MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 3247
Dobry den, je mi 19 let. Ani ne pred rokem jsem zmenila antikoncepsi z logestu na Mirelle. Jsem spokojena,ale.. prsa se mi zvetsili z mych ani ne trojek na tak ctyrky a nekdy mi neni ani podprsenka D. Coz velikost by mi ani tak nevadila, stejen uz s tim nic nesvedu, ale spis bych chtela vedet cim jsou zpusobene modre zilky na prsou.. tim ze se mi tak rychle zvetsili? A muzu udelat neco pro to, aby mi trochu zmizeli?nejaky masirovani, mazani.. nebo ja nevim. Neni to moc hezke kdyz mam tilka treba a je to videt. Strasne moc dekuju za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.Jestliže jde o podkožní žilní pleteně, tak je to fyziologický nález. Pravděpodobně nemáte ještě vyvinutou podkožní zónu tuku, takže se nemají kam schovat.S tím pravděpodobně nepůjde udělat nic. Pokud ale jde o strie, tak to je kosmetická záležitost a skutečně vzniknou, když dojde k časově rychlému rozepětí kůže. V lékárnách se prodává kosmetika, která může zmírnit tento nález a dalšímu vývinu strií zabránit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3246
Dobrý den. Občas se mi v podpaží objeví malá bolestivá bulka, občas zčervená, ale vždy po několika dnech zmizí. Je mi 18 let. Mám se něčeho obávat?
Odpověď: Dobrý večer. Jde pravděpodobně "pouze" o zánět potní žlázky. Pokud epilujete nebo depilujete podpaží, je třeba dodržovat určitá hygienická pravidla. Strojek používat pouze vy osobně a jedině na oblast podpaží. Po každém použití opláchnout, očistit, případně i vydezinfikovat. K ošetření podpaží zásadně používat kosmetické prostředky pro intimní hygienu. Díky tomu si nenarušíte svoji přirozenou kožní barieru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3245
Dobrý den.je mi teprve 14 let ,ale v nějakém tom dívčím časopise jsem četla že když má dívka na prsu bulku nebo prostě takovou bouli že už je to rovnou rakovina.Ja to na jednom prsu mám ale asi už dva roky ,ale nebolí mě to.Děkuju za odpověd.není to rakovina že..
Odpověď: Dobrý den. Můžeš být v klidu. U takto mladých dívek se rakovina prsu nevyskytuje. Půjde pravděpodobně o uzel mléčné žlázy. Můžeš se poradit s maminkou, ev. s dětským lékařem. Možná, že tě pro tvoji jistotu doproučí na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3243
Je mi 48 let a mám mnohočetné cysty v obou prsou.Kvůli sekreci z levého prsu s příměsí krve, kterou jsem po mírném stisku objevila minulý měsíc první den při menzes mi udělali mamografii a nyní mě posílají na sonografii,cytologii ze stěru sekretu, připadně duktografii.Je duktografie nutná? Nyní už se objevuje jen malá kapička bílého sekretu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Přítomnost čerstvé krve v sekretu je nutno důkladně vyšetřit . Navrhovaný postup vyšetření je standartní. Duktografie se nemusíte obávat. Sekretující vývod se jemně nasonduje tupým koncem jehly a aplikuje se malé množsví kontrastní látky. Na mamografech se zobrazí detailně mlékovody a případné odchylky od normy. Postup a plán vyšetření se vede vždy v zájmu vyšetřované ženy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3242
Dobrý večer,jsem po ablaci prsu již sedm let,je mi 57 let,je možná rekonstrukce prsu v tomto věku,přispívá něco pojištovna?Jaká je cena tohoto zákroku?Děkuji za odpověd a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Rekontrukce prsu se provádí kdykoliv s odtupem jednoho roku od dokončení terapie. Předpokladem je, že žena je v klinické remisi tzn. bez klinických příznaků onemocnění a potřebné vyšetřovací laboratorní i zobrazovací metody jsou negativní. Znamená to, že těsně před plastickou operací musí být tato vyšetření aktuální. Každopádně je nutné o vašich úmyslech informovat vašeho onkologa. Pokud jsem dobře informována, pojišťovny určitě na tuto operaci přispívají, pravděpodobně jí i mohou uhradit v plném rozsahu. Výkon schvaluje revizní lékař pojišťovny na základě doproučení onkologa a plastického chirurga. Pokud se k tomuto kroku skutečně odhodláte, věnujte i potřebý čas výběru pracoviště. Určitě se vylatí i osobní konzultace.Konečný kosmetický efekt velmi záleží na zkušenosti a praxi operatéra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3241
Dobrý den, je mi 31 let. Babičce byl odstraněn nedávno zhoubný nádor v prsu, sestra zemřela na nádor na mozku a mamka má podezření na nádor děložního čípku. Mám strach a chtěla bych si nechat vyšetřit prsa i když zatím žádné obtíže nemám. V zodpovězených dotazech jsem četla, že by byla lepší sonografie. Kde bych se mohla objednat? Může mi toto vyšetření provést gynekolog, nebo kam se mám obrátit? Děkuji
Odpověď: Gynekolog není odborník na mamografii ani na sonografii, tato vyšetření provádějí většinou radiologové na akreditovaných screeningových centrech, odkaz najdete v pravém rohu stránek www.mamo.cz (kde je i tato poradna). Když máte žádanku od jiného lékaře a máte nějaké příznaky, je vyšetření hrazeno pojišťovnami, hodně žen ale jde přímo do centra jako samoplátkyně bez žádanky, pak zaplatí cca 250 - 300 Kč. Při objednání se zeptejte na přesnou částku, která se může lišit podle centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3240
Dobry den,
je mi 21 let, moje babicka zemrela na rakovinu vajecniku. Mela bych si jiz v tomto veku zajit na screening prsou prestoze se citim zdrava? Kolik zhruba takove vysetreni stoji?
Dekuji velice za odpoved.
S pozdravem,
Zuzana Kalivodova
Odpověď: Nemáte podstatně vyšší riziko, musela by být rakovina vaječníků nebo prsu nejméně u dvou přímých příbuzných (matka, sestra), což u Vás není. Buďte tedy v klidu. Ve Vašem věku na mamografii preventivně nechoďte, pro mladou ženu je vhodnější sonografie (stojí asi 250 - 300 Kč), na kterou jděte, pokud máte jakékoliv pochyby či obtíže. Důležitá je prevence zejména po 40. roku věku, kdy se riziko vzniku rakoviny prsu obecně zvyšuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3239
Dobry den mam dotaz, nahmatala jsem si na pravem prsu malou bulku navstivila jsem lekare ktery mi rekl ze to je GLAND jsem ted momentalne v Americe muzete mi poradit co mam delat ? Dekuji
Odpověď: Je to na dalku obtizne neco radit, kdyz jsem Vas nevysetroval. Lekar se domniva, ze je to jen zlaza. Odlisit to od jine zmeny je mozne pouze mamograficky ci sonograficky, pripadne kombinaci obou metod.
Pokud se to meni v zavislosti na cyklu a boli to, je to s nejvetsi pravdepodobnosti zlaza, pripadne hormonalne zmenena. Rakovina prsu se s cyklem obvykle nemeni. Kdyz je ale bulka, je treba provest vyse uvedena vysetreni, pohmat nestaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3238
Dobrý den,reaguji na otázku č.3208.Po vaší odpovědi jsem navštívila gynekologa,po prohmatání prsou mi řekl,že je vše v pořádku.Doma jsem si ale prsa pořád prohmatávala,ve stoje se zvednutou rukou jsem nic nenahmatala.Když jsem si ale lehla na záda tak jsem kousek od toho "válečku" tzn.kousek nad levou bradavkou našla jakýsi kruhový útvar jen o trošku vystouplejší než okolí.Lze nahmatat jen špičkami prstů při silnějším zatlačení.Při prohmatání třemi prsty zlehka ne.Mohla by to být prsní žláza? Mám znovu navštívit gynekologa?
Odpověď: Zláza to být může, pohmatové vyšetření není ale v těchto případech příliš spolehlivé, pokud máte pochyby, jsou dve moznosti: buď jít znovu ke gynekologovi nebo jít na sono jako samoplátkyně, na akreditované pracoviště, vyšetření by Vám pak nehradila zdravotní pojišťovna, ale není to nijak příliš vysoká částka, asi 250 - 300 Kč podle pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3237
Výsledek mamografu zněl,oboustranná mastopatická přestavba žlázy,nález je nejvíce vyjádřen retromamilárně,centrálně a v HZK,TabárIV.Při srovnání s min.vyš. z 2007/FNB/se vpravo v HZK nově objevuje objemná formace 30 mm.Vícečetné formace genig.vzhledu vlevo se podst.nemění.Axily bez patol změněných uzlin.Kvůli sekreci provést stěry na cytologii.Můžete mi popsat výsledek trošku srozumitelněji?Děkuji Dagmar.
Odpověď: Překládat nález někoho z jiného pracoviště je vždy nevděčné. Lékař popisuje, že je žláza velmi bohatá a mamograficky nepřehledná a jsou stejně jako minule mnohočené útvary podle něj nezhoubného charakteru. Jedna formace v horním zevním kvadrantu vpravo je větší a má asi 3 cm, máte prý sekreci z bradavky a lékař doporučuje poslat strěr na cytologické vyšetření. Já osobně bych se řídil charakterem sekrece a cytologii nejspíše nedělal, důležité je ale přesně zjistit podstatu těch formací, zejména té zvětšené - je třeba co nejdříve doplnit sonografii, případně další metody. O sonografii není ani zmínka - chodíte na akreditované pracoviště?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3236
Dobry den,mam 21 rokov,dnesnym dnom mi konci menstruacia a pri samovysetreni prsnikov som si nahmatala v spodnej vnutornej strane malu bulku o velkosti asi 1cm,mozno az menej,po pritlaceni zaboli. Mam obrovsky strach. Na gynekologicke vysetrenie som objednana az o 2 mesiace.Je potreba to nejak urgovat.Velmi pekne dakujem za radu.
Odpověď: Vypadá to na nezhoubný útvar, častý u ženy Vašeho věku, tzv. fibroadenom. Ten není nijak nebezpečný. Bez sonografie není ale možné jednoznačně rozhodnout, teoreticky to může být i něco jiného. Termín objednání na gynekologii je dlouhý, vždy se divím, jak to někde funguje... Do screeningových center v ČR na vyšetření k radiologovi mamodiagnostikovi je možné jít i přímo, bez žádanky jako samoplátkyně, v centrech, kde pracuji (Beroun, Praha), jsme schopni akutní vyšetření provést do týdne......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3235
Dobrý den, chci se zeptat na jednu věc. Moje babička má odstraněna obě prsa. Mně je 26 let, kojím. Zajímalo by mě, jestli mám vzhledem k anamnéze nárok na mammografické vyš. a zda ho mohu absolvovat i na vlastní žádost. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Babička s rakovinou i oboustrannou Vám zásadně nezvyšuje riziko, buďte tedy v pohodě, vzhledem k věku i kojení pro Vás není mamografie vhodná z důvodu menší spolehlivosti u mladých žen a také vyšší citlivosti mladých žen na záření, které u mamografie je (i když velmi nízké). U Vás je metodou číslo jedna sonografie, pokud máte pochyby či problém, jděte na ní....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3234
Dobrý den, před 2 dny jsem absolvovala vyšetření na UZ. V levém prsu mám nález podkožního lipomu o velikosti 16 x 9 mm, v pravém ložisko FA 9 x 7 mm, chtěla jsem se zeptat co to FA znamená. A váš názor na odstranění lipomu, který i bolí. Děkuji za odpověď Matějková
Odpověď: Obě formace jsou nezhoubné a nemají vyšší riziko vzniku rakoviny, je tedy možné je v prsu nechat (předpokládám, že diagnóza byla určena správně). Fibroadenom (FA) je častý nezhoubný útvar ze žlazové tkáně, jeho vznik je často dědičný či hodmonálně podmíněný, když neroste a je typický, nic se s ním nemusí dělat. Podobně je to s lipomem, nechal bych ho odstranit jenom tehdy, pokud by rostl či Vás podstatně obtěžoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3233
Dobrý den, je mi 26let a už asi 2 roky nekojím. Přesto když si zmáčknu levé prso vyteče z něj trochu mléka. Z pravého nic. Je to běžné? Děkuji.
Odpověď: Je to zcela běžné, není to příznak nějakého onemocnění, někdy takto malá sekrece přetrvává po kojení mnoho let...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3232
Dobrý den. Je mi 37 let, mám 3 děti a 1,25 roku zavedeno nitroděložní tělísko Multiload cu375. Nyní jsem krátce po ukončení menstruace začala pociťovat tlak v prsou a po zmačknutí z nich skutečně lehce vytéká bílé mléko, pp někdy tekutina podobná mlezivu.Těhotenský test mám negativní. Je možná souvislost s otěhotněním vždy v tomto období vždy v letech 2002, 2004, 2006,nebo se může jednat o nějaký závažnější problém? Předem děkuji za odpověď a radu.
Odpověď: Nejspíše jde o hormonální změny, které nesouvisí s těhotenstvím, může být i třeba slabý gynekologický zánět. Nevypadá to na nějaký závažnější problém, pokud by to však trvalo, jděte raději k Vašemu gynekologovi, problémy s antikoncepcí a změny, které by mohly být hormonální, řeší on.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3227
Dobrý den,u pravé podpažní jímky po zvednutí paže si nahmatám měkkou bouli o velikosti cca 3x5cm. Na mamograf. vyšetření chodím pravidelně každé dva roky,ale v tomto místě se pravděpodobně nemůže na snímku nic objevit.Děkuji za odpověď
Odpověď: Mamograf tam opravdu struktury zachytí jen částečně, bylo by dobré udělat sonografii se zaměřením na tuto oblast, ideální je v centru, kam chodíte (aby se mohli současně podívat i na snímky)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3225
dobry den vazeny pane doktore,jiy nekolikrat jsem se s vami spojila ,mam nyni dalsi dotaz,mam skoncenou chemo TAC.skoncene ozarovani 32,dostala jsem menzes,onkolog radi antikoncepci,mam hormonalne totalne independentni nador,gynekolog velice nerad by psal antikoncepci,nevim jestli je bezne psat antiko.po lecbe nadoru prsu,je mi 38 let,zacinam ted s kontrolami po lecbe.dekuji za odpoved lada rtyne v podkrkonosi
Odpověď: Konzultoval jsem ještě doc. Strnada z gyn.por. kliniky v Motole, který je jeden z našich největších odborníků na problematiku hormonů. Shodli jsme se, že by se např. nitroděložní tělísko (Mirena) mohlo použít, teoreticky i jiné kombinované preparáty, ale Mirena (neobsahující estrogeny) bude nejbezpečnější...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3224
Dobrý deň!
Chcem sa spýtať čo znamená - štruktúra prsnej žľazy vykazuje naznačene ložiskovú kondenzáciu v laterálnom hornom kvadrante prsníka vpravo veľkosti do 10 mm bez patol. kalcifikátov - BIRADS 0.
A čo znamená BIRADS 1.
Ďakujem.
Odpověď: BIRADS 0 znamená nejednoznačný nález, je potřeba doplnit další metodu, 1 znamená normální nález...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3223
Dobrý den..,
chtěla jsem se zeptat jaká je incidence rakoviny prsu a mortalita za rok 2007. Děkuji
Odpověď: Incidence a mortalita jednotlivých nádorů přichází od NZIS přibližně s dvouročním zpožděním a údaje za rok 2007 nejsou podle mne k dispozici. Nejnovější údaje u incidenci a mortality nádorů najdete na www.uzis.cz , upozorňuji také na zajímavý web www.svod.cz, který provozuje Institut biostatistiky a analýz MU v Brně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3222
Dobrý den, je mi 31 let a mám dvě děti, toh očasu jsem na MD, syny jsem kojila do půl roku. Nyní má rok a půl a mi sem tam ještě z prsou kape mléko...Chtěla jsem se zeptat, v roce 1997 jsem byla operována na levém prsu pro adenom. dnes ráno jsem se vzbudila a levý prs od bradavky mne bolí a mám červené asi do čtvrtiny žilky které od něj vedou.Pouze na přední straně. Nejsem si vědoma že bych se uhodila nebo něco podobného. na svou ambulanci, kam jsem chodívala na kontroly se nemohu dovolat, dnes neordinují,tak nevím kam jinam se obrátit.děkuji za odpověď. Silvie
Odpověď: Vypadá to na zánět - mastitidu. Doporučuji jako lihové obklady (Alpa), změřte si teplotu, kdyby se horšilo nebo byla zvýšená teplota, jděte ke svému gynekologovi, léčba zánětu prsu patří do jeho náplně, není složitá. Kdyby obtíže trvaly déle než 14 dní, je třeba provést pro jistotu vyšetření prsu, vždy se začíná sonografií.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3221
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,co to znamená když si kamarádka objevila bouličku pod paží a za pár dní zmizela.Boulička bolela na dotek a byla velká asi jako fazole.Měla dostat menstruaci,ale vzala si další platíčko.Může to mít nějaký vliv?Nebo si má v tomto případě dojít na specifikované vyšetření?Děkuji zaodpověd Majda
Odpověď: Rozhodně to nevypadá na nic závažného, pokud se to už ztratilo, tak bych nedělal nic. Pokud to bylo povrchně, šlo pravděpodobně u nevýznamnou zánětlivou změnu potních žláz.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3220
Dobrý den, je mi 17 a teď druhým měsícem beru svou prvni antikoncepci Chloe. Poslední dobou me pobolívají prsa hlavně z boku ke straně k podpaží a občas mam takovou bodavou bolest která trvá třeba jen chvilku někdy v levém a někdy v pravém prsu. Moje babička měla rakovinu a jak čtu ruzné články tak mám docela strach...Myslíte že si tělo jen zvyká na antikoncepci a že to zase časem přejde?
Odpověď: Je to přesně tak, jak píšete, jsou to hormonální změny v souvislosti s antikoncepcí a s rakovinou to nemá nic společného. Bolest by měla během několika měsíců vymizet či se alespoň zmírnit. Pokud tomu tak nebude a obtěžovalo by Vás to, jděte ke svému gynekologovi - ne každá antikoncepce Vám musí vyhovovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3219
Dobrý den pane profesore. Je mi 52 let a poslední dobou mě svědí obě bradavky. Prsa mám větší a menstruaci nedostávám již 1 rok.Je to známka nějakého onemocnění ? Děkuji
Odpověď: Takto vypadají změny z nedostatků hormonů, jsou časté kolem přechodu, někdy pomůže až hormonální substituce, třeba s malou dávkou hormonů. Měl by vyřešit Vás gynekolog. Samozřejme předpokládám, že chodíte na mamografické vyšetření a je vše v pořádku.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3217
dobrý den chtěla bych se zeptat co to znamená když mi po zmáčknutí bradavky vyteče bílá tekutina,mám dva císařský řezy a podvázaný vaječníky děkuju za odpověd Vávrova
Odpověď: Jsou to hormonální změny, pokud je to jen při zmáčknutí, nejsou to příznaky nejakého závažného onemocnění....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3215
Dobrý den, je mi 17 let a nahmatala jsem si na levém prsu nahoře ,,útvar", který tam dříve nebyl. Tvarem to není přímo bulka. Nebolí to. Za měsíc mám sjednaný termín do mamologické poradny, jenže je to dlouhá doba a čekání je hrozné, proto se obracím na Vás. Nemůže to také souviset s antikoncepcí? (Užívám Lindynette 20). Mám se obávat toho nejhoršího? Děkuji za radu,K.
Odpověď: Já myslím, že to nic závažného není, nejspíše jen hormonální změny, mohou souviset s antikoncepcí. Bez vyšetření ale jednoznačně není možné říci, pokud máte obavy, jděte na sonografii do screeningového centra jako samoplátkyně, zaplatíte si vyšetření, ale můžete tam jít bez žádanky z poradny a rychle. V centrech, kde pracuji (například v Berouně), je možné zajistit vyšetření ze dne na den, předpokládám, že podobně i jinde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3213
Dobry den,je mi 26 let a mam 3 mesicni miminko,plne kojim.Pred 2 dny se mi udelaly boulicky(asi uzliny) v podpazi a je to bolestive nejen na pohmat,obcas me zabrni i prsty v leve ruce...na prave strane to mam tez,ale neboli to.Tak se chci zeptat zda to ma spojeni s kojenim(nebo holenim) ci by to mohlo neco signalizovat...Ma babicka zemrela na rakovinu,ale ne prsu.Dekuji za odpoved a preji pekny zbytek dne.
Odpověď: Rozhodně to nevypadá na nic závažného, bez vyšetření samozřejmě není možné přesně stanovit příčinu.. Pokud jsou bouličky v podpaží povrchní, jsou to nejspíše běžné zánětlivé změny potních žlázek (holení, pocení), zabrnění prstů vypadá spíše na bolesti od páteře...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3212
dobrý den,zjistila jsem si bílou sekreci z obou prsů,ale z jednoho i šedou až černou.Byla jsem na ultrazvuku v mam.por. a tam mi řekli pokud se to bude opakovat,mám se objednat na duktografii.Zbarvená sekrece se objevila znovu,ale je jí jen málo a mám problém určit se 100% jistotou místo kde se objevuje.Ultrazvuk dopadl dobře a i můj gyn.mě uklidňuje,ale můžu být opravdu klidná?Co to může způsobovat?
Odpověď: Takto zbarvená sekrece je v naprosté většině hormonálního původu, není závažná, pokud je jí málo či je jen při zmáčnutí bradavky, zpravidla se nedělá nic. Duktografie je na místě u jednostranné čistě vodové či krvavé hojné sekreci (špiní prádlo), kdy se hledá případný výskyt nádůrků v mlékovodech, většinou nezhoubných papilomů, které se odlamují a krvácejí. To ale není Váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3211
Zdravím,
prosím o vysvětlení indikace postižení: pT1cpN1M0G2, pravého prsu.
Je mi 69 let a ráda bych věděla význam této indikace.
Děkuji.
Odpověď: Jde o středně rychle rostoucí nádor velikosti maximálně do 2 cm (T1c), byla nalezena uzlinka s nádorem v podpaží, ale nejsou žádné metastázy (vzdálená ložiska). Obecně je tento nádor u ženy Vašeho věku úspěšně léčitelný a má dobrou prognózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3210
Hezký den.Neustále se připomíná prevence. Manželka byla na vyšetření mamo i sono,kdy nebylo zjištěno nic.Další návrh lékařky na příští vyšetření byl za rok.Pani si vymohla že by raději za půl roku.Asi za 3 měsíce jsem však objevil na prsu nateklinu a byl z toho tak velký karcinom ,že jí postupně běhen necelých tří měsíců bylo odebráno naprosto celé prso a sentinelová žláza.Rád bych znal Váš názor. děkuji
Odpověď: Prevence (mamografický screening) je výhodná pro většinu žen (asi pro 90 - 95%), ale ne pro všechny. Ve screeningu se občas bohužel vyskytují případy, kdy je vyšetření negativní (v pořádku) a žena přijde s hmatným nálezem dříve, než je další kontrola. Jde o tzv. intervalové mamograficky skryté nádory. Na mamografii ani sonografii nejsou vidět, bohužel ale velmi rychle rostou, často během měsíců je už nádor hmatný. Neschopnost zjistit tento typ nádorů běžnými metodami je dána tedy hlavně biologickým chováním nádoru a určitým omezením jinak moderních zobrazovacích metod. Cílem současného výzkumu zobrazovat nádor již na molekulární úrovni (velikosti pod mm) a odhalit ženy, u kterých by mohlo dojít k rychlému růstu nádoru - mohlo by pak dojít k zásadnímu snížení i intervalových nádorů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3209
Dobrý den jsem po operaci nádoru v prsu a po ozářkách a jako další léčba mi byla naordinována biologická léčba a herceptin na jeden rok.Prosím chtěla jsem se zeptat jaký vliv má na organismus tato léčba?Myslím tím jestli je špatně,zvracení,krev z nosu,slabost,únava,jestli padají vlasy a jestli tato léčba poškozuje orgány.Klasické chemoterapie jsem dost špatně snášela a poškodily mi srdeční chlopen tak se právě ptám.Děkuji vám za odpověd. Zdenka
Odpověď: Herceptin je něco jiného než chemoterapie, nemá účinky, jaké popisujete (padání vlasů apod.), v naprosté většině případů se snáší velmi dobře. Může být teoreticky určitá alergická reakce po podání, v průběhu léčby se pro jistotu kontroluje srdce (echo), kde může lék působit... Před léčbou byste měla dostat kompletní poučení, máte na to právo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3208
Dobrý den,před rokem jsem si našla v levém prsu "váleček". Po vyšetření v mamologické poradně a následném zkontrolování ultrazvukem mi bylo řečeno,že se jedná o zduřelou žlázu na základě hormonálních změn. V srpnu 2008 jsem ještě byla na kontrolním ultrazvuku,kde vše bylo v pořádku. Nyní jsem těhotná (25 týden).Ze začátku těh.mě obě prsa bolela,byla napjatá,citlivá. Pak bolest přešla.Poslední týden mě pobolívá jen levý prs.Při samovyšetření jsem nezaznamenala žádné změny.Mám této bolesti věnovat pozornost a žádat po 5měsících další vyšetření utrazvukem?Domnívám se,že souvisí s těhotenstvím.
Odpověď: Myslím, že to nic není a souvisí to s hormonálními změnami, tedy s těhotenstvím.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3207
Dobrý den, je mi dvacet let a před menstruací se mi velice často zvětší uzliny v podpaží a trvá to ještě po dva dny menstruace. Teď mám tři dny po menstruaci, uzlina v podpaží(tedy aspoň doufám, že je to uzlina), je stále zvětšená a prs bolí. Měla bych raději k lékaři???
Odpověď: Je otázka, jestli je to uzlina, může to být přídatná žláza v podpaží, přesně by to poznala sonografie. Vše ale vypadá jen na nevýznamné hormonální změny, časté u mladé ženy...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3206
Dobrý den,je mi 40let,chodím na pravidelné kontroly na ultrazvuk,byla jsem před rokem na mamografu,v levém prsu na levé straně mám utvar-jakoby zduřelou žlázu,kdysi mi byla diagnostikována mastopatie,nyní už 1,5roku chodím na kontrolu ultrazvukem protože se doktorce nezdá tento utvar,byla jsem objednána na biopsii core-cut,muže se jadnat o karcinom?Děkuji Andrea
Odpověď: Je to případ, kdy obraz není jednoznačný a nemá cenu dál provádět opakované kontroly, na jistotu je lepší podle nejnovějších poznatků raději provést core biopsii pod sonografií, což je jednoduchý výkon a vyloučí se, zda se jedná o o nevýznamnou změnu či jiné změny. Vyšetření se dělá právě proto, aby se vyloučil karcinom, jak to ale líčíte, tak je asi málo pravděpodobný a nejspíše se jen potvrdí nezhoubná změna...Ukáže to však jednoznačně až ta biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3205
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat co znamená mamografický screenink
Odpověď: Je to vyhledávání nádorů prsu v populaci žen bez příznaků tohoto onemocnění pomocí mamografie. Ženy od určitého věku (cca 40 let) musí chodit na mamografii v pravidelných intervalech, jedno až dvouročních. Výhodou je, že mamografie je schopna zjistit většinu zhoubných nádorů ještě v době, kdy se neprojevují žádnými příznaky a jsou dobře léčitelné. Ve vybraných případech je mamografie doplněna dalšími metodami, sonografií apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3204
Dobrý den, prosím o radu: od 8/08 výtok z obou bradavek, mamograf 6/08 v pořádku, sono pr.žl.neg.,endokr.vyš.:bez známek tyreoideální orbitopatie,štítná žl.nezv.,uzlin.krční 0, LH 1 FSH 0.9 PRL 259.3 TSH 0.558 fT4 12.7 protilátky neg.Gynekolog předepsal Dostinex 0,5mg 2tbl.1-0-1, po užití (včera)výtok stále.Pokud výtok nezmizí endokrinolog mě za 3 měs.pošle na elektro-mangetickou rezonanci.Neměla bych zajít ještě na něj.vyšetření? Děkuji za odpověď, Vl.Kašparová
Odpověď: Výtok je hormonálního původu, v prsech nic podstatného není, problém se může týkat podvězku mozkového, kde může být nezhoubný nádůrek, produkující hormon prolaktin. Postup endokrinologa je myslím v pořádku, MR je pak jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3203
Dobrý den. Můžete mi prosím ohodnotit tento výsledek: Ultrasonografie: Zhubělá nepravidelná struktura částeč. prostoupena tukovou tkání. Vpravo ložisk. změny neprokázány. Vlevo v ZHK je nepravidelně konturované hypoech.ložisko prům.7 mm, drobná LU v levé axille. prům 6 mm. Vzhledem k nejednoznačnému nálezu patol. ložiska v ZHK dopor. CCB. 4-BIRADS - podezřelý nález. Nelze vyloučit maligní tumor. Musí se jednat podle výsledku o rakovinu?
Odpověď: Nález je nejednoznačný a některých rysech podezřelý, je třeba provést core cut biopsii k vyloučení karcinomu, uvidí se pak podle výsledku, nemá cenu dělat nic jiného. I kdyby to karcinom byl, pak u 7 mm nádoru je prognóza velmi dobrá a případný nádor je v drtivé většině případů úspěšně léčitelný,.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3202
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená v histologickém nálezu: proliferační aktivita je velmi vysoká s MIB1 indexem 80% . Velice dějuji za odpověď
Odpověď: Je to jeden z parametrů, doplňující základní histologický nález. V preparátu jsou zachyceny buňky, které se ve větším množství dělí, pravděpodobně tedy nádor rychleji rostl....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3200
Dobrý den,nepravidelné vtahování bradavky,jedna se vždy o onkologickou diagnozu? Děkuji Paličková
Odpověď: Ne, většina případů vtahování bradavky je způsobena chronickým zánětem kolem mlékovodů a vazivovými přeměnami v okolí mlékovodů. K vyloučení jiné příčíny je však vždy nutné provést vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3199
Dobrý den,
je mi 50, maminka je 2x po rakovině prsu.

Já mám myomy a mám jít na odstranění dělohy. Současně se doporučuje odstranění vaječníků. Nebude to nějaký problém pokud budu brát pak nějaké hormony?

Děkuji a zdravím

Jana Bicanová
Odpověď: Riziko se zvyšuje až po dlouholetém podávání hormonů, zejména nad 10 let, u Vás není pravděpodobné, že byste tak dlouho hormony brala. Navíc po vysazení hormonů se riziko snižuje na původní úroveň... Nebál bych se toho, choďte však raději každoročně na mamografické vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3198
dobrý den,už dva asi rok a půl mě píchá pod a v lévém prsu. Občas tak že se ani nemůžu narovnat a občas mě to tam "jen" bolí... napadlo mě jestli to nějak nemůže souviset s rakovinou...Je mi teprve 20 ale máme jí v rodině. Děkuji
Odpověď: Ne, není to příznak rakoviny, vypadá to na obtíže od páteře či jiné z hlediska prsu nevýznamné změny, které s prsem bezprostředně nesouvisejí (například stav po zánětu pohrudnice aj.), pokud jsou problémy výrazné, jděte na vyšetření, zkušený lékař by měl rozpoznat, od čeho obtíže jsou....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3197
Dobrý den, měla bych k vám otázku. Přešla sem Z HA Lindynette20 na HA MErcilon. Občas mě bolí prsa a dokonce se objevila menší sekrece z prsů, dělala sem si těhotenský test a ten vyšel negativní. Je to normální že se objevila ta sekrece? Mám docela strach že jsem těhotná nebo nějak nemocná. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Malá sekrece a bolesti prsů mohou být někdy po antikonecepci, není to nic závažného, mělo by se to postupně upravit či zmírnit, kdyby ne, kontaktujte gynekologa, který Vám antikoncepci předepsal. Ten by Vám případně antikoncepci upravil, ev. pokud by byla sekrece výrazná, Vám nechal udělat hormonální vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3196
Dobrý den, asi tři měsíce občas (cca 1 za měsíc) vnímám bodavou bolest v pravém prsu. Bolest není stálá, píchne to a odezní. Také se objevuje toto bodání např. na 1-2 dny, pak ustane zcela. Při samovyšetření si v prsu nic nehmatám, ani není nijak změněný. S posledním kojením jsem skončila asi před rokem. Mám se objednat na podrobné vyšetření? Děkuji za odpověď.
Odpověď: U maminek s malými dětmi to bývá často, jsou to většinou obtíže od páteře (nosí děti, nákupy, vhodně necvičí....). Pro klid bych na Vašem místě šel na sonografii na akreditované screeningové centrum, při ní je možné se blíže poptat na charakter obtíží a určit, od čeho pravděpodobně jsou (alespoň já to tak dělám).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3193
Dobrý den. Několik dní mne trápí přílišná citlivost prsních bradavek,a to přesně na špičce bradavky, více na levém prsu.Je mi 47 let, rok již nemám menstruaci, nemám hormonální substituční terapii.Každoročně jsem sledována na mamografii, kvůli dědičné zátěži - u sestry mé babičky byla rakovina prsu. Děkuji za Vaši odpověď. Jana
Odpověď: Citlivost bradavek nebývá příznakem nějakého podstatného onemocnění, někdy stejně jako bolestivost může být od páteře. Sestra babičky s rakovinou Vám nezvyšuje riziko rakoviny prsu, pokud ještě není další jiný výskyt nádoru prsu nebo vaječníků. Nemáte tedy dědičnou zátěž a Vaše riziko je podobné, jako mají ostatní ženy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3192
Dobrý den .Chtěla jsem se zeptat mam výtok z obou prsu při zmáčkutí je to bělejší jako mléko ,ale z jednoho do toho vytéka nazelinkavá barva.jsem po třech dětech nejmladší 3 roky.děkuji
Odpověď: Nic to není, sekrece je hormonální, nevýznamná, nic se s ní nedělá, pokud neobtěžuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3191
Dobrý den, je pravda, že bolestivý tumor (občasná bodavá bolest) je více agresivní. Děkuji
Odpověď: Pravda to není, bolet může pokročilý nádor nebo bolí nezhoubné změny v okolí nádoru, ale vlastní nádor zpravidla nebolí, neprokázalo se, že by se více bolel agresivní nádor než neagresivní, pokud jsou podobné velikosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3190
dobrý den je mi 50 let a jsem 3 roky po operaci pravého prsu.Můj stav je stabylizován.Zajímalo by mě,jestli se mi může objevit rakovina i v levém prsu.Děkuji
Odpověď: Riziko, že vznikne rakovina na druhé straně je trochu vyšší, proto musí žena chodit každoročně na mamografii i druhého prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3189
Je mi 48 let,14.1.09 jsem při menzes objevila po stisku bradavky i kapičku krve.20.1. jsem byla objednána na mamografii, ale výsledky mi nikdo nesdělil,snímky posílají mojí gynekoložce během 14 dní.Jinak je výtok z bradavky po stisku vždy jen bílý.V loňském roce jsem absolvovala i sonografii, kde mi zjistili cysty v obou prsou.Mohou být tyto cysty naplněny i krví a jaký je potom léčebný postup.Děkuji Dana
Odpověď: Jednorázová kapička krve po stisku bradavky nic neznamená, pokud by byla krev opakovaně či sekret špinil prádlo, je vhodné provést ještě duktografii, to je mamografie po podání kontrastní látky do mlékovodu. Cysty i malý bilý či barevný výtok jsou běžné hormonální změny, s kterými si zpravidla nic nemusí dělat, velké cysty je možné jen případně tenkou jehlou pod sonografií odsát, pokud dělají obtíže. Ženy s cystami nemají obvykle podstatně vyšší riziko nádorů prsu a měly by chodit na screeningové vyšetření jako jiné ženy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3188
Dobrý den, je mi 47 let a chodím 6 let na mamograf.vyšetření.Neberu žádné hormony.Z levého prsu mi již několik let teče hnis,někdy s kapkou krve,ale mamograf. vyšetření je vždy v pořádku. Před rokem jsem byla i na sono prsu, také v pořádku. Od září mám vpadlou bradavku a vedle bulku, v listopadu opět mamograf a opět v pořádku. Mohu tomuto vyšetření věřit.Děkuji
Odpověď: Neexistuje většinou nic spolehlivějšího než kombinace mamografie a sonografie, pokud je sekrece s krví, dělá se ještě tzv. duktografie - mamografie po naplnění mlékovodů kontrastní létkou. Pokud jste měla mamografii a máte bulku v prsu a vpáčenou bradavku, měla by se provést ještě sonografie. Spolehlivost metod závisí také na lékařích, kteří snímky hodnotí a sonografii provádějí. Pokud chodíte na větší akreditované mamografické centrum, bývá spolehlivost vysoká. Pokud máte pochyby, není špatné jít na kontrolní vyšetření ještě na jiné pracoviště, alespoň na sonografii, pokud nebudete mít žádanku, musíte vyšetření zaplatit, ale vyplatí se to pro Váš klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3187
Dobrý den, je mi 35 let a cca 3 roky chodím 2x ročně na kontrolu do mamologické ambulance s diag. benigní dysplazie prsu. Před měsícem jsem byla na mamografu - nález - prsy oboustranně bez resistence, axila je oboustranně volná. Chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě a tak se chci zeptat, zda by těhotenství při této diagnoze nebylo nějakým rizikem. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Diagnóza benigní dysplázie se ještě někde nesprávně v poradnách užívá, ale jde vpodstatě jen o bohatou žlázu, ženy s tímto nálezem nemají v naprosté většině případů zvýšené riziko rakoviny prsu (a proto i sledování 2x ročně je obvykle nadbytečné, pokud ještě není přítomen další rizkový faktor). Předpokládám, že Vám stanovili tuto diagnózu jen na základě pohmatu a mamografie a nejde o nálaz zjištěný při biopsii. Za těchto podmínek se vůbec na sledování v poradně a nález dysplázie neohlížejte, riziko budete mít podobné, jako kterákoliv jiná žena....
Ten popis mamografie je trochu neovbvyklý, takto se popisy většinou nepíšou- chodíte na mamografii a další vyšetření na akreditované screeningové pracoviště? Případně není to spíše popis pohmatového vyšetření?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3186
Dobrý den, měla bych na Vás veliký dotaz a tím Vás prosím o radu.Už pár dní mě pobolívá levé prso.Někdy stále, někdy třeba vůbec.Ale sem tam pobolívá.Žádnou bulku ani výtok nemám.Trpím na zduřelé uzlinky.Může se jednat o to samé?Pomozte prosím.Děkuji Sedláčková
Odpověď: Toto jsou obvyklé problémy, buďte v klidu, takto se závažnější onemocnění prsu neprojevuje, může jít jen o hormonální změny či obtíže od páteře. Kdyby to po měsíci trvalo, šel bych (úplně jen pro jistotu) na vyšetření, pokud jste mladá, tak jen na sonografii...Občas zduřelé uzlinky jsou také běžné a nevýznamné..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3185
Dobrý den,moje kamarádka podstoupila ablaci prsu pro punkčně oveřený infiltrující duktální Ca s peroperačně negativní sentinelovou uzlinou.Velikost nádoru nepřesahovala v průměru 2cm,ale peroperačně si lékař nebyl jist,zda nádor neprorůstá do fascie a proto i přes negativní SU provedl ablaci. Byl tento zákrok nutný? Kamarádka chtěla,pokud to bylo možné,prs zachovat. Děkuji za odpověď s pozdravem Ivana R.
Odpověď: Předpokládám, že lékař měl od ženy souhlas tento výkon provést. Pokud nejsou v odstraněné části prsu okraje zdravé tkáně, je lepší větší rozsah výkonu, nekompletně odstraněný nádor by mohl být zdrojem budoucích komplikací. Jinak posoudit, zda byla na místě ablace, takto na dálku nemůžu, musel by se případ posuzovat do hloubky, jaký byl přesně typ nádoru a jakými dalšími výsledky (nález onkomarkerů, proliferační aktivita..), věk ženy, mamografický a sonografický obraz apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3184
Dobry den uz mesic mam bolest zad jako u leve lopatky a pichani u srdce nebo na prsou a vzdy kdyz se mi to stane oslabnu a citim se tak jako kdbych mela omdlit delali mi skoro vsechny testy a vse je v poradku muzeto byt treba z patere?byla jsem u ortopeda a ten mi rek ze jsemhyper mobilni... dekuji za odpoved
Odpověď: Tyto obtíže, jak je líčíte, jsou typickými obtížemi od páteře.......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3183
Dobrý den,je mi 16 let a v oblasti praé bradavky mám jakousi kuličko,na dotek jí cítím a zkoušela jsem ji vymačknout,zda-li se nejedná o pupínek,řekla bych že jedná,ale to by snad šlo vymáčknout celé a ne jen trocha a tu kuličku tam mít stále.Prosím poradte,docela se bojím..
Odpověď: Vypadá to jen na ucpaný vývod mlékovodu či žlázky, není to nic závažného, nedoporučuji to vymačkávat, spíše se to tím dále dráždí, je lepší to zklidnit, například dát obklad ze šalvěje nebo heřmánku. Kdyby byla celá bradavka či dokonce prs bolestivý či zarudlý, jdětě k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3181
Dobrý den, v levém prsu mám nezhoubný nádor - lipom. V poslední době mám ale lehké bolesti a křeče na vnější straně prsu. Změnila sem po několika letech antikoncepci. Je mi 25let. Co to může být? Děkuju předem za odpověď.
Odpověď: Lipom by neměl bolet, bolesti budou jiného původu, nejspíše hormonální při antikoncepci či od páteře, rozhodně obtíže nevypadají na nic závažného, přesnou příčinu by ale bylo možné zjistit jen vyšetřením, nejlépe při sonografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3180
Dobrý den, před třemi lety mi byl odoperován invazivní duktální karcinom pravého prsu. Nyní asi před čtyřmi měsíci se mi objevila boule nebo otok? nad levým klíčkem, který výrazně bolí. Všechna vyš. v normě.Závěr SCT nadklíčků:ojedinělé uzliny v obou nadklíčcích/8mm/ a levé axile/15mm/.Zesílení pleury v dorzální části pr. plic.laloku.
Prosím o vysvětlení a Váš nároz,zda je třeba toto řešit.Děkuji.
Odpověď: Nejspíše je to jen otok po operaci a asi i po záření (pokud jste léčbu zářením absolvovala), uzliny nejsou zvětšeny a asi nepůjde o nic závažného. Podle mého názoru by bylo dobré ještě provést sonografii včetně nadklíčku, ta je dobrou metodou na tuto oblast.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3179
Dobrý den!Mám takovou prosbu ,je mi 37 let a mám 3 děti.Bolest na straně prsa mi začala asi před měsícem před menstruací potom přestala a teď opět před menstruací mě to začalo bolet.Je to taková palčivá bolest a nejvíc to bolí,když si sundám podprsenku(prsa č.5)a nadkloním se nebo rukou udělám prudčí pohyb tak to velice zabolí.Je to pouze u jednoho prsa a bez zarudnutí a bez bulky.Chystám se k lékaři a chtěla bych vědět na co se mám připravit.Předem děkuji Alena
Odpověď: Vypadá to jen na zdušení žlázy vlivem hormonů, bolí to tam, kde je žlázy více, může být i složka od páteře, nevypadá to na nic podstatného. Vyšetření je jistě na místě, pro jistotu, pohmatové vyšetření nestačí, doporučoval bych sonografii, při nejednoznačném nálezu pak ještě s mamografií. Asi to ale nic závažného nebude.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3178
Je mi 46 let a posledni rok trpim chronickou mastitidou.Mamografie,UZ je negativni,zadnou bulku nehmatam.Musim se hned obavat carcinomu,nebo muj stav souvisi s porusenim hormonalni rovnovahy pred klimakteriem.
Odpověď: Půjde asi o částečně hormonálně podmíněné změny, možná máte i horší imunitu. Mastitidy či opakovaná bolestivost prsů nejsou rizikovými faktory pro vznik karcinomu, budete tedy mít stejné riziko, jako kterákoliv jiná žena (pokud nemáte jiné rizikové faktory, o kterých jste se nezmínila).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3177
Dobrý den. Vyšetření sono 1/2009: Přetrvává vysoká vrstva hyperechogenní žlázy ve všech kvadrantech, dukty jsou štíhlé. Vlevo v HKV je patrný iso až hypoechogenní okrsek 8x7x6mm, ve srovnání s popisem z 3/2008 se nemění, v barevném mapování bez zvýšené vaskularizace. Patol. ložiskové změny neprokazuji. V axilách jsou benigní LU. Závěr: Stacionární obraz žlázy, drobný nesusp. okrsku vlevo, bez patol. změn. Kontr. sono za rok. Předem děkuji za Vaše vyjádření. Štěpánová
Odpověď: Těžko soudit, když jsem Vás nevyšetřoval a sám obraz neviděl, podle popisu to bude asi nezhoubná změna, třeba i struktura, která v prsu je normálně (ojedinělý tukový lalůček v bohaté žláze). Je ale nemožné dát ruku do ohně za nález, který jsem sám nenapsal (a sám obraz neviděl). Pokud máte pochybnosti, jděte ještě pro jistotu na jiné pracoviště, aby se na to ještě jeden lékař (zkušený radiolog ze screeningového centra) podíval, pokud nebudete mít žádanku, tak musíte jako samolátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3175
Dobrý den pane profesore, je mi 61 let a chodím na pravidelné kontroly prsů po půl roce, jednou za 2 roky na momagraf. Před půl rokem mi paní doktorka řekla, že je vše v pořádku. Ale pobolíval mi již tehdy pravý prs v okolí bradavky. Při kontrole v lednu mi paní dokorka řekla, že v tom místě nahmatává nahuštěnou tkáň. Navrhla mi, abych se objednala na mamograf-pro jistoru. Mám obavy, co všechno může ta "nahuštěná tkáň" znamenat. Na mamograf jsem již objednaná. Také mě pobolívá pravá paže, nevím jestli to může souviset. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pohmat je v tomto nespolehlivý a nahuštěná tkáň podle paní doktorky může být jen normální žláza, nejspíše to nic nebude, pro jistotu je ale dobré na mamografii jít, bolesti paže jsou časté obtíže "od páteře", běžné a nesouvisející s žádným závažným onemocněním prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3173
Dobrý den,mému synovi je 16 let a včera si nahmatal malou bulku v bradavce.o co se může jednat.Děkuji za odpověd´.
Odpověď: Malá bulka v bradavce u chlapce v tomto věku je častá, obvykle nemá žádný význam, typicky je bulka citlivá a dvorec může být lehce zvětšen. Jsou to hormonální změny v pubertě, které jsou obvykle normální a přechodné, nemusí se s tím nic dělat.- Pokud by se zvětšovala a horšilo se , je třeba provést sonografii a celkové vyšetření, včetně vyšetření krve, když se pak nic nezjistí, tak vyšetření endokrinologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3171
Dobrý den,mam problem v pravem podpazi jsem si nahmatala bulku a po odebranych 10-15 antikoncepcnich prasku me to boli.Mam strach je me 24 a doufam ze to je jen naka tukova bulka.Chci se zeptat kam s tim mam jit jestli ke gynekologovi?Diky za odpoved s pozdravem Voparilova
Odpověď: Nebude to nic podstatného, jen hormonální změny po antikoncepci, kdyby to nezmizelo či se to horšilo, jděte ke gynekologovi, který Vás případně pošle na sonografii prsů a podpaží, pokud to bude nutné. Případně můžete jít přímo do akreditovaného screeningového centra, kde se prsy speciálně zabývají, tam si vyšetření - sonografii budete muset zaplatit jako samoplátkyně....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3170
Dobrý den, je mi 15 a asi loni v březnu jsem si našla vystouplou hrudku na levém prsu. Šla jsem na ultrazvuk,kde mi řekli,že to nic není, ale zjistli mi, že mám v každém prsu dvě miniaturní cysty. Ale ted jsem zjistila,že mám v pravém prsu pohyblivou ztvrdlou bulku velkou asi jako třešeň. A mám strach, že jde o něco vážného.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud se něco nového v prsu ukáže, je třeba jít opět na ultrazvuk. Osobně se domnívám, že půjde o cystu (zcela běžnou a v prsu normální) či tzv. fibroadenom, nezhoubný útvar v prsu, který se často objevuje u mladých děvčat a není také vůbec nebezpečný. Je však dobré raději ještě jednou na ultrazvuk jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3168
Dobrý den, je mi 44 let, moje matka prodělala před šesti lety rakovinu prsu, mám nárok na bezplatné vyšetření mamografem před vznikem nároku (tedy před 45. rokem)? Můj ošetřující lékař mě informoval pouze o tom, že mám možnost si toto vyšetření před 45. rokem zaplatit, zhruba za 600 Kč. Tato informace se mě zda mylná na základě údajů z cenového věstníku MZČR z roku 2007. Jaká diagnoza by měla být uvedena na žádance, aby v mém případě bylo vyšetření bezplatné? děkuji za odpověď.
Odpověď: Informace Vašeho gynekoga je v zásadě správná. Nebudete patřit mezi vysoce rizikové ženy, které by měly být zvláštním způsobem sledovány, stačí sledování v rámci řádného screeningu - vaše riziko bude trochu vyšší, ale ne výrazně (vysoké riziko by bylo, pokud by onemocněla matka a a ještě jedna přímá příbuzná v mladém věku rakovinou prsu či vaječníků). Legislativa je u nás celkem vyhovující, v řadě států se hradí screening až od 50. let věku. Některé pojišťovny nicméně v rámci nadstandarní péče hradí screening už i dříve, například OZP a některé jiné, informujte se u té vaší, tento rok postupně dochází ke změnám.
Mamografie se hradí u žen s velmi vysokým rizikem (dle vyhlášky u přednádorových stavů) a dále u žen, které mají obtíže, které by mohly být příznakem závažného onemocnění. Lékař napíše na žádanku obtíže a příslušnou diagnózu a na základě žádanky bude vyšetření hrazeno v každém věku. Gynekolog ví, co a jak napsat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3167
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda-li by jste mně doporučil mamografické vyštření prsu? Je mně 30 let, problémy žádné nemám, ale jistota je jistota.
Děkuji s pozdravem Hradilová Linda Znojmo
Odpověď: Určitě v tomto věku mamografii ne, mladý prs citlvější na i malé záření z mamografie, navíc je žláza bohatá a mamografie je i méně přínosná. Mamografie je vhodnou metodou u žen nad 40 let, pokud žena nepatří do skupiny žen s velmi vysokým rizikem. Doporučuji ultrazvukové vyšetření (sonografii), je u mladých žen poměrně spolehlivá, doporučuji jít na ní tam k radiologovi, kde se specializují na choroby prsu, což budou akreditovaná screeningová centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3166
dobry den chtel bych se zeptat je mi 17 let a mam nateklou jednu bradavku a je u ni zvisena citlivost na dotyk..chtel bych se zeptat jestli je to pubertou a nebo by to mohlo byt neco vaznejsiho dekuji
Odpověď: Nic závažného to podle mne není, jen běžné hormonální změny, kdyby to trvalo, šel bych radši (úplně pro jistotu) na ultrazvuk, ale pravděpodobnost, že by to něco závažného bylo, je minimální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3165
Dobrý den,
je mi 55 let, před 2 lety operace pro karcinosarkom dělohy stadium Ib. V létě 2008 mi ultrazvukem zjistili 2 fibroadenomy 8 a 5 mm. V prosinci ultrazvukem 9 a 5 mm. Dělá se před kryoterapií biopsie? Jaký mi doporučujete další postup?
Odpověď: Já bych z toho většího odebral biopsii jehlou pod sonografií, pokud by to byl fibroadenom a rostl by, je možné ho odstranit chirurgicky či ho zničit jen po vpichu speciální sondou chladem (kryoterapie). Kryoterpaii budeme budeme provádět asi od března, v ČR pokud vím budeme jsme jediní v rámci již schválené studie, je to metoda úplně nová (nevím ani, že by ji dělali v okolních zemích) a nadějná, výhodou je, že není jizva. Jedinou nevýhodou bude, že je třeba jít po zákroku několikrát na kontroly, tak to studie předpisuje.
Biopsie pod sonografií vždy tento výkon předchází (je třeba vyloučit, že to není karcinom, který se zatím takto neléčí), ale biopsie jehlou (core-cut biopsie) je pro nás rychlý zcela jednoduchý ambulantní výkon, který nemá téměř žádné komplikace.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3164
dobry den druhy mesic beru antikoncepci yasminelle az ted ve druhem mesici uživani mam bolave nadra nikdy pred tim mi to nedelalo ani pri uživani diany 35.diky hunady
Odpověď: Počkal bych, nová antikoncepce to někdy může dělat (třeba až druhý měsíc), musí si na to organizmus zvyknout, většinou to pak přestane či se postupně mírní.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3163
Dobrý den, moje maminka (63 let) si před několika týdny našla na levém prsu bulku. Na preventivním vyšetření mamografem byla v říjnu loňského roku (vše negativní). Její gynekolig (porodnice Obilní trh v Brně) ji poslal na ultrazvuk, nález zní: Převaha involuce.Vlevo v HVK je cysta velikost do 7mm,s patologickým obsahem, bez detekovatelných toků. Nesimplexní cysta v HVK vlevo,vhodná exstirpace. Maminka prodělala před sedmi lety rakovinu děložního hrdla, naštěstí včas zachycená jen ji místně ozařovali. Máme se obávat toho nejhoršího?, děkuji Kratochvílová
Odpověď: Je třeba se řídi nálezem z ultrazvuku, biopsie je jistě na místě. Takto obvykle zhoubný nádor nevypadá, nejspíše to bude záležitost nezhoubná, ale bez biopsie to není možné zde stoprocentně rozhodnout.
Na druhou stranu i v případě, že by se teoreticky zhoubný nádor u Vaší maminky zjistil, je velmi malý s výbornou prognózou, u ženy 63 let věku téměř vždy úspěšně léčitelný.......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3162
Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená zkratka Tabar 1 BI-RADS:3
Odpověď: Tabar 1: prsy žlazového typu, tedy s bohatou žlázou, BIRADS 3: nález benigní (nezhoubný), raději však doporučuji kontrolu do 1 roku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3160
Dobrý den,
mám 15-ti měsíčního syna, od srpna 2008 nekojim, ale stále mám po vymáčknutí v prsou mléko, od října se pokoušíme s manželem o druhé dítě, zatim bez úspěchu.( první těhotenství se podarilo okamzite) Muže mit mléko v prsou vliv na otěhotnění?
Dekuji
Němcová
Odpověď: Menší množství mléka po vymáčknutí je po ukončení kojení zcela běžné a nemělo by mít na otěhotnění žádný vliv, od října je velmi krátká doba neotěhotnění , nic to neznamená. Pokud by mléka bylo hodně, je na místě udělat vyšetření hormonů, pak může být teoreticky zvýšena hladina hormonu prolaktinu, což by opět teoreticky mohlo mít na otěhotnění vliv. Ale sekrece z prsu jsou u zvýšené hladiny obvykle výrazné, špiní prádlo a ne jen trochu po vymáčnutí. Já bych to teď vůbec tak půl rok na vašem místě neřešil....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky