MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 4068
Dobry den, před chvílí jsem se vratila z mamografického vysetreni v Prostějově. Jezdím tam každého půl roku a zdá se mi to zbytečně často.Je mi 47 let,mám tam nějaké kalcifikace a dnes mi navíc zjistili benigní cysty. Může z toho vzniknout zhoubný nádor? Kontrolu mám opět za půl roku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Mám z toho stejný pocit jako Vy- že se jedná o zbytečné kontroly. Jste ve věku, kdy byste měla být preventivně sledována ve screeningovém mamografickém centru, takže doufám, že chodíte na kontroly do nemocnice Prostějov? Zeptejte se tam příslušného lékaře, proč Vás stále zvou po půl roce - z informací, které uvádíte, důvod nevidím.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4067
Dobrý den, jsem 6 týdnů po radikální hysterektomii,měla jsem nádor na děložním čípku.Je mi 32 let.Děti nemám.Byly mi ponechány vaječníky.Asi před 14 dny jsem nahmatala na boku levého prsa, když zvednu ruku takové podlouhlé zduření cca 3 cm.Jsem strašně nervózní, musím se potýkat již s jedním vážným onemocněním.Asi před dvěma měsíci jsem byla na CT/PET vyšetření,kde nebylo v prsou nic patrné.Velice děkuji za odpověd co by to mohlo být.
Odpověď: Dobrý den. Domnívám se z Vašeho popisu, že nic vážného. Přesto by bylo vhodné, aby nález viděl i Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4064
Dobrý den chtěla jsem sae zeptat,jsem 8 dní těhotná podle krve, test mi vyšel pozitivní, ale dostala jsem menses ale nepravidelný, jen při moči krvácení jen zřídka, jinak špinění.Je možné že potrácím.?dnes tomu je 1.den a už nespiním a ani nekrvácím.Můžete mi poradit.
Odpověď: Dobrý den. Na dotazy ohledně těhotenství Vám kvalifikovaně odpoví Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4062
dobry den pani doktorko...mam dotaz...je mi 26let a nasla jsem si na obou prsnich dvorcich....takove bile vyrustky...vypada to jako bradavicky....neboli....proste nic jen to vypada nezvhledne....nevite o co se muze jednat...dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nepředpokládám, že se jedná o chorobu (např. kožní chorobu) spíše zvýrazněné mazové nebo potní žlázky? V případě, že se nález bude zhoršovat, tak by bylo dobré navštívit eventuálně kožního lékaře.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4061
Dobrý den, je možné se bez doporučení praktického lékaře či gynekologa objednat k odbornému lékaři na vyšetření prsu? Děkuji J.P. 29 let.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se jedná jen o preventivní vyšetření, pak jako samoplátce jistě. Vyšetření může být palpační - to provádí většinou onkolog na některé mamární ambulanci. Nebo můžete požadovat vyšetření zobrazovací metodou jako samoplátkyně - to provádí radiolog (u vás by přicházel v úvahu ultrazvuk prsů). Pokud máte nějaký nález v prsu, který se Vám nezdá, můžete se objednat do konziliární ambulance k nám do MOÚ Brno nebo do jiné nemocnice v blízkosti Vašeho bydliště.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4060
dobry den mam na lavom prsniku gulicku ma asi 10x15mm lekarka my povedala ze je to maly nezhubny nadorcik dala my na to MASTODYNOM a neviem ze to netreba robit operacne vas nazor je aky dakujem

Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o drobný fibroadenom. Malé fibroadenomy v prsu se většinou neléčí (pod 2cm), ty větší je možné odoperovat (ale také ne vždy, někdy se provede jen kontrola za několik měsíců, zda nenastala nějaká změna). Masodynom pomáhá spíše při předmenstruačních bolestech, napětí prsů atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4059
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mohu ovlivnit (třeba životosprávou) tvorbu fibroadenomu. Objevila jsem je asi před osmi lety a od té doby jsem podstoupila dvě operace. Přičemž v jedné jizvě se zanedlouho objevila recidiva.Fibroadenomů mam plná prsa, některé dost bolestivé. Užívám antikoncepci YAZ. Jestě by mne zajímalo zda byste mi doporučili další operaci. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Životosprávou již nález příliš neovlivníme, nicméně z hlediska obecného ohrožení chorobami v budoucnu je dobré, když na životosprávu dbáme. Doporučení, zda operovat nebo neoperovat Vám dám těžko, to bych musela znát nález přesně. Rozhodně bych ale omezila nebo úplně vyřadila hormonální antikoncepci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4058
Dobrý den paní doktorko,
je mi 48 let, před dvěma lety mi byla odstraněna děloha. Asi půl roku mě pobolívá prso jakoby pod paží, chvílemi místo svědí. Při prohmatání prsu necítím žádný útvar. Na mamografu jsem byla před rokem a vyšetření bylo v pořádku. Prosím, jestli mi můžete poradit i z těchto málo informací, budu ráda. V rodině rakovinu nemáme.
Děkuji moc za případnou odpověď a přeji hodně zdaru
Odpověď: Dobrý den. Spíše se bude jednat o ložiskové nahromadění tuku nebo přídatnou žlázu v podpaží - poraďte se se svým gynekologem - obé se dá malou operací odstranit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4057
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám šanci jít na momografické vyšetření, které bych si sama uhradila, když je mi 27 let a moje sestra trpí rakovinou prsu? Prý se do 45 let dělá pouze sonografické vyšetření. Děkuji za odpověď. J. Langová
Odpověď: Dobrý den. Platí, že do věku 39 let se preventivně provádí ultrazvuk prsů a od 40 let věku se může provést preventivní mamografie. Sledování mladší žen se dělá při zvýšení rizika onemocnění (jedna nemocná - přímá příbuzná v rodině- neznamená vyšší riziko možnosti onemocnění). Jako samoplátkyně tedy můžete absolvovat ultrazvuk. vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4055
Dobrý den,
v mých 13 letech, kdy mi začali růst prsa, se mi udělali jizvičky. Na střední škole je měli i mé dvě spolužačky. Chtěla jsem se zeptat, proč se to děje a zda se s tím dá něco dělat. Děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem Iva
Odpověď: Dobrý den. Jizvičky (strie) se dělají samovolně při rychlejším růstu části těla nebo orgánu. Nejsou nijak významné, je to jen bezvýznamná kosmetická záležitost. V začátku tvorby někdy trochu pomáhají masáže.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4052
Dobrý den jen jsem se chtěla zeptat, kolik stojí mamografické vyšetření.Samozřejmě vím ,že zdraví je nadevše peníze jen mě zajmá cena,abych nebyla překvapená.Děkuji je mě 34 let.
Odpověď: Dobrý den. Preventivní mamografické vyšetření pro samoplátkyně se provádí až od 40 let věku ženy a stojí asi 500-700 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4049
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Včera jsem si zapoměla vzít antikoncepci- tudíž jsem si dnes musela vzít dvě. A dnes jsem začala krvácet. Co mám teď dělat?? Mám antikoncepci brát dále?? A nebo ji vysadit a počkat až přestanu krvácet?? A pak zbývající pilulky dobrat?? Zbývá mi jich ještě 6 totiž. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Klasika, zapomněla jsem lék na srdce, tak si dnes vezmu dva - tím se ale věc nenapraví. Normálně berte dál antikoncepci, pokud ji brát potřebujete.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4048
Dobrý den, může ve fibroadenomu proudit krev? Lékaři mají u dcery (22 let) podezření na fibroadenom, ale spíše se přiklánějí ke zhoubnému nádoru, biopsii ji nechtějí dělat, protože je prý mladá a za měsíc jde na magnetickou rezonanci. Lze na ní určit přesně, oč se jedná? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Jakékoliv podezření na zhoubný nádor se řeší hned - v tomto případě nejlépe biopsií. Věk pacienta zde nehraje roli. V jakémkoli nádoru, zhoubném i nezhoubném může proudit krev.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4046
Dobry den, muzete mi prosim sdelit adresu geneticke ambulance v Praze? Od lekare mam jiz vypsanou zadanku na geneticke vysetreni - zjisteni miry pro vznik rak. prsu, ale nevim, kde tato pracoviste jsou. Dekuji a preji hezky den.
Odpověď: Dobrý den. Adresy a telefonní čísla všech genetických pracovištť jsou na těchto webovských stránkách (zadejte např. do vyhledávání v levém dolním rohu slova "genetická pracoviště").
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4045
Dobrý den, při prventivním vyšetření na mamografu mně byl v pravém prsu zachycen útvar o velikosti O,9 mm. Byla mi provedena biopsie, všech 5 vzorků bylo negativních. Lékařka mně řekla, že při biopsii se nemusela trefit přesně, takže mi doporučuje operativní odstranění a následné histologické vyšetření. Chtěla bych vědět, zda není vhodné provést třeba vakuovou biopsii, mám obavy z celkové anestézie. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Biopsie se dá opakovat a je možná i vakuová biopsie (pod ultrazvukovou nebo mamografickou kontroplou).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4044
Můžete mi prosím vysvětlit pojem - lehčí mastopatie centrálně a v HZK ?? A počínající Involuce?? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat jen o mírně nepravidelnou strukturu prsu - je to bezvýznamné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4042
Dobrý den, je mi 50 let a jsem již delší dobu po odstranění dělohy. Asi před půl rokem jsem začala mít bolesti prsou a objevila se mi sekrece, která po stisku bradavky je zpočátku nažloutlá a poté čirá. Byla jsem již na vyšetření obyč. ultrazvukem, ale bohužel mi bylo sděleno, že je to v mém věku normální. Bolí mě bradavky a nyní mě začínají bolet i uzliny v podpaží. Můžete mi poradit, co to asi je za problém a jaké vyšetření popř.vyžádat? Děkuji Magda.
Odpověď: Dobrý den. Jste uživatelkou hormonální substituce? Patrně se bude jednat o hormonální změny- poraďte se se svým gynekologem. Je možno horm. substituci buď nasadit nebo naopak omezit, to právě posoudí gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4041
Dobrý den,

je mi 20 let a mám hrozně citlivé prsa....a na dotek mě bolí.nevíte co to může být?Jestli je to vážné nebo jen něco málo?Děkuji za dpověd.
Odpověď: Dobrý den. Prsy jsou citlivé na hormonální změny v těle, netřeba se bát.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4040
Dobrý den paní primářko,
je mi 32 let, 2 měsíce plně kojím a nahmatala jsem si bulku v prsu nebolestivou, cca 1x1,hladká pohyblivá, je tam asi 6 týdnů. Po pokusu o rozmasírování se zvětší 2x2x cm a celý prs je bolestivý s retencí mléka - trvá to 1-3 dny pak se bulka zmenší - jako kdyby splaskla a je nepatrně hmatatelná. Tento stav se dookola opakuje, bulka je na tom samém míste, úplně nevymizí. Žádné jiné obtíže nemám. Mám žádat o UZ vyšetřní?
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím, že by se jednalo o něco závažnějšího, nicméně napřed si nechte prsy vyšetřit svým gynekologem. Ten by měl rozhodnout, zda bude potřeba UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4039
POKRACOVANI DOTAZU
po operaci jsem nastoupila lecbu chemoterii. Chodím jednou za tri tydny, celkem jich bude 6.Citim se primerene k lecbe.Vypadaly me vlasy, ztmavla me kuze,pod nechty,na tvari a rukach.V cervnu nastupuji na ozarovani.Zajima me, jak velka je sance na vyleceni. A treba i jina moznost leceni?

Dekuji.
Kveta
Odpověď: Dobrý den, paní Květo. Na vyléčení je šance vždycky!!! Postup léčení dle Vašich údajů je správný -samozřejmě přináší komplikace, které popisujete, ale chemoterapie spolu s operací a ozařováním je v současné době považována za postup, který dle vědeckých publikací má při tomto onemocnění nejlepší výsledky (lepší léčbu prostě současná medicína nezná). Jsou ženy, které toto odmítají a léčí se alternativně: v lepším případě přírodní medicínou, v horším pomocí léčitele a jeho virgule nebo podobně šarlatánsky. Každý lékař by měl respektovat rozhodnutí pacientky odmítnout standardní nemocniční léčbu, ale až po DOKONALÉM vysvětlení, co všechno to bude obnášet. Lékař za Vás bere odpovědnost, léčitel nikoliv. Přeji Vám úspěšnou léčbu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4036
Dobrý den. Je mi 39 let, jsem muž a všiml jsem si, že se mi pod bradavkou udělala bulka (asi 0,5 cm velká), která na pohmat pobolívá. Může to být způsobeno posilováním prsních svalů? Steroidy neberu. Pouze Kreatin.. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Bude vhodná návštěva lékaře - možná nejprve praktického, aby se na věc podíval. Asi to nebude nic závažného, ale pokud by se to lékaři nezdálo, může Vás poslat do nejbližší mamární poradny. Nemyslím si, že to souvisí s posilováním.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4034
Dobrý den,moje mamka umřela před 12 lety na rakovinu prsu. Je mi 27 let a z moji sestrou která je 1,5 roku mladší chodíme na kontrolu po 6 měsících! Má sestra už před asi 2 lety prodělala operaci prsu kvuli bulce a take jsme byli na krvi skrz genetiku!Ráda bych se vás zeptala,zda když nám řeknou že je genetika pozitivní,zda je to výsledek toho,že rakovinu zdědíme??!!
Odpověď: Dobrý den. Překvapuje mne, že Vám genetik dostatečně nevysvětlil Vaši situaci - anebo jste ho neposlouchala. Protože dopady geneticky podmíněných rizik onemocnění jsou docela závažné, prosím znovu kontaktuje příslušnou genetickou ambulanci a nechte si podrobně vysvětlit, jaké živostní riziko se sestrou máte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4033
dobrý den, manželka užívá jakési hormonální tabletky na zpevnění poprsí, chci ji udělat radost a objednat další balení, jen ten název jsem zapomněl, poradíte mi prosím, děkuji
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, přípravků podobného typu (hlavně ve volně prodejných přírodních přípravcích) je celá řada. Budete se muset manželky zeptat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4031
Dobry den pani doktorko,mela bych takovy dotaz,je mi 24 let a uz asi pul roku mam bolesti v pravem prsu a posledni dobou pocituji i bolest v prave ruce a lopatce,beru 6let antikoncepci,tu bolest citim stale,kdyz si prso zmacknu tak intenzivneji,mam sedave zamestnani,tak nevim jestli to neni od zad nebo tak neco.Nevite o co by se mohlo jednat?predem dekuji za radu,chystam se k doktorce,ale mam strach:o(
Odpověď: Dobrý den. Strach rozhodně mít nemusíte, mohou to skutečně být problémy spojené s páteří a sedavým zaměstnáním. To, že jste se rozhodla konzultovat svého lékaře, je jen správné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4030
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, od té doby co mi začaly růst prsa mám jedno o hodně menší než to druhe je to hodně vidět..Je to normální stává se to dívkám ?... srovná se to ?
Odpověď: Dobrý den. Ano, v době růstu je někdy nesouměr, dokonce i v dospělosti se stává, že prsy jsou asymetrické, jeden větší než druhý. Pokud je rozdíl výrazný a ženě to vadí, řeší se to v dospělosti (po ukončení vývoje žlázy) plastickou operací.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4029
Dobrý večer,
už asi dva měsíce mě pobolívá v podpaží (ne neustále, ale cítit to je téměř každý den)a po straně prsu. Nejedná se vždy o stejné místo, takže nejde na 100% říci, kde přesně. Zdálo se mi, že když omezím používání antiperspirantu, bolest je o něco menší, ale nezmizí. Hodně sedím, takže mám občas problémy s páteří (které začaly přibližně v době, kdy začala i bolest v podpaží/prsu). Je mi 21 let a v rodině rakovinu prsu nemáme. Nevíte, co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď, Zuzana.
Odpověď: Dobrý den. Problémy s bolestmi nebo tlaky v podpaží i prsu souvisí většinou s hladinami příslušných hormonů v těle. Není nic jednoduššího, než se nechat vyšetřit odborníkem, aby posoudit zda nemáte náhodou zvětšené uzliny, zda nemáte náhodou přídatnou žlázu v podpaží apod. Doporučuji Vám navštívit svého gynekokoga, aby věc posoudil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4028
dobry den otehotnela jsem pres sterilizaci ktera me byla provedena pred dvema lety v nemocnici v Sumperku zvazuji Soudni rizeni chci se zeptat zda to ma smysl ? nevim jak se to provadi ted jsem ve 4 tydnu mam par dni na rozmyslenou zda si dite ponechat i potom ovsem nadale musim resit stav dalsi operaci nebo antikoncepci coz me je proti srsti jana
Odpověď: Dobrý den. Nejprve bych kontaktovala oddělení (primáře) a vedení nemocnice - případně s Vaším právním zástupcem - kde Vám byla operace provedena, aby bylo zřejmé, jaký operační výkon Vám byl vlastně proveden (o každé operaci se vede písemný záznam, tzv. Operační protokol). Rozhodnutí, zda těhoteství přerušit nebo dítě donosit je ale jen na Vás a Vašem partnerovi. Pokud se rozhodnete nemocnici žalovat, pak si najděte právního zástupce zcela určitě.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4027
Dobrý den,je mi 18.let,bezdětná,beru půl roku antikoncepci Yadine,chtěla bych se prosím Vás zeptat,přez noc mi vytekla z obou bradavek vodová tekutina.Měla jsem na tričku kolem prsou mokré fleky,teď to ustupuje a je to jen občas.Prosím o zveřejnění odpovědi
Odpověď: Dobrý den. Pokud se to stalo jen jednou, není třeba věc řešit. Pokud se to bude opakovat, poraďte se se svým gynekologem, zda nezměnit antikoncepci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4026
Dobrý den, je mi 24 a našla jsem si v levém prsu takové dva malé "válečky" nebo jak to popsat, které v prsu trochu kloužou. Je to při pohledu na člověka v pravé části směrem ke středu hrudníku, výškově asi uprostřed prsu. Vloni jsem kvůli bolestem a velké citlivosti v prsou byla na sonu, kromě malé cysty v levém prsu a tuším mastopatie nic nezjištěno. Zrovna menstruuji... Mám se nějak znepokojovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Prsní žláza není u takřka žádné ženy pohmatově zcela hladká, vždy nacházíme menší či větší měkčí hrbolky (i rozdílně v jednom a druhém prsu). Myslím, že se ve svém věku nemusíte znepokojovat. K ultrazvukovému vyšetření - prosté cysty jsou běžným, bezvýznamným nálezem v mléčné žláze.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4023
Po cytolog.vysetreni vytoku z prs ma objednali este na duktografiu.Tecie mi tmava zelena tekutina pri stlaceni z jedneho kanalika aj na PP aj na LP.Prosim odborne vysvetlenie.Vysl.cyt.mi nepovedali do tel.Spozdravom rybulka.
Odpověď: Dobrý den. Duktografii (zobrazení mlékovodů v prsu za rtg kontroly) vždy velmi zvažujeme - zejména u mladých žen do věku 35 let (resp. 40 let). Cytologie ze sekretu mléčné žlázy není mnohdy příliš výtěžná, ale s výsledkem Vás musí Váš lékař seznámit (výsledky se neříkají do telefonu). Záleží na dalších vyšetřeních, zda bude duktografii potřebné provést či ne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4022
Dobrý den. Včera jsem Vám zaslala dotaz a večer se podrobněji zkoumala :-) Nahoře na prsu (jakoby výše nad bradavkou) jsem nahmatala něco tvrdého. Přijde mi to, jakoby mi ztvrdly mléčné žlázy, jenže nejsem těhotná :-) Když zatnu bolí to stále jako od začátku (tj. Čt) Je tedy parvda, že jsem včera začala menstruovat, ale tyto bolesti jsem nikdy neměla. Mám být v klidu nebo mám zajít k praktickému lékaři??? Předem ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, zajděte za svým gynekologem nebo praktickým lékařem, aby Vám prs vyšetřil a rozhodl, zda Vás případně pošle na další vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4021
Dobry den,už 3.den mne bolí jedna bradavka.Je velmi citlivá na dotek,takové trnutí a píchání.Je zarudlá a mám na ní takový jak kdyby bílý pupínek.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Stav může souviset s menstruačním cyklem. Pokud však do několika dnů nebude změna (resp. ústup potíží) navštivte prosím svého gynekologa, aby Vás vyšetřil a posoudil, zda se nejedná o chorobu bradavky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4020
Dobrý den. JIž několik dní mne bolí pravé podpaží a prso.. Když třeba běžím nebo myji nádobí bolí mě prso (i na hmat) a v podpaží. Bojím se, aby to nebylo něco vážného. Uklidnuji se tím, že to mám pouze namožené, i když nevím z čeho :-( Prohmatávala jsem se a ni jsem nenahmatala, jen to na dotek bolí :-( Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů většinou neznamenají vůbec nic vážného. Žláza reaguje na hladinu hormonů v krvi, která se mění fyziologicky při menstruačním cyklu nebo i při nějaké hormonální terapii (včetně horm. antikoncepce).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4019
Dobrý den,už týden mě bolí jedno prso stále to cítím tupá boles. Za týden mám dostat menstruaci ale stále si říkám že by mě bolela obě prsa. Může te mi říci na co se můžu připravit. Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den. Nemusí Vás bolet nutně oba prsy před menstruací (nebo i v době mezi menstruacemi). Žláza reaguje rozmanitě na hormonální výkyvy a klidně Vás může bolet jen část jednoho prsu apod.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4018
Dobrý den, ráda bych věděla jak dlouho trvá jednodušší operace prsu, mám strach z plicní embolie. Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den. Co pro Vás znamená jednodušší operace prsu? Některé drobnější zákroky se provádějí jen v lokálním znecitlivění. Nevím však, jaká operace se Vás týká. Musíte se poradit s chirurgem, který operaci bude provádět, případně anesteziologem, jaký typ anestezie plánují ve Vašem případě.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4016
Dobrý den, byla jsem na vyšetření prsou mamografem a dostala jsem nález se závěrem :negativní,tabár 4,Wolfe DY.Můžete mně podat vysvětlení co to znamená. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Toto bude zcela jednoduchá odpověď- znamená to, že jste zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4015
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jsem si pohmatem zjistila v levém prsu citlivé místo, jakoby zduželé žlázy, zda by to mohl být signál nějakého možného nálezu. Druhé prso se mi zdá normální a hlavně není citlivé.
Po menstruaci v současné době nejsem. Je mi 36 let a antikoncepci beru přibližně 14 let.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím, že by se jednalo o něco závažného, nicméně navštivte svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřit a případně Vás poslal na ultrazukové vyšetření prsů. Bolesti prsů v drtivé většině případů neznamenají žádnou chorobu, ale souvisí s hladinami hormonů v těle.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4014
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat zda je možné, po ablaci prsu,ozařováním poškodit plicní tkán a následná dušnost. Děkuji za odpověd. Jana
Odpověď: Dobrý den. Ano, plicní tkáň je trochu vystavena účinkům záření, ale jen ta část, která je nejblíže ozařované oblasti prsu a podpaží. S novými ozařovacími přístroji je tato možnost minimalizována a neměla by způsobovat dušnost. Obraťte se s těmito problémy na pracoviště, které Vás léčilo či léči, aby se příčina dušnosti zjistila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4013
Dobrý den, je mi 29 let a před týdnem jsem při samovyšetřen prsu objevila v pravém prsu pod bradavkou cca 3 cm tvrdý a na dotyk bolestivý útvar, který tam dříve nebyl. Můžete mi prosím doporučit, jak nejlépe dále postupovat, a tak trochu mě i "uklidnit"? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bolestivý útvar nemusí znamenat nic závažného, přesto bude vhodné, když navštívíte svého gynekologa a požádáte ho, aby prsy vyšetřil. Nebo navštivte nejbližší mamární poradnu (jsou ve všech větších nemocnicích).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4012
Dobrý den poslední menstruaci mi začala 19. dubna odpoledne 20. dubna jsem si vzala první antikoncepci od té doby jí beru pravidelně za tu dobu jsem měla se svým přítelem měla už několikrát sex a stává se mi že během sexu začnu krvácet a dnes jsem začala krvácet jako při menstruaci. Chci se zeptat jestli je to normální když sem začala brát antikoncepci a nebo jestli je to nějaký problém???
Odpověď: Dobrý den. Problém to být může. I pokud menstruace, která dnes začala, proběhne normálně, navštivte svého gynekologa, aby Vás vyšetřit a potvrdil, že zde není jiná příčina krvácení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4011
Dobrý den, je mi 19let a zjsitila jsem, že mám čirý výtok z prsou jen po zmáčknutí. Těhoteství je vyloučeno antikoncepci beru a zodpovědně. Mohli byste mi poradit, o co by se teoreticky mohlo jednat a jak to případně řešit?
Děkuji za odpověď.
A.P
Odpověď: Dobrý den. Drobný výtok z prsu bývá poměrně častou záležitostí, souvisí většinou s hormonální činností a může souviset i s antikoncepcí, kterou užíváte. Pokud není spontánní a dlouhodobý, tak většinou není důvodem k vyšetřování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4010
Dobrý den,maminka je 15let po ablaci prsu a ozařování.V té době se u ní objevila dušnost, na kterou nezabírají dosud nezabírají žádné léky.Je možné, že při ozařování byla spálena plicní tkán. Za odpověd děkuji. Jana
Odpověď: Dobrý den. Bude velmi vhodné, když bude maminka kompletně přešetřena. Např. CT plic a mediastina by mělo prokázat, jaký je stav plicního parenchymu. Změny po radioterapii se projevují většinou dříve, po 15 letech bych spíše měla podezření na možný návrat choroby nebo jinou příčinu dušnosti (např. srdeční selhávání).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4009
Nádor v prsu her2/neu mi po 4 +12dávkách chemoterapie zmizel, po odejmutí prsu bude ozařování. Po prvních 4 chemo mi narostly, vypadají mi znovu po ozařování? Je odejmutí jediná možnost?
Odpověď: Dobrý den. Asi jste myslela nárůst vlasů - ano, po skončené chemoterapii zase narůstají. Nádor v prsu vymizel, není tedy již hmatný, není ani vidět, ale my nevíme, kolik nádorových buněk (které nevidíme a nemáme možnost nijak vidět) v prsu ještě zůstalo - operace tedy je potřebná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4008
Dobrý den, mám dotaz ohledně kojení. Na podzim čekáme naše první děťátko a já jsem tak na 90 procent rozhodnutá, že nechci kojit. Vím, že mě asi všichni odsoudí, ale prostě si nemyslím, že bych proto musela být horší maminkou. Jde o osobní rozhdnutí a mám akorát dotaz, jestli laktaci ukončí aplikace nějakých prášků a kdy se musí nasadit a potom, jestli se má prsa, která jsou nyní trošku zvětšená a plná vlivem těhotenství, vrátí opět do původního stavu jako před otěhotněním?
Odpověď: Dobrý den. Odpovím Vám takto a bez skrupulí: jste horší maminkou. Zcela jednoznačně totiž chcete ochudit své budoucí dítě o to nejdůležitější, co potřebuje přijímat - o mateřské mléko. Nejen, že je to pro něho ta nejlepší potrava, ale je prokázáno, že nekojené děti jsou daleko náchylnější ke všem chorobám, protože je slabší jejich imunitní systém. A jsou tu další negativní faktory od zdravotních až po psychologické. Také u Vás může ukončená laktace mít nepříjemné následky. Prosím velmi velmi uvážlivě zvažte své rozhodnutí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4007
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před nedávnem jsem zjistila, že když si zmáčknu bradavku vyteče z ní šedobílá tekutina. Zatím jsem nebyla těhotná a ani nejsem. Tato tekutina vytéká jen z jedné bradavky, navíc tato bradavka je víc citlivá a na dotyk trochu bolavá.Co to znamená? A měla bych navštívit lékaře?
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z bradavky většinou souvisí s hormonální činností (včetně užívání horm. antikoncepce) a s nevýznamnými změnami ve žláze. Neuvádíte věk, ale předpokládám, že jste velmi mladá. Sekreci považujeme za významnou, pokud je trvalá aspoň 1-2 měsíce a spontánní. Stav se obvykle upraví sám, není nutné hned vyšetřování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4006
Dobrý den, dnes ráno jsem si nahmatala malou citlivou bulku v podpaží. Vyšetřuji se sama alespoň 1x měsíčně, vím, že nedávno jsem nic ještě v těchto místech citelného neměla. Může to být způsobeno používáním antiperspirantů? V pondělí se určitě chystám k lékaři...Za tři dny očekávám menstruaci, může to být případně i tím? Je mi 34 let, mám 1 dítě, 13 let. Děkuji. Pavla Petříková
Odpověď: Dobrý den. Deodoranty a podobné přípravky jsou klinicky zkoušeny a většinou nezpůsobují žádné komplikace (i když alergii nemohu jednoznačně vyloučit). Mírné zduření v podpaží s menstruací může souviset. Počkala bych právě do menstruace, zda citlivost v podpaží během menstruace vymizí - pak to neznamená nic závažného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4005
Prosím existuje doporučený ceník mamografických preventivních prohlídek pro akreditovaná pracoviště screeningu? Pokud ne, jaká je obvyklá cena a dá se podle ceny usuzovat na kvalitu diagnózy ? Děkuji a fandím Vám a přeji MNOHO úspěchů a vyléčených žen! S pozdravem
Hanka
Odpověď: Dobrý den. Každé screeningové centrum má nastaveny své ceny vyšetření pro samoplátkyně. Trochu se od sebe liší v celé republice. Průměrná cena za mamografii se pohybuje od 500-700 Kč, průměrná cena UZ prsů od 250-400Kč. Podle ceny se nedá usuzovat na kvalitu - orientujte se na pracoviště, o nichž z jiných zdrojů víte, že provádějí kvalitní vyšetření. Za přání děkujeme.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4004
Dobrý den, jsem objednána ma mamograf a ráda bych věděla zda je vhodné vyšetření před menstruací, kdy jsou prsa citlivější a změněna a jestli se nemám raději přeobjednat děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vyšetření před menstruací není pro mamografii příliš vhodné - ani ne tak z hlediska výsledného obrazu (i když i ten je trošku ovlivněn) ale hlavně proto, že žláza je citlivější a při kompresi mamografu byste mohla pociťovat bolest. Vhodným obdobím je prvních 10 dní od začátku menstruace.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4003
Zdravím paní doktorko,chtěla jsem se zeptat na přídatnou mléčnou žlázu.Je mi 37 let.Mám ji zjištěnou vlevo v podpaží a je to okolí+uzliny k vyšetření velmi nepřehledné.Před zjištěním jsem myslela,že tam mám zvětšené uzliny.Paní doktorka mi právě tehdy řekla,že je to př. ml. žláza.Někdy mám pocit,že mám pod paží balónek a tlačí mě tam.Dá se krom UZ použít k vyšetření ještě něco jiného?Zachytí UZ nějaké nádorové změny?Je možná místo mamografie např.MR?Mohu ji žádat?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Přídatnou žlázu (uloženou většinou v podpaží) lze ultrazvukem docela dobře odlišit od zvětšených uzlin nebo nádoru. Nedá se dost dobře vyšetřit MR a už vůbec ne mamografem. Pokud ženu přídatná žláza obtěžuje (reaguje na hladinu hormonů v těle stejně jako prs a tedy může mírně zduřit nebo bolet nebo má žena prostě pocit, že je v podpaží něco navíc) je možné ji operativně odstranit - můžete se zeptat na tuto možnost chirurga v nejbližším zdravotnickém zařízení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4002
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké jsou příznaky prasklého prsního implantátu ?
Odpověď: Dobrý den, většinou postupná změna tvaru prsního implantátu a tedy i prsu. Bolesti ženy nemívají, někdy se objevují zvětšené uzliny v podpaží. Pokud máte podezření, objednejte se k lékaři, který operaci provedl, případně na amb. plastické chirurgie. Pokud je vzhledem k Vašemu bydlišti vzdálenější, lze konzultovat obecně chirurga.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3998
Dobrý den,měla bych dotaz,udělala se mi taková malá bulka na prsu,mám jí tam už asi 4roky,byla jsem na mamografu a paní doktorka mi řekla že je to tuková bulka ale ta během těch 4 let trochu narostla.Je mi 52 let.Chtěla bych vědět jestli se to dělá ambulatně?Děkuji za odpověd jo a nebolí to?
Odpověď: Dobrý den, ano, odstranění malé tukové bulky (která byla potvrzena předchozími vyšetřeními) na prsu lze provést i ambulantně. Záleží na její velikosti a uložení v prsu - blíže Vám postup objasní lékař na některé chirurgické ambulanci. Výkony se samozřejmě provádění v lokálním znecitlivění, takže nebolí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3997
Chtel bych se zeptat jeste je nejaka sance ze po operaci gynekomastie se to muze zpatky vratit (narust) pri uzivani anobolickych steroidu a nebo i pri normalnim stylu zivota?
Odpověď: Při operaci gynekomastie se odstraní celá žláza pod bradavkou, tudíž se problém nemůže opakovat. Operace gynekomatie však přinášejí jiný problém. Velmi často vznikají jizvy- zataženiny v místě jizev, které jsou nápadnější, než původní gynekomastie. Pokud se tedy k operaci rozhodnete ( a já Vás v tom příliš nepodporuji) měl by Vás operovat chirurg , který velmi často operuje ženské prsy- tím myslím stovky ročně. Možná by stálo za to uvažovat i o plastickém chirurgovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3996
Dobrý den,ráda bych vás požádala o radu.Mám již 6týdenní dceru.Poslední menstruaci jsem měla 23.6.2008 a otěhotnět jsem měla kolem 6-7.7.V tý době jsem měla nějaký zdrav.problámy.Jedla jsem léky atd.Byla jsem u 3 gynekologů a ti mi potvrdily i podle ultrazvuku,že jsem otěhotněla v tý době co uvádím.23.7 jsem už men nedostala a má otázka je zda se mi nemohla opozdit men a já jsem otěhotněla až 26.7.Jestly se nemohly doktoři splíct.Děkuji za odpověď
Odpověď: Obávám se, že Vás zklamu. Neexistuje metoda, která by určila, zda těhotenství vzniklo určitý den - nebo o tři dny déle. Zajímalo by mě, proč Vám tak na těch třech dnech záleží. Jde o ony léky? Nebo jde o úplně jiný problém? Každé těhotenství trvá jinou dobu. Některé ženy rodí v 39 týdnu, jiné ve 40. týdnu jiné v 41.Nikdo ale neví přesně, jak dlouho těhotenství trvalo. Díte narozené v 39. týdnu těhotenství je stejně zralé jako dítě narozené ve 40. týdnu těhotenství. Tudíž nelze říci, že se lékaři spletli. Oni určují délku těhotenství přibližně s přesností maximálně na jeden týden.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3994
Dobrý den, chci se pouze zeptat, zda nejsou nějakým způsobem nebezpečné potravinové doplňky typu Decolen s fytoestrogeny, zda nezvyšují příliš hladinu estrogenu v těle a tím nezvyšují riziko vznku nádorových onemocnění prsu. Podotýkám, že je mi 30leta beru hormonální antikoncepsi Belara. Informace o působení estrogenů v nadměrné míře mne trochu zmátly. Děkuji Markéta Novotná
Odpověď: Kombinace fytoestrogenů a živočišných estrogenů je v poslední době předmětem různých zkoumání. Nikdo Vám však jednoznačně nezodpoví, zda je jejich kombinace něčím nebezpečná nebo ne. Spíše uvažujte logicky: K čemu Vám pomáhá Decolen ? potřebujete ho doopravdy. Přínos hormonální antikoncepce je Vám jasný, bez ní byste zřejmě v tuto chvíli asi nechtěla být. Pak je na Vás, zda si chcete zvyšovat celkovou dávku estrogenů, byť z části jde "jen" o fytoestrogen.Nadměrné množství estrogenů není žádoucí, jako ostatně není žádoucí nadměrné množství žádné látky v těle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3993
dobry den chtela jsem se zeptat zda je nutne histologicke overeni pri zjisteni fibroadenomu v HK.Je velky 25X30mm.Je mi 32 let mam 1 dite a tak za 3 roky bychom chteli dalsi.Dekuji
Odpověď: Už jsme se spolu bavily o Vašich problémech.Máte v prsech jeden menší a jeden větší fibroadenom, pokud si dobře pamatuji.Ne každý fibroadenom je nutno ověřovat biopsií. Některé fibroadenomy mají tak jasně přesvědčivé nezhoubné rysy v ultrazvukovém obraze, že je skutečně není nutno ověřovat biopsií. Ve Vašem věku - pokud Vás fibroadenom nebolí- bach nedoporučovala žádný chirurgický zákrok. Vaše žláza má sklon k vytváření fibroadenomů, což je vlastnost, která postupně s věkem ustupuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3992
Dobrý den,
chtěla bych se poradit, zda navštívit nějaké screen.pracoviště a podstoupit vyšetření...Je mi 30let, mám dvě děti. Již asi rok mě trápí zvětšené uzliny v axilách, které se objevují nepravidelně a pak zase zmizí, snažila jsem se o samovyšetření obou prsou a zdá se mi, že v levém jsem objevila pidi buličku,k terou už ale nyní nenahmatám, prs občas zabolí, jinak žádné další změny nepozoruji. Snad jen, že uzlinu mám zduřelou i v tříslech...dle gynekologa bez nálezu....Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle toho, co píšete, se Váš problém týká lymfatického systému. V tuto chvíli se mi radí opravdu velmi a velmi těžko, protože vím, že "běžná" medicina, tak, jak ji známe, se příliš tímto systémem jemných cév a uzlin nezabývá. Bylo by dobré zjistit, zda jste v pořádku laboratorně, to znamená biochemické vyšetření, které Vám může zajistit Váš praktický lékař. Pokud se nenajde nic závažného, doporučuji obrátit se na nějakého interního lékaře, který současně používá akupunkturu. Společnost akupunkturistů je běžně uznaná Českou lékařskou komorou. Pomocí stimulace akupunkturních bodů tito specialisté umí velmi dobře řešit problémy lymfatického systému.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3991
Dobrý den, chtěla bych se zeptat je mi 30 let mám dvě děti 5 a 2 roky nikdy jsem neměla žádný velký gynekoligický problém občas nějakou cystu která sama zmizela.ˇAle teď mám problém s menstruací kterou jsem nikdy neměla pravidelnou vždy se mi spíš opozdila, ale teď jsem ji už podruhé dostala po 14 dnech můžu mít nějaký závažný problém? Antikoncepci žádnou neberu. Děkuji za odpověď Jana
Odpověď: JIstě nejde o závažný problém, kterého byste se asi nejvíce obávala - například o rakovinu, jde o hormonální dysbalanci (nerovnovážnost), kterou takto v této poradně nemůžeme řešit. Určitě se objednejte ke gynekologovi a snažte se problém vyřešit s ním.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3990
Dobrý den, mam 26 rokov a som 2 roky po porode, syna som kojila kratko necele 3 mesiace, avsak aj po skonceni kojenia som po stlaceni bradavky mala biely mliecny vytok, postupom casu vytok ustupuje z laveho prsnika mam nadalej biely, ale z praveho prsnika je vzdy hnedy vodnaty, dost sa bojim, na oboch stranach prsnikov z boku mam malilinke uzlinky citim ich na pohmat. Z kazdej strany clovek teraz pocuje slovo rakovina tak sa dost bojim, dakujem za Vasu odpoved

K.
Odpověď: Vaše obtíže neodpovídají příznakům rakoviny prsů. Některé ženy mají mléčnou sekreci ještě několik let po těhotenství. Ani tmavá barva sekrece není nebezpečná, zde bych Vám ale radila: Obtiskněte barevný výtok na bílý kapesník, ať jste si jistá, že v sekreci není příměs čerstvé krve. Ty uzlíky, které hmatáte na bocích prsů jsou jen lalůčky žlázy, možná drobné cystičky, které jsou součástí žlázy. To je normální stav.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3989
Dobrý den, mám problém s bradavkami. Jsou ztvrdlé,velmi bolestivé, uprostřed bílé a okolí zarudlé. V počátcích problému jsem navštívila gynekologa, ten mi z důvodů špatných hladin hormanů vysadil antikoncepci a na prsa jsem dostala calciovou mast, bradavky ale bolí čím dál tím víc. Můžete mi, prosím, poradit?
Odpověď: Pokud se problém týká obou bradavek, bylo by dobré také navštívit také kožního lékaře. Na bradavkách můžete mít plíseň, která je původcem Vašich obtíží. Zkuste vyměnit prášek na praní, všímejte si, zda problémy souvisí s různým druhem prádla. Nedá mi a zeptám se : nejste těhotná?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3988
V mamografické poradně mi doporučili extirpaci fibroadenomu o velikosti 2,5x3 cm v pravém prsu - jeho dolní části. Je mi 31, mám jedno dítě a ráda bych v dohledné době ještě jednou otěhotněla. Řeším v sobě dilema - podstoupit zákrok teď (s rizikem, že se při chirurgickém zákroku může "něco" stát a třeba se i po případném dalším porodu může fibroadenom vytvořit znovu - jak paní doktorka zmínila) a nebo vyčkat až po druhém těhotenství (v horizontu 1 až 2 let) - kdy můžou zase hrozit problém, že se stávající fibroadenom ještě více zvětší a nebo může způsobovat problém při kojení???
Odpověď: Většina fibroadenomů nedělá žádné obtíže v těhotenství a při kojení, a to ani, když jsou větší. Obecně se operace prsů pro nezhoubné ložisko mají více zvažovat - zejména u mladých žen. Velikost Vašeho fibroadenomu je indikací k operaci, i když nejde o nebezpečí z prodlení. Pokud Vás fibroadenom nebolí ani nijak jinak neobtěžuje, můžete operaci odložit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3987
Dobrý večer,je mi 40 roků a mám fibroadenom v levém prsu velikosti 17mm.Jsem ve sledování už od loňského září a to byl velký 11mm.Pan doktor mi doporučil vzhledem k tomu ,že hodně vyrostl ho operativně odstranit.Dozvěděla jsem se ,že by se před zákrokem měla udělat biopsie,ale mě ji dělat nebudou.nevím,jestli je to nutné,nebo ne a jestli mám jít na zákrok,nebo ještě vyčkat.Děkuji za odpověď Martina Ondrášková,Boskovice
Odpověď: Fibroadenom o velikosti 17mm není indikován k operativnímu řešení, a to ani tehdy, když vyrostl. Samozřejmě, že by se před operací měla udělat biopsie, něboť by mnělo být jisté, že jde jen o fibroadenom. Fibroadenom není a nikdy nebude zhoubným nádorem. Z Boskovic je jen kousek do BRNA, zde je několi velmi dobrých screeningových center, adresy máte na tomto webu. Pokud již chodíte do jednoho z nich, vždy můžete jít do dalšího. Vaším cílem by mělo být bioptické ověření, zda Váš fibroadenom je opravdu jen fibroadenom.Tato nezhoubná ložiska se operují až tehdy, kdy přesahují 30 mm a obtěžují tlakem nebo bolestivostí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3985
Dobrý den,
na mamografickém vyšetření mi byla zjištěna denzní granulární žláza typu Tabár IV, je tento nález normální nebo bych ho měla nějak řešit.
Děkuji
Tillová
Odpověď: Denzní granulární žlázu typ dle Tábára 4 má v této republice asi 20% žen. Nejde o nemoc, není vyšší riziko vzniku nádoru prsu. Tento typ je pro radiology hůře přehledný, proto častěji doplňují ultrazvuk. Vám radím - choďte na preventivní vyšeetření každý rok, tím právě se může eliminovat to, co jsem napsala: V hůře přehledné žláze nemusí být nekteré miniaturní změny dobře vidět, proto jsou lepší kratší intervaly mezi vyšetřeními. Je možné kombinovat mamograf s ultrazvukem - každý rok jedno. Důležitější a přínosnější je ale mamograf.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3984
Dobrý den, co si prosím myslíte o dlouhodobém, pravidelném používání antiterspiratnů ? Považujete je za rizikové s ohledem na vznik rakovinného bujení v oblasti podpaží event. prsu ?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Okolo antiperspirantů vzhledem k možnému vzniku rakoviny prsů je více povyku, než by si záležitost zasloužila. Kdysi jedna patoložka udala, že v nádoru prsu našla částečky antiperspirantu, od té doby nikdo nepotvrdil něco podobného, ani, že existuje vazba mezi látkami, ze kterých je antiperspirant složen a s rakovinou prsu.
Jiná věc je užívání těchto přípravdů obecně. Pocení je totiž přirozený způsob, jak se může tělo zbavit určitých toxinů. Nejlépe je tedy - nedodávat je do těla. Vynechat uzeniny, celkově stravu, v které jsou konzervativní látky. Málo koření, vždyť jistě sama více, po čem se nejvíce potíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3983
Dobrý den,
prosím,o radu. Občas mívám pocit, že se mi hormony zbláznily,ale ted mě pobolívají prsa,zvlášt to pravé. Musím uvést,že dvě děti mám, je mi 29 let a bolest bývá i po menstruaci a ted je největší a podobá se v období kojení.Může to být teda kvůli ovulaci nebo v případě brzkého těhotenství, které plánujeme?
Děkuji Renáta.
Odpověď: Těhotenství nevylučuji, ale spíše mi Vaše obtíže připomínají skutečně jen hormonální dysbalanci. Na tyto problémy je velmi dobrý lék Mastodynon, jde o přírodní extrakt - nehormonální, nechemický. Jde o bylinu Drnek lékařský.Užívá se ve formě kapek, nejméně 3 měsíce, kupuje se bez předpisu, jedna dávka na měsíc stojí do 200 Kč. Můžete užívat i když plánujete těhotenství - právě proto, že jde přírodní extrakt. Mladé ženy si ho velmi chválí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3982
Dobrý den, příští týden jdu na magnetickou rezonanci prsů s kontrastní látkou. Je mi 38 let a v roce 2005 jsem byla operována ca prsu. Paní doktorka mi řekla, že toto vyšetření je dost nepříjemné mám strach co mě tam čeká. Prosím Vás mohla by jste mi napsat jak toto vyšetření probíhá. Předem moc děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Celá nepříjemnost tkví v tom, že budete asi 20 minut ležet bez hnutí na břiše, prsy budete mít spuštěny do jakési vaničky, s těmi se nic dít nebude. V různých intervalech se bude ozývat bouchání, které je některým lidem nepříjemné. Okolo Vás se pomalu bude pohybovat válec- a toto je také zdrojem strachu u některých lidí, zejména u těch, kteří mají tzv. klaustrofobii, což je strach z malých prostorů. Není od věci vzít si s sebou do uší nějakou hudbu. Přes všechno, co jsem napsala, někteří lidé při vyšetření spí. Celou dobu budete ve spojení s laborantem pomocí mikrofonu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3981
Dobrý den je mi 16 let a našla jsem si pod bradavkou ve spodní části tvrdou bouli která tam dříve nebyla,může to být něco vážného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Velmi záleží na tom, v jakém stupni vývoje se nachází Vaše prsní žláza. Je velmi obvyklé, že přechodně se právě pod bradavkami objeví mírně pomatově tvrdší okrsky žlázy, což právě odpovídá dalšímu rozvoji žlázy. Ve Vašem věku ještě rakovina prsů nehrozí. V případě, že by tento nález nezmizel do 2 měsíců, bylo by vhodné, kdyby ho ultrazvukem zhodnotil lékař ve screeningovém centru. Adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3979
Je mě 42 let. mám prý zbytnělou prsní žlázu.Chodím každý rok na mamograf. Stačí letos k prevenci sono? Podle gynekologa ano. Ale prý mám po 40 chodit každý rok jen na mamo a na sono jsem byla odmítnuta.Zdá se mě to divné. děkuji za odpověď Řeháková
Odpověď: Ženy po 40 roce věku jsou nejrizikovější skupinou pro vznik rakoviny prsu. Doporučení ke každoroční mamografii bylo možná podloženo ještě dalšími argumenty: rodinná anamnéza, osobní anamnéza. Ultrazvukové vyšetření je velmi dobrým doplňkem k mamografii, ale nemůže ji nahradit. Je ale pravda, že pokud jste absolvovala již několik mamografií za sebou, jednou by se mohl vložit pouze ultrazvuk. Opakuji, že vše záleží ještě na Vašich ostatních osobních faktorech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3978
Dobrý den,prosím o radu ohledně kalcifikace v prsu,jedná se mi o to,zda mohu při této diagnoze užívat hormonální antikoncepci.Děkuji Dornová
Odpověď: Záleží na tom, o jakou kalcifikaci jde. Jestli je popsána jako benigní, dobře konturovaná, spíše větší a s vysokou sytostí, pak jistě můžete antikoncepci užívat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3977
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá pobyt v nemocnici pokud jde o operaci prsu a jak dlouho pracovní neschopnost. Mám již delší dobu krvavý sekret z prsu, mamografie, sono, ani cytologie nezjistily příčinu, nyní jsem objednána na magnetickou rezonanci. Děkuji Dana
Odpověď: Délka pobytu se velmi liší podle různých pracovišť, ale také podle rozsahu výkonu. Znovu opakuji, že cytologie není vhodný diagnostický postup pro vyloučení závažného onemocnění při krvácení z bradavky. Také připomínám, že pokud bude magnetická rezonance negativní a krvavá sekrece bude přetrvávat, musí se hledat dále. Už jsme o tom spolu komunikovaly. Příčiny krvácení se prostě musí objastnit !!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3976
Dobrý den,
paní doktorko.Je mi 40 let,asi před třemi lety mi odsáli ambulantně cystu z levého prsu. Nyní mám nález v pravém prsu,jehlou odsáli a lékař mě ujistil ,že se jedná o vyzrálou tukovou tkán.Taky mi naznačil ,že by to bylo dobré vyřezat,ale je to prý na mě.Na kontrolu jdu za 4 měsíce a pak prý po mamografu uvidíme.Jse z toho trochu vyděšená ,ale hlavně tomu moc nerozumím a tak nevím jak se mám rozhodnout.Prosí o radu .děkuji
Odpověď: Pokud lékař odeslal vzorek na vyšetření do laboratoře, je si jistý, že nejde o zhoubný nádor. Takové nezhoubné bulky se operují pouze, pokud jejich velikost přesáhne 30mm a pokud tlačí, bolí, či přináší jiné obtíže.Jsem trochu překvapená, že se Vám nález objevil ve 40 letech, to není věk obvyklý pro vznik fibroadenomů nebo fibrolipomů.Také mě překvapuje, že píšete, že Vám tento nový nález odsáli. Tuková ani jiná bulka nejde odstát. Předpokládám proto, že Vám udělali biopsii. Jestli ne, tak co Vám tedy na prsu provedli za diagnostický zákrok?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky