MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 844
Dobrý den, je mi 27 let a dnes jsem byla na sono prsů a v nálezu je - "vlevo těsně podkožně v HVQ ostře konturovaný útvar 20*25*8mm střední echogenity, v.s.FA. Jinak bpn. Axilly volné. Závěr: drobný v.s. fibroadenom vlevo v HVQ." Již několik let beru HA Diane-35 a chtěla bych vědět, jestli má HA nějaký vliv na fibrom, jestli mám HA vysadit nebo zvolit jinou HA, popřípadě jakou? Mockrát děkuji za Váš čas a radu.
Odpověď: Fibroadenom je poměrně častý, nezhoubný nádor v prsu, nicméně z USG vyšetřní nelze udělat 100% diagnozu, proto je správně napsáno v.s. - tedy velmi pravděpodobně. 100% jistotu lze získat jen při bioptickém odběru tkáně z ložiska jehlou za kontroly USG - ( tzv. core-cut biosií ) - viz dřívější dotazy. Nález FA v prsu není kontraindikací pro HA.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 843
Dobrý den,
je mi 28 let. Mám hodně malá a především citlivá prsa. Často mě bolí a ta bolest je pokaždé na jiném místě. Díky tomu je mi samovyšetření dost nepříjemné. Navíc mi při něm přijde, že má prsa jsou vlastně plná malých hrudek. Gynekolog mi tvrdí, že mamograf je pro mě nepoužitelný, protože jsem moc mladá a ještě jsme nerodila. Jak zjistit, zda mám prsa v pořádku? Teď jsem si v jednom popisu samovyšetření(na jiných stránkách) přečetla, že při stisku bradavky se nesmí ani trochu vtáhnout, ale mě z půlky zajede a to a obou prsou. Je to normální?
Odpověď: Začnu od konce, pokud je obraz symetrický na obou bradavkách, nepředpokládám, že by zde byla patologie. Mamografické vyšetřní ve Vašem věku bych také nedoporučoval, ale ne proto, že jste nerodila - zde nenacházím žádnou souvislost -, ale proto, že mléčná žláza u mladších žen je hutnější a tedy méně přehlednější na mammografii. Je zde však metoda volby a tou je ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 842
Dobry den, muzete mi prosim vysvetlit je KO UZ vysetreni, a popr. zanetlive markery? Mam 24 let. Dekuji, Tereza
Odpověď: KO UZ vyšetření je zkratka pro výraz " kontrolní ultrazvukové vyšetření"
Zánětlivé markry jsou známky zánětu v těle zjišťované při odběru krve.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 841
Dobrý den, zjistila jsem si na špičce levé bradavky malou žlutou tečku, vypadá to jako špička hnisu na furunkulu, ale furunkul ani nic jiného pod tím nehmatám.Nebolí to a nešlo by to vymáčknout, bradavka je v klidu. Prosím o radu, zda mne to má zneklidňovat.Děkuji.
Marie Šubrtová
Odpověď: S tímto nálezem doporučuji navštívit kožního lékaře.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 840
Dobrý den, jsem ve 24 týdnu zatím normálně probíhajícího prvního těhotenství. Je mi 31 let. Zhruba poslední týden se mi objevila pichlavá vystřelující bolest pravého prsu, která mě mnohdy v leže nutí změnit i polohu. Objevuje se v leže na zádech nebo při zvednutých rukách. Může se jednat o stav spojený s těhotenstvím, nebo mám navštívit specializované pracoviště a mám pospíchat nebo případně počkat po porodu.
Velice děkuji.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o stav při těhotenství obvyklý. Nicméně opravdového klidu, který je při těhotenství důležitý, Vám dodá až USG kontrola na specializovaném pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 839
dobry den. chcel by som sa opytat na nozke naseho babetka je take tvrdsie miesto,je to ako taka hrudka alebo co... je to nejaka uzlynka alebo co to je???
Odpověď: Tohle je poradna pro nemoci prsní žlázy. S Vaším dotazem se obraťte na dětského lékaře.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 838
Děkuji za rychlé zodpovězení dotazu č. 836. Jednalo se o akreditované pracoviště Pražské VFN. Po snímkování jsem hned odešla s tím, že výsledky mi zašlou na adresu (jedná se o den prevence s OZP). Lékař snímky posuzuje až po odchodu snímkovaných pacientek. Jak je to tedy prosím se škodlivostí případného opakovaného snímkování po 14 ti dnech?
Děkuji i za tuto odpověď
Odpověď: Při mammografii je využíváno zcela odlišného ( tzv. měkkého spektra ) rtg záření, na rozdíl od ostatních rtg přístrojů. Dávka záření během mammografie je nižší, než ta, kterou obdržíte za celý den slunění a je tedy jasné, že přínos v rozhodování zda jsou nebo nejsou prsy zdravé je zde jednoznačně na straně opakovaných snímků. Nicméně znovu musím zopakovat, že doplňující modalitou u "hutné" žlázy je ultrazvukové, a tedy zcela neškodné vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 837
Dobrý deň
Mám 25 ročnú dcéru.USG vyšetrením jej zistili ohraničený tumor 16x9mm. .Punkciou pod USG kontrolou zhodnotený ako fibroadenom s apokrinnou metapláziou.Aký jeVáš názor na ďaľší postup.Ďakujem
Odpověď: Histologicky ověřený fibroadenom s apokrinní metaplázií není nutno odstranit.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 836
Byla jsem po čtyřicítce poprvé na mamografickém vyšetření prsů, protože mi gynekoložka při každé návštěvě opakovala, že to moje pojišťovna hradí, a ať tam jdu. Hned druhý den po snímkování mi volali, že mám přijít znovu, protože paní doktorka potřebuje některé snímky opakovat. Ptala jsem se zda se něco děje, a příjemná sestřička mi sdělila, že je tam „hutnější žláza“ a jedná se o běžný postup. Nelíbí se mi, že mám rentgenové vyšetření podstoupit v tak krátké době opakovaně, a hlavně mám samozřejmě strach o co se vlastně jedná.
Děkuji Vám za odpověď!
Odpověď: Pokud jste vyšetření absolvovala v akreditovaném pracovišti je postup opravdu zvláštní. Tam je standadní provést doplňující vyšetření ( ať už doplnění snímků či ultrazvukové vyšetření při "hutné" - tedy pro rtg hůře čitelné žláze ) v jednom dni, tedy při jedné návštěvě. Nicméně na doplnění určïtě zajděte, domnívám se, že půjde o doplnění vyšetření ultrazvukem ( což je u "hutné" žlázy opravdu běžný postup.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 835
dobrý den,
chci se zeptat,jak moc se mam "trapit" menší boulí, která se mi objevila nad levým prsem -ve vazové tkáni; do této části jsem se asi před měsícem silně uhodila a domnívám se že se zmenšuje. Přesto mám ale obavy. Děkuji za odpověď.
Regalová
Odpověď: Nemusíte se trápit ani v nejmenším, je třeba nechat si prsy vyšetřit na akreditovaném pracovišti. V tomto případě - zřetelná bulka - se nechejte ve vlastním zájmu vyšetřit co nejdříve.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 834
Dobrý den. Předem chci říct, že je mi 24let. Můj přítel mi koupil vitamíny HerBust Balance pro plnost prsou. Jedná se o přírodní látky. Mám po nich plňější prsa, takže funkci splnili. Ale nedávno přibližně před 3 měsíci jsem si všimla, že na levém prsu na vnitřní straně mám citlivé místo při doteku mírně bolí. Jená se asi o 3cm oblast. Je to oblast na prsní kosti. Nevím zda to je třeba podsenkou push-up nebo těmi přírodními léky nebo tělesnou námahou v práci(natažení svalu)nebo čím to je... Těsnou push-up nosím přibližně půl roku. Jinak žádné změny prsu jsem si nevšimla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde opravdu o reakci na podprsenku. Nnicméně, vzhledem k Vašemu věku a užívání Vámi uvedených preparátů bych Vám doporučil absolvovat preventivní ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti jako samoplátce.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 833
Dobry den,rada bych se zeptala,co s prasklou cystou na vajecniku.Gynekolog mi minuly tyden rekl,ze vidi prazdny obal(nevim,kdy praskla a jaky mela obsah),ale jak postupovat dale mi neporadil.Bricho mne boli uz rok,nekdy to neni k vydrzeni.Mam usilovat o dalsi vysetreni?Co s bolesti?Dekuji mnohokrat.Julie(28let)
Odpověď: Při vší úctě, toto je poradna pro onemocnění prsní žlázy, takže Vás musím odkázat na Vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 832
Dobry den. Mam uz niekolko tyzdnov asi 4 mesiace / bolest pod lavym prsom, je to 1. bolest na dotyk / akoby ma bolalo kus kosti pod lavym prsnikom, 2. avsak taktie vacsi tlak v lavom prse a taktiez vzadu v chrbte. Zmeny na prsnikoch nebadam ziadne.
Prosim poradte.
dakujem, Anka Hrindova
Odpověď: Neuvedla jste svůj věk, takže jsou možné 2 varianty vyšetření : do 40 let ultrazvuk, od 40 let mammografie, obojí na akreditovaném pracovišti. Na základě tohoto lze v případě potřeby provést další, doplňující vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 831
DOBRY DEN MOZTE MI POVEDAT VAS NAZOR MAM 36 ROKOV BOLA SOM PRVY KRAT NA SONO PRSNIKOV CYSTA A FA V AXILARNOM VYBEZKU VPRAVO TVORIACI KOMLEX 1.2*0.7CM D24 MYSLITE ZE SA NEMUSIM NICOHO OBAVAT CO BY STE MI ODPORUCIL VOPRED DAKUJEM ZA ODPOVED
Odpověď: Podle popisu jde o nezhoubné změny ve vašem prsu. Pokud však existuje určitá nejistota, je možno ověřit histologickou povahu takzvanou biopsií pod USG kontrolou - nezatěžující výkon, který na 100% odpoví na otázku zhoubný či nezhoubný.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 830
Vážená paní doktorko, mám 12 dní zavedenou Mirénu a bolí mě prsa, mám zduřelé a citlivé bradavky. Těsně okolo bradavek se mi vytvořily malé měkké útvary, na dotek nebolestivé. Může se jednat o zhoubné útvary, když se vyskytují na obou prsou? Občas mám také pocit brnění, jako když se v době kojení vytváří mléko. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Možné reakce a jejich rozsah po zavedení Mireny konzultujte se svým gynekologem. Měkké útvarky na kůži konzultujte se svým kožním lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 829
Dobrý den, je mi 32 let a asi 14 dní mě pobolívá spodina pravého prsu. Bolest bych přirovnala k bolesti namoženého svalu a nejvíce se vyskytuje při nádechu nebo když ležím na přiše.Pohmatem jsem žádnou anomálii nezjistila. Mám navštívit lékaře a žádat mamologické vyšetření? Děkuji za odpověď
Odpověď: Vzhledem k charakteru obtíží a závislosti na pohybu ( při nádechu ), se s největší pravděpodobností nejedná o onemocnění prsní žlázy, ale svalově-kosterního aparátu. Nicméně, jistoty dosáhnete až po odborném vyšetření ( u Vás vzhledem k věku ultrazvukovém ), na které Vám může vystavit žádanku praktický lékař či gynekolog. Pokud však k tomu neshledají indikaci je možno nechat se vyšetřit na akreditovaném pracovišti jako tzv. samoplátce za cca 300 Kč.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 828
muj zivot je s timto problemem temer neunosny, nezastavi se to nikdy.?..mam tendenci porad tu vpacenou bradavku mackat, jen to k nicemu nevede.
Me prsa byly normalni do mych 25 let .Take u toho vpaceneho prsu je bradavka hrubsi, bradavku se mi nedari ani uchytit.Co muzu udelat ? Ja se s necim takovym mam smirit,to svedenije neunosne.Moc Vam predem dekuji za jakoukoliv odpoved, jsem zoufala
moc Vas zdravim a dekuji za vsechny zeny za to co pro nas delate

Odpověď: viz dotaz 827
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 827
dobry den,Mam vpacenou jednu bradavku kterou nemuzu ani uchytit, natoz vytahnout, Proc me ta vpacena bradavka neustale svedi, mate s tim zkusenosti? Uz jsem podstoupila vysetreni ultrazvuk,pred 2 lety mamograf (jelikoz jsem mela rozsahly zanet v prsu).Vse je dnes v normalu podle lekaru, je mi 29 let, mam 8 mesicni miminko. Kojit se mi nepodarilo.Cekali jsme jak se bude situace vyvijet po porodu a Diagnoza musite se s tim naucit zit....Moc bych potrebovala poradit co delat s tim upornym svedenim, pokracovani v druhem dotazu
Odpověď: V tomto případě je rada na dálku velmi obtížná, ale pokud jsou všechna vyšetření prsní žlázy v pořádku ( jak uvádíte ), je nutno stav konzultovat s kožním lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 826
K dotazu 824-děkuji za odpověď,Nejsou 3 měsíce dlouhá doba než bude další kontrola?-o struktůře uzliny nic nevím.-je možné že je zvětšená z důvodu mé námahy?Děkuji H.
Odpověď: 3 měsíce do další kontroly je doba obvyklá a přiměřená. Reaktivě změněná uzlina ( uzliny ) po námaze samozřejmě být můžou a často bývají.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 825
VZP posílá pozvánky ženám mladším 45 let. Je to v pořádku nebo omyl
Odpověď: Z medicínského pohledu je ideální dolní hranice preventivního intervalu 40 let věku, je to tedy v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 824
Dobrý den,chodím 1 ročně na preventivní sono prsu,z důvodu -maminka prodělala rakovinu prsu před 3 lety.Je mi 32 let vždy byl normální nález,až včera,mi doktor řekl,že mám zvětšenou uzlinu v pravém podpaždí do hraniční velikosti-tuším 23x11mm.řekl mi že za 3 měsíce na kontrolu.Víc nic neřekl.Můj gynekolog mi na to řekl,že to nic není.Pracuji jako masérka,denně musím udělat 21 lidí-je to dřina ,mám namoženou pravou ruku a také atopický exém.Může to být následek té zvětšené uzliny?Mám trochu strach.Prosím o radu.Děkuji H.
Odpověď: 1 roční interval vyšetření ultrazvukem je ve Vašem věku dostatečný, velikost uzliny v podpaží je velmi málo vypovídající faktor, daleko podstatnější je její struktura. S namoženou pravou rukou si zajděte ke svému ortopedovi.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 823
Dobrý den, mám otázku. Mám problémy s prsy. Chtěla bych vědět, co znamená zahuštěná prsní žláza a jak se to popřípadě dá léčit. Někdy to docela bolí hlavně při fyzické námaze a stresu.

děkuji předem za odpověď

Pavla
Odpověď: "Zahuštěná" prsní žláza je rentgenologický pojem značící jistou menší přehlednost na mammogramu ( rtg snímku prsu ). V žádném případě se nejedná o nemoc a nejde ji tedy léčit. Pokud máte vyšší citlivost až bolestivost prsů ( mastodynie ) je nutno se s tímto problémem obrátit na svého gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 822
Dobrý den, v červnu jsem si při namátkové kontrole vymačkla z pravé bradavky kapku krve. Absolvovala jsem mamo i sono bez nálezu.Odeslána k lékaři na choroby prsu, tam mi při stisku krev nevytekla. Kontrlovala jsem každý měsíc po menstruaci bez nálezu nyní opět kapka krve.
Chtěla bych se zeptat a co se může jednat. Samozřejmě lékaře opět navštívím Děkuji za odpověď
Odpověď: Postupovala jste správně, pokud nebyl prokázán ani opakovaně zhoubný nádor, pak nejčastější příčinou tohoto občasného krvavého výtoku bývá papilom, což je nezhoubný nádorek v mlékovodu (někdy i mnohočetný). Někdy je hůře prokazatelný, ale v žádném případě nelze Váš stav podceňovat, je nutno trvat na dořešení situace.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 821
Dobrý den, mám absolvovat mamografické vyšetření, když velikost mých prsou je 0 - 1? Můj gynekolog řekl, že prsa jsou snadno vyšetřitelná pohmatem a je to zbytečné. Děkuji. Liba
Odpověď: Neuvedla jste Váš věk, ale předpokládám - li, že je Vám více než 40 let, pak je mamografické vyšetření zcela indikováno u prsů jakýchkoliv velikostí ( snímkujeme i mužské prsy s podezřením na rakovinu ).
Vašeho gynekologa poučte, že při prevenci ( screeningu ) jde o zachycení NEHMATNÝCH ! lézí ( bulek ) - tedy rakoviny v počátečním stadiu. Zcela logicky je pak jasné, že nehmatné léze nelze vyhmatat ! Proto máme mamografický screening.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 820
tmavý/tmavě zelený sekret z mamily - co to znamená?

děkuji
Odpověď: Výtok z bradavky popsané barvy.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 819
Dobrý den,je mi 27 let,objednala jsem se preventivně na ultrazvukové vyšetření prsu. Na vyšetření jdu 3 dny před dobráním měsíční dávky antikoncepce.Menstruace mi začne obvykle3-4 dny po poslední tabletce.Je to vhodná doba na vyšetření,nebo bych měla jít raději po menstruaci,nebo je to jedno? Předem děkuji za odpověd.Broňa
Odpověď: Na kvalitu ultrazvukového vyšetření prsů nemá žádný Vámi uvedený faktor vliv.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 818
Dobrý den,prosím o radu.Jsem po vyšetření na mamografu a sono. V místě pohmatového nálezu mám cystu vel.21x15mm v jejím okolí další 2cysty do 15mm a několik drobnějších.Bylo mi sděleno,že to nevadí.mám nechat cysty odstranit,nebo to skutečně nevadí.Celý život jsem zvyklá spát na břiše a cítím tlak v prsu.Jak se cysty odstranují,punkcí nebo jiným způsobem ?Děkuji za odpověď . S pozdravem Jana Podlipská
Odpověď: Prosté cysty ve Vámi uváděných velikostech není nutno z medicínského hlediska odstraňovat. Nicméně, pokud Vám činí tlakové obtíže není problém jejich tekutý obsah odsát ( punkce ) pod ultrazvukovou kontrolou. Jde o výkon zcela rutinní, trvající jen několik minut, nebolestivý ( v místním umrtvení okolí vpichu ) a hlavně co se týče recidivy ( znovuobjevení se cysty ) zcela srovnatelný s chirurgickým odstraněním, s tím rozdílem, že samozřejmě není pooperační jizva.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 817
Vážený pane doktore,doktorko.Prosím o sdělení,co znamená následující nález: Je mi 60let.Výsledek vyš.BI-RADS1-negat. Klasif.Tabár:Involuční žláza typu Tabár II.Popis:Bilat.bez defigurace,patol.mikrokalcifikacía bez pat.ložiskového stínu.Přední axily bez pat.uzlin.Nebyly nalezeny známky malignity.V MG nález stacionární.KO za 2 roky.Děkuji. Marková
Odpověď: Tento výsledek znamená, že vaše prsy jsou v den vyšetření zcela zdravá. Ve vlastním zájmu dodržujte doporučené kontrolní intervaly. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 816
Dobrý den, obdržela jsem dopis od VZP s pozvánkou na mamografické vyšetření (screening). Jelikož mi však ještě není 45let (až za rok) budu toto vyšetření hradit? Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Nebudete a ještě dostanete dárek od Avonu :-) . Musíte však stihnout vyšetření do konce prosince 2007.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 815
Dobrý den! Jsem po operaci fibriadenomu.Při operaci histologie v pořádku. Dá se již při operaci zjistit, zda se opravdu jednalo o fibriadenom? Co jsou to tzv. podkožní stehy? Předem děkuji za odpověď M.P.
Odpověď: Ano, pokud histologie potvrdí fibroadenom, tedy nezhoubný nádor, je tomu tak.
U "podkožních stehů" přicházejí v úvahu dvě varianty - 1) sešití podkoží, nebo 2) někdy je takto označováno i použití tzv. samovstřebatelného materiálu, který se k šití používá. Konkrétní situaci u Vás Vám zodpoví Váš operatér.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 814
dobrý den.chtěla jsem se zeptat.proč mi nerostou prsa?.kamarádky v mém věku(12)už dávno nosí podprsenky ale já nemůžu!co s tím mám dělat?
Odpověď: Milá Cuketko, tak jako jsou některé holky větší a jiné menší, tak jako jsou některé blondýny a jiné černovlásky, stejně tak je geneticky dáno, kdy a jaká prsa konkrétní dívce narostou. Ve tvém věku bych se tím zatím neznepokojoval, nicméně, pokud chceš mít opravdovou jistotu, že jsi v pořádku, obtať se s tímto problémem na svého dětského lékaře, event. gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 813
Dobrý den,pane doktore chci se zepta na délku života pacientky po odstranění rakoviny prsu.Prs jí byl odstraněn asi v 38 letech.Chodí na onkologii co 3 měsíce.Minulý týden byla na kontrole a prý to nevypadá dobře.Zhubla asi 6kg a začalo se jí to rozjíždět,lékař nám sdělil,že je to už jen otázka času.Nyní je pacientce 64 let. Moc Vám děkuji za jakou koliv odpovědˇ.
Odpověď: Vážená paní, odhadnout délku přežití u jakéhokoliv druhu rakoviny je vždy poměrně problematické, jde vždy jen o odhad ( i když kvalifikovaný ) vycházející z histologického typu, stadia ( rozsahu ) nemoci, reakcí na léčbu, věku, přidružených chorob a dalších faktorů. V tomto případě Vám nejkvalifikovaněji odpoví ošetřující onkolog, který zná všechna tato fakta. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 812
Dobry den chtela bych jse podekovat za odpoved Mudr. Mutinovi,ultrazvukove vysetreni uz mam za sebou, vsechno je v naprostym poradku,ty moje bulky jsou prirozenou soucasti zlazy.A tolik jsem se bala.Tak chci vsem odkazat at prekonaji strach,za ten pocit jistoty to stoji.Hezkej den.
Odpověď: Díky za poděkování, jsem rád, že vše dobře dopadlo. Šiřte osvětu dál, nikdy jí není dost.
S pozdavem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 811
Dobry den pane doktore,
Chtela jsem se zeptat,je mi 23 let a ted me nekolik dni poboliva pravej prs a boli me z toho i ruka a lopatka, i pred casem me v prsu obcas ale jenom malinko bolelo, mam zadat svyho doktora o screeningove vysetreni? na sonu prsou jsem byla asi pred rokem a vse bylo v poradku. Dekuji Vam moc za odpoved, preji hezky den Dominika Sviglerova
Odpověď: Vážená paní Sviglerová,
Začnu od konce vaší otázky, screeningové ( tedy preventivní ) vyšetření je pro bezpříznakové ženy, pokud máte obtíže, tak už je to příznak a tedy nelze žádat o screening.
A nyní k první části dotazu - pokud jde jen o bolestivost ( bez dalších příznaků ) v místech, kde píšete, v naprosté většině nejde o onemocnění prsu. Nicméně, chcete - li mít jistotu, je vhodné podstoupit USG vyšetření buďto se žádankou od gynekologa či praktického lékaře, nebo i jako samoplátce na akreditovaném pracovišti.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 810
Mila pani doktorka/pan doktor!
Mam 32 rokov, moj partner 29. Pokusame sa o babatko asi 4 mesiace. Moj partner si dal urobit spermogram a ten ukazal, ze ma k dipozicii na 1 ml 10 milionov kvalitnych spermii, pricom norma je mat 20 milionov spermii. Ja som zdravotne v poriadku. Myslite si, ze aj napriek tomu, mame dobru sancu na splodenie dietata?

Dakujem.
Odpověď: Milá paní Elena, toto je poradna pro nemoci prsů, nikoliv pro problémy reprodukce. Proto mi nepřísluší odpovídat za kolegy zaobírající se touto tématikou.
Doporučuji probrat Váš problém s vaším gynekologem.
S pozdravem a přáním brzkého otěhotnění
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 809
Dobrý den, ráda bych se informovala na cenu, která se platí při vyšetření prsou. Je mi 28 mám ročního chlapečka,žádné komlikace nemám jen pro klid na duši bych si ráda nechala udělat vyšetření. Děkuji Koupá
Odpověď: Cena za ultrazvukové vyšetření prsů - což je vzhledem k Vašemu věku metoda volby - se pohybuje kolem 300 Kč. Doporučuji ověřit si, zda pracoviště kam se chystáte je pracovištěm screeningovým, tedy s akreditací MZ pro tato vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 808
dobrý den chtěla bych se zeptat pořád mi bolí levé prso.bolí mě taky dost zádamůže bolest vystřelovat taky dopředu do prsou?před 4 roky mi zemřela matka na rakovinu prsu a od té diby mě to taky bolí.je mi 35 let chodím každý rok na sono na mamografu jsem byla jednou ve 31 teď pujdu podruhé.zatím to bylo dobré.myslíte že i jenom sono je spolehlivé?mám velký strach a nevím jak se ho zbavit.děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Ve Vašem případě je postup kontrol správný ( předpokládám, že navštěvujete akreditované pracoviště ), vyštřelování bolesti páteře až do prsou je poměrně častým jevem a pokud jsou prsy zdravé dop. navštívit neurologa a ev. rehabilitaci.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 807
Dobrý den,
je mi 21 let a mám něco z levým prsem kamarádka řekla , že je to zánět prsních žláz , vytéká mi "hnis" z bradavky nebo co to je ? Můžete mi poradit prosím ? Stydím se jít k lékaři =(. Děkuji
Odpověď: Podceňování tohoto stavu ani stud zde není na místě, Váš gynekolog nebo praktický lékař Vám vypíše žádanku na odborné, nejspíše ultrazvukové, případně i endokrinologické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 805
Dobry den,je mi 24,a temer dva roky mam na spodny strane obouch prsou tvrdsi nebolestivi bulky spis vetsi gynekolog po palpacnym vysetreni tvrdil ze ultrazvuk neni nutny,zanedbal neco?Podle vasich zkusenosti-myslite ze to bude neco vaznyho?Zacala jsem se tomu venovat divat na internet tak mam strach.Muze rakovinou prsu onemocnet i mlada holka?Je to podminene nejakymi rizik.vlastnostmi jako dedicnost nebo koureni atd..?Dekuju moc.Hezkej den.
Odpověď: V našem centru máme nejmladší pacientku s prokázanou rakovinou prsu ve věku 22 let, podceňovat tedy jakékoliv změny prsou není na místě. Pokud Váš gynekolog nemá indikaci k ultrazvukovému vyšetření, ale vy chcete mít jistotu, máte možnost objednat se do kteréhokoliv akreditovaného centra jako samoplátce - cena USG vyšetření prsou se pohybuje kolem 300 Kč.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 803
Dobry den chtela bych jse zeptat kolik by melo trvat ultrazvukove vysetreni a jestli jse na vysledky ceka nebo jse da ihned posoudit o co se jedna.Mam totiz na spodny strane prsa tvrdsi nebolestive utvary/podlhovaste a myslim ze proti okoli pohyblive/ mam srach co to muze bejt je mi jenom 25 let.Na ultrazvuk jsem objednana za 2 tejdny.Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Vaše rozhodnutí nechat si vyšetřit útvary na spodině prsu je správné, výsledek vyšetření naprostá většina pracovišť dává ženám tzv. " do ruky" ihned po vyšetření. Vaše doba objednání 14 dní je v tomto případě standardní, nehrozí zde nebezpečí z prodlení.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 802
Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu.Asi to není běžné,ale týká se mužského prsu.Můj manžel(33let)má asi měsíc více citlivou jednu bradavku.Dvorec je z jedné strany "zatvrdlejší" a občas s lehce červeným okrajem.Je nutné vyhledat lékaře,nebo ještě vyčkat?Kam se obrátit v případě onem. prsu u mužů?Děkuji
Odpověď: I u mužů se vyskytují problémy s prsy,v případě Vašeho manžela bych doporučoval navštívit jeho praktického lékaře, který mu vystaví doporučení k vyšetření na specializovaném ( nejlépe akreditovaném )pracovišti.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 801
Po odstranění 5mm ložiska v prsu
mi onkolog předepsal 5-let Tamoxifen a 5 týdnů ozařování.
Gynekolog mi doporučil odstranění vaječníků, abych se nemusela vystavovat vedlejším účinkům Tamoxifenu a zároveň vyřešila antikoncepci (hormonální už nemohu).
Je mi 42 let. Zajímá mě Váš názor.
Dále dosud nic nevím o ozařování.
Slezou mi vlasy, bude mi špatně, budu moct chodit do práce? Je smutné, že mi na onkologii nikdo nic nevysvětlil.
Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Odpověď: Léčba tamoxifenem a radioterapií je plně indikována, po radioterapii jsou nežádoucí účinky mírné a projevují se pouze v ozářené oblasti - radioterapie nemá tedy vliv na vlasy, nezpůsobuje nevolnost. Nežádoucím projevem je nejčastěji reakce v oblasti ozářené kůže prsu - zarudnutí, výjimečně olupování kůže. Doporučujeme ale tělesné šetření - není vhodná fyzicky náročná práce. Zcela jistě budete ještě o průběhu a nežádoucích efektech léčby informována při zahájení ozařování.
Vedlejší účinky Tamoxifenu se pouze u malého procenta žen projeví zvýšením (hyperplazií) děložní sliznice, proto jsou nutné pravidelné kontroly včetně ultrazvuku - v intervalech 6 měsíců. Odstranění vaječníků není nezbytné.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 800
Dobrý den.
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Již delší dobu mě bolí pravé prso, jde o bodavou bolest. Je mi 31 let a chtěla bych se objednat na ultrazvukové vyšetření.Jsem z Písku. V novinách jsem četla že se v současné době dá získat slevová poukázka i na toto vyšetření.Prosím Vás o podrobnější informace.Moc děkuji.S pozdravem Jana.

Odpověď: Vážená paní Jano, akce Avonu "Ženy ženám " v rámci které je možno získat slevovou poukázku v hodnotě 200 Kč probíhá v letošním roce od 1.3.07 do 31.10.07. Poukázku Vám obratem zašlou na Vaši adresu po zatelefonování na bezplatnou tel. linku 800 180 880. Podotýkám jen, že poukázka platí jen ve vybrané síti akreditovaných pracovišť - viz mapka.
S pozdravem Dr. Mutina
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 799
Dobrý den.Byla jsem na ultrazvukovém vyšetření, kde mi zjistily fibriadenom-velikost 22*23*14.Jsem objednána na operaci.Chtěla bych se Vás zeptat jak je spolehlivé ultrazvukové vyšetření při stanovení diagnózy?Jde dobře rozeznat fibriadenom od zhoubného nádoru?Bojím se výsledků z histologie.Předem děkuji za Vaší brzkou odpověď.
Odpověď: Vážená paní, spolehlivost ultrazvukového vyšetření u diagnostiky fibroadenomu je poměrně vysoká, nicméně optimální je před operací podstoupit cílené bioptické vyšetření pod ultrazvukovou kontrolou ( lidově odběr vzorků jehlou ), které jednoznačně a rychle odpoví na otázku povahy nádoru ( nezhoubný - zhoubný ) a poté přistoupit k indikovanému operativnímu řešení, kdy operující chirurg má od počátku jasno o histologické povaze nádoru. V případě Vašich jakýchkoliv pochybností můžete Váš problém zkonzultovat na kterémkoliv akreditovaném screeningovém pracovišti - viz mapka.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 798
Dobrý večer, mojí mamce (50) před 3 lety jeden (věčně opilý) doktor (už snad skončil) vyřezal při místním umrtvení - prý tukové bulky velikosti cca 2cm, které měla mezi prsy.Nahmatala jsem je i já. Nevybral vše, protože to měla prorostlé skrz štítnou žlázu, jak jí řekl. Pěkně jí to bolelo. Nedozvěděla se ani - jestli to někam poslal, nebo hodil do koše. Teď má od svého gynekologa žádanku a má se do konce roku objednat na mamograf. vyšetření. Má samozřejmě strach, co se tam dozví a nechce tam jít. Jak jí mám přemluvit, aby tam šla?
Odpověď: Vážená paní.
Využít možnosti preventivního vyšetření stomatologického, gynekologického i mamografického vyšetření by mělo být pro nás automatické. Výhodou v našem zdravotnictví je , že jde o vyšeření hrazené pojišťovnou. Pokud je prevence prováděna v pravidelných inervalech, měla by zachytit počáteční stadia onemocnění, která by později mohla ohrozit kvalitu a délku našeho života.Myslím, že by vaše matka měla přehodnotit svůj postoj , nebrat tuto možnost jako povinnost, ale jako výsadu a výhodu péče o vlastní zdraví.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 797
Dobrý večer,
před lety jsem po porodu nemohla kojit,tak jsem si tvorbu mléka zastavovala pevným stahováním.Prsa velmi bolely, na to mi poradili,že si na prsa mám dávat octan hlinitý. Prsa byly velmi tvrdé, ale přestaly bolet.Po nějaké době tvorba mléka ustala.
Dnes vím, že to byl nesprávný postup,měla jsem mléko odstříkávat,než by došlo k zastavení jeho tvorby.
Prosím o váš názor, jestli jsem si tímto postupem mohla "zadělat" na nějaký velmi vážný problém v budoucích letech.
Maminka měla v 64 letech diagnostikovanou rakovinu prsu.
Velmi děkuji za odpověď
Odpověď: Vážená paní.
Pravděpodobně výše jmenovaný, asi dříve doporučovaný postup zástavy tvorby mléka, absolvovalo více žen. Neznám studii která by dokazovala negativní důsledky této metody.
Důležitější pro váš osobní prospěch bude, aby jste se dle věku začlenila do preventivního programu vyšetření prsů a pravidelně v doporučených intervalech ho využívala.Přinese vám to velký prospěch a také potřebnou jistotu a klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 796
Dobrý večer. Asi jeden měsíc mě bolí pravý prs. Nyní se přidala bolest i v podpaží. Před dvěma lety jsem byla v onkologické poradně se stejným problémem. Byla jsem poslána na sono, ale ze stachu jsem nešla. Můj dědeček i babička zemřeli na rakovinu. Můj otec nyní bojuje s rakovinou žaludku. Vím, že to tenkrát bylo nezodpovědné. Teď mám strach-mám dvě děti kojené 9m. Děkuji Vám za odpověď Lenka
Odpověď: Vážená paní Lenko.
Bylo by vhodné, abyste pro svoji jistotu vyšetření absolvovala. Zbavíte se strachu.Vyše fyzické obtíže pravděpodobně plynou z duševní nepohody. Příjmout zrození je pro nás méně obtížné, než smrt. Ale i ta patří k životu. Zkuste se nad tím zamyslet.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 795
Vážená paní doktorko,chtěla bych se zeptat, zda se zmalignizovat cysta v prsu, která občas bolí před menstruací.Jsem v preklimaktickém věku a v rodinné anamnéze nemáme výskyt Ca prsu.Děkuji s pozdravem.
Odpověď: Vážená paní.
Nemohu vám odpovědět stoprocentně ne. Pravděpodobnost je však velmi nízká. Citlivost benigních cyst je ovlivněna objemem jejich náplně, která se vlivem hormonální situace mění. Pod kontrolou ultrazvuku se tenkou jehlou cysta dá vypunktovat. Nutnost tohoto výkonu se posuzuje individuálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 794
dobrý den můžete mi vysvětlit zápis z posledního sona?převaha tukové přestavby,více zbytkové žlázy vlevo v DZK,kam i pacientka směřuje palp.citlivost,která se v průběhu cyklu mění.žláza zde jemně zastínovaná,ložiskový obraz nevidím.reg.uzliny nezvětšené.děkuji za odpověď přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Dle tohoto popisu soudím, že se jedná pouze o bohatí residuum mléčné žlázy v určité oblasti prsu, což je v rámci variace celkem běžný nález.pravděpdoboně je naordinována kontrola v čase. Pokud by vaše citlivost žlázy progredovala bez závislosti na menstruačním cyklu a měnil se pohmatový nález bylo by třba provést kontrolu ihned. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 793
Dobry den.Uz dil mam houbovite prsa,nedavno jsem jsi nasla bulku,o prumeru asi 1 cm ,lekar tvrdil ze ultrazvuk neni nutnej.Objednala jsem se na akred.centru za 2 tejdny mam termin.Chtela jsem se zeptat,jak muze lekar pohmatem poznat,jestli je nutny ultrazvuk nebo ne.Pri vysetreni jse hned zjisti jestli je bulka jenom cysta nebo nador?Je mi 25 let,jaka je pravdepodobnost rakoviny?Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
U mladých žen je pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu minimální. V okamžiku, kdy je karcinom prsu hmatný, je klinický nález ve většině případů specifický a neprojevuje se pouze hmatnou reistenci, ale i změnami v okolí. Myslím, že skutečně nemusíte mít obavy.Pokud je vaše boulička hladká, měkčí, pohyblivá proti okolí, beze změn na kůži, nepůjde pravděpodobně o nic ohrožujícího. Ultrazvukové vyšetření samozřejmně absolvujte.Sebevyšetření prsů je vhodné provádět v prvním týdnu po zahájení menses, jemnými krouživými pohyby si systematicky vyšetřit celý objem žlázy včetně okrajů,blízkého okolí a podpaží. U většiny mladých žen chybí podkožní vrstva tuku, proto mléčná žláza výrazně vystupuje a protitlakem hrudníku se nález ještě může zvýraznit. Vhodným manévrem v tomto okamžiku se předklonit, tím oddálit žlázu od podloží a vyšetřit se.Většina " bouliček" vymizí. V oblasti horního zevního kvadrantu směrem do podpaží jsou často hmatné lymfatické uzlinky jako drobná fazolka, právě proto, že se nemohou skrýt v podkožním tuku.Právě vysvitlo sluníčko, to je zcela jistě dobré znamení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 792
Dobry den chcem sa spytat na rozmery babetka v 24tt a to su BPD68mm=26weeks-14,hc236g=24weeks5days+11,ac188=25weeks4days,fl39mm=23weeks prosim o podrobnejsie vysvetlnie vopred dakujem Michaela
Odpověď: Milá maminko,
svůj dotaz směrujte svému gynekologovi.
Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 791
Prosím o zodpovězení dotazu na můj problém, který vnikl při ležení na boku a při sledování televize mě náhle píchlo jakoby špendlíkem v levém prsu.bolest se soustředila do prsní bradavky. kterou jsem měla potom několik dní velmi citlivou.Po několika dnech citlivost ustoupila( týden), ale občast to stále trochu cítím.Je mě 63let a dosud jsem podobný problém neměla.Na mamografu jsem byla s negativním výsledkem před 2 roky.Za vaši radu vám předem děkuji.
Odpověď: Vážená paní. mamografické vyšetření by bylovhodné zopakovat. Pojišťovny hradí prevenci po 2 letech.Původ Vašich bolestí by mohl být od pateře nebo podráždění mezižeberního nervu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 790
dobrý den chtěla bych se zeptat bolí mě levé prso levá ruka rameno a v zádech odkud může tato bolest vystřelovat.mam velký strach z rakoviny prsu ale nedavno jsem byla na sonu a říkali že tam nic nevidí.ta bolest v prsu je takový pnutí tahnutí.občas mě prsa taky svědí může vadit i prášek na praní nebo aviváž?v čem je dobré prát? děkuji přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Při obtížích plynoucích z onemocnění pateře může dojít k přenesení citlivosti na přední stranu hrudníku do měkkých tkání včetně prsu.
Ultrazvukové vyšetření je spolehlivé vyšeření.
Vzhldem k tomu, že nález na něm byl u vás negativní, bylo by vhodné zaměřit se na záda.Pravidelně cvičit, zpočátku nejlépe rehabilitační cvičení, 1 x za měsíc masáže, ev. se pokusit zredukovat váhu.Je to dlouhodobý, resp. trvalý proces. O tělesnou schránku je chytré pečovat. S tím souvisí i duševní pohoda. K praní používejte to, co máte prověřeno. Podstatné je dokonalé vymáchání
prádla. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 789
Prosím je nutné se nechat vyšetřit na mamografu,když chodím na SONO prsou? Jsem narozena 1934.Moje matka zemřela 10let po operaci prsu.Děkuji za radu Dag.Jenšovská Praha 5 Velká Ohrada
Odpověď: Vážená paní.
Mamografické vyšetření je nezastupitelné, na snímcích umíme rozpoznat minimální patologické změny, které ultrazvukovým vyšetření nejsou rozpoznatelné. Nemusíte mít obavy, doporučený interval mamografickým vyšetřením 1x za 2 roky Vás zdravotně neohrozí. Ultrazvukové vyšetření je pak možno použít buď jako doplňkové nebo v mezidobí za rok samostatně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 788
Dobrý den, jsem v 38tt a na levém prsu jsem si našla tvrdou bulku, zhruba 3cm od bradavky. Prsa jsou celkově takové "houbovité",ale tahle kulička je tvrdá, nebolí. Může to být vyvolané těhotenstvím? Maminka zemřela na rakovinu prsu, která se pak rozšířila do plic a tak mám strach, zda to nemůže být dědičné.
Odpověď: Paní Blanko.
Strachu se nejlépe a nejrychleji zbavíte, když se objednáte na ultrazvukové vyšetření. Ten spolehlivě potvrdí moji domněnku, že se pravděpodobně může jednat o změnu v souvislosti s přípravou mléčné žlázy na kojení. může jít o prostou či mléčnou cystu. Moc Vám přeji, ať vše dobře dopadne a Vy se vmůžete v klidu připravovat na narození děťátka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 786
Dobry den, chtela bych jit na preventivni sono prsu. Mohu si ho nechat udelat, i kdyz kojim?
Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Preventivní vyšetření ultrazvukem je možno provést i v době laktace. Je nutno počítat s tím, že vyšetření může, ale nemusí být limitováno.Bylo by vhodné, aby jste těsně před vyšetřením miminko nakojila. Tím se přehlednost žlázy zlepší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 784
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik stojí ultrazvukové vyšetření prsu. Máme v rodině během již nějméně dvou generací rakovinu prsu, tak bych si chtěla nechat pro svůj klid prsa vyšetřit. Je mi 33 let a žádné problémy nemá. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvukové vyšetření prsů stojí kolem 300kc, můžete se objednat na akreditovaném screeningovém centru.Do konce října je tamtéž akce kosmetické firmy AVON v rámci projektu Ženy ženám, dostanete poukázku na 200 Kč, takže doplácet budete pouze zbytek do dané ceny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 783
dobry den prajem.prosim was chcem se zeptat ci muze menstruacia mojej priatelky meskat 30 dni?test sme delali a nieje..ku gyn nechce ist...moze to spusobyt nachlazeni nebo takneco??dekuji..
Odpověď: Vážený pane.
Toto je mamologická čili prsní poradna a odpovídá Vám rentgenolog. Tento dotaz musíte směrovat patřičnému odborníkovi - gynekologovi. Nicméně jako žena Vám odpovídám, těhotenský test ( pomocí dostupných zkoumadel v lékárnách či drogeriích i laboratorním vyšetřením z moče ) je positivní až od určitého týdne těhotenství. Dříve se dá těhotenství potvrdit či vyloučit testem z krve. Pravděpodobně se takový test dá i zaplatit v laboratoři. Myslím, že byte měli dát hlavy dohromady a zvážit všechny okolnosti a vhodnost případného těhotenství a pak navštívit gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 782
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, našla jsem si nějakou hrčku v pravém prsu, lékař čekal po menstruaci. Jsem po menstruaci 1 den, hrčka stále zůstává. Když si dám ruku za hlavu, hrčku necítím. Co by to mohlo být? Děkuji za odpověď. Mám strašný strach.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud přetrvává hmatný nález po menstruaci je vhodné vyšetření ultrazvukem, ev. mamografem dle uvážení vyšetřujícího lékaře.
To, že útvar v určité poloze není hmatný, je závislé na více okolnostech, především na umstění změny a objemu Vašich prsů. Jistotu Vám přinese vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 781
dobrý den pani doktorko porád mě pobolívá levé prsoted docela casto až po menstruaci místo před je to taky možné?před 4 roky mě na rakovinu prsu zemřela matka a od té doby mi to bolí.na mamografu jsem byla v roce 2001 a jinak každý rok jezdím na sono.letos jedu opět na mamograf.je mi 35 let a mam strach.dosti mi bolí záda dělám v kuchyni tak nevím jestli to nemůže být taky od toho.myslíte že jenom sono taky hodně ukáže?bojim se teď mamografu aby to bylo dobrý pak už bude zase fajn.dekuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů nezávisle na průběhu menstruačního cyklu mají čato souvislost s obtížemi se zády resp. pateře. Bolest se může přenášet skrze nervová vlákna dopředu do oblasti prsů. U vás se navíc nabízí i psychická složka plynoucí z obav souvisejících s onemocněním a úmrtím Vaší maminky. Píšete, že jste pravidelně sledovaná na spádovém pracovišti, a to je moc dobře. Vím, že ztratit maminku je bolavé. Zrození a smrt však patří k našemu životu. Pokuste se to tak příjmout, přinese Vám to úlevu a potřebný klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 780
Dobré odpoledne, při vyšetření mi byl nalezen septovaný útvar benigního vzhledu 41 krát 15 mm. Je nutné podstoupit operaci nebo existují i jiné možnosti? S pozdravem a přáním pěkného dne.
Odpověď: Vážená paní.
Je nemožné, pouze na základě udaného nálezu, dělat zodpovědné závěry. Positivní je, že útvar má benigní, nezhoubný vzhled. Předpokládám, že by se mohlo jednat pouze o vícekomorovou cystu, pak by stačil jednoduchý zákrok. Pod kontrolou ultrazvuku tenkou jehlou cystu nasondovat a tekutinu vysát. Pokud se tak nestalo, vyžádejte si podrobné informace od vyšetřujícího lékaře. Máte na informaci nárok a hlavně se zbavíte obav.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 779
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak velká je pravděpodobnost, že nalezená bulka bude maligní. Objevila jsem ji před čtyřmi dny, má cca 2cm. Babičce(z matčiné strany) byla rakovina prsu objevena cca v 32letech (zemřela v 45) a její matka (moje prababička) měla rovněž stejnou diagnózu. Moje maminka i její sestra zatím prochází vyšetřeními v pořádku. Babička (otcova strana) má vyoperované vaječníky. Bohužel neznám příčinu. Je mi teprve 24let a ihned jsem se objednala na prohlídku ke gynekologovi, kam jdu příští týden. Děkuji za odpověď a Váš čas. M.T.
Odpověď: Dobrý den.
Udělala jste doře, že jste se objednala k lékaři. Probere s Vámi obtíže a ev. Vás doporučí na potřebné vyšetření. Je-li boulička oválného tvaru, pohyblivá, bez vztahu k okolí. Je pravděpodobně, že se bude jednat o uzel mléčné žlázy nebo fibrom- nezhoubný útvar, který se u mladých děvčat jako jste vy vyskytuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 778
Dobry den,chtela jsem se prosim zeptat zda se mohu objednat sama na vysetreni prsu.Rada si to zaplatim.Ma lekarka me rekla,ze kdyz me nic neni,tak to nedoporucuje.Mam strach a chtela bych mit jistotu,ze jsem zdrava.Dekuji Novakova.
Odpověď: Vážená paní.
Preventivní vyšetření je v naší republice hrazeno pojišťovnou od 45 let do 69 let 1x za 2 roky. Mimo tento termín je možné si vyšetření ultrazvukem, ev. mamografické vyšetření na nejbližším akreditovaném pracovišti uhradit.
Do konce října t.r. je možné získat na vyšetření slevový kupon v hodnotě 200 Kč, poukázky jsou k disposici na našich pracvištích.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 777
Dobry den,je mi 25 let a uz nekolik let mam v prsu vetsi podlhovasty utvar na spodnej strane prsu,tvrdy,pohyblivy a na dotyk nebolestivy.Muj gynekolog nad tim mav rukou,prej v mem veku jsou zmeny v prsou bezny.Mam strach pred rakovinou,a pred operaciou,kedze som sa docitala ze nadory aj ked nezhoubne,musia byt operativne odstanene ak maji vic nez 25mm.Staci na diagnostikovanie ultrazvuk,alebo budu muset podstoupit operaci?Diky moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Doporučovala bych Vám objednat se na ultrazvukové vyšetření na nejbližší akreditované centrum. Nutnost operace se posuzuje individuálně. Překonejte strach. Vyšetřením získáte jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 776
Dobrý den,je mi 17 a často mě bolí u levého prsa..bud mě to píchá podel strany a nebo stračuje nahoře na prsním oblouku...asi před měsícem sem s tím byla u gynekoložky a poslali mě na ultrazvuk,kde se nic nenašlo...poradte mi prosím..nemůžu mít něco se srdcem?děkuji za odpověd..Radka
Odpověď: Milá slečno.
Citlivost až bolestivost v oblasti prsů může být z více příčin. Pokud je cyklická tzn. respektuje přirozené hormonální změny našeho těla je vše v pořádku.ostrá, píchavá bolest nezávisle na menstruačním cyklu je často vertebrogenního původu.Pokud nemáte obtíže se zády, neměla jste nepřiměřenou fyzickou zátěž či drobný úraz v oblasti hrudníku, zkontrolujte ještě, jestli bolestivost není v oblasti mezižebří, kde probíhá mezižeberní nerv. V případě, že by zde nevhodným způsobem naléhala kostice od podprsenky mohlo by docházet k jeho dráždění. Kardiální příčinu musí ev. vyloučit patřičný odborník.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 775
Dobrý den, je mi 42 let a 13 let beru HA. Prosím o vysvětlení lékař. zprávy:výraz. zahuštění žlázy, uzlovitá struktura difusně až charakteru žlázových uzlů, dx.-na č.10-11 je hypoechogenní uzel bez dorsál. oslabení, sin.-na č.1-2 je cysta 5mm, na č.7 v hloubce hypo až anechogenní ložisko 9x6mm bez dorsál. oslabení, bez patol. LU v axillách, res-uzlovitá struktura bilat.dop. ko UZ za 3 měsíce. Prosím o vysvětlení a Vaše doporučení. Děkuji Helena
Odpověď: Vážená paní.
Doporučená kontrola se patrně týká nálezu vlevo na č. 7. Ostatní popis vyjadřuje víceméně přiměřený nález. Předpokládám, že jste byla vyšetřena mamograficky i ultrazvukovým přístrojem. Ko v čase u ne zcela specifických nálezů se provádí mimo jiné k určení stability změny. Postup je obvyklý, nemusíte mít obavy. Při kontrole se vše porovná a vyšetřující lékař se definitivně rozhodne o dalším postupu.Požádejte ho o vysvětlení, pokud tak neučiní sám.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 774
Nenahmatala jsem si bulku na prsu,ale pod paždí mám jakoby zvětšenou žlázu,která bolí.
Odpověď: Dobrý den.
Bylo by vhodné navštívit svého praktika či gynekologa. Může jít o přídatnou mléčnou žlázu, která reaguje na prav. měsíční hormonální změny. Nebo akcentaci lymfatických uzlin. Pokud se ošetřujete v podpaží holením i o reakci foliklu chloupku nebo podrážděnou potní žlázu. Jestliže nález nevymizí lékař Vás doporučí na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 773
dobrý den může mamograf stlačením a ozářením vyvolat rakovinu prsu?co ma mamograf za riziko? dekuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Vážená paní. Při vyšetření mamografickým přístrojem se používá měkké rentgonové záření v doporučených, minimálních dávkách. Přístroje jsou pravidelně, pečlivé a důsledně sledovány Státním ústavem Jaderné bezpečnosti. Mamografické přístroje se v medicíně používají v celém světě a dlouhá léta. Byly provedeny statisticky významné studie na velkých skupinách vyšetřených žen.Tyto studie zjistily, že riziko z použitého záření při vyšetření prsů je minimální. Profit, přínos z tohoto vyšetření oproti tomu je obrovský. Riziko z použitého tlaku na prs nevyplývá žádné. Jednorázové mamografické vyšetření rakovinu prsu nevyvolá. Rakovina všeobecně, tedy i v prsu se vyvíjí léta, aniž se klinicky projeví. Náš organismus je od vzniku života na této zemi vystaven přirozenému záření ze Země i Vesmíru. Dobrovolně se celé dny vystavujeme slunečnímu záření. V moderní době téměř denně vysedáváme před obrazovkami monitorů počítačů, přístrojů a televizorů atd.. To jsou důležité faktory podílející se na zhoršení našeho životního prostření. Mamografické vyšetření je pro preventivní vyšetření a odhalení rakoviny prsu nezastupitelné a přináší nám prospěch. Nemusíte mít z tohoto vyšetření obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 772
Dobrý den. Dnes jsem byla na sono a závěr zní Fibroadenoma mamme - benignum. Útvar je velký asi 22 mm. Jsem objednána na operaci. Stává se, že po histol. vyšetření se zjistí, že útvar je zhoubný. Pan doktor mě ujistil, že se nemusím bát. Moc děkuji. M. Puhlovská
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že byste měla důvěřovat slovům Vašeho lékaře. Je nepravděpodobné, že by se histologické vyšetření lišilo od závěru ultrazvukového vyšetření. Strach je naše iluze. Kdo maluje čerty na zeď, tak je přivolá. Myslete raději positivně a uvidíte, že vše dobře dopadne. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 771
Dobrý den, je mi 22 let a jsem v 7tt.A chtěla bych se zeptat na nevolnost.Mám dny, kdy je mi špatně třeba i 24 hodin denně a to pár dnů v kuse.Zvracela jsem zatím jen jednou.Ale mám také dny, kdy mi není téměř nic a pak se obávám, že je něco špatně a mimi se nedaří.Myslíte, že mé obavy jsou oprávněné?Je to naše první miminko a tak mám obavy, aby bylo vše v pořádku.Velice děkuji za odpověď.Kamila
Odpověď: Dobrý den.
Odpovím Vám jako žena. Bylo by lépe Vaší nevolnost probrat s gynekologem.
Nevolnost, především ranní, patří k ranému těhotenství. Výjimečně může přetrvávat celý den. Pokud žena nevolností netrpí, určitě to neznamená nic patologického a je vše v pořádku. Těhotenství je doprovázeno mnoha změnami včetně hladin hormonů. K pohodě přispěje upravení denního režimu, stravování, dostatek přiměřeného pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, psychická pohoda.Vaše miminko se pak bude krásně vyvíjet a prospívat.Na trhu je k disposici plno nádherných knížek, ve kterých najdete vše potřebné a zbaví Vás obav. Posílám pohlazení Vám i miminku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky