MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 5198
Dobrý den,mam kamaradku, která je po ablaci obou prsou jiz pred rokem, momentalne by mela byt v poradku, ale psychycky na tom není vubec dobre a proto mam na vás dotaz - existuje a paklize ano tak kde, skupinová terapie stejných onkologických pacientu pod vedenim psychologa? Chtela bych kamaradce pomoci, ale sama to nezvladnu, myslím, ze je potreba v tomto pripade odbornik. Dekuji Vam moc za odpoved. Zigová J.
Odpověď: Upozorňuji, že ne každý psychiatr nebo psycholog bez zkušennosti s onkologickou problematikou je tím pravým.Vaše kamarádka v první řadě potřebuje pomoc žen, které se na nádor prsu léčily a vyléčily. Potřebuje jejich zkušennosti s obtížemí, které ženu po léčbě provází, potřebuje příklad, že kvalita života i po léčbě a ztrátě obou prsů může zůstat stejná, že má šanci na partnera (pokud ho již nemá). Po celé republice existuje síť Mamma help center ( mamma= prs, help=pomoc). Zde pracují ženy se zkušennostmi. Mají kurzy pro laické terapeuty, na centra jsou navázáni specialisté, psychoterapeuti. V Mamma help centrech se původně nemocné ženy angažují - každá podle svých schopností a možností, nebo jen prostě konzumují servisní nabídku těchto - nebojím se říci oáz pro ženy po léčbě pro karcinom prsu. Další pomocnou sítí je Aliance žen s rakovinou prsu, kde je sdruženo více než 40 organizací z celé České republiky.I v organizacích Aliance může Vaše kamarádka najít to, co jí teď schází. Vy pro ní uděláte nejvíce, když vyhledáte na internetu Mamma help (mammahelp) a vyrazíte s ní do některého z nich, nebojte se, i Vy se tam budete cítit dobře.My z našeho centra velmi často posíláme pacientky rovnou po zjištění nádoru právě do Mamma help centra. Do pražského Mamma help centra se také dovoláte přes linku pomoci Avonu. Pusťte se do toho, vytrhněte Vaši kamarádku z jejího samotaření v této nejčastější nemoci žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5197
Dobrý den, moc děkuji za odpověď k dotazu č. 5194. Je pravda, ze jsem před půl rokem vysadila antikoncepci (po 8 letech) a nyni se snažím otěhotnět. Ale vzhledem k tomu, ze bolest v podpaží pocituji uz mesic a během této doby jsem i menstruovala, myslim, ze těhotna nejsem. Je mi 28 let. Prosím tedy o doporučení případných léků. Moc děkuji a jsem s pozdravem. L.D.
Odpověď: Nechci být nositelem planých nadějí, ale někdy se v začátku těhotenství objeví tzv "nidační" krvácení, které provází usazování vajíčka ve sliznici děložní. Žena ho zamění za termín menstruace. Na bolest prsů u mladých žen vašeho věku existují prakticky dva podpůrné léky. Jeden s názvem Mastodynon (mastodynie=bolest prsů) a pak acidum folicum. Když si projdete asi 15 odpovědí nazpět, ve dvou jsem o Mystodynonu psala. Pro Vás shrnu: Jde o bylinný extrakt, který se může užívat i v případě, kdybyste byla opravdu těhotná.Účinná látka v něm se jmenuje Drnek lékařský a ten má schopnost srovnávat jemné výkyvy hormonálních hladin, které se projevují hormonálními bolestivými uzly - mastodynií. Měl by se užívat 3-5 měsíců. Druhou variantou je kyselina listová : acidum folicum. Je rovněž volně dostupná v lékárnách, je ve formě tabletek. Je ideální koupit si přípravek, kde není acidum folicum ( dále AC)kombinováno s příliš mnoho dalšími vitaminy, v těch přípravcích je totiž AC v nízké koncentraci. AC se dá užívati v těhotenství, používá se k přípravě na zdárné těhotenství a v předcházení vývojových vad. Pokud opravdu ještě nejste těhotná, poraďte se s nějakým dobrým gynekologem, ať Vám poradí, jak se AC v prekoncepční (před těhotenskou) péči užívá. Držím palce, ať se vše vyvýjí tak, jak si přejete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5195
Dobrý den.
Je mi 35let mám dvě děti 9 a 5let. Poslední tři měsíce cítím stálé pnutí až bolest v prsou / identické v těhotenství /. MS mám pravidelný a antikoncepci neužívám. Občas průsvitný sekret z bradavek. Mám se znepokojavet??? Je to nepříjemné.
Děkuji M.V.
Odpověď: Vašich obtíží se opravdu nemusíte obávat, příznaky nádorového onemocnění jsou jiné. Ani průsvitný sekret není nic znepokojivého, pokud se v něm neobjeví příměs krve. Přečtěte si, prosím, mou odpověď na dotaz číslo 5185, kde velmi podrobně vysvětluji užívání bylinného extraktu se jménem Mastodynon, který se hodí i na léčb Vašich obtížíu. Účinky přijdou pomalu, někdy až druhý měsíc užívání kapek. Neexistuje jiný lék, který by působil ihned. Působení Mastodynonu je pomalé, ale obvykle na trvalo nebo na dlouhou dobu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5194
Dobrý den,už asi měsíc mě na dotek bolí v jednom podpaží. Když ho na pohmat porovnám s druhým podpažím, přijde bolestivá část o něco tvrdší, ale vyloženě bulku necítím. Pravidelně si podpaží depiluji a používám i antiperspirant. Může to být způsobené tímto nebo mám raději vyhledat lékaře? Děkuji. L.D.
Odpověď: Neřekla bych, že Vaše obtíže jsou jednoznačně způsobené péčí o podpaždí . Můžete změnit antiperspirant - to pro jistotu. Spíše si myslím, že máte v podpaždí okrsek přídatné žlázy, což je velmi běžné, a že v něm nyní probíhají nějaké hormonální změny. Možná jste změnila antikoncepci, můžete být těhotná. Obtíže mohou být spojeny s pohybovým aparátem ramenního kloubu. Ještě chvilku počkejte. Poradila bych Vám nějaké dplňující léky, ale neznám Váš věk.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5193
dobrý den je mi 30 roků před deseti měsíci jsem odkojila dvě děti 2 roky po sobě .byla mi nalezeno ložisko invazivního dukt. karcinomu jedno ložisko 1.5 cm a druhé 1.3 cm. mT1cN1Mx byla jsem na všech vyšetření zatím vše bez metastáz zahájena léčba AC4x+Tax4x poté chirurgický zákrok . jSEM BOJOVNICE mám dvě malé děti můžete mi říct jaká je šance na vyléčení děkuji za odpoveĎ Ch. M.
Odpověď: Bojovníci vždycky zvítězí !!! Rakovina prsu je nejlépe léčitelné zhoubné onemocnění. Nádory bez metastáz do spádových uzlin se dají téměř ve 100% vyléčit.Dohlédněte, abyste po léčbě byla dobře kontrolována, do toho patří i vyšetření PET (pozitronová emisní topmografie). PET se má provést nejdříve 6 měsíců po ukončeném léčení. Pet by měl potvrdit, že nikde v těle opravdu nění patologické ložisko. Jedenkrát ra rok byste měla mít celkově provedenoiu onkologicou prohlídku : vyšetření břišních orgánů, krve.
Dovolím si připojit malou radu. Až budete po léčbě, neznažte se svému okolí ani sobě dokázat, že jste úplně zdravá, že se vlastně vůbec nic nestalo. Ono se stalo !!!! Selhal Váš imunitní systém, když dovolil, aby nádorobvé ložisko vzniklo. Proč byl Váš imunitní systém oslaben? Vyčerpání fyzické nebo psychické ? Přestože jste bojovnice, opatrujte se. Nesnažte se stihnout vše, všechnu práci, kterou přináší péče o dvě malé děti. Odpočívejte, vtáhněte do péče o děti ostatní členy rodiny. Užívejte radostí života, pečujte o dobrou mysl a pohodu. Pečujte o sebe stejně tak jako o své okolí !!!!!!! Je to mnohem důležitější, než si vůbec dokážete představit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5192
Je mi 32 let, po poradu 17 mesicu. Kojila jsem do 8,5 mesice.Nyni mam modrosedouzkalenou sekreci z leve mammy a mlecne bilou z prave.Uz prs bez patolog. nalezu.Onemoc. stit.zl.v rodin.anam., nynicitim tlaky v jejim okoli.Jsem 10dni po mestruaci.CO mam ocekavat za diagnozu?Duvod soucasne sekrece a rozdilnost barvy asymetr.?Dekuji Hanka
Odpověď: Popisujete obtíže, kterými trpí hodně žen a které současná medicina neumí uspokojivě vysvětlit. Jde jistě o hormonální souvislosti, organismus se po těhotenství a kojení dává nejméně dalších 9 měsíců do původního hormonálního stavu . Žádná sekrece, která není červená nebo hnědá, není nebezpečná. Při krvavé příměsi se musí ihned provést vyšetření mlékovodů - duktografie nabo další metody. Sekrece různého typu u některých žen po kojení přetrvávají i několik let. Jediné co mohu doporučit je : Nesnažte se sekreci z prsu vymačkávat, drážděním bradavky si udržujete okruh "minimálního kojení" - mohu-li to tak nazvat. Obtíže pomalu ale jistě odejdou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5191
Dobrý den,
je mi 20 let. Chtěla bych se zeptat, zda se mám obávat, když mi hnisá (nažloutlá barva)okolí bradavky jednoho prsu. Lepí se to na prádlo, takže při každém přestrájení se mi "strup" odloupne a jde to nanovo. Prosím poraďte. Děkuji
Odpověď: Zřejmě jde pouze o hznisání podkožní mazové žlázky. Neuvedla jste, jak dlouho Vaše obtíže trvají. Nekončící hnisání může být spojeno se stavem po dlouhodobéom užívání antibiotik, může také souviset se stravou ve které je moc cukru nebo s konzumací nadměrného množství mléčných výrobků. Bylo by dobré zjistit pomocí ultrazvukového vyšetření , zda se zánět váže jen na oblast kůže, zda není nějaká souvislost s podkožím. Naše maminky si na podobný problém přikládaly různé bylinky, které pomohou zánět odstranit. Aź budete mít jistotu, že nález nesouvisí s prsní žlázou, zajděte ke kožnímu lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5190
Dobrý den, jsem tazatel, který se ptal na "neobvyklou" 40ti denní čekací lhůtu pro zákrok odstranění prsu s rakovinovým nádorem. Rád bych pár věcí uvedl na pravou míru a věřím, že ikdyž nedoložím potřebná fakta, dokážete mi alespoň trochu poradit a vnést klid do naší rodiny. Matka , nechci ji přímo nazvat "hypochondrem" si diagnozu RAKOVINA určuje už několik let, při jakémkoliv onemocnění. Nyní, po nahmatání bulky v prsu a následném vyšetření na Mamografu tvrdí, že je vše spečetěné.
Odpověď: Děkuji za další informace. Operace prsu by bez předem provedené malé jehlové biopsie za kontroly ultrazvuku neměla být provedna. Takový je český standard a pacienti by měli odejít z pracoviště, které ho nedodržuje. Jde o to, že když biopsie prokáže, že se nejedná o ložisko zhoubného nádoru, není operace potřebná vůbec. Naopak, když se prokáže zhoubné bujení pomocí této nenáročné ambulatně provedené jehlové biopsie, musí se změnit taktika operace, například musí být před operací provedeno označení tzv. sentinelové uzliny v podpaždí. Ať Vaše matka trvá na tom, aby byla diagnostika provedena podle požadovaných norem. Nemějte Vaší mamince za zlé, že se bojí rakoviny. Tento strach se nedá z hlavy jen tak vymýtit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5189
Vazeni, vcera ultrazvuk a mammograf, normal, ale bulka v pravem podpazi (lymaficka uzlina do 2 cm) po biopsii prokazala abnormal cells, pravdepodobne rakovinne. Ma nasledovat MRscan a pak navrh lecby. Co mohu cekat a co si branit. Ziji 2 roky v cizine a moc potrebuji radu. Pred mesicem antibiotika kvuli zubu a nervy se sestrou.
Dekuji
Odpověď: Někdy se nádor založí přímo v podpaždí v třeba i v minimálním okrsku prsní žlázy, který zde může být přítomen. Jindy nádor vyšle své buňky do podpažních uzlin a přitom je tak minimální, že není na mamografii ani na ultrazvuku vidět. Diagnostika pomocí magnetické rezonance ( MR scan) je to nejlepší, co se teď může udělat. V některých případech je MR diagnosticky přínosnější, než ostatní metody. Antibiotika zde nemají žádnou souvist, nervy se setrou Vám jistě na pohodě nepřidávají. Kdyby došlo k prokázání nádoru, velmi dobře konzultujte kdo a jak Vás bude léčit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5188
Dobrý den, děkuji za zodpovězení dotazu 5176.Na operaci jsem byla 10.6.2009 ve Střešivicích,nyní se nemoc opět vrátila.Lékař mi vysvětlil,že se nádor usadil v jiném duktu. Dutkografie se minulý týden nepodařila a byla nabrána cytologie.Podle sdělení lékaře je možná i revize.Hezký den Dagmar.
Odpověď: Radiální jizva se nemůže vráti za čtyři měsíce. Velmi Vám doporučuji : zavolejte ve středu 18.11.2009 nebo ve čtvrtek 19.11. 09 na číslo 234 105 334, je to číslo do Mamma centra v Praze 4 a domluvte se s asistentkou Pokornou na dalším postupu. Váš nález potřebuje pořádně vyšetřit, ne jen operovat. S paní asistentkou vše proberu. Paní asistentka je na telefonu vždy v Po-Čt. V pátel se na lince nikdo nehlásí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5187
Dobrý den, je mi 39 let a vloni jsem si nahmatala pod pravou bradavkou malou bulku. Chodím pravidelně na ultrazvuk, ale chtěla bych vysvětlit prosím výsledek vyšetření. BI-RADS 2, vpravo subareol.kalcifikace 6 mm, při ní náznak izoech.ložiska vel.7 mm, benigních známek, axily bez patol. LU. Mám přijít zase za tři měsíce na sono. Děkuji zaodpověď.
Odpověď: Pod pravou baradvkou máte fibroadenom (izoechogenní ložisko) s okrskem, kde se vychytává kalcium (kalcifikace). Tato veliká kalcifikace je mimo jiné známkou nezhoubnosti nálezu. Z takového nálezu, který je mimochodem velmi běžný, nevznikne nikdy ložisko zhoubného nádoru. Kontroly jedenkrát do roka jsou postačující.
Ve Vašem věku už se velmi pravděpodobně nález nebude zvětšovat. Od 45 roku byste měla mít pravidelně mamografii jedenkrát za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5186
Dobrý den,

děkuji za Vaší odpověď na dotaz č. 5184. Nejspíše dám na Vaší radu a objednám se na vyšetření. Bohužel však objednací doba je dost dlouhá (cca 2 měsíce). Existuje nějaké akreditované pracoviště, kde jsou lhůty kratší?
Nemohu přeci vyloučit, že útval byl v prsu ještě dříve, ale pouze jsem si ho nevšimla nebo nebyl hmatatelný, takže třeba s těhotenstvím vůbec nesouvisí...
Děkuji Vám a zdravím K. M.
Odpověď: Všechna screeningová pracoviště vyšetřují hlavně ženy v rámci prevence, což znamená ženy bez obtíží. proto jsou termíny obsazeny na dlouhou dobu dopředu. ALE Každé screeningové akreditované pracoviště MUSÍ mít tzv. " akutní termíny" neboli místa pro pacientky s obtížemi. Je ale zapotřebí to sdělit při objednání - objednávající úřednice nebo sestra nepoznají, jak velké jsou Vaše obtíže, pokud je nepopíšete. Zmiňte, že jste těhotná a že máte v prsu náhle vzniklý útvar - rezistenci. Můžete také přidat, že jste se v této poradně dozvěděla o povinnosti akutních termínů. Přidejte moje jméno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5185
dobry den,minuly tyden me zacalo bolet v pravem podpazdi.Bolest vystrelovala az k lokti.V pravem prsu jsem si nahmatla zatvrdlinu, avsak myslim,ze v levem je to podobne.Loni v lednu jsem byla na UZ-kvuli samemu mistu jako ted.vysledek naprosto v poradku. Jsem pred menstruaci,bolest odeznela,pouze citim prs.(muze to byt castym prohmatavanim)je mi 24 let.Mam se objednat znovu na UZ nebo zbytecne zmatkuju? Dekuji moc.
Odpověď: Potížemi, které popisujete trpí určitá část žen. V období před menzes, kdy dochází ke změnám v hladinách hormonů, reaguje na tyto změny prsní žláza. Na obtíže velmi dobře pomáhá lék - bylinný extrakt Mastodynon. Kupuje se volně, bez receptu, užívá se podle návodu na příbalovém letáku. Kůra tímto lékem by měla trvat alespoň 3 měsíce, ideálně 5 měsíců. Zlepšení obtíží před menzes přijde druhý nebo třetí měsíc užívání. Doporučuje se také tuto kůru podstoupit jednou do roka - u žen, které na "hormonální" uzly trpí stejně jako Vy. Přípravek lze užívat společně s jakoukoliv léčbou, nejde o hormonální lék, ale jak jsem již zmínila - o bylinný extrakt
Jedna lahvička v ceně do 200 Kč vystačí na měsíc..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5184
Dobrý den,
před asi 3. - 4. týdny jsem si nahmatala v pravé polovině pravého prsu mezi horní a dolní částí takovou bulku, útvar, nebo spíš zatvrdnutí. Dnes mi doktor potvrdil 6 týden těhotenství. Vloni v září jsem byla na sonu. Výsledek byl v pořádku, pouze malá bezvýznamná cysta v levém prsu. Celkově mám prsa větší, hodně citlivá, nyní díky těhotenství i hodně bolestivá.
Rodinnou zátěž ohl. rak. prsu nemám, je mi 26 let. Doporučujete počkat, nebo objednat na sono?
Moc děkuji za odpověď, K. M.
Odpověď: Váš nález velmi pravděpodobně souvisí s potvrzeným těhotenstvím. Počkejte dva-tři týdny, pokud nález zmizí, je vyšetření zbytečné. Na druho stranu by proto, abyste si těhotenství užila v poklidu a ve stoprocentní jistotě, bylo jistě dobré nechat se vyšetřit. Opakuji stále dokola, že vyšetření stojí 300 Kč a zejména vyšetření žlázy v těhotenství by měl provést radiolog z akreditovaného centra. Ultrazvukové vyšetření je zcela bezpečné - v těhotenství i mimo něj. Vyšetřuje se zvukem o vysokých frekvencích, ne RTG paprsky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5183
DOBRÝ DEN,JE MI 33 LET,V RÁMCI PREVENCE JAK ČASTO BYCH MĚLA CHODIT NA MAMOGR. NEBO ULTRAZVUK? SAMOVYŠETŘENÍ MI TEDA NEJDE,NEPOZNÁM CO JE BULKA A CO NENI.NA PENĚZÍCH NESEJDE.HLAVNÍ JE, CO NEJLEPŠÍ VYŠETŘENÍ ABYCH MĚLA JISTOTU A ABY ČASTÉ VYŠETŘ. NEŠKODILO.MOC DĚKUJI S POZDRAVEM PECHÁČKOVÁ.
Odpověď: U žen do 35 let není vhodné provádět mamografii prsu z preventivních důvodů. Něco jiného je to samozřejmě ve chvíli, kdyby se v ultrazvukovém vyšetření objevilo něco podezřelého. U žen mladšího věku má ultrazvuk (sono) větší výpovědní schopnost, než mamograf. S věkem se to obrací, proto se mamografie provádějí od 40 roku věku. Pravidelně každé dva roky ale až od 45 roku. Vyšetření ultrazvukem obvykle stojí 300 Kč a provede Vám ho kterékoliv z akreditovaných center, jejichž adresy jsou uvedeny na tomto webu. Pokud ve Vaší rodinné anamnéze není častý výskyt nádorů prsu nebo nádorů obecně, stačí vyšetřen íultrazvukem jednou za dva roky - zatím. S věkem se to bude měnit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5182
Dobrý den . Na sonografickém vyšetření mi byla předložená zpráva které nerozumím . Prosím o stručný překlad ...
Echogenní mléčná žláza s jemnou hypoechogenní duktální kresbou , je rozvolněna tukovými lalůčky , oboustranně jsou v ní patrny nečetné cysty do 4mm. Vlevo v axile se zobrazuje akcesorní žláza , má stejnou struktůru jako prsní žláza , rovněž jsou v ní drobné cysty.v axilách zastiženy normoechogenní uzliny do 10mm.

děkuji s pozdravem M.P
Odpověď: Jste zcela zdráva. Radiolog v popisu musí uvést různé detaily, kterým Vy nemusíte ani nemůžete rozumnět. Podrobný popis mu bude pomocníkem příště, až přijdete na kontrolu. Akcesorní žláza je přídatná žláza, tedy jakýsi malý další prs v podpaždí, což je velmi obvyklý a častný nález. Drobné cysty jsou jen výrazem hormonálního stavu žlázy, mohou mizet a zase se objevovat. Normoechogenní uzliny je jen konstatování, že v podpaždí máte tolik uzlin, co jich tam má být a že mají zcela obvyklou strukturu. Pro Vás je podstatný závěr, který by měl radiolog napsat za popis žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5181
Dobrý den. Cca 3 týdny mám bolesti v levém prsu. Při pohybu ruky, nadechnutí, ležení na břiše. Nic jsem si nenahmatala. Dnes mi lékař oznámil, že tam něco je a poslal mě na ultrazvuk. Prý co nejdřív. Je mi 31 let, mám 2 děti a v rodině tuto nemoc nikdo neměl. Na co se mám připravit-na nejhorší? Děkuji za odpověď. E. M.
Odpověď: Někdy zhoubný nádor bolí, ale ne tak, jak popisujete. Může jít o tzv hormonální uzel, možná jde o cystu. Určitě navštivte jedno z akreditovaných center, jejich adresy jsou na tomto webu. Půjde-li jen o cystu, provedou její odsátí, což je malý nebolestivý výkon, který se provádí za kontroly ultrazvuku. Někdy takto bolí zánět svalu, mohou se sen projikovat i obtíže s ramenním kloubem. Prostě možností je více a pravděpodobnější jsou ty optimistické.Myslím, že nemusíte propadat panice.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5180
Dobrý den,mám dotaz,bolí mě prsa mám zduřené mléčné žlázy a teče mě mléko ale těhot,test ukázal negat,jaká muže být příčina těch mít prsou Děkuji za odpověd Linda
Odpověď: Příčina Vašich obtíží je zcela určitě hormonální. Rozhodně se nejená o příznaky nádoru prsu. Doporučuji ještě s malým odstupem zopakovat těhotenský test. Bude-li i po druhé negativní, je zapotřebí provést především vyšetření krve, aby se vyloučily obtíže, které by mohla způsobovat hypofýza (tedy opět hormonální obtíže) . Vyšetření zorganizuje Váš gynekolog. Měl by Vás vyšetřit i gynekologicky, aby se vyloučil tzv. zamlklý potrat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5177
Dobrý den, je mi 32 let a pět let používám antikoncepci Mercilon. Včera večer jsem si nahmatala bulku na levém prsu z boční strany. Bohužel po psychické stránce nejsem v pořádku. Před měsícem mi umřel otec a nevím zda to nemůže mít souvislost i s menším úbytkem váhy. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Je mi moc líto, že v tám v takovém ještě mladém věku umřel tatínek. Vaše obtíže - bulka i úbytek Váhy samozřejmě mohou souviset s úmrtím tatínka, například zhubnutí Vám odhalilo struktury žlázy, neboť v prsech se hubne podkožní vrstva tuku. Pro Váš klid Vám však doporučuji, nechte se vyšetřit v jednom z akreditovaných center (adresy zde na webu), ať si vyřešíte alespoň jeden problém. Přeji Vám, aby Váš smutek z úmrtí Vašeho tatínka v dohledné době odešel.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5176
Dobrý den, můžete mi prosím blíže vysvětlit termín radiální jizva? Děkuji Dagmar
Odpověď: Radiální jizva je sbíhání struktur na mamografii, podle standardů se z ní má provést vakuem asistovaná biopsie (mamotomie), která se provádí v 7 centrech v ČR. Je to proto, že někdy se do radiální jizvy může schovat počínající zhoubný nádor. Je vždy minimální, velmi málo nebezpečný ale právě proto se musí odstranit, protože každý malý nádor, byť i mikroskopický, jednou naroste do velkých rozměrů. V té superminimální velikosti není na mamografii vidět, proto se musí provést velmi cílená a přesná biopsie, jak jsem uvedla výše. Pravděpodobnost kombinace radiální jizvy a nádoru je 15-25%. Nedoporučuje se takový nález sledovat, ale vždy udělat biopsii a to v jednom z center, která mamotomii provádí. Napíšete-li, kde bydlíte, odpovím, kde je nejbližší centrum.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5174
Dobrý den,
mojí matce byla zjištěna rakovina prsu. Na zákrok, při kterém jí má být odstraněn celý prs bude čekat 40 dní. Je tato doba v těchto případech obvyklá?
Odpověď: V první řadě se ptám, proč jí má být odstraněn celý prs ? 40 dní čekat na operaci je opravdu velmi neobvyklé. Během této doby by již měla probíhat onkologická léčba. Napište ve kterém městě byla maminka diagnostikována a jaké jsou přesně výsledky předoperační jehlové takzvané core (kor) biopsie. Určitě se ještě ozvěte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5173
dobrý den,matce našli nález v prsu, má 7 prsa, ptá se jestli jí ho celé uříznou, je jí 69, ale doted žila aktivním životem s. svým manželem,otec je z toho uplně mimo.. Děkuji Kopisová
Odpověď: V moderní onkologické léčbě se odebirání prsu má provádět ve zcela vyjímečných případech. Odstranění jednoho prsu by pro Vaši maminku znamenalo velmi nepříjemnou asymetrii. Nošení náhradního prsu - epitézy je u žen s velkými ňadry skutečně problém. Jestli Vám mohu poradit, jděte na další pohovor s lékařem s Vaší maminkou, jednak ji tím podpoříte, jednak můžete vést diskusi s lékaři Vy sama. Maminka toho jistě není schopná, některé věci zapomene, jiné poplete, to je zcela běžné u žen, které se dozví, že mají zhoubný nádor v prsu. Za maminčim prs zabojujte, zejména v tomto věku je ablace (odstranění prsu) prakticky zbytečná. Můžete se také obrátit na jiné onkologické centrum ( to v případě, že byste s vysvětlováním lékaře nebyla spokojená) - jsou na adrese www.linkos.cz. Když mi napíšete, kde Vaše maminka bydlí, mohu Vám poradit ještě cíleněji.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5171
Dobrý den,
minulý pátek jsem vám psala,že mě bolí už delší dobu levé prso. Ale mě je teprve 16 let. Už jsem se objednala ke svému gynekologovi a 16.11. jdu na kontrolu. Už takhle se dost stydím ještě když mu budu muset říc,že mě bolí prso. Ale říct mu to musim, protože se bojim. Děkuji za odpověď.
Odpověď: MIlá mladá dámo. To, že je Vám 16 let zcela mění situaci. Ve Vašem věku jsou bolesti způsobeny jednoznačně vývinem prsu. Nedokážu Vám říci, proč bolí jen levé prso, některé věci prostě vysvětlit neumíme. Co Vám však mohu říci jistě je, že výskyt rakoviny prsu u ženy do 20 let je extrémě vzácný, vzácnější něž jiné nádory mladých lidí. Za svou bolest se nestyďte, kdyby Vám po prohlídce bylo něco nejasné, ozvěte se znova. Nebojte se ničeho.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5170
Dobry den,Je mi 31 let, mam 3 lete dite, ktere jsem kojila. Pred porodem jsem brala antikoncepci tudis menstruace byly pohadkou.Nyni nic neberu.Nyni zhruda pul roku me vzdy tyden pred menst.boli prave prso a je tvrdci.Prsa jsem vzdy mela rozdilne-trochu velikost, pri kojeni v jednom vice mleka,jedna bradavka ma tendenci se vsouvat dovnitr...Co si o tom myslite?Dekuji a preji hezky den
Odpověď: Především :nejde o žádný závažný problém. Projevy, které popisujete nejsou známkou zvýšení rizika rakoviny prsů. Co s tím ? Mnoho žen má zkušennosti s užíváním Mastodynonu, jde o nehormonální extrakt ve formě kapek, který se dá užívat s jakoukoliv léčbou. Doporučuje se nejméně 3měsíční kůra. Mastodynon je volně prodejný, dávka na měsíc stojí 200 Kč. Zlepšuje celkově tzv "premenstruační syndrom", kam patří i bolesti prsů. Další variantou je užívání vyšších dávek vitaminu E týden před menzes, nejméně jednu kapsli á 400mg denně. Některé ženy si velmi chválí kyselinu listovou - acidum folicum, je dobré vybrat si přípravek s co nejvyšší dávkou bez kombinace s jinými přípravky. Vyplatí se kůra opět tři měsíce. Přípravky není dobré mezi sebou kombinovat, nejde pak rozlišit, co z nich mělo dobrý účinek.
Zatahuijící se bradavku je dobré masírovat, aby se tak povolily malinké papilární svalečky, jejichž zkracování způsobuje tendenci k zatahování. Pokud jde bradavka vybavit, nejde o žádný problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5169
Dobry den.Muj gynekolog me doporucil na UTZ prsniku k lekari nevedenem na seznamu akreditovanych pracovist.Prosim Vas, myslite si, ze je v tom nejaky rozdil?Mam se objednat na akreditovane pracoviste?Dekuji moc
Odpověď: Akreditovaná pracoviště jsou pod kontrolou Komise odborníků pro mamární diagnostiku, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, Ministerstvem zdravotnictví a také zdravotními pojišťovnami. Lékaři, kteří zde pracují jsou skuteční specialisté, kteří jsou pravidelně proškolováni ve zvládání složitých diagnóz. Mají velkou rutinu. Neakreditovaná pracoviště se nemusí nikomu zpovídat. Asi se ptáte, proč to tak je? Odpověděla bych tak, že je velikou výhrou, že Česká republika má 77 akreditovaných center. Některé věci prostě nejde nastavit v krátké době.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5168
Dobrý den,nahmatala jsem si cosi v pravém horním kvadrantu pravého prsu,na lévém to nebylo. Dnes jsem byla na UZ vyš. a výsledek byl: vpravo,na rozhraní HK, jen vysoká vrstva žlázy - z čeho to může být?,dukty akcentované-co to znamená?,vysoká vrstva normoechog. žlázy téměř ve všech kvadrantech, struktura hrubější-co to znamená, příčina?,rozložení ech však pravidelné. Děkuji za odpověď
Odpověď: Velmi pravděpodobně se v pravém prsu odehrály hormonální změny, které se projevily hmatností a v ultrazvuku vyšší vrstvou žlázy než ve stejném místě na druhé straně. Jak se objevily, měly by také zmizet. Akcentované dukty - to znamená mírně rozšířené mlékovody, což právě spadá do obrazu hormonálních změn. Normoechogenní žláza je obvyklý výraz pro skutečnou normu zobrazení žlázy, hrubší struktura zase vyjadřuje určitý druh žlázy - je-li v něm rozložení ech pravidelné, jde jen a jen o potvrzení normy. Pro Vás je podstatný závěr, který byl učiněn, popis vyšetření si píše radiolog především pro sebe, aby měl v případě kontroly s čím srovnávat. Na hormonální změny dobře působí nehormonální přípravek Mastodynon, je volně ke koupi v každé lékárně, je dobré užívat podle návodu 3 měsíce, což jsou tři lahvičky asi po 200 Kč. Lze kombinovat s jakoukoliv antiikoncepcí či jinou léčbou (například i antibiotiky).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5167
Dobry den, behem druheho tehotenstvi se mi na na dvorci i na bradavce zacali objevovat mista, kde se v zahybech bradavky hromadil takovy cerny mazek. Predpokladam, ze zbarveni je od tmavych podprsenek. Trochu jsem znejistila, protoze nyni se mi narodila holcicka a ve 3. tydnu mi zacala odmitat jedno prso, kde mam zvrasnelou bradavku vice a take se tam tvorilo vice toho mazku/mleka. Na rodina.cz jsem se docetla, ze dite muze odmitat jedno prso, kdyz je v nem rakovina. Sveho prvniho syna jsem kojila pres 2 roky a nikdy se nic podobneho neobjevilo.
Odpověď: To, že dítě odmítá prs, ve kterém je rakovina, slyším poprvé a ze své 20ti leté praxe vím, že je to blud a nezodpovědnost autorů stránek, že něco takového vůbec uvedou. Mnoho žen kojilo z obou prsů, aniž by jejich dítě upozormilo odmítáním na rakovinný nádor v některém z nich. A naopak ani jedna nemocná žena v době kojení nikdy neříkala, že její dítě nemocný prs před diagnózou odmítalo. Popisu černého mázku moc nerozumím, těžko si to dokážu představit. Jde-li o krvavou příměs, je to situace zralá na vyšetření prsu. Doporučuji Vám, nechejte se poslat na vyšetření, ale trvejte na tom, že půjdete pouze do certifikovaného screeningovéha centra, jejichž adresy jsou na tomto webu. Provedou Vám ultrazvuk, Před vyšetřením udělejte několik dnů po sobě otření "černého mázku" na bílý kapesník a toto pak ukažte vyšetřujícímu radiologi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5166
Dobrý den,od června jsem v onkologickém léčení v levém prsu : biopsie- invazivní duktální ca mammae 1.sin v HZQ T2N1M0 G3 triple neg. 33x16x13mm ER neg,Prneg,Her 2 neg.Nyní jsem po 4 cyklech neoadj. CHT AC+ NEULASTA, poslední CHT 1.10 kdy byl proveden kontrolní UZ L prsu kde ložisko již není vůbec patrné v axilách drobnější uzliny, v levé dolní části i jedna LU větší - 13mm v podél.ose ,jedná se mi o to zda je nutná v současné době operace a v jakém rozsahu, idopat. trombocytopenii /kolem 55 tis./ Děkuji mnohokrát za odpověd.
Odpověď: Vážená Jano. Především je skutečně dobře, že neoadjuvantní chemoterapie takto luxusně "zabrala". Ultrazvuk je velmi dobrý nástroj zobrazení změn v prsu, jeho rozlišovací schopnost se však pohybuje v rozsahu 2-3mm, což v praxi znamená, že přestože v ultrazvukovém obraze nejsou již patrné žádné změny, na buněčné úrovni se mohou ještě schovávat stovky zhoubných buněk ( z původních miliónů), které by v původním ložisko čekaly jako nevybuchlý granát. Jakmile by se opět pomnožily, narostl by nádor, který by byl velmi špatně léčitelný, neboť by vyrostl z buněk, které odolaly chemoterapii. Osobně mám zkušennosti, že prakticky vždy patolog najde nějaké zbytkové nádorové buňky, přestože ultrazvuk byl po léčbě negativní. Ultrazvuk prostě není mikroskop. Ložisko původního nádoru se musí odoperovat, věřím, že během léčby Vám bylo provedeno označení operačního pole pigmentem. Samozřejmě se při operaci musí provést zkouška na tzv. sentinelovou uzlinu, neboli vyšetřit uzlinu, která je branou do celého lymfatického systému v pokoží. Držím palce, ať u Vás pokračuje vše zdárně jako dosud.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5165
Dobrý den, chci se zeptat co znamená pojem Reziduum nepravidelné,vícekomorová cysta. Děkuji
Odpověď: V první řadě jde o popis nevýznamných změn. Vícekomorová cysta znamená, že máte v prsu vlivem určitých a nevýznamných hormonálních změn cystu, která je složená z několika cyst, mezi kterými zanikly přepážky, takže mezi sebou komunikují a přelívá se v nich obsah. Výrazy nepravidelné reziduum zřejmě autor myslel to, že je tekutý obsah je v různých částech vícekomorové cysty různý. Možná také jste prodělala punkci této cysty, pak by se reziduem rozumněla zbytková tekutina po punkci - po odsátí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5164
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Jsem ze Zlína a pan doktor mi to možná chtěl jen laicky přibížit. Nevím, napíšu Vám výsl. vyšetření:Obě mamy jsou v HZQ akcentovány ložiskovými fibr. mast. do velikosti několika cm. Tyto tvoří až konvoluty vyplňující téměř celé HZQQ. Mamm: bilat je paprná hutná nodulární kresba
UZ: bilat je hutná žláza ve vysoko vrstvě ve všech QQ. susp. změny neprokazuji.
Tak to je z vyšetření, vše negativní. Děkuji za Váš čas Zuzana
Odpověď: Vážená Zuzano, podle popisu je opravdu nález negativní, mamografie neukázala žádné přímé ani nepřímé známky patologického ložiska. Přetrvává pouze to, co jsem psala již minule :Horší přehlednost ( NE RIZIKOVOST) Vaší žlázy by Vás měla vést k tomu, abyste na vyšetření prsu chodila každý rok, mamografie stačí jednou za dva roky, ultrazvukové vyšetření každoročně. Velmi Vás zdravím a děkuji, že jste naši korespondenci doplnila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5163
Mám měsíc po porodu. Plně kojím, bez problému. Nyní mám bolesti v podpaží a myslím, že zvětšené uzliny. Souvisí to s kojením? Nebo jde ještě o jiný problém? V žádné brožuře o kojení jsem tento problém nenašla.
Odpověď: Pokud si hmatáte zvětšené uzliny v podpaždí, měla byste si nechat jak podpaždí, tak i prsy raději vyšetřit ultrazvukem. Má-te li uzliny v obou podpaždích, velmi pravděpodobně jde jen o reaktivní uzliny: například při prodělané viróze, při revmatoidních obtížích nebo při jiných nemocech, které nemusí souvit s onkologickým onemocněním. Máte-li změněné uzliny jen v jednom podpaždí, je to více alarmující a vyšetření by se mělo bezokladně provést.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5162
bola to bolest spojena s trpnutim a palenim. rano som bola na pohotovosti. ranu mi otvorili, vycistili a nanovo zasili. zajtra opat kontrola.vysledky este nie su.ani z histologie, ani krv a ani moc. mam ozaj velke bolesti a ti nasi doktori, nech sa nehnevaju ale pripadaju mi ako amateri, pretoze jedine co dokazu, mi ranu otvoria, vycistia a opat zasiju. najhorsie je, ze som si nahmatala dalsie dve nove hrcky - bolestive na dotyk. prosim vas o radu, pretoze dalsie prebdene noci kvoli bolesti by som uz nerada zazila. dakujem krasne. Magda
Odpověď: MIlá Magdo, pakliže bude histologie v pořádku, zkuste se s lékaři domluvit, ať už Vám další bulky nečistí, možná, že se právě chirurgickými zásahy zánět šíří do další tkáně. Je lepší nechat zánět proběhnout - buďto se obsah vstřebá nebo se vyprázní ven sám.Více Vám opravdu poradit takto na dálku nemohu. Držím Vám palce, ať se svého trápení brzy zbavíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5161
pokracovanie...chirurgicky mi ho odstranili, vytlacali hnis. tyzden na to sa mi v okoli rany vytvorili dalsie 3 hrcky, ale uz bez vredika, iba v podkozi. 2 mensie a jedna dost velka 5 x 11 mm.tu velku a jednu mensiu mi minuly stvrtok 5.11.2009 vyrezali, vzali mi krv, moc a hrcku poslali na histologiu. do dnes rana som mala strasne bolesti, tiahla sa mi az k laktu, prsniku a sirsieho okolia.
Odpověď: Tak, jak popisem pokračujete, vše se skutečně jeví jen jako zánětlivé změny v podkoží, nejde o změny na uzlinách, které by mohly být závažné. Je dobré, že nález byl poslán na histologii, alespoň budete klidná. Bolesti jsou zřejmě způsobené chirurgickým zákrokem kombinovaným se zánětlivými změnami. Jsem ráda, že jste v tuto chvíli v péči lékařů. Nicméně, až se z tohoto uzdravíte, vzpomeňte si na mojí radu o pravidelném vyšetřování prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5160
dobry den pani doktorka, moj problem tiez nesuvisi s prsiami, ale blizkym okolim - podpazusim. mam 25 rokov, a som onkologickou pacientkou od roku 2003 - chondrosarkom na rebrach, 4 x operovana, 1x radioterapia, posledna operacia v roku 2007. celkovo sa citim dobre.asi pred 2 tyzdnami sa mi v podpazusi vyhodil taky maly vredik, bolestivy.
Odpověď: Pokud mohu soudit, jde velmi pravděpodobně pouze o zánět mazové nebo potní žlázy v podpaždí.Souvislost mezi tím a Vaším onemocněním nevidím, takže se nemusíte obávat. Vzhledem k Vašemu léčení bych Vám však velmi doporučovala, abyste si našla na Slovensku kvalitní radiologické oddělení, kde jsou odborníci na vyšetření prsní žlázy a svěřila se jim do péče. Stačí jedenkrát do roka ultrazvukové vyšetření. Možná bydlíte někde poblíž hranic s Moravou, pak můžete dojíždět i do některého screeningového centra tam. Adresu nejbližšího si najdete na tomto webu. Pokud vím, pojištění na Slovensku platí i pro Českou republiku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5159
Dobry den.Jsem v 20.tydnu tehotenstvi a asi pred dvema tydny jsem si na levem prsu v dolni casti hluboko pod bradavkou objevila hrcku velikosti hrasku, necitlivou na dotek.Moje prsa se v teh.znacne zvetsili,ale na to,aby to byla tukova tkan, se mi zda, ze je hrcka prilis tvrda. Muj gynekolog rika,ze v tehotenstvi se prsa nevysetruji, ale ja mam obavy a nechci cekat s dalsim vysetrenim.Mam 28 let a jiz jednou jsem si pred par lety nasla cystu taky na levem prsu, nahore,ktera po case zmizela.Dekuji za odpoved.Andrea
Odpověď: Prsa se v těhotenství samozřejmě vyšetřují, je velmi udivena neznalostí Vašeho gynekologa. V těhotenství u ženy Vašeho věku se k vyšetření výhradně užívá ultrazvuk ( sonograf, sono), který je zcela neškodný. Hodnotit žlázu změněnou těhotenstvím by však skutečně měl jen odborník, a tak Vám doporučuji, co všem tazatelkám. Najděte si na tomto webu adresu nejbližšího screeningového centra a tam se nechte vyšetřit. Váš gynekolog je povinen Vám dát doporučení, na přímou úhradu stojí vyšetření do 300 Kč. Určitě se nechte vyšetřit, jinak druhou polovinu těhotenství prožijete v úzkostech. Nabízím Vám totéž, co předchozí tazatelce, jste-li z okolí Prahy, objednete se do Mamma centra Praha4 , při objednání uveďte, že jsme spolu komunikovali přes tuto poradnu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5158
Dobrý den,při mamogr.vyšetření byl ochranný kryt (asi 20x10cm,průsvitný) zepředu přístroje(prý chrání před ozářením mimozájmové zóny)ale ze stran již nebyl, viděla jsem až do černé hlavy mamografu a myslím si, že by tam měl také být. Děkuji za odpověď
Odpověď: Domnívám, že se obáváte zbytečně. Nedovedu si představit, že by některé pracoviště odejmulo z mamografu něco, co tam patří. Zejména mamografy ve screeningových center (adresy jsou zde na tomto webu) jsou pečlivě kontrolovány jednak každoročně odborníky ze Státního úřadu pro adernou bezpečnost a také odborníky z Asociace mamodiagnostiků. kteří přijíždějí na pracoviště jedenkrát za dva roky. Mamografické záření je tzv. měkké záření, které se neodráží od snímkovaného předmětu a proto se nešíří mimo oblast zájmu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5157
Dobrý den,
asi měsíc mě bolí levé prso zboku blíže k podpaží. Nejsem si jistá, zda tam nahmatám nějakou bulku, protože vůbec nevim jak by to mělo vypadat. Mám to tam takové ztvrdlé oproti protější straně prsu. Něco si tam nahmatám, ale co to nevim. Také se obávám té bolesti, která mě trápí už delší dobu. Nevím co mám dělat, jestli jít k doktorovi? A k jakému vůbec? Mám to říct svému gynekologovi? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: To, co popisujete, mě zneklidňuje. Nechci Vás strašit, ale klid Vám stejně může přinést jen kvalifikované vyšetření. S obtížemi, které máte, Vás MUSÍ Váš gynekolog nebo praktický lékař poslat na vyšetření prsu, pokud je Vám mezi 35 a 40, je nezbytné provést mamografické i ultrazvukové vyšetření. Prosím, podívejte se na adresy screeningových center zde na tomto webu a vyberte si k vyšetření některé z nich. Jako pacientka máte nárok se nechat vyšetřit kdekoliv v České republice, ne tam, kam by Vás například Váš lékař chtěl odeslat. Bydlíte-li v okolí Prahy, objednejte se do Mamma centra Praha4 (adresa i kontakty zde na webu) a při objednání uveďte, že máte obtíže a že jste se mnou komunikovala na těchto stránkách.
Opakuji : Určiě se nechte někde vyšetřit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5156
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření prsu, mamografu a UZ ( je mi 39 let )Zjistili mi mastopatii IV stupně obou prsou. Nemám vůbec žádné bolesti a jiné problémy, prý se to neléčí. Zajímalo by mně, co bude, pokud se to zhorší. Může to vyvolat rakovinu, potř. jsem četla, že se to léčí chirurgicky. Můžete mi to trochu přiblížit?
Děkuji Zuzana
Odpověď: Milá Zuzano, vemi by mně zajímalo, kde jste byla vyšetřená a kdo Vám mohl říci takový nesmysl. Mastopatie IV stupně neexistuje !!!!!!!!!!! Existuje pouze typ žlázy Tabár IV, což znamená typ žlázy, která je pro mamografii hůře přehledná, a proto je často nezbytné doplnit vyšetření ultrazvukem, což se stalo i u Vás. Typ žlázy IV podle Tabára není rizikovější, než jiné typy, jeho "rizikovost" je pouze ve zmíněné horší přehlednosti, což by mohlo vést k diagnostickému selhání - laicky řečeno, v tomto typu žlázy se snadněji schová malé ložisko nezhoubného i zhoubného nádoru. Proto je dobré chodit na preventivní vyšetření každoročně, přičemž mamografie stačí jednou za dva roky, ultrazvuk je dobré provést každý rok. Vracím se ještě ke slovu mastopatie, je to zastaralý a chybný výraz, který se užíval dříve, a který v moderní diagnostice prsní žlázy nemá žádné místo. Na tomto webu jsou adresy screeningových center, pokud jste se nechala vyšetřit v centru, které nemá akreditaci pro screening, radím Vám, pro příště zajděte do jednoho z těchto akreditovaných, pokud jste byla vyšetřena ve screeningovém centru, opravdu by mě zajímalo, kde to bylo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5155
Dobrý den,dcera má druhé dítě 3 měsíce a před porodem si našla pod paží bulku. Po porodu když začala kojit, bulka se zmenšila a při zmáčknutí tohoto místa z něho teče malou dírkou mléko. Může jít o anomálii a může to být nějaká další menší bradavka? Nemá podstoupit nějaké vyšetření?
O tomto problému jsem nikdy neslyšela.
Odpověď: Velmi dobře jste dceřin problém zhodnotila. Vaše dcera má opravdu v podpaždí malou přídatnou žlázus drobnou bradavkou. Tyto a jiné anomálie stavby mléčné žlázy se vyskytují ve 20 % . Není třeba nic vyšetřovat ani nijak řešit. Ani se nedoporučuje nadpočetnou žlázu operovat, mohlo by to přinést více škody než užitku. Vaše dcera by na tuto přídatnou žlázu neměla zapomínat při samovyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5154
Dobrý den mám malou kuličku v podpaží nejde ani nahmatat že není nijak tvrdá nejde nijak nehmatat jen je vidět když dám nahoru pravou ruku nebolí to říkají mi že je to z holení je to možné?
Odpověď: Nález, který popisujete, velmi pravděpodobně odpovídá ucpané mazové žlázce v podkoží nebo jinému nezávadnému a nezávažnému nálezu. Nepřipadá mi příliš pravděpodobné, že nález vznikl z holení podpaždí. Záněty míšků podpažních chloupků po holení jsou bolestivé, zarudlé. Pokud by Vás nález více trápil, nechte si podpaždí vyšetřit na ultrazvuku(sono). V kterémkoliv screeningovém centru Vám vyšetření provedou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5153
Dobrý den, prosím o vysvětlení, co znamená: Tabar IV, BI-RADS 2? A co si myslíte o užívání přípravku GESAVIT? Děkuji
Odpověď: Tabar IV znamená, že máte hůře přehlednou žlázu - což ale neznamená žádnou nemoc. Jde jen o typ žlázy, kdy se k mamografickému vyšetření často ( ale ne vždy) doplňuje i ultrazvukové vyšetření. BI-RADS 2 znamená, že máte zřejmě cystu nebo cysty či fibroadenom. Radiolog je si jistý, že jde o zcela nezhoubný nález. Celkově lze říci, že máte v tuto chvíli zdravá prsa.
Nemám osobní zkušennost s užíváním Gesavitu, ani neznám jeho podrobné složení, o tomto se spíše poraďte v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5152
Dobry den chtěla jsem se zeptat v září jsem byla na ultrazvuku prsu v jedne poradně a měla jsem z toho vyšetřeni špatny pocit,ale vysledky byly negativní.Tak jsem chtěla vědět jestli mužu jit na ultrazvuk v prosinci ale mám strach aby mně ten ultrazvuk neuškodil.Mame v rodině rakovinu prsu u mé matky ktera zemřela před šesti lety Mám 35 let děkuji za odpověd
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření je zcela neškodné, již z názvu je zřejmé, že metoda používá k vyšetřování zvuk v ultra vysokých frekvencích. Dokonce i velmi časná stadia těhotenství se vyšetřují pomocí ultrazvuku. Pokud jste na původním pracovišti nedostala dostačující informace, je lepší najít a pravidelně navštěvovat jiné. Zapátrejte na interaktivní mapě na tomto webu, určitě si vyberete. Nemusí to být ani v lokalitě, kde bydlíte, za kvalitním vyšetřením je dobré si dojet. Zhoubný nádor u Vaší maminky nemusí ještě významněji zvyšovat Vaše osobní riziko, ale přesto je dobré na pravidelné kontroly jednou ročně docházet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5151
Dobry den, je mi 32 let a uz delsi dobu mam velkou bolest v levem prsu. Bolest je prevazne na leve strane prsu a nekdy se projevuje i jako velky tlak. Citim se take dost unavene. Drive byla bolest jen nekdy, ale ted je kazdy den. Je treba vyhledat lekare? Dekuji predem za odpoved.
Odpověď: Obtíže, které popisujete si zaslouží vyšetření. Velmi pravděpodobně se nejedná o nic závažného, ale dokud Vám odborník neprovede ultrazvukové vyšetření, nebudete v klidu. Doporučuji Vám: nechejte se vyšetřit v některém ze screeningových akreditovaných center, jejich interaktivní mapa na tomto webu.Radiologové, kteří zde vyšetřují, mají velkou zkušennost i s vyšetřením prsů mladých žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5150
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nenormální, že mám bradavku na pravém prsu o dost větší a neforemnější než na levém? Při pohmatu není nic neobvyklého, ale nevypadá to zrovna nejlépe. je mi 18 let a tento stav mám od té doby, co mi prsa narostla.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Je mi líto, že se trápíte takovým problémem. Ráda bych Vám řekla, že "výstavní" prsa,jako vidíte na stránkách různých časopisů má jen malé procento žen. Neuvedla, jste, zda máte oba prsy stejně, možná se během vývoje oba prsy ještě vzhledově srovnají. Ukončení vývoje se dá očekávat okolo 25 roku. V tuto chvíli bych Vám nedoporučovala žádný výkon, který by bradavku mohl zmenšit. Estetický výsledek nemusí naplnit Vaše očekávání, ale hlavně: na prsech žen, které dosud nerodily ani nekojily se opravdu nemají provádět žádné výkony.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5149
Dobrý den, dnes jsem objevila pod pravou bradavkou tvrdší bulku. Jsem 2 měsíce po porodu (10.9.2009) třetího dítěte, je mi 36 let, dceru plně kojím. Může nález souviset se změnou mléčné žlázy při kojení? Mám děti ve věku 8 let,5 let a 2 měsíce. Děkuji za odpověď. Pavlína Svobodová
Odpověď: Nález samozřejmě může souviset s kojením, ale také ne. Takto na dálku opravdu nedokážu zhodnotit, jaké podstaty je Váš nález. Velmi Vám doporučuji, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření. Ani opakované těhotenství a kojení před nádorem prsu nechrání. Velmi důrazně Vám radím, najděte si nějaké z akreditovaných center, která jsou uvedena zde na tomto webu. Vyšetření prsu v době kojení vyžaduje velikou erudici vyšetřujícího lékaře. K vyšetření Vám vystaví doporučení gynekolog nebo praktický lékař, můžete se nechat vyšetřit i za přímou úhradu - obvykle jde o částku do 300 Kč. Držím palce, ať vše dobře dopadne.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5148
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda bolestivost a nalitost prsou je důvodem k návštěvě gynekologa a co by mohlo být příčinou tohoto jevu? Je mi 26 let, beru HA: Jeanine (pravidelně menstruuji po vysazení léků, nyní jsem nemenstruovala - vynechala jsem záměrně pauzu mezi užíváním HA a po dobrání platíčka jsem navázala druhým. Potíže mne trápí cca 14 dní. Děkuji za radu a doporučení. S pozdravem Kateřina Š.
Odpověď: Každé hormonální zakolísání může vyvolat Vámi zmíněné obtíže. Tím, že jste neudělala pauzu, jste vlastně nenechala žláze "vydechnout" a celkově jste tak zmátla celý složitý hormonální systém, ve které je zapojena například i štítná žláza. Prosím, neexperimentujte pro příště tímto způsobem, pro Váš mladý organismus je i jen samotné užívání HA poměrně velkým zatížením. Obtíže, které jste si velmi pravděpodobně vyvolala nejsou důvodem k návštěvě gynekologa. Velmi pravděpodobně budou pomalu ustupovat. Pomoci si můžete užíváním Mastodynonu, což jsou nehormonální kapky, které ale dokáží cestou prolaktinu hormonální děje v prsech "usadit". Mastodynon je volně prodejný, dávka na měsíc stojí do 200 Kč, ideální je užívat ho tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5147
Dotaz č. 5138
Bohužel můj doktor mi opravdu nic neřekl, výsledky jsem chtěla vědět, ale jediné, co mi k tomu doktor řekl, tak jen to, že "je to dobrý..." I žádanku na ult. jsem si doslova vynutila, bylo mi docela drsně naznačeno, že jsem jen hysterka, co zabírá ult.pro opravdu nemocné...Nejdříve asi změním lékaře a až pak to budu řešit...Moc děkuji za odpověď, přeju pěkný den, Mirka
Odpověď: Vždy je mi velice líto, když nefunguje dobře komunikace mezi lékařem a pacientem. Myslím, že nápad změnit lékaře je v tuto chvíli pro Vás dobré řešení. nicméně zkuste být asertivní a oficielní výsledek - hodnocení patologa -požadujte. Bude to dobré i Vašeho příštího lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5146
Dobrý den, absolvovala jsem
MAMO i UZ vyěetření.Nemám již nálezy jsou TabaraV, mam velký počet cystafibraedenomu, některé dost velké38x32mm na pravémám kalcivikace - mikro i makro bez zjevného ložiska. Bio bylo negatvní, 3vzorky z největšího vzorku 3 vzorkyz kalcifikaci. -Vše negativní - doporučená operace s odraněním ložisko pro ujištění histologicky. Jsme domluveni na leden. Bojím se opearací, není lépe být ve sledování co 3 měsíce Děkuji!
Odpověď: Z Vašeho sdělení je jasné, že máte problematický typ prsu pro život i pro vyšetření. Chybí mi ale informace, zda máte nějaké obtíže - myslím tím hlavně bolestivost. Obvyklá praxe je, že se fibroadenomy o velikosti nad 30 mm operují, a to ať jsou v nich kalcifikace nebo nejsou.Váhá se pouze u žen, které dosud nerodily.Počítejte s tím, že operací se vše nevyřeší úplně, zbylé fibroadenomy se mohou zvětšovat. Zbývá dodat, že přítomnost fibroadenomů nezvyšuje Vaše riziko zhoubného onemocnění.
Nevidím důvod, proč kontrolovat biopticky ověřené ložisko každé tři měsíce, kontrola jedenkrát do roka by měla úplně postačit a to i v případě, kdy byste se rozhodla operaci nepodstoupit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5145
Co znamená nález :axily s drobnými uzlinami?
Odpověď: Každý člověk v má v axilách (podpaždích) tři skupiny uzlinek. Někdy jsou při ultrazvukovém vyšetření vidět hůře, jindy lépe. Podobné je to v mamografii. Drobné uzliny jsou tedy zcela normální, obvyklý nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5144
Dobrý den,při dnešním vyšetření na mammografii mám nález oboustranně diskretní fibrozní dysplazi.Prosím o vysvětlení.
Odpověď: K takovému nálezu Vám mohu jen gratulovat, i když v moderní radiologii se již výraz fibrozní dysplazie nepoužívá. Znamená to, že máte v prsech zbytkovou žlázu, která je viditelná na mamografii, a to je zcela normální stav. Nezapomeňte jít na screeningovou mamografii opět nejpozději za dva roky. Ověřte si, zda pracoviště, ve kterém jste byla vyšetřená patří do akreditovaných center, jejichž adresy jsou na tomto webu. Akreditovaná pracoviště podléhají přísným kontrolám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5143
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu jít na solárium, když jsem si našla malou bulku v prsu. Děkuji za odpověď. Klára
Odpověď: Každá bulka v prsu se má vyšetřit. Předpokládám, že jste mladší než 40 let, stačil by ultrazvuk (sonograf).Na tomto webu jsou adresy všech akreditovaných center v republice. Pracují zde zkušení radiologové. Vyšetření stojí obvykle 300 Kč. Pókud je Vaše bulka nezhoubného charakteru, není důvod, proč byste nemohla chodit do solária.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5141
Dobry den, je teoreticky mozne, aby pri biopsii lekar pouhym pohledem na odebrany vzorek zjistil zda se jedna o nador?
Odpověď: Ano, je to možné, zkušený lékař, který již provedl stovky biopsií je v některých případech schopen říci, zda bioptoval zhoubný nádor nebo ne. Zejména radiologové, kteří provádějí biopsii za kontroly ultrazvuku a mají tedy ultrazvukový obraz a vzhled vzorku, mohou být v určení primární diagnózy velmi přesní. Další rozbor samozřejmě přinese množství informací, které lékař pouhým pohledem nemůže zjistit. Jde zejména o míru agresivity nádoru atp.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5138
Dobrý den paní doktorko,zhruba před dvěma lety jsem si nahmatala v prsu bulku,která pobolívala,u gynekologa jsem si vynutila ult.Na ult. mi udělali i biopsii, řekli mi, že se jedná o útvar velký 2,4cmx2cm a že výsledky zašlou mému lékaři.Bohužel nevím, jak to dopadlo,nic mi k tomu doktor neřekl.Připadá mi ale,že bulka se zvětšila a teď už bolí pořád.Chtěla bych vědět,jestli by se to mělo nechat odstranit, popřípadně co s tím..Děkuji za případnou odpověď,Mirka 24let
Odpověď: Velmi pravděpodobně máte v prsu fibroadenom. Překvapuje mě, že jste se nedozvěděla výsledek biopsie. Je na Vás, abyste si ho vyžádala. Fibroadenomy se umí zvětšovat i zmenšovat, bolestivost je pro ně typická. Pokud neobtěžují příliš, nedoporučuje se je odstraňovat u žen, které dosud nerodily.Záleží zedy na Vašich subjektivních obtížích, když si pacientka přeje odstranění, vyhoví se jí. Výkon by měl provést chirurg, který má s operacemi prsní žlázy zkušennost. Ze všeho nejdříve však zjistěte, co vyšlo před dvěma lety v jehlové biopsii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5137
Maminka 76 let má diagnostikován karcinom prsu 3 ložiska , bylo jí doporučeno : odebrání prsu, následně ozářky a chemoterapii je vše toto nutné. Není jiná léčba možná ? Obavy z vysokého věku

Děkujeme za Vačí odpověď

Vodičkovi
Odpověď: Velmi záleží na tom, v jaké kondici se Vaše maminka nachází. Některé seniorky jsou léčeny takzvanou neoadjuvantní hormonální terapií, což je polykání tabletek, přičemž někdy dojde k významnému zmenšování nádoru. Tomu ale musí předejít vyhodnocení vzorku z biopsie jehlou z nádoru. Toto ženy dobře snášejí v každém věku. Pokud by to tzv. hormonální status nádoru dovoloval, mohla by se zkusit tato léčba. Bylo by dobré, abyste vše ještě jednou konzultovali. Pokud by hormonální terapie nebyla možná, pak je nezbytné alespoň odstranit prs s nádory. Pokud tedy Vaše maminka užívá mnoho léků pro různé choroby, zkuste se ještě jednou domluvit s ošetřujícími lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5136
Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Synček má 10 mesiacov. Kojím. Na konci dvorca prsníka mám vystupujúcu hrčku. Je žltkastej farby a nedá sa vytlačiť ani nahriatím. Raz sa mi ju podarilo akoby prasknúť stlačením, nevytieklo nič. Poraďte mi prosím.
Ďakujem
Odpověď: To, co popisujete je velmi pravděpodobně nezávažná ucpaná mazová podkožní žlázka, které Vám s věkem mohou přibývat. Neznamenají žádnou nemoc ani nebezpečí nádoru. Pokud kojíte, nesnažte se s tím nic dělat. Některé ženy se stejně jako Vy těchto ucpaných žlázek zbavují tím, že po nahřátí z nich jemným tlakem obsah vytlačí. Problém to ale neřeší, i když se podaří obsah vytlačit. Postupně dojde k jeho doplnění. Opakuji jen, že nejde o nemoc, je to spíše estetická záležitost. Netrapte se tím, tyto ucpané kožní žlázky se objevují u mnoha a mnoha žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5135
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda letos probíhá ace Avonu
na ultrazvukové vyšetření prsou formou poukázkového příspěvku. Děkuji Srbová Jana
Odpověď: Obávám se, že akce pro rok 2009 jži skončila. Obvykle začíná na jaře a končí v říjnu. Pokud je mi známo, tak Avon nesignalizoval, že by pro rok 2010 akci neplánoval. Bylo by dobré podívat se na stránky Avonu, tak bude o akci "Ženy ženám" jistě více informací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5134
Dobrý den paní doktorko, prosím Vás chchtěla bych Vás poprosit o Váše stanovisko. U biopssie v HK 20x28, kaniaálně od něj stín 17x23 T2N1Mx II.B, karcinom duktální invazivní ER +60,pr +20 CERB 2 3+. dPORUČENA NEOADJUVANTNÍ CHEMOTERAPIE, TUMOR OZNAČEN KLIPEM. Mohla by jste mi prosím sdělit, proč nejdřív chemoterapie a potom parciální odstranění. Bylo mi vysvětleno,že nádor se chemo zmenší. Všechno akceptuji, nezpchybňuji, ale proč to není opačně? Moc Vás prosím o Váš názor a předem za Vaše vyjádření děkuji.
Odpověď: Každému člověku je jasné, když se řekne, že některá antibiotika zabírají na určité bakterie, jiná zase na jiné. Málokdo z laické veřejnosti ale ví, že s chemoterapií je to velmi podobné. Když mají lékaři možnost vidět, zda chemoterapie na nádor působí, mohou si udělat obrázek i tom, jak působí na eventuální zatím nenalezená ložiska, která mohou být uložena kdekoli v těle.To platí zejména ve vašem případě, kdy máte změněnou uzlinu v podpaždí. Žádná metoda neumí objevit minimální ložiska, která se mohou sestávat třeba jen z několika buněk a jsou uložena třeba v dalších uzlinách nebo dokonce ve vzdálenějších oblastech. Kdyby se nejprve nádor odstranil, taková kontrola by nebyla možná. V případě, že se nádor působením chemoterapie nezmění, mohou onkologové změnit složení chemoterapie. Podle rychlosti reakce se také rozhodují k termínu operace. Mám s touto léčbou skoro desetileté zkušennosti, a nejen podle dat našeho pracoviště, ale i podle celosvětových dat je tento způsob léčby u větších nádorů ( T2) účinnější,než standardní režim, kdy se nejprve operuje a pak teprve podává chemo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5133
Dobry den pani doktorko jsem kluk je mi 22 roku a asi 2 mesice mam zatvrdlinu pod pravou bradavkou pouze na dotek je to bolestive prosim o radu dekuji za odpoved .
Odpověď: Milý mladý muži. Ve Vašem věku je zcela běžné, že se pod bradavkou může objevit bolestivá zatvrdlina, jde o hormonální reakci ve žláze, kterou má každý muž pod bradavkou. Pokud si chcete být jistý, že jde opravdu jen o tuto "gynekomastii", navštivte některé z akreditovaných center, jejich adresy jsou na tomto webu. Když přinesete doporučení od svého praktického lékaře, bude vyšetření hrazeno pojišťovnou, jinak stojí obvykle 300 Kč. Není vhodné tuto malou změnu řešit chirurgicky, někdy pomůže změna stravy - žádné potravinové doplňky z posiloven, ne přemíru sojových výrobků.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5132
Dobrý den, ještě se vracím k odpovědi č. 5128, duktografii nebylo možno provést ani před první operací z důvodu uzavřených duktů, pokud bude vyšetření na sonografu neprůkazné jak se potom vznik krvavé sekrece z prsu vyhodnocuje? Děkuji Dagmar
Odpověď: Vážená paní, musím souhlasit s kolegou, který Vám doporučoval provedení duktografie. Tento výkon se ne vždy zdaří. Je to jediná cesta, jak zjistit, zda se v mlékovodech neděje něco závažného. Krvavá sekrece z bradavky není příznakem sklerozující jizvy - jistě je dobré, že byla odoperována, ale původní problém,se kterým jste přišla - sekrece, nebyl řešen.
Duktografie je jedinou cestou, jak zjistit, co se v prsu děje. Když se nezdaří, musí se opakovat. Lepší rada v tuto chvíli není.Pak již jen chirurgické vyjmutí krvácejícího vývodu, takový výkon ale musí provést skutečný specialista, který je zvyklý často operovat prsní tkáň.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5131
dobry den,pred mesicem jsem si nasla bulku v levem prsu,na boku.je to pohybliva bulka.byla jsem i na sono,maji mi delat i biopsii.na sonu mi nenasly nic,co by to teda mohlo byt?je to mozne ze to pani doktorka na sonu nevidela?da se sonu 100% duverovat?na kontrolu mam jit za pul roku.dekuji za odpoved.
Odpověď: Skutečně Vám lékařka řekla, že nic neobjevila? Nebo řekla, že nenašla nic závažného, co by se mělo bioptovat? V tom je veliký rozdíl. Jestli opravdu nedokázala pojmenovat co je to, co si hmatáte, pak vyšetření neproběhlo podle pravidel. řeHmatná bulka musí být na na sono ( naultrazvuku) vidět !!! Je jedno, zda jde o cystu, tukový lalůček nebo nádor. Pro Váš klid je možná jediná cesta - nechte se vyšetřit jiným lékařem. Je dobré při vyšetření spolupracovat, to znamená najít bulku - ve vašem případě na boku - a v té poloze pak přiložit na nález sonografickou (ultrazvukovou) sondu. Jen pro Váš klid : nezhoubné nálezy se velmi rády schovávají do okolní žlázy a sono je vyhodnocuje jako součást žlázy, je tedy velmi pravděpodobné, že ve vašem případě nejde o nic závažného. Opakované vyšetření by však bylo na místě. Na tomto webu máte seznam akreditovaných pracovišť. Obraťte se na některé z nich. Cena vyšetření na vlastní žádost je do 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5130
Dobrý den,na bradavce prsu a v okolí mám červený flíček asi 6mm, diagnóza zní benigní dyspazie. Je prý nutno odstranit dvorec i s bradavkou a pak teprve zjistit, jestli se jedná o nádor.Vzít jen vzorek tkáně pro zjištění, je prý rizikové, v případě že je to nádor, rychle se to roznese po těle.Prosím o váš názor, jak velké je to riziko. Biopsie se přece běžně dělá. Je mě 63 let, jsem vystrašená. Děkuji za odpověď na email.
Odpověď: Vaši lékaři myslí na tzv. Pagetův (pežetův) nádor bradavky, který pokud je pouze v oblasti bradavky, je dobře léčitelný. Překvapuje mě názor, že je třeba odstranit celou bradavku z důvodů diagnózy a ještě více mě zaráží laický názor, že se nádor může rychle roznášet po chirurgickém zákroku. Zcela běžně se provádí klínovitá excise - tedy odejmutí pouze kousku bradavky, ale podotýkám, že obraz změn na kůži musí odpovídat podezření na zmíněnou Pagetovu chorobu. Myslím, že by se Vám vyplatilo konzultovat diagnostický a léčebný postup ještě na jiném pracovišti. Chirurgický zákrok by měl provést chirurg - specialista na onkochirurgii prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5129
Dobrý den,v pravém podpaždí jsem našla zvětšenou tvrdou uzlinu,která se po čase ztratila.Proč se tak stává a znamená to něco?Prosím o odpověď na můj mail.Děkuji
Odpověď: Vypadá to na lymfatickou uzlinku, která se může zvětšovat i zmenšovat. V naprosté většině případů to není projev žádné závažné změny. Pokud by zvětšení trvalo, je vhodné provést sonografii prsu a podpaží, které zjistí podstatu pohmatového nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5128
Dobrý den, je mi 49 let.V levém prsu se mi objevil krvavý výtok a proto jsem byla 10.6.2009 na operaci-radiální jizva.Podle lékařů se jednalo o předrakovinový stav.25.8.2009 jsem absolvovala kontrolu- SONO,vše v pořádku.Nyní se však objevil opět krvavý výtok z bradavky světle červená krev, musím si přikládat obvazy.Je možné, že se nemoc opět vrátila, nebo jaký jiný by mohl být důvod krvácení? Děkuji Dagmar
Odpověď: Krvavá sekrece může být projevem různých změn - intraduktálních papilomů (nejčastěji), neinvazovního nádoru i jiných změn. Část těchto změn má výrazně vyšší rizko vzniku nádoru. Na sonografu může být nález negativní, tyto změny se nemusí zachytit. Doporučuji provést duktografii (mamografie s kontrastním zobrazením mlékovodů), vyšetření zachytí i vnitřek mlékovodů, kde může být změna způsobující krvavou sekreci. Dále pak podle nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5127
Dobrý den, nahmatala jsem drobnou podkožní, volně pohyblivou bulku na prsu, velikost do 5 mm, nebolestivá. Je na místě ultrazvukové vyšetření? Věk 41 let. Děkuji Lenka
Odpověď: Raději doporučuji vyšetření ultrazvukem, může to být bezvýznamná změna, ale bez vyšetření to není možné jednoznačně říci....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5123
dobrý den . Je mi 30 roků . našla jsem si v levém prsu pod bradavkou bulku ihed jsem podstoupila ultrazvuk nelíbilo se jim to tak mě poslali na mamograf. Tam našli tři útvary největší měl 1,5 cm . čekám na výsledky s biopsie mám hrozný strach že to bude rakovina, Když brali vzorky tak tam byla v jednou tekutina v tom větším tuhé . myslíte že by to mohlo být dobré mám dvě malé děti obě kojené Děkuji za odpověď
Odpověď: Je obtížné soudit, jak to líčíte tak by se mohlo jednat o například sýrové cysty s hustým obsahem (kdysi mléko) či jinou podobnou celkem nevýznamnou změnu, ale biopsie ukáže přesně, o co se jedná - je zde plně na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5122
Dotaz č.5107,moc děkuji pane doktore za odpověď.Dnes jsem navštívila fyzioterapeutku.Tak snad to pomůže.Ale nevím jestli to nemůže souviset i tímto problémem.Včera mě prso opravdu bolelo dost(pálení,tlak,bolest)jakobych měla prso plné mléka,nebo zánět.Tak jsem zkusila zmáčknout bradavku a z prsního dvorve mi vytekla kapička čiré tekutiny,jakoby se mi ulevilo bylo po bolesti a všech příznacích.Nemůže být těchto bolestí právě toto příčina.
Odpověď: Bolesti prsu jsou svízelná věc a někdy se obtíže od páteře kombinují ještě se změnami hormonálními (určitá hormonální nerovnováha), což bude asi u Vás.. Kdyby to trvalo, doporučuji zkusit přípravek Mastodynon (volně prodejný), pokud to bude dál, tak řešit s gynekologem (např. někdy pomůže změnit či vysadit antikoncepci, někdy naopak nasazení antikoncepce pomůže apod.).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5121
Dobry den prosim o radu je mi 22 let asi 2 mesice mam bolest prave bradavky pod ni zatvrdnuti a z bradavky nic nevyteka .Dekuji za odpoved .
Odpověď: Bez vyšetření se nedá přesně určit diagnóza, pravděpodobně u nis závažného nepůjde. Bylo by dobré provést sonografické vyšetření prsu, aby se zjistilo, jaká je příčina zatvrdnutí (může to být třeba cysta, která se může jednoduše odsát a bolest vymizí..)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5119
dobry den, pane doktore.mam dotaz,tyka se me zeny.asi pred mesicem si nasla v prsu pohyblivou bulku.ktera boli,a po menstr.se nezmenila.sla ke svemu gynekologovi,ktery ji poslal na sono.na sonu pani doktoroka nic nenasla,i kdyz tu bulku na omak nasla.da se 100% verit sonu?meli ji udelat biopsii,ale pani doktorka rekla,ze to je zbytecne,ze je to jen zvetsena zlaza,co se s takovou zlazou dela?dekuji za odpoved.
Odpověď: Sono je spolehlivé, ale žádná metoda není stoprocentní. Obtíže, jak je uvádíte, asi odpovídají nálezu paní doktorky ze sona, ale těžko soudit na dálku bez pacientky. Pokud není místo, z kterého pod sono dělat biopsii, pak se zpravidla nedělá, musí být jistota, že se bere právě z toho místa, které je podezřelé. Já bych asi doporučil udělat sono ještě na jiném akreditovaném screeningovém pracovišti, pak případně po rozpacích ještě mamografii...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5117
dobrý den,k dotazu 5034, ko s histol. z biopsie-MICA v terenu adenozy a dukt.hyperplazie,bez zvýšení rizika.Před rokem odběr tří vzorků- výsledek FCD stř.zvyš.riziko,nelze vyl.vzorky z okolí intracyst.intradukt.lese UZ:fibroadenom.struktura ml.žlázy s cystami až 6 mm, vpravo vHZK area 7x8mm,v místě radial scar na MG,axilly O.RES:PM. dop. k vysokému riziku ad MK indikována k extirpaci. nakonec jsme se dohodli na sledování. Mám nyní zvolit operaci nebo je možno dále sledovat děkuji za odpověď
Odpověď: já bych volil jistotu a v tomto případě bych doporučil raději extirpaci, teoreticky může být v okolí drobný počínající nádor, je to složitá histologie.. je to ale můj názor a sledování je také možné, ale podle mne méně výhodné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5116
Dobrý den,mám již několik let oboustranně mnohočetné cysty a nyní mi na sonu našli vlevo v DZK u čísla 5 patrné ložisko v.s.charakteru fibroadenomu, ale s nerovnými konturami. Mám jít na biopsii,které nejsem příznivcem.Ale vzhledem k tomu, že fibroadenom bývá vždy dobře ohraničen,asi půjde o závažnější útvar.Musím biopsii podsoupit, nestačí mamografické vyšetření?
Odpověď: postupoval bych stejně, pokud je fibroadenom nejednoznačný, je lepší provést core biopsii pod sonografií a vzít vzorek, než být v nejistotě...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky