MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 4839
Dobrý den paní Hrnčířová, byla jsem dnes na vyšetření UZ ráda bych se zeptala na pár pojmu z mé lékařské zprávy. Oboustranně difuzně echogennější, pravidelná fibrpglandulární struktura prsou, bez patol. ložisek, dilatace vývodů či ev. mal... Axilly bqn. vůbec této zprávě nerozumím a ke své lékařce jsem objednaná až za 14dní prosím o vysvětlení. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vámi opsanými odbornými termíny je vyjádřeno, že váš nález na prsou i v podpaží je zcela přiměřený, bez podezřelé změny. Nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4838
Před rokem jsem podstoupila sono prsu a byl mi zjištěn mastop.uzel. Změnila jsem HA z Nowynette na Azalii. Kontrolní sono za 6 měsíců bylo bez nálezu. Lékař se mě ptal zda vím, že po 5 letech užívání HA stoupá riziko rakoviny prsu.4 roky jsem užívala Now. nyní rok Azalii. Předtím se rok kojila. Stoupá skutečně riziko při užívání minipilulky? Jaká je bezpečná doba užívání HA. Děkuji za odpověď Karin
Odpověď: Dobrý den. Žádná studie neprokazuje, že hormonální antikoncepce by zvyšovala výskyt rakoviny prsu. Naopak, HA chrání vaše vaječníky a tim snižuje výskyt rakoviny vaječníků. Tento účinek dokonce trvá i několik let po vysazení HA. Mírně zvyšuje výskyt rakoviny prsu substituční hormonální léčba,především kombinovaná, která se používá jako léčba klimakterických obtíží. To se vás ale netýká.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4837
Dobrý den,byla jsem na preventívním mamografu a výsledek byl "preaxilárně shluk mikrokalcifikací na ploše asi 15x10mm".Následovalo dovyšetření a závěr je "redukující žláza s t.č. nesuspektními mikrokalcifikacemi".Kontrola za půl roku.Dost mě to vyděsilo.Je mi 41 a začala u mě již menopauza.Léčba Mirena a oestrogel asi 1 měsíc.Ale špinění mám pořád a taky bolesti v podbřišku.Může to spolu souviset.Není to předzvěst karcinomu?Děkuji a peji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Z mé praxe usuzuji, že pokud vás vyšetřující lékař pozval na kontrolu za 6 měsíců, předpokládá, že léze je nezhoubného charakteru. Gynekologické obtíže s nálezem na mamogramu nesouvisí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4836
Dobrý den,je mi 35 let a chtěla bych druhé dítě.Jezdím na pravidelné prohlídky ultrazvukem.Na levém prsu mám benigní změnu bez známek malignity.V UZ obraze oboustranně echogenní žláza ve vyšší vrstvě, ložisko tuik. charakteru.Měla bych se něčeho obávat, je to přeci jenom velká změna na prsou. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Máte dlouhodobě stabilní nezhoubné ložisko v prsu, ostatní nález odpovídá věku. Jste pravidelně sledovaná. Pochybnosti vám nepřinesou nic dobrého. Radikálním řešením by bylo chirurgické odstranění dané změny. Pokud by vás to mělo uklidnit, poraďte se o tom se svým lékařem. Jinak to pusťte z hlavy a danou energii nasměrujte k vaší touze po dalším děťátku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4835
Dobrý den!Chtěl bych se zeptat na komplikace, které v této době prožívá má babička-75 let. Pobolíval ji L prs.Byly nalezeny 3 struktury o rozm. 4x2, 3x2 a 1x0,5cm.Byla provedena biopsie core-cut a závěr histol. vyš. zní: duktální invazivní karcinom grade II s in situ komponentou grade III, s pozitivní reakcí na estrogenní receptory a negativní reakcí na progesteronové receptory a HER-2/neu.Byla provedena biopsie i P prsu, byl zachycen duktální neinvazivní karcinom.Prosím o Váš názor na budoucí léčbu a zda je reálná naděje na dlouhodobé přežití.Děkuji za odpověď a Váš čas!DM
Odpověď: Dobrý den. Vážený pane. Vaše babička jistě projde kolektivem lékařů- odborníků, kteří i s ohledem na její biologický stav stanoví patřičnou léčbu. Pokud ona bude souhlasit, můžete jí tam doprovodit. Když pominu její pokročilý věk, tak úspěšnost léčby a přežití je ovlivněno jednak kvalitou odborné léčby, stejnou mírou ale také její chutí žít a bojovat za sebe.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4833
Dobrý den, jsem po první dávce chemoterapie, na další jdu po 20.září. Paní doktorko, není mi jasné, zda jsou mezi dávkami prodlevy, nebo si tělo pamatuje o kolikátou chemoterapii jde? Zajímám se o to, z důvodu vypadávání vlasů, jestli je možné vypadávání až po několikáté dávce chemo, nebo ihned, nebo čím více chemoterapie, tím větší pravděpodobnost ztáty vlasů? Když jsou mezi terapiemi dlouhé prodlevy, účinky se nastřádají, nebo naopak vymizí?
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den. Mezi jednotlivými sériemi chemoterapie jsou pauzy 3-4 týdenní. Ztráta vlasů doprovází aplikaci určitého preparátu, optejte se svého onkologa, jestli ho dostáváte. Reakce na daný lék je individuální, částečně určitě podpořena i psychicky. Přechodným řešením je jakákoliv pokrývka hlavy vč. paruky( máte na ní nárok na pojišťovnu), ve které se budete cítit dobře. Vlasy vám opět narostou, většinou dokonce ve vyšší kvalitě, než žena má. Budete vyléčená, a to je mnohem podstatnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4832
Dobrý den paní doktorko.Asi poslední dva týdny mám na prsou modré žilky které směřují k bradavkám.Užívám HA Jeanine,ale nikdy předtím jsem to nezpozorovala.Co by to mohlo být?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Abych se mohla vyjádřit, musela bych vás vidět a vyšetřit. Doporučuji vám objednat se do nejbližšího screeningového centra. Myslím, že klinické a ultrazvukové vyšetření potvrdí moji doměnku, že se nejedná o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4831
Dobrý den .
Už nevím kam jse mám obrátit tak píšu vám.Před 10lety jsem prodělala rakovinu prsu .Byla jsem zasažená 70%takže mi prso pravé odebrali .Ale ted bych si chtěla nechat dát prso nové .Já vím , že mi je už 53 let ale přesto bych se vás chtěla zeptat Kam se mám obrátit na jakou nemocnici kde je to hrazené VZP. A pokud je to hrazené tak jaká nemocnice má zVZP smlouvu a ještě něco když mi budou dělat to pravé prso budou dělat i to levé???? a bude taky hrazené VZP A co vlastně budu hradit já a kolik mi to bude stát . Děkuji moc EWA asi jse ptám na moc věcí najednou ale nezlob te se .
Odpověď: Dobrý den. K plastické operaci potřebujete konzultaci plastického chirurga, který se vyjádří, zda-li je technicky možné operaci provést, jakým způsobem a vyjádří se k úpravě druhého prsa. Konzultaci si budete muset pravděpodobně uhradit. Na cenu konzultace se optejte při objednání, její výše se liší dle pracoviště, většinou nepřesahuje 1000kč. Na konzultaci si vezměte vyjádření onkologa vč. posledního kontrolního mamografického vyšetření, zda-li jste v klinické remisi a s provedením výkonu onkolog souhlasí. Pokud se léčíte s nějakou interní chorobou ap., je potřeba mít vyjádření taktéž. Výkon se provádí v dlouhodobé celkové anestesii. V případě, že nebudete mít žádnou zdravotní kontraindikaci , plastický chirurg sepíše žádost pro revizního lékaře zdravotní pojišťovny. Ten se vyjádří, jestli Vaše pojišťovna výkon uhradí a v jaké vyšší a rozsahu. Váš věk není kontraindikací operace, jste žena teprve středního věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4830
Dobrý den .Chci se zeptat.Má babička měla rakovinu prsu.Je mi 39 let.Když mě doktorka pošle na mamograf,z důvodu malé bulky která podle vyšetření na sonu není vážná(snad cysta)budu něco platit?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud vám vaše lékařka napíše doporučení na vyšetření na pojišťovnu, nebudete platit nic. Pro vaše uklidnění, jestliže vaše babička byla jediná žena v rodině a onemocněla po padesátém roce života, nejedná se rozhodně o zátěž geneticky, dědičně podmíněnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4829
Dobrý den.Je mi 38 let.Před pěti lety jsem si nahmatala bulku v pravém prsu.Ihned jsem šla na sono.Bylo my řečeno,že se nemám čeho bát.Teď si nevzpomenu jak to nazvali.Na sonu jsem byla už dvakrát a vždy to samé.Občas mě pobolívá a když si lehám na břicho tak ji také občas cítím.Je prý velikosti hrášku a bylo mi řečeno že některé ženy ji mají velkou jak třeba tenisák.Mám se toho obávat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně by se mohlo jednat o lymfatickou uzlinu nebo nezhoubné ložisko jiné etiologie. Podstatné je, že nález se pět let nemění. Jste pravidelně kontrolována ultrazvukem. Pokud by vyšetřující lékař měl podezření, jistě by váš nález řešil. Prsa mohou být citlivé vlivem změn hormonálních hladin, především před menses. Jestli i nadále budete mít pochybnosti, měla byste uvážit konzultaci na jiném screeningovém pracovišti a třeba si i uhradit kontrolní ultrazvuk.Stojí 300 Kč. Získáte tak jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4828
Dobrý den,mám dotaz ohledně své dcerky,která má 11 let.Asi týden si stěžuje na bolest v levém prsu,a dva dny má zduřelý prsní dvorec a bradavka vypadá jako vpáčená,barvou se neliší ale od toho pravého. Jen je na pohmat citlivější a teplejší.Předpokládám,že jí prso roste,nicméně si stěžuje na bolest a nemůže spát.Obávám se možného zánětu.Neublížila si a ani nespadla.Žijeme v zahraničí,do republiky se dostanem v polovině října a tak nevím,zda kontaktovat lékaře tady v místě a nebo vyčkat.Prosím poraďte mi,děkuji.
Odpověď: Dobrý den. V tomto věku je skutečně nejpravděpodobnější, že dochází k růstu prsíček vaší dcery. Zkuste lehce poledovat ( ne přímo na kůži), ev. přiložit obklad z nastrouhané syrové brambory nebo tvaroh - obojí bezvadně vytáhne horkost. Pokud by se rozvinuly typické známky zánětu - začervenání, otok, bolestivost, teplota, je nutné navštívit lékaře ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4827
prosim o vysvetlenie nalezu -prechodný-involučný parenchým s reziduálnou žľazou centrálne a HLQ,vlavo v HLQ nepravidelná architektonika i s ojedinelým MK a výraznejším postupujúcim zahustením štruktúry v porovnaní so staršímiMMG-nutná biopsia
BI-RADS 4b-c,core biopsia Dakujem za odpoved,mam hrozny strach
Odpověď: Dobrý den. Biopsie- odběr vzorku tkáně k histologickému vyšetření se provádí v lokální anestesii. Z bolesti strach mít nemusíte. Provádí se vždy, když dojde k hraniční změně v mamografickém či ultrazvukovém obraze k vyjasnění diagnózy. Vyloučí se tím počínající stadium změn, které by vás do budoucna mohly ohrozit. Chápu, že máte z výsledku obavy. Ale provedení vyšetření je ve Váš prospěch. Strach je naše iluze, neexistuje, výsledek jim neovlivníte. Zkuste se uvolnit a obrátit situaci ve svůj prospěch. Výsledek vás zbaví nejistoty.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4826
Dobrý večer, dočítala som sa tu, že pri liečbe nádoru prsníka nie je potrebné vybrať Mirenu. Nma čaká operácia nádoru v pondelok a prvé čo mi onkolog povedal, že Mirena musí ísť preč. mala som ju 3 roky a bola som spokojná.
Odpověď: Dobrý den. Ano, Mirena obsahuje hormon, který růst nádorových buněk karcinomu prsu nepodporuje. Nicméně, nyní v dané situaci má onkolog poslední slovo a jistě se rozhodl na základě všech souvislostí, které já neznám, a s ohledem na váš prospěch. U onkologických pacientů se vždy postupuje přísně individuálně. Pokud máte pochybnosti, není nic jednoduššího, než optat se svého gynekologa a požádat o vysvětlení onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4824
co znamená mamma typ IV,axily bez lymfadelopatie a typ žlázy birads 3 ?
Odpověď: Dobrý den. Jde o přiměřený, normální nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4823
Dobrý den,mám rakovinu prsu(c503)bez metastáz v ran.stadiu po chirur.zákroku a součsné době se léčím hormonoter.Arimidex.Protože mne ale bolí krč.páteř(nesouvisí to s rakovinou)Můj obvod.lékař mi doporučuje injekce vit.B12. Mám obavy jestli mi to nemůže nějak podpořit růst rak.buněk.? B12 přece obsahuje živočišná bílkovina? A ta na léčbu rakoviny,není podle mého názoru zrovna ideální.Máte prosím nějaké studie tohoto směru? Děkuji za odpovědˇ Ivana .
Odpověď: Dobrý den. Vit. B 12 především podporuje dělení buněk, a proto soudím, že v této fázi léčby vašeho onemocnění , jeho aplikace není vhodná. Konzultujte svého onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4822
Dobrý den,
mám necelé čtyři týdny do porodu, pravý prs nad dvorcem mám trochu zarudlý a citlivou bradavku, trochu to je bolestivé.
Můžete mi poradit.
Předem děkuji za odpověď.
Sládková Monika
Odpověď: Dobrý den. Pokud kojíte, nepřestávejte. Prs zkuste v místě zarudnutí lehce poledovat, horkost bezvadně vytáhne nastrouhaný syrový brambor nebo tvaroh. Pokud byste nepociťovala úlevu či se zarudnutí rozšiřovalo, budete muset vyhledat lékařské ošetření, aby se vyloučil zánět. Je to celkem obvyklá komplikace po porodu a při kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4820
Dobrý den
Obracím se na Vás s dotazem. Jsem muž věk 44 let a na levém prsu mám hmatatelné bulky a poslední dobou mě i začali i bolet.Prosím na koho se mám s tímto problémem obrátit.

Děkuji Ing. Luboš U.
Odpověď: Dobré odpoledne. Můžete se obrátit se svým problémem na praktického lékaře.Pravděpodobně vás pošle na mamologické vyšetření dle bydliště na nejbližší screeningové centrum. Budete vyšetřen pohmatem, ultrazvukem, případně se doplní mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4818
Dobrý den,
je mi 37 let, asi v posledním měsíci cítím pouze na pohmat bolest v levém prsu v zevní polovině.Žádnou bulku jsem si nenahmatala, žádné známky zánětu na kůži.Doporučila by jste mi mamografii nebo odběr krve na hladinu prolaktinu ? Naposledy jsem kojila před 2 roky.Děkuji za vaši odpověď.MN.
Odpověď: Dobrý večer. Zvýšená hladina Prolaktinu má za následek poruchu pravidelnosti menstručního cyklu a mléčnou sekreci. Bylo by vhodné poradit se s vašim praktickým lékařem či gynekologem, posoudí závažnost vašich obtíží a ev. vás pošle na mamologické vyšetření. Máte možnost i příjít přímo na screeningové pracoviště a vyšetření si uhradit. U žen do 40 let se provedení mamografu posuzuje individuálně dle závažností obtíží a na základě výsledku ultrazvukového vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4817
Dobrý den, je mi 20 let a dnes jsem si všimla na bradavce něčeho jako pupínku - je dost velký a má zažloutlý vršek, jako by hnisal, dost mě to vyděsilo. Vypadá dost ošklivě a chtěla bych vědět, jestli je to normální a nemám si toho všímat, nebo bych s tím měla jít k doktorce? Děkuji předem za odpověď, Jana.
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde pouze o nashromážděný maz v žlázce. Nemusíte se obávat. Nejlépe po nahřátí např. koupelí si jemně zkuste bradavku zmáčknou a vývod mazové žlázky vyprázdnit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4816
Dobrý den, je mi 19 a levé prso mám hodně viditelně větší než levé. Je nějaký způsob krom plastické operace, jak to změnit? Děkuji
Odpověď: Zdravím. Kosmetická operace v této fázi vývoje není vhodné řešení. Vývoj mléčné žlázy končí těhotenstvím a laktací- kojením. Dá se tedy předpokládat, že nesouměrnost velikostí prsu se následně vyrovná. Tzn. moje odpověď je, dejte tomu čas. Téměř každá žena má rozdílnou velikost ňader, i když většinou jde o diskrétní rozdíl. Chápu, že pro vás je to nyní v tomto věku kosmetický problém. Určitým řešením je push-up podprsenka, kdy vycpávku z jedné strany přidáte k druhé do košíčku na straně menšího prsa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4815
Dobrý den. Před pár dny jsem měla poslední menstruaci a s přítelem jsme od té doby neměli pohlavní styk. Dnes jsem si všimla,že mi z levé bradavky, po silnějším zmáčknut,í vytéka trošku světlé "tekutiny. Co to znamená? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Sekreci malého množství téměř bezbarvé tekutiny po mechanické manipulaci s bradavkou může pozorovat každá žena, tzn. jde o fyziologický jev, který je podmíněn hormonálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4814
Dobrý den, před 4 lety(kdy mi bylo 14 let)se u mě objevila bulka o velikosti pimpong.míčku, podařilo se to zmenšit antibiotiky a rozdělilo se to na 2 bulky 1cm x 1,2cm od té doby se to nezměnilo. Bylo mi řečeno, že jedna je cysta a druhá tuková a také, že by to raději odstanili, ale nic se neděje. Mám raději navštívit jiného lékaře? Děkuji za odpověď. Michaela
Odpověď: Dobrý večer. To je pro mě těžké posoudit, když nemám možnost vás vyšetřit. Dle popisu jde o nezhoubné změny, tzn. na životě vás neohrožující. Možná se spíše jedná o kosmetický problém. Nejjednoduší by bylo si na nadém pracovišti vyžádat vysvětlení. Nepíšete, jestli jste byla vyšetřena na akreditovaném screeningovém centru. Pokud by u vás přetrvávaly pochybnosti, máte možnost na nejbližším dle vašeho bydliště požádat o konzultaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4813
Dobrý den,zhruba před dvěma lety mi byl na sonograf.vyš nalezen fibroadenom 8x4mm/dnes 9x4,5 mm/.Chtěla bych se zeptat zda je nutné tento útvar hlídat ,zda to opravdu nic není-jak mi tvrdili na sonu. Je mi 33 let ..děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom - nezhoubný nádor, běžně se vyskytující, ženu neohrožuje. Dle vašich údajů je i patrno, že ložisko je stabilní velikostí i charakterem, a to je příznivá známka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4812
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nošení více vykrojené podprsenky, která nezahaluje zepředu celé prso může nějakým způsobem ovlivnit tvar prsou??Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte na mysli trvalou deformaci tvaru prsu,tak nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4811
Dobry den.
Mam umely prsa od r.1989.
Kam by mohla objednatse na vysetreni.
Omluvam se za chyby.
Dekuji.
Odpověď: zdravím. Na úvodní stránce vpravo nahoře naleznete mapku screeningových pracovišť. Tam si najděte pro vás nejvhodnější pracoviště i s kontaktem k objednání. Na vyšetření máte možnost jít přímo, pokud jste ochotna si vyšetření uhradit. Jestliže jste u nás pojištěna a dosáhla jste věku 45 let nebo máte obtíže, můžete požádat svého praktického či gynekologického lékaře o doporučení k mamologickému vyšetření, pak vyšetření bude hrazeno ze zdravotního pojištění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4810
Dnes jsem našla u mého 12 let. syna bulku v prsu,chci se zeptat ,co to může být..
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně se jedná pouze o reaktivně zvětšený základ mléčné žlázy. Jde o reakci na hormonální změny, v tomto věku obvyklé. Nicméně pro klid vás i chlapce navštivte jeho dětského lékaře, aby posoudil nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4809
Milý pane doktore,milá paní doktorko
Obracím se na vás s velkou prozbou kterou jsem zjistila před pár dny.Pod pravým prsem směrem k žebrám jsem si našla ne bulku,ale takovou čarku o velikosti asi půl centimetru na kterou když trošku zmáčknu tak bolí.Bojím se někam jít neboli ani nevím na koho bych se obratila a kam šla.Děkuji předem za vaši odpověď na dálku Ivana
Odpověď: Dobrý den. Bohužel vás zklamu, na dálku rozhodně nic nevyřešíme. Je třeba zajít ke svému praktickému či gynekologickému lékaři, posoudí nález a pravděpodobně vám dá doporučení k našemu vyšetření. Na hlavní stránce našich stránek vpravo nahoře je mapka se screeningovými pracovišti, tam si najděte pro vás nejbližší i s kontaktem. Překonejte strach, ubírá vám energii, kterou můžete využít jinde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4808
Dobrý deň. Mám 32r. 2 deti, pred 5-timi dňami mi našiel klinický onkolog pri preventívke - nádor na prsníku do 2cm potvrdené sonom aj rtg. Navrhol mi operáciu s výkonom podľa rýchlej histológie, naplánovaná do týždňa, že nie je iná možnosť. Na rtg snímku to vyzeralo ako hrášok s výbežkami. Všetko to išlo tak rýchlo, teraz rozmýšlam či som mala hned súhlasiť, či nieje iná možnosť. Dá sa podľa tvaru zistiť o aký nádor ide?
Za vašu odpoveď vopred ďakujem. Paula
Odpověď: Dobrý den. Rozhodla jste se správně. Respektovala jste svoji intuici a řekla ano. Rozhodně je potřeba změnu histologicky ověřit a dle výsledku jednat dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4806
Dobrý den, prosím tímto o Vaši radu. Je mi 33 let, nemám děti, antikoncenpci nepoužívám. Před pár dny jsem si nahmatala v prsu takové větší zduření. Není vidiltelné, cítím ho jen při důkladnějším ohmatávání. Je to na pravém prsu, zboku, vyloženě mi to přijde jakoby v místě, kde bokem doléhá a někdy tlačí bok podprsenky (třeba i kostice podprsenky). Může jít o nějaké zduření žlázy či mám hned vyhledat lékaře a jít na prohlídku? Moc děkuji za radu.
Odpověď: Dobré odpoledne. Vydržte , pokud by Váš nález přetrvával i po menses, bude vhodné se pro vaší jistotu objednat na ultrazvukové vyšetření na spádové screeningové centrum. Vhodnost tvaru košíčků a kvalita materiálu podprsenky má jistě svůj význam. Dnes již i západní medicína uznává, že naše tělesná schránka na nás mnohé prozradí. Ňadra jsou symbolem ženy, spokojenosti se sebou, radostí a štěstí ze života. To je to, co dává základ naší vnitřní, duševní kráse. Pravé prso jsou vztahy, a to nejen pracovní, přátelské, milostné, ale především našeho osobního vztahu k sobě. To, co očekáváme od našeho okolí, bychom si měli umět poskytnou především každý sám sobě. Zkuste se nad tím zamyslet.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4805
Dobrý den,
mám rakovinu prsu, duktální karcinom T 0401 M 8500/2 G3, Her2-neu:3+, jsem po chemoterapii a částečném chirurgickém výkonu, uzliny byly bez nálezu. Budu mít radioterapii. Mohu udělat, abych snížila možnost recidivy? Čeho se mám prakticky vyvarovat?
Odpověď: Dobré odpoledne. U každého onemocnění je velmi důležitý psychický stav.Příjmutí a vyrovnání se s chorobou. A tzv. " nemalovat čerta na zeď ". Dle vašeho popisu léčby, po odborné stránce jste v dobrých rukou. Nyní se zkuste zamyslet nad sebou, svým životem. Každé onemocnění i rakovina prsu se vyvíjí několik let, základem je oslabená imunita chronickým stresem. Je potřeba se postavit k tomu, co Vás trápí, s čím nejste spokojena čelem a řešit... Ráda bych Vám doporučila knížky paní Zdeňky Jordánové, mohou být pro Vás dobrým odrazovým můstkem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4803
Dobrý den,
byl mi zjištěn geN BRCA 2, je mi 38 let a byla mi doporučena operace, s odnětím vaječníků a vejcovodů.S tím by byl spojen předčasný přechod. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda podstoupit operaci a snížit riziko rakoviny. Jak je složitá tako operace? Jak by se na mě projevil umělý přechod, jsou s ním spojena nějaká zdravotní rizika kromě návalů? Děkuji
Odpověď: Ve Vašem věku je operace už vhodná vzhledem k nosičství genu BRCA 2, riziko vzniku rakoviny vaječníku tím zcela eliminujete. Kromě návalů se deficit estrogenů -hormonů, které produkují vaječníky, může projevit také dřívější osteoporózou (řídnutím kostí) - ale dá se tomu vhodnou léčbou předcházet. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4802
Dobrý den, před 14ti dny mi zjistili cystu v prsu.Prosila bych o vysvětlení zprávy. Je možné, že cysta se může zvětšovat a zmenšovat, někde ten pocit mám. Někdy o ní nevím a někdy mě bolí až směrem k paži. Zpráva z ultrazvuku: Vlevo na rozhranní HKK je cystická formace cca 14 mm se silnější stěnou, obsah ne zcela nechodenní. Jinak oboustranně bez ložiskových změn. LU v axillách nezvětšeny. Obraz benigní lese na rozhranní HKK vlevo -susp. komplikovaná cysta. Moc děkuji za vysvětlení Iva
Odpověď: Cysty se mohou zvětšovat a zmenšovat v závislosti na mestruačním cyklu - to je normální. Vaše cysta má silnější stěnu a obsah by mohl být i hustější - je také popsána jako cysta komplikovaná, např. může být zánětlivá, takže pokud by Vás stále obtěžovala, tak i když je malá, byla by vhodná punkce cysty s odsátím obsahu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4801
Dobrý den v květnu mě bylo 69 let a zájímalo by mě jet-li platím MAMOGRAFICKÝ vyšetření děkuji Dědková
Odpověď: Ano, platíte- zatím, v tuto chvíli je nachystána prováděcí vyhláška k zákonu o zdravotních službách, kde je zrušena horní věková hranice pro mamografické vyšetření, ale bohužel dosud to nebylo schváleno sněmovnou. Takže nyní lze využít slevy 200 Kč od Avonu -poukázku dostanete na screeningovém centru- a to do 30. 10. 2009 a je v preventivním programu mnohých zdr. pojišťoven právě úhrada mamografie pro ženy na 69 let - zeptejte se na své pojišťovně. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4800
Dobry den, cca pred 14 dny se mi primo na bradavce objevil jakysi vyrustek (par milimetru, cca do 5 mm vystouply). Vypada to trochu jako uher, ale nejspis neni, jelikoz se to nijak moc nemeni. Vubec nevim z jakeho duvodu se obejvil a jak moc je to vazne? Na pohled je to celkem osklive, je to bile nekdy cervene, nekdy vice vystouple nekdy mene, ale je to neprijemne na dotek. Muzu se zeptat, co se s tim ma delat?
Dekuji za odpoved
Odpověď: Zřejmě se jedná o zanícenou mazovou žlázku - tyto žlázky se vyskytují na dvorci bradavky. Pokud by to zůstavalo stále zarudlé- zánětlivé, obraťte se na svého praktického lékaře, gynekologa či kožního lékaře. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4799
Dobrý den. Mám desetiměsíčního syna a kojím ho,nyní mi byl diagnostikován (biopsií) v jednom prsu větší fibroadeom. Moje gynekoložka mi již před zjištěním výsledků biopsie naordinovala lék k zastavení laktace - Dostinex a syna jsem odstavila. K zastavení laktace zatím nedošlo, mléko se pořád tvoří, prsy jsou plné. Nyní vím, že útvar v prsu je fibroadeon. Je možné ještě nějaký čas znovu kojit ? Mléko mám, syn umělé mléko naprosto odmítá, ale obávám se, zda-li nemohu synovi spíše uškodit - vzhledem k užívání Dostinexu a fibroadeonu. Děkuji za odpověď. Kateřina Turnerová
Odpověď: Bylo by dobré ihned vysadit Dostinex a nadále kojit, s fibroadenomem v prsu můžete normálně a dlouhodobě kojit. Lékařka se patrně obávala zhoubného nádoru, proto nasadila Dostinex, poraďte se ale ještě i s ní.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4798
Dobrý deň, chcela by som od vás vysvetlenie čo je dvojlaločný hypoechogénny fibroadenom, taký som mala nález zo sona, moja doktorka mi odporučila operáciu, že to tam nemá čo robiť, bojím sa či sa nejedná o rakovinu.Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: O rakovinu se jistě nejedná, fibroadenom je nezhoubný nádor, ani operace není nutná, pokud nádor neroste, nebo není příliš velký, či nezpůsobuje pacientce obtíže. S těmito nádory se setkáváme velmi běžně. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4797
Dobrý den,

již delší dobu mi z levé bradavky po zmáčknutí vytéká mléčný sekret. Tento měsíc byl tento sekret nejdřívě lepkavý, mléčné barvy, později se začal zbarvovat do růžova. Lakmusovým papírkem přiloženým k sekretu jsem zjistila přítomnost krve. Měla bych se obávat? Dana
Odpověď: Pokud jste zjistila přítomnost krve, je vhodné obrátit se na Vašeho lékaře- př. gynekologa, odešle Vás na vyšetření prsů do některého ze screeningových center. Je vhodné odebrat sekret na cytologické vyšetření, event. kromě základních vyšetření - mamografie a ultrazvuku - provést i vyšetření duktografické.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4796
mám známou tamá tak na půl dobrý na půl špatný má prý udajně rakovinu prsa 20 Let co stím
Odpověď: Takto nemohu poradit, nevím, jaký je nález v prsu, ať se obrátí na svého lékaře, ve 20 letech je ale výskyt rakoviny prsu raritní. Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4795
Dobrý den,25.8. jsem podstoupila pooperační vyšetření-SONO s výsledkem-pod jizvou hyperecha klipů a běžné poop.změny, s nepatrným hypo až anechogenním pruhem charakteru drobného seromu.Bez solidních ložisek v echogenní redukující žláze.Jsou to samé odborné termíny,prosím o vysvětlení.Děkuji Dana
Odpověď: Všechno je, jak má být. Máte jizvu, pod jizvou jsou vidět kovové klipy-značkovače, které se někdy po operaci ponechávají - označují lůžko tumoru, je to z důvodů ozařování. Hypo- až anechogenní pruh seromu znamená přítomnost tekutiny ve tkáni- což je ale po operaci běžný nález. Nemáte v prsu žádné ložisko. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4794
dobrý den chtel bych se zeptat jestly je toto možné co jsem našel.bjehem tří posledních týdnů mám tmavou bulku na bradavce a všude po celém tele vyrážku a na internetu píší že je možné mít rakovinu prsu .Prvním příznakem je hmatatelná bulka v oblasti hrudníku. výměšek z bradavky . Příznakem mohou být také vyrážky na bradavce a jejím okolí.
Odpověď: Je potřeba navštívit praktického lékaře a ukázat mu prs i vyrážku, kterou máte po těle. Praktický lékař Vás pak odešle na další potřebná vyšetření, v případě prsu na mamografii , event. ultrazvuk, dále pak ke kožnímu lékaři - pokud to bude potřeba. Takto na dálku Vám bohužel víc neporadím. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4793
Dobrý den, je mi 29 let a již delší dobu mě bolí pravé prso (cca tři měsíce), v dolní části. Bolí nejen při dotyku, ale i v klidu, a asi před čtyřmi dny jsem objevila bulku o velikosti 2cm. Mohlo by jít o něco vážného? Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolesti prsů nejsou příznakem nádoru, vyskytují se u žen často. Pokud si hmatáte bulku, jedná se nejspíše o nezhoubný útvar - např. cystu nebo fibroadenom a nebo ohraničenou žlázu, je lépe ale objednat se na ultrazvukové vyšetření - na některé ze screeningových center /seznam najdete na těchto stránkách/.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4792
Moc děkuji za zodpovězení mého dotazu. Vzhledem k tomu, že jsem měla problémy s kojením (málo mléka), chtěla bych se zeptat, zda se při ultrazvukovém vyšetřením dá současně zjistit, zda mám dostatečnou mléčnou žlázu. Plánuji totiž ještě další dítě. Děkuji a přeji i vám pěkný den.
Odpověď: V podstatě je to tak, že mléčná žláza - tedy její objem-nebo lépe řečeno tvorba mateřského mléka se přizpůsobuje potřebám dítěte, takže i ženy s malými prsy jsou schopny dlouhodobě a dobře kojit dítě, nezáleží tedy na objemu prsů, ale na schopnosti žlázy se kojení přizpůsobit a rozšíříit se a také určitě na hormonálních mechanismech. Důležité je nenechat se zpočátku odradit a dítě "neodstavit", naprostá většina žen je schopná dobře a dlouhodobě kojit. Při ultrazvukovém vyšetření se "dostatečnost" mléčné žlázy vzhledem k laktaci zjistit nedá.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4790
Dobrý den,
jsem 13 měsíců od 1. porodu a je mi 33 let. Už nějakou dobu a nevím jestli je to už od porodu pociťuji divný pocit - malý tlak ve spodní části levého prsa. Nevím, jestli tento problém také nemůže souviset s tím, že jsem dost přibrala. Můžete mi prosím poradit, kam bych se měla případně obrátit. K mému gynekologovi se mi s tímto problémem moc nechce.
Děkuji.
Odpověď: Pokud chcete vyloučit, že v prsu je nějaké ložisko - útvar, který by mohl být příčinou těchto obtíží, resp. chcete potvrdit, že je všechno v pořádku, tak si zaplaťte ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Žádanku od lékaře na vyšetření mít nemusíte, stačí se objednat a doplatek je do 100 Kč. K dispozici pro samoplátkyně jsou poukázky od AVONU - ale jen do 30.10. Pěkný den.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4789
Dobrý den ,je mi 41 let a chystám se na první vyšetření prsu ,zatím žádné problémy nemám,ale vyšetření se bojim.Lenka
Odpověď: Předpokládám, že budete absolvovat mamografické vyšetření. Obávat se nemusíte, je to malinko nepříjemné, protože prs se na několik vteřin musí stlačit - každý prs 2x, ale to je tak všechno. Odměnou Vám bude jistota, že jste v pořádku. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4788
Dobry vêcr, je mi 16 let a uz pres jeden rok mam leve prso o cílo vetsi. Strasne moc me to trapi a uz si s tim nevim rady.
Odpověď: Ještě bych vyčkala, alespoň tak 3-4 roky, ve Vašem věku není vývoj prsů ukončený. Pokud by rozdíl ve velikosti prsů přetrval a byl kosmeticky nepříjemný, lze to řešit plastickou úpravou.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4786
Dobrý den,
na dvorcích se mi začaly dělat hnědé malé skvrky nebo spíš útvary, které po čase zmizí. Je možné, že se jedná o tzv. montgomeryho papulky a je toto postižení nějak problematické? Nijak nebolí, nesvědí. Krom toho mám na jedné bradavce malé znaménko. Protože plně kojím,chtěla bych se zeptat, zda nehrozí např. přenos rakoviny na dítě jeho neustálým ocumláváním bradavky v případě, že by se znaménko nebo papulky zvrhly a já to ještě nevěděla?
Odpověď: Teď jste mi vyloudila úsměv na rtech - ale jsem ráda, že Vás můžu uklidnit.
1. Montgomeryho žlázky na dvorec bradavky patří, je to normální, možná teď když kojíte, je máte výraznější.
2. Znaménko na bradavce musíte ukázat kožnímu lékaři - pokud chcete vědět, o jaké znaménko se jedná.
3. Přenos rakoviny kůže - melanomu ani rakoviny prsu ("papulky" se ale nezvrhávají) na dítě kojením ani jiným
"ocumláváním" nebo "lízáním" prsu či jiným přímým kontaktem není možný. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4785
Dobrý den,
mám 6-ti letou dceru. Před dvěma dny si při zmačknutí prsa začala stěžovat na bolest. Při prohmatání jsem jí našla pod bradavkou tvrdou bouličku (spíše podélnou). Prso ji bolí pouze při zmačknutí. Dnes jsme byly u lékaře, sestra nám řekla, že jsou to hormony a poradila lihové obklady, lékař řekl, že neví co to je a poslal nás na mamologii. Tam mají čas až za 14 dní. Jsem nervozní a mám velký strach, můžete mi, prosím, napsat Váš názor? Děkuji
Odpověď: Pokud prs není zarudlý, není zánětlivý, má pravdu zdr. sestra, jsou to hormony a lihové obklady Vaší dceři neublíží ani nepomohou. Píšete, že prs bolí pouze při zmáčknutí, takže doporučuji nemačkat. Jedná se nejspíše o rozšířenou žlázu, objasnit by to mohlo ultrazvukové vyšetření - odeslat na něj může pediatr, nejlépe je absolvovat ultrazvuk na některém ze scr. center (seznam na těchto stránkách). Zduření prsu i jednostranné bývá časté v prepubertě, Vaše dcerka je dost malá, ale může se to stát, pokud by se žláza dále rozšířovala, event. se zvětšoval druhý prs, nebo byly známky puberty, musela by absolvovat endokrinologické vyšetření. Strach mít nemusíte.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4784
Dobrý den,

byla jsem na vyšetření v mammologické poradně a paní doktorka mi napsala diagnózu- N60.9 Benigní dysplazie prsu NS. Mohu se, prosím, zeptat, co to je?

Děkuji za odpověď

Přeji pěkný den
Odpověď: Benigní dysplázie nebo lépe mastopatie prsu je př. výskyt nezhoubných útvarů v prsní žláze, jako jsou např. cysty nebo fibroadenomy a nebo výskyt nezhoubných lézí, které nemají charakter ohraničených útvarů, jde v podstatě o histopatologické diagnózy- tj. diagnózy určené odběrem tkáňových vzorků z prsu. Nejde o nic zhoubného, o nic vážného, nemusíte mít obavu z rakoviny prsu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4783
Dobrý den, jsem 2 měsíce po porodu, plně kojím, teď mám již třetí den část jednoho prsa zatvrdlého a nelze to rozmasírovat ani vystříkat. Cítím mírnou bolest, která je však spíše způsobena bolestivou bradavkou.Kojím přednostně z bolavého prsa, před kojením prs nahřívám (ne však vždy)ale stav se nezlepšuje.Jak dlouho tento stav může přetrvávat, popřípadě kdy navštívit lékaře(zánětu bych chtěla předejít), teplotu nemám.Děkuji za odpověď.Kateřina
Odpověď: Prs je bolestivý a tvrdý, k zánětu chybí ještě příznak zarudnutí kůže, ale ten nemusí být vždycky přítomný. Teplotu mít nemusíte. Pokud by stav přetrvával a nelepšil se, navštivte lékaře- např. Vašeho gynekologa. Doporučovala bych dlouho nevyčkávat. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4782
Dobrý den,
je mi 30 let, dosud bezdětná. V průběhu menstruace mi po stisknutí prsu vytéká z bradavky bělavá tekutina. Může tento jev znamenat neplodnost?
Jsem objednaná na SONO, čekám na výsledky rozboru krve, ale mám strach, že se dozvím špatné zprávy. O početí jsme se dosud nepokoušeli, stále užívám DIANE.
Děkuji velice za Vaši odpověď předem.
Lucie S.
Odpověď: Tato sekrece neznamená neplodnost, do souvislosti s poruchami plodnosti ji můžeme dát jen tehdy, když je příčinou sekrece výrazné zvýšení hladiny hormonu prolaktinu (často způsobené drobným nezhoubným nádorem hypofýzy), pak ale většinou již dochází k poruchám menstruač. cyklu- nedochází k menstruaci. Takže je skutečně dobré hormonální hladiny vyšetřit. Ultrazvukové vyšetření prsů bývá obvykle bez nálezu. Nemusíte se obávat, i kdyby se jednalo o zvýšený prolaktin, je onemocnění velmi dobře léčitelné tabletkami. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4781
K dotazu 4775:
Na posledním mamografu jsem byla před 2 roky,ale od té doby jsem byla 6x rentgenovaná (plíce,noha, ruka, 3 x zuby, jsem sportovec a očas mám úraz), proto se pan doktor rozhodl zatím RTG mamo nedělat. Navíc "okrsek je na úplně straně, pod kosticí podpr. a na mamo by vidět nebyl.Biopsie za 3 měs., jak píšete Vy. Jsem Vám moc vděčná, za Vaši rychlou odpověď,děkuji
Odpověď: Radiační zátež mamografie je zanedbatelná, právě i vzhledem k předchozím rtg vyšetřením, takže důvod nepořízení mamografie může být jen to, že v této lokalizaci by léze skutečně nemusela být na mamografii vidět.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4780
Dobrý den mohu se zeptat teče mi něco z prsou a vypada to jako mateřské mléko je toho však hodně málo opravdu jen trošinku ale těhotenský test mi nic neukázal nemám jinak vubec žádné bolesti ani nic jiného bil to ale jen levný test je možné že jsem těhotná nebo se přiklonit spýše k nějake té prsní infekci děkuji za odpověď miková anna
Odpověď: O infekci se jistě nejedná a nejspíše se nejedná ani o graviditu. Mléčná sekrece může být někdy způsobená jen obvyklými hormonálními změnami, gynekolog Vám může vyšetřit hladiny hormonů, ale pravděpodobně bude vše v pořádku. Závažná je sekrece krvavá, která může být příznakem nádoru v mlékovodu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4778
Dobrý den, mám nález z mamografu - vlevo lat. od rozhranní HKK jen v uz obraze ložisko 3,4 mm s unilat. stínem. Mám se podrobit vakuové biopsii. Samozřejmě mám strach z rakoviny prsu. Je mi 54 let, mám 29letá dvojčata, hormony jsem nikdy neužívala. Jak probíhá zákrok a co mne asi čeká dál? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pravděpodobně podstoupíte tedy vakuovou biopsii prsu pod ultrazvukovou kontrolou-ložisko je zřejmě patrné jen při ultrazvukovém vyšetření. Místo odběru vzorků, tedy místo biopsie, se znecitliví, do prsu se po malém naříznutí kůže zavede jehla a lékař pod kontrolou ultrazvuku odebere z ložiska několik tkáňových vzorků. Výkon není bolestivý, můžete mít menší modřinu na prsu, 7-10 dní musíte pak počkat na histologický výsledek. I pokud by se jednalo o zhoubný nádor, tak 3,4 mm je skutečně na hranici rozlišitelnosti ultrazvuku, jde o minimální ložisko, lékař pravděpodobně odebere biopsií ložisko celé a místo označí klipem. Prognóza onemocnění by tedy i v případě zhoubného nádoru byla velice dobrá. Myslím, že Vás lékař o celém průběhu biopsie bude teprve informovat.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4777
Dobrý den,
před 6 lety moje matka prodělala rakovinu prsu - podrobila se operaci a ozařování, dále pak užívala lék Tamoxifen. Nyní je již bez medikace cca 1/2 roku a léčba "díky Bohu" byla uspěšná. V současné době se však potýká s ostruhou patní kosti - lékařem jí byla doporučena terapie ultrazvukem; jiný lékař jí zase tuto léčbu nedoporučuje vzhledem k prodělanému ozařování. Chtěla bych Vás tímto tedy požádat o radu, moc děkuji a zdravím. Holanová M.
Odpověď: Vůbec nevidím důvod proč by Vaše maminka po ozařovaní prsu nemohla být léčena ultrazvukem pro ostruhu patní kosti. Budete muset poprosit Vašeho lékaře, ať Vám vše vysvětlí. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4775
Dobrý den, na ultr. mi bylo zjistěno:
P- cysta 15mm x 10mm
L- drobný hypo okrsek 3,3mm x 2,3mm-bez ložisek,zvětšených LU v axillách
Doktor navrhuje 3 měs. počkat a pak obsah zaslat na hostologii.Okrsek je přímo pod kosticí podprsenky, RTG nepovažuje za nutné, je mi 51r., nezmeškám něco? děkuji
Odpověď: Úplně tomu nerozumím, 3 měsíce počkat to ano - pak asi kontrola ultrazvukem a možná podle výsledku kontroly se bude zvažovat punkce - tedy biopsie, kdy ne obsah, ale odebrané vzorky budou histologicky vyšetřeny- jen se snažím dedukovat z Vámi uvedeného textu. Nevím, kdy jste měla naposledy mamografii, osobně, když indikuji biopsii, většinou předtím ve Vašem věku mám nejen ultrazvukové ale i mamografické vyšetření. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4774
Dobrý den, je mi 17 let a mám menší problém s prsy. Při stisknutí bradavky/prsu se na ní objeví maličké kapičky tekutina, některá je průhledná, některá bílá. Nemůže jít o nějaké onemocnění nebo je to normální? Mám docela strach. Jinak beru antikoncepci Qlaira. Děkuji za brzkou odpověd.
Odpověď: Nejedná se o nic závažného, ale o velmi běžnou a hormonálně podmíněnou sekreci z prsů. Závažným příznakem nádoru může být sekrece krvavé barvy. Sekrece může vymizet a nebo nějakou dobu přetrvávat, může se vyskytovat i v souvislosti s nasazením HA. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4773
Dobrý večer je mi 67 let a před 3 dny jsem si všimla,že mám zapadlou bradavku prosím poradte co mám dělat. \\\\\\\děkuji
Odpověď: Je určitě nutné vyzvednout si žádanku od Vašeho praktického lékaře nebo gynekologa a zajít na mamografické vyšetření do některého ze screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4772
Dobrý den. Přibližně kolem 12let věku jsem začal pociťoval bolestivost obou bradavek, nasledovalo utvoření tvrdých bulek pod oběma bradavkami. Domnívam se, že jde o gynekomastii. Nyní je mi 28 let a problém trvá. Rád bych věděl jak postupovat dál, rád bych se toho zbavil.
V souvislosti s tímto dotazem bych se rád optal zda gynekomastie nemůže způsobovat další problémy, nebo poukazovat na nějakou hormonální poruchu. Trpím též jinou atopickou dermatitydou (od 13let), a možné důvody jsou hormony, mononukleoza, imunita atd. Nějaká možná souvislost? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud máte takto dlouho přetrvávající gynekomastii, jistě je to důvod k návštěvě lékaře, vhodné je celkové hormonální vyšetření. Souvislost s atop. dermatitidou mi není známá, ale hormonální profil si udělat nechte. Zbytnělá žláza se dá jednoduše odstranit chirurgicky. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4771
Asi pred týždňom som si nahmatala pri prsníku hrčku asi 1cm, Zašla som za gynekológom a povedal, že je to vred a predpísal mi bactroban masť. A mám prísť za 2 týždne. Asi o dva dni ma začali bolieť prsníky obidva/nepríjemná bolesť-ťahavá a na prsníku pod ktorým mám hrčku sa mi spravili v blízkosti bradavky 3 ružovkasté fliačiky. Bojím sa že to je niečo horšie,ako len vred. Prsníky mám veľmi citlivé ani podprsenku neznesiem. Mohli by ste mi poradiť, nakoľko môj gynekológ je na dovolenke, a vráti sa až o týždeň. Mám 24 rokov a 1 dieta
Odpověď: Mohlo by se jednat o zánětlivé změny prsu, možná nebude stačit mastička, ale bude muset být celková antibiotická léčba. Můžete se obrátit na lékaře z některého ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách a nebo na lékaře z nejbližší mamologické poradny, který Vás může odeslat na vyšetření. U Vás vzhledem k věku je na prvním místě indikované vyšetření ultrazvukem. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4770
Dobrý den paní doktorko,
jsem v 36 tt a byla jsem na sonu prs a podpaží, kde mi bylo zjištěno několik zvětšených uzlin o vel 10mm, paní doktorka se ptala, zda jsem neprodělala virózu či nastydnutí, což se nestalo, po předání informací mému gynekologovi mi byly předepsána ATB, Augmentin, ale nemám známky infekce, uzliny nebolí, pouze trpím na chronické čepy na mandlích, také nebolestivé, bez teplot. Může to s uzlinami souviset? A tak se chci zeptat, zda je nutné tyto zvětšené uzliny léčit ATB i vzhledem k pokročilému těhotenství???
Mockrát děkuji za odpověď!
Odpověď: Nedokážu posoudit takto "na dálku" Váš celkový zdravotní stav, lékař má jistě k dispozici i Vaše krevní odběry a aktuální laboratorní hodnoty, zánětlivé markery, zřejmě i to ho vedlo k nasazení antibiotické terapie. Tohle všechno musí dát lékař do souvislosti s nálezem uzlin na ultrazvuku i s Vaší graviditou. Antibiotika ale dítěti ublížit nemohou, to můžete být klidná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4769
Dobrý den paní doktorko, je mi 39 let a chtěla bych se zeptat, kdy je u mne vhodné podstoupit vyšetření prsu.Nemám zatím žádné potíže.A jestli potřebuji k tomuto typu vyšetření doporučení od lékaře nebo se mohu objednat i sama?Děkuji
Odpověď: Ve 40 letech doporučuji podstoupit první mamografické vyšetření. Můžete se objednat na vyšetření sama bez žádanky, mamografické vyšetření hradíte a v době od 1.4. do 30. 10. jsou na screeningových centrech pro samoplátkyně slevy formou 200 Kč poukázek od Avonu. Mamografii pak doplácíte částkou 400-500 Kč.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4768
Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás takový dotaz. Je mi 27 let a cca. 2 týdny mi pobolívá na levém prsu( směrem od podpáždí).
Není to způsobeno hormonální antikoncepcí ( beru ji 2 měsíce) nebo bych raději měla navštívit lékaře.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolesti prsů jsou u žen běžné, nejsou stejné, během života se mění, rovněž je většinou bolest prsů vázána na menstruační cyklus. Bolest může být způsobená i hormonálními změnami, tj. třeba vysazením, nasazením nebo změnou HA. Bolest může zasahovat až do podpaží, protože tam často zasahuje i mléčná žláza.
Můžete pro Váš klid absolvovat ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4767
dobry den,je mi 17 let a asi pred 3 mesici jsem byla u gynekologa stim ze me boli leve prso,mam ho trosku vetsi nez prave,doktor mi delal ultrazvuk a rekl ze je vse v poradku ze me boli mozna proto ze je vetsi nez to druhe,prso me ale porad nekdy poboliva ,amm jit znovu k doktorovi?dekuji
Odpověď: Pokud je bolest snesitelná, tak k lékaři znovu nemusíte. Bolesti prsů jsou často jednostranné nebo ohraničené jen na část žlázy, často jsou vázané na menstruační cyklus, má je většina žen. Jsou přírodní preparáty ulevující od bolestí prsů - zkuste se pozeptat v lékárně, poradit mohu Mastodynon kapky. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4766
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - mám po ukončeném kojení zbytnělý lalůček - parciální mastitida. Brala jsem 7dnů Fromilid, bulka se zmenšila, ale ještě tam mám nějaký zbytek. Jak dlouho může trvat než se vstřebá? Pokud by to byl nádor, ten se asi nezmenšuje, že?
Moc děkuji za odpověd, mk
Odpověď: Nádor by se opravdu nezmenšoval, pokud by jste měla nejistotu, lze absolvovat ultrazvukové vyšetření - na některém ze screeningových center. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4765
Dobrý den,je mi 33,asi měsíc mám citlivé až bolestivé levé prso.Nejprve zčervenání2x7cm a ztuhlá žláza(ne bulka).Zčervenání po týdnu zmizelo,citlivost prsu na teplou vodu,gynekolog mě odeslal na ultr.Zpráva-palp.klidné,dif.hrubší žláza,v obl.hor.vnitř.Q vlevo v parenchymu nesusp.zhrubnění,ale nesusp.nález bradavky bez sekrece.Při vyš.a samovyš,žádné vtažení ani bulka,jen se při dřepu a přimáčknutí prsu na žláze dělá drobná rýžka.O co se může jednat?Mám se bát?Děkuji Ilona
Odpověď: Zřejmě se jednalo o zánětlivé změny levého prsu, ultrazvukové vyšetření rovněž nic podezřelého neprokázalo, můžete být klidná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4764
Dobrý den, je mi 38 let a mám 3 děti. Asi před 3 měsíci mi začalo z pravého prsu vedle bradavky vytékat bílá tekutina. V mammologické poradně mi udělali odběr s tímto výsledkem: nález svědčí jednoznačně pro papilární v.s. intracystický nádor mammy. Zachyceny četné duktální epitelie jednotlivě i ve svazcích, často cylindrického charakterui a útržky papilárních struktur většinou jen s mírnými atypiemi nádorového epitelu. Po odběru se mi místo zanítilo a doktorka mi dala antibiotika a Framykoin. V posledním týdnu je to již zahojené a nemám žádné problémy ani nic nevytéká.
Děkuji za odpověď. Dáša
Odpověď: Pokud je z cytologického odběru podezření na papilární nádor, tak i když je sekrece mléčná (nekrvavá), je vhodná exstirpace secernujícího vývodu, operace se nazývá mikrodochektomie a spočívá v nasondování duktu při operaci a jeho vynětí z prsu. Následuje histologické vyšetření exstirpovaného vývodu , které prokáže, zda je či není přítomen nádor, který by sekreci mohl event. působit. Pokud ale již není sekrece z prsu, nelze operaci dost dobře provést. Operaci často předchází ještě duktografie, tj. kontrastní zobrazení mlékovodů, to se ale provádí rovněž jen tehdy, když je sekrece přítomná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4763
Dobrý den co znamená základní diagnoza N 63. Dnes sem byla u svého gynekologa, ten mi napsal žádanku na ultrazvuk a řekl až po menstruaci, což je za 14 dní. Kdyby to bylo něco akutnějšího tak mě asi pošle hned. Nahmatala jsem si bulku pohyblivou, 1,5 x 2 mm na vnitřní horní části prsu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o nezhoubnou diagnózu, která může znamenat např. výskyt nezhoubného nádoru v prsní žláze, tj. cysty nebo fibroadenomu - mohl by odpovídat "bulce", kterou hmatáte. Vše objasní ultrazvukové vyšetření, zřejmě se nebude jednat o nic závažného. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4762
Dobrý den, od narození mám pod prsem znaménko a včera mi kožní řekla, že je to třetí bradavka. Jsem po porodu a už nekojím, tak mi bylo sděleno, že to mám jít odstranit. Zašla jsme si ještě za jinou kožní a ta mi řekla nechat. Tak nevím co mám udělat, zda poslechnout první paní doktorku, anebo zanechat třetí bradavku tam kde je. Jaký je váš názor ohledně rakoviny prsu, můžete to mít nějaky vliv?děkuji za odpověď
Odpověď: Spíše jde o Vás, zda Vám to kosmeticky vadí či ne. Vznik rakoviny prsu v aberantní žláze je vzácný, ale možný.
Kvůli tomu ale nutně odstraňovat aberantní třetí bradavku nemusíte, jde opravdu jen o Váš postoj k dané věci.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4760
Dobry vecer.Pred 15 mesici jsem na levem prsu nemela zadny nalez,na pravem "ovoidni solidni nodulus do 5mm".Prosla jsem 4 mastitidami (vpacene bradavky),rok poporodni thyroida a pred 6 mesici lehkou operaci vpacenych bradavek,po ktere mne 2 mesice bolela palcive urcita mista.Dnes mam na techto mistech loziska.Na levem prsu "uplne nove lozisko 17*17*10mm" (drive nic),na pravem prsu "solidni mirne nepravidelny hypechogenni uzel 10*8*7mm bez vyraznejsi dorsalni odezvy".Vysledek:3-BIRADS-pravdepodobne benigni.Jak mohu pomoci tato loziska v rustu zastavit,zmensit,znicit (bez operace)? Dekuji!
Odpověď: Ložiska, která máte v prsech, jsou s vysokou pravděpodobností ložiska nezhoubné povahy - vyjadřuje to hodnocení léze - pravděpodobně benigní neboli kategorizace BI RADS 3, takže se skutečně nemusíte trápit tím, jak růst ložisek zastavit, nebo je zmenšit či odstranit, to ani u nezhoubných lézí není cílem.
Lékař provede ultrazvukovou kontrolu ložisek a pokud neshledá významnou změnu, nebudete častěji kontrolována ani se s ložisky nebude nic dalšího dělat. Ve Vašem případě se může jednat i o pooperační nebo pozánětlivé změny. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4759
Dobry den.Som Zuzana a mam 25 rokov.Na konci cervence som bola na operacii fibroadenomu 3,5x3cm v lavom prsniku.Jazva sa mi hoji celkom pekne,avsak asi 0,5cm pod jazvickou sa da nahmatat akoby ztuhnute tkanivo,je to tvrde ako kamen,nefluktuje to.Co to moze byt? Ked som bola s tym za gynekologickou-povedala mi aby som vyskusala biolampu-zatial bez vysledku.Je mozne,ze by mi to tkanivo fibrotizovalo? Co s tym mam robit? Za kazdu radu budem velmi vdacna.Dakujem.Ospravedlnujem sa,ze pisem v slovencine-cestina mi pismom moc nejde.Este raz moc dakujem.Zuzka
Odpověď: Slovenština je pěkná, to se neomlouvejte. Zřejmě se jedná skutečně o výraznější hypertrofickou jizvu, je to ještě krátce od operace, dá se zkusit biolampa nebo lépe laser, taky Contratubex mastička - můžete si jizvu masírovat. Hojení jizev je individuální věc, u někoho se tvoří výraznější jizvy, tzv. keloidy. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky