MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242


Dotaz č. 6262
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je normální že má malinká v 6 měsících jedno prsíčko zduřelé a jedno ne. děkuji
Odpověď: V miminek se může objevit zduření jednoho nebo obou prsou. nejedná se o nic závažného ani zvláštního. Toto zduření v krátkém čase opět zmizí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6261
Dobrý den.V prosinci jsem přestala kojit a včera jsem si zmáčkla bradavku,jestli mám ještě mléko a z jednoho toho mlékovodu vyteklo mléko s krví.Prso jsem si prohmatala,ale nikde jsem bulku nenašla.Loni jsem byla na mamologii,kde mi bylo řečeno,že mám zduřenou mléčnou žlázu,ale všechno je v pořádku a beze změn.A teď mám hrozný strach,že mám rakovinu.Moc děkuji za opověď Jana
Odpověď: Vzhledem ke krvavé sekreci z prsu doporučuji návštěvu gynekologa. Vhodné by bylo doplnění vyšetření této krvavé sekrece cytologem. Dále by bylo vhodné doplnění sonografie tohoto prsu. nemusí se jednat o nic závažného, spíše šlo o náhodný nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6260
Dobry den,

je mi 22 let a obe me babicky trpely rakovinou prsu, chci se proto zeptat, zda mam i v mem veku narok na mamgoraficke vysetreni, aby se predeslo teto nemoci u me, nebo si jej musim sama uhradit.

dekuji
Odpověď: Ve Vašem věku není mamografie nejlepší vyšetření. Vhodnější a přesnější vyšetření u mladých žen je sonografie. Preventivní vyšetření je bezplatné pouze u žen s prokázanou genetickou zátěží, což myslím není Váš případ. Pokud máte obavy z rakoviny, doporučuji návštěvu screenigového centra (jejich seznam je na těchto stránkách) a zde si můžete zaplatit ultrazvukové vyšetření (sonografii).
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6259
Dobrý den,je to asi týden ,co mě začalo bolet prso,začne to na jednom místě a pak se rozšíří do celého prsu a dělá mi to i u druhého prsu ,ale nikdy mě nebolí obě najednou,bolesti jsou tak 2x denně aje to valká bolest-prosím o odpověd co to může byt a jak to léčit děkuji za odpověd
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o reakci prsní žlázy na hormonální změny v organismu. Prsní tkáň, žláza, reaguje velice citlivě. Někdy jsou tyto změna spojeny s bolestí a citlivostí prsou. Většinou tyto změny v krátkém čase ustoupí. Pokud by bolesti přetrvávaly déle než měsíc, či kdyby jste si v prsu něco nahmatala, doporučuji návštěvu vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6257
Dobrý den.Je mi46 let.Po vyšetření na ultrazvuku a mammografu mám nález:útvary benig.vzhledu v obou prsech-v.s.cysty.oboustanně akcentace fibrosní kresby vpravo drobné cysty do10 mm nač.1 a 11.vlevo objemná cysta 53x23mm,na č.12 je homogenní jemných stěn,vývody bez dilatace.Kůže,mamily beze změn.Chtěla bych se zeptat jestli je nutné jít na vypuštění té cysty jehličkou a jak bolestivý je ten zákrok?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypuštění cysty jehličkou, tzv. punkce, se provádí u větších cysta pokud má žena potíže, nejčastěji bolesti. Punkce cysty veliké 5 cm je myslím oprávněná. Výkonu se nemusíte obávat, jde o jedno píchnutí do prsu tenkou jehlou. Výkon je téměř nebolestivý, rychlý - včetně přípravy trvá 10-20 minut.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6256
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální drobná nabělalá sekrece z prsu při zmáčknutí bradavky. Mám dvě děti, obě jsem kojila. Již tři roky však nekojím a přesto se mi někdy tato sekrece objevuje. děkuji Lenka
Odpověď: Světlá sekrece z prsu po jeho zmáčknutí není nic zvláštního či neobvyklého. Nejedná se o známky rakoviny. Pozornost je nutno věnovat pouze samovolné (bez zmáčknutí) či krvavé sekreci.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6255
Dobrý den, je mi 22 let. Už asi týden mě bolí pravá bradavka. Nenahmatala jsem žádné změny. Ani zarudnutí.Bolí mě to i bez dotyku, nevím čím by to mohlo být. Děkuji
Odpověď: Jde o hormonální změny v prsní tkáni, někdy se projevují touto citlivostí bradavky. Nejedná se o nic neobvyklého. Citlivost a bolesti by měly do měsíce odeznít. Pokud budou přetrvávat déle, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6254
Koža a podkožie bez patol. zmien.Involučný tzp bilat. s minimálnym reziduom žľazy retromamilárne vľavo naznačená drobná opacita 5 mm-LU? bez patol MK.V axilách LU do 10 mm.
Z:Zn.oneskorená involúcie
Čo to znamená,prosím
Odpověď: Znamená to normální nález, předpokládám, že z mamografie. V oblastech za bradavkami přetrvávají zbytky žlázy, někdy je toto označováno jako opožděná involuce, to znamená, že v prsu zůstávají zbytky žlázy než by odpovídalo věku. Toto ale nezvyšuje riziko vzniku rakoviny. Nález z mamografie je normální, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6253
Dobrý den, jsem po operaci neinvazivního karcinomu prsu, prodělala jsem ozařování. Po dvou měsících od ukončení léčby mám ozařovaný prs viditelně větší než ten zdravý. Je to běžné?
Děkuji za odpověď
Dana
Odpověď: V průběhu ozařování prsní tkáň reaguje otokem, proto došlo ke zvětšení prsu. Nejedná se o nic neobvyklého, jde o běžný stav.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6252
Dobrý den, je mi 33 let, chtěla bych jít na mamografické vyšetření prsu, preventivně. Je to vhodné i když kojím? mám měsíční dítě, předchozí děti jsem kojila cca 10 měsíců, ale nechci tak dlouho čekat.
Děkuji.
Odpověď: Ve vašem věku není mamografie vhodná. V době kojení dokonce kontraindikována - "zakázaná". Pokud si v prsou nic nehmatáte, nemáte potíže, není vyšetření nutné. Případně je možné provedení ultrazvuku. Pokud chcete preventivní vyšetření, doporučuji návštěvu některého screeningového centra (jejich seznam na těchto stránkách) a zde si můžete zaplatiti preventivní sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6250
Dobrý den,syn 12.let byl na USG prsů a axill.V levé mammě má žlázové struktury 3,28x1,35cm,struktura žlázového tělesa je homogenní bez event.ložisk.změn.při barevném mapování se ukázala výraznější vaskularizace.V levé axille jsou zvětšené lymfatické uzliny největší 1,51x0.584cm.Závěr:Levostrann gynekomastie s výraznější perfizí.Reaktivní zbytnění lymfat.uzlin v levé axille.Není vyloučena znětlivá komplikace levostranné gynekomastie.Moc Vás prosím o vysvětlení nálezu.Děkuji Milada
Odpověď: U Vašeho syna došlo k vytvoření základu prsní žlázy. Toto se děje např. v období dospívání díky hormonálním změnám v těle. Někdy v tomto období dochází je zvětšení prsu i u chlapců. I v mužském těle jsou přítomny ženské hormony, které zvětšení prsu způsobují. nejedná se ale nic vážného, většinou toto zvětšení prsu postem času odezní, ale i pokud zůstane, nehrozí žádné zdravotní komplikace. V pozdějším věku je případně možná plastická operace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6249
Dobrý den. Je mi 17 let. četla jsem, že z prsu, po zmáčknutí bradavky, může vytéct trochu čirého sekretu. Proto jsem někdy zkoušela, zda je čirý. Ale minulý týden se mi v sekretu z pravého prsu objevuje kapička krve. Z levého ne. Může to být ovlivněno HA? Beru jí kolem půl roku. Nejdříve jsem brala Miligest, ale ten jsem změnila a beru Minervu.trpím také onemocnením štítné žlázy, beru euthyrox 75 každé ráno. Mohu se zeptat, jaké onemocnění může krev v sekretu naznačovat a jak mám postupovat? Mám se objednat na gynekologii?jak probíhá vyšetření.
Děkuji moc za odpověď, jsem z toho zoufalá.
Odpověď: Rozhodně nedoporučuji mačkání prsu a snahu něco z něj vytlačit. Krev se objevila zřejmě pouze jako následek traumatizace bradavky opakovaným mačkání. Nález krve v sekretu z prsu se týká spíše starších žen a výtok by měl být samovolný, to znamená, že se krev objeví sama, bez mačkání bradavky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6248
Dobrý den, jsem muž 35 let, mam gynekomastii vpravo 58 mm, vlevo 15 mm, uzliny do 12 mm (sono), jater, testy OK, hormony OK, RA: častý výskyt nádorů. Dostal jsem na 7 týdnů Tamoxifen 30mg/den, poté sono nezměněno. Gynekomastie byla označena za idiopatickou určenou k oper. léčbě vzhledem k možné malignizaci..Myslíte si, že to je správný postup?? Děkuji Martin
Odpověď: Gynekomastie nepředstavuje zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu u muže. Operace se doporučuje spíše z kosmetických důvodů. Spíše je problém, proč se gynekomastie objevila. Bývá spojena s hormonálními a metabolickými chorobami, někdy i v souvislosti s rakovinou varlat. Spíše než operace, bych dál pátral po její příčině.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6247
Dobrý den chci se zeptat je mi 21 a v levé i v právé podpaží mám uzliny,jsou tvrdé. Myslíte že to je rakovina a nebo to může být i něco jiného.je to vážné nebo se nemusím ničeho bát, předem děkuji
Odpověď: Uzliny v podpaží se vyskytují naprosto běžně. Ale pokud se objevily náhle, jsou bolestivé, nebo si dokonce něco hmatáte v prsu, doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a případně odešle na další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6245
Dobrý den,jsem 6 let po augmentaci prsou.V pondělí v noci mě vzbudilo divné pálení v levém prsu a kůže kolem bradavky v tu chvíli svědila.Pak už vše přestalo...ale ta bolest mě vyděsila a tedka mám pocit že to levé prso je zvětšené...když si prso prohmatávám,zdá se mi,jakoby tam byla cysta? Bulku jsem určitě nenahmatala....Na sono jsem byla před dvěma roky....jen bych poprosila o radu...co myslíte že to mohlo být...Antikoncepci beru Jeanine.Děkuji hezký den
Odpověď: Ojedinělé, krátkodobé, náhle se objevující bolesti, které zase vymizí nejsou známkou rakoviny. Jedná se o změny prsní tkáně na základě hormonálních změn v organismu. Pro vlastní klid můžete navštívit screeningové pracoviště, kde si můžete zaplatit sonografii, která vyloučí vážnější změny v prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6244
Dobrý den, mám takový problém. Už skoro týden mě bolí prsní bradavky, nemůžu se jich ani dotknout, protože je to velká bolest. Je mi 20 let, dělala jsem si těhotenský test a těhotná nejsem a menstruaci mám dostat až tak za 10dní... Nikdy předtím jsem tento problém neměla, na gyndu se mi moc jít nechce... Děkuji za odpověď
Odpověď: Citlivost bradavek se u žen ne vašem věku objevuje, ale nejedná se o nic závažného. Jedná se o reakci prsní tkáně a bradavek na hormonální změny. Potíže, jak je popisujete, nejsou způsobeny rakovinou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6242
vnucce nasli utvar v prsu 14 let je mozna v takovem veku rakovina dekuji
Odpověď: V tomto věku je rakovina prsu nepravděpodobná a vzácná. Bude se jednat o změny prsou v souvislosti s dospíváním.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6241
Dobrý den, nevím , zda se v tomto směru mohu zeptat , ale přesto to zkusím. Bydlím ve Vysokém Mýtě a jezdím na mamograf do Chocně. Ve vašem seznamu screeningových center však Choceň není, jenom Ústí nad Orlicí. Znamená to , že v Cocni je mamograf nevyhovující?
Děkuji za odpověď.

Odpověď: Součástí hodnocení a kontrol screeningového pracoviště není pouze kontrola mamografu, ale i mnoho dalších aspektů. Hodnotí se nejen mamograf, ale i odbornost personálu - laborantky, lékaři, výsledky pracoviště, návaznost na chirurgii a onkologii,... Návštěvou screeningového pracoviště má žena jistotu, že bude odborně vyšetřena podle nejnovějších znalostí a doporučení. Pracoviště, která nepatří mezi screeningová, nepodléhá těmto přísným kontrolám.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6240
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již 7 měsíců mě trápí zvětšený pravý prs, který je oprotě levému větší o dvě velikosti. Na ultrazvukovém vyšetření bylo jen, že mám zduřelou prsní žlázu. Toto zduření obvykle po menstruačním cyklu zmizí, ale již za jeden týden se to opakuje. Tento prs je hodně tvrdy a bolestivý na dotek, či když ležím na břiše. Je mi 31 let, mohla by z tohoto vzniknout rakovina. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu. jak jsem z dotazu pochopil, jedná se o pravidelně se opakující bolesti s menstruačním cyklem. tyto pravidelně se opakující bolesti nemají souvislost s rakovinou prsu. Někdy pomáhá užívání Vitaminu E.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6239
Dobry den . Mam dotaz jsem Muž 31let .Nedavno jsem zystil že mam přimo pod bradavkou bulku v pravem prsu . Mužete mě informovat .qwejam@seznam.cz
Odpověď: Doporučuji doplnit ultrazvukové vyšetření tohoto prsu, které zjistí charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6238
Dobrý den, ráda bych se zeptala od kolika let doporučujete, čistě preventivní, vyšetření prsou ultrazvukem a také, jak často by mělo probíhat? Je mi 22. Děkuji za odpověď, přeji hezký den.
Odpověď: Čistě preventivní ultrazvukové vyšetření u zdravé ženy, bez rodinné zátěže není nezbytně nutné. Doporučení je pravidelné preventivní mamografie od 45. roku věku. Případně, v případě, že žena má obavy a strach z rakoviny, např. při nálezu rakoviny prsu v jejím okolí, doporučujeme zaplatit si ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru jednou za rok.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6236
Dobrý den, jsem po operaci nádoru v prsu. Nyní mám indikovanou adjuvanci: 4x AC, pak 12x pacli weekly a Herceptin, radioterapie.Chtěla bych prosím vědět, zdali je možné otěhotnět i v této fázi léčení.Jestliže to všechno zabíjí i nové buňky.Nyní mě čeká teprve 2. chemo, ale nerada bych měla nějaké starosti navíc. Je i 46 let. Děkuji za odpověď. Jarka.
Odpověď: V průběhu onkologické léčby těhotenství není možné, ale onkologická léčba nepůsobí jako antikoncepce.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6232
Dobry den, potrebovala bych vedet, co znamena nasledujici: v HVK je ovalne, temer anechog. loz. se zvysenou transparenci, velikost 6 mm
Dekuji, A.N.
Odpověď: Tento popis odpovídá prosté cystě, což je naprosto nezávažný a běžný nález v prsou. Cysta je dutina naplněná tekutinou, kterou žláza vylučuje. Prostá cysta není předrakovinným stavem, není nutná operace ani častější kontroly. Nemusíte se ničeho obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6231
Dobrý den,už týden mě bolí v oblasti levho prsu,hrudníku,pichlava bolest,nejvíce když kašlu nebo zvednu-li něco těžkého,příčinou toho bylo:silný náraz do dveří bytu,pokoušel jsem se je vyrazit,diky za radu s pozravem Láda
Odpověď: Velice jednoduchá diagnoza - naražené nebo zlomené žebro. S prsem tyto potíže nijak nesouvisí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6229
Dobrý den,
Jsem v 8. týdnu těhotenství a od počátku těhotenství mám bolesti prsou. Nedávno ale má pravá bradavka změnila barvu především v prostřední části bradavky na „šedozelenou“, jakoby se jednalo o vřídek, který se ale nedá vymáčknout. Při zmáčknutí bradavky není výtok, prso mě chvílema píchá nebo pálí. Děkuji.
Odpověď: Jde o změny prsou v průběhu těhotenství. Celé tělo se mění a reaguje na hormonální změny. Změny v prsou jsou nejzřetelnější, může se objevit pocit tlaku v prsou, občasné bolesti jednoho nebo obou prsou, citlivost a změny bradavek. Nejedná se o nic závažného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6228
Dobrý en, mám 11letou dceru a chtěla jsem se zeptat, jestli je normální, že již asi tak 6 až 8 měsíců má nalité jen jedno prso a to druhé vůbec, nevím jestli má s c¨dcerou dojít k lékaři a nebo jestli je to normální že i tak dlouhou dobu se vyvíjí pouze jen jeden prs. Děkuji za odpověď
Odpověď: Rozdíl mezi pravou a levou stravou je běžný. Někdy je rozdíl minimální, někdy větší. V době vývoje a růstu může být v některé jeho fázi tento rozdíl větší. jedno prsou začalo svůj vývoj dříve, postupem doby se tento rozdíl upraví. Nemělo by se jednat o nic závažného. Vaše dcera je na začátku hormonálních změn při dospívání. V rámci běžné preventivní prohlídky se o tomto rozdílu zmiňte Vašemu dětskému lékař.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6227
Dobrý den, je mi 24 let, mám půlroční dítě, již nekojím 4 měsíce, začala mě bolet strana levého prsa, v podpaží a také lopatka a levá ruka, dříve jsem měla probléme se zády, může souviset bolest zad s bolesní prs? Děkuji
Odpověď: Bolesti mohou spolu souviset. Jste po kojení, prsa ještě stále produkují malé množství mléka, postupně se vracejí do "klidového" stavu. S tím mohou souviset občasné bolesti a pocit tlaku v prsou. Další příčinou bolestí prsu a lopatky mohou být potíže s páteří, které se mohou projevovat bolestí v popisovaných oblastech. Vzhledem k věku je pravděpodobnost rakoviny prsu minimální. Doporučuji vyčkat, pokud potíže do měsíce neustoupí, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6226
Dobrý den.Asi týden mě pobolívá pravé prso.Je to hlavně když mám podprsenku.Dnes jsem byla u lékaře a doporučil mi vyšetření v mam.pradně.Nic nenahmatal,říkal že mám zvětšené žlázy.Na vyš.jdu až v červnu.Do té doby asi zešílím.Je mi 39 let,mám dvě děti 10,14.Mám obavy.Co to znamená? Děkuji Jana
Odpověď: Bolesti prsou jsou běžné a v naprosté většině případů nesouvisí s rakovinou. Doporučuji nepropadat panice a strachu, vyčkat měsíc, zda bolesti neustoupí. Pokud si v prsou nic nehmatáte, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6225
DOTAZ: Dobrý den, v dubnu mě bylo diagnistikováno - cituji za zprávy - glandulární typ mléčné žlázy v HQ je na snímku patrný stín vel. 8 mm, který se v c.c. projekci sumuje s okolní kresbou. Nechci zpochybňovat kontrolu, ale zaráží mě, že mám další kontrolu až za 4 měsíce, což si myslím, že je dlouhá doba a může se můj stav zhoršit. Vždy se říká, čím dřív, tím lépe. Prosím o odpověď, co mám dělat, jsem z toho dost zděšená. Jsem ročník 1947. Děkuji Vám za odpověď na můj email a zdravím všechy Vaše odborníky.
Odpověď: Mamografie zobrazuje v prsou množství změn, v naprosté většině případů nezávažné, které nesouvisí s rakovinou. Lékař hodnotící mamografii se na základě obrazu rozhodne pro další postup. Pokud se jedná o jednoznačně či velmi pravděpodobně o rakovinu, doplní většinou biopsii. Pokud nejsou změny jednoznačné, doplňuje se vyšetření v kratším časovém odstupu, většinou 3-6 měsíců, kdy se porovná, jak podezřelá oblast při kontrole vypadá. Tímto postupem se se většině případů potvrdí benigní, nezávažný nález. Pokud podezření trvá, doplňuje se další speciální vyšetření či biopsie. Není možné, a ani žádoucí, všechny jen trochu podezřelé nálezy z mamografie ihned operovat nebo bioptovat. Tento postup je běžný a nijak neobvyklý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6224
Dobrý večer, prosím o vysvetlenie vety zo správy MMG mojej mamy, kt. dostala poštou v piatok: Nepravidelné zhluky MK s väzbou na mäkký tieň. Už viem, že MK sú mikrokalcifikáty tiež viem, že môžu byť predzvesťou nádorov.ochorenia, ale aj nemusia. Lenže čo znamená tá väzba na mäkký tieň. Jedná sa sa podľa Vášho názoru skôr o malígne ochorenie? Ja si predstavujem pod pojmom tieň - nepresvietené miesto,takže asi nádor. Ďakujem
Odpověď: Nechci Vás strašit, ale podle popisu mamografie je nález velmi podezřelý na rakovinu. Mikrokalcifikace bývají první známkou karcinomu v jeho počátečním stádiu. Měkký stín je zřejmě tvořící se nádorové ložisko. Předpokládám, že Vaši maminku provedli sonografii a objednali k dalšímu vyšetření, nejlépe biopsii či mamotomii, které speciální jehlou odeberou vzorek z podezřelé tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6223
Dobry den,je mi 36let,pred 3 tydny me zacalo silne pichat v prav.prsu a to preslo az do podpazi a vzacne i lev.prsu a podp.Obcas me pichne v uzlin.od ucha pod celisti.Nyni jsem dobrala a vysad.ant.Jasminelle a na doporuc.jsem se objednala na mamol.Volno je az 30.6.Mam strach,aby nebylo pozde.Pred 2 lety mi na spodni casti prav.prsa (na hrane s hrudn.) vyrizli hn.pihu,ale 2 svetle 1 mm velke tam mam.Cca pred 3 tyd.me misto svedilo a intenziv.jsem ho drbala.Mohla by byt bolest od svedeni a drbani nebo neco jineho?Zjisti na ultraz.prsa prip.bujeni pod pihami na spodku prsa?Moc dekuji!
Odpověď: Občasné bolesti prsou se u žen objevují velice často a v naprosté většině případů nesouvisí s rakovinou prsu. Ultrazvukové vyšetření prsou lékař doplňuje spíše preventivně, takový delší termín nevadí. Pokud jde o pihu, doporučuji návštěvu Vašeho kožního lékaře, nejlépe toho, který prováděl operaci. Ultrazvuk není schopen zjistit změny v oblasti kůže, je to technicky nemožné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6222
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci depilacia laserom v podpazi by mohla sposobit rakovinu prsnikov. Dakujem za odpoved
Odpověď: Depilace podpaží nemá souvislost s rakovinou prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6221
Dobrý den,mam 3týdenní mimčo a kojím. Bohužel mě u toho bolí bradavky,hlavně při přisátí miminka.Kojící technika bych řekla že je správná. Na jedné bradavce se mi udělal něco jako zduřelí vřídek. Měla bych si raději dojít k doktorovi a popřípadě k jakému.Nebo se to srovná?
Moc děkuji za odpověd.
Ivana
Odpověď: Bolesti a podrážděná bradavek je v době těhotenství naprosto normální. Občas se může vyskytnou i zánět. Doporučuji důkladnou hygienu, udržovat prsní bradavky v čistotě, po kojení lehce otřít, osušit. Pokud by se Vaše potíže zhoršovaly, doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a případně doporučí nějakou zklidňující mast.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6220
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu,je to asi měsíc co jsem přestala kojit.Nahmatala jsem si na jednom prsu,spíš směrem k bradavce nějakou nepravidelnou bouli,je dost velká a mám pocit těžkýho prsa.Když ji zmačknu,vyteká mi přední mlíko.Může to byt zduřelá mléčná žláza a měla bych navštívit svého gynekologa?předem Vám děkuji za odpověd.
Odpověď: Vzhledem k tomu, že jste před nedávnem přestala kojit, tak se jedná o změny po kojení. Prsa stále tvoří mléko, i kdy v podstatně menším množství. Občas se může hromadit na jednom místě a vytvořit tzv. mléčnou cystu. nejedná se o nic vážného. Rovněž pocit tíhy a tlaku prsou souvisí s ukončeným kojením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6219
Dobrý den,

znamená invertní/dovnitř prsu převrácená bradavka nějaké komlikace? je to trvalý stav, případně jak lze tato nesymetričnost řešit? měla bych s tímto problémem osobně navštívit lékaře? je mi 21 let a gynekolog mi vyšetření prsu neprovádí, výskyt rakoviny prsu v nejbližší rodině.

Děkuji.
Odpověď: Pokud se vtažení bradavky objevilo náhle, v poslední době, určitě doporučuji kontrolu u gynekologa a následně sonografii prsu. Ale pokud se jedná o dlouhodobý stav od mládí, nejedná se o nic vážného. Stav se většinou opraví v době těhotenství a kojení. Vyšetření prsou u gynekologa je důležité, ale podstatně větší význam má samovyšetřování. Pouze žena sama pozná i drobnější změny v prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6218
Dobrý den, je mi 27 let a zpozorovala jsem, že při "zatnutí" prsních svalů se mi jedno prso lehce v dolní části blíže středu těla zkrabatí a změní lehce tvar. Zajímalo by mě, zda-li je to nutné řešit, nebo se jedná pouze o planý poplach a tento jev je něčím podobným jako celulitida na stehnech... nevím, jak to blíže specifikovat..Jinak na prsou nepozoruji žádný jiný příznak. Je pravda, že mě prso občas pobolívá, byla jsem proto na sonu minulý rok a bylo vše v pořádku. Doktor mi řekl, že to bude s největší pravděpodobností od zad (mám s nimi problémy). Děkuji za pomoc
Odpověď: Jak píšete sama, jde o planý poplach. Pokud se změna kůže objevuje pouze při "zatnutí" svalu, nejedná se o nic vážného. Vlivem funkce prsního svalu se může změnit kontura prsu. Pokud by se změny kůže objevily i v klidu, potom bych doporučil kontrolu u lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6217
Dobrý den, v prsu jsem si našla hrčku, na sonu - dva fibroadenomy v HZK vlevo, oboustranně lehká dysplazie. Ve zprávě dále napsáno - jsou patrny duktektazie vzl. v subareolárně. Dva roky už nekojím, mléko se mi pořád tvoří. Prolaktinom vyloučen, prolaktin 299, takže v normě.Jde ze sona spolehlivě poznat fibroadenom?Za jak dlouho se chodí na ko?Může za jejich vznik Mirena? Děkuji moc.
Odpověď: Obraz fibroadenomu je na ultrazvuku typický. Ve většině případů si vystačíme s ultrazvukem, pouze u sporných případů, kdy obraz není zcela typický se doplňuje biopsie, která přesně určí povahu ložiska. První kontrola po diagnoze fibroadenomu je většinou za 6 měsíců. Další kontroly jednou za rok.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6216
Dobry vecer Prestala jsem kojit.A nachmatala jsem jsi viditelnou boulicku na prsu.Bulicka je mala a mneka je to na tom prsu co jsem kojila.Mam obavy.Tak se na vas obracim o radu Kam stim zajit Bydlim u Police nad Metuji.Dekuji za odpovet.
Odpověď: Bude se jednat o změny žlázy po kojení. Měkká boulička je s největší pravděpodobností okrsek zvětšené žlázy. Pokud je měkká a nebolestivá, nemusíte mít obavy. Pokud by se boulička zvětšovala, nebo byla bolestivá, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6215
Dobrý den,je mi 42 let ,mám 23 měsíců staré dítě,asi dva měsíce tupá bolest s necitlivostí na vnější straně levého prsua tahavá tupá bolest do ramene,chvílema jako modřina,mám strach,co mám dělat?
Odpověď: Rozhodně doporučuji vyšetření prsou, nejlépe mamografie společně s ultrazvukem. Může se jednat pouze o hormonální změny s citlivostí prsu, ale samozřejmě nelze vyloučit ani důvod těchto potíží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6214
Prosím,zda existuje nějaký zastupitelný lék k Aaimidexu,který užívám dosud a který byl bez doplatku a nyní mně v lékárně sdělili že doplatek na jedno balení činí přes 1400 korun .Obávám se že jako uůc hodce to finančně nezvládnu.předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Arimidex je onkologický lék při karcinomu prsu, proto se o možnosti výměny za jiný lék s obdobným účinkem poraďte se svým onkologem. Opravdu nemohu zasahovat do jeho léčby bez dalších znalostí o Vašem zdravotním stavu.
Dále doporučuji zkusit se obrátit na lékárnu v nemocnici, které většinou mají doplatkové ceny nižší.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6213
Dobrý den, jsem po porodu téměř půl roku, kojila jsem ani né dva měsíce, zprvu jsem mělá hrozně nabraná prsa, zvláště levé, mám ho i větší, bylo úplně tvrdé, odstříkavala jsem, pak jsem mléko ztratila, asi před 3 týdnama, před menses, mě začalo bolet levé prso, až do podpaží, teď mě pobolívá v levém podpaží, nic jsem si nenahmatala, a čím častěji to prohmátávám, tím víc to bolí. Bojím se nejhoršího. Je mi 23 let. Děkuji za odpověď. Vera
Odpověď: V tuto chvíli bych zachoval klid. Kojení je pro prsa období maximální činnosti, žláza je maximálně stimulovaná hormony v těle. Potíže které popisujete mohly být způsobeny např. zánětem v průběhu kojení, není to nic neobvyklého. Rovněž citlivost prsou po kojení a v souvislosti s menstruačním cyklem je běžná. Pokud Vaše potíže do 1-2 měsíců neustoupí, navštivte svého gynekologa. ten Vás vyšetří a v případě podezření odešla na další vyšetření, nejspíše ultrazvuk.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6212
Dobrý den,jsem po operaci prsu, byla vyjmuta sentinel. uzlina a další 3 uzliny z axily bez matastáz.Histologie:invazivní duktální ca G2,DCIS G2, ER negativní PR 30%, prokázána amplifikace genu HER-2/neu(Plzeň) Interkurence:0 Nyní mám indikovány:adjuvance 4xAC, pak 12x pacli weekly a herceptin, radioterapie, dokončení léčby Herceptinem á3 týdny do 1 roku léčby,HRT.Chtěla bych se zeptat na šanci uzdravení a proč je ještě 12x chemo dohromady s bioléčbou?A zda je to stejně silná léčba jako ty první 4 chema. Zdá se mi toho nějak moc. Děkuji za odpověď
Odpověď: Vzhledem k tomu, že nádor v době operace nepostihoval uzliny, je šance na úspěšnost léčby velká. Předpokládám, že při negativním vyšetření sentinelové uzliny se jednalo o vyoperování pouze nádoru s částí okolní tkáně, nikoliv o ablaci. Onkologická léčba má určitá pravidla a protokoly, toto je jeden z běžných postupů. Konzultoval jsem tuto léčku s onkology a ti potvrdili, že je to běžné léčebné schéma.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6211
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda se považuje ještě za normální,když mi na sonografii zjistili 2 cysty na obou prsech o velikosti 6mm. Jelikož občas zjistím hlavně na pravém prsu větší hmatatelný útvar,tak nevím zda to mám přiklánět k oněm cystám či bych se měla nechat co nejdříve vyšetřit. Uvažuji o vyšetření na mamografii,protože mám pocit,že sonografie nedokáže objevit vše a není úplně 100%.Na druhou stranu mám docela obavy z oněch informací o škodlivosti záření mamografu.Je mi 29 let.Děkuji za odpověď
Odpověď: Ojedinělé cysty velikosti 6 mm jsou u ženy ve Vašem věku naprosto běžné, dá se téměř říct, že se jedná o normální obraz. Rozhodně nemusíte mít obavy. Mamografie ve Vašem věku není vhodná vyšetřovací metoda. Žláza u mladých žen je pro mamografii nepřehledná a více citlivá k záření. U mladých žen je sonografie základní a celkem spolehlivá vyšetřovací metoda.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6210
Dobrý den, může gynekomastie, popřípadě ca prsu vyvolat interfilitu?
Odpověď: Gynekomastie je následek hormonálních a metabolických změn v těle, je jejich projevem. Samotná gynekomastie infertilitu nezpůsobí, ale můžou ji způsobit změny, které způsobily i gynekomastii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6209
Dobrý den,našla jsem si zvětšenou nebolestivou uzlinu vpodpaží,byla jsem na UTZ a napsali mi:Mnepravidelná struktura žlázy oboustranně,převážně hyperechogenní laktující žláza bez průkazu solidních patologických ložiskových změn V HZK v oblasti udávané rezistence pouze okrsek žlázy přiměřené struktury není ložiskový korelát V L axile vícečetné lymf.uzliny mírně reaktivího vzhledu cca do 12mm se zachovalou strukturou, nejsou známky malignity.Výsledek 1-BIRADS negativní.Kojím 4měsíce.Z jakého důvodu může být uzlina zvětšená...
Odpověď: Uzlina 12 mm v podpaží je normální obraz. Rozhodně se nedá říct, že se jedná o zvětšení uzliny. V průběhu kojení mohou být uzliny v podpaží na ultrazvuku zřetelnější, to je dáno zvýšenou stimulací prsou při kojení. Ve Vašem případě se nejedná o známku nádoru, můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6208
Co znamená středně těžká displasie prsů ze stresu?Je nutná kontrola za rok ?
Odpověď: Pojem dysplasie je starší a v prsní diagnostice se dnes již používá vyjímečně. Většinou vyjadřuje typ prsní tkáně. Kontrola jednou za rok je obvyklý interval.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6207
Dobrý den,mám 19měsícú po porodu a stále kojím.Našla jsem si v levém prsu sai 3cm na pravo nad bradavkou je to asi 1-2cm velké.Může to souviset s kojením?Slyšela jsem že při kojení je velmi malá pravděpodobnost že by to byla rakovina.Je to pravda?Moc děkuji za odpověď Staňková
Odpověď: Zřejmě se bude jednat o drobnou mléčnou cystu, která se při kojení může objevit. Doporučuji návštěvu vašeho gynekologa a následně nejlépe ultrazvukové vyšetření prsu, které přesně určí charakter ložiska. A mělo by zároveň vyloučit případnou rakovinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6206
Dobrý den, mám jít za dva týdny na operaci prsu - rakovina. Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na javorový sirup se sodou a Ovosan a zda tyto přípravky můžu užívat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: V obou případech se jedná o doplňky stravy, které příznivě ovlivňují vnitřní prostředí lidského těla a mimo jiné údajně posilují imunitu a tím pomáhají při léčbě různých chorob. Jako doplněk klasické onkologické léčby můžou mít určitý pozitivní vliv. Praktickou zkušenost ale s těmito přípravky nemám.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6204
Dobrý den,
moje maminka (67 let) má již 14 dní zarudlé prso. první tři dny bylo zarudnutí větší, teď je již mírně narůžovělé. žádné bolesti nemá, bulku také nenahmatala. Ani žádný výtok z bradavky není. Mohlo by se jednat o rakovinu? Maminka je tak trochu "samorost" a než ji člověk přinutí k lékaři,je to s ní obrovská práce. Prosím proto nejdříve o názor Vás. děkuji Petra
Odpověď: Jsou dvě nejpravděpodobnější možnosti. Nejpravděpodobněji se jedná o zánět prsu. Druhou možností je tzv. zánětlivý karcinom. jedná se ale o méně obvyklý nález. Určitě doporučuji návštěvu gynekologa, který Vaši maminku vyšetří a doporučí další postup. Předpokládám, že nechá doplnit mamografii a sonografii, které ukáží vzhled prsní tkáně a s velkou pravděpodobností jsou schopné vyloučit případnou rakovinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6203
DOBRY VEČER CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT DCERA MA ZVĚČENOU PRSNÍ ŽLÁZU ,VELIKOS AŽ NA 3CM,STRUKTURA POMĚRNĚ NEHOMOGENNÍ,HYPOECHOGENNÍ LOŽISKO AŽ DO 0,8 CM .OHRANIČENÍ POMĚRNĚ NEOSTRÉ.POKRVENÍ ORIENTAČNĚ V NORMNĚ. ZVĚTŠENÉ LU T.Č.NEIDENTIKUJI CHTĚLA BYCH PORADIT CO BYCH MNĚLA PROTO UDĚLAT A ZAJEC ,ABY BYLA V POŘADKU
Odpověď: Předpokládám, že se jedná o část výsledku sonografie prsou. Co Vám lékař, který toto vyšetření prováděl doporučil? Může se jednat o normální strukturu prsu u mladé dívky. Doporučuji návštěvu akreditovaného screeningového centra, kde Vašim dceru lékaři vyšetří a doporučí další postup. Seznam center je na těchto stránkách, včetně kontaktních údajů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6202
Dobrý den,je mi 24 let a mám dvě děti. Nyní mám malou 5ti měsíční holčičku, kterou stále kojím. V levém prsu jsem si asi před 2 a půl měsíci nahmatala v levém prsu bouličku, která při úplném vyprázdnění mléka stále zůstává. Je pohyblivá. Na mamografické vyšetření se stále zdráhám jít. U své gynekoložky jsem byla a ta mě poslala, ať si na vyšetření dojdu, ale bez žádanky. O co myslíte, že se může jednat? Může se při kojení vyskytkou rakovina? Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Podle Vašeho popisu se zřejmě jedná o cystu či drobný fibroadenom, což je nezávažné, tzv. benigní ložisko prsu. Ve vašem případě bych doporučil doplnění sonografie, která přesněji určí charakter bouličky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6201
Dobrý den, v dubnu mě bylo diagnistikováno - cituji za zprávy - glandulární typ mléčné žlázy v HQ je na snímku patrný stín vel. 8 mm, který se v c.c. projekci sumuje s okolní kresbou. Nechci zpochybňovat kontrolu, ale zaráží mě, že mám další kontrolu až za 4 měsíce, což si myslím, že je dlouhá doba a může se můj stav zhoršit. Vždy se říká, čím dřív, tím lépe. Prosím o odpověď, co mám dělat, jsem z toho dost zděšená. Jsem ročník 1947. Děkuji Vám za odpověď, KTEROU PROSÍM POSLAT na můj email a zdravím všechy Vaše odborníky,
Odpověď: Potřeboval bych více informací, nejen část popisu mamografie. Jaký je palpační / pohmatový nález na prsu, jaký je obraz prsu při ultrazvukovém vyšetření?
Obecně řečeno. Mamografie je velice citlivá vyšetřovací metoda, která odhalí mnoho drobných změn, nejen nádory. Podle obrazu na mamografii a případně sonografii se lékař rozhodne co dál. Pokud je obraz jednoznačný nebo velmi podezřelý pro rakovinu, provede biopsii ložiska. Pokud je obraz charakteru benigního ložiska, např. cysta, fibroadenom apod., doporučí kontrolu v kratším časovém odstupu. Toto je asi i Váš případ.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6200
Dobrý den,
Chtela jsem se zeptat,moji mamince byla zjistena Cysta v prsu 1cm,a chci se zeptat zda se nejedna o rakovinu.
Děkuji za odpoved.
Odpověď: Cysta v prsu v této velikosti je běžný nález. nejedná se o noc závažného. Cysty se prsou vyskytují běžně. Pokud má cysta obvyklý obraz, tak není potřena ji nijak řešit, není nutná operace ani biopsie či punkce. nejedná se ani o předrakovinný stav. Rozhodně nemusíte mít z cysty obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6199
Dobry den, jsem muz 19let a asi 3-4 roky mam zdurele bradavky, nwm jestli je to neco s vývojem, ale kjdyz jsem byl u doktorky tak mi rekla ze to zmizi a po 3 letech furt nic.. dekuju za odpoved
Odpověď: Pokud za bradavkami není nic hmatného, tak se jedná pouze o hormonální změny v dospívání. I mužské prsa reagují na hormonální změny zvýšenou citlivostí a pocitem zduření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6198
Dobrý den , chtěl bych se zeptat, je-li možné přehlédnutí nádorového onemocnění na ultrazvuku. Ikdyž bylo ultrazvukové vyšetření provedeno vícenásobně? Je možné že se nádor "schová" ???? Děkuji za odpověď
Odpověď: Žádné lékařské vyšetření ve 100% spolehlivé. Určité typy nádorů mohou na ultrazvuku splývat s okolí normální žlázou. Nebo je nádor drobný, takže není vidět. Stejně tak i mamografie má "problém" s určitým typem nádoru. Ale naštěstí se jedná vzácné případy. Ale mohou se vyskytnou, ani nejmodernější technika nám někdy nepomůže.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6195
Dobrý den , dneska jsem se dozvěděla že v pravém prsu mám cystu o velikosti 6mm, chtěla bych se zeptat zda to mám nějak dál řešit, p. doktorka mi řekla že mám přijít za rok na kontrolu je mi 43 let a mám 3 děti. děkuji
Odpověď: Kontrola za rok stačí. cysty v prsou se vyskytují běžně u většiny žen. cysta je drobná dutina naplněná tekutinou. Je to rozšířený vývod žlázy, Cysty nemají souvislost s rakovinou prsu, nejedná se o předrakovinný stav. Nemusíte mít žádné obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6194
Dobrý den, pří samovyšetření prsu se v různých článcích objevuje často slovo "bulka". Co se dá pod tímto slovem rozumnět? Při zmáčknutí prsu cítím hrbolky. A myslím si, že tam nedávno nebyly.
Odpověď: To, co cítíte je normální struktura prsu, která je takto "hrbolatá". Pod slovem bulka si můžete představit třeba kuličku. Různě velkou, různě tuhou nebo měkkou, někdy bolestivou. Nejdůležitější je pravidelné samovyšetřování si všímat změny v prsou, zda v prsu nepřibylo něco nového, cop tam dříve nebylo.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6192
Jsem po operaci prsu zjištěn tumor mammas 1 sin.tumor 17x15x15mmmikros.invazivníduktál ca NOS grade2bez přesvědčivé angioinvaze v jednom vzorku tumor dosahuje k chir.okraji excise v jednom vzorku i struktury duktál ca in situ.LU nezachyceny.Prosím co znamená že lym.uzliny nebyly zachyceny.Léčba zatím hormon.1x denněARIMIDEX od 18.6 simulace+plán nato 5 neděl ozařování.Je postup prosím správný?
Odpověď: "Prosím co znamená že lym.uzliny nebyly zachyceny" - to znamená, že ve vyoperované části prsu nejsou lymfatické uzliny. To není nic zvláštního. V samotném prsu se lymfatické uzliny vyskytují spíše vyjímečně. Při operaci nádoru prsu se vyoperuje samotný nádor a pak ještě různě velká část podpaží, kde jsou uzliny a ty se následně vyšetří, zda nejsou postižené nádorem. Zda je postup léčky správný? Je to jeden z možných postupů léčby - operace a následné ozařování či chemoterapie. Každé pracoviště má své osvědčené postupy, které samozřejmě upravuje dle nejnovějších vědeckých poznatků. Zvolený postup je obvyklý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6191
Dobrý den je mi 15 let jsem kluk a mam pod pravou bradavkou bouličko je to v mém věko normalni nebo se mam nečeho obávat??Děkuji za odpovět kterou bych prosil odepsat na email děkuji
Odpověď: Doporučuji návštěvu dětského lékaře, který tě vyšetří a doporučí do dál. Většinou se doporučuje sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6190
Dobrý den, (30let,rakovina v rodině u matky) ráda bych se zeptala jestli můžu jít na vyšetření ultrazvukem ikdyž teď kojím.a kde najdu seznam míst s tímto vyšetřením. děkuji.
Odpověď: Sonografie prsou je možná i když kojíte. Pokud nemáže žádné, nic si v prsou nehmatáte, vyčkal bych s vyšetřením až po kojení. Ale samozřejmě, pro Váš klid, kojení nevadí. Seznam center je na těchto stránkách. Adresa je "http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa", odkaz je na těchto stránkách vpravo nahoře - Mapa screeningových center.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6189
Byla mi z prsu odebrána tkáň, kde byl prokázán nález pailomatosy s tím, že je nutné cysty s tímto nálezem odstanit, vzhledem k tomu, že by uvnitř mohly být rak. buňky. Jedná se o předrakovinový stav?
Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Ano. Cysty s obrazem papilomatozy jsou změny, které se mohou změnit v rakovinu. V tuto chvíli se jedná o nezávažný, nenádorý o nález. Odstranění je kompletní léčbou. Není nutné žádné ozařování nebo chemoterapie. Samozřejmě vhodné jsou další kontroly, zda se tyto změny neobjevní znovu na jiném místě prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6188
Dobrý den, před měsícem jsem si nahmatala v pravém prsu bulku, včera jsem byla v mamol. poradně a pan doktor mi řekl že je to pravděpodobně fibroadenom nebo (méně pravděpodobně) cysta, objednal mě na sono. Chtěla bych se zeptat jestli je "vhodnější" sono nebo mamograf. Na ten sonograf jsem objednaná až za 2,5 měsíce, a na mamograf mám možnost jít dříve. Mam teda počkat nebo jít i na mamograf?
A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli bych neměla vysadit hormonální antikoncepci pokud se bude jednat o fibroadenom. Děkuju za odpověď. Jana
Odpověď: Záleží na věku. U žen do 40ti let je prvním vyšetřením sonografie. U žen nad 40 let s hmatnou bulkou v prsu se volí většinou kombinace mamografie a sonografie. Vzhledem k hmatné bulce v prsou by Vám měli nabídnou časnější termín. Většinou do 1-2 týdnů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6183
Dobrý den pane doktore,mám na vás ještě jeden dotaz.Mám problémy s páteří může vystřelovat bolest do prsou.Jak mam nějakou větší zátěž začne mi bolet levá ruka a prso.Jestli to může být od toho mám strach aby to něco nebylo.ale na kontroly chodím každý rok jak jsem vám psala že to měla matka.Myslíte když jsme to měli v rodině že stačí kontroly jednou ročně?Chodím na mamograf i na sono.Myslím že mi to hodně jde od tý páteře ale chci mít jistotu.Děkuji vám moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Odpověď: Vaše potíže určitě souvisí s páteří. Bolesti jsou po námaze a bolí Vás nejen prs, ale rovněž ruka. Toto je běžný příznak při potížích s páteří. Navíc chodíte na pravidelné kontroly, takže jste pravidelně sledována.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6182
Dobrý den, téměř 3 měsíce nekojím a nahmatala jsem si v prsu bulku, je mi 24 let, v rodině rakovina prsu byla. Mám se obávat, nebo se může jednat pouze o zvětšenou uzlinku? Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud jste si v prsu nahmatala bulku, doporučuji návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a odešle na sonografii. U mladých žen se v naprosté většině případů jedná o uzlinu, fibroadenom nebo cystu. Rakovina je vzácná. Ale toto přesně určí sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6181
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to se mnou vypadá a jak asi bude probíhat léčba. Mamg. vlevo nově v MDK okrsek mikrokalcifikací v UZL hypoech.ložisko 5mm susp. TABIV BI RADS4a. Po biopsii:Hist.res-invazivní dukt ca mammy s posit Er80% a negat. PgR5% a HER2 neu slabě posit MKN -C503 M-8500/32 HER2. Dg.Ca mamame 1 sin.invaz dukt s posit estr recept.a slabě posit HE2 u perimenopaus pacientky.
Děkuji
Odpověď: O dalším postupu většinou rozhoduje konzultace týmu odborníku - radiologog, patolog, chirurg a onkolog. Rozhodující pro další postup a rozsah operace je velikost a typ nádoru. A samozřejmě přání pacientky. Podle Vašeho popisu se jedná o malý nádor. Předpokládám, že chrirurg doporučí pouhé odstranění nádoru se zachováním většiny prsu s následnou onkologickou léčbou - buď ozařování nebo chemoterapie a hormonoterapie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6180
Dobrý den,
moje máma je 8let po operaci zhoubného nádoru, ketrý měla v prsu. Asi před rokem ji začala otékat ruka, s kterou nemůže vůbec hýbat. Ruka má asi3x větší objem, úplně bez citu, občas se na lokti vytvoří puchýřek s kterého vykápne voda a hlavně moc bolí. Máma dochází každý měsíc na onkologii v Plzni, kde ji bohužel nikdo nepomůže. Budu vděčný za každou radu a pomoc. Moc děkuji. S pozdravem Petr
Odpověď: Otok ruky a horní končetiny u žen po operaci prsu a podpaží se může odjevit z několika důvodů.
Jedním důvodem může být recidiva nádoru v podpaží. Laboratorní, palpační a sonografické vyšetření tuto recidivu dokáže odhalit. Předpokládám, že Vaše maminka je v péči onkologů, kteří již tarto vyšetření provedli a recidivu vyloučili.
Nejčastější příčinou jsou pooperační změny v podpaží, kdy se při operci a odstranění uzlin v podpaží poruší lymfatické cesty i z oblasti horní končetiny. Zde částečně pomůže rehabilitace, speciální cvičení a např. bandáže, které částečně pomohou. Bohužel ne v každém připadě je tato pomoc účinná. Někdy se tyto změny objeví hned po operaci a postupně ustupují, někdy se objeví později, jako změny při hojení. Mym doporučením je rehabilitační cvičení a trpělivost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6179
dobrý den, již delší dobu mám zvětšené prsní bradavky. Přitom jsem muž, je mi 32 let. Při doteku v těchto místech cítím větší citlivost. Větší prsní bradavky mám již od puberty, občas se to zvětší, občas zmenší, u praktické lékařky mi bylo řečeno, že to časem přejde. Je mi ale už 32 let. Je to nebezpečné? Nemám si toho všímat? děkuji
Odpověď: Citlivost prsních bradavek se může objevit i u mužů. Ale pokud nemáte v prsou či v podpaží nehmatáte žádnou bulku, nejedná se o nic závažného. Většinou se jedná o určitou hormonální nevyrovnanost. Nebo jde o citlivost a podráždění kůže např. od oblečení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6178
Dobrý den, prosím o vysvětlení:
MG: smíšené fertilní žlázy s denzní zahuštěnou strukturou ve ventr. částech ZHKK s okrskovým zaostřením stomatu
Sono: okrsky fibr. a mikrocyst. struktur lehce nepravidelného vzhledu, tukové lobuly.
Je mi 40, toto je výslede preventivní mamo a sono, kontrolní sono za půl roku.
Děkuji
Odpověď: Popis mamografie a sonografie je normální, běžný obraz prsou. Ani jedno vyšetření nevidí v prsu žádné projevy rakoviny. Ani nevidím důvod pro časnou kontrolu sono za 6 měsíců. Pokud jste samozřejmě bez potíží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6176
Dobrý den,jsem v 15 týdnu těhotenství a na levé bradavce se mi udělal mírně vystouplý malý pupínek, který má stejnou barvu jako bradavka a občas pálí a někdy mi i bolí celý prs. Nevíte co by to mohlo být?
Odpověď: Jde o normální reakci prsu na hormonální změny v těhotenství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6175
dnes jsem byla na vyšetření mamografem a ultrazvukem kvůli krvavému výtoku s prsu,nález nebyl žádný,denně mám podprsenku od krve a při zmáčknutí prs.bradavky se objeví krev..jako naschvál se při zmáčknutí u doktorky žádná krev neobjevila,přesto,že viděla moji podprsenku.další vyšetření není možné pokud nevidí z jakého kanálku to je ...poradí co dál? je mi 35..děkuji
Odpověď: U krvavého výtoku z prsu se provádí tzv. duktografie. Jemná kanyla se zavede do vývodu s krvavou sekrecí a do tohoto vývodu se vstříkne menší množství kontrastní látky. Tím se zobrazí tento krvácení vývod a jeho obsah. Proto je potřeba aby bylo možné v průběhu vyšetření, resp. před zavedením kanyly, vytlačit kapičku tohoto krvavého výtoku, který lékaře navede, kde přesně má kanylu zavést. Jinak toto vyšetření není možné provést. Doporučuji provedení cytologického rozboru výtoku. Připadně v časovém odstupu se pokusit o duktografii znovu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky