MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 2735
dobry den,je mi 21 kdyz jsem byla tehotna nahmatala jsem si bulku byla jsem na biopsii a testy dopadli dobre ale pri kojeni mi bulka praskla a ven s mlekem vytekal a hnis,ted se mi bulka opet zvetsila asi na 3cm,mam strach ze by znova praskla a tentokrat vytekala do vnitr,myslite ze jedine spravne reseni je vyjmuti bulky
Odpověď: Podle vašeho popisu se jednalo o cystu, která se zanítila. nyní bych doporučil zopakovat sonografii, která posoudí její charakter. Většinou je dostačující punkce cysty tenkou jehlou s odsátím jejího obsahu. Pokud by se cysta opakovaně plnila či zanítila, je operace dalším možným řešením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2734
Dobrý den ,chtěla jsem se Vás zeptat jestli byste mi nevysvětlil pojem markry které mi byly zjištěny z krve má hodnota je 170,našli mi i na vejcovodu 5 cm dvoukomorovou cystu,chci se tedy zeptat jaká je léčba a postup na operaci???je nutná??děkuji Vám
Odpověď: Markry se zjišťují z krve, je jich mnoho druhů. Některé mohou znamenat podezření na přítomnost nádoru.
Cysta na vaječníku se mlže vyskytovat, ale je nutné její přesné vyšetření. Některé typy cyst jsou spojené s rizikem výskytu nádoru vaječníku. Toto vy Vám měl přesněji sdělit Vás gynekolog, který cysty objevil a vyšetřil. Bez podrobného vyšetření nemohu takto nález posoudit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2733
Dobrý den, chci se zeptat, co to znamená krvavý výtok z bradavky. Musí mít červenou barvu jako čerstvá krev?Je nebezpečná i kapka nahnědlé barvy, která nevytéká spontánně,jen po vytlačení a objevila se asi 4 měsíce po samovolném potratu?Děkuji Sabina
Odpověď: Z hlediska rizika či podezření na nádor, je závažný pouze krvavý, červený, samovolný výtok z prsu.
Ve vašem případě bych se neobával, výtok, i tmavé barvy, který je pouze po stračení prsu, nepředstavuje významnější riziko nádoru. V tuto chvíli nemusíte mít obavy.
Pokud by byl výtok samovolný, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2732
Dobrý den,
asi před 4 dny,mě na dotek velice bolela bradavka,po 3 dnech bolest ustoupila,ale bradavka se mi zda jako by pořádně "nevylezla" ,tak jsem byla na vyšetření u své gynekoložky a ta bradavku jen prohmátla a řekla ,že jsem se musela jen uhodit(což si neuvědomuji) a že mám přijít za měsíc.Zaskočilo mě,že jsem nebyla vyslána na nějaké vyšetření ,tak se chci zeptat ,zda je tento postup normální.Děkuji za odpověď,Klára 22 let
Odpověď: Nemusíte mít obavu, občasné bolesti prsou se mohou vyskytnou. Pokud nejsou spojené s hmatným ložiskem, nejedná se o nic závažného. Mírná deformace bradavky, kterou popisujete, posoudila gynekoložka jako nezávažnou. I to může po čase ustoupit.
Pokud by změna bradavky přetrvávala i za měsíc, doporučil bych doplnit sonografii prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2731
dOBRÝ DEN,JE MĚ 36 LET.3 ROKY MÁM V LEVÉM PRSU DLE ULTRAZVUKU VODOVÉ CYSTY,KTERÉ SE ZVĚTŠUJÍ.NEJVĚTŠÍ MÁ 5 CM.CHODÍM PRAVIDELNĚ 1 ZA ROK NA ULTRAZVUK,JINÉ VYŠETŘENÍ NEMÁM.PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR.NĚKTERÝ LÉKAŘ MI RADÍ ODSÁTÍ CYST,S TÍM ŽE SE MOHOU ZNOVU TVOŘIT.jINÝ LÉKAŘ RADÍ JEN SLEDOVÁNÍ A NEBO UŽÍVÁNÍ LÉKU.mÁM STRACH ABY SE Z NICH NESTALI ČASEM ZHOUBNÉ NÁDORY.mOJE ZNÁMÁ 50 LET PO NĚKOLIKÁTÉM ODSÁTI CYST, PŘIŠLA O CELÉ PRSO,ZJISTILI JÍ RAKOV.BUNKY.JAKÉ MÁTE ZKUŠENNOSTI.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Cysty se v prsou vyskytují relativně často, z hlediska rizika vzniku rakoviny jsou bezpečné. nezvyšují riziko vzniku rakoviny prsu. Nádor se ale samozřejmě může vytvořit v prsu nezávisle na přítomnosti cyst, někty i v cystě.
Punkce cysty je minimálně bolestivý výkon, kterým se obsah cysty odsaje. Provádí se např. u bolestivých cyst, které působí tlakem bolesti. Samotného výkonu se obávat nemusíte. Bohužel se po punkci mohou cysty opět zvětšit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2730
dobrý den,
chtěla jsem se zeptat,co znamena kdyz si necham udelat silikonová prsa!můžu s toho mit nejake špatně následky nebo je to k něcemu nebezpečné?
děkuji
Odpověď: Silikonová prsa znamená jejich plastická operace, úprava tvaru a velikosti, do prsou se vloží tzv. silikovoné vložky, které prsa zvětší a zpevní.
nebezpečím jsou pooperační komplikace, jako je např. zánět. Při úrazu se vyjímečně může silikovoný implantát uvolnit či prasknout.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2729
Dobrý den! Jsem 20ti letý muž a mám mírně nateklou a na pohmat trochu bolestivou levou bradavku! Kam bych měl jít s tímto problémem!? děkuji
Odpověď: Doporučuji vyčkat týden, pokud problém neodezní, navštivte svého obvodního lékaře, který vše posoudí a případně Vás odešle na specializované vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2728
Dobrý večer před zhruba 2.měsícijsem byla na sonu i mamu kvůli útvaru jako trdší kabílek v levém prsu.Bylo zjištěno,že jde o cévu.Mám jít za 14.dní na kontrolu.Ted´se mi na tom místě kde to mám vytvořila mírná rýha jako stružka.Mám obavy aby se to nezhoršovalo.Jinak to nebolí.Jak to dlouhobude trvat než mi to zmizí.A lespon´mi bylo řečeno že to zmizí.Děkuji Launová

Odpověď: Z vašeho popisu nemohu přesně určit o co se jedná. Zřejmě šlo o rozšířenou cévu v podkoží, mohlo dojít např. k její tromboze, proto byla hmatná. Kontrola, ke které jste objednána ukáže, jak se vše změnilo.
Za jak dlouho tato deformace zmizí je individuální, od týdnů po měsíce.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2727
Dobrý den.Dnes jsem začala užívat hormonální antikoncepci Sunya.Je možné mít nechráněný pohlavní styk s partnerem již po skončení cyklu,tedy po osmidenním užívání?Je ochrana před početím možná po takto krátké době a jestli ne jak velká je přibližně možnost otěhotnění?Děkuji za odpověď
Odpověď: Účinek této antikoncepce výrobce udává od počátku užívání. Díky hormonálnímu složení je ochrana takto rychlá.
Doporučuji však ještě konzultovat vše s Vašim gynekologem, který Vás antikoncepci předepsal.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2726
Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na operaci přídatné mléčné žlázy. Je mi 24 let a nález nebyl shledán maligním. Jde tedy pouze o estetickou úpravu. Bohužel jsem nikde nenašla o tomto tématu žádné informace jako jsou například: možné komplikace, či pooperační embolie, nebo nepříjemnosti týkající se otěhotnění a pozdějšího porodu a mnohé jiné. Byl by jste velice laskav, kdyby jste mi v jakékoliv míře odpověděl. S přáním příjemného dne pacientka L.
Odpověď: Operace přídatné mléčné žlázy nijak neovlivní možnost otěhotnění či porod. Neměla by ani ovlivnit kojení, zde ale záleží na lokalizaci a provedené operaci.
Jinak komplikace operace se neliší od jiných drobných kosmetických operací. Embolie po takovýchto drobných výkonech nehrozí.
Podrobné informace by Vám měl poskytnou Váš chirurg, který přesně ví jaký typ operace Vás čeká.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2725
Dobrý deň, pred rokom som si našla hrčku v prsníku,výsledok sona hypoechogénne laločnané až ovoidné ložisko s naznačenýmn tieňom, veľkosť 12-13mm. Lekár na sonografii ho vyhodnotil ako FA,na žiadosť môjho gynekológa bola vykonaná FNAB, Výsledok FA. Po zmene lekára, mi môj nový gynekolog vykonal sono kontrolu prsníka (nemal k dispozícíí predchádzajúce výsledky)a vykonal dalsiu biopsiu s tým, že sa mu to nezdá ako FA. Veľkosť 10x10mm. Je možné že predcházajúce výsledky biopsie a úsudok predchádzajúceho lekára boli nesprávne? ďakujem
Odpověď: Postup Vašeho nového gynekologa není úplně ideální. Nejdříve si měl zajisti předchozí dokumentaci a odeslat Vás na odborné sonografické vyšetření do mamodiagnostického centra.

Jinak, vzhled ložiska nemusí být vždy typický. Pokud si jako diagnostici nejsme jisti, doporučíme ověření povahy ložiska biopsií.
A i lékaři jsou pouze lidé a mohou udělat chybu, samozřejmě. Výsledek z FNAB mohl být chybný.
Na našem pracovišti vždy porovnáváme výsledky z biopsie s našim podezřením, a pokud se výsledky liší, tak doplníme další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2724
Výsledok: V prednej časti smerom do HLQ vidno zmnoženú pruhovitú kresbu, bez evid. patognominických ložísk, vľavo sa do prednej riasy premieta degenerat. zmenená uzlina. Z: BIRADS 2
Odpovedali ste mi že je ide o normálný obraz prsnej tkáne. Mám však otázku či neni BIRADS 2 predposledne štádium nábehu na rakovinu? ak áno čo by som mala užívať resp. robiť aby sa to nezhoršovalo?
Odpověď: Hodnocení BIRADS není možné takto posuzovat. Nejedná se o "...předposlední stádium..."
BIRADS 2 znamená benigní nález, to znamená nezhoubný, nerakovinný. není nutné podrobnější sledování, běžné preventivní kontroly jsou dostačující. Podle popisu se jedná o uzlinu, která se může v prsu vyskytovat normálně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2723
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na plodné dny. Všude píšou něco jiného a jsem z toho zmatená.Chtěla jsem moc otěhotnět a nešlo nám to. Gynekolog mi předepsal utrogestan. Mám jiného partnera a bojím se,že po tak krátké době jsem otěhotněla. Kdy jsou plodné dny? Děkuji Myslivečková
Odpověď: Plodné dny odpovídají období menstruačního cyklu, kdy je možné otěhotnění. Jedná se o dobu okolo tzv. ovulace, to je uvolnění vajíčka z vaječníku. To je zhruba uprostřed menstruačního cyklu, 10.-17. den cyklu, ale tato doba je individuální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2722
Děkuji za bleskové zodpovězení dotazu č. 2713. Zapomněla jsem dodat, že výtok z bradavky byl již dvakrát odebrán přímo paní doktorkou a vždy negativní. Můžeme tedy v klidu vyčkat na březnovou kontrolu ? Děkuji Vám velmi za odpověď. Přeji hodně prac. úspěchů. Musilová
Odpověď: Vzhledem k negativnímu nálezu na cytologii a negativnímu nálezu při předchozích vyšetřeních na mamografii a ultrazvuku, je další kontrola v březnu dostačující.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2720
dobry den chtela jsem se zeptat, jsem uz 7 roku po zakroku na levem prsu kde mi odstranovali pihu. nevim jestli to s tim souvisi ale kdyz zdvihnu neco tezkemo me chvili v tom prsu hrozne boli je to takova bodava bolest a je to okolo te jizvy bolest pozoruju uz 4 den. jizva se nezvetsila je porad stejna. chtela bych se na vas obratit a ke kteremu doktorovi si s tim prinejhorsim dojit. dekuji M.
Odpověď: Podle toho, jak potíže popisujete, se může jednat o problémy s páteří - bolest se vyskytuje v souvislosti s námahou a zvědáním, což zatěžuje páteř. S prsy tato bolest nesouvisí, alespoň podle Vašeho popisu.

Problémy s páteří se často projevují "vystřelováním" bolesti podle nervů, které z problémového úseku páteře vycházejí a tak se promítají např. bolestmi v prsou. To bude zřejmě i Vás případ. Doporučuji návštěvu Vašeho obvodního lékaře, který vše posoudí a rozhodne o případných dalších vyšetřeních.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2719
Dobry den,
je mi 23 a v pravem prsu mam dva fibroadenomy. Chtela jsem se zeptat jestli jde podle sona 100% rict,ze se jedna o fibroadenom? mam nalez v pravem prsu-popsán - "stat.loc. prsa symetr,palp. hmatná kulovitá tuhá ostře rezoistence neficxovana k okolním tkáním v krajině rozhraní HQQ vpravo, prům 2 cm, jinak bez ložisk. změn, areoly mamily negat, kůže itaktní, axily volné - dg Fibroadenoma mammae I.dx".
20. listopadu me ceka operace tak jsem se chteal zeptat jak taková operace probíhá, jak dlouho trvá, jak dlouho trvá hospitalizace? děkuji za odpověď.
Odpověď: Sonografie neřekne 100%, že se jedná o fibroadenom, to se zjistí až vyšetření vzorku tkáně pod mikroskopem. Ale samozřejmě podle vzhledu a charakteru ložiska může sonografie fibroadenom velice přesně poznat.

Operace fibroadenomu je závislá na jeho uložení v prsu a zvoleném typu operace. Podle toho je dána i délka hospitalizace. Od jednoho po 3-4 dny. Jizva je většinou drobná, malá, téměř nezřetelná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2718
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, zda tomu dobře rozumím: Je to tak, že na mamografu, kam se chodí jednou rok či dva, lze zjistit existenci bulky, přičemž ale skutečnost, zda bulka je či není rakovinná, lze zjistit až na základě biopsie? Pokud to tak je, ráda bych se zeptala:
1. od jaké cca velikosti bulky v milimetrech je povinnost začít zkoumat, zda bulka je či není rakovinná.
2. pokud se na mamografu zjistí existence bulky, v jakých intervalech jsou nadále doporučeny prohlídky na mamografu ohledně vývoje bulky?
Děkuji pěkně, Markéta
Odpověď: V zásadě máte pravdu, mamograf najde bulku a biopsie zjistí zda nejde o rakovinu.
Každou bulku mamografii navíc hodnotíme podle vzhledu, zdá má či nemá charakter nádoru/rakoviny. Navíc se často doplňuje sonografie, která nám bulku/ložisko zobrazí trochu jinak. Opět jej posoudíme jak vypadá. Obě vyšetření dáme dohromady, porovnáme a rozhodneme se co dále. Nerozhodujeme se podle velikosti, ale podle vzhledu ložiska.
1. ložisko je benigní, nezhoubné - kontroly jako u prevence
2. ložisko je benigní, ale nejsme si jisti - kontrola za 6 měsíců či biopsie
3. ložisko je podezřelé z rakoviny - biopsii provedeme ihned
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2717
Dobrý den.Děkuji za odpověď na můj první dotaz.Podle Vaší rady jsem navštívila gynekologa.Bolavá prsa mi vyšertřil a dal mi doporučení ne na ultrazvuk,ale na mamograf.Nic na prsou nenašel,ale vyšetření požaduje pro jistotu.Nemůže mi mamograf nějak ublížit?bylo by lepší prvně podstoupit ultrazvukové vyšetření?Je mi 34let.Ďekuji
Lenka34
Odpověď: Jak jsem psal v předchozí odpovědi, vzhledem k Vašemu věku, který předpokládám je 34 let, bych doporučil jako prsní vyšetření ultrazvuk.
Mamografie se jako prsní vyšetření doporučuje u žen nad 40 let, pro ženy do 40 let se doporučuje ultrazvuk. Toto je dáno stavbou prsní tkáně, která je u žen do 40 let při mamografii většinou nepřehledná a nutné je doplnění vyšetření na ultrazvuku.

Doporučuji se při objednání mamografie zmínit o Vašem věku a domluvit se na objednání nejvhodnějšího vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2716
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda má hormonální antikoncepce vliv na vznik fibroadenomů v prsu. Je mi 24 let a měla jsem dvakrát v prsu fibroadenom, který mi byl operativně odstraněn, nyní mám další dva malé, které se zatím operovat nebudou. Ráda bych věděla, jestli bych mohla brát hormonální antikoncepci kombinovano případně pouze gestagenní. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Hormonální antikoncepce nemá vliv na fibroadenomy. Ty se prsou objevují bez souvislosti s HAK. Výskyt fibroadenomu v prsu není kontraindikací užívání HAK.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2715
Dobrý den,
chci se zeptat, když jako samoplátce chci preventivně vyšetřit prsa, zda je nutná mamografie, nebo lze využít sonografii. Bylo mi řečeno, že větší prsa vyžadují mamografii, ale já mám obavu, abych zbytečně nepodstupovala záření a sama si svou iniciativou neškodila.
Předem děkuji za odpověď. Vašutová
Odpověď: Indikace k preventivnímu vyšetření záleží především na věku. U žen do 40 let se doporučuje sonografie, u žen nad 45 let mamografie. Ženy ve věku 40-45 vyšetřujeme individuálně, jedním z kritérií je i velikost prsou. Větší prsa jsou svým objemem a rovněž stavbou vhodnější k vyšetření mamografem.
Záření se nemusíte obávat, dávka záření z jednoho vyšetření je minimální a nepoškodí Vás.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2714
Dobrý den,mám dotaz.Mám zvětšené uzliny v axile.Můj gynekolog mě poslal na sono,tam jdu za 14 dní.Je mi 30 let a v rodině rakovina prsu není. Musí se vždy jednat o rakovinu prsu,když jsou zvětšené uzliny v axile?Nerostou ani nijak nebolí.Mám docela strach. V prsu nic gynekolog nenahmatal ani já.Rok neberu ani antikoncepci.Brala jsem jí 7 let.Chtěla bych také vědět co mě asi tak čeká po vyšetření? Děkuji za odpověd
Odpověď: Uzliny v podpaží se vyskytují zcela normálně. Někdy jsou větší, někdy menší, někdy se mohou měnit i v průběhu menstruačního cyklu. Jejich zvětšení nemusí znamenat nádor v prsu, to píšete správně.
Sonografie, na kterou Vás gynekolog správně objednal, případný nádor v prsu s velkou pravděpodobností vyloučí.
Pokud sono dopadne dobře, bez známek nádoru, tak Vás nic dalšího nečeká. Pokud se uzliny nezvětšují a nejsou bolestivé, není nutná operace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2713
Mojí mamince od ledna 2008 vyteká z jedné bradavky tekutina ,někdy s příměsí krve.Měla 3x mamograf a několikrát sono, vždy negat. Pokus o duktografii 3x neúspěšně. Asi 6mm pod dvorcem přepážka, která neumožní průtok kontr. látky.Mamka objednána na další kontrolu v březnu 2009.Operaci nechce,bojí se, ale já nechci,aby něco zanedbala. Moc prosím o radu. Musilová
Odpověď: Zřejmě se bude jednat o papilom v duktu/vávodu těsně u bradavky, proto jsou pokusy o duktografii neúspěšné.
Vzhledem ke krvavé sekreci bych doporučil vyšetření krvavého výtoku, zda v něm nejsou přítomné nádorové buňky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2712
Dobrý den, je mi 23 let. V září jsem si našla bulku. Byla jsem vyšetřená a diagnóza zněla benigní dysplázie prsu. Po dvou měsících se mi utvořily v prsu další dvě bulky. Může se jednat znova o další cysty? Ráda bych se ještě zeptala, jestli by toto onemocnění mělo vlil na případné druhé těhotenství? Může to nějak ohrozit mě nebo dítě? První porod byl před třemi lety. Do té doby jsem žádné zdravotní problémy neměla. Děkuji za odpověd
Odpověď: Cysty se v prsou vyskytují relativně často, nemají však vztah k případnému karcinomu prsu a nemohou ohrozit dítě v průběhu těhotenství a kojení.
V důsledku hormonálních změn v průběhu těhotenství se někdy mohou cysty zvětšit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2711
Dobrý den, jsem po abscesu prsa (po porodu, při kojení), nejdříve řešeno 3x antibiotiky, pak chirurgicky.Nyní jsem 3 měsíce po léčbě a dle mamo.kontrol mám zde přetrvávající útvar 15 mm, prý se to velmi dlouho léčí a je to v pořádku. Nyní jsem bez obtíží jen občasné pobolívání. chtěla jsem se zeptat na váš názor jelikož už jsem si s prsem opravdu zkusila, abych něco nepodcenila, děkuji moc.
Odpověď: Po léčbě abscesu může v prsu zůstat jeho residuum či jizva po jeho operačním řešení. To je normální. Pokud jste bez subjektivních obtíží, nemusíte se obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2710
Dobrý den,je mi 35let a byla jsem na mamografu,prosím o vysvětlení.
Plošně cárovité fibrotické struktury bilat.centrálně a v HZKK s maximem.Vpravo v HZK v.s. benigní zahuštění do 20mm.Res:benigní,Tabár 1-3,Wolfe P1.Kontrola za 6měs.na ultrazvuku.Doufám,že to není nic vážného.Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku vy byla vhodnější sonografie,ultrazvuk.
Podle popisu je v pravém prsu ložisko, které chce lékař zkontrolovat ultrazvukem, osobně bych ale doporučil ultrazvuk ihned po mamografii, nikoliv až za půl roku.
Ultrazvuk by měl vyloučit, zda "zahuštění" v pravém prsu není způsobeni nádorem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2709
Dobrý den,je mi 40let již asi pět let navštěvuji chirurgii v Teplicích ,ale bohužel nevím podrobnosti co mi vlastně je,nebo čeho se mám vyvarovat aspd.
Poslední ko 23,9,08. Lehčí FM v HZK S OJEDIN.cystičkou v levém prsu , ale co mě trápí ,Jsou trvalé bolesti (BUDÍ MĚ I V NOCI) vpravém prsu
v HZK SKCENT.PRUHOVITÁ fm ZASAHUJÍCÍ i do axill.v.s.i kombinaxce s uzlinou pošné ztužení jinak hmatné,měkké bng.charr. Dop. led
ovat. ibu-hepe Dokud nebude prosakovat tak je v pořádku. Moc prosím o objednávku a děkuji za odpověď.Nerada bych něco zanedbala. Děkuji Jana O.
Odpověď: Podle Vašeho dotazu nevím přesně co Vám je. To by Vám měl přesně vysvětlit Váš lékař.
Bolesti prsou jsou podmíněny změnami prsní tkáně na podkladě změn souvisejících s věkem a s hormonálními změnami. Pokud nejsou spojeny s hmatným ložiskem, tak se většinou nejedná o známky nádoru. Při bolestech se doporučuje provedení sonografie a mamografie, které nádor v prsu odhalí. Tato vyšetření jste již zřejmě absolvovala, podle Vašeho dotazu, s negativním výsledkem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2708
Dobrý den, mám problém, beru Lindinette 20, chtěla jsem si prodloužit cyklus o týden, beru teď prášky už 4.týden(už jsem to takto udělala párkrát a vždy bez problémů). Při 24.tabletě jsem měla styk s partnerem a při pstyku jsem začala silně krvácet. Nevím vůbec co to mělo být. Druhý den už bylo vše v pořádku a žádné krvácení. Nevím kdyby to bylo kvůli chybě v braní prášků tak by to bylo jen špinění a dlouhodobější než 3 hodiny, ne?? Vůbec si nevím rady. Mohu taď na antikoncepci spoléhat? Jsem celkem zoufalá.
Odpověď: Každopádně doporučuji návštěvu vašeho gynekologa, který Vás vyšetření a posoudí, zda se jednalo pouze o krvácení v souvislosti se změnou užívání antikoncepce, či zda se nejedná o vážnější problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2707
Před několika dny jsem byla na Mg vyšetření: Tabár V - velmi špatně přehledný, BIRADS 0 - nekompletní nález -doporučuji doplnit SONO vyšetření. Následovalo sono: nález: vpravo v HZK hladce konturované hypoechogenní lož. 10x5mm. Vlevo bez lož.změn. Závěr: BIRADS 3-pravděpodobně benigní, SONO ko za 6 měs. Děsí mě výraz "pravděpodobně" oč se může jednat?Na co se mám při kontrole za 6 měsíců připravit? Neměla bych jít dříve? Je mi 50 let.
Odpověď: Podle popisu se zřejmě jedná o fibroadenom. Lékař chce nález ještě zkontrolovat s časovém odstupu. Pokud by měl lékař při sono vyšetření podezření na karcinom, doporučil by ihned biopsii.
Za 6 měsíců se ložisko zkontroluje, pokud se nezmění, je vše v pořádku. Pokud se jeho obraz při sonografii změní - ložisko se zvětší, doporučuje se ověření charakteru ložiska biopsií, která přesně určí jeho povahu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2706
Dobrý deň, bola som na mammografii a dali mi výsledok, len neviem čo to znamená. Výsledok: V prednej časti smerom do HLQ vidno zmnoženú pruhovitú kresbu, bez evid. patognominických ložísk, vľavo sa do prednej riasy premieta degenerat. zmenená uzlina. Z: BIRADS 2
Odpověď: Vše je v pořádku, jedná se o normální obraz prsní tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2705
Dobrý den..Chci se zeptat,mám na bradavce po dítěti takový uhřík,který je uvnitř bílý a pořád roste.Není nějaká možnost ho nechat odstranit?Děkuji Lenka
Odpověď: Zřejmě se bude jednat o potní či mazovou žlázu. Pokud se zvětšuje a obtěžuje Vás, doporučuji konzultaci s plastickým chirurgem, který posoudí možnost operačního odstranění a kosmetického efektu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2704
Dobrý den, mám devítiměsíční dceru a byla jsem s ní dnes u lékařky protože jsem jí našla bouličku v levém prsu. Paní doktorka jí prohmatala a zjistila že má další bouličky v tříslech. Základní diagnoza N64. Prosím, mohl by jste mi trošičku objasnit o co jde? Mám obrovský strach. V rodině byla rakovina prsu. Předem děkuji za dotaz. Křístková
Odpověď: Nemusíte se obávat. "boulička" v prsu může být mírně zduřelý základ žlázy, "bouličky" v tříslech jsou zřejmě uzliny, které se zde normálně vyskytují. Rakovina prsu u takto malých dění se nevyskytuje.
Diagnoza N64 je "Jiná onemocnění prsu", která se pro tyto případy používá.

Doporučuji prso sledovat, pokud boulička do 1-2 měsíců nezmizí či se bude zvětšovat, je vhodné doplnění sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2703
Dobrý den, našla jsem si bulku byla jsem na sonu vše v pořádku,jen cystická mastopatie, pro jistotu jsem se objednala k onkologovi a ten mi řekl že mám oboustranou stř.lehkou displazii,po zmáčknutí bradavek mě vytéká trochu bíložlutá sekrece,všechny změny nastaly po užívání HA užívám 5 měsíc,Je mi 34, mám 2 děti, přestala jsem kojit před rokem.Myslíte si, že mám rači HA vysadit dokor mi řekl že nemusím.Prsa mě i bolí a pálí.
Odpověď: Sonografický nález je zřejmě v pořádku, cystická mastopatie je obecný popis změn prsní tkáně související s věkem a změnami struktury prsní tkáně. Nemusíte se obávat.
Výtok po zmáčknutí prsu světlé barvy není známka nádoru.
Bolesti prsou můžou souviset s HA či můžou být psychického rázu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2702
Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat,již 8 měsíců kojím a dnes jsem zjistila,že mám okolo bradavky rudý flek,místy suchý,kůže se loupe.Je to důsledek dlouhodobého kojení,nebo se mám obávat něčeho jiného,musím přestat kojit,nebude to mít vliv na miminko?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto na dálku Váš problém neposoudím. Bude se nejspíše jednat o kožní afekci, např. ekzem, či známka zánětu, reakce na prádlo, prací prášek, aviváž či pouhé podráždění kůže.
Doporučuji z tohoto prsu nekojit a navštívit Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2701
Dobrý den,prosím o radu.Již třetí měsíc mě bolí prsa....prvně jen pobolívaly...jako kdybych měla před menstruací(jakoby zboku pod pažemi)...bolest ale je každý den i v noci....zdá se mi čím dál intenzivnější.Mám problémy se zády,ale už spoustu let,a nikdy mě z toho prsa nebolely.Také beru hormon.antikoncepci,ale také již druhým rokem.Také musím podotknout,že mám chronický zánět štítné žlázy...posledním rokem bez medikace.Děkuji za radu.
Lenka34
Odpověď: Vzhledem k tomu, že bolesti neustupují, naopak se postupně zhoršují, doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás odešle na ultrazvuk prsou - podle "podpisu" usuzuji na věk 34 let.
Bolesti prsou bez hmatného ložiska jsou většinou způsobeny pouze reakcí prsní tkáně na hormonální změny v organismu, pouze vyjímečně se jedná o první příznak karcinomu. Sonografie prsou by karcinom měla vyloučit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2700
Dobrý den, jsem těhotná, s lékařem jsem domluvená na miniinterupci.Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné zavedení mireny ihned po zákroku, nebo vyčkat do menzes v šestinedělí. Už máme 2 děti a žádné neplánujeme, nikdy jsem antikoncepční pilulky ani nic jiného neměla Děkuji Radka
Odpověď: Toto je poradna týkající se problematiky prsou.
Ohledně miniinterupce a zavedení antikoncepce doporučuji vše konzultovat s Vašim gynekologem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2699
Dobrý den. Včera jsem při sprchování zjistila krev na bradavce a při stlačení se objevil krvaný výtok. Je mi 45 let, pravidelně navštěvuji mamologickou poradnu (1xročně), naposledy v 03/2008. Provedeno sono s tímto závěrem: fibromikrocystická mastopatie s mikrocystami, širší žlázová struktura, fibroadenomy o velikosti 1x5mm, a 9x16mm, bez výraznějších změn. Může jít o rakovinu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Krvavý výtok z bradavky může být způsoben tzv. papilomem v duktu.
Doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa, který by měl krvavý výtok odeslat na cytologické vyšetření a objednat u Vás duktografii, která zobrazí vývody/dukty v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2698
Dobrý den,

mám prosbičku. Včera na výstavě kosmetiky mi bylo nabídnuto vyzkoušet liposukci ultrazvukem. Mám malé miminko a kojím, ale bylo mi řečeno, že to kojení nevadí. Dnes jsem si z hrůzou na internetu přečetla, že kojení patří mezi kontraindikace. Nemohla jsem miminku nějak ublížit? Nemám přestat kojit a raději dát umělou výživu?

Předem děkuji za odpověď,

S pozdravem,

Monika.
Odpověď: Pro liposukce ultrazvukem je kojení opravdu kontraindikace. Problémem je, že z "rozpuštěného" tuku se uvolňuje množství akumulovaných látek, včetně škodlivin - lidské tělo částečně využívá tukové tkáně jako odkladiště těchto látek. Při liposukci se uvolní zpět do těla a mohou se dostat do mateřského mléka. Proto je kojení kontraindikace této liposukce.
Neznám rozsah zákroku, který byl u Vás proveden, ale doporučil bych (alespoň dočasně) přejít na umělou výživu. Doporučuji vše ještě konzultovat s Vašim gynekologem a dětským lékařem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2697
dobry vecer,uz jsem vam nmohokrat sem psala.cekam miminko a pritel nechce..rozhodla jsem se ze na potrat nepujdu,prijel a ze semnou zustane ,ale ze kdyz nam to nepujde a rozejdem se ze chce mit odeme podepsany papir ze nebude muset platit alimenty.myslite ze kdyz to podepisi ze opravdu bude pak tak ze nemusi platit?
Odpověď: Rozhodnutí o placení alimentů je v moci soudu, který v případě rozvodu rozhodne o výši příspěvku otce na výchovu dítěte. Zákony jsou však velice spletiné. Doporučuji návštěvu předmanželské poradny, nejlépe společně s Vašim přítelem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2696
Dobrý den, je mi 30 let, 10 měsíců kojím a nahmatala jsem si bulku pod horní částí pravé bradavky, cca 1 - 1,5 cm dlouhou. Je tvrdá a nebolí. V září 2005 jsem měla drobnou cystu dle UZV též v pravém prsu, o 6 měsíců později bylo vše v pořádku. Bojím se, aby to nebylo něco vážného, můžete, prosím, poradit? Děkuji
Odpověď: Nejspíše se bude opět jednat o cystu, zřejmě v souvislosti s kojením. Přesněji však vše ukáže ultrazvuk, sonografie. Navštivte svého gynekologa, který Vás k sonografii objedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2695
Dobrý večer.Včera jsem absolvovala sono prsu a axill.Nikdo mi k tomu nic neřekl,tak Vás prosím jestli mi mužete říci co to znamená:Žláza pokročile tukově redukovaná s minimálními residuálními pruhy směřujícími do HZK.Při horním okraji mamily vpravo drobný cystický utvar 3mm velký.Přímé ani nepřímé známky přítomnosti maligního ložiska neprokazuji.Axilly s benigními tukovými uzlinami.Závěr:Pokročile redukovaná žláza bez známek přítomnosti patol ložiska.Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Nález z vyšetření je negativní, vše je v pořádku.
Popisovaný "cystický útvar" je drobná cysta, což je nezávažný nález drobné dutiny vyplněné tekutinou, kterého se nemusíte obávat. Cysty se v prsou vyskytují zcela běžně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2694
Dobrý den, jmenuji se Erik a je mi 15 let. Dnes jsem si nahmatal malou pohyblivou uzlinu přímo pod bradavkou, trochu pobolívá (myslím že pobolívá spíše bradavka než samotná uzlina). Jen bych se chtěl dozvědět, o co jde. Moc děkuji
Odpověď: Zatím bych vyčkal. Pokud se "uzlina" 14 dnů neztratí, doporučuji návštěvu Vašeho pediatra.
Bolest může být způsobená zvýšenou citlivostí po opakovaném prohmatávání. Pod bradavkou se i u mužů vyskytuje "zárodek" žlázy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2693
U mého syna, je mu 14 let, se objevil útvar v oblasti levého prsu. Může se jednat o gynekomastii? Na kterého lékařského odborníka se mame obráti? Chirurg, kožní dr. nebo pediatr?
Děkuji za odpověď Heinischová
Odpověď: Doporučuji návštěvu vašeho pediatra, který lokální nález na prsu posoudí. V tomto věku se gynekomastie může objevit - jedná se o hormonální změny v průběhu puberty.
K ověření nálezu je vhodné doplnění sonografie, na tu by Vás měl odeslat Váš pediatr.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2692
Dobry den,mam 24r,3r som uzivala HAK.Pred 2,5r som si nahmatala v prsniku hrcku,podla sona mala cca 1cm.Na kontrole som bola v 5/2008,vysledok punkcie-fibroadenom,9/2008 mal 35x20mm/asi o 3mm viac ako v 5/2008/ a k tomu mi nasli podob.lozisko 19x7mm v druhom prsniku.Radiologicka mi odporucila vysadit HAK a dat si to vyoperovat.Momentalne som 1.mesiac bez HAK a vaham,ci sa objednat na operaciu.Co by ste mi odporucili?Dakujem
Odpověď: Takto na dálku a přes internet se těžko něco doporučuje.
Fibroadenom je benigní, nezhoubný a nezávažný nádor prsu mladých žen, který může reagovat na hormonální změny v organismu zvětšením. To je normální nález. Přímá souvislost mezi objevením se fibroadenomu a HAK není prokázaná.
Důležité je histologické ověření charakteru ložiska, aby nedošlo k záměně s karcinomem - to si u Vás ověřili punkcí/biopsií. U ložisek větších než 3 cm se doporuče jejich chirurgické odstranění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2691
dobrý večer jsem v 24 tydnu tehotenstvi a dnes mi zacalo trvrdnout prave prso kolem bradavky je to lehce natekle na dotek bolestive a je to teple
Odpověď: Velice pravděpodobně se jedná o reakci prsní tkáně na hormonální změny v souvislosti s těhotenstvím. Doporučuji však návštěvu Vašeho gynekologa a doplnění sonografie k vyloučení ložiska v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2690
Dobrý den, dle mamografického vyšetření mám tento nález:
Tabár/BIRADS - Tabár III / negativní = 1. Prosím o vysvětlení. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jedná se o klasifikaci stavby prsní tkáně - Tabár III znamená prsy s převahou tukové tkáně, mamograficky dobře přehledné.
BIRADS je klasifikace výsledku mamografie a ve Vašem případě znamená negativní nález. Jste v pořádku, bez známek nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2689
Dobrý den,je mi 19 let a v pravém podpaží mám malinkou bulku.Je nebolestivá.Když jsem ji naposledy zkusila vymáčknout,tak z ní vytekl bíly tuhy hnis jako když si mačkáte pupínek.nezvětšuje se ani nezmenšuje.nevíte co to může asi být?děkuji předem za odpoved.Jinak na prsech jsem nic zvláštního nezaznamenala.
Odpověď: Podle toho, jak to popisujete se bude jednat o zanícenou potní žlázu, tzv. atherom.
Doporučuji návštěvu kožního lékaře, který rozhodne o dalším postupu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2688
dobrý den,
v podpaží mám drobné uzlinky jako kamínky.zvyšuje se mi jejich citlivost až k bolestivosti.ta už je dost silná,společně i s únavou.jedná se o prodělané infekce?nebo by problém mohl být v prsou? děkuji jírů
Odpověď: Drobné uzliny v podpaží se vyskytují běžně, nejedná se o nic neobvyklého. jejich citlvost se může rovněž měnit. Jedná se o reakci na celkové změny v organismu, např. na únavu, jak píšete či infekce.
Pokud by se citlivost uzlin zvětšovala a neustupovala, doporučuji návštěvu odborného lékaře, např. gynekologa, který případně doporučí doplnění sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2687
Šlo by se objednat k vám?
Odpověď: Já nejsem chirurg, jsem odborník na diagnostiku nádorových chorob, zvláště prsu, obávám se, že Vám ohledně léčby nebudu moc platný......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2686
Dobrý den,mám dotaz jsem po třetí operaci prsu,ale pokaždé se mi to vrací zpátky,včera jsem byla na ultrazvuku a je tam opět hypoechogení ložisko pod mamilou.Už nevím co dál,pořád se mi v jizvě děla hnis,trápí mě to už dva roky,ted hrozí další operace,ale kolikrát ještě???Děkuji za odpověd Gorčíková Jana
Odpověď: Po internetu můžu odpovědět jen obecně - někdy nádor určitého typu dělá další vzdálená ložiska, která jsou zpočátku mikroskopická, ale postupně z buněk nádor doroste... V některých případech je lepší volit větší rozsah operace, třeba i prs odstranit, aby se tomu předešlo, ale to je na Vašem rozhodnutí a musíte to probrat se svám lékařem....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2685
Dobrý den,
jsem Váše pacientka,proč si mám punkci cysty prsu hradit sama.
Tento úkon je hrazen pojišťovnou.
Ničemu nerozumím.
Jsem k Vám objednaná na 5.11.2008,doporučení od mého gynekologa nemám.
Jiřina Stránská Havlíčkova 952 Mladá Boleslav
r.č. 556202-0365
Odpověď: Všechny výkony u radiologů (vyšetření, punkce apod.) jsou hrazeny pojišťovnou v případě, že pacientka má žádanku od gynekologa, praktika, chirurga apod., tak je to v českém zdravotním systému už od roku 1992, peníze nejdou nám lékařům, ale zdravotnickému zařízení. Pokud žádanka chybí, musí si žena vyšetření hradit sama (pojišťovna to zdravotnickému zařízení nezaplatí), pokud nechcete tedy v budoucnosti jakékoliv vyšetření platit, musíte získat žádanku (nebo jít do zdravotnického zařízení, kde porušují právní předpisy a vyšetření bez žádanky dělají "zadarmo", můžou i taková existovat....)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2684
Prosím o radu, mám zduřenou uzlinu na levém prsu na začátku prsního svalu, na dotek bolestivou.
Můžu nějak tento problém zmírnit nebo odstranit?
Děkuji.
Odpověď: Je to opravdu takto bolestivá uzlina? Měla jste sono? Když to opravdu je, tak doporučuji na ni nemačkat a vlažné obklady, měla by bolestivost postupně mizet....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2683
Dobrý den. Mam mensi problem. Do prsu me velmi silne uderil velky pes pri hrach,prso zfialovelo, jako modrina a ted po odchodu modriny mi tam zustala "bulka" - asi boule nebo tak neco.Snazim se to rozmasirovat,ale nedari se mi to.Uz je to skoro mesic od te doby a porad to tam mam. Myslite, ze mi pomuze mamologicke vysetreni a zjisti,v cem je problem nebo mi doporucite neco jineho? Kam se nejlepe na vysetreni objednat v Praze a okoli (pripadne vychodni cechy)? Mockrát děkuji - Částková
Odpověď: Myslím, že to bude jen stav po úraze, resp. stará modřina, osobně bych doporučil provést sono prsu, případně při podezření na jinou změnu i mamografii. V Praze a okolí doporučuji volit z akreditovaných screeningových center (seznam je na těchto stránkách v části screeningu), pokud byste si vyšetření nechtěla hradit, musíte mít žádanku (od praktika, či gynekologa či někoho jiného). Všechna centra jsou kvalitní, já působím v Berouně, kde je teď špičkové vybavení a plně digitální mamografický přístroj.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2681
Dobrý den absolvovala jsem sono prsu a byl mi nalezeno ložisko typu fibroadenomu 6mm a menší cysty. Je mi 35 let a před nedávnemmi na rakovinu prsu zemřela maminka, chtěla bych vědět jaké to pro mě představuje riziko a zda je nějaká prevence. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Fibroadenom ani cysty nezvyšují riziko vzniku karcinomu prsu, jsou poměrně častým nálezem, s kterým se nic nedělá...Ohledně případně vyššího rizika z rodinné zátěže je důležité, jestli byl zhoubný nádor u více příbuzných (důležitý je zvl. prs a vaječníky) a zda i v mladším věku. Pokud rakovinu prsu měla jen maminka a ne v mladém věku, nebudete mít riziko výrazněji vyšší. Pak doporučuji dodržovat zásady zdravé výživy, hodně zeleniny, listové, brokolice, rajská, méně červeného masa... atd., přiměřený pohyb, nemít nadváhu, také obvyklé prohlídky prsů, od 45. roku věku chodit pravidelně na mamografický screening a třeba každý rok ještě sono....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2679
Je možné, že žena otěhotní po jednoum vynechání pilulky antikoncepce? Jak dlouho působí? Od té ten dena i po tom dnu měla několikrát pohlavní stik. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to možné, závisí na tom, kterou tabletku vynechá - odkazuji na gynekologické web, náš je specializovaný na choroby prsu, gynekologické problémy neřeší (také lékaři odpovídající v poradně jsou naši přední odborníci na choroby prsu a nikdo z nich není gynekolog)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2678
Dobrý den, je mi 50 let a mám poslední půl roku velké problémy s prsem. Je bolestivý na dotek. Stále ve stejném místě pak mám intenzivní bolestivý pocit, jakoby mi něco prs vtahovalo dovnitř. Na dotek je místo velmi citlivé, ale žádný neobvýklý tvar necítím. Bolest se stupňuje a občas mě i v noci vzbudí. Nevím, na koho se s tímto problémem obrátit, porotže pohmatem není žádná změna prsu citelná. Před rokem jsem absolvovala vyšetření na mamografu, ve zmíněném prsu mám uzlinu, která však byla vyhodnocena jako bezproblémová. Děkuji za případnou odpověď.
Margita Chalásová, Litvínov
Odpověď: Takto vypadají obtíže často od páteře, doporučuji pro jistotu ještě jednou nechat prs vyšetřit (třeba alespoň sono), pokud bude vše v pořádku, pak se obrátit na šikovného neurologa či odborníka oboru rehabilitace....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2677
Dobrý den pane profesore,cca 2týdny jsem měla bodavé a pálivé bolesti v prsu a nahmatala jsem si bulku. V prsní poradně mi pan doktor doporučil USG vyšetření. Nález: hmatná rezistence do 10mm povrchně uložená,LN v axilách nezvětšeny,v.s FA ostře ohraničený vlevo v HZK vel. 14,5x7mm, bez zn. malignity. Benigní rezistence v HZK 1.sin lin. mastodynie.Cca po 3 dnech od vyřetření bolest ustoupila.Je nutné vyjmutí nebo jen kontroly?Je vhodné užívání přípravku "Indonal" a "Mastodynon"? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolest nemusela s nálezem fibroadenomu souviset, mohlo jít o hormonální změny či obtíže od páteře. Mastodynon a další podobné přípravky nesnižují riziko vzniku nádoru ani ženu nechrání, mohou zmenšit hormonáĺně podmíněné bolesti prsů, pokud prsy zvlášť bolestivé nemáte, je zbytečné něco užívat... Fibroadenomy se zpravidla neodstraňují (pokud významněji nerostou), nezvyšují riziko vzniku karcinomu a často se tvoří opakovaně a mnohočetně, když jsou pochyby, zda jde skutečně o fibroadenom, je metodou volby histologické ověření jehlou pod sonografickou kontrolou, jde o ambulantní jednoduchý výkon a je pak jistota, že o nic závažného nejde...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2674
Vážený pane profesore,prosím ještě o jednu radu.Je mechanizmus působení Faslodexu principiálně shodný s Tamoxifenem/léčba nádorů,které mají pozitivitu ER-jak jem se dočetla v poradně./
Jinými slovy-chtěla bych vědět,zda je účinná léčba Faslodexem,když byla vyloučena možnost léčby Tamoxifenem.Mnohokrát Vám děkuji.

Odpověď: Mojí specializací není chemoterapie, nicméně: věc je poměrně složitá, oba léky působí v zásadě proti estrogenním receptorům nádorových buněk a omezují vliv estrogenů na nádorové buňky, ale jiným mechanizmem, zjednodušeně je možné říci, že faslodex se chová k nádorovým buňkám účiněji a agresivněji, receptory i ničí. Faslodex má jiné a úzce vymezené indikace a účinnost zásadně nesouvisí s účinností tamoxifenu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2673
Dobrý den.Mohu se zeptat začala se mi loupat kůže okolo bradavky.Co to způsobuje.Děkuuji
Odpověď: nejspíše to nic závažného není, ale kdyby to trvalo, je dobré, aby to viděl lékař, změny bradavky můžou být i při velkém množství chorob, diagnozu není možné stanovit na dálku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2672
Dobrý den..chtela jsem se zeptat,jestli ma cenu jit na ockovani proti rakovine delozniho cipku,kdyz uz nejsem panna.jestli je pred ockovanim nutna prohlidka..a kdy od prvniho ockovani je mozne provozovat sex.dekuji moc za odpoved
Odpověď: Na očkování rozhodně má cenu jít, čím dříve tím lépe, vše zařizujte přes svého gynekologa, který Vám také podá všechna vysvětlení. Toto je poradna pro choroby prsu (čípek nemá s prsem nic společného)....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2671
dobrý den kamarádka je ve 12týdnu těhotenství a dite nechce je možné jeste nejak podstoupit interupci??diky kondášová
Odpověď: Bohužel, nejsme gynekologická poradna, jak je zřetelně napsáno, nejsem gynekolog, ale specialista na diagnostiku chorob prsu. Pokud vím, tak umělé přerušení těhotenství je možné provést na žádost ženy do ukončeného 12 týdne, ze zdravotního důvodu do 24 týdne..., každopádně je třeba vše domlouvat (asi co nejdříve) se svým gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2670
Dobrý den jmenuji se Monika a je mi 41let mám prokázaný trombofilní stav deficit proteinuC41% 2*flebotrombosu +dlouhodobá warfarinizace.Na mamografii mi lékaři zdělili že mám zhoubný nádor prsu 8500/32 částice o pr.1mm do5mm tvořené fragmenty populace středně diferencované duktálního adenokarcinomu řešení nenít prs+chemoterapie moc se bojím je to opravdu tak vážné moc děkuji za Vaší odpověď Havlíčková
Odpověď: Tato diagnóza vyžaduje určitě adekvátní léčbu, doporučuji se spolehnout na Vaše lékaře. Druh léčby závisí na celkovém zdravotním stavu ženy, případně na jiných chorobách, dále na druhu nádoru, jeho aktivitě a velikosti. Pro někoho je lepší podat chemoterapii, nádor se zničí či výrazně oslabí a je pak snadnější s ním bojovat. Já bych věřil lékařům, nyní existuje celá škála léků a neustále se zdokonaluje, mám mnoho pacientek s podobným nálezem a léčbou, které chodí po léčbě jen na kontroly a jsou v pořádku. ...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2669
Dobrý den,

Jsem žena, 24 let. Můžu chodit na mamogrqafická a jiná vyšetření prsů?
Na stránkách píšete, že pojišťovny hradí pravidelná vyšetření od 45. roku života, ale nedočetla jsem se od jakého věku můžu chodit bez ohledu na hrazení. Chci pro své zdraví a jeho prevenci udělat maximum. Dále jsem se dočetla v jednom odstavci, že mamovyšetření spočívá v ozáření rentgenovými paprsky a že žena nad 40 se nemusí bát. Takže když je mladší tak by se bát měla?

Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Mamografie je vhodnou screeningovou preventivní metodou pro ženy od 40. roku věku, umožňuje odhalit často nádor, který ještě není hmatný. Spolehlivost mamografie se snižuje u žen s bohatou žlázou, která je častější u žen mladších, zvyšuje se od 45. roku věku. Mamografie je spojena s určitou (i když u nás poměrně nízkou) dávkou záření, přičemž dávky záření se jakoby za celý život sčítají (nejenom z rentgenových vyšetření, ale také z přírodního pozadí, televize apod.), mladé ženy jsou na záření citlivější než starší. U žen nad 45 let věku je přínos z mamografického vyšetření v poměru k teoretický újmě ze záření velmi vysoký, poměrně vysoký je i v intervalu 40 - 45 let. U ženy pod 40 let je tento přínos menší - proto se celosvětově nedoporučuje pravidelné preventivní provádění mamografie u žen pod 40 let věku, pokud nejde o ženu s velmi vysokým rizikem vzniku karcinomu. Mamografii je možné provést, ale jen výběrově při nejednoznačném nálezu a podezření na zhoubný nádor.
U ženy do 40 roku věku je vhodnou metodou sonografie, není žádné záření a vyšetření je možné kdykoliv opakovat, ve 40 letech doporučuji vstupní mamografii jako samoplátkyně, v intervalu 40 - 44 pak sledování podle typu žlázy a Vašeho rizika, od 45. roku pak obvyklé sledování v rámci screeningu (je hrazeno zdravotními pojišťovnami). Doporučuji navštěvovat centra s povolením k provádění screeningu, kde je trvalá kontrola kvality mamografie i sonografie, a kde můžou zodpovědět případné Vaše další dotazy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2668
Dobrý den,nevím,zda tento problém bude nějak souviset s prsy,ale i tak se raději zeptám.Přítel si už asi 3 dnyy stěžuje na bodavou bolest na pravém prsu nehoře při větším nádechu nebo námaze.K lékaři zatím odmítá jít,tak mi prosím poraďte,o jaký problém by se mohlo jednat.Děkuji za odpověď.
Jana
Odpověď: Obtíže můžou být od hrudní páteře, případně zánět nervu, teoreticky se takto může projevovat i zánět pohrudnice (pak by obvykle i kašlal). Mělo by to po 1-2 týdnech mizet, pokud ne, doporučil bych navštívit lékaře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2667
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem o radu.
Je mi 45 let a v lednu 2008 jsem byla hospitalizována s onemocněním:Pac.s verifikovaným tumorem levého prsu-infiltrující lobulární ca, ložisko 1,5cm v prům.v ZHQ-indikována k ablaci prsu + exenteraci axilly 1.sin.
Následná léčba po ablaci-Tamoxifen a Zoladex/bez ozařování a chemoterapie/Muj dotaz: je lepší v mém věku dobrat Zoladex nebo podstoupit operaci vaječníků. Veselá.


Odpověď: Vždy je třeba to probrat s Vaším gynekologem, Zoladex (blokuje tvorbu hormonů chemicky) se obvykle dává přechodně, následně se osvědčuje podstoupit operaci vaječníků.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2666
Dobrý den,moc Vás prosím o zodpovězení mého dotazu,protože jsem byla na vyšetření vaginální sondou na potvrzení či vyvrácení těhotenství,a sestřička mě pěkně odbila a řekla mi,že těhotná nejsem ale já se tak necítím.Pravděpodobně bych měla být v 18 týdnu a napsali mi tuto diagnózu:děloha v AVF 64x28 mm, endometrium 5mm,,ov.l.dx 32x23mm s četnými fol. v prům do 9 mm,vzhledu PCO, vlevo obdobný nález CD bez Vt.
Prosím o vysvětlení.Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Tato poradna se týká chorob prsů, obraťte se na svého gynekologa či z dotazem na speciální gynekologické weby (např. www.porodnice.cz). Gynekolog při vyšetření vaginální sondou popisuje dělohu bez známek těhotenství a pak vaječníky, kde nachází cysty, nejspíše při PCO syndromu (tento syndrom se projevuje například chyběním menstruace, jsou při něm některé hormony vyšší, nadváha a bývá příčinou neplodnosti - dá se však léčit).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2665
dobry den,chtel bych se zeptat.je mi 28 let.uz pres tyden mne boli (tlak) v pravem podpazi,ne primo v jamce,ale trochu vic k zadum.bulku jsem zadnou nenahmatal a ani na stisk neni bolest vetss.posedni dva dny se mi pustila bolest i do prave lopatky.nevite co by to mohlo byt?jestli se jedna o nejake natazeni svalu nebo neco vaznejsiho?
dekuji za odpoved honza
Odpověď: Já myslím, že to budou nevýznamné obtíže od hrudní páteře, počkal bych, ale kdyby to trvalo a nemírnilo by se to, doporučuji jít raději k lékaři...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2664
Dobrý den . Je mi 59 let a před dvěma lety jsem prodělal klíšťovou encefalitidu a domníval jsemse že bez následnů (ochrnutí se ztratio a pasychické ataky odezněly)ale letos se ataky opět po psych.zatížení vrátily.Lékař mě předepsal Cipralex-10, 1x denně který beru 5tý týden.Zlepšení je evidentní ale přetrvávají vedlejší účinky (ospslost.nevolnost od žaludku,nechutenství, pocení atd). Prosím je to normální a kdy to odezní?Mám vyhledat psichiatra? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cipralex je dobrá volba, ale u někoho se tyto příznaky mohou při této léčbě vyskytovat, navštivil bych vašeho psychiatra, mohl by případně dát nějakou jinou léčbu, která by tyto příznaky neměla a "seděla" by Vám lépe... Jinak já nejsem psychiatr a jsem (stejně tak jako tato poradna) specializován na choroby prsu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2663
Dobrý den,dcera 36let onemocněla před pěti léty rakovinou prsu s dvojí recidivou,má metastázy v kostech.Po skončené chemotarapii je léčena:Faslodex inf 1x měsíčně,Bonefos a Caltrate Plus 1x denně.Trpí zvýšením teploty a občasnými horečkami/38-39,5/doprovázenými zimnicí.To vše se děje chaoticky a bez příznaků virozy,s trváním v rozmezí 2-3dny,nebo jen pár hodin.
Má bolesti v páteři mimo místa metastáz.Může to být prosím průvodní jev onemocnění,nebo je nutné hledat příčinu jinde?Moc prosím o radu a přeji pevné zdraví
Odpověď: Může to být průvodní jev léčby, může to být také projev oslabené imunity a zánětu, já bych kontaktoval jejího onkologa, který dceru a její stav podrobně zná, měl by posoudit, zda to k léčbě patří či zda je to příznak nějakých komplikací a měl by případně indikovat další vyšetření (krve apod.)....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2662
A NENI ANI MENSI RIZIKO,KDYZ JE MAMINKA UZ V PRECHODU?A KDYBY MEL DOKTOR PODEZRENI NA NADOR NEMELA BY TU MAMOGRAFII JAKO STATIM?MA DIAGNOZU C502.JE TO VELMI ZHOUBNE?A ONA MELA I TO DRUHE PRSO
OZAROVANE A I PRESTO BY TAM TEN NADOR ROSTL?DEKUJI KRISZTLOVA
A BYLI SME POSLANE NE NA MAMOGRAF ALE JEN NA UZ KONTROLU
Odpověď: Na dálku je opravdu obtížné něco řišit, rakovina může vzniknout i na straně, kde se zářilo, i když je to méně pravděpodobné, riziko karcinomu je i po přechodu, pokud půjdete na UZ na specializované akreditované centrum, tak si v případě nejednoznačného nálezu vždy mamografii doplní, lékař centra je zodpovědný za správné určení diagnosy....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2661
dobry den
moje maminka mela rakovinu prsu.Prso ji vzali cele a ted ji nahmatali v druhem prsu malou rezistenci.Je po chemoterapii a po 5ti tydenim ozarovani.Metastaze nebyli nikde v tale prokazany,bere arimidex.MYSLITE SI,ZE TO V TOM DRUHEM PRSU JE TEZ RAKOVINA,A REKL BY MI TI PAN DOKTOR NA PRSNIM.POZNAL BY PO HMATU ZE JE TO RAKOVINA? dekuji za odpoved krisztlova.P.S.pozna se to v odberech krve?
Odpověď: Ženy s rakovinou prsu mají vyšší riziko vzniku nádoru i v druhém prsu, proto je třeba i druhý prs pravidelně sledovat. Ke zjištění či vyloučení nádoru pohmat nestačí, je nutné provést mamografii, při nejasném nálezu i sonografii či odběr vzorku tkáně jehlou (punkční biopsii).. Z krve se malý nádor nepozná, rozhodující jsou uvedené zobrazovací metody.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky