MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 2510
Dobrý den, asi pred 14 dny jsem si nahmatala bulku v levem prsu, v prumeru asi 4cm, je pohyblivá, nebolestiva, je mozne, ze je to spojene s kojenim? Mam 7 mes. syna a stále kojím.
Dekuji za odpoved.
Jakubcova
Odpověď: Dobrý den.
Je určitě možné, že bulka má spojitost s kojením. Pro jistotu ale zajděte na ultrazvukové vyšetření - na nejbližší screeningové centrum - jejich seznam je na těchto stránkách. Můžete si vyšetření i uhradit, přijít v tom případě můžete bez žádanky, do konce října jsou ceny vyšetření nízké - do 100 Kč. Nebo Vám žádanku na vyšetření vystaví Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2509
Dobrý den! Jsem muž a nedávno jsem se udeřil do prsu poblíž bradavky. Krátce poté se mi přibližně v tom místě vytvořil pod kůží útvar, který se (asi) pozvolna zvětšuje a je na pohmat bolestivý. Spontánní bolestivost není přítomná. Popisovaný stav trvá asi měsíc nebo o něco déle. Mohlo by jít o pseudocystu? Co s tím dál? Vstřebá se?

Děkuji.
Mirek
Odpověď: Dobrý den.
Nečekala bych, až se něco vstřebá. Nevím, kolik je Vám roků, ale nejspíš by jste měl zajít na ultrazvukové vyšetření - na některé z akreditovaných screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. U mužů se může také doplnit mamografie. Může se samozřejmě nejspíše jednat o potraumatickou změnu, ale je lepší se nechat vyšetřit u odborníků.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2508
Dobry den mela bych pani doktorko vedlejsi dotaz jsem v 11.tt myslite ze je mony abych otehotnela po polovine cervence?posledni Ms sem mela 3.7. do 7.7.dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Asi jste otěhotněla někdy po 14. 7. a dál ale prosím nenuťte mě za Vás dál počítat, toto je opravdu poradna pro choroby prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2507
Dobry den,v lavom prsniku mam fibroadenom 35x20mm /9-2008/,5-2008 bol o 2-3mm mensi a pri poslednom sone mi nasli FA aj v pravom-19x7mm.Mam 23r a 3r uzivam HAK,kt.mi na sone kazali vysadit a odporucili operaciu.Je operacia nutna alebo mozem pockat,ci budu FA rast aj po vysadeni HAK?Dakujem za Vasu radu!
Odpověď: Dobrý den.
1. operace není nutná, vede nás k ní někdy pouze skutečnost, že fibroadenom velmi rychle roste- což Váš případ není. Fibroadenomy jsou estrogen- dependentní nádory, které rostou nejvíce do věku 25 let, pak se jejich růst obvykle zastavuje a mohou se i lehce zmenšovat. Neoperují se a nedruží se s vyšším vyskytem rakoviny prsu.
2. vysazovat HAK kvůli fibroadenomům není nutné.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2506
Dobrý den, je mi 17 let a dnes mám předposlední den menstruace. Už dva dny mám silný bílý, občas nažloutlý výtok z bradavky. Je to velice nepříjemné. Výtok je samovolný, někdy i po zmáčknutí. Prsa mě trošku bolí, ale to při menstruaci normálně. Ale připadají mi takový ,,nalitá", tvrdá. Antikoncepci beru rok - Jeanine. Mám se začít obávat a dojít k lékaři? A dá se tomu nějak předcházet? Předem děkuji za odpověď! Lucie
Odpověď: Dobrý den.
Obávat se ničeho nemusíte, tato sekrece z prsu je podmíněná hormonálně. Můžete si zaplatit pro Váš klid ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, jejiichž seznam je na těchto stránkách- ultrazvuk stojí do 100 Kč do konce října, pak se ceny pohybují kolem 250-300 Kč.
Předcházet této mléčné sekreci se moc nedá, bývá podmíněná hormonálně, pokud by přetrvávala- měl by Vám Váš gynekolog odebrat hormonální hladiny, včetně prolaktinu- tj. hormon, který za sekreci může být odpovědný.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2505
Je mi 44 let a poprvé jsem se setkala s tím, že mě asi týden intenzivně bolel jeden prs.Byla jsem odeslána na ultrazvuk, tam zjistili cystu asi 2 cm velkou a do nálezu napsali fibrocystická mastopatie,cysta v hloubi žlázy a rezložiska benigních charakteristik. Mohla bych vědět co to vlastně znamená?? Další sono kontrola leden 2009.Maminka mi zemřela ve věku 52 let na rakovinu.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsní žláze vyskytují zcela běžně. Váš ultrazvukový nález je v pořádku- jsou přítomná jen nezhoubná ložiska.
Je Vám 44 let a jen doufám, že jste byla rovněž na mamografickém vyšetření, které se ve Vašem věku nedá nahradit ultrazvukem. Pokud jste na mamografii nebyla, obraťte se prosím na některé ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách. Mamografické vyšetření se ve Vašem věku provádí jedenkrát za dva roky, pokud ale chcete, lze ho absolvovat i v i ntervalu ročním. Pojiš´tovny jej jhradí od 45 let věku jednou za dva roky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2504
Dobry vecr uz jsme vam psala ohledne barvy pleti meho miminka kdyz jsem otehotnela s Rekem, myslite si kdybych mela holcicku a prevladaly moje geny vic ze by holcicka mohla byt tmavsi,?a zda jsou Romove stejne rasy ?dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Na to Vám opravdu nedokážu odpovědět, je to na přírodě, jak se geny namíchají. Řekové a Romové nejsou stejné"rasy".
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2503
Prosím o vysvětlení co znamená: "redukující žláza typu Tabár I" a "v obou axilách jsou fyziologické uzliny".
Děkuji Kolková
Odpověď: Dobrý den.
Tábarova klasifikace slouží lékařům pro orientaci, o jaký typ prsu se jedná. U Vás je vše v pořádku. Fyziologické uzliny je označení pro naprosto normální uzliny, které se v podpaží vyskytují.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2502
Dobrý den paní doktorko. Přečetla jsem si dnes Vaší odpověď a ráda bych Vám sdělila závěr zprávy:atypická duktální hyperplazie. Maligní nádor.struktury v materiálu neprokázány.Kalcifikace přítomny. Zkuste se vžít do role pacieńtky. Šla byste na zákrok? Co jsou to kalcifikace? Děkuji.Dotaz je k dotazu č.2496
Odpověď: Dobrý den.
Paní Vernerová, patrně jste absolvovala tzv. vakuovou biopsii prsu, při které Vám byly odstraněny některé z mikrokalcifikací v prsu. Pokud je histologie - atypická duktální hyperplázie- jak uvádíte a v prsu zůstaly některé z mikrokalcifikací / není cílem je odstranit všechny/ tak je nezbytné, aby jste absolvovala doplňující chirurgický zákrok. Atypická duktální hyperplázie je předstupeň zhoubného nádoru, může se s ním i sdružovat, a proto je naprosto nezbytné odstranit z prsu i zbytek mikrokalcifikací a odebranou tkáň vyšetřit histologicky. Pokud bude nález z operace opět jen atyp. duktální hyperplázie, nebudete dále léčena a operací to skončí.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2501
Čeká mě mamografické vyšetření prsu,ale objevila se mi mezi prsy pravděpodobně,cyysta podlouhlého tvaru.Nebude mít vliv na vyšetření
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsní žláze vyskytují běžně. Nijak neovlivňují mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2500
Dobrý den,
mám již tři dny bolesti v pravém prsu, z pravé strany, když jsem si provedla samovyšetření, mám nateklou asi žlázu, kdysi jsem to měla jako reakci po antikoncepci a od té doby to není úplně ono, byla jsem na sonu, kdy mi pokaždé předepsali Vitamín E.
Nyní žádnou antikoncepci neberu a bolí to stále.
Je mi 32 let a nemám děti.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemůžou tyto bolesti vzniknout, jako např. zánět nějakých žláz z tuhých deodorantů ?
Měla bych navštívit mamograf, nebo je v mém věku brzy ??
Děkuji a jsem s pozdravem

Odpověď: Dobrý den.

Patrně jde opravdu jen o zduřelou prsní žlázu. Bolesti prsů - i lokální- se vyskytují u žen běžně.
U Vás by bylo vhodné provést nejdříve ultrazvukové vyšetření prsů- mamograf lékař dle potřeby může doplnit.
Obraťte se, prosím, na některé ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. Ultrazvuk se do konce října doplácí částkou do 100 Kč-žádanku na vyšetření jako samoplátkyně nemusíte mít.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2499
Dobrý den paní doktorko, chci se Vás zeptat na dotaz. Mam prosvítající modré žíly na prsou a dvorcích. Dříve to bylo jen na pravém prsu, ale už je to i na levém. Snažíme se o miminko,tak se chci zeptat co to znamená. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý večer.
Neznamená to nic, je to zcela normální.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2498
Dobry den,nahmatala sem si v rpsu nekolik ruzne velikych boulicek a nektere jsou i v podpazi,kdyz nani jen jemne zatlacim nabo se ji nejak vice dotknu docela to boli.problem je ze je mi pouze 13let a jets enenavstevuji gynekologa,presto sem se dozvedela ze je mozne onemocnet i v tomto veku.mam docela strach.poradite mi prosim co mam delat?dekuji predem
Odpověď: Dobrý večer.
Nikdy jsem se nesetkala s rakovinou prsu u tak mladé dívky jako jste Vy. To je opravdu raritní. To, co si hmatáte, může být normální prsní žláza. Aby jste se uklidnila - lze se nechat vyšetřit ultrazvukem, bez žádanky na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Vyšetření se hradí a stojí do 300 Kč, žádanku od lékaře jako samoplátkyně mít nemusíte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2497
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem pohlavni styk s Rekem byl opalenejsi myslite, ze bych mohla mit miminko taky tmavsi pleti?nebo na to nemma nic vliv?dekuji
Odpověď: Dobrý večer.
Opálení se nedědí, barva pleti ano. Pokud je Váš partner tmavší pleti, může to miminko podědit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2496
Byla jsem na biopsii a odebráno 12 vzorků z nichž 5 obsahovalo kalcifikace.Maligní nádorové struktury neprokázány.Přesto jsem byla pozvána na odtranění ložiska z prsu.Hmatatelé není nic, je nutné tento zákrok podstoupit. Vzorky byly odebrány z 10x10mm. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Nedokážu jen z těchto údajů dobře posoudit celý Váš případ. Některá ložiska nejsou přímo zhoubná, ale mohou být třeba riziková pro vznik rakoviny prsu, a proto je doporučené chirurgické odstranění léze . Opravdu to nedokážu pouze z těchto informací posoudit, bylo by lépe, kdyby jste se obrátila na lékaře, kteří o operaci rozhodli a zeptala se přímo jich -máte nárok to vědět.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2495
Dobrý den,můžete mi prosím napsat, jestli je častý výskyt rakoviny prsu u žen do 30 let, které nemají v rodině nikoho s rakovinou prsu. Pomůže třeba i to, že mám první dítě ve 21 letech, druhé v25 a kojila jsem celkem 3 roky. Děkuji za odpověď. Tereza
Odpověď: Dobrý večer.
Výskyt rakoviny prsu u žen do 30 let bez pozitivní rodinné anamnézy je vzácný. Opravdu těhoteství a porod v mladém věku do 30 let a kojení mají ochranný vliv na prs- chrání před rakovinou prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2494
Dobrý večer,píšu dnes ještě třetí dotaz.Po přečtení předchozích dotazů jsem se dočetla,že pokud teče z prsa krev,tak se provádí dukto...vyšetření.To mi provedeno nebylo. POuze sono-vše v pořádku a palpační vyšetření mamologem.Myslíte,že ultrazvuk by neviděl nádor.Dělali mi ten ultrazvuk asi 10min,opravdu pečlivě a prý je to v naprostém pořádku,jen v prsu,co jsem neměla krev byly dukty do 2,5mm-neodstříkala jsem si mléko.Nyní už krvavý výtok ¨nemám. Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Duktografické vyšetření se provádí tehdy, když krvavá sekrece dlouhodobě přetrvává.
U Vás tomu tak není, takže stačí ultrazvukové vyšetření, dukty 2,5 mm - to je normální nález.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2493
Dobrý den,ještě jsem se chtěla zeptat-na dvorci mám pig.skvrnu, na druhém prsu také,ale menší.Lékařka mamoložka se na prsy dívala i z blízka na bradavky,prý v pořádku,neloupe se to,je to stále stéjné,cca 3-4mm,světlé hnědé.Myslím si,že jde o znaménko. Mohl by to být také příznak rakoviny.Na sonu bylo vše v pořádku,i kůže podkoží a axily.U mamoložky také.Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Důvěřujte, prosím, odborníkům, kteří Vás viděli a vyšetřili. Nemyslím si podle toho, jak vše popisujete, že by se mělo jednat o příznak rakoviny.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2492
Dobrý den,již jsem Vám psala,že 14dní nekojím,beru cipralex a z jednoho prsa mi šlo mléko s příměsí krvě-světle hnědé.Sono v pořádku,zašla jsem s výsledkem do mamolog.ambul.,kde mě lékařka důkladně vyšetřila-pohmatem,vše volné,bez uzlin-prý v pořádku,pokud chci,tak kontrolní sono za půl roku.Krvavý výtok již nemám.Myslím si,že to mohlo být i z vytlačování mléka-rukou.Chci se Vás zeptat zda když je sono i vyšetření mamologem v pořádku,zda mohu být klidná,stále myslím na nejhorší.Mám 3děti,každé jsem rok kojila,je mi 28let.Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý večer.
Důvěřujte, prosím, lékařům-odborníkům, kteří Vás vyšetřili. Malá příměs krve může opravdu být jen ze stlačování prsu. Pro Váš klid můžete jít na ultrazvukové vyšetření za půl roku. Kojení má ochranný vliv na prs, ženy, které kojily, mají menší pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu. Tak buďte klidná a věnujte se dětem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2491
prosím jsem 19.týdnů těhotná a můj doktor mě poslal na vyšetřeni na echo a nevím co to znamená můžete mi napsat něco blyžšího děkuji vám moc naschledanou
Odpověď: Dobrý večer.
Lékař Vás odesílá na ultrazvukové vyšetření - pravděpodobně ultrazvukové vyšetření Vašeho miminka- aby se přesvědčil, že je vše normální. Vyšetření ultrazvukem se provádí minimálně 2x během těhotenství, není škodlivé.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2490
Dobrý den paní doktorko!Je mi 33 let a 9.měsíců nekojím,předtím jsem kojila 2 roky,2 dny mě pobolívá pravé prso,při zmáčknutí mi vytíká kapička tmavě hnědé tekutiny.Co by tyto příznaky mohly znamenat ??Jsem z toho strašně nervozní,nejím.nespím,mám strach z nejhoršího.
Odpověď: Dobrý večer
Pravděpodobně se nebude jednat o nic vážného. Navštivte Vašeho gynekologa a ten by Vás měl odeslat na některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách na vyšetření ultrazvukem, ev. mamografií. Můžete se nechat vyšetřit ultrazvukem i bez žádanky jako samoplátkyně- vyšetření stojí do 300 Kč.
Může se jednat o malý zánět mlékovodu prsní žlázy. Pokud by tato sekrece - tmavě hnědé nebo krvavé barvy- přetrvávala, tak i přes normální nález na ultrazvuku nebo na mamografii, by jste měla podstoupit ještě duktografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2489
Dobry den,cetla jsem,ze je nebezpecne,pokud se jedna bradavka prsu jakoby vtajuhe dovnitr?Je to pravda?Na jednom prsu to sleduji neustale?Muze to byt tim,ze mam v dusledku nadvahy,asi 10-15 kilo vice,velka prsa?Nemuze to byt z mensich cisel podprsenek,ktere nosim,abych velikost prsu opticky zmensila?Je mi 30 let,jeste jsem nerodila,zadne problemy nemam.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer.
Z nadváhy ani z menších podprsenek to zřejmě nebude. Příznivým znamením je, pokud se dá bradavka opět vytáhnout ven. Poraďte se s Vaším gynekologem - je nutné vidět Váš problém - gynekolog Vás také může odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2488
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli sem chraněna pokud sem si vzala poslední prášek s bystrilu v pátek a v sobotu rano asi kolem 1-6hod sem měla se svým přítelem styk..jestli mužu byt nějak ohrožena nebo ne .. A ještě bych se chtěla zeptat za jak dlouho začne pusobyt první prášek antikoncepce katya děkuji předem za odpověd Aneta
Odpověď: Dobrý večer.
Toto je poradna pro choroby prsu. Antikoncepce působí - chrání před otěhotněním- ihned jakmile ji začnete užívat, jen je nutné ji užívat pravidelně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2487
chci se vyjádřit k dotazu 2486.navštívila jsem svého gynekologa,poslal mě na ultrazvuk.Prso už není červené.Co tyto příznaky můžou znamenat ??
Odpověď: Dobrý večer.
Mohlo se jednat o malý lokální zánět prsu, který odezněl. Pokud bude ultrazvukové vyšetření v pořádku a nebudete mít krvavou nebo tmavě hnědou sekreci z bradavky (což by vyžadovalo provedení dalšího duktografickéo vyšetření prsu), můžete být klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2486
Dobrý den!!Je mi 35 let,při menstruaci mi zčervenala vrchní část prsu,i to bolelo.na druhý den z toho vznikla jakoby modřina,při zmáčknutí bradavky vytíká malá kapička tmavě hnědé tekutiny.Prs je na omak měkký,teď už nebolestivý. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Pokud by zarudnutí prsu a výtok tmavě hnědé tekutiny přetrvávaly, poraďte se se svým gynekologem, měl by Vás odeslat k vyšetření .
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2485
Paní doktorko,už jsem Vám psala ohledně mého problému dotaz.č.2469, propadla jsem panice a nevím co s tím, jak jsem si nahmatala hrbolek na prsu, tak to místo na kůži mám nějaké šupinaté, ani se mi nechce vyslovovat co jsem se dočetla,že to může být taky příznak nádoru,mám v tom prse nějaké pálení nebo pnutí nebo co,příští týden du na ultrazvuk už teď jsem z toho mimo.Děkuji za Váš názor
Odpověď: Milá Adriano,
rozhodne to až vyšetření ultrazvukem, event mamografií- pokud ale bude vůbec potřeba ji doplňovat.
Uklidněte se, takhle na dálku Vám nikdo neporadí, musíte se o problému poradit s vyšetřujícím lékařem, který se na prs podívá nejen ultrazvukem, ale i očima.
Příznaky, které uvádíte, mohou a také nemusí souviset s rakovinou prsu.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2484
Dobrý den,
je mi 35 let, včera poprvé na mamografii. Při kojení prvního dítěte velký zánět, řešen operativně, proto každoroční prohlídky. Při snímkování se laborantce nepodařil snímek pravého prsu, takže snímek ze předu i z boku opakován. Měla problémy s přístrojem. Chtěla jsem se zeptat, zda opakovaný snímek není rizikový a zda je mamograf nějak jištěný,třeba proti špatnému nastavení. Jestli mě třeba neozářila víc než je třeba. Děkuji za odpověď
Marcela Nachlingerová
Odpověď: Dobrý den.
Nemusíte mít žádné obavy. Dávka záření, kterou obdržíte při mamografii, patří mezi nejnižší dávky v diagnostické radiologii. Stane se někdy , to co u Vás, že jsme nuceni snímek nebo snímky opakovat, i tak je dávka bezvýznamná. Mamograf je samozřejmě kontrolovaný a podmínky pro velmi kvalitní přístrojové vybavení jsou dnes přísné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2483
Dobrý den,preventivně bych chtěla chodit na sonografii prsou každý rok, jelikož je mám zvětšené prsními implantáty.Mám nějaký nárok na bezplatné vyšetření napsané od lékaře nebo si to vždy musím hradit sama?popř. k jakému lékaři bych měla jít pro papír na sono vyšetření, ke gynekologovi, k praktickému??Děkuji.M.


Odpověď: Dobrý den.
Pokud nemáte 45 a více let, nemáte nárok na preventivní vyšetření prsů hrazené pojišťovnou a to ani v případě, že máte silikonové implantáty / ty jste zřejmě rovněž hradila/.
Do 40 let věku je vhodné provádět u Vás ultrazvukové vyšetření prsů- stojí na většině center 250 -300 Kč,
nad 40 let věku je vhodná mamografie, je dražší 600-650 Kč. Od dubna do konce října jsou na akreditovaných screeningových centrech poukázky na slevu od firmy AVON v rámci akce Ženy ženám . Jedná se o 200 Kč poukázky. Jako samoplátkyně se můžete objednat bez žádanky, částku doplatíte na centru k poukázce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2482
Dobrý den, chtěla bych se objednat k Vám do Mammacentra Olomouc na screening prsu, protože minulý měsíc jsme byla na mamografu v Šumperku
a paní doktorka mi objevila cystu. Měla jsem ji už před dvěma lety, pak zmizela a teď se znovu objevila. Jsem z toho hodně nervózní a chtěla bych poradit jak můžu dosáhnout toho, aby cysta zmizela. Působí mi totiž velké bolesti. Kolik prosím stojí screeningové vyšetření když si ho zaplatím jako samoplátce? Děkuji, Romana 47let
Odpověď: Dobrý den.
Cysty se v prsech objevují zcela běžně, mohou se ztratit a na jiném místě se zase vytvoří čas od času nová cysta. Neznamenají zvýšené riziko rakoviny prsu a neléčí se a ani se nesnažíme se cyst nějak zbavovat. Pouze pokud je cysta větší a způsobuje ženě bolesti nebo tlakové obtíže - je vhodné cystu napíchnout tenkou jehlou a odsát její obsah.
Pani doktorka Dočkalová za Šumperka má dlouholeté zkušenosti s mamodiagnostikou a určitě ji můžete zcela důvěřovat. Pokud se chcete přesto objednat k nám do Mammacentra, určitě můžete - kontakt na objednání Najdete na těchto stránkách nebo přímo zavolejte na 603 228 096.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2481
Dobrý den,
minulý týden jsem prodělala laparo vejcovodu,bylo to mimoděložní těhotenství. Otázka je zda můžu do první menstruace po laparoskopii otěhotnět?
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Nespoléhejte raději na to, že ne. Příroda je mocná čarodějka.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2480
Dobry den paní doktorko, chtěla bych se zeptat co znamená,když si zmáčknu bradavku vytéká z ní žlutozelená tekutina a z pravé bradavky bíla.Je to jen při stisknutí.Je mi třicet a dítě ještě nemám. Díky moc a pěkný den.
Odpověď: Dobrý večer.
Neznamená to nic vážného. Jde o hormonálně podmíněnou sekreci. Je dobré nechat si vyšetřit hladinu hormonu - prolaktinu. Pokud by sekrece měla krvavou barvu, je vhodné navštívit některé ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách - a nechat si ev. provést duktografické vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2479
Dobrý den,
dotaz:
Kde mám vyhledat odborníka na vyšetření prsou (bydliště Praha 10) a mohu s tím vyšetřením začít již dnes ?
Musím mít doporučení např.od mé gynekoložky ?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Je mi 30let.Mám 2malé děti(1,5a3).Kojila jsem.
Moje maminka umřela na rakovinu prsu ve 42letech(1993).Zjištěno to bylo cca ve 35 a již to bylo prý pozdě.
Pro léky jsme jezdili tehdy do Německa,protože zde v ČR nebyly .
Odpověď: Dobrý den.
Seznam screeningových akreditovaných center je na těchto stránkách. Nevím, kolik je Vám roků - nad 40 let je vhodné mamografické vyšetření, do 40 let věku si můžete nechat provést ultrazvukové vyšetření. Žádanku od gynekoložky nebo praktického lékaře je vhodné mít v případě, že je Vám nad 45 let a žádate preventivní mamografii hrazenou z Vašeho zdravotního pojištění.

Doplnění odpovědi.
Omlouvám se, nedočetla jsem Váš dotaz do konce. Ve Vašem případě máte nárok na zvláštní prevenci, kterou by jste sama neměla hradit a žádanku Vám napíše Váš gynekolog nebo lékař - onkolog- z mamární poradny- poradí Vám také Váš praktický lékař.
Zatím by u Vás vzhledem k rodinné anamnéze byly vhodné ultrazvukové kontroly 1x ročně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2478
Dobrý den,

je mi 35 let, byla jsem jako samoplátce na preventivní prohlídce v akreditovaném screeningovém centru. Chtěla bych se zeptat, zda mohu jít na příští prohlídku do jiného centra, je možno ho ještě změnit?

Děkuji
Pavlína
Odpověď: Dobrý den.
Samozřejmě - seznam center je na těchto stránkách. Pokud chcete změnit centrum, je to na Vás.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2477
Dobry den,pani doktorko chci se zeptat,je mi 33 let a rozhodla jsem se chodit kazdy rok preventivne na sono prsu.Je to dostatecny odstup?Pokud mi po roce zjistit zhoubny nador,bude jeste v casnem stadiu nebo uz muze byt vetsi?chci se jenom ujistit,ze 1 za rok staci na to,abych prisla pripadne vcas. dekuji za odpoved M.J.
Odpověď: Dobrý večer.
Preventivně se začíná s mamografickým vyšetřením většinou od 40 let věku a pojišťovny hradí mamografii až od 45 let ve 2-letém intervalu. Nevím, zda máte rodinnou zátěž rakoviny prsu nebo vaječníku, a nebo jste jen pečlivá a chcete se o sebe nějak postarat - ultrazvukové vyšetření jedenkrát ročně je vhodné, můžeme ho doporučit, protože takto mladé ženy do 40 let věku se mamograficky nevyšetřují. Záchyt zhoubných nádorů v tomto věku je nízký. Roční interval vyšetření je dostačující. Můžete chodit na vyšetření bez žádanky jako samoplátkyně, jde o poměrně "levné" vyšetření, 250-300 Kč.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2476
Dobrý den paní doktorko Houserková,
prosím mohla by jste mě sdělit zda mohu jít na vyšetření manografem když mám silikonové implantáty, chodím pravidelně každé dva roky na ultrazvuk, moje lékařka tvrdí, že nelze ale na netu jsem četla , že je to možné. Tak nevím jak to doopravdy je. Moc děkuji za odpověď
S přáním pěkného dne Iveta Ślechtická je mě 45 let
Odpověď: Dobrý den.
Ženy se silikonovými implantáty jsou preventivně vyšetřovány mamograficky od 40 let věku tak jako všechny ostatní ženy. V tomto věku už není vhodné pro prevenci ultrazvukové vyšetření. Ruptura implantátu při stlačení u mamografického vyšetření samozřejmě nehrozí. Od 45 let věku máte nárok jednou za dva roky na pojišťovnou hrazené mamografické vyšetření. Infomace z "netu" jsou správné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2475
K dotazu 2445 a 2449.
Dobry den pani doktorko,chtela jsem Vam jen napsat,ze na sonu nenasla dr. vubec nic,nechapu,jak dr. v mamaporadne nahmatala 2cm utvar.Ale jsem stastna,ze tam nic neni.K necemu ten tyden hruzy byl dobry,uvedomila jsem si spoustu veci,co je a neni v zivote dulezite.Moc Vam dekuji za cas,ktery jste si udelala na moje dotazy a za vsechno,co pro zeny delate.Preji Vam hodne stesti v osobnim i pracovnim zivote.M.Jedlickova
Odpověď: Dobrý den.
Podstatné je, že jste v pořádku. Je poměrně časté, že lékař v poradně něco vyhmatá a jde ve skutečnosti jen o součást prsní žlázy, nejde o nádor zhoubný ani nezhoubný. K tomu slouží pravě vyšetření ve screeningových centrech. Je důležité se nechat preventivně vyšetřovat - od 40 let věku mamograficky, také je dobré samovyšetření prsů vždy ve stejnou dobu menstruačního cyklu - po ukončení menses - nejlépe.
Také hodně klidu a pohody i Vám. Pělný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2474
Dobrý den, je mi 26 let a ráda bych si nechala vyšetřit prsa na momografii. Nevím, jestli samovyšetřování provádím správně, mám větší prsa. Můžu se na mamografii objednat i ve 26 letech? Asi si budu muset vyšetření hradit sama, kolik tedy stojí? Potřebuji doporučení od svého gynekologa? Můžu svého gynekologa požádat o vyšetření prsou při běžné preventivní prohlídce? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vašem mladém věku dáváme z mnoha dobrých důvodů pro prevenci přednost ultrazvukovému vyšetření.
Když to stihnete do konce října - doplácíte k poukázce na slevu od Avonu (sleva je v hodnotě 200 Kč) asi do 100 Kč, ceny se lehce liší na různých centrech. Gynekolog má dokonce povinnost vyšetření prsů provádět jako součást preventivní prohlídky, požádat ho o to jistě můžete.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2473
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dnes je to třetí den kdy mám spoždění menstruace je možné, že bych mohla být těhotná?Nikdy jsem spoždění neměla.Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
To by jste měla vědět spíš Vy. Samozřejmě je to možné, pokud jste měla pohlavní styk a nepoužíváte žádnou antikoncepci - Vy ani Váš partner. Taky se může jednat o fyziologické opoždění menstruace. Těhotenský test bývá velmi časně pozitivní, 5.-6. den po oplodnění, tak si ho udělejte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2472
Dobrý den,
mám před sebou mamografické vyšetření.Vzhledem k tomu, že nález v levém prsu je o veleikosti 5x3,5 cm a v posledních dnech začíná být i bolestivý, mám z vyšetření strach. Nemůže při velkém stlačení prsu útvar třeba prasknout?
Děkuji za odpověď.
L.M.
Odpověď: Dobrý den.
Prasknout při stlačení prsů ložisko nemůže, z toho obavu určitě mít nemusíte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2471
dobry vecer mam jeden maly dotaz zacala jsem brat hormonalni antikoncepci katya pred 14dnema a neprestla jsem krvacet
Odpověď: Dobrý den.
Nejsem gynekolog. Pokud jste právě začala užívat HA mohou se vyskytnou hlavně z počátku nepravidelnosti cyklu, musíte vydržet, většinou se během 2-3 měsíců vše upraví.. Pokud by ale krvácení neustávalo a nebo bylo silné, musíte navštívit Vašeho gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2470
Dobrý večer, omlouvám se za špatnou formulaci v dotazu číslo 2465, jedná se o fibrom a né cystu, mě jako nezasvěcenému to připadalo stejné.
Odpověď: Dobrý večer.
Ani u fibromu není situace jiná, HA můžete nadále užívat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2469
Dobrý den,již druhý měsíc pociťuji pálení lev.prsu, nedávno jsem si tam nahmatala bulku,ale jak se pořád kontroluji tak mi příde,že jich tam mám několik,prs je hodně citlivý, pravý míň.Byla jsem u doktora a tem mi řekl,že by mohlo jít o difúzní cystickou mastopatii,vůbec nevím co to je a zda se mám obávat,příští týden jdu na sono.Je my 34 let mám 2 děti 5 a 2 roky, před 10 měsíci jsem přestala kojit nyní beru HA Lunafem 5 měsíc, nemůže to být tím, před tím jsem nikdy HA nebrala, a ještě mám lék na sníženou funkci štítné žlázy Letrox.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Určitě to může souviset i se změnou hormonál. stavu organismu - užíváním HAK. Cysty se vyskytují v prsech velmi běžně - viz předchozí dotazy- ty "bulky" mohou být způsobeny nejen cystami, ale i samotnou žlázou.
Ultrazvukové vyšetření je ve Vašem věku velmi vhodné. Myslím, že o nic vážného se nebude jednat.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2468
Dobrý den, pře 14dny jsem přestala kojit. Dnes mě začalo bolet prso-pravé, po zmáčknutí vyteklo mléko s nahnědlou až narůžovělou krví.Byla jsem na sono prsu-struktura prav.centrálně akcentované dukty-více vlevo do 2,5mm, bez lož.změn, bez známek zánět. ložiska.kuže podkoží axilly bn. Nevíte oč by se mohlo jednat?Beru cipralex na úzkost, nemůže to být z toho?Mám tři malé děti a myslím na nejhorší.Děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvukové vyšetření je v pořádku, vyloučilo nádor prsu, takže prosím nemyslete na nejhorší a uklidněte se. Pokud by prs stále bolel a třeba byla i zarudlá kůže musíme myslet na zánět prsu, který se vyskytuje často v době kojení a může souviset s náhlým ukončením kojení. Pokud by tyto potíže byly, obraťte se nejlépe na svého gynekologa, zánět by se musel odléčit třeba i antibiotiky. Bolest může být ale způsobena jen ukončením kojení a může po čase až se vše ustálí vymizet- to je nejpravděpodobnější. Mléko se ještě nějakou dobu může tvořit, krev by přítomná opakovaně být neměla - pak se opět poraďte se svým lékařem nebo s lékařem z některého ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2467
Dobrý den,
je mi 26 let a vždy tak 14dní po menstruaci mě pobolívá pravé prso.
Děti nemám, HA neberu. Źádnou bulku jsem nenahmatala. Ani žádné zarudnutí nebo výtoky nevysledovala. Může se jednat třeba
o nehmatatelný nádor? Bolest je spíše tupá a jen při doteku. Používám podprsenku Pusch-up. Může to být způsobeno i tímto druhem spodního prádla.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bolesti prsů v 2. polovině menstruačního cyklu jsou považovány za normální. Nejsou známkou nádoru a nesouvisí s push-up typem podprsenky. Můžete vzhledem k věku pro jistotu, že jste v pořádku, absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů- bez žádanky jako samoplátkyně doplácíte v tuto dobu do 100 Kč a objednat se můžete na některé ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2466
Dobrý den, je mi 33 let a objednala jsem se na mamograf z preventivního důvodů, prostě chci být v klidu, že jsem v pořádku. Myslíte si, že vzhledem k mému věku, mohu podstoupit vyšetření mamografem? Nebo jsou s tím spojena nějaká rizika. Předem děkuji, s pozdravem Romana V.
Odpověď: Dobrý den.
Ve Vašem věku je vhodné se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů. Dáváme mu u žen do 40 let při preventivním vyšetřování přednost - z několika dobrých důvodů. Mamograf Vám neublíží, ale pro prevenci je vhodnější ve Vašem věku ultrazvuk, mamografické vyšetření užíváme u žen nad 40 let věku.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2465
Dobrý den, 23.10. jdu na opraci s nezhoubnou ohraničenou cystou o velikosti 2,5 cm, ale beru HA a zapomněla sem se zeptat svého lékaře, zda ji musím vysadit nebo ne..je mi 20 let a nemám žádné další problémy. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Cysta je předpokládám v prsu, užívat HA můžete bez přerušení, jen nechápu, jaký je důvod k operaci prosté cysty. Cysty se neoperují.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2464
Dobrý den!
Je mi 28 let, jsem 9 měsíců po porodu, nekojila jsem. Nyní jsem se rozhodla, vysadit po 6 měsících užívání HA. Dnes mne však docela bolí uzliny v levém podpaží a tento problém mívám i vždy na začátku menstruace. Mám se tímto pobolíváním nějak znepokojovat, nebo může souviset s hormonálními změnami v těle?
Předem děkuji a přeji hezký den!
Odpověď: Dobrý den.
Bude to tak, jak předpokládáte. Bolesti prsů a "uzliny"(resp. rozšířená žláza) v oblasti podpažních jamek souvisí nejspíše s hormonálními změnami. Znepokojovat se nemusíte. Pokud chcete vyšetření prsů, je možné provést ultrazvuk na některém ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách. Nemusíte mít žádanku, vyšetření lze uhradit - v tuto dobu se doplácí malá částla - do 100 Kč.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2463
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat v pátek jdu na operaci a do zprávy od obvodního lékaře bylo napsáno, že: schopna výkonu v CA riziko ASAI.
Chtěla jsem se zeptat, co znamená zkratka ASAI.

Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.
Toto je poradna pro choroby prsů, jsem lékařka, takže ráda odpovím i na jiné dotazy, ale tohle opravdu nevím, poraďte se prosím se specialistou - nejlépe lékařem, který provedl předoperační vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2462
Dobrý den, je mi 23 let a občas mě mírně pobolívá spodní část (někdy i na boku) pravého prsu. Upozornila jsem na to svou gynekoložku,která mi prsa vyšetřovala pohmatem a ona mi řekla, že se jedná o otlačení od kostice podprsenky. Prý mám pravé prso viditelně větší,tudíž je níž a tím se otlačilo od podprsenky. Uklidnila mne, ale přesto bych ráda znala Váš názor, jak byste posoudila odpověď mé gynekoložky. Předem Vám děkuji.
J.
Odpověď: Dobrý den.
Můžu těžko soudit, protože jsem Vás neviděla, ale Vaše gynekoložka má nejspíš pravdu. Otlaky od kostice podprsenky vídáme poměrně často. Pokud chcete mít jistotu, že jste v pořádku, obraťte se na některé ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách a nechte si provést ultrazvukové vyšetření. Lze to i za úhradu, v tuto dobu je doplatek velmi malý - do 100 Kč, nemusíte mít jako samoplátkyně žádanku na vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2461
Dobrý den paní doktorko, včera, den před menstruací mě hodně začalo bolet pravé podpaží, každý větší pohyb rukou je pro mně bolestivý, doma jsem si v podpaží nahmatala bolestivou bulku, která je i vidět (místo je mírně zarudlé). Chci se zeptat, jestli je možné, že to je způsobeno pouze hormonálním výkyvem v době menstruace nebo by byla vhodná návštěva lékaře, i když mi bulka po menstruaci zmizí. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Slaninová Zdeňka
Odpověď: Dobrý den.
Pokud Vám bulka "zmizí" - jednalo se s největší pravděpodobností pouze o žlázu, která byla vlivem hormonů rozšířená. Pokud bulka nezmizí, je vhodné obrátit se na lékaře a žádat vyšetření -podle věku ultrazvuk nebo mamografii.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2460
Dobrý den.Je mě 41 let a stále mě vytéká mléko z prsou a to už více jak osm let nekojím.Už se třikrát stalo, že to byla černá hustá tekutina.Děkuji za odpověď.Růža
Odpověď: Dobrý den.
Mléčná sekrece přetrvává někdy dlouhou dobu od ukončení kojení, černá hustá tekutina by Vám ale vytékat neměla. Pokud by se to opakovalo je vhodné provést duktografické vyšetření - poraďte se s některým z lékařů ze screeningových center- jejichž seznam je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2459
Dobrý den,je mi 29 let, mám tři děti, a první menstruaci jsem dostala v 9letech. asi před půl rokem se mi objevil na bradavkách dolíček. pan doktor mi napsal žádanku na vyšetření, ale nemůžu se tam dovolat. můžu se objednat bez žádanky někam jinam.vím, že je to těžké, když jste me neviděla, ale mohla by jste mi říct co by to mohlo být.?
děkuji Jarka Němcová
Odpověď: Dobrý den.
Neřeknu Vám takhle na dálku, o co se jedná. Předpokládám, že máte žádanku na ultrazvukové vyšetření - lze se objednat do kteréhokoliv screeningového centra, jejich seznam je na těchto stránkách. Většina center má velmi krátké objednací doby. Pokud se nemůžete někam dovolat, nevidím se, že se chcete objednat jinam - na to máte právo.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2458
Dobrý den, byla jsem u lékaře a diagnóza na lístku zní: difúzní cystická mastopathie, bohužel si pod tím nedokáži nic představit, doktorka mi to pořádně ani nevysvětlila, mohla bych se tedy zeptat, o co se jedná? Je to závažné, nebo běžné? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne, Alena K.
Odpověď: Dobrý večer.
Nález je v pořádku. Znamená, že se ve Vašich prsech vyskytují cysty- to jsou dutinky vyplněné tkáňovou tekutinou. Je to velmi běžné. Buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2457
Dobrý den, je mi 54, byla jsem na mammo. vyšetření zatím 3x a mé zážitky se velmi různí: Jednou bylo vyšetření velmi bolestivé, podruhé jen nepříjemné. Zřejmě záleží na laborantce, jak moc prs stlačí. Nebylo by možné přidat k mammografu senzor, který by laborantce objektivně ukázal, jakou silou přístroj působí a že už má se stlačováním přestat? Tlak by pak nebyl závislý na náladě, nezkušenosti, či subjektivním odhadu laborantky a jistě by tak odpadla základní obava žen z vyšetření...

Odpověď: Dobrý den.
Ten sensor-indikátor komprese prsu - tam je zabudovaný. Situace je ale složitější. Dnes většinou snímkují laborantky velmi erudované, které "odsnímkují" spoustu žen denně a dopředu se dívají na to, jaká komprese byla použita při předchozím vyšetření. Bolest se odvíjí nejen od míry stlačení - komprese prsu- ale také od Vaší momentální hormonální situace, na kterou prs reaguje, od použitého mamografického přístroje - ty se také obměňují, apod.
Je to pár vteřin nepříjemné bolesti, ale myslím si - i z vlastní zkušenosti - že se to dá snadno překonat.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2456
Dobrý den,

jsem objednána na mammograf, je mi 29 let a mám problémy se štítnou žlázou. Chtěla jsem se informovat, zda se při mammagrofu používají nějaké ochranné prostředky jako u RTG. Konkrétně především límec. Děkuji za odpověď. Bára
Odpověď: Dobrý den.
Nevím z jakého důvodu jste objednaná na mamografické vyšetření - máte nějaký podezřelý nález v prsu ??
Ve Vašem mladém věku je totiž na prvním místě ultrazvukové vyšetření. Mamografie Vám ale neuškodí, dávka záření, kterou obdržíte, patří mezi nejmenší dávky v diagnostické radiologii vůbec a ochranný límec na krk pří snímkování rozhodně nepotřebujete.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2455
Dobrý večer, děkuji za odpověď na otázku. Jenom bych se chtěla ještě zeptat, mastodynie tedy není nemoc a nemusí být léčena, pokud mě to nějak zásadně nevadí a nemůže způsobit žádné onemocnění? Děkuji vám za odpověď a jsem ráda, že tady pro nás jste.
Odpověď: Dobrý den.
Mastodynie je opravdu pouze latinský název označující bolesti prsů. Nejde o žádnou nemoc. Bolesti prsů nejsou většinou příznakem zhoubného nádoru. Většina žen je pociťuje v průběhu života velmi často, někdy jsou vázané na 2. polovinu menstruač. cyklu nebo období těsně před menstruací. Jsou ale také ženy, které prsa bolí více či méně celý život. Takže buďte klidná.
Pěkný večer.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2453
Dobry den, jsem muz 21 let. Udelala se mi bulka v podpazi asi 1cm velka, boli. Uz se mi to stalo predtim ale nikdy to tak nebolelo a navic nyni, nektere 'zily' ktere vedou smerem od/k podpazi ztmavly. Nevim jak to popsat- jsou jakoby cervene az fialove a jsou viditelne uz ze vzdalenosti 1,5 metru. Vypada to jako by se poradne neprokrvovaly. Nevite co by to mohlo byt??? Pracuji v zahranici takze navsteva doktora je pro me celkem potiz. Dekuji za jakoukoli radu
S pozdravem Ivan Maule
Odpověď: Dorý dem.
Chápu, že je v zahraničí obtížnější navštívit lékaře, ale jste snad pojištěný. To, co popisujete, nedokážu takto
" na dálku" diagnostikovat. Je potřeba zajít k lékaři, aby viděl Váš problém a zřejmě Vás odešle na další vyšetření - pravděpodobně ultrazvuk. Může se jednat o zvětšenou uzlinu v podpaží, pokud jde o žilní struktury, které popisujete, je potřeba je vidět, ev je lze rovněž vyšetřit pomocí dopplerovského ultrazvuku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2452
Paní doktorko, děkuji za rychlou odpověď (dotaz č. 2439), trochu jste mě uklidnila..Přečetla jsem si i další dotazy a Vaše odpovědi, zjišťuji, že cysty v prsou má většina žen.Přeji hezký den.
Odpověď: Taky- hezký večer. Chtěla jsem Vás ale uklidnit hodně - ne trochu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2451
Dobrý den, je mi 18 let a uz od te doby co mi rostou prsa mám na bradavce takové pupínky(něco jako akné) a také mám nejspíš vpáčené bradavky a jeste mi znich jde jakoby hnis a jsou popraskane, mam si zajít nekam k doktorovi?Popřípadě kam?Děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Může se jednat o kožní onemocnění, určitě si zajděte k lékaři - nejspíše praktickému a ten Vás odešle na specializované vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2450
Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Antikoncepci Marvelon užívám již 5 let, před měsícem jsem jí vysadila, protože moje doktorka měla dovolenou.Měla jsem styk se svým přítelem.Měsíčky jsem doposud nedostala,měla jsem ji dostat před týdnem, včera jsem začala špinit,ale je to tak na slipovku,ale krev žádná.Chci se zeptat jestli je to normální?A jak dlouhé může být opoždění.Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Může se jednat jen o důsledek vysazení antikoncepce, pokud jste ale měla nechráněný styk po vysazení antikoncepce, je vždy na místě poradit se s gynekologem, těhotenství se nedá vyloučit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2449
K dotazu c. 2445:
Pro upresneni je mi 33 let.Doktor v poradne me odeslal na sono,jsem zatim objednana,ale priznam se, ze jsem se psychicky uplne slozila,protoze vsude se pise,ze bulka v prsu a dolicek v kuzi jsou znamkou rakoviny prsu.Vubec nevim co mam delat.
Odpověď: Dobrý den.
Vycházejme z faktu, že se ve Vašem věku rakovina prsu vyskytuje vzácně. Není rozhodně žádoucí, aby jste se psychicky složila, když ani nevíte, co v prsu je. Může to být cysta, nezhoubný nádor- to je pravděpodobnější, nebo jen žláza. Nevím, jak Váš " dolíček " vypadá, ale určitě v klidu vyčkejte na ultrazvukové, ev. mamografické vyšetření - nic jiného dělat nemůžete.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2448
*Při prvním vyšetření bylo řečeno,že přez2cm to není dobré.Nejdříve šlo o cistu,nyní jde o nádor,ke kterému se prý vytvořil ještě jeden, menší.Dostala jsem nabídku,zda ho chci vyoperovat,pokud mi vadí.Pro úplnost,občas mám v tomto místě bodavou bolest nebo cítím,jak tlačí.Ráda bych znala Váš názor zda podstoupit operaci a nebo je možnost,že se sám vstřebá?Děkuji Hartmanová Ps: Omlouvám se, že Vám dotaz posílám na dvakrát, ale 600znaků je opravdu málo.Tak se prosím nezlobte..
Odpověď: Dobrý den.
Pokud se jedná o cysty - ty se neoperují a velké cysty mohou ženě způsobovat opravdu bolesti- pak ale postačí napíchnout cystu tenkou jehlou a odsát její obsah. Nezhoubné nádory - a na to jsem již odpověděla- pokud výrazně nebolí nebo se nezvětšují, neoperují se. S věkem se jejich růst zastavuje, mohou se i lehce zmenšovat, z prsu ale obvykle "nevymizí".
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2447
Dobrý den.Je mi 21let v srpnu07jsem našla bulku poblíž bradavky,navštívila jsem scr.cent.Bulka měla vel.16x10charakteriz. jako hmatný hrbolatý,lehce nepravid.,tuhý,mobilní povrch.uložený útvar,nevytvář.platau fenomén.Označen jakoFA.Podstoupila jsem biopsii,dopadla dobře.V únoru 08byla kontrola,bezezměn.Poslední kontrola proběhla19.9.08bulka se zvětšila21x8,5x19mm což mě znepokojilo,je takový růst běžný?*
Odpověď: Dobrý den.
Jde nejspíše o nezhoubný nádor prsu, který se ve Vašem mladém věku vyskytuje velmi často. Tyto nádory mohou také růst, většinou rostou zvolna, tak jak je tomu i u Vás, a není to pak důvod k operativnímu odstranění nádoru. Nesouvisí s rakovinou prsu, jejich růst je výrazně ovlivněný estrogeny, což jsou pohlavní hormony a postupně tak od 25 let se růst nádorků obvykle zastavuje. Nemusíte se kvůli tomu znepokojovat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2446
Dobrý den, je mi 21 let a uz od puberty nemam zadne bradavky. Esteticky mi to nevadí, ale bojím se, že nebudu moc kojit. Moje babička to měla taky a nemohla proto kojit. Jsou moje obavy oprávněné? Mám navštívit lékaře? Mockrát děkuju.
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že alepoň nějaké malé bradavky máte, je potřeba Vás "vidět", takže se prosím poradťe se svým gynekologem, který stav zhodnotí a event. Vás odešle k dalším specialistům.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2445
Ddobry den,v mamologicke poradne mi byla zjistena bulka v prsu,pry pravdepodobne cysta,ve zprave je napsano vlevo rezistence v DZK asi 2x2cm ohranicena,ale pri palpaci vtahujici kuzi nad sebou.Tahle veta me vystrasila,zjistila jsem,ze tento priznak byva u nadoru prsu,muzeto byt i u cysty?

Odpověď: Dobrý den.
U cysty není příznak "vtahování" kůže typický. Musíte se obrátit na lékaře, který Vás vyšetřoval v poradně. Odeslal Vás na mamografické nebo ultrazvukové vyšetření ?? Nevím také, kolik máte roků, je to důležité vědět vzhledem k doporučení dalšího vyšetřovacího postupu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2444
Dobrý den, včera jsem byla na pravidelné gynekologické prohlídce a zmínila jsem se, že mě týden před menstruací natékají a bolí prsa. Ani mě nenapadlo, že by mohlo jít o onemocnění - matodynii. Mám 3 dětí, je mi 37, byla jsem již na mamografu a ultrazvuku a vše je v pořádku. Mám epilepsii, tak bych ráda věděla, zda se pro mě hodí léčba lékem Mastodynin. Podle zmínek o nepříznivých účincích, bych jej spíš nevolila. Je pravda, že jsem to se svým gynekologem nekonzul-tovala. Jaká je jiná vhodná léčba. Děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den.
Mastodynie není nemoc, je to latinský výraz pro bolesti prsů. Mastodynon v kapkách je dobrý preparát, který si většina žen s obdobnými potížemi jako máte Vy, pochvaluje. Užití léku ale i vzhledem k onemocnění, které máte / epilepsii/ musíte zkonzultovat nejlépe se svým gynekologem. Existují i jiné přírodní preparáty ulevující od bolestí prsů - poradte se v lékárně, jistě Vám nabídnou preparát, který má co nejmenší vedlejší účinky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2443
Dobrý den, zajímalo by mě jestli jsou normální hrbolky v prsou. v horních částech nad prsy a v okolí podpaží jsem si nahmatala takové malinké hrbolky. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
"Hrbolky" bývají součástí normální prsní žlázy, která se skládá z drobných lalůčků, velmi záleží na typu prsu a některé ženy si takovéto hrbolky hmatají. U Vás je důležité i samovyšetřování, kdy je dobré znát, jak prsa pohmatově vypadají a zda se neobjevilo něco, co jste si dříve nenahmatala- samovyšetření prsů je přítom dobré provádět vždy ve stejnou dobu nejlépe po skončení menstruace.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2442
Dobrý den.Je mi 50 let.Pod pravou bradavkou asi 4 týdny na dotek pociťuji palčivou bolest.Bulku ani jiný objekt jsem nenahmatal.Prosím, o co se může jednat ? Děkuji za odpověď. Miroslav
Odpověď: Dobrý den.
Nevím. Poraďte se se svým praktickým lékařem. Může Vás také odelat na vyšetření do některého ze screeningových center, jejichž seznam je na těchto stránkách, můžete se obrátit i přímo na lékaře z těchto center.
I muži mohou být vyšetření ultrazvukem nebo mamograficky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2440
Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Paní doktorka my objevila cystu ovaria velikosti 2-3cm chtěla jsem se zeptat jak se bude cysta odstranovat mám z toho strach děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Při této malé velikosti cysty opravdu nevím, zda je nutné ji odstranit operativně. Toto je poradna pro choroby prsu - musíte se poradit se svou gynekoložkou.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 2439
Dobrý večer, děkuji za rychlou odpověď (dotaz č. 2486?).Paní doktorko, doplním ještě dotaz o informaci ohledně mého věku, je mi 42let.Tu návštěvu 1x za půl roku jsem si našla na některých stránkách o mamárním vyšetření a i má známá skutečně chodí na kontrolu co půl roku.Je běžné, že při výskytu cyst bolí prsa i uprostřed menstruačního cyklu.Na bolesti před menzes jsem si už zvykla.Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Měla by jste vzhledem k Vašemu věku chodit jedenkrát za dva roky na mamografické vyšetření, které v případě cyst bývá doplněno ultrazvukem. Ten rok, co mamografie nebude, můžete zaplatit pouze ultrazvukové vyšetření.
Cysty neznamenají významné riziko pro vznik rakoviny prsu.
Bolesti tak, jak je uvádíte, se mohou vyskytnout. Pokud jsou cysty větší a způsobují ženě bolesti, je to důvod k napíchnutí cysty tenkou jehlou a odsátí jejího obsahu - jde o tzv. úlevovou punkci, běžně ji u žen provádíme.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky