MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 3501
Dobrý den,v 9./2008 mamo s nálezem obrazu nové denzity l.sin.palp.neg.UZ bez ložisek.V 1.2009 ko-nález přetrvává.Objedn.na extirpaci s vodičem na 5.3.Dnes ráno chřipkový stav:chci se zeptat,zda je odklad výkonu nebezpečný,protože i když bych se do čtrtka vyléčila,zřejmě mi anestez. narkozu nedá.Nález je 5-6mm,je mi 47 let.Děkuji Líba
Odpověď: Dobrý večer,odložit výkon o několik dní je jistě možné,nic to neznamená. Konečné slovo ohledně operace bude mít Váš ošetřující lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3500
Dobry den,náš syn 12let má stvrdlou jednu bradavku bolestivou na tlak nebo pohmat.Poradíte nám prosím co to může být nebo na jaké vyšetření máme sním jít.Děkuji Martin
Odpověď: Dobrý večer,nejspíše půjde o základ mléčné žlázy,nic vážného a stav v tomto věku obvyklý.Váš praktický
lékař Vás pravděpodobně pošle pro jistotu na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3499
Dobrý večer, je mi 19 let, na obou prsních dvorcích se mi objevili jako by takové malé bradavičky. Chtěla bych se zeptat oč jde a jestli to není nějaké onemocnění..? Předem děkuji
Odpověď: Dobrý večer,myslím.že půjde o mazové žlázky,o žádné závažné onemocnění se nejedná.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3497
Dobrý den,nejsou to ani dva roky co moje maminka prodělala rakovinu pravého prsu,který byl o velikosti 1,5cm.Od té doby má ruku stále oteklou.Ted během 3 měsíců opět nahmatela další bulku.Na stejné straně.Ruku má oteklou a brní jí i tři prsy.Jelikož v říjnu byla opět na operaci,kde se jí odstranili obě strany štítné žlázy.Na pravé straně uzel,který prokázal nádor.Následovala léčba radiojodem.Pan doktor zatím nemůže mamince udělat vyšetření,aby zjistil oč se jedná.Paní doktorko,prosím může se jednat opět o rakovinu.Děkuji moc a pěkný den
Odpověď: Dobrý den,takto na dálku Váš problém bohužel nevyřešíme, musíte vyčkat výsledku kontrolního vyšetření.
Přeji Vám,aby se všechno vyřešilo co nejdříve a Vy jste měli jasno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3496
Dobrý den,dcera 22 let si nahmatala bulku na prsu.Byla poslána na UZ- cituji:výraznějsí kresba žlázovitého parenchymu oboustranně s mastop.rysy,char.fibordysplazie ,více v obl.axill recesů,bez prokazatel.změn ,axilly bpn.užívá HA Jeanine,já jsem onkolog.-ca colli uteri.Má přijít za rok na Uz.Prosím, je to dostačující? Bojím se, abychom něco nezanedbaly -co ta HA ,neubíží ji? Může se nález zvrhnout v nádor? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,důvěřujte lékaři,který Vaši dceru vyšetřoval, v tuto chvíli je kontrola za rok dostačující.
Hormonální antikoncepce ji v tomto směru nijak neškodí. Nepodceňujte však pravidelné sebevyšetřování
a předepsané kontroly.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3494
DOBRY DEN!
UZ ASI TYDEN ME PICHA V LEVEM PRSNIKU
JSEM,9 TYDNU TEHOTNA,ZATIM NEMAM
ZADNY PROBLEM.JA UZ NEVIM CO SI MAM NA TO DAVAT.DEKUJI

Odpověď: Dobrý den, nelze vyloučit,že jde o bolest přenesenou od pohybového aparátu. Souvislost s prsem samotným je méně pravděpodobná.Pokud budou obtíže přetrvávat,svěřte se na gynekologii.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3493
dobrý den,už několik měsíců,se mi zvětšila prsa a naomak mě bolí,při zmáčknutí celé bradavky dovnitř mě bolí,dvorec je hrubší strukturou a kolem bradavky bílé pupínky skoro slíté postupující od bradavky do dvorce.děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,nejlepší bude,když navštívíte svého gynekologa,on Vás předvyšetří a nejpíše pošle na
ultrazvuk prsů.Je možné,že i ke specialistovi na kožní onemocnění, vzhledem k Vámi popisovanému
obrazu na prsních dvorcích.Zvětšení a citlivost prsů může signalizovat hormonální změny,třeba i počínající
těhotenství.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3492
Dobrý den,paní doktorko.Včera jsem si v levé prsu nahmatala útvar,na levé straně uprostřed,je větší a nepřipadá mi ohraničen.Za 5 dní mám dostat menstruaci,tak nevím jestli to není k tomu.Na pravém prsu jsem nic nenahmatala.Děkuji za odpověď.Je mi 29,jedno dítě.
Odpověď: Dobrý den,vyčkejte příchodu menstruace,sedmý až desátý den po začátku se znovu pečlivě
vyšetřete.Pokud bude nález přetrvávat,objednejte se na vyšetření prsů ultrazvukem,nejlépe s doporučením
svého gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3491
Dobrý den, děkuji za odpověď, zeptám se ale po vaší odpovědi znovu, co můžu dělat s mazovou žlázkou? Mám si s tím raději někam zajít, nebo mam čekat, že se to vstřebá? Děkuji Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Mazové žlázky do dvorce patří. Z jejich vývodů plynule odchází maz. Pokud se z nějakého důvodu místně hromadí, může z toho vzniknout běžná zánětlivá komplikace jako kdekoliv na těle. Jednejte dle nálezu, místo mechanicky nedrážděte. Případně navštivte praktika nebo kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3490
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Dostala jsem od své lékařky-gynekološky žádanku na vyšetření mamografem, při telefonickém objednání mi bylo řečeno, že je mi 35 let a že se mám objednat na ultrazvuk. Chtěla bych se zeptat zdali mám stále trvat na vyšetření mamografem či nikoli a zda bude vyšetření ultrazvukem dostačující.
Děkuji za odpověď.

Jana Vesecká
Odpověď: Dobrý den. Do 40 let se snažíme preferovat ultrazvuk, dle obtíží a nálezu na ultrazvuku se ev. doplní mamograf. Rozhodne mamodiagnostik.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3489
Dobrý den, na dvorci se mi zhruba před třemi týdny udělala jakási boulička, veliká je cca 7mm ven. Nijak výrazně nebolí, to jen, když jí zmáčknu, nebo na ní sahám. Chtěla jsem se zeptat, co by to mohlo být, nebo jestli si s tím mám zajít k dr. Nevím, jestli to nemá souvislost, ale před dvěma měsíci jsem přestala kojit. Děkuji Ivana
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že by mohlo jít o mazovou žlázku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3488
Dibry den!
chtela bych se Vás septat, jestli diagnosa mikrocystické dysplasie a involucni typ prsniku u 45 leté zeny po mamografickém a sonografickém vystereni je mozné, a kdyz jo tak jestli staci jenom konzervatívní pristup a pravidelné kontroly.
Dekuji moc pekne.
Odpověď: Ano, stačí pravidelné kontroly v doporučených intervalech.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3487
Dobrý den chtěla bych se vás zeptat zda li padají z Herceptinu vlasy? A také jaké vedlejší účinky tento preparát má.Děkuji vám za odpověd.
Zdenka
Odpověď: Dobrý den. Vlasy nepadají. Nežádoucí účinky bude lépe probrat s onkologem. Děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3486
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Má maminka (nyní věk 57let)
prodělala před 20lety karcinom prsu. Byla léčena chemoterapií a ozařováním. Má mamka je ve výborném stavu (jak fyzickém, tak psychickém)-vypadá tak o 20let mladší. Nyní ale bohužel zase objevili ve stejném prsu invazivní karcinom (velikost asi o průměru 3cm). Žádné metastáze, ani jiné nálezy v těle nebyly nalezeny. Ráda bych se zeptala, zda existuje i jiná možnost léčby než odstranění prsa (popř.pracoviště, které by bylo ochotno prováděn jinou méně násilnou léčbu). Předem děkuji za dotaz. S pozdravem Mgr.Jitka Tarabová

Odpověď: Dobrý den. Po takových letech jde o duplicitní tumor a je třeba se k němu každopádně chovat opět radikálně. Bohužel jde o stejnou stranu a z toho plyne, že především opakovaná radioterapie nemůže dosáhnout radikální dávky. Terén prsu je jistě po první léčbě změněn,a proto i chirurgický výkon je limitován. Samozřejmně je ale možné vyžádat si konzultaci na dalším nejbližším screeningovém centru. Měly byste s sebou mít mamogramy a případně hi výsledek, vyšetří maminku a probere ji tým odborníků ( onkolog, případně radioerapeut, chirurg, rentgenolog) při mamologické komisi. Mapa screeningových pracoviš´t je vpravo na úvodní stránce našich stránek.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3485
Mám 30 let a v září 2008 jsem prodělala zánět prsu s výtokem. Jsem přitom už 4 roky po porodu.Paní doktorka mi nasadila ATB , které nezabraly a proto mi potom nasadila ATB druhé ( Zinnat) které mi zabraly.Od té doby se mi vrací každý druhy měsíc teploty a bolesti levého prsu . Bojuju s tím 14 dní a stejně skončím zase na ATB. Ultrazvuk jsem měla dvakrát a negativní. Začínám být zoufalá, teploty mám stále 37-38 . Na mamografifi mě ještě nikdo neposlal. Používám obklady a biolampu. Nepomáhá. Vysadili mi antikoncepci.
Odpověď: Dobrý den. Bylo by vhodné vyloučit zánětlivý fokus v těle včetně prsu.Nejčastěji se jedná o zánětlivé ložisko ve vedlejších dutínách , zubní váček, chronický infekt močový cest, či žlučníku. Poraďte se s vašim praktickým lékařem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3484
Dobrý den,paní doktorko, mám pětiletou dceru, která si poslední dobou stěžuje na bolestivost pravé prsní bradavky při pohmatu hmatám zduřelou malou bulku, jiné potíže nemá.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Bylo by vhodné místo zkontrolovat ultrazvukem. Mohlo by se jednat o základ mléčné žlázy. Porad´te se s dětským lékařem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3483
Dobrý den je mi 29 let a poslední dobou mě trápí pálivá bolest prsu při zmáčknutí. Ještě nemám děti.
Odpověď: Dobrý den. Je těžké posoudit, co by mohlo být příčinou, pokud vaší otázce rozumím dobře. Prsa jsou křehká nádoba, a proto je přirozené, že na tlak či nešetrné zacházení reagují nepříjemným pocitem až bolestí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3482
Dobry den!
Muj manzel ma asi mesic velmi citlive prsni bradavky,jedna se hlavne po ranu a pri doteku.Je to
normalni u muzu.
Dekuji Kerling
Odpověď: Dobrý den. Určitě je to možné, i v mužích se čas od času "povaří " hormony. Pokud nemá nějaké další kožní projevy, které by byly důvodem k návštěvě kožního lékaře, obtíže by se mohly spontánně usadit. Naopak kdyby se příznaky stupňovaly, bylo by vhodné zajít k praktickému lékaři.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3481
Dobrý den, je mi 35 a mám 15M dceru a před 2 M jsem přestala kojit,ještě mi teče trochu mlíka z obou prsou, ale z levého nechtěla nikdy moc pít . Teď mi na ultrazvuku a mamografu zjistili v HZK asym. zhrubělý okrsek bez jednoz. pat. ložiska a hypoecho 10x12x11mm a dále v HZK nejspíše horm. okrsek žlázy hypoechog. a nevyloučili i FA shluk. Poslali mne na biopsii, ale moc mi k tomu neřekli, zatím čekám a bojím se. Myslíte si, že by to mohlo být po kojení a že se nejedná o zhoubný nádor? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Je pravděpodobné, že nepůjde o nic vážného. Myslím, že je dobře, že se změna histologicky ověří. Nezbývá, než trpělivě vydržet do výsledku. Zkuste se odreagovat. Bohužel, situaci strachem nezměníte, ani positivně neovlivníte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3479
Dobrý den.Prosím vás mám dotaz.Je mi 16let a mám větší prsa,ale nejsem s nimi spokojená.Nejsou tak špatná, ale nejsou pevná a je mi to trapné.Mám přítele, s kterým budu časem spát..a stydím se mu mé prsa ukazat..a tak jsem četla různé články a chtěla bych začít brát prášky stimulen.Myslíte že to nebude problém v mém věku ? :) Jde i o to, že v létě se třeba stydím do plavek, nesedí mi..a tak.Už jsem celkem zoufala..chci mít hezké poprsí,ale mám taky strach, že se mi můžou ještě se stimulenem prsa zvětšir, snad to nebude o moc a taky bych chtěla rady ohledně stimulenu..Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Má milá.To není o vašich prsíčkách. Ale o vaší sebedůvěře, hrdosti, umění se postavit za sebe, radosti, štěstí v každodenosti. Prostě o sebelásce. Dobrá rada. Přečtěte si knížku Láska od paní Zdeny Jordánové.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3477
Dobrý večer,mám na vás dotaz je mi 25 let mám 2 děti které jsem kojila již 15 měsíců nekojim.Začalo mě před 3 měsíci bolet pravé prso celé měla jsem ho tvrdé dávala jsem si zábali a prso sprchovala,nebyla jsem u žádného odborníka,ale je to 3 týdny a prso se mi zmenšilo o 1 celé číslo a bolí mě,uvažovala jsem o plastice a zvětšení,ale nevím kam bych měla jít kolik to stojí jesi něco nepřispívá pojištovna děkuji za odpověd Vendula
Odpověď: Dobrý den. Předoperační vyšetření mamografické a ulrazvuk pořídíte do 1000 Kč. Plastickou operaci pojišťovna nehradí, cenu vám řekne při konzultaci plastický chirurg. Pokud máte obtíže, je vhodné navštívit praktika nebo gynekologa, posoudí váš stav a případně vám napíše na mamologické vyšetření doproručení, pak byste vyšetření nehradila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3476
PROSÍM O PŘELOŽENÍ MAMOG.NÁLEZU.Redukující typ parenchymu se žlázovými rezudui centrálně,asymetricky výraznější vpravo stacion.nález bilat.bez zřetelných přímých či nepřímých zn.patol.ložis.změn.Bez mikrokalcifikací malig.vzhledu.Axilly bez ložisek.mám rok po operaci lev.prsu kvůli krvavé sekreci občas to zabolí v prsu,jinak se cítím fajn v přechodu nejsem je mi 46 let.moc děkuji Bajerová
Odpověď: Jde o přiměřený nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3475
Dobrý den,prosím o vysvětlení k závěru bioptickoho materiálu:jde o hormonálně dependentní nádor s nízkou proliferační aktivitou, bez exprese onkoproteinu p53. Prognóza je spíše dobrá. Na operaci jsem objednaná na 19.3.09. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Předpoklad dle histologického rozboru je, že jde o nádor málo agresivní, laicky řečeno. Čili, jak píšete, s dobrou prognózou- předpokladem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3474
Dobrý den paní primářko, děkuji za odpověď k dotazu č.3463. Jen jsem se chtěla ujistit, zda, když po mechanickém dráždění bradavky mám výtok barvy tmavě zelené se jedná o únik krve do sekretu? Dá se této hormonální poruchy nějak zbavit? Kromě hormonální antikoncepce, ráda bych měla ještě jedno dítě.Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Ano, jde o přítomnost krve, ale již rozložené. V sekretu nám vadí čerstvá krev, jako když se řízneme a krvácíme. Poraďte se ještě s gynekologem, ale myslím, že dalšímu těhotenství tato sekrece nebrání. Bylo by vhodné před otěhotněním provést duktografii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3472
Dobrý den, je mi 21 let, občas mě bolí prsa a mívám pocity že prasknou, když bolí tak si vždy něco nahmatám, když nebolí nenajdu nic a stejně mám malá prsa tak nevím zda to nejsou pouze mléčné žlázy. prosím poraďte mi co mám s tím dělat. Děkuji a přejí pěkný den.
Pavlína Ťuková
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte prsa citlivá od poloviny menstruačního cyklu do počátku menses, jde o reakci na hormonální situaci. Není to nic ohrožujícího, prostě to k nám patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3471
Dobrý den.Je mi 35 let a na mamografickém vyšetření jsem byla před 4 lety.Često se mi pod levím prsem tvořil abces.Čato ambulantně odstraněn.Po rozhodnutí p.doktorky operativně odstraněna malá část zánětlivé tkáně.Nyní se mi tyto "boláčky"tvoří na obou prsou bez ohledu na dobu před a po menstruaci.Myslíte že se raději mam objednat na preventivní mam.vyšetření???Mám 3 děti. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvuk vám určitě neuškodí. Získáte větší jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3469
Dobry den, chtela bych se zeptat na moznost vysetreni prsu specialnim pocitacovim tomografem(Breast Scan), o kterem sem cetla, ze je vhodny i pro mladsi zeny,na rozdil od mamografie. je mi 32 let, byla jsem uz na UZ vzsetreni,ktere bylo v poradku, ale vzhledem k me rodinne anamnese(rakovina prsu matky), bych chtela mit jeste vetsi jistotu a proto me zajima, jestli se takoveto vystreni v CR provadi a kde. Moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Klasická i digitální mamografie, stejně jako Brest Scan funguje na základě rentgenova záření. U posledně jmenovaného je dokonce dávka záření vyšší. Pro vás by bylo vhodné doplnění utrazvuku magnetickou rezonancí, vyšetření stojí kolem 8000 Kč.Pokud vaše maminka je jediná v přímém příbuzenecké línii a onemocněla po 50 roku života, vaše riziko je velmi malé. A ultrazvukové vyšetření v pravidelných intervalech je dostačující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3468
Dobrý den je mi 41 let, mám roční dítě. Navštěvuji preventivně mamol. poradnu, při posl. prohlídce tento týden mi při UZ vyšetření lékařka objevila v lev. prsu cituji:"na č.2-3 vlevo hypoechogenní okrsek vel.10x5x9mm s drobnou anechogenitou-residuum minule popisované cysty? Mastop. uzel? Jinak formované ložisko neprokázáno.Bez lymfadenopatie.Závěr:Ložisko pravděp. benig. charakteru v HZK vlevo, dopor. kontrol. vyšetř. za 3 měs event. CCB.". Co je to CCB a není doba 3 měs. dlouhá v případě, že by se jednalo o zhoubný nádor? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. CCB je zkratka pro core cut biopsii, odběr vzorku při lokální anestesii. Ano, pokud by bylo podezření na maligní nádor jsou 3 měsíce dlouhé. Proto si myslím, že vyšetřující lékařka toto podezření nemá, vyjádřila to i svým závěrem- spíše benigní tzn., nezhoubné změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3467
Dobrý den.Děškuji za odpověď k dotazu č.34466.Dnes ráno jsem nesla výsledky vyšetření mému gynegolovi a ten mi zdělil,že jestli mám strach jít na sono až za půl roku,mám si nechat udělat punkci nalezeného útvaru.Prosím jestli by jste mi mohla ještě zdělit co si mám vybrat.Zda čekat půl roku na sono nebo punkci.Je punkce v tomto případě lepší řešení?Je mi 58 let.Děkuji ještě jednou za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní.Váš nález jsem neviděla v reálu, a tudíž není možné po mě žádat stanovisko. Rozhodněte se sama, jsou to vaše prsa, váž život. Vy musíte vědět, co pro vás bude méně traumatisující. Jsem si jistá, že by vám vyšetřující lékař nedoporučil kontrolu za půl roku, kdyby měl sebemenší podezření. Na druhou stranu biopsie dg. rozpaky vyřeší okamžitě a budete mít klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3466
Dobrý večer.Dnes jsem byla na mamografu a následně na sonografii.Prosila bych o vysvětlení vyšetření. Vpravo v DVK dorzálně hypoechogenní útvar o velikosti 9x9x6 mm nevýrazným akustickým stínem. kategorie 3.Paní doktorka mi jen zdělila,že se mám objednat na sono za půl roku.Mám strach aby to nebylo něco vážného.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Pokud by vyšetřující lékař měl podezření na zhoubný nález, řešil by situaci ihned. Dle popisu jde o nezhoubné ložisko. Je obvyklé, že po prvním zjištění se v čase zkontroluje stabiltia ložiska.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3465
dobry den,je mi 17 let a uz asi 3 roky amm prave nadro o dost mensi nez druhe,je to v poradku?dekuji
Odpověď: Dobrý den. Trpělivost. Velikost ňader se většinou časem vyrovná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3464
Dobry den, moji babicce - 80 let - se na pravem prsu udelal tvrdy utvar - nema tvar bulky, ktery na dotyk neboli, okoli je zarudle. Kdyz se zmackne, vyteka trochu hnisu. Prosim poradte mi.. muze to byt rakovina prsu??
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o infikovaný atherom . Nález by měl posoudit praktický lékař a ev. babičku doporučit k memografickému vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3463
Dobrý den,je mi 34 let,mám 5.let.syna,od května 04 do února 05 jsem ho kojila, od té doby do současnosti,když se večer koupu mně zvlhnou bradavky,které když zmáčknu objeví se pár kapek bílé barvy,od min.neděle se mně z pravé bradavky objeví kapky tmavě-zelené barvy.Co může být příčinou,dají se tyto potíže odstranit?Dnes jsem byla na UZ-je to v pořádku (jen několik ploch.prost.cyst vel.3-7mm),byl mi odebrán stěr sekretu z prsů.Mám obavy,zda to není něco vážného.Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že se nebude jednat o nic vážného. Bradavky nedrážděte opakovaným získáváním sekretu, tvorbu mleziva mechanicky podporujete. Pokud byste měla množství sekretu hojnější a spontánně docházelo k vypuzování sekrece, musela byste upozornit gynekologa.Ten by vám vyšetřil hladinu Prolaktinu. Zbarvení sekretu je způsobeno rozkladovými působky krevního barviva, únik krve do sekretu může být zapřičiněn právě mechanickým drážděním oblasti dvorců. Někdy se na sliznici mlékovodů nacházejí papilomy, tj. nezhoubné mirkoskospicky veliké ložiska,které jsou velmi křehké. Manipulací s prsy pak dojde k zakrvácení do sekretu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3462
DOBRY DEN .DNES MI MAMOLOG NASIEL UZLINU V LAVEJ AXILA 2X2 CM .11.2.09 SOM MALA SONO S NORM LU BENIG .VZHLADU .AKE SU NORMALNE VELKE LU ?O MESIAC MAM KONTROLU A AK SA NEZMENSI TAK MG. MAM 36 ROKOV A DZSPLASTICKE PRSNIKY .DAKUJEM
Odpověď: Dobrý den. Lymfatická uzlina má fyziologický tvar fazole, v delším průměru může dosahovat 2 cm. Posuzuje se tvar, velikost, počet, tendence shlukování, šířka kory LU, charakter centra LU, prokrvení. Pokud jsou LU v podpaží jakkoliv morfologicky změněny a ultrazvuk mléčné žlázy na postižené straně je normální, je nutné dalšími metodami tzn. mamograficky, ev. magnetickou rezonancí či diagnostickou extirpací LU určit příčinu. Součástí je klinické vyšetření LU po celém těle dostupných palpací.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3461
dobry den,chtela jsem se zeptat co to znamena,kdyz me picha na prave strane hrudniku-hlavne pri nadechu,uz od vcerejsiho vecera do dneska trvale...nemuzu spat na pravem boku hned se to pichani intenzivneji ozve-a je to neprijemne.je to takovy i staly tlak na tom hrudniku a je mi 21 let,je pravdou ze uz predtim jsem z dychanim mela potizea mela jsem mensi bolesti na hrudniku ale ne zas tak velke ktere pak odezneli..dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Navštivte praktického lékaře, mohlo by jít o zánět pohrudnice nebo problémy se zády či blokovaným žebrem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3459
Dobrý den! Zhruba měsíc mě při dýchání bolelo na levé straně u prsu..při cvičení na téže straně ale mezi lopatkami.. dnes mi při prohmatávání prsu přišlo že mám snad větší uzlinu a na dotek bolí.. může to být něco vážného nebo jen skřiplé nervy?? Děkuji moc.Denisa G.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobnější je, že půjde o blokádu žebra nebo obratl . těla. Rozumné by ale bylo, aby jste stejně zašla na ultrazvuk,budete mít jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3458
Dobrý den,
byl jsem na ultrazvuku prsu s podezřením na lymphadea a taky gynekomastii.Závěr je : v pravo normální nález (což nevím co považují za normální nález, mám prso hodně zvětšeno a vlastně stále nevím jestli je tam jen tuk) a vlevo mám hyperechogenní útvar o vel 3cm X 1cm. Z předešlích odpovědí vím co to znamená, ale nechápu proč nebo jak? To se prostě stane, že se muži vytvoří kousek žlázy naboku prsu, skoro v podpaží? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Do určitého stadia vývinu zárodku v bříšku maminky se nepozná, zda jde o chlapce či holčičku. Teprve pod vlivem ženských nebo mužských hormonů se začnou diferencovat sekundární pohlavní znaky. Proto i muži mají základ mléčné žlázy. Ten se může zvětšit , když se v nás bu´d fyzilogicky např. v pubertě, a nebo při určitých onemocněních, při kterých se zvedne hladina ženských hormonů v mužském těle . K zvětšení základu mléčné žlázy může dojít i po některých lécích na kardiální nebo plicní onemocnění nebo při zneužívání anabolik u kulturistů či jiných sportů. A váš vlastní nález bych mohla dobře posoudit, pouze pokud bych vás přímo vyšetřila. Nezbývá, než se vrátit tam, kde jste byl a pokud jste svému nálezu dobře nerozumněl, znovu žádat vysvětlení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3457
Přeji dobrý den,
jaká je prosím závažnost této diagnózy rakoviny prsu:
pod dvorcem mediálně pacila nejasné etiologie - 9mm x 9mm další kondenzace basálně v MKK při basi
0-BIRADS - nemožno rozhodnout
Dále Imunohistologické vyšetření:
Estrogenní receptory - potitivní reakce v 100% buněk karcinomu.
Progestorové receptory - pozitivní reakce ve 100% buněk karcinomu.
Proliferační aktivita - je nízká s MIB1 indexem do 10%
Exprese HER-2/neu je negativní, nádor má skóre 0.
Průkaz E-cadherinu je pozitivní.
Děkuji
S přátelským pozdravem
Hodeček

Odpověď: Dobrý den. Ráda bych vás uklidnila, ale tohle je "parketa" onkologa, a proto je nezbytné se optat jeho. Navíc je to pouze vlastní histologický nález, vytržený z kontextu lokálního nálezu, regionálních lymf. uzlin i celkového stavu vyšetřované nejen biologického, interního, ale i psychického. Jako lékař a člověk vám radím především zachovat klid, mít důvěru v odbornost zařízení, kde se žena bude léčit. Ostatní už bude především na ní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3456
dobrý den chtěla bych se zeptat-při zmáčknutí prsů mi vytéká šedo zelený výtok,prsa mne nebolí ani nepozoruji žádnou změnu ale i přesto mám strach,moje maminka měla rakovinu prsu,později na rakovinu zemřela,já sama jsem nyní po operaci-zhoubny nador kuže-podle lékaře jsem dopala dobře nebot šlo o divoké znamínko a uzlina pod paží vyšla bez nálezu.děkuji zdenka
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste neabsolvovala zatím preventivní vyšetření mamologické, je třeba ho doplnit. nejen z důvodu rodinné, ale i osobní anamnesy. Pokud v sekretu není čerstvá krev, je nález spíše benigní, nezhoubný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3455
Dobrý de, už jednou jsem ám psala a děkuji za odpověď, bohužel má otázka směřuje opět k svědění levého prsa. Byla jsem 2x na mamografu prý tam mám tukovou bulku a to svědění je prý věc hormonální, paní doktorka mi doporučila vitamín D a že se to spraví.Jenže když se mi blíží měsíčky prso svědí naprosto ukrutně, klikrád mám prso nateklé a porýpané do krve jak ho i v noci nevědomky škrábu.Prosím o radu jestli mám navštívit mamograf u jiného lékaře? nebo jestli je to opravdu v pořádku jak mi paní lékařka řekla. Děkuji za odpověď Lucie
Odpověď: Dobrý den. Pokud je svědění pouze lokální a ne kůže celého těla, je třeba navštívit kožního lékaře a pokud ten vyloučí onemocnění, pak vám gynekolog může zkusit obtíže ovlivnit hormonálně.Lipom v prsu skutečně s vašimi obtížemi nemá nic společeného. Pokud by vás v noci svědilo celé tělo, je třeba vyloučit příčinu v onemocnění jater či ledvin. Ale interní příčina by se pravděpodobně neprojevila pouze svěděním těla.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3454
Dobrý den,chtěl bych se zeptat může mít rakovinu prsu chlapec ve věku 14 let?
Odpověď: Dobrý večer. Nemusíte mít obavy, ne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3453
Dobrý den. Přes měsíc mě trápí bolest v levém prsu. Nejdříve jsem bolest ani nevnímala, ale teď mě to bolí čím dál víc... Bolí mě to hlavně při dotyku. Nikdy dřív mě to nebolelo. Poraďte mi prosím co mám dělat a co to může být, je mi 23 a nemám žádné děti. Může to být rakovina? Děkuji moc Verča
Odpověď: Dobrý den. Rakovina prsu nebolí, bohužel. Zajděte si na ultrazvuk, ať máte jistotu. Vyštřující lkař s vmi rozebere charakter bolesti a spolu usoudíte, co by mohla být příčina.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3452
Dobrý den,je mi 53.let.už pět let mám šílené bolesti prsních dvorců,při zmačknutí bradavek mi vytéká hnis s krví a nějaká černá tekutina,Na pohled ale vypadají normálně.Občas mi bradavky stvrdnou a prsní dvorce se svráštěj a bolest je mnohem větší.Lékaři si nevědí rady,proto se obracím na vás.děkuji P.Třísková
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní, pokud si lékaři nevědí rady a mají k disposici vyšetření klinické, mamografické, ultrazvukové atd., jak si mám poradit takto na dálku já. To je nereálné. Pokud jste byla vyšetřena pouze na jednom stejném pracovišti , požádejte o konzultaci na jiném screeningovém mamografickém centru .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3451
Dobry den, je mi 24 let a na ultrazvukovem vysetreni mi byl zjisten fibrom v prsu. Lekar mi doporucil bud operaci (jizva by byla videt ve vystrihu) a nebo novou metodu pomoci zmrazeni. Chtela bych Vas poprosit, zda byste mi o teto metode mohla rici neco blizsiho, jaka jsou rizika a cena. Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Fibrom je nádor kůže a dá se kryoterapií ošetřit. V mléčné žláze jde patrně o fibroadenom, fibrolipom, a v tom případě se kryoterapie- zmrazení aplikovat nedá. Ložisko v mléčné žláze se dá histologicky ověřit biopsii nebo mamotomii, což jsou v lokální anestesii prováděné výkony pod kontrolou ultrazvuku a nezůstává po nich jizva.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3449
Dobrý den je mi 44 let, byla jsem v lednu/ 09 na mamografu z vlastní iniciativy, spíše preventivně a mám dotaz, jestli mám být touto zprávou znepokojena : výraznější redukce žlázy s neprav. zbytky v HZK pruhov., fibrosního charakteru. Vpravo patol. ložisko neprokazujeme, vlevo formace v axil. výběžku vel. 7 x 5 mm hladkých kontur, benigního typu. Mikrokalcifikace nejsou patrny, kůže v podkoží beze změn, axily bez uzlin.Po vyšetření a předání této zprávy mi bylo řečeno, že je vše v pořádku, mám se pravidelně vyšetřovat pohmatem a docházet na mamograf za 1 rok. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Popis odpovídá normálnímu nálezu, předpokládám, že vlevo jde o intramamárně uloženou lymfatickou uzlinu, což je rovněž přiměřený nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3448
Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, nedávno jsem byla na mamografii a u hodnocení žlázy dle Tabára mám napsáno: Středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár 1.Popis:Oboustranně symetrické rozložení středně denzního drobněložiskového,nejsou patologické ložiskové změny.Můžu Vás poprosit o bližší vysvětlení.Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Jde o zcela normální, přiměřený nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3446
Dobrý den, je mi 22 let a trošku jsem začala měnit svůj životní styl, a bohužel se zároveň objevili i změny na prsou. Na obou prsou mám teď ve spodní části menší a větší červené jizvičky, vypadá to jako strie, ale jsou krvavě zabarvené. Začala jsem totiž cvičit, tak nevím, jestli to nemůže být nevhodnou podprsenkou. Také piju pravidelně zelený čaj, nemůže mít i on nějaké negativní vlivy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Strie vzniknou, když kůže nemá dostatek času přizpůsobit se zvětšujícímu se objemu. Pokud vám vyrostly rychle prsa a nyní jste zhubla, je to asi pozůstatek. Strie st. data jsou stříbřitě šedé resp. perleťové, ale mohou mít i nádech do červenofialova dle cévního zásobení kapilárami, které jsou rovněž dilatované. Zelený čaj s tím vskutku nebude mít nic společného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3445
Dobry den, moje 5ti leta dcera si druhy den stezuje na bolest v podpazi, nahmatala jsem malou bolestivou boulicku. Ctyri predchazejici dny mela zvysenou teplotu do 38,2. Muze byt bolestiva boulicka zdurena uzlina v reakci na nejakou infekci? Je mozne, aby se v tomto veku jednalo i o nejake vazne onemocneni? Zitra se chystame k pediatricce, ale ja mam samozrejme strach. Lucie
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně může jít o uzlinku. Jestli má virózu či jinou celkovou infekci, tak může být v souvislosti s ní. Děti také dost často při infektu horních či dolních cest dýchacích bolí bříško. Ultrazvuk břicha pak ukáže, že jsou akcentovány lymf.uzlinky i v této lokalitě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3444
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se pouze zeptat na tuto věc:jdu na extirpaci s vodičem a tak bych ráda věděla,do čeho jdu.Jestli je vlastní zavedení drátku do prsu bolestivé a následný výkon též.Jedná se o odstranění útvaru o velikosti 5-6 mm.Děkuji za Váš čas nad mým dotazem - Líba
Odpověď: Dobrý večer. Vodič se zavádí po lokálním umrtvení oblasti, takže obavu z bolesti nemusíte mít. Stejně jako vlastní chirurgický výkon se provádí za lokální či celkové narkoózy. O tom byste měla být dopředu informována.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3443
Dobrý den,
moc Vám děkuji za rychlou odpověď na dotaz č. 3439! Pokud ůjde jen o ekzém, tak mi spadne kámen ze srdce :-) Ty vyvýšené tvrdé hrudky mohou být taky ekzém? To se mi nějak nezdá :-)
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že by mohlo jít o podrážděné vývody mazových žlaz. To je vše, co k tomu mohu dodat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3442
Dobrý den, před 2 lety mi bylo zjištěno ložisko ohraničené dysplazie s vícečetnými cystami. Před 9 měsíci jsem začala brát antikoncepci Regulon z důvodu nepravidelného cyklu a drobné cysty na vaječníku, která poté zmizela. Jedna paní doktorka zabývající se homeopatickou léčbou by mi doporučovala antikoncepci vysadit. Chtěla bych Vás požádat o radu, zda-li je to správná volba a cysty by mohli vymizet nebo by se mi mohly začít zvětšovat a množit. Na letáčku jsem se dočetla, že Regulon může předcházet vzniku benigních nádorů a nemocí prsu, takže jsem z toho zmatená. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Benigní cysty v mléčné žláze vás nijak neohrožují. Může se stát, že spontánně vymizí nebo jsou dlouhodobě beze změny . Čas od času se některá může zvětšit, pak není problém tenkou jehlou pod kontrolou ultrazvuku tekutinu evakuovat. Z praxe nemám pocit, že by HA tuto situaci nějak zásadně ovlivńovala. Co se týče jednotlivých preparátů, bude lepší, když to zkonzultujete s gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3440
Dobrý den, mám se objednat na duktografii do FN Plzeň, ptala jsem se lékařky, zda mi bude podán nějaký obstřik než se začne se zaváděním jehly do bradavky, ale nic takového neprovádějí. Je duktografie bolestivá? Děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Nemějte obavy. Lokální anestesie se při tomto výkonu neprovádí. Velmi jemně se nasonduje tupým koncem jehly sekretující vývod mlékovodu a bez odporu se zavede jehla do duktu a aplikuje se malé množství kontrastní látky. Možná budete při aplikaci k.l. cítit tlak. Pak se prs mamograficky osnímkuje. Pomocí k.l. se znázorní žádaný úsek mlékovodů a posoudí se větvení, průsvit jednotlivých větví, homogenita náplně,případné stop ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3439
Dobrý den,
můžete mi, prosím, poradit? Mám dva problémy.
Je mi 27 a začaly mě svědit prsní dvorce (hlavně levý) a před chvílí jsem si všimla, že ten pravý se mi začal trochu loupat (takové šupinky). Můžete mi, prosím, poradit, čím to může být a jak se toho zbavit?
Můj druhý problém mi nahání docela strach. Na levém dvorci se mi udělalo několik (asi 4) malých zatvrdlých hrudek. Nevím, jak to lépe popsat, jsou to prostě MALÉ TVRDÉ VYVÝŠENÉ ÚTVARY. Nikde jsem se nedočetla, co by to mohlo být a začínám mít strach... Poradíte, prosím?
Předem Vám moc děkuji za odpovědi!
Odpověď: Dobrý den. Strach zahoďte, to není dobrý rádce. Objednejte se na kožní vyšeřtení, může jít o ekzém.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3438
Dobrý večer mám nemocnou maminku, bohužel s enepodařilo najít zhoubný nádor, předpokládá se, že je na plicích. Mám už bohužel metastaze na kostech, nejvíce, žebra, páteř a bohužel i na lebce. Doktoři nám řekli, že je tojiž v tomsto stádiu neléčitelné. Dnes jsem se na internetu dočetla o Vitamínu B17, chtěla bych se zeptat zda tento vitamín je z lékařského hlediska nějak podložen svým účinkem v léčbě rakoviny. děkuji moc za odpověď. Hájková
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se, chápu vás, ale tuto otázku bude lépe položit onkologovi vaší maminky. To není "parketa" této poradny. Osobně si myslím, že kvalitní alternativní léčba se se "západní " medicinou mohou dobře doplňovat. Obojí je ale půlka úspěchu, druhou musí vyhrát osobně ten, koho se nemoc týká. Jako člověk i lékař jsem si vědoma, že nemoc je odrazem nesouladu naší tělesné schránky a naší duše. Jde o sebedestrukci. Často si toho nejsme ani vědomi, a nebo je to pro nás těžké příjmout a připustit. V materiální společnosti zapomínáme, že jsme součást nejen společnosti, ale i přírody, Země a Vesmíru. Mohu vám dopručit k přečtení knížky pí Zdeny Jordánové, nakladatelství Vodnář.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3437
Dobrý večer chtěla bych se zeptat je mi 32 let a každý měsíc si kontroluji prsa jedno prso mně pak po vyšetření pobolíva i trošku pálí a všeobecně je i jemnější a citlivější někdy v něm cítim trošku i tlak a jakoby jinou strukturu než v tom druhém je možné že je to tím že jsem všeobecně kojila dost dlouho? a z toho jednoho víc až 3 roky před rokem a půl jsem byla na ultrazvuku vysledek byl negatívní převážne s hyperechogení strukturou i to bych se chtěla zzeptat jaká to je te hyperechogéní ? a jestli bych znova měla jít na vyšetření? Daniela
Odpověď: Dobrý den. Jak už jsem níže v některé z odpovědí psala, hyperechogenní je odborný termín pro vyjádření struktury mléčné žlázy bez podezření na patologický nález. Bude vhodné, a to zejména pro vaší jistotu, objednat se na kontrolní ultrazvuk. Mamografický i ultrazvukový nález je nález momentální, tzn. jejich síla a přínost tkví v tom, že se opakují v pravidelných intervalech, aby případná patologická změna byla zachycena v iniciálním stádiu. To je podstata všech preventivních programů. Konkrétně k vašim obtížím, jsou nespecifické tzn. obecné. Je ale třeba je respektovat, protože pokud se neřeší, vedou k chronické obavě, tím oslabení imunity a na nemoc je "zaděláno". Každopádně i když bude váš ultrazvukový nález přiměřený nebo se jako možný důvod prokáže např. blokádá žebra a z toho plynoucí podráždění příslušného skloubení s hrudní kostí nebo pateří, stejně se pak zamyslete sama nad sebou, svým životem. Prsa jsou náš symbol ženskosti, spokojenosti obecně. Možná, děláte vše pro spokojenost svých milovaných a na na sebe zapomínáte.I v tom, jako ve všem ostatním, by měla být rovnováha.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3436
Dobrý den, co ještě mohou znamenat paprsčitá ložiska( v axile)kromě mataztáz?
Odpověď: Dobrý den. Metastázy, ani nic dalšího v lymfatických uzlinách v podpaží nemají charakter paprsku. V podpaží se někdy vyskytuje přídatná mléčná žláza a v ní pak mohou být všechny známé patologické změny. Pokud vašemu nálezu nerozumíte, požádejte o vysvětlení lékaře, který vás vyšetřoval. Bez toho, abych mohla vidět mamografický ev. ultrazvukový nález, to jsou jen samé dohady a pro vás ještě větší nejistota.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3435
Je mi 48 let, zjistila jsem výtok z prsu, nejdříve bílý, někdy trošku krve, ale jen při stisku.V lednu jsem absolvovala mamografii, včera sono.Při sonu došlo zřejmě tlakem znovu ke krvavé sekreci z prsu.Byla mi doporučena duktografie. Lékařka neví zda se sekrece objevuje z mlékovodu, či má jiný důvod.Jinak jsou v prsou septované cysty a na rozhraní ZK spíše cysticky dilatované dukty.Můžete mi nález prosím vysvětlit jako laikovi?Děkuji Dagmar.
Odpověď: Dobrý den. Duktografie , znázornění mlékovodů pomocí kontrastní látky přinese novou informaci a možné vysvětlení příčiny krvavé sekrece. Tedy laicky řečeno, z nynějších vyšetření se nedá udělat jednoznačný závěr a je třeba ve vyšetření pokračovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3433
Dobrý den, je mi 28 let a již několik měsíců mám při tlaku na pravý prs (např. při válení po gymnastickém míči) pocit mírné bolesti. Mám tři kojené děti a prsa mám velmi malá a povislá a nic nehmatám a ani na pohled není zřejmá žádná změna. Několik posledních dní má však tato bolest při pohmatu konkrétní místo.
Často navštěvuji svého gynekologa, protože trpívám mykózami a když nemusím, tak ho radši zbytečně neotravuji, abych nevypadala jako hypochondr.
Děkuji za odpověď, Hana
Odpověď: Dobrý den. Je třeba provést ultrazvuk. Pokud nález bude negativní, pak je možná příčina bolesti v blokádě žebra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3432
Dobrý den, chtela jsem se zeptat zda je mozne aby dcera mela tukovou bouli v prsu. je ji teprve 1.5 ale dnes pri koupani jsem si vsimla ze ma jedno prsicko vetsi nez druhe. To zvetsene kdyz prohmatam tak je tam nejaka boule ktera jezdi tam a zpet. v druhem nic nema. Pokud ji na to budu sahat tak se ji to neliby a mam pocit ze ji to i boli. Muzete mi prosim poradit co by to mohlo byt???
Nechci zbytecne plasit ale mam strach. dekuji moc
Odpověď: Dobrý den. Jde zřejmně o základ mléčné žlázy. Upozorněte na to dětského lékaře, probere s vámi možné příčiny a ev. vás pošle s holčičkou na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3431
Dobrý den, prosím o vysvětlení a Váš názor.Mé mamince bylo provedeno mamo a sono vyšetření prsu s výsledkem: vlevo na rozhraní DKK 5cm tu s maligními znaky, lymfedém, dle sono 4 patologické uzliny v levé axile do 3cm. Čeká ji biopsie a rozhodnutí o dalším průběhu léčby. Můžete mi prosím doporučit pracoviště, na kterém by měla maminka tu nejkvalitnější péči. Bydlime kousek od Ostravy. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Řídila bych se tím, co chce vaše maminka. Ona by měla rozhodnout jestli a kde se chce léčit. Pokud byla vyšetřena na screeningovém mamologickém centru , jistě po výsledku biopsie a histologickém potvrzení diagnózy, dostanete doporučení na spádové onkologické centrum. Odborná úroveń je garantovaná odbornou společností a MZ. Je třeba vzít v potaz i to, že jde o dlouhodobou léčbu a následně dlouhodobě pravidelné kontroly onkologické i mamografické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3430
Dobrý den,
v oblasti prsu těsně pod podpažím mám uzlinky už delší dobu. Před dvěma lety jsem byla na ultrazvuku a lékař mi řekl, že to jsou prostě prsní žlázy a uzliny. Jenže mě to teď už přes měsíc pobolívá, jsou to dvě zvětšené uzlinky nad sebou a bolí jak při doteku tak normálně. Je mi 26 let. Z čeho můžou tak bolet? Mám si to mazat Framykoinem? Popř. mám jít zase na vyšetření?
Odpověď: Dobrý den. Dle vašeho popisu nepředpokládám, že by šlo o něco vážného. Ale dva roky jsou dlouhá doba a nález by se mohl změnit. Určitě bude rozumné objednat se na kontrolní ultrazvuk. Pokud půjdete na pojišťovnu, musíte mít doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa. Máte ale možnost jít přímo do screeningového centra a vyšetření si uhradit, stojí 250-300 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3429
Dobry den,
pred dvema tydny mi byly nalezeny kalzifikaty v levem prsu. Za par dni mam jit na biopsii. Nekde jsem se ale docetla, ze je lepsi, nechat to v klidu. Je mi 53 let a mam strach udelat chybu.
Odpověď: Dobrý den.O nutnosti histologického ověření mikrokalcifikací nepochybujte. Zbaví vás nejistoty a z toho plynoucího strachu. To je negativní emoce, která by vás zbytečně připravovala o energii, kterou můžete využít pro vás prospěšněji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3427
Dobrý den, je mi 20 let. Nahmatala jsem si v pravém prsu dole jakousi bulku, asi centimetr velkou, která nebolí. Mám se bát?
Odpověď: Dobrý den. Klidně se bojte, je-li vám libo. Každý jsme Mistrem svého života. Vedle toho by ale bylo rozhodně vhodné objednat se na ultrazvukové vyšetření a udělat si jasno.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3426
Dobrý den, prosím Vás o názor. Mám fibrocystiskou mastopatii, chodím na pravidelné kontroly do mamární poradny. Mám velká prsa, která mi dělají čím dál větší potíže (bolesti páteře, defomovaná ramena). Je možné při této diagnóze zmenšení prsou? Nevzniká zde riziko vzniku rakoviny?
Děkuji za odpověď.
Anna Prčíková
Odpověď: Dobrý den. Redukční plastická operace nezvyšuje výskyt rakoviny prsu. Na tuto operaci pojišťovny přispívají, když má žena obtíže s pateří z toho plynoucí. K tomu je potřeba vyjádření neurologa nebo ortopeda a plastického chirurga. Napíší žádost o příspěvěk, který posoudí revizní lékař vaší pojiš´tovny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3425
Dobrý den. Přišl za mnou můj syn ( 14 ), že si nahmatal pod pravou bradavkou bolestivou bulku cca 0,5 cm.Manželova babička běla rakovinu rpsu, prso ji odstranili a následně měla lymfeden. Může to být u syna cysta? Může to být spojeno s pubertou?? Máme se obrátit na nějakého odborníka?? Jsme z Pardubic, koho by jste nám doporučili. Děkujeme, že nám poradíte. Eva
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně půjde o podrážděný základ mléčné žlázy. Žádanku na ultrazvuk vám může napsat dětský lékař. Objednejte se na tel. č. 466614420.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3424
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda je nutné mít nějaké doporučení od lékaře na mamografické vyšetření a zda je toto vyšetření nějak zpoplatněno.
Je mi 30 let a chtěla bych si zajít pouze na preventivní vyšetření.
Už asi týden se zkouším dovolat do centra které mám v místě bydliště ale bohužel marně.
Předem vám děkuji za vaši odpověd.
S pozdravem Ivana Humlová
Odpověď: Dobrý den. Ve vašich letech je třeba si preventivní vyšetření uhradit.Bude se jednat o ultrazvuk.Stojí 250-300 Kč. Při objednávce si cenu upřesněte. I v mamocentru mohou mít dovolenou.Pokud byste senemohla dovolat, ani následné pondělí, kontaktujte mě.Pokusím se vám pomoct.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3423
Dobrý den,děkuji Vám za Vaši rychlou odpověd. Zprávu jsem pozapomněla napsat celou,ale nevím, zda-li se na tom něco mění. Ve zprávě od lékaře přesně bylo napsáno, že prsní žláza je nepravidelná bez ohraničení a bezcévní... Mohla bych tedy poprosit, ještě jednou o vysvětlení... A proč se musí dělat KO po 3 měsících... děkuji Vlasta
Odpověď: Neodpověděla jste mi, kde a jakou metodou jste byla vyšetřena? Kontrola s odstupem času se provádí , pro potvrzení stability nálezu. K vlastnímu popisu se nemohu vyjádřit. O vysvětení požádejte vyšetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3422
dakujem za odpoved ,chcela by som este vediet či TABAR IV znamena po starom dysplazia ,mastopatia dakujem Maja
Odpověď: Dobrý den. Jedno z druhým nemá nic společného. Klasifikace dle pana Tabara vystihuje množství a strukturu ml. žlázy makroskopicky. Dysplazie, mastopathie jsou pojmy mikroskopické, histologické. V praxi v popisech se ale často nesprávně používaly i ještě používají.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3421
Děkuji mnohokrát za odpověď na dotaz č. 3415, ohledně rekonstrukce prsu, ale moje obavy jsou spíš toho typu, jestli není nebezpečný tak velký zásah do organismu(rozsáhlá operace..translalok, takže dvě velké operační rány atd.)jestli to nezpůsobí tzv. opětovné "rozjetí" rakovinového bujení. Moc se omlouvám, ale mám hrozné dilema.
Odpověď: Vážená paní. Jestliže si vaše pochyby dopředu nastavíte takto, tak se opravdu může stát, že se onemocnění ozve znovu. Měla byste si nejdříve ujasnit, jestli rekonstrukci opravdu chcete vy sama a proč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3420
Prosím o vysvětlení lékařského nálezu, který cituji:
Subj.prsy O,
obj: převaž. lipom. stroma,v HZK na č.10 2 prsty od areoly až lož. zhrub. stroma asi 3cm.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Je to celý nález? Kde jste byla vyšetřena. Jste objednána na kontrolu? Je to nález mamografický nebo ultrazvukový?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky