MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 3380
proc mam jeden prs vetsi nez ten druhy?muze za to zanet prsu, ktery jsem v mladi prodelala?
Odpověď: Dobrý den. Bez klinického vyšetření nedokážu vážnost rozdílného objemu vašeho poprsí posoudit. Měla byste se objednat na mamologické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3379
dobrý den rada by som sa opýtala čo to znamená hypoechogenne oválne ložisko,ktoré mi nasli na jednom prsníku..
Rada by som vedela čo sa stým da robiť, či sa to musi odstrániť alebo len liečit..mam 30 rokov , bezdetná
Odpověď: Dobrý den. Jde dle popisu o benigní, nezhoubné ložisko, které většinou stačí zkontrolovat ultrazvukem v čase.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3377
Dobrý den, je mi 36 let a včera jsem si náhodou nahmatala na levém prsu na levé straně malou bouličku (asi 1 cm). Na dotek je nebolestivá. Chtěla jsem se zeptat, zda rakovinné bujení je spíše bolestivá boulička?
Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel, většinou se jedná o lézi na pohmat nebolestivou. objednejte se na mamologické vyšetření na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3376
Dobrý den,chtela jsem se zeptat co znamenaji benigní prominence žlázového chatrakteru bilat. a jestli tyto prominence mohou malignizovat?
Děkuji Hlavata
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že váš nález je normální, bez podezřelých změn. Je to nález momentální. Při mamografické prevenci je to jako u jiných prevencí , při kontrole se může zjistit počínající patologický nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3375
Dobrý den,
bude mi 40 let, již pár let mi vytéká z obou bradavek tekutina, podobná mlezivu a pociťovala jsem silné pnutí v obou prsou. Pravidelně navštěvuji lékaře, byla jsem i na uzv obou ňader. Jediný nález byl zvýšený výskyt uzlin v oblasti podpaží, který je nutný sledovat. Nikdo mi ale nedokáže říci proč se to děje.
Děkuji za odpověď. Jitka Fabianová
Odpověď: Dobrý den. Je zcela přirozené, že máte sekret vámi popisovaný. Má ho každá žena. Množství se liší, často je téměř nepostřehnutelný. Nejlépe lze vybavit před menses, je to podmíněné hormonální situací. Pokud dochází k mechanickému dráždění bradavek, např. tím, že si opakovaně žena snaší sekret vybavit , tím je sekrece objemnější. Je to takový uzavřený kruh. Rovněž pocit napnutí v prsou, od poloviny menstruačního cyklu do počátku menses k nám patří. Mléčná žláza reaguje na změny hormonálních hladin fyziologicky v rámci menstruačního cyklu, v těhotenství, ale také v závislosti na ročním období, chronickém stresu ap..Lymfatické uzliny (LU) máme po celém těle, tedy i v podpaží, vyskytují se zde v určitém množství a mají určitou strukturu. Zmnožení LU s vámi popisovanou sekrecí, ani s tenzemi prsou nesouvisí. Jde velmi pravděpodobně o vedlejší, souběžný nález. Předpokládám, že pokud by nález na LU byl pro vás ohrožující, jistě by vyšetřující lékař navrhl jednu z LU chirurgickou cestou vyndat a histologicky vyšetřit a nikoliv jen sledovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3374
Dobrý den, na levem prsu jsem si nahmatala bulku. Je tvrdá , ale prso me neboli. Ma velikost okolo pul centimetru ani ne. Chci se zeptat, co by to mohlo byt, a jestli to nemuze byt rakovina. Byla jsem již na vysetřeni ale vysledky príjdou az v pondeli. Děkuji Nashledanou.
Odpověď: Dobrý den. Pokud boulička nemá vztah k okolí, tzn. dá se s ní hnout, pravděpodobně půjde o nějako nezhoubné ložisko. Přesto nezbývá, než trpělivě vyčkat pondělí. Zabavte se, dělejte něco, co máte ráda. Prostě si udělejte hezky. Každé promrhané hodiny, z času nám odměřeného na této planetě, je škoda.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3373
Mam dotaz,bolí mě pravé prso mam tam větší útvar který vede do podpaží.Můj gynekolog mi po prohmataní řekl že je mastodonie a že mam užívat MASTODONYM.Beru ho dva měsíce a žádná změna mam strach.Myslíte si že by gynekolog poynal nádor pohmatem?Mockrat děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Mastodynom kapky jsou dobré, užívejte ještě aspoň měsíc, než od nich ustoupíte. Pokud jste nebyla na ultrazvuku, nechte si vámi popisovaný útvar a celá prsa vyšetřit .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3372
Ano určitě se o nic vážného nejedná, vleže se ty fazolky víc zmenší. To jsou lalůčky v mléčné žláze? Také mi rostou na prsou chloupky, též na krku, bradě apod. Je to hormonální proto mi jeden prs i dost let bolí, hlavně když mi na něj moje malá dcera hopsne. Dá se s tím něco dělat?
Odpověď: Dobrý den. Ano žláza není beztvará hmota, má určitou, pravidelně se opakující v celém objemu strukturu. Chloupky jsou vyjádřením buď vyšší hladiny androgenů, můžských hormonů ve vašem těle nebo normální hladiny těchto hormonů( i ženy je do určité výše mají), ale zase vyšší citlivosti receptorů na ně v kůži. Chloupky sedají pravidelně jakkoliv odstranit- vyrhnout pinzetou, odstranit voskem nebo nejlépe laserem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3371
Chtěla jsem se zeptat jak nádor prsu vůbec vypadá? Já byla v dubnu na ultrazvuku, vše bylo negativní, ale mám pocit, že v pravém kvadrantu prsu mám takový malý hrášek,který se nepohybuje, ale myslím, že je na obou stranách, akorát na levém prsu větší. Nikde jsem se právě nedočetla, jak skutečný nádůrek vypadá.
Odpověď: Dobrý den. Pokud je nádor prsu již hmatný , jde o tuhou resistenci, vazivovými změnami fixovanou k okolí, okolní tkáně mohou být odtlačené, oteklé, kůže nad nádorem změněná. Pokud máte nový nález od loňského roku, jděte pro svoji jistotu na ultrazvuk, i když je pravděpodobné, že u vás nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3370
Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem vysadila HA, nyní mám menstruaci a pociťuji tlak v obou prsech i v podpaží, to přičítám probíhající menstruaci, ale dnes jsem si v pravém prsu nahmatala menší na dotek bolestivou bulku blízko bradavky. Mám jít na nějaké vyšetření nebo mám čekat jestli bulka nezmizí až menstruace skončí? Je mi 28. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano vyčkejte a teprve, pokud nález bude přetrvávát, objednejte se na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3369
Dobrý den,v lednu tohoto roku jsem byla na mamografu(chodím každoročně) pro výsledek jsem byla u svého gynekologa a ten mi ve dveřích své ordinace dával nové doporučení na mamograf s tím,že se mi na pravém prsu objevil shluk teček, menších než půl mm. diagnostikán jako nějaké
benigní zvápnění,ale přesto mám na kontrolu přijít po půl roce.Od té chvíle musím na to pořád myslet a mám velký strach. O co se vlastně jedná a co mohu očekávat? moc Vám děkuji za odpověď. V.Štanglová.
Odpověď: Dobrý den. Ve tkání mléčné žlázy se často vychytává kalcium, vápník. Pokud se tento nález objeví při další kontrole, s odstupem času se žena zve na kontrolu a posoudí se stabilita nové změny. U vás byl popsán jako benigní, nezhoubný. Takže je pravděpodobné, že při kontrole se zjistí, že se nález nezměnil.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3368
Dobrý den,mám 20 let, dnes jsem byla na sonografii.Nahmatala jsem si v levém prsu bulku, která nebolí.Snad jen při větším ztlačení cítím menší bolest.Paní doktorka si nebyla jistá, co by to přesně mohlo být.Za 14 dní mám přijít na kontrolu, potom se rozhodne co dál.Říkala mi, že se bude možná provádět Biopsie.Vím, že mi to paní doktorka umrtví, a pak odebere tlustou jehlou vzorek.Mám ale strach, jak vše bude probíhat, jak se to vlastně umrtvuje a jak to všechno bolí při zákroku a jak po něm.Děkuji Kamila.
Odpověď: Dobrý den. Lokální anestesie se aplikuje tenkou jehlou, je cítit pouze počáteční vpich a pak tlak. Anestesie za malý moment začně působit, samotný odběr je nebolestivý. Místo odběru může následněbýt lehce citlivé, asi jako modřina. Stačí poledovat, ev. slabé nanlgetikum. Nemusíte se obávat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3367
Dobrý den, je mi 11 let (menses ještě nemám) a dnes jsem zjistila, že mám na prsou "vrásčité" bradavky. Zajímalo by mne, jaká to může být příčina. Děkuji
Odpověď: Ahoj. Nevím přesně, co myslíš. Ale pokud tě znepokojuje, že dvorce nemáš hladké , nic se neděje. Jde o mazové žlázky, které tam patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3366
dobry den pani doktorko chtela bych se zeptat,pan doktor mi predepsal deniban vybrala jsem jedno plato a asi uz treti den me boli prsa a tece mi mliko asi teda mliko mam nocni kosily rano uplne mokrou a na podprsence mam fleky taky nevim co mam delat jestli je to od tech leku nebo z neceho jineho tehotna nejsem mam zrovna menzes.moc vam dekuji za odpoved pavla.
Odpověď: Dobrý den. Ano, myslím, že antidepresiva mohou jako vedlejší účinek mít mléčnou sekreci. Poraďte se o tom s vašim lékařem .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3364
Dobrý den,

je mi 33 let, před rokem jsem byla operována (FA?). Lékařka mi řekla, že je vše v pořádku, 1x ročně navštěvuji onkologii. Nyní mám silnou menstruaci,cystu na vaječníku a gynekolog mi doporučil nízkodávkovou antikoncepci Mirelle.
Je to vhodné řešení vzhledem k FA? Děkuji za odpověď.
r.š.
Odpověď: Dobrý den. Začněte s gynekologickou léčbou a za půl roku jděte pro svojí jistotu na ultrazvuk prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3363
DOTAZ: Dobrý den, mám 20 let a mám v prsu ložisko ohraničené dysplazie s vícečetnými cystami vel. do 1 cm na celkové ploše asi 3 cm, před týdnem mi začal vytékat po stisknutí bradavky nažloutlý občas nazelenalý lepkavý výtok. Je tento výtok normální?Je nutné ložisko chirurgicky odstranit?Rakovinu prsu měla jen babička z otcovy strany. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu se jedná v prsu o nezhoubné změny, stejně jako charakter sekretu je nezávažný. Jistě jste pozvaná na kontrolní ultrazvuk s odstupem času. A tak to bude dostačující a v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3362
Dobrý den, je mi 23 let. Moje babička (z otcovy strany) měla rakovinu prsu (byl jí celý odebrán). bulku jsem si sice neobjevila, ovšem na jedné bradavce mám několik malých ,,pupínků,,. chtěla jsem se zeptat, jaké preventivní vyšetření je vzhledem k mému věku optimální. Předem velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Objednejte se ke kožní mu lékaři, pokud vyrážka bude trvat, mohlo by jít o ekzém.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3360
Dobrý den, kojím rok, cca. 3 dny mě bolí podpaží při určitých pohybech, nebo pohmatu. ..Bolí mě trochu i prso. Může to být zduřelá uzlina, bolest je podobná, jakou znám u zduřelé uzliny pod čelistí (při nemoci)...
Mám vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit?? Díky předem za odpověď. Lenka Nová
Odpověď: Dobrý den. Čatou komplikací kojení je zánět prsu. Známky zánětu - lokálně nebo celý prs : zarudlá, teplá kůže, otok, bolest i bez dotyku, teplota celková. Na zánět mohou lymfatické uzliny v podpaží reagovat zvětšením a citlivostí bez dotyku, pocit otoku v podpaží. Závažnost svých obtíží jistě posoudíte lépe přímo vy sama a dle toho vyhledejte ev. lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3358
Dobrý večer, jsem 21-ti leté studentka.chtěla bych se zeptat na něco, co mě poslední týden trápí. je to asi 2-4 měsíce co jsem měla akné vřídek pod bradavkou,jelikož mtoi nedala, tak jsme se pokoušela ho vymáčknout-něco jsem vymáčkla a pak jsem to nechala být, nyní tam mám boulička, která je tuzší a mírně pohyblivá, je možné, že se jedná o nádor prsu????děkuji
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu myslím, že nejedná. Nicméně potvrdit si to mamologickým vyšetřením bude pro váš klid rozumné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3357
Dobrý den. Je mi 15 let a vůbec mi nerostou prsa. Akorát asi před půl rokem se pravé trochu zvětšilo a nahmatám si v něm spostu hrbolků, které nebolí a na kůži mám něco jako strie, jsou červené a pořád nemizí. Levé prso stále neroste a nic se s nim neděje. Před rokem jsem byla u gynekologa a ten říkal, že je všechno v pořádku. A ještě něco: je normální když je jedna strana klitorisu větší? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Rok je dlouhá doba. Po poradě s maminkou se objednejte ev. na kontrolní mamologické vyšetření vč. ultrazvuku. A co se týče druhé části vaší otázky, myslím, že variabilita k přírodě patří. Díky tomu jsme každý z nás jediněčný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3356
K dotazu 3353.......i kdyz Mirena obsahuje gestrogen a ne estrogen ?? Tak mi vysvetlete proc se tak moje gynekolozka za tu Mirenu stavi...je totiz opravdu presvedcena, ze mi to neublizi a v zari to dokonce konzultovala s mou onkolozkou a obe se shodly. Az ted po pul roce mi oznamila ma primarka, ze ven....tak jak pak mam duverovat lekarum. Chytam se stebla a vzdy jsem lekarum bezmezne a oddane verila. Mohlo mi to za ten pul rok pritizit ?? Dekuji. L
Odpověď: Vážená paní. Váš dotaz přesahuje rámec poradny radiologa mamodiagnostika, jsme poradna pro diagnostiku chorob prsů. Nemohu dělat soudce mezi vašim gynekologem a onkologem. Jsem vzdělaná a praktikuji úplně jiný obor. Váš dotaz jsem konzultovala se zkušenou gynekoložkou, která je specialisovaná na substituční hormonální léčbu a spolupracuje s onkologií. Mirena je kontraindikovaná u progestin-dependentních tumorů jako např. tu prsu je, jak se i v příbalovém letáku píše. Mrzí mě, že jsem se pouštěla do této diskuze. Prohloubila jsem vaše pochybnosti. Omlouvám se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3354
Dobrý večer, ještě jednou k dotazu č. 3352: beru hormonální antikoncepci, těhotná určitě nejsem a tenhle stav už trvá přes půl roku. Děkuji ještě jednou
Odpověď: jJak jsem napsala, malé množství sekretu charakteru, který popisujete je normální. Pokud ho máte více, může to být i tím, že si opakovně bradavku dráždíte vymačkáváním a tvorbu sekretu mechanicky podporujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3353
Dobra den. Chtela bych znat i Vas nazor na Mirenu. Ma primarka onkologie tvrdi, ze by mela jit ven, protoze tam je hormon a ma lekarka gynekologie tvrdi, ze nemusi, protoze je tam hormon, ktery mi neublizi, naopak ji mam pekne usazenou. Po Tamoxifenu sliznice pry se zvysuje a ja tym mam Mirenu a to procento s ni je daleko nizsi. Lekari se nedokazi dohodnout a ja jsem z toho jelen. Je to opravdu NUTNE.....aby sla ven ??? Dekuji. L
Odpověď: Dobrý večer. Pokud histochemický rozbor karcinomu prsu ukáže, že jde o tumor hormonálně dependentní tzn. estrogenové a progesteronové receptory jsou positivní, tak Mirénu, která nese rovněž hormony, nesmíte mít. Musí ven. Je to i v příbalovém letáku. O tom, že to tak u vás je, svědčí fakt, že berete Tamoxifen tbl.., ten by vám onkolog nenasadil, kdybyste měla receptory negativní. To, že se po Tamoxifenu tbl. sliznice dělohy může ( ale nemusí) zvýšit až polyposně, je pravda. Proto musíte mít gynekologický ultrazvuk 2x do roka. Pokud by se tak stalo, je vždy možnost provést kyretáž nebo odtranění dělohy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3352
Dobrý večer,ráda bych se Vás zeptala na toto: Je mi 23 let a při zmáčknutí bradavek mi z nich vytéká čirá až nažloutlá lepkavá tekutina a poslední dobou mám bradavky citlivé na dotek. Měla bych se objednat na vyšetření?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že se ve vás pouze "povařily" hormony, je předjaří. Pokud můžete vyloučit graviditu, vyčkala bych. Malé množství sekretu před menses je přirozená věc. Doporučovala bych charkter sekretu zkoušet pouze 1x za měsíc po menses.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3351
Dobrý den.Na přechodový stav - zvětšené,urputné bolesti prsou jste mi potvrdila vitamín E 400 ve vysokých dávkách a poradila kapky gynastan, ale v lékarnách nabízeji, jenom gynastanový čaje.Dá se čaj srovnávat s kapkama? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nemám osobní zkušenost, ale předpokládám, že účinek bude obdobný. Kapky se dají jistě lépe dávkovat. Popíjení čaje může být zase příjemnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3350
Dobrý den,
potřebuji žádanku i když si prohlídku budu hradit?Děkuji Pavla
Odpověď: Dobrý den. Žádanku nepotřebujete. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3349
Dobrý den, mám takový dotaz...je mi 28 let a chtěla jsem se optat, kdy navštívit mamograf. Občas mne pobolívá levé prso - jen tak třeba u tv, nebo když uchopím nějakou rotací ruky nějaký předmět ( je to takový jako tah, divný pocit, neumím přesně popsat ). Prsy si sama kontroluji....Před rokem jsem porodila a 9 měsíců kojula ( pro představu, zda toto nemůže být ještě spojeno s kojením..nevím...)
Manžel mne stále nabádá, ať si pro jistotu na mamograf dojdu....tak se táží Vás...předem Vám velmi velmi děkuji a přeji příjemný den. Eva M.
Odpověď: Dobrý den. Objednejte se na ultrazvuk. Pokud budete hradit , nepotřebujete žádanku a počítejte s 250-300 Kč. Kontakt na screeningové centrum naleznete na úvodní stránce vpravo v mapce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3344
chcela by som poprosiť o vysvetlenie záveru zo sona prsníkov Žľaznaté prsníky s jemnými dysplastickými zmenami,retromamilárne duktektázie t.č. bez ložiskových zmien v sono obraze
Odpověď: Dobrý den. Váš nález je v pořádku, bez patologických známek. Kde jste byla vyšetřena? Vyšetřující lékař vám neřekl výsledek vašeho vyšetření ?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3343
Dobrý den chtěla bych se zeptat , mám zarudlý flek kolem dvorce,občasné píchání v prsu.Jsem po porodu 3 týden kojím skoro každé dvě hodiny. Měla jsem i zvýšenou teplotu a ne vím jestli múžu kojit nadále?Děkuji Jarka
Odpověď: Dobrý den. Máte pravděpodobně lokální zánět, což se při kojení často stává. Dávejte obklady z tvarohu, ev. obklad z nastrouhané brambory. Mělo by dojít k postupnému zklidnění. Kojit můžete dále, při kojení si prsty jemně přitlačte dvorec v místě zarudlé části, čímž tlakem snížíte bolest. Každopádně o svém stavu telefonicky informujte dětského lékaře dle spádu. Příjde vás ev. navštívit nebo pošle dětskou sestřičku. Ještě dodávám, že pokud prs nemáte zatvrdlý, kojte z něho, co nejvíce.Kontaktovat můžete i svého gynekologa. Pokud by teplota převyšovala 38 st., nasadí vám antibiotika.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3342
a mohla by jste mi ještě napsat jaká je ta další ZAJIŠTUJÍCÍ ¨LÉČBA. je mi 21 a tak o tom nemám ani ponětí(filoidní tumor) děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Pokud to vůbec bude třeba, bude vás o tom informovat váš lékař, vysvětlí vám zároveň o co jde. Váš dotaz přesahuje rámec této poradny. Děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3341
Dobrý den,ještě bych se ráda zeptala, ve zprávě z ultrazvuku je napsáno cituji: "v HVřQ sin místě subj. udávané rezistence uzel ml. žlázy s lehce stínující hypoechogenitou, při otočení sondy se rozvíjí - v.s. pouze uzel ml. žlázy" - nevím přesně co to znamená,děkuji za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu to znamená, že vyšetřující lékař viděl pouze uzel mléčné žlázy, který tam patří, i když je akcentovaný.Jistě jste pozvána na kontrolu, jděte na ní po menses v klidové fázi menstruačního cyklu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3340
Dobrý den,na levém prsu mám hmatatelnou bulku velikosti švestky. Prso mě bolí a bohužel mě začíná bolet i levá ruka. Byla jsem na vyšetření na ultrazvuku a bylo mi naspáno doporučení na mamologii, kam jsem se take objednala, ale na vyšetření jdu až v první polovině března. Říká se, že rakovina nebolí, je to pravda? Děkuji Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Při objednávce jste zdůraznila své obtíže? Kam jste se objednávala? Pokud máte až takové obtíže, zkuste se přeobjednat na dřívější termín. Jestliže vám ho neposkytnou, objednejte se jinam. Mapu screeningových pracovišť najdete na úvodní stránce našich stránek vpravo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3339
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jsem objednana na vysetreni mamografem na vlastni zadost, jen prevence, protoze moje matka mela rakovinu prsu. Je mi 34 let, slysela jsem ale ted, ze pokud planuje žena jeste mimnko a predevsim ho kojit, nemela by chodit na mamograf,ale pouze na vysetreni ultrazvukem. Je to pravda a pripadne v cem to vadi? moc dekuji
Odpověď: Dobrý den. Do 40 let věku ženy preferujeme ultrazvuk, pokud je ale třeba mamograf se provádí rovněž. Potřeba se posuzuje individuálně. Při mamografickém vyšetření nám znázornění mléčné žlázy zajistí malá dávka rentgenova záření, provede se snímek a záření se rozptýlí. Je to věc daného okamžiku, nikde se ve vás neakumuluje. V době vyšetření byste neměla být těhotná. Jinak pozdější otěhotnění není na závadu, a ani předcházející mamografické vyšetření následnému těhotenství na závadu není.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3338
dobrý den...takže pokud mi ho odstraní tak už nemusím ničeho bát???(filoidní tumor)..mám bud toto nebo fibroadenom. děkuji..
Odpověď: Dobrý den. U fibroadenomu se stupeň diferenciace neurčuje. Takže předpokládejme, že jde o phylloidní tu nízké diferenciace, pak operace jistě bude dobré řešení. Nicméně , pokud vám navrhnou další, zajišťovací léčbu, určitě jí absolvujte. Pak se nemusíte již ničeho obávat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3337
Dobrý den,chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledku vyšetření-drobná ben leze vlevo 7*8mm v MLOprojekci susp LU.Mám se obávat?Moje babička zemřela na rakovinu prsu a sestra právě dokončila léčbu.Mě je 44 a vyšetření jsem si hradila sama, nevím na koho se mám s tímto výsledkem obrátit.Moc vám děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Benigní léze znamená nezhoubná léze, pravděpodobně LU- lymfatická uzlina ve žláze uložená, což je fyziologický jev. Takže to pro vás neznamená nic ohrožujícího. Sestra vaše nebo babičky? Když se v rodině ze stejné línie vyskytuje pouze jedna žena a ještě onemocněla po 50 letech věku, je riziko pro další ženy v rodině minimální. Pokud šlo o vaší sestru a onemocněla před 50 rokem věku, ať konzultuje svého onkologa o vhodnosti a nutnosti genetického vyšetření pro ní a případně i vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3336
Dobrý den, je mi 45let a začínám se potýkat s přechodovým stavem a úpornými bolestmi prsou.Tvrdé a objemově zvětšené. Můžete mi prosím poradit nějaký nehormonální preparát( riziková hojná struktura žláz)(čaje, vitamíny, atd,) pro zmírnění či ustálení bolesti. Dočetla jsem se o vitamínu D 4OO ve vysokých dávkách. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vitamin E působí na žlázu positivně, je se třeba ale řídit pokyny na příbalovém letáčku, aby nedošlo k jeho předávkování. Jako první pomoc při úporných obtížích výše uvedeného charakteru se doporučují nárazově 2-3 cps. denně nejsilnější gramáže maximálně po 3 dny za sebou. Lokální úlevu můžete pocítit po ošetření čímkoliv příjemným z kosmetických přípravků několikrát denně. Mohla byste rovněž zkusit Gynastan kapky 2x denně 2-3 měs. po sobě pravidelně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3335
Dobrý den.Obracím se na Vás se žádostí o vysvetlení následujících informací.Manželka (49 let) byla na mamografu a tam ji rentgenolog informoval, že se jedná o nějaké "vápenné tvary". Poslal ji na ultrazvuk, kde se potvrdily. Nyní je objednána na další vyšetření na specializované pracoviště v Praze. Mám se začít obávat z onkoligického léčení nebo tyto tvary nejsou příznakem této nemoci ? Kolik procent žen při tomto nálezu skutečně onemocní? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Mikrokalcifikace jsou tvořeny vychytaným vápníkem, kalciem v parenchymu, mlékovodech, kůži, cévách. Mají různé, specifické tvary a také vytváří určitá tvarová seskupení. 80 % mikrokalcifikací je charakteru benigního,nezhoubného a ty jsou poze kontrolovány. Další podíl je jasně svým charakterem maligní, zhoubný . Zbytek cca 10 % jsou pak mikrokalcifikace nespecifického charakteru, hraniční, které se musí vyšetřit histologicky, tzn., odebere se různým způsobem vzorek tkáně. Často pomocí mamotomu v lokální anestesii ambulantně pod kontrolou ultrazvuku někdy mamografu. Budete se muset obrnit trpělivostí a vyčkat histologického rozboru. Na druhou stranu, měli byste si uvědomit obrovský přínost preventivního vyšetření prsu.Vaše paní pravděpodobně neměla žádné obtíže, má nerozhodný čili jistě disktétní nález. A tak i kdyby byl výsledek positivní, přínosem je, že nález byl zachycen v počátečním stádiu. A to je prognosticky velká devisa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3334
dobrý den mohli by jste prosím napsat jak moc nebezpečný je low grade filoidní tumor???
Odpověď: Dobrý večer. Low grade znamená, že nádorové buńky jsou celkem dobře diferencované, což je dobrý prognostický faktor.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3333
Dobry den jeste jednou tak jsem se docetla ze momograf prsu se dela zenam od 45let zdarma.Mne je 36let kolik bych zato musela zaplatit.Mam znamou ktera minuli tyden natudle nemoc podlehla.Zanechala 5deti.Ja mam 4deti a mam veliky strach.Predem dekuji Bartova
Odpověď: Dobrý den. Kompletní vyšetření stojí od 600-900 Kč. Při objednávce se o ceně informujte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3332
Dobry denn muzete mne zdelit odkolikati let se muze jit na vysetreni na mamograf?dekuji Bartova
Odpověď: Dobrý den. Preventivní mamografické vyšetření je hrazeno z pojištění od 45 let do 69 let ve dvouletých intervalech všemi pojišťovnami. Dále existují určité nadstandarty , mimo VZP přispívají malé pojišťovny jednou za dva roky ženám od 40 do 45 let. Naopak VZP nyní nově zrušila horní hranici 69 let. Diagnostické vyšetření tzn., když má žena obtíže se může provést v určitých modifikacích v podstatě kdykoliv, do 40 let preferujeme ultrazvukové vyšetření. O tom, co se nakonec a v jakém rozsahu provádí rozhodne vyšetřující radiolog specialisovaný na choroby prsu dle vážnosti obtíží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3330
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat.Zajímalo by mě,pokud jsem si našla v prsu bulku a můj gynekolog mi pouze prso prohmatal, ale neudělal ultrazvuk.Jestli je vyšetření dostačující.Konstatoval, že je bulka tuková.Mám strach a chtěla bych podrobnější vyšetření.Je možné se objednat i bez doporučení lékaře na mamograf,nebo mám věit svému lékaři.Jemi 35 let, mam dvě děti,obě jsem kojila.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Gynekolog ultrazvuk prsu neprovádí. Toto vyšetření patří do kompetence radiologa specialisovaného na problematiku onemocnění prsu. Na těchto stránkách na úvodní straně vpravo naleznete kontakt do nejbližšího screeningového centra, můžete se i bez doporučení objednat na ultrazvuk, stojí 250-300 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3329
Dobrý den,moje teta(tzn mamčena sestra) měla před 5 lety rakovinu prsu.Jelikož mamka má 42 let,tak preventivně jezdí na mamograf každý rok.Chtěla jsem se Vás zeptat,zda mamografické vyšetření jednou ročně jako prevence stačí a nebo by měla začít navštěvovat nějakou poradnu s touto problematikou?Jezdíme často do Olomouce i do Svitav,tak zda by jste nám mohli doporučit nějakou poradnu.Mockrát děkuji Hanka
Odpověď: Dobrý den. Jestliže sestra maminky onemocněla před dosažením 50 let věku, byla by vhodná konzultace na spádovém genetickém pracovišti. Předpokládám, že maminka chodí na prevenci do screeningového centra, tam by měla dostat kontakt nebo její sestra u onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3328
Dobrý den je mi 23 let mám 4 letou holčičku,Mám problém s bolestí prsou bolí mě víc levé a na pohmat mi připadá plnější bolest je silnější vždy před menstruací pak se to trochu uklidní ale pobolívá.chtěla bych vás poprosit jestli by jste mi nemohli poradit něakou mast případně kapky které by mohli bolest uklidnit.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V době od ovulace do měsíčku je mléčná žláza citlivá až bolestivá vlivem hormonálnoí situace. Často se stává, že když toto období s obavou žena očekává, o to horší obtíže má. Podvědomí a stres to zařídí. Zkuste to příjmout, zpříjemnit si jakkoliv toto období, můžete použít jakýkoliv vám příjemný kosmetický přípravek, masku . Pohlaďte se, dotek má úžasnou samoléčebnou sílu. Vypozorujte si, co vaše obtíže zhoršuje a zkuste se zamyslet proč. Gynekologové dopručují Gynastan kapky, dostanete ho v lékárně, užívá se každý den a je třeba ho brát aspoň 2-3 měsíce, aby měl čas zapůsobit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3327
Dobrý den, já bych Vám všem chtěla tímto poděkovat za všechny zodpovězené otázky nejenom za sebe. Jen tak dál,lidem to pomáhá Vás to stojí určitý čas, ale takové rady jsou pro nás laiky k nezaplacení, moc děkujeme Povová
Odpověď: Dobrý večer. Moc za slova uznání děkujeme.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3326
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda jsou nebezpečné pro vzik rakoviny
nárazy do prsou, např. při sportu a pod.
Odpověď: Dobrý den. Ano, mikrotraumata mléčné žláze, tak jako ostatním částem těla neprospívají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3324
Dobrý den, jsem muž 28 let a před týdnem jsem náhodou zjistil jakoby zduřelou - naběhlou žlázu pod pravou bradavkou (nejedná se o bulku, spíše uzlinu). Chvílemi při dotyku pobolívá. Naposledy něco podobného pamatuji v období puberty +- 16-17 let. Jak to řešit?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně by mohlo jít pouze o žlázku. Jistější ale bude, zajdeteli na ultrazvukové vyšetření. Doporučení si můžete vyžádat o praktika nebo se na vyšetření v nejbližším screeningovém centru objednat a uhradit si ho. Kontakt naleznete na těchto stránkách v mapce vpravo. O ceně se můžete informovat při objednávce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3323
Dobrý den.Mám na Vás prosím dotaz, zda mám navštívit svého gynekologa, nebo se o nic nejedná.Je mi 32 let, mám dvě starší děti a 3 roky zavedené antikoncepční tělísko, se kterým jsem neměla nikdy problémy. Již asi čtyři měsíce cítím občas v pravém prsu pod bradavkou ostrou, řezavou bolest do prsa,nezávisle na menstruaci. Bulku jsem si nenahmatala, ale nejsem si jistá, zda provádím samovyšetření správně. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ostrá, řezavá bolest je vodítkem spíše pro zdroj někde ze skeletu, kostry. Nejčastější příčinou bývá zablokované žebro nebo problémy s pateří, které se přenáší po nervech vycházejících z míchy ke vzdáleným místům. Ve vašem případě měkké tkáně pravého prsu. Předpokládám, že je možné vyloučit, že jste si prs poranila. Pro vaší jistotou bych ale doporučila mamologické vyšetření, a pokud bude v pořádku, což i předpokládám, zaměříte se na rehabilitaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3321
DOBRY VECER UZ PAR DNI POBOLIVA PRAVE PRSO MAM TAM MENSI BOULI.BOJIM SE JESLI TO NENI NECO SPATNEHO .DEKUJI ZA ODPOVED
Odpověď: Dobrý den. Jenom se bát na základě nejistoty, kterou prožíváte, je ztráta energie, kterou dobrovolně podstupujete. Postavte se ke svým problémům čelem a vyřeště je ihned. Objednejte se na mamologické vyšetření. Dozvíte se příčinu . Při objednávce zdůrazněte, že máte obtíže. Každé pracoviště by mělo s akutními případy počítat a mít pro ně místo.Kontakt na nejbližší screeningové centrum najdete na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3320
Dobrý večer, asi před měsícem jsem si nahmatala bolestivé místo na levém prsu pod bradavkou, ale žadnou bulku jsem nenahmatala nevíte co by to mohlo být? Je mi 29 let, děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Příčinou může možná i být, že jste místo neustálým přitlačováním již pohmoždila. Objednete se na ultrazvuk, získáte jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3319
a můýže být tato bolest příznakem těhotenství?
Odpověď: Mléčná žláza reaguje na změnu hormonální situace v těhotenství a poměrně brzy. Změny se ale týkají většinou celého prsu. Samozřejmně ale nelze vyloučit, že u vás to nemohou být zatím pouze bradavky.
Nicméně, rozhodně jde o reakci na změnu hormonání hladiny, ať je příčina jaká je.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3318
co to znamená, když mám bolest v bradavkách..děkuji za brzkou odpověd..
Odpověď: Dobrý večer. Pokud jste v klimaktériu, nejspíše je to reakce na kolísavé hladiny ženských hormonů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3316
Dobrý večer, děkuji za rychlou odpověd.Dotaz č. 3311. Na vyšetření jsem byla ve screeningovém centru v Klatovem, nejprvé mamo , doplněné o sono vyšetření,kde mi pan doktor řekl, že při ko za měsíc sono konzultace s kolegyní, event. biopsie.
Prosím o Váš názor na můj případ. děkuji
Odpověď: Tak teď je to jasnější. Měla jste rovnou doplněný ulrazvuk k mamografu,a to je správný postup. Dle popisu ložiska si myslím, že jde spíše o benigní, nezhoubné ložisko. Na kontrole po měsíci se ukáže, zdali je ložisko stabilní. K tomu je třeba si nechat nějaký časový odstup. Pokud by pan doktor měl podezření, udělal by vám biopsii jistě hned.Takže buďte trpělivá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3314
dibry den prosim co to je chemoterapie a jak probiha co mne ceka prosim
Odpověď: Dobrý den. Chemoterapie je podání speciálních léků v tabletkách, infuzích či injekčně. Důvodem jejich podání je nejčastěji některé ze zhoubných onemocnění. V jedné sérii se podává více léků v jednodenní či vícedenní kombinaci. Série se v pravidelných v 3-4 týdenních intervalech opakují dle tolerance krevního obrazu, funkce ledvin a jater. Počítejte s více cykly, počet je ovlivněn povahou nemocnění. Některé preparáty mají známé vedlejší účinky, pak pacient automaticky dostává i léky k potlačení těchto příznaků. Po některých preparátech může dojít k vypadávání vlasů, je to přechodná záležitost,máte právo na paruku.Vlasy v plné míře dorostou, častokrát ve větší kvalitě, než byly původní. Většinou ale se podání léků dobře snáší. Kontrolují se pravidelně hodnoty krevních elementů. Hodně odpočívejte, choďte na procházky, stravu volte lehkou a dobře stravitelnou. Dbejte na dostatečný přísun tekutin. Dělejte vše, co milujete- čtěte, poslouchejte hudbu, podívejte se na pěkný film, povídejte si s blízkými. A hlavně pokud podstoupíte léčbu, věřte jí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3312
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť, či by ste mi do mojej lajckej reči mohli preložiť túto lekársku správu.
MMG bilat.:koža jemná, podkožie volné, redukcia prsníkov je obojstrane oneskorená, obojstrane naznačené opákne ložiská do 12 mm, patol.kalcifikáty neprítomné.
Za odpoveď ďakujem. Prosim Vás jedná sa už o niečo vážne?
Odpověď: Dobrý den. Vyšetření má jistě i závěr a další doporučení. Z toho částečně opsaného nálezu nejsem moudrá a nemohu se k němu fundovaně vyjádřit. Nejlépe bude, když se vrátíte na pracoviště, kde jste byla vyšetřena a požádáte o vysvětlení. O totéž můžete požádat praktika či gynekologa, kterému nález jistě předáváte. Máte na to právo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3311
Dobrý den,je mi 48 let a jsem po vyšetření mamo a následně sono:vysoká vrstva echogenní žlázy,vpravo v ZKK je hypoechogenní ložisko vel.21mm,bez echostínu,patol.cévy v okolí nevidím,další lož.změny nevidím,reg.uzliny nezvětšené.Ko sono za měsíc,do té doby Vit E400.Na vyšetření jsem byla den před menzes.Co je hypoechogenní ložisko a možné obavy??Není ko za měsíc dlouhá doba?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu se jedná pravděpodobně o benigní,nezhoubné ložisko. Měla jste doplněný ultrazvuk zároveň s mamografií? Byla jste vyšetřena na screeningovém centru? Zajímalo by mě, kde konkrétně. Děkuji za doplnění informací.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3310
Dobrý den.
Je mi 25 mam 2roční dítě.
Mam přecitlivělé bradavky. Muj partner se jich nemůze vubec dotknout
protože je mi to nepříjemné i při souloži. Prosím o radu jestli na na to není nějaký
lék. Díky

Odpověď: Dobrý den, už jsem vám odpovídala v dotaze 3284. Citlivost dvorců a bradavek může být reakcí na hormonální situaci ve vašem těle ( hormonální rozvrat by ale nebyl demonstrován tímto jediným příznakem )a nebo i z psychických důvodů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3308
Dobrý deň, mám 24 rokov a problém s prsiami- mám ich zväčšené a boľavé nielen pred menštruáciou, ale niekedy aj 3 týždne v mesiaci. Tehotná určite nie som. Už som tento problém riešila s gynekológom asi pred rokom, dal mi antikoncepciu po ktorej sa mi to zlepšilo ale potom som ju vysadila lebo u nás máme v rodine veľa rakovín a kŕčových žíl a podobne. Teraz však mám tento problém zasa a znepokojuje ma to, hoci na sone mi výsledky vyšli dobré. Neviete mi povedať, čo by mohlo byť príčinou? Ohrozuje ma to nejako? Čo by som mala robiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Zuzana.
Odpověď: Dobrý den. Je to odezva na hormonální situaci ve vašem organismu. Určitě vás to v tuto chvlíli neohrožuje. Tělo se pouze hlásí o vaší pozornost. Pokud je to nepříjemné, je třeba se zamyslet . Prsa jsou náš symbol ženskosti a lásky. Změny hormonálních hladin fyziologicky probíhají po celý menstruační cyklus. Pokud tento cyklus proběhne na základě jakéhokoliv impulzu atypicky, může být odezva na žláze znatelná různou intenzitou. Je předjaří, jsme součásti celku čili i přírody. Může jít i o odezvu na stres, který neřešíte ap. , neméně důležité je i kolik pozornosti a lásky věnujete sama sobě !?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3307
Dobrý den,
mám dotaz ohledně antiperspirantů. Nedávno jsem se dočetla o souvislosti rakoviny prsu a hliníku obsaženém v antiperspirantu.Moc tomu nevěřím,ale přeci jen,když jde o zdraví,znejistí asi každý. Je souvislost vzniku rakoviny a těchto látek pravdivá,nebo jde pouze o nějakou ,,fámu"?Reps.jaký je Váš názor.
Předem děkuji za informaci a přeji hezký zbytek dne...:-)

Odpověď: Dobrý den. máte pravdu, jde o fámu. najděte si stránky www. hoax.cz
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3306
dobrý den, absolvovala jsem mamografické vyšetření prsou, ve zprávě, je oboustranná tuková involuce parenchymu, můžete mi vysvětlit co to znamena, děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mléčná žláza, tak jako celý organismus, stárne. Proces stárnutí mléčné žlázy se jmenuje odborně involuce a jde o přeměnu ml. žlázy na tuk. Váš nález je v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3305
Dobrý den, jak se prosím projevují metastázy na rentgenovém snímku plic.Vypadají jako světlé kulaté útvary? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Obraz metastáz je různý, společné některým změnám( ne pouze metastázám) na plicích je, že na prostém snímku je jejich densita světlá resp. mléčná, oproti okolnímu parenchymu, který je vzdušný. Ale ne vše, co je kulaté, musí být metastázy. A ne všechny meta jsou kulaté.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3304
Dobrý den, před 10 lety jsem podstoupila plastickou úpravu zmenšení prsů, dnes uvažuji o těhotenství a ráda bych se dozvěděla, zda mohu kojit, zda s tím souvisí některá rizika... Mohu se obrátit na mamografii nebo na někoho jiného? V lékařském domě, kde jsem byla operovaná mi doporučili obrátit se na svého gynekologa. Měl by mi doporučit mamografii? Děkuji mockrát.
Odpověď: Dobrý den.nepíšete kolik je vám let. Před plánovaným těhotenstvím je rozumné podstoupit preventivní vyšetření, vč. mamologického. Dle věku mamografické či pouze ultrazvukové. Vyšetření si na screeningových centrech můžete i uhradit, doporučení v tom případě nepotřebujete.Po redukční plastice by nemělo nic kojení omezovat, pokud hojení proběhlo v normě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3303
Dobry den,je mi 19 let a ve 12 se mi objevila na levem prsu bulka,v 15 letech jsme to zacli resit s destskou lekarkou,ktera me poslala k mamologovi,ktery me kontroluje kazdy rok,ted mam uz 3 bulku,ktera se mi zda prilis velka,prso poboliva a je trochu vetsi,lekar mi rek,dokud se mi nebudou bulky zvetsovat,tak chir.zakrok neni nutny,ale ja bych je chtela odstranit,jelikoz mi prekazi a prso je citlive amam strach,aby to pozdeji nebyla rakovina.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. K posouzení by bylo třeba vyšetření ultrazvukové a klinické. Pokud si nález chcete ověřit, objednejte se na konzultaci do jiného centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3302
Dobrý den,Je mi 15 let a cca. dva měsíce mě bolí levé prso...a nad bradavkou jsem si nahmatala bulku,bradavku mám také jinačí než na levém prsu mám z toho strach..bolest na prsu je neúravidelná...děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Poraďte se s maminkou a ev. se objednejte na ultrazvukové vyšetření. Budete v v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3301
Dobrý den, je mi 40let, nález na prsu (intraduktální karcinom in situ), prosím o posouzení: grade 3, ER a PR negativní, MIB1 index 80%, HER-2/neu negativní, Exprese E-cadrerinu pozitivní.Velikost tumoru cca 1-2cm, vystřelující bolest, během dvou měsíců se tumor zvětšil cca o 0.5 cm (možná podrážděním po biopsii??). Operace naplánovaná za 14 dní. Jakou mám prognosu pokud budou uzliny i RTG plic bez nálezu? Jsou uvedené hodnoty špatné? Mohu se vyhnout i chemoterapii a ozařování. Velice děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Dnešní medicína je na odborné výši, a proto o odborné stránce nemusíte pochybovat. Vaše prognostické markery jsou příznivé. O následující léčbě po operaci bude rozhodovat radioterapeu a onkolog na základě dalšího histologického rozboru. Nyní na poslední část vaší otázky týkající se ozařování a chemoterapie není odpověď. Zkuste se zklidnit a vložit důvěru týmu, který vás bude léčit. Úspěšnost léčby záleží i na našem psychickém rozpoložení, na příjmutí choroby a odhodlání se odléčit a být zdravá. Součástí toho je se i zamyslet, proč naše tělo onemocnělo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3300
Dobry den,pred par dny me zacalo pichat a stipat v levem prsu,pak me zacal bolet cely prs.jedna se o tupou bolest,jako by me za nej nekdo tahal.pri prohmatavani a pozorovani nic zvlastniho nezjisteno,pouze citlivejsi kuzi na dotyk kolem bradavky,ale mozna je tim castym prohmatavanim.Mam 32let,jsem v zahranici a do CR se vracim za 2mesice.Mohu vyckat ci mam pozadat o vysetreni v zahranici?dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Dle charakteru obtíží by mohlo i jít o přenesou bolest z blokády žebra nebo obratlového těla pateře. Dva měsíce jsou ale relativně dlouhá doba, a proto by bylo vhodné poradit se s odbornílkem v místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3299
Dobrý den, před měsícem o menstruaci jsem si nahnatala v pravém prsu dosti veliký nepravidelný, bolestivý oválek - pohybující se. Po menstruaci se zdálo, že se zmenšuje, ale opět tento měsíc o menstruaci je stejný, bolestivý. Je mi 39 let, mám asi 3 rok zavedené tělísko. Můžete mi prosím říci, o co by se mohlo jednat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu to nevypadá na nic život ohrožujícího. Ale když vaše obtíž přetrvává, bude vhodné, aby jste se objednala na odborné vyšetření. Při objednávce zdůrazněte, že máte obtíž a vyžadujte brzký termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3298
vazena pani doktorko,prave jsem si objednala nekolik titulu od pani jordanove,tu podstatnou vec,kterou jsem od vas chtela slyset,jsem dostala,myslim si,ze to zvladnu,pan doktor vesely z hradce kralove,ktery je mym osetrujicim lekarem,mi rekl ze budu v poradku,mam dve deti ktere me moc potrebuji,nyni jdu na geneticky test,pro vylouceni dalsi mutace nadoru,velice vam dekuji za ochotu.lada rtyne v podkrkonosi
Odpověď: Jste šikulka. Jen tak dál.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3297
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu,kojím svoji dceru a chtěla bych začít chodit do solária,není to nějak nebezpečné?moc děkuji za odpověd.Katka
Odpověď: Dobrý den. V soláriu se určitě přesvěčte, jestli nepřetahují dovolený pracovní čas trubic. To pro vaší osobní ochranu kůže. Nečetla jsem žádné práce, které by se zabývaly škodlivostí záření v soláriích či slunečního záření pro kojené dítě. Nevyloučím ale, že kvalita mléka by mohla být ovlivněna. Část mlékovodů a centrální oblast, kde se sbíhají , je poměrně povrchově uložena. Záření má určitě dosah nejen na povrch kůže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3296
Dobrý den,
mému 13 letému synovi se objevila malá boulička pod bradavkou-je to nebolestivé může se jednat o nějaké změny v pubertě nebo máme jít k lékaři?nerada bych ho zbytečně vystavovala stresu,děkuji Sedláčková
Odpověď: Dobrý den, mohlo by jít o reakci základu mléčné žlázy na hormonální situaci. V tomto věku se to stává. Zkuste poledovat. Jednoznačně se dá ale říct o co jde až po vyšetření ultrazvukem. Je otázka, co ho bude " nervovat" více či méně, zdali nejistota či jednorázové vyšetření s jasným výsledkem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3295
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se s Vámi poradit o následujícím:Je mi 47 let,byla jsem na mamo a to s tímto výsledkem:obraz nové denzity l.sin.,palp.negat.-uzliny O.,rtg.sin.lokální změny v centrál.části sin.prsu,UZ bez zřejmých ložisk.změn oboustraně.,dopor.visita s chir.-doporuč.exstirpace s vodičem.Chci se zeptat,zda-li se mám,vzhledem k věku obávat nejhoršího.Jsem v přechodu menstruuji velmi nepravidelně a též první měsíčky jsem měla v 8.5 letech.Děkuji Libuše
Odpověď: Dobrý den. Na vaší otázku je těžké uspokojivě odpovědět. Nemám možnost se na mamografické vyšetření podívat a případně si doplnit sama ultrazvukové vyšetření. A proto by moje difenciálně diagnostická rozvaha byla neúčelná. Jsem přesvědčená, že jste v dobrých rukou. Bylo provedeno porovnání s minulým vyšetřením, zjištěna nová změna, a protože se jednoznačně nedá říct, že vás neohrožuje, zvoleno vynětí po označení vodičem. To usnadní chirurgovi operaci. Zkuste být trpělivá. Všechno je v našem životě, tak jak si to naplánujeme. Prsa jsou symbol ženství a lásky sama k sobě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky