MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 3713
Dobrý den,
je mi 20 let a mám neustále problémy s fibroadenomy, zatím jsem ale na odstraneni nebyla. Ale dnes ráno jsem se probudla s tupou tahvou bolesti v prsu, jevi se i jako trosku natekle.Nevite co by to mohlo byt? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,pokud Vás fibroadenom obtěžuje,pociťujete nepříjemný tlak,
a jestiže dosahuje většího rozměru,je lépe jej odstranit.Ale to musíte probrat s lékařem,který Vás vyšetřoval.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3712
Dobrý den asi dva týdny mě bolí prsa jsou nateklé a bradavky jsou citlivé na dotek. Bolest je velmi intenzivní a přechází do podpaží.Je mi 26 let a těhotná nejsem.
Odpověď: Vaše problémy jsou s největší pravděpodobností hormonálního původu.Je vhodné problém řešit s gynekologem a těhotenství jednoznačně vyloučit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3711
Dobry den, lekar mi dnes na prohlidce oznamil, ze mam v prsou mnohocetne cysty a posila me na rentgenove vysetreni. Beru rok antikonc., prsa me vzdy pred menstr. bolela, v posledni dobe jeste vice. Je mi 30 let, bezdetna, v rodine nikdo podobne problemy nema.
Co se muze dal dit, mohou cysty vymyzet nebo budou muset byt odstraneny?
Odpověď: Dobrý den,cysty nejsou nijak nebezpečné,pouze pokud ženu obtěžují,je možné jejich obsah odsát pod ultrazvukem tenkou jehlou.Ale vidím,že je o Vás po této stránce dobře postaráno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3710
Dobrý den, je mi 25 let a mám prsa č.2. Chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že nemám vystouplé bradavky. Bradavky se mi zvětší pouze když mi je zima... Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,je to úplně normální.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3709
Dobrý den,je mi 34 let a dříve jsem navštěvovala mamolog. poradnu pro hyperplazie..po hormonálních lékách na podporu otěhotnění mi bulky naprosto zmizely (před 3,5 lety)..Nyní mám po porodu problémy s pletí a padáním vlasů a gynekolog i dermatolog mi doporučily hormon. antikoncepci..Vyzkoušela jsem jich už několik a pokaždé mi po několika měs. prsa bolí a hmatám zduřelé hrudkovité útvary oboustranně..Chtěla bych se zeptat,zda se z toho může něco vyvinout,pokud bych i přesto nadále antikoncepci užívala??Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,prsy Vás bolí v důsledku hormonální nerovnováhy a tento stav spíše ženu obtěžuje.Ale Váš gynekolog by to měl vědět a léčbu případně upravit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3708
Dnes mi po sonu prsou bylo řečeno, že mám v prsou větší množství cyst o velikosti 3 - 25mm. odstraňují se operativně nebo se ponechávají? ( mám ta prsa dost bolestivá ). děkuji

Odpověď: Dobrý den,pokud obtěžují,pak je vhodné odsát jejich obsah tenkou jehlou.Jinak se pouze sledují.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3707
Dobrý večer, jsem rocnik 1961, před mesicem ji zjistili na sono zanet prsni zlazy. Nasazen augmentin, zabral, ale zanet ustoupil zcasti a po tydnu znovu narostl. Druha antibiotika a stav se nelepsi. 3x sono a za tyden pokud zanet neustoupi lekar by vzal vzorky (bisepsii)
Poradte prosim jak stav zlepsit? Pravidelne uzivam Apo-ome a Mirelle
Dekuji
Zuzana
Odpověď: Dobrý den,pokud zánět neustupuje,je nutno přistoupit k odběru vzorku! Tomu se asi nevyhnete.Další postup či léčba bude následovat dle výsledku biopsie.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3706
Dobrý den,
bude mi 29 let let, a protože sestra mé matky onemocněla rakovinou, chodím raději pravidelně na kontroly už teď. Dnes mi paní doktorka našla v prsu atypickou cystu o velikosti 7x6x5 mm s naznačeným septem. Přemýšlíme trochu o miminku, mněli bychom raději počkat? Na kontrolu mám jít za půl roku. Mněla bych se něčeho obávat? Může být cysta nějak nebezpečná? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud jde skutečně o cystu,nebezpečný nález to není,z cyst se nádory netvoří.
Vaše paní doktorka si chce všechno asi ještě ověřit.Tak ještě chviličku s miminkem počkejte...
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3704
Dobrý den,ráda bych se zeptala kde můžu sehnat vaši brožurku s kuponem
na vyšetření prsů.
Děkuji Buriánková Soňa
Odpověď: Dobrý den,jestli myslíte poukázky kosmetické firmy Avon,pak budou poskytnuty na akreditovaných centrech
od dubna.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3701
Dobrý den, v pravém prsu se mi udělala bulka. Kojím již 7 měsíc a bulku jsem spozorovala před dvouma měsíci. Stále je stejně velká, nebolestivá a pohyblivá. I po odstříkání veškerého mléka, se bulka nezmenší či nezmizí. Mám mít nějaké obavy?děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,spíše ne,ale na vyšetření ultrazvukem určitě zajděte.Budete mít klid.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3700
dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená ve zprávě z mamografu tohle: BI-RADS 2 na mamografii nacházíme jen benigní změny, žádné známky malignity. Výsledek 2 - BIRADS benigní. Tabár I. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,můžete být bez obav,v prsu máte nezávažné nezhoubné změny.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3699
Dobrý den,
mohu se zeptat co znamená pojem Lamely mammy infiltrované solidními ložisky invazního duktalního karcinomu?
děkuji za odpověď.
Renata
Odpověď: Dobrý den,jde o nádorový proces v prsu,ale proč jste si všechno nenechala vysvětlit vyšetřujícím lékařem?
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3698
Dobrý den, chtěla bych se Vás na něco zeptat. Mám v prsu asi ani ne 1 cm fibroadenom a chtěla bych se zeptat jestli mohu chodit do solária?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den,to klidně můžete,ale zdůrazňuji,všeho s mírou!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3697
dobrý den,jsem muž 32 let a pod pravou bradavkou se my vytvořila bulka,která při dotyku trochu bolí,byl jsem nachlazený a měl jsem zato,že je to z toho,ale ta bulka tam po 14-ti dnech je stále,co stím mám dělat.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,nejlépe uděláte,když zajdete na vyšetření ke svému praktickému lékaři,ten Vás pak
nejspíše pošle na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3696
dobrý den, je mi 43 let , prodělala sem mastitidu , léčenou antb.7 dní- léčba byla úspěšná , v prsu mi ale zůstala menší zduřenina neurč.tvaru - navrhovala byste v mém případě další kroky léčby? Má lékařka mi sdělila,že se to časem vstřebá a předepsala mi mast Dolobene.Je možné,že tento problém vznikne nesprávným spodním prádlem před menstruací,když jsou prsa zvětšená a citlivá?Mohu jako prevenci užívat přípravek Mastodynum? Moc děkuji za odpověd na mé dotazy.
Odpověď: Dobrý den,rozhodující je,co Vám řekl lékař,který Vás vyšetřoval,tím myslím na mamografu či ultrazvuku.
Pokud nebyl nález úplně jednoznačný,doporučila bych především kontrolu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3695
Dobrý den,asi před třemi týdny mi začal z prsu vytékat zakrvavělý výtok. Není to hodně, samovolně tak 2 - 3 kapky za den. Na sono chodím pravidelně každé dva roky, naposledy jsem byla loni v dubnu a nález byl normální. Bulku jsem si zatím žádnou nenahmatala. Poradíte mi co by to mohlo být? Nechci myslet na nejhorší. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,rok je dlouhá doba,rozhodně se objednejte na kontrolu,Zdůrazněte ,že máte obtíže.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3694
Dobrý den,Byla jsem na preventivním snímku mamografie + UZ. Můžete mi prosím osvětlit nález??ARTG - involuce prsních žláz je přiměřená,patologické změny nenalezeny - Tbár I/IV.
UZ - bez ložiskových změn,na spodině levé axily jsou dvě oválné LU velikosti 10x5,9x5 mm s hyperechogenním středem.Co to znamená a je to normální??
děkuji martina
Odpověď: Dobrý den,je to úplně v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3691
Dobrý den paní doktorko, mám 2,5 letou dceru do 15 měsíců kojenou, po té ukončeno z důvodu popraskané bradavky na pravém prsu, antikoncepci neužívám. Minulý měsíc i tento se mi objevila bolestivost a zvětšení pravého prsa cca týden před menstruací, levé se projevuje minimálně. cca 2dny po dostavení cyklu se vše vrátilo do normálu. Objednaná na prevenci k doktorovi již jsem, ale jsem z toho trochu nervózní, vím, že je to normální, ale je zvláštní, že se to objevuje až nyní a rozdílným projevem levého a pravého prsa. Děkuji za odpověď u nejspíš banálního problému.M.S.
Odpověď: Dobrý den,vyčkejte výsledku preventivního vyšetření,domnívám se,že půjde skutečně o potíže v důsledku
hormonálních změn,hlavně pro to,že jde o problémy pulsující s cyklem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3690
dobrý den, je mi 42 let a mám rok a půl cysty oboustranně ,lékař mi doporučil užívání vitaminu E, ale nezaznamenávám žádnou změnu, prsa mám občas bolestivá , v lékárně mi doporučili užívat Wobenzym. Ráda bych znala Váš názor ,a jak dlouho mohu Wobenzyn užívat,nebo zda existuje nějaký lék na vyléčení cyst v prsou. Děkuji a předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,cysty nejsou žádným závažným nálezem a nádory se z nich netvoří.Doporučuje se je řešit v případě,že obtěžují, a to formou odsátí obsahu tenkou jehlou.Wobenzym jistě užívat můžete,dle návodu v letáčku,ale nemyslím si,že by to příliš ovlivnilo typ Vaší žlázy.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3689
Dobrý den,je mi 21,mám čtyř měsíční dceru a plně kojím..Včera když sem dceru krmila sem cítila menší bolest v oblasti dvorce hned u bradavky.Když sem na to potom sáhla,cítila jsem jakoby menší váleček.Při kojení to ani moc nebolí,ale když si to přímo zmáčknu tak ano.Co by to asi mohlo být?
Odpověď: Dobrý den,pokud by jste byla nejistá,bude nejlepší absolvovat vyšetření ultrazvukem.To je neškodné a přitom
v tomto případě poměrně přínosné.Uvidíte,pokud to samo nezmizí....
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3688
Je mi 48 let, byly mě zjištěny papilárně uspořádané buněčné trsy-svědčící pro intraduktální papilární lézi.Ve čtvrtek bych měla jít k bioptickému ověření, potom se provede histologické vyšetření odebraného vzorku. Jak se tato dvě vyšetření provádějí? Děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den,pravděpodobně půjde o tzv.core-cut biopsii,tedy o vyšetření bioptickou jehlou.Vyšetření provádí
zkušený lékař-mamodiagnostik po místním znecitlivění ,je tedy nebolestivé.Odebere váleček podezřelé tkáně většinou pod ultrazvukovou kontrolou a ten je pak odeslán na histologii,tedy lékař -histopatolog se podívá na vzorek pod mikroskopem a zhodnotí jej.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3687
Dobrý den,je mi 25 let a vždy mě připližně týden před menstruací bolela prsa,poslední 3 měsíce mě však bolí skoro 14 dní.Nejsem nijak nemocná a tak by mě zajímalo čím by to mohlo být způsobeno a ani se nějak nenamáhám.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,Vaše obtíže jsou způsobené hormonálními změnami v rámci cyklu.Pokud pulsují s cyklem,je to vždy dobrou známkou.Chcete-li mít naprostou jistotu,navštivte svého gynekologa,pravděpodobně Vás pošle i na ultrazvukové vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3686
Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem v r. 2007 na extirpaci fibroadenonu - hystologie potvrdila, v r. 2008 na preventivní prohlídce kde mě nebylo nic zjištěno, Nyní jsem byla opět na mamografu a UZ s výsledkem : Oboustranně trvá nález dysplastických změn s naznačeným ložiskovým stínem na rozhraní zevních kvadrantů, kde je hypoechogení ložiskový útvar velikosti 32x18mm charakteru fibroadenomu. Vzhledem k jeho velikosti zvážit event.extirpaci. Jiný dominující ložiskový nález ani kalcifikace neprokazuji. Jedná se o stejné prso jako v r. 2007. Děkuji za vysvětlení případně doporučení co dál.
Odpověď: Dobrý den,fibroadenomy se v prsu mohou objevovat opakovaně a nic vážného to neznamená.Je pravdou,
že pokud dosahují uvedených rozměrů,je dobré zvažovat operaci.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3685
Dobrý den,před každou menstruací mám velmi citlivá prsa.Minulý týden mi pravé prso zčervenalo,nateklo a bylo citlivé na dotek.Má obv.lékařka diagn.mastitidu - byla jsem přeléčena antibiotiky + mastí Dolobene.Je možné ,že mastitidou onemocní i ženy nekojící ....a jak se jí vyvarovat?
Odpověď: Dobrý den,ano,jak vidíte ,je to možné,i když podstatně méně časté,než u kojících matek.Důležité je,
že léčba antibiotiky byla účinná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3684
Dobrý den,
minulý týden mi z Montgomeryho žlázky u levého prsu vytekl světlehnědý sekret oproti průsvitnému, který mívám běžně. Za dva dny nato jsem to zkusila znovu, a výtok byl menší. Dnes se mi podobně světlehnědý výtok v malém množství objevil u jiné této žlázky u stejného prsu, v ostaatních je stále čirý.
Chtěla bych se zeptat, je to běžné? Může se jednat o zánět, předmenstruační stav nebo snad rakovinu?
Děkuji za opdověď, s pozdravem Novotná.


Odpověď: Dobrý den,o rakovinu se zrovna asi nejedná,spíše o zánět mazové žlázky,ale pokud jste nebyla v poslední době na vyšetření prsů,doporučuji Vám jej absolvovat.Bylo by asi dobré,aby vyšetřující lékař stav posoudil na místě.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3683
Dekuji za Vasi povzbuzujici odpoved, a jak fibroadenom vznika?
Odpověď: Fibroadenom je poměrně častý,benigní,tedy nezhoubný uzel v mléčné žláze,typický zvláště pro mladé ženy.
Někdy je dáván do souvislosti s hormomální léčbou,ale potvrzeno to není.Je v současné době považován vlastně za širší normu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3682
Dobrý den, trápí mě vpáčené bradavky zejména když ležím na zádech. Za každou cenu se toho chci zbavit a chci se zeptat 1- na kolik účinné jsou masáže prsních dvorců a jak je přesně provádět, 2- "kloboučky" pro těhotné ženy než zanou kojit se dají nosit i mimo těhotenství k vyřešení tohoto problému? 3- jaká je pravděpodobnost, že se tento problém spraví bez chirurgie? je mi 20 let, ale už pár let nerostu, může-li to mít vliv. Děkuji mnohokrát
Odpověď: Dobrý den,mléčná žláza ,tedy prsy,se obvykle vyvíjejí a mění do 25ti let věku.Buďte trpělivá,je možné,že
se všechno ještě změní. Nechápu však,co Vám tak velmi vadí?Na vpáčených bradavkách není nic neestetického,ani kojení není vyloučeno,jen start bývá obtížnější.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3681
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Všimla jsem si na bílé podprsence flíčků, tak jsem stiskla bradavku a zní mi vyteklo pár kapek šedo-zelené tekutiny. Nemám žádné bolesti ani při stisku mne to nebolí. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,sekrece tohoto typu nebývá závažného charakteru,tedy pokud není s jasnou příměsí krve.
Jestli jste v poslední době nebyla na vyšetření prsů,doporučuji jej však pro jistotu zvážit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3680
Paní doktorko,co prosím znamená výsledek vyšetření prsu - benigní(BI-RADS 2),popis-pravidelně rozložená žláza TAbár l,bez známek malignity,ben kalcifikace dx, v parenchymu drobná ben zahuštění do lcm. Děkuji Vám za odpověď. Jana Svobodová.
Odpověď: Dobrý den,jde o benigní,tedy nezhoubné změny.Buďte bez obav.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3678
Dobrý den, mé matce lékař nahmatal v prsu bulky, chtěla bych ji touto cestou objednat u vás na mammograf.vyšetření. můžete mi poradit, jak postupovat? žádanku má. moc děkuji. Ingrid Coates 777002368
Odpověď: Dobrý den,pokud jste z Ústí nad Orlicí či okolí,objednejte se telefonicky na našem čísle 465526081.
JInak na těchto stránkách najdete seznam akreditovaných center včetně kontaktů,takže si můžete vyhledat
nejbližší.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3677
dobrý den,je mi 14 let a je normální že v obou prsech mám takové nejspíš boule.moc se bojím co to může být předem děkuju za Vaší odpověd
Odpověď: Dobrý den, je to naprosto normální vyvíjející se mléčná žláza,buď bez obav.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3676
dobry den muzu se zeptat jsem 14 kluk a mam za bradavkami dve male bulky jedna je mensi bojim se aby neslo o rakovinu co jineho to muze byt?(jinak na prsu nepozoruji zadne jine problemy
Odpověď: Dobrý den,neboj se,tak zlé to nebude,spíše půjde o základ mléčné žlázy.Je to docela obvyklé u kluků tvého věku jako důsledek určité hormonální aktivity.Všechno se určitě upraví.Pokud si chceš být úplně jistý,zajdi na vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3675
Dobré odpoledne,mám bolest v levém podpaží skoro měsíc.Po sonu axily na levé straně mám útvary smíšené echogenity o velikosti 13x7 a 8x5mm,v blízkosti další 3x5 a další 8x5mm,naq pravé straně též útvary stejné,největší z nich 11x5mm.Nyní jsem dobrala antibiotika 3-denní na opakované lehčí virozy,ale občas mi z prsou maličko vytýká tekutina.Ráda bych věděla,mohlo-li by jít o něco vážnějšího.Mám 2 syny a je mi 37 let.V rodině žédná rakovina prsu nebyla,jen matka měla nádor v děloze,který ji včas odstranili.Děkuji za odpověď. L.Havelková,Mělník
Odpověď: Dobrý den,pokud šlo o útvary v podpaží, pak asi o lymfatické uzlinky,které byly citlivé v souvislosti s probíhající
virózou.Předpokládám,že pokud by nebyl nález jednoznačný,pozval by Vás pan doktor na kontrolní vyšetření.
Příště se vyptejte na všechno lékaře,který Vás bude vyšetřovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3674
Dobrý den, jen mi 16 let a strašne mě začaly bolet bradavky. Nevím co s tím mám dělat,to se mi ještě nestalo.Dneska je to první den a nevím jak to bude pokračovat.Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,předpokládám,že jsi děvče.Citlivost prsů a bradavek je nespíše v důsledku hormonální
nerovnováhy ,třeba před menstruací. Vydrž ještě a pokud by to moc trápilo,zajdi ke svému lékaři,nejlépe
na gynekologii.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3673
dobry den chci se zeptat muj 15 lety syn ma v prsu bulku stejne velkou jako bradavka nijak ho to neboli maximalne pri mensim zatlaceni jikak ne. otok na prsu nema. muze se jednat o rakovinu nebo neco jineho? diky za odpoved
Odpověď: Dobrý den,nejspíše půjde o základ mléčné žlázy,v tomto věku v důsledku hormonální aktivity.
Chcete-li mít naprostou jistotu,zajděte s ním na vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3672
Dobrý den,
prosím vás chtěla jsem se zeptat ohledně vyšetření.Moje maminka loni v srpnu zemřela na rakovinu prsu.Já mám nyní 2měsíční holčičku a kojím.Chtěla bych vědět,kdy mám podstoupit sonografické nebo mamografické vyšetření?Až přestanu úplně s kojením?Syna jsem kojila do 21měsíců.Jak velké riziko u karcinomu prsu nese dědičnost?Děkuji A.D.
Odpověď: Dobrý den,záleží na tom, kdy Vaše maminka onemocněla a kolik Vám je let.V zásadě doporučuji začít s pravidelnými kontrolami deset let před tím,než onemocněla Vaše maminka,nejpozději ve 4Oti letech.
Od 45ti let věku Vám prevenci každé dva roky hradí zdravotní pojišťovna.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3669
Je mi 48 let.Absolvovala jsem již kvůli sekretu z prsu, SONO,mamograf, duktografii, cytologii stěru ze sekretu z prsu.Nyní jsem objednána do prsní poradny k bioptickémi ověření jelikož cytologický nález prý svědčí pro intraduktální papilární lézi.Přestože nebyly nalezeny cytologické zmánky malignity, je třeba histologické ověření léze. Je toto další vyšetření opravdu nutné? Děkuji za odpověď. Dagmar
Odpověď: Dobrý den,pokud je o tom Váš ošetřující lékař přesvědčen,tak jistě je.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3668
Dobry den,
muj nalez po operativnim odstraneni a histolog. rozboru je :
Histologie : intrakanalikularni FA.
Muzete mi prosim alespon strcne napsat a co se jedna a jestli je mozna recidiva. Asi 2 cm nalez fazol. tvaru v levem prsu.
Dekuji Vam
Odpověď: Dobrý den,fibroadenom /FA/ je zcela nezávažný a nezhoubný útvar, takže histologie je pro Vás příznivá.Může sice dojít k tomu,že se nádorek znovu objeví, ale vůbec nic to neznamená.Ve zhoubný nádor se nemění.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3666
K dotazu č. 3663 - vyšetření prsů bylo bez nálezu, ale byla mi vždy doporučena pouze antikoncepce. Po jejím vysazení (cca po 6 měsících) mám však obtíže okamžitě zpět. Ráda bych se zeptala zda vůbec existují jiné alternativy. Děkuji mockrát.
Odpověď: Dodávám ještě,že existují přírodní preparáty,které mohou přirozenou cestou vyladit hormonální hladiny.
Doporučuji vyzkoušet olej z pupalky dvouleté v kombinaci s vitamínem E v tobolkách,či kapičky Mastodynon.
Tyto preparáty je vhodné užívat alespoň 3-5 měsíců dle instrukcí v příbalovém letáku..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3664
Dobrý den ,několik měsíců se mi vtahuje bradavka.Vyšetření mamologické-bez onkol.nálezu.Mám si bradávku uvolňovat nebo vytahovat?Je mi 57 let.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,pokud Vám vyšetření prsů dopadlo dobře,tak tomu věřte.Jistě je v pořádku čas od času bradavku vybavit a vyčistit.Ale to Vás jistě poučili Vaši lékaři.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3663
Dobrý den, je mi 37 let. Trpím opravdu velkými bolestmi prsou před menstruací, po zmáčknutí bradavky mám průhledný,někdy bílý výtok. Mám asi chronický poševní výtok a nepravidelný cyklus. Hodně žen prý trpí podobným diskonfortem. Vloni jsem byla na odborné vyšetření prsou, kde jsem obdržela kontakt na psychiatra, že prý je to vše psychického původu. Ráda bych se zeptala, zda můžu někdy fungovat NORMÁLNĚ bez antikoncepce? Není jiná možnost srovnání hormonální hladiny - jednou pro vždy? Děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Dobrý den,hormonální dysbalance,nerovnováha se objevuje v průběhu života ženy nejen v době puberty,těhotenství,či období přechodu,ale i jindy v důsledku psychické či fyzické zátěže.
Hormonální hladinu není možné vyladit jednou pro vždy.Léčba je vždy v kompetenci gynekologa.
Předpokládám,že samotné vyšetření prsů Vám dopadlo dobře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3662
Dodrý den,
ráda bych se zeptala na možnosti léčby a prognózu rakoviny prsu u své maminky(64 let).Před 3 týdny se objevila v oblasti sterna bulka,bolestivá.Mamografické vyš.potvrdilo karcinom prsu a biopsie zní:ve všech vzorcích infiltrující duktální karcinom s ložiskovými komedo-nekrózami.
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,Vaše maminka musí všechno probrat se svým onkologem,až bude vyšetření kompletně uzavřené.Takto na dálku po internetu a z předložených informací to není možné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3660
Dobrý den, od svých 15. let jsem měla problémy s opuchy prsů a tvorbou bulek v prsu a axile. Lékaři dlouho nevěděli, z jakého důvodu se mi to dělá. Teď, po 3 letech, mi byla diagnostikována N60.1-difuzní cystická mastopatie. Ačkoli jsem studentka zdravotní školy, vůbec nevím, co to znamená a můj lékař se neobtěžoval cokoliv vysvětlit.
Mám strach, neboť moje prababička měla rakovinu prsu.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,nebojte se,odhaduji,že se Vám v prsech tvoří cysty a ty nejsou nebezpečné. Ani Vaše prababička
Vám riziko vzniku rakoviny prsu nijak nezvyšuje.Je však s podivem,že Vám nález pan doktor náležitě nevysvětlil.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3657
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je normální, že mám pravé prso o velký rozdíl větší než prso levé. Mám na to upozorňovat svého gynekologa?
Odpověď: Dobrý den,určitá asymetrie velikosti prsů je velice častá, někdy je více,někdy méně patrná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3655
Dobrý den.
Minulý měsíc mě začly bolet prsa a nahmatala jsem si nad bradavkama menší bulky.Je to jen před menstruací nebo bych si s tím měla zajít k lékaři?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,vyčkejte ještě,vyšetřujte se pečlivě vždy sedmý až desátý den po začátku menstruace.Teprve
pokud by problémy přetrvávaly,zajděte na vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3654
mám asi týden bolest pravého prsu, ale ne na pohmat nýbrž při zvedání nebo zatnutí svalu, třeba když chci dát spátečku v autě, nic si nenahmatám , děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,půjde s nějvětší pravděpodobností o bolesti přenesené od pohybového aparátu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3652
Dobrý den,
požádala jsem svého gynekologa o doporučení na mamograf v rámci prevence - je mi 40 let a jsem pojištěna u ZP MV ČR, kde mi sdělili, že si mohu vybrat jakékoliv pracoviště, ale je lépe s akreditací. Ve vašem seznamu jsem bohužel nenašla pracoviště ÚVN Střešovice kam jsem se rozhodla jít - znamená to, že toto pracoviště nemá příslušnou akreditaci ? Můžete mi napsat, zda mohu toto pracoviště využít a nebát se o kvalitu výsledků? Děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den,pokud je mi známo,proplácí Vaše pojišťovna preventivní vyšetření prsů tehdy,když jste ho
absolvovala na akreditovaném mamodiagnostickém centru a to v rámci onkologického programu.Tak proč si v Praze nějaké nevyberete? Pracoviště v ÚVN neznám.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3651
Dobrý den, mám podstoupi plánovanou gynek. operaci (odnětí dělohy) a pan doktor mi v rámci předoperačního vyšetřní vypsal žádanku i na mamograf (žádné problémy v tomto směru nemám). Na mamografii mi řekli, že si vyšetření musím zaplatit (je mi 44 let). Musím opravdu platit, i když si vyšetření vyžádal lékař ?
Odpověď: Dobrý den,preventivní vyšetření je hrazeno ženám ze zdravotního pojištění od 45ti let.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3650
Dobrý den,v poslední době jsem si všimla,že se mi objevila pod paží bulka,spíše to vypadá jako nateklé. Žádné bolesti nemám a objeví se to,jen když dám ruku nahoru,jinak to není vůbec cítit.Chci se zeptat,jestli to můžu mít z holení a jestli je nutné navštívit lékaře?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,takto na dálku těžko říci, jistě může jít i o reakci na epilaci.V případě pochybnosti se obraťte
na praktického lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3646
Dobrý den syn 14 let má již pátý den bolestivou bradavku pod kterou je hmatatelná malička bulka.Souvisí to nějak s dospíváním?Děkuji za odpověd a přeji hezký den.Jarolímová
Odpověď: Dobrý den,nejpíše souvisí,jde o základ žlázy v důsledku hormonální aktivity.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3645
co znamená vyraz 5 BIRADS
Odpověď: Podezřelý nález,asi Vás čeká další vyšetření,ne?
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3644
Dobrý den, je mi 48 let a minulý týden jsem byla poprvé na mamografu v rámci prevence. Pan doktor zhodnotil snímky a řekl, že se zdá být všechno v pořádku. Včera mi přišla pozvánka na ultrazvuk po MG. Dost mě to vyděsilo a bojím se, že mi na mamografu přeci jenom něco našli. Co si mám o tom myslet? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,nic se nebojte,na doplňující vyšetření jděte,je to celkem běžná praxe.Všechna preventivní vyšetření
hodnotí dva lékaři,tak je možné ,že si druhý pan doktor něčeho všiml dodatečně.Ze své praxe vím,že drtivá většina doplňujích vyšetření dopadne dobře a jsou jen pro jistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3643
Dobrý den,mám zvýšené riziko onemocnění rakoviny prsu, vzhledem k rodinnému výskytu. Je mi 42let, chodím pravidelně na UZ, zatím vše v pořádku. Ale stejně ve mně přetrvávají obavy. Proto bych ráda věděla, jestli existují nějaké varovné nálezy v prsu než se objeví rakov. nádor?/jako je to např. v cytologii/ Nebo i když mám prsa bez cyst a jiných nezhoubných nálezů, se z ničeho nic objeví karc. nález? Také jsem někde četla, že některé nádory rostou velmi pomalu-několik let a nejsou vyšetřovacími metodami viditelné a když se objeví je už pozdě? Jak to prosím přibližně je? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,děláte správně, že chodíte na pravidelné kontroly,i když bych u Vás již doporučila i vyšetření
na mamografu.Je pravda,že některé nádorky rostou pomaleji,některé rychleji,ale není pravda,že když
se objeví na snímcích či ultrazvuku je pozdě na léčbu a není šance na uzdravení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3642
dobry den chtela jsem se zeptat co zname tahle diagnozaa galaktorea nesdruny s porodem dekuji za vysvetleni muzeto bejt i rakovina dekuji
Odpověď: Dobrý den,není to rakovina,asi trpíte mléčným výtokem z prsů ,který nesouvisí s porodem či kojením.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3640
Dobrý den,paní dr.v červenci 2006jsem prodělala"Parcialní operace levé
prso pro ca-lobulární invazivní a lobulární in situ,klasifikaceTlbNOMO
+zaj.aktinoterapie,v r.2007 operace pr.prso duplicita neprokázana,jen papilony.Letos v létě mi děti k 60 navrhují dovolenu v Řecku.Momentálně jsem v pořádku,ale nevím jestli je to vhodné.Prosím porad´te,je to vhodné?děkují
Odpověď: Dobrý den,o všem by měl vědět lékař,ke kterému chodíte na pravidelné kontroly. Osobně si myslím,že
Vám dovolená u moře jen prospěje.Všeho však doporučuji užívat s mírou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3638
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla nějaké informace o Pagetově nemoci prsu. Jak se onemocnění projevuje a kde bych mohla získat další informace?
Předem Vám velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,Pagetova forma rakoviny prsu je poměrně vzácné onemocnění,projevující se např.svěděním,
bolestivostivostí a zarudnutím bradavky.Na internetu pod tímto heslem najde odkazy,tedy nahlédněte dle zájmu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3637
Dobrý den, mám boelsti v levém prsu a podpaždí. Bulku jsem si nenahmatala, ale cca před 2 lety jsem měla obdobné potíže a sono nic neprokázalo. Pouze velkou prsní žlázu. Diagnoza před sonem byla mastodynie. Mám se nyní objednat k nějakému specialistovi, aby mě znovu prohlédl?
Odpověď: Dobrý den, na kontrolní vyšetření jistě zajít můžete,budˇs doporučením svého lékaře nebo jako samoplátkyně.
Na cenu vyšetření se informujte na centru,kam se budete objednávat.Dva roky jsou dlouhá doba.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3636
Dobrý den pre hmatne uzliny v podpazi som bola na sone -v axilach niekolko hypoechogennych ložis.utvarov,ovalneho tvaru,hladkych kontur,hypoechogennej štrukturys echogennymcentrom,vpravo do 11 mm,vlavo do 13 mm-reaktivneho charakteru.Sono prsnikou dobre ,mam36 rokou DA sa rozpoznat hodk.lym.podla sona
Odpověď: Dobrý den,ultrazvuk může ke konečné diagnose hodně přispět,nebo nasměrovat další vyšetření,ale není jedinou metodou ani ne zásadní při diagnostice tohoto onemocnění.Pokud by však lékař,který Vás vyšetřoval,
měl nějaké podezření,jistě by další postup doporučil.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3634
Dobrý den,
je to asi měsíc, co mě začalo pobolívat prso! Nyní je bolest častější a intenzivnější. Při samovyšetření jsem zjistila, že bolest pochází z podpaží, ale nenahmatala jsem žádou bulku, pouze místo, odkud bolest pochází! Může se jednat o rakovinu prsu? Před rokem sestra mého otce podstoupila operaci - odstranění prsu z důvodu zhoubného nádoru právě v podpaží, může to být dědičné? Nevím, zda jít k lékaři...!!Prosím, poraďte!!Děkuji Vám
Vlaďka
Odpověď: Dobrý den,na vyšetření prsů jistě zajděte, ale myslím si takto na dálku,že to bude v pořádku,že jde
spíše o bolesti přenesené od pohybového aparátu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3633
Dobrý den,v levém prsu nad bradavkou jsem si nahmatala zvětšeninu,která se při námaze zmenšuje a v klidu zvětšuje na omak je mírně bolestivá.Poradíte prosím o co se jedná? děkuji
Odpověď: Dobrý den,nejjednodušší bude,když zajdete na vyšetření prsů,můžete s doporučením praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3632
Dobrý den,prosila bych o radu, mám 6-týdenní holčičku a kojím.Nyní mě začaly svědit prsa-bradavky.Není to nic škodlivého pro malou?
Prosím o radu,co mám s tímto problémeme dělat?
Děkuji Zdenka Ondrušová
Odpověď: Dobrý den,nejpíše ne, zamyslete se nad tím,jestli jste neudělala nějakou dietní chybu.Potíže můžete konzultovat s gynekologem,možná i kožním lékařem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3631
Dobrý den paní doktorko, moje maminka již absolvovala jednu operaci prsu bulka byla naštěstí negativní. Má v prsu ještě další cysty a chodí pravidelně na kontroly. Teď absolvovala utz. s výsledkem lehká progrese mastopatie. Co to prosím znamená? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tak to přesně nevím,co tím pan doktor myslel,termín mastopatie se již v moderní mamologii příliš neužívá.Každopádně to neznamemá nic vážného.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3629
dobry den.
Je mi 17 let a už tak 2 týdny mě bolí obě prsa při doteku.. Mamka mi říka že je to rustem, ale neměla bych radši na kontrolu?
děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,jde u Vás nespíše o problémy související s hormonálními změnami.Zatím se nijak neznepokojujte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3628
Dobrý večer,
Vážená paní Primářko, je mi 25 let a nyní jsem asi deset dní po konci menstruace a stále mě hodně bolí prsa a bradavky.Chtěla jsem se zeptat, jestli musím k lékaři nebo mám ještě počkat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,ještě vyčkejte alespoň dva menstruační cykly,pokud by obtíže trvaly,navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3627
K dotazu 3619.Paní doktorko ještě jsem chtěla vědět, když žena má problémy ,pnutí v prsu a tlak, může to být i nádorem, který je malý a není hmatný a není vidět ani na ultrazvuku, nebo pokud nádor již dělá tyto obtíže tak už je většinou hmatný a viditelný na ultrazvuku?Mám i problémy s hrud. páteří v levé části pod prsem i štípáni v mezižebří, tak by ty moje potíže mohli být i od toho ?Ještě jednou moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,obtíže tohoto typu spíše plynou z určité hormonální nerovnováhy.Myslím tím pnutí a tlak v prsou.
Pokud jde o jednostranné problémy typu ,jak popisujete, štípání, pak mohou být tyto pocity přenesené od pohybového aparátu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3626
Dobrý den. Na pravém prsu nad bradavkou jsem si nahmatala určitou nerovnost,není to bulka,je to spíše podlouhlé,nerovné.Není to bolestivé.Je mi 32 let a právě jsem vzsadila antikoncepci,může to nějak souviset. Dekuji za odpověd
Odpověď: Dobrý večer,raději zajděte na vyšetření prsů ultrazvukem,doporučení Vám vystaví Váš gynekolog.Budete mít jistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3625
Dobrý den,lze udělat sonog.vyš.prsou v době kojení.Žena ještě trochu kojí dvouleté dítě a stěžuje si na bolesti v prsou.Pichlavé a svědivé.Mléko se jí tvoří prý už málo.Co to může být?
Odpověď: Dobrý večer,vyšetření ultrazvukem lze provést kdykoliv,tedy i v době kojení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3623
Dobry den pani doktorko,objevila jsem si hmatnou uzlinu asi neco pres 1cm (z pectoralni skupiny,temer rovnobezne s bradavkou).je nebolestiva.Je mi 24let,v rodine nemame zadne onemocneni prsu,pred rokem a pul jsem byla na UZ prsu u vas a bylo to v poradku.tento tyden jsem byla nemocna- bezna viroza.Mam si zajit na vysetreni nebo je toto bezne a nemam tomu dale venovat pozornost?jsem subtilni a mam hmatatelne uzliny i v ingvinach.dekuji Vam za odpoved,zdravi Marketa V.
Odpověď: Dobrý večer,může jít o aktivovanou uzlinku v souvislosti s proběhlou virosou.Vyčkejte,pravděpodobně
se vše upraví.Pokud by jste byla nejistá,zajděte k praktickému lékaři,on Vám nejspíše vystaví doporučení
na kontrolní vyšetření ultrazvukem .
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3622
Dobry den, mam na bradavce bulku z ktere jde vytlacit "hnis", posledni dobou citim tlak v prsu. Mam 22 let a ke gynekolozce jsem objednana na pristi tyden, chtela bych se vsak zeptat, co muzu ocekavat. Dekuji moc Lucka
Odpověď: Dobrý večer,nejspíše půjde o zánět mazové žlázky.Žádné závažné onemocnění nepředpokládám.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3621
DOBRÝ DEN CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT POSLEDNÍ DOBOU MĚ POBOLÍVÁ LEVÉ PRSO-ŽÁDNÝ NÁLEZ JSEM SI NENALEZLA,VÝTOK TAKY NEMÁM ALE TA BOLEST JE JINÁ-NEBOLÍ TO POŘÁD JE TO TAKOVÉ ŠTÍPNUTÍ NEBO CO JÁ VÍM JAK TO ŘÍCT.JE TO TŘEBA NĚKOLIKRÁT ZA DEN A Z TOHO DEN NIC.NA VYŠETŘENÍ JSEM JEŠTĚ NIKDY NEBYLA,NA GYNEKOLOGII CHODÍM PRAVIDELNĚ KDE MI PAN DOKTOR PRSA KONTROLUJE-MÁM ASI 12 LET ANTIKONCEPCI-MERCILON.MŮŽE TO NĚCO ZNAMENAT?
Odpověď: Dobrý večer, nevyloučím,že u Vás jde o bolesti přenesené od pohybového aparátu.Pokud jste ještě
nebyla na vyšetření prsů,určitě se objednejte na některé z akreditovaných center,doporučení Vám může
vystavit praktik nebo gynekolog.Do věku 40ti let obvykle upřednostňujeme vyšetření ultrazvukem,
u žen nad 40 let pak vyšetření mamografické.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky