MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 4145
Dobrý den,můžu se, prosím, zeptat, co mám dělat, když mám už zhruba týden na pravém prsu na straně jakési 3 červené fleky velké asi 1,5 x 0,5 cm a několik flíčků různě velkých zespodu prsu a na levém prsu mám podobné flíčky také, ale menší a pouze na straně a nahoře? Jsem plnoštíhlá a prsa mám samou strii. Předem děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. V každém případě si nemyslím, že tyto kožní změny jsou nějak nebezpečné nebo významné. Může se jednat o projev alergie, může to být kožní změna ze zvýšeného pocení v horkých dnech a pod.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4144
Dobrý den,mám 23 rokov a 16mes.dieťa.Pred 3týždnami som si objavila bolestivú hrčku v pravom prsníku,lekár povedal,že je to zväčšená žlaza a predpísal mi Mastodynon.Včera som si našla nebolestivé hrčky v lavom prsníku (práve mi skončil menzes).mám strach či nemôže isť o rakovinu.Nekojím už rok no občas mi pri stlačení bradaviek vytečie niekolko kvapiek tekutiny podobných materskému mlieku.Môže ísť o niečo vážne? mám sa spolahnuť na radu lekára,že to samo zmizne?a čo tie malé hrčky v lavom prsníku?.dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně se jedná o bezvýznamný nález. Prsy nejsou skoro nikdy hladké na pohmat a sekreční tekutina podobná mléku může přetrvávat ještě dlouhou dobu po ukončení kojení. Pokud Vám lékař sdělil, že se nejedná o nic vážného, pak bych mu věřila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4143
Dobrý den,je mi 29 let 2 děti. Od roku 2007 mám v prsech diagnostikovány prosté cysty do 7 mm . Každý rok kontrola ultrazvukem ve vitkovické nemocnicí a nic se nemění. Teď se mi u bradavky na prsním dvorci objevila malá měkká kulička, dle zprávy lékaře: dobře ohraničená resistence char retenční cysty či ateromu. Prý se nemám obávat, ale já nevím zda by to nebylo lepší odstranit. Dle nálezu z ultrazvuku bez jiných ložiskových změn kontrola za rok .
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k Vašemu věku a opakovaným nálezům cyst není důvod opakovaného vyšetřování (pokud ovšem nepatříte k tzv. rizikové skupině mladých žen). Cysty jsou bezvýznamným nálezem, stejně tak nález ateromu nebo retenční cystičky (nejsou důvodem ke sledování).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4141
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená výsledek histologie tohoto znění:Zastiženo ložisko 8mm které má charakter RADIÁLNÍ SKLEROZUJÍCÍ LÉZE /radiální jizvy/ s ojedinělými mikrokalcifikacemi, LOŽISKY BLUNT DUCT ADENOZY A PLOCHÉ KOLUMNÁRNÍ ATYPIE. Přesvědčivé prekancerozní změny v užším slova smyslu nezaznamenány. Dále tam byly dvě tukově vazivé částice a lipomatozní atrofická prsní žláza.Na mamo jdu v červnu na ko po extirpaci,na chir.mi nikdo nic nevysvětli.Děkuji Líba
Odpověď: Dobrý den. Pořád na těchto stránkách píšeme dokola - ptejte se svého lékaře na svou chorobu, co Vám vlastně bylo nebo je, ať vám to vysvětlí. Nález u Vás je takřka bezvýznamný, tzv. radiální jizva může napodobovat nádorek, proto je dobré takové ložisko vždy ověřit (biopsií nebo operačně).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4140
Dobrý den,již 5 let chodím na preventivní ultrazvukové vyšetření, Je mi 35 let a před 3 lety mi byla zjištěna uzlnka v podpaží 9,7x5,5 mm. Byla jsem zrovna v 7 týdnu těhotenství. Za 2 roky jsem šla na konrolu a uzlinka je tam pořád,ale je o něco větší 16x10mm. Paní doktorka řekla,že je fysiol.vzhledu. Říkala,že nezáleží na velikosti,ale na struktuře. Chci se zeptat jestli je důvod k obavám a proč ta uzlinka vyrostla? Je to v pořádku? Někdy mám pocit,jako by mě pobolívala,ale spíš si myslím,že je to tím,že na to pořád myslím. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Jste velmi mladá žena. Pro takto mladé ženy není žádný pravidelný preventivní program pro vyšetřování prsů stanoven, protože onemocnění v tomto věku jsou velmi zřídkavá. Pravidelný preventivní program v tomto věku z hlediska možného onemocnění prsů mají jen tzv. rizikové mladé ženy. Neuvádíte, zda chodíte na vyšetřování z vlastní vůle - čili nejste riziková (tzn. nemáte v nejbližší rodině vícečetná nádorová onemocnění, zejména výskyt nádoru prsu nebo vaječníku). Nebo Vás lékař posílá na pravidelná vyšetření, protože naopak jste riziková. Pokud nejste riziková, můžete chodit na kontroly z vlastní vůle a vyšetření byste si měla platit sama. Pokud jste riziková, pak byste měla absolvovat zcela pravidelná vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění. Rozděluji to tady proto, že jakýkoliv nález u rizikové ženy velmi zvažujeme, protože může být počátkem choroby. U nerizikové mladé ženy počínající nemoc samozřejmě také nelze zcela vyloučit, nicméně je velmi nepravděpodobná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4139
Dobrý den,jsem muž a je mi 27 let.Mám dotaz na jednu choulostivou věc. Mám takovou malo bulku(ani ne 0,5cm) vedle špičky pravé bradavky. Stále ovšem v oblasti bradavky.Bukla je na dotek lehce citlivá.Jinak vizuálně žádné rozlišnosti s levou bradavkou.Nejsem si jistý, jestli jsem se v minulosti někde neuhodil.Děkuji za odpověď. Libor
Odpověď: Dobrý den. S úrazem nález spíše nebude souviset, ale nebylo by od věci navštívit svého praktickélo lékaře a ten Vás případně odešle na ultrazvuk prsů (i muži totiž mají choroby prsů). Domnívám se, že se u Vás bude spíše jednat o cystičku než o nějaký významnější nález.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4138
Dobrý den,v puberte jsem si zacla mackat pupinek velde bradavky(podobný akné) a nyní to mám velký skoro jak bradavku, pokud to opět nevymáčku. Nyní mi je 24 a čtu že se to nemá mačkat ale vypadá to hrozně blbě, jak dvě bradavky.Potřebuji poradit jestli aspoň zajít na kožní nebo spíš na gynekologii.Moc děkuju
Odpověď: Dobrý den. Uvažujete správně - navštívit gynekologa nebo kožního lékaře - tady zřejmě spíše kožního.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4137
Dobry den, mamka mi chce dat ockovani proti rakvine del. cipku, ale az v srpnu a to uz mi bude 15 a chtela bych se milovat s pritelem:) bylo by hodne spatny kdybych se s nim vyspala a pak sla na to ockovani??s pritelem se vidim tak maximalne 2x za 3 mesice a uz bysme nechteli cekat..
Odpověď: Dobrý den. Zcela špatně by to nebylo, ale pokud proběhne očkování proti rakovině děložního čípku u mladé dívky, která ještě neměla pohlavní styk, pak je ochrana proti určitému typu rakoviny čípklu 100%. Pokud už dívka měla pohl. styk, pak ta ochrana není již zcela stoprocemtmí a v určitém malém procentu může vzniknout.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4136
dobry den chtela bych se zeptata uz tak tri mesice me boli prave prso uplne na boku a mam tam takovou kulicku ktera je stejne velka a hybe se tak trosku mam starch co by to mohlo byt mohla by jste mi nak poradit nebo rict co by to mohlo byt muze jit o rakovinu prsa?dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nejjednodušší je nechat si prsy vyšetřit svým gynekoogem, zřejmě se však nejedná o něco nebezpečného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4134
dobrý den!je to dulezite mam pritele uz dva mesice v zahranici astezuje si na bolesti v prsu ma tam i dokonce bulku.jedna se o rakovinu?rika ze je to pocit jako by do nej bodali jehly a jemu nevolno!tam se nechce nechat vysetrit z duvodu ze je to drahe!dekuji Vam za vasi odpoved
Odpověď: Dobrý den. Odpověď je jednoduchá - přítel musí navštívit svého praktického lékaře, aby ho vyšetřil.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4133
Dobry den pani doktorko; v rijnu lonskeho roku mi byla odstraněn rakovinny nález v levem prsu vcetne lymfat. uzlin v podpazi, do konce unora tohoto roku jsem chodila na ozarovani. Krome unavy se necitim spatne, nicmene me stale boli operovane prso, bolest me nekdy i budi. Dekuji Vam za odpoved, Alena
Odpověď: Dobrý den. To je běžné, prs je operovaný, probíhala kromě operace i další léčba, která prsní žlázu mění, tvoří se jizvy. Je potřeba rehabilitovat, rozcvičovat končetinu, aby změny, které souvisí s léčbou, neprobíhaly v bolestech.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4132
Dobrý den,je mi 38 let,v 12/08 ca prsu vlevo,T1cNOMO,invazivní duktální,G 2,hormonálně dependentní,her2/neu poz dle FISH,3 cykly FAC,poté PME s EA,p T2pNO/8 vyš.LU/MO,nyní 12 cyklů Herceptin a karboplatina á 1 týden,poté radioterapie,Zoladex á 1 měsíc na dobu 2 let.Prosím o Váš názor ohledně prognosy onemocnění,a dále o posouzení postupu léčby,zda by jste volila stejný postup.Slyšela jsem o léku Femara,nebyl by vhodný pro léčbu mého typu nádoru? děkuji za laskavou odpověd.Jana P.
Odpověď: Dobrý den, prognozu - ale jen odhad ze studií Vám sdělí Váš onkolog. Odhad proto, že žádný člověk není stejný a u žádného neprobíhá choroba naprosto stejně. Také léčba je zcela v jeho rukou.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4131
Dobrý den, je mě 56let před 2 lety jsem byla prvně na mamografu a zážitek to nebyl příjemný.Mám velmi malá prsa a vyšetření mě docela dost bolelo ještě 14 dní po.Je jiná možnost vyšetření ,než je mamograf?Měla bych jit na další preventivní prohlídku,ale nějak se mě tam nechce..děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Jsme každá jiná, někdo má větší prsy, někdo malé, někoho stlačení prsů nebolí vůbec, někdo je má tak citlivá, že nevydrží ani mírný stisk. Vhodnost preventivní mamografie by měl posoudit v každém případě lékař mamografického screeningového centra spolu s asistentkou, která vlastní výkon na mamografu provádí (u drtivé většiny žen s malými prsy se však dá provést). To za prvé. Za druhé - na mamografické vyš. se objednávejte až v průběhu menzes nebo těsně po menzes (nejlépe do 10 dnů) kdy není žláza tak citlivá. A za třetí - klidně upozorněte asistentku, že jste na prsa velmi citlivá a poproste ji, aby kompresi prsů dělala velmi, ale opravdu velmi pomalu. Já osobně jsem také velmi citlivá na tlak na prsy a dělám totéž - vždy! svou asistentku, která mi provádí preventivní mamografii, upozorňuji, že u mne musí být komprese prsu postupná a pomalá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4130
Dobrý den,obrátím se na Vás s prosbou.Mám osmnáctiletou dceru u které je na pohled pozorovatelné,že pravé prso má větší než levé.Máme navštívit lékaře či odborníka?Nic nebolí a žádné bulky nejsou hmatné.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Už jsme se na těchto stránkách opakovaně zmiňovali, že asymetrie prsů (i ostatních párových orgánů těl) bývá velmi častá. Dcera je zatím velmi mladá. Počkejte do vyššího věku, až je žláza zcela vyvinutá a pokud i pak bude markantní rozdíl ve velikosti, pak se dá kosmeticky řešit (plastická operace).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4129
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mohou cysty zvrhnout v rakovinu. Již před 2 roky mi bylo zjištěno ložisko s vícečetnými cystami na ploše asi 3,5 cm. Od té doby bez vývoje. Babička z otcovy strany onemocněla rakovinou prsu po 50.letech. Měla bych podstoupit exstirpaci?Naruší to nějak tvar prsu nebo zůstane jen jizva?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty se většinou neoperují, protože pravděpodobnost, že by se z nich vytvoří nádor je minimální. Spíše upozorňují na oblast nepravidelného parenchymu žlázy, kde je přehlednost žlázy pro vyšetřujícího lékaře ztížená. Jedna nemocná v rodině (babička) Vám nezvyšuje riziko případného onemocnění. Změny prsu na základě operace jsou ovlivněny tím, jak rozsáhlý byl operační výkon. Pokud se odebere jen malá část prsu, zůstane malá jizvička a tvar prsu se nemění. Pokud se odebere větší část, pak samozřejmě dochází i ke změně tvaru operovaného prsu. Já bych se rozhodovala podle toho, jak důbvěřuji lékařům, kteří mě vyšetřili. Pokud se jedná jen o cystičky, tak bych se operovat nenechala.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4128
dobry den mamince diagnostikovali nador prsu musi na operaci a nevi jakeho doktora si pro operaci vybrat jde o ustecky kraj je nejaky sznam specialistu předem dekuji
Odpověď: Dobrý den. Prakticky každá nemocnice v ČR už má své webovské stránky, je tam o ní spousta informací, jsou tam vyjmenována všechna oddělení a většinou i všichni lékaři nebo alespoň ti hlavní lékaři. Takže základní informace získáte tam. A další získáte od svých známých nebo příbuzných (jistě je ve Vašem příbuzenstvu nějaký zdravotník, který Vám poradí. Tak jako si zjišťuji, která restaurace, který kosmetický salon, který obchod s potravinami atd. patří mezi ty lepší, totéž lze zjistit o nemocnicích, resp. lékařích.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4127
dobry den je mi 15 let a na prsu sem si nasla takovou boulicku nema zadnou barvu a je celkem mala ale mam hrozny strach aby to nebyla rakovina!
Odpověď: Dobrý den. Určitě to nebude znamenat nic vážného. Vzhledem k Vašemu věku bych nejprve doporučila se poradit s Vaší maminkou a pokud se obě rozhodnete jít k lékaři, pak doporučuji gynekologa. Ale znovu opakuji, Vaše prsní žláza je ve vývinu a to se prsy mění málem před očima.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4126
Dobrý den, paní přimářko, mockrát Vám děkuji za zodpovězení dotazů ohledně mikrokalcifikací / 4077,4122,4096/. Můžu Vás poprosit ještě o jeden? Není mi jasné, když mi tyto mikroklacifikace již jednou z mamografie zjistili, vůbec to ve zprávě pro mamologa nebylo napsáno, naopak závěr byl : snímek je shodný se snímkem z roku 2005, kde nebyly. Dá se přímo se snímku zjistit, zda jsou tyto mikrokalcifukace bezvýznamné nebo se musí dělat biopsie, proč mi jí neurčili již vtom roce 2007. Já bych se to byla zeptala přímo paní doktorky, ale bohužel strach převýšil racionální myšlení. Mockrát děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ano, ptáte se dobře. Mikrokalcifikace tam mohly být i před rokem 2005, ale naprosto bezvýznamné, třeba jich bylo jen několik, takže lékař napsal, že je to stejné (a myslel tím třeba také, že je to bezvýznamné). Pokud se však právě v tom okrsku mikrokalcifkkací začalo něco dít (přibylo jich, změnily trochu tvar, obraz už není absolutně stejný jako předtím atd.) tak to právě může vést k tomu, že Vás lékař pozve raději na biopsii. Na na závěr: nebojte se zeptat přímo na místě lékaře - je to Vaše tělo, Váš nález, Vaše zdraví. Když něčemu nerozumíte, není nic jednoduššího, než se zeptat na místě. A pokud lékař v tom okamžiku na Vás nemá čas (protože má dalšího pacienta) tak existuje mail nebo si s ním domluvíte návštěvu jindy atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4125
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,moje kámarádka měla bouličku v prsu, která jí bolela a tak ji ji vyoperovali (objevila se ji ve 23letech) a doktoři ji řekli, že v jejím věku to je normální a že ta boulička nebyla zhoubná, tudíž by se už neměla objevit(konstatuji opět názor doktorů) co si o tom myslíte vy? Mě to v jejím věku nepřijde normální, protože mojí tetě se v tomhle věku objevila taky, a pak zjistila ze ma BRCA1,sice už je nyní vyléčená,ale to co musela podstoupit bylo hrozný.V současné době je mojí kamaradce 24 let,co by ste jí poradila, aby se nestalo něco podobného?
Odpověď: Dobrý den. Je to odpověď z několika oblastí. Vaši tetu s nálezem Vaší kamarádky nemůžete srovnávat. Teta má vrozenou genovou odchylku, která ji předurčila k dosti náročnému sledování a zřejmě i nějakému operačnímu řešení. Vaše kamarádka měla nález, který se možná měl operovat, možná ne, to lze samozřejmě bez přesné znalosti jejího nálezu těžko posoudit - ale nebylo u ní zjištěno nic víc. Takže není důvod si myslet, že kamarádce hrozí něco podobného, co prodělala Vaše teta.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4122
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. V PZK pravého prsu jsou identifikovány shluky mikrokalcifikátů, byly tam již před 2 léty. V levém prsu nejsou a ani nebyly.Žádné jiné změny nejsou. Je to nutné sledovat nebo udělat okamžitou biopsyí. Pokud je tento jev negativní není riziko , že se při tomto zákroku dojde k okysličení tkáně a k následnému zhoršení. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace v prsu mohou být bezvýznamným nálezem, ale také mohou upozorňovat na tvořící se nádor v prsu. Lékař, který hodnotí mamografii, musí posoudit, zda se mikrokalcifikace nemění, jakého jsou charakteru, jestli jich přibývá, ubývá atd. Pokud je nález stále stejný, pak se velmi pravděpodobně jedná o bezvýznamnou záležitost a netřeba biopsie. Pokud má naopak lékař podezření, že se mikrokalcifikace nějak mění, pak je biopsie namístě. "Okysličení" tkáně při bioptickém zákroku s tím nemá co dělat (k "okysličení dochází při jakékoliv operaci, třeba i při operaci slepého střeva a nevede to k nijakým změnám tkání).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4121
Dobrý den, moje 22 letá dcera podstoupila operaci fybroadenomu. Po půl roční kontrole lékařka zjistila další v tom samém prsu. Můžete mi, prosím, poradit, zda je vhodné užívání Wobenzymu?
Děkuji
L. Nováková
Odpověď: Dobrý den. Benigní nádorky typu adenomů a fibroadenomů prsů se u některých žen tvoří často a vícečetně. Existuje neověřené podezření, že jejich vznik a růst může být stimulován příjmem hormonů (čili některou hormonální antikoncepcí nebo hormonální substitucí). Prevence není známa, Wobenzym je spíše protizánětlivý lék, určitě neuškodí, ale rozhodně nemá na jejich tvorbu, zánik nebo vznik vliv.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4119
dobry den chtela sem se zeptat existuji nejaké prašky na zvetseni prsou ale jestli je pravda jestli ty prasky vazne zvetsi?
Odpověď: Dobrý den. Ne, žádné zázračné prášky na zvětšení prsů nejsou. Velikost prsní žlázy (tak jako i ostatních tkání a orgánů svého těla) máte danou geneticky. Kosmeticky se dá leccos upravovat, ale to se provádí až ve době ukočení vývoje orgánu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4118
dobrý den,
je nezbytně nutné pro vyšetření na mamografu přestat kojit? Mám cca 3cm bulku v prsu. Nejprve velmi bolestivou, teď citlivou pouze na pohmat.
Odpověď: Dobrý den. Mladé ženy se preventivně mamograficky nevyšetřují, provádějí se u nich jen ultrazvuková (UZ)vyšetření prsu. Mamograficky se vyšetřují žreny pod 40 let věku zcela výjimečně, když je u nich z jiných vyšetření podezření na velmi vážnou chorobu prsů - ale to se Vás netýká. Kojení není na překážku UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4114
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 29 let. Mám 5 letou dceru. kojila jsem 14 měsíců. Pravé prso jsem měla vždy o trošičku větší. Teď jsem si ve sprše všimla, že ho mám i tvrdší, nahoře. Je to dost velké místo, jako by sval či co, ale v druhém to nemám. Můžete mi poradit co by to mohlo být? Babička měla rakovinu a o prs přišla.
Odpověď: Dobrý den. Prsy většinou nejsou symetrické ani co do velikosti ani co do tvaru nebo pohmatového nálezu. Pro Váš vlastní klid si ale nechte prsy po menzes vyšetřit svým gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4113
Dobry den,

minuly rok jsem si nahmatala bulku.Na dvou pracovistich PODOLI,GYNCENTRUM mi byla diagnostikovana cysty do 1 cm.Z duvodu lecby endometriozy jsem nekolik mesicu uzivala antikoncepci,nyni se pokousim otehotnet. Tento tyden jsem byla na kontrole cysty a bylo mi receno,ze cysta se zvetsila o par mm, doktorka se mi ji pokousela vysat pod ultrazvukem injekcni strikackou.Nakonec to je pry asi anechogenni fibrom a prsni chirurg usoudil exstirpaci. Co na to rikate?Je to nutne,kdyz se nalez zvetsil a pokousim se otehotnet?
Dekuji E. P.
Odpověď: Dobrý den. Především Vám doporučuji obrátit se na některé mamografické screeningové centrum, kde mají velké zkušenosti s ultrazvukovvou diagnostikou prsů. Nejprve se musí vyloučit, že je Váš nález v prsu skutečně bezvýznamný, jak se při prvním vyšetření, které popisujete, zdálo. Při druhém už se to tak jasné nezdálo a dokonce Vám byla doporučena operace. To je dost radikální změna nálezu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4112
Dobrý den paní primářko, děkuji za Vaši odpověď a píši ještě k dotazu 4103 o možnosti vysátí nádoru biopsií. Skutečně mi podle zkoumání vzorku z biopsie určili invazivní karcinom prsu. Po odebrání prsu se však ve vzorcích nic nenašlo a to ani po zaslání k další odborné konzultaci.Jeden z lékařů naznačil právě možnost vysání národu při biopsii, další odborný lékař však připustil možnost chyby při zkoumání vzorku z biopsie či dokonce jeho záměnu. Nevím, zda mohl mít pravdu ten první lékař či ten druhý. Na to raději nechci ani myslet. Děkuji za Váš zájem
Odpověď: Dobrý den. Mohlo skutečně dojít k nějaké chybě a to spíše k druhé variantě. Ale také mohlo dojít k tomu, že biopsie odhalila drobný nádorek, ale v rozsáhlém pooperačním materiálu (toto je lékařká terminologie, takže se nezlobte, že o Vám odebrané tkáni nebo orgánu mluvíme takto obecně) se drobný nádorek prostě nenašel právě proto, že byl tak drobný a nelze prostě vyšetřit pod mikroskopem každou buňku - to bychom dělali léta.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4111
Děkuji velice za Vaše vyjádření ohledně genetického vyš.(psala jsem o své rodinné zátěži rakoviny prsu,34 let-babička,matka....)Jistě to bude nejjednodušší a nejlepší řešení.Kam se ale obrátit?Na svého prakt. lékaře,nebo na Centrum pro nemoci prsu, kde mi provedli mamografii?Obávám se,že to nebude jednoduché a budu pro ně jen přehnaně přecitlivělá pacientka.Je to pro mě důležitá informace i do budoucna pro moji 1,5 letou dceru.Je jejich povinností mě na mou žádost poslat na genetiku?Nebo si mám gen.vyš.hradit sama?Bydlím v Praze.Děkuji.Omlouvám se,ale délka dotazu je bohužel limitována.
Odpověď: Dobrý den paní Pavlo. Genetické ambulance jsou po celé republice a samozřejmě i v Praze. Jejich seznam naleznete na těchto webovských stránkách (čili www.mamo.cz) když si zadáte vlevo dole do "vyhledávání" slova genetická pracoviště.Objeví se Vám jejich seznam i s telefonními kontakty. Žádanku by Vám na Vaši žádost měl vystavit Váš gynekolog nebo praktický lékař - většina genetických ambulancí ji vyžaduje. Můžete také sama na genet. amb. zavolat a zeptat se, zda požadují žádanku apod. Genetikové (alespoň ti naši zde v MOÚ Brno) jsou zvyklí již v telefonu klientku trochu vyzpovídat a zhodnotit, zda je potřeba ji pozvat na další genetické došetřování nebo Vám již v telefonu sdělí, že nemusíte mít obavy, že nejste riziková a že netřeba dalšího vyšetřování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4109
Je mi 34 let,moje babička z matčiny strany zemřela v 54 letech na karcinom prsu a má matce byl nyní,v Jejejích 60 letech také diagnostikován velice agresivní karcinom prsu.Ve spec. centru mi provedli mamografii a další mi pravděpodobně doporučí až po 40.roce.Bylo by dle Vašeho názoru vhodné absolovovat cca každý rok alespoň sonog. vyš?Vím, že mamografické vyš. je zatěžující rtg metoda a tudíž by asi nebyla vhodná častěji než za dva roky ani po 40. roce života.A jaký máte v tomto případě názor na hor.antikoncepci?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Poslal Vás někdo na genetické vyšetření. Genetik by měl zhodnotit míru Vašeho rizika (vyjadřuje se v procentech) a podle toho se odvíjí kontroly: buď nejsou žádné, protože Vaše riziko nebylo shledáno genetikem větší než riziko každé jiné ženy ČR, nebo je riziko vyšší dvojnásobně, trojnásobně i vícenásobně a potom se takové mladé ženy dispenzarizují (čili sledují) preventivně v onkologických nebo mamárních ambulancích. Vyšetřuje je v pravidelně stanovených intervalech onkolog a odesílá pak event. k dalším zobrazovacím vyšetřením. U nás u velmi rizikových žen ( nosiček mutace genu ) dáváme přednost jedné vstupní mamografii a poté ultrazvukovému vyš. prsů a vyš. prsů magnetickou rezonancí. Jsem příznivcem vyloučení jakéhokoli příjmu hormonů, pokud je to možné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4108
Dobrý den,
v utery mi bylo diagnostikovano :subj.i obj.mirne zvetseni utvaru ve VK dx perareol.-dnes 13x11 mm,Lehce nepravidel.tvar,vzhled benigni-anechogenni,avaskulární. Tuhý punkci nezískán obsah,mírně krvácí.Zrejme se jedna o temer anechogenni fibrom. Dopor exstirpaci.

MUZU SE ZEPTAT? POZNA DOKTORKA JIZ NA SONU ZDA JE NALEZ ZHOUBNY CI NE? JE NUTNA OPERACE? Je mi 30 let,bezdetna.

dekuji E.J.
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že je nutná exstirpace - nechte si věc od lékaře, který to doporučil, řádně vysvětlit, proč je to nutné nebo změňte pracoviště, kde jste byla vyšetřována. Ne vždy se dá poznat při ultrazvukovém nebo mamografickém vyšetření, že útvar, který je nalezen, bude zhoubný. Dá se to říct jen s určitou mírou pravděpodobnosti.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4107
Dobrý den.Paní doktorko,chtěla bych znát také váš názor.Je mi 28 let,mám dvě děti.Kolem prsního dvorce jsem zpozorovala,že mi vystupuji fialkové žilky,někdy úplně zesvětlají.Žádnou bulku ani zatvrdlinku jsem si nenahmatala.Dnes jsem byla u svého gynekologa a tem mě uklidnil,že to nic není,že to může být z těhotenství a kojení.Ale nabídl mně,že pokud chci být klidná odešle mě na ultrazvuk prsou.Souhlasila jsem.Myslíte si,že to něco neznamená?Mám trouchu strach.
Odpověď: Dobrý den. Přiznám se, že já bych Vás na ultrazvuk ani neposlala, protože to pokládám za nadbytečné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4106
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co je to diagnoza N609 Benigní dysplazie prsu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jedná se o dg. vyjadřující bezvýznamnou přestavbu tkáně v prsní žláze - na žádanku na jakékoliv vyšetření se musí dát nějaká diagnóza a pokud se nejedná o preventivní vyšetření prsů, používá se většinou tato diagnoza.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4105
Dobrý den, ráda bych věděla, zda je podle Vás vhodné, aby pravidelná screeningová vyšetření na mamografu absolvovaly čistě z preventivních důvodů i mladé ženy (je mi 27 let), které nemají žádné potíže ani příznaky rakoviny. Vyšetření je údajně zcela bezpečné, nechápu, proč by na něj měly chodit jen ženy po 40. roku věku? Děkuji moc!
Odpověď: Dobrý den. Není to vhodné. Není to vhodné z více důvodů: je to zbytečné jednak proto, že mamografie není vhodnou vyšetřovací metodou pro prs v mladém věku, dále proto, že kromě této nevýtěžnosti se jedná přece jen o mírně škodlivé rentgenové záření a není vhodné mladou žanu zatěžovat zářením příliš brzy a pak i proto, že výskyt zhoubných nádorů u mladých žen je výjimečný a není třeba tedy celou populaci mladých žen preventivně a pravidelně vyšetřovat. Mamografie u mladých žen se provádí zcela výjimečně tam, kde je podezření na chorobu (nádor prsu) nebo tam, kde je mladá žena extrémně riziková z hlediska možného vzniku rakoviny prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4103
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je teoreticky možné při jehlové biopsii vysát celý nádor prsu. Jde mi o to, že mi byl právě pomocí tohoto vyšetření diagnostikován karcinom prsu a poté proveden rozsáhlý zákrok. Další podrobná a několikerá vyšetření vzorků z odebrané tkáně už ale nic neprokázala. Nevím, zda nebyl zákrok zbytečný. Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Zákrok určitě nebyl zbytečný, pokud Vám byl diagnostikován malý nádorek. Je však otázkou, zda při operaci byl nalezen a odstraněn - snad to z Vašeho dotazu chápu dobře, že nejprve byla tenkou jehlou provedena biopsie - z té zjištěn karcinom a poté při operaci již nic nenalezeno. Pokud je tomu tak, tak se stala někde menší chyba. Jak Vám to vysvětlili lékaři?
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4102
Dobrý den. V pravém prsu mi lékař při sonu našel ložisko(hloubka 10-20mm) vel.17x12mm s akustickým zesílením.HOmogenní, adenom či atherom.uzliny nezvětšeny.Do mammol.poradny jdu až za 14 dní, nevadí to?ženská půlka rodiny brečí a já mam v hlavě guláš:-( Je mi 22 let. Bolí mě celá pravá ruka, prso a v podpaží.Děkuju za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Uklidněte se, je Vám 22 let, pochybuji, že se bude jednat o něco vážného, spíše jen o běžný fibroadenom - tak jak je to uvedeno v textu Vašeho nálezu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4101
Dobrý deň. Dnes som dostala výsledky mamografie (mám 44 rokov), vysvetlené mi neboli až u vás vidím že mám na to právo.
Výsledok: veku adekvátna štruktúra prsníkov. Vpravo v mediálnych QQ kondenzácia - potrebné doplniť USG. Na tej poliklike je úplne vyradené z prevádzky oddelenie RTG aj s USG, neviem či sa mám s tým ultrazvukovým vyšetrením ponáhľať, či je to vážne. Lebo asi budem musieť po meste naháňať inde ultrazvuk plus klusať k lekárovi po nové odporúčanie.
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete, zda žijete v ČR a tedy jste absolvovala vyšetření u nás nebo na Slovensku. V obou státech je situace trochu jiná. U nás můžete jako samoplátkyně na UZ (USG) sama bez doporučení lékařem a to nejlépe na nějaké screeningové mamografické centrum (vyšetření si však musíte zaplatit). Vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění Vám musí doporučit lékař - čili v tomto případě žádanku potřebujete. Z textu nálezu nemyslím, že je potřeba hned UZ vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4100
dobrý den,je mi 38 let, asi před měsícem a půl jsem si nahmatala malou bulku v prsu, kt. jsem tam dříve neměla. Zašla jsem k lékaři, prohlédl mě,prý mám zvětšené i uzliny a ať se objednám za tři měsíce zase na prohlídku (konec června). Bulku mám stále, nepravidelně mě pobolívá v podpaží.Asi si dělám zbytečné starosti, ale chtěla bych mít jistotu.Mám počkat na další vyšetření nebo se můžu někam objednat i bez doporučení. Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Na ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží se můžete objednat i jako samoplátkyně - nemusíte mít žádanku od lékaře. Záleží na tom, jaký Vám nejbližší screeningové centrum nabídne termín vyšetření. Pokud věříte svému gynekologovi, tak vyčkejte na kontrolu v červnu, jak si Vás pozval.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4099
Dobrý den syn 14 let má již od vánoc má bolestivé bradavky pod kterými má hmatatelné maličké bulky.Souvisí to nějak s dospíváním?Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Ano, velmi pravděpodobně. Pokud by se prsy zvětšovaly, pak by bylo vhodné, aby věc posoudit pediatr nebo přímo endokrinolog, ale patrně to nebude zapotřebí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4098
Dobrý den chci se zeptat . Před měsícem se mi zvěčily bradavky a je to jako bych pod ní měl něco tvrdého .A když si to zmáčku tak to docela bolí nevim co stim .
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte věk, ale asi by bylo vhodné si ověřit, zda nejste těhotná. Pokud ne, tak vyčkejte po menzes. Pokud bude zatvrdnutí výraznější, tak navštivte svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4097
Dobrý den, chtěla bych se optat na používání přípravku proti pocení Driclor. Zajímal by mě Váš názor na přípravek (rakovina prsu apod.) Použila jsem ho celkem 5x a to vždy pouze jednou za měsíc. Pokud by ovšem měl špatný vliv na zdraví, nepoužívala bych ho a přešla bych na méně účinné, zato šetrné přípravky. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Název léku neznám a nenašla jsem ho ani v dostupném seznamu léčiv. Je k zevnímu použití? Pokud ano, pak přípravky k zevnímu použití na tělo jsou testovány a neměly by v žádném případě být škodlivé (vyjimkou jsou lidé alergičtí - ale to je individuální).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4096
V roce 2007 mi byly na pravém prsu idetifikovány mikrokalcifikace . Po 2 letech je mám tam taky, ale jsou stejné. Lékařka řekla , že je třeba je histologicky ověřit . Je to nutné. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud je v nálezu po dvou letech lékařem napsáno, že mikrokalcifikace jsou stejné, pak by nebyl důvod k bioptickému ověřování - nechte si věc lékařkou ještě znovu řádně objasnit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4095
Dobrý den,
na začátku roku jsem prochladla z bazénu.Od té doby mě pobolívá pod pravou lopatkou,táhne se to až k podpaží a k prsu.Připadá mi že je citlivější než druhé.Může to být důsledek prochlazení.Také jsem si všimla viditelné žíly,která mi vede přes pravé prso.Bulku nemám.Nemůžu tam mít i nějaký zanět?Je mi 32let,2děti a kojila jsem,ovšem u druhého jsem měla problémy s mastitidou.Nemůže tam být ještě nějaké ložisko toho zánětu?Nemůže mít mastitída vliv na rakovinu prsu?
Děkuji za odpověď.Doležalová
Odpověď: Dobrý den. Asi by bylo nejvhodnější neprve navštívit svého praktického lékaře, aby si poslechl dýchání, zjistil sedimentaci atd, zda neproběhl po prochlazení nějaký zánět na plicích a případně, aby Vám vyšetřil i oblast prsů - i když myslím, že popisované problémy s prsy vůbec nesouvisí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4094
dobrý den je mi 21 a nikdy jsem neměla problémi aš asi před měsicem mě prsa začala strašně bolet na dotyk a vystoupl mi tam jakesy červene žilky vypada to hrozně odmatam se ukazovat přitelovi a doktorovi uš vůbec ne prosim poradte us nevim jak dal!
Odpověď: Dobrý den. Zjistěte především, zda nejste těhotná. Pokud po menzes nebude ústup problémů, tak asi Vás ten gynekolog nemine.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4093
Již týden mě bolí levý prs okolo bradavky,žádný výtok z ní není,samovyšetřením prsu jsem žádnou bulku nenahmatala.Je mi 37, mám 2 děti, jsem z Vyškova.Mám na bezplatné vyšetření mamografem nárok a kde je nejbližší pracoviště a zda musím mít doporučení gynekologa.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou fyziologickou součástí našeho života. Počkala bych na menzes, zda se bolesti nezmění nebo dokonce nezmizí a pak teprve případně navštívila svého gynekologa, aby on teprve posoudil, zda je nějaké další vyšetření vůbec potřeba.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4092
dobrý den, dnes jsem při sprchování zjistila výtok z levé bradavky. Má hnědou barvu a je čirý. Vytéká jen z jednoho z těch mnoha otvůrků na bradavce a jen při stisknutí. Na rsou jsem hmatem nenašla nic neobvyklého.Ani mě nebolí. Jsem momentálně na dovolené v zahraničí, je mi jasné že hned po návratu budu muset k lékaři. Jen jsem chtěla slyšet nějaký názor, nebo radu. Děkuji Gabriela
Odpověď: Dobrý den. Netřeba se hned děsit, sekrece z prsu je poměrně běžnou záležitostí a ve většině případů málo významnou. Lékaře však v každém případě po návratu navštivte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4091
Dobrý den, již delší dobu se při stisku prsu objeví kapička sekretu. Sekret je trošku nahnědlý,jakoby bílá tekutina smíchaná s krví. Již jsem absolvovala mamografii, sono 2x, magnetickou rezonanci, v prsu nejsou žádné známky nádoru. Přesto se sekret objevuje na prádle i přes noc.Děkuji Dana
Odpověď: Dobrý den. Patrně se bude jednat o bezvýznamný nález - vzhledem k tomu, že jste kompletně přešetřena. Sekrece může být způsobena i užíváním léků (hormonální antikoncepcí nebo substitucí, léky proti tlaku atd).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4089
Dobrý den,je mi 34 let a mám velmi rizikovou rodinnou anamnézu. Proto jsem byla ve specializovaném pracovišti,kde mi provedli mamografii.Považujete za vhodné spíše sonografii byť třeba na vlastní náklady,v jakém intervalu a kolik toto vyšetření stojí?Je vhodná nízkohormonální antikoncepce?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Rizikovou anamnézu by měl v každém případě posoudit genetik a podle jeho doporučení pak postupovat. Vy totiž neuvádíte, jak jste rizikováná, kdo všechno byl z rodiny nemocný a jaký nádor měl, což je pro posouzení dalšího případného sledování podstatné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4088
Dobrý den, moc děkuji za poradnu. Ráda bych se zeptala, zda je normální, že se mi při zmáčknutí bradavky objeví trocha čiré až žluté sekrece. Většinou to bývá v období před menstruací či při ní. Zároveň si vždy při zmáčknutí výstupků kolem bradavky vymáčknu kapku "žlutého". Zároveň mám hmatné uzliny v spodní části krku, cca do půl cm. Je mi třicet let. Mám dvě děti /mladší ve věku tří let, rok kojený/. Ptám se jen pro jistotu, prababička měla rakovinu prsu, tak nechci nic zanedbat. Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Malý výtok z prsů bývá poměrně často a většinou nebývá významný. Uvádíte, že máte hmatné uzliny na krku - prosím navštivte svého praktického lékaře nebo gynekologa, aby zjistil, zda se skutečně jedná o zvětšené uzliny a jaký je nález na prsech.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4086
Dobrý den, mám dotaz, byla jsem na mamografickém vyšetření, je mě 54 let, jsem po hysterektomii. Výsledek je: Birads - negativní, tabár II, nízce denzní ýláza s reziduální fobroglandulární strukturou. V axilách LU benig. vzhledu.Můžete mi to prosím vysvětlit, děkuji Pelichovská
Odpověď: Dobrý den. Už ze slova "negativní" vyplývá, že jste zdravá - trochu mne mrzí, že Vám ten, kdo Vám vydává nález, nevysvětlí, jaký je výsledek vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4085
Dobrý den, jsem v sedmém měs. těhotenství. Chodím na pravidelné UZ vyš.po 10-12 měs., mám jít i nyní? Maminka je po komplexní onkolog. léčbě, pro středně dif. karcinom prsu. Při minulém vyš. mi paní Dr. řekla, abych přišla i gravidní, sestra se dnes při objednání divila, že vyš. požaduji. Jsem na rozpacích. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte, zda u Vás bylo doporučeno sledování genetikem. Pokud je v rodině jedna nejbližší příbuzná s karcinomem prsu nebo ovaria, nezvyšuje Vám to riziko onemocnění na tyto nádory vzhledem k ostatní populaci. Takže tyto ženy se v mladém věku preventivně programově nesledují (k případné rodinné zátěži by se vždy měl vyjádřit genetik). Pokud ale chcete na preventivní UZ vyšetření prsů chodit sama jako samoplátkyně, nikdo Vám nebude bránit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4084
Dobrý den,po biopsii prsu mi vyšla histologie-fibrozně atrofické změny,jaká je léčba? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Žádná, jste zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4083
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o zodpovězení mého dotazu: Během těhotenství jsem si v podpaží našla bulku, nepohyblivou, spíše ovalného tvaru. Nyní mám půl roku po porodu, bulka se nijak nezměnila, málokdy cítím při kojení v podpaží tlak. Bulka se nachází na "kosti" (kloubu-omlouvám se, nevím, jak místo lépe specifikovat). P.doktorka mi řekla, že je to přídavná mléčná žláza. Mohl byste s jejím názorem, dle mého popisu, souhlasit? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. HM
Odpověď: Dobrý den. Jednoznačný souhlas ani vyslovit nelze, protože Vás nevyšetřuji, ale věřila bych své lékařce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4082
Dobrý den, může magnetická rezonance s přesností určit o jaký nádor v prsu se jedná? Nebo má dcera (22 let) trvat raději na biopsii? Lékař jí řekl podle 2 vyšetření na sonu, že se mu ta bulka nezdá, ať počítá s nejhorším, ale biopsii nechce zatím dělat. Čekáme už 3. měsíc a pořád jsme ve stresu, co bude. Poraďte, prosím. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mám pocit, že jsem na tento dotaz již odpovídala, pokud ne, tak prosím za prominutí. MR (magnetická rezonance) nemůže určit histologický typ nádoru - musíme rozlišovat obecné dělení na zhoubný a nezhoubný a pak další jemnější dělení na histologický typ (čili jaké buňky nádor obsahuje - ale to určuje až patolog z tkáně). Lékař ale chce pravděpodobně zjistit, zda je v prsu jen jedno ložisko nebo více ložisek a zda se bude spíše jednat o zhoubný nebo nezhoubný nádorek (není to nesprávný postup, já bych pravděpdobně ale dala přednost biopsii).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4080
dobry den pani doktorko ja se jmenuji anicka a je mi 22let a rada by se vas na neco zeptala asi od svich 11let ma na obou prsou bole male i velke a boli me jenom pred menstruaci a behem menstruace.zatim sem stim nebyla uzadneho doktora ale rada bych se vas zeptala co to muze byt....jeste jeden dotaz bych na vas mela ja a muj pritel sme meli nechranenej sex a rada bych se vas chtela zeptat zdali je mozne otehotnet 5dni pred menstruaci dekuji za odpoved naschledanou anicka
Odpověď: Dobrý den. Píšete z českého webového vyhledávače, takže budu psát s českou diakritikou. Prakticky žádný prs není úplně hladký, v každém se dají nahmatat větší nebo menší nerovnosti, které se mírně zvýrazňují před menzes, protože žláza mírně zduří. Otěhotnět lze dokonce někdy i při menzes (ale stane se to opravdu naprosto výjimečně) takže před menzes je to možné samozřejmě také.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4079
Dobrý večer, rád bych se Vás zeptal na metodický postup rehabilitace, kdy je vhodné začít s rehabilitací po ablaci prsu - zda okamžitě začít po zákroku - péče o jizvu, uvolňování ram. kloubu, kdy začít s manuální lymfodrenáží - před ozařováním či po.
Děkuji za odpověď s pozdravem Jan Zikmund
Odpověď: Dobrý den. S rehabilitací se začíná okamžitě, jakmile to stav pacientovi samotnému dovolí (čili co nejdříve po operaci, případně po dalších léčebných postupech).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4078
Dobrý den, je mi 19 let a mám problém s černými chloupky kolem bradavek. Bohužel se nejedná o počet jako je tři, ale téměř o 20 chloupků. Jsem z toho nešťastná mám už to asi 2 roky, postupně to nějak přibývá. Žiletka na to nepomáhá jen je to vždy ještě horší. Pinzetou jsem to vytrhávala, ale při posledním pokusem se mi chloupek zanítil a teď tam mám na bradavce nepříjemnou jizvičku. Antikoncepci neberu, ale uvažuji o ní. Prosím poraďte co můžu dělat s tou jizvou a s těmi chloupky? Pomohla by mi laserová depilace? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, je to čistě kosmetická záležitost, řada žen si chloupky kolem bradavky vytrhává a nečíní jim to žádné problémy. Depilací v některém kosmetickém ústavu, který tuto činnost provádí, lze Váš problém také řešit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4077
mám provedenou segmentectomii pr.zev.kvadrantu-duktál.ca ,axil.uzliny neinfiltrovány.histiochemie-vysoké hodnoty estrogenů,nízký index dělení.t1 n o.mo.užívám Tamoxifen, proběhla brychyteraoie mammy a 15x aktinote., plus 1x body.ozáření.podle některých článků jsem se informovala,že by pro mé přežití dlouhod.-15 let byla vhodná i chemoterapiejsem po klimakteriu, po totál.hysterektomii před 5 l.pro myom.Prosím tedey,jak je to u mně s chemoterapií_děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Léčba je plně v rukou Vašeho onkologa, proberte to prosím s ním, neboť jen on (a případně kolegium ostatních onkologů) je zodpovědný za Vaši léčbu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4076
Dobrý den mám ještě jednu otázku k dotazu č.3954
Je normální že když si to trochu zmáčknu(bradavku) tak to bolí ?děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Cokoliv, co jsi na těle zmáčknete, trochu nebo více bolí - podle toho jak intenzivní je stisk.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4075
Dobrý den, je mi 30 let a beru antikoncepci 10 let, mám 1 dítě. Vždy když si zmáčknu bradavku tak mi teče zelená a bíla tekutina, co to znamená.děkuji
Odpověď: Dobrý den. Může to znamenat, že trochu bují sliznice v mlékovodech. Vhodné je poradit se se svým gynekologem o případném omezení hormonální antikoncepce.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4074
Dobrý den,mám 21 let a chtěla bych Vás moc poprosit o radu, zda je nutná exstirpace při tomto nálezu:vpravo na rozhraní HZK hypoechogenní okrsek žlázy rozměrů 30x33x12mm, který je prostoupený četnými cystami max. velikosti 8 mm.Jiné ložiskové změny nezjištěny, dukty nerozšířené, reg. LU nezvětšené.Prosím ještě o vysvětlení rozdílu mezi anechogenní a hypoechogenní. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Při takovémto závěru bych já operaci odmítla a buď pozvala ke kontrole s časovým odstupem nebo, pokud by se mi to skutečně nezdálo, provedla biopsii z okrsku. Hypoechogenní atd. jsou výrazy popisující strukturu žlázy při ultrazvukovém vyšetřování - přiblížím Vám to tak, že je to podobné jako by se např. malíř vyjadřoval, že tato část obrazu je temně nachová a ta druhá světle okrová atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4073
Děkuji za odpověď,do Prostějova nejezdim do nemocnice,ale přímo do Diagnostického centra Pro Medica,je to mamografické centrum.Příště se jich zeptám,proč musím chodit tak často.Dnes mi řekli,že se ty kalcifikace a cysty musí kontrolovat.Ještě jednou děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Diagnostické pracoviště Pro Medica Prostějov není screeningovým centrem (seznam všech screeningových mamografických center ČR naleznete na těchto stránkách). Neměnící se kalcifikace a cysty se nekontrolují.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4072
Dobrý den, při mamologickém vyšetření mi zjistili kaciferické útvary, mám se obávat nějakých problémů ?
Mockrát děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Trochu jste to zkomolila, mysleli kalcifikace nebo mikrokalcifikace apod. Kalcifikace jsou poměrně běžnou součástí mamografických obrazů prsů a většinou neznamenají nic podstatného. Pokud by něco vážnějšího znamenaly, muselo by to být v nález vyjádřeno i jinými slovy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4071
Dobrý den. Byla jsem dnes na sonu prsu a ve zprávě mám, že se může jednat o adenom nebo atherom. Paní doktorka mi řekla, že se nemusím bát, ale bojim se, moc. Může se to změnit v rakovinu? Zítra bych měla navštívit nějakou prsní poradnu v Plzni, ale nevím, kam jít. Nevíte o nějaké dobré? Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Přestaňte se sama mučit. Pokud věříte své lékařce, tak není třeba další vyšetřování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4070
Dobrý den, je mi 31 let a mám 3 letého syna, kterého jsem kojila do jeho 18 měsíců. Od té doby mám "těžká prsa" a občas mě i pravé prso (ze kterého jsem méně kojila) celkově pobolívá. Samovyšetřením jsem jiné změny nenašla a můj gynekolog mi jen řekl, že je to normální aniž by mě vyšetřil.Mám se objednat sama na mamologii?děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pobolívání prsů je fyziologický děj, vyšetření není nutné. Pokud byste si v prsech něco našla, co tam dříve nebylo - zatvrdlinku apod., pak bych Vám vyšetření doporučila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4068
Dobry den, před chvílí jsem se vratila z mamografického vysetreni v Prostějově. Jezdím tam každého půl roku a zdá se mi to zbytečně často.Je mi 47 let,mám tam nějaké kalcifikace a dnes mi navíc zjistili benigní cysty. Může z toho vzniknout zhoubný nádor? Kontrolu mám opět za půl roku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Mám z toho stejný pocit jako Vy- že se jedná o zbytečné kontroly. Jste ve věku, kdy byste měla být preventivně sledována ve screeningovém mamografickém centru, takže doufám, že chodíte na kontroly do nemocnice Prostějov? Zeptejte se tam příslušného lékaře, proč Vás stále zvou po půl roce - z informací, které uvádíte, důvod nevidím.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4067
Dobrý den, jsem 6 týdnů po radikální hysterektomii,měla jsem nádor na děložním čípku.Je mi 32 let.Děti nemám.Byly mi ponechány vaječníky.Asi před 14 dny jsem nahmatala na boku levého prsa, když zvednu ruku takové podlouhlé zduření cca 3 cm.Jsem strašně nervózní, musím se potýkat již s jedním vážným onemocněním.Asi před dvěma měsíci jsem byla na CT/PET vyšetření,kde nebylo v prsou nic patrné.Velice děkuji za odpověd co by to mohlo být.
Odpověď: Dobrý den. Domnívám se z Vašeho popisu, že nic vážného. Přesto by bylo vhodné, aby nález viděl i Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4064
Dobrý den chtěla jsem sae zeptat,jsem 8 dní těhotná podle krve, test mi vyšel pozitivní, ale dostala jsem menses ale nepravidelný, jen při moči krvácení jen zřídka, jinak špinění.Je možné že potrácím.?dnes tomu je 1.den a už nespiním a ani nekrvácím.Můžete mi poradit.
Odpověď: Dobrý den. Na dotazy ohledně těhotenství Vám kvalifikovaně odpoví Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4062
dobry den pani doktorko...mam dotaz...je mi 26let a nasla jsem si na obou prsnich dvorcich....takove bile vyrustky...vypada to jako bradavicky....neboli....proste nic jen to vypada nezvhledne....nevite o co se muze jednat...dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nepředpokládám, že se jedná o chorobu (např. kožní chorobu) spíše zvýrazněné mazové nebo potní žlázky? V případě, že se nález bude zhoršovat, tak by bylo dobré navštívit eventuálně kožního lékaře.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4061
Dobrý den, je možné se bez doporučení praktického lékaře či gynekologa objednat k odbornému lékaři na vyšetření prsu? Děkuji J.P. 29 let.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se jedná jen o preventivní vyšetření, pak jako samoplátce jistě. Vyšetření může být palpační - to provádí většinou onkolog na některé mamární ambulanci. Nebo můžete požadovat vyšetření zobrazovací metodou jako samoplátkyně - to provádí radiolog (u vás by přicházel v úvahu ultrazvuk prsů). Pokud máte nějaký nález v prsu, který se Vám nezdá, můžete se objednat do konziliární ambulance k nám do MOÚ Brno nebo do jiné nemocnice v blízkosti Vašeho bydliště.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4060
dobry den mam na lavom prsniku gulicku ma asi 10x15mm lekarka my povedala ze je to maly nezhubny nadorcik dala my na to MASTODYNOM a neviem ze to netreba robit operacne vas nazor je aky dakujem

Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o drobný fibroadenom. Malé fibroadenomy v prsu se většinou neléčí (pod 2cm), ty větší je možné odoperovat (ale také ne vždy, někdy se provede jen kontrola za několik měsíců, zda nenastala nějaká změna). Masodynom pomáhá spíše při předmenstruačních bolestech, napětí prsů atd.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4059
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mohu ovlivnit (třeba životosprávou) tvorbu fibroadenomu. Objevila jsem je asi před osmi lety a od té doby jsem podstoupila dvě operace. Přičemž v jedné jizvě se zanedlouho objevila recidiva.Fibroadenomů mam plná prsa, některé dost bolestivé. Užívám antikoncepci YAZ. Jestě by mne zajímalo zda byste mi doporučili další operaci. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Životosprávou již nález příliš neovlivníme, nicméně z hlediska obecného ohrožení chorobami v budoucnu je dobré, když na životosprávu dbáme. Doporučení, zda operovat nebo neoperovat Vám dám těžko, to bych musela znát nález přesně. Rozhodně bych ale omezila nebo úplně vyřadila hormonální antikoncepci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky