MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 5327
Dobrý den, je mi 32let, mám 2děti(04 a 07),které jsem kojila do 2let,obě jsem kojila pouze z jednoho prsa.Jednou ročne chodím na ultrazvukovou konrolu , naposled jsem byla září tohoto roku.Upozrnila jsem dr. že mám bolesti levého prsa, ale ten mi oznámil, že je vše v pořádku,že je čisté.Prso mne však bolí dále(je to taková bolets jako když máte velkou modřinu),jedná se prso, z kterého děti nechtěli pít.Prosím o radu,mám se objednat na dálší vyšetření?Sračí ult.nebo raději momo vyšetření? děkuji Iveta
Odpověď: Dobrý den. Tady zálěží na tom, zda máte důvěru ve svého vyšetřujícího lékaře. Pokud Vám řekl, že je vše v pořádku, tak doufám, že tomu tak skutečně je (na kontroly je vhodné chodit do některého screeningového mamografického centra)
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5326
Dobrý den.Žena je onkopacient po operaci prsu.Nyní ji v KO- diferenciál našli: bazofily počet -0,020 10 9/l a monocyty počet 0,620 10 9/l. Ostatní kompomnenty jsou v ref. mezích. Nevím co to znamená.
Můžete mně poradit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Tyto údaje jsou pro Vás a Vaši ženu bezvýznamné a stejně tak nejsou významné pro onemocnění -v jemných posunech v krevních buňkách při léčbě dochází prakticky vždy. Významné informace, důležité pro další vývoj onemocnění, byste měli dostat od lékaře-onkologa, u kterého je Vaše paní v léčení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5325
Dobrý den, od června plně kojím. Cca před 14 dny jsem si nahmatala bulku v levém prsu, i po vyprázdnění prsu bulka zůstává, připadá mi menší, ale je stále hmatatelná a i viditelná. Od gynekoložky jsem získala poukaz na vyšetření, ona však vyšetření neprovedla. Na sono jsem objednaná až 4/1. V rodině žádné problémy nemáme. Jsem z toho vystrašená... Děkuji Olga
Odpověď: Dobrý den. Začátek ledna je za necelý měsíc, to se dá akceptovat. Pokud by měla Vaše lékařka podezření na vážnější chorobu, jistě by Vás poslala na vyšetření akutně. Myslím, že to nebude nic vážného.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5324
Dobrý den, je mi 49 let a již dvakrát jsem absolvovala operaci prsu - fibrózní mastopatie. Opět jsem si našla v prsech bolestivé bulky.Je možné, že by mohlo jít o zhoubný nádor?
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že chodíte pravidelně co dva roky na preventivní mamografii na některé screeningové centrum v blízkosti bydliště. Pak bych se spolehla na výsledek z poslední kontroly.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5323
Dobrý den, paní doktorko,
dcera (27 let) si našla bulku v prsu. Před 3 týdny zemřela moje sestra na rakovinu prsu. Proto jsem velmi znepokojena. Kde se může dcera objednat na vyšetření? Můj pokus o objednání na Homolce, kam chodím já, byl neúspěšný, objednali by ji až na kionec ledna.
Děkuji.
Jiřina Brzobohatá
Odpověď: Dobrý den. Dcera ať nejprve navštíví svého gynekologa, aby prsy vyšetřil - pokud se pohmatově nebude jadnat o nic závažnějšího, pak termín v lednu vůbec nevadí - lékař by měl posoudit, jestli vyšetření spěchá nebo ne.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5322
dobry vecer, obcas me trapi bolesti bradavek a dvorcu, prave ted bolest pretrvava treti den, pohmatem ani okem nic zvlastniho, pred 2 mesici jsem absolvovala mamogr. vysetreni - v poradku. je mi 53 roku. dekuji za odpoved. polachova
Odpověď: Dobrý den, je to záležitost hormonální, jistě za několik dní, možná týdnů pomine.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5321
Dobrý den,
před 5 měsíci jsem si nechala chirurgicky odtranit fibroadenom z prsu,ale doted si na místě, kde fibroadenom byl, hmatám zatvrdlinu,resp.bouličku.Není možné,žš by se mi za tak krátkou dobu udělal na tom samém místě nový?
Děkuji A.
Odpověď: Dobrý den. Je to možné, ale myslím si, že spíše hmatáte jizvu, resp. říkáme někdy jizevnatý granulom.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5319
Dobrý den, Je mi 26 a mám na pravém prsu hypoechogení ložisko benigního charakteru velikosti 27x17x24. problémy zatím nemám.Na uzv chodím pravidelně. V rodině už 2x případ benigní bulky(matka, teta).Chtěla jsem se zeptat o radu jestli si to mám nechat raději odstranit, nebo dále chodit na kontroly. Děti teprve plánuji, nevadilo by to kojení? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o fibroadenom - vzhledem k velikosti bychom ho u nás asi doporučili odstranit, ale jinak nevadí ničemu. Nelze ale vyloučit, že by se po odstranění neobjevil znovu jinde.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5318
dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je možné že po porodu jsem jsště nedostala menstruaci přestala jsem kojit před měsícem a z prsa mi vytéka úplně průhledná tekutina můžete mi poradit děkuji za odpověd s pozdravem andrea b.
Odpověď: Dobrý den, konzultuje prosím svého gynekologa, jsou vcelku obvyklé stavy po porodu a kojení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5317
Je mi 42 let a mám zvětšené bolestivé prso,citlivost jako při kojení nebo zánětu. Mám 2,5 roku tělísto Mirenu. Byl mi proveden pouze negativní ultrazvuk s tím,že se jedná o hormonální změnu. Přesto mám strach. Neměla bych jít ještě raději na mamograf? (mám 2 děti - porod v 35 a 38 letech). Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Není třeba si dělat zvýšené starosti, bolesti prsů jsou běžnou součástí hormonálního cyklu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5316
Dobrý den,před 2 dni jsem si nahmatala bolestivou bouličku na levém prsu.Mám týden po menstruaci.Prsa mě bolí jen před menstruací a když,tak mě bolí obě prsa.Chtěla bych se zeptat,zda-li se mám nějak znepokojovat a zajít si k lékaři?A jestli mám jít k praktickému anebo jestli můžu i na gynekologii?
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte věk, pravděpodobně však nález souvisí pouze s menstruací. Ještě bych vyčkala 1-3 týdny, pokud by nález neustupoval, pak je možné se nechat vyšetřit u gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5315
Dobrý den moc by mě zajímalo, kde se v naší republice nacházejí akreditovaná střediska pro stanovení ER a PR, moc děkuji nikde totiž nemůžu najít jejich seznam. Zajímá mě to, protože jsem se dočetla, že je velký rozdíl mezi labolatořemi a jen některá jsou akreditovaná a tudíž poskytují přesnější výsledky o prognóze onemocnění. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Hormonální receptory stanovují ze vzorku tkáně prsu patologická oddělení ve všech nemocnicích (resp. ta, která to přímo nedělají, jsou povinna to zajistit jinde). Akreditovaná cytologická pracoviště jsou zas něco jiného - zabývají se prevencí nádorů děložního čípku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5314
Dobrý den,je mi 34,mám 7letou dceru. v 06/2005 rakovina děl.čípku-totální hysterektomie,ozařování.Od operace návaly horka,pocení,bušení srdce.Kvůli varixům horm.léčba nedoporučená.(sarapis,jeřáb ptačí-bez ůspěchu).Poslední dobou mám bolesti prsou a v podpaží.Cítím velký tlak,bolest v klidu a hlavně když se opřu.Na kontrole na onkologii letos,kontrola prsou pohmatem -v pořádku.Prosím o radu.Mám jít na ultarzvuk?Mám strach jestli se nejedná o něco vážného.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Potíže, které popisujete, souvisí s hormonální dysbalancí po gynekologické operaci a měl by je kompenzovat Vás gynekolog. Na UZ prsů samozřejmě jako samoplátkyně můžete do nejbližšího screeningového centra, ale nemyslím si, že je to nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5313
Dobrý den, je mi 43 let,má matka měla rakovinu prsu(prs odebrán, chemoterapie atd.)ve 48 letech a nyní jí je 70 a žije.Mne od 35 let preventivně sledují na neakreditovaném pracovišti v Poděbradech na mamografu i ultrazvuku, kde se mě ptali zda nechci preventivně silikony, což mne vyděsilo.Nemám žádné problémy, má babička zemřela velmi mladá ve válce, takže nevím zda by se jí rakovina také týkala.Mám jít na genetické vyšetření? Co to obnáší?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Především byste měla být sledována na akreditovaném screeningovém centru - tam by celkovou situaci měli posoudit, zda je genetické vyšetření u Vás nutné (nemyslím si to, ale neznám všechny podrobnosti).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5312
Dobrý den,je mi 57 let a mám mastitidu pravého prsu.Užívám atb. Moje babička zemřela na rakovinu prsu,moje sestra ji prodělala také a uzdravila se.Myslím si,že tato diagnoza v mém věku není běžná a bojím se,aby to nebylo zhoubné.Na mamografu jsem byla v 06/09,byl v pořádku.
Jsou moje obavy oprávněné?Děkuji za odpověď.Daniela
Odpověď: Dobrý den. Jsou oprávněné. Ve svém věku byste měla pravidelně navštěvovat některé mamografické screeningové centrum, kde mají největší zkušenosti - včetně zánětlivého nádoru prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5311
Dobrý den, dnes jsem se chtěla objednat v MAMMA Centru a bylo mi sděleno, že v mém věku (41let) už sono nedělaj, že by se pod to, pan doktor nemohl podepsat, jen mamograf? Chodím preventivně 2xročně do Berouna, ale je to daleko.Na mamograf zatím nechci, když to není nutné, je snad UZ na nic?
Odpověď: Dobrý den. Centrum postupuje přesně podle doporučených standardů: u žen do 40 let se provádí ultrazvuk prsů, nad 40 let věku dáváme přednost mamografii, protože je od tohoto věku výtěžnější. Pokud však budete trvat na vyšetření pouze ultrazvukem-jako samoplátkyně, pak bych v tom také neviděla takový problém a umožnila Vám toto vyšetření - i když musíte počítat s tím, že vyšetření pravděpodobně nedá takovou informaci, jakou by dala mamografie. Té se nemusíte bát, dá se udělat velmi ohleduplně tak, aby vyšetření pro ženu nebylo nepříjemně bolestivé.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5310
Dobrý den.Je mi 31 let,mám 8 měsiční ďítě a plně kojím.Po porodu se mi asi po měsíci při odsáváni mleka objevila na levém prsu u prsní kosti asi 1 cm bulka.Bulku jsem si zkousela masírovat,zdálo se mi že se nepatrně zmenšila.Můzete mi prosím poradit o co se může jednat?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. U kojících žen se často tvoří tzv. mléčné cysty (nahromadění mléka v určitém místě). Jistě po porodu chodíte na kontroly ke svému gynekologovi - s nálezem ho seznamte, aby posoudil, zda se jedná o bezvýznamnost nebo zda bude potřeba další vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5309
Dobrý den, moje 8 letá dcera má v pravém prsu bolestivě zduřelou žlázu. Je to i vidět. Dětská lékařka to vyhodnotila jako neškodnou záležitost spojenou s počátkem tvorby pohlavních hormonů. Není to nebezpečné? Není to příznak předčasné puberty? Děkuji! M. Hendrychová
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že to pediatr vyhodnotil správně. Žláza se může i v tomto věku již pomalu vyvíjet a může se vyvíjet i mírně asymetricky. Není potřeba se zatím zneklidňovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5308
Dobrý den, je mi 38 let, jsem bezdětná, po rekonizaci čípku s diagnozou CIN III. Asi rok mám skoro pořád vtaženou bradavku, při snaze vytlačit ji, mi občas vyteče nažloutlá tekutina, bolí mě, když např. ležím na břiše a tím si na ni tlačím. Prosím o radu, co to může být, je možná souvislost s předrakovinnými změnami na čípku?
Odpověď: Dobrý den, vyšetření prsů ve Vašem případě nejprve gynekologem by bylo vhodné. S čípkem nález nesouvisí, nicméně vtažená bradavka může být příznakem onemocnění prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5307
Dobrý den. je mi 11 let a nahmatala jsem si v pravém prsu malou "kuličku". Nevíte co to znamená?
Odpověď: Ahoj. Žláza se v tvém věku vyvíjí a tento nález s tím může souviset. Pokud bude přetrvávat měsíc-dva, případně se zvětšovat, bude vhodné ověření ultrazvukem - u mladých dívek se někdy nalézají drobné fibroadenomy v prsech. Není to nic nebezpečného, ale je vhodné to potvrdit, čili navštívit gynekologa, aby prs vyšetřil a případně tě poslal na ultrazvuk prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5306
Dobrý den, včera jsem si pod pravou bradavkou nahmatala nepatrnou bouličku. Docela mě to vyděsilo. Je mi 21 let a na žádném vyšetření prsu jsem nikdy nebyla, ani si podobných problémů nejsem vědoma u nikoho z rodiny. Je možné dostavit se na vyšetření do specializovaného centra bez doporučení lékaře? (pravděpodobně do Liberce). A co případně toto vyšetření stojí?
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte být hned nervozní, většina těchto nálezů souvisí s menstruačním cyklem. Vyšetřit prsy ultrazvukem jako samoplátkyně lze v každém screeningovém MG centru (po telefonickém objednání). Ceny pro samoplátkyně se pohybují kolem 300-400 Kč a není potřeba doporučení lékařem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5305
Vážená paní doktorko,
asi před více 3 týdny jsem si při osobní hygieně nahmatala nebolestivou bulku, na kterou navazoval hmatatelný útvar ve směru do prsu. Navštívila jsem lékaře, který na základě odběru krve nezjistil žádný zánětlivý proces. Den před odběrem bulka začala být na dotek bolestivá. Myslíte, že bude nutné navštívit mamologickou poradnu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Chvíli bych vyčkala, zda se nález nezmění (bulka se zmenší, ztratí) v rámci menstruačního cyklu. Pokud bude přetrvávat, bude vhodné si prsy nechat vyšetřit gynekologfem nebo v mamární poradně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5304
Dobrý den, jsem šest týdnů po porodu a plně kojím. V jednom prsu nad bradavkou jsem si nahmatala nebolestivou bulku, která přetrvává již cca tři týdny. Chtěla jsem se zeptat, jestli to může být v době kojení normální nebo bych měla absolvovat nějaké vyšetření. Je mi 29 let, v rodině zatím nikdo nádor mléčné žlázy neměl. Předem moc děkuji za odpověď. Markéta K.
Odpověď: Dobrý den. Pokud je to zcela nový nález, pak by bylo vhodné si nechat prsy vyšetřit svým gynekologem. Velmi pravděpodobně to však bude souviset s kojením.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5303
Dobrý den! Mám taková dotaz,na prsních dvorcích se mi dělají nějáké pupínky z kterých občas vyteče vodička,nebo jak kdyby hnis...A ještě jsem se chtěla zeptat,v obouch dvocu prsách mám nějáké větší kuličky jak kdyby,které mám už dlouho,dříve byly takové tvrdé a teď jsou spíše takové měkkčí a jak kdyby se lámou,když si ty prsa pořádně prohmatávám.Nevím jak bych to přesně popsala,je to složité,to popsat.Je mi 19 let...Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem věku je žláza ještě ve vývoji a všechno, co popisujete, v podstatě k tomu patří, jsou to běžné změny.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5302
Dobrý den,
můžeme si přes zaměstnanecký fond zdraví objednat vyšetření prsu. Doporučila by jste mi spíše mamogram, nebo jen ultrazvuk prsou? je mi 32 let, někdy mám bolest v pravém prsu a matka byla již 3x operována - odstraněna bulka - nezhoubná. Děkuji a přeji hezký den Marie
Odpověď: Dobrý den. Myslíte-li zaměstnanecký FKSP, pak záleží na tom, co je ve smlouvě s Vaším zaměstnavatelem možné (každá organizace to může mít jiné). Obecně lze. Ve vašem věku preventivní mamografie ještě nepřichází v úvahu, tedy pouze ultrazvuk.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5301
Dobrý den, je mi 31 let. V právém prsu pociťuji bolestivost, mám tam jakoby zduřelý provazec, vedoucí od horní části prsa, směrem dolů, to samé i v levém, ale nebolestivé a nezduřelé.Může se jednat o hormonální změny, nebo se mám obávat něčeho horšího? Děkuji P
Odpověď: Dobrý den, nebude se jednat o nic vážného, hormonální změny nevylučuji.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5299
Dobrý den,
Mé ženě Marcele(42) zemřela před lety maminka(47+) na rakovinu prsu..6ena již byla před cca 8 lety na nějakém vyšetření, ale už tak půl roku si stěžuje na bolest na pravém prsu-má velkou bulku a velmi citlivou..Co dělat-kam zavolat-musíme k obvodačce?(Mudr.Felcmanová je doslova hrozná nechápe,arogantní..) Máme2 krásné holky,jsme spolu 21 let a bojím se o ní..zdá se mi že situaci nemístně podceňuje..Jen proinformaci-stojí toto vyšetření něco??
Odpověď: Dobrý den. Úvodem - není nic jednoduššího než změnit svého praktického lékaře, pokud jsem s tím dosavadním nespokojena.
Doporočuji Vaší ženě návštěvu buď některé gynekologické ambulance (v každém městě je jistě soukromý gynekolog nebo gynekolog. ordinace na nejbližší poliklinice). Lékař prs vyšetří a určitě rozhodne, jak dál vyšetřovat nebo léčit. Nebo se také můžete objednat v některé mamární poradně - v každé střední a větší nemocnici nějaká existuje. Není dobré věc podceňovat !! Prosím, abyste přesvědčil svou ženu, aby na vyšetření co nejdříve šla. Na ambulancích se platí klasický poplatek 30 Kč.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5296
Dobrý den, koncem měsíce října 09 jsem přestala kojit. Je mi 29 let, a ráda bych šla na preventivní vyšetření prsou do jednoho ze screeningových center. Po jak dlouhé době po skončení kojení je aktuální jít na již zmiňované vyšetření ?
Děkuji Vám moc.
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte v rodině zátěž - a je tím míněn zejména výskyt zhoubného nádoru prsu nebo vaječníku u nejbližších příbuzných - pak vyšetřevání prsu ve Vašem věku není třeba. Nicméně pro vlastní klid můžete jako samoplátkyně absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů po objednání na některém ze screeningových mamografických center.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5293
DOBRÝ DEN, PŘED TÝDNEM PŘED MENSTRUACÍ MNE ZAČALO POBOLÍVAT LEVÉ PRSO, NAHMATALA JSEM SI PŘI ZVEDNUTÍ RUKY VEVNITŘ JAKOBY DLOUHOU ŽÍLU, VIDITELNÁ JE JEN PO ZVEDNUTÍ RUKY,PO ODEZN.MENSTRUACE BOLEST JIŽ NENÍ,POUZE "ŽÍLA"VEDE NAD BRADAVKOU VPRAVO A KONČÍ POD PAŽÍ NĚKOLILA UZLINKAMI, GYN.ODESLÁNA DO MAM.PORADNY, TUTO JSEM OBEŠLA A OBJEDNALA JSEM SE BEZ DOPORUČENÍ NA SONO V AKREDIT.CENTRU, PROSÍM O RADU CO TO MŮŽE BÝT, MOC SE BOJÍM, DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně jen nevýznamné zánětlivé změny (možná části lymfat. systému prsu).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5291
Dobrý den, občas se mi nad levou bradavkou udělá zatvrdlinka, která je na dotyk citlivá a bolestivá. Opakuje se to. Chodila jsem na rehabilitace se zádama, mám tyto problémy už skoro rok. Teď jsem chodila na elektroléčbu a řekla bych, že se to spíš zhoršilo. Že se mi ta hrudka nad bradavkou dělá častěji. Je to docela nepříjemné. Nemůže to souvicet se zádama s elektroléčbou a nemůže to být nějaký problém nějaké prsní žlázy? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nepochybně nález souvisí s mléčnou žlázou. Neuvádíte, kolik je Vám let a zda vzhledem k věku již chodíte na preventivní vyšetřování prsů - tam by nález posoudili. V klaždém případě by bylo vhodné nález vyšetřit lékařem,.navštivte tedy svého gynekologa. Orientačně bych soudila, že se jedná o zanícenou mazovou žlázku kolem bradavky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5288
Dobrý den, mé 13leté dceři z jednoho prsního dvorce vytéká nazelenalá tekutina. Bolesti nemá. Jedná se o problém, s kterým by bylo nutné navštívit lékaře?
Odpověď: Nazelenalý výtok je příznakem hormonálních změn v prsech, jde o nerovnováhu hormonů. K dětskému lékaři je dobré zajít, pokud výtok z bradavky provází také zarudnutí. Výtok velmi pravděpodobně sám zmizí, nedokážu říci zda za několik týdnů nebo měsíců.Je však třeba říci, že některé ženy trpí výtoky z bradavek celý život. Je dobré nezkoušet, zda se dá vymáčkout další tekutina. Výtok se udržuje hormonální cestou právě při mačkání bradavky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5287
Dobrý den, je mi 25 let a asi tak 5 let mě trápí boule tuku v podpaží na obou stranách. Vlastně když zvednu ruku, nemám v podpaží jamku, ale je spíše vyboulené, takže při připažení se tam objeví ta boule. Mohla by to být přídatná mléčná žláza?-Nevím jak to vypadá, na internetu není jediná fotka.Dá se odstranit (uříznout) a mohu to konzultovat s gynekoložkou, nebo se musím ukazovat obv.lékaři? Měřím 178cm a vážím 60kg - to jen, že to není nějaká falda z nadváhy. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že máte v obou podpaždích přídatnou žlázu, která se může projevovat právě boulením kůže v podpaždí. Velmi bych Vám ale doporučovala !!!!!!!! nesnažte se se o odstranění chirurgickou cestou. Operace v popaždí s sebou nesou určité riziko, v podpažním prostoru jsou tři skupiny mízních uzlin,mízní cévy, nervová zakončení a mnoho cévních struktur. Komplikací operací v podpaždí mohou být celoživotní otoky. Možná se vidíte příliš kriticky. Je těžké Vám radit, abyste si prohlížela ostatní ženy, v létě je jistě dost příležitostí, abyste si srovnala, jak moc se vlastně Vaše boule vymykají normě. Budete překvapená, jak různě formovaná podpaždí uvidíte kolem sebe. Norma není to, co se ukazuje v časopisech!!!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5286
Dobrý den. Už nějaou dobu mi tvrdne nad bradavkou po čase to mizí a pak se to opakuje. Místo je i trošku citlivé a bolestivé. Můžete mi poradit o co se může jednat? Děkuji
Odpověď: Pokud Vás tento malý problém opravdu obtěžuje, měl by jej nejprve vidět kožní lékař a pak samozřejmě odborník radiolog- mamodiagnostik v některém z akreditovaných center. Určitě nejde o příznaky nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5285
Dobrý den, už nějakou dobu mi někdy tvrdne nad bradavkou a je to citlivé. I mimo cyklus. O co se může jednat? Děkuji
Odpověď: V okolí bradavky jsopu ve vrstvě kůže tzv Monntgomeryho žlázky, které by mohly být příčinou obtíží. Záněty těchto kožních žlázek jsou nezávislé na menstruačním cyklu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5282
Dobrý den,moc se omlouvám, paní primářko, já jsem se asi špatně vyjádřila dotaz č. 5265, já neusiluji ve svém věku již o další těhotenství, ale jestli se po opakovaných stimulací mám bát celoživotního zvýšeného rizika rakoviny prsu i další roky nebo se riziko vzniku rakoviny zvyšuje jen v době léčby popř. těsně po ní. Jsem s dětma sama a rodiče nemám,tak se o sebe trochu víc bojím, po tom, co zemřela nedávno na tuto nemoc i babička. Děkuji Jana H.
Odpověď: Dá se říci, že stimulace mohou být určitým malým vykřičníkem, ale vyloženě bych se obávala nazvat je rizikovým faktorem. Pro Vás by mělo z toho všeho vyplynout, abyste nikdy nepodceňovala pravidelné preventivní prohlídky prsní žlázy v akreditovaném centru, kde budou vhodně vybírat kombinaci mamografu a ultrazvuku. Rakoviny prsu se má žena obávat pro její častost výskytu, strach je ale zbytečný. Protii obavám lze bojovat pravidelnou prevencí, budete mít dobrý pocit péče a strach už se nebude dostavovat. Hezky Vás zdravím, užívejte si své děti, současného zdraví a celkově života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5280
Dobrý den.Chci se zeptat jestli mužu mít jeden prs nepazrně vetssí.Bolesti nemam a žádne příznaky ani bulky jsem nenahmatala.jen mi příde že je jeden vetší a tešší.Děkuji Petra
Odpověď: Většina žen má jeden prs menší, v přírodě neexistuje dokonalá symetrie žádného párového orgánu. Větší prs bývá samozřejmě i těžší. Pokud není asymetrie prsů nápadná, vůbec to neřešte. Velmi často dojde ke srovnání v době těhotenství a kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5279
dobry den, pri stlaceni bradavky mi znej vysiel biely maz pri celkovom vytlaceni s primesou trochu krvi,ako pri akne, druha bradavka je v poriadku..chcem sa spytat ci je to normalne,prip. ci nejde o nejaky zapal..
Odpověď: Ve Vašem dotazu chybí, kolik je Vám let. Obecná rada říká : nemačkejte zbytečně bradavky, dochází tím tím ke stimulaci a startování jakéhosi minimálního kojení. Krvavá příměs by se neměla objevovat opakovaně-. Pokud ano, je to důvod k vyšetření prsů mamografem, ultrazvukem, eventuálně k provedení duktografie. Všechno ale hodně záleží na věku, na tom, zda je žena těhotná nebo zda ukončila kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5278
DD, před rokem měla 8-letá dcera zduřelou prsní bradavku. Dětská lékařka nás poslala na endokrinologii, tam se mi nepodařilo sehnat termín vyšetření dřív než za 2 měsíce. Po známosti jsem zajistila ultrazvuk v nemocnici, primář mě ujistil, že o nic nejde, dětská l. poté předepsala Voltaren (nebo Fastum gel?) a klid, aby se neuhodila. Po 14 dnech problém zmizel. Nyní se to opakuje na stejné straně, bradavka je velmi citlivá. Mám se tím znepokojovat a co doporučujete? Dcera (9) zatím nejeví známky dospívání.Děkuji.
Odpověď: Přesto, že se to nejeví, problémy s bradavkou Vaší dcerky jsou spojené s prvními známkami dospívání. Pod bradavkou se začíná vytvářet základ žlazového tělesa, některé dívky reagují pseudozánětlivým stavem bradavky.Pproblém by zřejmě zmizel i bez Voltarenu, ale nic nepokazíte, že se zachováte stejně jako před rokem. Myslím, že opakované ultrazvukové vyšetření je zbytečné, nepřinese žádnou zásadní informaci. Některá devčěta navít vnímají vyšetření traumaticky. Co je podstatné - sledujte s Vaší dětskou lékařkou, zda dcera roste. Někdy mohou obtíže s bradavkami signalizovat tzv. předčasné uzavírání růstových chrupavek - je dobré provést srovnávací snímky obou zápěstí a vyhodnotit kostní věk. V Praze toto dělávala MUDr. Kocourková v Thomayerově nemocnici, nevím, zda současná primářka Urbanová v této praxi pokračuje. Z atotaz by to určitě stálo, paní primářka je velmi vzdělaná a příjemná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5277
dobry den chtela jsem se zeptat boli me pod pazia zda se mi ze je tam ta uzlina nejak zdurela.Mela jsem tam i malou bulku,ale ta se v strebala .jen to boli na dotek a skube mi to do ramene .Tak vas moc prosim jestli je to vazne .mam strach z rakoviny prsu dekuji Radka.Klidne ten dotaz muzete z verejnit
Odpověď: Obtíže, které popisujete nejvíce odpovídají tzv.hidrosadenitisnebo-li zánět potní nebo mazové žlázky v kůži podpaždí.Jako reakce na tento drobný zánět v podkoží se objevila uzlinka. Vše by mělo samo odejít. Pokud ne, jediná cesta je: ultrazvukové vyšetření podpaždí. Nevím, jak to na Slovensku chodí, ale věřím, že když si dáte trochu práce, najdete dobré centrum, kde pracuje zkušený radiolog, který umí také vyšetřit prsní žlázu. Cílem vyšetření by měla být obě podpaždí, oě prsní žlázy. Na rakovinu u Vás ale nepomýšlím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5276
Dobry den, chtela bych se zeptat jesli muze pacientka pokracovat v kojeni ihned po provedenem UZ vysetreni s k.l. SonoVue 2 ml. i.v. - duvod vysetreni lozisko v jaternim parenchymu. dekuji za odpoved
Odpověď: Samozřejmě, že ano. Kontrastní látka se rozpadne - laicky řečeno- na bublinky, které se v krevním oběku rozptýlí. Ať pacientka pokračuje bez obav v kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5275
Dobrý den, mám 15letou dceru,z pravé bradavky ji vytéká žlutavá tekutina, bradavku má částečně i odřenou od zasychající tek. Je to způsobeno hormonální nerovnováhou v tomto věku nebo jaká může být příčina?Děkuji za odpověď
Odpověď: Hormonálni nerovnováha je samozřejmě první a nejpravděpodobnější vysvětlení. V České republice, tuším ani nikde na světě nebyl zaznamenán případ tak mladé ženy, která by onemocněla rakovinou prsů. I u starších žen je tento příznak hodnocen jako hormonální změny, mohlo by se také jednat o jednostranné papilomy- nezhoubné onemocnění, to ale u Vaší dcery nepřipadá v úvahu, protože dosud nemá ukončený vývoj prsní žlázy. Vaše dcera by si měla bradavku častěji omývat, možná, že než obtíže zkončí, bylo by vhodné, aby si do podprsenky dávala slabé polštářky, které užívají kojící ženy, aby se jim prádlo nenasáklo vytékajícím mlékem.Pokud by se obtíže zhoršovaly, bylo by vhodné stanovit hladiny hormonů z krve. Toto by měl zařídit dětský lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5274
Dobrý deň,mám 56 rokov,v lednu09 mi diag.na základe vtiah.bradavky dg.C 50.9 po histolog.pravdepod.lobulárneho typu.Vybrala som 9 Taxolov.V srpnu 09 po UZV,MMG,MR - nález Bilat.prechodný typ žľazy bez evid.TUopacit a bez mal.MK,bez TU lézii a LAP v axilách.teraz mi doporučújú operáciu,odstrániť celý prsník,alebo ožarovanie.Prosím poraďte,čo mám robiť,a či je možné dať sa operovať v ČR,koĺko by to stálo,ako samoplátca.Ďakujem S pozdravom Betka.
Odpověď: Jsem velmi překvapená, že Vám zbytkový nádor nebyl odoperován po 6 dávkách Taxolu. Také jsem překvapená, že jste užívala jen Taxol,bez kombinace s další chemoterapií. Je škoda nechat odebrat celý prs, když ložisko z ultrazvukového i mamografického obrazu vymizelo. Radila bych buď ozáření, nebo se pokusit, aby zkušený radiolog přeci jen identifikoval zbytkové struktury ložiska a o vyznačil pro operujícího chirurga operační pole. V každém případě je nezbytné podstoupit zajišťující ozáření, to mimo jiné i proto, že byla vyjádřena pravděpodobnost lobulárního karcinomu. Pokud nenajdete na Slovensku ani tuto pomoc, ozvěte se do Mamma centra Praha mojí asistentce Mgr Pokorné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5273
Dobrý den , Vážená paní primářko , je mi 43 let a mám malá prsa .při vyšetření pohledem jsem na menším prsu při předklonu objevila rýhu , která se táhne od spodní části bradavky až do podpaží .Při spuštěných rukách ,nebo při zvedání rukou nic vidět není . Na pohmat taky nic mimořádného .na druhém prsu rýha není. Nikdy jsem prsa v předklonu nevyšetřovala až podle idnes. Teď se klepu co jsem to objevila .předem děkuji . P.N.
Odpověď: Vyšetření zopakujte s malým odstupem času, ideálně po menzes. Třemi prsty naplocho si vleže mírně na boku krouživými pohyby vyšetřete v celé délce rýhu, i když vleže zmizí. Ihned vyšetřete i druhý prs ve stejné lokalitě. Pokud neobjevíte žádný rozdíl v pohmatu, můžete se uklidnit. Ve věku 43 let už byste mohla obsolvovat i preventivní vyšetření mamografem a ultrazvukem. Najděte na mapě akreditovaných center to, které máte dostupné. Jste-li z okolí Prahy, objednejte se do Mamma centra. Celý náš kolektiv jsou skvělé odbornice. Při objednání je nezbytné na problém - na rýhu- upozornit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5272
Dobry den. Chcela by som Vas poprosit o laicke objasnenie nalezu mamografie prsnikov:pretrvava zahustenie kresby retroareolarne. Axily bpn.
Z:BIRADS 2, (duktektazie?)
Velmi pekne dakujem.
S pozdravom Zuzana (57 r.)
Odpověď: Popisujete zcela normální nález, k takovému lze jen gratulovat. Duktektazie jsou mírně rozšířené mlékovody, to některé ženy ve Vašem věku prostě mají. Nezapomeňte vyšetření zopakovat oépět za dva roky. Takový je ideální interval mezi preventivními mamografiemi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5271
dobrý den, je to již třičtvrtě roku co jsem přestala kojit, ale z jednoho prsu mám pořád po zmáčknutí bradavky žlutavý výtok, Před cca třemi měsíci jsme na to upozornila moji gynekoložku a ta řekla, že je to normální, že se mi drží laktace nebo tak nějak. Mám strach, aby to nebylo něco vážnějšího, jak dlouho podle vás po kojení může být tento výtok? a neměla bych raději navštívit poradnu?
Děkuji.
Odpověď: Vaše paní doktorka má zcela pravdu. U některých žen přetrvává mléčná sekrece i dva až tři roky po ukončeném kojení. Je velmi dobré na bradavky nemačkat, neudržovat drážděním bradavek jakési "minimální kojení". Mléčná sekrece zcela určitě ustane, u každé ženy to ale je velmi individuální.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5270
Dobrý den paní doktorko, jsem ve 37.tt. Před měsíce jsem byla na sonog. vyš. pravé axily a prsou - neg. nález. Včera jsem si na levém prsu v horní části blízko hrudní kosti nahmatala bolestivé místo. Nepřipadá mi, že by tam byla bulka. Může se jednat o zduření prsní žlázy? Na bradavce se mi občas objevuje bílá tekutina, může to být mlezivo? Je možné, že by se tak brzy po vyšetření objevil nějaký problém? Připadám si jako hysterka, nevím, co dělat a rizik.porod je tak blízko.
Odpověď: Milá budoucí maminko. Zcela určitě teď máte jakousi přecitlivělost na všechny vjemy, které se mohou nějak týkat Vašeho očekávaného porodu. Bolestivé místove vnitřním kvadrantu může odpovídat zduřování žlázy v poslední přípravě na kojení, tomu odpovídá i mléčná sekrece. Po negativním vyšetřenív ultrazvuku se významný nález nemůže objevit v tak blízké době. Zkuste se uklidnit, těšte se na dítě. Budete-li v pohodě, velmi snadno nastane kojení, které každé mamince velice přeju. Je to krásná životní etapa ženy. Kojení je navíc velmi pohodlné a pro dítě nejzdravější. Zmiňujete rizikový porod. Pokud bude řešen císařským řezem, může být start kojení problematičtější než u žen, které porodily spontánním způsobem. Držím palce, aby vše pro běhlo zdárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5269
Dobry den,prosím Vas,
chtěla bych se optat zda je možne se nechat vyšetřit i jen tak pro vlastní klid.Je mi 30 let.
Kolik by stalo vyšetření?
Děkuji za odpoved.
Odpověď: Ve Vašem věku by mělo stačit ultrazvukové vyšetření, které stojí do 300 Kč. Hlavně se objednejte do jednoho z center, které jsou uvedeny v interaktivní mapě na tomto webu. Zdravotníci z těchto center jsou pod neustálým dozorem odborné společnosti, pravidelně se školí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5268
Dobrý den, udál se mi na prsu u bradavky pod kůží tvrdý bolestivý vřed a při zmáčknutí z něj vytéká žlutá tekutina. Kojím a je to při tom bolestivé a chtěla bych se zeptat zda se s tím může kojit a co se s tím dá dělat? děkuji
Odpověď: S kožní změnou tohoto typu se samozřejmě může kojit. Buď jde o zánět kožní mazové a nebo potní žlázky - v okolí bravadky se nazývají Mondorovy, nebo velmi vzácně se může mimo bradavku vyskytovat i přídatný mlékovod, ten ale musí být umístěn do miniaturní bradavky. Doporučuji v době mezi kojeními přiložit na toto místo zapařovací obklad - mokrý teplý kapesník pod kousek igelitu a nechat alespoň dvě hodiny zapařovat. Celý proces se urychlí, ucpaná zánětlivá žlázka se vyčistí , můžete to udělat dvakrát denně několik dnů za sebou. Pokud se problém tímto způsobem nevyléčí, může kožní lékař poradit něco, co nebude vadit Vašemu dítěti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5267
Dobrý den,
je mi 31 let a kojím 6měsíční dítě. Všimla jsem si na levém prsu ploché uzlinky asi 1cm dlouhé, na "úpatí" prsu u prsní kosti. Zdá se mi, že uzlinka je dnes větší - z tohoto prsu jsem 14hodin nekojila, naopak včera, kdy jsem v noci kojila opakovaně byla uzlinka plošší. Mámse znepokojovat a objednat se na vyšetření? Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Tak, jak problém popisujete, jde skutečně jen : buď o laůček mléčné žlázy nebo nějaké nevýznamné změny v podkoží nebo v lymfatickém systému, které opět souvisí s kojením. Měnlivost útvaru potvrzuje jeho benignost - nezhoubnost. Pokud by problém přetrvával i po kojení, bylo by dobré ověřit jej ultrazvukem. V době vyšetření by mělo kojení být vysazené alespoň tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5265
Dobrý den,nedávno mi zemřela babička na rakovinu prsu, bylo to velmi smutné. Před 2roky jsem byla na IVF. Nyní mám strach, aby rodinná zátěž a hlavně vysoká dávka hormónů nezpůsobily rakovinu prsu. Za jak dlouhou dobu od stimulace se nádor může rozvinout (pokud by ho způsobila hormonální léčba?. Četla jsem jednu studii, že údajně nejkritičtější je doba do jednoho roku po stimulaci. Mám dvě děti, první v 25letech přirozenou cestou, druhé v 38letech po zmiňovaném IVF. Je mi už 40let, proto mám velký strach. Děkuji moc za odpověď a Váš čas.(Na sono v akred. chodím pravidelně ročně.)
Odpověď: Jedno úmrtí na rakovinu prsu v rodině u starší příbuzné nezvyšuje významněji osobní riziko mladších příbuzných. Opakované !!!!!!!! hormonální stimulace zřejmě dokáží u predisposponovaných žen proces rakoviny "nastartovat" dříve. Riziko se pravděpodobně zvyšuje u žen, které se pomocí IVF snaží léta o početí. Ne z jednoho nebo dvou pokusů. Pokud opravdu chcete mít třetí dítě i za cenu hormonální stimulace, doporučovala bych Vám nechat se před konečou fází stimulace vyšetřit i mamografem ( s náledným ultrazvukem). Dobře zvažte, zda vůbec chcete třetí dítě, přejvapuje mě, že píšete, že máte veliký strach. Se strachem ve Vašem srdci se snižuje i pravděpodobnost úspěšného otěhotnění.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5264
Dobrý den,je mi 25let,kdy se chodí na první mamografii?Je daný nějaký konkrétní věk?Je v popisu práce gynekoložky,provádět prohlédnutí prsou?Děkuji za odpověd Vávrová
Odpověď: V povinnostech gynekologů není provádět pohmatové vyšetření prsů - mimo jiné i proto, že je to velmi nedokonalá metoda. Mnohem přínosnější je samovyšetření - nově jej najdete na stránkách iDnes (MF). První preventivní mamografie se provádí ve 45 letech, ve Vašem věku je dostatečné ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5263
Dobrý den,
včera jsem si nahmatala pod bradavkou asi 1,5 cm velikou bulku. Bulka je nepohyblivá, tvrdá, jedná se spíše o placatější tvar. Gynekoložka mě poslala na sono, ale objednali mě až za 14 dní. Mám veliký strach, že by se mohlo jednat o karcinom prsu. Objevil se pouze u prababičky z matčiné strany. Je mi 25 let, nikdy jsem nerodila a antikoncepci beru cca 10 let. Prosím o radu.
Děkuji Daniela
Odpověď: Z toho, jak bulku popisujete, usuzuji na cystu spíše než na fibroadenom. Rakovinný nádor je málo pravděpodobný. 14 dní je běžná objednávací doba, nehrozí nebezpečí z prodlení. Každé centrum má svoji kapacitu a pokud chce každé pacientce provést kvalitní vyšetření, nemůže zkracovat čas potřebný na vyšetření tím, že přidá další pacientky. Spíše si ověřte, že jste objednaná do skutečně kvalitního centra s akreditací - podívejte se do interaktivní mapy na tomto webu. Při vyšetření prsu laldé ženy je zapotřebí opravdu veliká zkušennost a návaznost na mamografii a bioptické metody.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5262
Dobrý den, je mi 27 let a ještě nikdy jsem nebyla na vyšetření prsů ani ultrazvukem ani na mamografu. Poradíte, zda bych v rámci prevence některé z těchto vyšetření měla absolvovat, případně jak často? Děkuji moc.
Odpověď: Pokud se ve Vaší rodině nevyskytuje opakovaně nádor prsu nebo jiné nádory, je preventivní vyšetření ve Vašem věku předčasné. Pokud chcete mít jistotu, stačí ve vašem věku ultrazvukové vyšetření, zatím jednou za dva roky. Na přímou platbu stojí do 300 Kč. Ze zdravotního pojištění není nárok. Důležité je absolvovat vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, kde máte jistotu kvality. Nezapomínejte ani na pravidelné samovyšetření, na stránkách iDnes je nyní nově vyvěšen návod, jak jej provádět. Kvalitní samovyšetření po menstruaci je mnohem výtěžnější, než vyšetření pohmatem lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5261
Dobrý den,
mám čerstvě dceru (nyní jsou jí čtyři měsíce) a hned po šestinedělí jsem si nahmatala v prsu v podpaží bulku.Tuto skutečnost jsem okamžitě řekla své gynekoložce, která pohmatem podpaží vyšetřila a usoudila, že jde pouze o vazivo a že se to má přezkoumat, až skončím kojení (dceru chci kojit aspoň do roka). Mám být v klidu, nebo by bylo lepší zajít na nějaký screening? Nezdá se mi, že by bulka vykazovala nějaké změny. Děkuji Kateřina
Odpověď: Bulka v podpaždí může být přídatná žláza nebo také nevýznamná zvětšená uzlinka. Přesto bych doporučovala, nechejte se vyšetřit ultrazvukem v jednom ze screeningových center. Pokud se ověří, že opravdu o nic nejde, budete spokojená a klidně kojit. Pokud by ovšem bulka souvisela s nějakou závažnou změnou ve Vašem prsu, je rok příliš dlouhá doba. V centru Váš vyšetří i bez doporučení, vyšetření stojí do 300 Kč. Bulka v podpaždí ale JE INDIKACÍ k ultrazvukovému vyšetření, takže by Vám gynekoložka nebo praktický lékař žádanku vystavit měl. Trvejte ovšem na vyšetření v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5260
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření prsou a na levém nalezeno ložisko Isin ZKK Solitární 7x6mm, vlevo na při hrud.stěně v zevkvadrnateh málo denzní ovál.ohraničená lese.t.č. nesuspekt.charakteru,nejsou LU v přrd.axil.řase bilat.Je mi 53let a za 6měs. mám jít na kontrolu. Bojím se, aby z toho nebyl velký problém . Děkuji
Odpověď: Z popisu se domnívám, že vyšetřující lékař pomýšlí asi na nějakou podkožní lézi - lipom, fibrolipom. Obvykle se kontroly u nově nalezeného ložiska provádějí po třech měsících, nebo se ověřují biopsií tentkou jehlou. Pokud si nález dokážete sama vyhmatat, kontrolujte jej alespoň jedenkrát do měsíce, při jakýchkoliv změnách vyžadujte kontrolu a jehlovou biopsii ihned.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5259
Je nutná chemoterapie? Navrhují mi chemo kardiotox. cytostatiky.
Dg. C 509 ZN - prs.NS
Jsem o operaci nádoru prsu. Uzliny negativní. Sciti kostí negat. Ultrazvuk jater negat.
Histologie tumoru po operaci: IDC 8500/32, (gr.2), pT1cN0MX,
receptory: E negat. P negat., onkoprot. c-erbB2 negat (1+)
Kryo uzlin - Bez nádorové infiltrace.

Myslela jsem, že budu pouze ozařována, aby byly zničeny eventuelní mikročástečky tumoru. Je ta chemoterapie opravdu nutná. Je mi 57 let.
Děkuji.
Odpověď: Milá paní Boženo. Vzhledem k histochemickým parametrům vyjmutého nádoru bych doporučovala : dejte na své ošetřující lékaře. Váš nádor má negativní tzv hormonální receptory, zajišťující chemoterapie zvyšuje Vaši šanci na úplné vyléčení. Nádory s těmito vlastnostmi jako máte Vy, se rády vraceji. Neumožněte mu to. To, že nebyla infiltrace do uzlin a že byl nádor velikosti T1c je velmi a velmi dobré, plná léčba i s chemoterapií je pro Vás do budoucna větší jistota. V současné době se chemoterapie snáší lépe, než dříve, existuje mnoho podpůrných léků, které dostávají všechy pacientky léčené v onkologickcých centrech v České republice.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5258
Dobrý den,

na bradavce pravého prsu jsem si nahmatala bulku velikosti hrášku. Gynekolog mne po vyšetření pohmatem uklidnil, prý se jedná o ucpanou mazovou žlázu a další vyšetření prý není nutné. Mám se s jeho názorem spokojit nebo byste mi doporučila další konzultaci?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Myslmí, že Váš gynekolog má v tomto případě pravdu. Neuvedla jste , kolik je Vám let, to může být pro doporučení dalšího postupu důležité. Pokud si chcete být jistá, můžete se objednat na ultrazvukové vyšetření do libovolného screeningového centra, provedou Vám ho přibližně za 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5257
Dobrý den, můj dotaz se týká mamografického vyšetření prsů. Před lety jsem byla na tomto vyšetření preventivně. Pro mě to bylo velmi bolestivé a po tomto vyštření jsem měla velmi zhmožděná prsa (modřiny) a prsa mě bolela víc jak týden. Dalšího vyšetření se nyní obávám, k možnému poškození tkáně. Je možné si nechat udělat jen ultrazvuk? Děkuji za odpověď. R. /mail neuveřejňovat - děkuji/
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření izolovaně není dostatečnou metodou k vyloučení zhoubného onemocnění prsů. Já osobně bych na sebejako vyšetřující lékařka takovou zodpovědnost nevzala.Objednejte se na mamografii tak, aby jste jí podstoupila po menstruaci. Řekněte laborantkám, co se Vám minule při mamografii přihodilo. Budou stlačení prsů provádět pomaleji, abyste si mohla na tlak zvyknout. Nemáte poruchu srážlivosti krve ? Mamární diagnostice se věnuji již více než dvacet let, o modřinách po mamografii slyším poprvé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5256
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké máte zkušenosti s čekacími termíny na sono a mamograf ve screeningových centrech v Praze. Objednávala jsem se v Mediconu dnes a jsem objednaná na červen 2010. Nemám akutní potíže, chodím na sono preventivně (anamnéza v rodině).Je mi 40 a letos v květnu mi lékařka doporučila i mamograf. Jen mě překvapuje tak dlouhý termín...Děkuji a přejí hezký den. Irena
Odpověď: Po přečtění Vašeho dotazu jsem ihned zavolala svým kolegyním z Mamma centra MEDICON. Ověřila jsem si, že v současné době dáváme na screenigové vyšetření termíny - buď konec prosince nebo začátek ledna 2010. Určitě se vloudilo nějaké nedorozumění. Screeningová pracovistě se musí snažit ddodržovat termíny v dohledné době ( do dvou měsíců). Prosím, zavolejte znovu na objednávací linku Mamma centra a s asistentkou vše proberte. Řekněte, že jsme spolu komunikovaly v této poradně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5255
Dobý den!
Ráda bych šla na preventivní vyšetření, je mi sice "teprve" 20 let, ale vzhledem k výskytu rakoviny prsu v rodině (babička, maminka v návaznosti na tu skutečnost chodila na vyšetření také dříve než ve 40 letech věku) bych byla ráda i za jinou prevenci než samovyšetření.
Zajímalo by mě, zda je můj věk překážkou či zda musím splnit nějaké další podmínky.
Díky za Váš čas, Lenka
Odpověď: Milá Lenko. Váš věk není překážkou. Váš zájem o prevenci oceňuji, přesto mi připadá trochu předčasný. Najděte si dobré akreditované screeningové centrum, proberte varianty prevence konkrétně ve Vašem případě. Rozhodně by neměla být přehnaná. Jste ve věku, kdy vývoj prsní žlázy ještě není ukončený, jste také ve věku, kdy výskyt zhoubných nádorů prsů je prakticky mizivý. Ráda bych přidala ještě jednu radu: jakmile budete mít pocit, že jste našla pravého partnera do života, neodkládejte mateřství. Je to dobrá rada pro všechny ženy, kzeré mají ve svých rodinnách častější výskyt nádorů prsů, gynekologické nádory a nebo i nádory obecně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5254
Dobrý den,v pondělí 30.11. nastupuji do nemocnice a chtěla bych vědět zda jsem se rozhodla správně.Je mi 44 let a na pravidelném mamogr. vyšetření a následném sonu mi byl zjištěn neostře ohraničený,hypoechogenní okrsek 6x5x7 mm bez distál. stínu,s tím že se může jednat o okrsek FCM.Výsledek následné biopsie byl negativní.Přesto mi lékařka doporučila prevent. exstirpaci,protože si není jistá cíleností biopsie. Rozhodla jsem se dobře, že jdu na exstirpaci?Děkuji a zdravím. Iva
Odpověď: Při negativním výsledku z biopsie, se dříve, než se provede extirpace, má raději provést opakovaná biopsie. Ta je pro prsní žlázu nejšetrnější. Pokud si lékařka není jistá cíleností biopsie, bylo by možná dobré, aby rebiopsii provedl jiný lékař. Chirurg si také nemusí být jistý cíleností operace. Jak zjistí, že vyjmul podezřelý okrsek? Pokud operace dopadne dobře, budete si jistá, že vyjmul správný okrsek? Nezbyde mu, než aby vyjmul mnohem větší část žlázy, než je podezřelé ložisko . A to je velmi zbytečné. Chirug má operovat jen dopředu ověřené nálezy, neboť se potřebuje rozhodnout, odkud povede řez, jak velké operační pole si zvolí, měl by udělat metodu tzv. sentinelové uzliny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5253
Dobrý den, slyšela jsem, že ve spolupráci se společností AVON probíhají asi 2x do roka zdarma ultrazvuková vyšetření prsu v nemocnicích. O toto vyšetření bych měla zájem, protože v naší rodině se objevila rakovina - nejdříve u dědečka-měl rakovinu páteře, nemoci podlehl.Mamky sesttře zjistili rakovinu prsu, prodělala operaci, následně chemoterapii.
Mohu se takovéhoto vyšetření zúčastnit, když mi je 30let, jsem bezdětná. Kde zjistím, kdy a kde tato akce bude zase probíhat?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Akce Avonu "Ženy ženám" probíhá jedenkrát ročně, obvykle na začíná v dubnu až v květnu a končí v říjnu. Věřím, že Avon tuto akci zopakuje i příští rok. Informace o této akci se můžete dočíst na stránkách Avonu nebo na lince pomoci - číslo rovněž získáte na stránkách Avonu. Nejde o vyšetření zdarma, ale o příspěvěk (obvykle 200 Kč) na vyšetřeníi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5252
Dobrý den, je mi 35 let, kojit jsem přestala před rokem. Už pár týdnů sleduji mírný výtok (jen pár kapek, hlavně v noci při ležení na břiše) z jedné bradavky. Má čirou, trochu nažloutlou barvu, je takový lepkavý. Toto prso bylo vždycky o něco větší než druhé a v době kojení z něj teklo vždy víc mléka, i zatvrdliny se tvořily spíš než na druhém. Před 3 měsíci jsem začala užívat Letrox, mám zjištěný chronický zánět štítné žlázy. Ke své Dr. se objednám, ale jsem dost vyděšená. Prosím o radu. Děkuji M.
Odpověď: Vaše obtíže nejsou známkou závažného onemocnění prsů. Velmi pravděpodobně došlo k hormonálním změnám v souvislosti s užíváním Letroxu. To, že zareagoval jen jeden - hormonálně problematický prs, není nic neobvyklého. Nebála bych se ve Vašem případě užívat nehormonální přípravek Mastodynon. Psala jsem o něm v mnoha dotazech, když si dáte trochu práci a projdete si mé odpovědi nazpět (minimálně 70 ), dozvíte se o něm více. Velmi radím, zkuste ho na dobu 3 měsíců.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5251
Mam 55 let, poslední 2 měsíce mám občas krvavý výtok z levého prsu.Byla jsem na mamografu, ultrazvuku a duktografii, která se nepovedla.Obě vyšetření nic závažného neprokázala.V případě dalšího krvácení se mám opět dostavit na pokus o duktografii. Mám z tohoto vyšetření obavy, bylo pro mne bolestivé. Existuje jiný způsob jak tuto oblast prsu vyšetřit a kde se provádí ? Davidová
Odpověď: Další možností je magnetická rezonance. nevím odkud jste a jak je takové vyšetření pro vás dostupné. Asi před dvěma lety jsem měla podobnou pacientku, opakované malé krvácení z bradavky, všechna vyšetření negativní. Nakonec jsme se rozhodli pri chirurgickou výpomoc - excisi.Byl nalezen malý zhoubný nádor bez šíření do okolí. V medicině není nic na sto procent, v tomto ojedinělém případě zobrazovací metody nádorek neobjevily.Pacientka prodělala pouze ozáření ( po chirurgickém výkonu). Krvácení z bradavky VŽDYCKY něco signalizuje, je zapotřebí stanovit diagnózu. I za cenu opakované bolestivější duktografie. Chtěla bych Vás tímto motivovat, abyste se vyšetřením nevyhýbala, diagnóza se prostě udělaz musí, dokud je nemoc v zárodku. Někdy je jednostranné krvácení z bradavky spojeno pouze s papilomem, nezhoubným krvácivým ložiskem. I v tom případě je třeba diagnózu udělat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5250
DOBY VECER. CHCELA BY SOM SA PORADIT NA uzKONTROLE MI ZISTILI INTRADUKTALNU CYSTU DO 11 MM VLAVO SQA ZOBRAZUJE CYSTA DO 6 MM S INTRACYST.HYPERECHOG.OPONETNOU VELKOSTI DO 2 MM CO MAM UZ OD AUGUSTA A JE ROVNAKA DOPORUCUJU MI pab JE TO ZLE? MAM STRACH SOM PZO SLOVENSKA DAKUJEM VELMI PEKNE ZA SKORU ODPOVED
Odpověď: Mnoho žen má v obou prsech cysty různých velikostí. Cysty se nepovažují za nemoc, nikdy se nezvrhávají. Intracystické hyperecho může svědčit o přítomnosti malého papilomu nebo jen oloupaných buněk z vnitřku cysty. V případě nejistoty o tomto obsahu je dobré provést aspirační cytologii nebo core biopsii. Jde o ambulatní nebolestivé výkony za kontroly ultrazvuku. Je dobré, aby je provedl lékař - radiolog, který je opravdu zkušený. Pokud byste chtěla konzultační vyšetření, velmi blízko hranic Slovenska je akreditované centrum v Novém Jičíně, vede ho primář Mutina. Myslím,že občané ze Slovenska jsou pojištěni na lékařskou péči i v Čechách - jistá si tím nejsem. Ultrazvukové vyšetření prsu stojí v čechách do 300 Kč, tedy méně, než 7 EURO(to pro případ, že byste si konzultaci chtěla zaplatit).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5249
Dobry den, pred 5 dny jsem porodila a pri prvním pokusu o kojeni mi zacala z obou prsu vytekat krev s mlezivem, vyter z prsu a sono vyslo negativni, s tim, ze mam v prsech vice cyst. V porodnici mi doporucili skoncit laktaci. Mne ale neprijde to, ze si vystrikam z prsu krev normalni. Setkali jste se nekdy s podobnym pripadem. Pomohlo by pripadne odstrikavani vycisteni a tvorbe mleka?Jeste si odstrikavam a z jednoho prsu vyteka mleziva jiz vice a krve malo. Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Určitě nevzdávejte kojení. Krvavá příměs může být způsobena přemírou některých hormonů, nebo také jen drobným poraněním bradavek. Krvavá příměs s mlezivem se objevuje velmi vzácně. Já jsem to zažila v době, kdy jsem asi před 27 lety pracovala jsko pediatr na porodní jednotce. Starší zkušená primářka mi tehdy řekla, že ona to za svoji praxi zažila několikrát. Pokud bude krvavá příměs ubývat až zmizí zcela, už se tím problémem netrapte, pokud do dvou týdnů nepoteče z prsů pouze mléko, objednejte se do akreditovaného screeningového centra na ultrazvukové vyšetření (adresy najkdete na tromto webu). Přeji Vám, aby Vaše obtíže pomalu ustoupily a abyste si v klidu užila pohodu kojení. Je to jedno z nějkrásnějších období v životě každé ženy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5248
K dotazu č.1733.Stále mě trápí levý prs.V unoru 09 mamograf(velmi denzní žláza TabárV,akcentace denzního oválného stínu v jedné projekci kraniálně vlevo nemá korelát patol.ložiska v MG CC projekci vlevo).Dle vyjádření lékaře vše ok,problémy jsou horm.charakteru. Horm.nerovnováha může mít vliv jen na 1 prs?To by se neprojevilo i na pravém?U levého pozoruji změny tvaru,vespod se udělala nevýrazna 3x1cm vtaženina.V dolní části(pod bradavkou) je oproti pravému menší.Menší citlivost pokožky,vevnitř to tlačí,pohmat je nepříjemný.Pravý prs ok.Prosím,poraďte,co může být příčinou.32let,bezdětná.Děkuji
Odpověď: Četla jsem si Váš dotaz, který jste poprvé psala asi před dvěma lety a na který jsem shodou náhod odpovídala také já. Některé ženy trpí hormonálními obtížemií jen jediného prsu, současná medicina nedokáže říci, proč tomu tak je. Radila jsem Vám tehdy zkusit užívat Mastodynon - byl nějaký efekt ? Zkuste jej. Pokud by se obtíže nepodařilo ovlivnit, mohu Vám nabídnout vyšetření v mých konzultačních hodinách. Pokud Vám nevadí cestovat do Prahy, dejte najevo svůj zájem, pošlu Vám anonymně kontakt na mou asistentku. Vaše problémy probereme šířeji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5247
Pred tremi a pul mesici jsem po 22 mesicich ukoncila kojeni. Je mi 37 let. Ted se mi objevilo paleni, svedeni prsnich bradavek a dvorcu,po zmacknuti zluty vytok z bradavek, napeti a bolestivost prs.zlaz a na ohmat bolave misto, mozna boulicka nad prav.prs.dvorcem.Dekujiza odpoved.
Odpověď: Obtíže, které popisujete na mě dělají dojem spíše hormonálních obtíží, než jiné závažnější nemoci. 22 měsíců kojení je poměrně dlouhá doba, návrat prsní žlázy do nelaktační normy může být u různých žen různý. Nedá se také vyloučit ani nové těhotenství. V případě, že by Vaše obtíže přetrvaly a neustaly po menstruaci, raději se objednejte - hlavně pro Váš klid- na vyšetření prsu. Pokud přetrvá boulička, nebo se dokonce objeví zarudnutí kůže, bylo by dobré provést mamografické i ultrazvukové vyšetření. Zdůrazňuji - navštivte akreditované screeningové centrum, adresy jsou na tomto webu.V případě přetrvávajících popisovaných obtíží by vzhledem k Vašemu věku měl bez problémů vystavit žádanku Váš gynekolog nebo praktický lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5246
Dobrý den,30.9 mi byla provedena operace kdy mi byl odebrán nádor 5x5 mm a druhý který byl menší,bohužel nevím o kolik.Dále mi bylo odebráno 11 uzlin z toho 1 pozitivní.Nyní chodím na chemo 1x za 3 týdny.Mám za sebou 2 aplikace a dobře je snáším.V lednu mě čeká magnetická rezonance,tak bych ráda věděla jak toto vyšetření probíhá.Pak bych se hctěla zeptat jestli bylo nutné odebrat tolik uzlin.myslela jsem si,že se uzliny při operaci odebírají postupně a hned se vyšetřují a když se dojde k dobré uzlině tak se další neodebírají.Asi to ale tak není.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nevím, zda byla provedena metoda tzv. sentinelové uzliny. Při ní se kontrastní látkou viditelně nastříknou lymfatické cesty, které ukáží na tzv.sentinelovou nebo-li vstupní uzlinu. Pokud byla provedena a vstupní uzlina byla pozitivní, je obvyklé, že se odeberou další nejbližší, aby se potvrdilo nebo vyloučilo postižení dalších uzlin v okolí. Pokud operaci provedl dobrý chirurg s velkou praxí v operování podpaždí, nemusíte se obávat, že byste měla nějaké následky. Magnetická rezonance je zřejmě plánována proto, aby se vyloučila existence dalšího minimálního ložiska nádoru v prsu. Při vyšetření, které trvá asi 15-20minut (záleží na typu přístroje a zvoleného programu), budete ležet. Tělo magnetické rezonance je vlastně krátký tunel, ze kterého se bude ozývat cvakání. Celou dobu budete radiově spojena s laboranty. S sebou nesmíte mít nic kovového, to vše s Váni specializovaní laboranti proberou. Velmi pravděpodobně Vám vstříknuta kontrastní líátka do žíly - velmi malý objem. Vyšetření není rentgenovými paprsky, jde o magnetické pole. Hlavně se ho nebojte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5242
DOBRY DEN. JE MI 37LET,MAM TEMER 5LET PO PORODE,KOJILA JSEM JEN ASI 2MESICE .MAM NITRODELOZNI TELISKO. MAM BOLESTI V LEVEM PRSU A JAKOBY PALENI BRADAVKY.ŽADNOU BULKU JSEM SI NENAHMATALA,MUZETE MI PROSIM ODPOVEDET,ČIM MUZE BYT BOLEST ZPUSOBENA?DEKUJI SONA R.
Odpověď: Příznaky, které popisujete, nejsou typické pro příznaky nádorového onemocnění. Může jít jen o přechodnou hormonální záležitost, medicína není schopna původ těchto obtíží vysvětlit. Pokud obtíže nepřejdou po dvou menstruacích, doporučuji objednat se do některého ze screeningových center a nechat se vyšetřit. Mohlo by stačit ultrazvukové vyšetření. Na hormonální problémy a bolesti prsů velmi dobře působí Mastodynon - nehormonální kapky, extrakt z Drnku lékařského, kupuje se volně v lékárně, užívá se formou tříměsíční kůry podle návodu, může se užívat s jakoukoli léčbou.Začněte užívat Mastodynon a pokud po druhé menstruaci příznaky nezmizí, vyhledejte centrum - jak jsem již psala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky