MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 2347
Dobrý deň,

absolvovala som sonografické vyšetrenie prsníkov a podpazušia kôli bolesti v ľavej axile.Nález bol v poriadku len v tej ľavej axile mám LU do 16 mm s tukovo degenerovanym centrom, ale to je vraj v poriadku.Je to naozaj tak?Bolesti v axile mám už skoro 2 roky absolvovala som aj sonografické vyšetrenie na angiológii,kde mi zistili v tejto axile potrombotické zmeny.Prekonala som teda trombózu. Je tá bolesť spôsobená tým,alebo to môže mať súvislosť aj s tou LU?Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti v axile bych ve Vašem případě považovala nejspíše za důsledek předchozí trombózy. Neznám celou vaši anamnézu ani okolnosti, za kterých trombóza žíly v podpaží vznikla.
Lymfatická uzlina, kterou v podpaží máte, je normální velikosti a dle popisu i normálního vzhledu a s bolestmi nesouvisí.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2346
Dobrý den,dcera (18 let)užívá 3/4 roku horm.antikoncepci.Později si začala stěžovat na bolestivost prsou (bolest je stále velice intenzivní).Byla vyšetřena ultrazvukem.Moc prosím o vysvětlení k nálezu a také proč je nutná kontrola do půl roku.
Závěr nálezu:mírná dysplasie ml.žlázy bilat,praecop.1.dx,ložisko charakteru fibroadenomi vpravo 10mm,vzhledem i k rodinné anamneze dop.kontrolu UZ do půl roku. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti prsů u žen jsou běžné a mohou souvisí se změnou hormonální situace, v tomto případě mohou souviset s užíváním HAK. Při ultrazvukovém vyšetření byl zjištěný u vaší dcery fibroadenom- jedná se o nezhoubný nádor, je možné jej kontrolovat - obvykle 1x do roka. Lékař uvádí rodinnou anamnézu, která je pozitivní stran karcinomu prsu nebo vaječníku ? Nemusíte se podle mého názoru ničeho obávat, na kontrolní ultrazvukové vyšetření běžte.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2345
Dobrý den,chtěla bych se zeptat-pro bolestivost v pr.prsu jsem byla odeslana k vyset.mam.-Tabár IV,ultraz.cysta-ostře ohraničená,homogenní obsah.Před lety v pravém prsu zánět.Je možné,že bolestivost v pravém prsu je týden před menstruací výraznější a prso působí na pohmat granulovaně-zda se může jednat o hormon.změny,jsem uživatelka HA jeanine/věk 40./Další kontrola za 3měsíce.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Je to tak, jak se domníváte. Mamografický a ultrazvukový nález ve Vašich prsech je v pořádku.
Bolesti prsů před menstruací pociťuje většina žen a jedná se opravdu o důsledek hormonálních změn.
Stejně tak se může během cyklu měnit Váš pohmatový nález v prsech. Je potřeba pohmatový nález znát - vyzkoušíte v různých fázích cyklu - a nejlépe se pak samovyšetřovat po ukončení menses, v 1. polovině cyklu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2344
Dobrý den paní doktorko
začala jsem brát něco přes rok HA Belaru a od minulé neděle uprostřed braní HA jsem začala krvácet a je dnes pát a já stále krvácím,na gynekologii mi řekli že je to normální ale trvá to něco přes týden a já nevim co s tim
příští týden mám dostat normální menzes,protože doberu platíčko
a krvácet v měsíci 14dní mi přijde asi špatné
přes den krvácim a večer a v noci ne a rozběhne se to opět přes den je to spíe takové hnědé než klasickáá krev
děkuji za odpověď Necesaná


Odpověď: Dobrý den.
Je to otázka na gynekologa - a ten vás ujistil, že je vše v pořádku. Malé krvácení nabo výtok - tak jak to popisujete- se může při užívání HAK vyskytnout, je potřeba vyčkat, většinou se vše upraví. Pokud by potíže přetrvávaly, budete se muset poradit s Vaším gynekologem - někdy je potřeba vyzkoušet více preparátů, než Vám antiko
"sedne". Dala bych ale zatím na radu Vašeho gynekologa a počkala bych.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2343
Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat na antikoncepci cerazette. Kojím a druhý týden beru tuto antikoncepce a dostala jsem dnes menstruaci. je to normální či ji mám přestat brát?může mít na to vliv že ji neberu přesně ve stejný čas ale v rozmeí 3h? děkuju
Odpověď: Dobrý den,
toto je poradna pro onemocnění či potíže s prsy. Poraďte se s vaším gynekologem. Časové rozmezí - v hodinách- nemá vliv.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2342
Dobrý den,
při zmáčknutí prsů mi vytéká kalná, lepkavá tekutina, trvá to asi dva měsíce vždy po skončení menstruace. Antikoncepci beru pravidelně asi rok. Může to být něco vážného?mohl by být výtok i příznakem těhotenství?
Odpověď: Dobrý večer.
Pokud pravidelně užíváte antikoncepci a máte pravidelnou menstruaci, tak velmi pravděpodobně těhotná nejste.
Může se jednat jen o hormonální změny, které mohou způsobit obvykle oboustrannou sekreci z prsů tohoto typu.
Pokud by se sekrece stupňovala, je vhodné se poradit s gynekologem a vyšetřit hormon, který je za sekreci odpovědný, tzv.prolaktin- může být z nějakého důvodu zvýšený.Příznak závažného onemocnění prsů to v žádném případě není.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2341
dobra den,je mi 16 let a pred 3 dny me zacala svedit leva bradavka,nevim co by to mohlo byt,pred par dny jsem se do ni skrabla mohlo by to stim mit neco spolecneho?dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
odpovím - ano mohlo, možná jste si způsobila povrchovou odřeninku, která se hojí a může Vás to svědit. Pokud by to nepřestávalo, navštivte Vašeho dětského lékaře. Určitě se nebude jednat o nic závažného.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2340
Dobrý den, je mi 32 let mám dvě děti 10 a 1 rok. Po porodu jsem jako antikoncepci dostávala injekci na 3 měsíce(menstruace neměla vůbec přijít). Injekce jsem brala asi půl roku a když jsem naposledy celý měsíc špinila, tak jsem už na další injekci nešla. To bylo v červnu, od té doby jsem menstruaci nedostala, těhotenský test mám negativní. Můj doktor má celé prázdniny volno a bude až 9.9. Chtěla jsem vás poprosit: Je možné, že po injekcích dostanu menstruaci třeba až po nějaké době? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nejsem gynekolog, ale odpovím - je to velmi časté, je potřeba nějakou dobu počkat, ale nespoléhat na to, že stále funguje antikoncepční účinek, tak to není. Navštivte Vašeho gynekologa a poraďte se s ním o vhodné formě antikoncepce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2339
Dobrá den mám strašně malá prsa dalo by se říci že jsem plochá je mi 15 let nemáte prosim vás nějakou přírodní taktiku na zvětšení prsou ale jestli mi chcete odpovědět at se netrápím a že mi porostou do 17 tak takovou odpověd neberu nemohu si přece v posteli s klukem lehnout a být plochá a neříkejte mi že se to většině mužům líbí když má ženská malá prsa protože na to si odpovím sama nelíbí já chci mít prostě větší prsa a to je vše je tosnad takový hřích ? Prosím poradtě mi nějakou přírodní taktikou po které se nějak bouří hormony nebo tak děkuji za odpovět
Odpověď: Dobrý večer.
Přírodní taktiku a ještě po které se bouří hormony- tak to Vám neporadím. Můžete vyzkoušet spoustu preparátů - ty Vám poradí lépe v lékárně- ale nedosáhnete určitě Vámi očekávaného zvětšení prsů, s tím počítejte.
Existuje ale plastická chirurgie a možnost implantátů, které jsou dnes kosmeticky velmi efektní. Poraďte se s Vaším dětským lékařem, tyto úpravy se obvykle provádějí až po 18tém roku věku, dřív bych je určitě nedoporučovala- vývoj prsu není ukončený.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2338
Dobrý den, chci se zeptat na to, zda zdravá prsa v sobě mají trvdší a měkší části. V obou prsech si totiž nahmatám takové tvrdší stejně velké útvary, předpokládám však, že jsou to mléčné žlázy a o nádor se nejedná. Bohužel neznám přesně anatomii prsu a teď jsem na pochybách, jestli je mé smýšlení správné. Mám 26 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Vaše smýšlení je naprosto správné a je užitečné vědět, z jakých tkání se ženský prs skládá. Je to vlastní žlazová tkáň a vazivo- což jsou ty tvrdší části- a tuková tkáň- ta měkčí část. Zastoupení jednotlivých tkání se mění s věkem ženy, hormonálním stavem organismu a je dáno i typem prsu - což je naprogramováno geneticky.
Palpační samovyšetření prsů je dobré provádět v první polovině menstruač. cyklu. Pokud by se Vám zdálo, že došlo k nějaké výrazné pohmatové změny, můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetřené - seznam center, kde jej provádějí / v tuto dobu do částky 100 Kč a bez žádanky/ je na těchto stránkách.
Pěkný večer.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2337
Dobry den, rada bych vas poprosila o radu. Je mi 26 let a pred 2 mesici jsem vysadila antikoncepci a minuly tyden jsem si v podpazi nahmatala malickou boulicku ktera druhy den zmizela to stejne se mi ted objevilo pod druhou pazi a navic se mi objevil vystouplý a na dotek mirne bolestivy zarudly flek asi 1,5 x 1 cm. (menstruaci od te doby nemam a tehotna nejsem) myslite ze by to mohla byt nejaka hormonalni zmena? K lekari jsem objednana za 3 tydny ale rada bych dopredu vedela na co se mam pripravit. predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý večer.
Opravdu se může jednat jen o hormonální změny- žlazový uzlík v podpažních jamkách, je to pravděpodobné.
Ve Vašem mladém věku je vhodné ultrazvukové vyšetření, na které by Vás měl lékař odeslat.
Můžete jej absolvovat v některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách - za velmi malý poplatek / do 100 Kč/ i bez žádanky od lékaře jako samoplátkyně, stačí se objednat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2336
Dobry den. Chci se zeptat, zda mohu uzivat tinktury z bylinek na zvyseni me imunity, ponevadz pred tremi mesici jsem prodelala pasovy opar a od te doby jsem nemocna a ke vsemu mi nasli rakovinu prsu a v pondeli nastupuji svou prvni chemoterapii. Sestrickama z onko oddeleni mi to nebylo doporuceno, ale ja se po tech bylinkach citila lepe. Jedna se o lichorerisnici, lapacho, echinaceu a brizu. Dekuji za odpoved....Lenka
Odpověď: Dobrý den.
Odpovídám na Váš dotaz se zpožděním, ale kontaktovala jsem pro jistotu odborníky- onkology. Tinktury z bylinek- pokud je snášíte dobře- můžete užívat i spolu s chemoterapií. Podporují imunitu, nemají žádný vedlejší účinek.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2335
Dobrý den,
je mi 32 let a v současné době kojím své druhé dítě (7 měsíců). Už ca. měsíc mě bolí pravý prs, aniž bych z pohmatu byla nějak moudrá. Dnes jsem navštívila lékaře, který našel palpací induraci, prý není charakteru zánětu, a doporučil teplé obklady. Za týden jdu na sono a za další týden opět s výsledky na kontrolu. Můžete mi prosím napsat, jaké mohou být eventuání příčiny? Nemám z toho ani trochu dobrý pocit. Děkuji H.D.
Odpověď: Dobrý večer.
Ve Vašem případě se může jednat o lokální zánět prsní žlázy nebo jen ztužení žlázy, ktere se často při kojení může vyskytnout. Vyčkejte na ultrazvukové vyšetření, s největší pravděpodobností bude v pořádku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2334
Dobrý večer, z důvodu nepříznivé rodinné anamnézy chodím pravidelně na vyšetření prsou. Doposud lékařům postačilo ultrazvukové vyšetření, které je v pořádku, ale pokaždé zmiňují, že mám žlázovitý typ mléčné žlázy. Je tento typ náchylnější k tvorbě zhoubného nádoru? děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Nevím, kolik je Vám let ani jak velmi závažná je Vaše rodinná anamnéza. Od těchto věcí se odvíjí obvykle další sledování na ultrazvuku, ale také mamografické vyšetření. Mamografie provádímě preventivně u žen od 40 let věku, ale u pacientek s vysoce pozitivní rod. anamnézou / dvě a více PŘÍMÝCH příbuzných s rakovinou prsu a vaječníku nebo výskyt u jedné ženy v rodiněv mladém věku / je důvodem k častějším kontrolám a k provádění mamografického vyšetření i ve věku pod 40 let.
Žlázový typ prsu znamená menší přehlednost prsu na mamografii - obvykle doplňujeme po mamografii ještě ultrazvukové vyšetření. Neznamená to větší náchylnost k výskytu rakoviny prsu.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2333
Dobrý den, mám 37 let a 3 děti. Před 3 měsíci jsem absolvoval SONO kvůli bolestivému zduření nad pravým prsem.
Daignóza: fibrozní a mikrocystické změny výrazného rozsahu bez ložiska. Mastopathia mammae bilat. Dále mi byly zjištěné zduřené lymfatické uzliny v oblasti levého kyvače a blokáda 4.žebra. KO je v pořádku,kontrola za rok. Mám důvod k obavám?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.
Nález v prsech na ultrazvuku byl normální, žádný důvod k obavám nemáte, cysty a fibrózní změny se vyskytují v prsech běžně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2332
Dobrý den,mojí mamince 75 let se na pravém prsu objevil veliký jakoby zapálený flek skoro přez celé prso.na omak není horký a ani bolestivý.Je hodně unavená a také jí bolí ramena.Máme zajet na mamografické vyšetření?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Určitě zajděte na mamografické vyšetření, ev. se poraďte s lékaři v některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Může se jednat o zánět prsu, ale není vyloučena ani jiná příčina tohoto stavu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2331
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, co se mohlo stát, že jsem nedostala menstruaci místo ve čtvrtek, jak obvykle, ale již v úterý a trvala pouze 3 dny místo 5 a byla slabá. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kolik je Vám roků ani jak dlouho již menstruujete, předpokládám , že jste mladá osoba.
Hormonální výkyvy, které tyto minimální nepravidelnosti menstruace způsobují, jsou u žen časté a jsou ovlivněny spoustou vnitřních i zevních faktorů, třeba i stresem..Bývají časté při začátku menstruace a pak v období přechodu, kdy menstruace končí. Kdyby se vyskytly větší nepravidelnosti cyklu, hledejte radu u svého gynekologa.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2330
Dobrý den, jsem ve věku 40 let, mám po operaci nádoru v prsu, pohyblivá kulička o rozměru 0,7x0,9mm, uzlina v podpaží čistá, operace proběhla dne 7.8.2008, k zaměření ozařování jsem objednaná dne 1.10.2008, nyní druhý týden užívám Tamoxifen, doba užívání vyměřena na 5 let. Opomněla jsem se lékařů dotázat, zda je vhodné se věnovat CYKLISTICE, která mě nesmírně dobíjí, je to můj největší koníček. Můj dotaz tedy zní: je vhodné šetrné fyzické zatížení? Je vhodný pobyt na sluníčku. Velice děkuji. S přáním pěkného dne Ivana Červíková
Odpověď: Dobrý den.
Nádor byl velmi malý, uzliny jak píšete čisté, prognóza Vašeho onemocnění je velmi příznivá.
Žijte tak jako předtím, i cyklistikou, dělejte to, co Vás těší . Sport ani pobyt na sluníčku Vám neublíží.
Pěkný den
Dana Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2329
Prosím o bližší informaci o vyšetření, kterého se mám zítra zúčastnit, na mamografu a na ultrazvukyu mi byla v pravém prsu nalezena 1 cysta velikosti 5x5 mm a ještě jeden útvar hned vedle také velikosti 5x5 mm, ohraničený, 3 měsíce se nezvětšující. Proto jsem zítra objednána na nukleární medicinu k dalšímu vyšetření. Do ruky jsem nedostala žádnou lékařskou zprávu a ani nevím o jaké vyšetření se jedná a do přinese za výsledky. Mám mít s sebou čokoládu. Chtěla bych poku možno trochu přiblížit co mě asi muže čekat je mi 58 let. Děkuji Věra S.
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsech vyskytují běžně, jsou to nezhoubné útvary. V pravém prsu máte ještě jeden drobný útvar.
Vyšetření, na které jste objednaná, je nejspíše scintigrafie prsů. Důvod je mi nejasný. Bylo by dobré konzultovat lékaře, který Vám toto vyšetření prsů indikoval, popisoval mamografii a ultrazvuk.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2328
Dobrý den, je mi 29 let a asi poslední měsíc a půl mě bolí v levém prsu a v podpaží, někdy se bolest objevuje i v rameni nebo v lopatce a někdy mě brní prsty. V době kdy mě tyto bolesti začaly, jsem hodně jezdila na kole, v té době jsem se také jednou v noci probudila bolestí, protože mi přítel usnul na levém ňadru a tlačil mě bradou. Můžou mé problémy s tímto souviset? Žádnou bulku jsem si nenahmatala, jen mám pocit jako bych měla podpaží nateklé, ale viditelné to není. Mám pro jistotu navštívit lékaře, nebo mám počkat jestli to neodezní? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Domnívám se, že se nejedná o nic závažného. Mléčná žláza může zasahovat někdy až vysoko do podpažn jamky
a může být příčinou bolestí či napětí v této oblasti. Bolesti mohou také souviset se sportem a být od svalového a kosterního aparátu. Pro vaši jistotu můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů - seznam center, kde Vám poskytnou ultrazvukové vyšetření, je na těchto stránkách.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2327
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda přípravek Stimulen mohu brát, i když užívám HA Belara. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Užívat Stimulen můžete bez problémů spolu s HAK.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2326
Dobrý den,před dvěma lety jsem byla ambulantně ošetřena punkcí pro cystu v pravém prsu, od té doby bez potíží, ale nyní už pár měsíců cítím napětí a někdy i bolest v prsou, měla jsem dojem, že to souvisí s růstem, ale nyní už mám obavy. Pokaždé když se prohnu nebo udělám prudší pohyb, cítím, jak kdyby mě někdo do prsa řízl nožem, bolest ustupuje pomalu. Chtěla bych znát váš názor, jestli to může být způsobeno růstem nebo mám vyhledat lékaře. Žádná hmatatelná ani viditelná změna není, od malinka mám vpáčené bradavky - obě. Bolest v prsou je nepravidelně v každém z prsu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kolik máte roků, mluvíte o růstu prsů?, zřejmě jste velmi mladá dívka. Bolesti prsů se vyskytují alespoň občas u každé ženy. Souvisí s neustálým hormonálním ovlivňováním mléčné žlázy během menstruač. cyklu i celého života. U Vás bych doporučovala kontrolní ultrazvukové vyšetřní, zda není opět přítomná cysta- cysty. Větší cysta by mohla být příčinou bolestivosti prsů, pak je správné provést opět punkce cysty.
Pokud bude ultrazvukové vyšetření bez nálezu, můžete se poradit v lékárně, jsou přírodní preparáty, které ulevují od bolestí prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2325
Dobrý den, je mi téměř 17 let a už rok beru hormonální antikoncepci. Jenže od té doby pociťuji, že se mi přestala zvětšovat prsa a nevím zda je to tou HA nebo jen tím, že jsem jestě mladá? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že to nesouvisí s užíváním HAK. Velikost prsu je u každé ženy individuální a je naprogramována geneticky,
a to i ukončení růstu-zvětšování mléčné žlázy. Prsa se mohou velikostně mírně měnit i během života souvisí to s hormonálním stavem organismu, ale i s dalšími faktory, změny váhy, apod.
Úplný vývin mléčné žlázy je ukončený do 20.-25, roku věku, velikost prsů se ale nemusí měnit již mnohem dříve.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2324
dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat, zda může trvat mensturace místo pěti dnů jenom 3. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano může, je to individulání.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2323
Dobrý den, je mi 38 let a podstoupila jsem mamografické vyšetření. Mám si ho doplnit ještě ultrazvukem. Můj nález je: denzní struktura ml. žlázy bilat. difusně, bez průkazu mikrokalcifikací. BIRADS 0, Tabár 1/4, Wolfe DY. Vzhledem k typu žlázy doplňujeme UZ. Protože mi nikdo nic nevysvětlil, chtěla bych se zeptat, co to znamená. Může se objevit něco závažného na UZ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Důvodem doplňujícího ultrazvukového vyšetření je u Vás mamograficky málo přehledný typ prsu, kdy pouze z mamografie nemůžeme nález uzavřít jako negativní - normální, i když z popisu Vaší mamografie vyplývá, že lékař nic podezřelého na snímcích neviděl. Je to běžná praxe, můžete byt klidná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2322
dobrý den,je mi 21 let a před rokem jsem si nahmatala bulku v prsu.šla jsem k lékaři a ten mi diagnostikoval, že je to juvenilní fibroadenom.zpočátku to byla velikost 1cm,ale během roku se zvětšila na vel.2,5cm.doporucili mi operaci,tak se chci zeptat,zda je opravdu nutné na ni chudit a jaké by byly případné rizika.mám strach že budu mít velkou jizvu.
děkuji za odpověď Zuzana
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vašem případě je operace opravdu na zvážení. Pokud se nezhoubný nádor rychle zvětšuje-roste- a to právě juvenilní fibroadenomy dělávají- je lépe nádor odstranit už z kosmetických důvodů. Pokud nemáte do operace chuť, můžete i vyčkat a uvidíte, zda se nádor bude nadále rychle zvětšovat - pak je operace na místě.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2321
Dobrý den, paní doktorko, dnes jsem podstoupila vyšetření prsů na mamologii a ráda bych se zeptala, co znamená TabárIII. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Klasifikace podle pana Tabára vyjadřuje, o jaký typ prsu se jedná, ve Vašem případě jde o tukový typ prsu se zbytky žlázy centrálně- Tabárova klasifikace slouží lékařům. Pro Vás je podstatné, že výsledek vyšetření je v pořádku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2319
DOBRY DEN PREJI.
MAMTAKOVEJ DOTAZ-JSEM PO OPERACI NADORU VARLAT(ZHOUBNY NADOR NA VARLETI) JIZ 3 ROKY PRODELAL KSEM LECBU OZARKAMI A PRACUJI JAKO HORNIK.POSLEDNI DOBOU MI BYVA PRI VETSI ZATEZI SLABO,POTIM SE VIC NEZ PRED NEMOCI A NEMAM UZ TAKOVOU SILU JAKO PRED TIM A BOLI ME V OBLASTI OD PUPKU KE TRISLUM A TAK SE CHCI ZEPTAT MUZE TO BYT TOU ZATEZI NEBO JE TO JEN PRECHODNE.PRED DVEMA DNY JSEM BYL NA SONO VYSETRENI A VYSLEDKY JSOU BEZ LOZISKOVYCH ZMEN.ZAJIMA ME HLAVNE JESTLI SE NEMOC MUZE ZNOVU VYVOLAD RYCHLEJI V ME PROFESI.
DEKUJI ŠIMEČKA.
Odpověď: Dobrý den.
Vaše zaměstnání samo o sobě nezvyšuje riziko návratu onemocnění, je ale pochopitelné, že po operaci a léčbě zhoubného onemocnění se nemusíte cítit tak jako dříve a je potřeba zvážit- a to nejlépe s Vaším lékařem- zda je vhodná tato velmi fyzicky náročná práce. Upozorněte lékaře i na další obtíže- bolesti v podbřišku a tříslech.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2318
Dobrý den,je mi 30 let, jsem sledovaná v mamologické poradně s kontrolou jednou za půl roku pro zřejmě fibroadenom v levém prsu. Mám polycystické prsa, se zhoršením vždy před menstruací. Již druhý měsíc mám bolesti levehé prsa, s bolestivou bulkou pod bradavkou dole, s uzlinama bolestivýma táhnoucíma se do podpaží. Můžete mi prosím poradit, zda se jedná jen o zánět cysty či něco jiného. A který z volně prodejných přípravků byste doporučila jako prevenci či podpůrnou léčbu těchto problémů. Děkuji moc za Váš čas a odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
V prsech máte cysty a nezhoubný nádor - fibroadenom, vhodné je u Vás ultrazvukové vyšetření, které rovněž dobře zobrazí oblast podpažních jamek - udáváte "uzlinky" - může se ale jednat jen o žlázu, která často zasahuje až do podpaží.
Z preparátů ulevujících od bolesti prsů, které si ženy chválí, dop. Mastodynon kapky - je volně prodejný v lékárně, ev. vyzkoušejte vit E.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2317
nevím co znamená závěr vyšetření tabarIV densní granulární struktura žlázy
Odpověď: Dobrý den.
Tabárova klasifikace vyjadřuje, o jaký typ prsu se jedná - jde o dělění na základě mamografického obrazu a slouží lékařům, vy se tím zabývat nemusíte. Pro Vás by to mohlo znamenat situaci, že po předchozí mamografii může lékař ještě doplnit ultrazvuk pro možnou nepřehlednost snímku.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2316
Dobrý den,
je mi 35 let a nahmatala jsem si v prsu bulku.Chci se zeptat, zda je již v tomto věku vhodná mamografie nebo je základní metodou ultrazvuk?
Můj gynekolog je na dovolené, stačí na obě vyšetření ev. žádanka od praktického lékaře nebo pouze od gynekologa? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
V tomto věku již můžeme při hmatné bulce v prsu začít mamografickým vyšetřením, ultrazvuk může lékař doplnit dle svého uvážení. Žádanku Vám v tomto případě může napsat gynekolog i praktický lékař nebo chirurg či onkolog.
Pěkný zbytek večera.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2315
Dobrý den,
je mi 17 let a dnes mám poslední den menstruace. Odpoledne, při sundávání podprsenky, jsem si všimla velice malinkého žlutooranžového flíčku. Lekla jsem se, tak jsem zkontrolovala ještě další podprsenky a našla jsem ještě na jedné trošku větší flíček. Barvu ale nemohu posoudit, jelikož tato podprsenka je žlutá... Může výtok souviset s menstruací, nebo se mám začít bát? Předem děkuji za odpověď. Hezký den. Lucie
Odpověď: Dobrý večer,
bát se nemusíte. Sekrece bude s největší pravděpodobností podmíněná hormonálně. Pokud by barva sekretu byla krvavá nebo tmavě hnědá, bylo by vhodné se poradit s lékařem z některého screeningového centra v blízkosti Vašeho bydliště - seznam je na těchto stránkách.
Přeji pěkný večer
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2314
Dobrý den, mám již dlouhodobě problémy. Dělají se mi svědivé puchýřky, hlavně v době před menstruací. Navštívila jsem gynekologa, který mi udělal výtěr z pochvy. Dnes jsem se dozvěděla, že ve výsledkách nic nenašli. Bohužel, moje problémy přetrvávají. Proto jsem se chtěla informovat, jestli je možné zjistit výtěrem z pochvy i Hpv? A jakou léčbu pak zvolit? Předem děkuji za odpověď. Veronika F.
Odpověď: Dobrý večer,
přesně jste neuvedla, kde všude se Vám puchýřky tvoří, pokud se jedná- jak předpokládám-jen o oblast zevních genitálií, je tohle otázka pro Vašeho gynekologa, který by si měl s problémem poradit. Kromě poševního výtěru v případě podezření na HPV ještě odebrat i protilátky.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2313
Dobrý den, žena prodělala odstranění dělohy s nádorem.Byly ji zjištěny dvě metastázy v pochvě. V současné době má za sebou 3 chemoterapii a po vyšetření CT a PET nebyly zjištěny žádná další. Všechny uzliny má čisté, jizvy zahojené. Současně brala Inocell, Gesavit 50BG a AHCC. Po kontrole a druhé chemo lékaři konstatovali, že metastázy nejsou a že je v naprostém pořádku. Má jít ještě na jedno chemo. Dostávala nejvyšší dávky Cis Pt. Pak má mít ještě ozařování. Je toto ozařování nutné, když metastázy nejsou. Děkuji za odpověd.Jar.Světlík
Odpověď: Dobrý večer.
Nejsem onkolog, jsem radiolog. Radioterapie - ozařování - je součástí léčby, kterou by Vaše žena měla podstoupit, aby šance na vyléčení byla co největší, a to i v případě, že nejsou již prokázané metastázy.(metastázy mohou být i mikroskopické, v tomto případě je nelze zjistit žádnou zobrazovací metodou/.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2312
Přeji hezký den, chtěla jsem se jen poradit a znát názor odborníka. Včera jsme se vrátili z dovolené v Itálii. Během pobytu jsem si všimla, že moje 7 letá dcera má jednu bradavku červenější, nejprve jsem si myslela, že je to od slunce, ale při večerní hygieně jsem jí prs prohmátla a v oblasti bradavky jsem nahmatala zduření, možná i bulku. Prosím o radu. Děkuji Jitka Grigarová
Odpověď: Dobrý večer.
Zduření prsní žlázy - i jednostranné - se může u holčiček vyskytnout i v období před nástupem puberty, zduření může přetrvávat, může být i lehce bolestivé, jde o normální změny prsní žlázy způsobené hormonálně. Pokud by přetrvávalo zarudnutí - mohlo by se jednat ještě o zánět- konzultujte dětského lékaře, který by Vaši holčičku mohl event odeslat např. na ultrazvukové vyšetření.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2311
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografii a zapomněla se úplně zeptat.Co znamená, prosím, Klasifikace Tabár: Středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. Středně sytý parenchym se vmezeřenými tuk. lalůčky a akcentací C. ligament.Kalcifikace:benigní makrokalcifikace vlevo. Z.:Redukující typ žlázy, poměr parenchymu a tuku je lehce nepřiměřený.Výsledek vyšetření:BI-RADS 1-negativní. Děkuji, Iveta
Odpověď: Dobrý večer.
Tabárova klasifikace slouží pro orientaci lékařů, nemusíte ji rozumět. Nález znamená, že je vše v naprostém pořádku.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2310
Dobrý den,
můžete mi prosím vysvětlit co to znamená hodnocení dle Tábára spíše II než I? A hodnocení: v axille zachycen ojedinělý měkký stín uzliny, je to nebezpečné?

děkuji za odpověď, hezký den, Miroslava Bérešová
Odpověď: Dobrý večer.
Dnes již podruhé je dotaz na klasifikaci podle pana Tabára. Nesnažte se jí porozumět, je určena lékařům a slouži pro orientaci, o jaký typ prsu se jedná. Pro Vás je podstatné, že je vše v pořádku, o tom by Vás měl ubezpečit Váš vyšetřující lékař nebo zdravotní sestra. Měkký stín v axile -podpažní jamce- zřejmě jen vyjadřuje přítomnost žlázy, což je normální.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2309
Dobrý den.Je mi 22let a nikdy jsem nebyla na žádném vyšetření.Slyšela jsem,že existuje něco jako "sono".Je to vyšetření pro ženy s menšímy prsy a ženy,ktré ještě nebyly těhotné,to by bylo pro mě vhodné.Jaké vyšetření je pro mě vhodné?Kde se mohu nechat vyšetřit a kolik peněz mě to bude stát.
Děkuji Svobodová
Odpověď: Dobrý večer.
Sono prsů neboli ultrazvukové či ultrasonografické vyšetření prsů je zobraovací metoda vhodná pro vyšetření prsů u žen do 40 let věku. Je to metoda, která neužívá rtg záření, bezpečná, lze ji kdykoliv opakovat.
Je určena i ženám ve Vašem věku, pokud se chcete nechat vyšetřit v tuto dobu /resp. od dubna do října/ je ultrazvukové vyšetření pro samoplátkyně o 200 Kč levnější - lze se objednat do některého screeningového centra- seznam je na stránkách mamo. cz- bez žádanky a doplatit malou částku - obvykle do 100 Kč.
pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2308
Dobrý den, beru antikoncepci Tri regol 3x21, teď pojedu na dovolenou a chtěla bych si vzít pilulky hned za sebou, abych nedostala menstruaci. Jednou už jsem si je takhle brala po dohodě s lékařkou, ale teď si už nejsem tolik jistá. Je možné si vzít poslední barvu pilulek a pak čekat až dostanu menstruaci? Moc děkuji za odpověď. Maruška
Odpověď: Dobrý den. myslím, že musíte navázat celou sadou , tak jako by menstruace proběhla a využívat až do konce. Pak teprve pausu a očekávat menses. Pokud máte ještě možnost, raději konzultujte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2307
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v kolikati letech bych měla jít poprvé na vyšetření prsou? Je mi 24 a mám dvouletou dceru. Děkuji Vám za odpovědět Maňásková
Odpověď: Dobrý den. Pokud vaše osobní i rodinná anamnesa je a zůstane bez zátěže vážného onemocnění s poruchou imunity, je třeba vážně začít uvažovat o pravidelném preventivním vyšetřování prsů od 40 let.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2306
vzdy jsem si davala pozor pri poh. styku,ale tento mesic jsem nedostala ms a tak jsem si udelala test a byl poz... :( vubec nevim co mam ted delat.pritel nasel na internetu ze jsem se divala na stranky interupce ale i na stranky pece o mimi,tak se me na to ptal a ja rekla ze me to jen zajima.nevim jestli bych dokazala jit na Interupci a zabit plod mojeho "ditete" ale vim ze pritel dite nechtel,ted nevim co delat!
Odpověď: Dobrý den. Řešit tuto otázku až v tuto chvíli je velmi nezodpovědné především kvůli vám samotné i dítěti. Věřte, že přítele si dítětem nepřipoutáte, nicméně má právo být informován, neskrývejte svoje podezření před ním. Pokud jste opravdu těhotná, pravděpodobně zůstane pouze na vás, co dál. Nevím kolik vám je a v jaké sociální situaci jste, i to je často limitující. Nezbývá, než se odhodlat a zajít ke gynekologovi. Určitě vám i poradí jaké máte jiné možnosti, mimo interupci. I zdánlivě neřešitelné, má své řešení. A nerozhodujte se zbrkle a pod tlakem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2304
dobrý den paní doktorko
dne je 10.den od prvního dávky HA belary,před začátkem braním tohoto platíčka se mi menzes zpodzila o 2dny
a je dnes 31.8 a já jsem uprostřed braní HA začala opět krvácet,mám strach z toho co se děje
Belaru beru něco přes rok a krom této HA neberu jiné léky,krom vitamínů
děkuji za odpověď Nečesaná
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se ve vás z nějaké příčiny povařily hormony. To se stává a většinou se situace spontánně upraví. Bude ale rozhodně lépe, když budete konzultovat svého gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2303
Dobrý den, paní doktorko chtěla jsem se zetat zda je můj problém vážný, nebo jen planý poplach. Je mi 22 let jsem kuřačka a mám 20 měsíců starou dceru. Můj problém je tento: našla jsem si v levém prsu bouli velkou asi jako jadýrko od oříšku. Vůbec mě to nebolí akorát jsem trochu unavená. V rodině rakovina prsu nebyla aspoň co vím.Akorát má mamka umřela na rakovinu jater s metastazemi žaludku.Nevim co mám dělat hlavně nechci hned k doktorovi a dělat planý poplach a překonat vůbec stud. Děkuji za pochopení a odpověď.Jana F.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku se rakovina prsu vyskytuje velmi vzácně. Budete se muset rozhodnout. Jestli žít s pochybnostmi nebo se k vašemu problému postavit čelem a objednat se na ultrazvuk. Sama rozhodněte, co vás bude stát více energie. Stud není na místě. Když zaznamenáme jakoukoliv zdravotní změnu, je rozumné absolvovat potřebné vyšetření. Tad držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2302
Dobrý den.Je mi 39 let.Kojím devítiměs.dítě,které ještě dlouho chci kojit (předchozí 3 děti jsem 2 roky kojila).Moje maminka i její sestra onemocněly okolo 60 let rakov. prsu.Já jsem ve 32 letech naposledy byla na mamografu (v souvislosti s onemocněním maminky). Mám na další mamog. vyšetření jít až po ukončení kojení (za 1,5 roku),když někdy cítím v pravém podpaží mírný tlak?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se nebude jednat o nic vážného, když nejde o trvalou obtíž. Pro vaší jistotu je možné provést pouze ultrazvuk podpaží. Máte možnost se preventivně objednat na akreditované pracoviště , ultrazvuk stojí 300 Kč, do konce října máme k disposisci slevové poukázky v hodnotě 200 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2301
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Zhruba tři čtvrtě roku se mi vtahuje levá bradavka. Byla jsem u své gynekoložky a řekla mi, že je to běžné. Přece jenom mě poslala na sono. Všechno je v pořádku, ale hrozně mi vadí, jak se vtahuje. Reaguje na změnu teploty (většinou když je mi zima). Vím, že to není závažné, ale je to velice nepříjemné, obzvlášť když se milujeme s přítelem. Dá se to nějakým způsobem vyléčit, nebo tomu zabránit? Už nevím, na koho bych se měla obrátit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Jedná se pouze o kosmetickou vadu vaší tělesné schránky. Udělejte si z ní přednost. Navíc vnitřní krása je mnohem důležitější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2300
Dobrý den, mám 3 týdenní miminko a jsem plně kojící. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné že jeden den mám mléka dost a druhý den skoro nic je to možné? Čím je to způsobeno a co mám pro to udělat abych kojila co nejdéle .Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. První týdny jsou těžké pro maminku i miminko, je třeba se sladit. V šestinedělí jsme hájené, proto neodmítejte pomoc blízkých, hodně odpočívejte, dbejte na příjem tekutin. Hlavně se uklidněte, vše se dá řešit. Poraďte se se svoji maminkou nebo kýmkoliv komu důvěřujete. Určitě vám i dobré rady poskytne dětská lékařka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2299
Dobrý den,je mi 26 let a mám první 3týdenní miminko.Chtěla jsem se zeptat před týdnem se mi objevila na levém prse bulka která i zrudla.Byla těsně vedle bradavky.Snažila jsem se jí rozmasírovat a nahřívat sprchou,bolest i otok se ztratil ale bulka se jen o něco zmenšila.Po týdnu se to opakovalo jako poprvé tak znova nahřívám a masíruji. Na koho se můžu obrátit jestli na dětskou nebo mou obvodní doktorku. Děkuji moc.Jana
Odpověď: Dobrý den. Určitě vám poradí lékařky obou specialisací. Začátky kojení jsou někdy obtížné, ale stojí za to vydržet. Velmi dobře působí i obklad z tvarohu, který rozředíte a přiložíte na citlivou oblast. Dojde k uklidnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2298
Dobry den,
chci se zeptat.Mam dva roky po operaci prsu,šlo o fibroadenom mléčné žlázy,nezhoubný.žádné problémy jsem potom neměla.Jen posledních pár dnů mám to prso dost citlivé a v jedné části mne bolí,hlavne při zmáčknutí.žádnou bůlku jsem si nenašla,ve čtvrtek jdu na ultrazvuk,ale mám hrozný strach co mi asi je.
Odpověď: Dobrý den. Uklidněte se, v místě operace jsou pravděpodobně pouze vazivové změny jako v každé jizvě a ty mohou ragovat na tlak, fyiologické hormonální změny před menses, počasí. Havně byste si neměla opakovaně do toho místě hmatat, mléčná žáza je velmi citlivá a vlastně jí do kola stále dráždíte. Zkuste si ulevit obkladem, příjmeným tělovým mlékem ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2297
Jsem 3 měsíce po císařském řezu,zhruba po 2 měsících jsem dostala menstruaci.Další jsem již nedostala-zpoždění cca 2-3 týdny.Mohu být těhotná?Mám i antikoncepci.Je pravda,že se ženě nedoporučuje po císaři být těhotná alespoň 3 roky?Znamená to,že kdybych náhodou těhotná byla,že bych musela těhotenství ukončit?Děkuji za rychlou odpověď:-)
Odpověď: Dobrý den. To jsou otázky na gynekologa. Toto je prsní poradna. Děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2296
po kolika dnech od pohlavniho styku mam uzit teh. test aby spravne fungoval?
Odpověď: Dobrý den. Přečtěte si poučení, citlivost těhotenského testu je dána časovým odstupem od styku, kdy mohlo dojít k otěhotnění. Myslím, že se jedná minimálně o 3 týdny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2295
Dobrý den.Je mi 51 let,byla mi opakovaně diagnostikovaná středně těžká dysplazie.V prsech stále pociťuji napětí ,a mírnou bolest.Chtěla bych vedět o tom něco bližšího.Mohu užívat rostlinné fytoestrogeny?
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že daná diagnosa byla stanovena z histologického rozboru odebraného vzorku.Jde totiž o histologickou klasifikaci mikroskopických změn. Z mamografického, ani ultrazvukového vyšetření jí nelze odečíst. Citlivost prsů v tomto věku je dána hormonálním rozladem doprovázející období klimakteria.Fytoestrogeny situaci mohou zlepšit, dojdeli jejich vlivem k ustálení hormonálních hladin.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2294
Dobrý den, ještě bych se chtěla na něco zeptat. Příští měsíc mám jít na očkování proti rakovině děl.čípku. Bude my gynekolog i prohlížet? Přítele ještě nemám. Děkuju
Odpověď: Dobrý den. Pokud ano, ne vaginálně, když nemáte porušený hymen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2293
nevím co znamená závěr tabarIV densní granulární struktura žlázy
Odpověď: Dobrý den.Neznepokojujte se. Jde pouze o geneticky daný typ mléčné žlázy, je méně přehledný, a proto se k mamografii doplňuje ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2292
Dobrý den. Je mi 16 let a mam vpáčenou bradavku na jednom prsu. Když si bradavku zmáčknu, cítím v ní bouličku. Je to ta vpáčená bradavka? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně ano. Až budete rozpařená ze sprchy či vany, jemně si zkuste bradavku reponovat ven
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2291
Dobrý den,mám bulku v podpaží a tak jsem na vaši radu zašla ke gynekologovi.Gynekolog byl nepřijemný a divil se že ho obtěžuji s takou blbostí v 29letech,že jsem mladá na to aby tam něco bylo.Nakonec mě vyšetřil a našel suspektní rezistenci v psu na té starně co mam bulku v podpaží.Nyní jsem objednaná na UZvyšetření.Ještě jsem se chtěla zeptat zda je normální když je jeden dvorec takový svraštělý a scvrklí a druhý ne.Opět na té straně s nálezem.Lékaře jsem se bála zeptat po té jeho reakci.Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dvorec se často svrašťuje reaktivně, i bez vážných důvodů. Vydržte do ultrazvukového vyšetření. Nepřiměřená reakce gynekologického lékaře mě mrzí, leč ovlivnit to nemohu. Nenechte se tím příště odradit, jde o vaše zdraví.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2290
po operaci obou prsů a vyjmutí nádorů nemohu zatím podstoupit chemoterapii kvůli rozhozenému imunitnímu systému,jsem měsíc po operaci,mohu si pomoci alternativní léčbou?
Odpověď: Dobrý den. Na obdobnou otázku jsem již odpovídala, je nutné konzultovat onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2289
Dobrý den,do poradny do Brna jezdím na kontroly,biopsii mi už brali,výsledek byl benigní ložiska,ale jde mi o to,že mě to prso bolí,a bez závislosti na menstruačním cyklu se mi ten nález zvětšuje.Chtěla bych poradit,jak postupovat dál.Děkuji Uhlířová
Odpověď: Dobrý den. Jestliže se nález zvětšuje a bolí, je nutné, abyste byla vyšetřena na stejném pracovišti znovu. Kontaktujte je telefonicky a domluvte se s nimi, určitě vám poradí, jak postupovat dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2288
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je mi 32 let,mám 7 letou dceru a podle mamografu a magnetické rezonance se mi objevily v levém prsu mikrokalcifikace,prs je citlivý,ložisko se zvětšují,je to bolestivé už jen samo o sobě,nemůžu nosit těsnější prádlo,cítím i bolest v podpaží.Je nutná operace???Jsem objednaná do mamárního centra,jezdím i na kontroly na onkologii do Brna.Děkuji Uhlířová
Odpověď: Dobrý den.Chápu vaše obavy. Přesto je třeba se ozbrojit trpělivostí a vyčkat vyšetření na specialisovaném pracovišti. Předpokládám, že z místa mikrokalcifikací vám odeberou vzorek k histologickému rozboru, často stačí pouze biopsie. Je předčasné diskutovat o operaci. Nepíšete, z jakého důvodu jezdíte na kontroly na Onkologii do Brna. Z tohoto titulu si myslím, že by pro vás bylo lépe konzultovat se svými novými problémy toto pracoviště. Znají vás, můžete se s nimi aspoň telefonicky domluvit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2287
Dobrý den, je mi 25let, mám velká prsa a nejsem si jistá, jestli samovyšetření stačí a chtěla bych se zeptat, jestli je někde možná nějaká pravidelná kontrola už v takovém věku. Beru HA skoro 10let a začínám se o svá prsa bát. Rakovinu v rodině nemáme a neměli jsme.
Druhý dotaz se týká mé HA. Beru Gracial. Myslíte, že vysoké dávky hormonů jsou pro vznik rakoviny nebezpečnější? Neměla bych žádat HA s nižší dávkou hormonů?
Předem Vám velice děkuji za odpovědi
Odpověď: Dobrý den. Pro svůj klid se můžete objednat na ultrazvuk, na akreditovaném pracovišti máte možnost si ho uhradit, do konce října t.r. máme k disposici slevovou poukázku v hodnotě 200 Kč. Mapa akreditovaných center je na těcto stránkách. Druhou část otázky vám musí zodpovědět váš gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2286
Nyní v 41 letech jsem se objednala na mamografické vyšetření a dostala jsem tip, že na těchto stránkách najdu více o příspěvku 200 Kč samoplátci. Jak mám postupovat?

Děkuji za odpověď. Ludmila Z.
Odpověď: Dobrý den. na všech akreditovaných centrech je tato poukázka v hodnotě 200 Kč k disposici, dostanete ji tam. Jde o akci Žany ženám kosmetické firmy AVON, která se již několik let angažuje v boji proti rakovině prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2285
jsem měsíc po operaci obou prsů,mam pry rozhozený imunitní systém,zatím
nemohu podstoupit chemoterapii,mohu začít s příp.alternativní
léčbou?
Odpověď: Dobrý den. Ve svém zájmu tuto otázku směřujte ke svému onkologovi, případně imunologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2284
Prosím o oznámení,zda provádíte vyšetření prsů u ženy ročník 1928 a kolik se za vyšetření platí. Děkuji. Kopřivová.
Odpověď: Dobrý den. Mamografické vyšetření se provádí i u žen nad 70 let. V případě, že má žena obtíže, může požádat o doporučení svého praktického lékaře nebo gynekologa. Pokud vyšetření žádá pouze jako prevenci, vyšetření si hradí. T.č. na všech akreditovaných centrech máme k disposici slevovou poukázku v hodnotě v hodnotě 200Kč, o tuto částku se cena vyšetření poníží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2283
Dobrý den,
dnes jsem byla na pravidelném vyšetření prsou po 1/2 roce. A objevily se 3 nálezy, nelze určit zda se jedná o cysty nebo fibroadenomy. Další kontrolu mám za 3 měsíce a to mě znervozňuje, je to běžný postup nebo se mám začít obávat. A co přesně znamená fibroadenom, může z něj vzniknout zhoubný nádor.
Děkuji Helena
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jste nebyla vyšetřena na screeningovém mamografickém centru.Opakované kontroly v krátkých časových intervalech jsou vskutku stresující. Benigní cysta- ohraničená tekutinová kolekce, ani fibroadenom- ohraničené ložisko benigního- nezhoubného původu váš život neohrožují, uklidněte se. Svůj nález máte právo konzultovat na nejbližším akreditovaném pracovišti. Mapu naleznete na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2282
Co zamená diagnóza susp.benigní ložisko v ZHQ o vel. 15x12mm, jaká je prognóza ?
Odpověď: Dobrý den. Benigní znamená nezhoubné, tzn. váš život neohrožující.Takže prognosa je dobrá, maximálně vás čeká histologická verifikace biopsií a sledování.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2281
Dobrý den,
je mi 25let a před nedávnem jsem si v levém prsu na zevní straně nahmatala bulku o průměru typuji tak 1,5 cm. Když jsem ji ale cca před týdnem nahmatala a trochu více zmáčkla, tak se mi zdálo že při zmáčknutí praskla. Teď nevím, co to mohlo být, zda mohla prasknout a zda se i teď mám objednat do prsní poradny. Poradíte mi co mám dělat? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud to byla povrchově v kůži uložená prominence, mohlo jít o atherom. Jinak toto je typická lokalita lymfatické uzliny.Ta by ovšem pod tlakem jistě nepraskla, jde o solidní hmotu. Myslím, že bude nejlépe, když se pro jistotu objednáte na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2280
Můj čtrnáctiletý syn si včera objevil přímo pod pravou bradavkou malou bulku, která při zmáčknutí trochu bolí. Není si jistý, jestli se do tohoto místa před 14 dny neuhodil. Může se jednat pouze o nějakou hormonální změnu nebo je důvod k obavám?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se skutečně jedná o reakci základu mléčné žlázy na hormonální změny, které jsou pro tenro věk typické. Zkuste poledovat. Pokud by se nález horšil kontaktujte dětského lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2279
Dobrý den, je mi 35 let, již mnoho let neberu horm. antikoncepci, nekouřím, mám 10leté dítě, těhotenství i kojení bez problémů, před pár dny jsem si nahmatala pod levou prsní bradavkou drobounkou tvrdou hrudku max. 2 mm nebolestivou a dalších asi 5 maličkých hrudek různě na prsou max. 1 mm velkých, nikdy jsem je neměla, jinak jsou prsa naprosto normální a zdravá, bez výtoku atd. Můžou to být nezhoubné cystičky? Jsem z toho dost neklidná. děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste zaznamenala jakoukoliv změnu na mléčné žláze, přetrvává i po menses, je potřebné provést ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2278
Dobrý den,
asi týden mě hrozně bolí a mám hodně přecitlivělé první bradavky, je to nějak nebezpečné?
děkuji a přeji hezký den Zábranská Lenka
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že nemusíte mít obavy. Měla byste vyloučit možnost gravidity. Pravděpodobně se ve vás však pouze trochu "povařily" hormony. Samozřejmně, pokud by se nález po proběhnutí dalšího menstruačního cyklu neuklidnil, je třeba kontaktovat svého gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2277
Dobrý den,
je mi 23 let a jsem bezdětná. Nikdy jsem žádné problémy s prsy neměla a při pravidelné roční prohlídce mi má gynekoložka prsa zkontroluje, ale i přesto...někde jsem četla, že pokud svědí jedna nebo obě bradavky, měla bysi daná žena zajít raději na vyšetření. Mě dost často svědí bradavka na pravém prsu. Je to nějaký problém nebo jen svědí třeba od podprsenky?
Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud není pocit svědění provázen i změnami na kůži , není třeba se znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2276
Dobrý den,
navštěvuji nefrologii pro lehce sníženou fukci ledvin stad.I. Na ultrazvuku mi byla zjištěna drobná hypoechogenita 2-3mm v pravé ledvině v dolní 1/3. Dále se léčím na vysoký krevní tlak, alergie,a pro chron.autoimunitní tyreopathii s tendencí do hypofunkce. Zajímalo by mě, zda je mé onemocnění ledvin důsledkem výše uvedených onemocnění a co zn.hypoechogenita. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Snížená fce ledvin skutečně se změnami tlaku může souviset přímo. Autoimuní onemocnění štítné žlázy spíše nepřímo. Pokud je však narušená jakýmkoliv způsobem imunita, má to dopad na celou naší tělesnou schránku, ve které vše souvisí se vším. Jestliže jste alergik, měla byste si očistit střevo. Tento proces vyžaduje dlouhodobou spolupráci pacienta, ukázněnost a určitá omezení ve stravování, která však nejsou nikterak drastická. Hypoechogenita je termín vyjadřující nespecifickou změnu obecně oproti okolní přítomné tkáni. V ultrazvukovém obraze má každá tkáň, každý orgán charakteristické odrazy-echa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky