MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 1135
závěr mamograf. vyš.: Tabar III
USG vyš.: axilární uzlina hraniční velikosti /l0x8mm/ - co to pro mě znamená
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Znamená to pro Vás, že je nález nejspíše v pořádku, nebyla zmínka ještě o BI RADS hodnocení?? Zejmě jste neuvedla celý závěr nálezu.
Uzlina 10x8 mm je uzlina normální velikosti, nezvětšená.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1134
Dobry den, dekuji za odpoved (dotaz 1120), dost jste me uklidnila. Jeste bych mela doplnujici otazku - muze se zmineny adenom zmenit ve zhoubny nador? Dekuji za odpoved a predevsim za tuto poradnu. Pavlina
Odpověď: Dobrý den.
Adenom, ev. fibroadenom prsu, je nezhoubný nádor a vznik rakoviny v tomto nádoru je velmi vzácný a riziko vzniku rakoviny není vyšší než pro okolní prsní žlázu. Operace není doporučována, pokud se nádor nezvětšuje.
Buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1133
Dobrý den, před několika lety se mi objevila v oblasti dvorce levého prsu taková bulka, která lze bezlobestně zmáčknout a lehce jí pohybovat. Vzhled dvorce se mění, někdy je kůže červená, někdy jen lehce nateklá... Byla jsem u gynekologa, který prohmatáním nic nezjistil. Příští pátek jdu na sono. Píšu hlavně proto, že asi tři týdny mě občas lehce bolí levá žebra ze strany. Tento týden mě to ale bolí pořád, hlavně těsně pod prsy. Trochu mi trne i levá ruka. Dá se to vydržet, ale je to nepříjemné... Mohlo by to s tím souviset?
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že se nejedná o žádný závažný nález v prsu, což potvrdí ultrazvukové vyšetření.
Bolesti v oblasti žeber s jistotou nesouvisí s "bulkou" v oblasti dvorce. Nejspíše jsou jejich příčinou potíže kosterně svalového aparátu, laicky řečeno mohou to být potíže " od páteře".
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1132
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Po porodu při nalití prsou se mi udělala bolestivá boule v pod paží. Během kojení pak ještě jednou. Půl roku už ale nekojím ale stále mám pocit zduření v podpaží a občas i bolest. V posledních pár dnech mne bolí i celé rameno. Chtěla bych se zeptat co to může způsobovat. Také se více potím z tohoto podpaží. Žádnou bulku jsem si nenahmatala. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
S největší pravděpodobností je příčinou zduření mléčná žláza, která může zasahovat vysoko do podpažní jamky a může se tu vyskytovat i přídatná mléčná žláza. Může to být příčinou bolesti ramene i celé horní končetiny. Pokud chcete mít jistotu, nechte si provést ultrazvukové vyšetření - na některém ze screeningových center, jejichž seznam je na stránkách mamo.cz.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1131
Dobrý den, včera jsem měla poslední den menstruačního cyklu a dnes ráno mě začlo nepříjemně bolet v levém podpaží. Ruku nemůžu držet u těla a ani nijak namáhat, abych necítila nepříjemnou bolest a tlak. Nahmatala jsem si menší bouličku, zřejmě zduřelá uzlina. Mám se něčeho obávat? Prosím o odpověď, jak se mám zachovat? Mám vyčkat? Děkuji Tylečková
Odpověď: Dobrý den.
Asi bych vyčkala den, dva. Pokud budou obtíže stále takové a nebo se budou zhoršovat, je vhodné navštívit Vašeho praktika nebo lékaře ve specializované poradně pro choroby prsu. Pokud se jedná o zduřelou mízní uzlinu, je přínosným vyšetřením ultrazvuk - může se připojit i vyšetření prsu event. i mamografie - podle Vašeho věku a ev. nálezu v prsní žláze - to si ale rozhodne vyšetřující lékař, mamodiagnostik. Dop. navštívit některé ze screeningových center, jejichž seznam je uvedený na stránkách mamo.cz.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1130
jdu na operaci prsu,lekař mi zdělil že nador byl zachycen brzo,ale mam dotaz jak dlouho trva hospitalizace pokud je odstraněn nador a vše proběhlo bez komplikací?děkuji daša
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, jak velký je nádor, ale zřejmě bude odstraněný jen nádor s okolím a nikoliv celý prs. Většinou se připojuje ještě menší operace uzlin v podpaží. Pokud vše proběhne hladce, měla by jste být za týden doma.
Ať Vám vše dopadne dobře.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1129
Dobrý den, paní doktorko,před rokem jsem byla operována dg. C509 vč. uzlin, RT,tamoxifen. Ruka stále necitlivá, těžká, otok prý není. Nyní mám zánět dutin-DOXYBENE a bolí mě na dotyk podél žebra- prý zánět mezižeberního nervu. Je to vše nachlazením nebo začíná lymfatický otok? Moc děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobrý den.
Těžká, méně citlivá horní končetina - to jsou známky lymfedému- čili otoku- který může vzniknout po operaci uzlin v podpažní jamce.
Nemusí to být konečný stav, i toto se dá léčit, jsou rehabilitační metody, lymfodrenáže..Je potřeba se poradit s Vaším onkologem, co by pro Vás bylo nejvhodnější, je zvláštní, že uvádíte, že otok není. Zánět dutin s tímto nesouvisí a velmi pravděpodobně ani zánět mezižeberního nervu- není známkou počínajícího otoku hrudní stěny.
Zkuste se znovu poradit s chirurgem a onkologem, zda obtíže s horní končetinou nejsou způsobeny otokem (je potřeba Vás vidět) a jak je možné je léčit...
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1128
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je USG prsů zcela neškodné vyšetření.I kdyby se absolvovalo opakovaně např. 2 dni po sobě.Děkuji Křížová
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvukové vyšetření (USG) je opravdu naprosto bezpečná metoda, kterou lze kdykoliv opakovat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1127
Dobrý den, je mi 28 a před 4 lety jsem si našla v podpaží pravého prsu pohyblivou bulku o velikosti 10mm. Byla jsem na ultrazvuku a vzali mi biopsii. Všechno bylo v pořádku. Na posledni kontrole před půl rokem také 10mm. Teď je ale velká přes 20mm přichycena ke kůži, nebolestivá a tvrdá. Je možné, že za půl rokem se nález může změnit ve zhoubný nádor? Je pravda, že když to vypadá na zhoubný nádor, tak se nemá dělat biopsie, ale rovnou ho odstranit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Biopsie - tzv. core biopsie - je velice spolehlivá metoda k získání validní histologie. Není pravdou, že je lépe ložisko odstranit z prsu operací a nebioptovat. Naopak biopsie uchrání mnohé ženy od zbytečné operace, nezhoubné nádory se operují dnes jen výjimečně a při podezření na rakovinu prsu biopsie vždy předchází operační výkon. Uvádíte zvětšení "bulky" v pravém podpaží, píšete, že předchozí biopsie byla negativní. Neznám histologický výsledek biopsie- zda se jednalo o prsní žlázu nebo mízní uzlinu. V každém případě je nutné nález zkontrolovat na ultrazvuku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1126
Dekuji za odpoved na dotaz c.1123 a jeste bych se rada zeptala,jestli by jste mi doporucovala odstraneni prsni zlazy a jestli by i ultrazvuk rozeznal pripadne zhoubne zmeny v prsni tkani?Moc dekuji za odpoved.Preji pekny den!
Odpověď: Dobrý den.
myslím, že jsem na Váš dotaz už odpověděla. Nevidím důvod k operaci natož k odstranění celé prsní žlázy, ultrazvuk ev. mamografie dokážou diagnostikovat rakovinu prsu, pokud je nějaká nejistota je na místě biopsie- odebrání vzorků - z "bulky" nikoliv operace.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1125
Dobrý den, k dotazu 1080:
Mám strach, na operaci jdu 28.1. Je toto dobře léčitelné? Resp. čekám na sono jater a sc. kostí, jinak vše ok. Bolí mě prs když zvednu ruku, je to normální? Je to jakoby oteklé. Mám celkem malá prsa, proto mi to připadá možná nenormální.
děkuji

Odpověď: Dobrý den.
Vím, že je to těžké. Nebojte se operace, není těžká ani složitá. Musíte vyčkat na výsledky dalších vyšetření - jater a kostí - a taky na výsledek operace a na nález z uzlin v podpaží. Prs Vás může bolet.
Rakovina prsu postihuje i velmi mladé ženy a je léčitelná a vyléčitelná. Jste mladá a tak máte v sobě dost síly, aby jste zvládla operaci i případnou další léčbu. Určitě je důležité se uklidnit, věřím, že všechno zvládnete a dobře to dopadne. Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1124
Dobrý den paní doktorko,
Je mi 28 let a již od 16let užívám hormonální antikoncepci, zprvu Anteovin, pak deset let Tri-minulet,a nyní Lindynette20, v 18 letech jsem byla na operaci prsu a to na odstranění fibroadenomu, bohužel za ty léta se mi objevily znova, teď jich mám už 3. Má otázka zní, co zapříčiňuje vznik těcho fibroadenomů a zda na to nemá náhodou vliv užívání horm.antikonce, neměla bych ji vysadit? A ještě jedna otázka, fibroadenom vzniká na prsní žláze a proč? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenom přímo se vznikem hormonální antikoncepce nesouvisí. Je to nádor, který se vyskytuje často u mladých žen, ale může se vyskytnout prakticky kdykoliv v průběhu žívota ženy. Je vázaný na prsní žlázu a vzniká vlastně ze stejných komponent, z jakých se normální prsní žláza skládá, tedy z vaziva a žlazové tkáně. Je to nezhoubný nádor a není rizikový pro vznik rakoviny prsu. Pokud rychle neroste nebo ženě kosmeticky či jinak nevadí, neoperuje se. Častý je i mnohočetný výskyt fibroadenomů - tzv. fibroadenomatóza prsu.
S věkem, tak jak ubývá pohlavních hormonů, tj. estrogenů, se růst fibroadenomů zastavuje, ev. se mohou i zmenšovat.
Takže vydržte a pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1123
Dobry den,pani doktorko.Je mi 30 let a uz od 18 let jsem sledavana v prsni poradne.Mam dotaz,asi pred 7 mesici se mi v levem prsu objevila vetsi bulka,volne pohybliva a uz 3x jsem kvuli ni byla na sonu a vzdy mi bylo receno,ze je to prsni zlaza a bulka v ni nebyla sonem patrna ale pohmatove ano.Mam 2 roky stare dite,ale uz 1,5 roku nekojim!Pani dr,kydz jsem se ji ptala,zda by mi bulku neodstranila,rekla,ze by mi musela odebrat celou prsni zlazu.Bulka me ale obcas boli.Na mamograf me pani dr neposlala,myslite,ze bych si ho mela sama zaplait,ze by to bylo k necemu?Dekuji Hanzlova
Odpověď: Dobrý den.
Vaše "bulka" je zřejmě podmíněná pouze ohraničenou výraznější žlázou, setkáváme se s tím zejména u mladých žen velmi často. Myslím, že když byl nález na ultrazvuku 3x negativní a bulka se nemění, resp. může lehce měnit svoji velikost během cyklu, je potřeba tomuto nálezu věřit. Pokud by byla mamografie nutná, domnívám se, že by Vás na vyšetření lékař poslal, z Vašeho nálezu tato nutnost mamografie nevyplývá. Přínos mamografie ve Vašem věku záleží také na typu prsní žlázy a to může posoudit opravdu jen Váš vyšetřující lékař - mamodiagnostik.

přeji pěkbý den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1122
Dobry den!Chcela by som sa Vas opytat, ci je normalne, ked ma moja 7 mesacna dcera tvrdie prsniky.Detsky lekar mi povedal, ze by to mohla byt gynekomastia.Mozete mi to upresnit?Ako mam postupovat?Dakujem.Katarina
Odpověď: Dobrý den.
Opravdu se jedná o tzv. gynekomastii, běžně se vyskytuje u kojených dětí, zejména holčiček. Může přetrvávat i s určitým odstupem od kojení, je způsobena hormony, které jsou obsaženy v mateřském mléce.
Nejde o nic vážného, nález vždy po určité době vymizí.
Přeji klidný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1121
Dobrý den,je mi 28 let.Byla jsem na preventivním USG prsů.Zpráva z USG zní:Oboustranné žlázy fertil.typu, vlevo v HVK anechogenní cysta 6 mm,jinak ložisko nevidím.Axily bez zvětšených uzlin.Chtěla bych se zeptat,zda je tento nález v pořádku a zda cysta není nebezpečná.Lékař z USG mi říkal,že někdy vypadají i nádory na USG jako cysty a že se to nedá poznat.Ale že to stačí zkontrolovat za rok, popřípadě za půl roku.Mám strach,neměla bych jít na mamografické vyšetření?Děkuji Barbora
Odpověď: Dobrý den.
Váš ultrazvukový nález je v pořádku a lékař popisuje drobnou cystu, která je běžnou součástí prsní žlázy. Pokud by měl obavu, že se nejedná pouze o cystu, může být provedeno kontrolní vyšetření. Rozhodně bych se neobávala rakoviny prsu. Je dobré, se poradit přímo s lékařem, který vyšetření provedl, důvěřujte mu. Mamografické vyšetření nepotřebujete, pokud by bylo nutné, lékař by jej jistě doplnil.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1120
Utz:pred 4mi roky cysticka na rozhrani HKK, ted v prosinci: oboustranne prakticky difuzne echogennejsi, pravidelna fibroglandularni struktura prsou s prevahou parenchymu, vlevo bez patol. lozisek, vpravo v MHK drobne (do 5mm) hypoechogenni, hladce konturovane lozisko s okrajovou vaskularisaci ben. charakteru - acinus? adenom? Prostornejsi mlekovody oboustranne zejmena centralne. Bez ev. mal. Axilly bpn Nalezy byly vzdy v prsu, ktere ma obcasny sklon k zanetum.
Odpověď: Milá Pavlíno.
Ultrazvukový nález, který přikládáte, je v pořádku. Drobné cystičky- dutinky naplněné tekutinou - se vyskytují v prsech běžně a nejen u kojících žen, stějně tak adenom- nezhoubný nádor, který se neoperuje. Je možné, že je nějaká predispozice k tomu, aby se záněty opakovaly v témže místě prsu a příčina toho nebude vážná a nejspíše ji ani nikdy nezjistíme. Stejně tak se záněty rády vracejí na stejné místo i jinde v organismu, protože zánět vždy trochu oslabí přirozenou imunitu tkáně. Prostornější mlékovody zejména u kojících žen jsou rovněž naprosto normální.
Buďte klidná, ultrazvukové vyšetření lze kdykoliv opakovat, nález je v pořádku a třeba se zánětů prsu po ukončení kojení (myslím, že jste svou mateřskou povinnost v tomto splnila beze zbytku) zbavíte.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1118
Dobrý deň,už asi rok ma pobolieva v ľavom podpazuší zo začiatku bola bolesť väčšia teraz je skôr občasná nemám tam hrčku ale skôr akokeby navretú žilu/žlazu neviem/,ktorá je však cítiť len občas a iba keď mám ruku dole,keď ju zdvihnem necítiť nič,nič nenahmatala ani lekárka,spravila mi krvné testy-boli v poriadku aj tak som šla pre istotu na sonografiu-všetko v poriadku.Musím dodať,že ma dosť pobolieva chrbtica hlavne v okolí ľavej lopatky.Myslíte, že by to mohlo byť z toho?Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kolik je Vám let, pokud do 40, je ultrazvuk dostatečným vyšetřením. Nad 40 let je vhodné provést mamografické vyšetření. Dle potíží, které uvádíte, je pravděpodobné, že se jedná o žlázu a nebo stejně dobře jsou tyto potíže i původem od svalového a kosterního aparátu, tedy mohou být "od páteře."
Myslím, že můžete být klidná. Pokud budou potíže přetrvávat, obraťte se na svého praktického lékaře či přímo odborníka(ortopeda či neurologa).
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1116
Dobry den mam dotaz,pritel mi nahmatal v pochve malou bulku,nmeuze to byt nic vazneho? je mi 19. Dekuji mam docela strach,k doktorce jsem uz objednana.
Odpověď: Dobrý den.
Nemusí se jednat o nic vážného. Toto je ale poradna pro choroby prsu a Vás musí vyšetřit gynekolog.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1115
Dobrý den paní doktorko,
je mi 45 let a v pátek jsem byla na mamografickém vyšetření. Po něm jsem čekala na výsledek, paní doktorka si mě jěště pozvala na ultrazvukové vyšetření. Po mé otázce zda je nějaký problém, mi sdělila, že je to jěště následná kontrola protože mám cysty a je vše v pořádku. Na kontrolu mám přijít za dva roky. Můžete mi prosím sdělit co jsou cysty, jak se léčí a jestli souvisí se vznikem rakoviny prsu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že postup, jakým jste byla vyšetřena, je naprosto v pořádku. Máte v prsech cysty- což jsou nezhoubné útvary, dutinky vyplněné tkáňovou tekutinou. Cysty jsou velmi dobře patrné při ultrazvukovém vyšetření, takže proto ještě u Vás bylo toto vyšetření doplněno. Za dva roky budete mít kontrolní mamografické a event. i ultrazvukové vyšetření, které bude hrazeno ze zdravotního pojištění.
Cysty neznamenají vysoce zvýšené riziko rakoviny prsu.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1113
Vždy jednou ročně se mi udělá v prsu bulka.už 2 krát jsem byla s tím v nemocnici a odstranili to ale dělá se mi to stále.Prý je to něj.druh zánětu.Rakov.původu to není.poraďte mi prosím.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.¨
Nevím, o jaké bulky se jedná, resp. co je histologickým podkladem bulky- to se zjistilo určitě po odnětí bulky z prsu. Pokud se jedná o nezhoubné útvary, zvláště pakliže se nezvětšují, většinou se "bulky" v prsu ponechají a pouze se sledují, při nejistotě lze jejich původ ověřit biopsií (tj. odebráním vzorků z prsu). Prosím, zkuste zjistit u Vašeho lékaře, jaká byla histologie z operace, pak bych Vám snad mohla lépe poradit. Pokud se ale nejednalo o rakovinu, můžete být klidná, bylo by jen vhodné zvážit, zda nejlepší cesta léčby je odstranění "bulky".
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1111
Dobrý den,je mi 35 let, dnes jsem byla na ultrazvuku s bulkou v prsu. Nemělo by to prý být vážné, ale přesto prosím, co znamená : predominance hyperechogenní textury více retroareolárně, a pak ještě co je to BI RADS kategorie 2? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvukový nález potvrdil, že se jedná o nezhoubné ložisko, což vyjadřuje i kategorizace nálezu - tedy BI RADS 2.
Hyperechogenní textura znamená jen popis žlázy nebo vaziva v prsu, jedná se o normální popis ultrazvukového vyšetření.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1110
Dobrý večer,švagrová má již léta fibroadenom v prsu.Po biopsii a horm.antiko. se jí zvětšil.Nyní má jít na operaci,ale bojí se,protože jí maminka zemřela na CA prsu.Mám ji podporovat v rozhodnutí jít na operaci?
Odpověď: Dobrý den.
jde o nezhoubný nádor, fibroadenom.¨
Pokud se zvětšuje a pokud má Vaše švagrová navíc obavu z rakoviny, ať operaci podstoupí.
Ujistí se, že se jedná o nezhoubný nádor-i když provedená biopsie je v tomto velmi spolehlivá, bát se rakoviny prsu nemusí.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1109
Dobrý večer,je mi 31 let,prošla jsem si vším - odnětí prsu, chema, ozářky,inj.Zoladex.Všechny výsledky jsou v pořádku.Jsou nějaká čísla,jestli léčba byla úspěná nebo je větší procento kdy se i přesto tohle onemocnění vrátilo.Nemám totiž jěště děti.Děkuji Adamcová
Odpověď: Dobrý večer.
Omlouvám se za lehké prodlení odpovědi.
Chtěla jste čísla, já ale nevím, jak dlouho jste po operaci nebo léčbě rakoviny prsu, nevím o jaký typ rakoviny prsu se jednalo a zda byly či nebyly postiženy mízní uzliny v podpaží, to všechno ovlivňuje další prognózu onemocnění. Určitě to pro Vás nebylo jednoduché, jste mladá žena, ale věřím, že budete v pořádku. Fakta jsou taková, že 5 let po úspěšné léčbě rakoviny prsu (a Vy jste dle výsledků úspěšně léčena), se procento návratu onemocnění výrazně snižuje a klesá s každým dalším rokem od léčby. Dnes díky velmi dobré chemoterapii jsou úspěšně léčeny také mladé ženy a ukazuje se, že těhotenství po léčbě karcinomu prsu neovlivňuje významně vývoj onemocnění. O těhotenství ale můžete uvažovat jen pokud budete zcela v pořádku a po určité době od léčby a vše musíte probrat s týmem odborníků, určitě s Vaším onkologem a gynekologem.
Držím palce a přeji vše dobré.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1107
dobrý den,mám pocit slabé bolesti a pálení v levém podpaží jakoby mě tam bolela nějaká žláza žádnou bulku jsem si nenahmatala jen cítím trochu nateklé podpaží mám strach co to může být někdy to necítím vůbec ale jakmile si na to začnu sahat bolí mě to jen na té jedné straně, prosím o odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Prsní žláza zasahuje někdy poměrně vysoko do podpažních jamek, může se rovněž vyskytnout přídatná mléčná žláza v podpaží. Bolesti a pocity, které udáváte, mohou s výskytem žlázy v podpažní jamce souviset, mohou být ale způsobeny i potížemi se svalovým aparátem, ev. páteří.
Můžete si nechat provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách - aby jste získala jistotu, že je všechno v pořádku.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1106
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou vpáčené bradavky (na obou prsech) problém. Mám je tak od začátku, co mi začala růst prsa. Bradavky "nevylézají" nikdy, ale nijak mě to nebolí a omezuje jen psychicky (nepřijdu si hezká). Díky za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vašem případě jde pouze o problém kosmetický, u některých žen se bradavky dají evertovat (otočit), u jiných to nelze. Pokud Vás to kosmeticky trápí, je dobré se poradit s plastickým chirurgem, běžně se to upravuje.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1104
Dobrý deň rada by som Vám najskôr poďakovala za odpoveď na dotaz č.1056.Dnes som absolvovala sonografické vyšetrenie a lekár žiadnu hrčku nenašiel a vraj to je najskôr predmenštruačný sindróm do správy napísal:dif.distribúcia žlazy bilat.bez patol.echo ložísk,v ľ.axile tukovo degener. LU 11 mm.Naozaj je všetko v poriadku?Čo znamená LU 11 mm?Môžem byť teda pokojná?
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Jsem ráda, že Vám to všechno dobře dopadlo, Váš nález v prsu je zcela v pořádku, v podpaží máte úplně normální uzlinku, která tam patří. Ultrazvukové vyšetření lze kdykoliv opakovat, je zcela neškodné.
Takže můžete být opravdu úplně klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1103
Dobry den,asi pred rokem jsem si nahmatala v prsu bulku, dle UTZ nelze presne rozpoznat o co jde (zrejme olejova cysta),proto jsem objednana na mammograf.Je mi 30 let a jeste planuji mit dite.Nemuze toto vysetreni nejak ohrozit pripadne tehotenstvi, nebo kojeni? Dekuji. Iva
Odpověď: Dobrý den.
Pokud UZ vyšetření nerozhodne o charakteru léze, a to v případě olejové cysty je docela dobře možné, je mamografie určitě vyšetřením na místě. Doporučuji mamografii absolvovat, případné budoucí těhotenství ani kojení to nijak neohrozí. Měla by jste ale mít mamografické vyšetření provedené před tím, než otěhotníte hlavně proto, aby bylo jasné o jaké ložisko v prsu se vlastně jedná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1102
dobrý den děkuji za odpověď č.1047.pořád mi to prso bolí z levé strany tam jak je kostice.mam to takový zduřelý i v podpaží.měsíčky mam dostat v sobotu může to být k tomu?jsem z toho nervozní však jsem vám to psala minule.doufám že kdyby tam něco bylo že to mamograf ukáže.na sono jdu za rok není to dlouho?pořád bolí jedno a to samé místo a tahne to až k bradavce.děkuji vám ještě jednou za odpověď a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Skutečně, a jak jsem Vám už psala, se domnívám, že se nejedná o nic vážného.
Mamograf ve Vašem typu prsu má velmi dobrou zobrazovací schopnost. Pokud by jste ale měla být stále nervoźní z bolestí, které udáváte, můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetření i dříve- dá se provádět prakticky neomezeně.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1101
Dobrý den,je mi 22 let a asi před půl rokem sem si nahmatal malou bulku v prsu v oblasti dvorce a si před 2 měsíci v pravé horní části prsu. Bulky jsou nebolestivé, ale občas mám bolestivé pnutí- v obou prsech. Bradavka tohoto prsu, je lehce vpáčená, ale né pořád.
Odpověď: Dobrý den.
Jste, doufám, žena /nahmatal..?./
Doporučuji provést ultrazvukové vyšetření prsů, může se jednat jen o součáat žlázy, event o benigní-tj. nezhoubný útvar- fibroadenom. Bradavky mohou být vpáčené, důležité je, že jen občas a že se tento stav dá změnit. Ultrazvukové vyšetření lze provést za úhradu, 220-320 Kč. Bolesti prsů občasné i cyklické jsou u žen normální.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1100
Dobrý den - mojí tchýni je 61 let. Každé 2 roky chodí na mamograf (její sestra je po amputaci prsu) a v jednom prsu má zatím benigní nález (kalcidy, fibridy - neznám přesné termímy, mám to odposlechnuté z telefonu). Nyní se jí tam objevily i nějaké pruhy a lékař jí doporučil kontrolu za 1 rok, ale prý si jí bude hradit sama. Je to v pořádku, když vyšetření žádá lékař? Kolik to cca bude stát? (jde nám hlavně o princip, tchýně samozdřejmě na vyšetření půjde...). Děkuji za odpověď, M. Šedivá
Odpověď: Dobrý den.
Vaše tchyně má v prsu velmi pravděpodobně benigní nález, který si chce lékař zkontrolovat. Kontroly se prováději do roka /resp. většinou za 3-11 měsiců/ a pokud je nález v pořádku- beze změny - je žena dále sledována ve zvyklých 2-letých screeningových intervalech .V případě kontroly do roka se vyšetření neplatí, tchyně by měla mít žádanku na vyšetření. Pokud je ale vyšetření v odstupu delším než rok a kratším než dva roky /což v případě lékařem doporučené kontroly je zvláštní/ pac. si hradi vyšetření sama. Chodí tchyně do některého z center s akreditací pro provádění screeningu??seznam je na těchto stránkách.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1099
Dobry den, je mi 28 let, v rodine nemame vyskyt rakoviny prsu, presto bych vsak rada vysetreni absolvovala. Po dotazu na mamografickem vysetreni v Beroune, mi vsak bylo receno, ze v tomto veku mi vysetreni neudelaji, ze to je zbytecne. Nejsem si ted uplne jista, jestli je tedy lepsi prevence, nebo cekat az do 45, kdy mam na vysetreni narok? Dekuji Plecita
Odpověď: Dobrý den.
Mamografické vyšetření si můžete uhradit od 40 let věku, od 45-69 je hrazeno ve 2- letém intervalu všem ženám v ČR ze zdr. pojištění.
Pokud se chcete nechat nějak preventivně vyšetřit, je ve Vašem věku vhodné ultrazvukové vyšetření, cena je nižší než u mamografie, na většině center se pohybuje od 220-320 Kč. Zkuste se zeptat v Berouně, myslím, že Vám ultrazvukové vyšetření za úhradu provedou.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1097
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Již asi 2 měsíce zpátky jsem zaregistrovala, že mi z bradavek občas vytéka číra tekutina. Nebylo to moc, takže jsem to neřešila. Posledních pár dnů, je těch kapek ale mnohem více (i přesáknu přes triko)a tekutina je spíše bíla. Těhotná určiě nejsem a ani jsem ještě nebyla. Antikoncepcii beru 10 let, poslední půl rok beru EVRU. Můžete mi prosím poradit co s tím ? Děkuji a přeji Vám hezký den. K.
Odpověď: Dobrý den.
Průhledná sekrece, ev. mléčná sekrece, se u žen vyskytuje poměrně často, většinou přetrvává po ukončení kojení.
Pokud ale vznikla sekrece najednou a stupňuje se a je samovolná - bez zmáčknutí prsu - a jak uvádíte mění se z průhledné na bílou, doporučuji kontaktovat Vašeho gynekologa a podstoupit hormonální vyšetření se stanovením hladin hormonů - především prolaktinu /tj. hormon ovlivňující sekreci z prsů/. Pokud by prolaktin byl významně zvýšený, lékař Vám doporučí další vyšetření, ev. léčbu. Sekrece může někdy vzniknout i v souvislosti s užíváním antikoncepce.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1096
Dobrý den, tento rok mi bude 40 let a ráda bych se objednala na mamografické vyšetření prsu. před 6 lety jsem už na vyšetření byla, měla jsem na vnitřní straně prsu malou bulku, cystu na mléčné žláze. Moje matka zemřela v 35 letech na rakovinu uzlin a oba rodiče z otcovy strany umřeli rovněž na rakovinu. Musím mít doporučení od svého gynekologa nebo se mohu objednat i bez něj? Děkuji za odpověď Lucie HOrnofová
Odpověď: Dobrý den.
Objednat k mamografickému vyšetření se můžete jako samoplátkyně bez žádanky od 40 let 1x ročně. Na většině screeningových center je cena mamografie 600-700 Kč.
V případě, že si vyšetření hradite, nepotřebujete žádanku od gynekologa.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1095
Dobrý den,
moje babička zemřela na rakovinu prsu a já i moje matka (já 38, matka 61) chceme chodit na mamografické vyšetření 1x ročně. Kde nám toto vyšetření provedou (Praha, Plzeň) a kolik to asi stojí? Děkuji vám předem za odpověď. Jana Pitulová
Odpověď: Dobrý den.
Mamografické preventivní vyšetření se doporučuje ženám od 40 let věku ve 2- letých intervalech. Ženy, které chtějí mít vyšetření častěji / tj. 1x ročně/, si každý druhý rok mamografii platí. Žádanku k mamografickému vyšetření Vaší mamince vystaví její gynekolog či praktický lékař. Ve Vašem případě bych volila /pokud nejsou problémy s prsy/ ultrazvukové vyšetření - není hrazeno v tomto případě pojišťovnou jako preventivní, proto si jej platíte, 220-300 Kč, je vhodné do let věku.
Seznam screeningových center je na těchto web. stránkách.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1094
Dobrý den paní doktorko, je mi 21 let. Zhruba před měsícem sem si nahmatala v levém prsu poměrně velkou a tvrdou bulku. Když si ji zmáčku tak cítím tupou bolest a spíš mě bolí celé prso...bolestivé mám i místo nad prsem(pod podpažím) a bolest se vyskytuje i nad pravým prsem. Ale pouze kžys si na tato místa zatlačím. Na gynekologii jdu až v průběhu příšího týdne a jsem celkem nervózní. Ještě bych se chtěla zeptat jaká je v mém věku pravděpodobnost rakoviny prsu. Předem mockrát děkuju za odpověď,přeju hezký den.
Odpověď: Milá Lucko.
Výskyt rakoviny prsu je ve Vašem věku zcela výjimečný. Bolesti prsů se během života ale také v průběhu cyklu vyskytují u žen běžně, stejně jako ostatní problémy- bulky- které uvádíte. Bulky nejspíše odpovídají jen zvýrazněným okrskům žlázy. Nechte si ale pro Váš klid provést ultrazvukové vyšetření prsů - seznam center, která doporučuji k provedení UZ vyšetření, je na těchto stránkách.
Přeji rovněž pěkný a klidný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1093
Dobrý den paní doktorko,reaguji na Vaši odpověď na můj dotaz.Našla jsem lékařský nález:pod jizvou hyperechogenní útvar hladkých obrysů velikosti 8 krát 6mn nelze rozhodnout zda stav po hematomu či recidivující fibrilipom.Doporučuji sledovat.Paní doktorko myslíte že když to mám i v druhém prsu,že se tím nemusím trápit.Prsa se mi i zvětšila celkově.Děkuji za odpověd.Zpozdravem Romana.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím si, že se tím doopravdy nemusíte trápit.
Nezhoubné nádory prsu jsou časté a neměly by trápit nejen Vás, ale ani vyšetřujícího lékaře. Pokud je podezření na nezhoubný nález v prsu - a to vyplývá z popisu - je na místě kontrola za delší dobu (ev. 6 měs.), pokud se nález nebude měnit stačí 1x ročně ultrazvuková kontrola.
Předpokládám, že nález v druhém prsu je obdobný. Celkové zvětšení prsů může souviset se změnou Vaší váhy, ale také s hormonálními změnami, ke kterým v průběhu života zcely fyziologicky dochází.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1092
Dobrý den,chtěla bych se poradit o problému mé čtrnáctileté dcery. O vánocích si objevila bulku v prsu, po ultrazvuku nám řekli, že jde o cystu naplněnou tekutinou a že po měsíci to zkontrolují.Je to dostatečná péče? Moje matka je po ablaci prsu, a proto mám velké obavy. Děkuji Elišáková
Odpověď: Dobrý den.
Péče o Vaši dceru je dostatečná, u takto mladých žen volíme vždy ultrazukové vyšetření. Cysta pokud nebolí - tak se neřeší, může se zkontrolovat ultrazvukem. Pokud je velká a způsobuje nositelce bolesti, je na místě punkce cysty tenkou jehlou s odsátím jejího obsahu. Obavy z rakoviny prsu u dcery v tomto věku mít nemusíte, vy sama by jste měla pečovat o sebe a být kontrolována mamograficky od 40 let věku. Pokud nejsou ve Vaší rodině jiné přímé přibuzné s rakovinou prsu nebo vaječníku, s největší pravděpodobností nemáte zvýšené riziko rakoviny prsu.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1091
Dobrý den,
je mi 33 let.Asi tři měsíce mě bolí prsa-při prohmatání je to řezavá bolest.Z bradavek mi při zmáčknutí vytéká žlutohnědá lepkavá tekutina.Možná s tím souvisí i to,že mi nadměrně začaly padat vlasy a menstruaci mám najednou už před dobráním antikoncepce.Můj gynekolog mě posílá na sono prsu,ale myslí,že je to vše od antikoncepce(Pramino)a že jí mám vysadit.Já už jí ale beru 3 roky,tak proč náhle problémy?A jaký je rozdíl mezi sono a mamografií?Předem děkuji za odpověď.Lenka
Odpověď: Dobrý den.
Do 40 let věku je pro ženy vhodnější ultrazvukové vyšetření prsů.
Neznamená to, že v případě nutnosti, by se mamografie nemohla doplnit- o tom rozhodne Váš vyšetřující lékař, mamodiagmostik.
Určitě by u Vás bylo vhodné i hormonální vyšetření, to bude řešit Váš gynekolog, s užíváním antikoncepce to souviset může, v tomto věřte svému gynekologovi.
přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1090
Milá paní doktorko,je mi 29 let.2děti 9a4let.Před 5lety jsem byla na odstranění bulky v pravém prsu.Vše bylo vpořádku.Před rokem se mi oběvila bulka znovu pod jizvou.Neřešila jsem to,ale nedávno jsem zjistila,že tu samou bulku mám i v levém prsu.Paní doktorko myslíte si že je to normální,když se bulka oběví pod jizvou?Děkuji za odpověď.Romana

Odpověď: Dobrý den.
Romano, nepíšete, co bylo příčinou bulky, která byla odstraněná, ale předpokládám, že nezhoubný nádor - fibroadenom, nebo se jednalo pouze o součást prsní žlázy? Nezhoubné bulky se dnes z prsní žlázy odstraňují zřídka. Zkušený lékař -mamodiagnostik - pozná, zda se jedná o zhoubný či nezhoubný nádor na mamografii nebo ultrazvuku a pokud by byla nějaká nejistota, provede biopsii prsu.
Pod jizvou u Vás nejspíše znovu vznikl nezhoubný nádor. Tyto nezhoubné nádory - fibroadenomy- se často vyskytují viícečetně a v obou prsech a po operaci se mohou objevit znovu. Zeptejte se svého lékaře, co
bylo příčinou bulky, která u Vás již byla odstraněna a nechte se vyšetřit nyní na některém z center, jejichž seznam je uvedený na těchto stránkách. Odstranění nezhoubnýchz nádorů - pokud jsou malé a nemají tendenci rychle růst - nedoporučuji.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1088
Dobrý den paní doktorko,
uz delší dobu mě pobolívá pravé prso, občas ruka a rameno, někdy i pravá lopatka.Na pohmat je prso citlivé, ale nic podezřelého jsem neobjevila. V pátek jdu na mamograf a tak mám trochu obavy. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Dobře, že jdete na mamografické vyšetření, i když bolesti, které popisujete, mohou souviset spíše se svalovým aparátem nebo se změnami na páteři.
S touto příčinou bolesti prsů se setkáváme poměrně často. Mamografické vyšetření u Vás nejspíše vyloučí onemocnění prsů, buďte klidná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1087
Dobrý den,chtěla bych Vám poděkovat za odpověď na mou otázku č. 1086 a mám ještě jeden dotaz k tomu související.Je mi 26 let,mám se raději pravidelně objednávat na
kontrolu ultrazvukem, zda se mi tyto uzliny nezvětšují?Zda ano,tak v jakých intervalech tyto kontroly provádět?Ještě jednou děkuji a přeji hezký den!


Odpověď: Dobrý den.
Váš nález v prsech při ultrazvukovém vyšetření včetně podpažních jamek je normální. Pokud chcete preventivní vyšetření prsů - je vhodné do 4O let věku ultrazvukové vyšetření prsů 1x ročně. Od 4O let provádíme mamografické vyšetření většinou ve 2-letých intervalech. Součástí ultrazvukového vyšetření prsů je automaticky i vyšetření axil . tj. podpažních jamek. Uzliny, které máte, nevyžadují častější ultrazvukové kontroly.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1086
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o vysvětlení mé lékař.zprávy.Děkuji moc a přeji hezký den..V sono obraze stromatosní typ prsních žláz s prav.strukturou.Vpravo až téměř v axill.čáře v HZK,v místě palp.citl.je hypoechogenita charakteu LU vel.11x3mm,centrálně s jemným hyperech.pruhem.V axille vpravo několik LU do vel.9x5mm.V levé axile rovněž patrné LU do vel.9x4,5mm.Nadklíčkové LU bilat.nezvětšené.Lehce zhrubělá stroma
Odpověď: Dobrý den.
Lékař popisuje zcela normální nález při ultrazvukovém vyšetření prsů, pokud jde o lymfatické uzliny - jejich přítomnost v podpažních jamkách - axilách - je normální, u Vás se jedná o nezvětšené uzliny.
Nález je přiměřený.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1085
Dobrý debn, prosím o zodpovězení dvou otázek: Jsem po operaci rak. prsu, nyní mám tato kontrolní vyšetření - onkomárkry, SONO prsou a břicha, RTG plic, mamograf a SCINTI kostí. Jak často a v jakém časovém rozvrhu se mají tato vyšetření provádět? děkuji. Po zákroku užívám lék Arimidex, nyní mám léčbu ukončit, velmi se bojím a jsem z toho velmi stresovaná, jak dlouho se má lék užívat a neměla bych si ho raději kupovat za své peníze sama, Děkuji a těším se na odpověď. Z.Sobotková
Odpověď: Dobrý den.
Neznám důležitou věc - a to je časový interval
od Vaší operace. Do 5 let od operace se všechna Vámi uvedená vyšetření provádějí 1x ročně, pak se intervaly prodlužují.
Arimidex je velmi drahý lék, který nekoupíte volně v lékárně a léčba tímto preparátem je přísně indikována onkologem.
Prosím obraťte se na svého ošetřujícího onkologa, určitě Vám vše vysvětlí a poradí Vám.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1084
Zdravím Vás paní doktorko,
chci využít olovo-plát ze dveří rentgenologické místnosti k výrobě olůvek k rybářským účelům.
Je toto olovo jako materiál kontaminováno rentgenovými paprsky? Může mne nějak ohrozit manipulace s tímto materiálem na zdraví?
Děkuji.
Stanislav Nedvěd
Odpověď: Dobrý den.
Milý rybáři, pokud Vás neohrozí nějak jinak manipulace s olověným plátem ze dveří rtg místnosti, tak rengenové paprsky určitě ne.
Klidně vyrábějte olůvka.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1083
Dobry den,mam takovy problem,kojila jsem dvojcata trictvrte roku a tet uz rok nekojim.Najednou mi zacalo samovolne vytekat mleko a mam i pocit ze se mi nalevaji?Delala jsem si teh.test a ten je negativni.Dekuji Petra
Odpověď: Dobrý den.
Přetrvávání mléčné sekrece po ukončení kojení je u žen běžné a některé uvádějí tuto oboustrannou mléčnou nebo průhlednou sekreci po celý život. U Vás tato situace vznikla až s určitými zpožděním od ukončení laktace- kojení. Pokud by tento stav přetrvával nebo spíše se samovolná sekrece stupňovala, je vhodné vyšetřit hladinu hormonu - prolaktinu.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1082
Dobrý den, je mi 23 let, moje babička z matčiny strany a prababička z otcovy strany měly rakovinu prsu. Matka už byla na mamografickém vyšetření a vše je v pořádku. Chtěla jsem se zeptat, jestli postačí u mě samovyšetřování prsů, nebo jestli mám požádat svého gynekologa o vyšetření či jak mám jinak postupovat. Prsy mi ještě nikdo nevyšetřoval, děti ještě nemám a žádné problémy jsem zatím neměla. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Jste velmi mladá a podle toho, co uvádíte, nemáte zvýšené riziko rakoviny prsu. Chápu, ale vaše obavy. I takto mladé ženy o sebe mohou pečovat. Vhodné je jedenkrát ročně ultrazvukové vyšetřené, které si uhradíte jako samoplátkyně- cena se pohybuje od 220-300 Kč, lze se objednat na některém z center provádějících screening karcinomu prsu, seznam center je na těchto stránkách. Jako samoplátkyně nemusíte mít žádanku k vyšetření. Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1081
Dobrý den.Je mi 37let,1 dítě 17let.Jelikož chceme ještě mimi a nevim zda si to mohu dovolit,tak píšu.Pro bolest a bulku v prsu.MMG a US prsů.Mamograf.typ žlázový.Bez solidních ložisk.odchylek,v místě bolestivosti vlevo v HZK uzel ml.žlázy s konglomerátem cyst 20mm.DOp:pupalka,Mastodynom.Mam dotaz :jak vyléčíme cysty?Uděláme cokoliv.Je to způsobeno hormonama?Mám větší ryzk.ca prsu.Jaká je prevence?Jak snížim estrogeny?Děkuji Hana
Odpověď: Milá Hanko, cysty jsou nezhoubné útvary a jejich výskyt je vázaný na určitý typ prsní žlázy a je podmíněný i hormonálně. Nevím, co chcete dělat s "estrogenama", ale já na Vašem místě, zvláště pokud si přejete další miminko, bych s nima nedělala nic. Estrogeny jsou pohlavní hormony, které jsou velmi nutné ke všem dějům, které ve Vašem organismu probíhají a nevím, proč je chcete snižovat. Cysty neznamenají vysoce zvýšené riziko rakoviny prsu a běžně se neléčí ani se neoperují. Pokud je cysta větší a pacientka má bolesti z tlaku cysty, je na místě punkce cysty tenkou jehlou s odsátím jejího obsahu. Pupalka, ev, Mastodynon jsou léčiva, která mohou zmírnit bolesti prsů, klidně je užívejte, pokud ale budete těhotná, je vhodné se o dalším užívání těchto preparátů poradit s Vaším gynekologem.
Jste tedy v pořádku, bulka v prsu je podmíněná žlázou, ve které se vyskytují cysty.
Těhotenství určitě nebrání Váš nález v prsu, který je obvyklý. Cysty lze kdykoliv zkontrolovat ultrazvukovým vyšetřením, i v době těhotenství.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1080
Dobrý den, je mi 28 let, diagnoza rak. prsu, prosím o vysvětlení nálezu hist.: drob. shl. tvoř. jednak disperzně rost. velk. pleoformními až anaplast. buňkami místy s hojnou eosinof. cytoplasmou. Pouze v oj. lož. tyto buňky tvoří lumina nebo kr. pruhy přip. struktury infiltr. lobul. ca. Avšak nádor. buňky jsou E cadherin a cytokeratiny pozit. s negat. expresí S-100 protein. Jedná se o high grade infiltr 8500/33, C5.9. Děkuji J. Ch.
Odpověď: Dobrý den.
To, co chcete blíže vysvětlit, je histologický nález z ložiska. Jde o rakovinu prsu, resp. duktální invazívní karcinom - určitý typ rakoviny (ale to vy víte). Bližší informace o nádoru, které uvádíte, jsou užitečné pro odborníky, jako laikovi Vám to těžko můžu přiblížit. O typu Vaší operace, ev. léčby, jistě rozhodně tým odborníků. Svěřte se do jejich rukou. Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1079
Dobry den pani doktorko ,vcera vecer jsem Vam psala o sekreci z prsou ,ale napsala jsem Vam to spatne ja jsem kojila jenom pul roku a holcicce jsou tri takze nekojim 2.5 prosim Vas pekne napiste mi jestli i v tomto pripade se nemusim bat hladinu prolaktinu mam v norme jeste jednou Vam moc dekuji a prosim Vas o odpoved jsem opravdu nestastna mam strach .Jeste jednou dekuji a preji hezky den
Odpověď: Dobrý den.
Vše jsem Vám již vysvětlila. Je jedno, jestli jste kojila půl roku nebo 2,5 roku, máte prostě mléčnou sekreci, která ničemu nevadí. Pokud by byla sekrece výraznější, je vhodné opětovně vyšetřit hladinu prolaktinu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1078
Dobrý den paní doktorko,
je mi 52 let a byla jsem vyšetřena na mamogragii a následně UZ s diagnozou patrného hypoechogenního okrsku vel 5x6mm s akustickým stínem nejasné atiologie. Mám být znovu vyšetřena za 3 měsíce UZ a biopsií. Můžete mi prosím vysvětlit o jak závažný nález se jedná a co je to ta biopsie? Jsem z toho dost vystrašená.Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.¨
Lékař u Vás nalezl při ultrazvukovém vyšetření prsů drobný útvar nebo jak píše okrsek a doporučil zřejmě kontrolní uz vyšetření za 3 měsíce. Pokud by se tento útvar - nebo okrsek - zvětšil nebo byl výraznější při kontrolním ultrazvuku, pravděpodobně podstoupíte biopsii- což je odběr vzorků tkáně z prsní žlázy.
Biopsie je vyšetření, které se provádí v místním znecitlivění, do prsu se zavádí jehla, kterou se odeberou asi 3 vzorky z ložiska. Je to nebolestivé vyšetření, může po něm být menší modřina, která se v krátké době ztratí.
Vyčkejte na kontrolní vyšetření a ničeho se nebojte.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1077
Dobry den pani doktorko mam takovy problem prd tremi lety se mi narodila holcicka ,kterou jsem kojila 2.5roku nyni mam po stisknuti bradavek stale jakoby mleko nekdy prusvitne .hladinu prolaktinu mam v norme mam strach ,ze me neco je moc Vam dekuji za odpoved prosim odpovezte diky
Odpověď: Dobrý den.
Poměrně dlouho jste kojila, což je pro Vás i Vaši holčičku dobře. Po ukončení kojení se velmi často setkáváme s přetrvávající mléčnou nebo serózní - tj. průhlednou - sekrecí z obou prsů a to z více pórů na bradavce. Hodnota prolaktinu - stejně jako je tomu u Vás- přitom nemusí být zvýšená. Některé ženy mají tuto sekreci prakticky po celý život, u některých s delším odstupem od kojení vymizí. Budte úplně klidná, nejde o nic závažného.
přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1076
Dobrý den.Je mi 33let,před týdnem jsem si našla bulku na pravém prsu.Jsem po mamograf.a ultrazvuk.vyšetření, prosím o vysvětlení nálezu: Typ prsů Tabár V(denzita), oboustranně cysty, největší v místě hmatné rezistence, vpravo shluk kalcifikací 4x3cm. Hodnotící kategorie 3- pravděpodob.benigní.Doporučili mi odložit plánované otěhotnění minim.po kontrole-stanovili po 3měsících.Nikdy jsem o kalcifikacích v prsu neslyšela.Je to běžné, nebo to může znamenat případný nádor?Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Kalcifikace stejně jako cysty se vyskytují v prsní žláze běžně. V případě velmi drobných kalcifikací - tzv. mikrokalcifikací - je potřeba
odlišit ty, které jsou nezhoubné, tj. benigní a ty, které mohou být úplným počátkem růstu zhoubného nádoru v prsu. Nevím, o jaký typ mikrokalcifikací se jedná u Vás, ale jestliže lékař doporučil kontrolu, znamená to, že si myslí, že jde o nezhoubné mikrokalcifikace a nález si chce jednou zkontrolovat v krátkém čase.
V případě podezření na zhoubný původ těchto mikrokalciifkací by lékař doporučil biopsii.Takže vyčkejte na kontrolní vyšetření a myslím, že můžete bý klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1075
Dobrý den
měla bych dotaz ohledně klasifikace TABÁR II a to čím je tato klasifikace ovlivněna a zdali je možnost tuto hodnotu změnit (změna životosprávy, přestat kouřit atd.)je mi 57 let. Dále jsem měla ve výsledku vyšetření cituji: " Kondenzovanější kresba vpravo centerálně - v UZ obraze jen okrsek zbytkové žlázy, ložisko nenalezeno "
Odpověď: Dobrý den.
Klasifikace podle Tabára vyjadřuje pouze o jaký typ prsní žlázy se jedná - je to dáno geneticky a ovlivněno hormonálně a mění se s věkem. Nejde o nic, co by jste mohla nebo měla ovlivnit životosprávou, kouřením, atd - jak píšete. Tabár 2 klasifikace znamená, že Vaše prsy jsou převážně tukové se zbytky žlázy, což odpovídá Vašemu věku, není sledovatelný žádný útvar- prostě Váš mamografický nález je v naprostém pořádku. Když přestanete kouřit, určitě uděláte hodně pro svoje zdraví, ale Tabára tím neovlivníte a není k tomu taky žádný důvod.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1073
Dobrý den. Už asi týden mě dost bolí bradavky. Nic mi z nich nevytíká, ale nepříjemně to bolí. Je mi 41let a nic takového se mi zatím nestalo. Můžete mi nějak poradit? Děkuji Hošková
Odpověď: Dobrý den.
Prsní žláza je v průběhu celého života pod vlivem hormonů. Většina žen pociťuje bolesti prsů pravidelně v průběhu menstruačního cyklu, může se stát, že se objeví bolestivost prsů, která předtím nikdy nebyla, tak jak se mění hormonání situace Vašeho organismu. Nejedná se přitom o změny významné či o onemocnění.
Ve Vašem věku je jako preventivní vyšetření vhodná mamografie- můžete se nechat vyšetřt mamograficky na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Poraďte se se svým gynekologem, může Vám na vyšetření napsat žádanku.
Existují preparáty, které bolestivost prsů mohou zmírňovat, např. Mastodynon, kapky (poradte se v lékárně). Rozhodně se nemusíte obávat, že by tato bolestivost bradavek signalizovala onemocnění prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1072
Dobrý den, je mi 23 let a nahmatala jsem si zhruba před půl rokem na levém prsu malou bulku. Nepřikládala jsem tomu žádný důraz a myslela jsem, že je to pouhé zduření (moc tomu nerozím.)Je možné aby to v mém věku byla rakovina? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vašem věku je výskyt rakoviny prsu velmi ojedinělý. Nejspíše se u Vás jedná jen o součást žlázy nebo nezhoubný útvar- tzv. fibroadenom, který se ve Vašem věku vyskytuje často. Aby jste získala jistotu, můžete se nechat vyšetřit ultrazvukem - na některém ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1071
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď č. 1064.Já jsem myslela, zda z tohoto popisu je patrné, že se jedná o zhoubný nádor či ne.
Při vyšetření MG bylo psáno,vpravo v KK proj.je patrné mírné zhuštění kresby,které ověříme UZ. U sono byla ještě k tomu, co jsem již psala napsáno, že se jedná spíše jen o tukový lalůček.Kontrolu dop.v kratším časovém intervalu a to toho 18.2.08.Můžete mi prosím znovu odpovědět. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Z popisu mamografie ani ultrazvuku nevyplývá, že by se jednalo o nádor zhoubné povahy - v tomto případě by nejspíše vyšetřující lékař indikoval biopsii prsu. Lékař z ultrazvukové vyšetření popisuje nezhoubné ložisko a doporučuje ještě jeho kontrolu v krátkém časovém intervalu. Absolvujte kontrolní vyšetření .
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1068
dobry den jmenuji se Martin mam problem je my 15 a asi pred 6 mesici se my zdurili bradavky a uzliny pod nimy .je my to dost neprijemne uzu se zeptat za jak dlouho se to asi vrati do normalu.nebo jak to muzu ovlivnit ...predem dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Martine to, co popisuješ, je velmi běžně se vyskytující zduření prsní žlázy pod bradavkami u dospívajících mladých mužů, může být jednostranné či oboustranné, bradavky bývají citlivé a někdy i bolí. Doporučují vyčkat, kdyby se ale prsní žlázy zvětšovaly nebo byla boletivost větší, poraď se se svým dětským lékařen nebo lékařem ve specializované poradně pro choroby prsu. U naprosté většimy mladých mužů tento nález sám po čase / dejme tomu až roce/ vymizí.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1067
Dobry den,prosim o vysvetleni nalezu-mamo denzní gr.struktura
zlazy typu Tabar IV, sono zlaza v cast.involuci,vpravo anechonni cysta 11x4,kontrola za 1rok,cystu
hmatam. dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Klasifikace Tabár IV vyjadřuje, že se jedná u Vás o mamograficky málo přehledný typ žlázy, kdy u většiny žen ještě doplňujeme ultrazvukové vyšetření - to u Vás objevilo cystu, což je nezhoubný útvar, ve Vašem případě malý. Cysty se neřeší operačně a jsou běžnou součástí Vašeho typu žlázy. Není potřeba je častěji kontrolovat, kontrolní UZ vyšetření za rok je dostačující.
Nález je zcela v pořádku, můžete být klidná.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1066
Dobry den. Mela bych na Vas dotaz. Pred 6 mesici jsem byla na sono na kontrolnim sono prsu ,ktere bylo pred 3 lety operovano pro intrcyst. papilom.Zadny novy nalez nebyl. Po 6 mesicich se objevil nepravidelny lalocnaty utvarek okraje jsou neostre 10mm - 8 mm Vysledek vysetreni BIRADS 3-pravdebodobne benigni.Zaver.suspekce na novou lezy typu papilomu nebo duktalni epitelozy.Byla mi navrzena biopsie nebo sledovani.Podstoupila jsem biopsii vysledky zatim nemam.Jake je riziko ,ze po 6 mesicich by mohla byt biopsie pozitivni na rakovinu?Predem dekuji ,ze pomahate vystrasenym zenam.
Odpověď: Dobrý den.
Nebuďte vystrašená. Útvar před 3 lety byl nezhoubné povahy, nyní se objevil další útvar, ze kterého Vám byly odebrány vzorky na histologii. Teď musíte vyčkat - většinou 1 týden - na výsledek histologie. Jsou zhoubné nádory, které mohou růst poměrně rychle.
Dle popisu nálezu u Vás lékař spíše zvažoval nezhoubnou povahu léze (vyjádřeno v BI RADS 3 klasifikaci) a provedená biopsie by měla nezhoubnou povahu léze potvrdit. Vyčkejte výsledků biopsie a buďte klidná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1064
Dobrý den,§je mi 45 let a chodím pravidelně na sama od sebe od 35 let na mamo. 2.1.2008 jsem byla
opět a zjistili mi i po sonu, že vpravo v DZK ve žlázové vrstvě je drobná hypoechogenita 6x4 mm, v jednom ze skenerů vertikálně orientovaná. Mám strach či nejde o rakovinu. Můžete mi prosím poradit. Znovu mám přijít na kontrolní sono 18.2.2008.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Je dobře, že se takto o sebe staráte. Na ultrazvuku a nevím jestli i na mamografii u Vás nalezli drobný útvar a rozhodli se jej ultrazvukově zkontrolovat v poměrně krátké době. Kontrola se většinou doporučuje s dělším časovým intervalem, za 1,5 měsíce se nedá čekat, že by se toto drobné ložisko změnilo. Pokud by léze nebyla úplně nezhoubného charakteru, měl by lékař odebrat vzorky tkáně z ložiska - provést tzv. core biopsii, která velmi přesně stanoví o jaké ložisko se jedná. Nález můžete konzultovat v některém ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1063
Krásný den paní doktorko,Mám dotaz zda je to běžné,že po operaci prsu a uzlin pravé horní končetiny bez znamek rec.je ruka při menší fyzické zátěži stála bolestivá a vysílená.Operace byla v r.2002 a následovaly 6*fec che a 25* radiace. Děkuji Hanka
Odpověď: Přeji také krásný den.
Potíže, které uvádíte, má po operaci uzlin v podpaží, hodně žen. Někdy dochází i k otokům končetiny. Poraďte se se svým onkologem, existují způsoby, jak tyto obtíže zmírnit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1062
Dobrý den, mohla bych se zeptat, mám malé cysty v prsu, mám užívat Indonal, mělo by to nějaký efekt, lék je dost drahý.Děkuji. Hrobská
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kdo Vám tento lék doporučil? nebo předepsal? Cysty prsní žlázy jsou léčitelné velmi obtížně, pokud ženu neobtěžují - tzn. nevyvolávají bolest z tlaku - není potřeba je léčit. Pokud je cysta bolestivá, můžeme provést napíchnutí cysty tenkou jehlou a obsah cysty odsajeme. Sama tento lék neznám a nemůžu Vám adekvátně poradit.
Dobré by bylo konzultovat s lékařem, který Vám preparát doporučil, zejména jestliže jeho cena není zanedbatelná.
přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1061
Vážená paní doktorko, mám na Vás dotaz. Včera jsem absolvovala preventivní UZ prsu s tímto nálezem: vlevo v DZQ až zevně je patrný hypoechogenní okrsek vel 6x5mm s akustickým stínem nejasné atiologie.Doporučeno kontrolní UZ za 3 měsíce. Jsem z toho pěkně vyděšená, zda se nejedná o něco závažného. Prosím, můžete mi odpověďt o co se jedná, v tom rozrušení jsem vůbec vyšetřujícímu lékaři nerozuměla. Děkji Vám Helena
Odpověď: Dobrý den.
Nález v prsu je velmi pravděpodobně nezhoubné povahy, lékař si chtěl při kontrolním ultrazvukovém vyšetření jen ověřit, že se útvar nezvětší a bude i nadále mít charakter nezhoubného ložiska. Nevím, kolik je Vám roků, pokud jste byla pouze na ultrazvukovém vyšetření máíte zřejmě méně než 40 let. I u mladých žen se ale v případě nejasného nálezu na ultrazvuku dá doplnit mamografie.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1060
Dobrý den jak moc ovlivňuje antikoncepční účinek týdení užívání fenylbutazonu, beru Tri-minulet. zajímalo by mě po jaké době už si nemusíme dávat pozor, že bych mohla otěhotnět. Děkuji za odpověď (Lucka)
Odpověď: Toto je poradna pro choroby prsu. Kontaktujte
svého gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1059
Dobrý den,je mi 32 let a asi před 14 dny jsem si v pravém prsu v HZK nahmatala bulku asi 2 cm velkou,volně pohyblivou a trochu bolestivou.
Byla jsem u doktorky,která mě objednala na ultrazvuk a pro mou jistotu mi vzala i onkomarkry.Uzliny zvětšené nemám.Dle pohmatu to vypada na fibroadenon.I když jsem zdravotník,dost mě zaráží,že jsem si tak velkou bulku nenahmatala dříve.Mohla se vytvořit z toho,že jsem před čtyřmi měsíci začala hodně sportovat,posilovat a změnila jsem životosprávu?Chtěla jsem zhubnout,podařilo se mi dat dolu 8kg.Je pravda,že mi pohubly i prsa.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Pohmatový nález závisí na uložení a typu nádoru, jeho velikosti a také typu prsu.
Viděla bych i souvislost se zhubnutím, kdy se nádor mohl stát hmatným (úbytek tukové tkáně v prsu). Ve vašem případě je opravdu vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo fibroadenom potvrdit, v nejasných případech se doplní mamografie. Setkáváme se i s většimi nádory, které nejsou hmatné a nebo jsou hmatné velmi špatně.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1058
Dobrý den, dnes jsem zaslechla reportáž (bohužel ne celou) o tom, že je možné nechat si zjistit, zda patřím do rizikové skupiny Ca prsu. Je mi 24 let a v mé rodině se Ca vyskytla. Chtěla bych se zeptat, co musím pro toto preventivní vyšetření udělat - zda je potřeba doporučení od gynekologa či praktického lékaře. Děkuji, Hanka
Odpověď: Dobrý den.
Pokud máte podezření, že by jste mohla mít zvýšené riziko rakoviny prsu (většinou se jedná o výskyt rakoviny prsu nebo vaječníku alespoň u dvou příbuzných v přímé linii či výskyt nádoru v mladém věku), praktický lékař, ev. gynekolog Vás odešle na genetické vyšetření, které u Vás zjistí míru rizika pro rakovinu prsu. Na základě doporučení genetika pak můžete být sledována častěji a pomocí jiných zobrazovacích metod než většina žen, které zvýšené riziko nemají. Vysoce zvýšené riziko má ale velmi malé procento žen (asi 1 %).
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1057
Dobrý den mám dotaz.Byla jsem operovaná v roce 2006 pro karcinom vaječníků.Všechno mi vzali.Jsem i po chemoterapií.Jaké mám riziko,že můžu dostat rakovinu prsu.ještě jsem nebyla na žádném vyšetření.Mám se obávat?Moje babička zemřela na rakovinu prsu.Můj gynekolog mě zatím nikde neposlal.Měla bych podstoupit nějaké vyšetření?Je mi 32let.Děkují.
Odpověď: Dobrý den.
Prosím, obraťte se na svého onkologa, který o Vás pečuje, riziko rakoviny prsu je u Vás velmi pravděpodobně zvýšené a měla by jste být pravidelně vyšetřována- ultrazvukem, ale vhodná je i mamografie či magnetická rezonance prsů, ev. kombinace všech metod. Váš onkolog by Vás měl poslat na genetické vyšetření - alespň formou konzultace- které zjistí míru rizika pro rakovinu prsu a genetik spolu s mamodiagnostikem
(tj. lékařem, který vyšetřuje prsa) se domluví na optimálním postupu a zvolí i nejvhodnější vyšetření prsů u Vás.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1056
dobrý deň,mám 27 rokov a pred dvoma mesiacmi som bola na sonografii prsníkov,kde som mala všetko v poriadku.Mesiac na to zhruba 3 dni pred začatím menzesu som si objavila v ľavom prsníku hrčku,pobolieval ma a v celom prsníku akoby som mala aj zdurené uzliny,pobolieval ma síce aj druhý ale o dosť menej.Po menzese bolesť prešla a hrčka nebola už taká hmatná.Mám pred druhým menzesom a všetko sa zopakovalo.Bola som už aj u lekára a som objednaná znova na sono.Mám však strach.Je možné že by sa v priebehu mesiaca zmenili výsledky?Môže to byť nádor?
Odpověď: Dobrý den.
Je téměř vyloučené, že by se jednalo o nádor.
Bulky v prsu, které popisujete a které se mění v závislosti na menstruačním cyklu, jsou podmíněny s největší pravděpodobností pouze žlázou. Mohou být i bolestivé a mohou se vyskytovat pouze v jednom prsu. Určitě jste znepokojená tím, že se dříve nevyskytovaly, ale hormonální stav každé ženy se během života mění a v závislosti na něm se může měnit i nález v prsní žláze.
Kontrolní ultrazvukové vyšetření absolvujte pro Váš klid.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1055
Dobrý den.Je mi 18 let.Už asi 3 roky na sobě sleduji,že mám levé prso dost viditelně věrší než to pravé.Nevím co mám dělat aby se to nějak srovnalo,je to velice viditelné v plavkách a mám i problémy s nakupováním spodního prádla.Beru hormonální antikoncepci a často mě bolí v levém prsu ale v pracvém nikoli,jakoby ani nerostlo.Poraďtě mi prosím co mám dělat.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Asymetrie prsů je do jisté míry fyziologická, tedy normální. Asymetrie, kterou popisujete Vy, je zřejmě výraznější, nápadná a hlavně Vám vadí. V tomto případě je dobré se poradit ve specializované poradně na choroby prsu nebo přímo s plastickým chirurgem. Vývoj prsů ve Vašem věku není ještě ukončený, ale pokud jde o velikost prsů - ta se nejspíše již nebude příliš měnit. Plastická úprava prsů je v tomto věku už možná. Jinak - např. hormonálně se stav upravit nedá.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 1054
Dobrý den, prosím o informaci týkající se preventivního vyšetření prsou. Je mi 34 let, nemám žádné problémy, ale chtěla bych pro jistotu podstoupit preventivní vyšetření (babička měla rakovinu prsu). Je lepší podstoupit mamografické vyšetření nebo ultrazvukové? Praktická lékařka mi napsala žádanku na mamograf, ale já se bojím zbytečného záření. Také nevím co je přesnější. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Preventivní mamografické vyšetření se provádí u žen nad 40 let věku. Do 40 let věku se provádí ultrazvukové vyšetření prsů, jde o vyšetření za úhradu - cena se pohybuje od 220-320 Kč, je dobré se nechat vyšetřit v některém ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. Vyšetření ultrazvukem je u mladých žen přínosnější. Žádanku si můžete ponechat, ve scr. centru si lékař poradí a místo mamografie Vám provedou ultrazvuk prsů.
Přeji pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky