MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 4703
Vážení,
zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi mamografickým a sonografickým vyšetřením prsů. O jaký paprsek či energii se jedná. Prostě, na jakém principu ten který přístroj pracuje.
Děkuji.
S pozdravem
Ilona Vémolová
Odpověď: Dobrý den. Mamografie je zobrazovací metoda využívající rentgenového záření. Ultrasonografie je zobrazovací metoda využívající vysokých frekvencí zvuku ( ULTRA zvuk )
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4701
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli jde nějak urychlit růst prsou. Je mi 15 a ve třídě jsem skoro nejstarší, a přesto mám prsa nejmenší. Děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Kdy prsy narostou a do jakého tvaru a velikosti je dáno geneticky, tedy již od narození. Je tedy nutno počkat :-)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4700
Dobrý den,v roce 1996 jsem podstoupila oeraci prsu pro vývodový carcinom, podstoupila jsem chemoterapii i radioterapii, od toho roku pravidelně každý rok navštěvuji mamograf. Nyní jsem se dočetla, že prvidelné dlouhodobé návštěvy na mamografu mohou vyvolat ca prsu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vaše informace pochází ze statistických údajů a statisticky je naprosto jasné, že opakované vyšetření může vést k výskytu rakoviny. Jenže to má háček. Prakticky nelze ukázat na konkétní rakovinu konkrétní ženy, že tato by mohla být zářením způsobena a taky a to je nejpodstatější, dáme-li na misky vah možné riziko a přínos při včasném záchytu, tak jednoznačně vyhrává to druhé ( včasný záchyt = větší naděje na vyléčení ). Na tomto je postavena prevence rakoviny prsu žen na celém světě a tedy i u Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4699
Dobrý den,jsem maminkou dvou dětí (8 let a 10 měsíců). Ani jedno dítě jsem bohužel nemohla kojit, protože se mi netvořilo mléko. Může tento problém předznamenávat nějaké další zdravotní problémy prsů, např. větší riziko rakoviny prsu apod. ? Ani moje maminka nás s bratrem nekojila a letos podstoupila operativní odstranění pravého prsu z důvodu nádorového onemocnění. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Udává se, že teprve kojení delší než 1 rok může vést k minimálnímu snížení rizika rakoviny prsu. Z tohoto je jasné, že Váš problém problémem není, protože by jej musely mít všechny ženy, které kojily byť o jeden den méně, nez statisticky potřebných 12 měsíců. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4698
Dobry den.Mam 6 mesicu po augmentaci prsou,rez kolem dvorce,jizvy stale tuhe proto jeste dochazim na biostim.laser.Vcera sem zjistila,ze me jen z praveho prsu vyteka cira tekutina,neni to moc spis jen kapky.Chtela bych se zeptat jestli je to normalni a jestli to muze mit souvislost s plas.operaci,veskera vysetreni pred operaci dopadla dobre.Dekuji za odpoved s pozdravem Jana.
Odpověď: Dobrý den. Výtok čiré ( ale taky mléčné, nažloutlé, našedlé či nazelenalé ) tekutiny z bradavek je normální. Podezřelý je výtok krvavý, rezavý...Jestli má toto u Vás přímou souvislost s aumentací nebo by k němu došlo i bez ní, to na dálku nejsem schopen posoudit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4697
Dobrý den mám problém ještě se mi nestalo že bych měla bradavky vystouplé jak je to možné? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Máte s největší pravděpodobností tzv. vpáčené bradavky, což je jedna z možných variant. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4696
dobry den chtěla bych se zeptat od kolikati let je možne dostat rakovinu?
Odpověď: Dobrý den. Naší nejmladší pacientce bylo v době prokázání rakoviny prsu 22 let. Obecně se udává hranice 20 let. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4694
Dobry den, bylo mi pred tydnem diagnostikovano toto: DCIS gr. 3 s kancerizaci lobulu. v levem prsu. jsem po operaci - vyndani delohy i vajecniku cca pred 5 lety, brala jsem estrofem a ted jsem ho strahcy prestala uzivat. co prosim znamena moje diagnoza a jak budu asi lecena a jaka je prognoza? je mi 55 let.
Velmi vam dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Tati informace kterou jste mi poskytla je jen jedním střípkem z celé mozajky informací nuté k naplánování a provedení léčby u dané konkrétní pacientky. Proto Vám nemohu já solidně odpovědět, ale může na ně odpovědět Váš onkolog. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4693
Dobrý den. Je mi 33 let a našla jsem na konci minulého roku v prsu fibroadenom, která se za 10 mesíců zvětšil z 14x8mm na 17x14x4mm a po provedení biopsie, byl diagnostkován jako nezhoubný. Lékařka mi doporučila jeho oďstranění kvůli rychlé progresi. Chtěla bych se zeptat, zda by jste mi také doporučil jeho odstranění? Navíc, na vyšetření ultrazvukem mi byly zjištěny další 4 fibroadenomy velikosti kolem 9x8x4. Zdá se, že mám k tomuto dispozici. (Matka měla jeden fibroadenom vyoperován). Je nějaký způsob, jak zabránit jejich progresi a nutnosti je také operovat? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Způsob, jak zabránit jejich výskytu a růstu neexistuje. Ohledně odstranění fibroadenomu je to diskutabilní. Fakt je, že se růst může kdykoliv zastavit a pak by operace byla zbytečná. Nicméně stejně tak růst může pokračovat nebo se i ještě zrychlit a je jasné, že event. jizva při vynětí většího nádoru je nutně větší ( z kosmetického hlediska ). Toto rozhodnutí prostě musíte udělat sama za sebe. Držím palce a s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4692
Dobrý den. Je mi 18 let a delší dobu se mi střídavě zvětšují i změnšují prsa (nezávisle na menstruaci) a je v nich cítit napětí až někdy bolest. Myslím, že to nic vážného není, ale je to velice nepříjemné. Je to u ženy běžné? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Odpovídám ANO. Naopak ze své praxe vím, že prsa která nebolí jsou podezřelá, protože rakovina prsů nebolí... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4691
dobry den je mi skoro 18 let a před rokeam a pul jsem si v pravem prsu na straně k hrudniku nahmatala bouli ktera se nehybe a je 4-5 cm velka byla jsem před rokem na sono vyšetřeni kde mi bylo napsana sprava :LOŽISKOVĚ ZMĚNY V VVK V PRAVO NELZE PROKÁZAT, TUKOVÉ LOBULY,PRAVID.SEPTA.OKRSKY ŽLÁZ.STRUKTUR,OBRAZ SYMETRISKY,REG.UZLINY bpn.........tet po roce a pul je boule pořad tvrdá mam stoho opravdu velky strach a ještě ktomu jsem si nahmatala na pravem prsu na hoře nulku a prso je tvrde ale to je asi kvuli menstruasi moc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Popis starého ultrazvukového nálezu je opravdu negativní - bez průkazu nemoci. Ale každá rozumná žena si nechá preventivně prsy vyšetřit (mammograf, ultrazvuk - podle věku) 1x ročně. Takže s trochou odlehčení situace už máte 1/2 roku zpoždění :-). Doporučení: nechejte si prsy vyšetřeit ultrazvukem na akreditovaném screeningovém pracovišti - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4685
Dobry, den chtela bych se zeptat kolik stoji vysetreni mamografem. Jsem dlouhodobe v zahranici a nemam v Cechach pojisteni.

Dekuji Lenka Silhanova
Odpověď: Dobrý den. Cena mamografie se pohybuje kolem 600 Kč, do konce října je možné využít slevové kupony (200 Kč) z akce " Ženy ženám " od firmy AVON. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4683
Dobrý den, je mi 52 let, 2 roky HRT, matka zemřela na rakovinu prsu, proto jsem vyšetřována každý rok. Výsledek z posl. kontroly: ...zatím neurčitá lokální změna str. na rozhraní DQ o vel. 5 mm zatím nesusp.Kontrola nálezu 1 sin 9.12.2009. Mohl byste mi, prosím, vysvětlit nález, protože mi paní doktorka pravila, že se jí levé prso nelíbí a přitom s útvarem vel. 5 mm budeme čekat 4 měsíce? Děkuji mnohokrát za odpověď a jsem s pozdravem. Libuše
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete základní věc - o jaké vyšetření, evet. jejich kombinaci šlo, takže Vám opravdu nemohu odpovědět.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4682
Dobrý den,jsem 5 dnů po operaci prsu.Nález byl pozitivní, teď čekám cca 10 dnů na výsledek o jaký nádor jde. Při operaci mi byly též odstraněny axilární uzliny(bez nálezu).Moc bych chtěla znát Váš názor,zda si myslíte,že je nádor agresivní.Operace mi byla doporučena ihned,vše se konalo během 10-14 dnů od mého zjištění bolestivého útvaru v prsu.Je mi 57 let a posl.mamogr.vyš.jsem podstoupila před 9měsíci bez patol.nálezu.Nesouhlasila jsem s celkovou ablací,tudíž mi byl odstaněn jen novotvar spolu s uzlinami.Mám se obávat malignity? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sama píšete, že jste byla operována pro rakovinu prsu, podle všeho v počátečním stadiu, nerozumím tedy Vaší otázce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4681
dobry den potřebuju pomoci je mi 18 let v 17 letech se mi objevila na prsu velka bulka opravdu velka ne ve velikosti hrašku nebo tak byla jsem na sonu a tam mi pani doktorka řekla žte to je jenom tukova bulka bulku stale mam a je velka mam strach je možne dostat v mem věku rakovinu:(děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Pokud Vám na ultrazvuku řekli, že jde jen o tukovou bulku ( odborně lipom ), tak jim věřte. Lipomy se vyskytují v podkoží celého těla, tedy i prsu. Z nich rakovina nevzniká. Můžete být opravdu klidná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4680
Dobrý den, je mi 26 let a poslední dobou se mi občas stává, že na levém prsu mám zamáčknutý hrot bradavky dovnitř. Je to nějaký problém, nebo je to normální.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nejde o žádný problém, jde o tzv. vpáčenou bradavku, což není žádná nemoc. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4678
Dobrý den, je mi 27 let a ještě jsem nebyla těhotná, přes to mě na dotyk bolí obě prsa a mám zvětšené prsní dvorce. Bolest je tupá. S přítelem se snažíme o miminko, ale podle krevních testů těhotná nejsem. Byla jsem u gynekologa, jsem v pořádku, bylo mi řečeno, že procházím hormonální změnou - a tomu nerozumím. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den, mohu Vám doporučit ultrazvukové vyšetření prsů na akreditovaném screeningovém pracovišti, více pro Vás na dálku udělat nemohu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4676
Dobrý den,
je mi 20 let, beru HA a zjistila jsem při stisknutí bradavek, že mi z nich vytéká opravdu velice malé množství bílé tekutiny, která je bez zápachu, trosku jakoby lepkavá.. Gynekologa pravidelně navstevuji, ale prsa mi nikdy nevyšetřoval. Chci se Vás zeptat, jestli mám mít obavy a co by mohlo být příčinou. Děkuji moc. Kristyna
Odpověď: Dobrý den, nemusíte mít obavu. Pokud by však byl výtok krvavý, je třeba nechat prsy urychleně vyšetřit. Takto doporučuji příležitostně kontrolní ultrazvukové vyšetření na akreditovaném screeningovém pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4675
Dobrý den, Je mi 20 let a pod pravou bradavkou jsem si nahmatala kuličku o velikosti korálku tak 2 mm v průměru, nevíte co by to mhlo být? předem děkuji moc za odpoved Andrea P.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde o benigní (nezhoubnou) záležitost, ale protože stanovit diagnozu na dálku opravdu přesně nejde, doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem na akreditovaném screeningovém pracovišti (jejich seznam je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4673
Na mamografii lekár urobil záve : BR 2. Ako nález uviedol ojed. drobné opákne ostro ohraničené ložiská veľkosti do 5 mm. Môj gynekológ je na dovolenke a tak prosím Vás, o bližšie informácie. Ide o rakovinu ?
Odpověď: O rakovinu se nejedná, naopak jde o benigní, tj. nezhoubný nález v prsní žláze, což právě vyjadřuje kategorizace BI RADS 2. Můžete být klidná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4671
Dobrý den přeji,jsem po operaci karcinom mamae,C3,rozměry 1,3x1,2mm, květen 2008,po chemoterapii,radioterapii,užívám tamoxifen aplikace Zoladexu,můj onkolog mi doporučuje operaci vaječníků,zamezení tvorby hormonů.Chtěla bych znát váš názor-musím postoupit další operaci-laparoskopicky?
Odpověď: Předpokládám, že se trochu pletete v údajích -mm/ cm nádoru, C3 ??, nádor zřejmě dobře reaguje na léčbu antiestrogeny, proto taky užíváte Tamoxifen, odnětí vaječníků je v těchto případech možné, ale vždy to musí posoudit právě onkolog ev. spolu s gynekologem a závisí na dalších faktorech jako je agresivita nádoru a věk pacientky - věřte Vašemu lékaři. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4670
Dobrý den!! Včera jsem si nahmatala v levém prsu na levé straně bolestivý shluk uzlin o průměru 4 cm. Mám pětiměsíční dceru a plně a pravidelně kojím!! Je možné,e to souvisí s kojením,ale nikdy se mi to nestalo ani u první dcery!! Nerada bych něco zanedbala!! Děkuji za odpověď! Simona
Odpověď: Pravděpodobně se nejedná o uzliny ale o rozšířenou mléčnou žlázu nebo cysty. Pokud bude nález přetrvávat, doporučuji ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, seznam center je na těchto stránkách. Buďte klidná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4669
Dobrý den,
prosíme o radu. Máme 12 letou dceru (1996) a na pravém prsu se jí dnes objevila zhutnělá část v bradavce velikosti koruny. Toto se jí objevilo na konci menstruaci, která ji začala 3.8. a trvala do dnešního dne (8.8.). Potřebovali bychom vědět, o co jde. Je to trochu bolestivé na dotyk.
Děkujeme za jakoukoliv odpověď.
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná jen o rozšíření žlázy v oblasti bradavky v souvislosti s hormonálními změnami. Zejména u mladých žen se žláza během menstruačního cyklu značně mění, může být v druhé polovině cyklu bolestivá, nález nemusí být v obou prsech , ale může být i jednostranný nebo lokalizovaný na část žlázy v jednom prsu. Kdyby se to opakovalo, může dcera absolvovat ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových akreditovaných center - seznam je na těchto stránkách. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4668
dobrý den mám trombozu v levé horní končetině už 8měsíců beru varfarin a kontroli qucku nic moc budto málo nebo moc, dříve byla tromba idiopatická a tet je anechogenní co znamená anechogenní je to akutní tromba při které v levé ruce hrozí větší šance na embolii? děkuji
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro choroby prsů. Léčba žilní trombózy je zvykle dlouhodobá a bohužel se toto onemocnění rádo vrací . Takže pokud teď máte nález "anechogenní" trombózy - mohlo by se skutečně jednat i tzv. čerstvou trombózu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4667
Dobrý den je mi 17 a před rokem jsem si našla v pravém prsu bulku.Teď se mi bulka zvětšila místo,kde je bulka je bílé a při opalování se vůbec neopálí chtěla bych se zeptat jestli je to nějaký náznak rakoviny prsu...předem děkuji za odpověď
Odpověď: O příznak rakoviny prsu se jistě nejedná, ale bylo by dobré navštívit kožního lékaře - protože udáváte bílé místo na kůži v místě hmatné bulky a také si nechat provést ultrazvukové vyšetření. Na to Vás může odeslat i kožní lékař.Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4666
Dobrý den jsem mladší muž,zvýšila se mi citlivost bradavek která po dotyku začala i bolet.Díky za odpověď
Odpověď: Může se jednat o lehké rozšíření prsní žlázy pod bradavkami- tzv. gynekomastii- situaci lze objasnit ultrazvukovým vyšetřením, na které by Vás měl odeslat Váš praktický lékař. Nejedná se o nic vážného, nález sám může buď vymizet a kdyby se jednalo o zhoršující se nebo přetrvávající gynekomastii, dá se žláza chirurgicky velmi jednoduše odstranit. Příčinou jsou fyziologické hormonální změny nebo také užívání některých léků. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4665
Dobrý den,
je mi 40 let. Během dvou dnů se mi vespod levého prsu udělala nejasně ohraničená bulka, na pohled modravě prosvítající pod kůží, celkem bolestivá s rozsáhlou zarudlinou okolo na kůži. Bulka se mi jeví jako fixovaná vespod. Nikde nic nehnisá, nedělá se žádná čepička, ještě den před tím než se mi bulka se zarudlinou objevila, mě pobolívaly uzliny v podpaží. Uzliny nyní již nebolí, bolí jen bulka pod prsem. Může se jednat o rakovinu? Pokud jde o zánět, jak mám postupovat?Děkuji
Odpověď: Především je potřeba navštívit lékaře, který prs prohlédne, nejlépe Vašeho gynekologa nebo lékaře ve specializované poradně pro onemocnění prsů. Může se jednat o zánět, ale toto musí "očima" posoudit lékař, který Vás také nejspíše odešle na ultrazvukové či event. mamografické vyšetření nebo v případě podezření na zánět Vám předepíše antibiotika. To zarudnutí vypadá podle Vašeho popisu spíše na zánět, ale opravdu je nutná návštěva lékaře, ani lékař někdy hned nerozhodne, při podezření na zánět dostanete antibiotika a pokud by odezva na tuto léčbu nebyla dostatečná, bude se vyšetřovat dále. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4663
dobry den, chtela bych se jeste zeptat k dotazu c. 4661: zanet mazovych zlazek se leci antibiotiky nebo obklady a mastickami? dale by me zajimalo, z ceho muze zanet vzniknout a jestli se diky nemu vyskytuji pozdeji nejake problemy, dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
prosím, kontaktujte kožního lékaře, z popisu Vašich potíží se můžu jen domnívat, že se jedná o tento problém, ale chce to " vidět" a léčba se odvíjí jistě od stupně obtíží. Takto na dálku nelze léčit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4662
Dobrý den už asi měsíc mě pobolívá levé prso,ale jen na dotek žádnou bulku sem tam nenahmatala spíše to bolí jako pod bradavkou tak bych se chtěla zeptat na radu děkuji za odpověd.Nikol(18 let)
Odpověď: Prsa bolí ženy často, někdy se jedná jen o bolesti jednostranné či ohraničené na část prsu, jde o bolesti žlázy podmíněné hormonálními změnami, převážně v závislosti na menstruačním cyklu, nádor se většinou bolestí neprezentuje. Pokud jsou bolesti velmi obtěžující, zkuste se poradit s gynekologem - změna antikoncepce, přírodní preparáty ulevující od bolestí prsů /v lékárně/, Mastodynon - kapky. Většinou se bolesti prsů během života ženy mění, takže časem máte šanci, že to přejde bez léčby. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4661
dobry den, je mi 23 let a posledni dobou se mi na bradavkach tvori kazdy den bily maz, ktery zapacha. bradavky mam trochu vnorene dovnitr a veprostred mam prohluben, kde se maz tvori. mam strach, ze jde o nador, prsa jsem si prohmatavala a boulicky mi prijdou spise jako tukova tkan. take mi z jednoho mista na dvorci vyrusta chlup, ktery kdyz vytrhnu, tak vyroste po nekolika dnech znovu. muze byt zapachajici maz pricina i neceho jineho nez nadoru? dekuji moc za odpoved, lenka
Odpověď: Nepochybně nejde o příznak nádoru, ale zánětu mazových žlázek, měla by jste navštívit kožního lékaře.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4660
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsou (v pravém jsem si našla bulku vel. 14×11mm) a lékařka mi doporučila biopsii s tím, že by bylo lepší, kdybych si ten nádor nechala odstranit. Znamená to, že mám rakovinu? Moc se bojím, maminka na rakovinu prsu zemřela. Bude mi letos 31 let.
Děkuji za odpověď Veronika
Odpověď: O odstranění nádoru můžete uvažovat, až budete vědět, jaký je výsledek biopsie. Jste poměrně mladá, rakovina prsu ve Vašem věku je vzácná. Počkejte na výsledek biopsie. Zachovejte klid.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4659
Dobrý den
prosím Vás o radu,moje 7 měsíční dcera má mírně začervenalou bradavku a pod ní sem nahmatala bouličku-hrudku tak 4 mm velkou,jedná se o něco závažné??měla bych navštívit dětského lékaře,nebo je to nějaká hormonální změna???z bradavky nic neteče(zatím).Děkuji za odpověď.
Michaela
Odpověď: Může se jednat o rozšíření prsní žlázy v důsledku hormonálních změn u kojených dětí - bývá časté i jednostranné, nevím, zda kojíte. S tím se nic dalšího nedělá - nález časem sám vymizí. Zvláštní ale je, že je tato "boulička" spojena se zarudnutím bradavky, to není typické, takže můžeme ještě přemýšlet o štípnutí hmyzem nebo malém zánětu po tomto štípnutí ?? Pokud by byl nález bolestivý a zarudnutí se stupňovalo, určitě navštivte pediatra, odešle Vás na ultrazvukové vyšetření, které povahu tohoto zduření ukáže. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4658
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li používání přípravku proti pocení Driclor může ovlivnit mé těhotenství, prsa a plod.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nikoliv.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4657
Dobrý den chci se zeptat na takovou maličkost..Je mi 13 let a na prsu se mi udělala malá boulička bojim se co to je jdu zitra k lekari ale presto bych rada vedela o co jde..Děkuji za odpověd...
Odpověď: Nedokážu to takto posoudit, chce to "vidět", určitě ve Vašem věku nejde o nic vážného, zítra Vám to lékař objasní.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4656
Dobrý den.Měla bych dotaz.Je mě 42let a včera jsem byla na vyšetření mamograf a sono.Našla jsem si jako zvětšenou žlazu nebo větší bouli mírně bolestivou v pravém prsu u bradavky.Pan doktor mi řekl,že nemám žádný nález pouze mám asi hutné žlázy.Mám se něčeho obávat, nebo to je v pohodě?Tu žlázu tam mám stále dříve tam nebyla.Moc děkuji za odpověď I.P.
Odpověď: Pokud jste byla vyšetřena mamograficky a ultrazvukem, věřte, prosím, svému lékaři.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4654
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém který mě trápí asi 14 dní. týden ořed menzes jsem měla velké bolesti prsou,které se po menzes zklidnili ale levé prso mě stále pobolívá, zvláště vnější strana, směrem k podpaždí.bolest není trvalá , spíš takový nepříjemný pocit, také mě bolí záda a krční páteř,je možné, že to může souviset?je mi 30 let, menstruaci mám pravidelnou,a na gynekologii jdu 19.8 na prevent.prohlídku.PRSA na dotek nebolí
Odpověď: Prsa mohou bolet, bolesti mohou být i jednostranné nebo lokalizované, mohou být vyvolané hormonálními změnami. Také se do oblasti prsů mohou propagovat bolesti ramenního kloubu a páteře. Můžete si nechat pro jistotu provést ultrazvukové vyšetření a nebo konzultovat ortopeda k vyloučení příčiny bolestí od kosterně svalového aparátu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4653
Dobrý den, je mi 35 let,mám úporné noční pocení, byl zjištěn iatrogenní počátek klimakteria (resekce ovárií),FSH 20, před nasazením HRT mi byl provedeno mamograf. vyš pro zvýšené onkomarkery CA 15-3 36, CEA 12,výsledek mamo vyš: BI-RADS kat.3,na MLO projekci L prsu je 4mm asymetrické zahuštění v horní polovině, bez korelátu na CC, pravděpodobně způsobeno sumací. Myslíte, že by mě mohla HRT ohrozit? Děkuji za odpověď Anna Kuzová
Odpověď: Jedná se o velmi pravděpodobně nezhoubný nález na mamografickém snímku, který si pravděpodobně lékař opět snímkem zkontroluje do roka a není to důvod k tomu, aby jste neužívala HRT. Spíše by se měly zkontrolovat onkomarkery, máte resekci ovarií, zvýšené onkomarkery se mohou opět snížit. HRT Vás v případě negat. nálezu na prsu nijak neohrožuje, mamografie se při užívání HRT zvykle provádí v ročních intervalech a užívání HRT je dobré konzultovat s gynekologem. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4649
Dobrý den,je mi 39 let,před 5 měsíci jsem byla na operaci fibroadenomu,nyní na kontrole mi bylo na sonu zjištěno nové ložisko téměř na tom samém místě,výsledek sona je:vpravo na rozhraní HQQ centrálně je septované oválné hypoechogenní ložisko vel.17x8mm.Byla mi navržena další operace,do které se mi ale vůbec nechce,co když se objeví další útvar i po ní?Jsou extirpace a následné jizvy rizikové?Prosím o Váš názor,zda podle výsledků sona je opravdu nutná další operace nebo postačí jen sledování,děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Fibroadenom je nezhoubný nádor, jeho operativní odstranění není nezbytné, pokud ženě nádor nevadí - není např. na místě, kde tlačí nebo rychle neroste, apod. Fibroadenom může rovněž recidivovat - což je Váš případ. Pokud Vám fibroadenom nevadí, další operaci bych nenavrhovala, v prsu může zůstat v klidu po zbytek života, nejde o rizikovou lézi, naopak opakované operace a jizvy jsou pro prs méně vhodné. Sledování v delším čase úplně postačí. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4648
Dobrý den paní doktorko,je mi 47 let.Před asi dvěmi měsíci jsem měla krvavý sekret z jedné bradavky-trval asi týden.Při ductografii mi zjistily přítomnost papilomů v ductech.Doporučili mi operaci-odstranění papilomů/snad je to i ambulantní výkon/.Ráda bych se dozvěděla něco více o téhle operaci a zda jsou nějaké estetické následky a rizika.Moje maminka měla v 56 letech rakovinu prsu.Děkuji za odpověď
Odpověď: Jedná se o tzv. mikrodochektomii - tj.odstranění vývodu s krvavou sekrecí, většinou se provádí ale v celkové anestézii. Jde o jednoduchou operaci, která probíhá obvykle bez komplikací a bez estetických následků.
Zjistí se obvykle přítomnost papilomů ve vývodů - nádorů, které způsobují krvavou sekreci.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4647
Dobrý den.Prosím ještě k dotazu 4639.Děkuji mnohokrát za odpověď,jsem klidnější.Je mi 42 let.Lékař mi doporučil mammo poradnu,vyšetření mammografem,prý musím být pod časovou kontrolou.Ještě prosím o vysvětlení slova "dispenzarizace".V každém případě děkuji za uklidnění a přeji příjemný den.
Odpověď: Dispenzarizace znamená zvýšené sledování a podchycení rizikové populace - např. tedy žen, které mají vyšší riziko pro karcinom prsu, ale to se žen s cystami prsů netýká, jde např. o ženy s genetickou záteží, nosičky různých genových mutací, apod. Proto jsem již psala, že důvod Vaší dispenzarizace neznám a dle mého názoru pouze pro výskyt cyst prsní žlázy vyšší riziko nemáte a nevidím důvod k častějšímu sledování / resp. vyšetřování/ tj. Vaší dispenzarizaci. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4646
Dobrý den pani doktorko,minulý týden jsem k vám posílala dotaz a tam jste mi odpověděla ať vyčkám na diagnozu ta je jasná co mi řekli je to zhoubné.Prosím Vás o posouzení a laické vysvětlení dle nasledujícího:karcinom prsu vpravo,C504,typ duktální,Grading 3,IHC hormonálně dependentní tu,T1 N1 M0,ASA 1.Komise doporučuje výkon v rozsahu PMW dx.+SU,po označ nákresem.Co by jste mi radila vy stačí jen část prsu nebo radši celý.Moc děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Já bych Vám nejraději nic neradila, protože od toho je mamární komise, již rozhodla a rozhodla jistě dobře - jak vyplývá ze všech údajů, které uvádíte. Určitě je možný záchovný výkon na prsu a provedení šetrného výkonu v oblasti podpažních uzlin. Nádor je citlivý na hormonální léčbu, což je příznivé, myslím, že vše Vám již bylo sděleno.
Konečné rozhodnutí, zda ponechat prs nebo jej odebrat je na Vás, ale doporučeným a vhodným řešením je odebrat jen část prsní žlázy.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4645
Dobry den,
mam 32 rokov, mam dhhsiu dobu bolesti v pravom prsniku, vyrazne sa mi zvacsil a mam z neho i slaby vytok bledej farby. Ultrazvuk bol negativny, prolaktin je v norme. Vcera sa mi ale na druhom (lavom) prsniku vytvoril cerveny fliacik zasahujuci az do aeroly a mam v nom obcas neprijemne palenie, ale neboli. Mam ist este na jeden ultrazvuk, nakolko mi lekarka pri vysetreni povedala, ze mam zrejme cysty. Moze byt vsetko toto sposobene cystami? Dakujem.
Odpověď: Je možné, že máte ohraničený malý zánět na levém prsu, asi se nebude jednat o nic vážného, vyčkejte, prosím, výsledku ultrazvukového vyšetření. S cystami to souviset nemusí. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4644
Od mala jsem alergik s exzémy v ohybech rukou a paží.Od r.2007 jsem začala jíst hlavně zelenin. stravu a přestala hlenotvorné,tučné a konzerované jídla.Poslední rok se pročisťuji(vitamíny,vláknina,čistící čaje,někdy 1denní hladovka).Moje alergie se vytrácí.Exzém je velmi slabý na několika malých místech.Objevil se mi ale téměř stejný atopický exzém na obou bradavkách.Někdy svědí moc a ze spaní se škrábu.Pak mám otevřené ranky.Už to trvá několik měsíců.Možná se díky očistě vyplavují toxiny z tukových zásob.Ale moje teta nastoupila v lednu na chemo.Nyní má po operaci prsu(rakovina),tak se bojím.
Odpověď: Nevím, kolik máte roků. S největší pravděpodobností se u Vás jedná opravdu o ekzém bradavek. Pokud máte do 40 let je vhodné absolvovat sonografické vyšetření prsů a nad 40 let mamografii k vyloučení změn v prsní žláze, které ale nepředpokládám. Rovněž je vhodné odebrat stěry z bradavek a měl by Vás mít v péči kožní lékař a imunolog nebo alergolog - ale to tak asi jistě je. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4643
Dobrý den.Je mi 42 let. Moje matka prodělala 3 operace prsu, pokaždé šlo o tuková ložiska. Její tři sestry měly ovšem nádor v prsu, jedna zemřela. Moje gynekoložka mi zatím odmítla napsat žádost o mamografické vyšetření, že nemám ze zákona nárok.Ráda bych věděla, jestli mohu vyšetření sonem podstoupit každoročně a pokud musím mít vždy žádost od své lékařky.Děkuji.
Odpověď: Problém vyřešíte, když si uhradíte mamografické vyšetření, které je ve věku nad 40 let již určitě metodou prioritní.
V období od 1.4. do 30. 10. je na screeningových centrech příspěvek pro samoplátkyně v hodnotě 200 Kč, mamografické vyšetření stojí tudíž v tuto dobu asi 400-500 Kč. Od 45 let máte 1x za dva roky nárok na mamografii hrazenou ze zdravotního pojištění. Sonografické vyšetření preferujeme u žen do 40 let věku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4641
Dobrý den, je mi 23 a před týdnem jsem byla na ultrazvukove vysetreni prsu, ktere dopadlo dobre. V prsu nemam patologicke zmeny. Duvodem vysetreni byla opakujici se bolest v prsu behem uzivani antikoncepce (v 7denni pauze bolest ustala). Bylo mi doporuceno, abych zkusila uzivat kapky mastodynon, ale bojim se, ze mi kapky ovlivni ucinnost antikoncepce. Myslite, ze je ma obava zbytecna a pomohou mi kapky zmirnit bolest? Dekuji za odpoved
Odpověď: Kapky Mastodynon by účinnost HAK ovlivňovat neměly. Skutečně jsou na ně velmi dobré reference od samotných žen, takže je doporučuju zkusit. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4640
Dobrý den,dcera 9 let má trošku zduřenou prsní žlázu,brdavka je citlivá,souvisí to s dospíváním?
Odpověď: Velmi často se stává v období před nástupem puberty, že se rozšíří /"zduří"/ žláza v jednom nebo obou prsech a zůstane tak nějakou dobu před nástupem puberty, než začnou "růst" prsa. Jde o normální stav, bradavka může být přechodně citlivější. Souvisí to s hormonálními změnami před nástupem puberty. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4639
Dobrý den.Absolvovala jsem sono obou prsů,dg:Oboustr.kvadr.ostře ohranič.,vícečetné,přísně anechoidní útvary,do 38x8mm.Některé cysty mají vn. odrazy char.tkáň.detritu,občas s nazn.septy.Ojediněle útvary i hypoechogenního vzhledu,zř.zkalený obsah.Všechny pouze expant.charakt.Obdobně v prs.žláze vpravo,bez projevu patol.infiltratujících změn.Bude potřebna dispenzarizace v mamm. por. Děkuji
Odpověď: V obou prsech máte cysty, které jsou u žen v určitém typu prsu poměrně častým nálezem. Jedná se o nález nezhoubný, proč je nutná dispenzarizace nevím. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4638
Dobrý den, je mi 24 let, rok užívám antikoncepci Jeanine. Trápí mě, že stále nemám vypuklé bradavky, ani když je mi zima. Změní se tato situace minimálně během těhotenství, nebo existuje způsob "jak je dovyvinout" dříve. Děkuji, Lenka K.
Odpověď: Nejedná se u Vás zřejmě o nedovyvinuté bradavky, ale o tzv. bradavky vpáčené, což je stav podmíněný vývojově a vyskytuje se u "zralého" prsu. Bohužel po ukončení kojení se u většiny žen tento stav obnovuje a bradavky se opět "vpáčí". Ničemu to nevadí z hlediska zdravotního, ale pokud Vám to vadí kosmeticky, poraďte se s plastickým chirurgem, stav se dá upravit operativně. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4636
Dobrý den. Je mi 52 let.
Mám z vyšetření na Mamografii tento nález:
Žlázy dle tabára typu T1. Maligní ložisko nevidím.Vlevo v HZK na větším úseku roztroušené tečkov.kalcif.
USG: Oboustranně anechogenní cysta do 5 mm. Jiné ložisko nevidím. Výraznější žlázy s výraznější periduct.HPstromatu.Axily bez zvětšených uzlin. Kontrola za 1 rok.
Trochu mám obavu,co to přesně znamená . Děkuji za odpověď
Odpověď: Nález je v pořádku. Trochu mě zaráží, že Vám nikdo neřekl, že je nález ve Vašich prsech bez problémů a normální, nálezům rozumět nemusíte, ale věta o tom, že je vše v pořádku by na závěr měla být řečena. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4635
Dobrý den kolik stojí vyšetření prsou děkuji Hranáčová
Odpověď: Cena mamografie je od 600 do 700 Kč a ultrazvukového vyšetření od 200 - 300 Kč na většině screeningových center v ČR. Od 1.4. do 30. 10. je doplatek ceny vyšetření pro samoplátkyně formou poukázek od Avonu v hodnotě 200 Kč. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4634
Dobrý den,paní doktorko,prosím Vás o radu,mám již 2 roky četné cysty v prsou,jedna je výraznější 19mm,teď jsem měla pocit,že se zvětšila,tak jsem byla odeslána na chirurgii,kde mi ji chtěji vyříznout,ale lékař,který mi dělává mamograf a ultrazvuk s tím nesouhlasí,doporučuje,pokud budu chtít punkci.Nevím jak se rozhodnotu,cysta se zvětšila jen o 1mm. Děkuji. Lýdie
Odpověď: Zvětšení cysty o 1 mm nic neznamená, v žádném případě to není důvod k operaci, pokud Vám cysta způsobuje obtíže /bolí nebo tlačí/ je na místě punkce cysty s odsátím jejího obsahu /provede lékař radiolog pod kontrolou ultrazvuku/. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4633
Dobrý den,
pri preventivním vyšetření prsu mi byla zjištěna málo naplněná
cysta nebo uzlinka vel. 4mmx6mm. co to pro mě znamená a co dál.
stačí se nechat zkontrolovat při preventivní prohlídce za rok?
Odpověď: Dobrý den, jde o nezhoubný nález v prsu a kontrolní vyšetření za rok je dostačující.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4632
Dobrý den, je mi 35 let, moje babička měla rakovinu prsu, moje maminka zemřela ve 42 letech na rakovinu vaječníků. Já jsem před rokem po porodu prodělala komplikovaný zánět prsu. Toto jsou vše důvody, proč jsem byla svým gynekologem poslána se žádankou na mamografické vyšetření, kde mi ho odmítli a udělali pouze vyšetření sono s tím, že v mém věku by se jednalo o zbytečné ozáření. Ráda bych věděla, zda sono je dostačující vyšetření nebo zda bych měla podstoupit mamografické vyšetření (samozřejmě bych si ho uhradila). Děkuji Lenka M.
Odpověď: Úmysl lékaře Vás neozařovat byl jistě dobrý, ale s Vaší rodinnou anamnézou /dvě přímé přííbuzné s karcinomem prsu a vaječníku, maminka poměrně mladá/ a právě ve věku kolem 35 let /tj. dříve než u nerizikové populace žen/ většinou provádíme vedle ultrazvukového vyšetření první tzv. vstupní mamografické vyšetření. Správně by u Vás nejdříve měla být po konzultaci genetika stanovena míra rizika pro karcinom prsu.
Osobně bych vzhledem ke všem okolnostem i prodělanému zánětu prsu volila mamografické i ultrazvukové vyšetření. Vyšetření ale rozhodně neplaťte; žádanku Vám vystaví nejlépe onkolog, na bezplatná vyšetření máte vzhledem k rodinné anamnéze nárok. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4631
Dobrý den, mám 31 let a byla jsem na ultrazvukovém vyšetření.
Oboustranně hyperechogenní fibroglandulární parenchym.
Vpravo HZK centrálně okrsek s vystupňovanou strukturou vel.18 mm v průměru-dysplastický uzel. Vlevo v DZK cysta 6x4 mm.
Kontrola ultraz.vyšetření za 4 měsíce.
Prosím o bližší vysvětlení. DĚKUJI
Odpověď: Váš ultrazvukový nález je v pořádku, přítomná je malá cysta, což je častý nález a lékař chce nález zkontrolovat za 4 měsíce pravděpodobně pro přítomnost žlazového uzlu v pravém prsu v HZK velikosti 18 mm- jde jen o výraznější ohraničenou žlázu, takovéto kontroly s časovým odstupem jsou běžné. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4629
Dobrý den,
dvakrát mně po operaci histologicky potvrdili fibroadenom. Mám tři další a měla jsem jít na roční kontrolu v dubnu, ale prý to v těhotenství není vhodné. Největší FA se zmenšil, ale druhé dva během těhotenství rostou. Je mi 29 a jsem v sedmém měsíci. Mám počkat s kontrolou po porodu? Může FA blízko bradavky způsobovat problémy s kojením? Mohou se při kojení zase zmenšit? Děkuji moc za odpopvěď.
Odpověď: Fibroadenomy jsou nezhoubné nádory prsu a mohou se vyskytovat mnohočetně. Rostou pod vlivem ženských pohlavních hormonů- estrogenů- a tak jak těchto hormonů s věkem ubývá, tak i růst fibroadenomů se zastavuje a mohou se s věkem i zmenšovat. Během těhotenství se mohou fibroadenomy trošku zvětšit, s kojením by neměly být problémy, i když je fibroadenom v blízkosti bradavky. Po kojení by se fibroadenomy i vzhledem k Vašemu věku neměly zvětšovat. Nedoporučuje se je operovat, pokud nebolí, nevadí ženě kosmeticky nebo se výrazně nezvětšují. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4627
Dobrý den, na pravém prsu mám začervenalé místo, na dotek teplé a uvnitř bolestivý hmatný útvar. To vše po 9ti měsíčním kontrolním mamografu. Prosím, čeho se mám obávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to, že můžete mít v prsu ohraničený zánět, bude vhodné prs ukázat lékaři - Vašemu gynekologovi nejlépe a ten Vás odešle na ultrazvukové nabo mamografické vyšetření, může Vám rovněž v případě zánětu předepsat antibiotika. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4626
Dobrý den,asi deset dní před menstruací mě začala bolet jedna bradavka,Před dvěma měsíci jsem byla na ultrazvuku - nález byl jedna prostá cysta.
Může být toto příčinou horm.změn,jak píšete v dotazu č.4624.Mám se znovu objednat k vyšetření? Je mi 40roků. Děkuji
Odpověď: Cysta není příčinou, ale důsledkem hormonálních změn, stejně jako bolesti prsů. Pokud si nic dalšího zásadního nehmatáte a před dvěma měsíci jste měla na ultrazvuku jednu prostou cystu, buďte klidná a na vyšetření se objednávat nemusíte. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4625
DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT CO PŘESNĚ ZNAMENÁ V OBECNÍCH SLOVECH STŘEDNĚLOŽISKOVÁ STŘEDNĚ TĚŽKÁ DYSPLAZIE S MAXIMEM V HZQ PONĚVADŽ JSEM BYLA DNES NA VYŠĚTŘENÍ A TAM BYLA TATO DYSPLAZIE ZJIŠTĚNa
děkuji p.Pizzoferratová
Odpověď: Dobrý den,
docela by mě zajímalo, kde jste vyšetření absolvovala, takovýmto výrazům se v mamografických popisech snažíme vyhýbat, protože vyjadřují histologii změn v prsní žláze a ta se dost dobře nedá z mamografie odečítat.
Pojem dysplázie se dnes nahradil pojmem mastopatie a je používaný spíše patology, pro Vás z toho zkrátka ale plyne, že nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4624
Dobrý den,asi 4měsíce vždy týden před menstruací mě bolí v levém prsu.. nikdy před tím se mi to nestalo. je mi 33 ,mám dcerku 4roky-kojena osmnact měsíců.. A váhám,zda-li mám s tímto navštívit lékaře..
prosím,poradíte?
Odpověď: Cyklické bolesti prsů, tj. bolesti před menstruací, resp. v druhé polovině cyklu, jsou běžné u většiny žen. Mohou být omezeny jen na prs jeden, některé ženy udávají jen lokalizovanou bolest v určité části prsu. Nejde jistě o nic vážného, ale o fyziologickou záležitost. Na lékaře je dobré se obrátit v případě trvalých a výrazných bolestí prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4623
Dobrý den,minulé úterý jsem na prsu měla červený flek vel.5x2cm a při pohmatu jsem cítila uvnitř prsu ztvrdlou část,ne bulka nebo něco podobného, spíše část ztvrdlé žlázy.Místo bylo jakoby teplejší.V pravém prsu normální pohmat.Mám před menses,prsy výrazně citlivé, bolestivé.Nyní zčervenání mizne ztvrdlá část též i když v určité poloze prsu ještě hmatná.Příjde mi to jako kdysi prodělaný zánět prsu.Mám se obávat nějakého nálezu? Mám vyhledat lékaře?Za odpověď děkuji.
Odpověď: To, co popisujete, skutečně vypadá jako zánět prsu, i když ohraničený jen na část žlázy. Pokud by se zarudnutí a zatvrdnutí nebo ztužení žlázy opakovalo a prs by byl teplejší, bylo by vhodné vyhledat lékaře, např. Vašeho gynekologa, prs mu ukázat a poradit se. V případě podezření na zánět Vám lékař může předepsat antibiotika, odeslat Vás na ultrazvukové vyšetření, event. se po odléčení zánětu může doplnit mamografie / podle Vašeho věku/.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4622
dobrý den,chtěla bych se zeptat,začalo mi z prsu když si ho zmačknu neco vytekat a mam napeti v prsou ale jen v jednom.asi pred pul rokem jsme prestala kojit.chtela jsem se zeptat jestli je to normalni nebo bych si mela zajit k doktorovi.dekuji za odpoved
Odpověď: Jedná se s největší pravděpodobností o hormonální změny, v krátké době po ukončení kojení. Pokud není sekret krvavé nebo tmavě hnědé barvy, nebude se pravděpodobně jednat o nic vážného, vhodné je odebrat sekret na sklíčko a cytologicky jej nechat vyšetřit- zda nejsou přítomné podezřelé buňky, event pronést ultrazvukové vyšetření prsů- to bývá ale negativní. K lékaři je vhodné zajít se poradit, na výše uvedená vyšetření Vás může odeslat.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4621
Dobry den, na sono vysetreni mi byl nalezen vazovy uzel o velikost 1,3cm. Jak velke je riziko, ze se z utvaru stane nador? Z ceho se tento uzel muze udelat? Je vhodna biopsie? Dekuji.
Odpověď: Zřejmě se jedná o vazivový uzel. Riziko vzniku zhoubného nádoru ve "vazivovém uzlu" není zvýšené, nádory vznikají naopak ve vývodech a lobulech prsní žlázy nikoliv ve vazivové tkáni. Vazivo je normální součástí prsu spolu se žlázovou tkání a tukem, ohraničeným nahromaděním tohoto vaziva vzniká to, co vy nazýváte "uzlem".
Pokud si lékař není jistý, o co se jedná, může z diagnostických důvodů provést biopsii, jinak není nutná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4620
Dobry den, chcem sa vam podakovat za rychlu odpoved na moju otazku v dotaze 4616. Tykala sa zvacseneho jedneho prsnika a vytoku z bradavky. Nakolko vsetky vysetrenia boli negativne, vasa odpoved na moj problem bola, ze zvacseny prsnik bude zrejme suvisiet s hormonalnymi zmenami. Ak by toto bol naozaj moj pripad, je sanca, ze by sa prsnik opat zmensil? Co vobec robia zeny, ked maju vyrazny rozdiel vo velkosti prsnikov. Mam pocit, ze by som potrebovala na kazde prse inu podprsenku. Je to velmi nepohodlne. Dakujem. Mata
Odpověď: Menší rozdíl ve velikosti prsů má nemálo žen, ale pro většinu to není problém / rozdíl je malý/. Pokud jde ale skutečně o kosmetický problém, dá se řešit plastickou úpravou prsů a je vhodné kontaktovat plastického chirurga a poradit se.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4618
Dbrý den manželka má po porodu zatvrdlá prsa malá je ještě v inkubátoru a dostává jen odměřené dávky tak že si žena mléko odstříkává doktoři říkají jen masírovat dávat teplé a studené obklady a odstříkávat. Tak jsem se chtěl zeptat jestli s tím nejde ješte něco dělat jiného. Děkuji za odpověd Alexandr
Odpověď: Asi už nic víc ne. Je to uzpůsobeno tak, že se mléka tvoří tolik, kolik si dítě bere, ale Vaše dítě teď dostává malé dávky. Manželka může odstříkávat nyní i více mléka než Vaše dítě zatím potřebuje, často se mlékem jiných matek takto přikrmují i jiné novorozené děti. Časem až se vaše miminko začne normálně krmit, se tvorba mléka přizpůsobí a prsa pak nebudou "zatvrdlá". Je to teď potřeba přečkat. Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4617
Dobrý den, před 3 měsíci, v době částečného kojení (1X večer) jsem z důvodu preventivní prohlídky byla na sonu prsů. Vše bylo v pořádku.Chtěla bych se zeptat, zda i přes laktaci mohu považovat toto vyšetření za spolehlivé? Jak často v průběhu roku se doporučuje sono prsů z důvodu prevence?
Děkuji Simona (39 let)
Odpověď: Screening rakoviny prsní žlázy začíná oficiálně až v 45 letech a je pomocí mamografie, což je jediná zobrazovací metoda vhodná k provádění této prevence. Mamografie je od 45 let hrazena ze zdr. pojištění, doporučujeme ji ale ženám po dvou letech již od věku 40 letech jako prevenci rakoviny prsu. Do 40 let věku žádná prevence neexistuje, velmi vhodné je samovyšetření 1x za měsíc vždy ve stejnou dobu menstr. cyklu, nejlépe 2.-3. den po ukončení menstruace a pokud žena chce, může absolvovat ultrazvukové vyšetření, vhodné je 1x ročně, interval není omezen, toto vyšetření si ale ženy hradí samy, stojí na většině screeningových center do 300 Kč a pro samoplátkyně platí v době od 1.4. do 30.10. slevy formou poukázek od AVONU v hodnotě 200 Kč.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4616
Dobry den,
mam 31 rokov. Mam obcas bolesti v pravom prsniku, ktory sa mi pred casom vyrazne zvacsil a z bradavky mam z casu na cas vytok bielej alebo cirej farby. Absolvovala som mamogram, ktory sa vzhladom na moj vek nedal dobre "precitat", aj ultrazvuk, ktory bol negativny. Prolaktin je v norme, antikoncepciu neuzivam, nie som tehotna ani som nikdy nebola. Babka z otcovej strany zomrela na rakovinu prsnika. Mozete mi poradit o co moze ist, s cim moze suvisiet zvacsenie jedneho prsnika a vytok? Vopred dakujem. Mata
Odpověď: Váš problém je poměrně častý a neznamená nic vážného, jde o hormonální změny, které jsou ale většinou fyziologické a při odběru hormonálních hladin včetně Vámi zmiňovaného prolaktinu bývá obvykle vše v pořádku.
Doporučuje se sekret odebrat i opakovaně na cytologické vyšetření / na sklíčko/, pokud i tam je vše v pořádku, většinou se to takto ponechává, pokud se ovšem sekrece nezhoršuje nebo nemění svou barvu - podezřelá sekrece je sekrece krvavé barvy, kdy obvykle přistupujeme k dalším vyšetřením. Zvětšení prsu nejspíše s hormonál. změnami rovněž může souviset./může se jednat i o jeden prs/ Takže buďte klidná, pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4615
Dobry den!Chcela by som sa opytat, aky moze mat dopad tlaciaca kostica na prsnik.Cez dovolenku ma dotlacila horna cast kostice pod pazuchou a teraz sa tam objavila pohybliva hrcka, podpazusie mam mierne zdurene a pobolieva.Je mozne vazne poskodenie lymfatickych uzlin takymto sposobom alebo je to docasne?Za odpoved velmi pekne dakujem.
Odpověď: Vztah tlaku kostic z výztuže podprsenek ke vzniku rakoviny prsu není prokázaný. Samozřejmě pokud kostice hodně tlačí, může vzniknout otlak na kůži, nebo zduření podkožních měkkých tkání, které může bolet a být nepřijemné. K žádnému vážnému poškození lymfatických uzlin v podpaží dojít nemůže. Můžete si pro jistotu nechat provést ultrazvukové vyšetření podpažních oblastí nebo nechat vyšetřit prsa mamograficky - podle Vašeho věku, nedávala bych ale do přímé souvislosti výskyt "hrčky" s otlakem kostice. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4613
Dobrý den, maminka byla v rámci prevence na mamografu,poté jí byl proveden ultrazvuk a hned nato biopsie core-cut léze v HZK. Nemá žádné zdravotní problémy. I kdyby biopsie byla negativní, musí být léze chirurgicky odstraněna?
Odpověď: Pokud bude core cut biopsie negativní, není jistě nezbytné ložisko z prsu chirurgicky odstraňovat. Vyčkejte výsledku biopsie, lékař Vám jistě bude o dalším postupu informovat. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4612
dobrý den,
moc Vás zdravím, děkuji za všechny za Vaše ochotné odpovědi. Můj dotaz směřuje na přídatné mléčné žlázy v podpaží, které se objeviy u mě již kolem šestnáctého roku přibližně, nyní mám po dvouch dětech, nejsou bolestivé nic takového, ale velmi mě to obtěžuje esteticky, v mém podpaží jsou tak velké boule, že jdou vidět i přes trička, chtěla bych se zeptat, kde a za jakých podmínek se provádějí operace či odstranění, nemám finanční prostředky na plastického chirurga, je možné provést i na chirurgii?
Odpověď: Myslím, že se s úspěchem domluvíte i s chirurgem, nejen na plastice, tím míním, že nebudete muset výkon hradit. Pokud jsou to již tak velké "boule", nejedná se jistě jen o hledisko estetické, ale zřejmě Vám to již také překáží při běžné činnosti, takže z tohoto důvodu prac. omezení máte pádný důvod to dát odstranit. Poraďte se s nejbližším chirurgem, nebo Vás k němu odešle Váš praktický lékař či lékař z poradny pro onemocnění prsů.
Pěkný zbytek neděle.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4610
Dobrý den,je mi 19let. Nikdy jsem s prsy neměla problémy. Nyní poslední měsíc mi pravým prsem občas projede prudká silná bolest. V nezávislosti na cyklu. Samovyšetřením jsem však nic nezjistila, protože mám velká prsa č.5. Maminka je pravidelně sledována od mládí. Ale u mě to lékař nijak neřeší i přes zřejmě zvetšené žlázy a to máme v rodině dg. CA prsu. Mám si raději nezávisle zajít na Usg vyš. nebo je to běžné? Děkuji Andrea
Odpověď: Tak, jak popisujete bolesti, spíše to vypadá na problémy od svalového a kosterního aparátu - do prsů se mohou propagovat bolesti od páteře nebo ramenního kloubu. Větší prsa neznamenají sama o sobě vyšší riziko pro rakovinu, tu zvyšují dvě a více příbuzných v přímé linii s rakovinou prsu či vaječníku nebo jedna příbuzná s touto diagnózou mladší 35 let věku. Můžete si nechat provést ultrazvukové vyšetření nejlépe na některém z akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách, bez žádanky, jako samoplátkyně, doplatek je do 100 Kč.
Pokud by obtíže trvaly a ultrazvukové vyšetření bylo v pořádku /což předpokládám/ obraťte se na Vašeho praktického lékaře, odešle Vás ke specialistovi k vyšetření kosterně svalového aparátu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky