MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze,
vedoucí Centra diagnostiky chorob prsu V. Polaka,
vedoucí Mamodiagnostického centra v Berouně,
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 19556
Dobrý deň.
Absolvovala som mamografické vyšetrenie, povedali mi, že je všetko o.k.a na vyhodnoteni som mala napísané Z:Golitárny MK dx.,dop.-USG o rok.
Chcela by som sa spýtať, čo znamená golitárny MK dx.Ďakujem Vám za odpoveď.Pekný deň.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že lékař nedoporučil žádné další doplňující vyšetření, tak je vše v pořádku. Kontrolní sonografie za rok je jen běžná kontrola. Pokud by na snímcích byl podezřelý nález, sonografie by se doplnila hned. V závěru je překlep, správně by mělo být "Solitární MK". Znamená to, že v pravém prsu je okrsek zvápenatění, což není nic neobvyklého. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19555
Dobrý den, mamograficky screening: oboustranně bez známek malignity, mamograficky typ tukovy- identita A, závěr: negativní BI-RADS 1, stačí nález
Prosím o vysvětlení, žena 47 let, děkuji
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o normální nález z mamografie. Bez ložisek či jiných známek nádoru (malignity). Tukový typ znamená, že v prsou je převaha tukové tkáně a snímky jsou dobře přehledné. BIRADS je klasifikační statický kod, v tomto případě znamená, že je vše v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19553
Dobrý den,dnes jsem podstoupila poprvé mamografické vyšetření(je mi 45 let) paní doktorka mě i prohmatala a řekla ,že vše je v pořádku.Doma jsem četla zprávu a je tam psáno,cituji:Bilat.cárovitá žláza,benigní kalcifikace v pravo.Ložisko maligního vzhledu na mamografických snímcích zřejmé není.Vzhled žlázy v klasifikaci dle Tabára I.Samozřejmě věřím paní doktorce,ale znamená to cárovité cosi v pravo pravděpodobnost onemocnění?Děkuji a omlouvám se za asi hloupou otázku,ale nerozumím těmto termínům a trošku mě to znervoznilo.Lada
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu mamografie je vše v pořádku. V popisu mamografie nejsou žádné ložiska nebo jiné známky nádoru. Cárovitá žláza je v našem slovníku popis normálního vzhledu. Jde o směs žlázy a tukové tkáně, normální pro ženy ve vašem věku. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19552
zdravím p. doktor, . prosim o posúdenie. Mamo:v teréne tukovej involúcie v prednej časti a intermediálne kranialne je neprav. pruhovitá kresba aj s pruhov.opacitami výraznejšie vpravo,idúcimi do hĺbky kraniolaterálne,je nodozita veľk.7mm, obojstranne niekoľko prstencov.kalcif.a kalcif.cieva.Do predných rias sa premietajú LU. ďakujem.A.S.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu předchozích mamografií, podle předchozích dotazů, se obraz nemění, zůstává stále stejný. V popise se nepíše nic o známkách malignity, proto předpokládám, že lékař, který mamografii hodnotil považuje obraz za normální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19551
Dobrý den, už několik dní, mě bolí nad levým prsem a trhne se to až k podpaží.
Nic jsem si nenahmatala. Spíš mě to hodne bolí až když se dotknou žebra. Může to být něco vážného? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu obtíží se nebude jednat o problém s prsem, ale o problémy od páteře a žeber, jak popisujete, že se bolest projevuje na žebru a v jeho směru. Pokud by potíže do tádne neustoupily, dop. návštěvu u vašeho lékaře, ev. doplnění sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19550
Dobrý den. Na léčbu polycystických vaječníků beru HA. Přibližně po 2 týdnech užívání me začala bolet část obou prsů a v tom místě začaly růst bouličky. Během dalšího týdne užívání bouličky rostly a další boule přibývali až jich bylo v každém prsu kolem pěti. HA jsem tedy vysadila, boule zmizely a po měsíci bez užívání HA jsem začala brát HA s jiným složením, ale na stejné bázi. Teď ji beru 2.týden a znovu mám v obou prsech bolestivá ložiska s hmatnými rezistencemi. Jaký postup byste mi prosím poradil? HA vysadit, brát dál nebo vyměnit? Mám nějaké riziko maligního zvratu? Děkuji K.B.
Odpověď: Dobrý den.
Jakou hladinu Prolaktinu máte? Předpokládám, že byl vyloučen Prolaktinom? Pokud se jedná o polycystické vaječníky z hormonální poruchy jiné příčiny, užívání HA může potlačit jiné vedlejší důsledky nevyrovnané hladiny ženských hormonů . Je to v tuto chvíli i preparát s přidanou hodnotou kontraceptiva- antikoncepce. Mléčná žláza -prsy pouze reagují na novou hormonální situaci a je třeba dát čas tělu, aby si zvyklo.Aspoň 2-3 měsíce. Žádného maligního zvratu se obávat nemusíte. O tom, jestli HA vysadit může rozhodnout jedině gynekolog nebo vy. To je jejich a vaše parketa. Chápu, že citlivost prsů může snižovat váš komfort, ale bylo by dobré přijmout užívání HA v tuto chvíli jako prospěšnou věc pro vás i vaše tělo. Psychická nadstavba by mohla zhoršit už i tak křehkou labilitu díky nevyrovnané hladině hormonů . Možná by stálo za úvahu poohlédnout se po specializovaném centru gynekologickém, které se na toto onemocnění soustřeďuje. Poraďte se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19549
Dobrý den, na levé straně hrudníku jsem objevil oválné zarudnutí (od bradavky směrem k podpaží). Střed skvrny je hned vedle bradavky a je trochu tmavší. Skvrna se postupně zvětšuje - v sobotu cca 5x7 cm, dnes 7x9 cm. Mohu téměř vyloučit nějaké štípnutí hmyzem. Na dotek to není bolestivé. Mohl by to být projev nějakého zánětu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je nutno vyloučit boreliózu, mykózu aj. kožní onemocnění. Pokud by se jednalo o zánět prsní žlázy , bylo by přítomno zarudnutí, citlivost, otok, lokalita by byla teplejší, než okolí. Mohla byste mít i celkově zvýšenou teplotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19548
Dobry den, prosim o radu, jsem 4 tydny po chir.korekci vpacene bradavky s prerusenim mlekovodu. Zanet v prsu nemam,ale bradavka je velmi bolestiva na dotek, nemuzu mit ani podprsenku i dotek trika je neprijemny. Bez podprsenky je to ale take bolestive pri pohybu prsu. Prosim o radu, jak dlouho se to muze hojit, a zda se to nekdy vrati do normalu, jsem z toho nestastna. Dekuji S.K.
Odpověď: Dobrý den.
Tady od stolu je pro mě velmi těžké vyloučit, že se děje vše v normě. To by měl správně učinit operatér. Tak se za ním vypravte, ale rozhodnout o tom, že je to potřebné, musíte sama.......Jinak reparace trvá individuálně, ale 4 týdny jsou rozhodně velmi krátký čas. Potřebuje čas a trpělivost bez psychické nástavby. Nedošlo pouze k přerušení mlékovodů, ale všech struktur , které se v této oblasti vyskytují. Sledovala jste kosmetický efekt, který je pravděpodobně již v této chvíli patrný, tak se z toho radujte. V plastické chirurgii je to vždy něco za něco.... Když je bradavka citlivá je to dobrá zpráva , znamená to, že se hojí jedno k druhému. Možná by vás dokázalo zklidnit provedení ultrazvukového vyšetření. Máte možnost i sama bez doporučení se objednat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19546
Dobrý den,prosím o radu.V září 2015 mi byl odoperován Ca mammae l.sin.,pT1bpNmi(sn)MO,ER 95%,PR 10%,AR 90%,prol. ant.Ki-67 55%,HER 1 +,premenopauza,G2 invaz.kar. NST(duktální) s extenzivní komponentou G2 DCIS,Lymfangioinvaze:ANO.ITC a mikrometastáza v 1/2 axil. sentinelové uzlině.Po té indikována adjuv.terapie-4xAC,RT a HT(Tamoxifen).Po druhé dávce chemot. 11/2015 mi vymizel menzes,od 12/2015 nasazen Tamoxifen-nyní 4/2018 návrat menstruace-prosím,je to v pořádku,nebo se mám obávat.Jaká je prosím prognoza mé diagnozy.Předem děkuji za odpověď K.Z..
Odpověď: Dobrý den.
Nevím čeho se chcete obávat. Pokud jste v poslední době nebyla na gynekologickém vyšetření, je třeba ho absolvovat. Může jít o krvácení na základě hyperplazie endometria v rámci léčby Tamoxifenu tbl.., nikoliv menstruaci klasickou. S gyn.vyšetřením zajděte k onkologovi. On již navrhne, co dále. Minimálně 1x za rok jistě chodíte na mamografii, ev. UZ . Pokud nemáte problémy s prsy, je možno respektovat plánovaný termín mamografické kontroly. Jinak platí vše, co jsme vám již napsali v minulých odpovědích v r. 2015 a 2016 na vaše dotazy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19545
Dobrý den, mojí mamince byla nalezena zvětšená uzlina v podpaží, dle biopsie se jedná o metastázu. Udělali je CT vyšetření, scintigrafii kostí, opětovný UZ prsů a zatím bezvýsledně. Je možné, že primární nádor prsu by byl tak malý, že ho mamograf nenajde, ale tak agresivní, že již způsobil metastázu do uzliny v podpaží? Nyní má maminka jít ještě na podrobnější vyšetření. Jaký může být další postup a prognóza onemocnění? A ráda bych se ještě zeptala, jaké riziko máme my se sestrami, pokud by se potvrdil nádor prsu (maminka 75 let) a otec byl léčen s rakovinou prostaty. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano, bohužel, je to možné. Postup bude záležet na výsledcích dalšího vyšetření.
Statistická prognóza taktéž. Jinak pokud připustíme i náš osobní vliv na vývoj čehokoliv vč. nemoci, tak je to 50:50, prostě polovina úspěchu záleží na nás osobně. Genetická zátěž pro vás dcery není. Riziko onemocnění průměrem vzaté máte jako ostatní populace žen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19544
Dobrý den,před rokem jsem si nahmatala bulku v obl.prsního dvorce (0,6cm).Biopsie prokázala fibrocystické změny.Nyní jsem těhotná(8. měsíc) a bulku nahmatávám asi 3cm od původního místa.Je možné,aby se mi přemístila vlivem zvětšených prsů v těhotenství?Můj gynekolog mě vyšetřil a říkal,že nic nehmatá,žádanku na ko.UZ mi pry napíše až po ukončení kojení.Děkuji za odp.
Odpověď: Dobrý den.
myslím, že jediným řešením bude, aby jste si zašla na cílený UZ sama, tu možnost máte, na tom samém pracovišti, kde jste byla původně. Teoreticky je možné, že zvětšení prsu způsobilo přesun tkáně tam, kde jí z původního místa hmatáte t.č.. otázkou je, proč si to tak hmatáte až nyní. Každopádně kontrolní UZ vám přinese klid, protože pravděpodobně nebude zjištěno nic pro vás nepříznivého. A budete si moc užívat svého stavu, těšení a energii směrovat jinam...:) objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19543
Dobrý den. Před týdnem se mi na prsu utvořila boulička - cca 0,5 cm, podle hmatu spíše na povrchu v podkoží nežli "uvnitř" prsa. Boulička byla nejprve zarudlá a mírně bolestivá na dotek, nyní po týdnu již zarudlá ani bolestivá není, ale stále ji v podkoží nahmatám. Jelikož jsem to považovala za nějaký kožní zánět, mažu bouličku Framykoinem a na noc Ichtoxylem. Začínám však být dost nervózní, že by se mohlo jednat o něco vážnějšího jako je rakovina prsu.. Jaký je prosím Váš názor? Jsem nyní v zahraničí, a tak nemohu navštívit lékaře.. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Ve vašem věku je nepravděpodobná možnost, že by šlo o rakovinu. Organismus musí být dlouhodobě vystaven působení estrogenů-ženských hormonů, aby rakovina měla vhodnou půdu pro svůj vznik + další mnohočetné faktory, které se podílí na oslabení imunity. Ani tomu neodpovídá popis vašich obtíží. Půjde o epidermoidní cystu , neboli " nežid, beďár, uhr ", vyvine se tím, že vývod mazové žlázky se stane nefunkční. Pokud by se zánět opakoval či " boulička" se zvětšovala,řeší se chirurgicky. Zhojení a reparace potřebuje více času...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19542
Dobrý deň. Prosim o vysvetlenie. Bola som na mamografii. A mám takéto výsledky. V MMO ĽP je drobná asymetrická denzita veľ.7mm, bez korelátu v USG obraze - susp.žľaz.reziduum.
Bilat.bez evident.zmien susp.z malignity.
Ďakujem za odpoveď Blanka
Odpověď: Dobrý den. Normální nález. Gratuluji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19541
Dobrý den,maminka 48 byla na kontrolním vyšetření na mamografu. Měla tam nějaký ohraničený bílý útvar. Udělali jí kontrolní biopsii,teď na ni čekáme.Lékař jí řekl, že na 99% to není zhoubné. Chtěla bych se proto zeptat,co by to mohlo být. Moc Vám děkuji za odpověď, jsem strachy bez sebe a nemůžu o tom nic najít.
Odpověď: Dobrý den. To opravdu nevím. Maminku jsem nevyšetřovala. Dejte důvěru lékaři, který vás ujistil, že to nic nebude...maminku vyšetřoval on. Navíc přebíráte zodpovědnost za druhého, ubližujete si tím. Nezbývá, než vyčkat histologie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19540
Dobrý den byla jsem před třemi lety na operaci fibroadem tet jsem si tam zas něco nahmatala byla jsem na sonu a do správy mi napsali : STP.extirpaci benigní léze v pravo v HZK ,jizva klidná bez ložisek v axile benigní LU avs, přídatná žláza fertilni žláza bilat .bez ložisek,akcence duktu retromammilarne.coto prosím znamená můžete mito prosím vysvětlit? Coto v tom prsu a podpaží je hrozí mi něco špatného? Jsem 34 týdnů těhotná a jsem moc neklidná mám síto nechat vyoperovat raci ? Nebo co mám dělat poraďte mi prosím děkuji
Odpověď: Dobrý den.
V prsu nemáte nic, co by tam nepatřilo či vás ohrožovalo. Operovat není co. Užívejte si v klidu těhotenství. To, co cítí matka, cítí i plod.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19539
Dobry den, mam dotaz, zda chirurgicky zasah do prsu muze nejak ovlivnit vznik rakoviny? Byla jsem na uprave vpacene bradavky s prerusenim mlekovodu. Ultrazvuk pred vykonem byl v poradku.
Dekuji Sindelarova
Odpověď: Dobrý den.
Ne, nemůže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19538
Dobrý den, byla jsem na mamografu a ultrazvuku a ve zprávě je uvedeno - 2 birads- vpravo cysty do 6mm, v místě hmatné resistence je uzel hyperechgenní žlázy s akcentovanými dukty a ojedinělou cystou 10 mm. Na kontrolu mám přijít za 2 měsíce. Podotýkám, že mě to místo bolí, jako nějaké závaží jej cítím.
Mám se něčeho obávat? děkuji za odpověď H.
Odpověď: Dobrý den.
Rakovina nebolí. Většinou je místo citlivé, protože si tam opakovaně saháme, tlačíme, abychom zkontrolovali pohmatový vjem. O tom, jestli se něčeho budu obávat rozhoduji pouze já sama, nikdo jiný. Situaci to ale neřeší, ani nezmění. Tím, že se uvádíme do stresu , oslabujeme svoji imunitu. Na to je třeba dát pozor. Vyšetřující lékař vám jistě řekl, že to, co je v popisu, vás nijak neohrožuje. Rozhodl se v čase provést kontrolu , pravděpodobně proto aby v čase posoudil vývoj či stabilitu benigní- nezhoubné změny. Pokud se pohmatově nebude nic měnit, vyčkejte plánované kontroly. Stačí se jemně vyšetřit jednou dvakrát za měsíc.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19537
Dobrý den,mám po záchovné operaci prsu,odstranění zhoubného nádoru.Minulý týden jsem dokončila radioterapii 23 dávek.Užívám Tamoxifen.Vím,že ozařované místo nemohu opalovat.Mohu být na sluníčku a opalovat ostatní části těla,když ozařované místo budu chránit?Případně za jak dlouho?Každý lékař mi říkal něco jiného.
Děkuji za odpověď. J.
Odpověď: Dobrý den.
Přiměřenou dávku slunečního svitu a záření potřebuje naše tělo ke svému zdraví.
Opékat se však na slunci cíleně a dlouhodobě a v jakoukoliv denní hodinu není vhodné ani pro zdravého ...Takže "zlatá střední cesta" je ta správná. Ozařované místo je nutno samozřejmě již pro vždy chránit . Jakýkoliv pobyt venku na chráněném místě je oáza a cesta k plnému uzdravení:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19536
Dobrý den paní doktorko prosím vás již několik měsíců sleduji v levém podpaží jakoby v jamce útvar který je oválný podobný bych řekla fazole někdy cítít je někdy zas ne útvar nebolí a lehce se pohybuje před 4 roky jsem plně kojila 15 měsíců rok na to punkčně vydána mléčná cysta jsem velmi drobná 160 cm 47 kg prádla malá věk 32 let když ruce svěsim a předklonu se nic hmatatelne není když stoj a mám ruce podél těla někdy ovál nahmátnu dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Určitě o nic vážného nejde. Nejspíše o lymfatickou uzlinu. Zajděte si na ultrazvuk. Budete mít objektivní jistotu .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19535
Dobrý den,již 20 let bojuji s cystami prsou.Mnohočetné cysty,v pravém i levém,největší dosahují 5x1,5 cm.Prsa jsou velmi bolestivá.Ca prsu měla má babička,její setra,má teta,podstoupila jsem genetické a onkologické vyšetření.Závěr-neprokázána mutace genů,ale z důvodu rodinné anamnézy a obtíží doporučena subkutánní mastektomie s následnou rekonstrukcí.Revizní lékař operaci zamítl. Podstoupila jsem již punkci největší cysty,ale opět se doplnila,stále se všechny zvětšují.Genetičkou nedoporučeny punkce.Můžete mi prosím poradit,jak toto léčit?Nechci žít celý život s bolestmi.Děkuji Sv.
Odpověď: Dobrý den. V důsledku výkyvů hormonálních hladin dochází k degeneraci mléčné žlázy , projevem je tvorba cyst. Není podmínkou citlivosti prsů. Ta může být přítomna i bez cyst. Navíc cysty bolí pouze když mají napnuté pouzdro, tzn., že jsou zcela naplněny a pod tlakem. Prsy resp.mléčná žláza je fyziologicky citlivější při ovulaci a před menses. Samozřejmě vždy, když se např. v důsledku stresu změní hormonální situace ve vašem těle. Protože jsme součástí přírody, vždy když se to "vaří" v ní, můžeme to pociťovat i my, tzn. ženy často mají citlivější prsy na jaře a podzim. Tak to je a je dobré, když si tyto souvislosti uvědomíme, zpracujeme a přijmeme. Jinak vznikne uzavřený kruh našich obtíží, ze kterého je těžké vystoupit, neboť celou situaci může zhoršovat i náš strach, nelibost ze sníženého komfortu...Boj nic nevyřeší, změňte úhel pohledu, chcete-li . Boj vyvolá zase jenom boj. Zátěží může být i vědomí, že tři ženy z vašeho rodu byly nemocné. Pokud se rozhodnete, můžete k celé situaci zaujmout opačné stanovisko a vnímat pozitiva. Genetická zátěž byla vyloučena. Nemoc je důsledek chronického stresu a tím oslabené imunity. A když to víme, tak se prostě rozhodneme, že nemocné nebudeme:). A když už přijde, má svůj velký význam: zastaví nás, donutí zaměřit na sebe a něco změnit...Jste mladá žena, ve věku , kdy bilancujeme....proto jste se rozhodla ke změně toho jak se cítíte. Myslím, že citlivost prsů je pouze vrchole ledovce a řešením je pouze to, že se podíváte pod hladinu, k "jádru pudla" :). Osobně si myslím, že subkutánní mastektomie je opravdu velmi radikální řešení, které může s sebou přinést i negativní projevy... nevím, proč genetička nedoporučuje evakuaci benigní cysty, když pro vás může znamenat velkou úlevu,pokud je cysta hodně naplněna a tlačí. Je snad pro člověka stres z bolesti méně zatěžující? Bude platit "zlatá střední cesta". Dobrá zpráva je, že jen my jsme Mistry svého života, a jen my můžeme rozhodnout o změně k lepšímu...tak vám držím palce. Laskavost k tělu a energii uvnitř , bude váš cíl.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19534
Dobrý den. Prosim vas mozete mi vysvetlit moj nalrz? "Zaver:Fibrocysticka mastopathia, atypicky nalez trakcie v terene susp.loz.dysplazie s cystami a MK -korelat s atypickym obrazcom v MMG obraze,dopor.extirpovat." Dakujem
Odpověď: Dobrý den. Přeloženo: hraniční ložisko, které se musí histologicky celé vyšetřit. Neztrácejte naději, Nemusí znamenat změny maligní. Trpělivost:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19533
Dobrý den. Je mi 23 let a v levem prsu mám už asi 3 měsíce bouličku. Nebolí a mění se během menstruačního cyklu (před menstruací je největší, jak začne menstruace,tak se zmenší). Má průměr asi 1 az 2 cm. Mám se znepokojovat? Mám jít k lékaři? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Znepokojovat byste se nemusela, je to velmi pravděpodobně benigní- nezhoubná změna. Ultrazvuk potvrdí můj předpoklad. A vy budete moci energii nasměrovat jinam.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19532
Dobry den,nasla jsem si vcera pri lezeni bulku na prsu nahore a docela to boli..mam jit hned zitra k lekari??popripadne co to muze byt??dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud jste přesvědčená, že jde o novou věc, tak se samozřejmě na UZ vyšetření objednejte. Záleží v jaké fázi menstruačního cyklu jste. Pokud v polovině či před menses, vyčkejte po měsíčkách. V tomto případě by totiž mohlo jít pouze o akcentovanou žlázku, čemuž by odpovídala i citlivost místa. Opakovaně si tam nesahejte .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19531
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, před 4 lety rakovina prsu, operace, ozařování, nyní tamoxifen
kolem bradavky druhého prsu se vytvořil útvar jako bílý nateklý prstýnek
může to být nějaký problém
Odpověď: Dobrý den.
Spíše bych typovala kožní záležitost..mazová žlázka, mykóza...ukažte to praktickému lékaři, pokud nejdete v dohledné době na kontrolu na mamologii či na onkologii
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19530
Dobrý den, manžel 32let před dvěma měsíci ukončil léčbu rakoviny varlete. Před pár dny si na levém prsu nahmatal jakoby hrbolek nad bradavkou a řekla bych, že i z pohledu ma to prso mírně zvětšené. Myslíte, že by se po tak krátké době mohlo jednat o rakovinu prsa nebo co by to mohlo být? Za 3 týdny jde na kontrolu na krev na onkologii, tak není, jestli má to řešit nějak hned nebo počkat až tam půjde. Jsme z toho hodně vyplaseni po zkušenostech. Moc děkuji za odpověď. Hezký den. P
Odpověď: Dobrý den.
Určitě ne, buďte v klidu. Jde pouze o akcentaci základu mléčné žlázy, který i u mužů přetrvává od prenatálního vývoje jako rudimentální orgán, vlivem momentální hormonální situaci. Regenerace organismu je nekonečná, chce to však čas a důvěru . Možná by stálo za to, aby již na odběry a onkologickou kontrolu šel váš muž s výsledkem ultrazvukového vyšetření, žádanku mu může dát jeho praktický lékař. S požehnáním onkologa by možná byla vhodná endokrinologická konzultace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19529
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je normální, že prsní dvorec není stejnoměrně kulatý? Na okraji prsního dvorce, kde by měla být ještě tmavá část mám už světlou kůži a tudíž je dvorec takový vykously. Nevím jestli to tak bylo vždy nebo ne. Jen podotknu, že jsem momentálně těhotná a zhruba před měsícem jsem absolvovala sono, které bylo v pořádku. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano, vše je v pořádku. Jak vám již psala kolegyně, užívejte si těhotenství a přestaňte malovat čerty na zeď:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19528
Dobrý den, mojí mamince 75 let byl odebrán vzorek ze zvětšené uzliny v podpaží. Dle mamografického vyšetření žádný jiný nález na prsou. Výsledek z biopsie však zní pravděpodobně metastáze, pravděpodobně adenokarcinom, nyní je objednána na gynekologické vyšetření a vyšetření kostí. Je tento nález hodně špatný? Pozná biopsie s jistotou, že jde o metastázu a ne samotný primární nádor? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano, pozná. Maminka nyní projde celkovým vyšetřením a uvidí se. Závěry bych dělala až po výsledcích. Vliv na to bude mít celkový biologický stav nemocného těla, další jeho případná onemocnění, možnosti léčby ....trpělivost...nemoc je křižovatka, na které si maminka i vy máte možnost uvědomit cenu života. Toho, jak žijeme, jak si vážíme sebe, svého těla..jestli se němu chováme laskavě....přijměte to, bude to důležité a prospěšné pro budoucí bytí vás , ale i všech, včetně maminky, kolem vás. Jsme si zrcadli. Neztrácejte víru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19527
Dobrý den, je mi 35 let a prsa mám bolestivá vlastně celý život, někdy více, někdy méně. Beru antikoncepci Minerva. Při samovyšetření prsou jsem zjistila, že mám vlastně v obou prsou hrbolky či malé bouličky, a to mám prsa vážně malá. Prsa jsou bestivá na dotek. O co se může jednat? Po porodu jsem měla zánět prsou s vysokými horečkami a brala jsem ATB. Děkuji.TN
Odpověď: Dobrý den.

Myslím,že o reakci mléčné žlázy na hormonální nerovnováhu, kterou můžete mít a priory v rámci fce vaječníků, dále průběhu a vlivu menstruačního cyklu, ročního období- na jaře i podzim se to "vaří" v přírodě čili i v nás, jsme součástí přírody...a nadstavbově stresem, ať už v rámci obavy o co jde či životních událostí....někdy z tohoto kruhu vystoupit, je opravdu těžké. HA většinou situaci uklidňuje. Mléčná žláza není beztvará hmota...předkloňte se a uvidíte, že pohmat bude kvalitativně odlišný, než když žlázu opíráte o hrudní stěnu, která nikam neustoupí.
Pro svůj klid si dojdete preventivně na ultrazvuk. A od toho se odpíchněte...uklidněte se, pohlaďte se, opakovaně si kůži prsů ošetřete příjemným mazáním, kupte si novou podprsenku ...pozorujte se, uvědomte si v jaké souvislosti se citlivost prsů prohlubuje...a máte začátek....:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19526
Dobrý den, po 7 měsících ukončuji kojení a mléko se mi tvoří už jen minimálně. V pravém prsu se mi objevila výrazná zduřenina vel. cca 4-5 cm nepavidelné struktury. Bohužel nepomáhá ani odstříkání zbytků mléka. Zduřenina nebolí a je pohyblivá vůči okolí. UZ mi p.doktorka nedoporučuje až po půl roce po ukončení kojení. Prosím o informaci jestli je potřeba nějaké radikálnější řešení, nebo ještě počkat, až laktace ustane úplně? Děkuji za informaci Jarka V.
Odpověď: Dobrý den.

Přikláněla bych se provést UZ ihned. Myslím, že půjde o benigní změnu vzhledem k vašemu popisu charakteru změny. Změna je velká, proto nevadí , že jste ještě neukončila laktaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19525
Dobrý den,

ráda bych se zeptala. Jsem 3 měsíce po porodu a plně kojím syna. Občas jsem cítila bolest v podpaží, myslela jsem si že jde o zarostlý chloupek po holení, což se mi občas stane.
Včera jsem si v podpaží pri mytí našla malinkou bulka cca velikosti hrášku. Není pohyblivá ani nejde vzít mezi prsty.
Celý den jsem bulka pozorovala a jak jsem si to místo rozdrazdila, tak mě začalo podpaží více bolet.Jsem jinak zdravá.
Mohlo by se jednat o něco vážného?
Odpověď: Dobrý večer.
Pokud kojíte, může to být reaktivní lymfatická uzlina. Myslím, že se nemusíte znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19524
Dobrý den,můžete mi Prosím vysvětlit pojem heterogensni žlaza v rozložení ve všech kvadrantu chci. Děkuji Fronkova.
Odpověď: Dobrý den...heterogenní znamená složená z více různých částí...je to pouze slovy popsaný vzhled vaší žlázy a neznamená nic patologického
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19523
Dobrý den,17.4.2018 jsem byla na MG, kde mě dále poslali na UZ.
USG: Vlevo je radiální distorse ložisko velikosti o průměru 25mm s cystoidními dutinami(na č.12,0mm od okraje dvorce, 6mm pod kůží) bohatě loukotovitě prokrvené V DZK drobný shluk dilatováných mlékovodů o průměru 6mm. Axila bez patologických uzlin.
Závěr: BI-RADS 4b-susp. radiální distorse vlevo na RHK-ad UVAB,objednaná 15.5.2018.
Chtěla bych se zeptat, jak moc je nádor závažný z toho co víme?
A můžou s tím souviset bolesti zad, nateklé břicho, pocit ,,spolknutí horkého bramboru´´?
Děkuji za odpověď
Hezký den
D.B.
Odpověď: Dobrý den.
Jde o hraniční, podezřelé ložisko. Pokud biopsií bude potvrzeno podezření, uvidí se dle podrobného imunohistochemického profilu charakter ložiska. Bez toho dopředu nelze nic odhadovat. Vaše další problémy s nálezem v prsu nemusí souviset.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19522
Dobry den, udělala se mi dirka v prsu ze kterého vyteka krev. Byla jsem na sono prsa.To bylo bez nalezu a pani doktorka řekla, že je čistý bez nalezu a byo mi doporuceno objednat se na kožní, ze je to povrchoveho puvodu.Tam mi sdělili po telefonu,ze je to zalezitost pro chirurgii. Chtela jsem se zeptat jestli je možné aby to byl nejaky píštěl. Moc děkuji za odpověď. Barbora
Odpověď: Dobrý den.
Píštěl ne. Ale asi tam máte v zánětu mazovou žlázku. Běžte se ukázat na chirurgii, ošetří vás. Máte v pořádku ultrazvuk, a to je důležité:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19521
Dobrý den,
už asi necelý půl rok nekojím, stále se mi dělá mléko. V jednom prsu klasicky bílá barva, v druhém světlá tekutina. Jen pár kapek denně. Na rozkojení to není. Na gynekologii jsem to řekla, nejprve mne Pan doktor poslal na odběry krve, kvůli prolaktinu. Ty dopadli dobře. Mám si jít pro žádanku na Sono. Ale mám strašný strach, v pravém prsu jsem si nahmatala bolavou malou kuličku. Prý to může být cysta.Na pravé straně krku, vespodu , nad klíční kostí se mi udělala uzlina. Na Mám se bát? Je mi 21 let. A mám strach Děkuji. S.S.
Odpověď: Dobrý den. Stane se, že kojí pouze z jednoho prsu. Malá boulička určitě nebude příčinou, že z prsu nekojíte. Nebojte, nic to nebude. Vyčkejte v klidu ultrazvuku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19520
Vážená paní doktorko, mám 8.t. miminko (mé 4.dítě), za sebou 2 mastitidy jednoho prsu, druhou ve 4.týdnu po porodu, oba záněty byly v horních kv. prsu. Po 2.zánětu se mi udělalo takové "jelítko" na dvorci nemocného prsu, ale v DVK, čili v místě, kde zánět nebyl. Je to patrné na omak a v určitých pohledech (ne vždy) i na pohled. Mám v tom místě ztluštělou kůži, asi dvojnásobně oproti okolí. Jinak je kůže měkká, není tuhá ani se neliší barevně. Bulku nehmatám. Mám to nějak řešit? Odstavovat takto malé miminko ještě nechci, ale na druhou stranu se bojím, abych něco nepropásla. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu to nic nebude. Nicméně musíte mít klid...tak bych doporučovala ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19519
Hezky den, chci se vás zeptat. Byla jsem na sonu a ve zprávě mám napsáno shluk ložisek se známkami benifnity, muže jít o FA. Kontrola za 3 měsíce
Prosím co znamená zkratka fa? A myslíte, ze mi mamograficke vyšetření více pořadí nebo proste musím počkat ? Jsem z toho strašně nervózní.
Odpověď: Odpovídala jsem vám v dotazu 19516. FA je fibroadenom. Ve vašem věku se žádné mamografické vyšetření nedělá, stačí ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19518
Reakce na odp.č. 19515: Vážená p.prim.,věřte, že od autonehody,ze které mám následky na celý život /zlomená všechna žebra, krční obratel, poraněné plíce, ledviny/mám v sobě tolik pokory,co jen člověk může mít.Pokud mi ale můj gynekolog na výsledek z mamog.řekne:"....že se SAMOZŘEJMĚ může vyvinout ve zhoubné.....", pak mi nejsou moje pokora a optimistické plány do budoucna nic platné.Vážně si nelebedím v černých myšlenkách. Děkuji Vám za laskavou a rychlou odpověď. Mějte se pěkně, jarně. A.K.
Odpověď: Vážená paní.
Děkuji. Chápu. A věřím ve vás. Věřím, že se časem určitě budete umět podívat na svoji bolest z jiného úhlu pohledu. To přinese úlevu a dodá jistotu, že bude vše dobré.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19516
Hezký den, ráda bych se na něco zeptala byla jsem na sono, pravého prsu, Paní doktorka mě podle mě absolutně zazdila jen s informací že se mám ukázat za 3 měsíce. Napsala mi do zprávy samé cizí slova, takže se v tom člověk ani nevyzná. Potřebuji poradit. Napsala název benig. charakteru, ale já si chci být jistá, poradíte mi co mám udělat? vyhledat někoho jiného? mohou to dát pryč hned? :)
Odpověď: Dobrý den.
Vážená slečno. Zpráva se píše pro vašeho vysílajícího lékaře,který jí bude rozumět...je to prostě náš pracovní jazyk, plný latinských termínů...Benigní znamená nezhoubný, bez podezření...pozvali vás na kontrolu z toho důvodu, aby mohli posoudit stabilitu změny, což je obvyklý postup, není potřebné hned vše řezat, zvláště v tak citlivé a krásné krajině jako je ženský prs ...Takže, můžete být v klidu a vyčkat kontroly, chcete-li, a nebude-li se nic měnit. V týdnu po měsíčkách se jemně bříšky prsů vyšetřete v mírném předklonu, ať se oddálí měkké tkáně od hrudníku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19515
Dobrý den/56 let/-r.2016 autonehoda-poraněné pr.prso.Mamo.vyš.: bez známek malig., olej.cysta-postkont.změny.2018 mamo.sc.: pravid.,symetr.kresba žláz.těles oboustr., vpravo ve VKK okrsek spíše benig.mikrokal.a několik olej.cyst, axily bez zvětš.uzlin.Bez známek malignity.Poté stereovak.bioptický odběr /9 vzorků ze skupiny kalcif.dx/ Závěr:Mikro-v proužcích převážně tuk.prs.žláza s nevýraz.duktekt.,jizvení s dystrofic.kalcifik. a lipofag.granulom staršího data. Malig.nádor.strukt.neprokazujeme.
Mám obavy,zda se nemůže změnit ve zhoubný nádor.Děkuji za Vaši odpověď.A.K.
Odpověď: Dobrý den.
Kdo maluje čerty na zeď, přijdou. Je třeba vážit každé své slovo, ba i myšlenku. Opravdu. Tvoříme si tím budoucnost....popisované změny se vyvinuly v rámci hojení po úrazu, máte je histologicky ověřené. Jste pravidelně sledovaná, což má výhodu, že se detailně mohou porovnat poslední s minulými mamografy. Dejte všemu i sobě důvěru a vložte do toho kus své pokory, lásky a laskavosti . A když připustíte, že jenom my sami jsme Mistry svého života...tak si ten následný Matrix naplánujte prostě a jednoduše hezky:). Nevzdávejte se snů, požádejte o ochranu, vedení, aby se vše dělo v souladu s vašim vývojem i vývojem celku, pak se nemáte čeho obávat:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19514
Paní doktorko můžete mi napsat jestli je u ženy věk 54let po operaci nádoru v pr. prsu 12/2017 (nyní užívám lék licarda)vyšší% rakoviny i dělohy. Mám podstoupit kyretáž z důvodu vyšší sliznice ambulantně, nebylo by vhodnější tento zákrok udělat v nemocnici? Mám bolesti v podbřišku a bederní páteři, nekrvácím. Nebude vhodnější odstranění dělohy?
Moc vám děkuji za odpověď. Y.P.
Odpověď: Dobrý den.
Dle mého názoru užíváte lék příliš krátkou dobu ...tento preparát a jiné , složením mu podobné, mohou způsobit nárůst sliznice děložní, proto ta kyretáž....děloha má své místo v malé pánvi...její odstranění změní anatomické poměry, proto se nedělá jak na běžícím pásu...jinak určitě bude mít svůj význam , když si o tom promluvíte s gynekologem..bolesti v podbřišku mohou být přeneseny ze zad....a vzhledem k tomu, že vidím, že kontrolujete všechny lékařské postupy v dalších otázkách do naší poradny si dovolím jednu radu....zkuste dát důvěru odborníkům a tím pádem i sobě, což je důležité pro další vaše následné bytí a úspěch jakékoliv léčby...uleví se vám....věřte, že vše se děje, jak má
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19513
Dobrý den paní doktorko,moc prsím o Váš názor.Při pravidelné kontrolle MG.Opecita 8-9mm neretrah.BI-rads0
Kontr.sono zevně u dvorce náznak proužk.hypoechog.okrsku do 3,5mm.bez evid dorsál.stínění nelze stanovit charak.můze se jednato resorb.se cystu.Dx aksila bez pat.uzlim.BI-RADS3.Kontrola za 3mesice.Moc se bojím proto se o
obracím i na Vás děkuji R.Rodina bez anam.karcin.prsu
Nezveřejnit děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že můžete být klidná. Určitě to dle popisu MG i UZ nebude nic vážného. kdyby vyšetřující lékař měl podezření, udělá biopsii. Ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19512
Dobrý den, včera se mi pod levým prsem /spodní část prsu asi necelá polovina/ objevila jednolitá červená plocha, která trochu pálí nebo svědí. Vypadá to, jako když si člověk opaří kůži. Je mi 53 let a od roku2002 mi byla odstraněna děloha - karcinom děložního čípku.
Beru obden hormony estrofem 1 mg. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký a klidný den Věra
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně jde o kožní mykózu. U objemnějších prsů dochází při naléhání kůže na kůži či umělého materiálu na kůži k zapářce a přemnožení Candida albicans, která je součástí naší kožní flóry. vyřadit viditelný i skrytý cukr, větrat, opláchnout slabým roztokem z jablečného octu,citronu, genciánová violeť, ev. nějaké cílené mazání či roztok z lékárny, kde vám preparát poradí, spodní prádlo z bavlny..vyvařit..ev. objednat na kožní. Pokud máte cukrovku, asi jí nemáte dobře kompenzovanou, stejně tak může u vás zatím probíhat skrytě...základní odběry by vám navrhl praktický lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19511
Dobrý večer, mám dotaz-jsem po odstranění l.prsu a po došlých výsledcich bylo zjištěno, ze už tam žádný nádor nenasli. Je to vůbec možne, že operace proběhla zbytečně ????? Žádné metastázy- samozřejmě se radují,ale stává se to někdy???
Před 10 lety jsem byla na operaci p.Prsu s normálním průběhem 6 chemo 25 ozarek a 5 let arimidex.
V pondělí jdu ještě na sono jizvy
Děkuji za odpověď
Pejcharová



V
Odpověď: Dobrý den.
Ano, stává. Nevím, co operaci předcházelo. Jestliže chemoterapie, tak ta opravdu dokáže u některých typů karcinomu buňky dosažitelné vyšetřovacími metodami pro získání histologie čili mikroskopické, zničit téměř na nulu. Pokud jste byla na mamotomii, tak tou skutečně může být drobný tumor odstraněn celý, operace se pak provádí kvůli odstranění bezpečnostního lemu. Rozsah operace se řeší individuálně, vliv má celkový, biologický stav, to, že žena onemocní podruhé, imunohistochemický profil tumoru, skutečnost,že nemusí dojít k zevnímu ozáření aj.. I když nádor již makroskopicky nelze prokázat, důvod k operaci je, že se často stává, že jsou ještě zbytky mikroskopické. Takže i ve vašem případě je vše, jak má být.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19510
Dobrý den, minulý měsíc cca 10 dní před menstruací mě začala bolet obě prsa, pak jsem měla zase cca 10 dní klid a teď bolí zase. Bolí z boku do středu a hlavně, když je stisknu. Nejvíce bolí, když si sundám podprsenku, mám pocit jako když je mám nateklé. Vždy týden před menstruací mě prsa bolela a nabývala na objemu. Samovyšetření jsem zkoušela a prsa jsem měla měkká, jen uprostřed byla pevná. A v podpaží to vypadá jako bych tam měla bulku, ale když na ni sáhnu, tak měkká, jen trošku hrbolatá, ale to musím zmáčknout, abych to cítila. Může to souviset? Nevím na koho se obrátit.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Je to zcela fyziologický proces. Reakce mléčné žlázy na hormonální změny. Jednak v rámci menstruačního cyklu, dále v rámci jara..všechno se probouzí, raší, roste..jsme součástí přírody, a pak naše nejistota a strach to vše ještě přiživí, na což naše hormony reagují rovněž...uklidněte se. Vše je o.k. Můžete si zajít na preventivní ultrazvuk na screeningové centrum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19509
Dobrý den!Mám 2 děti(2014, 2016).Obě kojené do roku. Pár měsíců po odstavení 1. dítěte (r. 2016), jsem si nahmatala na levém prsu útvar - byla jsem na UTZ, p. doktor řekl, že se jedná jen o zvětšenou část žlázy a je to zcela fyziologické. Poté jsem otěhotněla ,kojila jsem do 1/18. Teď v období ovulace mě toto místo začalo bolet a pálit. Není to nic hrozného, ale vím o tom. Na utz jsem již objednaná, za měsíc. 1)Stačí to? Nemělo by to být dřív? 2) Můžu to být ovulacíi? MS mám hned od šestinedělí , pravidelná. Musím se přiznat, že se bojím. Rodinná anamnéza je negativní. Děkuji!
Odpověď: Dobrý den.
Určitě je objednaný termín dostačující. Jedno s druhým určitě nesouvisí. To, že se jedná o stejné místo je shoda okolností. Pálivá bolest je spíše původem z kosterního aparátu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19507
Dobrý den chtěla bych se zeptát. Co znamená Smíšené ecbogenní Ff tkáň dukáty nedilatovane Gabriela
Odpověď: Dobrý večer.
Máte to špatně opsané..i přesto lze říci: je to popis fyziologické mléčné žlázy. Pro vás by mělo být po jakémkoliv vyšetření důležité , jestli jste zdravá. A to je jistě v závěru napsané. Případně se na to ihned vyšetřujícího optat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19506
Moc dekuji jeste bych se chtela zeptat po prve mela tchyne napsane v nalezu tumor a tedkon ma napsane patologicke lozisko vcem je rozdil ? Moc dekuji Kamila.M
Odpověď: V ničem, obojí vystihuje hraniční změnu.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19505
Dobry den pani doktorko
Mam dotaz ohledne tchyne vek 48 let ktera pred 3 mesici byla na operaci mela v pravem prsu nador prso ji nevzali cele jen vyoperovali nador pak mela 30 ozarek a zhruba mesic po ozarkach si nasla ve stejnem prsu kousek od podpazi bulku dnes byla na ultrazvuku a posilaji ji zpatky na dalsi vysetreni biopsii atd v dnesnim nalezu ze sona ma napsane patologicke lozisko o velikosti 14,3mm myslite ze to muze byt znova rakovina jsme stoho moc zoufali moc dekujeme Kamila.M
Odpověď: Dobrý den.
Chápu. Jestliže měla ozářený celý prs, je to málo pravděpodobné. Může to být reaktivní lymfatická uzlina. Ev. pokud je to v blízkosti jizvy stehový granulom. Biopsie povahu změny ukáže. Je to nepříjemná komplikace, nezbývá, než vyčkat výsledku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19503
Dobrý den,
asi před 3 týdny jsem při samovyš. objevila krvavý výtok z bradavky (po zmáčknutí). Gynekolog mě odeslal na sono,rovnou byla provedena i duktografie,obě vyš. bpn. Nyní,po 14 dnech se mi nad místem postiženého vývodu vytvořila zatvrdlina a char. výtoku se změnil na hnisavý. Sekret nyní v malé míře vytéká i samovolně,znečišťuje prádlo. Jinak je prso klidné, nebolí, bez zarudnutí, zvýš.teplotu nemám. Je mi 28let, před rokem jsem porodila,kojila 4měs. Hl. prolaktinu není zvýšená. Dle gynekologa se moc pozoruji, léčba není nutná (ani mě nevyšetřil). Ráda bych slyšela Váš názor.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. To bych vás musela vidět. Na dálku to řešit nemohu. Odkud jste? Vrátila bych se na pracoviště, kde vám dělali duktografii. Pokud opravdu máte hnisavou komplikací , bylo by třeba uvážit, jestli není potřeba intervence chirurga nebo nasazení antibiotik.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19501
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak probíhá odstranění celého prsu.Mám z operace velký strach.Jedná se o duktální karcinom G2.Mám za sebou 8 chemoterapií.A ještě se chci zeptat,jestli se odstraněnim prsu zbavim rakoviny.Moc děkuji za odpověď.Šárka
Odpověď: Dobrý den.
Nejsem chirurg, ale vlastní operace ve smyslu totální odstranění prsu probíhá jako každá jiná v klidu a bez komplikací u většiny případů. Sleduji to z dálky na visitách s kliniky či při kontrolách žen u nás. Necelý týden hospitalisace, zadrenování rány pro lepší hojení...cíl léčby je , aby jste se dostala do klinické remise, tzn. aby jste byla bez příznaků onemocnění. Časem získáte důvěru v úspěch....uvidíte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19500
Dobrý večer,možete my laicky vysvetlit co znamenaju tieto výsledky:
mamografia-bilateralne difuzne pretrvava vacsie mn.zlazoveho parenchýmu-menej denzne ako pri predchadzajucom vysetrení.Korelat v MLO proj.nenachadzam.Vlavo jednoznacne lož.zmeny nepreukazane.Koza hladka,nezhrubnuta.v zachytenej casti axily parciálne zobrazene LU bilat.

USG:V axile hypoechogenne LU s obj.lipomatozne degenerovaným centrom 17 mm benigne

Z:onesko

je to v poriadku? liečim sa na rakovinu stitnej zlazy

Dakujem
Odpověď: Dobrý večer.
Dlouze popsáný normální nález. Blahopřeji:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19499
Dobrý den. Byla jsem na preventivním sonu z důvodů bolestivosti prsou. Lékařka mi určila hypoechogenní benigní ložisko 12x9x6 mm v pravém prsu. Píše, že je vše bez přímých i nepřímých známek patologických změn a doporučila kontrolu za rok. Moc nevím, jestli je nebezpečí, že se ložisko stane patologickým nebo jestli byste mi doporučili raději kontrolu dříve?
Odpověď: Dobrý den.
Rok je dostatečný interval. Pokud je ložisko hmatné, máte možnost ho v pravidelných intervalech sledovat pohmatem, pokud hmatné není, asi znáte lokalitu a místo můžete sledovat stejným způsobem. Benigní ložisko vás neohrožuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19498
Dobrý den - ve zprávě z biopsie stojí: v ložisku nenalézám cévy s vysokým RI co toto znamená? , v HZK velikost 24x11x21 mm, odebrány 3 vzorky, vpravo centrálně dva dukty - velikost 13x4 mm a 9x3mm, odebrány 2 vzorky. Jak je pravděpodobné, že se jedná o nezhoubný nádor, když mám v prsu celkem čtyři ložiska? je pro mě důležité z psychický důvodů vědět alespoň váš úplně přibližný procentuální odhad, ať vím, na co se předpřipravit. Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je výskyt rakoviny málo častý. Vydržte. Dobře to dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19497
Dobrý den, jsem muž - 43 let a nahmatal jsem si bulku na prsu. Nechci plašit, protože různě po těle mám tukové bulky, některé mám i chirurgicky odstraňované. Za jakým lékařem mám jít? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. K praktickému lékaři, napíše vám doporučení na mamologii, kde vás vyšetří. Dá vám i kontakt na nejbližší vhodné pracoviště. Pokud máte podkožně lipomy po těle, mohlo by jít o to i v tomto případě. Boulička centrálně za dvorcem, by mohla být akcentovaný základ mléčné žlázy, to se ukáže na ultrazvuku. Objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19496
Dobrý den,před 14dny jsem pocítila pichlavou bolest v prsu a po dvou dnech se objevila prohluben .Chtěla bych se zeptat,co by to mohlo být.Beru 13 let Warfarin.Předem děkuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.

Ostrá bolest je většinou přenesená bolest z kosterního či svalového aparátu hrudníku do měkkých tkání čili i prsů. Dojděte si na vyšetření na nejbližší screeningové centrum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19495
Dobrý den, po vyšetření prsů -mamograf a ultrazvuk, mi byly nalezeny cysty + povrchově cystoidní laločnatý útvar 10x6x4mm, část.s echogen.obsahem, v.s. navazující na dukt.Normoechogenní, bez přím.i nepřím.path.změn.Chtěla jsem se Vás zeptat na tento útvar. Na kontrolu jsem objednána za 4 měsíce.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Nejsem příznivcem následných kontrol, může to vést k zbytečné nejistotě vyšetřované ženy, pokud to není dostatečně vysvětleno. Buď se lze rozhodnout, že jde o benigní-nezhoubný útvar na místě nebo provést biopsii a dle histologického vyšetření se zařídit dále. Pokud se výjimečně rozhodneme ke kontrole, tak pouze v případě, že si myslíme, že jde o obraz vycházející z normální žlázy a chceme to časovým odstupem potvrdit. To byla pravděpodobná úvaha i vašeho vyšetřujícího lékaře. U nás se vždy rozcházíme se ženou slovy, když to nevydržíte, přijďte dříve...a to máte určitě možnost udělat i vy:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19494
Dobrý den. U mojí maminky byl dg. karcinomu prsu invazivní duktalni (tripl negativni). Je jí 65 let. Je možnost testu na BRCU. Onkolok nám říká jen pokud si to samy zaplatíme. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano. Genetické vyšetření se provádí pouze tehdy, když je podezření na patologii genu BRCA 1, 2.Jestliže je v rodě nemocná pouze jedna žena a je starší, než 50 let, není třeba z této změny mít obavu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19493
Dobrý den,2 dny zpátky, jsem si všimla velkého zvětšení jednoho prsu (nejsem těhotná ani nekojím). Dnes jsem byla u svého gynekologa, prsa mi prohmatal a nic mi k tomu neřekl. Jen, abych si po menstruaci došla na ultrazvuk. Je nutné čekat nebo mohu někam zajít ihned. Děkuji V.A.
Odpověď: Dobrý den.
Určitě vyčkejte. Před menses , díky hormonálním změnám reakcí na mléčné žlázy na ně, se dějí změny, které posléze ustoupí. Gynekolog by vám jistě řekl, že máte jít ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19492
Dobrý den, prosím o vysvětlení:
Oboustranně redukující typ žlázy, dnes bez suspektních ložiskových změn či mikrokalcifikaci. Ložisko vlevo benigního vzhleldu dnes s drobnými kalcifikacemi, bez progrese velikosti. Kůže a podkoží beze změn, axily volné. Závěr: dnes bez známek malignity. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Normální , přiměřený, vás nijak neohrožující nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19491
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak správně kojit protože mám jedno prso malé a druhé o dvě čísla větší. Mám hodně mléka tak mohu odstříkávat. Kojím teprve 2 měsíc a za 2 měsíce se mi to větší zvětšilo o 2 velikosti. Chtěla bych to nějak vyrovnat ,aby byli stejné ,ale nevím jak na to. Děkuji za radu a váš čas. Eva
Odpověď: Dobrý den.
Nejsem specialista na kojení. Jestli mám dobrou informaci, tak v tom vám určitě dobře může poradit dětská či gynekologická sestra, které mají bohatou praxi s vedením maminek. Já jako laik bych řekla, zaplať Bůh, že kojíte aspoň z jednoho prsu. Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete vašemu děťátku dát. Jestliže jste velikostně měla nesouměrné prsy i před otěhotněním, je celkem logické, že poměr velikostí takto zůstal. Po dokončení laktace se kojící prs opět zmenší. Asymetrie velikosti je nejčastěji záležitostí vývojovou, nijak vás neohrožuje, může být nepříjemností kosmetickou. V tom jistě v budoucnu může pomoci plastický chirurg, bude-li to nutné a žádané.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19490
Chodím už řadu let pravidelně na mamograf dosud vše v pořádku. Dnes mi na kontrole byl zjištěn na žláze útvar 10 x 8 mm. Jsem objednaná na biopsii. Může se jednat o karcinom a nebo jen o cystu?
díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty nejsou indikací k biopsii. Jde o nové ložisko, drobné, takže jeho povahu je možno bezpečně určit pouze biopsií. Trpělivost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19489
Dobrý den prosím o radu.Vzhledem k cystam v obou prsech kazdy rok platím ultrazvuk.Chodím 5 let.V levém prsu mám cystu která je několik let dobře hmatatelna kvůli ní jsem začala na prevenci chodit, v lednu jsem byla po roce znovu pár jich přibylo ta velká měla 17mm nyní na konci menz.se zvětšila ne o moc, neboli jiné potíže nemám. Nevim zda se cysty mohou zvětšovat? Nikdy předtím se nezvětšila ani nezměnila. Mám to nechat být nebo jít po dvou měsících znovu na ultrazvuk když jsem v lednu byla? Ve zprávě paní doktorka z ledna píše vícecetne cysty bez patologie velikost do 25mm.Dekuji,pěkný den
Odpověď: Dobrý den.Zůstala bych v klidu, ˇprostá cysta vás neohrožuje, dokud se cysta nezvětší ještě více či vás nebude bolet. Je naděje , že po menses se opět zmenší,vlivem hormonů před menses zadržujeme vodu...Výskyt cyst a jejich změny jsou vázané na hormonální aktivitu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19488
Dobrý den, paní doktorko, co znamená fibroadenomatózní struktura prsu? Je opravdu nutné s tím chodit jednou za rok na sono? Moc děkuji.PD
Odpověď: Dobrý den.
Je to typ mléčné žlázy. Ve vašem věku je vhodné uvažovat o pravidelném vyšetřování prsu ..po dosažení věku 40 let stoupá křivka výskytu karcinomu prsu..většinou ve 40 letech provádíme vstupní vyšetření včetně mamografického, a potom dle typu mléčné žlázy a velikosti prsu do 45 let se snažíme " vydržet" ultrazvukem. Pokud nemá žena positivní rodinou či osobní anamnézu stačí po 2 letech . Po menses tak třetí, čtvrtý den, valivým pohybem bříšky prstů, systematicky celé prsy a podpaží , v mírném předklonu vhodné samovyšetření....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19487
Dobrý den,včera při koupeli jsem si z vnitřní strany prsu nahmatala větší bulku. Když jsem si včera lehla, byla i lehce vidět boulička. Dnes už tak v leže viditelná není. Mám malá prsa, tak je obtížné posuzovat jak moc je pohyblivá, když si lehnu na bok, spíše se ale drží na jednom místě.Ohmatem je to útvar tvrdý, oválný bych řekla a v průměru může mít i cca 3 cm. Když ji zmáčknu, je mírně citlivá na dotek.Samovyšetrení prsou jsem si zatím nějak pravidelně neprováděla, tak nevím jak dlouho to tam mohu mít. Rakovinu v prsu v rodině nemáme, jen babička měla nezhoubnou bulku v prsu.
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku se nejčastěji vyskytuje fibroadenom nebo cysta, ani jedno neohrožuje váš život, přesto - objednejte se na ultrazvuk...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19486
Dobrý den prosím o radu jsem těhotná 33 týdnu budu mít druhé dítě po 9 letech skusila jsem jestly my teče mlazivo z prsu z pravé takové průhledné z levé také ale z jedné dírky šlo takové načervenalé kdys jsem to utrela do kapesnicku bylo to růžové zašla jsem stim na ginekologiy a tam mi řekli že to nic není že jse nemusím bát prý jse ty prsa tet prokrvují a že jsi je vůbec nemám mačkat mám s toho velký strach můžu jim věřit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Dle vašich minulých dotazů vidím, že jste velmi úzkostlivá. Buďte v klidu, bez obav. Vše je v pořádku....V této chvíli bude dobré nechat místo uklidnit, zhojit.... Gynekolog má pravdu. Pokud chcete kontrolovat, jestli máte sekreci, zkoušejte to velmi jemně, ohleduplně, láskyplně ke svému tělu i sobě. Dáváte vzniknout zázraku, novému životu. Užívejte si toho vědomě s radostí. Plod, vaše rodina i celé vaše okolí to vnímá a reaguje na to. Zkoušela jste se někdy domluvit sama se sebou - svou Duší- Energií a její schránkou vašim tělem...? Je to paráda. Domluvou zharmonizujete svůj život ....Jestli chcete, podívejte na stránky Terezky Kramerové, Petry Nel Smolové. Určitě tam najdete inspiraci. Šťastné bytí vám i celé rodině.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19485
Dobrý den, pravidelně chodím na ultrazvuk prsou. Naposledy jsem jej absolvovala před půl rokem. Vše bylo v pořádku, jen v levém prsu našli cystu 0.5cm. Nyní jsem v lednu ukončila kojení a všimla jsem si, že mi levá bradavka většinu času zůstává vtažená. Uvolní se pouze po podráždění. Pravá vtažená není vůbec. Před kojením jsem je vtažené měla obě. Je mi 29 let. Mám se obávat? Co byste doporučila? Děkuji
Odpověď: Zdravím.
Po porodu a laktaci se prsy mění celkově. To je příroda. Na tom, co popisujete není nic podezřelého, ani neobvyklého.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19484
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s mléčnýma žlázama u mužů, a kdy to může být gynekomastie. Předem děkuji
Odpověď: Zdravím. Základ mléčné žlázy zůstává po celý život i mužům. Vlivem mužských hormonů v rudimentální podobě- čili nula,nula, nic:). Během života však může dojít na základě momentální, převážně dočasné, převahy ženských hormonů k její aktivaci. Klinicky se projeví citlivosti v oblasti dvorců a bradavek, případně různě velkým zvětšením základu mléčné žlázy, jednostranně i oboustranně.Změna je hmatná. To je gynekomastie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19483
Dobrý den.Je mi 39 let v rodině máme rakovinu prsu, babička 62 let nalezena rakovina Matka 49 let v 55 zemřela a sestra matky ve 49 letech nalezena. Já jsem byla na vyšetření a výsledek mamografické typ tukové žlázový, vlevo centrálně naznačen ložiskový stínek na doplňujících projekcích se rozkresluji v UZ v levém prsu bez susp.lozicka,bez známek malignity. Závěr nález v mezích normy. Birads 1,densita B. Mohu se zeptat co znamená ten Birads1 a densita B. Na kontrolu mám jít za rok. Myslíte že je to spravne. Jsem z toho všeho rozhozená. A hlavně mám strach.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Předpokládám, že babička či teta žijí. Bylo by dobré, aby se třeba teta optala svého onkologa, jestli by neměla absolvovat genetické vyšetření vzhledem k četnosti výskytu tu prsu u blízkých žen. Výsledek by byl nejspíše negativní, ale vám by to přineslo určitou jistotu a klid. Strach je iluze, vytváří ji naše mysl a ovládá nás...pokud se necháme. Ty ženy vám mohly vlastně zrcadlit, co prožíváte t.č. vy...kdo maluje čerta na zeď, přijde...stačí to přijmout a rozhodnout se a dost:)
BIRADS 1- negativní, densita B- tukově žlazová...norma. Překonejte strach a naučte se své prsy znát pravidelným sebevyšetřením: po menses, bříšky prstů, v mírném předklonu, systematicky celou ml. žlázu a podpaží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19482
dobrý den,
manželka má bolest prsu, teď už i bolest zad pod lopatkou, něco si v prsu dokonce nahmatala ale lékaře odmítá, poradíte prosím na co ji mám připravit při přesvědčování ať jde k lékaři?
Odpověď: Dobrý den.

Bolesti jsou velmi pravděpodobně způsobeny propagací z kosterního či svalového aparátu. A co se týče přesvědčování druhého k jakékoliv změně, je to zbytečně vydaná energie. Každý jsme tu sám za sebe a zodpovídáme za svoje zdraví, nikoho jiného. Někdy se averze k tomu či onomu zvyšuje právě pro naléhání ...přijměte to a zkuste to nechat uležet a nevěnovat této stránce pozornost. Může to pomoci tomu , že vaše žena změní názor a rozhodnutí sama ...:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19481
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Přítelkyni je 1.7.1994 je tu nějaká možnost se objednat na preventivní vyšetření prsu, které by bylo hrazeno pojištovnou? Popřípadě jak, či kam se objednat. Děkuji za odpověď a přeji krásny den. Jakub Kučera, Praha.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud nemá žena klinické obtíže, podezření na změny, které do prsů nepatří, preventivní vyšetření pojišťovna nehradí. Na stránkách mamo. cz naleznete mapku se screeningovými centry, včetně Prahy a kontakty na jednotlivá pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky