MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 4215
co jsou lymfatické lézy
Odpověď: Dobrý den. To není nic, druhé slovo je zkomolené a ve spojení s "lymfatický" to nedává smysl. Lymfatické mohou být uzliny nebo cévy, výraz léze se použivá k obecnému vyjádření, že někde je nějaké ložisko.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4209
Dobrý den, mám v prsních dvorcích jakési "malé bradavky". Asi 3 na každém prsu. Když je zmáčknu, vytéká bílá tekutina, někdy řídká, někdy tuhá (ne pořád pouze do vyprázdnění obsahu) Nevím co to je a zda mám vyhledat lékaře.
Odpověď: Dobrý den. Jste uživatelkou homonů - někdy zbytní mazové žlázky. Pokud Vás tento nález obtěžuje, tak si nechte prsy vyšetřit gynekologem, ale myslím, že to není nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4208
Dobrý den, prosím o vysvětlení sono vyšetření - v hloubce 12 mm lehce vinutý duktus délky do 2 cm, směrem k mamile vyplněný solidní hmotou či hutným obsahem, šíře až 4,5mm. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Text upozorňuje na možné onemocněné jednoho z mlékovodů prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4207
Dobrý den paní primářko, chtěla bych se zeptat co znamená nález: vlevo sytý lobulární stín proj. vel. 70x60x70 mm.přední axily bez stínů patol. LU.vlevo,centrálně, v místě hmatné rezistence,hypoechogenní, neostře ohraničené lož.dobře prokrvené,zachycena tepna s RI 0,85. lož. dosahuje až k mammile. V axile nejsou patrny patol.uzliny.
Děkuji Kadlecová
Odpověď: Dobrý den. Kromě uvedeného textu by měl být součástí popisu nějaký závěr, kde by vše napsané bylo shrnuto. Zřejmě tomu tak není a to považuji za chybu. Z textu vyplývá podezření na onemocnění prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4205
Jsou kromě Tamoxifenu a Aromasinu i jiné léky se stejným léčivým účinkem ale mírnějšími vedlejšími účinky? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dá se říci že ne, jsou to specifické léky podávané jen v určitých situacích.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4204
jeste k dotazu 4203 proc se ty uzlinky v prsu tvori a co se nimi dela...je k tomu potreba nejake operace???
Odpověď: Zdravím. Uzlinky se v prsu netvoří, ty tam jsou. Nedělá se s nimi nic, operuje se pouze tehdy, když jsou uzliny "nemocné".
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4203
dobry den byla jsem u doktora protoze sem si nahmatala bulku malou asi pul cm v pru doktor mi rekl ze je to uzlinka ale ze me radsi posle na ultrazvuk mam tam jit az za tyden ale mam strach je mi 19 let doktor mi rek ze se ve svem veku nemam ceho bat ale bojim protoze nevim ani co se stakovou uzlinkou dela nebo co to vubec je a proc se tvori (jen doufam ze to uzlinka je)
Odpověď: Dobrý den. Klid Terezko, pan doktor má pravdu, bude to určitě naprosto bezvýznamný nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4202
Dobrý den.Na ultrazvuku mi byla nalezena bulka velikosti 15x8mm, biopsie zhoubné buňky neprokázala,jedná se o tukový nádor. Přesto mi pro jistotu byla doporučena excise ložiska.U nás v nemocnici dělají tento výkon v celkové narkoze. Chtěla bych se zeptat,zda existuje jinde v republice nemocnice či soukromá klinika,kde dělají tento zákrok šetrněji - bez celkové narkozy.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Podle mne není žádná operace potřeba, doporučuji jen alespoň jednu UZ kontrolu s časovým odstupem např. 5-6 měsíců - pokud bude obraz stejný, netřeba sledovat ani operovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4201
Dobrý den,psala jsem vám dotaz č.4179 ohledně malé prohlubně na dvorci.dnes jsem byla na sonu prsů a nález žádný nemám,prý je to způsobeno úbytkem tukové tkáně.jen je mi divné,že to mám jen na jednom prsu.jsou tyto nerovnosti časté u žen,co kojily?já jsem přestala kojit již před 3roky(kojila jsem 1rok),ale prohlubeň se objevila až teď.
Odpověď: Dobrý den. Úbytek tuku nemusí být symetrický. Přestože vyšetření dopadlo dobře, svůj stav pozorujte, kdyby se prohlubeň dále zvětšovala, tak opět k lékaři. Neuvádíte, zda jste byla vyšetřena na některém ze screeningových center- to je pro mne také docela podstatná informace.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4200
Dobry den, rada bych se zeptala, od jakeho veku vlastne muzu na mamografii jit, popr. zda k tomu potrebuji doporuceni gynekologa? Obcas mam bolesti prsou (nekdy bodava bolest i v podpazi), nicmene zadna lekarka mi nikdy prsa nezkontrolovala (bolest je pry prirozena). Je mi 25, a take zacinam mit obavy. predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Na preventivní mamografická vyšetření se chodí od 45 let věku. Preventivní vyšetření u žen v mladším věku (pod 40 let) se provádějí jen ultrazvukem a většinou si žena vyšetření musí hradit sama (mluvím o preventivním vyšetřování). V tomto případě žádné doporučení nepotřebujete-objednáte se sama na některém screeningovém mamografickém centru. Existuje ale ještě skupina tzv. rizikových mladých žen, vyšetřených na genetických nebo onkologických pracovištích - ty jsou sledovány většinou ultrazvukem nebo magnetickou rezonancí a dispenzarizovány (=pod pravidelnou kontrolou) v některém zdravotnickém zařízení. Vyšetření prsů Vám provede na Vaše požádání buď gynekolog nebo i praktický lékař (gynekologové to dělají častěji a mají s nálezy větší zkušenosti).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4199
kojím a našla jsem si bulku v prsu.Může jít o nádor a na jakého lékaře se obrátit?
Odpověď: Dobrý den. Určite na svého gynekologa, i když si nemyslím, že to bude významné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4198
byla jsem na mammografii - dle Tabára typ IV, kontrola za 1 rok, symetrický nález se smíšenou stavbou prsní tkáně a zřetelnou převahou žlázy. Ložiskové změny a mikrokalcifikace nejsou. Oboustranně symetrický nález s difuzní dysplastickou přestavbou prsní tkáně. Vůbec tomu nerozumím.
Odpověď: Dobrý den. Stále dokola na těchto stránkách píšeme ženám, aby se hned po skončení mamografického vyšetření a získání výsledku (většina screeningových center ČR dává výsledek klientce do ruky pro jejího gynekologa a praktického lékaře ihned) zeptali lékaře-radiologa, jaký je výsledek. V dobře pracujících centrech to lékař nebo asistentka klientce přímo a hned sděluje. Někde se výsledky posílají poštou, ale závěr vyšetření by tam měl být napsán, takže Vám ho řekne i Váš gynekolog nebo praktický lékař, kterým výsledky buď přišly poštou nebo jim je předáváte. Text znamená, že jste zdravá, pouze máte velmi hutnou žlázu, takže lékař doporučil kontrolu za rok. Většina těchto doplňujících kontrol za rok se provádí ultrazvukem a vyšetření si většinou platíte sama ( je to totiž jen obecné doporučení, takže na vyšetření za rok můžete ale nemusíte přijít). Mamografický screening je hrazen ze zdrav. pojištění jen ve dvouletém intervalu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4197
dobrý den moja priatelka bola na preventívnu prehliadku na mamografiu od gynekologa. Zistili je ze ma simplexnu cystu v lavo v HMQ velkosti 6,6 mm. Viete nám povedať čo to znamená a co by teraz mala urobit? ? ? dakujem
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že je zdravá, že má v prsu pouze cystu, což má dalších asi 90% žen. Netřeba kontrol.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4195
našla jsem si v levém prsu bulku, konzultovala jsem to se svým gynekologem a ten mi vypsal doporučenku na mamologické vyšetření do FN vinohrady, kde mi zdělili, že jsem na toto vyšetření příliš mladá (29 let). kam se mám tedy obrátit?
Odpověď: Dobrý den. Ano, na mamografii jste příliš mladá. Ultrazvukové vyšetření můžete mít kdekoli, tedy i ve FN Královské Vinohrady.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4193
Dobrý den, je mi 36 let a asi před čtrnácti dny jsem ukončila kojení svého ročního dítěte. Týden nato jsem v první den menstruace začala znovu brát antikoncepční pilulky. Dnes mi menstruace zkončila a já si v levém podpaží nahmatala malou bulku. To místo bolí při jakémkoli pohybu rukou. Je to hormonální nevyváženost, nebo začínající nádorové onemocnění (máme to v rodině) a nebo jen ucpání potních či jiných žláz z nadměrného používání antiperspirantů v teplých dnech? Prosím, poraďte, jak mám postupovat dále a popř. kterého lékaře navštívit Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Tady bych byla opatrnější - prosím navštivte gynekologa, aby Vám vyšetřil prsy a podpažní jamky a případně Vás poslal na UZ vyšetření prsů i podpaží. Také by bylo vhodné, aby zjistil Vaši rodinnou anamnézu. Na těchto stránkách (www.mamo.cz) je možnost vytisknout si tzv. Dotazník rizikových faktorů. Zadejte tato slova do vyhledávače (vlevo dole na první stránce www.mamo.cz) a vytiskněte si tento dotazník, který vyplňují všechny ženy, které chodí na běžný mamografický screening. Pokud na jednu z prvních dvou otázek odpovíte kladně, měl by vyplněný dotazník v každém případě vidět lékař (např. Váš gynekolog) a případně Vás odeslat na nejbližší genetické pracoviště k posouzení, zda budete nebo nebudete patřit mezi "rizikové ženy".
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4192
dobrý den.je mi 22 a v levém prsu mám už 2 rokem tvrdou bouli,pruměr muže mít tak 2-3cm.přijde mi že se občas zwětší občas zmenší.tam kde se dotýká vrchu kousek od bradavky je slabší kůže trošku.občas mě to trošku zatlačí.mám sociální fobii a panycký strach ze smrti,proto se strašně bojím diagnozy.můžete mi prosím odpovědět co jsi myslíte že by to mohlo být??? děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k tomu, že máte bouli druhým rokem a občas se zvětší, občas zmenší, tak to vypadá na bezvýznamnost (cystu apod.). Není mi ale jasné, proč se stresujete a nezajdete si ke gynekologovi, aby Vám prsy vyšetřil a případně Vás poslal na UZ prsů?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4191
Dobrý den, 14dnů jsem cítila svědění od podpaží směrem k prsu.2 dny mě už bolí pravé prso. Na dotek je to hodně bolestivé a prohmatáním jsem našla bulku. Prso je velmi bolestivé i při chůzi a jakémkoliv běžném ohybu těla, zvedání ruky. Můžete mi prosím poradit o jaké onemocnění půjde? Děkuji, J
Odpověď: Dobrý den. Nebude se jednat s největší pravděpodobností o onemocnění, ale "reakci" žlázy na hormonální změny.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4190
Dobrý den, 10.6. jdu na operaci prsu D486, jak stará mohou být předoperační vyšetření, EKG, rentgen plic a srdce, krev a moč? Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den. To záleží na každém jednotlivém zdravotnickém zařízení, jak si je nastaví. V průměru 2-3 týdny. U nás 3 týdny.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4189
Dobrý den, je mi 23 let a chci se zeptat - od ledna vždy týden před menstruací mě prsa bolí, zvětší se a jsou taková oteklá. Můj gynekolog mi vyměnil antikoncepci,předepsal kapky Mastodinom a poslal na mamograf a ultrazvuk, tam se nic nenašlo. Odezní to někdy, je to opravdu přemírou hormonů díky antikoncepci a stresu.Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Váš gynekolog je trumbelín po stránce radiační ochrany, ale na druhé straně je jistě dobrý odborník po stránce gynekologické. Mladé ženy se na mamograf totiž neposílají, protože toto vyšetření pro ně není výtěžné a jen je zatěžuje zářením. Jinak je stav, který popisujete, zcela normální: prsy před menzes skutečně trochu zduří a často i bolí - je to normální i bez příjmu hormonální antikoncepce (ta však může někdy potíže ještě zesílit).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4188
Dobrý den,
moje matka (62 let,rakovina prsu, po vyjmutí lymf. uzlin, chemo ukončeno, nyní radioterapie) mě pověřila, abych pro ni zjistil nezávislý názor na nový test německé firmy AdnaGen, tzv. AdnaTest.
Tato novinka není ještě úředně "zavedena", nicméně v odborných kruzích může být diskutována, může také jit jen o slepou uličku - jako doplněk k léčbě.
Lze v současné době očekávat, že bude mít výsledek testu nějakou váhu při rozhodování onkologů o dalším postupu léčby?
Děkuji za subjektivní názor v podmínkách nedostatečných informací.
Odpověď: Dobrý den. Absolutně ne - tím odpovídám na položenou otázku ve Vašem textu. Studie jsou zatím v počátcích, jejich vyhodnocení teprve ukáže v budoucnu, jestli se na metodiku dá spolehnout nebo ne. A to je vždy záležitost let, nikoliv měsíců nebo týdnů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4187
Dobrý den,je mi 23 let mám téměř dvouletou dcerku,nekojila jsem a nikdo v naší rodině rakovinu neměl.Nedávno jsem začala pozorovat ostrou bolest levého prsu,která se mění někdy bolí jen při chůzi jindy po pohmatu a někdy když jsem v klidu.Poslední dny se mi prso nepatrně zvětšilo.Nic podobného jako je bulka atp. jsem si nikde nenašla.Zajímá mne zda se může jednat o nádor nebo jen něco s uzlinami popř. kam zajít na vyšetření.Děkuji za Vaši odpověd'.
Odpověď: Dobrý den. Vyčkala bych do menzes, je velmi pravděpodobné, že se jedná jen o hormonální změnu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4186
Dobrý den, byla jsem na mamografickém vyšetření a posílají mě na dovyšetření sonem.Jaká může být příčina dovyšetření?
Odpověď: Dobrý den. Příčina může být zcela prostá: mamografem nelze žlázu dostatečně dobře posoudit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4183
Dobry den: je mi 32 let, v zari jsem prestala kojit druhe dite, jiz nekolik mesicu me obtezuje bolest po vnejsi strane leveho prsu, ultrazvuk prokazal pouze mirne zvetseni mlecne zlazy, ale bolest pretrvava - mohu s tim neco delat? Dekuji, Regina
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste uživatelkou hormonální antikoncepce, pak se poraďte se svým gynekologem (je to spíše záležitost hormonální).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4182
dobry den.kazdy mesiac asi tyzden pred menstruaciou sa mi urobi taky uzlik na prsniku v dolnej casti v strednej axialnej ciare, ktory na pohmat bobolieva, po menstruacii uz nie je citlivy.moze to byt hormonalna zalezitost?tento tyzden absolvujem aj usg vysetrenie. mam 24 rokov.dakujem
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že vyšetření je zbytečné, žláza reaguje na menstruační cyklus.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4181
dobry den,pred casem mne silene svedela leva bradavka a dost dlouho,pri utirani po spchovani mi zacla vytekat hnedocerna tekutina a ted se mi to stava casteji i u druheho prsa.jsem z toho zoufala.je mi 40 let a nikdy se mi nic podobneho nestalo,prosim vas o vysvetleni jestli je to normalni v mem veku.casto jsem trpela predmenstruacnimi bolestmi prsu.moc dekuji romana
Odpověď: Dobrý den. Určitě by Vás měl vidět gynekolog, prsy vyšetřit a rozhodnout, zda Vás pošle na další došetřování a současně případně vysadí hormonální antikoncepci - pokud užíváte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4179
Dobrý den,před 2dny jsem si všimla,že na levém prsu asi 0,5cm pod bradavkou mám malou prohlubeň na dvorci.je to vidět jen když mám úplně zvednutou ruku.teď mě prsa bolí,jelikož mám dostat menstruaci.může to nějak souviset s přicházející menstruací?Bojím se,aby to nebylo něco vážného.je mi 26let a mám 4letou dceru,kterou jsem rok kojila.
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem případě bude velmi vhodné, když tento nález co nejdříve ukážete svému gynekologovi, aby Vás vyšetřil a posoudil, zda je potřeba dále vyšetřovat nebo zda je to bezvýznamné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4178
Dobrý deň, mám 40 rokov a pri mamografii mi zistili obojstranný fertilný typ prsnikovej žlazy, dva solit. MK v HLQ 1. sin.,patologický zhluk MK nediferencovaný, axily bez LAP, fascia kľudná. Záver bol fert. typ prsníkovej žlazy bilat, BIRADS 2. Sú tieto MK nebezpečné, alebo sa nemusím znepokojovať. Ďakujem

Ivet
Odpověď: Dobrý den. Ten fertilní typ žlázy bych ve Vašich letech dost zpochybnila, ale to není důležité. Popisující lékař si trochu sám odporuje, když píše patologický nediferencovaný shluk mikrokalcifikací, ale závěr je BIRADS 2 - to znamená benigní čili nevýznamný nález. Pokud jste na rozpacích tak jako teď já, vypůjčte si mamografické snímky a nechte si je zhodnotit ještě jiným radiologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4173
Dobrý den, jsem objednaná na operaci prsu, na žádance předoperačního vyšetření mám napsáno radiální jizva, flor. adenoza mamma el. sin. - k exstirpaci. Pochopila jsem z toho jen to co mi paní doktorka řekla,že se jedná o malý shluk buněk, který je třeba vyoperovat,prosím o vysvětlení ostatních termínů, děkuji.Dana
Odpověď: Dobrý den. Není co dalšího vysvětlovat. Pravděpodobně Vám byla provedena biopsie prsu a z ní doporučeno vynětí části prsní tkáně k ověření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4170
Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru z mammo: susp.ložisko v PHZK s drobnými kalcifikacemi, je patrný sytý okrsek bez jasných k hranic centrálně související s hlavní žlázovou masou. V něm i jeho okolí několik kalcifikací spíše benigního vzhledu.
Děkuji. O.B.
Odpověď: Dobrý den. Nejdůležitější je závěr a ten v tomto textu chybí. Nález však bude velmi pravděpodobně podezřelý a k dalšímu došetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4169
Jak se pozna, zda je otok podpazi zpusoben jen zvetsenou prsni zlazou a tukem, nebo zanetem uzlin ci problemy s lymfou? Opravdu staci jen ultrazvuk? Doktor po vysetreni a ultrazvuku rekl, ze me otekle podpazi je zpusobeno zvetsenou prsni zlazou a tukem a nemam to resit, ze by to jen spravila plastika. Nechce se mi s tim souhlasit. Prece neni normalni mit takto otekle podpazi. Navic to nevypada esteticky dobre. Jak vyloucit zanet ci problemy s lymfou?
Odpověď: Dobrý den. Je podstatný rozdíl mít otok a to dokonce lymfatický otok a mít tzv. přídatnou žlázu a tuk v podpaží. Nelze to spojovat dohromady. Rozdíl pozná lékař vyšetřením. Pokud tomu svému nevěříte, objednejte se do mamární poradny v místě bydliště nebo v nejbližší okolní nemocnici, abyste měla jistotu, o co se vlastně jedná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4168
Dobry den,chtela bych se zeptat jestli je normalni,kdyz mam jedno prso vetsi nez druhe??Kdyz si je prohmatavam nic me neboli,jen je na oko znatelne,ze je jedno vetsi.dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Ano, je to normální, většina párových orgánů není úplně stejná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4167
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jestli je biopsie a odsátí bolestivé.Mám uzlinku v pravém prsu a doktor mi řekl,že biopsii dělají až když je uzlina velká,že odsátí docela bolí a když je malá tak jí prý stěží nacházejí a tím nechtěji ženu trápit.Mám dělanou biopsii jen na štítné žláze a ani to moc nebolelo.Mám pocit,že míru bolesti mám dobrou.Je mi 38 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Normální uzliny v prsu nebo podpaží se nebioptují (ani se nedají odsát). Zřejmě Vám tedy doporučili lékaři biopsii pro něco jiného. Biopsie se dá snést velice dobře, provádí se v lokálním znecitlivění a většinu žen vůbec nebolí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4165
Dobrý den, je mi 31 let, roční dítě. Bolí mě střídavě levý prs, někdy ve dne, ale hlavně v noci, když si lehnu na levý bok. Syna nosím na levé ruce a svou vahou mi tlačí a stahuje prso dolů a myslím, že mne to bolí právě od té doby co nosím prcka na ruce. Mám jít k lékaři, mám ho dost daleko, takže předem píši dotaz. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou běžnou záležitostí a velmi často souvisí s hladinou hormonů v krvi, takže si nemyslím, že by bolest vyprovokovalo nošení syna.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4162
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Moje přítelky mám jednu z bradavek obrácenou smerem do prsu. Nikdy jsem se jí na to nezeptal. Zajímalo by mě jestli nemá nějakou nemoc, nebo co se dá udělat proto aby bylo normálně svěrem ven. Protože ani při vzrušení se neobrátí a zůstává vně. Děkuji za odpověd M. Pelc
Odpověď: Dobrý den. Ano, může to být příznak onemocnění prsu. Doufám, že Vaše přítelkyně již navštívila svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4161
Dobrý den, je mi 27 let a chtěla bych se zeptat na nález z mamografického vyšetření: V horních zevních kvadrantech obou prsů více vlevo je lehce nepravidelná architektonika žlázového tělesa s převažující hypoechogenitou bez určitého ložiskového útvaru. K vyloučení kalcifikací byly provedeny i snímky, kde kalcifikace nejsou přítomné. Patrná je pouze splývající opacita v celém objemu prsů.
Paní doktorka mi řekla, že mám jen více pojivové tkáně v prsu, je to tedy v pořádku? A jak mám popř. předejít zhoršování stavu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Především mne udivuje, že Vám v 27 letech byla provedena mamografie, protože se běžně provádí až od věku 40 let. Patrně jste byla zařazena do rizikové skupiny - vzhledem k onemocněním ve Vaší rodině apod. Jinak měla paní doktorka pravdu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4160
Dobrý den.Mám asi osm let cysty v prsou,nyní se mi objevili uzlíky na štítné žláze,dočetla jsem se ,že to jsou v podstatě cysty.Mají tyhle dvě věci souvislost?Můžou se cysty šířit?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ne, nemají souvislost, cysty se nešíří a uzlíky, které jsou ve štítné žláze, ani nemusí být vždy cysty. Jinak - cysty jsou bezvýznamnou záležitostí v prsech.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4158
Dobrý den,je mi 14 let a na jednom prsu se mi už po druhé loupe kůže. Hrozně to svědí a nevím ci s tím.Prosím poraďte mi. Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Příčin může být řada včetně toho nejjednoduššího - suché kůže (po přílišném opalování, vysušení některými kosmetickými přípravky aj.). Pokud tušíte jinou příčinu, navštivte kožního lékaře.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4157
Dobry den,prad ctyrmi lety jsem podstoupila augmentaci prsou(bez zadnych problemu).Nyni mam bolesti u praveho prsa,ale bolest jakoby vychazi z podpazi.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou většinou zapříčiněny hormonálními změnami v těle (včetně např. příjmu hormonální antikoncepce). Bolesti, objevující se více v okolí paže a podpaží mohou být způsobeny také větší námahou (nošení těžších předmětů a pod.)
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4155
dobrý den je mi 40let a hodne casto ted uz denně mě svědí bradavka a ted už mě i začíná bolet a občas mě uvnitř jakoby řeže prosím co by to mohlo být děkuji
Odpověď: Dobrý den. Optimální by bylo navštívit svého gynekologa, zda nejsou změny povrchu kůže na bradavce a okolí, šupinatění, změna barvy atd, čili zda se nejedná o chorobu bradavky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4154
Na rentgenové kartě z mamografu mám napsáno: Sytá densní struktura prsních žlaz. Patologické struktury neprůkazné. Můžete mi prosím toto vysvětlit blíže. Hlavně co znamená ta první věta. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je to normální nález -denzní znamená hutný, čili hutná žláza.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4153
Dobry den pani doktorko, jiz jsem psala -zprava 4108. Na podzim diagnostikovana cysta, pred 10 dny fibrom kolem 1 cm a termin k exstirpaci.Napsala jste mi,ze mam zkusit nove pracoviste ci si vse zjistit. Puvodne jsem byla v gyncentru Hloubetin. Minuly patek jsem si nechala udelat sono v Krcske nemocnici na vlastni zadost a byla mi diagnostikovana cysty 13x11mm a provedena punkce cysty,odsaty 2 ml. Tudiz na operaci nemam chodit.Myslite tedy,ze by mohlo byt vse v poradku? Uz jsem z tech ruznych zprav zmatena.Dekuji E.J.
Odpověď: Dobrý den. Ano, t.č. je vše v pořádku. Cysta je v podstatě bezvýznamný nález, tak se ani do budoucna nemusíte bát, že nález cysty znamená automaticky chorobu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4152
Dobrý den chtěla jsem se zeptat co jsou to oválné hypoechogenní uzliny v krku??
Odpověď: Dobrý den. Mohou to být nemocné uzliny, ale musela bych vidět celý nález a také Vás.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4150
Dobrý den,je mi 20 let,mám jedno prso větší než druhé...mám to už od puberty a ještě se nic nesrovnalo.to už mi to tak zůstane?další problém je,že mám obě prsa plná větších nebo i malých boulí,nevím,jestli je to normální-neměla jsem možnost prohmatat si jiná prsa:-)v rodině máme rakovinu prsa-měla ji má babička,tak by mě zajímalo,od kolika let bych měla zajít na první preventivní vyšetření.děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Prsy bývají asymetrické často. Pokud je výrazný rozdíl a ženě to vadí, pak se menší kosmetickou (plastickou) operací dá stav vylepšit. Prsy takřka nikdy nebývají zcela hladké, důležitější je, zda je pohmat pořád stejný nebo se děje v prsu něco nového, něco mi tam roste atd. - to je pak vhodné navštívit svého lékaře. Co se týká případné rizikovosti, lze konzultovat genetickou poradnu. Na těchto stránkách je seznam genetických pracovišť v ČR, můžete si do té nejbližší zavolat (anebo jim napsat mail) jistě Vám poradí více než já. Já myslím, že nejste riziková a tedy že preventivní vyšetřování prsů můžete začít jako všechny ostatní nerizikové ženy, t.j. od 45. roku svého věku. Nikdo Vám ale nebude bránit, pokud z vlastní iniciativy budete chodit na UZ vyšetřování prsů jako symoplátkyně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4149
Dobrý den, už třetí den cítím bolest v levém prsu, nad bradavkou jsem si nahmatala poměrně velkou tvrdou bouličku. Nevím jestli s tím mám zajít na gynekologii, nebo ještě pár dní počkat, jestli to nepřestane. Je mi 21let.

Děküji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Neváhejte a běžte za svým gynekologem, aby Vám vyšetřil prsy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4147
dobrý den.Je mi 46 let.Již 16 let mám kolem menses výtok mléčně zabarv. z bradavek/pouze po zmačknutí/.Nyní se mi stalo,že mi z jednoho vývodu vytekl krvavě zabarv.exsudát a to následně po zmačknutí i druhý den.za 5 u gynekoložky již nic.mamografie je z ledna2009 tabar1.sono dnes v mamol. poradně bez patol.nálezu.Bylo mi sděleno,že to byl bud papilom nebo cystička.Mám se spokojit s tímto konstatováním?Matka zemřela v 52letech na ca prsu gland.typu.Před dvěma měsíci jsem byla na odstranění papilomku na dělož.čípku,měla by pro mě význam vakcinace silgardem?hladina prolaktinu je v normě.
Odpověď: Dobrý den. Jste jistě zdravotník. Nemyslím si, že jednorázová krvavá sekrece z prsu bude významná a souhlasím, že se mohlo jednat o nález, který Vám lékař sdělil. Pokud se však krvavá sekrece bude opakovat, je to důvod k dalšímu došetření a případně k operaci. Vakcinaci ve Vašem věku bych nepovažovala za přínosnou, ale nechci ji zcela zatracovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4146
Dobrý den,
moje maminka byla po rakovině prsu geneticky testovaná je náchylná k této nemoci.Já na výsledek čekám. Byla jsem preventivně na sonu a našli mi fibroadenom 6x5. V pondělí mám jít proto do mammologické poradny a mám z toho strach. Mám kontrolu na sonu za 3 měsíce a eventuálně biopsii. Proto bych se chtěla zeptat: pozná lékař ze sona, zda se jedná jen o fibroadenom, nebo to není spolehlivé a může jít o zhoubný nádor.
Děkuji za odpověď
Martina Škarpichová
Odpověď: Dobrý den. Milá Martino, takřka nikdy nemá lékař- radiolog z UZ nabo mamografického vyšetření stoprocentní jistotu, že nějaký nález je bezvýznamný nebo významný. Často může hovořit jen o VELKÉ PRAVDĚPODOBNOSTI, že se jedná o bezvýznamný nebo významný nález. Pokud jste zdědila po mamince vyšší riziko možného onemocnění nádorem prsu, buďte do budoucna na sebe velmi opatrná a velmi pozorná vzhledem k pohmatovému nálezu ve svých prsech. Ale to se vše dovíte na genetice nebo u svého lékaře, který Vás bude pravidelně vyšetřovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4145
Dobrý den,můžu se, prosím, zeptat, co mám dělat, když mám už zhruba týden na pravém prsu na straně jakési 3 červené fleky velké asi 1,5 x 0,5 cm a několik flíčků různě velkých zespodu prsu a na levém prsu mám podobné flíčky také, ale menší a pouze na straně a nahoře? Jsem plnoštíhlá a prsa mám samou strii. Předem děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. V každém případě si nemyslím, že tyto kožní změny jsou nějak nebezpečné nebo významné. Může se jednat o projev alergie, může to být kožní změna ze zvýšeného pocení v horkých dnech a pod.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4144
Dobrý den,mám 23 rokov a 16mes.dieťa.Pred 3týždnami som si objavila bolestivú hrčku v pravom prsníku,lekár povedal,že je to zväčšená žlaza a predpísal mi Mastodynon.Včera som si našla nebolestivé hrčky v lavom prsníku (práve mi skončil menzes).mám strach či nemôže isť o rakovinu.Nekojím už rok no občas mi pri stlačení bradaviek vytečie niekolko kvapiek tekutiny podobných materskému mlieku.Môže ísť o niečo vážne? mám sa spolahnuť na radu lekára,že to samo zmizne?a čo tie malé hrčky v lavom prsníku?.dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně se jedná o bezvýznamný nález. Prsy nejsou skoro nikdy hladké na pohmat a sekreční tekutina podobná mléku může přetrvávat ještě dlouhou dobu po ukončení kojení. Pokud Vám lékař sdělil, že se nejedná o nic vážného, pak bych mu věřila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4143
Dobrý den,je mi 29 let 2 děti. Od roku 2007 mám v prsech diagnostikovány prosté cysty do 7 mm . Každý rok kontrola ultrazvukem ve vitkovické nemocnicí a nic se nemění. Teď se mi u bradavky na prsním dvorci objevila malá měkká kulička, dle zprávy lékaře: dobře ohraničená resistence char retenční cysty či ateromu. Prý se nemám obávat, ale já nevím zda by to nebylo lepší odstranit. Dle nálezu z ultrazvuku bez jiných ložiskových změn kontrola za rok .
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k Vašemu věku a opakovaným nálezům cyst není důvod opakovaného vyšetřování (pokud ovšem nepatříte k tzv. rizikové skupině mladých žen). Cysty jsou bezvýznamným nálezem, stejně tak nález ateromu nebo retenční cystičky (nejsou důvodem ke sledování).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4141
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená výsledek histologie tohoto znění:Zastiženo ložisko 8mm které má charakter RADIÁLNÍ SKLEROZUJÍCÍ LÉZE /radiální jizvy/ s ojedinělými mikrokalcifikacemi, LOŽISKY BLUNT DUCT ADENOZY A PLOCHÉ KOLUMNÁRNÍ ATYPIE. Přesvědčivé prekancerozní změny v užším slova smyslu nezaznamenány. Dále tam byly dvě tukově vazivé částice a lipomatozní atrofická prsní žláza.Na mamo jdu v červnu na ko po extirpaci,na chir.mi nikdo nic nevysvětli.Děkuji Líba
Odpověď: Dobrý den. Pořád na těchto stránkách píšeme dokola - ptejte se svého lékaře na svou chorobu, co Vám vlastně bylo nebo je, ať vám to vysvětlí. Nález u Vás je takřka bezvýznamný, tzv. radiální jizva může napodobovat nádorek, proto je dobré takové ložisko vždy ověřit (biopsií nebo operačně).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4140
Dobrý den,již 5 let chodím na preventivní ultrazvukové vyšetření, Je mi 35 let a před 3 lety mi byla zjištěna uzlnka v podpaží 9,7x5,5 mm. Byla jsem zrovna v 7 týdnu těhotenství. Za 2 roky jsem šla na konrolu a uzlinka je tam pořád,ale je o něco větší 16x10mm. Paní doktorka řekla,že je fysiol.vzhledu. Říkala,že nezáleží na velikosti,ale na struktuře. Chci se zeptat jestli je důvod k obavám a proč ta uzlinka vyrostla? Je to v pořádku? Někdy mám pocit,jako by mě pobolívala,ale spíš si myslím,že je to tím,že na to pořád myslím. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Jste velmi mladá žena. Pro takto mladé ženy není žádný pravidelný preventivní program pro vyšetřování prsů stanoven, protože onemocnění v tomto věku jsou velmi zřídkavá. Pravidelný preventivní program v tomto věku z hlediska možného onemocnění prsů mají jen tzv. rizikové mladé ženy. Neuvádíte, zda chodíte na vyšetřování z vlastní vůle - čili nejste riziková (tzn. nemáte v nejbližší rodině vícečetná nádorová onemocnění, zejména výskyt nádoru prsu nebo vaječníku). Nebo Vás lékař posílá na pravidelná vyšetření, protože naopak jste riziková. Pokud nejste riziková, můžete chodit na kontroly z vlastní vůle a vyšetření byste si měla platit sama. Pokud jste riziková, pak byste měla absolvovat zcela pravidelná vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění. Rozděluji to tady proto, že jakýkoliv nález u rizikové ženy velmi zvažujeme, protože může být počátkem choroby. U nerizikové mladé ženy počínající nemoc samozřejmě také nelze zcela vyloučit, nicméně je velmi nepravděpodobná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4139
Dobrý den,jsem muž a je mi 27 let.Mám dotaz na jednu choulostivou věc. Mám takovou malo bulku(ani ne 0,5cm) vedle špičky pravé bradavky. Stále ovšem v oblasti bradavky.Bukla je na dotek lehce citlivá.Jinak vizuálně žádné rozlišnosti s levou bradavkou.Nejsem si jistý, jestli jsem se v minulosti někde neuhodil.Děkuji za odpověď. Libor
Odpověď: Dobrý den. S úrazem nález spíše nebude souviset, ale nebylo by od věci navštívit svého praktickélo lékaře a ten Vás případně odešle na ultrazvuk prsů (i muži totiž mají choroby prsů). Domnívám se, že se u Vás bude spíše jednat o cystičku než o nějaký významnější nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4138
Dobrý den,v puberte jsem si zacla mackat pupinek velde bradavky(podobný akné) a nyní to mám velký skoro jak bradavku, pokud to opět nevymáčku. Nyní mi je 24 a čtu že se to nemá mačkat ale vypadá to hrozně blbě, jak dvě bradavky.Potřebuji poradit jestli aspoň zajít na kožní nebo spíš na gynekologii.Moc děkuju
Odpověď: Dobrý den. Uvažujete správně - navštívit gynekologa nebo kožního lékaře - tady zřejmě spíše kožního.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4137
Dobry den, mamka mi chce dat ockovani proti rakvine del. cipku, ale az v srpnu a to uz mi bude 15 a chtela bych se milovat s pritelem:) bylo by hodne spatny kdybych se s nim vyspala a pak sla na to ockovani??s pritelem se vidim tak maximalne 2x za 3 mesice a uz bysme nechteli cekat..
Odpověď: Dobrý den. Zcela špatně by to nebylo, ale pokud proběhne očkování proti rakovině děložního čípku u mladé dívky, která ještě neměla pohlavní styk, pak je ochrana proti určitému typu rakoviny čípklu 100%. Pokud už dívka měla pohl. styk, pak ta ochrana není již zcela stoprocemtmí a v určitém malém procentu může vzniknout.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4136
dobry den chtela bych se zeptata uz tak tri mesice me boli prave prso uplne na boku a mam tam takovou kulicku ktera je stejne velka a hybe se tak trosku mam starch co by to mohlo byt mohla by jste mi nak poradit nebo rict co by to mohlo byt muze jit o rakovinu prsa?dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nejjednodušší je nechat si prsy vyšetřit svým gynekoogem, zřejmě se však nejedná o něco nebezpečného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4134
dobrý den!je to dulezite mam pritele uz dva mesice v zahranici astezuje si na bolesti v prsu ma tam i dokonce bulku.jedna se o rakovinu?rika ze je to pocit jako by do nej bodali jehly a jemu nevolno!tam se nechce nechat vysetrit z duvodu ze je to drahe!dekuji Vam za vasi odpoved
Odpověď: Dobrý den. Odpověď je jednoduchá - přítel musí navštívit svého praktického lékaře, aby ho vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4133
Dobry den pani doktorko; v rijnu lonskeho roku mi byla odstraněn rakovinny nález v levem prsu vcetne lymfat. uzlin v podpazi, do konce unora tohoto roku jsem chodila na ozarovani. Krome unavy se necitim spatne, nicmene me stale boli operovane prso, bolest me nekdy i budi. Dekuji Vam za odpoved, Alena
Odpověď: Dobrý den. To je běžné, prs je operovaný, probíhala kromě operace i další léčba, která prsní žlázu mění, tvoří se jizvy. Je potřeba rehabilitovat, rozcvičovat končetinu, aby změny, které souvisí s léčbou, neprobíhaly v bolestech.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4132
Dobrý den,je mi 38 let,v 12/08 ca prsu vlevo,T1cNOMO,invazivní duktální,G 2,hormonálně dependentní,her2/neu poz dle FISH,3 cykly FAC,poté PME s EA,p T2pNO/8 vyš.LU/MO,nyní 12 cyklů Herceptin a karboplatina á 1 týden,poté radioterapie,Zoladex á 1 měsíc na dobu 2 let.Prosím o Váš názor ohledně prognosy onemocnění,a dále o posouzení postupu léčby,zda by jste volila stejný postup.Slyšela jsem o léku Femara,nebyl by vhodný pro léčbu mého typu nádoru? děkuji za laskavou odpověd.Jana P.
Odpověď: Dobrý den, prognozu - ale jen odhad ze studií Vám sdělí Váš onkolog. Odhad proto, že žádný člověk není stejný a u žádného neprobíhá choroba naprosto stejně. Také léčba je zcela v jeho rukou.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4131
Dobrý den, je mě 56let před 2 lety jsem byla prvně na mamografu a zážitek to nebyl příjemný.Mám velmi malá prsa a vyšetření mě docela dost bolelo ještě 14 dní po.Je jiná možnost vyšetření ,než je mamograf?Měla bych jit na další preventivní prohlídku,ale nějak se mě tam nechce..děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Jsme každá jiná, někdo má větší prsy, někdo malé, někoho stlačení prsů nebolí vůbec, někdo je má tak citlivá, že nevydrží ani mírný stisk. Vhodnost preventivní mamografie by měl posoudit v každém případě lékař mamografického screeningového centra spolu s asistentkou, která vlastní výkon na mamografu provádí (u drtivé většiny žen s malými prsy se však dá provést). To za prvé. Za druhé - na mamografické vyš. se objednávejte až v průběhu menzes nebo těsně po menzes (nejlépe do 10 dnů) kdy není žláza tak citlivá. A za třetí - klidně upozorněte asistentku, že jste na prsa velmi citlivá a poproste ji, aby kompresi prsů dělala velmi, ale opravdu velmi pomalu. Já osobně jsem také velmi citlivá na tlak na prsy a dělám totéž - vždy! svou asistentku, která mi provádí preventivní mamografii, upozorňuji, že u mne musí být komprese prsu postupná a pomalá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4130
Dobrý den,obrátím se na Vás s prosbou.Mám osmnáctiletou dceru u které je na pohled pozorovatelné,že pravé prso má větší než levé.Máme navštívit lékaře či odborníka?Nic nebolí a žádné bulky nejsou hmatné.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Už jsme se na těchto stránkách opakovaně zmiňovali, že asymetrie prsů (i ostatních párových orgánů těl) bývá velmi častá. Dcera je zatím velmi mladá. Počkejte do vyššího věku, až je žláza zcela vyvinutá a pokud i pak bude markantní rozdíl ve velikosti, pak se dá kosmeticky řešit (plastická operace).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4129
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mohou cysty zvrhnout v rakovinu. Již před 2 roky mi bylo zjištěno ložisko s vícečetnými cystami na ploše asi 3,5 cm. Od té doby bez vývoje. Babička z otcovy strany onemocněla rakovinou prsu po 50.letech. Měla bych podstoupit exstirpaci?Naruší to nějak tvar prsu nebo zůstane jen jizva?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty se většinou neoperují, protože pravděpodobnost, že by se z nich vytvoří nádor je minimální. Spíše upozorňují na oblast nepravidelného parenchymu žlázy, kde je přehlednost žlázy pro vyšetřujícího lékaře ztížená. Jedna nemocná v rodině (babička) Vám nezvyšuje riziko případného onemocnění. Změny prsu na základě operace jsou ovlivněny tím, jak rozsáhlý byl operační výkon. Pokud se odebere jen malá část prsu, zůstane malá jizvička a tvar prsu se nemění. Pokud se odebere větší část, pak samozřejmě dochází i ke změně tvaru operovaného prsu. Já bych se rozhodovala podle toho, jak důbvěřuji lékařům, kteří mě vyšetřili. Pokud se jedná jen o cystičky, tak bych se operovat nenechala.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4128
dobry den mamince diagnostikovali nador prsu musi na operaci a nevi jakeho doktora si pro operaci vybrat jde o ustecky kraj je nejaky sznam specialistu předem dekuji
Odpověď: Dobrý den. Prakticky každá nemocnice v ČR už má své webovské stránky, je tam o ní spousta informací, jsou tam vyjmenována všechna oddělení a většinou i všichni lékaři nebo alespoň ti hlavní lékaři. Takže základní informace získáte tam. A další získáte od svých známých nebo příbuzných (jistě je ve Vašem příbuzenstvu nějaký zdravotník, který Vám poradí. Tak jako si zjišťuji, která restaurace, který kosmetický salon, který obchod s potravinami atd. patří mezi ty lepší, totéž lze zjistit o nemocnicích, resp. lékařích.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4127
dobry den je mi 15 let a na prsu sem si nasla takovou boulicku nema zadnou barvu a je celkem mala ale mam hrozny strach aby to nebyla rakovina!
Odpověď: Dobrý den. Určitě to nebude znamenat nic vážného. Vzhledem k Vašemu věku bych nejprve doporučila se poradit s Vaší maminkou a pokud se obě rozhodnete jít k lékaři, pak doporučuji gynekologa. Ale znovu opakuji, Vaše prsní žláza je ve vývinu a to se prsy mění málem před očima.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4126
Dobrý den, paní přimářko, mockrát Vám děkuji za zodpovězení dotazů ohledně mikrokalcifikací / 4077,4122,4096/. Můžu Vás poprosit ještě o jeden? Není mi jasné, když mi tyto mikroklacifikace již jednou z mamografie zjistili, vůbec to ve zprávě pro mamologa nebylo napsáno, naopak závěr byl : snímek je shodný se snímkem z roku 2005, kde nebyly. Dá se přímo se snímku zjistit, zda jsou tyto mikrokalcifukace bezvýznamné nebo se musí dělat biopsie, proč mi jí neurčili již vtom roce 2007. Já bych se to byla zeptala přímo paní doktorky, ale bohužel strach převýšil racionální myšlení. Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ano, ptáte se dobře. Mikrokalcifikace tam mohly být i před rokem 2005, ale naprosto bezvýznamné, třeba jich bylo jen několik, takže lékař napsal, že je to stejné (a myslel tím třeba také, že je to bezvýznamné). Pokud se však právě v tom okrsku mikrokalcifkkací začalo něco dít (přibylo jich, změnily trochu tvar, obraz už není absolutně stejný jako předtím atd.) tak to právě může vést k tomu, že Vás lékař pozve raději na biopsii. Na na závěr: nebojte se zeptat přímo na místě lékaře - je to Vaše tělo, Váš nález, Vaše zdraví. Když něčemu nerozumíte, není nic jednoduššího, než se zeptat na místě. A pokud lékař v tom okamžiku na Vás nemá čas (protože má dalšího pacienta) tak existuje mail nebo si s ním domluvíte návštěvu jindy atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4125
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,moje kámarádka měla bouličku v prsu, která jí bolela a tak ji ji vyoperovali (objevila se ji ve 23letech) a doktoři ji řekli, že v jejím věku to je normální a že ta boulička nebyla zhoubná, tudíž by se už neměla objevit(konstatuji opět názor doktorů) co si o tom myslíte vy? Mě to v jejím věku nepřijde normální, protože mojí tetě se v tomhle věku objevila taky, a pak zjistila ze ma BRCA1,sice už je nyní vyléčená,ale to co musela podstoupit bylo hrozný.V současné době je mojí kamaradce 24 let,co by ste jí poradila, aby se nestalo něco podobného?
Odpověď: Dobrý den. Je to odpověď z několika oblastí. Vaši tetu s nálezem Vaší kamarádky nemůžete srovnávat. Teta má vrozenou genovou odchylku, která ji předurčila k dosti náročnému sledování a zřejmě i nějakému operačnímu řešení. Vaše kamarádka měla nález, který se možná měl operovat, možná ne, to lze samozřejmě bez přesné znalosti jejího nálezu těžko posoudit - ale nebylo u ní zjištěno nic víc. Takže není důvod si myslet, že kamarádce hrozí něco podobného, co prodělala Vaše teta.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4122
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. V PZK pravého prsu jsou identifikovány shluky mikrokalcifikátů, byly tam již před 2 léty. V levém prsu nejsou a ani nebyly.Žádné jiné změny nejsou. Je to nutné sledovat nebo udělat okamžitou biopsyí. Pokud je tento jev negativní není riziko , že se při tomto zákroku dojde k okysličení tkáně a k následnému zhoršení. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace v prsu mohou být bezvýznamným nálezem, ale také mohou upozorňovat na tvořící se nádor v prsu. Lékař, který hodnotí mamografii, musí posoudit, zda se mikrokalcifikace nemění, jakého jsou charakteru, jestli jich přibývá, ubývá atd. Pokud je nález stále stejný, pak se velmi pravděpodobně jedná o bezvýznamnou záležitost a netřeba biopsie. Pokud má naopak lékař podezření, že se mikrokalcifikace nějak mění, pak je biopsie namístě. "Okysličení" tkáně při bioptickém zákroku s tím nemá co dělat (k "okysličení dochází při jakékoliv operaci, třeba i při operaci slepého střeva a nevede to k nijakým změnám tkání).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4121
Dobrý den, moje 22 letá dcera podstoupila operaci fybroadenomu. Po půl roční kontrole lékařka zjistila další v tom samém prsu. Můžete mi, prosím, poradit, zda je vhodné užívání Wobenzymu?
Děkuji
L. Nováková
Odpověď: Dobrý den. Benigní nádorky typu adenomů a fibroadenomů prsů se u některých žen tvoří často a vícečetně. Existuje neověřené podezření, že jejich vznik a růst může být stimulován příjmem hormonů (čili některou hormonální antikoncepcí nebo hormonální substitucí). Prevence není známa, Wobenzym je spíše protizánětlivý lék, určitě neuškodí, ale rozhodně nemá na jejich tvorbu, zánik nebo vznik vliv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4119
dobry den chtela sem se zeptat existuji nejaké prašky na zvetseni prsou ale jestli je pravda jestli ty prasky vazne zvetsi?
Odpověď: Dobrý den. Ne, žádné zázračné prášky na zvětšení prsů nejsou. Velikost prsní žlázy (tak jako i ostatních tkání a orgánů svého těla) máte danou geneticky. Kosmeticky se dá leccos upravovat, ale to se provádí až ve době ukočení vývoje orgánu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4118
dobrý den,
je nezbytně nutné pro vyšetření na mamografu přestat kojit? Mám cca 3cm bulku v prsu. Nejprve velmi bolestivou, teď citlivou pouze na pohmat.
Odpověď: Dobrý den. Mladé ženy se preventivně mamograficky nevyšetřují, provádějí se u nich jen ultrazvuková (UZ)vyšetření prsu. Mamograficky se vyšetřují žreny pod 40 let věku zcela výjimečně, když je u nich z jiných vyšetření podezření na velmi vážnou chorobu prsů - ale to se Vás netýká. Kojení není na překážku UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4114
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 29 let. Mám 5 letou dceru. kojila jsem 14 měsíců. Pravé prso jsem měla vždy o trošičku větší. Teď jsem si ve sprše všimla, že ho mám i tvrdší, nahoře. Je to dost velké místo, jako by sval či co, ale v druhém to nemám. Můžete mi poradit co by to mohlo být? Babička měla rakovinu a o prs přišla.
Odpověď: Dobrý den. Prsy většinou nejsou symetrické ani co do velikosti ani co do tvaru nebo pohmatového nálezu. Pro Váš vlastní klid si ale nechte prsy po menzes vyšetřit svým gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky