MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 4880
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu, závěr magnetické rezonance - nehomogenní ložisko, které má jiný charakter než žláza. Dynamická křivka s patrným plateau, nemá jasně maligní ani benigní tvar. Doporučena biopsie, nebyla provedena, protože sono vyšetření ukázalo větší množství fibroglandulární složky a žádné ložiské vhodné k punkci. O co tedy jde? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste měla mamografické vyšetření. Pokud bych mamografické vyšetření nedělala automaticky jako první vyšetření, což u ženy mladší 40 let tak může být, pak bych jeden snímek doplnila a porovnala s ultrazvukovým nálezem a MR. Výjiměčně se stává, že i pak nelze jednoznačně nález uzavřít. Jsou dvě možnosti- pozvat na kontrolu např. po menses nebo s určitým odstupem času nebo provést otevřenou biopsii chirurgem po označení místa zájmu vodičem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4879
Pani doktorko, chtela bych vas o neco poprosit. Potřebovala bych vědět , co mam delat s vypadavanim vlasu. Měla jsem je huste a najednou mi řidnou. Co stim mam asi udělat. Kupuji si drahe šampony a stale žadny výsledek. Dekuji předem za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.Vypadávání vlasů může být způsobeno mnoha příčinami. Navštivte kožního lékaře. Pokud vyloučí kožní příčinu a jste žena v přechodovém věku, mohlo by jít i o hormonální příčinu.To by pak řešil gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4878
Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mne za jak dlouho po objevení bulky v prsu propukne rakovina a jaké jsou příznaky. Děkuji. Vivi.
Odpověď: Dobrý den. Ne každá bulka v prsu znamená rakovinu. Rakovina se vyvíjí i několik let , a bohužel většinou zcela klinicky bez příznaků. I na mamografu jsou prvotní známky problému viditelné až po dosažení určité velikosti patologické změny, proto je tak důležité chodit na vyšetření pravidelně. POkud máte podezření na patologickou změnu v prsu, jděte na vyšetření i mimo termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4877
Dobrý den. je mi 14 let,jsem kluk a už asi 5 měsíců mám v jednom prsu takovou hrudku. bojím se strašně k lékaři . prosím porate mi.
Odpověď: Ahoj. Neboj se a svěř se mamince. Určitě to nebude nic vážného. V pubertě se někdy stane, že základ mléčné žlázy, který mají i kluci ,se lehce zvětší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4876
Dobrý den mohu se zeptat jak rychle a při čem rostou prsa ??? slyšela jsem sportem děkuji a prosím odepište hezký den
Odpověď: Dobrý večer. Sportem se zpevní tělo, mohou se zvětšit prsní svaly. Mléčná žláza , bohužel, ale ne. Ta se vyvíjí postupně vlivem ženských hormonů. Vývoj mléčné žlázy je ukončen těhotenstvím a kojením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4875
dobry den,rada bych se vas zeptala jsem ve tretim mesici tehotenstvi,nasi mamince nasli rakovinu prsu uz je po zakroku a ted ma leceni chemoterapii,pul roku jednou do mesice.slysela jsem,ze to pro mne neni dobre?nemohu maminku nenavstevovat,mame silne pouto a v tomto obdobi bych ji chtela jeste vice podporit.!!!!predem dekuji za vasi odpoved
Odpověď: Dobrý den.Je mi moc líto, že místo, abyste mohla plně prožívat radost ze vzniku dalšího života a připravovat se na roli nastávající maminky, jste v této situaci. Nicméně, nic v našem životě není jen tak pro nic. Máme dobře prozkoumat danou situaci a poučit se z ní a mít z ní pro svou další existenci užitek. Tak tuto příležitost nepropásněte! V dny , kdy má maminka chemoterapii a krátce po ní, z hygienických důvodů bezprostřední kontakt skutečně není vhodný. Píšu o tom více v odpovědi na dotaz 4859. Je to pouze moje doporučení. A vy se dle toho rozhodněte sama. Jsem také maminka a určitě by mi nejvíce ze všeho pomohlo vědomí, že mám krásnou, silnou, samostatnou dceru, budoucí maminku, která mě miluje a věří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4874
Dobrý den,vždy asi 14 dní před měsíčkama mě strašně bolí prsa a vypadají jako nalitá,tedˇasi po třikrát jsem si v tomto stádiu nahmatala na vnější straně levého prsa bulku.Jak mile přijdou měsíčky vše se vrátí do normálního stavu.Bulku si nahmatám,ale opravdu miniatůrní.Můžete prosím poradit?Děkuji moc P.
Odpověď: Dobrý den. Na vnější straně mléčné žlázy jsou uloženy lymfatické uzlinky, vypadají jako drobné fazolky. I ony mohou reagovat na hormonální změny, které se pravidelně opakují během menstruačního cyklu. Pokud jde o změnu přechodnou, je nepravděpodobné, že by šlo o patologickou změnu. Směrodatný je nález na mléčné žláze po menstruaci, tím se řiďte. POkud si nebudete i nadále jistá, objednejte se na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4873
Dobrý den paní doktorko,
můj ošetřující doktor mě poslal ma mamografické vyšetření.
Nález zní:Vpravo v HZK je dnes skupinka mikrokalcifikací na ploše prům.5mm,na zvětšeném snímku mají nejasnou diknitu.23.9.se musím podrobit punkci prsu.Mám strašný strach.Prosím můžete mi něco k tomu podrobněji napsat.(může jít o něco zhoubného?)Děkuji moc Zdena.
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace se v mléčné žláze vyskytují relativně často. Malé procento z nich jsou hraničního charakteru, a je třeba je ověřit bioptickým odběrem tkáně a jejím histologickým vyšetřením. Výsledek může být benigní- nezhoubný. Mohou ale znamenat také předstádium patologického procesu, který by vás v budoucnu mohl ohrozit. V tom je síla tohoto vyšetření. Dokáže zachytit i takto drobné změny a zabránit tak mnohem větším zdravotním obtížím. Z toho přeci jednoznačně vyplývá obrovský prospěch pro vás i všechny další ženy, které se preventivního vyšetření pravidelně účastní. Příjměte to z této stránky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4872
Dobrý den mám opuchlinu v podpaží a bolí mě z toho rameno a jde to i trochu do prasa a ruky... co ymslíte, že to může být.. mám strach. v pondělí jdu na ultrazvuk. sem květinářka, takže v této ruce vážu kytky-levá, asi 3 měsíc zpravujeme dvůr, takže sem tam pomůžu s kolečkama písku atd... děkuji. tento problém trvá měsíc určitě.....
Odpověď: Dobrý den. Vše nasvědčuje tomu, že máte jednostranně přetíženou levou stranu, hlavně horní končetinu. Sama jste si pravděpodobně dobře odpověděla. Pokud je otok izolován pouze na podpaží, vaše obtíže mohou být způsobeny i zvětšením lymfatických uzlin. Vyčkejte vyšetření ultrazvukem, nález napoví, kterým směrem se pak dále zaměřit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4871
Dobrý den, k otaázce 4861. Levé prso je symbolem mateřiství - co je symbolem pravé prso. Vaše odpovědi jsou jiného druhu než odpovědi jiných lékařů
Odpověď: Dobrý den. Celé naše tělo je symbolem. Západní medicína tuto skutečnost nebere vždy v potaz. Pravé prso jsou vztahy- kamarádské, pracovní, sousedské, partnerské...nejdůležitější je vztah nás samotných k sobě.To je základní kámen vztahů dalších. Jestli máte láskyplný vztah k sobě, poznáte lehce. Nikdy nečekáte od okolí to, co si umíte dát sama nebo sám sobě. Pokud si uvědomujeme svoji hodnotu, vnitřní krásu, tak si věříme, umíme se za sebe s láskou postavit a nikdy nedovolíme, aby kdokoliv včetně nás překročil hranice naší tolerance. Zní to jednoduše, ale nestačí to jenom vědět, někde si přečíst nebo slyšet. HLAVU- rozum musíte spojit se SRDCEM-city.Tomu se, jak je v jedné krásné knížce napsáno, říká MOUDROST SRDCE. Z toho pak automaticky vyplývá mnoho dalších hodnot, kterými je váš život ovlivněn. Jestli jste neviděla představení pana Duška- Čtyři dohody,divadlo Lávka v Praze, vřele doporučuju.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4870
Dobrý den paní doktorko.Ptala jsem se .Bylo mi sděleno že na žláze je oproti minulému vyšetření změna,která nelze vyčíst z mamografu a ni ultrazvuku.Na scintigrafii se mám dostavit na lačno s čokoládou.Jelikož mi je 47roků a jsem tak z toho dost rozhozená.Moc děkuji.Dotaz č.4869
Odpověď: Stává se, že nález je nejasný a je nutné doplnit další vyšetření. Nemyslete hned na to nejhorší. Uvolněte se, běžte ven do přírody, odreagujte se něčím, co máte nebo děláte ráda. Strachem se oslabujete a bohužel výsledek nezměníte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4869
Dobrý den,obracím se na vás s otázkou proč musím podstoupit scintigrafii? V mamologické poradně mě byla nalezena ohraničená bulka a prý nějaké změny ve žláze.Jelikož mě manžel umřel na rakovinu,tak jsem z toho dost rozhozená.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Škoda, že jste se neoptala lékaře, který o tom rozhodl. Scintigrafie skeletu se provádí automaticky v rámci celkového vyšetření k vyloučení patologických změn, včetně degenerativních. Více k tomu nemohu dodat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4868
Dobrý den.Trápí mě bolest v levém podpaždí.Bolest je docela silná a když si na to sáhnu ještě zesílí.Při doteku je cítit něco zduřelého,jako bulka mě to ale nepřipadá.Mám druhý den menstruaci.Může to s tím souviset?Je mi 23 let.Děkuji Vám za odpověď a přeji hezké prožití dne.
Odpověď: Dobrý den. Asi může, někdy žláza zasahuje vysoko do podpaží. Takže pravděpodobně hmatáte mléčnou žlázu reaktivně citlivou na danou hormonální hladinu. Mělo by se uklidnit po menses. Zbytečně si místo pohmatem nedrážděte.V případě, že by obtíže přetrvávály, jděte na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4866
Dobrý den,paní doktorko. včera jsem byla na sono vyšetření prsy,axily.Nalez: Mastopaticky změněná žláza bilat. Vlevo v ZK vícečetné podezřelé formace,největší pobliž dvorce na rozhraní ZK v hloubce průměru 15 mm s cípatými okraji. tuto největší centrální lézi dop.bioptovat OC jehlou.Ostatní okrsky jsou obdobného vzhledu,vel. do 12 mm. V hloubce levé axily shluk patologických uzlin, největší 15 mm.Vysoko v přední axil.řase je další patol v.s. uzlina vel. 5 mm. To nevypadá dobře že ne? Je mi 39 let. Moc děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vyčkejte histologickému vyšetření , pak budete mít jistotu o výsledku a rozhodnete se, jestli se postavíte čelem. Věřím, že nehodíte flintu do žita. To bude to nejpodstatnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4865
Nález:diferencovaný invazivní duktální karcinomG1 s tubulárními rysy,Mamo:splývavá kresba na ploše 15mm cípatých kontur,nepravidelné hypoechogenní ložisko nejasné etiologie se sytým dorsálním stínem beze změn,dále zřejmě excize tumoru po UZ značení, excize SLU a exenterace axily.Můžete mi to prosím vysvětlit a jde-li to, zhodnotit vážnost situace?Jedná se o ženu 62 roků.Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jde o zhoubné ložisko, pravděpodobně bez postižení lymfatických uzlin v podpaží. Dobře medicínsky ošetřitelné i ve věku 62 let. Pokud se nemocná žena na této své životní křižovatce rozhodne zahnout směr ŽIVOT a zabojovat za sebe , má velkou naději na vyléčení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4864
Dobrý den, paní doktorko, v pondělí jsem byla na mammografu a závěr zní Tabár IV, ložisko v levém prsu nejasné etiologie. Mohla byste mi prosím objasnit co to znamená? Jsem trochu vystrašená, protože mě objednali na biopsii a já na ní nechci jít (mám těch operací a zákroků všeho druhu už tolik, že to prostě raději vzdám).Jenom bych chtěla vědět, jestli je to opravdu nutné když nenám žádné obtíže.. Moc Vám děkuji za odpověď .Prosila bych raději odpověď na mou adresu.
Odpověď: Dobrý den. Neházejte flintu do žita a nevzdávejte to. Biopsie je nutná. Budete vědět k čemu se máte postavit čelem a nebudete v nejistotě. Píšete, že máte za sebou již plno zákroků. Přemýšlela jste o tom proč? Jestli chcete podívejte se na internetu na stránky paní Jordánové Zdeňky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4863
Dobrý den,na vaší radu jsem došla k lékaři s bolestí prsa a ve zprávě mám napsáno "difúzní cystická mastopatie".Můžu se zeptat co tento výraz znamená?Jestli je nutná operace?A jestli se jedná o rakovinu?Moc děkuji.Hanka.
Odpověď: Dobrý den. O vysvětlení byste měla požádat vyšetřujícího lékaře. Difuzní cystická mastopatie není rentgenologický výraz. Používá se v jiném medicínském oboru. Neznamená nic pro vás ohrožujícího. Neoperuje se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4862
Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně vyřezání znaménka na pravém boku, je to už rok a teď mě začala jizva bodavě bolet zevnitř, bolest je den ode dne větší, poradte co mám dělat,díky za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Nevím, kolik vám je let. Nejlépe bude, když se svěříte se svými problémy mamince nebo půjdete na kontrolu tam, kde vás operovali. Oblast jizvy lze vyšetřit ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4861
Dobrý den,
je mi 32let, mám 2 děti.Je to asi 3měsíce,co mě začlo bolet levé prso.V době před MS a OVU víc,jinak jen pobolívá,když ležím např.na břiše.Spíš tlačí.V místě nad bradavkou jsem si nahmatala malou bulku,která po zmáčknutí bolí,bolest vystřeluje do podpaží.Je možné,že jde jen o zduřenou mléčnou žlázu?Jaké je riziko,že by šlo o nádor?Maminka mého otce zemřela na rakovinu prsu asi v 45letech.Je to 3 roky,co jsem měla právě v levém podpaží zduřenou uzlinu.Může to nějak souviset? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Naše tělo za nás hovoří. Prsa jsou symbol ženy, levé prso je mateřství. Jste mladá, máte malé děti, většina péče určitě leží na vás, možná máte i jiné obavy kolem rodičovství či nevyříkané "účty" se svými rodiči, i vy jste přeci dítě. Myslím, že si máte jen více uvědomit sama sebe, pohladit a pochovat se, dohodnout se s partnerem a vyčlenit si byť malou chvilinku denně jen sama pro sebe. Určitě si to zasloužíte. A budete z toho mít prospěch vy, ale i vaše rodina. Nejlépe teď uděláte, když se objednáte na ultrazvuk. Uklidní vás to. Podle popisu si nemyslím, že by šlo o rakovinu. Bude pro vás nyní i pro budoucnost dobré, když si uvědomíte sílu svých myšlenek a slov. Nemalujte čerty na zeď.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4860
Dobrý den, před nekolika dny / po oholení chloupků /se mi v obou podpaždí vytvořily 3 bolestivé bouličky. Bolest je při jakém koliv pohybu rukou, hlavně v pohybu ...
Mám 14 -ti měsíční dceru ,kterou jsem kojila 10 měsíců, tedy už 4 měsíce nekojím. Může to s tím nejak souviset??? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. To určitě spolu nesouvisí. Péče o podpaží včetně odstranění chloupků vyžaduje dodržování určitých hygienických zásad. Vznikne zde totiž velmi lehce infekce. Pokud se holíte, nešetřete na strojku, kupte si kvalitní. Používejte ho pouze na partie podpaží a vy sama. Po oholení se ošetřete např. pudrem. Používejte mycí prostředky určené k intimní hygieně, jen tak si nenarušíte kožní barieru, která kůži chrání. U vás konkrétně došlo pravděpodobně k podráždění potních či mazových žlázek. Pokud by se nález horšil, úlevu vám přinese chirurgické ošetření zánětlivých ložisek a ev. lokální či celkové podání antibiotik.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4859
Dobry den, mamince zjistili rakovinu prsu a cekaji operace a nasledna chemoterapie. Sestra ma 7 mesicni miminko a ja cekam miminko kazdym dnem - maminka vnuka zboznuje a nemuze se dockat dalsiho, ale rada bych vedela, zda po chemoterapii muzeme s miminky k ni? Jiste by to jejimu stavu velmi pomohlo.
Dekuji, Martina
Odpověď: Dobrý den. Během podání a určitý čas po podání se léky či jejich rozkladové působky vylučují nejen močí a stolicí, ale i slinami, potem. V tomto období určitě není vhodné se s malými dětmi zdržovat v blízkosti. Chápu, že chcete maminku podržet. Rozhodnout se ale o dalším životě a vybojovat ho, bude muset sama a kvůli sobě, jinak nevyhraje. Je ve velké výhodě, že v tomto období bude mít kolem sebe náruč rodiny. To samo o sobě je již posilující. Každé onemocnění je důsledek oslabení imunity chronickým stresem. Nemoc je výzva, abychom si konečně uvědomili sami sebe, svoji hodnotu, uměli se za sebe postavit a nepřekračovali hranice své tolerance. To je základ lásky, pokory a moudrosti, umění odpouštět. Kupte mamince některou z knížek paní Zdeňky Jordánové, možná pro ní bude dobrým odrazovým můstkem. Malé děti, natož miminka mají sice krásnou energii, ale tak akorát sami pro sebe. Nemohou být zdrojem. Proto mají nás rodiče, abychom je v tomto období chránili a převedli k dospělosti. Nebojte se o maminku, ale dejte jí důvěru, že to dokáže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4858
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak a co jíst po chemoterapii ,maminka je po operaci s nádorem na prsu.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vlastní reakce na podání je ovlivněna mnoha faktory: druhem preparátu, přidruženými chorobami pacientky např. cukrovka, biologickým stavem pacientky atd.. Chemoterapie obecně může být doprovázena nevolností, nchutenstvím. Léky k omezení těchto příznaků maminka dostane jako součást chemoterapie. Určitě bude lépe snážet stravu lehkou, dobře stravitelnou, důležitější bude kvalita- složení jídla- bílkovin, tuků a cukrů, příjem vitamínů a minerálu, dostatek tekutin, než kvantita. Pokud je třeba při určitém preparátu na čas omezit některou speciální potravinu, jistě vás onkolog upozorní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4857
Dobrý večer, dnes šla dcera na vyšetření prsu a diagnostikovali jí FYLOIDNí TUMOR, zajímalo by nás zda se nechá léčit a nebo co ji čeká. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že byla provedena biopsie a diagnóza je potvrzena histologicky. Léčit se nechá operativně, tím bude stanovena definitivní histologie. U tohoto tumoru výjimečně existují i maligní formy, pak je léčba obdobná jako u klasického karcinomu prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4856
Dobrý den, je mi 47 let, už asi 2 měsíce mě bolí levá lopatka a mám i bolesti v levém prsu, zs týden jsem objednaná na mamograf, nezávisle na tomto problému (kontrola po 2 letech). Chtěla bych se zeptat jestli na mamografickém vyšetření je možné zjistit případný zánět prsu a zda je vhodné, abych nyní (bolesti v lévém prsu)vyšetření mamografem podstoupila. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Zánět mléčné žlázy se projevuje stejnými známkami jako jinde na těle, tzn. začervenání, otok, citlivost, teplo. Pokud tyto známky chybí, je nepravděpodobné, že zánět mléčné žlázy máte. Bolesti v levém prsu, mohou souviset s bolestmi kolem lopatky, pak je třeba jejich souvislost hledat např. v blokádě žebra, podráždění mezižeberního nervu či přímo s problémy od pateře. Není důvod, proč byste mamografické vyšetření nemohla absolvovat. Pouze upozorněte na svůj problém paní laborantku, než vás začne snímkovat. Při snímkování se pokuste, co nejvíce uvolnit. Myslím, že vyšetření pak proběhne bez nepříjemných pocitů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4855
Dobrý den, je mi 39 let, byla jsem na UZV prsů, výsledek je bez patologických změn, ale v nálezu je také napsáno místy nápadnější dukty, co to znamená? Mám se do budoucna něčeho obávat?
Děkuji Daniela
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že obavy můžete pustit z hlavy. Dukty- mlékovody především v centrální části prsu tzn. pod dvorcem a bradavkou často bývají dilatovány-rozšířeny. Čím jsme starší a klesá podíl elastinu ve tkáních, může být tento nález markantnější. Jde v podstatě " pouze" o kosmetickou vadu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4854
Dobrý den, prosím o vysvětlení významně mastopaticky změněné žlázové těleso jen s částečně tukovou přestavbou, bez lož. změn
Odpověď: Dobrý den. Neznepokojujte se. Váš nález je podmíněn pouze typem mléčné žlázy, ten je geneticky dán, není to nic patologického. Znamená pouze, že proces stárnutí tzn. přeměna mléčné žlázy v tuk je u vás zpomalen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4853
Dobrý den, je mi 17 let a už od mala mám vpáčené bradavky, ale tedka se mi tam udělala taková bílá hnisavá bulka. Může to být něco vážného? Děkuji Lucka
Odpověď: Dobrý den. Jde pravděpodobně o ucpaný vývod mazové žlázky. Po napaření ho zkuste lehkým tlakem uvolnit. Jistě nejde o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4852
Dobry den,moji mamince byl zjisten vloni nador v levem prsu,operaci odmitla,dostavala leky ktere brala tyden a tyden mela prestavku.Nyni mela podstoupit ozarovani ale jelikoz se nador rozsiril do uzlin do podpazi a vzhledem k jeji angine pektoris nepripada ozarovani ani operace provest.Bude chodit zatim na chemoterapie.Chtela jsem se zeptat co mohu pro ni udelat a jakou ma nadeji kdyz se nador rozsiruje
Dekuji Vam za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Je mi líto. Myslím, že řešíte věc, která vám nepřísluší. Každý jsme tu sám za sebe. Ochota se léčit, úspěšnost léčby a naděje na přežití je v rukou vaší matky. To je její rozhodnutí a vy to za ní nemůžete rozhodnout, ani vyřešit. Měla byste to ve vlastním zájmu respektovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4851
Dobrý den.Chci Vás poprosit o radu. Je mi 24let a už 5let mám zduřelé uzliny v prsou( po celých prsou)a nelepší se to, spíše zhoršuje, tím způsobem, že se mi to zhoršilo i u druhého prsu.Je to bolestivé hlavně při menzesu a i potom. Doktor mi na to dal vitamíny a nic víc, tak nevím, co s tím.A včera jsem si našla i bouličku víše v podpaží.Přemýšlím i o tom, že změním doktora,ale raději se chci poradit i s Vámi.A také se chci zeptat, jestli mohu až budu mít dítě, kojit?Děkuji moc za Vaši odpověď.Zuzka
Odpověď: Dobrý den. To, co hmatáte je pravděpodobně struktura mléčné žlázy. Je to přirozené. Prso není beztvará hmota. Před menses jsou žlázy vlivem hormonů citlivé, patří to k nám. Není to nic ohrožujícího. V podpaží jsou uloženy lymfatické uzliny, připomínají drobné fazolky. Není potřeba žádné speciální léčby. Myslím, že změnou lékaře nic nezměníte. To, jestli budete kojit se ukáže až v dané chvíli, dopředu se to nedá rozhodně určit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4850
Dobrý den,mám jít na biopsii prsu a bojím se, že když mi do toho píchnou,že se něco může rozjet.
Odpověď: Dobrý den. Neobávejte se, vyšetření je v zájmu stanovení diagnózy a ve váš prospěch. Je to pouze laická obava.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4849
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda operace zmenšení prsou může v budoucnu přinést ňáké potíže např. rakovina prsu, nebo nemožnostodhalení nádoru v prsu?
Děkuji.
Markéta
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně ne. Po redukční operaci jsou v místě jizev vazivové změny, většinou ale malého a charakteristického rozsahu, takže mamografický obraz příliš neovlivní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4848
Dobry den,vcera jsem pri pohmatu zjistila nalez,ktery me vzhledem k velikosti dost vydesil.Hned jsem zasla ke svemu gynekologovi.Nalez-dve cysty v levem prsu tesne u sebe,7 a 5mm.Lekar me vzhledem k veku(22)poslal na presnejsi vysetreni.Jsem velice nervozni.Tyden zpatky jsem pri pohmatu nezaznamenala zadne zmeny ani bolest.Je mozne, ze cysta vyroste tak rychle?Zadne zraneni prsu jsem neprodelala.Jsem stihle postavy,nekuracka,pet let uzivam h.a. Logest.Prosim o Vas nazor.Dekuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Ano, cysta se může klinicky projevit velmi rychle. Bezpečně nález potvrdí ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4847
Dobrý den,
Je mi 36 let a cca měsíc mě bolí pravé prso.Bolest je stále silnější a prso se zvětšilo.Už mě to bolí až v podpaždí.Co to může být?Mám tři děti a kojila jsem naposledy před 3 lety.Děkuji.Hanka.
Odpověď: Dobrý den. Hned zajděte ke svému gynekologovi nebo praktickému lékaři, nález posoudí a případně vás odešle na naše vyšetření. Bohužel vás zklamu. Příčinu vašich obtíží na dálku neumím stanovit. Děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4846
Dobrý den, chci se nechat vyšetřit v mamologické poradně, maminka má karcinom prsu je jí 64 let. Mně je 38 let. Kolik to bude stát? Chtěla bych navštívit některou poradnu v Brně. Dopuručení od lékaře mám.
Děkuji. Pokorná
Odpověď: Dobrý den.Pokud máte doporučení a na žádance není uvedena dignosa prevence tzn. začínající písmenem Z..., nebudete platit nic. V opačném případě se na cenu optejte při objednávce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4845
Dobrý den, dcera, 17 roků, skvrna na prsu cca velikosti koruny jiné barvy, světlejší než ostatní pokožka. Prosím o vysvětlení lékařské zprávy z poradny pro choroby prsu. Cituji:

" NO: přišla pro rezistenci v pr. prsu
RA: negat.
St.loc.:mamma spheroidea, bez hmatné rezistence, bez ztužení, axily volné mamily evertované. Palp. negat. Kontrola s UZ nálezem."

Doporučena konrtola v prosinci. Velice děkuji, Zapletalová
Odpověď: Dobrý den. Z popisu jsem vyrozuměla, že dcera měla podezření na ložisko v pravém prsu. Nebylo sonograficky potvrzeno. Doporučena kontrola s odstupem času pro potvrzení negativního nálezu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4844
Dobrý den, je mi 38 let, nemám žádné problémy, ale ráda bych si nechala udělat preventivně sono prsou. Je nutné pro objednání na některém z pracovišt, doporučení od gynekologa?

Děkuji,

Renata Mrázová
Odpověď: Dobrý večer. Pokud jste ochotna si vyšetření uhradit, doporučení mít nemusíte. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4843
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat čeho se týká rakovina mléčné žlázy. Mám vpáčené jedno prso a četla jsem, že je to příznak tohoto onemocnění. Navíc mám občas trochu mléka u prsa, ale prolaktin mám v normě, i přesto na to beru medocriptine, ale nějaké výrazné změny nesleduji. Je mi teprve 20.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je rakovina prsu vzácností. Přesto pro vaší jistotu bude nejlepší absolvovat sonografické a klinické vyšetření na nejbližším screeningovém centru.Využíjte akce AVONU, která dobíhá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4841
Dobry den. Na prsu mam nekolik uher, ktery vypada jak bradavice. Je naplnen hnisem, po vymacknuti nabere opet barvu kuze dokud se znova nenaplni a nesbela. Gynekolozka jen rekla nemackat,aby nevznikla infekce,ale uz je to 5 let a stale to tam je. I s bradavek leze hnis. poradite o co se muze jednat? Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Bude vhodné navštívit kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4840
dobrý den, mam takový dotaz. přijela jsem po třech měsících ze španělska a opalovala jsem se i bez horního dílu plavek. asi po pár dnech se mi začala loupat kůže na prsou, nejdřív na obou a ale na pravém to přetrvává už asi 14 dní. Mám navštívit lékaře nebo stačí mazat a mazat? občas je bradavka citlivější.Myslíže že je to příznak rakoviny, či něco vážného? je mi 18 díky
Odpověď: Dobrý den. Příznak rakoviny prsu to není.V 18 letech se nemůže ani rakovina prsu vyskytnout. Z daného však vyplývá, že se opalujete nesprávně, a tím riskujete rakovinu kůže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4839
Dobrý den paní Hrnčířová, byla jsem dnes na vyšetření UZ ráda bych se zeptala na pár pojmu z mé lékařské zprávy. Oboustranně difuzně echogennější, pravidelná fibrpglandulární struktura prsou, bez patol. ložisek, dilatace vývodů či ev. mal... Axilly bqn. vůbec této zprávě nerozumím a ke své lékařce jsem objednaná až za 14dní prosím o vysvětlení. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vámi opsanými odbornými termíny je vyjádřeno, že váš nález na prsou i v podpaží je zcela přiměřený, bez podezřelé změny. Nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4838
Před rokem jsem podstoupila sono prsu a byl mi zjištěn mastop.uzel. Změnila jsem HA z Nowynette na Azalii. Kontrolní sono za 6 měsíců bylo bez nálezu. Lékař se mě ptal zda vím, že po 5 letech užívání HA stoupá riziko rakoviny prsu.4 roky jsem užívala Now. nyní rok Azalii. Předtím se rok kojila. Stoupá skutečně riziko při užívání minipilulky? Jaká je bezpečná doba užívání HA. Děkuji za odpověď Karin
Odpověď: Dobrý den. Žádná studie neprokazuje, že hormonální antikoncepce by zvyšovala výskyt rakoviny prsu. Naopak, HA chrání vaše vaječníky a tim snižuje výskyt rakoviny vaječníků. Tento účinek dokonce trvá i několik let po vysazení HA. Mírně zvyšuje výskyt rakoviny prsu substituční hormonální léčba,především kombinovaná, která se používá jako léčba klimakterických obtíží. To se vás ale netýká.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4837
Dobrý den,byla jsem na preventívním mamografu a výsledek byl "preaxilárně shluk mikrokalcifikací na ploše asi 15x10mm".Následovalo dovyšetření a závěr je "redukující žláza s t.č. nesuspektními mikrokalcifikacemi".Kontrola za půl roku.Dost mě to vyděsilo.Je mi 41 a začala u mě již menopauza.Léčba Mirena a oestrogel asi 1 měsíc.Ale špinění mám pořád a taky bolesti v podbřišku.Může to spolu souviset.Není to předzvěst karcinomu?Děkuji a peji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Z mé praxe usuzuji, že pokud vás vyšetřující lékař pozval na kontrolu za 6 měsíců, předpokládá, že léze je nezhoubného charakteru. Gynekologické obtíže s nálezem na mamogramu nesouvisí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4836
Dobrý den,je mi 35 let a chtěla bych druhé dítě.Jezdím na pravidelné prohlídky ultrazvukem.Na levém prsu mám benigní změnu bez známek malignity.V UZ obraze oboustranně echogenní žláza ve vyšší vrstvě, ložisko tuik. charakteru.Měla bych se něčeho obávat, je to přeci jenom velká změna na prsou. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Máte dlouhodobě stabilní nezhoubné ložisko v prsu, ostatní nález odpovídá věku. Jste pravidelně sledovaná. Pochybnosti vám nepřinesou nic dobrého. Radikálním řešením by bylo chirurgické odstranění dané změny. Pokud by vás to mělo uklidnit, poraďte se o tom se svým lékařem. Jinak to pusťte z hlavy a danou energii nasměrujte k vaší touze po dalším děťátku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4835
Dobrý den!Chtěl bych se zeptat na komplikace, které v této době prožívá má babička-75 let. Pobolíval ji L prs.Byly nalezeny 3 struktury o rozm. 4x2, 3x2 a 1x0,5cm.Byla provedena biopsie core-cut a závěr histol. vyš. zní: duktální invazivní karcinom grade II s in situ komponentou grade III, s pozitivní reakcí na estrogenní receptory a negativní reakcí na progesteronové receptory a HER-2/neu.Byla provedena biopsie i P prsu, byl zachycen duktální neinvazivní karcinom.Prosím o Váš názor na budoucí léčbu a zda je reálná naděje na dlouhodobé přežití.Děkuji za odpověď a Váš čas!DM
Odpověď: Dobrý den. Vážený pane. Vaše babička jistě projde kolektivem lékařů- odborníků, kteří i s ohledem na její biologický stav stanoví patřičnou léčbu. Pokud ona bude souhlasit, můžete jí tam doprovodit. Když pominu její pokročilý věk, tak úspěšnost léčby a přežití je ovlivněno jednak kvalitou odborné léčby, stejnou mírou ale také její chutí žít a bojovat za sebe.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4833
Dobrý den, jsem po první dávce chemoterapie, na další jdu po 20.září. Paní doktorko, není mi jasné, zda jsou mezi dávkami prodlevy, nebo si tělo pamatuje o kolikátou chemoterapii jde? Zajímám se o to, z důvodu vypadávání vlasů, jestli je možné vypadávání až po několikáté dávce chemo, nebo ihned, nebo čím více chemoterapie, tím větší pravděpodobnost ztáty vlasů? Když jsou mezi terapiemi dlouhé prodlevy, účinky se nastřádají, nebo naopak vymizí?
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den. Mezi jednotlivými sériemi chemoterapie jsou pauzy 3-4 týdenní. Ztráta vlasů doprovází aplikaci určitého preparátu, optejte se svého onkologa, jestli ho dostáváte. Reakce na daný lék je individuální, částečně určitě podpořena i psychicky. Přechodným řešením je jakákoliv pokrývka hlavy vč. paruky( máte na ní nárok na pojišťovnu), ve které se budete cítit dobře. Vlasy vám opět narostou, většinou dokonce ve vyšší kvalitě, než žena má. Budete vyléčená, a to je mnohem podstatnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4832
Dobrý den paní doktorko.Asi poslední dva týdny mám na prsou modré žilky které směřují k bradavkám.Užívám HA Jeanine,ale nikdy předtím jsem to nezpozorovala.Co by to mohlo být?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Abych se mohla vyjádřit, musela bych vás vidět a vyšetřit. Doporučuji vám objednat se do nejbližšího screeningového centra. Myslím, že klinické a ultrazvukové vyšetření potvrdí moji doměnku, že se nejedná o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4831
Dobrý den .
Už nevím kam jse mám obrátit tak píšu vám.Před 10lety jsem prodělala rakovinu prsu .Byla jsem zasažená 70%takže mi prso pravé odebrali .Ale ted bych si chtěla nechat dát prso nové .Já vím , že mi je už 53 let ale přesto bych se vás chtěla zeptat Kam se mám obrátit na jakou nemocnici kde je to hrazené VZP. A pokud je to hrazené tak jaká nemocnice má zVZP smlouvu a ještě něco když mi budou dělat to pravé prso budou dělat i to levé???? a bude taky hrazené VZP A co vlastně budu hradit já a kolik mi to bude stát . Děkuji moc EWA asi jse ptám na moc věcí najednou ale nezlob te se .
Odpověď: Dobrý den. K plastické operaci potřebujete konzultaci plastického chirurga, který se vyjádří, zda-li je technicky možné operaci provést, jakým způsobem a vyjádří se k úpravě druhého prsa. Konzultaci si budete muset pravděpodobně uhradit. Na cenu konzultace se optejte při objednání, její výše se liší dle pracoviště, většinou nepřesahuje 1000kč. Na konzultaci si vezměte vyjádření onkologa vč. posledního kontrolního mamografického vyšetření, zda-li jste v klinické remisi a s provedením výkonu onkolog souhlasí. Pokud se léčíte s nějakou interní chorobou ap., je potřeba mít vyjádření taktéž. Výkon se provádí v dlouhodobé celkové anestesii. V případě, že nebudete mít žádnou zdravotní kontraindikaci , plastický chirurg sepíše žádost pro revizního lékaře zdravotní pojišťovny. Ten se vyjádří, jestli Vaše pojišťovna výkon uhradí a v jaké vyšší a rozsahu. Váš věk není kontraindikací operace, jste žena teprve středního věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4830
Dobrý den .Chci se zeptat.Má babička měla rakovinu prsu.Je mi 39 let.Když mě doktorka pošle na mamograf,z důvodu malé bulky která podle vyšetření na sonu není vážná(snad cysta)budu něco platit?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud vám vaše lékařka napíše doporučení na vyšetření na pojišťovnu, nebudete platit nic. Pro vaše uklidnění, jestliže vaše babička byla jediná žena v rodině a onemocněla po padesátém roce života, nejedná se rozhodně o zátěž geneticky, dědičně podmíněnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4829
Dobrý den.Je mi 38 let.Před pěti lety jsem si nahmatala bulku v pravém prsu.Ihned jsem šla na sono.Bylo my řečeno,že se nemám čeho bát.Teď si nevzpomenu jak to nazvali.Na sonu jsem byla už dvakrát a vždy to samé.Občas mě pobolívá a když si lehám na břicho tak ji také občas cítím.Je prý velikosti hrášku a bylo mi řečeno že některé ženy ji mají velkou jak třeba tenisák.Mám se toho obávat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně by se mohlo jednat o lymfatickou uzlinu nebo nezhoubné ložisko jiné etiologie. Podstatné je, že nález se pět let nemění. Jste pravidelně kontrolována ultrazvukem. Pokud by vyšetřující lékař měl podezření, jistě by váš nález řešil. Prsa mohou být citlivé vlivem změn hormonálních hladin, především před menses. Jestli i nadále budete mít pochybnosti, měla byste uvážit konzultaci na jiném screeningovém pracovišti a třeba si i uhradit kontrolní ultrazvuk.Stojí 300 Kč. Získáte tak jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4828
Dobrý den,mám dotaz ohledně své dcerky,která má 11 let.Asi týden si stěžuje na bolest v levém prsu,a dva dny má zduřelý prsní dvorec a bradavka vypadá jako vpáčená,barvou se neliší ale od toho pravého. Jen je na pohmat citlivější a teplejší.Předpokládám,že jí prso roste,nicméně si stěžuje na bolest a nemůže spát.Obávám se možného zánětu.Neublížila si a ani nespadla.Žijeme v zahraničí,do republiky se dostanem v polovině října a tak nevím,zda kontaktovat lékaře tady v místě a nebo vyčkat.Prosím poraďte mi,děkuji.
Odpověď: Dobrý den. V tomto věku je skutečně nejpravděpodobnější, že dochází k růstu prsíček vaší dcery. Zkuste lehce poledovat ( ne přímo na kůži), ev. přiložit obklad z nastrouhané syrové brambory nebo tvaroh - obojí bezvadně vytáhne horkost. Pokud by se rozvinuly typické známky zánětu - začervenání, otok, bolestivost, teplota, je nutné navštívit lékaře ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4827
prosim o vysvetlenie nalezu -prechodný-involučný parenchým s reziduálnou žľazou centrálne a HLQ,vlavo v HLQ nepravidelná architektonika i s ojedinelým MK a výraznejším postupujúcim zahustením štruktúry v porovnaní so staršímiMMG-nutná biopsia
BI-RADS 4b-c,core biopsia Dakujem za odpoved,mam hrozny strach
Odpověď: Dobrý den. Biopsie- odběr vzorku tkáně k histologickému vyšetření se provádí v lokální anestesii. Z bolesti strach mít nemusíte. Provádí se vždy, když dojde k hraniční změně v mamografickém či ultrazvukovém obraze k vyjasnění diagnózy. Vyloučí se tím počínající stadium změn, které by vás do budoucna mohly ohrozit. Chápu, že máte z výsledku obavy. Ale provedení vyšetření je ve Váš prospěch. Strach je naše iluze, neexistuje, výsledek jim neovlivníte. Zkuste se uvolnit a obrátit situaci ve svůj prospěch. Výsledek vás zbaví nejistoty.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4826
Dobrý večer, dočítala som sa tu, že pri liečbe nádoru prsníka nie je potrebné vybrať Mirenu. Nma čaká operácia nádoru v pondelok a prvé čo mi onkolog povedal, že Mirena musí ísť preč. mala som ju 3 roky a bola som spokojná.
Odpověď: Dobrý den. Ano, Mirena obsahuje hormon, který růst nádorových buněk karcinomu prsu nepodporuje. Nicméně, nyní v dané situaci má onkolog poslední slovo a jistě se rozhodl na základě všech souvislostí, které já neznám, a s ohledem na váš prospěch. U onkologických pacientů se vždy postupuje přísně individuálně. Pokud máte pochybnosti, není nic jednoduššího, než optat se svého gynekologa a požádat o vysvětlení onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4824
co znamená mamma typ IV,axily bez lymfadelopatie a typ žlázy birads 3 ?
Odpověď: Dobrý den. Jde o přiměřený, normální nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4823
Dobrý den,mám rakovinu prsu(c503)bez metastáz v ran.stadiu po chirur.zákroku a součsné době se léčím hormonoter.Arimidex.Protože mne ale bolí krč.páteř(nesouvisí to s rakovinou)Můj obvod.lékař mi doporučuje injekce vit.B12. Mám obavy jestli mi to nemůže nějak podpořit růst rak.buněk.? B12 přece obsahuje živočišná bílkovina? A ta na léčbu rakoviny,není podle mého názoru zrovna ideální.Máte prosím nějaké studie tohoto směru? Děkuji za odpovědˇ Ivana .
Odpověď: Dobrý den. Vit. B 12 především podporuje dělení buněk, a proto soudím, že v této fázi léčby vašeho onemocnění , jeho aplikace není vhodná. Konzultujte svého onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4822
Dobrý den,
mám necelé čtyři týdny do porodu, pravý prs nad dvorcem mám trochu zarudlý a citlivou bradavku, trochu to je bolestivé.
Můžete mi poradit.
Předem děkuji za odpověď.
Sládková Monika
Odpověď: Dobrý den. Pokud kojíte, nepřestávejte. Prs zkuste v místě zarudnutí lehce poledovat, horkost bezvadně vytáhne nastrouhaný syrový brambor nebo tvaroh. Pokud byste nepociťovala úlevu či se zarudnutí rozšiřovalo, budete muset vyhledat lékařské ošetření, aby se vyloučil zánět. Je to celkem obvyklá komplikace po porodu a při kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4820
Dobrý den
Obracím se na Vás s dotazem. Jsem muž věk 44 let a na levém prsu mám hmatatelné bulky a poslední dobou mě i začali i bolet.Prosím na koho se mám s tímto problémem obrátit.

Děkuji Ing. Luboš U.
Odpověď: Dobré odpoledne. Můžete se obrátit se svým problémem na praktického lékaře.Pravděpodobně vás pošle na mamologické vyšetření dle bydliště na nejbližší screeningové centrum. Budete vyšetřen pohmatem, ultrazvukem, případně se doplní mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4818
Dobrý den,
je mi 37 let, asi v posledním měsíci cítím pouze na pohmat bolest v levém prsu v zevní polovině.Žádnou bulku jsem si nenahmatala, žádné známky zánětu na kůži.Doporučila by jste mi mamografii nebo odběr krve na hladinu prolaktinu ? Naposledy jsem kojila před 2 roky.Děkuji za vaši odpověď.MN.
Odpověď: Dobrý večer. Zvýšená hladina Prolaktinu má za následek poruchu pravidelnosti menstručního cyklu a mléčnou sekreci. Bylo by vhodné poradit se s vašim praktickým lékařem či gynekologem, posoudí závažnost vašich obtíží a ev. vás pošle na mamologické vyšetření. Máte možnost i příjít přímo na screeningové pracoviště a vyšetření si uhradit. U žen do 40 let se provedení mamografu posuzuje individuálně dle závažností obtíží a na základě výsledku ultrazvukového vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4817
Dobrý den, je mi 20 let a dnes jsem si všimla na bradavce něčeho jako pupínku - je dost velký a má zažloutlý vršek, jako by hnisal, dost mě to vyděsilo. Vypadá dost ošklivě a chtěla bych vědět, jestli je to normální a nemám si toho všímat, nebo bych s tím měla jít k doktorce? Děkuji předem za odpověď, Jana.
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde pouze o nashromážděný maz v žlázce. Nemusíte se obávat. Nejlépe po nahřátí např. koupelí si jemně zkuste bradavku zmáčknou a vývod mazové žlázky vyprázdnit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4816
Dobrý den, je mi 19 a levé prso mám hodně viditelně větší než levé. Je nějaký způsob krom plastické operace, jak to změnit? Děkuji
Odpověď: Zdravím. Kosmetická operace v této fázi vývoje není vhodné řešení. Vývoj mléčné žlázy končí těhotenstvím a laktací- kojením. Dá se tedy předpokládat, že nesouměrnost velikostí prsu se následně vyrovná. Tzn. moje odpověď je, dejte tomu čas. Téměř každá žena má rozdílnou velikost ňader, i když většinou jde o diskrétní rozdíl. Chápu, že pro vás je to nyní v tomto věku kosmetický problém. Určitým řešením je push-up podprsenka, kdy vycpávku z jedné strany přidáte k druhé do košíčku na straně menšího prsa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4815
Dobrý den. Před pár dny jsem měla poslední menstruaci a s přítelem jsme od té doby neměli pohlavní styk. Dnes jsem si všimla,že mi z levé bradavky, po silnějším zmáčknut,í vytéka trošku světlé "tekutiny. Co to znamená? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Sekreci malého množství téměř bezbarvé tekutiny po mechanické manipulaci s bradavkou může pozorovat každá žena, tzn. jde o fyziologický jev, který je podmíněn hormonálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4814
Dobrý den, před 4 lety(kdy mi bylo 14 let)se u mě objevila bulka o velikosti pimpong.míčku, podařilo se to zmenšit antibiotiky a rozdělilo se to na 2 bulky 1cm x 1,2cm od té doby se to nezměnilo. Bylo mi řečeno, že jedna je cysta a druhá tuková a také, že by to raději odstanili, ale nic se neděje. Mám raději navštívit jiného lékaře? Děkuji za odpověď. Michaela
Odpověď: Dobrý večer. To je pro mě těžké posoudit, když nemám možnost vás vyšetřit. Dle popisu jde o nezhoubné změny, tzn. na životě vás neohrožující. Možná se spíše jedná o kosmetický problém. Nejjednoduší by bylo si na nadém pracovišti vyžádat vysvětlení. Nepíšete, jestli jste byla vyšetřena na akreditovaném screeningovém centru. Pokud by u vás přetrvávaly pochybnosti, máte možnost na nejbližším dle vašeho bydliště požádat o konzultaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4813
Dobrý den,zhruba před dvěma lety mi byl na sonograf.vyš nalezen fibroadenom 8x4mm/dnes 9x4,5 mm/.Chtěla bych se zeptat zda je nutné tento útvar hlídat ,zda to opravdu nic není-jak mi tvrdili na sonu. Je mi 33 let ..děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom - nezhoubný nádor, běžně se vyskytující, ženu neohrožuje. Dle vašich údajů je i patrno, že ložisko je stabilní velikostí i charakterem, a to je příznivá známka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4812
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nošení více vykrojené podprsenky, která nezahaluje zepředu celé prso může nějakým způsobem ovlivnit tvar prsou??Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte na mysli trvalou deformaci tvaru prsu,tak nemusíte mít obavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4811
Dobry den.
Mam umely prsa od r.1989.
Kam by mohla objednatse na vysetreni.
Omluvam se za chyby.
Dekuji.
Odpověď: zdravím. Na úvodní stránce vpravo nahoře naleznete mapku screeningových pracovišť. Tam si najděte pro vás nejvhodnější pracoviště i s kontaktem k objednání. Na vyšetření máte možnost jít přímo, pokud jste ochotna si vyšetření uhradit. Jestliže jste u nás pojištěna a dosáhla jste věku 45 let nebo máte obtíže, můžete požádat svého praktického či gynekologického lékaře o doporučení k mamologickému vyšetření, pak vyšetření bude hrazeno ze zdravotního pojištění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4810
Dnes jsem našla u mého 12 let. syna bulku v prsu,chci se zeptat ,co to může být..
Odpověď: Dobrý den. Velmi pravděpodobně se jedná pouze o reaktivně zvětšený základ mléčné žlázy. Jde o reakci na hormonální změny, v tomto věku obvyklé. Nicméně pro klid vás i chlapce navštivte jeho dětského lékaře, aby posoudil nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4809
Milý pane doktore,milá paní doktorko
Obracím se na vás s velkou prozbou kterou jsem zjistila před pár dny.Pod pravým prsem směrem k žebrám jsem si našla ne bulku,ale takovou čarku o velikosti asi půl centimetru na kterou když trošku zmáčknu tak bolí.Bojím se někam jít neboli ani nevím na koho bych se obratila a kam šla.Děkuji předem za vaši odpověď na dálku Ivana
Odpověď: Dobrý den. Bohužel vás zklamu, na dálku rozhodně nic nevyřešíme. Je třeba zajít ke svému praktickému či gynekologickému lékaři, posoudí nález a pravděpodobně vám dá doporučení k našemu vyšetření. Na hlavní stránce našich stránek vpravo nahoře je mapka se screeningovými pracovišti, tam si najděte pro vás nejbližší i s kontaktem. Překonejte strach, ubírá vám energii, kterou můžete využít jinde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4808
Dobrý deň. Mám 32r. 2 deti, pred 5-timi dňami mi našiel klinický onkolog pri preventívke - nádor na prsníku do 2cm potvrdené sonom aj rtg. Navrhol mi operáciu s výkonom podľa rýchlej histológie, naplánovaná do týždňa, že nie je iná možnosť. Na rtg snímku to vyzeralo ako hrášok s výbežkami. Všetko to išlo tak rýchlo, teraz rozmýšlam či som mala hned súhlasiť, či nieje iná možnosť. Dá sa podľa tvaru zistiť o aký nádor ide?
Za vašu odpoveď vopred ďakujem. Paula
Odpověď: Dobrý den. Rozhodla jste se správně. Respektovala jste svoji intuici a řekla ano. Rozhodně je potřeba změnu histologicky ověřit a dle výsledku jednat dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4806
Dobrý den, prosím tímto o Vaši radu. Je mi 33 let, nemám děti, antikoncenpci nepoužívám. Před pár dny jsem si nahmatala v prsu takové větší zduření. Není vidiltelné, cítím ho jen při důkladnějším ohmatávání. Je to na pravém prsu, zboku, vyloženě mi to přijde jakoby v místě, kde bokem doléhá a někdy tlačí bok podprsenky (třeba i kostice podprsenky). Může jít o nějaké zduření žlázy či mám hned vyhledat lékaře a jít na prohlídku? Moc děkuji za radu.
Odpověď: Dobré odpoledne. Vydržte , pokud by Váš nález přetrvával i po menses, bude vhodné se pro vaší jistotu objednat na ultrazvukové vyšetření na spádové screeningové centrum. Vhodnost tvaru košíčků a kvalita materiálu podprsenky má jistě svůj význam. Dnes již i západní medicína uznává, že naše tělesná schránka na nás mnohé prozradí. Ňadra jsou symbolem ženy, spokojenosti se sebou, radostí a štěstí ze života. To je to, co dává základ naší vnitřní, duševní kráse. Pravé prso jsou vztahy, a to nejen pracovní, přátelské, milostné, ale především našeho osobního vztahu k sobě. To, co očekáváme od našeho okolí, bychom si měli umět poskytnou především každý sám sobě. Zkuste se nad tím zamyslet.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4805
Dobrý den,
mám rakovinu prsu, duktální karcinom T 0401 M 8500/2 G3, Her2-neu:3+, jsem po chemoterapii a částečném chirurgickém výkonu, uzliny byly bez nálezu. Budu mít radioterapii. Mohu udělat, abych snížila možnost recidivy? Čeho se mám prakticky vyvarovat?
Odpověď: Dobré odpoledne. U každého onemocnění je velmi důležitý psychický stav.Příjmutí a vyrovnání se s chorobou. A tzv. " nemalovat čerta na zeď ". Dle vašeho popisu léčby, po odborné stránce jste v dobrých rukou. Nyní se zkuste zamyslet nad sebou, svým životem. Každé onemocnění i rakovina prsu se vyvíjí několik let, základem je oslabená imunita chronickým stresem. Je potřeba se postavit k tomu, co Vás trápí, s čím nejste spokojena čelem a řešit... Ráda bych Vám doporučila knížky paní Zdeňky Jordánové, mohou být pro Vás dobrým odrazovým můstkem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4803
Dobrý den,
byl mi zjištěn geN BRCA 2, je mi 38 let a byla mi doporučena operace, s odnětím vaječníků a vejcovodů.S tím by byl spojen předčasný přechod. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda podstoupit operaci a snížit riziko rakoviny. Jak je složitá tako operace? Jak by se na mě projevil umělý přechod, jsou s ním spojena nějaká zdravotní rizika kromě návalů? Děkuji
Odpověď: Ve Vašem věku je operace už vhodná vzhledem k nosičství genu BRCA 2, riziko vzniku rakoviny vaječníku tím zcela eliminujete. Kromě návalů se deficit estrogenů -hormonů, které produkují vaječníky, může projevit také dřívější osteoporózou (řídnutím kostí) - ale dá se tomu vhodnou léčbou předcházet. Pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky