MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 4417
Dobrý den. Okolo leve bradavky mam malicke kozni "vyrustky". Nekdy z nich lze silou vymacknout malicko (jakoby) kozniho mazu. Okolo prave bradavky jsem nalezla asi jen jeden jakysi zarodek tohoto "vyrustku". Tyto vyrustky mam okolo bradavek uz hodne dlouho. nedokazu rict od kdy. Rekla bych od puberty. Pozornost jsem tomu zacala venovat az nynni. I kdyz me nic neboli, zajima me, jestli to treba neni nebezpecne a jestli bych to nemela zacit resit. Zadny gynekolog mi zatim prohlidku prsou nedelal. Brzy si o ni ale reknu. Predem dekuji. zdravi Barbora Moravcova
Odpověď: Dobrý den. Z toho co jste popsala usuzuji, že nejde o nic nebezpečného, nicméně doporučuji objednat se k ultrazvukovému vyšetření do akreditovaného screeningového centra - seznam najdete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4415
dobry den na levym prsu se mi objavila hrcka a hrozne to picha chci se zeptat jestli se muze jednat o nador nebone a kam si stim mam zajit dekuji
Odpověď: Vzhledem k rychlosti nástupu a bolestivosti jde s největší pravděpodobností o cystu ( nádor je málo pravděpodobný ). V každém případě byste si měla nechat prsy vyšetřit ve Vašem spádovém akreditovaném screeningovém centru ( seznam je na těchto stránkách ).
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4414
dobrý večer,prosím o vysvětlení lékař zprávy.
MG:residuální pruhovitě nodulární stíny retromamilárně,jinak změny
involuční.Mikrokalcif.ani jádrový stín nejsou patrné.Vpravo ve HVK
měkký lož.stín,v.s.benig.povahy,je bazálně,min.tato oblast nebyla
zobrazena.
Klinicky bez změny,žl struktura mastopat.hutnější centrálně a v ZKK.
solidní rezistence nehmatná.
UsG:smíš.charakter žl.parenchymu centrálně,fibr.a mikrocyst.změny.Ve
VHK dx na č.1/4 cm hypoech.stín 8x4 mm s lemem žl.parench.bez
dorzálního akust.stínu.Děkuji Marie 49 let
Odpověď: V první řadě mi u obou vyšetření chybí to nejpodstatější - závěr s hodnocením BI-RADS. Takto mohu jen přeložit, že v horní vniřní části pravého prsu je útvar 8x4mm zřejmě nezhoubné povahy
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4413
Dobrý den,mám velký problém,dnes mi našli v levém prsu na rozhraní HQ polycyklický,hypoechogenní nepravidelný útvar,několik fibrolipomubez lymfadenopatie.udělali mi biopsii ale výsledky budou až za 14 dní.bojím se aby to nebylo vážné.Závěr je mastopathia fibrocystica I.utrsq,fibrolipoma mammae I.utrsq.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vážená paní, tento postup je zcela standardní a správný, otázka doby dodání výsledků je v různých zdravotnických zařízeních různá, toto neovlivníte, takže nezbude, než vyčkat ty dva týdny. Držím palce.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4412
Dobrý den,asi 2 dny mám zničehonic na bradavkách hlubší rýhu,při postavených brad.se roztáhne a je to jako prohluběň vprostřed bradavky.Před 4 měs.jsem byla na ultrazvuku,kam mě poslala gyn.kvůli bulce a prý je to ok.Mám jít znovu k lékaři s tímto problémem,když jsem tam byla nedávno a bez nálezu, nebo čekat?Mám strach a nevypadá to hezky, ale nebolí a žádný sekret neteče.Moc děkuji za radu.M.,22let.
Odpověď: Dobrý večer, zatím bych to nijak neřešil, pravděpodobně normální nález. Při pochybnostech můžete ukázat svému gynekologovi. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4411
Dobrý den. Asi tak 3 roky mám obě bradavky poseté vystouplýma hrbolkama. Na každé bradavce je jich asi tak 15 a jsou o odstín světlejší barvy než samotné bradavky. Nesvědí a ani jiné problémy s prsama nemám. O co se může jednat? Je mi 33 let. Za odpověď děkuji.
Odpověď: Dobrý den, netuším, napadá mě jen normální nález, tzv. glandulae areolares - drobných žlázek ve dvorci. Při další kontrole u gynekologa to můžete probrat. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4410
Dobrý den, již 11 dní se léčím po operaci prsu. V jizvě se udělala píštěl ze které vytéká hnisavý sekret.Nyní lékař již doporučuje jen krytí sterilním obvazem a potření roztokem Betadine.V lékárně vydali roztok Betadine-nevím ale zda mohu tento roztok používat neředěný vodou.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý večer, v lékárně by měli vydat roztok již hotový k použití, o příslušné koncentraci, tedy dle předpisu lékaře. Pokud máte pochybnosti informujte se u vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4409
Dobry den diagnostikovali mi po sonografii a punkcii laveho prsa, fragmenty a útržky štruktúr svedciace pre vývoj fibroadenomu (13*5*10mm), mam otazku? Mam 37 rokov a chcela by som cim skor otehotniet, mozem?
Zatial dietatko ziadne nemam.
Odpověď: Dobrý večer, fibroadenom není na překážku otěhotnění. Stačí jej sledovat. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4407
Dobrý den, jsem muž a je mi 25 let.Už od svých 12 let mám v prsních svalech na obou stranách takové uzliny poměrně tvrdé, které mi příjdou že jsou někdy větší jindy zase menší. Nic nebolí a nepřekáží. Nevíte co to může být. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, přesně vám nepovím, je jisté, že jsou ve svalech? ne třeba v podkoží? nebo směrem do podpaží ? může jít o uzliny, tukové bulky, svalové zatvrdliny - tzv. myogelozy, ... jasnou odpověď by vám dala kombinace klinického a ultrazvukového vyšetření. S podravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4405
Dobrý večer/den* Ráda bych se zeptala, pokud by jste mimohli poradit,co muže znamenat, když cítím bolestivost svalu(na dotek) v spodní části prsního svalu od prostredku kolem nahor..
Pred pul rokem mi delali sono bricha (uprostred jsem mela i mám bolesti,ted tupé,slabší),zjistili jen hemangiom na játrech. Budu se snažit zajít na CT jater,,Muže souviset treba nález na játrech a citlivost i kolem pravého prsníka?
Kdyby tam byl nádor který se zvetšuje,tlačilo by to na okolité svaly, si myslím.
Nevím nakolik jsem to napsala srozumitelne..co cítím, co me napadá..
Predem dík za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer, nález na játrech nijak nesouvisí s vašimi bolestmi. Může to být jen z namožení, větší bulku v prsu byste si určitě sama nahmatala - pokud jste ještě neměla vyšetření prsů - nechte si je udělat ( ultrazvuk, mamografii, či obojí- dle věku). Vše můžete v klidu probrat s vyšetřujícím lékařem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4404
dobry den, kojim 4mesice a nahmatala jsem si nejakou zdureninu na prsu, muze se jednat o nador?
dekuji
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně ne, spíše jde o změny v souvislosti s kojením, pokud nezmizí, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4401
Dobrý den,
prosím o vysvětlení termínu radiální jizva s elastotickým centrem,s kolumnární hyperlázií, s floridní běžnou duktální hyperplázií.Závěr:LCIS. Cytologicky grade 1.Invaze nezastižena. Nádor nezasahuje do okrajů resektátu,nejbližší volný okraj ventrálně je 3 mm,pektorální 0,5mm.Lékařka mě sdělila,že nález bylo nutno operovat kvůli atypickým buňkám.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý večer, k jednotlivostem se nebudu vyjadřovat. Ano, jednalo se o přednádorové změny, které by v budoucnu mohly významněji pokročit a přejít v nádor invazivní, proto bylo nutné je operovat. Vše proběhlo jak mělo. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4400
prosím,co je to dg.invertovaná bradavky s patol.fibrozním nálezem pod dvorcem na MG
Odpověď: Dobrý večer, jedná se o vpáčené bradavky, tahem vaziva uloženým za bradavkou. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4399
Dobrý den, před třemi lety jsem si v pravém prsu nahmatala bulku, byla jsem na vyšetření ultrazvukem, který potvrdil "pouze" tukový nález. Nyní jsem navštívila lékaře znovu, protože-kromě toho, že bulku mám v prsu pořád-cítím nepříjemný tah v prsu, při prohmatání je prs velmi citlivý, žláza je zhrubělá. Na ultrazvukové vyšetření jdu až za 2 měsíce (dřívější termín nebyl pro velký počet pacientů možný)a musím říci, že mám obavy. Může se jednat o rakovinu? Bylo by vhodnější objednat se v některém jiném mamografickém centru, kde by mne vyšetřili dříve? Předem děkuji Katka
Odpověď: Dobrý večer, myslím, že za 2 měsíce se nic významného neuděje a nezpůsobí žádné prodlení. Spíše doporučuji stejné centrum ( pokud nemáte nepřekonatelné výhrady), pro možnost porovnání vždy starších nálezů a jistou posloupnost. I v daném centru je možné zajít přímo, bez žádanky ( u nás i bez objednání) - pokud si vyšetření hradíte sama. cena cca 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4397
Dobrý den,

je mi 42 let. Jsem 2,5 roku po hysterektomii z důvodu velkého myomu. Jeden vaječník mi zůstal.
Po operaci jsem měla poměrně velké bolesti v prsou. To trvalo tak asi rok , rok a půl. Pak se to celkem uklidnilo. Nyní se mi bolest vrátila. Musím říci, že prsa mně bolí dost. Ráno, když vstanu, než se rozpohybuji, tak mám pocit, že mně asi někdo zmlátil.Myslím, že jsou i trochu zduřelá.
Mužete mi prosím poradit co s tím. Je to normální?
Děkuji.
S pozdravem

Eva L.
Odpověď: Dobrý večer, myslím, že jde o typické hormonální změny projevující se bolestmi prsů. Ve vašem věku by bylo rovněž na místě vyšetření prsů zobrazovací metodou - mamografií, příp. doplněné ultrazvukem ( pokud jste již nebyla ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4394
Dobrý den,včera řekli mamce 62 let,že má rakovinu prsu 2.stupně,v pátek má jít na mamární komisi,prosím,jak je mamka na tom?Jakou má šanci na uzdravení,Děkuji vám za odpověď.Monika
Odpověď: Dobrý večer, rakovina je závažné onemocnění a obecně platí, že čím dříve se najde, tak tím větší je šance na vyléčení. Prognosu Vám takto nesdělím, T2 rozsah tumoru je jen jedním z mnoha faktorů,s tímto dotazem se obraťte na onkologa, který bude mít maminku v péči. V určení prognosy nemoci hrají roli vícečetné faktory. S pozdravem P.V
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4393
dobry den prosim o radu dnes sem byla na mamografiia jako zaver od pana doktora je totalni tukova redukce žlazy tabar 2 a zaver zni tabar 2 bi-rads1 doporucuji sledovani v ramci sreeningu pri obtizich kdykoliv driv prosim co to pro me znamena jak tomu mam rozumet dekuji smidova je mi 50 musim se bat S
Odpověď: Dobrý večer, jste naprosto zdravá, sledování v rámci screeningu je plně postačující ( tedy po dvou letech mamografie), při potížích se dostavte na přešetření dříve. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4392
Dobrý den.je mi 13let a mám problém že mám jedno prsou větší než druhý je to docela velký rozdíl.Chtěla bych se zeptat jestli se to nedá nák léčit děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer, korekce je možná zpravidla po kojení ,formou korekce plastického chirurga. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4391
Dceří je 1 rok, již od narození má na obou prsou 2 bradavky. Předpokládám, že na jakékoliv řešení je čas do dospělosti, ale zajímá mne, jak se to řeší.Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, správně předpokládáte, že řešení tohoto je až v dospělosti, na detaily váš však odkazuji na plastického chirurga, moje odpověď by nebyla relevantní. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4388
Hezký den, jsem 14. den po operaci prsu,nezhoubný nádor. V malé části jizvy se mi udělala píštěl a trvá z ní již 6. den serosní sekrece.Beru antibiotika a denně chodím na převazy-mast Braunovidon.Druhý až pátý den i výplach Rivanolem nebo peroxidem,nyní již jen mast.Přesto sekrece trvá.Prosím o sdělení,zda je možné vyléčení hnisání rány tímto způsobem,nebo zda se doporučuje další operace.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý večer, operace nikoliv,snahou jistě bude lokální zánět vyléčit, jak píšete. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4387
Dobrý den,
je mi 28 let a ráda bych absolvovala mamografické vyšetření (z různých důvodů - velká prsa, nejistota správného provedení samovyšetření, 20 letá kamarádka se zhoubnými nádory aj.). Jelikož vím, že věkově nejsem v hranici bezplatného vyšetření, ráda si vyšetření plně uhradím. I přes tuto skutečnost mi můj gynekolog doporučení na vyšetření nechce napsat. Je možné se i bez doporučení objednat na některé z center na mamografické vyšetření, které si plně uhradím? Můžete mi příp. nějaké centrum doporučit? Kolik takové vyšetření stojí? Děkuji velmi za odpověď, Blanka, Praha
Odpověď: Dobrý večer, ano, vyšetření lze absolvovat i bez žádanky, přímo v mamodiagnostckém centru, ale pochopitelně za přímou úhradu - cena mamografie cca 600Kč a ultrazvuku ca 300 Kč. Vzhedem k věku bych doporučil začít spíše ultrazvukem. V Praze je řada dobrých center, seznam na www.mamo.cz , osobně známe VFN Karlovo náměstí a Praha 4 - Medicon a.s. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4386
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Kojím své druhé dítě od narození již 7 měsíců plně. Je mi 40 let. Prvnínu dítěti je 14 let a kojila jsem jej 4,5 roku. V porodnici při nástupu laktace se mi udělal asi 3-4 cm plochý útvat v podkoží nad l.prsem, který se pak zmenšil, ale stále tam je prakticky ve stejné velikosti , jen pokojení z l. prsu se mi zdá menší. Myslíte, že se nejdená o nádor? Mám trochu obavy. děkuji Kateřina
Odpověď: Dobrý den, myslím, že se nejedná o nádor, ale pokud chcete mít jistotu nechte si udělat ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4385
Dobry den,mam Dg.1:N601-Difjzni cysticka mmastop.nevim konkretne pro mne polopaticke zneni teto Dg.Dekuji za odpoved Havlikova.
Odpověď: Dobrý večer, jedná se histologický popis strukturální změny žlázy, naprosto běžný a nezhoubný nález, nic život ohrožujícího :-) S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4384
Dobrý den,mamma dle Tab.T1,str. denzní,lož. změny nelze spolehl.hodnotit,USG-vpr.jsou ve všech kvadr.prsu mnohoč.mikrokalc.v ZK více nahlouč.do několika skupin,na cíl zvětš. snímku jsou anizodenzní,výrazně neprav-nutná stereotaxe k ověření,nejlépe z menš.skup. v HZK v před. části prsu11*6*5a z velké skup.v ZK dors. 35*15*10mm.Je mamotomie s vakuov. biopsií opravdu nutná?Děkuji za zodpovězění.Spozdravem S. PS:prosín o odpověď na udaný e-mail
Odpověď: Dobrý večer, ano je nutná! Vakuová biopsie je pro diagnosu mikrokalcifikací nejvhodnější metoodu, která Vám dá jednoznačnou odpověď co dál. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4382
Dobrý den, je mi 20 let. Mezi 14. a 15. rokem se mi pod bradavkami objevily malé ztvrdlé útvary velikosti hrášku. Na ultrazvuku mi tehdy řekli, že jde o zduření prsních žláz, které je spojeno s odezníváním puberty a vyrovnáváním hormonů, a že by mělo do dvou let samo zmizet. Dnes tyto "hrášky" mají v průměru 2 - 3cm. Útvary mají pravidelný, ohraničený tvar, nezvětšují se mi celá prsa (gynekomastie). Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v otázce gynekomastie cílíte přesně, je velmi pravděpodobná. Zajděte raději na odborné vyšetření -do prsní poradny, Ze zobrazovacích metod podstoupíte určitě ultrazvuk, který vše zhodnotí s jistotou. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4381
Dobrý večer.Moc Vás prosím o Váš názor na můj Nález Mammografie a UZ. Typ Tabár 4. Při kontrole je nález výraznější převážně fibrosní dysplasie s ojedinělou benigní kalcifikací.Sonograficky je patrná při horním zevním okraji dvorce pravého prsu ojedinělá cysta velikosti 7 krát 9mm. Jinak oboustranně jen poněkud výraznější akcentace duktálních svazků. Zatím mám tento nález a nevím, co bych měla dále podniknout, aby vše bylo v pořádku. Budu Vám velmi vděčná za odpověď, zda je potřeba nějaký zákrok, nebo co dál. Jasanská Miroslava
Odpověď: Dobrý večer, není třeba podnikat nic, alespoň podle tohoto nálezu jste úplně zdravá. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4379
Hezký den, po operaci nádoru v prsu se mi udělala v jizvě píštěl a stále z ranky teče hnis,již 4.den.Denně chodím na převazy,výplach kysličníkem nebo Rivanolem, lok Višněvski.Chtěla jsem tuto mast koupit v lékárně,ale je prý nutné ji udělat a hotová bude za několik dní.Mohu si místo ní dávat ještě na noc mast Betadine nebo Septonex?Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý večer, s Betadine mastí nic nezkazíte. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4378
Dobrý den, občas se mi v podpaží objeví malá uzlina, meší než hrášek, ale je polestivá, vždy po probuzení, cítím ji i při obyčejném pohybu rukou. Bývá to v období menstruace. Hodně sportuji, nejprve jsem si myslela, že to mám z námahy nebo posilování, nebo že to je podkožní vyrážka, tak mi to i na pohmat připadá. Trvá to asi rok, zpočátku se to objevilo jednou za delší dobu, teď skoro každý měsíc. Příznaky mizí tak za den, dva. Chci se zeptat jestli je nutné jít na nějké vyšetření,nebo co bolest v podpaží může znamenat. Je mi 24 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, skutečnost, že se jedná o akcentované, citlivé uzliny je velmi pravděpodobná, reakce na námahu, či hormonální změny také souhlasí. Nejedná se o akutní věc, asi bych to nechal a probral společně s gynekologem na nejbližšší kontrole. Vhodnou metodou na objektivní posouzení je ultrazvuk. S pozdravem P.V
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4376
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je zelený výtok z bradavky po stlačení alarmující, pokud mám v tomto prsu vícečetné cysty?Děkuji za odpověď.Mám 21 let.
Odpověď: Dobrý večer, ...není. Výtoky z prsu mívají velmi širokou barevnou škálu. Alalrmující je krvavá sekrece. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4375
Dobry den, je mi 20 let a od mala mam vpacene bradavky, teda na pravem prsu v prubehu puberty bradavka vylezla, ale na levem prsu je stale porad vtazena dovnitr, ale obcas vyleze. Jiz dva dny me leve prso poboliva, bolest citim jakoby od podpazi, mam se znepokojovat a zajit za lekarem, nebo je to normalni? Dekuji za odpoved (asi pred mesicem jsem se zacala lecit na stitnou zlazu Euthyrox 50, 1 tableta denne)
Odpověď: Dobrý den, vrozeně vpáčené bradavky nepředstavují problém, musíte sama vědět jak významná je to změna od vašeho normálu. Bolesti prsů jsou vcelku běžná, často hormonální záležitost. Ve vašich krásných 20 letech je na zvážení provedení ultrazvukového vyšetření, hlavně pro váš klid. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4373
Dobry vecer,je mi 36 let,byla jsem na vyšetření prsu,kvuli krvavemu vytoku z bradavky. Nález zní.Vlevo ojedinělé čiré cystičky do 6 mm, vpravo v HZK na č.10 blízko areoly nalezen solidní hypoechogenní ostře ohraničeny útvarek 7mm, který je nutno zkontrolovat za 6-8týdnů.Při event.změně nálezu zvážíme biopsii.
Axily oboustraně bez zvětšených uzlin. Děkuji
Odpověď: Dobý večer, těžko takto říci. Je ono ložisko uvnitř mlékovodu? jedná se o stranu, kde je krvavá sekrece? Pokud je trvalá, z jednoho mlékovodu je vhodné doplnit kontrastní rengenové vyšetření mlékovodů - duktografii, naopak u vysoce rozlišjících ultrazvuků, není někdy potřebná. Pokud se lékaři ložsko nezdá je biopsie rozhodně namístě a sledování příliž klidu nepřinese. S pozdravem P.V
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4372
Dobrý den, po operaci prsu mně lékařka vysvětlila, že byla odstraněna tkáň kde se nacházely zdravé buňky i jednotlivé buňky které již byly zhoubné. Spolu s touto částí byla odstraněna i okolní zdravá zkáň. Je nutné ještě ozáření prsu? Jedna lékařka doporučila lx ozářit,její kolegyně oznámila,že to není třeba.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den,záleží na typu histologického nálezu. Kupř. u nádorového bujení velmi časné fáze - duktální in situ karcinom - není ozáření potřeba a naopak u invazivního karcinomu ano. O tomto rozhoduje příslušný onkolog. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4371
Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. má sestra mi včera sdělila svůj problém. Celou dobu jsem z toho nervózní. Na prsu zhruba z boku měla stále pocit jako by namožení, o den později se ji vtáhla bradavka. Bulku prý žádnou nenahmatala a prs jí nebolí. jen o "něm ví". Ale není to bolest. Před 2 lety snad měsíc kojila a od té doby při menstruaci ji někdy odkapává mléko. Může to mít ještě souvislost s tímto nebo to může být pravděpodobně něco horšího? Zítra by měla jít ke svému gynekologovi. Moc děkuji za odpověď. Renáta
Odpověď: Dobrý den, asi bych to již nespojoval s kojením, doporučuji ať se raději ukáže gynokologovi a ten zvolí provedení zobrazovací metody-ultrazvuk, mamograf ? Vtažení bradavky ze dne na den není obvyklé, jde spíše o proces dlouhodobý.S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4370
Dobrý den, na bradavce se mi udělal bílý vřídek, který při kojení příliš bolí. Je možné ho odstranit nebo vyléčit, přestože kojím? Děkuji Erbenová
Odpověď: Dobrý den, jistěže ano, ukažte jen svému gynekologovi. S podravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4368
Dobrý den, děkuji Vám za zodpovězení mého dotazu. Ale přece jen ještě otázka. V dotazu 4267 jsem četla,že Bicars 4a je léze spíše benigní. tzn, že u bicars 4b je pravděpodnost na maligní nádor daleko vyšší, že?
Odpověď: Dobrý den, jste velice všímavá :-) a máte pravdu, že BIRADS 4b vyjadřuje střední míru pravděpodobnosti malignity. Stále však je to jen subjektivní zařazení každého jednolivého lékaře. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4367
Dobrý den, předminulý týden jsem byla na operaci prsu,nález z histologie zněl,že mezi zdravími buňkami byly i buňky nádorové a z tohoto důvodu byla odstraněna tkáň i s ostatní zdravou tkání.Nyní mi ale 10 dní po operaci z koutku jizvy (snad píštěl)vytéká sekret smíchaný s krví,připadá mi stejný jako když jsem měla připojený dren.Telefonicky jsem se spojila s lékařem na pohotovosti a jejich rada byla, že pokud nemám teplotu,stačí jen ledovat a ošetřovat septonexem,antibiotika zatím nedoporučili ani mast Framykoin.Nerada bych něco zanedbala.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den, myslím, že byste se měla držet rad vašeho lékaře, rána se čistí, "pláče" a ATB, stejně tak jako Framykoin, léčí až změny zánětlivé. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4366
Dobrý den,je mi 24 let a před pár dny se mi na okraji dvorce levého prsu vytvořila malá zarudlá bulka,která při dotyku trošku bolí.O co by mohlo jít,je nutné navštívit lékaře?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně se bude jednat o zánět mazové žlázky, kterých je ve dvorci celá řada. měla by spontánně vymizet, pokud ne, navštivne lékaře. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4365
Dobrý den, jsem po vakuove biopsii histologický nalez fibrosní a fibrocisticke změny jen místy adenosa. Mikrokalcifikace v levém prsu duvod biopsie. Výsledek biopsie negativní.Přesto prý je nutna kontrola za pul roku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, výsledek biopsie je zcela benigní a celkově tedy negativní, jak píšete. netuším co vedlo lékaře ke kontrole za 1/2 roku, z mého pohledu by stačila ko za 1 rok a zpravidla jen onoho jednoho prsu. na podrobnosti se raději vyptejte lékaře, který kontrolu indikoval. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4364
Dobrý den paní doktorko.Moji ženu bolí mezi prsy, někdy prso, včera však měla výtok krve z bradavky a moc si stěžovala na bolest. Na vyšetření mi nechce jít, bojí se možného nálezu. Mojí paní je 41 let a před pěti lety jí odebrali dělohu. Já nevím, jak to líp popsat, přesto Vás poprosím o radu či pomoc. Děkuji Vám
Odpověď: Dobrý večer, je chvály hodné, že se takto staráte o vaši ženu. ještě více ji přesvědčujte, aby zašla na vyšetření prsů, krvavá sekrece je vždy alarmující. Vhodná bude kombinace jak mamogafického vyšetření, tak i ultrazvku. Pokud by pro ni bylo snažší zajít přímo do mamocentra ( bez žádanky od gynekologa) i toto je možné. Bohužel vás to bude něco stát - minimálně cca 600 Kč , i tak se to myslím vyplatí, zdraví na prvním místě. Držím vám palce ve vašem snažení. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4363
Dobrý den, je mi 23 let a chtěla bych se nechat vyšetřit jelikož mojí setřenici ( 25 let ) před měsícem nalezli nezhoubný nádor v pravém prsu, moje teta ( 56 let ) rakovinu prsu bohužel má, a prodělala i amputaci prsu. Bulku jsem si sice samovyšetřením nenahmatala, ale poslední dobou mě prsa dost často bolí. A to nepravidelně v jakékoliv fázi mezi mentruacemi. Chtěla jsem se proto zeptat, zda je můj gynekolog povinnen napsat mi žádanku na vyšetření mamografem či ultrazvukem, pokud si o ní zažádám. Můj genykolog mi prsa nikdy nevyšetřil.Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď Stárková M.
Odpověď: Dobrý večer, ve vašem věku zapomeňte na mamograf, rozhodně je pro vás vhodný ultrazvuk. gynekolog vám vypíše žádanku, pokud chcete ušetřit čas čekáním na gynekologii, můžete jít přímo do mamocentra, kde si i bez žádanky - ale za přímou úhradu cca 300 Kč, můžete také nechat udělat vyšetření ultrazvukem. vaše potíže budou nejspíše hormonálního původu, přesto chválím váš přístup k prevenci. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4362
Dobry den,je mi 32 let a mam 2 děti obě jsem kojila pouze měsíc.Před měsícem jsem si nahmatala v pravem prsu nějakou bulku.Byla jsem u lekaře ktery mi řekly že je to pravděpodobně cysta o velikosti 4x3x3 cm.Na sono a mamograf mě objednali až za 14 dní.Včera jsem zjistila,že mám v tom samém prsu ještě jednu bulku ale menší.Je to hrozné že musim tak dlouho čekat na vyšetrení,ale hlavně se chci zeptat jestli budu muset na nějakou operaci,nebo jestli se to da lečit ambulantně.Děkuji Bohunka ze Zlína
Odpověď: Dobrý večer, 14 dní není žádná významná doba, která by vedla k prodlení, tedy kromě psychické újmy.Pokud se bude jednat opravdu o cysty, v tomto případě jde o zcela neškodnou změnu v prsu, která se ve většině případů dnes již neoperuje a pouze pokud je veliká a působí tlakové bolesti, odsává se její obsah tenkou jehlou, tedy ambulantně. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4361
Dobrý den,
mám dotaz. Od začátku týdne mám v pravém prsu místo, které mě bolí. Pohmatem necítím žádné změny, jen místo je citlivé na dotek a někdy i v klidu, aniž bych na místo sahala... Na mamo jsem byla v únoru - v pořádku. Je mi 48 let. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně se jedná o hormonální změny. Pokud budete v nejistotě i nadále, nechte si pro klid udělat ještě ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4360
Přeji dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená, když mám jednu bradavu tmavší a vystouplejší..druhá v pořádku.Prsa lehce pobolívají.Menstruace za týden,že by hormony?
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně hormony, ale je zvláštní, že jenom jedna ? pokud je bez sekrece, bez kožních změn - svědění, olupování, trhlinky,... bude asi vše v pořádku, pokud přesto převáží obavy, raději se zajděte ukázat vašemu lékaři. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4359
Dobrý den,jsem 9. den po operaci prsu.Prosím o doporučení jak ošetřovat jizvu.Lékař doporučil omývání heřmánkem,jiný zase mazání framykoinem. V jizvě se objevují kousíčky bílého hnisu.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý večer, obojí je možné, abyste toho neměla málo, tak naši chirurgové zase nedají dopustit na Betadine mast, zvláště pokud se zmiňujete o hnisání. Těžko takto říci, pokud by se vám to nezdálo, raději zajděte na kontrolu za příslušným chirurgem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4358
dobry den.mam pod pazi uz dlouhou dobu bolicky .ktere neboli jenom pri ohmatavani.navstivila jsem i lekare ,ktery rika ze jsou to uzliny a kdyz nechci to odstranit tak nemusim,ze zalezi jenom na mne.chtela bych znat vas nazor.dekuju predem za odpoved
Odpověď: Dobrý večer, pohmatem není vyšetření dokonalé, proto bych doporučil ultrazvukové vyšetření k posouzení oněch "bouliček" či uzlin, jejch charakteru. Teprve pokud by byly patologického vzhledu, je řeba konat dále- biopsie, popř. extirpace uzliny na histol. rozbor. Jinak je lépe pouze sledovat. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4356
Dobrý den,je mi 31 let, mám dvě děti,mladší je 9 měsíců, v prsu jsem si nahmatala takový váleček , který se pohybuje.V druhém prsu ho mám také, ale menší.Kojila jsem pouze 2 měsíce.Na ultrazvuku jsem byla před dvěma lety kvůli zvětšené uzlině v podpaží, ale nic tam nebylo.Teď mám hrozný strach.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, těžko říci, může jiít pouze o nerovnost žlázy, kterou si hmatáte, k vyloučení ložiskové léze dporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření, které vám dá jasnou odpověď. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4355
Dobrý den,
jsem po chiurgickém zákroku, kdy mi byla z prsu vyňata bulka a histologický nález je: nenádorové proliferativní choroby mléčné žlázy drobná ložiska sklerozující adenozy.Dále zastiženy typicke duktální hyperplázie a ložiska duktální intraepiteliální neoplázie - DIN 1a.
Prosím můžete mi říct co to přesně znamená. Je nutná další léčba?
Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, daným výkonem, pokud byl dostatečný jste prakticky vyléčena. Histol. nález představuje atypické buňky, které by v budoucnu mohly znamenat přechod v nádorové bujení. v tomto případě není ani ozařování, ani chemotherapie, možná jen zajišťovací hormonotherapie.Toto je, ale individuelní a váš lékař bude mít poslední slovo. Vše dobře dopadne, neboť se jedná o velmi časnou diagnosu, s pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4354
Mám bouličky dvě v podpaždí, před rokem jsem byla na mamografu, vše bylo v pořádku, je mi 34, také sjem měnila antikoncepci na tělísko,před 14 dni se mi udělalo do konce v prsu mlého, lékařky mě uklidňovali, ale se moc v klidu necítím, mám ještě počkat ? Nebo co by jste poradil
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně půjde o uzlinky, doporučji doplnit ultrazvkové vyšetření, vhodně doplní mamografii, která byla před rokem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4353
dobry den.chcem sa vas spitat.bolia ma bradavky ale nemam pred menstruaciuou,neviem si to visvetlit mozte mi poradit.dakujem
Odpověď: Dobrý večer, hormonální měny jsou pravděpodobné, zamyslete se co třeba prádlo, podprsenka? předpokládám, že jiné změny jako sekrece, kožní změny,... na nich nejsou. Při trvajících problémech to proberte se svým gynekologem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4352
Dobrý den, je mi 53 let, posledních 5 týdnů mám dosti citlivá prsa a od začátku roku 2009 nepravidelnou menstruaci.Mám dotaz jestli tyto problémy, zvláště co se týče bolesti prsů může být spojeno s klimakteriem, mám čekat až to samo odezní nebo navštívit svého gynekologa? Žádné hormony na klimakterium neberu. Díky, zdraví Adriana.
Odpověď: Dobrý večer, ano může, na další návštěvě to proberte s gynekologem, nejde o nic akutního, předpokládám, že na preventivní vyšetření prsů chodíte pravidelně ! S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4351
dobrý den, je mi 33let, dvě děti. Mladšímu jsou 4roky. Mam v oblasti dvorce malinkaty utvar a pri prohmatani bradavky mi pripada, ze tam mam zevnitr prsu jakoby trubicku...jestli ucpany kanalek nebo neco takoveho. Mam telisko Mirena. Kdyz se zmacknu hodne, vytece trochu bile tekutiny. Samo to netece. Na sono jsem obj.az v srpnu, tak jsem nervozni, co do te doby. Maminka problemy nema, na mam.chodi pravidelne.
Odpověď: Dobrý večer, spíše se jedná o hormnální změny, dilataci mlékovodů,... pravděpodobně vyšetření v srpnu nezpůsobí prodlení, ale pokud chcete mít výsledek již nyní, není nic jednoduššího, nežli si zajít osobně za přímou úhradu ( cena cca 300 Kč ). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4350
Dobrý den, byla jsem na preventivním vyšetření prsu a ve zprávě mám uvedeno vpravo je centrální duktus výrazně rozšířený až na 4 mm. Nelze vyloučit i nerovnost vnitřní stěny. Patologická ložiska v prsech nejsou na uz patrná.Doporučená mamoporadna. Ráda bych věděla co to přesně znamená. děkuji za odpověď. M.K.
Odpověď: Dobrý den, nechápu v čem vm pomůže mamoporadna, rozšířené mlékovody nejsou nikterak výjimečné, nástěnné proliferace jasně ukáže vysoce rozlišující ultrazvuk, může jít pouze o zahuštělý sekret, pokud si není mamodiagnostik jist, je možné doplnit vyšetření mlékovodu kontrastní látkou, ale to jen za předpokladu, že máte konstantní sekreci z prsu,... spíše tipuji negativní výsledek, nicméně mamomoradnu navštivte a o všem se s lékařem osobně poraďte. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4349
Dobrý den, chtěla bych se zeptat .. je mi 19 let, už delší dobu mě bolí hlavně pravé prso. Při doteku, zmáčknutí, je cítit taková tuhá hmota, nevím jak to popsat a dost to bolí, třeba když ležím na břiše.. a přijde mi, že mám pravé prso větší než levé.. kolem jsou viditelné modré žilky , já už nevím :( nevíte co by to mohlo být? děkuji za odpověď :)
Odpověď: Dobrý večer, pravděpodobně jen hormonální změny, asymterie není nikterak výjimečná. pro klid zajděte na ultrazvukové vyšetření, které jasně napoví. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4348
dobrý den, co může znamenat utvar vel. cca2cm nad klíční kostí směrem k ramenu-nevím jak to místo líp popsat. Mamka prodělala operaci-zhoubný nádor-prsu a uzlin, a ted na kotrole jí lékař nahmatal nějakou bulku v tom místě. Je to 4roky od operace, na poseldní kontrole před 4měsíci bylo vše v pořádku. je možné že by to bylo něco zhoubného?
Odpověď: Dobrý večer, těžko říci, může se jednat o zvětšenou nadklíčkovou uzlinu, ultrazvukové vyšetření může dát jasnou odpověď. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4347
Dobrý den, je mi 54 let. Jsem po záchovné operaci prsu, následné chemoterapii, ozařování a 3 měsíce užívám egistrozol - 1tbl. denně. Bolí mě klouby prstů na rukou, kolena, občas ramena a krční páteř. Bez bolesti nohou si nedřepnu. V noci mi znecitliví prsty na rukou. Snažím se klouby rozhýbat, cvičím, hodně chodím, zatím to moc nepomáhá. V září nastupuji do práce a nedovedu si představit, jak budu fungovat. Děsí mě dalších 5 let užívání přípravku a každodenní bolest. Nebo mám naději, že se to upraví? Mám chtít změnu léku?. Moc Vám děkuji za odpověď.Jitka
Odpověď: Dobrý večer, omouvám se, ale nejsem klinický onkolog, ale je možné že příslušná hormonální léčba může mít tyto vedlejší účinky. poraďte se prosím se svým onkologem, třeba zvolí jiný preparát. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4346
Dobrý den.Jsem muž,43 let.Asi 3 týdny cítím bolest v prsu a podpaží.Mám také na dotek ztvrdlé prso a zvětšené okolí bradavky.Prosím o radu.
Odpověď: Dobrý den, můžete mít tzv. gynekomastii ( progresi žlázy jinak řečeno), zajděte na odborné vyšetření do prsní poradny. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4345
Dobrý den. Manželovi (41) před 5 lety diagnostikovali rakovinu prsu. Odstranili mu pravý prs (1 bulka) a uzliny (nezasažené). Pak ozařování a Tamoxifen. Před půl rokem měl v podpaží (to ozářené) 2 zhoubné bulky. Dostal 6 dávek chemoterapie a byl na PET/CT vyšetření. V nálezu bylo uvedeno: jizevnaté změny 2x4 cm, 2 neaktivní uzliny 7 mm a 9 mm (pravé podpaží), hraničně zvýšená metabolická aktivita buněk (SUV max = 2) - snad si to dobře pamatuju. Manžel nechce nic vědět a paní doktorka má taky rychle vyexpedovala z ordinace. Mám-li mu pomoci, potřebuju vědět, co nás čeká.... Děkuji. Petra
Odpověď: Dobrý večer, jak tedy píšete, choroba se vrátila v podobě dvou bulek v podpaží a z toho co píšete, tak kontrolní PET/CT významnou aktivitu neprokázalo, tz. že jeho onemoncnění je v klidové fázi a chemoterapie byla tedy úspěšná. Blíže jedině onkolog. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4343
Dobrý den, lékařka mě seznámila s výsledkem biopsie-histologie vyšela na hraně, můžete mě prosím seznámit s hodnocením buněk,určitě je jich několik typů,než se diagnostikuje tzv. maligní nádor.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den, na vaši otázku nelze odpovědět, co je to histologie na hraně ? P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4342
Dobrý den,mám 36let a již druhý měsíc sleduji, že před menstruaci mě pobolívá leve prso takových 10cm od bradavky ve směru k podpaží, bolest není stálá i když sem tam nahmatám přesně dá se říct místo-bod kde to bolí,není to bolest celého prsu, pobolívá to chviličku, pak zase nějakou dobu ne,ale opakuje se to, může to být něco vážnějšího nebo jde jen o hormonální změnu před menstruací?Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, praděpodobně hormonální změny, pokud jste v poslední době neabsolvovala prsní vyšetření doporučuji jej doplnit. začal bych rozhodně ultrazvukem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4341
Dobrý večer,mohli byste mi prosím poradit,mám již 2 dny mírný otok,který jde z pravého podpaží,a táhne se okolo prsa,prso samotné nateklé není,a žádná bulka hmatná taky není.Je to nebolestivé,teploty taky nemám.Pokud bych měla jít k lékaři,měl by to být gynekolog?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, nemůže to bý od námahy? pokud jde o pruh v podkoží - může jít o žilní záležitost, opravdu těžko říci. Pokud nevymizí, tak asi gynekolog či lékař prsní poradny jsou na místě. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4338
Dobrý den, byla jsem na vyštření ultrazvukem kde mi bylo napsáno, že zde mám drobnější hypoechogenní ložisko. Výsledkem je pravděpodobně maligní nález - 4-BIRADS. Jsem objednána na biopsii. Můžete mi prosím napsat co to pro mě znamená jako laikovi. Jaký bude pro mě asi další postup. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, ložisko je více než podezřelé a nelze jej pouze sledovat. Biopsie jasně řekne jeho původ a určí jakým směrem se dále ubírat ( sledování , operace,...). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4337
Dobrý den, je mi 50 let a při mamografu a následném UZ mi byl zjištěn susp.Adenom v prsu o velikosti 7.mm.Jsem pozvána na kontrolu za 4 měsíce.Z důvodu silné menstruace jsem byla léčena Mirenou (po 17 měsících jsem ji vypudila) Nyní užívám HA Mirelle a případně Orgametril.Lékařka tvdí,že je to bezpečné.Obávám se léky užívat,4 měsíce se mi zadají dlouhé, nemám navštívit mamolga? Matky matka prodělala v důchodovém věku ablaci prsu pro CA.Nejraději bych si Adenom dala odstranit co nejdříve, je to možné a rozumné?
Odpověď: Dobrý večer, souhlasím s vaší lékařkou a nevidím důvod proč léky neužívat. Kontrola za 4 měsíce nezakládá na žádném významném prodlení i přes vaši pozitivní rodinnou anamnezu. Adenom je ložisko nehoubné povahy a ve většině případů jej stačí sledovat. Do značné míry vše závisí i na Vás a pokud se rozhodnete pro odstranění - tak je to jen vaše vůle. osobně raději sleduji a jen výjmečně doporučuji odstranění. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4334
dobrý den,od roku 1990 jsem sledována pro fibrozní mastopatii,loni mi lékař připsal do závěru mastodynie a doporučil kontrolu až v 45 letech.S prsy mám problémy,bolestivost a pnutí,studené a lihové obklady nepomáhají.Dříve jsem chodila na kontroly po roce,nyní až za dva roky,myslíte,že si mám dřívější vyšetření uhradit,nebo vyčkat.děkuji
Odpověď: Dobrý den ,záleží na Vás, v mezidobí mamografie si můžete nechat udělat ultrazvukove vyšetření. Mamografii může pak lékař indikovat sám pokud se mu nebude něco zdát. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4333
Jsem již asi 15 let sledovaná v poradně pro choroby prsu z důvodu cyst v obou prsou. Letos v březnu jsem dostala zánět do levého prsu. Pan doktor mně pod ultrazvukem odsál cystu a poslal na rozbor, výsledek byl zánětlivá cysta. Byla jsem přeléčena antibiotiky. Nyní počátkem června mně začal bolet pravý prs, měla jsem ho úplně tvrdý, červený, dostala jsem teplotu a znovu beru antibiotika. Je mi 42 let. Chtela bych se zeptat jak předejít dalšímu zánětu? Nemáte zkušenosti s Wobwnzymem?
Odpověď: Dobrý večer, předcházení zánětům je obtížné, Wobenzym má protizánětlivé i celkově protektivní účinky a mohl by být užitečný. nejsem klinický lékař, o podrobnostech se raději poradtě s vaším lékařem (gynekolog či lékař z prsní poradny). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4332
Dobrý den ,měla bych dotaz má dce 21 let má nestejně velká prsa a to az o dvě čísla.Byla na prohlídbe u MUDR Bycana ten po kontrole řekl že to není nic vážného,ale plastiku nedoporučuje vzhledem k věku, aby mohla později kojit a předepsal jí epitézu č.7.
Má dcera to nese velice špatně, studuje na VŠ a chtěla bych poradit jestli opravdu by nešlo nějakou podpůrnou metodou nepodpořit mlečné žlázy tak,aby to jedno prso nezačalo růst.Děkuji
Odpověď: Dobrý den , bohužel nejde. Jediná šance je mamoplastika a korekce prsu po kojení jak řekl pan doktor. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4330
dobry den ..chtela jsem zeptat mam 3 roky vitekani z prsou mlazivo doktor mi tvrdi v angliji ze to nic ne ni ale ja mam obavy ze neco stim urcite v poradku neni dekuji vam za odpoved iveta
Odpověď: Dobrý den , většinou je sekrece neškodná ,na hormonálním podkladě. Závažný je až krvavý vytok. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4328
Dobrý den, před rokem a půl jsem onemocněla rakovinou prsu -léčba probíhá , momentálně jsem v pořádku. Moje maminka onemocněla pře pěti lety, také v pořádka, rovněž probíhá léčba, mám 24 letou dceru a rády bych věděla zda by měla nárok na provedení genetických testů BRCA zdarma Děkuji
Odpověď: Dobrý den , ano ,pokud jsou v dva přímí příbuzní s rakovinou prsu ,měla by mít nárok na bezplatné testovani na BRCA.budete potřebovat doporučení. Poraďte se s jejím gynekologem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4327
Dobrý den,mám dotaz já byla dnes na sonografu prs,Nevím přesně co to znamená mám ve zprávě:1-birads-negativní,Závěr:přiměřený ultrazvukový nález,trochu se bojím zda mám vše v pořádku,já ted změnila antikoncepci užívám jí teprve 14dní,předtím jsem měla tělísko,mám 11letéhp kluka,děkuji Vám předem za odpověd.
Pěkný den Kačka
Odpověď: Dobrý den , podle nálezu jste úplně zdravá. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4326
Dobrý den, používám Driclor proti pocení. Je známé, že aluminium v něm obsažené může vyvolat rakovinu prsu. Můžu se zeptat, jestli je to pravda? Mám přestat tento přípravek používat? Z rakoviny mám totiž strach, ale na druhou stranu je to to jediné, co mi pomáhá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den ,nevidím důvod proč byste neměla tento přípravek používat. Rakovinu prsu vám určitě nevyvolá. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4324
Dobrý den, v prvé řadě bych chtěl říci že jsem muž. Před dvěma dny jsem si nahmatal v oblasti bradavky hrudku asi o velikosti půl centimetru. Je tvrdá. Při zmáčknutí cítím bolest, ale nejsem si jist jestli mě při stisku nebolí pouze okolní kůže. Někde jsem našel, že jedním z příznaků může být vyráška na bradavce, kterou jsem opravdu měl.
Chtěl bych vědět jak postupovat. Pokud mám někam jít, má to být nejprve obvodní lékař, nebo screeningové centrum?
Podotýkám že jsem sportovec, 24 let. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den , určitě zajděte , můžete jak do mamocentra tak přes prsní poradnu chirurgického oddělení. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky