MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 20089
Dobrý den, jsem po onkologickém onemocnění prsu (operace, chemo, hormonální léčba). Je mi 58 let a onemocněla jsem před 10 lety. Zatím všechny kontroly v pořádku. Chodím na onkologii pravidelně 2x ročně, naposledy 18.10.2018. Nyní mám nějaké problémy s klouby a pohybovým aparátem a bylo mi ortopedem doporučeno si zakoupit:
Phlogenzym 3 x 3 tablety denně
Barny´s Triple blend EXTRA SILNÝ (na klouby).

Jsem velmi úzkostná (moje sestra zemřela před rokem na stejnou diagnózu, BRCA nemáme). Potřebuji se ujisti, zda mi tyto doplňky nemohou nějak uškodit a ev. vést k recidivě rakoviny.


Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Jde o enzymy, které Vám jistě uškodit nemohou. Hezký den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20088
Dobrý deň bola som opakovane na mamografii po pol roku mam nejake mikrokalcifikaty v pravom prsniku uzavreli to tým že to budeme sledovať že to nič nieje a ze kontrola o rok. záver BI Rads 0 sestricka na gynekologii ked som doniesla výsledky utrusila ze preco to neuzavrú ak sú si nie istý že ma maju poslať inde mam 41 rokov dakujem Veronika
Odpověď: Dobrý den, mrzí mě to, ale k charakteru Vašich mikrokalcifikací se vyjádřit na dálku nemohu. Pokud nález uzavřeli jako normální, patrně měli důvod. V každém případě takto uzavřený nález s kontrolou za 1 rok se vůbec neshoduje s klasifikací BI-RADS 0. To znamená nejasný nález a potřebu dalšího dovyšetření. Tím Vás ale nechci strašit. Mám opakovanou zkušenost, že na Slovensku je tato klasifikace užívána dosti nepřesně. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20087
Dobry den, chcela by som sa opytat moze sono prsnikov vykonavat gynekolog/ gynekolog porodnik? Myslela som ze by to mal robit radiolog. Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, můžu si myslet cokoliv, ale u samoplátkyň je vše věc nabídky a poptávky. Já osobně bych do práce gynekologa "nefušoval" a samozřejmě se tedy divím, že si gynekolog dovolí vyšetřovat prsy ultrazvukem. Pokud k němu ale ženy chodí a jsou ochotny zaplatit, tak se s tím musím smířit. Každé vyšetření by měl dělat specialista. Jen ten má potřebnou zkušenost a může poskytnout kvalitní službu. Je jen na Vašem rozhodnutí, na koho se s důvěrou budete obracet. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20086
Dobrý den. Je mi 35 a ráda bych se nechala preventivně vyšetřit prsa. Moje babička měla rakovinu prsu a dokonce o prso přišla. Je nutné jít na mamograf, nebo stačí sonografické vyšetření? Nemám žádanku od lékaře, kolik tedy vyšetření stojí peněz? Děkuji a s potdravem
M.J.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je metodou první volby ultrazvuk. Pokud nemáte potíže, žádanku Vám lékař nevypíše, vyšetření si budete hradit. Cena se liší podle regionu. Většinou je to 500,- až 700,- Kč. Většina velkých pojišťoven na vyšetření přispívá- informujte se na té svojí. Na tomto webu najdete mapu screeningových center- vyberte Vám nejbližší a objednejte se. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20084
Dobrý den, byla jsem na preventivni prohlídce sono prsu a objevili mi nove ložisko vpravo na hzk 26x25x25 mm, při barevném mapování výraznější perfuze, ložisko k histologicke verifikaci, axil. LU norm. Vzhledu, závěr B 4 a lozisko vpravo k biopsii. Mohlo by se jednat o neco horšího?
Odpověď: Dobrý večer, ložisko bylo zhodnoceno dle klasifikace BI-RADS 4a jako ložisko s nízkou pravděpodobností malignity. Je to sice klasifikace, která se užívá při popisu mamografie, ale to je momentálně asi vedlejší věc. Je tedy nutná biopsie pro histologické ověření. Těžko se jinak mohu vyjádřit, přeji pevné nervy a dobrý výsledek. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20083
Dobrý den, před 9 měsíci jsem si našla bulku v prsu, výsledek UTZ - cysta. Před 3 měsíci v druhém prsu opět stejný nález. Žádné kontrolní vyšetření nedoporučeno, pouze samovyšetření. A tady je kámen úrazu. Pokaždé něco nahmatám -mám prostě tkáň samou bouličku a připadá mi hloupé každý měsíc chodit na UTZ s nějakým nálezem. Ted jsem si zase objevila pohmatově stejný útvar jako byly ty předchozí dva. Nemám radši preventivně chodit jako samoplátce např. co půl roku? Není půlroční interval moc velký, když prostě vím, že tam něco je? Děkuji moc za odpověď a váš názor. Jarka
Odpověď: Dobrý den, chápu Vaše rozpaky, ale ani s prevencí se to nesmí přehánět. Na zobrazovací vyšetření nemá smysl při negativní rodinné anamnéze chodit dříve jak po roce. Cysty v prsu jsou měnlivé, ale ten pohmat je poměrně typický- jde o elastickou, ostře ohraničenou formaci, která je volně pohyblivá oproti okolí. To jsou všechno známky tzv. benignity (normálnosti). Pokud takovýto útvar vyhmatáte, je dobré počkat jeden menstruační cyklus a porovnat vývoj. Pokud byste vyhmatala ložisko jiného charakteru než jste zvyklá, je lepší na vyšetření zajít ihned. Naučte se znát strukturu svojí prsní žlázy a vyšetřujte se vždy po menzes, ať je nález dobře porovnatelný. Víc pro sebe udělat nemůžete. Hlavně buďte v klidu, to je to nejdůležitější. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20082
Dobrý den, je mi 35 let, tak jsem šla v rámci prevence na sono, kde mi byly zjištěny kalcifikace. Následně jsem byla poslana na mamograf a též na biopsii. Ve zprávě mám: oboustranně tečkovité kalcifikace, které jsou cetnejsi vlevo, kde navíc v místě UZ nalezu je centrálně okrsek sytych kalcifikaci spíše dystrof. Vzhledu na ploše cca 7x6c4cm. V axylach bez patologickych LU, v pravo on.benigni. mám se něčeho obávat? Moc tomu nerozumím. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, musím přiznat, že ze zprávy nejsem moc moudrý ani já. Na ultrazvuku nic podezřelého v popisu nevidím. Počítám tedy, že biopsie bude pro ověření původu mikrokalcifikací pod kontrolou mamografem. Doptejte se lékaře, který vyšetření prováděl, jistě Vám vše dovysvětlí. Nález mikrokalcifikací sám nemusí znamenat nic závažného. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20081
Dobrý den mám kvam jeden dotaz na levém prsu dole mě tam při doteku poboliva žádnou bulku tam nehmatam spíš malinký hrudky jinak kojim 5 ti měsíčního Sina nevíte oco by jse mohlo jednat ? Jeto neco vážného kdys to bolí při doteku ? Jinak jsem to včera ukazovala u obvodního lékaře prý to nic není že tam nic nehmata jenom žlázy chci vědět oco jse jedná moc děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně jde jen o aktivnější okrsek žlázy, který je citlivější na tlak. Kdyby bylo místo začervenalé a teplejší, mohlo by se jednat i o zánět. V každém případě to nevypadá na nic závažného, buďte v klidu. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20080
Dobrý den mám dotaz plně kojim a na levém prsu na boku při zmáčknutí mě tam bolí nic v tom místě nehmatam jen malinký hrbolek paní primářka ginekolozka říkala že jde omensi zánět prý jsi to mám omejvat jídlem a dezinfikovat prý to pak samo zmizí ale já jse toho bojím že to může být příznak něčeho vážného např rakovina můžete mi prosím říct jestli jse mám bát nebo to opravdu nic není při doteků meto bolí děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, určitě se nebojte... strach ničemu nepomůže a přenese se i na Vaše miminko. Pokud se jedná opravdu o malý zánět, zkuste chladit nebo přikládat obklad s tvarohem, většinou to pomůže. Pokud budete mít pochybnosti, zajděte do jednoho ze screeningových center na ultrazvukové vyšetření. Přeji vše dobré Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20079
Dobrý den,prosím o radu. Mám cysty v obou prsou. Mám tzv.cystovitá prsa.Největší cysta 10x7x5mm.Můj problém: 10-14 dní před menses mě prsa strašně bolí, více prs,u kterého je cysta na vnější straně hmatatelná (dle sona 5x3mm),tak nevím,jestli třeba nějak netlačí na postranní prsní žlázy.(můj úsudek).Snažím se to řešit pupálkou s vit. E., problémy cca 4 měsíce. Uvažuji o hormonální jogové terapii. Myslíte,že si nemohu uškodit, když mám cysty v prsou? Ptám se, prt. při objenání na hor. jógu se mě paní ptala, zda nemám nějaké zhoubné nálezy v prsou, což mě překvapilo. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, cyst v prsech se opravdu obávat nemusíte- nejde o rizikové nálezy. Pokud se rozhodujete o návštěvách kurzů hormonální jógy, počítejte s tím, že při těchto cvičeních musíte být celkově přístupna trochu jinému pohledu na lidské tělo. Velký počet žen bývá dosti překvapen, co se dozvědí. Proto doporučuji- zjistěte si dostatek informací předem od známých či kamarádek, které něco takového již absolvovaly. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20078
Prosím, pokud mám jeden prs větší, jsou také mléčné žlázy mohutnější? Při samovyšetření sleduji shodnou strukturu v obou prsech, ale v levém se mi vše zdá větší/lépe hmatné.
Mění se struktura mléčné žlázy s věkem?
Občas cítím napětí po stranách prsů nebo píchání vystřelující do bradavek. Mám pocit, že souvisí s bolestí zad, je to možné?
Před týdnem jsem absolvovala UZV prsů jako samoplátce. Zmínila jsem lékaři pouze obecně nejistotu při samovyšetřování a ujistil mě, že problém bych poznala. Na výše uvedené mi pak už přišlo zbytečné se ptát, ale teď váhám, jestli to nebylo potřeba.
Děkuji!
Odpověď: Dobrý den, není lepší příležitost, kdy nás dokonale vyzpovídat, než při ultrazvukovém vyšetření- příště se neostýchejte. Uvažujete naprosto správně. Při velikostních asymetriích bývá někdy jiná i vnitřní stavba prsu. Bolesti které udáváte opravdu často vycházení z pohybového aparátu- snažte se rozumně sportovat, cvičit a věřím, že potíže ustoupí. Mějte se hezky, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20077
Dobrý den,před 10 lety jsem podstoupila operaci prsu (střední diferencovaný duktální invazivní karcinom se zachycenými komedoidními strukturami pseudolobulárními-G2), chemoterapii, radioterapii, biologickou léčbu. Chtěla bych se zeptat, plánujeme procestovat Vietnam od severu na jih, jsou pro mě nějaká velká rizika spojená s tak dlouhou cestou, nebo takové cesty vůbec nedoporučujete?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nezanedbejte všechna doporučená očkování pro dané lokality a na operaci v prsu před deseti lety nemyslete. Chovejte se jako jiná zdravá žena. Cestu Vám už teď závidím, moc si ji užijte. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20076
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat.
V podpaží se mi objevila bulka.
Jednou sem jí zmáčkl a tekl hnis a zmenšila se.
Momentálně je zase tak velká jako byla a když jí zmáčknu tak nic neteče.
Normálně mě nebolí, jen když na ní tak nějak sáhnu.
Nevíte co by to mohlo být?

Děkuji
Odpověď: Dobrý den, patrně se jedná o uzávěr potní či mazové žlázy. Nemačkejte to, ať si nezpůsobíte zánět. Pokud by útvar rostl nebo překážel, vyřeší se na jednoduše na chirurgické ambulanci drobným zákrokem. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20075
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měla nateklé uzliny v levém podpaží, kde jsem si nahmatala bulku. Podpaží mě nepříjemně bolelo, hlavně, když jsem měla ruku u těla ( jako by bulka tlačila na uzliny ). Po cca týdnu bylo vše v normálu a bulku jsem nemohla nahmatat. Teď po menstruaci mám to samé - bulka je na tom samém místě, jen vedle bulky je viditelný důlek a občas mi tupá bolest z podpaží projede do levého prsa. Vím, že takhle na dálku bez vyšetření mi neurčíte diagnozu, jen jsem se chtěla zeptat, zda si mám raději dojít na vyšetření nebo jen zbytečně plaším. V rodině rakovinu prsu nemáme.
Odpověď: Dobrý den, v podpaží bývá někdy okrsek přídatné žlázy, který reaguje na hormonální změny stejně jako žláza samotná. Myslím, že to odpovídá Vašim potížím. Pokud se změny objevují a zas mizí, nemějte strach, o nic vážného patrně nepůjde. Pro jistotu se samozřejmě můžete objednat na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20074
Dobrý den, před týdnem jsem podstoupila biopsii. Potrvdili se fibroadenomy (dva v levém prsu a dva v pravém). Od té doby mě obě prsa velmi bolí na dotek, nemohu ani ležet na boku. Je to prosím normální? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, po biopsii může být místě odběru vzorků vnitřní modřina, která je citlivá, určitě to brzy ustoupí. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20073
Dobry den, pred tydnem se mi udelala bulka nahore na prsu od bradavky nahoru, bolela jako podliti a a trosku to bylo misto do cervene, Ted se zmenila a he trochu pod bradavkou, nevite zda je to vazny, bojim se, ze he to rakovina, dekuji Jarka
Odpověď: Dobrý večer Jarko, jestli se nepletu, tak jdete v pátek na ultrazvukové vyšetření, myslím, že se nebude jednat o nic vážného. Vydržte těch pár dní, myslete na jiné věci a uteče to jako voda. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20072
Dobrý den, byla jsem na sonografii prsů, na kontrole a v nálezu mám napsáno :Fertilní žláza fibroglandularní struktury v nižší vrstvě.Co to prosím znamená? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jedná se o popis vzhledu normální žlázy ženy Vašeho věku v ultrazvukovém obrazu. Mějte se fajn Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20071
Dobrý den, moje máma (věk 41let) si našla bulku na prsu ( máma má silikony) nad bradavkou a teď se jí to umístilo pod bradavku. Předtím jí to bolelo a bylo to větší,měla to horký a červený a teď jí to nebolí a je to menší. Nevíte co by to mohlo být? V pátek jde na ultrazvuk, ale i tak máme všichni nervy co by to mohlo být :( Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, je fajn, že se o mamku tak staráte. Chápu, že jste nervózní a čas do pátku bude plynout pomalu, věřím ale že vás všechny provedený ultrazvuk uklidní. V mamky věku jsou hmatné bulky v prsech většinou benigní, nejčastěji hormonálního původu, těžko ale takhle na dálku hádat. Snažte se odvést pozornost k jiným tématům, zabavte se třeba přípravou vánočních dárků a čas do vyšetření uteče rychleji. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20070
Dobrý den, byla jsem na preventivním utz vyšetření prsou, bylo zjištěno "něco" - na utz černá skvrna, nejistého původu, hned jsem byla objednaná na biopsii. Je mi 40 let, předtím jsem byla na utz před třemi lety (taky prevence), tehdy tam tento problém zjištěn nebyl. Žádnou horší rodinnou anamnézu nemám, k vyšetření jsem se objednala preventivně z důvodu občasných bolestí vnitřní strany prsou - u žeber. Je standardem, že při nálezu na utz následuje bez dalšího biopsie ? Za odpověď předem děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, těžko se k nálezu vyjádřit. Zcela černá bývá na ultrazvuku cysta, což je normální nález. Pokud byla naindikovaná biopsie, nesplňuje ložisko všechny známky "normálnosti". Jistě je lepší provést biopsii při pochybnosti ihned, nežli ztratit čas kontrolou za několik měsíců. Ve Vašem věku si často před biopsií doplňujeme i mamografii. Pokud se pro ni Váš lékař nerozhodl, jistě měl důvod. Počítám, že jste byla vyšetřena ve screeningovém centru a v těch pracují zkušení odborníci. Biopsie se nebojte, je to drobný, většinou naprosto nebolestivý zákrok. Za několik dní budete mít výsledek, který Vás, jak věřím, uklidní. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20069
Dobrý den,je mi 41let, zatím nikdy jsem nebyla na vyšetření prsou, přečetla jsem si,že moje pojištovna hradí prevenci od 45let výše. Jsem bez rodinné zátěže ohledně karcinomu (prsu).Doporucili byste mi preventivní vyšetření jako samoplatce nebo je v mém věku zatim zbytečné? Samovyšetření prsou provádím.
Děkuji.IH
Odpověď: Dobrý večer, je dobře, že se sama vyšetřujete- to je základ. Pro ženy Vašeho věku všechny velké pojišťovny na prevenci přispívají 300,- až 500,-Kč. Zda se pro vyšetření rozhodnete, je na Vašem zvážení. Já ho doporučuji zejména u žen s většími prsy, kde není možno provést samovyšetření dokonale. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20068
Dobrý den,děkuji za odpověď.Před vstupem do klinické studie jsem byla vyšetřena na PET ( s jednou velkou agresivní metou po zpětném dohledání jsem chodila více jak půl roku,pokud vím,tak často rostou v partě) a navíc každé 3 měsíce chodím na kontrolní CT a jednou za půl roku na scintigrafii.Tedy není moc pravděpodné,že bych měla v tuto chvíli více met.To, že někdy v budoucnu možná mi narostou mety v kostech atd je možné,ale netoužím, aby mě zabila dříve právě tahle meta.Jak píšu,jsem vhodná na ozáření.Jenom mě zajímá,zda ozařování na sternu může nějak významněji poškodit krvetvorbu.
Odpověď: Dobrý večer, sternum je jen jedna z kostí, kde krvetvorba probíhá, Pokud Vám bude ozáření doporučeno jako vhodná metoda řešení, tak bych dal na toto doporučení. Vím, že se léčíte již dlouho, přeji hodně sil v další terapii. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20066
Dobry den.V utery jsem zpozorovala na levem prsu v okoli bradavky modrinu.Nevzpominam si,ze bych se poranila.Modrinu mastim Liotonem .Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte jiné potíže (zejména ve smyslu hmatné bulky pod modřinou) a chodíte na pravidelné prevence, tak buďte v klidu a vyčkejte. Modřina by se měla odbarvit. Prs je poměrně hodně prokrvený, někdy se stačí jen o prs opřít a nějaká drobná žilka může zazlobit. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20065
Dobrý den. Mám jednu stacionární(6 měsíců) na sternu 16x10 mm. Na sternu, tedy implantační.Jsem v klinické studii s inovativním lékem, který mi ale zakazuje ozařování.Jsem teď vhodná k ozáření,když tu dobu propásnu, tak se taky jedna meta může ošlivě zvrtnout a zmutovat a bůh ví,zda pak vůbec bude po novým léku nebude rezistetní na léčbu.Na druhou stranu můžu být jedna meta vrchol ledovce.S určitostí co s tím dělat neví nikdo..Moje otázka zní,zda ozářením třeba cyberknifem nezničím částenčě krvetvorbu a nějak si neublížím, tedy abych případně vydržela dlouho léčbu?
Odpověď: Dobrý den, mrzí mě Vaše trápení. V první řadě si myslím, že je nutné vědět, zda je metastáza opravdu jen jedna nebo je jich mnoho. Bylo by velmi podivné, kdybyste nebyla v tomto směru dokonale vyšetřena. Jestli se nepletu, tak máte po půl roce nárok na celotělové vyšetření metodou PET. Odpovídat na zbytek dotazu bohužel nemohu, byly by to neprofesionální spekulace. Dokonale zná Váš zdravotní stav ošetřující onkolog, který Vám řídí léčbu. Držím Vám palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20064
Dobrý den,
V podpaží jse mi zvětšili uzliny, tak jsem byla na sono podpaží a prsu. Tam mi zjistili že mám malou bulku i v prsu. Teď musím čekat další dva měsíce na další sono a pak se rozhodně co dál. Jenže pozoruji , že v podpaží jenom co jedna bulka zmizí další se udělá. Mám docela strach.
Odpověď: Dobrý den, předně se musím zeptat, zda jste na vyšetření byla ve screeningovém centru, kontrola za 2 měsíce není obvyklým postupem, pokud se najde rezistence v prsu a aktivace uzlin v axile. Pro jasnou radu ale nemám dostatek informací. Pokud jste byla vyšetřena na neakreditovaném pracovišti, zajistěte si vyšetření v některém centru z mapy screeningových center na úvodní straně tohoto webu. S pozdrave Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20063
Dobry den, kvuli nahmatani bulky jsem absolvovala kontrolni ultrazvuk s diagnozou BiRADS 3, hladce konturovany hypoechogenni utvar benigniho vzhledu, 9x4x6 mm, redukujici zlaza, kontrola za 6 mesicu. V miste nadoru take casto citim paleni a jisty druh bolesti, ale bylo mi receno, ze to nadorem byt nemuze. Diagnoza : pravdepodobne benigni - me zcela neuklidnuje, je mozne nechat udelat kontrolni ultrazvuk, pripadne provadi se histologie i na vlastni zadost? Velice dekuji za vas nazor. Hezky den.
Odpověď: Dobrý den, dle popisu se jedná o nezhoubné ložisko- fibroadenom. Nemusíte se obávat, osobně bych rovněž provedl jednu kontrolu za 1/2 roku. Histologické ověření se provádí jen na indikaci lékaře, věřte mu- pokud by si byl nejistý, jistě by biopsii indikoval. Tento typ ložiska je hormonálního původu a k projevu hormonálních změn často patří i Vámi popisovaná pálivá bolest. Buďte co nejvíce v klidu a pravidelně se vyšetřujte pohmatem. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20061
Dobrý den ,mám dotaz je mi 21 let a včera mi přítel v leži nahmatal nějakou bulku na levém prsu z boční strany spíše k hrudníku.Mám před menstruací.Hned jsem jela ke gynekoložce ta mi napsala žádanku na sono.Prosím poradí mi někdo co to může být.Děkuji A
Odpověď: Dobrý den, nejpravděpodobnější příčinou Vašich potíží budou hormonální změny. Nestrachujte se, ale na ultrazvukové vyšetření pro jistotu zajděte. pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20060
Dobrý den, koncem září jsem nahmátla v prsu útvar velikosti hrášku. Šla jsem na gynekologii, lékař mi napsal žádanku na ultrazvuk na MAMMACENTRUM . Tam mě odmítli přijmout, že chodím na mammo vyšetření na Homolku. Naposledy jsem byla u vás na vyšetření 15.2. letos. Jenže obě mé sestry zemřely na následky karcinomu prsu, proto nechci prevenci zanedbávat. Vyplnila jsem formulář na přijetí do nem. Homolka, ale tam až si přečtou, že jsem byla na mammo v únoru, asi mi neodpoví. Prosím, kam mám zajít na ultrazvuk?
Odpověď: Dobrý den, mrzí mě Vaše zkušenost. Vím, že některá centra nestíhají vyhovět všem zájemkyním o ultrazvuková vyšetření samoplátkyň. Vy jste ale jiný případ, vyhmatala jste si změnu v prsu, gynekolog Vám vypsal žádanku a proto máte na vyšetření nárok. Žádanka od gynekologa je platná na všechna akreditovaná centra, ale je samozřejmě ideální zajít tam, kde jste byla na předchozích vyšetřeních. Objednejte se do centra Nemocnice Na Homolce a při objednání nezapomeňte zmínit, že máte problém a žádanku od gynekologa. Kompletní seznam screeningových center naleznete na tomto webu - odkaz je ihned nad odkazem poradny. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20059
Hezký den,asi před měsícem jsem si našla kulicku v prsu. Byla jsem poslana na ultrazvuk, jenže milý pan doktor mi zkontroloval pouze to místo nálezu, vůbec ne celé prso nebo podpaží,natož to druhé . Řekl, že tam mám malou cystu, že to nic není a když se budu citit,že není něco v pořádku, tak ať přijdu. Myslela jsem si,že to bude cysta, ale zrovna klidnější si po takovém přístupu nepřipadám. Mohla bych se zeptat, jestli je potřeba cystu sledovat nebo se s ní něco dělá? Má zmizet nebo je v pořádku, že ji tam bude stále mít? Velmi Vám děkuji za odpověď. M.V.
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, cysta je naprosto běžný nález, který není potřeba kontrolovat. Navíc jde o nález měnlivý- jednou se může cysta zvětšit, jindy třeba i vymizet. Vše v závislosti na hormonální aktivitě.
Podle postupu při vyšetření soudím, že jste nebyla v akreditovaném mamocentru. Před příštím vyšetření si vyhledejte akreditované centrum ze seznamu na těchto stránkách. Přeji pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20058
Dobrý den,dnes jsem si ve sprše nalezla kulicku ( cca o 3 cm velikosti) na pravém prsu asi 10 cm od paže. Kulička se nehybe, když se zmáčkne zabolí. Prso mě poboliva už několikátý měsíc ( ne v kuse) jak poznám rozdíl mezi uzlinou a nádorem? Děkuji P.
Odpověď: Dobrý den, máme určité typy pohmatových nálezů, které hovoří o pravděpodobné povaze ložisek. Přesně Vám to ale stejně sdělí až zobrazovací vyšetření. Ve Vašem věku to bude ultrazvuk. Zajděte si svému praktikovi či gynekologovi a ten Vám vypíše na vyšetření žádanku.
Bolest prsu obecně není příznakem karcinomu. Většinou takto pobolívá aktivnější okrsek žlázy nebo třeba náhle vzniklá cysta, která na okolní žlázu tlačí.
Najděte si na těchto stránkách seznam screeningových center a při objednání uveďte, že jste si vyhmátla bulku. Měli by Vás vyšetřit přednostně. Držím palce a věřím, že bude vše v pořádku. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20057
Dobrý den, byla jsem dnes poprvé na preventivním vyšetření na mammografu na Homolce.
Po vyšetření jsem se rychle oblékla a spěchala domů. Kolegyně v práci a potom i máma se mě pak ptaly, jak to dopadlo, ale mně nikdo žádné výsledky neoznámil, jen že je pošlou mé doktorce. I na stránkách nemocnice se píše, že se výsledky okamžitě po vyšetření sdělují a má se na ně počkat. Jsem čím dál nervóznější, proč mi je neřekli? Neznamená to, že se něco našlo? Mám trochu strach.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nevím jaká je konkrétně praxe v Nemocnici Na Homolce. Jsou pracoviště, kde nálezy ihned vydávají, jinde lékař popisuje mamografie až později a nález posílá vysílajícímu lékaři. V každém případě si pro Váš klid můžete do nemocnice hned zítra zavolat a zjistit jak je to s nálezem ve Vašem případě. Mějte klidnou noc, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20056
Dobrý den,

užívám Bellvalyn, kombinovanou hormonální antikoncepci (CHC). V příbalové letáku je uvedeno, že u uživatelek CHC, cituji, "byla o něco málo častěji pozorována rakovina prsu, není však známo, zda je to v přímé souvislosti s antikoncepcí." Přesto se chci zeptat na názor, zda není tedy lepší užívat antikoncepci jednofázovou. Před 3 měsíci (a cca po 2,5 letech užívání antikoncepce) jsem si nahmatala v prse bulku, sono ukázalo, že není zhoubná, ale je třeba hlídat. Chci se tedy rovněž zeptat, zda to může mít nějakou spojitost a měla bych zvážit výměnu antikoncepce.
Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, hormonální antikoncepce obecně nepatrně zvyšuje riziko karcinomu prsu. Takových rizikových faktorů je ale mnoho, včetně stravy, kouření obezity atd... O výměně antikoncepce za jinou bych tedy neuvažoval. Vždy je dobré celkově si zvážit, zda je opravdu hormonální antikoncepce potřeba. Do toho Vám ale mluvit nemohu.
K ložisku ve Vašem prsu: Někdy doporučujeme zvážení vysazení antikoncepce při trvalém růstu hormonálních ložisek- např. fibroadenomu. Nepíšete jaký typ ložiska Vám byl diagnostikován. Důležité je, že má benigní povahu.
Mějte se hezky Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20055
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Závěr je ve zprávě takový: semisolidní ložisko,dop. histologickou verifikací.
P. doktorka mi říkala, že nemám mít strach, jde jen o kontrolu, zda je to tak jak to vypdá, ale pak nechápu proč je tam uvedeno 4a BIRADS.

Děkuji
Odpověď: Dobrý den, 4a znamená nízkou pravděpodobnost patologického ložiska. Věřím, že bude vše v normě. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20053
Výsledek po biopsii, NST GII. Prosím laicky vysvětlit. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, NST je nové označení pro nejběžnější typ karcinomu v prsu, jindy označován jako duktální karcinom. GII je druhý stupeň pokročilosti (nepokročilé ložisko). Neznám další parametry Vašeho nálezu, ale většinou se jedná o řešitelný problém. Mrzí mě, že Vám byl karcinom diagnostikován, ale naštěstí byl zachycen v nepokročilém stadiu onemocnění. Moc držím palce a věřím, že vše zvládnete vyřešit. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20052
Dobry vecer , mam jeste jeden dotaz moje mamka mi ted ukazala ze se ji na prise na prave strane dole smerem.k trislum udelala sama od sebe tak 4 cm jizva s prohlubem do bricha ?? Blesti pry nema , chova se normalne ale chtela bych ji dostat k lekari nevite co by to mohlo byt. Mela pred30 lety o pozdreny narusek na druhe strane ale ten ji vyoperovali. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, budu jen hádat, ale mohlo by jít o strii- trhlinku v pojivu kůže. Těžko ale takhle na dálku hodnotit. Víc Vám bohužel nepomohu. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20051
Dobrý den,
asi před rokem (když jsem byla těhotná) jsem si nahmatala v prsu divný útvar nahoře nad bradavkou. U doktora jsem se o tom zapomněla zmínit. Je mi 25 mám dvě děti, druhé teď ještě kojim. Nic mě nebolí, jen mě ta bulka začala znervózňovat. Není to ani bulka, je to takové podlouhlé, pohyblivé. Myslím, že se to nezvětšuje.
Vím, že nemáte věšteckou kouli, ale může to být rakovina?

Děkuji za Vaši odpověď.
Havlová Lucie
Odpověď: Dobrý večer, věšteckou kouli opravdu nemám, ale myslím že nemůže :o)
V každém případě není nic jednoduššího, než si zajít na ultrazvuk do screeningového centra. Je to elegantní a rychlé vyšetření a budete uklidněná nejen teoreticky. Těhotenství a kojení jsou velké hormonální změny a Vámi popisované ložisko bude nejspíše také hormonálního původu.
Klidnou noc Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20050
Dobrý den, chtěla bych se, prosím, zeptat, co mám za nemoc, když mě hodně bolí jedno prso, je jakoby nafouklé, pevné. Snad se to dá srovnat se situací, když jsem kojila. Ještě k tomu se přidala teplota 38,8 a bolest celého těla jako při chřipce. Párkrát se stalo, že prsa trochu pobolívala, ale tentokrát je to jiné a silné. Chodím na pravidelné prohlídky na gynekologii i na vyšetření prsu. Těhotenství u mě nepřipadá v úvahu. Užívám hormonální antikoncepci. Jiné léky neužívám a s ničím se neléčím. Jak to mám řešit?
Děkuji za odpověď.
K. S.
Odpověď: Dobrý den, pokud jsou potíže tohoto typu pouze s jedním prsem, musíme myslet na zánět. Máte prs začervenalý nebo teplejší oproti okolí? To jsou rovněž příznaky zánětu, Nevím, kdy jste měla poslední preventivní prohlídku, ale přimlouval bych se za čerstvé vyšetření ve screeningovém centru. Pokud není prs bolestivý výrazně, přimlouval bych se ve Vašem věku již za mamografii.
Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20049
Dobry vecer ,chtela bych se zeptat jsem po operaci bederni patere od cervna 2018 a ted mi natekl krk a zaclo me pobolivat leve prso jakoby mezi prsy v te casti je to tri dny, ted jsem zacla vykaslavat zelene hleny a zacla me palit kuze ,prso me zaclo bolet po cele vnitrni strane delala jsem si kontrolu ale nic jsem nenahmatala a po stisku bradavky mi vykapli dve kapky zluteho jakoby mleka ale uz tri roky nekojim. Mohla bych poprosit o radu . Dekuji Sarka
Odpověď: Dobrý den, Patrně proděláváte nějakou infekci dýchacích cest. Potíže pravděpodobně nemají s onemocněním prsu žádnou souvislost.
Udáváte nateklý krk- to může souviset se zvětšenými krčními uzlinami, i bolest mezi prsy není typická pro onemocnění prsů. Pár kapek mléčného výtoku je ve Vašem věku rovněž normální.
Přeji Vám brzké uzdravení a pokud budete přesto v nejistotě, zajděte si poté do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20048
Dobry vecer z niceho nic jsem si nahmatala bouli nahore na prsu od bradavky smerem nahoru, imolataty mam CCA 15.let,chvilkama citim tupou bolest, boli to jako podliti a, moc se bojim, ze je to zhoubny nadir, dekuji predem za odpoved Jarka
Odpověď: Dobrý večer, Zavolejte si do svého screeningového centra a objednejte se na vyšetření. Pokud máte nově potíže, měli by vás vzít přednostně, budete ale potřebovat žádanku od svého gynekologa či praktika.
Pokud bulka vznikne náhle, bývá to bolestivé, ale přitom se nemusí jednat o nic zásadního, předem se nebojte. Při vyšetření se samozřejmě zkontrolují i implantáty. S pozdravem Petr Choc

MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20047
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, od března 2018 jsem si našla v prsu bulku, Šlajsem na vyšetření, kde mi řekli, že je to fibroadenom a ted v září jsem byla znova, fibroadenom neroste ale je hraniční má cca. kolem 1,9 cm.
Zatím mi řekli, že by ho pryč nedávali, jaký je Váš názor je to v těle nebezpečné nebo nikoliv? Ráda bych znala názor ještě někoho, protože mám jít zase v březnu a jsem asi rozhodnutá že chci aby šel ven.
Odpověď: Dobrý den, Pokud se fibroadenom nemění, může být v prsu celý život. Nejedná se se o rizikovou lézi. Někdy jsou fibroadenomy i podstatně větší nežli 2cm a ženy jsou s nimi srozuměny, Vy ale píšete, že jste rozhodnutá pro operaci. Nechci Vás od Vašeho rozhodnutí odrazovat, jen si vše dobře rozmyslete. Každá operace má svá rizika. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20045
Dobry den, prosim o vysvetleni co znamenají tyto dva nálezy? Nejde o nádor? V UZ obraze hypoech.v.s.benigni ložisko vel.10x4x8mm v.s.FA v HZK u bradavky objemne hypoech.lozisko s anechogeni slozkou vel.14x17x17mm normoechohgenni, pravidelne strukturovana zlaza v siroke vrstve ve vsech kvadrantech, misty vmezereny tuk.
K potvrzení dvou lozisek vlevo provedeme overovaci biopsii
Dekuji moc za odpoved!
Odpověď: Dobrý den, v nálezu jsou popisována dvě ložiska- první má pravděpodobně (v.s.) vzhled fibroadenomu (FA), což je benigní hormonální ložisko. Druhé ložisko je částečně solidní, částečně dutinové (cystické), jiné parametry ložiska Váš lékař nepopisuje. Byla Vám doporučena biopsie k histologickému potvrzení povahy ložisek. Já Vám bohužel nemohu sdělit více než je v nálezu. Vyčkejte na výsledek biopsie. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20044
Dobrý den, prosím co znamená hypoechogenni ohraničený útvar. Mám v levém prsu. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, jedná se o popis ložiska, které má benigní, tzn. nezhoubný vzhled. Tato ložiska bývají v prsech často a pokud nerostou, nic dalšího se s nimi neprovádí.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20042
Dobrý den, dnes jsem již 1 dotaz posílala k vám, ale měla bych ještě otázku ohledně cystám v prsu. Byla jsem na sonu, prsa mám tzv. cystovitá, největší 10x7mm(pravý prs) a 5x3mm (levý prs). Pokud je na ULT jasně znatelné, že se jedná o cystu, nemusí se tedy dělat biopsie? Ptám se, protože znám případ, kdy známá byla odeslána na biopsii a jednalo se o cystu. Mě bipsie nebyla provedena.Může být v cystě zapouzdřen tumor a jestli ano ,bylo by to poznat na ultrazvuku? Děkuji ještou mockrát za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, u jasných cyst se biopsie neprovádí. Cysta je dutina vyplněná tekutinou a to je na ultrazvukovém vyšetření s ničím nezaměnitelný nález. Někdy je obsah cysty zakalený nebo jinak nepřehledný, pak někdy k biopsii přistupujeme, pro odlišení od jiných podobných ložisek.
Buďte v klidu, cysty jsou běžnou součástí prsní žlázy.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20041
Dobrý den,před 1r.jsem byla na sonu prsu. Ve zprávě:jedná se pravděp. o papilom vel. 4x7 v částečné progresi.Letos v září kontrolní sono,kde doktorka píše,že se jedná o cystu vel. 10x7 a že papilom jednoznačně nediferencuje.V obou prsou mam další drobné cysty.Ptam se,může cysta růst? Nemám jít raději na kontrolní sono dříve než za rok?Dost mě to stresuje,prt. v jednom prsu mám navíc menší "tahavé" bolesti a neustále mě to znepokujuje.Dále si říkám, jestli si těmito myšlenkami nemohu nakonec rakovinu prsu přivolat, ale nějak si nemohu pomoct.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pozitivní myšlení je samozřejmě důležité. Podle nálezu z předchozích ultrazvuků se nemusíte znepokojovat. Bolesti prsů bývají nejčastěji buď hormonálního původu, či přenesené z pohybového aparátu.
Cysty jsou měnlivý nález.- rostou nebo se zmenšují v závislosti na fázi cyklu atd. A co je hlavní … cysty jsou benigní, tzn. nezhoubná ložiska. Někdy se v cystě objeví benigní polyp neboli papilom. Při podezření se dělá kontrolní vyšetření či rovnou biopsie. Věřte svým lékařům a při nejasnostech se jich na vše ptejte, jistě Vám vše rádi vysvětlí - od toho jsme tu pro Vás.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20038
Dobrý den.Dnes jsem byla na 2. vyšetření MAMO po dvou letech výsledek benigní (BI-RADS 2),Tabár IV .Ložisko vpravo v HZK 8mm .USG vyšetření fibrosně cystických změn vlevo v HZK 9mm,ložisko maligní etiologie Axily s fiziol uzlinami.Před 2 roky nalez vše v naprostém pořádku a nyní tato zpráva mohla bych požádat o laicky přiblížit diagnozu? děkuji za info.S pozdravem J.M.
Odpověď: Dobrý den, diagnózu Vám nepovím. V popisu je udáno podezřelé ložisko v levém prsu. Měla by následovat biopsie, která přesně řekne oč se jedná. Bez ní to bohužel neumíme. Pokud by výsledek histologie nedopadl dobře, nevěště hlavu. Ložisko je malé a jistě by se vše vyřešilo. Budu držet palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20037
Dobry den, mam posledni cca dva mesice bolesti leveho prsu, boli me cela vnejsi strana a prs je celkove citlivy. Obcas bolesti strili do podpazi, do leve ruky a do zeber. Na ultrazvuku jsem byla pred 3tydny a bylo mi receno ze je vse v poradku a jedna se o normalni nalez. Nemam se pro jistotu objednat i na mamografii? Nebo co muze byt pricinou bolesti? Prakticka lekarka i gynekolozka rikaji cekat, ale mam strach aby neco nezanedbala...
Odpověď: Dobrý den, mamografie v tomto případě není ve Vašem věku indikovaná. Patrně se jedná o přenesené bolesti z pohybového aparátu. Zkuste rehabilitační cvičení, potíže by měly ustoupit. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20036
Dobry vecer, je mi 41 let a nasla jsem si nalez na pravem prsu. Jaky mam narok na prohlidku, musim nejdrive navstivit gynekologa a nebo mohu jit primo do nemocnice na screening? P.F
Odpověď: Dobrý večer, pokud jste si vyhmatala bulku, nejedná se o screening. Navštivte svého gynekologa či praktika, který Vám vypíše žádanku a poté se objednejte do screeningového centra. Při objednání sdělte, že jste si nahmatala změnu, měli by Vás vzít přednostně. Snad bude vše v pořádku. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20035
Dobrý den, dnes jsem se dozvěděla v krnovské nemocnici, že mám rakovinu prsu. Diagnóza DCIS mammae I.sin. HZQ T1c 17 mm Nx Mx. Mohl byste mi prosím sdělit o jaký typ nádoru se jedná a jaký postup vyšetření a následné léčby(v jednoduchých krocích) mě čeká? Ani nevím na jaké odborné pracoviště bych se měla obrátit,chtěla bych být v odborné péči a pravidelně sledovaná. Děkuji a přeji pěkný den
Odpověď: Dobrý večer, velmi mě mrzí, že Vám byl diagnostikován karcinom prsu. Při té nedobré zprávě máte ale velké štěstí, že byl zjištěn na úplném počátku, kdy jsou postiženy jen jednotlivé buňky a karcinom se nechová invazivně k okolí.
K postupu léčby se nemohu vyjádřit. Byly by to neprofesionální spekulace. Je dnes velmi specializovaná a řídí se podle mnoha parametrů, které z Vaší zprávy neznám. Jak bude probíhat v konkrétní případě, by se mělo rozhodovat v komplexních onkologických centrech. Počítám, že nejbližší je v Ostravě či Olomouci. Tam byste měla být sledována i pooperačně minimálně 5 let.
Držím pěsti, určitě vše zvládnete. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20034
Dobrý den,dík za odpověď dotazu č.20032.Jen mi ještě moc zajímá,proč se tak často posílá po vyš.mamogr.ještě na dovyšetř.sonem,jehož stanovisko je pak směrodatné.Proto jsem rovnou chodila na sono,které je bez rizika ozáření.Na mammo tedy zajdu,ale strach ze škodlivosti jeho záření mám.A může se z benigniho nálezu-mastopatie časem udělat ten zlý?Děkuji,L.N.
Odpověď: Dobrý večer, vyšetření mamografem má v závislosti na typu žlázy citlivost cca 95% a je schopno zachytit změny, které ultrazvuk nevidí. Naproti tomu citlivost ultrazvuku je jen asi 80%, u některého typu prsní žlázy se ale využívá poměrně pravidelně jako vhodný doplněk k mamografii- to platí pro všechny ženy nad 45 let. Zdůrazňuji jako doplněk, ne jako samostatná plnohodnotná metoda.
Máte pravdu, že mamografie je metoda při které pracujeme s rentgenovým zářením, jeho dávka je ale velmi malá a při rozumném využívání nemůže škodit. Všude kolem nás je RTG záření v minimálním množství. Stejné dávce jako při mamografii jsme každý z nás vystaveni za každých 15 dní pobytu na této planetě, takže i já "nachytám" každý rok dávku přibližně 24 mamografií a screeningové vyšetření je většinou jednou za 2 roky!
K vlastnímu dotazu: Karcinom prsu vzniká v prsní žláze. Oblast mastopatie je rovněž okrsek prsní žlázy, není to ale tak, že by tento okrsek byl výrazněji rizikovější nežli žláza v okolí. Buďte v klidu a platí mé doporučení pravidelného samovyšetření a screeningových mamografií. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20033
Prosim o vysvetleni
bilat.mekke tkane bez hrubych podezrelych loziskovych zmen.V pravem hornim zevnim kvadrantu hypoechogenni area o prumeru do 20mm-spise charakteru Mastopathie, bez patol. vaskularizace, bez reaktivnich zmen okolni mekke tkane , t.c. obraz benigniho charakteru, zretelne loziskove zmeny nejsou patrne. Bilat. ojedinela cysticka , max. prumeru do 5mm. Axilly bez patol. LU.Kozni kryt intaktni.
Vhodnejsi casnejsi ko UZ,pac. informovana
Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
Dle popisu předpokládám, že jste nebyla vyšetřena ve screeningovém centru. Nález ve Vašich prsech byl zhodnocen jako benigní- tzn. normální.
V každém případě Vám místo častějších kontrol ultrazvukem doporučím od 45 let začít chodit na preventivní mamografie do screeningového centra. Tam se o Vás pečlivě postarají. Žádanku Vám vypíše praktik nebo gynekolog a vyšetření je každé 2 roky hrazeno ze zdravotního pojištění.
Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20032
Dobrý den,před 5r.jsem byla na biopsii prsu,sono a mamo před ní objevilo diskr.okrsek těsně vedle bradavky.Výsl.biopsie:benigní,mastopatie.Od té doby chodím sama odsebe pravid.každ.půlrok na sono.Takto často chodím proto,že nechodím na mamo.V O4t.r.jsem byla na sono v mamacentru na Buděj.v Pze.Výsl. byl v pořádku.Před 3týdny jsem byla ve svém městě opět na sonu, též v pořádku.Mne ale v tom bioptovaném prsu pobolívá,někdy svědí a mírně pálí.Mám hrozný strach a ptám se když chodím tak pravid.na sono a teď bylo O.K.zda je možné, by tam něco bylo?Ukáže sono i místa pod bradavkou? Děkuji, L.N.
Odpověď: Dobrý den, předem musím poznamenat, že Vámi popisovaný postup jistě není ideální. Ultrazvukové vyšetření nemůže nahradit pravidelné mamografie. Jediný správný a zodpovědný přístup ve Vašem věku je pravidelné samovyšetření a jednou za 2 roky mamografie (ev. s doplněným ultrazvukem v případě nejasného nálezu). Některé ženy chodí na vyšetření pro větší pocit jistoty jednou za rok, ale vyšetření každý půlrok není racionální.
Mamografie je citlivější metoda k odhalení počínajících stádií zhoubného onemocnění prsů, i proto je hrazená ve dvouletém intervalu pojišťovnami.
Zvlášť pokud máte obavy, mamografii se nevyhýbejte.
K Vašim dotazům-
1. Bolest v prsech většinou neznamená nic špatného.
2. Ultrazvukové vyšetření má citlivost cca 80%, je tedy jisté, že nevidí vše.
3. Je pravdou, že ultrazvukem jsou nejobtížněji vyšetřitelná právě místa za bradavkami.
Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že ne všechna vyšetření jste absolvovala na stejném pracovišti, což ke správné diagnostice rovněž nepatří.
Věřím, že si najdete screeningové centrum, kterému budete důvěřovat a začnete chodit na preventivní vyšetření dle tohoto doporučení.
Pěkný večer, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20029
Dobrý den, udělal se mi na dvorci boule která je plná hnisu většinou to šlo z toho ven ted se mi začně kolem loupat kůže a hnis ven nejde, vedle bradavky jsem si našla bouli o velikosti cca cherry rajčátka. K dr jdu hned jak se mi uzdraví děti. jen se chci zeptat co by to mohlo být děkuji K.V
Odpověď: Dobrý den, možností je několik. Ta nejpravděpodobnější je ucpaná mazová žlázka, ve které se hromadí sekret. Pokud se místo infikuje, může následně vzniknout zánět s abscesem. Návštěva lékaře bude nevyhnutelná, zbytečně ji neodkládejte. Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20028
nepravidelná fibroadenomatozní stín.struktura ml.žl,bilaterálně akcentované mlékovody centrálně retroareolárně,drobné cystičkydo5mm v ZHKK.vpravo v ZHK hypoechogenní laločnatý útvar19x12mm,avaskulární,ale s echogenitami centrálně-minule byla uzlina-je progrese, vlevo bez pat. změn.V axilách uzliny reaktivního vzhledu do vel.15mm.mamografie:středně denzní cárovitá fibroglandulární struktura.vpravo ZHK zahuštění vel.12x10mm s MICA-ale není zřetelně přesvědčivý ložiskový charakter v MG. Axily volné.Závěr:BI RADS 4a,TabárI,dop.biopsie.Prosím o vysvětlení a možném riziku.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
dle popisu je v pravém prsu útvar, který nesplňuje všechny známky benignity ("normálnosti"). Pro jeho ověření je nutná biopsie, která nám přesně řekne povahu ložiska. Pouze z popisu bez prohlédnutí mamografie a UZ se Vám k rizikovosti vyjádřit bohužel nemohu. Buďte trpělivá a vyčkejte výsledku histologie. Věřím, že to bude jen pár dní.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20027
Dobrý den už 3 měsíce v době menstruace mě začlo bolet pravé prso a nateklo. Po ukončení menzes se vše vrátilo do normálu. Teď mám mít menzes až za 12 dní a prso už 3 den neustálé bolí na dotek a zdá se mi tvětšené. Bolest je kolem bradavek a nad prsem. Tak se mi i zvýrazníly žíly na prsou hlavně přes dvorec. Nejsem těhoná ani nekojím. Děkuji za odpověd V.S
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o hormonální změny, Pokud pozorujete i otok, méně pravděpodobně se tak může prezentovat i počínající zánět. Pokud by se obtíže nadále zvýrazňovaly, můžete navštívit svého ošetřujícího lékaře- gynekologa či praktika a ten Vám vypíše žádanku na zobrazovací vyšetření - ve Vašem věku by to byl ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20026
Dobrý den nahmatala jsem si v prsu bulku která při použití alkoholu hrozně bolí můžu poprosit o radu ?Děkuji S pozdravem M.P
Odpověď: Dobrý den, pokud jste si nahmatala v prsu bulku, která tam dříve nebyla, objednejte se na vyšetření ultrazvukem v nejbližším screeningovém centru (seznam najdete na úvodní straně www.mamo.cz).
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20025
Dobrý den, před 4 roky jsem absolvovala operaci pravého prsu-vyjmuty 2 větší fibroadenony.Od té doby každý rok sono.Poslední 16.2.2018-v operovaném prsu menší fibroadenon.Před 4 týdny mě začalo bolet pravé prso.Navštívila jsem senologii.Pan doktor mě prohmatal a nic nenašel.Bolest po 2 týdnech ustala,ale zůstal nepříjemný tah v pravém prsu. Projevuje se např. když se tělem natočím na stranu nebo vezmu nějaký předmět.Napadlo mě,že tah může být od svalu,ale nevím zda je to možné.Když zvednu ruce žádné vtažení kůže se neobjevuje.Výtok z prsu nemám.Čím to může být prosím?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, Vaše potíže jistě neznamenají nic závažného. Nejčastěji bývají přenesené z kosterního systému- ze zablokovaného mezižebří či od krční páteře. Pravidelně cvičte, věřím, že se Vám brzy uleví. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20024
Dobrý den, je mi 21 let, už asi třetí měsíc pozoruju menší bouličku asi velikosti větší špendlíkové hlavičky v prsním dvorci, asi půl centimetru od bradavky. Boulička je tvrdá jde chytit, ale nemizí. Může se jednat o ucpanou žlázu nebo se mám obávat něčeho jiného?
Dekuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer, přesně jak píšete. Jistě se jedná o ucpanou potní či mazovou žlázu. Není důvod se obávat něčeho závažnějšího. Nesnažte se útvar výrazněji mačkat, ať si nepřivodíte zánět. Dobrou noc Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20023
Dobrý den , mám dotaz . Omylem mě muž praštil loktem pod paži (kde začíná prsní žláza v tom dolicku) nemohu nosit podprsenku začíná se mě tam dělat modřinka a místo je velmi citlivé . Mám raději preventivně hlídat nebo jít na UZ , bojím se nějaké zduření žlázy ? A ještě jedna otázka ... muže být bolest prsu v kuse cely měsíc od zad ? Mám problémy s lopatkou a prso mě na pohmat bolí okolní žláza a bradavka. Máme v rodině CA . Děkuji vám za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, prsy jsou přirozeně hodně prokrvené a kolikrát se umí modřina rozlít na velkou plochu a být bolestivá. Myslím, že z tohoto důvodu ale není UZ potřeba.
Ke druhému dotazu: Ano, bolest přenesená od páteře či ze zablokovaného mezižebří může být i dlouhodobá. Často pomůže rehabilitační cvičení. Pokud ale budete mít jakékoliv pochybnosti ohledně "normálnosti" klinického nálezu na prsu, není nic jednoduššího nežli navštívit nejbližší screeningové centrum a UZ podstoupit.
Přeji ať se Vám modřina rychle zahojí. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20022
I.C Prosím byla jsem na vyšetření prsu a našly mi cisty o vel.9mm a axilách uzliny vel.21mm občas mám bolest v podpaží.Co to může znamenat nemůže to byt rakovina
Odpověď: Dobrý den, popisované cysty prsů a lymfatické uzliny v podpažích jsou normální nerizikový nález z hlediska karcinomu. Buďte v klidu, vyšetřujte se pohmatem a po 45. roce začněte pravidelně docházet na preventivní mamografie. S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20021
Dobry den,
pod pravym prsem jsem objevila vyrazku pripominajici ekzem,nesvedi,obcas zmizi,obcas se objevi a to i mezi prsy.
Po “uzdraveni”je kuze v miste sucha a odlupuje se.Mohu poprosit o radu jak lecit?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, důležitá je hlavně prevence. Tato vyrážka vzniká v místech většího pocení- tzv. vlhké zapářky. Často u žen s většími prsy. Roli hraje i materiál spodního prádla. Zvláště v teplých dnech doporučuji rovněž věnovat těmto místům více péče i z hlediska hygieny.
Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20020
Dobrý den, byla jsem na mamografu s tímto výsledkem: benigní (BI-RADS 2), Tabár III. Nacházíme jen benigní změnu bez známek malignity. Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár III. Zajímalo by mě, zda je vše v pořádku. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nález je zcela v pořádku. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20019
Dobrý den,
Nahmatala jsem si v podpaží nějaký útvar, který mě nebolí a není na pohled vidět. Byla jsem u obvodní a ta mě poslala na sono odkud jsem si odnesla papír na kterém je napsáno "V místě hmatné rezistence v levé axille v podkoží hypoechogenní oválný útvar cca 7x3x7mm, s vaskularizací hilů. Odpovídá nejspíše nespecifické LU."... Zajímalo by mne jestli se nemůže tedy jednat o příznak rakoviny prsu, když mne ta bulka nebolí či zda by to doktorka na sonu poznala dle snímku. Také by mne zajímalo zda se dá poznat tato nemoc i z rozboru krve.
Děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den,
KK
Odpověď: Dobrý večer, podle popisu se jedná o aktivovanou lymfatickou uzlinu. To může být z mnoha důvodů. Počítám, že Vám byl proveden nejen ultrazvuk hmatné rezistence, ale i obou prsů a nález byl normální. Rovněž mi nepíšete, zda jste dostala nějaké doporučení... např. kontrolní ultrazvuk. Lymfatické uzliny bývají ve Vašem věku nejčastěji aktivovány při zánětlivých onemocněních (což může být zřejmé i z krevního vyšetření). Jindy např. v souvislosti s onemocněním štítné žlázy. Jistě by se měl nález minimálně zkontrolovat. Pěkný týden Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20017
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat byla jsem na mamografu a ultrazvuku a pan dortor v pravém prsu našel podezřelý stín,přesněji vHZK P prsuje podezřelý stín bez nápadnějšího korelátu v UZobraze posílá mě na MRprsu.Muže to něco znamenat?Děkuji za odpověd M
Odpověď: Dobrý večer, vyšetřovací metody se někdy vhodně doplňují. Pokud Váš lékař naindikoval doplnění magnetické rezonance, musíte počkat na její výsledek. Doufám, že nebudete čekat dlouho na definitivní nález. Držím palce a buďte v klidu, popisovaný nález nemusí nic špatného znamenat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20015
Dobrý den, pokud se dělá genetické vyšetření na BRCA1 BRCA2 VADÍ MÚŽE OVLIVNIT LEK VÝSLEDEK? DĚKUJI Jana
Odpověď: Dobrý den, jestli dobře chápu Váš dotaz, tak odpověď zní ne, léky výsledek ovlivnit nemohou. Přeji pěkný víkend. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20014
Dobry den mam kvam jeden dotaz plně kojím a ve spodní časti prsu ve předu jsem si všimla před zrcadlem jakoby malinky dulek byla jsem stim na ginekologiy u pani primařky ktera mě prohlidla a řekla že prso je uplně normalní že tam žadny dulek nevidí že to vypada jinak misto zarudle není nic v tom míste nehmatam prostě tam je jakoby malinky dulek ja ho tam tedy pořad vidim kdyš jse podivam do zrcadla jinak jsem byla před třema měsici na sonu prsou a vše v pořadku mam s toho strach tak nevim co jsi otom mam mislet děkuji za vaši odpoved
Odpověď: Dobrý den, Pokud máte i po ujištění od paní doktorky pochybnosti, můžete si zaplatit opakovaně ultrazvukové vyšetření. Buďte ale v klidu, patrně se o nic podstatného nejedná. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20012
Dobrý den, dle nálezu MMG:bil.cár.fibrosa ve stac. rozl.,vlevo centr. a VKK progresa mica, která netvoří shluky a jsou spíš disperzně.Ko MG za 6 měs. levá str. šikmou projekci, samovyšetřování. BI-RADS3, TábárI.Užívám dlouh. Gynprodyl.nyní asi od 2/18, předtím občas hormony při cystě na vaječníku.Paní doktorka mikrokalcifikace spíše přisuzuje horm.změnám.Mám bolestivost v lev.prsu, řezání, pálení na růz. místech.Doporučujete dál uživat hormon, nebo raději vysadit?je kontrola za 6 měs. dostačující?Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, mikrokalcifikace bývají v prsu často a většinou nic špatného neznamenají. Musíme být ale ostražití. Pokud by se vašemu lékaři zdály mikrokalcifikace podezřelé, měla by následovat biopsie a histologické vyšetření. Bez toho abych Vaši mamografii viděl, nemohu se bohužel více vyjádřit.
O užívání hormonů se poraďte s Vaším gynekologem, který Vám je patrně i naindikoval. Nevím, zda Gynprodyl užíváte kvůli krvácení, menstruační bolesti či v souvislosti s možnou nastupující menopauzou.
Přeji pěkný večer, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20007
dobry den
vracim se k dotazu 19980,
kdyz neni mg v mem pripade 100%, co mr?pan Doktor psal,ze by me ewt.vysetreni na mg mohlo posunout dal..?
prsa me boli stridave v ruznych mistech i tam ,kde pani doktorka nasla "stin"rikala,ze by to mohl byt nadorek ..strach me brzdi v beznem zivote i ve spanku , taky jsem chtela napsat ,ze mladsi dceri je 2a pul a kojila jsem ji 5 mesicu
zdravim d.g.
Odpověď: Dobrý večer,
Vaše obavy plně chápu. Ve Vašem věku bych při ne zcela jasném nálezu na ultrazvuku jistě mamografii doplnil. Kombinace těchto metod řekne více, než ultrazvuk samotný. Magnetickou rezonanci využíváme jen v určitých indikacích- u Vás nyní není na pořadu dne.
Pokud jste na ultrazvuku byla ve screeningovém centru, věřte svým lékařům, ví co dělají. Pokud byste přesto měla o postupu pochybnosti, můžete zažádat o konzultační vyšetření na jiném pracovišti. Přeji klidný večer. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20004
Dobrý den, je mi 38 let a před více jak týdnem jsem si nahmatala bulku na pravém prsu. Je na dotek bolestivá a i v klidu občas cítím, že tam jakoby něco tlačí. Manžel ji taky nahmatal - takže se mi to nezdá. Byla jsem na sonu prsu, ale tam lékař nic neviděl. Na sono chodím už pár let, tak vím, že tam mám menší cysty. Lékař mi doporučil vydržet měsíc až dva a pokud se to nezlepší, tak mám pro jistotu navštívit mamo poradnu. Co by to mohlo být? I když tam nic neviděl, tak jsem docela nervózní. Je to nepříjemné. Děkuji P.H.
Odpověď: Dobrý den,
pokud jste absolvovala USG vyšetření na akreditovaném pracovišti, buďte v klidu a opravdu vyčkejte (ideálně třeba jeden menstruační cyklus). Udáváte, že je bulka na tlak bolestivá- to bývá spíše u hormonálních změn. Další klinické vodítko může být pohyblivost útvaru- pokud je volně pohyblivý, je to rovněž známka benignity.
Pokud se bude rezistence zvětšovat nebo jinak měnit (zatuhnutí, zčervenání kožního krytu...) je nezbytné vyšetření zopakovat a eventuálně doplnit i mamografii.
S pozdravem P.Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20003
Je možné že mám rakovinu prsu je mi 13 let jsem hubený nečekaně nekouřím a žádnou nemoc nemám ale oběvila se mi bůlka pod bradavkou a když jí zmáčknu (trochu víc jsem to nemačkal) tak to trochu bolí.
Odpověď: Ahoj, v Tvém případě se bude jistě jednat o takzvanou gynekomastii- to je normální jev u chlapců v pubertě. Hormonálně se aktivuje prsní žláza. Bulka bývá elastická a je vázána na prostor za bradavkou. Na pohmat to bývá citlivé.
Buď v klidu, z rakoviny nemusíš mít strach.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19999
Dobrý den, je mi 60 let a jsem po odstranění prsu pro DCIS. Nebudu mít chemo ani ozařování jen mám brát Tamoxifen. Bojím se ho brát kvůli vaječníkům.Nemůže mně nadělat více problémů než užitku? Děkuji za Vaši radu a přeji pěkný den.
V.K.
Odpověď: Dobrý den, nikoliv, nebojte se, to že budete brát jen hormonální tabletky je naopak dobrá zpráva, nádor se našel velmi včas a dá se v této fázi hovořit o vyléčení. je třeba dále chodit na kontroly jak k onkologovi tak i gynekologovi, který si dělohu a vaječníky musí pohlídat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19997
Dobrý den, je mi 52 roků, rok už nemám menzes. Pravidelně chodím na preventivní vyšetření prsou, naposledy jsem byla letos v červenci-vše ok. Asi před dvěma týdny jsem začala pociťovat v pravém podpaždí směrem k prsu (hlavně při určitém pohybu nebo zatnutí ruky) mírný tlak. Bulku ani zatvrdnutí jsem si nenahmatala. Je potřeba to urgentně řešit?
Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den, nemyslím že je třeba akutně řešit, spíše bych vyčkal jak se to bude vyvíjet. Jednou za týden si to zkontrolujte, pokud bude vše ok, tak stačí 1x měsíčně samovyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky