MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 4629
Dobrý den,
dvakrát mně po operaci histologicky potvrdili fibroadenom. Mám tři další a měla jsem jít na roční kontrolu v dubnu, ale prý to v těhotenství není vhodné. Největší FA se zmenšil, ale druhé dva během těhotenství rostou. Je mi 29 a jsem v sedmém měsíci. Mám počkat s kontrolou po porodu? Může FA blízko bradavky způsobovat problémy s kojením? Mohou se při kojení zase zmenšit? Děkuji moc za odpopvěď.
Odpověď: Fibroadenomy jsou nezhoubné nádory prsu a mohou se vyskytovat mnohočetně. Rostou pod vlivem ženských pohlavních hormonů- estrogenů- a tak jak těchto hormonů s věkem ubývá, tak i růst fibroadenomů se zastavuje a mohou se s věkem i zmenšovat. Během těhotenství se mohou fibroadenomy trošku zvětšit, s kojením by neměly být problémy, i když je fibroadenom v blízkosti bradavky. Po kojení by se fibroadenomy i vzhledem k Vašemu věku neměly zvětšovat. Nedoporučuje se je operovat, pokud nebolí, nevadí ženě kosmeticky nebo se výrazně nezvětšují. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4627
Dobrý den, na pravém prsu mám začervenalé místo, na dotek teplé a uvnitř bolestivý hmatný útvar. To vše po 9ti měsíčním kontrolním mamografu. Prosím, čeho se mám obávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to, že můžete mít v prsu ohraničený zánět, bude vhodné prs ukázat lékaři - Vašemu gynekologovi nejlépe a ten Vás odešle na ultrazvukové nabo mamografické vyšetření, může Vám rovněž v případě zánětu předepsat antibiotika. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4626
Dobrý den,asi deset dní před menstruací mě začala bolet jedna bradavka,Před dvěma měsíci jsem byla na ultrazvuku - nález byl jedna prostá cysta.
Může být toto příčinou horm.změn,jak píšete v dotazu č.4624.Mám se znovu objednat k vyšetření? Je mi 40roků. Děkuji
Odpověď: Cysta není příčinou, ale důsledkem hormonálních změn, stejně jako bolesti prsů. Pokud si nic dalšího zásadního nehmatáte a před dvěma měsíci jste měla na ultrazvuku jednu prostou cystu, buďte klidná a na vyšetření se objednávat nemusíte. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4625
DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT CO PŘESNĚ ZNAMENÁ V OBECNÍCH SLOVECH STŘEDNĚLOŽISKOVÁ STŘEDNĚ TĚŽKÁ DYSPLAZIE S MAXIMEM V HZQ PONĚVADŽ JSEM BYLA DNES NA VYŠĚTŘENÍ A TAM BYLA TATO DYSPLAZIE ZJIŠTĚNa
děkuji p.Pizzoferratová
Odpověď: Dobrý den,
docela by mě zajímalo, kde jste vyšetření absolvovala, takovýmto výrazům se v mamografických popisech snažíme vyhýbat, protože vyjadřují histologii změn v prsní žláze a ta se dost dobře nedá z mamografie odečítat.
Pojem dysplázie se dnes nahradil pojmem mastopatie a je používaný spíše patology, pro Vás z toho zkrátka ale plyne, že nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4624
Dobrý den,asi 4měsíce vždy týden před menstruací mě bolí v levém prsu.. nikdy před tím se mi to nestalo. je mi 33 ,mám dcerku 4roky-kojena osmnact měsíců.. A váhám,zda-li mám s tímto navštívit lékaře..
prosím,poradíte?
Odpověď: Cyklické bolesti prsů, tj. bolesti před menstruací, resp. v druhé polovině cyklu, jsou běžné u většiny žen. Mohou být omezeny jen na prs jeden, některé ženy udávají jen lokalizovanou bolest v určité části prsu. Nejde jistě o nic vážného, ale o fyziologickou záležitost. Na lékaře je dobré se obrátit v případě trvalých a výrazných bolestí prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4623
Dobrý den,minulé úterý jsem na prsu měla červený flek vel.5x2cm a při pohmatu jsem cítila uvnitř prsu ztvrdlou část,ne bulka nebo něco podobného, spíše část ztvrdlé žlázy.Místo bylo jakoby teplejší.V pravém prsu normální pohmat.Mám před menses,prsy výrazně citlivé, bolestivé.Nyní zčervenání mizne ztvrdlá část též i když v určité poloze prsu ještě hmatná.Příjde mi to jako kdysi prodělaný zánět prsu.Mám se obávat nějakého nálezu? Mám vyhledat lékaře?Za odpověď děkuji.
Odpověď: To, co popisujete, skutečně vypadá jako zánět prsu, i když ohraničený jen na část žlázy. Pokud by se zarudnutí a zatvrdnutí nebo ztužení žlázy opakovalo a prs by byl teplejší, bylo by vhodné vyhledat lékaře, např. Vašeho gynekologa, prs mu ukázat a poradit se. V případě podezření na zánět Vám lékař může předepsat antibiotika, odeslat Vás na ultrazvukové vyšetření, event. se po odléčení zánětu může doplnit mamografie / podle Vašeho věku/.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4622
dobrý den,chtěla bych se zeptat,začalo mi z prsu když si ho zmačknu neco vytekat a mam napeti v prsou ale jen v jednom.asi pred pul rokem jsme prestala kojit.chtela jsem se zeptat jestli je to normalni nebo bych si mela zajit k doktorovi.dekuji za odpoved
Odpověď: Jedná se s největší pravděpodobností o hormonální změny, v krátké době po ukončení kojení. Pokud není sekret krvavé nebo tmavě hnědé barvy, nebude se pravděpodobně jednat o nic vážného, vhodné je odebrat sekret na sklíčko a cytologicky jej nechat vyšetřit- zda nejsou přítomné podezřelé buňky, event pronést ultrazvukové vyšetření prsů- to bývá ale negativní. K lékaři je vhodné zajít se poradit, na výše uvedená vyšetření Vás může odeslat.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4621
Dobry den, na sono vysetreni mi byl nalezen vazovy uzel o velikost 1,3cm. Jak velke je riziko, ze se z utvaru stane nador? Z ceho se tento uzel muze udelat? Je vhodna biopsie? Dekuji.
Odpověď: Zřejmě se jedná o vazivový uzel. Riziko vzniku zhoubného nádoru ve "vazivovém uzlu" není zvýšené, nádory vznikají naopak ve vývodech a lobulech prsní žlázy nikoliv ve vazivové tkáni. Vazivo je normální součástí prsu spolu se žlázovou tkání a tukem, ohraničeným nahromaděním tohoto vaziva vzniká to, co vy nazýváte "uzlem".
Pokud si lékař není jistý, o co se jedná, může z diagnostických důvodů provést biopsii, jinak není nutná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4620
Dobry den, chcem sa vam podakovat za rychlu odpoved na moju otazku v dotaze 4616. Tykala sa zvacseneho jedneho prsnika a vytoku z bradavky. Nakolko vsetky vysetrenia boli negativne, vasa odpoved na moj problem bola, ze zvacseny prsnik bude zrejme suvisiet s hormonalnymi zmenami. Ak by toto bol naozaj moj pripad, je sanca, ze by sa prsnik opat zmensil? Co vobec robia zeny, ked maju vyrazny rozdiel vo velkosti prsnikov. Mam pocit, ze by som potrebovala na kazde prse inu podprsenku. Je to velmi nepohodlne. Dakujem. Mata
Odpověď: Menší rozdíl ve velikosti prsů má nemálo žen, ale pro většinu to není problém / rozdíl je malý/. Pokud jde ale skutečně o kosmetický problém, dá se řešit plastickou úpravou prsů a je vhodné kontaktovat plastického chirurga a poradit se.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4618
Dbrý den manželka má po porodu zatvrdlá prsa malá je ještě v inkubátoru a dostává jen odměřené dávky tak že si žena mléko odstříkává doktoři říkají jen masírovat dávat teplé a studené obklady a odstříkávat. Tak jsem se chtěl zeptat jestli s tím nejde ješte něco dělat jiného. Děkuji za odpověd Alexandr
Odpověď: Asi už nic víc ne. Je to uzpůsobeno tak, že se mléka tvoří tolik, kolik si dítě bere, ale Vaše dítě teď dostává malé dávky. Manželka může odstříkávat nyní i více mléka než Vaše dítě zatím potřebuje, často se mlékem jiných matek takto přikrmují i jiné novorozené děti. Časem až se vaše miminko začne normálně krmit, se tvorba mléka přizpůsobí a prsa pak nebudou "zatvrdlá". Je to teď potřeba přečkat. Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4617
Dobrý den, před 3 měsíci, v době částečného kojení (1X večer) jsem z důvodu preventivní prohlídky byla na sonu prsů. Vše bylo v pořádku.Chtěla bych se zeptat, zda i přes laktaci mohu považovat toto vyšetření za spolehlivé? Jak často v průběhu roku se doporučuje sono prsů z důvodu prevence?
Děkuji Simona (39 let)
Odpověď: Screening rakoviny prsní žlázy začíná oficiálně až v 45 letech a je pomocí mamografie, což je jediná zobrazovací metoda vhodná k provádění této prevence. Mamografie je od 45 let hrazena ze zdr. pojištění, doporučujeme ji ale ženám po dvou letech již od věku 40 letech jako prevenci rakoviny prsu. Do 40 let věku žádná prevence neexistuje, velmi vhodné je samovyšetření 1x za měsíc vždy ve stejnou dobu menstr. cyklu, nejlépe 2.-3. den po ukončení menstruace a pokud žena chce, může absolvovat ultrazvukové vyšetření, vhodné je 1x ročně, interval není omezen, toto vyšetření si ale ženy hradí samy, stojí na většině screeningových center do 300 Kč a pro samoplátkyně platí v době od 1.4. do 30.10. slevy formou poukázek od AVONU v hodnotě 200 Kč.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4616
Dobry den,
mam 31 rokov. Mam obcas bolesti v pravom prsniku, ktory sa mi pred casom vyrazne zvacsil a z bradavky mam z casu na cas vytok bielej alebo cirej farby. Absolvovala som mamogram, ktory sa vzhladom na moj vek nedal dobre "precitat", aj ultrazvuk, ktory bol negativny. Prolaktin je v norme, antikoncepciu neuzivam, nie som tehotna ani som nikdy nebola. Babka z otcovej strany zomrela na rakovinu prsnika. Mozete mi poradit o co moze ist, s cim moze suvisiet zvacsenie jedneho prsnika a vytok? Vopred dakujem. Mata
Odpověď: Váš problém je poměrně častý a neznamená nic vážného, jde o hormonální změny, které jsou ale většinou fyziologické a při odběru hormonálních hladin včetně Vámi zmiňovaného prolaktinu bývá obvykle vše v pořádku.
Doporučuje se sekret odebrat i opakovaně na cytologické vyšetření / na sklíčko/, pokud i tam je vše v pořádku, většinou se to takto ponechává, pokud se ovšem sekrece nezhoršuje nebo nemění svou barvu - podezřelá sekrece je sekrece krvavé barvy, kdy obvykle přistupujeme k dalším vyšetřením. Zvětšení prsu nejspíše s hormonál. změnami rovněž může souviset./může se jednat i o jeden prs/ Takže buďte klidná, pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4615
Dobry den!Chcela by som sa opytat, aky moze mat dopad tlaciaca kostica na prsnik.Cez dovolenku ma dotlacila horna cast kostice pod pazuchou a teraz sa tam objavila pohybliva hrcka, podpazusie mam mierne zdurene a pobolieva.Je mozne vazne poskodenie lymfatickych uzlin takymto sposobom alebo je to docasne?Za odpoved velmi pekne dakujem.
Odpověď: Vztah tlaku kostic z výztuže podprsenek ke vzniku rakoviny prsu není prokázaný. Samozřejmě pokud kostice hodně tlačí, může vzniknout otlak na kůži, nebo zduření podkožních měkkých tkání, které může bolet a být nepřijemné. K žádnému vážnému poškození lymfatických uzlin v podpaží dojít nemůže. Můžete si pro jistotu nechat provést ultrazvukové vyšetření podpažních oblastí nebo nechat vyšetřit prsa mamograficky - podle Vašeho věku, nedávala bych ale do přímé souvislosti výskyt "hrčky" s otlakem kostice. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4613
Dobrý den, maminka byla v rámci prevence na mamografu,poté jí byl proveden ultrazvuk a hned nato biopsie core-cut léze v HZK. Nemá žádné zdravotní problémy. I kdyby biopsie byla negativní, musí být léze chirurgicky odstraněna?
Odpověď: Pokud bude core cut biopsie negativní, není jistě nezbytné ložisko z prsu chirurgicky odstraňovat. Vyčkejte výsledku biopsie, lékař Vám jistě bude o dalším postupu informovat. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4612
dobrý den,
moc Vás zdravím, děkuji za všechny za Vaše ochotné odpovědi. Můj dotaz směřuje na přídatné mléčné žlázy v podpaží, které se objeviy u mě již kolem šestnáctého roku přibližně, nyní mám po dvouch dětech, nejsou bolestivé nic takového, ale velmi mě to obtěžuje esteticky, v mém podpaží jsou tak velké boule, že jdou vidět i přes trička, chtěla bych se zeptat, kde a za jakých podmínek se provádějí operace či odstranění, nemám finanční prostředky na plastického chirurga, je možné provést i na chirurgii?
Odpověď: Myslím, že se s úspěchem domluvíte i s chirurgem, nejen na plastice, tím míním, že nebudete muset výkon hradit. Pokud jsou to již tak velké "boule", nejedná se jistě jen o hledisko estetické, ale zřejmě Vám to již také překáží při běžné činnosti, takže z tohoto důvodu prac. omezení máte pádný důvod to dát odstranit. Poraďte se s nejbližším chirurgem, nebo Vás k němu odešle Váš praktický lékař či lékař z poradny pro onemocnění prsů.
Pěkný zbytek neděle.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4610
Dobrý den,je mi 19let. Nikdy jsem s prsy neměla problémy. Nyní poslední měsíc mi pravým prsem občas projede prudká silná bolest. V nezávislosti na cyklu. Samovyšetřením jsem však nic nezjistila, protože mám velká prsa č.5. Maminka je pravidelně sledována od mládí. Ale u mě to lékař nijak neřeší i přes zřejmě zvetšené žlázy a to máme v rodině dg. CA prsu. Mám si raději nezávisle zajít na Usg vyš. nebo je to běžné? Děkuji Andrea
Odpověď: Tak, jak popisujete bolesti, spíše to vypadá na problémy od svalového a kosterního aparátu - do prsů se mohou propagovat bolesti od páteře nebo ramenního kloubu. Větší prsa neznamenají sama o sobě vyšší riziko pro rakovinu, tu zvyšují dvě a více příbuzných v přímé linii s rakovinou prsu či vaječníku nebo jedna příbuzná s touto diagnózou mladší 35 let věku. Můžete si nechat provést ultrazvukové vyšetření nejlépe na některém z akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách, bez žádanky, jako samoplátkyně, doplatek je do 100 Kč.
Pokud by obtíže trvaly a ultrazvukové vyšetření bylo v pořádku /což předpokládám/ obraťte se na Vašeho praktického lékaře, odešle Vás ke specialistovi k vyšetření kosterně svalového aparátu. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4609
Dobrý den,asi před třemi dny jsme nahmatala v levém prsu něco tvrdého,nikdy jsem to tam neměla a při lehkém zmáčknutí to bolí,jsme objednaná na mamologii,ale chci vědět,jestli může jít o planý poplach.Děkuji za odpověď
Odpověď: Určitě se to musí vyšetřit podle věku buď mamograficky /pokud máte nad 40 let věku/ nebo ultrazvukově
/pokud jste mladší 40 let věku/. Bez vyšetření Vám nikdo nic neřekne. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4608
Dobrý den, mamince právě odebrali celý prs, kvůli zhoubnému nádoru. Všichni si moc přejeme, aby následná léčba dopadla dobře. K tomu bude potřeba i její dobrá psychická kondice. Momentálně ji trochu absurdně trápí, jak bude vypadat. Zjistila jsem však, že vlastně nikdo nevíme, zda existují nějaké výplně do podprsenek po operaci prsu. Dá se něco podobného koupit například ve zdravotních potřebách? Jak to řeší zdárně vyléčené ženy?

Děkuji za odpověď.
Lenka Kroutilová
Odpověď: Samozřejmě, že dnes je široká nabídka různých výplní do podprsenek i plavek / tzv. epitéz/, je dobré se optat ve zdravotnických potřebách, ale ve větších městech/ nevím, odkud jste/ jsou i specializované prodejny těchto pomůcek pro ženy po ablačních operacích prsů, kde Vám velmi dobře poradí. Já jsem z Moravy, takže takováto prodejna funguje např. v rámci Masarykova onkol. ústavu v Brně / Diana/ ale také v Olomouci, ale nemám bohužel přehled o celorepublikové síti těchto prodejen, ale myslím, že to by Vám mohli právě poradit ve zdr. potřebách v místě Vašeho bydliště nebo v Brně nebo se zkusit poradit s onkologem, který má Vaši maminku v péči, možná bude vědět. Kromě toho lze plasticky po určité době / 1-2 roky/ pokud je žena po operaci v pořádku plasticky upravit prsa, je to hrazeno pojišťovnou. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4607
Dobrý den,je mi 31 let.Před 2 lety jsem si v levém prsu při kojení objevila bulku,šla jsem na vyšetření a prokázalo se ,že jde o sraženinu vlivem špatného kojení.Bulka mi byla odsteněna.Včera jsem si objevila znovu na samém místě novou,která mě při ohmatání bolí.Dnes již nekojím.Mám jít znovu na další vyšetření?Mm velké obavy zda nejde o nádor.Jana z jaroměřě.
Odpověď: U Vás je v tomto případě vzhledem k mladému věku indikované na prvním místě ultrazvukové vyšetření.
Buď Vás na něj odešle lékař - př. gynekolog, napíše Vám žádanku, a nebo vyšetření lze i uhradit a pak žádanku nepotřebujete. V tuto dobu je doplatek na ultrazvukové vyšetření na většině akreditovaných center do 100 Kč /samoplátkyním přispívá AVON 200 Kč, seznam center je na těchto stránkách/. Na ultrazvukové vyšetření pro jistotu určitě běžte, i když se nejspíše o zhoubný nádor nejedná. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4605
Vážená paní Doktorko, našla jsem u bradavky malou hnědou kapičku tekutiny. Po silnějším mačkání, vyšla další. Mám 41 let a mám den před menstruací. Nikdy jsem si toho nevšimla. Jedná se o něco vážného? Moc děkuji za odpověď. (Na mamografii chodím.Byla jsem v lednu, negativní vyšetření. )
Odpověď: Důležitá je barva tekutiny. Nejlépe je patrná na bílém podkladu /zkuste otisk na bílý kapesníček nebo vatu, mul/
Pokud by barva tekutiny byla tmavě hnědá nebo krvavá, je vhodné vyhledat lékaře, nejlépe Vašeho gynekologa, který Vás se žádankou odešle na některé akreditované screeningové centrum /seznam center je na těchto stránkách/. Tam Vám lékař sekret jednak odebere na cytologické vyšetření na sklíčko a provede Vám další vyšetření jako mamografii, ultrazvuk a event speciální tzv. duktografické vyšetření, při kterém se zobrazí mlékovody. Nemusí se jednat o nic vážného, ale pokud by se tato sekrece opakovala, postupujte takto. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4604
Dobrý den paní doktorko,
dělají se mi na bradavkách pupínky podobné akné, ze kterých po vymáčknutí teče bílý hnis nebo tuhý jakoby maz.Pupínky jsou buď vystouplé a trdé a nebo malinké jen těsně pod povrchem kůže. Ty se obvykle sami vždy ztrácejí, vystouplé a tvrdé však zmizet nechtějí. Nevím jak se tohoto problému zbavit a co dělat. Předem Vám moc děkuji za radu.
Odpověď: Jde o mazové žlázky v oblasti dvorce bradavky, které se zde normálně vyskytují. Pokud není potřeba, nemačkejte si je, mázek se zvykle vyprazdňuje sám. U někoho tyto žlázky nejsou prakticky vidět, u některé ženy jsou výraznější. Může se stát, že se některá mazová žlázka "ucpe" a zanítí, je to skutečně jako např u akné, pokud opravdu trpíte ve větší míře tímto problémem, vyhledejte kožního lékaře. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4603
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, jak postupovat: již asi půl roku mám piercing obou bradavek, provedl jej lékař, vše se hojilo bez komplikací. Nyní jsem ne pravém prsu nahmatala asi palec velký ztvrdlý útvar, prso nebolí ani není nijak zarudlé, jen ztuhlé, kam se mohu obrátit, abych vše zkontrolovala? Případně, zda - li si mám před vyšetřením nejprve nechat vyndat šperk - lékařská ocel to je, myslím.(29let, nekuřačka, bez antikoncepce, druhý týden cyklu)
Odpověď: Piercing si před vyšetřením nemusíte nechat vytahovat, není to nutné. Prs by měl vidět lékař, např. gynekolog, který Vás odešle na ultrazvukové vyšetření, nejlépe na některé z akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4602
Dobrý den, obracím se na Vás problémem, který trápí moji 85 letou maminku. Je velice šikovná, ale netrpělivá. Zlobí ji neustálé pálení a štípání v pravém prsu.Mamografie a sono prsu byly v pořádku. Masti ani tbl. od bolesti ji nepomáhají. Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den,
pokud je mamografie a ultrazvuk v pořádku, asi to nebude nic vážného, je důležité, jestli Vaše maminka nemá nějaké kožní změny nebo změny na bradavce, pak by bylo dobré se poradit s lékařem - kožním nebo onkologem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4598
Dobeý den , je mi teprve 13 a moje levé prso je kolem bradavky ztvrdlé , bolí mě a je trochu červené , bojím se aby to nebyl zánět . Je to možné ?? :(
Odpověď: Pokud je prs zatvrdlý a hlavně červený opravdu se může jednat o zánět, je nezbytně nutné, aby prs viděl Váš dětský lékař nebo lékař ze specializované poradny pro onemocnění prsů , pokud bude podezření na zánět, je nutná většinou léčba antibiotikem. Lékař Vás může také odeslat na ultrazvukové vyšetření. Zánět není nic vážného, ale bez léčby mohou vznikat komplikace, takže se nebojte vyhledat lékaře.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4597
Dobrý den, na mamografii mi diagnostikovali v levém prsu cystu o velikosti 8x10mm. Nikdo mi ale neřekl,co s tím mám dělat dál.Hlavně mám to prso bolavé,nemohu se ho ani dotknout.Děkuji za radu
Odpověď: Cysta o velikosti 8x10 mm patří mezi cysty malé a neměla by Vám sama o sobě způsobovat bolesti. Zřejmě Vás spíše bolí vlastní prsní žláza, což se může stát a je to způsobeno hormonálními změnami, do jisté míry je to fyziologické. Velké a úporné a hlavně dlouhodobé bolesti prsů je ale potřeba léčit, poraďte se se svým gynekologem, nebo žádejte v lékárně kapky Mastodynon nebo přírodní preparáty- které rovněž ulevují od bolestí prsů - je je ale potřeba vyzkoušet. Může se jednat jen o bolesti přechodné, třeba před menstruací, to by byl ten lepší případ.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4595
Dobrý den, prosím vás o vysvětlení mé zpravy co z toho plyne pro mne:UZ bilat.vč.podpaží:vpravo v HZQ se zobrazuje hypoechogenní lehce nehomogenní ložisko vel.15*16mm,v pravé axile se zobrazují asi tři uzliny vel.12-13.. jsou akcentované svýraznějším hypohzpoechogenním lemem vlevo bez lož.změn a lymfadenopathie
Z.:Hraniční lož.vpravo v HZQ-nutnáHIS verifikace-susp.ca.mamme 1.dx T1c N1 Mx.Přiměřená involuce ml.žláz.Tabar I
Byla mi provedena biopsie.Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
lékař u Vás diagnostikoval v pravém prsu ložisko, ze kterého odebral při biopsii vzorky. Nyní, prosím, vyčkejte výsledku biopsie, vše se bude odvíjet dle výsledku biopsie.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4594
Dobrý den chtěla bych se zeptat co je adenosa prsu a zda je to vážné nebo ne?
Odpověď: Adenosa prsů je nezhoubný, dá se říci normální nález v prsní žláze. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4593
Dobrý den,z jednoho prsu začala vytékat po kapkách čirá nažloutlá tekutina.Chtěla bych se zeptat, co to znamená.Je mi 27 let a moje matka má v anamnéze karcinom prsu.Těhotná jsem ještě nebyla a zrovna mi končí menstruace.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Neznamená to nic vážného, čirá, nažloutlá nebo mléčně zkalená sekrece se může objevit v souvislosti s hormonálními změnami a nebývá výrazem onemocnění prsů. Pokud by se sekrece stupňovala a byla by oboustranná, bude vhodné se poradit s Vaším gynekologem a vyšetřit hladinu hormonu - prolaktinu, je také dobré sekret odebrat na cytologické vyšetření / na sklíčko/. To odebere lékař- gynekolog nebo lékař na screeningovém centru, kde se zabývají diagnostikou prsů - seznam center je na těchto stránkách, tam Vám rovněž mohou provést ultrazvukové vyšetření prsů. Pěkný den a žádné obavy.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4592
Vážená paní doktorko.Prosím o sdělení, co znamená následující nález:
RTG:Involuce prsních žláz je přiměřená.Patologické změny nenalezeny.Tabár I.Bilat je benigní makrokalcifikace.Ložisková dysplasie pod pravou axillou do vel.15 mm.
UZ: Prsy bez ložiskových změn.Axillární uzliny nezvětšeny.
Závěr: Lehká dysplasie oboustranně.
Ložisková dysplasie vpravo.
Tabar I. BI-RADS 1.

Děkuji za odpověď. Iva
Odpověď: Dobrý den,
Váš mamografický a ultrazvukový nález je v pořádku, můžete být klidná. Termín jako dysplázie zvykle při popisu mamografie a ultrazvuku dnes již nepoužíváme.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4591
dobrý den,je mi 17 let,8 něsíců beru HA Yasninelle nevím zda-li to může mít s mojí obavou nějakou souvislost...mám nejspíš zvětšené uzliny v podpaží,na dotyk to bolí a nevím co stím :-( když mám podprsenku tak je to vidět,tento problém ale trvá už asi 3 roky a já se bojím to říct mému gynekologovi!co by to mohlo být paní doktorko?:-(
Odpověď: Dobrý den,
spíš než na zvětšené uzliny bych si na"dálku" myslela, ža je to žláza, která často zasahuje vysoko až do podpaží zejméma u mladých žen. Svému gynekologovi se klidně svěřte a nebo si nechte prsa vyšetřit ultrazvukem jako samoplátkyně. Nepotřebujete na to žádanku od lékaře, seznam screeningových center je na těchto stránkách, doplatek je do 100 Kč/ v tuto dobu přispívá samoplátkyním na vyšetření AVON/. Na centru Vám zkušení lékaři určitě poradí a provedou vyšetření ultrazvukem, které situaci v podpaží dobře objasní.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4590
Zdravím lékařský tým,
a mám na Vás otázku: je mi 27 let, nepiji, nekouřím, žádné léky neberu, ani antikoncepci. Nicméně jsem si začala sebe více všímat a neuniklo mé pozornosti, že se na mé pravé bradavce utvořil důlek, který se ovšem vyplní zpět při stimulaci ňadra, nebo při výzazném poklesu okolní teploty. Neřekla bych, že se jedná přímo o vpáčenou bradavku, je v ní pouze důlek,který po jakékoli stimulaci ňadra nebo bradavky či prsního dvorce zmizí. Ňadra si vyšetřuji, nic jsem nenahmatala, žádné výtoky z bradavek také nejsou.... Budu velmi šťastná za každou odbornou radu od Vás. Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
to, co popisujete, je normální,. Buďte klidná. Preventivně lze prsa vyšetřit ultrazvukem - doplatek je v tuto dobu na akreditovaných centrech do 100 Kč, seznam center je na těchto stránkcáh, není to u Vás ale nutné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4588
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok ve svém věku 40ti let na UZ vyšetření prsů nebo zda toto vyšetření někde dělají prostě na přání a samozřejmě tedy za peníze. byla jsem 2x na UZ, vždy na vlastní žádost a ráda bych se vyhnula tomu, aby se mne někdo vyptával, proč na UZ jdu, když je to zcela jasné. Dr. mi napsal do papírů, že mám zřejmě fobii, což opravdu není pravda a vadí mi tento jeho přístup.Chci mít prostě jen o svém zdraví přehled. Tečka. Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den.
Od 40 let je preventivně doporučováno mamografické vyšetření, které si můžete zaplatit 1x ročně. OD 45 LET HRADÍ 1X ZA DVA ROKY MAMOGRAFICKOU PREVENCI POJIŠŤOVNY.
DO 40 LET SI ŽENA MŮŽE ZAPLATIT ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ BEZ FREKVENČNÍHO OMEZENÍ. OD 1.4 DO 30. 10 JSOU NA AKREDITOVANÝCH CENTRECH V ČR K DISPOZICI POUKÁZKY OD AVONU V HODNOTĚ 200 KČ URČENÉ SAMOPLÁTKYNÍM - JSOU JAKO SLEVA NA VYŠETŘENÍ MAMOGRAFICKÁ NEBO ULTRAZVUKOVÁ. JAKO SAMOPLÁTKYNĚ ŽÁDANKU NEBOTŘEBUJETE, POUZE ZAVOLÁTE A OBJEDNÁTE SE NA VYŠETŘENÍ, SEZNAM CENTER JE NA TĚCHTO STRÁNKÁCH. PĚKNÝ DEN.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4587
Dobrý deň,
presne pred týždňom som bola na UPT, nakoľko plod sa prestal vyvíjať a nebilo mu už ani srdiečko. Mojim problémom však doteraz zostali bolestivé, tvrdšie a veľké prsia. Dostanú sa po nejakej dobe (po akej dlhej) zase do normálneho stavu alebo treba nasadiť nejakú liečbu?
Ďakujem za Vašu odpoveď a za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den,
prosím, poraďte se s Vaším gynekologem, jsou léky pro zástavu laktace /Bromokryptin aj,/ , lékař by se na Vás měl podívat , stav vyhodnotit a léky ev. předepsat.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4585
Dobrý den,mému synovi je 14 let a prochází pubertou. Nedávno jsem si všiml,žemu začínají růst bradavky jak dívkám.Nechce být bez oblečení ani u bazénu.jedná se o nějakou hormonální poruchu nebo se to upraví časem samo ? Je třeba vyhledat lékaře ? Děkuji za odpověď.Pěkný den.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o velmi častý jev, který provází hormonální změny u chlapců v pubertě, zduření prsní žlázy se nazývá odborně gynekomastie a bývá přechodné, obvykle vymizí samo do dvou let. Pokud není příliš výrazné a nebo nepřetrvává, nic se s tím nedělá. Pokud by to Vašemu synovi činilo obtíže nebo by nález přetrvával déle než dva roky, bylo by vhodné se poradit s lékařem, zbytnělá žláza se dá poměrně jednoduše chirurgicky odstranit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4584
Dobrý den, mé dceři je 8let a začla si stěžovat na lehkou bolest v pravém prsu, po prohmatu jsem jí objevila malou bulku, na pravo větší , na levém menší - ta není citlivá. Je možné ,aby ji již v tomto věku začaly růst prsa? Je poněkud vyškově větší - 145cm a poslední dobou výrazně ztloustla - 41kg. Máme navštívit praktickou lékařku? Děkuji.G.S.
Odpověď: Dobrý den.viz předchozí dotaz
Jde v tomto věku o normální záležitost, rozšíření základů prsní žlázy, které se v tomto věku u dívek může vyskytnout v jednom nebo obou prsech a zvykle trvá nějakou dobu než začnou prsa narůstat, obvykle takto nález zůstane až do puberty, s dětskou lékařkou se pochopitelně můžete také poradit.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4583
Dobrý večer. Mám dceru 8,5 let. Asi deset dní má zduřelé bradavky. Na dotek bolestivé a když jemně máčknu na bradavku tak cítím jakoby kuličku.Jsou bolestivé pouze na dotek. Dvorce jsou mírně naběhlé. Je to, prosím, normální jev nebo je potřeba nějaké vyšetření? Děkuji
Odpověď: V tomto věku jde o normální jev, kdy se začíná v prepubertě vyvíjet prsní žláza, "kuličky" odpovídají rozšířené žláze, nález takto může zůstat do puberty, než se začnou prsa rychleji vyvíjet.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4582
Dobrý den.Je mi 25 let.V 17 letech jsem si nechala odstranit bulku pod levým prsem kvůli bolesti.Bylo zjištěno,že se jedná o další prsní bradavku.Bulku mám znova na stejném místě asi 4cm velkou a bolestivou při dotyku.Na ohmat je to stejné jako předtím.Mám se obávat,nebo jde o častý a normální problém.Maminka byla před 6 lety na operaci.Nádor v prsu byl nezhoubný a chodí na pravidelné kontroly.Děkuji za odpověd.Janecká
Odpověď: Dobrý den,
akcesorní bradavka se může vyskytnout kdekoliv v průběhu tzv "mléčné" lišty, kde se embryonálně vytvářejí základy prsních žláz a mohou u někoho přetrvávat. Nejde o závažný problém, spíše problém kosmetický, takže je vhodné přídatnou bradavku odstranit.Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4581
Dobrý den,v loňském roce jsem pozorovala kapičky krve z levého prsu.Na mamografickém snímku žádný nález nebyl, totéž na sonu.Závěr lékařky v Plzni zněl-hormonální změny,kontrola za rok.Požádala jsem ještě diagnostické pracoviště v Praze o došetření a absolvovala magnetickou rezonanci,která také nijak přesně neurčila nález.Dále jsem absolvovala znovu sono a současně biopsii.Histologický nález zněl-předrakovinový stav a v červnu jsem podstoupila operaci. Je možné, že ani nejnovější vyšetřovací metody neurčí přesně proč se z prsu objevil krvavý sekret a nezjistí žádný nález? Děkuji Dana
Odpověď: Při krvavé sekreci z prsu je vhodné provést duktografické vyšetření, nevím, zda jste jej absolvovala, nebo u Vás třeba provést nešlo a lékařka indikovala pak magnetickou rezonanci...Ani ta ale nemusí v tomto případě vždycky přispět k diagnóze. Zvykle se odebírá několikrát po sobě sekret na sklíčka k získání cytologického nálezu - tj. buněk ze sekretu. V případě zjištění podezřelých buněk, je na místě operace- vynětí vývodu, ze kterého je krvavá sekrece. U Vás ale byl nakonec podezřelý nález při ultrazvukovém vyšetření a byla provedena biopsie a následně operace, takže předpokládám, že vše je v pořádku a podezřelý nález byl z prsu odstraněn. Někdy, a to je i případ krvavé sekrece z prsu, se může stát, že teprve kombinace zobrazovacích a vyšetřovacích metod přispěje ke správné diagnóze, nemusí to být v některých případech jednoduché...Myslím, že lékařky v Plzni pro Vás udělaly maximum. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4579
Dobrý den, je mi 40 let a mám silikonové implantáty, chtěla jsem se zeptat, kde bych se měla nechat vyšetřit, zda existuje speciální mamograf pro tyto pacienty.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
silikonové implantáty se vyšetřují na mamografech, na kterých se snímkují i ostatní ženy, není zapotřebí speciální mamograf. Seznam akreditovaných center, na kterých se můžete nechat vyšetřit, naleznete na těchto stránkách.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4578
Dobrý den,mám vpáčené bradavky.A chtěla bYch se zeptat jesti se v Olomouci provádí piercing bradavek,slyšela jsem že to pomuže:)myslím že operace u mne není nutná.A kolik by to tak mohlo stát.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
v Olomouci je několik piercingových center, najděte si to na internetu, piercing ale není léčbou vpáčených bradavek, nedoporučuje se.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4577
Dobrý den,je mi 27 let,před 3 lety jsem si nalezla bulku,která bolí, hl. ke konci cyklu.Byla jsem 2x na UZ - kde popsána normální strukturu žlázy úměrná věku beze změn - cystu nenašli. Dopor. E vit. a kontoly. V rodině měla ca babička z tatínkovi strany, je to pro mou udajně benigní povahu podstatné? Nyní jsem otěhotněla a bulka se zvětšuje a bolí. Co je třeba dělat? A jaké jsou možnosti situaci řešit? Je možné že se prsní tkáň zklidní? děkuji za odpoveď K.
Odpověď: Myslím, že můžete být klidná. 2x jste absolvovala ultrazvukové vyšetření, které ukázalo, že Vaše "bulka" odpovídá pouze žláze a tomu nasvědčuje i její zvětšování v průběhu gravidity. Určitě se nález může časem zklidnit, ale v graviditě se spíše zvýrazní, pokud by jste byla z tohoto neklidná, ultrazvukové vyšetření lze zopakovat i v graviditě. Vaše rodinná anamnéza je z hlediska rizika pro rakovinu prsu i Vašeho nálezu v prsní žláze zcela nepodstatná.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4576
invazivní duktální karcinom,jsem po operaci-ablace,chemoterapie,ozařování,herceptin, mám metastáze do kostí,chema Taxol s coroplatinou a v současné době l x měsíčně faslodex. můžete mi sdělit zda při této léčbě bolí klouby.děkuji.eva
Odpověď: Dobrý den,
Váš dotaz jsem konzultovala s onkologem. Léčba, kterou v současné době máte, skutečně může způsobovat bolesti kloubů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4575
Dobrý den.V těhotenství jsem prodelala zánět prsu,lečba ATB nezabirala,punkce atd.Rok po porodu jsem byla operována,zanět.ložisko mi pod bradavkou vyoperovali-nekojila jsem. přerušili mi mlekovody.Je možno kojit jen z jednoho prsu?A s tím po operaci ne? nebude se mi tam vytvařet mleko? naskedně problemy? dekuji za odpoved. Daoudova
Odpověď: Většinou i po operaci prsu s ložiskem uložených centrálně - jak je tomu ve Vašem případě- může žena normálně kojit i z operovaného prsu. Setkáváme se spíše s tím, že kojení z operovaného prsu je omezené, nikdy nedojde k přerušení všech mlékovodů, takže tvorba mléka i sekrece bývá zachována.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4574
Dobrý den,mám otázku.Co je fibrozní dysplazie prsu?Množí a zvětšují se mi uzliny na krku,tříslech a axilech.Nyní mám v levé axile uzlinu 19mm x 7mm a druhou 14mm x 5mm.Mamograf ukázal oboustrannou fibrozní dysplazii bez ložiskového útvaru.Chci ještě dodat,že 7.7 mi dělali konizaci děl.čípku,pro LGSIL.Biopsie potvrdila předrak.změny nejvyššího stupně CIN 2,3.Můžu mít předrak.změny i v prsou?Děkuji Sobczáková
Odpověď: Fibrózní dysplázie - je odborný termín pro histologické vyjádření nezhoubných změn ve Vaší prsní žláze, které je možno považovat za fyziologickou, tj. normální , variantu. Fibrózní dysplázie by měla být stanovena histologicky- tj. při odběru tkáně z prsu -a nikoliv při popisu mamografie, jako tomu nejspíše bylo ve Vašem případě. Takže stran nálezu v prsu je všechno v pořádku, nejde o předrakovinový stav. Pokud se Vám zvětšují uzliny, je zapotřebí celkové vyšetření, s prsy to pravděpodobně nesouvisí, uzliny uvedené velikosti se v podpažních jamkách mohou vyskytovat běžně.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4573
Dobrý den,
děkuji za odpověď k dotazu č. 4556, ale ještě by mě něco zajímalo. Jestli se potvrdí, že je to fibrom, co potom bude??? To se tam nechá nebo půjdu na operaci ???
Odpověď: Pokud fibroadenom v prsu ženě nevadí - tj. nebolí nebo netlačí nebo rychle neroste, není důvod jej odstraňovat, je tendence ponechávát tyto nezhoubné nádory v prsu, nejsou rizikové pro vznik rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4572
Dobrý den ..mam takovy problem je mi 13 a mam dost mala prsa...a newim ..jestly trebe nejdou nejak zvetsit cvičenim nebo tak..děkuji za odpoved
Odpověď: Ve 13 letech není vývin prsní žlázy zdaleka ukončený, vývoj prsů končí zhruba kolem 20.-25. roku věku (teď nejen pokud jde o velikost prsů). Doporučuju proto počkat alepoň do 18 - 19 let a dát tomu šanci a pokud to pak budete stále vnímat jako "problém", tak je radikálním řešením pouze plastická úprava prsů, nejčastěji pomocí silikonových implantátů. Cvičením posílíte a jistě vytvarujete prsní svaly, ale nezvětšíte objem vlastní prsní žlázy.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4571
Podľa výsl.vyšetrenia z rádiodiagnostiky - koža primeranej hrúbky, mamilly bez retrakcie, žľaz.teleso redukované, vpravo periareolárne prítomné zatienenie veľkosti 13 mm,poobné zatienenie aj vľavo v oblasti HLQ veľkosti 8 mm, mikrokalcifikáty nepozorovať, retromammárny priestor a zachytené axilly voľné. Záver: zatienenia ben.typu bilat. /BIRADS 2 /. Vhodné dopĺniť US vyšetrenie / objednané na 21.9.09/. Môžete mi prosím zrozumiteľne vysvetliť o čo ide? Je to nastúpujúca rakovina, alebo nemusím mať obavy? Mám 55 rokov. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,
hodnocení BI RADS 2 znamená nezhoubný nález v prsu, lékař si chce situaci ještě objasnit doplněním ultrazvukového vyšetření, ale zvykle to ani v těchto případech nemusíme provádět . Můžete být klidná, o rakovinu prsu se nejedná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4570
Dobrý den paní doktorko.Velmi děkuji za Vaši odpověď na moje předešlé dotazy.Mám ještě jeden dotaz. Je možné, aby MG neodhalil nádor v prsu, který by způsobil zvětšení uzliny do 20mm,a UZ vyšetření ano?
Vždy jsem se domníval, že MG je nejvyšší stupeň vyšetřovacích metod.
Ještě jednou děkuji za Vaši odpověď. Vostal.
Odpověď: Dobrý den,
u žen nad 40 let je MG vždy metoda nadřazená všem ostatním, je nejvýtěžnější, nicméně záleží např. i na typu prsní žlázy a u některých žen je zapotřebí doplnit k mamografii ultrazvukové vyšetření a v některých případech je skutečně možné, že nádor odhalí až ultrazvukové vyšetření, resp. mamografie v kombinaci s ultrazvukem. Radiolog ale takovou situaci, kdy sama mamografie k odhalení nádoru nestačí, dokáže vyhodnotit a automaticky doplní i ultrazvukové vyšetření. Samotné zvětšení uzliny na 20 mm také neznamená vždy zhoubné postižení uzliny, záleží spíše na charakteru- vzhledu lymfatické uzliny, zvětšení uzliny může být podmíněno i jinou příčinou, tak jak jsem již psala. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4568
Dobrý den,
mám 20ti měsíční dceru, u které jsem nedávno zpozorovala zduření pravého prsu, asi 1x1cm oproti levému. Protože se v té samé době vyskytly vysoké horečky, dostala malá ATB, že by to zduření mohlo být k té probíhající infekci. Již jsme zdraví, ale zduření přetrvává. Domnívám se, že je nebolestivé, pokud dceru zvedám nebo držím, nemá žádné bolestivé projevy. Mám zduření pouze sledovat nebo by bylo lepší nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď. Katka
Odpověď: Dobrý den,
zduření prsních žláz se vyskytuje velmi často u kojených dětí nebo i po ukončení kojení v souvislosti s působením ženských hormonů obsažených v mateřském mléce. Může být rozšířená žláza jen v jednom prsu, tak jak je to u Vaší holčičky. Dětský lékař Vás může odeslat na ultrazvukové vyšetření, kde se toto rozšíření prsní žlázy potvrdí. Nejedná se o nic vážného, dítě to nebolí a časem to vymizí.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4566
Dobrý den.
V roce 2006 byl ženě vyoperován invazní duktální karcinom v levém prsu.
Současně byla na MG zjištěna drobná LU v axile vpravo do 10mm.
V roce 07 a 08 nebyl tento nález potvrzen.Včera na MG bylo nalezeno stac. nahuštění žlázy vpravo. Na UZ 1suspektní uzlina s nepravidelně hypoechogenním lemem do 20mm.Jinak oba prsy na MG negativní bez mikrokalcifikací.Markery 24.4.09 SCEA1,1,SCA15-3 19,5.Žena je bez potíží.Je možné,aby nález z 06 "zmizel"a nyní se objevil?
Odpověď: Dobrý den,
pokud to dobře chápu - jde tady o uzlinu v pravém podpaží, tedy na druhé straně než byl odoperovaný karcinom - ten byl v prsu levém. Nyní neuvádíte, kde je suspektní uzlina, zřejmě na straně pravé. Uzliny v podpažní jamce nemusí být stále konstantní velikosti, mohou se zvětšovat nebo zmenšovat, reagují na imunitní stav organismu, uzlina nemusí být v případě Vaší ženy vůbec postižená metastázou karcinomu prsu, také nález v obou prsech a vše ostatní je v pořádku. Může se jednat např. o zánětlivé zvětšení uzliny. Je to obdobné jako např. s uzlinami na krku. Pokud bude přetrvávat zvětšení uzliny, lze z ní vzít vzorky./provést biopsii/
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4565
Dobry den!je pravda, ze po ustaleni hormonu fibroadenomy zmizi nebo prestanou růst?a jestli ano v kolika letech priblizne.dekuji
Odpověď: Fibroadenomy jsou nádory skutečně závislé na množství pohlavních hormonů - estrogenů. Fibroadenomy se mohou vyskytnout kdykoliv, ale typický je právě mladý věk, kdy pod vlivem estrogenů mohou narůstat obvykle do věku 25 let, pak se jejích velikost stabilizuje, mohou se s věkem i zmenšovat. Neplatí to samozřejmě bezvýhradně, záleží na histologickém typu fibroadenomu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4564
Dobrý den, poslední dobou mě občas zabolí v pravém podpaží. Nic jsem si tam nenahmatala. Mám strach, abych neměla rakovinu prsu, protože ji měla mého otce maminka. Je mi 20 let. Je v mém věku možné mamografické vyšetření?? Děkuji za odpověď. S pozdravem Vojkůvková Jana
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem mladém věku se mamografie provádí výjimečně a vždy až po ultrazvukovém vyšetření. Takže pro Váš klid si můžete zaplatit ultrazvuk na některém z akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách. V tuto dobu je příspěvek pro samoplátkyně od AVONU 200 Kč, takže doplatíte do 100 Kč, žádankuod lékaře mít nemusíte. Rakovinu prsu jistě nemáte a jedna příbuzná s rakovinou prsu Vám riziko nezvyšuje. Mamografie se začínají provádět ve 40 letech věku, zatím o rakovině prsu nepřemýšlejte, je na to dost času.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4563
Dobry den, prosim, mozete mi vysvetlit nasledujuce pojmy? Centralne mierne dilatovane dukty. Skupina cystickych lozisk, v jednej cyste susp. hyperechogenny utvar. Kontrola o dva mes.
Som 6 tyzdnov po porode, ciastocne dojcim, aj prikrmujem, nahmatala som si hrcku a sla som na sono. Tieto pojmy mi vsak Dr. nevysvetlila. Co su to dilatovane dukty a hyperechogenny? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,
dilatované dukty=rozšířené mlékovody, což je v době kojení normální. Hyperechogenní útvar= útvar s vyšší echogenitou, tj. světlejší při ultrazvukovém zobrazení, může se jednat u Vás o útvar v cystě vyrůstající z její stěny - nejspíše papilom, nález bude zkontrolován za 2 měsíce. Postup je v pořádku, můžete dál pokračovat v kojení.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4562
Včera mamce řekli že má v prsu nádor velikosti dvou cm vzali jí odběr a za týden se doví jestli je zhoubný každopádně půjde na operaci .Já se o tuto problematiku nikdy nezajímal můžete mi říct jaké jsou v dnešní době šance že zas bude vše vpořádku?Můžu mit jako syn rakovinu dědičnou?Děkuji Vám za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
nádor velikosti 2 cm je stále malý nádor a šance na vyléčení a uzdravení tu samozřejmě je. Hodně záleží na typu nádoru a jeho biologických vlastnostech a také na tom, zda jsou nebo nejsou postiženy lymfatické uzliny. Onkologická i chirurgická léčba dnes značně pokročily. Vyčkejte výsledku biopsie, zatím jistě nevíte, zda se jedná o zhoubný nádor. Rakovina prsu u muže je vzácná a pokud jde o dědičnost, tak pro Vás to zvýšení rizika rakoviny prsu neznamená. Držím palce.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4561
Dobrý den.
Manželka je onkologický pacient po operaci nádoru prsu.
Zpráva z vyšetření na mamografu uvádí 1-BIRADS negativní.
Nevím co to znamená.Prosím Vás o objasnění pojmu.Mnohokrát děkuji.

Vostal Miroslav
Odpověď: Manželka byla zřejmě na řádné mamografické kontrole po operaci. 1- BI RADS znamená negativní neboli normální nález, vše je tedy v pořádku.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4560
Dobrý den,cca 14 dní před menstruací mám hrozně nepříjemné pocity v prsou, není to bolest, spíše napětí nebo nepříjemné lechtání, ale někdy mám dojem, že snad "vylítnu z kůže".Hodně citlivé jsou i bradavky.Pocity začaly poté, co jsem cca po roce přestala kojit. Vyšetření u mamologa neukázalo nic neobvyklého, má prsa jsou tvořena hlavně žlázou, skoro žádným tukem (jsem poměrně štíhlá). Pomohl by mi Mastodynon, o kterém jsem četla ve Vašich příspěvcích? Předem moc děkuji za odpověď, hezký den.
Odpověď: Takže příspěvky jste četla, bolesti prsů se během života mění a neznamená to tudíž, že tuto teď zvýšenou citlivost prsů budete mít stále. Je to potřeba nějak "přestát". Na Mastodynon mám dobré reference přímo od pacientek. Zeptejte se ale přímo v lékárně je teď na trhu řada různých přírodních preparátů, které rovněž ulevují od bolestí prsů.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4559
dobrý den chcise zeptat jemi 17 a v levém a pravém prsu mam bulky vlevém prsu semi zdá žejimam trošku věčí než v pravém,vlevém prsu ze strany mě občas pobolívá bojímse žejeto rakovina nevim comam dělat a kdotorce nemam odvahu jít děkuju za odpověd,
Odpověď: Rakovinu prsu jistě nemáte, ve Vašem věku se prakticky nevyskytuje. Doporučuju provést ultrazvukové vyšetření, můžete se na něj objednat i bez žádanky a to na některé z akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách- vyšetření si hradite sama a doplatek je v tuto dobu na většině center do 100 Kč.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4558
Dobrý den,je mi 35 let a po ukončení kojení v 15.měsíci dítěte jsem začala brát antikoncepci,kterou beru necelý rok.Stává se mi ,že mi v půlce cyklu začnou bolet bradavky,jsou citlivé na dotek,je to velmi nepříjemné,po pár dnech to vždy zase odezní.Při prohmatání jsem nic zvláštního nenašla.Při menzesu tak citlivé bradavky už nejsou.Může to být vyvolané jen hormonální antikoncepcí?Nebo by bylo lepší raději navštívit prsní poradnu.Děkuji Jana
Odpověď: To, co popisujete, je normální. Naprostou většinu žen bolí prsa, nebo jsou v určitou dobu citlivější prsa či jenom bradavky a to v závislosti na menstruačním cyklu. Závislost na užívání HAK může a nemusí být, chce to vyzkoušet. Můžete zkusit některé přírodní preparáty, které ulevují od bolestí prsů, poptejte se v nejbližší lékárně, dobrý je i lék Mastodynon v kapkách.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4557
Dobrý den,je mi 18 let a zhruba 4 dny mě bolí levé prso,vyteklo mi cosi jako hnis z bradavky ale ne tím uprostřed,ale jako boláček těsně vedle,ale ve dvorci ano. a mám pod paží hmatatelnou bouličku,co mám dělat?děkuji za odpověd.
Odpověď: Na dvorci jsou Montgomeryho žlázy, které obsahují mázek a vývod žlázy se někdy může"ucpat" a obsah se hromadí. Zadržený obsah může při infekci i hnisat, je to asi Váš případ, obsah se sám vyprázdnil, což je dobře, boulička v podpaží může být reaktivní uzlinou, která se zvětšila při infekci.
Pokud chcete mít jistotu běžte na ultrazvukové vyšetření, žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař nebo gynekolog
Pěkný den..
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4556
Dobrý den,
už je to tak 14 dní, co jsem si v pravém prsu nahmatala bulku velkou asi jako hrášek. Je mi 24 let. Hned jsem šla ke svému lékaři, který mi řekl, že se nemusím ničeho bát, že to bude asi fibrom.... jsem objednaná na ultrazvuk až koncem srpna. Nemohl by to být tukový váček??? Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle pohmatového nálezu je to spíše drobný fibroadenom, nebo fibrom, jak Vám lékař sdělil, nebo jen součást žlázy, myslím, že nejde o nic vážného. Fibroadenomy jsou nezhoubné nádory prsu mladého věku.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4555
Dobrý den,
mám zjištěny "tečky" v levém prsu. Mám jít na odběr tkáně. Ale zároveň mi budou označovat místo uhlíkem.
Znamená to, že se již podle rentgenového snímku předpokládá, že je třeba příp. operace? Myslela jsem si (někde se to tak popisuje), že lokalizace uhlíkem je až po zjištění na histologii...
Když se dopředu neví jaký bude nález, proč rovnou vstřikují uhlík? Když bude nález negativní, ten "uhlík" se vstřebá?
Omlouvám se za tak neodborný a velmi laický popis a dotaz, ale není mi postup, který budu mít, zcela jasný.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vyjadřujete se velmi srozumitelně. Máte zřejmě v prsu mikrokalcifikace /tečky/, což jsou usazeniny vápníku. Značení uhlíkem se může provést i v době odběru tkáně /biopsie/ a to tehdy, když je vysoká pravděpodobnost, že bude zapotřebí operace. I tak je ale nutné samozřejmě biopsii- odběr tkáně- provést, protože bez stanovení histologie nebude provedena operace. Uhlík se nevstřebá, je odstraněný z prsu při operaci. V prsu uhlík nevyvolává žádné změny, i když jej tam ponecháme, může být ale tetováž (tečky uhlíku) na kůži.
Pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4553
Bezplatné vyšetření prsu, jak jsem se dočetla je pro ženy od 45 do 69 let. Od 45 let je mi zcela jasné, a co po 69. roku života?, to se již nevyšetřuje, či se opět začíná platit? Pokud ano, proč?
Odpověď: Dobrý den,
čeká se až sněmovna schválí prováděcí vyhlášku k zákonu o zdravotních službách, ve které je již zakotvené, že mamografické vyšetření je hrazeno ženám ve dvouletém intervalu od 45 let do konce života. Některé pojišťovny mají akce pro tyto ženy, kdy doplácejív rámci preventivních programů mamografické vyšetření poměrně vysokou částkou nebo jej hradí dokonce celé. Informujte se na své pojišťovně.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4552
Dobry den, je mozne cca tyden pred menstruaci pichani /pálení/ v levem prsu pri pohybu? Nekdy i uprostred cyklu, v rodine zadne nadory tohoto typu nemam. Dekuji za odpoved, PETRA
Odpověď: Dobrý den,
možné to je, bolesti prsů, třeba i jednoho, v souvislosti s menstruačním cyklem, jsou normální.
Do prsů se mohou propagovat též bolesti pocházející od svalově-kosterního aparátu-páteře a ramenního kloubu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4551
dobry den,byla jsem na mamografickem vysetreni a zaroven na ultrazvuku,a pani doktofka mi zdelila,ze mam zvetsenou prsni zlazu a tukovou bulku,ze mam prijit za dva mesice na kontrolu jestli se bulka meni nebo ne,posim vas mam se obavat toho,ze muze byt bulka zhoubna,nebo by se to poznalo na ultrazvuku.predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
pokud je "bulka" tuková, nemusíte se obávat, zvykle takovéto nezhoubné nálezy v prsní žláze ani nekontrolujeme. Zhoubný nález od tukové bulky na mamografii a ultrazvuku bezpečně odlišíme.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4550
Dobrý den,je mi 12let a v obouch prsech pod bradavkou mam hrudky co to znamena ? docela se bojím .Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
znamená to, že se Vám začínají vyvíjet prsní žlázy, předpokládám, že jste dívka, přechodné zduření prsů se totiž v pubertě může vyskytnout i u chlapců. Poraďte se s maminkou nebo Vám blízkou osobou, jde o normální jev.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4549
Dobrý den,ja bych se chtela zeptat v kolika letech se asi ta rakovina projevu jestli už například od 12 se to dá poznat ...dekuji
Odpověď: Dobrý den,
milá slečno ve 12 letech se prsní žláza teprve začíná vyvíjet a rakovina prsu se ve Vašem věku nevyskytuje.
U vysoce rizikových pacientek (více příbuzných s tímto onemocněním v rodině) začínáme prsa obvykle vyšetřovat ne dříve než v 25 letech. Takže opravdu žádné obavy.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4548
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na léčbu. V roce 2003- segmentectomie´SLNB,CHT,RT v roce 2007 mastektomie 1.sin.exenteraceaxily a nyní exenteraceaxily znovu jak v roce 2003. Histologie" tumor" obsahuje 11 LU- z toho 5 infiltrovaných huře diferencovaným karcinomem I. etáž: 7 LU bez infiltrace. Imunohistochemie: estrogeny: negat. progesterosteron: negat: CK-AE,E-cadherin: pozit. Chtěla bych znát jiný názor lékaře na další léčbu po této operaci. Předem moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
obávám se, že v tomto případě neporadím. Je to spíše otázka na onkologa a já jsem radiolog a také je potřeba uvést přesněji léčbu, zřejmě se jednalo o recidivu onemocnění v r. 2007, pak již nebyla CHT?nyní- tj. zřejmě v r. 2009 opět znova exenterace axily? Je to pro mě nejasné a doporučuji skutečně konzultovat onkologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4546
Jeste maly dodatek k predchozimu dotazu. Asi jsem zapomnela napsat, ze je mi 23 let a ze mam na levem prsu vpacenou bradavku dovnitr. Drive jsem tak mela obe a myslim, ze to tak muze byt. Omlouvam se za doplneni:-(
Odpověď: V pořádku, takže pokud nějaké vyšetření prsů - tak ultrazvukové.
Jinak myslet i na vyšetření muskuloskeletálního aparátu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4545
Dobry den, uz nekolik mesicu me poboliva leve prso. Nejdriv jsem si myslela, ze je to blizici se menstruaci. Tyden i dele me neboli a pak zase znovu. Bolest je spojena s tlakem na strane k ruce a podpazi, nekdy me take boli lopatka. Take se mi zda, ze mam v prsu (na strane k ruce) bulku, ale mam hodne pevna prsa, tak nevim, zda se nejedna jen o uzliny, ktere jsou u me bezne. V rodine rakovinu prsu nemame.Zitra jdu ke svemu gynekologovi, ale presto mam obavy. Predem dekuju za odpoved
Odpověď: Do prsní žlázy se promítají také bolesti vzniklé onemocněním muskuloskeletálního aparátu - konkrétně hrudní páteře a ramenního kloubu. U Vás to podle charakteru obtíží spíše vypadá na tento původ bolestí. Gynekolog Vás ale může odeslat podle Vašeho věku buď na mamografické či ultrazvukové vyšetření prsů. Bolest není příznakem rakoviny prsu.
Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4544
Dobrý den, mému muži je 36 let, letos v lednu prodělal velmi vážné onemocnění zánětu srdečního svalu.Uzdravil se a už v květnu opět nastoupil do práce, ale stále užívá některé léky(Digoxin, Verospiron,Betaloc, Prestarium neo forte).Nedavno si všiml mírného zvětšení a ztvrdnutí levé prsní bradavky,citlivé na dotek a trochu bolestivé.Mohou mít tyto léky na jeho současný stav vliv? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
téměř s jistotou se jedná o polékové zduření prsní žlázy, nazývá se to odborně gynekomastie a nejde o nic vážného, nejspíše vznikla v souvislosti s užíváním Verospironu. Zduření prsní žlázy lze potvrdit ultrazvukovým vyšetřením, ohledně užívání léků se poraďte s ošetřujícím lékařem.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky