MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 5505
Dobrý den, je mi 33 let 2 děti(6 a 1,5 roku). zhruba tak měsíc mě pobolívají prsa,pálení, levé víc a je i na omak hrubší,tvrdší, jakoby zduřelé žlázy.Bohužel jsem si je samo mnohokrát prohmatávala a asi dost podráždila.Byla jsem u gynekologa ten neshledal nic závažného, do zprávy napsal mastodynie bilant.,palp. jen hrubší žláza vlevo,bez hm.patol.rezist. pro můj klid napsal žádanku na sono,které je až v polovině února.Můžou bolesti souviset i s hrudní kostí,žebry nebo se mám obávat i něčeho vážnějšího? moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů, které uvádíte, pociťují ženy běžně, bolesti vznikají v souvislosti s reakcí žlázy na fyziologické- normální - hormonální změny v organismu. Do prsu se propagují někdy bolesti, které mají původ v hrudní páteři nebo ramenním kloubu. Ničeho vážného se obávat nemusíte, ultrazvukové vyšetření je pro Váš "klid".

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5504
Dobrý den, v říjnu 2009 jsem absolvovala mamograf i sonografické vyšetření. V jednom prsu je velký fibrodanom ve druhém několik cyst, jedna lobulované ložisko 9x8 mm - komplikovaná cysta či FA. V pravém prsu jsou mikro i makro kalcifikace, výsledky biopisie jsou benigní ale po třech měsících jsem absolovala sono vyšetření beze změn a jsem objednaná na magnetickou rezonanci. Jsou důvodem ty kalcifikace? A jaké je riziko maliginího nádoru? Děkuji Daniela
Odpověď: Dobrý den.

K tomu Vám nemohu nic dalšího říct ani Vám poradit. Všechny Vaše nálezy má Váš lékař, s tím se musíte poradit a zeptat se ho, jaký je důvod k provedení magnetické rezonance prsů. Musela bych "vidět" Vaši mamografii, vyšetřit Vás ultrazvukem a srovnat si všechny nálezy včetně histologie, abych Vám byla schopná poradit a správně odpovědět.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5503
dobrý den. Má dcera 18 měsíců, má od narození zduřelá prsíčka. napřed nám bylo řečeno že vstřebala hormony ze mě a že se to do roku zpraví.Tet při posledni kontrole nas paní doktorka poslala na krevní rozbory.Bohužel nás obědnaly až za 14 dní a já jsem nervozní čeho bych se měla obávat. prosím poradte z čeho by to mohlo být..... děkuji Mirka
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, zda dcerku ještě kojíte či nikoliv, dítě dostane mateřské hormony přes placentu a také je dostává v mateřském mléce a to způsobí zduření prsů. I po ukončení kojení může tato zduřelá prsní žláza u dětí přetrvávat poměrně dlouho.
Jistě je správné, že Vás paní doktorka poslala pro jistotu na další laboratorní vyšetření, chce vyloučit jinou příčinu rozšíření prsní žlázy /ostatní příčiny jsou mnohem vzácnější/. Takže se ničeho neobávejte a vyčkejte výsledku vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5502
Maminka,ročník 1936, má diagnozu C50.4 Ca mammae 1.dx.HZQ gener. TNM: cT4 cN1 M1 - skelet, játra, histol.: duktální ca G2, lymfangioinvaze. Markery v 7/09 byly SCEA 12,7ug/1, SC153 125,9U/ml, STPA 235,0IU/1. Je po standardní chemo EC4 serie,v současné době-aplikace Bondronát a užívá Anastrozol sandoz. Dle UZ prsu z 1/10 zjištěna mírná regrese velikosti TU,patol. LU v axile nezobrazeny a dle UZ jater z 11/09 a 1/10 bez meta ložisek v játrech. Markery klesly na poloviční hodnotu. Je vhodná operace prsu, pokud jsou i nadále metastáze v kostech nebo je lepší pokračovat v dosavadní léčbě.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, vhodné je řídit se doporučením Vašeho onkologa. Podle toho, co uvádíte, je vhodné pokračovat v dosavadní léčbě.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5499
Dobrý den, docházím pravidelně na sono prsou. Ko 11.3.2009 jsou patrny vícečetné cysty vlevo do vel. 13mm, vpravo do vel. 8mm.
Ko 12.1.2010 mnohočené ahcenogenní cystické změny. Vlevo v DZK v hloubce 2,7cm je patrně nehomogenní hypoechodenní ložisko vel. 1,4cmx2,7cm s neostrou konturou,neznačeným stínem. Dop. mamograf. vyšetření. Mám strašný strach, prosím můžete mi doporučit na koho mimo mamog. vyšetř. se obrátit. Gynekolog mi jen napsal žádanku na mamo. Dají se v mém příp. cysty nějak odstranit - je jich mnoho. Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď.
Bretšnajdrová
Odpověď: Dobrý den.
Při ultrazvukovém vyšetření byly u Vás nalezeny cysty- což jsou nezhoubné nádory- neoperují se a pokud je cysta větší a způsobuje tlak či bolest, tak se obsah aspiruje punkcí /napíchnuitím cysty a odsátím tekutinového obsahu/. Lékař u Vás našel v levém prsu ještě jedno ložisko, které není cystické a indikoval doplňující mamografické vyšetření, jde o normální postup. Teď musíte vyčkat až na výsledek mamografie, ¨ta může přispět k objasnění povahy ložiska.
zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5498
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem objednaná do mamologické poradny.co mě tam čeká?Z pravé bradavky mi mi teče krev,ale pouze na zmáčknutí,jinak ne.Mám očekávat nějaký chyrurgický zákrok,nebo zatím jen konzultaci?A o jaký zákrok se jedná?Děkuji Melicharová Dana
Odpověď: Dobrý den.

Pokud máte krvavou sekreci z bradavky, jsou nutná další vyšetření, mamografie, ev. ultrazvukové vyšetření prsů. Sekret se rovněž odebírá na sklíčko - na cytologické vyšetření . Pokud jsou základní zobrazovací metody - mamografie a ultrazvuk negativní - je indikována i tzv duktografie, tj. kontrastní vyšetření mlékovodů.
Teprve poté, co budete vyšetřena, bude podle nálezu naplánovaný i event. chirurgický výkon. Krvavou sekreci často způsobují drobné nádory lokalizované v mlékovodech.
zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5497
Dobry den, je mi 31 let a jelikoz citim zmeny a hlavne bolest v levem prsu pozadala jsem o sonograf. Nalez tam je v DZK (nevim, co to znamena), je hypoechogenní odpovídající FA či tukovému lalůčku. Co prosím znamená hypoechogenní a FA? dekuju moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den.

Lékař, který Vás vyšetřoval, by Vás měl informovat, že se jedná o nález nezhoubného nádoru v DZK- tj. Dolním Zevním Kvadrantu levého prsu, je to dle nálezu buď tzv. fibroadenom nebo lipom/tukový nádor/. Jde o nezhoubné útvary.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5496
Dobrý den, je mi 31 let a žiji v cizině,diagnostikována rakovina prsu,původně 2.stupně,po vyjmutí bulky výsledky prokázali 3.stupeň.Bohužel neznám přesný popis nádoru.Uzlin bylo vyjmuto 21 z toho postižené 2 uzl.Postoupím 6xchemoterapii(1x3týdny) i následnou radioterapii po té mi 5 let budu brát Tamoxifen.Je to se mnou hodně špatné?Mám naději na uzdravení?Bylo mi řečeno,že šíření nádoru, metastáze jsou málo pravděpodobné..můžu tomu věřit?Děkuji,hezký den,Lenka
Odpověď: Dobrý den.
Nemám tak jako Vy bližší informace o zhoubném nádoru. Vaše léčba je obvyklá a odpovídá zřejmě typu - resp. imunohistochemii -nádoru. Určitě věřte svému lékaři, onkologovi, on by Vám měl poskytnout bližší informace, protože o Vás ví nejvíc. Naději na uzdravení jistě máte.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5495
Dobry den,je mi 20 let,už tři týdny mě pobolíva leve prso,mám vyhledat odbornou pomoc?Znamená to něco?Děkuji..Přeji pěkný zbytek dne..
Odpověď: Dobrý den,

ještě bych vyčkala, máte jen bolesti - a ty jsou velmi běžné, často bolí jen jeden prs nebo část prsní žlázy. Pokud si nic nehmatáte, vyčkejte a pokud by bolesti neustávaly ani další měsíc, poraďte se se svým gynekologem. Může Vás poslat na ultrazvukové vyšetření. Bolest ale není příznakem nádoru.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5494
Dobrý den, byla bych velice vděčna za Váš názor. Pooperač. histol. nález byl tento: multifokální drobný DCIS GI v terénu výrazné FCD s mnohočetnými sklerózujícími jizvami. Riziko zvýšeno 10x. Nejmenší resekční okraj 1,5 mm, ventrální. Imunohistochem. stanovení ER: 40%, PR: 30%, Ki67: do 5%. (ICDO -T; DO51 ICDO-M: 850021). Jako léčba stanovena radioterapie a hormonoterapie (Anaya -mám myomy na děloze). Je mi 53 let. Chtěla bych se hlavně zeptat, zda jsou nutné hormony a celkově,zda je naděje na vyléčení. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Vzhledem k pozit. hormonálním receptorům je hormonoterapie na místě, resp. může být podávána, i když Váš nádor je neinvazívní - in situ- a je příznivého stupně /Grade 1/. Zvykle se užívá př. Tamoxifen jako hormonoterapie, u Vás je vzhledem k výskytu dělož. myomu podávána Anaya, což je rovněž horm. terapie. Rovněž radioterapie- ozáření prsu - je při záchovném výkonu běžně užívána. Nádor byl u Vás zachycený velmi včasně, in situ nádory zvykle nemetastazují, naděje na úplné vyléčení je veliká.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5491
Dobrý den!Je mi 19 let,tento rok maturuji.Nikdy předtím jsem nechodila do solária,ale protože bych chtěla být opálená do šatů,přemýšlím o jeho návštěvě.Myslíte si,že je to bezpečné?Moje pleť se sice dobře opaluje,ale mace vloni vyřízl (naštěstí včas) pihu s nádorem.Solárium bych navštěvovala jen do doby opálení zhruba měsíc před maturákem.Děkuji mockrát,nashle.
Odpověď: Dobrý den.

Zdravé to není, to víte sama, pokud se chcete jen opálit do šatů a nebudete tomu holdovat pravidelně, pak se dobře natřete vhodným krémem a nevidím v tom problém.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5490
Dobry den, chtela bych se zeptat na Vas nazor : je mi 25 let a cca pred 4 mesici jsem si nahmatala v pravem podpazi tesne nad prsem malou bulku (cca 5 mm). Bulka neni bolestiva, ani se nezvetsuje, ale je velmi dobre hmatatelna. Problem je, ze bulka se nezmensuje, nekdy se objevi neprilis vyrazna bolest v podpazi, ktera se siri az k zapesti prave ruky po vnitrni strane. Muze se jednat o nador? Dekuji za Vasi odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

o zhoubný nádor se zřejmě nejedná, pro Vaši jistotu si nechte provést ultrazvukové vyšetření, které objasní povahu drobné hmatné léze. Součástí ultrazvukového vyšetření prsů je i vyšetření podpažních jamek.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5488
dobrý den, můžete mi prosím říct, co znamená: V axillách jsou LU velikosti do 10 mm s vaskularisací I. typu a HAK není z hlediska mamm KI. Velmi děkuji
Odpověď: Dobrý den.

LU= lymfatické čili mízní uzliny, které jsou normálně přítomné v podpažních jamkách, velikost 10 mm je v mezích normy a vaskularizace I. typu je typická pro normální mízní uzlinu.
Lékař uvádí, že hormonální antikoncepce není z hlediska prsů kontraindikována, resp. klidně ji můžete užívat.
Horm. antikoncepci se nedoporučuje užívat pokud jde o prs pouze v případě, že je diagnostikovaný zhoubný nádor prsu.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5487
Dobrý den
Prosím o radu. Je mi 30, mam ročního chlapecka. Můj problém jsou vpáčené bradavky. Kojení bylo velmi problémové a to jen 3 měsíce. Četla jsem o plastické úpravě bradavek. Je po tomto zákroku 100 % možnost kojit, nebo budou mlékovody porušeny. Budou bradavky citlivé? Jaká jsou pro a proti? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Úprava vpáčených bradavek se doporučuje až poté, co se rozhodne skončit s kojením, resp. pokud již v budoucnu nehodláte kojit. Může se totiž stát, že se natolik poruší mlékovody, které ústí na dvorci, že dostatečné kojení může být opravdu ohroženo. Citlivost bradavek bývá po operaci zachována.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5486
Dobrý den,je mi 27let,asi 3 týdny mě pobolívá levé prso, někdy v něm trochu pálí, žádnou bulku jsem nenahmatala. Mám vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Můžete ještě vyčkat, protože se pravděpodobně nejedná o nic závažného. Pokud budou problémy přetrvávat, můžete absolvovat /i za úhradu a tudíž bez žádanky od lékaře/ ultrazvukové vyšetření prsů- na některém ze screeningových center.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5485
Dobry den,asi před rokem jsem byla na sonu prsa protože mi strašně bělaly bradavky,nakonec to bylo jen něco zvětšeneho v tom prsu takže dobry.Jenže už je to rok a mě to prso asi pul roku už boli,a pod levym prsem jsem si nahmatala bulku,když na ni zatlačim tam jak kdyby zajede a pořad dokola ..bradavku mam takovou jak by zapadlou.Dneska jsem byla v nemocnici jestli bych nemohla jit na vyšetřeni mamografii tak se mi pani vysmala v nemocnici.Prosim poradte děkuji.Je mi 15.
Odpověď: Dobrý den.

V 15 ti letech neprovádíme mamografické vyšetření, ale pokud máte problémy- nahmatala jste si bulku- je vhodné provést ultrazvukové vyšetření, může se jednat o nezhoubný útvar nebo jen o žlázu. Váš lékař /pravděpodobně pediatr/ Vám vystaví žádanku na vyšetření a objednat se můžete do některého ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5484
Dobrý den,mohli byste mi vysvětlit :oboustranně počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou involucí.Vpravo v HZK drobná intramamární LU 3mm.Typ Tabár I,BI-RADS 1.Děkuji za vysvětlení.Táňa.
Odpověď: Dobrý den.

Intramamární uzliny bývají běžným /normálním/ nálezem na mamografii. Lékař popisuje involuci žlazového parenchymu - což znamená úbytek žlázy a jeho náhrada tukovou tkání - to je také normální. Tabár 1 vyjadřuje typ prsní žlázy a kategorie BI RADS 1 znamená, že je nález zcela v pořádku.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5481
Dobry den,je mi 44 let, 2 deti a mam cca 6 tydnu od operaci prsu. T1N1MX. Nador byl duktualni 7 mm, invasive, hormon negative. Odstraneny vsechny uzliny v podpazi 2 zasazene, 16 cistych. Dalsi MRI a CT ciste. Po core needle bipsy byla klasifikace DCIS grade2, po operacni patologie invasive, grade3?
Lecba 3xFEC, 3xTaxotere a pak radio 15x.Prvni chemo byla 30.12. citim se docela dobre. Jaky je vas nazor na tento postup? Cetla jsem take o preparatu OVOSAN? Ziji v cizine. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.

Nemám všechny informace o nádoru, ale postup je zvyklý, správný.
Pokud se ptáte na to, zda užívat Ovosan či ne, neublíží Vám, ale názor onkologů je, že tento preparát zrovna ani moc "nepomůže".
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5480
Dobrý den!Jsem muž,je mi 19 a pod pravou bradavkou jsem nahmatal poloměkkou hrudku nebo bouli asi 1 cm širokou.Když to zmáčknu,tak to bolí.Mám jít na vyšetření?A potřebuji k tomu nějaký předpis od lékaře?Umějí všechna screeningová centra testovat i muže?Děkuji Pavel
Odpověď: Dobrý den,

žádné obavy. Hrudka pod Vaší pravou bradavkou je s jistotou rozšíření prsní žlázy - tj. gynekomastie- často se vyskytuje u mladých mužů a většinou sama vymizí. Je důsledkem hormonál. změn v pubertě, event vzniká při užívání některých léků či při onemocnění - to se Vás nejspíše netýká. Prsa lze u Vás vyšetřit ultrazvukem, všechna screeningová centra si s tímto hravě poradí.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5479
Dobrý den,nyní kojím a v těhotenství mě můj ošetřující lékař poslal na mamograf.vyšetření prsu, které jsem v těhotenství nemohla podstoupit.Již 3měsíce kojím mohla bych na vyšetření v době laktace?pokud ne mám přerušit laktaci a radši jít na vyšetření? můj nález je - oboustranně pravidelná sturktura žlazového parenchymu, vpavo centrálně okrouhlé ložisko vel. 18x13x16mm,charakteru fibromu.. a mohla bych i s fibromem později třeba na umělé prsa?předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

1. máte dle ultrazvuku nezhoubný útvar- fibroadenom, nebo fibrom v pravém prsu - mamografii v době laktace neprovádíme a není u Vás nutná - nález lze zkontrolovat ultrazvukem, kojení nepřerušujte.
2. plastickou úpravu prsů pomocí silikonových implantátů můžete podstoupit i s fibroadenomem v prsu.

zdraví Houserková


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5477
Dobrý den.Je možné že v období přechodu může být snížená citlivost prsnich bradavek?
Odpověď: Dobrý den.

Ještě jsem to neslyšela, ale v menopause se mění hormonální situace, na kterou prs reaguje, takže někdy ženy udávají spíše zvýšenou cilivost a bolestivost nebo zvětšování prsů, ale problémy mohou asi být i opačné..

zdraví Houserková


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5476
Dobrý den,je mi 15 let a mam takoví problem. Holky v mém věku maji velka prsa a mě pořád nerostou nějak se mi to zastavilo. K tomu mam jeste jedno prso o dost mensí. Nedá se rust nejak zrachlit? a Da se mi prso jeste do poradku a do stejne velikosti jako to druhe? dekuji
Odpověď: Dobrý den.

Asymetrie prsů je do jisté míry fyziologická- tj. normální, vy jste navíc ve věku, kdy není vývin prsů ukončený.
Zrychlit se růst ani vývin prsů nedá, ve věku 15 let je potřeba vyčkat. Pokud by byla asymetrie prsů výrazná i za 4-.5 let , což se stává jen výjimečně, lze to vyřešit plastickou úpravou prsů. Věřte, že vše se časem upraví.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5475
dobry den chtela bych se zeptatmam uz tak mesic bolesti prsou ... boli me sice obe ale pprave me boli vice ... je to i takove jakoby paleni
predem dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.

Když si přečtete předchozí dotazy, zjistíte, že jde o velmi časté obtíže. Bolesti prsů považujeme za fyziologické. Mohou být oboustranné i jednostranné, v závislosti na cyklu, nebo se může stát , že bolí prsa po celou dobu bez závislosti na cyklu. Vše je dáno většinou zcela normálními hormonálními změnami, které v organismu probíhají. Pokud se chcete ujistit, že je vše v pořádku, můžete do 40 let věku absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů nebo ve věku nad 40 let preventivní mamografii.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5474
Vážená paní doktorko,
je mi 44let, 3 děti (poslední porod před 5 lety). Užívám denně Letrox 50. Už 14 dní mě trápí pálivá bodavá bolest v levé bradavce a okolí dvorce. Objednala jsem se na mamograf, ale termín mám, bohužel, až za měsíc. Jsem z toho dost nervózní. Asi před osmi lety mi při ultrazukovém vyšetření v levém prsu našli "uzel" (na vyšetření jsem šla kvůli bulce v pravém prsu, ale to byla naštěstí jen cysta). Můžete mi, prosím, napsat, co ta bolest může znamenat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Uklidnit Vás snad trochu může fakt, že bolest nebývá příznakem rakoviny prsu. Do prsu se mohou propagovat i bolesti od hrudní páteře či ramenního kloubu. Vyčkejte, prosím, mamografického vyšetření, nyní si nic nehmatáte a vyšetření bude pravděpodobně v pořádku. Cysty i žlazové "uzly" jsou běžným nálezem v prsech při ultrazvukovém vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5473
Dobrý den, zase já. Tentokrát se nejdná o maminku, ale o mě. Nevím, jestli tu řešíte i onemocnění u mužů, ale já si v místě levé bradavky nahmatal cosi tvrdého, o velikosti asi jako dětský piškot. Na dotek bolí. Může se jednat o rakovinu prsu u muže? (je mi 14 let)
Odpověď: Dobrý den.

Ve věku 14 let se o rakovinu prsu jednat nemůže. Ve Vašem případě se jedná o velmi časté rozšíření žlázy v pubertě u chlapců v souvislosti s hormonálními změnami. Může být i jednostranné a většinou samo vymizí do 2 let. Pokud by se zduření rozšiřovalo a nemizelo by, je vhodné navštívit lékaře /ve vašem případě pediatra/. Žláza se dá jednoduše odstranit chirurgicky - pokud by nález nevymizel nebo progredoval.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5472
Dobry den je mi 32 let mam 3 deti a dalsi jiz neplanuji.Na UZ chodim pravidelne v 19 letech jsem si nasla bulku mela jsem doporucenku od gynekologa na mamograf tam me ho odmitli udelat i presto ze gynekolog upozornil v zadance ze jsou v rodine umrti na onemocneni rakovinu prsu ve veku nizkem.Opet jsem si objevila bulkuna samem miste chci se zeptat zda bych mela narok na to mamograficke vysetreni a klidne si to uhradim jde o me zdravy.Dekuji vam za odpoved ¨hanka
Odpověď: Dobrý den.

Jako první by jste měla ve ve vašem mladém vělu /tj. do 40 let/ absolvovat ultrazvukové vyšetření. Mamografii lze doplnit při jakémkoliv nejasném nálezu při ultrazvukovém vyšetření. Navštivte, prosím, některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách, lékaři Vám jistě poradí. Uhradit vyšetření si můžete, ale jistě by jste měla nárok i na vyšetření bezplatné - pokud si hmatáte "bulku". Žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktický lékař.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5471
Dobrý den,moc Vás prosím o radu a pomoc. Dceři je 19 let, první menstruaci měla v necelých 11 letech, váží 45 kg, měří 165 cm. Nemá, ale vůbec žádná prsa, ani náznak růstu, přítele nikdy neměla stydí se, na endokrinoligii nám řekli, že je v pořádku, nemá vyvinuté mléčné žlázy, ať jde na operaci. Není možné zjistit co tento problém způsobilo, jak jí pomoct.Moc Vám děkuji. Libuše
Odpověď: Dobrý den.

Pokud je v pořádku endokrinologické vyšetření a byla doporučena plastická úprava prsů, tak to lze akceptovat. Vývin prsů je ukončený sice až kolem 25. roku života, ale neznamená to, že se jedná o nárůst velikosti prsů.
Velikost prsů je geneticky naprogramována, i když se během života mění, nejde většinou o změny zásadní co do velikosti prsů. Dcera je dospělá, puberta nebyla opožděná a nedá se očekávat již nějaké zásadní zvětšení prsů. Plastickou úpravu může dcera absolvovat už nyní, důležitý je její vlastní pocit spokojenosti a sebevědomí.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5470
dobry den z ceho mam vyrobit alkoholove zabaly.moc dekuji Brzova
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že se problém týká kojení, nebo prevence zánětu prsu.
Alkoholové zábaly vyrobíte z něčeho, co obsahuje vyšší procento alkoholu. Zábaly jsou vždy studené-tedy je dobré namočit př. plenu nebo mul do studené vody, která je naředěná alkoholem - alkoholu by mělo být dost a měl by být silný / např. mě napadá slivovice, pokud nemáte k dispozici lék. líh/ a dobré je zabalit do pleny např. zchlazený gelový polštářek nebo cokoliv zmraženého či zchlazeného co déle udrží teplotu - tak, aby byl zábal co nejdéle "studený".

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5469
Dobrý den,již druhý den mě pálí po nepravidelné době a v nepravidelné délce času pravé prso.Je mi 37 let,nekojím a mám 2 děti.Nikdy jsem se stím nesetkala.Je to nějaký příznak?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Není to příznak nádoru nebo rakoviny prsu. Do prsu mohou být lokalizovány bolesti nebo nepříjemné pocity /parestézie- př.pálení/, které mají původ nejen v prsu, ale také v hrudní páteři nebo souvisí s onemocněním ramenního kloubu. Pokud chcete mít jistotu, že jste v pořádku, můžete absolvovat ultrazvukové všetření na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5468
Zdravím, moje mamka se vrátila z vyšetření na mamografu a dala mi přečíst výsledek. Z toho ale nic nechápu. Co je to oboustraně echogení parenchym a ovoidní uzlina? A mám mít o maminku strach?
Odpověď: Dobrý den.

To, co uvádíte, je normální popis mamografie. Lékař nebo jiný zdr.pracovník měl Vaši maminku ujistit, že je mamografie v pořádku. Obvykle mívá popis nějaký závěr- např. přiměřený nález s doporučením další kontroly
většinou po 2 letech, pokud je vše v pořádku.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5467
Dobrý den, jsem momentálně, 21 dní po operaci karcinomu prsu. Odstranili poze část, tedy bulku velikosti 11 cm. Všechny okolní vzorky poslané na histologii byly v pořádku, v té bulce bylo 70-80 procent špatných buněk Dvakrát týdně jezdím za svým operatérem na kontrolu a báječně se hojím(hlavně díky Wobenzymu, na doporučení pana doktora).Chtěla bych poradit s životosprávou a s tím, co vlastně můžu a nemůžu dělat. Byla jsem zvyklá na dost aktivní život a z toho nicnedělání mě bolí záda. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Velikost tumoru, který byl odstraněný je předpokládám 11 mm /Váš překlep v cm/. Máte tedy provedený záchovný výkon na prsu, většinou bývá operace ještě doplněna radioterapií. Pokud k tomu není další důvod, např.postižení lymfatických uzlin v podpaží, nebudete pravděpodobně užívat chemoterapii, i když nevím, jak agresívní máte nádor ani kolik je Vám roků. Pokud se na to budete "cítit", můžete dělat vše, co jste prováděla dřív, povolena je normální fyzická zátěž- tedy ta, na kterou jste byla zvyklá. Je dobré respektovat obecné zásady zdravého životního stylu, např. pokud jde o stravu, nekouřit a taky fyzická aktivita je vhodná, zvlášť pokud Vás pak nebolí záda..

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5466
Chci se zeptat zda je možné otěhotnět 3 dny před menstruaci.
Odpověď: Ano, je to možné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5464
Vážená paní doktorko, je mi 39 let a mám genetickou zátěž. Na stránkách www.promedikal.cz jsem se dočetla o přístroji, Elektroimpedančním mamografu MEIK, který nemá riziko rtg záření. Dle autorů je mnohem spolehlivější než klasický mamograf. Je možné ho použít u mladých žen k diagnostice karcinomu prsu. Jaký je Váš názor na jeho spolehlivost?
Znamená to postupný zánik klasických rtg mamografů? nebo jde jen o lákavý reklamní trik? Eva Radbruch
Odpověď: Dobrý den.
Tzv. MEIK opravdu není založený na rtg zobrazování. Jeho spolehlivost se nedá ale srovnávat s mamografií, je výrazně nižší a to proto, že tato vyšetřovací technika má řadu limitací. V žádném případě nenahradí dosud užívanou mamografii jako screeningovou metodu ani další důležitou zobrazovací metodu, kterou je ultrazvukové vyšetření. Pokud máte genetické riziko, svěřte se prosím do rukou genetika či onkologa a na kontroly pomocí mamografie, ultrazvuku a také magnetické rezonance- která se doporučuje u genet. rizikových žen /rovněž metoda neužívající rtg záření/ - choďte na některé ze screeningových center, kde Vám zkušení lékaři poradí, jaká zobrazovací metoda nebo resp. kombinace zobr. metod je pro Vás vhodná. Vždy se vychází z míry rizika pro karcinom prsu u ženy- a tuto míru rizika stanovuje genetik. MEIK bych u Vás v žádném případě nedoporučovala.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5463
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jaká je šance,že výsledek bude negativní pokud mám v nálezu napsáno povrchově patrný tumor hladkých kontur smíšené echogenity,spíše hyperechog.vel.3krát2mm,působí spíše benign.dojmem,výrazně vaskularizován.Proto core-cut biopsie.A prosím o vysvětlení,jak se taková biopsie provádí.Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď: Dobrý den.
Dle popisu je ložisko benigní, ale je opravdu hodně malé /3x2 mm?/. Biopsie nebolí, nejdříve se místo vpichu znecitliví a pak se odeberou speciální jehlou většinou 3 vzorky z ložiska. Výkon je rychle hotový, nebývají žádné komplikace.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5462
Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 25 let umřela mi maminka na rakovinu prsu v přibližném věku jako já.Bouhužel jsem si nahmatala v prsu bulku a mám obě bradavky vtažené do vnitř můj praktický lékař mě objednal na mamografii do Bíliny ael tam mi bylo řečeno že jsme moc mladá a bradavky se mi jednou vrátí do původního stavu při otěhotnění.Mohla by jste mi zdělit váš názor?
Odpověď: Dobrý den.

Chápu, že máte obavy po zkušenostech s maminkou. Pokud jste si nahmatala v prsu bullku, určitě vyhledejte lékaře v některém ze screeningových center. Měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů, pokud bude jakákoliv nejasnost- lékař doplní mamografii nebo dle potřeby i biopsii prsu.
Vtažené /invertované/ bradavky má hodně žen - pokud je tento stav dlouhodobý a navíc oboustranný, nemusíte se znepokojovat.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5461
Dobry den!
je mi 30let,měla jsem zánět v prsu který se mi vytvořil během jednoho dopoledne,3 týdny lečení antibiotiky,dnes mi lékařka odebrala zbytek abcesu,posla to na kultivaci a citlivost,mírná regrese petol. LU v pravé axille.Zpráva kterou mi dnes dala pro lekaře zní:výrazný hyperechogenní lem,zvětšená mízní uzlina v dolní etáži pravé axilly. Mužete mi to prosím vysvětlit joko lajkovi,nevim jestli hrozi něco horšího. Mockrát Vám děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.

Jste po odléčeném zánětu prsu navíc komplikovaném tvorbu abscesu, takže bude jistě nějakou dobu trvat, než zánět zcela odezní. Pokud by lékař měl podezření, že se jedná o něco jiného než zánět- tedy konkrétně nádor- určitě by podnikl další kroky, byla by provedena biopsie, apod. Podle Vašeho popisu svědčí vše pro to, že se jednalo o zánět prsu.
Buďte naprosto klidná a důvěřujte svému lékaři.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5460
Dobrý den, prosím mám dg.dukt.inv.karcinom G2.-39 let.
Prosím, co znamená c-erbB2 neg. a MIB1/Ki 67 50% a je to špatný? Moc děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den.

To, co chcete vysvětlit je přítomnost onkogenu - c-erbB2. To, že tento onkogen není přítomný, pro Vás znamená, že nebudete léčena pravděpodobně lékem Herceptin. Další parametry se týkají nádoru -jeho vlastností, ale neuvádíte všechno, co je o nádoru potřebné vědět, nevím, jak vypadá stav uzlin, apod. Vaši situaci musí zhodnotit onkolog, který má všechny Vaše výsledky a zná celou Vaši situaci. Toho byste se měla dotázat.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5459
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je normalni, že mam okolo bradavek, takove vystouple tečky?
Odpověď: Dobrý den.

Je zajímavé, že se jedná o tak častý dotaz a přitom výskyt teček- nebo jak některé tazatelky uvádějí "bradaviček" v oblasti dvorce - je naprosto normální. Jde o mazové žlázky na dvorci, někdy je jejich přítomnost patrná teprve
po letech a zpočátku je nemusíte zaznamenat, zvýrazňují se u některých žen až v průběhu života.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5457
Dobrý den paní doktorko.Je mi 34let, 1 díte narozeno 2005, kojené skoro 2 roky. Neberu HA jediný lék je Euthyrox 50 1x denně, krev v pořádku léčena od roku 1998. Mám otázku ohledně změn na prsech. Cca před 4měsíci se prsa o něco zvětšila(pravé více) a na něm se také objevila žíla přes celé prso. Od ovulace jsou hodně citlivé bradavky někdy i se sekrecí. Po MS vše odezní. MS pravidelná i přes to jsem provedla těhotenský test-negativní. Z čemo by mohly pramenit tyto změny? Mám se znepokojovat? Na prevenci na gynekologii jdu v dubnu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Prsa jsou velmi citlivý orgán na hormonální změny, které probíhají v organismu. I když se jedná o hormonální změny fyziologické - hladiny hormonů kolísají a mění se nejen během menstr. cyklu, ale během celého života -
tak na ně prs může reagovat zvětšením nebo bolestivostí, je to způsobeno nejen rozšířením žlázy, ale také přechodnými změnami v intersticiu žlázy / především měnícím se obsahem vody- to je laické vysvětlení/.
Je to podle popisu Váš případ, změny jsou cyklické a po MS odezní. Každý prs přitom může reagovat trošku jinak. Buďte naprosto klidná, jde o normální situaci, nikoliv o onemocnění.

zdraví Houserková


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5456
Dobrý den, je mi 24let a před 3 lety mi zjistili fibrom prsu. Asi ve 4.měsíci těhotenství zjistili, že se fibrom dost zvětšil a poslali na mamograf. vyšetření jenže to jsem v době těhotenství nemohla podstoupit. Mužu se objednat teď i když kojím? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Fibroadenomy se mohou v období gravidity a během kojení zvětšovat, nejedná se o nic neobvyklého. V době kojení se mamografie neprovádí, dostačující pro diagnostiku je ultrazvukové vyšetření.

zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5455
Dobrý den, je mi 36 let, 3 děti, v listopadu 2008 mi byl zjištěn inv.dukt.ca,grade 1,SR pozit.,HER 2 neg,pT1cN0M0, mám za sebou 6 dávek chemoterapie FEC, 30x ozařování, nyní Zoladex na 2 roky a Tamoxifen na 5 let, při poslední kontrole byla zjištěna nevýrazná dysplazie u druhého prsa, chtěla jsem se zeptat co to znamená, může se jednat o návrat rakoviny, děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Máte za sebou a proděláváte stále obvyklou léčbu u rakoviny prsu. Dysplázie je termín, který se při popisu zobrazovacích metod- mamografie a ultrazvuku -dnes moc nepoužívá. Dysplázie neboli mastopatie rozhodně neznamená nic závažného, vůbec ne už návrat rakoviny, zřejmě tím chtěl lékař popsat Váš typ prsní žlázy.
/ užíváme dnes jinou klasifikaci/. Takže buďte klidná, podle toho, co uvádíte, probíhá vše zvykle.

zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5454
Dobrý den, je mi 20 let a na levé bradavce, na dvorci jsem si našla drobný tmavý vúrůstek, něco jako malá bradavička s malou tečkou. Zkoumala jsem co to může být, snažila jsem se to odstranit, ale nakonec jsem to radši nechala a teď to trochu svědí. Bojím se, co to může být a nevím, co s tím mám dělat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

V oblasti dvorce jsou mazové Montgomeryho žlázky- vypadají jako malé bradavičky a bílá tečka na povrchu odpovídá obsahu mazové žlázky. Jde o fyziologickou -normální záležitost, možná jste si toho dříve nevšimla, mázek se nemá odstraňovat vymačkáváním.

zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5453
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat na bílé jmelí. Četla jsem několik článku . Jaký máte názor na bílé jmelí ( jako součást léčby při chemoterapii) - rakovina prsu a odebrání uzlin v podpaží.
Odpověď: Dobrý den,

omlouvám se za pozdní odpověď- Váš dotaz mi nějak unikl.
Bílé jmelí je známo pod názvem Iscador, pokud vím aplikuje se injekčně a může povzbudit imunitu, takže rozhodně se tím neublíží, je to podpůrný přípravek při léčbě.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5452
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat je mi 29let má tři děti to poslední jsem kojila 20.měsícu ted už tři týdny nekoji a boli mne levé prso s kterého jsem nekojila protože mi bradavka zalizala dovnitř nejvíc mne to bolí v podpaží ale nic jsem tam nenahmatala,můžete mi poradit děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Bolesti prsů souvisí vždy s hormonálními změnami, ve Vašem případě zřejmě s ukončením kojení. Bolesti nemusí postihovat obě prsa, mohou být i jednostranné, jak je tomu u Vás. Můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů na některém ze screeningových center, abyste se ubezpečila, že jste v pořádku- vyšetření lze absolvovat i za úhradu bez žádanky od lékaře.
zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5451
Dobrý den chtěla bych se zeptat, syn, je mu 14 let má zvětšenou jednu bradavku,která ho nebolí.Jako malý trpěl hodně na angíny a je celkově menšího vzrůstu. Za odpověď moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Jedná se o zduření prsní žlázy časté u dospívajících chlapců v souvislosti s hormon. změnami v pubertě, tzv.gynekomastii. Většinou vymizí toto rozšíření prsní žlázy samo do 2 let, může být i jednostranné, s nemocností Vašeho hocha to nesouvisí, jde o běžnou záležitost. Pokud by gynekomastie přetrvávala nebo se zvětšovala, poraďtě se s lékařem. Žláza se dá chirurgicky odstranit.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5450
Dobrý den chtěla bych se zeptat,už asi 2 měsíce mě pořád bolí prsa, je to i před menstruací i po menstruaci vlastně když to vezmu tak mě bolí skoro pořád.Těhotná nejsem.Jsem matka 2 letého dítěte.13 měs.jsem kojila.A vlastně od té doby to začalo ale dřív mě bolely jen před menst.ale ty poslední měsíce už skoro pořád.Vůbec nevím co s tím mám dělat nebo čím to je?Existuje na to vůbec něco?A jelikož je mi 27 let můžu jít na nějaké vyšetření?Moc děkuji předem za radu a přeji hezky den.S pozdravem Lucie Kočí
Odpověď: Dobrý den.
Trvalé výrazné bolesti prsů jistě dosti znepříjemňují život. Existují přírodní nehormonální preparáty, které lze vyzkoušet- poradí Vám v lékárně. Jedním z preparátů jsou kapky Mastodynon. Taky se lze poradit s Vaším gynekologem, bolesti mohou souviset i s druhem užívané horm. antikoncepce.
Ve 27 letech je vhodným vyšetřením ultrazvuk prsu.

Pěkný den. Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5449
Dobrý den,na ultraz.mi paní doktorka našla bulku pod bradavkou o velikosti 3krát2cm.Nález se jí nezdá kvůli výraznému prokrvení.Prý ale toto prokrv.může být i u fibrod.Mám podstoupit biopsii.V každém případě mě ale čeká operace,protože bulka je velká.Mám hrozný strach,aby to nebyla rakovina.V závěru zprávy mám napsáno,že pravděpodobně benigní,to mě trochu uklidňuje,ale přece.
Odpověď: Dobrý den.

Pravděpodobně benigní nálezy v prsu většinou kontrolujeme a nebioptujeme, takže převažuje asi podezření lékařky, že se jedná o ložisko nezhoubné povahy a biopsie je více "pro jistotu" a možná i pro větší velikost ložiska. Hodně prokrvený opravdu může být někdy i fibroadenom - což je nezhoubný nádor. Vyčkejte v klidu výsledku biopsie.

zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5447
Dobrý den, prosím o vysvětlení:Vpravo v MLO projekci patrný stín nezvětené LU. Jedná se o začínající metastázu?A co znamená před přední axilární řasou? Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den.

Nález, který popisujete, je běžným nálezem na mamografii. Nevím, co Vás vede k úvaze, že by se mohlo jednat o metastázu - máte diagnostikovanou rakovinu prsu? Přední axilární řasa tvoří přední okraj podpažní jamky. Nezvětšené uzliny vídáme v této lokalizaci běžně, uzlina patologická-postižená vypadá jinak.
Takže žádný stres.

zdravím Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5445
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu- hmatná rezistence v HZK vlevo. V místě rezistence pouze vrstva kůže, podkoží, žlázy pravidelné echogenity. Vyšetření i s předsádkou, žláza uložena povrchově. Bez patol. ložiska. Axila volná. Vpravo žláza obdobného charakteru i uložení, bez patol. ložiska, axila volná. Kontrola za 3 měsíce (v případě změny bulky ihned na biopsii). Je mi 34 let, 3 děti. Bulka je i vidět, když ležím na boku. Může se stát, že mi v prsu něco roste a UZ by to neviděl? Neměla bych jít pro jistotu na mamograf? Před 2 měsíci jsem vysadila HAK. Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den.
Ultrazvuk by odhalil zhoubný nádor. Musíte věřit vyšetřujícímu lékaři. Vhodné je samovyšetření prováděné 1x za měsíc vždy ve stejnou dobu cyklu, nejlépe po ukončení menstruace. Bulka může být podmíněná jenom žlázou. Pokud by jste zaznamenala při samovyšetřování - ve stejnou dobu cyklu- že se bulka zvětšuje, pak teprve vyhledejte opět lékaře, ultrazvuk se dá zopakovat a ev. doplnit i mamografií.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5444
Vážená paní doktorko,jsem po dvou operacích pravého prsu (fibrózní mastopatie),chci se Vás zeptat, zda-li je možná plastická operace prsou-povislá prsa. Je mi 50 let.Mamograf v pořádku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Jste tedy 2x po operaci pro nezhoubnou záležitost v prsu. Nic Vám nebrání nechat si provést plastickou úpravu prsů, předchozí operace nevadí.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5443
Dobrý den, jsem půl roku po komplexní onkologické léčbě C504 T1cN0M0, tripple negativní, G3, záchovná operace. Vím, že jde o agresivnějsí formu rakoviny. Nyní mě cca 2 měsíce pobolívají žebra pod operovaným prsem i některé částí prsu, zejména jako pod prsem. Může jít o následky ozařování nebo tato bolest může signalizovat i metastázy do žeber. Děkuji Iveta Ol.
Odpověď: Dobrý den,

bolesti po operaci prsu jsou velmi časté. Pokud bolesti lokalizujete do žeber, neznamená to ještě jejich postižení. Nádor je sice biologicky agresívnější, ale zřejmě velmi zavčas zachycený dle velikosti a uzliny v podpaží nebyly postiženy,což je velmi příznivé, takže o vzdálených metastázách bych nepřemýšlela. Je vhodné na tyto bolesti upozornit Vašeho onkologa, u kterého jste jistě pravidelně sledována. Bolesti mohou rovněž souviset s ozařováním prsu.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5442
Dobrý den,
je mi 24 let, nejsem těhotná ani zatím nemám děti. Po stisknutí prsu mi z bradavky vytéká malá kapička čiré, někdy lehce mléčně zbarvené tekutiny. Toto množství je větší u pravého prsu, který mám i jinak větší než levý. Množství se také mění v závislosti na fázi cyklu. Je tento stav normální nebo se jedná o nějaké onemocnění a měla bych to řešit? A kde případně? U svého gynekologa? Již přibližně 4 měsíce se neúspěšně snažím otěhotnět, může to souviset? Děkuji za odpověď a přeji krásný nový rok. Alena L.
Odpověď: Dobrý den,

sekreci, kterou popisujete považujeme za zcela fyziologiuckou, tedy normální. Vyskytuje se v souvislosti s běžnými hormonálními změnami a neznamená nic závažného. Závažná je sekrece krvavá, kdy je vhodné vyhledat lékaře. Se snahou o otěhotnění nemusí tato sekrece vůbec souviset, vyskytuje se ale př. po nasazení nebo vysazení horm. AK, po ukončení kojení přetrvává někdy velmi dlouhou dobu, apod. Pokud by se sekrece stupňovala, je vhodné nechat si odebrat hladinu hormonu prolaktinu, jeho vysoká hladina je někdy překážkou otěhotnění a stav se dá medikamentózně upravit.
Pěkný den a do nového roku vše, co si přejete
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5441
Dobrý den,
jsem z Teplic a prosím o radu, jak postupovat, když se chci nechat vyšetřit mamografem. Již několik týdnů mám bolesti v prsu, hlavně při dotyku nebo když ležím na břiše. Nic jsem si zatím nenahmatala. Čekací doba po objednání je prý dlouhá a já bych chtěla vědět, proč mám ty bolesti co nejdříve. Děkuji za odpověď. Ivana
Odpověď: Dobrý den.

Nevím, kolik máte roků - mamografické vyšetření preferujeme jako první zobrazovací metodu u žen nad 40 let věku, pro ženy mladší je vhodnější nejdříve ultrazvukové vyšetření. Objednací doby alespoň na screeningových centrech - kam doporučuji zajít - jsou v naprosté většině center v ČR velmi krátké. Bolest není ale příznakem nádorového onemocnění, alespoň tak Vás můžu uklidnit, než budete vyšetřena. Seznam screeningových center je na těchto stránkách.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5439
Dobrý den, před biopsii jsem měla malou hmatatelnou bulku v prsu, ale hned po biopsii až do teď -14 dní,mám tam mnohem větší bulku, spíše zduřelý tvrdý váleček asi 10cm až k podpaždí.Nemohlo se to biopsii zvětšit,rozdráždit..?Mám inv.dukt.karcinom.Na konzultaci jdu až za 14 dní.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,

biopsií se nádor nezvětší, ale je pravděpdoobné, že při biopsii došlo ke vzniku menší modřiny uvnitř prsu v blízkosti nádoru, kterou si teď hmatáte jako "váleček". Modřina se bude postupně zmenšovat, vy ale pravděpodobně dřív než modřina "zmizí" budete léčena.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5438
Dobrý den,
prosím Vás je mi 26 let a mám skoro 2leté dítě, které jsem plně kojila do 5 měsíce. Nyní mám asi 2 měsíce problémy s bolestí střídavě v obou prsech, spíše z venku prsa. Stále mám výměšek při zmáčknutí prsa. Jinak asi nic nenahmatám, myslím, že jsou to jenom žlázy. Může to být něco vážného. Děkuji za odpověĎ
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou normální, mění se během života ženy. Mléčná nebo čirá sekrece z jednoho nebo obou prsů může po ukončení kojení přetrvávat velmi dlouho a neznamená nic špatného stejně jako bolesti prsů. Ve Vašem věku lze absolvovat hrazené ultrazvukové vyšetření - objednat se můžete nejlépe na některé z nejbližších screeningových center - seznam center je na těchto stránkách.

Pěkný den
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5437
Dobrý den! Chtěl jsem se zeptat-jak poznám,že mám gynekomastii? U obou prs mám pod bradavkama menší bulky... koukal jsem na různe fotografie,ale nic mi to neřeklo-zdá se mi to jiný... Děkuji Tatíček.
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte pod oběma bradavkama "bulky" je velmi pravděpodobné, že se jedná o oboustrané rozšíření žlázy - tj. gynekomastii. Přesvědčit se o tom můžeme ultrazvukovým nebo mamografickým vyšetřením.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5436
Dobrý den, prosím od jaké velikosti nádorů už dokáže metastázovat -invazivní, duktální karcinom.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jestliže je již zhoubný nádor hodnocený patologem jako invazívní - znamená to bez ohledu na velikost nádoru, že je tento invazívní nádor schopný metastazovat. Metastázy nezakládají zhoubné nádory hodnocené jako karcinomy "in situ"- tj. neinvazívní karcinomy.

pěkný den, Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5435
Dobrý den, prosím zajímalo by mě Váš názor na léčení při invaznímu, duktálnímu karcinomu Avastinem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

Avastin je biologický preparát, který se užívá pro léčbu kolorektálního karcinomu, ale i karcinomu plic a prsu. Působí především tak, že "kontroluje" růst tumoru a jeho metastazování, cíleně působí proti tvorbě patologických
cév nádoru. Neužívá se vždy v léčbě karcinomu prsu, ale jen v případech k této léčbě určených - neznám další informace o stavu pacientky, pokročilosti onemocnění a dalších biol. parametrech inv. duktál. karcinomu.

Pěkný den, Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5434
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, je mi 58 let, posl. 5 let jsem se starala o maminku 91 let a neměla jsem na sebe čas. Teď jsem se dostala na mamograf, kde mě moc nepochválili a zjistili oválné ložisko spíše bng vzhledu a UZ ložisko 11x5x7mm, hypoechogenní,lehce nehomogenní, bez vedlejšíchfenomenů s bng LU. Objednali na punkci, tak se teď bojím, co to všechno znamená.Snímek před pěti lety už není k dispozici, říkali, že se to teď nedá porovnat, Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ložisko lékař popisuje na mamografii i při ultrazvukovém vyšetření jako spíše benigní -tj. nezhoubné.
Zřejmě není ale úplná jistota nezhoubné povahy ložiska, proto byla doporučena biopsie- punkce.
Vyčkejte proto výsledků biopsie, nic jiného nemůžete dělat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5433
Dobrý den, moje žena 39 let-má invazivní, duktální karciom v levém prsu, grade 2-11x12x9mm.Rád bych věděl jaká je prognoza ,když manželka odmítá radikálně léčení!nevím si s ní rady,četl jsem, že roste pomalu než dojde k propuknutí nemoci-smrt.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Z těchto minimálních údajů prognozu stanovit nelze. Záleží na řadě dalších faktorů: např. na tom, zda nádor již metastazoval do uzlin nebo do dalších orgánů, záleží na tom, jaká je další stručně řečeno biochemická struktura nádoru, záleží na celkovém stavu pacientky, na případných dalších chorobách apod. Odmítnout radikální léčbu v případě, kdy je nádor takto malý (kolem 1cm) je velmi nerozumné a znamená to v podstatě vzdát se šance na další život.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5432
Dobry den, je mi 33 let, vcera jsem byla na sonu po nahmatani bulky v HZK vlevo - okrsek nehomogenne snizene echogenity, neostre ohraniceny, bez dorzalnich akustickych fenomenu, lezi v centru lokalne dysplastickeho terenu, prumer 15mm. V leve axile nesuspektni 11mm uzlina s dobre diferenc.lipomatoznim sinem. Mirna dysplazie i v HZK vpravo. Pani doktorka rikala, ze to vypada na mastopaticky uzel, ale mam jit jeste na mamograf. Muzete mi, prosim, napsat Vas nazor? Dekuji Hana
Odpověď: Dobrý den. Popis představuje normální nález. Ve 33 letech bych já mamograf u Vás na základě výše uvedeného nálezu v žádném případě neprováděla. (Dle textu bych soudila, že se nejedná o mamografické screeningové pracoviště. Do budoucna Vám doporučuji případné potíže s prsy řešit přes svého gynekologa na některém screeningovém centru).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5431
dobry den, dneska jsem zjistila, ze mam ne primo v podpazi, ale jakoby pod nim a kousek od praveho nadra malou bolestivou bulku. Boli i tak, ze i kdyz zvednu ruku, tak to citim. Je malinka, asi tak pul cm v prumeru, ale dost boli. Nevite nahodou, co by to mohlo byt?
Dekuji, Jana.
Odpověď: Dobrý den. Bolestivé útvary v prsu souvisí nejčastěji s hormonální činností. Nejsou to ložiska v pravém slova smyslu a většinou odezní se skončenou menstruací. Ložiska mimo prs se žlázou většinou nesouvisí a bývají to kožní problémy ( zanícení mazové nebo potní žlázky)
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5430
Dobry den, moje osmileta dcera ma pod levou bradavkou ztvrdlou bulku, nic vyrazneho, na prvni pohled si toho nelze vsimnout, jen prohmatem. Na druhe bradavce nic takoveho nepozoruji. Mame to zkonzultovat s detskou lekarkou nebo se pouze jedna o jakousi hormonalni pripravu do budoucna - proc jen na jedne strane?
Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností se jedná o základ mléčné žlázy (může být asymetrie na obou stranách). Přesto je vhodné navštívit i dětskou lékařku, aby to potvrdila.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5429
Dobrý den,paní doktorko.Ráda bych se zeptala.V září jsem se rozhodla spolu s mým gynekologem na antikoncepci Mirena.V příbalovém letáku jsem se pak dočetla( který byl přiložen přímo v balení a já ho dostala až po aplikaci tělíska),že by ženám mělo být provedeno také vyšetření prsou.Lékař mě ujistil,že tělísko působí pouze v děloze,ale po jeho aplikaci již nyní 3 měsíc mívám bolestivější prsa než obvykle.Prosím poraďte,zda mám trvat na vyšetření prsou či nikoliv a zda existuje při této antikoncepci zvýšené riziko rakoviny prsu.Děkuji za odpověď.Dana
Odpověď: Dobrý den. Zvýšené riziko u hormonálních antikoncepčních (HA) preparátů se v současné době neudává. Preventivní vyšetření prsů se provádí běžně až od věku žen 45 let nezávisle na hormonálním příjmu. V mladším věku se vyšetřují jen tzv.rizikové ženy (po léčebném ozáření hrudníku, ženy s výskytem karcinomu prsu nebo vaječníku u nejbližších příbuzných atd). Bolesti prsů, které nyní máte, nepochybně s HA souvisí, nejsou však vyloženou indikací k vyšetření prsů, jako samoplátkyně však vyšetření můžete absolvovat sama na některém screeningovém pracovišti, pokud budete chtít.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5428
Dobry den pani doktorko,chtela bych se zeptat,zda je u mne riziko navratu rakoviny prsu,kterou jsem prosla pred 2roky a diagnoza byla,ze musim nejdrive na 8 cyklu chemo,pak byla operace a ozarovani.Pri vsech kontrolach bylo vse v poradku.Me onemocneni bylo v pokrocilem stadiu s metastazemi.Nyni jsem,ale opet velmi unavena a stale me boli zada a take klouby na rukou a nohou.Dekuji za odpoved Lydie
Odpověď: Dobrý den. Měla byste se objednat u svého onkologa a konzultovat s ním ty bolesti zad a celkovou slabost. O rakovině platí, že nemoc se může kdykoliv objevit znovu během celého dalšího života.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5427
Dobrý den, prosím co přesně znamená nález při nádoru 11x12x9 mm-invazivní duktální karciom, grade 2:v MLO projekci nevýrazné ložiskové ložisko zahuštění kresby před přední axilární řasou, v MLO projekci patrný stín nezvětené LU? a co ještě znamená doplnit MMG?Děkuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den. Je to popis ložiska, u kterého není jednoznačné, zda se jedná o nádor a popis uzliny v jeho blízkosti. Zkratka MMG nebo MG nebo někdy i NMG znamená mamografii.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5425
Dobrý den,byla jsem na uz vyš.a mamografii a mám rošířené mlékovody a cysty.Jsem bezdětná, je mi 34.let.Chci se zeptat,jestli je nějaké riziko vzniku rakoviny prsu a jak časté je třeba kontrolní vyšetření.Teta zemřela na nádor prsu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Především mne zaráží, že jste měla provedenou mamografii ve 34 letech věku. Mamografie u mladých žen pod 40 let věku se provádí zcela výjimečně, když je velké podezření na velmi závažné onemocnění prsů. Nález cyst, případně něco širších mlékovodů je běžný, nejedná se o nic, co by Vám mělo zvyšovat riziko případného onemocnění. Stejně tak jedna příbuzná v rodině se zjištěným zhoubným nádorem prsu Vám nezvyšuje riziko.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5424
Dobrý den, mám dotaz, i když asi vím, že bych to měla řešit s mým lékařem, ale pro začátek: je mi 20 let a začala mi otékat bradavka, mám na ní menší bulku a často mi mokvá, udělá se na ní strup a to samé pořád dokola. Také je velmi citlivá a bolí... Mám v plánu jít za lékařem, ale jen se chci zeptat, zda se obejvují případy rakoviny prsu ve dvaceti letech... K lékaři uržitě plánuji jít - raději zbytečně, než-li pozdě. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. I u mladých žen se výjimečně může vyskytnout nádor prsu (tak jako se nevyhýbají nádory ani dětem). Přesto je to velká vzácnost a je poměrně málo pravděpodobné, že by se Vás to týkalo. Nicméně návštěvu lékaře (neljlépe některou mamární poradnu v nemocnici) Vám doporučuji, aby se vyloučilo něco vážnějšího.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5423
zdravstvuyte u mena nashli fibrom uzel razmerom 1,2mm strashno li eto esli yazaxochu zaberemenet zaraneye spasibo.IRINA
Odpověď: Dobry den. Fibroadenom nebo fibrom je casty a bezvyznamny nalez v prsu. Rozmer 1,2 mm asi nebude spravny (asi melo byt napsano 1,2 cm).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5422
Dobrý den....
Když má žena plastiku prsou(silikonové poprsí), má se obědnat na sono nebo mamograf...mám v pravém i na levém prsu bulky jak oříšek,asi mléčné žlázi,ale raději bych měla jistotu...to pravé často pobolívá...
Moc a moc děkuji za čas strávený nad mím dotazem a děkuji za radu.
Jarmila N
Odpověď: Dobrý den. Především záleží na věku. Od 40 let věku se může provádět preventivní mamografie, do věku 40 let dáváme přednost ultrazvukovému vyšetření prsů. Implantáty nejsou překážkou provedení mamografie.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky