MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Iva Mihulová
MUDr. Iva Mihulová
Fakultní nemocnice Brno
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 4949
Dobrý den, po genetickém vyšetření se prokázalo , že jsem nositelkou genu BRCA2 A ROZHODLA JSEM SE PRO PREVENTIVNÍ ODSTRANĚNÍ PRSNÍ ŽLÁZY. v MINULOSTI JSEM VŠAK TRPĚLA DEPRESEMI A TAK BY MNE ZAJÍMALO, JE-LI MOŽNOST V čESKÉ REPUBLICE SI PŘIPLATIT ZA NADSTANDARTNÍ POKOJ, KDE BY SE MNOU MOHL BÝT MANŽEL dĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že záleží pouze na dohodě s daným pracovištěm, pobyt si manžel bude muset uhradit. Předpokládám, že se necháte operovat chirurgem se specialisací na plastickou medicinu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4948
Dobrý den,

již několik týdnu pociťuji tak jednou denně či obden takovou tupou vystřelující bolest, která vychází z levého horního konce prsu. Bolest cítím pouze v jednom z prsů. A vlastně to tolik nebolí, jen je to nepříjemný pocit. Jsem ale docela mladá, je mi 23 let, nikdy jsem takový problém neměla. Může se jednat o příznak rakoviny? Děkuji za odpověď. Lucie
Odpověď: Dobrý den. Určitě nejedná. Pokud citlivost není vázána na pohyb, fyzickou zátěž nebo naopak určitou klidovou polohu, nebude mít asi souvislost s kosterním aparátem. Možná je to jen obava a vaše podvědomí. Uvědomte si, co vám dělá starost, co se v blízké minulosti změnilo a zkuste to zpracovat. Že jste klepla na správnou hlavičku, zjistíte hned. Nepříjemný pocit zmizí, uleví se vám celkově.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4947
Dobrý den, chci se zeptat, chtěla bych mamince zařídit vyšetření prsu. Jak mám postupovat a kde můžu sehnat kontakt na centra v Praze? Děkuji a přeji hezký den, Jitka Tichá
Odpověď: Kontakt najdete na našich internetových stránkách v mapce screeningových center. Při objednání budete poučena dle věku matky, jak dále postupovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4946
Dobrý den,
před 17 lety mi vyoperovali z pravého prsu fibroadenom. Chodím co půl roku do mamární poradny. Je mi 43 let. Nyní jsem byla na sonu a na stejném místě, kde jsem měla fibroadenom mám uzlinu. Pokud bych měla přesně citovat z lékařské zprávy – nad mammilou je patrný oválný, asi 6x3 mm vel. homogenní solidní okrsek v obou axilách jsou fyziol. mízní uzliny. Závěr: m.uzlina na rozhraní HKK vpravo. Chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na případný další postup? Prs mě pobolívá.
Odpověď: Dobrý den. Svůj názor bych mohla prezentovat, kdybych vás měla možnost sonograficky vyšetřit. Dle popisu je změna benigního- nezhoubného charakteru. 1x za měsíc v týdnu po měsíčkách se vyšetřujte, budete se znát a zastihla byste pohmatovou změnu včas. Jděte na kontrolu v doporučeném intervalu, při změně ihned. Pokud byste se nemohla zbavit pochybností, objednejte se na kontrolní vyšetření do jiného screeningového pracoviště, s sebou by bylo s výhodou vzít poslední mamogramy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4945
Dobry den,posledni dobou mi mokvaji dvorce,je to velice neprijemne-provazene velkym svedenim.Vytvori se male zarudle ,,puchyrky,, ,ze kterych vyteka cira kapalina.Casto se prilepim k podprsence.Pamatuji si,ze podobny problem jsem mela cca pred sedmi lety-lecila jsem to u kozniho lekare jako atopicky exem.Nyni jsem se ptala doktora a je pry mozne,ze jde o hormonalni zmenu.Uzivam uz sest let antikoncepci,deti nemam.Dekuji za radu,Verca 22
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně zhoršení ekzematózních obtíží může mít souvislost s vaší hormonální situací. Nedokážu posoudit, jaký díl viny nese HA, proč jste tyto obtíže neměla minulá leta? Myslím, že tento problém patří do rukou kožního lékaře.Posoudí celou situaci, možná i nabere kultivaci. Je možné, že situaci lokálně zhoršuje i infekce a ev. nasadí ATB a lokální léčbu. Podívejte se na moji odpověď 4911. Myslím, že byste mohla zatím k lokálnímu ošetření něco z toho využít.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4944
Dobrý den,v 05/2007 segmentectomnia mammae 1.dx c.exenter.axiallae pro invasivní duktální Ca, adjuvantní chemoterapie. Od 07/2007 Zoladex - 04/2009. Pak od 06/2009 Tamoxifen, který mi způsobuje gyn. problém. Je mi 41 let.Jelikož děti nemám a chci a onkoložka slíbila, že je můžu mít ale zatím to tak nevypadá. Potřebuji ještě konzultaci s jiným onkologem, zda-li vůbec mám ten lék užívat a jaký pro mě bude mít důsledek, když ho užívat nebudu. Děkuji. U své onkoložky dostávám jen obecné odpovědi a falešné naděje. Děkuji. Milena.
Odpověď: Dobrý den. Konzultaci byste si mohla domluvit na kterémkokoliv jiném onkologickém pracovišti. Myslím ale , že požehnání nedostanete. Rozhodnutí a odpovědnost zůstane na vás. Od začátku léčby uběhla velmi krátká doba, onemocněla jste před čtyřicítkou, proto je na místě, že stále dostáváte zajišťovací léky. Jejich vysazení může vést k vzplanutí onemocnění, procento neznám, ale není důležité. Nikdy nebudete vědět, jestli do té skupiny budete či nebudete patřit. Během těhotenství dochází k významným hormonálním zvratům ženských hormonů. Protiargumentem je nejen vaše onemocnění, ale i věk. Rodičovství je odpovědnost nejen za stvoření nového života, ale rovněž dovedení ho do dospělosti. Rozhodovat bychom se měli společně hlavou i srdcem.Tzn. nejen rozumem , ale i city, láskou. Nejen city, ale i rozumem. Především láskou a laskavostí, ohleduplností sama k sobě. Je to rada nejen lékaře, ale především ženy chápající vaší touhu a člověka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4943
dobry den,chtela jsem se zeptat po cem rostou prsa....vsechyn holky kolem me maji velka prsa a ja se mezi nema citim hrozne...poradite mi prosim?dekuji
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel, zklamu vás. Neexistuje zázračná medicína , po kt. by prsa vyrostla na požádání. Dobrá rada, netrapte se tím. Až příjde ten pravý čas, prsa vám povyrostou. Uvědomte si svoji jedinečnost a cenu z toho vyplývající a bude po problému.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4941
Dobrý den měl bych otázku možná je to blbost, ale nevím.Jsem muž 26let a mám zvětšené pravé prso a když si naněj máčknu tak mě to bolí, můžu a já jako muž mít rakovinu prsu?
Odpověď: Ve vašem věku ne. Ale u 1 % mužské populace se rakovina prsu vyskytuje.Jděte k praktikovi, je vhodné provést ultrazvukové vyšetření a ev. odebrat hormony či provést urologické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4939
Dobrý den, je mi 38 let, už 4 roky mám prsní implantáty vedené pod prsní žlázou. Lékařka mi po operaci řekla, že na mamograf jít nemůžu, aby mi implantáty tlakem nepraskly. Je jako alternativa vhodný ultrazvuk? Případně kam bych se měla objednat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku ultrazvuk je zcela vyhovující. Další alternativou je vyšetření pomocí magnetické rezonance. Ve screeningovém věku lze použít i mamografické vyšetření s vědomím, že jste po augmentaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4937
DOBRY DEN MAM BOLESTIVA PRSA CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JESTLI MŮŽU UŽÍVAT SOUČASNĚ KAPKY MASTODYNOM A PUPALKU.DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Odpověď: Dobrý den. Popište mi charakter bolesti: tlak, píchání, stále, občas, před menses, vystřeluje někam, je vázána na pohyb či polohu, obě prsa nebo jedno nebo jen část, která strana?????? Oba preparáty naráz nic nevyřeší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4935
Dobrý den, po nalezení bulky v axille jsem prošla vyšetřenim, kdy sedimentace a krevni obraz v pořádku. Ze sonografie bylo znatelné toto: Lymfatická uzlina v leve axille nepravidelneho tvaru, 15mm, hrudkovita kalcifikovana struktura. Výrazně vaskularizovaná tkán. Několik obdobných uzlin se nachází na hrudi a krku.
Můžete mi prosím napsat zda-li se jedná o něco vážnějšího a jaký by měl být další postup vyšetření. Bohužel ted musim 14dni počkat než se moje dr.vrati z dovolene a chtěla bych vědět co to bude znamenat. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, nemohu. Musela bych k tomu znát další podrobnosti. Bylo by to plané teoretizování, kterému byste možná ani nerozuměla a navíc byla možná ještě ve větším stresu, než jste. Osobně si myslím, že by stanovení diagnózy dále posunula biopsie nebo dg. extirpace jedné změněné LU a její histologické vyšetření. Pokud váš praktik nemá zástup, budete muset vydržet.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4934
Dobrý den paní doktorko,
ráda bych věděla jaký je rozdíl mezi vakuovou biopsíí a biopsií jehlou.Která metoda je šetrnější?A pokud kamarádce umřela maminka na nádor prsu, jak často by měla chodit na preventivní prohlídky, je hrazeno vyšetření?
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Preventivní program je hrazen ženám od 45 let do 69 let 1x za 2 roky. Mimo tento termín si prevenci ženy hradí přímo. Některé menší pojišťovny mají výjimku a hradí ženám již od 40 let( 211, 207). Pokud je v rodině nemocná jediná žena a onemocněla po dosažení padesáti let, není podezření, že by šlo o dědičné zatížení. Kamarádka by měla začít chodit o 10 let dříve, než onemocněla přímá příbuzná, samozřejmně pokud již nechodí, protože je jí už více jak 45 let. Obě metody biopsie jsou šetrné. O indikaci rozhodne vyšetřující lékař individuálně. Dejte mu důvěru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4933
Dobrý deň,hnedý výtok z 1 prsníka od 5/09.Mamografia,ultrazvuk z 06/2009: ACR 2 /BIRADS/, BMD bilat., fokálna asymetria štruktúry vpravo LQ, viaceré intramamárne LU obojstranne.Odporúčam USG vyšetrenie, samovyšetrovanie, kontrolné MMG o 2 roky, v prípade HRT o rok. Oproti nálezu z 19.06.2007 nález bez podstatných zmien
USG : Vpravo na rozhraní hor. Q je dobre ohr.hypoech.ložisko v priemere 6,2mm p.p fibroadenóm, alebo LU, vľavo v hor.lat.Q, tesne nad mamilou tiež hypoech. ložisko do 6,7mm p.p. fibroadenóm alebo LU, axilárne LU nezväčšené. Môj gynekológ tvrdí, že je to O.K.
Ďakujem . Ľubica
Odpověď: Dobrý den. myslím si totéž. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4932
dobrý večer, šíleně mě bolí levé prso, bolest mi vystřeluje až do celeé ruky, jsem unavená,bolí mne hlava a je mi nevolno, mám prs velice oteklý i v oblasti dvorce.mám 4,5 měsíčního syna a plně kojím. Mám strach,abych nepřišla o mléko. Můžete mi prosím poradit co na to zabere? bojím se,aby to nebyl zánět prsu...děkuju moc, Jana 21
Odpověď: Dobrý večer. Zánět prsu je celkem běžná komplikace kojení. Zánětem o mléko nepříjdete, ale stresem lehce. Je potřeba, abyste si měla možnost odpočinout. Zapojte rodinu. Uklidněte se. Na prs přikládejte tvaroh, syrový, nastrouhaný brambor, ev. čistý líh. Vše vytahuje horkost, uleví vám od bolesti. Nepřestávejte z prsu kojit nebo s citem odstříkejte. Pokud by se vám podstatně do rána neulevilo, kontaktujte raději dětského lékaře. Posoudí situaci a ev. vám nasadí ATB, která nebudou škodit dítěti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4931
Dobrý den, je mi 17 let, antikoncepci beru přes rok. Tento měsíc mě velmi bolí prsa a nahmatala jsem si na pravém prsu malou bulku. Čím by to mohlo být způsobeno a co to může znamenat? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Čas od času se v nás povaří hormony a proběhne atypický menstruační cyklus. Pokud by nález bouličky přetrvával i po měsíčkách, je potřeba doplnit ultrazvukové vyšetření. Jestliže je HA vaše jediná ochrana, měla byste se ujistit , že nejste gravidní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4930
Dobrý večer,mám dotaz,
už asi půl roku mi z levého prsa po zmáčknutí teče z bradavky průhledná a bílá tekutina,jsem 1,5po porodu může to být ještě mléko?Je mi 30 let.Děkuji za odpověd markéta
Odpověď: Dobrý den. Stopovou sekreci tohoto charakteru mají všechny ženy. Většinou jí ani nepozorují. Vyšetřujte se jemným tlakem pouze po měsíčkách 1x za měsíc. Čím více budete bradavku dráždit, tím více sekretu se vám může tvořit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4929
Dobry den,
po vysetreni USG: Vpravo pod mamilou v DLQ pozorovať 2 vedľa seba ležiace hypoechogénne ložiská veľkosti 7 x 8 mm a 6 mms naz. Dorz. Tieňom. Axily bez LAP.
Záver: hypoecho. Ložiská I. dx

mi byla doporucena kontrola mamo o sest mesicu. radsi jsem sla na kontrolu do ordinace vysetreni prsu. Tam byla pani doktorka konzultovat moje snimky s odbornikem na sono a objednala mne o 10 dnu na odber vzorku.

Jaky je, prosim, Vas nazor na dalsi mozny vyvoj ?

dekuji

Milka
Odpověď: Dobrý den. Na váš dotaz jsem již 2x odpovídala. Svoji odpověď považuji za vyčerpávající.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4928
Paní doktorko Hrnčírová,velice děkuji za Vaší odpověď,která mě uklidnila a vyčkám jak radíte na vy¨šetření,přejí krásný zbytek dne.
Odpověď: I já děkuji . IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4927
ještě k dotazu 4919.na té straně,kde mám ty jakoby naběhlé čáry,mě to prso i bolí,při běžném pohmatu je ani nenajdu,jen když si prso přitáhnu jakoby levou rukou,tak se tyto čáry objeví,bojim se,že na druhém prsu to není,jestli to opravdu není něco vážného
Odpověď: Žláza může být bolestivá, nejen protože tam máte popisované změny, ale především proto, že si necitlivě a opakovaně na místo saháte, taháte ap..Především vám ale musím zdůraznit, že jsem vám napsala, že se pravděpodobně nejedná o nic vás ohrožujícího. Takže se zklidněte a vyčkejte vyšetření. Panikařením nic nezměníte. Uvědomte si, že strach je negativní energie. Jste ve stresu, oslabujete si imunitu. Už několikrát jsem na těchto stránkách zdůrazňovala, jak je důležité si hlídat myšlenky, slova. Jsou jako ptáček, vyletí a už je nikdy nechytíte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4926
Dobrý den,již více než půl roku mě bolí v podpaží a přechází i do prsa. Bolest je stále intenzivnější!Žádnou bulku v místě bolesti necítím! Nepociťuji také v bolesti rozdíl mezi dobou před a po menstruaci. Můžete mi prosím poradit o co může jít?
Odpověď: Dobrý den.Je to příliš obecná a nespecifická obtíž. Bylo by to pouhé teoretizování. Velmi mě zaráží, že máte obtíže půl roku a ještě jste nebyla na žádném vyšetření?! Dodejte si odvahu a začněte vyšetřením mamologickým. Pokud půjdete na pojišťovnu, bude třeba doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4925
Dobrý den, jsem v 15.týdnu těhotenství a začaly mě svědit bradavky. Čím to je? Odpovězte, prosím, na mail. adr. Předem děkuji. S pozdravem Beldová.
Odpověď: Dobrý den. Blahopřeju. Vaše tělo pravděpodobně reaguje na všechny změny včetně hormonálních , které se ve vás nyní dějí. Pokud je svědění omezené na bradavky, může to být pouze reakce lokální, např. na prádlo- nové, silonové, aviváž. Tělo se v tomto období chová atypicky. Zkuste si ulevit zvláčněním místa krémem , olejem ap.. Jestližeč by vás svědila kůže celého těla, je třeba zajít ke gynekologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4924
můžete mi prosím vysvětlit pojem lipom,fibrolipomděkuji za odpověď
Odpověď: Jde o nezhoubné ložisko. Není nebezpečné. Pokud by mělo tendenci se zvětšovat, je lépe ho odstranit dříve, aby byla krátká jizva.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4923
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu difúzní cystická mastopatie, tato diagnoza mi byla stanovena, ale nevím. co si mám pod tímto názvem představit. Děkuji za vysvětlení Minková
Odpověď: Dobrý den. Je to nesprávně použitý termín. Do odborného jazyka mamologa nepatří. Tato diagnóza je stanovitelná ze vzorku mléčné žlázy histologickým rozborem. Každopádně jde o nezhoubnou změnu mléčné žlázy. Bohužel , v praxi se v popisech užívá. Většinou tím vyšetřující chce vyjádřit skladbu a množství mléčné žlázy, tak jak to vidí na mamogramu, ultrazvuku či obojím. Mléčná žláza stárne procesem involuce tzn- mění se v tuk. Čím jsme starší, tím ve žláze převažuje více tukových buněk a densita na mamogramu klesá, a tím se mamogram stává krásně přehledný, resp. průhledný. U 20 % žen ve "skríningovém" věku k mamogramu doplňujeme ultrazvuk, právě proto, že tento proces stárnutí je opožděň. Je to geneticky dané, tak jako máte např. modré oči. A neznamená to nic pro vás ohrožujícího.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4922
Dobrý den chci se zeptat kolik stojí vyšetření prsu jestliže si vyšetření hradím sama jelikož mi ještě není 45let děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvuk okolo 300Kč, mamografie okolo 500kč. Na přesnou cenu se můžete informovat při objednání.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4921
Dobrý den,
Má osmiletá dcera si v prsíčku nahmatala bouličku.Nahmatala jsem jí to přímo na dvorci až bradavce. Může se jednat o nějakou žlázku?
Děkuji D.
Odpověď: Dobrý večer. Ano, mohlo by se jednat o mazovou žlázku, v dospělosti je jich ve dvorci několik. Rozhodně to nebude nic, co by vaší dceru ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4920
děkuji za rychlou odpověd dotazu č.4916 no p.doktorka napsala pokud se po měsíčkách uzel nezměnší biopsie, ale zdála se mi nejistá v rozhodování a tak jsem znejistěla i já co si mám o tom myslet.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud nález není jasně specifický, vyplatí se vydržet po menses, kdy se akcentace ml. žlázy usadí. Předejde se tak zbytečným intervenčním výkonům. Obava z časové prodlevy je zbytečná. Fibroadenom reaguje na hormonální změny během MC. proto si myslím, že postup vyšetřující lékařky je odpovídající.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4919
Dobrý den,pře 14 dny jsem si nahmatala na pravé vnější straně prsu takové dvě naběhlé čáry,žádnou bouličku,gynekolog pohmatem prso zkontroloval a říkal,že by to jako nádor neviděl.na sono jdu 30.9.nevíte co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den. To je opravdu příliš obecné popsání vašich obtíží. Jste objednaná na utrazvuk, takže soudím, že jste mladší 40 let. Pokud vámi popsané čáry přesahují okraje žlazového tělesa , mohlo by se jednat o tromboflebititidu povrchových žil tzv. Mondorovu chorobu. Neohrožuje vás na životě, léčí se lokálně. Vymizí i bez léčby.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4918
omlouvam se jeste k dotazu 4914 takze to znamena co???
Odpověď: Dobrý večer. Znamená to, že nemáte v prsu nic, co by vás ohrožovalo. Udivuje mě, co žen na těchto stránkách žádá vysvětlení svého nálezu. Nikdy bych nenechala ze své ordinace odejít ženu, aniž bych se ujistila, že chápe nález, závěr a další plán vyplývající z našeho vyšetření. Jsem si vědoma, že nemůžete rozumět odborným termínům. Na druhou stranu mi ale připadá nepochopitelné, že se při vyšetření přímo neoptáte vyšetřujícího lékaře , pokud vám není něco jasné. Jsou to vaše prsíčka a máte na to právo. Poučte se z toho. Vypovídá to totiž i o tom, jak se za sebe umíte v danou chvíli postavit. I v jiných životních situacích.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4916
Dobrý den,můj výsledek z mamog.: oboustraně bohaté denzní fibroglandulární zastinění v téměř celých prsech,stejného obrazu jako 6/2009.axilárně přidatné žlázky.Vlevo lat.bazálně naznačen stín 1 z adenomů asi 12x6mm.Nové ložiskové změny ani mikrokalcifikace nepřibyly.Axilárníuzliny nezachycené. Ultrasonografie:oboustr,fibrozní žláza,vpravo v axileárním výběžku v malém fybrocysticky změněná.Vlevo lat.FA 10x9x5mm neměnný.Mediálně uložený se dnes jeví větší 33x32x13mm s hypoechogemmním okrskem 9x5mm v lat.okraji.Axilární uzliny fyziologické.Co to prosím znamená a je potřeba biopsie? Děkuji Liba
Odpověď: Dobrý den. Je to medicínským jazykem popis v podstatě normálního nálezu. Fibroadenom je nezhoubné ložisko, většinou se biopticky neověřuje. Pokud by vyšetřující lékař měl podezření, jistě by vám biopsii navrhl.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4915
Dobry den.Ctela bych se zeptat jde ohledne prsou.Je mi 21 mam za sebou jeden porod uz to budou 2 roky a tet posledni dobou mi semtam tudne jedno prso a to kekolim od sestinedeli tak se chci zeptat zda je to normalni a i kdyz jsem si nasla na prsu boulicku ale jen jednou a tet zahadne zmizela.Dekuji za odpoved Zelenova
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte žádnou obtíž trvale a nezhoršuje se, vyplývá z toho, že se nejedná o nic vážného. Každou část našeho těla občas vnímáme, tedy i prsa. Mléčná žláza reaguje na přirozené hormonální změny během menstruačního cyklu, který se stále po 28 dnech opakuje. Před ovulací, která nastává 14-18 den mohou být prsa nebo i jedno citlivější, tužší ap.. Je to pro vás neohrožující reakce.Pokud si nejste jistá, zajděte do nejbližšího screeningového centra na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4914
dobry den muzete mi tohle prelozit:Vlevo v miste hmatne resistence v HVK se zobrazuje okrouhle hypoechogenni lož.11,5mm,dif.dg. FA.vpravo v mekkych tkanich prsu se evid.ohranicene lož.zmeny nezobrazily!mam to jako vysledek sona a nejak tomu nerozumim dekuji
Odpověď: Dobrý den. Promiňte, ale to, co jste napsala je celkem dobře pochopitelné. Vlevo je nezhoubné ložisko. Vpravo je nález přiměřený, bez podezřelé změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4913
Dobrý den, paní doktorko mám v ruce nález histologie.Mohla byste mi prosím Vás vysvětlit situaci? Cituji. 3 silně zhmožděné vzorky tkáně mléčné žlázy jsou v různém rozsahu infiltrovány invazivním duktálním karcinomem grade I. Podle Nottinghamské klasifikace skore 5. 100= nádorových buněk exprimuje E-cadherin, estrogenové a progesteronové receptory. Membránovou overexpresi HER2/neu neprokazujeme - nádor ma skore 0.
Odpověď: Dobrý den. Jak jste jistě pochopila, jde o imunohistochemický rozbor tumorosní tkáně. Toto vyšetření je potřebné, aby postižené ženě byla nasazena léčba přímo na tělo, aby byl zvolen vhodný postup léčebných modalit, nejefektivnější chemoterapie, hormonoterapie. To je dnes obrovská výhoda, co se týče učinnosti léčby. Jaký význam konkrétně tyto výsledky mají pro danou ženu a její léčbu, vám vysvětlí její onkolog. Ten zná detailně vše, co je k tomu třeba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4912
DOBRÝ DEN.MAM ZAVEDENOU MIRENU OD LEDNA.PŘED MIRENOU MI PICHALI DEPO PROVERU.OD KVĚTNA MAM BOLESTIVÁ PRSA SKORO VKUSE.DOKTORKA MI BRALA KREV NA PROLAKTIN JE TO V POŘÁDKU.BYLA JSEM NA SONO TAKY V POŘÁDKU.DOPORUČILA MI MASTODYNOM BERU HO UŽ 2 MĚSÍCE A NEPOMÁHA.JSEM UŽ ZOUFALÁ.MAM 33 LET.PROSÍM PORAĎTE.DĚKUJI.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že bylo vyčerpáno , co mělo být. Často velkou úlohu sehraje strach, obava. Má to odezvu na podvědomí a na problém je " zaděláno". Jde o uzavřený kruh. Cestu z něj musíte najít vy sama, svou vůlí, ovládáním, nepodléhat strachu. Rakovina , bohužel, většinou nebolí, rozhodně ne oba prsy najednout. Možná jste z nějakého důvodu v chronickém stresu, uvědomte si, co vás trápí, neuspokojuje, co chcete změnit a nemáte na to odvahu. Už jenom tím, že se zastavíte a věnujete čas sama sobě, se vám uleví. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4911
Dobry den. Chtela bych se zeptat, mam 3tydeniho chlapecka a kojim plne, ale mam problemy z bradavkama mam je od nej rozkousany a hodne to boli, lepi se mi i na ty vlozky do podprsenky, prosim vas mohli by ste mi poradit co stim_dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Nepřestávejte kojit. Bradavky si na mechanické zatížení musí zvykonout. Škoda, že jste je masážemi nepřipravila. I při kojení se určitě zhojí. Pouze musíte být přepečlivá na hygienu. Bradavek by se přímo měl v podstatě dotýkat pouze váš syn. Hojivě působí Bepanten, Cicabio krém od Biodermy.Před kojením chlapečka , samozřejmně musíte mastičku dokonale setřít. Pokud budete mít bradavky promaštěné, třeba i dětským olejíčkem nebo vyšší vrstvou doporučených krémů, nebudete se lepit na prádlo, tím se zbytečně zraňujete. Po kojení si dvorce i bradavky od zbytků mléka dokonale opláchněte - kojeneckou vodou, Járyšovým roztokem ap.., v lékárně vám poradí. A hlavně neobávejte se, časem se vše zklidní, zahojí. Pokud byste dostala zánět prsu, nepřestávejte kojit, zánět zklidňuje syrová nastrouhaná brambora, tvaroh, čistý líh. Při rozsáhlejším zánětu je potřeba nasadit ATB, které miminku neškodí. Prostě všechno se dá řešit. Tak se držte. Uvidíte, že den za dnem bude lépe, zvyknete si, uklidníte se. Neodmítejte pomoc blízkých, čím větší klid první týdny budete mít, tím rychleji zesílíte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4910
Dobrý večer.Prodělala jsem operaci prsu.Jednalo se o atypický fibroadenom.Dle histologie se jednalo o diagnozu : fibroadenom intrakanalikulární adenosa fibrozní mastopatie.Chci se zeptat,jaký je další postup,jsou nutné další kontroly a v jakém intervalu a proč?Děkuji Vám .Daniela
Odpověď: Dobrý večer. Ano, pravidelné kontroly s odstupem 1-2 let jsou vhodné. Dle věku sonografické ev. mamografické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4909
Dobrý den,je mi 31let a jsem bezdětná. Byla jsem na UZ vyšetření s levým prsem (krvavá sekrece z levé mammily) a pak jsem byla na duktografii.Ta se nezdařila.Prosím,co znamenají některé "výroky",které byly v závěr.zpr.od mamární komise?Cytol.obr. odpovídá duktální hyperplazii či intraduktálnímu papilomu.Klasif.: topograf.: C509, morfologie: 8001/1,dg:D486.Měl být chirurg.zákrok,ale vzhl.k věku a k tomu,že jsem neměla ještě dítě,byla dop.klinická kontr.za 2měs.Nemůže se něco zanedbat?Nemůže z toho být maligní nádor? Pokud ano, nemělo by se to řešit hned?Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud máte stále krvavou sekreci, tzn. v sekretu je přítomna jasně červená příměs, je třeba vyšetření dokončit ihned a dospět k dignoze s jasným závěrem. Ve vašem věku připadá nejpravděpodobněji v úvahu papilom, resp. papilomy, - křehký, mikroskopicky veliký, nezhoubný nádor. Jestliže šlo o jednorázovou příhodu, 2 měsíční interval kontroly je dostačující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4908
Dobrý den!¨Byla mi zjištěna rakovina prsu,T2NXMO histologie:lobulární ca.Prosím o vysvětlení termínů-lobulární,T2-NX-MO.Děkuji Leona
Odpověď: Dobrý den. O podrobnější vysvětlení požádejte onkologa. Jde o histologický typ tumoru a vyjádření stadia onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4907
dobrý den, měla sem v podpaží opuchlinu, ale zdá se mi, že docela se ztrácí, za to sem si však našla v rameni takovou malou bulku. Asi velikosti hrášku. Je tvrdá. Nevíte co by to mohlo být? Je to levá ruka. Hrozně mě to vyděsilo. Děkuji za odpověď. Příští týden jdu na ultrazvuk.
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, budete muset vydržet do vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4903
re. dotaz c. 4902
nie som si celkom ista s hmatom. niekedy sa mi zda, ze nieco nahmatam, niekedy nie.
bola som na mamo po 6 mesiacoch. bola mi doporucena kontrola sono + mamo o 4 mesiace
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že kdyby šlo o něco vážného, bude změna a reakce v okolí v této oblasti hmatná. Pokud má vyšetřující lékař podezření na zhoubné ložisko, nezve si pacientku s odstupem tak relativně dlouhého času. Nemějte strach, bude to dobré.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4902
Dobry den,
chcela by som vas poprosit i pomoc pri interpretacii nylezu mamografickeho vysetrenia:

vpravo pod mamilou v DLQ pozorovat 2 vedla seba leziace hypoechogenne loziska velkosti 7x8 mm a 6 mm s naznacenym dorz. tienom. Axily bez LAP
zaver: hypoecho loziska I. dx
odporucame opakovat sono a mamograf v pripade stacionarneho nalezu doporucujeme PAB lozisk

mam 40 rokov, na mamo som bola pred 6 mesiacmi a na pravom prsniku som tento nalez nemala

co si mam o tom mysliet ?
dakujem


Milka
Odpověď: Dobrý den. Jsou ložiska hmatné? Byla jste nyní na ultrazvuku nebo opět na mamografu po 6. měsících?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4901
Dobrý den,dnes jsem byla na vyšetření prsou,chodím každoročně.Mám 55 let a 15 let mám prsní implantáty(problémy,záněty,opakované řezání).Už 2 roky mám nad prsy cca 2cm velkou plochou bulku-pan doktor i na ultrazvuku řekli,že se o "nic" nejedná.Dnes při pohmatu vše v pořádku,na bulku jsem upozornila sama-po důkladném prohmatání p.doktor řekl že jde o tumor(?)a poslal mne na ultrazvuk.To bude za víc než 14 dní-mám strach.Je možné že tumor bolí?(bulka mě svědí,štípe a cítím kolem tah)Děkuji H.O.
Odpověď: Dobrý den. Klinický obraz je vlivem operace- augmentace a komplikovaném hojení tímto ovlivněn. Tudíž nemohu vyloučit, že i když máte kolem hmatné změny nepříjemné pocity, nejde o tumor. Pohmatem se dá vyslovit podezření, nikoliv konečná diagnóza. Jestli-že jsem dobře rozuměla, vaše odborné vyšetření proběhlo před 2 lety. Je potřeba ho zopakovat. Strach má velké oči. Přesto zkuste na pracoviště zavolat, vysvětlit situaci a požádat o dřívější termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4900
Krásný den přeji,
maminka prodělala včera operaci neshoubného nádoru v prsu. Mohli byste mi prosím poradit, jak pokračovat v léčení po tomto zákroku? Aby na tom byla co možno nejlíp? Děkuji velice za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Po odstranění stehů a zahojení jizvy je třeba pečovat o jizvu tlakovými masážemi. Chirurg by vás měl informovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4898
Dobrý den. Po absolvování sono vyšetření jsem v nálezu měla uvedeno: : lehčí oboustranná fibrozní dysplasie. Je mi 39 let, sono vyšetření prsů je nám zajišťováno zaměstnavatelem ve dvouletých cyklech v rámci preventivních prohlídek. Mohu prosím poprosit o vysvětlení? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Váš nález je v normě. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4897
Dobrý den,
mám zduřelou přídatnou žlázu a to tak, že mám již zřetelnou bouli v podpaží, která mi překáží a pobolívá. Lékař - mamolog navrhnul její odstranění, chirurg si ale není jistý její lokalizací a doporučil celkovou anestezii. Ráda bych se zeptala na možnosti rizika v tomto případě. Čím je způsobeno, že se žláza zvětší? Na internetu jsem našla přídatnou žlázu pouze ve spojení s mužským pohlavním ústrojím a produkcí testosteronu. U žen také produkuje nějaký hormon? Jaký vliv na organismus, případně pak na produkci hormonů může mít její odstranění? Předem moc děkuji za odpověď. Eva
Odpověď: Dobrý den. Operaci absolvujte, je to správný postup. Odstraní se mechanická překážka a bude to mít rovněž kosmetický efekt. Mléčná žláza žádný hormon neprodukuje, ani u mužů, ani u žen. Z toho vyplývá, že na organismus celkově tato operace žádný vliv mít nebude.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4896
dobrý den, objevil se mi na levém prsu těsně u bradavky červený flek...
nesvědí a nebolí, nijak mě neobtěžuje... beru dva roky antikoncepci...
chtěla bych se jen zeptat jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém... jako ekzém mi to nepříjde, jen zarudlé místo... Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji vám navštívit praktika nebo kožního lékaře. Je potřeba vyloučit boreliózu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4895
Dobrý den , v roce 2001 jsem porodila a objevilo se mi tzv třetí prso.V době kojení mi ze zduřelého levého podpaží vytékalo mléko.Na první pohled je v podpaží jasně viditelná boule která má na vrcholku jakýsi kanálek .Po celých 8.let se boule neztratila . Nyní půl roku užívám antikoncepci Logest . Zhruba týden před počátkem menstruace se v podpaží objevují stejné bolesti jako v prsou .Podpaží reaguje stejně jako prsa . Co si o tom myslíte ? děkuji za odpověď M.P
Odpověď: Dobrý den. Je třeba se objednat na naše vyšetření. Dle nálezu vám ev. bude doporučena extirpace přídatné mléčné žlázy. Vyřešilo by to kosmetický i mechanický problém.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4894
Dobrý den.Na vyšetření prsou mě našli cystu 10mm.
Chtěla by jsem zjistit o tom něco bližšího. Předem děkuji
p.Ilona
Odpověď: Dobrý den. Benigní cysta je dutina naplněna tekutinou se svoji vlastní stěnou, která ji ohraničuje proti okolí. Není nebezpečná. Jde ,zjednodušeně řečeno, o degeneraci žlázy. Může sama vymizet nebo se zvětšit. Pak je možné ji pod kontrolou ultrazvuku tenkou jehlou prakticky bezbolestně " vypustit".
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4893
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je preventivní vyšetření prsu vhodné provádět v období kojení, popř. jak dlouho po ukončení kojení. Poslední vyšetření jsem podstoupila před rokem a půl (ultrazvuk),bylo v pořádku. Paní doktorka ale mluvila o tom, že za rok doplníme ultrazvuk ještě šikmými snímky (vyrozuměla jsem, že kvůli věku, je mi 36 let). Na Vašich stránkách doporučujete rentgenové vyšetření až od 40 let. Co byste mi poradila? Děkuji. J.N.
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte obtíže, ultrazvukové vyšetření bude vhodnější absolvovat až po dokončení laktace, pokud byste přerušila plné kojení, bude třeba 2-3 měs. počkat. Mamografické vyšetření je určeno každé ženě, jsou situace, kdy věk není limitací. Do 40 let se ale toto vyšetření volí individuálně, dle osobní a rodinné anamnesy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4892
Dobrý den, měla bych takový dotazek. Moje sestra má 16 let a začal jí bolet jeden prs,pod bradavkou má něco tvrdého,a ještě jí z toho prsu něco teklo.Tak jsem se chtěla zeptat co s tím a za jakým doktorem zajít. Moc děkuju s pozdravem Š.
Odpověď: Dobrý den. navštivte dětského lékaře nebo praktika. Rozhodne, co dál a zda-li je třeba speciální vyšetření. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4889
Dobrý večer.Je mi 15 let a dnes jsem si v levém prsu nahmatala bulku a už při lehkém zmáčknutí, mě to dost bolí. Včera jsem ještě nic takového neměla. Je možné, že by se rakovina vytvořila ze dne na den?
Odpověď: Ahoj. Rakovina se den ze dne samozřejmně nemůže vytvořit, trvá to několi let. Může se ale klinicky den ze dne projevit., tzn. začít být hmatná. Bohužel, nikdy nádorové ložisko nebolí. A v tvém věku se rakovina prsu vyskytnout nemůže.Jde zřejmě o citlivý uzel mléčné žlázy, který hmatáš, možná jsi před menses. Zdravím. Pokud obtíže budou přetrvávát řekni to maminkce, uřčitě si poradí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4888
dobrý den,ještě k dotazu č.4884,ale děkuji za předešlou odpověd.
když říkáte ,že léčba dobře zabrala a je vhodné pokračovat..mamince přesto sdělili,že chcou operovat a prso uříznout..je to běžný postup??na operaci,ale ted nemůže jelikož má ještě pásový opar:( děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano. Když se žena pomocí chemoterapie a biologické léčby, případně zevního ozáření, dostane do remise- tzn. nemá klinické příznaky onemocnění, přistupuje se k ablaci a exenteraci lymfatických uzlin - chirurgickému odstranění celého prsu i se spádovými lymfatickými uzlinami v podpaží.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4887
Dobrý den.
Na prsou ze spod.části se mi dělají opakovaně vředy. Hygienu dodržuji, ale bohužel mám velká ,těžká prsa,která podprsenka neudrží, takže se tam více potím. Chci se optat, jestli tyto vředy mohou být nějak nebezpečné.Předem děkuji K.
Odpověď: Dobrý den. Objemná prsa nejsou příčinou vašich obtíží. Začněte u praktického lékaře, kožní problémy mohou být způsobeny neléčenou cukrovkou. K mytí používejte pouze gel na intimní hygienu, i tak raději pouze 1x denně, je šetrný k neviditelnému filmu kožní bariéry, která naší kůži chrání. Jinak se oplachujte pouze čistou vodou. Vřídky byste si neměla sama uvolňovat, infekce se lymfatickými cestami může šířit dál. Na rychlé zklidnění možná dostanete antibiotika celkově nebo lokálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4886
dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na následující problém. Je mi 33 let. Asi před 2 měsíci jsem přestala používat antikoncepci.Před několika týdny jsem zjistila, že při zmáčknutí pravé bradavky mi vytéká kapka žlutého mazu.Prsa mě nebolí, žádnou bulku jsem nenahmatala, menstruaci mám pravidelnou a kromě bloklé krční páteře žádné zdr. problémy nepociťuji. Může jít o něco vážnějšího? Předem děkuji. Paní Věra
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte mít obavy. Nejedná se o nic pro vás ohrožujícího. Pravděpodobně jste si při tlaku uvolnila mazovou žlázku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4885
Našla jsem si bulku v prsu,mám jít na biopsii.Zde v Č.Lípě nejsou odborníci,Proto Vás prosím,zda nevíte o nějakém specialistovi.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nejlepší pro vás bude, když se podíváte na naší úvodní stránku a v pravém rohu nejdete mapku screeningových pracovišť. Tam si dle spádu můžete vybrat vhodné pracoviště. Z praktického hlediska bych možná vydržela na provedení biopsie a teprve, pokud by se ukázalo, že jde o vážný problém, kontaktovala jiné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4884
dobrý den,mojí mamince je 45 let a lečí se s nádorem prsu.chtěl bych vás poprosit o vysvětlení zprávý z mammografie,děkuji.
klinická diagnozá:adenokarcinom pravého prsu,inflamatorní
pac má dg inflamat.ca prsu,je po CHT a biolog.lečbě.minulá mmgr byla zcela nehodnotitelná pro difůzní změny v mamme,dnes zřetelná regrese v mmgr obraze
žláza má rezidua centrálně a v HZQ,jinde převaha tuk.lalůčků,vyloženě ložis.změny neprokázány,v HZQ na ploše cca 6x2cm(rozměr z CC projekce)jsou mikrokalcifik.malig.vzhledu.kožní vrstva je rozšířená zejmena centrálně.zachycená čast axily bez zvět.lymf.uzlin.
.
Odpověď: Dobrý den. Z kontrolního výsledku vyplývá, že onemocnění na podanou chemoterapii a biologickou léčbu dobře zabralo a nález se zřetelně zmenšil. Znamená to, že z našeho pohledu je vhodné v léčbě pokračovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4883
Dnes som bola na SONO prsnika a nasli mi vraj komplikovanu cystu a spominali nieco s hypoechgennym loziskom.Chcela by som vediet ako by sa to dalo liecit a na kolko je zavazne toto ochorenie, pretoze moja lekarka mi nic nehovorila o cyste kym ma vysetrovala..tak mam teraz troska obavy.Dakujem
Odpověď: Dobrý den. To bez nálezu nelze rozhodnout. Palpační vyšetření nemusí ložisko prokázat. Takže závěr sonografie je určující. Cysta se dá pod kontrolou ultrazvuku tenkou jehlou napíchnout a nasát obsah, dle obsahu atd. se pak usoudí, co dále. Většinou jde o slámově žlutý obsah, který neznamená žádnou patologii.
I benigní cysta může být vícekomorová nebo možná někdo používá název komplikovaná. Pokud si nejste jista a plynou z toho vaše obavy, vraťte se na pracoviště, kde vás vyšetřili a požádejte o vysvětlení nálezu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4882
dobrý den, našla jsem si bulku v prsu, zhruba 2cm, která se před menstruací zvětší, po menstruaci opět zmenší. Mamologické vyšetření bylo nejasné, stejně tak nález z mag.rezonance. Biopsii lékař neudělal, neboť tvrdí, že není z čeho odebrat vzorek. poradíte mi, prosím, co mám dělat? Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Může jít pouze o uzel mléčné žlázy. Předpokládám, že vás pracoviště pozvalo s odstupem času na kontrolu. Další možností je, požádat o konzultaci jiné specialisované centrum. Musela byste si vyžádat mamogramy s sebou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4881
Dobrý den, už měsíc mám neustále bolestivé pnutí v obou prsech.Toto se opakuje několikrát do roka. Na mamograf chodím pravidelně, jednou za dva roky. Naposledy jsem byla v únoru 2009.
Lékař mi nic na toto nedal jen prášky na odvodněním, které nezabírají. Na moji vlastní žádost mi napsal Agnucaston. Po nějaké době užívání tohoto preparátu (3 měsíce)mám potíže stejné. Co mám dělat.
Odpověď: Dobrý den. Mohla byste ještě zkusit Gynastan gtts.. Budou ke koupi v lékarně. Nebo se zkuste poradit s lékárníkem, který vede homeopatika, určitě by vám vhodný preparát doporučil. Pokud jste v období klimakteria,vaše obtíže mohou plynout z tohoto období, kdy se v nás "vaří" hormony. Gynekolog by vám měl doporučit patřičnou léčbu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4880
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu, závěr magnetické rezonance - nehomogenní ložisko, které má jiný charakter než žláza. Dynamická křivka s patrným plateau, nemá jasně maligní ani benigní tvar. Doporučena biopsie, nebyla provedena, protože sono vyšetření ukázalo větší množství fibroglandulární složky a žádné ložiské vhodné k punkci. O co tedy jde? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste měla mamografické vyšetření. Pokud bych mamografické vyšetření nedělala automaticky jako první vyšetření, což u ženy mladší 40 let tak může být, pak bych jeden snímek doplnila a porovnala s ultrazvukovým nálezem a MR. Výjiměčně se stává, že i pak nelze jednoznačně nález uzavřít. Jsou dvě možnosti- pozvat na kontrolu např. po menses nebo s určitým odstupem času nebo provést otevřenou biopsii chirurgem po označení místa zájmu vodičem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4879
Pani doktorko, chtela bych vas o neco poprosit. Potřebovala bych vědět , co mam delat s vypadavanim vlasu. Měla jsem je huste a najednou mi řidnou. Co stim mam asi udělat. Kupuji si drahe šampony a stale žadny výsledek. Dekuji předem za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.Vypadávání vlasů může být způsobeno mnoha příčinami. Navštivte kožního lékaře. Pokud vyloučí kožní příčinu a jste žena v přechodovém věku, mohlo by jít i o hormonální příčinu.To by pak řešil gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4878
Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mne za jak dlouho po objevení bulky v prsu propukne rakovina a jaké jsou příznaky. Děkuji. Vivi.
Odpověď: Dobrý den. Ne každá bulka v prsu znamená rakovinu. Rakovina se vyvíjí i několik let , a bohužel většinou zcela klinicky bez příznaků. I na mamografu jsou prvotní známky problému viditelné až po dosažení určité velikosti patologické změny, proto je tak důležité chodit na vyšetření pravidelně. POkud máte podezření na patologickou změnu v prsu, jděte na vyšetření i mimo termín.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4877
Dobrý den. je mi 14 let,jsem kluk a už asi 5 měsíců mám v jednom prsu takovou hrudku. bojím se strašně k lékaři . prosím porate mi.
Odpověď: Ahoj. Neboj se a svěř se mamince. Určitě to nebude nic vážného. V pubertě se někdy stane, že základ mléčné žlázy, který mají i kluci ,se lehce zvětší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4876
Dobrý den mohu se zeptat jak rychle a při čem rostou prsa ??? slyšela jsem sportem děkuji a prosím odepište hezký den
Odpověď: Dobrý večer. Sportem se zpevní tělo, mohou se zvětšit prsní svaly. Mléčná žláza , bohužel, ale ne. Ta se vyvíjí postupně vlivem ženských hormonů. Vývoj mléčné žlázy je ukončen těhotenstvím a kojením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4875
dobry den,rada bych se vas zeptala jsem ve tretim mesici tehotenstvi,nasi mamince nasli rakovinu prsu uz je po zakroku a ted ma leceni chemoterapii,pul roku jednou do mesice.slysela jsem,ze to pro mne neni dobre?nemohu maminku nenavstevovat,mame silne pouto a v tomto obdobi bych ji chtela jeste vice podporit.!!!!predem dekuji za vasi odpoved
Odpověď: Dobrý den.Je mi moc líto, že místo, abyste mohla plně prožívat radost ze vzniku dalšího života a připravovat se na roli nastávající maminky, jste v této situaci. Nicméně, nic v našem životě není jen tak pro nic. Máme dobře prozkoumat danou situaci a poučit se z ní a mít z ní pro svou další existenci užitek. Tak tuto příležitost nepropásněte! V dny , kdy má maminka chemoterapii a krátce po ní, z hygienických důvodů bezprostřední kontakt skutečně není vhodný. Píšu o tom více v odpovědi na dotaz 4859. Je to pouze moje doporučení. A vy se dle toho rozhodněte sama. Jsem také maminka a určitě by mi nejvíce ze všeho pomohlo vědomí, že mám krásnou, silnou, samostatnou dceru, budoucí maminku, která mě miluje a věří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4874
Dobrý den,vždy asi 14 dní před měsíčkama mě strašně bolí prsa a vypadají jako nalitá,tedˇasi po třikrát jsem si v tomto stádiu nahmatala na vnější straně levého prsa bulku.Jak mile přijdou měsíčky vše se vrátí do normálního stavu.Bulku si nahmatám,ale opravdu miniatůrní.Můžete prosím poradit?Děkuji moc P.
Odpověď: Dobrý den. Na vnější straně mléčné žlázy jsou uloženy lymfatické uzlinky, vypadají jako drobné fazolky. I ony mohou reagovat na hormonální změny, které se pravidelně opakují během menstruačního cyklu. Pokud jde o změnu přechodnou, je nepravděpodobné, že by šlo o patologickou změnu. Směrodatný je nález na mléčné žláze po menstruaci, tím se řiďte. POkud si nebudete i nadále jistá, objednejte se na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4873
Dobrý den paní doktorko,
můj ošetřující doktor mě poslal ma mamografické vyšetření.
Nález zní:Vpravo v HZK je dnes skupinka mikrokalcifikací na ploše prům.5mm,na zvětšeném snímku mají nejasnou diknitu.23.9.se musím podrobit punkci prsu.Mám strašný strach.Prosím můžete mi něco k tomu podrobněji napsat.(může jít o něco zhoubného?)Děkuji moc Zdena.
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace se v mléčné žláze vyskytují relativně často. Malé procento z nich jsou hraničního charakteru, a je třeba je ověřit bioptickým odběrem tkáně a jejím histologickým vyšetřením. Výsledek může být benigní- nezhoubný. Mohou ale znamenat také předstádium patologického procesu, který by vás v budoucnu mohl ohrozit. V tom je síla tohoto vyšetření. Dokáže zachytit i takto drobné změny a zabránit tak mnohem větším zdravotním obtížím. Z toho přeci jednoznačně vyplývá obrovský prospěch pro vás i všechny další ženy, které se preventivního vyšetření pravidelně účastní. Příjměte to z této stránky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4872
Dobrý den mám opuchlinu v podpaží a bolí mě z toho rameno a jde to i trochu do prasa a ruky... co ymslíte, že to může být.. mám strach. v pondělí jdu na ultrazvuk. sem květinářka, takže v této ruce vážu kytky-levá, asi 3 měsíc zpravujeme dvůr, takže sem tam pomůžu s kolečkama písku atd... děkuji. tento problém trvá měsíc určitě.....
Odpověď: Dobrý den. Vše nasvědčuje tomu, že máte jednostranně přetíženou levou stranu, hlavně horní končetinu. Sama jste si pravděpodobně dobře odpověděla. Pokud je otok izolován pouze na podpaží, vaše obtíže mohou být způsobeny i zvětšením lymfatických uzlin. Vyčkejte vyšetření ultrazvukem, nález napoví, kterým směrem se pak dále zaměřit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4871
Dobrý den, k otaázce 4861. Levé prso je symbolem mateřiství - co je symbolem pravé prso. Vaše odpovědi jsou jiného druhu než odpovědi jiných lékařů
Odpověď: Dobrý den. Celé naše tělo je symbolem. Západní medicína tuto skutečnost nebere vždy v potaz. Pravé prso jsou vztahy- kamarádské, pracovní, sousedské, partnerské...nejdůležitější je vztah nás samotných k sobě.To je základní kámen vztahů dalších. Jestli máte láskyplný vztah k sobě, poznáte lehce. Nikdy nečekáte od okolí to, co si umíte dát sama nebo sám sobě. Pokud si uvědomujeme svoji hodnotu, vnitřní krásu, tak si věříme, umíme se za sebe s láskou postavit a nikdy nedovolíme, aby kdokoliv včetně nás překročil hranice naší tolerance. Zní to jednoduše, ale nestačí to jenom vědět, někde si přečíst nebo slyšet. HLAVU- rozum musíte spojit se SRDCEM-city.Tomu se, jak je v jedné krásné knížce napsáno, říká MOUDROST SRDCE. Z toho pak automaticky vyplývá mnoho dalších hodnot, kterými je váš život ovlivněn. Jestli jste neviděla představení pana Duška- Čtyři dohody,divadlo Lávka v Praze, vřele doporučuju.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4870
Dobrý den paní doktorko.Ptala jsem se .Bylo mi sděleno že na žláze je oproti minulému vyšetření změna,která nelze vyčíst z mamografu a ni ultrazvuku.Na scintigrafii se mám dostavit na lačno s čokoládou.Jelikož mi je 47roků a jsem tak z toho dost rozhozená.Moc děkuji.Dotaz č.4869
Odpověď: Stává se, že nález je nejasný a je nutné doplnit další vyšetření. Nemyslete hned na to nejhorší. Uvolněte se, běžte ven do přírody, odreagujte se něčím, co máte nebo děláte ráda. Strachem se oslabujete a bohužel výsledek nezměníte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 4869
Dobrý den,obracím se na vás s otázkou proč musím podstoupit scintigrafii? V mamologické poradně mě byla nalezena ohraničená bulka a prý nějaké změny ve žláze.Jelikož mě manžel umřel na rakovinu,tak jsem z toho dost rozhozená.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Škoda, že jste se neoptala lékaře, který o tom rozhodl. Scintigrafie skeletu se provádí automaticky v rámci celkového vyšetření k vyloučení patologických změn, včetně degenerativních. Více k tomu nemohu dodat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky