MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 1325
Dobrý den,moje 33 letá sestřenice onemocněla ca prsu,dle histologie-duktální karcinom,grade dle Blooma a Richardsona 2,podstoupila operaci,extirpace tomuru,včetně uzlin.Její stávající léčba je Tamoxifen tbl. a Zoladex,chtěla jsem se zeptat,proč nepodstoupila chemoterapii,když má sestra onemocněla ve 32 letech,histologicky tentýž tumor,obě bez pozitivnich uzlin,ale jedna má chemoterapii a druhá ne.Děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Mohu Vám odpovědět pouze obecně, nejsem onkolog. V praxi je každá žena, která onemocní rakovinou prsu, na základě velmi podrobného imunohistochemického rozboru přítomného nádoru, posuzována individuálně.Vliv má i celkový rozsah onemocnění, celkový biologický stav ženy, věk , případně přítomnost dalšího onemocnění ap.. A proto se může stát, že léčba je rozdílná. Myslím, že pokud Vaší rodinu zamětnávají jakékoliv pochybnosti, prospěje věci, když se budete informovat u ošetřujího lékaře. Zdravím a držím palce. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1324
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat přípravek Infonal ( mám problémy gynekologického rázu)a kromě cca 5 dní v měsící mám pořád bolavá prsa, jsou plná a nateklá, jako v době, kdy jsem byla těhotná ( je mi 33 let), mamografie byla negativní. Má přípravek Indonal nějaký pozitivní vliv na tyto problémy? Zároveň chci upozornit, že jsem slabá epileptička , beru lamictal udržovací dávku 10-0-0,5denně. Má Indonal nějaký vliv na příbytek váhy? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Vážená paní. Citlivost prsů je ovlivněna hormonálními změnami v našem organismu. Pokud jste bezpečně vyloučila těhotenství, positivní vliv na zklidnění citlivosti prsů má vit. E v jakékoliv podobě. Přípravek Indonal, bohužel neznám.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1323
Dobrý den.
je mi 30 let a nikdy mě před menstruací prsa nebolela, až poslední půl roku, a to mě bolí 14 dní před menstruací. V jednom prsu jsem si nahmatala malou bulku a v druhém mě to občas píchá, ale nic jsem nenahmatala. byla jsem s tím u lékaře a ten mi řekl že to nic není a že jsem ještě mladá. Já bych ale chtěla pro jistotu jít na mamograf. je nutné mít doporučení od lékaře? A může mi ho vydat i jiný lékař než gynekolog? Samozřejmě počítám s tím že si vyšetření zaplatím. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Citlivost až napětí v prsou je vázáno na hormonální situaci v našem organismu. K hormonálním výkyvům může dojít v závislosti na čemkoliv, co se nás dotýká positivně či negativně. Vyšetření pohmatem by se mělo provádět pouze v období klidu, nejlépe v týdnu po menstruaci. Ve Vašem věku k objektivnímu posouzení bude vhodné ultrazvukové vyšetření. Pokud se na vyšetření budete chtít objednat jako samoplátce, doporučení na vyšetření není třeba. Zdravím. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1321
Dobrý den, dnes jsem si pohmatem nalezla malou bulku v podpaždí, bulka je tvrdá, pohyblivá-může se jednat o rakovinu prsu? je mi 20 let, může se rakovina objevit již v tomto věku?
Odpověď: Dobrý den. Vážená slečno, chápu Vaše obavy. Ale, u mladých žen často bývají lymfatické uzliny, které jsou v této lokalitě přítomny, hmatné. Jde potom o drobnou fazolku, pohyblivou, bez vztahu k okolí. Přesto Vám doporučuji, ověřit si tento nález ultrazvukovým vyšetřením. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1320
Dobrý den, je mi 26 let a když jsem se chtěla zhruba pred cca 2 lety objednat na vyšetření prsů, tak mě rázně odmítli, že jsem příliš mladá. Ráda bych věděla, zda opravdu nemám nárok na toto vyšetření? Dost často trpím bolestmy prsů a byla jsem i u gynekologa. Nechci to brát na lehkou váhu. Děkuji Eva Hrachová.
Odpověď: Dobrý den. Vážená slečno, preventivní vyšetření prsů je v naší republice hrazeno ženám od 45 let do 69 let 1x za 2 roky všemi pojišťovnami. Některé další pojišťovny přispívají svým pojištěnkyním na vyšetření i v mezidobí dvouletého intervalu a dále od 40 let do 45 let opět 1x za 2 roky. Toto specialisované vyšetření je z veřejného pojištění hrazeno bez ohledu na věk, pokud má žena konkrétní obtíže. Pak je třeba navštívit svého praktického lékaře či gynekologa a on dle charakteru obtíží situaci posoudí a ev. ženu na vyšetření dle spádu do screeningového centra odešle. Do screeningového centra se můžete objednat přímo i jako samoplátce, a pak nejste vázaná na doporučení k vyšetření. Do věku 40 let se provádí sonografické( ultrazvukové) vyšetření, mamografické vyšetření se ve vybraných případech doplňuje. Cena ultrazvukového vyšetření se pohybuje kolem 300 kč. Zdravím. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1319
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli budou tento rok poukázky na vyšetření prsou na sono? Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Eva Brenkusová
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní, pravděpodobně máte na mysli poukázky v hodnotě 200 Kč od kosmetické firmy AVON v rámci projektu Ženy ženám. Poukázka Vám umožňuje uplatnit slevu při vyšetření prsů ultrazvukem či mamografickém vyšetření , pokud žena příjde na preventivní vyšetření jako samoplátce. V minulých letech byla tato akce smluvně zajištěna ve všech screeningových mamografických centrech v naší republice. Akce byla časově omezena od března, dubna do konce října každého roku. Dle našich instrukcí je tato akce v plánu i v tomto roce. Zdraví. MUDr. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1318
Dobry den,je mi 36 let, jiz cca 5 let mam v pravem prsu fibroadenom (pravidelne jedenkrat rocne sledovany ultrazvukem) o velikosti 2x1 cm, pomerne (zvlaste v dobe menstruace) bolestivy. Muj gynekolog me doporucil jeho odstraneni, od jineho lekare mam informaci, ze FA je lepsi pouze sledovat, neodstranovat a to zejmena z duvodu potencialniho rizika vzniku malignity v jizve. Muzete mi, prosim, napsat Vas nazor na odstranovani/neodstranovani fibroadenomu? Jeste dodam, ze ma matka mela ve 46 letech karcinom prsu. Predem mnohokrat dekuji za odpoved!
Odpověď: Zdravím, právě jste narazila na lékaře, který se v případě neměnících se FA, přiklání ke sledování . K odstranění se kloníme od velikosti kolem 2,5 cm, ale může to být individuelní. Hodně záleží na vás, jestli vás to obtěžuje fyzicky i psychicky, není problém jej odstranit. V tomto případě se jedná o šetrný zákrok, který do budoucna nezvyšuje riziko onemocnění rakovinou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1317
Dobrý den.Je mi 17 let a v podpaží sem si nahmatala jakoby malou podkožní bulku.Nijak extra to nebolí jen když třeba zvednu ruku,ale přeci jenom bych radši měla jistotu.Mám se obrátit na lékaře?Děkuji
Odpověď: Zdravím, zřejmě to není nic vážného, ( uzlinka ?) ultrazvuk vám to objektivně zhodnotí. objednejte se na toto vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1316
Dobry den pane primari,jeste jednou dekuji za Vase odborne vysetreni a rada bych se jeste zeptala,co znamena termin "lehce akcentovane mlekovody" a zda znamena vyraznejsi zlaznaty okrsek zvysene riziko rakoviny?Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem.P.H.
Odpověď: Zdravím, vše co píšete je pouze popisné vyjádření struktury vašich prsů, jinak řečeno , neviděl jsem žádné odchylky od normy, které by vyžadovaly další řešení. na místě je pouze kontrola s časovým odstupem . V našem případě stačí za rok, při potížích či změně stavu - kydoliv dříve. žádné zvýšené riziko z daného neplyne! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1315
Vazena pani/Vazeny pane, obracim se a Vas s jednou pro me delikatni otazkou tykajici se prsu. Mam takovy problem, ktery se podle meho gynekologa nazyva "vpadle bradavky" a chtela bych se Vas zeptat, zda se v Ceske republice provadi nejake zakroky, aby byla tato vada odstranena. Jestlize ano, jedna se o zakrok kosmetickeho charakteru plne hrazeny pacientem nebo na nej prispiva i pojistovna? V jakych centrech se provadi pripadne konzultace? Velice Vam dekuji za Vasi odpoved. A.Gerstnerova
Odpověď: Zdravím, ano jedná se o plastický zákrok. otázku směřujte tedy na odborníka v tomto oboru, který vám zodpoví i další otázky s tím související. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1314
Dobrý den,
před měsícem jsem byla na sonu prsů. Našla jsem si v podpaží zvětšené uzliny a bála jsem se, že to souvisí s rakovinou prsu. Sono dopadlo v pořádku (uzliny v podpaží do 1cm),ale dnes jsem se prohmatávala a našla jsem si ne přímo v podpažní jamnce, ale trochu níž několik droboulinkých kuliček nebo uzlinek (asi 5). Mohlo by se jednat o metastázy? Myslíte, že bych měla jít znova na sono prsů a podpaží?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: zdravím , záleží na tom kolik je vám let. ulrazvuk je pochopitelně možný, není problém jej zopakovat. Pravděpodobně se bude jednat opět o uzlinky, ale USG to řekne s jistotou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1313
Dobrý den pane primáři,děkují vám za odpověd´z č.1297.Je mi 32let a můj gynekolog mě bude posílat za tři měsíce na mamograf.Tak jsem ráda že i s tím budu pod kontrolou.Bylo mi řečeno,že jednou za rok budu chodit s prsy na kontrolu.Děkují.
Odpověď: Dobrý den, souhlasím a jsem rád, že jsem vás mohl alespoň radou uklidnit :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1312
dobrý den mám dotaz.Je mi 32let a od svých 16let mam v prsu bouličku.lékařka mi podle ultrazvuku řekla ,že je to tukový nádor.během 4měsícu jsem bzla na sonu dvakrát měla jsem v prsu bolest a ulrazvuk potvrdil že se nález za ty 4měsíce nezmenil.mám přijít zase za pul roku tak mám strach a chci se zeptat jestli se stukového nádoru muže udělat rakovina.děkuji za odpověd
Odpověď: Zdravím, buďte v klidu, jste až nadmíru sledovaná. U tukové bulky není důvod k obavám, ani v budoucnu. Při stacionárním nálezu postačuje kontrolní ultrazvuk nejdříve za rok. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1311
Dobrý den. Je mi 17 let a už skoro 2 roky trpím záněty vaječníků a to i když na sebe dávám velký pozor.Můj gynekolog se mě naposledy ptal jak dlouho užívám antikoncepci Minisiston.je to už 3. rok.předepsal mi tedy jinou (jeanine)Myslíte si,že by mé problémy mohli souviset s dlouhodobým užíváním Minisistonu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: zodpovědně vám neodpovím, toto je otázka na gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1310
Dobrý den, je mi 39 let (2děti), antikoncepce dlouholetá Depoprovera (bez probélmů) a v posledních 3 měsících mě bolí v obou prsech na pohmat, můj gynekolog mi po prohlídce ultrazvukem řekl, že tam cystu ani nádor nevidí a nasadil mi Medocriptine, protože jsem měla zvýšenou hladinu prolaktinu, ten mi však vůbec nepomohl a prsa bolí dál, jsem objednána na screening, ale až za 3 týdny, můžu poprosit o Váš názor? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů budou pravděpodobně na hormonál. podkladě. Diagnostické vyšetření za 3 týdny je indikované a není třeba se obávat nějakého prodlení. Co se týče léčebných postupů při bolestech prsů , toto je zcela v dikci gynekologů. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1308
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to se sedmidenní pauzou po dobrání platíčka antikoncepce. V letáčku je psáno, že mám vynechat 7 dní. Mám skutečně dodržet 7 dní, ikdyž mi menstruace trvá pouze 5 dní?
Děkuji za odpověď
Odpověď: S dotazem se obraťte na gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1306
Dobrý den, je mi 34 let mám 2 malé děti.Mladšímu synovi je 18 měsíců, před 5 měsíci jsem ho přestala kojit. Byla jsem na sono vyšetření a bylo mi sděleno, že mám v pravo nad aerolou obraz FA 15x11mm, jinak ferilní prsní žlázy. Paní doktorka mi sdělila, že mám být v klidu, že to je nádor s kterým se s přihlédnutím k mému věku a velikosti nic nedělá jen se to sleduje. Můžu znát váš názor? Myslela jsem si, že tyto věci se řeší čím dřív tím lépe? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ač jsem vámi popisované ložisko neviděl, musím s názorem paní doktorky souhlasit. Ložiska charkteru fibroadenomů, u kterých se nevloudí pochybnost je vhodné za určitých okolností pouze sledovat. Tyto věci jak píšete se týkají rakoviny, tu je třeba najít a léčit co nejdříve. Fibroadenom je někdy uváděn jako nádor, ale nezhoubný ! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1305
Dobrý den,
mám dotaz týkající se kojení.Mám 11-ti týdenní holčičku, plně kojím a zatím jsem neměla s prsy žádný problém.Nyní mně už 2.den při stisku-hlavně ze strany-a vůbec při prohmatu bolí pravé prso.Tušíte co by to mohlo znamenat? Kojím pravidelně kromě noci cca každé 3 hodiny vždy z obou prsou.V noci máme někdy i sedmihodinovou pauzu,protože malá spí.Ale to bolení se mi nezdá, že souvisí s touto noční pauzou.Tušíte co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď.Dolejšová
Odpověď: Zdravím , omlouvám se ale s tímto dotazem se obraťte spíše na gynekologa. Mohl bych, ale nechci na toto téma takto nadálku spekulovat. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1304
Dobrý den.Je mi 25 let a od 15 let chodím k jednomu gynekologovi.Do této doby mi neprohlížel prsa - nevím, jestli by takto měl učinit vzhledem k mému věku..? Děkuji za odpověď. S pozdravem Klára
Odpověď: zdravím, gynekologové, i když prsa "patří jim" se do jejich vyšetření obecně nehrnou. Samozřejmě to nemůžeme paušalizovat. Obecně si více hledí níže položených ženských partií. Pokud máte pocit, že potřebujete prsa vyšetřit, můžete zajít přímo do akreditovaného mamocentra. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1303
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli hrozí riziko i u mladých dívek...mě je 19.děkuji
Odpověď: Zdravím, každá žena si nese potenciální riziko onemocnění prsů ( předpokládám, že máte na mysli). Ve vašem věku je však více než zanedbatelné. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1302
Dobrý den,je mi 32 let a jsem 24 týdnů podruhé těhotná.Po poslední prohlídce u svého gyn.jsem si objevila malinkou bulku na okraji prsního dvorce.Je asi velikosti hrášku a zdá se mi že je povrchová,vezmu ji společně s kůží mezi dva prsty,je ohraničená.Do další prohlídky na gyn. mi schází tři týdny,ráda bych věděla jesli je nutné se objednat dříve,nebo nemusím pospíchat a můžu počkat na svůj termín.Je možné že se mohou v prsech vyskytovat v těhotenství takovéto změny díky hormonálním výkyvům? Děkuji za odpověď Barbora Pavlíková
Odpověď: Dobrý den, byl bych v klidu a vyčkal bych do další kontroly. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1301
dobry den,
je mi 25 let, od 15 jsem brala hormonalni antikoncepci. nyni jsem vysadila, pred tremi mesici. zrovna mam pred menstruaci a boli me v jednom prsu vevnitr jedno misto, boli to, kdyz na to zatlacim, jako by to bylo vevnitr zdurele. muze to souviset s menstruaci a tim, ze jsem prestala brat prasky? nikdy predtim me prsa nebolela. je to normalni, nebo mam jit na vysetreni? prosim o odpoved. klara
Odpověď: Dobrý den, spíše to bude opravdu záležitost hormonální a nevýznamná. Teprve při přetrvávajících obtížích bych vyhledal odborného lékaře a nechal si udělat ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1300
Dobry den pane doktore,mam jeste jeden dotaz,znamena mastopatie s uzlovitou prestavbou zvysene riziko rakoviny prsu?Dekuji za Vasi odpoved!P.H.
Odpověď: NE ! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1299
dobry den, tak ja som vam pisala dotaz 1238.Teraz som bola u svojho gynekologa, pre istotu som tam zasla aby sa aj ona na to pozrel, prehmatal mi to a povedal mi ze sa nemusim bat, ze je to mimo nejakej oblasti, nerozumela som akoej, pretoze to bol lekrsky vyraz, ze mam prist za dva mesiace a ze to pozre ci sa nieco nezmenilo. Pytal sa ako dlho uz uzivam HAk a ze ak ma to neprestane boliet tak ze potom mi da nejake lieky na hormony. Je mozne aby to lekar spoznal na pohmat, ze to nieje nic vazne? a o akej oblasti to mohol hovorit? dakujem
Odpověď: dobrý den, již minule jsem vám doporučoval ultrazvukové vyšetření. můj názor se nezměnil. Můžete jít přímo do mamocentra za úhradu cca 300 kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1297
Dobrý den pane primáři.Před rokem jsem prodělala rakovinu vaječníků a vše mi vybrali.Mám i po chemoterapií.Beru ted´HST.Poslední dobou mě prsa pobolívají a mám je citlivé.A na pravém prsu mám malou bulku.Mám z toho strach,aby to nebyla zase rakovina.Může se to stat?Moje babička zemřela na rakovinu prsu.Na žádném vyšetření jsem zatím nikde nebyla.Děkují předem za odpověd´.
Odpověď: Dobrý den, stát se může vše. Nevím kolik je vám let, ale raději bych zašel na odborné vyšetření prsů a onu bouličku jak píšete bych objektivně zobrazil vhodnou metodou. Rozhodně nemyslete hned na rakovinu a věc vyřešte. Seznam akreditovaných mamocenter je na tomto webu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1296
Dobrý den,
je mi 29 let, dva nebo tři dny před menstruací jsem objevila nebolestivou bouličku v prsu. Může to souviset s menstruací? Lze se na ultrazvuk objednat bez doporučení od praktika? A absolvovat ho i v době menstruace, kdy jsou prsa napjatá...?
Děkuji Vám.
Odpověď: Zdravím, souvislost s menstruací je možná. Ultrazvuk je rovněž možný, bez objednání a bez doporučení. V takovém případě je za přímou úhradu cca 300 Kč, v akreditovaném mamocentru. viz seznam na tomto webu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1295
Dobrý den, tento týden jsem si na dvorci bradavky objevila malý, tvrdý, bílý útvar jakoby pupínek o velikosti špendlíkové hlavičky. Je nebolestivý, ale při stlačení to není příjemné. Chystám se ke svému lékaři, ale ráda bych znala i váš názor. Je mi 28let, v rodině nikdo rakovinou neměl. Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den, Matoušková.
Odpověď: Zdravím, ničeho se nebojte, rozhodně se nejedná o rakovinu. může to být drobné mazové ložisko,...buďte v klidu a ukažte to svému lékaři. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1294
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jaká preventivní vyšetření(kromě samovyšetření) jsou vhodná pro ženy od 30-40 let a jak často.Četla jsem ,že se upřednostňuje sono před mamografem.Proč? Je vhodné zcela pro "klid duše" absolvovat mamografické vyšetření každé dva roky? Díky za odpověď,hezký den
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že pokud nemáte problémy a nemáte vyšší rodinnou zátěž, postačuje mamografické vyšetření od 40 let věku. jednak je výskyt rakoviny v této kategorii zanedbatelný a jednak je i nižší výtěžnost mamografie, vzhledem k bohatší ( mladistvé) žláze. Pokud však budete tvrdošíjně na mamografii trvat, je možné ji prvést jak píšete po dvou letech za přímou úhradu 600 Kč. není to standartní ale je to možné., ultrazvukové vyšetření i v mezidobí. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1293
Dobrý den jsem před augmentaci prsou a chtěla by jsem se zeptat jestli je nutne i mamologické vyšetření a když ano kde se můžu objednat.Sonografický nález mám bez patrné patologie.Děkuji Andrea
Odpověď: Milá Andreo, každá plastická chirurgie má řadu vyšetření před provedením augmentace. Jedním z nich je právě ultrazvukové či mamografické vyšetření. V jejich přehledu by mělo být jasně uvedeno jaký typ vyšetření požadují. Může se lišit u jednotlivých pracovišť. Mamologické vyšetření - tedy, klinické vyšetření zpravidla není nutné, ale myslím, že jste měla na mysli spíše onu mamografii ! na SONO i MG je možné se objednat na kterémkoliv akreditovaném mamocentru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1292
Na mamografu mi byl zjištěn Tabar IV. Co to znamená a je tu nějaké riziko?
Odpověď: Dobrý den, Tabár IV je označení pro typ žlázy. Znamená, že rozložení vaší žlázy v prsu je bohatší a na mamogramu může být hůře přehledný. Zpravidla, ne však vždy, následuje jako doplňující metoda, ultrazvukové vyšetření, které jiným způsobem odkryje strukturu vaší žlázy. Žádné vyšší riziko z tohoto typu žlázy nepramení !!! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1291
Dobrý den, můj lékař mě poslala do mamologické poradny, neboť mám od porodu výtok z bradavek, nejprve byl světlý, nyní mám zelenohnědý. Je tam psáno, že mám zřejmě Mastodynii, ale já nevím co to je. Občas mám bolestivá prsa. Mám také galaktoreu nesdruženou s porodem. Mám rakovinu? Do té poradny se bojím jít. Děkuji za odpověď Jana 30 let
Odpověď: Dobrý den, ničeho se nebojte. nejspíše půjde o nespecifické změny v rámci mastopatie. Výtoky z bradavek mají nejroztodivnější barevnou škálu a zpravidla nic neznamenají. Alarmující je až sekrece krvavá. Mastodynie - je označení pro bolesti prsů a galaktorea je označení pro sekreci. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1290
Dobrý den, Je mi 30 let. Právě mi doznívá menstruace a i napětí v prsou, ale v pravém prsu mi zůstala nebolestivá bulka. Už jsem objednaná na ultrazvuk, ale zajímalo by mě, co vše to může být. Mám hrozný strach, protože v naší rodině již na rakovinu někdo zemřel. Nebyla to sice rakovina prsu, ale i tak se bojím. Děkuji
Odpověď: Zdravím, těžko říci, nechci spekulovat (cysta, fibroadenom,...), takto na dálku, je možná řada variant. Ultrazvuk vám dá jednoznačnou odpověď. Držím palce. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1289
Dobrý den, je mi 29 let. Můj tatínek zemřel na rakovinu plic s metastázami na játrech a mozku.Jaká je pravděpodobnost a spojitost že by se u mne mohla vyskytnout rakovina prsu. Děkuji za odpověĎ Jana Hebelková
Odpověď: Dobrý den, v této souvislosti zanedbatelná. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1288
Dobrý den,
od narození mám místo 2 prsních žláz 3. Zdědila jsem to po matce. Třetí žláza je zakrnělá, ani v době kojení se naštěstí nezvětšila ve "třetí prso", čehož jsem so obávala. Když jsem byla na chirurgii s odstraněním pih na břiše, lékař si jí všimnul a doporučil mi odstranění elektrickým skalpelem. Říkal, že by se i v ní potenc.mohl objevit nádor prsu a má se odstranit. Souhlasíte s tímto názorem? Je mi 28 a mám 1 dítě.
Děkuji za odpověď.
Zdraví V.Malá
Odpověď: Dobrý den, ano je pravdou, že i v takzvané přídatné žláze - "3 prso" jak píšete( i já také s oblibou tento výraz používám ) se může vyskytnout rakovina, ne více ani méně nežli v ostatní prsní tkáni. Tyto ženy, běžně dle věku a dalších kriterií pouze sledujeme. Ve vašem případě zatím ultrazvukem. To je můj názor. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1287
Dobrý den,
je mi 30 let. Před 2 lety jsem začala chodit do mamologické poradny. Již 2xjsem měla evakuovanou citu 3,5 cm, která se stále tvoří takže mě čeká i 3evakuace, ale k tomu se mi obevilo i dalších 5 cist v tom samém prsu.Doktor mi radí hormonální léčbu, před možnou operaci. Myslíte, že je to zprávné?? Prosím když tak mi poraďte co si o tom myslíty Vy. Jistěže mám odavu v budoucnu z rakoviny.
Mnohokrát Děkuji

Odpověď: Dobrý den, cystické nemocnění prsů není ničím neobvyklým a není důvod se v jeho souvislosti ničeho obávat. Pokud vás cysty nijak neobtěžjí, nepůsobí tlakově v prsech , není důvod ani k evakuaci (odsátí). Obsah se často opět doplňuje, jeto cca 50/50 %, že se cysta již nedoplní. Je zapotřebí výstelku cysty lehce porušit při punkci jehlou, event, aplikace vzduchu, aby se stěny slepily. Běžně se dnes cysty již neoperují, použe v případě isolované, opakovaně se doplňující cysty je možné zvážit její odstranění. Rakovina vás nehohrožuje více než ostatní ženy. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1286
Dobry den ja by som sa vas chcela opytat mam 23 rokov a gulicku v pravom prsniku mam uz asi od svojich 13,14 ked sme v skole hrali futbal a ja som bola v branke a dodnes si pametam ako ma ta strela s lopty zasiahla do hrude.Moze tam byt ta gulicka aj s toho ,alebo nie??a poslednu dobu ma aj pobolieva a najme pred a pocas menstruacii.U ginekologa som bola ,ale on mi v zivote prsia neprezeral a k novemu sa asi aj bojim nikto to nevie akurat iba mojej kamaratke som to naznacila iba nedavno aj to nie vsetko asi sa bjim.dakujem
Odpověď: Dobrý den, nechci spekulovat o povaze vaší bouličky. Pokud ji v nezměněné podobě pozorujete již několik let, tak to nebude jistě nic vážného. Pro klid duše doporučuji ve vašem případě ultrazvukové vyšetření. prsů. Cyklické pobilívání prsů je běžné a nevýznamné. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1285
dobrý den chtěla bzch vědět co znamená diagnoza N654
Odpověď: Zdravím, konkrétně tato diagnosa neznamená nic, ale obecně do diagnos začínajících N... spadají nezhoubné změny prsů, různého charakteru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1284
Dobrý den,
můžu se zeptat jesli můžou mít rakovinu prsu i muži?
Děkuji
Odpověď: Výjimečně ano. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1283
Dobry den, je mi 37 let, nemam zadne subjektivni potize. Presto jsem zadala svou gynekolozku o doporuceni na mamograficke vysetreni v ramci prevence. Sdelila mi, ze na ni ve svem veku nemam narok a doporucila mi pouze sonograficke vysetreni. Myslite, ze sonograficke vysetreni je postacujici? A opravdu na mamograf nemam narok ani kdybych si treba vysetreni zaplatila? Potrebuji na mamograf doporuceni gynekologa? Dekuji za odpoved. Erika Hrebejkova
Odpověď: Zdravím, obecně platí a doporučuje se provádění preventivní mamogafie až od 40 let věku. Na druhou stranu lze za určitých okolností plně tolerovat toto vyšetření i ve vašem věku. Záleží na okolnostech. Opravdu může postačovat pouze ultrazvukové vyšetření. Doporučuji zajít do akreditovaného mamocentra a o vhodné metodě se poradit na místě. Pochopitelně nemusíte mít žádanku, avšak v tomo případě budete platit při USG cca 300 Kč a při MG cca 600 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1282
Dobry den pani nebo pane doktore,chapu vas asi vam chodi plno dotazu, ale ja bych opravdu potrebovala odpornou radu a pomoc, nerozumim medicalnim vecem, a nevim co a jak kdy spravne se jezte zeptat nebo opravdu rici?!Je mne 26let,zacala jsem mit problemy s vynechavanim menstrulace treba az,na8mesicu,co bylo nejdele.Potom jsem dostala panu bohu,menstrulaci,normalne v listopadu,7dni silnejsi,ale odte doby zase nic.proc?coto muze znamenat?
Odpověď: Zdravím, bohužel vás nepotěším. tento dotaz adresujte svému gynekologovi. Toto je poradna pro nemoci prsu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1281
polycystic ovary prosim vas o radu co to znamena v ceskem viraze? ajak se to provjevuje? a jak se to da lecit? moc dekuji hezky den preju je mne 26let deti nemam zadne, ani neberu zadne prasky nikdy jsem nebrala
Odpověď: Dobrý den, výraz znamená, že máte na vaječnících větší počet cyst (dutin vyplněných tekutým obsahem). O typu léčby se obraťtena gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1280
Vážený pane primáři, moc, moc, moc Vám děkuji za odpověď. č. 1262. Postupuji dle Vaší rady (snažím se být oporou, výsledek je ale sporný….). Prosím, ještě, co to je: „…zachycena angioinvaze bez jednoznačného korelátu v IMH…“? A prosím o Váš subjektivní názor, jak velkou naději na vyléčení má diagnóza, kterou jsem popsal nebo zda se jedná o sporný případ. Děkuji za odpověď. (Takovým otázkám čelím každý den cca 250x, byť s mojí jednoznačnou odpovědí: „..že to zvládneme….“). Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se, ale zkratka IMH mi v tuto chvíli nic neříká. Nechci být prorokem a nechtějte po mě bližší prognosu. Onemocnění je vážné a bylo i pokročilé, jak jsem minule psal, soustředte se na přítomnost a maximlně podporujte vaši manželku, aby mohla s nemocí bojovat. Zásadní chybou je pokud se člověk vzdá. Psychická pohoda někdy dělá zázraky.
P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1279
Protože pod článkem je uveden AVON, obracím se na Vás. Jde o "Centrum" - "Žena", článek na dnešní halvní straně, především o diskuzi pod ním. Ta ovšem překračuje všechny myslitelné meze a redakci je to úplně jedno.
Prosím Vás, nenechte to tak!
Odpověď: Srdečně zdravím, poté co jsem se seznámil s článkem i diskusí pod ním, mohu jen s vámi souhlasit. Je to nechutné, urážející a znevažující samotný článek. Webový portál centrum.cz byl by po mém upozornění kontaktován a vyzván prof.MUDr. Danešem k nápravě a záhy poté byl nevhodný obsah vztahující se k článku cenzurován. Věřte, ža nikdo z nás ani spol. AVON nemají s touto diskusí nic společného. Mějte se fajn. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1278
dobrý večer.je mi 23 let.v září jsem byla na operaci bulky v prsu.Od te bulky mě bolela clá ruka až do dlaně. Ted skoro po 5 měsících,mam bulku o zhruba o 2cm vedle,a ruka mě opět bolí.Vyoperovali mi i nějakou žlázu.Mám jít znova na nějaké vyšetření? předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, souvislost mezi bulkou v prsu a bolestí ruky je málo pravděpodobná. Jednalo se jistě o bulku nezhobnou. Doporučji kontrolní ultrazvukové vyšetření. To vám dá jednoznačnou odpověď. Rozhodně jděte do akreditovaného mamocentra,nejlépe na původní, které má vaši starou dokumentaci ke srovnání. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1277
je možno se bojednat bez doporučení lekaře B. ŘIČÍČÁŘOVÁ
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě ano, ale pochopitelně za přímou úhradu. Cena ultrazvuku cca 300 Kč a mamografu cca 600 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1276
Dobrý den,
je mi 31 let. Moje babička zemřela na rakovinu prsu. Jaká je pravděpodobnost, že i u mě se tato nemoc objeví? Mám se již v tomto věku nechat vyšetřit? Je možné mi zároveň sdělit finanční výši vyšetření?
Děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den, vaše geneticky podmíněné riziko je vzhledem k rakovině prsu babičky jen nepatrně vyšší. S preventivním mamografickým vyšetřením je možno začít od 40 roku věku. Pokud se přesto rozhodnete zajít na vyšetření již nyní ( rozhodně nebudete jediná) tak doporučuji ultrazvuk, jeho cena je cca 300 Kč ( MG cca 600 Kč ). P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1275
Dobrý deň,po kontrole prsníkov prsníkov mám tento nález:USG-vľavo v LHQ je drobná cysta priemeru 8mm -typ žľazy podľa Tabára III.Mám 48 rokov a 15 rokov užívam horm.substitučnú liečbu(z dôvohu operácie vaječníkov) v súčasnosti gel Divigel.
Mám sa obávať nálezu? Ďakujem za akúkoľvek radu

Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že vzhledem k vašemu věku, bylo ultrazvukové vyšetření jen doplňkem mamografie, která je při HST doporučována každý rok. Co se týče vámi popsaného USG nálezu, tak je vše v pořádku a není se rozhodně čeho obávat, jde o zcela běžný nález. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1274
Chtěla jsem se zeptat, zda bych mela jit na vysetreni, i kdyz mi je 20 let. Od sve pani doktorky jsem se dozvedela, ze v mem veku se rakovina prsu moc nevyskytuje.
Ale radeji bych mela jistotu.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, souhlasím s vaší paní doktorkou, ale nic vám nebrání, abyste si zašla na USG vyšetření pro klid duše. :-) P.V. cena bez žádanky je cca 300 Kč.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1273
Dobry den, tak odpoved na dotaz 1227 tentokrat dosla, dekuji moc. K Vasim dotazum - slo o vysetreni po 3 letech (tehdy jsem mela cysticku), takze tento nalez je novy. Vysetrujici lekar mi ukazoval, ze na okraji je cevka, ale uvnitr nic, coz je udajne dobre. A tvrdil, ze zadne znamky malignity nenalezl. Tak nevim. Kazdopadne nalez budu dle Vasi rady konzultovat. Rada bych se obratila na Vas, ale jsem z Brna, coz je trochu z ruky :). Dekuji mockrat za vsechny odpovedi.
Odpověď: Zdravím, držím palce i do budoucna. Brno je od nás, pravda trochu z ruky. V Brně bych doporučil mamocentrum Masarykova onkologického ústavu ( Žlutý kopec), můžete se mým jménem přímo obrátit na zdejší primářku, MUDr. Bartoňkovou. Jistě vás neodmítne :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1272
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jesli mám nárok v 31 letech na mamograf.Teta má rakovinu prsu a bylo jí odebráno mamka její sestra zemřela před 3 lety na rakovinu a jejich máma má ted také rakovinu.Gynekoložka me odsekla že na to nemám nárok a že mám velká prsa tak nic.Tokhle mi to řekla
Odpověď: Dobrý den, vždy si myslím, že je dobré pacientům vše podrobně a v klidu vysvětlit a nemusí pak docházet k pochybnostem. To mělo bohužel být i u vaší lékařky. Měla vám říci, že geneticky podmíněné nádory prsu se vyskytují jen okolo 5%. Přesto si myslím, že ve vašem případě je indikované genetické vyšetření. Velká prsa vás pochopitelně nediskvalifikují s diagnostiky.Doporučuji ,v tomto případě, zajít přímo do akreditovaného mamocentra a svěřit se i zde s tímto problémem a poradit se na místě co dál. Zde vás mohou nasměrovat na příslušné genetické pracoviště či navrhnout i bez něj, systém sledování a kontrol. P.V. (seznam pracovišť je na tomto webu)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1271
Dobrý den,prosím o radu, z histologického rozboru je zřejmé, že se jedná o zhoubný nádor.Dle sdělení lékaře se musí nejdříve provést chemoterapie, aby se nádor zmenšil, potom teprve operace. Je tento názor správný? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ano, i tento, "obrácený" postup léčby je běžný a správný. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1270
Dobrý den, již delší dobu mě bolí levé prso, hlavně při předklonu a při dotyku, jinak ne. Mám větší prsa, děti nemám, je mi 44 let. Moje gynekoložka řekla, že tam nic necítí.Myslíte si, že jde o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den, předpokládám , že se nejedná o nic vážného. Pravděpodobně jen změny na hormonálním podkladě. Přesto doporučuji, ve vašem věku, již provedení mamografie. Pohmatový nález není v tomto směru zcela směrodatný. Seznam mamocenter je na tomto webu. do 45 let je vyšetření bez žádanky za přímou úhradu cca 600 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1269
Prosím o informaci . Po dohodě s lékařkou jsem začala užívat lék KLIANE k postupnému ukončení menstruace . Lék užívám od začátku roku . Na přelomu ledna a února jsem dostala periodu a mám ji až do dnes při střední síle . Nevím , jestli toto je přirozené . Myslím si , že jsem to měla radši nechat na přírodě . Za celý život jsem nikdy neměla s menstruací problémy . Předem děkuji za odpověď . D.Š.
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se, ale tento dotaz směřujte na gynekologa. Toto je poradna pro nemoci prsu P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1268
dobrý den před rokem jsem byla na operaci prsu po zánětu.Ve 3nedělí jsem dostala horečku a přestala kojit protože malý nechtěl pít.Mléko jsem odstříkávala.Pak zmizelo.Pak se mi tam udělala boule která se zvětšovala.Před operací byla 10cm velká a byla plná hnisu.Chci se zeptat jestli musim chodit na nějaké kontroly a jestili je u mě větší riziko rakoviny.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud je vše zhojeno a vy jste v pohodě, tak nejsou nutné častější kontroly, ale namístě jsou jen pravidelné preventivní kontroly ( závislé od věku, rodinné anamnesy,...). žádné vyšší riziko rakoviny u vás není. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1267
dobrý den chodím se svou přítelkyní a ta jde na očkování proti rakovině nitroděložního čípku kolik je pravdy na tom že spolu nebudeme moct 8měsíců mít pohlavní styk?
Odpověď: Dobrý den, otázka je spíše pro gynekologa, nicméně myslím si, že záhy po vakcinaci si můžete užívat dosyta. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1266
Dobry den,mam 24 rokov a nasla som si na pravom prsniku tvrdu ohranicenu, nebolestivu,pohyblivu hrcku vo velkosti cca 0,5 cm. Co by to mohlo byt? Je to nieco vazne? Dakujem za odpoved. Anna
Odpověď: Dobrý den, těžko říci takto nadálku. Podle vašeho popisu by se nemělo jednat o nic vážného. Rozhodně si však zajděte na ultrazvukové vyšetření, které vám dá jednoznačnou odpověď. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1265
Dobrý den,
je mi 24let mohu jít-objednat se na vyšetření prsu jen tak ,,pro klid duše?"
Odpověď: Zdravím, samozřejmě, že ano. Můžete jít přímo do mamocentra, cena ultrazvukového vyšetření, které je pro vás vhodné je cca 300 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1262
Dobrý den vážený pane primáři,
obracím se na Vás s dotazem: manželka je po odstranění prsu z důvodu lobulárního karcinomu. Závěr z histologie byl: „.. multicentrický invazivní lobulární karcinom G2 v mastektomii l.dx., nádorové struktury dosahují k laterálnímu resekčímu okraji, ventrální okraj 1 mm. Steroidní receptory středně pozitivní proliferační aktivita střední, nebyla nalezena overexprese Her-2. Lymfangioinvaze ano. LU axilární disekce pozitivní (6/12)…..zachycena angioinvaze bez jednoznačného korelátu v IMH….. ptnm: mT3 N2a ….“.

Odpověď: Dobrý večer, pokusím se odpovědět souhrnně na všechny tři dotazy týkajícíse vaší ženy. je zřejmé, že byl nádor lokálně pokročilý, loklaizovaný na více místech a s přihlédnutím k histologickému nálezu byla ablace jediná možná. Kromě lokální pokročilosti bylo zachyceno i šíření do krevních (angioinvaze) a lymfatických (lymfangioinvaze) cest. Otázka tzv. "čistých okrajů" u resekátu se podle nejnovějších studií stále snižuje a když kdysi dávno byly nutné okrraje šíře až 20 mm, je dnes běžná i šíře 1mm. To, že dosahoval nádor k laterál. resekčnímu okraji může být taktéž v pořádku. Jak píšete následuje radioterapie i chemoterapie, které mají společně za cíl zničit případné zbytky nádoru, ať lokálně tak i vzdáleně v organismu. Myslím, že vše je dobře ošetřeno a nyní je zapotřebí, abyste byl vaší ženě oporou a pomohl jí zvládnout tuto nelehkou situaci. Psychika je velmi důležitá k překonání tohoto období. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1261
Dobrý den,
četla jsem, že větší prsa se nedají vyšetřit sono metodou, je to pravda?
A v jaké míře je vhodné sledovat pacientku jejíž babička měla rakovinu prsu (nezemřela na ni). Velice děkuji za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den, i větší prsa se pochopitelně dají ultrazvukem vyšetřit. Pravdou je, že trochu obtížněji. Více bych to nerozváděl. Pokud měla babička rakovinu prsu, tak má její vnučka vyšší riiziko onemocnění, míra a vhodný typ kontrol závisí zvl. na věku. Toto je možné domluvit přímo v příslušném mamocentru nebo s gynekologem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1260
dobrý den, občas mě pobolívají bradavky. nevíte čím to může být? výtoky ale nemám. a prosím o název písničky z reklamy pro mou dceru. moc děkuji za odpověd, petra
Odpověď: Zdravím, bolesti bradavek mohou být hormonál. původu, mechanickým drážděním - spodní prádlo ? aj. Bohužel nevím o jakou písničku se jedná . P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1259
Můžu jít na vyšetření prsu když mi je jen 16 let?A budu za to platit nebo je to zbytečné chodit takhle brzy
Odpověď: Zdravím, pokud nemáte problémy, tak v těchto letech nevidím důvod pro preventivní vyšetření prsů. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1258
od jakeho vekuse tato nemoc muze vyskytnout dekuji
Odpověď: Zdravím, na to nelze přesně odpovědět. Výskyt rakoviny prsu stoupá s věkem, nejvyšší incidence je kolem 55-70 let. Jak jsem psal minule, je možno se pravidelně zapojit do screeningu od 40 let. Pod tuto hranici individuelně. Osobně jsem se setkal s rakovinou prsu u pacientky , které bylo 25 let (toto je však raritní ). P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1255
Dobrý den, před nějakou dobou jsem si nahmatala na levém prsu nějakou zatvrdlinu či bulku, nevím co to je, nikdy jsem se s tím nesetkala. Ted nevím jestli se mám tím zneklidňovat, že to je rakovina a jít okamžitě k lékaři.
Odpověď: Dobrý den, v takovém případě bych asi neváhal a zašel na vyšetření. Netvrdím, že musí být nejhůř. Vhodný typ vám nabídne lékař mamocentra ( mamografii, ultrazvuk) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1254
Doplneni k dotazu ohledne nalezu a jeho kontroly po 2 mesicich (odeslano dneska) - je mi 34 let.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Zdravím, asi se už více nepohneme z místa. vše již bylo řečeno. Při pochybnostech z vaší strany o povaze léze doporučuji 1. konzultaci v jiném mamocentru 2. eventuelní odběr tkáňového vzorku a jeho histologický rozbor. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1253
Zdravím Vás pane primáři.

Na končetinách se mi dělají lipomy, nechci chirurgicky se jich zbavit, vím, že by vyrostli opět. Množí se a nevím jak je mám zastavit. Snažím se jíst ovoce a zeleninu a vyloučila jsem živ. tuky ze své stravy. Moje babička měla podobný problém.
Děkuji za Váš čas, který věnujete odpovědi. Zdraví Františka
Odpověď: Dobrý den, sice jste v poradně pro nemoci prsu, ale stručně odpovím. V první řadě je dobré, že jste upravila jídelníček a omezila živočišné tuky, váš problém může být bohužel i dědičný ( viz babička). Větší lipomy možno chirugicky odstranit, pokud se vyjmou i s obalem nemusí se již na tomto místě objevit. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1252
Dobrý den, jsem dvacetiletá studentka a asi poslední 2 týdny pociťuji mírnou bolest v podpaží, která přechází do prsou. Bolest se objevuje nepravidelně a její intenzita není příliš velká. Při samovyšetření prsu jsem neobjevila žádné patologické změny ( přítomnost bulky či zarudnutí). Chtěla bych Vás požádat o radu, zda může být tato bolestivost vůbec spojována s rakovinným onemocněním a zda mám pokračovat v pravidelném samovyšetřování,počkat nebo jít na vyšetření. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, myslím že je vše v pořádku a vaše úvaha je správná. Samvyšetřování dále ANO, ultrazvukové vyšetření je možné, snadno proveditelné a ve vašem věku ideální. Byť jen pro klid, doporučuji. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1251
Dobry den, v prosinci jsem mela nasledujici nalez: vpravo v MHK drobne (do 5mm) hypoechogenni, hladce konturovane lozisko s okrajovou vaskularisaci ben. charakteru - acinus? adenom?
Nyni na kontrole po 2 mesicich je nalez stale stejny. Chtel bych se zeptat, jestli by se nalez v pripade malignity za ty 2 mesice zmenil? Druhy dotaz - co ta vaskularizace? Myslela jsem, ze je to spojeno spis s malignitami, dost me to vydesilo. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, v dotaze 1227 jsem dovysvětlil okolnosti vaskularizace. Pojem benigní vaskularizace je přinejmenším zvláštní. Za 2 měsíce se ložiskový nález v prsu většinou nepohne ani o píď.Jak jsem radil již minule, doporučoval bych pro klid duše konzultaci v jiném mamocentru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1250
Dobrý den,jsem po operaci karcinomu vaječníků i po chemoterapií.Je mi 32let.Ted´beru HST ale začínají mě bolet prsa a mám je i trochu citlivé.Můžu dostat rakovinu prsů?Beru jen Estrogen.A na pravém prsu jsem si nahmatala malinkou uzlinku.Mám se obávatZATÍM JSEM NA ŽÁDNÉM VYŠETŘENÍ NEBYLA.dĚKUJÍ ZA VAŠÍ ODPOVĚD´.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že bolesti prsů jsou v přímé souvislosti s operací a nasazením HST. Doporučil bych především ultrazvukové vyšetření, a přímo namístě, na zvážení lékaře mamodiagniostika, event. mamografii. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1249
dobry den moje maminka se leci na rakovinu prsu ted zacla chemoterapii na kostech nic nenasli na plicich taky ne pak ma jit na operaci chci se zeptat nepomohlo by ji taky brat pri tom lek Ovosan?6let je hlidana a od posledni kontroly najednou nasli nador 3cm velky.Dekuji Jehlicka
Odpověď: Dobrý den, bohužel i po operaci a léčbě rakoviny je po určité době možný nový výskyt rakoviny. ( tzv. recidiva). píšete, že byla maminka sledovaná. Nepíšete, kolik času uplynulo od poslední kontroly. Co se týče našeho oboru, doporučujeme po operaci prsu pro rakovinu, každoroční mamografii, event.doplněnou o ultrazvuk. Ovosan, jako přírodní posilující preparát je při léčbě rakoviny jistě vhodný a plně jej doporučuji. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1247
Dobrý den, je mi 32 let, 2 měsíce po operaci prsu (dysplazie se středním rizikem), vytvořil se haematom, který se nevstřebává, má tuhou konzistenci, prý se organizuje. Velikost 3x2,5 cm.
Co to znamená?
Může dělat potíže? Jaký navrhujete další postup? Mám malá prsa, je snadno hmatný, vadí mi kostice v podprsence.
Děkuji za odpověď.
Je možná konzultace v Brně?
Odpověď: Dobrý den, pokud je hematom větších rozměrů, tak se může opravdu vstřebávat a organizovat delší dobu. Jednduše řečeno to znamená, se se "hojí" Často je třeba být pouze trpělivá a vyčkat, někdy je možné pomoci odlehčující punkcí (odsátím). Pokud vám vadí kostice, tak je nenoste! V Brně bych vám doporučil vynikající mamocentrum v Masarykově onkologickém ústavu, u prim. MUDr. Bartoňkové. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky