MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 17482
Dobrý den, pozoruji že se mi na levém prsu mění barva dvorce do tmava a trochu cítím bolest v prsu. Může to něco znamenat? Jsem půl roku po mamografii, která byla v normě. Měla bych navštívit lékaře? Děkuji a odpoveď. LD.
Odpověď: Tmavnutí barvy kůže dvorce může být podloženo cévními změnami, často je podkladem hemangiom - cévní uzlík. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že takový příznak by mohl souvislost s vážným onemocněním prsu. Ani světová literatura nic podobného neuvádí. Pokud máte opravdu velkou nejistotu, navštivte centrum, které Vám provedlo mamografii a požádejte o ultrazvukové vyšetření prsu, které bude cíleno na oblast pod bradavkou. Ani bolestivoet prsu není závažnou známkou, které byste se musela obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17481
Dobry vecer,v 15ti jsem mela v levem prsu cistu...nyní mi je 32let .nemela jsem zadne prokblemy ale posledni dva tydny mam tupou bolest v levem prsu na boku...která se presouva smerem na horu...mela bych zajet ke gynekologovi?zacinam se bat.uz leta mam vel prsou 75H ale ted se mi zda ze prso je vetsi ,ze vic pretyka pres podprsenku nez obvykle.dekuji predem za radu.ANDRM
Odpověď: Potíže, které popisujete se mi jeví spíše jako bolest vycházející z hrudníku, která se do prsu projikuje. Samozřejmě to může souviset s velikostí prsů, které jsou těžké a mohoou být zdrojem bolestivosti. Původní cysta pod bradavkou v době dospívání s tím nemá žádnou souvislost. Je velmi pravděpodobné, že Vám prsy ještě porostou a obtíže se budou stupňovat. Předcházet se dá tím, že budete dbát na dobré postavení hrudníku, ideální jsou cvičení typu tai-chi, jóga nebo Feldenkraisova metoda. Pokud byste chtěla vyšetření prsů, to by měl udělat radiolog v akreditovaném centru (adresy jsou na www.mamo.cz), ulrazvukové vyšteření stojí do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17480
Dobrý den,z mamografu mám nález vpravo na MLO proj.v dolní části prsu /v.s.oblast DVK/je náznak stellární formace,spíše jen sumace struktur.BI-RADS 3-spíše benigní.Může tento nález souviset tím, že jsem před 3měsíci spadla v narkoze z vyšetř.lůžka na pravou stranu,tím i na prsa,která mě pak bolela?Děkuji.
Odpověď: Nedá se vyloučit změna v mamografickém obraze v souvislosti se zhmožděním. Není ale možné na to spoléhat. Ihned po mamografii musí následovat ultrazvukové vyšetření s dohledáním této "stelární" léze a vyhodnocením, zda se provede jehlový odběr vzorku. Osobně mám raději postupy, když se vzorek odebere v každém případě co nejrychleji, než aby se zbytečně ztrácel čas. Jedině vyhodnocení vzorku totiž může stanovit diagnózu. Žádný radiolog na světě neumí udělat histologickou diagnózu z pouhého hodnocení obrazu v mamografii nebo ultrazvuku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17479
dobrý den mám jeden problém asi po druhé jsem si vytlačila hnis z bradavky a před třemi dny jsem vytlačila zelenou tekutinu z příměsí krve co to muže znamenat mám zajit k lekaři nebo mám ještě počkat Děkuji Maturová
Odpověď: Selená sekrece obvykle není hnis, jde o typ hormonální sekrece. Příměs krve mohla vzniknout tím, že jste si bradavku hmoždila. V každém případě je třeba kvalifikované vyšetření ve screeningovém centru (adresy jsou na tomto webu), žádanku Vám vystaví gynekolog nebo praktický lékař. Součáatí vyšetření by měla být duktografie - zobrazení mlékovodů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17478
Dobrý deň, 03/2016 som prestala kojit odvtedy však U mňa pretrvával mliecny sekrét z ľavej bradavky. 06/2016 som podstúpila operáciu fibroadenomov v ľavom prsniku odvtedy sa tento sekret zmenil na žltý, pár dní pred menštruáciou je silne oranzovy až dohneda, zanecháva na oblecení akoby mastne flaky, po MS je zas normalny. Kontrolné USG bolo pred mesiacom, okrem pooperacnych zmien (fibroza) a noveho fibroadenomu overeneho hneď pomocou FNAC sa nič nezistilo. Mám kvôli tomuto zvlastnemu vytoku požadovať ďalšie USG alebo iné vyšetrenie? Ďakujem
Odpověď: U Vás se sčítají dvě situace dohromady. Za prvé: Vaše prsní žláza má tendenci vytvářet fibroadenomy. O tom, zda se mají operovat se vedou dlouhé diskuse. Důležité je: pokud jde o ověřený fibroadenom není operace nutná, pokud jde o phylloidní variantu, je operace nezbytná. Je vhodné operovat fibroadenomy, které postupně rostou a přesáhnou 30mm. Samotné fibroadenomy ale nejsou nebezpečné. Sekrece po kojení může přetrvávat dokonce i několik let. Z toho si nedělejte obavy. Pokud se kvalita sekrece mění s probíhajícím menstruačním cyklem, také to není žádná nebezpečná situace. Doporučuji: Zbytečně nemačkejte dvorec s tím záměrem, že ověřujete, zda ještě sekrece existuje. Cyklus cekrece se tím podporuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17477
Dobrý den,má17.letá dcera začala trpět krvavým (hnědým) výtokem z prsu . Taktéž se jí v prsním dvorci vytvořila boule.Po Sono vyšetření,cytologickem vyšetření a odběru Prolaktinu má diagnózu: Duktektazie mammae I.sin.Můžu poprosit o popis této diagnózy? děkuji P.K.
Odpověď: Vaše dcera má rozšířený mlékovod od bradavkou. Toto je celkem častý stav v období, kdy se prsy vyvýjejí. Součástí takového přec hodného nálezu bývá vedlerozšíření mlékovodu také cysta uložená centrálně pod bradavkou. Vše by mělo postupně mizet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17476
Dobrý den,
velice se omlovám, ale ráda bych se poradila, zda může být skvrna na prsu, kterou jsem před dvěma dny objevila a prs nevykazuje známky zánětu
ještě něčím jiným než zhoubným nádorem. Skvrna je neostře ohraničená, růžová.
Žádné jiné doprovodné změny na prsu nepozoruji, poslední kontrolní uz prsů byl v únoru t.r.
Od nálezu skvrny jsem bohužel tak trochu "paralyzována", nemohu spát,není mi dobře, stále o tom přemýšlím.
Na vyšetření jsem se již objednala, termín mám ale až za 14 dní.
Pokud by skvrna sama zmizela, je to důvodem ke zrušení návštěvy?

Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Velice chápu Vaši nervozitu. Čekání na vyšetření prsu si můžete proložit vyšetřením u kožního lékaře - není totiž jasné, zda jde o problém kůže, nebo se na kůži přenáší problém z prsní žlázy. V každém případě musíte absolvovat vyšetření obě. Pokud se Váš případ nikam nepohne po obou vyšetřeních, ozvěte se znovu na tuto poradnu. Pokud skrvna zmizí, určitě byste měla navštívit alespoň kožního lékaře a probrat s ním, o co mohlo jít, je totiž také nutno myslet na boreliózu atd.....
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17475
Dobrý den, jsem čtyři roky po gynekologických operacích (odstranění dělohy i vaječníků). Beru hormony, ale asi před měsícem se mi objevil světlehnědý lepkavý výtok z prsu. Byla jsem na ultrazvuku na gynekologii, kde bylo vše v pořádku. Na gynekologii mi brali krev na hladinu prolaktinu. I tady je vše v normě. Nikdo mi není schopen říci, co tento problém způsobuje a výtok mám pořád. Můžete mi poradit čím to může být?

Děkuji za odpověď

R.M.
Odpověď: Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale většinou nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Ovšem většinou neznamená vždy. Pokud má sekret bílou, žlutou, světle hnědou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat. Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a dokonce krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Vzhledem k Vašemu věku by původ sekretu měl být došetřen. Především: ultrazvukové vyšetření neřekne nic !!!!! Je nezbytné, abyste byla vyšetřena v akreditovaném screeningovém centru (adresy jsou na www.mamo.cz), musí se provést mamografie a následně duktografie - nástřik mlékovodu, ze kterého je zřetelný výtok. vyšetření musí hodnotit opravdový odborník - ti pracují v screeningových centrech. Zmíněným postupem se dostaneme blíže k původu výtoku - zda je spojen s obyčejnou papilomatozou, nevo jde o závažné postižení mlékovodů. Jde-li o znak závažné nemoci, je teď právě čas dignózu stanovit.Nenechte si ho utéct.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17474
Dobrý den, jsem v 25. týdnu (prvního) těhotenství a před pár dny se mi na jedné z bradavek přesně uprostřed začaly tvořit dost nevzhledné žluté šupiny. V menší míře je mám i na druhé bradavce. Je to v těhotenství běžné nebo se mám objednat na vyšetření?

Děkuji, L. V.
Odpověď: Popisované šupinky jsou známkou toho, že se v prsní žláze dějí hormonální změny. Můžete je namočit například vlhkým kapesníkem a poté jemně ostranit setřením. Někdy je možno je odstranit mastnou gázou.Velmi pravděpodobně se budou opakovat. Je velmi důležité, zda jsou šupinky skutečně odstranitelné, zda se po jejich odloučení neobjevují krvavé ragády. V tomto případě by bylo lepší se poradit s lékařem, který bude mít možnost si změny prohlédnout. Vámi popisované změny ale nespadají do příznaků zhoubného onemocnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17472
Dobrý den dcera si nahmatala bulku na prsu výsledek zní dilatovaný duktus s papilomatozou ráda bych věděla jestli to tam nechat a nebo to odstranit a jaké to může mít následky jestli se to může udělat znovu a více těch bulek a jestli ano a můžou byt zhoubné dceři je teprve 16 let děkuji Janoušková
Odpověď: Různé druhy papilomatóz v mlékovodech (duktech) jsu velmi časté. Při operaci dojde vždy k poranění centrální části prsu - z toho se může generovat úplná neschopnost kojit, ale i opakující se záněty. Někdy opravdu méně znamená více. Zejména u mladé ženy ve věku Vaší dcery je třeba vybrat ty nejméně poškozující postupy. Samotná papilomatóza není prekanceróza, neváže se k ní jednoznačně vyšší riziko zhoubného nádoru. Dcera by měla být pečlivě sledována na jednom místě, aby existovala možnost vyšetření mezi sebou porovnávat. kromě ultrazvukového vyšetření by se občas měla provést i magnetická rezonance. Existuje určitá pravděpodobnost, že vlivem hormonálních změn v dospívání se nález postupně vytratí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17471
Dobrý den, jsem po chemo, operaci odstranění prsu a uzlin, a začátkem srpna jsem ukončila ozařování, nyní beru horm. léky Alozex. Chci se zeptat, jestli je možné a kdy asi zvážit vložení implantátů do prsou. Měla jsem je před léčbou asi 15 let a byl mi vyjmut i ten ze zdravého prsu. Sice mám epitézu, ale nemůžu se s tím nějak psychicky vyrovnat, tak bych chtěla někdy vložení implantátů. Myslíte že by to bylo možné i když při operaci odstranění prsu se nenechávala větší kůže na tento případný zákrok? Děkuji V.H.
Odpověď: Není stanoveno, kdy je vhodné implantáty vložit. Nevadí, že nebyl zachován větší lalok kůže. problélmem může být to, že jste podstoupila ozáření, což snižuje a mění kvalitu kůže. Ta se povytahuje pomocí tlaku expandéru, který se vloží nejprve, později je vyměněn za implantát. Nejsem si jistá, že by Vám pojišťovna uhradila i vložení implantátu na zdravé straně - spíše nikoli. Všechny tyto otázky je třeba položit plastickému chirurgovi. V současné době se pravidla pro rekonstrukce prsů různých typů změkčují, někteří onkologové však stále dodržují stará pravidla, která jsou poněkud nepružná. Pokud o augmentaci (vložení implantátů) oravdu stojíte, musíte si za tím jít. Z medicínského hlediska neexistuje žádný jednoznačný důvod, proč by to nešlo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17470
Dobry den,UZ: Oboustranne zlaza ve vsech kvadr. temer souvisle vrstve s pravid. hyperechogenni strukturou,dukty stihle.Vetsi cystu ani solidni lozisko neprokazuji.Drobna mikrocysta 4mm v HZK vlevo.V obou axilach norm. strukt. uzliny.Dle MUDr. se jedna o horm. zmeny (mam ctyri dny pred MS) Opravdu staci kontrola za dva roky?Nalezena cysta se nemusi nijak sledovat?Uz pri predchozim vysetreni jsem mela v tomto prsu v DZK mastopaticky drobny uzlik,ktery uz tam neni. Mohou hormonalni zmeny probihat jen v jednom prsu?Je zde vetsi pravdepodobnost vzniku zhoubneho loziska?Dekuji za odpoved
Odpověď: Popis ultrazvkového vyšetření nevykazuje žádnou informaci, které by byo třeba se obávat. Osobně, když vyšetřuji ,nepopisuji žádné struktury, které běžně do prsní žlázy patří. Tím myslím onu drobnou cystu. Vznikají a zanikají a konstatování jejich existence nepřinese nic ani pacientce, nemá to prostě žádnou výpovědní hodnotu. U ženy Vašeho věku vedle cyst i různě vznikají a zanikají hormonální okrsky, jeden prs může být v převaze. Opět to nic neříká. Ve Vašem věku je zcela zásadní částíprevence samovyšetřování. Podívejte se na www.mammacentrumhaje.cz, zde na první stránce se proklikem dostanete do instruktážního videa o tom, jak se správně samovyšetřovat. Začněte právě teď, když víte, že jste v pořádku. Seznamte se se strukturami Vašich prsů, když jsou bez patologických změn. Každý měsíc po menstruaci samovyšetření zopakujte. Budete překvapená, jak se naučíte vnitřní povrch žlázy znát. Sono kontrola pak stačí opravdu za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17468
Mám 2 děti (10 a 7).První jsem kojila 0,5 roku,druhému jsem půl roku odsávala odsávačkou mateřské mléko.Od té doby mi přetrvává bolest bradavek. Někdy je to lepší,jindy horší. Bolest je řezavá, pálivá, začíná bradavkou a pokračuje směrem do podpaždí. Gynekolog mi napsal mast Pimafucort.Před 1/2 rokem jsem byla na ultr.prsou,lékař zjistil uzliny.Nevím,na koho se mám obrátit,kdo by mi prsa vyšetřil.Můžete mi prosím poradit, zda je možná příčina nějakého porušení bradavky odsáváním, nebo stálá přítomnost nějaké bakterie či plísně, co by mohla bolest, řezání a pálení způsobovat?Děkuji
Odpověď: Bolestivé bradavky jsou svízelnou záležitostí. Bolestivé obtěžující bradavky nejsou příznakem žádného závažného onemocnění. Gynekolog udělal, co je správné.Někdy se do bradavek projikují obtíže s hrudní páteří - zejména blokády žeber. Může to znít zvláštně, ale v posledních letech se stkáváme s podobnými obtížemi, které jednoznačně směřují k pohybovému aparátu, velmi často. Vzhledem k Vašemu věku by preventivní prohlídka byla určitě na místě, obvykle stačí ulrazvukové vyšetření. Aby bylo vyšetření kvalitní,mělo by proběhnout ve scteeningovém centru, adresy všech center v ČR jsou na tomto mailu. tato prevence zatím nepodléhá pojišťovenským platbám, vyšetření je tedy na vlastní úhradu, stojí do 500 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17467
dobrý den paní primářko,
chodím pravidelně do mamologické poradny 34 let. Je mi 59 let. Nyní jsem byla nucená změnit lékaře (ten ke kterému jsem chodila 34 let odešel do důchodu). Kontrola MMG a sono byly pravidelné.
Nyní jsem byla u nového lékaře a jeho výsledek: klinicky: prsy symetrické, bradavka vpravo dlouhodobě invert., Palpačně: žl. struktura mastopat. htnější centrálně, jinak spíše lobulární. Susp. resistence nehmatná, axily bez zv. Ad MMG scr. zatím ods. režim a léčba, dále podle výsledku vyšetření.
Tentokrát se MMG vyšetření hodně obávám. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Popis vyšetření, které lékař provedl pohmatem, nevzbuzuje žádné jednoznačné obavy. Vyšetření pohmatem však nikdy nemůže nalézt drobné ložisko nebo jiné jemné změny, proto se provádí pravidelná preventivní mamografie, na kterou mají nárok všechny ženy v ČR, i když nedocházejí do mamologické poradny. Je dobře, že na mamografii docházíte, držím place, ať dopadne opět dobře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17466
Dobry den, prosim nezvysi se sance na uplne vyleceni }karcinom 18mm , 30 let}v pripade, ze misto zachovne operace by se odstranily oba prsy i uzliny . Pokud lekar doporuci zachovnou operaci muze zena zadat o celkove odstraneni prsu ? ......Dekuji vrele za odpoved
Odpověď: Odstranění obou prsů u velmi mladé pacientky by se mělo provést tehdy, pokud se prokáže, že má opravdu vysoké genetické riziko, takzvanou mutaci BRCA 1 nebo 2 genu. Jsem přesvědčená, že na tuto mutaci Vás bude Váš onkolog vyšetřovat. Na výsledky vyšetření, aby byly důvěryhodné, se čeká několik měsíců. V první chvíli by bylo nejlepší provést chirurgický výkon záchovného typu, pak počkat na výsledky genetického vyšetřené a následně se v klidu, po zralé úvaze rozhodnout co dál. Při rozhodování je nezbytné znát vlastnosti ložiska, tzv histochemické parametry, které jsou známy již z výsledku jehlové biopsie. Odstranění obou prsů naráz je velký výkon, žena musí být komponovaná a nezatížená psychicky ani fyzicky. Rozhodně se při oboustranné ablaci neodstraňují uzliny na zdravé straně, to nedává smysl a jen zvyšuje šanci nepříjemného lymfedému. Držím pacientce palce (možná jste to přímo vy?)a připojuji ještě něco navíc. Je třeba se zastavit, ponořit do svého nitra, zklidnit se a dát svému mozku otázku, proč se nemoc přihodila. Odpověď nepřijde hned,ale přijde určitě. Člověk se tělesně uzdravuje tehdy, když je zdravá jeho duše.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17465
Dobrý den byla jsem na biopsii prsu z ložiska vel.11mm v HZQ.Odebrany byli 3 vzorky.Bylo to odebrano pod UZ.Mám tam ted modřinu a bolí mě to,ale bolí mě to i v zadech a žebra.Chci se zeptat jestli je to normalní a co s tím mám dělat,zatim neznám výsledky.Mnohokrat vám děkuji.J.
Odpověď: Je určitě normální, že Vás bolí i přiléhající části těla. Závažným příznakem by bylo, kdyby se v okolí vpichu objevila zarudlá kůže. Modřina vznikne tím, že se při biopsii mohou poškodit drobné cévky v podkoží, tomu se nedá předejít, nejde o významnou komplikaci. Nepříjemné pocity se umocňují strachem a nejistotou, kterou teď prožíváte, zvyšují prožitek bolesti. Moc držím palce, ať je výsledek optimistický.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17464
Dobrý den.
Jsem po operaci rakoviny prsu.Záchovný pravý . po chemo, a ozařování jsem ukončila 31. červenci. Nyní mě to prso pobolívá, a přijde mi i větší. Můj onkolog mi řekl, že si mám vzít ibalgin. Je to možné po ozařování aby mě to bolelo? Ke konci září jdu na odběry , a dost se obávám.
Odpověď: Nebojte se! Operovaný a ozářený prs bolí vždy, je to zcela běžné. Může pobolívat měsíce. Ibalgin je celkem ideální, protože někdy přetrvává po ozáření zánět, který není způsobený mikroby - dbourává se nekvalitní ozářená tkáň, a to s sebou může nést projevy jako při zánětu. Na tuto sitaci se Ibalgin opravdu dobře hodí.. Buďte trpělivá, postupně všechny příznaky odezní. Pokud jste ukončila léčbu, není strach z odběrů na místě. Šance na úplné uzdravení se samozřejmě odvíjí od toho, v jakém stadiu byl u Vás nádor zachycený.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17463
Dobrý den, v červnu jsem absolvovala totální mastektomii levého prsu se současným vložením expandéru Mentor. Expandér byl dvakrát doplněn na nynějších 300 ml, další kontrola a doplnění v listopadu. Jizva je zhojená dobře. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné i s tímto expandérem sportovat, např. badminton. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Pokud hodláte sportovat přiměřeně - s ohledem na daný stav, samozřejmě můžete. Nezapomínejte ale, při jakékoliv činnosti, že jste prošla závažnou životní zkušeností a s tím se ke svému tělu chovejte. Za žádnou cenu nedokazujte svému okolí (ale ani sobě), že se nic nestalo, a že ted můžete podávat výkony jako ženy, které podobnou zkušeností neprošly, tedy jako před nemocí. Onemocnění prsu je vždy signálem, že je něco ukryto ve vašem podvědomí, tělo vydalo tento signál. Prosím, nepřehlížejte ho. Sportujte, ale s maximálním ohledem na svůj zraněný hrudník, na člověka uvnitř Vás.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17462
Přeji dobrý den! Chodím pravidelně každé dva roky na mamografické vyšetření prsu. Dozvěděla jsem se ale o neinvazivní vyšetřovací metodě (EIT)- elektrická impedanční tomografie, která by měla být šetrnější. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda bych jí mohla zkusit, nebo doporučujete klasické mamografické vyšetření. Děkuji a přeji hezký den. Janošková
Odpověď: Moje zkušenosti přes mé pacientky s metodou EIT jsou velmi špatné. Máme evidováno několik žen, kterým metoda nepotvrdila zhoubný nádor ani, když byl hmatný. Klasická mamografie s malou dávkou měkkého záření a nezbytným stiknutím prsu ukáže milimetrové detaily. Zatím nebyla ve své výtěžnosti překonána jinou metodou, proto ji nikde na světě neuznala žádná odpovědná zdravotnická organizace za platnou. Chcete-li mít vysokou jistotu o zdraví Vašich prsů, zůstaňte , prosím, u klasické mamografie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17461
Dobrý den, je mi 26 let,a poslední dobou mě bolí levé prso, antikoncepci neberu, měla bych si zajít na sono?
děkuji za odpověď
Odpověď: Bolest prsu není závažným příznakem. Ve Vašem věku je však dobré si zajít do screeningového centra (adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz), abyste se ujistila, že jsou Vaše prsy v pořádku. Pak se totiž můžete v klidu začít samovyšetřovat, naučit se poznávat vnitřní strukturu Vašich prsů -když máte jistotu, že jsou v pořádku. Instruktážní video najdete na www.mammacentrumhaje.cz Vyšetření u žen Vašeho věku nehradí pojišťovny, stojí do 500 Kč. Prevence u žen Vašeho věku se opírá o samovyšetřováni, to je základní pilíř.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17460
Dobrý den,včera jsem si nahmatala bolestivou bulku v pravém podpaží.Mám se objednat na vyšetření nebo mám ještě počkat? Na mamografu jsem byla 6/2016.
děkuji H.
Odpověď: Velmi pravděpodobně půjde o mírně zduřelou lymfatickou uzlinku v podpaždí. Ćekání Vám klid nepřinese. Objednejte se do centra, ve které jste byla na mamografii na ultrazvukové vyšetření. Držím palce, ať kontrola dopadne dobře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17459
Dobrý den,
mohla bych se prosím zeptat, jestli je diagnóza pokročile redukovaná žláza prsou v nízkém věku u žen problémem?
Odpověď: Typ prsní žlázy se s největší pravděpodobností dědí. Dcery mívají stejný tvar, velikost i vnitřní strukturu jako jejich matky.Pokud dojde k redukci , tedy ke zmenšení objemu žlázy u mladé ženy Vašeho věku, neznamná to žádné riziko. Jen se zvyšuje pravděpodobnost, že při případném mateřství mohou být obtíže s kojením. Není to pravidlem, ale jak jsem zmínila, zvyšuje se pravděpodobnost obtížného kojení. Možná se zrovna u Vás toto nepotvrdí, což bych Vám moc přála.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17458
Dobrý den, chtěla jsem vysvětlit můj nález, mám se něčeho obávat? Screeningová mamografie : Klasifikace Tabár : involuční žláza typu Tabár II. Popis : oboustranně v HZK stíny char. intramamárních uzlin. Známky malignity nejsou patrny. Závěr : BI-RADS kat.3, v.s. benigní nález, vzhledem k prvnímu vyšetření dopor. SONO kontrolu mezi MMG, do 6 měsíců od data v rámci screeningu. BIRADS výsledek : 3-BIRADS -pravděpodobně benigní. Závěr : Nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie. Děkuji za vysvětlení. Tykalová
Odpověď: Dobrý den. Na vašem mammografickém vyšetření, nebyly nalezeny známky nádorového onemocnění, jen změny, které jsou velmi pravděpodobně benigní (nezhoubné) povahy. Protože jde o vaše 1.mammografické vyšetření, a tedy není možné srovnání s nějakým předchozím vyšetřením, tak lékař doporučil ještě kontrolu na sono za 6 měsíců. Nebojte, vše bude jistě v pořádku.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17457
Dobrý den, po operaci uzliny v axile, necítím dotyk na kůži v oblasti podpaží, mám to jakoby mrtvé.Cim to může být prosím? děkuji Vondráčková
Odpověď: Jde o změny pooperační. Při operaci dojde k porušení periferních nervových zakončení.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17456
Dobrý den,

je mi 60 let a poslední asi tři roky trpím silnou nespavostí. Mám předepsaná i antidepresiva, ale nejlépe mi pomáhá Sarapis soja. Vzhledem k nepříznivé rodinné anamnéze ohledně karcinomu prsu / maminka i sestra onemocněly /, se však obávám, jestli tuto dispozici nemůže Sarapis negativně ovlivnit. Mohu ho bez obav brát?

Děkuji za odpověď.

M.B.
Odpověď: Ano, můžete.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17455
dobry.den.delsi.dobu.mne.bolijou.prsa.prave,min.a.leve.ne,dotek.vic.pribrala.sem.tak.bymne.zajimalo.od.ceho.byto.mohlo.byt.dekuji.odepistemi.tvrda
Odpověď: Bolesti prsou jsou bývají vyvolány hormonálními změnami v těle. Můžete zkusit např. lék Mastodynon - je to přírodní preparát, volně prodejný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17454
Dobrý den, jsem muž je mi 20 let.Mam po těle hodně lipomu..sou asi i v prsu jsou pohyblive pod kůži je jich tam asi 7. Byl bych rád za váš názor jestli to sou vážně lipomy nebo se může jednat o nádor.Předem diki, s pozdravem.
Odpověď: Dobrý den. Lipomy mohou být kdekoliv po těle, v obl. hrudníku a zad se vyskytují poměrně často. Ve vašem věku nepůjde jistě o nic vážného. Pro svůj klid, k potvrzení toho, že se skutečně jedná o lipomy se můžete objednat na sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17453
dobry.den.dnes.jsem.byla.na.mamografu.a,zjistilimi.benigni.opacita.zajimalo-bymne-coto.znamena.prosim.odepistemi.dekuji.tvrda
Odpověď: Dobrý den. Na vašem vyšetření byly nalezeny benigní - tedy nezhoubné změny, nebyly nalezeny žádné známky nádorového onemocnění. Jste zdravá.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17452
Dobrý den,
je mi 18 let a předevčírem mě z ničeho nic začalo bolet levé prso. Bolest po chvilce přešla, ale v horní části prsu jsem si nahmatala malou bouličku, je pohyblivá, při doteku trošku bolí. Mohlo by to být něco vážného? Předem děkuji za odpoved. NZ
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku nepůjde o nic vážného. Bolesti prsou v tomto věku bývají podmíněné nejčastěji hormonálními změnami, také mohou mít původ ve svalově-kosterním aparátu. Vámi nahmataná pohyblivá boulička může být jen mízní uzlinkou, ty se v prsu běžně vyskytují, a na pohmat mohou být citlivé. Pro svůj klid se můžete objednat na sono, lze i jako samoplátce bez žádanky, cena vyšetření do 400 Kč, seznam screeningových pracovišť, včetně kontaktů je na těchto www. stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17451
Dobrý den, mám granulomatozní mastitidu a léčim se kortikosteroidy. Při snížení dávky mne velni bolí nohy, hlava a kyčle. CRP mám přes 150. Má vše spojitost? Mohla bych využít nějakých lázní?
Odpověď: Ano, vše má spojitost. Máte stále vysoké hladiny CRP (C reaktivní protein) je zánětlivým parametrem, tzn. že jeho zvýšené hladiny ukazují na to, že v těle probíhá zánět.
S lázněmi bych počkala, až se hodnota CRP normalizuje.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17450
Dobrý den, dnes mi bylo na Sono prsů nalezeno vlevo v HVK susp. hypoechogenní, oválné ložisko 6x4 mm, 14 mm pod kůží, neprokrvené a a v obou prsech ojediněle cysty do 6mm. Jsem objednána za 14 dní na biopsii. Prosím, co si o tomto nálezu myslíte a zda se mám výkonu biopsie obávat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.V levém prsu bylo nalezeno velmi malé ložisko. Aby se dalo jednoznačně říci jaké je povahy, tzn. z jakých buněk se skládá, tak se musí provést biopsie = odběr malého vzorku tkáně z ložiska, tenkou jehlou. Biopsie se není třeba obávat, provádí se ambulantně, v lokálním znecitlivění, takže výkon je nebolestivý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17449
Dobrý den
Už asi 2 týdny me bolí pravý prso chtěla bych se zeptat na koho bych se mela obrátit bolest je pichlava a občas me bolí i obě bradavky.
Je mi 20 let .
Děkuji s pozdravem nováková katka
Odpověď: Dobrý den. Nejlépe na Vašeho gynekologa nebo praktického lékaře. Ve vašem věku nepůjde pravděpodobně o nic vážného, nejspíše jsou obtíže vyvolané jen hormonálními změnami.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17448
Dobry den. Dnes jsem byla u sveho gynekologa s bolesti leveho prsu ta trva vic jak 14 dni a nemuzu rict bulkou ale je tam neco co v pravem neni a boli to. Dr rikal ze asi smotek uzlin ale ze nevi presne. Poslal me na utz ale tam jdu az za 14 dni. Vim ze nemuzete takhle od stolu rict o co jde. Ale ja jsem nervozni aby to nebylo neco vazneho. Co to muze byt? Dekuji R.
Odpověď: Opravdu, na dálku se toto hodnotit nedá. Může to být cokoliv, skutečně se může jednat o mízní uzlinky, ty se v prsu vyskytují běžně, jsou jeho součástí, také může jít jen o místní zduření žlázy, věřím, že nepůjde o nic vážného. Budete muset vyčkat výsledku sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17446
Dobrý den paní doktorko.
Asi před třemi týdny jsem se uhodila do prsu, kde mám bouli cca 5x5cm.
Čekala jsem,že se vstřebá,ale začala bolet. Jsem objednána již a čvrtek do mamologické poradny.Co je mi záhadou, neměla jsem nikde po úderu modřinu,pouze chvilkové zarudnutí. A jelikož jsem zdravotní sestra, vidím jen to nejhorší. Pokud by to byl jak pevně doufám hematom, ráda bych znala postup léčby a dobu rekonvalescence. Vím, jsem velmi netrpělivá. Před děkuji za odpověď. A.H.
Odpověď: Pokud je hematom uložený v hloubce prsní tkáně, nemusí k výraznějšímu probarvení kůže vůbec dojít. S hematomu se mohl vytvořit serom - tzn. kolekce sérosanquinolentní tekutiny, pokud je serom větší (tlačí, bolí) tak se dá punktovat tenkou jehlou a odsát (vše se provádí ambulantně, je to výkon trvající pár minut), odsátý obsah lez poslat na cytologické a mikrobilogické vyšetření. Větší hematomy se mohou vstřebávat skutečně dlouho (i řadu týdnů).
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17445
Prosím můžete mi říct co to znamená cípaté ložisko dorsobazalne vlevo ložiskové zesileni obou hemithoraxu jestli to je pneumokoniosa nebo mesoteliom dík Za. H.B
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku bez snímkové dokumentace a anamnestických údajů nelze hodnotit.
Pneumokoniózy - je to skupina profesionálních onemocnění (např.silikóza, azbestóza, uhlokopská pneumokonióza, berylióza, talkóza), která vznikají dlouhodobou inhalací vzduchu obsahujícího specifické anorganické částečky, které vyvolají imunitní reakci plicní tkáně, která vede k poškození plic.
Mesoteliom je nádor pleury, může být i jako nemoc z povolání − souvisí obvykle s mnohaletou expozicí azbestu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17444
Dobrý den .Asi 2 měsíce jsem mněla velice citlivou bradavku a část dvorce levého prsu.Tak jak to začalo ,den ze dne tak i přestalo.Byla jsem v té době na sonu a také na mammografickém vyšetření.Vše mám v pořádku.Paní doktorka napsala do zprávy,že múže jít o vertebrogenní potíže.Problémy z páteří mám.Nyní částečně ustoupily.Je možné ,že šlo opravdu o tento problém ,nikdy se mi nic takového nepřihodilo. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Věřila bych paní doktorce,( vyšetření byla v pořádku) , že vaše obtíže byly vertebrogenního původu, vyvolané změnami na páteři. Zkuste rehabilitaci, fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17443
Dobry den, jsem 5 mesicu po akutnim cisarskem porodu. Mleko jsem mela cca do 5 tydne, ale musela jsem ho odsavat. S prsy jsem nikdy problem nemela. Dnes jsem si nahmatala bulku cca 1 cm v prumeru, v pravem prsu, spise v podpazi. Muze to mit spojitost s porodem a hormonalnimi vykyvy? Doporucujete vysetreni mamografem? Existuji centra, kde me vysetri brzy, treba i bez zadanky, za uplatu? K lekari se samozrejme objednam co nejdrive.
Odpověď: Dobrý den. Může jít jen o mízní uzlinu, které se v podpaždí běžně vyskytují. Doporučuji se objednat na sono vyšetření do některého ze screeningových akreditovaných center - seznam center na těchto www.stránkách, včetně kontaktů. Na sono vyšetření můžete jít i jako samoplátce (bez žádanky/bez doporučení), cena vyšetření se pohybuje do 400 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17442
Dobrý den, v září 2014 mi byla provedena punkční biopsie léze, nález odpovídá benignímu fibroadenomu. Na další kontrole jsem byla loni. Nyní mám dvouměsíční dcerku, kterou kojím a již podruhé jsem prodělala zřejmě začínající zánět prsu- začervenalé a zatvrdlé místo (jednou se zvýšenou teplotou), které díky častějšímu přikládání hned druhý den zmizelo. Mám obavy, abych tak nezvyšovala rizika onemocnění prsu, ale na druhou stranu vím, že kojení je pro dceru nejlepší. Mám v souvislosti se záněty jít na vyšetření? Děkuji moc. J.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se objeví příznaky zánětu prsu jako bolestivost, zarudnutí a otok kůže, teploty, tak je dobré vyhledat gynekologa, který Vás vyšetří a případný zánět přeléčí (předepíše antibiotika).
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17441
Dobrý den.Krvavý výtok z levé bradavky spíše do hněda.Jeden den a částečně vytekl samovolne.Byla jsem na gyndě.Odběry na prolaktin,poukaz na sono.Jsem objednaná.Prolaktin=špatná funkčnost ledvin,jater,štítné žlázy nebo nádor na hypofýze?Vyšetřují lékaři všechny možné příčiny?Cysta-musí se případně operovat?Polyp-Je třeba je chirurgicky odstranit?Náročnost operace?Jak se vyšetří mlékovod,bez dalšího výtoku?Jsou i malé polypy vidět na sonu?Pozná lékař na sonu jednoznačně polyp,cystu a nádor?Nikdy jsem nekojila.Je varianta,že by to byla jen malichernost bez nějakého hlubšího problému? děkuji
Odpověď: Prolaktin - je peptidický hormon, stimuluje rozvoj mléčné žlázy během gravidity a laktaci po porodu. Rovněž tlumí vyzrávání vajíčka ve vaječníku a menstruační cyklus.
Vysoká hladina tohoto hormonu v krvi se nazývá hyperprolaktinémii, může být způsobena i některými léky.
Přirozené zvýšení hladiny - např. v těhotenství, při kojení, po stimulaci bradavek, stres, hladovění.
Zvýšená hladina prolaktinu navozená léky - estrogeny (například hormonální antikoncepce), psychofarmaka (léků na duševní nemoci), některé léky na vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, aj.
Příčiny zvýšené hladiny prolaktinu v důsledku nemocí - nádory hypofýzy, snížená funkce štítné žlázy,ledvinná nedostatečnost, choroby jater (jaterní cirhóza)
Také může být zvýšená hladina prolaktinu nejasného původu, tzn. že neznáme příčinu.
Cysty se neoperují, v případě, že je cysta větší (několik cm) a působí obtíže (tlak, bolest), tak se provádí punkce cysty a její odsátí.
Polyp/papilom - může být v mlékovodu, nebo v cystě. Iintraduktální (v mlékovodu uložený) papilom se může projevit serózním nebo krvavým výtokem z bradavky.Je vždy doporučována jejich chirurgická excize Polypy-papilomy jsou většinou velmi malé útvary, které na sonu nemusí být vidět - jsou dobře vidět v případě, že mlékovod ze kterého vychází je rozšířený, stejně tak jsou na sonu dobře viditelné polypy uložené v cystách na sonu vidět jsou. Cysty jsou na sonu jednoznačně poznatelné. Metodou volby pro zobrazení papilomů je metoda zvaná duktografie. Některé typy nádorů, zejména, ty které infiltrativně rostou (nejsou ohraničené) na sonu nemusí být viditelné.



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17440
Dobrý den paní doktorko,
jsem dlouhodobě sledována v prsní poradně po dvou výkonech prsních myomů v levém prsu. Jednou ročně chodím na mamograf. Nikdy jsem nebyla na ultrazvukovém vyšetření prsou a podpaží (axil).
Navíc jsem po výkonu probatorní abraze dutiny děložní pro silné krvácení a myomy v děloze.
Lékařka mě doporučila, abych podstoupila co nejdříve hysterektomii a vyžádala si ultrazvukové vyšetření prsou a podpaží (axil), neboť při celkovém vyšetření před výkonem našla v levé exile nejasný útvar.
Velice Vám děkuji za odpověď.
M.T.
Odpověď: Objednejte se na sono vyšetření do některého ze screeningových center, nejlépe do stejného, do kterého chodíte na pravidelné preventivní screeningové kontroly, kde Vás znají a mají k dispozici Vaše předchozí vyšetření. Můžete jít i jako samoplátce, tzn. bez žádanky, cena vyšetření je do 400 Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17439
Dobrý den, již cca 9-12 měs. mne trápí trvalá jasně lokalizovatelná palpační bolest levého prsu vlevo vedle dvorce (na pohmat, když ležím na břiše, chovám dítě, opřu se), žádný útvar nehmatám. Můj gynekolog problém neřeší. Mám 3 děti (7,6,2), antikoncepci neberu, menstruace je pravidelná, ale dlouhá (cca 12 dní). Vím, že na dálku nelze diagnostikovat, ale mockrát děkuji za Váš názor, co by mohlo výše uvedené problémy způsobovat. VK
Odpověď: Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, může jít jen o potíže jejichž původ je ve svalově-kosterním aparátu (např. od páteře, přetěžování jedné strany). Zkuste navštívit šikovného fyzioterapeuta. Samozřejmě, že není od věci se objednat na preventivní sono vyšetření do některého ze screeningových center - jejichž seznam naleznete na těchto www. stránkách.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17438
Dd,dnes cea 4,6,ca 15-3 15,před měsícem 3,8 a 14. Znamená to něco?
Odpověď: - CEA (karcinoembryonální antigen) a CA 15-3 patří mezi nádorově specifické nádorové markery
jejich hodnota souvisí s přítomností určité nádorové tkáně v těle.
- Měření CEA se používá především jako nádorový marker pro monitorování kolorektálního karcinomu.
Hladina CEA může být také zvýšena u karcinomu slinivky, žaludku, plic, prsu, a medulární karcinom štítné žlázy. Zvýšené hladiny můžou také být u ulcerózní kolitidy, pankreatitidy, cirhózy, CHOPN, Crohnovy choroby a hypotyreózy.
CEA je důležitý parametr k monitorování protinádorové léčby pacientů. U těch, kteří prodělali
chirurgický zákrok se pomocí CEA sleduje odpověď na léčbu a určuje opětovné objevení nádoru. Hodnota zvýšená nad referenční mez ještě nutně neznamená přítomnost nádoru.
- CA 15-3 bývá zvýšená hlavně u nádorů prsu a některých nádorů trávicího traktu, u karcinomu plic, prostaty, ovaria, krčku děložního.Může být také zvýšený u hepatopatií, zánětu žlučových cest, plicních a renálních nemocí, mastopathie.

- Normální hodnoty CEA : u nekuřáků do 3-5 μg/l, u kuřáků do 5-10 μg/l
- Normální hodnoty u CA 15-3 : do 22 U/ml

Podle toho co uvádíte, tak vaše hodnota CA15-3 je naprosto v normě, hodnota CEA se od minule lehce zvýšila a blíží se k horní hranici normy (ale jak jsem již uvedla může být zvýšená u kuřáků a také např. u zánětlivých onemocnění trávicího traktu apod.).



MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17437
Dobry den. Uz asi 2 mesice mam dost zvetsenou uzlinu v podpazi. Z toho prsa jsem Kojila 2 roky.Nyni uz rok nekojim,ale mlezivo mam.Mam potize i s alergii.Nevim zda to souvisi.Na UZ se prihlizelo spise k benignimu vzhledu.Celkove i bez uzlin jsem byla unavena a porad nemocna a psychicky taky nic moc.Souvislost nevim.Nastupuji do nove prace a kdyby mi navrhli odstraneni to si Ted nemohu dovolit .Muze to mit souvislost s Remu vyjmenovanymi vecmi? A kdybych sla na mamograf zjisti banalni vec i bez operace vyjmuti a pod?Je pohybliva vuci spodine.Moc dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Takto na dálku je to obtížné hodnotit. Nevím co znamená "dost zvětšená" uzlina. Uzliny mohou být zvětšené jen reaktivně - tzn. jako reakce na nějaký zánět v těle nebo třeba i při únavovém syndromu. Na sonu byla uzlina benigního vzhledu, pokud tedy není podezření na nádorové či systémové onemocnění, tak nevidím důvod, proč by uzlina měla býti odstraněná.
Momentálně se na Vašem zdravotním stavu podepisuje zřejmě psychický stres, pravděpodobně se po rodičovské dovolené vracíte do práce (to je velká změna), navíc do práce nové (ještě větší změna) a s tím souvisí jistě vaše obavy, zda vše zvládnete (práce, noví spolupracovníci, péče o rodinu, atd) - to vše jsou velké stresové faktory. Ty se mohou projevit i sníženou imunitou, zvýšenou náchylností k infekcím, nemocem a únavou. Uvidíte jistě nepůjde o nic vážného. Možná by byla vhodná návštěva u Vašeho praktického lékaře, který Vám může udělat základní vyšetření a vyloučit případné vážnější onemocnění, také může doporučit nějakého šikovného psychologa ( v dnešní době zcela běžná věc). Držím palce, ať se Vám daří a je vše dobré.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17436
Dobry den už dlho citim ze jedno prso je tvrde a to druhe je klasicky meke.a prave v tom tvrdom citim jak keby tram nieco bolo.Najdřiv som si to nevšimala ale ted mam obavu skusala som samovyšetreni a kazde to prso je proste ine.Može to byt tym že ked som kojila tak syn pil len stoho prsa ktore je ted v poriadku a ze v tom druhom su tie žlazy ine? A
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě máte v každém prsu jinak rozložené struktury žlázy i takovéto asymetrie vídáme a v důsledku této asymetrie může být na jedné straně mléčná žláza objemnější a hutnější a tudíž i na pohmat tužší. Pokud hledáte jistotu, že jsou prsa v pořádku, objednejte se na ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17435
dobry den.mam nalez z mamo'zmnozenie fibrolandularneho tkaniva centralne a v HLQ bilat,denzneho skvrnito-uzloveho charakteru bez zjavnych spikulovych TU formacii a bez zhlukov malignych MK.V danom terene drob loziskove zmeny nemozno spolahlivo vylucit.Koza a podkozie v norme.Axily bilat.ben.L.U.p.p. reaktivne zmenene.Potreba dovysetrit USG.
PROSIM,vysvetlite mi to?dakujem
Odpověď: Dobrý den. Na mammografickém vyšetření lékař nenalezl žádné jednoznačné známky nádorového onemocnění. Ale protože vaše prsy jsou tvořený ještě bohatou , hutnou vrstvou "denzní" mléčné žlázy, která omezuje přehlednost prsů, ultrazvuk v tomto případě mammografii vhodně doplňuje, proto lékař ještě doporučil sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17434
Dobrý den, mám pozitivní rodinnou anamnézu na karcinom prsu. Chodím pravidelně na UZ. Nyní jsem po porodu a kojím. Je vhodné provést UZ i teď nebo je lepší vyšetření odložit. Děkuji za odpověď. Věra Jirovcová
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte žádné obtíže, nehmatáte si žádnou bulku, tak bych s vyšetřením počkala až po ukončení kojení. Jinak samozřejmě není problém provést sono vyšetření i v době laktace.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17433
Dobry den, pani doktorka, chcela by som poprosit o radu. Bola som prvy raz na mamografickom vysetreni a chcem sa spytat na vysledok. 1. citanie: Bilat. prechodny typ zlazy fibroglandular. char. bez spikulacii, bez zhlukov patol. MK. V terene denznej zlazy ojedinele opacity ben. char. do 5 mm a ben. kalcifikaty. Axily bez LAP. BIRADS 0. Dopor. UZ vys.
2. citanie: Nehomogenny denzny typ zlazy, ojedinele nesusp. MK bilat. Doplnit USG bilat. BIRADS 0. Chcem sa spytat, ci je to v poriadku, ked este doporucuju USG.

Dakujem velmi pekne
I.K.
Odpověď: Vše je v pořádku. Na mammografickém vyšetření lékař nenalezl žádné známky nádorového onemocnění. Jste mladá žena, vaše prsy jsou tvořený ještě bohatou vrstvou "denzní"mléčné žlázy, která omezuje přehlednost prsů a na mammografii jste byla poprvé (není tedy možné porovnání s předchozím vyšetřením), tak z těchto důvodů lékař ještě doporučil doplnit sono vyšetření. Běžný postup.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17432
dobry den.jsem po operaci celeho prsu praveho 3.3.nejdriv chemoterapie pred operaci a nyni uzivam nekolik mesicu Xelodu dela me vyrazku na rukach az bolava.a olupovani kuze s nohou az do krve.sotva bolesti chodim.moc prosim o radu.na koznim masticky ktere nepomahaji.je nake reseni.dekuji E.mam i bolest a brneni prstu.lecim se od unora minuleho roku.
Odpověď: Dobrý den. Podobně jako u všech léků, tak se mohou při užívání preparátu Xeloda , vyskytnout vedlejší - nežádoucí účinky. Při užívání Xelody se může vyskytnout nežádoucí kožní reakce na rukou a nohou (mravenčení, pocit necitlivosti, bolestivost, otok nebo zarudnutí dlaní nebo chodidel), vyrážka, suchost nebo svědění kůže. Přesně jak popisujete. Doporučuji kontaktovat Vašeho lékaře - onkologa, lékař Vám možná sníží dávku nebo léčbu přípravkem Xeloda dočasně přeruší. Sníží se tak pravděpodobnost, že budou nežádoucí účinky dále pokračovat nebo že se budou zhoršovat.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17431
Dobrý den.je mi 27 let.mám po operaci prsu.včera jsem jsi byla pro výsledky.invazivni karcinom.NST,G3(triple negativní)bez průkazu cévní invaze.resekcni okraje negativní.Ojedinělá. DCIS HG 1mm od krajní linie.SR negativní při vysoké proliferaci 96% Her2 viz protokol SNB negativní.KLASIFIKACE: topografie (ICD-O-3):C509 v pravo,morfologie (ICD-O-3):8500/33,dg:C509,pTNM(7):pT1c(14mm) NO(i-)(sn)(sn uzliny(poz/vyš):0/1)(pN),LO RO. Chtěla bych vědět vás názor a jestli je nádor dost agresivní a co znamená proliferace.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Nádor, který Vám byl vyoperován patří mezi agresivnější typy nádorů nádorů, Příznivé ale je, že nádor byl malý, nejsou žádné metastázy v regionálních mízních uzlinách ani vzdálené metastázy. Také obvykle platí, že agresivnější (méně diferencované) nádory jsou citlivější k léčbě. Proliferace (z lat. proles–potomstvo) znamená hojné množení, bujení, novotvoření, například nádorových buněk, tedy jednoduše řečeno rychle a opakovaně se množí.
Na nádor se přišlo včas a bylo uděláno vše pro to, aby jste se uzdravila. Držím palce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17430
Dobrý den, poslední dva měsíce se mi objevila cca 1 cm velká bulka v levém prsu, bolestivá na tlak, pohyblivá... bolest se objevila cca 2 dny po ovulaci, minulý měsíc po menstruaci úplně zmizela, nebolela, nebyla ani nahmatatelná... teď se však po ovulaci znovu objevila. Na vyšetření u gynekoložky jsem objednaná až 13.9., co myslíte, že by to mohlo být? napadá mě zánět prsní žlázy, ale nejsem si jistá, vůbec nevím, jestli to na vyšetření spěchá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle toho co uvádíte nepůjde o nic vážného. Takto se zánět neprojevuje. Pravděpodobně půjde o cystu - ty se v prsou objevují poměrně často a souvisí právě s fázemi menstruačního cyklu. Jsou to dutiny vyplněné tekutinou, které se obvykle během několika dní zmenší nebo zcela vymizí. Nejsou nebezpečné.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17429
Dobrý den,je mi 17 let. už týden mě bolý pravé prso. Nejdříve první 2 dny jsme měla citlivou bradavku,že když jsem se sprchovala tak to bylo strašný, nebo když jsem si sundala podprsenku a předklonila se tak jako kdybych mela v prsu kameny! Fakt strasna bolest! Dnes jsem zašla na gyn. A poslala mě na Sono zjistili mi cystu o velikosti 3cm. A prý budu muset na operaci. Mam dotaz. O jakou operaci? A co po operaci? Nejaky omezeni? Dekuju
Odpověď: Pokud jsou cysty větší (jako ve vašem případě) a působí obtíže, tak se provádí jejich punkce tenkou jehlou, kterou se obsah cysty odsaje. Výkon se provádí ambulantně a je to záležitost několika minut a jednoho malého vpichu. Nemusíte mít strach. V den výkonu se doporučuje klidový režim (omezit silová cvičení - posilovna apod., nenosit těžká břemena), jinak žádná omezení po tomto výkonu nejsou potřeba.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17428
bola som na USG prsnikov kde mi zistili ze vpravo v MHQ je drobne lozisko typu FA 5mm.Poprosila by som Vas o blizsie vysvetlenie. Dakujem
Odpověď: Ve vašem pravém prsu ve vnitřním horním kvadrantu (MHQ) bylo na SONO nalezeno malé ložisko - tzv. fibroadenom (FA) - patří mezi benigní (nezhoubné, neškodné) formy nádorů. Je běžný u mladých žen. Můžete být klidná.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17427
Dobrý den, minulý týden jsem si všimla , že jeden hrot bradavky má uprostřed bílou tečku, která při snaze o vymáčknutí se zvětší, ale vymáčknout nelze, působí to jako by byl ucpaný ml.kanálek... Nikdy jsem nekojila.. Na mammogr. má vše negativní.Nemáte zkušenosti o co by se mohlo případně jednat?Děkuji Alena
Odpověď: Nejde o nic vážného. I když jste nikdy nekojila, tak žláza může produkovat malé množství sekretu, který pak můžete jako bílou tečku pozorovat na bradavce, kde vývody mléčné žlázy ústí.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17426
Dobry den, pokracovani k c.17418. Byla jsem u dr, ta v prsu nic nenahmatala, a vycinila mi, ze mam prso zhmozdene a ze pak mi zrejme pripada vse jako bulka a stalym hmatanim pak prso akorat jeste pohmozdim a ztvrdne. Ale me poslala na sono (za mesic), jak rekla, hlavne pro muj klid. Na zad napsala rezistenci nehmatam. Misto, kde jsem mela pocit bulky a stale mam, mi prohmatavala 2x. Jsem porad nesva. Dekuju.
Odpověď: Není důvod k obavám, nepůjde jistě o nic vážného, ani Vaše paní doktorka nenašla žádnou bulku. Běžte na sono, uvidíte, vše bude v pořádku. Hlavně opravdu prso při samovyšetřování nehmožděte - jak jsem vám již psala.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17425
Dobrý deň. Chcela by som sa informovať a poradiť. Absolvovala som mamografické vyšetrenie prsníkov a následne ultrazvuk prsníkov. V správe o vyšetrení je uvedené: ACR 3 (BIRADS)- duktektázie retroareolárne vľavo. dg. papilón, zahustený sekrét. Lekár uviedol, že je vhodné zvážiť duktografiu. Chcela by som sa spýtať, či je nutné ešte takéto vyšetrenie, alebo je možné počkať a po polroku isť na kontrolu na ultrazvuk a až potom absolvovať ešte duktografiu. Ďakujem
Odpověď: Ano, duktografie se provádí u žen, které mají patologickou sekreci z prsní žlázy. sekrece může být totiž způsobená velmi malým tumorem, velikosti jen několik milimetrů, který je lokalizován přímo v mlékovodu a lze jej zobrazit pouze duktografickým vyšetřením.
Pokud se prokáže přítomnost drobných nádorků ve vývodu – tzv. papilomů (papilom patří mezi benigní, tzn. nezhoubné formy nádorů), je indikována operace, tzv. mikrodochectomie, která spočívá v chirurgické exstirpaci - odstranění příslušného mlékovodu s jeho následným histologickým vyšetřením.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17422
Dobry den.Nasla som si bulku velkosti cca 5cm na lavom prsniku,kusok od bradavky.Navsteva u gynekologa,ktory mi dal sprievodku s klin.diagnozov: TU mammae 1.sin... a v krat.anamneze: MC reg,bez horm.therapie,RA negat... viac mi nebolo povedane..caka ma sono event.MMG ..na sprievodke poznamka CITI! termin mi koli dovolenke dali az za 2 tyzdne a ja sa mozem zblaznit..mozete mi to prosim prelozit?vopred dakujem..Iveta
Odpověď: Dobrý den. Váš gynekolog má podezření, že v levém prsu máte nádor, proto Vás poslal na sono a mammografické vyšetření, které jeho podezření mohou potvrdit či vyvrátit. Proč jste se nezeptala přímo Vašeho gynekologa proč a z jakého důvodu Vás posílá na vyšetření? Určitě by Vám vše vysvětlil.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17421
Dobrý den,
Vedou se někde statistiky spolehlivosti mamografického vyšetření a jednotlivých pracovišť? Manželka (37) byla v květnu na mamografu a vše bylo v pořádku. V červenci bolest v prsu. Koncem července šla na mamograf a již je tam nález (cca 7 - 8 mm), který je na základě biopsie zhoubný (koncem srpna nastupuje léčbu). Pokud je plánovaný screening jednou za 2 roky, tak při této progresi růstu nádoru bychom měli daleko větší problém než nyní.
Děkuji za odpověď
J.H.
Odpověď: Ano vedou, kvalita jednotlivých akreditovaných screeningových mamografických pracovišť je pravidelně sledována a každoročně vyhodnocována, sběr a statistické zpracování dat zajišťuje nezávislý Institut biostatistiky a analýz MU.
Jsou typy nádorů, který mají rychlý růst, většinou jde o nádory hormonálně závislé a u mladých žen.
Mamografický screening v České republice
V České republice má na preventivní, screeningové vyšetření nárok každá žena od 45.roku života 1x za 2 roky. Legislativní rámec projektu v České republice je dán vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) č. 3/2010 Sb. o stanovení obsahu a časového rozmezí preventivních prohlídek a doporučeným standardem, který byl uveřejněn ve Věstníku MZ ČR 04/2010.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17420
Dobrý den.
V 04/2015 jsem byla byla na žádost lékařky po 1 roce na mamo vyšetření. Nález: v MLO projekci je žláza se skvrnitou strukturou ve stejném rozsahu, stín žlázy v HK je bez progrese, susp. ložisko či mikrokalcifikace neprokazuji, v axile nezvětšené uzliny.Nález bez progrese. Nyní jsem byla na mamo v běžném termínu s tím, že jsem byla objednána na další sono vyšetření za 2 měsíce. Víc mi nic nebylo sděleno.Lékařka nebyla přítomna. Prosím o sdělení co to může znamenat a zda v případě, že by se jednalo o něco vážnějšího je sono až za 2 měsíce v pořádku. Děkuji předem za info.
Odpověď: Dobrý den, podle toho co uvádíte, máte typ mléčné žlázy, který je na mammografii hůře přehledný, v tomto případě je sono vyšetření běžným doplňujícím vyšetřením. Na mammografii nebyly nalezeny známky nádorového onemocnění. Lékařka chce pravděpodobně vše ještě zkontrolovat na sono.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17419
Dobrý deň.Chcem sa spýtať,mám výsledky z mamografu,ale ešte žiadajú sono prsníkov.Jedna veta je znepokojujúca:vľavo v DQ nepravidelná pruhovitá štruktúra lokále,Lu v axilách.V minulosti som pri sone mala uzlinky v prsíku.Viete mi bližšie k tomuto niečo napísať,pretože za sono som objednaná o tri týždne.ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Není třeba se znepokojovat. Na mammografii popsaná pruhovitá struktura v prsu nemusí znamenat vůbec nic vážného. Sono vyšetření je běžnou vyšetřovací doplňkovou metodou u mladých žen, kdy může být mammografický obraz pro hutnost mléčné žlázy nepřehledný.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17418
Dobry den, v levem prsu, ve vnejsi spodni casti, kdyz opravdu hodne zatlacim, citim ovalny, ohraniceny, cca 2 cm velky, hladky utvar, ktery je pohyblivy, ale tvrdsi nez okoli. Jakoby tuzsi zlaza, kuze nad nim pohybliva.Tlacim ale opravdu pomerne silne. Sono prsou pred rokem a pul, vse ok. Ve stredu jdu k lekari, ale jsem hodne nervozni. 34 let, 2 deti. Dekuju.
Odpověď: Dobrý den. Nemusí jít o nic vážného (jen lalůček žlázy, cysta, fibroadenom). Je v pořádku, že jdete k lékaři, aby se vše zkontrolovalo. Při samovyšetřování prsu není nutné používat silný tlak a hrubé hmoždění prsu, tlak vyvíjený na prs by měl býti přiměřený, nebolestivý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17417
Dobry vecer, mam prosim dotaz na vysetreni, jsem objednana na vysetreni biopsie.Chtela bych se prosim poptat na muj zdravotni stav jestli je to vazne mam totiz strach ze to bude vazne. Muj popis s MMGR, del tabara IV,charakter zlazy jako na min MG,vlevo v ZKK v CC projekci shluku mikrokalcifikaci na uz ojedinela ycsta 5 mm v ZHK, na č2 hypoech léze 6 mm,benignich znamek, bez porgrese.axila a vlevo.To lekarska sprava od pi doktorky.Nerozumim tomu a proto se chci zeptat na vas nazor.Dekuji za odpoved M.Š.
Odpověď: Dobrý den.
Při mammografickém vyšetření byl ve vašem levém prsu nalezen shluk mikrokalcifikací (= drobné usazeniny vápníku). Výskyt mikrokalcifikací může být první známkou toho, že může jít o počínající nádor, ale ne všechny mikrokalcifikace jsou projevem karcinomu. Proto se při nálezu mikrokalcifikací provádí biopsie (odběr malého vzorku tkáně speciální tenkou jehlou). Následuje histologické vyšetření odebrané tkáně, které ukáže zda jsou mikrokalcifikace neškodné - benigní povahy nebo zda jde o přednádorový stav či počínající nádor. Držím pěsti, ať vše dobře dopadne.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17416
Dobry den, jsem 3.tyden po porodu, kojim, v pripade vice nalitych prsou, odsavam, aby nedoslo k nahromadeni mleka a zanetu. Prave prso me velice boli az picha, nahmatala jsem si bulku, na kterou kdyz zmacknu, tak boli. Prsa mam ale meka a nenalita i kdyz mleka mam hodne. V prsou mi diagnostikovali nekolik mensich cisticek a v pravem ( ktere boli) jednu vetsi cca 1cm. Muze to mit souvislost? Mam zkouset pres bolestivy tlak rozmasirovavat? Kojeni mne boli, bradavky jsou velice citlive, ale prekonavam to! Velice dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. V období rozbíhající se laktace a "nalévání" prsou je bolest prsou běžná. Nahmataná bulka může být podmíněná místním nahromaděním mléka ve žláze nebo i zvětšením cyst, které ve vašich prsou diagnostikovali. Lze doporučit studené obklady mezi kojením, před kojením naopak teplé obklady, rozmasírovat prs krouživými pohyby a lehké odstříkání, aby se uvolnit tok mléka a dítě se dobře přisálo. Kojit po 2 hodinách a střídat polohy. Také pomáhají obklady z tvarohu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17415
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat za poslední 2 roky jsem přibrala a zase zhubla 10 kilo. Vždycky sem měla velká prší (velikost D-E) nebyli vždy úplně symetricke ale co jsem zhubla je mezi nimi docela velký rozdíl. Může se jednat o rakovinu? Žijí v zahraničí do října nemám možnost dostat se k lékaři proto bych byla velmi ráda za odpověď. Také se mi na tom větším prsu začalo dělat akné. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, takto se rakovina neprojevuje i ve vašem věku je výskyt rakoviny prsu velmi vzácný. Nepůjde o nic vážného, pravděpodobně jen kosmetický problém a stranová asymetrie velikosti mléčné žlázy. Doporučuji provádět pravidelné samovyšetření prsů (každý měsíc ve stejný den menstruačního cyklu-hned po menstruaci) - návody na internetu a na těchto webových stránkách. Až budete v ČR, tak si pro klid zajděte na sono. Rozdílnou velikost prsou lze vyřešit plastickou operací - modelací prsou - domluvte si konzultaci s plastickým chirurgem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17414
Dobrý den,
poprvé jsem byla na sonu prsou. Podle nálezu je v jednom prsu ložisko, které vypadá nezhoubně. Přesto mi lékařka doporučila biopsii. Raději, než nález sledovat.
Vím, že do výsledků biopsie mi nelze nic konkrétního poradit. Spíš se ptám na vaši zkušenost. Napadlo mně, zda není možné, že lékařka přestože vidí nádor, uklidňuje, že s největší pravděpodobností o nic nejde.
Žádné problémy nemám, ani na pohmat není nic cítit.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Paní doktorce bych věřila. Že doporučila biopsii ložiska je naprosto v pořádku (běžný postup), jste mladá žena a nechce nic zanedbat. Chápu, že jste nesvá (nervózní a máte strach, obavy). Nestresujte se zbytečně a pokud to lze tak se snažte špatné myšlenky z hlavy "vytlačit" a počkejte na výsledek biopsie. Věřím, že vše dopadne dobře. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17413
Dobrý den,
chci se zeptat, proč mě někdy píchá v levém prsu, teda víc v levém, ale i v pravém. jsem dva a půl roku po hysterektomii od té doby mám návaly co hodinu, chci vědět, zda to souvisí s hormony, tyto obtíže jsem měla i dřív a mamograf byl v púořádku. jdu opět na mamograf, ale samozřejmě mám obavy, i když jsem si nic nenahmatala, obavy mám....děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den.
Původ píchavé bolesti v obl. prsou je pravděpodobně v kosterní a svalové soustavě (např. změny na páteři, které mohou vyvolávat dráždění nervů) - dop. vyhledat šikovného fyzioterapeuta. Příčinou návalů budou skutečně hormonální změny v těle - poraďte se s gynekologem, který vám může v případě potřeby předepsat léky na zmírnění Vašich obtíží.. Nemějte obavy.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17412
Dobrý den,
léčím se na Moú Brno v r.2012 stp.parciální mastektomii-operace,chemoterapie,ozařování,biologická léčba-od 8/2012 tamoxifen- doposud.Nyní při poslední gyn.kontr.se ukazuje zvýšený nárust děložní sliznice,hladina hormonů je stále vysoká.Jak postupovat při další léčbě?
Z gyn.hlediska-odstranit vaječníky?gynekolog řekl-dle onkologa,onkolog zase dle gynekologa,mohu navštívit gyn.na Moú?kterého?jsem zmatená
Odpověď: Dobrý den.
Zvýšený nárůst děložní sliznice patří bohužel mezi jeden z vedlejších, nežádoucích účinků Tamoxifenu - domluvte se s vaším onkologem, který má k dispozici výsledky všech vašich vyšetření a na případné změně léčby - preparátu. Nevím jaké vlastnosti nádor měl a jak vypadaly hormonální receptory, to je důležité znát při zvažování, zda si nechat odstranit vaječníky či ne, stejně tak jako je nutné brát v úvahu genetickou (např.změny v genu BRCA-1, BRCA-2) a rodinou zátěž ( v kolika letech maminka měla rakovinu prsu a zda nejsou další příbuzné, př. s rakovinou vaječníku nebo prsu v rodině).
Vzhledem k tomu, že léčená a sledovaná jste na MOU, tak bych doporučovala konzultaci u gynekologa MOÚ. Nádorová onemocnění jsou onemocnění systémová (celého těla, ne jen jednoho orgánu) , od toho jsou v onkologických centrech tzv. mezioborové komise (onkolog, gynekolog, chirurg, diagnostik, patolog, radioterapeut), kde se každý jednotlivý případ řeší individuálně a stanoví se optimální postup léčby.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17411
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na manžela. Je mu 50 let. Asi týden si ztěžuje na citlivost bradavek, v posledních dvou dnech už ho bolí vleže na boku cele prso (obě). Zvětšení jsem nepostřehla. V nedávné době prodělal zánět tlustého střeva (konec června) a bral asi 14dní antibiotika, nyní má 2 dny angínu a další antibiotika. Můžete vyloučit něco závažného? Bohužel naše obvodní lékařka má dovolenou do úterý 23.8.2016. Máme vyhledat nějakou jinou pomoc nebo to vydrží?¨
Moc děkuji
M.K.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně nepůjde o nic nážného - citlivost bradavek může býti podmíněná hormonálními vlivy nebo i užíváním některých léků. Bolestivost oblasti celých prsů, respektive prsních svalů může být od páteře - svalově kosterního systému. Vyčkejte, až se Vám Vaše paní doktorka vrátí z dovolené a zajděte k ní na kontrolu.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17410
Dobdý den, žiji v Anglii. Před pár měsíci jsem byla u lékařky s cca 2cm bulkou pod levou bradavkou. Lékařka mě ujistila, že jde o neškodnou tukovou bulku. Na bulku jsem tedy už nemyslela, jenže dnes jsem si zničeho nic našla v podpaží velkou tvrdou bouli asi 4cm. Hned jsem si zkontrolovala prso a zjistila, že bulka pod bradavkou je asi dvojnásobná a že mám vtaženou bradavku. Je možné, že se lékařka takhle spletla? Jsem hrozně vyděšená
Odpověď: Dobrý den. Lidské tělo je živý organismus, který se stále mění, vyvíjí, je pod vlivem mnoha vlivů. Určitě si zajděte na kontrolní sono vyšetření nejlépe do některého z akreditovaných screeningových center.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17409
Dobrý den. Maminka (69 let) je po odstranění zhoubného nádoru prsu, lymf.systém nezasažen.Následovat má 6 týdnu ozařování a hormonální léčba. Může vznik nádoru souviset s dlouhotrvajícím přechodem? Návaly mamince nikdy neustaly, bude to už 20 let.Gynekolog to neřešil, prý stres. Nebylo by vhodné vaječníky nějak dovyšetřit, aby se recidivě nádoru předešlo, tedy jít po příčině? Kam se případně obrátit?
Díky L.K.
Odpověď: Dobrý den.
Jako jeden z mnoha dalších rizikových faktorů pro vznik rakoviny prsu se uvádí nástup menopauzy v pozdějším věku (po 54. roce věku). Také gynekolog má pravdu, protože je prokázáno, že na vznik onkologických onemocnění mají mimo jiné i vliv psychologické aspekty – mezi tzv. psychosomatická onemocnění, obecně byl např. prokázán vyšší výskyt malignit u osob s depresivními stavy nebo vystavených dlouhodobému stresu.
Bohužel navzdory intenzivnímu výzkumu doposud stále neznáme pravou příčinu vzniku karcinomu prsu. Doposud stále nevíme, proč u jedné konkrétní ženy karcinom vznikne a u jiné nikoliv.
Na vzniku nádorového onemocnění se nepodílí jen jedna příčina, ale je multifaktorově podmíněný (rizikové faktory životního stylu, osobní anamnézy, hormonální a genetické faktory, psychologické aspekty) - některé z těchto faktorů řadíme mezi tzv. „preventabilní“, tzn. můžeme je ovlivnit svým chováním a přispět tak ke snížení míry rizika vzniku karcinomu prsu, řada z nich však bohužel patří mezi tzv. „nepreventabilní“, které ovlivnit nemůžeme.
S vyšetřením vaječníků se obraťte na gynekologa, ale vzhledem k tomu, že je Vaše maminka v léčbě, tak předpokládám, že v rámci všech předoperačních a stagingových vyšetření byla maminka celkově vyšetřena, a to i včetně vyšetření gynekologického.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17408
Dobrý den paní doktorko, pravidelně absolvuji mamografické vyšetření. Prosím, co znamenají výrazy "Klasifikace Tabár: involuční žláza typu Tabár II", "BIRADS výsledek: BI-RADS 1". Výsledky vyšetření totiž hlásí sestra před všemi pacientkami v čekárně, takže mi je hloupé tyto dotazy vznášet na veřejnosti. K paní doktorce se do ordinace vůbec nechodí, tam bych se zeptala. Děkuji vám.
Odpověď: Dobrý den.
1. Tabárova klasifikace vyjadřuje typ - vzhled - śtrukturu mléčné žlázy. Celkem existuje pět typů mléčné žlázy. Ve vašem případě typ. Tabár II znamená Involuční typ žlázy, tj. že v prsu převažuje již tuková složka, je to typ žlázy s nejnižším procentuálním rizikem možného výskytu rakoviny prsu.
2. Hodnotící kategorie BI-RADS vyjadřují výsledek každého jednotlivého vyšetření a zároveň určují další postup (nutnost dalšího vyšetření, obvyklé sledování v rámci screeningu, kontrola v kratším časovém intervalu, nutnost biopsie, apod.). Ve vašem případě BI-RADS 1 znamená, že na vašem mammografickém vyšetření nebyly nalezeny žádné známky malignity - nádorového onemocnění. Tzn. že jste zdravá a příjdete na běžnou kontrolu dle plánu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky