MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 4323
Dobrý den, je mi 19 let a všimla jsem si, že moje levá bradavka není vůbec vidět, jako by byla zapadlá dovnitř, občas i hnisá a cítím, že je tvrdší než normálně, nikdy se nezmenšuje, nereaguje na zimu. Ráda bych se obrátila na doktora ale nevím ke komu, jestli by mi pomohl gynekolog, nebo jestli to je jen vývojem. Děkuji z aodpověď
Odpověď: dobrý den , asi nejvhodnější by byl váš gynekolog. Nález objektivně posoudí a poradí. Je to třeba vidět. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4320
Dobrý den. před měsícem mi byl diagnstikován lobulární karcinom prsu. mám za sebou doplňující vyšetření, ale čeká mne ještě magnetická rezonance. nikdy jsem na ní nebyla, ale mám strach jak ji absolvuji, protože někdy trpím klaustrofobií. Jak se na to mám připravovat, abych to vydžela s nervy? Esistuje nějaká "oblbující" injekce a kolik by stála?. děkuji Jitka Černá
Odpověď: Dobrý den , vyšetření je bezbolestné , ležíte při něm na břiše. Tlumení formou injekce provádí zpravidla objednaný anesteziolog. Poraďte se o tom se svým lékařem ,možná by stačily obvyklé dvě tabletky Dithiadenu či nějaká antidepresiva. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4319
Dobrý den, mám dvanáctiletou dceru a zjistila jsem , že má asymetrická prsa - pravé má viditelně větší. Mám to nějak řešit nebo je to jen důsledek hormonálních změn? Na bolest si nestěžuje. děkuji
Odpověď: Dobrý den. Spíše bych to viděl na vývojovou záležitost. Pokud by se vám to přece jen nezdálo poraďte se s vaším lékařem. Jistá asymetrie je vcelku běžná. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4317
Dobrý den. Je mi 44 let a dnes jsem zjistila krvavý výtok z bradavky pravého prsu. Mohl by jste mi podat informaci o co se může jednat a poradit mi další postup v tomto mém problému. Děkuji.Katka
Odpověď: Dobrý den , může se jednat o závažné onemocnění mlékovodu. Navštivte prsní poradnu a poté budete poslána na vyšetření do mamocentra. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4316
dobrý den,
měla bych dotaz,měla jsem problém s levou bradavkou,často mě svědila a byla i zduřená a vršek bradavky se mi trošku olupoval,mazala jsem bepanthenem a pak to ustalo,nevím,jestli se třeba jednalo o alergii na nějaký prací prášek,ale mám obavu a hlavně již 3 měsíce zjišťuji,že mi z té samé bradavky vytékají při zmáčknutí bělavé kapičky,občas míň a čiřejší.Dodávám,že si již půl roku píchám hormony na růst vajíček,ale prolaktinově jsem v pořádku,tak se obávám,jestli es nčjedná o nějaké onemocnění prsu,neboť mi to vytéká jen z jedné bradavky,děkuji
Odpověď: Dobrý den , může jít o banalitu, ale raději doporučuji návštěvu prsní poradny k vyloučení závažnějších změn bradavky, cytologii supinek,... S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4315
Dobrý den, byla jsem poprve na momografu a byly mě diagnizovaný mikrokalcifikace v jednom prsu, Birads 4 b. Mám jít na vakuovou biopsii, je tam tedy asi velké procento zhoubných buněk? Ve vašich odpovědích jsem četla,že již 2 je podezřelý nález. Nemůže po okysličení jehlou dojít k rychlejšímu rozmnožení a nárustu ? Je mi 46 let, jedno dítě. Děkuji za odpověd, ale po sdělení lékařky jsem inf. už moc nevnímala, ale při další návštěvě se vyptám - jen bych chtěla ted vědět možnosti. Na biopsii mám jít v červenci.
Odpověď: Dobrý den , mikrokalcifikace mohou ,ale také nemusejí signalizovat počáteční tumorosni změny a je třeba jejich nutné ověření. Vakuova biopsie je na to rozhodně nejvhodnější. Výsledek bez znalosti snímků nedokáži odhadnout. Rozšíření do organizmu ani výkonu samotného se nemusíte bát. Držím palce. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4314
Dobrý den,
je mi 21 let a užívám hormon. antikoncepci. Poslední měsíc cítím prsa jakoby těžká, myslím, že se trošku zvětšily a při silnějším doteku jsou bolestivá, zvláště kolem podpaží. Byla jsem na ultrazvuku, v levém prsu mám malou cystičku, ale prý to nic není. Mám se obávat. Je možné, že je to způsobeno HA, kterou jsem nasadila cca před 4 měsíci. Je lepší ji vysadit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: dobrý den , buďte v klidu pravděpodobně půjde o změny v souvislosti s HAK. O pocitech si promluvte se svým gynekologem, který vám HAK předepsal a jediné on ji může také změnit. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4313
Dobrý den.V únoru jsem jako samoplátkyně absolvovala sono prsou,34 let. Ze zprávy: Oboustranně s max.centrálně a v ZHKK rozvinutá funkční žláza s mírnou fibrózou, pravidelné struktury, s jemnými mlékovody, bez zřetelných ložiskových změn. Vlevo v ZHK větší rozsah žlázy než vpravo. Ax.uzliny drobné, obvyklé stuktury.
Každý měsíc provádím samovyšetření prsou. Mám pocit, že ono "zduření" na levém prsu se nepatrně zvětšilo.Prosím o názor, zda je nutné navštívit lékaře nebo být v klidu vzhledem k nedávnému SONO vyšetření. Děkuji
Odpověď: dobrý den , asi bych byl v klidu- popis je zcela negativní ,pokud se nález nebude dramaticky měnit nebo si můžete nechat udělat kontrolní sono pro větší klid. Cena se pohybuje kolem 300 kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4312
Dobrý den, mám takový problém, z ničeho nic mě začlo pobolívat levé prso na levé straně z boku, taková pichlavá bolest, ketrá se opakuje v intervalech. Prso je nateklé a tvrdé na pohmat a je celkově citlivé, žádnou bulku ani nerovnost jsem neobjevila. Je mi 21 let a bojím se co by to mohlo být. Beru hormonální antikoncepci, ale babička má rakovinu prsu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, může jít o zánět prsu , stejně tak i hormonální změny, kupř. v souvislosi s HAK. Pokud nález přes víkend neustoupí, raději kontaktujte lékaře ať nález objektvně posoudí. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4311
Dobrý den, je mi 26 let, mám osmiměsíční dceru a ještě ráno, večer a přes noc kojím. Včera, když jsem měla ruku za hlavou, jsem si náhodně nahmatala v podpaží drobnou, ale poměrně bolestivou bulku. Není přímo v podpažní jamce, spíše vlevo dole, u svalu. Dost mě to vyděsilo, protože vím, jak vypadá mlékem ucpaná žlázka, a tohle na to rozhodně nevypadá. Také to není nic podkožního, je to poměrně hluboko. Za týden jdu ke svému gynekologovi, ale jak jsem vyděšená, raději jsem se obrátila na vaši internetovou poradnu a prosím o Váš názor. Předem moc děkuji, Hana B.
Odpověď: Dobrý den, o co se jedná Vám samozřejmě s určitostí nepovím, s největší pravděpodobností půjde o změny v souvislosi s kojením, další možnosti jsou možné, ale nebudu vás strašit a spekulovat. Týden do návštěny gynekologa neznamená významné prodlení, pokud nebereme v potaz co se vám " honí hlavou". Určitě byste si zasloužila objektivní posouzení ultrazvukem. Držím palce. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4310
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zjistili mi hodnotu prolaktinu 1054, může to mít vliv na zvýšenou možnost rakoviny prsu???A také jak moc je hladina zvýšená.
Děkuji předem.
Odpověď: Dobrý večer, na výskyt rakoviny prsu nemá vyšší hladina prolaktinu vliv. 1054 je hodnota jistě zvýšená, ale jak moc je ve vašem případě alarmující se musíte zeptat vašeho endokrinologa. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4309
dobrý den nedávno jsem si na hmatala u levehé a praveho prsu bouličky.Mám jít ihned ke gynekologovi a obávat se nejhoršího??
Odpověď: Dobrý večer, to opravdu netuším, může jít o banalitu - normální žlázu, ale také ... něco vážnějšího ??? Těžko takto nadálku věc posoudím. Pokud se rozhodnete nález v prsu objektivně posoudit, poraďte se, se svým gynekologem, který vás nejspíše pošle na vyšetření do mamodiagnostického centra. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4308
Dobrý den, prosím o radu,manžel má silně zduřelé prsní žlázy, což potvrdilo vyšetření mamografu a ultrazvuku.Závěr prsní poradny je, že se po měsíci vyšetření zopakuje. Jeho matka v roce 1975 měla pozitivní nález na prsu, dnes se těší dobrého zdraví. Před měsícem mu byl odstraněn polyp v žaludku,setkala jsem se s názorem - ne lékařů, že mohlo dojít k ucpání lymfatických žláz. Prosím o radu , děkuji Eva
Odpověď: Dobrý večer, zvětšení prsů u muže nazývané gynekomastie, má různé příčiny, po kterých lékař z prsní poradny jistě pátral jak cílenými otázkami na vašeho manžela, kupř. stran užívaných léků, tak doplňujícími vyšetřeními. Úkolem mamografie a ultrazvuku je nález gynekomastie potvrdit a především vyloučit velmi raritní ,přesto možné, změny nádorové, podobně jako u žen. Lymfatický otok by byl klinicky jistě odlišitelný a není tudíž pravděpodobný. Kontrolní ultrazvuk může být namístě. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4307
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co znamená nález:
Prsy: vpravo involuční, vlevo - prima vista se vyklenuje tumor v centur s rozsahem do HK pohmatově tuhý velikosti cca 8 cm.Tento nález má moje maminka 83 let.
Děkuji Vám za odpověď. Kadlecová
Odpověď: Dobrý večer, blíže Vám nález těžko objasním, jinak je zřejmé, že s levým prsem není něco v pořádku. Pohmatový nález lékaři často označují za tumor a nemusí jít jednoznačně o rakovinu. Opravdu nevím, bude záležet na indikovaných vyšetřeních , jako je mamografie, ultrazvuk, popř. biopsie prsu,...které jednoznačně nález objektivizují. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4306
Dobrý den, nedávno jsem si způsobila velkou zhmožděninu na pravém prsu, těsně vedle bradavky - náraz za kovovou tyč. Kůže zůstala neporušená. Chtěla bych se zeptat, jestli bych do budoucna měla věnovat zvýšenou pozornost prevenci. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý večer, prevenci jistě věnujte pozornost, ale v tomto konkrétním případě naprosto standardní jako u řady jiných žen. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4305
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem rok po operaci levého prsu je 29let a mám hrozný strach z rakoviny...jsem po st.p.exstipraci tumoru v levo..takto mám zprávu od lékaře,znamená to že to byl opravdu nádor a že jednou budu mít opravdu rakovinu????Radka
Odpověď: Dobrý den, extirpace tumoru neznamená, že se jedná o rakovinu, může jít i o zcela nezhoubnou bulku. Poproste vašeho lékaře, aby Vám vše podrobně vysvětlil a uklidnil Vás. Na konkrétnější odpověď mám málo informací. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4304
Můžeze mi říct co pro mě znamená zpráva z mamog.:Vpravo v DDK nahloučení struktury až vzhledu útvaru velikosti 11mm,ve druhé projekci nevidit. Vpravo centrálně pruhovitý stín od bradavky s paličkovitýmrozšířením na konci jen CC projekce vel.12x4mm a terminálníčást8x7mm.Tukovězměněná uzlina do 20 mmv levé axile.
Odpověď: Dobrý večer, z daného popisu závěr neudělám, ani vy jej nezmiňujete ! Radiolog je zkrátka někdy básníkem :-) Minimálně předpokládám, že po tomto nálezu na mamografii následovalo ultrazvukové vyšetření k dokreslení daných změn. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4303
paleni bradavek
Odpověď: dobrý večer, na velmi strohou a neosobní otázku mě ihned napadla asociace "pálení čarodějnic" :-) Problémy s bradavkami mohou mít různý podklad - trhlinky, ekzém, nevhodné prádlo,... zkuste si vybrat nebo navštivte vašeho lékaře. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4300
Dobrý den, je mi 17 a už asi dva měsíce cítím bolest v levém podpaží. Nejdříve to bylo při holení, ale teď to bolí i když vytahuji kabel ze zásuvky. V podpaží jsem nic nenahmatala. Děkuji za názor. Klára Š.
Odpověď: Dobrý večer, příčin může být celá řada - bolest přecházející z prsu, od námahy, uzlinový syndrom, ... uvidíte sama, pokud bude přetrvávat, zvažte návštěvu lékaře. Ze zobrazovacích metod přichází v úvahu ultrazvuk. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4298
Dobrý den,mám maminku 45let. Dnes byla na vyšetření - mamografem.Pravé prso má zvětšeno.Nález byl zřejmě negativní a tak p.doktorka provedlo ještě vyšetření ultrazvukem. Konstatovala, že se jedná o nějaký problém s vazy - matka má přijít na kontrolu až za půl roku, aby p.doktorka viděla,jestli se vazy zvětšují,příp.ohraničují něco.Má strach z tak dlouhého čekání..co ji potom čeká??děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, z toho co jste mi napsala nejsem vůbec moudrý. Pokud budu soudit dle jednání kolegyně, nejspíše nejde o nic vážného a kontrolou se chce ujistit o nezhoubnosti daného nálezu, v opačném případě by nedoporučovala kontrolu, ale ihned jednala. Snad jsem Vás tímto trochu uklidnil, jinak se musíte obrátit přímo na onu paní doktorku, aby Vám vše podrobně vysvětlila. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4295
dobry den uz ctrnact dni me boli obe prsa z vnejsi strany jen kdyz se na ne sahnu jinak ne ted mam menstruaci a je mi 19let myslite ze to ma neco spolecne s hormony antikoncepci beru dekuji
Odpověď: Dobrý den, na vše odpovídám - ano, je to velmi pravděpodobné. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4292
Dobrý den. Dnes jsem absolvovala mamografické a sonografické vyšetření na vlastní žádost, protože v jednom prsu pociťuji občas bolest a bradavka má občas nepravidelný tvar (částečně vpáčená), po čase (několika minutách) se to zase upraví. Nález je reziduální žláza s podílem jcárovité fibrosy v převaze tukové involuce. Drobná kondenzace vpravo v ZHK odpovídá na UZ cystě 3 mm. V axilách reaktivní lymfatické uzliny. Z: BI-RADS 1 - negativní, UZ kontrola za 2 měsíce. Je možné, že moje výše uvedené problémy souvisí s cystou? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, z daného popisu jste úplně zdravá a nechápu důvod kontroly za 2 měsíce. Uváděná cysta s vašimi problémy rozhodně nesouvisí. Je možné, že chce lékař překontrolovat onu kondenzaci s "cystou", aby nedošlo k záměně za jinou změnu při takto malém rozměru. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4290
Dobrý den je mi 19 let a asi před delší dobou jsem si nahmatala v podpaží u levého prsu malou pohyblivou bulku, která nebolí a je velká asi 1 cm. Prosím poraďte mi co by to mohlo být děkuji. Mám strach že je to rakovina prsu. Lucie
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o uzlinku, pokud bude přetrvávat raději navštivne lékaře a nebo si můžete nález nechat objektivně posoudit na ultrazvuku. Rakovina je málo pravděpodobná. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4289
Dobrý den,již 3 dny mě píchá v pravém prsu ,bolest vystřeluje ze vnitř prsa až k bradavce.Tato bolest se objevuje většinou po ránu nebo v noci .Je mi 52 let a nikdy jsem takové potíže neměla ,ale moje maminka měla zhoubný nádor v 60letech tak mám obavy.Již jsem se objednala k lékaři ,ale samozřejmě mám strach.Děkuji předem za radu nebo vysvětlení mého problému Pánková Jaroslava
Odpověď: Dobrý den, rakovina prsu se takto nechová,( může se jednat o banální problémy od páteře,...) přesto je správné, že jste se objednala na vyšetření. Ze zobrazovacích metod doporučuji jako první mamografické vyšetření a dle potřeby doplněné ultrazvukem, uvidíte sama jak rozhodne lékař. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4288
dnes jsem byla na vyšetřeni prsu.Doktor mi napsal nalez takovy a ja se bojim co to znamena.Typ tabar1,huře přehledny,bez patol.kalcifikaci,vlevo v dk je drobne ložisko bng char.Prosím co to znamena.A jdu na sono vyšetření
Odpověď: Dobrý den, nález hovoří o tom, že mamograficky jsou vaše prsa hůře přehledná a nedokáže pouze z tohoto vyšetření nález uzavřít a je nutné zvýšit přesnost vyšetření ještě doplněním ultrazvuku - jedná se o zcela běžnou praxi u řady žen. Navíc chce více objektivizovat ložisko, které pokládá za pravděpodobně nezhoubné - pokud z ultzrazviku nebude mít pochyb, nález už definitivně uzavře a bude Vás jen kontrolovat. Buďte v klidu. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4286
cel by som sa opitat co moze sposobovat vytok s prsnikou???
Odpověď: Dobrý den, nejčastěji hormonální změny, ale také proliferace ( výrustky) uvnitř mlékovodů,... do značné míry závisí nález na charakteru výtoku, frekvenci, spontánnosti,... S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4284
dobrý den, má 13 -letá dcera si stěžovala 2 dny na bolest levého prsa a pak jsme nahmataly bulku pod bradavkou .Dětská lékařka nás odeslala na sono. kde ve zprávě píší že v manile nachází pod mléčnou žlázou echogenní oblast v rozsahu 26*12 mm- volně komprimovatelné, solidní leze neprokázána, soudí na fokal zánětl změny axxila klidná. Dnes je týden po sonu a bulka přetrvává. Máme být v klidu nebo máme radši podstoupit jiná vyšetření. Menstruaci ještě nemá . Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nález není nikterak dramatický, přesto pokud klinicky neustupuje, je jistě vhodná SONO kontrola, eventuelně posouzení ještě lékařem z prsní poradny. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4283
Dobrý den, mé 14-ti leté dceři se v prsu objevil pod prsním dvorcem útvar, který nebolí, nicméně má z něj výtok a ne přes bradavku. Výtok je mírně nahnědlý. Před časem měla zánět prsu. Docela mám strach z karcinomu, ačkoli u nás v rodině se karcinom prsu nevyskytl. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, na karcinom bych nemyslel, spíše půjde o zánětlivou afekci, raději však navštivte lékaře, aby vše objektivně posoudil a popřípadě zaléčil. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4282
Dobrý den, při mamografickém vyšetření mi byl zjištěn samostatný útvar vel. 8x7x9 mm. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny, kalcifikace nejsou patrny, uzliny tukové změněné v axilách. Následoval ultrazvuk prsu s výsledkem - nepravidelný oválný hypoechogenní útvar
vel. 7x5 mm a byla doporučena biopsie. Můžete mi prosím přiblížit,
čeho se mám obávat ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud nemá ložisko "jednoznačně" benigní - nezhoubné rysy a do mysli lékaře se vloudí sebebenší pochybnost o jeho původu je nutné histologické ověření. Výkon samotný není nijak zatěžujcí a bolestivý, prováděný ambulantně,o jeho výsledku se můžeme jen dohadovat, důvěřujte vašemu lékaři, jistě ví co dělá. Pokud bude vše v pořádku, tak ve většině případů postačuje jen sledování. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4281
Dobrý den je mi 31let mám už několik měsíců bolest pravého prsu ze kterého mi vytéká žlutozelený až do hněda sekret ale poslední dny mám velké bolesti až je to nesnesitelné je citlivé na každý pohyb pod bradavkou to mám za tvrdlé a přestal mi vytékat i sekret a pan doktor mi řekl že to odezní samo a nedal mi ani žádné léky neberu vůbec žádné hormonální léky děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobná příčina vašich problémů je na hormonálním podkladě, souhlasil bych s vaším panem doktorem. Existují léky či spíše rostlinné přípravky, ketré zmírňují bolestivost a pnutí prsů, kupř. volně prodejný Mastodynon,... my spíše diagnostikujeme, nežli léčíme. Pokud máte obavy a chcete si nechat prsa objektivně vyšetřit, doporučuji ultrazvuk. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4279
Dobrý den je mi 47 let dnes jsem si byla vyzvednou výsledky mamogramu a nevím vlastně zda mám být znepokojená či ne. Výsledek zní tukový typ prsu Birads l Tabár 2. Můžete mi podat vysvětlení. Již 10 let beru Systen náplastě. Vyjádření lékaře bylo vše v přádku Děkuji Solarová
Odpověď: Dobrý den, daný popis vyjadřuje, že jste opravdu naprosto v pořádku. Máte velmi dobře přehledný typ prsní žlázy. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4278
Dobrý den,asi před týdnem jsem si nahnatala v podpaží(přímo v ohybu pod ramenem,spíše ze spodní časti ruky,tedy od prsa daleko)bulku o velikosti malinké korálky.Mám mít obavu a raději zajít k lékaři?Nebo je to nějaká uzlina?Děkuji moc za radu.S pozdravem Lenka.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde opravdu o uzlinu ? Můžete vyčkat a pokud nezmizí objednete se na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4277
Dorý den.Mám nárok ze zákona na sono prsu? Je mi 40 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano máte, ale ve vašem věku bych začal mamografickým vyšetřením a eventuleně na zvážení lékaře-mamodiagnostika doplnil ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4276
Dobrý den, je mi 19 a už několik měsíců mám zduřelá, tvrdá prsa, zejména pod bradavkou a občas bolí, zejmána při zmáčknutí.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně normální nález na podkladě hormonálních změn. Pro klid duše máte možnost provedení ultrazvukového vyšetření prsů. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4274
Dobry den, v nasi rodine se objevilo nekolik pripadu rakoviny vcetne rakoviny prsu. Je nutne, abych se nechala (je mi 29) preventivne vysetrit na rakovinu prsu kdyz se rakovina v nasi rodine objevuje v rodine otce i matky? Diky Beata
Odpověď: Dobrý den, z hlediska genetiky jsou pro Vás závažné nádory prsu či ovarií v přímé příbuzenské linii. Blíže o dědičnosti viz www. mamo.cz, v sekci aktuality, článek : Máte dědičnou dispozici k rakovině prsu? Nárok na preventivní vyšetření pochopitelně máte, ve vašem věku doporučuji začít ultrazvukovým vyšetřením , cena se pohybuje kolem 300 Kč. Detaily a další možnosti poté prodiskutujte s daným lékařem - mamodiagnostikem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4273
dobry den nasli my na lavom prsniku pri bradavke maly nezhubny nador ktory ma10x15mm lekarka my poveedala ze je to fibrozne vas nzor je akz dakujem
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že máte na mysli tzv. fibroadenom. V tomto případě se opravdu jedná o benigní -nezhoubný nádor, který ve většině případů postačuje pouze sledovat. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4271
Dobrý den pane doktore.Mám strach z rakoviny prsu.Moje babička na rakovinu umřela a dvě sestry mého otce měli rakovinu prsu.Mě je 35 let a občas cítím bolest a takoví pocit pnutí v pravém prsu.Má lékařka mi řekla že to může být po antikoncepci.Měla bych v tomto případě nárok na vyšetření na mamografu a popřípadě kolik stojí?Chci vás požádat jestli mi můžete odpovědět na meil.Děkuji Naďa
Odpověď: Dobrý den, naprosto Vás chápu, s takovouto rodinou anamnesou by možná bylo vhodné poradit se o možnosti genetického vyšetření k vyloučení genetické mutace. Pnutí a bolesti prsů jsou většinou opravdu neškodné, ale nelze je paušálně bagatelizovat. Na mamograf jistě máte nárok, preventivní vyšetření si hradíte sama a cena se pohybuje kolem 600 Kč. Možná by bylo lepší začít ultrazvukovým vyšetřením ( cena cca 300 Kč ) a na místě vše prodiskutovat s daným lékařem . je možné, že Vás na mamograf pošle i tak, bude záležet na jeho úsudku. Důvodů je celá řada a nelze je dobře písemně vyjádřit. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4270
Dobrý den,již tak zhruba 2 roky mě pobolívají prsa,je to taková bolest,jako před kojením a přichází okolo menzes a tak 10 dní po něm.V poslední době se ale bolest soustředí spíše na levé prso.Přesto,že si prsa pravidelně kontroluji,včera jsem objevila v dolní části takový váleček a bulku,pak jsem to samé našla i v pravém prsu,ale o něco menší.Jak jsem to prohmatávala,ted druhý den to velmi bolí.Na sono už jsem objednaná,ale mám velký strach,co to bude.Prosím o radu,co by to mohlo být.Je mi 36 let a rakovinu prsu v rodině nikdo neměl.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, lituji, ale nejsem věštec, mohu Vám akorát držet palce,aby to byly jen běžné hrudky žlázy, které z daného popisu předpokládám. Ultrazvuk Vám to řekne s jistotou, případně je na zvážení lékaře- mamodiagnostika, doplnění mamografie. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4269
Je mi 33 a ráda bych se dozvěděla,jstli je možné zajít ke svému gynekologovi,aby mi udělal vyšetření prsu.Přečetla jsem si,že u žen mladších 40let,je lepší vyšetřeni ultrazvukem než mamografem.
A ráda bych se i dověděla,jak je toto vyšetření placeno,zda celé
vyšetření hradím já a kolik stojí,nebo jej hradí pojišťovna.
Jsem evidována u zdravotní pojišťovny MINISTERSTVA VNITRA.
Děkuji za odpoveď. Pavlincová Renáta
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte žádné problémy a chcete si nechat ve svém věku preventivně vyšetřit prsa, můžete jít přímo do příslušného mamodiagnostického centra za přímou úhradu. Plně souhlasím s ultrazvukovým vyšetřením. Gynekologové jej nedělají, pouze by vám vypsal žádanku a provedl pohmatové vyšetření. Cena ultrazvukového vyšetření se pohybuje okolo 300 Kč, nyní na většině center je k dispozici poukázka od AVONu se kterou cena sníží na pouhých 100 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4268
dobry den,vcera som si nahmatal nebolestivu malinku hrcku v podpazusi velkosti zhruba pat milimetrov ktora tam este pred mesiacom vobec nebola,hrcka je len jedna prosim poradte mi co by to mohlo byt
Odpověď: Dobrý den, těžko takto říci, pravděpodobně jde o uzlinu, která se reaktivně zvětšila. Pokud nezmizí navštivte lékaře nebo objektivizujte pomocí ultrazvuku. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4267
Dobrý denen.
Jsem po operaci prsů,podezření na intracistycký papilom BI-RADS 4a,výsledky co to vlastně bylo budou za týden,ale zaroveň mě velmi trápí ,po operaci mi neustále bzuči v hlavě. Působi to na mě velmi depresivně od operace užívám antidepresiva jinak mám pocit ,že se zblázním.Neumite mi prosím poradit s čeho to náhlé vzniklo a jak se toho co nejrychleji zbavit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, už popis BI-RADS 4a vyjadřuje, že se jedná o lézi spíše benigní-nezhoubné povahy, která, však vyžaduje histologicky ověřit. Pokud nález vyjde jako čistý papilom tak je vše v pořádku. Hučení v hlavě může mít řadu příčin, jednou z nich i nárkóza, kterou jste podstoupila, příp. i léky, které užíváte,...toto je třeba konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem. Buďte v pohodě, vše jistě zdárně dopadne. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4266
Dobrý den,pane primáři.Před několika dny se mi v pravém podpaží vytvořila asi centimetrová bulka. Je těsně pod kůží, mírně zarudlá, na dotek bolestivá. S kůží jakoby srostlá.Je mi 48 let,vyšetření prsu jsem absolvovala před půl rokem, bez nálezu.Prosím, o co by se mohlo jednat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o lokální zánět, většinou spontánně vymizí, pokud ne, raději navštivte lékaře. Ze zobrazovacích metod je vhodné cílené ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4265
Dobrý den,je mi 33 let,mám 2 děti(další neplánuji) a asi tak před týdnem mě začaly pobolívat obě prsa.Dnes mě pobolívá jen jedno,ale není to přímá bolest,jen jako když mám těžší prso jako když je v něm hodně mléka,ale nekojím.A okolí bradavky mě svědí-vůbec nechápu co by to mohlo být,nikdy předtím jsem to neměla.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jediné co Vám poradím takto nadálku, je abyste navštívila svého gynekologa a svěřila se mu s vaším problémem, pravděopodobně vás pošle na vyšetření do mamocentra ( minimálně ultrazvuk). jak bolest, tak svědění může být projevem pouze hormonálních změn odrážejících se v prsech, přesto doporučuji, viz výše. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4264
dobry den chtela bych se zeptat jestli se jedna o zhoubnou rakovinu prs kdyš vytejka krvavy vytok z prsa a ma tam nahmatatelni bouličky . za odpověd předem dekuji
Odpověď: Dobrý den, o rakovině nechci spekulovat, rozhodně pokud se jedná o krvavý výtok z bradavky, jde o alarmující sdělení, které rozhodně vyžaduje dovyšetřt !!!. Navštivte prosím svého gynekologa či praktika, který vás pošle do mamocentra na příslušné vyšetření ( mamografii, ulrazvuk či duktografii ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4262
dobry den byla sem na vysetreni protoze sem si vyhmatla malou bulku u bradavky asi 5mm doktor mi rek ze je to uzlina sla jsem na ultrazvuk a mam napsane ze je tam nejake lozisko ted doktor tvrdi ze je to tukova bulka je mi 19 je to vazne?da se s tim neco delat?dekuji
Odpověď: Dobrý den, pohmatově se nález velmi těžko určuje, proto ten rozdíl v náhledu na ložisko. Tuková bulka ( lipom) je neškodná záležitost, nevyžadující žádné řešení. většinou stačí vlastní pozorování či kontrolní návštěva u lékaře ( či ultrazvuková kontrola). Pochopitelně záleží i na Vás, do jaké míry je to pro vás obtěžující ( byť i psychicky). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4261
dobry den sem petra je mi 26 let a našla sem si na pravém prsu pod bradavkou bulku a bolí a je tvrdá, mohl byste mi říct k jakému doktorovi mám jit a co dělat , bulka je asi 3 cm velká a okolo mám tmavej flek spíš červenej děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, vy mě děsíte, máte možnost jít přímo do chirurgické prsní poradny, dále i přes praktika či gynekologa, nakonec pravděpodobně skončíte v mamodiagnostickém centru, kde vám provedou ultrazvukové vyšetření k objasnění pravé povahy léze. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4260
Dobrý den. Chci se zeptat, jestli je nějak možno získat příspěvěk na vyšetření prsu na mamografu, i když mi je pouhých 21 let.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, ve vašich krásných 21 letech bych předně uvažoval o ultrazvuku a ne o mamografu, na ten máte ještě dost času. Co se týká příspěvků, tak řada pojišťoven má své preventivní programy, zde je nutno se informovat přímo tam. Dále tak jako každoročně běží program AVON ženy-ženám, který přispívá částkou 200 Kč, tj. pokud půjdete na ultrazvukové vyšetření, tak s touto poukázkou, které jsou na každém screeningovém mamocentru, máte toto vyšetření za pouhých 100 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4259
Dobrý den, mám menší bulku v prsu. Byla jsem na mamografickém vyšetření. Lékař mě ujistil, že to není nic vážného, ale nedozvěděla jsem se, co to přesně je. Za 6 měsíců jdu na další preventivní prohlídku. Chtěla jsem se zeptat, zda byste mi nemohli poradit či se jedná o ucpanou žlázku nebo něco jiného? Děkuji, Poláková
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se, ale nejsem věštec, budete muset podrobně vyzpovídat lékaře, který vyšetření hodnotil. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4257
Dobrý den, je mi 32 let, 8 měsíců kojím. Včera mi byla provedena při ultrazvukovém vyšetření biopsie útvaru, který mamolog v poradně, kterou jsem navštěvovala již před otěhotněním z důvodu dysplazie prsů, označil za nedůležitý a nejspíš související s kojením. Poslal mne jako vždy na ultrazvuk - a najednou je z toho biopsie a já se moc bojím. Výsledek bude za týden. Může mi říct na základě Vašich zkušeností, jaká je pravděpodobnost, že bude útvar nezhoubný? (lékaři mluvili o možném fibroadenomu..). Budu moci nadále kojit?
Odpověď: Dobrý den, asi Vás nepotěším, nemohu se takto nadálku vyjádřit o povaze vašeho ložiska, které podrobně neznám a neviděl jsem jej ?! Pokud se bude jednat o fibroadenom, tak máte vyhráno, v tomto případě jde o nezhoubnou ložiskovou změnu a lékař vám jistě vysvětlí důvod biopsie a poté i doporučí další postup na základě došlé histologie. V kojení nevidím problém. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4256
Dobrý den, prosím o radu, je mi 32 let a mám jít na operaci s bulkami v prsu . Z histologie mám nález části tukově vazivové tkáně mammy s dysplastickými změnami typu fibrosní mastopathie s ložisky duktální hyperplasie a duktální proliferace. Můžete mi prosím napsat co to znamená a jestli je operace nutná? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Vámi popsaný histologický nález je zcela normální. Bohužel neznám celou vaši anamnézu, ultrazvukový, příp. mamografický obraz,... nerad bych vás přivedl na slepou kolej. Pokud máte pochybnosti, požádejte daného lékaře o konzultaci a podrobné vysvětlení jeho pohnutek, které jej vedou k nutnosti vaší operace ! S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4255
dobrý den, je 32 let, mám dvouleté dítě. Mám zduřelou, zatvrdlou prsní žlázu. Při dotyku mě levý prs trochu bolí, když třeba ležím na boku nebo nesu malou na rukách tak to trochu cítím. Lékař mě nikam neposlal.Léčila jsem se pro neplodnost, měla jsem vysokou hladinu prolaktinu. Během kojení jsem měla často problémy, zatvrdlá prsa /zejména levé/. Plánujeme druhé dítě, nevím jestli je třeba se tímto znepokojovat, nebo podstoupit nějaké vyšetření?... děkuji jana
Odpověď: Dobrý den, i když půjde pravděpodobně o normální nález v rámci hormonál. změn, rozhodně doporučuji vyšetření pomocí ultrazvuku, obzvláště s ohledem na plánované těhotenství. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4253
DOBRÝ DEN JÁ UŽ JSEM DOTAZ PSALA JIŽ VČERA,DOTAZŮ MÁTE ASI SPOUSTA.ZA 14 DNÍ SE MÁM VDÁVAT ALE VŮBEC SE NETĚŠÍM MOC SE BOJÍM ABYCH NEMĚLA RAKOVINU.JAK JSEM UŽ PSALA UŽ ASI ROK MÁM V LEVÉM PODPAŽÍ VŽDYCKY KDYŽ JSE SPOTÍM NEBO PO MENSTRUACI SE MĚ UDĚLÁ BOULIČKA A TAK ZA TŘI DNY ZMIZÍ.U LÉKAŘE JSEM BYLA A ON ŘÍKAL ŽE JE TO Z POCENÍ ALE JÁ MÁM STRACH JESTLI NEMŮŽE DÍT O RAKOVINU.NYNÍ JSEM 4 MĚSÍCE PO OPERACI SRDCE A DĚLALY MNĚ VŠECKY MOŽNÉ VYŠETŘENÍ,MYSLÍTE ŽE BY TO Z KRVE POZNALY NEBO Z CT TO MNĚ VŠE DĚLALY.BUDU HROZNĚ RÁDA KDYŽ MI ODPOVÍTE A JÁ SE ZBAVÍM STRACHU.MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den, jen opakuji znovu, souhlasím, že se jedná o nezhoubnou záležitost týkající se potních žláz. Domnívám se, že byste se měla objednat pro klid duše na vyšetření prsů, pravděpodobně ultrazvukem, a doufám, že přítomný lékař zcela rozptýlí vaše obavy. Vámi zmiňovaná vyšetření ,z hlediska vyloučení změn v prsu, nejsou validní. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4248
Dobrý den...prosim Vás je mi 16let a už 3dny mě docela hodně bolí levé prso...vubec nevím co to muže být a k panu doktorovy se mi moc nechce...tak prosím nemáte tušení co by to mohlo být??
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů obecně jsou velmi časté, často i jednostranné a většinou mají hormonální podklad. Pokud není ,kromě bolesti, s prsem jiný problém, vyčkal bych do dalšího cyklu a pokud nezmizí navštivte a konzultujte vše se svým gynekologem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4247
Dobry den,pred 10 lety to my bylo 24 let mybyla provedena mamografie kvuli zanetu prsu. ted jsem cetla,ze mamografie v tak mladem veku muze vyvolat rakovinu prsu.Mam ted zvysene riziko onemocneni.
Odpověď: Dobrý den, rozhodně nemáte. Jednu mamogragfii nelze považovat za rizikovou, byť v takto mladém věku, kdy je žláza více senzitivní. Rozhodně na prevenci v podobě mamografie nyní či v brzké budoucnosti nezanevírejte, prospěch vždy převažuje na možnými riziky záření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4246
Dobrý deň. Pre krvácanie z prsníka ma čaká duktografia. Dočítala som sa však, že používanou kontrastnou látkou je jódový preparát. Pred cca lo r. som mala na jód alergickú reakciu /kožnú/. Lekár sa ma však na alergie nepýtal. Je možné vyšetrenie aj s inou kontrastnou látkou, alebo mu zavolám a informujem ho? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, bohužel z principu metody není. I přes vaši alergii je raekce málo pravděpodobná, neboť nejde o aplikaci do cévního systému, přesto je reakce možná, jelikož jste již senzibilizována minulou aplikací. Jako alternativu děláme na našem pracovišti vysko rozlišující ultrazvukové vyšetření ( nativní - bez kontrastní látky), které je v mnoha případech stejně či možná i více senzitivní, nežli samotná duktografie. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4242
Dobrý den,mám dotaz,výsl.z MG,výsl.0-BIRARDS-NEMOŽNO ROZHODNOUT,
Klasif Tabár:Denzní granulální struk.žl.typu Tabár IV,Popis:žl.jen malo rozvoln.,drobněložiskového vzhl.,vpr.ve VK na okr. je
ovál.zahušt. neostr.ohr.přibl.vel.18x14 mm,další asymetr.okrs. zahušt.je na bazi veVK vl.vel.16x14 mm.Výrazná porucha architekt. žl. ani mikrokalc.susp.pov.nejsou patrny,Záv.:Pomalu reduk.typ žl.v MG obr.,okrsky zahuš.sporné pov.na okr. filmu vpr.ve VK a na bazi vl.ve VK, diferen.v jedné projek.Vzhl.k možn.ulož.mimo techn.možn.MG přístr.,dop.ověřit strukt.okr.UZ vyš.
Děkuji předem za objasnění

Alena
Odpověď: Dobrý den, nález jednoznačně nehovoří o patologii v prsu a ultrazvukové vyšetření je doporučováno k detailnímu ozřejmění daných okrsků žlázy, která je i celkově na mamografických snímcích hůře přehledná. Ultrazvukovým vyšetřením se zvyšuje celkově senzitivita i specificita závěru lékaře-mamodiagnostika. Jedná se o běžný postup, praktikovaný u řady žen s tímto typem žlázy. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4237
Dobrý den, je mi 14 let a v levém prsu jsem si nahmatala tvrdou bulku, která nebolí, asi 1,5 cm velkou. Oproti pravému prsu je to levé mnohem tvrdší. Má sestřenice měla v 17 letech nezhoubný nádor prsu, a já se bojím že jde o stejný problém. Je to možné nebo jde pouze o vývin? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, spolehlivé rozřešení Vám dá pouze ultrazvukové vyšetření, které tímto doporučuji. Objednejte se do mamodiagnostického centra - potřebujete žádanku od praktického lékaře či gynekologa, nebo můžete jít přímo, ale za přímou úhradu ( cca 300 Kč). pokud to bude onen nezhoubný nádor ani tak není třeba si dělat starosti, nejde o nic vážného. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4235
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už dva dny mám velice bolestivou bulku v podpaždí.Bolí mě při pohybu i při dotyku.Zarudlá je maličko.Před nedávnem jsem začala brát antikoncepci./tři měsíce zpět/.Ale tento měsíc mě se mi dostavila 2x mentruace v měsíci.Přiznám se nevím,kterého doktora navštívit?Gynegologa nebo praktického lékaře?

Děkuji Vám za odpověd.

Martina Mikulenková
Odpověď: Dobrý den, pokud je to akutně vzniklá a zarudlá bloulička, může jít pouze o lokální zánět mazových či potních žláz. nález dokáže objektivně zhodnotit jak gynekolog tak i praktik, pokud si nebudou jisti, stojí za úvahu doplnit cílené ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4233
Dobrý den, mám v prsu dva fibroadenomy, jeden 34mm x 18mm a druhý 17mm x 11mm. Byla jsem na biopsii a čekám na výsledky. Paní doktorka mi řekla, že nad 3 cm se mají odstranit. Je operace nutná? Je pravda, že se po operaci můžou znovu vytvořit? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, 34 mm je již trochu mnoho, i u nás je pravidlo, že ložiska byť benigní povahy, kupř. fibroadenomy od velikosti 25-30 mm necháváme chirurgicky extirpovat. Také je možné, že se s jejich výskytem v budoucnosti ještě setkáte, nemějte z toho však obavy, jde o zcela nezhoubnou jednotku a řada těchto fibroadenomů se leta nemění a je možno je pouze sledovat. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4231
Hezký den,
dnes mi přišel výsledek screeningu - zahuštění žlázy difusne bilat., místy nehomogenní uzlovitá struktura, především vpravo axilárním směrem, vleve v HVK několik tečkovitých kalcifikací.Na UTZ jdu za týden, mám z nálezu strach, i když výsledek je uveden pravděpodobně benigní. Nevím jak ten týden přežiju. Mohl byste, prosím, říci česky co vlastně nález obsahuje? Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Dobrý den, nález na mamografii popisuje strukturu vaší prsní žlázy, která je špatně přehledná a pro zvýšení senzitivity celého vyšetření je zapotřebí doplnit ultrazvuk, který zase jiným způsobem zobrazí podrobnosti v prsu, které v bohaté žláze na mamografu mohou být ukryté. Nejedná se o nic výjmečného, takto pokračuje až 20% mamograficky vyšetřených žen. Buďte v klidu. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4229
Dobrý den,
mám dotaz.U manželky (32) jsme nahmatali v prsu bulku cca 5mm-1cm.Objevily jsme ji před týdnem,ke gynekologovi zašla až dnes,abychom vyloučily něco krátkodobého.Postup lékaře nás dost překvapil,neboť řekl ať se nejdříve odjedná na sono ,pokud je to nebolestivé nepospíchá to ,takže sono bude 16.6. a pak když tak mamograf (další čekací doba).Zdá se nám toto strašně dlouhé, a neradi bychom něco zanedbali.Víme jakou roli hraje čas.(syn se léčil na onkologii rok a "zaplaťpámbúch" úspěšně.)Jsou tyto termíny správné? děkujeme a s pozdravem Nitkovi
Odpověď: Dobrý den, v tomto případě otázka 14 dnů čekání nehraje roli, pomineme-li stránku psychickou. Spíše se bude jednat o záležitost nezhoubného charakteru. Pokud lékař - mamodiagnostik, požaduje doplnění mamografu, ten děláme na našem pracovišti ihned bez objednání. Další varianta, pokud nechcete vyšetření odkládat, máte možnost zajít na ultrazvukové vyšetření ihned, mimo objednání, v tomto případě za přímou úhradu kolem 300 Kč ( s poukázkou od AVONu jen za 100 Kč ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4228
Dobry den ,jmenuji se Michaela a je mi 26let.Jsem maminka 2 deti a velice rada bych prodelala vyšetreni prsu.Už od 13 let do dnešního roku jsem prodelala 8 operaci nebot mam rozsahlou Endiometriozu a tak jsem obě sve deti rodila císař.řezem.Při me menstruaci se mi v prsech vytvaří velice bolestive hrudky vetšinou doprovazejíci zvyšenou teplotou.Obe deti jsem nemohla kojit nebot obe deti mam telesne postiženne a ihned po porodu mi byla zastavena laktace a do dnes mi z prsu občas vyteče hnisavy vytok.Prosim o Vaší odbornou radu a kam se v Olomouci obratit na vyšeření.Děkuji s pozdravem Novakova
Odpověď: Dobrý den, je chvályhodné, že si chcete nechat vyšetřit svá prsa. Ve vašem případě doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření, které bude nejvíce senzitivní. Problémy o kterých píšete budou nejspíše na hormonálním podkladě. Výborné centrum v Oloumouci, které doporučuji, je MAMMACENTRUM Olomouc, s.r.o., v ul. Dlouhá 28, tel. 731 613 485 S pozdravem P.Vasa
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4225
Dobrý den, je mi 21 let a chtěla bych se zeptat, zda je normální, když mi již asi 4 měsíce vytéká žlutozelená tekutina po zmáčknutí bradavky, může to trvat celý život? (v prsu mám vícečetné cysty).Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu se i u mladých žen objevuje poměrně často a je zpravidla podmíněna hormonálními změnami (včetně přijímané hormonální antikoncepce). Většinou je to stav, který se sám spontánně upravuje po několika týdnech nebo měsících, případně změnou hormonální antikoncepce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4224
Dobrý den, je mi 46 a jsem 4 rok po léčbě -c504, T1NOMO a cerb 3+, píši cerby, protože mě stále straší to, že nemohly být léčeny stejně jako dnes. Nyní mám prý velmi málo, ale zvýšené markry. Při opakované kontrole za 3 měsíce došlo k mírnému poklesu, nicméně jsou stále nad normu. (přesně nevím kolik).Mám samozřejmě nervy,další kontrola je v září. Stačí to? Není třeba dříve? Kosti, plíce a mammo vše v pořádku, ještě mě čeká uz břicha. Může tyto hodnoty nějak ovlivňovat virové onemocnění. Byla jsem před prvním vyšetřením velmi nemocná a trvalo téměř 2 měsíce než jsem se zcela vyhrabala.
Odpověď: Dobrý den. Nádorové markery jsou jen jedním z faktorů, které mohou signalizovat, že se choroba vrací. Proto pokud jsou ostatní vyšetření zcela negativní, není potřeba hned myslet na nejhorší. Přidružená choroba, kterou jste prodělala, může ovlivnit řadu výsledků - kontrola s odstupem několika měsíců je tedy správná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4223
Dobrý den, dne 15.5. jsem byla na biopsii prsu, byla odsáta cysta nad ložiskem, 0,5ml hormonálního obsahu-nazelenalý.Biopsie byla provedena kvůli sekretu s příměsí krve.Za několik dní po biopsii už z prsu vytéká jen kapička žlutavého sekretu a to jen při mírném stisku. 10.6. jsem objednána na operaci.Je i nyní operace nutná kvůli ložisku, když již sekret není s příměsí krve? Histologický nález byl na rozhraní.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den. Tady je nejdůležitější histologický nález, proto zřejmě operační řešení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4222
Dobrý den,kojím 11.měsícem a nyní se mi v prsu objevila boule v průměru cca 3cm. Nijak to nebolí,prso není zarudlé,teploty nemám.Masíruji, ale nijak se velikost boule nemění.Krátce po porodu jsem v daném prsu prodělala zánět.Chtěla bych se zeptat,co to může být?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat o nevýznamnou mléčnou cystu, ale bude vhodná návštěva gynekologa, aby prsy vyšetřil a případně Vás odeslal na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4220
dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem si všimla že mám vedle bradavky fibrom. jak se tato bradavice odstraňuje. děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Otázka je, zda-li se jedná skutečně o fibrom. Záleží na celkovém nálezu, Vašem věku atd. Navštivte nejprve kožního lékaře (nebo i chirurga) aby záležitost posoudil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4219
Dobrý den,delší dobu mě bolí pravé prso na pravé straně,když si sundám podprsenku a ohnu se ,je ta bolest velmi silná jako by to silně pálilo.Nyní to už pobolívá i na dotek,nebo jen tak.Může se jednat o rakovinu?Jestli mám bouli,nevím.Mám dost velká prsa a připadá mi že tam jsou uzliny,nebo něco podobného.
Odpověď: Dobrý den. Hormonální změny způsobují často bolesti prsů. Často jsou to bolesti náhodné, omezující se např. na jeden prs nebo jen jeho část. Mohou se projevovat i déle než jeden menstruační cyklus, ale většinou vymizí stejně tak, jako se objevily.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4217
Dobrý deň
Mám 16 rokov a problém s prsníkom.Včera sa mi objavilo okolo bradavky začervenanie a malý obuch,začervenanie trochu ustúpilo ale je tam malý opuch,a cítim tam aj malú hrčku ale len na povrchu a je ružovkasta,na dotyk je to aj trochu bolestivé.Prsia mám bolestivé,ale mám pred menštruáciou a pred ňou mám prsia bolestivé vždy,skor ma trápy to začervenanie okolo bradavky.Bradavky mám normálne ako vždy.Možeto byt v mojom veku rakovina?Alebo je to len nejaka infekcia?Može to byt z toho že mi rastu prsia?
Odpověď: Dobrý den. Bude to nejspíš mírně zanícená mazová žlázka. I takovýto nález může souviset s menstruačním cyklem, resp. s hormonálními změnami.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4216
Dobrý den.Na SONO mi bylo diagnostikováno v DZK cysta 16x12x10mm, centrlně nepravidel.hyperchogenní formace 8x4mm,na jedné straně lehké ztluštění stěny cysty, bez narušení okolních struktur. Může se jednat o intacystický papilom. BI-RADS4a.MG ohranič. ložisko 15mm s centr.kalcifikací, které bylo před rokem výrazně menší a bez kalcifik TabarI,BI-RADS 4a.Prosila bych vás o bižší vysvětlení Dg.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bylo nalezeno ložisko ve stěně cysty, které je potřeba dále došetřit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky