MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 2438
Dobrý den, mám dotaz ohledně své přítelkyně. Mám o ni docela strach. Minuly týden cestovala letecky do zahranici, asi dva den před odletem dostala menstruaci a během letu se ji na levem prsu udelala bulka, spise jakoby část prsa natekla a vtahla se ji bradavka,, bylo to bolestive na dotek,,ted se to postupne zlepsuje otok je mensi ale bradavka je stále vtazena. Antikoncepci nebere. Mam o ni strach, k doktorovi jit nechce, pry ze je to dobře. Prosim poradte.Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Je hezké, že se o svou příteplkyni tak staráte. Předpokládám, že je mladší 40 let, a tak by pro ni bylo vhodné ultrazvukové vyšetření prsů - ať se objedná na nělteré ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách. Pokud bude stav přetrvávat, měla by se poradit a nechat se vyšetřit. Vyšetření ultrazvukem může absolvovat i bez žádanky s malým doplatkem. Nad 40 let věku je preferováno mamografické vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2437
Dobrý den chtela bych se zeptat beru měsic antikoncepsi triregol 21+7 a po měsicí už spím se svým pritelem bez kondomu..ZAbira ta antikoncepce po mesici?kazdy rika ze uz zabira po tydnu,ale chtela bych mít radsi jistotu.Jestli opravdu zabíra .Dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
Antikoncepce opravdu zabírá prakticky ihned od počátku pravidelného užívání.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2436
Dobrý večer, právě jsem si přečetla, že pokud má žena problémy s prsy, tak by měla navštěvovat mamární poradnu každý půl roku.Já jsem pacientkou již deset let a chodím 1x za rok.Zpočátku jsem měla cysty na levém prsu a po dvou letech se objevily i na pravém.Na poslední návštěvě 11.9.2008 lékař konstatoval, že cysty jsou větší a víc mi nesdělil.Další návštěva za rok.Mám samozřejmě obavy...Děkuji za přečtení a radu?
Odpověď: Dobrý večer.
Nevím, kolik máte roků a velmi by mne zajímalo, kde jste si takovou informaci - že máte navštěvovat mamární poradnu co půl roku - přečetla. Cysty se v prsech vyskytují velmi často a neznamenají zvýšené riziko rakoviny prsu. V České republice se ženy vyšetřují preventivně mamograficky od 45 let věku, mamografické vyšetření lze za úhradu absolvovat již od věku 40 let. Do 40 let můžete chodit preventivně na ultrazvukové vyšetření, ale to je Vaše nadstandardní péče o prsa, hrazená by měla být z vaší kapsy. Ultrazvukové vyšetření stojí 250 - 300 Kč,
v tuto dobu je o 200 Kč levnější - do konce října./poukázky Avonu v hodnotě 200 Kč v rámci akce Ženy ženám/.
Nemáte se čeho obávat, pokud chcete jít na vyšetření - tak za rok nejdřív.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2435
Dobrý den chci se zeptat za jak dlouho působí antikoncepce?
Odpověď: Dobrý večer.
Myslíte zřejmě hormonální antikoncepci. Působí prakticky ihned od začátku užívání, jen je nutné ji užívat pravidelně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2434
Dobrý den, je mi 16 let a už delší dobu (možná už skoro měsíc) mě svědí pravá bradavka, odlupují se mi z ní malé kousky kůže (jako šupinky suché kůže)a dnes jsem na podprsence objevila mírně nažloutlý flíček. Pravá bradavka je taky mnohem častěji tvrdá než levá a je větší (ale to je asi normální)... Levá bradavka je v pořádku, jen se občas taky trochu loupe. Od dětství mám kožní problémy (ekzémy na rukou a na nohou) ale nevím jestli to může mít nějakou souvislost. Nevíte čím to může být? Mohlo by jít o něco vážnějšího? Doufám, že ne... Děkuju moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Velmi pravděpodobně se jedná o problém, který souvisí s ekzémy, které se u Vás vyskytují.
Poraďte se se svým kožním lékařem. O nic vážnějšího se ve Vašem věku nejedná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2433
Dobrý den,k dotazu č.2371. Byla jsem na gyndě a chtěla jsem žádanku na vyšetření.Jsme prý na to mladá(ikdyž to chci zaplatit).Tak jsem dostala jen žádanku na vyšetření v prsní poradně.Hurá alespoň něco. Dnes jsem tam byla a po vyšetření a hmatem+sono byla opravdu zjištěna cysta. Mám brát vit.E a na kontrolu za 3 měs.Docela jsem byla zklamaná a vytočená že mi ihned nepomohl od té bolesti.Mám být trpělivá a vyčkat co udělá ten vitamín, nebo jít k jinému lékaři.Děkuji mnohokrát.

Odpověď: Dobrý večer.
Doporučovala jsem Vám, aby jste se přímo objednala do nejbližšího screeningového centra- seznam je na těchto stránkách. V tuto dobu zaplatíte jako samoplátkyně bez žádanky za ultrazvuk částku do 100 Kč-doplácí se k 200 korunové poukázce od Avonu, která je na těchto centrech k dispozici do konce října. Pokud Vás cysta bolí - dá se ihned pod kontrolou ultrazvuku napíchnout a obsah odsát.Tak to zvažte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2432
Dobrý den,má 18ti letá dcera si nahmatala bulku v prsu (cca 3x4cm), gynekoložka ji poslala na ultrazvuk. Pravděpodobně prý jde o vazivový uzel, byla ji udělána biopsie a za týden si máme zavolat, pak se prý rozhodne, zda ho vyoperují, nebo ne. Přiznám se, že jsem hodně vyděšená a týden do výsledků bude hodně krutý. Stále se přesvědčuji, že na vážnější diagnózu je přece moc mladá. Pevně věřím, že se opravdu jedná "jen" o vazivový uzel. Myslím, že v každém případě by bylo nejlepší ho odstranit. Prosím o Váš názor. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.
Nebuďte prosím vyděšená, je téměř 100% jistota, že Vaše dcera nemá v prsu zhoubný nádor. K biopsii v tomto věku přistupujeme velmi zřídka, nález raději zkontrolujeme, protože riziko rakoviny prsu v tomto věku je téměř nulové. Výskyt vazivových nebo spíše žlazových uzlů v prsu je v tomto věku běžný a rozhodně se tyto nálezy neoperují. Může se také jednat o nezhoubný nádor prsu, který se vyskytuje v mladém věku - tzv. fibroadenom.
Ani ten -pokud své nositelce nepůsobí bolesti nebo rychle neroste- se neoperuje.
Buďte klidná - dop. ev. zkonzultovat nález s lékařem z nejbližšího scr. centra - seznam je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2431
Dobrý den, paní doktorko, psala jsem Vám dnes ráno ohledně zvětšené, nehmatné uzlinky v levé axile, kterou našla paní doktorka na preventivním ultrazvuku. Omlouvám se, že píšu ještě jednou, ale právě jsem si uvědomila, že jsem před 3 dny dostala do levého ramene injekci s vakcínou Cervarix. Nemůže tedy být uzlinka reakcí na očkování? Děkuji Vám mnohokrát za Váš čas.
Odpověď: Dobrý večer.
Ano může, ale uzlinky obdobné velikosti se v podpaží vyskytují normálně. Buďte prosím klidná, jde o běžnou věc.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2430
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na Váš názor. Dnes jsem byla na sonu prsou (ne v mamologické ordinaci, ale v ordinaci specializované na ultrazvukové vyšetření). Prsa jsou prý v pořádku, pouze v levé axile zvětšená uzlinka 7 mm oválného tvaru. Paní doktorka říkala, že to může být i od vyholování, kontrola za rok. Chodím na utz jako samoplátce každý rok, je mi 33 let, 3 děti, poslední kojení skončeno před 3 měsíci. Myslíte, že mohu být klidná a jít opravdu až za rok? Děkuji Vám moc za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Uzlinka této velikosti v podpažní jamce je zcela normálním a běžným nálezem a v žádném případě nesouvisí s vyholováním podpaží. Jestliže chodíte každý rok na ultrazvukové vyšetření prsů, je to Vaše dobrovolné rozhodnutí, vyšetření prsů v tomto věku není nutné - pokud nemáte vysoké riziko rakoviny prsu.
Pravidelně se začíná vyšetřovat preventivně až mamograficky a to od 40 let věku - kdy si žena může vyšetření zaplatit a od 45 let ji mamografické vyšetření hradí pojišťovna ve dvouletém intervalu.
Buďte naprosto klidná a pokud chcete běžte na vyšetření - za rok.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2429
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jestli při mamografickém preventivním vyšetřením je rozhodující datum narození a nebo rok narození pro hrazení pojišťovnou-45 let mi bude až v prosinci. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Celé datum narození je rozhodující - na bezplatné mamogfrafické vyšetření máte opravdu nárok ode dne svých 45. narozenin. Samozřejmě mamografii za úhradu lze provést už dříve - a to od 40 let věku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2428
V prosinci bych měla skončit s léčbou herceptinem.Zatím mám všechny výsledky při kontrolách v pořádku.Jakým způsobem pokračují další kontroly nebo léčba?Je možný návrat onemocnění?Jsem po ablaci prsu.
Děkuji M.Hřibová
Odpověď: Dobrý večer.
Neznám celou Vaši situaci, nevím, zda byly nebo nebyly postiženy lmyfatické uzliny v podpaží ani o jaký typ zhoubného nádoru se jedná. Herceptin je velmi účinný preparát a výsledky máte v pořádku, určitě je to pro Vás příznivá zpráva. Pochopitelně budete chodit na pravidelné kontroly- nejen druhého prsu a také bude sledována oblast jizvy po ablaci a oblast podpažních jamek, bude mít i jiná pravidelná vyšetření - např. ultrazvuk jater.
Pokud se onemocnění nevrátí do 5 let Vaše šance na vyléčení bude velká.
Držím palce, buďte optimista.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2427
Dobrý den,
beru už cca 10 let antikoncepci regulon. Ted mě začalo bolívat v podpaží a také mám napnuté 1 prso levé a vcelku to bolí. Nevím zda si mám vyměnit antikoncepci, po regulonu mi více narostly prsa. Co se týče toho podpaží bolí mě to na dotyk.. a pak když dám ruku podél těla, příjde mi jako by mě bolela jen nějaká uzlinka..neboť to tam taky je. Ještě mě napadlo zda to nemůže být z používání tuhého antiperspirantu. Předem moc děkuji za odpověď S.Č.
Odpověď: Dobrý večer.
Tak používáním antiperspirantu to nebude, jde o hormonální změny, které se mohou vyskytnout v souvislosti s užíváním antikoncepce, ale na druhé straně ji užíváte už dlouhodobě a zřejmě Vám nečinila žádné větší obtíže.
Hormonální stav organismu se během života mění, může se jednat i o zcela normální reakci na tuto změnu.
Pokud chcete mít jistotu, že jste v pořádku, objednejte se na ultrazvukové vyšetření, pokud máte méně než 40 let a nebo na mamografické vyšetření - pokud je Vám nad 40 let věku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2426
Dobrý den, je mi 34 let, od těhotenství se starším synem 15 let mám pořád jakoby "mlezivo", které je viditelné kdykoli při zmačknutí bradavek, u jedné bradavky je tekutina šedozelená, asi rok, u druhé jako mlezivo. Moje mamimka měla totéž, byla s jedním prsem na operaci, objevil se jí krvavý výtok. Nyní má 60 let a problémy nemá. Může tento jev být dědičný?
Odpověď: Dobrý den.
Jistá geneticky daná dispozice k hormonální situaci v organismu být může, samotná sekrece z bradavky se nedědí. Sekrece, kterou uvádíte, Vás zneklidňovat nemusí, je často patrná u žen mnoho let od porodu a ukončení kojení. Kravavá sekrece z bradavky je ale považovaná za možný příznak nádoru v mlékovodu / nemusí být vždycky zhoubný/ a v tomto případě je nutné navštívit některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách - a poradit se o dalším postupu. Indikované je v tomto případě provedení tzv. duktografického vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2425
Dobry den

Pred peti mesici jsem nahmatala na leve pazi malou bulku , domnivala jsem se ze jde o infekcni onemocneni , kterym me predsvedcil gynekolog ke kteremu jsem dochazela nyni jsem objevila bulku na stejnem miste zda se mi vetsi kdyz sevru pazi k telu nebo se snazim dotykat citim bodavou bolest

Jak mam postupovat abych byla klidna ze se nic zavazneho nedeje

Dekuji za odpoved

S pozdravem meryem 21 let
Odpověď: Dobrý večer.
Nějak jsem neporozuměla tomu, co Vám sdělil Váš gynekolog ohledně bulky, každopádně by bylo dobré zajít nejdříve k Vašemu praktickému lékaři a nechat se pak event. odeslat k odbornému vyšetření. Nemusí se jednat o nic závažného, ale je potřeba aby Vás lékař viděl.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2424
Dobrý den,je mi 23 let a chtěla jsem se zeptat jestli je normálni že mi přítel vymačkáva něco co připomina vymáčknutí z akné,vedle bradavky??
Odpověď: Dobrý večer.
Ano, je to normální, na dvorci a v jeho okolí jsou tzv. Montgomeryho žlázky, které mají takovýto obsah.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2423
Dobrý den, před rokem jsem si našla v prsu bulku. Dle vyšetření mamografem, ultrazvukem a biopsií se jedná o atypyckou zahuštěnou cystu. Nyní jsem byla opět na kontrole a systa se zvětšuje. Paní doktorka mně posílá na chir. odtranění. chci se zeptat, jestli to mám podstoupit, když jsem někdě četla, že cysty se odstraňovat nemají děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se nejedná o cystu s podezřením na tumor uvnitř cysty - což dle Vašeho sdělení není - opravdu nevidím indikaci k chirurgickému odstranění cysty. Při zvětšování cysty je vhodné ultrazvukové vyšetření a event. aspirace / odsátí/ obsahu cysty.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2422
Dobrý den . Byla jsem dotaz 2420. Děkují za odpověd. Roků mi je 64 a , když je to od páteře,tak je to dobré i když to dost a dlouho bolí. Přejí Vám mnoho spokojených dni . Kubečková
Odpověď: Dobrý den.
Díky za odpověď - potřebovala jsem vědět Váš věk, pokud tedy máte již provedené mamografické vyšetření, je vše v pořádku. Mamografii by jste vzhledem k věku i udávaným potížím měla mít.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2421
Dobry den chtela bych se zeptat kolik stoji interupce jsem v prvnim tydnu tehotenstvi
Odpověď: Dobrý den.
\toto je poradna pro choroby prsu, budete se muset zeptat svého gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2420
Dobrý den . Na žádance na sono mám diag. N.60.1 N64.4 nasto thiaibrocystika I-II praecip ZKK dx et mastodynia vertobrogenes cytolbrána.Od března mě bolí prso,ale na kontrolu mám jít až v list.Bulka už je dost velká, ale sestra mi v květ. řekla, že je všechno dobré . Bolest je dost velká Děkují KUbečková mám jít spíše k lékaři?
Odpověď: Dobrý den.
Paní Kubečková, nevím, kolik máte roků. Předpokládám, že jste byla již na nějakém vyšetření prsů - podle věku lékař indikuje buď ultrazvuk, mamografické vyšetření nebo při hmatném útvaru i obě dvě zobrazovací metody. To latinské, co vypisujete - neznamená zhoubný nález v prsu - a zřejmě je i podezření, že bolesti prsu by mohly mít původ ve svalově kosterním aparátu.
Pokud jste dosud nebyla u lékaře na řádném vyšetření prsů - mamografii či ultrazvuku- měla by jste vyšetření absolvovat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2419
Dobrý den,

je mi 25 let a ráda bych se objednala na preventivní ultrazvukové vyšetření prsu, mohu se obrátit přímo na Vás a nebo musím mít doporučení od svého gynekologa i přesto, že si vyšetření budu platit sama.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Můžete přijít pochopitelně bez žádanky, pokud chcete navštívit naše centrum - doplácíte 80 Kč na ultrazvukové vyšetření.
Objednat se můžete na číslech 731 613 485 nebo 585 204 386.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2418
Dobrý den,
z pravého prsu sem si vymáčkla tmavou tekutinu, prso je na dotek bolestivá, pobolívá i podpaží, bulku sem žádnou neobjevila, je mi 27 let, dítě 2 roky, kojit sem přestala před rokem, těhotenství možné zhruba 14 dní.
Předem děkuji za odpověď Eva
Odpověď: Dobrý den.
Jedná se velmi pravděpodobně o hormonální změny. Pokud chcete mít jistotu, že je stran prsů vše v pořádku, je vhodné se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů - na některé ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2417
dobrý den, kdyz se mi dnes přitel udelal na bříško našla jsem v jeho sperma trošku krve nebylo to zbarveni do bíla ale do cervena jen takova jakoby by mala krvinka,muzu se zeptat jak je to velky problem a nemuze se nic stat kdyz se udela do me ?nemuze to byt treba častým honením? dekuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Toto je poradna pro choroby prsu. Pokud by se to u Vašeho partnera opakovalo a příměs krve byla větší bude nejlepší konzultace urologa. Pro Vás to neznamená nic, pokud je Váš partner zdravý - tedy je vyloučena infekce přenosná pohlavním stykem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2416
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna rakovina prsou u muzu??? a jaky to ma priznaky dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Příznakem rakoviny prsu u mužů je hmatná bulka prakticky vždycky lokalizovaná za bradavkou.
Rakovina prsu u muže je ale vzácná a postihuje většinou muže starší- nad 50 let věku.
U mladších a právě velmi mladých mužů se naopak poměrně často vyskytuje nezhoubné zduření prsní žlázy, které má různé příčiny - jde o tzv. gynekomastii./příznak je obdobný jako u rakoviny prsu - hmatná rezistence za bradavkou/. Je dobré nechat se vyšetřit - u mladších mužů pomocí ultrazvuku a u starších se provádí mamografie.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2415
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli jsou nějaké opravdu učinné tabletky na zvětšení poprsí.Děkuji moc Eva
Odpověď: Dobrý den.
Neznám opravdu účinné tablety, po kterých by se Vám zvětšila prsa. Lze to řešit plastickou úpravou prsů, nejčastěji pomocí implantátů, provádí se to pochopitelně za úhradu, dnes na mnoha místech ČR zcela běžně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2414
Dobrý den paní doktorko,mám hloupou otázku a nevím kam se obrátit o radu.Mám problémy s prsy,delší dobu mám bolesti v obou prsech a při stlačení mi vytéká nějaká tmavězelená lepkavá tekutina.Když jsem se ptala své gynekoložky řekla jen ,že to nic není.Nezlobte se prosím zdali Vás obtěžuji,děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Mě neobtěžujete, jste v poradně pro choroby prsu a já tu odpovídám na otázky. Nevím, kolik máte let, ale pokud máte bolesti a výtok uvedené barvy, jde nejspíše o změny hormonální, zřejmě to opravdu nic neznamená.
Doporučuju ale pro Váš klid prsa vyšetřit ultrazvukem - pokud máte méně než 40 let - nebo mamograficky, pokud máte nad 40 let. Seznam screeningových center, kde Vás vyšetří, je na těchto stránkách.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2413
Dobrý den, před 3 měsíci jsem byla na prohlídce na sono vyšetření, protože jsem si nahmatala v podpaží bulku. Nález zněl: "V levé axile zachycené 3 oválné, dobře ohraničené uzliny, jedna z nich hmatná, výrazně echogenní (fenomenem ´sněžení´). Dále: "Neprokazuji známky malignity v sono obraze".
Bulku po 3 měsících stále nahmatám a chtěla jsem se zeptat. Lze 100% po sonografickém vyšetření vyloučit nádor? Jak mám dále postupovat? Asi bych se měla pro klid svědomí zase objednat.
Děkuji R.
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kolik je Vám roků. Předpokládám, že jste mladší 40 let věku, do té doby preferujeme ulktrazvukové vyšetření. Pokud je Vám nad 40 let a bylo Vám provedeno pouze vyšetření ultrazvukové, bylo by vhodné mamografii doplnit. Pro vyšetření uzlin v podpažní jamce je ale ultrazvuk velmi dobrou zobrazovací metodou.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2412
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření na mamografu. Výsledek zní: oboustranná involuce mléčné žlázy-typ II dle tabára,bez tumorosní lese, bez shluku mikrokalcifikací. Fyzilologické uzlinky v axilách. Kožní kryt intaktní. Bylo mi sděleno, že je to v pořádku, přesto mám jakousi obavu po přečtení zprávy. Jelikož tomu nerozumím, prosím Vás o sdělení, zda se opravdu nemám čeho obávat. Děkuji Smrčková
Odpověď: Dobrý den.
Paní Smrčková věřte vyšetřujícímu lékaři. Krásně napsal, že jste úplně v pořádku, jen užil slova, kterým nerozumíte a jsou určena jiným lékařům, jinak to ani nelze napsat. Důležité je sdělení, že jste v pořádku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2411
Dobrý den,

je mi 27 let, 1 dítě (2 roky). Chtěla jsem se zeptat zda můžu jít na vyšetření prsu a musím si to z ohledem na svůj věk zaplatit? Jednou už jsme byla na ultrazvukovém vyšetření prsu,protože to bylo hrazené zaměstnavatelem, je to tak 4 roky zpět. Moje matka měla před 10 lety nález v prsu,ale byl nezhoubný. Může to být dědičné? Já sama jsem si zatím nic v prsu nenašla. Děkuji za odpověď Andrea
Odpověď: Dobrý den.
Výskyt nezhoubných útvarů v prsu je velmi běžný, o dědičnosti se neuvažuje, a vztahuje se někdy k typu prsu. Dědičnost bereme v potaz pouze pokud jde o rakovinu prsu.
Zaplatit ultrazvukové vyšetření si můžete na některém ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. Do konce října je ultrazvukové vyšetření s doplatkem do 100 Kč / na scr. centrech jsou poukázky na slevu od AVONu/. Žádanku od lékaře jako samoplátkyně mít nemusíte.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2410
Dobrý den paní doktorko, před třemi týdny jsem si v levém prsu nahmatala na levé straně směrem k podpaží bulku. Již delší dobu jsem si všímala bolesti v levé části hrudníku, ale nenapadlo by mne, že tam něco mám. Bylo to náhodné objevení. Také se mi stává, že když delší dobu pracuji na zahradě, že mám mírnou bolest na této straně. Bulka je velikosti malé fazolky. Doufala jsem, že po menstruaci zmizí, ale je tam pořád. Můžete mi prosím poradit co s tím. Již jsem objednaná na gynekologii. Moc děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Jana H.
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, kolik je Vám let. Určitě se poraďte se svým gynekologem, odešle Vás podle věku buď na mamografii nebo ultrazvukové vyšetření. Radu můžete hledat i v nejbližším screeningovém centru- seznam je na těchto stránkách.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2409
Dobrý den, moje maminka (70 let) je léčena po operaci nádoru prsu.Nejprve prodělala ozařování a nyní měla několikrát změněné léky nejprve Tamoplex, pak Tamorasin a nyní Arimidex.Prosím o posouzení změny léků. Jde o to, že má neustálé problémy-bolí ji břicho(stálý průjem)a nyní se jí na ruce mezi prsty vytvořil jakýsi puchýř a loupe se jí tam kůže, na kožním sice dostala mast, ale mám obavy, zda to všechno není reakce na léky
Velmi Vám děkuji za odpověď
Helena
Odpověď: Dobrý den.
Léčba, kterou Vaše maminka prodělala a prodělává, včetně léčby medikametózní, je obvyklá.
Pokud jde o problémy, které uvádíte, průjem a olupování kůže a puchýře- maminka se musí poradit s onkologem, který jí předepsal léky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2408
Dobrý večer, ráda bych se zeptala - uz asi měsíc mě hrozně svědí prsa. Někdy až tak, že si kůžu uplně rozedřu. Co může být příčina? Je mi 24 let. Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Příčin může být celá řada. Především se poraďte se svým praktickým lékařem, který Vás celkově vyšetří, může Vás odeslat na kožní vyšetření a rovněž na ultrazvukové vyšetření prsů - i když příčina nebude nejspíše v prsní žláze.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2407
Dobry den,je mi 26 let, pred rokem jsem objevila bulku v pravem prsu, to dobu jsem zila v UK, takze k odbornikovi jsem se dostala az po trech mesicich. Na sonu mi rekli jen, ze se nejedna o rakovinu. Ted jsem jiz byla na sonu v CR. Pani doktorka mi rekla, ze jsem musela prodelat zanet a za tyden mam jit na punkci. Zprava: lalocnate lozisko hypoechogenni,ale spise hutna cysta s plovoucim detritem.Cysty tu zrejme nejsou.Punkce za tyden. Je tedy nutne na tuhle punkci jit a je mozne a by zanet byl charakteru tvrde pohyblive bulky? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
To, co popisuje lékař při ultrazvukovém vyšetření, je obraz komplikované cysty- komplikovaná může být např. zánětem, nebo se jedná o malé krvácení do cysty, event jen odloupané epitelie - povrchové buňky- ze stěny cysty, které mohou vytvářet obraz sedimentu.
Je lépe provést punkci, ale nemusíte se obávat, tyto cysty nemívají nic společného s rakovinou prsu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2406
Dobrý den,je mi 37 let,kojila jsem dvě děti.Menstruaci mám pravidelnou,jen kvůli velké intenzitě krvácení mám Mirenu.Vždy před očekáváním menzes mě hodně bolí prsa,nyní jsem zjistila,že z obou bradavek mám malý výtok,jen při zmačknutí,ale je spíš zelený.Byla jsem na mamo i na sono a tam jsou cysty v obou prsech.V levém vyšel jednou malý fibroadenom,ale později tam zase nebyl.A také,když se předkloním,tak mě jakoby táhne kůže,právě v tom levém prsu.Prosím o odpověď a radu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti prsů, obzvláště v druhé polovině menstruačního cyklu, jsou běžné a lze je považovat za normální, i když je to nepříjemné. Může to bý spojeno i s "tahem" kůže, který popisujete. Jsou přírodní preparáty ulevující od těchto bolestí - zeptejte se v lékárně.
Pokud jde o nazelenalý výtok - nemusíte se obávat, jde o sekreci podmínenou hormonálně, která nesvědčí pro nádorové změny prsů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2405
dobry vecer psala jsem vam asi pred 2 nebo nak tak dny..psala jsem o me a mem priteli ze jsem tehotna.no ma ziv sit je opravdu tezka..oprit se nemam o koho vyrustala jsem v detskem domove a klokanku.moc bych si ho chtela nechat ale bojim se ze to co budu dostavat od statu nebude stacit.dekuji moc jste velice hodna ze tak vsem zenam pomahate,je malo takovych lidi
Odpověď: Dobrý den.
Děkuji Vám za pochvalu, ale myslete teď především na sebe, máte úkol se správně rozhodnout a je to v této chvíli na Vás.
Držím place.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2403
Dobrý den,už asi měsíc mně bolí občas pod levým prsem jakoby pod žebry a občas při prudkém pohybu nebo předklonění se mi tam objeví boule,která jen pomalu mizí.Je mi 39let.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Problém, který uvádíte, nemá zřejmě souvislost s vlastní prsní žlázou. Poraďte se se svým praktickým lékařem. Pokud by se problém týkal prsů, je dobré obrátit se na lékaře z některého ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách a nechat si provést po poradě s lékařem mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2402
dobrý den,chtěla sem se zeptat,jestli při užívání antikoncepce může dojít k většímu vypadávání vlasů?Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Nevím o tomto problému. Zkuste se obrátit na kožního lékaře a poraďte se i se svým gynekologem stran užívané antikoncepce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2401
Dobrý den,paní doktorko. Je mi 20let a nedávno jsem začala zjištovat,že mám jedno prso zhruba o velikost a půl větší. Nejsem si jistá jestli je to zdravý nebezpečné,ale je to velice nepříjemná záležitost. Proto bych Vás chtěla poprosit o radu,zdali není medikamentní léčba,popřípadě kosmetické krémy či gely.Předem Vám velice děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Není to nebezpečné životu ani Vašemu zdraví. Pokud je rozdíl mezi velikostí prsů velký, je to pro ženu kosmeticky nepříznivé, malé rozdíly ve velikosti prsů jsou běžné.
Nemá cenu zkoušet krémy ani gely a proinvestovat tak zbytečně nemalé peníze, pokud je rozdíl ve velikosti prsů velký a vadí Vám, obraťte se na plastickéhého chirurga, jediné řešení je plastická úprava prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2400
Dobrý den - vloni v srpnu při mamografickém vyšetření jsem měla při mamografickém a zároveň i sonografickém vyšetření tento nález: vlevo v HZK žláza ve vyšší vrstvě, téměř přes celou šíři sondy s akcentovanými dukty vel. cca 45x23x44mm - hamartom, nevýznamný benigní nález. Další kontrolu MG bych měla mít až přístí rok - ale vzhledem k tomu, že levé prso mě pořád nějak více bolí než to pravé - chtěla jsem se zeptat, zda se mám objednat na kontrolní SONO prsů a nebo mám čekat až do přístího roku na MG vyšetření?
Děkuji za odpověď - Střížová Irena - 49 let
Odpověď: Dobrý den.
Nález při mamografii a ultrazvukovém vyšetření byl nezhoubný.
Pokud máte bolesti, které předtím nebyly, nebo si něco hmatáte, je vhodnější navštívit lékaře dříve a poradit se, podle vážnosti Vašich obtíží je možné provést mamografické vyšetření a ultrazvuk samozřejmě i dříve než po 2 letech.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2399
Dobrý den pani doktorko moje maminka onemocněla v 64 letech rakovinou prsu a v 54 letech jí odebralo celou dělohu nevím přesně co to bylo ale měla i ozařování a pak 10 let byla v pohodě.nevím jestli babička měla rakovinu prsu ale nepamatuji si ji zemřela když jsem ještě nebyla na světě.Sledovaná jsem od 31 let mamoraf jsem měla 2x v roce 2003 a 2007 jinak chodím jenom každý rok na sono do mamocentra klatovy dr.chroustovi nebo dr.zachardové.napište mi prosím co si myslíte jestli je moje vyšetřování v pohodě.děkuji přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vaší rodině měla rakovinu prsu jen maminka a to ve starším věku, zvýšené riziko rakoviny prsu - i přes výskyt ostatních nádorových onemocnění v rodině- tedy nemáte. Sledování ultrazvukem 1x ročně do věku 40 let považuju ve Vašem případě za dostatečné. Nad 40 let se již začíná vyšetřovat mamograficky ve 2-letém intervalu.
U pana doktora Chrousta a dr. Zachardové jste v nejlepších rukou, jsou specializováni na vyšetření prsů a zabývají se mamodiagnostikou již řadu let.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2398
Dobry den. Prochazim lecbu chemoterapii, mam rakovinu prsu a ma jiz rok zavedenou Mirenu, vnitrodelozni hormonalni telisko. Chtela bych znat vic nazoru. Mela by jit tato Mirena pryc ?? Dekuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,
myslím, že to není nutné, ale musíte se poradit ještě s Vaším gynekologem, ev. onkologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2397
Dobrý den pane profesore Daneši.Je mi 36 let,72kg,160cm,první měsíčky 14 a půl ruku,1 porod ve 23 letech,1 umělé přerušení těhotenství ve 25 letech,otec zemřel ve svých 46 letech na rakovinu plic,matka mé matky zemřela ve svých 47 letech na rakovinu dělohy,sestra mé matky zemřela ve svých 48 letech na rakovinu gynet.Chtěla bych se zeptat jak velké je riziko rakoviny prsu u mě?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
Nejsem profesor Daneš, dotaz a odpověď mu nejspíše ale budou přeposlány. Kontakt na pana profesora je na těchto stránkách. Uvádíte výskyt různých druhů rakoviny ve Vaší rodině, rakovina prsu se ale vyskytla jen u Vaší tety, která na ni zemřela ve 48 letech. Teta není Vaše přímá příbuzná, rakovina vaječníku se ve Vaší rodině nevyskytla. Teoreticky tedy nemáte zvýšené riziko rakoviny prsu.
Pokud se chcete nechat nějak preventivně vyšetřovat - lze provést ultrazvukové vyšetření 1 x ročně a od 40 let se pak nechat sledovat pravidelně mamograficky v 1-2letém intervalu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2396
Dobrý den na vnější straně prsa se mi udělal rudý flíček asi 2cm je tam už 5 dní a nemizí.Žádné jiné příznaky nemám jen tu skvrnu.Mám vyčkat nebo se vydat k lékaři?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Kdyby flíček přetrvával navštivte svého gynekologa nebo praktického lékaře. Taky se můžete poradit v nebližším screeningovém centru - seznam center je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2395
Dobry vecer pani doktorka,

nasa 20.mesacna dcerka ma zvacsene prave prsicko, neboli ju, nic nevyteka. Lave prsicko je v poriadku, nezvacsene. Stav pretrvava viac ako 2 mesiace. Prosim poradte mi, na akeho odbornika sa mam prip. obratit, alebo sa stav moze upravit spontánne? Dcerku som kojila 14 mesiacov. Dakujem

S pozdravom
Odpověď: Dobrý den.
Nebojte se, s tímto se setkáváme poměrně často. Jedná se o zduření prsní žlázy - vzniká u kojených holčiček, někdy taky chlapečků - pod vlivem hormonů obsažených v mateřském mléce a může přetrvávat někdy i po ukončení kojení. Lze se o tom přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením, na které by Vás měl odeslat dětský lékař.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2394
DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ JE MI 27 LET PŘED DVOUMA DNY JSEM SI NAHMATALA MENŠI BOULIČKU V PODPAŽÍ ALE NENÍ PŘÍMO V PODPAŽÍ ALE NÍŽ V LÉTĚ JSEM CHODILA NA DEPILACE NENÍ TO Z DEPILACE. PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Dobrý den.
Bylo by dobré nechat si provést ultrazvukové vyšetření prsů na některém z center specializovaných na vyšetření prsů - seznam je na těchto stránkách. K depilaci by to vztah mít nemělo - pokud se nejedná o kožní změnu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2393
Dobrý den, včera večer jsem zjistila teplé zapálené bolavé místo ve velikosti pětikoruny těsně u bradavky pravého prsu.Dnes se zapálené místo zvětšilo , je zasažena i bradavka shora. Na mamo chodím pracvidelně včetně mamagrafu. Mamo u nás bude v úterý příští týden.
Je 56 let, nikdy jsem podobný problém neměla. Mám počkat nebo hledat pomoc třeba u gynekolga či obvodního lékaře ? Děkuji Habartová
Odpověď: Dobrý den.
Může se jednat o mastitidu - tj. zánět prsu, vyhledejte pomoc u praktíického lékaře nebo gynekologa - v případě potřeby Vás odešlou na další vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2392
Dobrý den, je mi 17 a včera jsem si dělala těhotenský test a byl pozitivní. Chtěla bych se zeptat do kolika měsíců nejvýše se může jít na potrat a kolik to stojí. Jsem už asi podle všeho ve 2 měsících a 2 týdnech jestli jsem počítala dobře, tak mi prosím poraďte, co mám dělat. Předem děkuji za odpověď Míša
Odpověď: Dobrý den.
Pokus jste těhotná již skutečně 2 měsíce a dva týdny je potřeba ihned navštívit Vašeho gynekologa a poradit se.
Potrat se provádí do konce 12. týdne. O ceně se poraďte s gynekologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2391
Dobrý den, prosím Vás chtěla sem se zeptat. brala sem antikoncepci jeanine když sem jí dobrala udělala sem 7 dní pauzu a pak začala brát antikoncepci Chloe......je chyba ze jsem udelala pauzu? Mužu bejt těhotná? děkuji za odpověd! S pozdravem Jindřichová
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že jste chybu neudělala. Pokud máte podezření, že jste těhotná, poraďte se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2390
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak brzy po snaze o početí mi těhotenský test z lékárny ukáže že jsem opravdu těhotná?Nebo jestli mi doporučíte nějaký který mi to ukáže co nejdíve.
Mockrát děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Nějak jsem pozapomněla na Váš dotaz, za což se omlouvám.
Těhotenský test je velmi brzy od početí - tj. oplodnění vajíčka- pozitivní, většina testů je pozitivní již po 5 dnech.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2389
Přeji dobrý den,
asi před měsícem mne začala svědit bradavka a mám pocit, že cítím jakoby všechny cesty v prsu.Právě mi skončila menstruace a svědění nepřestává. Žádný hmatatelný novotvar jsem nezjistila,ani zčervenání apod. nebo výtok.Prsy si kontroluji pravidelně. Je mi 38 let,2 porody (1990,92).Před 4 měsíci mi bylo vyměněno nitroděložní tělísko za noví (již 4.).menstruační probléby ani záněty nemám.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Pokud bude svědění přetrvávat, navštivte svého praktického lékaře, ev. kožního lékaře. Praktický lékař Vás může odeslat na vyšetření prsů- ultrazvuk nebo mamografii.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2388
Dobrý den, je mi 26 let a mám 3 letého syna, doposud jsem neměla s menstruací žádné problémy. Již 8 let beru HA Cilest. Poslední cyklus byl bezproblémový jako vždy. po týdenním užívání HA jsem začala znova menstruovat, trvá to zatím 11 dní. Nemám žádné bolesti, jen nafouklé břicho a oteklé kotníky. Chci se zeptat za-li se nemůže jednat o těhotenství, případně o mimoděložní těhotenství. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro onemocnění prsů. Navštivte co nejdříve Vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2387
Dobrý večer,je mi 32 let a zemřela mi sestra (43)na ca prsu.Mám nárok na pravidelné uz vys. prsu? jak často? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Máte nárok na pravidelné sledování - tzv. dispenzarizaci, protože Vaše sestra onemocněla rakovinou prsu ve velmi mladém věku. Měla by jste navštívit nejbližší screeningové centrum - seznam je na těchto strtánkách -kde Vám erudovaní odborníci jistě poradí jak a kde se dál nechat sledovat a vyšetřovat.
Preventivní vyšetření by jste neměla platit, měla by jste ev. absolvovat genetické vyšetření nebo alespoň konzultaci genetika, záleží pak na tom, jaká je u Vás míra rizika pro karcinom prsu.
Ultrazvukové vyšetření 1x za 6-12 měsíců by jste určitě mít měla.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2386
jeste jsem nebyůa ani u lekare jestli jsem opravdu tehotna..nedostela jsem mesicky delala jsem si 6mamtestu a vsecky byli pozitivni,ukazali se mi na vsech slabe prouzky..je to stoprocentni ze nejsúis jsem tehotna,
Odpověď: Dobrý den.
Navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2385
dobry den,chtela jsem se jen poradit..sice vim ze je to moje rozhodnuti,ale i tak..cekam s pritelem detatko,ale nechce ho a ja ano..vse je jen kvuli penezum ze nemame,chteli jsme jet pracovat do zahranici ale nakonec ja bych moc si to chtela nechat.ma asi strach ..ma takovy problem.nez jsme se znali tak mel pritelkyni ktera mu rekla ze ma snim dite ale az podepsal otcostvi tak mu rekla ze neni jeho..tak porad ma soudy a ma na nej platit..neda se to nak vyresit?snad by nechtel jet pryc .aspon kdyby tohle pomohlo zda se to da nak vyresit..poradite mi prosim?dekuji
Odpověď: Milá Romano.
Jste ve složité životní situaci. Neznám Váš věk ani sociální situaci, nevím, zda kromě přítele, o kterého se teď pravděpodobně nemůžete opřít, máte jiné rodinné zázemí. Každopádně počítejte s nejhorším, že můžete zůstat sama s miminkem. I to se dá řešit, ale zvažte velmi dobře svou životní situaci, své zázemí, Vaši současnou- budoucí práci, apod. Rozhodněte se v klidu, nejde jen o Vás.
Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2384
Dobrý den pani doktorko.jsem objednaná na sono prsů v době menstruace.chtěla bych se zeptat jestli to nevadí nebo je lepší se přeobjednat.jestli to má na to nějaký vliv.je mi 36 let a na vyšetření chodím každý rok střídám mamograf a sono.maminka zemřela na rakovinu prsu tak mam z této nemoci velký strach.Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Odpověď: Dobrý den.
Potřebovala bych vědět, v kolika letech vaše maminka onemocněla a jestli ještě někdo v rodině měl rakovinu prsu nebo vaječníku. Píšete, že jste pravidelně sledovaná mamograficky a ultrazvukem střídavě - ve kterém centru? a od kolika let věku ?
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2383
Dobrý den,mám před menzes je to možné,že mě před tím začala svědit jedna z bradavek? svědí mě šíleně nic na ní není ani žádný sekret nic kolem jen svědí - nevím čím to zklidnit.Prosím čím to můžu zklidnit.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud bude svědění bradavky přetrvávat, navštivte kožního lékaře- nebo před tím svého praktického lékaře.
Ulevit by Vám mohlo i antihistaminikum tj protialergický preparát - Zyrtec, Claritine, ale je potřeba objasnit příčínu tohoto stavu, navštivte některého z výše zmiňovaných lékařů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2382
Dobrý den, 10 dní mě bolí levé prso - pálivá bolest vystřeluje z horní části prsu přes střed prsu do podpaží a k oblasti žeber, vnější část prsu a oblast podpaží a žeber je na pohmat velice bolestivá, obě prsa jsou zvětšená, bradavky citlivé. Bolest a otok jsem zaznamenala po injekci Veralu (bolest v kříži) 18.8. jsem dostala injekci Agolutinu pro vyvolání menstruace, bolest v prsu se objevila až po skončení menstruace. Je mi 28 let, matka měla rakovinu prsu. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den.
Bylo by vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření na nejbližší screeningové centrum - seznam center je na těchto stránkách, i když bolesti prsů a obtíže, které popisujete, nesvědčí pro přítomnost nádoru, ale souvisí jistě s hormonálními změnami.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2381
Dobrý den,
v řijnu mě bude 41 let. Jsem měsíc po porodu a ráda bych věděla zda mohu ještě brát antikoncepci.Brávala jsem jí 12let( celest ). Pak jsem vysadila a 6let nebrala žádnou. Můj gynekolog řekl,že mě už nic nenapíše ať jdu raději na podvázání vaječníků nebo mě nabídl za 5000Kč nitroděložní tělísko. Mám 5letého syna a měsíční dceru, zdá se mě trochu předčasné nechat si podvázat vaječníky. Děkuji Renata.
Odpověď: Dobrý den.
Antikoncepci brát s ohledem na věk jistě můžete, pokud není jiný závažný důvod, pro který užívání antikoncepce není doporučené. Lze samozřejmě užít i nitroděložní tělísko. Neznám Váš zdravotní stav, takže o tomhle se skutečně musíte poradit s Vaším gynekologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2380
Dobrý den včera jsem měla na Vás dotaz ohledně mého manžela, kterému se zvětšilo levé prso a neuvedla jsem jeho věk.Jemu 45let
Odpověď: Dobrý den.
Určitě by měl jít na ultrazvukové vyšetření a dle nálezu může lékař doporučit také mamografii, běžně ji lze povést i u mužů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2379
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jestli malý důlek na prsu znamená rakovinu,žádná bulka nenahmataná,nebo to může být i něco jiného.A jestli u nádoru v prsu je ztížené dýchaní děkuji za ospověď,Monika 36 let
Odpověď: Dobrý den.
Malý důlek v prsu může být někdy příznakem nádoru, ale taky nemusí znamenat vůbec nic- bylo by vhodné se nechat vyšetřit na některém ze screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách.
Ztížené dýchání není příznakem rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2378
dobrý večer, byla jsem na mámografu a dělali mi i sono s tím, že se mi usazuje v prsou vápník napsali mi nález bill.mama s reziduální žlázou s podílem nodulární fibrosy v HZK stacionární intramamární uzlinka.Bill centrálně nepravidelné kalcifikace na uz jsou patrné v duktech i mimo ně a vlevo i cysta 4 mm.Na mamogr.snímcích bez známek malignity.mammy prohmatné bez patologické rezistence.Axilly klidné.BI-RADS 3 - pravděpodobně benigní. Ale mám absolvovat biopsii a strašně se bojím, že mám nádor. Můžete mi poradit. Děkuji Alena
Odpověď: Dobrý den.
Biopsie se nebojte, pravděpodobně ji lékař provádí pro přítomnost mikrokalcifikací v prsu. Určitě Vás poučili a vysvětlili, že se biopsie provádí v lokálním znecitlivění a že nebolí. Chápu, že se bojíte nádoru, ale bez biopsie se jeho přítomnost nepotvrdí ani nevyloučí, je nutné vyšetření absolvovat.
Držím palce, ať vše dobře dopadne.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2377
Dobrý den je mi 14 a bolí mě ze strany jen jedno prso.Čím to je?
Odpověď: Dobrý večer.
Jste ve věku, kdy jsou prsa ve vývinu, mohou bolet a bolesti jsou i jednostranné a nebo lokalizované jen na část prsu. Bohužel i po ukončení vývoje prsů se většina žen s bolestmi prsů více nebo méně potýká po celý život.
Je to dáno velkou citlivostí prsní žlázy na stav homonů, které kolísají neustále během menstruač. cyklu a i během celého života. Pokud by jste chtěla mít absolutní jistotu, že jste v pořádku, můžete si nechat provést ultrazvukové vyšetření prsů - seznam center, kde Vám ho provedou, je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2376
Dobrý den,
předloni v únoru mi byla zdělena diagnóza rakovina prsu, nyní chodím na Herceptin. Chtěla jsem se zeptat jda-li bych mohla odmítnou poslení dvě dávky Herceptinu. Původní plán je na 52 týdnů.
Poslední dobou to na mě vše padá a každá další opakovaná návštěva Onkologie mě dost stresuje. Jsou opravdu tak důležité dvě poslední dávky, když dochozím celý rok pravidelně na tuto léčbu?
Mnohokrát děkuji Miri Fojtíková

Odpověď: Dobrý večer.
Vím a dokážu si představit, čím jste prošla a procházíte. Na dvě poslední dávky chemoterapie prosím určitě dojděte, máze za sebou již většinu této léčby a bylo by velkou chybou ji řádně neukončit a ubrat si tak šanci na úplné vyléčení.
Držím Vám palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2375
dobrý den.chtěla jsem se zeptat jestli je mamograf bolestný.děkuji Katka
Odpověď: Dobrý den.
Při mamografii je velmi důležitá dostatečná komprese, tj. prso je nutné dobře a dostatečně stlačit během vyšetření, aby byl snímek kvalitní. Trochu to opravdu bolí, ale jsou to sekundy a dá se to v pohodě vydržet.
Určitě za jistotu, že jste v pořádku, to stojí.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2374
Dobry den, rada bych se zeptala, zda je normalni, kdyz uz 2 roky nekojim a obcas mi ukapne z prsu mleko?? Prolaktin mam negativni.
Dekuji za odpoved.

Odpověď: Dobrý večer.
Je to zcela normální, spousta žen má takovou sekreci dlouho, někdy téměř do konce života.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2373
Dobrý den,
před 4 dny jsem pod pravým prasem nahmatala bulku. Je v oblasti "kostice" podprsenky tak si myslím, že tam není déle. Při nahmatání i bolí. Nevím jestli je to duležité, ale ted mám měsíčky a je mi 24. Prosím, můžete mi poradit co mám dělat? mám počkat jestli nezmizí. Děkuji Soňa
Odpověď: Dobrý večer.
Počkejte, jestli bulka nezmizí a pokud by se neměnila během cyklu - tak je lépe zajít na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových center - seznam center je na těchto stránkách. Jako samoplátkyně nemusíte mít žádanku, doplácíte v tuto dobu částku do 100 Kč za ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2372
memu manželovi se ¨zvetšilo leve prso mužete mi napsat o jakou nemoc se jedná dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
Nevím, kolik je Vašemu manželovi let. Pokud je mladý, bude se jednat nejspíše o nezhoubné zbytnění prsní žlázy. Měl by zajít na vyšetření do některého ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Lékař sám rozhodne, jaké vyšetření - zda mamografii či ultrazvuk - Vašemu manželovi provede.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2371
Dobrý den,mám na levem prsu hmatatelnou bulku.Je umístěna nad bradavkou a pálí.Někdy celý den jen při sezení, ale hlavně po nebo při cvičení.Při zmáčknutí má výtok z prsu krvavou barvu.Může jít jen o cystu? Je mi 34. let, mám 15-ti letou dceru a beru antikoncepci.Chci jít určitě na vyšetření ale připravená a vědět co mě čeká!!!Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Dobrý večer.
Běžte určitě na vyšetření - do některého ze screeningových center - seznam je na těchto stránkách. O cystu se může, ale také nemusí jednat. Krvavý výtok z bradavky je považovaný za možnou známku nádoru. Situace nemusí být vážná, ale na vyšetření - ultrazvukové i mamografické by jste měla jít co nejdříve.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2370
Dobrý den,
moji mamince je 84 let. Právě postupuje různá vyšetření včetně biopsie. Pokud by se potvrdila rakovina prsu, jak se v tomto věku léčí?
Je nutný chirurgický výkon? Obáváme se nutné narkózy.
Děkuji
Marie Fridrichová
Odpověď: Dobrý večer.
Ve starším věku má rakovina prsu dobrou prognózu, nádory většinou nejsou tak agresívní jako u mladých žen. Proto se také i s ohledem na různé další nemoci ve starším věku neléčí jen chirurgicky, většina nádprů je citlivých na hormonální léčbu, kterou lze preferovat. Je nutné vše zvážit a domluvit se s onkologem i chirurgem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2369
Dobrý den chtela bych se zeptat beru měsíc antikoncepci triregol 21+7 a spím se svým pritelem bez kondomu,kazdy rika ze po mesici ta antikoncepce zabíra,ale brala jsem mezitím i antibiotika ospen 1500 nemohlo to mít na tu antikoncepci nejak vliv?nemohla se treba snizit ucinnost.bojím se ze bych mohla být tehotna.Adamovicova
Odpověď: Dobrý večer.
Antibiotika neovlivňují účinek antikoncepce. Důležité je jen pravidelné užívání HAK.
Pokud by jste měla důvodné podezření na těhotenství - vynechání menses- navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2368
Dobrý den. CHtěla bych se zeptat před třemi týdny jsem přestala užívat antikoncepci a nyní mě bolej strašně bradavky a břicho mám nafouklý. Může to být z toho jak jsem přestala užívat HA nebo jsem těhotná. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
předpokládám, že potíže, které uvádíte, nastaly v souvislosti s vysazením HAK. Pokud máte obavy, že se jedná o těhotenství, musíte navštívít svého gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky