MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 18693
Dobry den, chodim kazdy rok od 30let do akred.screen.center na sono, z prevence, v rodine zadna rakovina neni, ja sama zadne problemy take nemam. Chtela bych se zeptat, zda je nalez v poradku ci zda nezvysuje nejaka rizika:Vpravo na rozhrani VK FA vel. 14x5mm-beze zmeny, vlevo nad dvorcem uzel zlazy s drobnymi cystami a sirsimi mlekovody. Axily bez infiltr. uzlin. Zaver Birads 2,bez známek malignity.
Odpověď: Ano, Váš nález je v pořádku, na vyšetření byly nalezeny jen benigní, tedy nezhoubné změny. Nebyly nalezeny žádné známky nádorového onemocnění. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18692
Dobrý deň,chcem poprosiť o radu, mám 39rokov,som Brca2 pozitívna, bez tazkosti. Môj gynekolog mi chce v 40tke vyoperovat vajecniky aj vajcovody, nie je to skoro? Bojím sa, že budem mať veľa problemov. Ako dlho po oprracii sa môžu vyskytovat priznaky kkimakteria, len nejaký čas alebo už do konca života. Bojím sa toho. Ďakujem Michaela
Odpověď: V rodinách s mutací BRCA1 genu mají ženy přenašečky mutace až 85 % riziko onemocnět nádorem prsu (tzn.až 10x vyšší než má ostatní populace)
V rodinách s mutací v BRCA2 genu je riziko nádorů prsu stejné jako u genu BRCA1, riziko nádorů vaječníků je asi 20 %.
Samozřejmě jsou možné i preventivní operace. Je možné odstranit prsní žlázy a nahradit je buď umělou náhradou nebo náhradou z jiné vlastní tkáně.
Stejně tak je možné odstranit oba vaječníky a vejcovody, pokud již žena neplánuje další těhotenství. Nalezení nádorů vaječníků v časném stádiu je někdy velmi problematické. Proto se i pro tuto operaci mohou ženy rozhodnout. Nadále i po operaci jsou nutné gynekologické kontroly. Ukazuje se, že odstranění vaječníků nejenom podstatně sníží riziko tohoto nádoru, ale snížená hladina hormonů, estrogenů, může trvale snížit riziko vzniku nádoru prsu.
Použití preventivních operací se může zdát velmi radikálním řešením. Rizika onemocnění jsou však velká a každé snížení rizika může znamenat záchranu života. Mnohé ženy takováto řešení vítají. Samozřejmě musí být ponecháno rozhodnutí pouze na nich.
S pozdravem. Mihulová

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18691
Dobrý den, děkuji za odpověď k dotazu 18671. Mohla bych znát ještě Váš názor na protonovou léčbu při této diagnóze? Moc děkuji L.
Odpověď: Protonová léčba je alternativou namísto dosud běžně používané radioterapie. Je léčbou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny PROTONOVOU LÉČBU hradí, jen pokud je součástí indikace z Protonového centra a doporučení z Komplexního onkologického centra (KOC). Bez doporučení KOC si musí klient léčbu uhradit sám. Nevím, jaké jsou objednací doby, nejlépe se informovat přímo v Protonovém centru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18690
Prosím o Váš názor:
Před několika měsíci jsem zjistila, že mi po zmáčknutí levé bradavky vytéká hnědý sekret (samovolně ne). Šla jsem za svým gynekologem, ten mě pouze prohmatal a řekl, že je vše v pořádku a že se to po porodu (3 roky) stává, než se ustálí hormony.
Teď jsem nastoupila do nové práce, která začínala velkým stresem a též velkou námahou levé ruky.
Začaly mi hodně moc vypadávat vlasy, brní a bolí mě levá ruka, někdy i levá noha.
Jelikož sekret byl z levé bradavky, tak jsem ji zmáčkla a opět hnědý výtok.
Může to mít spojitost?

Děkuji.
Odpověď: Všechny vaše obtíže mohou souviset se zvýšeným stresem, kterému jste teď vystavená, pravděpodobně i v kombinaci s hormonální nerovnováhou.
Brnění končetin, ale také může souviset se změnami na páteři.
Doporučila bych návštěvu u Vašeho praktického lékaře, který může provést komplexní vyšetření.
Vzhledem k občasné sekreci z bradavky bych Vám dále doporučila provést preventivním mamografické vyšetření, které již ve Vašem věku můžete podstoupit jako samoplátce ( cena 800 Kč), žádanku na vyšetření Vám může vystavit gynekolog i praktický lékař.
S pozdravem.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18688
Dobry den, uz vice nez rok nekojim a nyni se mi udelala na bradavce ragada, kolem se i trochu olupuje kuze, ale je zvlastni, ze mi bradavka neprijde nijak sucha. Nejsem si vedoma nejakeho podrazdeni... Myslite, ze jde spise o kozni problem? Mnohokrat dekuji!
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně o kožní problém půjde. Zkuste postižené místo natírat mastí Calcium pantothenicum, volně prodejná v lékárnách. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18687
Dobrý den chodím každý rok pravidelně na kontroly,že mám cystu v levém prsu vím bohužel při pondělním sonu bylo zjištěno zvětšení této cysty a čeká mě punkce.Bojím se a co mě vlastně čeká?Děkuji za odpověď.Eva Tuckova
Odpověď: Nebojte se, zákrok je rychlý. Tenkou jehlou se napíchne cysta a odsaje se její obsah, který se pak posílá na cytologické, popř. bakteriologické vyšetření. Cysty patří k benigním = neškodným lézím, které se v prsu často vyskytují.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18686
V r.2005 jsem prodělala po IVF OHSS. A udělala se mi boule v podpaží,jde spíše o nateklé podpaží.Každý rok chodím na sono prsou, prý nejedná ani o přídavnou mléčnou žlázu.Prý si mám místo ledovat, je to 12 let a nic se nezměnilo.Podpaží je velmi citlivé a v době menstruace velmi bolestivé.Zdravotně jsem v pořádku,problém s otěhotněním je prý v mé hlavě.Mám za sebou 9 IVF,poslední před 4 roky.Na další se nechystám.Můžete mi poradit co by to mohlo být a nebo na koho se mohu v Praze obrátit? Moc děkuji a přeji příjemný den! M.K.
Odpověď: Dobrý den. Tak jak stav věcí popisujete, půjde pravděpodobně jen o bolest podmíněnou hormonálními výkyvy během menstruačního cyklu. Někdy mléčná žláza zasahuje vysoko až k podpaždí a před menstruací může zduřet a vyvolávat nepříjemné pocity i bolesti. U některých žen se v oblasti podpaždí může také lokálně - místně více usazovat tuková tkáň. Je Vám 41 let, tak bych zašla na preventivní screeningovou mammografii (ve vašem věku ještě jako samoplátce, cena je 800 Kč., pojišťovna vyšetření hradí až od 45 let věku). Doporučila bych pracoviště paní prim. Skovajsové Breast Unit Prague - Mammo centrum Háje, Konstantinova 1479/1, Praha- Chodov, tel. na objednání 773 748 868. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18685
Dobrý den, prosím dnes jsem absolvovala své druhé mammografické vyšetření.Při prvním bylo vše v pořádku,dnes jsem dostala zprávu do ruky se slovy vše je vpořádku až doma jsem si všimla následujícího textu.
Tabár/BIRADS - Tabár III / negativní=1 zbytková žláza s benigními kalcifikacemi bilat a nezvětš. uzlinami v axilách.Dost mě to vyděsilo.Existuje nějaká prevence před kalcifikací.Hrozí mě něco? Mám si zaplatit dřívější mammograf. vyšetření než za 2 roky ? Karcinom prsu v rodině nemáme. Děkuji L.B
Odpověď: Dobrý den. Uklidněte se. Váš nález je zcela v pořádku, jste zdravá, nebyly nalezeny žádné známky nádoru. V prsní žláze se běžně benigní kalcifikace (Váš případ) vyskytují, jejich vzniku nemůžete nijak zabránit. Pokud chcete pro svoje zdraví a prevenci udělat, tak se můžete za rok (v mezičase mezi screeningovými mamografiemi) objednat do Vašeho screeningového mammocentra objednat na preventivní sono vyšetření - jako samoplátce, v tomto případě nepotřebujete žádanku (doporučení) k vyšetření. Cena vyšetření se pohybuje dle centra v rozmezí cca 250-600 Kč. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18684
Dobry den mam prosbu o informaci je to jiz 5 let co jsem chvili kojila maleho. Na leve bradavce se mi udelala takova bila kulicka jako by tam neco bylo a chtelo to ven. Neboli to jen ted trochu svedi. Mam to nejak opatrne propichnout a vymacknout? Dekuji za radu Lidia
Odpověď: Může jít jen o nahromaděný maz v oblasti mazové žlázky, které se běžně v oblati prsních dvorců vyskytují. Rozhodně bych nic nepropichovala, maximálně lehkým stiskem zkusila vymáčknout, ale nehmoždit. Proti svědění můžete zkusit Fenistil Gel, volně prodejný v lékárnách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18683
Dobrý den, absolvovala jsem vyšetření mamografie :0 BIRADS,nemožno rozhodnout, Tabár I, diskrétní okrsem mikrokalcifikací 4x3mm
ultrasonografie:3-BIRADS pravděpodobně benigní
ostatní bez patologických změn. Kontrola MG za 7 měsíců. Proč mám tak dlouho čekat, nelze provést kontrolu dříve, výsledek vyšetření je opravdu tak bezvýznamný? Děkuji MD
Odpověď: Dobrý den.
Nález vašeho vyšetření je hodnocen jako velmi pravděpodobně benigní (nezhoubný) nález (Bi-RADS 3), v tomto případě je běžným postupem kontrola s odstupem 6 měsíců, (vše chce svůj čas).
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18681
K dotazu 18680:Děkuji za odpověď paní Doktorko.Dnes jsem si samovyšetření prsu provedla a v prsu nic zvláštního necítím.Když jsem však zvedla ruce nad hlavu,tak jsem si všimla,že se to propadlé místo bod bradavkou ještě více zvýrazní a jakoby vtáhne dovnitř a je více viditelné.I toto je v pořádku nebo bych to měla řešit?Předem děkuji za informace a odpověď.V.M.
Odpověď: K vtažení kůže může docházet v důsledku jizvení podkoží po proběhlém zánětu. Prozatím bych vyčkala. Pokud by docházelo i k vtahování (vpáčení) bradavky, tak se objednejte na kontrolní sono vyšetření.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18680
Dobrý den paní doktorko Mihulová,obracím se na Vás s prosbou o radu.Dne 3.3.jsem byla na ultrazvuku prsou po zánětu.Vše bylo v pořádku.Včera jsem si na levém prsním dvorci hned pod bradavkou všimla takové menší prohlubně,místo je i na pohled světlejší,než ostatní kůže na dvorci.Chtěla bych vědět,zda by se změny v prsu projevily na venek za ty 3 měsíce od posledního sona,zda bych měla zajít znova na ultrazvuk,co si o tom myslíte.Děkuji a přeji hezký den. V.M.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se.
V březnu bylo na ultrazvuku vše v pořádku. Je běžné, že pigmentace kůže v oblasti prsního dvorce nemusí být barevně "jednolitá", ale že se mohou vyskytovat okrsky, kde je kůže více růžová nebo naopak o něco světlejší. Také je běžné, že povrch kůže v oblasti prsního dvorce nemusí být zcela hladký, ale mohou zde býti nerovnosti. Doporučuji Vám provádět pravidelně 1x měsíčně samovyšetření prsů po menstruaci s pravidelnými ultrazvukovými kontrolami 1x za rok. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18679
Dobrý den,je mi 30 let a chtěla bych jednou za rok zajít na preventivní vyšetření prsou.Na koho se můžu obrátit,popř.kde na mě v plzeňském nebo karlovarském kraji nebudou koukat divně.Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na preventivní sono vyšetření prsou se můžete objednat do kteréhokoliv z akreditovaných screeningových center. Lékaři v centrech pracující, jsou skuteční odborníci a rozhodně se na Vás divně koukat nebudou. Chodit na preventivní vyšetření je v dnešní době naprosto běžné, je to zodpovědné chování člověka ke svému zdraví (i společnosti). Adresy všech screeningových center v ČR jsou na stránkách www.mamo.cz, vyberte si to, které Vám polohou vyhovuje. Na preventivní vyšetření můžete jít i bez žádanky, jako samoplátce, cena vyšetření dle centra cca 250 - 600 Kč.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18678
Dobry den,je opakovana vakuova mamatomie nebezpecna?V roce 2012 jsem ji absolovovala kvuli mikrokalcifikatum a vcera na mamografiu pani doktorka objevila asi novy shluk mikrokalcifikatu...poslala mne na magnetckou rezonanci a s tim ze potom se rozhodne jestli znovu potrebne delat tzv. VAB...Jak moc jsou mikrokalcifikaty nebezpecne?Dekuji.g.n
Odpověď: Dobrý den. Vakuová mamotomie není nebezpečná. Jakmile začnou mikrokalcifikace tvořit shluky, je podezření, že by mohlo jít o projevy počínajícího nádoru. Ale ne všechny mikrokalcifikace jsou projevem nádoru. Proto se odhalené mikrokalcifikace zpravidla hned neoperují, ale provádí se další dopňující vyšetření a tzv. vakuová biopsie. Odebrané vzorky jsou pak vyšetřené patologem, který na základě histologického vyšetření stanoví, zda jsou tyto mikrokalcifikace benigní(tzn. nezhoubné, neškodné), nebo zda se např. jedná o přednádorový stav (v tom případě je následnou operací ložisko s mikrokalcifikacemi odstraněno). S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18677
Dobrý den, dnes mi byl diagnostikován tumor prsu l.dx. Příští týden mám podstoupit parciální mastektomii a vyšetření tzv.sentinelové uzliny. Chtěla jsem se zeptat, co znamenají hodnoty z biopsie inv.ca NST G1, Ki 67 8%, ER 95%, PR 85%, HER 2/neu 1+, závěr carcinoma mammae l.dx. T1cN0Mx, velikost tumoru - ložiska je 11 - 9 - 6 mm, uz - bilaterálně akcentované uzliny axilární do velikosti 12 mm, uzliny nezvětšeny. Děkuji za odpověď Eva Budinová
Odpověď: Dobrý den, pokusím se vysvětlit.
Inv.ca NST = invazivní duktální karcinom prsu.
G = grading = stupeň růstové aktivity, stupeň diferencovanosti -vyzrálosti nádoru.
G1 = dobře diferencovaný nádor, čím je nádor lépe diferencovaný, tím je méně agresivní.
Ki 67 – bílkovina růstové fáze, určuje aktivitu nádorové buňky, u vás je 8% tzn. že má nádor nízkou růstovou aktivitu.
ER a PR = hormonální receptory. Ty vyjadřují odpověď nádoru na stimulaci ženskými pohlavními hormony. Hodnota hormonálních receptorů vyjadřuje agresivitu nádoru – vysoká hodnota znamená relativně menší riziko, a nádor bude dobře reagovat na hormonální léčbu.
Her 2/neu = receptor pro růstové faktory, u vás je 1+, což je příznivé, protože je růstová aktivita nádoru nízká.
Carcinoma mammae l.dx. – latinský výraz = nádor /karcinom pravého prsu.
TNM klasifikace nádorů slouží pro určení rozsahu nádoru, nádorového postižení.
T= určuje velikost nádoru – u vás T1c (vel.11x9x6 mm), tedy jde o malý nádor
N = říká, zda jsou postiženy regionální mízní uzliny, N0 – znamená, že uzliny postiženy nejsou
M = vyjadřuje, zda byly nalezeny vzdálené metastázy
Mx – přítomnost vzdálených metastáz nelze posoudit, aby se přítomnost metastáz vyloučila musí se provést další vyšetření – např. sono břicha, vyš. plic, kostí atd.
S pozdravem a držím palce, ať vše dobře dopadne.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18676
Dobrý den,
můžete mi, prosím, vysvětlit tuto lék. zprávu?
Vpravo v HVK mírně hypoechogenní ostře ohran. ložisko 14x7x11mm
Vlevo v DVK hypoechog. ložisko lobulárního tvaru se septy, hladce ohraničené., bez dorsálního akust. stínu,bez výraznější vaskularizace 17x7x14mm, na min. UZ nepopisováno(před 6 měsíci). Oboustranně několik cyst do pr.8mm, axilární LU nezvětšeny.Moc děkuji. I.B.
Odpověď: Dobrý den. Můžete být klidná. Na sono vyšetření byly nalezeny jen benigní (nezhoubné, neškodné) změny.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18675
Dobrý den paní doktorko,udělal se mi na pravé bradavce podebraný útvar,prso je na pohmat nebolestivé,je mi 52let a pracuji jako kadeřnice,občas se mi stane,že se dostane kousíček vlasu pod kůži a zanítí se,mohlo by se mi to stát i v tomto případě?Děkuji ...
Odpověď: Ano, je to možné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18674
Dobrý den,v levém prsu jsem si našla bulku lékař na gynekologii mě poslal na ultrazvuk. Jsem z Břeclavi. Je mě 43 roků oba moji rodiče zemřeli na rakovinu plic 42 roků matka a 40 roků otec. Ultrazvuk je volný až koncem června je možné se objednat u vás a když ano tak jakým způsobem? Velice mě to trápí. Děkuji za odpověď Monika Břeclav
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě. Možný termín vyšetření a telefonní kontakt na objednání Vám pošlu na Vaši mailovou adresu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18673
Dobrý den, jsem ze Středočeského kraje, kde se mohu objednat na termografické vyšetření prsu,když mamograf odmítám? Děkuji za informaci, Pavlína Šroubová, tel: 77 648 729, mail: mirabellla@seznam.cz
Odpověď: Dobrý den, v tomto Vám neporadím. Termografie nepatří mezi objektivní vyšetřovací metody vhodné ke screeningu (vyhledávání) nádorů prsu. Pokud odmítáte mamografii, mohu Vám doporučit provedení sono vyšetření v některém z akreditovaných center v blízkosti Vašeho bydliště (seznam center na těchto stránkách). Cena vyšetření se pohybuje v rozmezí cca 250-500 Kč, dle centra.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18672
Prosím o vysvětlení: hypoechogenní septované ložisko?děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den. Dle Vámi uvedených skromných informací jde velmi pravděpodobně o ložisko benigní, tzn. nezhoubné s obsahem sept ("přepážek"), nejspíše se bude jednat o cystu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18671
Dobrý den, dg.C50.9 T1N0M0,zatím před záchovnou operací, dle MR 13x10x12 mm inv. duk. ca, uzliny v pořádku, dle biopsie G1, Er a Pr 100%, Her/neu 0, Her2/cep17 je 1,05, Ki67 56-60%, UZ, Rt a skelet- vše ok. Zeptám se na Váš názor na léčbu,co znamená cep17, v případě hormonální léčby sledování a riziko ca dělohy. Děkuji L. a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den. Nádor je malý a má příznivé faktory. Sledování znamená, že budete v průběhu hormonální léčby docházet na pravidelné kontroly (odběry krve, sono vyšetření, gynekologické vyšetření, mamografie, rentgen plic, apod.).
Riziko ca dělohy – máte zvýšené riziko možnosti výskytu nádoru dělohy v budoucnosti.
CEP17 = Centromerické sondy - s jejich pomocí se vyšetřuje stav chromozómu 17, sondy umožňují stanovení počtu kopií daného chromozomu v jádře.
Použití centromerické sondy (CEP 17) umožňuje rozlišit případy pravé amplifikace (zmnožení genu) od amplifikace nepravé (každý z chromozómů 17 nese jednu kopii genu a v jádře existují více než 2 chromozómy 17).
Dvě kopie genu Her-2/neu i chromozómu 17 v nádorových buňkách (je fyziologický, normální nález).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18670
Dobrý den,několik měsíců mě bolí pravý prs.Myslím,že to má spojitost s menstruačním cyklem.Někdy bolest vnímám až do podpaží.Není to bolest,abych brala nějaké léky,spíš citlivé na dotek.Někdy bývají vidět žíly.Myslíte,že bych měla se objednat do mamarní poradny,jde tam chodit pouze preventivně bez nálezu?
Děkuji za odpověď.D.K.
Odpověď: Dobrý den. Ano Vaše obtíže budou skutečně mít spojitost s menstruačním cyklem a hormonálními změnami, kdy se mohou objevovat bolesti/citlivost i jen jednoho prsu. Pro svůj klid se klidně do mammární poradny objednejte. Ve Vašem věku by bylo i vhodné zajít (jako samoplátce) na preventivní mamografii (800 Kč) nebo sono vyšetření (cena dle centra cca kolem 400 Kč) - jako samoplátce můžete jít i bez žádanky - bez doporučení lékaře, stačí se jen objednat do pro Vás dostupného akreditovaného screeningového mammo centra - seznam je na těchto internetových stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18669
Dobry den,
rada bych se zeptala, co muzou byt male bulky vetsinou vejciteho tvaru, tak do 1,5cm, viditelne a hmatatelne pri masazi horni casti prsou a hrudi nad prsy. Vetsinou se mi je podari "rozmasirovat", ale pri stlaceni a natazeni kuze zase vylezou. Pri poslednim ultrazvuku prsu jsem mela v nalezu "vmezereny tuk". Je mozne, ze ony bulky jsou tim vmezerenym tukem? Jestli ne, co jineho by to mohlo byt? Pro informaci, jsem dost stihla.

Dekuji.
M.L.
Odpověď: Dobrý den. Mléčná žláza není hladká, její povrch je hrbolatý, nerovný, dá se přirovnat ke květáku. U řady lidí, nejenom žen, se také vyskytují v podkoží hrudníku, prsou, ale i jinde po těle takzvané lipomy - což jsou malé tukové neškodné "nádorky", které můžete také hmatat jako bulky a nerovnosti.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18667
Dobrý den, chci se vás paní doktorko zeptat na nebezpečí vzniku nádoru po bouchnutí se do prsu. Úder či úraz jsou nějak nebezpečné? Je tuková nekróza nebo následná jizevnatá fibrózní tkáň považována za nebezpečnou a po jakém nárazu vzniknou? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nijak není prokázáno, že by úraz prsu byl spojen s vyšším výskytem rakoviny prsu. Běžná bouchnutí jsou zcela běžná, organismus je na ně adaptovaný. Taktéž jizvy (jizevnatá - fibrózní tkáň) po úrazu prsu nejsou spojená s vyšším výskytem rakoviny prsu. Tuková nekróza vzniká po rozsáhlých poraněních a zhmožděních měkkých tkání (nejenom v prsu) - např. vážné autonehody, úrazy, operace. Taktéž není spojena s vyšším výskytem rakoviny.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18666
jiz temer rok me trapi bolesti v levem prsu/podpazi.Drive jsem mela potize pri cviceni typu kliku, kdy jsem dostavala do leveho podpazi krec,ale te me prso/podpazi boli bez priciny. Bolest se mirne stehuje, ale jedna se o levou cast leveho prsa. Ted cca tyden pred menstruaci bolest zesilila a v prsu jsme nahmatala zatvrdlinu - spis zdurelu zlazu nez bulku.V zari jsem byla na vysetreni v Centru pro nemoci prsu, ale vse bylo v poradku.Mam jedno dite (5 let), nepouzivam hormonalni antikoncepci, jsem mirna kuracka (do 3 cigaret denne, ne kazdy den). Rakovinu prsu v rodine nemame.
Odpověď: Dobrý den. Z toho jak obtíže popisujete, budou bolesti prsu pravděpodobně podmíněné hormonálně (změny hladiny hormonů v krvi v závislosti na menstruačním cyklu), na které žláza reaguje a pravděpodobně i od svalově kosterního aparátu (např. při přetěžování jedné strany, vadném držení těla, apod.) Zkuste dobrého fyzioterapeuta.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18665
Dobrý den,mamince(59 let) se po 7 letech objevil nový nádor v podpaží.Odstraněno 18 uzlin,z toho 1 pozit o vel.cca 3 cm, dále 12 chemo,ozar.nebylo nutné.V únoru při poslední chemo,byly kontrolovány markery,které byly prý trochu zvýšené.Včera byla na konzultaci,bez kontr. markerů a další kontr. má být v září,spolu s výsledky z různých vyšetření.Neměla by mít již nějaká vyšetření hotová,aby se zjistilo,zda vůbec chemo zabrala a zda se nemoc nešíří? a né až za 7 měsíců od poslední chemo?Prý je to standartní postup.Nám se to zdá poněkud dlouhá doba.(je nositelkou genu BRCA)Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Věřte vašemu onkologovi -onkologovi Vaší maminky, ví co dělá.
S pozdravem a přáním příznivého vývoje. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18664
Dobry den,chcem sa poradit absolvovala som mamografiu s vysledkom LU v axilach zaver BIRADS II a sono BIRADS I
Vysetrenie bolo urobene na zaklade svrbenia dvorca bradavky doporucili kozne vysetrenie kozna dala len excipial ale celkovo zlepšenie necitim
pri nezlepseni stavu mi kazali kontrolu ale nepovedali v akom casovom odstupe
Chcem sa spytat mam narok poprípade aj na prsnu alebo mamo poradnu ? ďakujem
Odpověď: Dobrý den, Váš nález na mamografii i sono vyšetření byl v pořádku. Kontrola při přetrvávání svědivých příznaků je myšlená pravděpodobně u kožního lékaře. Nárok na prsní poradnu máte - jejich seznam ve Vašem nejbližším okolí naleznete jistě na internetu.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18663
Dobry den,
Chtela bych se zeptat, stale se mi zmensuji prsa z vel C az na A. Pred rokem a pul se zmensila vyrazne pak to ustalo a ted se zmensuji zase. Nehubnu dietu nedtzim ani vrcholove nesportuji postavusi drzim stale stejnou. Ale tohle neni normalni. Po cteni na internetu me napada ci to nezpusobuje stitna zlata, nedostatek progesteronu ci nejake onemocneni. Bude vdecna za kazdou radu mohu i prilozit fotografie.
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste opravdu nezhubla, je to zvláštní. Předpokládám, že nemáte poruchy menstr. cyklu nebo jiné hormonální potíže. Při nedostatku hormonů štítné žlázy se vyskytují různé i vážné problémy, ale zmenšování prsů mezi ně nepatří. Pokud nejsou jiné problémy s prsy a stav by progredoval, tak se poraďte s Vaším gynekologem, může Vám odebrat krev a stanovit hladiny hormonů.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18662
Zdravím,

měla jsem jít na ductografii prsu a bylo mně řečeno,že pokud bradavka nekrvácí nelze to provést? Děkuji

Mitisková
Odpověď: Dobrý den,

to je pravda. Pokud není sekrece z prsu, tak nenalezneme secernující mlékovod, nelze jej nasondovat a duktografii provést. Často se stává, že je sekrece z prsu občasná, takže hned, jak se zase sekrece objeví, kontaktujte lékaře a duktografii si nechte provést. Riziková je sekrece krvavá nebo tmavě hnědá, nikoliv mléčná, čirá, nažloutlá či nazelenalá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18661
Dobrý den,jsem pacient onkologie BRCA 1,v 10 měsíci roku 2016 byla provedena bilat. subkutánní mastectomie s modelací a pexí a SLNB na obou prsou,nevím koho můžu požádat o předepsání podprsenky s úhradou pojišťovny.Děkuji D.J.
Odpověď: Dobrý den,

požádejte Vašeho onkologa.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18660
Dobrý den, je mi 42 let a dostala jsem od své gynekoložky žádanku na preventivní ultrazvukové vyšetření prsů. Při objednávání na Vašich stránkách jsem ale byla upozorněna, že v mém věku je doporučováno mamografické vyšetření. Dle Vašeho ceníku je rozdíl v ceně 300 Kč (ultrazvuk 500,- a mamograf 800,-). Proto se chci zeptat, zda bych tedy přeci jenom neměla jít spíše na mamograf. Nebo-li, v čem spočívá rozdíl mezi oběma vyšetřeními. Stačí mi jako prevence ultrazvuk, nebo si mám u doktorky vyžádat žádanku na mamograf?
Děkuji
S pozdravem
Marcela Masaříková
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste nikdy neměla mamografii, tak bych doporučila ve věku nad 40 let už první mamografické vyšetření. Je přesnější a event ultrazvuk lze doplnit - pak se nehradí. Obě vyšetření zobrazují prs jinak, ultrazvuk je vhodný do 40 let, provádí se i nad 40 let věku, ale pokud žena nikdy mamografii neměla a má 40 a více let, doporučuji mamografické vyšetření. Jinak na MAMMACENTRU Olomouc stojí mamografické vyšetření 700,- Kč a ultrazvuk 400,- Kč.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18659
Vážená paní doktorko přeji dobrý den.
Aabsolvovala jsem scr. mamografii s nálezem :
Mamografie : smíšený, involučně-glandulární typ mléčné žlázy, vpravo ve VQ je okrsek zmnožené kresby vel. 11 mm - cílený UZ bez ložisek, jinak bez ložiskových změn, mikrokalcifikací a lymfadenopatie.
Z: Tabár I. BI-RADS 3, okrsek zmnožené kresby vpravo v VQ, nejspíše benigní, dop. kontrolní MG vpravo CC proj za 5 měs.
Dopor: samovyš. 1x za měsíc, dále kontroly dle scr. programu ( s diag. Z123), při potížích ihned.
Nikdo mi nevysvětlil co to všechno znamená. Na kontroly chodím pravidelně od svých 27 let.
Odpověď: Dobrý den,

nález je v pořádku. Na mamografii v pravém prsu ve vnitřních oddílech nalezl lékař výraznější okrsek žlázy a nález si chce zkontrolovat snímkem pravého prsu za 5 měsíců, je to obvyklý postup. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18658
Děkuji za velice rychlou odpověď. Na genetiku mně posílají z prsního. Paní doktorka z gynekologie, mi říkala, že pokud by byl přechod tak určitě i vaječníky, takhle se názory různí. Také mám velký strach, že je to daleko větší zákrok. Mám 6 myomů největší 45mm.Jinak cytol. v pořádku. Na gynekologii mi paní doktrorka říkala, že na odber na genetiku, až po dobrání Esmya. Také prý vaječníky fungují, ještě několik roků, po ukončení menstruace...ženy prý stárnou daleko rychleji, pokud nemají vaječníky? Děkuji velice za vaši odpověď. Děkuji JANA
Odpověď: Zdravím,

pravdou je, že po vymizení menstruace funkce vaječníků vyhasíná pozvolna a stále ještě trochu fungují a hormonální hladina klesá postupně. Pokud jste ale riziková žena, tak v tomto věku spolu s dělohou je vhodné odstranit i vaječníky. Dá se pak užívat malá dávka estrogenů, což rizikové pro prs není, pokud by jste měla příznaky nedostatku estrogenů. Ale myslím si, že v tomto věku je odstranění vaječníků opravdu už tolerováno dobře a tělu to neuškodí. Musí se zvážit Vaše rizika proti event malému dyskomfortu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18655
Dobrý den, moje maminka měla nedožitých 38 roků. myslela jsem, že zemřela na hodkin, ale měla i rakovinu prsu. Mám jet na genetické testy, vlastně nevím co mi budou testovat. Beru prášky Esmya, nevadí to při genetickém vyšetření. Dozvím sem jestli v případě odstranění dělohy, je dobré si ponechat vaječníky. Má to souvislost. Jsem z toho celkem vyděšená, že mně tam posílají. Dškuji JANA
Odpověď: Dobrý den,

tablety Esmya nebrání genetickému testování. Chtěji u Vás provést genetické testy, aby vyloučili, že máte gen, který se častěji sdružuje s rakovinou prsu nebo vaječníku, mezi nejběžnější s touto rakovinu sdružené genet. mutace patří BRCA 1 a BRCA 2.
Plánují u Vás odstranit dělohu, máte 53 let, takže ve Vašem věku lze s klidem odstranit i vaječníky. V tomto věku u většiny žen nastává období menopauzy, takže se hormonální aktivita vaječníků ztrácí a jejich odnětí nebude pro Vás zatěžující. Proto i bez genetických testů by odstranění ovarií mohlo být podle mého názoru provedeno, poraďte se s Vaším gynekologem.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18654
Dobrý den, jsem cerstva matka, 2.tyden.Kojim a nahmatala jsem si v 1 prsu 2 bulky velikosti hrasku.. Je to mlecna zlaza? Odsavacku nepouzivam.. Dekuju za odpoved Matochova
Odpověď: Dobrý den,

s největší pravděpodobností se jedná o normální žlázu a nebo třeba drobné cysty, které se v laktaci vyskytují běžně. Nemyslím si, že by se jednalo o něco jiného nebo závažného. Pokud by se nález zvětšoval, je možné při kojení se nechat vyšetřit ultrazvukem. V tuto chvíli to ale považuju za zbytečné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18653
Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Už asi dva roky mám v levém prsu bulku, kterou pravidelně chodím vyšetřovat na SONO centrum, a měsíc zpět mi má gynekoložka předepsala antikoncepci Nuvaring, tu bych teď chtěla začít používat,ale nevím, jestli její užívání nezvyšuje riziko rakoviny prsu, díky bulce, která je dle slov lékaře a vyšetření z dubna 2017 popsána jako: "Bilat.mama s fyziologickou žlázou o stejné výši a echogenitě, symetricky rozloženou, bez ložiskových změn."
Děkuji za zodpovězení dotazu, svou gynekoložku mám daleko a dovolat se k ní je prakticky nemožné.
Odpověď: Dobrý den,

podle nálezu z ultrazvuku, který je v naprostém pořádku, je bulka podmíněná pouze žlázou, což je běžné. Žláza v prsu může mít takový pohmatový nález. Není prokázáno, že by užívání horm. antikoncepce vedlo k vyššímu výskytu rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18651
Už mě asi zahlušíte, ale vždycky mě ještě něco napadne. Ještě mě zajímá, jestli se nějak mohou poškodit oním úderem do okolí bradavky třeba mlékovody, které tam vedou a jestli je to pak nebezpečné. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

poškození mlékovodů může být v rámci zhmoždění prsní tkáně a hojí se bez problémů a bez rizik pro rakovinu prsu.

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18650
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou ohledně maminky 58 let.
Levý prs: Invazivní karcinom, exelcurovaný tumor, prsu přijata na chir. k lok. ošetření a histolog.verifikaci, nález inoperativní, lokalní převazy. Mozek,jatra, plice nezasazany.Nasazena hormonál.léčba. Znáte prosím lékaře, který má zkušenosti s ulcerovaným tumorem a mohl by matku operovat se všemi riziky? Podobný případ zde:
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2005/03/09.pdf
B.
Odpověď: Dobrý den,

tzv. sanační mastektomie - viz článek, který jste mi přeposlala, je otázkou domluvy s chirurgem a onkologem. Musí se posoudit lokální stav prsu, míra prorůstání do hrudní stěny, stav exulcerace. Někdy je možné podat hormonální léčbu a jakmile se vyhojí exulcerace při této léčbě, tak k sanační mastektomii přistoupit. Určitě větší zkušenosti s tímto budou mít chirurgové z Masarykova onkologického ústavu v Brně, ale můžete se obrátit na každé větší chirurgické pracoviště s dostatečnými zkušenostmi s operativou prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18649
Ještě se musím se zeptat, jak přesně to myslíte. Že by jizevnatá tkáň byla spojená s vyšším rizikem výskytu rakoviny prsu, není prokázáno. Jako že to prostě medicínsky či biologicky není možné, nedává to smysl a ví se, že to není možné a že to spolu nesouvisí. Nebo se o tom v lékařských kruzích spekuluje a může na tom něco být, ale není to zatím nijak podložené či prokázané. Je to prostě jen hloupý mýtus jako podprsenky a deodoranty, nebo na tom něco je. Jak přesně k té jizevnaté tkáni dochází a opravdu jen při těžkých úrazech. Děkuji moc za vše a je to už opravdu můj poslední dotaz.
Odpověď: Jizevnatá (fibrózní ) tkáň po úrazu prsu není spojená s vyšším výskytem rakoviny prsu, o tom se nespekuluje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18648
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda žena do 45 let, která nemá pojištění v ČR, může být vyšetřena na mamografii, pokud se objedná a vyšetření si uhradí? Popřípadě kde se může objednat. Děkuji moc za odpověď.

S přáním hezkého dne
A.L.
Odpověď: Dobrý den,

samozřejmě může si vyšetření zaplatit na některém ze screeningových center, ale pokud nemá problémy a chce se vyšetřit jen preventivně, tak je limitací věk. Mamografii provádíme z důvodu radiační hygieny u žen bez problémů s prsy (asymptomatických žen) od věku 40 let. Do 40 let se provádí ultrazvukové vyšetření prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18647
Děkuji vám opravdu moc za zodpovězené otázky i takhle v sobotu. Úplně poslední dotaz a už vám dám pokoj. Je to asi vcelku logické, že úder by neměl mít žádné větší a významnější dopady na prso. Já si myslím, že snad úplně každá žena schytá každý rok pár úderů do prsou a to nemluvím o ženách, které hrají basketbal, volejbal, házenou, nebo dělají bojové sporty, navíc každá matka od svého dítěte schytá spoustu ran loktem, kolenem, pěstí či kopance. Souhlasíte s tím, že každá žena schytá spoustu takových úderů, nebo si to myslím jen já. Děkuji a hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

ano je to přesně tak, jak píšete, prs je povrchově uložený orgán, není chráněný a příroda ví proč. Velmi dobře se hojí a nárazy, které jsou běžnou součástí života, prsu vůbec nevadí a znovu píšu, že nemají s rakovinou prsu nic společného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18646
Dobrý den. moc prosím o vysvětlení pojmů z mamo vyšetření - vpravo ve VQ je okrsek zmnožené kresby vel.11mm,cílený UZ BEZ LOŽISKOVÝCH ZMĚN, nejspíše benigní.
Kontrola za 3 měsíce.
Děkuji za odpovď.
Dana
Odpověď: Dobrý den,

na mamografii u Vás nalezli okrsek rozšířené žlázy, na ultrazvuku žláza potvrzena, bez nálezu ložiska, chtějí zkontrolovat mamograficky za 3 měsíce, což je běžný postup, jen poměrně krátký interval kontroly, ale to záleží vždy na nálezu a na lékaři. Myslím, že vše bude v pořádku a nejedná se o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18645
Dobrý den, včera po sundání podprsenky mi z prsu vyteklo mlezivo, tohle je prý normální ale po tom co mi vytekla ta tekutina mi vyteklo z prsu přímo z bradavky i kkrev. Nevim co mam dělat zda je nutne navštívit pohotovost. Děkuji a Hezký den. Švábová Karolína 24 let
Odpověď: Dobrý den,

pokud by se opakovala přítomnost krve v sekretu z prsu, je nutné zajít za gynekologem a nebo přímo na screeningové centrum se poradit a nechat se vyšetřit. Sekret Vám odeberou na cytologické vyšetření a provedou dle úvahy ultrazvuk, ev. i mamografii nebo tzv. duktografii - tj. vyšetření, které přímo zobrazí mlékovody. Ale vyčkejte, sekrece s přítomností krve mohla být nahodná a možná se již opakovat nebude.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18644
Dobrý den, nevíte prosím, zda si mohu nechat nabarvit vlasy melírem po radiační léčbě? Jsem po rakovině prsu a od konce ozařování již uběhly dva měsíce. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

samozřejmě si nechte upravit a nabarvit vlasy, nemůžete si tím ublížit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18643
Dobrý den mohla bych se zeptat co znamená dzk středně echo útvar 7x3 mm v.s. fibroadenom ? Je to něco vaznyho ?Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o popis nezhoubného malého útvaru v prsu, tzv. fibroadenomu, vyskytuje se běžně a není rizikový pro rakovinu prsu, jedná se o normální nezhoubný nález, který se nemusí řešit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18642
Dobry den, je mi 36let,v rodine zadna rakovina. Od 30 chodim na sono jako prevence. Mam od 32 stacionarni FA a take okrsek s cystami do 5mm. Mastopaticky okrsek ma celkem 45x22mm. Pred rokem a pul byly poprve zmineny i akcentovane dukty vlevo.Byla jsem totiz vyjimecne na jinem pracovisti kvuli vyhovujicimu terminu. Od te doby mi dukty obcas zminuji, jindy ne. Chodim ted radeji po pul roce (na svou zadost, z hypochodrie) , ponevadz mme to trochu vydesilo. Ac me pi. doktorka ujistila, ze je to v poradku, kor pokud nemam zadne problemy, sekreci atd. Myslite, ze mohu byt klidna? Velice dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

dukty neboli mlékovody jsou normálním nálezem v prsní žláze, možná jsou trochu prostornější a lékařka to v popisu vyšetření uvedla. Fibroadenomy, cysty jsou také zcela neškodné, nezhoubné útvary v prsech. Takže nepodléhejte strachu, provádějte si pravidelně samovyšetření prsů, ultrazvuk 1x za 6 měsíců je zbytečným vyšetřením.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18641
Pokrač. Někteří lékaři poukazují na možnost vývoje nádoru z jizevnaté nebo snad pojivové tkáně, která většinou jen po větším úrazu s hematomem a poškozením hlubších vrstev prsu nahradila klasickou prsní tukovou tkáň. Některé ženy poukazovaly, že přesně v místě staršího úrazu se jim třeba i po 5 letech vytvořil nádor a tvrdí, že je to jisto jistě důsledek úrazu. Prosím hlavně o co nejdetailnější zodpovězení mé situace z bazénu, jelikož nervózní jsem. Poté i o váš názor na spojitost úderu, úrazu a možnosti vývoje nádoru, popřípadě jak funguje mechanika prsa při a po úderu či úrazu. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,

to, co píšete, že by jizevnatá tkáň byla spojená s vyšším rizikem výskytu rakoviny prsu, není prokázáno. A aby taková tkáň vznikla v prsu, muselo by se jednat o rozsáhlé poranění prsu např. při pádu, autonehodě, apod a nikoliv po nárazu, který popisujete, to je nesmysl, v takovém případě žádná jizevnatá tkáň nevznikne.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18640
Dobrý den, rozdělím to nadvakrát, chci se zeptat a spíše se ujistit. Byla jsem se synem v bazénu a on mě uhodil do prsu někam do okolí bradavky. Měla jsem na sobě plavky s molitanem vyztuženými košíčky, takže úder byl asi i trochu změkčen, ale i tak to asi nebyla žádná obrovská rána. Jen mě to v tu chvíli zabolelo takovým tím klasickým pocitem citlivosti na danou oblast. Poté jsem neměla ani modřinu, ani zhmoždění, ani mě to nebolelo, ani jsem to neměla citlivé. Myslím si, že úplně každá žena takových úderů v životě schytá spoustu a z takovýchto běžných úderů by snad nemělo být nic jako nádor.
Odpověď: Dobrý den,

úrazy a zhmožděni prs toleruje velmi dobře, vše se rychle hojí a úrazy prsu nejsou příčinou rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18639
Pěkný večer. Moc prosím,kojím ročního chlapečka.Pravý prs mám plný a v pořádku. V levém jsem měla několikrát zánět a prasklou bradavku.Léčila jsem homeopatiky a obklady.Postupně syn přestal z prsu pořádně pít, jen cucne.Již několik měsíců je prs velmi malý s často bolavou tvrdší a prasklou bradavkou na které jsou hrbolky.Už se bojím, že jsem to zanedbala.Mnohokrát děkuji za odpověď co to může být.Chystám se na prohlídku.Dříve uzi vždy v pořádku. Velice děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jděte co nejdříve na vyšetření mamografické a ultrazvukové, neodkládejte. Takový nález je zapotřebí pečlivě vyšetřit. Takto může, ale také nemusí vypadat zhoubný nádor, to Vám řekne lékař po vyšetření, v případě nutnosti doporučí biopsii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18638
Dobrý den,
v březnu mi byla provedena biopsie z pr. prsa s výsledkem: fibroadenomatoidní hyperplazie s tubární adenozou, benigní mastopatie, bez malignity v dodaném materiálu. Po 40. roce a ukončení laktace doporučen MG. Za Jak dlouho po ukončení kojení je vhodné podstoupit mamograf.vyšetření, když bolestivost prsu stále trvá. 40 mi již je, laktace ukončena před týdnem. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

bylo by ještě vhodné s mamografií třeba 2-3 měsíce vyčkat, aby byla šance na přehlednější snímek. Pokud by se do této doby vyskytlo něco podezřelého v prsu, hmatný útvar, krvavá sekrece, apod, tak se lze nechat vyšetřit ultrazvukem. Bolestivost prsu sama o sobě není podezřelá z přítomnosti zhoubného nádoru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18637
DOBRY DEN,LECIM SE S RAKOVINOU PRSU,ODEBRANY OBE PRSA,PRAVE PREVENTIVNE.PROBEHLA CHEMOTERAPIE ,POSLEDNI BUDE 13.6.2017,PO TRECH TYDNECH HERCEPTIN,17.7.2017 OPERACE IMPLANTATU A PAK OZAROVANI.CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI PRED OPERACI MUZU JET DO TERMALU VELKY MEDER.POBYT JSEM DOSTALA JAKO DAREK DEKUJI BOGNEROVA
Odpověď: Dobrý den,

určitě můžete jet do lázní, ale je zapotřebí být v klidu a nic nepřehánět ani s koupelemi ani s horkou vodou tak, aby Váš organismus byl léčený a odpočinul si a nepřetížila jste jej před operací.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18636
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala za jak dlouho po ukončení kojení je nejlepší se nechat vyšetřit. Maminka mi před lety zemřela na rakovinu prsu....i já jsem již ve vašem centru vyšetření kdysi podstoupila. Před 2 měsíci jsem přestala kojit, mléko se ale stále trošku tvoří. Je možné se již nyní objednat na vyšetření. Plánujeme druhého potomka, takže bych měla ráda jistotu,že jsem v pořádku.
Děkuji.
S pozdravem Alena Pitašová
Odpověď: Dobrý den,

určitě se už nyní můžete nechat vyšetřit ultrazvukem. Menší mléčná sekrece může po porodu dlouhou dobu přetrvávat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18635
Dobrý den, babička (71 let) má biopsií potvrzený intraduktální papilom, má hypertenzi,cukrovku na prášcích (Siofor) a zvýšený cholesterol. Byla jí doporučena extirpace (doporučuje i patolog na histologickém vyšetření) k potvzení dg. Prosím o názor (zhodnocení rizik), zda je operace nutná? Babička má i nadváhu. Děkuji za odpověď. L.P.
Odpověď: Dobrý den,

je zapotřebí, aby internista zvážil rizika operace u Vaší babičky. Papilomy se mohou z prsu odstranit preventivně, ale také je lze jen kontrolovat, zvláště při menších velikostech, nejedná se o zhoubný nádor. . Operace určitě není nutná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18634
Dobrý večer! Mám 52 rokov a pred mesiacom som bola na mamografii. Beriem hormonálnu liečbu Duphaston vzhľadom na silnú menštruáciu. Bolo mi oznámené, že sa mám objednať o tri mesiace na kontrolnú mamografiu, nakoľko si potrebujú urobiť ešte jednu snímku, lebo sa mi pod ľavou bradavkou asi tak 3 cm nachádza zhutnené tkanivo. Ihneď po mamografii mi robili sono prsníkov a z tohoto hladiska bolo všetko v poriadku. Prsníky ma nebolia,nemám ani výtok z bradaviek, iba v čase menzesu mám citlivé bradavky a nenahmatám si ani žiadnu hrčku. Môže ísť o nejaký nádor?
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je v pořádku, kontrola za 3 měsíce mamograficky při normálním nálezu na ultrazvuku mi přijde trochu uspěchaná. Myslím, že se o nádor nejedná, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18632
Dobrý den ,dneska jsem byla na sono prsu a nasli povrchové středně echodeni útvar hladkých kontur velikosti 7x3mm vs fibroadenom uzliny v axilach 11x4mm . Doporučili kontrolu za 4měsíce . Můžu se vás zeptat na vás názor předem děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný v prsech se běžně vyskytující nádor, doporučili jeho kontrolu ultrazvukem, což je běžné, někdy se ani nekontroluje. Uzliny v podpaží se vyskytují normálně. Váš nález je v pořádku

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18631
Dobrý den, v pravém prsu dole mám fibroadenom a nyní jsem si u něj nahmatala malou kuličku. Z vnější části tohoto prsu, avšak nahoře, jsem nahmatala takový podélný zvětšený útvar, jakoby ve žláze. Více je znát při zvednutí paže. Absolvovala jsem ultrazvuk a mamograf. Zpráva se zmiňuje o Typ Tabár IV. a dále o cystě v pravém prsu dole, avšak ani zmínka o tom podélném zvětšeném útvaru, což mě znepokojuje. Je možné, že ho lékař na mamografu nevidí a na ultrazvuku také ne? Ve zprávě od mé lékařky o něm zmínka byla. Nestačila jsem se zeptat. Co by to mohlo být? Děkuji, hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

nemusí se jednat o útvar, zřejmě se jedná jen o rozšířenou žlázu, pokud je pohmatový nález v horní části prsu a dole se na ultrazvuku zobrazuje fibroadenom a cysta. Měla jste se lékařky zeptat při vyšetření, co hmatnému útvaru odpovídá, při vyšetření se vždycky na oblast pohmatu zaměřujeme, takže si myslím, že vše je v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18630
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem. Je mi 31 let a minuly tyden jsem byla na preventivnim ultrazvuku prsou, kde se v levem prsu lekarce neco nezdalo a byla jsem odeslana na mamografii. Ve zprave z mamografie je psano, ze jsou v prsu kalcifikace...i kdyz benigni vizaze. Nemam se dale obavat nebo by byla lepsi biopsie? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

kalcifikace a mikrokalcifikace, tj usazeniny vápníku, se v prsech vyskytují běžně a pokud je lékařka klasifikovala jako benigní, nezhoubné povahy, tak ji věřte. Mikrokalcifikace, které jsou podezřelé z přítomnosti zhoubného nádoru a nebo mikrokalcifikace, které přesně nelze zařadit do kategorie nezhoubných, jsou vždycky bioptovány. Biopsie u benigních mikrokalcifikací se neprovádí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18629
Dobrý den, chtěla bych se optat na popis MAMO. Sice jsem poslouchala bedlivě co lékařka říká, ale ve zprávě mi není jasná věta... " Oboustranně sytá hůře přehledná žláza . V parvo v HK ( horní kvadrant?)v MLO proj. stac. obraznečetných MK-nesusp. vzhledu."
V následujícím popisu SONU se nic podobného nevyskytovalo a patologické změny neprokázány.
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku. Nepřehledná žláza znamená zvýšenou denzitu neboli hutnost prsní žlázy, což je u některých žen obvyklý nález, většinou v tomto případě doplňujeme ultrazvukové vyšetření. V pravém prsu jsou v horních kvadrantech mikrokalcifikace, které nemají podezřelý vzhled, s mikrokalcifikacemi se v prsu setkáváme běžně. Váš nález je zcela v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18627
Dobrý den na mamog.mi byl zjištěn hruby densni pruh ml.zlazy rozhraniHKk a do ZHK ultrazvuk zlatova parenchym mohu se zeptat o co se jedná proc to vzniklo a zdá je tu nějaké riziko dalšího onemocnění dekuji za odpověď E.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zcela normální nerizikový nález, můžete být klidná.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18625
Obvodní gynekologové nám pošlou na preventivní UZ 89512 vyšetření pacientku např. s DG Z8003 Zhoubný novotvar prsu v rodinné anamnéze. Ovšem preventivní UZ vyšetření prsu jako takové neexistuje. Musíme pro výkon 89512 požadovat vyšetření z genetiky, když pacientka zatím žádné klinické příznaky onemocnění nemá? Nebo čím pacient (její gynekolog) musí prokázat „podstatně vyšší riziko karcinomu“? nestačí pouze informace, že maminka (babička) karcinom měla? Martina Říšská nemocnice Písek TEL.:382 772 012
Odpověď: Dobrý den,

preventivní ultrazvuk spolu s preventivní magnetickou rezonancí lze užít jako vyšetření hrazené ze ZP pouze v případě, že má žena prokázané riziko pro rakovinu prsu 20 a více procent. Riziko stanoví genetik nebo onkolog v mamární poradně dle Clausových tabulek. Ve věku 54 let u ženy s vysokým rizikem je indikovaná mamografie v ročních intervalech, lze provádět i UZ po 6 měsících mezi mamografiemi, magnetická rezonance je určena vysoce rizikovým ženám do 50 let věku. Malignita prsu či vaječníku u příbuzných neznamená vždy vysoké riziko pro rakovinu prsu, musí se stanovit, ženu odeslat ke genetikovi či onkologovi. V případě středního rizika , tj. 10-20 %, by žena vyšetření měla hradit (doporučuje se vyšetření jednou za rok)

s pozdravem Houserková

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18624
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Pod prsy,na břichu a v podpaží se mi dělaji takové kožní výrustky,jakoby shluk kůže visí a kousičku kůže.Před asi dvěmiměsíci se mi tento kožní výrustek udělal dole na prsu,kde mám kostici od
podprsenky.Je tento kožní výrustek nebezpečný,tím,že se nachází na prsu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

chtělo by to kožní výrůstky vidět, nejspíše se jedná o drobné kožní bradavičky nebo tzv. fibromy. Nic z toho není zhoubné a neohrožuje Vás to. Pokud by jste se kožních výrůstků chtěla zbavit, navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18623
Dobrý den, mám přes 3 roky v lev.prsu cystu cca 4 cm, která podle utz někdy roste, ale dále se prý nemusí sledovat. Vyšetřena jsem byla asi 4x ve FN v Plzni, naposledy 5/2016, kde mi řekli, ze do mam.poradny již docházet nemam a na dotaz,zda cysta v těhotenství zmizí řekli, ze asi ne, ale muže se zvětšit.Dnes jsem 16 dni po porodu a kojim,včera jsem si všimla, ze cysta jde teď víc vidět napr. při zvednutí rukou nahoru(nic není vpacene) a jde i víc nahmatat.Opravdu to ničemu nevadi a kojením se nemůže cysta třeba změnit na nádor?Je možnost, ze takova cysta ještě zmizí? Děkuji, H.R.
Odpověď: Dobrý den,

cysta Vás nijak neohrožuje, pokud se výrazně zvětšuje, měla by se zkontrolovat ultrazvukem. Teď v období kojení může být cysta větší. Kojením se na zhoubný nádor cysta nezmění. Cystu lze také jednoduše napíchnout tenkou jehlou a její obsah odsát, někdy se stane, že se tímto cysta vyhojí, někdy se naplní až za delší dobu. Zkusit se to může, je to rychlý, nebolestivý výkon.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18622
Dobrý den má otázka zní- na dotek mám jedno prso citlivé stabilně asi 3měsíce spíš z boku dole a někdy to jde i k podpaží a před menstruací se to zesílí výtok nebo zarudnutí kůže nemám je mi 37 let a 90kg předem děkuji Zdenka
Odpověď: Dobrý den, pohmatová citlivost jen jednoho prsu není vzácnou záležitostí, prsa jsou nejcitlivější právě před menses, to je normální Takže je nejspíše vše v pořádku, závažné příznaky rakoviny prsu nemáte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18621
Dobry den,byla jsem na ultrazvuku prsu,protoze jsem si nahmatala nejaky utvar. Vysledky neukazaly vubec nic spatneho,vse v poradku. Ale i pres to jdu za dva mesice na kontrolu. Je to normalni postup,muze se dodatecne "neco" najit? Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste si nahmatala "útvar" v prsu a ultrazvuk je v pořádku, jedná se jen o rozšíření žlázy a kontrola není nutná, my ji tedy rutinně neprovádíme. Ženě vždy doporučíme samovyšetření prsů, které se provádí pouze jednou za měsíc v 1. týdnu cyklu, nejlépe 2. den po ukončení menses. Bulku - útvar - si sama odsledujete pohmatovým vyšetřením a pokud by se zdálo, že se bulka zvětšuje, tak teprve potom se sama objednáte na opakované vyšetření. Obvykle se to nestane.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18620
dobry den maminka ma nalez a chtela bych od vas vysvetlit podezrely nalez
charakter zlazy jako na min MG vpravo na rozhrani HKK nove mikrokalcifikace misty ve shluku, na uz bez korelatu dekuji za odpoved Kasparek Milan
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu je nově shluk velmi drobných usazenin vápníku - tzv. mikrokalcifikací- mohou nebo nemusí být prvním příznakem velmi včasného nádoru. Pokud by mikrokalcifikace byly podezřelé či nejasné, nejednoznačné, je nutné provést tzv. vakuovou biopsii prsu, to jistě lékař na screeningovém centru ví a maminku v případě nutnosti na biopsii odešle. Vakuová biopsie se provádí jen na některých scr. centrech.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18619
Dobrý den, již cca 14 dní pozoruji bolest levého prsu směrem od hrudní kosti k bradavce. Jde o bolest pouze při dotyku a pouze v jednom místě. Men. cyklus skončil před třemi dny. Je to důvod zajít k lékaři? A ještě jeden dotaz: pokud bych se rozhodla jít na mamo vyšetření,vzhledem k věku si ho budu hradit sama, je nutné mít žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře?
Odpověď: Dobrý den,

pokud je to pouze bolest, co Vás trápí, nelze předpokládat, že v prsu bude něco podezřelého.Lokalizovaná bolest má více příčin, ale nádor prsu mezi ně nepatří. Zajít jako samoplátkyně bez žádanky od lékaře můžete na některé ze screeningových center, seznam center je na těchto stránkách, vyšetří Vás ultrazvukem, event v případě potřeby mamograficky.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18618
Dobrý den, po kojení před 6 lety se začaly objevovat problémy s opakovanými záněty prsů. Na ultrazvuku mám od roku 2014 nález v podobě mnohočetných cyst na obou prsech s abscendující infiltrací s reakcí do axial. uzlin. Docházím do mamární poradny s opakovanými záněty, kde mne léčí Augmentinem. Léčba pomůže jen dočasně a někdy třeba už za měsíc se potíže opakují. Mám pocit, že si s tím neví rady a proto se chci zeptat na vaše doporučení, jak dále postupovat. Můžete mi prosím také doporučit specialistu z Moravskoslezského kraje, který by mi dokázal pomoci?

Předem děkuji za odpověď

H.G.
Odpověď: Dobrý den,

opakované záněty prsů, zvláště abscedující, mohou být velmi svízelné a pokud je tam již větší zánět navíc s abscesem je podání antibiotik nevyhnutelné. Trvá to u Vás již poměrně dlouhou dobu. Je zapotřebí se poradit s imunologem - zkuste ambulanci alergologie a imunologie FN Ostrava. Je nutné vyšetřit Vaši imunitu, zda není něco špatně a zda by Vám nepomohl nějaký cílený preparát, který by příznivě ovlivnil Vaši imunitu a ovlivnil tak i záněty prsu. V Olomouci, kde působím, jsem měla asi tři ženy, které se léčily tzv. autovakcínou, zkuste probrat s imunologem, spadá to do jejich kompetence. V některých případech u velmi těžkých opakujících se zánětů lze léčit i chirurgicky, odnětím žlázy a náhradou silikonovými implantáty, stává se to výjimečně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18617
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda je nutné chodit každý rok na mammografické vyšetření.Do loňského roku jsem chodila co dva roky na mamograf a mezi tím na ultrazvukové vyšetření jako samoplátce. Letos mám jít jako samoplátce na mamograf a příští rok na screeningovou mammografii.Výsledek z minulého vyšetření je 2-BIRADS-benigní.Znamená to, že mamografické vyšetření bude vhodnější než ultrazvukové?
Děkuji za odpověď.J.K.
Odpověď: Dobrý den,

screeningové mamografické vyšetření u žen bez zvýšeného rizika pro karcinom prsu se provádí v dvouletých intervalech. Roční interval mamografie z hlediska radiační hygieny je ale přípustný a mamografie ve Vašem věku je výtěžnější u naprosté většiny žen při srovnání s ultrazvukem. Takže pokud nemáte vyšší riziko pro rakovinu prsu, je jen na Vás, zda si mamografii po roce uhradíte nebo nikoliv. Váš nález nezhoubných změn v prsech je naprosto v pořádku. Po roce je ultrazvuk doporučován ve Vašem věku pouze u žen, které mají velmi denzní (hutnou) žlázu a tím pádem nepřehlednou mamografii, v tomto případě lze po roce doporučit ultrazvuk za úhradu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18616
Dobrý den paní doktorko,
v lednu jsem podstoupila ablaci prsu, momentálně docházím na chemoterapie. Chtěla bych znát Váš názor na rekonstrukci prsu, všechna Pro i Proti. Děkuji a přeji příjemný den. Věra S.
Odpověď: Dobrý den,

rekonstrukce prsů po předchozí operaci pro zhoubný nádor se dělají stále častěji, to je v pořádku. Pokud absolvujete chemoterapii a onemocnění bude pod kontrolou, třeba za rok od operace, lze uvažovat o rekonstrukci prsu. Musíte se poradit se svým onkologem, který Vás následně odešle za plastickým chirurgem. Záleží čistě na Vás, v jakém jste jinak zdravotním stavu, pokud další operace s sebou nenese rizika třeba ohledně stavu Vašeho srdce nebo cév nebo nemáte jiné závažné onemocnění a navíc Vám to psychicky prospěje, tak klidně rekonstrukci prsu můžete podstoupit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18615
dobrý deň môžete mi povedať čo znamena nasledujúci záver z mamo : prechodný typ žľazy v HLQ ĽP a subaxilárne s drobnou LU. Bilat difúzne kalcifikaty Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

v popisu je vše naprosto v pořádku, v dolní části podpaží je malá uzlina- normální nález, v prsech jsou usazeniny vápníku -kalcifikáty- nezhoubné povahy- rovněž zcela normální nález. V popisu není uvedeno nic podezřelého, myslím, že můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky