MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 2916
Dobrý den, v srpnu se mi objevila v podpaží méně bolestivá zduřenina, za pár dní zmizela. Po dvou měsících se zduřenina objevila znovu a zase zmizela. Nyní se vše opakuje,po pár dnech to nezmizelo (14 dní) a je to více citlivé, někdy jde bolest až do lopatky, někdy naopak bolí celý prs nebo jen vrchní část.Podpaží mi tak nějak "nesedí". Po prohmatání prsů nic podezřelého nenacházím. Je mi 31 let, mám 2,5leté dítě. Může se jednat o něco vážného? Děkuji Jitka.
Odpověď: S největší pravděpodobností jde jen o reakci uzliny, nebo samostatného žlázového okrsku - který může být i v podpaží. Nejedná se tedy zřejmě o nic závažného, nicméně v 31 letech a po několika měsících nejstoty bych na Vašem místě neváhal e nechal si vyšetřit prsa ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2914
Dobrý den, je mi 47 let, minulý týden jsem byla na mamogr. vyšetření s negativním výsledkem, nicméně mi z prsu vytéká hnis, bradavka je zapadlá dovnitř a vedle bradavky citím pohmatem tvrdou bulku. Mohu spoléhat na mamogr. vyšetření, že je vše v pořádku a jedná se jen o hormonální přechodovou záležitost. Děkuji
Odpověď: V tomto případě bych jednoznačně doporučil doplnit ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2913
Dekuji za odp.c.2911,dnes jsem byla v onk. poradne i na sono,beze zmen,jen dysplasie,pak s vysledky v gyn.amb.,byla mi napsana HA,ze mam ty hormony zvysene vsechny,ze zalezi v kterem obdobi cyklu se odebiraji,mam jit jeste na endokrinologiji jak jste doporucil nebo postaci ta HA a muze byt ta bolest prsa i od patere? sono by ukazalo zanet a ten neni, nebo je to jen tyma hormonama?Dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den, v toto případě bych počkal, jak se Vaše tělo srovná s nasazenou HA. Pokud budou problémy přetrvávat víc jak 3 měsíce, bylo by nutno vyšetení zopakovat ev. i doplnit dalšími. Přeji pěkný víkend.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2912
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli se příspěvek od Avonu na mamograf týká žen všech věkových kategorií,nebo jestli je to omezené? A jak a kde mohu tento příspěvek získat? Děkuji Váchová
Odpověď: Dobrý den, příspěvek od Avonu platí pro všechny věkové kategorie jak na Mamografii, tak na Ultrazvukové vyšetření prsů, ale lze jej uplatnit jen v nasmlouvaných zařízeních - Screeningových centrech a to obvykle jen od dubna do konce října. Podrobné informace má každá - a tedy i Vaše - Avon Lady.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2911
Dobry den,chtela jsem se zeptat,chodim na pravidelne rocni prohlidky (benigni dysplazie prsu),loni zjis.1cm cysta,ted asi 3 mesice bolest prsu,na kraji jak zacina prs na hrudniku,zacina to 14dni pred mesicky, pak stupnuje a skonci jakmile je dostanu,navic jsem zjistila,ze pri zmac.bradavek(obou)zele.sedy vytok,min.tyden vys.hormonu-progesteron 92,4 moc dekuji za odoved,je mi 34let
Odpověď: Dobrý den, drobná cysta v prsu se nepovažuje za nemoc- je častým nálezem u mnoha žen. Cyklická zvýšená citlivost až bolestivost prsů v průběhu menstruačního cyklu je taky fysiologická, co se týče výtoku, tak ten je třeba vyšetřit, obzvláště byl-li by zrzavý či dokonce krvavý, což u Vás není. Jak vyplývá, byla jste i na vyšetření progesteronu, což je správný postup. Hladinu či její výkyvy je nutno konzultovat s endokrinologem, já bych ještě doporučil doplnit ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2910
Dobrý den, 83-letá maminka má oboustarnný nález na prsech, Ca mammae 1 utrg 1.sin. T3N1M0-III A st.-1.dx.-T2N1M0-st.IIB.Velmi dobře je orientovaná a chce odmítnout operační zákrok-oboustrannou ablaci s tím, že následná léčba by jí poškodila více, než když zůstane bez operace.Názor onkologa je-řezat a bojíme se,že ve zdrav.dokumentaci bude:odmítla léčbu. Domníváte se, prosím, že operace je vhodná? Se srdcem se léčí pro ISCH,má jen jednu ledvinu,atd. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, odpověď je obtížná bez znalosti celkového stavu pacientky. V každém případě, i když nebude souhlasit s operací, je vhodné aby byla onkologicky léčena a sledována - v dotazu není uvedeno, zda byla provedena biopsie ložisek , na základě biopsie je pak možné se rozhodnout, zda je možnost hormonální léčby apod. Operaci většinou preferujeme, ale v situacích, kdy interní a anesteziologické vyšetření prokáže vysoké operační riziko, tak se snažíme alespoň o hormonální léčbu apod.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2909
dobrý den pane doktore, v roce 2007 v červenci jsem prodělala operaci levého prsu( celkové odstraněni) diagnoza c509 před 3 měsíci naměřene markery 7,4 tet 6,9 nevím jestli je to dobré nebo špatné prosím o vysvětlení co to znamená, mám take revmatoidní artritis počínajici mohou být markry zvyšené taky kvůli revmatu? děkuji moc za odpověd jana fedorova
Odpověď: Dobrý den, v dotazu není uvedeno, o jaký typ markerů se jedná, ale každopádně poslední hodnota je nižší než předchozí, takže nesvědčí pro aktivitu nemoci. Zánětlivé procesy mohou ovlivňovat hodnotu nádorových markerů.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2908
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Byla jsem na duktografii a následně na sonu prsu. Výsledkem byla tato zpráva: Těžký mastopatický okrsek s hypoechogenitou s paraduktál. cystami. Mastopatický okrsek je na výšku 10 mm, šíři 2 cm a délku rozmezí celého kvadrantu, navazuje na dilatované dukty. Hypoechogenní formace v DZQ, bez akust. stínu vel. 5mm. Fyziologické uzliny v axile. Závěr: Těžce mastopatický okrsek v průběhu secernujícího duktu do ZQ. Vlevo - vzhledem ke krvavé sekreci doporučuji zvážit extirpaci ( nevím co to znamená ), či necílenou biopsii. Děkuji moc za odpověď. Klímová
Odpověď: Vážená paní Klímová. Neposlala jste výsledek duktografie, který je v tomto případě velmi důležitý a od něj se odvíjí další postup. Ultrazukový popis nesvědčí pro vážné opnemocnění, tzv. mastopatické uzly má v prsech mnoho žen a nejsou považovány za nemoc. Extirpace znamená vytětí - té podezřelé části. Ncílená, nebo taky vějířová core-cut biopsie je odebrání několika vzorků z podezřelé oblasti bez jednoznačného patologického ložiska, na které by bylo možno odběrovou jehlu zacílit. Jednoznačný závěr nemohu z těchto neúplných informací učinit. Proberte znovu všechny možnosti a důvodné postupy s Vašim ošetřujícím lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2907
Vážený pane primáři,prosím, můžete mi poradit?Na obou prsech jsem objevila vyrážku, mám ji asi týden.Ten týden jsem však používala silonovou podprsenku.Vyrážka mě dost svědí.Poslední 2 měsíce se cítím velmi vyčerpaná a unavená, přestože nepracuji. Užívám Risperdal 3 mg,myslím si, že unavená můžu být i z léků.Chtěla jsem se zeptat, zda mám jít k lékaři a na jaká vyšetření?Je mi 31 let. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Opravdu jde s největší pravděpodobností o reakci na silonové prádlo, možná ještě v kombinaci s nedokonalým vymácháním pracího prášku. Doporučuji změnu prádla a vyšetření kožním lékařem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2906
Dobrý den, ozývám se ohledně fibromu v prsu. Sbírám stanoviska od různých lékařů. Žiju s ním rok v nejistotě. Jsem neslyšící matkou devítileté holčičky. Je to dobré ho odstranit operativně? Může po operaci vzniknout opět tento nádor? Může se nezhoubný udělat časem v zhoubný nádor? Za poskytnuté informace předem děkuji. Kamila Spěváková
Odpověď: Fibromy, nebo spíše fibroadenomy jsou v prsech zcela běžné od cca 15 let až do vysokého věku a nejsou zhoubné. Na druhou stranu existují rakovinné nádory které se "tváří" jako fibroadenom a přitom jde o rakovinové bujení. Vy však nepíšete zda došlo po roce ke změnám obrazu ( porovnáním vyšetření v čase ), ani jeho původní velikost, takže nemohu jednoznačně odpovědět. Nicméně, pokud jde o malý a biopticky prokázaný fibroadenom není nutná operace ( vytětí - extirpace ). Pokud jste na kontrolním vyšetření ( předpokládám ultrazvukovém ) s odstupem času nebyla, je nutno toto absolvovat a dle výsledků další postup.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2905
Dobrý den nikdy jsem se touto formou neptala,ale jsem zoufalá mám maminku které byla provedena core-cut biopsie Výsledek byl maligní to vím moc dobře co to znamená.Ale nevím co je výsledný histologický kod 8500/2DCIS- non comendo.Ikdyž vím že to není nic dobrého potřebuji vědět pravdu.Předem děkuji za odpověd i když raději bych to nechtěla vědět.
Odpověď: Dobrý den, na tuto otázku nelze odpovědět bez znalosti celého histologického nálezu. Pokud by se opravdu jednalo o DCIS- karcinom in situ - tak následná léčba je buď mastektomie ( odnětí prsu ) nebo parciální resekce ( vytětí nemocké části ) prsu a radioterapie ( ozařování ). Prognóza těchto pacientek je většinou příznivá. Nutná je konzultace s Vaším onkologem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2904
Dobrý den, je mi 22 a v prsu se mi udělala taková bulka. Byla jsem na sonu a poté mi řekli, že je to jen tukové. Po půl roce jsem byla na prohlídce znova, ale zjistili mi že bulka malinko narostla a změnila tvar. A teď se bojím jestli to není nádor. Pan doktor mi říkal, že v tak mladém věku není pravděpodobné abych měla rakovinu, ale já se přesto bojím. Jaký je Váš názor na tuto situaci. A eště jeden dotaz: jestli bych měla přestat brát hormonální antikoncepci, beru Mercilon. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ppokud jste absolvovala vyšetření na akreditovaném pracovišti ( viz mapka na těchto stránkách ), věřil bych tomu, že jde o tukový lalůček a není důvod přestat brát antikoncepci.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2903
Dobrý den,dnes ráno jsem v pravém podpaží nahmatala tvrdší a celkem bolestivou bulku o velikosti hrášku.Je mi 17,a chtěla bych se zeptat co s tím,jestli to nemůže být rakovina prsu či mízních uzlin.Prababička měla již dvakrát rakovinu prsu,sestra mé babičky zemřela na rakovinu slinivky a děda na rakovinu plic.Prosím poradte,předem dekuji
Odpověď: Dobrý den, rakovina prsu je ve Vašem věku velmi nepravděpodobná, nejspíše jde jen o reaktivní zduření, uzliny, které je provázeno bolestivostí ( na rozdíl od rakoviny, která nebolí ). Doporučuji pro Váš klid absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží na akreditovaném pracovišti a dle výsledku další postup.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2902
Dobrý den, je mi 16 let a mám problém s bradavkami. Jsou jakoby vpáčené a celé popraskané. Někdy se část odlupuje. Chtěla bych vědět, zda nevíte o co jde. Kdysi jsem s tím byla u lékaře, ale dal mi jen mastičku, která nepomohla (na kožním odd.). Děkuji
Odpověď: Dobrý den, máte tzv. vpáčené bradavky, což není nemoc, jen jedna z možností. Problémem obecně u tohoto bývá horší hygïena a i zvýšení olupování, přesně jak píšete. Doporučuji zvýšenou hygienu a pokusy o "vymasírování" bradavek nejlépe v teplé vodě ( koupel, sprcha ) pravidelně denně, ale pozor, ne do bolesti ať nedojde i jejich popraskání! Promaštění po proceduře můžete provádět i třeba dětským olejíčkem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2901
Dobry den, je mi 27 let, pobolivaji me prsa.Mame v rodine rakovinu prsu, mam si nechat udelat mamograf nebo jake vysetreni?Dekuji Jana
Odpověď: Pobolívání prsou není příznakem rakoviny ( ta nebolí, což je její největší zrádnost ), nicméně ve vašem Věku a s výskytem rakoviny v rodině doporučuji nechat si prsy jedenkrát ročně vyšetřit na akreditovaném pracovišti, doposud by mělo postačovat ultrazvukové vyšetření, mamograf až v pozdějším věku.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2900
Dobrý den pane doktore,
chodím jeden krát za rok na pravidelné kontroly. Každé dva roky na sono, předloni na mamograf. Lékař mi do zprávy napsal prsy symterické, bradavky bez vpáčení a sekrece, kůže bez vtaženin a barevných změn, stroma oboustranně jemně zrnité, v HZK prsu náznak 20mm resisatsnce charakteru cysty nebo mastop. uzlu axily a nadklíčky 0. Chtěla jsem se vás zeptat, jestli mám mít obavy z nálezu. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Podle popisu se domnívám, že můžete být klidná, žádná nemoc v něm není popsaná. Samozřejmě dál dodržujte jednoroční prohlídky, což platí pro všechny ženy.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2899
dobrý den pane doktore,před měsícem jsem si nahmatala v prsu bulku,ihned jsem volala do nem.Třinec Sosna na mamologií,jaký mám probl.,tam jsem byla šokovaná,když mi sestra oznámila,že se dřív nevlezu ať příjdu za 3měs.,že nestíhají!Tak jsem se přes mého velice ochotného gynekologa dostala do Frýdku.Sice mám vše v pořádku,ale Třincem jsem přímo zhnusena,co kdyby to dobré nebylo,co by se mohlo za ty3měs.stát?
Je to v dnešní době normální,když je taková osvěta o nádoru prsu a že máme jít hned?Co si o tom myslíte!Děkuji
Odpověď: Vážená paní , v tomto případě vám musím dát plně za pravdu. I na preventivní mamografické vyšetření - tedy u žen bez příznaků - je nutno dodržovat objednací dobu do cca 1 měsíce, u příznakové ženy - kterou jste byla - je standardem vyšetření do 3, maximálně 5ti dnů. Doporučuji si pro další kontroly zvolit akreditované screeningové pracoviště - viz mapka na těchto stránkách - kde jsou délky obědnacích dob kontrolovány a k takové situaci by nemělo dojít. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2898
Po chemoterapii 18x - mám rakovinu prsu, mi trnou konečky prstů na nohou i rukou a na rukou mám nehty podlité a tmavě zbarvené /jako podlitiny/,které velmi bolí. Jak toto vyléčit nebo zmírnit bolest?
Odpověď: Tento Váš dotaz musíte položit svému onkologovi a ten na základě kliniky a laboratorních vyšetření rozhodne o dalším postupu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2897
Dobrý den, z důvodu mastopatického uzlu jsem na doporučení mého gynekologa změnila antikoncepci. Nyní beru 21 dnů Azalii, ale dosud jsem nemenstruovala. Dřív jsem si prováděla samovyšetřování prsu 10 den od začátku menstruace. Chci se zeptat, kdy mám provádět samovyšetřování, když není menstruace. Děkuji za odpověď
Odpověď: Ve stejných obdobích ( časových intervbalech ), jako když jste menstruaci měla.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2896
Dobrý den, mám bulku na prsu,vxsoko nad dvorcem, je mi 20let všiml si toho i můj gynekolog a uklidnoval mne že ton nic není,ale já se fakt moc bála a tak mě poslal na ultrazvuk a tam mi řekli že to nic není,jen nejaka zatvrdlinka no a za pul roku mam prijit znovu.Přijde mi ze kdyz mam mensrtuaci tak se mi trochu zvetsi, nejhorsi je ze si na to musim porad sahat a kontrolovta to a uz sem z toho cela zblba ze uz ani nepoznam jestli se zvetsuje nebo ne?A taky jsem se doslechla ze kdyz se bulka masiruje tak muze i zmizet je to pravda?dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, pokud na USG neprokázali patologii, uklidně te se, opravdu tam nic zlého není. O tomto dále jednozačně svědčí i fakt, že při menstruaci "se trochu zvětší" jak píšete, což je u ženy Vašecho věku zcela normální. Pokud jde jen o místně zduřelý okrsek žlázy ( což z toho vyplývá ) nemá masírování žádný smysl.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2895
Dobrý den mám redukující se žlázu v prsu které mě neustále bolí.Dá se to léčit?
Odpověď: Redukce, tedy úbytek mléčné žlázy nastává s přibývajícím věkem u každé zralé ženy, nejde tedy o nemoc a tedy nelze léčit to, co nemocí není.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2894
Dobrý den,jsem 3 měs po augumentaci a nyní mi během týdne ztvrdlo a zvětšilo se pravé prso. Je bolestivé,tvrdé, ale ne zapálené. Toto se stalo během 3 dnů.Chtěla bych se zeptat,zda to může být způsobeno nějakou chorobou prsu a zda je možné udělat kvalitní vyšetření mamografem i po plastické operaci. Děkuji.
Odpověď: Vzhledem k časnému stavu po operaci, doporučuji kontaktovat plastického chirurga, který operaci prováděl. Může se jednat o pooperační komplikaci a Váš chirurg vše posoudí nejlépe.

V toto chvíli, s otokem prsu a takto krátce po operaci, se mamografie neprovádí, ale jinak je mamografie prsu po augmentaci možná a běžně se provádí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2890
Dobrý den je mi 15 let na levé bradavce se mi udělala mírná modřinka mám jí teprv krátce 3 dny ale mám z toho strach..co to může být??
Odpověď: Drobná modřina bude zřejmě po nějakém úrazu, mohl být i drobnější, ani jste si ho nevšimla. Doporučuji vyčkat 10-14 dnů, kdy modřina postupně zmizí. Pokud by nemizela, či se objevily jiné problémy, svěřte se rodičům.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2889
Dobrý večer, prosím - co znamená slovo ADJUVANCE? Děkuji za odpověď
Odpověď: adjuvantní terapie -
doplňující, podpůrná, ochranná, pomocná, zajišťovací léčba (např. po chirurgickém výkonu).

Pro karcinom prsu se jedná o následnou léčbu po operaci - chemoterapie, radioterapie, hormonální léčba.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2888
Dobrý den, jsem půl roku po operaci (ablace), bez metastáz, následná léčba pouze tamoxifen. Začala jsem trpět bolestmi hlavy, vymyzela mi menstruace a zvyšuje se tělesné ochlupení a mírně i hmotnost, potím se,... Chci se zeptat, zda tyto obtíže může způsobovat tamoxifen a zda je i jiná možnost léčby. Děkuji za odpověď a příjemný den
Odpověď: Vámi uváděné příznaky patří mezi vedlejší účinky podávání přípravku na bázi tamoxifenu. Pokud jsou Vaše komplikace výrazné, zhoršují se, nejlepší je konzultace s Vašim onkologem. Existují různé preparáty na bázi tamoxifenu.

Možností léčky nádoru prsu je několik, na základě mnoha faktorů onkolog volí nejoptimálnější variantu. Nemohu z Vašeho dotazu doporučit jinou léčbu, bylo by to nezodpovědné. Pokud máte pocit, že Váš onkolog nepostupuje správně, kontaktujte jiného onkologa, který vše posoudí. Na to máte právo.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2887
Dobry den, prestala jsem kojit pred rokem. Stale mi vyteka z prsu nazloutla tekutina. Nyni jsem zjistila, ze mi zacalo z jednoho prsa vytekat nazelena. Mohu se zeptat, co to znamena?
dekuji Jitka
Odpověď: Výtok z prsu souvisí s hormonálními změnami v průběhu a po kojení, prsní tkáň a tělo reaguje s určitým zpožděním. Změna zabarvení výtoku s tím rovněž souvisí.
Pokud je výtok jen po zmáčknutí prsu, o nic závažného se nejdná. Pokud je výtok samovolný a větší, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2886
Dobrý den , jsem po operaci karcinomu prsu - invazivní duktální karcinom p T1c pN1 MO, pak následovala 4x chemoterapie AC, nyní nasazena hormonální léčba Tamoplex a od ledna mě čeká ozařování. Byl mi od známých doporučen doplněk stravy Vivi Aloe (od švýcarské firmy Nahrin) na posílení imunity. Složení: čistá šťáva z aloe vera (95%),fruktoza,citronová šťáva, sorbát draselný (pouze 0,1%).Prosím o Váš názor na tento přípravek a zda je ho možné užívat současně s Tamoplexem.Poslední výsledky krevního obrazu byly v normě. Děkuji
Odpověď: Kombinace hormonálního přípravku Tamoplex s extraktem z Aloe Vera by měl být možný, podle mých informací nedochází k vzájemnému ovlivnění jejich účinku. Doporučuji však konzultaci s Vašim onkologem, který Vám případně doporučí vhodné potravinové doplňky při onkologické léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2883
Dobry den chtela bich vedet co to znamena a co se stim da delat?Dekuji predem za odpoved Kopecka.1 BIRADS -NEGATIVNI.Klasifikace Tabar:Stredne denzni fibroglandularni struktura typu Tabar 1.Popis:Zlaza castecne rozvolnena bilat simetricky rozlozena,porucha archetroniky zlazy ani mikrokalcifikace susp.povahy nejsou na zhotovenych MG projekcich patrny.Zaver: REDUKUJICI ZLAZA.Chtela bich vedet co to znamena ?co stim lze delat jelikoz me to prave nadro neustale boli.DEKUJI
Odpověď: Výsledek mamografie je zcela vpořádku, není nutní "s tím" nic dělat. BIRADS a Tabar jsou klasifikace, které využíváme pro statistické vyhodnocení nálezů z mamografie.
Zřejmě se mamografie prováděla z důvodů bolesti pravého prsu a vyloučil se tím nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2882
dobrý den mám bulku v pravém prsu podle lékaře plošná rezistence v pzhq kůže beze změn hormonálně neléčena mám takový tlak do prsa hlavně když se před kloním zajímalo by mě co to může být a hlavně číslo diagnozy N64.8 děkuji za odpověd
Odpověď: Rezistence je lékařský název pro bulku. Může být podmíněna mnoha různými důvody. K určení jejího charakteru se doporučuje provedení mamografie či ultrazvuku či obou vyšetření. Předpokládám, že Vás lékař na toto vyšetření poslal. Doporučuji vyšetření v akreditovaném centru, seznam naleznete na těchto stránkách.

Diagnoza N64.8 je pouze pro potřeby statistiky a vykazování pojišťovně, znamená "Jiná určená onemocnění prsu". Díky mamografii či ultrazvuku se zjistí o co se přesně jedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2881
Mám 52 rokov. Bola som na mamograf a p. doktorka povedala, že je tam asymetrie. Možete mi objasniť o čo ide? Som z toho nešťastná. Ďakujem
Odpověď: Asymetrie znamená, že stavba pravého a levého prsu je jiná. někdy je rozdíl, asymetrie, minimální, jindy větší. Pokud je asymetrie větší, většinou doplňujeme sonografii.
Asymetrie bývá způsobena různými důvody, v některých případech může být podmíněna rakovinou, proto se doplňuje další vyšetření, ale v tuto chvíli se nemusíte obávat, ve většině případů ale není asymetrie podmíněna nádorem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2880
Dobrý den, Je mi 15 let a mam takovy problem..Moje bradavky jsou bilé...nejspis je to tím,ze mam v dane oblasti malo pigmentu,ale spis by me zajimalo jestli se to v prubehu let nejak nezmneni!Je caste ,ze ma holka bile bradavky? Predem dekuji za odpoved!
Odpověď: V průběhu dospívání, tzv. puberty, se díky hormonálním změnám v organismu mění prsa. Mění se jak jejich tvar, tak složení a mění se rovněž bradavka a množství pigmentu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2879
Dobrý den, mám po operaci prsu - závěr mléčná žláza se známkami nenádorové proliferativní choroby s ložisky sklerozující adenozy. Dále v některých blocích ložiska intraduktální proliferace místy typi DIN 1a(plošná epiteliální atypie), jinde známky intraduktální proliferace typu DIN 1b (atypická duktální hyperplázie). Pan doktro mi to sice vysvětloval, ale z nervozity jsem to dá se říct zapomněla, mohl byste mi to prosím česky osvětlit? Mám se do budoucnu obávat případného karcinomu? Děkuji mockrát za odpověď.
Odpověď: Vámi popisované nálezy z histologie operačního vzorku představují změny prsní tkáně s vyšším rizikem přeměny v karcinom prsu. V toto chvíli se ještě nejedná o nádor, ale jedná se o tzv. přednádorový stav, riziko vzniku nádoru je u Vás vyšší.

Nevím přesně jaký byl důvod a rozsah operace prsu u Vás, ale určitě je minimálně nutné pravidelné sledování v minimálně ročních intervalech.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2878
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli krvavý výtok z bradavky může znamenat i něco jiného než karcinom prsu? Děkuji Vám za odpověď. Klímová
Odpověď: Krvavý tok z bradavky v žádném případě neznamená automaticky diagnozu karcinomu. Pouze krvavému výtoku věnujeme větší pozornost, protože může být spojen s karcinomem, nekrvavý výtok nebývá způsoben karcinomem.
Většinou se jedná o tzv. papilom, což je výrůstek v některém z vývodů mléčné žlázy. Ale samozřejmě je potřeba dalších vyšetření k přesnějšímu určení jeho původu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2877
Dobry den,mam jeden dotaz.je mi 26 let a od svych 15 let mam v pravem podpazi malinkou bulku mensi nez hrasek,pod kuzi bile prosvita a je mozne ji spolu s kuzi uchopit,neboli,za celych 15 let se mi nezvetsila ani nezmenila tvar,celkove ale prava paze je silnejsi nez ta leva,mohlo by to byt tim,ze hodne uklizim a pracuji pravou rukou a mohla by byt tedy vic svalnata.Co se ale tyce bulky,mohla by to byt rakovina?Rakovina miznich uzlin? DEkuji mnohokrat za odpoved,s pozdravem Lucie.
Odpověď: Podle Vašeho popisu se jedná o drobnou uzlinu uloženou těsně podkožně. Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě nemění, nemusíte mít žádné obavy, nejedná se o rakovinu. Ani prsu ani mízních uzlin. Pokud by se mělo jednat o rakovinu, uzlina by se zvětšovala, přibývaly by další zvětšené uzliny i jinde na těle.

Více svalů na pravé ruce může souviset s jejím větším zatížením při práci, jedná se o fysiologický, normální obraz.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2875
Dobrý den, již třetí den mám citlivé pravé prso, je to taková zvláštní stálá bolest na jednom místě, nemuže to být vážné?
nekojím, nebouchla jsem se, začalo to zničeho nic.K lékaři jsem objednaná až na uterý, ale mám docela strach, co to muže být.
děkuji za odpověd

Odpověď: Bolesti a citlivost prsou se může objevit, ve naprosté většině případů se nejedná o nic závažného. Bolest většinou po čase vymizí. Pokud by trvala déle než měsíc, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2874
Dobrý den, děkuji Vám za rychlou odpověď na můj dotaz č. 2871 ohledně fybroadenomu. Mám ještě jeden dotaz. Slyšela jsem, že jizva, která vznikne při odstranění fybroadenomu může být riziková pro vznik rakoviny. Je to pravda ? Když si ženy nechávají upravit prsa (zvětšit silikony atd.), tam přece také dochází k zásahu do prsou. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Jizva po operaci určitě není riziková z hlediska vzniku rakoviny prsu. Někdy může jizva na ultrazvuku či mamografii připomínat karcinom, ale s tím si lékař při hodnocení poradí. Z toho nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2872
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké je procento rakoviny prsů u mladších dvaceti let, pokud v rodině nikdo rakovinu neměl. Děkuji
Odpověď: U žen a dívek do 20ti let je výskyt rakoviny prsu vzácný, ve svém věku nemusíte mít obavy. Riziko nádoru prsu stoupá zhruba od 30 let věku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2871
Dobrý den,
mám v levém prsu fybroadenom veliký 2,3 x 1 cm. Biopsie to potvrdila. Mám si ho nechat vyoperovat? Je mi 37 let. Od jaké velikosti je dobré ho vyoperovat a proč ? Jeden lékař mi řekl, že si ho mám nechat odstranit, další zase, že to není nutné, že si to mám rozhodout sama, ale jako laik nevím. Děkuji.
Odpověď: Obecné doporučení je operační odstranění ložisek větších než 2 cm. Jedná se ale pouze o historické nezávazné doporučení.
Rozhodnutí o operaci je většinou kombinací několika faktorů, od zdravotních (zvýšené riziko vzniku rakoviny), přes osobní (strach z operace, strach z ložiska) a mnohé další.
Fibroadenomy mohou, podle některých studií, hormonálně ovlivňují okolí prsní tkáň a tím snad mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny v jejich okolí. Jiné studie ale zvýšené riziko rakoviny nepotvrdily.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2870
Dobrý den,je mi 33let a jsem 4roky po porodu.Asi před 2měsíci mi začalo téct z prsa..nyní se mi nalévají a musím vystříkavat(bílá tekutina podobná mléku)co by to mohlo být??Mám zajít k doktorovi nebo to samo odezní??Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Občasný čirý výtok z prsu, který se objevuje pouze po zmáčnutí, není známkou nádoru prsu, U žen se může vyskytovat.
U Vás se ale podle popisu jedná o samovolný a větší výtok z prsu. Zřejmě se bude jednat o hormonálně podmíněné změny. Nemusí se jednat o nic závažného, ale samozřejmě nelze vyloučit ani vážnější onemocnění tzv. endokrinního systému.
Doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás podrobně vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2869
Dobrý den, prosím o radu.Občas mi z prsou (pouze po zmáčknutí)teče čirá až nažloutlá tekutina.Není to pokaždé.Trvá to od porodu prvního dítěte.Děti mám dvě 10 a 7 let.Myslíte že je to normální když nemám jiné potíže žádné bolesti a menstruaci pravidelnou?Děkuji
Odpověď: Občasný čirý výtok z prsu, který se objevuje pouze po zmáčnutí, není známkou nádoru prsu, U žen se může vyskytovat. Je podmíně změnami prsní tkáně.
Pozornost zaslouží především krvavý a samovolný (bez zmáčknutí) výtok z prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2867
Dobrý den, je mi 52 let, dosud menstruuji, neberu žádnou antikonc. ani hormony. v minulosti diagnostikována oboustranná mastopatie, bez potíží.Na posledním screeningu objeven nejasný útvar cca 2 mm v pravém prsu, který dlouhodoběji pobolívá. Vyšetřující lékařka řekla,že na ultrazvuku by nic nepoznala a pozvala mne za 6 měsíců na kontrolu. Můj dotaz: Je toto standardní postup čekat půl roku při nejasném nálezu? Děk.
Odpověď: Podle toho, jak vše popisujjete, je to běžný postup.
Na mamografických snímcích vidíme množství různých struktur, ne vždy jsem schopni úplně přesně určit jakého jsou původu. Podle jejich charakteru se rozhodneme co dále. Pokud je podezření na nádor větší, doporučujeme biopsii, pokud se nález jeví, že pravděpodobně není nádorového původu, tak doporučíme kontrolu za 6 měsíců pro porovnání.

Často se jedná pouze o sumaci, "hru stínů", kdy normální prsní tkáň se zachytí tak, že vypadá podezřele. Při kontrole za půl roku snímky porovnáne a posoudíme, zda se opravdu jedná pouze o normální prsní tkáň.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2866
dobry den pane dokore,je mi 38 let,jsem po operaci nad.onem prsu mam HER2,NIZCE DIF.DUKT.CARCINOM,ST 1AZ 2 POSTIZENA 1 UZLINA,TA TAKE ODEBRANA,BYLA CHEMO TAC,6 KRAT,NYNI CHODIM NA OZAROVANI 32,DNES JSEM BYLA NA CT KVULI META NA PLICICH,TO DOPADLO DOBRE,ALE V PODPAZI MAM ZAS NEJAKE UZLINKY,MAM VELKY STRACH....DEKUJI NEVIM CO SE MNOU BUDE.LADA
Odpověď: Uzlivy v podpaží se vyskytují zcela normálně. Při CT a UZ vyšetření vidíme všechny uzliny, jak ty normální, nádorem nepostižené, tak ty s nádorvou infiltrací.
Doporučil bych srovnání s předchozím CT, zda již tam tyto uzliny byly nebo zda se nezvětšily.
Dále by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření axily/podpaží, které je schopné tyto uzliny posoudit přesněji než CT.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2865
dobrý den chtěla jsem se optat co znamená vyšetření usg,nevim co to obnáší,děkuji za kladnou odpověd s pozdravem Votrubová Jana
Odpověď: USG neboli ultrasonografie, nebo taky ultrazvuk či zkráceně sono.
Podrobnější informace jsou zde
http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--prevence--zakladni-pojmy
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2864
DOBRY DEN...JE MI 18 ROKŮ,TĚHOTNÁ NEJSEM A UŽ DRUHÝ DEN MÁM PALIVOU BOLEST V PRSU,ALE JEN V JEDNOM...NEVÍTE ČÍM BY TO MOHLO BYT?MÁM DOCELA STRACH.DĚKUJI
Odpověď: Bolesti a citlivost prsou se může objevit, ve naprosté většině případů se ve VAšem věku nejedná o nic závažného. Bolest většinou po čase vymizí. Pokud by trvala déle než měsíc, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2860
Dobrý den pane doktore,
jsem 2 roky po porodu, 14 měsíců jsem kojila bez zánětů. Asi před 14 dny mě začal pobolívat vnější okraj levého prsa, někdy to jde až do zad. Nahmatala jsem si asi 4cm nahoru od bradavky uzlinu, která je i v druhém prsu, ale o něco menší a nebolestivá. Ráda bych znala váš názor, co by to mohlo být.Děkuji za odpověď, Petra.
Odpověď: Bolesti a citlivost prsou se mohou vyskytovat, jde o reakci prsní tkáně na kolísání hormonálních hladin v organismu. V tuto chvíli se nemusíte obávat.
Drobné uzliny se v peroferii prsu a v podpažů vyskytují zcela běžně, pokud nedochází k jejich zvětšení čimbolestivosti, nejedná se o nic závažného. Pokud by se uzliny zvětšily, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2859
Dobrý den, je mi 20 let a asi už od 16 mám na bradavkách takové pupínky, jedbu dobu mi těměř úplně zmizely, ale pak se zas vrátily zpět. Asi v 17 jsem byla u svě dětské lékařky a ta mi řekla, že to nic není, že se jedná jen o sražený tuk..nikdy mi to nezpůsobovala bolest, ale přesto mám strach, co by to mohlo být a zda je šance, že mi jednou vymizí - nevypadá to hezky. předem Vám moc děkují za odpověď
Odpověď: Areola a bradavka nejsou úplně hladké, v průběhu života se jeich tvar mění. Stejně jako u Vás, nejedná se o nic závažného, je to zcela normální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2858
Dobry den, zajimal by me Vas nazor na pouzivani deodorantu ci Dricloru, ktere maji udajne zpusobovat rakovinu prsu. Sama pouzivam Driclor a v podpazi si nahmatam drobne, ale nebolestive uzlinky. Nachazim mnozstvi protichudnych tvrzeni, zajimal by me odborny nazor. Je mi 22 let, chodim na ultrazvuk prsou (v pravem prsu 2 loziska benignich znamek), uzivam HA.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Neexistuje žádná seriózní studie, v které by se potvrdil vliv antiperspirantů na vznik rakoviny prsu.

Uzliny v podpaží se vyskytují zcela normálně. Pokud se nezvětšují a nejsou bolestivé, nemusíte se obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2856
Dobry den je mi 32 let po 2 porodu pozoruje bolestivou bulku v levem prsu.na UZ se ukazolo ze ide o hyperechogenni okrouhle dobre ohranicene lozisko o vel.5*4cm,uvnitr nekolik drobnyh tekutinovyh kolekci o vel.2mm.Z:jedna v.c.o laktacni adenom 1.sin Po pul roce mne bulka zmencilas na 12 puvod.vel.Stale kojem uz rok a pul a mam strah zacalo mne bolet prso sem furt unavena.mam radce s kojenim prestat .Muze se to zmenit myslim tu adenomu v rakovinu?.Dikuju moc.
Odpověď: Adenom se v rakovinu nezmění, toho se obávat nemusíte. laktační adenom je nezhoubný/benigní nádor v prsu, který reaguje na hormonální stimulaci v průběhu kojení.
Bolesti prsu a únava s tímto laktačním adenomem nesouvisí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2855
mam bolestive uzliny velke ako ceresna,aj zvecseny prsnik-opuchnuty,a citim v nom teplotu,zijem teraz v Anglicku. toto som mala aj pred rokom,uzliny mi odobrali injekcnou striekackou a nic viac- ziadne ine vysetrenie,ani tekutiny z cyst
Odpověď: Takto na dálku neřeknu spolehlivě o co se u Vás jedná. Podle toho, jak vše popisujete by se mohlo jednat o zánět prsu, který se projeví otokem, razudnutím, bolstí a zvětšenám uzlin. navštivte svého gynekologa, který vše posoudí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2854
Dobrý den.
Moje přítelkyně (21let) si nahmatala malou bulku v prsu (asi 1cm). Má pozitivní rodinnou anamnézu. Myslíte, že existuje riziko rakoviny ?Jaké je Vaše doporučení ? Děkuji.
Odpověď: Vzhledem k věku bych se rakoviny na prvním místě neobával. Ale samozřejmě rakovinu vyloučí až podrobnější vyšetření.
Doporučuji přítelkyni návštěvu jejího gynekologa, který bulku vyšetřeí a rozhodne o dalším postupu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2853
Dobrý den, je mi 18 let a už zhruba před půl rokem se mi zvětšilo pravé prso, je na dotek bolestivé a někdy citím jemné páléní postupující přes rameno do celé ruky.Moje gynekoložka mě vyšetřila pohmatem a nic nenašla. Je možné, že je to způsobeno hormonálními změnami? Také jsem se chtěla zeptat jestli je pravda, že deodoranty obsahující Aluminum zvyšují riziko rakoviny prsu. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Opravdu se bude jednat o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu, prsní tkáň reaguje na jejich kolísání citlivě.
Deodoranty a antiperspiranty nepředstavují riziko vzniku rakoviny, neexistuje žádná seriozní studie, která by toto potvrdila. ve většině případů se jedná o neseriozní komerční a reklamní desinformace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2852
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,čo znamená ochorenie prsníka: cystická adenóza a aké sú predpoklady na vyliečenie alebo z akých príčin vzniká toto ochorenie. Ďakujem
Odpověď: Cystická adenoza jsou změny ve stavbě prsní tkáně, kdy se mění poměr jednotlivých složek prsní tkáně. Přesný duvod těchto změn nelze určit, jedná se o individuální reakci prsní tkáně např. na hormonální změny v organismu. Léčba není nutná. Diagnoza ycstické adenozy je ale možná pouze z operačního či bioptického vzorku prsní tkáně. Pohmatem, mamografií ani uzltazvukem ji neurčíme.

Podstatné je, že cystická adenoza nepředstavuje zvýšené riziko nádoru prsu. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2851
Dobrý den, je mi 35 let, mám dvě děti. Roční holčičku jsem před necelým měsícem přestala kojit. Již během posledních měsíců kojení se mi na pravém prsu, na bradavce, objevil světlý flek (uprostřed bradavky). Myslela jsem si, že je to "odřenina" od kojení, ale světlý flek tam zůstává i teď, téměř měsíc po kojení. Prsa mám teď po kojení celkově ochablá včetně slabých pajizévek, nevím tedy co z toho přisuzovat normálnímu stavu věcí po kojení a co by mohlo znamenat větší problém.. Jsem objednaná na ultrazvuk, jen by mě zajímal ten světlý flek. Může to znamenat něco vážného? Děkuji.
Odpověď: Pigmentové změny areoly se mohou vyskytnou, nejedná se o projev rakoviny.
Pouze pokud by se jednalo o mokvající skvrnu by bylo potřeba dalšího podrobnějšího vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2849
Dobrý den, potřebovala bych radu. Je mi 27, před 2 měsíci jsem přestala kojit. Neměla jsem žádné problémy (zatvrdnutí, apod.). Včera jsem si nahmatala z vnější strany prsu dole bulku o velikosti 1x1cm, nebolí ani není nijak citlivá. Maminka prodělala ve 40 letech rakovinu prsu a jeho následné odebrání. Mám strach!!! Děkuji za odpověĎ.
Odpověď: Vzhledem k věku bych se rakoviny na prvním místě neobával. Může se jednat o cystu, fibroadenom, uzlinu či okrsek zduželé žlázy. Rakovinu ale samozřejmě nelze vyloučit.
Ale samozřejmě každé nově objevené hmatné ložisko v prsu si zaslouží podrobnější vyšetření, vzhledem k věku nejlépe ultrazvuk, který charakter bulky ukáže a může vyloučit i případnou rakovinu.
Doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a odešle na specializované vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2848
Dobrý den, potřebovala bych radu, která se týká mé maminky(70 let). Nevím,zda se jedná o zánět prsní žlázy nebo rakovinu.Pravé prso je oteklé a tvrdé s pocity horkostí,tmavočervené barvy.Na prsu se objevují malé puchýřky,které občas krvácejí. Potíže přicházejí náhle a prudce s bolestmi až do zad nebo celého těla.Dále má naběhlé mízní uzliny pod pravým podpažím.Odmítá jakékoliv vyšetření.Mám velký strach aby nebylo pozdě.Prosím o Vaší diagnozu.Děkuji za odpověď!Milena Růžičková
Odpověď: Takto na dálku diagnozu udělat nemohu. Bylo by to nezodpovědné.
Podle informací, které jste iüvedla by se mohlo jednat o nádor prsu, zánět prsu či absces, ale vzhledem v výskytu puchýřků by se mohlo jednat o herpes. K přesné diagnoze je však potřeba osobní návštěvy, nejlépe u gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2847
Dobrý den, moje babička má rakovinu prsu, bere hormony a já bych se chtěla zeptat. uda je i jiná možnost jak ji vyléčit nebo jestli můžu babiičce nějak pomoci. Děkuji za odpověď, s pozdravem Romana
Odpověď: Léčba rakoviny prsu je závislá na mnoha faktorech - velikost a umístění nádoru, jeho charaker a histolický obraz, který určí typ nádoru,...
Onkolog na základě těchto informací zvolí optimální léčbu. Samozřejmě se zvyklosti, jak léčit se můžou mezi jednotilivými pracoviši částečně lišit. Obecně je možné říst, že léčba karcinomu prsu je kombinací operace, chemoterapie, radioterapie (ozařování) a hormonální terapie.

Pokud jde o pomoc, tak především v lidské podobě, starostlivostí a péčí.
V průběhu onkologické léčby jsou vhodné podpůrné potravinové doplňky, vitamíny, minerály, apod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2846
Dobrý den,
je mě 26 let a mám 2 letou holčičku,asi před 14 dni jsem si na levém prsu nahmatala pod paždí a na straně prsa " zatvrdlé podélné hrbolky", nemyslím ,že to jsou přímo bulky.Jsem domluvená s gynekologem na ultrazvuk,ale mají volno až za měsíc- to čekání č je hrozný. Moje mamka měla ve 40 letech bulku,ale nezhoubnou.Prsa si vyšetřuji pravidelně,ale nikdy jsem nic nenahmatala,až ted. Nevíte o co se může jednat? Rakovina ? Děkuji , s pozdravem Petra
Odpověď: Vzhledem k věku bych se rakoviny na prvním místě neobával.
Může se jednat o strukturu žlázy, která reaguje na hormonální změny v těle, případně se může jednat o fibfoadenom, nezávažné ložisko v prsu či cysty nebo drobné uzliny. Přesný charakter pohmatového nálezu řekne objednaný ultrazvuk.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2842
Dobrý den. Dnes jsem byla na preventivním vyšetření v MAMA centru. Prsa mám v pořádku jen mám "zvýrazněnou" lymfatickou uzlinu v pravém podpaždí (16x9x14mm). Může to být způsobeno stříknutím toaletní vody? Mám na ní alegii (vždy vyrážku). Děkuji za odpověď.
Odpověď: Uzlina v podpaží je normální nález, uzliny se v odpaží vyskytují zcela běžně. Nemusíte mát obavu.
Může to samozřejmě souviset i s alergickou reakcí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2841
Dobrý den,mám dvanáctiletou dceru a včera jsem si všimla,že má levou bradavku vpáčenou dovnitř .Okolí bradavky je tuhé stejně jako u levé.
Nevím,zda to souvisí s vývojem?Můžete mi poradit,díky KARLOVÁ,PLZEŇ
Odpověď: Změny tvaru prsu a bradavky souvisí s věkem a s vývojem prsní tkáně. V tuto chvíli nemusíte mít obavu.

Doporučuji prso sledovat, pokud by se deformace a vtažení bradavky v průběhu následujích týdnů zvýrazňovala, doporučuji návštěvu Vašeho dětského lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2840
dobry den, z momografickeho vysetreni mi napsali na zaver to :
středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I.
prosim mohl by jste mi vysvetlit co to znamena? dekuji
Odpověď: Je to normální nález z mamografie, jste vpořádku.
Lékař posoudil stavbu a složení prsní tkáně, poměr jednotlivých složek - tuk, žláza, pojivo a zařadil prso do dané kategorie dle Tabara.
Pokud to je celý závěr, tak ještě mělo být uvedeno např. "Bez známek maligniho nádoru."
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2838
Dobrý den.Moje maminka (58 let)zjistila, že ji po zmáčknutí z jedné bradavky vytíká krvavá tekutina.V mamologické poradně ji pan doktor do zprávy napsal,že ji vytíká krev a dle jeho názoru nenahmatal žádnou bulku.Dal ji doporučení na mamograf avšak při objednání na toto vyšetření ji bylo řečeno, že si bude muset toto vyšetření uhradit. Na mam. byla v loni na preventivní prohlídce-vše v pořádku. A tak se chci zeptat,zda to může být něco vážného a zda je mormální toto vyšetření si hradit sama,když má doporučení.Děkuji a prosím o co nejrychlejší odpověd pokud by to bylo možné.
Odpověď: Vzhledem k tomu, že vyšetření je požadováno z konkrétním zdravotním problémem, je mamografie hrazena se zdravotního pojištění a v žádném případě si ji Vaše mamonka nemusí sama platit.
Krvavý výtok z prsu si jistě zaslouží podrobnější vyšetření, většinou cytologie výtoku, mamografie a duktografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2837
dobrý den, maminka (45let) byla na vyšetření prsu a našli jí tam malou, pohyblivou bůlku, která jí nebolí. Jaká je pravděpodobnost že by to mohlá být rakovina prsu. Můžete mi prosím co nejdřív napsat mám velký strach děkuji Velebová
Odpověď: Z informací, které jste mi napsala nemohu zodpovědně říct, jakého původu nalezená bulka je. Zda byla na vyšetření u gynekologa, který ji vyšetřil pohmatem, či na mamografii nebo ultrazvuku a tam našli bulku.
Předpokládám, že lékař, který Vaši maminku vyšetřil ji zároveň doporučil další postup.

Pokud bulku našel gynekolog při pravidelné prohlídce, tak bych doporučil provést mamografii s následným cíleným ultrazvukem na nalezenou bulku. Tato vyšetření ukážou charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2835
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na přídatnou mléčnou žlázu. Asi před 1,5 rokem jsem si našla bulku ( podlouhlý útvar )v levém prsu ( na okraji prsu, kousek od podpaždí). Byla jsem na sogografii, kde mi řekli, že je to prý přídatná mléčná žláza - vel. cca 2 cm. Před menstruací se mi vždy zvětší, nebo zduří - zkrátka jí víc cítím. Po půl roce jsem byla na kontrole a opět beze změn. Teď jdu na kontrolu po 10 měsících a mám opět strach. Může se to změnit v něco vážnějšího? Nebo proč tedy chodím na kontroly, když to "nic" není? Neměla bych si to nechat odstranit?
Děkuji za odpověď.
Lucie
Odpověď: Přídatná mléčná žláza je okrsek žlázy, který se objevuje v obllasti tzv. mléčné lišty, které jde od oblasti podpaží až do třísel. Přídatná žláza se nejčastěji objevuje v obl. podpaží, při okraji prsu, jako u Vás. Tento okrsek žlázy reaguje na hormonální změny v ogranismu v průběhu menstruačního cyklu, přesně jak popisujete.

Z hlediska případného nádoru však tato přídatná žláza nepředstavuje zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu. Proto se nemusíte obávat.
Kratší interval mezi vyšetřeními může být způsoben přehnanou opatrností vyšetřujícího lékaře, či se mu sonografický obraz nezdál zcela přehledný a jednznačný. V takovém přídapdě je vhodná kontrola v kratším časovém odstupu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2834
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem : je mi 23 let a na obou prsou mám bradavky obrácené dovnitř,...Dá se s tím něco dělat ? (jiné řešení než plastická operace) A nebude to později vadit při kojení ?
Za odpověď velmi děkuji.
S pozdravem Monika
Odpověď: V průběhu těhotenství dochází v těle k mnoha změnám, jednou z nich je "příprava" prspu ke kojení. Mění se i tvar bradavek. U mnoha žen vpáčené bradavky s těhotenstvím a kojením změní tvar. Pokud vpáčení není příliš výrazné, na kojení by to nemělo mít vliv.
Tvar bradavek není možné nijak ovlivnit (mimo plastické operace).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2833
Dobrý den, je mi 21 let. Asi před dvěma měsíci jsem si našla mezi prsem a podpažní jamkou menší bouličku. Vypadá jako uzlina. Nebolí ani nemění velikost. Když zvednu ruku je vidět. Mohla bych Váš poprosit o názor zda-li se mám něčím znepokojovat? Děkuji
Odpověď: Zřejmě se bude jednat o drobnou uzlinu, která se v této oblasti může vyskytnout.
Doporučuji kontrolu u gynekologa, který bouličku posoudí přesně. Při pochybnostech by bylo vhodné doplnění ultrazvukového vyšetření. Vše by měl posoudit Váš gynekolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2832
Dobrý den pane doktore,jsem 2 měsíce po porodu prvního dítěte a plně kojím.Asi 14dní po porodu jsem si v podpaží nahmatala asi 1cm velkou bouličku. Při zmáčknutí z ní vytéká tekutina podobná mateřskému mléku, po vymačkání boulička zmizi, avšak za cca 2 dny se opět vytvoří.Můj gynekolog mi sdělil, že toto po porodu někdy bývá. Proto bych se chtěla zeptat zda je za této situace vhodné provést ultrazvukové vyšetření. Je mi 29 let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o tzv. přídatnou žlázu, která se u žen může vyskytnout. Díky hormonálním změnám v průběhu těhotenství se tato přídatná žláza "aktivovala", proto ten mléčný výtok.

Ultrazvukové vyšetření by tento nález mohlo potvrdit, ale Vámi popisované projevy nesvědčí pro nádor, proto v tuto chvíli ultrazvuk není nezbytný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2829
po 2 operacich píštěle(u bradavky) stale výtok s bradavky a píštěle mám jit na třetí operaci nebo se to nedá vyléčit jaká je uspěšnost děkuji
Odpověď: Zánět a komplikující píštěle jsou někdy velice problematicky léčitelné a může se vracet, recidivovat. Operace bývá často jedinou rozumnou variantou. Předpokládám, že léčka zánětu antibiotiky byla neúspěšná.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2828
V současné nemám gynekologa(moje lékařka zemřela)Každoročně mi kontrolovala pohmatem prsa.Sama si nic nevyhmatám,mám docela velká.Před 16 lety jsem měla operaci prsu(nezhoubnou bulku)Nyní mi toto prso pobolívá.Placený mamograf pojištˇovnou mám po dvou letech až v květnu 2009.To mi bude 63 let.Chtěla bych si vyšetření zaplatit sama.Vezmou mne bez doporučení,když se objednám??Možná o nic nejde,ale v rodině se rakovina prsu vyskytla,tak nechci ještě půl roku čekat.Děkuji za odpověd´.Milena
Odpověď: Pokud chcete preventivní mamografii absolvovat v časnějším termínu jako samoplátce, ve většině screeningových center nepotřebujete žádanku.
Při objednávání k mamografii se ale radši zeptejte, zda náhodou žádanku nepožadují i v tomto případě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2827
Dobrý den,mohli by jste mi objasnit pojem mladá prsa,bylo mi to zdůrazňováno při vyšetření.Co z tohy vyplývá.Děkuji.
Odpověď: Z hlediska rizika nádoru prsu z pojmu "mladá prsu" nic nevyplývá, riziko nádoru prsu se nijak nezvyšuje.
Tímto pojmem vyšetřující lékař zhodnotil stavbu prsní tkáně a jejích jednotlivých složek. V průběhu živote se jejich poměr mění, jiný je u ženy ve 30 letech, jiný u ženy v 50 letech a jiný u ženy v 70 letech.

Ve Vaše případě zřejmě převažuje ve stavbě prsní tkáně žláza a pojivová tkáně, která odpovídá mladším ženám.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2826
Dobrý den je mi 15 let a nahmatal jsem si za bradavkou malou bulku kterou tam mam už tak 2 týdny občas to i bolí potřeboval bych prosím poradit o co se jedná.Děkuji předem za odpověĎ
Odpověď: Pravděpodobně se jedná o normální strukturu prsní tkáně, ve Vašem věku se pohmatem mohou zdát v její struktuře různé tužší okrsky. jsou podmíněné stavbou prsní tkáně a jejími změnami v průběhu přirozeného vývoje.

Takto na dálku však bulku neposoudím, svěřte se své matce, případně svému dětskému lékaři.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky