MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 3879
Dobry den! Mam 18 rokov, dnes som bola na sono vysetreni prsnikov-mamina sestra mala rakovinu, tak ma gynekologicka poslala na preventivku...doktor vravel ze nic nemam -teda ziatial,clovek nikdy nevie co bude o rok a neskor....ale napisal do spravy ze mam Fertilny typ prsnikov...mozte mi prosim vysvetlit co to znamena?Som len zvedava :) Dakujem velmi pekne
Odpověď: Výraz fertilní se v Čechách pro popis prsní žlázy nepoužívá. Pan doktor chtěl říci, že máte vyzrálý typ žlázy, což je dobře. Je také dobře, že chodíte na prevenci, ale zbytečně se neobávejte, jedna příbuzná v rodě neznamená ihned vysoké riziko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3878
Dobrý den, již delší dobu mám v pravém prsu na pravé straně u podpaží bulku velikosti hrášku, bulka se nezvětšuje, jen občas pobolívá a bolest jak kdyby vystřelovala do paže. Je skoro pod kůží, takže lehce hmatatelná, bojím se diagnózy, tak bych se Vás ráda zeptala o co se může jednat. Je mi 24 let.Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Podle Vašeho popisu jde velmi pravděpodobně o ucpanou mazovou žlázku, možná i zánětlivě změněnou. Nemocné uzliny při onemocnění prsu jsou mnohem větší, většinou nebolí, jsou hlouběji uložené. Jestliže Vás boulička obtěžuje, jsou dvě možnosti, jak se jí zbavit - navštívit chirugickou ambulanci, kde Vám ji vyříznou, nebo alespoň vypustí její obsah. Druhá možnost je léčení po domácku, zkuste po nahřátí ve vaně zkusit dvěma prsty na bouličku ze dvou stran zatlačit, možná se Vám podaří její obsah vymáčknout. ALE POZOR! nesmíte se zbytečně hmoždit, nepůjde-li to snadno, navštivte chirurga, jak jsem již popsala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3877
Dobrý den,chtěla sem se zeptat jak často bych měla chodit na vyšetření prsu,nebo jak mám postupovat,kam chodit atd.Je mi 24 a maminka umřela na rakovinu prsu ve 45 letech
Odpověď: Je mi moc líto, že jste musela zažít úmrtí své maminky v mladém věku. Doporučuje se, aby dcery žen, které onemocní ve věku nižším, než je 50 let, začaly chodit na preventivní vyšetření o deset let dříve, než onemocněly jejich matky. U vás by to mělo být někdy lehce po 30 roku věku.Najděte si dobré pracoviště., kde Vás budou střídavě vyšetřovat mamograficky i ultrazvukem. Jejich adresy jsou na tomto webu. Dovolím si Vám dát ještě jednu dobrou radu: Příliš neotálejte sre založením rodiny. Úmrtí Vaší mladé maminky navyšuje riziko Vašeho onemocnění oproti ostatním ženám, nejde však o jistotu, že i Vy onemocníte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3876
Dobrý večer,
je mi 22 let, babička z tátovy strany zemřela v 62 letech na rakovinu prsu.
Asi od doby co jsem na sobě začala pozorovat změny (16let) mám "tvrdá" prsa. Pokud je "zmáčknu", jako bych tam měla uvnitř "bulku". Na obou prsou jsou stejné, mám pocit, že i stejně velké. Musím říct, že do té doby žádné změny nepozoruji, prsa jsou pořád stejná, nebolí (akorát před menstruací).
Je to normální? Nikde jsem se nedočetla, jak vypadá vlastně struktura prsu.
Předem děkuji moc za odpověď a omlouvám se za vysvětlení problému, nevěděla sem, jak jinak to popsat.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Popsala jste velmi pěkně, co Vás trápí. Vaše prsa jsou ve vývoji. U některých mladých žen probíhá vývoj mléčné žlázy klidněji, u jiných bouřlivěji. U Vás jde zřejmě o druhou možnost. "Tvrdost" prsů je dána typem žlázy, některým ženám tato pohmatová tvrdost přetrvává celý život, jiným postupně prsy měknou. Co je však hlavní : Ve vašem věku ještě nehrozí vznik rakoviny prsů, ať jsou na pohmat jakákoliv. To, že jedna babička zemřela na rakovinu prsu v 62 letech, nezvyšuje u Vás významně pravděpodobnost této nemoc - až budete dospělá, budete chodit na preventivní mamografii, jako jiné ženyi. Užívejte toho, že se Vám prsy vyvíjejí a že se tak děje stejně v obou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3875
Dobrý den,jsem po operaci ca prsu v počátečním stadiu a po ozařování. Uzliny nebyly zasaženy.nyní beru 3 týdny anastrozol actavis, bolí mě často klouby, svaly,těžko chodím. Jinak se léčím se pro žilní nedostačivost dolních končetin, záněty žil, křečové žíly. Nedovedu si tyto potíže po dobu 5 let. Dotaz - je šance, že poleví, nebo naopak s délkou užívání se budou stupňovat? Jak dál postupovat? Děkuji, Zdravím, M. Šímová
Odpověď: Anastrozol je nezbytnou součástí léčby. V počátcích mohou být doprovodné obtíže veliké, postupně se s léčbou oragismus srovná. Pokud tomu tak nebude, zkuste se domluvit s lékařem, který Vám léčbu podává, ať Vám preparát vymění za jiný, který bude mít stejný nebo podobný účinek. Existuje určitá pravděpodobnost, že jiný preparát budete snášet lépe.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3874
Dobrý večer paní doktorko,

chtěla jsem se zeptat na přípravek DRICLOR a souvislost s rakovinou prsu. Je mi 19 let a strašně se potím, nic nepomáhá a na Driclor jsem slyšela chválu, že se poté pot zastaví. Ale je v něm obsaženo velké množství hliníku, hrozí rakovina prsu? myslíte, že mohu Driclor začít používat? děkuji za odpověď
Odpověď: Na podobnou otázku jsem již odpovídala, je zajímavé, jak často se opakuje. Před poměrně dlouhou dobou vyšel článek anglické lékařky, ve kterém se dopustila domněnky, že sloučeniny hliníku v antiperspirantech mají přímou souvislost se vznikem rakoviny prsu. Od té doby nejsou publikovány žádné práce na velkých souborech, které by tento názor jednoznačně potvrdily. Takže zde významné riziko není. Jiná otázka je zamotné používání antiperspirantu, kdy vlastně bráníte organismu, aby se zbavoval škodlivých látek v těle formou pocení. Lepší je nevystavovat organismus těmto nestravitelným látkám. Jde hlavně o chemické konzervanty v jídle ( uzeniny, obecně jídlo s dlouhou trvanlivostí), ale také o nadměrnou konzumaci koření a různých omáček - přichucovadel jídla, o kávě a alkoholu nemluvě. Měla byste jíst jen velmi prostá jídla, tak, jako jedly naše babičky. Problém pocení by se významně zmírnil, možná zcela vymizel.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3873
Dobrý den,paní doktorko,dnes jsem nahmatala 7.leté dceři bulku v 1. prsu asi 1,5 cm velkou přímo pod bradavkou,jak postupovat,sama mám v 1. prsu asi 5 cyst a v pondělí 20.4. jsem objednaná v Havířově na mamologii na kontrolu.Poradte,co to může být v takovém věku jsem velmi zneklidněna,děkuji Novotná Havířov
Odpověď: Vážená paní. Na Vaší malé dceři se objevily první známky dospívání. Základ mléčné žlázy se objevuje obvykle mezi 8-9 rokem věku, pak se ještě několik let nebude dít nic, kolem první menstruace začne růst žlazové těleso (víceméně symetricky oboustranně). Bylo by velmi a velmi dobré, abyste problém probrala s dětským lékařem. Velmi vhodné by bylo udělat takzvaný srovnávací rentgen obou zápěstí u Vaší dcery- podle toho se totiž dá hodnotit kostní věk. Ten může signalizovat, zda u Vaší dcery nezačala probíhat předčasná puberta, která bohužel způsobuje zastavení vzrůstu. Když se však problém včas odhalí, dá se beze zbytku řešit. Neříkám tímto, že Vaše dcera má předčasnou pubertu (pubertas praecox), ale že je třeba ji vyloučit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3872
Dobrý den,
mám výsledek z mamografie, mohli byste mi ho prosím přeložit do češtiny?!
výsledek vyšetření: 1-BIRADS- negativní
Klasifikace Tabár: Středně denzní fibrogladulární strktura typu TabárI.
Popis: Žláza částečně rozvolněná, stíny ložiskových formací, porucha architektoniky žlázy ani mikrokalcifikace susp. povahy nejsou na zhotovených MG projekcích patrny.
Závěr: R e d u k u j í c í typ žlázy
Děkuji
Odpověď: K výsledku Vaší mamografie Vám mohu jen a jen pogratulovat. Máte velmi běžný a v mamografii dobře hodnotitelnýtyp žlázy- což vystihuje ono závěrečné vyjádření : redukující typ žlázy. Je těžké překládat Váš nález slovo od slova, popis s latinskými slovy je důležitý hlavně z právního hlediska.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3871
Je mi 67 let a poslední dobou cca půl roku mne svědí bradavky. Byla jsem na mamografu, vše je v pořádku. Pak mi pan doktror sdělil, že po mamografu uděláme odběr kousku bradavky pod lokálním umrtvením. Mezitím jsem byla u kožního lékaře se znaménkem a ptala se na tento problém. Pí.doktorka řekla, že je to kožní záležitost i když nemám žádnou vyrážku a předepsala mi Triamcinolon.Svědění po namázání přestane a po týdnu i třeba po 3 dnech zase začne. Prosím o radu. Děkuji
Odpověď: Svědění obou bradavek velmi pravděpodobně nesignalizuje vážné onemocnění , na které myslí pan doktor, když Vás chce odeslat na odběr kousku bradavky pod lokálním umrtvení. Je pravděpodobnější, že jde spíše o kožní problém, jak to pojmenovala Vaše kožní lékařka. Zde je však jeden problém: Lék, který Vám napsala - Triamcinolon, je na hormonální bázi (kortikoid). Není vhodné mazat ho na stejné místo opakovaně, protože kůže v tom místě začne oslabovat. Bylo by dobré přijít na příčinu svědění. Toto se však lehko řekne, ale mnohem hůře udělá. Zkuste si všímat, zda není nějaká souvislost mezi tím,co jíte a mezi Vašimi obtížemi.Velmi dobře takové obtíže řeší lékaři v centrech celostní mediciny - je na Vás, abyste se dopátrala, kde se vyskytuje v blízkosti Vašeho bydliště. Určitě to půjde přes internet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3870
Byla jsem na vyšetření prsů. V nálezu mám napsáno:V HZQ je ještě široká vrstva echogenního žlázového parenchymu,ve VQ více tukových lalůčků.Co to znamená česky??? Mám35let a 2 děti. Děkuji
Odpověď: Česky to znamená , že jde o velmi běžný typ žlázy, kdy v zevních kvadrantech (HZQ) obou prsů je více žlázy než ve vnitřních kvadramtech VQ. Jde o dobře přehledný typ žlázy, velmi obvyklý ve věku, který udáváte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3869
Dobry den, prosim chtela bych se zeptat, kolik stoji odebrani DNA vzorku na zjisteni rakoviny a kde se provadi. Dekuji Barbora Zdrahalova
Odpověď: Asi úplně nerozumím Vaší otázce. Buď se ptáte na odbě vzorku tkáně přímo z nádorového ložiska - jde celkem asi o 3000 Kč, výkon je plně hrazený pojišťovnou. Možná Vám jde o testování DNA na prokázání nebo vyloučení přítomnosti genových mutací, které se objevují při některých rodinných zátěžích. Takové testování stojí nejméně 100 000 Kč, je také plně hrazeno pojišťovnou, trvá skoro rok a je při něm vyšetřováno několik členů rodiny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3868
Dobry den,chci se zeptat,ma pritelkyne byla naoperaci a byla mimodelozne tehotna a ten plod ji prasknul a krvacela do dutiny brisni.Tak se chci zeptat jakou stravu ma jist .Diky za odpoved R.S
Odpověď: Je moc milé, že se zajímáte o to, jak pomoci Vaší přítelkyni. Po operaci, kterou prodělala, by měla jíst jako po každé jiné břišní operaci. Znamená to především nenadýmavá jídla. Každého člověka nadýmá něco jiného a každý člověk moc dobře ví, co to je. Obecně se po operaci břicha nedoporučuje syrová strava - to znamená zelenina, ovoce, ale ani jogurty - někteří lidé je tráví velmi obtížně. Skvělé jsou vývary například: kuřecí s trochou vařené zeleniny a nudličkami. Obecně jsou velmi dobře dobře snášené těstoviny. Vůbec nevadí, když bude příjem potravy hodně omezený. V období po operaci má člověk minimum pohybu, tělo k úzdravě nepotřebuje záplavu kalorií ani vitamínů, jak se lidé často domnívají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3863
Dobrý den. prosím o radu. Mamce začala z prsu vytékat krev. trvá to již delší dobu. ošetřující lékař řekl, že je vše v pořádku. ale tento stav se mi zdá jako znepokojující. Bylo by možné mne odkázat na nějaké pracoviště v Plzni? Předem velmi děkuji.
Odpověď: Krev vytékající z bradavky, zejména pokud jde o jednostrannou sekreci, je VELMI závažný příznak. V Plzni jsou dvě screeningová centra - jedno na Denisově nábřeží a druhé ve fakultní nemocnici. Nezáleží, které si vyberete. Zavolejte do obou a domluvte, kde Vaší maminku vyšetří dříve.Bylo by dobré mít doporučení od praktického lékaře nebo od gynekologa. Oba MUSÍ na základě příznaku krvácející bradavky toto doporučení vystavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3858
Dobrý den, prosím o váš názor. Před dvěma dny se mi v levém podpaží udělala velmi bolestivá boulička. Je asi 1 cm a dosti bolí. Váhám, jestli počkat, zda to třeba není zarostlý chloupek nebo jestli to není zvětšená uzlina. Je mi 53 roků a na preventivní prohlídky chodím pravidelně každý rok. Letos jsem objednaná na konec května. (Maminka měla v 65 letech karcinom prsu). Myslíte, že mám ten měsíc a půl čekat (tedy pokud to nezmizí) nebo mám jít na mamo dříve. Jiních dalších problémů si nejsem vědoma. Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivá boulička - odhaduji, že zřejmě v podkoží - bude velmi pravděpodobně zanícená mazová žlázka. Termín vyšetření na konci května bude postačující - zcela určitě tam o svém současném problému řekněte, ať už boulička vymizí nebo bude přetrvávat. Uzliny, které signalizují nějaký závažný problém ve spádovém prsu jsou obvykle větší než 20mm a jsou nebolestivé nebo jen málo bolestivé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3857
Jsem 29 letý muž z Plzně. 1 měsíc mě bolí levá prsní bradavka a těsně nad bradavkou nahmatám asi 2 cm zduřelou prsní žlázu, která při doteku zřetelně bolí a cítím lehkou bolest i normálně. Mám cca 15 kg nadváhu a při těhotenství manželky jsem měl sám několik kapek mléka. Je to ale před 7 roky. Můžu jít rovnou k odbornému lékaři a kam?
Odpověď: Vážený pane. Velmi pravděpodobně popisujete příznaky tzv. mastodynie, která je obtěžující, ale není nebezpečná. Přesto bude dobré, když Vás vyšetří fundovaný diagnostik.
Na tomto webu jsou adresy pracovišť i v Plzni, jde o pracoviště ve fakulní nemocnici a na Denisově nábřeží. V obou se buď musíte prokázat doporučením od Vašeho praktika - pak je vyšetření uhrazeno pojišťovnou, nebo můžete být vyšetřen za přímou úhradu. Asi bude nejlepší, když si do obou center zatelefonujete a podle domluvy si vyberete, kde se necháte vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3856
Dobrý den. Je mi 36 let a moje maminka onemocněla rakovinou vaječníků ve svých 58 letech, rakovina prsu v naší rodině nebyla nikdy diagnostikována. Protože bych nerada zanedbala prevenci, ráda bych již nyní, tedy před 45. rokem věku, šla na preventivní vyšetření prsou. Je to možné a za jakých podmínek? Je nutné mít doporučení od svého gynekologa? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Z toho, co jste popsala o Vaší rodinné anamnéze, je zřejmé, že nemáte vyšší riziko onemocnění prsní žlázy zhoubným nádorem, než ostatní populace. Preventivní vyšetření ve Vašem věku je možné buď jako hrazené pojišťovnou - v tom případě se musíte vykázat doporučením od gynekologa nebo praktického lékaře. Bude velmi záležet na Vaší domluvě s nimi, neboť ve Vašem věku ještě není zákonný nárok na proplacení tohoto vyšetření. Ten vzniká u žen bez příznaků onemocnění prsu až od 45 let. Vyšetřena také můžete být na vlastní přání a úhradu z vlastní kapsy. Mammografie stojí přibližně 700 Kč, někdy je také nutné připojit doplňující ultrazvukové vyšetření, přibližná cena 300 Kč. Ať půjdete na vyšetření hrazené nebo na vlastní náklady, určitě jej realizujte na screeningovém pracovišti - adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3855
Dobrý den,
je mi 43 let. Ráda bych se objednala na preventivní vyšetření. Doporučujete mamografické nebo ultrazvukové vyšetření?


Odpověď: Zcela prioritní a celosvětově uznávanou metodou pro preventivní vyšetření je mamografie. Ultrazvukové vyšetření pomáhá doplnit některé informace, které z mamografie nejsou zcela zřetelné. Ultrazvukové vyšetření také může posloužit jako kontrolní vyšetření mezi dvěma screeningovými(preventivními) mamografiemi, tehdy je to dobrá součást péče. Samotné ultrazvukové vyšetření je u ženy vašeho věku zcela nedostatečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3853
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, začala sem brát antikoncepci Pramino od prvního dne menstruace, od té doby moje menstruace trvá uz 14 dní....mohla bych během té menstruace mít pohlavní styk? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Menstruace nemá trvat 14 dní. Zde je něco špatně a Vy to musíte zkonzultovat se svým gynekologem. Dlouhé menstruace vedou k nadměrné ztrátě krve a tudíž k anemizaci ( ztrátě červených krvinek). V době menstruace samozřejmě můžete mít pohlavní styk, i když mnohé ženy vníimají období menstruace jako období zákazu pohlavního styku. Záleží to jen a jen na domluvě s Vaším partnerem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3852
Dobrý den,Již asi 3 roky mám v pravěm prsu(kde končí podprsenka ztvrdlinu cca 1x 0,5 cm)udělali sono a řekli že se nejedná o nic vážného když se to nezvětšuje.Nyní,asi 3 měsíce mne bolí na hrudi na straně kde mám právě bulku.Bolest je výše tak prostřed prsa cítit je pořád. Někdy jako pálení,jindy jako od kosti hrudi.Zkušenost s lékaři mám velmi zlou.Je mi 35, mám tři děti.Beru antikonccepci,ale bulku a problém jsem měla i před ní.Jsem také asi půl roku diabetička na inzulínu.V rodině jsme rakovinu měli,i když ne prsu.
Odpověď: Na Vaší osobní zdravotní anamnéze je ve vztahu k bulce zajímavý údaj, a to sice , že máte diabetes. U Diabetiček se často v prsu objevují zatvrdliny, které jsou hmatné, jsou složené převážně z vaziva, nemají zhoubnou povahu a nazývají se diabetická fibróza. Myslím, že to je právě útvar ve Vašem prsu. Nikdy se nezvrhne. Pokud nebydlíte daleko od Prahy, mohu Vás vyšetřit ve svých ordinačních hodinách. Máte-li zájem, zavolejte na linku 234 105 334, od pondělí do čtvrtka jsou na ní přítomny moje asistentky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3851
dobry den chtela bych se zeptat uz asi necele dva tydny me boli obe prsa na stejnem miste boli jen na dotek v horni casti. nic jsem si vnich nenahmatala ale nevim zda samovysetrovani delam spravne.bojim se rakoviny mam rocni dvojcatka a je 20 let.
Odpověď: Ve dvaceti letech je rakovina prsu v České republice extrémně vzácná. Oboustranná bolestivost je známkou spíše jen hormonálních změn.Správné samovyšetření se provádí třemi prsty na plocho, levá ruka vyšetřuje pravý prs a obráceně. Na každém místě se třikrát zakrouží, postupně se zvyšuje tlak,abyste nejprve procítila podkoží, potom třední část žlázy a nakonec i podloží pod žlázou. Pokud Vás strach neopustí, navštivte nějaké z akreditovaných center a nechejte se sonograficky vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3850
DOBRÝ DEN,JE MY 29 A NAHMATALA JSEM SI TŘI BULKY V JEDNOM PRSU,HNED U SEBE..MOC SE BOJIM,JSEM OBJEDNANÁ NA SONO PRSU,ALE AŽ 22.DUBNA...CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JESTLI JEN BULKY V PRSU JSOU RAKOVINA,NEBO JESTLI K TOMU MUSÍ BÝT DALŠÍ PŘÍZNAKY(VÝTOK Z BRADAVKY,VTAŽENÍ NEBO POMERANČOVÁ KŮŽE NA PRSU)...JEDNA BULKA JE TVRDÁ A MÁ NEPRAVIDELNÝ TVAR...MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚD...NASHLEDANOU
Odpověď: Tři bulky v prsu vedle sebe u ženy ve věku 29 let jsou velice pravděpodobně cysty nebo fibroadenomy. V obou případech jde o nezhoubné útvary. Vyzkoušejte, zda je kůže nad hmatnými bulkami volně pohyblivá - to je příznak nezhoubnosti.I tvrdá bulka s nepravidelným tvarem může být opravdu jen nezhoubný fibroadenom. Je nezbytné jít na vyšetření, abyste měla jistotu, i mé odhady jsou prostě jen odhady. Vím, že se Vám zdá, že 22.dubna je za dlouho, těch pár dní však uteče jako voda.Držím Vám palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3849
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na přípravek Driclor, který pomáhá při pocení. Doslechla jsem se, že jeho aktivní složka, sůl hliníku, je často spojovaná s rakovinou prsu, tvorbou bulek v této oblasti. Snad každý má jiný názor a ráda bych se zeptala na ten Váš. Může Driclor způsobit nějaké onemocnění...či přímo rakovinu prsou? Děkuji za odpověď, Zuzana.
Odpověď: Žádná vědecká práce nepotvrdila, že jakákoliv sloučenina přípravků proti pocení je přímo kancerogenní(tzn. že způsobuje rakovinu). O nebezpečnosti těchto přípravků se objevila asi před 10 lety úvaha anglické lékařky, tato úvaha však rovněž nebyla podložena daty ani jinou argumentací. Od té doby se však pravidelně v různých obměnách toto tvrzení objevuje na stránkách různých časopisů.
Jiná věc ovšem je, zda je užívání přípravdů proti pocení dobré. Organismus se znaží v podpaždích zbavit mnoha škodlivých látek, čemuž přípravky proti pocení zabraňují. Nadměrné pocení se dá upravit nebo úplně zastavit změnou jídelníčku. Vyřadit uzeniny, trvanlivé jogurty,dráždivé koření, cukry.......však to jistě znáte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3848
Dobrý den,má opravdu žena šanci že neonemocní rakovinou prsu při poškození genu BRCA1 pokud podstoupí preventivní operaci odstranění prsů a vaječníku? Děkuji.
Odpověď: Pravděpodobnost, že žena, která je nositelkou BRCA 1 genu a nechá si odstranit prsní žlázu a vaječníky, neonemocní rakovinou těchtou orgánů je skutečně vysoká. Při takzvané subkutánní mastectomii prsní žlázy se odstraní téměř 100% prsní tkáně, mohou však zůstat minimální ostrůvky takzvané ektopické prsní žlázy v podpažních jamkách nebo v podkoží směrem k pupku. V medicině neexistujed nic na sto procent, tak jak v životě neexistuje nic na sto procent. Výkon je třeba si dobře rozmyslet, je nevratný. Je samozřejmě žádoucí, aby žena před tímto výkonem porodila děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3847
Dobrý den,chtěla bych se zeptat před 8 měsíci jsem byla na vyšetření prsou ultrazvukem kvůli impantátům na Vaši klinice nález jsem měla drobnou cystičku. Ale nepociťovala jsem žadnou bolest ani jiné příznaky. Ale nedávno jsem si všimla změnu barvy v okolí bradavky je podstatně světlá.Může to něco znamenat? Děkuji předem za odpověď, a přeji Vám hezký den.
Odpověď: Cysička nalezená ultrazvukem ve žláze v okolí implantátů Vám nepřináší žádné nebezpečí.Teď, když spolu korespondujeme, může být vymizelá. Cystičky se různě v prsní žláze mohou objevovat a mizet v závislosti na menstruaci - ale obecně i na jiných hormonálních výkyvech, například na výkyvech hormonů štítné žlázy. Zesvětlání kůže v okolí bradavek může být způsobeno vyzráváním jizev - pokud byly vedeny v okolí bradavek. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Pokud by se však objevovaly skutečně bílé mapy, kůže bez pigmentu, je zapotřebí poradit se s kožním lékařem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3845
K přechozímu dotazu ještě dodávám, že je mi 36 let. Za odpovědi předem moc děkuji.
Odpověď: A já k předchozí odpovědi dodávám, že maligní - nebezpečné uzliny mají setřelou strukturu, vymizí rozdíl mezi takzvanou kůrou a středovým hilem. Nic takového zřejmě Vaši lékaři v ultrazvukovém obraze neviděli. Pokud se nebudou schopni odhodlat k jednoznačnému vyjádření zda jste zdravá nebo ne, nechte se vyšetřit v jiném centru, jehož adresu najdete zdena této adrese www.mamo cz. Jde o akreditovaná centra, kde by měla diagnostika prsní žlázy běžet v jiných kolejích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3844
Dobrý den, na preventivní prohl. prsou mi zjistili (21.11.) , že mám "homogen. uzlinu prot. tvaru 16 x 10mm s RI 0,52 reakt. char.". Od té doby jsem byla 3x na USG prsou 3x mi brali krev 1x USG krku a 1x mamograf. Vše bylo naprosto v pořádku. Naposledy 8.4. Uzlina je stále stejná. Mám se nějak znopokojovat? Z čeho to může být? Dá se uzlina nějek "vyléčit"? Může jít o reakci na kožní alergii po píchnutí včelou?
Odpověď: Homogenní (pravidelně struktrovaná) uzlina o velikosti 16 x 10 milimetrů s průtokem 0,52 je zcela obvyklý nález, který velmi pravděpodobně nevymizí. Jde velmi pravděpodobně o reakci Vaší uzliny na nějakou nemoc, která již skončila. Množství kontrolních ultrazvukových vyšetření , tři odběry krve, vyšetření krku ultrazvukem - to vše mi připadá opravdu nadměrné. Jakoby byl vyšetřující lékař bezradný. Vy ale jste zcela zdravá. Samozřejmě, že trvalé zvětšení uzliny může odpovídat reakci na píchnutí včelou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3843
v dubnu roku 2006 jsem prodělala částečnou mastecomii prsu a následné ozařování.Užívám Tamoxifen. Mohu prosím nyní na sluníčko ? Samozřejmě ne opalovat ozařovanou část ? Musím mít stále nan hlavě přikrývku hlavy ?
Velice Vám děkuji za odpověď.

Ing.Zdeňka Hrubá
Odpověď: Vážená paní inženýrko. Jste třetí rok po léčbě a riziko nadměrného oslunění dnes máte stejné, jako ženy, které nepodstoupily podobnou léčbu jako Vy. Buďte rozumná, nechoďte příliš na polední slunce, obecně se všem lidem doporučuje, opalování jen dopoledne a odpoledne. Pokrývka vlasů chrání obecně vlasové míšky, proto ženy nosily v minulém století krásné klobouky. Slušely jim a ještě je chránily před nežádoucím úpalem a poškožením vlasových kořínků (míšků).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3842
Dobrý den.
Paní primářko ráda bych si nechala zvětšit prsa, která se mi po zhubnutí a kojení zmenšila a částečně povolila. Ale zároveň mám takový problém. V obou prsech mám fibroadenomy a 2 mi již byly vyoperovány.Myslíte, že v mém v případě by bylo možné provést augmentaci, nebo je to riskantní?
Děkuji velice za odpověď
Odpověď: Fibroadenomy nejsou kontraindikací neboli důvodem, pro který by se nemohla provést augmentace. Fibroadenomy se neumí zvrhnout ve zhoubný nádor, a to ani v prsech s vloženými silikonovými implantáty. Doporučovala bych Vám ale řešit problém s velikostí poprsí, až si budete jistá, že neplánujete další dítě. Zmenšení prsů po porodu a kojení je vždy přechodné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3841
Dobrý den,
zvyšuje rentgen plic nebo rentgen hrudní páteře nějak možnost vzniku rakoviny prsů? Děkuji za odpověď
Odpověď: Při rentgenovém vyšetření plic nebo hrudní páteře se používá jiný druh záření, než při vyšetření mamografem, jejich účinky se nesčítají. Obecně však zvyšuje jakékoliv zářeni riziko vzniku rakoviny obecně. Proto je zapotřebí před každým vyšetřením uvážit, nakolik je vyšetření přínosné - zda přínos vyvažuje rizika. Nezapoměňte však, že riziku záření se vystavujete i tehdy, když se díváte na televizi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3839
dobry den mela bych dotaz.ma rocni holcicky dvojcatka a asi pred necelymi tremi tydny me zecali bolet obe prsa v horni casti smerem k podpazdi.boli jen na dotek.chtela bych vedet s ceho to muze byt a zda si mam dojit ke gynekologovy.z menstruace to asi byt nemuze ta mi pred 5 dny skoncila.dekuji za odpoved
Odpověď: Někdy se objeví bolestivost,při které nedokážeme zjistit její původ. Bolestivost obou obou prsů naráz odpovídá většinou jen hormonálním změnám, může také jít o přenesení bolestí ze zad nebo z oblasti žeber. Na bolestivá prsa existuje lék Mastodynon. Jde o kapky, které se koupí volně v lékárně. Užívají se podle návodu. Je ideální, když se kapičky užívají tři měsíce, pak je blahodáný vliv Mastodynonu zafixován na dlouhou dobu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3837
Dobry den pani doktorko potrebovala bych poradit jak se meri bazalni teplota abych si mohla vypocitat plodne dny a kam se ten teplomer strka...dekuji predem. LENKA

Odpověď: Bazální teplota se měří v pochvě. Teploměr se zasune do pochvy asi do poloviny, není třeba hlouběji. Pokud máte běžný teploměr se rtuťovým sloupcem, měla byste si být jistá, že je teploměr plně funkční, že není rozbitý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3836
Dobrý den,
mám problém, nedávno se mi na baradavkách objevily nějaké puchýřky a když jsem to pak zkoušela vymáčknout, tak mi z toho vytekl hnis. Děkuji za odpověď Vořechová
Odpověď: Puchýřky na prsních dvorcích jsou ucpané mazové žlázky, ze kterých jste si vymačkala maz, který popisujete jako hnis. Ucpané žlázky patří mezi nevýznamné obtíže nesouvisející se zhoubným onemocnění prsní žlázy. Obsah žlázek se nejlépe vybaví po nahřátí například ve sprše, ještě lépe ve vaně. Příliš ale jemnou tkáň prsních bradavek nehmožděte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3835
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli sekrece z prsou může být způsobena i vlivem špatné psychiky.Hladina prolaktinu je u mě prý v normě.S tímto problémem sem byla u doktorky tam mě odebrali krev a závěr byl takový že hladina je v pořádku.Pro výsledky sem si šla si za deset dní zatím sem měla od toho pokoj.Trvalo to asi týden.Nyní se mi to objevilo s momentální úzkostí.Paní doktorka mi řekla kdyby se mi to objevilo znova že bych k ní měla zajít že by mě poslala na vyšetření prsou, ale já se bojím aby mi tam neřekla že mám třeba i rakovinu, prosím poradte mi děkuji moc
Odpověď: Pokud sekrece z prsů není krvavá nebo tmavě knědá, nesignalizuje závažné onemocnění.Čirá sekrece vázaná na proměny psychiky je opravdu možná. Vaše příznaky, tak, jak je popisujete, neodpovídají onemocnění prsů rakovinou. Vyšetření prsů mamografem nebo ultrazvukem odhaluje různé druhy obtíží, nejen zhoubné. Je dobré vědět, s čím souvisí obtíže, které máte zrovna Vy, proto se vyšetření zbytečně nebraňte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3834
add.2 za nějakým účelem zničení nádorových buněk a budu brát podpůrné léky na pročištění organismu, ochraně buněk, ochraně proti ozařování atd. Kdo mě zaručí, že podpůrná léčba bude mít blahodárný vliv jen na zdravé buňky a ne na ty nádorové? Jsou na to nějaké studie? Pochopte mě, vím že si můžu napomoci k ozdravě těla, ale nechci zároveň potlačovat onkologickou léčbu.
Odpověď: Dovolím si Vám poradit následující: Podstupte veškerou nezbytnou léčbu, kterou Vám naordinovali Vaši lékaři. Až se zbavíte nádoru, začněte podnikat další léčbu, tentokrát alternativní, která Vám pomůže odstranit z těla jedované látky, které po sobě nutně chemoterapie zanechá. Alternativní léčba také dokáže - pokud ji absolvujete u dobrých a vzdělaných terapeutů - srovnat organismus tak, aby dokázal čelit dalším nemocem jako je například nádorové ložisko. Proč Vás nepodporuji v užívání obou typů léčby dohromady? Očista organismu je vždy spojena s velkou únavou, nevím, jak byste zvládala další únavu k té, která provází léčbu chemoterapií a ozářením. Druhým důvodem je to, že opravdu nevíme jak se tolik různých léků a léčebných postupů snáší dohromady. O výsledcích léčby chemoterapií existují data na stovkách tisíc žen.O léčbě alternativní se zatím jen domníváme, že může přinést prospěch. Důvěryhodná data neexistují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3833
add.1 Dobrý den.
Většina lidí se ptá jaký vliv má podpůrná léčba (aloe vera, ostropestřec atd.) u onkoligických onemocnění a lékaři jim odpovídají, že na samotnou nemoc to vliv nemá. Já mám ale opačný dotaz. Velice zjednodušeně: Věřím, že výtažky z těchto rostlin jsou zdraví prospěšné, ale není to kontraproduktivní, když procházím určitou léčbou (chemoterapií, ozařováním, následně hormonální léčbou)
Odpověď: Vážená paní. Položila jste mi velmi těžkou otázku. Zažila jsem několik žen, které současně s "běžnou" onkologickou léčbou užívaly různé podpůrné preparáty, některé podstupovaly opravdu složité kůry. Nikdy jsem jim jejich víru v tuto alternativní podpůrnou léčbu nerozmlouvala, naopak jsem byla vděčná, že ke mně mají důvěru a popisují mi druh léčby. Nemohu se zbavit určitého dojmu, že různé biologické preparáty, které takzvaně pomáhají čistit organismus, odstraňují z těla složky chemoterapie ještě dříve, než tyto mohou úplně působit na nemocnou tkáň. Opakuji, že toto je můj dojem, nemám žádné důkazy. Neexistují totiž žádné věrohodné studie, který by popsaly údravu žen, které užívají konvenční "západní" léčbu a současně léčbu přírodní - alternativní.Sama osobně jsem vyzkoušela očistné schopnosti svého organismu pomocí změny stravy. Jako lékařka jsem zcela byla konsternována, jak se můj organismus chová a jak se dokáže zbavovat různých zplodin. Viděla jsem tyto efekty rovněž na mých příbuzných. Zcela se to vymikalo všemu, co jsem se učila na medicině.Organismus, pokud mu dáme šanci, se dokáže zbavit různých toxických látek. Vím ale také, že se nedkáže zbavit nádorvých buněk. Jsem moc ráda, že se nevydáváte jen cestou alternativní mediciny. Všechny moje pacientky, které to udělaly, později, kdy již nebylo cesty zpět, litovaly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3832
Dobrý den.
Souvisí prosím vyšetření ?ATA? s Vaší specializací.Mám jej absolvovat a nevím co to je.
S pozdravem Stáňa
Odpověď: Snažím se rozluštit, co znamená ATA. Jaký lékař Vás poslal na toto vyšetření ? Nekterá zdravotní zařízení mají svoje specifické zkratky. Zkuste mi nějak Váš problém ještě přiblížit. Ráda bych Vám pomohla.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3831
Dobrý den,je mi 42 let,10 let každoročně mamo nebo sono.Vždy vše v pořádku.Poslední vyšetření:Redukující žláza bez přímých i nepřímých známek malignity,klinicky nevýznamná 7mm cysta vlevo.Oboustr.rozvolněná žláza ve všech kvadrantech.Jsem zdravá?Je možné,že cysta zmizí do další kontroly?Děkuji ,S podravem Iva
Odpověď: Jako každoročně i letos jste zcela zdravá. Cysty se v prsní žláze objevují a mizí celkem nepředvídatelně. Někdy se hodně naplní tekutinou a mohou celkem nepříjemně bolet. Cysty souvisí s drobnými hormonálními výkyvy, nikdy z nich nevznikají zhoubné nádory. Cysty nepovažujeme za nemoc, před 15 lety se ještě operovaly, v současné době se naopak k operaci nesmějí indikovat (posílat). Ultrazvukové přístroje a mammografy jsou dnes na takové úrovni, že není třeba nález cysty ověřovat operativně.Předpokládám, že jste byla vyšetřena dobrým radiologem v některém ze screeningových center uvedených na tomto webu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3830
Dobrý den,asi před 5 dny jsem si našla nějaký hrbolek v pravém prsu z boku..a mám takovou viditelnější žílu...mám strach co se děje,příští týden budu menstruovat.Má doktorka na gynekologii mě objednala až za 14 dnů ,mám strach jestli to není pozdě.Poradíte??můžu jít na vyšetření sama někam bez doporučení??Léčím se na štítnou žlázu a roztroušenou sklerozu na kterou si píchám copaxone.Moc děkuji za odpověď.Petra
Odpověď: Dobrý den. Nemějte strach, vyšetření za 14 dnů jistě prokáže, že se nejedná o nic vážného, Vaše lékařka jistě postupuje zodpovědně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3829
Dobrý den paní doktorko, mám takový dotaz. Dnes jsem byla na mamologickém vyšetření.Pan doktor mi dle rentgenového snímku řekl, že mám tvrdou žlázu.Před 12 lety jsem byla na operaci, našli mi 2 bulky, které byly naštěstí nezhoubné. Mám strach zda se mám nyní obávat, že se mi zase vytváří nějaká bulka nebo je to normální.
Děkuji Vám za informaci.Hana L.
Odpověď: Vyjádření "tvrdá žláza" mi připadá poněkud netradiční. Domnívám se, že pan doktor chtěl popsat typ žlázy, který pravděpodobně máte : jde o typ, který je hojně obalen do vazivového obalu, žláza je na pohmat tužší než jiný typ žlázy. V mamografii se zobrazuje jako "bílé" okrsky.Tento typ žlázy není predisponován k častějšímu onemocnění zhoubným nádorrem. Častěji se v něm objevují takzvané fibromy, které jsou nezhoubné a které souvizejí právě s těmi bohatými fibrózními(vazivovými) obaly. Předpokládám, že takové fibromy- fibroadenomy Vám byly z prsu odstraněnypřed 12 lety.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3828
Dobrý den,asi před 5 dny jsem si našla nějaký hrbolek v pravém prsu z boku..a mám takovou viditelnější žílu...mám strach co se děje,příští týden budu menstruovat.Má doktorka na gynekologii mě objednala až za 14 dnů ,mám strach jestli to není pozdě.Poradíte??můžu jít na vyšetření sama někam bez doporučení??Léčím se na štítnou žlázu a roztroušenou sklerozu na kterou si píchám copaxone.Moc děkuji za odpověď.Petra
Odpověď: Hrbolek bude velmi pravděpodobně souviset s přicházející menstruací. Až menstruace odezní, hrbolek vymizí. Pokud ne, bude dobře, že za Vaší paní doktorkou přijdete až po menstruaci, kdy bude jisté, že Váš hrbolek nesouvisí s menzes a je proto lepší vyšetřit ho ultrazvukem. Nebojte se časového prodlení, v prsech se neděje nic tak rychle, aby během 14 dnů nastalo nebezpečí z prodlení. Hrbolek v prsu může také souviset s Vaší změněnou funkcí štítné žlázy. Ženy, které se léčí na nemoci štítné žlázy, mají častěji v prsech cysty. Cysty znamenají hormonální stav - nikoliv nemoc. Dojde-li skutečně na Vaše vyšetření, dbejte, abyste byla vyšetřena v tzv. screeningovém centru, kde jsou velmi zkušení lékaři. Adresy těchto center najdete na tomto webu www.mamo.cz . Vyšetřit se můžete nechat i bez doporučení, pak zaplatíte 300 Kč. Někkterá centra berou ženy s problémem v prsech na vyšetření prakticky ihned.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3827
Zdravím mám dotaz je mi už skoro 18 a mám velmi nesouměrná prsa chtěla jsem se zeptat jestli je to normální a jestli by stím šlo něco dělat předem děkuji
Odpověď: Doplním ještě, že nejsou žádoucí žádné zásahy do prsů, které jsou ve vývoji. Ani hormonální. natož chirurgické. Obrňte se trpělivostí, příroda leccos vyřeší za Vás.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3826
Zdravím mám dotaz je mi už skoro 18 a mám velmi nesouměrná prsa chtěla jsem se zeptat jestli je to normální a jestli by stím šlo něco dělat předem děkuji
Odpověď: Nejste sama, koho nesouměrnost prsů ve Vašem věku trápí. Velmi často jeden prs ve své velikosti předběhne během vývoje druhý. Velikost prsů se pak do jisté míry srovná. Za svoji praxi jsem vyšetřila tisíce žen. Prakticky žádná nikdy neměla úplně symetricky stejně veliké prsy
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3825
Dobrý den, jen mi 47 let, byla jsem na druhém kontrolním vyšetření prsu uz.-nynejší dg. t.č. na rozhraní HQQ se zobrazuje"hrozen" několika hypogenit při sobě - v porovnání s vyš. z 10/08 posun charakteru nálezu, dop. doplnit biopsií k ověření nálezu. Na biopii jdu 21.4. Prosím o vysvětlení výrazů "HQQ" a hipogenitum. Dekuji.
Odpověď: HQQ znamená horní kvadranty prsu - představte si Váš prs jako koláč, katerý rozdělíte na čtyři kvadranty s tím, že jedna osa probíhá od hlavy k nohám, a druhá od pravé k levé ruce. Hrozen hypoechogenit znamená shluk útvarů, které se v ultrazvukovém obraze oibjevují v šedé škále barev. Je to jakási řeč radiologů, kterou popisují to, co vidí na obrazovce. Samotné slovo "hypoechogenita" neznamená diagnózu - jako například, že je něco zhoubné nebo nezhoubné. Podle mého názoru neukáže biopsie nic velmi závažného, zřejmě půjde o shluk fibroadenomů - nezhoubných okrsků žlázy, může také jít o drobné cysty nebo o tzv. hamartom, což je zcela nezhoubný útvar. Samozřejmě ale biopsii podstoupit musíte, můj názor je podmíněn popisem Vašeho vyšetřujícího lékaře, ale sama na vlastní oči jsem Váš nález na ultrazvuku neviděla. Biopsie se nebojte, jde o malý nebolestivý, jen mírně nepříjemný zákrok. Po něm budete mít Vy i Váš lékař stoprocentní jistotu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3824
dobry den, asi tyzden pozorujem bolest mojich pstnych bradaviek pri dotyku, hlavne lava je dost citliva. Co to moze znamenat?
Odpověď: Oboustranná bolestivost prsních bradavek nesignalizuje žádný velký problém. Objevuje se především při hormonálních změnách - v premenstruálním období, při těhotenství, někdy jen při takzvané hormonální dysbalanci, na kterou se může navázat porucha pravidelnosti menstruálního cyklu. Někdy jsou bradavky citlivější při užívání některých druhů antikoncepce. Nikdy však oboustranná bolestivost bradavekl nesignalizujje nádorové onemocnění prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3823
Dobry den Muj dědeček byl na sono a tohle mu napsali, chtělla bych vědět jeslti to není nic vážného má 81 let a je ve výborné kondici, ale tohle mi dělá starosti takže: ledviny bil kolem 100mm, parenmchym 15 mm, bez expanze a jasné lithiasy,vpravo v CEK nepravidelné anechogenity spíše charakteru centrál. cyst,vlevo rovněž velmi drobné. M:m anechogenní kontrua s naznač mírnou trabekulizací,jinak bet významnějsí patologie,prostata 50-60 g
děkuji za brzkou odpověď
s pozdravem Kateřina Pavlíčková
Odpověď: Možná bych ještě dodala, že dědečkovi lze v jeho věku k nálezu ze sono vyšetření opravdu gratulovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3822
Dobry den Muj dědeček byl na sono a tohle mu napsali, chtělla bych vědět jeslti to není nic vážného má 81 let a je ve výborné kondici, ale tohle mi dělá starosti takže: ledviny bil kolem 100mm, parenmchym 15 mm, bez expanze a jasné lithiasy,vpravo v CEK nepravidelné anechogenity spíše charakteru centrál. cyst,vlevo rovněž velmi drobné. M:m anechogenní kontrua s naznač mírnou trabekulizací,jinak bet významnějsí patologie,prostata 50-60 g
děkuji za brzkou odpověď
s pozdravem Kateřina Pavlíčková
Odpověď: Je milé, že se bojíte o svého věkovitého dědečka. Mohu Vás uklidnit, dědeček je na svůj věk zdravý jako řípa. Myslím, že nemá cenu., abych Vám nález překládala slovo od slova, vše, co je v popisu vyšetření napsáno odpovídá normě vzhledem k jeho věku. Vašemu dědečkovi přeji vše nejlepší, ať si v pohodě užívá jara.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3821
Dobrý den. Přes nos se mi zvětšilo jedno prso téměř o polovic, chtěla jsem se zeptat, zda jste se už s něčím takovým setkala a zda nevíte o co by mohlo jít. Děkuji za odpověď
Odpověď: S náhlým jednostranným zvětšením prsu se setkávám obvykle u žen, které mají zvětšené prsy pomocí implantátů a tato situace signalizuje, že se objevil výpotek v okolí implantátu. Další podobná situace může nastat, když je jeden z prsů postižen zánětem - to je ale doprovázeno bolestivostí a také teplotou. Jednostranné zvětšení vidáváme také u mladých děvčat - jako známku nesymetrického vývoje prsů. Pokud nějak svůj problém problém popíšete blíže, mohu se pokusit Vám odpovědět ještě jednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3820
Dobrý večer, je mi 19 let a na prsou jsem si nahmatala malou bulku, nebolí mě, ale přesto jsem nervozní co vše to může být, poradíte mi
Odpověď: Jste ve věku, kdy je rakovina prsů nesmírně vzácná, přesto Váš nález ani v nejmenším nepodceňuji.Napište si do kalendáře, jak je boulička veliká - např jako hrášek, švestka, fazole - a vyšetření zopakujte po menstruaci. Tím se myslí nejdříve pátý den od počátku menses. Možná se nález zmenší, nebo dokonce vymizí a pak víme, že šlo pouze o hormonální změnu. Pakliže boullička přetrvá, může jít o cystu, fibroadenom nebo jiné nezhoubné změny, které neznamenají žádné nebezpečí. V každém případě by ale bylo dobré podstoupit ultrazvukové vyšetření v některém ze screeningových center ( adresy jsou na tomto webu). Doporučení Vám dá gynekolog, praktický lékař, nebo si můžete vyšetření sama uhradit - stojí asi 300 Kč. V blízké době se také opět rozjede akce Avonu Ženy ženám, kde se na ultrazvukové vyšetření připlácí 200 Kč. Informace hledejte na webu Avonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3819
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné dostat zánět mozku v důsledku rakoviny prsu? Mamka trpí rakovinou prsu od listopadu 2007 a v sobotu ji odvezla sanitka do nemocnice se zánětem mozku. Ještě bych ráda věděla jestli je toto onemocnění smrtelné?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zánět mozku (mozkových obalů) je velmi závažné, ale léčitelné onemocnění. Je-li jeho původ skutečně mikrobiální nebo virový, existují na něj léky - antibiotika, antivirotika, léky proti otoku atd. Bohužel, musím zmínit i tu možnost, že zánět mozku (otok mozku) může souviset i s onemocněním, které má Vaše maminka. Jste dcera, máte právo na detailní informace. Navštivte ošetřující lékaře a požádejte je, ať Vám vše vysvětlí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3818
Dobrý den, byla jsem na mammografickém vyšetření a pan doktor mi řekl, že mám "bílá prsa", že je vše špatně vidět a doporučil mi za 9 měsíců kontrolní sono. Je mi 59 let. Co znamená vyjádření b.p.? Děkuji za odpovědˇ. Jana
Odpověď: Pan doktor tím myslel, že máte hutný typ prsu, což samo o sobě neznamená nic závažného. Tato hutná, " bílá" prsa jsou zdrojem horší čitelnosti v mamografickém obraze. Kontrola za 9 měsíců nic neřeší, toto doporučení jde zcela proti pravidlům diagnostiky v Čechách. Ultrazvukové vyšetření má následovat KRÁTCE po té, co je na mamografii zjištěna tato horší čitelnost pro "bílou" nebo-li vysoce denzní žlázu. Zřejmě jste nebyla vyšetřena v dobrém screeningovém centru. Adresy akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu. V těchto centrech se dovyšetření ultrazvukem provede ihned nebo do velmi krátké doby.Pokud jste však byla vyšetřena v jednom z těchto center, byla bych ráda, kdybych mohla vědět ve kterém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3817
dobrý den,mám zarudlou kůži kolem bradavky ,prso je na dotek velmi bolestivé.Bradavka je zapadlá.Mám horkost v celém těle,myslíte že jde o nějaký zánět?Je mi 50let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ano, může jít pouze o zánět, ale je nezbytné, abyste tento problém ukázala gynekologovi. Mohou pomoci antibiotika, která by Vám zřejmě předepsal. Až pominou nejhorší obtíže, ZCELA URČITĚ se nechejte vyšetřit. Je zapotřebí mamografie i ultrazvuk. Na tato vyšetření Vás také odešle gynekolog nebo praktický lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3814
Dobrý den, chtěla bych se zeptat..bude mi 17 a ještě jsem neměla pohlavní styk. Gynekoložka mi vlastně doporučila antikoncepci Chloe jen pro zlepšení pleti a pro ustálení a zmírnění menstruace. Jenže mám strach co to udělá s mým tělem a jestli to nemá vliv na plodnost. Není zbytečné jí brát?
Odpověď: Nejsem gynekolog, nemohu tedy opravovat názor Vaší lékařky.Přemýšlím ale, co bych doporučila své dceři. Zřejmě by mi připadalo nasazení antikoncepce kvůli úpravě cyklu a zmírnění menstruace u ženy, která ještě nemá partnera, mírně přehnané. Antikoncepce i přes veškerý vývoj má svoje negativa. Můj názor je, že ji mají užívat jen ženy, které mají stálého partnera, ale zatím si ještě nepřejí dítě. Zkuste vše znovu probrat ještě jednou s Vaší gynekoložkou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3813
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, čo znamená septovaný cystoid a laterokaudálne v hlbokých štruktúrach žľazy je susp. FA veľkosti 7,5mm.Ďakujem,Marika
Odpověď: Septovaný cystoid je velmi pravděpodobně septovaná cysta - dutinka s vnitřními blankami. V Čechách je zvykem takový nález raději zkontrolovat ultrazvukem do tří měsíců. Dále lékař popisuje hluboko v prsu spíše v jeho zevní části a směrem dolů malé nezhoubné ložisko fibroadenom (FA). Vlastnost fibroadenomů je, že se nikdy nezvrhávají. Operují se pouze ve větších velikostech ( okolo 30 mm), kdy mohou svojí přítomností ve žláze vadit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3812
Dobrý den asi měsíc mě pobolívá pravé prso, šla jsem ke gynekologovi, ten mě prsa prohmatal a řekl že je mám v pořádku že je to hormonálního charakteru nebo zvětšená mléčná žláza jě mě 33 let, postupoval správně když mám jít na kontrolu až za rok, prý ultrazvuk není nutný
Odpověď: V ordinacích našeho centra jsou velmi často vyšetřovány ženy Vašeho věku s obdobnými obtížemi. Tím chci říci, že mnoho gynekologů raději ženu odešle na ultrazvukové vyšetření, nespoléhají pouze na vyšetření pohmatem. Lékem na bolesti prsů je Mastodynon, nehormonální přípravek - kapky. Užívá se podle návodu, koupí se za 200 Kč v lékárně. Budou-li obtíže přetrvávat, doporučuji raději požádat gynekologa o doporučení na ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3811
Dobrý de, paní primářko prosím o váš názor na daný problém.e mi 43 let,v rodině vyšší výskyt ca prsu,sestra +32 let na generaliozaci ca prsu,geneticky nepotvrzen BRCA,jsem sledována na onkologické ambulanci,doporučena 1x ročně MG.Chodím do DTC,kde dostávám rozdilné informace,jednou mi napíšou,že doporučují každoroční kontroly,jindy,že sono,vzhledem k tomu,že záření je k anamnéze rizikové,pracuji ve zdravotnictví a vím,že dávka záření je minimální.Byla bych ráda za váš názor.Děkuji Krajinčáková
Odpověď: Dobrý den. Názory se ve Vašem případě mohou trochu lišit odborník od odborníka. Já bych doporučila střídání vyšetřovacích metod: UZ prsů a mamografii - obě metody se navzájem doplňují, ale ani jedna není stoprocentní.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3808
Dobrý den, mám prosím dotaz. Moje babička před třemi lety zemřela na rakovinu ledviny, která se jí pak rozlezla do střev, žaludku,(celého zažívacího traktu). Měla bych prosím také chodit na preventivní prohlídky když v rodině z mé strany byla rakovina, nebo se to jen týká těch případů kdy babička nebo maminka je postihnuta přímo rakovinou prsu a zemře na to. Měla bych se obávat a vyšetření podstoupit. S přáním krásného zdraví Procházková
Odpověď: Ledviny se dají stejně dobře preventivně vyšetřovat jako prsy. Stačí na to obyčejné ultrazvukové vyšetření. Existuje určitá pravděpodobnost - ALE NE JISTOTA -, že máte mírně vyšší riziko vzniku rakoviny ledviny. Preventivní program na vyšetření ledvin zatím neexistuje, ale Váš obvodní lékař by Vám mohl dát doporučení na zmíněný ultrazvuk. Druhou možností je vyšetření zaplatit - stojí asi 250 Kč, další možností je : nechat si udělat celkovouu preventivní prohlídku, kterou zatím pojišťovny nehradí. Podívejte se na stránky www.mediconas.cz na stránku preventivní programy - SYSIP - systém individuální prevence. Třeba Vás to osloví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3807
Dobrý den,
mám takový problém,asi před měsícem se mi na bradavkách objevily takové puchýřky a když jsem je pak zkusila vymáčknout, tak mi z nich vytekl hnis. Děkuji za odpověď
Odpověď: Tyto puchýřky, jak je nazýváte, jsou velmi pravděpodobně Mondorovy mazové žlázky dvorců (hnědé kruhové kůže kolem bradavek), které se rády ucpávají a pak z nich vytéhá maz, který vypadá - a Vy to hodnotíte - jako hnis. Nejde o nic nebezpečného. Vymáčknout je můžete, nejlépe po vysprchování, když jsou nahřáté.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3806
Dobrý den. Je mi 52let.Na vyšetření gynekologické, mamograf a ultrazvuk chodím pravidelně jak určí lékař. Ve zprávě od lékaře je napsáno: RA:+, zjištěn tumor ca lev. prsu matky v 75 letech. ablace, léčena. MG i sono: Tábár IV, rizikovější typ prsu + RA subj. O klinicky bez hmatné patol., spádové uzliny nehm, mohla byste mi paní doktorko říct, co to znamená?
Odpověď: Jestli jsem dobře pochopila, tak v nálezu je popisována situace Vaší maminky ( podle mě zcela zbytečně) - zde by stačilo pouze RA+, což znamená pozitivní rodinná anamnéza, nebo-li : ve Vaší rodině je výskyt nádoru prsu. Protože Vaše maminka onemocněla až v 75 letech, nezvyšuje se tím Vaše osobní riziko. Tábár IV - znamená určitý typ žlázy, který má v ČR asi 25% žen. Tento typ žlázy NENÍ RIZIKOVĚJŠÍ , jak se píše ve Vaší zprávě, je pouze hůře přehledný, a tak existuje vyšší pravděpodobnost, že by se mohlo něco přehlédnout. S tímto typem žlázy, by se mělo chodit na prohlídky pravidelně, což vy děláte. Celkově nález říká, že jste zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3805
Dobrý den a prosím o Váš názor.. Současnému kultu ženské krásy vévodí krásné poprsí. Můj názor je ať je jakákoliv, hlavně ZDRAVÉ!! Přesto jsem podlehla pokušení vyzkoušet náplasti - člověk touží po dokonalosti, žena obzvlášť :-) Zajímá mě, jestli nejsou nebezpečné,zda nehrozí např.bujný růst(pokud to funguje) a nejen zdravé prsní tkáně. Vím, že rozhodnutí je na mně, chci znát i názor odborníka. Děkuji a přeji hezký den. Rolencová
Odpověď: Milá dámo, musím říci, že jste mě nachytala. Neznám složení oněch náplastí, nemohu proto reagovat na Váš dotaz, jak byste si přála. Vím jen z doslechu, že ženy, které použily zřejmě stejnou metodu náplasti jako Vy, byly z výsledku zklamané.Podle mého názoru je mnohem lepší cestou pěkná podprsenka typu push up.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3804
Dobrý den, asi 3 dny mě pobolívá horní vnitřní strana pravého prsu. Bolí jen při dotyku. Žádná znatelná boulička tam není, ani žádná změna na kůži. Mám právě po menzes.Bolí mě i pod pravou lopatkou v zádech, ale nevím, jestli by to s tím mohlo mít souvislost. Jsem z toho rozladěná, bojím se. Děkuji za rychlou odpověď.
Odpověď: Tak, jak problém popisujete, zdá se, že jde nejspíše o problém pohybového aparátu, takto se často projevují blokády hlaviček žeber. Zde se hodí rehabilitace - mobilizace žebra. Budou-li obtíže přetrvávat i přes další cyklus, bude dobré si nechat udělat vyšetření prsu s tím, že upozorníte vyšetřujícího lékaře , kde je maximum bolesti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3803
Dobrý den, je mi 38 let, kojím, pod prsem se mi udělala boule velikosti asi 2cm. Ženská lékařka to spojuje s kojením. Občas se boule trochu zvětší či zmenší, objevila se před 8 měsíci. Dělá mi to starosti.Ráda bych ještě 4 měsíce kojila. Mám čekat, jestli pak sama zmizí nebo se jít ještě někam poradit? Děkuji za radu.
Odpověď: Není dobré nosit v sobě obavy, není také dobré chodit s nejasným nálezem. Nechte se vyšetřit na některém ze screeningových center-adresy jsou na tomto webu. Budete vyšetřena ultrazvukem, určitě připomeňte, že kojíte. Ultrazvukové vyšetření nebolí ani nijak neškodí. Žádanku na vyšetření Vám může dát gynekolog nebo praktický lékař. Jsem trochu překvapená, že tak již neučinila ta lékařka, se kterou jste problém konzultovala. Vyšetření si také můžete uhradit sama - to znamená, že můžete jít na vyšetření bez doporučení. Cena je okolo 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3802
Dobrý den,
je mi 28 let a zajímalo by mě zda se mohu objednat na mamografické vyšetření. Nemám žádné problémy,ale chtěla bych mít jistou. V naší rodině se vyskytla rakovina tlustého střeva. Není v mém věku příliš brzy na vyšetření na mamografu?
Odpověď: Opravdu není šťastné se Vašem věku nechat vyšetřovat mamografem. Česká norma říká, že ženy do 35 let se v prvé řadě mají vyšetřovat pomocí ultrazvuku. Mamograf se má použít pouze tehdy, je-li skutečně podezření na závažné onemocnění prsu. Objednejte se do některého z akreditovaných screeningových pracovišť, adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Vyšetření stojí 300 Kč, můřete také využít poukázky Avonu v jejich projektu Ženy ženám ( příspěvek činí 200 Kč na vyšetření).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3801
dobry den,minuly tyden jsem si v pravem prsu nahmatala bulku, okamzite jsem zaska ke gynekologovi, ktery me poslala na sono. nedal mi ale zadne blizsi informace, tudiz nevim, co muze nasledovat,prosim Vas o nejake blizsi info, co se bude dit, reknou mi nalez ihned? nebo se musi po sonu cekat? je mi 23 let, pul roku pouzivam antikoncepci, bulka je velkosti hrasku, neboli.
dekuji Vam.
Odpověď: Velmi pravděpodobně půjde o nezhoubné a nevýznamné změny ve Vaší žláze. Nebojte se, ve věku 23 let je rakovina prsu extrémně vzácná. Váš gynekolog se zachoval velmi profesionálně, když Vám dal doporučení na vyšetření prsu ultrazvukem. Vy si ohlídejte, aby to pracoviště, kam Vás poslal, patřilo do sítě akreditovaných specializovaných pracovišť pro vyšetřování prsní žlázy. Jejich přehled je na této adrese www.mamo.cz. Každá žena má právo se s doporučením od svého gynekologa objednat na kterékoli z nich.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3799
dobrý den je mi 15 let a v pravém prusu mam oválný utvar veliký asi 4-5 cm můžu se zeptat co je to
Odpověď: Tento oválný útvar je velni pravděpodobně pouze hormonální okrsek žlázy, jakési přechodné období ve ve vývoji Vaší žlázy. Nemějte obavy. Nález vymizí. Existuje velmi malá pravděpodobnost, že Vám v prsu bude přetrvávat - pak by mohlo jít o fibroadenom - nezhoubný útvar v prsí žláze, který se navím nkdy ! nezmění v nic nebezpečného. U tak mladých ženm jako jste Vy, by se neměl z prsu operativně odstraňovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3798
Dobrý den,chci se zeptat jestli je problém být těhotná,když mám mléčnou žlázu v podpaží.Byla jsem s tím u lékaře a taky na mamografií,tam mi zjistili,že mám mléčnou žlázu v podpaží.Nějak se mi tam z prsou dostala.A ted chci být těhotná,ale nevím,zda to vadí.Selyna
Odpověď: Není to tak, že by Vám žláza do podpaždí vycestovala z prsu. Je to tak, že se Vám v podpaždí prostě utvořil okrsek mléčné žlázy tak, jak je to u dalších 10% žen. V těhotenství a při kojení se tento okrsek přídatné žlázy bude nadouvat, může být i bolestivý. To je vše. Źádná překážka nebo dokonce komplikace těhotenství. Neohlížejte se na tuto nevýznamnou drobnost a pořiďte si děťátko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3795
Dobrý den je pravda že Aluminium Chlorohydrat , v antiperspirantech podporuje rakovinu prsu ?!
Děkuji za odpověd
Odpověď: O škodlivosti antiperspirantů napsala před několika léty článek lékařka v Anglii. Neměla v ruce žádné pádné důkazy. Od té dobyse vždy najde nějaký autor, který se k tomuto problému vrací. Škodlivost složek v antiperspirantech nikdy nebyla jednoznačně prokázána.Myslím tím přímo, že nebyla jednoznačně prokázána jejich schopnost podporovat zhoubné bujení. Obecně však používání antiperspirantů není šťastné. Zabraňuje organismu zbavit se škodlivin. Nadměrné pocení se má řešit úpravou jídelníčku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3792
Dobrý den,je mi teprve 31 let a mám 2 malé děti.Mohu podstoupit vyšetření prsu? A kolik to stojí?V rodině ted máme rakovinu a bojím se protože děti jsou opravdu malé 2 roky.Děkuji
Odpověď: Vašich obav Vás skutečně zbaví pouze vyšetření prsu. Velmi pravděpodobně bude stačit ultrazvukové vyšetření. Vyberte nějaké screeningové centrum na tomto webu www.mamo.cz a objednejte se. Vyšetření stojí obvykle 300 Kč. V tuto dobu se už také rozjíždí akce Avonu Ženy ženám, kde je možno získat poukázku na vyšetření v hodnotě 200 Kč. Na poukázky se ptejte na lince pomoci Avonu. Číslo neznám, ale najdete ho na stránkách Avonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3791
dobry den,Je mi 23let a ma gynekolozka mi zjistila bulku v prsu, poslala me na vysetreni na prsni(tam me objednali az za 3 tydny), tam jsem dnes byla, pan doktor mi potvrdil, ze tam opravdu neco je (doslova rekl, nejaka kulicka)poslal me na sono, ale tam me vemou zase nejdriv za 14 dni, nic mi k tomu nerekl, mam hrozny strach a velky stress z toho cekani a nevedomosti.(navic kdyz se rika, ze se musi vse podchytit vcas a ja jsem uz ztratila mesic cekanim).Co muze znamenat kdyz doktor rekne kulicka?muze takto zacinat zhoubny nador?
Odpověď: Když lékař pojmenuje nález kuličkou, velmi pravděpodobně jde o nezhoubný nález - půjde o cystu, fibroadenom nebo nezhoubnou hormonální změnu žlázy. Jsem překvapená, že Vás gynekoložka neposlala rovnou na sonografické vyšetření prsu, de facto je to její povinnost. Poslala Vás k dalšímu lékaři, kteý není bez vyšetřovacích přístrojů schopen udělat rozhodnutí. Na toto byste se jí měla zeptat. S doporučením od lékaře z "prsní" ambulance byste měla jít na vyšetření do dobrého centra - podívejte se na tomto webu www.mamo.cz na adresy akreditovaných screeningových pracovišť a vyberte to, které Vám bude dostupné. Budete-li do nějakého centra telefonovat, nezapomeňte jim říci, že máte v prsu hmatný nález. Věřte, že se vyplatí , počkat si na kvalitní vyšetřenít. Ve Vašem věku je zhoubný nádor prsní žlázy velmi vzácný, nejde tedy tolik o týdny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3790
Paní doktorko,před rokem jsem vás kontaktovala kvůli karcinomu prsu mojí kamarádky.Přešla k jinému onkologovi,přesto se o opraci nikdo ani nepokusil.Dnes leží na neurologické JIP,nevíme co s ní je,jen to, že je to špatné,prý nějaký zánět,CT metastasy neprokazal.Co se stalo?Nevnímá,teploty nemá,bolesti hlavy a zvracení asi měsíc před upadnutím do tohoto stavu.
Odpověď: Zřejmě jste kontaktovala naší poradnu v době, kdy měl službu jiný lékař nebo lékařka. Podle toho, že píšete, že se nikdo o operaci nepokusil, usuzuji, že Vaše kamarádka má nádorové onemocnění ve velmi vysokém stadiu se špatnou možností ji léčit. Někdy prostě přijde pacient tak pozdě, že není možno operovat. Dnes má podle Vás neurologické příznaky. Předpokládám, že tyto projevy patří k projevům nádorového onemocnění u Vaší kamarádky - i když CT neprokazuje metastázy. Vaše kamarádka je zřejmě nyní ve velmi špatném stavu s malou možností úspěšné léčby. To se pokuste přijmout. Buďte si ale jistá, že ošetřující lékaři poskytnou Vaší kamarádce vše, co je možné, co jí pomůže a neublíží. Detailní informace o ní poskytnou jejím příbuzným její ošetřující lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3788
Dobry den jsem se chtěla zeptat jak se pozná rakovina prsu
předem děkuji za odpověď
Odpověď: Existuje několik celkem jednoznačných příznaků: nový hmatný nález v prsu, vtahování kůže, krvácení z bradavky. Dále existují nejednoznačné příznaky: zvětšené uzliny v podpaždí, bolestivost, zarudnutí nebo prosáknutí kůže prsu. Víte , takto na dálku se těžko popisují všechny příznaky. Vnímám z Vašeho dotaz jistou obavu. Překonejte ji, svěřte se lékaři, který Vás odešle na vyšetření. Vyhledejte nejbližší akreditované centrum-adresy jsou na tomto webu. Držím Vám palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky