MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244


Dotaz č. 5080
Dobrý den,je mi 39 let,nalezla jsem si bulku vprsu,následovalo sono s výsledkem žlázový typ mléčné žlázy se zhrubělou kresbou vHZQ,vlevo v HZQ hypoechogenní nepravidelný útvar vel. 18x9mm,jinak bez ložiskových patologických změn a lymfadenopatie.Mám strach,že je to zlé,prosím Vás o bližší vysvětlení.děkuji Jitka
Odpověď: Může to být velké množství různých změn, zde rozhodne jen biopsie pod sonografickou kontrolou, změny nezhoubné i zoubné jsou možné. Jinak i kdyby se teoreticky v uzlíku něco dělo, je to pořád nález malý, první stádium, uzliny nezvětšeny - naprosté většině případů dobře léčitelné....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5079
dobry den,jeste bych chtela doplnit k dotazu (5069).Mela jsem postoupit biopsii prsu dane bulky,ale pani doktorka mi sdelila,ze me nebude trapit,ze to neni nic vazneho,ze mi biopsii delat nebude.ze mam prijit na kontrolu za pul roku.Byla jsem na akreditovanem pracovisti,tak se snad pani doktorka nespletla a nevidela nic vazneho.Je mi 30 let.2 deti.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Opravdu nemůžu za paní doktorku dávat záruku, ale kdyby se jí něco nezdálo, tak by určitě biopsii provedla, je to na akreditovaných centrech běžná metoda. Jinak biopsie je jednoduchá, někdy je lepší a pro pacientku pohodlnější ji udělat, nemusí pak být nějaké častější kontroly a vše je jasné. Ale i konrola za 6 měsíců je možný přístup, pokud byste ale měla pocit, že se to zvětšuje, jděte raději dříve...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5078
Dobrý den. Je mi 31 let a mám velká a těžká prsa. Na spodní straně prsů, hlavně na levém se mi dělají takové bílé tečky, které jdou i vymáčknout. Je to v místech, kde jsou na kůži póry. Teď se mi na jednom místě udělal vřídek, který bolí a jde z něho vymáčknout hnis. Mohli by jste mi prosím napsat, co by to tak zhruba mohlo být a doporučit nějaké vhodné akreditované pracoviště k vyšetření. Jsem z Prahy. Děkuji
Odpověď: Podle mne je to pravděpodobně kožní problém, větší prsy se někdy nadměrně potí a jsou náchylnější na záněty kůže, resp. záněty potních či mazových žlázek. S vřídkem bych nic nedělal, případně jen zklidnit, třeba obkladem z heřmánku, šalvěje apod. Někdy se osvěčuje mast Betadine. Nevymačkával bych ho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5077
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Mě asi tak před měsícem začli pobolívat bradavky. Bylo to vždy takové pnutí nebo trnutí, bylo to někdy trošku a někdy třeba hodně to i zabolelo, ale vždy jen chvíli. Chtěla bych vědět jestli to je normální a nebo příznak něčeho. Iveta 24 let bezdětná. Děkuji za odpověd
Odpověď: Je to normální, někdy příznak určité hormonální nerovnováhy, pokud by se to horšilo a obtěžovalo by to, jděte na sonografii, jinak bych nic nedělal...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5076
Diagnóza : tumorózny infiltrát maígneho vzhľadu v r LQ až HLQ 1.sin s fixácioun na hrudnú stenu a prítomnpsťou satelitných ložísk po okrajoch lézie a retroreolárne laterálne.
Susp. patol. axilárna LAP 1.sin.

Prosím o vysvetlenie nálezu.
Odpověď: Jde o nádor, který je spojen s hrudní stěnou a má další ložiska. V podpaží je zvětšená jedna uzlina. Podrobný popis s určením, zda se jedná jen o jedno či více ložisek apod. je důležitý pro určení vhodného způsobu léčby tak, aby byla úspěšná. Někdy je lepší u takových typů nádorů volit nejdříve nechirurgický způsob léčby a operovat až potom, závisí to ale také na typu nádoru apod., jak se zjistí jen při biopsii (odběru vzorků)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5075
Dobrý večer. Ještě k dotazu č. 5074 (omlouvám se, ale mám o maminku strach). Píšete, že se jedná o nádory bez většího rizika. Bude muset maminka podstoupit nějaká další vyšetření, nebo bude stačit za dva roky na preventivní mamografické vyšetření?
Odpověď: Závisí na lékaři, který to viděl a vyšetřoval: Pokud si je lékař jistý, že se jedná o tyto změny (fibroadenom či fibrolipom), stači v podstatě obvyklá kontrola v rámci screeningu. Pokud má pochyby, zda se jedná skutečně o fibroadenom, měl by volit jistotu - raději biopsii jehlou pod sonografickou kontrolou k potvrzení, zda jde opravdu o fibroadenom.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5074
Dobrý den. Maminka tento měsíc podstoupila mamografické a sonografické vyšetření prsů. Prosím Vás o vysvětlení lékařské zprávy:
oba prsy částečně tukově přestavěny s výraznějšími mastopatickými změnami retromamilárně a v zevních kvadrantech. Vpravo v DVK je hypoechogenní fibroadenom o velikosti 20x12mm. Vlevo v DZK nelze mezi kukovými lalůčky vyloučit fibrolipom o velikosti 20x2mm. Ložiskové změny podezřelé z malignity nezjištěny.
Děkuji Vám, Vykoupilová
Odpověď: Podle lékaře se nezjistilo nic závažného - fibroadenom je nezhoubný nádor bez většího rizika, fibrolipom je nádor podobný, ale se zastoupením i tuku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5073
Pane doktore,dnes jsem absolvovala UZ prsu.Ve zprávě je napsáno,že vlevo je patrný mastopatický kondenzát vel.25x12mm a 2 cysty do 5 mm, bez patol.ložiskových změn.KO za půl roku.Chtěla bych se Vás jen zeptat, jestli neexistuje něco na ulevení od bolesti?MUDr. z UZ mně řekla, že kondenzáty prostě někdy bolí a na moji otázku, jestli mě bude prso bolet až do smrti (omlouvám se za ironii) odpověděla, že ano... Pane doktore, prosím Vás, jaký je Váš názor?
Odpověď: Vždy závisí na charakteru bolesti, někdy je příčina i "od páteře", někdy hormonální. S bolestivými prsy u hormonálních změn (to je pravděpodobně Váš případ) je to někdy obtížné, ale ne vždy, při hormonálním původu je možné zkusit třeba Mastodynon či vitamin E, pomůže někdy nasadit hormonální antikoncepci či ji naopak změnit či vysadit. Konzultujte to s vaším gynekologem, pokud je dobrý, měl by pomoci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5072
Dobrý večer,je mi 33 a jsem ve 32. tt. Prsa stále vyšetřuji a myslím,že jsem si našla na pr. prsu bulku. Před rokem mi byl z pr. podpaží odstraněn atherom,níže pod jizvou jsem pak nahmatávala a nahmatávám "hrbolek".Lékařku jsem informovala.Bylo mi řečeno,že to může být důsledek toho zákroku,či uzlinka,ona že nic necítí a prso-hrbolatá struktura prsní žlázy.Dnes jsem byla opakovaně vyšetřena se slovy:"proč by to měla být rakovina."V rodině se vyskytuje,a to i u muže.Klidně si zaplatím vyšetření,jak píšete,ale bojím se odmítnutí,když nemám doporučení.Poradíte mi, prosím, co dělat?Děkuji
Odpověď: Akreditovaná centra mají povinnost provést vyšetření (u Vás sonografii) samoplátkyni, je to běžné, je to pojistka proti tomu, aby se něco nezanedbalo. Může být problém objednací doba, já pracuji na dvou místech, v Berouně máme jen několik dní, ale na klinice doby delší, vždy se tedy najde centrum, kde jsou doby kratší. Pokud by vás někde odmítli, dejte vědět, pomůžu Vám něco najít..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5071
Dobrý den, je mi 19 let, levé prso mám velmi citlivé, bolest a nepříjemný tlak cítím téměř nepřetržitě, bulku jsem nenahmatala, ale velmi mě bolí i záda na levé straně, tak nevím, zda to má nějakou spojitost a bolest zad se odráží i v bolesti prsa. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Obtíže od zad (páteře) jsou častou příčinou bolestivosti prsů, vedle změn hormonálních. Pokud se obtíže nemění s cyklem, je páteř jako příčina obtíží pravděpodobná. Může pomoci fyzioterapeut, před tím bych ale doporučoval pro jistotu provést sonografii prsu, k vyloučení jiné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5069
Dobry vecer,dnes jsem byla na sonografii.chtela bych vysvetlit tyto pojmy.Bilat.je patrna pravidelna echostruktura i echotextura žl.teles.Ložiskove zmeny neprokazuji.Kožni vrstva jemna,v axillach jsou nezv.LU.Podle zpravy vypada ze je vše ok.ale v prsach porad neco hmatam,jakoby takove cary,ktere se pohybuji.I bulku jsem si nasla a pani doktroka mi sdelila ze to je nejspis zvetsena zlaza.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Těžko brát záruku za nějakého jiného lékaře, předpokládám, že je to odborník a nemá pochyby, že by se něco dělo. Zvětšená žláza se dá odlišit od jiné změny spolehlivě. Pokud máte pochyby a pocit, že se nadále něco děje, jděte raději ještě jednou ke svému lékaři nebo i přímo na sonografii, třeba na jiné akreditované pracoviště, musíte jako samoplátkyně, ale cca 200 - 300 Kč není likvidační částka. Za klid to stojí..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5068
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je pravda , že dlouhodobé užívání HA zvyšuje riziko rakoviny prsu. Je mi 33 let, a docela mě tato informace vystrašila.
Odpověď: Jsou různé práce na toto téma, většina říká, že se u HA riziko podstatně nezvyšuje (někteří říkají, že se i snižuje). Naproti tomu tak zvaná hormonální substituční léčba užívaná kolem přechodu a po něm riziko zvyšuje (po dlouhém podávání nad 10 let), ale to není Váš případ.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5066
Dobrý den pane doktore,je mi 45let.V březnu nalezena bulka v lev. prsu.
mamo vyš:Tabar V,denzita v cel.rozs.prsů,okr.stín25mm.vlevo na rozh.hor.kv.,axil.uzl.nejsou patr.
Echo:ojedin.cysty,narozh.hor.kvadr.vlevo přeplněná 3mm,punkce ods.6ml.cysta zkolabov.
Závěr:hodn.kat.2 benigní. Včera návštěva gynek. opět stejný problém.
Doporuč. evid.v por.pro onem. prsu. Prosím napište mi co vše to zamená a jak by jste postupoval Vy. Předem děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Jsou to jen hormonální změny v prsu, běžné, v zásadě není nutné nic zvláštního dělat, pokud nemá lékař podezření (zde podle nálezu nemá) či nemá pacientka zvláštní obtíže. Ženy s takto bohatou žlázou a denzním stínem na mamografii (Tabar 4 či 5) mají trochu vyšší riziko a měly by pravidelně chodit na screening, nejlépe každoročně (alespoň mezi dvouročními mamografiemi ultrazvuk). Při jakýchkoliv nových obtížích (hmatná bulka apod.) je třeba jít na vyšetření ihned. Ženy s tímto nálezem může normálně sledovat gynekolog, který ženu posílá na vyšetření, je to v jeho náplni práce...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5065
Dobrý den, před rokem jsem navštívila pracoviště G-Medica v Brně a zde jsem obdržela růžovou "Avon záložku" s doporučením do jednoho roku se zase objednat na mamograf. Dnes jsem se při telefonické objednávce v tomto centru dozvěděla, že musím od Avonu získat kupon - poukázku na finanční příspěvek. Kde tento kupon získám? Děkuji Danihelková
Odpověď: Většina center má poukázky přímo k dispozici, jinak je možné ji objednat na AVON lince proti rakovině prsu 800 180 880. Mám ale pocit, že akce bude končit koncem října (na lince to budou vědět, organizují to), takže bude obtížné to stihnout, ale zkuste to. Je to ale jen 200 Kč, pokud bude pozdě, můžete jít jako samoplátkyně, jen bez příspěvku 200 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5064
Dobrý den,je mi 47 let, čekám na výsledky core cut biopsie - zpráva zatím zní:v UZ komplexní ložisko v HVK,distálně stínící o rozměrech 36x34x22mm,v povrchové části ložiska zachycena céva s RI 0,77(prosím,co znamená RI a hodnota 0,77?).Zbytková žláza částečně rozvolněná bez dalších ložisek.
Co z toho zatím pro mně vyplývá?Nemusí jít zrovna o operaci?Kolik procent pacientek odchází po core cut biopsii s výsledkem,že je vše dobré? Děkuji.
Odpověď: Core cut biospie se dělá vždy tam, kde nález není jednoznačný, v praxi většina nálezů je nezhoubná změna, zhoubné nádory tvoří menší část, jen asi 20%.. U Vás není možné na základě vyšetření jednoznačně rozhodnout, tak se může projevit celá řada nemocí, proto je biopsie plně na místě, uvidí se podle nálezu, nezbývá, než počkat. Jinak RI je odporový index, je to jeden z indexů, který se měří při zobrazení cév pomocí dopplerovského ultrazvuku, má zde jen pomocný význam a není ve zjišťování nádorů příliš spolehlivý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5063
Dobrý den, loňského roku jsem byla na momografickém vyšetření a dopadlo celkem dobře.Chodím pravidelně na kontroly.Zduřelá žláza vždy byla v normě.Nyní po vyšetření sono mám ve zprávě napsáno N601-Difusní cystická mastopatie M 12/08.sono prsů:nové ložisko vlevo RM.Prosím můžete mi trochu vysvětlit co to konkrétně znamená.
Děkuji Jana P.
Odpověď: Vždy je lepší, když nález vysvětlí lékař, který vyšetření provádí, je také třeba se hned lékaře zeptat. Jinak difuzní cystická mastopathie nic neznamená, je to jen termín pro hormonální změny, které jsou běžné a nic se s nimi nedělá.Nové ložisko vlevo - nevím, co tím lékař míní, předpokládám však, že kdyby se jednalo o něco podstatného, tak by něco konal či alespoň doporučil.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5062
dotaz č 5060
ake obtiaze mate na mysli?, na dotyk po pritlaceni trochu pobolieva, tak mam to povazovat za obtiaze alebo nie?
Odpověď: cysta se odsává, když bolí, tlačí, zvětšuje se apod. - vždy závisí na pocitech pacientky a dohodě s lékařem. Jinak cysta opravdu není nebezpečná a je to běžný nález...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5061
Dobrý den, je mi 42let o od 23 let užívám nepřetržitě antikoncepci. Na mamograf chodím pravidelně již třetím rokem a dnes jsem byla znovu na mamografu a následně i sonu, protože mi zjistili - cituji: v krátkém úseku dilatovaný duktus či plochou cystu 7x4mm.Je nutno se touto dg. nějak více znepokojovat, eventuelně ji nechat odstranit?
Děkuji za odpověď Daniela
Odpověď: Předpokládám, že chodíte na akreditované pracoviště, kde mají dostatečné zkušenosti.
Já osobně bych tak často na mamografii nedoporučoval chodit, bylo by vhodné každý druhý rok a mezi tím sono. Antikoncepce nezvyšuje riziko vzniku karcinomu, na rozdíl od jiné hormonální léčby. Oba nálezy cysty i širšího mlékovodu jsou nepodstatné, běžné, nic se s tím nedělá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5060
Moja diagnóza zo sonografie prsníka je: solitárna septovaná cysta
Gynekologicka doporucila zopakovat sono o 6 mesiacov
Je to dostacujúce? Co ak bude pozde? Mám sa uspokojit s takýmto riešením, alebo sa mám dozadovat dalsieho vysetrenia?
Dakujem
Odpověď: Cysta je běžný nález, nic se s ní nedělá, pokud nedělá obtíže - pak se tenkou jehličkou odsaje. Cysta není riziková z hlediska vzniku rakoviny, kontrola za 6 měsíců je u nálezu cysty zcela dostačující..
Jan Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5059
Dobrý den,před 15lety operace pravého prsu- fibroadenom, před 6měsíci ze stejného prsu žlutý výtok, kontrola na mamografu zkouška na krev, v pořádku. Nyní oranžová- lehce načervenalá sekrece, dnes ultrazvuk- nově ložisková změna 1.sinv.s. ben. charakteru+biochemicky výrazně pozitivní na hemoglobin, duktografie objednána na 4.11.Chtěla jsem se zeptat, zda tento nález znamená především rakovinu prsu nebo zda je možná i jiná příčina?Nevadilo třeba občasné zmáčknutí prsu? Děkuji za odpověď, čekání je nekonečné.
Odpověď: Pokud je sekrece s příměsí krve, je kontrastní vyšetření prsu (duktografie) zcela na místě, zobrazí se mlékovody, kde může být patrný zdroj obtíží. Obvykle jde jen o nezhoubné změny - poranění mlékovodu nebo tzv. papilomy, které mají lehce vyšší riziko vzniku nádoru. Rakovina je u patologických sekrecí tohoto charakteru vzácná, ale vyloučit bez vyšetřeni ji nelze. Většinou i pak je nález obvykle minimální, nádor se nešíří do okolí je prakticky vždy dobře léčitelný.
Jan Daneš
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5058
Dobry den,chtela bych se zeptat co mam delat kdyz se my posledních trech mesících delaji v podpazi bulky ktere jsou bolestivé,kolikrat az natolik ze nemohu zvednout ruce.Jsem uz zoufala a nevim co delat mam z toho deprese a jiz jsem i zhubla 6 kilo.Dekuji za vasi radu s pozdravem.Pospisilova
Odpověď: Chce to vyšetření, obvykle tyto obtíže dělají zánětlivé změny potních žlázek v podpaží, můžou být reakci na deodoranty či vznikají při holení podpaží. Raději však jděta na vyšetření, kromě klinického vyšetření je metodou volby i ultrazvukové vyšetření, pokud je Vám nad 40 i mamografie. Na nic závažného to ale nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5056
Dobry den.rada bych se zeptala:na jare jsem se podrobila mamografickemu vysetreni.Mela jsem neprijemny pocit v pravem prsu.Podle lekarky a mamografu jsem mela zdureny prsni kanalek,coz se melo samo casem ztratit.na cas to preslo,ale posledni2tydny,po zhruba4 mesicich opet citim neprijemny pocit na stejnem miste.Co delat.na mamograf me pravdepodobne jiz neposlou,kdyz jsem ho mela tento rok.Pokud to bude opet ucpany kanalek,je mozno s tim neco delat,aby se to v budoucnu jiz neobjevovalo?dekuji za odpoved gabi
Odpověď: Pokud máte obtíže po mamografii, doporučuji doplňující ultrazvukové vyšetření, ideální je na stejném pracovišti, aby se mohlo případně porovnat s mamografickými snímky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5055
Dobrý den! Mám po vyšetření MMG a UZ, jsem před biopsii. Chtěla bych se zeptat, zda kalcifikace - bez přesvědčivého ložiska musí být maligní. Děkuji! Daniela
Odpověď: Kalcifikace bez ložiska můžou být projevem například ještě ohraničeného zhoubného nádoru v počátečním stádiu, kdy je prakticky stoprocentní úspěšnost vyléčení. Proto je důležité určitý typ kalcifikací ověřit biopsií, k vyloučení této změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5054
Dobry den,
rada bych Vas poprosila o Vas nazor na mamograf MEIK ktery maji v Premedicalu v Brne a neni zalozen na rentgenovem zareni. Dekuji a preji hezky den
Odpověď: Dobrý den, převzal jsem dočasně poradnu od kolegy Zobka. Přístroj jsme zkoušeli, mamograf MEIK není schopen zjistit zhoubný nádor v počátečním stádiu s vyšší spolehlivostí, není určen pro prevenci rakoviny prsu, mamografii a ultrazvuk v žádném případě nenahradí. prof. Daneš
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5052
Dobrý den, před dvěmi lety při mamogr.vyšetření mi byla nalezena menší cysta, nyní při kontrolním vyšetření mamo a nálsedném ultrazvuku se ukázalo zvětšení této cysty s popisem-"výrazně laločnatá vícekomorová vel.47x40x17mm s anechogenním obsahem, stěna hladká. v okolí další dvě cysty 10mm".Po odstranění dělohy a obou vaječníků dlouhodobě užívám Estrofem 2mg. Může mít tato léčba vliv na tvorbu cyst,mám si nechat odsát obsah cysty, když nenám žádné potíže. Děkuji Libuše
Odpověď: Hormonální léčba může ovlivnit tvorbu cyst v prsní tkáni. Rozhodnutí, zda cystu punktovat je v rukou radiologa, který Vás vyšetřoval a porovnal starší vyšetření s tím aktuálním. Vzhledem k velikosti cysty (přes 4 cm) bych se přiklonil k její punkci. Jedná se o minimálně náročný "zákrok", který spočívá s jednom píchnutí tenkou jehlou, kterou se obsah cysty odsaje. Jde o téměř nebolestivý zákrok. Nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5051
Dobrý den před rokem jsem si nechala pomocí plastického chirurga zvětšit poprsí. Je mi 30 let a mám tři děti. Nyní po roce bych měla navštívit mamografickou vyšetřovnu a chtěla bych se zeptat, zda se u plastických implantátů používá mamografický screning nebo ultrazvukové vyšetření. Implantáty mám uloženy pod mléčnou žlázou. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vzhledem k věku u Vás připadá v úvahu pouze sonografie prsou. Mamografické preventivní vyšetření se doporučuje až od věku 45 let.
Jinak, i u žen s prsními implantáty je možné provedení mamografie. Technika provedení mamografie se trochu liší od žen bez implantátů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5050
Dobrý večer,chtěla bych poradit je mi 42 let a v březnu 2009 jsem prodělala plastiku prsů(zmenšení)-měla jsem dost velké problémy s krční páteří.předoperační sono bylo vpořádku. Teď po sedmi měsících mě začalo bolet pravé prso, ale nic jsem si nenahmatala.Jela jsem k lékaři který mě operoval a ten mi nahmatal cystu velikosti třešně ptáčnice.Předepsal mi vitamín E a sono doporučuje až za rok po operaci.Já se ale bojím,abych něco nezanedbala.Poradíte mi prosím. Moc děkuji
Odpověď: Vzhledem ke stavu po operaci prsou v nedávné minulosti se bude jednat o bolesti související s pooperačními změnami. Toho bych se neobával.
Hmatný nález v prsu by se měl ověřit dalším vyšetřením, ve Vašem případě bych doporučil doplnit cílené ultrazvukové vyšetření. To přesně určí charakter hmatného ložiska. Rozliší zda se jedná o cystu či jinou nezávažnou pooperační změnu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5049
Dobrý den,před 2týdny jsem si nechala zavést tělísko Mirena,vysadila jsem tedy HA a od té doby mám neustálé problémy,nejdříve silné bolesti v podbříšku,na to mi nasadila paní doktorka prášky.Teď se mi objevily bolesti bradavek,nemůžu se jich dotknout,nesnesu na nich oblečení a mám je zvětšené.Bradavky musím mít zalepené,aby se jich nic nedotýkalo,natírám je mastičkou Bepanthen.Prosím o Vaši radu,jsem zoufalá.Děkuji moc za Vaši odpověď.
Odpověď: Bude se jednat o problémy související se zavedením tělíska, vysazením HA a s tím související hormonální změny na které prsa, především bradavky, reagují. To co děláte je odpovídající.
Doporučuji kontaktovat Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5048
Dobrý den,je mi už 32let,mám 3 děti-dceru a dvojčata holčičky.Trápí mě už dlouho má prsa.Nikdy jsem žádná neměla.Doporučíte mi nějaké hormony pro zvětšení prsou,které jsou zaručeně výborné?zkoušela jsem různé vitamíny,Herbust.Ale marně.Moje gynekolog.doktorka mi pouze odpověděla,jestli na to není pozdě.prosím pomozte mi.
Odpověď: Velikost prsou se léky nedá příliš ovlivnit. Je závislá na mnoha faktorech, především jde o vrozené predispozice a jejich vývoj v období dospívání.
Pokud se velikost prsou nezměnila ani v průběhu těhotenství a kojení, tak léky ji rovněž neovlivní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5047
dobrý den,je mi 37 let,jsem po operaci prsu a mám doporučený pobyt v lázních.Mohl by jste mi prosím doporučit, které vzhledem k mé diagnoze budou nejlepší?děkuji
Odpověď: Podle programu a doporučení VZP jsou doporučeny lázeňské pobyty pro ženy po operaci nádoru prsu Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně.
O konkrétním lázeňském pobytu rozhoduje individuálně revizní lékař ZP.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5046
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaké je procento onemocnění rakovinou prsu u mě a mé sestry. Mě je 30, mám 2 děti. První MS v 15 letech, antikoncepce užívána celkem 5 let - Cilest. Po té bez antikoncepce. Prvorozený syn nar. 2001, dcera 2009. Sestře je 24 a je bezdětná, MS 14 let, antikoncepce od 18 let do dneška. Matka onemocněla rokovinou prsu v necelých 40 letech. Byl jí odejmut 1 prs i s mízními uzlinami, podstoupila léčbu chemo a ve 45 letech udeřila nemoc znovu, šlo to strašně rychle a zemřela. Nikdo jiný v rodině nikdy tuto nemoc neměl.
Díky za odpověď

Odpověď: Přesně číselně vyjárřit riziko onemocněním rakovinou prsu nelze. Existují různé prgramy a studie, které se toto riziko snaží nebo snažily určit, ale výsledky jsou zatíženy velkou chybou.
Vzhledem k výskytu nádoru prsu u Vaší matky a VAšemu věku bych doporučil "preventivní" sonografické vyšetření v jednoletých intervalech, nejlépe v akteditované screeningovém centru. jejich seznam najdete na těchto stránkách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5044
Dobrý den, je mi 44 let, 2 děti, na mamografickém vyšetření jsem byla letos v květnu - vše v pořádku. Před 14-ti dny jsem si nahmatala v pravém prsu malou bulku. Na pohmat nebolí, jiné změny nepozoruji. Mám navštívit svého gynekologa nebo počkat? Také by mě zajímalo, jestli tak rychle může zhoubný nádor vyrůst? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Změna prsní tkáně, kterou žena při pravidelném samovyšetřování si vždy zaslouží pozornost. Může se samozřejmě jednat pouze o okrsek žlázy, ale nelze vyloučit ani nádorový původ "bulky". Doporučuji návštěvu gynekologa, který vše posoudí a v případě potřeby Vás odešle k dalšímu vyšetření, nejspíše sonografii.

Jinak, nádor v prsu, podle některých studií, roste několik let a až od určité velikosti jsme schopni jej zachytit. V tuto chvíli bych se ale nádorem nestresoval a počkal výsledku sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5043
Prosím o vyjádření: po bioptickém vyšetření (4 vzorky jehlového odběru) je učiněn závěr: ..." v jednom vzorku ojediněné znaky atypické duktální hyperplazie, dif.dg.duktální karcinom in situ, ve vzorcích dalších sporadické ploché epiteliální atypie s ojedinělými mikrokalcifikacemi. Suspektní oblast dooručujeme excidovat.Mám ovšem další zdravotní problémy vč. vady chlopní. Mám podstoupit rebiopsii nebo jít na chirurgický výkon? Děkuji
Odpověď: Podle histologického nálezu je podezření, že byl zachycen minimální, drobný, počínající nádor či přednádorové změny prsní tkáně. To jsou změny, které při mamografii hledáme. Rozhodně bych doporučil excizi. Vaše další zdravotní problémy zohlední chirurg a anesteziolog při plánování operace, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5042
Dobrý den, je mi 22 let a asi před třemi lety jsem si vyhmatala bulku v prsu, asi 1,5 cm..Byla jsem na mamologii a sono.Řekli mi, že to nic vážného není..poté jsem na kontrole již nebyla.Poslední měsíc se mi bulka zvětšila, bývá lehce bolestivá i prso ..po sportu a také před menstruací..V rodinné anamnéze není znám nádor prsu ani vaječníků, pouze maminka zemřela na melanom a babička na mozkový nádor.Mám docela strach ze zhoubného nádoru. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ve Vašem věku se bude pravděpodobně jednat o okrsek změněné prsní tkáně na podkladě hormonálních a vývojových změn. Předpokládám, že mamografie a sonografie nic podezřelého neodhalila. Někdy se tyto hmatné nebo bolestivé okrsky zvětšují, nebo zmenšují a vymizí. Určitě bych ale doporučil návštěvu gynekologa, který vše posoudí a zřejmě Vás odešle ke kontrolní sonografii. Ta by měla odhalit případný nádor prsu, který ale ve Vašem věku není příliš častý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5041
Dobrý den, zhruba rok mám v prsu pohyblivou bulku, která se před menstruací zvětší a po ní zase zmenší. Podle mého lékaře se jedná dysplazii. Mám prsa poměrně velká a je mi teprve 21 let. Dnes jsem byla na preventivní prohlídce a dysplazie tam pořád je (naštěstí se nezvětšuje - 1,5cm), ale můj lékař nahmatal v tom samém prsu další... Proto se chci zeptat, jestli mi hrozí nějaké riziko vzniku nádoru? Na mamografii ani sonografii mne zatím neposlal, mám jen za 3 měsíce opět přijít na kontrolu a musíme to sledovat. Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Podle toho, jak vše popisujete ve svém dotazu, se velice pravděpodobně jedná o okrsek změněné prsní tkáně, někdy nazývaný dysplasie. K přesné diagnoze by ale bylo potřeba další podrobnější vyšetření. Pro začátek sonografii prsu, která posoudí vzhled ložiska přesněji než hmat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5039
Dobrý den,mám již delší dobu bolestivý výtok z prsní bradavky,nejprve hnisavý a pak tmavá krev.Na mamologickém vyšetření jsem byla v lednu a ještě v květnu 09.Paní doktorka říká,že to nic není,alemne zaráží,že to je častěji a bolestivější(někdy nemohu ani nosit podprsenku a bolí to i na dotek).Můžete mi poradit,co mám dělat,nebo zda to opravdu nic není?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Hnisavý výtok z bradavky byl způsoben zánětem. Současný krvavý výtok může být komplikací po zřejmě neléčeném zánětu. Ale samozřejmě krvavý výtok může být způsoben nádorem prsu. Ve Vašem případě bych doporučil doplnění duktogragfie a případně sonografie prsu.
Akreditovaná pracoviště by měla být schopna provést toto vyšetření. Pokud se bolesti zhoršují a jsou doprovázeny krvavým výtokem, je nutné najít příčinu doplněním dalších vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5038
Jsem muž, v oblasti prsu se mi vytvořila bulka, která ve velmi krátké době vytvořila něco jako podlitinu, ošaháním tuhé místo v horní polovině prsu. Samotný útvar je nebolestivý, při pohmatu a v průběhu dne však dochází ke krátkým prudkým bolestem. Na jakého odborníka se mám obrátit, stěhoval jsem se a měnil svého obvodního lékaře. Děkuji.
Odpověď: Doporučil bych návštěvu vašeho praktického/obvodního lékaře, který vše posoudí a rozhodne o dalším postupu. Předpokládám, že Vás odešle k sonografickému vyšetření a podle jeho výsledku případně k operaci (pokud bude potřeba) na chirurgii.
Pokud zatím svého praktického lékaře nemáte, další možností je návštěva gynekologa (i když uznávám, že pro muže to není obvyklé prostředí). Ale gynekolog je schopen zodpovědně posoudit i mužské prso.
Rozhodně bych ale s návštěvou lékaře neotálel.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5037
doby den je mi 32let mam uz dva dny nateklou bradavku bolestivou a jde mi z ni hnis jana
Odpověď: Jedná se zánět v oblasti bradavky. Doporučuji návštěvu u gynekologa v nejkratším možném termínu, který Vás vyšetření rozhodne o další léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5036
Dobrý den, je mi 43 let a asi tři týdny mě bolí v pravém podpaží. Bolest dále postupuje až k bradavce pravého prsu. Holím si podpaží a chtěla bych se zeptat, jestli by se mohlo jednat o zánět žlázy a jestli se to dá rozpoznat na ultrazvuku. V místě bolesti v podpaží jsem měla zanícený pupínek. Na sono jsem objednaná příští týden. Děkuji
Odpověď: Zánět prsní žlázy způsobený holením podpaží není pravděpodobný. Pouze se můžou objevit zbvětšené uzliny v podpaží jako reakce na podráždění kůže a podkoží epilací.
Příznaky jak je popisujete mohou být podmíněny zánětem prsní žlázy. Sonografie by měla vyloučit případně jinou příčinu Vašich potíží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5034
dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu:vpravo mama s reziduální žlázou s podílem cárovité fibrosy,v ZHK progreduje vtažení žlázy,architektonická dystorze,dnes lišta s nově mikrokalcïfikace,v okolí žláza spotřebovaná-susp. zC50,hmatné ztužení.vzhled žlázy v klasifikaci dle TárábaI.Z:BI-RADS1-negat.vpravo v ZHK vtažení žlázy,centrálně prstovitá hypoecha,dorsální stínění,v okolí cysty do 5mm,vlevo v ZHK několik drobných cyst do 4mm,bez ložiskových změn.axily bez patolog.uzlin. vpravo provést core-cut biopsii díky
Odpověď: Podle popisu je v pravém prsu ložisko, které je podezřelé. Proto lékař doporučil provedení biopsie. Jde o ambulantní výkon, kdy se v lokální anestezii do podezřelého ložiska píchne speciální jehlou a tím se odebere vzorek k histologickému vyšetření, které přesně určí povahu ložiska. Celý výkon trvá 20-40 minut.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5032
Dobrý den,Podstoupila jsem operaci prsu,chemoterapii a ozářky.V současné době užívám anastrozol a co tři týdny Herceptin.podstupila jsemvyšetření pet,které nic neprokázalo,ale přesto mám cave hraniční CA 153.Výsledky po operaci pT2N1 7/+2.Můžete mi prosím říct jestli nemám podstoupit ještě nějaké vyšwtření? Děkuji
Odpověď: O potřebě případných dalších vyšetření nejlépe rozhodne Váš onkolog, který má k dispozici starší i nové výsledky všech Vašich vyšetření. V případě tzv. onkomarkerů, mezi které patří i CA15-3, se často sleduje kromě absolutní hodnoty, rovněž její zvyšování či snižování. Hraniční hodnota je HRANIČNÍ, ještě nemusí nic znamenat. PET vyšetření bylo negativní, což je rovněž dobrá zpráva. Ale výsledky dalších vyšetření neznám, takže tyto informace berte pouze jako orientační a obraťte se na na svého onkologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5031
Dobrý den,je mi 35 let, před 5 měsíci jsem si během kojení našla pod pravým dvorcem malou bouličku. Gynekolog mi řekl, že se zřejmě jedná o ucpaný mlékovod. Před necelými dvěma měsíci jsem přestala kojit, proto jsem si zašla na ultarzvukové vyšetření ve FN Ostrava. PAní doktorka zjistila v místě bouličky - vpravo pod dvorcem nakupení lehce prostornějších mlékovodů na celkové ploše 7x6x2mm, jiné ložiskové změny neprokázány, dukty nerozšířené, uzliny nezvětšené. Doporučila kontrolu za 3 měsíce. Zdvořile prosím o Váš názor. Děkuji.
Odpověď: Sonografický obraz prostornějších mlékovodů odpovídá jednomu "ucpanému" vývodu mléčné žlázy. V souvislosti s kojením se nejedná o nic neobvyklého. Rozhodně můžete být klidná.
Kontrolní vyšetření v odstupu 3 měsíce slouží k naší kontrole, jak se toto ložisko mění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5030
Dobrý den,
přibližně před pěti měsíci jsem na doporučení praktického lékaře navštívila mamologickou ordinaci. Po několika vyšetřeních se zjistilo, že jde o fibroadenom. Lékař mi doporučil chirurgický zákrok. Od té doby se fibroadenom malinko zvětšil. Je chirurgický zákrok opravdu nutný? Existují na tento problém nějaké léky?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Léky na fibroadenom neexistují. Jedinou "léčbou" je operace. Ale jedná se o benigní, nezhoubný, nezávažný nález. Fibroadenim ani nepředstavuje závažnější riziko vzniku rakoviny prsu.
Operace není vždy nutná. Záleží na více faktorech, které rozhodují, zda operovat či nikoliv. Např. velikost ložiska, jeho typický či atypický vzhled na sonografii, rizikový nález z histologického vyšetření při biopsii, výrazná bolestivost, atd.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5029
Dobrý den, zajímalo by mne, zda je vhodné provádět každoročně mamografické vyšetření prsu pouze z preventivních dúvodů. Jiná (sonografie, pohmatová vyšetř.) nejsou prováděna. Takto prováděno od věku cca 39 -40 let, dnes 47 roků. Zatím naštěstí bez nálezu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Odborné názory na to, kdy a jak často provádět preventivní vyšetření prsou se ve věkové skupině 39-49 let liší. Od varianty každoroční mamografie od 40ti let věku až po mamografie ve dvou až tříletých intervalech u žen od 50ti let věku.
V ČR byl zvolen program preventivních mamografií ve dvouletých intervalech u žen od 45ti let věku. jednoletý interval se volí v určitých případech, např. pozitivní rodinná anamnéza.
Samotná sonografie jako preventivní vyšetřovací metoda není ve světě doporučována, jedině jako doplněk mamografie.
Ve vašem případě je stavba prsní tkáně a přehlednost provedených mamografií (i když v mladším věku než je doporučeno) zřejmě dostatečná a sonografie/UZ proto není nutné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5028
dobrý den,v rodině se vyskytuje rakovina prsu,babička a sestra, matka rakovina pankreatu,je mi 50 a jsem 15 let pravidelně kontrolována na mamografu.Poslední vyšetření: typ Tabár IV špatně přehledný vlevo na RHKoblast s MK, 2.čtení souhlasný nález, SONO bezpat.ložisk.změn,axilly volné, závěr:BI RADS 4a MK vlevo /spíše pooper./Obj. SVAB, lékařka vyslovila podezření na kalcifikace,nevím přesně o co jde,jaké je riziko zhoubného nádoru a lze kalcifikace nějak ovlivnit.děkuji
Odpověď: Kalcifikace, respektive mikrokalcifikace jako ve vašem přípatě, mohou být první známkou nádoru prsu. proto je při mamografii cíleně hledáme. Další možností jsou změny související s věkem, bez nádoru. SVAK, biopsie těchto mikrokalcifikací, přesně určí jejich povahu. V tuto chvíli je nutno vyčkat výsledku této biopsie a veškeré závěry by byly předčasné.
Kalcifikace jako takové mohou doprovázet nádor, ale samotné kalcifikace nádor nezpůsobí a sama je nijak nemůžete ovlivnit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5025
Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu ohledně problému, který se vyskytl u mého syna /13 let/ .Jedná se o zvýšenou citlivost až bolestivost levé prsní bradvky, hmatné zduření nemá ani pohledově není vidět žádný rozdíl.Domnívám se,že se jedná o hormonální změny v dospívání? Doporučujete mi tuto situaci řešit? Děkuji za odpověď, Nádvorníková H.
Odpověď: Přesně jak píšete, citlivost souvisí s dospíváním a hormonálními změnami. Pokud není hmatné zduření v oblasti bradavky, není nutné situaci řešit. Na tyto potíže medicína ani nemá řešení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5023
Dobrý den, byla jsem na mamografii a byla mi zjištěna benigní dysplazie prsu NSdg. N60.9, jen mi nikdo neobjasnil, co to obnáší. Můžu tedy poprosit Vás? Děkuju.
Odpověď: Pouze z mamografického vyšetření není možné diagnostikovat dysplazii prsu. Tato diagnoza je možná pouze na základě vyšetření vzorku tkáně pod mikroskopem.
Lékař popisující mamografii zřejmě hodnotil poměr jednotlivých složek prsní tkáně a jejich rozložení v prsu, které neodpovídá přesně Vašemu věku. Neznám přesný výsledek mamografie, proto nemohu nález spolehlivě a zodpovědně posoudit. Ve většině případů se ale nejedná o nic závažného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5022
Dobrý den, pane doktore, je mi 48 let a měla bych dotaz ohledně mamografického vyšetření, na kterém jsem byla před třemi týdny a výsledek byl v pořádku. Ale samotné vyšetření bylo oproti tomu před dvěma lety hodně bolestivé(nebyla jsem na vyšetření před menstruací) a bolest v levém prsu přetrvávala ještě asi 3 dny a i teď občas pociťuji tzv."tupou bolest", stále jenom v levém prsu. Mohlo dojít k poškození v důsledku velkého tlaku při vyšetření a mám čekat, jestli i tato občasná bolest odezní, nebo se stavit u lékaře?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Kompresí v průběhu mamografie nedochází k poškození prsu, toho se nemusíte obávat. Ani bolestivá komprese nezpůsobí nádor prsu.

Bolestivost vyšetření je individuální a záleží na mnoha faktorech. Jedním z nich je fáze menstruačního cyklu.
Dalším faktorem je např. přístup a "šikovnost" laborantky při provádění mamografie. Polohování, uložení prsu a jeho správná komprese výrazně ovlivňují bolestivost vyšetření.
Správně provedená mamografie by ženu neměla bolet. Při další mamografii doporučuji na zvýšenou citlivost laborantku upozornit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5020
Dobrý den, ptám se za svoji maminku. V listopadu jí našli nádor v prsu a dvou uzlinách. Nejdříve podstoupila chemoterapii, pak operaci a před měsícem ukončila radioterapii. Před čtrnácti dny jí zatvrdlo celé prso, na pohmat je pevné bez jakéhokoliv zabarvení na kůži. Stává se to nebo je to něco špatného. Mamince je 59 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Po radioterapii změny prsní tkáně ještě "dobíhají" a mohou se projevit například takovým zatvrdnutím. tyto změny by měly postupně ustupovat a takto krátce by se nemělo jednat o nový nádor.
Ale takto na dálku nemohu vyloučit ani případnou komplikaci po ozařování. Doporučuji proto návštěvu onkologického pracoviště, kam Vaše maminka patří.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5019
Je mi 42 let a letos jsem byla na mamografickém vyšetření,vše vpořádku,bylo mi doporučeno přijít opět za rok .Zajímalo by mě zdali časté mamog.vyšetř. může nějak škodit? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Pokud jste bez potíží a mamografický nález byl normální, bez nálezu, myslím, že není nutná mamografie za rok. Ve vašem věku by bylo vhodnější sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5014
Dobrý den pane doktore. Prosím o "přeložení" zdrav. zprávy mé manželky(50). Má stále strach, že se ji vrátí nádor, a po pravdě mám obavy už i já.
Stp.parciální resekci v DVQ vpravo kde jizva. Jinak pomalu redukující, nepravidelný, drobněnodulární parenchym difusně rozložený s většími porcemi centrálně a v HZQ bital. mikrokalcifikace neprokázány. kožní kryt pravidelný, axily volné.
Res: Pomalu redukující, nepravidelný parchenym TABAR IV BI-RADS 1
Děkuji.
Odpověď: Můžu Vás uklidnit. Popis mamografie je zcela normální. Lékař v popisu hodnotí stavbu prsní tkáně. Nikde nepopisuje žádná ložiska či jiné známky nádoru v prsu.
V záveru uvedená kategorie BI-RADS 1 znamená normální obraz prsní tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5013
Dobrý den, pred nekolika dny me nahle zacalo vyrazne bolet leve prso, na jednom miste ja hodne citlive na dotek. Stupnuje se to, nyni jiz boli i pri pouhem pohybu (napr. pri chuzi). Jsem objednana na sono vysetreni za 2 tydny (kvuli bulce v levem podpazi - drive diagnostikovana jako dodatecna mlecna zlaza). Mela bych jit na vysetreni drive? Je mi 34, 1 dite. Velmi dekuji za odpoved.
Odpověď: Pokud se bolesti takto stupňují a jejich maximum odpovídá bulce v podpaží, bylo by vhodné uspíšit termín sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5012
Dobrý den pane doktore,
byla jsem na mamografickém vyšetření, je mi 47 let ,výsledek vyšetření
je, že mám v prsou usazeniny vápníku a spadám tak do rizikové skupiny.Proto kontrola za rok nikoli za dva roky. Prosím o vysvětlení co znamenají usazeniny vápníku v prsou a zda bych mohla nějakým způsobem např. vhodnou stravou, tyto usazeniny potlačit.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Usazeniny vápníku, neboli kalcifikace se v prsou vyskytují relativně často. Podle jejich vzhledu, tvaru, uspořádání, velikosti a podle dalších parametrů jsme z mamografie určit případný počínající nádor prsu. Určitý, konkrétní typ kalcifikací je pouze známkou nádoru, nikoliv jejich původcem. Kalcifikace nezpůsobí vznik nádoru, pouze se v nádoru můžou vyskytovat.
Sama vznik kalcifikací nemůžete ovlivnit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5010
Jsem bezdětná,je mi 33.Před měsícem jsem si našla v prsu bulku.USG vyšetř-fibroadenom 10mmx5mm.Další doporučeno za 4 měsíce,bude-li beze změny,další za rok.Chceme miminko(neberu antikoncepci)a bylo mi řečeno,ať raději počkám do kontr.vyšetření,asi kdyby se zvětšoval a byla nutná extirpace.Když to bude beze změny a později otěhotním,dá se odhadnout jak se FA bude chovat v těhotenství?Prý se bude muset hlídat víc?Nebylo by lepší ho vyndat raději hned?Dělá se celková nebo lokální narkóza?Děkuji
Odpověď: Fibroadenom je nezávažné, benigní ložisko v prsu, není spojeno v vyšším rizikem výskytu karcinomu/rakoviny prsu. Rovněž těhotenství a fibroadenom není problém. V průběhu těhotenství se může fibroadenom zvětšit (to je způsobeno změnami prsní tkáně v souvislosti s kojením). Ale rozhodně se nemusíte obávat.

Kontrolou za 4 měsíce se chce lékař ujistit, že se jedná o fibroadenom. Proto doporučení na odklad plánovaného těhotenství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5008
MÁM PROSÍM ZDVOŘILÝ DOTAZ.PROSÍM O "PŘEKLAD" Z BIOPTICKÉHO NÁLEZU,KDE JE UVEDEN ZÁVĚR:BENIGNÍ NÁLEZ-FIBROZNĚ CYSTICKÁ MASTOPATIE,V ODBĚRU Č.1 NELZE VYLOUČIT ODBER Z OKRAJE FIBROADENOMU,INTRALUMINÁLNÍ MIKROKALCIFIKACE PŘÍTOMNÉ.JE MI 55 LET.DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ A PŘEJI VÁM VŠE DOBRÉ.
Odpověď: Neznám přesně původní mamografický či sonografický nález. Neznám důvod provedení biopsie, proto nemohu jednoznačně hodnotit bioptický nález.
Závěr bioptického nálezu je příznivý, není popisován maligní nádor, neboli rakovina.
benigní nález - neboli nezávažný, nezhoubný.
mastopatie - změny prsní tkáně, nejčastěji souvicí s věkem a hormonálními změnami.
fibroadenom - benigní, nezhoubné ložisko v prsu, ve většině případů není nutná operace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5003
Dobrý den,
potřebovala bych poradit-18let jsem sledována pro mastopatii,před rokem jsem měla zjištěn nález vpravo-fibroadenom a vlevo-cysta.Nyní jsem začala užívat přírod.přípravek Stimulen na zpevnění poprsí a potlačení premenstr.tenzí.Asi po 3týdnech užívání mi prsa začala výrazně nabývat,je to však spojeno s velkou citlivostí a bolestivostí.(Jsem nyní pár dní před menstruací).Myslíte si, že je pro mne užívání tohoto přípravku vhodné?
Děkuji Vám předem za odpověď.
S pozdravem
M.Vojtová
Prosím nezveřejňujte můj dotaz.Děkuji
Odpověď: Pokud se jedná o registrovaný a schválený přípravek, neměl by Vám uškodit. O jeho příznivém efektu se nemohu zodpovědně vyjádřit, ale jejich účinnost bývá sporná. Nabývání prsou, jak je popisujete, může být oním slibovaným "zpevněním".
Pokud tlak a bolestivost prsou nepřejde, doporučuji přípravek vysadit a navštívit gynekologa, který posoudí, zda se nejedná o něco závažnějšího.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4997
Dobrý den,jsem po operaci, při které mi byl vyňat z prsu nádor 5 x 5 mm a zároveň mi bylo odebráno 11 uzlin. Lékař mi řekl, že pouze jedna z uzlin byla špatná - pozitivní. Dle mi řekl, že z prsu podle sekretu nebylo odstraněno vše. Čeká mě mammateam a nevím na co se mám připravit co mě bude dál čekat, zda mi budou chtít odebrat celý prs, nebo na co se mám připravit. Můžete mi prosím co mě asi tak čeká a na co se mám ptát? Moc děkuji.
Odpověď: Mammateam je pravidelné setkání lékařů v dané nemocnici, kteří se zabývají prsy. Většinou se těchto setkání účastní rentgenolog, který posoudí rozsah nálezu podle mamografie a UZ, dále chirurg, který posuzuje možnosti operace, onkolog se vyjadřuje k možnostem léčby nádoru a patolog, který na základě předchozí operace může přesně určit typ a charakter nádoru.
Tito lékaři (případně i další přítomní lékaři) Vás seznámí s dalším možným postupem léčby vašeho nálezu. Zda Vám vezmou celý prs, či jen jeho část. Jaká bude další léčba, její rizika, apod.
Vy se jich můžete ptát na věci, kterým nerozumíte, v některých případech můžete můžete zvolit rozsah operace a následné léčby.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4995
Dobrý den,je mi 34 let,gynekolog mi vypsal žádanku na mamografické vyšetření,moje babička zemřela na rakovinu prsu,má matka je měsíc po operaci zhoubného nádoru rovněž prsu.U mne lékař zjistil hrubou strukturu prsů a uzlin.Mám nárok na bezplatné mamografické vyšetření z důvodu genetického zatížení?Jsem objednaná již tento měsíc.
Odpověď: Preventivní mamografické vyšetření je hrazeno u žen nad 45 let.
U mladších žen je možné "preventivní" vyšetření v rámci zdravotního pojištění pouze na základě potvrzeného nálezu zvýšeného rizika z genetických důvodů.
Vzhledem k vaši anamneze doporučuji návštěvu genetické poradny (většinou jsou ve větších nemocnicích).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4994
Dobrý večer, dnes jsem byla na preventivním vyšetření na mamografu. Je mi 54 let, paní doktorce se něco nezdálo tak mi jěště prohlédla levé prso ultrazvukem.Ale mám tam opět jít za týden, napsala mé pí doktrce. Tuková involuce, patologické ložisko není patrno,vlevo centrálně v CC projekci drobný již dříve patrný stínek velikosti 6mm, dnes o něco nápadnější korelát v MLO jednoznačně neprokazují.Susp mikrokalcifikace neprokazuj, kůže a podkoží bez infiltrace, axily volné. Já se ale hrozně bojím protože mě poslala na onkologii ať se nechám zapsat v kartotéce. Moc vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Nevím, proč Vás nechala za onkologii zapsat, možná je to z toho důvodu, aby se mohla další vyšetření vykazovat pro pojišťovnu, může to být tak jednodušší. Předpokládám, že se bude místo ještě dovyšetřovat, aby se zjistilo, jestli to je opravdu jen žláza a aby se nic nezanedbalo, ty drobné stínky jsou obvykle jen okrsky žlázy, ale teoreticky to může být projev i počínajícího drobného nádoru, v naprosté většině při této velikosti snadno a úspěšně léčitelného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4992
Dobrý den, v roce 2004 mi byla ultrazvukem diagnostikována neriziková dysplazie 1x0,5 cm v levém prsu vedle bradavky. V 2009 již fibroadenom popřípadě fibrolipom 2x1 cm. Mám jít na extirpaci. Jsem muž 44 let. Pozná ultrazvuk rozdíl mezi karcinomem a benigním útvarem? Mám si to nechat opravdu odstranit? Děkuji za odpověd
Odpověď: Karcinom ve vašem věku by byl velmi vzácný, nicméně ultrazvuk stoprocentně benigní (fibroadenom je mimochodem nádor vyskytující se u žen) a maligní útvar nedokáže rozlišit. Pokud se objevil nově útvar u muže a nejde-li o typickou gynekomastii, je lepší provést odstranění (u muže relativně jednoduché), případně biopsii jehlou (core cut biopsii) pod ultrazvukovou kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4987
Prosím o přeložení:1-BIRADS-negativní
Transplantát oboustranně,kontura lehce zvrásnělá,bez patrných defektů.Žlaznatá struktura částečně redukovaná,prostoupena tukovými lalůčky.V místě drobné hmatné resitencve patran drobná echogenita v kožní vrtstvě-jizva?steh?Patologické ložiskové změny neprokazujeme.Kůže i podkoží přiměřené.Mammily bezezměn.Drobné,benigně vyhlížející uzliny obou axil.
Děkuji můj lékař na dotaz jeli vše v pořádku odpověděl píši Vám zprávu.
Odpověď: Podle nálezu je všechno v pořádku, kategorie BIRADS1 je "normální nález".
V místě pohmatového nálezu je něco malého v kůži bez známek nějaké závažné změny, lékař to považuje za steh či jizvu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4986
dobrý den,mé dceři je 13 let a má zánět prsu,je to v jejím věku normální? Děkuji za odpověď
Odpověď: není to nic neobvyklého, může to být.. Někdy může být o těchto dívek snížená imunita. Pokud by se to však neopakovalo a vymizely příznaky, nedělal bych žádné speciální vyšetření a byl bych v klidu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4984
Dobrý den,je mi 28,od 16mám HA.Před 4lety se mi objevila sekrece z bradavky,po sonu mi řekli,ze je to jen hormonalni.Sekrece pokracuje,ted me ale zacalo prso s příchodem menses velice bolet a bolest pokračuje již 3týden,mam pocit,že mam i nateklou žlazu.Na sono jsem objednana až za 3měs.Může to skutečně být jen hormonama nebo se může jednat o něco vážnějšího(děti ještě nemám a těhotná nejsem).Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to opravdu s největší pravděpodobností jen hormonální, není to projev nějakého závažného onemocnění, nabízí se spojitost s HA, někdy je vhodné ji na určitou dobu vysadit nebo změnit, často to pomůže - měla byste probrat s vaším gynekologem.
Pro klid bych šel na sono na akreditované pracoviště, někde mají delší objednací doby, ale někde zase stíhají, je možné najít centrum, kde vám vyšetření rychleji provedou (například na Karlově nám. v Praze máme nyní delší, ale na screeningovém centru v Berouně, kde také pracuji, máme myslím jen týden..).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4983
Dobrý večer, asi necelý rok mám žlutý lepkavý výtok pouze z jednoho prsu. V mamologické poradně jsem byla, udělali mi ultr. a mamograf. Nic se nezjistilo. Prolaktin též v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda je možné nějaké další vyšetření a zda si výtok vymačkávat nebo nikoliv. Je mi 33 let, 2 děti. Děkuji.
Odpověď: Výtok je hormonálního původu a spíše závisí na tom, zda Vás obtěžuje. Často přetrvává po dítěti a neznamení obvykle nic špatného. U zvýšeného prolaktinu jsou výtoky masivní, což není asi Váš případ. Doporučuji nevymačkávat, bradavka a prs se vymačkáváním nadměrně dráždí a to zase může zvyšovat sekrecI.
Pokud by bylo výtoku hodně a obtěžovalo by vás to, pak by bylo dobré provést duktografii, kdy se před mamografií naplní mlékovod se sekrecí a ukáže se, z kterého mlékovodu to je. Pak je možné problémy řešit i chirurgicky - je to ale krajní řešení, pokud je výtoku jen málo či je jen při zmáčknutí, nedělal bych nic...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4982
Dobrý den je mi 16, už od mala mám vpáčené bradavky. Dá se stim něco dělat? A ještě bych se chtěla zeptat jestli je normální, že mě levé prso posůední dobou bolí a přijde mi, že mám žlázy nějaké zduřelé.
Děkuji
Odpověď: Vrozené vpáčené bradavky je možné teoreticky upravit plastickým chirurgem, ve vašem věku bych to ale zatím nedoporučoval. Zduření prsů a bolestivost má hormonální původ, je to obvyklé v tomto věku a pokud to není hodně nepříjemné, nic se s tím nedělá. Může pomoci dát určitou antikoncepci, případně jí přestat užívat, když je (měkteré prsy reagují na antikoncepci zduřením a bolestivostí, někdy naopak antikoncepce pomůže).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4980
Dobry den, jsem muž, je mi 21 a udelal se mi nejaky zanet těsně pod prsni bradavkou, takové zarudlé bolavé místo. Ten odezněl, ale uz 10 dni mam na tom miste, pod kůží, malou bulku. Jak se toho zbavit a nemuze se z toho vyvinout neco nebezpecneho ?

dekuji
Odpověď: Nevypadá to na nic nebezpečného, s největší pravděpodobností je to citlivá žláza v tomto místě způsobená hormonálními změnami (gynekomastie), je to časté v tomto věku, někdy to zmizí, kdyby to trvalo, jděte raději k lékaři, metodou volby je pak pro jistotu provedený ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4978
Dobrý den, dcera 16 let, asi před 8 měsíci začala brát antikoncepci z důvodu obrovského vypadávání vlasů. Po velmi krátké době užívání se viditelně odlišuje velikost prsů, levé je asi o 2 čísla menší. Prosím poraďte, na koho se mohu obrátit o radu, vyšetření, léčení. Dětská gynekoložka vysvětlila, že by se nepoměr prsů projevil i bez užívání antikoncepce. Do té doby, než antikoncepci začala používat, obě nadra měla stejná.
Odpověď: Lékařka má v podstatě pravdu, určitý stranový rozdíl tam byl a vlivem hormonů se zdůrazňuje. je to problém obtížně řešitelný, v kompetencích gynekologa. Někdy je až v dospělosti při výrazném rozdílu řešení plastická operace. Je možné, že to hormony (antikoncepce) zhoršuje, ale jsou to většinou hormony vlastní , které jsou rozhodující (v tomto věku se často stranové rozdíly zvětšují). Já bych doporučoval zkusit antikoncepci vyměnit, případně se zamyslet, jestli je to nutné ji brát. A počkat, jak to prsy budou reagovat.
Řešení typu hormonální masti apod. na menší prs bych nedoporučoval, nemusí to být zcela bezpečné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4977
Mám zarudlé bradavky a jsou velice citlivé. Nikdy předtím jsem tento problém nepozorovala. Antikoncepci v současné době neužívám. Může to být i problém s mžným otěhotněním?
Děkuji za odpověď
Romana Kabrhelová
Odpověď: Vypadá to na hormonální změny, zánět či tehotenství vyloučit není možné, kdyby to trvalo, jděte ke gynekologovi, který vše zařídí. Nejsou to žádné závěžné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4976
Dobry den, pred rokem a pul jsem byla na sono prsu kvuli bulce bolestem.Pani doktorka si nebyla jista a az po nasledne ko po 3 mesicich potvrdila cystu.Vim, ze to neni nebezpecne, ale nyni mam opet v miste bolesti, ktere vyzaruji az do podpazi a horni casti ruky. Mam se objednavat na ko drive nez urcila lekarka?Je mi 40 let. Dekuji za pripadnou odpoved.
Odpověď: Pro klid bych na ultrazvuk raději šel, ale jak to vypadá, půjde o obtíže od páteře či změny hormonální, nejsou to příznaky nějakého závažného onemocnění. Ale vyšetřovat na dálku nejde, je lepší vyšetření udělat....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4974
Dobrý den,je mi 48let,při mamografickém vyštření mi byla před lety diagnostikována fybrocystická mastopatie obou prsů, nyní jsem se objednala na preventivní prohlídku tzv.screening a sestra mi oznámila,že se provádí pouze vyšetření mamografem,bez ultrazvuku a fyzického vyšetření lékařem, mám obavy zda je toto vyšetření v mém případě dostačující, vím totiž, že fybr.mastop.je prekancerozní stav a riziko se zvyšuje právě v mém věku. děkuji
Odpověď: Mastopatie je termín, který se již nyní moc nepoužívá, neznamená vůbec přednádorový stav , obvykle tak lékař označuje prsy s bohatou žlázou, cystami apod. Na kvalitních přístrojích se i prsy s bohatou žlázou mohou zobrazit přehledně, lékař by si doplnil ultravuk a pohmatové vyšetření v případě, že byste měla problémy, mamorafický snímek by byl nejasný či nepřehledný. Základem je tedy kvalitní mamografie a další metody se volí jen v případech, kdy je to potřeba, na dobrých pracovištích se nedělá automaticky. Předpokládám tedy, že lékař postupoval správně. Pokud máte nějaké pochyby či by vás uklidnilo provedení ultrazvuku, jděte na screeningové centrum jako samoplátkyně, teď do konce října je akce AVONU a ten s poukázkou dává 200 Kč, stálo by Vás to tedy jen asi 100 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky