MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 17407
Dovolte,abych poděkovala za ochotu a lidský přístup při zodpovídání dotazů, v této poradně. Všichni lékaři i autoři těchto stránek si zaslouží velký dík. Ochotně nám poskytujete informace,na které často v ordinaci není čas, nebo chybí odvaha. Děkuji za všechny tazatele. Pilová
Odpověď: Dobrý den, mockrát děkujeme za pochvalu, která vždy potěší a je ukazatelem toho, že naše práce není zbytečná a pomáhá.
S pozdravem a přáním pěkného dne. IM.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17406
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografii, kde zjistili "zvýšený RCC na mikrokalcifikaci v HZK" a objednali mě na kontrolní mamografické vyšetření na 3.7.2017. Chci se zeptat, co znamená RCC a jestli nemám žádat vyšetření dříve. Děkuji za odpověď,NT.
Odpověď: RCC - je zkratka, kterou se označuje vyšetřovací projekce při mammografickém vyšetření : RCC = pravostranná kraniokaudální projekce. Ve screeningových centrech pracují zkušení lékaři, držela bych se jejich doporučení. Dobré je provádět pravidelně každý měsíc po menses (kdy je žláza v hormonálním klidu) samovyšetřování prsů. Pokud by jste objevila v prsu nějakou změnu, tak není problém zajít kdykoliv na kontrolní vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17405
Dobrý den, dnes jsem byla na Sono prsů a napsali mi do nálezu v l.axille zmnožení hypoechogenni uzliny bez hilu v šířce do 10 mm. Půjdu na odběr kvůli histologii, mám se obávat toho nejhoršího?dekuji
Odpověď: Na obavy je vždy času dost. Může jít jen o "reaktivní" uzliny - reagující např. na nějaký zánět v těle. Vyčkala bych výsledku biopsie. Pak se uvidí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17404
Dobrý den, včera jsem byla na UZ prsu a ve zprávě mám Žlázovitý typ mléčné žlázy v HVQ v blízkosti mamily okrsek zmnožené kresby vel. asi 13x6 mm s drobnými cystami v.s. fibrocystické změny, jinak bez ložiskových patologických změn a lymfadenopatie, kontrola za 4 měsíce. Můžu o vyložení pro laika? Dozvěděla jsem se jen, že tam oproti minule změny a cystu... Děkuji
Odpověď: Fibrocystické změny (jinak také fibrózní cystická mastopatie nebo fibrocystická dysplazie prsu) je jedno z benigních, tedy nezhoubných onemocnění prsní žlázy. Jedná se o hormonálně závislé změny struktury žlázy, kdy dochází ke zmnožení tkáně žlázy a ke tvorbě cyst. Na sonu se ukáže jako nález lokalizovaného nebo difúzního zhrubnutí nebo zduření prsní žlázy s výskytem cyst.
Nejčastěji se fibrocystická dysplazie vyskytuje zhruba v období mezi 25. až 50. rokem života ženy. Po menopauze dochází často ke spontánnímu zlepšení.
Vzhledem k tomu, že dle uvedeného nálezu nebyly tyto změny na minulém vyšetření patrné, tak lékař doporučil časnější kontrolu za 4 měsíce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17403
Dobrý den, je mi 57 let a chodím každé 2 roky na mamograf, letos v červenci mi diagnostikovali NHL, podstoupila jsem CT vyšetření (zatím budu sledovaná). Nahradilo mi toto vyšetření mamograf? Protože bych nyní měla jít na mamograf. Nebo nevadí vyšetření CT a mamograf? Jak mám postupovat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Provedené CT vyšetření (pravděpodobně hrudníku, břicha a pánve v rámci stadingu při diagnostikovaném onem. NHL) v žádném případě nenahrazuje mammografické vyšetření. Rozhodně doporučuji jít na screeningové mamografické vyšetření v plánovaném termínu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17402
DOBRY DEN OD PONDELI MAM PODPRSEM JAKO V LEMU PODPRSENKY BOLESTIVOU BOLICKU A NACERVENALOU KUZI KOLEM BOLICKY BYLA SEM NA CHIRURGII A TAM MU DALI MAST MAM PRIJIT NA KONTROLU ALENICMOC MI NEREKLI MAM STRACH ZE TO BUDE NECO VAZNEHO JAKO PREBA RAKOVINA
Odpověď: Dobrý den.
Vzhledem k uvedeným faktům, půjde jen o kožní problém (pravděpodobně zanícená mazová žlázka). Ve vašem věku je výskyt rakoviny prsu velmi raritní.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17400
Dobry den, chcela by som sa spytat, mam 41 rokov a mam ist prvykrat na mamograficke vysetrenie. Mozem ho absolvovat a akejkolvek faze menstruacneho cyklu? doteraz som pravidelne absolvovala uzv vysetrenia a bolo vsetko v poriadku az na niekolko cyst v oboch prsnikoch. Bude sa dat vyhodnotit mamograficke vysetrenie vzhladom na tieto cysty? Niekde som citala, ze to moze byt problem. Dakujem za odpoved. I.K.
Odpověď: Ano, mammografické vyšetření můžete absolvovat kdykoliv. Výskyt cyst v prsu nijak neomezuje hodnotitelnost mammografického vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17399
Dobrý den,prosím vysvětlení nálezu typická lobulární hyperplázie.děkuji,pavla
Odpověď: Pravděpodobně se jedná o výsledek histologického vyšetření (byla biopsie?) U typické lobulární hyperplazie bez výskytu atypií se riziko výskytu karcinomu mléčné žlázy nezvyšuje. Patří mezi benigní - nezhoubná onemocnění prsu - to jsou taková onemocnění prsu, při kterých nejsou v prsu přítomny maligní (nádorové) buňky.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17398
Dobrý den, před týdnem jsem byla cvičit. Druhý den se objevilo na dotek bolestivé ztuhlé místo v levém prsu, kousek od hrudní kosti. Po týdnu bolest již několik dní necítím, zůstala ale bulka, podle doktorky velikosti hrášku. Podle vyšetření pohmatem je bulka volná, teplota nezvýšená, uzliny nezvětšeny. Za 12 dní mě čeká sono. Doktorka mi řekla, že to nebude nic vážného, je možné to vyčíst již z těchto informací? Je možné, že vznik bulky souvisí se zvýšenou fyzickou námahou, na kterou nejsem navyklá? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Paní doktorka má pravdu, že to nebude nic vážného. Vznik bulky pravděpodobně se zvýšenou námahou nesouvisí - může jít jen o malou mízní uzlinu, ty se běžně v prsu vyskytují (jsou jeho součástí), nebo např. o malý lipom (lipomy jsou tukové nádorky benigní, tzn. nezhoubné neškodné povahy). Vše objasní sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17397
Dobrý den,v 9/2015 jsem absolvovala odstranění kvadrantu prsu, kvůli vícečetnému krvácivému papilomu. Nález byl nezhoubný, ale zjištěna chronická mastitis v místě výskytu papilomů. Kontrolní sono po půl roce neukázalo žádný problém, jen zjizvený terén. Občas se mi ale objevuje v místě bolestivost,drobná světlá sekrece z bradavky a mohu nahmatat zduřené pohyblivé útvarky. Druhý neoperovaný prs je zcela klidný, bez sekrece. Prosím o info, o co by mohlo jít, Je to hormonálně podmíněné? je mi 55 let, meses už nemám. Děkuji velmi K.P.
Odpověď: Bolestivost operovaného prsu souvisí pravděpodobně s pooperačními změnami a jizvením. Výskyt občasné sekrece z prsu pravděpodobně souvisí s chronickou mastitidou a nelze vyloučit ani podíl změn hormonálních.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17396
Dobrý den 3x po mam.vyšetření zjištěn stejný stav cyst-asi vodových-nyní doporučena biopsie,i když nedošlo ke změnám,lze odmítnout? Každý zbytečný zasah je přece rizikový!K.Z.
Odpověď: Nejlépe se domluvit přímo s indikujícím lékařem a požádat jej o vysvětlení proč biopsii doporučil.Prosté (nekomplikované) cysty patří mezi benigní, nezhoubné útvary, které se v prsou vyskytují. Biopsie je metoda naprosto bezpečná, provádí se tenkou jehlou v místním znecitlivění, zhmoždění prsní tkáně je při biopsii minimální.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17395
Dobry den,prosim o radu,kojim 4 a pul mesice sveho syna.na levem prsu mam nezhoubnou bulku o velikosti svestky.ale toto prso je od zacatku kojeni citlive.pak sem mela na dvorci bulku o velikosti hrasku,ktera se vstrebala.ted uz asi 3tydny se mi zmenila barva male casti bradavky na svetlejsi a kazde kojeni hodne boli.lepsilo se to a nyni se to opet zhorsilo.gynekolog mi rekl,ze vysetreni se provadi az po ukonceni kojeni.jinak sem si zadnou bulku nenahmatala.nevim,jestli to je pri kojeni normalni nebo ne.dekuji za odpoved. M.
Odpověď: Bolestivost prsu v souvislosti s laktací a kojením může být. Sono vyšetření lze samozřejmě provést i v době laktace.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17394
Paní doktorko ještě prosím k poslednímu dotazu č. 17387 jehož jsem autorem - mám v rozhodování malinko zmatek, zatím oslovení lékaři jsou tak z poloviny ihned pro operaci a druhá půlka nikoliv ( že je to pouze estet.záležitost...).jak moc hraje roli v případném rozhodování to, že má sestra prodělala před 2 roky karcinom obou prsů ( zapomněl jsem to v otázce uvést ).
Moc děkuji
Odpověď: V tomto případě, při rozhodování, zda operace ano či ne, lze ještě zvážit provedení genetického vyšetření. Genetická informace může říci, jak vysoká je pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění a také zda genetický faktor přispěl k výskytu nádorů v rodině.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17393
Dobrý den. Je mi 55 let. V 9/2015 jsem absolvovala odstranění kvadrantu prsu pro dg vícečetné krvácivé papilomy, chron.mastitis.V operované oblasti se občas objevuje bolestivost,hmatné zduřelé bulky a drobná světlá sekrece z bradavky.Druhé prso je úplně klidné. Absolvovala jsem kontrolní sono ,kromě zjizveného terénu je prý všechno v pořádku. Prosím o info, co hlídat či kontrolovat. děkuji
Odpověď: Sledovat barvu sekretu a chodit na pravidelné kontroly doporučené ošetřujícím lékařem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17392
Dobrý den,

před 3 dny jsem si náhodně v pravém podpaží nahmatala malou bulku, velikost asi hrášku. Nijak nebolí, pouze trošku na dotek (když zatlačím).
Moje doktorka má teď 2 týdny dovolenou, tak nevím, zda počkat (i na to, žeto třeba útvar zmizí) nebo vyhledat nějakého jiného doktora. Mám strach, že je to nějaký nádor. Je pravda, že už se mi to stalo asi 2x za život, že jsem měla v podpaží bouličky, ale ty vždycky po čase zmizely. Používám kuličkový deodorant a holím se žiletkou, tak nevím, zda to může být způsobeno tím... Děkuji za odpověď, C.
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, počkejte až se paní doktorka vrátí z dovolené - může jít jen o drobnou mízní uzlinu (ty se v podpaždí běžně vyskytují) nebo v souvislosti s provedenou depilací - zanícená potní nebo mazová žlázka či vlasový váček. Ve vašem věku je výskyt rakoviny prsu velmi vzácný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17391
dobrý den. Chtěla bych se zetat,kde se provádí termografické vyšetření prsou,nebo jiné bezpečnější,než mamograf. Děkuji za odpověď.Jsem z Ostravy
Odpověď: Dobrý den,

termografie není vhodnou metodou pro vyšetření prsů. Kontakt na termograf neznám, najdete je jistě na internetu, kde tuto metodu propagují. Spolehlivost mamografie, která je mimo jiné naprosto bezpečnou metodou, a termografie nelze vůbec srovnávat. Mamografie je jediná vhodná zobrazovací metoda pro provádění screeningu rakoviny prsu, nic jiného Vám nemůžu doporučit, bylo by to v rozporu se všemi vědeckými a lékařskými poznatky. Sama rovněž pravidelně chodím na mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17388
Dobrý den,
17.8. 2016 to budou 2 měsíce, co se mi narodila holčička. Asi před 3 týdny jsem si v prsu zespodu nahmatala malinkou bouličku, přirovnala bych ji k hrachu. Boule nebolí, ani necestuje, ani se nezvětšuje, ale ani nemizí. CHtěla jsem se zeptat, může to být z kojení,nebo mám jít raději někam k doktorovi? Nemůže to být zatvrdlé mléko, nebo tuková kulička, když to necestuje?

Děkuji za odpověd
P. Š
Odpověď: Dobrý den,

bylo by dobré zajít na ultrazvukové vyšetření prsů na některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách a nechat se se pro jistotu vyšetřit. Může to být nejspíše mléčná cysta nebo nezhoubný nádor a nebo rozšířená žláza při kojení.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17387
Paní doktorko, jsem muž, 57 let. Od loňského podzimu mám menší " otoky " v okolí prsa, na pohmat mírně citlivé. Na mamografu konstatovali : centrální gynek., vel.30x11x30 mm, bez známek lož.patologie.Endokryn.vyšetření úrovně hormonů je zcela v pořádku. Trochu to cítím poslední dobou i u druhého prsa.Esteticky s tím problém nemám, jde mi jen o to, co je menší riziko - podstoupit operaci, narkozu a ev. poop.komplikace nebo to nechat být a jen prav.sledovat ? Názory co jsem slyšel a četl jsou velmi rozdílné... moc děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,

takže gynekomastii máte asi 9 měsíců, předpokládám, že nesouvisí s užíváním léků - což je časté. Lze vyčkat, zda se nález ztratí sám, ale pokud by rozšíření žlázy nevymizelo a nebo kdyby se dokonce zvětšovalo, tak bych operaci doporučila. Zbavíte se tím žlázy a event bolestivosti prsů, která s tím může být spojená. Záleží hodně i na Vás, jak Vám problém moc vadí. Vysoké riziko pro rakovinu prsu u muže gynekomastie neznamená.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17386
Dobrý den, je mi 37 let a mám dvě děti, obě jsem kojila jeden rok. Asi dva roky pozoruji bolesti v prsou, na pravidelné gynekologické prohlíce bývá vše v pořádku. Žádný výtok není, jen pohmatově bolest, především od 20.dne cyklu. V rodině karcinom nemáme. Mám se objednat na podrobnější vyšetření? Velice Vám děkuji za Váš čas a radu.
Odpověď: Dobrý den,

vyšetření prsů není nutné. Jednalo by se ve Vašem případě o ultrazvuk prsů, ale máte cyklické bolesti prsů, které má ve větší či menší míře naprostá většina žen ve fertilním věku a tyto bolesti nejsou důvodem k vyšetřování. Určitě je dobré samovyšetření prsů prováděné 1x měsičně 2. nebo 3. den po ukončení menstruace. Pokud by se objevilo něco, co pravidelně v prsech nebývá, když se vyšetřujete, tak je dobré na vyšetření určitě zajít, tj. při neobvykém pohmatovém nálezu.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17384
Dobrý den, můj syn věk 13let má pod bradavkou bolestivou bouličku. Je to dva dny co na to přišel že ho to bolí. Mám sním navštívit lékaře?
Odpověď: Dobrý den,

ano je vhodné navštívit praktického- dětského - lékaře. Nejspíše Vám napíše žádanku na ultrazvukové vyšetření, ale i bez něj se nejspíše jedná o rozšíření prsní žlázy, které se u chlapců v pubertě vyskytnout může, je obvykle přechodné, samo vymizí, může být lehce bolestivé.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17383
Dobry den mam kulicku pod prsou,chtel bych se zeptat co to je.A jestli je to na operativně.Horak
Odpověď: Dobrý den,

takhle bez vyšetření Vám to nikdo neřekne. Pokud je kulička pod bradavkou, může se jednat o rozšíření žlázy u muže, tzv, gynekomastii. Musíte zajít do screeningového centra, kde Vás vyšetří. Žádanku Vám napíše Váš praktický lékař. Gynekomastie se může léčit operativně, ale nejdříve je vždycky vhodný postup konzervativní, protože většina gynekomastií po čase sama vymizí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17382
děkuji za odpověd na ultrazvuku jsem už byla 2x mužu se ještě zeptat jestli to jde jak odstranit děkuji Hanka
Odpověď: Dobrý den,

takže jestli to dobře chápu, je ultrazvukové vyšetření bez nálezu patologie, jen obraz měkké tedy nejspíše tukové tkáně. Odstranit se to jistě dá chirurgicky, pokud Vám to z jakéhokoliv důvodu vadí. Nejlépe se obrátit na plastického chirurga.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17381
Dobrý den paní doktorko, dnes jsem absolvovala screeningovou MG a v lékařské zprávě mám napsáno. Středně fibroglanduání struktura Tabár 1, asymetricky lehce výraznější v rozhrani HKK vpravo. Axilly v normě.
Vzhledem ke struktuře žlázy vhodné meziroční UZ a pravidelné samovyšetřování.

Zprávu mi předa zdravotní sestra, bez komentáře. Mohu požádat o vysvětlení mého nálezu. Děkuji

S pozdravem
Tina Nollová
Odpověď: Dobrý den,

Tabár 1 je vyjádření typu prsní žlázy, slouží pro lékaře, jen pro Vaše info typů prsní žlázy dle pana Tabára je 5. Typem prsu se trápit rozhodně nemusíte. Asymetrie znamená, že v jednom prsu je více žlázy než v prsu druhém, což je běžný nález, lékař u Vás asi na tomto podkladě doporučil ultrazvukové vyšetření po roce, které můžete absolvovat. Důležité je mamografické vyšetření po dvou letech. Podstatné je, že Váš nález v prsech je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17380
Dobrý den,

v pondělí mám termín, kdy mám poprvé absolvovat mamografické vyšetření prsu. Je to malá chvilka, co mi přišel email, který mě popravdě trochu od tohoto vyšetření odrazuje a vlastně jsem se dozvěděla o jiných možnostech vyšetření - sonografické vyšetření, vyšetření tomografem. Budu ráda, když mi řeknete svůj názor na tuto problematiku. Ještě jsem si vzpomněla i na další informaci, která se ke mně dostala rovněž prostřednictvím internetu, že při vyšetření prsu máme požadovat límec ohledně ochrany štítné žlázy. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

jsem vedoucí lékařkou jednoho scr. centra a tak tyto věčné dotazy řešíme denně, v ordinaci máme už letáček, který ženy informuje o těchto internetových pomluvách mamografie. MEIK ("tomograf") - přístroj fungující na podkladě elektroimpedance, jeho senzitivita pro záchyt malého zhoubného nádoru je mizerná, mine často i velké zhoubné nádory, měla jsem možnost si jej v praxi vyzkoušet, naopak jako nádory zobrazuje hormonálně podmíněné "normální" změny prsní žlázy. Stejně prosím jako termografie - tento mail již také koluje internetem. Sonografické neboli ultrazvukové vyšetření je doplňkem mamografie v některých případech, je určeno mladým ženám pod 40 let věku a pro screening nádorů prsu jako primární metoda se nehodí. Použití ochranného límce má smysl žádat u zubaře, při mamografickém vyšetření je dávka na štítnou žlázu rovna 0 (aktuální měření státním ústavem pro jadernou bezpečnost je staré 3 roky - bylo vyvoláno právě na podkladě internetových pomluv). Límec navíc "vadí" při mamografii, protože překrývá některé části prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17379
Dobrý den, našla jsem si útvar v prsu. Celkově je to bolestivé, bez změn na kůži. Obě moje paní doktorky mají dovolenou. Naposledy jsem se samovyšetřovala před 2 měsíci. Myslíte, že mohu počkat až se mi lékařky vrátí z dovolené a nebo mám vyhledat jinou pomoc?
Děkuji a prosím o odpověď pouze na email.
Z.Š.
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že dovolenou nemají měsíc a déle.. tak bych vyčkala. Pokud se hodně bojíte a chcete mít klid a nebo je prs výrazně bolestivý, tak je možné navštívit některé ze screeningových center a zaplatit si vyšetření - mamografické, ev. ultrazvukové, nález můžete zkonzultovat s lékařem scr. centra, který Vám poradí a vyšetří Vás.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17378
Dobry den, dnes jsem zjistila ze mam flicek asi 4 cm velky, neboli to zespodu prsu. Nevim co je to je mi 14 let a vubec netusim co s tim mam delat prosum o radu
Odpověď: Dobrý den,

4 cm to už není úplně malý flíček, může se jednat o projev zánětu na kůži, ale příčinu neznám. Pokud je to spojeno s bolestmi prsu - obvykle výraznými - může se jednat o zánět prsu. Pokud je to ale omezeno jen na kůži a nejsou žádné projevy onemocnění prsu, tak to může být spousta věcí od poštípaní hmyzem přes alergickou reakci a nebo kožní onemocnění a je nutné navštívit Vašeho dětského lékaře, který Vás event pošle ke kožnímu lékaři.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17377
Dobrý den,ráda bych se zeptala,co znamená-triple negativní invazivní duktální karcinom grade 3 dle Nottinghamské klasifikace skóre 9.
Odpověď: Dobrý den,

triple negativní karcinom prsu je nádor, který nemá estrogenové ani progesteronové receptory a nemá ani onkogen Her-2/neu. Od toho se pak odvíjí jeho léčba, obvykle se užívá chemoterapie. Grade 3 karcinomu je bodové ohodnocení právě na podkladě tzv. Nottinghamské klasifikace nádoru - jedná se o klasifikaci vycházející z morfologické charakteristiky, asi bychom dále při vysvětlování zabíhali do zbytečných složitostí. Grade 3 vyjadřuje nejvyšší stupeň agresivity nádoru a odpovídá bodovému ohodnocení dle Not. klasifikace 9. Prognóza i léčba se ale odvíjí také od velikosti nádoru a event postižení lymfatických uzlin v podpaží.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17376
dobrý den chci se zeptat chodim do mamarní poradny .poslední vyš bylo psano že v místě zduření nakupení měkké tkáně susp.tuk mám hrči pod paží ktera se zvětšuje mužu se zeptat co to znamena děkuji
Odpověď: Dobrý den,

pohmatově píšete, že se jedná o nakupení měkké tkáně,může se jednat jen o rozšíření tukové tkáně, což je v této lokalizaci běžné. Lze se o tom přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením, které doporučuji absolvovat.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17375
Dobrý den,děkuji"Dotaz č. 17369" týkající se nálezu-radiálně zhuštěná denzní žláza(mamograf),doplnění vyšetření ultrazvukem eventuálně biopsií.Prolaktin(46)po půl roce už byl v normě,ale nástup klimakteria(44let).Léčba Klimonormem od října a od května beru Nelyi.Způsobilo to zhuštění žlázy-prolaktin+další hormony?Mám velký strach.Chodím k panu doktorovi Holeyšovskému ke kterému mě maminka objednala,je jeho pacientkou...Mám být tedy opravdu klidná,že nejde o žádný velký nález?Měla jsem za to,že mamograf odhalí více věcí ,je přesnější....Moc děkuji a nezlobte se na mě.Hezký den :)
Odpověď: Zdravím,

mamograf je velmi přesný a to i u Vašeho typu prsu, jeho role je nezastupitelná, protože umí zobrazit a odhalit nádory v počátku, což ultrazvuk nedokáže. Zároveň je ale ultrazvukové vyšetření vhodnou doplňující metodou ve Vašem typu prsu, prostě je vhodná u Vás zatím zřejmě kombinace obou zobrazovacích metod. Je to dáno typem Vaší prsní žlázy. Pokud jste v klimakteriu a užíváte Klimonorm, může dojít k tzv. "omlazení" prsu, což se projeví zhuštěním neboli zvýšením denzity na podkladě rozšíření žlázy. Při užívání Klimonormu je vhodné chodit na preventivní vyšetření prsů jednou ročně, nikoliv jednou za dva roky. Píšete prolaktin a další hormony s otazníkem ? Tomu nerozumím, pokud máte pocit, že Klimonorm ovlivňuje sekreci dalších hormonů, musíte si je nechat vyšetřit laboratorně z krevního odběru. Určitě to není ale pravidlem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17374
Dobrý den,prosím co znamená BIRADS 2 Tabar 4.
Děkuji N.J.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o standardně používané zkratky. BI RADS 2 znamená že v prsu je nález v pořádku, je benigní, tj. nezhoubný. Tábar 4 vyjadřuje typ prsní žlázy, který je méně přehledný, je tvořený nodulacemi žlazové tkáně, někdy vyžaduje doplnění ultrazvukového vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17373
Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém, který mě trápí asi poslední tři týdny. Občas se mi stane při kontaktu s pravým prsem, že mě začne od bradavky pálit a ta bolest se šíří směrem do hrudníku. Nejčastěji se mi to stane v sedě , když si přitáhnu nohu k hrudníku. Bolí mě to jen u pravého prsu a nikdy předtím se mi nic takového nestávalo. Asi před půl rokem jsem si nahmatala novou bulku, ale UZ byl v pořádku.
Odpověď: Zdravím,

stran prsu, myslím, můžete být zcela klidná. Bolesti, které popisujete, jsou typické pro bolesti od páteře, které se velmi často propagují do prsu. Takže doporučuji navštívit fyzioterapeuta nebo neurologa, určitě Vám poradí vhodné cvičení, kterým problém postupně odstraníte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17372
Dobry vecer,mam papir od lekare a zajima me o co pujde.
UZ prsu
Obe axily bez patol.zvetsenych LU
V HZK vpravo zahusteni zlazovych struktur v pomeru 11mm,nepusobi dojmem typickeho loziska. Vzhledem k halo efektu na MG dopor.provedeni STX biopsie.
tak se chci zeptat,zda to znamena,ze mi tu zlazku vytahnou nebo co to znamena? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Zdravím,

přiznám se, že tomu vůbec nerozumím.
Na ultrazvuku změna nepůsobí dojmem typického ložiska a na mamografii je tzv. halo sign- tj. radiolucentní projasnění kolem ložiska, které je typické pro benigní- tj. nezhoubné útvary a zhoubné nádory tento halo efekt právě nemají. Tak tomu právě nerozumím, proč máte mít biopsii ložiska, které má znaky nezhoubné léze na mamografii a na ultrazvuku ani jako ložisko nevypadá. Biopsie pak jedině snad pro jistotu, že chtějí potvdit nezhoubnost léze. STX biopsie je stereotaktická biopsie pod rentgenovou kontrolou, obvykle se provádí větší tzv. vakuová biopsie. Biopsii ve Vašem případě je nutné zvážit, event doporučuji nález ještě zkonzultovat na jiném pracovišti.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17371
Dobrý deň pani primárka,veľmi pekne ďakujem za rýchlu odpoveď a povzbudenie veľmi mi to pomohlo.
Poprosím ešte o odpoveď na otázku o častosti onko kontrol a druhu vyšetrení.Som po operácii 5 mesiacov aké kontroly by som mala absolvovať? Môj onkológ mi naordinoval po 6 mesiacoch len USG prsníkov. ďakujem Vera
Odpověď: Zdravím,

to je v pořádku, jinak je na místě 1x za rok kontrola - mamografie, ultrazvuk prsů a taky ultrazvuk břicha, pokud je vše OK, tak určitě takto prvních 5 let po operaci, kdy budete užívat antiestrogeny - Tamoxifen.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17370
Dobrý den mám takovou prozbu už nejmín dva týdni mně pobolívají obě prsa okolo bradavek na dotek bolestivé antikoncepci neužívam prsa mně nikdy nebolely ani před mestruaci až ted posledni dva týdni jsem stoho celkem nervozni jelikož jsem tyto potíže nikdy neměla předem děkuji za vaší odpověd.Grulichová.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se určitě o hormonálně podmíněné bolesti prsů, jsou symetrické a na stejných místech oboustranně. I když neužíváte HAK, hormonální stav těla se během života neustále mění a prs na tyto změny může reagovat. Takže buďte klidná, máte ale 44 let a pokud chcete, je i vhodné, aby jste měla už mamografické vyšetření, i když screening začíná ve 45 letech. Takže si můžete zaplatit mamografické vyšetření, v tom případě žádanku nepotřebujete, určitě si ji nechte zhotovit na screeningovém centru - seznam center je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17369
Dobrý den,byla jsem na mamografu 20.6. a výsledek je zhuštěná mléčná žláza a bude se ještě muset udělat ultrazvuk ... Maminka měla v prsu nádor v 53 letech,prso bylo odstraněno celé bez chemoterapie a radiační léčby...Mám se obávat,že zhuštěná mléčná žláza může být už dost nebezpečná - tedy že je pozdě nebo to nemusí znamenat nic?Jsem z toho výsledku úplně psychicky vyřízená.....
Odpověď: Zdravím,

zhuštělá neboli denzní prsní žláza je normální nález, který má asi 5-8 % žen v populaci ve Vašem věku. Denzní žláza je méně přehledná na mamografii a proto radiolog musí doplnit mamografii ultrazvukem. Jedná se o normální doplňující vyšetření, buďte klidná.





pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17367
Dobrý den, ukončila jsem léčbu karcinomu prsu, chemo, operace, ozářky, teď už 3 měsíc beru tamoxifen a mám na obličeji vyrážky (prý je to vedlejší účinek tohoto léku) a na gynekologii na kontrole zjistili že mám zbytnělou sliznici na děloze, to je prý taky díky tamoxifenu. Dá se prosím nějak zabránit té vyrážce na obličeji? Je to dost nepříjemné, necítím se s tím dobře z estetického hlediska. Děkuji za odpověď. V.H.
Odpověď: Dobrý den,

to opravdu nevím, jak zabránit výražce, ale poradila bych se s kožním lékařem, myslím, že Vám určitě něco doporučí. Ohledně zbytnělé děložní sliznice- to je ve skutečnosti problém větší než vyrážka na obličeji, ač není vidět- se poraďte s Vaším gynekologem a onkologem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17365
Dobrý deň,8.3.2016 operácia inv.CA,NST,G1,T1b,NO/sn/,Mx,St .p. SLNB+LE, 5/2016 ožarovanie, teraz Tamoxifen. Ako často by mala byť kontrola u onkologa s akými vyšetreniami,. Zatiaľ som bola len raz bez akehokoľvek vyšetrenia a mám ísť zase až v 11/2016. Po operácii bolesti ramena bez lymfoedému preto absolvovanie masáže ramien a cvičenia na FBLR, teraz druhy týždeň bolesti v prsníku len cez deň neviem prečo? Tŕpnutie prstov ruky a chodidla-môžem brať vitamíny radu "B" a Horčík,alebo magnezium? Môžem absolvovať akupunkturu a dovolenku pri mori v 9/2016 Ďakujem, Věra
Odpověď: Zdravím,

budu stručná. Nádor byl malý, uzliny nebyly nádorem postižené, jedná se o antiestrogeny (Tamoxifenem) léčitelný nádor, Vaše prognóza a šance na úplné uzdravení je výborná. Operovaný prs vždycky občas bolí, je tam jizva! , bolesti mohou být i v jizvě v podpaží, to je normální. Na trnutí prstů berte vitamíny řady B a klidně i hořčík (tj. magnesium) vhodné užívat s vit B6. Akupunktura je dobrá a k moři jeďte určitě jen opatrně s opalováním, spíše ve stínu, chránit ozařovaný prs.

pěkný den a dovolenou Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17364
Dobrý den,prosím o přeložení této diagnozy mojí maminky. věk 67 let,bojíme se o ni,l.říkají, že uzliny snad vemou jen ty první a bude zapotřebí radio a i chemot.jiný lékař říká,že snad jen radio.BI RADS 5,ložisko maligního char.v levém prsu.Ihned CCB.Dle hist. Ca invazivní duktální, Ki30%, ER 95%,PR 85%,c erb 2.v levém prsu více v DZK rezistence vel.3x3,5cm.UZV vlevo malig.ložisko či spíše těsně na sebe naléhaj.ložiska vel.22x23x16 mm.V axile pouze ojedinělé míz.uzliny s lipodystrofií.Děkuji za vysvětlení,o maminku se velmi bojíme.J
Odpověď: Zdravím,

informace jsou dostatečné.
Vaše maminka má sice větší nádor, ale dobrou zprávou je, že lymfatické uzliny nejsou nejspíše nádorem postižené, na ultrazvuku se jeví jako normální.Protože je nádor větší, lze v první době uvažovat o léčbě onkologické, tedy chemoterapii, která povede k výraznému zmenšení nádoru, někdy i jeho vymizení z prsu (proto se nádor před podáním chemoterapie označí). Chemoterapie dostane onemocnění pod kontrolu. Nádor je větší a je v první řadě zapotřebí zamezit šíření zhoubných buněk mimo prs, do uzlin a do vzdálených orgánů. Po ukončení chemoterapie je na místě operace, která může být v případě dostatečného zmenšení nádoru, prs zachovávající. Z podpažní jamky se vezme při operaci pouze jedna- tzv. sentinelová uzlina, ta se vyšetří a pokud bude bez zhoubných buněk, tak již není nutno odebírat další mízní uzliny.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17363
Dobrý den,prosím o vysvětlení, co znamená oboustranně v HZK preaxilárně ohraničený stín v. s. intramamární uzliny, bez známek patologické expanze. Co je příčinou zobrazeného stínu? Děkuji.
Odpověď: Zdravím,

lékař popisuje zcela normální mízní uzliny, které se v této lokalizaci vyskytují normálně. Jsou běžnou součástí prsní žlázy, tedy se nejedná o nic patologického. Nález je v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17362
Dobrý den ,mám dotaz před 6 lety jsem byla na zmenšení prsou(z každého mi odebrali 2kg)s hojením to nebylo dobré a zůstalin mi jizvy a při každo roční prohlídce mi dr.říká,že mám v prsou ůtvary napněné tekutinou,ale ,že to neroste tak se nemám obávat.Ale teď už 2den mě hrozně bolí pravá bradavka a když jse jí dotknu tak jak kdyby jehlou někdo píchl a v tu chvíli mě pálí celé prso. Děkuji za odpověď Pavla
Odpověď: Zdravím,

po plastice prsů - zmenšení, jsou pooperační změny obvyklé. Často v důsledku pooperační tukové nekrózy vznikají v prsu útvary naplněné olejovou tekutinou, které neznamenají nic špatného pro prs a ani žádné riziko pro vznik rakoviny, jsou naprosto běžné a v prsu mohou zůstat. Řekla bych, že bolesti, které máte nyní, s operací nesouvisí. Pálivé a bodavé bolesti prsu mohou mít často příčinu v " blokádě" krční nebo hrudní páteře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17361
Veľmi pekne ďakujem za rýchlu odpoveď a za to,že si nájdete čas na túto poradňu,je to obdivuhodné,nakoľko mnohí lekári nemajú bohužiaľ čas,na takéto vysvetľovanie.Ešte dopĺňam otázku č.17357.Záver: MMG a USG nález formácie v ľavom dolnom kvv.s kalcifikátmi.Paraareilárne na rozhraní lat.kvv.drobná cysta.Včera som bola na prsník.poradni a doktor mi oznámil,že ide zrejme o fibroadenom,ale keďže sú tam 2 kalcifikáty musia to vybrať von,budú ma operovať9.9.2016,potom to pošlú na histológiu.Myslíte,že je operácia nutná?Nestačila by iba biopsia?
Odpověď: Dobrý den,

nenechte se, prosím,operovat bez biopsie. Předoperační core cut biopsie se získaním přesné histologie již před operací je dnes standardem a pokud z biopsie vyjde fibroadenom - což všichni jak se zdá očekávají- tak je operace hloupost, je to malý fibroadenom, který v prsu může zůstat a žádné zvýšené riziko pro rakovinu prsu neznamená. Fibroadenomy kalcifikují naprosto běžně. Jen pro moje info, kde Vás mají operovat?

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17360
Dobrý den paní doktorko, mám jít na biopsii podezdřelého nálezu v prsu. Byla mi doporučena biopsie jehlou. Chci se zeptat jestli by nebyla lepší vakuová biopsie, při které by se odebralo celé ložisko. (velikosti 5x6x4mm). Nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

u naprosté většiny ložisek prsní žlázy je dostačující tzv. core cut biopsie, která je velmi spolehlivá. Vakuová biopsie se používá pouze pro některé specifické léze, jako jsou např. mikrokalcifikace. Cílem při biopsii není odebrání celého ložiska, ale stanovení přesné histologie. Nevím, o co se u Vás jedná, ale pokud jde o biopsii malého podezřelého ložiska patrného na ultrazvuku, tak je biopsie jehlou, tedy core cut biopsie, vhodnou metodou a vakuová biopsie není nutná ani indikovaná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17358
Dobrý den při samo vyšetření jsem zjistila na pravém prsu při pohybu důlek z boku prsu a při pohmatu malinkou bulku.o co se jedna?
Odpověď: Dobrý den,

o co se jedná, není možné říci bez vyšetření. Pokud máte důlek na prsu a v tomto místě hmatnou bulku, musíte se objednat do screeningového centra a nechat si provést ultrazvukové a nebo i mamografické vyšetření, které nález objasní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17357
Dobrý deň,prosím o vysvetlenie:USG:Obojstr.v mediál.polov.mlieč.žľazy obraz tukov.involúcie,retroareolár.a v laterál.kvv pravid.lišty rezid.parenchýmu s drob.tukov.ostrovčekmi.Vľavo vDLQ na č.3-4v mieste hmat.rezist.hypoech.nehomog.ovoid.ohranič.formácia12x8mm s intraluminoz.bodk.kalcifik.Na rozhraní lat.kvv.paraareolárne ovoid.anechog.formáciaø4mm.Koža norm.hrúbky,axily voľné.MMG:Obojstr.v celej mlieč.žľaze obraz drobno granulár.čiastoč.splýv.kresby reziduál.parenchýmu.Vľavo vDLQ denzný,ovál.tieňø24mm s 2 kalcifik.veľ.1mm.Koža norm.hrúbky,v Ľ axile čiastoč.zachytená LU.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu je vše v pořádku. V prsní žláze vlevo je přítomný nezhoubný útvar, nejspíše fibroadenom velikost 12x8 mm a drobná cysta velká 4 mm. Chybí mi nějaký závěr tohoto dlouhého popisu, třeba, že se jedná o normální nález s přítomností nezhoubných útvarů - ty jsou v prsní žláze považovány za normální. Příští rok budete mít 40 let , pokud chcete nějakou kontrolu, nechte si provést mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17356
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdo z lékařů je kompetentní k diagnostice fibrocystické mastopatie? Jsem dlouhodobě léčena s hyperprolaktinémií, ale přesto že je prolaktin v normě, stále mi rostou prsa. Je mi 34 let, váha stejná 57 kg, bezdětná. Gynekoložka mě odbyla a endokrynoložka sleduje jen prolaktin a ten by měl být v normě. Z velikosti C jsem se během 4 let dostala na H a prsa mám 3 týdny z měsíce bolavá a nateklá. Už nevím na koho se obrátit.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že by tento problém měl řešit především endokrinolog, jedná se o problém hormonální. Takové zvětšování prsů není v tomto věku obvyklé a zasluhuje vyšetření ultrazvukem, na které by Vás měl lékař odeslat, event. si toto vyšetření lze zaplatit bez žádanky (asi 300,- Kč). Na bolesti prsů působí dobře některé bylinné preparáty, jako je Mastodynon, nebo léčiva z pupalky (Orissa). Tyto preparáty Vám neuškodí, lze je zakoupit v lékárně. Neřeší to ale problém zvětšování prsů. Fibrocystická mastopatie je diagnóza histologická, znamená přítomnost cyst v prsech, jedná se o nezhoubný a nezávažný nález.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17355
Moji mamce je 70let je a ma rakovinu prsu.. Velikost nadoru (grande3) měla 45x26. Už má za sebou 16chemo a teď jde na operaci.Ale nikdo už ji mimo zkoušek z krve neudělal žádnou jinou kontrolu.
Celou dobu mamce pan doktor říkal jak vše je dobré, a že to půjde jen vyčistit bez a na konci chemo ji rovnou řekli že prso celé musí pryč bez jakohokoliv jiného vyšetření.Chtěla bych jen vědět jestli je to obvyklý přístup.. Nebo se vždy ještě před operací dělá vyšetření jako mamograf nebo rezonance.Jestli na tom máme trvat.
A jestli by jste nám mohli poradit co dělat.
Odpověď: Dobrý den,

po ukončení chemoterapie je obvyklá kontrola pomocí mamografie a ultrazvuku, výjimečně také magnetickou rezonancí (je to jen v případě, že nádor byl špatně patrný na mamografii a ultrazvuku, v tomto případě má žena magnetickou rezonanci i před léčbou). Nález porovnáváme vždy s předléčebnou kontrolou a záleží na tom, jak se nádor zmenšil, ale také na jeho vlastnostech, biologické agresivitě, postižení uzlin, apod. Všechny tyto okolnosti jsou brány v potaz při rozhodování, zda provést záchovný výkon a nebo provést ablaci (tj. odnětí celého prsu).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17354
Dobrý den, jsem dva mesice po císařském řezu a kojila jsem jen týden a pak uz to neslo. Uz dvakrát se mi stalo ze když si sundam podprsenku mám úplně vpacenou.bradavku v levém prsu. Po zmáčknutí hned vyleze. Co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den,

nejedná se o nic závažného. Pokud se bradavka dá zase stisknutím vytlačit (evertovat) , nejedná se o trvalý stav, ale nejspíše jen o změny prsu v souvislosti s graviditou a kojením (i když krátkým). Zkuste vyčkat, je to krátká doba od porodu, stav by se mohl sám upravit. Pokud by bradavka nešla evertovat, nechte si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17353
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné přerušovat aplikaci Herceptinu při léčbě antibiotiky. (Kašel, teplota, nasazena ATB pro jistotu). Byla by menší účinnost Herceptinu? Děkuji.
Odpověď: Zdravím a omlouvám se za pozdní odpověď, ale chtěla jsem pro jistotu nález zkonzultovat s onkologem.
Je to, jak jsem si myslela, léčba Herceptinem se nepřerušuje ani při současné léčbě antibiotiky a při onemocnění dýchacích cest.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17352
Dobrý den,
již 4. rokem chodím na sonografii prsů, ve kterých mám tři fibroadenomy. Při poslední prohlídce jsem se doktorky zeptala i na bolestivost prsou, kterou v poslední době mám často (zejména na bocích prsů), ale řekla mi, že mám zkrátka citlivá prsa a ať si zakoupím v lékárně vitamin E nebo nějaké léky na bolestivost prsou. Bojím se však, že nasazením nějakých léků se budou zmírňovat příznaky, nikoli řešit příčina. Nevím proto, zda mám navštívit jiného lékaře, zda se mám objednat třeba i na mamografii (na té jsem nikdy nebyla)? Děkuji, L.
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů má většina žen, zejména v druhé polovině menstruačního cyklu. Příčina bolestivosti prsů je hormonální a nejedná se o příznak onemocnění. Bolesti prsů se mění nejen během cyklu, ale i během života, mohou vymizet nebo naopak nastoupit po podání hormonální antikoncepce, ovlivňuje je gravidita a laktace. Rada paní doktorky byla dobrá, vitamin E skutečně nemůže nic pokazit, také některé léky z bylinek, jako je např. Mastodynon kapky nebo Orissa - tj. vit E s pupalkou. Fibroadenomy, pokud jsou velké, mohou někdy být příčinou bolestivosti prsů, malé fibroadenomy bolesti prsů nepůsobí.
Na mamografii nemáte věk, může být u Vás provedena jen v případě podezření na onemocnění prsů a to z ultrazvuku ani Vaší kliniky nevyplývá. Poradila bych se ještě s gynekologem, který může nasadit vhodnou horm. antikoncepci.




pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17351
Dobrý den již pár měsíců mám v dolní části prsu bulku, nebolestivou, na prsu se mi objevila větší fialová skvrna jakoby žilky . jsem objednána na sono, může se jednat o nádor?
Odpověď: Zdravím,

nejsem Vám schopná na tuto otázku odpovědět. O nádor se jednat může, ale pokud je bulka neměnná několik měsíců, tak to nejspíše zhoubný nádor nebude, takže buď se jedná jen o žlázu a nebo o útvar nezhoubný, př. cystu nebo fibroadenom - tyto útvary ničemu nevadí. Žilky na kůži s ložiskem vůbec souviset nemusí. Je nutné nechat si provést v první době ultrazvukové vyšetření, které by podstatu "bulky" mělo objasnit.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17350
Dobrý den,

jsem 2 měsíce po operaci prsa.Nález byl malý 8mm,zhoubný.Byly mně odebrány uzliny
s negativním výsledkem. Ruka mně nebolí, jen táhne při natáhnutí. Např.
při věšení prádla.Je to normální, či to mám řešit?Příští týden mě čeká ozařování. děkuji za odpově%d
Odpověď: Zdravím,

nebojte se, je to normální, jizva se hojí tuhou vazivou tkání, takže "táhnout" to může, existuje speciální cvičení, rehabilitace po karcinomu prsu, informujte se u Vašeho onkologa.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17349
Dobrý den,můžete mi vysvětlit nález:
vpravo v HZKč.11 hypoechogenní,laločnaté ložisko 22/8 mm,na periferii s hrubou kalcifikaci,bez nápadné vaskularizace.A jestli stačí ko sono za 1 rok.
Děkuji.R
Odpověď: Zdravím,

léze je popsána jako benigní, tj. má nezhoubný vzhled, nejspíše se jedná o fibroadenom, nezhoubný nádor v prsu, který se neoperuje a v prsu může zůstat. Pokud by byla nejistota stran povahy léze, je nutné doplnit mamografii, ev. biopsii.
Myslím, že radiolog si je jistý, že se o fibroadenom jedná - všechny znaky ložiska tomu nasvědčují, takže kontrola za rok je víc než dostatečná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17348
Dobry den chci se zeptat co znsmena v miste zdureni nakupeni meke tkane susp.tuk dekuji
Odpověď: Zdravím,

tzn., že Váš nález je příznivý, v místě hmatného zduření není žádný podezřelý útvar, jen tuková tkáň, v těle běžná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17347
Dobrý den. Je mi 31 let a našla jsem si malou bulku v prsu, volala jsem si na jedno z center a bylo mi řečeno, že pokud mi není nad 45 let, musím přes praktického lékaře, je to tak? Ale tuším je možnost si vyšetření i zaplatit.. ? A ještě jeden dotaz - s partnerem se snažíme o miminko (zatím nemám nic potvrzené), je možné případně vyšetření provést na začátku těhotenství? Jelikož jsou delší obj. lhůty.. moc děkuji za odpověď, B.
Odpověď: Zdravím,

vyšetření doporučuju si zaplatit - rychlá cesta, bez žádanky, cena kolem 300,- Kč. Lze provádět kdykoliuv během gravidity.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17346
Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat. Jsem 8 měsíců po porodu a kojila jsem jen dva měsíce, ale zhruba po dvou měsících mě začalo trochu bolet prso a dolní části jsem si nahmatala malinkou bulku - menší než hrášek...prso mě bolí jako kdybych si natáhla sval. Když si sáhnu na tu bulku, tak prso samo o sobě nebolí. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jistě se nejedná o nic závažného. Nejspíše to bude malé rozšíření žlázy a nebo cysta- což je nezhoubný útvar, který se vyskytuje v prsní žláze běžně. Bolesti prsu mohou souviset s hormonálními změnami po kojení, také ale mohou být třeba od přetaženého svalu. Pokud se obáváte a chcete mít jistotou ohledně drobné bulky, kterou jste si nahmatala, zajděte na ultrazvukové vyšetření na některé ze screeningových center.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17345
Dobrý den,chci si zajít na vyšetření prsou,ale ještě stále kojím 2 letého syna.Bude i tak možné vyšetření u mě provést?
Děkuji H.
Odpověď: Zdravím,

i v době gravidity a laktace lze provést ultrazvukové vyšetření, které je u Vás vhodné a je zcela neškodné. Mamografie se v případě laktace neprovádí, je určena ženám nad 40 let věku jako preventivní vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17344
Dobrý den, mám malá prsa a nejsem si jista, zda má mamografický snímek pro lékaře požadovanou vypovídací schopnost. Nebyl by pro případ malých prsou lepší ultrazvuk?
Odpověď: Zdravím,

není to tak. Mamografie i v případě malých prsů je diagnosticky přínosnější než ultrazvukové vyšetření, které je pouze doplňkem mamografie v případě její menší přehlednosti. Ultrazvuk nedokáže mamografii nahradit, mamografie dokáže odhalit malinkaté nádory a nebo prekursory nádorů, což ultrazvuk neumí. Takže určitě si ji nechte provést.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17343
Dobrý den.Bude to již 3 měsíce co mně začal bolet dvorec a bradavka levého prsu.Na dotyk je citlivá.Asi za14 dnú jsem šla na sono ,bylo to v pořádku.Jenže potíže zatím moc neustupují. Mám proto dotaz nemněla bych jít opět na nějaké další vyšetřeni,proč to tak je.Nikdy jsem nic podobného nemněla a mám obavy.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku by jste především měla mít mamografické vyšetření a nikoliv ultrazvuk. Takže, prosím, zajděte na nejbližší screeningové centrum a nechte si provést mamografii, máte potíže, takže by Vám Váš lékař - praktický nebo gynekolog- měl vystavit žádanku na mamografické vyšetření. Onemocnění dvorce a bradavky nelze podceňovat, je nutné VČAS vyloučit zhoubný nádor bradavky, tzv. Pagetův karcinom. Někdy bývá mamografie i ultrazvuk zcela negativní a je nutné provést excizi z bradavky (tj. odebrání kousku tkáně chirurgickou cestou) a provedení přesného histologického vyšetření. Tato excize se bohužel někdy často odkládá a pak se nádor již může rozšířit do celého prsu. Doporučuju mamografické vyšetření, konzultaci kožního lékaře- zda se nejedná o kožní onemocnění dvorce- a pokud bude toto vyloučeno, pak je nutné podstoupit excizi z dvorce. Prs se znecitliví , není to bolestivé.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17342
Dobry den,prosim vas mohli by ste mi vysvetlit nasledovny nalez?USG prsnikov.Vpravo skor na r-LQQna spodine zlazy periferne kontrolovane lozisko vzhladu FIA,velkosti 11x5 mm homogene hypoechogennej struktury,bez patol.dorzalneho echa.Ma charakter FIA-relativne progredujuceho.Ojedinele cysty bilat. do 4 mm,bez retroammil.DCT, axily bez LAP.Zaver BI-RADS 3
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je benigní, tj. nezhoubný. V prsech jsou cysty minimální velikosti - normální nález v prsní žláze. Dále je v pravém prsu drobný nezhoubný nádor, rovněž stejně jako cysty se běžně v prsech vyskytuje, jedná se o tzv fibroadenom (autor popisu použil zkratku FIA). Fibroadenom si zřejmě chce lékař ještě zkontrolovat s časovým odstupem. Můžete být klidná, prsa máte v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17341
Dobrý den.Je mi 39let,po operaci,chemoterapii, a prave procházím léčbou ozářkami.Ca mammae I.dx.pT2 pNO MO.Invazivní karcinom mléčné žlázy NST grade3,vel.3cm,vzdálenost od spodiny merená mikroskopicky je O,5mm,uzliny bez meta,imuno:ERiPR negativni,Ki-67 je 20-30%,c-erbB-2 3+,FISH prokázána amplifikace.adjuvantni chemoterapie,33ozářeka rok biologická lečba Herceptin.BRCA1aBRCA2 NEPROKÁZÁNO.Pani doktorko prosím vás ,jakou mám šanci na uplné uzdravení.Jaká je u me prognoza.S přáním pěkného dne J.K.
Odpověď: Zdravím,

nádor byl větší, ale přesto máte na úplné uzdravení v případě léčby chemoterapií a biologickou léčbou (Herceptinem) velkou šanci. Důvodem je to, že nemáte postižené lymfatické uzliny v podpaží, prognóza je v těchto případech velmi optimistická. Tak i Vy hleďte na vše optimisticky a budete v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17340
Dobrý den, je mi 21 let a už delší dobu mám na prsu bulku. Chci mít jistotu, že to není nic nebezpečného a nevím, kam se mám obrátit. Moje gynekoložka mi řekla, at si bulku hlídám, ale mám strach. Jsem z Prahy a na mamografu na Karlově náměstí mají plno, kam se mám obrátit? potřebuji doporučení od jiného lékaře? Moje gynekoložka má aktuálně dovolenou a chci to mít co nejdříve za sebou. Predem děkuji za odpověd :) Tereza Vorlíková
Odpověď: Dobrý den,

jestliže máte v prsní žláze bulku delší dobu neměnnou, nejedná se s jistotou o nic závažného a rakovinu prsu můžeme rovnou vyloučit. S největší pravděpodobností se jedná o rozšířenou žlázu nebo nezhoubný útvar - př. cystu. Dop. zaplatit si ultrazvukové vyšetření pro Váš klid- seznam center v ČR je na stránkách mamo.cz., určitě se najde centrum v Praze, kde Vás objednají, nejedná se o nic akutního. K vyšetření za úhradu nepotřebujete doporučení o lékaře. Cena vyšetření je 300-400 Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17339
Dobrý den, je mi 56 let, před 20ti lety jsem podstoupila hysterektomii, dva roky po hysterektomii, tj. před 18ti lety, jsem podstoupila další gynekologickou operaci - ovarektomii. HST jsem špatně snášela, až v roce 2003 mi můj gynekolog předepsal Livial, který užívám dodnes. Je to již 13 s Livialem a celkově s HST 20 let. Chtěla bych Vás poprosit o odborný názor na dlouhodobé užívání HST v mém případě. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
u žen po operaci vaječníků v těle chybí určité hornony, které ovlivní celkové fungování organismu. Zjednodušeně řečeno je tím navozena menopauza se všemi nepříznivými následky. Podávání hormonů v podobě HST tyto chybějící hormony nahradí a dokáže zabránit mnoha "komplikacím" v souvislosti s jejich chyběním. Proto je určitě přínosná. Kontrolní vyšetření prsou se provádí především proto, že podávané hormony by pro ev. nádor v prsu byly něco jako vitamívy a nádor by díky nim rostl rychleji. Riziko vzniku nádoru HST výrazněji neovlivňuje.

Při porovnání přínosu a rizika HST, výrazně převařují její přínosy pro ženu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17338
Dobrý den,před 3 měsíci mi byla provedene resekce centrálního segmentu pro krvavou/hnědou/ sekreci z bradavky.Mám 46 let a poz. BRCA/riziko 36%/.Při histologii se nenašla žádná patologie,ani papilom,jen fibrocystické změny....je možné,že event. nádorek někde v prsu zůstal????Operovalo se na slepo,ani MG ani NMR neukázala patologii /NMR pouze "nově svítící ložisko"- po biopsii fibroadenom/.Duktografie se nezdařila. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
před operací jste podstoupila několik různých vyšetření. Nikde se nenašly změny odpovídající nádoru. To je dobře. Vzhledem k Vašemu rodinnému riziku a BRCA pozitivitě byla provedena resekce. Ta rovněž nenašla žádné známky nádoru. Krvavá sekrece mohla být v souvislosti s biopsií. Případně změny v prsní tkáni s věkem.
Jste sledována v MOU Brno, to je špičkové pracoviště, proto nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17336
Dobrý den,jsem v 32.tt a v podpaží na obou stranách jsem si nahmatala malinkate uzlinky (menší jak hrášek).Na UZ jsem byla v prosinci,vse ok,dr rovněž zaznamenal necetne uzlinky benigniho charakteru,ale tyto jsem tehdy necítila.Muze toto souviset se změnami v prsní žláze v průběhu těhotenství?Je třeba toto nyní řešit?Jinak žádné další obtíže.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
drobné uzliny v podpaží jsou běžné. Uzliny se zdě vyskytují naprosto přirozeně. Někdy jsou hmatné, někdy ne. Mírné zvětšení je možné i v souvislosti se změnami v těhotenství a při kojení. Nejedná se o nic neobvyklého. Pokud by jste měla pocit, že se zvětšují, doporučuji sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17335
Dobrý den,
před pěti dny jsem si v prsu nahmatala ohraničenou bouličku o velikosti menšího hrášku těsně nad bradavkou. Našla jsem ji díky tomu, že mě prs při ležení na břiše bolel. Po neustálém pátrání se mi zdálo, jako bych bouličku již téměř nemohla najít. Každý den ji sleduji (na pohled není vidět) a velikost se nemění, ani už nebolí (pouze mi přijde, že když ji nechám v klidu např. do druhého dne, jde lépe nahmatat).

Měla bych jít na vyšetření nebo se jedná spíše například o cystu a stačí pozorovat? Tento problém jsem ještě neměla.

Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se nejedná o, nic závažného. Může se jednat o okrsek žlázy, drobný fibroadenom či cystu. Nádor prsu je ve Vašem věku vzácný.
Jistotu dá sonografie prsou. Proto bych doporučil si dojít na vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17334
Dobrý den, po chirurgickém odstranění ložiska karcinomu v levém prsu a sentinelové uzliny (negativní výsledek) mi byla doporučena zajišťovací léčba radioterapií + hormonální léčba. Nyní se mi naskytla příležitost místo klasické fotonové léčby využít protonovou léčbu. Je v případě zajišťovací léčby protonová léčba vhodná? Četla jsem názor o nulovém efektu, neboť je protonová léčba údajně zaměřena na léčbu nádoru, který je stále v těle. Protonová léčba mne zaujala, neboť je propagována jako šetrnější způsob radioterapie, kdy v případě karcinomu v levém prsu může dojít k ozáření srdce a plic.
Odpověď: Dobrý den,
výhodou protonové léčby je možnost velice přesného zaměření na požadovanou oblast, s minimalizací zasažení okolních orgánů. To jsou její přednosti. Dle vědeckých publikací je možná léčba i po operaci prsu, se zaměřením na hrudní stěnu a uzliny a k minimalizaci zasažení srdce a plíce. Přesnější informace a možnost vám stělí protonové centrum, kam by jste měla docházet.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17333
Dobrý den.Existuje ještě příspěvek od AVONU namamografické vyšetření .Děkuji ya odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
AVON poukázky k sonografickému vyšetření jsou k dispozici jednorázově při různých akcích. V tuto chvíli nemám infomace o tom, že by nějaká akce probíhala.
Ale tyto AVON poukázky byly pouze k sonografii prsou, ne k mamografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17332
Dobrý den. Již 3 týden mě trápí bolest v levém prsu, na pohmat ani ne, ale při oblékání-natažení ruky a hlubokém nádechu.., mám pocit pnutí, jako by mi prso rostlo. Cca 1,5roku neberu žádnou antikoncepci. Mám 3 děti. Mám navštívit svého doktora, nebo bolest odejde sama? Děkuji za odpověď. P.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti, jak je popisujete, spíše souvisí s páteří. Jsou spojené s pohybem - natažení ruky. U toho se může podráždit některý nerv u páteře a působí jako bolest v prsu. Pokud by jste si pohmatem všimla nějaké změny prsu, tak bych doporučil mamografické ev. sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17330
Vážený pane doktore,
Prosím o názor. Mám nález v prsu. Výsledky biopsie: změny charakteru kolumnární hyperplazie a mikrograndulární adenozy, obé bez atypií, ale s četnými mikrokalcifikacemi. Několik duktektasií, jedná z nich s apokrinní metaplasií. Ve dvou částkách má charakter pseudoangiomatosní hyperplazie. Struktury karcinom v rozsáhlém odběru přítomny nejsou. Vyjmout ložisko či ne. Děkuji G
Odpověď: Dobrý den,
podle histologického nálezu ložisko neobsahuje nádorové buňky, ani změny, které by představovaly vysoké riziko pro vznik nádoru. Popisované změny souvisí s věkem a se změnami v prsní tkáně. Ale nepředstavují nebezpečí pro vznik nádoru. V tuto chvíli není nutné operovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17326
Dobrý den, mohu se zeptat, kdy mohu přijít na vyšetření? Je mi 35 let a nikdy jsem ještě nebyla. Kamarádka mi řekla, že nemusím čekat na 40let, ale muzu chodit preventivne každý rok, je to tak? Co je vse potrebne? Děkuji. I.I.
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku k preventivnímu vyšetření nepotřebujete žádanku. Pro Vás nejlepší je sonografie. Pouze se objednejte v některém screeningovém centru. Vyšetření ale není hrazené ze zdravotního pojištění. Sonografie prsou stojí cca 500kč.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky