MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 1569
DObrý den,

chtěla bych se zeptat zda 1 týden čekání na výsledky z mamografu, je standartní doba? Maminka na něm byla tentorkát po druhé, ale poprvé dostala výsledky hned, nyní si má týden počkat. Může to značit nějaký problém?
Odpověď: Dobrý den, může to být jen administrativní záležitost. V podmínkách pro screeningová centra je uvedeno, že výsledek screeningové mamografie má být právě do týdne, takže po této stránce je to v pořádku. Pokud by měl lékař podezření na onemocnění, pozval by maminku k dalším vyšetřením.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1568
dobrý den,jsem 14 dni po operaci prsu,kde mi byla odebrána bulka a poslána na histoligii,která vyšla v pořádku.Jen ted mám obavy,že bulka tam je stále a jestliže odebrali,jak je psáno 3*0,5*2,5cm,tak si říkám co se odebralo.Je to možné?Ted mi to příjde celé zbytečné,když se nic nezměnilo a prsní poradnu mám až měsíci srpnu.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že můžeme předpokládat, že chirurg odebral skutečně to, co měl a nález je negativní. Nevím, kde jste podstoupila předoperační vyšetření, ale na většině screeningových mamografických pracovišť by měl lékař nejprve odebrat z ložiska vzorek tzv. biopsií (speciální jehla) a podle výsledku se pak operuje či nikoliv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1567
Dobrý den chtěla jsem se zeptat byla na screeningové mamografii,protože mě stále pobolívalo levé prso výsledek je bi-rads 2-benigní.Ta mírná,občasná bolest prý,ale nemůže být z tohoto nálezu prý spíše krční páteř.
Dnes jsem navštívila svoji gynekoložku s problémem,že mě to prso pořád pobolívá a ta mě poslala na chirurgické vyšetření popříp.extirpace rezistence prsu.mohu se zeptat jak bude vyšetření probíhat jestli je nutné a také jestli je bolestivé.děkuji za Váš čas a odpověď.(je mi 43let.)
Odpověď: Dobrý den. Nález s velkou pravděpodobností vůbec s bolestí prsů nesouvisí. Bolesti jsou způsobeny v převážné většině případů hormonální činností a většinou i samy odezní. Exstirpaci (čili operační odstranění) benigního ložiska, které Vám zjistili, bolesti nevyřeší a já tu operaci pokládám za zbytečnou (pokud se jedná skutečně o benigní lézi - ale tím si musí být jist lékař-mamodiagnostik, který ten nález v prsu hodnotil).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1566
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má preventivní mamografické vyšetření nějaké negativní vedlejší účinky, příp. nějaká rizika. Slyšela jsem, že stlačení prsou může vyvolat rychlejší rozšíření případného ložiska. Jaké z preventivních vyšetření byste doporučila ve 40 letech. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den. Vedlejším účinkem mamografie je určitá malá radiační dávka, kterou každá žena při snímkování prsů obdrží. Stlačení prsů je potřebné, aby byl snímek dobře čitelný pro lékaře, čili je nutné - v žádném případě to neznamená nějaké riziko rozšíření nádoru atd. Od 40 let věku doporučujeme mamografii.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1565
dobry den..mam par dotazu.......jaky tvar ma rakovina prsu? a boli to? muze se rakovina vyskytnout v obou prsech na tom samem miste zaroven? diky za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Tvar nádoru je většinou nepravidelně kulovitý či ovoidní, ale může být v podstatě jakýkoliv. Nádor se může vyskytnou v obou prsech (i vícečetně) a většinou není provázen žádnými bolestmi prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1563
Dobrý den,moje babička zemřela na rakovinu/nevím čeho/a maminka měla rak.prsu a nyní vaječníků.Proto jsem podstoupila mamom.vyšetření v roce2007 se závěrem:pravidelná echostrukt. v prsech,ojed.cystičky do 4mm,jinak bez útvaru,axily bez patol.uzlin.Nález přiměřený.V r.2008jsem byla na ultrasonografii-Závěr-přiměřený.BI-RADS1-negativní.Ovšem pravé prso mám velmi citlivé,někdy i bolestivé-píchání uvnitř.Bolívá mě také pod pravou lopatkou.K onkologovi mám jít až za rok na kontrolu. Mám jít dřív?Nechci něco zanedbat,ale nechci také zbytečně obtěžovat.Děkuji za radu Jitka
Odpověď: Dobrý den. Jste pravidelně sledována, jak je vidět, s negativním nálezem. Bolesti prsů neznamenají v drtivé většině případů chorobu prsů, jsou způsobeny jen hormonální dysbalancí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1560
Dobrý den,
Je mi 19 let a už dlouho mám na prsou strie, jenže se bojím aby to nebylo něco vážnějšího, co tak jen vypadá. Je to normální?
Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, je to kosmetická záležitost, neznamená nic jiného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1559
Dobrý den, chtela bych se vás zeptat jesly je možné zdědit rakovinu.Má babička na to nedávno zemřela je možné abych to zdědila? Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Ano dědičnost někdy může hrát roli, ale myslím, že Vás se netýká - jedna příbuzná v rodině s nádorem (nepíšete zda prsu, či jiným) neznamená pro Vás vyšší riziko. Při podezření na dědičné zatížení chorobou se provádějí testy na genetických ambulancích.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1558
Dobry den, ja bych se chtela zeptat kdyz asi pred rokem sem mela naky vytok z prsu byl do hnede barvy ale trvalo to asi 2 dny a pak uz se to nikdy neukazalo. Myslite ze muzu mit nakou nemoc? dekuju za odpoved
Odpověď: Dobry den. Nebude to významné, pokud se výtok objevil jen velmi krátce a nyní jste již dlouhou dobu bez podobných potíží.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1557
Dobrý den paní doktorko, včera jsem opakovaně obsolvovala mamografický screening (na okresním pracovišti), kde bylo zjištěno, že vpravo v HZQ mám rozptýlené stacionární hraniční mikrokalcifikace (opisuji ze zprávy OL). Kontrola za 8-10 měsíců - šikmý sn., v případě změny ihned.Prosím Vás o radu, zda mám opravdu čekat 8 měsíců, nebo co mám dělat. Je mi 50 let, otec zemřel na rakovinu plic. Děkuji Marie
Odpověď: Dobrý den Marie. Pokud jsou mikrokalcifikace stacionární, jak se uvádí ve zprávě, pak bych u Vás já žádnou kontrolu neprováděla a pozvala Vás za další dva roky na další preventivní mamografii. Pokud měl lékař podezření, že mikrokalcifikace jsou významné, pak by to měl nejlépe řešit hned - např. mamotomií nebo magnetickou rezonancí prsů. Ale obrázky nevidím, takže jen uvažuji obecněji. Předpokládám však, že pokud Vás lékař zve za 8-10 měsíců, pak nález nepovažuje za významný a chce si jen ověřit, zda se něco během měsíců nezmění.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1556
Dobrý den je mi 17 let a nahmatala sem si na levém prsu v horním vnějším kvadrantu bouličku.je ohraničená a pohyblivá.Nebolí.před menstruací se zvětší a po menstruaci se zase zmenší.Jsem objednaná na ultrazvuk a mám strach aby to nebylo něco vážného.Bojím se operace.prosím poradte mi..děkuji...
Odpověď: Dobrý den. Vyčkejte závěru ultrazvukového vyšetření, nezdá se, že by to měl být významný nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1555
Dobrý den,

zajímalo by mě, kolik stojí vyšetření prsu ve Vašich centrech.

Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ceny mamografie se pohybují přibližně od 500 do 800, ceny ultrazvukového vyšetření prsů od 250 do 400 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1554
Dobry den,chci se zeptat,kolik stoji mamograficke vysetreni,a kdy na nej poprve jit,je mi 25 let.s pozdravem T.Rymesova
Odpověď: Dobrý den. Rozlišujeme preventivní mamografické vyšetření (od 40 let věku, z toho od 40 do 44 let jako samoplátkyně, od 45 let hrazené ze zdravotního pojištění ve dvouletých intervalech) a mamografické vyšetření symptomatických žen ( t.j. žen s onemocněním prsů). Vyšetření pro samoplátkyně od věku 40 let stojí kolem 500-600 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1553
Dobrý den,je mi 32let.Vedle bradavky jsem si našla bulku asi 1cm,někdy je větší a někdy třeba po nahřátí menší.Citlivá ale bohužel není.K tomu mám horní část prsu lehce zduřelou a citlivou,jako před menzes.(asi týten.)znepokujeje mě fakt,že bolest někdy třechází do podpaží až pod lopatku.Druhé prso je citlivé o hodně méně,ale přeci.Takže mě bolí jak prsa ,tak lopatky.Nevím,zda to může mít souvislost s tou bulkou.Už jsem obědnaná na sono,ale až za tři týdny a to je dlouhá doba a moc velké obavy.Co Vy na to paní doktorko.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste objednaná k vyšetření, pak vyčkejte na nález, nemyslím si, že Vaše bolesti souvisejí s případným onemocněním prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1552
Dobrý den, již tři dny mě bolí pravá brdavka-velmi. Když jsem byla těhotná tak jsem po zmáčknutí prsa měla výtok s příměsí čerstvé krve. Kojila jsem 22 měsíců. Malé jsou nyní 3,5roku. Teď mám od skončení kojení čiré lehce nažloutlé kapičky po zmáčknutí z obou prsů, krev žádnou ta byla naposledy v těhotenství před 4 lety. Bradavka mě ale nyní -tři dny velmi bolí, mohu někam přijít bez objednání? Když jsem si to tady přečetla tak úplně šílím, navíc jsem čerstvě po inseminaci. Díky moc, klidně mohu přijít i někam kde se to platí. děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Problém konzultujte se svým gynekologem, nález je potřeba vidět - od toho se bude odvíjet případné další vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1551
Dobrý den, moje mamika prodělala zhoubný nádor prsu. Já jsem nyní ve 28 týdnu těhotenství a moje otázka zní, jestli můžu, a jestli to má v těhotenství smysl, na preventivní UZ prsu i když nemám žádné problémy. Je mi 31 let, takže jako samoplátce. Děkuju předem za odpověď. Mirka
Odpověď: Zdravím, Mirko. Nevidím důvod preventivního vyšetřování prsů ve Vašem věku i současném stavu, kdy nemáte žádné problémy a jste gravidní. Pokud maminka neonemocněla na rakovinu prsu před svým 40. rokem věku, tak nejste riziková a pravděpodobnost stejného onemocnění máte stejnou jako ostatní běžná populace žen, pro kterou je preventivní vyšetřování určeno od 45. roku věku. Samozřejmě na preventivní UZ vyšetření prsů se jako samoplátkyně můžete objednat, ale znovu opakuji, není to potřeba.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1550
Dobrý den, je mi 36 let a loni jsem prodělala mastitidu. Děti mám 10 a 15 let a oba jsem kojila téměř dva roky. Po mastitidě jsem byla na sonografickém vyšetření s negativním výsledkem. Myslíte si, že bych se letos měla na totéž vyšetření objednat také?Děkuji, Pavlína
Odpověď: Dobrý den, Pavlíno. Netřeba, pokud nemáte problémy, není nutné vyšetřování. To pravidelné preventivní Vás čeká až v pozdějším věku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1549
Dobrý den, je mi 40 let a 5 měsíců, při prevenci na mamografu mi byla zjištěna bulka o velikosti "Cituji z doplňkového ultrazvuku: ložisko oválného tvaru 15x8x15 mm,smíšeného charakteru s cévou na periferii". Doporučili mi biopsii. Ta mi byla po třech týdne udělána, teď čekám na výsledek. Dotaz: je postup po zjištění bulky standartní - na biopsii mne objednali až po třech týdnech po vyšetření. Jaký bude prosím další postup? Navíc mám po biopsii modřinu asi 8 cm v průměru a 5 dní po ní mne začlo prso více bolet. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím. Je to zcela standardní postup. Výkon provádějící lékař Vás však měl upozornit, že po biopsii budete mít na prsu modřinu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1548
Dobrý den, je mi 38 let, mám jedno dítě, kojila jsem jen 3 měsíce, mléka bylo málo, prodělala jsem i zánět prsu asi týden po porodu. Prsa mám hodně velká. Občas se mi stane, že mám na pravém prsu jakoby svraštělý dvorec, ale po chvíli se kůže narovná. Žádnou bulku jsem si nenahmatala, ale mám obavy, že kvůli velikosti prsů to ani nemusím najít. Měla bych podstoupit vyšetření ultrazvukem nebo nebo na mamografu? Děkuji za odpověď, Lucie
Odpověď: Dobrý den, změny které jsou jen přechodné, nejsou nebezpečné. Ultrazvukové vyšetření ale klidně můžete podstoupit jako samoplátkyně na některém screeningovém centru (žádanku od lékaře jako samoplátkyně k vyšetření nepotřebujete).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1547
Dobrý den,příští měsíc mi bude 33let.Před rokem a pěti měsíci jsem prodělala rakovinu vaječníků.Mám vše od operované.A jsem 9měsíců po chemoterapií.Každý rok budu chodit na vyšetření prsů-mamograf.Chtěla jsem se zeptat,jestli u mě by nestačil jen ultrazvuk.Jestli ten mamograf je nutný?A jak často bych měla na takové vyšetření chodit?Děkují za odpověd´.Majka.
Odpověď: Dobrý den. U nás byste byla sledována do svých 40 let ultrazvukem nebo magnetickou rezonancí prsů a od 40 let mamograficky ve dvouletých intervalech. Ale onkologická pracoviště se mohou v systému dispenzárních kontrol lišit. Proberte to se svým ošetřujícícm onkologem, respektive gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1546
Dobry den, je mi 40 let a jiz 14 dni mam velmi silnou bolest obou presnich bradavek. Pres den, kdy nosim podprsenku je vse v poradku, ale po sundani jsou bradavky velmi citlive az bolestive. Samovystreni prsu jsem provedla, zadnou bulku jsem nenasla, menses mam pravidelnou a zadnou antikoncepci neberu jz 12 let. Zadne leky neuzivam a nepouzivam tez mydlo na myti prsu. Prosim o radu. Dekuji J.pluchova
Odpověď: Zdravím. Bolesti prsů jsou - pokud lze vyloučit zánět - většinou hormonální záležitostí. Navštivte svého gynekologa a poraďte se s ním.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1545
Dobrý den.Jelikož máme zájem z mužem mít ještě jedno dítě dala jsem si prohlédnout na vlastní náklady prsa.Je mi 37 let,dcera17let(kojena 10měsíců),má výška 169,váha65kg.V rodině všichni zdraví.Uz a MG:Mamografický typ žlázový.Tabár 1,Bez solidních ložisk.odchylek,vlevo v HZK uzel ml.žlázy s konglomerátem cyst 20mm.
Axilly bez patol.infiltrovaných LU.
Mam dotaz zda mastopatie není nebezpečná a zda uzel žlázy nemůže vadit při kojení dítěte.Zda nebude problém s kojením.Děkuji Markéta
Odpověď: Zdravím Markéto. Výsledek vyšetření je negativní, uzel je bezvýznamný. V podstatě mne jen mrzí, že Vám v 37 letech provedli mamografii ( preventivní mamografie se provádí až od věku 4O let ženy).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1544
Dobrý den, je mi 35 let a rozhodla jsem se pro preventivní kontrolu prsů. Objednala jsem se do centra na Prahu 10 (Chmelová ul.), kde mi bylo řečeno, že v tomto věku už se provádí kontrola pomocí mamografu, ale na vašich web-stránkách se tato metoda doporučuje až od 40 let. Zajímalo by mě, zda mám tedy jít na sono vyšetření či na mamograf? Děkuji za odpověď. M. Zouplnová
Odpověď: Zdravím. Nevím, proč Vám v centru řekli, že mamografická prevet. vyšetření se provádějí od 35 roku - zřejmě tam mají nějaký jiný systém než v celé ostatní České republice. Ve svém věku preferujte prosím ultrazvuková vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1543
Dobrý den, je mi 22 let a chci se zeptat, jestli je v mém věku zbytečné jít na mamograf. Existuje nějaká časová hranice(např. porod...), kdy bych měla jít na vyšetření. Moje matka měla nezhoubné nádory na prsu, se kterými šla na operaci a moje babička zemřela na rakovinu děložního čípku. Možná to vyzní hloupě, ale mám tak trochu strach. Rakovina je téměř všude, kam se podívám. A pokud bych mohla zajít, tak se chci zeptat, kolik zhruba jedno vyšetření stojí. Děkuji za odpověď...M.M.
Odpověď: Dobrý den, pravidelné preventivní kontroly prsu se provádějí až od věku 45 let u žen. Ve Vaše věku nejsou nutné, nicméně na ultrazukové vyšetření prsů se jako samoplátkyně můžete objednat (ceny se pohybují kolem 300 Kč).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1542
Neviem ci aj to ale som zabudla napisat ze dukty sú do 1,2mm a na LP do 2,1mm
Odpověď: Zdravím. To je v pořádku, neznepokojujte se.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1541
Bola som po roku na mamografickom vysetreni. Mam 54 rokov. Mozte mi povedat co to znamena pritomne drobne opacity najskor LU4sk.BIRDSII.Tabar 3 a na USG zaver redukujuce prsniky LP duktektázie Birds II. Kontrola o rok Dakujem
Odpověď: Zdravím. Výsledek vyšetření je negativní (resp. nevýznamný). Kontrola za rok podle mne není potřebná, ale zřejmě máte nějaké potíže s prsní žlázou, když si Vás lékaři ještě pozvali.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1540
Dobry den sem kluk a je mi 14let .Prosim nevim jestly mam karcinom prsu .jak se to pozna.mam strach dekuji na pravem prsu sem si nahmatal bulku a kdys me nekdo treba bouchne do prsu tak to boly jako blazen nevim mam strach prosim odpovezte.Je vubec mozne abych mel karcinom prsu i ja dekuji
Odpověď: Ahoj, je velmi pravděpodobné, že nádor mít nebudeš, nicméně ti doporučuji, abys navštívil svého pediatra nebo praktického lékaře (nebo i přímo mamární poradnu v nejbližší nemocnici, pokud tam mamární poradnu máte - informace budou určitě na internetu). Lékař tě vyšetření a může tě poslat na ultrazvukové vyšetření prsuů a tam se vše objasní.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1539
Dobrý den paní doktorko, už půl roku mě zužovala bodavá bolest v prsu, včera jsem byla na sono vyšetření ultrazvukem, paní doktorka mně sice řekla, že tam nic není, ale závěr zní: Mírná benigní fibrosní mastopatie bilat. Mohla byste mi prosím říci co to znamená. Předem děkuji za vaši odpověď. S přáním hezkého dne Poláková Ilona
Odpověď: Zdravím. Závěr vyšetření je negativní, ale vyšetřuijící lékařka použila formulaci, která se v dnešní době již nepoužívá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1538
Dobrý den,po mamografu, sonu a biopsii mi byl diagnostikován drobný útvar cca 12 mm s progresí velikosti a tečkovitými kalcifikacemi.Doporučují mi ho odstranit. Chci se zeptat jaké máte zkušenosti s touto diagnozou? Mám kardiostimulátor. Stává se, že se toto onemocnění i po odstranění vrací?
Kolik se toho odstranuje při operaci a jestli tam nezůstává nějaká prohlubeň. Moc děkuji za odpověď docela to spěchá. Alena
Odpověď: Dobrý den, Aleno. Věřte svým lékařům, že zákrok naplánovali správně - mají podezření, že by mohl vzniknout v prsu nádorek. Rozsah operace Vám vysvětlí chirurg - určitě se na to zeptejte. Kardiostimulátor není ve většině případů na překážku.Ohledně návratu onemocnění bude záležet na tom, jaká bude konečná diagnoza.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1537
Dobrý večer,
obracím se na Vás s prosbou o radu.
Na pravém prsu jsem si těsně nad bradavkou nahmatala bulku zhruba o velikosti hrášku.Bolest prsu necítím.
Mám 15ti měsíční dcerku, kojila jsem do jejích devíti měsíců. Je vhodné vyhledat radiologii?
Odpověď: Zdravím. Pro svůj klid můžete navštívit svého gynekologa a ten Vás může jednak vyšetřit sám, jednak odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1536
Dobry vecer,chci Vas poprosit o radu,jedna se o manzela 44 let,tyden mel pouze pri doteku dosti silnou bolest jedne bradavky,dotahla jsem ho lekari,prso je beze zmen,zadny otok ani podrazdeni,ani bulka,lekar nam moc neveril,ale prinutila jsem ho,aby manzela poslal na sono,tam se taky divali,ze si vymysli,na sonu nic nenasli,ted je to uz dalsich 10 dni od vysetreni a bolest zustava stejne intenzivni,muzete nam poradit co s tim,nechat to byt,nechceme nic zanedbat,dekuji Vam za Vasi odpoved. Jana
Odpověď: Zdravím, Jano. I u mužů může prsní žláza reagovat na hormonální dysbalanci (nevyváženost) čož bude zřejmě příčina potíží manžela. Ve většině případů se věc zklidní sama, pokud by tomu tak nebylo, je třeba pátrat po příčině u Vašeho ošetřujícího lékaře dál.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1535
Dobry den chtela jsem se optat jaka je sance ze budu mit rakovinu prsu moje matka mela na to operaci nebylo to zhoubne je to 2 roky a je ted v poradku nebo jaka moznost ze to nebude mit moje dcera.Dekuji za odpoved Monika
Odpověď: Zdravím, Moniko. Pokud se nevyskytly vícečetné nádory prsu nebo vaječníku ve Vaší rodině, není třeba se obávat - máte tedy stejné riziko onemocnění na nádor prsu jako každá jiná neriziková žena v České republice včetně mne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1534
17.4.tohoto roku jsem byla na druhém mamografickém vyšetření a oproti snímku před dvěma lety se našel 4mm nález.Paní doktorka mne objědnala ke konzultaci do nemocnice do Brna až za sedm týdnů.Výsledky z punkce prý budou za tři až čtyři týdny.To znamená až začátkem července.Zajímalo by mě,proč to tak dlouho trvá.Léčím se kortikoidy.Děkuji za odpovědˇ.Mgr Hana Libenská.Adresa je synova .
Odpověď: Zdravím. Diagnostický proces trvá na různých pracovištích různě dlouho (materiály mohou svážet na větší vzdálenosti atd.). Pokud Vás však překvapila tak dlouhá doba a jste s ní nespokojená, není nic jednoduššího než změnit pracoviště.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1533
Prosím o radu , dnes jsem byla u lékaře na sonu prsu, je mi 35let, paní doktorka mi sice řekla, že je vše v pořádku, zprávu nesu lékaři, ale závěr zni: Mírná benigní fibrosní mastopatie bilat. Chtěla jsem se zeptat co to znamená, šla jsem na vyšetření protože občas cítím bodavou bolest v prsu. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Ilona Poláková
Odpověď: Dobrý den. Lékařka neshledala nic podstatného, ale závěrečná slova, která použila, se při preventivních vyšetřeních prsů už neužívají. Bolesti prsů jsou většinou způsobovány hormonálními vlivy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1532
dobry den,
kdy se doporucuje vysetreni mamografem a kdy ultrazvukem, jaky je v tom rozdil, eventuelne v presnosti atp.? pro prevenci je vhodnejsi ktera z techto moznosti a proc? dekuji
Odpověď: Dobrý den. Mamografická vvyšetření se doporučují u žen nad 40 let věku, pod touto věkovou hranicí se dává přednost ultrazvukovému vyšetření - vyšetření jsou diagnosticky výtěžná právě v určitých věkových skupinách.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1531
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné mít rakovinu prsu v 18 letech. Pravý prs mám o dost menší než levý a myslím, že jsem si nahmatala i nějakou bulku. Je to možné? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, rakovinu čehokoliv může mít i novorozenec. V mladém věku se však vyskytuje velmi málo - pokud ale máte jakékoliv pochybnosti, navštivte svého gynekologa a upozorněte ho na Váš problém.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1530
Zdravim,pred 4roky mi byla provedena konizace del.cipku,pred 2roky jsem si nechala voperovat pod prsni sval silikonove implantaty a od te doby citim jednou tlak,jindy paleni apod.Od operace chodim na UTZ prsou a podpazi kazdych 6 mesicu.Posledni UTZ jsem mela 13.2.Zhruba od 8.2.mi po zmacknuti vychazi extra z prave bradavky kapicka cire az bile tekutiny.15.4.jsem samovolne potratila(5.-6.tyden)=hledam souvislosti.Jak caste UTZ kontoly jsou na miste?
Dekuji MARTINA LUCCI
Odpověď: Zdravím. Po operaci implantátů mohou být někdy trochu potíže - přece jen je to umělý materiál, vkládaný do těla. Ultrazvuk nemá s popisovanou malou sekrecí žádnou souvislost, je to bezpečné vyšetření. Jste v péči, až trošku nadměrné, jak je patrné z frekvence kontrol, takže jistě problémy řeší Váš ošetřující lékař.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1529
Dobrý den, chtěla jsem se optat, kdybych se přece jen někam objednala kolik by mě stálo vyšetření v mých 25 letech?

děkuji
Odpověď: Dobrý den. U mladých žen, pokud nejsou rizikové z hlediska výskytu vícečetných nádorů v rodině, není vyšetřování prsů v tak mladém věku potřebné. Nicméně pokud sama chcete, můžete se objednat na některé screeningové mamografické centrum k ultrazvuku prsů (ceny se pohybují okolo 300 Kč).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1528
mam hrcku v podpazi nieje bolestiva,bola som u doktorky na prehiatku,povedala ze to nador nieje,o 2 tyzdne mam is na kontrolu ked nezmizne tak my predpise nejake antibiotika,na ultrazvuk ma nechcela dat.ale i tak niesom nespokojna,mam si to masirovat tu hrcku aby zmyzla?prosim vyjadrite sa.

Odpověď: Zdravím. Žádné masáže prosím, vyčkejte rozhodnutí lékaře.Já bych Vám ale ultrazvuk doporučila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1527
Dobrý den.Moje matka byla na mamografu,něco zde nebylo v pořádku,tak šla ještě na sono.Ve zdravotním záznamu je mimo jiné i toto:Oboustranně jsou drobná ložiska intramammárních uzlin preaxilárně /vlevo dnes jsou 2,jedna mírně neostrých kontur-sonogr.ale normální nález/.Máme se nějak zenpokojovat nebo jít ještě na jiné vyšetření? Děkuji. S pozdravem
Odpověď: Dobrý den, bez znepokojení, je to normální nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1526
Dobry den,
jsem objednana na vystreni prsou.Je mi 42 let a chtela bych se zeptat, jestli mi muzu touto cestou pozadat o financni prispevek na toto vystreni prsou. Doporucila mi se na vas obratit sestricka v lekarskem zarizeni. Dekuji predem za vasi odpoved. Tomanikova Viera, Raduzova 9, Praha 6, mbobil:777 020360
Odpověď: O příspěvek ve výši 200 Kč můžete požádat na bezplatné AVON lince, t.č. 800 180 880. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1525
Dobrý den.Asi 4 dny mám bolesti v pravém prsu.Nejdříve mě bolela bradavka,kterou mám dosti vpáčenou.Nyní cítím zatvrdnutí vnější části.Mám i zvýšenou teplotu a jsem celkově unavená.Je to podobné jako po porodu,když jsem kojila.Je mi 42 roku a jsem po hysterektomii.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Vzhlededem k charakteru obtíží a Vašemu věku doporučuji mamografické vyšetření doplněné s největší pravděpodobností vyšetřením ultrazvukovým. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1524
Dobrý den,je mi 49 let,mám 2děti.Klinická diagnóza : Estrog.deficitní sy. MG 11.12.2007 = Tabár IV.
Při USG vyš.jsou obě tělesa prsních žláz symetrická,jejich kresba je hyperechogenní, zhrubělá ve všech kvadrantech.Oboustranně bez evide.patol.ložiskových změn - vlevo v DVQ relat.samostatný okrsek 8x3mm - patrně jen tuková tkáň.Oboustranně v axillách po jedné drobné oválné lymf. uzlině do 8mm.Závěr:USG obraz oboustranně odpovídá MG vyš. se závěrwm Tabár IV. Prosím o vysvětlení.
Děkuji Jungová
Odpověď: Zcela normální obraz prsů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1523
ahojte je mi 22,a nahmatala som si hrcku pod pazuchou nieje bolestiva,na prsou nemam ziadnu hrcku iba pod pazuchou mam sa znepokojovat?som 2 tyzdne po porode a nekojim mlieko sa my hromadilo ale potom postupne odyslo po porode som aj dost schudla,co to moze byt som nespokojna a bojim sa ze mam rakovynu lebo som citala vela clankou na internete a pisalo tam ze priznaky su hrcky pod pazuchou,k doktorovy som objednana no mam strach prosim poradte.
Odpověď: Nemohu Vám poradit nic jiného, než nechat si prsy a podpaží vyšetřit ultrazvukem na akreditovaném pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1522
Dobrý den, je mi 12 a půl a předevčírem jsem si našla v prsu pod bradavkou bouličku. Když si na to zmáčknu trochu to bolí. Na druhém prsu nemám nic. Jinak prsa ještě nemám a ani jiné příznaky puberty. Mamka říká, že mi prsa začínají růst a že to nemusí být najednou. Ale já na internetu četla o malé holce, co měla v prse nádor, tak se docela bojím.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde opravdu o počátek růstu prsů, které nemusí začít najednou na obou stranách. Nicméně dodpručuji nechat si vyšetřit prsa ultrazvukem, pak bude situace jednoznačná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1521
Dobrý den, jak dlouho se čeká na výsledky mamotomie (mamotomie mikrokalcifikací)? Děkuji.
Odpověď: Obvykle 1 týden. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1520
Dobrý den,chci se zeptat zdali na mamograf musím jít kam mě posílá gynekolog nebo si mohu vybrat jiné pracoviště, a výsledek vyšetření zda-li se posílá lékaři,který mě odesílá, nebo jak to chodí v praxi?Děkuji předem za odpověď
S pozdravem Kolářová
Odpověď: Vybrat si můžete kterékoliv akreditované screeningové pracoviště v republice ( seznam je na zdejších stránkách ), výsledek vyšetření se v naprosté většině pracovišť dává ženě ihned po vyhodnocení snímků tzv. " do ruky" s kopií pro gynekologa a praktického lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1519
Dobrý den, těsně vedle prsu jsem si nahmatala malinkou bouličku, může to být změna související s kojením? Svou dceru teď kojím jedenáctý měsíc?
Odpověď: Může, ale jasnou odpověď Vám dá jen ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1518
Vážený pane doktore,
moje matka onemocněla v 45letech rakovinou prsu, proto jsem (22let)postoupila sonografické vyšetření s výsledkem - mírně nepravidelná hyperechogenní struktura žlázy, vpravo v ZHK drobná intrammární uzlinka. Asi 6 měsíců poté mě trápí stálá bolest v pravém prsu, která přechází do celé ruky. Chtěla jsem se proto informovat, zda to může souviset, nebo zda je to běžné. Děkuji za odpověď. LV
Odpověď: Dle popisu ultrazvukového vyšetření jde o zcela normální nález. Bolestivost kterou popisujete s nějvětší pravděpodobností souvisí se zablokovanou páteří. Doporučuji Vám neurologické vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1517
Dobrý den...o rakovině prsu jsem si četla ruzné články na internetu ale o době kdy jí mohu onemocnět jsem se dozvěděla en "v jakémkoli věku" je mi 14 před dvěma dny se mi na psu objevila bulka...nebrala jsem tomu zřetel ale je to bolestivé....muj strach je asi přehnaný ale stejně by mě to zajímalo děkuji za odpověd
Odpověď: Ten "jakýkoliv věk" je opravdu na místě, nejmladší pacience s rakovinou prsu v našem centru je 22 let. Nicméně ve 14 letech se o rakovinu téměř určitě nejedná, ale vzhledem k obtížím doporučuji ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti - jejich seznam je na zdejších stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1516
dobry den,mam 33let,2mesicni dite,ktere stale kojim.muzu se objednat na sono prsu?i kdyz kojim?kolik to stoji?pojistovna mi prispeje 500kc za rok.dekuji svobodova
Odpověď: Vaše rozhodnutí schvaluji, ultrazvukové vyšetření stojí cca 250-350 Kč a je zcela neškodné i při kojení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1515
Dobrý den, je mi 30 let a v levém prsu jsem si nahmatala bulku. Velikost záleží na menstruačním cyklu, před menstruací je to cca 2,5cm, po menstruaci 1cm v průměru. Na omak je bolestivá. Měla bych jít na mamografické vyšetření?
Děkuji za odpověď.
Mgr. Lenka Vršková
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o žlázový uzlík, nicméně vzhledem k vašemu věku doporučuji vyšetření ultrazvukem ( ne mamografem ) na akreditovaném pracovišti a dle výsledku dále. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1514
Dobrý den, je mi 20 let a chtěla bych se zeptat, kdy je vhodné jít na první mamografické vyšetření a kolik se za něj platí?
Odpověď: Pokud máte na mysli preventivní vyšetření mamografem ( u ženy bez příznaku onemocnění prsu ) , pak ve věku dosažených 40ti let, nicméně vyšetření ultrazvukem je vhodné absolvovat daleko dříve, přibližně od 25 roku věku. Cena mamografického vyšetření je cca 600-800 Kč, cena ultrazvukového vyšetření je cca 250 - 350 Kč.S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1513
Dobrý den, zajímalo by mě, proč je bezplatné mamografické vyšetření omezeno horní věkovou hranicí. Jsou ženy nad 69 let méně náchylné k tomuto onemocnění?
Děkuji Jana F
Odpověď: Vážená paní Jano. Žádné vyšetření není bezplatné, rozlišuje se jen na preventivní vyšetření hrazené z veřejného zdravotího pojištění ( to je to, co vy mylně nazýváte bezplatným vyšetřením ) - jeho četnost a omezení věkem je dáno ekonomickými možnostmi státu ( pojišťoven ) a preventivní vyšetření obecně, tedy z medicínského hlediska - kde je jedoznačně doporučeno ( konkrétně u prevence rakoviny prsu ) vyšetření v intervalu 1 roku mamografem od 40 let výše neomezeně. Zde ovšem záleží na uvědomění každé konkrétní ženy, zda si vyšetření zaplatí jako tzv. samopláce při vědomí, že rakovina prsu je na 1 místě výskytu u populace českých žen, tedy i nad 69 let. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1512
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamologickém vyšetření,neboť jsem si našla bulku v prsu.Paní doktorka mi řekla,že se jedná pravděpodobně o benigní nález a že mám přijít za 3 měsíce ještě jednou.Mám ale strach,aby z toho nebylo něco špatného.Není riskantní čekat 3 měsíce?
Děkuji za odpověď Marie
Odpověď: Neuvádíte konkrétní vyšetření - jen pohmatově? ultrazvukem? mamografem? Pokud šlo o vyšetření pohmatem je zcela nedostatečné, pokud ultrazvukem nebo mamografem na akreditovaném pracovišti, pak je postup správný a opravdu je třeba počkat na vyšetření s odstupem času - tedy stanovené 3 měsíce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1511
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.V levém prsu jsem si našla bulku a tak jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření na doporučení mé lékařky,na kterém mi bylo sděleno,že bulka je vazivového původu,ale zdá se mi,že se postupem času zvětšuje.Chci se zeptat,jestli to má nějakou příčinu vznik těchto útvarů a zda-li se s tím dá něco dělat,jelikož je to již hodně viditelné a znamená to nějaké zvýšené riziko?Děkuji za odpověď.Tereza
Odpověď: Těžko říct. Pravda je, že pojem "vazivové bulky" neznám, doporučuji požádat vyšetřujícího lékaře o podrobnější vysvětlení, co konkrétně měl na mysli, eventuelně vyšetření zopakovat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1510
Bude růžový autobus provadět vyšetření také v okrese Bruntál? Ve kterém městě a kdy?
Je vyšetření mamografem skutečně bez rizika (např.ozáření)?
Odpověď: Milá paní, smyslem růžové jízdy není provádění samostného vyšetření prsů, ale přiblížení problematiky prevence rakoviny prsu široké veřejnosti. Pokud máte zájem o vyšetření prsů, toto musíte absolvovat na nekterém z akreditovaných center, jejichž seznam je na zdejších stránkách.
Při vyšetření prsů mamografem se využívá rentgenového zážení, ale dávka záření, kterou při vyšetřování obržíte je velmi nízká a ani opakovaná vyšetření Vás neohrozí. Proto se tohoto vyšetení nemůsíte obávat.
V Bruntále růžový autobus nebude. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1509
Dobrý den, dnes jsme se dozvěděli, že maminka (52 let) má nádor v prsu s diagnózou C504. Zajímalo by mě, jestli ji čeká pouze odstranění nádoru (o velikosti cca 7 mm) chirurgickým zákrokem nebo zda bude podstupovat i další léčbu v podobě chemoterapie či jiných. Děkuji.
Odpověď: Tuto otázku Vám zodpoví Váš onkolog na základě histologického vyšetření nádoru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1508
SDobry den,prosim,zdali byste mi mohli odpovědět,jestli rostlinne hormony v přípravku Decolen mohou nějak negativně působit na nádory v prsu.nikdy nevime zdali v prsech nějaky nador neni a hormony by ho mohly rozjet?mam navíc benigni uzliny v podpaží mohla bych Decolen bezpečně užívat?Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Odpověď: Viz odpověď 1498
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1507
naše babička je po chemoterapii a nyní jde na cca 30 ozařek po operaci rak. prsu. Jsem tehotna a dozvedela jsem se ,že její přítomnost v mé blízkosti může škodit.Je to pravda ?
Odpověď: V žádnem případě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1506
Dobrý den,maminka(78 let) byla na mamografickém vyšetření,kde byl nález následující:vpravo v spíše lehce v ZKK neostře ohraničené syté spikulání /výrazněji na CC projekci/ložisko o velikosti 20x17mm.Sono: nepravidelné,cípaté a výrazně hypoechogenní ložisko o velikosti 18x15x9mm,místy jemné stínování.Je objednaná na biopsii.Mám obavy,že je to vážné.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vaše obavy jsou na místě. Podle popisu jde s velkou pravděpodobností o nádorové postižení, nicméně je nutno vyčkat výsledku biopsie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1505
Dobrý den,xhtěla bych Vás požádat o radu.Je my 36 let a mám dvě děti a před 2 měsíci jsem si nahmatala bulku v levém prsu. Na mamografii nebyl zádný nález, ale na ultrazvuku již byla bulka viditelná. Paní doktorka říká, že to vypadá na benigní. Pro jistotu my budou dělat biopsii. Chtěla bych vědě jaké jsou asi prognózy. Jsem docela vystrašená a hned myslím na nejhorší. Prosím o radu a děkuji. Hejhalová
Odpověď: Postup je zcela zprávný, bez biopsie nelze stanovit diagnozu a tedy ani prognozu. Musíte počkat na výsledek vyšetření, jinak to opravdu nejde. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1504
Dobrý den,kamarádka byla na vyšetření prsu a potřebuje vysvětlit-vysoká vrstva denzní žlázy.Dekuji
Odpověď: Zcela normální obraz :-)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1503
Zdravým Vás,je mi 25let a chci se zeptat na divnou otázku.Moje prsa mi připadají jako dětská.Kolem prs mám ty velká kola,ale žádné bradavky nemám.Bradavky mi naskočí když mi je zima a pak je to zase stejné.Nejde to nějak propíchnot,aby mě ty bradavky byly vidět?Každé mé kamarádky ty bradavky jdou vidět a je nám stajně let a děti nemáme.Ty prsa lépe vypadají.Nebo nevíte čím to je?Každé to závidím.Asi se ta otázka jsem nehodí,ale nevím co mám dělat.Děkuji Vám a pěkný den.Ivana
Odpověď: S největší pravděpodobností máte tzv. vpáčené bradavky, což není žádná nemoc, je to jen jedna z možností. Žádné "propichování" a podobné postupy nedoporučuji, protože může dojít k porušení ústí mlékovodů s vážnými následky při budoucím kojení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1502
Dobrý den jmenuji se Barbora Trojanová,je mi 21 let,jsem vdana a uz mám 2letou holčičku.Kojila jsem jen 3.tydny pak jsem kvůli stresu prišla o mléko.Ještě jsem nebyla na vyšetření prsou.A mam jedno prso odost větší než to druhé,vůbec se mi to nelibí.A kdyz si sama vyšetřuji prsa tak sem si taková nejista že to dělám špatně.Měla bych se radší obědnat na vyšetření prsou(mamograf)?A kolik stojí takové vyšetření?Děkuji za odpověď TROJANOVÁ
Odpověď: Dobrý den, doporučuji Vám vyšetření ultrazvukem na akreditovaném pracovišti ( cca 300 Kč ) , ve Vašem věku není mamografie indikována.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1501
Dobrý den,
v levém prsu si často nahmatám cosi, jako uzlinu, mám pocit, že se to různě stěhuje , ale především to dost bolí, někdy nemůžu ani ležet na boku. Chtěla jsem se jen ujistit, že se nejedná o nádor - ty prý nejsou bolestivé a projevuje se u nich vtažení kůže. Pokud by šlo o cystu , je to nějak nebezpečné?
Bolest je sice nepříjemná, ale dá se přežít, pokud má člověk jistotu, že to není nic závažného.
Děkuji za případnou odpověď,
s pozdravem
A. Šabrňáková
Odpověď: Vše co píšete je pravda, cysty obecně nebezpečné nejsou. Nicméně nikdy nebudete mít jistotu že to není nic závažného a vždy to budou jen dohady bez řádného vyšetření na akreditovaném pracovišti - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1500
Dobrý den, je mi 21 let, dva roky užívám HA. Kvůli bolestivosti prsou jsem navštívila před půl rokem mamologickou poradnu, po SONU- oboustraná mastopatie, prý to má mnoho žen, kontrola za rok. Neměla bych si ještě zaplatit mamograf? Mohlo správnost vyšetření ovlivnit, že jsem se v době vyšetření blížila ke konci menstruačního cyklu, kdy jsou prsa hůře prohmatná?Děkuji.
Odpověď: Doporučil bych Vám kůru vitamínem E, ale mamograf ve Vašem věku a podle výsledku ultrazvuku by nepřinesl nic nového. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1499
Dobrý den,už dva měsíce mě bolí pravé prso-bolí vnitřek dvorce,celá spodní část prsa a někdy to vystřeluje až do podpaží.bolest trvá pořád,jen je někdy menší někdy větší.je mi 25 let,mám dvouletého syna,kojila jsem jen 2 měsíce.babička mi zemřela na rakovinu prsa,tak jsem trochu vystrašená.byla jsem u lékaře,ale objednali mě na ultrazvuk až 5. května.jen mě zajímá,o co by mohlo jít?prosím a děkuji za odpověď.Ivana
Odpověď: Promiňte, ale na dálku neumím diagnostikovat. Váš postup s ultrazvukovým vyšetřením je správný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1498
Dobrý den,pane dpktore.Prosím o radu .V pubertě mi narostla prsa do větších rozměrů,asi 3.Po dětech jsou z nich psí uši.Doporučili mi v lékárně přípravek Decolen a já bych se vás chtěla zeptat jestli hormony obsažené v přípravku nemohou nějak uškodit.Mám benigní uzliny v podpaží a jestli by tyto hormony nemohly nastartovat nějaky nador v prsu o kterém třeba ani nevíme.Moc Vám děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Milá paní Silvie, nemám s přípravkem Decolen žádné zkušenosti, takže tuto otázku musíte položit svému gynekologovi. Nicméně před nasazením hormonální léčby je vždy vhodné nechat si prsy vyšetřit. Benigní uzliny v podpaží má každý zdravý člověk. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1497
dobry den, je mi 25 let a nedavno jsem zjistila, ze mi z leve bradavky vyteka nejaka tekutina tmavsi barvy. Zadnou bulku jsem nenahmatala. Na prednasce nam bylo zdeleno, ze by to mohl byt jeden z priznaku, tak vas zadem o pomoc a o radu. Dekuji Kulova
Odpověď: Bez váhání podstupte ultrazvukové vyšetření na akreditovaném pracovišti a dle výsledku dále.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky