MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 18074
Dobrý den, matka zemřela na rakovinu prsu ve věku 42 let. Samozřejmě mám také obavy z rakoviny, protože mám dvě malé děti. Je mi 32 let. Může mě obvodní lékař popř. gynekolog odeslat na mamogr. screenningové vyšetření i v tomto věku? Je hrazené pojišťovnou? Popř. jaké jiné preventivní vyšetření je vhodné?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Byl ještě buď tímto způsobem, a nebo tu vaječníků či střeva, někdo z blízkých příbuzných vaší maminky nemocen? Onemocněla, resp. zemřela opravdu mladá. Pokud byl, a nebo je někdo z jejich příbuzných nemocen, tak by bylo vhodné, aby ten nemocný resp. třeba i vyléčený byl geneticky vyšetřen. Máte i možnost si orientační genetické vyšetření zaplatit sama Stěr z bukální sliznice provádí i gynekologové, vyšetření stojí kolem 1000 Kč, odesílá se k vyšetření do Prahy. Pokud je z tohoto vyšetření nějaký výstup, ve vyšetření se pokračuje. Jinak na ultrazvukové vyšetření je možno se objednat buď jako samoplátce, a nebo vám možná PL či GL doporučení napíše. V případě že by genetické vyšetření bylo positivní, měla byste nárok na pravidelné vyšetření na pojišťovnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18073
Dobrý den,
prosím obdržela jsem výsledky krve, vše je v pořádku, jen mám hodnoty Neutrofily - 44.6
Jsem onkologický pacienta 6 rokem, může se jednat o kostní metastázy?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

O tom, že se děje něco v kostech ve smyslu meta napovídá spíše alkalická fosfatáza a minerály.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18071
Dobry den. Mamka 67 let pred 4 lety prodelala karcinom prsu. Chemo+ radio. Nyni opet ve stejnem miste bulka 6mm. Biopsie se nepovedla.Lekar se netrefil. Histologicky jen vazivo, tukova tkan. Jela na magnetickou rezonanci. Vysledek byl nador avsak nevijou jestli benigni ci maligni. Velikost 13 mm ( a ne 6mm) okoli svedci pro benigni, nador ma vsak tvar hvezdicovity a svedci spise pro maligni. Chtela bych vedet zda i pres ten tvar muze jit o benignitu. Mamka jde znovu na biopsii. Dekuji za odpoved. Pekny vecer.
Odpověď: Dobrý den.
To vám ,bohužel, nemohu potvrdit, i když je to možné. V jizvách se často tvoří stehové granulomy. Což je benigní záležitost., jejich obraz na ultrazvuku i mamografii může být hraniční, a přesto potom histologie vyjde benigní. Proč si myslíte, že se lékař netrefil? Biopsie se dělá pod kontrolou UZ a je jasně patrné, že žádanou oblastí projdete. Rebiopsie je možná. Pokud ale trvá podezření, může chirurg provést i tzv. otevřenou biopsii, tzn. útvar vyjme celý.. Patolog má pak celou lézi k disposici na vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18070
Dobrý den,
Nejím, nespím, mám strach. Posílají mne na punkční biopsii. Je mi 35, děti nemám, ale s přítelem je plánujeme.
USG levé prso: Normoechogenní, pravid. struktur. žláza s částečnou tuk.redukcí, kt. ve VK převažuje. V HZK, blíž k HVK cysta 4mm a hypoechogenní benigní ložisko 7x5mm. V rozhraní ZK vlevo hypoechogenní ložisko 11x9x8mm, má laločnaté okraje, homogenní vnitřní strukturu. Další ložisko při HK kraniálně 8x4mm. Bez přímých i nepřímých známek patho. změn. Axilly bez pathol. LU. Závěr: K potvrzení benignity provedeme biopsii z ložiska v rozhraní ZK vlevo.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Strach je iluze, o tom, jestli mu podlehneme, rozhodujeme jen my osobně. Chápu, že ubránit se mu , není snadné. Dle popisu si nemyslím, že by změna byla pro vás nějak ohrožující. Je správné, že se vyšetřující lékař rozhodl k jeho ověření. I pro vás to bude následně znamenat jistotu. Vydržte. Dobře to dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18069
Dobrý den
Mám dotaz od léta tady toho roku se mi na prsu dole udělal něco jako beďar prasklo to a vytekl u toho hnis byla jsem u lékáre a ten mi dal mastičku na doléčení a ještě se tam udělalo takové fialové zabarvení něco jako modřinka,dnes jsem byla u lékaře a ten mě poslal do poradny prsou mám strašný strach že to může něco být,jinak jsem byla i na odběru krve preventivně a všechno bylo pořádku jen trochu zvýšene leukocyty ale po kapacce to kleslo děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.

Buďte v klidu, určitě to není nic vážného. Na ultrazvukové vyšetření určitě zajděte, ženy vašeho věku již často 1x za 2 roky toto vyšetření preventivně absolvuji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18068
Dobrý den,v těhotenství jsem objevila uzlinu v podpaži,ktera se v šestinedělí subjektivne zvětšila.Po šestinedělí jsem absolvovala UZ prsu,dle něj uzlina 25mmx10mm s dobře rozlišení koropou a dření benigniho vzhledu,v klidovém stadiu.v právě axile dle už rovněž několik drobnějších LU podobné morfologie.Nyninjsem 4mesice po porodu,plne kojimva uzlina stále přetrvává,nemeni se.Jsou nutná další vyšetření či staci kontrolní UZZase za rok v rámci prevence?Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.

Ano, myslíte si to dobře. Pokud se charakter uzlin pohmatově nemění či nemáte nové obtíže, bude rozumné vyšetření nechat po dokončení laktace s odstupem 2-3 měsíců.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18067
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, zda je možné jít na preventivní mamograf při kojení.Je mi 41 a kojím již 2 roky a ráda bych dceru odstavila přirozeně. Když připočtu těhotenství, tak jsem nebyla na prevenci skoro 3 roky. Před těhotenstvím jsem chodila každý rok na utz kvůli rodinné anamnéze.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud nemáte obtíže, nechala bych to, až přestanete kojit. Při laktaci je vyšetření limitováné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18066
Dobry den,mam 3 mesicniho chlapecka.ma zhruba 3cm pod obouma prsnima bradavkama male utvarky pripominajici dalsi bradavky.mam s nim jit nekam nebo to muze byt jeste nejaka hormonalni reakce po porodu? dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
To opravdu nevím, když nemám možnost to vidět. Omlouvám se. Až půjdete do poradny, ukažte to dětské lékařce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18064
Dobrý den.obracim se na vás s prosbou.jsem po rakovině prsu byl mě nasazen tamoxifen 20 a léčím se dlouhodobě na úzkost a paní psichiatrie mě vysadila wellbutrin 150 mg z důvodu že se nehodí k tamoxifen že snižuje jeho účinek.Je nějaký jiný lék který by k tomu nevadilS pozdravem Jita
Odpověď: Dobrý den.
To bohužel neumím říci, nejlépe by na to odpověděl farmakolog. Požádejte svého onkologa, jistě to s ním zkonzultuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18063
Dobrý den,
z důvodu velkých obav, přestože nemám nález, bych ráda podstoupila preventivní mastektomii. Poradíte mi jak mám postupovat?
Jsem klientkou BU Prague.
Děkuji za odpověď, O.J.
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, jaký konkrétní důvod máte. Ale prosím, ještě to uvažte, nikdy jsem se ve své praxi s takovým přáním nesetkala, pokud nebylo podmíněno např. již nálezem v druho-stranném prsu. Jinak subkutánní mastektomii provádí plastičtí lékaři . Můžete provést konzultaci tam.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18062
Dobrý den mám dotaz teď častěji mám takovou krecovitou bolest nad pravym prsem jak je klíční kost jakoby pod ni může to být něco vážného nebo můžu být klidná co by to mohlo být?děkuji za odpověď Puldova Eva ze zatce
Odpověď: Dobrý den.
není to typická lokalita pro spojitost s onemocněním prsu . Pokud nemáte ve stejné lokalitě jako křeč změnu pohmatového nálezu, budou vaše obtíže spíše v souvislosti s onemocněním zad, blokádou žebra, ev. skloubení mezi hrudní kostí a žebry. Zajděte za praktickým lékařem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18061
Dobry den,v dubnu jsem podstoupila operaci karcinomu v prsu a vyjmuti 6 uzlin z podpazi bez metastaz. Absolvovala jsem 28 ozareni, ktere jsem dokoncila v srpnu.
Nyni mam zablokovanou bederni pater. Muzete mi prosim sdelit, zda mohu absolvovat u fyzioterapeuta masaz zad? Zda je to po operaci vhodne. Dekuji. L.K.
Odpověď: Dobrý den.

Doporučila bych vám, abyste konzultovala svého onkologa. Posoudí, a nebo vám doporučí vyšetření u PL, zdali není potřeba zopakovat vyšetření kostí. Pokud nález bude v pořádku, pak rehabilitaci nic nebude stát v cestě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18060
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zdali byla nutná operace modifikovaná radikální mastektomie,SLNB při diagnoze ca mamae 1 sin.Na magnetické rezonanci prsu potvrzeno vlevo tu léze 9x6mm v HZK, vlevo četné mikrokalcifikace na ploše 65x26mm -DCIS.myslím jsi že nemusel být odebrán celý prs.Klasifikace T1bN0M0 DCIS vlevo v HZK.Hist.ca vývodový intraductální ER:90% PR:30% Ki-10%děkuji za odpovědˇM.G
Odpověď: Dobrý den.
Na základě své letité praxe vám popíši postup tak, jak ho vedeme u nás. Radiolog diagnózu stanoví. Na vizitě ženu předá klinickým lékařům, je součástí týmu, ale o postupu se rozhoduje kolektivně na základě všech okolností. Při rozhodováno o rozsahu výkonu hraje významnou úlohu i mimo jiné velikost prsu a k tomu poměrem rozsah patologické změny s ochranným lemem, pokud je prs malý a léze rozlehlá, doporučí se odstranění celého prsu. Často se stává, že ve snaze provést záchovnou operaci je žena vystavena opakované operaci , protože nebylo mikroskopicky dosaženo čistého lemu. Rozsah mikrokalcifikací neznamená, že nádor je omezen pouze na tento, viditelný na mamografii, objem. Mikrokalcifikace nejsou pouhým okem patrny.
Pokud nejste v souladu s provedenou operací, jsem si jistá, že váš tým vám jistě dá potřebnou informaci, proč se rozhodl takovýmto způsobem. Udělejte to pro sebe.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18059
prosím o podrobnější informace k mé diagnoze ve zprávě je uvedeno nádor 8500/32 a další klasifikace: pT1bpNOMO,luminální typ A. děkujiM.G
Odpověď: Dobrý den.
duktální karcinom, středně diferencovaný, stadium jedna

velmi dobrá prognóza

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18058
Jsem zhruba tři roky po operaci prsu,kdy mi byl odstraněn zhoubný nádor.Poté jsem absolvovala 30X ozařování.V současné době beru již jen hormonální prášky,které mám brát pět let.Vše dopadlo dobře až na to že kůže na prsu byla spálena tak silně,že se mi udělali puchýře a ty mám stále.Jsou stále plněny tekutinou dost to bolí a nechce se to zahojit ať na to dávám co chci.Ani ošetřující lékařka si s tím neví rady.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
S takovým případem jsem se ve své praxi ještě nesetkala. Máte cukrovku? Tato nemoc se může projevit , nehojícími se změnami kůže. Pokud nemáte, provedla bych histologické ověření změn na kůži , tam se pozná případná souvislost s rakovinou prsu , ev. léčbou zářením. Víc vám k tomu nemohu , aniž bych vás viděla a znala všechny souvislosti ,napsat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18057
Dobrý den, cca před 2 měsíci jsem zaznamenala bolest pravé prsní bradavky úplně nahoře,asi na 2mm čtverečních bolest při doteku,myslela jsem,že je podrážděná nevhodným prádlem,ale tato bolest neustoupila ani po 2 měsících...mazala jsem měsíčkovou a kalciovou mastí,po té mi byla na kožním od lékaře pedepsaná mast Fucidin H, nicméně kožní lékař kromě drobné eroze nic nenašel...ani po týdnu mazání bolest ale neustupuje...mám malá prsa a jiný problém nemám...čím to může být?
Odpověď: Dobrý den.
Bradavka je velmi citlivá, tzn., když na ní máte erozi , je celkem logické, že máte nepříjemné.pocity. Pokud má 2 žena déletrvající, nehojící se změny na bradavce, ev.i dvorci, mělo by se uvážit odebrání vzorku k histologickému vyšetření, ev. stěr ke kultivačnímu vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18056
Dobrý den,
Je mi 31let,před 4 lety jsem byla na sonu prsou,dr.říkal že mám v prsou samé cysty.Nicméně dnes ráno se mi udělala tvrdá boule v prse,velikosti fazole ale hodně bolestivá,místo je trochu zarudlé, podotýkám že nekojím,dceři je 7,5roku.Prosím poraďte mi.
Velice děkuji
S pozdravem K.Š.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se vám udělal boule takto rychle, půjde nejspíše o cystu. Měla byste se objednat na ultrazvukové vyšetření, případně vám na místě udělají i punkci tenkou jehlou a budete vyléčená:). Doporučení vám můžedát praktik i gynekolog. Při objednávce zdůrazněte, že máte akutní obtíže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18055
V mládí jsem trpěla cystickou mastopatií a v brzkém věku, od 29 let, jsem během 14 let absolvovala 12 mamografů (naposledy 2008). Není v mém případě tlak sondy při ultazvukovém vyšetření na prso nebezpečný? Mnoho pacientů i pacientek totiž tvrdí (i muži), že tlak sondy je tak velký, že až bolí. Nebo sonda klouže mimo vlastní prs (dvotrec, bradavka)?
Na základě výše uvedeného a obav z tak častých mam.vyšetření jsem na mamografu nebyla již 8 let, je toto další riziko riziku předchozímu úměrné, rozumné?
Děkuji. P.
Odpověď: Dobrý den.
Tlak sondy při jakémkoliv vyšetření ultrazvukem , nejen v oblasti prsů, nemůže být v žádném případě bolestivé. Membrána na povrchu sondy je velmi citlivá a příliš velkým tlakem by se velmi rychle poškodila. Ultrazvukové sondy jsou velmi drahé. Vyšetření se nemusíte obávat. Centrální oblast prsu je nutno rovněž vyšetřit, patologické změny se této oblasti nevyhýbají. Mamografické vyšetření prsu v záchytu karcinomu prsu hraje významnou , jedinečnou roli. Dokáže zachytit i změny prekancerózní, stejně jako malé karcinomy, které žena nemůže vyhmatat. O tuto informaci se, bohužel, připravujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18053
Dobrý deň,
Poprosím vás o vás názor:
Výsledky sono:vpravo sa zobrazuje lalocnate hypoechog. Ložisko s nehomogénnu štruktúrou 55x22mm fia/iné?
Následne core biopsia: vo vyšetrením obraz adenomatoznej lezie s vysoko celularnou vretenového. Stromalnou komponentov hystomorfologia favorizuje phyloides tumor R92
Onkológ povedal že to musí ísť von. Operáciu mám v piatok.
Moja otázka znie je core biopsia spoľahlivá Metoda? Nemôže to byt iba zväčšený fibroadenom? Mali ste nieake skúsenosti s phyloides tumor?
Odpověď: Dobrý den.

Ve vašem věku nemá co v prsu pohledávat ani fibroadenom, natož Phylloidní tumor. Určitě na operaci jděte.
Core cut biopsie je spolehlivá metoda , nicméně odebere z léze pouze vzorky tkáně. Operativně je odstraněna a posléze vyšetřena histologicky celá léze, což je u tu Phylloides důležité. Jde o tumor rychle rostoucí, který se může histologicky změnit z formy benigní na maligní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18052
ad 18051 Dobry den, pani doktorko,
Velice dekuji za Vaše slova, se kterými se ztotožňuji. Snazim se zivot přijímat, jaky je a uzivat si jej.
Jen bych se jeste chtela zeptat, zda onen 3tydenni stres pred kolonoskopii lze považovat za onen nebezpecny chronicky stres, ktery muze spustit nejakou vaznou chorobu.
Vim, ze o chronickem stresu často pisete..
Dekuji!
Odpověď: Dobrý večer.

Děkuji, též. I pro mě je tato poradna velká škola. Možná jsem nebyla dostatečně srozumitelná ve svém výkladu.
Chronický stres je zcela logicky něco , co trvá dlouho, několik měsíců, vracíme se myšlenkami stále k jednomu bodu v kruhu, nebo dostáváme stále obdobné podněty, které nám evokují stále to samé...tři týdny- není ani mrknutí víčka:) Nicméně nelze tuto situaci podceňovat, v tom smyslu, že ve vás vyvolal strach, vracíte se k tomu......o bytí ?, o život? na to si musíte odpovědět sama a pracovat s tím. Každý máme 13. komnatu a někdy je třeba vzít velké koště a vymést ji. Jestli chcete, přečtěte si knihu Cesta, Brandon Bays, může vám pomoct pochopit, co potřebujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18051
Dobry den,je mi 36,v rodine zadna rakovina,mam 2 deti,kojila jsem 2x 1.5roku,rodila jsem ve 28 a 31,pravidelně chodim na sono prsou.Nekourim,BMI v norme,denne chodim min.2hodiny.V zari jsem byla kvuli hemoroidum odeslana na kolonoskopii.Ta dopadla dobre,ale 2 tydny pred ni jsem se stresovala,z vysledku i z provedení vysetreni.Jinak jsem clovek klidny a vesely,žádné starosti nemam.S manzelem,detmi i rodici mam skvely vztah,zadne tabu v rodine neni atd.Posledni sono prsou bylo 22.12.2016,zcela ok,jen nevim, zda jiz tedy mohu byt kvuli onomu prodelanemu stresu koncem zari klidna.
Velice dekuji!
Odpověď: Dobrý den.
To zní, jak z pohádky. Život není o tom, že bude vše nalinkované dle našich představ, ideální a bez šrámu. To , jestli je něco pro nás dobré či špatné, je klasifikace, kterou jsme si stanovili my lidé, resp. naše mysl, ovlivněna i šablonami společnosti, výchovou atd.. Na vše jde pohlédnou z více úhlu, a proto, jestli se vám zdá, že ten krátkodobý stres , kterému jste se vy sama , vystavila, je pro vás něco špatně, uvědomte si i to, co dobrého vám také přinesl. Pro mě je mnohem důležitější respektovat zákony přírody a Vesmíru. Být pravdivá, vědomá svých myšlenek, slov, konání , ale také toho, že vše špatné, je pro něco dobré...přece v každé situaci se snažíme rozhodnou, konat, jak nejlépe umíme. A když čas ukáže, že to nebylo pro nás či okolí dobré, poučit se z toho , není nutné žít pozici viníka, a nebo chudinky.... omluvit se- třeba i sama sobě, požádat o odpuštění sebe i druhé... a neopakovat:) ..naše okolí je naše zrcadlo, to, co se nám líbí na druhém, nebo i nelíbí, máme i my v sobě, i když to neprojevujeme. Ale čím je člověk zralejší, škodit sobě či druhým vědomě, je pro něj hranice, kterou nepřestupuje...podívejte se na stránky pí Petry Nel Smolové-píše krásné týdenní horoskopy... a Ernestiny Velechovské..mohlo by to pro vás být úleva a pohlazení, a možná i uvědomění si, že přijmout život, tak jak k nám přichází, je pro nás zároveň i osvobozující. Učíme se stále, je to nekonečný proces....čím jsme vědomější, tím "těžší" výzvy k nám přicházejí...moje babička mi jako děcku, dospívající dívce, mladé ženě říkala, Pán Bůh ti nikdy nenaloží nic, co neuneseš...až nyní , se spoustou pochopení , když bilancuji , jí rozumím nebo si to myslím, že to tak je:), a jsem vděčná za vše, co jsem prožila, prožívám a prožiji a doufám, že se vás nijak nedotkne, že se snažím vám svoje cítění předat, tak jako své dceři, která je shodou okolností stejně stará. Nakonec, jen vy rozhodnete, co je pro vás důležité a přínosné, a tak je to správně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18050
Dobry den,
v létě 2016 to bylo asi poprvé, co jsem si na levém prsu v blízkosti podpaží nahmatala takovou spíše ovalnou bulku. Jsou dny, kdy me na dotek trochu boli, a nekdy zase dny, kdy ne. Na ohmat je spíše oválná a da se trochu zmacknout. Kdyz jsem si hledala na internetu priznaky rakoviny prsu, našla jsem ze i jako příznak výtok z bradavky. Prave na levé bradavce mam místo, odkud mi pri zmacknuti vytece trochu hnisu, da se říci ze to vypada jako akné. Ovsem toto mam uz několik let.
Je zde nejaka velká pravděpodobnost ze se jedna o nádor.

Předem děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Ne, nejste ještě patřičně dlouhou dobu vystavena působení estrogenů. Půjde nejspíše o lymfatickou uzlinu. Dojděte si na ultrazvuk. všechny ženy mají sekreci z bradavek, nejbohatší kolem termínu menses, samozřejmě mimo období laktace. Pokud v sekretu není čerstvá krev, a množství sekretu je stopové, určitě vás neohrožuje. Ale pozor, jakýmkoliv drážděním bradavky se množství sekretu může zmnožit, jde o reflex.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18049
Dobry den, jsem po zachovne operaci prsu. C509, invaz.dukt.karcinom T1N0M0, G2. Operace, 4x chemo, v dubnu skoncim ozarovani. Kdy muzu zacit znovu cvicit, chodit do sauny? Muzu si nechat odstranit vrasky na cele pomoci botulotoxinu? Muzu byt po skonceni lecby jeste nekolik mesicu na nemocenske kvuli rekonvalescenci?

Moc dekuji za odpoved
M.K.
Odpověď: Dobrý den.
Pracovní neschopnost může trvat skoro rok, než byste musela přejít do invalidního důchodu. Myslím, že přiměřená zátěž, např. procházky, je dovolena ihned. Do mírné únavy, a to v podstatě platí obecně. Kůži po ozařování je třeba již trvale chránit proti extrémní zátěží čímkoliv, čili sauna ,v blízké budoucnosti ,nebude vhodná. Nemám zkušenosti s botulotoxinem, jestliže je to ale pouze lokální záležitost, tím myšleno, nevstřebává se do oběhu, aby jste nezatěžovala játra a ledviny, které t.č. musíte šetřit na léčbu, tak asi ano.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18046
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat v listopadu 2015. Jsem byla uz prsu vpravo drobnécysty vlevo bez patplihie.4.1.2017 jsem porodila zcela vše bez problémů. Ale od středy pozorují jako by lokalizovaný lymfedem na levém prsu.na rozhraní vnitřního horního a dolního kbasrantu. A poté kolem dvorce v tevnim horním kvadrantu. Mám prsa hodne nalite. Po porodu to tam nebylo. Může to být v rámci kojeni?
Odpověď: Dobrý večer.
Je to těžké takto hodnotit, ale pravděpodobně ano. Bohužel více vám k tomu nemohu říci. Vzhledem k tomu, že začínáte kojit, zachovala bych klid, kojila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18045
D.den,paní doktorko,moc pěkně prosím o vysvětlení.Maminka,věk 73 let měla 27.12.2016 provedenou biopsii prsu
histol.vyš. KI5%,ER95%,PR85%,her 2 neu 0
kl..v pr.prsu HZK dx pod haemangiomem asi 2cm v axilvýběžku je hmatné vál.zahuštění.,které dle UZ odpovídá tumor.léze., v hloubce IO mm,jiné změny nejsou.,v axile negat.,patologii nehmatám.
Dg.:carcinoma mammae I.dx.,
pac.indikována k BCS.,SLN.,operace 7.2.2017.Prosím,co nás čeká po operaci...mám strach a obavy vzhledem k věku,máma bere anopyrin má slabší srdce.Děkuji moc za odpověď. A
Odpověď: Dobrý den.
Pokud bude provedena záchovná operace prsu se zjištěním stavu strážní, sentinelové lymf. uzliny, bude následovat ozáření. Když strážní uzlina bude čistá, bez přítomnosti nádorových buněk, nebude následovat operace podpaží. Další léčba je určena imunohistochemickým vyšetřením vlastního tumoru či lymfatických uzlin. Maminka je ještě mladá, určitě léčbu snese dobře. Jistě bylo řečeno, že má maminka vysadit týden před operací Anopyrin tbl., pokud to její zdravotní stav dovolí. Píšete, že má slabší srdce, v tom případě by bylo vhodné, abyste měli k operaci pro anesteziologa kardiální vyšetření či vyjádření praktického lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18044
Prosim mam mesicni holcicku dnes jsem nasla na leve strane prsou kulicku pohyblivou co to muze znamenat
Odpověď: Dobrý den.

Nemusíte se obávat, to je základ mléčné žlázy , který reaguje na přítomnost hormonů . Jde pravděpodobně o přechodnou záležitost. Může to být pozůstatek působení mateřských estrogenů z krve procházející pupečníkovými cévami z matka do plodu. A nebo, pokud kojíte, přítomnosti estrogenů v mateřském mléce. V tom případě omezte kuřecí maso a prolustrujte další potraviny či léky , které užíváte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18043
Dobrý den, měla bych otázku. Manžel prochází neoadjuvantní chemoterapii. Měl zhoubný nádor v tl.streve. Má za sebou 2 cyklus. Dneska jsem zjistila, že jsem asi těhotná. Bylo to naplánované. K doktorovi se dostaneme až v pondělí. Myslíte, že je velké riziko aby byl plod poškozený? Děkuji L.D.
Odpověď: Dobrý den.

Toho bych se neobávala. V tak časném stadiu těhotenství je plod velmi křehký, tzn., kdyby se krylo datum vašeho otěhotnění s cyklem chemoterapie, což je málo pravděpodobné, příroda by to vyřešila....V klidu počkejte na vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18042
dobrý den, na levém prsu, vedle bradavky se mi udělala cca 2cm boulička, je tvrdá, když jí nahmatám, je pohyblivá. Uvažuji, že se samozřejmě objednám na vyšetření, ale máte prosím nějaký "typ", co by to mohlo byt? zda mám mít větší obavy? děkuji P.
Odpověď: Dobrý den.

Ve vašem věku jde nejčastěji o cystu či fibroadenom, ani jedno by vás neohrožovalo . Na vyšetření ultrazvukem se určitě objednejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18041
Dobry den. V juni som absolvovala biopsiu prsnika /BIRADS4a/ kde vyslo, ze vzorka je tvorena utrzkami fibroadenomu. Vraj o polroka na kontrolu. Teraz som tam bola a napisali spravu, a prosim vas o jej "preklad" 😊 lozisko ovalneho tvaru s mierne zvlnenou konturou, ostro ohranicene,miernej echostruktury s drobnym cystickym usekom, mierna vaskularizacia, velkost 22x15x33mm . V axilach vizualizovane ovalne LU s echogennym tukovym hilom a polarnym typom vaskularizacie. Bi rads2 ... Dakujem velmi pekne.
Odpověď: Dobrý večer.
BIRADS 2 znamená benigní, nezhoubný. V popisu ložisko- fibroadenom, kt. je potvrzen minule provedenou biopsií. Takže, o.k.. Nic, co by vás ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18040
Dobrý den,kde nejblíže Prostějova najdu vyšetření termokamerou? Děkuji.B.R.
Odpověď: Dobrý den.

To opravdu nevím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18039
Dobrý den, stále častěji se v mediích dočítám, že rakovina prsu postihuje stále častěji i ženy mladší 30 let. Doporučili byste preventivní UZ vyšetření, i když v prsou nic nehmatám?
Odpověď: Dobrý den.

Na prevenci UZ jednou za dva roky chodí hodně mladých žen, Většinou ne dříve, než po 25 letech věku. Určitě je vhodné chodit, pokud je žena z nějakého důvodu riziková, jinak je to vaše rozhodnutí. Fakt je ten, že u hodně mladých žen, se podezřelý nález objeví náhle, rychle roste, a je velmi brzy hmatný. A to nezávisle na předchozím vyšetření. Neméně důležité je , aby žena rovnou byla vyšetřena na pracovišti s velkou zkušeností, aby nález nebyl podceněn. A rovněž to, aby jste se znala, tzn. pravidelně se po měsíčkách vyšetřila. Prsy nejsou v žádné fázi našeho života beztvará hmota.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18038
Prosim co značí nález FA v prsu?
Odpověď: Dobrý den.

Je to zkratka pro fibroadenom, benigní vazivové ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18037
Dobrý den,
jsem muž a je mi 22 let, na pravém prsu jsem si nahmatal nějakou tkáň, vím o tom déle. Na levém to samé ale podstatně méně. Je to hrbolaté a nepravidelné. Nebolí to, žádné vzhledové změny nejsou. Je to především nad bradavkou nebo na pravé straně. Pod to není. Co by to mohlo být ? děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že i když lokalita není přesně pod dvorcem, půjde o akcentaci základu ml. žlázy, zvláště když je nález oboustranný. Potvrdil by to ultrazvuk. Bylo by vhodné, aby jste ho absolvoval. Doporučení vám dá spádový praktický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18036
Dobrý den chťela bych se zeptat kdy můžu jít na kontrolu prsu po porodu (nekojím).Chodím pravidelně uz asi šest let na ultrazvuk,na rakovinu prsu mi zemřela babička.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud nekojíte, minimálně dodržte šestinedělí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18035
Dobry den je mi 23 let mám 3 deti a poslední dceru kojím už 21 mesícu, nahmatala jsem si před 4 mesíci bulku v levem prsu cca 3 cm nad dvorcem bulka je tuha nebolestivá,kojím bez problemu, menstr. jsem poprve dostala v 9 letech. Cca ty 4 mesíce mám nepravidelnou ms,antikoncepci neberu,bulka je velikosti o neco vetší jak hrozno,na pohmat jí cítím ale nebolí a nedokažu rozpoznat jestli se bulka pohybuje či nikoli mám vetší prsa, ani prs není zarudlí mám se nečeho obavat? děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.

Vzhledem k délce trvání změny , pravděpodobně nepůjde o závažnou změnu. mohlo b jít o mléčnou cystu.Přesto vám doporučuji zajít na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18034
"Voluminosni mammy.Oboustranně mírně nepravidelna fibroglandularni struktura žlázy..pokračování je že - bez průkazu ložiskových změn, v axillách bez patol.uzlin
Odpověď: taktéž bez podezřelých změn.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18033
Dobrý den,dnes jsem byla na sono s tímto výsledkem:"Voluminosni mammy.Oboustranně mírně nepravidelna fibroglandularni struktura žlázy.Můžete mi to prosím přeložit? Děkuji moc,Eva
Odpověď: Dobrý den.
Popis nevyjadřuje podezření na patologické změny. voluminózní znamená objemný, fibroglandulární žlaznaté.
Jistě to není celý nález. Součástí by mělo být i další doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18032
Dobry den,chci se zeptat mam znamou 61 ma nalez,leve prso tri nezapouzdrene utvary,nejvetsi 6x7mm.Che se zeptpat jestli je lepsi si nechat odstranit jen nadory,nebo cele prso a jestli musi podstoupit ozarovani. Dekuji za odpoved Brandova
Odpověď: Dobrý večer.

Bude- li histologie positivní, bude jí doporučena i chirurgická léčba. Záleží na uložení změn. Pokud by byly ložiska roztroušeny po celém prsu, tak je doporučována ablace celého prsu. Pokud jsou ložiska uložena v jednom kvadrantu a prs je dostatečně objemný, dělá se záchovná operace, na kterou musí navázat zevní ozáření. Hormonální léčba či chemoterapie jsou léčebné metody, které jsou součástí komplexní léčby tumoru prsu, Záleží na stavu lymfatických uzlin v podpaží a imunohistochemickém vyšetření ložisek v prsu. .V dnešní době, je každé ženě doporučena léčba přímo na ní ušitá. Ať vaše známá důvěřuje týmu lékařů, u kterých se bude léčit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18031
Dobrý den,

mám prosbu. Mám 3měsíčního syna, plně kojím. Asi před měsícem se mi objevila bulka pod bradavkou. Velká jako pecka od třešně, tvrdá. Myslela jsem ,že se ztratí,že je to z kojení. Zatím stále stejné, nezvěčuje se, nebolí, nemám žádné jiné obtíže. Mohu poprosit o radu, co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď
V.H.
Odpověď: Dobrý den.
Rozřešení by mohlo dát ultrazvukové vyšetření. Bylo by vhodné se na něj objednat. Pokud se nález měsíc nemění, ani vám nekomplikuje kojení, určitě nepůjde o nic akutního ve smyslu např. zánětu ap..Často se tvoří u kojících žen mléčné cysty.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18030
Dobrý den, mám jeden pooperační dotaz, je mi 39 let, jsem 3 týdny po záchovné operaci prsu (inv. duktální Ca M 8500/31, ER 100%, PR 100%, Mib 1 7%, her 2 neu: skore 0, I.sin T1bNOMX),za měsíc začínám s ozařováním a od zítra mám nasazen Tamoxifen a docházím na kontroly kvůli seromu v prsu. Již včera mě ale zčervenala část prsa i trochu jizva po odebrání sentinelové uzliny a bolí to i na dotek, rovněž tak i celá paže, můžete mi prosím říci, co by to mohlo znamenat? U lékaře mám kontrolu až příští pondělí. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bylo by vhodné vyloučit, zdali se se hojení nezkomplikovalo zánětem. Ideální by bylo, kdyby vás mohl vyšetřit váš operatér, případně doporučil UZ kontrolu, při které by se ev. mohla vypustit tekutina, případně jí poslat na kultivační vyšetření. Zároveň dle kliniky uvážit nasazení širokospektrých antibiotik.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18028
Dobrý den,
rád bych předeslal, že jsem muž. V poslední době jsem si pod bradavkou levého prsu nahmatal určité ložisko o velikosti samotného dvorce bradavky (cca velikost 10kč) je tvrdé, nebolí když na něj tlačím.
Moje matka měla vzácnou formu zhoubného prsního nádoru a zhruba před 10 lety podstoupila ablaci obou prsou.
Mám obavy, že i já mohu mít rakovinu prsu. Jsem muž, je mi 30 let.
Je možné se u vás objednat na screening? Je nutné mít žádanku/vyšetření u praktického lékaře?
Děkuji J.H.
Odpověď: Dobrý den.

Samozřejmě je možné se objednat k vyšetření. Zahájilo by se ultrazvukem, stojí 350 Kč, v případě nutnosti by se doplnil MG. Pokud ale máte hmatný nález, bylo by zbytečné chodit jako samoplátce, dojděte si k PL, doporučení vám napíše. A objednejte se. Nejčastějším nálezem u mužů je akcentace základu mléčné žlázy, který i muži mají. Ale je třeba tento nález potvrdit objektivním vyšetřením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18027
Dobrý den, je mi 37 let a mám dvě děti(5 a 3 roky). Po druhém dítěti se u mne objevil PMS syndrom - velmi citlivá a nalitá prsa(do této doby jsem ho nikdy neměla). Od 5/2016 mám zavedenou Mirenu, doufali jsme s mojí gynekoložkou, že by se to mohlo zlepšit.Každý měsíc vím 15 dní předem , kdy se u mne objeví nyní už velmi slabá menstruace.Chtěla bych se zeptat, zda se to časem může ještě zmírnit nebo bych měla navštívit poradnu a nějak to léčit.Děkuji za odpověď. HZ
Odpověď: Dobrý den.

Citlivost prsů je nejen hormonální záležitost, ale i psychická. Je to potom takový uzavřený kruh. Někdy je tenze velmi nepříjemná a žena se tohoto období začne obávat, tím se může vyvinout psychická nastavba . A obtíže se fixují, a nebo dokonce se i horší. Zkuste si na tomto stavu najít něco příjemného, např. to, že prsy jsou v tomto období pevnější, plnější, vypadají mladší.....kupte si bezvadně sedící, pevnou podprsenku... ošetřujte prsy tělovým mlékem, aplikujte jemnou masáž hlazením. Ale hlavně, přijměte toto období. Mohla byste tím dát šanci ke změně. O možnosti dalšího hormonálním ovlivnění tohoto období se budete muset poradit se svoji gynekoložkou. To není naše parketa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18025
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat Driclor proti pocení po onkologické léčbě. Bohužel nic jiného nepomáhá.
Děkuji za Vaši radu.
Odpověď: Dobrý den.

Tento preparát neznám, ani s ním nemám praktickou zkušenost. jak jsem si ale přečetla, tak jeho složení není závadné pro lidský organismus, chlorid hlinitý se používá i na čištění vody. Samozřejmě nevím v jakém poměru. Nicméně, pokud jste byla ozařovaná v podpaží, tak by látky v něm , mohly nepěkně podráždit již tak oslabenou kůži. Poraďte se s vašim onkologem, to bude bezpečnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18024
Dobrý den,jsem po operaci 11/15 (pT1c, NOMO,8211/31) ukončení ozařování 03/16. Nyní Arimidex. V 08/16 jsem byla na kontrolním mamografu - OK. Ozařování hodně vybledlo, ale teď jsem si všimla místečka drobných vlásečnic vybíhajích jako z jednoho místa na kůži u kraje ozařovaného lůžka. Mám to nějak řešit? Na kontrolu jdu na onko v březnu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
nemusíte řešit nic, jde pouze o reakci cév na ozáření, Kosmetická záležitost, můžete být v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18023
Dobrý den, asi měsíc pozoruji nepříjemné napětí v obou prsech. Vzhledem k mému sedavému způsobu života mám problémy s bolestí krční páteře a před měsícem jsem užila lék postinor. Chtěla bych se zeptat, zda-li napětí může být způsobeno hormonální rozladou po léku nebo zda-li může souviset i s vertebrogenními problémy. Před třemi lety mi na sonu objevili mnohočetné bilaterální cysty. Nález byl označen jako benigní. Naposledy jsem si sono nechala udělat před rokem a půl. Nález byl stejný. Chtěla bych se zeptat, jak často je vhodné cysty sonem kontrolovat.
Odpověď: Dobrý den.
O hormonální poruchu pravděpodobně půjde. Jestli jste si jistá, že jste lék vzala správně a tudíž nemůžete být těhotná, mohly by obtíže souviset pouze s hormonální nerovnováhou a reakcí ml. žlázy na tuto situaci, ke které jistě užitím tohoto léku dojde. Ale v rané fázi těhotenství je napětí prsou rovněž přítomno. Bylo by vhodné pomocí testu přeci jen tento stav vyloučit. Oboustranné napětí prsů od krční páteře je nepravděpodobné. Cysty vznikají degenerací mléčné žlázy vlivem hormonálních změn. Tím, že v sobě zadržují tělní tekutinu a zvětšují svůj objem, mohou být prsy rovněž citlivější, ale ne v celém objemu. Kontrola prsů UZ jednou za dva roky by měla stačit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18022
Dobry den, mam se objednat na mamograf po ukonceni laktace. Maly se koji uz jen obcas, spis tak dudla, ale nechce se toho vzdat. Je i toto překážkou vysetreni? A je tam potrebny nejaky casovy odstup mezi vysetrenim a ukoncenim laktace?
Odpověď: Dobrý den.
Pokud žena plně kojí, je mléčná žláza méně přehledná. Pokud již máte minimum mléka, je možno vyšetření podstoupit, jestliže máte obtíže. Pokud nemáte, můžete v klidu vyčkat, až přestanete kojit zcela.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18021
Dobrý den,
byla jsem na momografickém vyš.
prosila bych o definici ,význam slova Žláza Tabár.
DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den.

Mléčná žláza je odborný název , označení pro tkáň prsu. Prs je jí mimo i jiné tkáně tvořen.
Tabar- je příjmení lékaře, který rozdělil , klasifikoval typy mléčné žlázy do skupin I-V.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18020
Dobry den chtela jsem se zeptat maminka je po operaci prsu. Byl odebran nador a uzliny. Ted ceka na histologii. Jak velka je pravdepodobnost ze by musela na operaci znovu. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že šlo o tzv. lymf. uzlinky strážní- sentinelové. Pokud ty budou positivní, bude muset být ještě operováno podpaží. Takže , musíte trpělivě vyčkat histologie, bez toho to nelze určit. I tak pak bude maminku čekat další léčba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18019
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, už nějaký čas mě bolí levá strana na levém prsu, hlavně když se ho dotknu nebo se na něj vyvine menší tlak. Dnes stačilo jen to, abych si lehla na levý bok a ucítila jsem bolest
12.února to budou 3 roky co jsem po druhém porodu. Setkali jste se prosím s takovými bolestmi? H.P.
Odpověď: Dobrý den.

Mohlo by jít o propagaci bolestí z oblasti hrudníku-páteře či žeber, určitě děti ještě nosíte, možná máte fyzicky namáhavou práci....pokud v místě nic nehmatáte, nic se tam nezvětšuje, bude to pravděpodobně tak. Možná se objednejte na preventivní ultrazvuk, a´t máte jistotu,
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18018
Dobrý den, je mi 34 let od 19let docházím na kontroly na mamologii mám v prsou uzlíky a cystu, trápí mě i bolesti prsou,lékařka říkala, že se jedná pravděpodobně o fybro cystickou mastopatii, pak mě velice trápí veliký rozdíl ve velikosti prsou je nějaká možnost operace(srovnání velikosti a odstranění těch útvarů a cyst), kterou by mi uhradila pojišťovna ? Bohužel již 13 let pečuji o mou těžce postiženou dcerku, která má 4.st což vyžaduje 24h. péči, takže si plastickou operaci prsu jako samoplatce dovolit nemohu :( děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Plastická operace při výrazné asymetrii je možná. Pokud máte dlouhodobé problémy s páteří, které máte zaznamenány jakýmkoliv způsobem ve své zdravotní kartě u praktického lékaře, ev. některého odborníka zabývajícího se těmito obtížemi- např. rehabilitační lékař, neurolog, ortoped, pak máte vyhráno. Revizní lékař i s přihlédnutím na to, že je třeba, aby jste byla i fyzicky v pořádku kvůli dcerce, by vám pravděpodobně operaci potvrdil. Fibrocystické změny se jinak operativně neřeší, je to častý nález, nijak vás neohrožující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18017
dobry den chtela bych se zeptat kdy je vhodne zacit cvict s rukou po zachovne operaci prsu odebrali mi nador a dve uzliny jsem druhy den po operaci a zatim mam dva dreny dekuji
Odpověď: Dobrý den.

V tuto chvíli určitě je ještě brzy. Pokud budou LU v pořádku, čeká vás ještě ozařování s odstupem po operaci , ev, chemoterapie. teprve v tomto období ženy začínají cvičit. Poučení by vám měl dát váš chirurg.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18016
Dobrý den, včera jsem si úplnou náhodou zjistila, že mám na pohmat malou bouličku TĚSNĚ pod pravou bradavkou. Cítit je pouze, pokud bradavku zmáčknu z obou stran a jemně zatlačím dovnitř.Ta boulička pod pravou bradavkou je cítit na místě, kde pod levou bradavkou nic není a proto mám strach, zda se nemůže jednat (vzhledem k mému nízkému věku?) o rakovinu prsu, nebo čím to případně může být způsobeno, či zda je to normální? Nic nebolí. Mám se něčeho obávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

určitě ne, pokud se po hormonální stránce vyvíjíte přiměřeně, fyziologicky. Na rakovinu prsu jste prostě mladá. Jestli nejste po měsíčkách,vyčkejte a vyšetřete se po nich. Za druhé, prs se nevyšetřuje tak, že bychom tkáň prsu tlačily proti sobě. Ale jemným valivým pohybem, systematicky celý prs. Takto podkožně je často hmatný naplněný mlékovod tělní tekutinou, což není nic, co by se v prsu nemělo dít. Buďte v klidu. Pokud by vás to strašilo i nadále, svěřte se mamince, ev. svému gynekologovi, spád. praktickému lékaři...pošle vás pravděpodobně na ultrazvukové vyšetření, které potvrdí moje slova.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18015
Dobrý den,
ALOZEX či ARIMIDEX. Prosím, jaký je rozdíl? Užívala jsem jedno balení prvého a teď jsem dostala k užívání balení druhého léku. Podle příbalového letáku se mi zdá, že jde o ten samý lék. Je to tak?
Prosím o odpověď e-mailem. E.
Odpověď: Dobrý den.

Myslím, že důležitý je obsah, složení léku. A to je pro vás důležité. Dostáváte to, co máte. Název je ovlivněn tím, od které firmy lékárna lék bere. Což je ovlivněno mnoha věcmi, ekonomickým hlediskem, dostupnosti léku, smlouvami atd..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18014
Dobrý den,
jsem po amputaci prsa - září 2016. Na int. jsem četla, že pacientka může požádat o lázně "do roka od skončení léčby". Beru ALOZEX /čtvrtý měsíc/. Lázně - znamená to do roka od chirurgického výkonu nebo do roka po 5ti letech léčby ALOZEXEM. Prostě nevím, co je to "do roka od skončení léčby".
Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den.

Do roka od zahájení léčby, myslím, pokud jste v klinické remisi. Ale bezpečně vám odpoví váš onkolog. Ten by i návrh na lázně měl doporučit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18013
Dobrý den,
v září jsem přišla o celé prso z důvodu několika ložisek rakoviny. Dostala jsem molitanovou výplň do druhého košíčku, ale poslední dobou mě bolí páteř. Druhé prso je o velikosti 3 - 4.
Dotaz. Je možná požádat z tohoto důvodu o odstranění druhého prsa, hradí tento výkon pojištovna? Pokud ne, kolik zaplatím jako samoplátce?
Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den.

Ano, chápu. Při této velikosti prsu dochází tím pádem k takové asymetrii, že páteř to zaregistruje, protože molitanová náhrada nemůže váš prs vyvážit. Myslím, že není ani možno to vyvážit pravidelným cvičením či rehabilitací. Zkonzultujte svého chirurga společně s onkologem. V praxi jsem se ještě nesetkala s tím, že by toto byl důvod k ablaci na druhé, v tuto chvíli, zdravé straně. Ale to neznamená, že to není možné. Pokud bych byla revizní lékař vaší pojišťovny určitě bych vzala všechny skutečnosti v potaz a věc řádně uvážila. Je potřeba, aby jste se dostala do klidu. Aby jste měla možnost zpracovat události, kterými jste t.č. prošla. Vaše pozornost je odváděna další bolestí. Pro vaší informaci, tělo na nás totiž mluví ...obtíže s páteří- je to opora našeho těla- takže symbolizuje i to...jestli události kolem nás uneseme. Určitě máte strach, to je logické, kladete si otázky: jsem vyléčená, nebudu mít nemocný i druhý prs. A k tomu ještě přistupuje asymetrie nejen kosmeticky vás zatěžující. Je potřeba se k tomu postavit celkově. Promluvte si s vašimi lékaři, třeba i revizním lékařem vaší pojišťovny. Cenu výkonu by vám řekl i on.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18012
Dobrý den paní doktorko chtěla bych se vás ještě jednou zeptat na diagnozu Z123 velice vám děkuji za odpověď. Jana.
Odpověď: Je to v číselníku diagnóza pro prevenci onemocnění prsu. Na tento kód vám pojišťovna hradí toto vyšetření 1x za dva roky od 45 let věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18011
Prosím o prognózu.Tumor prsu vpravo cT2 (30mm)cN1 MO dg. 2015 .Histologie z biopsie:nízce diferencovaný invazivní duktální karcinom ER 100% PR 15% Ki-67 40% p53 10% ,HER-2/neu 3+ (dle ISH nalezena amplifikace) .st.p.neoadj.bio-chemoterapii AC/Taxol+Herceptin.regrese o 70% po dokončení-st.p.sanační mastektomii s exenterací axily 1.7.2016.-histologicky: pravděpodobně ypT2(m) ypNO (6/0, ITC),Chevalier 3,regresivně změněné nádorové buňky 0,5 mm od bočního okraje- adjuvantní radioterapie pravé hrudní stěny a lymfatický 50Gy/25 frakcí,následně boost na jizvu 16 Gy/8 frakcí od 20.09.-09.11.2016.
Odpověď: Dobrý den.
Léčba proběhla v plné míře, radikálně. Tzn., že medicina pro vás udělala, co mohla a měla. Další podíl budete muset pro sebe odevzdat vy. Máte oslabenou imunitu, proto nemoc vznikne. Opakovaně na těchto stránkách píšu , chronickým stresem. Je třeba se zamyslet, co se sebou životem táhnete za bolest, kterou je už potřeba přijmout, odpustit navzájem a změnit v lásku. Prostě se rozhodnout pro bytí na Matce Zemi se vším všudy, co nám život přináší i odnáší. O svém dalším bytí rozhodujete jen vy sama. Určitě to zvládnete. Důvěřujte. Jste už zralá dáma, určitě matka rodu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18010
Jsem maminkou dětí 2,5 roku a 1rok.Od narození prvního dítěte stále kojím.Před pár dny mě začalo bolet prso mezi podpažím a bradavkou na jedné straně.Přisuzuji to možnému zánětu,ten den jsem měla zvýšenou teplotu.Druhý den již bez teploty,ale v prsu mám stále zatvrdlé (2x2cm),bolestivé místo.Dále mívám silné bolesti hlavy a zvracím.Rychle a silně mi buší srdce.Trvá to tak jeden den.Považuji to za migrénu,nicméně poslední týdny je častější.Do kdy,prosím,se má bulka po zánětu vstřebat a jak jí rozlišit od nádorové?Může být souvislost mezi migrénou a bulkou?Dotaz,prosím,nezodpovídejte veřejně
Odpověď: Dobrý den.
Souvislost vylučuji. Nejspíše půjde o místo , kde se vám nashromáždilo mléko. Pokud nejde velmi jemně rozvolnit, rozmasírovat, dojděte si na ultrazvuk, pro váš klid a jistotu. Nepředpokládám pro vás nepříjemný nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18009
Chtěla bychvás poprosit vysvětlení k diagnoze N609
Odpověď: Dobrý den.

Je to kód benigní- nezhoubný, obecný, nespecifický....předpokládající dysplazii ml. žlázy, pod kterou histologicky patří řada neohrožujících ženu změn. Tento kód by se měl užívat jako dg. až na základě histologického potvrzení po odběru biopsií či operativně. Jde většinou o náhodný, vedlejší nález.
Pro vás je nejdůležitější, že nepředpokládá onemocnění, které by vás ohrožovalo. Pojišťovny ho neuznávají jako důvod k vyšetření prsu na pojišťovnu. Stejně jako kód pro mastodynii- bolestivost , aj. . Proto, i když žena přijde s doporučením od vysílajícího lékaře s touto dg.., jde o prevenci, tzn. nemůže být provedeno na pojišťovnu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18008
Dobrý den, od puberty (cca 13 - 15 let) nepamatuju si přesně, se mi objevilo hmatatelné ložisko v pravém podpaží směrem k prsu. Myslím, že bylo i na druhé straně-to zmizelo, ale na pravo už zůstalo. Od té doby se nic nemění, prsa vypadají pořád stejně, i když na pohled je to na té pravé straně trochu vidět. Někdy to pobolívá. Nikdy jsem to neřešila, až teď. Rozhodla jsem se jít na ultrazvukové vyšetření. Mohlo by jít o něco vážnějšího? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Po více jak 10 letech? Pokud se u takto mladých žen v prsu děje něco závažného, je to smršť. Půjde nejspíše o lymfatickou uzlinu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18007
Dobry den je mi 52 na mamografu jsem byla prave ted po 2 letech...takze se mam pomalu smiřit s rakovinou...
Odpověď: Dobrý den.

Pokud dojde k potvrzení nálezu, je to pro vás příležitost ke změně. Zastavit se, věnovat se sobě, uvědomit si, co je ve vašem životě špatně...pokud onemocníme, jde o oslabenou imunitu z chronického stresu....a toto období nebrat jako trest. často se cítíme jako vinící či naopak chudinky, jenom čas nám potvrdí, že na všem špatném je i něco dobré....nenabádám vás, aby jste rezignovala...naopak, neházejte flintu do žita! Ale neberte tuto životní výzvu jako boj. Napsala jste správně smíření, to je to pravé: příjmutí, přijetí, tím dáte boleti příležitost, aby se změnila, nahradila láskou ve vyšší oktávě.... k sobě i všemu kolem. Dobře to dopadne, nevzdávejte se naděje. Zvládnete to:) Důvěřujte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18005
Dobry den.Pokud mam zaver sono vysetreni prsu zhodnocen takto...BIRADS 4c...bude biopsie...ale asi na 100 procent mam ocekavat karcinom...jeste podotykam ze me to misto nalezu bulky uz asi 14dni boli.dekuji
Odpověď: Dobrý den.

Ano, BIRAS 4c znamená podezření na maligní nález s velkou pravděpodobností. Dokud však není rozbor biopticky získaného materiálu na papíře potvrzen, není možno na 100% tvrdit. Nepíšete kolik je vám let. Ani, jestli jste měla mamograf. vyšetření ????
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18004
Dobrý den,
prosím jsem onkologický pacient 7 rokem /duktální karcinom prsu G-2/, každý rok chodím na mamograf a sono.Měla bych docházet ještě 3 roky na tyto vyšetření, ale nechci už na mamograf docházet.Stále mě přesvědčují, ale jsem rozhodnutá.Nejen, že je toto vyšetření dosti nepříjemné, ale nechci se nechávat už ,,ozařovatˇprsa.Paradoxně u mě ukáže víc sono vyšetření, než mamograf.Paní doktorka mi sělila, že pokud odmítnu mamograf, tak nemůžu ani na sono.Má na to paní doktorka právo?nemůže mě nutit něco , co nechci sama podstoupit.Moc děkuji Stanislava
Odpověď: Dobrý den.

Nejen lékař, ale nikdo nás nemůže nutit k ničemu, co nechceme. Neměli bychom to dělat ani sami sobě, což paradoxně zcela nevědomě často děláme. Ale zpět k věci. I když dle vašeho popisu u vás více ukáže ultrazvuk, protože máte pravděpodobně bohaté reziduum ml. žlázy, mamografické vyšetření je ve vašem věku prvotní( tak jako u všech žen od 40 let, u vás ještě navíc přistupuje fakt, že už jste rakovinu prsu měla) a nezastupitelné. Protože umí ukázat diskrétní známky, kt. nejsou závislé na množství ml. žlázy, které ultrazvuk neumí. A to jsou mikrokalcifikace. I k nám chodí ženy, které se rozhodnou, a odmítají mamograf. Opakovaně jim vysvětlujeme, proč bychom jim mamograf. vyšetření doporučovali, ale pokud trvají na svém, uděláme pouze ultrazvuk. Ale v závěru vyšetření stojí: na ultrazvukovém vyšetření bez známek malignity, resp. lokoregionální recidivy. Ale, to neznamená, že patologický nález, který může být patrný pouze na MG, nemají. Prostě jenom respektujeme, že se žena dobrovolně o tuto informaci připravuje. Argumentace , že si prs nechcete nechat ozařovat, neni opodstatněný. Moderní přístroje , které používáme k vyšetření potřebují tak malinkou dávku rentgenova záření, navíc měkkého, kt. jinam do těla neproniká, že i statisticky na velkých studiích opakovaně nikdy nebylo prokázano, že opakování mamograf. vyšetření, by bylo nebezpečné. Mnohem větší dávku posbíráme z podloží, při horské procházce při slunečném počasí, nebo když letíme na dovolenou...aj..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18003
Dobrý paní doktorko,jsem rok po ablaci prsu pro dukt.invaz.carcinom T1bNOMO,MBI1-25% stř.aktiv.,ER100% PR65%,G2.Nyní po roce na scinti kostí dle zprávy nalezena nová drobná patol.změna v oblasti předloktí.vyšetřující lékař navrhuje došetřit.po návštěvě onko jsem si až doma přečetla zpravu z onko.Pan onkolog uvedl;že se jedná o poúrazové změny,jinak bez patologie.Zprávu uzavřel,že je onemocnění v klinické remisi.Znepokojuje mě nová změna,když nebyla dovyšetřena:0(Je možné,že snímky ze scinti byly znovu konzultovány a změny vyhodnoceny jako neškodné?Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Výchozí z toho, co jste napsala pro moji odpověď je otázka. Měla jste v oblasti daného předloktí úraz? Pokud ano, není co dále řešit. Pokud ne, vyčtěte si ze zprávy z výsledků hodnotu alkalické fosfatázy -AF, její hodnota bude v normě. Můžete si hodnotu AF nechat za 3 měs. zkontrolovat...v jakékoliv laboratoři, nebude to drahé. Ale je dost pravděpodobné, že pokud by váš onkolog měl jakékoliv, sebemenší podezření, určitě by to udělal sám a pozval si vás na kontrolu s časovým odstupem. Scintigrafie skeletu je velmi citlivá metoda, ne vždy však specifická. Tzn., že určité, diskrétní změny mohou být popsány falešně positivní a naopak. Z mé letité, praktické zkušenosti vyplývá, že sice scintigrafie skeletu je cca o 3 měs. dříve positivní, než rentgenový snímek, ale u vaší diagnózy bývají patologická ložiska vícečetná a často dříve v obratl. tělech a žebrech, velkých kloubech, něž na kostech předloktí a ojediněle. Měla jste nádor zachycen ve velmi časném stadiu, kdy lokální recidiva či distanční metastázy jsou výjimkou. Navíc máte estrogenové a progesteronové receptory 100%, což je výhoda, protože pokud by byla nutná léčba hormonální, tak na ní budete odpovídat s velmi skvělým efektem. Vím, že ovládnout strach a nejistotu je velmi těžké a vysilující. Ale to si nemůžete dovolit. Oslabujete si tím imunitu. Vědomě, ovládneme ledacos, ale poručit podvědomí, je nemožné. Nevědomí reaguje jedině na prožitek, emoce, pochopení, odpuštění...pokud jste schopna tomuto rozumět, ev. vůbec připustit obdobné věci, zkuste se podívat na stránky pí Pelunkové Aleny, nebo Petry Nel Smolové, a nebo Ernestíny Velechovské. Přečtěte si knihu Cesta od Brandon Bays. Dovede vás k sobě, k důvěře v to, že vše se děje, jak má a je nám k prospěchu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18002
Dobrý den,
je mi 31 let, již 8 měsíců nekojím (kojila jsem cca 9 měsíců, poslední 3 měsíce pouze z levého prsu, dcera pravý odmítala), přesto mám stále z prsu (pouze z levého, ze kterého jsem kojila déle) průhledný až bílý výtok (vždy pouze kapku), který se objevuje zejména po zmáčknutí prsu, ale občas (zejména ráno) i samovolně. Je třeba nechat se vyšetřit? Může to něco znamenat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Sekreci z prsu mají všechny ženy. Většinou ve stopovém množství, takže ho ani nepostřehnou. Doporučovala bych vám, abyste si bradavku mačkáním nedráždila. Pokud v sekretu není čerstvá krev, není třeba mu věnovat pozornost. To neznamená, že byste nemohla jednou za dva roky na preventivní vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18001
Pokud by cysta tedy byla zanicena pozna se to vysetrenim sono stoprocentne nebo se to muze jevit jako podeurely utvar?moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Ach. na to nemohu jednoznačně odpovědět. Ultrazvuk je spolehlivý, ale jak jsem psala, jen nutno podniknout další kroky. Minimálně v krátkém čase zkontrolovat vývoj .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18000
Dobry den.chci se zeptat zda cysta v prsu muze mit nepravidelny tvar a zda muze byt zanicena...dekuji
Odpověď: Dobrý den.

V podstatě ano. Pokud však je cysta v prsu akutně zanícená, mělo by se to řešit chirurgickým zákrokem , případně obsah poslat na kultivaci a dle citlivosti a kultivace nasadit ATB. Jestli je cysta v zánětu , pozná se to na reakci okolní tkáně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17999
Dobrý den, před 7 měsíci jsem začala užívat HA (Minerva)a nyní pozoruji zvětšení pravého prsu, v kterém také často cítím pocit tlaku. Chtěla bych se Vás zeptat, zda tento nález může souviset s užíváním HA, ačkoliv je omezen na jedno prso. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

To neumím potvrdit, ani vyvrátit. A nezdá se mi to důležité. Prsy i velikost se mění nejen na základě hormonálních hladin v daný okamžik našeho života, věku, ale i např. váze, těhotenství, laktaci ap.. každá žena má jeden prs objemnější, a při zvětšování se tento rozdíl někdy potvrdí, jindy přiblíží....jde o variaci přírody, nic vás ohrožujícího. Můžete si na spád. scr. centrum dojít na preventivní UZ a budete mít jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17998
Dobrý večer, před deseti dny se mi nad bradavkou levého prsa objevila červená skvrna velikosti cca dvou větších mincí. Barva postupně bledne ale skvrna stále zůstává. Necítím žádnou bolest. Na posledním vyšetření na mamografu jsem byla před 18 měsíci.Prosím, mohla byste mi poradit, zda to může být něco vážného? Předem děkuji. Prosím, abyste nezveřejňovali dotaz s mým jménem. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Jestliže jsou změny na kůži, půjde nejspíše o mykózu. Máte cukrovku? Objednejte se na kožní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17997
Dobrý den, je mi 24 let, děti nemám. V srpnu jsem si nahmatala bulku v prsu, o pár týdnů později sono, všechno naprosto v pořádku. Od té doby mám ale pocit, že se nic nezměnilo, bulka přetrvává. Co ta bulka vlastně může být a zmizí někdy? Děkuji A.M.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud se struktura nemění, je to dobrá známka toho, že nejde o nic závažného. Vyšetřujte se jenom po menses, aby žláza byla pohmatově dobře přehledná. Na místě, kde prominenci pozorujete nechte bříška prstů a předkloňte se. Tím dosáhnete toho, že tkáně prsu nebudete při vyšetřování opírat o hrudní stěnu, která nikam nemůže uhnout. Jemným valivým pohybem si místo vyšetřete. Často se stává, že klientka v této poloze již nic nenahmatá. Opakovaně na těchto stránkách píšeme, že prsy nejsou beztvará hmota. Vlivem hormonální situace, která se během vlastního menstruačního cyklu mění, stejně jako např. v těhotenství či později v období přechodu, je nutno počítat, že struktury žlázy na to reagují a čili se pohmat mění. Ale vždy zůstává vše hladké, měkké, nefixované, volně pohyblivé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky