MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 2574
Dobrý den,
chci se zeptat jaké riziko je onemocnět rakovinou prsu ve 22 letech?Za týden jdu na ultrazvukové vyšetření a mám strach,ikdyž jsem si žádnou bulku nenahmtala.Děkuji za odpověd Katka.
Odpověď: Rakovina prsu se může vyskytovat i ve vašem věku, je to však vzácné a velmi málo pravděpodobné, počet případů rakoviny roste s věkem. Většina případů rakoviny v mladém věku je u žen, které mají vysoké riziko, většinou mají rakovinu prsu u matky, sestry v mladém věku či velké množství případů rakoviny v příbuzenstvu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2572
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co přesně znamená termín:
mastopatický okrsek s neurčitou hypoechogenní formací
Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Klímová
Odpověď: Je to termín, který zjednodušeně zmanemá okrsek hormonálně změněné žlázy, v něm něco, co není jednoznačné a vyžaduje další vyšetřování podle rozhodnutí lékaře, často odběr vzorku tkáně jehlou pod sonografickou kontrolou. ten zjistí přesně, o co se jedná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2571
Dobrý večer, mám 11ti letého syna. Asi 3 týdny si stěžuje na bolest pravé bradavky,nic tam neměl a až dnes jsem mu nahmatala pod bradavkou-dvorcem tvrdou bolestivou bulku velikosti "fazole", bez zarudnutí, bez teplot.Ráno jdeme k lékaři, ale chtěla bych znát i Váš názor, jestli se může jednat o něco vážnějšího, nebo to může být po zranění,(syn aktivně sportuje, tak ty lehké pády neevidujeme).Mám požadovat sono, pokud ho lékařka nedoporučí? Předem děkuji Eva
Odpověď: Vypadá to na běžné zvětšení žlázy u muže, tzv. gynekomastii, častější u sportujících a v pubertě, pokud se to nezvětšuje, nic se s tím nedělá, sono bych pro jistotu asi doporučil.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2570
Pane doktore,moc děkuji za odpověd´.Psala jsem Vám ohledně toho kabílku jako by v prsu.Zapoměla jsem uvést,že při máčknutí a následně vymačknutí bradavkymi vyjdou malé kapičky průhledné tekutiny.Myslíte i ,že při tomto by se jednalo také o tu žílu?Děkuji Vlasta
ps:nezlobte se na mně ,že Vás ruším v tuto dobu.
Odpověď: Průhledná takutina po zmáčknutí vypadá také jen na nevýznamnou změnu, pokud by byla sekrece velká a sama od sebe (špinila by prádlo), je na místě provést jedno vyšetření, které se nazývá duktografie. To ale asi není Váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2568
dobrý večer,chtěla bych se zeptat ,když se mi udělalo v prsu jako by provaz,nevím jestli to je žláža je to na pohjmat jako když tam je kabílek.Jedná se o zánět nebo je to horší?Trochu jsem tento měsíc vynechávala antikoncepci.Mám strach,prosím v rychlosti mi prosím napište co vás napadá ,že to je.Zítra jdu na mammograf.Jsem ráda ,že jsem se hned objednala.myslíte ,že podle mého popisu se jedná o tu horší variantu?Předem dík Vlasta 37 let
Odpověď: Povrchně lehce bolestivý "provaz" bývá povrchní zánět žíly, který není vůbec závažný, nic se s ním nedělá a samo to přejde. K vyloučení současné jiné změny je dobré udělat vyšetření, je dobré, že na něj zítra jdete, ale je to opravdu jen pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2567
dobry den chtela jsem se zeptat, nenahmatala jsem si zadnou bulku nic takovyho ale jen zlazy v prsu ktery jsou takovy vetsi nebo jak bych to popsala , porad na to mackam az to nekdy boli, na druhym prsu to mam ale nepatrne,jine anomalie na mych prsou nemam,je mi 24 let. nevite co by to mohlo byt.predem dekuji jitka
Odpověď: Já myslím, že to bude normální žláza u mladé ženy, neznepokojoval bych se, žláza u mladé ženy je normálně hrbolatá a oba prsy nejsou nikdy stejné....Nemačkejte to, dejte vyšetřování pauzu, žláza je pak citlivá z toho vyšetřování. Kdyby Vás to znepokojovalo, jděte na ultrazvuk, ten je pro vás vhodný, můžete jako samoplátkyně bez žádanky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2565
Dobrý den pane doktore děkuji moc za odpověd.Měla bych ještě jeden poslední dotaz.Jak mám tu bulku na levém prsu kterou jsem si našla 5.10.Vlivem užívání hormonů.Psal jste my 5.10.že by se to mělo mírnit a za pár týdnů ztratit.Byla jsem u svého lékaře zatím mě na ultrazvuk neposlal.Je možné že bulka se může zvětšovat?Alespon se my to zdá každý den jí prohmatávám.Jsem z toho celá nervozní.
Děkuji moc předem za odpověd.
dfinkera@seznam.cz
Odpověď: Pokud máte pocit, že se bulka zvětšuje, raději jděte alespoň na ultravuk, jako samoplátkyně nepotřebujete žádanku, ale vyšetření zaplatíte, není to však příliš velká částka, zejména do konce měsíce, kdy AVON přispívá 200 Kč v rámci akce Ženy ženám, pro klid to udělejte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2564
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,když jsem byla v září na ultrazvuku prsu,jestli mužu jít i v prosinci.V září jsem z toho měla špatnej pocit i když vysledek byl v pořádku.A proto bych chtěla pro svuj vnitřní klid jít i v prosinci někde jinde na ultrazvuk. Ale mám strach,že mě ten ultrazvuk muže uškodit,jelikož je po krátké době zase udělan.V rodině máme rakovinu prsa u mé matky, ktera zemřela před pěti lety DĚKUJI
Odpověď: Ultrazvuk vůbec není škodlivý a je možné ho libovolně opakovat, to je velká výhoda této metody, když jste nebyla spokojena na jednom pracovišti, můžete navštívit jiné, ideální je do screeningového centra, kde by měly být lepší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2563
dobry den volam sa michaela a som zo slovenska chcela by som sa vas opytat ci by ste mi nahodou nevedeli poradit. Uz dva tyzdne ma bolieva lava strana podbruska a neviem ci by som s tym mala zajst k doktorovi pretoze sa bojim ze to bude nejaky banalny problem. A co mam robit v pripade ze som vzala v jeden den dve antikoncepcne tabletky dakujem.
Odpověď: V jeden den 2 tablety nevadi, pokračujte normálně. Já bych bolesti v podbříšku nepodceňoval, může to být banalní, ale také zánět apod., dopor. navštívit raději lékaře, napřiklad gynekologa, ten by vás případně poslal dál.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2561
Dobrý den, 8. týden po p. styku jsem byla u lékaře, na vaginálním utz nic nenašel, odebral mi krev a na druhý den mi sestřička řekla, že hcg je nižší než 1 a o těhotenství se nejedná. Já sem si však myslela, že hcg může být pouze v těhotenství. Cystu na utz taky nenašel. Před 2 měsíci jsem měla 2x pilulku po a teď beru HA. Chtěla bych se zeptat co hcg v mé krvi znamená a jestli je skutečně těhotenství vyloučeno? Menstuaci mám.Díky
Odpověď: Hormon HCG je v těhotenství vysoký, nízké hodnoty a negativní ultrazvuk ukazují na to, že nejste těhotná. Kombinace těchto 2 metod je ve zjišťování tehotenství spolehlivá, pokud máte jakékoli pochybnosti či dotazy, kontaktujte svého gynekologa, toto je poradna pro choroby prsů, ne gynekologická.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2560
Dobrý den, je mi 48 let,mám cukrovku - zatím na dietě a nefunkční štítnou žlázu a vitiligo - oslabenou imunitu. Víc jak 14 dnů mám na dotek velmi,velmi bolestivá prsa ,zejména v oblasti podpaží.Neužívala jsem a ani neužívám žádnou hormonální antikoncepci.
Odpověď: Nemoci štítné žlázy bývají spojeny s obtížemi s prsy, ovlivňují pohlavní hormony, popsané změny vypadají jako hormonální. Přechodná bolestivost je u žen častá, dopor. bych poškat měsíc, často se uklidní, pokud by obtíže nezměněné trvaly, doporučuji provést ultrazvukové vyšetření a přešetřit u endokrinologa štítnou žlázu (při krevních testech vyšetřit i další hormony).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2558
Dobrý den,je mi 31 let,v prsou jsem si nahmatala zatvrdliny,takové menší i větší bulky,jsou hmatné především vleže,hormonální antikoncepci neberu,mám mít obavy,že může jít o něco vážného? Nemohu překonat strach jít k lékaři.Děkuji
Odpověď: Vypadá to jen na normální bohatou žlázu, nic závažného. Samozřejmě 100% se to nedá říci, pokud se neprovede ultrazvukové vyšetření prsů, to je u ženy Vašeho věku spolehlivé, můžete jít jako samoplátkyně, pak nepotřebujete od nikoho žádanku, do konce měsíce je akce AVONu, a bude vás to stát jen asi 100 Kč, když tak mi napište, odkud jste, někoho Vám doporučím.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2557
Dobrý den, již několik let mám pravé prso větší než levé, ale to mi obtíže nedělá, ale poslední dobou mě nad pravým prsem pobolívá a při stisku obou bradavek se objeví 1-2 kapky zelenohnědé tekutiny. Beru 3 roky antikoncepci, mám nadváhu, je mi 31 let, jsem bezdětná. Prosím o doporučení, co bych teď měla udělat. Děkuji.
Odpověď: Myslím, že jsou to pravděpodobně dvě příčiny, potíže od hrudní páteře a hormonální změny, se sekrecí (tekutina z bradavek) bych nedělal nic. Speciální vyšetření se provádí jen tehdy, když je tekutiny hodně a špiní samo od sebe prádlo nebo když je tekutina krvavá, pak to teoreticky může být něco jiného, než jen běžné a nevýznamné hormonální změny. Potíže - bolesti od hrudní páteře jsou z nadváhy. Pokud by se obtíže zhoršovaly, je na místě ultrazvukové vyšetření prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2556
Dobrý den, je mi 24 let a jsem po operaci fibroadenomu. Mám však obavy, aby se mi neudělal znovu. Slyšela jsem, že může proti tomu pomoci pupalkový olej. Je to pravda? Nebo existuje i něco jiného? Existuje vůbec nějaká prevence (např. strava) či přírodní léčba, které jsou méně radikální než operace? Má vznik fibroadenomu nějaký psychosomatický zdroj? Tj. může za něj psychika? Děkuji.
Odpověď: S fibroadenomy je obtíž, na druhou stranu to není žádné závažné onemocnění, riziko karcinomu je podobné jako normální žlázy. Proto se dnes fibroadenomy operují většinou jen v případech, kdy hodně rostou a jsou veliké, když není obraz typický, provádí se raději biopsie jehlou pod sonografií. V příštím roce budeme jako první v ČR testovat možnost odstranění fibroadenomů bez operace zmražením, což se jeví jako nadějné. Vznik fibroadenomů je podmíněn hormonálně a geneticky a boj proti nim u žen s dispozicí je obtížný, pomáhají léky proti estrogenům, mají však nežádoucí účinky (navodí téměř přechod), používají se u mladých žen jen výjiměčně. Pupalkový ojel se někdy zkouší, u někoho může pomoci, ale jsou to všechno jen doplňky stravy možný je vliv i psychiky, která zase ovlivní hormony. Já osobně bych v případě, že se fibroadenom znovu objeví, ho v prsu klidně nechal, když by hodně rostl ,tak bych doporučil udělat ověření jehlou (pro jistotu), případně ho pak v budoucnosti zmrazil a tím zničil..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2554
Dobrý den, je mi 34 let. Mám 2 děti, asi rok nekojím. Mám typ prsou, které velmi reagují na hormonální cyklus(bolestivost). Jsou plné zatvrdlin. Avšak bolestivost není v obou prsou stejná. U toho bolestivějšího mě však dlouhodobě bolí při dotyku bradavka. Pouze ukončení bradavky, žádné její okolí. Byla jsem nedávno na sono, ale nález v pořádku. Bradavka je na pohled zcela normální. Čím může být bolestivost způsobena, je normální že mě bolí pouze jedna. U tohoto prsa jsem prodělala během kojení 2x zánět.Přešel sám bez nasazení antibiotik. Děkuji za odpověď
Odpověď: U tohoto typu prsů s bohatou žlázou je bolestivost častá, změny jsou hormonálně podmíněné, citlivé místo může je bradavka, stranový rozdíl je normální. Pokud trvají změny delší dobu a mění se s cyklem, byl bych v klidu, kdyby se obraz měnil či obtíže horšily, dopor. bych raději zopakovat ultrazvuk.
O těchto obtíží závisí, jestli hodně obtěžují, proti bolestivým prsům někdy pomáhá vit. E, dobré zkušenosti jsou také s přípravkem Mastodynon, je možné ve spolupráci s gynekologem také dát či vyměnit hormonální antikoncepci. Léčení bolestivých prsů je často obtížné, někdy léčba u ženy zabere, jindy ne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2553
Dobrý večer, pane doktore.je mi 41 let, asi 5 let eru Yadine, koncem března jsem absolvovala mammograf a ultrazvuk jako samoplátce.Výsledek byl negativní.Nyní mne třetí den po skončení mestruace lehce brní v pravém prsu, je to takové šimrání, jako jemná "střevní peristaltika" v krátkých intervalech.Můžete mi,prosím, poradit, co s tím._ Děkuji.
Odpověď: Takto na dálku je to obtížné, ale nevypadá to na závěžnější změnu, nejspíše půjde o změny od páteře, může být i podíl hodmonálních změn, kdyby změny trvaly i další měsíc, raději bych doporučoval provést alespoň ultrazvukové vyetření, ideální tam, kde jste to měla již minule. Pokud máte obtíže, měl by vám váš gynekolog vystavit žádanku, pak nemusíte nic platit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2552
Dobrý den,je mi 46 let.Před rokem jsem byla vyš.mamografem/bpn/ i ultrazvukem,kde mi diagnostikovali mnohočetné cysty v prsou.Nyní před 2 dny se mi objevilo bolestivé zatvrdlé ložisko v P prsu,možná i mírně začervenalé.V první chvíli jsem to ledovala a potírala Liotonem-gel.Může se jednat o něco závažnějšího,než je zánět na který jsem myslela?Je nutné vyhledat lékaře?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty nepředstavují vyšší riziko, ale může stejně jako u prsu bez cyst vzniknout kdekoliv nádor. Ve vašem případě půjde asi o zánětlivě změněnou cystu, je však třeba jít hned na vyšetření k vyloučení jiné změny, primárně bych doporučoval ultrazvuk a mamografii pak případně jen podle nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2550
dobry den asi pred pul rokem me zacala zlobit leva bradavka zmenila tvar a skoro porad je vtazena dovnitr kdyz si bradavku chci vytahnout ven jde to ale jen castecne a bradavka boli.Nemuzu prekonat strach bojim se k lekari dekuji za radu Šifaldova
Odpověď: Chce to určitě vyšetření, často jde jen o například zánětlivé změny mlékovodů, ale není možné vyloučit i jinou změnu, neváhejte a jděte na vyšetření...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2549
Dobrý den,byla jsem 1.4.2008 na mamografu a ultrazvuku prsou.Nález byl vlevo v rozhranní HKK kondenzace 3,8mm s jemným dorzálním stínem,hmatná není. 24.4.2008 jsem absolvovala vakuovou biopsii pomocí mamotomu.Výsledek byl,že nejde o karcinom, ale mám zvýšenou tvorbu svaloviny.Nyní mám dle žádanky s odddělění klinické a radiační onkologie absolvovat cíleně MG+UZV IDK vlevo po biopsii.Slyšela jsem, že tak brzy není vhodné znova absolvovat mamograf. Můžete mně prosím poradit? Děkuji mnohokrát za pochopení.
Odpověď: Cílené mamografické vyšetření se provádí často v případech, kdy je třeba ještě lépe prohlédnout danou oblast, víme, že dávky ve screeningových centrech jsou velmi malé, vůbec bych se nebál. Naopak je dobré, že se nález ještě prověří, pokud není úplně jednoznačný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2548
Dobrý večer. Překvapilo mě, že mamograf.vyšetření hradí pojišťovna pouze do 69.roku ženy. Proč to tak je? Proč si moje matka, která má 72 let musí vyšetření platit? Děkuji za odpvěď. Jitka
Odpověď: Ano, u preventivní mamografie je to tak, při vyšetření u ženy s obtížemi je vyšetření hrazeno. V nové vyhlášce, kterou s námi přípravuje ministerstvo zdravotnictví, by měla být od ledna horní hranice zrušena. Řada screeningových center však poskytuje pro seniory i dnes významné slevy (například v Berouně, kde také pracuji, je to částka jen 300 Kč), navíc do konce měsíce prováhá akce AVONu Ženy ženám, kde AVON ještě přispívá 200 Kč, vyšetření pak přijde starší ženu na 100 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2545
Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o radu.Bólí mě prs. Mám zprávu z ultrazvuku-vpravo v HZQ je patrné lehce hypoechogenní poněkud nehomogenní ložisko 13x7mm nezcela jasné etiologie. Jsem objednána na biopsii. Myslíte, že se může jednat o rakovinu? Je mi 32 let, mám 3 děti, kojila jsem 10 měsíců. V rodině rakovina prsu není,ale jiných orgánů ano (prarodiče, mamka, její sestra). Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Nález není jednoznačný, pravděpodobně to nic závažného není, nejspíše jen hormonální změny případně se složkou zánětu, ale skutečně je nutné raději udělat biopsii, aby byla jistota. Rozhodl bych se stejně. Když nález není úplně jednoznačný či typický, je lepší neváhat a raději odebrat vzorek tkáně, což je nesjpolehlivější....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2541
Dobrý den, byla jsem na vyšetření na mamologii, výsledek 5-BIRADS, středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I, jdu ještě na biopsii, dá se již teď s jistotou říci, že se jedná o zhoubný nádor?
Odpověď: Nález je podezřelý, ale není jednoznačný, provede se biopsie, ta bude rozhodující pro zjištění, jaký charakter změna má.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2538
Dobrý den, mám zavedenou mirénu asi 14 dní, cítí napětí v prsou a jsem mírně nateklá. je mi 39 let. Chtěla bych se zbavit otoku. Užívala jsem Yadine, měla jsem hypertenzi a nebylo mi dobře. Děkuji
Odpověď: Já bych počkal, při změně antikoncepce se to může stát a postupně si antikoncepce "sedne" a obtíže se upraví, pokud by obtíže trvaly i po několika měsících nebo se stupňovaly, jděte ke gynekologovi, je možné antikoncepci změnit, existuje řada dalších možností.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2536
Dobrý den, mám po dvou fibroadenomech v každém prsu: l.sin. u č. 2 velikost 9*4,5 mm u č. 9 21*11 mm. L.dx. pak u č. 2-3 velikost 17,5*8,5mm a u č. 9 velikosti 6 mmm. Bylo mi doporučeno nechat si vyoperovat z každého prsu ten větší fibroadenom. Je mi 27 let, zatím bez dětí. Z jakého důvodu mám operaci podstoupit? Budu mít problémy v těhotenství? Co když se objeví další fibroadenomy nebo naopak co když zmizí? Děkuji Veronika Větrovská
Odpověď: Fibroadenomy nezvyšují riziko vzniku karcinomu, jsou hormonálně podmíněné a často se dělají opakovaně a mnohočetně. Je pravda, že se mohou v místě po případné operaci objevit znova. Fibroadenomy se zpravidla operují jen tehdy, pokud jsou velké a dále rostou, tedy spíše z kosmetických důvodů, jinak je možné je v prsu nechat. Když jsou pochyby, jestli se jedná opravdu o fibroadenomy (nejsou například zcela typické), provádí se raději biopsie jehlou pod ultrazvukovou kontrolou, což je snadný ambulantní výkon, který patří mezi rutinní výkony na screeningovém centru. Jinak v těhotenství se můžou zvětšit, ale obvykle se nemění, nepředstavují obvykle žádnou komplikaci kojení ani těhotenství.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2532
Dobrý den, kde bych mohla dostat poukázku od Avonu na mamografické vyšetření. Je mi 32 děkuji a pěkný den Gurecká Eva
Odpověď: Zavolejte si na AVON linku proti rakovině 800 180 880, ty Vám poukázku pošlou, poukázky jsou také k dispozici na většině akreditovaných screeningových center.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2531
Dobrý den.Je mi 47 let,neberu žádné hormony,mestruaci dostávám pravidelně co 24 dní. Ani jeden porod nebo potrat.Mám za sebou mamograf a sono prsu.Výsledek:
Hodně cyst a hlavně vpravo na hranici VQQ mastopatický uzel s drobnými kalcifikacemi, na hranici DQQ hypoechogenní ložisko charakteru Fa. Kontrola na sono za 3 měsíce.nebojím se, ale chci to pořádně vysvětlit a čím si pomáhat. Děkuji Sikorová Mari
Odpověď: Cysty jsou častým a neškodným nálezem, jsou podmíněny hormonálně, často se dědí, také tzv. mastopathický uzel neznamená nic závažného, kontrolu vyšetřující volil asi z důvodu nálezu popsaného ložiska, kde nález nebyl úplně jednoznačný. Obvykle pokud se za 3 měsíce ložisko nezvětšuje či se jinak nemění, nic se nedělá, pokud jsou pochyby, provede se pak odběr tkáně - biopsie jehlou pokud ultrazvukovou kontrolou, je to pro zkušeného lékaře radiologa snadný výkon.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2530
Dobrý den,byla jsem na preventivní gynekologické prohlídce a stěžovala jsem si paní doktorce na bolest, pnutí a zvětšení prsou před menstruací a paní doktorka mi doporučila týden před menzesem užívat vitamín E.Je tato rada účinná?
Děkuji a přeji hezký den Mařanová Jiřina
Odpověď: Ano, jsou to změny hormonálně podmíněné a vitamin E často pomůže, navíc je neškodný. Pokud by byly obtíže i nadále a byly by výrazně obtěžující, volí se pak případně "zásadnější" léčba, hormonální apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2528
¨Dobrý den,
dne 29. 9. 2008 jsem byla na sono obou prsou. Nález zněl HZK vlevo je zhrublá charakteru mastopat. uzlu, vel. 4x2,5 cm. V axilách jsou fyziol. uzliny. Retromammilárně bez známek dilatace vývodů. Chtěla bych se zeptat, co přesně znamená mastopatický uzel a zda představuje riziko rakoviny prsu. Mám 33 let a jsem maminkou dvou malých holčiček. Mám se nálezu obávat ?Také užívám HA Novynette. Představuje užívání HA zvýšené riziko ? Kontrolu mám za 6 měsíců. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Škoda, že Vám lékař nález nevysvětlil, obecně mastopathický uzel je běžná hormonálně podmíněná věc, je to vlastně jen zduřená žláza bez vyššího rizika, ani HA nezvyšuje podstatně riziko, Šel bych na kontrolu za 6 měsíců, kdyby jsme měla pocit, že se místo a obraz mění, raději dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2527
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli mám být v klidu, když jsem byla na ultrazvuku prsou a nic se tam nenašlo jen zduřelá prs. žláza ,našla jsem si před 14 dny bulku, ve stoje s nataženou rukou je hmatná hned , ale v leže je jakoby schovaná a těžko hmatná, myslíte si ,že by ji ultrazvuk nemusel odhalit, paní doktorka řekla, že tam nic nevidí ani cystu.Je my 34 let mám 2 děti a beru HA, teprve 5 měsíc, můžou to být i hormonální změny, někdy mě to prso i jakoby pálí.Děkuji za odpověď
Odpověď: Jak to líčíte, tak asi půjde jen o hormonální změny, ale kdyby to trvalo, raději bych ještě jednou šel na ultrazvuk, někam ke zkušenému lékaři do screeningového centra, ani ultrazvuk nemusí být stoprocentní, zkušený lékař by si, pokud by měl pochyby, nechal udělat třeba jen cílený mamografický snímek na danou oblast, kompletní mamografii bych asi jen tak dělat nenechal. Ale je to těžké, neviděl jsem Vás.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2523
Dobrý den,v pondělí mi operovali nádorek v prsu, asi 2 x 2 cm a ještě téhož dne mi udělali i revizi v podpaží, pro poz. nález. Dnes jsem byla na sono břicha a ještě mě čeká vyš.skeletu. Pokud bude vše v pořádku, je potřeba ještě nějaká léčba, nebo stačí jen pravidelné kontroly? Děkuji.Hana
Odpověď: Obvykle se ještě operovaný prs zajistí ozářením, aby se zničily i buňky, které by případně byly mimo vlastní ložisko. Pak vše závisí na výsledku histologie uzlin a také na typu nádoru, každý případ se posuzuje individuálně, hledají se nejlepší cesty k léčení. Někdy se ještě pro jistotu pokračuje chemoterapií či hormonální terapií, ale to asi nebude Vás případ. Průběh léčby a různé varianty by měl s Vámi projednat lékař onkolog či operující lékař, neostýchejte se ho zeptat na výsledky, výhody a nevýhody následné léčby, je to jeho povinnost. Jinak nádor této velikosti má obecně dobrou prognózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2522
Dobrý den,
nahmatala jsem si v pravém prsu jakoby zduření, které mění v průběhu měsíce velikost. Může to být důvod k znepokojení, mám se objednat raději na vyšetření? Je mi 33 let, beru antikoncepci. Děkuji za odpověď, Iva
Odpověď: Já myslím, že to pravděpodobně nic nebude, asi jen nevýznamné hormonální změny, ale raději bych se objednal na ultrazvuk na screeningové centrum, pro jistotu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2520
Dobrý den, vždy tak týden před menstruací mě pobolívají prsa, což vím, že není neobvyklé a v průběhu menstruace to ustane, avšak nyní mi před pár dny menstruace skončila a prsa mě začala zase pobolívat - obě stejně.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Toto nejsou příznaky závažnějšího onemocnění, pravděpodobně půjde jen o nevýznamné hormonální změny, celkem běžné, může se přidružit i složka "od páteře", pak je dobré provádět cvičení speciálně na hrudní páteř, kdyby obtíže trvaly, dopro. raději provést vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2519
dorý dn jak zjistím jesly jsem těhotná.
Odpověď: Toto je poradna pro problematiku prsů, odpovídající lékaři jsou specialisté na tuto problematiku a nejsou gynekologové. Orientačně zjistíte těhotenství testy, které jsou volně prodejné v lékárně, jinak definitivně potvrdí až gynekolog.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2518
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je skutečně možné absolvovat preventivní ultrazvukové vyšetření bez žádanky od lékaře. Chtěla jsem se objednat a bylo mi řečeno, že ho musím dodat.Děkuji za odpoveď.
Odpověď: Je povinností všech akreditovaných screeningových center provést vyšetření prsů i bez žádanky, pak však vyšetření pojišťovna nehradí, přicházíte jako samoplátkyně. Jak jsem již dnes psal, s akcí Ženy ženám od AVON budete platit jen cca 100 Kč, 200 Kč AVON doplácí (jen do konce října). Pokud jde o akreditované centrum a takto postupuje, budu vděčný za jméno centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2517
am pod kuží asi bouli co mam dělat není to rakovina?????,,
Odpověď: Nedá se takto bez vyšetření rozhodnout, může to být cokoliv, je nutné provést vyšetření pohmatem a podle něho mamografii (pokud je Vám nad 35 let), případně vyšetření ultrazvukem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2516
Dobrý den. Mám problém jsem po přepálení vaječníků již 10 let. Je mi 38 let a mám problém. Přibívám rychle na váze roste mi bříško,menstruaci jsem měla jen dva dny a už 14 dní jen špinavé výtoky. ale nejhorší se mi jeví výtok z prsou neboť je tmavě zelený. Bojim se co se děje a ráda bych se něco dozvěděla dříve než navštívim svého gynekologa.S nedočkavostí budu čekat na odpověď. S pozdravem a díky Šárka
Odpověď: Gynekologa bych každopádně navštívit doporučil, z hlediska prsů do vypadá na jen hormonální změny v souvislosti s gynekologickým problémem, tmavě zelený výtok z prsů nebývá projevem závažnější změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2515
DOBRÝ DEN,CHTĚL SEM SE ZEPTAT JAK MAM POSTUPOVAT KDYŽ BY SEM CHTĚL ABY MOJÍ PRÍTELKYNI OPEROVALY JINDE NEŽ V CHOMUTOVĚ. DIAGNOZA JE TUMOR NA LEVÉM PRSU. MÁ HROZNÝ STRACH A JÁ TAKÉ. MOC DĚKUJI FIALA
Odpověď: Máte svobodnou volbu lékaře, dobrý lékař by se neměl urazit, když se rozhodnete jít jinam. Někdy se však stává, že volbou jiného lékaře se léčení může podstatně oddálit, což je škoda. Jinak screeningová akreditovaná centra jsou povinna zařídit léčbu, já osobně dávám vždy vybrat z několika možností operatérů. Pokud nemáte důvěru v tamní lékaře, můžete se obrátit např. do Ústí, dobrého operatéra Vám pomůže najít Dr. Váša, vedoucí screeningového centra na poliklinice, kontakt najdete na tomto webu (obraťte se na něho mým jménem), je možné i volit Prahu (pak Vám můžu pomoci i já), ale obávám se, že můžou být delší objednací doby, mají hodně opacientek pražských. Každopádně budete pro jakéhokliv jiného lékaře potřebovat kompletní výsledky a také snímky z Chomutova....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2513
Dobrý den, na levém prsu ve vnější části mam takovou větší bulku která před menstruací bolí. Na druhém prsu jí mam také, ale o něco menší a nebolí. Mam se nějak znepokojovat, nebo je to v mém věku (24) normální? Mam velice žlázovitou prsní tkáň, tak ani nevím, jak bych případnou bulku poznala. Vyšetření prsu si dělám tak 2x do měsíce. Mam totiž veliký strach z rakoviny. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to opravdu jen na hormonálně podmíněné zduření žlázy, u žen mlaých časté, tedy nic závažného. Pokud Vás to trápí a máte obavy, nechte si udělat ultrazvuk prsů na akreditovaném centru, můžete jako samoplátkyně bez žádanky, seznam center zde na webu, teď je akce AVONu, který přispívá 200 Kč, takže by Vás to stálo max. 100 Kč. Když i toto vyšetření bude v pořádku, bude to stoprocentní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2512
Dobrý den,

Je mi 23 let a užívám antikoncepci minervu rok a půl. Poslední 4 měsíce mám na konci menst. cyklu průhledný, bílý výtok z prsou, který skončí tak 3 dny po tom, co začnu zase brát antikoncepci. Týká se to hlavně pravého prsa. Mohu mít nádor?

Děkuji za odpověď

S pozdravem Monika
Odpověď: Dobrý den.
Tato sekrece není příznakem zhoubného nádoru, je podmíněná hormonálně a může s antikoncepcí souviset, rozhodně ale není důvodem k jejímu vysazení.
Ve Vašem věku se lze nechat vyšetřit ultrazvukem - na některém ze screeningovách center - seznam je na těchto stránkách. Do konce října se vyšetření ultrazvukem doplácí částkou do 100 Kč.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2511
Dobrý den, moc děkuji za uklidňující odpověď k dotazu 2432. Výsledky biopsie dopadly opravdu negativně a dcera byla objednána za 14 dní na konzultaci do ordinace screen. centra v Č.B. Byla ale upozorněna, že jí chtějí útvar vzhledem k velikosti vyoperovat. Dodávám ještě, že od letošního jara užívá Miligest. Teď ho přestala brát, protože jí bylo řečeno, že by to mohlo mít souvislost se vznikem bulky. Myslíte, že má postoupit operaci? A existuje nějaká šance samovolného zmizení po vysazení antikoncepce? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bulka je tedy zřejmě nezhoubný úptvar - fibroadenom, pokud dceru nějak obtěžuje - bolí, "tlačí", je na místě ho chirurgicky odstranit. Pokud ale tyto potíže nezpůsobuje a rychle neroste, operace doporučována není. Pokud jde o tzv hormonální uzel -tj. jen výraznější žlazovou tkáň - tam není operace na místě.
HAK nemá větší vliv na růst fibroadenomu než tělu vlastní hormony- estrogeny, takže šance na úplné vymizení není.Fibroadenomy jsou ale nádory mladého věku, nejsou zhoubné a ani se s vyšším rizikem rakoviny prsu nespojují, s postupujícím věkem se mohou i zmenšovat.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2510
Dobrý den, asi pred 14 dny jsem si nahmatala bulku v levem prsu, v prumeru asi 4cm, je pohyblivá, nebolestiva, je mozne, ze je to spojene s kojenim? Mam 7 mes. syna a stále kojím.
Dekuji za odpoved.
Jakubcova
Odpověď: Dobrý den.
Je určitě možné, že bulka má spojitost s kojením. Pro jistotu ale zajděte na ultrazvukové vyšetření - na nejbližší screeningové centrum - jejich seznam je na těchto stránkách. Můžete si vyšetření i uhradit, přijít v tom případě můžete bez žádanky, do konce října jsou ceny vyšetření nízké - do 100 Kč. Nebo Vám žádanku na vyšetření vystaví Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2509
Dobrý den! Jsem muž a nedávno jsem se udeřil do prsu poblíž bradavky. Krátce poté se mi přibližně v tom místě vytvořil pod kůží útvar, který se (asi) pozvolna zvětšuje a je na pohmat bolestivý. Spontánní bolestivost není přítomná. Popisovaný stav trvá asi měsíc nebo o něco déle. Mohlo by jít o pseudocystu? Co s tím dál? Vstřebá se?

Děkuji.
Mirek
Odpověď: Dobrý den.
Nečekala bych, až se něco vstřebá. Nevím, kolik je Vám roků, ale nejspíš by jste měl zajít na ultrazvukové vyšetření - na některé z akreditovaných screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. U mužů se může také doplnit mamografie. Může se samozřejmě nejspíše jednat o potraumatickou změnu, ale je lepší se nechat vyšetřit u odborníků.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2508
Dobry den mela bych pani doktorko vedlejsi dotaz jsem v 11.tt myslite ze je mony abych otehotnela po polovine cervence?posledni Ms sem mela 3.7. do 7.7.dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Asi jste otěhotněla někdy po 14. 7. a dál ale prosím nenuťte mě za Vás dál počítat, toto je opravdu poradna pro choroby prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2507
Dobry den,v lavom prsniku mam fibroadenom 35x20mm /9-2008/,5-2008 bol o 2-3mm mensi a pri poslednom sone mi nasli FA aj v pravom-19x7mm.Mam 23r a 3r uzivam HAK,kt.mi na sone kazali vysadit a odporucili operaciu.Je operacia nutna alebo mozem pockat,ci budu FA rast aj po vysadeni HAK?Dakujem za Vasu radu!
Odpověď: Dobrý den.
1. operace není nutná, vede nás k ní někdy pouze skutečnost, že fibroadenom velmi rychle roste- což Váš případ není. Fibroadenomy jsou estrogen- dependentní nádory, které rostou nejvíce do věku 25 let, pak se jejich růst obvykle zastavuje a mohou se i lehce zmenšovat. Neoperují se a nedruží se s vyšším vyskytem rakoviny prsu.
2. vysazovat HAK kvůli fibroadenomům není nutné.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2506
Dobrý den, je mi 17 let a dnes mám předposlední den menstruace. Už dva dny mám silný bílý, občas nažloutlý výtok z bradavky. Je to velice nepříjemné. Výtok je samovolný, někdy i po zmáčknutí. Prsa mě trošku bolí, ale to při menstruaci normálně. Ale připadají mi takový ,,nalitá", tvrdá. Antikoncepci beru rok - Jeanine. Mám se začít obávat a dojít k lékaři? A dá se tomu nějak předcházet? Předem děkuji za odpověď! Lucie
Odpověď: Dobrý den.
Obávat se ničeho nemusíte, tato sekrece z prsu je podmíněná hormonálně. Můžete si zaplatit pro Váš klid ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, jejiichž seznam je na těchto stránkách- ultrazvuk stojí do 100 Kč do konce října, pak se ceny pohybují kolem 250-300 Kč.
Předcházet této mléčné sekreci se moc nedá, bývá podmíněná hormonálně, pokud by přetrvávala- měl by Vám Váš gynekolog odebrat hormonální hladiny, včetně prolaktinu- tj. hormon, který za sekreci může být odpovědný.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2505
Je mi 44 let a poprvé jsem se setkala s tím, že mě asi týden intenzivně bolel jeden prs.Byla jsem odeslána na ultrazvuk, tam zjistili cystu asi 2 cm velkou a do nálezu napsali fibrocystická mastopatie,cysta v hloubi žlázy a rezložiska benigních charakteristik. Mohla bych vědět co to vlastně znamená?? Další sono kontrola leden 2009.Maminka mi zemřela ve věku 52 let na rakovinu.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsní žláze vyskytují zcela běžně. Váš ultrazvukový nález je v pořádku- jsou přítomná jen nezhoubná ložiska.
Je Vám 44 let a jen doufám, že jste byla rovněž na mamografickém vyšetření, které se ve Vašem věku nedá nahradit ultrazvukem. Pokud jste na mamografii nebyla, obraťte se prosím na některé ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách. Mamografické vyšetření se ve Vašem věku provádí jedenkrát za dva roky, pokud ale chcete, lze ho absolvovat i v i ntervalu ročním. Pojiš´tovny jej jhradí od 45 let věku jednou za dva roky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2504
Dobry vecr uz jsme vam psala ohledne barvy pleti meho miminka kdyz jsem otehotnela s Rekem, myslite si kdybych mela holcicku a prevladaly moje geny vic ze by holcicka mohla byt tmavsi,?a zda jsou Romove stejne rasy ?dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Na to Vám opravdu nedokážu odpovědět, je to na přírodě, jak se geny namíchají. Řekové a Romové nejsou stejné"rasy".
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2503
Prosím o vysvětlení co znamená: "redukující žláza typu Tabár I" a "v obou axilách jsou fyziologické uzliny".
Děkuji Kolková
Odpověď: Dobrý den.
Tábarova klasifikace slouží lékařům pro orientaci, o jaký typ prsu se jedná. U Vás je vše v pořádku. Fyziologické uzliny je označení pro naprosto normální uzliny, které se v podpaží vyskytují.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2502
Dobrý den paní doktorko. Přečetla jsem si dnes Vaší odpověď a ráda bych Vám sdělila závěr zprávy:atypická duktální hyperplazie. Maligní nádor.struktury v materiálu neprokázány.Kalcifikace přítomny. Zkuste se vžít do role pacieńtky. Šla byste na zákrok? Co jsou to kalcifikace? Děkuji.Dotaz je k dotazu č.2496
Odpověď: Dobrý den.
Paní Vernerová, patrně jste absolvovala tzv. vakuovou biopsii prsu, při které Vám byly odstraněny některé z mikrokalcifikací v prsu. Pokud je histologie - atypická duktální hyperplázie- jak uvádíte a v prsu zůstaly některé z mikrokalcifikací / není cílem je odstranit všechny/ tak je nezbytné, aby jste absolvovala doplňující chirurgický zákrok. Atypická duktální hyperplázie je předstupeň zhoubného nádoru, může se s ním i sdružovat, a proto je naprosto nezbytné odstranit z prsu i zbytek mikrokalcifikací a odebranou tkáň vyšetřit histologicky. Pokud bude nález z operace opět jen atyp. duktální hyperplázie, nebudete dále léčena a operací to skončí.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2501
Čeká mě mamografické vyšetření prsu,ale objevila se mi mezi prsy pravděpodobně,cyysta podlouhlého tvaru.Nebude mít vliv na vyšetření
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsní žláze vyskytují běžně. Nijak neovlivňují mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2500
Dobrý den,
mám již tři dny bolesti v pravém prsu, z pravé strany, když jsem si provedla samovyšetření, mám nateklou asi žlázu, kdysi jsem to měla jako reakci po antikoncepci a od té doby to není úplně ono, byla jsem na sonu, kdy mi pokaždé předepsali Vitamín E.
Nyní žádnou antikoncepci neberu a bolí to stále.
Je mi 32 let a nemám děti.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemůžou tyto bolesti vzniknout, jako např. zánět nějakých žláz z tuhých deodorantů ?
Měla bych navštívit mamograf, nebo je v mém věku brzy ??
Děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď: Dobrý den.

Patrně jde opravdu jen o zduřelou prsní žlázu. Bolesti prsů - i lokální- se vyskytují u žen běžně.
U Vás by bylo vhodné provést nejdříve ultrazvukové vyšetření prsů- mamograf lékař dle potřeby může doplnit.
Obraťte se, prosím, na některé ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. Ultrazvuk se do konce října doplácí částkou do 100 Kč-žádanku na vyšetření jako samoplátkyně nemusíte mít.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2499
Dobrý den paní doktorko, chci se Vás zeptat na dotaz. Mam prosvítající modré žíly na prsou a dvorcích. Dříve to bylo jen na pravém prsu, ale už je to i na levém. Snažíme se o miminko,tak se chci zeptat co to znamená. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý večer.
Neznamená to nic, je to zcela normální.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2498
Dobry den,nahmatala sem si v rpsu nekolik ruzne velikych boulicek a nektere jsou i v podpazi,kdyz nani jen jemne zatlacim nabo se ji nejak vice dotknu docela to boli.problem je ze je mi pouze 13let a jets enenavstevuji gynekologa,presto sem se dozvedela ze je mozne onemocnet i v tomto veku.mam docela strach.poradite mi prosim co mam delat?dekuji predem
Odpověď: Dobrý večer.
Nikdy jsem se nesetkala s rakovinou prsu u tak mladé dívky jako jste Vy. To je opravdu raritní. To, co si hmatáte, může být normální prsní žláza. Aby jste se uklidnila - lze se nechat vyšetřit ultrazvukem, bez žádanky na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Vyšetření se hradí a stojí do 300 Kč, žádanku od lékaře jako samoplátkyně mít nemusíte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2497
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem pohlavni styk s Rekem byl opalenejsi myslite, ze bych mohla mit miminko taky tmavsi pleti?nebo na to nemma nic vliv?dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
Opálení se nedědí, barva pleti ano. Pokud je Váš partner tmavší pleti, může to miminko podědit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2496
Byla jsem na biopsii a odebráno 12 vzorků z nichž 5 obsahovalo kalcifikace.Maligní nádorové struktury neprokázány.Přesto jsem byla pozvána na odtranění ložiska z prsu.Hmatatelé není nic, je nutné tento zákrok podstoupit. Vzorky byly odebrány z 10x10mm. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Nedokážu jen z těchto údajů dobře posoudit celý Váš případ. Některá ložiska nejsou přímo zhoubná, ale mohou být třeba riziková pro vznik rakoviny prsu, a proto je doporučené chirurgické odstranění léze . Opravdu to nedokážu pouze z těchto informací posoudit, bylo by lépe, kdyby jste se obrátila na lékaře, kteří o operaci rozhodli a zeptala se přímo jich -máte nárok to vědět.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2495
Dobrý den,můžete mi prosím napsat, jestli je častý výskyt rakoviny prsu u žen do 30 let, které nemají v rodině nikoho s rakovinou prsu. Pomůže třeba i to, že mám první dítě ve 21 letech, druhé v25 a kojila jsem celkem 3 roky. Děkuji za odpověď. Tereza
Odpověď: Dobrý večer.
Výskyt rakoviny prsu u žen do 30 let bez pozitivní rodinné anamnézy je vzácný. Opravdu těhoteství a porod v mladém věku do 30 let a kojení mají ochranný vliv na prs- chrání před rakovinou prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2494
Dobrý večer,píšu dnes ještě třetí dotaz.Po přečtení předchozích dotazů jsem se dočetla,že pokud teče z prsa krev,tak se provádí dukto...vyšetření.To mi provedeno nebylo. POuze sono-vše v pořádku a palpační vyšetření mamologem.Myslíte,že ultrazvuk by neviděl nádor.Dělali mi ten ultrazvuk asi 10min,opravdu pečlivě a prý je to v naprostém pořádku,jen v prsu,co jsem neměla krev byly dukty do 2,5mm-neodstříkala jsem si mléko.Nyní už krvavý výtok ¨nemám. Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Duktografické vyšetření se provádí tehdy, když krvavá sekrece dlouhodobě přetrvává.
U Vás tomu tak není, takže stačí ultrazvukové vyšetření, dukty 2,5 mm - to je normální nález.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2493
Dobrý den,ještě jsem se chtěla zeptat-na dvorci mám pig.skvrnu, na druhém prsu také,ale menší.Lékařka mamoložka se na prsy dívala i z blízka na bradavky,prý v pořádku,neloupe se to,je to stále stéjné,cca 3-4mm,světlé hnědé.Myslím si,že jde o znaménko. Mohl by to být také příznak rakoviny.Na sonu bylo vše v pořádku,i kůže podkoží a axily.U mamoložky také.Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Důvěřujte, prosím, odborníkům, kteří Vás viděli a vyšetřili. Nemyslím si podle toho, jak vše popisujete, že by se mělo jednat o příznak rakoviny.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2492
Dobrý den,již jsem Vám psala,že 14dní nekojím,beru cipralex a z jednoho prsa mi šlo mléko s příměsí krvě-světle hnědé.Sono v pořádku,zašla jsem s výsledkem do mamolog.ambul.,kde mě lékařka důkladně vyšetřila-pohmatem,vše volné,bez uzlin-prý v pořádku,pokud chci,tak kontrolní sono za půl roku.Krvavý výtok již nemám.Myslím si,že to mohlo být i z vytlačování mléka-rukou.Chci se Vás zeptat zda když je sono i vyšetření mamologem v pořádku,zda mohu být klidná,stále myslím na nejhorší.Mám 3děti,každé jsem rok kojila,je mi 28let.Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Důvěřujte, prosím, lékařům-odborníkům, kteří Vás vyšetřili. Malá příměs krve může opravdu být jen ze stlačování prsu. Pro Váš klid můžete jít na ultrazvukové vyšetření za půl roku. Kojení má ochranný vliv na prs, ženy, které kojily, mají menší pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu. Tak buďte klidná a věnujte se dětem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2491
prosím jsem 19.týdnů těhotná a můj doktor mě poslal na vyšetřeni na echo a nevím co to znamená můžete mi napsat něco blyžšího děkuji vám moc naschledanou
Odpověď: Dobrý večer.
Lékař Vás odesílá na ultrazvukové vyšetření - pravděpodobně ultrazvukové vyšetření Vašeho miminka- aby se přesvědčil, že je vše normální. Vyšetření ultrazvukem se provádí minimálně 2x během těhotenství, není škodlivé.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2490
Dobrý den paní doktorko!Je mi 33 let a 9.měsíců nekojím,předtím jsem kojila 2 roky,2 dny mě pobolívá pravé prso,při zmáčknutí mi vytíká kapička tmavě hnědé tekutiny.Co by tyto příznaky mohly znamenat ??Jsem z toho strašně nervozní,nejím.nespím,mám strach z nejhoršího.
Odpověď: Dobrý večer
Pravděpodobně se nebude jednat o nic vážného. Navštivte Vašeho gynekologa a ten by Vás měl odeslat na některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách na vyšetření ultrazvukem, ev. mamografií. Můžete se nechat vyšetřit ultrazvukem i bez žádanky jako samoplátkyně- vyšetření stojí do 300 Kč.
Může se jednat o malý zánět mlékovodu prsní žlázy. Pokud by tato sekrece - tmavě hnědé nebo krvavé barvy- přetrvávala, tak i přes normální nález na ultrazvuku nebo na mamografii, by jste měla podstoupit ještě duktografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2489
Dobry den,cetla jsem,ze je nebezpecne,pokud se jedna bradavka prsu jakoby vtajuhe dovnitr?Je to pravda?Na jednom prsu to sleduji neustale?Muze to byt tim,ze mam v dusledku nadvahy,asi 10-15 kilo vice,velka prsa?Nemuze to byt z mensich cisel podprsenek,ktere nosim,abych velikost prsu opticky zmensila?Je mi 30 let,jeste jsem nerodila,zadne problemy nemam.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer.
Z nadváhy ani z menších podprsenek to zřejmě nebude. Příznivým znamením je, pokud se dá bradavka opět vytáhnout ven. Poraďte se s Vaším gynekologem - je nutné vidět Váš problém - gynekolog Vás také může odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2488
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli sem chraněna pokud sem si vzala poslední prášek s bystrilu v pátek a v sobotu rano asi kolem 1-6hod sem měla se svým přítelem styk..jestli mužu byt nějak ohrožena nebo ne .. A ještě bych se chtěla zeptat za jak dlouho začne pusobyt první prášek antikoncepce katya děkuji předem za odpověd Aneta
Odpověď: Dobrý večer.
Toto je poradna pro choroby prsu. Antikoncepce působí - chrání před otěhotněním- ihned jakmile ji začnete užívat, jen je nutné ji užívat pravidelně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2487
chci se vyjádřit k dotazu 2486.navštívila jsem svého gynekologa,poslal mě na ultrazvuk.Prso už není červené.Co tyto příznaky můžou znamenat ??
Odpověď: Dobrý večer.
Mohlo se jednat o malý lokální zánět prsu, který odezněl. Pokud bude ultrazvukové vyšetření v pořádku a nebudete mít krvavou nebo tmavě hnědou sekreci z bradavky (což by vyžadovalo provedení dalšího duktografickéo vyšetření prsu), můžete být klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2486
Dobrý den!!Je mi 35 let,při menstruaci mi zčervenala vrchní část prsu,i to bolelo.na druhý den z toho vznikla jakoby modřina,při zmáčknutí bradavky vytíká malá kapička tmavě hnědé tekutiny.Prs je na omak měkký,teď už nebolestivý. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Pokud by zarudnutí prsu a výtok tmavě hnědé tekutiny přetrvávaly, poraďte se se svým gynekologem, měl by Vás odeslat k vyšetření .
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2485
Paní doktorko,už jsem Vám psala ohledně mého problému dotaz.č.2469, propadla jsem panice a nevím co s tím, jak jsem si nahmatala hrbolek na prsu, tak to místo na kůži mám nějaké šupinaté, ani se mi nechce vyslovovat co jsem se dočetla,že to může být taky příznak nádoru,mám v tom prse nějaké pálení nebo pnutí nebo co,příští týden du na ultrazvuk už teď jsem z toho mimo.Děkuji za Váš názor
Odpověď: Milá Adriano,
rozhodne to až vyšetření ultrazvukem, event mamografií- pokud ale bude vůbec potřeba ji doplňovat.
Uklidněte se, takhle na dálku Vám nikdo neporadí, musíte se o problému poradit s vyšetřujícím lékařem, který se na prs podívá nejen ultrazvukem, ale i očima.
Příznaky, které uvádíte, mohou a také nemusí souviset s rakovinou prsu.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2484
Dobrý den,
je mi 35 let, včera poprvé na mamografii. Při kojení prvního dítěte velký zánět, řešen operativně, proto každoroční prohlídky. Při snímkování se laborantce nepodařil snímek pravého prsu, takže snímek ze předu i z boku opakován. Měla problémy s přístrojem. Chtěla jsem se zeptat, zda opakovaný snímek není rizikový a zda je mamograf nějak jištěný,třeba proti špatnému nastavení. Jestli mě třeba neozářila víc než je třeba. Děkuji za odpověď
Marcela Nachlingerová
Odpověď: Dobrý den.
Nemusíte mít žádné obavy. Dávka záření, kterou obdržíte při mamografii, patří mezi nejnižší dávky v diagnostické radiologii. Stane se někdy , to co u Vás, že jsme nuceni snímek nebo snímky opakovat, i tak je dávka bezvýznamná. Mamograf je samozřejmě kontrolovaný a podmínky pro velmi kvalitní přístrojové vybavení jsou dnes přísné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2483
Dobrý den,preventivně bych chtěla chodit na sonografii prsou každý rok, jelikož je mám zvětšené prsními implantáty.Mám nějaký nárok na bezplatné vyšetření napsané od lékaře nebo si to vždy musím hradit sama?popř. k jakému lékaři bych měla jít pro papír na sono vyšetření, ke gynekologovi, k praktickému??Děkuji.M.


Odpověď: Dobrý den.
Pokud nemáte 45 a více let, nemáte nárok na preventivní vyšetření prsů hrazené pojišťovnou a to ani v případě, že máte silikonové implantáty / ty jste zřejmě rovněž hradila/.
Do 40 let věku je vhodné provádět u Vás ultrazvukové vyšetření prsů- stojí na většině center 250 -300 Kč,
nad 40 let věku je vhodná mamografie, je dražší 600-650 Kč. Od dubna do konce října jsou na akreditovaných screeningových centrech poukázky na slevu od firmy AVON v rámci akce Ženy ženám . Jedná se o 200 Kč poukázky. Jako samoplátkyně se můžete objednat bez žádanky, částku doplatíte na centru k poukázce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2482
Dobrý den, chtěla bych se objednat k Vám do Mammacentra Olomouc na screening prsu, protože minulý měsíc jsme byla na mamografu v Šumperku
a paní doktorka mi objevila cystu. Měla jsem ji už před dvěma lety, pak zmizela a teď se znovu objevila. Jsem z toho hodně nervózní a chtěla bych poradit jak můžu dosáhnout toho, aby cysta zmizela. Působí mi totiž velké bolesti. Kolik prosím stojí screeningové vyšetření když si ho zaplatím jako samoplátce? Děkuji, Romana 47let
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsech objevují zcela běžně, mohou se ztratit a na jiném místě se zase vytvoří čas od času nová cysta. Neznamenají zvýšené riziko rakoviny prsu a neléčí se a ani se nesnažíme se cyst nějak zbavovat. Pouze pokud je cysta větší a způsobuje ženě bolesti nebo tlakové obtíže - je vhodné cystu napíchnout tenkou jehlou a odsát její obsah.
Pani doktorka Dočkalová za Šumperka má dlouholeté zkušenosti s mamodiagnostikou a určitě ji můžete zcela důvěřovat. Pokud se chcete přesto objednat k nám do Mammacentra, určitě můžete - kontakt na objednání Najdete na těchto stránkách nebo přímo zavolejte na 603 228 096.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2481
Dobrý den,
minulý týden jsem prodělala laparo vejcovodu,bylo to mimoděložní těhotenství. Otázka je zda můžu do první menstruace po laparoskopii otěhotnět?
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Nespoléhejte raději na to, že ne. Příroda je mocná čarodějka.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky