MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 17800
Dobrý den, už asi týden mě bolí oba prsy, bolest vystřeluje až do podpaží. je pravda že jsem měla delší období silných stresů. Je mi 50 let a od 47let mám menopauzu.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Vystřelující bolest obou prsů bývá většinou způsobena změnami od páteře, resp. hrudního koše, bez bezprostředních změn v prsech, prsy bolí tedy až druhotně. Klinicky se dá poznat. Nebývají to obtíže při nějakých podstatných změnách v prsech.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17799
K 17748 pane profesore dnes jsem byla na ccb hodne to krvacelo a pani doktorka sdelila ze to bude pozitvni. Mam si vybrat kde se budu lecit a ja vubec nevim. Pry muzu v Ústí nad Labem nebo jinde. Rada bych zkonzultovala dg a zjistila jsem ze ve Vseobecne fakultni nemocnici na Karlaku berou jen z Prahy. Tam je tym specializovany. Rada bych znala Vas nazor a taky radu co dal. IK
Vlastne jste jediny kdo mi k tomu neco napsal. Jsem jiz objednana na MR. To je asi z duvodu toho jestli je lozisko i jinde?
Odpověď: Je to tak, ve VFN v Praze mají moc pacientek a berou v zásadě jen ze Středočeského kraje a Prahy, v Ústí, pokud vím, je velmi dobrý tým a má také hodně případů, tedy mají i zkušenosti. Jak si čtu vaše dotazy, tak by léčba neměla být nějak složitá. MR je zde výborná metoda, přesně zjistí, jak velké ložisko je a kam až zasahuje, případně jestli někde není další ložisko, je to výhodné pro plánování chirurgického výkonu - aby všechna nemocná tkáň byla odstraněna.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17797
Dobry den, je utz vysetreni nejak skodlive? Je problém absolvovat vysetreni treba 3x ročně? Velice dekuji.
Odpověď: Vyšetření prsu není nijak škodlivé, jde o mechanické vlnění, které způsobuje jen zcela nepatrné zvýšení teploty, je možné ho prakticky libovolně opakovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17796
Dobrý den ráda bych se vás zeptala, nahmatala jsem si v prsu bulku a když zvednu ruce tak tam mám jakoby dolík.Byla jsem na mamografu a sonu a mám přijít zase až za pul roku ,paní doktorka zatím nedokáže popsat co by to mohlo být, asi prý tuková bulka.Myslíte si,že by bylo vhodné navštívit 3D mamograf pro jistotu?Děkuj A.H.
Odpověď: Já bych 3D mamograf nepřeceňoval, šel bych asi na jiné akreditované pracoviště na sono, aby se podíval ještě jeden zkušený lékař, tedy pro tzv. druhý názor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17793
DOBRY VECER PANE DOKTORE PROSIM VAS CHTELA BYCH VEDET MUJ NALEZ NEROZUMIM TOMU OBOUSTRANE BEZ ZNAMEK MALIGNITY BIRADS A -TUKOVY TO MY DELA PROBLEMY TO TUKOVY A JESTE BYCH MELA DOTAZ BOLEST V PRAVEM PRSU MAM PRES MESIC A CITIM TAM BOLAVOU KULICKU KDYS SI MASIRUJI PRSA DEKUJI ZA ODPOVED
Odpověď: Já tedy nevím, už jsem vám třikrát odpovídal, je to popis normálního prsu s tukem, který je tam normálně. někdo má více žlázy, někdo více tuku, tedy jen říkají, že jste zdravá. Bolesti v prsu v tomto případě bývají od páteře, také jsem vám již psal........ Pokud byste měla pocit bouličky, je dobré pak pro jistotu jít ještě na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17791
Doplnění k dotazu č.17780- Dobrý den, pane profesore, děkuji Vám za odpověď na můj předchozí dotaz a chci se ještě zeptat, zda v případě, že u mne bude provedena uvažovaná quadrantectomia I.sin, SLDN nvaziv.car.NST,gr.2,12x9x4mm,M8500/32,C50.9,estrog.100%,progester.100%,M1B1 15%,E-cadherin silně+,p63 negat.,Memb.exprese skore2+, D2-40 nádor.angioinvaz.neprokazuje,PHH3 bunky v mitotick.fázi,jaká následná léčba mě asi čeká a zda mám šanci na úplné vyléčení?Děkuji Vám.
Odpověď: Ještě bude důležité, jestli se najde nějaká postižená uzlina v podpaží. Ale v drtivé většině případů následuje po operaci ozáření prsu a pak hormonální léčba, tedy relativně nic složitého a zvlášť zatěžujícího. . Pravděpodobnost vyléčení je vysoká.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17788
dobrý den ,chtěla bych se zeptat. V létě přestože víc jak rok nekojim jsem měla dvakrát zánět v prsu a dostala jsem antiobitika. Byla jsem po antiobitikach na kontrole v září a napsaldoktor na utz do papíru že tam jsou zánětlivá ložiska. Dál s tím nikdo nic nedělal. Na konci října se mě zas objevila bolestivá boule v prsu a doktorka mě zas poslala na utz a že se pak uvidí co se s tím bude dělat. Boule už je menší ,ale stále bolí
Odpověď: U některých žen se záněty opakují, mají často sníženou imunitu, prsy s hormonálně podmíněnými změnami mají také k tomu vyšší náchylnost - to jsou ty změny, které popisujete dále a které způsobují pravděpodobně tu bouličku, není prokázáno vyšší riziko vzniku rakoviny. Obvykle jsou záněty jen přechodné a časem se stav lepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17787
Dobrý den..Jsem po op.prsu s dg ca a chtěla jsem se zeptat,co znamenají zkratky při vyš.sona prsu-DZK,DKK,HVK a č.3,4 a č.8.děkuji magda
Odpověď: Jsou to kvadranty prsu, jako když si rozdělíte prs na 4 výseče, dolní zevní, horní vnitřní apod., čísla pak znamenají polohu podle ručiček na ciferníku. tyto pojmy slouží k přesnějšímu popisu, kde určité změny jsou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17786
Dobrý den,se žádankou od gynekologa absolvuji preventivní mamografické vyšetření prsu ve FN Žlutý kopec.Je pro mě velice bolestivé.Mohu být vyšetřena sonograficky?Děkuji za odpověď.Zdraví A.S
Odpověď: Samotné sono v tomto věku nemusí být úplně spolehlivé, lepší je rozhodně mamografie, já bych doporučil radiologické asistentce před vyšetřením říci, že je vyšetření pro vás bolestivé - na dobrém pracovišti by to měli respektovat a stlačení udělat maximálně ohleduplně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17784
Dobry den,vcera jsem byla na sonu a v pravem prsu se pani doktorce neco nezdalo.byla mi tedy udelana i mamo.pani doktorka mi nerekla vic,nez ze je tam nejaka rezistence,ze udelame za tri mesice kontrolni sono.mam se tedy neceho obavat?Co by to mohlo byt?Jsem z toho mirne na nervy a tri mesice jsou dlouha doba,to bych se asi zblaznila.dekuji za odpoved
Odpověď: Těžko soudit, když jsem neviděl, předpokládám, že to paní doktorce připadalo nevýznamné. Jinak v praxi se při nejednoznačnosti nálezu volí obvykle odběr vzorku pod sono kontrolou - biopsie, je to rychlé a zpravidla minimáně bolestivé, odpadnou ty nervy.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17783
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala. Je mi 45 let a již jsem si vyzvedla u svého gynekologa poukaz na mamografii. Ale teď váhám, jestli jít, chtěla bych ještě dítě a nevím, jestli vyšetření na mamografu ještě neodložit o dva roky. Žádnou bulku jsem si nenahmatala.
Poradil byste mi , prosím, co je pro mé tělo asi nejlepší?
Děkuji moc Jana
Odpověď: Od 45. roku věku bych chodil na mamograf jedenkrát za dva roky, mezi tím na sono, v tomto věku nádory prsu nejsou již vzácné, mamografie je od tohoto věku základní metodou pro odhalení případných počínajících změn, žádná jiná dostupná metoda toho není schopna. mamografie bych se vůbec nebál, pokud půjdete na akreditované pracoviště, je přínos zásadně vyšší než jen teoretická újma.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17782
Dobrý den. Při odstavování kojence jsem prodělala zánět v prsu(teploty, červené pruhy, zatvrdlé místo, léčené antibiotiky) - asi před měsícem. Teď je to skoro 14 dní po úplném odstavení a prs je ještě trochu bolavý. Je vhodné se objednat na mamograf jako samoplátce a potřebuji doporučení od doktora? Mám určité riziko, že něco není v pořádku? Děkuji a hezký den. K. H.
Odpověď: Asi je to ještě reakce po zánětu, také prsy po odstavení se mění. Na mamograf by nechodil, je v této situaci a věku zbytečný, vhodnější je jít jako samoplátkyně na akreditované pracoviště na sono, žádanku nemusíte mít, jen se objednat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17781
Dobrý den,
jsem v 24.TT, těhotenství po IVF. Před třemi týdny jsem si všimla krvavé sekrece z jednoho prsu. Prso nijak nebolí a nic neobvyklého jsem si nenahmatala. Myslíte, že je to bouřlivá reakce mléčné žlázy na hormony v těhotenství? Před těhotenstvím jsem pravidelně co dva roky chodila na UZ prsu, vše v normě.Rodinná anamnéza negativní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bylo by dobré počkat, sekrece často pomine, osobně bych šel na dobré pracoviště na sono, při té příležitosti se lékař podívá, jak to s tou sekrecí je. Pokud jste poblíž, můžete i ke mne do Berouna, každou pacientku vezmeme....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17780
Dobrý den,na prevent.mamogr.v 04/2016 mi byly nalezeny mikrokalcif.v levém I.kvadrantu(ADH benigní), 10/2016 na kontolním mamogr. nalezen invaziv.car.NST,gr.2,12x9x4mm,M8500/32,C50.9,estrog.100%,progester.100%,M1B1 15%,E-cadherin silně+,p63 negat.,Memb.exprese skore2+.25.11.quadrantectomia I.sin, SLDN.Vzhledem k rodinné anamn.rakovina u obou rodičů a 3 prarodičů(ikdyž ne prsu, ale děloh. střeva, vaječn, plic)uvažuji o odstranění obou prsů i děloh.a vaj.Je má úvaha správná?Moc děkuji za odpověď.Je možné podstoupit tuto operaci zaráz?
Odpověď: Je to poměrně radikální řešení, ale znám mnoho pacientek, které takto postupovali a jsou spokojeni. Úvaha v určitém věku není úplně zcestná, ale vždy závisí na řadě dalších okolností - doporučuji to probrat s vaším onkologem, každopádně odstranění obou prsů se na většině pracovišť dělá najednou, ale gynekologická operace zvlášť.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17779
Dobrý den, prodělala jsem rakovinu prsu a moje maminka také. V tuto chvíli mi jde o moji dceru. Před 2 roky jí zjistili protáhlé ložisko hladkých kontur v levém prsu. V roce 2015 výsledek zněl - vlevo v HVK přetrvává protáhlé ložisko hladkých kontur, velikosti 16x15x8 mm, ložisko je převážně hypoechogenní, centrálně s protáhlou anechogtenitou, šíře 2 mm (2-BIRADS - benigní). Letos podstoupila hormonální léčbu, pak následovalo umělé oplodnění. Nyní je 5 měsíců těhotná. Objednali ji na sono až za 15 měsíců. Bude to stačit? Nemá se objednat na jiné pracoviště? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to, že nejde o nic závažného, asi tzv. fibroadenom, závisí vždy na konkrétním lékaři, zda doporučí jen kontrolu, bez třeba i pro klid odběr vzorku, aby byla stoprocentní jistota, já jsem spíše zastánce toho druhého postupu, ale vždy závisí na okolnostech. Druhý názor z jiného pracoviště je podle mne někdy cenný, je to běžné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17778
DOBRY VECER CHTELA SEM SE ZEPTAT ZPROC ME BOLI V PRAVEM PRSU A OBCAS PALI KDYS JSEM BYLA NA VYSETRENI MG A NALEZ JE OBOUSTRANNE BEZ ZNAMEK MALIGNITY A TUKOVY ZAVER NORMALNI NALEZ BI-RADS1 NEGATIVNI DEKUJI
Odpověď: Pokud je vyšetření v pořádku, projevují se takto obtíže od páteře, resp. od hrudního koše, zkušený lékař to pozná dobře pohmatem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17777
Na mamografii mi našli zmnoženou kresbu prsní žlázy a objednali me na kontrolní sono prsou za 6 měsíců. Prosím můžete mi vysvětlit, co to znamená ?
Odpověď: Obraz byl jen méně přehledný, což může být u bohatší žlázy, lékař pro jistotu doporučil dříve kontrolu, ne až za 2 roky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17775
dnes jsem byla na vysetreni mg achtela bxch vedet co znamena oboustrane bez znamek malignity BARADS A -TUKOVY 1 NEGATIVNI
Odpověď: Je to popis normálního prsu, kde je tuk, také normálně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17774
dobry den som po operacii prsnika,kedy mi bol odstraneny invazivny duktalny karcinom24mm,gr3,lu3negat,er75,pr70,cerb2+++,ecadopozit,bcl 2 2+ p 53¨,ki 67 20,her 2 3+,uzliny neboli zasiahnute,teraz podstupujem chemoterapiu,caka ma este liecba taxolom,herceptinom a radioterapia,chcela som vediet aka je moja prognoza,mam 40 rokov.dakujem
Odpověď: V této fázi se nedá prognóza stanovit, vše bude záviset na tom, jak bude nádor reagovat na léčbu, velmi dobré ale je, že jak píšete, nebyly postiženy uzliny, to je velmi dobrý prognostický faktor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17773
Děkuji za odpověď na dotaz č.17765 a ráda bych se ještě k tomuto zeptala, jestli si myslíte, že by pro mě byla vhodná protonová léčba, bylo mi sděleno na onkologii, že prý s tímto typem karcinomu na to nemám nárok, ani pojišťovna by to prý neuhradila? A je u klasického ( fotonového ) ozařování velké riziko poškození okolních orgánů (srdce, plíce, druhý prs, mícha a tvoření sekundárních nádorů)? Karcinom mám umístěn v levém prsu ze spoda, skoro až u prsní rýhy. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Nejsem radioterapeut, nicméně se domnívám, že protonová terapie v tomto případě nic lepšího nepřinese. Klasická léčba je již tak propracovaná, že je riziko poškození okolních orgánů velmi malé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17772
Dobrý den, je mi 21 a našla jsem si bulku(?) v levém prsu u bradavky cca 2 cm velkou. Na pohmat je bolestivá. Jak mám dále postupovat? Mám se strachovat nebo to můžu nechat být.
Odpověď: S největší pravděpodobnosti nepůjde o nic závažnějšího, počkal bych po menses, kdyby bulka trvala, jděte k lékaři, ten vás pošle na sono na akreditované pracoviště, tam můžete jít i bez žádanky, ale vyšetření si zaplatíte - nebývá to většinou větší suma. Nechat to být není dobrý přístup, budete na to myslet a mít sama pochybnosti, je lepší na vyšetření jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17771
Dobrý den, dnes jsem byla v rámci programu onkologické prevence na sonografii prsu. Lékařem mi bylo sdělen nález: involuce. Vzhledem k rodinné zátěži mi doporučil, abych se objednala na mamoraf a poté chodila na pravidelné kontroly. Mohu se zeptat, jak časté by tyto kontroly měli být, co přesně tento nález znamená a kde se mohu objednat na mamoraf. Děkuji
Odpověď: Nález znamená, že máte normální prsy s převahou tuku, divné je, že vám lékař nález nevysvětlil, resp. vám neřekl, že jste úplně zdravá. Na všechna vyšetření včetně sono bych určitě chodil na akreditovaná pracoviště, seznam na www.mamo.cz . V intervalu 40 - 45 se obvykle volí sono nebo mamografie podle rizika, typu prsů apod., dobré centrum vám poradí, na co jít, jinak dobré je schema jedenkrát za dva roky mamograf, mezi tím sono, samozřejmě je vhodné si provádět i samovyšetření.
Já pracuji hlavně v Berouně a částečně i v Centru diagnostiky chorob prsu v Praze, ale i ostatní akreditovaná centra by měla být dobrá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17770
Dobrý den, můj dotaz zní.Jsem po operaci carcinomu prsu,po ozařování,mám naordinovaný Tamoxifen.Začaly mě zrochu padat vlasy.Chtěla bych se zeptat jestli se slučuje s touto léčbou užívání Methioninu doplněk stravy.Děkuji za odpověď E.Š.
Odpověď: Doplňky stravy tohoto typu můžete, neměly by Tamoxifen ovlivňovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17767
ad Dotaz č. 17766 - Děkuji za odpověď. Budu chodit 1x ročně. Jen se chci zeptat na šanci vzniku rakoviny po takovémto pádu, když i sona po 6 měsících byla v pořádku. Děkuji!
Odpověď: Riziko vzniku rakoviny je stejné jako bez úrazu, úraz před 6 měsíci vám tedy nezvyšuje riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17766
Dobrý den,chodim od 30 pravidelne 1x rocne na sono prsou,ac jsem bez potizi,bez gen.rod. zateze.v unoru jsem spadla na mokre podlaze na bok,uhodila jsem se do podpazi a z male casti bylo zasazeno i prso.modrina po 2 dnech zmizela,nic jsem nehmatala,presto jsem sla na sono v cervnu,vse v poradku.ponevadz jsem cetla clanky o moznem propojeni urazu a vzniku rakoviny,sla jsem na sono jeste pul roku po mem padu,tj nyni v zari-opet vse v poradku.chci se zeptat,zda jiz muzu tuto vec z hlavy vypustit (jsem hypochondr) nebo zda se muze stat,ze by "neco" vzniklo jeste za delsi dobu?velice děkuji!
Odpověď: Chodil bych už normálně na prevenci 1x ročně, sono je ve vašem věku dobrou metodou, navíc je vhodné si provádět k tomu každý měsíc samovyšetření prsu. Kdyby jste si něco nového nahmatala, jděte samozřejmě k lékaři dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17765
Dobrý den, je mi 39 a našla jsem si sama nádor v levém prsu, je to: Ca mammae I. sin T1bNOMX, histol. inv duktální Ca M8500/31, ER 100%, PR 100%,Mib 1 7%, Her 2 neu: skore 0. Prý je to příznivý nález a postup bude: operace, radioterapie a hormonální léčba. Co si myslíte Vy o tomto nádoru, postupoval by jste stejně a mám šanci na úplné vyléčení? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ten nádor je opravdu příznivý, není agresivní, léčba, jak ji popisujete, je vysoce pravděpodobná - neměla by následovat nějaká agresivní léčba. U nádorů tohoto typu je velká šance na vyléčení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17764
Dobrý den, může se biopsií diagnostikovaný fibrinoadenom změnit po roce na jinou formu nádoru? Jsem po jeho odstranění, neustále se zvětšoval (skoro 4 cm), byl mi při operaci odstraněn a čekám na výsledky histologie.Mám velký strach, aby se nezměnil v nějaký maligní nádor. Děkuji H.N.
Odpověď: Pravděpodobnost vzniku zhoubného nádoru ve fibroadenomu je malá, fibroadenom není rizikový stav.
Když roste, je opravdu lepší o odstranit, v drtivé většině případů se ale ani při definitivní histologii zvrhnutí v jiný nádor neukáže.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17763
Dobrý den, prosím o přeložení, co znamenají výsledky sono prsu: žlázy s tukovou převahou residuálně zahuštěné laterálně, v axilách lu do 15 mm. Děkuji.
Odpověď: Lékař popisuje normální prsy, kde je hlavně tuk a na boku více žlázy, v tomto věku úplně v pořádku. Dále popisuje přítomnost uzlin v podpaží, které jsou tam také normálně.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17761
Dobrý večer,včera jsem si nahmatala bolestivou bulku na dolnim okraji praveho prsu.Mam před menzes.Prosím můžete mi napsat jestli to má nějaký vliv když mám před menzes?Děkuji
Odpověď: Určitě, žláza může před menses vlivem hormonálních změn zduřit, což nic špatného neznamená. Doporučuji počkat po menses, pokud by bulka nezmizela, jděte raději k lékaři a na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17760
Dobrý deň.chcela by som sa informovať čo znamená: subaxilarne lipoidne zmenené lu v krátkej osi do 9mm.dakujem vopred. Anna
Odpověď: Je to popis normálních lymfatických uzlin.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17759
Dobrý den pane doktore,minulý týden jsem byla na mamografu, chodím pravidelně
jednou za 2 roky a rok mezi na sono. Po mamografu mě poslali domů, že vše je
v pořádku, dnes mi zavolali, že mám za týden přijít na rolovaný snímek žlázy.
Můžete mi prosím vysvětlit, o co se jedná.Děkuji za odpověď.
Hezký den. B
Odpověď: Dobrý den,
snímky hodnotí ke zvýšení spolehlivosti vždy dva lékaři, někdy se může stát, že ten druhý by chtěl pro klid ještě doplnit základní vyšetření o speciální projekce, může se totiž stát, že se na snímku ukáže nějaká jen zdánlivá změna, která nemá reálný podklad. Speciální snímky, například ten rolovaný, obvykle možnou změnu vyloučí. Je to tedy "pro jistotu".
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17758
Dobrý den,
před 14 dny jsem se uhodila do prsu o ostřejší roh regálu.Měla jsem modřinu a když zmizela,zjistila jsem,že mám na jejím místě malou bouličku,znatelnou pouze na omak.Může to být po bouchnutí a za jak dlouho by to mělo zmizet?
Odpověď: Asi je to jen zbytek modřiny, ale po 3 týdnech obvykle nic není, kdyby to trvalo, raději bych šel k lékaři a na další vyšetření, na sono případně mamograf.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17756
Před 8 lety operace myomy a gastro. stromálního tu tenk. střeva,(kategorie afekcí s nejistým maligním potenciálem).
V 4/16 dle sono:vlevo část. reduk.žláza,má normální echogenitu,prav. strukturu.Za dvorci výraznější dukty s anechogenním obsahem.Periferně v HVK uzel žlázy s hrubší strukturou.Patol.ložisko neprokazuji. Axinální uzliny nezměněné. Vpravo částečně redukovaná žláza s pravidelnou strukturou, bez ložiska.
Občas mě bolí nad levým prsem.Nikdo nic neřekl,za půl roku ko.mamograf.Děkuji.Sch
Odpověď: Lékař nic podstatného nezjistil, také vámi popisované příznaky nebývají spojeny se závažnější změnou, např. nádorem, takto často vypadají obtíže "od páteře". Kdyby se obtíže měnily či horšily, je vhodné raději udělat kontrolu, jinak je dobré zachovávat klasické preventivní schéma jednou za dva roky mamograf a případně mezi tím pro jistotu sono....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17752
17748 - doplneni dotazu pane profesore Daneši ja na biopsii jsem objednana na 14.11. Do Usti mohla bych se objednat s vysledkem biopsie k Vam? Dekuji moc za uklidnění. IK
Odpověď: Určitě, není problém, kontakt najdete na www.mamocentrum.eu, při objednání jen řekněte, že chcete ke mně a vůbec se s nimi domluvte....:-) .JD
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17751
Dobry vecer,prosim vas vysvetlite mi toto vysetrenie.koza,podkozie,mamilly,bez patol.zmien.zlaza charakteru prech.prsnika,s heterogenne denznymi rezid.zlazy.v pravo na rqq opacita velk.27mm.Bilat mnohopocetne mikrokalcifikaty s prevahou v pravo vo vsetkych kvadrantoch miestami aj v skupinach.vlavo v hqq obdobne MK.zobraz.casti axil bez zachytu LAP.chcem sa spytat ci ma caka operacia.Dakujem za odpoved
Odpověď: Popis je jen všeobecný, bez stanoviska lékaře, kalcifikace mohou být různé - zde nejspíše benigní, nezhoubné. Bude ale záviset na tom, jak se lékaři obraz jevil a zda má nějaké podezření, respektoval bych jeho doporučení co dál, zda jen normální sledování či něco jiného. Snímky jsem neviděl, takže nemůžu se k obrazu blíže vyjádřit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17750
Dobrý den,tento týden mi zjistili na mamogr.:léze 25x17mm téměř ostře ohraničená vůči okolí,téměř stejné echogenity s okolním tukem,nález v sono obraze nemá susp.vzhled,stř.denzní fibrogladulární struktura typu TABÁR I.,benigní kalcifikace bilat.,2-BIRADS benigní.Prosím o názor a radu,zda by nebylo lepší dát to odstranit,v rodině máme rakovinu prsu a i jiné typy.Moc se bojím,aby se to nezvrhlo v něco horšího.Byla mi jen doporučena kontrola za půl roku.Děkuji.L.
Odpověď: Málo lidí si uvědomuje, že operace prsu je také rizikovým faktorem, i když ne výrazným, proto se nikdy "pro jistotu" neoperuje. Když by byl nález nejednoznačný, provede se biopsie jehlou pod sono kontrolou, je to jednoduchý výkon. Zde to vypadá, že půjde pravděpodobně o útvar tukový, neškodný, asi lipom. Nic dalšího ale nemůžu říci, když jsem to neviděl.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17749
Dobrý večer,
Dnes jsem byla na biopsii prsu a během dne jsem dostala teplotu.
Mohu se zeptat zda je to normální popr. doporučit lék který mohu užit?
Děkuji D
Odpověď: Můžete si vzít běžný lék na teplotu, například Paralen, teplota však k biopsii nepatří, pokud by byl prs bolestivý a zarudlý, jděte k lékaři se ukázat, někdy je třeba dát antibiotika.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17748
Dobrý den prosím o vysvétlení UZ nalezu: vpravo v HZK okrsek žlázy s cystami do 7mm, v jeho centru je nepravidelný okrsek s dukty cca 35 x 20x13 mm prokrvený a naznačenÿmi MK. Axila s bng. LU. Závěr: BI-RADS 4 ad Ccb. Vím ze musím na biopsii, ale jde mi o to, ze pred rokem vše bylo OK. A nyni není a zda když to bude i benigní zda se to dá sledovat a jak často se musí na prohlídky a zda se dá objednat do centra v Praze i když jsem v Mostě. A k nějakému odborníkovi, který by se mnou hovořil. Děkuji IK
Odpověď: Dobrý diagnostik je opatrný, i když to vypadá benigně, je lepší v tomto případě asi provést biopsii, pro jistotu.
Na konzultaci samozřejmě můžete, ale je otázka, jestli by to nějak zásadně měnilo postup. Já jsem teď nejvíce v mém centru v Berouně u Prahy, můžete samozřejmě i tam ke mně po objednání - ideální je příípadně objednat na den, kdy se dělají i biopsie, abyste nemusela v případě doporučení biopsie jet dvakrát.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17747
Dobrý den, Mám dotaz ohledně žlutých stroupků na konci bradavky které mi přijdou jako mastné než suché, nažloutlé barvy, jsou lehce sundat, bez krvácení a bolesti, dělají se opakovaně, pozoruji to už delší dobu. Dělo se to při antokoncepci i těd když ji neberu, takže by to nemělo být v navaznosti na hormony. Co myslíte že by to mohlo být a kam s tím? Gynekologie? Vyšetření prsou? Je mi 26 let, bezdětná, miminko plánujem tak to chci mít v pořádku.
Děkuji za odpověd
Prosím o nezveřejnění mého dotazu
Odpověď: Už jsem vám odpovídal, ale v dotazu nebylo, kde pupínky jsou. Na bradavce to nic není, obvykle to způsobují hormonální změny, není třeba nic dělat, jen bradavku udržovat v čistotě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17745
Dobrý den,byla jsem dnes na UZ prsů, můžu Vás poprosit o vysvětlení zprávy? Je mi 43 let.Předem velice děkuji. D.K
Vpravo pod dvorcem v místě rezistence povrchně je patrné nepravidelné hypo- až anechogenní formace 10x4mm, vaskularizace výrazná v okolí. Léze dif. dg. může být zánětlivá/ aterom, infik. cysta apod/.Axilly bn,. Vyš. v mamol.poradně, kontrola či dovyšetření dle potřeby. Birads 0
Odpověď: Nález není jednoznačný, pokud by bulka trvala tak 14 dní, přikláněl bych se k biopsii pod sono, pro klid. Pro moji informaci, kde jste byla na vyšetření?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17744
Dobrý den,je mi 45 let, 1.11.2016 mi řekli na mamografickém vyšetření, že mám drobné neohraničené mikrokalcifikace po celém levém prsu.Kontrolní mamogr. vyšetření doporučila paní doktorka za 10 měsíců. Mohla bych dle Vašeho názoru podstoupit vyšetření na vakuové biops.?Paní doktorka si myslí, že stačí kontrolní snímek za těch 10 měsíců. Moje matka umřela ve 46 letech-rakovina, metastáze, nezjištěný původ. Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: U mikrokalcifikací vždy závisí na zhodnocení lékařem, mikrokalcifikace můžou být projevem velkého množství normálních i patologických změn. Vakuová biopsie se provádí většinou u shluku na jednom či několika místech, Pokud jsou po celém prsu, je to většinou projev hormonálních změn. Na dálku však jednoznačné doporučení není možné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17743
Dobry den.
Chcem sa opytat co znamena v axilach ben LU.
Odpověď: Jde o normální nález, uzliny v podpaží jsou bez podstatných změn, podle nálezu benigní - nezhoubné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17742
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už delší dobu me boli prave rameno, v noci se hodnekrat budím bolesti a dnes z ničeho nic po kojení se mi v pravém prsu jakoby na právé straně pod bradavkou objevila boule asi 5 cm Velká ... když bouli zmáčknu tak me neboli ale cítím ji, ale boli když na prso zatlacim. Mužů dal kojit? Zítra navštívím gynekologa . Děkuji moc
Odpověď: Kojil bych, nejspíše půjde o nahromadění mléka, nekojení to ještě zhoršuje, k lékaři je ale dobré jít, kdyby to trvalo, pošle vás ev. na sono, které přesně zjistí, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17740
Reakce k dotazu 17737. Dobrý den pane Profesore, píšete, že pokud by se ložisko zvětšovala, tak doporučujete odstranit. Paní Doktorka mne přesvědčovala, že by jej odstranila již teď, že by v prsu nic nemělo být a že by se z toho do budoucna mohla i vyvinout rakovina. Souhlasíte? A ještě dotaz k biopsii, je bolestivá? Myslíte, že se fibroadenom potvrdí, stále mám strach, aby to nebyl carcinom. Děkuji mockrát. L
Odpověď: Je třeba provést biopsii, nebývá bolestivá, ale závisí na lékaři, který to provádí. Dál postupovat podle výsledku, pokud půjde o fibroadenom, není vyšší pravděpodobnost vzniku karcinomu. Pokud ale budete i nadále mít strach, je možné navrhnout i odstranění, i pocity a strach se při doporučení zvažují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17738
Dobrý den, mám nález: invazivní duktální karcinom grade 2, skore 7, nekroza ani lymfangioinvaze nezjištěny, C50.9-8500/32, estrogenový a progesteronový receptor - 100% buněk pozitiv., MIB1 index - do 15% buněk pozitiv., E-cadherin - pozitivní, HER2/neu overexprese - skore 1. Můžete prosím doporučit nějaké pracoviště, které má zkušenosti s tímto typem karcinomu, event následnou pooperační léčbu? Předem děkuji a přeji úspěšný den. IH
Odpověď: Dobrý den, tento nádor není nijak zvláštní, nechová se příliš agresivně. Velmi příznivé také je, že má vysoké procento estrogenových a progesteronových receptorů. Léčba by neměla být žádná speciální, a bude záviset na velikosti a na tom, zda jsou postiženy uzliny v podpaží, také na věku pacientky. Léčbu tohoto typu nádoru zajišťují běžně všechna onkologická centra a chirurgové specializovaní na prsy, každé screeningové centrum je navázáno na tým lékařů, kteří se tím zabývají. Když mi napíšete, kde vám nádor zjistili a odkud jste, budu nejspíše vědět, jak to tam probíhá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17737
Dobrý den, byla jsem dnes na UZ prsů a poprosila bych o vysvětlení zprávy:Na rozhraní HQ P prsu ovoidní ohraničené hypoechogenní ložisko vel.12x6mm v dif.dg. fibroadenom, shluk lymf.uzlin méně pravděpodobný. Axillární lymf.uzliny nezvětšeny. Typ prsní žlázy Tabár IV. Jsem objednaná na biopsii,paní doktora říkala, že na hodně procent je to benigní a doporučila mi vyndání ložiska. Mám se obávat? Moc mě dnes vyšetření neuklidnilo. Děkuji. L.
Odpověď: Ložisko vypadá jako nezhoubné, nejsou přítomny známky zhoubného nádoru, pro jistotu se paní lékařka rozhodla provést biopsii, což není špatný postup.
Když bude výsledek v pořádku, což předpokládám, není třeba již dělat nic, jen kdyby se zvětšovalo, uvažovat o vyndání ložiska, třeba plastickým chirurgem....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17736
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku a mám výsledek:
vpravo v rozhraní MKK drobný podkožní lipom, vlevo retroareolárně ojedinělá duktektázie-stac. Nejsou zámky malignity bilaterálně. V axilách neprokazujeme uzliny patol.UZ vizáže.
Můžete mi prosím sdělit, zda se nemusím obávat tohoto výsledku? Děkuji H.
Odpověď: Tento výsledek je úplně v pořádku, běžný nález, bez vyššího rizika vzniku nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17734
Dobrý večer,ráda bych se zeptala,již druhý měsíc mě před menzes na pohmat bolí na určitém místě pravé prso.Jsou to jen horm.změny neb něco jiného? Moje maminka byla před několika lety na operaci prsu/nezh.nádor/a prababička umřela na rakovinu prsu.Děkuji za odpověd T.V.
Odpověď: Dobrý den, jak příznaky popisujete, jde pravděpodobně o změny hormonální, žláza v určitém místě zduří vlivem vašich hormonů, pokud by změny změnily charakter, zduření by bylo trvalé apod., jděte raději na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17733
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená ve zprávě z mamografického vyšetření maligní mikrokalcifikace nediferencuji.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
při hodnocení mamografických snímků se lékař zaměřuje na řadu věcí, ložiskové změny, sbíhání struktur a další. Tzv. mikrokalcifikace, drobné zvápenatělé částečky, mohou být také jediným příznakem zhoubného nádoru. Nález říká, že ve vašem případě nic takového na snímku není, vše je tedy v pořádku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17732
dobry den dneska jsem byla na vysetreni prsou a byla mi reeno ze mam birads 2 o co se prosim jedna kdyz musim jit na doplnujici vysetreni
Odpověď: Dobrý den, BIRADS 2 nic špatného neznamená. Někdy chce lékař ještě doplňující vyšetření, když ze základních projekcí není úplně obraz jasný, je to standardní postup, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17731
Dobrý den, ráda bych se informovala jestli je nutné mít doporučení od své gynekoložky na vyšetření prsu? Dále jsem se chtěla zeptat jestli se něco platí jsem 73 ročník, a u Vás jsem byla naposledy 3 roky zpátky, když mě bylo 40 let. děkuji Pojišťovna jsem Ministerstvo vnitra
Odpověď: Dobrý den, pokud máte obtíže, se žádankou by to měla zaplatit pojišťovna v každém věku, jinak prevence je hrazena od 45 roku věku (OZP od 40), je třeba mít žádanku, pod 45 však pojišťovny zpravidla nehradí a můžete jít i bez žádanky, ale zaplatíte si, ceny jsou různé a informujte se při objednání. Některé pojišťovny ale zpětně proplatí, informujte se na informační lince vaší pojišťovny, vše se neustále mění.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17730
Dobry den na mamografu mi nasli cystu chtela bych se zeptat musi se lecit.Jiz v minulosti sem mela problemy
Odpověď: Dobrý den, cysty jsou zcela běžné, obvykle se s nimi nic nedělá, nemají podstatně vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17729
Dobrý večer utvořila se mi tvrdá bulka okolo bradavky a bolí mám i prso natekle co to může být děkuji Kristina
Odpověď: Vypadá to na zánětlivou změnu prsu a nejspíše i žlázky ve dvorci či okolí. Pokud by to nemizelo, je třeba raději jít k lékaři, například ke gynekologovi či případně do prsní poradny, aby se na to lékař podíval, akutní zánět se zpravidla léčí antibiotiky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17727
Dobrý den,
absolvovala jsem mamografické vyšetření, zajímá mně, co znamená jemná opacita vel.6 mm, netetrahující, benigní reziduum žlázové složky. Bez detekovatelných LU v axilách. Moc se bojím.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud popis v první větě hovoří o jedné entitě, tak je vše v pořádku. Důležitý je závěr, pokud je zde BIRADS 1 nebo 2, tak můžete být v klidu. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17726
Dobrý den, maminka byla na mamografii a zjistili jí následující:
Vlevo v HVK se zobrazuje denzita nervových kontur, z toho důvodu doporučeno doplňující vyšetření (biopsie). Při USG vlevo HVK hypoechogenní léze vel. 12 x 9 mm. Vlevo centrálně na hranici ZK cysta vel. 9 mm. Vlevo v HZK hypoechogenní ložisko vel. 9 x 3 mm, patrně fibroadenom.
Závěr: BIRADS 5
O tomto závěru jsem se dočetla, že znamená zhoubný nádor. Můžete mi prosím sdělit Váš názor na tuto zprávu?
Odpověď: Dobrý den, popisně je vyjádření o ložisku v HVK opravdu s maligními rysy, tím spíše, že bude pokračováno biopsií, je ložisko více než méně podezřelé, celé to podtrhuje uzavření BIRADS 5, což je 98% pravděpodobnost, je mi líto, ale někdy se i my mýlíme a naděje umírá poslední. vyčkejte na výsledek histologie. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17724
Dobrý den je mi 27let nikdy jsem neměla děti mám už druhý den bolest v prsu jde mi to od podpaží do levého prsa a bolí mě i bradavka nemůžu se toho ani dotknout,prohmatavala jsem si prso a nic jsem nenahmatala. porad te mi co by to mohlo být dekuji
Odpověď: Dobrý den, ve 27 letech bych ještě neříkal nikdy :-) podle mne jde o hormonálně podmíněné bolesti a pak by to mělo být přechodné. pro svůj klid můžete zvolit i odborné vyšetření ultrazvukem v některém z akreditovaných mamocenter. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17723
Dobrý den,jiz měsíc mám pod levou bradavkou malou boulicku.byla jsem na chirurgii a pan doktor mi napsal do zprávy:drobná retenční cysta/fibroadenol L prsu.....klidnA areola i bradavka,vlevo v dolní části a rekly hmatná cca 8 mm.drobna resistence,elasticka,pohybliva proti kůži i spodině.palpacne lehce citlivá,aerola i bradavka klidně,bez známky zn.inflamace.samozrejme jdu na ultrazvuk,ale mám strach.
Odpověď: Dobrý den, podle všeho to vypadá neškodně, vše nasvědčuje, že se jedná o ložisko nezhoubné povahy, teprve ultrazvuk na který jste objednána, jasně ložisko definuje. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17722
Dobrý den.Před 2,5 měsíci jsem přestala kojit.Nyní mě levé prso začalo bolet.Nahmatala jsem si zde bolestivý zatvrdlý útvar pod bradavkou v mléčné žláze 2cm.S prsem jsem při kojení měla problémy,tvorba retencí.Po týdnu jsem byla u gynekologa,pravděpodobně jedná o cystu.Předepsal mi Agnucaston,po měsíčkách KO a pak UTZ vyšetření,jdu za 6 týdnů.Mohla bych ještě projít další vyšetření,než dojde k UTZ?Je mi 35 let, kojila jsem 2děti do věku 1,5 let,rodina bez rakoviny.Já jsem měla ve 14 nezhoubnou cystu vaječníku,jina zdravá.Co by jste mi doporučili? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nejvhodnější je pro Vás ultrazvuk, na který jste objednána. také si myslím, že půjde o cystu. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17721
Dobrý dne můžete mi prosím vysvětlit lékařskou zprávu oboustraně fertilní žlázy bez dominujícího ložiska? Mám totiž bulka v levém prsu už tedy 20 let vždy mi doktor řekl vyjádření ale teď ne bolí mě to a mám strach, že je to rakovina. Doktor zrovna nebyl příjemný a spěchal. Moc děkuji za ochotu.Iva.
Odpověď: Dobrý den, zpráva popisuje zcela normální nález! nevím o jaké vyšetření se jednalo, pokud to byl jen pohmat, tak to nemusí být směrodatné. pak by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17720
Dobrý den, absolvovala jsem sono prsů a axil, bylo by možné mi vysvětlit nález? Prsy- bez známek malignity, mírně rozšířené dukty v souvislosti s laktací. Drobná LU intramamárně vpravo benig. vzhledu. Axilární LU nezvětšeny.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zcela normální nález, nic významného, buďte v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17718
Dobry den, jiz nekolik let me trapi bolest leveho podpazi, kde mam tuhou bouli ktera vystupuje cca 0,5 cm a je dlouha cca 3cm - je na dotek bolestiva a nekdy i pri samotnem pohybu ruky. Na ultrazvuk prsou chodim 2x rocne, letos jsem jiz byla vysetrena 3x a vzdy je vse v poradku. Tusite od ceho bolest muze byt a jak se ji zbavit? Nepouzivam deodoranty, bolest vznika i kdyz se napr mesic v podpazi neholim. Dekuji za radu. MK
Odpověď: Dobrý den, přijde mi nadbytečné vyšetřovat prsa ultrazvukem 2-3x za rok, většinou postačuje 1x za rok. Bulka asi nebude příčinou bolesti, předpokládám, že vám řekli co to je, uzlina, podkožní útvar,...? Pokud jde o podkožní zánět, který pne a tlačí, teoreticky by mohlo být příčinou bolesti. Cílený ultrazvuk jasně řekne co to je, je třeba na to lékaře upozornit! Obecně jsou většinou bolesti podpaží vázané na námahu, nebo bolesti, které se promítají od páteře či mezižeberních prostor. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17717
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jsem čtyři roky po augmentaci prsu a ráda bych vēdēla v jakém casovem odstupu chodit na vysetreni mamografem,byla jsem za tuto dobu dva krat na Sonu a jednou mamograf,dēkuji za zpetnou vazbu A.H
Odpověď: Dobrý den, u prsů s implantáty je režim kontrol shodný, tedy mamografie po 2 letech a v mezidobí lze zvolit pouze ultrazvuk. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17714
Dobrý den,jsem BRCA2 poz.. Děti 2,další neplánuji. Nyní pro neurč.bulku v prsu proved. MR prsou,mamograf. Histol.nepotvrdila zhoubný nádor. Genetik i onkolog doporučují preven.odstranění prsů, vaječníků i dělohy. Jsem v dobré fyzické kondici, nemám nadváhu, držím bezlep.dietu pro potvr.celiakii. Je i dle Vašeho názoru vhodnější podstoupit oba chirurgické zákroky? Nebo je dostatečné preventivní sledování? A je dědičný i typ karcinomu? Děkuji za odpověď.L.
Odpověď: Dobrý den, v případě, kdy už neplánujete další dítě je prevence zmíněnou chirurgickou formou naprosto indikovaná a osobně se s ní ztotožňuji. Pravidelné kontroly jsou jistě správné, ale i časně objevený nádor u vysoce rizikových žen má mnohem agresivnější vlastnosti nežli u běžné populace. Určitý typ karcinomu se dědit nemusí. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17713
dobry den,rada bych se zeptala.mela jsem mamograf.vysetreni presne vloni.bez nalezu,ani v me rodine neni historie rakoviny prsou ci vajecniku,pokud vim.ale objednala jsem se na dalsi vysetreni.ktere si uhradim.vim,ze asi neni nezbytne,nemam problemy,ale nemuze mi nejak uskodit?dekuji za odpoved.m.m.
Odpověď: Dobrý den, ve vašem případě, v mezidobí mamografických vyšetření, je dostačující ultrazvukové vyšetření, které není zatížené zářením. Mamografie po 1 roce je vyhrazena pouze vysoce rizikovým ženám, což vy nejste. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17712
Dobrý den,
moje dcera 15 let....pravé prso na omak bolavé z vnější části je cítit že je tam jakoby boule. Můžete mi napsat váš názor o co by se mohlo jednat. děkuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o žlázu, hormonálně citlivou a zbytnělou, nebo o ložiskový nález, těžko říci? Vhodné by bylo ultrazvukové vyšetření, které by nález jednoznačně definovalo. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17711
Na jaře jsem podstoupila záchov.operaci prsu a pak33 zajišť.radioterapií.Mám potíže s křeč.žilami,tak mi byl předepsán trozel,který mám užívat 5 let.Mám návaly a pociťuju bolesti v kloubech.Také mi neskutečně padají vlasy,po mytí a česání padají celé chuchvalce.V září na kontrole mi bylo řečeno,že je to nástup účinku léku,který snižuje estrogen a že by se to mělo stabilizovat.Bohužel je to stále horší a nedovedu si představit,jak na tom budu za 5 let po takových nežádoucích účincích.Lze tomu nějak předcházet?Lze doporučit nějaké vitamíny?Cvičím a snažím se jíst zdravě.E.H.
Odpověď: Dobrý den, bohužel se jedná o jeden z nežádoucích účinků, často se přidruží i bolesti kloubů. Předcházení či mírnění není dost dobře možné a je zde jen víra ve stabilizaci bez dalšího zhoršování tohoto stavu. Rozhodně účinek v podobě udržování základního onemocnění pod kontrolou je důležitější, nežli tento nežádoucí účinek :-( hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17710
Dobrý den,mám nález:v levém prsu,na hranici VK a částečně i na č.10 ovoidní,ohraničené ložisko,max.roz.31x16mm,smíšen.charakteru.Obsahuje tečkovité hyperechogeniky,převážná část dalšího obsahu je izoechogení a je zde i několik cystiček max.prům.6-8mm.Ložisko zasahuje max.do hloubky26-27mm a jeho podélná osa probíhá souběžně s tělním povrchem.Bude provedena biopsie.Prosím o vysvětlení,nevím jestli mám nádor a jestli budu muset na operaci. Děkuji,L.B.
Odpověď: Dobrý den, definitivní rozřešení poskytne až biopsie, nicméně podle vašeho popisu se domnívám, že nejde o zhoubný nádor, nýbrž o ložisko (resp. nádor) nezhoubné, nejčastěji fibroadenom. Pokud bude ložisko nezhoubné, je možné jej pouze sledovat, ale to bych nechal na dohodě s vaším lékařem. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17709
dobry den mam dotaz byla jsem na sonu a pani doktorka mi dala zpravu kde je psano. bolestive jsou horni mzž. nervy vlevo, dorsálně jsou zatuhl= mzž. svaly v levo.
závěr: bolestivost v levé axile je neurogenní etiologie
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že ultrazvuk byl negativní, podle paní doktorky je problém v mezižeberních svalech a nervech, které působí vaše bolesti. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17708
Dobrý den, mám dotaz? Asi týden mě bolí obě prsa po stranách, štípe a trochu pálí. Na pohmat tam nic necitim,ale je to citlivé. Bradavky ani vnitřní strany jsou bez problémů. Skoro rok beru Stodette. Poslední menstruace byla velmi slabá. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobná je hormonální příčina. Objektivní posouzení je možné ultrazvukovým vyšetřením v akreditovaném mamocentru. cena bez žádanky se pohybuje okolo 500 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17706
Dobrý den. Před pár týdny jsme si nahmatala v pravém prsu bulku. Dnes jsem byla na vyšetření, paní doktorka mi řekla, že tam bulku cítí také, ale nález tam žádný není.Doporučila mi časté samovyšetřování a kdyby se mi něco nezdálo, ať okamžitě přijdu. Ale já nevím co mám tedy při samovyšetřování hledat, když ta bulka už tam je teď? Nerada bych něco podcenila. Ve zprávě mám napsáno toto: Mezi ZKK vpravo je žláza v lehce vyšší vrstvě, denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV, nebyly nalezeny známky malignity. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se jednalo o ultrazvukové vyšetření prsů, i když vyjádření dle Tabára je určeno pro mamografii! ne každá hmatná bulka musí mít vždy ložiskový podklad, může se jednat pouze o "žlaznatý" hormonální uzel a podstatou samovyšetření je naučit se znát svá prsa, včetně tohoto uzle a v případě že by se měnil, co do tvaru, velikosti, tuhosti,...pak je čas na kontrolní vyšetření ultrazvukem, jinak není třeba časnější kontrola, zpravidla dostačuje za 1 rok. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky