíčně. Nebezpečná je jen uzlina, kterou hmatáte jako tvrdou a velikou nejméně 20mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 487
DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JESTLI V MÉM BUDOUCÍM TĚHOTENSTVÍ BUDE NUTNÉ PROVÉST CÍSAŘSKÝ ŘEZ KDYŽ JSEM PO OPERACI PÁTEŘE PŘED PĚTI LETY?DÍKY...
Odpověď: To je moc málo informací, abych mohla zodpovědně odpovědět. Obecně ale platí, že je mnohem lepší pro ženu i pro dítě, když se porodí běžným způsobem - bez císařského řezu. Normálním porodem se startují mnohé důležité reakce, jako zavinování (zmenšování) dělohy po porodu, a co je velmi důležité, spontánní porod startuje kojení. Ono to jen zdánlivě vypadá, že cířaský řez je příjemnější. Mohou být po něm mnohé a mnohé komplikace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 486
dobry den, pol roka som kojila syna potom som prestala a dostala som prvu menstruaciu. o dva tyzdne nato som zacala mat hnedy vytok, a ten sa od ftedy objavuje. prosim poradte mi dakujem
Odpověď: MIlá paní, zde je jediná rada. Prosím, zajděte s tímto problémem k Vašemu gynekologovi. Může jít o drobnou hormonální poruchu, ale také o nové těhotenství, může jít dokonce o patologické těhotenství nebo o jinou, možná i závažnou nemoc. Na takovou situaci neexistuje rada na dálku.Návštěvu gynekologa, prosím, neodkládejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 485
Jsem po rakovině prsu, je mi 57 let, v prosinci mi byl odebrán celý prs, právě jsem dokončila chemoterapii a čeká mě 25x ozařování. Lékař mi řekl, že po ozařování bude následovat ještě další hormonální léčba, chtěla jsem se zeptat, co je to za hormonální léčbu, jak bude prováděna, jak působí na pacientku. Moc děkuji za odpověď Bezděkovská Magda
Odpověď: Milá Magdo. Hormonální léčba, to je to nejmenší, co se v léčbě rakoviny prsu absolvuje. Jde o užívání tabletek, které znižují riziko návratu zhoubného nádoru. Nejčastějším preparátem je Tamoxifen, existují i další. Tablety se dobře se snášejí a obvykle se užívají 5 let.Až budete užívat "jen" hormonální léčbu, můžete se považovat za zdravou a zařadit se postupně do normálního života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 484
Jsem po rakovině prsu, je mi 57 let a právě mě čeká ozařování, mám ho absolvovat 25x. Chtěla jsem se zeptat: Budu se cítit po ozařování špatně, budu unavená, jak to na pacientky působí? Moc díky za odpověd Bezděkovská Magdalena
Odpověď: Vidím, že jste z nervozity poslala dotaz dvakrát. Ničeho se nebojte. I ozařování budete snášet dobře. To nejhorší už prostě máte za sebou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 483
Prosím vás, mám na vás ještě dotaz, jsem po rakovině prsu je mi 57 let, právě jsem dokončila chemoterapii, chtěla jsem se zeptat, při operaci mi odebrali celý prs, dozvěděla jsem se, že lze udělat náhradu s pomocí kůže na břiše, do kolika let po absolvování celé léčby (mám na mysli chemoter. a ozařování) to lze, do kolika let pacientky je možné plastiku prsu udělat (zda nejsem už moc stará) a je to hrazeno pojišťovnou? Moc děkuji za odpověď. Bezděkovská Magdalena
Odpověď: Ano, trekonstrukce prsu pomocí kožního laloku je možná. Onkologové jí obvykle doporučují nejméně rok, spíše dva roky po ukončené léčbě raditerapií. (hormonální tabletky už nepatří do základní léčby). Rekonstrukce je v tomto případě plně hrazena pojišťovnou.Ráda bych Vám ale řekla, že rekonstrukce prsu je velmi zátěžová operace. Trvá několik hodin. Obvykle se prvádí ve dvou krocích. Nový prs nikdy nevypadá jako ten druhý. Rozhodně bych Vám rekontrukci nechtěla rozmlouvat, ale je třeba si uvědomit, jak moc po ní toužíte a jaké strasti jste pro ni schopná absolvovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 482
Chtěla bych se zeptat zda po rakovině prsu mohu jít do plného invalidního důchodu. Je mi 57 let v prosinci jsem byla na operaci, kde mi byl odebrát celý prs, právě jsem dokončila chemoterapii, čeká mě ještě ozařování, ale chtěla bych vědět, jak to bude dál, zda se vrátím do práce nebo budu moci pobírat ivalid. důchod. Moc děkuji za odpověď. Bezděkovská Magda
Odpověď: Do plného důchodu nebo do invalidního důchodu lze po léčbě nádoru prsu odejít. Hodně záleží na Vás. Některé ženy se odchodu do důchodu zuby nechty brání, jiné naopak do důchodu chtějí. Být Vámi, zatím bych nedělala žádné rozhodnutí. Nejprve absolvujte léčbu a potom začněte uvažovat, co dál. I v důchodu je totiž třeba mít nějakou náplň života. Pro ženy po léčbě pro nádor prsu to platí zejména.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 481
Objevil se mi na kalhotkách hnědý výtok!!!Co s tím???
Odpověď: To je moc málo informací, abych Vám mohla dobře odpovědět. Hnědý výtok může být začátek menstruace, může také jít hormonální poruchy Vašeho cyklu, může jít i o potrat.Variant je mnoho, některé jsou i velmi závažné.Záleží na Vašem věku. Nezbývá, než navštívit gynekologa. Neodkládejte to.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 480
DOBRY DEN.VOLAM SA BRONISLAVA SADOVSKA,SOM NARODENA 4.12.1963.PROSIM VAS O POMOC A RADU,POSLEDNU MENSTRUACIU SOM MALA 28.3.07.SOM V 10TYZDNI TEHOTENSTVA,A DNES MI NA VAGINALNOM UZ ZISTILI,ZE MOJE BABETKO JE MRTVE.NEKRVACAM,NEMAM BOLESTI,ZAJTRA MAM IST NA VYCISTENIE.NEVERIM TOMU,CHCEM SI BABETKO UCHRANIT.SONO VAGIN:DLE PM9+1 1 EMBRIO AS 0,CRL12MMODP.7+3.DA SA ESTE ZISTIT,CI BABETKO ZIJE?PROSIM,A SRDECNE DAKUJEM.BRONISLAVA KOLIN.
Odpověď: Milá Broňo.
Při ultrazvukovém vyšetření lékaři vidí, zda srdíčko Vašeho děťátka tluče nebo ne. Když srdíčko nepracuje, děťátko nežije. Je to malý plůdek, který, když zůstane dlouho ve Vašem těle, způsobí Vám mnoho obtíží. Sama jsem o první dítě takto přišla, říká se tomu zamlklý potrat. Do roka se mi narodil syn. Nebojte se, všechno zvládnete. Teď jděte na "vyčištění" dělohy a do několika měsíců můžete znovu otěhotnět. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 479
DOBRY DEN,BERU MOJI ANTIKONCEPCI (MARVELON) UZ NEKOLIK LET A NIKDY JSEM NEMELA ZADNE PROBLEMY.PRED PAR MESICI JSEM ZACALA MIT SLABE KRVACENI MEZI MENSTRUACI.VZDYCKY SE TO OBJEVI PRESNE JEDEN TYDEN PRED TIM,NEZ DOSTANU MENSTRUACI. TO KRVACENI TRVA TAK 2 NEBO 3 DNY,A PAK JE VSECHNO VPORADKU.PRECETLA JSEM SI CELY NAVOD,KTERY BYL U TOHO,A TAM SE RIKA,ZE MEZI VEDLEJSI UCINKY TAKE PATRI KRVACENI MEZI MENSTRUACI.PRESTO SE CHCI ZEPTAT A UJISTIT,JESTLI JE TO NECO,CEHO BYCH SE MELA OBAVAT NEBO JE VSECHNO OK? MOC DEKUJI ZA VASI ODPOVED.
Odpověď: Některá antikoncepce má opravdu tyto drobné komplikace. Ve Vašem případě je opravdu zvláštní že se příznak objevil až dlouhé době. Existuje obrovská škála antikoncepčních přípravků, někteří gynekologové doporučují změnit typ během života. Možná je to i Váš případ. Nejde o nic velmi závažného, ale sama osobně bych nechtěla s takovou , byť i drobnou komplikací žít. Raději to proberte s Vaším s gynekologem, který zná všechny okolnosti spojené s Vámi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 478
DOBRY DEN,BERU MOJI ANTIKONCEPCI (MARVELON) UZ NEKOLIK LET A NIKDY JSEM NEMELA ZADNE PROBLEMY.PRED PAR MESICI JSEM ZACALA MIT SLABE KRVACENI MEZI MENSTRUACI.VZDYCKY SE TO OBJEVI PRESNE JEDEN TYDEN PRED TIM,NEZ DOSTANU MENSTRUACI. TO KRVACENI TRVA TAK 2 NEBO 3 DNY,A PAK JE VSECHNO VPORADKU.PRECETLA JSEM SI CELY NAVOD,KTERY BYL U TOHO,A TAM SE RIKA,ZE MEZI VEDLEJSI UCINKY TAKE PATRI KRVACENI MEZI MENSTRUACI.PRESTO SE CHCI ZEPTAT A UJISTIT,JESTLI JE TO NECO,CEHO BYCH SE MELA OBAVAT NEBO JE VSECHNO OK? MOC DEKUJI ZA VASI ODPOVED.
Odpověď: Některá antikoncepce opravdu vyvolává takové menší komplikace. Ve vašem případě je však zvláštní,že se objevily až po letech. Osobně bych nechtěla s takovou, byť drobnou, komplikací žít. Jde o to, abyste zbytečně neanemizovala - neztrácela červené krvinky.Antikoncepčních přípravků je široká škála, možná nastal čas přípravek vyměnit za jiný. Nejde o nic závažného, nicméně lepší bude, když to celé proberete s Vaším gynekologem, který Vás dobře zná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 477
Dobrý den paní doktorko, byla jsem na sonu prsu,a do zprávy mi pan doktor napsal toto: v rozhraní VQ vlevo při okraji prsu s fokálním zmnožením, podmiňujícím palpační nález. parareolárně v ZQ vlevo je cystická duktektazie 7,5*2,6 mm. Můžete mi prosím říct co takový to nález znamená a zda-li je to nebezpečné,případně jak se mám léčit.Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Vendula
Odpověď: MIlá Vendulo. Toho, co pan doktor napsal, se opravdu nemusíte bát.Lidsky řečeno, napsal že vlevo zevně uprostřed prsu, spíše při jeho okraji je v místě- kde je pohmatově mírně zduřelá žláza-v sonografickém obraze vidět více okrsků žlázy. A že vlevo pod bradavkou jsou více vidět mlékovody. To je vše normální. Nicméně, kdyby se Vám zdálo, že při okraji prsu vlevo zevně se žláza nějak mění, zbytňuje, bylo by lepší ještě jednou vyšetření zopakovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 476
dobry den potrebovala bych se zeptat zda mohu byt tehotna..od stredy do nedele sem mela menstruaci ale v nedeli jiz velmi velmi slabou a v utery jsem mela nechraneny sex se svym pritelem v ten den mi ale nebylo dobre mela sem teplotu 39 mohubyt tehotna ..prosim odpovezte .. predem dekuji..klara
Odpověď: Pravděpodobnost otěhotnění narůstá od sedmého dne počítáno od prvního dne menstruace. Úterý byl den šestý.Pravděpodobnost je velmi malá, ale existují tzv. superovulace, kdy může dojít k rychlému dozrátí vajíčka, které je schopno nechat se oplodnit i dříve.To vše pak záleží na tom, zda nechráněný sex ve Vašem případě znamená jen sex bez pánské ochrany, nebo sex s výronem semene do pochvy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 474
dobry den,chtela bych se zepata:s partnerem se chystame na prvni pohl.styk,sme panna a tak sem si byla zajistit antikoncepci,doktorka mi predepsala jeanine,je 100%ze budu prvni mesic uzivani krvacet?kdy se to upravi?po prvnim pohl styku vetsinou zena krvaci,mam vysadit prasky nebo dobrat normalne 21tabl a pak dat pauzu?dekuji za odpoved
Odpověď: S krvácením při užívání jmenované antikoncepce je to velmi individuální, v tomto na Vaší otázku neodpovím na 100%, jak byste si přála. Je ale velmi důležité!!! : antikoncepci užívejte užívejte pravidelně, podle návodu bez ohledu, zda se styk uskuteční nebo ne. Přerušování užívání může zvýšit pravděpodobnost otěhotnění.Krvácení po prvním styku je velmi nepatrné, dost často žádné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 473
dobry den,mam jen maly dotaz,mam problem s ejakulaci,nekdy pri orgasmu vystriknu dlouho a hodne a nekdy ne cim to je,a taky nekdy mam semeno huste a nekdy ridke.je to v poradku?
Odpověď: Všechno, co popisujete, je naprosto v pořádku. Vy nemáte problém, jste úplně zdravý muž. Chcete-li se dozvědět o ejakulaci a vůbec o sexu něco více, kupte si knihu: Tao sexu od Benjamina Kurase. Úžasná , sice útlá, ale obsahově naprosto nabitá knížka. Pobaví, poučí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 472
DOTAZ: Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli když jsem byla na operaci s rakovinou děložního čípku bylo to prý jen povrchové jestli budu mít moci děti?Je mi 17.Děkuji.
Odpověď: Vůbec nepochybujte, že budete mít děti.A v duchu - nebo nahlas - poděkujte svému gynekologovi, že Vám tento problém včas objevil.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 471
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 25let, děti zatím nemám. Při lehkém tlaku na levé prso mne bolí. Také pod paží když lehce stisknu cítím bolest. V únoru jsem byla na sono vyšetření, které nic nenašlo. Doktor mi řekl, že mám jen zvětšenou žlázu a že bych mohla kojit paterčata. Prý možná pomůže vysadit antikoncepci. Změnila jsem před 3 měsíci z Logest na Yasminelle, ale změna žádná. Je to nepříjemný tlak, chtěla bych se toho zbavit. Poradíte? Děkuji moc
Odpověď: Obtíže, které popisujete nejsou závažné, ale obtěžují. Já osobně mám ve své praxi skvělou zkušenost s přípravkem Mastodynon. Mastodynie znamená bolest prsu, odtud název. Podstatou léku je Drnek lékařský, jde o extrakt z této byliny.Lék je ve formě kapek, berou se podle návodu.Volně prodejný. Nutno užívat nejméně 3 měsíce, dávka na měsíc stojí okolo 200 korun.Dá se kombinovat s jakoukoliv hormonální léčbou, tedy i antikoncepcí.Prs přestane bolet, celkově je i větší pohoda kolem menstruace. Je nezbytné užívat nejméně 3 měsíce, klidně i 5 měsíců, efekt nastane obvykle druhý měsíc, po 5měsíčním užívání i dlouho přetrvá, nebo dokonce obtíže trvale vymizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 470
dobry den prosim vas o info zda je na nekterem pracovisti mamovysetreni zen do 45let zdarma.
Odpověď: Na žádném z akreditovaných pracovišť nemohou vyšetřit zdarma ženu, která nemá obtíže a ještě jí nebylo 45 let. Mamografické vyšetření je jediné rentgenové vyšetření, které si může člověk sám "zakoupit".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 469
Dobrý den paní doktorko,je mi 45 let, jsem po ablaci endometria v prosinci 2006(velice časté krvácení).Od té doby mám stále lehké bolesti v podbřišku, značná bolestivost obou prsou a hlavně se mi zhoršila pleť v oblasti krku, hrudníku a ramen. Občas si připadám jak ,,puberťák".Prosím o radu jak vše zvládnout.Děkuji předem za Vaši odpověď, Stáňa
Odpověď: Milá Stáňo. Chybí mi informace, zda máte ponechané vaječníky. Jinak vše, co popisujete, je kombinace možných obtíží po výkonu a nastupujícího přechodu. Jde o hormonální nevyváženost. Pomoci mohou gynekologové nasazením hormonální substituční léčby,ale cesta vede i přes úpravu stravy. Druhou variantu byste musela řešit v Centru celostní mediciny, jejich stránky nejdete na internetu. S příznakem pobolívání vpodbřišku je však nezbytné obrátit se na gynekologa!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 468
Pani doktorko,na kalhotkach jsem zpozorovala male hnede tecky,dnes jsem si vsimla, ze na podbrisku v ochlupeni mam drobne hnede skrvnky,ktere neboli,ani nijak nesvedi.Cim mohou byt zpusobeny?Mam pohlavni styk s Africanem,muze to mit nejakou souvislost?Dale uzivam cinsky lektvar,ktery musim pit 2xdenne (na zahojeni mandli po tezsi angine-natekl mi jazyk i pod jazykem)a na zregenerovani-trpela jsem velkou unavou.Dekuji za odp.
Odpověď: Musím přiznat, že jste mě otázkou zaskočila. Skutečně nedokážu takto na dálku říci, zda to, co popisujete, může mít souvislost se sexem s Afričanem. Jsou skvrnky v ochlupení omyvatelné? Jestli ano, problém je vyřešen, jestli ne, nezbyde, než je ukázat gynekologovi. Souvislost s čínským lektvarem nevidím ale jednoznačně, určitě ho užívejte i nadále. Možná by bylo dobré,optat se toho, kdo Vám čaj doporučil, zda by mohl způsobit takovou komplikaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 467
Dobry den, chtela bych se zeptat, co je pricinou bileha a cerneho vytoku z prsni bradavky? Je to jednoznacne priznak rakoviny prsu, nebo muze byt jina pricina.
Dekuji za zodpovezeni dotazu
Odpověď: Bílý výtok z prsní bradavky je bezpečný, černý může být signálem nezhoubné papilomatozy, hormonálních změn nebo i nádoru. Určitě je třeba oba prsy vyšetřit. Neodkládejte to příliš.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 466
jsem po hysterektomii,dutinou brisni ponechan 1vajecnik,5 tyden po operaci,vysledek krevniho obrazu my byl zdelen 22,pry hmatatelny infiltrat na prave strane,praskla mi totiz ceva ktera mela prumer 4 mm proto musela byt provedena hysterektomie,citim se dobre,uzivam aescin polfa,jake mam vyhlidky dekuji,vek 33 vaha 60 vyska 173,jaka ma byt prcovni neschopnost dekuji za odpoved
Odpověď: Vyhlídky máte velmi dobré, a až se uzdravíte, můžete do práce,.Hezky pomalu a postupně pak můžete dělat všechno. Délka pracovní neschopnosti by se měla odvíjet od toho, jak se Vy sama budete cítit. Jste poměrně mladá, bylo by dobré, abyste do "života" šla plně uzdravená. Některé ženy potřebují i několik měsíců,než se úplně postaví na nohy. Zdůrazňuji : nesnažte se nic uchvátat, druhotné komplikace vzešlé z přílišně rychlé rehabilitace se hojí mnohem hůře, než prvotní problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 465
Dobrý den paní doktorko, minulí týden jsem si dělala pět těhotenských testů a tři mi višli pozityvní, ale proužek bil málo vidět a dva testy negatyvní. Dnes mi nabrali Hcg z krve a bylo negatyvní. Zajímalo by mě, jak je možné, že testy byli pozityvní. Předem děkuji za Vaší odpověď Lucka.
Odpověď: Kupované testy jsou opravdu jen orientační. Ovšem záleží také, zda již nejsou staré a jak jste si vyšetření provedla. Při pozitivitě jsou proužky vidět zřetelně, jinak nemůžete test pokládat za pozitivní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 463
Vážená,děkuji za odpověď-č.414. je mi 39, byla jsem mamografu -Brno Obilní trh. Nálezu nerozumím. Mohla byste mi ho přeložit? Plošně cárovitě splývající denzní struktura ml.žlázy disoperzně difuzně bilat,mikrokalcifikace neprokázány. R.d.negativní,Tabár1,Wolfe P2,KO v 5/08. Pokud se nález nebude zvětšovat,nemusí se odstranit? Prso ale pobolívá,žádné léky neberu.
Děkuji Marta.
Odpověď: Milá Marto. My lékaři máme svůj jazyk, kterému se běžně nerozumí. Víte, co by bylo nejlepší? Půjčte si snímky - a na to máte právo, které si prosaďte-a dojděte na konzultaci do Masarykova onkologického ústavu Žlutý kopec na RTG oddělení. Primářka Bartoňková nebo další specialistka na vyšetření prsu doktorka Schneiderová si snímek ještě jednou prohlédne, eventuelně udělá ultrazvukové vyšetření. Odkažte se na mé jméno a na tuto poradnu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 462
Dobrý den,
můj dotaz zní jestli je možné jít na mamografické vyšetření již ve 40 letech a kolik tato prohlídka ještě nehrazená (45-69let) stojí a zda také, když si prohlídku budu hradit sama musím mít doporučení lékaře. Děkuji Veselá Martina
Odpověď: Žena ve 40 letech má právo si v ČR vyšetření sama uhradit. Stojí obvykle okolo 600 korun. Doporučení od lékaře nemusíte mít. Určitě však na tomto webu najděte akreditované screeningové centrum a tam se nechte vyšetřit. Ne každé pracoviště, které provádí mamografie, má erudici k vyšetření ženy bez obtíží. Je v tom velký rozdíl oproti vyšetření, kde již v prsu něco hmatného. Za rozhodnutí, nechat si provést mamografii , Vás moc chválím, je vidět, že se zajímáte o prevenci, a to by měla každá žena ve vašem věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 461
Dobrý den, je mi 41 a mám 2 malé děti - 2 a 4 roky, můj otec prodělává léčbu rakovinu prostaty. V rámci prevence jsem si podstoupila mamogr.vyšetření a ultrazvuk prsu, vše OK, ale teď po 6 měsících mi přišel lístek že mám jít na doplňující CC snímky, ověřovala jsem to a bylo mi sděleno, že jsem to měla napsané v papírech. Nemám požadovat úpouze ultrazvuk, nerada bych se vystavovala dalšímu záření? Děkuji Jitka
Odpověď: Vaši lékaři si určitě chtějí ověřit takzvané mikrokalcifikace a ty v ultrazvuku vidět nejsou. Jedno mamografické vyšetření navíc pro Vás neznamená zátěž radicí, která by Vás v životě mohla poškodit. Z tohoto vyšetření však musí vzejít jednoznačný výsledek. Buď jde o nevýznamné mikrokalcifikace - pak už žádné další kontroly mamografem v krátkém intervalu, nebo zůstane pochybnost, a pak je nezbytné ze shluku mikrokalcifikací provést biopsii. Jestli se mýlím a nejde o mikrokalcifikace,pak možná, by stačila jen ultrazvuková kontrola, o tom si musíte ale popovídat s lékařem, který mamografii požaduje. V rozhovoru s ním, se odvolejte na tuto poradnu a na mé jméno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 460
Dobrý den paní doktorko, je mi 23 let a koncem zimy se mi v levém prsu v jeho spodní části (asi na úrovni žeber)udělala bulka, i když se ten útvar špatně popisuje.Je asi 3 cm velký, ohraničený. Řekla bych, že se jeho velikost mění. Je viditelnější a bolestivý zejména před menstruací, ale ani po cyklu nezmizí. Studuji a v brzké době chci odjet na prázdniny do zahraničí, proto jsem návštěvu lékaře naplánovala až na konec léta. Nyní mám však obavy, jestli něco nezanedbávám. Může se jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď. Alena
Odpověď: Aleno, to co popisujete, je s největší pravděpodobností fibroadenom. Jde o nezhoubný nádor, spíše atypii v prsu, která se většinou neléčí operací. Fibroadenomy jsou velmi typické pro mladé ženy. Vyšetření ale neodkládejte, čert nikdy nespí a pod zdánlivě nezávažným problémem se může ukrývat větší problém. Rozhodně zajděte do některého z akreditovaných center, jejich seznam je na těchto stránkách. Když před tím navštívíte gynekologa nebo praktického lékaře, měl by Vám vystavit doporučení, v tom případě bude vyšetření bezplatné.Žena s příznakem uzlu v prsu má na doporučení nárok.Jinak stojí ultrasonografie, která ve Vašem případě postačí, přibližně 3OO korun.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 459
Dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat, beru antikoncepci yasminelle a stále se měsíčky nedostavily, těhotenský test mi vyšel negativně mám začít brát další platíčko nebo ne?? Děkuji Zdenka
Odpověď: Určitě užívejte dále, současně se však objednejte k Vašemu gynekologovi, který Vám antikoncepci naordinoval. Snažte se dostat na vyšetření co nejdříve.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 458
mám tvrdé břicho, 3 týdny zpoždění, bolí mě prsa, jsem neustále unavená. bojím se ale že těhotenství jsem si trochu vsugerovala
Odpověď: Příznaky, které popisujete mohou signalizovat buď jen hormonální poruchu nebo jde skutečně o těhotenství. Z tónu Vašeho dotazu cítím, že byste o těhotenství stála. Budu držet palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 457
přítelkyně bere 15let antikoncepci,děti neplánujeme a vasektomie se nám jeví(mě víc)jako nejlepší řesení.Zajímalo by nás co je nutné splnit pro tento zákrok,popřípadě kolik to stojí,nebo není-li to u nás tak "jednoduché" jestli se dá obrátit na zahraničí.Díky moc Michal
Odpověď: MIchale, snažím se na těchto stránkách odpovědět všem, když už ne jako superodborník, tak alespoň jako lékař. Naše poradna měla původně sloužit jen pro problematiku oemocnění prsů. K Vašemu dotazu ale opravdu nejsem schopná říci nic, v této problematice se skutečně nevyznám. Dodávám jen to, že mi připadá hodně proti přirozenosti,aby dva lidé, kteří spolu žijí, nechtěli mít společné děti. Prosím, obraťte se na gynekologa Vaší partnerky.Možná existují na internetu další poradny, které budou zaměřeny i tímto směrem. Co vím jistě: české zdravotnictví poskytuje většinu služeb na stejné, někdy i lepší úrovni, než v ostatních bohatých státech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 456
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: na prsních bradavkách mám takovou jako krupičku,která je na některých místech slitá.Byla jsem u doktora,ale ten se tvářil,že to nic není.Mám se něčeho obávat?Jak to mám léčit?Dále mám problémy s chloupky okolo prsních bradavek,které jsem si doteď vytrhávala,ale slyšela jsem, že by se to dělat nemělo, je to pravda?Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.Helena Nováková
Odpověď: Krupičky na Vašich bradavkách jsou žlázky naplněné mazem a nic neznamenají. Dají se tlakem vyprázdnit, nejlépe po nahřátí v teplé vodě. Nejsou zdrojem žádných obtíží. Chloupky okolo bradavek signalizují, že může být někde hormonální problém. Když se vytrhávají, mají někdy tendenci růst stále delší a hrubší. Poraďte se s gynekologem, bylo by dobré vyšetřit hladinu všech pohlavních hormonů, zda se tam nezatoulává více testosteronu, než je žádoucí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 455
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám výborné zkušenosti s užíváním přípravku Gesavit proti rakovině prsu, kamarádce to velmi pomohlo, cítila se lépe, a dokonce to zmenšilo nádor. Chtěla jsem se zeptat, zda to funguje i proti rakovině tlustého střeva, která hrozí mému otci, který má nález. Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Je mi moc líto, že Vás musím zklamat. Žádný přípravek není schopen zničit nádor. Nádorové masy se musí nejprve dostat z těla pryč operací, a pak je možno teprve užívat podpůrnou léčbu,jako je například ten, co jste jmenovala. Jestli Vaše kamarádka užívala pouze Gesavit a nepodstoupila jinou léčbu, bude moc a moc litovat. Zhoubný nádor je jako špatný počítačový program. Je to agrese,na kterou se musí zase agresí.Odoperovat. Nic jiného dlouhodobě nefunguje. To samé platí o případu Vašeho otce. Na řadě je operace. V tuto chvíli nic jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 453
Dobrý den,děkuji za odpověď ohledně zrušení menstr.Mám své tělo moc ráda,proto chci,aby nekrvácelo,aby bylo stále čisté.Kdyby menstr.byla něčím příjemným,pak by se ženy na ni těšily,ale tak to není.Naopak. Jedou-li na dovol.,odkládají ji pomocí pilulek,protože se lépe cítí žena nemenstruující než menstruující.Při menstr.z těla odcházejí toxiny.Proč je ale muži nemají?Anebo jim jejich kumulace nevadí?Opravdu menstr.stále nerozumím.Od svých 12 let se nad tím podivuji.Je mi 25.Že tento dotaz patří někomu jinému,tím jste asi myslela psychologa.Děkuji vám.
Odpověď: Mužské tělo se více čistí potem, než ženské tělo. Muži nemají schopnost porodit děti, proto jim nebyl dán mechanismus každoměsíčního očištění. Nemenstruující tělo je čisté jen zdánlivě.Vím, že Vás nemám šanci přesvědčit. Znovu Vám radím: Váš pohled na vlastní tělo v sobě ukrývá mnohem složitější problém přijetí sebe sama. Přiznejte si to a udělejte s tím něco, prosím. Úžasně se Vám uleví, život se Vám bude jevit úplně jinak. Otevře se Vám svět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 452
Dobrý den,chci se zeptat beru antikoncepci skoro 3 roky,chtela bych otehotnet jak dlouho jeste budou prasky působit?Děkuji za odpoved Zuzana
Odpověď: Antikoncepce funguje pouze tehdy, je-li užívána. Otěhotnění je možné prakticky okamžitě po vysazení. Dokonce se udává, že organismus je ochotnější otěhotnět právě krátce po vysazení e.hormonální antikoncepce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 451
Dobrý den,
ještě mám jeden dotaz vázaný na předchozí..Mám o maminku velké obavy,ale musím přiznat,že i o sebe.Je mi 35,mám dvě malé děti a představa této "příšery" v genech mě děsí.Můžete mi prosím poradit,jak nejúčinněji se hlídat?Děkuji moc.
Odpověď: Onemocní-li v rodině jedna žena, ještě to nezakládá na podezření, že nádor prsu je v této rodině dědičný. Dědičnost se zkoumá, až v případě, že se v rodině objeví nejméně 2 ženy, které onemocněly před 50 rokem věku.Ani pak není jisté, že musí jít o genovou zátěž.Jen bych ráda zopakovala, že Vaší mamince byl odhalen nádor včas díky prevenci, jistě se z něj uzdraví. A to platí i pro Vás do budoucna. Až Vám bude 40 let, začněte sama docházet na prevenci nádoru prsu. V ČR si mohou ženy mezi 40 a 45 lety preventivní vyšetření prsu uhradit. Od 45 do 69 let to platí pojišťovna.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky