MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 1884
Dobrý den
Můj problém je, že mám větší levé prso než pravé. A také v levém prsu po ohmatání lze nahmátnout nějakou "pevnou část" nacházející se přímo pod bradavkou. Tento stav přetrvává už přes půl roku. Je mi 17 let a jsem muž. Je to vážné? Jak to řešít? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,ne ,vůbec to není vážné a dokonce je to poměrně časté u chlapců ve Všem věku.Jde o určitou hormonální nerovnováhu.Nijak to neřeště a vyčkejte,upraví se to samo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1882
Dobry den, odpovedela ste mi na otazku cislo 1867. antikoncepci beru pravidelne a dnes, 26.6., jsem si delala tehotensky test a byl negativni. a bradavky mam stale citlive a mirne bolestive. moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,pak půjde skutečně o hormonální dysbalanci-nerovnováhu,neobávejte se,o nic vážného
nejde!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1881
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak časté je nutné vyšetření na mamografu pro ženu v důchodovém věku, pokud nemá žádné příznaky či rodinnou anamnézu na rakovinu prsu. Děkuji, Šrůtová
Odpověď: Dobrý den,preventivní vyšetření prsů je vhodné absolvovat v dvouletých intervalech,tyto kontroly hradí pojišťovny v současné době do 70ti let.Probíhají jednání o prodloužení intervalu do 75let.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1879
Omlouvám se, k dotazu - začínající...mám 3hmatatelné bulky v prsu.. dopňuji věk - 28let.Děkuji.
Odpověď: Ve Vašem věku je závažnější onemocnění prsů spíše výjimkou,nebojte se, ale na kontrolu zajděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1878
Dobrý den,mám 3hmatatelné bulky v prsu a v podpaží jsem objevila malý,ale hmatatelný útvar(až po reng.vyšetření).Ze závěru vyšetření,zřejmě FA,přesto mám větší obavy.Z projevu lékařky se mi zdálo,že není vše v pořádku.Proto prosím o posouzení nálezu a příp.doporučení:V prav.prsu v MDK FA 21mmx7,9mm,nad dvorcem v rozhraní HKK je povrchověji zhrubění okrsku okrsku žlázy vytvářející až plošnou kondenzaci dyspl charakteru s cyst. do 4mm.V levém prsu v ZHK sin FIA 13,0mm-všechny pops.FA ohraničené,vcelku homogenní struktury.Plán.kontrola za 6měsíců.
Odpověď: Dobrý den ,Mirko,ve Vašich prsech se neděje nic vážného,jde o nezhoubné, nezávažné změny.Vaše paní
doktorka se v tom chce jen ujistit,tak naplánovala kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1877
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu velice nepříjemnou věc. Je mi 16 let, a mám potíže s prsy.Mám malá prsa a na levém prsu nemám bradavku a místo toho mám malou prohlubeň,jako by tam chyběla, vypadá to velice divně a stydím se za to, na pravém prsu mám bradavku, ale jen malou. Prosím o radu čím to může být a proč. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,tak jako někdo má modré oči,jiný hnědé,či někdo je vysoký,jiný doroste do menší výšky,tak i velikost a tvar prsů i bradavek je dána geneticky.Na Vašich prsech jistě bradavky jsou,možná na jednom je oploštělá.
Vyčkejte,jste ještě velmi mladá a Vaše prsy se vyvíjejí.Vývoj bývá ukončen až tak kolem 25. roku věku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1875
Muzu se zeptat je mozne aby se mi z antikoncepce yasminelle zvetsila prsa a zlepsily pupinky?
Odpověď: Ano,je to možné,ale pouze z tohoto důvodu antikoncepci neužívejte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1874
Dobrý den,je mi 43 let,již 2x v minulosti jsem podstoupila(naposledy před 4 lety) mamografické vyšetření v kombinaci s ultrazvukem pro bolestivost v prsech. Citlivější je vždy levý prs, bolest přichází asi v polovině menstruačního cyklu.V poslední době jsem zaznamenala píchání nebo jakési dloubání v levém prsu, ale již brzy po skončení menstruace. Neberu žádnou HA.Podstoupila jsem opět vyšetření ultrazvukem a znovu mamografii.Jedná se tedy o vážný nález, pokud lékař rozhodl o obojím vyšetření?O ničem mě při vyšetřováním ultrazvukem neinformoval.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,paní Věro,pokud bylo mamografické i ultrazvukové vyšetření opakovaně negativní,pro Vás příznivý výsledek,netrpíte tedy onemocněním prsů.Pro ultrazvukové vyšetření se lékař rozhodne v případě
méně přehledné žlázy na snímcích, a naopak,není-li si zcela jist při UZ vyšetření,doplní mamografii.Bolestivost prsů,která pulzuje s menstruačním cyklem ,bývá hormonálního původu,píchavá bolest v levém prsu,jak popisujete, souvisí nejspíše s pohybovým aparátem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1873
dobry den jmenuji se marcela brizova a dnes sem byla v nemocnici ne Rtg plic..našli mi přiměřený nalez....čerstvé ložiskové změny na plicich nejsou patrné,plicni kresba je přím.,v pravém dol.pl.poli stínek pravdep.mamily,branice klenuta,kastofren.uhly volné.srdeční stín nezv.mírna dextroskoliosa th páteře....absolutně tomu nerozumim proto vas zadam jestli toma nejak rozumite,vysvetlila by ste mi co mi vlastne je??dekuji a budu cekat na odpoved
Odpověď: Dobrý den paní Marcelo,dle popisu snímku plic jste zcela zdravá,máte pouze lehce vybočenou páteř v hrudním úseku doprava.Stín prsní bradavky -mamilly-se může do dol.plicních polí někdy promítnout.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1872
Mám deset dní bolesti v levém prsu. Bolest se dá popsat asi takto: při zvednutí ruky, lehnutí, zakašlání je bolest výraznější, jinak je ta bolest menší, ale stálá.Můj gynekolog mne poslal na momograf a ten vyšel bez nálezu (benigní)jsem ráda ale bolest přetrvává.lékař mi suše zdělil že jsem v pořádku a poslal mne domů. Nerada bych něco zanedbala s proto Vás žádám o radu. Jaké jiné vyšetření mám požadovat, aby se zjistilo co tuto bolest zapřičiňuje. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,paní Petro,Vaše obtíže,alespoň tak,jak je popisujete,souvisejí nejspíše s pohybovým aparátem.
Pokud byl výsledek mamografie příznivý,věřte tomu a neobávejte se vážnějšího onemocnění prsů.
Navštivte dobrého neurologa,ortopeda či fyzioterapeuta.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1871
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat. Je mi 24 let, nemám tedy hrazené mamografické vyšetření, je přesto možné objednat se na ultrazvuk prsů i v tomto mladém věku? Vždyť rakovina prsu nepostihuje jistě jen ženy nad 45 let. V rodině výskyt nemáme, ale ráda bych byla v jistotě.Děkuji.Hanka.
Odpověď: Hanko, žádná pojišťovna na světe nehradí preventivní ultrazvukové vyšetření mladým ženám. Jste zodpovědná, proto si na vyšetření dojděte a uhraďte si jej z vlastní kapsy - za 300 Kč budete mít jistotu a pocit dobře vynaložených prostředků. Jděte ale určitě do screeningového akreditovaného centra - adresy všech v ČR jsou na tomto webu. V současné době běží akce Avonu, kde možno získat slevovou poukázku, kterou Vám v každém akreditovaném centru přijmou jako platidlo. Zavolejte na linku pomoci Avonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1870
Moje máma 75 let je po odstranění obou prsou. Levé: DCIS. Pravé: 2 ložiska - 2x2x1,9cm a 2x1,2x1cm. Odebrány uzliny (8), v jedné ložisko 0,12mm. mpT1 pN0 pMX. Histologie větší lož./menší lož.: ER 80%/80%, PR 40%/10%, MIB1 60%/50%, Her2 3+/3+, M8500/3-G3 / M8500/3-G2. Rtg srdce, plíce , játra, scintigr. skeletu v poř., máma má kardiologický syndrom X, EKG , echo v poř. (LVEF 68%). Zajímal by mě váš názor na další léčbu, je postačující horm. léčba nebo radějii Herceptin/chemoterapie? Děkuji moc
Odpověď: Vzhledem k věku Vaší maminky bych volila jen hormonální léčbu - Herceptin i chemoterapie je hodně zatěžující, kdyby byla maminka mladší, radila bych tuto náročnější kombinaci. Buďte mamince oporou, to je několik za dávek chemoterapie. Dejte jí najevo, jak moc jí máte rád. To je to, co teď potřebuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1869
Jsem po ablaci obou nader,mohla bych chodit na solarium?.Děkuji Monika Z.
Odpověď: Není důvod, proč nechodit, jen opatrně pomalu rozkládejte dávky. Jestli na oblast prsů bylo záření- radioterapie, bylo by lepší si je vykrývat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1868
dobry den,dnes jsem byla na sono,kde mi zjistily:parenchym obou hypertrofickych mamm je redukovany,ma jemnou a pravidelnou homogenni strukturu s dobre separovanou a silnou tukovou vrstvou a s jemnou linii fascie,bez loziskovych zmen susp.charakteru.v levo se HZQ v miste palp.rezistence zobrazuje objemna anechogenni cysta velikosti 25x20mm s jemnou echogenni stenou.moc tomu nerozumim,posilaji me na vysetreni zda je to zhoubne ,nebo ne.je to prosim vazne?mam se bat?z ceho se to muze objevit?jsem silnejsi postavy,muze to byt i tim?snad to dopadne dobre.dekuji za odpoved.kristekova
Odpověď: Nechápu, proč Vás posílají na další vyšetření, možná jen chtějí pomocí punkce cystu v prsu odsát - to by byl správný postup. Cysta se nikdy nezvrhne v nádor, tak, jak je popisovaná její stěna, jde skutečně jen o nevýznamnou cystu. I další popis žlázy říká, že jste zdravá. Vaše váha nehraje v nálezu žádnou roli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1867
Dobry den. Je mi 22let, beru antikoncepci MINERVU a mam 3dny po menstruaci. chtela bych se zeptat, proc me boli bradavky. nikdy mi to po menstruaci nedela. moc dekuji za odpoved
Odpověď: Někdy se i bez souvislosti s užíváním antikoncepce může stát, že bradavky bolí, nebo bolí celá prsa. Určitě nerde o nic vážného. Brala jste antikoncepci pravidelně? Nemůžete být těhotná?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1866
Mám rakovinu prsních žláz,nikoliv bulku.Diagnoza c mammae 1.dx.T4N1M0 G3 susp.Mám za sebou 6 chemo,3O ozařování.Na operaci jsem nebyla.Došlo i zánětu,užívala jsem antibiotika.Přesto cítím značné zatvrdnutí,zejména kolem prsní bradavky. Říkali,že je to následek ozařování.Doporučili mi Wobenzym.Užívala jsem 3týdny 3x5 tablet,teď již dva měsíce beru 3x3 tablety denně. Můj dotaz je,jestli
1.se tento druh rakoviny prsu vrací(mám 60 lert a nadváhu)
2.jaký máte názor na užívání Wobenzymu,jak dlouho a v jakých dávkách bych ho měla užívat
Děkuji za odpověď

Odpověď: Jsem trochu překvapená způsobem léčby, hlavně tím, že Vám po léčbě chemoterapií nebyl zbytek nádoru z prsu odstraněn. Zatvrdnutí kolem bradavky bych dávala spíše do souvislosti s nádorem než s ozařováním. Wobenzym se dá užívat do nekonečna, ale z nádoru Vás nevyléčí. Jsem přesvědčena, že zbytky nádoru jsou ještě v prsu. Zeptejte se svých onkologů - nebo jiných - co s Vámi hodlají dále dělat. Léčba nebyla ukončena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1865
Potřebuji vědět co to je benigní uzliny v axilách
Děkuji Řeháčková
Odpověď: Benign í uzliny v axilách znamená normální uzliny v podpaždí. Úplně normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1864
Dobý den chtela bych poradit na bradavce mam bulku velkou asi jak hrášek je taková nažloutlá mela bych stím jít k doktorovi??a proč ji vubec mám?? Dekuji za odpoved...
Odpověď: S podobnými dotazy se skutečně roztrhl pytel. Na kradavce - hlavně na ploché části okolo samotné bradavky se vyskytují tzv. Montgomeryho mazové zlážky, které se mohou ucpat, někdy bolí. Když se na ně zatlačí, obvykle vyteče nažloutlý obsah - maz. Zkuste bradavku nahřát teplou vodou a jemným zatlačením obsah vyprázdnit. Nemůžete si ublížit. Když nález necháte, ztratí se po čase sám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1863
Dobrý den, mám 10-ti měsíční mimčo a stále cca 5x denně (včetně noci) kojím. Na pravé bradavce se mi udělalal jakýsi vřídek, který je spíše v bradavce a vypadá to jako pupínek resp. akné. Někdy cítím pálení. Můžete mi prosím poradit jak tento "vřídek" vyléčit a pokud možno, abych neohrozila další kojení. Moc děkuji
Odpověď: Tímto vřídkem neohrozíte další kojení, jde o ucpanou mazovou žlázu . Jmenuje se Montgomeryho, obvykle se sama vyprázdní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1862
Dobrý den, je mi 17 a mám zvětšená prsa pořád na ně cvičím, ale akorát se zpevňují ale ten špičatý tvar tam pořád zůstává..Můžete mi prosím poradit co stím?? Jestli nejsou nějaké prášky na to. Děkuji moc David.
Odpověď: Milý Davide,prášky na to nejsou, jste v období, kdy prsní bradavky u mužů mohou vypadat podobně jako u žen. Je to určitou hormonální nevyvážeností, která se ale nedá zvládat hormonální léčbou, jak by se na první pohled zdálo. Buďte trpělivý, bradavky určitě změní tvar do mužského typu. Možná budete čekat ještě pár měsíců.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1861
Dobrý den,
je mi 46 let, již delší dobu pociťuji bolest v obou podpaždích, mám pocit jako by pravá strana byla trochu nateklá, navíc mě strašně bolí prsa a zvláště bradavky, nesnesu sebemenší dotek. Těhotná nejsem a tyto potíže trvají cca 2 měsíce. Nemůže se jednat o něco závažného?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ve Vašem věku bych začala myslet i na počínající přechod. Popisované obtíže nejsou typické pro nádorové bujení. Jste ale ve věku, kdy se v ČR již ženám provádí preventivní vyšetření pomocí mamografu. Nechte se na takové odeslat Vaším gynekologem. Máte na to právo a on povinnost na vyšetření Vás poslat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1860
mam na bradavce bulku menší než hrášek (zhruba) je taková nažloutlá a bolí to co mám s tím delat?? dekuji za odpoved..
Odpověď: Nažloutlá bulka na bradavce je Montgomeryho mazová žlázka přeplněná mazem - proto bolí. Jde o velmi časný nevýznamný nález. Bulka se buď vyprázdní sama, nebo jí po nahřátí můžete šetrně pomoci mírným slačením.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1859
Dobrý den,
Měla bych dotaz. Od kolika let bych mělazačít chodil na namografické vyštření. Je mi 16.
Dekuji Martina
Odpověď: Mamografie se ženám jako prevence doporučuje ve věku od 45 let, dříve - v 35 až 40letech - pouze v případě významného rizika v rodině. Je-li v prsu hmatný nález, stačí ve věku do 35 let nejprve ultrazvukové vyšetření, mamografie následuje jen vpřípadě vážného podezření na nádor.......ženy do 20 let nádory prsu netrpí, ve věku do 35 let je výskyt velmi řídký.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1858
Dobrý den!Je mi 27 let a byla jsem na sonu prsou,pro jistotu,jelikož mi ve 36 letech zemřela maminka na rakovinu prsou.A na retgenovém papíru mám
napsáno.Oboustraně rozsáhlá echogenní žlaznatá tělesa ve vysoké vrstvě
rozložená ve všech kvadrantech,s pravidelnou strukturou, bez ložiskového nálezu, kůže a podkoží beze změn.Axily bilat volné, bez LU.A závěr:
Bez pathologického nálezu,bez ložiskových změn.Jen ta první věta,žádám o vysvětlení?Ta jak začíná Oboustraně rozsáhlá......Moc děkuji!Prosím o zaslání na E-mail
Odpověď: Oboustranně rozsáhlá echogenní .....atd....česky řečeno dobře přehledná žláza obou prsů se zcela normálním obrazem, bez nádorového ložiska. Neboli - úplně zdravá.Zdravím a připomínám - na prevenci je nutno chodit ve Vašem případě každý rok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1857
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, od kterého roku je potřeba z preventivních důvodů navštívit mamograf nebo screenengové centrum? Je mi 43 let a prozatím jsem samovyšteřením nic nezjistila.
Děkuji za odpověď
Iveta Daňhová
Odpověď: Screeningový program pro všechny klientky všech pojišťoven začíná ve 45 letech. Doporučení na preventivní vyšetření Vám je povinnen vydat gynekolog nebo praktický lékař. Vyšetření je bezplatné a bude provedeno ve screeningovém centru, které si vyberete na tomto webu. Ve screeningovém programu se vyhledávají zhoubné nálezy, které nejde objevit při samovyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1856
Dobrý den. Již dva měsíce trpím nepříjemným svěděním v oblasti mezi pochvou a konečníkem. Dělají se mi prasklinky, které se nijak nehojí a pálí při močení. Poslední dobou mě také svědí celá oblast konečníku, která po roškrábání rychle zčervená,popraská a také začne nepříjemně pálit. Prosím, poraďte mi, jak bych měla tento problém léčit. Děkuji, Klaudie (25).
Odpověď: Milá dámo. Nezbývá, než Vám poradit návštěvu gynekologa a svěřit se mu s Vaším problémem. Může jít jen o banální plísňovou infekci, může jít o řadu dalších souvislostí s jinými nemocemi. Neodkládejte tuto návštěvu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1855
Dobrý den,maminka loni v létě podstoupila operaci prsu,při které byl odstraněn zhoubný nádor o vel 1,5cm a část prsa.onkomarkry má stále vysoké a to už podstoupil spousty vyšetření.Byla i v lednu na Pet vyšetření a to bylo v pořádku.Vzhledem vysokým markrum lékař říkal,že má hodnotu 34,tak opět bude provádět veškeré vyšetření.Prosím paní doktorko,když jsou ty hodnoty vysoké musí se jednat opět o zhoubný nádor.snad jsem vám to napsala trochu srozumiteně.já se omlouvám,ale jsme z toho vystrašená a moc s bojím.Děkuji Vám a s pozdravem Andrea
Odpověď: Zvýšené markery v některých případech mohou signalizovat nádorové onemocnění, ale některé ženy je mají trvale zvýšené, i když žádné rakovinné onemocnění nemají. Hodnota 34 nic neříká, těch onkomarkeru je totiž více, některé jsou pro nádor prsu více důležité, jiné ne. Také pan doktor se o Vaší maminku bojí, proto raději zopakuje veškerá vyšetření. Budou-li opět negativní, tedy v pořádku, budete si moci oddychnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1854
Dobrý den,
mám vpáčené bradavky,ale poslední dobou levá bradavka hodně zalezla a nereaguje ani na chlad,je pořád hodně vpáčená.Pravá je ted spíše plochá.Mám strach,že se jedná o nádor...Děkuji Jana 32 let.
Odpověď: Postupné vtahování bradavek vypovídá o vrozené dispozici ne o nádoru. Při nádorovém onemocnění dojde ke vtažení okamžitě a v souvislostí s tím se bradavka deformuje. Může se objevit i krvavý sekret. Vtahující se bradavky se dají vybavit chirurgicky, musí to ale provést skutečný odborník. Není dobré podstupovat takový zákrok před kojením.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1853
Dobrý den!
Doslechla jsem se, že v každém antiperspirantu je obsažen aluminium
chlorohydrát, který způsobuje rakovinu prsu. Mě se při používání nepravidelně objevovaly v podpaží tvrdší a bolestivé hrčky. Teď už
2 měsíce antiperspirant nepoužívám a hrčky se mi neobjevují. Ale mám zase velmi velký problém s pocením. Takže bych vás chtěla poprosit o váš názor na přítomnost aluminia v antiperspirantech. Děkuji předem mockrát!!!
Odpověď: Zdravím na Moravu. Ty malé hrčky v podpaždí byly ucpané a reaktivně změněné potní a mazové žlázky v podpaždí. Jak jsem již odpověděla další tazatelce, žádná studie neprokazuje jednoznačně, že existuje souvislost mezi užívání antiperspirantů a nádory prsu. Pocení je přirozený proces, kdy se organismus zbavuje různých zplodin. Antiperspirantům nefandím, lepší je upravit stravu tak, aby byla pro Váš organismus co nejméně toxická a její splodiny se nemusely v tak hojném počtu vylučovat podpaždím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1852
Dobrý den.
Moje babička před 3.roky zemřela na rakovinu prsu.Jaké je procento,že ji můžu mít i já?Je mi 31.let,mám 2.děti narozené císařským řezem a nedávno jsem si na levém prsu blíže k podpaží objevila nebolestivou bulku.Je možné že je to jn nějaká cysta nebo bych měla navštívit lékaře?A stačí obvodní?Děkuji Vám za odpověď.Tomanová Alena
Odpověď: Jedna příbuzná staršího věku nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Bulku v prsu nemůže kvalitně pohmatem vyšetřit obvodní lékař - byla by to od něj veliká nezodpovědnost. Objednejte se na vyšetření do screeningového centra - ultrazvuk postačí. Doporučení Vám dá buď obvodní lékař nebo Váš gynekolog. Bez doporučení stojí vyšetření 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1851
Jsem po ablaci prsu již 4 roky mám neustále zvýšenou hodnotu TPH (30,47). Mám dotaz co je příčinou tohoto neustálého zvyšování a jaká je nejvyšší možná hodnota? Děkuji Martinovská
Odpověď: Je mi moc líto, ale na tuto otázku nemohu odpovědět. Musíte jí směřovat na onkologa, na tomto serveru radí radiologové - specialisté na vyšetřování prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1850
je pravda že když žena otěhotní při práškách ( antikoncepci )platí polovinu interupce zdravotní pojišťovna?
Odpověď: NIc podobného jsem neslyšela, ale nejsem gynekolog. Dejte tento dotaz jemu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1849
Dobrý den, byla jsem na ultrasonografii prsou (je mně 24 let), mamka se léčí na rakovinu prsu,tak jsem se rozhodla, že se budu každý rok kontrolovat. v levém prsu mně našli: hojící se drobnou cystu, vpravo v ZDK na č. 8 uzlovitě uspořádaný fibroadenomatostně změněný segment -kontrola za půl roku....prosím napište mně co to přesně znamená a jestli mám mít nějaké obavy. děkuji za odpověď zdenka
Odpověď: Všechno, co bylo posáno, jsou nevýznamné hormonální změny nebo obecně jakási širší norma, což Vás nijak neohrožuje na zdraví. Kontrola za půl roku je pro Váš klid i pro ujištění lékaře, že diagnostikoval správně. Ve Vašem případě záměna s rakovinou nehrozí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1848
Dobrý den,mammografické vyšetření dopadlo s výsledkem BI-RADS 3 - pravděpodobně benigní. Další doplňující UZ vyšetření je indikováno až za 6 měsíců, pouze k potvrzení hormonálních změn při hormonální terapii. Vzhledem k anamnéze, kdy mi byla odstraněna polovina štítné žlázy pro pozitivní nález, bych nerada něco zanedbala a přiznám se, že mám strach, protože u "štítné žlázy" to bylo podobné a pak bylo téměř pozdě. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: V tomto případě můžete rozhodnutí lékařů zcela důvěřovat. Nebojte se
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1847
Dobrý den,je mi teprve třináct let, a na prsu jsem si našla viditelnou bulku,je to u bradavky.co by to mohlo být? není to snad rakovina že?
Odpověď: A co kdybyste svůj malý problém ukázala své mamince. I ona byla kdysi malá, třeba měla podobné obtíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1846
Dobrý den,je mi teprve třináct let, a na prsu jsem si našla viditelnou bulku,je to u bradavky.co by to mohlo být? není to snad rakovina že?
Odpověď: Ne opravdu to není rakovina. Buď jde o mazovou žlázku v podkoží nebo o drobnou cystu, která se jako obvyklý jev může objevit v souvislosti se zráním prsní žlázy.Nebojte se, dívky ve věku 15 let ještě netrpí rakovinou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1845
dobry den chci se zeptat nedavno jsem si delala tehotencky test a vysel pozitivni ale v sobotu jsem spinila ne moc mohla jsem potratit?
Odpověď: Mírné špinění v době těhotenství se považuje normu, potrat je vždy spojen s větším krvácením. V každém případě byste měla problém konzultovat s Vaším gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1844
Dobry den, je mi 25 let a uz asi pul roku pocituji v obou prsech tlak a tupou bolest. Neni to intenzivni ani pravidelne, ale min. 1x denne me to boli predevsim na vnejsi strane prsu.
Cca pred 8mesici jsem v levem prsu mela 11mm velkou cystu - muze to mit nejakou spojitost? Co muze bolest zpusobovat?
Predem dekuji za Vasi odpoved.
Petra Kutinova
Odpověď: Ano, spojitost se nabízí, máte zřejmě nějakou mírnou nerovnováhu v hormonálních hladinách. Několik dotazů nazpět doporučuji jiné žadatelce léčbu Mastodynonem. Pro Vás platí to samé.....někdy je bolestivost prsů spojena s problémy s hrudní páteří, pak je vhodnáu rehabilitace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1843
Dobry den,je mi 15let a mam problem se kterym bych se chtela s vami poradit nez pujdu ke gynekologovi.Asi pred dvema tydny sem si nahmatala tak 1 cm velkou bulku u bradavky.Nebolela a dalo se s ni hybat,to misto bylo trochu namodrale,ale posledni dva dny mi cela bradavka napuchla a je o hodne tvrdsi nez druha.Hodne me to boli i kdyz se ji nijak nedotykam.Pri stlaceni bradavky mi z ni vyteka sedobilí maz.Mohla by ste mi rict co to asi je?? Dekuju:)
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o zánětlivou cystu, která bývá velmi častým nálezem u mladých žen a objevuje se v souvislosti s vývojem prsů. Rozhodně si nenechte prs operovat, nález postupně zmizí sám. Někdy pomůže cílená odlehčující punkce, jemný vpich, který cystu odsaje. Výkon není bolestivý, ALE musí se provést pod kontrolou ultrazvuku, idálně, když je proveden v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1842
Dobrý den, je mi 27 let a jiz podruhé jsem prodělala zánět v prsu, kde je ložisko, ve kterém se hromadí hnis. Dosud jsem se léčila v Ústí nad Labem a problém byl doposud řešen punkcí a antibiotiky. Mám inverzní bradavky a zánět se neustále vrací. Ráda bych jej tentokrát léčila v Praze, jelikož kontroly jsou časově náročné... Ráda bych se zeptala, jestli je vaše centrum pro tuto léčbu vhodné. Děkuji za odpověď. Kamila
Odpověď: Problém, který popisujete bývá často úporný, léčí se obtížně. Rádi se Vás ujmeme.Objednejte se tento čtvrtek do mých konzultací na telefonním číslem 234 105 334. Počítejte však s mou dovolenou, termín nebude ihned.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1841
Dobrý den, je mi 14 let. Včera jsem si nahmatala na prsní bradavce bouličku. KOlem toho je to malinko zarudlé. prosím o co by mohlo jít?
Odpověď: Také můžete zkusit po prohřátí místa teplou vodou ve sprše nebo ve vaně na místo lehounce zatlačit tak, jak si lidé obvykle vybavují akne.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1840
Dobrý den. Je mi 14 let a včera večer jsem si nahmatala malou bulku na prsní bradavce. Je to kolem trochu zarudlé. Prosím o co by mohlo jít. Mám strach.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o zánět mazové žlázky, která se nazývá Mongmomeryho. Zarudnutí buď zcela ustoupí, nebo dojde k vyprázdnění obsahu žlázky a bude rovněž po problému.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1839
Dobrý den,je mi 35 let a již delší dobu cítím v levém prus bolesti a levé podpaží mám mírně nateklé.Žádnou bulku jsem si nenahmatala.Mohlo by se jednat o rakovinu?Děkuji
Odpověď: Příznaky rakoviny takto obvykle nevypadají, ale přetrvají-li Vaše obtíže i přes další menstruační cyklus a vy jste si jistá, že nejste těhotná, určitě se objednejte na vyšetření screeningového centra. Podle věku budete buď vyšetřena mamografem nebo ultrazvukem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1838
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat:před týdnem mi skončila menstruace všechno v pořádku a na druhý den jse mi objevil nahnědlý výtok.od te doby ho mám na spodním prádle.můžete mi prosím nějak poradit?Děkuji
Odpověď: Jediné, co mohu poradit, objednejte se co nejrychleji ke gynekologovi. Takový příznak se nedá řešit přes internet.Neotálejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1837
Dobrý den. Již třetí měsíc beru antikoncepci Belara a po 14dnech od poslední menstruace jsem začala znova krvácet. Toto krvácení doprovází i mé obvyklé bolesti v podbříšku a zádech. Právě že jsem již týden nemocná se zažívacími problémy (zvracení, průjem). Chtěla jsem se zeptat zda je to normální nebo si mám raději zajít k lékaři nebo o tom informovat mého ošetřjícího lékaře kterého se nyní léčím. Děkji za odpověď.
Odpověď: Problém zcela určitě proberte s gynekologem, který Vám antikoncepci nasadil. U některých přípravků jsou podobné problémy v počátku užívání poměrně častou komplikací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1836
Dobrý den, je mi 20 let a vloni na podzim jsem prodělala operaci na odstranění tří fibroadenomů, protože během půlroku se zvětšili. Můj lékař mi řekl, že vznikly kvůli používání HA, kterou jsem už ale v době nálezu nebrala a poté jsem jí nebrala cca dva roky. Nyní jsem jí začala opět užívat samozřejmě po poradě s mým gynekologem. Mam pocit, že jsem si ale nahmatala znovu "něco" nevim, zda je to znovu fibroadenom nebo ne proto jsem se chtěla zeptat zda je možné, že je to pouze nějaká zduřelá žláza nebo něco takového?
Odpověď: Vznik fibroadenomů nemá jednoznačnou souvislost s tvorbou fibroadenomů Některé ženy na ně ,bohužel, trpí. Dokonce se fibroadenomy mohou znovu objevit v místě, kde byly odoperovány.To, co hmatáte, může být skutečně jen hormonální uzel ve žláze, nebo také onen fibroadenom, který však není životu nebezpečný, jak již víte. Není důvodem k vysazení antikoncepce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1835
Dobrý den ,je mi 19 let.Mám ploché bradavky.Už od svých 16 let.Líbí se mi vystouplé a mám obavy,že je se mnou něco v nepořádku.Kdybych měla kojit tak to nedokážu.Mám nějaký problém s prsy nebo naopak ?děkuju za radu.Andrea
Odpověď: Milá Andreo. Ploché bradavky jsou vývojovým typem asi tak, jako má některá žena štíhlé nohy a jiná naopak, i když je štíhlá, její nohy nejsou do časopisu. Ploché bradavky nejsou nemoc. Někdy, pokud jde přímo o vpáčené bradavky, lze pomocí chirurgického výkonu učinit poku so vybavení bradavek navenek, ne vždy to však bývá úspěšné. Znám mnoho žen, které bez problémů kojily svoje děti mnoho měsíců i s plochými bradavkami. Podívejte se na sebe do zrdcadla a dobře se prohlédněte. Příroda vždy na jedné straně přidá, jinde ubere. Buď máte krásné nohy nebo oči nebo něco jiného. Dívejte se pozorně a případ bradavek odložte do složky : Nezajímavý problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1834
Chtěla bych znát váš názor na souvislost rizika vzniku karcinomu prsu a používání antiperspirantů, děkuji.
Odpověď: Taková souvislost se objevila jen jedenkrát v kontroversní práci anglické lékařky. Neexistuje jiný důkaz, že by významná souvislost - zvýšený vznik rakoviny prsu - existovala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1833
Dobrý den, je mi 32 let. Již několik měsíců se potýkám s mírnou bolestí v pravém prsu.Bolest pociťuji v průběhu celého měsíce.Nejen před a po mestruaci. Při prohmatu mi připadá , že bolest jakoby cestuje.Když chci opět prohmátnout stejné místo bolest necítím , ale cítím ho na jiném místě.Bolest jde i do bradavky.
Myslíte, že to může mít spojitost se žlázy nebo něco vážnějšího ?
Byla jsem u mého gynekologa a chtěla napsat mamogr. vyšetření, ale lékař mi dal doporučení do spec. poradny.
Stále návštěvu lékaře odkládám. Martina

Odpověď: Mamografické vyšetření je pro ženu ve věku 32 let předčasné, ideální je ultrazvukové vyšetření ve specializovaném screeningovém centru. Bolestivost prsů tak, jak ji popisujete, je poměrně častý problém mladých žen. Souvisí zřejmě s mírně nevyvářenou produkcí hormonu se jménem prolaktin. Ideální léčbou pro tento případ je Mastodynon (mastodynie=bolest prsů). Jde o nehormonální přípravek, který se kupuje volně bez receptu, lékárna ho nehradí. Jde o kapky, které se užívají podle přiloženého letáku, je nezbytné podstoupit alespoň 3 měsíční kůru tímto přípravkem. Více Vám v mamologické poradně neporadí, možnáí ještě užívání vitaminu E, ale ten se hodí pro starší ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1832
Dobrý den.Co se dělá na gynekologii?To mi do té vaginy budou hrabat?Prosím pora'dte?V pondělí tam mám jít a bojím se
Odpověď: Je všeobecně známo, že gynekolog se vagině nehrabe, ale vyšetřuje s maximální citlivostí tak, zjistil všechny potřebné informace bez zbytečných n epříjemností pro klientku........podle stylu dotazu se trochu bojím, zda Vám nehráblo, pak bych současně doporučovala návštěvu psychiatra
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1831
Dobrý den.Je mi 12 let a od neděle mi z vaginy vytéká bíložlutá tekutina.Menstruaci ještě nemám.Potřebuji vědět jestli to není něco vážného a nemám si raději zajít na gynekologii.(ještě jsem tam nikdy nebyla)moc děkuji za odpověd
Odpověď: To, co popisuješ, je poměrně běžný jev u mladých dívek, jako jsi ty. Pokud nemáš další problémy jako je pálení a svědění, pak není zapotřebí problém řešit. Kdyby se zmíněné problémy připojily, doporučuji gynekologa navštívit, je lépe navštívit lékaře, který se specializuje na problematiku dětí a velmi mladých dívek, tedy na dětského gynekologa. Co říkáš, nebylo by dobré do problému zasvětit i maminku? Nebo starší sestru, sestřenici, tetu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1830
Dobrý den.Je mi 34 let v roce 2001 jsem onemocněla na Hodgkinův maligní lymfom,st.II.b 6x chemo BEAKOP a 20x ozař. Od konce léčby jsem úplně v pořádku.Dokonce letos v dubnu po KET se mi povedlo otěhotnět...Ale píši kvůli tomu,že mé sestře našli před týdnem skrytý nádor 7mm a je zhoubný....Já mám teď trochu strach a nevím jestli si nemám nechat udělat alespoň ulz jestli je u mne vše v pořádku vzhledem k RT na oblast mediastina.Před dvěma lety jsem byla na mamo a bylo vše v pořádku....Mám tedy počkat po porodu a nebo se objednat na ulz??Děkuji Kateřina Fejfarová.
Odpověď: MIlá Kateřino, vzhledem k tomu, co jste již prodělala a jaké strachy se Vám honí hlavou, doporučovala bych Vám ultrazvuk absolvovat co nejdříve. Hlavně pro Vaše uklidnění do zbytku těhotenství. Jděte do screeningového centra, aby Vás vyšetřoval člověk skutečně zkušený. Adresy máte na tomto webu. Jste-li ochotna zaplatit 300 Kč, nemusíte mít žádanku, při objednání řekněte, že jste těhotná a jaký máte problém , ať dostanete co nejdříve termín.Při vyšetření musíte říci, pro jakou diagnózu jste byla léčená a s čím onemocněla Vaše sestra. Přeji Vám, ať vše dobře dopadne, ať se Vám narodí zdravé dítě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1829
dobrý den, je mi 53 let, mám při kompresi krvavý výtok z pravého prsu. Ultrazvuk půl roku starý negativní, MR před týdnem negativní, ted mě čeká duktografie. Vyšetření prsou mám každoroční ultrazvukem, neboť mám asi 15 let implantáty a asi před 4 lety byla provedena váměna. Co může duktografie odhalit?
děkuji za odpově'd.
Odpověď: Je dobře, že Vám bude duktografie provedena, neboť může odhallit velmi diskrétní změny ve žlazových duktech - vývodech, a to dokonce i počínající nádorové změny, které není ultrazvuk nebo mamografie schopen odhalit.Dokonce i MR - magnetická rezonance může být němá u minimálních změn v duktech. Kontrastní zobrazení, výplň vnitřního obsahu duktu, nebyla zatím žádnou metodou nenahrazena.Výkonu se nebojte, může být trochu nepříjemný, ale ne bolestivý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1828
Dobrý den, je mi 22 let, před dvěma měsíci jsem byla na ultrazvuku se zvětšenou uzlinou v pravé axille, nález byl v pořádku, paní doktorka mi prohmatala prsa a nějakou bulku nenašla. Před 14ti dny jsem si prohmatávala poprvé od té doby prsa a našla jsem bulku cca 1 cm v levém prsu. Mám tomu věnovat pozornost? Nebo je to zbytečné, když je to tak brzy?
Odpověď: Nemusíte mít obavy: ve Vašich podpaždích Vám jen reagují íuzlinky, kterých je v každé lokalitě fyziologicky (normálně) asi tak 30. Důvody ke zvětšování jsou různé, podstatné je , že pak opět mizí. S hodnocením bulky v prsu bych počkala až po menstruaci, možná úplně vymizí. Zůstane-li, nebo se dokonce mírně zvětší, je zapotřebí provést ultrazvukové vyšetření - dbejte však na to, aby bylo provedeno ve screeningovém centru, kde mají lékaři s vyšetřováním prsů opravdu velikou zkušenost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1827
Dobrý den, chtěla bych se radu ohledně odstranění adenomu-zda je operace
nutná ihned,jak dlouho trvá zákrok a zda je nutný pobyt v nemocnici.
Děkuji moc za informaci.
Odpověď: Po letitých zkušenostech postupujeme v našem centru takto - malé adenomy se neoperují. Indikace k operaci je vellikost adenomu 30 mm a více, jeho bolestivost, nebo prostě přání pacientky tento nezhoubný nález odstranit. Dodávám jen, že se také neumí ve zhoubný zvrhnout. Je lepší, když se prs operuje na podzim, v zimě, prostě v chladnějším období roku. Operace může proběhnout ambulantně, ale někteří chirurgové mají raději alespoň jedno přespání v nemocnici - pro případ nějakých komplikací v časné fázi po operaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1826
Dobrý den, je mi 33 let a kojím. V levém prsu úplně vespodu nad kostí je žláza trochu hutnější než v druhém prsu. Je takováto asymetrie ještě normální? Může souviset s kojením? Poslední tři dny mě začal bolet pravý prs pod bradavkou, bolestivý na dotek, všimla jsem si malého množství nazelenalého hlenu. Jinak prs není rudý ani oteklý, „zatuhlé mléko“ tam nevnímám. Bolest se nezhoršuje, je stále stejná. Může se jednat již o zánět? Na uzv. vyš.v centru jsem se objednávala než se tato bolest objevila, termín mám v září. Děkuji za odpověď,Katka
Odpověď: Malá asymetrie, jak ji popisujete, je v normě. I obtíže s mírnou bolestivostí a nazelenalým sekretem jsou v pořádku, doporučuji při kojení tento prs mírně masírovat, aby se dobře vyprazdňoval. Dítěti nijak neublížíte, i kdyby vypilo malé množtsví hlenovité tekutiny. Termín na září nemusíte měnit, kdyby se však začala měnit barva sekrece- nepříklad v hnědou, nebo se dokonce objevila krvavá příměs, ozvěte se ještě jednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1825
Dobrý den moje kamarádka má rakovinu prsu prodělala chemoterapii v kapačkách a teď má jít na ozařování jsou u této léčby nějáké vedlejší příznaky. A jestli ano tak jaké? Bude ji třeba špatně? Může na ozařování dojíždět autem sama nebo ji někdo bude muset vozit?Děkuji moc za odpověď a přeji vám krásný den s pozdravem Lucie Ošťádalová
Odpověď: Většina žen snáší ozařování velmi dobře, některé popisují v průběhu léčby, která může trvat 5-6 týdnů větší únavu. Doporučuji, až si Vaše kamarádka v době ozařovaní nebere žádné povinnosti, ať má čas na sebe a na svůj odpočinek. Na ozařování se může dovážet autem, ať ale počítá s možnou únavou, o které jsem psala a je při řízení velmi opatrná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1824
Dobrý den, ve středu tohoto týdne jsem zjistila,že mi z obou bradavek vytéká průhledná tekutina, několik kapek,když stistknu bradavku.Včera jsem si sama provedla těhotenský test,který dopadl negativně.Můžete mi prosím poradit jak postupovat dál.Děkuji.Hodanová
Odpověď: Nejde o nemoc ani o situaci, která by se měla nějak řešit. Mléčná sekrece po zmáčknutí prsů je záležitost velmi častá, a zejména, když se objevuje symetricky z obou prsů. není třeba ji nijak řešit. Doporučuji bradavky nemačkat, tímto drážděním se provokuje tvorba další sekrece.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1823
Dobrý den,já mam takový dotaz.Maminka byla před 4 lety na opraci uzliny,má za sebou 25 ozáření.A teď se jí TO oběvilo znova na jinem místě.Má sice ještě před operací,ale v lékařské zprávě se píše že je to zase metastaze.Muj dotaz zní jak se tam ty metastaze berou když mamce nenašli žádné ložisko a take jsem slyšela že na ozaření už nemuže,takže jedině chemoterapie?Děkuji Jana
Odpověď: Metastaza může vzniknout i z jedné jediné nádorové buňky, která bloudí krevním řečištěm, nebo vyčkává schovaná někde v uzlině v hrudníku, v břišní dutině...atd ........buňka se zabydlí, začne se množit a tak vznikne dceřiné nádorové ložisko - metastaza. Ojedinělé metastázy se spíše operují - a to i například v játrech. Lékaři musí případ Vaší maminky posoudit a individuálně zvážit, co by pro ní bylo nejlepší.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1822
Dobrý den, čas od času, mě začně svědit pravá bradavka, nebolí, jen je mírně zarudla od mého občasného podrbaní. Asi po třech dnech svědění ustane, bradavka se začne loupat a potom je zase nějaký čas klid. Nevím, zda se mám obrátit na lékařskou pomoc a pokud ano, zda na kožního lékaře nebo raději na mamografické centrum. Problémy nejsou nijak výrazné, jen mě to děsí, jelikož babička měla karcinom prsu.Za odpověd předem děkuji.
Odpověď: Tak, jak problémy popisujete, mám za to, že jde spíše o kožní záležitost, i když je zvláští, že máte problém jen s jednou bradavkou. Kožní problémy bývají obvykle symetrické. V jednom z předchozích dotazů popisuji, že existuje málo častá Pagetova choroba, která právě začíná obtížemi na bradavce. Je to ale nemoc spíše starších žen. Pokud se obtíže budou opakovat, na bradavce se začnou objevovat šupinky a drobná krvácení, ukažte svůj problém gynekologovi a žádejte, až Vás pošle na vyšetření do centra. I tam je zapotřebí na problém bradavky upozornit před mamografií.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1821
já:Dotaz č. 1805,PS:Když zmáčknu rukama oboje najednou, tak to větší je jakoby tvrdší, hutnější.L a P prso má asi na stejných místech tvrdší místa.Chtěla bych zajít na prohlídku ke gynekoložce.Mám zajít v době menstruace nebo mimo ni?Menstruace se mi opozdila o týden.Těhot.nejsem.HA neberu.Od ledna 2008 začla menstr.být opožděná.Před.vždy pravidel.Musím jít nejdřív ke gynek.(prsa),nebo sama za sebe na ultrazvuk?Musím mít doporučení?Děkuji
Odpověď: Každá žena má alespoň minimální asymetrii - jedno prso větší a jedno menší. To, že si hmatáte na obou prsech ve stejném místě tvrdší místo , je známkou, že jsou prsy zcela zdravé. Ono tvrdší místo je žláza s obaly, v ostatních částech u Vás převažuje tuk, jako je to běžné u 60% žen. Ty ostatní majíí podíl žlázy větší.To ale neznamená, že by jeden typ prsu byl kvalitnější než druhý. Vyšetření ultrazvukem si můžete uhradit sama, stojí 300 Kč, není nutná žádanka lékaže(gynekologa nebo praktika). Vaše obtíže nejsou typu, že by na ně mohl lékař vystavit doporučení na vyšetření, které by pak pro Vás bylo bezplatné.....K nepravidelnostem Vašeho cyklu se opravdu nemohu vyjádřit, to musíte probrat Vaším gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1820
Dobry den ,mela bych dotaz je mi 16 let a mam problemy s menstruaci,pani doktorka mi nadepsla antikoncepci TRI-REGOL a rekla mi jak se ma brat,rekla ze po 1.platicku si nemam davat pauzu a hned 2.den si mam nacit druhe platicko,ale kdyz jsem brala antikoncepci u jineho doktora tak jsem mela vynechan po dobrani 1.platicka 8 dni.CHtela bych tedy vedet jestli mam vynechat nebo ne ....Predem dekuji za odpoved
Odpověď: Je mi moc líto, ale v tomto nedokážu poradit. Jsem - stejně jako ostatní kolegové na tomto serveru - radiolog specializující se na problematiku prsů. Jestliže existují dva názory, požádejte ještě dalšího lékaře o třetí názor , který rozhodne - ale ne takto na dálku, lékař musí mít možnost Vás vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1819
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaký přípravek nebo tablety, které podporují růst prsou. Je mi sice 21, ale prsa mám malá a na plastiku nemám odvahu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Velikost prsů je dána geneticky, neexistuje přípravek, který by prokazatelně dokázal ovlivnit velikost žlázy a jejích tukových obalů ( některé ženy udávají zvětšení, když přioberou na váze, protože se jim před a za žlazové těleso ukládá tuk). Prsy rostou do 25 let věku, takže v této době ještě jejich velikost není definitivní. Dovolím si však říci, že malá prsa jsou rozhodně lepší variantou, než velká prsa, to Vám potvrdí každá nositelka velkých prsů. Mužům se líbí vždy ta prsa, která má žena jejich výběru a obdivu. ...plastická chirurgie sice může pomoci, ale věřte, že většina žen vlastně ani s tímto není spokojená, navíc s implantáty mohou přicházet další problémy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1818
Dobrý den.V pravé podpažní jamkce, blíže k prsu jsem si nahmatala tak centimetrovou bulku. je to jako korálek. Na kůži není nic vidět, je to jenom cítit pohmatem.Mám roční dítě a kojím.Může to být zduřená mléčná žláza nebo bych měla raději navštívit lékaře?Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Centimetrová bulka bude nejspíše drobná uzlinka reagující na nějaký podnět, který ani nemusí být nijak významný, může také jít o ucpanou potní nabo mazovou žlázku, což se obvykla samo spraví, dojde k vyprázdnění navenek.Přídatná žláza v podpaždí nebývá typu "kulička", spíše jde o okrsek, hroudičku, která má nerovný povrch. Zatím není nutné vyhledávat lékaře, to jen v případě, že by se "kulička" začala rychle zvětšovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1817
Dobrý den,ráda bych se na něco zeptala. Včera jsem si něčeho všimla na vrchu mé bradavky dnes je místo trochu krvavé ale okolí je zbarveno normálně. Mírně mě v to místě bolí,spíše pálí. A prso je citlivé.
(nevím jestli se jedná o nárůstek,nebo byl přítel nešikovný a mírně mi nenatrhl bradavku)
Odpověď: Samozřejmě může jít jen o drobný úraz, ale také existujete poměrně vzácné onemocnění Pagetova(čti pežetova) nemoc, která se musí léčit poměrně rychle. Doporučuji proto, pokud se bradavka do týdne až deseti dnů nezahojí, určite ukázat lékaři - gynekologovi, který by Vás měl poslat na vyšetření do akreditovaného screeningového pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1816
Dobrý den,dceři bude v srpnu 16 let,koncem února si našla v L prsu bulku.Prošla mammolog. poradnou,UZV vyšetřením,onkol. poradnou.Byl dignostikovan fibroadenom. V půlce března jí byl vyoperován a histologie fibroadenom potvrdila.Dnes byla na kontrole v mammol. poradně a na kontrolnim UZV. Výsledky jsou v pořádku a UZV je čistý. Chtěla bych vědět, zda je možné, aby s touto diagnozou užívala HA a pokud ano, který preparát je nejvhodnější.Dosud neměla pohl. styk a atikoncepci nebrala.Podobná diagnoza se v naší rodině nevyskytla, já jsem zcela zdravá. S pozdravem MK(jsem zdrav. sestra)
Odpověď: Paní Mirko, Vaše dcera bude moci antikoncepci užívat, ALE až jí bude potřebovat. Ne nyní, jako prevenci před náhodným stykem. Antikoncepčních preparátů je , jak víte, celá ředa. O výběru antikoncepce se Vaše dcera musí poradit s gynekologem, protože se takový výběr dělá poměrně individuálně. Jsem také matkou dcery, dnes již 22 leté, chápu Váš přístup k věci, ale v tomto by Vaše dcera měla přebrat veškerou iniciativu na sebe. Moc Vás zdravím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1815
Dobý den
Mela bych jeden dotaz, nahodou po koupani jsem zjistila majinkou zdurelou zrejmne uzlinu v levem podpazi.Mam pred menstruaci a tak nevim jestli to ma nejaky vliv.Nikdy jsem nemela podobne obtize.Samovysetreni provadim a zadna bulka v prsu nebo podpazi neni.Ale tohle zdurele misto na zatlaceni citim.Mam hned jit ke svému zenskému doktorovi nebo mam pockat az po menstruaci kdy nebudou prsa tak citlive na dotek?nerada bych neco zanedbala.Dekuji za odpoved

Katka 24 let
Odpověď: MIlá Katko, nebojte se. V podpaždí můžete mít zduřelou uzlinku nebo také malý okrsek přídatné žlázy, což je mnohem častější nález, než se o tom ví.Přídatná žláza bývá na pohmat citlivější, zejména před menzes. Klidně počkejte, jak se nález vyvine po menstruaci. Kdyby nález přetrvával a Vás zneklidňoval, je tady možnost ulztrazvukového vyšetření v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1814
Dobry den chtela bych se zeptat jeslti kdyz mam antikoncepci a pravidelne jsem brala tech 21 pilulek tak pak jsem(tech 7)prestala jak se to pise..menstruace mi zacla hned druhy den..a skoncila drive...a ja mela pohl. styk,tak jestli je antikoncepce porad ucinna..ikdyz sem ted tech 7 dni ty prasky nebrala...jak se to pise v navodu,prosim odepiste..predem moc dekuji
Odpověď: Ano, postupujete-li podle návodu, antikoncepce je účinná.Hlavně postupujte podle návodu i dále.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1813
Dobrý den, je mi 30 let. Mám dvě děti. Dole na krku, cca dva cm nad klíční kostí si dlouhodobě nahmatám na každé straně uzliny, vždy jednu věší /velikost asi 0,5 cm, možná méně- nebolestivé, pohyblivé/ a několik menších cca 1 - 2mm. Zajímalo by mě, jestli se jedná o normální velikost /a já se jen zbytečně pozoruju/ uzlin či bych měla podstoupit nějaká vyšetření. Jsem štíhlá, rakovinu prsu měla v rodině myslím prababička. Děkuji Lenka
Odpověď: Hmatáte běžnou velikost uzlin, kterých se vtěchto lokalitách může vyskytovat poměrně hodně. Jedna prababička nezvyšuje pravděpodobnost zvýšeného rizika rakoviny prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1812
Dobrý den, je mi 45 let a před 6měs. jsem vysadila antikoncepci.Nyní mám už 2měs.zduřelé místo kolem bradavky a bolí mě.Navíc cítím i podpaží a ruku, jakoby těžkou a unavenou.Byla jsem oper.ve 25 letech a dign.byla FC mastopatie. V době užívaní antik.zduřeniny i bolesti ustoupily. Je vhodné znovu nasadit antikoncepci?Můj gynek.mi to doporučil,ale v příbal.letáku je upozor. že může zvýšit riziko karcin.prsu. Podotýkám že letos v březnu jsem měla mamograv v pořádku.Děkuji Naďa
Odpověď: Vysazení hormonální léčby, byť je to antikoncepce, je ve Vašem věku pro organismus poměrně velká změna, která se může postupně projevit obtížemi, které popisujete. Souvislost s operací nezhoubného onemocnění prsu ve 25 letech není příliš pravděpodobná.Další možnost je poměrně těžko diagnostikovatelné onemocnění prsní žlázy, které může být i nádorového původu. Takto na dálklu, aniž bych Váš prs mohla vidět, se možnosti stanovují velmi obtížně. Radím : zopakujte vyšetření, požadujte ultrazvuk, ale lékař, který ho provede musí mít k dispoziti onen mamograf provedený před 6 měsíci. Dožadujte se vyšetření v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky