MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 2193
Dobrý den,je mi 55let,takže každé 2 roky chodím na mamografické vyš.prsů.
Již asi 5 let mám vždy stejný nález ,rtg.benigní útvar pr.prsu spíše v zevním kvadrantu charakteru adenomu.Je do velikosti 9 mm a nemá přesvědčivý UZ obraz.Nyní mám ve výsledku větší nespecifické uzliny do 18mm na UZ prosáklé v pravé axile,ale jinak nehmatné.Lékař se mě ptal jestli mě něco neštíplo nebo jsem se neuhodila.To jsem vyloučila,ale byla jsem na dovolené a na pavé ruce jsem měla asi 3 dny solární alergii.Na kontrolu jdu za 3 měsíce.Prosím o Váš názor.Děkuji.




Již




Odpověď: Dobrý den. Postup je správný. Pokud by se jakkoliv měnil nyní klinicky negativní nález v pravém podpaží, na kontrolu jďěte ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2192
Dobrý den,právě jsem po biopsii prsu a dostala jsem výsledky.Můžete mi prosím rozklíčovat co znamená: Nález: papilom cysty vpravo na rozhr. ZK, paraareolárně 7x4mm. Ve dvou ze třech válečků tkáně mammy se žlazkami přiměřeného vzhledu je vazivo stěny výrazně dilatovaného duktu s apokrinní metaplazií a dilatovaný duktus s blandním epitelem a pěnitými buňkami. V okolí mírná chronická zánětlivá celulizace.Děkuji Vám za vysvětlení předem.
Odpověď: Dobrý den. Zvláští shoda okolností, právě jsem odpovídala na stejnou internetovou adresu v dotaze 2190. O vysvětlení vašeho histologického nálezu musíte požádat lékaře, který vám dělal biopsii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2191
Dobrý den...je mne 22let..uz par dni mam hrozne citliva prsa..bradavky..a trosku mne pobolivaji..cimpak to asi bude???pred menstruaci ted nemam...dekuji
Odpověď: Dobrý den. Může jít o jakoukoliv hormonální mimořádnou změnu, včetně gravidity.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2190
Dobrý den, je mi 25 let a již dva měsíce mě trápí intenzivní svědění jedné bradavky. Objevil se mi též svědivý ekzém na různých částech těla, proto jsem svědění bradavky považovala za jeden z projevů, přestože na ní žádné kožní změny patrné nebyly. U lékaře jsem dostala kortikoidy, které zabraly na ekzém po těle, svědění bradavky však přes pravidelné mazání přetrvává. Bradavka je navíc vtažená dovnitř. Nevím, zda bych raději neměla absolvovat nějaké vyšetření, popř. zda objednání do některého z center vyžaduje lékařské doporučení. Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Určitě bude lepší, když se na vyšetření objednáte. Pokud půjdete na pojišťovnu, doporučení potřebujete.Jinak máte možnost si vyšetření uhradit. Připadá v úvahu ultrazvuk, stojí 300kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2189
Dobrý den,
v červenci jsem byla na preventivním vyšetření prsou na mamografu. Dnes jsem volala své gynekoložce na výsledek a její sestra mi sdělila, že levé je vpořádku a na pravém mamograf objevil stín nezhoubeného nádoru. Chtěla bych vysvětlit, jak veliký je asi nádorek a co to všeobecně znamená, jelikož z centra pro nemoci prsu, nenapsali, kdy mám přijít zase na kontrolu. Mám z toho strach.Za odpověď předem děkuji Alena Jašková
Odpověď: Dobrý den.Vážená paní Jašková. Nepředpokládám, že jste byla vyšetřena v našem centru.Naše praxe je odlišná, výsledek mimo výjimečných situací dostane každá žena pro svého praktika i gynekolga přímo do ruky. Proto vám nemohu říci, jak velký nezhoubný nádorek v pravém prsu máte. Myslím však, že velikost není podstatná. Důležité je, že nádorek vás neohrožuje. Jestliže nebyl doporučen dřívější termín, vyplývá z toho, že máte dodržet běžný interval mezi preventivními vyšetřeními, a to jsou 2 roky.Doporučovala bych vám, abyste se osobně informovala na pracovišti , kde jste byla vyšetřena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2188
Prodělala jsem Morbus Hodgkin,nodulární sklerosa, st.IIA, mediastinální bulk,středně pokročilá choroba, chem.Stanford V do 5/07, RT IF 30 Gy v 9/07. Trpím migrenama a má matka zemřela na rakovinu prsu.
Po chemoterapii dostávám nepravidelně měsíčky a gynekolog mi předepsal Lunafem pro úpravu měsíčních cyklů. Z příbalového letáčku jsem se dozvěděla o nežádoucích účincích. Je Lunafem pro mě vhodný?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. O každé nové léčbě a nasazených lécích se musíte poradit se svým onkologem. Předpokládám ale, že váš gynekolog je o vaší positivní osobní anamnese informován, a tudíž i doporučil léčbu vhodnou pro vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2187
Dobry den,je mi 17 let a už asi tak mesic me bolí docela intenzivne levý prs.I jakoby mě v nem neco tlačilo.Bulky jsem si nahmatala jak v levem tak i v pravem prsu.Jsou docela souměrne ale v tom levem je jedna na dotek o neco větší.Rakovinu prsu v rodine nemáme..Prosim o radu.Může to byt neco važneho?
Odpověď: Dobrý den. Jednorázově, rychle a s jasným závěrem vám odpoví ultrazvukové vyšetření. Přinese vám to i klid. Překonejte strach a objednejte se do nejbližšího mamografického screeningového centra.Při objednávce upozorněte, že máte obtíže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2186
Dobrý den,psal jsem Vám dnes ohledně vyříznutí bulky své přítelkyně, více písmen se mi na email nevešlo. Paní je 48 let, byla v té Č. Lípě.Prosím Vás, je možné, že se na ambulanci vystřídá 5 lékařů a každý Vám řekne něco jiného? Nakonec jí chtějí operovat pod narkozou. Proč to neudělali hned na první pokus.To už jí chtěli řezat znovu ambulantně a dali jí na to jen višňák. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Zánětlivé afekce jsou úporné, zvláště v tomto počasí. A často se řeší v několika krocích, může se stát, že i v narkose. Chápu, že máte o svou ženu obavy, nicméně myslím, že zachovat klid a věnovat důvěru tamnímu zdravotnickému personálu by ulehčilo situaci pro všechny zúčasněné. Vaše přítelkyně by si u praktického lékaře měla nechat vyloučit cukrovku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2185
Dobrý den, je mi 14 let,ještě jsem žádný pohlavní styk neměla,ale na vagině jsem objevila malé bílé pupínky trochu podobné malým bedarům.Nijak nesvědí ani nepálí.Jde o ucpané mazové žlázky? Je to normální? A nebo bych raději měla zajít na gynekologii?
Odpověď: Ahoj. Myslím, že se nemusíš znepokojovat. Jde skutečně o přiměřené anatomické uspořádání v oblasti velkých a malých stydkých pysků, do vagíny není vidět. Pokud si nebudeš i přesto jista, svěř se mamince.Jistě ti ráda poradí a uklidní tě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2184
Dobrý den.Moje přítelkyni vyřízli na chirurgii v Č.Lípě bulku ve velikosti menšího pinpongového míčku ambulantně bez jakéhokoliv předběžného vyšetření ze spodní části pravého prsu.Řekli,že to je vřed a druhý den už to byl atherom.Je možné takovýto zákrok udělat na základě pohmatu? Děkuji Petr Košťálek.
Odpověď: Dobrý den. Neudáváte kolik je vaší přítelkyni let. Atherom neboli ucpaná mazová žlázka, pokud se do ní dostane infekce, tak obsah zhnisá a stane se z ní vřed. V jehož okolí je zánětlivá reakce, která ložisko činí na pohmat objemnější. Klinické příznky jsou většinou tak charakteristické, že diagnosu je možno skutečně stanovit pohledem. Nicméně ultrazvukové či mamografické vyšetření by bylo vhodné provést, pokud nebylo v krátkém časovém odstupu již předem absolvováno v rámci pravidelných návštěv preventivních.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2183
Dobrý den, je mi 30 a opakovane mne píchá v pravém prsníku. zřídka v levém. bolesti jsou silnější, čím víc se blíží menstruace. Dnes je to ale obzvlášt pálčivý. Mám den dva do menstruace a večer jsem cvičila. Prsník mne boli tak, že se nemužu nadechnout, je to hlavně oblast dolu pod podpažím, tedy řebra, ale cítím to až v bradavce. Můj menstuační cyklus je každých 24 dní(+ - ). Tentokrát mám již třetí den hnědý výtok, jako zaschlou krev, jakoby mi mensturace začala o 5 dní dříve.
Odpověď: Dobrý den.Myslím, že vaše obtíře nemají s menstruačním cyklem a hormonálními změnami nic společného. Píchavá, palčivá bolest je charakteristická pro blokádu žeber nebo obratlových těl, rovněž tomu nasvědčuje i to, že jste včera měla fyzickou námahu a dnes je bolest vázána na nádech.Navštivte ortopeda, neurologa, rehabilitačního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2182
Vážená paní doktorko, mojí dceři je devět let a dnes mne upozornila, ze ji bolí jedna bradavka.Divala jsem se na ni a má pod ještě zcela dětskou bradavkou malou bouličku.může to něco znamenat? Mám s ní někam zajít? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Vyčkala bych. Myslím, že nepůjde o nic vážného. Pokud by vaše holčička i nadále měla obtíže, pak je namístě navštívit dětského lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2181
DOBRÝ VEČER CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT..JE MI 16LET,ASI PŘED 2 TÝDNY JSEM SI NAŠLA BOULIČKU V LEVEM PRSU...PROSÍM PORADTE MI CO MÁM DĚLAT!. DĚKUJI ADA
Odpověď: Milá Adélko. Nejlepší bude, když se svěříš mamince a ev. zajdete na ultrazvuk na nejbližší specialisované pracoviště na choroby prsu. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, ale budeš mít jistotu a užiješ si zbytek prázdnin.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2180
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám 40 let,před 7 lety mám po hysterektomii.Momentálně mne pobolívá jeden prs.Při stlačení bradavky se objeví kapka průhledné temně asi zelené tekutiny opakovaně.Z druhé jen jedna malá kapička.Koupila jsem si přípravek Democlen.Může to mít nějakou souvislost?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Děloha je domeček pro dítě, nemá s hormonálními změnami v našem těle nic společného. Charakter sekretu, který popisujete je pravděpodobně benigní, nezhoubný, neohrožuje vás. Nicméně je jistě na místě, abyste se už ve svém věku nechala preventivně mamograficky vyšetřit. Přinese vám to jistotu. Nebojte se, určitě vyšetření dobře dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2179
Dobrý den,

před rokem se mi zvětšila uzliny v podpaží. Gynekolog mi řekl ať to hlídám, ale po další menstruaci bylo vše dobré. Tak jsme to dále neřešili. Nyní se mi opět uzlina zvětšila, během roku došlo k menšímu zvětšení asi 2 vždy před začátkem menstruace. Dělám závodní atletiku takže se cítím pořád dobře, beru ale kreatin, aminokyseliny, synefrin a pohotovostní ampule jako shleha, qutar, speed, explosion. Jestli by to také nemohlo souviset s tímto. HA mám jeanine. Prosím o radu jestli je to normální v 21 letech nebo by to mohlo být něco horšího děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Jistou odpověď přinese ultrazvukové vyšetření. Souvislost s užíváním vašich podpůrných přípravků nedokážu posoudit, nemám s nimi praxi. Vzhledem k tomu, že popisujete akcentaci uzlin přechodnou a vázanou na období před menses, myslím, že půjde o fyziologickou, nezávažnou reakci na hormonální změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2178
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na náseledující: je mi 33 let, nemám děti, beru Diane 35 (7 let, 2 roky pauza a teď opět 1 rok beru), babička měla rakovinu prsu. Před nedávnem jsem si nahmatala bulku cca 0,5 cm - zhruba 9 dní před začátkem menstruace. Mám se pro jistotu objednat na mamograf?
Odpověď: Dobrý den. Objednejte se na ultrazvuk, jestliže i po menses onu bouličku budete hmatat. Je pravděpodobné, že se jedná pouze o žlázku akcentovanou hormonální změnou před menses, což je fyziologické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2177
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na příznaty těhotenství. Tuhle sobotu jsem měla s klukem orální sex. On se udělal a pak přišla řada na mě. Jenže já mám hodně silnou panenskou blánu, takže mě to akorát tak bolelo. Ale teď, po 3 dnech mám jemné krvácení pči močení a pálí mě to. Je možné, že se sperma dostalo z rukou? Je možné že jsme těhotná? Předem děkuji za rychlou odpověd!
Odpověď: Dobrý den. Z vašeho dotazu vyplývá, že o daném tématu příliš nevíte. V první řadě bych vám doporučovala, když se na tento tenký led pouštíte, aby jste si ve svém zájmu přečetla něco o naší fyziologii a vůbec aktu milování. Především o nutnosti zachovávat maximální hygienu a také se chránit. Spermie i v prostředí, které jim není příliš nakloněno, přežívají několik hodin, takže samozřejmně z poskvrněných rukou či kdyby jste si do výronu semene sedla nebo při opakovaném aktu( spermie zůstávají v močové trubici muže) se může stát, že otěhotníte. Hygiena, a to obou partnerů, je nutná, aby jsme nedostaly infekci, která později může způsobit i neplodnost. Pokud budete mít přetrvávající obtíže při močení, je třeba, aby jste navštívila praktického lékaře ev. gynekologa a vyloučila se infekce močových cest.Gynekolog vám poradí i s vaší ochranou. U některých žen je třeba panenskou blánu narušit drobných chirurgickým výkonem, provádí jej rovněž gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2176
Dobrý den chtěla jsem s zeptat jsem deset měsíců po císaři z toho 8měsíců beru yasminelle a vše bylo v pořádku až včera jsem začla krvácet,ale žádné špinění jako když začíná menses,ale nomálně jsem kvácela jako tak 2den při mensesu.V platíčku mi zbývá ještě 9 prášků.Může to být nebo je to něco proč bych měla k doktorovi děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Určitě se objednejte ke svému gynekologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2174
Dobrý den paní doktorko, je mi 17 let, mam potize s dechem, občas mám chvilky že se nemohu vůbec nadechnout a když už to jde tak mne píchá u srdce. Mám silné bolesti hlavy, které už trvají asi 1 rok, cítím se strašně unavená, přesto že bych v mém věku neměla. Občas je mi strašně zle jakoby na zvracení, ale nikdy jsem nezvracela. Vůbec netuším co by to mohlo být, bojím se jít k doktorovi, protože se bojím že příjdou na něco špatného, snad mi poradíte. Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Navštivte svého praktického lékaře, spolu Vaše obtíže rozhodně nevyřešíme. Toto je poradna mamologická, čili zaměřená na choroby prsu.Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2173
Dobry den, na bradavkach se mi tvori bile kulicky, ktere lze vymacknout, o co se jedna.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Jde o nahromaděný obsah mazových žlázek. Takže se nemusíte znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2172
Našla jsem bulku v prsu.....Kojení ukončeno 6/2008. Kdy po kojení mám zajít na mamografické vyšetření, aby to nebylo zkreslené. Děkuji Pappová 33 let
Odpověď: Dobrý den. Pokud jde opravdu o bouličku, tak ihned. Jistě se začne ultrazvukem, dle nálezu se pak stanoví další postup.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2171
Dobrý den,pro bolestivost praveho prsu jsem byla odeslána k vyšetření s výsledkem-vpravo DZQ hypo až anechog.ložisko oválné,ostře ohraničené bez reakce okolí,obsah homogenní,vlevo rovněž cysta 6x4mm.,dukty jemné axilyvolné.Res:oboustranně patrné solitární cysta bez reskce okolí-s tím,že bolest může být působena hormonální změnou nebo od páteře,kontrola
za 3měsíce.doporučeno hormon.vyšetření.Prosím o radu zda ukončit užívání antikoncepce a zda je možné,že se bolest prav.prsa znovu opakuje týden před menstruaci.děkuji
Odpověď: Dobrý den. Opakující se citlivost mléčné žlázy v druhé polovině menstruačního cyklu je způsobena vlivem reakce tkáně prsu na fyziologické hormonální změny. Některé ženy jí mají opakovaně i dlouhodobě. Na to , jak máte postupovat s nasazenou HA, bude vhodnější požádat o radu svého gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2170
Paní doktorko Hrnčířová,
k mému předešlému dotazu č. 2164 - je mi 25 let a na pravidelné preventivní sonografické vyšetření chodím z důvodu výskytu rakoviny prsu u moji maminky. Takže opravdu nevím, jestli sonografické vyšetření letos podstoupit?? Předem děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobré dopoledne. Pokud vaše maminka onemocněla po padesátce, není ve vašem věku vyšetření nutné, když nemáte žádné obtíže. Běžte si na kontrolní ultrazvuk až dokončíte laktaci, kojení.. Teď se v klidu připravte na roli maminky a těžte se na miminko. Ať se vám obou daří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2169
Dobrý večer, mám takový dotaz, v podslední době mě trápíjedna věc. Moje maminka mi zemřela když mi byly tři roky, už den po porodu zjistili že má rakovinu vaječníků, mám velkou možnost že mi během života bude zjištěna stejná diagnóza? Je možné že když maminka v těhotenství rakovinu měla, mám v sobě nějaké zárodky nemoci? Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Chápu vás, čelit nejistotě je nejhorší, co nás může potkat. Důsledkem je chronický stres a ten oslabuje naší imunitu. Bylo by vhodné váš případ zkonzultovat se specialisovaným pracovištěm - z gynekologem, imunologem a genetikem. K tomu bude třeba podrobnější anamnesa vaše osobní i rodinná. Pokud máte zájem, mohla byste mě kontaktaktovat zítra telefonicky na čísle 466614420 kolem 13.00 hod..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2167
Dobrý večer, chtěla bych se informovat. Beru antikoncepci Femoden již několik let bez problémů. Dnes k večeru jsem začala krvácet, i když beru léky. Měsíčky jsem měla před 14 dny. Prosím poraďte čím by tento problém mohl být způsoben.
Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Radila bych vám, aby jste zašla ke svému gynekologovi. Je sice pravděpodobné, že krvácení je projevem ovulace, nicméně pro vaší jistotu návštěvu uvažte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2166
Dobrý den, je mi 15 let a velmi se bojím rakoviny prsu. Jedno prso mám menší(což je,jak jsem se dozvěděla,normální), ale mám na něm vtaženou bradavku, dříve jsem to neměla. ani při chladu se bradavka "nevztyčí" jako ta druhá, ale ještě více se jakoby vtáhne. Nejden že to vypadá hrozně, mít každou bradavku jinou, ale dočetla jsem se, že to může být jeden z příznaků rakoviny prsu. Jak moc je v mém věku pravděpodobné dostat tuto nemoc? A je ta "vtažená" bradavka normální, když to nebylo vrozené? Děkuji. Alice
Odpověď: Ahoj Alice. Myslím, že nemusíš mít žádné obavy. Opravdu hodně žen má jedno prso objemnější a v rámci variace je to tak v pořádku. navíc v tvém věku není vývoj mléčné žlázy ještě dokončen a tak se může všechno ještě změnit. Bradavka se nejčasněji vtahuje, protože v prostoru za ní je více vazivových změn, většinou je možno ji jemně aspoň na krátkou chvíli reponovat- vrátit ven. Je vhodné po koupeli nebo sprše, když je tělo zahřáté jemně bradavku vracet.Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby jsi se svěřila se svými obavami mamince.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2165
Dobrý den, je mi 32 let, 2/08 jsem dobrala HA, od 5/08 vždy 7 dní kolem ovulace bolest v pravém prsu, pak nic, pak 7 dní kolem menses bolest v tomtéž prsu. Bolí to vpravo od dvorce, je tam taková "zduřelá část", na omak velmi citlivá. Lékařka mě prohmatala, prolaktin je v pořádku, mám zvýšit jód. Zvýšila jsem a nic. Poraďte, jde o normální jev nebo ne? Děkuji, Petra
Odpověď: Dobrý den. Citlivost mléčné žlázy v období ovulace a menses je skutečně reakcí na hormonální změny fyziologicky probíhající během menstruačního cyklu. Často se i stává, že je žláza zároveň akcentovaná a pohmatově nápadnější. Přesto bych doporučovala vyšetření ultrazvukem, pokud jste ho zatím neabsolvovala.Do konce října na akreditovaných screeningových pracovištích probíhá v rámci akce Ženy ženám akce kosmetické firmy AVON,dostanete poukazku v hodnotě 200 Kč, která poniží cenu vyšetření, která se pohybuje do 300 Kč.Doporučení k vyšetření nepotřebujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2164
Dobrý den paní doktorko,
měla bych dotaz - každoročně v létě chodím na pravidelné preventivní sonografické vyšetření prsu. Zjistila jsem,že jsem těhotná. Tak by mě zajímalo - zda na vyšetření opět jít??
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete kolik vám je let a z jakého důvodu na preventivní vyšetření docházíte. Pokud je to pouze pro vaší jistotu, můžete vyšetření ještě z kraje těhotenství uvážit a absolvovat, pokud je to z jakéhokoliv dalšího důvodu na vyšetření běžte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2163
dobry den , vim ze se specializujete jen na choroby prsu, ale ja nevim kam mam napsat nikde mi neodpovidaji je mi teprve 15 uz 13 dni jsem to nedostala a delala jsem si test na kterem mi vyslo ze jsem tehotna,ale s mim klukem sme si jisti ze se do me neudelal je mozne ze se test mohl udelat spatne prosim odpovezte dekuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste měla pohlavní styk, je možné , že jste těhotná. Test si zopakujte, pokud bude opět positivní, je nutné navštívit gynekologa. Jsi dítě, ale nezbývá, než se nyní postavit k situaci čelem. I zdánlivě něřešitelné, má své řešení. Je to pro tebe velká zkouška.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2162
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je normální že mi při menstruaci se chce pořád na malou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, v tomto období je malá pánev, kde se děloha nachází celkově více prokrvena.Samotná děloha je prosáklá a může tím pádem zmenšovat omezený prostor malé pánve a tlačit na močový měchýř, takže jeho kapacita je tím snížena. A nucení na močení může být častější. Pokud by však vaše obtíže přetrvávaly i po tomto období, bylo by třeba vyloučit infekci močových cest.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2160
Dobrý den,
je mi 30 let a chtěla jsem se objednat na mamograf, ale p. doktorka mi v mém věku doporučila ultrazvuk. Jde mi o prevenci a chtěla bych mít téměř 100% jistotu, že je vše jak má být. Můžete mi popsat rozdíl mezi ultrazvukem a mamografem vzhledem k mému věku. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď: Dobrý den. Do 40 let věku ženy se snažímě vystačit s ultrazvukem, který je velmi spolehlivý u mladších žen, kde je předpoklad, že je přítomno ještě hodně žlázy. Šetříme tím zatížení organismu zářením. A tak si také myslím, že by u vás měl být ultruzvuk dostačující. Vyšetření je vhodné provést na akreditovaném mamografickém pracovišti. Provedení mamografu v tomto věku posuzujeme individuálně, jsou určité indikace, kdy ho pak i provádíme. Po 40 letech pak na prvním místě provádíme vždy mamograf a ultrazvuk je doplňující. Je to proto, že křivka výskytu karcinomu prsu po dosažení tohoto věku stoupá a mamograf nám dokáže poskytnout informace, které ultrazvuk nedokáže, a to je zobrazení mikrokalcifikací- vápenných solí, které mohou být předzvěstí onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2159
prosím o bližší vysvětlení k mému mamografickému vyšetření: včera jsem byla na mamografickému vyšetření: závěr-vlevo drobná fokál. denzita v zev. kvadrantech spíše nesuspekt. charakteru ( ttoj´hel denzita do 5 x 4 mm spíše reziduál. parenchym,shluky mikrokalcifikací O

Děkuji
Odpověď: Dobrý den.Stává se, že nález na mamogramech v rozložení zbytkové mléčné žlázy není symetrický, ve většině případů jde pouze o zbytkový uzel mléčné žlázy. Pokud žena má tento nález poprvé, je běžné, že si jí kontrolujeme v čase s odstupem do 6 měsíců, většinou kontrolním ultrazvukem nebo mamografem. Váš nález ve mě nevzbuzuje žádné podezření, že by tomu mělo být jinak. Pokud byste měla jakékoliv pochybnosti, kontaktujte vyšetřující lékaře, jistě vám osobně váš nález vysvětlí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2158
Dobrý den,
zajímalo by mne, jestli mohu jít na mamografické či sonografické vyšetření jít, když mi je 25 let. Ptala jsem se svého gynekologa, který mi říkal, že to není akutní, pokud jsem při samovyšetření prsou něco nezjistila. A i když má prababička měla rakovinu, prý je malé procento dědičnosti z tak vzdálené rodiny.
Ale stejně, bych ráda aspoň jedno vyšetření absolvovala, min. pro svůj dobrý pocit. A proto, mohu se objednat sama na vyšetření anebo potřebuji potvrzení od mého gynegologa, že je potřeba vyšetření provést?
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku není preventivní vyšetření prsů hrazeno z veřejného pojištění. Na specialisovaných mamologických screeningových pracovištích máte možnost se objednat a vyšetření si uhradit. Připadá do úvahy ultrazvuk, stojí okolo 300 kc. Když jste samoplátce, není doporučení třeba.Pokud v rodě onemocní jedna žena a ještě po padesátce, riziko pro vás je minimální.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2157
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je možně v 15ti letech dostat rakovinu prsou a jak se pozná. děkuji za odpověd
Odpověď: Ahoj. V tomto věku je onemocnění rakovinou prsu nepravdědobné.Na těchto stránkách najdeš návod na sebevyšetření a v něm i upozornění na co vše se máš soustředit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2156
Dobrý den chtěla jsme se zeptat jak dlouho by měla trvat ,,bezpecnostni,, pauza kdyz sem si zapomnela vzit 3. pilulku hormonalni antikoncepce? (interval byl delší než 12 hodin, beru Harmonet) Děkuji vám moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den. je mi líto, toto je parketa gynekologické odbornosti. V zájmu nás obou, vám doporučuji se s tímto či podobnými dotazy obtrátit na gynekologa. Já jsem rentgenolog, mamodiagnostik. Díky za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2155
dekuji za odpoved, prosim co vsechno zbusobuje bolesti leveho a praveho prsa,jinak mne i nekdy zaboli prave,a boli mne prso i boku.nekdy musim dychat ze se musim nadechnout dlouza a vydechnout, neni stale,je to zkoureni.a tlaceni na prsou,srdce mam v poradku podle doktoru, muze to byt i od zad, pater mam v poradku,ale v ceske rebublice jsem toto nemel. je mne 31.let. jsem jiz pul roku v anglili. prosim o radu. MIKO dusan
Odpověď: Dobrý den, Dušane. Samožeřejmně, že jednostranné přetížení pateře se může projevit bolestmi vystřelujícími do hrudníku a přenést se do jeho měkkých tkání, čili i oblasti prsu. Kouření s tím v tvém věku pravděpodobně nesouvisí. Zdravé ale rozhodně není. Moje předcházející odpověďi byly vyčerpávající pro internetovou komunikaci, proto si je ve svém zájmu přečti ještě jednou ,a zkus se zamyslet především nad předchozí odpovědi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2154
Dobrý den,
v 6/O8 jsem byla na opeaci prsu s dg. duktálního tumoru.Pro metastázy v sentinelových uzlinách následovala disekce axily (7 uzlin).Zítra mne čeká první chemoterapie,pak radioterapie a hormonální léčba.Myslím, že jsem ruku rozcvičila dobře,ae přesto mírně bolí a od oblasti loktu cítím mírné napětí.Chtěla bych vědět, jestli mohu preventivně žívat Wobenzym,abych unikla lymfedému. Předem děkuji za odpověď a zdravím Vás.
Odpověď: Dobrý den. Určitě pokračujte v rehabilitaci i sama, jsou vhodné i jemné povrchové masáže- hlazení kůže celé končetiny a ramene, končetinu polohovat. Wobenzym by vám udělal určitě dobře. Bohužel terapeutické dávky jsou vysoké a nevím, jestli to pro váš žaludek bude v tuto chvíli zcela vhodné. Možná by bylo rozumné vyčkat, jak budete snášet chemoterapii nebo si ho nechte v reservě po dokončení všech sérií . Pokud se k nasazení Wobenzymu rozhodnete, informujte svého lékaře na Onkologii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2153
Děkuji za odpověd,ale jelikož menstruaci jsem dokončila min.týden,tak to nemůže mít s tím nic společného.Když se tak zamyslím s ničím co by mi mohlo uškodit např.kosmetické přípravky a tkaniny jsem nepřišla do styku,jelikož používám furt to samé.Chtěla jsem se zeptat - pokud to nepřestane a budu je pravidelně mazat,mám navšívit doktora?A asi nemám chodit do solária do té doby,než se to uklidí,že?Děkuji
Odpověď: Ještě jednou zdravím. Do solaria určitě nechoďte. A pokud se svědění neuklidní, navštivte kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2151
Dobrý den.Mám takový problém...už včera večer mě začly svědit prsa - konkretně bradavky.Předevčírem jsem byla na solariu,ale myslim si,že to na to nemá vliv,jelikož mě to začlo svědit o den později.Když si to namažu mastným kredém,na chvilku to přestane.Neměla by jste prosím nějakou radu?Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den. Souvislost s opalováním v soláriu bych zcela nevylučovala, můžete mít kůži dvorců a bradavek přesušenou. Také zrevidujte všechny nové kosmetické či prací prostředky, ev. tkaniny, s kterými jste mohla přijít do styku. Pokud nemáte mimo svědění na kůži jiné projevy lokální alergie, vyčkejte, zda-li nedojde k uklidnění. Nález by mohl být rovněž způsoben hormonálním rozladem v rámci průběhu menstruačního cyklu, pak by se obtíže v pravidelných intervalech mohly opakovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2150
Chtela jsem se zeptat,jestli jsou volne k dostani antikoncepce po nechranenem pohlavnim styku,nebo zda je musi predepsat lekar,kdyz jsem je jeste nikdy nemela.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Jestli myslíte onu zázračnou tabletku Postinor, tak volně k dostání není. Dopředu vám jí gynekolog pravděpodobně nenapíše. Je to tabletka první pomoci, a pokud se stane "nehoda", je třeba téměř ihned navštívit gynekologa či gynekologickou pohotovost, kde vám jí naordinují. Rozhodně tato medikace není určena k častějšímu užívání, obsahuje vysokou dávku hormonů, která zajistí , že neotěhotníte, nicméně váš menstruační cyklus je tím výrazně narušen, a tím je negativně ovlivněna pravidelnost menstruačního cyklu. Takže, mladá dámo, je rozumné, že uvažujete o své ochraně, ale bude lépe, když navštívíte svého gynekologa a vyřešíte tuto záležitost s ním.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2149
Dobrý večer,mé dceři je 19 let a nahmatala si v prsu malou bulku.
Cituji:punkční biopsie z prsu se strukturami fibroepiteliálního novotvaru,s největší pravděpodobností jde o juvenilní fibroadenom.Útvar doporučujeme odstranit v celém rozsahu.
Dcera by Vás ráda poprosila touto cestou o Váš názor.
Vysvětlení ošetřujícího lékaře bylo podrobné a uklidňující,ale s blížící se operací v září se trochu bojí.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Positivní je, že píšete, že jste byli spokojeni s jednáním místního lékaře.Většinou se dá z toho usuzovat, že celý tým jedná v obodobném duchu. Juvenilní fibroadenom rozhodně neohrožuje vaší dceru na životě.Většinou se k extirpaci uchylujeme, když je větší či má tendenci se zvětšovat nebo je v nevhodné lokalitě, kde by mohl působit obtíže v budoucnosti při kojení. Věřte, že vše proběhne hladce a určitě to tak bude.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2148
Prosím o radu. Asi před týdnem jsem objevila v oblasti dolní části dvorce zatvrdlý nepravidelný útvar(cca 1cm-nesamostatný),citlivý na dotek.Nejsem si vědoma, že bych se do prsu uhodila. Je mi 62 let, chodím pravidelně na mamo vyšetření, naposledy jsem byla před rokem.Nevím, zda se mám objednat na sono nebo čekat,jestli se útvar vstřebá.Děkuji za zprávu
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se, že odpovídám až nyní. Rozhodně se objednejte na kontrolu, vyšetřující lékař rozhodne či se ude dělat ultrazvuk nebo mamograf. Pokud chcete být vyetřena na pojišťovnu, budete potřebovat doporučení od svého spádového praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2147
dekuji za odpovet,testy na pater mam v poradku,a chteji mne vysetrit na klinice v mencester agliie, jsem v aglili,jinak stale mam mirne bolesti na levem prsu,a tlaceni na hridi,srdce doktor vyloucil,kourim,a boli mne ruka a leva a svedi mne,prosim o radu, dekuji,miko dusan
Odpověď: Dobrý den. Dušane, já myslím, že jsi po lékařké stránce určitě v dobrých rukou. Tvoje obtíže jsou tak nespecifické , že řešit je po internetu, není přínosné. Zkus se uklidnit, důvěřovat tamnímu zdravotnictví. Možná, že hraje určitou roli na tvých obtížích i stres a odloučení od rodiny. Přeju ti, aby vše dobře dopadlo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2146
Dobrý den, má přítelkyně nedostala měsíc a půl menstruaci, jaká je pravděpodobnost že je těhotná. Popřípadě na koho se obrátit a jak postupovat při interupci. Díky za odpověd. Jakub
Odpověď: Milý Jakube. Na věk vás obou se raději neptám. Je všeobecně známo, že tyto problémy se řeší na gynekologii, tzn. u ženského lékaře. Bude rozhodně rozumné, aby ho vaše přítelkyně navštívila nebo se svěřila mamince, a to okamžitě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2143
Hezký den, vypozorovala jsem to,když jsme se s přítelem milovali,že mi z obou prsou vyteká, po zmáčknutí, bílá tekutina "mléko"(mlezivo?).Jsme z toho dost vyplašená, jelikož jsmem se s tím ještě nikdy nesetkala. Je mi 29 let, těhotná nejsem a ani neužívám hormonální antikoncepci. Žádné jiné prášky neberu sna jenom doplněk stravy LAktobacil,jelikož mám často výtoky,a asi je to měsíc mě pan doktor předepsal prášky na žaludek (Cerucal,Omeprazol).Nevím zda to může mít spojitost. Děkuji a jsem s pozdravem Miluše K.
Odpověď: Dobrý den. Pokud by výtok z bradavek byl stálý, bylo by vhodné konzultovat gastroenterologa. Případně na doprovodném letáku léků je i poučení, kde byste se mohla o tomto vedejším účinku léku dočíst. Vámi popisovaná sekrece má benigní, nezhoubný charakter a může doprovázet hormonální změny během menstruačního cyklu . Stejně jako může být přítomna při aktu milování, jde o fyziologický jev jako důsledek změn hormonálních aj.působků, který organismus v této chvíli produkuje. Často rovněž v poradně vídám ženy s mléčnou sekrecí, který již mají svůj čas a uvažují o miminku, naše podvědomí je mocné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2141
dobrý den...
chci se zeptat. měla jsem mírný(denní) výpadek v druhé fázi užívání třífázové antikoncepce.
menstruaci mám spožděnou zatím o 4 dny.
je mi 20let.
pohlavní styk jsem v té době i potom měla.
nevím si moc rady.prosím, poraďte.
Odpověď: Dobrý den. Bohužel spolu nic moc nevymyslíme. Radila bych, aby jste se objednala ke svému gynekologovi, určitě spolu najdete vysvětlení a event. i řešení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2140
Dobry den. Ja by som mala dotaz na to ze v poslednych mesiacoch som zistila ze moj pravy prsnik je o nieco vacsi nez lavy a je to uz dost vidiet aj ked mam podprsenku. Moze to byt nieco vazne alebo tomu nemam venovat moc pozornosti a casom sa to upravy? Asi 2 mesiace som brala nejake prirodné lieky(stimulen)na podporu rastu a pevnosti prs moze to byt zapricinene tym? A asi tak pred necelymi 2 mesiacmi som mala autonehodu a utrpela som pri tom naraz do pravej strany hrudnika. Mozte mi teda prosim napisat co je pricinou??? Dakujem. Ivka
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se jedná pouze o zcela fyziologickou odchylku v rámci vývojové variace. Velký počet žen má rozdílnou velikost prsů. Pro váš klid bych ale považovala za vhodné, aby jste navštívila některé ze screeningových mamologických center, kde se můžete v rámci akce Ženy ženám objednat na ultrazvuk. Dostanete poukázku v hodnotě 200Kč, o tuto částku se vám cena vyšetření poníží. Cena UZ se na většině pracovišť pohybuje kolem 300kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2139
Dobrý večer, jsem po dvou porodech a právě po dětech se mi na obou prsou objevili jako by malé bradavičky na obou prsních dvorcích ve stejných místech...nevím co to je ale znervozňuje mě to..děkuji Husková.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se znepokojovat. Nejde o žádnou patologickou změnu. Těhotenstvím a případným kojením je dokončen vývoj mléčné žlázy jako takové i celého prsu anatomicky. A proto jeho stavbu včetně kůže dvorců můžete nyní vnímat rozdílně, než v minulosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2138
Dobrý den, jsem mladá maminka dvou dětí. Menstruace skončila před dvěma dny a mě stále bolí pravé prso je citlivé na dotek. Mužete prosím poradit mám obavu aby to něco nebylo. Moc děkuji Husková.
Odpověď: Dobrý den. je třeba vyloučit počínající zánět mléčné žlázy-mezi příznaky patří nejen citlivost, ale i místní otok, začervenání. Pokud nemáte tyto příznaky, může doznívající citlivost souviset s hormonálními změnami v rámci menstruačního cyklu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2137
Dobrý večer. Chtěla ybch se zeptat, po jak dlouhé době mohu mít nechráněný pohlavní styk od počátku braní antikoncepce.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dotaz směřujte vašemu gynekologovi. Myslím, že poučení naleznete i v přiloženém letáku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2136
Dobry den, dnes jsem zjistila, ze mi po zmacknuti bradavky vyteka cerstva krev. Do dnesniho dne jsem mela pouze ciry vytok. Jsem deset let po vyleceni Hodgkinovy choroby. Je mi 36 let. Je mozne i jine vysvetleni, nez ze se jedna o nador? Dekuji moc Pavlina Vanova
Odpověď: Dobrý den. V první řadě byste měla vyloučit úraz, zhmoždění prsu či vlastní centrální oblasti. Pokud tyto možnosti neexistují, je třeba aby jste navštívila praktického lékaře, gynekologa či onkologickou poradnu, kde jste sledována. Tam vaše obtíže posoudí a doporučí vám další postup. Krvavá sekrece je nejčastěji zapřičiněna papilomem, což je drobný nádor benigní, nezhoubné povahy na sliznici mlékovodů, je velmi křehký a tím pádem lehce zranitelný běžnou manipulací s prsem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2134
Dobrý den.Je mi 30 let.Má babička zemřela na rakovinu prsu a nyní se potvrdila i rakovina prsu u mé tety(její dcery).Je u mne vyšší riziko vzniku rakoviny prsu?Měla bych podstoupit preventivní sonograf. nebo mamograf. vyšetření?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Jestliže obě ženy onemocněly až po dosažení věku 55 let, je riziko nízké. Do 40 let je možno provést 1x za 2 roky sonograf, po 40 letech je vhodné již mamografické vyšetření v intervalu rovněž dvouletém, pokus se nic nezmění na Vaší anamnese osobní, ani rodinné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2133
Jak často je vhodné provádět mamografické vyšetření u žen nad 40 let?Dočetla jsem se, že 1x za 2 roky. Ale z toho mám pocit, že je to příliš často. Ani v onkoporadně nejsou přesvědčeni o této četnosti.
Odpověď: Dobrý den. Každé preventivní vyšetření má svůj potřebný interval, aby pokrylo období, kdy je předpoklad, že nedojde k zbytečně velkému nárustu případné patologické změnyvzniklé v mezidobí. Dva roky je velmi dlouhá doba a je to na hranici únosnosti, co se týče biologického chování tumoru prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2130
Dobry vecer, chtela bych se zeptat jak velke je riziko letet s fibroadenom na dovolenou k mori? opalovat se? dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom žádné riziko v tomto směru nepředstavuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2129
Dobrý den,
jsem 13 měs. po porodu, kojila jsem částečně jen cca 2 měsíce.
Před 2 týdny jsem zjistila, že při zmáčkutí bradavky mi z jednoho prsu vytéká velmi malé množství slámově žlutavé tekutiny bez příměsi krve (jen z jednoho bodu), ještě přetrvává velmi mírná tvorba mléka.Žádný abnormální útvar nehmatám. Užívám hormonální antikoncepci Mercilon. Prosím o radu jak dál postupovat. Velmi děkuji,s pozdravem Eva Z.

Odpověď: Dobrý den. Nález je v normě a není třeba podnikat žádné mimořádné kroky. Sekrece může přetrvávat celé období plodnosti. Sekreci kontrolujte pouze 1x za měsíc při sebevyšetřování v období po menses. Častějším drážděním bradavek se sekrece podpruje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2128
Dobrý den,mám syna 15 let a má bulku na pravé bradavce,bolestivá je na pohmat,druhá bradavka je v pořádku,jde o hormonální změny nebo by to mohlo být závažnější?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. pokud se jedná o změnu přímo na bradavce, nejde pravděpodobně o hormonální změny. Jestliže jde o změnu na bradavce a je bolestivá, může jít o ucpaný vývod mazové žlázy. bylo by vhodné navštívit dětského lékaře.Ten nález posoudí a doporučí vám další postup.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2127
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda má hormonální antikoncepce vliv na vznik fibroadenomů v prsu. Je mi 24 let a měla jsem dvakrát v prsu fibroadenom, který mi byl operativně odstraněn, nyní mám další dva malé, které se zatím operovat nebudou. Ráda bych věděla, jestli bych mohla brát hormonální antikoncepci kombinovano případně pouze gestagenní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Tento dotaz bude třeba směřovat vašemu gynekologovi, on by měl rozhodnout, který typ HA je pro vás v této situaci nejlepší. Z mé praxe v mamologické poradně vyplývá, že HA může ovlivnit vznik, resp. chování fibroadenomu. Je to totiž benigní nádor, který rovněž reaguje na naše - endogenní ženské hormony i fyziologické hormonální změny během našeho menstruačního cyklu. Hormonální antikoncepce ,tzn. hormony ze zevnějška dodané, tedy může, ale nemusí mít na fibroadenom vliv. Fibroadenomy se totiž vyskytují i u děvčat, které HA neužívají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2126
Dobrý den
Mám dceru (15,5),která se v březnu podrobila operaci v nemocnici v Kroměříži.Byl u ní zjištěn pleomorfní adenom v nezhoubném stadiu.Nádor byl v příušní žláze.Jak moc velká rizika jí hrozí,hrozí jí,že by se toto mohlo opakovat?Pan primář mi sice vysvětlil spoustu věcí,a moc mu za vše děkuji,ale mám o dceru strach.
Děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den. Vaše obavy chápu, jsem také matka. Přesto si myslím, že v tuto chvíli je velmi důležité, a to pro vás obě, abyste svůj strach zvládla. To není dobrý spojenec. Zbavte se svým pochybností. Vaše dcera je po odborné stránce jistě v dobrých rukou a bude i nadále jistě kontrolována. Případně požádejte o konzultaci na jiném ORL čili nosním ,krčním, ušním oddělení, budeli to přínosné pro vaše uklidnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2124
Dobrý den,
mé 8-leté dceři začali růst prsa.Zvětšují se celé a taky se jí mění bradavky.Je to obvyklé?
Navíc jsme sledováni na hematologii protože její krevní testy naznačují,že "doutná" nějaké rakovinové onemocnění,ale taky se nemusí prý projevit.(vysoká thimidinkynáza či jak se to píše)
Nemůže to s tím souviset?
Máme očekávat i menstruaci?
Děkuji
S pozdravem
Zigmund
Odpověď: Dobrý den. Vývoj sekundárních znaků je závislý na hormonální situaci našeho organismu, tyto změny jsou pak vázány na určité, a to typické věkové rozhraní . U žen pak ještě hormonální situace je závislá i na množství podkožního tuku. Může být, že u vaší holčičky první náznaky hormonální vyspělosti jsou ovlivněny celkovou vyspělostí. Myslím, že by ale bylo správné navštívit dětského lékaře, aby celkovou situaci posoudil on.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2123
Dobrý den, moje maminka byla v úterý na operaci prsa, protože prý při biopsii našli zhoubný nádor. Ze zprávy, kterou dostala po propuštění to jednoznačně nevyplývá. Píšou tam histologie: fibrosní mastopathie, bez milignity, histiocytosa. Co to znamená? Je to rakovina?
Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Popisovaná histologie z operačního vzorku je benigní, tzn. nezhoubné povahy. Operační histologie je vždy nadřazená histologii bioptické. Při biopsii je celkově materiálu méně, než při operaci. Histologie z biopsie může být falešně positivní vlivem nejen malého množství tkáně ale i vlastním zpracováním.Takže v praxi se stává, že z biopsie je vysloveno podezření na rakvinu, která se konečnou histologii operační nepotvrdí. Po zhojení s odstupem času je ještě třeba se přesvědčit, že byla odstraněná podezřelá oblast, a to kontrolním vyšetřením mamografickým či ultrazvukovým.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2122
dobry den, jmenuji se miko dusan, a mam bolesti leveho prsa,mam ho natekly. taky me boli levi bok, a tlac i mne na prsou,mel jsem vysetreni na utltrazvuk na srdce a v normalu,dale jsem podsrtoupil zatezovy vysetreni na srdce a v normalu, vysetreni patere jeste nevim, jinak kourim a vykonavam tezkou praci jsem dlouho ohnuti a peji OSUM HODIN NADOBi. jinak me boloi zada a mam natekli leve rameno, dekuji za odpoed. jsem prave v aglii.miko dusan
Odpověď: Dobrý večer. Z toho, co popisujete, je možné, že otok levého prsa souvistí i s dalšími obtížemi, především otokem levého ramenního kloubu. Obojí pak může souviset s přetížením pateře a svalů zad při jednostranné zátěži jakou mytí nádobí po dobu 8 hod.jistě je. Něž budete mít výsledek dalších vyšetření, zkuste si ulevit přizpůsobením výše dřezu nebo přizpůsobením vaší polohy, pokud to lze. V mezidobí se protáhněte. Bylo by vhodné doplnit i ultrazvuk měkkých tkání v okolí ramene,podpaží- stav lymfatických uzlin i vyšetření vlastního kloubu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2121
Dobrý ďeň.Je mi 23r.V čera večer ma pobolieval ľavý prník, zistila som, že mám okolo spodnej časti bradavky červený fľak o velikosti cca 2cm ktorý na dotyk bolí.(V čera ráno som to ešte nemala)Natrela som si to framikoinom.Mám sa nejak obávať?Užívam 2r.antikoncepciu.
ĎAKUJEM
Odpověď: Dobrý večer. Mohlo by se jednat o lokální zánět mléčné žlázy. Framykoin mast není špatná volba, ale působení do hloubky bude omezeno. Jako první pomoc je výborné " tvarohování ". Tzn. nanést tvaroh na postiženou oblast, zajistit mikrotenem nebo lehkým plátnem, po vyschnutí opakovat. Pokud by se zánětlivý nález šířil, bylo by vhodné ultrazvukové vyšetření a ev. nasadit antibiotika.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2120
dobry den,prosim pomozte mi.Jsem uplne hloupa.Ve ctvrtek vecer jsem si mela vzit prvni prasek po 7-denni pauze ale nejak sem zapomnela co je za den.Chci se zeptat co mam teda ted delat a jak se na HA muzu spolehnout.Mockrat Vam dekuji a preji hezky den.
Odpověď: Zdravím. Bohužel se necítím kompetentní k odpovědi . Toto je prsní poradna se zaměřením na vyšetřovací metody.Mám obavu, že pausa jej již moc dlouhá a spolehlivost antikoncepce tím ovlivněná. Ve vašem zájmu je kontaktovat svého gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2119
extirpace potřebuju prosim přesne vysvětleni toho slova prosiiiiim nutne ....
Odpověď: Dobrý den. Extirpace je česky vynětí, výjmutí ložiska nebo změny s blízkým okolím. Jde o drobný, většinou diagnostický výkon.Může být proveden i pouze v místním znecitlivění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2117
Dobrý den,manželka absolvovala ve středu vyšetření na mamografu. Po prvním vyšetření ji doktorka řekla, následoval druhý a následně třetí mamograf.Výsledky byly nejednoznačné, a proto ji poslala ihned k doktorovi na sono. Po dlouhém vyšetření prsu ji doktor oznámil, ať přijde opět za 6 měsíců. Já se ptám zda nedochází k prodlení, má matka zemřela na rakovinu prsu a o svou manželku mám veliké obavy. Může mi něco tajit, když během pár hodin absolvovala tolik vyšetření? A nehrozí nyní prodlení z čekání 6 měsíců? A existuje i jiný druh vyšetření?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Miloš
Odpověď: Dobrý večer. Vážený pane, vaše obavy chápu. Chci vás ujistit, že u určitého počtu vyšetření, není možno jednoznačný závěr učinit na základě standartního vyšetření a doplňují se cílené, někdy i zvětšené mamografické snímky, případně uzltrazvuk. Někdy je třeba posoudit nález a jeho vývoj v čase, a to je asi případ vaší manželky.Termín kontroly do 6 měsíců je obvyklý. Pokud však máte velké obavy, jistě je možné spolu s manželkou požádat o revisi nálezu na daném pracovišti, případně o konzultaci na jiném pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2116
Dobry den, je mi 23 let a nedavno jsem si nasla bulku-jiz jsem absolvovala sonograficke vysetreni a byl mi zjisten fibroadenom. Chtela jsem se zeptat jestli ze sona jde jednoznacne poznat,ze se jedna o fibroadenom a ne o zhoubny nador? Take jsem se chtela zeptat,jakym zpusobem se fibroadenom odstranuje? pri lokalnim znecitliveni nebo pri celkove anestezii? dekuji za odpoved, preji hezky den
Odpověď: Dobrý večer. Spolehlivost ultrazvukového vyšetření je vysoká. Pokud vyšetřující lékař má jakoukoliv pochybnost, navrhne před operací bioptické ověření daného ložiska. Chirurgické odstranění fibroadenomu se provádí jak v lokálním, tak v krátkodobé celkové anestesii, je to ovlivněno velikosti a umístěním fibroadenomu, rovněž zvyklostmi operatéra. Někdy je třeba ložisko před operací označit. O vlastním provedení si rozhoduje operující lékař na základě našeho popisu..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2115
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám zájem o vyčetření prsu a tak by mě zajímalo jestli je to zdarma a nebo jestli se za to platí a kolik předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Jakékoliv preventivní vyšetření není nikdy zdarma. Mamografické vyšetření je pojišťovnou hrazeno od 45 do 69 let ve dvouročních intervalech. U pojišťovny oborové, ministerstva vnitra a vojenské od 40 let.Pokud tomuto věkovému rozhraní neodpovídáte na screeningových mamografických pracovištích máte možnost si specialisované vyšetření sama uhradit- cena ultrazvuku je okolo 300Kč, mamografické vyšetření v průměru okolo 600Kč. Do konce října t.r. máme v rámci Akce Ženy ženám k disposici poukázky od kosmetické firmy AVON v hodnotě 200Kč, o kterou se vám cena vyšetření poníží.Mapu screeningových mamografických pracovišť najdete na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2114
Dobrý večer.V době menstruace jsem měla ráno krev na nočním prádle.Předpokládám,že to není standartní a mám z toho velmi špatný pocit.Můžete mi prosím napsat pár slov,děkuji.BB
Odpověď: Dobrý večer. Pokud máte krvavou sekreci z prsu a je možno vyloučit jakékoliv poranění v oblasti prsů, je nutné se objednat ihned na vyšetření na screeningové mamografické pracoviště. Při objednávce na svoji obtíž upozorněte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2113
Dobry den je mi 21 let v levem prsu jsem si nahmatala bulku ktera neboli je pohybliva a meni se behem cyklu pri mestruaci nejde skoro vubec citit je v podstate mensi nez mimo menstruaci pri zmacknuti mi z prsu vyteka zlutozelena tekutina je lepkava myslite si ze jde o nador? pripominam ze uzivam hormonalni antikoncepci asi 5let
Odpověď: Dobrý den. Vážená slečno. Dle vašeho popsu obtíží soudím, že se pravděpodobně nejedná o nic vážného. Přesto vám doporučuji, aby jste se objednala na screeningové mamografické pracoviště na sonografii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2112
Dobrý den, paní doktorko. Pohmatem mi pravé prso připadá někdy zatrvdlé, jako bych v něm nahmatala pohyblivé "gelové" polštářky. V levém prsu mám podobný, ale slabší pocit. je mi 16 let. Děkuji
Odpověď: Milá slečno. myslím, že nemusíte mít žádné obavy. Vaše prsa jsou ve vývoji, a tak pohmatový nález na jedné ze stran můžete vnímat odlišně. Pokud popisované zatvrdnutí žlázy vnímáte těsně před menstruací , je to tak v pořádku.Mléčná žláza má svoji charakteristickou strukturu a popisované gelové polštářky mohou odpovídat jednotlivým lalokům žlázy.Svěřte se mamince se svoji obavou, určitě vám vše potřebné vyvětlí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky