MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 3921
Dobrý den, moje maminka absolvovala chemoterapii a ozařování, má rakovinu prsu. Začala užívat Tamoxifen a občas se jí stává, že slabě krvácí. Chtěla bych se zeptat,zda to může být způsobeno tímto lékem.
Moc děkuji za odpověď a přeji krásné jaro.

Odpověď: Ano, tato obtíž se může vázat na léčbu Tamoxifenem. Prosím, tuto radu berte jako velmi orientační a objednejte maminku neprodleně ke gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3918
Dobrý den, jako samoplátce jsem ve 41 preventivně podstoupila mamograf, pak kontrolní ultrazvuk po půl roce. Tam se paní doktorce něco nezdálo a mám přijít na kontrolní vyšetření zase po půl roce. Podle výsledku jde údajně o rozšířený mlékovod, nebo cystu 3x6mm. Na obrazovce to vypadalo jako černý kroužek.
Přece jen jsem trochu znepokojená a zajímalo by mě, zda se tento nález může vyvinout v něco vážnějšího, nebo jde jen o sledování, zda útvar neroste? Pohmatem v tom místě necítím nic zvláštného. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nechci podceňovat lékaře, který Vám prováděl ultrazvukové vyšetření, ale myslím, že je to z jeho strany trochu alibismus znovu Vás zvát na kontrolu. Nepovažuji další kontrolu za nezbytně nutnou, ale je potřeba se daného lékaře zeptat, proč Vás znovu pozval v tak krátké době.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3917
Dobrý den, jako samoplátce jsem ve 41 preventivně podstoupila mamograf, pak kontrolní ultrazvuk po půl roce. Tam se paní doktorce něco nezdálo a mám přijít na kontrolní vyšetření zase po půl roce. Podle výsledku jde údajně o rozšířený mlékovod, nebo cystu 3x6mm. Na obrazovce to vypadalo jako černý kroužek.
Přece jen jsem trochu znepokojená a zajímalo by mě, zda se tento nález může vyvinout v něco vážnějšího, nebo jde jen o sledování, zda útvar neroste? Pohmatem v tom místě necítím nic zvláštného. Děkuji.
Odpověď: Takové drobné nálezy, jak bylo nalezeno ve Vašem prsu, dělají diagnostikujícím lékařů trochu problém. Musí si být jisti, že je vše v pořádku, proto indikují kontroly s určitým časovým odstupem. V diagnostice prsu ale platí třikrát a dost. Nebo-li : při další kontrole se již lékařka musí jednoznačně rozhodnout, zda je jen o mlékovod nebo drobnou cystu, či zda jde o něco jiného. Musí udělat jednoznačný závěr a říci, zda jste zdravá nebo ne. Taková jsou pravidla kvalitní diagnostiky. Osobně - podle toho, co píšete - nepředpokládám, že by šlo o něco závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3916
Dobrý den, je mi 37 let, mám syna, kterému budou v létě 3 roky a ještě ho občas kojím, ale pouze z pravého prsu. Levé prso odmítá. Je to asi týden, když na levé prso zatlačím, cítím mírnou bolest. Jinak mě nebolí, ani jsem si nenahmatala žádnou bulku. Jinak při pohledu do zrcadla mi připadá, že je levé prso větší a nalitější než to pravé, z kterého ještě kojím. Chci se zeptat, zda nemůže jít o nějaký závažný problém. Děkuji, Zuzana
Odpověď: Problém je právě v tom, že nekojíte z obou prsů. Jestliže syn levý prs odmítá, musíte mléko, které se zde vytváří odstřikovat. Jinak riskujete vznik zánětu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3915
dobry den muzete mi doporucit vhodne lazne specializovanych na rekonvalescenci po uspesnem vyleceni rakoviny prsu pro moji matku dekuji
Odpověď: Obraťte na poradnu Mamma help. Můžete si pohořit s proškolenými poradkyněmi, které vědí nejen to, co se potřebujete dozvědět.K rakovině prsu a hlavně k rekonvalescenci po ní Vám dají mnoho dalších infromací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3914
Dobrý deň,
Mám 27 rokov a som bezdetná.Pravidelne každý rok chodím na sonografické vyšetrenie prsníkov.Naposledy som bola v septembri.Od včera mám však bolesti pod ľavou bradavkou.Bolesť nie je intenzívna,ale niekedy ma tam dosť neprijemne pichá a keď si na to miesto pritlačim akoby som tam mala modrinu,ináč nehmatám nič zvláštne.Zrovna mám ovuláciu, pobolievajú ma aj vaječníky.Môže to mať nejakú súvislosť?Mám ísť na sonografické vyšetrenie aj keď som bola pred 8 mesiacmi?
Ďakujem.
S pozdravom
Joja

Odpověď: Určitě chvilku vydržte, Vaše obtíže jsou velmi pravděpodobně spojené s ovulací. Možná se Vám pod bradavkou udělala malá cystička, která je hormonální opdovědí na nějaký malý hormonální výkyv. Cysty se v prsech objevují a zase mizí, nikdy se zhoubně nezvrhávají. Bude-li bolest přetrvávat, kupte si lék Mastodynon - jde o kapky, nehormonální lék, kterýje účinný při bolestech prsů. Měl by se užívat tři měsíce, aby se jeho účinek stabilizoval. Jedna dávka na měsíc stojí do 200 českých korun, omlouvám se, že to neumím přepočítat na EURO. Kdyby se Vám pod bradavkou objevila boulička, raději zjděte na ultrazvuk, ale nepředpokládám tento vývoj.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3912
Mám 45 rokov a uz cca desat rokov výtok zeleno hnedy obcas cierny z oboch prsníkov. Som sledovaná kazdé tri mesiace cytol. vysetreniami ale pani dokt orka ma chce poslat na duktografiu. Citala som ze ak je to z oboch prsníkov výtok nie je to nebezpecné / clánok od p. Mudr.Skovajsovej / a tiez sa neoporúca duktografia. Ako to vlastne je. Dokonca ma uz chceli operovat a uzavriet mi mliekovody. Odmietla som to pred 2 rokmi, výtoky pokracujú ale sú v norme.
dakujem pekne za odpoved.
Odpověď: Oboustranný výtok opravdu není nebezpečný, zejména má-li zelenou nebo zelenohnědoou barvu. Některé ženy trpí celoživotně výtokem (sekrecí) z prsů, příčina se dá velmi těžko odhalit. Když už Vás Vaši lékaři tak často sledují, měli by udělat také vyšetření podvěsku mozkového - rentgen nebo CT oblasti hypofýzy - aby se vyloučilo onemocnění této malé, ale důležité součásti mozku. Funkce hypofýzy, je totiž velmi úzce spjata se sekrecí prsů. Uzavření mlékovodů je velmi diskutabilní výkon, udělala jste moc dobře, když jste jej odmíttla.Sekret by se v mlékovodech hromadil a byl by velmi pravděpodobně zdrojem zánětů. Musím říci, že jste mě velmi překvapila tím, že jste četla můj článek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3911
Dobrý den, na bradavce se mi udělal bolestivý pupínek z kterého me bolí celé levé prso. Netušíte co by to mohlo být?
Odpověď: Jde o zánět ucpané mazové žlázky. Obvykle se sama vyprázní a je po obtížích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3910
Dobrý den paní doktorko, mojí mamince 46 let dnes zjistili rakovinu prsu mezi 1. a 2. stádiem. Žijeme v jedné domácnosti. Budeme vše spolu prožívat každým dnem, snažím se jí být oporou. Prosím napište mi, jak jí v tomto nadcházejícím těžkém období mohu nejlépe pomoci, abychom tento boj vyhrály. A co nás vůbec čeká? Děkuji M. Trčálková
Odpověď: Je mi opravdu líto, že Vaše maminka onemocněla. Mějte však obě na paměti, že rakovina prsu je jednou z nejlépe léčitelných zhoubných nemocí. Těžko Vám mohu popsat, co Vaši maminku čeká, protože každé ženě se léčba uzpůsobuje přímo na míru. Nejvíce mamince pomůžete, když s ní budete o její nemoci hovořit, necháte jí vyplakat, když to bude potřebovat. Nelitujte jí zbytečně, spíše nacházejte možnosti, jak jí vyplnit hezky čas v období léčby. Jděte spolu do divadla, pozvěte domů nebo někam do kavárny její kamarádky, na které neměla čas - určitě Vás napadne mnoho dalších možností. Kontaktuje Mamma help, kde si s ní o nemoci povyprávějí další ženy, které už jsou dávno vyléčené Nakonec zjistíte, že nemoc ani léčba není tak hrozná, jak jste se obávaly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3909
Dobrý večer,asi před třemi týdny se mi u pravého prsu (od hrudní kosti) udělala vyrážka (pupínky na kruhové ploše o prům.asi 2cm) a od té doby mě prso v tom místě pobolívá. Je mi 32 let, mám 2 děti a před půl rokem jsem přestala kojit. V této souvislosti si vzpomínám, že mě pravé prso sem tam bolelo i v období kojení,ale přikládala jsem to právě tomu kojení. Prsa si prohmatávám, žádné bulky jsem neobjevila, s žádným doktorem jsem to zatím nekonzultovala. Mám ale obavy jestli nejde o něco vážnějšího. Děkuji vám za radu, Brabcová.
Odpověď: Domnívám se, že tento problém je spíše na konzultaci kožního lékaře. Tak, jak problém popisujete, s největší pravděpodobností nejde o problém žlázy v prsu, ale o problém související s kůží.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3908
Dobrý den, je mi 31 let mám dvě děti 6 a 3 ,obě byly kojeny do 5 měsíce.Asi tak před 3 měsíci jsem pocítila bolest pravého prsu v pravé horní části.Po nahmatání útvar 2 cm na 2 cm.je bolestivý před i po menstruaci.Z bradavky vytéká nažloutlý sekret.Matka zemřela v 57 na rakovinu plic, ve 30 měla rakovinu dělohy(byla odstraněna)a její sestra měla stejnou diagnozu ve 49.Můj gynekolog neprovedl vyšetření prsu.Mám strach aby to nebylo nic vážného,nechtěla bych nic zanedbat.Prosím o radu.Děkuji Tereza
Odpověď: Vážená Terezo, takto na dálku si myslím, že Váš nález v pravém prsu bude jen hormonální uzel, ale také jsem přesvědčena, že přímo volá po ultrazvukovém vyšetření. Váš gynekolog nebo praktický lékař jsou povinni při hmatném nálezu v prsu vystavit doporučení na takové vyšetření. Vám radím : jděte se s tímto doporučením objednat do některého ze screeningových center, jejichž adresy jsou na tomto webu. Pak budete mít jistotu, že jste kvalitně vyšetřena.Vyšetření ultrazvukem ve screeningových centrech stojí na přímou platbu ovbykle 300 Kč. V současné době probíhá akce Avonu Ženy ženám, kde se na jedno vyšetření přispívbá částkou 200 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3907
Dobrý den, absolvovala jsem mamografické vyšetření a chtěla jsem se prosím zeptat co znamená: četnější LU kolem 20x10 mm a menší v axile bilat. a dále menší žlaznaté těleso trabekulární kresby nižší sytost bilat. Byla jsem ujištěna že vše je v pořádku ale tomuto nerozumím.
Děkuji a přeji hezký den
Darja
Odpověď: Ano, opravdu jste zdravá. Máte v podpažních jamkách uzlinky, které nesignalizují žádnou nemoc - každá žena jich totiž má ve třech etážích každého podpaždí (axily) asi 35. Oboustranně máte drobnější žlázu, trabekulární znamená , že v mamografickém obraze je její struktura ovbyklá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3906
Dobrý den, je mi 15 let a mám vpáčené bradavky. Je nějaká šance že se mi srovnají samy ? Děkuju za odpověď
Odpověď: MIlá mladá dámo, trochu Vás zklamu. Vpáčené bradavky se obvykle samy nesrovnají. Jejich vpáčení je způsoveno zkrácením miniaturních svalečků, které jsou uloženy pod nimi - chirurgické přetětí těchto zkrácených snopečků se provádí pouze u staších žen, které již nebudou kojit. Se vpáčenými bradavkami se při trošce šikovnostii kojit dá. Možná by Vaše bradavky šly přeci jen vybavit ven. Ideálně v teplé vodě ve vaně. Pokud byse Vám to podařilo, je dobré toto "cvičení " opakovat. Někdy může být i trvale úspěšné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3905
Dobrý den. Je mi 50 let a byla jsem na kontrolní preventivním ultrazvuku. Byla mi nalezena drobná plochá cysta do 10 mm. Jinak jsem měla vše v pořádku. Mám se znepokojovat? Také jsem se chtěla zeptat, zda se to léčí, případně odstraňuje. Děkuji.
Odpověď: Cysty jsou běžnou součástí prsní žlázy. Radiolog musí popsat jejich přítomnost - nejde však o žádné současné ani budoucí onemocnění. Cysty se v dnešní době neoperují, někdy se za kontroly ultrazvuku odsávají, ale to jen v případě, že se ještě více naplní tekutinou a bolí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3904
Dobrý den,je mi 27 let a pan doktor mě poslal na sono prsu.Babička měla rakovinu prsu tak proto.Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi mamografem sonem?A ještě jsem se chtěla zeptat Před těhotenstvím jsem měla obě prsa stejně velká v době kojení mě prsa fungovala jedno všek méně vytékalo mléko tak jsem převážně kojila z pravého prsu.Ted mám levé prso viditelně menší než to druhé.Může to být nějaké riziko.Během těhotenství jsem nabrala 20 kg po porodu jsem zhubla 30 kg.Úbytkem váhy jsem si vysvětlovala ta povadlá prsa,tak se ptám mám se obávat že je jedno prso menší?Moc děkuji za Vaši odpověd.
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření lépe hodnotí prsní žlázu mladých žen jako jste Vy, než mamograf. To, že Vaše babička měla rakovinu prsu ještě neznamená, že máte vysloveně vysoké riziko onermocnění, ale je moc dobře, že Vás pan doktor na vyšetření poslal. Rozdíl ve velikostí prsů nic neznamená. Skoro žádná žena nemá oba prsy stejně veliké. Postupen času se prsy vyplní trochu tukem a rozdíl ve velikosti se mírně srovná. Ne však úplně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3902
A ještě bych se chtěla zeptat,zda je normální,že mi není příjemné ležet na prsou,a že mi třeba i vadí pevné objetí.Děkuji S.C.
Odpověď: Některé ženy jsou citlivější na tlak na prsní žlázu - a vy mezi ně patříte. Nejde o nemoc ani o riziko nějakého onemocnění do budoucna. Jde většinou o vazbu na hormonální cyklus.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3901
Dobrý den,je mi 25 let,na vyšetř.prsou(SONO)jsem byla již 2x,posl.vysl.:ve srovnání s předch.vyšetř. se v HZK vlevo opět zobrazuje ohraničený okrsek nižší echogenity,který se od min.vyš.nemění.Nejspíše jde o okrsek tuk.tkáně.Vpravo nad rozhraním ZK rovněž stac.izoechogenní okrsek s dorsálním zesílením,dobře ohraničený 8x5mm.Bez patol.změn.Stac.v.s. drobný FA vpravo.HAK není Kl.Paní doktorka mě uklidňovala,že se nemusím bát,že to je normální změna,která se v prsou může dít.Ale já tomu stejně nerozumím. Prosím,můžete mi lidsky vysvětlit,co se v mých prsou děje?
Odpověď: Paní doktorka měla pravdu, když Vám vysvětlovala, že se ve Vašich prsech neděje nic závažného. Ona prostě jen musí popsat vše, co ve Vašich prsech při ultrazvukovém vyšetření vidí. Musí popsat i to, co jsou nevýznamné změny. Okrsek nižší echogenity - nelze přeložit do češtiny, paní doktorka se ujistila, že tato drobná změna ve srovnání s minulým vyšetřením zůstala stejá a proto jde pouze o tukový okrsek. Popisovaný izoechogenní okrsek odpovídá fibroadenomu ve velikosti 8x5mm. Fibroadenomy jsou velmi časté odchylky ve žláze, nezvrhávají se. HAK není KI - hormonální antikoncepce není kontraindikována, tedy : kdybyste potřebovala užívat HAK, všechny popsané nevýznamné změny nejsou překážkou v jejím užívání. Při této kontrole měla paní doktorka možnost vše porovnat s předchozím vyšetření a tím Vás ale i sebe ujistit, že je vše v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3900
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, nedávno při oblékání jsem si všimla že mám nějaké světlé bradavky no zpíš až do bíla...Co to může být. Je mi patnáct ale antikoncepci zatím neberu...Může to být pubertou? Děkuji za odpověď
Odpověď: Některé mladé ženy mají velmi světlé bradavky. Obvykle jsou to ty, které mají celkově málo pigmentu - světlou pleť, světlé vlasy. V době těhotenství a při kojení bradavky tmavnou. Někdy přibírají pigment - tmavnou v průběhu dalšího dospívání. To se dá opravdu velmi těžko předvídat. Světlé bradavky nejsou tedy žádnou nemocí ani vadou na kráse.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3899
Dobrý den,
již delší dobu při pohledu do zrcadla (ruce svěšeny podél těla) pozoruji, že mám (na pravé ruce) větší tu část vedoucí od podpaží k prsu (neumím přesně pojmenovat - takový ten "hrbolek" :-)). Je to nebolestivé. Mám 34 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud dobře rozumím, jedná se Vám o přední okraj podpaždí. Tato oblast je složena z podkožního tuku a svalových vrstev. Velmi vzácně - spíše nepravděpodobně se zde může objevit i ostrůvek takzvané přídatné žlázy.Asymetrie bude s největší pravděpodobností způsobena vyšší podkožní tukovou vrstvou, je-li součástí i přídatná žláza, byla by velmi pravděpodobná cyklická bolestivost (vázaná na menstruační cyklus). Vyšetřte si tuto oblast krouživými pohyby třemi prsty na plocho jak na této straně, tak i na straně druhé - abyste měla dobré srovnání. Pokud mezi kůží a svalem nenarazíte na žádný jiný útvar - je vše v pořádku. Pokud objevíte něco, co není na druhé straně, objednejte se na vyšetření ke zkušenému radiologovi - tedy do některého ze screeningových center.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3898
DOBRÝ DEN,K DOTAZU Č. 3881...JE MY 30 LET A VYŠETŘENÍ BYLO SONOGRAFICKÉ...JESTLI SE ZATVRDLINA ZVĚTŠILA TO BOHUŽEL NEVÍM,ALE BULKA Z MINULA JE POŘÁD STEJNÁ. JEŠTĚ MÁM JEDEN DOTAZ,KDYBY SE JEDNALO O NÁDOR,V TAKOVÉHLE VELIKOSTI,ASI TEDY 4CM,MĚLA BYCH I JINÉ PŘÍZNAKY? A KOLEM PRSA Z VNĚJŠKU JSEM SI NAHMATALA ASI 3 MALÉ BULKY.NA VYŠETŘENÍ SE URČITĚ OBJEDNÁM...DĚKUJI MOC ELIŠKA
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že kdyby Vámi popisovaná zatvrdlina ve velikosti 4 cm byla ve skutečnosti zhoubný nádor, půl roku po minulém vyšetření by jistě byla větší. U mladých žen - jako jste Vy - rosou zhoubné nádory rychleji, než u žen starších. Zajímavé jsou ty další malé bulky kolem prsu - může se jednat o lipomy v podkoží, což jjsou nezhoubné útvary, které se nikdy nestanou zhoubnými. Pak nevylučuji, že i Vaše velká bulka ja lipom větší velikosti. Až půjdete na vyšetření poukažte i na tato malá ložiska mimo žlázu a zeptejte se vyšetřujícího lékaře, jakou strukturu mají malé bulky i ta větší - zda by připoštěl tuto možnost, že jde o lipomy. Ultrazvukové vyšetření je ve Vašem případě dostačující.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3897
Dobrý den,je mi 49 let,při cytologii mi byla zjištěna papilární léze v mlékovodu,krvácení se objevovalo jen občas.Při opakované dultografii,která se nepodařila,došlo podle lékařky zřejmě k pohmoždění prsu a i ráno objevím asi 10 kapiček krve na prádle.Lékařka neshledala po provedení sona a mamogrifie důvod pro biopsii ani magnetickou rezonanci. Bylo mi vysvětleno, že se jedná o zhmoždění tkáně jako u modřiny a mám být trpělivá.Co vlastně způsobuje již několik týdnů toto drobné krvácení a jak se samo vyhojí? Děkuji Darina
Odpověď: Drobné krvácení z bradavky se obvykle samo neztratí a je velmi pádným důvodem v pokračování ve vyšetřování. Cytologie nátěru z prsu se v dnešní době nepovažuje za vyšetření s vysokou jistotou.Pokud se nezdařila duktografie, je magnetická rezonance dalším logickým krokem. Měla jsem však případy, kdy ani magnetická rezonance nedokázala udělat konečný výsledek. Posledním krokem je malý chirurgický zákrok, kdy musí radiolog chirurga dobře navigovat , aby došlo k odebrání kousku tkáně z místa ( mlékovodu) krvácení. Takový případ by mělo řešit dobře zaběhlé screeningově diagnostické centrum.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3896
Dobry den,Je normalni,ze mne jiz 3 tydny boli pouze jedno prso pri uzivani hormonali lecby(Lutenyl 3,75 mg na 4 mesice)?Je normalni, aby mne bolest vystrelovala do leveho prsa, kdyz mam pravdepodobne namozeny levy prsni sval,mezizeberni svaly a lehce zablokovanou hr. a kr. pater (hrani si s detmi v bazenu).Jine "nenormalni" priznaky nejsou.Mam navstivit ULTRZ ci MAMO ? 37 let, 2 deti kojene kazde do 3 let ,utla, vetsi prsa (vel. 4-5),rodinna anamneza bez karcinomu prsu. Staci vysetreni az za mesic? Dekuji za Vasi :-) poradnu
Odpověď: Jednostranná bolestivost prsu je s největší pravděpodobností spojena s muskuloskeletálním původem. Tím je myšleno, že je funkční odchylka v oblasti svalů a kostí hrudníku. Velmi často bývá zablokováno některé žebro - toto by Vám odhalil šikovný fyzioterapeut. Ve 37 letech by ještě mělo stačit ultrazvukové vyšetření - ovšem pokud nemáte v rodině častější výskyt nádorů prsů (jak píšete) nebo v gynekologické oblasti, nebo nádorů obecně.V těchto případech i se ve Vašem věku doporučuje začít vyšetření mamografem. Počítejte však s tím, že jednostranná bolestivost není jednoznačnou indikací k takovému vyšetření a že Váš gynekolog ani praktický lékař není v tomto případě povinen vystavit Vám doporučení. Vyšetření za měsíc zcela určitě postačí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3895
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Je mi 23 let a nahmatala jsem si v levém prsu nějakou bulku, která je pohyblivá a když na ni zatlačím, tak bolí. Nevíte, o co by mohlo jít? A můžu se ve 23 letech u Vás objednat do akreditovaného centra na preventivní vyšetření? A když budu mít doporučení od lékaře na toto vyšetření, tak je to zdarma? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Pohyblivá a bolestivá bulka je s největší pravděpodobností cysta nebo fibroadenom. Jde v obou případech o nezhoubné útvary, které se ani později neumějí zvrhnout. V akreditovaném screeningovém centru může být vyšetřena žena v kteréomkoliv věku. Zajděte s Vaší potíží za gynekologem nebo praktickým lékařem, kteří jsou povinni v případě hmatného nálezu Vám vystavit doporučení. Vyšetřit se můžete nechat v kterémkoliv screeningovém centru, podle Vašeho výběru. Bez doporučení stojí ultrazvukové vyšetření - které je ve Vašem věku dostatečné -300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3894
Dobrý den, přišla mi pozvánka na preventivní mamografické vyšetření. Je mi 30let. Nikde na pozvánce není napsané kolik toto vyšetření stojí, jen je tam napsáno, že ženy po čtyřicítce toto vyšetření mají zdarma jednou ročně. Já vím, že na těhle věcech se šetřit nemá, ale přesto by mě cena zajímala. Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Obávám se, že někde nastala administrativní chyba. Ve věku 30 let není preventivní mamografie vhodná. Provádí se velmi vyjímečně pouze u žen, kterým onemocněla matka nebo jiná velmi blízká příbuzná ve velmi mladém věku -do 40 let. Mamografické vyšetření stojí přibližně 700 Kč, pro Vaší věkovou kategorii je dostatečné ultrazvukové vyšetření, které stojí do 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3893
je mozne jeste otehotnet i pres podvazane vajecniky chteli bychom s pritelem miminko ale mam podvazane vajecniky jde to nejak udelat? dekuji za odpoved
Odpověď: Záleží na tom, jak byl podvaz vaječníků proveden. Někdy je po výkonu neprostupnost vaječníků nevratná, někdy - pokud byly vaječníky uzavřeny svorkami - je možné je opět zprůchodnit. Musíte se poraditg s gynekologem, který výkon provedl. Odstranit svorky na vejcovodech lze opět pouze chirurgicky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3892
Dobry den,pred 2 mesici jsem si nahmatala zvetsenou bulku v podpazi.Na ultrazvuku mne rekli,ze prsa jsou v poradku,ze mam zvetsene lymfaticke uzliny a ze pricinou bude muj exzem na rukach.Na koznim mne nasli ve sterech zlateho staphylococa,dali mne antibiotika,ale ani po jejich dobrani se bulky nezmensily.Obvodni doktorkou rekla,ze mam ucpanou potni zlazu.Dala mne cernou mast,ale ani po ni se mne bulky nezmensily.Mazala jsem jeste Ibu Hepa a Bactroban.Uz nevim,co delat.Nepomohlo by chirurgicke nariznuti bulky? Mohli byste mne prosim poradit, co delat.Dana Urbanova

Odpověď: Tak,jak situaci popisujete si nejsem jistá, zda jde o zvětšenou uzlinu nebo ucpanou mazovou nebo potní žlázku. Uzlinky jsou uložené hlouběji, kůže se nad nimi pohybuje, potní a mazové žlázky jsou součástí kůže. Velmi často se jednou zvětšené uzliny už nezmenší a nic to neznamená. Ucpané potní nebo kožní žlázky se naopak velmi často vyprázdní samy, tím se zmenší. Chirurgické řešení nedoporučuji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3890
Dobrý den,
prosím Vás, co znamená depot cholesterolu prsních dvorců a dá se nějak léčit či odstranit? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Jde o zcela nezávažnou záležitost, lékař tím chtěl říci, že máte v kůži dvorce velmi pravděpodobně ucpanou žlázku naplněnou cholesterolovými - tukovými- částicemi. Někdy mizí tato náplň sama, někdy se dá vytlačit po nahřátí jemným tlakem ze stran. Nezažila jsem ve své praxi, že by bylo zapotřebí zasahovat chirurgicky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3889
Dobrý den, již od včerejška v noci pocituji silnou bolest v levém podpaží. Nahmatala jsem tam maličkou bulku. Může to být rakovina? Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Náhlá silná bolest s rovněž náhle vzniklou rezistencí (bulkou) není velmi pravděpodobně příznak rakoviny. Zřejmě jde o zánět mazové žlázky, bulka se buď provalí navenek nebo se vstřebá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3888
Dobrý den. Mám syna 1 rok. V 8 měsíci mi našli bulku pod pravou bradavkou. Teď po pozdejší prohlídce jsem musela jít na biopsii, kde mi řekli, že budu muset jít na operaci, že je to rakoviny.Výsledky budu mít až příští týden.Ale i tak se chci zeptat co to je za typ a jaká mě čeká léčba.Vpravo za dvorcem zahuštění 15x15 mm s mikrokalcifikacemi, typ Tabár I.Ložis. bng. char. Děkuji
Odpověď: Je velmi těžké napsat, co právě Vás čeká za léčbu. Za prvé - ještě vůbec nemáte potvrzeno, že jde o rakovinu. Na léčbu rakoviny prsu se užívá několik schémat, která se odvíjejí od věku pacientky, míry zhoubnosti jejího nádoru, od jeho typu. Moderní léčba se "šije" každé pacientce na míru. Až se dozvíte výsledek biopsie, možná už nebudete pátrat po způsobech léčby, protože ji nebudete potřebovat. Jestli se podezření potvrdí, ujistěte se , že budete léčena v dobrém onkologickém centru. Všechno si nechte od lékařů pořádně vysvětlit. Nebojte se ptát na vše, co Vás napadne.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3887
Dobrý den, je mi 21 let, už tři měsíce mě velmi bolí obě prsa, můj gynekolog mi předepsal prášky Agnucaston a řekl, že je to stresem. Na ultrazvuku bylo prý vidět nashromážděnou tekutinu, je možné, že se také jedná o mastodynii? Ve stresu nebývám, beru hormonální antikoncepci, je možné, že by to mohlo být i tím?Děkuji Aneta
Odpověď: Agnucaston je lék na problémy s prsy spojené a nadprodukcí prolaktinu - hormonu podvěsku mozkového- což bývá provázeno nekrvavou sekrecí z bradavek. V případě bolestivých prsů - což se latinsky řekne mastodynie - je lépe užívat Mastodynon, což je takový bratříček Agnucastonu, ale specializovaný na onu mastodynii.Mastodynbon je v kapkách. Nevím, co myslel pan doktor nashromážděnou tekutinou v prsek - tam se tekutina může objevovat pouze v cystách. Cysty jsou nezhoubné dutinky mléčné žlázy vyplněné apokrinním sekretem, nikdy se nezvrhávají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3886
Dobrý den, je mi 35 let a dnes jsem byla na mamografu a ultrazvukovém vyšetření. Nález zní:"Dysplastické změny s převahou fibrosy oboustranně s benigními kalcifikacemi více vpravo. Sonograficky jsou patrné ojedinělé drobné adeony." Mohla byste mi, prosím, nález více objasnit. Souvisí to s užíváním hormonální antikoncepce? Existuje nějaká účinná léčba či doplňky stravy, které mohou pomoci? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.Lenka
Odpověď: Tak předně : v popisu výsledku vyštření není nic, čeho byste se musela obávat. Já osobně velmi nemám ráda používání slova "dysplastické změny", což budí nervozitu nejen u žen, ale také u některých lékařů. Popisující lékař tím myslel, že máte obraz žlázy, který jednoznačně odpovídá Vašemu věku - tedy prsu mladé ženy.Adeony jsou velmni pravděpodobně adenomy - chybí mi jejich velikost. Adenomy jsou nezhou né útvarky - okrsky atypické žlázy, které se nikdy nezvrhávají. Současná medicína si nemyslí, že jejich výskyt souvisí s hormonální antikoncepcí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3885
Dobrý den, prosím o vysvětlení termínu papilární léze v mlékovodu, může to být i zhoubný shluk buněk? Děkuji Darina
Odpověď: Papilární léze je obvykle kulatý hrbolek, který vyčnívá do mlékovodu. Má celkem jednoznačné známky v ultrazvuku - ty potvrzují jeho nezhoubnost. Pokud jde opravdu jen o papilární lézi - lépe řečeno papilom - tak se nemusíte vůbec ničeho obávat. Papilom se nezvrhává ve zhoubný nádor. Musí ale být jistota, že jde jen o papilom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3884
Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz,nevím zda je to banalita, nebo jsou to příznaky nějakého problému.Když si rukou přejedu přes pravé prso, respektive bradavku, tak mě v ní píchá.Pozoruji to již 3 týdny a u druhého prsu problém nemám.Nikdy jsem to ještě nepozorovala.Žádnou bulku jsem nenahmatala,vzhledově stejné.Když se nedotýkám, nic se neděje,nic nebolí.Děkuji za Vaše rady a odpovědi.Kořistková Dagmar Přeji hezký den
Odpověď: Tato hypersenzitivita je problém, na který si ženy občas v našich ambulancích stěžují. Musím po pravdě říci, že tento příznak neumíme jednoznačně vysvětlit. Za své praxe jsem však nikdy nazažila, aby se z takového příznatku vyvinulo něco závažného. Přecitlivělost bradavky je velmi pravděpodobně spojena s hormonálními změnami - nevíme však, proč nebolí obě. Možná, že příznak zmizí při další menstruaci. Zvýšená citlivost bradavek může být projevem časného těhotenství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3883
|Prosim co znamená prázdná mama bilat.Co se může ukázat později. děkuji soukopová
Odpověď: Prázná mama bilat znamená oboustranně velmi dobře přehledná žláza. Jje to typ žlázy, který mají radiologové nejraději, protože právě pro tu "prázdnost" velmi dobře mohou žlázu hodnotiti, nepotřebují obvykle doplňující ultrazvuk. Slovo "prázdný zde vyjadřuje, že v prsech nejsou žádné vazivové součásti, které obraz znepřehledňují. Komponent skutečné žlázy je tam ale zcela normální- obvyklé množství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3882
DOBRÝ DEN,MÁM V PRSU JAKÝSI ÚTVAR,NEJEDNÁ SE O BULKU,JE TO JAKÁSI ZATVRDLINA,VELKÁ ASI 4CM,NEBOLESTIVÁ,VÝTOK Z BRADAVKY NEMÁM A NA KŮŽI ŽÁDNÉ ZMĚNY NEPOZORUJI.PŘIJDE MI ŽE JAKOBY V PROSTŘEDKU TÉ ZATVRDLINY MÁM BULKU,ALE S TOU UŽ JSEM BYLA V LÉTĚ 2008 NA VYŠETŘENÍ A BYLO TO V POŘÁDKU.PROSÍM PORADTE,CO TO MŮŽE BÝT?DĚKUJI MOC
Odpověď: Dobrý den. Prosím znovu na vyšetření - navštivte svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil a případně Vás znovu poslal na ultrazvuk nebo i mamografii. Tyto nálezy nelze jen tak podceňovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3881
DOBRÝ DEN,MÁM V PRSU JAKÝSI ÚTVAR,NEJEDNÁ SE O BULKU,JE TO JAKÁSI ZATVRDLINA,VELKÁ ASI 4CM,NEBOLESTIVÁ,VÝTOK Z BRADAVKY NEMÁM A NA KŮŽI ŽÁDNÉ ZMĚNY NEPOZORUJI.PŘIJDE MI ŽE JAKOBY V PROSTŘEDKU TÉ ZATVRDLINY MÁM BULKU,ALE S TOU UŽ JSEM BYLA V LÉTĚ 2008 NA VYŠETŘENÍ A BYLO TO V POŘÁDKU.PROSÍM PORADTE,CO TO MŮŽE BÝT?DĚKUJI MOC
Odpověď: Je velmi těžjké takto na dálku říci, o co se může ve Vašem prsu jednat. Neudala jste ani věk ,ani způsob vyšetření, které proběhlo v létě 2008. Pokud se nález nezvětšuje, zřejmě nepůjde o něco nebezpečného, nicméně po roce byste zase měla mít vyšetření. Pokud s e Vám zdá, že se nález zvětšil, nechte se na mamografii nebo alespoň na sonografii nechat poslat znovu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3880
Dobrý den.Od Listopadu beru HA Yasminelle,nyní už druhý měsíc vždy před menstruací,mám výtok a také ne moc příjemné pocity při milování.Byla jsem u lékaře,minulý měsíc jsem měla na tyto obtíže Polygynax,při kontrole mi paní doktorka napsala novou HA Yaz,může se to HA zlepšit?Dříve jsem brala Regulon a tyto obtíže jsem nikdy neměla.Měla bych se vrátit zpět k Regulonu?Nevím jestli je to zapříčiněno HA.
Odpověď: Při každé změně hormonální antikopcepce je riziko, že se objeví nějaké nové projevy.Organismus se tak srovnává se změnou hormonálních hladin a také se změnou látek obsažených v HA. Bylo by velmi dobré zjistit , co vedlo paní doktorku ke změně antikoncepce. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybyste brala to, co Vám nedělá žádné vedlejší obtíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3879
Dobry den! Mam 18 rokov, dnes som bola na sono vysetreni prsnikov-mamina sestra mala rakovinu, tak ma gynekologicka poslala na preventivku...doktor vravel ze nic nemam -teda ziatial,clovek nikdy nevie co bude o rok a neskor....ale napisal do spravy ze mam Fertilny typ prsnikov...mozte mi prosim vysvetlit co to znamena?Som len zvedava :) Dakujem velmi pekne
Odpověď: Výraz fertilní se v Čechách pro popis prsní žlázy nepoužívá. Pan doktor chtěl říci, že máte vyzrálý typ žlázy, což je dobře. Je také dobře, že chodíte na prevenci, ale zbytečně se neobávejte, jedna příbuzná v rodě neznamená ihned vysoké riziko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3878
Dobrý den, již delší dobu mám v pravém prsu na pravé straně u podpaží bulku velikosti hrášku, bulka se nezvětšuje, jen občas pobolívá a bolest jak kdyby vystřelovala do paže. Je skoro pod kůží, takže lehce hmatatelná, bojím se diagnózy, tak bych se Vás ráda zeptala o co se může jednat. Je mi 24 let.Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Podle Vašeho popisu jde velmi pravděpodobně o ucpanou mazovou žlázku, možná i zánětlivě změněnou. Nemocné uzliny při onemocnění prsu jsou mnohem větší, většinou nebolí, jsou hlouběji uložené. Jestliže Vás boulička obtěžuje, jsou dvě možnosti, jak se jí zbavit - navštívit chirugickou ambulanci, kde Vám ji vyříznou, nebo alespoň vypustí její obsah. Druhá možnost je léčení po domácku, zkuste po nahřátí ve vaně zkusit dvěma prsty na bouličku ze dvou stran zatlačit, možná se Vám podaří její obsah vymáčknout. ALE POZOR! nesmíte se zbytečně hmoždit, nepůjde-li to snadno, navštivte chirurga, jak jsem již popsala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3877
Dobrý den,chtěla sem se zeptat jak často bych měla chodit na vyšetření prsu,nebo jak mám postupovat,kam chodit atd.Je mi 24 a maminka umřela na rakovinu prsu ve 45 letech
Odpověď: Je mi moc líto, že jste musela zažít úmrtí své maminky v mladém věku. Doporučuje se, aby dcery žen, které onemocní ve věku nižším, než je 50 let, začaly chodit na preventivní vyšetření o deset let dříve, než onemocněly jejich matky. U vás by to mělo být někdy lehce po 30 roku věku.Najděte si dobré pracoviště., kde Vás budou střídavě vyšetřovat mamograficky i ultrazvukem. Jejich adresy jsou na tomto webu. Dovolím si Vám dát ještě jednu dobrou radu: Příliš neotálejte sre založením rodiny. Úmrtí Vaší mladé maminky navyšuje riziko Vašeho onemocnění oproti ostatním ženám, nejde však o jistotu, že i Vy onemocníte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3876
Dobrý večer,
je mi 22 let, babička z tátovy strany zemřela v 62 letech na rakovinu prsu.
Asi od doby co jsem na sobě začala pozorovat změny (16let) mám "tvrdá" prsa. Pokud je "zmáčknu", jako bych tam měla uvnitř "bulku". Na obou prsou jsou stejné, mám pocit, že i stejně velké. Musím říct, že do té doby žádné změny nepozoruji, prsa jsou pořád stejná, nebolí (akorát před menstruací).
Je to normální? Nikde jsem se nedočetla, jak vypadá vlastně struktura prsu.
Předem děkuji moc za odpověď a omlouvám se za vysvětlení problému, nevěděla sem, jak jinak to popsat.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Popsala jste velmi pěkně, co Vás trápí. Vaše prsa jsou ve vývoji. U některých mladých žen probíhá vývoj mléčné žlázy klidněji, u jiných bouřlivěji. U Vás jde zřejmě o druhou možnost. "Tvrdost" prsů je dána typem žlázy, některým ženám tato pohmatová tvrdost přetrvává celý život, jiným postupně prsy měknou. Co je však hlavní : Ve vašem věku ještě nehrozí vznik rakoviny prsů, ať jsou na pohmat jakákoliv. To, že jedna babička zemřela na rakovinu prsu v 62 letech, nezvyšuje u Vás významně pravděpodobnost této nemoc - až budete dospělá, budete chodit na preventivní mamografii, jako jiné ženyi. Užívejte toho, že se Vám prsy vyvíjejí a že se tak děje stejně v obou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3875
Dobrý den,jsem po operaci ca prsu v počátečním stadiu a po ozařování. Uzliny nebyly zasaženy.nyní beru 3 týdny anastrozol actavis, bolí mě často klouby, svaly,těžko chodím. Jinak se léčím se pro žilní nedostačivost dolních končetin, záněty žil, křečové žíly. Nedovedu si tyto potíže po dobu 5 let. Dotaz - je šance, že poleví, nebo naopak s délkou užívání se budou stupňovat? Jak dál postupovat? Děkuji, Zdravím, M. Šímová
Odpověď: Anastrozol je nezbytnou součástí léčby. V počátcích mohou být doprovodné obtíže veliké, postupně se s léčbou oragismus srovná. Pokud tomu tak nebude, zkuste se domluvit s lékařem, který Vám léčbu podává, ať Vám preparát vymění za jiný, který bude mít stejný nebo podobný účinek. Existuje určitá pravděpodobnost, že jiný preparát budete snášet lépe.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3874
Dobrý večer paní doktorko,

chtěla jsem se zeptat na přípravek DRICLOR a souvislost s rakovinou prsu. Je mi 19 let a strašně se potím, nic nepomáhá a na Driclor jsem slyšela chválu, že se poté pot zastaví. Ale je v něm obsaženo velké množství hliníku, hrozí rakovina prsu? myslíte, že mohu Driclor začít používat? děkuji za odpověď
Odpověď: Na podobnou otázku jsem již odpovídala, je zajímavé, jak často se opakuje. Před poměrně dlouhou dobou vyšel článek anglické lékařky, ve kterém se dopustila domněnky, že sloučeniny hliníku v antiperspirantech mají přímou souvislost se vznikem rakoviny prsu. Od té doby nejsou publikovány žádné práce na velkých souborech, které by tento názor jednoznačně potvrdily. Takže zde významné riziko není. Jiná otázka je zamotné používání antiperspirantu, kdy vlastně bráníte organismu, aby se zbavoval škodlivých látek v těle formou pocení. Lepší je nevystavovat organismus těmto nestravitelným látkám. Jde hlavně o chemické konzervanty v jídle ( uzeniny, obecně jídlo s dlouhou trvanlivostí), ale také o nadměrnou konzumaci koření a různých omáček - přichucovadel jídla, o kávě a alkoholu nemluvě. Měla byste jíst jen velmi prostá jídla, tak, jako jedly naše babičky. Problém pocení by se významně zmírnil, možná zcela vymizel.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3873
Dobrý den,paní doktorko,dnes jsem nahmatala 7.leté dceři bulku v 1. prsu asi 1,5 cm velkou přímo pod bradavkou,jak postupovat,sama mám v 1. prsu asi 5 cyst a v pondělí 20.4. jsem objednaná v Havířově na mamologii na kontrolu.Poradte,co to může být v takovém věku jsem velmi zneklidněna,děkuji Novotná Havířov
Odpověď: Vážená paní. Na Vaší malé dceři se objevily první známky dospívání. Základ mléčné žlázy se objevuje obvykle mezi 8-9 rokem věku, pak se ještě několik let nebude dít nic, kolem první menstruace začne růst žlazové těleso (víceméně symetricky oboustranně). Bylo by velmi a velmi dobré, abyste problém probrala s dětským lékařem. Velmi vhodné by bylo udělat takzvaný srovnávací rentgen obou zápěstí u Vaší dcery- podle toho se totiž dá hodnotit kostní věk. Ten může signalizovat, zda u Vaší dcery nezačala probíhat předčasná puberta, která bohužel způsobuje zastavení vzrůstu. Když se však problém včas odhalí, dá se beze zbytku řešit. Neříkám tímto, že Vaše dcera má předčasnou pubertu (pubertas praecox), ale že je třeba ji vyloučit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3872
Dobrý den,
mám výsledek z mamografie, mohli byste mi ho prosím přeložit do češtiny?!
výsledek vyšetření: 1-BIRADS- negativní
Klasifikace Tabár: Středně denzní fibrogladulární strktura typu TabárI.
Popis: Žláza částečně rozvolněná, stíny ložiskových formací, porucha architektoniky žlázy ani mikrokalcifikace susp. povahy nejsou na zhotovených MG projekcích patrny.
Závěr: R e d u k u j í c í typ žlázy
Děkuji
Odpověď: K výsledku Vaší mamografie Vám mohu jen a jen pogratulovat. Máte velmi běžný a v mamografii dobře hodnotitelnýtyp žlázy- což vystihuje ono závěrečné vyjádření : redukující typ žlázy. Je těžké překládat Váš nález slovo od slova, popis s latinskými slovy je důležitý hlavně z právního hlediska.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3871
Je mi 67 let a poslední dobou cca půl roku mne svědí bradavky. Byla jsem na mamografu, vše je v pořádku. Pak mi pan doktror sdělil, že po mamografu uděláme odběr kousku bradavky pod lokálním umrtvením. Mezitím jsem byla u kožního lékaře se znaménkem a ptala se na tento problém. Pí.doktorka řekla, že je to kožní záležitost i když nemám žádnou vyrážku a předepsala mi Triamcinolon.Svědění po namázání přestane a po týdnu i třeba po 3 dnech zase začne. Prosím o radu. Děkuji
Odpověď: Svědění obou bradavek velmi pravděpodobně nesignalizuje vážné onemocnění , na které myslí pan doktor, když Vás chce odeslat na odběr kousku bradavky pod lokálním umrtvení. Je pravděpodobnější, že jde spíše o kožní problém, jak to pojmenovala Vaše kožní lékařka. Zde je však jeden problém: Lék, který Vám napsala - Triamcinolon, je na hormonální bázi (kortikoid). Není vhodné mazat ho na stejné místo opakovaně, protože kůže v tom místě začne oslabovat. Bylo by dobré přijít na příčinu svědění. Toto se však lehko řekne, ale mnohem hůře udělá. Zkuste si všímat, zda není nějaká souvislost mezi tím,co jíte a mezi Vašimi obtížemi.Velmi dobře takové obtíže řeší lékaři v centrech celostní mediciny - je na Vás, abyste se dopátrala, kde se vyskytuje v blízkosti Vašeho bydliště. Určitě to půjde přes internet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3870
Byla jsem na vyšetření prsů. V nálezu mám napsáno:V HZQ je ještě široká vrstva echogenního žlázového parenchymu,ve VQ více tukových lalůčků.Co to znamená česky??? Mám35let a 2 děti. Děkuji
Odpověď: Česky to znamená , že jde o velmi běžný typ žlázy, kdy v zevních kvadrantech (HZQ) obou prsů je více žlázy než ve vnitřních kvadramtech VQ. Jde o dobře přehledný typ žlázy, velmi obvyklý ve věku, který udáváte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3869
Dobry den, prosim chtela bych se zeptat, kolik stoji odebrani DNA vzorku na zjisteni rakoviny a kde se provadi. Dekuji Barbora Zdrahalova
Odpověď: Asi úplně nerozumím Vaší otázce. Buď se ptáte na odbě vzorku tkáně přímo z nádorového ložiska - jde celkem asi o 3000 Kč, výkon je plně hrazený pojišťovnou. Možná Vám jde o testování DNA na prokázání nebo vyloučení přítomnosti genových mutací, které se objevují při některých rodinných zátěžích. Takové testování stojí nejméně 100 000 Kč, je také plně hrazeno pojišťovnou, trvá skoro rok a je při něm vyšetřováno několik členů rodiny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3868
Dobry den,chci se zeptat,ma pritelkyne byla naoperaci a byla mimodelozne tehotna a ten plod ji prasknul a krvacela do dutiny brisni.Tak se chci zeptat jakou stravu ma jist .Diky za odpoved R.S
Odpověď: Je moc milé, že se zajímáte o to, jak pomoci Vaší přítelkyni. Po operaci, kterou prodělala, by měla jíst jako po každé jiné břišní operaci. Znamená to především nenadýmavá jídla. Každého člověka nadýmá něco jiného a každý člověk moc dobře ví, co to je. Obecně se po operaci břicha nedoporučuje syrová strava - to znamená zelenina, ovoce, ale ani jogurty - někteří lidé je tráví velmi obtížně. Skvělé jsou vývary například: kuřecí s trochou vařené zeleniny a nudličkami. Obecně jsou velmi dobře dobře snášené těstoviny. Vůbec nevadí, když bude příjem potravy hodně omezený. V období po operaci má člověk minimum pohybu, tělo k úzdravě nepotřebuje záplavu kalorií ani vitamínů, jak se lidé často domnívají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3863
Dobrý den. prosím o radu. Mamce začala z prsu vytékat krev. trvá to již delší dobu. ošetřující lékař řekl, že je vše v pořádku. ale tento stav se mi zdá jako znepokojující. Bylo by možné mne odkázat na nějaké pracoviště v Plzni? Předem velmi děkuji.
Odpověď: Krev vytékající z bradavky, zejména pokud jde o jednostrannou sekreci, je VELMI závažný příznak. V Plzni jsou dvě screeningová centra - jedno na Denisově nábřeží a druhé ve fakultní nemocnici. Nezáleží, které si vyberete. Zavolejte do obou a domluvte, kde Vaší maminku vyšetří dříve.Bylo by dobré mít doporučení od praktického lékaře nebo od gynekologa. Oba MUSÍ na základě příznaku krvácející bradavky toto doporučení vystavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3858
Dobrý den, prosím o váš názor. Před dvěma dny se mi v levém podpaží udělala velmi bolestivá boulička. Je asi 1 cm a dosti bolí. Váhám, jestli počkat, zda to třeba není zarostlý chloupek nebo jestli to není zvětšená uzlina. Je mi 53 roků a na preventivní prohlídky chodím pravidelně každý rok. Letos jsem objednaná na konec května. (Maminka měla v 65 letech karcinom prsu). Myslíte, že mám ten měsíc a půl čekat (tedy pokud to nezmizí) nebo mám jít na mamo dříve. Jiních dalších problémů si nejsem vědoma. Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Bolestivá boulička - odhaduji, že zřejmě v podkoží - bude velmi pravděpodobně zanícená mazová žlázka. Termín vyšetření na konci května bude postačující - zcela určitě tam o svém současném problému řekněte, ať už boulička vymizí nebo bude přetrvávat. Uzliny, které signalizují nějaký závažný problém ve spádovém prsu jsou obvykle větší než 20mm a jsou nebolestivé nebo jen málo bolestivé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3857
Jsem 29 letý muž z Plzně. 1 měsíc mě bolí levá prsní bradavka a těsně nad bradavkou nahmatám asi 2 cm zduřelou prsní žlázu, která při doteku zřetelně bolí a cítím lehkou bolest i normálně. Mám cca 15 kg nadváhu a při těhotenství manželky jsem měl sám několik kapek mléka. Je to ale před 7 roky. Můžu jít rovnou k odbornému lékaři a kam?
Odpověď: Vážený pane. Velmi pravděpodobně popisujete příznaky tzv. mastodynie, která je obtěžující, ale není nebezpečná. Přesto bude dobré, když Vás vyšetří fundovaný diagnostik.
Na tomto webu jsou adresy pracovišť i v Plzni, jde o pracoviště ve fakulní nemocnici a na Denisově nábřeží. V obou se buď musíte prokázat doporučením od Vašeho praktika - pak je vyšetření uhrazeno pojišťovnou, nebo můžete být vyšetřen za přímou úhradu. Asi bude nejlepší, když si do obou center zatelefonujete a podle domluvy si vyberete, kde se necháte vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3856
Dobrý den. Je mi 36 let a moje maminka onemocněla rakovinou vaječníků ve svých 58 letech, rakovina prsu v naší rodině nebyla nikdy diagnostikována. Protože bych nerada zanedbala prevenci, ráda bych již nyní, tedy před 45. rokem věku, šla na preventivní vyšetření prsou. Je to možné a za jakých podmínek? Je nutné mít doporučení od svého gynekologa? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Z toho, co jste popsala o Vaší rodinné anamnéze, je zřejmé, že nemáte vyšší riziko onemocnění prsní žlázy zhoubným nádorem, než ostatní populace. Preventivní vyšetření ve Vašem věku je možné buď jako hrazené pojišťovnou - v tom případě se musíte vykázat doporučením od gynekologa nebo praktického lékaře. Bude velmi záležet na Vaší domluvě s nimi, neboť ve Vašem věku ještě není zákonný nárok na proplacení tohoto vyšetření. Ten vzniká u žen bez příznaků onemocnění prsu až od 45 let. Vyšetřena také můžete být na vlastní přání a úhradu z vlastní kapsy. Mammografie stojí přibližně 700 Kč, někdy je také nutné připojit doplňující ultrazvukové vyšetření, přibližná cena 300 Kč. Ať půjdete na vyšetření hrazené nebo na vlastní náklady, určitě jej realizujte na screeningovém pracovišti - adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3855
Dobrý den,
je mi 43 let. Ráda bych se objednala na preventivní vyšetření. Doporučujete mamografické nebo ultrazvukové vyšetření?


Odpověď: Zcela prioritní a celosvětově uznávanou metodou pro preventivní vyšetření je mamografie. Ultrazvukové vyšetření pomáhá doplnit některé informace, které z mamografie nejsou zcela zřetelné. Ultrazvukové vyšetření také může posloužit jako kontrolní vyšetření mezi dvěma screeningovými(preventivními) mamografiemi, tehdy je to dobrá součást péče. Samotné ultrazvukové vyšetření je u ženy vašeho věku zcela nedostatečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3853
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, začala sem brát antikoncepci Pramino od prvního dne menstruace, od té doby moje menstruace trvá uz 14 dní....mohla bych během té menstruace mít pohlavní styk? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Menstruace nemá trvat 14 dní. Zde je něco špatně a Vy to musíte zkonzultovat se svým gynekologem. Dlouhé menstruace vedou k nadměrné ztrátě krve a tudíž k anemizaci ( ztrátě červených krvinek). V době menstruace samozřejmě můžete mít pohlavní styk, i když mnohé ženy vníimají období menstruace jako období zákazu pohlavního styku. Záleží to jen a jen na domluvě s Vaším partnerem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3852
Dobrý den,Již asi 3 roky mám v pravěm prsu(kde končí podprsenka ztvrdlinu cca 1x 0,5 cm)udělali sono a řekli že se nejedná o nic vážného když se to nezvětšuje.Nyní,asi 3 měsíce mne bolí na hrudi na straně kde mám právě bulku.Bolest je výše tak prostřed prsa cítit je pořád. Někdy jako pálení,jindy jako od kosti hrudi.Zkušenost s lékaři mám velmi zlou.Je mi 35, mám tři děti.Beru antikonccepci,ale bulku a problém jsem měla i před ní.Jsem také asi půl roku diabetička na inzulínu.V rodině jsme rakovinu měli,i když ne prsu.
Odpověď: Na Vaší osobní zdravotní anamnéze je ve vztahu k bulce zajímavý údaj, a to sice , že máte diabetes. U Diabetiček se často v prsu objevují zatvrdliny, které jsou hmatné, jsou složené převážně z vaziva, nemají zhoubnou povahu a nazývají se diabetická fibróza. Myslím, že to je právě útvar ve Vašem prsu. Nikdy se nezvrhne. Pokud nebydlíte daleko od Prahy, mohu Vás vyšetřit ve svých ordinačních hodinách. Máte-li zájem, zavolejte na linku 234 105 334, od pondělí do čtvrtka jsou na ní přítomny moje asistentky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3851
dobry den chtela bych se zeptat uz asi necele dva tydny me boli obe prsa na stejnem miste boli jen na dotek v horni casti. nic jsem si vnich nenahmatala ale nevim zda samovysetrovani delam spravne.bojim se rakoviny mam rocni dvojcatka a je 20 let.
Odpověď: Ve dvaceti letech je rakovina prsu v České republice extrémně vzácná. Oboustranná bolestivost je známkou spíše jen hormonálních změn.Správné samovyšetření se provádí třemi prsty na plocho, levá ruka vyšetřuje pravý prs a obráceně. Na každém místě se třikrát zakrouží, postupně se zvyšuje tlak,abyste nejprve procítila podkoží, potom třední část žlázy a nakonec i podloží pod žlázou. Pokud Vás strach neopustí, navštivte nějaké z akreditovaných center a nechejte se sonograficky vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3850
DOBRÝ DEN,JE MY 29 A NAHMATALA JSEM SI TŘI BULKY V JEDNOM PRSU,HNED U SEBE..MOC SE BOJIM,JSEM OBJEDNANÁ NA SONO PRSU,ALE AŽ 22.DUBNA...CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JESTLI JEN BULKY V PRSU JSOU RAKOVINA,NEBO JESTLI K TOMU MUSÍ BÝT DALŠÍ PŘÍZNAKY(VÝTOK Z BRADAVKY,VTAŽENÍ NEBO POMERANČOVÁ KŮŽE NA PRSU)...JEDNA BULKA JE TVRDÁ A MÁ NEPRAVIDELNÝ TVAR...MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚD...NASHLEDANOU
Odpověď: Tři bulky v prsu vedle sebe u ženy ve věku 29 let jsou velice pravděpodobně cysty nebo fibroadenomy. V obou případech jde o nezhoubné útvary. Vyzkoušejte, zda je kůže nad hmatnými bulkami volně pohyblivá - to je příznak nezhoubnosti.I tvrdá bulka s nepravidelným tvarem může být opravdu jen nezhoubný fibroadenom. Je nezbytné jít na vyšetření, abyste měla jistotu, i mé odhady jsou prostě jen odhady. Vím, že se Vám zdá, že 22.dubna je za dlouho, těch pár dní však uteče jako voda.Držím Vám palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3849
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na přípravek Driclor, který pomáhá při pocení. Doslechla jsem se, že jeho aktivní složka, sůl hliníku, je často spojovaná s rakovinou prsu, tvorbou bulek v této oblasti. Snad každý má jiný názor a ráda bych se zeptala na ten Váš. Může Driclor způsobit nějaké onemocnění...či přímo rakovinu prsou? Děkuji za odpověď, Zuzana.
Odpověď: Žádná vědecká práce nepotvrdila, že jakákoliv sloučenina přípravků proti pocení je přímo kancerogenní(tzn. že způsobuje rakovinu). O nebezpečnosti těchto přípravků se objevila asi před 10 lety úvaha anglické lékařky, tato úvaha však rovněž nebyla podložena daty ani jinou argumentací. Od té doby se však pravidelně v různých obměnách toto tvrzení objevuje na stránkách různých časopisů.
Jiná věc ovšem je, zda je užívání přípravdů proti pocení dobré. Organismus se znaží v podpaždích zbavit mnoha škodlivých látek, čemuž přípravky proti pocení zabraňují. Nadměrné pocení se dá upravit nebo úplně zastavit změnou jídelníčku. Vyřadit uzeniny, trvanlivé jogurty,dráždivé koření, cukry.......však to jistě znáte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3848
Dobrý den,má opravdu žena šanci že neonemocní rakovinou prsu při poškození genu BRCA1 pokud podstoupí preventivní operaci odstranění prsů a vaječníku? Děkuji.
Odpověď: Pravděpodobnost, že žena, která je nositelkou BRCA 1 genu a nechá si odstranit prsní žlázu a vaječníky, neonemocní rakovinou těchtou orgánů je skutečně vysoká. Při takzvané subkutánní mastectomii prsní žlázy se odstraní téměř 100% prsní tkáně, mohou však zůstat minimální ostrůvky takzvané ektopické prsní žlázy v podpažních jamkách nebo v podkoží směrem k pupku. V medicině neexistujed nic na sto procent, tak jak v životě neexistuje nic na sto procent. Výkon je třeba si dobře rozmyslet, je nevratný. Je samozřejmě žádoucí, aby žena před tímto výkonem porodila děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3847
Dobrý den,chtěla bych se zeptat před 8 měsíci jsem byla na vyšetření prsou ultrazvukem kvůli impantátům na Vaši klinice nález jsem měla drobnou cystičku. Ale nepociťovala jsem žadnou bolest ani jiné příznaky. Ale nedávno jsem si všimla změnu barvy v okolí bradavky je podstatně světlá.Může to něco znamenat? Děkuji předem za odpověď, a přeji Vám hezký den.
Odpověď: Cysička nalezená ultrazvukem ve žláze v okolí implantátů Vám nepřináší žádné nebezpečí.Teď, když spolu korespondujeme, může být vymizelá. Cystičky se různě v prsní žláze mohou objevovat a mizet v závislosti na menstruaci - ale obecně i na jiných hormonálních výkyvech, například na výkyvech hormonů štítné žlázy. Zesvětlání kůže v okolí bradavek může být způsobeno vyzráváním jizev - pokud byly vedeny v okolí bradavek. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Pokud by se však objevovaly skutečně bílé mapy, kůže bez pigmentu, je zapotřebí poradit se s kožním lékařem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3845
K přechozímu dotazu ještě dodávám, že je mi 36 let. Za odpovědi předem moc děkuji.
Odpověď: A já k předchozí odpovědi dodávám, že maligní - nebezpečné uzliny mají setřelou strukturu, vymizí rozdíl mezi takzvanou kůrou a středovým hilem. Nic takového zřejmě Vaši lékaři v ultrazvukovém obraze neviděli. Pokud se nebudou schopni odhodlat k jednoznačnému vyjádření zda jste zdravá nebo ne, nechte se vyšetřit v jiném centru, jehož adresu najdete zdena této adrese www.mamo cz. Jde o akreditovaná centra, kde by měla diagnostika prsní žlázy běžet v jiných kolejích.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3844
Dobrý den, na preventivní prohl. prsou mi zjistili (21.11.) , že mám "homogen. uzlinu prot. tvaru 16 x 10mm s RI 0,52 reakt. char.". Od té doby jsem byla 3x na USG prsou 3x mi brali krev 1x USG krku a 1x mamograf. Vše bylo naprosto v pořádku. Naposledy 8.4. Uzlina je stále stejná. Mám se nějak znopokojovat? Z čeho to může být? Dá se uzlina nějek "vyléčit"? Může jít o reakci na kožní alergii po píchnutí včelou?
Odpověď: Homogenní (pravidelně struktrovaná) uzlina o velikosti 16 x 10 milimetrů s průtokem 0,52 je zcela obvyklý nález, který velmi pravděpodobně nevymizí. Jde velmi pravděpodobně o reakci Vaší uzliny na nějakou nemoc, která již skončila. Množství kontrolních ultrazvukových vyšetření , tři odběry krve, vyšetření krku ultrazvukem - to vše mi připadá opravdu nadměrné. Jakoby byl vyšetřující lékař bezradný. Vy ale jste zcela zdravá. Samozřejmě, že trvalé zvětšení uzliny může odpovídat reakci na píchnutí včelou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3843
v dubnu roku 2006 jsem prodělala částečnou mastecomii prsu a následné ozařování.Užívám Tamoxifen. Mohu prosím nyní na sluníčko ? Samozřejmě ne opalovat ozařovanou část ? Musím mít stále nan hlavě přikrývku hlavy ?
Velice Vám děkuji za odpověď.

Ing.Zdeňka Hrubá
Odpověď: Vážená paní inženýrko. Jste třetí rok po léčbě a riziko nadměrného oslunění dnes máte stejné, jako ženy, které nepodstoupily podobnou léčbu jako Vy. Buďte rozumná, nechoďte příliš na polední slunce, obecně se všem lidem doporučuje, opalování jen dopoledne a odpoledne. Pokrývka vlasů chrání obecně vlasové míšky, proto ženy nosily v minulém století krásné klobouky. Slušely jim a ještě je chránily před nežádoucím úpalem a poškožením vlasových kořínků (míšků).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3842
Dobrý den.
Paní primářko ráda bych si nechala zvětšit prsa, která se mi po zhubnutí a kojení zmenšila a částečně povolila. Ale zároveň mám takový problém. V obou prsech mám fibroadenomy a 2 mi již byly vyoperovány.Myslíte, že v mém v případě by bylo možné provést augmentaci, nebo je to riskantní?
Děkuji velice za odpověď
Odpověď: Fibroadenomy nejsou kontraindikací neboli důvodem, pro který by se nemohla provést augmentace. Fibroadenomy se neumí zvrhnout ve zhoubný nádor, a to ani v prsech s vloženými silikonovými implantáty. Doporučovala bych Vám ale řešit problém s velikostí poprsí, až si budete jistá, že neplánujete další dítě. Zmenšení prsů po porodu a kojení je vždy přechodné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3841
Dobrý den,
zvyšuje rentgen plic nebo rentgen hrudní páteře nějak možnost vzniku rakoviny prsů? Děkuji za odpověď
Odpověď: Při rentgenovém vyšetření plic nebo hrudní páteře se používá jiný druh záření, než při vyšetření mamografem, jejich účinky se nesčítají. Obecně však zvyšuje jakékoliv zářeni riziko vzniku rakoviny obecně. Proto je zapotřebí před každým vyšetřením uvážit, nakolik je vyšetření přínosné - zda přínos vyvažuje rizika. Nezapoměňte však, že riziku záření se vystavujete i tehdy, když se díváte na televizi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3839
dobry den mela bych dotaz.ma rocni holcicky dvojcatka a asi pred necelymi tremi tydny me zecali bolet obe prsa v horni casti smerem k podpazdi.boli jen na dotek.chtela bych vedet s ceho to muze byt a zda si mam dojit ke gynekologovy.z menstruace to asi byt nemuze ta mi pred 5 dny skoncila.dekuji za odpoved
Odpověď: Někdy se objeví bolestivost,při které nedokážeme zjistit její původ. Bolestivost obou obou prsů naráz odpovídá většinou jen hormonálním změnám, může také jít o přenesení bolestí ze zad nebo z oblasti žeber. Na bolestivá prsa existuje lék Mastodynon. Jde o kapky, které se koupí volně v lékárně. Užívají se podle návodu. Je ideální, když se kapičky užívají tři měsíce, pak je blahodáný vliv Mastodynonu zafixován na dlouhou dobu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3837
Dobry den pani doktorko potrebovala bych poradit jak se meri bazalni teplota abych si mohla vypocitat plodne dny a kam se ten teplomer strka...dekuji predem. LENKA

Odpověď: Bazální teplota se měří v pochvě. Teploměr se zasune do pochvy asi do poloviny, není třeba hlouběji. Pokud máte běžný teploměr se rtuťovým sloupcem, měla byste si být jistá, že je teploměr plně funkční, že není rozbitý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3836
Dobrý den,
mám problém, nedávno se mi na baradavkách objevily nějaké puchýřky a když jsem to pak zkoušela vymáčknout, tak mi z toho vytekl hnis. Děkuji za odpověď Vořechová
Odpověď: Puchýřky na prsních dvorcích jsou ucpané mazové žlázky, ze kterých jste si vymačkala maz, který popisujete jako hnis. Ucpané žlázky patří mezi nevýznamné obtíže nesouvisející se zhoubným onemocnění prsní žlázy. Obsah žlázek se nejlépe vybaví po nahřátí například ve sprše, ještě lépe ve vaně. Příliš ale jemnou tkáň prsních bradavek nehmožděte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 3835
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli sekrece z prsou může být způsobena i vlivem špatné psychiky.Hladina prolaktinu je u mě prý v normě.S tímto problémem sem byla u doktorky tam mě odebrali krev a závěr byl takový že hladina je v pořádku.Pro výsledky sem si šla si za deset dní zatím sem měla od toho pokoj.Trvalo to asi týden.Nyní se mi to objevilo s momentální úzkostí.Paní doktorka mi řekla kdyby se mi to objevilo znova že bych k ní měla zajít že by mě poslala na vyšetření prsou, ale já se bojím aby mi tam neřekla že mám třeba i rakovinu, prosím poradte mi děkuji moc
Odpověď: Pokud sekrece z prsů není krvavá nebo tmavě knědá, nesignalizuje závažné onemocnění.Čirá sekrece vázaná na proměny psychiky je opravdu možná. Vaše příznaky, tak, jak je popisujete, neodpovídají onemocnění prsů rakovinou. Vyšetření prsů mamografem nebo ultrazvukem odhaluje různé druhy obtíží, nejen zhoubné. Je dobré vědět, s čím souvisí obtíže, které máte zrovna Vy, proto se vyšetření zbytečně nebraňte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky