MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233


Dotaz č. 1268
dobrý den před rokem jsem byla na operaci prsu po zánětu.Ve 3nedělí jsem dostala horečku a přestala kojit protože malý nechtěl pít.Mléko jsem odstříkávala.Pak zmizelo.Pak se mi tam udělala boule která se zvětšovala.Před operací byla 10cm velká a byla plná hnisu.Chci se zeptat jestli musim chodit na nějaké kontroly a jestili je u mě větší riziko rakoviny.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud je vše zhojeno a vy jste v pohodě, tak nejsou nutné častější kontroly, ale namístě jsou jen pravidelné preventivní kontroly ( závislé od věku, rodinné anamnesy,...). žádné vyšší riziko rakoviny u vás není. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1267
dobrý den chodím se svou přítelkyní a ta jde na očkování proti rakovině nitroděložního čípku kolik je pravdy na tom že spolu nebudeme moct 8měsíců mít pohlavní styk?
Odpověď: Dobrý den, otázka je spíše pro gynekologa, nicméně myslím si, že záhy po vakcinaci si můžete užívat dosyta. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1266
Dobry den,mam 24 rokov a nasla som si na pravom prsniku tvrdu ohranicenu, nebolestivu,pohyblivu hrcku vo velkosti cca 0,5 cm. Co by to mohlo byt? Je to nieco vazne? Dakujem za odpoved. Anna
Odpověď: Dobrý den, těžko říci takto nadálku. Podle vašeho popisu by se nemělo jednat o nic vážného. Rozhodně si však zajděte na ultrazvukové vyšetření, které vám dá jednoznačnou odpověď. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1265
Dobrý den,
je mi 24let mohu jít-objednat se na vyšetření prsu jen tak ,,pro klid duše?"
Odpověď: Zdravím, samozřejmě, že ano. Můžete jít přímo do mamocentra, cena ultrazvukového vyšetření, které je pro vás vhodné je cca 300 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1262
Dobrý den vážený pane primáři,
obracím se na Vás s dotazem: manželka je po odstranění prsu z důvodu lobulárního karcinomu. Závěr z histologie byl: „.. multicentrický invazivní lobulární karcinom G2 v mastektomii l.dx., nádorové struktury dosahují k laterálnímu resekčímu okraji, ventrální okraj 1 mm. Steroidní receptory středně pozitivní proliferační aktivita střední, nebyla nalezena overexprese Her-2. Lymfangioinvaze ano. LU axilární disekce pozitivní (6/12)…..zachycena angioinvaze bez jednoznačného korelátu v IMH….. ptnm: mT3 N2a ….“.

Odpověď: Dobrý večer, pokusím se odpovědět souhrnně na všechny tři dotazy týkajícíse vaší ženy. je zřejmé, že byl nádor lokálně pokročilý, loklaizovaný na více místech a s přihlédnutím k histologickému nálezu byla ablace jediná možná. Kromě lokální pokročilosti bylo zachyceno i šíření do krevních (angioinvaze) a lymfatických (lymfangioinvaze) cest. Otázka tzv. "čistých okrajů" u resekátu se podle nejnovějších studií stále snižuje a když kdysi dávno byly nutné okrraje šíře až 20 mm, je dnes běžná i šíře 1mm. To, že dosahoval nádor k laterál. resekčnímu okraji může být taktéž v pořádku. Jak píšete následuje radioterapie i chemoterapie, které mají společně za cíl zničit případné zbytky nádoru, ať lokálně tak i vzdáleně v organismu. Myslím, že vše je dobře ošetřeno a nyní je zapotřebí, abyste byl vaší ženě oporou a pomohl jí zvládnout tuto nelehkou situaci. Psychika je velmi důležitá k překonání tohoto období. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1261
Dobrý den,
četla jsem, že větší prsa se nedají vyšetřit sono metodou, je to pravda?
A v jaké míře je vhodné sledovat pacientku jejíž babička měla rakovinu prsu (nezemřela na ni). Velice děkuji za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den, i větší prsa se pochopitelně dají ultrazvukem vyšetřit. Pravdou je, že trochu obtížněji. Více bych to nerozváděl. Pokud měla babička rakovinu prsu, tak má její vnučka vyšší riiziko onemocnění, míra a vhodný typ kontrol závisí zvl. na věku. Toto je možné domluvit přímo v příslušném mamocentru nebo s gynekologem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1260
dobrý den, občas mě pobolívají bradavky. nevíte čím to může být? výtoky ale nemám. a prosím o název písničky z reklamy pro mou dceru. moc děkuji za odpověd, petra
Odpověď: Zdravím, bolesti bradavek mohou být hormonál. původu, mechanickým drážděním - spodní prádlo ? aj. Bohužel nevím o jakou písničku se jedná . P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1259
Můžu jít na vyšetření prsu když mi je jen 16 let?A budu za to platit nebo je to zbytečné chodit takhle brzy
Odpověď: Zdravím, pokud nemáte problémy, tak v těchto letech nevidím důvod pro preventivní vyšetření prsů. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1258
od jakeho vekuse tato nemoc muze vyskytnout dekuji
Odpověď: Zdravím, na to nelze přesně odpovědět. Výskyt rakoviny prsu stoupá s věkem, nejvyšší incidence je kolem 55-70 let. Jak jsem psal minule, je možno se pravidelně zapojit do screeningu od 40 let. Pod tuto hranici individuelně. Osobně jsem se setkal s rakovinou prsu u pacientky , které bylo 25 let (toto je však raritní ). P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1255
Dobrý den, před nějakou dobou jsem si nahmatala na levém prsu nějakou zatvrdlinu či bulku, nevím co to je, nikdy jsem se s tím nesetkala. Ted nevím jestli se mám tím zneklidňovat, že to je rakovina a jít okamžitě k lékaři.
Odpověď: Dobrý den, v takovém případě bych asi neváhal a zašel na vyšetření. Netvrdím, že musí být nejhůř. Vhodný typ vám nabídne lékař mamocentra ( mamografii, ultrazvuk) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1254
Doplneni k dotazu ohledne nalezu a jeho kontroly po 2 mesicich (odeslano dneska) - je mi 34 let.
Dekuji za odpoved
Odpověď: Zdravím, asi se už více nepohneme z místa. vše již bylo řečeno. Při pochybnostech z vaší strany o povaze léze doporučuji 1. konzultaci v jiném mamocentru 2. eventuelní odběr tkáňového vzorku a jeho histologický rozbor. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1253
Zdravím Vás pane primáři.

Na končetinách se mi dělají lipomy, nechci chirurgicky se jich zbavit, vím, že by vyrostli opět. Množí se a nevím jak je mám zastavit. Snažím se jíst ovoce a zeleninu a vyloučila jsem živ. tuky ze své stravy. Moje babička měla podobný problém.
Děkuji za Váš čas, který věnujete odpovědi. Zdraví Františka
Odpověď: Dobrý den, sice jste v poradně pro nemoci prsu, ale stručně odpovím. V první řadě je dobré, že jste upravila jídelníček a omezila živočišné tuky, váš problém může být bohužel i dědičný ( viz babička). Větší lipomy možno chirugicky odstranit, pokud se vyjmou i s obalem nemusí se již na tomto místě objevit. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1252
Dobrý den, jsem dvacetiletá studentka a asi poslední 2 týdny pociťuji mírnou bolest v podpaží, která přechází do prsou. Bolest se objevuje nepravidelně a její intenzita není příliš velká. Při samovyšetření prsu jsem neobjevila žádné patologické změny ( přítomnost bulky či zarudnutí). Chtěla bych Vás požádat o radu, zda může být tato bolestivost vůbec spojována s rakovinným onemocněním a zda mám pokračovat v pravidelném samovyšetřování,počkat nebo jít na vyšetření. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, myslím že je vše v pořádku a vaše úvaha je správná. Samvyšetřování dále ANO, ultrazvukové vyšetření je možné, snadno proveditelné a ve vašem věku ideální. Byť jen pro klid, doporučuji. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1251
Dobry den, v prosinci jsem mela nasledujici nalez: vpravo v MHK drobne (do 5mm) hypoechogenni, hladce konturovane lozisko s okrajovou vaskularisaci ben. charakteru - acinus? adenom?
Nyni na kontrole po 2 mesicich je nalez stale stejny. Chtel bych se zeptat, jestli by se nalez v pripade malignity za ty 2 mesice zmenil? Druhy dotaz - co ta vaskularizace? Myslela jsem, ze je to spojeno spis s malignitami, dost me to vydesilo. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, v dotaze 1227 jsem dovysvětlil okolnosti vaskularizace. Pojem benigní vaskularizace je přinejmenším zvláštní. Za 2 měsíce se ložiskový nález v prsu většinou nepohne ani o píď.Jak jsem radil již minule, doporučoval bych pro klid duše konzultaci v jiném mamocentru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1250
Dobrý den,jsem po operaci karcinomu vaječníků i po chemoterapií.Je mi 32let.Ted´beru HST ale začínají mě bolet prsa a mám je i trochu citlivé.Můžu dostat rakovinu prsů?Beru jen Estrogen.A na pravém prsu jsem si nahmatala malinkou uzlinku.Mám se obávatZATÍM JSEM NA ŽÁDNÉM VYŠETŘENÍ NEBYLA.dĚKUJÍ ZA VAŠÍ ODPOVĚD´.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že bolesti prsů jsou v přímé souvislosti s operací a nasazením HST. Doporučil bych především ultrazvukové vyšetření, a přímo namístě, na zvážení lékaře mamodiagniostika, event. mamografii. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1249
dobry den moje maminka se leci na rakovinu prsu ted zacla chemoterapii na kostech nic nenasli na plicich taky ne pak ma jit na operaci chci se zeptat nepomohlo by ji taky brat pri tom lek Ovosan?6let je hlidana a od posledni kontroly najednou nasli nador 3cm velky.Dekuji Jehlicka
Odpověď: Dobrý den, bohužel i po operaci a léčbě rakoviny je po určité době možný nový výskyt rakoviny. ( tzv. recidiva). píšete, že byla maminka sledovaná. Nepíšete, kolik času uplynulo od poslední kontroly. Co se týče našeho oboru, doporučujeme po operaci prsu pro rakovinu, každoroční mamografii, event.doplněnou o ultrazvuk. Ovosan, jako přírodní posilující preparát je při léčbě rakoviny jistě vhodný a plně jej doporučuji. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1247
Dobrý den, je mi 32 let, 2 měsíce po operaci prsu (dysplazie se středním rizikem), vytvořil se haematom, který se nevstřebává, má tuhou konzistenci, prý se organizuje. Velikost 3x2,5 cm.
Co to znamená?
Může dělat potíže? Jaký navrhujete další postup? Mám malá prsa, je snadno hmatný, vadí mi kostice v podprsence.
Děkuji za odpověď.
Je možná konzultace v Brně?
Odpověď: Dobrý den, pokud je hematom větších rozměrů, tak se může opravdu vstřebávat a organizovat delší dobu. Jednduše řečeno to znamená, se se "hojí" Často je třeba být pouze trpělivá a vyčkat, někdy je možné pomoci odlehčující punkcí (odsátím). Pokud vám vadí kostice, tak je nenoste! V Brně bych vám doporučil vynikající mamocentrum v Masarykově onkologickém ústavu, u prim. MUDr. Bartoňkové. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1246
Dobrý den,

před 4 roky mi operovali prso z důvodu nálezu fibroadenomu. Po jednom roce od operace mi našli další fibroadenom v prse druhém, který se ale více než rok drží na stejné velikosti, tj. 14 mm. Můžete mi prosím poradit, zda mohu začít brát hormonální antikoncepci? Gynekoložka mi předepsala Lyndynette 20. Velmi děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom , jako nezhoubný benigní útvar, je mono ve většině případů pouze sledovat. To je i váš případ a nasazení hormonální antikoncepce není kontraindikované. O vhodném typu se bavte jen se svoji gynekoložkou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1245
Dobry den
Chtel jsem se zeptat od jakeho veku by se meli prsa vysetrovat Dekuji
Odpověď: Dobrý den, pokud jde o preventivní mamografii, tak je možno začít od 40 let. V mezidobí mamografie je možno po roce provést ultrazvuk a samozřejmě každý měsíc samovyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1244
dobry den, ja som pisla vcera dotaz c. 1238. Ak by som sa mohla opytat, co by to podla vas mohlo byt?mimochodom mam pocit, ze ta zlaza sa mi vzdy do rana zmensi a cez den zasa zvacsi...A vzdy ma to zacne bolet tak 12 dni pred menstruaciou. Hned ako dostanem menstruaciu to zvacsa prestane boliet.Samozrejme na ultrazvuk a lekarovi zajdem co najskor. Dakuejm za skoru odpoved.prajem pekny den.
Odpověď: Dobrý den, znovu si myslím, že vaše problémy, změny v prsech, jsou na hormonálním podkladě, tedy běžné a neškodné. Ultrazvuk vás v tom ujistí a uklidní. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1243
Dobrý den,je mi 29 let a chtěla bych se objednat na vyšetření prsou, ale mám tříměsíční holčičku a kojím. Kojit bych chtěla ještě tak rok. Mohu podstoupit vyšetření v době kojení a nebo mám počkat až přestanu s kojením úplně? Děkuji Radka
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě i během kojení je možné provedení ultrazvukového vyšetření. Provádíme jej zcela běžně. Pokud však nemáte pádný důvod, nebo nemáte nějaký konkrétní problém a důvodem je prevence, tak bych počkal do skončení kojení a poté se objednal. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1241
Dobrý den, je mi 44 let, nemám žádné zdravotní problémy. Chtěla jsem se objednat na mamograf (s tím, že si vyšetření samozřejmě uhradím) a můj gynekolog mi řekl, že je to zbytečné, když nemám problém. Co by jste mi doporučovali? Všude se mluví o pravenci. Děkuji za odpověď. Ivana Janečková
Odpověď: Dobrý den, to co vám řekl váš gynekolog je samozřejmě kapitální hloupost! Pravdu máte vy, s mamografickými preventivními kontrolami je možné začít již od 40 let. Screening je přeci vyšetřování žen bez příznaků onemocnění prsů, tak abychom případné nádory zachytili co nejmenší a nečekali až jsou velké a hmatné !!! Dnes si vyšetření ještě uhradíte sama, stojí cca 600 Kč a od 45 let je řádný screening ve dvouletých intervalech hrazen ZP. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1240
Dobrý den, v prsu mi našli tukové bulky. Chtěla jsem se zeptat jestli jsou nutná kontroly - vyšetření a nebo jestli se tuková bulka nemůže už změnit na rakovinotvornou. děkuji
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, tukové bulky, tzv. lipomy jsou neškodné útvary a žádné specielní kontroly nejsou nutné. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1239
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím by mohly být způsobeny tyto obtíže: před třemi měsíci mě začalo píchat v prsní bradavce (dalo by se přirovnat k píchání jehlou), toto píchání trvalo asi dva dny a poté zmizelo. Střed bradavky však zůstal jako by více "rozšířený" (druhá bradavka působí uzavřeněji). Po nějakou dobu jsem pociťovala tlak v celém prsu. I tento tlak se zmírnil (nevymizel však zcela), bradavka - její střed je ale stále jako by "rozšířený", na tomto středu (na povrchu) pociťuji někdy mírnou řezavou bolest, někdy mírné svědění. Prosím o Váš názor. Děkuji, Barbora T.
Odpověď: Dobrý den, soudím, že vaše potíže mohou mít pouze hormonální podklad. Přesto bych celou věc konzultoval s gynekologem a zvážil vyšetření prsů odborným lékařem - mamodiagnostikem. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1238
Dobry den, v pravom prsniku som si nahmatala nejaku zatvrdnutu zlazu. Vzdy pred zaciatkom menstruacie ma to zacne bolet a aj prsnik. Zdureninu tam ma stale ale nahmatam julen ked lezim na lavom boku. mam 24 rokov. Myslite si ze sa mam obavat. Nemam ziadne ine priznaky, nic mi nevyteka z bradavky.Beriem HAK. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že byste se měla jakkoliv znepokojovat, přesto si nechte udělat ultrazvukové vyšetření., které vám dá jednoznačnou odpověď. seznam mamocenter je na tomto webu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1237
Dobrý den,utrpěla jsem popáleniny na 45% těla, mám zasaženu i přibližně jednu polovinu prsu. Jizva je již hezky zhojená,ale docela vysoká a proto prohmat při samovyšetření není v této části prsu přiliš možný. Chtěla bych se zeptat, zda i v tomto případě je možné bezproblémové vyšetření a zda jej mohu absolvovat, když je mi 23 let. V rodině se bulka v prsu již objevila, naštěstí to tehdy dopadlo velmi dobře.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jizva může být jistým problémem i v naší diagnostice, ale takto nadálku vám zodpovědně nepovím, do jaké míry ve vašem případě (musel bych vás vidět). Vyšetření se pochopitelně můžete zúčastnit, vzhledem k mladému věku, je pro vás vyhrazen ultrazvuk.
P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1235
Dobrý den. Je mi 30 let a mám dvě děti. Prováděla jsem si samovyšetření prsu a na pravém prsu jsem objěvila podstatně větší zvětšení žlázy než na levém. Pořád se píše o starších ženách a tak jsem se chtěla zeptat, jestli se i v mém věku mám obávat nějakého nádoru. Mám přibližně 10 dní do menstruace a tak bych se chtěla zeptat, jestli to nemůže být s tím spojené. Nikdy dříve jsem ale až takovou změnu nepozorovala. Děkuji Kateřina
Odpověď: Dobrý den, výjmečně, ale i ve vašem věku je již možný výskyt rakoviny prsu. To je jedna stránka vašeho dotazu, na druhou stranu si myslím, že se bude jednat pouze o změny hormonálního charakteru. Je praděpodobné, že vámi popisované zduření samo vymizí. Pokud nezmizí, doporučoval bych, rozhodně zajít na ultrazvukové vyšetření. To vše vyřeší. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1232
Dobrý den, mohu se na vyšetření prsu objednat ve 20-ti letech a kolik to stoji?
Děkuji
Odpověď: Zdravím, no jistě :-) týká se vás samozřejmě pouze ultrazvk, v tomto případě je cena cca 300 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1231
Dobrý den,chci se zeptat za moji sestru ktere je 45 let,lekar ji poslal na mamograf nasli ji v kazdem prsu bulky,byla i na biopsii.Chce jit na operaci ale zdejsi chirurgove to odmitaji pry az bude mit v nich zanet,sestra uz nevi co dal je myslenkama jinde a ma strach z rakoviny.prosim poradte co ma delat.dekuji Helena
Odpověď: Dobrý den, vůbec nechápu vámi popsanou argmentaci chirurgů. O jaké bulky se jednalo, jak vyšla histologie z biopsie ? benigní (nehoubná) nebo maligní (rakovinná) ? P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1230
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Je mi 26 let a před půl rokem mi zemřela maminka na rakovinu v stehenních kostech a nádoru v hlavě. Tahle rakovina se jí objevila opět po dvou letech co prodělala operaci a vlastně i zároveň vyříznutí levého prsa právě kvůli nádorům v něm. Chtěla bych se vás zeptat jestli mám už teď začít chodit na kontroly prsů či jak mi řekl můj gynekolog mám ještě počkat až mi bude 30 let? Děkuji vám za odpověď. A přeji příjemný den. Lenka Mašterová
Odpověď: Milá Lenko, je pravdou, že máte vzhledem k rakovinné anamnese maminky lehce zvýšené riziko. Pokud máte pocit, že si chcete nechat zkontrolovat prsa již nyní, tak nevidím důvod proč ne ! (pochopitelně ultrazvukové vyšetření) Denně vyšetřuji řadu i mladších žen, které chtějí vyšetření jen pro klid jejich duše. Toto může být i váš případ a s postupujícím věkem bude nabývat na významu i měřítko vyloučení rakovinného onemocnění. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1229
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kolik stojí vyšetření na mamografu, je mi 26, takže bych si to musela hradit sama, předem děkuji za odpověď. Bucharová
Odpověď: Dobrý den, předně na mamograf máte ještě čas. Preventivní vyšetření na mamofrafu je vhodné až od 40 let. Vás se týká ultrazvkové vyšetření. Jako samoplátkyně zaplatíte ca 300 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1228
už asi týden mě pobolívá podpaží přijde mi že tam mám zvětšené uzliny měla jsem tam kuličku která jse mi ztratila po antibiotikách které mi předepsala má obvodní lékařka.Podpaží mě ale stále bolí a zdá se mi že ho mám zvětšené porad te mi co s tím.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vaše bolesti nemusejí mít organický podklad. Pravděpodobně se u vás jednalo o zánětlivé postižení lymfatických uzlin, které dobře zareagovalo na antibiotickou léčbu. Doporučil bych pro objektivní posouzení uzlin podpaží ještě ultrazvukové vyšetření a danou věc ještě jednou probrat s vaší obvodní lékařkou. Ta vás začala léčit a měla by být první, komu se svěříte. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1226
Dobrý den, je mě 32 let a už druhý rok mě bobolívá v pravém prsu.Není to velká bolest- spíš takový tupý tlak bez ohledu na menstruační cyklus. Občas mě také "brní" prsty. Bulku v prsu necítím. Tedy něco tam je, ale spíš se jedná o v dotazech uváděné "válečky". Moc se bojím rakoviny, proto vyšetření stále odkládám a uklidňuji se, že rakovina by se projevovala shoršením a dalšímy projevy. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně nepůjde o nic vážného, spíše změny hormonálního původu, přesto si myslím, že byste měla najít odvahu a zajít na vyšetření. Ve vašem případě ultrazvukové. Určitě vám to minimálně pomůže k nabytí klidu a pohody. Samovyšetření nezavrhuji, ale je třeba vědět, že není všemocné a stoprocentní. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1225
Dobrý den, před třemi měsíci jsem si nahmatala bulku.Můj gynekolog mi ji prohmatal a tvrdil, že se jedná pouze o zduřelou žlázu s tím, že si ji mám hlídat a v případě změn se objednat.Je možné,aby toto poznal pouze hmatem? Nevím,zda to mám nechat nebo si vyžádat vyšetření ultrazvukem nebo mamografem. V rodině se před časem objevila rakovina(ale ne prsu),takže mám strach, abych to nepodcenila. Je mi 24let. Děkuji a nashledanou.
Odpověď: Dobrý den, zkušený odborník dokáže pohmatem zázraky. Přesto si myslím, že klid najdete, až vám někdo objektivně řekne, že tam nic nemáte. Proto doporučji nechat si udělat ultrazvuk. Cesta přmo do mamocentra, bez žádanky, znamená přímou úhradu za USG cca 300 Kč. seznam center - viz mamo.cz P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1224
Dobrý den... Jsem 17 letá studentka. Možná jsem jen paranoidní, ale říkala jsem si, že se radši zeptám, abych nic nepřecházela...V poslední cítím docela bolest na prsou (je možné, že to je antikoncecí, kterou jsem začala brát), ale v levém prsu se mi vytvořila docela velká nepravidelná bulka..když zvednu levou ruku a prohmatám si to, tak to bolí...v pravém prsu mám také bulku ale ta je menší a kulatá...Možná je to všechno normální, ale jen jsem se chtěla ujistit...Moc děkuju za odpověď Natálie Laureysová
Odpověď: Dobrý den, jistě to nebude nic vážného ( měny hormonálního původu) a je velmi praděpodobná souvislost s užíváním HAK. Pro klid duše je možné zajít na ultrazvkové vyšetření - buď přímo za úhradu cca 300 Kč nebo přes svého gynekologa. Tam budete muset možná nakonec také zajít, pokud vás problémy ( změny v prsech ) neopustí. Někdy je třeba změnit antikoncepci. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1223
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli se u mě jedná o nádor prsu nebo jen o nějaký kožní problém. Je mi 21let a na pravé části prsu mám asi týden zarudlou malinkatou bouličku a při zmáčknutí na ni to bolí. Nechci zbytečně plašit,a proto bych se ráda zeptala co byste mi radil dělat. Mám počkat ještě týden,jestli to nezmizí? předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, dovolím si takto na dálku rakovinu jednoznačně vyloučit. Pravděpodobně se může jednat jen o lokální zánětlivou kožní reakci. Můžete vyčkat, jestli se vstřebá, nebo raději navštívit odborníka, může postačovat protizánětlivá mast,... bude nutno vidět. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1222
dělala jsem si Váš test nic jsem neobjevila ale z bradavek mi čas odčasu tak 2x do týdne vytéká bíla látka občas musím bradavku zmáčknout abych tok urychlila...na gynekologii mám doktorku nemáme se v lásce nedokážu se jí svěřit mám jít k jinemu lékaři???děkuji Lucie
Odpověď: Zdravím, asi nejsem ten, kdo vám již radil, z psaného soudím, že máte problém se sekrecí. V případě mléčné sekrece není důvod k panice. Je třeba věc probrat spíše osobně s odborníkem, který vám naindikuje potřebná vyšetření. Zkuste najít odvahu a změnit gynekologa, nebo můžete zajít do některé prsní poradny (většinou v rámci chirurgie), která funguje v každém větším městě. Nebo navštivte přímo akreditované mamocentrum, kde vám jistě rádi poradí a nasměřují vás dále. - seznam viz mamo.cz P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1221
po mamografu jsem dostala pozvani na ultrazvuk pripadne biopsii.je mi 60let a mam velky strach.co mi mohli zjistit.
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, přesně vám bohužel neodpovím, asi nebude vše na mamogramu v pořádku a je třeba se ujistit cíleným doplňujícím ultrazvukem a případně odběrem tkáně. Asi jsem vás moc neuklidnil, ale ani odběr tkáně nemusí vždy znamenat rakovinu. Diagnostika není vždy jednoznačná a i my si často musíme pomáhat právě biopsií . Držím vám palce P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1220
Dobrý den moje žena nahmatala něco na svém prsu, chtěl bych se Vás zeptat u kterého lékaře má požádat o žádanku jest-li u obvodního nebo gynekologického lékaře. A kolik tohle vyšetření stojí. Ženě je 31 let. Také bych se chtěl zeptat zda je normální, když ji při stisknutí z bradavky teče tekutina, když je 10 let po porodu. Děkuji a nashledanou
Odpověď: Dobrý den, vaše žena potřebuje žádanku od svého gynekologa. Rozhodně vzhledem k jejímu věku je na prvním místě ultrazvukové vyšetření. S žádankou by neměla nic plait. Samozřejmě může přijít i přímo do screeningového centra ( seznam viz www.mamo.cz) - bez žádanky - a vyšetření si zaplatit. UZ vyšetření stojí cca 300 Kč. U tekutiny z prsu záleží na jejím charkateru a dalších okolnostech, odpověď není jednoznačná - je i není to normální. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1219
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda se rakovina prsů projevuje bolestí?Začalo mě bolet v podpaží,bolest vystřeluje až do paže a také kousek k lopatce.Byla jsem na USG prsů, nic nebylo objeveno.Občas se mi zdá,že si nahmatám malou bulku u podpaží,která trošku bolí a je pohyblivá.Je to normální?Neměla bych jít na mamograf?Je mi 28 let.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, podle popsaného se domnívám, že je vše v pořádku. USG prsů je dostačující, na mamograf máte ještě čas. Citlivé a pohyblivé bulky v podpaží budou nejspíše uzliny. To se jednoduše ověří právě oním ultrazvukem. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1218
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak moc spolehlivé je USG prsů.Nahmatala jsem si v prsu malinkou bulku,byla ale hmatná jen když jsem měla ruce podél těla.Zašla jsem si na sono a tam nic neobjevili - "fertliní typ žláz s homogenní strukturou.Žlázy a axily bez patolog.ložisek".Pri sonu jsem měla ale ruce jen za hlavou.Je možné že by se nález na sonu objevoval take jen v nějaké poloze?Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, při USG prsů je jedno, v jaké poloze se vyšetřuje. Snadardem je vyšetření vleže, ruka nad hlavou pro vyšetření i podpaží. Pokud lékař vyšetřil takto i oblast vaší bulky ( předpokládám, že jste ji i vyšetřujícímu ukázala) je jistě vše v pořádku a můžete být klidná. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1216
Dobrý den, je mi 28 let, asi před 2 měsíci mě začala bolet prsní bradavka a začala jsem pociťovat tlak v prsu. Na ultrazvukovém vyšetření mi bylo zjištěno pod touto bradavkou (na rozhr. DKK vpravo na č. 5-6)hypoechogenní ložisko benig. vzhledu, vel. 10x3x6 mm.Chci se zaptat, zda takovéto ložisko může způsobovat zmíněné obtíže, zda se nemůže jednat o karcinom a zda není vhodné žádat biopsii tohoto ložiska. Na kontrolu mám přijít za 3 měsíce, což se mi zdá poměrně pozdě. Prosím o Váš názor a radu pro další postup, Děkuji Helena
Odpověď: Dobrý den, na souvislost s bolestí bradavky a nalezeného ložiska vám takto zodpovědně a přesně neodpovím. Toto vše vždy konsultujte s vyšetřujícím lékařem. Každopádně pokud si vás pozval na kontrolu za 3 měsíce, znamená to podle něj, že se o nádor nejedná! Pouze chce ložisko s časovým odstupem zkontrolovat a ujistit se, že je nezhoubné. Biopsii by musel indikova ihned po jeho nalezení, pokud by si nebyl 100% jistý jeho charakterem. Samozřejmě mnohdy provádíme i biopsii u ložisek, které mají nezhoubný charakter, ale pro klid pacientky si náš názor podpoříme. Toto opavdu provádíme po vzájemné domluvě. Za ony 3 měsíce si vše v klidu s lékařem proberte a poproste ho, aby vám vše podrobně vysvětlil. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1215
Dobrý den,
je mi 43let a ráda bych se podrobila mamografickému vyšetření. Chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat. Dozvěděla jsem se, že Avon přispívá na toto vyšetření. Můžete mi prosím napsat podrobnější informace? děkuji Jarka Gasmanová
Odpověď: Dobrý den, výborné rozhodnutí. Ano, AVON každoročně přispívá na mamografické vyšetření prsů, jedná se o známou akci "ženy ženám", akce většinou probíhá v době od břena do října( více na www.zdravaprsa.cz). AVON přispívá částkou 200 Kč, o kterou si můžete snížit přímou platbu za mamografické vyšetření ve screeningovém centru. I některé zdravotní pojišťovny mají preventivní programy zaměřené na prsa, zde je nutné informovat se na jejich pobočce. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1214
Dobrý den,děkuji za odpověď na můj dotaz č.1203.Nedalo mi to a zašla jsem si dnes na sono prsů znovu.Zpráva zní takto:"Juvenilní prsní žláza bez patol.ložisek,uzliny v axilách fyziolog.vzhledu.Vpravo v hloubce jedna uzlina citlivější,ale fyziolog.vzhledu.USG prsů a axil bez zřetelné patologie." Při vyšetření mi nahmatané místo docela bolelo.Doktorka říkala,že je to normální,že jsou uzliny občas citlivější.Ale nevím,moc mi to nevysvětlila.Je to normální?Nemůže se ze zvětšené uzliny stát nádor?Nebo nemůže nádor na sonu jen jako uzlina vypadat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jsem rád, že jsem se ve své úvaze nemýlil a že je vše pořádku. Změny ve vašich prsech budou nejspíše na hormonálním podkladě a s tím mohou souviset i citlivější lymfatické uzliny v podpaží, do ktrerých je drénována míza prsu. Mohou být jen lehce prosáklé a tím více citlivé na tlak. Ultrazvukový obaz je přitom naprosto normální. Obraz uzliny na UZ je velmi typický a zkušený sonografista jej nemůže s ničm jiným zaměnit. Myslím, že můžete opravdu klidná a pokuste se tím již úzkostlivě nezabývat, jinak se z toho ... P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1213
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jsou pravdivé věci,které jem o rakovině prsu "slyšela".Je zvýšená možnost rakoviny prsu,pokud dojde k jakémukoliv zhmoždění (i třeba vinou až moc důkladného samovyšetřování) nebo úrazu prsu?Projevuje se rakovina prsu bolestí?Bulky,které mohou znamenat rakovinu,jsou spíše v prsu pevně umístěny a nejde s nimi hýbat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, je spíše mýtem, že je rakovina prsu vyprovokovaná úrazem. Pravda je aková, že po úraze se více začínáte zajímat o prs a objevíte něco, cosi podezřelého a jednak zde může prasknout cévka v okolí již existujícího nádorku, která jej více zviditelní. Co se zakládá na pravdě, že jsou nádorová ložiska tužší a spíše fixovaná. Samovyšetřováním si rakovinu prsu rozhodně nepřivodíte. Při pochybnostech v prsu navštivte raději vždy odborného lékaře. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1212
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem. Ráda bych podstoupila preventivní vyšetření prsů, ale nejsem si jista, zda je vyšetření vhodné i pro mě, když je mi teprve 22 let a nemám děti.

Mnohokrát děkuji a jsem s pozdravem

Trejbalová
Odpověď: Zdravím, je naprosto pořádku, že se zajímáte pvenci, stále více se ní mluví a je to jenom dobře. V posledních letech se posouvá výskyt rakoviny prsu směrem k maldším ročníkům. Tím samozřejmě není myšleno vašich krásných dva a dvacet. V případě prevence ve vašem věku, je na místě pouze ultrazvukové vyšetření a když takto máte chuť ,tak vřele doporučuji, jděte do toho. Určitě toho nebudete litovat, ba naopak - prospěch je vždy větší! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1211
Dobrý den,
chtěla bych se jen zeptat, při nynější reformě, kolik stojí vyšetření prsu? Děkuji za odpověď Ivona
Odpověď: Zdravím, v rámci vyšetření prsů, alespoň co se týče našeho oddělení, se ceny za přímou úhradu nemění. tj. mamografické vyšetření 600 Kč a ultrazvukové 300 Kč. Regulační poplatky se samozřejmě všeobecně v rámci radiologie nevybírají. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1210
Dobrý den,je mi 48 let.V 08/2006 mi byl vyoperován nádor,dále chemo a radio,nyní Her.Sono potvrdilo nový útvar 1 cm lokalizovaný téměř v podpaží mezi jizvami na prsu a v podpaží.Potvrdí-li se při operaci,že je zhoubný,je nevyhnutelná ablace?Děkuji.Jana
Odpověď: Dobrý den, případno recidivu nádoru není nutné zjišťovat jen operačně. V dnešní době je zcela běžné a doporučované, ověření podezřelého ložiska pomocí jehlové biopsie ( core cut ) cíleně pod kontrolou, ve vašem případě ultrazvuku a jen v lokálním umrtvení. Teprve poté se spolu s chirurgem můžete bavit co dál a tak nic není předem jasné. Ablace ani při recidivě nemusí být jediná nutná. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1209
Dobry den pane dokrote,chtela jsem ze zeptat v posledni dobe mam takovou mirnou ani by se nedalo rici bolest v jednom prsu,muze to byt vazne?dekuji za odpoved.
Odpověď: Zdravím, pravděpodobně to není nic vážného, ale dáváte mi moc málo informací na bližší a věrohodnou odpověď. Kolik je vám let ? P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1208
Dobrý deň,
mávam bolesti v ľavom prsníku a robili mi sono prsníkov. Pán doktor mi zistil cystické duktektázie vľavo, cysticky rozšírené vývody dosahujúce max. šírku lumenu cca5,8mm a viaceré difúzne drobné cystické ložiská cca6mm.
Mohli by ste mi to prosím vysvetliť-
Čo by mi pomohlo-
ĎAKUJEM
S pozdravom Eva

Odpověď: Dobrý den, duktektázie či cysty jsou nezhoubné a nevýznamné, hormonálně podmněné změny. Jejich tekutý obsah se sekreční činností výstelky může měnit, proto se mohou zvětšovat i zmenšovat. Pokud se výrazně zvětší a v prsu tlačí, provádí se odsátí jejich tekutého obsahu. Vám se pak významně uleví. Existuje řada rostlinných preparátů ke zmírnění bolestí, ale rozhodně se nedá mluvit o tom, že vám cysty zmizí. Ničeho se nebojte, pravidelně podstupte preventivní vyšetření prsů a hlouběji se cystami nezabývejte. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1207
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak moc je UTZ vyšetření spolehlivé v rozlilšení benignity/malignity. Konkétně jde o tenhle nález: hypoechogenní hladce koturované ložisko do 5mm s okrajovou vaskularizací ben. charakteru.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, v hodnocení dignty ložiska na UZ je dominantní jeho charakter, viz váš popis, když k tomu přidáte bohaté zkušenosti lékaře v tomto oboru, přihlédnete k věku pacientky a rodinné anamnese,...tak se můžete spolehnout na hodně procent, neříkám kolik, že se jedná o benigní či maligní ložisko. Nejsme histologové, ale pokud navštěvujete akreditované pracoviště, které má z diagnostikou prsů zkušenosti, tak se na jejich závěr můžete spolehnout. Pokud se lékaři vloudí sebemenší pochybnost je povinen ložisko ověřit a to bioptickým odběrem. Nevím jestli Vám to takto stačí, pokud ne ptejte se :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1206
Dobrý den, je mi 30 let a ráda bych se informovala, zda se mě týká mamografické nebo ultrazvukové vyšetření.
Děkuji, A. Pánková
Odpověď: Dobrý den, pokud se zajímáte o prevenci, tak ve vašem věku je žádoucí zatím ultrazvukové vyšetření. Preventivní mamografie je vyhrazena většinou až pro ženy od 40 roku věku. potřebujete žádanku od gynekologa, nebo můžete přímo do mamocentra za přímou úhradu cca 300 Kč. ( viz seznam na www.mamo.cz) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1205
Dobrý den!Mám nateklé uzliny v podpaží či co a teď se mi něco dělá i na levém prsu.je to bolestivé.Vůbec nevím co dělat kam jít a co to může být??Mám strach... Bára 19
Odpověď: Milá Báro, jednu odpověď už máte. Buďte v klidu, vše se srovná, nechte si udělat ultrazvuk a během něho si vše ujasníte s vyšetřujícím lékařem. Kdybyste byla poblíž, řekl bych, zajděte k nám do centra, jinak podrobný seznam mamocenter najdete na těchto stránkách (www.mamo.cz) P.V :-)
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1204
Dobrý den pane doktore, nedávno jsem si nahmatala v podpaží - spíš trochu až na paži malinkou bulku. Jsem ve 34 týdnu těhotenství, prosím poraďte mi, zda bych měla jít na vyšetření před porodem či to pouze oznámit své gynekoložce a zda se nemůže jednat jen třeba o tukovou žlázku... moc Vám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud budete mít cestu k vaší gynekoložce, pochopitelně se jií s tímto problémem svěřte, je možné, že to spolu na místě vyřešíte. pokud ne, je možné pro klid duše, jednoduše porvést cílené ultrazvukové vyšetření, které s jistotou napoví a Vás velice uklidní. takto nadálku nechci spekulovat o povaze léze. Můžete jít i přímo do některého mamocentra ( seznam viz. mamo.cz ) za přímou úhradu, cca 300 Kč. Přeji Vám krásné a zdravé miminko :-) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1203
Dobrý den,byla jsem na preventivním USG prsů (před necelými 3 týdny).Vyšetření dopadlo dobře - "zralý typ žlázy s poměrně homogenní strukturou,obě axily volné".Před týdnem jsem byla ještě na kontrole pohmatem,vše v pořádku.Dnes jsem si v prsu něco nahmatala, nejsem si jistá,zda je to hrbolatá žláza nebo bulka.Je možné, že by se za tak krátkou dobu od vyšetření něco vytvořilo?Je mi 28 let.Děkuji
Odpověď: Zdravím, možné to je, může se jednat kupř. o cystu, která se takto rychle objeví a stejně tak může i zmizet, rozhodně nepředpokládám nic závažného. Byla jste dvakrát podrobně vyšetřena. Ještě bych vyčkal, je možno se vše upraví samo, pokud ne, tak je možné zopakovat ultrazvukové vyšetření ( to vám podá objektivní obraz) P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1202
Dobrý den,moje babička díky rakovině přišla o jeden prs, chci se zeptat, jak velké je riziko, že bych mohla rakovinou onemocnět i já. Je mi 30 let a mám jedno dítě. Je nutné vyšetření už v tomto věku díky výskytu rakoviny v rodině? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, přesně procentuelně vám to nepovím, jistě ve vašem případě existuje potenciálně zvýšené riziko rakoviny prsu. Ve vašem věku je prevence již možná a žádoucí. Prozatím doporučuji ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem P:V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1201
Dobrý den, je mi 23 let a moje babička i teta trpěly rakovinou prsu, proto bych se ráda dala vyšetřit. Můžete mi poradit, na koho se mám obrátit, jestli je nutné mít k vyšetření nějaké doporučení, např. od gynekologa. Děkuji
Odpověď: Zdravím, těší mě, že se zajímáte o prevenci prsů. Vzhledem k vašemu mladému věku doporučuji jednoznačně ultrazvukové vyšetření v ročních intervalech. Vzhkledem k dvojnásobnému výskytu rakoviny ve vaší rodině je možné uvažovat i o genetickém vyšetření ( poradte se se svým gynekologem)
žádanku na UZ vyšetření nepotřebujete, můžete jít přímo do mamocentra ( viz seznam mamo.cz) za přímou úhradu cca 300 Kč a i zde je možné vše okolo prevence podrobně prodiskutovat. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1200
Dobrý den, když mi je 21 let, budu si muset mamografické preventivní vyšetření hradit jako samoplátce, že? Na kolik asi přijde vyšetření obou prsů a kde v Praze se provádí?
Odpověď: Dobrý den, mamografie je většinou vyhrazena pro bezpříznakové ženy až od 40 let. Ve vašem případě doporučuji jednoznačně ultrazvukové vyšetření, jeho cena se pohybuje kolem 300 Kč. Seznam akreditovaných center naleznete na těchto stránkách ( www.mamo.cz) po kliknutí na Prahu se vám rozbalí jejich nabídka. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1199
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mame v rodine karcinom prsu u moji matky byl diagnostikovan v 45 letech me je nyní 26let jsem po sestinedeli a jiz nekojim chtela bych urcite chodit na prevenci a mam dotaz jestli staci uz nebo mamograf?Problemy s prsy zatim nemam ale klidne si vysetreni uhradim diky za odpoved plockova
Odpověď: Dobrý den, je velmi chvályhodné, že chcete začít s prevencí prsů. Ve vašem případě, i když máte díky rakovině prsu u maminky, lehce zvýšené riiziko, doporučuji prozatím ultrazvukové vyšetření v ročních intervalech ( při potížích kdykoliv dříve). cena UZ se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1198
Dobrý den, je mi 34 let a mám 12 syna.Asi měsíc mě píchá u levého prsu a někdy cítím palčivou bolest na prsu, která přechází do podpaží a levé ruky. Při samovyšetření, které si provádím pravidelně jsem žádnou bulku nezaznamenala. Mám se objednat na mamografické vyšetření a musí mi obvodní lékař vydat žádanku?
Odpověď: dobrý den, bolesti prsu s propagací do podpaží jsou velmi časté, nejde o nic výjmečného. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, mamografie jako preventivní vyšetřeí se dooručuje až od 40 let. můžete si zajít pro žádanku, ke svému gynekologovi, ale přímější se cesta rovnou na akreditované mamocentrum (viz seznam na mamo.cz) za přímou úhradu cca 300 Kč.
S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1197
Dobrý den!je mi 19 let a jsem studentka.Našla jsem si v podpaží bulku a vypada to jako nateklé žlázy.Byla jsem v klidu ale teď se mi dělá i něco na pravém prsu.je možné v mém věku onemocnět? Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, možné je vše, ale v takto mladém věku je onemocnění rakovinou prsu ( což předpokládám myslíte) nepravděpodobné. S problémem se vsvěřte svému gynekologovi, nebo zajděte rovnou do mamocentra ( seznam viz mamo.cz) kde vám mohou provést jak palpační vyšetření tak zejména ultrazvuk. cena UZ vyšetření je cca 300 Kč. získáte klid a vše se srovná. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1196
Dobrý deň,ďakujem za odpoveď /dotaz 1185/zatvrdlina /hrčka/ v prsníku pred menzes vtedy prsník aj dosť bolí.Lekár mi odporučil kvapky Mastodynon.Aký máte na ne názor?Neviem či to spolu súvisí ale už dlhšie ma trápi aj bolesť chrbta/hlavne pod ľavou lopatkou,rameno,podpazušie/keď som chcela rozsiahlejšie vyšetrenie vraj mi robili rozsiahlejšie krvné testy,ktoré dopadli dobre dali mi len obstreky/vertebrogenny algický syndróm/.Sono podpazušia a prsníkov 3x v priebehu 3 mesiacov tiež v poriadku.Môžem byť teda pokojná?
Odpověď: Zdravím, pokračuji v tom, co jste načala s mojí kolegyní. tak jak to líčíte, myslím, že jste co se týče prsů naprosto v prořádku a další SONO kontrola stačí opravdu za 1 rok ( při potížích kdykoliv dříve). Mastodynon je preparát rostlinného původu ke zmírnění potíží s bolestmi prsů,... a netvrdím, že 100% pomůže, ale rozhodně neuškodí. Vertebrogenní potíže, ve vašem případě, nemají souvislost s vašimi prsy. budťe v klidu, zdravím P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1195
Dobrý den, mé přítelkyni je 21 let. Má krásná prsa a nerad bych aby o ně někdy přišla. Rád bych ji poslal na vyšetření prsu proti rakovině. Chci se zeptat kolik takové vyšetření zhruba stojí a jak často se musí provádět. samozřejmě ji vše uhradím.
Děkuji za odpověď
Odpověď: zdravím, je úžasné jak pečujete o svoji přítelkyni. Vyšetření, které je vhodné v tomto věku je ultrazvuk. Jeho cena se pohybuje kolem 300 Kč. Navštivte nejbližší akreditované centrum ( viz. seznam na www.mamo.cz ). Zde během vyšetření podrobně proberete co vás zajímá, kontrola po roce je zatím zcela dostačující. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1194
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kolik stojí vyšetření a očkování proti rakovině prsu..děkuji za odpověď..nashledanou..
Odpověď: Zdravím sluníčko, cena mamografického vyšetření se pohybuje okolo 600 Kč, ultrazvukového okolo 300 Kč ( může se lehce lišit dle pracoviště), U nás ještě pro ženy starší 70 let máme cenu mamografického vyšetření sníženou na 300 Kč. V druhé části opovědi Vás bohužel zklamu, očkování proti rakovině prsu neexistuje. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1193
Dobrý den.Je mi 24,mám 1dítě.Pořád jsem si nahmatávala na levém prsu v místě od bradavky šikmo k podpaždí váleček(otázky 1177 a 1182).Včera mi p.doktorka řekla,že ta žláza je trochu zvětšená,posunutá výš a kolem je o trochu větší prohlubeň než by měla být.Při prohmatu bolela.Pro můj klid mě poslala do mamol.poradny.Může to být způsobeno mým samovyš.(i 2xdenně,větší silou,dávala jsem ho mezi prsty,hýbala jím).Mykozou?Atop.ekzemem?Namožením?Dost se bojím a myslím na nejhorší.Děkuji
Odpověď: zdravím, v poradně jsme se vystřídali a tak budu navazovat na Vaši debatu s MUDr. Houserkovou. Rozhodně si myslím, že bude vše v pořádku a bude se jednat pouze o okrsek žlázy, zbytnělý pravděpodobně na hormonál. podkladě, či výraznější pokud jej nekryje dostatečné množství podkožní tukové tkáně ( viz prohlubeň). Domnívám se, že ani lékař v prsní potradně vám neřekne nic nového a stačilo by, jak navrhovala Dr. Houserková, necht si provést na akredit. pracovišti ultrazvukové vyšetření. samovyšetřování 2X denně nic neřeší, akorát vás to bude více zneklidňovat. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1192
dobry den chtela sem se zeptat zda je mozna interupce ve 3mesici tehotenstvi i kdyz sem uz zapsana u doktora ze si dite necham tet mam problemi s pritelem a taky financne se moc nedaripritel me opustil i kdyz dite chtel a ja si ho tet nemuzu dovolit nevim jak to mam zdelit sve doktorce ze si dite nenecham i kdyz sem ho chtela poradite mi prosim?predem dekuji.
Odpověď: Dobrý den.
Řešíte závažnou otázku. Interupce lze provést do 12 týdne těhotenství, pak je to komplikovanější, nemáte tedy čas, ihned zítra navštivte svou lékařku - gynekoložku - a informujte ji o své situaci.
Řekněte jí to stejně jako jste to napsala mně, zda si dítě necháte či ne je na Vás, ale te´d je potřeba to řešit rychle.
Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1191
Dobrý den.
Je mi 32 let, mám 2 děti (dvojčata po umělém oplodnění).Přibližně v prosinci jsem pociťovala asi 2 dny táhlou bolest v pravém podpaží, nejsem odborník, ale napadají mě lymfatické cesty. Byla jsem po léčbě antibiotiky na angínu. Od té doby mě často lehce brní pravá paže, hlavně v oblasti bicepsu a ticepsu (necvičím s činkami ani nic podobného). Prsa mám velmi měkká až "rozbředlá" nahmatávám spoustu čehosi (pravděpodobně tukové buňky?)nepoznám, případně, co je co. Měla bych se znepokojovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Aby jste měla jistotu, že je vše v pořádku, doporučuji nechat si provést ultrazvukové vyšetření prsů - na některém z center provádějících screening karcinomu prsu, seznam je na těchto web. stránkách.
Zatím můžeme jen hádat, jestli v podpaží jsou mízní uzliny a nebo zda je tam přítomná jen žláza - která tam taky může zasahovat.
Cena ultrazvukového vyšetření se pohybuje od 230 do 300 Kč a jako samoplátkyně nemusíte mít žádanku, k vyšetření se musíte jen objednat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1190
dobry den chci se zeptat na DTC Roskotova jak jsou uspesni v lecbe nadoru na prsu. Jsou v PRAZE 4 Roskotova.Moji matce zjistili rakovine bunky ale pritom je sest let hlidana Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Toto centrum má výbornou pověst již dlouhá léta, patří k nejlepším v naší republice.
To, že je Vaše maminka hlídaná neznamená, že se u ní rakovina prsu nikdy nevyvine, ale znamená jistě, že pokud chodí pravidelně na vyšetření, je rakovina zjištěná ve svém počátku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1189
Dobrý den paní doktorko,potřebovala bych poradit. Je mi 35 let. Mám 10měs. dceru kterou stále kojím.Při samovyšetření jsem si našla vpravo v podpaží asi 1cm velkou bulku.Chci se objednat na vyšetření,ale nevím jaké je vhodné,když kojím? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Vhodné je ultrazvukové vyšetření, které objasní původ bulky.Ultrazvuk je zcela neškodný a dá se provádět opakovaně i v době těhotenství či kojení.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1188
Dobrý den paní doktorko.Maminka 74 let Byla skrze nejasný nález na uz a mammografii i na bipsii s negativní histologií,Má nekolikmm utvar pod levým dvorcem.Chirurgové doporučují vyndat vzhledem k prevenci,internisti,vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu/prodlaná embolie,cor pulmonale,hypertenze.Warfarinizace,/řiakjí že op je se zvýšeným rizikem,Tak se maminka rozhodla chodit jen na pravidelné kontroly a na op nejit,Chtěla bych slyšet názor odborníka,Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Nevidím žádný důvod k operaci, když byla provedena biopsie s negativní /nezhoubnou/ histologií. Podle mého názoru se maminka klidně může nechat pouze sledovat. K rozhodnutí o dalším postupu - operace nebo sledování- by se ale především měl vyjádřít lékař, mamodiagnostik, který Vaší mamince provedl mamografické nebo ultrazvukové a předpokládám i bioptické vyšetření.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky