MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 1479
Dobrý den,může ulatrazvuk prsu odhalit něco, co se neobjeví na mamografu?Je mi 45 let. Od loňského července mě občas pobolívá v levém podpaží a jde to až do prsu, někdy do lopatky. Na mamografu jsem byla v 10/2007- nález negativní.Gynekolog po vyšetření na mamografu řekl, ať se tím netrápím,že je to v pořádku.Užívám cca 15 let antikoncepci Cylest.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření je ve Vašem věku vždy doplňkem mamografického, u některých typů prsu opravdu může "objevit" více než mammograf, ale o tomto doplnění u konkrétní pacientky vždy rozhoduje mamodiagnostik na základě mamografie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1477
Dobrý den,
jsem od čtvrtka po operaci prsu,byl tm nádor a v uzlinách metastáze,také odoperovány.Jsem z Karlových Varů,léčbu jsem se rozhodla podstoupit zde.Je mi 41 let,mám 3 děti,nejmladší necelé 3 roky.Každý mi radí jezdit do Prahy,jsem z toho zoufalá,chemoterapie by byly v Chomutově,můžete mi poradit,zda jsou léčené postupy na stjené úrovni jako v Praze a nebo se mám léčit zde,musím se rozhodnout ,v pátek mi začne léčba.Děkuji
Jana
Odpověď: Vážená paní Jano, osobně chomutovské zařízení neznám, ale nevidím důvod, proč by měly být léčebné postupy jiné než v Praze. Navíc léčba je dlouhodobá a je třeba zvážit, že po dobu cca 3 let pak musíte na kontroly dojíždět tam, kde Vás léčí. Přeji Vám hodně sil a úspěšné dokončení léčby. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1476
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli nějaký z doktorů má provádět preventivní vyšetření prsu pohmatem (je mi 24let).Některým kamarádkám toto vyšetření provádí gynekolog, některým praktický lékař.Mě gynekolog sdělil,že to není jeho náplní práce. Děkuji za odpověď, Císařová
Odpověď: Prventivní vyšetření pohmatem spadá historicky do náplně práce gynekologa, praktického lékaře i přijímacího lékaře při hospitalizaci v nemocnici. Nicméně dnes víme, že je to vyšetření naprosto nedostačující a dnes je za opravdu preventivní považováno vyšetření na akreditovaných pracovištích, jejichž seznam naleznete na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1475
Dobry den, je mi 29 let a byla jsem na USG prsů. na leve strane mi byl nalezen hypoech.stin-vs sumace vyvodu. Moho se zeptat co to znamena?
dekuji
preji krasny den
Odpověď: Zřejmě máte na mysli ( nebo vyšetřující lékař ) sumaci vývodů ( tedy několik při sobě ležících mlékovodů ). Bližší vyšetření Vám může poskytnout jen autor textu, tedy vyšetřující lékař. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1474
Dobry den,
v rodine mame dedicnou rakovinu prsu, babickla na ni umrela a maminka byla jiz nekolikrat na operaci. Nyni nam zaridila u pana doktora zadanku na vysetreni na mamograf. Zadanka je doma mohu se objednat telefonicky bez zadanky kdyz znam rodne cislo maminky?

dekuji Misa 21 let
Odpověď: Jistě, že ano. Žádanka je třeba až při vyšetření, nikoliv při objednávání se. Pokud jdete na vyšetření jako samoplátce, žádanku nepotřebujete vůbec.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1473
Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych se zeptat, kdy by bylo u mě vhodné podstoupit vyšetření prsu.
Odpověď: Nechat si vyšetřit prsy je vhodné i ve Vašem věku, ale ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1472
Dobrý den,mám k vám dotaz.V květnu půjdu na vyšetření mamografem.V červnu mi bude 33let.Jsem rok a čtyři měsíce po operaci rakoviny vaječníků a 9 měsíců po chemoterapií.Jak často bych měla chodit na vyšetření prsů a jaké je riziko,že můžu onemocnět,rakovinou prsů.Mám z toho strach.Moje babička zemřela na rakovinu prsů a moje maminka už byla několikrát na operaci s prsy.Měla vždycky cysty,ale je v pořádku.I moje sestra,má 30let,byla v 17 letech na operaci prsů.Měla cystu.Jaké je prosím u mě riziko?Děkují za odpověd´.Majka.
Odpověď: Vaše riziko je jen lehce vyšší ( 1,5 - 2x ), absolvujte kontrolní vyšetření dle plánu - kombinace mamografie s ultrasonografií. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1471
dobrý den je mi 22let. Sem tam mně pobolívá leve prso.Muže mně prohlidnout muj gynekolog?než pujdu na vyšetření?chtěla bych si tam zajit, ale mam strach
Odpověď: Gynekolog Vás prohlédnout může, ale to je tak vše. Pokud chcete odborné vyšetření, objednejte se do akreditovaného prcoviště k ultrasonografii prsů. A strach nemějte, ten má jen velké oči :-) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1470
Dobrý den, je mi 23 let. Asi 14 dní pociťuji v levém prsu (zevní strana) jakési pnutí (například při hlubokém nádechu), na dotek nic neobvyklého necítím. Nevíte, kde je problém? Mám navšívit mamografické vyšetření? Mockrát děkuji za odpověď, Katka
Odpověď: Vzhledem k věku a charakteru obtíží předpokládám nejspíše neurologický problém ( zablokovaná páteř ). Doporučuji : ultrazvukové vyšetření prsů na akreditovaném pracovišti, při negatívním výsledku vyšetření neurologické. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1469
Dobrý den, je mi 28 let a mám tři děti. To třetí se mi narodilo přesně před rokem. Chtěla bych se zeptat, kdy začít se samovyšetřením prsu, když stále kojím. A dále, mám jako antikoncepce Depo-proveru, takže nevím, kdy bych asi měla mít menstruaci. Je možné vyšetření ultrazvukem i když kojím, nebo je lepší počkat až přestanu kojit. Děkuji Vám za odpovědi. Lucie
Odpověď: Vyšetření ultrazvukem je naprosto neškodné i při kojení, takže doporučuji toto absolvovat. Samovyšetření lze provádět i při kojení, i když je malinko obtížnější. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1468
Dobry den, mam zapadle bradavky a vcera jsem zacala uzivat Niplette system. Pri jeho pouzivani jsem zjistila, ze mi z bradavek tece male mnozstvi bile tekutiny. Chtela bych se zeptat, jestli je to normalni nebo jestli to muze byt nejaky problem. Dekuji.
Odpověď: Nevelký bílý výtok z obou bradavek nesvědčí pro nádorové onemocnění. Konzultujte toto se svým indikujícím lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1467
Vazeni,



je mi 30 let, jsem zdrava, sportovne zalozena zena, bez deti zatim, na hormonalni anticoncepci 10 let. Mozna tak rok me trapi tak 10x za den pichlava bolest v pravem podpazi nekdy jde do prsu a nekdy do zad. Samovysetreni prsu si delam pravidelne a zadne zmeny necitim a bolest take ne. Mela bych se objednat preventivne na mamogram?

Dekuji Hanna
Odpověď: Doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem na akreditovaném pracovišti a v případě negatívního výsledku navšívit neurologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1466
Dobrý den,
chci se zeptat od kolika let bych měla podstoupit mamografické vyšetření prsu,když se v naší rodině již rakovina prsu vyskytla. Je mi 24 let.
A ještě se chci zeptat jestli musím mít na vyšetření prsu doporučení od svého gynekologa nebo jestli se můžu na vyšetření objednet sama?
Děkuji moc za Vaši odpověď a přeji Vám hezký den.
Jitka


Odpověď: Ve Vašem věku doporučuji ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti jako samoplátce ( za cca 300 Kč ). Mamografické vyšetření je vhodné až kolem 40 roku věku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1465
Dobrý den,je mi 55 let,3 roky jsem po operaci levého prsu /duktální karcinom mammy/,odstraněna pouze čtvrtina prsu,následně jsem podstoupila radioterapii.Nyní užívám Arimidex.Dnes RTG plic s nálezem:Drobná kalcifikace v levém dolním plicním poli.Mamografie:Mikrokalcifikace v HZK prsu.Prosím o vysvětlení,zda se nejedná o počínající karcinom?Děkuji.
Odpověď: Vážená paní, mikrokalcifikace jsou jedním z možných projevů karcinomu, neuvedla jste však, zda se objevily nově ( nutno porovnat s předchozími snímky ) a zda se objevily v operovaném, nebo neoperovaném prsu. Tohle by Vám měl odpovědět mamodiagnostik, který hodnotil Vaše snímky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1463
Dobrý den,mám dotaz,jak velké riziko že onemocním rakovinou prsu,pokud má teta z matčiné strany zemřela v pouhých 28letech na rakovinu prsu? Letos mi bude 27let,děkuji. Martina Burdová
Odpověď: Vzhledem k tomu, že to není výskyt rakoviny prsu ve Vaší přímé příbuzenské linii ( babička-matka-sestra-dcera ) nemáte statisticky zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1462
dobry den, chtela bych se zeptat, od kolika je vhodne chodit na preventivni vysetreni a kolik to stoji . dekuji
Odpověď: Obecně se udává věk kolem 40 let, ale není chybou začít klidně o 10 - 15 let dříve ( rakovina prsu u žen mezi 25-30 lety dnes vůbec není vyjímečná ), takže záleží jen na Vašem rozhodnutí. Obecně - do 40 let se vyšetřuje ultrazvukem - cena cca 300 Kč, nad 40 let se vyšetřuje mamografem, cena cca 600 - 700 Kč za vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1461
Je mi 39 let a chtěla bych si preventivně zaplatit mamografické vyšetření.Slyšela jsem,že ale není vhodné pro ženy před 40rokem věku.Nikde jsem se nedozvěděla proč.Zajímalo by mě zda je toto vyšetření nějakým způsobem nebezpečné nebo škodlivé,když se v nedoporučuje v mém věku.A pokud není nebezpečné zda ho mohu podstoupit kdykoliv.děkuji
Odpověď: Vážená paní, obecně se do 40 let věku doporučuje ultrazvukové vyšetření, protože někde musela být stanovena hranice výtěžnosti jednotlivých metod. Rentgenové záření obecně samozřejmě škodlivé je, ale při vyšetření na dnešních špičkových mamografech je nebezpečí menší, než se v létě opalovat celý den na sluníčku. Doporučuji objednat se do akreditaného centra a tam Vám jistě doporučí a provedou vyšetření pro Vás diagnosticky nejvýnosnější. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1460
Vazeni,

je mi 30 let, jsem zdrava, sportovne zalozena zena, bez deti zatim, na hormonalni anticoncepci 10 let. Mozna tak rok me trapi tak 10x za den pichlava bolest v pravem podpazi nekdy jde do prsu a nekdy do zad. Samovysetreni prsu si delam pravidelne a zadne zmeny necitim a bolest take ne. Mela bych se objednat preventivne na mamogram?
Dekuji Hanna
Odpověď: Vážená Hanno,
ve Vašem případě doporučuji vyšetření ultrazvukem na akreditovaném pracovišti, při negativním nálezu dop. navštívit ortopeda či neurologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1459
Dobrý den, je mi 28 let a ráda bych v rámci prevence absolvovala alespoň sonografické vyšetření prsu, které si samozřejmě uhradím. Je možné si někam na toto vyšetření dojít bez žádanky od gynekologa nebo musím mít žádanku? A potom prosím o doporučení nějakého pracoviště, kde by mi toto vyšetření udělali. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem věku jako prevence připadá v úvahu sonografické vyšeření. Můžete se objednat na kterékoliv screeningové mamografické centrum v republice dle vašeho bydliště. Mapu a kontakt najdete na www.mamo.cz.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1457
Dobry den,jsem tri roky po operaci prsu a naslednou radioterapii,na mamografu jsem byla pred rokem a ted na vysetreni mi lekar rekl,ze az za rok,zda se mi to dlouho,ponevadz mi na to prisli po roce.Jaky je Vas nazor.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý večer. Po terapii pro karcinom prsu se provádí mamografické vyšetření 1x do roka, jeli žena bez klinických známek onemocnění. Ultrazvukové vyšetření jizvy, spádových lymfatických uzlin rovněž minimlně 1x do roka. Praktické a přehledné je, když na vyšetření ženu odesílá lékař specialista- radioterapeut, onkolog, případně chirurg, podle toho kam chodíte na pravidelné onkologické kontroly. Teoreticky by vás mohl odeslat i spádový praktický či gynekologický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1456
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na nějakou opravdu ověřenou prevenci proti onemocnění ca prsu. Byl tu zmiňován vit.E v tabletách v souvislosti s citlivostí prsou.
Moje maminka zemřela na ca prsu ve 45 letech, mně je 44 let a právě se chystám na mamograf.
Již asi 3 roky užívám jako prevenci Ovosan-6 balení v kuse, vždy 1x ročně.Máte s tímto podpůrným přípravkem nějaké zkušenosti?
Dále bych se chtěla zeptat na záření u mamografu ve srovnání např. se soláriem. Jednou měsíčně navštěvuji solárium.Můžete pro pro porovnání uvést příslušné hodnoty záření?Děkuji.
Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k tomu, že vznik tumorosních onemocnění je ovlivněn řadou příčin, není jednoznačně účinná prevence známa. Nesporný vliv má styl života,stres, duševní hygiena, stravovovací návyky, kvalita potravin,nadváha, prostředí ve kterém žijete aj.. Obecně jistě platí ve všem zlatá střední cesta.Využít možnosti preventivních vyšetření. Podrobnou informaci rovněž najdete v odpovědi na dotaz č. 1400 a 1401.Dávka záření využívaná ke kvalitnímu mamografickému vyšetření se pohybuje v daném rozmezí, pracoviště je pravidelně sledováno SÚJB, provádí pravidleně testy kvality. Tato minimální dávka přináší z vyšetření maximální výtěžnost. Mamografické vyšetření se v prevenci, v pravidlených intervalech užívá v celém světě. Porovnávací studie zpracovávající statistické údaje potvrdily, že přínos tohoto vyšetření vysoce pevyšuje riziko ze záření. Většinou zcela opomíjíme přirozené záření z vesmíru a zemského nitra, stejně jako záření obrazovek monitorů nebo riziko slunenčního záření nebo využívání solárií. Předpokládám, že i solární studia podléhají určitým předpisům, jsou sledovány hygienou. Životnost trubic a tím kvalita jimi poskytovaného zářen je dána dovoleným časem je využívat, musí být pravidleně měněny. Provozovatel by na požádání měl uživateli poskytnou tuto informaci. Každopádně pravidlené, dlouhodobé slunění kvalitě naší kůže nepropívá a úměrně intenzitě slunění stoupá i riziko rakoviny kůže. S vámi jmenovaným přípravkem nemám praktické zkušenosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1455
Dobrý den je mi 29 let a minulý měsíc jsem si nahmátla bulku v pravém prsu. Byla jsem u lékaře ten mě posílá na mamograficke vyšetření a do zprávy napsal: v HZQP prsu je hmatná tuhá nerovná pohyblivá bulka 2*1*1cm. Diagnózu uvedl N64,9. Mám strach aby to nebyla rakovina. Jako antikoncepci mám mirenu. Nemohlo by to být od toho? Předem děkuji Dvořáková
Odpověď: Dobrý večer. Vyšetření bude pravděpodobně zahájeno ultrazvukvým vyšetřením a v případě nutnosti doplněno vyšetřením mamografickým. Ve vašem věku je pravděpodobnost rakoviny prsu minimální. Nicméně vyšetření je nutno provést. Souvislost s IUD s hormonálním účinkem nepředpokládám.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1454
Dobrý den, moje maminka před rokem podstoupila biopsii prsu, při vyšetření byly zvedeny i 2 kovové klipy. Chtěla bych se zeptat z jakého kovu jsou a zda jsou kontraindikací k provedení vyšetření magnetickou resonancí.
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Rolíčková.
Odpověď: Dobrý den. Tyto klipy i svorky, které se nechávají jako značka v lůžku místa odběru dovolují následně provést MR. Přesto je nutné před každým takovým vyšetřením na tento cizí materiál upozornit. Bylo by s výhodou pro budoucnost, kdyby jste měli i písemné potvrzení z pracoviště, kde byl odběr proveden s udáním počtu klipů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1453
Dobrý den,ráda bych se zeptala na informaci ohledně okolí bradavek. Mám na dvorci bradavky pár utvarů, které vypadají jako vyrážky který když zmáčknu dojde k vysunutí hnisu.Po prohmatání jsem zjistila,že ten váček nevím přesně jak to nazvat,má jakoby trubičku vedoucí dovnitř k bradavce, ve které je ten hnis, bíly zakalený uložen. Děkuji předem za odpověď s pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že tuto záležistost byste neměla řešit sama. Je třeba aby se na váš nález podíval praktický či kožní lékař. Pravděpodobně se jedná o žlázky, z kterých uvolňujete maz, nikov hnis. Objednejte se na vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1451
Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat.Moje maminka letos v říjnu dovrší 70 let. Bylo jí sice řečeno,že na bezplatné vyšetření má nárok do dovršení tohoto věku,ale už nyní jí ho odmítají udělat bezplatně.Je chyba u vyšetřujícího lékaře nebo už si musí vyšetření opravdu zaplatit?Předem děkuji za Vaši odpoveď.S pozdravem P. Doupovcová
Odpověď: Dobrý den. Všechny žena v naší republice mají nárok na preventivní vyšetření od 45 do 69 let +x za 2 roky. Tzn. ,že vzhledem k tomu, že je vaší mamince ještě stále 69 let, má do předchozího dne svých narozenin na toto vyšetření nárok na pojišťovnu s doporučením od svého praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1450
Dobry den, ze sonografie prsou jsem byla odeslana na vysetreni MR -magneticka rezonance. lekarka mi bohuzel nenapovedela, kde se mam objednat, obvolala jsem pul republiky, na Homolce, Motole, Teplici tato vysetreni neprovadeji, muzete mi prosim poradit, kam se mam objednat??dekuji Novakova Jana, Most
Odpověď: Dobrý den. Můžete se objednat na MR ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. Tam toto vyšetření určitě provádějí a mají zde potřebné vybavení i praxi v provádění tohto vyšetření.. Každé pracoviště magnetické rezonance totiž speciální cívku na vyšetření nemůže mít, jednak z ekonomického důvodu a dále také proto, že MR prsů se zatím neprovádí tak často, aby personál mohl získat dostatečné zkušenosti odborné.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1449
Dobrý den.
Moje mamka prodělala před osmy lety
rakovinu prsu. Prs ji byl odebrán
a vše je v pořádku, chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost že to postihne i mne říká se o těchto onemocněních že jsou dědičná.
Předem děkuji za odpověď.Vavřinová.

Odpověď: Dobrý večer. Pokud vaše maminka onemocněla po 5O roce života a je jediná v blízkém příbuzenstvu, je nebezpečí dědičného zatížení téměř nulové. V každém případě je třeba chodit od 40 let na pravidelné preventivní vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1448
Dobrý den,včera jsem si dělala samovyšetření prsu a trochu níže pod levým podpažím(na žebrech) nahmatala bouličku,má tvar jako uzlina,je spíše oválného tvaru a je necelý centimetr velká.Může se jednat o nádor?Je mi 22 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Spíše než lymfatická uzlina by se mohlo jednat o lipom či fibrom - nádor benigní-nezhoubné povahy.Každopádně je třeba se objednat na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1447
Dobrý den,
chtěl jsem se jen zeptat, jestli nevíte o nějakých ozdravnýchpobytech pro nemocné rakovinou. Mám maminku, která prodělala rakovinu prsu, dělohy a teď i ramene. Poslední chemoterapii už má za sebou, doktoři jsou optimičtí. V srpnu bude mít narozeniny, tak jsme jí chtěli zaplatit nějaký pobyt. Nevíte tedy o některých stránkách, kde bych se mohl podívat?
Předem děkuji
Jiří Hruška
Odpověď: Dobrý večer. Potřebnou informaci byste mohl získat na stránkách: Liga proti rakovině nebo Aliance českých organisací a žen s karcinomem prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1446
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Je mi 25 let.Zpráva zní: ?l. v široké vrstvě s min. známkami rozvolnění. Vlevo, v HVK je patrno hypoechogenní lož. vel. 8x7x5 mm, které může odpovídat resorbující se cystě nebo FA. Vpravo lož.změny neprokazuji. Axillární Lu nezvětšeny. Doporučuji UZ za 6 měsíců, při změně klinického obrazu ihned. Ráda bych věděla co to blíže znamená a zda je postup správný. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Cerhová

Odpověď: Dobrý den. Popisované ložisko má benigní charakteristiku, tzn. neohrožuje vás. Interval doporučené kontroly je obvyklý, bude posouzena stabilita velikosti. Ať je či není ložisko hmatné, 1x do měsíce nejlépe po menses místo uložení zkontrolujte, pokud byste cítila změnu na kontrolu se objednejte i dříve.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1445
Dobrý den! Před půl rokem jsem byla na operaci s fibriadenomem. Velikost 3,25 cm. Je mi 32 let a chtěla bych se zeptat, zda bych měla již od tohoto věku chodit na pravidelné prohlídky na mamologii. Dočetla jsem se, že fibriadenomy se mohou tvořit znovu. A co fibriadenomy a těhotenství? Ovlivňuje těhotenství jejich vznik? Děkuji předem za vaší odpověď a přeji hezký den. Kiki
Odpověď: Dobrý den. Nelze vyloučit, že se u vás fibroadenom nevyskytne opakovaně. Bylo by vhodné jednou za rok na sonografii zajít.Těhotenství četnost výskytu fibroadenomů podstatně neovlivńuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1444
Dobrý den,

po pečlivém přečtení článku o samovyšetření prsu jsem v části "Příznaky" našla projev onemocnění vtažení bradavky. Když tento projev už mám od té doby co mi narostly prsa,tak by mě zajímalo,jestli je pravděpodobné,že bych v pozdějším věku mohla onemocnět rakovinou. Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že nemusíte mít obavy. pravděpodobně se u vás jedná o možnou změnu v rámci variace našeho organismu. Některé ženy mají bradavky zcela vnořené nebo menší, vlivem podnětu se bradavka většinou reponuje vně.Pozornost je tomuto nálezu třeba věnovat, když jde o nález jednostranný a nově se vyvíjející.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1441
Dobrý den,

jsem objednaná na mamografii, nevím zda zrovna nebudu menstruovat, vadí to, ovlivní to výsledky? Díky za odpověď Radka S.
Odpověď: Dobrý den. samozřejmně by bylo ideální, kdby jste mohla přijít v klidové fázi menstruačního cyklu. Ale v praxi se to většinou nezdaří. Pokud nemáte před a při začátku menses výrazné tenze v prsní žláze, nemusíte mít obavy.U většiny žen, menstruace nález neovlivní natolik, aby vyšetření nebylo dostatečně výpovědné. Zkuste si před vyšetřením vzít tři dny vit. E 2x denně.Měl by příznivě ovlivnit napětí v prsou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1440
Dobry den, je mne 42 let. V 05/2007 jsem podstoupila ablaci prsu-nador 1.5cm+v sent.uzline 1cm-oba 100%reakt.na horm.lecbu. Pak chemot.+ozarovani.Od 07/2007 dostavam 1x mesicne Zoladex. Od te doby mam obrovske navaly-kazdou hodinu nekolikrat!!!Hormon.lecbu dle lekarky nesmim. Poradte mi, prosim, da-li se s tim neco delat. jsem z toho uz vazne zoufala.Nejake bylinky,rostl.preparaty,leky na uklidneni?Moc dekuji, Pavlina
Odpověď: Dobrý den. Měla byste zkonzultovat ve svém místě bydliště nebo okolí gynekologa, který pracuje v klimakterické poradně a je specialisován na onkologické pacientky.Kontakt na něj by měl znát váš spádový gynekolog nebo v nejbližší fakultní nemocnici na ambulanci, kde klimakterickou poradnu mají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1439
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aby se z benigního nálezu stal časem maligní? Je mi 48 let a již od 40 let chodím na mamograf - mám vždy benigní nález, jedná se o malé zvápenatělé útvary. Z čeho tyto útvary vznikají? Děkuji za odpověď. M.Němečková
Odpověď: Dobrý den. Vápenná sůl se v parenchymu ml. žlázy vychytává často, je to doprovodný efekt některých benigních, nezávažných nemocí a změn mléčné žlázy, pooperačních stavů a také projevů sklerózy stěn cév, tak jako jinde v těle. 90% kalcifikací vápenných solí lze dle charakteru zařadit mezi benigní nebo maligní s jistotou i bez odebrání vzorku a vyšetření histologie. Zbylé procento jsou nálezy, které je nutno biopticky ověřit. Pokud je váš nález již léta stejný a je od začátku popisován jako benigní kalcifikace, není třeba se znepokojovat. Nicméně je třeba dále chodit na prvidelné preventivní kontroly.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1438
Dobry den,mam prosim dotaz. Je mi 44let. pred menstruaci mam pomerne citliva prsa.po zacatku menstruace citlivost zmizi. tentokrat tlak v pravem prsu pretrval i nekolik dni po skonceni menses. v prsu jsem si nenahmatal nic,ale mam tvrdsi okoli pod celou bradavkou.bolest ani tlak uz necitim zadny. mam mala prsa, v rodine se zadny problem s karcinomem prsu nikdy nevyskytl, mam dve deti, ktere jsem 7 mesicu kojila, presto mam obavu. mela bych se objednat na mamograficke vysetreni? dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Určitě při trvajícím nálezu běžte na vyšetření a při objednávce upozorněte na své obtíže, měla byste dostat dřívější termín. Pokud na vyšetření půjdete na pojiš´tovnu, je třeba mít doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1437
Dobrý den,
je mi 25 let. Chtěla bych vědět, zda už v tomto věku je lépe jít na vyšetření prsu? Nerada bych něco zanedbala. Mám 6měsíčního chlapce, kterého ještě stále kojím. Pokud tedy na vyšetření- není to při kojení nevhodné?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření je možno provést i během kojení, vyšetření je přehlednější, když před ním odkojíte. Pokud nemáte obtíže, je možné s vyšetřením počkat až laktaci ukončíte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1436
Dobrý den, dnes mě od rána bolí levé podpaží a nahmatám si v něm více bolestivých bulek. Prs je beze změn. Jak rychle bych měla směřovat k lékaři? Pomohlo by vyšetření na onkomarkery? Mám velký strach! Děkuji za odpověď! Marie Š
Odpověď: Dobrý den. I pro váš klid bude lépe, kyž se statimově provede ultrazvuk podpaží a dle nlezu ev. doplní další vyšetření. Onkomarkery samostatně nepřinesou vždy tu správnou odpověď. Rozhodně bych s nimi nezačínala. I když je většina z nich specifická, některé z nich mohou být positivní i při jiných, nezhoubných onemocněních.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1435
Dobry den, zajimalo by mne jestli je v Pribrami ordinace kde mne mohou udelat vysetreni s mamogramem.
Dekuji, Marie Ratajova
Odpověď: Dobrý den. Siť pracovišť a kontakt najdete na mapě na www.mamo.cz. V blízkosti Příbrami je pracoviště v Berouně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1434
Dobrý den paní doktorko,asi před měsícem jesem so objevila v pravém podpaží bulku,byla bolestivá,po několika dnech zmizela-možná šlo o podkožní uhřík,nevím.ale už asi měsíc mě bolí pravé prso-spíše celý dvorec a spodní část prsa,někdy to i pálí a na omak mám prso bolavé.co myslíte,že by mohlo být příčinou.babička mi zemřela na rakovinu prsa,tak mám trochu strach.mám 2 letého chlapečka,kojila jsem jen 2 měsíce.moc děkuji za odpověd.Ivana
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu vašich obtížích bych se přiklonila k podráždění mezižeberního nervu. K objektivnímu posouzení je ale třeba, aby jste absolvovalal speciální vyšetření dle vašeho věku. Bylo by vhodné navštivit spádového praktika a poraďit se s ním.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1433
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik stojí screeningové vyšetření prsu. Předem děkuji za odpověď. Andrea
Odpověď: Dobrý den. Cena ultrazvukového vyšetření se pohybuje kolem 300Kč, mamografické vyšetření kolem 500 kč. Při objednávce se můžete informovat o konkrétní výši na pracovišti, kde budete vyšetřena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1432
Dobrý den, včera jsem byla na sonu prsa, ve zprávě mám napsáno: pod zevní částí dvorce je stacionární obraz hypoechogenního, naznačeně lobulovaného, uzlovitého ložiska velikosti 10x5x8 mm, bez lymfadenopatie.Stac. obraz ložiska benigní charakteistiky centrálně vpravo (FA?, mastop. uzel?)
Paní doktorka mi doporučila tento výrustek operativně odstranit, chtěla jsem se poradit, zda je to nutné. Jak mám nejlépe dále pokračovat. Je mi 29let. Děkuji za odpověď. Pražáková
Odpověď: Dobrý den. Nutnost extirpace by bylo vhodnější prodiskutovat s vyšetřujícím lékařem. Pokud vám byla doporučena operace, akreditovaná screeningová centra mají ve své náplni práce zajistit i následnou léčbu včetně chirurgického kontaktu. Předoperační vyšetření, pokud bude třeba, zajistí spádový praktický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1431
Dobry den.Chtěla bych se zeptat v jakém věku se může tato nemoc projevit.Je mi 20 let.Několik dní mě trápi přecitlivělost levého prsa hlavně v oblasti bradavky a občasné píchání v celém prsu.Nevím jestli není hloupé jít na vyšetření v tomto věku.A také by mě zajímalo kolik takově vyšetření stojí a zda se na měj musím předem nějakým způsobem objednat.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření stojí kolem 300Kč a musíte se na něj objednat. na vyšetření k nám chodí i mladší ženy, nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1430
Dobrý den.Ráda bych se zeptala,jaké je procento dědičnosti rakoviny prsu.Moje babička zemřela na rakovinu prsu a manželova matka ji před 12 lety také prodělala,kdy jí byl prs odebrán.máme roční dceru a zajímalo by mě,jaké % riziko jí hrozí,pokud byla rakovina v rodině mé a manžela.Pokud bych i já chtěla předejít riziku rakoviny prsu,kam se mám obrátit na případné vyšetření pokud je mi 30 let a kolik toto vyšetření stojí.děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašich rodinách jde pravděpodobně pouze o disposici k tomuto onemocnění. O dědičnosti se hovoří, když se v jedné rodině vyskytuje rakovina prsu četně, u blízkých příbuzných, u žen do 45 let. Na ultrzvukové vyšetření se můžete objednat do akreditovaného screeningového centra, kontakt najdete na mapě na www.mamo.cz.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1429
Dobrý den, prosím Vás, mohu se zeptat co znamená:
Difúzní cystická mastopatie?

Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Je to popis změny tkáně benigního-nezhoubného charakkeru na základě odběru vzorku z mléčné žlázy a histologického rozboru patologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1428
Dobrý den, je mi 31let, kvůli IVF užívám už asi půl roku Estrofem 3x2mg denně 2-25 den cyklu. V příb. inform. je upozornění na možnost způsobení rak. prsu jako vedlejší účinek. V naší rodině onemocněly rakovinou už tři sestry mé mamky ve věku 45-50let. Zajímá mě, jak moc se u mě užíváním Estrofemu zvyšuje riziko rakoviny. Můj gynekolog říká, že je to jen alibi výrobce a nemám to brát v potaz. Měla bych podle vás absolvovat preventivní vyšetření? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Obecně každý lék vedle positivních účinků má většinou i účinky negativní. Musíme se vždy rozhodnout, zdali přínos této léčby je pro vás vyšší, než postupující riziko. Ve vašem případě vám rozhodování usnadní, když se vyloučí genetický podklad rakoviny prsu ve vašem rodě. Objednejte se na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného screeningového centra. Bude konzultováno genetické pracoviště, kde by se provedlo genetické vyšetření vás i žijících žen z vaší rodiny, které prodělaly léčbu rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1427
Dobrý den,
před několika dny jsem zasílala dotaz - prosím o vysvětlení pojmu zahuštěná cysta. Bohužel mi nedošla odpověď ani na email ani se nezobrazuje na těchto stránkách. Mohla byste mi ji prosím poslat znovu? Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Pojem "zahuštěná cysta" sám o sobě vyjadřuje podstatu tohoto pojmu. Obsah cysty- dutiny - může být čirá tekutina nebo když tato tekutina obsahuje bílkovinu, buňky nebo krev je pak tento obsah vyšší konzistence a má ultrazvukovém obraze charakteristický obraz. Obsah cysty lze jednoduchým způsobem ověřit punkcí dutiny pod kontrolou ultrazvuku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1426
Dobrý den, je mi 14 a vedle bradavky mám takovou bulku. A když ji zmáčknu, vyteče z toho hnis. Ale nebolí ani nic tomu podobné. A ještě ktomu nemám bradavky. Nevím co to je, ale když mi je zima, tak se mi zase objeví. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Určité procento žen má tzv.vnořené bradavky, samovolně vlivem podráždění nebo mírným tlakem je lze reponovat tzn. vytlačit ven. Je to v rámci variace liského organismu a nemusíte se ničeho obávat. Boulička ve dvorci je patrně vyklenutá mazová žlázka, vývod této žlázky je pravděpodobně zúžen a vám se tam maz hromadí. Pokud si i nadále maz budete vytlačovat, je to nutné provádět opatrně a šetrně, za dodržení maximální hygieny. Předejdete tím možné infekci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1425
Dobrý den, sem tam mě bolí prsa a kůži mám mírně napnutou a podrážděnou, ale je mi 17 tak nevím jestli je to normální nebo bych měla navštívit lékaře? Od kolikati let se vyšetření provádí?
Odpověď: Dobrý den. Jste ve vývoji, a tudíž vaše mléčná žláza může být citlivější, roste. Zcela fyzilogické je, že mléčná žláza reaguje na pravidelné měsíční hormonální změny, může být od ovulace tzn. zhruba od poloviny menstruačního cyklu citlivá až bolestivá.Stav se většinou uklidní po krvácení. To je také doba, kdy byste si prsa měla pravidelně vyšetřovat. Větší intenzitu obtíží můžete pozorovat na jaře a podzim, jsme součástí přírody, i když na to často zapomínáme. Cyklické bolesti ml. žlázy dobře reagují na vit. E a A. Pokud má žena obtíže, mamologické vyšetření je možno provést kdykoliv, bez závislosti na věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1424
Dobrý den, je mi 30 let a uvažuju o mamografickém vyšetření, protože moje babička zemřela před 17 lety na rakovinu prsu /po asi dvouletém ozařování ve věku 70let/. Můj gynekolog mi před pár lety řekl, že v mém věku toto vyšetření není ještě třeba. Taky jsem slyšela názor, že u mladších žen se toto vyšetření ani nedoporučuje kvůli dětem. Mám roční holčičku a budeme chtít ještě druhé dítě. Díky moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Preventivní vyšetření je hrazeno pojišťovnami od 45 let do 69 let 1x za 2 roky.Pokud má žena obtíže, kdkoliv bez závislosti na věku. O tom jaké vyšetření se proveden záleží na závažnosti obtíží. Preventivní vyšetření máte možnost si i na akreditovaných screeningových centrech uhradit.Do 40 let většinou vystačíme s ultrazvukovým vyetřením, po dosažení 40 let provádíme vyšetření mamografické. Snažíme se "hospodařit" se zářením. Před čtyřicítkou je třeba individuálně uvážit, co od vyšetření očekáváme a jakou informaci nám přinese. Jestliže ve vašem rodě měla rakovinou prsu pouze jedna žena v pozdním věku, je vhodné u vás provést ultrazvukové vyšetření, a to hlavně pro vaší jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1423
dobrý den je možné že by rakovinu prsu mohla mít 14tiletá holka děkuju
Odpověď: Dobrý den. Ještě jsem se s primárním nádorem prsu u takto mladé ženy nesetkala.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1422
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jsou deodoranty či antiperspiranty s obsahem aluminia opravdu škodlivé a jejich požívání může být příčinou rakoviny prsu. Děkuji za odpověď. Sedlackova
Odpověď: Vážená paní. V oborných studiích nebyl prokázán škodlivý vliv deodorantů. Více najdete na stránkách HOAX.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1421
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor,týkající se holení chloupků v podpaží, které je teď běžné. Mám dvě kolegyně, kterým se po tom udělaly bulky v podpaží a nyní jsou pravidelně sledovány v mamologické poradně.
Odpověď: Dobrý den. Ošetření chloupků v podpaží usnadní hygienu a je naprosto v pořádku. Při holení je třeba dodržovat pár zásad, kterými se omezí možné komplikace na minimum. K mytí používat výhradně prostředky určené k intimní hygieně. Upřednostnit kvalitní holicí strojek k epilaci, tento strojek užívat pouze na lokalitu podpaží, strojek udržovat v maximální možné čistotě, dezinfikovat. Zánět potní žlázky či foliklu chloupku v podpaží může vzniknout v podkoží, i když si chloupky žena neholí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1420
Dobrý den,je mi 27let a našla jsem si bulku v prsu.Cca o vel.čočky je i na pohled trochu viditelná.Mám ji cca už déle cca 4měs i více,dříve jsem jí přikláněla ke kojení-kojila jsem 13měsíců dceru(týden už nekojíme a už nebudeme),ale bulka přetrvává a nevztřebává se.Na prohl.u gynek mi poradil počkat až nebudu kojit a počkat na cca 2menses a pak se prý uvidí,zda půjdu do mamo poradny.V rodině rakov.prsa není.Od porodu jsem již 3xprav.menstruov.Dělá mi to starosti.Mám opravdu vyčkat nebo se sama někde objednat a po případě na jaké vyšetření?Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Z celého vašeho popisu je patrno, že vám nález v prsu dělá opravdu starosti. Myslím, že nepůjde o nic ohrožujícího. Přesto vám doporučuji objednat se do akrediovaného mamografického centra, kde máte možnost si sonografické vyštření uhradit a zkonzultovat.Nejistota vám ubírá zbytečně příliš energie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1419
Dobrý den,již tři měsíce mě bolí prs. Praktický lékář mě poslal na UZV. Zde byl normální nález. Praktický lékař označil mé potíže jako vertebrogenního původu. Jsem fyzioterapeutka, tudíž cvičím pro odstranění těchto bolestí,ale stále přetrvávají. Nechci vypadat jako hypochondr, před praktickým lékařem. Proto se ptám,zda je možné jít na mammograf bez doporučení lékaře? Nebo je v mém případě uzv vyšetření dostatečným ujištěním,že je vše v pořádku?Děkuji. Hvězdová
Odpověď: Dobrý večer. V praxi je u mladých žen do 40 let ultrazvukové vyšetření dostačující. Premenstruální tenze časově koreluje s menstruačním cyklem. V životě každé ženy se stane, že čas od času se v nás hormony povaří, a pak citlivost prsu přetrvává i po proběhnutí měsíčků, specifické je pro tyto obtíže jaro a podzim. Velmi často propagují do měkkých tkání hrudníku podráždění nervových zakončení kořenů míšních či mezižeberních nervů.Tato bolest je pak většinou vázána na fyzickou námahu, změnu polohy či naopak na klidovou polohu.Bolesti jsou pálivé, vystřelující.Bolesti mohou přetrvávat při bloku určitého úseku pateře i velmi dlouho a k jejich zmírnění či odstranění je třeba dlouhotrvající a systematická rehabilitace.Přesto jakákoliv dlouhotrvající obtíž v oblasti mléčné žlázy se nesmí podcenit. Pokud máte pochybnosti , bude vhodné ev. ultrazvukové vyšetření zopakovat či dolnit mamografií. Obě vyšetření si máte možnost na akreditovaném pracovišti uhradit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1418
Dobry den, mam otazku: Je mi 25 let a chtela bych si nechat vysetrit prsa lekarem, jelikoz samovysetreni moc neverim...Tak me zajima, zda vysetreni prsou pohmatem spada pod gynekologii - respektive, zda ho provadeji gynekologove a zda o nej mam pozadat (a v pripade podezreni by mi gynekolog doporucil sono?)? Nebo se takoveto vysetreni provadi jinde? Nevim, kam se obratit. Dekuji Vam velmi za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Samovyšetření má svoji váhu v okamžiku, kdy se vyšetřujete pravidelně a naučíte se svoji žlázu znát. pak jste schopna zaznamenat i velmi diskrétní změnu. Palpační vyšetření gynekologem či praktickým lékařem dokáže zachytit pouze hrubé změny.Ve vašem věku objektivně posoudí vaší žlázu ultrazvukové vyšetření. Provádí se na akreditovaných screeningových centrech. Pokud má žena obtíže, gynekolg či praktik situaci posoudí a může vás doporučit k tomuto vyšetření na pojišťovnu.Preventivní vyšetření je hrazeno pojišťovnou až od 45 let. Ale máte možnost si ultrazvukové vyšetření i sama uhradit. Pak se objednáte na akreditované screeningové centrum, kontakt najdete na mapě pracovišť na stránkách mamo. cz.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1417
Dobrý den,mohla byste mi prosím blíže upřesnit mou diagnozu a co to pro mně znamená?Dg-benigní dysplasie mammay s ložiskem sklerotizující adenosy chron.zánětlivý infiltrát bez zvýšeného rizika.Mám přijít na kontrolu za 4měsíce a užívat vit.E a Pupalkový olej.Biopsie proběhla 28,února a od té doby mně bulka bolí,je to v pořádku?Děkuji Kohoutková
Odpověď: Dobrý večer. Jak jsem vyrozumněla, jde o závěr histologického vyšetření na základě proběhlé biopsie. Popsané změny sice vyžadují pravidelnou kontrolu , na kterou jste objednána, ale není je třeba akutně řešit chirurgickou intervencí, pokud budou v čase stabilisované. Biopsie je výkon velmi šetrný a následně by po ní obtíže dlouhodobě neměly přetrvávat. Pravděpodobně by bylo vhodné, a to i pro vaše uklidnění, požádat na pracovišti, kde jste výkon měla provedený o dřívější kontrolu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1416
chtěla jsem se zeptat, co mi je, když mě píchá v pravém žebru a bolí mě levý vaječník, děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Gynekologické obtíže konzultujte se svým spádovým specialistou. Vámi popisované obtíže na pravé straně hrudníku mohou souviset s onemocněním pateře či podrážděním mezižeberních nervů. Pokud jste se doposud neléčila na ortopedii,i neurologii nebo rehabilitaci, je nejlépe cestu k nápravě zahájit u svého praktického lékaře.Jistě vás nasměruje na potřebné pracviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1415
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat slyšela jsem o poukázkách od Avonu na slevu 200kč kde je mohu získat?
Děkuji Slechanová Kateřina
Odpověď: Dobrý večer. Každý rok v období duben až říjen probíhá v rámci akce Ženy ženám pod záštitou kosmetické firmy AVON vámi zmińovaná akce. Na akreditovaných screeningových centrech jsou slevové poukázky na preventivní vyšetření v hodnotě 200 Kč k dispozici samoplátkyním. Stejně tomu bude i letošní rok.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1414
Dobry den, mam 42 rokov a mojim gynekologom mi boli pri utltrazvukovom vysetreni diagnostikovane viacere cysty s cirym obsahom do velkosti jedneho cm a jedna cysta so zakalenym obsahom do velkosti 3 cm. Doporucili mi punkciu alebo drenaz alebo vybratie. Bolo by mozne odlozit zakrok a po istom case zopakovat sono vysetrenie a porovnat nalezy ? Nasledne sa rozhodnut pre liecbu. Dakujem.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud se jedná o cysty na vaječnících, je třeba se poradit s vaším gynekologem. Cysty rovněž nacházíme při ultrazvukovém vyšetření v mléčné žláze. Pokud jsou cysty ploché, benigního charakeru je možno je pouze sledovat. Je-li podezření na atypický obsah cysty je vhodná punkce. Jde o velmi elegantní, nebolestivý zákrok pod kontrolou ultrazvuku a nemusíte se ho obávat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1413
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobena růžová sekrece z jednoho prsu, mám velký strach z karcinomu prsu, jsem sledována na mastopatii prsu, žádnou bulku si nehmatám a pod paží také nic necítím. Mám týden před menstruací a špiním. Antikoncepci neberu. Sekreci z tohoto prsu mám již 2 roky , ale vždy jen průhlednou nebo mléčnou. Mohou to být nějaké hormonální výkyvy? Děkuji za odpověď Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Jestliže máte v sekretu z bradavky příměs čerstvé krve je třeba provést vyšetření na specialisovaném mamografickém pracovišti., i když nepozoruje pohmatové změny. Souvislost s hormonálními změnami je nepravděpodobná. Doporučení získáte od gynekologa či praktického lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1412
Prosím o informaci,na základě čeho se udělují akreditace mamograf.poradnám a proč např.Panochova nemocnice Turnov tuto akreditaci nemá. Je vhodnější využívat akreditované poradny?
Odpověď: Dobrý večer. Akreditované pracoviště musí splńovat kriteria týkající se vybavení pracoviště, personálního zajištění a odborné praxe lékařů i laborantů, dalším vzděláváním ap.. Vše je dáno vyhláškou, zdravotními předpisy,radiační ochranou. Každý rok pracoviště podstupuje audit, jednou za dva roky reakreditaci. Síť pracovišť respektuje osídlenost, je to důležité jednak z ekonomického hlediska, ale i odborného pro udržení a zvýšování odborné erudice personálu. Akreditované pracoviště by vám tudíž mělo nabídnout vyšetření na vysoké úrovni po všech stránkách. Pokud by v budoucnu účast žen na screeningu přesáhla kapacitu pracoviště, v první řadě je tendence stávající pracoviště rozšiřovat. Síť pracovišť zohledňuje i dostupnost, proto některá pracoviště, ač jejich spádová oblast je méně početnější, zůstávají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1411
U kterého onemocnění je vyšší hodnota PSA děkuji za odpověď dokoupilová
Odpověď: Dobrý večer. Tato hodnota vypovídá o stavu prostaty. Pokud je hodnota PSA vyšší poprvé, je vhodné oběr v krátkém časovém odstupu zopakovat. Pokud se vyšší hodnoty PSA potvrdí a pak ev. indikovat UZ prostaty a biopsii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1410
Dobrý den, už asi dva roky pociťuji bolesti v pravém prsu, které jdou až do ramene. Byla jsem s tím asi před rokem na sonografii, kde mi řekli, že to bude zřejmě ucpaná žláza. Jenže to začalo bolet i v jiné části prsu. Teď jsem začala brát HA a dost se to zhoršilo. Bolí každý větší dotek. Nevím si rady, co s tím. Děkuji předem za radu. Hanka
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji vám specialisované vyšetření zopakovat. pokud bude opět negativní, pak se zaměřit na možnou vertebrogenní příčinu vašich bolestí.Dle charateru by se mohlo jednat o zablokování pateře či žebra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1409
dobry den ja by som sa chcela este optat aka bolest sa vecsinou prejavuje v prsiach pri moznom naleze gulky .Dakujem pekne
Odpověď: Dobrý večer. Pokud máme ve žláze bulku, bohužel, málokdy se projeví poci´továním bolesti. Jako hladká, fluktující, pohyblivá prominence se projevuje prostá cysta, a ta pokud se naplní tekutinou rychle, může být citlivá až bolet. Je třeba provést ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1408
Dobrý den, je mi 29 let, již asi 3 měsíce mě trápí zduřelá a bolestivá bradavka. Na sono vyšetření mi pod touto bradavkou (vpravo na č. 5-6) zjistili hypoechogenní okrsek vel. 10x3x6 mm benigního vzhledu. Na kontrolu mám přijít za 3-4 měsíce. Chci se zeptat, zda to není příliš pozdě, zda tento nález může způsobit obtíže s bradavkou a zda může takovýto nález znamenat rakovinu prsu. Měla bych při kontrole žádat biopsii ložiska? Děkuji Helena.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud máte zduřelou a nebo i jinak změněnou přímo bradavku, je dost nepravděpodobné, že je nález způsoben změnou, která je uložena pod bradavkou a má benigní charakter. Benigní - znamená změnu, která svým charakerem neohrožuje vaše bytí. popkud popsaná změna pouze dvorec a bradavku vyklenuje, aniž by jakkoliv dvorec i bradavka byly změněny, je doporučený interval kontroly dostatečný. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, objednejte se na kontrolu dříve. Uvážení biopsie byste měla nechat na vyšetřujícím lékaři. Optat se na vhodnost biopsie samozřejmně můžete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1407
Přeji dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda-li je organismu škodlivé chodit na mamografické vyšetření vícekrát do roka. A zda-li ano, jak moc škodlivé. Je mi 26 let a před pěti měsíci jsem skončila chemoterapeutickou léčbu a ozařování. Měla jsem karcinom prsu. Z tohoto důvodu budu chodit na pravidelné kontroly cca 3x do roka. Děkuji za odpověď. S pozdravem D.Veselá Praha
Odpověď: Dobrý večer. Vážená paní, již jste se znova neozvala a tak jste pravděpodobně moji předchozí odpověď nedostala. Zradil mě totoiž počítač. A tak ještě jednou.V individuálních případech, jako je váš, je třeba mamografické vyšetření opakovat i vícekrát do roka. Toto vyšetření i za cenu použití záření, přináší důležitou informaci o zdravotním stavu. Jsem si jistá, že intervaly se budou mezi vyšetřeními prodlužovat nebo mamografické vyšetření bude v mezidobí nahrazeno ulrazvukem. Držím vám palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1406
Dobrý den,
již týden mě bolí uzliny v podpaží a trochu i prsa. Je to docela nepříjemné. Beru HA, je mi 27 let. Pravidelné bolesti prsou v cyklu nemívám. Co by mohlo být příčinou? Měla bych jít někam na vyšetření? Moc děkuji, Lucie Šidlová
Odpověď: Dobrý den. Čas od času se stane, že se v nás " povaří " hormony a proběhne atypický mentruační cyklus s vyšší citlivostí mléčných žlaz, než jsme zvyklé. Část žen uvádí i citlivost lymf. uzlin v podpaží. Období jara a podzimu je pro to celkem typické. V denním shonu zapomínáme, že jsme součástí přírody. Pokud by vaše obtíže přetrvávaly a neupravily se po prav. měsíčním krvácení, navštivte svého spádového praktika či gynekologa. Uváží, zdali by nebylo vhodné provést ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1405
Dobrý den,
Je mi 33 let a asi osm měsíců mám zduřelou prsní bradavku s občasnou menší bolestí.Při sono diagn.útvar s podezř. na patol.s dop. k operaci.Při konzul. v Praze sono v pořádku a indikován tamoxifen,který má sil.než.účinky a proto se mi jeho indikace vzhl.k závěru jeví nepřim.Závěr:gynekomastie 1.dx v prům.1,5cm pod mammilou.Mohu znát váš názor a radu.
Děkuji. J. Racek
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se za časový prostoj. Musela jsem zkonzultovat kolegy. Z moji praxe nemám s medikamentosní léčbou gynekomastie zkušenosti. Jsme pracoviště, které onemocnění prsů pouze diagnostikuje. Myslím, že by bylo správné, aby jste lékaře, který vám na gynekomastii nasadil Tamoxifen tbl. zkonzultoval a nechal si váš nález a nutnost nasazení tohoto léku znovu vysvětlit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1404
dobry den je mi 23 let a už druhy den pocituji paleni v levem prsu v pravem mě parkrat pichne ale většinou citim bolest jen leveho prsu poradte mi prosim co by to mohlo byt,s manželem se snažime o mimi,mohlo by to byt i tim kdybych byla těhotna?děkuji
Odpověď: Dobrý den. Charakter bolestí, který uvádíte, bych přisoudila spíše vertebrogenním obtížím, pateři, mezižeberním nervům. Jednoznačně vyloučit však souvislost s ev. početím nelze vyloučit. Ale je dobré si uvědomit, že stres a plánování se se zázrakem vzniku nového života moc neslučují. Naopak láska, trpělivost a pokora ano. Jste mladá žena a dušička miminka na vás určitě už někde kolem čeká, možná si vás už dokonce i obhlíží. Zkuste se uvolnit, pohladit, protáhnout, odreagovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky