MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 1518
Vážený pane doktore,
moje matka onemocněla v 45letech rakovinou prsu, proto jsem (22let)postoupila sonografické vyšetření s výsledkem - mírně nepravidelná hyperechogenní struktura žlázy, vpravo v ZHK drobná intrammární uzlinka. Asi 6 měsíců poté mě trápí stálá bolest v pravém prsu, která přechází do celé ruky. Chtěla jsem se proto informovat, zda to může souviset, nebo zda je to běžné. Děkuji za odpověď. LV
Odpověď: Dle popisu ultrazvukového vyšetření jde o zcela normální nález. Bolestivost kterou popisujete s nějvětší pravděpodobností souvisí se zablokovanou páteří. Doporučuji Vám neurologické vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1517
Dobrý den...o rakovině prsu jsem si četla ruzné články na internetu ale o době kdy jí mohu onemocnět jsem se dozvěděla en "v jakémkoli věku" je mi 14 před dvěma dny se mi na psu objevila bulka...nebrala jsem tomu zřetel ale je to bolestivé....muj strach je asi přehnaný ale stejně by mě to zajímalo děkuji za odpověd
Odpověď: Ten "jakýkoliv věk" je opravdu na místě, nejmladší pacience s rakovinou prsu v našem centru je 22 let. Nicméně ve 14 letech se o rakovinu téměř určitě nejedná, ale vzhledem k obtížím doporučuji ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti - jejich seznam je na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1516
dobry den,mam 33let,2mesicni dite,ktere stale kojim.muzu se objednat na sono prsu?i kdyz kojim?kolik to stoji?pojistovna mi prispeje 500kc za rok.dekuji svobodova
Odpověď: Vaše rozhodnutí schvaluji, ultrazvukové vyšetření stojí cca 250-350 Kč a je zcela neškodné i při kojení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1515
Dobrý den, je mi 30 let a v levém prsu jsem si nahmatala bulku. Velikost záleží na menstruačním cyklu, před menstruací je to cca 2,5cm, po menstruaci 1cm v průměru. Na omak je bolestivá. Měla bych jít na mamografické vyšetření?
Děkuji za odpověď.
Mgr. Lenka Vršková
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o žlázový uzlík, nicméně vzhledem k vašemu věku doporučuji vyšetření ultrazvukem ( ne mamografem ) na akreditovaném pracovišti a dle výsledku dále. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1514
Dobrý den, je mi 20 let a chtěla bych se zeptat, kdy je vhodné jít na první mamografické vyšetření a kolik se za něj platí?
Odpověď: Pokud máte na mysli preventivní vyšetření mamografem ( u ženy bez příznaku onemocnění prsu ) , pak ve věku dosažených 40ti let, nicméně vyšetření ultrazvukem je vhodné absolvovat daleko dříve, přibližně od 25 roku věku. Cena mamografického vyšetření je cca 600-800 Kč, cena ultrazvukového vyšetření je cca 250 - 350 Kč.S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1513
Dobrý den, zajímalo by mě, proč je bezplatné mamografické vyšetření omezeno horní věkovou hranicí. Jsou ženy nad 69 let méně náchylné k tomuto onemocnění?
Děkuji Jana F
Odpověď: Vážená paní Jano. Žádné vyšetření není bezplatné, rozlišuje se jen na preventivní vyšetření hrazené z veřejného zdravotího pojištění ( to je to, co vy mylně nazýváte bezplatným vyšetřením ) - jeho četnost a omezení věkem je dáno ekonomickými možnostmi státu ( pojišťoven ) a preventivní vyšetření obecně, tedy z medicínského hlediska - kde je jedoznačně doporučeno ( konkrétně u prevence rakoviny prsu ) vyšetření v intervalu 1 roku mamografem od 40 let výše neomezeně. Zde ovšem záleží na uvědomění každé konkrétní ženy, zda si vyšetření zaplatí jako tzv. samopláce při vědomí, že rakovina prsu je na 1 místě výskytu u populace českých žen, tedy i nad 69 let. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1512
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamologickém vyšetření,neboť jsem si našla bulku v prsu.Paní doktorka mi řekla,že se jedná pravděpodobně o benigní nález a že mám přijít za 3 měsíce ještě jednou.Mám ale strach,aby z toho nebylo něco špatného.Není riskantní čekat 3 měsíce?
Děkuji za odpověď Marie
Odpověď: Neuvádíte konkrétní vyšetření - jen pohmatově? ultrazvukem? mamografem? Pokud šlo o vyšetření pohmatem je zcela nedostatečné, pokud ultrazvukem nebo mamografem na akreditovaném pracovišti, pak je postup správný a opravdu je třeba počkat na vyšetření s odstupem času - tedy stanovené 3 měsíce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1511
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.V levém prsu jsem si našla bulku a tak jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření na doporučení mé lékařky,na kterém mi bylo sděleno,že bulka je vazivového původu,ale zdá se mi,že se postupem času zvětšuje.Chci se zeptat,jestli to má nějakou příčinu vznik těchto útvarů a zda-li se s tím dá něco dělat,jelikož je to již hodně viditelné a znamená to nějaké zvýšené riziko?Děkuji za odpověď.Tereza
Odpověď: Těžko říct. Pravda je, že pojem "vazivové bulky" neznám, doporučuji požádat vyšetřujícího lékaře o podrobnější vysvětlení, co konkrétně měl na mysli, eventuelně vyšetření zopakovat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1510
Bude růžový autobus provadět vyšetření také v okrese Bruntál? Ve kterém městě a kdy?
Je vyšetření mamografem skutečně bez rizika (např.ozáření)?
Odpověď: Milá paní, smyslem růžové jízdy není provádění samostného vyšetření prsů, ale přiblížení problematiky prevence rakoviny prsu široké veřejnosti. Pokud máte zájem o vyšetření prsů, toto musíte absolvovat na nekterém z akreditovaných center, jejichž seznam je na zdejších stránkách.
Při vyšetření prsů mamografem se využívá rentgenového zážení, ale dávka záření, kterou při vyšetřování obržíte je velmi nízká a ani opakovaná vyšetření Vás neohrozí. Proto se tohoto vyšetení nemůsíte obávat.
V Bruntále růžový autobus nebude. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1509
Dobrý den, dnes jsme se dozvěděli, že maminka (52 let) má nádor v prsu s diagnózou C504. Zajímalo by mě, jestli ji čeká pouze odstranění nádoru (o velikosti cca 7 mm) chirurgickým zákrokem nebo zda bude podstupovat i další léčbu v podobě chemoterapie či jiných. Děkuji.
Odpověď: Tuto otázku Vám zodpoví Váš onkolog na základě histologického vyšetření nádoru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1508
SDobry den,prosim,zdali byste mi mohli odpovědět,jestli rostlinne hormony v přípravku Decolen mohou nějak negativně působit na nádory v prsu.nikdy nevime zdali v prsech nějaky nador neni a hormony by ho mohly rozjet?mam navíc benigni uzliny v podpaží mohla bych Decolen bezpečně užívat?Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Odpověď: Viz odpověď 1498
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1507
naše babička je po chemoterapii a nyní jde na cca 30 ozařek po operaci rak. prsu. Jsem tehotna a dozvedela jsem se ,že její přítomnost v mé blízkosti může škodit.Je to pravda ?
Odpověď: V žádnem případě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1506
Dobrý den,maminka(78 let) byla na mamografickém vyšetření,kde byl nález následující:vpravo v spíše lehce v ZKK neostře ohraničené syté spikulání /výrazněji na CC projekci/ložisko o velikosti 20x17mm.Sono: nepravidelné,cípaté a výrazně hypoechogenní ložisko o velikosti 18x15x9mm,místy jemné stínování.Je objednaná na biopsii.Mám obavy,že je to vážné.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vaše obavy jsou na místě. Podle popisu jde s velkou pravděpodobností o nádorové postižení, nicméně je nutno vyčkat výsledku biopsie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1505
Dobrý den,xhtěla bych Vás požádat o radu.Je my 36 let a mám dvě děti a před 2 měsíci jsem si nahmatala bulku v levém prsu. Na mamografii nebyl zádný nález, ale na ultrazvuku již byla bulka viditelná. Paní doktorka říká, že to vypadá na benigní. Pro jistotu my budou dělat biopsii. Chtěla bych vědě jaké jsou asi prognózy. Jsem docela vystrašená a hned myslím na nejhorší. Prosím o radu a děkuji. Hejhalová
Odpověď: Postup je zcela zprávný, bez biopsie nelze stanovit diagnozu a tedy ani prognozu. Musíte počkat na výsledek vyšetření, jinak to opravdu nejde. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1504
Dobrý den,kamarádka byla na vyšetření prsu a potřebuje vysvětlit-vysoká vrstva denzní žlázy.Dekuji
Odpověď: Zcela normální obraz :-)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1503
Zdravým Vás,je mi 25let a chci se zeptat na divnou otázku.Moje prsa mi připadají jako dětská.Kolem prs mám ty velká kola,ale žádné bradavky nemám.Bradavky mi naskočí když mi je zima a pak je to zase stejné.Nejde to nějak propíchnot,aby mě ty bradavky byly vidět?Každé mé kamarádky ty bradavky jdou vidět a je nám stajně let a děti nemáme.Ty prsa lépe vypadají.Nebo nevíte čím to je?Každé to závidím.Asi se ta otázka jsem nehodí,ale nevím co mám dělat.Děkuji Vám a pěkný den.Ivana
Odpověď: S největší pravděpodobností máte tzv. vpáčené bradavky, což není žádná nemoc, je to jen jedna z možností. Žádné "propichování" a podobné postupy nedoporučuji, protože může dojít k porušení ústí mlékovodů s vážnými následky při budoucím kojení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1502
Dobrý den jmenuji se Barbora Trojanová,je mi 21 let,jsem vdana a uz mám 2letou holčičku.Kojila jsem jen 3.tydny pak jsem kvůli stresu prišla o mléko.Ještě jsem nebyla na vyšetření prsou.A mam jedno prso odost větší než to druhé,vůbec se mi to nelibí.A kdyz si sama vyšetřuji prsa tak sem si taková nejista že to dělám špatně.Měla bych se radší obědnat na vyšetření prsou(mamograf)?A kolik stojí takové vyšetření?Děkuji za odpověď TROJANOVÁ
Odpověď: Dobrý den, doporučuji Vám vyšetření ultrazvukem na akreditovaném pracovišti ( cca 300 Kč ) , ve Vašem věku není mamografie indikována.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1501
Dobrý den,
v levém prsu si často nahmatám cosi, jako uzlinu, mám pocit, že se to různě stěhuje , ale především to dost bolí, někdy nemůžu ani ležet na boku. Chtěla jsem se jen ujistit, že se nejedná o nádor - ty prý nejsou bolestivé a projevuje se u nich vtažení kůže. Pokud by šlo o cystu , je to nějak nebezpečné?
Bolest je sice nepříjemná, ale dá se přežít, pokud má člověk jistotu, že to není nic závažného.
Děkuji za případnou odpověď,
s pozdravem
A. Šabrňáková
Odpověď: Vše co píšete je pravda, cysty obecně nebezpečné nejsou. Nicméně nikdy nebudete mít jistotu že to není nic závažného a vždy to budou jen dohady bez řádného vyšetření na akreditovaném pracovišti - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1500
Dobrý den, je mi 21 let, dva roky užívám HA. Kvůli bolestivosti prsou jsem navštívila před půl rokem mamologickou poradnu, po SONU- oboustraná mastopatie, prý to má mnoho žen, kontrola za rok. Neměla bych si ještě zaplatit mamograf? Mohlo správnost vyšetření ovlivnit, že jsem se v době vyšetření blížila ke konci menstruačního cyklu, kdy jsou prsa hůře prohmatná?Děkuji.
Odpověď: Doporučil bych Vám kůru vitamínem E, ale mamograf ve Vašem věku a podle výsledku ultrazvuku by nepřinesl nic nového. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1499
Dobrý den,už dva měsíce mě bolí pravé prso-bolí vnitřek dvorce,celá spodní část prsa a někdy to vystřeluje až do podpaží.bolest trvá pořád,jen je někdy menší někdy větší.je mi 25 let,mám dvouletého syna,kojila jsem jen 2 měsíce.babička mi zemřela na rakovinu prsa,tak jsem trochu vystrašená.byla jsem u lékaře,ale objednali mě na ultrazvuk až 5. května.jen mě zajímá,o co by mohlo jít?prosím a děkuji za odpověď.Ivana
Odpověď: Promiňte, ale na dálku neumím diagnostikovat. Váš postup s ultrazvukovým vyšetřením je správný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1498
Dobrý den,pane dpktore.Prosím o radu .V pubertě mi narostla prsa do větších rozměrů,asi 3.Po dětech jsou z nich psí uši.Doporučili mi v lékárně přípravek Decolen a já bych se vás chtěla zeptat jestli hormony obsažené v přípravku nemohou nějak uškodit.Mám benigní uzliny v podpaží a jestli by tyto hormony nemohly nastartovat nějaky nador v prsu o kterém třeba ani nevíme.Moc Vám děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Milá paní Silvie, nemám s přípravkem Decolen žádné zkušenosti, takže tuto otázku musíte položit svému gynekologovi. Nicméně před nasazením hormonální léčby je vždy vhodné nechat si prsy vyšetřit. Benigní uzliny v podpaží má každý zdravý člověk. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1497
dobry den, je mi 25 let a nedavno jsem zjistila, ze mi z leve bradavky vyteka nejaka tekutina tmavsi barvy. Zadnou bulku jsem nenahmatala. Na prednasce nam bylo zdeleno, ze by to mohl byt jeden z priznaku, tak vas zadem o pomoc a o radu. Dekuji Kulova
Odpověď: Bez váhání podstupte ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti a dle výsledku dále.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1496
Dobrý den,prosím zda by jste mi vysvětlili co je to středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. Děkuji za odpověď Metterová
Odpověď: Jde o jeden z pěti typů rentgenologické klasifikace mamografických obrazů podle profesora Tabára.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1495
Mám dotaz zda je mamograf i v Mostě.Jestli ano,tak jaký je kontakt,mockrát děkuji Mokošová D.
Odpověď: Seznam všech akreditovaných pracovišť je na mapce na těchto stránkách včetně telefonních čísel.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1494
dobry vecer,chcela by som sa opytat, za niekolko dni budem mat 22 rokov a na lavom prsniku sa mi objavila hrcka, je to skor ako taka zila, raz to mam vacsie a raz mensie, niekedy sa toho ani nemozem chytit dost to boli a niekedy v pohode! V rodine nemame rakovinu prsnika a ani zensjych organov, musi to byt hned rakovina! Pred menstruaciou som to mala vacsie a teraz ma caka dalsia, taklkze je to take nepravidelne dost sa bojim, chcela by som sa u vas objednat nech to stoji cokolvek!!!
Mozete mi poradit dakujem Petra!!!!!
Odpověď: Schvaluji Vám rozhodnutí k vyšetření ultrazvukem jako samoplátce na nejbližším akreditovaném pracovišti, vyberte podle mapy na těchto stránkách a telefonicky se objednejte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1493
Dobrý den, na stránkách www.dtc.cz jsem se chtěla objednat na ad MG prev. - kontrolu v rámci prev.programu. Nenašla jsem tam žádný způsob, jak se objednat, omlouvám se. Jsem pacientkou MUDr.Buse, Soukalova 3355, Praha 4. Je možné objednat se touto cestou? Nebo mohu poprosit o sdělení, kde se na stránkách nalézá možnost objednání se? Moc děkuji Peterková
Odpověď: Telefonní čísla jsou 234105106, 234105351, objednávkový e-mail rdg@dtc.cz, všechny tyto informace jsou i na zdejších stránkách v mapě screeningových pracovišť. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1492
Dobrý den. Vidím a čtu,že píší jen ženy. Ale chtěl bych se zeptat zda nemáte nějakou zkušenost s tímto problémem. Pod levým prsem mám cca 1 rok otok je to od trojúhelníku do leva. Na sono nic nenašli. brní mě pod levou lopatkou. rehabilitace nepomáhá. Zatím mi oznamují že je to svalového původu - snad něco utržený. Ale kromě RTG a toho sona mi ničím jiným nechtějí vyšetřit. Máte prosím s tím nějakou zkušenost. Děkuji za radu a odpověď.
Odpověď: Neudáváte věk, ale bylo by zřejmě vhodné navštívit i kardiologickou poradnu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1491
Přej Vám hezký den
Dnes jsem byla na mamologii kam docházím 20.r. jdu na mamograf dignoza 609 můžete mi proím sdělit o co se jedná .Mám mykrocistické mastopathie. Kontrolu jsem měla po 2.letech .Tak sem se nestačila nělak zeptat ,ne že by mne to vyvedlo z míry lékaři důvěřuji ale řešily jsme poplatky a nějak jsme to zamluvily jen vím že mi řekl že mám velké změny .Mamograf mám objednaný .Děkuji Eva S.
Odpověď: Vážená paní, kódy diagnóz jsou vždy složeny z jednoho písmene a třech číslic, takže na Váš dotaz nejsem schopen odpovědět, protože informace je neúplná. Pokud dodáte kompletní kód diagnózy, rád Vám odpovím. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1490
Jaká rizika přináší ozáření RTG zářením při mammografii, není proto bezpečnější vyšetření ultrzvukem ? Za odpověď Vám předem děkuji, Z.L.
Odpověď: Viz odpověď 1461
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1489
dobry den,mela bych dotaz.Je mi 21,uz tyden pocituju bolest v pravem prsu,po prohmatani jsem si nasla bulku,ktera pusobi bolest.Mela bych s tim neco delat? nebo bolest odezni? dekuji za odpoved.
Odpověď: Doporučuji ultrazvukové vyšetření v akreditovaném centru i jako tzv. samoplátce. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1488
Dobrý den,
objevila jsem dnes drobný krvavý výtok z bradavky, není samovolný, jen při zmáčknutí dvorce se objeví kapka tmavé krve. Objednala jsem se sice na mamografické vyšetření, ale bohužel zítra odlétám do zahraničí, a jak se znám, budu tam toho mít plnou hlavu. Domníváte se, že by bylo lepší zůstat doma a podstoupit vyšetření co nejdříve, nebo ten týden nehraje žádnou zásadní roli? Do jaké míry jsou výše popsané problémy akutní (tj. žádající si bezodkladné vyšetření)? Děkuji, Karin
Odpověď: Postupujete správně, odleťte. Jeden týden v tomto případě nehraje roli, ale déle bych vyšetření opravdu neodkládal. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1487
Dobrý den,
Je mi 35 let, mám dvě děti ve věku 12 a 13 let, moje matka zemřela ve 48 letech na rakovinu prsu. Včera jsem zjistila, že mi z pravé prsní bradavky vytéká tekutina, která mi připadá jako mlezivo. Jsem si jistá, že nejsem těhotná. Chtěla jsem se zeptat co je příčinou tohoto jevu a jak mám dále postupovat.
Děkuji za odpověď. Markéta

Odpověď: Příčinu Vašich obtíží opravdu nelze na dálku odhalit. Doporučuji navštívit akreditované pracoviště a nechat si prsy vyšetřit v první fázi ultrazvukem a dále pak dle výsledku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1486
Dobry den,chcela by som sa opytat,pred mesiacom som vysadila antikoncepciu a teraz som zacala mat citlive bradavky,kupila som si mast,a celkom mi to trosku ustalo,ale trapi ma to,ze ma boli vonkajsia strana prsnika...co to moze byt?Dakujem
Odpověď: Diagnostikovat seriozně na dálku opravdu nelze, proto doporučuji vyšetření na akreditovaném pracovišti , jejichž seznam je na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1485
Dobry den,
moje teta prave pred tydnem dostala lekarskou zpravu o tom, ze ma rakovinu prsu. To znamena, ze o prevenci jiz neni mozne uvazovat, ale zajimalo by me jake jsou dnesni moznosti lecby, kazdy den je ve svete nejaka novinka a nemohu se dopatrat jakekoli konkretnejsi informace o moznostech lecby, jak v Cechach, tak v zahranici. Prosim o jakekoli zpravy. Dekuji. S pozdravem Denisa
Odpověď: Dnes by mělo být standardem " ušití " léčby u konkrétní pacientky tzv. na míru, o čemž rozhodují mamokomise jednotlivých pracovišť, proto prosím směřujte Váš dotaz tam.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1484
Dobrý deň asi pred rok.ma začalo pobolievať v ľavom podpazuší mám tam akoby navretý pás kt.je hmatný len keď je ruka upažená ak je vzpažená nie je tam nič pobolieva aj rameno oblasť ľavej chrbtice krvné testy som mala v poriadku,sonografia prsníkov aj podpazušia 3x v priebehu pol roka v poriadku podľa neurológa je to z chrbtice/posiľovala som na prsné svalstvo/ ja mám však strach z rakoviny kôli tomu podpazušiu.Myslíte že môžem byť kľudná?
Odpověď: Pokud vyšetření která jste absolvovala vyšla negativně, opravdu se přikláním k názoru Vašeho neurologa. Můžete být klidná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1483
Dobrý den,
před pěti lety byla mamince provedena kvadrantectomian s pT1cN0M0.I běhěm léčby Tamoxienem jí byla při pravidelných prohlídkách,nyní při vakuové biopsii v druhém prsu,histologicky potvrzeny mikrokalcifikace s obrazy duktálního karcinomu grade 2( p Tis). Nyní je objednána na chirurgickou intervenci.Chtěla jsem se zeptat, jaký je další postup v léčbě při stanovení této diagnózy a jaký je prognostický výhled s DCIN.
Děkuji
Odpověď: Na tyto dotazy Vám nejpřesněji může odpovědět jen onkolog u něhož léčba probíhá, protože k tomu má všechna pomocná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1482
Dobrý den! Chtěla bych poprosit o radu. Půl roku před tím,než jsem otěhotněla,jsem prodělala operaci jednoho prsu. Patologický nález byl negativní. Mám 18.měsíční dítě,které stále kojím. Můžou se myomy v prsu tvořit i v době,kdy žena kojí? Ve druhém prsu jsem si nahmatala bulku,která nemizí.
Mám přestat s kojením?
Děkuji! Alena
Odpověď: Nemusíte přestat kojit, ale měla byste bez otálení navštívit specializované pracoviště - viz seznam na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1481
Dobrý den ,je mi 14 let a od večera mne bolí pravé prso.Mám ho celé zdvrdléa je to jako nejaká velká bulka pod pradavkou.prso mne bolí neustále.Myslíte že to muže být rakovina prsu??
Odpověď: Nemyslím si, že jde o rakovinu prsu, ale jsem přesvědčen, že byste měla navšívit svého gynekologa nebo praktického lékaře a ten by Vás měl odeslat minimálně k ultrazvukovému vyšetření na specializované pracoviště - seznam je na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1480
Dobrý den,chci se zeptat jestli mi hrozí rakovina prsu,poněvadž babička měla rakovinu prsu a celé ji prso vzali taky je možná dědičnost určitě.Kdybych měla jíd na ten mamograf je mi 25let a jestli si to musím hradit nebo doktorka mě na to pošle.Děkuji za odpověd.Pěkný de.
Odpověď: Ve Vašem věku doporučuji navštívit screeningové pracoviště a domluvit si vyšetření ultrazvukem a dále se tam informovat na možnost genetického vyšetření na riziko u Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1479
Dobrý den,může ulatrazvuk prsu odhalit něco, co se neobjeví na mamografu?Je mi 45 let. Od loňského července mě občas pobolívá v levém podpaží a jde to až do prsu, někdy do lopatky. Na mamografu jsem byla v 10/2007- nález negativní.Gynekolog po vyšetření na mamografu řekl, ať se tím netrápím,že je to v pořádku.Užívám cca 15 let antikoncepci Cylest.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření je ve Vašem věku vždy doplňkem mamografického, u některých typů prsu opravdu může "objevit" více než mammograf, ale o tomto doplnění u konkrétní pacientky vždy rozhoduje mamodiagnostik na základě mamografie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1477
Dobrý den,
jsem od čtvrtka po operaci prsu,byl tm nádor a v uzlinách metastáze,také odoperovány.Jsem z Karlových Varů,léčbu jsem se rozhodla podstoupit zde.Je mi 41 let,mám 3 děti,nejmladší necelé 3 roky.Každý mi radí jezdit do Prahy,jsem z toho zoufalá,chemoterapie by byly v Chomutově,můžete mi poradit,zda jsou léčené postupy na stjené úrovni jako v Praze a nebo se mám léčit zde,musím se rozhodnout ,v pátek mi začne léčba.Děkuji
Jana
Odpověď: Vážená paní Jano, osobně chomutovské zařízení neznám, ale nevidím důvod, proč by měly být léčebné postupy jiné než v Praze. Navíc léčba je dlouhodobá a je třeba zvážit, že po dobu cca 3 let pak musíte na kontroly dojíždět tam, kde Vás léčí. Přeji Vám hodně sil a úspěšné dokončení léčby. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1476
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli nějaký z doktorů má provádět preventivní vyšetření prsu pohmatem (je mi 24let).Některým kamarádkám toto vyšetření provádí gynekolog, některým praktický lékař.Mě gynekolog sdělil,že to není jeho náplní práce. Děkuji za odpověď, Císařová
Odpověď: Prventivní vyšetření pohmatem spadá historicky do náplně práce gynekologa, praktického lékaře i přijímacího lékaře při hospitalizaci v nemocnici. Nicméně dnes víme, že je to vyšetření naprosto nedostačující a dnes je za opravdu preventivní považováno vyšetření na akreditovaných pracovištích, jejichž seznam naleznete na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1475
Dobry den, je mi 29 let a byla jsem na USG prsů. na leve strane mi byl nalezen hypoech.stin-vs sumace vyvodu. Moho se zeptat co to znamena?
dekuji
preji krasny den
Odpověď: Zřejmě máte na mysli ( nebo vyšetřující lékař ) sumaci vývodů ( tedy několik při sobě ležících mlékovodů ). Bližší vyšetření Vám může poskytnout jen autor textu, tedy vyšetřující lékař. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1474
Dobry den,
v rodine mame dedicnou rakovinu prsu, babickla na ni umrela a maminka byla jiz nekolikrat na operaci. Nyni nam zaridila u pana doktora zadanku na vysetreni na mamograf. Zadanka je doma mohu se objednat telefonicky bez zadanky kdyz znam rodne cislo maminky?

dekuji Misa 21 let
Odpověď: Jistě, že ano. Žádanka je třeba až při vyšetření, nikoliv při objednávání se. Pokud jdete na vyšetření jako samoplátce, žádanku nepotřebujete vůbec.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1473
Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych se zeptat, kdy by bylo u mě vhodné podstoupit vyšetření prsu.
Odpověď: Nechat si vyšetřit prsy je vhodné i ve Vašem věku, ale ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1472
Dobrý den,mám k vám dotaz.V květnu půjdu na vyšetření mamografem.V červnu mi bude 33let.Jsem rok a čtyři měsíce po operaci rakoviny vaječníků a 9 měsíců po chemoterapií.Jak často bych měla chodit na vyšetření prsů a jaké je riziko,že můžu onemocnět,rakovinou prsů.Mám z toho strach.Moje babička zemřela na rakovinu prsů a moje maminka už byla několikrát na operaci s prsy.Měla vždycky cysty,ale je v pořádku.I moje sestra,má 30let,byla v 17 letech na operaci prsů.Měla cystu.Jaké je prosím u mě riziko?Děkují za odpověd´.Majka.
Odpověď: Vaše riziko je jen lehce vyšší ( 1,5 - 2x ), absolvujte kontrolní vyšetření dle plánu - kombinace mamografie s ultrasonografií. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1471
dobrý den je mi 22let. Sem tam mně pobolívá leve prso.Muže mně prohlidnout muj gynekolog?než pujdu na vyšetření?chtěla bych si tam zajit, ale mam strach
Odpověď: Gynekolog Vás prohlédnout může, ale to je tak vše. Pokud chcete odborné vyšetření, objednejte se do akreditovaného prcoviště k ultrasonografii prsů. A strach nemějte, ten má jen velké oči :-) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1470
Dobrý den, je mi 23 let. Asi 14 dní pociťuji v levém prsu (zevní strana) jakési pnutí (například při hlubokém nádechu), na dotek nic neobvyklého necítím. Nevíte, kde je problém? Mám navšívit mamografické vyšetření? Mockrát děkuji za odpověď, Katka
Odpověď: Vzhledem k věku a charakteru obtíží předpokládám nejspíše neurologický problém ( zablokovaná páteř ). Doporučuji : ultrazvukové vyšetření prsů na akreditovaném pracovišti, při negatívním výsledku vyšetření neurologické. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1469
Dobrý den, je mi 28 let a mám tři děti. To třetí se mi narodilo přesně před rokem. Chtěla bych se zeptat, kdy začít se samovyšetřením prsu, když stále kojím. A dále, mám jako antikoncepce Depo-proveru, takže nevím, kdy bych asi měla mít menstruaci. Je možné vyšetření ultrazvukem i když kojím, nebo je lepší počkat až přestanu kojit. Děkuji Vám za odpovědi. Lucie
Odpověď: Vyšetření ultrazvukem je naprosto neškodné i při kojení, takže doporučuji toto absolvovat. Samovyšetření lze provádět i při kojení, i když je malinko obtížnější. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1468
Dobry den, mam zapadle bradavky a vcera jsem zacala uzivat Niplette system. Pri jeho pouzivani jsem zjistila, ze mi z bradavek tece male mnozstvi bile tekutiny. Chtela bych se zeptat, jestli je to normalni nebo jestli to muze byt nejaky problem. Dekuji.
Odpověď: Nevelký bílý výtok z obou bradavek nesvědčí pro nádorové onemocnění. Konzultujte toto se svým indikujícím lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1467
Vazeni,



je mi 30 let, jsem zdrava, sportovne zalozena zena, bez deti zatim, na hormonalni anticoncepci 10 let. Mozna tak rok me trapi tak 10x za den pichlava bolest v pravem podpazi nekdy jde do prsu a nekdy do zad. Samovysetreni prsu si delam pravidelne a zadne zmeny necitim a bolest take ne. Mela bych se objednat preventivne na mamogram?

Dekuji Hanna
Odpověď: Doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem na akreditovaném pracovišti a v případě negatívního výsledku navšívit neurologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1466
Dobrý den,
chci se zeptat od kolika let bych měla podstoupit mamografické vyšetření prsu,když se v naší rodině již rakovina prsu vyskytla. Je mi 24 let.
A ještě se chci zeptat jestli musím mít na vyšetření prsu doporučení od svého gynekologa nebo jestli se můžu na vyšetření objednet sama?
Děkuji moc za Vaši odpověď a přeji Vám hezký den.
Jitka


Odpověď: Ve Vašem věku doporučuji ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti jako samoplátce ( za cca 300 Kč ). Mamografické vyšetření je vhodné až kolem 40 roku věku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1465
Dobrý den,je mi 55 let,3 roky jsem po operaci levého prsu /duktální karcinom mammy/,odstraněna pouze čtvrtina prsu,následně jsem podstoupila radioterapii.Nyní užívám Arimidex.Dnes RTG plic s nálezem:Drobná kalcifikace v levém dolním plicním poli.Mamografie:Mikrokalcifikace v HZK prsu.Prosím o vysvětlení,zda se nejedná o počínající karcinom?Děkuji.
Odpověď: Vážená paní, mikrokalcifikace jsou jedním z možných projevů karcinomu, neuvedla jste však, zda se objevily nově ( nutno porovnat s předchozími snímky ) a zda se objevily v operovaném, nebo neoperovaném prsu. Tohle by Vám měl odpovědět mamodiagnostik, který hodnotil Vaše snímky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1463
Dobrý den,mám dotaz,jak velké riziko že onemocním rakovinou prsu,pokud má teta z matčiné strany zemřela v pouhých 28letech na rakovinu prsu? Letos mi bude 27let,děkuji. Martina Burdová
Odpověď: Vzhledem k tomu, že to není výskyt rakoviny prsu ve Vaší přímé příbuzenské linii ( babička-matka-sestra-dcera ) nemáte statisticky zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1462
dobry den, chtela bych se zeptat, od kolika je vhodne chodit na preventivni vysetreni a kolik to stoji . dekuji
Odpověď: Obecně se udává věk kolem 40 let, ale není chybou začít klidně o 10 - 15 let dříve ( rakovina prsu u žen mezi 25-30 lety dnes vůbec není vyjímečná ), takže záleží jen na Vašem rozhodnutí. Obecně - do 40 let se vyšetřuje ultrazvukem - cena cca 300 Kč, nad 40 let se vyšetřuje mamografem, cena cca 600 - 700 Kč za vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1461
Je mi 39 let a chtěla bych si preventivně zaplatit mamografické vyšetření.Slyšela jsem,že ale není vhodné pro ženy před 40rokem věku.Nikde jsem se nedozvěděla proč.Zajímalo by mě zda je toto vyšetření nějakým způsobem nebezpečné nebo škodlivé,když se v nedoporučuje v mém věku.A pokud není nebezpečné zda ho mohu podstoupit kdykoliv.děkuji
Odpověď: Vážená paní, obecně se do 40 let věku doporučuje ultrazvukové vyšetření, protože někde musela být stanovena hranice výtěžnosti jednotlivých metod. Rentgenové záření obecně samozřejmě škodlivé je, ale při vyšetření na dnešních špičkových mamografech je nebezpečí menší, než se v létě opalovat celý den na sluníčku. Doporučuji objednat se do akreditaného centra a tam Vám jistě doporučí a provedou vyšetření pro Vás diagnosticky nejvýnosnější. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1460
Vazeni,

je mi 30 let, jsem zdrava, sportovne zalozena zena, bez deti zatim, na hormonalni anticoncepci 10 let. Mozna tak rok me trapi tak 10x za den pichlava bolest v pravem podpazi nekdy jde do prsu a nekdy do zad. Samovysetreni prsu si delam pravidelne a zadne zmeny necitim a bolest take ne. Mela bych se objednat preventivne na mamogram?
Dekuji Hanna
Odpověď: Vážená Hanno,
ve Vašem případě doporučuji vyšetření ultrazvukem na akreditovaném pracovišti, při negativním nálezu dop. navštívit ortopeda či neurologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1459
Dobrý den, je mi 28 let a ráda bych v rámci prevence absolvovala alespoň sonografické vyšetření prsu, které si samozřejmě uhradím. Je možné si někam na toto vyšetření dojít bez žádanky od gynekologa nebo musím mít žádanku? A potom prosím o doporučení nějakého pracoviště, kde by mi toto vyšetření udělali. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem věku jako prevence připadá v úvahu sonografické vyšeření. Můžete se objednat na kterékoliv screeningové mamografické centrum v republice dle vašeho bydliště. Mapu a kontakt najdete na www.mamo.cz.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1457
Dobry den,jsem tri roky po operaci prsu a naslednou radioterapii,na mamografu jsem byla pred rokem a ted na vysetreni mi lekar rekl,ze az za rok,zda se mi to dlouho,ponevadz mi na to prisli po roce.Jaky je Vas nazor.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý večer. Po terapii pro karcinom prsu se provádí mamografické vyšetření 1x do roka, jeli žena bez klinických známek onemocnění. Ultrazvukové vyšetření jizvy, spádových lymfatických uzlin rovněž minimlně 1x do roka. Praktické a přehledné je, když na vyšetření ženu odesílá lékař specialista- radioterapeut, onkolog, případně chirurg, podle toho kam chodíte na pravidelné onkologické kontroly. Teoreticky by vás mohl odeslat i spádový praktický či gynekologický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1456
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na nějakou opravdu ověřenou prevenci proti onemocnění ca prsu. Byl tu zmiňován vit.E v tabletách v souvislosti s citlivostí prsou.
Moje maminka zemřela na ca prsu ve 45 letech, mně je 44 let a právě se chystám na mamograf.
Již asi 3 roky užívám jako prevenci Ovosan-6 balení v kuse, vždy 1x ročně.Máte s tímto podpůrným přípravkem nějaké zkušenosti?
Dále bych se chtěla zeptat na záření u mamografu ve srovnání např. se soláriem. Jednou měsíčně navštěvuji solárium.Můžete pro pro porovnání uvést příslušné hodnoty záření?Děkuji.
Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k tomu, že vznik tumorosních onemocnění je ovlivněn řadou příčin, není jednoznačně účinná prevence známa. Nesporný vliv má styl života,stres, duševní hygiena, stravovovací návyky, kvalita potravin,nadváha, prostředí ve kterém žijete aj.. Obecně jistě platí ve všem zlatá střední cesta.Využít možnosti preventivních vyšetření. Podrobnou informaci rovněž najdete v odpovědi na dotaz č. 1400 a 1401.Dávka záření využívaná ke kvalitnímu mamografickému vyšetření se pohybuje v daném rozmezí, pracoviště je pravidelně sledováno SÚJB, provádí pravidleně testy kvality. Tato minimální dávka přináší z vyšetření maximální výtěžnost. Mamografické vyšetření se v prevenci, v pravidlených intervalech užívá v celém světě. Porovnávací studie zpracovávající statistické údaje potvrdily, že přínos tohoto vyšetření vysoce pevyšuje riziko ze záření. Většinou zcela opomíjíme přirozené záření z vesmíru a zemského nitra, stejně jako záření obrazovek monitorů nebo riziko slunenčního záření nebo využívání solárií. Předpokládám, že i solární studia podléhají určitým předpisům, jsou sledovány hygienou. Životnost trubic a tím kvalita jimi poskytovaného zářen je dána dovoleným časem je využívat, musí být pravidleně měněny. Provozovatel by na požádání měl uživateli poskytnou tuto informaci. Každopádně pravidlené, dlouhodobé slunění kvalitě naší kůže nepropívá a úměrně intenzitě slunění stoupá i riziko rakoviny kůže. S vámi jmenovaným přípravkem nemám praktické zkušenosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1455
Dobrý den je mi 29 let a minulý měsíc jsem si nahmátla bulku v pravém prsu. Byla jsem u lékaře ten mě posílá na mamograficke vyšetření a do zprávy napsal: v HZQP prsu je hmatná tuhá nerovná pohyblivá bulka 2*1*1cm. Diagnózu uvedl N64,9. Mám strach aby to nebyla rakovina. Jako antikoncepci mám mirenu. Nemohlo by to být od toho? Předem děkuji Dvořáková
Odpověď: Dobrý večer. Vyšetření bude pravděpodobně zahájeno ultrazvukvým vyšetřením a v případě nutnosti doplněno vyšetřením mamografickým. Ve vašem věku je pravděpodobnost rakoviny prsu minimální. Nicméně vyšetření je nutno provést. Souvislost s IUD s hormonálním účinkem nepředpokládám.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1454
Dobrý den, moje maminka před rokem podstoupila biopsii prsu, při vyšetření byly zvedeny i 2 kovové klipy. Chtěla bych se zeptat z jakého kovu jsou a zda jsou kontraindikací k provedení vyšetření magnetickou resonancí.
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Rolíčková.
Odpověď: Dobrý den. Tyto klipy i svorky, které se nechávají jako značka v lůžku místa odběru dovolují následně provést MR. Přesto je nutné před každým takovým vyšetřením na tento cizí materiál upozornit. Bylo by s výhodou pro budoucnost, kdyby jste měli i písemné potvrzení z pracoviště, kde byl odběr proveden s udáním počtu klipů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1453
Dobrý den,ráda bych se zeptala na informaci ohledně okolí bradavek. Mám na dvorci bradavky pár utvarů, které vypadají jako vyrážky který když zmáčknu dojde k vysunutí hnisu.Po prohmatání jsem zjistila,že ten váček nevím přesně jak to nazvat,má jakoby trubičku vedoucí dovnitř k bradavce, ve které je ten hnis, bíly zakalený uložen. Děkuji předem za odpověď s pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že tuto záležistost byste neměla řešit sama. Je třeba aby se na váš nález podíval praktický či kožní lékař. Pravděpodobně se jedná o žlázky, z kterých uvolňujete maz, nikov hnis. Objednejte se na vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1451
Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat.Moje maminka letos v říjnu dovrší 70 let. Bylo jí sice řečeno,že na bezplatné vyšetření má nárok do dovršení tohoto věku,ale už nyní jí ho odmítají udělat bezplatně.Je chyba u vyšetřujícího lékaře nebo už si musí vyšetření opravdu zaplatit?Předem děkuji za Vaši odpoveď.S pozdravem P. Doupovcová
Odpověď: Dobrý den. Všechny žena v naší republice mají nárok na preventivní vyšetření od 45 do 69 let +x za 2 roky. Tzn. ,že vzhledem k tomu, že je vaší mamince ještě stále 69 let, má do předchozího dne svých narozenin na toto vyšetření nárok na pojišťovnu s doporučením od svého praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1450
Dobry den, ze sonografie prsou jsem byla odeslana na vysetreni MR -magneticka rezonance. lekarka mi bohuzel nenapovedela, kde se mam objednat, obvolala jsem pul republiky, na Homolce, Motole, Teplici tato vysetreni neprovadeji, muzete mi prosim poradit, kam se mam objednat??dekuji Novakova Jana, Most
Odpověď: Dobrý den. Můžete se objednat na MR ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. Tam toto vyšetření určitě provádějí a mají zde potřebné vybavení i praxi v provádění tohto vyšetření.. Každé pracoviště magnetické rezonance totiž speciální cívku na vyšetření nemůže mít, jednak z ekonomického důvodu a dále také proto, že MR prsů se zatím neprovádí tak často, aby personál mohl získat dostatečné zkušenosti odborné.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1449
Dobrý den.
Moje mamka prodělala před osmy lety
rakovinu prsu. Prs ji byl odebrán
a vše je v pořádku, chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost že to postihne i mne říká se o těchto onemocněních že jsou dědičná.
Předem děkuji za odpověď.Vavřinová.

Odpověď: Dobrý večer. Pokud vaše maminka onemocněla po 5O roce života a je jediná v blízkém příbuzenstvu, je nebezpečí dědičného zatížení téměř nulové. V každém případě je třeba chodit od 40 let na pravidelné preventivní vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1448
Dobrý den,včera jsem si dělala samovyšetření prsu a trochu níže pod levým podpažím(na žebrech) nahmatala bouličku,má tvar jako uzlina,je spíše oválného tvaru a je necelý centimetr velká.Může se jednat o nádor?Je mi 22 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Spíše než lymfatická uzlina by se mohlo jednat o lipom či fibrom - nádor benigní-nezhoubné povahy.Každopádně je třeba se objednat na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1447
Dobrý den,
chtěl jsem se jen zeptat, jestli nevíte o nějakých ozdravnýchpobytech pro nemocné rakovinou. Mám maminku, která prodělala rakovinu prsu, dělohy a teď i ramene. Poslední chemoterapii už má za sebou, doktoři jsou optimičtí. V srpnu bude mít narozeniny, tak jsme jí chtěli zaplatit nějaký pobyt. Nevíte tedy o některých stránkách, kde bych se mohl podívat?
Předem děkuji
Jiří Hruška
Odpověď: Dobrý večer. Potřebnou informaci byste mohl získat na stránkách: Liga proti rakovině nebo Aliance českých organisací a žen s karcinomem prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1446
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Je mi 25 let.Zpráva zní: ?l. v široké vrstvě s min. známkami rozvolnění. Vlevo, v HVK je patrno hypoechogenní lož. vel. 8x7x5 mm, které může odpovídat resorbující se cystě nebo FA. Vpravo lož.změny neprokazuji. Axillární Lu nezvětšeny. Doporučuji UZ za 6 měsíců, při změně klinického obrazu ihned. Ráda bych věděla co to blíže znamená a zda je postup správný. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Cerhová

Odpověď: Dobrý den. Popisované ložisko má benigní charakteristiku, tzn. neohrožuje vás. Interval doporučené kontroly je obvyklý, bude posouzena stabilita velikosti. Ať je či není ložisko hmatné, 1x do měsíce nejlépe po menses místo uložení zkontrolujte, pokud byste cítila změnu na kontrolu se objednejte i dříve.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1445
Dobrý den! Před půl rokem jsem byla na operaci s fibriadenomem. Velikost 3,25 cm. Je mi 32 let a chtěla bych se zeptat, zda bych měla již od tohoto věku chodit na pravidelné prohlídky na mamologii. Dočetla jsem se, že fibriadenomy se mohou tvořit znovu. A co fibriadenomy a těhotenství? Ovlivňuje těhotenství jejich vznik? Děkuji předem za vaší odpověď a přeji hezký den. Kiki
Odpověď: Dobrý den. Nelze vyloučit, že se u vás fibroadenom nevyskytne opakovaně. Bylo by vhodné jednou za rok na sonografii zajít.Těhotenství četnost výskytu fibroadenomů podstatně neovlivńuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky