MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 5690
Dobrý den,paní doktorko,jsem půl roku po parciálním výkonu v prsu a odebrání uzlin,násl.ozařování+hormonoterapie,tamox.+Zoladex.Chtěla bych se Vás zeptat ohledně zdravotních omezení u operované ruky,zda je možné naštívit termální lázně,vířivou vanu s tepl.37st.,případně parní saunu,vše jen s mírou a na krátký čas nebo zda je toto úplně vyloučeno. Ještě prosím o info,zda toto omezení je dočasné nebo již na celý život.Moc Vám děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Obojí povede k prokrvení tkáně. Může to být ve prospěch "boje" proti pooperačnímh a postiradiačním změnám. Nicmíně si myslím, že je velmi časně. Poraďte se se svým onkologem. je třeba tuto možnost posoudit v kontextu s celkovým stavem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5689
Dobrý den.Moje žena byla včera na biopsii prsu.Lékař při pohledu na vzorek usoudil,že je to jasné.Na dotaz mé ženy ,co je jasné, reagoval vyhýbavě.Výsledky budou za týden,takže jsme ve velké nejistotě.Chci se zeptat,zda lze pohledem na vzorek určit je-li nádor zhoubný.Za rychlou odpověď děkuji.Pavel Kyjov
Odpověď: Dobrý večer. Vážený pane. Je mi líto, že vás svoji odpovědí nemohu potěšit. Biopsie se provádí ve většině případů proto, že ložisko je hraniční tzn. podezřelé povahy či již proto, aby před chirurgickou či onkologickou léčbou bylo možno provést podrobný imunohistochemický rozbor. Samotným pohledem na odebraný vzorek se samozřejmně stanovit diagnóza nedá. Nicméně kvalita vzorku a jeho chování ve fixačním roztoku nám minimálně napoví, že jsme odebrali vzorek ze správného místa. Což někdy při drobné lézi a "pouze" dvojrozměrné kontrole ultrazvuku vede k úlevnému slovnímu doprovodu. Omlouvám se. Myslíim, že si kolega plně neuvědomil dopad své vyhýbavé odpovědi. Rozbor opravdu trvá týden, a bohužel v tomto období je žena v nejistotě tak jako tak.Zkuste se odreagovat, strach stejně na výsledku nic nezmění. A není to dobrý rádce. Navíc vás obírá o energii, kterou můžete teď nebo později investovat lépe. Postavte se strachu čelem. Podnikněte spolu s manželkou něco, co by vám dovolilo na nejistotu zapomenout.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5688
Dobrý den, četla jsem někde, že existuje nový přístroj na diagnostiku rakoviny, který je mnohem přesnější než mamograf a že je již i v ČR. Mohla byste k tomu sdělit nějaké informace? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Mamografické vyšetření je v současnosti základní , spolehlivé a nezastupitelné vyšetření celosvětově užívané. Budu ráda, když svoji informaci upřesníte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5687
Dobrý den,pred pár dňami som si nahmatala hrčku v prsníku a po následnim vyšetrení mi zistili cysty v oboch prsníkoch o vellkosti 0,4cm,2,4cm a 1,1cm.na MMg vyšetrení bol záver BI-RADS 2 benígny obraz, dysplatický charakter žľazy v MG obraze bez lož TU zmien a bez prítomnosti MK.Dg.: N60.0 solitárna cysta
Onkolog mi tu najväčšiu chcel napichnuť,ale odmietla som. Čo s tým? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Benigní cysty jsou nezávažnou změnou v mléčné žláze, jsou vázané na hormonální aktivitu, a proto po klimakteriu jejich tvorba ustává. Ptřevážná většina cyst nevyžaduje intervenci, postupuje se konzervativně, tzn. pouze se sledují .Pokud se cysta prudce zvětší nebo zvyšuje lokální citlivost až bolestivost mléčné žlázy , doporučuje se pod kontrolou ultrazvuku evakuovat. Jejich tvorbě se nedá předejít,může jít i o rodovou dispozici.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5685
Milá paní doktorko,chci Vám poděkovat nejen za odpověď/5673/,ale i za Vaši práci a pomoc zde na poradně.Večer jdu na přednášku Z.Jordánové a těším se na "nový pohled" a informace.Zatím se mi nepodařilo otěhotnět,místo toho přišla nemoc,vím však,že nic se neděje náhodně,proto se zamýšlím a hledám odpovědi,Vím,že vše má svůj čas a jsem přesvědčená,že se nejen uzdravím,ale přijde i miminko.Vždyť myšlenky tvoří naši realitu..Ještě jednou Vám děkuji!
Odpověď: Dobrý večer. I já vám děkuji za pochvalu. Patří nám všem, kteří se podílíme svojí prací na fungování této poradny. Je to od vás moc milé. Je pro mě povzbuzující, že moje doporučení " padlo" na úrodnou půdu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5684
Dobry den ,je mi 26 let.jsem 5 mesicu po porodu a mam tmavsi flicky na dvorci.Znamena to neco?
Odpověď: Dobrý večer. Pouze kosmetickou "vadu" na kráse. Nemusíte mít obavu, zdravotně vás tyto změny pigmentace neohrožují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5683
Dobrý den,moje mamka podstoupila v prosinci 2008 operaci spodku,při tom jí vzali vše z ženských orgánů a část střeva a slepé střevo a je léčená onkologicky a podstupuje chemoterapii.Od ledna se jí začlo břicho plnit vodou,nitrožilní léčba byla přerušena a přešli na léčbu tabletamy a ujistili jí že se nebude vytvářet,ale ten problém s vodou v břiše pořád přetrvává,nesčetněkrát podstoupila odsátí 2l vody ,tvoří se po týdnu,nemůžou takhle často odsávat,jen v případě až mamča nebude moci dýchat.Zjistili špatný krevní obraz,dostala 2x transfúzi.Jsme z Hradeckého kraje.Moc děkuji za pomoc.
Odpověď: Dobrý den. je mi líto. Vaší otázku musíte směřovat do poradny gynekologické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5682
Dobrý den,maminka (52let)2 týdny po operaci CA prsu (dříve mikrokalcifikace). Grade I, v sentinel. uzlině shluk nádor. buněk o vel. 2mm, ostatní lymf. uzliny z podpaží čisté, bez vzdálených metastáz, přítomny steroidní receptory, radiační terapie + tamoxifen ebewe 20mg 1x denně. Jaká je prognóza ? Děkuji, L.R.
Odpověď: Dobrý den. Byla bych spokojenější, kdyby otázku položila vaše maminka, protože onemocnění se týká jí. Každý jsme tady sám za sebe. Terapie jakékoliv nemoci je na vysoké úrovni , navíc dle vašeho popisu rozsahu onemocnění šlo o počáteční stadium onemocnění. Druhá část úspěchu, ale bude záviset na psychice vaší maminky. Podívejte se na odpověď na otázku č. 5655. Držím palce oboum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5681
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je MR prsů vzhledem k zjištění event. nálezu přesnější než MG. Děkuji Hávová
Odpověď: Dobrý den. Mamografické vyšetření je základem ve screeningovém programu při záchytu karcinomu prsu u žen od 40 let. Vyšetření MR se v praxi používá jako vyšetření doplňující po individuálním posouzení přínosu k stanovení diagnózy, u žen mladých při dispenzarisaci pro rodinnou zátěž, po augmentaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5680
Vážená paní doktorko,je mi 54 let,zpráva z mamograf.vyšetření:bez známek malignity, ve srovnání s minulým vyšetřením bez zásadních změn.Vlevo benig.útvar 2 cm-stejný jako před dvěma lety-podle USG neměnný fibroadenom.Závěr mamograf.zprávy-po porovnání s USG negativní nález.Přesto mě p.doktorka v prsní poradně objednala na biopsii.Prosím Vás,je nutné ji dělat?Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobré odpoledne. Nemohu na vaší otázku dpovědět. Bude rozumnější, když se optáte přímo pí doktorky, co jí k biopsii vede. určitě vám to ráda vysvětlí. předpokládám, že chodíte do akreditovaného screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5679
Jsou drobné kalcifikáty při mamo vyšetření nebezpečné? Děkuji předem za odpověď. Eva kovalovská
Odpověď: Dobrý den. Takto vytrženo z kontextu nálezu se v podstatě nedá odpovědět. Obecně je 80% mikrokalcifikací benigní povahy a nevyžadují žádné další doplňkové vyšetření. 10% jasně maligních, následuje onkochirurgická léčba. Zbytek hraničních, u nich je pak indikováno histologické ověření a dle výsledku se postupuje dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5678
Dobrý den, před cca 12 lety mně byl odoperován fibroadenom. Nyní je mi 35 let a chtěla bych se zeptat, zda bych neměla požádat gynekoložku o preventivní vyšetření ultrazvukem, nebo mamografem? Mám zvýšené riziko rakoviny ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V minulosti provedená operace fibroadenomu riziko výskytu rakoviny nezvyšuje.Prevence je hrazena od 45 let. Máte ale možnost se objednat na screeenignové akreditované centrum na sonografické vyšetření přímo sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5677
Dobry den, chtela bych si nechat udelat mamograficke vysetreni prsu, jelikoz moje babicka mela rakovinu prsu. Cetla jsem, ze se vysetreni doporucuje az od 40 let, ale pro muj klid bych na nej radeji sla uz ted. Pocitam s tim, ze si ho budu muset zaplatit. Neni tedy vysetreni nijak skodlive, abych si ho mohla udelat uz ted jen tak preventivne? Dekuji, Klara (29 let, bezdetna)
Odpověď: Dobrý den. Pokud ve vašem rodě stonala pouze babička jako jedinná a onemocněla po dosažení 50 let věku, riziko z toho pro vás vyplývající je minimální a není důvodem k mamografickému vyšetření. Plně postačí vyšetření ultrazvukové.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5675
Dobrý den,mám od narození vpáčené bradavky.První dítě jsem nemohla kojit,měli jsme velké problémy,zkoušela jsem přes kloboučky,moc to nešlo,nakonec jsem to vzdala.Chtěla bych druhé dítě a tentokrát bych chtěla kojit co nejdéle.Dají se vpáčené bradavky operovat a pokud ano,je možné po oreaci kojit?S estetických důvodů mi to nevadí,ale jen kvůli kojení.
Díky,
Sieratowská Pavla
Odpověď: Dobrý den. Vpáčené bradavky máte díky fixaci vazivem v prostoru za dvorcem .Operačně jdou bradavky uvolnit přerušením fibrózních vazů. Nevím, jak je velké nebezpečí, že se naruší kontinuita mlékovodů. Bylo by dobré konzultovat plastického chirurga.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5674
Dobrý deň pani doktorka. Mám 25 rokov a už som od 19 rokov podstúpila výber 6 fibroadenómov. Prsia mám stále velmi zlazovité. 2,5 mesiaca som dokonca brala wobenzym, ktorý by vraj mohol pomoct k znizeniu tvorbu figroadenomov a taktiez neberiem ziadnu antikoncepciu. Chcem sa opýtat, existujú nejaké metódy (strava, tabletky) ako zabránit alebo aspon obmedzit túto tvorbu a výskyt fibr.? Ďakujem velmi pekne za radu. Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel, občas se v praxi setkáváme s takovýmto extrémem. Naštěstí jsou fibroadenomy nezhoubné povahy. Medikamenty, ani strava tuto situaci neovlivní. Tak jako u všeho, je důležitá psychika. Bohužel často právě tuto sféru podceňujeme nebo si jí plně neuvědomujeme. Z čeho máme strach, co nechceme, zrovna svojí myšlenkou přitáhneme. Jestli chcete, zkuste se podívat na stránky pí Zdeňky Jordánové a Ernestíny Velechovské.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5673
Dobrý večer paní doktorko,
je mi 35let a jsem po záchovné operaci prsu.Ráda bych Vás poprosila o vysvětlení souvislosti nádoru prsu a rizika nádorů dělohy či vaječníků. Vím,že u starších žen je v určitých případech indikováno preventivní odebrání vaječníků. Mám pouze zkreslenou představu,zda hrozí zvýšené riziko pro prodělání rakoviny prsu. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Tumory prsu, vaječníku a střev mají společné to, že jde o hormonálně závislé tumory. Malé procento tumorů se vyskytuje v rodě či u jednoho nositele na genetickém podkladě,tato eventualita se dá vyloučit genetickým vyšetřením. Většinou dočasné vyloučení funkce vaječníků medikamenty se provádí u rakoviny prsu z léčebných důvodů. Pokud se v rodině vyskytne tu vaječníků, je třeba ostatní ženy sledovat nejen gynekologickým vyšetřením palpačním, ultrazvukovým, ale i pomocí markeru Ca125 vyšetřením z odebrané krve, radikální gynekologická operace se považuje za obsolentní. Podstatné ale je, že vlastně všechny nemoce, nejen zhoubné tumory vznikají na podkladě oslabené imunity. Často chronickým stresem, neřešenými bolestmi. A to je důležité pro vás. Pečujte nejen o své tělo, ale i duši. Nemalujte čerty na zeď. A v dobrém slova smyslu žijte naplno, tady a teď a sama za sebe. Každý jsme Mistr svého života.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5672
Dobrý den, mám mamku, která se již rok léčí na rakovinu prsu. Byla ji zjištěna až když přestala chodit, jako metastázy v kostech. Nádor zanedbala, prý je velikosti 5x8 cm. Operovaná nebyla,prováděny chemoterapie. Dobře snášeny, dokonce ani vlas neztratila. Po roce kontrola, prý se metastázy nedostaly do břicha, v kostech zastaveno. Myslíte, že s takovým postižením je vhodné postoupit operaci kyčelního kloubu? Je ji 67 let.Nebo je vozík konečné řešení?
Odpověď: Dobrý večer. Nejsem traumatolog či ortopéd. Ty mají poslední slovo. Vzhledem k věku a imobilitě, kdy je jistě pokročilá osteoporóza- prořídnutí kostí, k tomu ještě metastázy v kostech při základním onemocnění, které pevnost kostí oslabují, je pravděpodobně totální náhrada kyčelního kloubu umělým kloubem nevhodná z technických důvodů. Nedržela by tam, laicky řečeno. jestliže by se však jednalo o odstranění pahýlu- hlavice s částí kosti při patologické fraktuře, jde o výkon ulevující od bolesti a v tom případě vhodný, nenáročný na délku celkové narkózy i pooperační hojení a rehabilitaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5671
Vážená paní doktorko, před půl rokem jsem po ukončení kojení byla na sonu prsů ( důvod prevence 39 let), kde mi bylo nalezeno několik uzlin až do 2,2 cm, následně i v třísle a na krku. Absolvovala jsem komplet ct vyšetření-celé tělo a bylo naštěstí v pořádku. Na doporučení lékaře, uzliny kontroluji a nezvětšují se. V axilách, jich mám několik a při samovyšetření prsů vždy nějaké nahmatám a jsem z toho vystrašená, protože mám pocit, že pokaždé jsou jinde. Prosím kdy bych měla raději absolvovat další sono vyšetření, stačí po roce? Moc děkuji za radu. Simona
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste měla PET CT vyšetření. Jde o velmi citlivé vyšetření . Přesto cítím z vašeho dotazu nejistotu. Vaše obava je v podstatě chronický stres a oslabujete si imunitu. Byla jste vyšetřena na zoonózy, především toxoplasmózu- na vyšetření se odebere vzorek krve a laboratorně vyšetří? Pokud ne, požádejte o toto vyšetření. Pak by připadalo v úvahu ještě jedno vyšetření. A to dg. extirpace či biopsie dobře dostupné LU, pokud LU opravdu dosahují hraniční velikosti. Směrodatné rovněž je, jakou mají strukturu, jestli na UZ vyšetření jsou přiměřené morfologie. Ultrazvuková kontrola LU by se měla provést dříve jak po roce. Na základě výsledku zvážit zopakování UZ vyšetření prsů, ev. pokud máteprsy objemnější a převažuje tuková složka, doplnit i vyšetření mamografické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5670
Dobrý den,je mi 50 Let. Na vyšetření jsem šla vloni z důvodu krvavého výtoku z bradavky.Mamograf ani sono důvod tohoto výtoku neprokázaly.Duktografie byla dělána opakovaně,ale nepodařilo se mlékovod nasondovat.Dále byla provedena magn.rezonance.Krvavý výtok z bradavky se objevuje každý druhý měsíc když mám menzes. 10.6.2009 jsem byla na operaci-radiální jizva.Krvavý sekret však přetrvává, může souviset s hormonálními změnami? 23.2.2010 jedu opět na kontrolu po operaci do Medicom v Praze, obávám se zda nebude nutná reoperace.Děkuji za váš názor. Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Příčinou vašich obtíží mohou být papilomy, jde o benigní tumor i mikroskopické velikosti, který má křehký povrch a manipulací s prsem se jeho povrch lehce naruší a kontaktně krvácí. Jde o hormonálně nezávislý tumor. Máte sekret i spontánně, bez vybavování ? Upozorněte při dalším vyšetření, že vaše obtíže trvají. Bylo by vhodné zopakovat pokus o duktografii, ev. vyšetření ultrazvukem se zaměřením na centrální oblast krvácejícího prsu. Za úvahu stojí i operační řešení, provádí se klínovitá resekce centrální oblasti prsu, histologické vyšetření se zaměří na papilomy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5669
Dobrý den je mi 26let a mám 2 děti chtěla bych se zeptat jestli bych mohla na vyšetření prsu moje gynekoložka říká že je to zbytečné ale já se bojím,sama jsem se zkoušela vyšetřit ale nevěřím si,proto bych se chtěla zeptat kolik stojí vyšetření prsu. moc děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Ultrazvukové vyšetření stojí kolem 300 Kč.Pokud jste samoplátce, nemusíte mít doporučení. Objednejte se na screeeningovém akreditovaném pracovišti dle dostupnosti pro vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5668
Dobrý den, jsem 14 dní po operaci fibroadenomu, dnes mi byly vyndány stehy. Mám stále nosit podprsenku (i v noci), nebo je lepší nechat jizvu "dýchat"? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Záleží na velikosti prsou a uložení jizvy. Jde o to, že i volnější podprsenka zamezí přílišné hybnosti a jizva zůstane tenká. Myslím, že jistější by bylo do úplného zhojení jizvy, vydržet spát v podprsence.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5667
Dobrý den, je mi 27let,asi 2 týdny mám hodně citlivou bradavku a teď mě asi týden i bolí.Prosím poraďte mi,zda mám vyhledat lékaře. Gynekologa či obvodního? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud byste na bradavce měla jakékoliv viditelné kožní změny, navštivte kožního lékaře. Pokud jde pouze o citlivost, na vině budou hormonální změny a ty by se měly v dohledné době znormalisovat. V případě, že obtížre budou přertrvávat i po menses, navštivte gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5666
dobry den,rada bych se zeptala,pred 10 mesici jsem prestala kojit a leve prso mi zustalo o trochu vetsi a pevnejsi nez prave i prsni dvorec je vetsi mam na to upozornit svoji gynekolozku a muze to znacit neco nebezpecneho dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý večer. myslím, že se nemusíte znepokojovat. Pro svoji jistotu by bylo ale vhodné doplnit objektivní vyšetření, ultrazvukem. Můžete se objednat do spádového screenigového centra dle bydliště. Pokud nebudete mít doporučení na vyšetření ze zdravotního pojištění, které vám může vystavit praktický lékař či gynekolog, máte zde možnost si vyšetření uhradit. Stojí cca 250-300Kč. Přesnou cenu se dozvíte přiobjednávce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5664
Dobrý den,je mi 54 let, včera po vysprchování jsem si všimla,že na pravé bradavce má trochu zaschlého sekretu, nebyl hnědý ani krvavý spíš světlý, který šel lehce uvolnit. Na mamografu jsem byla v červnu 2009 a byl v pořádku. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Stopové množství sekretu má každá žena. Pokud neobsahuje krev, nemusíte se znepokojovat. V případě, že by byl hojný, byť bezbarvý, bylo by lépe zkontaktovat vaše screeningové pracoviště, kam jistě chodíte na kontrolu a požádat o kontrolu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5663
Dobrý den,ráda bych se zeptala,mám 10 měsíců po augmentaci s modelací.Levé prso jsem měla ze spodu dlouho zatvrdlé a včera jsem si pod dvorcem,hned vedle svislé jizvy,nahmatala malou bouličku,asi tak o velikosti hrášku.Myslíte,že to můžu přisuzovat ještě k těm zatvrdlinám,co jsem po modelaci měla?Nebo se mám obavát něčeho horšího,mám hrozný strach že je to nádor.Moc děkuji za odpověd.Adéla
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste byla před kosmetickou operací řádně mamograficky preventivně vyšetřena .Pravděpodobně půjde pouze o stehový granulom, je však třeba provést sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5662
DOBRÝ DEN,DAJÍ SE LÉČIT ZDUŘELÉ UZLINY?NA MAMOGRAF CHODÍM PRAVIDELNĚ,ALE OBČAS JE TO HODNĚ NEPŘÍJEMNÉ.PŘI ZDUŘENÍ SI BERU VITAMÍN E.
Odpověď: Dobrý den. Nerozumím přesně vaší otázce. Pokud má žena před menses citlivější prsy a sejde se to s termínem vyšetření, vit. E 3 dny před vyšetřením doporučujeme, dojde k uvolnění mléčné žlázy a žena nevnímá vyšetření bolestivě. Cyklicky se opakující akcentace mléčných žlaz je hormonální reakce a nijak se neléčí. Lymfatické uzliny v podpaží jsou někdy detekovatelné jako malé, ohraničené fazolky a při mamografickém vyšetření by neměly být bolestivé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5661
Dobrý den, mám zduřekou(spíš opuchlou)polovinu bradavky, je to velice citlive a bolestivé. Nejsem těhotná a neberu HA, čím to je způsobeno a co by mi pomohlo???Děkuji Věra(25)
Odpověď: Dobrý den. Pokud nedošlo k poranění a nemáte projevy zánětu tzn. otok, citlivost, zarudnutí,případně teplotu, což by řešil případně praktický lékař nebo chirurg. Je třeba konzultovat kožního lékaře. Ten vás ev. odešle na naše speciální vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5660
Dobrý den, je mi 45 let, nikdy jsem nebrala HA, na mamograf chodím od 35 let pravidleně, poslední v září OK.Od října jsem zhubla pro mírnou nadváhu 13 kg,přestala jsem menstruovat.Nyní mám od té doby velkou bolest prsou, v noci musím spát s podrpsenkou, na levém prsu z boku více nahoře mám něco jako suk, který mě velmi bolí, někdy je větší někdy menší, bolest je také někdy menší, jindy více, asi podle toho v jakém cyklu se nacházím. Může souviset bolest prsou s úbytkem kg? A co proti tomu dělat, velmi mě to znepokojuje. Děkuji. Jana.
Odpověď: Dobrý den. Úbytek váhy má vliv na hladiny ženských hormonů a odtud mohou pocházet vaše obtíže. Zajděte ke gynekologovi. Vzhledem k věku byste měla již docházet na screenignové mamografické centrum dle pro vás vhodné dostupnosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5659
Hezký den, může také při rakovině prsu prso bolet.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Bolestivost je příznak, který se u karcinomu prsu vyskytuje velmi zřídka. Nicméně, je třeba objektivním mamografickým či ultrazvukovým vyšetřením vyloučit i tuto možnost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5658
Vážená paní doktorko, je mi 19 let a z ničeho nic jsem si všimla, že se mi na prsou, skoro rovnoměrně rozšířily póry, kůže vypadá tak zvláštně, jakoby měla dolíčky jako pomeranč, nevíte, co to může být? Mám se tím znepokojovat?
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde pouze o kosmetický " nedostatek" .Pokud si nebudete jistá, bylo by vhodné navštívit kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5657
Dobrý den, je mi 32let. Poslední dobou mám problémy s prsamy. Obě mě bolí při dotyku a nebo při sportu. Ze začátku jsem to přikládala k očekávanému menstruačnímu cyklu, ale bohužel to trvá už třetí týden bez přestávky. Není to bolest, která se nedá vydržet. Ale připadá mi to divné. Těhotná také nejsem. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý večer. Čas od času se stává, že v nás proběhne atypický hormonální cyklus a "povaří" se v nás hormony. Mléčná žláza na to reaguje celkem typicky, zvýšenou citlivostí až bolestivostí a až nepříjemnou citlivostí dvorců a baradavek. Toto období většinou nepřekročí měsíc. Vydržte. V tuto chvíli může být přiživeno i tím, že se probouzí příroda, jsme její součástí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5656
je mi 14 roků v pravém prsu se mi vytvořila kulička neroste a nebolí je to nádor?
Odpověď: Dobré dopoledne. Milé dítě, tímto způsobem diagnózu neumím stanovit. Svěř se mamince, může jít pouze o uzlík mléčné žlázy, pokud jsi před měsíčkama. Pokud si nebudete jisté, je potřeba provést ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5655
Dobrý večer.Je mi 41 let a chtěla bych vědět,jakou mám prognozu na vyléčení.První nález- nepravidelná hypoechogenní for.29x21x23,v axilách fysiol.LU. Dg.Ca mammae 1.sin C50.4,TNM-T2N0M0,his. duktální CaG2,ER a PR neg.Metastázy nikde nezjištěny. Po dvou CH. nález regrese TU v HZQ nyní v rozsahu 27x11x17. Mám za sebou čtyři CH. v režimu AC a jednu v Taxotere. ještě tři mě čekají. Posléze parc.resekce a exent.axily,radioterapie. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Sama vidíte, že na léčbu reagujete. Medicínským pohledem máte prognózu velmi dobrou.Možná tušíte, a proto jste i položila svoji otázku, že svoji roli hraje i psychika, naše nitro, naše duševní rozpoložení. Prsy jsou symbol žen, pravý prs symbolizuje vztahy v našem životě, základem je vztah sama k sobě. Mikrosvět kolem nás je NAŠIM zrcadlem. Levý prs je mateřství, jeho naplnění a vztah s dětmi, jejich ev. nemoci nebo umění dát jim patřičnou svobodu, když příjde čas. Navíc i vy jste dítě svých rodičů. To vše je základem pocitu naší spokojenosti, naplnění, osobního štěstí. Každý však máme 13. komnatu, to je život a můžeme se na tom mnohé naučit v náš prospěch. Pokud je v ní však něco nedořešené, způsobující bolest a vyvolávající strach, je to původcem chronického stresu a oslabené imunity. Pak už je jen krůček k nemoci. Ale i tehdy máme možnost pochopit, co je špatně. Nikdy není pozdě, záleží jen na vás. Každý člověk má v sobě mužskou i ženskou energii, u dnešních žen často převažuje energie mužská a z práce to přenášíme do soukromého života. Tím chci říct pouze jednu věc, nestačí k řešení čehokoliv užívat rozum- hlavu, ale i cit srdce. V jedné úžasné knize to nazývají moudrost srdce. Jedno bez druhého nefunguje. Můžete se podívat na stránky pí Zdeňky Jordánové nebo pí Ernestíny Velechovské, mohlo by vám to na vaší životní křižovatce pomoci rozejít se tím správným směrem. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5654
Dobrý den, je mi 27 let, od 20 let jsem na HA kvůli pleti. Byla jsem diagnostikována s nádorem na prsu. Paní doktorka provedla sono prsů a řekla, že se pravděpodobně jedná o fibroadenom a pokud neporoste, je vše v pořádku. Pro jistotu mám přijít na kontrolu za 4 měsíce. Nebyly provedeny žádné testy, odběry nebo biopsie.
Mně se nelíbí slovo PRAVDĚPODOBNĚ benigní (v lékařské zprávě). Měla bych navštívit dalšího lékaře a můžu tak učinit bez žádanky od mé gynekoložky? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.Ve vašem věku je více než pravděpodobné, že se skutečně jedná o fibroadenom. V praxi se kontrola s časovým odstupem provádí kvůli stabilitě velikosti ložiska. Pokud by se fibroadenom zvětšoval, mohl by v budoucnosti zkomplikovat kojení. Chápu, že přemýšlíte nad slovem pravděpodobně. Nicméně, pokud je ložisko opravdu podezřelé, provádí se automaticky biopsie ihned. Z toho usuzuji, že i u vás jde pouze o kontrolu případné změny velikosti. Pokud vás moje odpověď neuklidní, máte dvě možnosti, vrátit se na dané pracoviště a požádat o upřesnění nebo samozřejmně zkonzultovat jiné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5653
Dobrý den. Chtěla bych vědět jestli je nutná operace, když by nádor po chemoterapii vymizel. Mělo by se jednat o parc. resekci a exent. axily. děkuji za odpověd Draha
Odpověď: Dobré odpoledne. Ano, zcela jistě je operace nutná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5652
Dobrý den,prodělala jsem před 20 lety ablaci prsu pro rakovinu.Nedávno mi lékař provedl RTG, podle kt. zjistil kalcifikované ložisko v oblasti sneseného prsu.Vysvětlil mi,že dříve se při operacích do prsu vkládaly implantáty,kt. mohou zkalcifikovat a že se ložisko musí ihned odoperovat. Chirurg nutnost operace potvrdil a do zprávy napsal "extirpace lok. recidivy karcinomu leve mammy,provést histologické vyšetření" Tento závěr mě vyděsil,a proto se na Vás obracím s prosbou o nástínění toho, o co by mohlo jít.Obávám se, že by se mohlo jednat o nové metastazy.Děkuji za Vaši odpověď. Věrka
Odpověď: Dobrý večer.Často se stává, že v jizvě vzniknou na základě reakce kolem šicího materiálu či klipů, které se užívají k označení místa ložiska, kalcifikace- vápenné sole, stejně jako v pouzdře kolem implantátů. Jde o záležitost nezhoubnou. Pravděpodobně jde u vás o výkon tzv. pro jistotu, vzhledem k původnímu nálezu. Nezbude, než výkon absolvovat a vyčkat histologického výsledku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5651
Dobrý den ,je mi 24 let a mám 15 měsíčního syna. Byla jsem na sonografii prsu a nerozumím ,co mi tam paní doktorka napsala:
Normoechogenní pravidelně strukturovaná žláza se štíhlými dukty a s částečnou ložiskovou redukcí. Obraz žlázy bilat.stejný.
předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Váš nález je v mezích normy.Bez podezřelých změn.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5650
dobry den prosim chtela jsem se zeptat jak probiha duktografie a jestli je bolestiva dekuji
Odpověď: Dobrý večer. Nemusíte mít obavy. Výkon se provádí šetrně a neměl by být bolestivý. Sekretující vývod se nasonduje tenkou kanylou s tupým koncem, aplikuje se malé množství kontrastní látky-cítíte pouze tlak, kanyla se odstraní a provednou se mamografy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5647
Dobrý den,po ultrazvuku prsů u gynekologa jsem byla odeslána do prsní poradny se snímkem s malým drobným útvarem cca průměr 0,5cm. Na ultrazvukovém vyšetření na dalším pracovišti bez nálezu, avšak vyšetření krve CA153 v hodnotě 29,78. Je mi 35 let, otec zemřel na rakovinu plic a sestřenice ve 36 letech na rakovinu prsu.
Co tato hodnota nad normu znamená? A dále co znamená CEA 0,27. Děkuji Vám za odpověď.M.
Odpověď: Dobrý večer. Jde o markery, které se užívají především k monitoringu již potvrzeného zhoubného onemocnění, v průběhu léčby a pak v období klinické remise tzn. klidového období bez známek základní choroby. Předpokládám, že kontrolní UZ vyšetření vám bylo provedeno na specialisovaném pracovišti pro screening a choroby prsu. V praxi se stává, že při kontrolním vyšetření není podezření na ložisko potvrzeno. Určitě jste s odstupem času pozvána na kontrolu. Navíc byste si měla prsy pravidelně kontrolovat samovyšetřením v týdnu po menses, cíleně se zaměřit na místo, kde gynekolog měl podezření na ložiskovou změnu.Pokud si nejste nálezem jistá, vraťte se na pracoviště, kde vás vyšetřili a požádejte o vysvětlení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5646
Dobrý den, je mi letos 40let, mamka prodělala rakovinu prsu, chci se zeptat, jestli mám jít na vyšetřění prsu. Moje praktická lékařka mi doporucění zamítla, že se to týká žen po 45.roce. Hradí to pojištˇovna a vyšetří mne i bez doporučení? Děkuji Nika
Odpověď: Dobrý večer. Vyšetření je vzhledem k positivní rodinné anamnese vhodné. Screeningový program pro vyšetření prsu je opravdu nastaven až od 45 roku, hrazení jde ze zdravotního pojištění. Některé "malé" pojišťovny hradí nebo přispívají 1xza 2 roky již od 40 let. Jakou formou vám řeknou na patřičném screeningovém centru při objednávce. Zároveň má žena možnost si vyšetření uhradit, mamografické vyšetření stojí v průměru 600Kč, UZ 300Kč, není třeba doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5645
Deobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená středně vysoká vrstva parenchymu v HZKK a především na rozhraní HKK.VKK s převažující lipomatosou?
Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer.Je to odborný popis přiměřeného složení a struktury vaší žlázy. vše v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5644
prosím,mohla bych vědět co je to dysplasie mamae bilat ? diagnoza N 63,jsem objednaná na vyšetření mamogr.děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Dg. N 63, slovně vyjadřuje podezření na benigní ložisko. Dysplasia mamae bilat. je pojem histologický, tzn. vyjadřuje nezhoubné změny mléčné žlázy po odběru vzorku a jeho vyšetření pod mikroskopem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5643
Dobrý den,
mojí mamce našli nález na mamografu.Mohla by jste mi prosím podrobněji popsat co znamená benigní dysplezie prsu? (stacionární nález benigního ložiska vpravo.
Děkuji moc
Odpověď: Dobrý večer. nejde o nic život ohrožujícího. Benigní znamená nezhoubné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5642
Dobrý den.Byla jsem na kontrolním UZ po 3 měsících-vícečetné cysty a fibroadenomy v obou prsech.Papilom byl vyloučen, nález stejný jako před 3 měsíci.Paní doktorka říkala, že nerada cysty punktuje pokud nedělají ženě obtíže, prý se stejně zase rychle doplní, problémy ani bolesti nemám, ale přesto mi 1 punktovala a obsah posílá na histologii. Proč se obsah posílá na histologii, když jsou cysty nezhoubné?Děkuji.Lenka
Odpověď: Dobrý den. Vše, co se v medicíně "získá" se posílá na patřičné vyšetření. Myslím, že se můžete spolehnout na to, že pí doktorka řekla, že je to benigní cysta.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5641
Dobrý den, prohlédla jsem si seznam akreditovaných center pro mammografický screeningm a to zařízení, kam jsem posílána již několik let, akreditaci nemá. Znamená to, že se mohlo něco zanedbat?
S pozdravem
L. K.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní, bude přínosnější, a to především pro vás, když tuto otázku položíte přímo tomu, kdo vás na vyšetření odesílá a tam, kde vás vyšetřují. Na takto nekonkrétní a téměř anonymní otázku nemohu dát uspokojující odpověď. Obecně, většina diagnostických pracovištích, a to obvzlášť pokud jsou při nemocnicích, kde je i onkologie, mají dobrou odbornou erudici.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5640
Dobr7 den prosim o radu vys. z ultrazvuku>
M.l.sin. na rozhrani DQQ a6 do DMQ hypoechogenne lo6isko bez progresie evidentne s p drobnocysticke lezie a pjedinele echoreflexy/kalcifikaty , v echo3trukture ojedinele cysty.
Zaver FIA vlavo bez zmien bilat.cysty
Dakujem za odpoved.Jana
Odpověď: Dobrý den. Váš nález je bez podezřelých změn. Fibroadenom i benigní cysty jsou nezhoubné změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5639
dobry den,pani doktorko pri osobni hygiene jsem si v levem prsu nad prsnim dvorcem nahmatala utvar,ale je citit jenom v urcite poloze v leze je mi 40 let a pred 8 mesici jsem prestala kojit,utvar je pohyblivy a spise podlouhly nez kulaty.Take leve prso mi po kojeni zustalo o trochu vetsi a pevnejsi nez prave-mam vyhledat lekare nebo mam jeste vyckat dekuji moc za odpovedla
Odpověď: Dobrý den. Překonejte strach a ve svém zájmu se objednejte na vyšetření. Pro vaší jistotu, uklidníte se a svoji energii zužitkujete smysluplněji. Ať máte klid na děťátko. Dle popisu se nebude jednat o nic závažného, ale je třeba to objektivně potvrdit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5638
Dobrý den, je mi 37 let, ještě nemám děti. O Vánocích jsem zjistila, že mi z pravého prsu při stlačení vytéká hnědá tekutina. Z ductografického vyšetření vyplynulo, že se jedná o Dg. N609 (vývod č.7). S operačním zákrokem jsem souhlasila, jiná léčba navržena nebyla. Bude po té operaci potřeba provést rekonstrukci prsu, když současná velikost je A? Pokud ano, kde (nemocniční zařízení či klinika) a za jak dlouho po výkonu mi ji doporučujete zprostředkovat.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Je správné, že jste se rozhodla pro operaci. Vše má svůj čas. A proto bych radila , vyčkat po operaci, dát prostor a čas hojení.A teprve potom ev. řešit kosmetické nedostatky.Překvapivě se nemusí vůbec dostavit, mléčná žláza má úžasnou schopnost reparace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5637
Dobrý den,ráda bych se informovala, zda lze vyšetřit prsa i v případě, že mám prsní implantáty. Pokud ano, v kolika letech bych měla poprvé podstoupit screening? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vyšetření je možné i s implantáty. Ultrazvukové zcela bez omezení, mamografické je nutno přizpůsobit individuálně, ale je možné, další používanou vyšetřovací modalitou je magnetická rezonance. Způsob vyetření zvolí vyšetřující lékař dle věku, ev. obtíží vyšetřované, RA ap.. Do 40 let preventivně, tzn. že nemáte klinické obtíže, postačí ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5636
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, jak jsem již psala, mám fibroadenom mammy,před očekávánou menstruací mi však 14 dní dopředu zduří prsa,naomak velice nepříjemné, jsou velmi citlivá a ještě k tomu si v podpaží nahmatám takovou uzlinku. Zajímalo by mne, jestli má tato uzlinka v podpaží souvislost s fibroadenomem. Zapomněla jsem se na to na sonu zeptat.
Odpověď: Dobrý večer. Dle vašeho popisu se hmatná LU v podpaží a akcentace mléčné žlázy objevuje při ovulaci, v polovině MC. Je to běžný jev. Fibroadenom není doprovázen lymfadenopathii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5635
dobry den chtela jsem se zeptat mam 11 let po porodu a sterilizaci vaječniku ,s prsou my vytika bila tekutina mužete my poradit čim to muže byt, dekuji za vaši odpoved. pani primařko .
Odpověď: Dobrý den. Může to způsobovat vyšší hladina Prolaktinu. Je třeba zajít ke gynekologovi a poradit se s ním.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5634
Ještě prosím o jeden dotaz,co znamená po vyšetřeni mamografem -v pravo v HZQ patologick formace vel asi 11/15mm s kalcifikacemi
děkuji
Odpověď: Dobrý den. Jde o změnu, kterou by bylo vhodné histologicky ověřit, a nebo v relativně krátké době zkontrolovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5633
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co zmanemá viz: výsledek vyšetření mamografu--částečně redukovaná kresba s cárovitým residuem retroareollárně (tabár III)bez patologických kalcifikací.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. jde o přiměřený nález
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5632
Dobrý den, podstopila jsem vyšetření pravého prsu duktografií po tom co bylo zjištěno, že z prsního vývodu (č. )mi vytéká tmavý výtok. Z výsledků duktografie vyplynulo, že přesto, že je cytologie výtékajícího sekretu negativní je potřeba odstranit deformovaný rozvětvený mlékovod včetně přilehlé tkáně. Nemám představu kolik hmoty to bude. Termín operace již znám. Bude potřeba po tomto parciálním resekčním výkonu provést rekonstrukci prsu, když současná velikost je A?
Odpověď: Dobrý den. Když neznám váš přesný nález z duktografie, je pro mě velmi těžké se vyjádřit k rozsahu operace a ev. rekontrukci. Pokud bude provedena klínovitá resekce v centru prsa, kosmetický efekt je velmi dobrý a plastická operace není následně třeba. Bude lépe, když se vyptáte chirurga, který vás bude operovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5631
Dobrý den,
lékař v mamární poradně mi diagnostikoval těžkou displazii v prsu. Mám pocit, že se mi prsa zvětšila a hodně bolí, hlavně na dotek. Chodím pravidelně na kontroly do mamární poradny, 1x za 2 roky mamograf. Řekla bych, že teď v přechodu, je mi 53 let, se asi vlivem hormonálních změn stav zhoršil. Neužívám žádné medikamenty, mohu stav nějak zlepšit já sama? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Jde pravděpodobně o reakci residuální mléčné žlázy na změny hormonálních hladin, což k období klimakteria, ve kterém jste, patří. Choďte pravidelně na prevenci. Velmi dobře na celkový stav působí a vaše obtíže se mohou " zázračně" zklidnit, když se budete věnovat duševní hygieně. Jednoduše si zametete před vlastním prahem, obrazně řečeno. Uděláte pořádek ve všech " zásuvkách" ve vaší hlavě, včetně 13. komnaty, vyhodíte nepotřebné. Začněte opravdu svojí skříní, uvidíte jak se vám uleví. Udělejte si jakkoliv hezky. Při rozhodování myslete především na sebe a použivejte nejen rozum-hlavu, ale i cit-srdce. Tomu se říká moudrost srdce. Ať se vám daří!
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5630
Dobrý den,
chci se zeptat, zda některý lékař (gynekolog, obvodní) by mi na požádání měl provést kontrolu prsu pohmatem. Když jsem o to požádala svého gynekologa, řekl mi, že to do jeho oboru nepatří. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Palpační vyšetření prsů má význam především při sebevyšetření. Pokud ho žena provádí pravidelně, zná svoji strukturu žlázy velmi detailně a pak si všimne i diskrétní změny. To ruce, byť odborníka, nemají šanci postihnout, pokud by vás vyšetřoval 1x za rok či dva. V případě, že žena příjde s konkrétními obtížemi k PL či GL, pak k jeho posouzení, zdali má ženu nasměrovat dále k nám, na specialisované vyšetření, může být potřebné a mít význam. Praxe je ovšem taková, že PL či GL ženu pro jistotu stejně odešle k specialisovanému vyšetření rovnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5629
Dobrý deň,pred 5 mesiacmi som si nahmatala hrčku na prsu,bola na sono a zistili mi cystičku veľkosti 4 mm-benigní nález.Vtedy som prestala aj kojiť.Teraz,14 dní po menzese ma pobolievajú pria a keď som si stlačila bradavky,objavila tam tekutina,pár kvapiek.Mám sa obávať?Kontrolu o mesiac.
Odpověď: Dobrý den. Drobné množství sekretu bez příměsi čerstvé krve má každá žena a není to nic podezřelého. Čas od času se stane, že máme prsa citlivé jinak, než jsme zvyklé, je to proto, že se v nás "povaří" hormony na základě různých podnětů. např. toho, že se začíná probouzet příroda, blíží se jaro a budou se rodit mláďata. Jsme součístí celku, přírody.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5628
Dobry den, mela bych zajem o preventivni vysetreni prsu. Je mi 32 let a nemam zadne potize, ale maminka mela opakujici se rakovinu a tak to nechci zanedbat. Muzete mi poradit postup, prosim? Musim mit doporuceni od gynekologa nebo se mohu objednat naprimo. A prosim kolik takove vysetreni stoji?
Moc Vam dekuji za radu Eva
Odpověď: Dobrý den. Preventivní vyšetření ultrazvukem, které ve vašem případě připadá v úvahu na prvním místě, stojí kolem 300Kč. Pokud nemáte konkrétní, hmatatelné obtíže, měla byste si vyšetření uhradit. tuto možnost máte na nejbližším preventivním centru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5627
Dobrý den, prosím o upřesnění Membránová exprese c-erbB-2(HER-2/neu onkoprotein,SP3) skore:0
Zajímá mě to skore:0 Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Jde o výsledek imunohistochemického vyšetření nádorové tkáně. Takto vytrženo z kontextu, by nebylo dobré rozebírat jak, proč a důsledky. Položte tento dotaz onkologovi, který pacientku zná detailně, jistě vám vysvětlí, co to konkrétně znamená.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5626
dobrý den už asi dva měsíce mně bolí u vnitř levého prsu a občas to střílí až pod lopatku a do podpaží.Nic jsem si nenahmatala mam už od porodu tj 20 let uzlinky.je mi 40 let je lepší jít na ultrazvuk nebo na mamograf?děkuji
Odpověď: Dobrý den. Preventivní vyšetření ve vašem věku vyžaduje již vyšetření mamografické, dle typu ml. žlázy se ev. doplní ultravuk. Na vyšetření se určitě objednejte, vyloučí se patologické změny a další vyšetření se bude moci zaměřit na vyšetření skeletu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5624
Dobrý den, pro začátek Vám chci vyjádřit svůj obdiv a dík za Vaši práci! Je mi 25 let a nerada bych ve spojitosti s rakovinou prsu něco zanedbala. Mám se již přihlásit na mamografii, nebo jsou ještě jiná vzhledem k mému věku vhodnější řešení? Samovyšetření prsu si dělám sama, ale jsem laik a bojím se, že pokud něco najdu, bude už pozdě. Moc Vám děkuji za odpověď! S přáním pěkného dne
Alice
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem věku je ideálním řešení ultrazvukové vyšetření nejčastěji v intervalu dvou let. Pravidelné sebevyšetření v týdnu po menses vede k tomu, že podrobně znáte strukturu své žlázy. V případě, že ve žláze vznikne vážná změna, má zcela odlišný charakter, a tak jí žena má šanci zachytit velmi časně. Do 40 let se rakovina prsu vyskytuje vzácně. Nepodceňujte prevenci, ale také " nemalujte čerty na zeď". Myšlenka a slovo mají neuvěřitelnou sílu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5623
Dobrý den,je normální když nejsou bradavky celé pokryté "pigmentem",jsou místy světlejší (asi oloupané) - myslím obě bradavky. Jinak tvar, apod. normální. A je také normální, že jsou na nich takové drobounké vrásky?
Odpověď: Dobrý večer. Ano, bradavky i dvorce jsou "vrásčité". Světlejší místečka mohou být vývody mazových žlázek. Pokud si nebudete i nadále jista, navštivte nejbližší screeningové centrum či kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5622
Dobry den, na pravem prsu nad bradavkou se mi udelala boule, uz je to ale delsi dobu, pri zmacknuti je to bolestive. Prosim o radu so by to mohlo byt.Je to tak pet centimetru dlouhe.
Odpověď: Dobrý večer. Odpověď vám poskytne pouze odborné vyšetření, již neváhejte a objednejte se na vyšetření. Do 40 let většinou vystačíme s ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5621
Dobrý den,mám fibroadenom konvenčního vzhledu vel.3krát2cm.Vzhledem k velikosti a jeho uložení(pod bradavkou) mi byla doporučena extirpace.Chtěla bych se zeptat,jestli mám operaci podstoupit nebo ne a jak dlouhá je hospitalizace a následná domácí péče?Moc děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k uložení by ložisko mohlo časem utlačovat mlékovody a komplikovat např. i kojení, pokud vás ještě čeká. Ano, operaci bych doporučila. Centrální oblast je citlivá, a proto se většinou operuje v krátkodobé celkové narkóze, po které se prospíte a můžete do domácího ošetření tentýž den, pokud není třeba ponechat dren do příštího dne. Délka neschopnosti trvá většinou do vstřebání stehů 7-10 dní, pokud má žena fyzicky namahovou práci, délka se tomu přizpůsobí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5620
Před rokem jsem byla na mamografu po hysterektomii.Nález byl negastivní. Dnes je nález involuční typ mléčné žlázy vlevo benigní kalcifikace bez ložiskových patologických změn mikrokalcifikace a lymfadenopatie.Závěr TabárII.Moc prosím za odpověd předem děkuji Věra
Odpověď: Dobrý večer. Nález je v pořádku i nyní. benigní - nezhoubné mikrokalcifikace- vápenná sůl, je neškodný nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5619
Dobrý den,v březnu 2009 jsem prošla biopsii,útvar byl 1cm velký a myslím,že i dobře ohraničený,biopsie vyšla negativně-benigní,už si to moc nepamatuji,teď po necelém roce na kontrole ultrazvukem bylo zjištěno,že se útvar zvětšil zhruba na 2cm a změnila se struktura,opět provedena biopsie,čekám na výsledky,je možné,aby se z benigního nádoru stal během,tak krátké doby nádor zhoubný?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Čas je u zhoubného nádoru pojem relativní. Mutace- změna jedné jediné buňky , na jejímž podkladě se rakovina může vyvinout, je dílo okamžiku. Tento proces a jeho průběh je ovlivněn řadou faktorů, např. chronickým , neřešeným stresem, v důsledku toho oslabenou imunitou. Věkem. např. u rakoviny prsu, je období kolem 50 let věku velmi pro nás ženy nepříznivé. Dochází k podstatným a někdy dramatickým hormonálním změnám. Rozřešení vám , bohužel, přinese až výsledek opakované biopsie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5618
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat.Mám vpáčenou bradavku jen na levém prsu a pojejím vymáčknutí se objeví takový bílý maz.Je mi 34 let jsem2,5roku po druhém porodu a rok a půl už nekojím.Může jít o rakovinu.Děkuji Alex
Odpověď: Dobrý večer. Dle vašeho popisu, ne. Definitivní odpověď vám ale dá až klinické a ultrazvukové vyšetření. Určitě se na vyšetření objednejte .Budete mít jistotu. A energii, kterou nyní věnujete přemýtáníí, které vám stejně nedá uspokojující odpověď, budete moci užít efektivněji ve svůj prospěch.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5617
Dobrý den, mám fibroadenom mammy o vel. 13x6,5x12mm. Bylo mi řečeno, že pokud bych ho chtěla vyoperovat, tak to záleží na mne, ale že by s tím zatím nic nedělali. Zajímalo by mne od jaké velikosti se považuje fibrom za velký a je nutné ho vždy odstranit? O proti loňskému roku zase o trošku vyrost, ale nyní je ve vel. shora popsané. A jak probíhá samotná operace? Je to při celkévé narkoze?
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem případě jde o malé benigní tumory. Operaci bych doporučila pouze v případě, že by ložisko náhle změnilo svůj charakter např. tvar či velikost. Nebo bylo uloženo v centrální oblasti jednoho z prsů, kde by mohlo komplikovat situaci během kojení. Operaci provádí chirurg a ten také rozhoduje , jestli výkon bude v lokální či krátkodobé anestesii,řídí se hloubkou uložení ložiska, a tím, jestli je ložisko obklopeno žlázou nebo tukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5616
Dobrý den,je mi 23let a asi 5.den mě trápí zvýšená citlivost bradavek,zejména při kontaktu s nevhodným oblečením nebo na dotek. Špičky bradavek jsou jakoby bez pigmentu (jakoby oloupané), dvorce v pořádku.Prsa rovněž beze změn tvaru,velikosti,barvy. Od 18.let užívám HA (nyní Gravistat-doposud mi neupravil cyklus,vynechávání menstruace, rakovinu nemáme v rodině,nekouřím. Při zmáčknutí jen kapka(menší než špendlíková hlavička bílé tekutiny).Může jít o hormonální změnu nebo snad o něco vážnějšího?Můj gynekolog má nyní dovolenou a pokud by byla nutná návštěva, postačí až za týden.
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde skutečně o určitou hormonální nerovnováhu a důsledek tohoto stavu. Pokud obtíže neustoupí, navštivte svého gynekologa po jeho návratu z dovolené.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5615
Dobrý den, mám velkou prosbu, bylo by možné mi sdělit či lépe osvětlit, zda je či není problematický níže uvedený nález ? Vyšetření po mammografii a sonografii.
Typ tabár 1. Oboustranně zvýšená splývavá opacita bez dominujícího ložiskového nálezu a kalcifikací jak na rtg. Na UZ vpravo v DZK je septovaný cystický útvar do velikosti 12 mm. Jiný ložiskový nález neprokazuji. Závěr : nevýrazná dysplasie oboustranně se septovanou cystou vpravo. Velmi děkuji za vstřícnost. Marcela
Odpověď: Dobrý večer. Váš nález je v podstatě přiměřený, bez podezřelých změn. Cysta se v mléčné žláze vyskytuje poměrně často, nejde o změnu ohrožující ženu na životě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky