MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 18489
moc děkuji za odpovědi. ještě jedda otázka. beru hormánální antokoncepci bulka se mi udělěla před očekávanou menstruací která nedorazila,gynekoložka mi předepsala jinou antikoncepci. nemůžě to mít nějakou souvislost ? děkuji
Odpověď: Dobrý den, souvislost s hormonální antikoncepcí i s menstruačním cyklem je pravděpodobná. Samovyšetřování prsů by se mělo provádět vždy po skončení menstruace, kdy jsou hormonální vlivy na struktury prsů nejméně výrazné. Nebojte, absolvujte biopsii a brzy budete vědět jistě o co se jedná.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18488
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na hrudi nad prsem sem si nahmatala hrbolek,mám navštívit gynekologii nebo nad prsem jsou nějaké uzliny? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, uzlinky pod prsem nebývají až tak časté, někdy lze u hubených lidí nahmatat výraznější žebro. Pokud se Vám však cokoli nezdá, navštivte gynekologa, aby Vás vyšetřit a event. poslal na ultrazvukové vyšetření.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18487
Dobrý den, děkuji za Vaše odpovědi. Chtěla bych se zeptat jak jsem vám už psala v předchozích zprávách. Jestli fibroadenom co mi nalezli na sonu má bolet na pohmat nebo bolet nemusí. Mé osobne neboli. Tak právě proto tato otázka Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy většinou nebolí. A prsy si prohmatávejte jednou měsíčně vždy po skončení menses, daleko více Vás ohrožuje Váš psychický stres než fibroadenomy v prsech.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18486
Dobrý den, potřebuji nechat provést vyšetření BRCA 1,2 u manžela, co k tomu potřebuji a kam se mám obrátit.Moje maminka, babička i prababička měly ca prsu, babička na tuto nemoc zemřela.Genetické vyšetření mojí maminky je negativní.Manželova maminka na ca prsu zemřela, on má melanom trupu.Mám dvě dcery, mladší 23let právě prodělala konizaci čípku a kyretáž, její oš.lékařka jí bez gen.vyšetření manžela odmítá napsat žádanku na ultrazvukové vyšetření.Já sama jsem vyšetření mamografem a sono absolvovala dvakrát.Děkuji za odpověď L.
Odpověď: Dobrý den, pokud v rodině manžela měla nádor prsu jen maminka a nikdo jiný, tak jeho genetické testování není indikováno. Pravděpodobnost, že by byl BRCA pozitivní je téměř nulová. Ve Vaší rodině byl výskyt nádorů prsu vícečetný, ale genetické testování bylo negativní stran BRCA. U Vás je ještě podstatné, jestli Vám genetik nestanovil procentuální riziko onemocnění, v případě, že stanovil více než 20% rizika, máte nárok na častější sledování na náklady pojišťovny (stejně jako Vaše dcera, pokud byla ve zprávě zmíněna). Pokud nestanovil, tak z hlediska dosud známých faktů jste brány i s dcerou jako zdravé ženy a na preventivní vyšetření hrazené státem máte nárok až od 45 roku věku. Je vhodné pravidelné samovyšetřování po skončení menses a ultrazvukové kontroly jako samoplátce. Žádanku od gynekologa dostanete v případě, že budete mít v prsu nově podezřelou bulku.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18485
Dobrý den, od r.2014 si pozoruji malou bulku – necelé 2cm. V květnu 2016 měla stejnou velikost. Nikde sem s tím nebyla. Začala jsem brát AT – Regishu a antipsychotika Derin – po třech měsích jsem si zkontrolovala prsa a velky nárůst bulk. Poslána ihned na ultrazvuk – pravděpodobně FA o vel. 38x12mm, nutná biopsie, hned za týden. Znervoznilo mě to, je to kvůli rychlému rustu? Ve zpráve:„Nepravidelně ohraničené, v.s. FA ložisko“ – nemá být FA ostře ohraničené narozd. od zhoubného nádoru? Je moznost zhoubneho nálezu?Rodinné predisp. myslím nemám. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná. Fibroadenom je nezhoubný nádor, který může v závislosti na hormonálních hladinách v těle růst a vypadat lehce neohraničeně, zvláště ve Vašem věku. Pokud jste začala užívat nové léky a potom se zvětšil, tak to může mít souvislost. Vzhledem k jeho rychlému zvětšení je naprosto logické, že vyšetřující lékař doporučil biopsii, je to standardní postup. Ale pravděpodobnost, že by se jednalo o zhoubný nádor je velmi nízká. Řiďte se pokyny Vašeho lékaře a věřím, že vše bude v pořádku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18484
dobry den, mam 50. let chtela bych vedet jake vysetreni prsou bych mela provest,jelikoz jsem podstopila zvetseni prsou
Odpověď: Dobrý den, podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví byste měla být pravidelně sledována ve screeningovém programu. Zvětšení prsů ať už již implantáty či vlastním tukem nejsou překážkou provedení screeningové mamografie v akreditovaném screeningovém centru, kde mají přístroje vhodné i k vyšetřování implantátů. Samozřejmě pokud nejste čerstvě po zákroku. Žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktický lékař.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18483
Dobrý den-jsem po lumpektomii(21.9.16),onkomarkry i biochemie v pořádku,sono 12.4.také,mám vyčerpávající únavu po užívání Tamoxifenu(beru ho od října loňského roku) od února po skončení ozařování celková slabost,únava,nekvalita spánku,buzení,pocení není tak hrozné,ale únava-brání mi v plnohodnotném životě,nejhorší je ,že se nemůžou brát ani fytoestrogeny-takže mám jen šalvěj.Poslední menstruace byla 29.7.2016 - pak operace,léčba...Jinak v menopauze už jsem byla ve 43 letech...skončí tohle trápení někdy?Moc díky za radu,jsem z toho moc špatná.
Odpověď: Dobrý den, Vaše obtíže jsou velmi pravděpodobně v důsledku užívání Tamoxifenu a přechodu. Tyto obtíže jsou individuální, ale ve větší či menší míře je pociťuje většina žen. Kdy to skončí Vám asi nikdo nedokáže říci, obtíže se mohou zmírňovat časem, ale také mohou přetrvávat až do vysazení Tamoxifenu. Vzhledem k Vašemu věku a vlastnostem nádoru - citlivost na estrogeny a vyšší schopnost nádorových buněk se dělit, je však užívání Tamoxifenu zcela na místě a do budoucna Vám to přinese výrazný benefit. Buďte trpělivá a zkuste to vydržet. Jinak platí vše, co Vám již psala kolegyně MUDr. Pieranová. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18482
Hezký den, paní Trunkátová,
chtěla bych Vám tímto poděkovat, jak dokážete díky online poradně ženy uklidnit a dodat jim odvahy a vdechnout do každé odpovědi pozitivní ráz.

Moc Vám fandím a za všechny ženy DĚKUJI.
Odpověď: Děkuji a přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18481
Dobrý den, paní Trunkátová,k dotazu 18444,moc Vám děkuji za radu.Objednala jsem se do MOU na 26.4, tedy o 14dní dříve,než v jiném zařízení.Chci se zeptat,pokud je nález/rezistence/ hmatný a jdu na ult.vyš.dozvím se výsledky hned? Jde mi o to,že jsem nikomu nic neřekla,nemůžu,neumím to říct a chci jet sama a bojím se, žese při špatném závěru zhroutím.Nemám k tomu daleko už teĎ.Mám strašný strach co bude,co děti.Dotaz jen pro Vás.Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den, nález z ultrazvukového vyšetření dostanete po vyšetření do ruky a lékař, který Vás bude vyšetřovat by Vám měl vysvětlit o co se jedná (nejspíše žláza nebo fibroadenom). Pokud by byla jakákoli nejasnost, tak Vám doporučíme další vyšetření (biopsie nebo kontrolní ultrazvuk). Uklidněte se, věřím, že absolvovat ultrazvukové vyšetření sama zvládnete a že se nebude jednat o nic závažného. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18480
dobrý den již jsem psala že mi byl nalezen hypoechogení podezdřelý útvar 7 mm v rodině rakovinu prsu ani vaječníku nemáme. ještě bych se chtěla zeptat, pokud je útvar v prsu neohraničený značí to zhoubný nádor ?
Odpověď: Dobrý den, jak jsem Vám již psala, na ultrazvuku odlišíme věci jednoznačně nezávažné a potom ty, které je třeba došetřit. Což je Váš případ - takže podle závěru Vaší lékařky je třeba provést biopsii, aby bylo jasné o co se jedná. Vyčkejte biopsie a jejího výsledku, žádný jiný závěr se nyní vyvodit nedá. Přesto si myslím, že pravděpodobnost, že by se jednalo o zhoubný nádor, je velmi nízká.
přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18479
Dobrý den. Děkuji za odpovědi.chtěla bych se zeptat za jak dlouho by mi mela vymizet ta bulka v prsu. Jak jsem vám psala v předchozí zprávě. Zmizí nebo tam muže zůstat? Jestli má zmizeť tak za jak dlouho. Mam porad menstruaci a bulku porad hmatam. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy v prsu Vás nijak neohrožují, jen je nepříjemné, že je hmatáte. Většinou v prsu zůstanou, mohou měnit velikost, ale neohrožují Vás. Pokud by se zvětšily za krátký časový interval více než dvojnásobně, je ke zvážení je vyoperovat. Toto se řeší na chirurgii.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18478
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Jsem pátý den po porodu a zhruba třetí den, když se mi začalo tvořit mléko, udělaly se mi v podpaží dvě bouličky. Nejsou hodně bolestivé, jsou ale citlivé, vím o nich. Jsou vidět i na pohled obě asi 2x1cm. Chtěla jsem se zeptat zda to může mít souvislost s kojením, či je možné, že porod spustil nějaké bujení. Případně prosím o radu kam se mám obrátit,případně jak dlouho vyčkat. Děkuji za Váš čas a Vaši odpověd. P.J.
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, nejspíše to budou jen zvětšené uzlinky v důsledku toho, že jste začala kojit a mělo by to v průběhu měsíce odeznít. Pravděpodobnost, že by porod spustil nějaké bujení takhle rychle je téměř nulová. Takže se neznepokojujte a věřím, že vše bude v pořádku. Pokud se neobjeví žádné nové příznaky a nebudete mít potíže s kojením, do měsíce by se měly zmenšit nebo vymizet.
Přeji pěkný den, MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18477
Dobrý den jmenují se Andrea a chtěla jsem se zeptat už druhy den co me poboliva leva bradavka primo ta kulička mám ji hodně citlivou když na ni sahnu nebo se otru o triko je to az moc citlivé mám to už druhy den nevím co stím mám dělat nemám to vůbec rozdrazdene s přítelem máme nechráněný sex jelikož se snažíme o miminko antikocepco neběru už 3 měsíce moc rada bych věděla co to je děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, většinou se jedná o hormonální změny, pokud nevidíte žádné změny na bradavce na pohled, jako třeba zčervenání nebo otok. Vydržte a pokud nepříjemný pocit neodezní do týdne nebo se bude zhoršovat, raději to běžte ukázat svému gynekologovi.
Nemělo by se jednat o nic závažného, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18475
Dobry den, tak na sonu prso jsem byla včera. A chtěla bych vás poprosit co znaměna. V právo v HZK v miste klinických obtíží nacházím hypoechogenni hldace konturovany útvar 12×10mm char.FA. malignitu neprokazuji. Axily bez patologických inflirtovanych uzlin. Závěr BI-RADS kat.II, ložiska charakteru fibroadenomu vpravo v HZK. Kontrola sona za 6 mes. Co to znamena? Jen musím ještě připsat ze jsem včera dostala menstruaci.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy jsou nezhoubná benigní ložiska vytvářená vazivovou tkání, která nezvyšují riziko onemocněním rakoviny prsu. Vyskytují se zcela běžně a neohrožují Vás. Nic jiného Vám při vyšetření nenašli. Jinak platí vše, co jsem Vám psala v předchozích odpovědích.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18474
Dobrý den, ráda bych slyšela názor na mamografic. vyš. Bylo prokázáno, že četností vyš. mamo se zvyšuje s každým vyš. riziko karcinomu prsu o 6 procent. Ženy, které chodí na mamo onemocní rakovinou prsu.Zní to hrozně, ale myslím, že informace tohoto typu jsou veřejnosti zatajovány a zrovna tak inf. typu - chemoterapie má přínos pro vyléčení rakoviny 7 procentní. Dokáže někdo k tomu říci alespoň svůj názor?
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho příspěvku se mi zdá, že nepotřebujete poradit, a zároveň mi připadá naznačeně konfrontační. Nicméně svůj názor mám a sdělím Vám jej. Mamograf využívá rentgenové záření, při jednom vyšetření prsů v akreditovaném screeningovém centru dostanete dávku, která odpovídá zhruba dávce získané z přírodních zdrojů za 6 dní. Zároveň je třeba vzít v potaz, že většinou pouze při mamografickém vyšetření jsme schopni odhalit známky tzv. karcinomů in situ, to znamená že je to jakýsi předstupeň zhoubného bujení, který ještě nemá schopnost metastázovat, a tím ženě zachráníme život a ušetříme ji následné chemoterapie. Takže je to vždy něco za něco a je na každém, aby si zvážil, zda mu to za to stojí. K Vaší poznámce o chemoterapii se vyjadřovat nebudu, někdy pomáhá výrazně někdy ne, ale to přesahuje obsah těchto stránek, Co se týče léčby rakoviny prsu, určitě má chemoterapie větší přínos než 7%.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18473
Dobrý den,mám dotaz před 2 roky mi našli bulku v prsu,dle sono se jedná o FA,tehdy měl velikost 7*4 mm,loni na podzim byl velký 10*4*7 mm,při včerejším nsonu zjistili,že už jsou tam dva o velikosti 24*12mm a že mám přijít za půl roku na kontrolu a pokud se zase zvětší,tak jej nechají vyndat.Prosím o Váš názor.Děkuji Kuzdasová Lucie
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenomy se vyskytují běžně a je normální, že se mohou tvořit nové a že se mohou zvětšovat. Nepředstavují však zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru. Pokud dojde k jejich výraznějšímu zvětšení za krátký čas, tak většinou doporučujeme je vyjmout, aby se potvrdilo, že se nejedná o něco jiného než FA.
Takže navržený postup je standardní a myslím, že se nemáte čeho obávat.
Přeji pěkný den, MUDr, Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18472
Dobrý den.Je možné, že je snímek z mamografu nepřehledný a popř. proč se tak stane? Jsem z tohoto důvodu pozvána na sono vyšetření, které jsem podstoupila v posledních 2 letech. Proč ne znovu na mamograf? Děkuji za odpověď.K.R.
Odpověď: Dobrý den,
vysvětlení je jednoduché. Prsy jsou složené z mléčné žlázy a tuku a mléčná žláza je pro mamograf hůře přehledná než tuk (to znamená snímek je více bílý, tedy denzní). Vzhledem ke svému věku máte zřejmě převahu žlázy nad tukem, a proto si Vás pozvali k došetření ultrazvukem, který je doplňujícím vyšetřením prsů. Je to naprosto normální postup. Pokud potom budete chodit na další mamografická vyšetření, tak již bude možnost snímky porovnat a hledat, jestli nenastala nějaká změna. A mamograf v kratších časových intervalech než 1, případně dva roky, dle doporučení lékaře, není vhodný, vzhledem k tomu, že se jedná o rentgenové záření.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18471
Dobrý večer. Děkuji za odpověď. Jak jsemám vám dnes už psala. Tak jsem tam.nenapsala ze ne prsa boli a na prave straně boli prso víc a mam tam více bulek. A z toho mě boli i práva ruka když ji zvednu nahoru. Jsem z toho nestastna. Co myslite mam jit na to sono. Můžete mi nějak poradit. Už přemyslím ze půjdu zítra ráno někam na sono kde si to zaplatím. Já vím že mám blbe otázky ale jak jsem z toho úplně hotova.Děkuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
chápu Vaše obavy a bolest prsů je určitě nepříjemná záležitost. Přesto si nemyslím, že je nutné chodit hned na ultrazvuk, pokud jste ho měla před dvěma měsíci. Bolest závislá na menstruačním cyklu je další normální vlastností mléčné žlázy a naprosto individuální. Doporučila bych spíše poradit se z gynekologem, existují určité přírodní nebo event, i hormonální preparáty, které mohou citlivost a bolest prsů ovlivňovat. Nebo se zkuste poradit s lékárníkem a vyzkoušet nějaké volně prodejné léky či potravinářské doplňky.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18470
Dobrý den. Po sonu prsu tato zpráva. V HZK blíž k bazi hypoechogenní okrsek velikosti asi 19x12x9 mm s pravidelnou strukturou. Bez přímých i nepřímých známek pathol.změn.Závěr: cysty bilat. Vpravo v HZK okrsek charakteru FA hyperplazie. Kontrola sono vhodná za 3 měsíce. Můžete mi prosím objasnit, o co se přesně jedná. Mám obavy, aby vše bylo dobré. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
máte v prsou cysty, což není nic závažného, jsou to dutinky vyplněné tekutinou a nijak Vás neohrožují. Dále vpravo máte drobný okrsek, který vyšetřující lékař považuje za nezhoubný vytvářený vazivovou tkání. Zřejmě to bylo Vaše první ultrazvukové vyšetření, a proto doporučil kontrolní ultrazvuk, aby se jeho názor potvrdil.
Nemyslím si, že by to bylo něco závažného, kontrolu však v každém případě absolvujte.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18469
Dobrý den,dcerka 7 let přišla minulý týden,že jí bolí prsíčko přímo v bradavce,nahmatala jsem jako krupicovou kuličku,která ji bolela.Barva bradavky byla stejná jako druhé bradavky.Paní dětská doktorka nám na to dala mazání na suchou kůži,ale dcerce když si to nahmatá,tak ji to pořád bolí.Prý pokud to nepřestane máme zajít na kožní.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
důvodem bolesti a ztužení v oblasti za bradavkou u holčiček v této věkové kategorii bývají nejčastěji hormonální příčiny, není to nic neobvyklého ani ji to nijak neohrožuje. Je možné lehce chladit a mělo by to časem samovolně odeznít. Pokud se však dětské lékařce nezdálo něco na kůži, což já nemohu posoudit, řiďte se jejími pokyny, včetně event. konzultace na kožním oddělení.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18468
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na pohyblivou bulku v prsu pred menstruaci. V lednu a pak ještě v únoru tohoto roku jsem byla na sono prsu. Mela jsem v obou prsech pohyblivé bulky . Všechny dopadlo dobře. Nic mi tam nenašli. Doktorka mi říkala, že to jsou žlázy. Ale jak se tím mam porad problémy. NahmataLa jsem si pohyblivou bulku zas. Zadny otok, nebo zarudnuti. Mam před menstruaci. Co myslíte mam zajít na gynekologii ať me pošlou na sono. Nebo to sobotu už nepotřebují když jsem ho mela dvakrát v tomto roce. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
to, že ve Vašem věku máte v prsech pohyblivé bulky měnící se v rámci menstruačního cyklu, je zcela normální. Jsou to normální vlastnosti mléčné žlázy, nestresujte se tím. To, že si prsy vyšetřujete je dobře. Ale hlavní zásadou je prohmatávat si prsy vždy jen po skončení menstruace, nikdy ne v druhé polovině cyklu. Je důležité, abyste si zhruba pamatovala, jaké bulky v prsech máte a cílem není vědět, co která bulka je, ale jestli se neobjevilo něco nového, nepohyblivého, hrbolatého, prostě odlišného od ostatní žlázy. Podle Vašeho popisu se nejspíše nejedná o nic závažného, zbytečně se nestresujte a v klidu si na prsy sahejte jen po skončení menses. Ultrazvuk nepovažuji teď za nutný.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18467
dobrý den. chtěla bych se zaptat. po práci na zahradě a namožených zádech se mi udělala bulka v prsu 7 mm. byla jsem na sonu a za týden jdu na biopsii. mám se obávat nejhoršího. paní doktorce je to nesympatické. ve zprávě mám napsáno
Axily: bez patolog. změněných LU
prsy: zralé žlázové těleso centrálně,jinak tuková přestava žlázy. V místě pohmatového nálezu povrchově na čísle 12-1 nacházíme v HVK vpravo cca 10 cm od bradavky 7 mm velký podeřelý hepoechogení útvar. začátkem června mi bude 24 let. rodina mi říká že je to nesmysl abych měla takto mladá rakovnu. děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku je zhoubný nádor relativně vzácný, ale není to nemožné. Proto doporučuji poslechnout paní doktorku a jít na biopsii. Není na tom nic hrozného, ženy to zvládají většinou velmi dobře. Budete aspoň jasně vědět o co se jedná. Dobré je, že máte nález hmatný a že je drobný, i v případě že by se jednalo o něco závažnějšího není nic ztraceno. Zvýšené riziko bývá zvláště, pokud se v rodině vyskytlo více nádorů prsu a vaječníků v přímé linii. Ale tak jak tak, nejspíše to nebude nic závažného.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18466
Dobry den, maminka 82 let. V cervnu 2016 odstraneni praveho prsu a uzlin, srpen ozarovani. V zari si zlomila pravou ruku. V prosinci se ji udelala modrina na hrudniku. Nyni ma modrinu po celem hrudniku az k pasu. V breznu absolvovala uz bricha, rtg, odber krve, uz prsu mamograf onko vysetreni - vse v poradku...jen ra modrina se stale zvetsuje. Prosim o radu, co s tim? Dekuji JK
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji Vám navštívit Vašeho praktického lékaře, vezměte s sebou všechny nálezy z onkologie i maminku. Pan doktor se na tu modřinu podívá, zároveň zjistí, jestli jste měla kompletní vyšetření krve a podle toho dál rozhodne co dále. Mohlo by se jednat třeba i o kožní problém, ale to je potřeba vidět.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18465
Mam diagnostikovany BRCA1 ,preventivne ma ceka odstrneni delohy s vajecnikmi a nasledne odstraneni prsne zlazy a zavedeny prsnych inplantatu,jak taky zakrok probiha a jake kliniky ho delaj? K.G.
Odpověď: Dobrý den,
dělohu s vaječníky Vám odstraní na gynekologii. Odstranění prsní žlázy následně se vložením imlantátů se u nás provádí většinou na plastických chirurgiích. V MOU Brno se tomu věnuje MUDr. Coufal. Pokud jste léčena na Slovensku, tak to Vám nedokážu poradit, nejspíše také plastické chirurgie. Zákrok v prsech probíhá tak, že se lékař pokusí odstranit maximálně možné množství prsní žlázy - ponechají prsní sval, kůži a bradavku a poté se tento prostor vyplní implantáty, odstranit veškerou žlázu není technicky možné. Doporučila bych Vám zeptat se onkologa, se kterými pracovišti mají nejlepší zkušenosti - většinou to znamená, kde žlázy odeberou nejvíce, aby se co nejvíce snížilo riziko (zde je však třeba počítat s možným horším estetickým výsledkem).
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18463
Ještě doplnění k mému dotazu - začal se mi měnit i tvar prsu v oblasti dvorce, kůže je jakoby "pomerančová" a bradavka se ve směru k útvaru jakoby propadá.
Odpověď: Pokud se Vám mění i tvar prsu, propadá se bradavka a kůže je pomerančová, na nic nečekejte, běžte ke gynekologovi okamžitě, aby Vás poslal na vyšetření. Je třeba vyloučit, jestli se nejedná o zánětlivý tumor. Nenechte se odbýt event. dlouhými termíny k ultrazvukovému vyšetření, zkuste zavolat na pracoviště, kde jste byla na mamografu a popsat jim situaci, pokud by Vám nevyšli vstříc s brzkým termínem, zkuste obvolat jiná screeningová pracoviště.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18462
Dobrý den, je mi 43 let, nejmladšímu dítěti je 5 let. Před 3m jsem si nahmatala bulku cca 1,5 cm v prsu v horním vnějším kvadrantu a pozorovala mléčněžlutavý výtok z bradavky, prso mě občas pobolívalo. Na mamografu na Praze 6 mi lékařka řekla, že tam "nic není". Útvar stále roste, teď cca 6x4cm, výtok je stále častější, souvislost s cyklem jsem nezaznamenala, prso mě bolí v posledních dnech setrvale. Může se jednat o nějaký zánět? Nebo se mám obávat něčeho horšího? Děkuji, Tina
Odpověď: Dobrý den,
samozřejmě, že se může jednat o zánět nebo třeba zánětlivě změněnou cystu, ale jen tak podle popisu se to říct nedá. Pokud máte obtíže a bulka se zvětšuje, určitě byste se měla objednat ke svému gynekologovi, který Vás vyšetří, a pokud nazná, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18461
Dobrý den paní doktorko, byla jsem na mamografu a ultrasonografie dne 31.1.17 výsledek- podezřelý nález B(BI-RADS 4b) Tabár IV.
Popis vpravo hrubý žlázový uzel na č.9-10 ,kde jsou v hloubce žlázy patrná dvě anechogenní ložiska cystické povahy- bez progrese od min vyš. laterální směrem a povrchověji jsou patrné hypoechogení okrsky vel. 10-14mm nerovných kontur nejisté povahy- děkuji za vysvětlení ....chtěla jsem se zeptat chci si udělat krevní test na markery na koho se můžu obrátit,kdo mi je u Vás může udělat atd. ?je nutné jít hned na biopsii prsu ?Děkuji mockrát za odpověď Libuše Nekulová
Odpověď: Dobrý den,
pokud je závěr screeningové mamografie podezřelý nález B(BI-RADS 4b) s nálezem podezřelé léze i na ultrazvuku, doporučila bych Vám absolvovat biopsii, pokud ji lékař doporučil. Píši to jen na základě popisu, snímky jsem samozřejmě neviděla. Vyšetření markerů je nespecifické, to znamená, že mohou být negativní i v případě pozitivního nález a naopak mohou být lehce zvýšeny i při negativním nálezu. Využití mají spíše ve sledování po léčbě, kdy se jednotlivé hodnoty porovnávají. Takže si myslím, že toto vyšetření krve by Vás nikam dále neposunulo. A biopsie z prsu zpravidla snadná, nekomplikovaná a ani Vás to nijak výrazně neomezí.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18460
Dobrý den,
před týdnem jsem vytírala za skříňkou a o roh jsem si udělala na straně prsa modřinu. Nebyl to úhoz, ale spíše jsem se na roh přimáčkla a třela jsem se o něj. Na sonu prsou (prevenci) jsem byla před měsícem a vše bylo v pořádku. Mám si nechat udělat znovu sono?
Děkuji za odpověď. E.H.
Odpověď: Dobrý den,
pokud chodíte na pravidelné preventivní prohlídky, tak samotná modřina není důvod k opakování vyšetření. Nechte modřinu zhojit a potom si pravidelně jednou měsíčně prsy jemně prohmatejte, pokud neobjevíte žádnou novou bulku nebo zatvrdlinu, buďte klidná a choďte dále na preventivní vyšetření. Kdyby se Vám něco nezdálo, objednejte se u svého gynekologa, on Vás vyšetří a stanoví další postup.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18459
Dobrý den. Je mi 18 let a poslední 4 měsíce jak když píchá v prsou. Je to taková bodová bolest. Více Teda v pravém než v levém. Také mě pálí bradavky.A celkově jsem na prsa dost citlivá.Žádnou bulku jsem v prsu nenahmatala. Nebo to spíš nepoznám. Také mám dost problémy se zády a páteří. Ale mám strach jestli se třeba nejedná o rakovinu prsu. Předem děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, obtíže, které popisujete budou nejspíše od páteře. Doporučuji Vám si pravidelně po skončení menstruace prsy jemně prohmatat, abyste zjistila, jestli je máte na pohmat pořád stejné, jestli v nich není nějaká nová bulka. Pro Vaši jistotu je možné se objednat na vyšetření ultrazvukem do akreditovaného screeningového centra, jejichž seznam je na mamo.cz. Pokud nemáte žádnou novou bulku, budete si muset vyšetření zaplatit - cca 500kč podle pracoviště.
Přeji pěkný den, MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18458
Dobry vecer, chtela bych se zeptat. Kojim 11m miminko kojim casto pres den I.noc. Nahmatala jsem si v prsu tvrdou bulku kulatou pravidelnou neboli velikost asi 2 az 3mm...prsach mam cysty Mleka mam hodne kojim jen z tiho jednoho prsu mam velka prsa v rodine jsme meli rakovinu prsu. Tak se bojim, abych ji tez nemela. Mam se objednat do mamograficke poradny jestli me vubec vysetri kdyz kojim?.. Dekuji moc za pripadnou odpoved Dostalova
Odpověď: Dobrý den,
pokud je bulka tak drobná, jak píšete 2-3mm, tak si ji pohmatem jemně sledujte a objednejte se pro jistotu k ultrazvukovému vyšetření na screeningové pracoviště, jejich seznam je na mamo.cz. Mamograf bych na prvním místě nedoporučovala, až podle výsledku na ultrazvuku. Vyšetření si buď můžete zaplatit nebo pokud Váš gynekolog nazná, že je to nutné, vystaví Vám žádanku. Nemyslím si, že to bude něco závažného, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18455
Dobrý den, mám problém s tím, ze mám v prsou jakoby tvary které jsou jako "elipsy" uvnitř prsu, na obou stranách, je to tvrdé a bolí to při zmáčknutí. Kam s tím mám jít? Zatím za svoji lékařkou a s ní se poradit nebo rovnou nekam do nemocnice ? Děkuji předem T.
Odpověď: Dobrý den,
záleží na tom, jestli jste si je nahmatala nově nebo jsou tam pořád a mění se v rámci menstruačního cyklu. Vzhledem k Vašemu věku se bude jednat nejspíše jen o mléčnou žlázu. Doporučuji Vám si pravidelně po skončení menstruace prsy jemně prohmatat, abyste zjistila, jestli je to pořád stejné. Pokud byste měla jakoukoli nejistotu, navštivte svého dětského lékaře, který pokud nazná, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření. Je vhodné se objednat do akreditovaného screeningového centra, jejichž seznam je na mamo.cz.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18454
Dobrý den, mamka má už 4 roky problem s "výtoky z prsu" každý rok chodí na kontroly s tím,že dokavad to nebude krev je vše v pořádku, avšak na začátku měsíce se ji objevila kapička krve,objednala se proto k lékaři ale dříve jak v červnu ji nevezmou...nemají prý místo.Chci se proto zeptat zda by neměla jít někam dřive, aby poté nebylo už pozdě. děkuji
Odpověď: Dobrý den,
postup, který Vaše maminka absolvuje je zcela správný, výtok z prsu, zvláště mléčně zkalený je úplně normální a je důsledkem hormonálních pochodů v organismu. Jak píšete o kapičce krve, je otázkou, zda se neobjevila po pokusu si prs zmáčknout, to bývá v důsledku zhmoždění mlékovodu při tlaku. Pokud je Vaše maminka pravidelně sledovaná jednou za dva roky mamografem a meziročně ultrazvukem, nemá v prsech nic nově hmatného a jedná se o drobnou kapičku, myslím, že můžete být klidné a vyčkat další kontroly v červnu. Kdyby byl krvavý výtok masivní nebo si nahmatala nějakou novou bulku, byl by to důvod k časnější kontrole.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18452
Dobrý den, dnes jsem si uprostřed levého prsa (jakoby těsně pod bradavkou) nahmatala tvrdou bulku velikosti asi 1 cm, je na dotek bolestivá. Na pravém prsu nic takového nemám. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k bolestivosti by se mohlo jednat o cystu nebo rozšířený mlékovod pod bradavkou (z důvodu ucpání vývodu). Důležitá je fáze menstruačního cyklu (pokud jste v druhé polovině, počkejte zda to neustoupí po skončení menstruace) a jestli při zmáčknutí nemáte krvavý výtok z bradavky. Pokud nález neustoupí po menstruaci nebo se bude bulka zvětšovat, navštivte svého lékaře, aby Vás vyšetřil a event. odeslal k ultrazvukovému vyšetření.
Myslím, že to nebude nic závažného, buďte klidná a přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18451
Dobrý den, prosím o přeložení výsledku histologie:zachycen DCIS G1 a papilom.Provedeno imunohistochem.vyšetření HSA, CKHMW s pozitivitou myoepitelií, Ki67 20%, ER,PR 75%,cerb pozitivní, v prostoru této léze CK5/6 a p63 poz.izolované dlaždicové epitelie. Díky, J.A.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o duktální karcinom in situ (DCIS) - je to jakýsi předstupeň zhoubného nádoru z výstelky mlékovodů, který má tendenci v budoucnu přecházet v agresivnější formy. Nemá schopnost metastázovat, proliferační aktivita KI je nízká, to znamená, že roste vcelku pomalu a je citlivý na hormony (ER a PR), ostatní věci nejsou až tak důležité. Papilom je benigní nádorek, který Vás nijak neohrožuje. Celkově máte příznivé a včas zachycené přednádorové změny a máte vysokou šanci, že budete zcela vyléčena.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18449
Dobrý den, známé byl dg.sekundární ca mammy. Zatím není známé primární ložisko. Které karcinomy nejčastěji metastazují do mammy? Našla jsem pouze jednu kazuistiku, kde bylo primární ložisko v ledvině, v zahraničním zdroji z epidermis. Děkuji za odpověď. JM
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že sekundárním Ca nazýváte metastázu. Pokud byla provedena biopsie a histologické vyšetření, mělo by být jasné a jaké buňky se jedná a tím pádem, ke kterému typu nádoru se přiklonit. Z našich zkušeností jsme se nejčastěji setkali s metastázami melanomu, karcinomu ledviny a lymfomu.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18448
Dobrý den,dnes jsem byla na vyšetření prsů na mamografu. V rentgenovém nálezu bylo napsáno -vpravo axiálně ojed.intramam.LU, chtěla bych vědět co tento název znamená.Děkuji Vám,s pozdravem
L.Walicová
Odpověď: Dobrý den,
můžete být klidná - ojedinělá intramamární lymfatická uzlina (LU) je běžnou součástí prsů a nijak Vás neohrožuje. Lymfatické uzliny se vyskytují v celém těle a jsou součástí lymfatického systému, který je nezbytný pro správné fungování organismu.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18447
Dobrý den, mám dotaz ohledně adjuvantní radioterapie, kterou jsem ukončila v listopadu 2016, chemoterapie jsem neměla. Jak dlouho po této nemoci můžu pobývat na slunci? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, odpověděla jsem Vám v předchozím dotazu. Pokud jste ukončila ozařování v listopadu 2016, tak byste ozařované místo neměla vystavovat přímému slunci do listopadu 2017. Pokud budete mít ozařované místo zakryté tričkem, na slunci pobývat můžete.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18446
prosim,muzu na sunicko po adjuvantni radioterapii,kterou jsem ukončila v listopadu 2016? chemoterapie jsem nemela. dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
konzultovala jsem Váš dotaz u nás na radioterapii, kde paní kolegyně říkala, že místo ozáření by nemělo dle jejich doporučení být vystaveno po dobu 1 roku po ozařování přímému slunci. pokud na sobě budete mít tílko nebo šátek, tak není problém.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18445
Dobrý den, jsem ve 25tt a prsa mim vyrostla, dvorce ztmavly. Po celých dvorcích se mi udělaly jakoby pupínky, co nejdou vymačkat ani nebolí .. U jedné bradavky je pupínek nepatrně větší a řekla bych, že tam zůstal již od minulého těhotenství, ale nijak se neměnil. Jedná se o nějaký doprovodný znak těhotenství nebo se mám obávat něčeho horšího? :( Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle toho, jak to popisujete se jedná o změny v rámci těhotenství. Buďte klidná.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18444
Dobrý večer, v prsu jsem si nahmatala bulku, je to asi měsíc, poměrně velkou na to, že dříve jsem změny v prsu necítila. Dle dr. je asi 2*1 cm.Jsem odeslána na sono vyšetření, ovšem termín až za měsíc.Podle dr. je rezistence dobře ohraničená, pohybivá F-A.Prso mě "táhne" a je citlivé. Je mi 44 let.
Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den,
postup, který jste zvolila je správný, problémem je termín. Bohužel zájem o ultrazvuková vyšetření je velký a objednací doby jsou delší. Pokud by Váš gynekolog při vyšetření naznal, že by se mohlo jednat o závažnější onemocnění, nazval by vyšetření akutním a to by se mělo provést v co nejkratším termínu. Ještě můžete obvolat další screeningová pracoviště ve Vašem okolí, jestli Vám nenabídnou časnější termín. Gynekolog píše, že se jedná nejspíše o fibroadenom, což je nezhoubná záležitost.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18443
Dobrý deň.Som 44 ročná żena s týmto problémom.v roku 2014 mi na mamografii našli 8mm ostrovček zbytkoveho tkaniva v LHQ smerom k axille .na lavej strane prsníka.pordte mi prosím!
Odpověď: Dobrý den,
podle Vašeho popisu se jedná o úplně normální nález a asymetrický ostrůvek žlázy směrem do podpaží se nazývá paramama. Měla byste si prsy pravidelně samovyšetřovat vždy po skončení menstruace a pokud se na pohmat nebude nic měnit buďte klidná. Kdybyste něco nového objevila, navštivte svého gynekologa, který Vás odešle k dalšímu vyšetření.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18442
Dobrý den, léčím se z rakoviny prsu, mám za sebou operaci + radioterapii a chci se zeptat, co si myslíte o Graviole, je dobré jí užívat, prý má mít protirakovinové účinky a může se brát dohromady s Tamoxifenem? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
graviola je přírodní preparát, jehož účinky nejsou medicínsky ověřené a osobně s tímto preparátem nemám zkušenosti. Ale nevidím důvod, proč byste ji nemohla užívat souběžně s léčbou tamoxifenem či jinými léky.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18441
Dobry den,
mam zpravu z histolgie prosim o vysvetleni:

Parc.resekce z oblasti rozhrani ZQQ pr. Prsu s kompl. obrazy nenadorove prolifer.nemoci mlecne zlazy, v jejimz teritoriu vsak fokalne prezentuji i objemove limitovane formace kaskady typicke lobul.Hyperplazie,atypicke lobul. Hyperplazie az lobularni intraepitelialni neoplazie (LIN 1-2).
Dekuji S.
Odpověď: Dobrý den,
nevím z jakého důvodu byla operace provedena, jestli před operací byla provedena biopsie a s jakým nálezem. Nicméně z histologie vyplývá, že se jedná o benigní (nezhoubné) změny v mléčné žláze. Hyperplazie a lobulární intraepiteliálni neoplázie (LIN 1-2) je zmnožení buněk prsních lalůčků(lobulů) s různým stupněm nepravidelnosti, který mírně zvyšuje riziko, ale na životě Vás neohrožuje. Je třeba pravidelné samovyšetřování prsů po skončení menses, od 45 let sledování v rámci MG screeningu a vhodné jsou meziroční ultrazvukové vyšetření jako samoplátce. Jinak se řiďte pokyny Vašeho ošetřujícího lékaře.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18440
Dobrý den,
náhle mě začala bolet bradavka resp. dvorec na pravém prsu. Zpočátku to svědilo až to přešlo do bolesti.Po sundání podprsenky se bolest táhne směrem dolů do leva mezi prsa.Pokud si zmáčknu spodní část prsa bolí to. V klidu v podprsence to mírně píchá kolem dvorce a vystřeluje dolů. Pohmatem jsem nezjistila žádnou bulku. Potíže mám 2 dny. Na mamograf chodím pravidelně naposledy vloni v září. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
příčin může být více. Nejpravděpodobněji se jedná o potíže vzniklé od páteře, vzhledem k tomu, že Vám bolest vystřeluje mezi prsy. Pokud není pod bradavkou nic hmatného a nic z bradavky nevytéká, zkuste tak týden vyčkat. Pokud by potíže neodeznívaly nebo se objevil krvavý výtok, navštivte svého gynekologa, který Vás vyšetří a pokud by se mu něco nezdálo, pošle Vás na další vyšetření - nejspíše na ultrazvuk, který by vyloučil příčinu v prsu.
Doufám, že vše bude v pořádku, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18439
Dobry den,dnes som bola na mamografiu ,prosim o vysvetlenie nalezu,mam totiž strach s rakoviny...
Môj nalez..PP.zbytkova denzna žl.retroareolarne a v HLQ akcentovana tubularna kresba retroareolarne v HLQ pseudospikulacia,bez ložisk a mikrokalcifikatov,koža podkožie axilla volna. LP.nepatrne zbytky denznej žl.akcentovana tubularna kresba retroareolarne bez solidnych ložisk,spikula mikrokalcifikatov,koža,podkožie axilla volna Zaver.redujuci typ prsnikov,bez patolog.ložisk,obojstranne zvyraznena tubularna kresba v PP pseudospikulacie BI RADS 2,Tasbar III Dakujem Svatova
Odpověď: Dobrý den,
závěr Vašeho vyšetření je BI RADS 2, což znamená benigní, tedy nezhoubné. Dle popisu máte v prsech částečně podíl žlázy a částečně tuk, prsy jsou vcelku dobře přehledné, nebyla nalezena žádná ložiska ani jiné známky, které by svědčily pro zhoubné onemocnění,
Buďte klidná a přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18438
Dobrý večer, 8.března jsem podstoupila ablaci prsu a uzlin v podpaží, čeká mě hormonální léčba a ozařování. Musí se s ozařováním začít co nejdříve po operaci? Vadilo by moc, kdyby se ozařovat začalo až v červnu? Děkuji moc za váš názor.
Odpověď: Dobrý den,
v tomto případě je vhodné je vhodné se poradit s Vaším onkologem, který bude plánovat následnou léčbu. Je třeba vzít v potaz vlastnosti a agresivitu nádoru. Pokud máte závažné důvody, určitě se s ním domluvíte.
Přeji pěkný den a hodně štěstí v léčbě. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18437
Dobrý den v listopadu jsem poprvé byla na mamografu a sono.Tam mi bylo zjištěno mírně nepravidelné hypoech.ložisko.Musela jsem po 3.měsících na kontrolní sono.Tam mi paní doktorka řekla,že něco tam tedy je podle ní asi cysta.Tak nevím jestli jí mám věřit nebo zkusit ještě kontrolní sono jinde jako smoplátce.Moc děkuji za Váš názor hezký den L.H.
Odpověď: Dobrý den,
postup, který popisujete je standardní. Pokud jste byla na vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, měli by cystu poznat s jistotou nebo by měli doporučit další vyšetření, které by cystu potvrdilo. Doporučuji vám pravidelně se samovyšetřovat vždy po skončení menstruace, pokud budou prsy na pohmat pořád stejné a nenahmatáte si nic nového, můžete si zaplatit ultrazvuk v mezidobí (pokud byl mamograf v listopadu 2016, tak nejlépe listopad 2017). Pokud by se Vám na pohmat v prsech zdála nějaká změna, navštivte svého gynekologa, který by Vás měl odeslat ke kontrolnímu vyšetření. Vyšetření je vhodné absolvovat na stejném pracovišti, aby měli možnost obrazy porovnat. Nemělo by se jednat o nic závažného.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18436
Dobry den, bola som na mamografickom vysetreni prsnikov a záver vysetrenia je : redukujuci typ zlazy so zbytkovymi okrskami zlazoveho telesa difuzne v prevazujucom tukovom tkanive.V lavom v CC projekcii v LQ je asymetricky orsok zlazy. Hodnotenie BI-RADS:3 Prosim Vas o blizsie vysvetlenie.Dakujem A.D
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho popisu vyplývá, že máte docela přehledné prsy, nevím kolikáté mamografické vyšetření máte a jestli bylo možné snímky porovnat. Ale vlevo máte asymetrický okrsek žlázy, což není nic neobvyklého, který pravděpodobně lékař, který mamografii popisoval, chce ještě zkontrolovat s časovým odstupem. Pokud napsal BI-RADS:3, měl Vám zároveň doporučit kontrolní vyšetření, buďto ultrazvukem nebo mamograficky. Ale z největší pravděpodobností by se nemělo jednat o nic závažného.
Buďte klidná a řiďte se pokyny vyšetřujícího lékaře. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18435
Prosím o radu v následující záležitosti: mám problém s bradavkou, která se zvětšila a více zčerveněla. Po jemném zmáčknutí mi vytekl hnis a po konzultaci s gynekoložkou mi bylo sděleno, že je tam beďár, který se ztratí (hnis mi vytékal 5 dní). Kožní lékařka mi dala roztok Dalacin a ustoupilo to. Tahle situace byla minulý rok v květnu a dnes, 3.4.2017 se situace opět opakuje a z bradavky jsem vymáčkla 4 cm dlouhý tuhý provázek hnisu a v podpaží cítím čas od času prudkou bolest. Poslední kontrola na mamografu v září loňského roku nic nepotvrdila. Děkuji za odpověď.
A. Ch.
Odpověď: Dobrý den,
měla byste opět navštívit svého gynekologa nebo praktického lékaře, který Vás vyšetří a vhodné by bylo došetření ultrazvukem, na který Vám tito lékaři mohou napsat žádanku. Velmi pravděpodobně se jedná o zánět a dle nálezu lékař určí, zda jsou opět potřeba antibiotika (Dalacin). Někdy se tyto zánětlivé záležitosti vracejí.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18434
Dotaz cislo 18433,doplneni: dcera ma jeden rok,neni jiz pul roku kojena. Dekuji a omlouvam se,ze jsem nenapsala tak dulezitou vec
Odpověď: Dobrý den ještě jednou,
vzhledem k věku Vaší dcery se bude nejspíše jednat jen o zbytnělou mléčnou žlázu nebo drobnou uzlinku v důsledku očkování. Buďte klidná, platí to co jsem psala v minulé odpovědi, vyčkejte a při kontrole ukažte pro jistotu bulku dětskému lékaři. Pokud by se mu cokoli nezdálo, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření, ale myslím, že to nebude nutné.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18433
Dobry den,v utery ma dcera dostala druhou hexaxcimu,ve stredu jsem ji nahmatala bulku primo pod pravou bradavkou,je pohybliva. Prosim co by to mohlo byt? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že dcera je v dospívajícím věku. Nejspíše se nejedná o nic závažného, pokud je bulka drobná a pohyblivá. Pokud by nález během měsíce nevymizel nebo se zvětšoval, navštivte dětského lékaře, aby Vás poslal na vyšetření ultrazvukem, kde bulku přesně uvidí a řeknou Vám o co se jedná - může to být jen žláza nebo drobná cystička.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18431
dobrý den,prosím,je nález ok?Chodím na sono co rok,ale akcent.dukty jsem měla zmíněné jen 1x před lety.Nevím,zda v tom může hrát roli menst.cyklus.Teď jsem byla pár dnů před menstr.Kojila jsem 3 roky do2013.Prsy symetr.,bez zarudn.Retromamm.akcent.dukty,výrazněji vlevo.Vpravo v DVQ ohranič.ovoidní hypoech.ložisko typu FA vel.12x5x7mm.Vlevo četné cysty,některé paradukt.do vel.3-6mm,některé volné,místy s kalcif.či s echog.vrstvou při stěně.Axily bez patol.LU.Závěr:Reduk.žláza.Vpravo stac.útvar typu FA.Vlevo stac.prosté i komplik.cysty a paradukt.cysty.Duktektázie bilat.s akcen.vlevo.KO za rok.
Odpověď: Dobrý den,
můžete být klidná, Váš nález je v pořádku. Akcentované dukty (duktektazie), jak je psáno v nálezu jsou naprosto normální a mohou být v souvislosti s menstruačním cyklem. Stejně jako fibroadenom a cysty, které jsou v nálezu popisovány, Vás nijak neohrožují.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18430
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost preventivního sonografického vyšetření prsu. Je mi více než 40 let a odmítám mamografické vyšetření (i s ohledem na plošné zrušení tohoto vyšetření ve Švýcarsku). Nicméně prevenci považuji za důležitou a proto chci absolvovat sono vyšetření. To mi ovšem lékaři v Praze odmítají provést s tím, že jediná možnost prevence je mamograf. Poradíte mi, prosím? Děkuji L
Odpověď: Dobrý den, máte samozřejmě pravdu, že prevence je důležitá, stejně jako právo odmítnout mamografické vyšetření. Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví je preventivní vyšetřování prsů v ČR dáno vyhláškou o mamografickém screeningu, to znamená, že máte nárok na mamografické vyšetření ve dvouletých intervalech a eventuálně další vyšetření z toho doporučená. Preventivní vyšetření ultrazvukem pojišťovny nehradí, ale můžete se na ultrazvuk objednat jako samoplátce. Je třeba, abyste si však byla vědoma toho, že určité druhy nádorových nebo přednádorových změn (zejména mikrokalcifikace, které mohou být první známkou toho, že se v prsu něco děje) nelze při ultrazvukovém vyšetření objevit. Největší přínos pro klientku má kombinace obou těchto metod spolu se samovyšetřováním prsů každý měsíc po skončení menstruace.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18429
Dobrý večer mám dotaz před 3 týdny jsem si našla něco v prsu vůbec nevím co to může být připadá mi to jako uzliny nebo cysta mám to na boku prsu když zvednu paži tak se mi ukáže čára přes prso a mám to propadli včera jsem si nahmatala cystu pod prsem u malou kulicku a dnes jsem si nahmatala něco az skoro u pupiku ale vede to od toho prsa hrozně moc se bojím a nevím vůbec co to je děkuji za nějakou odpoved Petra
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem případě, podle toho jak to popisujete, je nutné vyšetření prsů ultrazvukem. Mohlo by se jednat o spoustu věcí od neškodných až po ty závažnější, a to právě poznáme na ultrazvuku. Doporučuji Vám neprodleně navštívit gynekologa, který Vás vyšetří a vystaví Vám žádanku k vyšetření. Potom si vyhledejte nejbližší screeningové pracoviště, jejichž seznam je na www.mamo.cz, zavolejte a uveďte, že máte nově hmatný nález v prsu. Měla byste dostat časnější termín k vyšetření. Pokud byste neměla žádanku od gynekologa, tak je možné se objednat také, ale vyšetření byste si musela zaplatit.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18428
Dobrý den, jsem 1 měsíc po operaci prsu (odstraněn) a celý květen budu chodit na ozářky. Hned začátkem června mám zaplacenou dovolenou v lázních (vánoční dárek).Budou vhodné procedury jako uhličitá nebo perličková koupel, a masáže např. plosky nohou? Budu se moci koupat v hotelovém bazénu? Nebo mám raději poukaz stornovat? Děkuji moc. D.V.
Odpověď: Dobrý den,
o tomto byste se měla poradit se svým onkologem. Podle mého názoru by bylo lepší zavolat do lázní a pokusit se posunout si termín na pozdější dobu. Věřím, že když uvedete důvod, vyjdou Vám vstříc. Teoreticky se může stát, že těsně po skončení ozáření můžete mít změny na kůži, které by Vám mohly pobyt znepříjemnit nebo znemožnit a změna termínu na poslední chvíli by byla obtížnější.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18426
Dobrý den paní doktorko,
jsem 8 týdnů po ablaci prsu, čeká mě 8 chemoterapií dávkovaných 1 x za 3 týdny - Doxorubicin 60 mg |(D1), Cyclofosfamid 600 mg (D1). Zasílám výsledek definitivní histologie, jaký je Váš názor. Děkuji SAV
IHC jsou nádorové buňky pozitivní s e-cadherinem a negativní s GATA3, ER, PR, p63, TTF-1, vinemtivn, CK-5/6.e-erbB-2 skóre je 1+, index proliferační aktivity s Ki67 je 60 % prolifer.nádor.jader. Angioinvazi neprokazujeme ani použitím IHC vyšetření s CD31,pT2NO(sn)Mx. Scinti skeletu neg.
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho popisu s vyplývá, že se jedná o zhoubný nádor, který byl kompletně odstraněn a v podpaží nebyly nalezeny uzliny postižené nádorem. Z vyšetření, která byla doplněna - scinti skeletu a předpokládám, že i snímek plic a ultrazvuk jater, vyplývá, že nebyly nalezeny metastázy v jiných orgánech.Tyto informace jsou pozitivní. Vzhledem k tomu, že nádor byl objeven už poměrně větší, není citlivý na hormony (negativní ER a PR) a jak Vám paní doktorka Pieranová psala, poměrně rychle roste (to je ta proliferační aktivta), je standardem podání chemoterapie, která výrazně zvyšuje Vaši šanci na úplné vyléčení. Důvěřujte svému onkologovi a věřím, že vše dobře dopadne.
Přeji hodně štěstí a sil. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18425
Dobry den,
obracim se na Vasi poradnu s dotazem.
Jsem po operaci parcialni resekce praveho prsu 24.3.,drenaz.
27.3. propustena bez komlikaci.
Zaver:nenadorova proliferativni nemoc pr. prsu(ADH/LCIS)-ZQQ,st.p.exstirpaci 24.3.
Vcera vecer jsem pozorovala na obleceni vytok, ne z oblast po drenu, ale z rany, tekutina s lehkou primesi krve, po vytoku jsem citila ulevu (zbaveni tlaku), pred tim prso nabehle-bez vyrazne bolesti a cervene barvy. Mam tyden pred menstruaci, muze to byt ono? Dnes rano vse OK.
Dekuji
S.
Odpověď: Dobrý den,
mírný výtok z rány po operaci může být i mimo ranku po drénu. Pokud se Vám zároveň ulevilo a již se dále výtok neopakoval, buďte klidná. Pokud by však výrazný výtok přetrvával, byly patrné známky zánětu - červený, teplý a nateklý prs, nebo jste měla horečku, zajděte si na kontrolu na chirurgii, kde jste byla operována. S menstruací by to souviset nemělo a věřím, že vše bude v pořádku.
Přeji pěkný den MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18423
Dobrý den,absolvovala jsem před týdnem biopsii prsu,zjištěn fibroadenom,v místě kde byl vpich jehlou je kousek od toho malá uzlinka nebo cysta. Teď je to cca týden a zničeho nic se mi ta cysta zvětšila(mám teď menstruaci) a je to vidět i na pohled, působí to jako jizva.Je možné, že je to způsobenou biopsií nebo probíhající menstruací? Během měsíce jsem měla dvě UZ vyšetření. Už jsem opravdu zoufalá.Děkujimoc.
Odpověď: Dobrý den. Skvělou zprávou je fakt, že je výsledek biopsie benigní, tedy nezhoubný a jedná se jen o fibroadenom. Ta drobná hmatná kulička opravdu může být cyta nebo uzlinka, která se v rámci menstruace lehce zvětšila. Také může být v její blízkosti ještě postbioptický hematom neboli modřina, díky které může kulička lehce prominovat. Rozhodně nemáte proč být zoufalá. Vyčkejte pár dní, po menstruaci by se měla bulka sama opět začít zmenšovat. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18422
Dobrý den, jsem 2 roky po odstranění muciozního infiltrujícího karcinomu v prsu, všechny kontroly zatím ok. Je mi 63 let, od propuknutí nemoci, jsem začala skoro obden chodit v průměru 10 km procházky po Šumavě, takže pohybu mám dostatek, jím vyváženě. Přesto jsem velmi ztloustla po celém těle, připrala jsem za tu dobu 15 kg. Je to tamoxifenem? Co bych si měla nechat vyšetřit? Štítnou žlázu, hormony, lymfatický systém? Jsem zavodněná? Děkuji za jakoukoliv radu.
Odpověď: Dobrý den, při hormonální léčbě ženy přibírají na váze. Určitě si nechte vyšetřit štítnou žlázu, máte-li pocit, že jste zavodněná, oslovte Vašeho praktického lékaře, ať Vás kompletně přešetří. Také byste měla zásaně upravit jídelníček a omezit potraviny obsahující cukry. Pokud možno žádné pečivo, hodně zeleniny, ideální je rýže, drůběží maso a ryby. Ale než, abyste se trápila co jíst a co už ne, na internetu si vyhledejte výživového poradce ve Vašem okolí a toho navštivte. Ze zkušeností našich pacientek vím, že tento postup je nejúčinnější. Držím pěsti. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18421
Dobrý den, dnes jsem absolvovala UV prsu, neboť po kojení jsem zaznamenala změny a nahmatala si tvrdší místa na prsu. Paní doktorka řekla, že v prsu není nic nenormálního. Ve zprávě mám, že se jedná parareolární strukturu mléčné žlázy s tukovými lalůčky. Architektonika ml. žlázy je pravidelná a klidná. Zarazilo mě, že mám přijít na kontrolní ultrazvuk za půl roku, když je vše v pořádku. Je možné, že by z toho mohl vniknout nádor?Děkuji za odpověď. P. N.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu je opravdu vše v pořádku. Běžně by mělo u nerizikových pacientek stačit nastavit kontroly po roce. Možná, že je lékařka opatrná z důvodu toho, že jste uvedla nově tvrdší místa v prsu a i přes dnešní negativní vyšetření si Vás chce ohlídat v kratším časovém odstupu. Nebojte se a na dřívější kontrolu pro klid duše jděte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18420
Zaver: Vlevo normalni obraz zlazy, bezsonoznamek pathol.změn.Vpravo pani je objednana na SVAB z okrsku mikrokalcif. Mame se bat?
Odpověď: Aha, dodatek Vaší zprávy byl v dalším odkazu. Tak tedy: Toto je ta nejlepší varianta dalšího postupu. Rozhodně není na co čekat. Jakmile jsou mikrokalcifikace jen v náznaku zvláštní, doporučuje se biopticky ověřit jejich povahu. Až patolog nám dá jednoznačnou odpověď o co jde. SVAB je stereotaktická vakuem asistovaná biopsie pod rentgenovou kontrolou. Je to bezbolestné a rychlé vyšetření v lokálním znecitlivění. Opravdu se nebojte ani výkonu, ani výsledku. Nestresujte se zbytečně dopředu, histologie může být benigní a bude se nadále jen sledovat. Věřím, že vše dobře dopadne, držím pěsti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18419
manzelka(42 let),mamograf zaver:Kůže a podkozi beze zmen,částečně redukovana zlaza, bilat. bez patol.Loziska a defigur., vpravo nadrozhr.ZK shlukmikrokalcif., ktere na doplněných zvětš.snim.nemaji jednoznac. charak. Zobrazene axilly bez patol. LU. USG:Normoechogenni, pravidelne struktur.žláza v široké vrstve ve vsech kvadrant., misty vmezereny tuk. Vlevo bez přímých i nepřímých znamek pathol.změn. Vpravo v HZK nenachazim presvedcivesono korelat k popisovanemu shluku mikrokalcifikaci.Axilly bezpathol.LU.
Odpověď: Dobrý den. V podstatě je vše v pořádku, jen úplně přesně nevím, jak uchopit popis, že mikrokalcifikace nemají jednoznačný charakter. Jednoznačně benigní nebo jednoznačně maligní? V ultrazvukovém zobrazení mikrokalcifikace v drtivé většině případů korelát nemají. Asi bych v tomto případě doporučila konzultaci MG snímků a pak se řídila doporučením zda sledovat nebo biopticky ověřit jejich povahu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18417
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená diagnóza Tabár IV. Děkuji Hana Moravcová
Odpověď: Dobrý den, Tabár je klasifikace popisující denzitu a rozložení kresby prsní tkáně, Máte-li IV, znamená to, že máte v prsech poměrně velké množství hutnější fibrozní žlázy. Neznamená to nic špatného. Je toj čistě orientační lékařský údaj. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18416
Dobrý den,
moji příbuzné byl diagnostikován nádor v prsu, je po operaci a příští týden má nastoupit onkologickou léčbu v Thjomayerově nemocnici. Bylo zjištěno, že nádor byl agresivní, měla by podstoupit chemoterapii i ozařování. Je možné postup nevržený onkology ještě u vás zkonzultovat? Je možné nějak podpořit její imunitu, aby léčbu lépe snášela?
Děkuji Vámza odpověď.
Z.H.
Odpověď: Dobrý den. Neznám dopodrobna charakteristiku nádoru Vaší příbuzné, ale jsem přesvědčená, že navrhovaný postup lékařů z Thomayerovy nemocnice je správný. Když se v pooperační histologii dozvíme, že jde o nádor agresivní nebo v pokročilejším stavu či bylo zachyceno postižení spádových lymfatických uzlin, bývá indikována adjuvantní léčba např. ve formě chemoterapie, a ozařování je po záchovných operacích nezbytné. Je potřeba se na tuto problematiku dívat tak, že bojujeme za vyléčení a to v nejlepším případě absolutní a napořád, a ne, abychom se pak stresovali, zda se nemoc nevrátí, protože jsme neudělali maximum, co jsme mohli. Bude důležité Vaši příbuznou podpořit hlavně psychicky, ač se to nezdá, víra v uzdravení a podpora rodiny dělá s pacienty divy a léčbu krásně zvládají. Mohu jen doporučit s příchodem jara procházky na čerstvém vzduchu, pokud možno pohodu, kvalitní spánek, přísun vitamínů z ovoce a zeleniny, nekouřit. Držím pěsti.Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18415
Zdraím,mám léta v prsech fibromy a cystu, chodím pravidelně na UZ.Jednu bulku mi již vyndali ,rostla a u jedné mi dělali biopsii-OK, jiné se i ztratily. Nyní jsem 3 po kojení a jdu na další UZ, ale sestřička na RTG mi řekla, že mi asi udělají i mamo, že je mi 42 let. Vím, že mamograf je výborný diag. přístroj a pomáhá, ale já mám strach z jedné věci. Po kojení mi zůstala hodně malá prsa, tedy spíše žádná, jen kůže a bulky v nich a mám je dost citlivá a bolestivá na tlak, hlavně to operované a s cystou. Bojím se toho velkého stlačení, aby se cysta a bulky nějak neporušily. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, z mamografického vyšetření nemějte vůbec strach. Nebolí to. Možná bude tlak na pár sekund pro Vás nepříjemný, ale v pohodě se to dá snést. Toho, že by se něco stalo s cystami či fibroadenomy se bát nemusíte, stlačení prsu není zase až tak velké. Ve Vašem věku je již mamografické vyšetření indikované a ideální bude, když budete chodit každý rok na kontrolu a metody ultrazvuk s mamografií se budou po roce střídat. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18414
Dobrý den,v posledních dnech jsem zaznamenala citlivější prsa, lehký pocit pálení v nich (nic dramatického, nebolí) a k tomu při zmáčknutí bradavky kapku sekretu mléčné barvy. Těhotná nejsem, mám zavedené tělísko Mirenu a nekojím již 1,5 roku. Samovyšetření prsou provádím, nic zvláštního jsem neobjevila. Je mi 32 let a můj dotaz zní, zda si pro jistotu zaplatit ultrazvukové vyšetření a zda není tohle vyšetření nebezpečné. Četla jsem, že mamografické vyšetření se v nižším věku (než 40-45let)nedoporučuje. Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Obtíže, které popisujete budou zřejmě reakcí na hormonální změny. Nicméně ve Vašem věku paušálně doporučujeme každoroční ultrazvukové kontroly a ve 40 letech vstupní mamografické vyšetření.
Takže ideální bude, když se jako samoplátkyně, bez doporučení od lékaře objednáte na ultrazvuk. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18413
Prosím, co znamená oboustranně lehce zvýšená opacita bez ložiskových stínů? Děkuji Staňková
Odpověď: Dobrý den, jde jen o rentgenologický popis hustoty prsní žlázy, jste mladá a tak máte v prsech větší podíl hutnější složky žlázy. Je to naprosto v pořádku, nemáte se čeho bát. Doporučuji Vám za rok absolvovat kontrolní ultrazvukové vyšetření a další preventivní mamografii za dva roky. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18412
Dobrý den, mám diagnostikovaný duktální karcinom in situ. Potřebovala bych poradit, dle čeho si mám vybírat lékařské pracoviště pro operaci. Prý se předpokládá, vzhledem k mému nižšímu věku, že bude následovat i ozařování. Můžete mi prosím doporučit nemocnici? Některé z nich provádějí pouze operace a na další léčbu pak posílají pacienty dál. Jsem z Prahy. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nález DCIS je pro Vás v uvozovkách výhra. Je to ta nejméně agresivní varianta onemocnění a Vaše šance na úplné vyléčení jsou veliké. Jednoznačně by po operaci mělo následovat ozařování. V Praze mi byla doporučena VFN a prim. Doc. Pavlišta. Objednejte se k němu do poradny. Držím pěsti. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18409
Dobrý den . Mám dotaz ,objevily se mi v prsu na mamografu bílé tečky.Asi vím čeho to je předzvěst ,ale chtěla jsem se zeptat jestli by byla možná nějaká alternatívní očista . Děkují V.Z.
Odpověď: Dobrý den, zřejmě máte na mysli mikrokalcifikace. Některé ženy je nemají vůbec, jiné zase mnoho, někdy se mohou ukázat mikrokalcifikace podezřelých rysů a ty pak znamenají přítomnost přednádorového nebo nádorového procesu. Je velmi důležité chodit na pravidelné mamografické kontroly, aby bylo možno sledovat a porovnávat jejich vývoj v čase. Mamograf je prakticky jedinou spolehlivou a citlivou metodou k jejich sledování. V případě, že se histologicky z biopsie potvrdí přítomnost atypických nebo zhoubných buněk, musí být zahájena léčba. Žádná alternativní očista nebo něco na ten způsob bohužel nefunguje a následky odkládání léčení mohou být fatální. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18408
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli zobrazení na UZ ovlivňuje to, jestli je žena těsně před menstruací nebo jestli to nemá vliv. Měla jsem ultrazvukové vyšetření cca po třech týdnech a moc se neshodovalo s prvním. Moc děkuji za odpověď. Krásný den.
Odpověď: Dobrý den, u mladých žen hraje cyklus významnou roli. Ideální je chodit na vyšetření po menstruaci, tzn. 5.-10. den cyklu, kdy je žláza vyklidněná, nebolestivá a je v ní minimum rušivých změn, zmenší se cysty a vymizí právě např. sporná zahuštění a pseudoložiskové nodulace. Je tedy klidně možné, že se nález na ultrazvuku odlišuje. Důležité je říci, že toto právě dokazuje, že jde o změny benigní, tedy nezhoubné, spuvisející s cyklem.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky