MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 1811
Dobry den, chtela bych pozadat o radu - je mi 34 let, mam 1 dite (6 let). V levem prsu mam letity fibroadenom o velikosti 14x6mm. Chodila jsem na casne kontroly na sono, posleze chirurgicky pokus o odstraneni na Homolce (bohuzel se nezdaril a lozisko nebylo odstraneno). Mamograf and biopsie nikdy nebyla. Babicka po lecbe rakoviny a odstraneni prsu ve 72 letech. Planuji dalsi tehotenstvi. Zvazuji opakovanou extirpaci prip. biopsii. Mohu znat Vas nazor? Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Váš přístup k problému je velmi dobrý. Nejprve vyšetření ultrazvukem, potom po konzultaci s vyšetřujícím radiologem zvážit, zda je biopsie na mistě, nebo zbytečná. Ráda Vám osobně pomohu. Moje asistentka Vás ke mně objedná, když jí zavoláte v pátek nebo v pondělí dopoledne na číslo 234 105 334.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1810
Dobrý den, je mi 33 let a již asi rok mě pobolívá v levém prsu. Bohužel při samovyšetření prsu nejsem schopná nic rozpoznat. Může být bolest způsobena tím, že jsem zvyklá spát na břichu na levém prsu?
Odpověď: Podobně jako u předchozího dotazu se domnívám, že Vaše obtíže jsou skutečně nějak spojené s pohybovým systémem. Nejprve si zkuste dát do pořádku hrudní páteř. Nepřetěžujete levé rameno? A pro Vaší jistotu - vyšetření ultrazvukem, však to již znáte - za 300 Kč v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1809
Dobrý večer...je mi 36 let a poslední dobou mě bolí levý prs...né pořád,ale vím během dne o něm...můžete mi poradit co dělat?jestli to mám nechat být,či se objednat na vyšetření? před půl rokem jsem byla na praventivní prohlídce u svého gynekologa...všechno je v pořádku,mám 5 leté dítě..
Děkuji za odpověd
Glaseerová Lenka
Odpověď: Jednostranná bolest prsu může být - kromě hormonálních změn - způsobena také jednostrannou námahou, zatěžováním jedné poloviny těla. Stačí i vynucená poloha u počítače Velmi pomáhá dobrá rehabilitace hrudní páteře, ideální je najít někoho, kdo opravdu dobře umí shiatzu masáž. Až na poslední místo dávám možnost, že by se něco dělo v prsní žláze - nejvíce připadá v úvahu cysta.Pro Váš klid by nebylo od věci vyšetření ultrazvukem, ale jak opakuji stále dokola - v akreditovaném centru. Adresy jsou na tomto webu, vyšetření stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1808
Dobrý den paní doktorko! Je mi 17 let a před pár dnama jsem zjistila, že mám na levém prsu jakoby stvrdlé prso, nejde o bouličku, je to rozsáhlé tak na 1/5 prsa. Vůbec nevim co to je a mamka mi řekla, že s tim půjdeme k doktoru, prý taky neví co to může být. Předem děkuji za Vaši odpověď!
Odpověď: Dejte na radu maminky a raději jděte svůj problém lékaři ukázat. Dbejte ale na to, abyste byla vyšetřena i ultrazvukem, a to v akreditovaném centru. Na to kladu velký důraz, neboť hodnocení nálezů u velmi mladých žen, jako jste Vy, je velmi složité a potřebuje velikou zkušenost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1807
Dobrý den,chtěla bych od Vás prosím radu.Je mi 16let a hrozně se trápím kvůli svým prsům.Prsa mám B/C,ale vůbec nemám bradavky.Všichni mají,alespon vytáhle ,mě to přijde jako bych je vůbec neměla nebo nevím..Poraďte mi prosím,jestli na to existuje nějaký prášek,po kterých by mi narostly.:(děkuju moc za odpověď.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Už jsem viděla svém živote tisíce prsů, ale nikdy bez bradavek. Předpokládám, že máte bradavky drobné, možná se sklonem ke vtahování. Věřte, že malé bradavky jsou mnohem estetičtější, než veliké. Každé ženě se bradavky zvětší v těhotenství. Neexistuje žádná léčba na zvětšení bradavek. Věřte, že každému muži se líbí právě takové bradavky, které má jeho vyvolená. Jednou si na má slova vzpomenete. Netrapte se a užívejte, že máte prsy B/C, některé ženy Ve vašem věku mají prsa zcela chlapecká a jsou z toho nešťastné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1806
Dobry den pani Doktorka,
mam 25 rokov,niesom tehotna a mam bolest prs.2 roky som uzivala antikoncepciu a v januari tohto roku som ju vysadila.neviem ci to s tym suvisi, ale uz druhy mesiac dva-tri tyzdne pred menstruaciou ma bolia prsia,tak ze sa ich nemozem ani dotknut a aj mi trochu napuchli.ked dostanem menstruaciu tak ta bolest zmizne.Mam asi dva tyzdne pokoj a potom zase.su to moje hormony z tej antikoncepcie alebo je to nieco vaznejsie?
dakujem a tesim sa na vasu odpoved
Odpověď: Vaše potíže nesignalizují nic vážného. Myslím, že jste to dobře trefila s těmi hormony, organismus prostě postupně hledá rovnováhu po vysazení antikoncepce. Přestože se deklaruje, že antikoncepce není škodlivá, fyziologická pro organismus prostě není. Období adaptace bez léčby Vám pomůže zvládnout Mastodynon, nehormonální extrakt, který "usadí " hormony do správných pozic. Tyto kapky se užívají podle návodu, nejméně 3 měsíce, ideálně 5 měsíců.Dávka na měsíc stojí do 200 korun českých.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1805
Dobrý den,babička rakovina-odstran.prsu.Je mi 24,nemám děti,nebrala jsem nikdy antikoncepci.Od puberty levé prso větší než pravé (v rodině obvyklejší).Levé mi občas pobolívá(půl roku).Hlavně po otlaku,nebo když jsem se do něj nechtěně praštila apod.Nesla jsem neteř,levé jsem si otlačila,bolí to pár dnů-spíše při prudkém pohybu.Při prvních skocích přes švihadlo(v květnu)mě silně zabolelo v levém za bradavkou.Nevím,zdali provádím samovyšetření dobře.Mám velká prsa.S menšími to šlo lépe.Ve 13 se v levém podpaždí vyskytla bulka,po pár dnech zmizela.Nešla jsem tehdy k doktoru.Co se děje?
Odpověď: Neděje se nic, popisujete běžné projevy dozrávání mléčné žlázy, které obvykle končí kolem 25 roku, u některých žen i později. Jedna příbuzná, které onemocněla ve Vaší rodině rakovinou prsu nezvyšuje Vaše riziko. Pro Váš klid by bylo určitě dobré si vedle pravidelného samovyšetření dojít jednou ročně na vyšetření prsů ultrazvukem. Stojí 300 Kč a provede Vám ho každé akreditované centrum. (adresy jsou na tomto webu)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1802
Dobrý den paní doktorko,

děkuji za odpověď na dotaz, který jste zařadila pod číslem 1782. Přiznám se, že jsem nevydržela čekat a v podstatě jsem se zachovala tak, jak píšete. Jsem z Ostravy a včera jsem absolvovala UZ prsu ve Vítkovické nemocnici, sonografista provedl punkci, následně mě vyšetřila MUDr. Heroková, laboratorní výsledky se dozvím příští úterý. Předběžně se paní doktorka domnívá, že by mohlo jít o cystu nebo absces. Tak uvidím. Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji hezký den,
Petra Bauerová
Odpověď: U paní doktorky Herokové jste v dobrých rukou, pozdravujte ji ode mě.Naposledy jsme se potkaly minulý týden na celostátní konferenci o vyšetřování prsní žlázy - píšu to pro to, abyste věděla, že Vítkovické nemocnici je dobrá úroveň péče o prsy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1801
DOBRY DEN JIŽ DELŠI DOBU ME POBOLIVÁ PRAVÉ PRSO,PANÍ DOKTORKA MĚ PROHLÉDLA A NIC NEZJISTILA MUŽE SE JEDNAT O RAKOVINU PRSA.DĚKUJI ČERVINKOVA
Odpověď: Pobolívání prsu je příznak menšího významu, ale ze své praxe vím, že některé nádory bolí. Nepíšete, jak Vás paní doktorka prohlédla, ani kolik je Vám let. Vyšetření pohmatem se nepokládá za důvěryhodné. Ženy mladšího věku pobolívají prsy často a nic to neznamená, bývá to v souvislosti s hormonálními změnami.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1800
dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám nepravidelnou menstruaci a ctěla bych otěhotnět.Je důležité ji mít pravidelnou kvůli plodným dnům?Děkuji za odpověď
Odpověď: I při nepravidelné menstruaci ženy běžně otěhotní, plodné dny jsou v nepravidelných cyklech stejně nepravidelné. Určitě se nevázejte na plodné dny, přináší to jen psychické problémy. Prostě nechte všemu volný průběh.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1799
Paní doktorko,ráda bych se zeptala,zda při RTG plic lze zjistit nádor prsu.Chodím na pravidelné sono vyšetření-důvod-více bulek v levém prsu-zborcená klenba.Je mi 32 let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Běžné RTG vyšetření nemůže nalézt nádorové onemocnění prsu, protože se při něm užívá tzv. tvrdé záření, kdežto mamograf pracuje s měkkým zářením, které je schopno jemného prokreslení žlázy. Nerozumím té zborcené klenbě - screeningová centra obvykle takový výraz v souvislosti s vyšetřením prsu neužívají. Ultrazvuk se běžně používá pro vyšetření prsů do 35, maximálně 40 let věku, pak je prioritní metodou mamograf.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1798
Dobrý den,v polovině března tohoto roku jsem byla na operaci pravého prsu.Jednalo se o nezhoubnou bulku o rozměrech 3.8cm.Mám,ale stále potíže-řezavá bolest,pálení,bolest kosti pod prsem.Někdy se nemohu prsu ani dotknout ani o něj zavadit.Byla jsem u lékaře,ale on je toho názoru,že je vše v pořádku.Mě to,ale připadá být divné.Napsal mě kapky Mastodynon,ale výsledek žádný.Myslíte,že se mám ještě obrátit na kliniku,kde byl zákrok proveden?Mám trvat na nějakém vyšetření?Už jsem z toho zoufalá.Je mi 34 let a mám 2 děti.Děkuji za radu a s pozdravem Horáková.
Odpověď: Popisujete obtíže, které skutečně mohoou nastat i po tak banální operaci, jako je vyjmutí nezhoubného útvaru z prsu. Mastodynon v tomto případě nepomůže, je to lék spíše na hormonální obtíže. Prs a vnitřní jizvy v něm po operaci se někdy hojí skutečně dlouho - i několik měsíců. Možná zůstal v prsu steh, který způsobuje okolní zánět a pálivou bolest. Určitě bych se s těmito obtížemi obrátila do místa, kde Vás operovali, mají za výkon zodpovědnost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1797
Dobrý večer,
úvodem Vám musím pochválit web.stránky,jsou velmi zdařilé.
Měla bych dotaz.Je mi 30let,mám 8měsíční dítě,které částečně ještě kojím a před měsícem jsem prodělala bronchitidu. Včera jsem si nahmatala bolestivou bulku v pravé axile velikosti hrášku. Bylo to po fyz.zátěži,nyní bolest ustupuje,přetrvává spíše citlivost.Samovyšetením prsou jsem změny nezjistila. Nerada bych něco podcenila,zároveň však ani šířit paniku. Mělo by smysl ultrazvukové či jiné vyšetření,popř.jaké?
Předem moc děkuji za odpověď,s pozdravem. L.Č.


Odpověď: Děkuji, pochvala těší mě i ostatní kolegy, všichni s těmito stránkami máme hodně práce, víme však, že je to práce smysluplná.
Předpokládám, že nález v axile odpovídá ucpání a naplnění mazové nebo potní žlázy, může také jít o přechodnou stagnaci v axilární uzlince, kterých má každý člověk ve třech etážích v podpaždí asi 40. Počkejte, jak se vše vyvine, s největší pravděpodobností nález zmizí. Není nebezpečí z prodlení. Pokud je ložisko pohyblivé, je to další známka nevýznamnosti. Na vyšetření jděte pouze, bude-li se nález zvětšovat - nepředpokládám to.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1796
Chtěla bych se zeptat jestli při vyoperování bulky z prsu musí žena podstoupit vždy chmetorepii nebo jen když bude bulka zhoubná?
děkuji
Odpověď: Nikdy se nepodává ženě chemoterapie, když má vyoperovanou nezhoubnou bulku. V případě zhoubného onemocnění se chemoterapie obvykle podává jde-li o větší nález než 15-20mm nebo jde-li o agresivní variantu nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1795
dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jsem 11 měsíců po porodu dostala jsem menstruaci,ale už ji mám 3 týdny.Doktor mi řekl že když to nepřestane do týdne po vysazení antikoncepce která je určená ke kojení mám přijít ?Čekámě výškrab?Děkuji
Odpověď: Moc ráda bych odpověděla tak, aby to bylo se zárukou, ale nikdo z nás v této poradně není gynekolog. Jsme specialisté na vyšetřování prsní žlázy, mnoho informací můžeme podávat i ženám, které se léčí pro rakovinu prsu...........bez záruky : myslím, že "výškrab" není na řadě jako první řešení
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1794
dobrý den.Jen jsem se chtěla zeptat kolik stojí mamografické vyšetření.Mamce je 40 a chtěla by si ho nechat udělat.Děkuji za odpověď
Odpověď: Mamografie stojí od 650 do 750 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1793
Dobrý den, jsem 10 let po gynekologické operaci, vaječníky mi byly ponechány. Vzhledem k tomu, že mám problémy s vysycháním sliznice, tak mi doktor předepsal Ovestin. Ale někdy mě bolí prsa, jako bych měla začít menstruovat. Je to normální? je mi 52 let.
Děkuji.
Odpověď: Mírná bolestivost prsů může mít s léčbou spojitost, jde ale o nezávažný příznak. Prsy také pobolívají v době přechodu, kterým procházíte, i bez léčby. Pro Vaši pohodu je dobré Ovestin užívat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1792
Chtela bych se vas zeptat jestli pohlavy urcene z plodove vody je presne a na 100% dekuji za odpoved
Odpověď: Ano, testy jsou přesné. Nezažila jsem za svou medicinskou praxi, že by se narodilo dítě jiného pohlaví, než bylo natestováno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1791
Dobrý den,mám 4 letou dceru,chtěli bychom s manželem druhé miminko,vysadila jsem antikoncepci Logest,měla bych nějakou dobu počkat?A jednou týdně jsem vzala neurol 0.5mg,vadí to hodně?Děkuji Glorie
Odpověď: POkud vím, neexistují nejaká závazná doporučení, jak dlouho po vysazení antikoncepce je vhodné otěhotnět. Ani Neurol neovlivní schopnost početí. POkud se však již snažíte dostat do jiného stavu, je vhodné nebrat žádné léky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1790
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s výtokem z prsu. Skoro rok mám zelený výtok( někdy je hnědý ) z prsu, někdy pouze po zmáčknutí, jindy vytéhá samovolně. Již před rokem jsem byla vyšetřena ultrazvukem, vše ok. Prsa mám velmi bolestivá, před menstruací je bolest obrovská. Je mi 36 let, mám dvě děti.Antikoncepci neužívám.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bylo by vhodné, kdyby Vám gynekolog vyšetřil hladinu tzv. prolaktinu. Vyšší hladina by mohla vysvětlit Vaše obtíže. Na jejich zmírnění byste mohla zkusit následující : po dobu tří měsíců užívat Mastodynon, jde o volně prodejné kapky, užívají se podle návodu, jde o nehormonální lék, dávka na měsíc - jedna lahvička - stojí do 200 Kč. Je nezbytné podstoupit alespoň 3 měsíce tuto léčebnou kůru, ideálně 5 měsíců.......Otírejte několik dnů sekret na bílý podklad, ať si ujasníte jeho barvu. V případě hnědé barvy se nechte poslat gynekologem na vyšetření do některého z akreditovaných center.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1789
Dobrý den, jsem po úspěšné léčbě rakoviny prsu. V současné době podstupuji rekonstrukci prsu ale chtěla jsem se zeptat , ve vísledcích krve, kterou mi při kontrolách berou jsou markry v pohodě, ale objevují nějaké (nevím zda je to přesně) FERI mám a ty jsou větší. Nikdo mi nedokáže říci s čím je to spojeno. Můžete mi to vysvětlit? A ještě kolik mají markra rozmezí prosím mám 0,3 a 20,20? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Abych mohla odpovědět, musela bych vědět, jaké konkrétní markery Vám vyšetřovali a s jakými hodnotami. Především ale není dobré se hodnotami markerů znepokojovat, neboť jsou to faktory nejisté, někteří lidé mají celoživotně určité markery vyšší a nic to neznamená. Pokračovat v rekonstrukci prsu jistě můžete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1788
Dobry den,
na levem prsu mi při stlačení jednoho hrbolku(které jsou okolo bradavky)vytéká takový bílý tuhý maz.Prosím o radu,zda se nemůže jednat o rakovinu prsu.Děkuji
Odpověď: Jedná se o mazovou tzv. Montgomeryho žlázku a tento nález je u některých žen zcela běžný. Rozhodně nejde o rakovinu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1787
dobrý den,prosím o radu nebo názor.
Mé dceři se udělala v podpaží boule o velikosti asi4*3*2cm,lékař nejdříve určil tukovou bulku,ale po vyšetření na sonu se ukázalo že se jedná o akcesorsní žlázu.Máme čekat do září,pak se uvidí.Bojim se aby z toho nevzniklo něco jiného,v rodině jsme měli rakovinu prsa.děkuji
Odpověď: Akcesorní - přídatná - žláza v podpaždí v různé velikosti se vyskytuje asi u 15% žen ( podle některé literatury může být tato přídatná žláza až ve 25% na různých místech v původní mléčné liště). Jde-li jen o přídatnou žlázu, je v ní stejné riziko onemocnění rakovinou jako v ostatní žláze. KOntrola v září by měla potvrdit stanovenou diagnozu a lékařům také ukáže, zda se tato žláza ještě rozvíjí - tedy jakousi dynamiku tohoto nezávažného nálezu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1786
Dobrý den. Je mi 37 let a beru antibiotika kvůli zánětům dělohy již deset dní. Moje antikoncepce je Miréna. Před týdnem se mi objevila bolestivá bulka ve dvorci bradavky a sama mizí a je stále tvrdá. Po dvou dnech se mi objevila i mezi konečníkem a pochvou je bolestivá, ale nemokvá ani nemá tzv. čepičku není to tzv vřed. Mám se něčeho obávat?
Odpověď: Netroufám si takto na dálku hodnotit příznaky, které popisujete. Je zcela nezbytné, abyste projevy, které provázejí léčbu, ukázala lékaři, který Vám předepsal antibiotika.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1785
Ráda bych se zeptala než se rozhodnu jít k lékaři .Na kůži mi najednou v několika místech začne svědit ,udělají se mi pupínky a jak je poškrábu a pak nechám v klidu zase zmizí a objeví se po pár minutách na jiném místě. Provází to i zvýšená teplota a takzvané píchání a bodaní na různých částech těla.Děkuji za odpověď Natálie
Odpověď: Na dálku odhaduji, že jde buď o nějaké onemocnění kůže, může jít i o systémové onemocnění, které by měl vyšetřit alergolog nebo imunolog a kožní lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1784
Dobrý den,na prsu se mi objevily narůžovělé mapky,kolem bradavky a horní část prsu je od včerejšího dne dost citlivá,zda-li to může znamenat nějaké onemocnění prsu.Je mi 43 let,jsem po ovarectomii a i hysterectomii,používám hormonální náplasti a necelý rok užívám léky na štítnou žlázu.Děkuji,Dlouhá.
Odpověď: Příznaky, které popisujete, mohou znamenat počínající zánět žlázy, zánětlivé onemocnění kůže nebo kožních žlázek, ale musíme myslet také na málo častý zánětlivý nádor prsu. Pokud příznaky neustoupí, určitě se nechte vyšetřit v akreditovaném centru s tím, že žádanku na toto vyšetření Vám vystaví gynekolog nebo praktický lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1783
dobry den je mi 31 let a prosim o radu me mamince ktere je56 let byly zjišteny nezhoubne cysty v levem prsu 1 a v pravem 2 chtela bych se zeptat zdali je to dedične a jestli bych se mela nechat vyšetřit dekuji za odpoved
Odpověď: Cysty v prsech NEJSOU NEMOC. Má je tisíce žen a znamenjí jen určitý typ žlázy, z cyst se nikdy nevyvíjí nádor. Doporučuji Vám začít s prevencí ve věku 45 let, pokud máte v rodině obecně více nádorových onemocnění, pak ve 40 letech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1782
Dobrý den paní doktorko,

je mi 31let, mám 7týdenního chlapečka, plně kojeného. Z mého pohledu nemám s kojením problémy, prsa jsou měkká a bradavky zahojené. Před cca měsícem jsem objevila v jednom hrudku, která během kojení byla cítit. Na kontrole po 6ti nedělí mi gynekolog po vyšetření pohmatem řekl, že to zatím nic není, že uvidíme jak se to bude vyvíjet. Mě se ta hrudka ale zvětšila a pochopitelně mě to znervózňuje. V rodině rakovinu máme.
Jak bych měla postupovat? Na koho se mohu obrátit?
Předem děkuji za odpvěď,
Petra Bauerová
Odpověď: Paní Bauerová, určitě se nechte vyšetřit ultrazvukem - v akreditovaném centru (adresy na tomto serveru). Hodnocení prsní tkáně v období kojení je poměrně těžké a musí je proto provádět velmi zkušený lékař. Jste z Prahy nebo z okolí ? Dejte vědět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1781
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho se žena s karcinomem prsu léčí. Při brzkém zachycení choroby. Předem moc děkuji
Odpověď: Pokud je léčba složena jen z operace a ozáření: - operace 7 dní, rekonvalescence 14 dní, potom obvykle pět týdnů ozařování, každý den pár minut. V případě chemoterapie je nutno přidat průměrně 3-4 měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1780
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na nový lék proti rakovině prsu je mi 27let a byl u mě prokázán jsem už po operaci a čeká mě léčba nádor byl zapouzdřen chci se vihnout chemoterapie předem Děkuji Šturmová
Odpověď: Je mi moc líto, ale neumím Vám poradit, jak se vyhnout chemoterapii. Obvykle se mladé ženy - jako jste vy - léčí chemoterapií, protože u mladých lidí se nádory mohou chovat agresivněji než u starších a proto je zapotřebí agresivnější léčba. Mladý organismus chemoterapii dopbře snáší. Nechte rozhodnutí o své léčbě jen a jen na Vašich lékařích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1779
Mám 43letou kamarádku léčí se pro karcinom prsu.Brala 4krát s dvoutýdením odstupem AC v infuzi, následoval 12krát Taxol po týdnu,pak navrhli místo plánované operace opět 2krát AC. Dál navrhují radioléčbu.Má obavu,zda se jedná o léčbu,nebo o udržovací proces.MÁ šanci se takto uzdravit?
Odpověď: Podle popisu soudím, že je nádor k léčbě méně vnímavý. Předpokládám, že před radioterapií bude provedena chirurgická léčba. Léčebné režimy se "šijí" na míru nádorovému ložisku,ale celkově i ke stavu organismu pacienta. Tomu se římá neoadjuvantní chemoterapie a když je dobře provedená, přinese výsledky. V případě nedůvěry v léčbu, má Vaše kamarádka možnost konzultovat v jiném onkologickém centru. Více informací najdete na adrese www.linkos.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1778
Dobrý večer,je mi 30 let, matka mého otce měla rakovinu prsu přibližně v 60 letech(odejmutí jednoho prsu), byla na ozářkách, ne chemoterapie. Jaké je pravděpodobnost, že budu mít rakovinu také a kdy doporučujete začít chodit na mamograf? Moje matka (54let) i její matka(74let) je zdravá.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Velmi pravděpodobně nemáte vyšší riziko rakoviny prsu. Ve Vašem případě bych se o prevenci rakoviny začala zajímat ve 40 letech. Pojišťovny proplácejí prevenci (screening) od 45 let věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1777
Dobrý den,
je mi 40 let a chtěla bych se objednat na mamografické vyšetření prsu. Můžete mi, prosím, říci, kolik toto vyšetření stojí,když si ho budu platit sama.
Děkuji
Blanka Šmídová
Odpověď: Mamografie stojí od 650 do 750 Kč. V případě potřeby doplňujícího ultrazvuku, je třeba počítat ještě 300 Kč. Některá pracoviště doplňující ultrazvuk neúčtují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1776
Dobrý den chtěla bych se zeptat mamka ma ohraničenou bulku v prsu ve středu jde na operaci kde ji odstraní pokud bude bulka zhoubná bude mamka muset postoupit chemoterapii.
děkuji za odpověd
Odpověď: Ne vždy se v případě zhoubného ložiska v prsu volí jako léčba chemoterapie. Je-li ložisko dostatečně malé a také málo agresivní - chemoterappie se nedává. Jsem překvapená, že mamince nedělali předoperační biopsii, správně by se již před chirurgickým výkonem mělo naplánovat, jaká bude další léčba. Chirurg také operuje jinak, když ví, že bude operovat nezhoubné ložisko a jinak, když se chystá na rakovinu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1775
Dobrý den tady pavlína,psala jsem vám již jeden komentář s číslem 1765.Bohužel starší sestru nemám ale mám kamarádku ,které sem se s tím už svěřila.Moc děkuju za pomoc a ještě se chci zeptat jestli se stím musí jít k lékaři nebo to časem zmizí a nebo to už budu mít na vždy?a nebude mě to bolet když budu z manželem v posteli atd...Doufám že se stoho dostanu, protože se mi to nelíbí...A musím jít k doktorce? Děkuji tza radu...Pája
Odpověď: Pájo, z toho, co Ti teď bolí pod bradavkami se vyvinou normální prsy. Až budeš mít manžela, budeš na tento problém vzpomínat s úsměvem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1774
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat:asi před 2 měsíci se mi udělaly boule na prsou.Byla jsem na gynekologii,udělali mi ultrazvuk a řekli,že se to musí hlídat,že by se z toho mohla udělat rakovina.Před třemi týdny jsem měla nechráněný pohlavní styk.Poté jsem si kontrolovala prsa a z bradavek mi teče nějaký sekret.Dělala jsem si těhotenský test,po 19 dnech nechráněného sexu,který vyšel negativní,ale menstruaci mám dostat za týden.Tak jsem se chtěla zeptat,jestli by se mi už na testu ukázalo,jestli jsem těhotná nebo jestli ten sekret má nějakou souvislost s těmi boulemi.Moc děkuju za odpověď..
Odpověď: Velmi mi nesedí vyjádření, že z boulí v prsu by se mohla udělat rakovina. To je velmi neprofesionální a pokud lékaři na možnost rakoviny skutečně myslí, mají udělat biopsii jehlou. Těhotenský test po 19 od nechráněného sexu ( nebo došlo k výronu semene do vašich rodidel?) může být negativní i v případě těhotenství. Sekrece z bradavek může souviset s oněmi "boulemi" ve Vašich prsech, tedy s nějakými hormonálními změnami, pro těhotenství to ale příliš typické není.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1773
Před 1,5 roku jsem oběvila na levem dolní častí leveho prsu bolestive zduření a jhned jsem běžela doktorovy. Na sono se zjistilo že mam zvětšene prsní žlazy na obou stran z dusledku hormonalní nerovnovahy a budou vždy bolet , obzvlašť před menstruací , ale nic važní to není. Každy 6 měs. hodim na sono prsu (ktery jsi uhradim sama) a vysledek je pořad stejní, přesto mám strach obzvlašť kvuly tomu že v naší rodinně byly 3 připady rakoviny .
Chtěla bych dbat na prevenci , prosim poradťe co Bych měla dělat.
Je mi 31 let.
Za odpověd děkuji!

Odpověď: To, co popisujete, se skutečně jeví jen jako hormonální změny. Podle mého názoru jsou kontroly každých 6 měsíců zbytečné, ale pakliže Vám to přinese větší klid - budiž. Mnohem důležitější je zbavit se stresu z rakoviny, relaxace, cvičení, optimistický přístup k životu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1772
Dobrý den. Je mi 53 let. Jsem 1 rok po kvadrantektomii pravého prsu,následné CHT a radioterapii.Nyní jsem absolvovala kontrolní vyšetření - rentgen plic,mammograf,gynekologii,scintigrafii skeletu,UZ břicha - vše negativní.Lékař mi sdělil, že však mám mírně zvýšené markry,ale kontrola až za 3 měsíce. Nezanedbám něco? Je možné zvýšení markrů z jiného důvodu než zhoubného nádoru? Děkuji Marie
Odpověď: Tumorové markery jsouněkdy dobrými pomocníky, jindy špatnými. Obecně se soudí, že zvýšení jejich hladin po léčbě pro karcinom může signalizovat návrat onemocnění, ale ze své praxe znám mnoho desítek žen, kdy zvýšení markerů nepřineslo žádnou informaci, jen nejistotu. Záleží také o jaký marker jde. Nebo-li - zapomeňte na markery, kontrola za tři měsíce možná ukáže , že jsou již zcela v normě. Kdyby ne, musí se udělat další kontrola opět za tři měsíce a pak se hodnotí podle dynamiky hladin. Někteří lidé totiž mají vyšší stálé hladiny - a pro tyto lidi je to norma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1771
DObrej chtěla sem se zeptat tož jesli potrebuju nakou tu mamografii nebo co to je když mi místo chlupů roste travina
Odpověď: Doporučuji navštívit OBI, mají tam dobrý výběr sekaček.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1770
Čus, chtěla sem se zeptat jak se mám očkovat proti rakovině poštěvinu.
Děkuji Mona
Odpověď: Tehdy, až taková očkovací látka bude extistovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1769
Dobrý den, chtěla sem se zeptat, jestli nedáváte zdarma nějaké repelenty proti škodlivým prsním sasanám.

Hoňka
Odpověď: Podobná léčiva, bohužel, ze zdravotního pojištění hrazená nejsou, ale mám neověřené zprávy, že některé lékárny prodávají v součané době přípravky proti hlouposti s výraznou slevou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1768
Je možné, že mám rakovinu prsu, když mám jedno prso tak 6x větší než druhé? Opravdu a to třetí prso také nevypadá příliš zdravě, připomíná sasanu. Děkuji za odpověď.
Kristl

Odpověď: Takovéto veliké změny v prsu dělá tzv.cystosarkoma phylloides, které nebývá zhoubné, ale umí se z nezhoubného takto změnit. Neodkladně na vyšetření, než bude pozdě. Jste-li někde z okolí Prahy, zavolejte v pondělí dopoledne na linku 234 105 334. Moje asistentka Vás vezme do mé ambulance.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1767
Dobrý den, mám takový zvláštní problém. Je mi 20 a Už rok beru tri-regol 21 7. Beru ho opravdu pravidelně Menstruaci zrovna ted mám, ale už asi druhý den mi při zmáčknutí z bradavek vytíká bílá (někdy čirá) tekutina a celkově mě hodně bolí prsa. Mám strach jestli to není něco vážného. Těhotná být nemůžu protože před 3týdny jsem byla na prohlídce. Co myslíte že to vytékání může způsobovat? mám se začít obávat? Velmi děkuji za odpověď!
Odpověď: Ještě doplním: kdyby sekrece nepřestávala, určitě se domluvte s Vaším gynekologem, možná bude zvažovat změnu hormonální terapie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1766
Dobrý den, mám takový zvláštní problém. Je mi 20 a Už rok beru tri-regol 21 7. Beru ho opravdu pravidelně Menstruaci zrovna ted mám, ale už asi druhý den mi při zmáčknutí z bradavek vytíká bílá (někdy čirá) tekutina a celkově mě hodně bolí prsa. Mám strach jestli to není něco vážného. Těhotná být nemůžu protože před 3týdny jsem byla na prohlídce. Co myslíte že to vytékání může způsobovat? mám se začít obávat? Velmi děkuji za odpověď!
Odpověď: Vytékání sekretu z prsů, pokud nemá tento sekret krvavou nebo tmavě hnědou příměs, je nezávažná záležitost. Jde o hormonální změny spojené s nadprodukcí hormonu , který se jemnuje prolaktin. Obvykle obtíže samy vymizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1765
Dobrý den je mi 12 let a už víc než půl roku mám pod bradavkama stuhlý fleky...Když to zmáčknu tak to bolí...jsou veliký jako velkej knoflík....
Odpověď: Ať jsi holka nebo kluk, jde o základ mléčné žlázy, ze kterého se u dívek vyvinou prsy, u chlapců postupně nález vymizí. NIčeho se neboj. Nemáš starší sestru nebo někoho v příbuzenství, kterému by ses svěřil (svěřila)?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1764
Dobrý den, již asi 3týdny mě bolí pod prsem a včera jsem si v prsu nahmatala nějakou zvětšenou žilku(nevím jak to přesně definovat)?
Nemůže se jednat pouze o nějaký zánět?
Předem moc děkuji.
E.A.
Odpověď: MIlá Evo, toto na dálku opravdu nemohu rozhodnout. Objednejte se na vyšetření s tím, že máte obtíže. Dostanete termín rychle. Netrapte se nejistotou. Jde-li jen o zánět, budete v klidu, jde-li o něco složitější, je třeba to řešit ihned, ne až bude pozdě. Jděte do akreditovaného centra, adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1763
m8m 55 let, 11 let beru antikoncepci hormon. kvůli akné. 2x jsem měla cystu v prsu , lx operovanou. Loni jsem měla melanom v počátku.Dotaz:
Je možno bez následků v mém věku brát antikoncepci jen proto, že mi vyhovuje a nemám žádné problémy s přechodem?
Odpověď: Je to velmi zvláštní, užívání antikoncepce v 55 letech,zkuste to prodiskutovat s Vaším gynekologem, nebo se obraťte na jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1762
Dobrý den, je mi 31 let a před měsícem jsem absolvovola ultrazvuk na vyšetření prsů. Vyšetření dopadlo dobře, na prsech ani uzlinách nebyly zaznamenány žádné změny. Tento týden jsem si však v podpaží nahmatala tvrdší bulku, která je vidět na první pohled a je mírně bolestivá. Může se v tak krátkém časovém úseku od ultrzvuku objevit nádor a mám se nechat znovu vyšetřit. Děkuji za odpověď Pavla
Odpověď: Domnívám se, že jde o zánět mazové nebo potní žlázy v podkoží. Vytrvejte, určitě dojde ke změně, buď nález vymizí, nebo dojde k vyprázdnění obsahu navenek. Neužívejte antibiotika, to by bylo zbytečné. Na vyšetření by mělo smysl jít pouze tehdy, kdyby nález přetrvával beze změny déle, než 14 dní. Ani tehdy bych nepředpokládala nic závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1761
Dobrý den, je mi 22 let. Dvakrát jsem brala dvě platíčka antikoncepce po sobě, bez týdenní pauzy. A pak mě bolela prsa a měla jsem takový průhledný výtok,ale jakmile jsem začala brát antikoncepci zase normálně, tak už to bylo v pořádku. Myslíte, že to mohlo být hormonální změnou? Jsem velice citlivá na různé hormonální změny. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak často provádět samovyšetření prsu, ještě nikdy jsem to nedělala.
Předem děkuji za odpoved. Jana
Odpověď: Každá změna v hormonáln í léčbě - a antikoncepce je vlastně trvalá hormonální léčba - může být provázena změnami v prsech, tedy i sekrecí. Samovyšetření se provádí jednou měsíčně po proběhlé menstruaci, kdy jsou prsy nejklidnější a nejlépe prohmatné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1760
Dobrý den, je mi 29 let. Před menstruací jsem měla bolesti prsou a po menstruaci bolestli zmizeli. Našla jsem si nenpravidelnou bouličku na straně pravého prsu, která při doteku bolí. Už tři měsíce neužívám antikoncepci a před týden jsem si dělala těhotenský test, který byl pozitivní. Může to spolu nějak souviset? Děkuji za odpověď Monika
Odpověď: Velmi jistě ano. Jde o hormonální změny související s vysazením antikoncepce a s těhotenstvím, ke kterému Vám gratuluji. Kdyby Vás nález zneklidňoval, nechte se raději vyšetřit na akreditovaném pracovišti ultrazvukem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1759
Dobrý den,
moje sestra má rakovinu prsu. Je jí 40 let.Má kromě prsu zasažené i kosti.Zpočátku se její stav výrazně zhoršoval, nyní je ve stabilizovaném stavu.Chodí na pravidelné injekce k zastavení menstruace. Lékaři ji začali nutit, aby šla na gynekologickou operaci. Dosud ji odmítala, protože nechtěla mít další problémy spojené s přechodem. Teď jí ale řekli, že pokud operaci nepodstoupí, žádné injekce už nedostane.Chtěla bych se zeptat, zda na to mají lékaři právo a co si o tom myslíte. Děkuji. A. Vrbová
Odpověď: Je velmi těžké takto na dálku soudit. Vaše sestra má samozřejmě právo operaci odmítnout. Pokud injekční léčba nemá nějaké neblahé důsledky pro Vaší sestru, má nárok na další užívání. Možná jsou však nějaká rizika při této léčbě, o kterých Vaše sestra nebyla informována, nebo také byla, ale nerozumněla tomu vysvětlení. Velice radím, aby s ní na příští kontrolu šel někdo s rodiny, kdo se pořádně vyptá. Vyšetřující lékař MUSÍ dovolit, aby vyšetření byl přítomen další člen rodiny, pokud si to Vaše sestra bude přát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1758
dobrý den, 43 let, bez HA. V levém prsu z boční strany několik malých bouliček jakoby na šlaše. Asi už jsou delší dobu, vždy před menzes bolestivá prsa, ale po nezmizí, ale nebolí, asi se zmenší. Mám teď spíš psych. problémy. Chci se dát vyšetřit, musím hned?
Odpověď: To, co popisujete zřejmě není závažné onemocnění prsu.Nicméně jistotu budete mít až po absolvované mamografii. Neodkládejte to - z důvodů právě Vaší psychické pohody, neboť velmi pravděpodobně dostanete potvrzeno, že jste v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1757
Dobrý den, zajímalo by mne, co znamená výtok z prsu? Všimla jsem si, že ho na bílé podprsence občas mívám. Kdesi jsem četla, že se na to má dávat pozor a kdesi zase, že vadí jenom ten, když si prso zmáčknu a něco mi z něj vyteče(což není můj případ). Je mi 20 let.
Odpověď: Výtok z prsu znamená malou hormonální nerovnovážnost. Nejde o nemoc, pokud tento výtok nemá červenou nebo hnědou barvu. Je dobré zbytečně bradavky nedráždit , nezkoumat, zda se sekret objeví nebo ne, protože tímto se proces sekrece udržuje. Váš nespontánní výtok opravdu není nebezpečný, některé ženy ho mají celý život.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1756
Dobrý den , již mi bylo na jeden dotaz odpovězeno ,že si mám nechat provést biopsii , s tím ,že každé akreditované pracoviště je povinno mi ji provést .Problém je v tom , že jsem z Opavy a pracuji v nemocnici jako zdravotní sestra , a tudíž bych chtěla navštívit z osobních důvodů pracoviště v jiném městě. Můžete mi , prosím , nějaké doporučit ? A ještě mám dotaz , zda biopsii provádí chirurg ? Děkuji . S pozdravem Osmančíková
Odpověď: Tuto ultrazvukem nebo mamografem navigovanou biopsii provádí radiolog specializovaný na diagnostiku prsu. Myslím, že nejblíže to máte buď do Nového Jičína, do Mammocentra které vede primář Mutina nebo do Masarykova onkologického ústavu, kde vede radiodiagnostiku primářka Bartoňková (oba jsou členy předsednictva AMA). Ujmou se Vás, buĎte bez obav.Kontakty najdete na tomto webu, až se k nim budete hlásit, zdůrazněte, že jste s námi komunikovala pře poradnu na stránkách www.mamo.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1755
Dobrý den, prosím o radu. Již tři roky mám v prsu bouličku, každý půlrok chodím na kontrolní sono. Celou dobu to prý vypadalo spíše na neškodný fibroadenom, ale dnes mi bylo řečeno, že se spíše přiklánějí k cystosarkoma phylloides a bylo mi doporučeno vyndání celého nálezu. Velikost nálezu je necelé 2cm. Měla bych operaci podstoupit? Je cystosarkoma phylloides špatný nález? A jak to vlastně mohou poznat bez biopsie o jaký nález se jedná?
Předem děkuji za odpověď
Eva
Odpověď: Cystosarkoma phylloides může mít v ultrazvukovém obraze některé rysy společné s fibroadenomem. Jeho charakteristika je však celkově nezaměnitelná. Jeho hlavní vlastností je velmi rychlý růst. Pakliže je tři roky ložisko sledováno a nemění významně svou velikost, je téměř nepravděpodobné, že by šlo o cystosarkom. Patologové rozlišují celou stupnici cystosarkoma phylloides - jejich nepříjemnou vlastností je, že některá varianta může být zhoubná. Taková ale zase nemá benigní rysy v UZ obraze. Doporučovala bych to samé jako u předchozího dotazu : Šetrná , ambulatní, minimálně zraňující (oproti chirurgickému výkonu) core biopsie problém vyřeší. Pak nebude zapotřebí ložisko často sledovat - nebo naopak se rozhodne typ léčby. Jestliže se Vaši lékaři nebudou k biopsii chtít postavit čelem, obraťte se na jiné centrum pro konzultační vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1754
Dobry den-rada bych se vratila k dotazum 697 a 1027.UZ kontrola po 6 mesicich s vysledkem, ktery se moc nelisil od minulych -lozisko stacionarni velikosti 9x9 mm - atypicky FA. Dale jen sledovani loziska - rocne. Zadne obtize nepocituji, pani doktorka byla "presvedcena" o benignite loziska. Lozisko je nyni sledovano uz skoro rok, pokazde se stejnym vysledkem. Souhlasite s postupem?Jen me trochu zarazi slovo "atypicky" FA.dekuji moc K.
Odpověď: Lložisko se nemění, což potvrzuje jeho benignitu. Slovem "atypické" chce zřejmě lékařka vyjádřit, že v ultrazvukovém obraze jsou patrny rysy, které mohou odpovídat i jinému BENIGNÍMU typu ložiska. V případě Vaší nejistoty - zkuste se s lékařkou dohodnout o provedení core biopsie. Je to jednoduchý, ambulatní a jen mírně nepříjemný výkon, který otázku histologie ložiska rozlouskne stoprocentně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1753
Dobrý den, prosím Vás o radu.Již 4 měsíce neberu antikoncepci z důvodu že mě bolela prsa a udělalo se mi všude spousta bulek i v podpaží.Většina bulek zmizela,ale v podpaží některé zůstaly.Jsou pohyblivé a na krku mám též 2 bulky. u lékaře jsem ještě nebyla.Je mi 30let a v rodině se rakovina prsu neobjevila.Nemám odvahu jít k lekaři bojím se. děkuji za radu
Odpověď: Popisované bulky jsou s největší pravděpodobností mírně zvětšené uzliny. Nejte tedy o nemoc, ale o stav organismu, který reaguje na nějaké změny. Pokud jsou bulky měkké, pohyblivé, není obava z jijich závažné změny. ALE, najdětet odvahu a nechte se vyšetřit ultrazvukem(sonografem), ať se netrápíte dohady.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1752
Dobrý den,mám 9měs.miminko,po skončení kojení jsem při samovyšetření prsů zjistila nepravidelnosti v obou,někde i kulaté.V levém prsu jsou nyní viditelné i pouhým okem v zrcadle.Nepamatuji si,jak má prsa vypadala před otěhotněním.Levý prs mě i pobolívá a při zmáčknutí bradavek mi vytéká žlutavá tekutina,myslela jsem,že je to zbytek mateř.mléka,ale nekojím už 4 měs.Má matka i teta mají v prsou cysty.Mám jít na vyšetření?Nebo jsou určité napravidelnosti normální - třeba vazivo?Děkuji velice za odpověď. Markéta S.
Odpověď: Velmi pravděpodobně i vy máte v prsech cysty. Cysty nesignalizují onemocnění, ale dokáží obtěžovat. Jistě by bylo vhodné podstoupit ultrazvukové(sonografické) vyšetření prsů, abyste věděla, jak na tom jste. Někdy cysty obtěžují natolik, že je dobré jim odlehčit punkcí tenkou jehlou. Jde o rychlý, jen minimálně nepříjemný ambulatní zákrok. V našem centru jsme jich s výborným efelktem provedli již tisíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1751
Maminka po odstraneni obou prsu,nasleduje chemoterapie.Je vhodne uzivat vytazek Echinacei pro podporu imunity?Eventuelne vytazek zensenu?
Odpověď: Jakákoli ověřená podpůrná léčba je vhodná. Jednak skutečně mírně podporuje imunitní systém, ale hlavně dopřává pacientce důležitou psychologickou podporu, neboť pacientka tímto pro sebe dělá něco navíc.Podpořte maminku v tom, ať změní svoje životní stereotypy, více se stará sama o sebe, ať věnuje více času aktivitám pro radost. Takový "nový" přístup k životu nenahradí žádná léčba.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1750
Dobrý den, prosila bych o radu, 5x jsem absolvovala vyšetření mamografem po dvou letech, při posledním vyšetření jsem dostala lísteček s upozorněním na možnost jít na vyšetření po roce jako samoplátce. Slyšela jsem řadu protichůdných názorů na časté provádění vyšetření mamografem a teď v sobě řeším dilema, jít na vyšetření po roce nebo nechat vyšetření až za další rok. Není problém si vyšetření zaplatit, ale bojím se abych si spíše neublížila než pomohla. Předem děkuji za radu.
Odpověď: Každoroční kontroly mamografem se doporučují hlavně ženám, které jsou ve věku 45-55 let a užívají substituční hormonální léčbu. Také je vhodné pro ženy, které jsou nosičkami genu zvyšující riziko vzniku rakoviny prsu, nebo které pocházejí z rodin, které "vymírají" na rakovinu. Nepatříte-li do žádné z těchto skupin, dvouletý interval je postačující. Neexistují práce, které by jednoznačně prokázaly zvýšené riziko nádorů prsu u žen, které podstupovaly každoroční screeningové (preventivní) vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1749
dobrý den je mi 15 a už asi 2 roky mi vytéká něco ze dvorce okolo bradavek má to bílou barvu ..vytéká když to zmáčknu ...připomíná to bedar ale neni to vystouplí ...nevim co to je.děkuji za odpověd
Odpověď: Mléčná sekrece z prsu je ve Vašem případě známkou hormonáních změn, možná i jisté nevyrovnanosti hormonálních hladin. Nejde o nemoc. Doporučuji zbytečně bradavky nestlačovat, neboť právě tím se udržuje tvorba mléčného sekretu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1748
dobry den, je mi 14, nasel jsem si v podpazi i na prsu bulku..muze to byt zhoubny nador...jsou asi 1cm velke..na dotek docela citlive...
Odpověď: V podpaždí má každý člověk nejméně 30 uzlinek, které mohou být i větší než 1 centimetr. Probíhá-li například v těle nějaká infekce, mohou být uzlinky ještě trochu větší a bolestivé. Jakmile však přesáhně velikost uzlin 2cm a jsou nepoddajné, je třeba nechat se vyšteřit ultrazvukem, na který Vás pošle Váš praktický - nebo dětský lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1747
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li nějaká věková hranice pro návštěvu mamografie? Na gynekologii mi doktorka řekla, že na mamografii nemůžu, protože nemám vyvynutou žlázu. Tu ale nemusím mít vyvynutou nikdy, pokud nebudu mít děti? Je mi 22 let. A ještě bych se chtěla informovat, rakovina se u nás v rodině objevila u sestry mojí babičky z maminčiny strany. To prý ale také nehraje žádnou roli. Doktorku jsem upozorňovala, že mám nepříjemné bolesti v pravém prsu. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Michala
Odpověď: Vezmu Vaše dotazy od zadu. Bolestivost žlázy bude nejspíše projevem jejího vývoje. Mladá žena ve věku 22 let obvykle nemá ukončený vývoj žlázy - to se stane okolo 25 roku života. Prsní žláza dozraje, ať žena rodila nebo nerodila. Mamografie u velmi mladých žen, jako jste Vy,nemá patřičnou výtěžnost, lépe se uplatní ultrazvuk (sono, sonograf). Jedna babička, která onemocněla nádorem prsu skutečně významně nezvyšuje Vaše riziko. Je dobře, že se o svá prsa zajímáte, ale věřte, že v tuto dobu jde u Vás o naprosto normální projevy zrání žlázy. První preventivní ultrazvuk bych doporučovala po 30 roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1746
Dobry den,
je mi 21 let a tento vikend jsem si na levem prsu nad bradavkou nahmatala malou bulku ve tvaru kulicky, asi 0,5 cm, nebolestivou. V pondeli jsem byla u sve gynekolozky, ktera mi prsy prohmatala, puvodne chtela delat i sono, ale kdyz bulku pohmatem vysetrila, rekla, ze jde pouze o zvetsenou tukovou zlazku. Sve doktorce verim, ale nerada bych neco zanedbala...Dekuji
Odpověď: Vaše paní doktorka měla úplnou pravdu, nejde o nic závažného. Na ultrazvukové vyšetření byste se měla dostavit , kdyby se nález ve Vašem prsu stále zvětšoval. I tehdy by však nešlo o rakovinu nebo jiné závažné onemocnění prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1745
Dobrý den,je mi 32 let,již pár měsíců mám bolesti v prsou,jedná se většinou o krátkou bolest táhnoucí z podpaží ke středu prsu,pnutí,ale i v jiných místech prsou,bolest připomínající tlačení v určitém místě.Gynekolog mě posílá na mamologické vyšetření,nevíte,co by to mohlo být?Vím,že je to asi hloupá otázka,bez vyšetření,ale mám hrozný strach.Do průvodního listu lékař napsal,diagnoza n64,a poznámky bilat p asymetr pnutí v prsou,bez sekrece.Děkuji za odpověď
Odpověď: Pan doktor Vás vybavil diagnózou, abyste si vyšetření nemusela platit. N 64 znamená něco jako obecné obtíže s prsní žlázou, není v tom skryto podezření na nádor prsu. Vaše obtíže budou nejspíše hormonálního charakteru a dobře na ně pomáhá nehormonální přípravek Mastodynon. Jde o kapky, které se kupují volně, užívají se 3 měsíce podle návodu. Balení na měsíc stojí do 200 Kč. Neprokáže-li vyšetření prsu ( předpokládám ultrazvukové) žádné ložisko v prsu, doporučuji podstoupit tříměsíční kůru tímto Mastodynonem. A to i v případě , že budou objeveny cysty nebo fibroadenom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1744
Dobrý den,prosila bych o podr.vysvětlení z biopsie: Benigní, vazivové intersicium se žlázovým parenchýnem-odpovídá v.d. klin udávanému fibroadenomu,maligní struktury neprokázány,doporučena extirpace fibroadenomu na klinice plast.chir. před 5měsíci velikost 18,7mm x 13,6
mm.Teď po pohmatu cítím,že je větší cca o 1cm. Děkuji

Odpověď: Biopsie říká, že máte v prsu nezhoubné ložisko, tzv. fibroadenom, který ani nemá schopnost se zvrhnout. Obvykle se tyto nezhoubné uzly doporučují k vyjmutí (extirpaci), když se postupně zvětšují a přesáhnou velikost 25-30mm. V žádné velikosti nejsou zhoubné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1743
Je možné, aby výsledek z biopsie prsa trval 14 dní? Je možné, aby mé mamince, která chodí na pravidelné prohlídky prsa, na ultrazvuk, mamograf - poslední v lednu 2008 - nikdy nic nenašli a nyní to vypadá na rakovinu prsa, která už metastázuje do plic?

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Odpověď: Dokonalá analýza vzorku může trvat i dva týdny, většinou jde o tzv. histochemické vyšetření vzorku, které sdělí mnoho dalších informací o vlastnostech nádoru. Od těchto informací se pak může teprve odvíjet individuální léčba. Je skutečně možné, že některé nádory vyrostou během několika málo týdnů, jde o tzv. intervalové nádory, které, bohužel bývají i agresivnější. Takovýchto rychle rostoucích nádorů, které se vlastně vymykají kontrolám , jsou asi 3%.V dnešní době i s takovými onkologickými nemocemi umíme - alespoň částečně - poradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1742
Dobrý de, minulý týden jsem si nahmatala v prsu bulku . Dnes jsem absolvovala UZ prsů. Závěr : částečně elastické , proti okolí pohyblivé inhomogenní , převážně hyperechogenní ložisko vel. 28x12mm , benigní solidní ložisko , mohlo by jít o fibrolipom.Závěr mamografie :Klasifikace Tabár :Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár 3 .Mám ještě navštívit chirurga , který má rozhodnout o eventuální exstirpaci léze vzhledem k velikosti a nechat provést histologické vyšetření . Je mi 34 let . Děkuji za pdpověď . S pozdravem osmančíková
Odpověď: Ultrazvukové i mamografické známky ložiska jsou benigní - nezhoubné. K dokonalé diagnóze mi chybi již jen biopsie tenkou jehlou, která se dá ambulantně provést pod ultrazvukem. Každé dobré pracoviště, které má akreditac,i je povinováno Vám takovou diagnostickou ambulatní biopsii provést. Na základě jejího výsledku se teprve má začít rozhodovat o eventuálním chirurgickém výkonu nebo jen o každoročních kontrolách. Každý výkon na prsu - i pro nezhoubné ložisko - nese s sebou riziko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1741
Dobrý de, minulý týden jsem si nahmatala v prsu bulku . Dnes jsem absolvovala UZ prsů. Závěr : částečně elastické , proti okolí pohyblivé inhomogenní , převážně hyperechogenní ložisko vel. 28x12mm , benigní solidní ložisko , mohlo by jít o fibrolipom.Závěr mamografie :Klasifikace Tabár :Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár 3 .Mám ještě navštívit chirurga , který má rozhodnout o eventuální exstirpaci léze vzhledem k velikosti a nechat provést histologické vyšetření . Je mi 34 let . Děkuji za pdpověď . S pozdravem osmančíková
Odpověď: Přidám ještě doporučení : trvejte na biopsii jehlou, protože kdyby náhodou nešlo jen o fibrolipom, výsledek biopsie jehlou zásadně ovlivní následnou léčbu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1740
Dobrý den,
prosím o radu. Je mi 40 let, mám 4 děti, poslední se narodilo v r. 2001. Víc než 3 měsíce mě bolí levý prs. Zpočátku to byla nevýrazná bolest, domnívala jsem se, že např. nosím nevhodnou podprsenku (mám velikost 75 F). Výměna prádla nepomohla, bolest se stupˇuje, nedá se však přesně lokalizovat, která část prsu mě bolí. Na pohmat jsem nezjistila nic mimořádného. Prosím o radu, kam se mám obrátit, k mému gynekologovi nemám důvěru, stačí zajít za praktickým lékařem?
Jsem z Nového Města nad Metují.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Bolest, která se nedá přesně v prsu lokalizovat, je obvykle původu z pohybového sytému. Zamyslete se nad tím, zda nemáte nějaký nezvyklý pohybový stereotyp - možná sedíte dlouho u počítače, co v práci? máte vhodnou pracovní polohu? Doporučuji provést dobrou rehabilitaci hrudní páteře, mobilizaci žeber nebo jinou rehabilitační pomoc. V druhé řadě by mohlo jít o bolesti hormonálního původu, i když pravděpodobnost je menší. Přesto se ptám - máte pravidelnou menstruaci?Nemůžete být ještě jednoou těhotná?. Ke čtyřem dětem Vám upřímě gratuluji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky