MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Iva Mihulová
MUDr. Iva Mihulová
Fakultní nemocnice Brno
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243


Dotaz č. 2991
Dobrý den, mamince (věk 60 let) byl na mamografu objeven novotvar, byla na biopsii, čeká na výsledky, ale předběžně to vypadá, že je pozitivní, lymfatické uzliny zduřené nemá. Chtěla bych jí dát "pobyt v solné jeskyni" a preparát Imunosan, nemohu jí tím spíš ublížit než prospět? děkuji
Odpověď: V žádném případě tato Vaše podpora mamince neublíží.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2989
Dobrý den, před měsícem jsem podstoupila vyšetření na mamografu a UZ. Nic mi nenašli, pouze napsali Tabár I., známky fibrocyst. mastopatie s lokální akcentací fibrosy vlevo. Pan doktor mě ujistil, že jsem zdravá, ale prsa mě bolí pořád. Je mi 28 let a mám dvě děti 5 a 3 roky a obě jsem kojila do 14 měsíců. Beru antikoncepci. Děkuji za odpověď
Odpověď: Podle popisu jde opravdu o normální nález, tedy vyloučení rakoviny. Bolesti prsů v široké škále intenzity provázejí všechny ženy. Bolest prsů není příznakem rakoviny. Viz taky dotaz č. 2987.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2988
Dobrý den,
má 15letá dcera byla na utrazvuk. vyšetření podpaží. Má tam bouličku a otok, je to bolestivé na dotek. Můžete mi prosím vysvětlit co znamená tento nález? Axilla sin.: vlevo normální nález na sévním svazku, axillární uzliny v hloubce podél cévního svazku nezvětšeny. V místě palp. rezistence se zobrazuje jen malá oválná hypoechogenní uzlina vel. 5x3mm a lehký otok jejího okolí. Jiné změny zde neprokazuji. Závěr: reaktivní povrchová uzlinka vlevo.
Moc děkuji Veronika
Odpověď: Tento nález znamená, že že obranný tělní systém Vaší dcery fungiuje správně. Její uzlina v podpaží zareagovala ( proto reaktivní ) na nějaký podnět ( drobná oděrka, zhmoždění atd. ve spádové oblasti dané uzliny). Axila = podpažní jamka.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2987
Co mám užívat,nebo dělat, když mne celoročně bolí prsa. Ultrazvukem bylo zjištěno silné prokrvení prsních žláz.
Mám 61 let.
Odpověď: Dobře pomáhá vitamín E. Nebo přírodní preparát Mastodynon. Obojí k dostání v lékárnách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2985
Dobrý den, v říjnu jsem si našla bulku, v hor. části lev. prsu.Na sonu bylo řečeno, několik tukových lalůčků, cystická mastop.,pro jistotu jsem si zašla do mam. Centra ke zkušenému onkologovi a ten pohmatem mě utvrdil, že je to horm. záležitost. To místo mám jakoby zduřelé a v polovině cyklu dost citlivé až bolestivé , bulek tam mám snad několik, plošné místo,v pravém prsu nic.V lednu kontrola. Myslíte si ,že zkuš. Onkolog to pohmatem pozná. Musím být teď sledována na onkologii? Mám 34let, 2 děti. Před rokem jsem přestala kojit. Nikdy jsem nebrala HA až teď 8 měs.
Odpověď: Viz odpověď 2981. Neznám místní zvyklosti, ale nevím proč by měla být na onkologii sledována žena bez rakoviny.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2984
Dobrý den,moc prosím o radu:mám 6měsíčního syna a plně jsem kojila do 4,5měsíců,pak jsem protože měl hlad dokrmovala a teď už 2den nechce pít z prsu-nevím proč radši sáhne po láhvy se sunarem-proč ale píšu mám strašně nalitá prsa a i když odstříkávám nestačí to a strašně mě bolí můžete mi prosím poradit co s tím mám udělat?Děkuji Jitka
Odpověď: Tohle musíte probrat se svým gynekologem, ten může v indikovaných případech přistoupit k zastavení laktace.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2983
Dobrý den. Když zmáčknu bradavku, objeví se maličká, nahnědlá kapička výtoku. Děje se to jen na jednom prsu a vždy ze stejného místa. Všimla jsem si toho dnes ráno, od té doby to zkouším celý den a pokaždé se kapička objeví. Co to může být? Jinak jsem nic podezřelého neobjevila, ale možná bych to neuměla poznat. Je mi 27, děti jsem ještě neměla ani nejsem těhotná. Může s tím souviset i zpoždění menstruace? Mám jít bez objednání urgentně ke gynekoložce nebo rovnou ke specializovanějšímu lékaři? Díky moc.
Odpověď: Dobrý den, v toto případě je nutné vyšetření na specializovaném pracovišti ( akreditované screeningové centrum ). Nejbližší Vašemu bydlišti najdete na mapce na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2982
Dobrý den, pane doktore,
přítelkyně si nahmatala v prsu bulku velikosti švestky, přičemž tato bulka se "pohybuje", tj. není "zatvrdlá" - má tato informace nějaký předběžný význam, pokud jde o odhad diagnózy? Děkuji.
Odpověď: Diagnozu nelze odhadovat, tu je třeba stanovit na základě výsledků indikovaných vyšetření. Obecně - do 39 let ultrazvukové vyšetření od 40 let výše mamografické vyšetření ev. v kombinaci s ultrazvukovým. Obraťte se na nejbližší akreditované screeningové centrum - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2981
Dobrý den , je mi 42 let,nemám děti. Byla jsem před rokem na vyšetření,protože mám bulky po obvodu prsu a obvodu prsních dvorců.Bylo mi řečeno,že mám aktivnější lymf.systém a že se jedná o neškodné uzliny.Td mám po obodu dvorce z vnější strany,větší bulku do 1 cm , je kulovitá,když zvednu ruku , změní tvar na podlouhlý a dá se jakoby rozmáčknout .Dá se ,prosím,při samovyšetření rozeznat neškodná uzlina od nebezpečné bulky ?Předem děkuji za odpověď . NM
Odpověď: Palpační vyšetření prsou ( tedy vyšetření pohmatem lékařem a nebo i samovyšetření ) se dnes nepovažuje za preventivní vyšetření z hlediska nalezení rakoviny v časném stádiu. To lze provést pouze mamograficky a eventuelně v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2980
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám problém byla jsem na UZ prsů a regionálních uzlin:-výrazná inovoluce.-bez ložisek či susp.okrsků.-v axilách reajtiv.LU s hyperech hily.P-19*9,5 mm dl.ose.L- spíše drobnější a četnější do 16*7 mm.Toto jsou výsledky pan doktor mi ktomu nic neřekl jen chodím každý měsíc na UZ.Pod paží mě bolí a bolí i celá ruka.Chtěla bych nějaké vysvětlení. Moc děkuji.
Odpověď: Involuce je v pořádku - jde jen o přirozený úbytek žlázy a její náhradu tukem. Co se týče uzlin, z vašeho popisu vyplvývá, že jsou reaktivně změněné v obou podpažích ( axilách ). To svědčí spíše o tom, že problém, je celotělový, nikoliv v prsu. V takovém případě je třeba podrobného vyšetření krve, nejlépe na hematoonkologii, což Vám doporučuji absolvovat.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2979
Dobry den, je mi 20, beru HA. Nedanvo jsem si nahmatala bulku v prsu. Na prohlidku ke gynekologovi jdu za tyden, bez objednani neprijima, ale jsem strasne nervozni. Jsou jeste jine priznaky rakoviny prsu krome bulky? Je to proste tvrdsi kulata boulicka asi 3 cm od bradavky. Nic me ale neboli. Muze to byt i neco jineho nez nador? Rakovina se u nas v rodine vyskytovala hodne, ale nikdy ne prsu.
Dekuji za odpoved..
Odpověď: Mít rakovinu prsu ve Vašem věku je zcela raritní, s největší pravděpodomností se jedná a cystu nebo fibroadenom - nezhoubný nádor prsu, který se vyskytuje poměrně často i u mladých dívek od cca 15 let. Měla byste absolvovat vyšetření prsů ultrazvukem na akreditovaném centru - viz mapka na těchto stránkách.Věřím, že vše dobře dopadne. :-)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2978
Dobrý den, Vážený pane primáři. Prosím o radu. V říjnu jsem byla na mammografu a poté i na ultrazvuku. Tam mi zdělili, že mám nad bradavkou centimetrovou bulku. Paní doktorka mě řekla, že na kontrolu mám přijít po roce. Mám 51 let s přechodem žádné problémy nemám, jen tento.Prosím o radu, jak často chodit na kontrolu abych něco nezanedbala. Děkuji Vám za odpověď. Mirka
Odpověď: Jednoletý interval mezi preventivními vyšetřeními prsu je u zdravých žen optimální. Pod pojmem bulka se může skrývat ledacos, věřím, že v popisu mamografu a ultrazvuku je napsáno něco jiného, co bych vám mohl objasnit. Pokud máte zájem, pošlete přesnější popisy.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2977
Dobrý den,právě jsem se vrátila z mamografie a na nálezu mám nějaký popis z kterého nemám dobrý pocit.Můj gynekolog ordinuje až v pátek a já mám z výsledku strach mohli by jste mi odpověděto co se jedná. Cotoje- Involuční žláza typu Tabár II,a dále cotoje- Axill. uzliny:část zachycena LU protáhlého tvaru vpravo,zvětšená,benig. vzhledu. budu moc vděčná za odpověd .Nashledanou a děkuji a je mi 50 let
Odpověď: Dle popisu jsou Vaše prsy a podpaží zdravé. Viz odpověď 2937
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2976
Po mamografii mám napsáno :benigní ložiska oboustranná, bez jasných známek malignity. Oproti poslednímu vyšetření je napsáno :vpravo dnes největší v ZKK,asi 13mm v průměru, v.s.cysta.Předchozívyšetření znělo: benigní ložiska oboustranně idem s min.MG,bez mikrokalcifikací,bez známek patologie.Co to pro mě znamená,když byl nález 13mm.Nebylo by potřeba toto ložisko raději hned vyoperovat anebo se čeká na další vývoj?Jsem trochu vyděšená a nevím,co bude dál aco mám dělat. Děkuji
Odpověď: Benigní, tedy nezhoubná ložiska nemá smysl operovat a o maligních - tedy zhoubných ložiscích je napsáno, že tam nejsou ( beze známek malignity = beze známek rakoviny ). Mikrokalcifikace - jako možná známka počínající rakoviny - neprokázány. Podle popisu jsou Vaše prsy zdravé. Uklidněte se a dodržujte pravidelná preventivní vyšetření dle doporučení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2975
Dobry den!Chtela bych se zeptat co to znamena hypoechogenni uzel vzhledu FA?Dekuju za odpoved
Odpověď: Hypoechogení znamená v "ultrazvukové řeči " tmavší, uzel je uzel a FA je zkratka pro fibroadenom - nezhoubný nádor prsu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2974
Dobrý den, mám 15letou dceru a zjistili jsme, že má opuchlé podpaží na levé straně, blíže k hrudníku. P. doktorka nás poslala na ultrazvuk. Nemám představu, co by to mohlo být, není to zarudlé, jen bolestivé. Dcera přiznává, že je to tam déle než měsíc, ale teď větší, občas že si to ani neuvědomovala. Obě máme strach. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Z tohoto popisu opravdu nemohu vědět, co by to mělo být. Rozhodne ultrazvukové vyšetření event. doplněné vyšetřením laboratorním.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2973
Opakovaně se mi tvoří cysty v prsu. Lze tomu nějak předejít? Životosprávou nebo jinak? Asi před dvěma a půl roky mi byla odsáta punkcí z největší cysty hnědavá tekutina a nyní jsem třetí měsíc po hysterektomii a zajímalo by mě, zda to může souviset případně s hormonální změnou? Cysta se mi totiž opět značně naplnila. V listopadu letošního roku jsem absolvovala vyšetření na UZV a začátkem prosince pak mamograf. Obě vyšetření jsou tudíž úplně čerstvá. Může to mít souvislost případně i s mamografickým vyšetřením, které není zrovna moc šetrné?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Cysty v prsou se tvoří u velkého množství žen a nejsou považovány za nemoc - nelze jejich výskytu předejít životosprávou, typ žlázy je dán geneticky u každé ženy. Jejich výskyt určitě nesouvisí s vyšetřením na mamografu či ultrazvuku. Změny jejich velikosti - "naplnění"- s hormonálními změnami samozřejmě souviset může.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2972
Dobrý den,chtela bych se zeptat kolik stojí očkovaní proti rakovině děložniho čipku???předem dekuji
Odpověď: Jedna dávka kolem 3000,- Kč, jsou zapotřebí tři dávky. Pojišťovny proplácejí poměrnou část po naočkování třetí dávkou.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2971
Dobrý den, asi tak měsíc a půl trpím na bolest prsou. Měla jsem s tím problémy dost často asi kvůli antikoncepci, ale po menstruaci bolest vždy na nějakou dobu odešla. Teď ovšem po menstruaci přestala pouze na pár dní a asi hned po týdnu mě prsa bolí zase. Připadá mi to ale trochu jiné než předmenstruační bolest, prsa mě někdy jakoby pálí nebo v nich řeže a to mi předtím nikdy nedělalo. Myslíte, že to může dělat antikoncepce, i když to předtím nebylo nikdy tak dramatické? Je mi 26 let, děti nemám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Může to souvuset s anikoncepcí, ale taky s celkovým "naladěním" organismu - předvánoční tenze. Pro Vaše zklidnění doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem a při negatívním málezu ( který předpokládám ) zkusit využívat třeba Mastodynon - k dostání v lékárnách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2970
Dobrý den, prosím o vyjádření zda mám naději se uzdravit, je mi 35let a byl mi zjištěn invazivní duktální karcinom G1, okraje nejméně 4mm (pT1c, N0,L0), angioinvaze ne, Her-2 pozitivní (2+), SNB i FISH negativní, ER silně, PgR středně pozitivní při střední proliferační aktivitě. Léčba 6xFEC, RT a TX na dobu 5let s injekcí Zoladexu na 2roky. Děkuji
Odpověď: Vaše šance na úplné uzdravení je opravdu velmi vysoká, statisticky až 96%, což v medicíně je velmi vysoké číslo. Držím palce.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2969
Dobrý den,v červnu jsem byla na operaci prsu a pak uzlin. Nález: klasifikace pT1b pN0 (0+/10)M0 R0,histologie tub.+dukt.karcinom ER75%,PR75%,c-erb2 0.Radioterapie ukonč. v září, od října užívám tamoxifen.Mám gyn.potíže (neprav.bolestivá a silná menstruace, bolesti v podbříšku vč.špinění,nález na děloze myom 35x40, dvoukomor.anecho vpravo 30x35.Doporučena 2 nezávislými gynekology operace dělohy vč. vaječníků ( v rámci prevence),onkolog sdělil,dělohu ano a že pokud jsou vaječníky zdravé lze ponechat resp. aspoň 1 kvůli hormonu. Je mi 45 let. Nevím jak se rozhodnout,poradíte mi? Děkuji. L.
Odpověď: Po konzultaci s našimi onkology jsme došli k závěru, že oba postupy jsou možné a správné, výhodou ponechání alespoň jednoho vaječníku je, že nebudete mít předčasnou menopauzu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2968
Dobrý den,
už asi půl před půl rokem mi vyrostla vedle bradavky klasická bradavice na stopce a nyní je o malinko menší než bradavka. Je mi 33 let, mám dvě děti a další neplánujeme. Nevím, zda si mám bradavici nechat či odstranit.
Nepřekáží mi, nebolí, nezvětšuje se ...
Děkuji Vendula N.
Odpověď: Tohle je věc estetického cítění Vás a Vašeho partnera...
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2966
Dobry den, chtela jsem se zeptat- 26. listopadu jsem byla na operaci-extirpatio fibroadenomis nebo tak nejak. Cytologie dopadla v poradku-byly to dva fibroadenomy tak jsem se chtela zeptat jestli na tvorbu fibroadenomu ma vliv hormonalni antikoncepce? jestli se po operaci doporucuje vysadit HA na nejakou dobu? Dekuji za odpoved. Beata
Odpověď: Nevím o tom, že by HAK měla vliv na tvorbu FA, ani že by bylo doporučováno vysazení HAK po exstirpaci FA.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2965
Dobrý večer, potrebujem poradiť..tesne po menstruacii, mam pocit horucky a napatia v prsnikoch..pri stlaceni bradaviek sa objavuje nieco ako mlieko...je to mozne, aj ked neni zena tehotna?robila som si test a mam po menstruacii, tehotna nie som.poradte mi prosim...mam 39 rokov a plne prsniky cyst..najvacsia 3x1cm..som sledovana pravidelne, mamografia je bez nalezu.Dakujem
Odpověď: Lehký výtok po stlačení bradavek světlých odstínů ( vodnatá, mléčná, nažloutlá, našedlá, nazelenalá ) není nic neobvyklého. Je však třeba hlídat, aby nebyl zrzavý, či dokonce krvavý. V takovém případě je třeba ined provést příslušná vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2964
Dobrý den pane doktore, 8 měsíců jsem kojila svá dvojčata, do půl roku byla kojena plně. Do teď (cca rok po odstavení) mám při zmačknutí slabý mléčný sektret z prsa, které mělo vždy víc mléka, lépe spouštělo a děti jej preferovly. Je mi 26 let, jiné problémy nemám. Chtěla jsem se zeptat, zda to ještě souvisí s kojením, či zda mám vyhledat nějakého specialistu (ovšem nevím jakého - jsem z Plzně). Děkuji Jana
Odpověď: To co popisujete je zcela normální, ještě několik let po ukončení kojení může z bradvek vytékat světlý sekret, při zmáčknutí je to velmi časté. Pozor však při event. změně barvy - zrzavá a krvavá - vždy co nejdříve do akreditovaného centra, v Plzni takové je - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2963
DOBRÝ DEN,ASI MĚSÍC PO UKONČENÍ KOJENÍ JSEM SI NAHMATALA NAD BRADAVKOU JAKOBY BULKU,ALE VE TVARU VÁLEČKU A NEBOLÍ TO.ZDÁ SE MI ,ŽE NĚKDY JE VÍC, NĚKDY MÉNĚ HMATELNÁ.NEVÍTE CO BY TO MOHLO BÝT?
Odpověď: Mohlo by to být jen "zadržené" mléko ( mléčná cysta ) , ale v každém případě bych doporučil kontrolní ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2962
Dobrý den, Vážený pane primáři, je mi 25 let a asi půl roku pozoruji na bradavkách ložiska malinkých černých teček. Ráda bych věděla, co si o tom myslíte. Děkuji za odpověď
Odpověď: Tohle na dálku opravdu neumím diagnostikovat, doporučuji navštívit nejbližší akreditované centrum.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2961
dobrý den, mám lehce vpáčené bradavky, při stimulaci se dají vzpřímit, ale v klidu se opet vnoruji. cetla jsem o tzv. formovacich bradavek na ruznych strankach a on-line shopech pro tehotne (konkretne jsem si nasla dva Avent Niplette a Medela). zajimalo by me ale, zda se daji nosit i kdyz nejsem tehotna, predtim - preventivne i z estetickeho hlediska, jestli je sance mlekovodne kanalky delsim pouzivanim roztahnout. Petra, 27let
Odpověď: Promiňte, ale s tímhle nemám žádnou praktickou zkušenost. Nezbyde Vám, než se držet návodu k použití.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2960
Dobry den pane doktore. Ma zena ma problem pri kojeni. Jeji bradavky jsou zcela rozpraskane do krve. Kojeni je pro ni velmi bolestive. Lze to nejak resit,aniz by musela prestat kojit? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Ať Vaše žena zkusí kojit přes klobouček, k dostání by měl být v každé lékárně.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2958
Dobrý den, je mi 27let,v září jsem vysadila HA(Jasminelle)a asi po měsíci jsem začala cítit bolest na vnější straně levého prsu.Bolest vychází pořád z jednoho místa,ale při samovyšetření jsem nic podezřelého nenašla.Bolest se mění (přibližně v průběhu cyklu)-začne být výraznější asi týden až 14 dní před menstruací a během mestruace víceméně přejde.I tak ale při větším tlaku na určité místo je toto místo trošičku bolestivé.Může to být způsobeno vysazením HA?Pokud ano,můžu očekávat že problém sám přejde?Nebo může jít o něco vážnějšího?Měla bych zajít na nějaké vyšetření?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Změny intenzity bolesti v průběhu cyklu jsou dobrou známkou, svědčící spíše proti rakovině, zvýšená bolestivost může souviset se změnou či vysazením HAK, jak jste správně podotkla. V každém případě pro Váš klid doporučuji doplnit USG prsů .
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2957
dobrý den,poslední týden mě pobolívá levá strana prsu, až spíše mezi prsem a podpažím. na omak jsem nenalezla žádnou bulku ani jinou změnu. mohli byste mi prosím poradit? je mi 27, v rodině nikdy rakovina prsu ani nic podobného, jedno dítě nemohla jsem kojit.děkuji
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o projikované bolesti " od páteře ", nicméně vyšetření prsů ultrazvukem bych Vám určitě doporučil.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2955
dotaz č.2950 děkuji moc za odpověď,lékař akreditaci NEMÁ. objednala jsem se již v mama centru-medicon a.s. v Praze 4, kde potvrdili Váš postup.
Odpověď: Díky za spolupráci, Vámi nově zvolené pracoviště patří ke špičce v oboru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2954
Dobrý den,
dneska jsem dostala zprávu : částečně redukovaná žláza typu Tabár I ,
dnes drobná asymertická denzita ..... Mohu se zeptat co to je ??

Děkuji
Odpověď: Vysvětlení klasifikace TABAR viz odpověď 2937
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2953
Dobrý den, už asi dva měsíce mě trochu pobolívá v podpaží, někdy jsem měla pocit že to prochází i do pravého prsu. Několikrát jsem si zkoušela samovyšetření a nic podezřelého jsem nenašla. Dnes jsem si ale oba prsy zmáčkla mezi prsty a na tom pravém mám bolestivé místo. Co by to mohlo být?
Odpověď: Promiňte, ale takhle na dálku nemohu správnopu diagnozu stanovit. Doporučuji Vám nechat si vyšetřit prsy na akreditovaném, screeningovém pracovišti - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2952
Dobry den, jsem jiz vyse roka po plasticke operaci prsou /zvetseni /doposud bylo vse vporadku, akurat posledni dva mesice mavam asi 12 dnu pred menstruaci vyrazne vetsi bolesti v prsou.Ty tlaky pred menstruaci jsou asi bezne ale ted je ta bolest mnohem vyraznejsi. je mozne ze se neco deje. Zatim jsem jeste nebyla na mamograf. vysetreni, je mi 32 let a sem bezdetna. Je mozne ze se neco po te operaci narusilo, prsa mi vsak vubec netvrdnou. dekuji Lujza
Odpověď: To co popisujete nevypadá na nemoc, jen zvýšenou citlivost na změny hladin hormonů v průběhu cyklu. Nicméně po plastice byste měla ultrazvukové vyšetření ve vlastním zájmu absolvovat pravidelně každý rok.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2951
Dobrý den,ještě prosím k dotazu 2942. Byla jsem na akreditovaném pracovišti, Praha 10 Chmelová 6. Dnes po telef. dotazu mi bylo řečeno,že mám v prsou hodně žláz,proto lékař rozhodl o doplnění vyšetření sonografií,abych se prý ničeho neobávala,má to být preventivní sono.Nevím,proč děsí takovým dopisem,pokud se jedná o prevenci.Jinak jsem ale ráda,že nechtějí nic zanedbat.Co si o tom myslíte? Děkuji, Martina
Odpověď: Nemohu měnit názor, ultrazvukové vyšetření pro méně přehledné mamografické snímky pro densní žlázu měl být doplněn ihned právě proto, abyste nebyla ve stresu z možné patologie. Tohle je standard, který by všechna screeningová pracoviště měla dodržovat.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2950
Zdravím,je mi 43let,vloni mamograf bez nálezu, dnes pravidelné půlroční vyšetření ultrazvukem-nález zhuštěná tkáň 1,5x1cm.lékař mi doporučil chirurgicky odstranit ambulantně v lokální anestezii v únoru. Mám ještě konzultovat s jiným lékařem? Přesnou Dg.neznám jen jsem zaslechla fybro...něco.
Odpověď: Tohle je upřímně řečeno poněkud zvláští postup. V první řadě by měla být provedena cílená core-cut biopsie pod ultrazukovou kontrolou, která prokáže jde-li vůbec o patologicky změněnou tkáň a teprve na základě histologického výsledku této biopsie by se mělo rozhodnout o postupu léčby ( operace ano x ne ). Toto je standardní postup. Ještě dotaz na Vás - bavíme se o akreditovaném screeningovém centru? ( jejich seznam lze nalézt na mapce na těchto stránkách ) Pokud můžete, odpovězte prosím jen akreditace ano, nebo ne. Díky
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2949
Druhá část dotazu: Tentokrát mě vyšetřili i ultrazvukem, který něco prokázal (mamograf ne) a po následné biopsii mě byla sdělena diagnoza invazní diferencovaný karciom. K čemu jsou tedy všechny ty osvěty abychom se prohlíželi, když pak lékaři nedodržují základní pravidla? Jak se máme bránit my postižení? Jakou mám vůbec šanci na přežití po tom promarněným roce a půl? Vím, že mě odkážete na výsledky po operaci, ale zajímá mě Váš názor . Předem děkuji
Odpověď: Tohle je smutný příběh a musím Vám dát za pravdu, že takhle by vyšetřování probíhat nemělo. Neuvedla jste, zda navštívené centrum bylo akreditované pro screening nebo ne, to je velmi důležitá věc, protože v těchto centrech platí daleko přísnější pravidla než na neakreditovaných mamografických pracovištích - pokud možno - sdělte prosím. A nyní konkrétně - opravdu v malém procentu existují situace, kdy na mamografii nádor nelze prokázat, nebo jen velmi obtížně, protože každá metoda ( a tedy i mamografie ) má své limity za které se prostě nemůže dostat - to na vysvětlení zdánlivého rozporu. Nicméně Vy jste měla hmatný příznak a na základě toho mělo být ultrazvukové vyšetření provedeno ihned i při negativní mamografii
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2948
Dobrý den. Dotaz je příliš dlouhý tak ho musím rozdělit do dvou částí. Je mi 52 let a před rokem a půl jsem si nahmatala bulku v prsu. Okamžitě jsem běžela k lékaři, který mě poslal do mamografického centra, kde mě udělali pouze mamografické vyšetření (které prý nic neprokázalo), ale ultrazvuk už mě nedělali. Po roce a půl se mě bulka o dost zvětšila a šla jsem za lékařem znovu. Koukal na mě jak na hypochondra, že prý mamograf nic neukázal, ale pro můj klid si tam můžu zajet znovu.
Odpověď: Tohle je smutný příběh a musím Vám dát za pravdu, že takhle by vyšetřování probíhat nemělo. Neuvedla jste, zda navštívené centrum bylo akreditované pro screening nebo ne, to je velmi důležitá věc, protože v těchto centrech platí daleko přísnější pravidla než na neakreditovaných mamografických pracovištích - pokud možno - sdělte prosím.
A nyní konkrétně - opravdu v malém procentu existují situace, kdy na mamografii nádor nelze prokázat, nebo jen velmi obtížně, protože každá metoda ( a tedy i mamografie ) má své limity za které se prostě nemůže dostat - to na vysvětlení zdánlivého rozporu. Nicméně Vy jste měla hmatný příznak a na základě toho mělo být ultrazvukové vyšetření provedeno ihned i při negativní mamografii.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2947
Dobrý večer,již pět let chodím na sonografické vyšetření prsou. Je mi 34 let. Naposledy jsem byla před 2 lety a paní doktorka mi našla malou uzlinku pod levou podpaží,velikost byla 9,7 x 5,5 mm. Nyní jsem byla opět na preventivní kontrole a uzlinka je tam stále je o trochu větší 17 x 10mm - fysiol.vzhledu. Paní doktorka mi řekla,že je to v pořádku,prý nevadí že je větší,hlavně že je v pořádku.V prsou jsem nic neměla. Chci se zeptat,zda je to normální,že uzlina roste a zda by to bylo poznat na ultrazvuku, kdyby nebyla v pořádku. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, na velikosti uzlin v podpaží opravdu tolik nezáleží - viz odpověď na dotaz 2939 - zcela správně paní doktorka zhodnotila její strukturu a to je to nejdůležitější. Samozřejmě, že patologické uzliny jsou při ultrazukovém vyšetření prokazatelné, proto se toto vyšetření provádí.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2946
Dobrý den,v červnu jsem byla na operaci prsu a pak uzlin. Nález: klasifikace pT1b pN0 (0+/10)M0 R0,histologie tub.+dukt.karcinom ER75%,PR75%,c-erb2 0.Radioterapie ukonč. v září, od října užívám tamoxifen.Mám gyn.potíže (neprav.bolestivá a silná menstruace, bolesti v podbříšku vč.špinění,nález na děloze myom 35x40, dvoukomor.anecho vpravo 30x35.Doporučena 2 nezávislými gynekology operace dělohy vč. vaječníků (i v rámci prevence),onkolog sdělil,dělohu ano a že pokud jsou vaječníky zdravé lze ponechat resp. aspoň 1 kvůli hormonu. Je mi 45 let. Nevím jak se rozhodnout,poradíte mi? Děkuji. L.Ž.
Odpověď: Po konzultaci s našimi onkology jsme došli k závěru, že oba postupy jsou možné a správné, výhodou ponechání alespoň jednoho vaječníku je, že nebudete mít předčasnou menopauzu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2945
dobrý den, jsem třetí den po operaci nezhoubného nádoru prsu. Byla jsem propuštěna do domácího léčení. Bohužel jsem nebyla vůbec poučena o možných pooperačních potížích, tak se chci zeptat, jaká je doba rekonvale¨scence a jakých činností bych se měla v současné době vyvarovat. Jizva je dlouhá cca. 4 cm - mám i nějaké vnitřní stehy Děkuji Kyzourová
Odpověď: Hojení trvá cca 3 týdny, po tuto dobu se nenamáhejte, tedy vyvarujte se vánočního úklidu :-), jinak žádný zvláštní režim potřebný není.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2944
Dobrý den,
v nálezu po mamografickém vyšetření prsů mám napsané ložiskové změny t.č. neprokazuje, kožní vrstva jemná, v axillách jsou LU benig.vzhledu.
Můžete mi poradit, co to znamená?
Odpověď: Jde o zcela normální obrazy, tedy zdravé prsy.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2943
Dobry vecer, je mi 25 let v poslednich nekolika tydnech me casto suzuje velka bolest prsou, pricemz leve boli vyrazne vice (nekolikrat jsem se vzbudila i ze spani). Muj gynekolog me po vysetreni pohmatem objednal na sonografii prsou s podezrenim na fibrocystickou mastopathii. Pry se s nejvetsi pravdepodobnosti jedna o dusledek hormonalnich zmen (v lete jsem po 8 letech prechazela z HA Harmonet na HA Pramino). Paklize se tato diagnoza potvrdi, doporucili byste zmenu HA nebo snad jeji uplne vysazeni? Je tu nejaka souvislost s touto diagnozou a vznikem rakoviny prsu? Dekuji za odpoved. Hanka.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde o reakci při hormonálních změnách. Ultrazvukové vyšetření by toto mělo potvrdit. Ohledně změny či vysazení HAK musí rozhodnout gynekolog, toto rozhodnutí rentgenologovi nepřísluší.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2942
Dobrý den,5.12.jsem byla na 1. mamogr.vyšetření v 45 letech.Odeslána jsem byla preventivně gynekologem,jsem bez potíží,žádné nahmatané bulky apod.Dnes, 9.12.mi přišlo místo slíbených výsledku pozvání na sonografii, s vysvětlením,že lékař po zhodnocení snímků rozhodl o nutnosti dalšího vyšetření. Termín sonografie je 20.2.2009. Je třeba se obávat nebo je to běžná praxe? Pokud by bylo podezření na rakovinu není 2,5 měsíce dlouhá doba na další vyšetření?Děkuji moc za Vaši opdpověď. Martina

Odpověď: Pokud jste byla na akreditovaném screeningovém pracovišti, tak takový postup možný není, tam platí, že ultrazvukové vyšetření se v případě potřeby ( což u Vás je ) doplňuje ihned po zhodnocení mamografie a diagnoza musí být uzavřena do 15 dnů. Pro nescreeningová pracoviště toto neplatí, ale ta nesmí preventivní mamografická vyšetření prsů provádět. Seznam akreditovaných screeningových pracivišť je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2941
Dorý den!Už 4 dny mě po sundání podprsenky velmi intenzivně rozbolí levé prso,bolestivé píchání vychází z hloubky ze středu prsa.Do hodiny bolest odezní a druhý den se to opakuje znovu.Mám 2 děti,kojila jsem jeden a dva roky,ale přes rok už nekojím.Je mi 35let.Děkuji za odpověd´.Marincová.
Odpověď: Takhle na dálku Vám nejsem schopen poradit víc, než abyste si zašla na ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2940
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam 23 rokov a asi pred 3 tyzdnami sa mi zrazu viditelne zvacsil pravy prsnik. Nemam ziaden vytok, barva je normalna, bolestivy tiez nie je, iba trocha citlivejsi na dotyk a mozno trocha napaty. Je to dovod na sonograficke vysetrenie? Pred 2 mesiacmi som zmenila HAK, je mozne ze toto je len jeden z neziaducich ucinkov? Dakujem Vam za Vasu odpoved. Lucia
Odpověď: Je možné, že jde jen o reakci na změnu HAK, nicméně vzhledem k jednostrannému nálezu bych ultrazvukové vyšetření indikoval.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2939
Dobrý den, je mi 26 let a kvůli rodinné anamnéze jsem byla na sonografickém vyšetření prsou. Byla mi zjištěna dysplazie lehčího stádia a dále mi lékař řekl, že se mi v axillách zobrazuje několik zvětšených uzlin dosahujících až do 16 mm. Zhruba za měsíc jsem proto objednaná na vyšetření u onkologa. Tímto bych chtěla velmi požádat o vysvětlení co tato diagnóza znamená a jak je závažná, popř. co mě čeká, a jestli se mám něčeho obávat. Dále prosím o radu co mohu pro zlepšení udělat já sama. Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Pandoktor Vás vystrašil něčím, co vůbec nemohl na ultrazvuku diagnostikovat. Tento pojem by mohl použít patolog při hodnocení odebraného vzorku tkáně ( třeba i z prsu ) což u Vás samozřejmě nebylo. Také při hodnocení uzlin - velikost 16mm je v podpaží zcela normální. U uzlin je především třeba zhodnotit jejich strukturu, na velikosti opravdu téměř nezáleží. Udělám-li z toho závěr, tak jediným důvodem k návštěvě onkologa je rodinná anamnéza, nikoliv to, že by při Vašem vyšetření byla nalezena nějaká patologie.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2938
Dobrý den,
mam na levém prsu ve vnější straně podlouhlý útvar, který mam i na druhém prsu, ale o něco menší. Vždy týden po mentruaci mi toto místo začne bolet a bolí až do menstruace. Pak to zase na cca 14 dní přejde. Je bolestivé na pohmat. Nemůže to být způsobeno např. HA (beru Mercilon cca 2roky) nebo častými bolestmi zad?je popřípadě nato nějaká mast či léky? Je mi 24 let. Děkuji
Odpověď: Podle Vašeho popisu jde s největší pravděpodobností o normální reakci žlázy během cyklu, stranová asymetrie je velmi častá. Určitě tyto Vaše probblémy nejsou způsobeny HA, ale je pravda, že by při jiném preparátu mohly být mírnější, nebo naopak výraznější. Můžete vyzkoušet preparát Mastodynon - k zakoupení v lékárnách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2937
Dobrý den, chtěla bych poradit.
Na mamografickém vyšetření mi napsali Denzní granulární struktura žlázy typu Tabár IV. Nebyly nalezeny známky malignity. Prosím o bližší vysvětlení. Před dvěma lety jsem měla Tabár I. Co to prosím blíže znamená. Co se s tím dá dělat ? Není to nebezpečné. Prý bych měla na mamograf chodit raději 1x ročně - proč?
Děkuji za odpověď. Věra S.
Odpověď: Klasifikace dle prof. Tabára ( TABAR I -V ) nám vypovídá o poměru množství mléčné žlázy a tuku v prsech. Tento poměr a rozložení žlázy v prsu se s věkem mění. Jde tedy jen o klasifikaci, nikoliv nemoc. Bez známek malignity znamená bez známek zhoubného bujení - rakoviny. K poslední otázce - každá rozumná žena v tomto státě si nechá prsy vyšetřit jedekrát ročně, protože rakovina prsu je u žen na 1. místě a po dvou letech bývá mnohdy už pozdě.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2935
Dobry den,
prosim o radu. Na ultrasonografii prsou mi nasli nasledujici: V levem prsu v horni urovni pruf zlaza s prevahou fibrozniho stromatu. Bylo mi vysvetleno, ze se jedna o benigni nalez. Co to prosim pro me znamena a co mam delat, pokud me prs v techto mistech porad boli? S kym to mohu resit, kdyz muj gynekolog cely problem uzavrel slovy, ze je to zpusobenou pouze nerovnovahou hormonu? Dekuji za odpoved. Alena
Odpověď: Dobrý den.
Podle popisu není Váš nález ani benigní - to znamená v překladu nezhoubný, ale zcela normální. Je taky zcela normální, že Vás prsy pobolívají při hormonálních změnách při cyklu, jak Vám správně řekl Váš gynekolog. Ve Vašem případě ke zmírnění bolestivosti bych doporučil užívání přírodního preparátu Mastodynon, který zakoupíte v každé lékárně.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2934
Dobrý den, prosím o "laické" vysvětlení výsledku mého ultrazvukového vyšetření. -BIRADS-benigní (nalezená ložiska I.sin, centrální část, multicentriské 4x4 mm) Popis: Bilat vysoká vrstva hrubě strukturované žlázy s akcentací duktů a cystickými duktektasiemi. Dorsální závojování žlázy bilat, které je nápadnější vlevo, v místě hrubšího pohmatu. Vlevo r.DK okrouhlá cysta vel. 4mm. Axily bez změněných LU. Závěr: opožděně redukující žláza s náznakem FCM více vlevo. Kontrola UZ za 6 měsíců. Předem děkuji. Jana
Odpověď: Žádná nemoc z popisu nevyplývá. Jde o plné prsy s velkým podílem mléčné žlázy a menším tuku, popsáno několik drobných cystiček - běžné v prsech, popsány výraznější až širší mlékovody - častý nález, pokud v nich není patologický obsah, což zde není napsáno. Dorzální závojování - rentgenologický pojem pro obraz hrubší žlázy - taky nejde o nemoc. Axila - podpažní jamka, LU - lymfatická uzlina. FCM - fibrocystická mastopatie - stará klasifikace výše popsaného obrazu - nejde o nemoc. BI-RADS - klasifikace výsledku, benigní - nezhoubný. L. sin - vlevo.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2929
Dobry den.Mohli by ste mi poradit co mam robit? Mavam zdurene prsia hrbolate ako uzlicky a bolestive. Mam 44rokov menstruaciu uz nemam od marca. CHodim na kontoly a nic s tym nerobia. Bojim sa aby nebolo neskoro, moja sestra ma zhubny nador mliecnej a potnej zlazy. Je po operacii a navstevuje chemoterapiu. Co mam robit velmi sa bojim. dakujem
Odpověď: Typ vašich prsů a mléčné žlázy ( předpokládám z Vašeho popisu TABAR IV ) je dán geneticky, to nezměníte.
Nutno však vědět, že ani tyto "bolestivé a hrbolaté" prsy nemají zvýšené riziko rakoviny. Doporučuji jednoroční kontroly na akreditovaném screeningovém pracovišti - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2928
Prajem pekný den . Pred mesiacom mi diagnostikovali fibroadenom 9*6mm Psychicky ma to velmi vzalo .Na kontrolu mám íst o pol roka .Začala som užívat zeleny jačmen na podporu imunity.Neviete mi niečo poradit na imunitu pripravok ktory nepoškodí. dakujem
Odpověď: Fibroadenom je nezhoubný nádor prsu, běžně se vyskytující u žen od 14 let až do vysokého věku. Nevím o tom, že by nějak souvisel s imunitou, takže považuji za bezpředmětné užívat zelený ječmen či jiné preparáty " na imunitu" kvůli fibroadenomu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2926
Přeji Vám hezký den,chtěla bych se zeptat na příčinu a možné následky mého problému. Občas se mi nad bradavkou levého prsu objeví malá bulka. Vypadá to, že ta bulka je na žíle. Někdy mě prso bolí až do podpaží a nahmátnu si další bulku těsně před podpažím.Vše vypadá jako, že je na jedné žíle, občas je to tuhé a bolavé, jako křečová žíla. Byla jsem vyšetřena na mamografu i na sonu, vše v pořádku.Děkuji za odpověď.Eva K.
Odpověď: Pokud je mamografické i ultrazvukové vyšetření negativní, nezbývá, než konzultace dermatologa. Může jít o problém kůže a podkoží.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2925
Dobrý den,
co to znamená denzní stuktura ml. žlázy. Děkuji za odpověď.
Dana Šimková Brno
Odpověď: Málo přehledná. Obvykle se při takovém nálezu doplňuje ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2924
Dobrý den, nevím zda se můj dotaz hodí do vaší poradny, protož nevím, zda je můj problém choroba či není. Je mi 23 let a od puberty mám velmi citlivé bradavky. Někdy se jich nemůžu ani dotknout. Hodně mě to trápí a nevím, jak budu zvládat kojení, protože každý dotyk je pro mne nepříjemný. Čím to je a spraví se to někdy? Děkuji za vaši odpověď!
Odpověď: Váš problém doporučuji zkonzultovat s gynekologem, může souviset třeba s hormonální antikoncepcí, pokud ji berete. Taky jsme v našem centru měli několik pacientek s obdobnými problémy a většinou bylo na vině nevhodné spodní prádlo. Zkuste čistou bavlnu ( alespoň 3-4 týdny ) a po vyprání dvakrát vymáchat v čisté vodě.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2923
Dobrý den.Mamce zjistili na mamografu bulku.Nález zní:Plošně cárovitá drobněložisková dezní strutura ml.žlázy bilat.Benigní kalcifikace bilat.v ZHK.Vlevo v MLO projekci nahušťění s nepravidelnými okraji v HK velikosti kolem 1cm,v CC projekci nemá jednoznačný korelát.V axil. výběžcích bez patrných ložisek.Vlevo v HZK blíže rozhraní HKK adenomalidní area vel.1cm.Axilla bez patologicky zvětšených lymf.uzlin.Vyděsilo nás to.V dubnu má jít na další mamograf.Prosím o vyjádření k nálezu.Je důvod k obavám?Děkuji
Odpověď: Z tohoto popisu vyplývá jakési nejasné podezření, zcela chybí závěr - Klasifikace TABAR a BI-RADS, které mluví jednoznačně. Taky nerozumím tomu, proč nebylo ihned doplněno ultrazvukové vyšetření, které by s největší pravděpodobností tuto popsanou situaci objasnilo ihned. Máte dvě možnosti - čekat do dubna na mamografii, nebo nechat mamince doplnit ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2922
Dobrý den. Je mi 31 let a jsem již 13 let silná kuřačka a užívám i hormonální antikoncepci. Všude se uvádí, že na mamograf se chodí až po 40-ce. Myslíte, že by bylo dobré a možné zajít si na preventivní vyšetření - mamograf - již nyní?
Děkuji za odpověď
Petra z Brna
Odpověď: Mamografie je u bezpříznakových žen opravdu indikována až po 40-ce, ale doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem, na akreditovaném ( screeningovém ) pracovišti - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2921
Dobrý den,pravidelně chodím na mamograf, je mi 55 let. Poslední vyšetření mě hodně vyděsilo, protože maminka je po operaci prsu a je mi jasné, že je u mně větší riziko rakoviny prsu.V popisu vyšetření se píše: Involuce ml. žlázy přiměřená, neprokazuje podezřelé mikrokalcifikace v parenchymu, ložiskové změny ani lymfadenopathii v zachycených oblastech. Spíše benigní ložisko vlevo při basi prsu, Tabar: II BI-RADS:3, Ultrazvuk ložisko potvrdil. Co to může znamenat?
Hodně mě to rozhodilo, vzhledem k tomu, co jsem si prožila s maminkou. Na kontrolu mám přijít za 3 měsíce, Děkuji za odpopověď.
Odpověď: Involuční prsy znamenají s převahou tuku, bez žlázy - toto je normální obraz ve vašem věku. Benigní znamená nezhoubné. TABAR je klasifikace prsů podle poměru žlázy a tuku - u vás TABAR II - převaha tuku. BI-RADS je klasifikace mamografických obrazů kodem - u vás BI-RADS 3 znamená pravděpodobně nezhoubný, zde je kontrola za 3 měsíce na místě. Takový postup je správný a zcela běžný. Další možnou variantou je provést core-cut biopsii - odběr vzorků tenkou jehlou - z podezřelého ložiska pod kontrolou ultrazvuku. Takový postup zaručí výsledek ihned, ne až za 3 měsíce.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2920
Dobry den. Nevim jestli se to sem bude hodit. Jsem 16,5 lety kluk a pod levou bradavkou jsem si nasel zhruba centimetrovou bulku. Nijak neboli jen kdyz se ji dotknu. Zajimalo by me co to muze byt a jak dale postupovat. Dekuji
Odpověď: Nejsi jediný, komu se tohle v pubertě objeví, nejčastěji jde o zduření základů mléčné žlázy při hormonálních změnách, které každou pubertu provázejí. Doporučuji nechat si vyšetřit prsa ultrazvukem a taky bys měl navštívit endokrinologa. K těmto odborníkům tě pošle tvůj dorostový lékař.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2919
Dobrý den,
asi měsíc, možná déle registruji bolestivé místo na jednom prsu. Pohmatem jsem ale nic podezřelého nenašla. Domnívala jsem se, že je to zduřelá mléčná žlázka v průběhu periody. V době, kdy jsem kojila děti, jsem podobně bolestivé místo mívala. Dalším kojením se vždy vše srovnalo. Na mamografu jsem byla v září a vše bylo v pořádku. Je mi 47 let a mám Mirenu. Případné začínající klimakterium nijak nepociťuji.
Jak mám pokračovat?
Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Bolestivost nepatří mezi příznaky časného stadia rakoviny, což potvrdil i Váš negativní mamogram. Ve Vašem případě může jít i o probnémy související se zablokováním páteře. Doporučuji konzultaci neurologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2918
Dobrý den , když vás lékař posílá na mamograf měl by vás poslat i na ultrazvuk? Nebo vás vyšetří automaticky i ultrazvukem? Je možné aby mamograf nezjistil rakovinu prsu a ultrazvuk ano? Děkuji za odpověď
Odpověď: 1) Indikace se odvíjejí od věku a od toho, zda jdete na preventívní ( screeningové ) vyšetření - tedy nemáte příznaky nemoci, nebo na vyšetření diagnostické - tedy už s konkrétním podezřením na možnou rakovinu prsu.

2) Automaticky Vás ultrazvukem vyšetří po provedené mamografii na akreditovaných screeningových pracovištích, je li toto vyšetřní nutno doplnit.

3) V některých ( velmi specielních ) situacích je možné, že se rakovina na mamografii neprojeví a lze ji prokázat ultrazvukovým vyšetřením, toto však platí i obráceně. Každá metoda má svou citlivost na jiné změny a své limity, nicméně stále platí, že mamografie je základem a ultrazvuk jen doplňkem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2917
dobrý den pane primáři děkuji vám za odpověd z 5.12.i po vašem názoru a názoru onkologa se maminka rozhodla k simplexní mastektomii která se bude konat v lednu. Můj dotaz je když se jedná o duktální karcinom in situ ,který je pozitivní v estrogenních receptorech asi ve 100%, progesteronovéve 40-50% proliferační aktivita MIB1 je asi 10-30%, cerb2 je negativní.Duktální in situ karcinom vykazuje zřetelnou pozitivitu E-cadherinu.Tak jestli tento karcinom není agresivní a v lednu bude stejný . Mám strach aby se do operace neroztáhl do uzlin atd.Zatím po vyšetřeních se nic neprokázalo.Děkuji moc .
Odpověď: Budu velmi stručný. Zde opravdu nehrozí nebezpečí z prodlení, bude-li operace provedena v lednu, tedy za necelý měsíc.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2916
Dobrý den, v srpnu se mi objevila v podpaží méně bolestivá zduřenina, za pár dní zmizela. Po dvou měsících se zduřenina objevila znovu a zase zmizela. Nyní se vše opakuje,po pár dnech to nezmizelo (14 dní) a je to více citlivé, někdy jde bolest až do lopatky, někdy naopak bolí celý prs nebo jen vrchní část.Podpaží mi tak nějak "nesedí". Po prohmatání prsů nic podezřelého nenacházím. Je mi 31 let, mám 2,5leté dítě. Může se jednat o něco vážného? Děkuji Jitka.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde jen o reakci uzliny, nebo samostatného žlázového okrsku - který může být i v podpaží. Nejedná se tedy zřejmě o nic závažného, nicméně v 31 letech a po několika měsících nejstoty bych na Vašem místě neváhal e nechal si vyšetřit prsa ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2914
Dobrý den, je mi 47 let, minulý týden jsem byla na mamogr. vyšetření s negativním výsledkem, nicméně mi z prsu vytéká hnis, bradavka je zapadlá dovnitř a vedle bradavky citím pohmatem tvrdou bulku. Mohu spoléhat na mamogr. vyšetření, že je vše v pořádku a jedná se jen o hormonální přechodovou záležitost. Děkuji
Odpověď: V tomto případě bych jednoznačně doporučil doplnit ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2913
Dekuji za odp.c.2911,dnes jsem byla v onk. poradne i na sono,beze zmen,jen dysplasie,pak s vysledky v gyn.amb.,byla mi napsana HA,ze mam ty hormony zvysene vsechny,ze zalezi v kterem obdobi cyklu se odebiraji,mam jit jeste na endokrinologiji jak jste doporucil nebo postaci ta HA a muze byt ta bolest prsa i od patere? sono by ukazalo zanet a ten neni, nebo je to jen tyma hormonama?Dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den, v toto případě bych počkal, jak se Vaše tělo srovná s nasazenou HA. Pokud budou problémy přetrvávat víc jak 3 měsíce, bylo by nutno vyšetení zopakovat ev. i doplnit dalšími. Přeji pěkný víkend.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2912
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli se příspěvek od Avonu na mamograf týká žen všech věkových kategorií,nebo jestli je to omezené? A jak a kde mohu tento příspěvek získat? Děkuji Váchová
Odpověď: Dobrý den, příspěvek od Avonu platí pro všechny věkové kategorie jak na Mamografii, tak na Ultrazvukové vyšetření prsů, ale lze jej uplatnit jen v nasmlouvaných zařízeních - Screeningových centrech a to obvykle jen od dubna do konce října. Podrobné informace má každá - a tedy i Vaše - Avon Lady.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2911
Dobry den,chtela jsem se zeptat,chodim na pravidelne rocni prohlidky (benigni dysplazie prsu),loni zjis.1cm cysta,ted asi 3 mesice bolest prsu,na kraji jak zacina prs na hrudniku,zacina to 14dni pred mesicky, pak stupnuje a skonci jakmile je dostanu,navic jsem zjistila,ze pri zmac.bradavek(obou)zele.sedy vytok,min.tyden vys.hormonu-progesteron 92,4 moc dekuji za odoved,je mi 34let
Odpověď: Dobrý den, drobná cysta v prsu se nepovažuje za nemoc- je častým nálezem u mnoha žen. Cyklická zvýšená citlivost až bolestivost prsů v průběhu menstruačního cyklu je taky fysiologická, co se týče výtoku, tak ten je třeba vyšetřit, obzvláště byl-li by zrzavý či dokonce krvavý, což u Vás není. Jak vyplývá, byla jste i na vyšetření progesteronu, což je správný postup. Hladinu či její výkyvy je nutno konzultovat s endokrinologem, já bych ještě doporučil doplnit ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2910
Dobrý den, 83-letá maminka má oboustarnný nález na prsech, Ca mammae 1 utrg 1.sin. T3N1M0-III A st.-1.dx.-T2N1M0-st.IIB.Velmi dobře je orientovaná a chce odmítnout operační zákrok-oboustrannou ablaci s tím, že následná léčba by jí poškodila více, než když zůstane bez operace.Názor onkologa je-řezat a bojíme se,že ve zdrav.dokumentaci bude:odmítla léčbu. Domníváte se, prosím, že operace je vhodná? Se srdcem se léčí pro ISCH,má jen jednu ledvinu,atd. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, odpověď je obtížná bez znalosti celkového stavu pacientky. V každém případě, i když nebude souhlasit s operací, je vhodné aby byla onkologicky léčena a sledována - v dotazu není uvedeno, zda byla provedena biopsie ložisek , na základě biopsie je pak možné se rozhodnout, zda je možnost hormonální léčby apod. Operaci většinou preferujeme, ale v situacích, kdy interní a anesteziologické vyšetření prokáže vysoké operační riziko, tak se snažíme alespoň o hormonální léčbu apod.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky