MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 1700
Dobrý den, mám v oblasti dvorce bradavky takové malé hrbolky, trochu připomínají pupínky. Nejsou bolestivé ani nesvědí. Chtěla jsem se zeptat, jestli by to nemohlo být něco vážnějšího. Děkuji.
Odpověď: Jde o tzv. Montgomeryho mazové žlázky, které jsou normální součástí kůže a podkoží.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1699
Provádí se u žen po plastice prsů / s implantáty/ mamografické vyšetření, nebo zůstává jedinou screeningovou metodou sono ?
Odpověď: Prsy po augmentaci, zvětšení pomocí implantátů, se vyšetřují jak mamografem, tak ultrazvukem (sono). Každé screeningové pracoviště musí umět zvládnou vyšetření s implantátem, při kterém se na mamografu nastavují jiné hodnoty, také se užívá menší přítlak. Ultrazvuk dodává další velmi důležité informace, někdy se používá častěji než u jiných žen. Důležité je však navštěvovat centrum, které má OPRAVDU s implantáty zkušenost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1697
Dobrý den.Je mi 19 let a pozoruji dlouhodobě,že mám změny na prsních bradavkách.Jedna je vpáčená dovnitř a to místo je vlhké-ne moc a ta kůže nějak praská, ta druhá bradavka je taková suchá a též praská.Dříve jsem tomu nevěnovala takovou pozornost,ale teď na to musím často myslet.Prosím poraďte mi.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Obtíže s bradavkami jsou ve vašem případě ekzematozního typu. Velmi Vám doporučuji, svěřte se do ruky kožnímu lékaři, kůži bradavek je dobré promazávat. Někdy však může celý problém komplikovat přítomná infekce plísní. I takový problém musí řešit kožní lékař. Celkově se plísně parazitující na lidském těle dají omezit dieteticky: omezit nebo vynechat úplně cukr, velmi omezit mléčné výrobky. Bílkoviny se nahrazují větším podílem luštěnin.
A na závěr ještě jedna rada . snažte se , kdykoliv se myjete, vybavit bradavku ven. Někdy se dokonce provádí drobný chirurgický zákrok. Pod vtaženou bradavkou se totiž velmi často udržuje zánět komplikovaný právě plísněmi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1696
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda je normalni ze ve svych 21 letech mam stale nerovnosti co se tyce poprsi. Levy prs mam vylozene nevyvinuty. Bradavka je vporadku, prave prso naprosto - je na muj vek "klasicke". Leve vsak stale zaostava a obcas me poboliva. Pouzivam ATK jiz tri roky, ale ani po jejim zacatku uzivani neprojevily prsa zadnou zmenu. Diky za odpoved, zda by to mohlo byt neco vazneho.
Odpověď: Téměř každá žena má menší nebo větší asymetrii ve velikosti prsů. Z Vašeho dotazu však vnímám, že jde o problém nápadnější. Bohužel, někdy může být rozdíl ve velikosti prsů až několik čísel podprsenky. Nejde o nemoc, i z drobného prsu lze normálně kojit. Po porodu se obvykle asymetrie mírně srovná. K velkým asymetriím lze přistoupit dvojím způsobem. Smířit se s touto hříčkou přírody, nebo se svěřit do rukou plastického chirurga. Hormonální ani jiné léky nepomohou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1695
Dobrý den,je mi 27 let jsem z Domažlicka. Včera jsem byla na sonu prsa a tam mi potvrdili nález bulky. Do zprávy mi napsaly:"vpravo v dolním zevním kv.je hypoechogenní solidní ložisko 16x10 mm,hladké kontury,homogenní struktury,bez echostínu.Mám čekat na další preventivní prohlídku, která bude až za dva měsíce nebo se mám nechat vyšetřit. Samozřejmě z toho nemám dobrý pocit a nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď a děkuji, že nám takto pomáháte zbavit se strachu z nevědomosti.

Odpověď: Sonografický popis říká, že v máte v prsu nevýznamný fibroadenom - vlastně jakýsi okrsek žlázy, který je typický zejména pro mladé ženy. Vyšetření pohmatem nic nevyřeší. Pro Váš dobrý pocit- zajeďte si na kontrolu ještě do akreditovaného centra v Klatovech nebo v Plzni na Denisově nábřeží. Tamní odborníci s Vámi proberou, jak se k Vašemu nálezu postavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1694
Dobrý den.
Je mi 24 mam 1.5roční dítě.
Mam přecitlivělé bradavky. Muj partner se jich nemůze vubec dotknout
protože je mi to nepříjemné i při souloži. Prosím o radu jestli na na to není nějaký
lék. Díky
Odpověď: Zkuste užívat 3 měsíce lék se jménem Mastodynon. Kupuje se volně, jde o nechemické nehormonální kapky. Užívá se podle návodu, balení na jeden měsíc stojí do 200 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1693
Dobrý den, je mi 25 let, dva měsíce kojím a dnes jsem s nahmatala asi centimetrovou bulku v podpaží. Předpokládám, že mi doporučíte návštěvu lékaře. Zajímalo by mě, jaký by byl postup, v případě odstranění bulky a hlavně, zda by neohrozil kojení. Event. zda i bulka nemůže s kojením souviset. Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Bulka v podpaždí bude s největší pravděpodobností uzlinka, která se může v podpaždí nalézt pohmatem. Anatomicky je v podpaždí okolo 30 uzlin, většinou jsou nehmatné, ale stačí, aby lymfatický systém řešil nějaký byť minimální problém a dojde k mírnému zvětšení některé z těchto uzlin. Na chirurgické řešení nemyslete, v této chvíli není na řadě. Pro Vaší jistotu bude nejlepší, když se necháte vyšetřit ultrazvukem zkušeným radiologem, ten Vám vysvětlí o co se skutečně ve Vašem prsu jedná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1692
Dobrý den,
prosím o radu, byla jsem poprvé na sonografickém vyšetření prsu,obdržela jsem zprávu v tomto znění:Fa na rozhraní DK vpravo subareolárně o velikosti 10x5,5 mm.L prs bpn.Pan doktor mi pouze řekl, že rakovino to není...při vyšetření se ptal, zda užívám antikoncepci - ano užívám, prý je možné, že ten nález způsobila ona.Je to vážné? Znamená to, že bych měla přestat užívat antikoncepci?Vůbec nevím na čem jsem.Předem děkuji za odpověď.Lenka
Odpověď: Nejste nemocná. Fibroadenom je častý nález ( ne onemocnění) mladých žen. Ve velikosti okolo 10 mm se opravdu nemusí řešit chirurgicky ani nijak jinak.Není prokázáno, že hormonální antikoncepce může být původcem fibroadenomu. Při užívání antikoncepce se mohou fibroadenomy zvětšovat, být citlivější. Vždy je dobré posuzovat vše individuálně. Užívání antikoncepce se však s fibroadenomem nevylučuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1690
Dobrý den,
má 72 letá máma podstoupila před 14 dny operaci kvadrantektomie horní zevní kvadrant, exenterace axily I. sin parc. Dnes byla na I. onkovyšetření po operaci kde nám onkolog sdělil, že dle zprávy patologa (bohužel nemám k dispozici) nebyly v .histol. materiálu přítomny uzliny a tak je nebylo možno vyšetřit! Chtěla jsem se zeptat zda je vůbec možné, aby byly dle sdělení chirurga odebrány uzliny a ve skutečnosti nebyly! Nádor byl velký 1,8x1,6x1
Odpověď: Bylo by ode mě velmi neseriózní vyjadřovat se k tomu, proč v daném materiálu nejsou zachyceny uzliny. Neznám okolnosti, a tak by bylo nejlepší zeptat se přímo operujícího chirurga. Chtěla bych ale zareagovat na jinou věc. Nádor Vaší maminky byl zachycen ve velmi malém T1 stadiu, kdy obvykle do spádových uzlin metastázy ještě neputují. Chtěla bych Vám říci, že nález takového poměrně malého nádoru je pro Vaši 72 letou maminku velmi pravděpodobně život zachraňující. Z tohoto faktu se těšte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1689
Dobrý den,
má dcera(přechodně žije a pracuje v Anglii, kde je zdravotně pojištená) si před 14 dny nahmatala nepravidelný bolestivý utvar v prsu.Dnes byla na vyšetření, scan i biopsie je normální,ale lékař není schopen určit diagnózu.Prý to samo odezní za několik měsíců.Je možné obrátit se na lékaře u nás?
Děkuji Milena
Odpověď: Samozřejmě, Vaší dceru vyšetří kterékoli akreditované screeningové centrum, jejichž adresy jsou uvedeny na tomto webu. Při objednání je zapotřebí upozornit na to, že nejde o preventivní vyšetření, ale že má Vaše dcera obtíže. Osobně se však domnívám, že jde jen o hormonální uzel ve žláze, který spontánně sám odezní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1687
Dobrý den, mam kamaradku, ktera onemocnela rakovinou prsu ve 30 letech. Ta tento popud bych se rada objednala na preventivni vysetreni. Vysetreni si samozrejme uhradim sama. Maji screeningova centra povinnost me vysetrit? Setkala jsem se s nazorem, ze bude problem se na preventivni vystreni "probojovat". Je mi 29 let. Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Je pravda, že na preventivní (screeningové) vyšetření prsu jsou ve všech centrech delší objednací doby. Chtěla bych Vám ale říci, že vyšetření prsu ultrazvukem - popřípadě mamografem - je jediná spolehlivá metoda, abyste přestala mít strach, že se Vám přihodilo něco podobného jako Vaší kamarádce. Žen ve věku do 35 let onemocní každoročně v ČR okolo 70, takže celkově je pravděpodobnost malá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1686
Dobry den, 5 mesicu kojim a v levem prsu nad bradavkou mam cca 2 mesice bulku 1x0,5 cm. Myslela jsem na zatvrdly kanalek, ale nepomohly ani masaze, obklady, vysati... neboli to ani se neni cervene zarudnuti jako u zanetu. Je to stale stejne. Mam pockat az prestanu kojit /do 2 mesicu/ nebo se mam objednat na kontrolu hned? Dekuji
Odpověď: Prosím, zavolejte ihned do některého z akreditovaných center, zdůrazněte svoji obtíž, ať Vám dají termín vyšetření co nejdříve. Jste-li z Prahy, zavolejte dopoledne zítra nebo ve středu ( 9.6. a 10.6. 2008) na číslo 234 105 334. Ozvěte se, jak jste dopadla - v každém případě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1685
Dobrý den, minulý týden jsem si nahmatala v prsu bouličku, dneska jsem byla na mamologii - UZ prsu. Vysledek: nezhoubný nador 19x6x17 mm, který tam zatím necháme, kontrola za půl roku, pokud se nezvětší, může tam zůstat - ale pokud budu chtít, může jít ven. Jak se rozhodnout?! Asi je lepší dát to ven, ne? Prosím o Váš názor. Děkuji. Alena 32 let
Odpověď: Aleno, neoperovat zbytečně, takové je krédo moderní mediciny prsu. Doporučuji kontrolu do půl roku, zůstane-li nález beze změn, další kontrola za rok. Každá operace - byť i minimální - nese s sebou určité riziko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1684
Dobrý den, je mi 21 let a dnes jsem si při samovyšetření prsu všimla výtoku bělavé tekutiy z obou bradavek. Jedná se jen o pár kapek, které nevytékají samovolně - pouze po zmáčknutí bradavky. Jinak bradavky nebolí ani nesvědí. Těhotná nejsem a před půl rokem jsem vysadila hormonální antikoncepci. Mám se znepokojovat, nebo se jedná o běžnou věc? předem Děkuji za Vaši odpoved!
Odpověď: Minimální bělavý sekret z bradavek - po zmáčknutí - může mít žena v jakémkoliv věku, tedy i ta, co ještě nekojila. Může jít o známku nepoměru určitých hormonálních hladin - toto se však má zvažovat až tehdy, objevuje-li se sekrece samovolně, tzn i tehdy, pakliže si žena bradavky nemačká.Takže : Žádné obavy, zbytečně bradavky nemačkat. ALE pokud by se objevila krvavá příměs, ihned navštívit gynekologa, který Vás odešle na specializované vyšetření prsu do akreditovaného centra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1683
Dobrý den. Gynekoložka mě poslala na mamologické vyšetření mastodynie,zatvrdnutí prsů.Pokoušíme se o miminko,je toto vyšetření nebezpečné pokud by došlo před tímto vyšetřením k oplodnění?Jde o RTG vyšetření, nebo ultrazvukové? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Mladým ženám do 35 let se VŽDY jako první vyšetření provádí ultrazvukové (sonografie). Mastodynie je bolestivost prsů, termín zatvrdnutí prsů je pro mě trochu matoucí. Zřejmě máte hutnou žlázu, která je hůře prohmatná, ultrazvuk si však právě s tímto typem prsů umí dobře poradit. Mamografie je RTG vyšetření, které se u mladých žen provádí až tehdy, je-li něco nejasného z ultravuku (sonografie)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1682
Dobrý den. Prosím ráda bych se zeptala, jestli je možné - při stlačení prsní bradavky dochází k drobnému výtoku mléka / těhotná nejsem a má holčička má 2 roky a již od 9 měsíců ji nekojím /. Problémy z nepravidelným menzes nemám, antikoncepci neberu, je mi 35 let, jiný problém na prsu jsem neshledala. Předem děkuji za odpověd´. Vacenovská.
Odpověď: Nebojte, nejde o nemoc.Některým ženám vytéká minimální množství mléka z bradavek ještě několik let po porodu, to je norma. Není dobré, často zkoušet , zda se mléko ještě objevuje, drážděním bradavky se se tato minimální sekrece mléka podporuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1681
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost toho že můžu mít rakovinu prsu. TeĎ se zjistila u mé babičky rakovina prsu. Jak si můžu prsa sama prohlédnout a jaké jsou příznaky. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jedna nemocná žena ve Vaší rodině nezvyšuje příliš riziko onemocnění u Vás. Klasické samovyšetření pomůže lecos odhalit, ale jestli chcete mít jistotu, objednejte se na vyšetření do některého z akreditovaných center, jejichž adresy jsou na tomto webu. S vyšetřujícím lékařem pak proberete vše, co Vás bude zajímat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1680
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak dlouho působí antikoncepce po jejím vysazení.
A hlavně by mě zajímalo zda je možné othotnět přes menstruaci, pokud krvácím 4 den.
Jsem zoufalá, protože jsem teď odmaturovala a přítel přes mé naléhání chce dítě, je o dost starší než já... Je mu 30 a dítě už chce, ale já nejsem připravená.
Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Děkuji za důvěru, Váš dotaz je velmi privátní, pokusím se odpovědět co nejlépe. Antikoncepce po vysazení přestává působit skoro okamžitě, ale otěhotnět při menstruaci je opravdu velmi a velmi raritní, nebojte se těhotenství. Pokud si mohu dovolit Vám poradit: Nenechte se tlačit do role matky, pokud se na ní necítíte. Málokterá žena Vašeho věku je v současné době připravena stát se matkou a odepřít si radosti života, které se nabízejí právě po maturitě. Cestování, pracovní pobyty v zahraničí, další vzdělávání, bez kterého se budete jen velmi těžko v životě uplatňovat. Přání Vašeho přítele je velmi sobecké, vyjadřuje to, že si Vás chce pojistit. O Vašem životě si rozhodujte jen a jen Vy sama. Radím Vám z pozice ženy, které již oslavila své padesátiny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1679
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho předem je třeba se objednat na mamograf, kdy se ví výsledek a zda-li je u Vás případně zajištěno léčení /DTCPraha/. Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Objednávací doby se liší podle toho, na jaké vyšetření se žena objednává. Nejsou-li obtíže, může objednání trvat v našem centru 2 měsíce, máte-li podezření, které při objednání zdůrazníte, dostanete termín do několika dnů. Na každý den si v Mamma centru v DTC rezervujeme několik "horkých" míst. Každé ženě, které objevíme onemocnění prsu, zařizujeme následnou léčbu - toto ostatně mají za povinnost všechna akreditovaná centra, jejichž adresy jsou na těchto webových stránkách. Máte-li skutečně podezření, že se ve Vašem prsu děje něco závažného, zavolejte zítra nebo ve středu dopoledne na číslo 234 105 334, naše asistentky Vám pomohou. Zdravím, neodkládejte, prosím, vyšetření. Každého dne je - v případě podezření - škoda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1678
Prosím o zaregistrování prohlídky na mamograf. Rodné číslo 616116/0214. Nenašla jsem odkaz na internetu požnosti zaregistrování, prosím o odpověď a na koho se obrátit. Děkuji
Odpověď: Touto cestou je objednání na mamografii velmi nestandardní, ozve se Vám moje asistentka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1677
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je na místě, nechat se vyšetřit ve věku 28 let?
Děkuji Vám za odpověď.
Romana
Odpověď: Romano, mladé ženy jako jste Vy by se měly nechat vyšetřit především, když se v jejich rodině objevil nádor u mladých žen ( do 50 let věku), nebo když se obecně v jejich rodině vyskytuje nadměrné množství zhoubných nádorů. Vyšetřit se můžete nechat i jen tak pro jistotu a pro zkušenost, co takové vyšetření obnáší. Jen pro Vaší informaci, v ČR onemocní ročně okolo 6 000 žen, z toho žen do 35 let věku okolo 70. Vidíte, že pravděpodobnost zhoubného onemocnění ve vašem věkun je velmi malá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1676
Dobrý den,
již jsem se Vás dotazovala na pracoviště v Praze - sono prsou - nález bulky (ve Vinohradské nem. jsem byla odmítnuta) viz dotaz č. 1649. Doporučila jste mi pracoviště na Karlově náměstí. Pokoušela jsem se objednat a nyní v květnu mi byl nabídnut termín v listopadu. Zaráží mne, že pokud bych opravdu měla nález, tak půl roku je opravdu dlouhá doba. Hezký den Cubova
Odpověď: Lucie, když se objednáváte na vyšetření prsu, je třeba zdůraznit, že máte nález v prsu, pak dostanete termín prakticky ihned. Kdyby se Vám to přesto nepodařilo, zkuste Mamma centrum, Praha 4 Zelený pruh. 234 105 351, 358, 359. Zdůrazňuji, nutno říci, že máte problém. Zítra můžete zkusit také 234 105 334, to samé ve středu dopoledne (9. a 10.6.2008)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1675
Dobrý den prosím vás mám takovou otazku jsem kluk je mi 16 let a pod bradavkou na levem prsu jsem si nahmatal bulku bulka mně nebolí. mám strach že je to zhoubný nádor
Děkuju za odpověd Tomáš
Odpověď: Tomáši - ještě jednou. Nepředpokládám zhoubné onemocnění, mladí muži Vašeho věku na nádory prsu nestonají. Kdybyste i přesto měl dále strach, nechte se vyšetřit v některém z center, jejichž adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1674
Dobrý den,
nahmatala jsem si v prsu "bulku", samovyšetření provádím nikdy jsem nic nenahmatala jen po novém roce jsem měla pocit "bolení" v prsu (které stále přetrvává)zašla jsem tedy na ultrazvuk a na zprávě je napsané mírně nepravidelná fibroadenomatozní struktura žlázy oboustranně difuzně, bilat. bez průkazu solidních patologických ložiskových změn. Axilly bez patologického nálezu. Mohla byste mně prosím přiblížit "laicky" o co se jedná máme v rodině rakovinu prsu tak nechci nic podcenit vím jak důležité je přijít včas. Děkuji za odpověď. Jitka K.
Odpověď: Nepravidelná fibroadenomatózní struktura žlázy znamená obvyklý popis ultazvukového obrazu prsní žlázy. Tedy - jde o normu.Axilly jsou podpažní jamky, ve kterých nenašel radiolog změněné uzliny. Zřejmě máite hormonálně změněnou žlázou, která se jeví ložiskově jako bulka a k tomu se váže i bolestivost. Celkově je toto obvyklé u žen mladého věku. Hezky pomáhá přírodní lék Mastodynon, kupuje se volně v lékárně, užívá se podle návodu, jde o kapky. Nutno užívast tři měsíce, dávka na jeden měsíc stojí do 200 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1673
dobry den je mi 16 let a jsem kluk na prsu pod bradavkou jsem si nahmatal takovou malou bulku mam strach ze je to zhoubny nador ........bulka mne neboli
Odpověď: Mladí muži ve Vašem věku mají pod bradavkami základ žlázy, která je trochu podobná ženské žláze. To je zcela normální. Taková bulka je pohyblivá, může trochu bolet. Kdybyste chtěl mít jistotu, nechte se vyšetřit v akreditovaném centru, adresy na tomto webu. Zaplatíte 300 Kč, budete-li mít žádanku od lékaře, je vyšetření zdarma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1672
Dobrý den, nad levou bradavkou jsem si nahmatala bulku. Je to taková malá kulička asi centimetr velká a pohyblivá do stran. Není bolestivá, ale bojím se, že by mohlo jít o rakovinu. Co to může být?

Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Nebolestivá pohyblivá kulička je z velkou pravděpodobností jen nevýznamná součást žlázy. Jestli Vás moje odpověď neuspokojí, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do některého z akreditovaných pracovišť, jejich adresy jsou na tomto webu. Vyšetření stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1671
dobry den je mi 30let a mam takovou otazku.pri na hmatani leveho prsu citim pichani jen na urcitem miste a jen obcas.pri vysetreni na gynekologii mi doktorka rekla ze je to dobre,ale nezminila jsem se o tom pichani.cim to je.dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti, píchání nebo tlak v prsou souvisí s hormonální činností a jsou to běžné projevy - neznamenají žádnou chorobu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1670
Dobry den je mi 27let a nalezly mi bulku na prsu pani doktorka mi zdelila ze to muze byt cysta.Chtela jsem se jen zeptat co cysta je a jak mi muze byt nebezpecna.Jsem poslana na vysetreni ale rada bych znala odpoved uz ted.Moc vam dekuji Monika
Odpověď: Dobrý den. Je to zcela bezvýznamný nález, běžně cysty v prsech nacházíme.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1669
dobry den tady marketa nevyjelova mneLA BYCH NAVAS DOTAZ PO MENSTRULACI SEM POCITILA ZE MNE BOLI PRSA PO DVOU DNECH SEM ZJISTILA ZE MNĚ BOLI JENOM JEDNO PRSO NORMALNE NEBOLI ALE DYS NAHMATAM BOLI CITIM TAM NECO TVRDEHO A DIS NEMAM PODPRSENKU TAK MNĚTO TIZI TROCHU NIC SEM NENAHMATALA NAKOU BULKU ALE BOLI MNE TO U BRADAVKI KOLEM TOHO MUZETE MI DAT RADU DEKUJI Z POZDRAVEM NEVYJELOVA
Odpověď: Dobrý den. Stav je zcela normální, při menzes nebo těsně před nimi či po nich nás prsa občas bolí a jsou tužší než obvykle.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1668
Dobry den,je mi 17let,pred rokem jsem zacala uzivat antikoncepci,a narostli mi po ni hodne moc prsa,ale ten hlavni duvod,ze jsem po strane prsa nahmatala jako by bulku,je to tvrde a boli to,ale mam to na obou stranach a na stejnem miste,to same mam i na hornim casti prsa,take tvrde a take na obou,muze to byt rakovina??prsa me boli stale..predem dekuji
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně jste zcela zdravá, Vaše problémy jsou spíše způsobeny hormonální nerovnováhou.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1667
Dobrý den, mám 34 let a zjistila jsem mírné zvětšení a zduření levé bradavky. Nejsem těhotná,neberu žádnou antikoncepci,ani se neléčím s žádnou nemocí. Prosím, můžete mě poradit...Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Záleží na tom, jak dlouho stav trvá, zda se mění barva, tvar - ve většině případů to neznamená nic podstatného. Pokud by zduření trvalo týdny, pak by bylo vhodné navštívit svého gynekologa, aby prsy vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1666
Prosím potřebovala bych objasnit zda se jedná o zhobnou rakovinu - nehomogenní žlaznatá tělesa rozložená ve všech kvadrantech s neprav.drobně skvrnitou strukturou.Vlevo v ZHK je neostře ohraničený ložisk.stín vel.20x15mm se spikul.výběžky.Axila s drobnou Lu. Tumorní stín-ca mammae 1 sin. Je nějaká šance že to není zhoubné.
Odpověď: Dobrý den, Jano. Jedná se velmi pravděpodobně o nádorek, nicméně konečné slovo bude mít histologie ( t.j. vyšetření buněk ložiska pod mikroskopem atd.). Mějte důvěru ve své lékaře, jistě všechno dobře dopadne, i kdyby se potvrdilo, že se jedná o zhoubný nádor.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1665
Dobry den,
prosim o radu. Ve sprse jsem si vsimla, ze moje leva bradavka je jakoby zatvrdla, kdyz ji uchopim mezi dvema prsty, tak citim jakoby by byla hutnejsi, ci jakoby za ni neco bylo.Nebolestiva. Prava je normalni, mekka a typicka tresnicka. Je to normalni? Je mi 34 let, zdrava.bezdetna. UZT jsem mela v minulosti proveden mnohokrat ( na moji zadost) a vzdy byl v poradku. dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobry den. Bude vhodne, kdyz Vam prsy vysetri lekar nejblizsi mamarni poradny (ve vetsich nemocnicich jsou bezne mamarni poradny zrizovany). Ultrazvuk u chorob bradavky nema vyznam.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1664
Dobrý den.Antikonc.již 4 roky neberu a od té doby se mi po zmáčk.levé bradavky občas objeví čirý výtok ve velikosti kapičky.Téměř 3 měs.letoš.roku jsem tento problém neměla,ale před posled.menstruací, mně hodně bolely obě bradavky.Po ukončení jsem opět zjistila při zmáčknutí z levé bradavky výtok do žluta,který přešel do čiré barvy.Nikdy nešlo o samovol.výtok a p.doktor na prevent.prohlídce před 2 lety mi řekl,že se o nic nejedná.Mám trvat na vyšetření?
Odpověď: Dobrý den. Nález je skutečně bezvýznamný, sekrece z prsu se vyšetřuje, pokud je spontánní, výraznější a trvá delší dobu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1663
Dobrý den.Je mi 15let a nahmatala sem si tesne nad bradavkou bulku,ma asi 1cm,da se s ni hybat a neboli.Jaka je pravdepodobnost ze by to byl zhoubny nador??Mamka o me rika ze sem hypochondr,protoze za ni furt z necim beham:D,ale toto sem ji zatim nerekla,protoze se toho fakt bojím.Tak dekuju za odpoved.Mejte se hezky:))
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o zhoubný nádor je takřka nulová. Nicméně říkám takřka. Bude dobré, když se objednáš ke gynekologovi, aby tě vyšetřil a potvrdil, že je nález bezvýznamný.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1662
Matka má problémy se srdcem (syndrom X, prý jakási varianta anginy pectoris, nesnese fyzickou námahu), EKG a echo má ale v pořádku. Má jít na oboustranné úplné odstranění prsu, je jí nabízena operace u Apolináře nebo zvažujeme Homolku (kde její léčba započala). Jeví se vám některé z těchto pracovišť výhodnější (trochu se bojíme toho srdce)? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Kvalita zdravotnické péče je zajištěna bezpochyby v obou zařízeních. Samozřejmě, že žádná operace není zcela nezatěžující, nicméně není to složitý výkon a myslím, že by to maminku nijak nemělo ohrozit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1661
Dobrý den, je nádor ER 50%, PR 1%, cerbB2 100% (Gr. II.) vhodný pro hormonální léčbu (tj. stačí pouze 50% estrogenních receptorů, když progesteronové jsou jen 1%)? Nebo to je spíš na Herceptin/chemoterapii? Pacientce je přes 70. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Z dotazu je zřejmě, že se ptá zdravotník, nicméně k odpovědi jsou potřeba další údaje : jaká je TNM klasifikace, jaký je záměr léčby ( adjuvance, paliace..) FISH vyšetření. Váš dotaz podstupuji onkologovi našeho ústavu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1660
Dobrý den, moje máma má invazivní duktální karcinom na pravém prsu a neinvazivní v levém. Napravo uzliny v axile, nad i podklíčku na sonu čisté, nalevo "jedna uzilna 8x10mm s lehce rozšířeným hypoechogenním lemem, imponuje jako aktivovaná". 14 dní před všetřením uzlin ale byla na mamotomii levého prsu. Nyní se máma chystá na operaci (úplné odstranění obou prsou). Dotazy: 1. Měly by se odstranit i uzliny na obou stranách? 2. Jaká jsou PRO a PROTI odstranění uzlin, zejména přináší odstranění uzlin lepší prognózu (i když by třeba nebylo nebytně nutné)? Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Během operace se zjistí, zda uzliny oboustranně jsou postižené metastatickým procesem. Pokud ano, je nutné jejich odstranění. Pokud by byly uzliny nepostižené, pak se chirurgicky neodebírají, aby nebyla zbytečně poškozována lymfatická drenáž z příslušné horní končetiny.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1659
Dobrý den,prosím Vás o radu.Již 4 měsíce neberu antikoncepci z důvodu, že mě bolela prsa a udělalo se mi všude spousta bulek.Většina se jich ztratila ale v podpaží mám stále nějaké bulky. jsou pohyblivé.Na krku mám též 2 bulky. V prsu jsem si zvláštní utvar nenahmatala.Tedy myslím si to.Nyní mám týden před menzes a při zmáčknutí na bradavku mi vytéká nějaká tekutin.Těhotná nejsem. Prosím o radu DĚKUJI MOC.
Odpověď: Dobrý den. Všechny popisované problémy velmi pravděpodobně souvisí s hormonální nerovnováhou. Pokud se stav, kdy si v podpaží a na krku hmatáte nějaké bulky, nezmění ani v dalších 1-2 týdnech, tak se nechte vyšetřit svým gynekologem nebo praktickým lékařem, aby lékař posoudil, zda je nutné další vyšetření nebo je záležitost bezvýznamná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1658
Dobrý den,
prosím Vás poraďte mi - je mi 26 let a před 2 týdny jsem přestala kojit svého téměř 2-letého syna.Kojila jsem ho skoro 20 měsíců.
Před 3 dny jsem začala cítit velkou bolest v levém prsu a nahmatala jsem si na té "spodině" poměrně velkou bulku.Nevím zda to souvisí s ukončením kojení nebo ne,prababička měla ca prsu.Chtěla bych vedět,jestli můžu zajít na sono nebo mammo,zda musím být objednaná nebo můžu jít bez žádanky a kam.Jsem z Phy 9.
Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jako samoplátkyně se můžete sama objednat k UZ vyšetření na některé pražské screeningové centrum (vyšetření si budete platit a nepotřebujete žádanku). Nebo můžete ke svému gynekologovi, aby Vás vyšetřil a odeslal podle potřeby na další vyšetření. Nález velmi pravděpodobně souvisí s kojením. Došlo asi k retenci (zadržení) mléka v prsu a možná zde začíná zánět.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1657
Dobrý den, před rokem jsem byla na extirpaci lymfatických uzlin v pravé axile (odebráno cca 13 uzlin), imunohistologie byla negativní(závěr-záň. změny).Dnes jsem byla na kontrole. mamografie negativní. dělali mi sono axil a v místě kde byla extirpace mám tento závěr: jsou přítomny 3 nezvětšené uzliny se zachovalými hily, avšak výrazněji hypoechogenními parenchym. zonami. závěr. lehce akcentované uzliny v pravé axille.prosím o vaše zhodnocení nálezu a jaký by měl být další postup. děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud Vaše informace dobře vnímám, tak byly vyňaty při operaci jen uzliny v podpaží a prs nebyl operován. Uzliny byly v podstatě negativní (jen zánětlivě změněné) takže jste zdravá. Nyní je nález také negativní, ale lékaři si ještě nechávají nějaký časový prostor na závěrečnou rozvahu - patrně Vás ještě pozvou ke kontronímu vyšetření, zda se nic nemění a uzliny jsou opravdu v pořádku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1656
Dobrý den, již zhruba dva měsíce mě trápí občasná bolest a tlak v pravém podpaží a pravém prsu. Při pohmatu jsem nalezla nějaké nepravidelnosti- bulky v prsu, které se v tom druhém nevyskytují. Je možné aby to byla rakovina? Je možné se objednat na vyšetření prsu, ikdyž je mi teprve 22 let? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Je možné cokoliv, ale nádor u Vás je velmi nálo pravděpodobný vzhledem k Vašemu věku, nicméně ho zcela nevylučuji. Jako samoplátkyně se můžete objednat na UZ vyšetření prsu na nejbližší screeningové mamografické centrum - nepotřebujete k tomu žádnou žádanku, ale vyšetřní si platíte sama ( kolem 300 Kč na většině pracovišť). Nebo můžete nejprve navštívit svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil a případně Vás poslal na screening. centrum k UZ vyšetření (v tomto případě je žádanka k vyšetření centrem vyžadována).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1655
Dobrý den, když bylo mojí babičce 50 let onemocněla rakovinou prsu - prso jí bylo odebráno. Minulý rok mé mamince bylo 50 let a onemocněla též rakovinou prsu - měla zhoubný nádor a prso jí bylo také odebráno. Je velké riziko u mě, že jednou rakovinu také budu mít(je mi 23 let)? Dále jsem se chtěla zeptat zda má stres vliv na rakovinu?Slyšela jsem, že 5 let po zákroku by se měl člověk nejvíce hlídat.Děkuji Vám předem moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji Vám, abyste navštívila svého gynekologa (nebo praktického lékaře) a vysvětlila mu situaci, tak jak ji píšete mně (případně odkažte na tuto moji odpověď). Lékař Vám dá doporučení do genetické ambulance. Jejich seznam je na těchto www. stránkách. Jsou tam telefonní nebo mailové kontakty. Objednejte se do genetické ambulance. Genetik zjistí, jaké máte riziko, že můžete během svého života také onemocnět nádorem prsu - podle mne zvýšené riziko u Vás je a pokud ho genetik potvrdí, pak byste měla být již v tomto mladém věku sledována (říkáme tomu dispenzarizace) v některé mamární poradně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1654
Dobrý den, je mi 21 let, v rodině se vyskytla rakovina, a babička měla nezhoubný nádor prsu. Neumím si udělat samovyšetření, protože kvůli mastopatii nejsem schopná rozlišit změny. Chodím tedy jednou ročně do mamologické poradny (vyšetření pohmatem a sono). Je to dostatečná prevence? Proč se mamograf nedoporučuje mladým ženám? Tady jsem se dočetla, že sono není pro screening nádorů prsu vhodné, že záření z mamografu je minimální... Klidně bych si vyšetření jednou za dva roky zaplatila, pro svou jistotu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. To jestli jste riziková a tedy máte navštěvovat mamární poradnu, to by měl zhodnotit genetik - nemyslím si to z toho, co píšete, že budete patři mezi "rizikové ženy" z hlediska možného onemocnění nádorem prsu. Pak by tedy návštěvy mamární poradny byly zbytečné. Navíc si myslím, že jste zcela zdravá mladá žena, kterou navštěvování screeningových mamografických center v budoucnu stejně čeká.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1653
Dobrý den, v jednom ženském časopise jsem četla, že by se chloupky v podpaží neměly vytrhávat, že prý se dráždí uzliny a způsobuje to rakovinu prsu. Oblíbila jsem si přírodní depilaci cukrovou pastou, tedy vytrhávání, tak se chci radši zeptat, jestli je to pravda. Děkuji, krásný den.
Odpověď: Dobrý den. No rakovinu to zrovna nezpůsobuje, ale v podpaží je vhodná depilace holením, vytrhávání zde skutečně může vést k výraznějšímu podráždění (jsou zde zvýšeně potní a mazové žlázky, které se mohou zanítit a sekundárně pak reagují uzliny).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1652
Dobrý den, Je mi 44, již několik dní cítím lehkou bolest v levem podpaží - uzliny. Je to 9. týden po samov.potratu, po 6-ti týdnech jsem měla dostat menstruaci, ale pouze jsem špinila ( 1-2 dny )po zákroku v 7. týdnu. Mohu tento problém spojovat s hormonální nerovnováhou ? Nebo to spolu nesouvisí ? Děkuji za odpověď. M.
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že máte ještě gynekologickou kontrolu po zákroku. Stav může souviset s hormonální nerovnováhou po ztrátě těhotenství.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1651
Dobrý den již 11 dní nekojím svou 20-ti měsíční dceru, prsa se mi mlékém nenalevájí, ale najednom prsu mam bolestivé místo jako jsem mívala při zánětu.Teplotu nemám a mléko nejde odstříkat. Postačí domácí léčení nebo mam zajít k lékaři? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vypadá to opět na počínající zánět - spíše navštivte lékaře, aby se případný zánět zachytil a léčil včas.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1650
Dobrý den, je mi 26 let, a mám dvouletého syna. Moje matka měla v 41 nádor. Ted je v pořádku, dochází na pravidelné kontroly. Já si také nahmatala bolestivý útvarek,spíš takovou malou bouličku, sekreci z prsu nemám, pan doktor mě poslal na sono prsů, ale tam mě objednali až za 3 týdny. Mám se obávat, pan doktor mě uklidňoval, že nemusím, ale já četla, že prý mám až 80% šanci, že když to měla moje matka, že rakovinu budu mít také, nebo se jedná o hormonální nerovnováhu, beru Mirelle. Děkuji za odpověď. E.
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím, že jste riziková, i když Vaše maminka onemocněla v poměrně mladém věku - případnou rizikovost by musel zhodnotit genetik. Váš gynekolog nebo praktický lékař Vás může odeslat na některou genetickou ambulanci (jejich seznam a kontakty jsou na těchto www.stránkách), aby se případné riziko k onemocnění na nádor prsu u Vás zhodnotilo. Odeslání na ultrazvukové vyšetření je v pořádku a objednací doba 3 týdny je považována za velmi krátkou- je to v pořádku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1649
Dobrý den, je mi 32 let a byla jsem vyšetřena na chirugii pro bolestivou bulku v prsu (která je větší a bolestivější v době menzesu) a odeslána na sono prsou do Mama centra VFN Vinohrady Praha. Při pokusu o objednání jsem byla velice nevybíravě odmítnuta, od chirurgů nikoho nového neberou!Obrátila jsem se na Gyncentrum Praha 9, které také provádí toto vyšetření, ale není uvedeno ve vašem seznamu akreditovaných pracovišť. Neuděla jsem chybu, že jsem se objednala sem? Děkuji Cubova
Odpověď: Dobrý den. Mrzí mne, že jste byla odmítnuta způsobem, který se Vás dotkl. Je možné, že nemocnici pak dělají problém pojišťovny, že jí péči pak např. nechtějí proplácet. Nic to ovšem nemění na faktu, že se k Vám měli chovat ohleduplně. Můžete využít screeningového mamocentra VFN na Karlově nám., event. i jiného screeningového pracoviště. Nepovažuji za chybu, že jste se objednala jinam, ale o centrech máme přehled a všechny stížnosti na screeningová centra se řeší. Ostatní pracoviště neznáme a nevíme, jakou mají kvalitu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1648
Dobrý den, je mi 27 let a zhruba po 9 letech užívání jsem vysadila hormonální antikoncepci. Krátce po té jsem při samovyšetření prsů zjistila při zmáčknutí přítomnost průhledného a později bílého výtoku z bradavek. Bylo mi řečeno, že se pravděpodobně jedná o hormonální nerovnováhu, která se časem upraví. Trvá to ale už 4 měsíce. Myslíte si, že je to normální? Nemůže tento problém zabránit otěhotnění? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Problém sekrece z prsů je tady v poradně probírán mnohokrát. Sekrece, pokud není výrazná a spontánní, tak je většinoui zcela bezvýznamná a může souviset s hormonální nerovnováhou, může souviset s léky, pokud žena nějaké užívá a sekreci z prsu vidíme někdy i na začátku těhotenství - rozhodně není překážkou těhotenství.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1647
Dobrý den,
nahmatala jsem si bulku v prsu.Byla jsem na různých vyšetřeních, ale zatím nezjistili co by to mohlo být.Stanovili mi i termín operace, aby mi bulku vyndali.Doktorka na mammografu mi řekla, že to může být zhutnělá cista a že to občas způsobuje antikoncepce.V obou prsou mi našli i malé cisty(několik) ale ty prý zmizí samy.Užívám Milligest.Je to možné, aby to způsobovala antikoncepce?
Odpověď: Dobrý den. Cysty v prsu jsou běžným nálezem u mnoha žen a jsou v drtivé většině případů zcela bezvýznamné - není prokázáno, že by antikoncepce byla příčinou tvorby cyst.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1646
Dobrý den,chtěla bych se jen zeptat jak se pozná že máte rakovinu prsu a jestli jí mohou mít i muži
Odpověď: Dobrý den. Rakovinu může mít kdokoliv. Nádor se může poznat při vyšetření lékařem (např. pohmatem) nebo při vyšetření některými lékařskými přístroji.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1645
Dobrý den,

prosím, co znamená: akcentace duktálních svazků ?

Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nic - popisné vyjádření struktury tkáně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1644
Dobrý den, v únoru jsem byla na preventivní prohlídce u gynekologa, ale nevyšetřil mi prsa. Sama když si prsa kontroluji, tak jsem zjistila bolestivý hrbolky pod prsy (vyšetření v leže).Když jsem si zmáčkla bradavku, tak mi z ní vytekla tekutina. Mám dvě děti a je mi 28 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Prsy by měl gynekolog vyšetřit, nicméně není důvod se znepokojovat, jste mladá a je velmi pravděpodobné, že prsa máte zcela zdravá (včetně hrbolků, které popisujete a menší sekrece z bradavky). Pokud jste však nadále v nejistotě, objednejte se znovu ke svému gynekokogovi s tím, že si nejste jistá nálezem na svých prsech.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1643
dobrý den, před osmi lety mi bylo odstraněno pravé prso a odebráno několik uzlin v podpaží pro karcinomy prsu. Uzliny byly negativní, nepodstoupila jsem ani ozařování ani chemoterapii či jinou léčbu. Jsem stabilizovaná, výsledky jsou v pořádku, je mi 34 let. jaký je váš názor na případné těhotenství? Genetickými testy nebyl zjištěn ani jeden známý dědičný typ rakoviny prsu.
Odpověď: Dobrý den. Je to hodně složité, protože nevím o jaký typ zhoubného nádoru se jednalo, jaký byl rozsah atd. V této věci konzultujte nejprve svého onkologa (jistě jste někde sledována) případně i genetika. Těhotenství je samozřejmě do určité míry pro Vás rizikové, nicméně apriori bych ho nevylučovala. Pokud to nemáte daleko, můžete využít konziliární ambulanci v ústavu, kde pracuji, t.j. Masarykův onkologický ústav Brno.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1642
Dobrý den,před rokem a půl jsem zjistila bouličku pod bradavkou. Po ultrazvuku jsem byla ujištěna, že je to tuková bulka. Po půl roce kontrola,stejná diagnoza. Bulka začala pobolívat, prý se to stává, jak tlačí na bradavku. Po Vánocích jsem zjistila, že je větší a teď jsem čerstvě po odebrání prsu a uzlin. Při operaci udělali rychlé vyšetření a zjistili rakovinné buňky. Jen bych chtěla poradit opravdu dobré onkologické pracoviště ve středočeském kraji, jsem z Mladé Boleslavi a ztácím důvěru.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Chápu Vás. Onkologickou léčbu, která je garantována odbornou společností, poskytují komplexní onkologická centra České republiky. Jejich seznam naleznete na http://www.linkos.cz/org_info/onko_sit.php. Obrátila bych se na některé z nich.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1641
Dobrý den paní doktorko,v roce 1998 jsem měla v prsu cystu,která mi byla odstraněna.Minulý týden jsem byla na kontrolním mamografu a dnes mi volali že mám přijít ještě na sono.Nikdy jsem takto nechodila a nevím zda se nemám opět něčeho bát.Je mi 37let.Děkuji.Iva
Odpověď: Dobrý den. Cysta v prsu je bezvýznamný nález. Ultrazvukové (UZ) došetřování po mamografii je také vcelku běžný postup. Bude potřeba vyčkat až výsledku tohoto UZ.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1640
Dobry den chtela jsem se informovat kolik stoji mamograficke vysetreni prsu?dekuji
Odpověď: Dobrý den. Pro samoplátkyně, které chtějí preventivní mamografické vyšetření (od věku 40 let výše) se ceny na screeningových mamocentrech pohybují v průměru od 500 - 700 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1639
Dobrý den,
prosím o vysvětlení údaje -tabár IV- mám to napsané v negativním nálezu na mamografu.
Děkuji Pokorná Libuše

Odpověď: Dobrý den, to je jen vyjádření hutnoty žlázy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1638
Dobrý den,chci se zeptat na Váš názor,výsledek mamografu byl nezhoubný nádor z tukové tkáně ,sono-tukový typ prsu, normální nález,žádný nádor neukázal kontrola MG doporučena za 2 roky.Bohužel někteří lékaři nic nevysvětlí, jen mi byla přečtena lékařská zpráva a moc jsem se musela ptát ,abych věděla alespoň toto.Je nález v pořádku nebo jsou nějaké pochybnosti co tam vůbec je?Jsem moc ráda,že existuje Vaše poradna. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Máte pravdu, že lékaři pořád ještě podceňují fakt, jak důležité je pacientovi řádně vysvětlit, že ten nebo onen nález je pro jeho zdraví bezvýznamný či významný. Vy máte zcela bezvýznamný nález lipomu v prsu ( bývá velmi často i v jiných lokalizacích) který snad nelze ani nazývat nádorkem, i když se tak označuje. Kontrola za 2 roky je v pořádku, čili lékař doporučil běžný mamografický screening, tak jak je u zdravých žen nad 45 let prováděn.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1637
Dobrý den,můžete mi prosím přeložit srozumitelně mou diagnozu,kterou mi pan doktor napsal a to:nález idem USG fibroadenom mammae I.sin
A prosím o Váš názor jestli se mám něčeho závažnějšího obávat.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pan doktor Vám měl především nález vysvětlit sám ! A zlobím se, že to neudělal a nechal Vás v nejistotě, co Vám vlastně našel. Fibroadenom, který nalezl v levém prsu, je bezvýznamný benigní (nezhoubný) nádorek, který nacházíme zejména u mladších žen dost často. Pokud se nemění (a u Vás se dle nálezu nemění) tak se většinou ani nijak neřeší. Pokud vykazuje nějakou aktivitu (roste, mění se jeho vizáž) tak se odoperuje. Ale není to nic nebezpečného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1636
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda rakovina prsu může postihnout i muže. A pokud ano, jaká je naděje na vyléčení? Mému příteli se totiž na pravém prsu vytvořila malá bulka těsně pod bradavkou. Při silnějším stisknutí prý docela bolí, ale jinak žádné příznaky nepozorujeme. Koho bychom mohli navštívit, aby nám poradil? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nádor prsu může být i u muže. Navštivte mamární poradnu v nejbližší nemocnici, kde taková poradna je zřízena - dnes má prakticky každá nemocnice své webovské stránky nebo lze zavolat do nebližší, třeba okresní nemocnice a prostě se zeptat, zda tam existuje prsní poradna.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1635
Dobrý den, je mi 26 let. Mám za sebou 2 potraty : v 19.ti spontální a ve 23. umělý.

Mé obavy pramení z toho, že mi pořád rostou prsa.
Asi před 3 rokama mi stačila podprsenka B. Dneska už si musím kupovat D. Taky mě asi poslední rok a půl pobolívají bradavky.
K samovyšetřování nemám odvahu, protože se pak plaším kvůli (asi ) žlázám - nikdo mi nevysvětlil co v prsu má být a co tam už nepatří.

Mirka

PS: Díky za jakoukoli odpověď, včetně té že jsem jen plašák.
Odpověď: Dobrý den, MIrko. Jste trochu "plašák", ale to vůbec nevadí. Že Vám rostou prsa, to je dáno především genetickou výbavou ( tu jste zdědila a s tím nic nenaděláte) a také hormonální činností těla a výživou. Velká prsa se ale neřeší nějakými léky (je ale dobré případně redukovat antikoncepci či jiný příjem hormonů). Pokud ženu velká prsní žláza hodně obtěžuje (např. bolí ji krční páteř a pod.) tak se prsy zmenšují plastickou operací - o podmínkách by Vás informoval lékař některé mamární poradny v nejbližší nemocnici, kde taková poradna existuje.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1634
Dobrý den, měla bych na vás prosbu. Je mi 19 let. Trpím na silné krvácení a mám i kratší cyklus. Problémy s pletí mám také, obzvlášť na tvrdé boule. Dozvěděla jsem se od kamarádky, že antikoncepce yasminelle je docela dobrá a že i po tom vyrostou trochu prsa, je to možné?? Nebo to je individuální?? Myslíte si, že by mi pomohla, nebo mi doporučujete nějakou jinou antikoncepci??Děkuji za odpověď. Monča
Odpověď: Zdravím, Moniko. Odpověď na svém otázky najdete u svého gynekologa, nikoliv u mne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1633
Dobrý den, je mi 28 let a všimla jsem si, že se mi občas zatlačuje jedna bradavka dovnitř v "klidovém" stavu. Nepřikládala jsem tomu zatím žádný důraz, ale dočetla jsem se, že toto může být příznakem rakoviny prsu. Prosím o radu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, může to být příznakem nádoru, ale jen tehdy, pokud se bradavka postupně zanořuje a zůstává tak. Pokud se zanořuje jen občas, není to příznak nádoru a je to poměrně častý a bezvýznamný jev.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1632
Dobry den pani primarko.Je mi 34 let a nahmatala jsem pod bradavkou malou bulku, kterera me pri dotyku boli. Asi pred rokem jsem mela stejny problem a byla jsem na ultrayvukem vysetreni bez nalezu. Presne v tom bode jsem po narozeni mela odoperovanou malou bulku, takze ta, co se objevila ted je presne pod jizvou z operace. Myslite, ze se muze jednat o neco zavaznejsiho nez zdurela zlaza? Bulka je hmatatelna uz nekolik tydnu. Jake vysetreni doporucujete?
Odpověď: Dobry den. Doporucila bych, abyste nalez ukazala svemu gynekologovi, aby Vas vysetril. Pokud to bude potreba, jiste Vas odesle na dovysetreni na ultrazvuk prsu apod.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1630
Dobrý den paní primářko.Jsem po rakovině vaječníků a po chemoterapií.Je mi 33let.19.5 jsem byla na sonu prsů.Je vše v pořádku.Jen v levém prsu mám menší uzlík.Jinač za rok na kontrolu.Můj gynekolog-primář mě poslal na mamograf,že jsem rizikova a dochtorka to odmítla že jsem na mamograf mladá i když jsem po rakovině.Prosím o radu a váš názor,jestli udělala dobře.Nevím ted´komu mám věřit.Děkují.
Odpověď: Dobrý den. Asi bych u Vás také upřednostnila ultrazvukové vyšetřování prsů do věku 40 let, ale může to být ve Vašem případě otázka do diskuze...
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1629
Dobry den,Jmenuji se Lucie a mam mensi dotaz.Ziji v Zahranici ,proto omluvte muj pravopis Dekuji.Moji mamince je 54 a dva posledni dny mela stvrdla prsa,ale i v podpazdi mela tvrdnuti,treti den se ji to pry zlepsilo,ale nemuzu to posoudit ma maminka zije ,take v zahranici.Takze nevim jestly mi rika pravdu nebo me tim ,ze to uz je to lepsi uklidnuje.Proto pisu vam a zadam vas o odpoved,ktera mi o tvrdnuti prsou neco rekne.Dekuji vam predem za vas zajem a odpoved na kterou,nedockave budu cekavat vam mnohokrat dekuji.Lucie
Odpověď: Dobry den. S nejvetsi pravdepodonosti se bude jednat jen o hormonalni zalezitost, cili nevyznamnou. Prsy mohou byt v urcitem obdobi na pohmat tuzsi, ale neznamena to vubec nic nenormalniho. Pokud by maminka mela pochybnosti, je nejjednodussi navstivit sveho gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1628
Dobrý den, maminka byla ve středu na mamografii a lékařka jí sdělila, že má v prsu zvápěnatělou tkáň. Protože byla na mamografu poprvé pozvala je na kontrolu za půl roku, s tím, že se nemusí obávat, ale že je třeba to sledovat. Já jsem se pak na netu dočetla, že zvápenatění tkáně může být prvním příznakem vzniku nádoru. Není třeba nějaké další vyšetření ještě teď? Ne, že bychom paní doktorce nedůvěřovali, ale rakovina je všude kolem a děsí každého. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Je zvápenatění a zvápenatění - záleží to skutečně jen na mamografickém obrazu. Z něho se dá usuzovat, že kalcifikace (čili zvápenatění ) bude bezvýznamné nebo významné. Důvěřujte Vaší paní doktorce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1627
Dobrý den je mi 17 a poslední dobou mi při silnějším zmáčknutí ňadra z něj občas vyteče zelenošedá kapka někdy spíše do žluta.Bála jsem se, že je to příznak gravidity, ale dostala jsem menses, a když jsem si dvakrát dělala těhotenský test, tak mi vyšel negativně.V mamárním centru mi řekli, že je to jen zvýšená hladina hormonů, ale mě se to nezdá poněvadž když jsem se o tom někomu zmínila tak mi řekl, že to nikdy neslyšel, že by někdo měl sekreci z prsa kvůli hormonům.Co by to tedy mohlo být?Moc děkuju za odpověď
Odpověď: Dobrý den. V mamární poradně měli pravdu, nález je natolik bezvýznamný, že se tím netrapte. Řeší se až stavy, kdy sekret z bradavky spontánně vytéká nebo je ho velké množství nebo je v něm krev apod.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky