MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 6402
Dobrý den,chci se zeptat,zda můžu být klidná,je mi 23let,byla jsem v mamární poradně,kvůli ztvrdlin v prsu,na sono jsem objednaná až za 2měsíce. Lékař mě vyšetřil pohmatem, zpráva: vlevo v HZK a DZK drobně nodlár.I.struktura se susp.cystam, fibrozně změněná struktura, vpravo bez rezistence, infiltrace, bradavky v ose bez sekrece, retrakce, kůže bez retrakce, axilly billat.neg.Dg:Mastopthia fibrocystica I.sin.-zev.kv-susps.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Běžný nález, nic mimořádného. Pokud bude UZ ve stejném duchu, nebudou potřeba žádné další kontroly.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6400
Dobrý den,je mi 28let,mám 5letou dceru.Vždycky asi 10dní před menstruací mě začala bolet prsa a taky trochu natekla.Nyní už ale asi 3.měsíc tyto příznaky vůbec nemám,menstruaci mám vcelku pravidelnou pořád.Antikoncepci neberu již 3roky.Zajímalo by mne,s čím může mít tento stav souvislost.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mírný edém žlázy a cyklické bolesti prsů jsou zcela fyziologickým projevem menstruačních cyklů. Tyto projevy bývají u různých žen různé - větší nebo menší.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6396
Na mamografickem vyšetření, mi zjistili mikrokalcifikaci bilad vpravo na ploše 35 ' 25mm.benigní v rámci dysplazie. Mohu být klidna? Děkuji za odpoved Vladka
Odpověď: Dobrý den. Ano, můžete.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6394
Mám 47 rokov a prosím o vysvetlenie MMG vyšetrenia: Bilat.reziduálna žľaza najmä centrálne retroareolárne a v LHQ, vľavo preaxilárne stacion separátny okrsok žľazy cca 2 cm vs mamma acces., bez spikuliformných lézií a patomorfolog. MK v zhlukoch. Axily voľné. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Normální nález, drobná přídatná žláza do levého podpaží.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6392
Dobrý den, prosím o vysvětlení sonografického vyšetření: oboustranně zralý prs s téměř normální strukturou žlazového tělesa.Fibrosní mastopatické změny v parenchymu jsou minimální,v pravém HZK solitární cystička 4 mm, na hranici ZK vpravo pak ostře ohraničený útvarek 8 mm vzhledu FA. Axily: Oboustranně bez zvětšených uzlin, přítomny jen benigní uzliny do 13mm. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Jsou popsány změny, které jsou bezvýznamné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6391
Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na hormonální stimulaci před IVF.
Je mi 32 let.Dlouho jsme se snažili s manželem o druhé dítě.Po vyšetření v reprodukčním centru nám bylo vzděleno,že naší jedinou šancí je právě zminované ivf.Problém je má rodinná anamnéza.
Má prababicka zemřela na rakovinu prsa.Má matka onemocněla ve 42 letech a zemřela v 48. Má teta rozumějme matčina sestra onemocněla v 41 letech.Je 12 let po operaci a stale žije.Pokud nevyjde první ivf bojím se podstoupit opakující se stimulaci.
Děkuji za Váš názor.
S pozdravem Martina
Odpověď: Dobrý den Martino. Jste jako riziková sledována na některém mamárním nebo onkologickém pracovišti? Z toho, co píšete, bych Vám bohužel hormonální stimulaci nedoporučila. Navíc byste měla projít genetickou ambulancí k jednoznačnějšímu určení, do jaké míry máte zvýšené riziko pro vznik karcinomu prsu a měla byste být pravidelně sledována.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6390
Dobrý den,

již delší dobu mě trápí bolesti prsou, na spodní straně kolem hrudního koše. Měla jsem problémy ze zablokovanými žebry - špatně se mi dýchalo, ty jsou již odblokovány, ale bolest prsou stále pokračuje. Myslíte si, že to stále souvisí s pohybovým aparátem? Nebo hormonální nerovnováhou, jsem 18 DC a je mi 40let. Můžete mi, případně poradit nějaký lék, který by mi od těchto bolesti pomohl? Děkuji. Věra
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů provázejí většinu žen takřka celým obdobím plodnosti ženy. Dají se mírně ovlivnit přípravky typu Mastodynu ( Mastodynon ) apod. - poradí Vám Váš gynekolog. U větších prsů se na bolestech skutečně podílí i pohybový aparát, hlavně páteř.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6389
Dobrý den chci se zeptat po operaci srdce mam vadu jedno prso vetži a a druhe u srdce moc menši jde to dost vydet a smeji se mi kuli tomu prosim o poradu dekuju moc za odpoved vam dekuji
Odpověď: Dobrý den. Při asymetrii prsů je možné upravit velikost plastickou operací - praktický lékař nebo gynekolog Vám může napsat doporučení na plastickou chirurgii a Vy se tam můžete objednat na ambulanci, aby stav posoudil odborník a navrhl Vám řešení (odd. nebo kliniky plastické chirurugie jsou prakticky ve všech krajských nemocnicích).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6388
Dobrý den,mám dotaz, zda můžu vyžadovat POUZE ultrazvukové vyšetření, neb při mamografu jsem omdlela (mám velmi malá prsa) a bolí mě to..! Pak ještě jeden dotaz, když chci přejít na akreditované pracoviště do jiného města, musím si kartu ze stavající ordinace vyžádat sama?? a co když to odmítnou?? Děkuji Procházková
Odpověď: Dobrý den. Je dobré, když i ženy s drobnými prsy mamografické vyšetření absolvují. Jestli je to technicky možné nebo ne, to by měl posoudit lékař mamografického centra (u velmi malých prsů se zcela výjimečně mamografie neprovádí ). Mohu Vás ubezpečit, že pokud se provádí komprese prsu na mamografu laborantkou velmi pomalu, tak prakticky nebolí a snáší se velmi dobře. Stačí se domluvit s vyšetřující laborantkou - pokud ji poprosíte, aby tiskla prs přístrojem pomalu, že s tím máte problémy, tak věřím, že to bolet nebude. Pokud žena ještě menstruuje, pak se dělá mamografie až po menzes, aby žláza nebyla citlivá a nateklá. Ultrazvuk. vyšetření (UZ) se namísto mamografie provádí jen opravdu výjimečně.
I při změně screeningového centra potřebujete jen žádanku k vyšetření od svého praktického lékaře nebo gynekologa, nic víc. Je samozřejmě dobré, když k tomu máte ještě předchozí mamografické snímky z toho původního pracoviště - pro srovnání - ale není to nezbytně nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6387
Dobrý den je mamografické vyštření u žen od 45 let povinné?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Povinné pro ženu není (není to zákon). Ale je to národní program a je velmi žádoucí, aby se ho ženy od 45. let věku účastnily v co největším počtu: zejména proto, že se zachytí malé nádorky, které jsou vyléčitelné a současně stát ušetří miliardy, které by musel vynaložit na léčbu velkých nádorů prsu (pokročilých nádorů) které by zde byly, kdyby mamografický screening neexistoval.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6385
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat je mi 42 let,zatim jsem neměla žádné problémy a ani nikdo v rodině neměl rakovinu prsu,měla bych jít na mamograf?Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den. To záleží jen na Vás. Mamografický screening začíná od 45. roku věku každé ženy v České republice a znamená, že ženy mají ve dvouletých intervalech nárok na preventivní mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění. Do té doby vyšetření mohou absolvovat ( a zaplatit si ho samy) na něktrerém ze screeningových center, ale pokud samy nechtějí, tak nemusí. Pokud nemáte žádné problémy, tak to u Vás není nutné. Pokud chcete mít do určité míry jistotu, že jste po této stránce zdravá, pak ho absolvujte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6380
Dobrý den, jakou prognozu má zánětlivý karcinom prsu? mamka chodí už asi na 15 chemo, a prý mudr neví jak dlouho ještě bude chodit...,jaká je další možná léčba?děkuji
Odpověď: Dobrý den. Zánětlivý karcinom prsu je závažné onemocnění, ale vždy záleží na tom, jaký byl rozsah, zda byly postižené uzliny v podpaží nebo jinde, zda jsou někde jinde metastázy... Pokud se podaří chemoterapií nádor částečně nebo úplně zlikvidovat, obvykle následuje ještě operace prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6378
Dobrý den, je mi 34 let a jsem zvyklá spát na břichu, ale spíše ve spánku tlačím na levý prs. Ten mě už cca 3 rokem pobolívá, přikládám to právě poloze ve spánku, je rakovina prsu bolestivá?
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů bývají nejčastěji hormonálního původu, nikoliv polohou při spánku nebo přítomností případného nádoru.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6377
Dobrý večer,
Již jsem vám psala kvůli cystě v prsu. Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat jestli mohu brát antikoncepci(Triquilar-kombinovaná antikoncepce)když mám v prsu cystu? Moje paní doktorka mi ji napsala na srovnání cyklu, protože mám po porodu menstruaci caa 14 dní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty jsou bezvýznamným nálezem i vzhledem k antikoncepci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6376
Dobrý den,dnes jsem zjistila že mi z prsní bradavky vytéká čistě zelená tekutina, chtěla jsem se zeptat jestli to nemůže být nebezpečné. Děkuji Katka
Odpověď: Dobrý den. Ve většině případů neznamená sekrece nějaké onemocnění a často i spontánně ustává sama. Pokud je masivnější a trvá týdny nebo měsíce, je vhodné posoudit jednak léky, pokud nějaké užíváte (zejména hormonální přípravky, ale i přípravky na krevní tlak apod.) jednak případně sekret vyšetřit. Pokud bude sekrece přetrvávat, je možné se nechat vyšetřit u svého gynekologa nebo v některé mamární poradně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6372
Dobrý den,
uvodem musím říci,že jsem diabetičkou/již 33 let/ na inzulínové pumpě. Mám 2 zdravé děti. V únoru tohoto roku se mi po stlačení v levé horní části pravého prsu objevil tmavý výtok. Absolvovala jsem sono prsů a axil a vše v pořádku/lehce akcent-dukty pravého prsu/ a kontrolu jsem měla stanovenou po 2 letech. Ovšem v dubnu výtok změnil barvu na žlutavou,nezkalenou. Pan doktor dal vzrorek na cytologii a budu znovu absolvovat sono a duktografii. Chtěla jsem se zeptat,zda-li mé potíže mohou znamenat rakovinu prsu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ve drtivé většině případů neznamenají podobné potíže žádné onemocnění prsů. Duktografie se provádí až tehdy, jeli výtok z prsu masivnější a dlouhotrvající (bere se v úvahu také věk ženy).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6371
Dobrý den, je mi 36 let, jsem bezdětná. Neberu hormonální antikoncepci, nemám žádné příznaky onemocnění prsu, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, provádím samovyšetření, u kterého si však nikdy nejsem jistá, co je "normální". Je dobré uvažovat případně o preventivním ultrazvukovém vyšetření prsů již v tomto věku jako samoplátkyně?
Odpověď: Dobrý den. To opravdu záleží jen na Vás. Pokud nemáte v rodině častěji se vyskytující nádory, tak to ale není nezbytně nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6369
Dobrý den,
mám skoro 11 letou dceru.Zhruba před týdnem si začala ztěžovat na bolest jednoho prsu. Jedno prso je o dost větší než druhé, zvětšil se i prsní dvorec, levý dvorec má velikosti korunové mince, pravý velikosti 20koruny. Chci se zeptat, zda je to běžné v tomto věku, nebo raději s dcerou navštívit pediatra. Jinak žádné obtíže nemá,žádná zatvrdlinka nebo modřina- ne.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, je to naprosto běžný nástup puberty s rozvojem sekundárních pohl. znaků.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6368
Dobrý den,je mě 48 let a jsem po operaci celého prsu už 10let přemýšlím o plastice prsu chtěla bych vědět váš názor jinak jsem zdravá ale touha po prsu je čím dál tím silnější můj onkolog na moji prosbu nějak neraguje sice jsem se jen optala ,že bych chtěla nové prso ale nějaké odborné vysvětlení jsem nedostala děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nevidím v tom problém, aby Vás Váš onkolog nasměroval na plastickou chirurgii - tam Vám vše vysvětlí, za jakých podmínek lze u Vás plastiku provést.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6366
Dobrý den, je mi 22 let, v levém prsu mám zatvrdlé místo, v té ztvrdlině pohyblivou bulku a ještě jednu malou bouličku v dolní části prsu. Před menstruací se zvětší, ztuhne, během menstruace se zmenší. Občas pocituji lehkou bolest, spíše tlak. Prosím o co by se mohlo jednat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bude vhodné nechat si prsy vyšetřit svým gynekologem. Ten rozhodne, jestli Vás nechá vyšetřit ultrazvukem nebo Vás uklidní, že se o nic podstatného nejedná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6365
dobrý den mám ještě dotaz.Mám strašně citlivou bradavku na levém prsu a někdy i na pravém.Do menstruace zbývá ještě 10 dní chci se zeptat jestli už to může být k tomu nebo je to ještě brzy.A jinak o co se může jednat?Ještě bych se zeptala kde poblíž nás je nějaká ta genetická poradna mám okres Klatovy a který doktor by mi tam měl odeslat.Děkuji hezký večer
Odpověď: Dobrý den. Citlivost bradavek souvisí s menstruačním cyklem. Žádanku ke konzultaci do genetické poradny Vám může napsat kterýkoliv lékaře, třeba praktický nebo gynekolog atd. Seznam genet. pracovišt je na těchto stránkách.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6362
Dobrý den prodělala jsem operaci G3 invazivní duktální karcinom mammy,a byla jsem na kontole a vše v pořádku akorát mám Tabár.I ,můžete mě prosím napsat co to je.Děkuji Vojtová Jitka
Odpověď: Dobrý den. Hodnocení dle Tabára jen vyjadřuje denzitu prsní žlázy, nic víc - nijak to nesouvisí s vlastní chorobou.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6361
Dobry den, mam zvetsene a otekle podpazi, neni to bolestive, ale citim v nem urcite pocity a tlaky, nekdy zridka to i opravdu trosku poboliva. Byla jsem s tim u lekare na ultrazvuku. Rekli mi, ze je to jen zvetsena prsni zlaza a tukovy polstar. Nedoporucil mi s tim nic delat, pry to je normalni a nemam se tim trapit. Je opravdu normalni, ze se v prubehu zivota zvetsi prsni zlaza v podpazi, nebo to neco muze signalizovat? Muze to souviset s antikoncepci? Pouzivanim deodorantu?
Odpověď: Dobrý den. Ano a nebývá to zase tak řídký nález. S deodorantem to určitě nijak nesouvisí, s příjmem hormonů to souviset může.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6360
Dobrý den. Co znamená Her2/neu je 0+ ?
Je to HER2 pozitivní nebo negativní ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Je to jeden z nádorových proteinů (čili bílkovina) který spolu s jinými proteiny do určité míry charakterizuje vlastnosti nádoru. Ve Vámi popisovaném případě je negativní.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6358
Dobry den. Jsem jiz rok po ukonceni lecby. Jsem po ablaci prsa a momentalne se citim skvele a veskera vysetreni jsou taky dobra. Byla mi ale nabidnuta dodatecna lecba " ZOMETA" a ja se chci zeptat, jestli si mam delat obavy, nebo ne. Pry mi to da pani doktorka jen preventivne jednou za pul roku do ukonceni hormonalni lecby. Dekuji za odpoved. L
Odpověď: Dobrý den. Zometa se užívá k prevenci kostních komplikací po léčbě nádorů nebo ke snížení hladiny vápníku v krvi, pokud je zvýšená (u nádorových onemocnění může být zvýšená) čili slouží i k prevenci řídnutí kostí. Pokud Vám paní doktorka vysvětlila, že to podává preventivně po léčbě, tak bych jí věřila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6357
Dobrý den, je mi 40 let a ráda bych se zeptala. Nad pravou jamkou v podpaždí spíše až k rameni jsem si všimla otoku, ale bulku jsem si nenahmatala je to vidět když zvednu obě ruce. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Bude spíše důležitější, jestli bude otok přetrvávat nebo do několika dnů vymizí. Příčin může být spousta. S prsem velmi pravdpodobně otok nebude vůbec souviset - pokud se ovšem jedná o otok. V podpažní jamce někdy bývá přídatná prsní žláza, která otok napodobuje. Pokud bude stav přetrvávat, navštivte svého praktického lékaře, aby vyloučil jinou příčinu než přídatnou žlázku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6356
Dobry den prajem. Mam 53 rokov a moje mamograficke vysetrenie prinieslo nasledovny vysledok:
"Vo vsetkych Q este pretrvava zlazovy parenchym, dyplast. zmeneny je bez jednoznacne preukazanych loziskovych tienov. Bilat. ojed.MK, vpravo naznacene aj styri MK v zhluku ben. vzhladu. Vlavo preaxilarne je drobna intramammarna LU bez zmeny. Viditelna oblast axil bez LU. Ubudlo z mnozstva zlavy a pribudli MK v zhluku. MMG kontrola o 1 rok." Co mozno ocakavat? Nebolo by potrebne vykonat pre istotu este dalsie vysetrenie pred uplynutim jedneho roka?
Vopred dakujem za Vasu odpoved. Nora
Odpověď: Omlouvám se Vám za předchozí mail, nějak jsem přehlédla, že popisujete mamografii, nikoliv ultrazvuk prsů. Ostatní návrh ale platí - pokud lékař popisuje, že mikrokalcifikace jsou benigní, pak by další kontrola měla být mamografie za dva roky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6355
Dobrý den chtel bych se pozeptat a poradit.Už asi tak 8 let mam pod levým prsem bulku ze začátku byla malá postupem času a věkem a hmotností se zvětšovala .Byl jsem s tím asi 3x po dvou až třech letech na ultrazvuku a lékař mi řekl že je to jen zvětšená prsní žláza.Ale pořád mám strach co kdyby nahodou to bylo neco horšího.Jinak mám sníženou hladinu štítné žlazy tak jestli to nemuže byt jeden z příznaků ŠŽ.A taky bych se chtěl zeptat jestli by se to dalo nějak odstranit.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Před případným odstraněním na některém chirurgickém odd nebo ambulanci, by bylo vhodné bulku vyšetřit ultrazvukem. Nedomnívám se, že nález nějak souvisí s prsem nebo štítnou žlázou, spíše se bude jednat o bezvýznamný nádorek z tukové tkáně (lipom).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6354
Dobrý den. Je mi 34 let. Asi měsíc pozoruju občasný samovolný čirý výtok z levého prsu. Občas cítím v tomto prsu i píchání. Mám tento výtok konzultoval se svým gynekologem, nebo ještě nějaký čas vyčkat. Znepokojuje mě hlavně to, že výtok je pouze z jednoho prsu.(jinak HA- nitroděložní tělísko Mirena) Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den. Sekrece z prsu bývá významná, pokud je krvavá nabo nahnědlá. U čirých sekrecí se většionou při vyšetřování nic nenalezne, takže se tento stav vyšetřuje jen zřídka. Většina takových sekrecí ustane sama. Někdy stačí změna HA - poraďte se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6352
Hezké odpoledne,je malá bulka v prsu u 12 chlapce varovným signálem, nebo se jedná o hormonální změnu? Děkuji
Odpověď: Dobré odpoledne. Jak je velká?, jak rychle se objevila?, jaká je na pohmat?, objevují se u chlapce další znaky puberty? atd. Pokud si nejste jista, navštivte se synem pediatra.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6351
Dobrý den je mi 38 let.Mám často bolest levého prsu.Jde to od zad až do prsu a bolí mi taky ruka.Do mamocentra jezdím každý rok na sono ale už jsem podstoupila 2x i mamograf z důvodu že mi na rakovinu prsu zemřela matka.Mám problémy s páteří může ta bolest jít i od zad?A bradavku mám dosti citlivou.Antikoncepci neberu ale užívám hormony na štítnou žlázu a jinak užívám léky z neurologie.Mám z této nemoci velký strach a pokud jsme to ještě měli v rodině.Myslíte že prohlídky jednou ročně stačí?děkuji a přeji hezký slunečný den
Odpověď: Dobrý den. Jedna nemocná v rodině (maminka) Vám nezvyšuje riziko. Každá žena, u které ale vyšší riziko předpokládáme, by měla projít některou genetickou amnbulancí. Genetik zvýšené riziko s velkou pravděpodobností buď potvrdí nebo naopak vyloučí. Pokud jste tedy sledována v některé mamární poradně, správně jste genetickou ambulancí měla projít (t.j. měl Vás tam některý lékař poslat). Osobně se domnívám, že nepatříte mezi rizikové ženy, takže kontroly u Vás nejsou nutné. Navíc provádění mamografie u žen pod 40 let se u nerizikových žen nepodoručuje. Bolesti v prsech jsou většinou hormonálního původu, ale někdy mohou být i od páteře.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6350
Dobrý den, co znamená typ žloázový B3T1, žlázové těleso hutnější. Z tohoto důvodu mi lékař odmítl předepsat orál. horm. antikoncepci a chce ji tělískem, ovšem opět hormonálním. Prý aby z to nepodpořil v růstu. Děkuji za odpověď, nález z mamo je jinak negativní.
Odpověď: Dobrý den. Výsledek znamená, že se pravděpodobně bude jednat o benigní nález v prsech a zřejmě jste pozvána na kontrolu. Na konkrétní důvody změny hormonální antikoncepce se ale můsíte zeptat dotyčného lékaře, zřejmě nově navrhovaná HA obsahuje menší množství hormonů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6348
Dobrý den, předem Vám moc děkuji za odpověď na dotaz 6333. Raději jsem navštívila gynekologa a ten mi řekl, že bolest pochazí nejspíš od zad. Přesto mi to nedalo a objednala jsem se na ultrazvuk do screeningového centra, bohužel namám doporučení nevadí to? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nevadí, vyšetření si ale tím pádem musíte zaplatit sama (cca 300-400 Kč).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6346
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mám cystu v pravém prsu, kterou jsem si nahmatala 5.měsíců po porodu, kojila jsem 7,5měsíce. Na ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že cysla má 1,5x1cm. Nyní už nekojím, jsem 10 měsíců po porodu, cystu mám pořád, přijde mi, že se troch zvětšila. Byla jsem u své lékařky a ta mě napsala doporučení na ultrazvuk s tím, že stačí až v září. Mám strach aby to nebyl nádor. četla jsem, že v těhotenství a při kojení je větší riziko. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty v prsech jsou zcela bezvýznamnou záležitostí. Větší riziko onemocnění není způsobeno těhotenstvím ani kojením, ale naprosto nejčastějíi genetickou zátěží v některých rodinách. Tam pak může těhotetsví ženy přispívat ke vzniku onemocnění nádorem prsu. Pokud tedy máte prokázánu cystu a nejsou další nové změny, pak se není potřeba bát a většinou se ani kontroly nedělají.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6344
Dobrý den, je mi 36 let, před třemi měsíci jsem po 28 měsíčním kojení odstavila svého syna. Nyní se mi na obou prsou vytvořily v tkáni pod prsními dvorci prohlubně, které jsou znatelné pohmatem a v případě zvednutých rukou i pohledem. Je to normální? Prvního syna jsem také dlouho kojila ( 20 měsíců) a nic podobného se mi nestalo. Jiné změny (bulky uzliny apod.) jsem na prsou nebjevila.
S díky za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně došlo jen k redukci prsní žlázy při skončení kojení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6341
Dobrý den, můžete mi vysvětlit lékařskou zprávu, prosím? UZ: oboustr.cysty, největší vpravo 13mm na rozhr.HQ, oboustr.bez podezřelých ložisek, oboust.v axilách akcentované lymf.uzliny s nápadnějším hypoech.lemem, mají zachovalý tuk.střed - vpravo vel.23x10 vlevo 22x12mm.Závěr:fibrocyst.mastopatie oboustr,cysty oboustr, akcent.lymf.uzliny oboustr.reaktivní?jiná etio? a p.doktorka tam udělala ještě vykřičník.Mám se obávat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Jedná se o normální žlázu a podle tohoto popisu, který Vás spíše vyděsil, soudím, že jste byla vyšetřena mimo screeningové centrum na některém menším pracovišti. Dávejte prosím přednost mamografickým screeningovým centrům, kde Vám nález mohou a mají vysvětlit. Předpokládám, že jste mladá a ještě nespadáte do mamografického screeningu, který se provádí až od 45 let věku ženy. V mladším věku se mohou ženy nechat vyšetřovat ultrazvukem jako samoplátkyně - ale u zdravých žen (což je Váš případ) to není nutné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6340
dobry den ,prosim co znamena středně denzni fibroglandularni struktury -Tabár 1.dekuji
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že se jedná o normální žlázu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6338
Dobrý den,
mohu se objednat na mamografické vyšetření z pouze preventivních důvodů. Je mi 37, žádné podezření na problém nemám. Potřebovala bych na to doporučení.
děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ne, preventivní mamografie se provádějí až od 40. roku věku ženy. Můžete si ale nechat vyšetřit prsy ultrazvukem jako samoplátkyně na některém ze screeningových mamografických center.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6337
Dobrý den, během 14 dnů jsem 2 x zjistila na prádle čirý výtok z levé bradavky. Zkoušela jsem pak, jestli z ní ještě něco vymáčknu, ale žádná tekutina se již neobjevila. V prsu jsem si žádnou bulku nenahmatala. Mám se raději urychleně objednat k lékaři? Je mi 33 let.
Odpověď: Dobrý den. Nikoliv - sekrece z prsu může být jen přechodná a může souviset s hladinou hormonů v rámci menstruačního cyklu. Většinou ustává sama.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6333
Dobrý den, poslední dobou tedy cca 14 dní pociťuji bolest pravého prsu spíš na vnější straně někdy až do podpáždí, kojím 20 měsíčního syna.Nic nezvyklého jsem na prsu nenahmatala.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů neznamenají ve většině případů chorobu prsů. Při kojení mohou být ovšem bolesti první známkou, že může vzniknout zánět prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6332
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor, proč většina gynekologů neprovádí při preventivní gynekologické prohlídce vyšetření prsů.Děkuji za odpověď Jiřina Rotková
Odpověď: Dobrý den. Zjistilo se, že to nepřináší žádný větší efekt (čili že to nepřispívá k odhalování nádorů prsu), tak to v nejnovější vyhlášce o preventivním vyšetřování v oboru gynekologie bylo vypuštěno.
Prosím je potřeba rozlišovat ženy, které přicházejí ke gynekologovi bez problémů s mléčnou žlázou a gynekolog jim jen vystaví žádanku k mamografickému vyšetření. Tehdy palpačně vyšetřovat nemusí. Něco jiného je, když si žena v prsech něco nahmatá a jde ke gynekologovi cíleně - potom gynekolog prsy vyšetřuje i palpací.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6330
Moc vás prosím o co nejrychlejší odpověď.Včera mi byla nabídnuta biopsie děložního hrdla provedená ambulantně či v celkové narkóze.Jelikož jsem byla objednána již na zítřek(10.06.2010) a byl mi doporučen ambulantní zákrok jako šetrnější,souhlasila jsem.Byla jsem ale těmi rychlými informacemi natolik zmatená,že jsem se nezeptala na to,co mě napadlo později. Prosím, je ambulantní zákrok bolestivý?Jak dlouho trvá?Smím hned po něm odjet autem?Je poskytnuto aspoň nějaké umrtvení?Mohou následovat nějaké okamžité komplikace? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ambulantní výkony bez nutnosti celkové anestezie jsou obecně více šetřící. Pokud lze tedy provést výkon ambulantně, většinou se mu dává přednost. Každý ambulantní výkon, kde se odebírá nějaká část tkáně nebo se do tkáně vstupuje, se provádí v lokální anestezii (lokální umrtvení). Komplikace mohou samozřejmě nastat u jakéhokoli lékařského výkonu, ale čím jednodušší výkon, tím méně je komplikacemi zatížen. Pokud je provedena jen lokální anestezie bez jiné přípravy dalšími léky, pak nijak neovlivňuje vědomí a můžete po výkonu řídit vůz. Výkony cílené biopsie obecně trvají v průměru od 30 minut do hodiny.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6329
Dobrý den, bude mi 25 let, mám rezavé vlasy, světlejší citlivou pleť, špatně se opaluji, a proto beru betakaroten, chtěla jsem se zeptat,oblasti kolem bradavek, které většina žen mají tmavé, já mám bohužel odstín témeř stejný jako barvu mé světlé pleti,prsní bradavky tedy se nedají roznat kde začínají kde končí(dá se tato kosmetická vada nějak vyřešit) na bradavkách, které mám většinou jenom zapadlé, se mi objevují menší žluté pupínky, někdy i výtoky bezbarvé,myslíte si, že je to něco vážného?
Odpověď: Dobrý den. Popisujete zcela fyziologický stav oblasti prsních bradavek. Plocha kolem bradavky se nazývá areola a její barva je dána pigmentem, kterého má někdo více, jiný méně. V případě, že je areola hodně světlá, dá se tetováží "vybarvit". Je to kosmetická úprava, kterou by Vám blíže vysvětlil plastický chirurg (ambulance, odd. nebo kliniky plastické chirurugie jsou ve všech větších (většinou krajských) nemocnicích.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6328
Dobrý den, všude se dočítáme o projevech rakoviny prsu u žen, ale o mužích není nikde žádný záznam. Můj přítel je druhý rok po ablaci prsu a lymfatických žláz a užívá Tamoxifen. Bohužel má spousty vedlejších projevů a nikdo nám nedokáže říct, zda to vyvolává tento lék. V poslední době trpí bolestmi celého podbříška a vyšetření ukazuje vše v pořádku. Kolonoskopie, vyšetření prostaty, močové cesty. Dostal jen prášky proti bolestem. Nevíte kde bych se dozvěděla, jaké účinky může mít Tamoxifen na muže? Nebo nejlépe někoho, kdo z mužů prožil rakovinu prsu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Počet mužů, kteří onemocní zhoubným nádorem prsu je ve srovnání s počtem nemocných žen velmi malý ( desítky proti tisícům ). To však samozřejmě neznamená, že je onemocnění méně závažné než u žen. Projevuje se stejně. Léčba Tamoxifenem (antiestrogenní lék) je většinou docela dobře nemocnými snášena, samozřejmě se ale mohou vyskytnout nežádoucí účinky. Mezi ty nejčastější patří možnost vzniku hlubokého zánětu žil, otoky, projevy kožní (ekzém, svědění) nechuť k jídlu, někdy i zvracení, návaly horka, zhoršená funkce jater. Pokud byl Váš přítel vyšetřen včetně vyloučení zánětu žil v pánvi, pak jsou možná bolesti jiného původu než z léčby Tamoxifenem. Ohledně kontaktu na nějakého vyléčeného pacienta zkuste spíše pacientské organizace (MammaHelp apod.).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6327
Dobrý den,je mi 36let,občas mě pobolívají obě prsa při doteku z vnější strany.Je možné podstoupit mamograf jako samoplátkyně v mém věku?Dlouhodobě užívám HAK,spíše se jedná o klid duše,abych nezanedbala prevenci.díky Věra
Odpověď: Dobrý den. Preventivní mamografie se provádí až od 40. roku věku ženy. U mladších žen se preferuje ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6325
Dobrý den,Je mi39let,zjistila jsem,že mám po vytlačení z obou prsů tekutinu.Mám strach,že mám rakovinu.Co mám dělat.Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekreci z prsů i u zdravé žlázy můžeme vidět a není to vůbec vzácný úkaz. K vyšetření je indikována sekrece krvavá nebo nahnědlá a současně spontánní a jednostranná ( tekutina vytéká sama a objeví se na prádle). Ve většině ostatních případů je nevýznamná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6324
Dobrý den, prosím o informaci. Moje maminka 62let prodělala operaci prsu z důvodu nálezu, proto ji odoperovali celý prs. Chtěla jsem se zeptat,jestli musí maminka postoupit chemoterapii. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. To je velmi málo informací pro tak závažné rozhodnutí, zda bude maminka léčena chemoterapií nebo ne. Vše by mamince však měl vysvětlit její onkolog.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6323
Dobry den,pred pul rokem bolest v levem prsu+podpazi a leve ruky v obdobi menstruace-vzdy prestalo 2dny po skonceni.Pred tydnem jsem mela ukoncenou menstruaci a bolest dal+buseni srdce.Dnes EKG-nejasny nalez na EKG-doporuceno dovysetrit na interni amb.Predepsan Nimesil.Prsa mam pomerne velka,vzdy bolest odspodu,delam samovysetreni,ale nic podstatne zavazneho jsem neobjevila,chci si dojit do screeningoveho centra.Bolest je hlavne na dotek a pri zmacknuti,z bradavek nic netece.Muze tato bolest pochazet od prsou a muze to byt neco zavezneho?Je mi 23let.Dekuji moc!
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že Vaše potíže přímo souvisí s prsní žlázou, mohou však souviset s hormonální dysbalancí (hladiny některých hormonů mohou být zvýšeny nebo sníženy).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6322
Dobrý den, je mi 23 let, zhruba před měsícem jsem si nahmatala v levém prsu na levé straně bulku, která se volně pohybuje. Před menstruací se trochu zvětší a cítím tlak, po menzes je opět menší, ale neustále tam je. Prosím, co by to mohlo být, mám před vyšetřením a jsem nervozní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností bezvýznamná cysta nebo stejně bezvýznamný mastopatický uzel.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6321
Je mi 35 let. Před 3 roky jsem poprvé byla na preventivní mamograf. prohlídce prsů (VFN - Karl.nám.). Chtěla jsem začít chodit každoročně, protože moje babička z otcovy strany postupně dostala rakovinu obou prsů (pokaždé podstoupila ablaci, na rakovinu nezemřela).
Poté jsem ovšem otěhotněla a dodnes kojím (dcera 20 měsíců) a dozvěděla jsem se, že v době kojení mamograf není vhodný, proto jsem už na prohlídce nebyla. Chci kojit ještě 4 - 6 měsíců a ráda bych absolvovala sonografické vyšetření, kam tedy mohu zajít?

Předem děkuji za radu!

Olga
Odpověď: Dobrý den. Především - preventivní vyšetřování prsů mamografem se provádí až od věku 40 let, takže jste dříve vyšetření podstoupila patrně z jiných důvodů. Ultrazvukové vyšetření prsů můžete mít kdykoliv - preventivní vyšetření jako samoplátkyně na kterémkoliv screeningovém mamografickém centru ( seznam je na těchto stránkách).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6319
Dobrý den, je mi 35 let. Podstoupila jsem kontrolní sono prsou a byla mi v l. prsu nalezena cysta 6 mm dle lékaře s tekutinou. Dříve ve stejném místě mastopat. uzel, který po změně HA na Azalii zmizel. Dle lékaře jsem zdravá. Chci se zeptat na vhodnost užívání Azalie v mém případě a zda není cysta skutečně nebezpečná. Rovněž se chci zeptat zda je sono v mém případě dostačující. Gynekologické ca se u nás nevyskytly. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Cysta je skutečně zcela bezvýznamným nálezem a hormonální antikoncepce tento nález nijak významně neovlivňuje. Ultrazvuková vyšetření se upřednostňují právě u mladších žen - pokud je u nich podezření na chorobu prsů. Vyšetřování není nutné podstupovat pravidelně, pokud u ženy není podezření na onemocnění prsů a pokud se v rodině nevyskytla nádorová onemocnění prsů nebo vaječníků.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6318
Dobrý den,poslední dobou mám přecitlivělé bradavky, ale jen při dotyku.Měla jsem to asi před dvěma měsíci. Pak to odeznělo a teď se znovu objevilo.Nejsem těhotná ani nemám před menstruací.Prosím o radu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Žádná není, bolesti prsů a citlivost bradavek souvisí s běžnou hormonální činností. Některým ženám pomohou přírodní preparáty (Mastodynon apod.)
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6317
Dobrý den ,je mi 34 let ,dvě děti ..Před 14 dny mě začaly pobolívat prsa na návštěvě u gynekologa ,mi byla zjištěna cysta a bolest prsou tedy pan doktor přisoudil k té cystě.Při samovyšetření prsu jsem zjistila ,že se mi na jednom prsu dělá důlek.na tom samém prsu mám divný utvar u bradavky ale byl tam i před dvěma lety .kdy jsme byla na sonu prsu a nikdo nic neříkal..Byl ajsme v Gyncentru v Hloubětíně ,kde ted ještě ani nepříjimají objednávky .Mohu se objednat někde jinde na mamograf bez žádanky od lékaře?Jsem z Prahy 4.Děkuji s pozdravem Karolina
Odpověď: Dobrý den Karolíno. Bolesti prsů jsou většinou hormonální záležitostí a s případnými cystami v prsech nijak nesouvisí. Ve Vašem věku se preventivní mamografie ještě neprovádějí, ale kontrolní ultrazvukové vyšetření můžete podstoupit - doporučuji některé pražské screeningové mamografické pracoviště (upozorněte vyšetřujícího lékaře na to,co píšete - tedy že se Vám zdá na prsu nějaký důlek a u bradavky útvarek).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6316
Dobrý večer,
je mi 30 let a momentálně kojím (14 měsíců) mého prvního syna. Posledních 5 měsíců mívám potíže s dýcháním - pocit nedostatečného naplnění plic. Na neumologickém vyšetření jsem byla a nic zvláštního se nenašlo. Mohlo by to mít nějakou spojitost s prsy? Mohla bych se nechat vyšetřit pokud kojím?
Děkuji. s pozdravem,
Taťána P.
Odpověď: Dobrý den. S prsní žlázou a tím, že kojíte, dýchání přímo nijak nesouvisí. Může souviset s případnou nadváhou, které se ženy po porodech někdy těžce zbavují.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6315
Dobrý den mám dotaz je mi 24let sem maminko 2 děti u kterých se mi nedařilo kojit.
tak se chci zeptat jelikož mam strach abych něco neopoměla zda mohu a kam chodit na preventivný vyšetřeni, jsem z liberce, děkuji áčová lída
Odpověď: Dobrý den. Preventivní vyšetřování prsů se provádí až od věku 45 let ženy. Není třeba v mladém věku tato vyšetření podstupovat, pokud nemáte rizikovou anamnézu ( dvě nebo i více příbuzných mělo rakovinu prsu nebo vaječníku). Nicméně jako samoplátkyně si můžete ultrazvukové vyšetření prsů zaplatit a absolvovat na některém ze screeningových mamografických center, pokud si to sama přejete.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6314
Dobrý den,je možné se vystavovat Slunci,opalovat se,dokonce v soukromí třeba i "nahoře bez",když mne byly objeveny na screen.mamografii jednak cysty a jednak v pravém prsu solitární nález 6x5mm? Výsl.vyš.2-BIRADS-benigní,klasif.Tabár typ IV.Je mně 46 let.Na vyš.mám jít opakovaně do 5 měsíců,je mne 46 let.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bez problémů se můžete opalovat, nález při mamografii je dle údajů benigní, čili bezvýznamný. Navíc, pokud byl uzavřen jako BIRADS 2-benigní, neměla by následovat již žádná časnější kontrola, ale jen další vyšetření za 2 roky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6312
Dobrý den,maminka byla přijata na chir.odd.k segmentaktomii a SLNB.Stav po mamotomii susp.ložiska mikrokalcifikací.Histolog.z MT dukt.in situ karcinom.Indikována k SE+SLNB.Scintigram skeletu s vícečetným ložiskovým postižením skeletu -Th 10a 11 a žebro vlevo 10 a 11.Dá se prosím tento stav nějak léčit?Byl by vhodný kyberneticý nůž?Na výsledky z histologie po operaci ještě čekáme.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Je ještě brzy na nějaké závěry. Ze zprávy není jasné, zda postižení skeletu souvisí s nálezem v prsu - pokud ano, pak by to bylo pro prognózu velmi nedobré. Skelet se jistě bude dále došetřovat. Pokud by se jednalo jen o in situ karcinom prsu, pak by prognoza byla naopak velmi dobrá. Tzv. kybernetický nůž je vlastně spec. zářič a využití je především u nádorů neurologických, ne u prsů, které jsou velmi dobře dostupné k operaci i klasickému ozáření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6311
Doplňuji informace k dotazu č.6304, věk 23, byla jsem na sonu,nic se nenašlo, jen ta zvětšená uzlina, bylo mi řečeno, že se mohlo jednat o zánět prsu, a proto ta zvětšená ulina v podpaží, jsem půl roku po porodu a už dlouho nekojím, při prohmatání lékař říkal, že je všechno v pořádku, jen při bolesti dávat líhové obklady, ale stejně se bojím a trápí mě ta zvětšená uzlina.
Odpověď: Lékař provádějící ultrazvuk Vám měl vysvětlit, jak vidí tu uzlinu - zda je vhodná kontrola v časovém odstupu nebo zda je vhodný odběr z uzliny atd. Nevím, kde jste byla vyšetřena, ale větší zkušenosti s ultrazvukovými nálezy v podpažních jamkách mají určitě screeningová mamografická centra, tak bych nález konzultovala i tam.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6310
dobrý den, mám doma třítýdenního chlapečka, který byl doposud plně kojen. Bohužel momentálně prs posledních pár dnů odmítá a při kojení ho pouze "žužlá". Na váze zároveň ubírá (už se opět dostal pod porodní váhu). Doktorka nám doporučila přikrmovat nutrilonem. Mě se ale stále moc nalévají prsa, dělají se mi tam zatvrdliny, které nejdou odsát, rozmasírovat ani tvarohem, zelím či alkoholovými obklady rozehnat :-( . Prsa jsou děsně bolestivá (už jsem prodělala i jeden zánět prsu). Prosím o radu a popis jak se dá uměle ukončit laktace. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den, Petro. Směřuje to opět k zánětu prsů, protože mléko je z prsů nedostatečně odsáváno. Co nejdříve kozultujte svého gynekologa, laktaci hormonálně může ukončit, pokud to shledá vhodným.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6309
Vážená pani doktorko, přítelkyně má rakovinu, chodí na chemoterapii, ráda by se uvolnila thajskou masáží, ale neví zda je pro ni vhodná.
Prosím o radu Skalníková
Odpověď: Dobrý den. Zaleží na tom, jakého rozsahu byla nemoc, zda byly postiženy uzliny (pak jakákoliv masáž není vhodná). Přítelkyně by se na to měla zeptat svého onkologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6308
Dobrý den,plně jsem dceru kojila do 22 měsíců nyní je dceři 24 měsíců a já jsem ve 13.týdnu těhotenství.Po vymačkání vytéká z prsou stále trocha nažloutlé tekutiny ale co je zajímavé z pravého prsu mi vyteče mléko či mlezivo i krvavý nahnědlí výtok z levého jen mléko. Bojím se nemůže to být nádor ? Z pravého prsa jsem i odost mín kojila a bylo i vyditelně menší o 1,5 až dvě čisla ale už se to docela srovnalo měsíc po ukončení kojení.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Odpověď: Dobrý den. Bylo by vhodné navštívit svého gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil pohmatem a případně Vás poslal na ultrazvukové došetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6307
Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, zda v období kojení se může vyskytnout bulka v prsu z jiného důvodu než z nalití prsů. Před 14ti dny jsem si našla 5cm od podpaží v prsu asi 1cm bulku a před kojením a po kojení se velikost bulky nemění. Trošku mě to znervozňuje, měla bych se někde objednat na vyšetření? Když jsem volala své obvodní lékařce, prohlásila, že to je zduřelá mléčná žláza a není třeba se znepokojovat. Takže nemám ani doporučení. Mohla bych se Vás zeptat na Váš názor, co to může být, případně kam se mám obrátit?

Děkuji Vám za radu

Daniela Hanna
Odpověď: Dobrý den. Pokud si žena najde v prsu nějakou bulku, je to důvod, aby ji především vyšetřil buď gynekolog nebo praktický lékař a ne ji odbyl po telefonu tím, že když kojí, tak to bude zduřelá žláza. Pokud lékař pohmatem zjistí, že nález není významný, tak to tím může skončit nebo Vás pošle ještě na ultrazvuk (UZ) prsů k potvrzení, že se jedná o bezvýznamnost. Můžete to obejít tím, že se na ultrazvuk objednáte sama jako samoplátkyně (nejlépe do skríningového mamografického centra) nebo navštívíte jiného praktického lékaře nebo gynekologa, aby Vám prsy vyšetřil a případně Vás na UZ poslal. Pokud by mně můj lékař po telefonu sdělil, že bulka nic neznamená, když kojím, tak bych se poohlédla po jiném lékaři....
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6306
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár věcí: od kterého roku by měly ženy začít chodit na mamografii a v jakém nejnižším věku měla žena nádor prsu (nebo dokonce umřela) a jestli se to objevuje i u mužů. V Třinci máme výborné nemocnice, proč se zde nekonají vyšetření.
Předem děkuji za odpověď,
Soňa Štěpánková
Odpověď: Dobrý den. Začnu od konce - počet screeningových center v ČR je naprosto dostatečný, spíše je jich více, než by bylo žádnoucí. Z toho vyplývá i dostupnost pro ženy. Není prostě možné, aby v každém městě bylo skríningové mamografické centrum. Ženy mohou chodit na preventivní mamografii (MG) od věku 40 let jako samoplátkyně, od 45 let mají preventivní MG hrazenu co 2 roky ze zdrav. pojištění. Zhoubné nádory se mohou vyskytnout v jakémkoliv věku, včetně novorozenců (v tomto věku jsou však extrémně vzácné). U nádorů prsu je nejčastější výskyt u žen mezi 55 - 65 lety. U mladých žen se častěji vyskytují tehdy, je-li zátěž v rodině: např. rakovina prsu nebo vaječníku se vyskytla u dvou nejbližších příbuzných nebo u příbuzné ve věku pod 40 let. Pak je vhodné navštívit některou genetickou ambulaci, kde mohou odhalit, zda je tato rodinná zátěž významná či bezvýznamná.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6305
Dobrý den, prosím o informaci. Moje teta dnes prodělala operaci prsu z důvodu nálezu (nádoru, který už měla před 10 lety), proto ji odoperovali celý prs. Zajímalo by mě, po jak dlouhé době od operace se může zahájit léčba chemotaripií a zda se při léčbě mají užívat vítamíny formou doplňku stravy.
Děkuji za Vaši odpověď.
Kamila
Odpověď: Dobrý den. Chemoterapie u zhoubných nádorů prsu se zahajuje hned po operaci (někdy dokonce i před ní). Pokud se nemoc vrátí, tak se opět může léčba obnovit. Příjem vitamínů je prospěšný tělu nejen u zhoubných nádorů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6304
Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení zprávy z Mamo vyšetření, cituji: No:intermitentní mastodyniev levem prsu, , Dg.:Mastodynie, kontrola za rok, na sonu mi bylo řečeno že mám v podpaží zvětšenou uzlinu, občas pobolívá, doporučeno obklady. Prosím, může se ta uzlina změnit v rakovinu? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte věk, což je docela podstatné. Bolesti prsů jsou fyziologickou záležitostrí a není potřeba ženy s cyklickými bolestmi prsů vyšetřovat v různých mamárních poradnách. Také bych trochu zpochybnila ten nález zvětšené uzliny v podpaží. Pro nějaké zhodnocení bych musela znát Váš věk a co vše jste absolvovala a kde.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6303
dnes som bola na sone nasli mi 4 cysti nie velke ale neviem co s tym mam dalej robit su 3x4mm moze to bit aj tym ze mam pred menzesom? dakujem
Odpověď: Dobrý den. To je zcela bezvýznamný nález, kterým se vůbec nezabývejte - jste zdravá.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6302
Dobrý den, před rokem a toto pondělí jsem podstoupila biopsii levého prsu.Ultrazvuk i mamograf.Výsledky budu znát až příští týden.Jaká další vyšetření even.mohou následovat?
Odpověď: Dobrý den. To se bude odvíjet podle bioptického nálezu - může to biopsií skončit ( tj. jste zdravá) nebo se může potvrdit onemocnění prsu a pak samozřejmě následuje řada dalších dovyšetření a léčba.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6300
Dobrý den,jsem po operaci a z histologie je to benigní fyloidní tumor.Dočetla jsem se,že může recidivovat a může se změnit na maligní.Mám hrozný strach a pořád to místo,kde bulka byla prohmatávám.Chtěla jsem se zeptat,jestli je dostačující ultrazvuková kontrola jednou za rok a jaký je předpoklad,že se to znovu udělá.Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Jste zdravá a věnujte se rodině a životu vůbec. Nález nebyl nijak významný, rozhodně ne tak, aby Vás takhle stresoval. Pravděpodobnost, že se objeví znovu je velmi malá a že se objeví ve své maligní podobě je promilová.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6299
Dobrý den,je mi 46 let.Na prevent.prohlídce 11/08, mi byl zjištěn IDCM-l.sin.pT1c 17mm,pNO(Sn-)MO,G1.Dcis komp,lin komp.ER 9%,PR90%resp.30%.Angio ani lymmfoin.nezastižena,uzliny nezasaženy.Proběhla operace nádoru,chemo,ozař,tamoxifen.Jakou mám prognozu do budoucna?Invazivní znamená metastázy?
Odpověď: Dobrý den. Invazivní neznamená metastázy (nebyly u Vás zjištěny žádné metastázy). Léčba je plně v rukou onkologa, který má o Vás podrobné informace a k prognóze se může vyjádřit nejlépe on. Nádorek byl ale malý a je velká šance, že se vyléčíte.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6298
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli při rakovině prsu je vždy hmatný nález.V sobotu jsem si máčkla prsní bradavku a tekla z jednoho póru krev.v po jsem šla ke gynekologovi a ten mi prsa prohmatal a řekl,že tam žádný nález nemám a že mi nejspíš praskla nějaká cévka.Pří máčknutí mi krev teče stále,samovolně neteče a je to čerstvá krev.Musím se tedy přiznat,že prs stále mačkám jestli krev stále teče.Mám hrozný strach.Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den Jano. Bylo by nejlépe, kdybyste si prs mačkat přestala a nechala mu chvíli klidu na hojení (tím stálým mačkáním stav můžete spíše zhoršovat). Pokud po 2-3 týdnech se stále bude objevovat z bradavky krev, navštivte nejbližší mamární poradnu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky