MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 6647
Dobrý den.Mám invazivní lobulární karcinom 2cm v pravém prsu.Lékařka (Bulovka)doporučuje ablaci,protože pokud by se prý odebrala jen část prsu(1/4),nešla by prý kvůli ozařování provést rekonstrukce prsu.Též prý je vyšší riziko,že tam něco zůstane.Metaztázy do jater,kostí a plic nemám,uzliny se prý zdají být dobré,ale pozná se to až při operaci.Tentýž dotaz jsem poslala Mudr.Pechovi z Mammahelpu,odpověděl,že 2cm velký karcinom se dá odoperovat tak,že není třaba udělat žádný další rekonstrukční výkon.Tak jsem z toho jelen. Prosím o radu,co mám dělat?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V případě lobulárního karcinomu je skutečně riziko, že by v nepřehledné mléčné žláze mohlo zůstat ještě další , malé, nepoznané ložisko, proto se doporučuje doplnit vyšetření magnetickou rezonancí, jestliže nejde o typ žlázy Tabar II ( tzn., že převažuje v celém objemu tuk a lze z mamografu řící, že makroskopicky žádná jiná podezřelá léze není přítomna.) V případě, že se další ložisko ve stejném prsu vyloučí, je možné provést chirurgický výkon zachovavájící postižený prs.Většinou u 2 cm nádoru není žádná plastická rekonstrukce třeba. Jedině, pokud byste měla extrémně malá prsa, pak by mastektomie byla s ohledem na plánovavanou plastickou rekonstrukci na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6646
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat maminka byla na mamografu ten jí řekli,že je v pořádku a že jí ještě udělají ultrazvuk,že jí ještě nedělali.Tam měla nález o velikosti 4*7mm.Tak jí poslali na biopsii.4ekáme na výsledky.Když byla na biopsii tak si všimli,že má zasunutou bradavku.Ona si myslí,že už to má dlouho.Je jí 54let.Máme strach aby to nebyla rakovina.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Dle vašeho popisu jde o velmi malý nález, který na mamografu mohl být skryt v residuální ml. žláze. Nepíšete, kde je uložený, pokud za dvorcem a bradavkou, je možné, že při pohybu či změně polohy se centrální část vtahuje. Bohužel, nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí a vyčkat výsledků. Rozřešení, zdali jde o zhoubné ložisko bývá do týdne k disposici. Každopádně jde o velmi malé ložisko, je pravděpodobné, že bude lokalisováno pouze do místa postižení v prsu a jeho léčba by neměla být složitá. Proto se preventivní vyšetření dělá, cílem je zachytit , co nejmenší změnu, která ještě není hmatná. Neztrácejte naději, určitě vše dopadne dobře, ať výsledek dopadne jakkoliv.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6645
Dobrý den,
ráda bych se poradila ohledně svých prsou. Mám na bradavce již delší dobu nehojící se "akné" - stále zanícené místečko, které odolává veškerým pokusům o léčbu. Je tam již několik let. Mám ho na obou prsou, na každém je jedno. Viděla ho moje kožní lékařka, jak jsem ale již psala, mastičky, desinfekce, tea tree, atd. nefungují. Měla bych si zajít na mamograf? Je mi 34 let. Můj druhý dotaz se týká kojení. Moje dcera se odstavila před rokem, ještě dnes ale z obou prsou občas ukápne kapička. Je to normální? Moc děkuji za Vaši odpověď.

Marie Horčičková
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o zanícený vývod mléčné žlázy, pokud zánět trvá takto dlouho, jak popisujete, může již být vývod mazové žlázky chronickým zánětem porušen, a tím i vlastní evakuace mazu, která probíhá za normálních okolností samovolně a bez našeho zásahu. Myslím, že někdy méně, znamená více. Možná byste měla na nějaký čas - 2-3měsíce všechny mazání opustit a nechat prostor obnovení přirozenému filmu kožní bariery, který se na naší kůži vyskytuje. Často našimi zásahy zvenčí je pak bariéra narušena, a to je živná půda pro infekci. Také zkuste vydržet a místo si nemačkat. Jestliže nemáte žádné jiné klinické obtíže onemocnění mléčné žlázy, preventivně se můžete objednat na ultrazukové vyšetření.To bude ve vašem věku postačující. Vyšetření na většině screeningových center stojí kolem 300Kč.. Samoplátce nepotřebude doporučení k vyšetření. Prevence je totiž hrazena z veřejného pojištění až do 45 let. A ještě k poslední části Vaší otázky. Pokud pozoruje mléčný sekret ve stopovém množství a pouze občas, především před periodou, není třeba se znepokojovat. Bradavku si nemačkejte. Jde totiž o reflex.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6644
Dobrý deň mám 26 rokov. V 18 rokov mi boli diagnostikované lipomy v oboch prsníkoch, ktoré sa po liečbe , ktorá trvá úž 8 rokov nezmenšili ale naopak zväčšujú. Lekárka mi po sono vyšetrení každý rok vraví to isté, že sa vstrebú časom samé, mám piť veľa tekutín a užívať kvapky mastodynon. Chcela by som sa spýtať či je možné ich chirurgické odstránenie u Vás aj ako zahraničný pacient? Dakujem Julia
Odpověď: Dobrý den. Lipomy se v prsou skutečně mohou vyskytovat, je pravděpodobné, že byste u sebe obdobné útvary podkožně našla i na jiných částech těla. Bohužel, jsem nikdy neviděla, že by se příjmem většího množství tekutin a Mastodynonu gtts. rozpustily. Jejich operativní odstranění není nutné, pokud mají stacionární velikost. Nepíšete, jak velké je t.č. máte a kde jsou umístěné. Působí vám kosmetické obtíže? Jiná záležitost by byla, kdyby šlo o fibroadenomy, pak se skutečně může stát, že u mladých děvčat a žen dojde k jejich spontánnímu vymizení. I když jde o benigní ložiska, jakými lipom i fibroadenom je, chirurgické řešení se doporučuje v případě, že mají tendenci v krátkém časovém úseku zvětšovat svůj objem nebo změní svůj charakter. Operativně tuto záležitost u nás v Čechách může vyřešit plastický chirurg za platbu hotově i u cizinek.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6643
Dobrý den,na prsním dvorci mám malé bradavičky,nevím o co se jedná,ale ráda bych se ujistila,že to není nic vážného.Také bych je ráda nechala odstranit a nevím,zda to jde.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Můžete být v naprostém klidu. Jde pouze o mazové žlázky, které bývají většinou pouze přechodně akcentovány. Hlavně si je nijak mechanicky nedrážděte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6642
Pani doktorka dekuji za odpoved ohledne Decolenu. Mam este dotaz. Delam si masaz prs vecer a rano. Muj pritel sa muže dotykat mych prs? Je mozne, ze som mala pocit, ze sa cysta zvetsuje, anebo je to jen dojem? Dekuji za odpved. Helena
Odpověď: Dobrý večer. Zda-li jde o cystu či zvětšený objem ml. žlázy spolehlivě určí ultrazvuk. Doteky jsou dovoleny. Zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6641
Dobrý den,slyšela jsem,že"rakovinné"bulky bývají tvrdé,jakoby "ohraničené".Je to pravda?Mám po vyšetření na mammo-RTG i ultrazvuku-v květnu,kde mně byly objeveny jednak cysty v levém prsu a benigní nález v prsu pravém.Je mně 46 let,na kontrolu mám jít do 5 měsíců,nahmatala jsem si právě v levém prsu jakési bulky-je možné,že jsou to cysty objevené při mammo?Tabár mám IV.,BI RADS 2.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

vyšetření - mamografii a ultrazvuk - máte nedávno, je tedy nepravděpodobné, že si hmatáte zhoubný nádor. Lze spíše pomýšlet na to,že jste si nahmatala nezhoubný útvar - př. cystu. Samovyšetření prsů provádíme jednou za měsíc, 2. nebo 3. den po ukončení menstruace /pokud menstruace není, tak si vyberete jeden den v měsíci/. Po pečlivě provedeném samovyšetření prsu doporučuji si už prsa neprohmatávat - až zase další měsíc. Žláza se totiž u nekterých žen během cyklu výrazně mění a nahmatala by jste si tak vždy "něco jiného". Pokud jste si nyní pohmatovým nálezem nejistá - zajděte na ultrazvukové vyšetření.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6640
Dobry den. prosim mohl spusobit pripravek Decolen cystu na prsu?
Dakujem za odpoved. Helena
Odpověď: Dobrý den,
Decolen je přírodní přípravek podporující růst prsů. Hlavní součástí přípravku je směs rostlinných výtažků, tzv. fytoestrogenů (Serenoy plazivý, Smldinec, Fenykl apod.), které mají podobný účinek jako přirozené ženské hormony estrogeny. Decolen je čistě přírodní přípravek, který má za svůj hlavní cíl stimulovat růstovou aktivitu tkáně prsů. Při jeho užívání se cysta může objevit, je ale otázka, zda to s tím vůbec souvisí. Výskyt cysty v prsu je velmi běžný a to i při neužívání Decolenu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6639
Dobrý den, mám takový dotaz ohledně palčivé bolesti prsů..Menstruaci jsem nyní už měla úplně normální..krátce před ní mě prsa bolela, potom trochu přestala a nyní je to skoro nesnesitelné..Mám i problémy se zády, někde jsem četla, že by to mohlo být od toho, ale nevím, ty pocity jsou dost intenzívní..je mi 36 let, mám dvě děti..děkuji za radu Kubátová
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů mohou mít skutečně původ v onemocnění hrudní páteře nebo ramenního kloubu. Pokud Vás intenzívně bolí obě prsa je nutno spíše pomýšlet na to, že jsou bolesti způsobené hormonálně - tedy, že Vás bolí vlastní žláza. Existují preparáty, které od bolesti prsů ulevují, jsou nehormonální, jako je př. Mastodynon kapky nebo přípravky z pupalky. Již mnohokrát jsme v této poradně na obdobné dotazy odpovídali. Bolesti prsů se během života mění. Pokud by se i přes užití nehormonálních přípravků, které zakoupíte v lékárně, nedostavila úleva, kontaktujte gynekologa a poraďte se s ním - lze např. obměnit hormonální antikoncepci nebo ji nasadit /pokud neužíváte/ - některé HAK ulevují od bolestivosti prsů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6638
Dobrý den mám probém pod bradavkou se mi utvořila už poněkolikate tvrda boule na dotek bolavá pokáždé po pár dní zmizla a i rok se neoběvila mám se kvuli toho znepokojovat? Nebo to muže byt jen zvětšená nejaká uzlina?
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o rozšíření žlázy, které se objevuje pouze čas od času. Změny žlázy v prsu většinou probíhají v závislosti na menstr. cyklu. Nevím, kolik je Vám let, pokud máte více než 45 let, je vhodné chodit na pravidelná screeningová mamografická vyšetření, pod 45 let věku můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6637
jiz 3 den mam bolestive zdurele uzliny pod bradavkou.misto je nacervenale a bolestive i v klidu.jsem mimo ceskou repub. a vracim se az za 3 tydny. je nutno navstivit lekare nebo si mohu od bolesti nejak pomoc?
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu to vypadá na začínající zánět prsu- takže pokud máte Ibuprofen nebo nějaký jiný protizánětlivý lék, který se běžně používá např, při chřipce, teplotě, bolestech kloubů, apod - tak jej můžete užít. Vhodný je alkoholový obklad na prs, pokud jste u moře- tak prs chraňte před sluníčkem. Pokud by se stav zhoršoval, je nutné vyhledat lékaře, zánět prsu se léčí antibiotiky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6635
Prosím o vyjádření k vyšetření na mamografii, může to být vážné ?
Vyšetření : Pruhovitá až cárovitá kresba žlázových těles, stranově symetrická. Vpravo v ML projekci na rozhraní KK drobná cípatá formace,velikosti 5mm, výběžky 7mm v místě dříve patrného útvaru. Vlevo samostatný útvar patrný není. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny,kalcifikace patrny nejsou. Tab I kategorie O. Děkuji za odpověď. Anka
Odpověď: Dobrý den,

mo moc tomu nerozumím - nedoplnili Vám ultrazvuk ? Vpravo je podezření na útvar- takže by se měl doplnit ultrazvuk nebo další mamografická projekce, chybí mi v popisu nějaké doporučení nebo závěr. Co Vám lékař sdělil?
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6634
Dobrý den, jsem po rakovině levého prsu.Mám také vybraných 9 uzlin. Ruka mě stále po 3 měsících pobolívá a pomalu otéká. Chtěla bych začít cvičit, ale nevím jaké cviky jsou pro mě vhodné. Děkuji za radu.
S pozdravem Jitka Bambasová
Odpověď: Dobrý den,
na tyto cviky a rady jsou specializováni v onkologických ambulancích, kde Vám buď přímo poradí lékař nebo Vás odešle na pracoviště, kde se rehabilitací po těchto operacích zabývají. Existují také lymfodrenážě a přímo poradny pro ženy po léčbě rakoviny prsu s potížemi (otoky paže), které uvádíte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6633
Prosím jak se provádí odebrání vzorku s ňadra, našli mi na mamografu nějakou bulku. Bude i nutná hospitalizace ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

v žádném případě není nutná hospitalizace. Výkon se provádí ambulantně, v lokálním znecitlivění a trvá "chviličku". Místo vpichu se znecitliví, do prsu se zavede bioptická jehla a tou se odeberou většinou 3 vzorky tkáně pod kontrolou ultrazvuku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6632
Dobry den, maminka je po totalni mastektomii. Zakrok prodelala pred 14 dny. Nicmene rana je v oblasti podpazi a u podpazi stale otevrena, velikost otvoru cca 1 - 1.5 cm a hnisa. Ranu dvakrat denne prevazujeme a aplikujeme jodisol. Jednu denne oplachujeme vlaznou vodou. Pokazde prilozime sterilni latkove polstarky a nechame zakryte. Rada bych se zeptala, zda je vhodne aplikovat mesickovou mast a hemagel. Pokud ano, na jaka mista, jak casto a jak dlouho. Pokdu poradite jeste jinou moznost(pripravek) leceni teto rany, budu vdecna. Predem moc dekuji za vasi odpoved. Lucie
Odpověď: Dobrý den,
stav, kdy rána hnisá a je otevřená, by neměl být ve Vašich rukou, ale bylo by dobré kontaktovat operatéra nebo chirurgii, kde Vaše maminka prodělala operaci a tam Vám jistě odborně poradí. Rozhodně bych na ránu nedávala ani měsíčkovou mast ani hemagel a co nejrychleji bych se poradila s chirurgem
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6631
Dobrý den. Před 10lety jsem podstoupila augmentaci a nyní na pohmat je znatelná změna v levém prsu - hrbol, možná bulka. Mám podstoupit mamograf nebo je lepší vyšetření sono, nebo ultrazvuk? Mám obavy, že mamograf implantát ještě více poškodí, pokud zmíněná bulka či hrana implantátu je projevem jeho stárnutí a destrukce. Jaké pracoviště je na toto vyšetření nejvíce specializované?
Odpověď: Dobrý den,

na mamografie augmetovaných prsů není žádné specializované pracoviště, ale mamografie u těchto prsů provádí všechna screeningová mamární centra v České republice. Myslím, že nemusíte mít obavu z poškození implantátů. Mamografie se provádějí běžně a změna Vašeho implantátu nesvědčí pro rupturu. Je možné ale nejdříve podstoupit ultrazvukové vyšetření, které dokáže zobrazit implantát lépe.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6630
dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda-li je normální ,že mi ve 24.týdnu těhotenství vytéká z obou prsů po kapkách celý den bezbarvá lepkavá tekutina ?

Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den,

ano je to normální, je to tekutina z mlékovodů, ve kterých se ještě před začátkem kojení může tvořit řekněme takový prekursor mateřského mléka /tzv. kolostrum/.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6629
Dobrý den paní doktorko,
byla jsem na sono prsu a dostala jsem tento výsledek: rozvinutá prsní žláza bilat, vpravo pod dvorcem na hranici DK FA velikost 12x9mm. Jiná další solidní ani cystoidní ložiska a útvary bilat.nevidím. Uzliny v obou axillách nezvětšené.
Prosím Vás moc o názor. Moje maminka měla karcinom prsu, žije. Je někdy těžké zachovat chladnou hlavu.
Děkuji mockrát!
Lucie
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný nádor, který nemá vztah k rakovině prsu, nedochází ke vzniku karcinomu z fibroadenomu. Fibroadenom v prsech může zůstat pokud rychle neroste nebo Vám nezpůsobuje obtíže.
Váš nález je v pořádku, buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6628
Dobrý den,v pondělí jsem si v pravém prsu nahmatala bulku,která je dost bolestivá i na lehký dotek.Je mi 30 let,jsem bezdětná a už 10 let neužívám žádnou hormonální antikoncepci.Dnes jsem se byla objednat na mamograf,termín mám 4.8.Slyšela jsem,že kdyby se jednalo o rakovinu,tak to nebolí.Jen jsem asi chtěla od Vás slyšet,že to nebude nic,až tak vážného.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

je to většinou tak - zhoubné nádory bývají nebolestivé. Ve Vašem případě by jste měla absolvovat jako první vyšetření ultrazvuk nikoliv mamografii, jste mladá, pokud budete mamografii potřebovat - lékař ji jistě doplní.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6627
dobry den,prosim o vysvetleni proc mam Tamoxifen ktery je při ER neg.,asi malo uciny
IDC do 9mm G2
ER0%
PR90%
MIG20% her 2neu O
pT1bpNO/ns/MO sent uzlina neg. 2/0
operace,ozeřky Zoladex a ted nove pridan Tamoxifen po 3mes.Tamox.gynekolog.nalez.
je mi 43 let nekouřím,žiji zcela zdravě a chtěla bych ještě byt OK.Jsou i jine léky třeba s doplatkem?nebo lečba v zahraničí?vím,že Tamoxifen v mém případě neníOK
Odpověď: Dobrý den,

jste mladá žena a Váš onkolog se jistě snaží všemi prostředky docílit vyléčení Vašeho onemocnění. Pokud máte pochyby o léčbě Tamoxifenem, poraďte se přímo s ním. Dle mého mínění může být u Vás léčba Tamoxifenem v tomto případě podávána, i když nejsou pozitivní estrogenové receptory. Nejsem ale onkolog, jsem radiolog, takže se musíte poradit s onkologem.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6626
prosim o vysvetlenie o zaver vyšetrenia v sonografickom obraze mastopatia fibrosa bilat.cum v.s fibrolipoma mammae 1.sin HMO-5mm.Už to mam 4 roky v lavom prsniku.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubný nález, vše je v pořádku, můžete být klidná
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6625
Dobrý den, před třemi dny jsm zjistila na pravém prsu lehké zarudnutí, u bradavky drobný nebolestivý hmatný útvar. Mám třetí den menstruace. Šla jsem dnes ke svému gynekologovi i ke své obvodní lékařce- oba mají 14 dnů dovolenou. Pak zase jedu na dovolenou já. Mohu navštívit mammograf bez doporučení, nebo mám ty 3 týdny počkat? Mohla bych za ty tři týdny ně co zásadně zanedbat? Je mi 43 let. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

můžete i bez doporučení. Asi by to vhodné bylo, protože z popisu Vašich potíží lze usuzovat na počínající zánět prsu. Lékař na screeningovém centru se na Vás podívá, ev. Vás vyšetří a odešle v případě potřeby ke specialistovi.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6624
preji dobry den proim vas kzdych dejme tomu 10 min mam takovej zvlastni tlak na oblasti hrudniku prosim nevite co by to mohla byt?dekuji horvatova.
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku Vám neporadím, ale pokud by to přetrvávalo, je dobré vyhledat co nejdříve lékaře, může a také nemusí se jednat o závažný příznak

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6623
(konec mého dotazu)Pan doktor mi řekl, že to vypadá, že to je důsledek toho pohmoždění a že mám sledovat, jak se to bude vyvíjet dál. Pokud se mi nebude něco zdát, mám se hned objednat na USG vyš., jinak po půl roce na kontrolu. Mám obavy, abych něco nezanedbala, ta velikost mě děsí, není lepší v tomto případě biopsie?
Děkuji velice za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že postup je naprosto správný, rozhodně bych to také jenom zkontrolovala, velikost 5x4 mm je opravdu minimální, takže děsit Vás to nemusí. Biopsie by byla vhodná až poté, co se prokáže event nárůst velikosti léze, pokud je to důsledek pohmoždění prsu - tak může takovýto malý nález i vymizet.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6620
Moje 14 letá dcera si nahmatala pod bradavkou bouličku,která ji nebolí a není pohyblivá,zřejmě to souvisí s hormonálním vývojem,ale nevím zda bude stačit návštěva gynekologa,nebo přímo nějakého mamografického centra.Děkuji Branná A.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se nejedná o nic závažného, zřejmě jen o žlázu, pokud by byla boulička bolestivá nebo způsobovala obtíže- zajděte si na ultrazvukové vyšetření.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6619
Dobrý večer, našla jsem si bulku v prsu, při kontrole u lékaře jsem to řekla, objednali mne na usg, čekala jsem 26 dnů, tam našli větší cystu a 2 malé, jsem teď objednaná na biopsii, za 14 dnů, prs s velkou cystou bolí a natéká. Mám vyšetření uspíšit nebo mám vyčkat? Je tato doba dostatečně rychlá? Pokud jde o tento problém, zdá se mi tento proces velmi pomalý... Děkuji za odpověď. MH
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná o biopsii - resp. punkci cysty zdá se mi celý proces opravdu pomalý. Pokud objevíme na ultrazvuku velkou cystu, která klientce způsobuje bolesti - ihned aspirujeme /odsajeme/ její obsah. Pokud se jedná o biopsii necystické solidní léze - tam je často biopsie prováděná s časovým odstupem, ale většinou do 10 dnů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6618
Dobrý den,
za poslední měsíc a půl jsem na váze nabrala pět kilo, přičemž jsem nijak nezměnila své stravovací návyky. Poměrně pravidelně se hýbu a nějak se necpu. Měřím 175 cm,vážím 78 kg a je mi 22 let.
Poslední dva týdny se nemohu pořádně dodechnout, mám návaly horka a motá se mi hlava. Bolí mě klouby a cítím se hrozně malátně a unaveně. Poslední dva dny skoro nemohu polykat. Mám velmi silnou menstruaci a cyklus se mi teď oddaluje pravidelně o 2-3dny.
Je pravděpodobné, že mám problém se štítnou žlázou? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

lituji ale takto na dálku Vám neporadím, zasluhujete jistě - alespoň podle toho, jaké příznaky uvádíte- celkové i hormonální vyšetření. Určitě co nejdříve vyhledejte svého praktického lékaře, který Vás vyšetří a odešle ke specialistům

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6617
Dobrý den, je mi 35, bezdětná, na pravém prsu vpáčená bradavka, před 4 léty začly záněty tohoto prsu, lékaři určili chronickou mastitidu, každý zánět léčen punkcí nebo chirurgicky, chci se zeptat na nejčastější důvody vzniku zánětu u nekojících, na co si dát pozor, aby se záněty neopakovaly. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

chronická mastitida je poměrně nepříjemné onemocnění. Doporučuji pokud se bude opakovat a bude se opět punktovat zánětlivý obsah - dát jej vyšetřit na mikrobiologii, event podle kultivace se dá udělat tzv autovakcína - tj. vakcína z vlastních mikrobů, které zánět způsobují a tato vakcína se užívá většinou v tabletové forma. Mám 3 pacientky, kterým tato léčba velmi pomohla, dá se říct, že se jim zánět již neopakoval. Ale je to jen jedna z možností. Samozřejmě je nutné pomýšlet na to, zda nemáte v těle infekční ložisko - např opakované záněty krčních mandlí nebo potíže se zuby - apod. Z těchto ložisek se někdy krevni cestou zánět může dostat jinam- i do prsu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6616
Dobry den, rada by som poprosila o vysvetlenie, z USG prsnikov mi vyslo lalocnate anechogenne lozisko -v.s.cysta a drobne hypoechogenne loziska-FIA?, o priemre 3 a 5 mm. Nakolko moja stara mama mala s prsnikmi starosti, myslite, ze s atreba viac sledovat a niecoho obavat? Mam sice kontorlu o pol roka, ale netreba sa skusit obratit aj na ineho lekara? Vraj toto nie je zle. Dakujem. S pozdravom Magdalena
Odpověď: Dobrý den,

není čeho se obávat, jedná se o nezhoubný nález v prsu, navíc rozměry 5 a 3 mm jsou skutečně velmi miniaturní. Kontrola za půl roku je naprosto dostačující. pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6615
Dobrý den,asi před týdnem se mě udělal na prsu u bradavky rudý bolestivý flek s bulkou 2cm na 1,5cm šla jsem k doktoru nasadil antibiotika,že prý se to bud to ztratí nebo vyřízne. Je to už tyden rudnutí zmizelo ale bulka ne.Muže jít prosím o rakovinu?Je mi 31 let.
Odpověď: Dobrý den,

je vhodné provést u Vás ultrazvukové vyšetření prsu, které objasní původ bulky.Požádejte o žádanku na ultrazvuk Vašeho ošetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6614
dobry den maminka se znicim neleci ma asma a chodi kazdi tri mesice na gastrologie mela tam polipi a po skusenosti nasi teti kterou zanedbali tu v chomutove mela jen bolesti nohou a zad chodila mesic po dokrorech davali ji jen injekce na bolesti a nic vic a nakonec si vyzadala sama magnetickou rezonanci a tam ji zjistili metastazi v kosti a pocelem tele a do mesice nam umrela proto chceme to vysetreni pro mamu diky
Odpověď: Dobrý den,
magnetická rezonance je vyšetření, které musí doporučit lékař, který je naprosto přesně informovaný o zdravotním stavu Vaší maminky a rozhodně to není vyšetření běžné a také vhodné u každého pacienta. Takže Váš problém musí posoudit a také vyřešit ošetřující lékař Vaší maminky. Nedokážu poradit.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6613
Dobrý den, v březnu jsem byla na ultrazvuku prsu. Lékař doporučuje mamograf z důvodu zhutnění tkání a pry ta tkán neodpovídá mému věku. Nic se neděje má to asi 10% žen. Vždy před menzesem se mi dělají bulky, je to prý to vazivo. Můj lékař mamograf nechce napsat, prý stačí ultrazvuk. Mohu znát Váš názor, je mi 35 let. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

podle mého názoru u Vás postačí ultrazvukové vyšetření. Mamograf by bylo vhodné doplnit- jen pokud je např. nejasný nebo podezřelý nález na ultrazvuku. Vstupní - 1. mamografii provádíme u žen bez příznaků onemocnění prsu obvykle ve 40 letech věku a dále pak probíhá v České republice pravidelný screening prsů pomocí mamografie po dvou letech až od věku 45 let.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6612
Dobrý den,jmenuji se daniel je mi 14 let a asi před třičtvrtě rokem se mi v pravém prsu udělala bulka ,šli jsme k doktorce ta ji osahala a řekla že je to v mém věku normální,že je to hormonální bulka(nezvětšuje se ,nebolí),ale asi před 14 dny se mi udělala bulka i v druhém prsu je zhruba poloviční než ta druhá.taky nebolí ani dál neroste mám i s touto jít k lékaři?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

Vaše lékařka má určitě pravdu, jedná se o nezhoubné rozšíření prsní žlázy v pubertě, kterému se říká odborně gynekomastie. Pokud se nález neztratí sám do dvou let - což je ale většinou obvyklé, doporučuje se chirurgické odstranění žlázy. Pokud by se nález v prsech zvětšoval, kontaktujte Vaši lékařku, pošle Vás na ultrazvukové vyšetření, ev. vyšetření hormonů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6611
gynekolog mi odmítl dát doporučení na momograf i když moje matka má rakovinu prsu. Prý stačí vyšetření 1x za dva roky. Matka měla před rakovinou 5x operaci, ale až poslední byla rakovina. Já jsem již podstoupila 1x operaci, kde mi odstranily 2 bulky. Je vhodné čekat dva roky? Lékař se stále ohrazuje pojišťovnou.Proč si to mám platit sama, když si platím pojistné.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

preventivní mamografické vyšetření hradí pojišťovna pouze 1x za dva roky ženám nad 45 let věku až do konce života. Pokud máte pouze jednu přímou příbuznou- maminku - s rakovinou prsu, nedá se u Vás předpokládat vyšší riziko pro rakovinu prsu a tudíž si preventivní vyšetření mimo řádný screeningováý interval hradíte. Pokud máte dvě a více přímých příbuzných / počítá se matka, babička, sestra, ev. dcera/ s rakovinou prsu event. vaječníku , můžete být zařazena mezi rizikové ženy a k výši Vašeho rizika pro rakovinu prsu se vyjádří genetik a můžete mít pak event nárok na pojišťovnou hrazenou tzv. speciální prevenci, která je častější.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6609
Dobrý den,
mám dotaz ohledně mamky.Je jí 85let a biopsií byl potvrzen invazivní nádor prsu.mamka má hypertenzi,stařeckou demenci,nic si nepamatuje,chodí s pomocí,není soběstačná.Jaký je postup léčby v takovém to případě?Nyní se cítí dobře,nic jí nebolí,nemoc si neuvědomuje. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jistě není nutná operace, nádory v tomto věku bývají většinou dobře citlivé na antiestrogenní / hormonální / léčbu. Maminka v tomto případě může užívat pouze tabletky, po kterých se nádor může zmenšovat. Je ale nutné se poradit s onkologem a ověřit, zda je nádor na takovou léčbu citlivý.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6608
Dobrý den, mám také dotaz ,ale ten se týká objednání manželky na mamografii, na které adrese je možné se objednat nemohu najít vhodnou adresu v Pardubicích. Děkuji za odpověď. Vitvar
Odpověď: Dobrý den,

tak to Vám ráda poradím. Objednací telefon 466 614 420 nábřeží závodu Míru , Pardubice
MUDr. Iva Hrnčířová
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6607
Dobrý den,
na opakovaných ultrazvucích absolvovaných pro žlutoprůhledný výtok z pravého prsu mi nebylo nic zjištěno krom menší cysty.Byl mi udělán laboratorní rozbor výtoku, výsledek má být za týden. Co vše se z tohoto dá poznat? Samozřejmě se mi nejvíc jedná o rakovinu..., mám z toho velké obavy. Děkuji, Novotná.
Odpověď: Dobrý den,

výtok této barvy nevěstí většinou nic špatného, vyčkejte na výsledek cytologického vyšetření. Obáváme se sekrece krvavé, která může být způsobena nezhoubným i zhoubným nádorem mlékovodu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6606
Dobrý den,nevím jestli se sem tento dotaz hodí,přítelkyni se udělala taková malinká bulka u trapézu,má jí tam asi 2 měsíce,nebolí ani se nezvětšuje,je asi půl cm.veliká,můžete mi prosím poradit?děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nejlépe zajít na ultrazvukové vyšetření, které původ bulky objasní a nebo indikuje další vyšetření - třeba magnetickou rezonanci nebo punkci nebo chirurgické odnětí bulky.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6605
Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat.Je mi 39let,před 8mi lety jsem měla hematom na pravém prsu,t.c opouzdřeny,nezhoubny.Na mamarni kontroly chodim 2xročně.Nyní 10týdnů kojím.Opakovaně mám zatvrdlý pravy prs v horním kvadrantu.Hrudkovitá naběhlá žíla,do podpaží vystřelující bolest.Vytvořila se mi i galaktokéla na bradavce.Prosím,může to mít souvislost se starým hematomem?Jde o retenci,nebo přídatnou žlázu?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se starým hematomem to rozhodně nesouvisí a jedná se o změny vyvolané kojením, které se vyskytují poměrně běžně- galaktokéla neboli mléčná cysta- nijak se neléčí, ev. punkcí pokud způsobuje bolesti, rozšíření žlázy při kojení může způsobovat Vámi uváděné bolesti. Jestli se jedná o přídatnou žlázu v podpaží nebo ne- to objasní ultrazvukové vyšetření prsů.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6604
dobry den jsem po operaci prsu.kde jsem mnela nador . prosla jsem hormonalni lecbu kde mne vybraly i vajecniky tet beru necely dva roky prasky anaya po kterych mam dost velke bolesti nohou a navaly jsem porad unavena . vysledky ktere delam jednou za pul roku jsou v poradku. ale mam vedlejsi ucinky po tech lekach mnela bych je brat pet let nemuzu moc dlouho chodit bolej mne nohy otykam a klouby mne taky bolej je my 46let a nevim jestly bych ty leky mohla na pul roku vynechat aby se my zlepsilo zdravy to znamaena nohy klouby navaly dekuji
Odpověď: Dobrý den,

vše prosím ještě zkonzultujte se svým onkologem. Podle mého mínění ale nelze vynechat léčbu na půl roku, protože tato léčba je pro Vás velmi důležitá. Jsou určitě preparáty, po kterých lze vedlejší příznaky Vaší léčby zmírnit.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6603
Dobrý den, dneska mi samovolně vytekla kapka průhledné mírně nažloutlé tekutiny z prsu. Do menstruace mi zbývá 6dní. Stalo se mi to poprvé. Prosím co to znamená? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nic zvláštního. Takováto sekrece je velmi častá, je hormonálně podmíněná, pokud bude cyklus normální a nebude se sekrece stupňovat, nemusíte s tím nic podnikat. Pokud by byly i problémy s menstr. cyklem nebo se sekrece stupňovala, je vhodné navštívit gynekologa, vyšetří u Vás hladinu hormonu - prolaktinu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6602
Je mi43let,2dosp.děti,v minulosti jsem prodělala težší formu chlamydinfekce,jsem v péči revmatol.,bechtěrevova chor.?(tč.sedim. a RCP v normě).Před cca10dny jsem objevila na dolní hranici prsu a podpaží cca 3cm dlouhý a1cm široký válec,jakoby"přeskakující"na pohmat,nyní nebolestivý,v době nálezu nevím,vzhledem k bolestem na prsou(páteř).POradíte rozumný přístup?Může se jednat o nádor nebo spíš o projev zdravotních problémů?Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat jen o žlázu a pravděpodobně to nijak nesouvisí s Vašimi revmatickými obtížemi. Rozumné je nechat si napsat žádanku na mamografii od Vašeho gynekologa či praktického lékaře a nechat si prsa vyšetřit na některém ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6601
dobry den chtela sem vas poprosit jak bych si mohla zazadat o Magnetická rezonance pro maminku nebo ji primo vobednat ma strasne broblemy z nohama a zad bolesti jiz nase teta na tihle naznaky umrela bylo to nedavno ma to same priznaky dekuji dej te mi vedet dekuji jarca
Odpověď: Dobrý den,

nevím, s čím problémy Vaší maminky, které uvádíte / problémy s nohama a bolesti zad/, souvisejí.
Maminku na vyšetření magnetickou rezonancí musí odeslat lékař - event. neurolog a nejdříve by měla navštívit praktického lékaře. Nevím, jaké má onemocnění a s čím se léčí.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6600
dobry den chtela jsem se zeptat mam takovy problem pali me leve prso a svedi strasne co bych mela udelat dekuji jarca
Odpověď: Dobrý den,

zajděte si k lékaři - asi nejdříve ke gynekologovi nebo praktickému lékaři a ten Vás pak může odeslat na další vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6599
Dobrý den,jsem po ablaci obou prsou a chtěla bych se zeptat na ińjekce vitamínu B17.jestli se dají v Brně sehnat a jaký máte na to názor.
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě myslíte vitamin B 12, nevím jaký je důvod jeho užívání ve Vašem případě- jaké máte potíže po ablaci prsů ? - zkuste upřesnit. Standardně se po ablaci prsu vit B 12 neužívá.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6598
Dobrý den,,mám dotaz,mohu mít první měsíce menstruaci, v případě,že bych byla těhotná??Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

slabší menstruace se někdy opravdu v prvních měsících těhotenství může objevit. K vyloučení či potvrzení gravidity je nejlépe navštívit gynekologa.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6597
Děkuji za odpověď, ano, měla jsem na mysli vyšetření magnetickou rezonancí. Jak jsem psala v dotazu, znepokojuje mne slůvko "pravděpodobně", jistě chápete, že taková formulace může znamenat ano i ne. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda mohu nadále užívat hormony (Klimonorm), nemají právě ony vliv na tvorbu cyst a může se nezhoubný nález proměnit ve zhoubný? Prosím také o sdělení, zda je možné předcházet tvorbě takovýchto útvarů (např. užíváním antioxidantů a pod.). Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

"pravděpodobně benigní" tj klasifikace BI RADS 3 - je užívaná radiology a neznamená v tomto případě "ano nebo ne" pokud jde o zhoubný nebo nezhoubný útvar- ALE znamená vysokou pravděpodobnost /téměř jistotu/ nezhoubného útvaru - zároveň opravňuje lékaře k tomu, aby nález zkontroloval mamograficky nebo ultrazvukově do roka. Klimonorm užívat můžete, jen by jste v tomto případě měla mít mamografii nikoliv jednou za dva roky, ale jednou za rok. Nezhoubný nádor se ve zhoubný neproměňuje. Drobné cysty v prsu nevadí a užívání tzv. antioxidantů je pro organismus dobré, ale cysty ani jiné nezhoubné útvary po nich nevymizí. Nezhoubné útvary v prsu ničemu nevadí a proto se tím netrapte.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6596
Dobrý den.Mám výsledky biopsie a nemohu z toho zjistit,zda mám,či nemám metaztázy apod.Prosím o vysvětlení pojmů: T 04000,M 8520/31,písmeno N bez čísla, G1.Estrogenní receptory 100%výrazná pozitiva.Závěr-invazivní karcinom převážně s rysy solidního lobulárního karcinomu. Šla by na to použít cílená,nebo biologická léčba? Děkuji Šimková
Odpověď: Dobrý den,

zkratky pro tzv staging /stážování/ nádorů, které uvádíte, nejsou úplné a jsou nepřesné. Takže u Vás nalezli tzv. lobulární karcinom prsu, který je velmi dobře citlivý na hormonální léčbu /což vyplývá ze 100 % estrogenních receptorů/ , G1 je tzv grading nádoru, vyjadřuje řekněme agresivitu nádoru, která je nízká, 1. st /stupně jsou 3/.
Jestli máte či nemáte metastázy v uzlinách nebo metastázy v jiných orgánech /tzv vzdálené metastázy/ - to z Vašich zkratek nevyplývá. Je také vhodné se na tyto informace zeptat Vašeho onkologa. Podle toho lze také užít léčbu, nejspíše ne biologickou, ale hormonální.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6595
Dobrý den, již několik let mám malou cystu (asi 0,5 cm) v pravém prsu, v oblasi dvorce. Byla jsem několikrát na ultrazvuku, kde však lékaři nezjistili nic, co by nasvědčovalo např, karcinomu. Je mi 31 let, mám dvě děti, užívám HA, v poslední době mě prso pobolívá, nezáleží na tom, v jakém období cyklu se nacházím. Mohlo by se jednat o nějakou změnu stavu? Díky Pavla
Odpověď: Dobrý den,

cysta velikosti 5 mm je běžným /normálním/ nálezem v prsní žláze. Bolesti prsu nemají s cystou velikosti 5 mm nic společného. Bolet může žláza - a často bolí jen jeden prs a nebo ohraničená část prsní žlázy a někdy také bez závislosti na cyklu - což uvádíte Vy. Do prsu se mohou také propagovat bolesti, které mohou mít příčinu v hrudní páteři a nebo ramenním kloubu. Ultrazvukové vyšetření máte v pořádku, takže můžete být klidná, bolesti nejsou příznakem nádoru prsu. Jsou nehormonální přírodní preparáty, které ulevují od bolestí prsů - zeptejte se v lékárně, př Mastodynon kapky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6594
dobrý den paní paní doktorko, jak byste dále postupovala v případě nálezu : "Tabar IV, BI-RADS 3, hyperechogenní stroma, retromenilárně drobné cysty do 4 mm, vlevo na rozhraní VKK bazálně systa vel. 9x4 mm, vpravo v HZK mapovitý hypoech. okrsek 10x5 mm v.s. mastopat. změn, nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie."
Znepokojuje mne pojem "pravděpodobně". Vím, že radiomag. vyšetření je drahé, ale v tomto případě! Jinak je mi 49 let, 9 měsíců užívám Klimonorm. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nevím přesně, co myslíte výrazem "radiomag. vyšetření "- jedná se o vyšetření magnetickou rezonancí?
Toto vyšetření prsů není ve Vašem případě prospěšné. Nález v prsech je nezhoubný a lékař ho zařadil do kategorie nálezů, které je vhodné pouze zkontrolovat s časovým odstupem ultrazvukem. Cysty prsu jsou zcela nezhoubným nálezem.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6593
Dobrý den, ráda bych se zeptala co může v těhotenství způsobit přídavná mléčná žláza, do jaké velikosti může dorůst. Doporučujete si ji před plánovaným těhotenstvím nechat odstranit?
Odpověď: Dobrý den,

přídatná mléčná žláza se vyskytuje nejčastěji v podpaží, ale může se teoreticky vyskytnout kdekoliv v průběhu tzv. "mléčné lišty", kde mohou být vytvořeny základy mléčné žlázy. /od podpaží přes břišní stěnu až do oblasti třísel/. V těhotenství se může tato přídatná mléčná žláza pod vlivem hormonů rozšířit. Pokud je lokalizovaná na obvyklém místě - v podpaží- neodstraňuje se preventivně. Má ji v této lokalizaci hodně žen.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6592
Dobrý den,
u 14 - letého syna se objevila u bradavky bolestivá bulka asi 3 týden, nejdříve byla měkká, teď začíná tvrdnout a bolí. Je nějaké pracoviště na vyšetření chlapců a jaké? Co by to mohlo být?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné rozšíření prsní žlázy, které se vyskytuje u chlapců v období dospívání, bývá jednostranné nebo i oboustranné, nazývá se gynekomastie. Nález se potvrdí ultrazvukovým vyšetřením - nejlépe na některém ze screeningových center - seznam je na těchto stránkách. Žádanku na vyšetření vystaví dětský lékař.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6591
Dobrý den ,chtěla bych vysvětlit na MG mi našli ložisko oválné 23krát krát 20 krát 17mm,dopnit sono.Na sonu odpovídá ložisku v LVK oválné hypoechogenní ložisko ostřeohraničené 17 krát9 krát 8 krát mm,jiné ložiskové změny neprokazujem.Zavěr ložisko benigních rysů v LVK,sonograficky fibroadenom,děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,

benigní = nezhoubné ložisko, které Vám objevili na mamografii a následně potvrdili na ultrazvuku, nemá vztah k rakovině prsu, neznamená vyšší riziko. Jedná se o běžný nález.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6589
dobrý den ještě bych se chtěla přeptat má ten čirý až chvílemi namléčnatelný výtok projev k budoucímu náznaku rakoviny prsu?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,

sekrece, kterou uvádíte, nemá vztah k rakovině prsu.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6588
Dobrý večer,mám dotaz,už několik málo roků mě trápí bolest bradavek a prsou v době pravděpodobné ovulace až do menzes,snažíme se o dítě,měla jsem zvýšený prolaktin po tbl.,které jsem užívala mě prsa vůbec nebolela,teď už je nemusím užívat a bolest se vrátila,je to normální,nebo si mám zajít k lékaři.má babička měla rakovinu prsu.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů - zejména cyklické /tj. v 2. polovině cyklu/ jsou běžné. Pokud bolest prsů u Vás souvisela se zvýšeným prolaktinem- bylo by vhodné hladinu tohoto hormonu opět zkontrolovat- odebere Vám Váš gynekolog.
Rakovina prsu u jedné přímé příbuzné ve starším věku neznamená pro Vás vyšší riziko pro rakovinu prsu.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6587
Dobrý den.S přítelkyní máme čtyřměsíční holčiičku.Přítelkyně kojila,ale malá,jak má sílu ji asi nakousla bradavky.Zkošeli jsme již snad vše,ale stále to bolí a nikdo není schpen poradit,jak dlouho a co na to platí.Za odpověd předem děkujeme.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je bradavka stále velmi bolestivá, zkuste kojeni přes "klobouček" - dá se zakoupit př. v lékárně, může to být jen dočasné, než se bradavka zahojí. Existují gelové chrániče bradavek. Doporučuje se také mazat rozpraskané bradavky po kojeni mastičkou- "Bepanthen", event nechat na bradavce zaschnout trochu mateřského mléka, což má ochranný příznivý vliv na rozpraskané bradavky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6586
Dobrý den.Mám nádor(1,7cm) na prsu,dle lékaře zhoubný.Zítra budu mít výsledky z biopsie.Zatím jsem vedena ve Vinohradské nemocnici.Chtěla bych se zeptat, jaké onk.pracoviště by jste mi doporučila? Manžel preferuje Bulovku,dcera Motol.Jsem z nich již šílená :-). Je mi 57 let,jsem z Prahy.Děkuji za odpověď. Šimková Simona
Odpověď: Dobrý den,

nádor, který byl u Vás zjištěný, je malý a pokud nejsou postiženy lymfatické uzliny - což předpokládám, budete nejdříve operována a poté budete předána do péče onkologa a léčebný postup dá se předpokládat nebude neobvyklý, většina pracovišť postupuje podle stejných pravidel. Jsem z Olomouce, ale myslím, že na obou zmíněných pracovištích Vám poskytnou velmi kvalitní léčbu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6585
Dobrý den,
před 3lety jsem podstoupila mamopl. prsou ze zdravotních důvodů.Zaplatila jsem si tuto operaci na soukromé klinice.Byla jsem upozorněna na možnost špatného zhojení- jizev, ale nepředpokládala jsem, že mi mohou zůstat v prsu i boule, které prý jsou "nevstřebanými vnitřními modřinami". Nicméně jsem s klinikou v neustálém kontaktu,chodím jednou ročně na sono a velice uvažuji, že si tyto boule budu muset nechat operativně odstranit, i když nejsou velké, nepůsobí mi problémy, ale mám strach, že by v budoucnu mohlo k něčemu dojít.Předem děkuji Pavlína
Odpověď: Dobrý den.

To , co popisujete, se skutečně někdy při plastické úpravě prsů může stát, dopředu se to opravdu nedá předvídat a není to dáno chybným postupem lékaře. "Boule" v prsu souvisejí s hojením po plastické úpravě prsů, s rakovinou prsů nesouvisejí a nejsou ani rizikem pro vznik rakoviny prsu. Pokud by jste o odstranění těchto "boulí" uvažovala- tak jen z kosmetických důvodů, event proto, že to vnímáte jako "nepříjemnost".

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6584
Dobrý den.
Je mi 17 let a už asi 3 roky mám na pravém prsním dvorci malý jakoby uhr.
Snažila jsem se ho vymáčknout ale do druhého dne je zase plný. Bojím se, aby to nebylo něco vážného. Prosím o radu.
Odpověď: Dobrý den.

Jedná se o stejný problém jako v dotazu 6582. Maz je dobré nevymačkávat, jedná se o normální mazové žlázky dvorce bradavky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6583
Dobrý den,paní doktorko je mi 63let,před několika dny se mi mírně zvětšilo pravé prso, prsní dvorec je tužší a znatelně ohraničený.Při máčknutí zbělá, než zase nabyde původní barvu.Je zvětšená i bradavka. Byl mi vytržen zub, pod kterým byl zánět. Může se zánět ze zubu přenést i na jiné části těla? Prso mi nebolí, jen cítím mírné pnutí.Můžete mi napsat, co to může být?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

co to je takto na dálku skutečně nevím. Každopádně ale doporučuji nechat si prsa vyšetřit- mamograficky a event. ultrazvukem, v případě potíží máte nárok na vyšetření bezplatné - praktický lékař Vás na vyšetření odešle.
Zánět ze zubu se může dostat i na jiné části těla.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6582
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Už to mám dlouhou dobu.Přímo v bradavkách mám při rozevření bílý maz.Při zmáčknutí něco jako akné.Bradavky nemám hladké spíš rozpraskané.Zda to může být jen ochrana prsu a vylučuje maz?Děkuji S.
Odpověď: Dobrý den.

To, co popisujete, je zcela normální a je častým předmětem dotazů této poradny. Jedná se o mazové tzv. Montgomeryho žlázky, které jsou umístěné v oblasti dvorce bradavky. Maz se nemá vymačkávat. U některých žen jsou tyto žlázky výraznější a aktivnější, některé ženy o nich "neví".
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6581
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, je mi 16 let a mám pravé prso takové ztvrdlé. Na levém to nemám. Když si po něm přejíždím rukou tak tam cítím jakési hrbolky, nevím jestli to třeba nesouvisí i s dospíváním. Děkuji za vyjádření.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku se prsa vyvíjejí, takže to s tím pravděpodobně souvisí. Hrbolky, které pociťujete, jsou nejspíše podmíněny normální prsní žlázou. Bylo by vhodné - pokud je takový rozdíl mezi prsy- zeptat se Vašeho gynekologa nebo praktického - dětského lékaře.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6580
Dobrý den rada by som sa informovala o prsnikoch. Od puberty sa mi ci uz pri sprchovani alebo ked bola zima zvrasneli dvorce prsnikov. Raz som mala na dvorci aj kliešta. Ale odstupom casu sa mi niekedy prsniky zvrasneju tak divno len polovica dvorca a po case potom ta duha. Nielenze to vyzera smiesne ale mam aj strach. Ked som bola s zvrasneným u doktora povedal ze je to normalne. a este jedna otazka moze sa na prsniku objavit biela vyrážka pravidelne na jednom mieste??
Odpověď: Dobrý den,

musím podpořit názor Vašeho lékaře- že změny dvorce bradavky, které popisujete, jsou naprosto normální.
Bílá vyrážka na prsu - to by jste asi měla ukázat kožnímu lékaři, normální to není.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6579
Dobrý den, je mi 41 let, v březnu 2010 jsem přestala kojit roční holčičku. Chtěla bych jít na preventivní vyšetření prsu, ale nevím, jestli je pro mě vhodnější mamograf, nebo ultrazvuk, popř. mám nejlépe absolvovat obě vyšetření? Není lepší se mamografu vyhnout a zvolit ultrazvuk - je to přece rentgenové záření?
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste mamografii nikdy neabsolvovala, dop. ji provést. Ve věku 40 let je vstupní mamografické vyšetření vhodné. Podle typu prsu Vám lékař dále doporučí sledování pomocí mamografie nebo ultrazvuku, ale od věku 45 let provádíme preventivní mamografické vyšetření každé dva roky- je to pak již hrazeno z Vašeho zdravotního pojištění. Mamografii nad 40 let dáváme obvykle přednost před ultrazvukovým vyšetřením.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6578
Dobrý den, dnes jsem se vrátila z mamografického vyšetření. Čekání na něj bylo utrpení. Výsledek zní: FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8mm. Kontrola za 3 měsíce. Je tobře nález jen sledovat a je možné dále užívat hormonální antikoncepci Yasminelle? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nezhoubné nálezy se takto mohou zkontrolovat a kontrolujeme je nejdříve za 3 měsíce, obvykle až za 6 měsíců, takže postup je naprosto v pořádku. Antikoncepci užívat můžete.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6577
dobry den.mam cystu 5mm v levy persa.egzistuji leki,nebo masti na leceni ty nemocy?prosim poradte me.dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

cystou velikosti 5 mm se vůbec nezabývejte, může se ztratit sama a takový malý nález se neléčí, nic se s tím nedělá, je to běžná součást prsní žlázy.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6576
Dobrý den,dnes jsem byla na mamografickém vyšetření diagnoza je I Birads Tabar IV.Za rok opět kontrola.Prosím o vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den

BI RADS 1 znamená normální nález. Tabár IV vyjadřuje jen typ prsní žlázy. Váš nález je zcela OK.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6575
Pekny den. Prosim o radu. Bola som na operacii prsnika a po histologii mam výsledky KIKRO : tkanivo mliečnej žľazy s obrazom nenadoro-vej proliferativnej choroby mammy so štrukturami fibrozy,adenozy a cystozy.Bez jednoznačných známok malignity.Zaver- nenádorová proliferatívna choroba mliečnej žľazy. Prosim o info či nie je potrebná iná dalšia liečba.Bola mi doporučena kontrola o rok USG prsnikov
Dakujem za odpoved. S pozdravom Bibiana
Odpověď: Dobrý den,
Váš nález je nezhoubný a není potřeba se obávat. Ultrazvuková kontrola za rok je naprosto dostačující.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6574
Dobrý den, je mi 51 let a jsem muž. Asi dva cm pod levým prsem jsem si nahmatal bulku. později jsem začal mít toto prso citlivé a občas v něm cítím lehké pálení. Prosím o radu. Děkuji Prosím nezveřejňovat
Odpověď: Dobrý den,

musíte zajít na některé ze screeningových center, kde Vás vyšetří - mamografem a ultrazvukem.
Žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař. Může se jednat o nezhoubné změny prsů- ale vyšetření je nutné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6573
dobrý den, na nálezu ze sona jsem si přečetla, že v levém prsu se nachází neměnný fibroadenom 7,5 mm (tomu rozumím) a okrsek výrazné mastopatie o průměru cca 15 mm. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co "okrsek výrazné mastopatie" znamená a zda se mám obávat? Na další sono půjdu určitě v září, na mamograf půjdu poprvé cca v říjnu. Děkuji, Čiháková
Odpověď: Dobrý den,

je to jen př. okrsek výraznější žlázy, nic, co by Vás ohrožovalo, nic co by mohlo být zhoubným nádorem, zajděte na kontrolní vyšetření a buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky