MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 3106
Dobrý den, před měsícem jsem si objevila trochu pohyblivou bulku o velikosti třešně. Ráda bych se zeptala zda to bude spíše cysta prsu nebo zda může jít o nádor. Bude mi 45 let a mám 3 děti.
Odpověď: Je třeba provést mamografii a sonografii, pohmatem není možné cystu rozlišit od solidní změny ani přesně určit velikost. Nejspíš to bude opravdu cysta, ale není možné bez vyšetření vyloučit i jinou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3105
Dobrý večer,chci poradit o výsledku vyšetření.Provedena mamografie,utz-3BIRADS pravděpodobně benigní,uliny fyziologické.Tumorové markery negativní,při vyšetření lékařkou symetrický rozsáhlý kondenzát v ZHK levé mammy na ploše až 6cm, nemá ložiskový charakter,v pravo minimální změny v této lokalitě.Doporučena MR, vějířkovitá biopsie k vyloučení lobul.ca.Je tento postup správný,může se jednat o závažný problém rakoviny když jsou markery negativní?Moc děkuji
Odpověď: Postup je myslím správný, v horním zevním kvadrantu je změněný okrsek, kde jde asi jen o hormonální změny, teoreticky se však takto může projevovat o relativně vzácná forma nádoru, který nedělá ložisko - obraz tak může vypadat podobně. Markery můžou být i negativní. Zkušený lékař je zde opatrný, MR zjistí, zda nejsou nějaká další ložiska v nepřehledném prsu a určí přesně rozsah změny, vějířovitá biopsie vyloučí v různých místech uzlu přítomnost tohoto nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3104
Dobrý den, asi v 35 tt mi začala z levého prsu vytékat tekutina s krví,.Na ultrazvuku nic nenašli a po porodu odeslali vzorek na cytologii a také nic zvláštního nenašli. Chtěla jsem se zeptat čím by to mohlo být a jestli jste se s tím setkali.Byla mi zastavena laktace a asi za týden to bylo žluté a potom to přestalo úplně.Děkuji za odpověď
Odpověď: Nález sekrece (tekutiny) z bradavky mimo laktaci je velmi častý, obvykle jsou to jen nevýznamné hormonální změny. Vyšetření je obvykle nutné v případě, že se opakovaně či trvale objevuje krvavá či bezbarvá sekrece většího množství tekutiny, takto se totiž někdy může projevovat drobný nádor v mlékovodu (nejčastěji tzv. papilom). Jednorázová sekrece s krví nic neznamená, může to být způsobeno i drobnou trhlinkou ústí mlékovodu. Pokud by se sekrece s krví znovu objevila, je na místě speciální kontrastní vyšetření mlékovodů, tzv. duktografie, tu provádějí všechna akreditovaná screeningová centra (běžně).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3103
Dobrý den, dnes jsem zpozorovala uprostřed své pravé bradavky dvě černé tečky-velmi blízko u sebe. Je mi 17 let a před čtyřmi měsící jsem přecházela z HA Triquilar (který jsem brala rok a půl) na HA Triregol. Může to být zapříčiněno touto změnou? Děkuji
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, doporučuji jít na vyšetření v případě, že by se tečky zvětšovaly, z bradavky vytékala tekutina či se objevily i jiné obtíže. S antikoncepcí to asi nesouvisí...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3102
Dobrý den, pane doktore potřebuju se Vás zeptat, od kolika let může mít člověk rakovinu prsu? A když jí má dítě jak se na to přijde? Moje babička ji měla a tak je možné, že bych ji mohla mít i já, ale jak se to pozná, vzhledem na můj věk? Je mi 14 let a docela mám obavy. Protože co kdyby, nepoznám to a úpak už může být pozdě. Moc Vás prosíma předem děkuji za odpověď.
Odpověď: U dítěte rakovina prsu není, ve 14 letech je pak velmi vzácná, buďte zcela v klidu, babička s rakovinou Vám navíc riziko nezvyšuje, zvyšovala by jen maminka, pokud by měla rakovinu prsu v mladém věku. Vůbec nemějte obavy, po 25. roku věku si dělejte pravidelné samovyšetřování, později pak choďte na preventivní (screeningovou) mamografii, ale to až od 40. roku věku. Je ale možné, že do té doby budou úpně jiné vyšetřovací možnosti. Ve Vašem věku bych se tím opravdu nezabýval, jděte na vyšetření (v mladším věku je metodou volby sonografie) jenom v případě, že si najdete nějakou bulku či budete mít jiné potíže.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3101
Dobrý den,ráda bych,kdyby jste mi poradili v následující záležitosti.
A:ko.obrazu nové density l.sin
K.palp.-negat..uzliny O
RTG:sin.-lokální změny str.v centrál.části sin.prsu přetrvává
UZ:bez zřejmých ložisk.změn oboustr.
Z:lokální změna struktury l.sin.
P.visita s chir.- dopo.exstirpaci s vodičem l.sin.
vyš.ze dne 6.1.2009

Pouze se chci zeptat na vážnost situace a nutnost chir.zákroku.
Moc děkuji.Libuše

Odpověď: Na mamografii se objevil drobný stínek, který na sonografii není patrný, drobné změny na sonografii patrny být nemusí. Tento stín může být projevem nevýznamné změny, ale i třeba počínajícího drobného nádorku, v naprosté většině dobře léčitelného (možnost nacházení těchto drobných změn je velkou předností mamografie). Lékaři správně rozhodli stínek raději ověřit histologicky, zavedení drátku do stínku a jeho chirurgické odstranění je jedna z možností. Zaměření je nutné, takto drobnou změnu by chirurg bez toho nenašel....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3100
Dobrý den,
mám zhruba 3 měsíce tmavou skvrnu na prsu. nyní se mi další udělala i pod prsem, né tak tmavá. Dnes mám celý den svědění kůže po celém těle. Samo vyšetřením prsu jsem žádné odlišnosti nenashledala. Je mi 27. Mám strach co by to mohlo být. můžete mi poradit. Díky Lenka
Odpověď: Úplně nevím, bylo by třeba to vidět, vypadá to pravděpodobně na alergickou reakci, kdyby to zítra trvalo, jděte ke kožnímu lékaři. Nejsou to příznaky nějakého závažného onemocnění prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3099
Dobrý den,

je mi 31 let, před půl rokem jsem ukončila kojení a nyní jsem zjistila, že při stisknutí bradavky mi z prsů vytéká něco jako mateřské mléko, pár kapek. Dočetla jsem, že i po ukončení kojení se může mléko v prsu takto tvořit i po několik měsíců než zcela vymizí, mám však dojem, že před pár měsíci mi již nic z bradavek nevytékalo. Těhotná nejsem. Prosím o Váš názor o co se může jednat. Měla bych navštívit raději lékaře? Děkuji mnohkrát za odpověď.
Odpověď: Je to běžné, nedělal bych s tím nic, jsou ženy, u kterých se tvoří menší množství tekutiny i delší dobu, někdy roky......, speciální vyšetření je na místě jedině tehdy, kdyby se sekrece stupňovala, byla krvavá či úplně bezbarvá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3098
mam na krku jakoby na hrtanu vyrustek ,neboli ani nemam jine potiže je to na hmat neforemna bulka mužu přibližně vědět co by to mohlo byt děkuji
Odpověď: Je třeba se na to podívat, nejspíš to nic závažného není, na podobném místě ale může být řada změn, doporučuji jít k praktickému lékaři, ten se na to podívá a případně Vás pošle na ORL...
Toto je výhradně poradna pro choroby prsu.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3097
Dobrý den,
užívám antikoncepci MILIGEST. Žádnou jinou jsem neměla a beru ji rok a půl. 4 den nového cyklu jsem si ji poprvé zapomněla vzít včas a vzala jsem si ji až po 15 hodinách. Je nutné chránit se kondomem do začátku nového cyklu? Kamarádka měla podobný problém a její gynekolog jí řekl, že to jednou nevadí. Ona ale bere jiný druh antikoncepce. Děkuji za brzkou odpověď. Tezi
Odpověď: Jsme poradna pro choroby prsu a navím, jak to s prsem souvisí..?....Podobné dotazy má zodpovědět Váš gynekolog, já gyneklog nejsem, jsem odborník na problematiku chorob prsu a diagnostické metody (stejně tako jako gynekolog není zpravidla odborníkem na choroby prsu a diagnostické metody), osobně se domnívám, že by posunutí jednou nemělo vadit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3096
Dobrý den,ve 13tt těhotenství mi bl udělán celkový test na vývojové a vrozené vady plodu. Ultrazvuk dopadl výborně, jen v krvi mám prý vysoké hcg, nevím přesně co to znamená pro moje dítě? Děkuji Balíková
Odpověď: V poradně pro choroby prsu není možné na tyto dotazy odpovídat, je to doména oboru gynekologie a porodnictví, Váš lékař by vám měl všechno podrobně vysvětlit, zeptejte se ho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3095
Dobrý deň, mám 30 rokov dve deti z toho jedno dojčím, má 8 mesiacov. Na bradavkách mám už veľmi dlho drobne pupáčiky s bielym hnisom. Dnes som si ale našla zrejme zapálený jeden pupáčik, keď si to chytím, cítim vo vnútri guličku, z ktorej mi po slabom stlačení vytiekol zelenkavý hnis a potom trošku krvy. Viac som to netlačila, ale guličku tam je cítiť. Na dotyk slabúčko citlivé. Je to vážne? Musím navštíviť gynekológa?
Odpověď: Myslím, že to není nic závažného, počkal bych, navštívil bych gynekologa, kdyby se to horšilo, podobné obtíže můžou být u delšího kojení, mezi kojením doporučuji protizánětlivé obklady například z heřmánku či šalvěje, před kojením omýt vodou, zejména šalvěj by dítěti nemusel chutnat....
Kdyby se to horšilo, bylo by dobré k lékaři jít a případně podle nálezu provést další vyšetření (sonografii, při opakovaném krvavém výtoku pak duktografii...)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3094
DOBRÝ DEN, 12.12.2008 JSEM PRODĚLALA OPERACI PRSU. INVAZIVNÍ, STŘEDNĚ DIFERENCOVANÝ DUKTÁLNÍ KARCINOM MLÉČNÉ ŽLÁZY VELIKOSTI 12X11X10MM, DOSAHUJÍCÍ K OKRAJI OPERAČNÍHO VÝKONU, BEZ ZNÁMEK METASTATICKÉHO POSTIŽENÍ VYŠETŘENÍ SPÁDOVÝCH 25 AXILÁRNÍCH LYMFATICKÝCH UZLIN O/25.BYLA JSEM ODESLÁNA NA RTO K POSOUZENÍ DALŠÍHO POSTUPU. DĚKUJI ZA VAŠI ODPOVĚD.
Odpověď: Pro navržení léčebného postupu bude nutné ještě posoudit další faktory, Váš věk, stav hormonálních repeptorů, důležitý údaj je také to, zda je lem zdravé tkáně v odstraněné tkáni.... Tento nádor má obecně celkem dobrou prognózu, je to první stádium bez postižených uzlin, obvykle se provádí ještě léčba zářením, která zabezpečí, aby se zničily buňky kolem nádoru a v prsu, které by tam teoreticky mohly být, je pak nízká pravděpodobnost, že by se nádor znovu objevil. Berou se obvykle také hormonální tabletky působící proti vlivu pohlavních hormonů na nádor....
Vše proberte z onkoložkou, která Vám postup navrhne, nebojte se jí zeptat!
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3093
Dobry den.Me dceři je 15-měsicu.Při koupani jsem ji našla na pravem prsičku pohyblivou bulku.Myslil,že ji neboli,pani doktorka mi řekla,at nedavam kuřeci maso a vyvar.Mam strach co to muže byt.Ještě malou kojim.
Odpověď: Jak to líčíte, tak to opravdu pravděpodobně nic závažného není, je to hormonálně podmíněné zduření prsní žlázy u malých dětí, obvykle hlavně vlivem hormonů od matky, mělo by to postupně mizet. Kdyby se to zvětšovalo, bolelo, bylo zarudlé - navštivte pediatra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3092
dobry vecer.mam problemy s uzlinami,mam ich na vnutornej strane stehna.strasne to boli,je to v tvare golfovej lopticky.co by ste mi na to poradili,co mam urobit,aby mi zmilzli.dakujem.jelenkova
Odpověď: Boule této velikost na vnitřní straně stehne vyžaduje jistě lékařské vyšetření, nemusí to být obyčejný zánět ani uzlina, ale jiný podobný útvar, je třeba zjistit, proč tomu tak je, z vyšetřovacích metod se dělá vyšetření krve, sonografie, někde je dobré raději provést i biopsii (odběr vzorku tkáně na rozbor). Základem je ale to, aby se lékař na místo podíval a dále rozhodl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3091
Dobrý den, mám v obouch podpažích již od dospívání velké boule i s jakými si malými bradavkami, nemohu nosit ani tílko, velmi se stydím. O co se jedná? je to nebezpečné? je vhodná operace? nyní jsem na mateřské už s druhým dítětem a při kojení mi ze začátku boule natékaly jako prsa ale pak se to upravilo
Odpověď: Jde o přídatné žlázy v průběhu tzv. mléčné lišty, kde je část žlázy včetně malé bradavky i v podpaží, někdy bývá stejný nález i pod prsem. Nic nebezpečného to není, ale může to obtěžovat, po ukončení kojení je možné žlázu i s bradavkou chirurgicky odstranit, například u plastického chirirga.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3090
Dobrý den mám takový problém užívám antikoncepci katya, zatím jsem na začátku užila sem všechn 21 tablet z 1, blistru začla jsem 1. den menstruace ale pořád špiním takřka denně nyní sem v 7-denní pauze a menstruaci nemám jen špiním společně užívám ještě zoloft 50 mg což mi psychiatrička svolila, Chtěla byxh se zeptat čím je to způsobeno nejsou ty přášky pro mě nevhodné? Poradte mi prosím sem zoufalé špinění mě obtěžujesem nervozní a nechci umocnit můoji citlivou psychiku děkuji moc
Odpověď: Obecně jsou tyto prášky dobré a v zásadě vhodné, každá žena však reaguje rozdílně a někdy se hledá vhodná antikoncepce, která je pro ženu dobrá a "sedí" ji. Pokud máte tyto problémy a nelepší se, nelámejte to přes koleno, jděte ke gynekologovi a ten Vám antikoncepci změní, existuje teď řada přípravků, je zbytečné se s tou Vaší trápit....
Jenom podotýkám, že jsme poradna výhradně pro choroby prsu, nejsme gynekologická!
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3087
Je mi 29 let a od cca 17 let se mi tvoří bolestivé, hnisající bulky v podpaží, dle lékařů šlo o zánětlivost potních kanálků. Nyní jsem 13 měsíců po porodu a stav se o dost zhoršil. Navíc jsem si teď nahmatala nebolestivou bulku v prsu nahoře nad prsní bradavkou. Myslíte si, že to může mít souvislost s tím podpažím a zda je to rizikové? Mohlo by se jednat o rakovinu?
Odpověď: Zánětlivé změny potních žlázek v podpaží můžou být někdy úporné, může mít vliv větší pocení, syntetické prádlo, dráždění při holení, často je to i reakce na některý typ kosmetiky - deodorantů, zejméně levnější deodoranty to někdy dělají, vlivy jsou někdy i hormonální. Léčba tedy musí být komlexní a individuální, na dálku je léčba vždy obtížná.
Bulka v prsu by s podpažím neměla souviset, může jít například o cystu, je ale vhodné provést raději sonografii ke zjištění, o co se jedná.. Rakovina prsu je ve Vašem věku vzácná, ale není ji možné bez vyšetření vyloučit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3083
Dobrý den,
mohu znát význam zkratky BI-RADS?-jde mi o jazykový výklad, význam kategorií znám.Děkuji.
Odpověď: Jde o Breast Imaging and Reporting Data System vytvořený organizací American College of Radiologists, bližší informace naleznete na řadě webovských stránek, například http://breastcancer.about.com/od/diagnosis/a/birads_2.htm
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3082
Dobrý den. Je mi 34 let a po 4 letech, jsem opět začala užívat antikoncepci Lindynette.Podstoupila jsem všechna potřebná vyšetření vč. vyšetření prsu. Po dobrání prvního balení,mi byla opět vyšetřena prsa a byla zjištěna 5 mm dysplazie v levém prsu. Mohu se zeptat co to znamená a jestli je nutné podstoupit nějaká další vyšetření?Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Termín 5 mm dysplázie je divný, obvykle renomovaná centra tento termín neužívají, je to termín histologický. Dysplázie obecně nic neznamená a nic se s ní nedělá, já bych raději doporučoval si nechat pro jistotu provést sonografii na akreditovaném screeningovém centru, jsou tam zkušení lékaři, sonografie je metodou volby vzhedem k Vašemu věku. Seznam center najdete webovských stránkách, kde je i poradna.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3081
Je mi 53 let. Jsem po chemoterapii (8x) a ablaci prsu. V únoru jdu na ozařování a včera mi pani doktorka napsala k užívání TAMOPLEX. Přečetla jsem si letáček dost mě zděsilo co vše může způsobit - rakovinu dělohy atd. Mám strach , co mohu udělat proti negativním účinkům ?
Odpověď: Je to důležitý lék jako prevence šíření a růstu nádoru prsu, běžně ho užívají ženy po celém světě, zvyšuje sice trochu riziko nádorů endometria (dělohy), ale přínos zcela převažuje. Ženy, které nejsou po hysterektomii (mají dělohu), by měly pak pravidelně chodit na gynekologii, včetně gynekologického ultrazvuku, o tom Vás ale paní doktorka bude jistě informovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3080
Dobrý den,už 2 měsíce mám bolesti v na pravé straně pravého prsu. Před měsícem jsem byla u lékaře a po prohmatání řekl, že nic nenašel. Nyní však bolest roste a pobolívá mě už i pravá ruka a navíc se na prsu objevil asi před týdnem červený flíček.
Odpověď: Jděte raději na sonografii nebo (pokud je Vám na 40 let) i na mamograf. Je to ale pro jistotu, takto to vypadá jen na obtíže původem od páteře.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3077
Dobrý den, měla bych takový problémek.Ted před dvěma týdny jsem se léčila s kvasinkami.Musela jsem udělat pauzu kvůli menstruaci a po té se mi to znovu oběvilo.Bude vadit, když si ted koupím Ginopeviral, nebo jak se to jmenuje?Pomůže to?Přítele s tou mastí také vyléčím?Děkuji za rychlou odpoved.
Odpověď: Opět zdůrazňuji, že jsme poradna pro choroby prsů. nejsme gynekologická.
Léčba opakovaného výtoku způsobeného touto infekcí je někdy složitá, důležitá je také životospráva apod., je dobré se svěřit do péče odborníka - gynekologa.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3076
Dobrý den, jsem muž je mi 61let a dnes jsem nahmatal asi ve vzdálenosti 7 cm od bradavky (jakoby na žebru )bulku cca 2cm v průměru a není bolestivá. děkuji
Odpověď: Může to být řada věcí, nejspíše neškodných, je třeba provést co nejdříve sonografické vyšetření, aby se zjistilo, o co jde. Rakovina prsu u mužů je vzácná, ale u mužů Vašeho věku se může vyskytovat, neváhal bych a raději šel na vyšetření, pošle Vás na něj třeba Váš praktický lékař, doporučuji pak na sonografii jít na akreditované centrum, kde mají s prsy často větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3073
Dobrý den mám trvalý výtok s obou prsou,má tmavě hnědou barvu a ojediněle zelenou.Prsa mívám občas bolestivá na dotyk.Jsem po 3 dětech a nejmladší je 6 let kojení probýhalo bez potíží.
Odpověď: Výtok této barvy bývá projevem hormonálních změn, není to projev nádoru či jiných závěžnějších změn. Kdyby to trvalo a obtěžovala, navšivte svého gynekologa, při výrazné sekreci může být zvýšena hodnota jednoho hormonu, prolaktinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3072
Dobrý den, jsem týden po revizi. Cítím se dobře, nic nebolí od revize. Můžu začít cvičit, běh a pod.?
Stačí sex.abstinence 14dní? Na internetu jsem se dočetla, že je sex.abstinence 2 týdny, někdo říká 4 a někdo 6. Stačí ty 2? Děkuji Martina
Odpověď: Nejsme poradna gynekologická, je to tam napsáno, omlouvám se, že nemůžu odpovědět, navíc jste měla dostat informace od ošetřujícího lékaře....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3070
Dobrý den, podstoupila jsem v Itálii plastickou operaci prsu, mam ale nejake problemy, nevim kde se mam obratit, poradil mi lekar na netu ze mam podstoupit UVZ výšetření a mamograficke vysetreni, mužete mi řict, kde mam jit jsme z Frýdku-Místku. Děkuji Silvie
Odpověď: Najděte si na těchto stránkách Seznam akreditovaných pracovišť ve Vašem okolí, tam mají obecně větší zkušenosti, vyšetřují prsy u většího počtu žen, tam se objednejte. Pokud jste mladá, dělá se ultrazvuk (sonografie), pokud starší pak mamografie + sonografie, ve vybraných případech (například podezření na porušení implantátu) se doporučuje i magnetická rezonance prsu, to Vám ale případně doporučí lékař akreditovaného pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3069
Dobrý den, chodím na mamografické vyšetření prsu každý rok, jednou si hradím sama, druhý rok ZP /je mi 52let/. Po posledním vyšetření mi bylo netaktně sděleno, že je zbytečné chodit každý rok!! Vím ve svém okolí o více případů s rakovinou prsu a tak se bojím, snažím se tedy chodit každoročně, ale asi "obtěžuji". Mám, či nemám??? Ale stejně zase půjdu..... díky zdraví Jana
Odpověď: Dobrý den, chodit ročně zejména do 55 roku věku, kdy rostou nádory rychleji, je lepší, je menší podíl tzv. intervalových nádorů (to jsou nádory nezachycené mamograficky, které se ukážou mezi jednotlivými mamografiemi). Na druhou stranu je poněkud vyšší záření - na akreditovaných pracovištích v ČR jsou ale dávky velmi nízké a zdaleka nedosahují horních limitů, proto bych se nebál. Velmi nízkou dávku mají zejména mamografické přístroje s přímou digitalizací (na Moravě zatím 6 přístrojů, v Čechách jeden v Berouně), budou však v dalších letech následovat další. Někdy je možné provést u prsu s převažujícím tukem ob rok jen jednu šikmou projekci místo projekcí (snímků) dvou, tak to někdy u vybraných případů děláme.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3067
Manželka,32let,má cca 2 měsíce výrazně vystouplou uzlinu, či žlázu, v pravém prsu od horní části až pod bradavku v délce 8 cm, tl. tak 0,8-1,2 cm.Na dotek silně nahmatatelná, je to i vidět pouhým okem, jak je to naběhlé. Týden před menstruací jí p=rsa naběhnou, toto výrazně více a velmi bolestivě.Po m. sase aplasknou, ale ten vřídek je tam neustále.Co to asi je?
Odpověď: Je nutné manželku vidět, jak to líčíte, nepůjde nejspíše o nějakou závažnější záležitost, zduřování žlázy je jistě hormonálně podmíněné, se zhoubným onemocnění prsu to nemá žádnou souvislost. Pro klid by bylo dobré se na ženu podívat a udělat při té příležitosti sonografii - nejlépe na akreditovaném pracovišti, kde jsou zkušení....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3065
Přeji Vám hezký den,
po vyšetření mám ve zprávě : susp. FA v levém horním zevním kv při okraji prsu, kde hypoechogenní ložisko velikosti 12x6 mm. kontrola za 3 měsíce.
mohu poprosit o přiblížení o co opravdu jde?
děkuji
Odpověď: Určitě, fibroadenom je nezhoubný útvar ze žlazové tkáně, často se vyskytuje u mladších žen, někdy mnohočetně: Jeho vznik je podmíněn hormonálně. Vlastní fibroadenom nezvyšuje riziko vzniku karcinomu, když je typický a malý, tak se s ním nedělá nic, když je nejednoznačný, ověřuje se obvykle punkční biopsií pod sonografem (pro jistotu), když roste a obtěžuje (někdy může i intenzivně bolet či dělat viditelnou "bouli" v prsu), tak se někdy i odstraňuje chirurgicky...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3064
Dobrý den,asi před 3 měsíci jsem si v levém prsu našla nebolestivou, pár mm velkou bulku poblíž bradavky na vnitřní straně. Levé prso mám už pár let nepatrně menší, vč. bradavky, navíc mám v kůži směrem od bradavky nahoru asi 2cm "jizvičku", která není na první pohled viditelná. Lékař mě poslal na sono, kde konstatovali, že v prsou nic atypického nemám. Zajímá mě váš názor na příčinu těchto obtíží. Kojila jsem před 5ti lety. Děkuji.
Odpověď: Podle obtíží soudím, že pravděpodobně se opravdu nejedá o nic závažného, navíc sonografie je v těchto případech (pokud vyšetření provádí zkušený lékař) spolehlivá. O příčině obtíží se dá jen spekulovat, bez vyšetření jen z popisu není možné určit, prs může být i zcela normální, po těhotenství a kojení a s věkem se prs mění....
Pokud by se obtíže změnily či zhoršovaly, doporučil bych raději sono kontrolu, dále pak dle nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3060
Dobrý den. Oba dvorce i bradavky mám poseté drobnými boláčky světlejšími než bradavky, připomínající akné. Jinak žádné bolesti prsou nemám. Může se jednat o příznak rakoviny? Za odpověď děkuji.
Odpověď: Ne, takto příznaky nádoru prsu nevypadají.........
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3056
Dobrý den,je mi 18 let.V říjnu 2008 jsem si nahmatala v pravém prsu velkou měkkou nepohyblivou bulku.Hned jsme šla na ultrazvuk a tam mi řekli,že to nádor není,že nevědí co to je,ale mám přijít na kontrolu.Šla jsme tam tedy v prosinci-bulka mezitím zvtrdla a není už pohyblivá.Řekli mi podruhé to samé.Teď,v lednu 2009 se mi udělala druhá bulka v levém prsu,je tvrdá,pohyblivá,velká a velmi bolestivá.vím,že babička měla v mém věku v prsu cystu,která jí byla vyoperována.Bolí mě oba prsy,i bez doteku,při dýchání.nemohu zvednout ruce nad hlavu.Mám strach.
Děkuji za Váš čas a za odpověď.
Odpověď: Půjde asi o hormonální změny, možná v prsech budou i tzv. fibroadenomy (hormonálně podmíněné nezhoubné útvary), to můžou být ta zatvrdlá místa, tyto změny neznamenají vůbec zvýšené riziko vzniku karcinomu prsu, stejně tak jako cysty (kdysi se cysty operovaly, nyní se i nechávají či se jen odsají pod ultrazvukem). Já myslím, že se strachujete zbytečně, protože jsem ale Vás nevyšetřoval, nemůžu říci na 100%.
Kde Vám vyšetření dělali ?- pokud to bylo ve známém akreditovaném centru, věřil bych jim, případně máte možnost si jako samoplátkyně nechat ultrazvuk udělat i někde jinde, pro klid , ultrazvuk stojí 200 - 300 Kč......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3055
Dobrý den, někdy mě bolí pravé podpaží. Zkouším si tam šahat ale nic tam necítím. A také se mi někdy na pravém prsu objevuje červený flíček, který vypadá jakoby stroupek ale stroupek to není. Bojím se, aby to nebyla rakovina prsu. V naší rodině na ni umřela moje babička (mého taťky maminka). Je mi 20 let. Je možné že se jedná o rakovinu?? Ještě bych ráda věděla, zda můžu jít na mamogram když je pro ženy od 45 let. Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Takto se rakovina neprojevuje, buďte v klidu, obtíže v podpaží bývají od páteře, když si tam žena opakovaně "sahá", tak se podpaží stane citlivé.
Mamografii nedoporučuji, již jsem odpovídal jedné mladé ženě, mamografie je spojena s malou dávkou záření, která je přijatelná pro ženy nad 40 let věku, mladý prs je ale na záření vnímavější, navíc je i mamografie u mladých žen méně přínosná. U mladých žen je vhodnější sonografie, doporučuji chodit do některého z akreditovaných center, kde jsou s prsy velké zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3054
Dobrý den, mám oboustranou mastopatii, je mi 22 let. V rodině se vyskytla několikrát rakovina. Neumím si udělat samovyšetření, kvůli mastopatii-hmatám kde co a neumím odlišit, co mě má a nemá zneklidnit, nepomáhá ani vysvětlení lékařky, i ta říká, že je to pro laika obtížné. Je dostatečná prevence jednou za rok sono a vyšetření specialistou pohmatem? Prý není mamograf v ranném věku vhodný, proč?Známá na něj chodí od dvaceti let...Neměla bych na něj také občas zajít? Kolik by mě stálo jako samoplátce?Děkuji.
Odpověď: Tzv. mastopatie obvykle nic špatného neznamená, kdysi se věřilo, že je to něco nepatřičného, jde ale jen v naprosté většině o bohatou žlázu bez zvýšeného rizika. Uvádíte, že máte v rodině rakovinu, důležité ale je, u koho a jaký typ rakoviny. Riziko by Vám zvyšovala rakovina prsu či vaječníků u matky v mladším věku a případně další výskyt v blízké rodině, jinak riziko budete mít obvyklé. Buďte v klidu, doporučuji ve Vašem věku jen sono ročně a pak při obtížích, choďte na sono do akreditovaných center, kde mají často větší zkušenosti (můžu Vám případně nějaké centrum doporučit). Mamografii rozhodně nedoporučuji, je méně přínosná u mladých žen a mladý prs je citlivější na i malé záření a pravidelná mamografie by vám zvyšovala riziko, je to preventivní metoda u většiny žen až po 40 letech věku (vyjímku tvoří důvodné podezření na rakovinu či přítomnost určitých genů, což ale není váš případ).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3052
prosím mám dotaz-mám středně velkou bolest prsu a to né jen při nebo před menstruací,je mi 14 let...na dotyk jsou má prsa velice bolestivá,mam na nich znázorněny žíly a bojím se jestli to není příznak nějáké nemoci...prosím poraďte mi jsem zoufalá,mamce jsem to raději neřekla-chci se nejdříve ujistit že to není nic vážného...děkuji za odpověď Klára
Odpověď: Myslím, že to není nic vážného, prsy u mladých děvčat s bohatou žlázou často bolí, jsou to změny vlivem hormonů....... Pokud by se to horšilo, jděte raději na ultrazvuk prsů na akreditované pracoviště, může vás tam poslat i dětský lékař, nemusí to být jen gynekolog.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3050
Dobrý den, je mi 23 let a od 15-ti let beru antikoncepci, posledních 5 let Yadine,nyní se mi najednou začalo zvětšovat pravé prso(D), je více napnuté, plnější a někdy i pobolívá.Lékař nic nenahmatal a řekl, že je to tím, že je tam více žláz.Má pravdu?Není tam nějaký zánět,nebo něco jiného?Jde to něčím srovnat na původní velikost(C)?Je mi to dost nepříjemné.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Jsou to pravděpodobně jen hormonální změny v souvislosti s antikoncepcí, lékař má tedy nejspíše pravdu, někdy se to stává po letech podávání stejníé antikoncepce, pokud to obtěžuje, mění se antikoncepce za jinou. Pokud by to trvalo, je lepší pro jistotu provést ultrazvukové vyšetření prsů, nejlépe na akreditovaném pracovišti - bez žádanky byste musela jako samoplátkyně, ulttrazvuk je asi 250 - 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3045
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 20 týdnu těhotenství a dnes když jsem se po koupání zabalila do ručníku tak mi asi po 10 minutách začlo téct z prsu.. Z jednoho jakoby průhledně nažloutná hustčí tekutina a z druhého to samé spolu s bílou ještě hustčí tekutinou. malinko jsem to zmáčkla a teklo to více.. Mám se obávat, neboje to ,,normální" a je to už tvorba mléka? Jájen že můj doktor v poradně je na dovolené a já nevím jestli mam mít strach.. Moc děkuji za odpověď. a přeji krásný nový rok..
Odpověď: Vypadá to jen na hormonální změny v souvislosti s tehotenstvím, byl bych v klidu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3043
Pane doktore, prosím už několikátý den mi bolí levé prso v části u podpaží, cítím v něm tlak a teď už bolí i žebra na dotyk. Je to velice nepříjemné to napětí v prsu,děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud je to takto náhle vzniklé, půjde nejspíše o bolestivost "od páteře", prso doporučuji teď Vámi nevyšetřovat, zkusit protahovací cviky na hrudní páteř a počkat cca 14 dní, pokud by bolestivost trvala a nezmenšovala se, raději vyšetření v akreditovaném centru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3042
levé prso jako by tam byla želatina a bolest bradavky nejvíce to pocituji v předklonu.Děkuji za odpověd Zenkerová
Odpověď: Bolestivost tohoto typu bývá při potížích od páteře (pomáhá speciální relaxační cvičení), může jít i o hormonální změny, u žen časté a obvykle nevýznamné. Pokud by trvalo více než 14 dní, je lepší provést vyšetření, bolestivost při nádoru je vzácná, ale existuje....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3040
Dobrý den včera večer když jsem si chtěla jít lehnout jsem zničeho nic měla hroznou bolest na prsu Když jsem si na něj šáhla tak jsem těsně pod bradavkou nahmatala bouličku. První co mě napadlo rakovina prsu, ale příjde mi to divný je mi 16 let, ale je to možné??? Děkuji za odpověď
Odpověď: O rakovinu se ve Vašem věku určitě nejedná, může jít o místně zduřelou část mléčné žlázy, drobnou cystu, fibroadenom, ale taky o místní zánět. Doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem, seznam akreditovaných screeningových pracovišť naleznete na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3038
Dobry den pane doktore,muzete mi prosim poradit?Je mi 36 let,pred 6 lety jsem prestala kojit,kdy se mi take udelal zanet na prsu z ucpaneho mlecneho kanalu.Po antibiotikach to preslo.Par mesicu po kojeni mi zacala svedet bradavla a bolelo me prso.Mela jsem takovy pocit,ze tam neco zustala a potrebovalo to prsni pumpou vysat(jako pocit,kdyz mininko vypije cely prs tak se tlak i prs ulevi)Po par dnech to preslo(udelali mi i mamogram)
Pred 3 dny jsem zacala nit stejne potize svedeni bradavky a jemnou bolest v prsu.Dekuji Vam za odpoved..
Viktoria
Odpověď: Nezbývá Vám, než absolvovat kontrolní ( v tomto případě lépe ultrazvukové ) vyšetření prsů a podpaží a na základě výsledku zahájit léčbu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3037
prosím o překlad, co znamená anechogenita.
Děkuji
Odpověď: An Echogenní = Bez Zvučný, tedy oblast, kerou zvuk ( ultra zvuk ) není zadržován. Na obrazovce diagnostického ultrazvukového přístroje se tato oblast zobrazí černě.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3035
Dobry vecer,prosim o zodpovezeni dotazu...mam bolesti prsou asi tak 14 dni pred menstruaci a prsa jsou i zvetsena,zakoupila jsem si kapky Mastodynon,ale potize se moc nezlepsily,chtela jsem se zeptat jestli se daji potize jeste nejakym zpusobem zmirnit.Moc dekuji.
Odpověď: Mastodynon nezabere hned, je třeba jej užívat dlouhodobě ( tedy alespoň několik měsíců). Jinak poměrně dobře pomáhá od těchto bolestí alespoň 3 měsíční kůra vitamínem E.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3034
Dobrý den,mohl bych se zeptat co mohou znamenat kuličky pod prsi děkuji za odpověď
Odpověď: Tohle na dálku opravdu neumím, nechejte si vyšetřit prsy ultrazvukem v nejbližším akreditovaném screeningovém centru - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3033
Dobrý den, mamince je 52 let je po operaci karcinomu prsu. Nález z histologie je: makro 30mm, mikroskop. invasivní loburární ca, ložiskově LCIS, ve 3 ze 7 uzlin meta. Vím že je to vážné, ale přesto můžete mě to laicky vysvětlit? Existují nějaké statistiky úspěšné léčby této diagnozy? Ještě by mě zajímal čistě Váš názor na používání různých podpůrných léčiv jako je Aloe vera, různé enzymy... Moc děkuji za odpověď!
Odpověď: Na tuto otázku nelze odpovědět úplně přesně - chybí některé doplňující informace - např. výsledky vyšetření hormonálních receptorů v nádorové tkáni (nevíme, zda bude vhodná hormonální léčba). Výsledky léčby jsou také ovlivněny celkovým stavem pacientky - je důležité, zda trpí nějakým dalším onemocněním, které by limitovalo výběr chemoterapie. Statisticky - jen velmi orientačně - lze říct, že dlouhodobě žije bez známek nemoci asi 60% žen, které mají stanovenou diagnózu Ca prsu v uvedeném rozsahu. Podpůrná léčiva nemají větší význam.



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3032
dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat skousim si delat samovysetreni prsu ale ja proste nerozeznam nakej jinej utvar ja hmatam same bulky nebo uzliny jeste jsem se chtela zeptat kdy zena ma podstoupit mamograficke vysetreni a kolik stoji prominte chyby lenka.k
Odpověď: Samovyšetřování samo o sobě první známky rakoviny obvykle neodhalí, taková je prostě skutečnost. Proto existuje síť specializovaných screeningových pracovišť, kde Vám konkrétní vyšetření ( mamografie či ultrazvuk nebo i kombinaci obou - podle věku ) provedou. Mapku pracovišť naleznete na těchto stránkách. Pokud jste mladší 45 let a jdete na vyšetření jako samoplátkyně, pak cena mamografie je cca 600 - 800 Kč a ultrazvukového vyšetření prsů kolem 300 Kč.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3031
Je mi 31,2 děti 12 a 8.Před 1,5 rokem se u mně objevil zánět prsu.Léčba-rozříznutí,dren,antib.,do půl r.se vše opakovalo,stejná léčba,bez úspěchu.Vyš.na mammografu i sono prokázalo dutinu naplněnou tekutinou-hnisem.Následovala operace,při které bylo vyjmuto ložisko.Vznikla píštěl,ze které vytékala mléčně zabarvená tekutina s krví.Do 2 měs. další operace-píštěl odstraněna,v místě rány vznikl do týdne zánět.Uplynuly další 2 měs.,
rána se nehojí,prý mně čeká další operac.Mám to těsně vedle bradavky,absces byl do hloubky 6cm.Vyš.krve-stafylokok.Dá se tímto způsobem dojít k úspěšnému vyléčení?
Odpověď: Léčba abscesu prsu je někdy opravdu velmi komplikovaná a zdlouhavá, ale jiné řešení než kombinace chirurgického zákroku a antibiotik možné není. Vhodné by snad bylo doplnit vyšetření Vašeho imunitního systému.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3030
Dobrý den, je mi 20 let a kvůli zánětu slepého střeva mi náhodou objevili malou cystu na pravém vaječníku - 3,1cm. Chtěla bych se zeptat, jestli to nemůže souviset s hormonální antikoncepcí (beru Diane 35)a zda je výskyt cysty takové velikosti nějak nebezpečný. (Lékař mi žádný zákrok nedoporučil, jen konstatoval, že tam je.) Nemám žádné bolesti. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takovéto drobné cysty na vaječnících jsou velmi časté a není třeba je nějak řešit.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3029
Dobrý den, je mi 26 let, jsem muž, již nějaký měsíc (řádově 3-5 měsíců) nahmatávám stále pod levou bradavkou bulku (cca 0,5 cm) a jakoby zduřenou žlázu (cca 2,5 cm) směřující do podpaží. Zdá se mi že v poslední době je tato bulka i citlivější na dotek. Můžete mi na základě těchto údajů poradit jak postupovat popř. kam se obrátit. Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Nechejte si vyšetřit prsy ultrazvukem v akreditovaném screeningovém centru v blízkosti Vašeho bydliště - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3028
Dobrý den,už půl roku mě trápí bolest v levém prsu, která vystřeluje do podpaždí.Když si nahmatám ono místo bulka tam není ale bolí to čím dál více.Prosím o radu Děkuji
Odpověď: Tohle na dálku neumím, doporučuji nechat si vyšetřit prsy v nejbližším akreditovaném screeningovém centru - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3027
dobrý den,mám 7 letou dceru a včera jsem jí nahmatala pod levou bradavkou tvrdou bulku,asi 1,5 mm velkou,která nebolí.Nevíte,co by to mohlo být?po narození měla na této bradavce malou cystičku.Vypadala,jako malej uhřík a bylo mi řečeno,že to nic není.Mohlo by to souviset?Jana
Odpověď: S nálezem před 7mi léty souvislost nevidím, ale někdy může dojít ke stimulaci mléčné žlázy i v tomto věku. Doporučuji Vám nechat vyšetřit dceru v endokrinologické poradně, kam Vás odešle dětský lékař.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3026
Dobrý den, mám 3 týdny po porodu, plně kojím a ted jsem si nahmatala na pravém prsu ze strany malinkou bulku, jakoby korálek, nebolí to, prso má stejný tvar. Můj dotaz zní, zda to může souviset s kojením a zda mohu absolvovat mamograf či ultrazvuk, když kojím, děkuji
Odpověď: Váš problém s vějvětší pravděpodobností s kojením souvisí, ultrazvukové vyšetření je zde primární, mamografické vyšetření bych doporučil až jen na základě výsledku ultrazvuku.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3025
je mi 14 let a na obou prsou jsem nahmatala takove bulky myslite ze to muze byt rakovina prsu??
Odpověď: Ve Vašem věku opravdu o rakovinu prsů jít nemůže.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3024
Dobrý den, moje máma ročník 1943 byla na vyšetření prsou s tímto výsledkem:nízce až středně denzní fibrogladulární struktura typu Tabár I. Stac. nález měkké denzity na rozhraní KK vpravo. Axilly v normě. Závěr: BI_RADS 1 na namografii nenacházíme žádné známky malignity. Doplníme UZ vyšetření za 6 měsíců se zaměřením na ben. opacitu vpravo. Výsledek: 3-BIRADS pravděpodobně benigní. Uzliny: fyziologické. Tabár I.
Můj dotaz je, zda se máme něčeho obávat a zda čekat 6 měsíců.
Děkuji za odpověď Prudíková
Odpověď: Podstaná věta je " stacionární ( tedy neměnný ) nález měkké denzity" - tedy při srovnání s minulým vyšetřením v odstupu předpokládám alespoň dvou let nedošlo ke změně, není tedy důvod k obavám podstoupit kontrolní USG vyšetření za 6 měsíců.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3023
Dobrý den,v březnu jsem objednaná na augmentaci prsou, před tím jsem absolovovala sono vyšetření na klinice ve Zlíně, ale MUDr.Schon onkolog mi to nezakázal,ale ani nedoporučil. Nález: nadkličky i axily volné, plošná středněložisková středně těžká displazie v HZQ oboustranně, více v pravo. A nějakou dobu mě občas trochu píchne v prsu. Nevím jestli mám augmenatci podstoupit, bojím se, že by se tím zvýšila rakovnina prsu. Prosím usnadněte mi moje rozhodnutí. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Samotná augmentace nezvyšuje riziko rakoviny prsu. Ale v každém případě doporučuji ještě před zákrokem komplexní vyšetření prsů - tedy mamografie + ultrazvuk - na akreditovaném screeningovém pracovišti. Píšu to proto, že nález "středněložiskové středně těžké dysplazie" nelze z ultrazvukového vyšetření popsat a na akreditovaných pracovištích se dávno nepoužívá. Jde totiž o popis histologický - tedy zjistitelný jen po odběru tkáně prsu a jejím vyšetření v laboratoři...Seznam akreditovaných pracovišť je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3022
Dobrý den,
před třemi týdny jsem si na pravém prsu nahmatala zatvrdlé místo - od bradavky směrem nahoru,docela mě to vyděsilo.Byla jsem u svého gynek., který mě odeslal na momografické vyšetření, na které jsem objednaná na začátek ledna. Zatvrdlina mě přijde každý den jinak velká. O co by se mohlo jednat? Žádný výtok nebo svraštělou kůži na prsu nemám.
Děkuji za Vám za odpověď a velice si vážím toho , že se můžu někde poradit a dozvědět se něco víc.
S pozdravem
D.
Odpověď: Promiňte, ale bez mamografického a eventuelně doplněného ultrazvukového vyšetření Vám není možno dát spolehlivou odpověď.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3021
Dobrý den,posledních 14 dnů mě bolí bradavka, jakoby ta bolest vystřeluje do bradavky nebo z bradavky. Když si prso prohmatám,nic nebolí ani bradavka,žádný výtok ani bulky v něm nemám. Před 2měsíci jsem byla na preventivním UZ, vše v pořádku.Před půl rokem jsem bez problémů přestala kojit.Může být nádor přímo v bradavce nebo to může být nějaká "pozůstalost" z kojení nebo od páteře? Mám jít znovu na UZ?Je mi 38let. děkuji
Odpověď: Nejspíše jde o projikovanou bolest " od páteře", nicméně pro Váš klid by zřejmě bylo vhodné kontrolní UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3020
Dobrý den,
je mi 25 let. V posledních měsících mám pocit, že se mi na bradavkách objevují světlejší místa. Myslela jsem, že se jedná o suchou kůži, tak se mažu, ale nezdá se, že by to mělo vliv, světlé plochy se spíše zvětšují. Mám tomu věnovat pozornost? Prsa mě taky bolívají, hlavně v druhé polovině cyklu, ale to je asi normální, že?
Odpověď: Střídání zvýšené citlivosti ( až bolestivosti ) v průběhu cyklu je opravdu normální, co se týče světlých míst na bradavkách, tohle je třeba konzultovat na kožním.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3019
Dobrý den,je mi 34let,mám 2 děti.Před dvěma měsíci jsem se osypala náhle lupénkou,mám ji od narození,ale malinko ve vlasech.Stres,změna hormonů?Připouštím.Před více jak měsícem jsem přestala kouřit,přibrala 6kilo,bohužel mi chutná,jenomže se mi šíleně zvětšila prsa,moc mě bolej,a při stlačení se objeví kapka čehosi,něco jako mlezivo.Menstruaci mam normálně,jen ty prsa mě děsí.Myslíte,že bych mohla mýt nějaké vážnější poruchy?Děkuji za odpověd
Odpověď: Podle popisu o žádnou poruchu nejde, světlý výtok z bradavek je normální ( ne zrzavý či krvavý - takový je obvykle příznakem nemoci, ale takový Vy nemáte. ) Vaše problémy musíte konzultovat s kožním lékařem a gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3018
chtěla bych ce zeptat jaké jsou další příznaky, vyjme bulek v prosu, rakoviny prsů. je mi 38.let a poslední dva měsíce mně denně bolí levé prso. řekla bych že to jsou takové menší křeče a bodají i pod žebry. zvláštní je že taktéž citím v levé polovině hlavy bolesti tupého rázu, které jsou ovšem intenzivní a nepříjemné. žiju ve Španělsku a mám pocit, že tady lékaří nejsou na úrovni, jakou by měli splňovat odbornici. děkují za Vaší odpověď. elen
Odpověď: Uklidním Vás, bolest prsů není příznakem rakoviny, ale ve vysokém procentu souvisí projekčně s bolestmi " od páteře", což potvrzujete i zmíněnými bolestmi hlavy. Správný postup by měl být tento: ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v akreditovaném screeningovém centru a při negativním nálezu ( který u Vás předpokládám ) vyšetření u neurologa.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3017
Dobrý večer,v ZKK vlevo se mě zobrazuje laločnaté,nepravidelné hypoecho,nehomogení 26x20mm bez dors.stínu-susp.hematom v HZK další nepravidelná hypoecho 12x8mmsusp. též hematom čí komp.cysta.V pravo nepr.hypoecho susp.cysta.v pravo obdobný obraz. Jsem ročník 1963 jsemna fraxiparine 0,6ml po tromboze moz. splavů včervenci. Matka a její sestra rakovina prsu u matky podez i na leukém. Jaká mám rizika?Dekuji Leona
Odpověď: Pokud jste na fraxiparinu, s největší pravděpodobností jde opravdu jen o hematomy, eventuelně cysty. Rozhodne kontrolní ultrazvukové vyšetření. Vyšší riziko rakoviny prsu při fraxiparinu není. Pokud chcete vědět opravdovou míru rizika vzhledem k rodinné anamnéze, je třeba obrátit se na genetickou poradnu v okolí místa bydliště.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3016
Dobry den, mam na vas otazku. Pred casem jsem si v podpazi nasla nejakou boulicku a mam obavu ze je to rakovina. Ale moc se bojim jit k lekari. Obcas to velmi boli ale obcas je to dobre.V posledni dobre ale nic moc.Muzete mi poradit co to muze byt. Kdyby to nic nebylo znemozmila bych se u lekare.dekuji Anonymka
Odpověď: V žádném případě se u lékaře neznemožníte, ultrazvukové vyšetření podpaží je tady taky proto, aby Vás lékař uklidnil, že jste zdravá. Doporučuji se objednat do akreditovaného screeningového centra - viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3015
Dobrý den!
Mám ročního syna,po porodu jsem začala brát znovu antikoncepci, ale před 4 měsíci jsem ji vysadila. Od jejího vysazení mívám bolesti uzlin v podpaží - nikoli na dotek, to mě nic nebolí, jen je "cítím". Zjistila jsem, že to bývá výrazné v období ovulace - tak se chci zeptat, zda je to možné, nebo je pravděpodobné, že mám nějaký závažnější problém.
Předem děkuji.
Odpověď: Váš problém nevidím jako závažný, asi jste citlivější osoba, nicméně ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží je vhodné absolvovat.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3014
Dobrý den,je mi 41let, první dítě jsem měla v 26letech, druhé po IVF ve 39letech.Obě 10měsíců kojila. Ve svých 27letech jsem byla na mamografickém vyšetření,protože jsem si nahmatala bulku /neškodnou/ a na sonu mě chtěli vzít až za 3měsíce. Babička mi zemřela na rakovinu prsu a před 10roky jsem absolvovala rentgen plic.Když se u mě sečtou tyto rizikové faktory-Hormonální stimulace, mamograf a rentgen v mladším věku, druhý porod ve vysokém věku, rodinná zátěž,o jak moc mám zvýšené riziko tohoto onemocnění????? Moc děkuji
Odpověď: Vaše riziko není vyšší, než u kterékoliv zdravé ženy ve Vašem věku.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3013
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když si máčknu na pravé prso tak mi z něho vytéká něco jako mléko ale není to jenom bíle ale místama i takové nahnědlé.Levé prso je v pořádku z toho nic neteče.Jinak mě prsa nijak nebolí nejsou ani citlivá a teče mi to je nom když si ho zmáčku prosím poradťe.Jinak jsem teď změnila i antikoncepci.děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud je výtok světlý, ( tak jak píšete ) a je jen po zmáčknutí, nejde v naprosté většině případů o nemoc, ale jen reakci na změny hormonálních hladin. Vaše problémy můžou souviset se změnou HAK. V každém případě ultrazvukové vyšetření prsů a event. laboratorní vyšetření prolaktinu je ve Vašem případě vhodné.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3012
Vážený pane doktore, MOC jste mi pomohl.Neakreditovaný mamolog-chirurg mě chtěl po UZ vyšetření odstranit chirurgicky jaskousi tkáň bez biopsie,po vasem doporuceni jsem byla na MG v mama centru v Praze 4 a tam mě shledali v naprostém pořádku! Také se divili jeho postupu.Rozřezal by mi prso jen tak. Neměla bych na to upozornit na nějaké intstituci? (kvůli jeho budoucím pacienkám..)Děkuji
Odpověď: Jsem rád, že to tak dobře dopadlo. Ale ohledně upozornění nějaké instituce ( i když to mystíte dobře ) to moc růžově nevidím, on totiž pan chirurg nedělal v zásadě nic špatně, akorát postupoval tak, jak bylo zvykem před 30 léty :-(
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3011
Dobrý večer, mám dotaz ohledně vyšetření mé tchýně. Byla na prohlídce prsu, vyšetření, v rámci preventivní prohlídky. Doktor jí řekl, že tam má nějaký Stín a že musí přijít po novém roce znovu na vyšetření. Ráda bych věděla, zda ji mohu uklidnit, nebo zda je to náznak něčeho špatného. Prosím Vás o brzkou odpověď, abych věděla co můžeme čekat dál. Děkuji Vám mockrát za brzkou odpověď.
Melicharová
Odpověď: Rád bych Vás uklidnil, ale z tohoto popisu nemohu usuzovat vůbec na nic. Rentgenový snímek ( a tedy i mamografický ) je složen jen ze stínů. Úkolem rentgenologa je rozeznat, který by mohl znamenat něco špatného. Z toho tedy plyne, že musíte počkat.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3010
Dobrý den,už asi tak měsíc mě bolí levé prso a asi tak 4 dny,ho mám ze strany (od ruky)ztvrdlé a píchá v něm a bolí.Horké ho nemam.Pravé je v pořádku.Mám 17 měs.syna a kojila jsem jen 3 měsíce.Děkuji za odpověd.Nevím co mám dělat.
Odpověď: Doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření v akreditovaném screeningovém centru - seznam viz mapka na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3009
Dobry den,pane doktore.Chodim pravidelne do mamarni poradny.Tvori se mi cysty,ktere mi pak na sonu odstrani,kdyz uz jsou velike a bolestive.Podle mereni tak 2.5-3 cm.Nikdy nebyl zadny problem.Nyni jsem byla ve stredu opet na vysetreni,mamograf,sono a odsati.Od vcerejska mam bulku znova a hodne bolestivou,prso otekle.boli pri chuzi a nejvic pri ohnuti.Mam i zvysenou teplotu 37.7.Mam ledovat a pocket az to prejde nebo navstivit lekare?Dekuji.Svitakova(50 let)
Odpověď: Ledováním nic nepokazíte, ale měli by Vás vidět tam, kde cysty odsávali a zvážit ev. nasazení ATB léčby.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky