MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 5751
dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak probíhá nasondování rezidua, a zda je bolestivé (maminka na tento zákrok jde). děkuji SK
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde o zavedení vodiče do lůžka primárního ložiska. Provádí se po lokální anestesii a jde o výkon zcela nebolestivý.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5750
prodelala jsem rakovinu prsu,mam tezkou revmatoidni artritidu a proto jsem se chtela zeptat,zda je mozna biologicka lecba.dekuji
Odpověď: Dobrý večer. Tuto otázku musí vyřešit váš onkolog s revmatologem s ohledem na váš celkový stav a výsledky všech nutných vyšetření k ověření klinické remise základního onemocnění. Biologická léčba se dnes užívá u mnoha chorob,včetně některých typů karcinomů, ale je tak jako i jiné preparáty cíleně specifická.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5749
Dobry den pani doktorko, je mi skoro 45 let, jsem v cizine s rodinou (UK)a 11/2009 operace pr. prsu. Hystology:Ductual NST,7 mm,grade III,pT1bN1Mx, LUodebrany 2/18.ER,PR, HER triple negative.Ted uprostred chemo, jiz 3x FEC a ceka me 3xTaxotere. Menstruace prestala po 1. cheme. Jak to bude dal, budu pak jiz v prechodu?
Podepsala se na me urcite vztahova krize, ale jiz jsem na spoustu veci prisla,je na me jak si to zaridim. Celkove si to doma ted uzivam, do prace se asi vratim 06/2010.
Vracet se mame leto 2011. Dekuji
Odpověď: Dobrý večer. To, že máte potlačenou funkci vaječníků, je v tuto chvíli výhodné. Dokonce se někdy podávají dočasně antiestrogeny cíleně. Je pravděpodobné, že po čase se funkce vaječníků vrátí k činnosti na obdobné úrovni jako byla před léčbou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5747
Dobrý večer paní doktorko,je mi 34 let,mám dvě děti,moje babička z matčiny strany zemřela ve 45 na karcinom prsu.Mamka chodí pravidelně jednou ročně na mamograf a sono vyšetření.Je jí 60 let.Chci se zeptat zda i já patřím do rizikové skupiny a zda bych mohla absolvovat mamografické vyšetření.Mám tuto otázku řešit se svým gynekologem nebo se rovnou objednat na mamografické vyšetření?A mám nárok na hrazení výkonu pojišťovnou nebo ne?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na preventivní vyšetření automaticky nárok nemáte. Genetické rizko připadá v úvahu, když v rodě onenocní více žen , mladší 50 let a v těsném příbuzenském svazku. Určitě se můlžete objednat na preventivní ultrazvuk, který ve vašem věku bude dostačující, stojí kolem 300Kč. Budete mít klid a jistotu. Hlídejte si myšlenky, mají velkou sílu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5746
Dobrý den paní doktorko, je mi 31let. Jednu bradavku mám vpáčenou a druhou jakoby ztvrdlou kůži.Gynekolog se nad tím nikdy nepozastavil, tak jsem to nějak neřešila, i když mi to připadá divné a vadí mi to.V bradavce, která je jako ztvrdlá kůže, se mi objevila z ničeho nic malinká krevní sraženina.Po koupeli jsem tu ztvrdlou část odloupla jako už mockrát a zůstal tam jen důlek. Bohužel za několik dní to doroste znovu. Chci se zeptat jestli ta sraženina je příznakem rakoviny a čím to může být, že mám každou bradavku úplně jinou a proč tam mám tu ztvrdlou kůži?Děkuji moc za odpověď. Radmila
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je málo pravděpodobné, že půjde o rakovinu, nicméně pokud zůstává po odloučení krvavá spodina, je třeba se na to podívat. Objednejte se určitě na screenignové mamografické centrum zatím na ultrazvuk, upozorněte na svůj problém.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5744
Dobrý den, na mammografu mně byly zjištěny mikrocalcifikace,histologie je negativní.Prosila bych o radu zda je nezbytné chirurgické odstranění,nebo stačí pravidelné sledování v poradně.Děkuji za odpověd. Jana
Odpověď: Dobrý den. Když máte výsledek histologie, byl vám jistě proveden nějakým způsobem odběr vzorku tkáně. Výsledek je negativní, resp. měl by být popsán jako benigní. K tomu, abych se vyjádřila o nutnosti další operace, bych musela vidět mamografy, rozsah mikrokalcifikací, jak velké vzorky a z kterého místa skupiny mikrokalcifikací byla odebrány ap.. Pokud jste byla na mamotomu, jde určitě o výkon dostačující. V případě, že ne, máte dvě možnosti. Kontaktovat pracoviště, kde jste vyšetřována a optat se, zdali odběr je dostatečně výpovědný v poměru vzorek- rozsah mikrokalcifikací a jejich charakter. Pokud byl proveden odběr otevřenou diagnostickou extirpací po označení místa zájmu a mikrokalcifikace byly odstraněny v célém rozsahu, můžete se na histologii spolehnout. Nebo, požádat o konzultaci s veškerou dokumentací jiné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5743
dobry den dnes jsem byla na mamografii a mam tento nalez prsa symetricka oboustanne je sytejsi kropenata kresba s drobnymi okrouhlymi stiny misty se splyvajici opacitou mohla by jste mi rivt co to znamena dekuji
Odpověď: Dobrý den. Je to vyjádření typu mléčné žlázy popisem. Jde o Tabar IV, geneticky daný typ skladby mléčné žlázy( jako máte např. dominantní barvu očí v rodě), mamografické vyšetření se doplňuje většinou ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5741
Dobrý den, před pěti dny, se mi udělala pohyblivá, bolestivá boulička cca 1,5cm, měkká, v podpaží. Bolí při běžném pohybu rukou. občas nepravdidelně, mě také pobolívají bradavky, jsou více červené a zvětšené, více citlivé na dotyk, výtok žádný nemám. Na sonografii jsem objednána až 4.3.2010(chodím jednou za rok) a proto bych ráda znala Váš názor již nyní. HA mám stejnou poslední tři roky - Yasminelle - a je mi 28let. Děkuji za odpověď. Hanka
Odpověď: Dobrý den. V podpaží jde zřejmně o podrážděnou LU, buď nešetrnou depilací či epilací nebo společně i s reakcí dvorců a bradavek jako odezva na mimořádnou hormonální reakci. Myslím, že ultrazvukové vyšetření neprokáže nic pro vás ohrožujícího.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5740
Dobry den,
moj problen je v tom ze ma uz dlhsiu dobu pobolieva pod pazuchou/lavou/,ked si to nahmatam a porovnam s pravou je citit take vzdurenie, co to moze byt? pouzivam pod pazuchou cisto prirodny deodorant pod pazuchy,na sono prs som bola pred 3 mesiacmi tam mi povedali ze mam vsetko v poriadku...dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Jestliže jste byla vyšetřena ultrazvukem a bylo na něm vše v pořádku, nepůjde o nic závažného. V axilárních řasách se velmi často a rád usazuje tuk, pak vytváří měkké polštářky. V přípdě, že by se nález jakkoliv měnil, je třeba zajít na kontrolní UZ.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5739
Dobrý den, mockrát děkuji za vaši odpověď na dotaz č. 5691. Ještě jsem chtěla doplnit, že závěr ze sono zněl susp. fibroadenom mající spíše malicharakter. Chápu to tudíž správně, že maligní? A jaká je tedy pravděpodobnost, že je zhoubný? Vím o něm už asi šest let, nemyslím, že by rostl a ani nemám žádný z ryzikových faktorů. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V nminulém dotazu nic takového neudáváte. Ze zkratek nemohu dělat žádné závěry, na co vyšetřující lékař myslí. Platí to, co jsem již napsala. Jestliže vám byla doporučena biopsie, absolvujte jí. Výsledek histologie bude jistota.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5738
Druhý měsíc zdruřelé a bolestivé uzliny v podpaží+občasná bolestivá škubání v prsou(horší pravá strana),léčeno díky lehkému zčervenání nad prsy antibiotiky jako streptokok.Obtíže přetrvávají(zmizelo jen zčervenání),po odběru krve vyloučen zánět,ale už bez prohlídky.Nyní otekly i uzliny v tříslech.Mamině před pár měsíci našli zhoubný nádor v prsu, proto mám obavy.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Tříselné LU nemají s prsy nic společného. Otoky LU neexistují. LU se mohou zvětšit, jedna s druhou spojit, apk je drenáž lymfy narušena a okolní měkká tkáň zvětšuje svůj objem, vznikají otoky. Nyvštivte svého spádového praktika a svěřte se mu se svými obavami.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5737
Dobrý den, prosím vás o radu. Je mi 38let,2 děti, mladší je 7,5roku. Již týden mě bolí pouze levý prs. Nejvíce jsem bolest pociťovala v místě podprsenkové kostice, uprostřed prsu dole.Nyní prs bolí celý.Při kojení mladší dcery jsem měla často záněty obou prsů, celkem asi 4xkaždý, absolvovala jsem i mamograf( v té době)bez nálezu. Po ukončení kojení jsem byla bez potíží až dosud.Mám týden do menstruace. Dosud mě před menstruací buď bolely oba prsy, nebo nebolely vůbec. Může jít o zánět, či dokonce možný nádor? Předem děkuji za odpověď.Hana O.
Odpověď: Dobrý den. Objednejte se na preventivní vyšetření. Pravděpodobně nepůjde o nic závažného, může jít pouze o hormonální reakci před menses, což je víceméně normální.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5736
mohu jit na mamografii kdyz mam menstuaci je mi 50let nemela jsem 2 roky
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte žlázu v tomto období extrémně citlivou, takže vyvíjený tlak při snímkování by vám byl nepříjemný, klidně můžete vyšetření absolvovat. V případě nejasností si vyšetřující lékař může doplnit ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5735
Dobrý den,je mi 30 let,mám dvě děti a dost nepravidelnou menstruaci.Vždy 2 týdny před jejím příchodem mě začaly bolet prsa a s příchodem MS přestaly.Nyní mě ale prsa bolí už více než 2 měsíce bez přestávky,hlavně levé,které vždy bolelo více.Je to bolest po straně prsa,spíše lokalizoaná jen v určité části a vesměs jen při doteku.Mezitím proběhly už 2 menstruace a prsa bolí dál.Čím by to mohlo být způsobeno,mám navštívit lékaře,nebo ještě vyčkat,jestli to neodezní?Snažíme se ještě o miminko a nevím jestli to nemůže být důvod proč se nedaří (např. zvýšená hladina prolaktinu?).Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Určitě se na ultrazvuk objednejte, přinese vám jistotu a klid, že se o nic nejedná a budete se moci soustředit na jiné věci. Možná by nebylo od věci, přestat se snažit. Někdy ve snaze dosáhnout našich cílů, ohýbáme přes koleno i to, co bychom neměli. "Dělání" miminka by měla být radost a láskyplné milování.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5733
Dobry den , mam veliké trápení s prsy. za 2 měsíce mi bude 15let a mám levé prso o hodně! Větší než levé =( šííleně mě to trápí a co když se to už nikdy nesrovná =( ... a tak jsem se chtěla zeptat ..jestli třeba napříkald nemám pravé (menší) prso masírovat atd .. aby "dohnalo" to větší ? .. Proísm poraďtě jsem zoufala =( a opravdu se za to stydím ..:( děkuji
Odpověď: Dobrý den. Chápu, že jakákoliv odchylka od normy je v tomto věku velké trápení. Ale váše tělo se teprve vyvíjí. Není za co se stydět. Zbytečně se trápíte. Bylo by vhodné, kdybyste se svěřila mamince nebo své dětské lékařce. Pošle vás na naše vyšetření, ultrazvuk. Dle nálezu pak vyšetřující lékařka může usoudit na další průběh. A hlavně vás uklinit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5732
Dobrý den,mam rakovinu prsu.Beru praášky Tomaxifen Ebewe20mg.Mám stále bodavé bolesti,štípe a pálí.Operace byla 13.října 2009.Jsem hodně ve stresu který mám z nevlastního syna.Děkuji Ilona
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Choroba je výsledkem dlouhodobě oslabené imunity, negativně se na tom podílí i chroinický stres.Jste na křižovatce, což jistě cítíte. Pokud to uznáte za vhodné, udělejte něco radikálního, sama kvúli sobě. Nezbývá, než otevřít 13. komnatu a udělat jarní úklid. Uvidíte, jak se vám uleví, a taky najdete nový směr a cíl svého života. Dobrým odrazovým můskem by pro vás mohly být knížky pí. Zdenky Jordánové nebo semináře Ernestiny Velechovské. Můžete si najít jejich stránky. Držím vám pěsti. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5731
Dobrý den je mně 32 let, před 2 roky jsem si nahmatala bulku. 1 ultrazvuk s výsledkem že se jedná o nepravidelnou hyperechogenní struktura žlázy, 2 ultrazvuk tuková kapsička, 3 ultrazvuk prosím o laické vyvětlení nálezu: pravidelná hyperechogenní struktura žlázy bilaterálně, jen vlevo v místě hmatné drobné rezistence subkuttáně v ZHK lehce hyperechogenní ložisko velikosti 6mm benigní vizáže v.s. lipom fibrilipom. po každé mně bylo "zjištěno" trochu něco jiného jsem z toho rozpačitá rakovinu prsu máme vrodině. Co byste mně doporučili? Není lepší to odstranit, nechci to podcenit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření je velmi ovlivněno subjektem, tzn. vlastním vnímáním vyšetřujícího. A také velikostí ložiska, i přístroje mají svůj dosah a často nelze přesně lézi jmenovitě specifikovat. Vaše ložisko je drobné. Podstatné je, že vźdy bylo popsáno jako benigní - nezhoubné. Dva roky se nemění. Z toho vyplývá, že vás nic neohrožuje. Pus´tte to z hlavy, nemalujte čerty na zeď. Síla myšlenky je tak silná.Jednou za měsíc po měsíčkách se vyšetřete, a pokud se nebude nic měnit a vy to unesete, nebylo by třeba nic podnikat. Věnujte chvíli sama sobě, zastavte se. Často jsme tak málo laskaví a láskyplní sami k sobě. Jestli chcete, zkuste se podívat na stránky pí Zdeňky Jordánové a Ernestíny Velechovské.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5729
Dobrý den, absolvovala jsem 1. mamograf. vyšetření + sono, na sonu p. doktorka řekla, že mám výrazně (nebo výrazněji) ohraničenou uzlinu ( nebo žlázu) v pravém podpaží, strukturální změny prý nejsou. Bude to psát do zprávy p. doktorce z poradny. Žádné onemocnění jsem neprodělala, před 4 týdny jsem byla očkována proti klíšťové encef. a chystám se k zubaři s přetrvávající bolestí zubu. Jsem dost zneklidněná. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Škoda,že jste nepožádala pí doktorku o vysvětlení. Je těžké z toho, co píšete dělat závěry. V podpaží máme přes 30 LU. Jsou jako fazolky, drobné, hladké, OHRANIČENÉ, nemají vztah k okolí, mají určitou strukturu.Za určitých okolností mohou být podrážděny, třeba po ošetření chloupků v podpaží, nebo když nás bolí krční pateř, rameno, jsme alergici, máme zánět průdušek. jedna jediná LU s normální morfologii- strukturou nebude nic ohrožujícího.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5728
Dobrý den.
Mám dotaz, nahmatala jsem si bulku o velikosti hrášku na pravém prsu. Kám jít na první vyšetření?
Děkuji za včasnou odpověď a přeji krásný den.
Hozáková L.
Odpověď: Dobrý den. Nejlépe dle spádu do nejbližšího screeningového mamografického centra, kontakt naleznete v mapce screeningových center na našich stránkách. Tato centra prošla náročnou akreditací, případně reakreditací, pracují s kvalitními stroji a personál má dlouhodobou a kvalitní odbornou erudici. Budete v dobrých rukou. V případě, že si vyšetření budete hradit, stačí se objednat. K vyšetření ze zdravotního pojištění je třeba doporučení, může vám ho vystavit praktický lékař či gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5727
Dobrý den. Je mi 21 let a provádím si samovyšetření prsou. Prsa mám poměrně velká a při prohmatávání cítím nerovnosti, různé hrbolky, "kopečky" (na každém prsu jiné). Nejsem si jistá, jestli se jedná pouze o žlázu nebo o něco co by mě mělo znepokojovat. Nevím jistě jak poznám při prohmatávání, že jsem narazila na něco nepatřičného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud se budete vyšetřovat v týdnu po menses, ve stejné poloze a stejnou technikou, nejlépe měkkým, valivým pohybem bříšků prstů, budete se znát velmi dobře. Prso není beztvará hmota, má svoji strukturu v každé etapě svého vývoje.To, co nyní hmatáte jsou velmi pravděpodobně pouze lalůčky žlázy a další struktury do prsu patřící. Změny vážného charakteru jsou naprosto odlišné. Pokud znáte své tělo dobře, všimnete si i velmi diskrétní nuance.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5726
dobrý večer,
prosím o vysvětlení,byla jsem na ultrazvuku prsou s výsledkem:
vcelku pravidelný parenchym difusně rozložený s většími porcemi v HZQ bilat., známky malignity neprokázány, dukty nerozšířeny, v axilách tuk.degen.uzliny do 12 mm.
Odpověď: Dobrý den. jde o přiměřený nález, vše v pořádku.Můžete být klidná. Jednou za měsíc v týdnu po měsíčkách se vyšetřujte. Na kontrolu, nejsteli domluvena jinak, je vhodné zajít za 2 roky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5724
Má maminka je 2roky po operaci karcinomu prsu.Měla vždy zvýšené markry kolem 30, nyní má 50 a je nařízeno další vyšetření.Je jisté,že musí jít opět o nádor nebo metastázu?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Markery obecně slouží v období klinické remise základního onemocnění k monitoringu choroby. Jsou však nespecifické. Vyplývá z toho, že existuje určitá naděje, že nejde o recidivu základního onemocnění. Bohužel, stav věci ukáže až výsledek ordinovaného přešetření, tzv. restaging. Nezbývá, než se ozbrojit trpělivostí a neztrácet naději. Držím pěsti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5722
Dobrý den, pokud si muž najde prsty hmatatelnou ohraničenu bulku o velikosti do 1 cm asi 4 cm od bradavky směrem k podpaží, o co se může jednat? Je nutné navštívit lékaře? Děkuji za odpověď. Prosím, nezveřejňovat tento dotaz na webových stránkách. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Může jít o lymfatickou uzlinku nebo nezhoubný tumor- lipom těsně pod kůží. Pokud je změna přímo v kůži, mohlo by jít o atherom - ucpaný vývod mazové žlázky. Jistotu přinese ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5721
Dobrý den, včera jsem objevila kolem prsní bradavky červené malé tečky,mám to jen na levém prsu.Mám 2 měsíčního chlapečka, kterého plně kojím,tak jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte. co to je?Prsa ošetřuji mastí Bepanthen. Děkuji za Vaši odpověď. Alena
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že to bude pouze podráždění v souvislosti s kojením. Možná, že jdepouze o petechie - prasklé krevní kapilárky, způsobené pevnějším stiskem vašeho chlapečka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5720
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o informaci. Je mi 31 let a rozhodla jsem se pro zvětšení prsou. Operaci bych měla podstoupit za 14 dní. Nyní jsem si v pravém prsu v oblasti uzlin nahmatala drobné bulky, napohmat bolestivé. Za poslední 2 měsíce jsem prodělala 2x zánět prudušek a zánět dutin. Za týden mám podstoupit předoperační, tedy i sono. Měla bych ještě podstoupit sonografické vyšetření na specializovaném pracovišti? Dá se s jistotou říci, zda je to z prodělaného onemocnění? Měla bych termín operace odložit? Za Vaši odpověd děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Akcentace podpažních LU může souviset s opakovaným zánětem průdušek. Zánět dolních cest dýchacích byste před operací měla mít kompletně doléčený. Je třeba vyloučit chronický zánět ve vedlejších nosních dutinách. Aktivní infekce by mohla zkomplikovat hojení. Sonografické vyšetření je předoperačně nutné provést. Na akreditovaném screeningovém mamografickém pracovišti budete vyšetřena kvalifikovaným personálem s vysokou erudicí na kvalitních strojích.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5719
Přeji pěkný den,je mi 40let a byla jsem prventivně jako samoplátce na mamografu , mohla byste mi prosím přeložit nález, ve kterém se píše:symetrické,voluminozní,jen částečně redukující prsy s jemnou kůží a pravidelným podkožím.V parenchmyu sytější nepravidelná fibrozou se zhuštěním v centru a v ZHQ se superposičními pseudoložisky.Cévní kresba zaniká.Nejsou shluky mikrokalcifikaíc.Axily nezachyceny. Závěr : symetrické málo redukující výrazně heterodenzní prsy s limitovanou přehledností (Tabar IV - V) Rtg risikový terén . Pravidelně sledovat . Předem děkuji za odpověď . Věra
Odpověď: Dobrý večer. Jde o přiměřený nález. Ve vašem věku je zcela přirozené, že residuum mléčné žlázy je bohaté. Tabar V je vyjádření klasifikace typu mléčné žlázy. Mamografické vyšetření se doplňuje ultrazvukovým. A tím se eliminuje na minimum možné přehlednutí drobného ložiska v hutné žláze na mamogramu. V tomto typu se nevyskytuje častěji rakovina, než v ostatních .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5718
Dobrý večer, ráda bych se zeptala - je mi 24 let, asi 2 roky mám na jednom prsu jakoby vtaženou bradavku. Nebolí, místo není červené, kůže okolo je normální, ta vtažená není, jen bradavka. Jde i vydnat, i když hůř a potom je trochu citlivá. I když provádím samovyšetřování, nevím, zda-li to nemůže něco znamenat, zda je to normální?Prsa mám poměrně dost velká, a tak bych i preventivně a pro svůj klid chtěla navštívit odborné pracoviště a nechat vyšetřit prsa ultrazvukem - doporučujete mi tento postup?
Děkuji Vám za odpověď. Petra
Odpověď: Dobrý večer. Určitě , uklidníte se. Navštivte akreditované screeningové centrum , kontakt naleznete v pravém rohu našich stránek v mapce. Bradavka jde nejlépe reponovat po nahřátí, po koupeli. Parkrát jí pak můžete jemně povytáhnout. Je to dobrá příprava na pozdější kojení, až budete mít jednou děťátko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5717
Dobry den. Mam 5mesicniho syna a kojila jsem ho pouze 6tydnu. Nyni se mu pod levou prsni bradavkou udelala tvrda bulka velikosti hrasku. Jake mohou byt prosim priciny? Velmi me to znepokojuje. Urcite ho to na pohmat neboli. Teplotu nema. Dekuji za odpoved. Marie
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde o reakci mléčné žlázy, i u mužů drobný základ zůstává celý život. Vzhledem k věku chlapečka se mi zdá nepravděpodobné, že by se tak mohlo stát vlivem vašich ženských hormonů. Je nutno vyloučit jejich přísun potravou. V poradně upozorněte jeho dětského lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5716
odpověď na dotazč. 5715
Paní doktorko děkuji mockrát za odpověď.Řekla bych, že mě uklidnila, ještě jednou děkuji i když snímky jste samozřejmě neviděla je těžké cokoliv sdělit, ale přesto děkuji.
S pozdravem Sokolíková
Odpověď: Dobrý večer. I já děkuji. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5715
Vážená paní doktorko,
objevili u mě kalcifikaci prsou (obou),proběhlo vyšetření UZ a mamograf, nyní mě čeká biopsie.Chtěla bych se zeptat z čeho kalcifikace vzniká a jaké je procento, že to bude zhoubný nádor.Pokud se rozhodnou o odstranění operací - je to klasická operace?Mám strach a nevím so přesně si mám pod tím vším představit. Je mi 36 let, jeden porod.Kojení pouzen 5 týdnů.
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Sokolíková Kateřina
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace jsou způsobeny vychytáním vápníku ve žláze. V 80 % jde o kalcifikace benigní, nezávažné, neřeší se. V 10% doprovázejí maligní onemocnění prsu a následuje další patřičná léčba. V 10% jde o kalcifikace hraniční, tzn. nelze se na místě dle jejich charakteru rozhodnout bez další vyšetřovací modality jednoznačně o jejich nezávažnosti. Pak následuje biopsie nebo dg. extirpace po označení místa a histologické vyšetření . Tím je i dán rozsah další operace a léčby nebo tím také může celá nepříjemnost končit. Vzhledem k vašemu věku je velká naděje, že jde pouze o výkon diagnostický, pro jistotu. Budete se muset ozbrojit trpělivostí a vyčkat vyšetření. Strach zkuste přemoci, nepoddávejte se mu, nic nezmění, jen vás připravuje o spoustu energie a není to dobrý rádce. Odreagujte se něčím, co máte ráda.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5714
Dobrý deň pani primárka. Pravidelne chodím na kontroly s prsníkom, absolvovala som 2x mamografiu a každý rok sono. Mám vraj fibrocystickú mastopatiu, údajne mnohopočetné cysty, miestami až majú štruktúru mliečneho skla. Prosím Vás, má na to vplyv HAK? Užívam mikrogynon už niekoľko rokov. Môže sa tento nález zvrhnúť na nádor?Pod bradavkou v ľavom prsníku som si nahmatala hrčku veľkosti hrášku,ale doktor na sono vyšetrení mi povedal, že je to cysta. Ďakujem za odpoveď. Žaneta.
Odpověď: Dobrý večer. Ultrazvukové vyšetření je spolehlivé. Benigní cysta se v nádor nemůže změnit. Cysty se vyskytují v mléčné žlázy i u žen, které HA neberou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5711
Dobrý den, dnes jsem absolvovala vyšetření na mamo, výsledek je: bilat. bohatá fibroza v ní nodularity v uz. hypoechogenní ložisko v ZDK 3,2 mm s jemným dorzálním stínem. Lékař mě objednal na biopsii, je to opravdu nutné? Již před dvěma lety mi byla zjištena na stejném místě cysta, nestačilo by tento nález sledovat pomocí ultrazvuku? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Dovyšetření ložiskové změny je na místě. Důvěřujte rozhodnutí vašeho vyšetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5710
prosím co znamená Výsledek:3-BIRADS pravděpodobně benigní.Uzliny fyziologické.Tabár IV.
Odpověď: Dobrý den. Znamená, že vyšetřující lékař se chce ujistit kontrolou v čase o stabilitě charakteru ložiska, které má v době vyšetření nezhoubné rysy. Např., když jde o první vyšetření a není možnost srovnání se starším vyšetřením nebo, když jde o nový nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5709
Dobrý večer paní doktorko,v pondělí jsem byla poprvé na uz a chtěla bych Vás poprosit o Vaše vysvětlení. Zpráva: Oboustranně s převahou centrálně a v ZKK rozvinutá fibrózní žláza pravidelné hrubší struktury,s jemnými mlékovody,bez zřetelných ložiskových změn.Vlevo v MDK plochý adenomatoidní okrsek žlázy asi 9x3mm-benigní.Axilární uzliny drobné,obvyklé struktury... je mi 33 let, předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Váš nález je zcela v pořádku. A příště, si nechte nález vysvětlit- "přeložit do češtiny", pokud to nebude uděláno automaticky, což by mělo být. Máte na to právo. A také to značí, jak se za sebe umíte postavit i u jiného lékaře či v jiných životních situacích.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5707
Dobrý den paní doktorko. Je mi 46 let a dostala jsem zánět prsu.Před 20 lety, v době kojení jsem často na záněty trpěla a prodělala jsem jich několik, i opakovaně.V obou prsech mám cysty, dle odoborného vyšetření, pravděpodobně benigní. Můj gynekologický lékař mi doporučil, abych na odborné vyšetření prsu šla až po odeznění zánětu, beru antibiotika. Může se stát, že zánět prsu vyvolá i nedoléčený zánět v těle? Třeby zubní váček? Mám totiž krátce zubní můstek a pobolívá mne. Zánět prsu mne hodně vyděsil. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Máte pravdu. V okamžiku, kdy máme v těle akutní či chronický zánět, může se infekce krví přenést do prsu.Bylo by vhodné vyloučit infekt v oblasti zubů, vedlejsích nosních dutin, žlučníku či vylučovacího systému.
zvláště tehdy, pokud infekce v prsu nezareaguje čile na ATB či by se opakovala.Mamologické vyšetření skutečně můžete nechat až po odléčení akutního zánětu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5706
Dobrý den,
právě jsem se vrátila z MAMMO vyšetření a jsem objednaná na piondělí na spotkompresi z důvodu asymetrické sytější denzitě v CC.V předešlém snímku to nabylo.Můžete mě prosím napsat o jaké riziko,že mám rakovinu,jde?Děkuji za odpověď Babišová
Odpověď: Dobrý den. Jde pouze o doplňující vyšetření, při kterém se cílí a někdy se místo zájmu i zvětší, aby v korelaci s předcházejícími vyšetřeními bylo možno rozhodnout o nutnosti dalšího řešení. Ve většině případů se pomocí těchto vyšetření ukáže, že jde o věc nezávažnou. Samozřejmně existuje určité, malé procento , kdy jsme v návaznosti nuceni provést biopsii či dg. extirpaci místa zájmu a její histologický rozbor. I kdyby se jednalo o vážnější změnu, vyplývá z tohoto postupu, že jde o věc drobnou, diskrétní. Dostala jste se do pečlivých rukou, a to je pro vás důležité. Trpělivost je na místě. Dovyšetření je ve vašem zájmu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5705
dobry den,chci se zeptat pokud mam doporuceni na vysetreni neco se plati???a prosim nejaky kontakt na objednani.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte doporučení na prevenci, v kolonce diagnóza je Z 008, Z 123 nebo máte doporučení na diagnostickou mamografii či ultrazvuk, v kolonce diagnóza je vyjádřena vaše obtíž, tzn. NENÍ tam Z 008 či Z123, nebudete platit nic. Pokud jdete na prevenci bez nároku na pojišťovnu, nepotřebujete doporučení.V pravém rohu úvodní stránky je mapa screeningových pracovišť, tam si dle bydliště můžete najít pro vás nejvhodnější centrum dle bydliště či místa, kde pracujete. Pardubice jsou 466614420.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5704
Můžete mi prosím doporučit kam do lázní po oboustrané ablaci prsu,je mi 30let.Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vhodnost a ev. doporučení by vám měl poskytnout váš onkolog do 2 let po ukončení léčby.Požádejte ho. Poukaz vám vypíše praktický lekář. Jezdí se Luhačovice, Karlova studánka, možná i Mariánské nebo Františkovy lázně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5703
Mám ložisko vpravo v HVK,po 4.chemoterapii kontrolní sono:..."menší i drobná uzlina v axile s širším lemem 4mm".Bude při operaci nutno odstranit i tuto uzlinu,jen ji nebo všechny i ty zdravé, jak dlouhá je jizva, jak moc a na jak dlouho bude omezena v pohybu pravá ruka(např.žehlení,mytí oken,nošení nákupů,rekreační sporty),možno pak ještě nosit halenky na ramínka?Je mi 47let.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Před operací bude místo operace označeno, a provedeno vyšetřerní tzv. sentinelové čili strážní LU na oddělení Nukleární medicíny. Odebere se se zbytkovým tumorem i SE LU , histologicky se vyšetří.teprve na základě histologického vyšetření SE LU se chirurg rozhoduje k opoeraci LU v podpaží . Velikost a uložení jizvy si určuje chirurg, je limitován velikostí léze a bezpečnostního okraje.Toto záležitost budete muset probrat s ním. Rehabilitace po operaci je téměř okamžitá, dlouhodobá a operovaná strana, zvláště pokud byla operace LU v podpaží se musí šetřit. Zlatá střední cesta zatížení platí i v tomto případě. Znamená to, že do všech výše uvedených prací zapojíte rodinu, své blízké.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5702
Dobrý den, nemám žádné podezření na chorobu svých prsou, ale mám problém s velkými dvorci a mám jedno prso větší než to druhé. S velkými dvorci by mi pomohli asi jen plastici, ale můj druhý problém je asi běžný, ale chtěla jsem se zeptat jestli by mi něco nepomohlo. Třeba nějaké hormony, aby to menší prso dohnalo to větší. Nebo něco jiného. Je mi 20 let. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Vývoj prsů ve 20 letech není ještě ukončen. Znamená to, že objemově se mouhou oba prsy ještě jeden druhému přiblížit. Cíleně se z tohoto důvodu léky, hormony, jakékoliv jiné medikamenty neužívají. Velikost dvorců by skutečně plastická chirurgie dovedla upravit. Nicméně vyčkala bych, jste nesmírně mladá a poměr dvorců k objemu mléčné žlázy se ještě může změnit. Navíc při operaci by mohlo dojít k narušení kontinuity mlékovodů, vazivovým změnám v prostorech za dvorcem a následným, z toho vyplývajícím, problémům při kojení vašeho děťátka.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5701
Dobrý den,paní doktorko.
Dnes mě začal bolet pravý prs.Pocit jako na kojení.Syn má 3 roky a už nekojím. Neudeřila jsem se a nedělala nijak fyzicky náročnou práci. Samovyšetřením jsem nenašla také žádné změny.(Asi dva dny zpět) Můžete mi poradit? Nedovedu si to vysvětlit. Žádné potíže jsem nikdy s prsy neměla. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Budete muset vyčkat. Jeden den nebo dokonce část dne neznamená nic. Dobře se prohlédněte, jestli nemáte příznaky lokálního zánětu: zarudnutí, otok, bolest, teplejší místo. Pokud ne, uvědomte si, kdy je váš termín menses, pokud jste v době ovulace či před menses, je možné, že jde o hormonální reakci. A pokud nic z toho pro vás neplatí, uvědomte si, co se děje kolem vás v posledních 24 hodinách.. Někdy naše tělo reaguje díky podvědomí dříve, než naše vědomí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5700
Dobrý den, nějakou dobu mám pocit, že mám nateklou podpažní jamku a paži. Citím to na oblečení i při pohybu. Byla jsme na ultazvuku a vše bylo v pořádku, nevíte, čím by to mohlo být? děkuji P.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud jste byla na ultrazvuku, mělo by být všechno v pořádku. Otok podpaží může být způsoben závažnými změnami a nezůstává stejný, zvětšuje se, rozšiřuje se na horní končetinu. Jestli máte takové příznaky, je třeba zajít ke svému praktikovi, vyšetří vás a případně pošle na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5699
K dotazu č. 5696 Paní doktorko, špatně jsem se vyjádřila, myslela jsem tím, že o rozdílu velikosti vím dlouho, jen jsem tomu nepřikládala váha, ale ted mě začlo zajímat, zda je určitý rozdíl ve velikosti prsou normální ? Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý večer. Ano, velikost prsů může být rozdílná, aniž by to znamenalo nemoc. Jde o variaci přírody.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5698
Dobrý den,druhý týden mám takové nepřijemné pocity v pravém prsu,snad ani ne bolest, spíš takové svírání.Před tím jsem byla několikrát na běžkách a protože mě bolí i sval pod lopatkou, myslela jsem si že je to tím, že mám tu pravou stranu namoženou.(dost jsem těm běžkám dala).Ale trvá to stále,tak nevím.Chodím na kontrolu na onkologii-difuzní cystická mastopatie.Kontrola 12/2009,mammograf 5/2009.Vše v pořádku.Mám strach.Děkuji,hezký den.Marie
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že by to opravdu mohlo se zvýšenou fyzickou námahou souviset. Mohla jste si zablokovat žebro. Zkuste zajít na masáž zad. Pokud by obtíže neodezněly,a to ani v souvislosti s periodou, bude vhodné objednat se na kontrolní mamografické vyšetření . Pro vaše uklidnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5696
Rovněž jsem se chtěla zeptat, zda je možné, že se toto zvětšení třeba objevuje v průběhu cyklu a po menstruaci zmizí ?
Odpověď: Na cyklické hormonálni změny reagují oba prsy stejně. Tzn., že velikostní rozdíl by měl zůstat po celou dobu MC obdobný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5695
Vážená paní doktorko, je mi 19 let a zjistila jsem, že mám levé prso o dost větší než pravé, dřív jsem to nepozorovala, je to normální, nebo se na to mám raději zeptat lékaře ?
Odpověď: Dobrý večer. Pokud jde o náhlou změnu, rozhodně se objednejte k odborníkovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5693
Dobrý večer, můžu Vás požádat o vysvětlení následujícího textu, který jsem dostala na zprávě z biopsie?Případně odbornou literaturu kde čerpat informace? Text: karcinom levého prsu T1b (7x6mm) NO MX-G2-3 invazivní duktální karcinom v core-cut biopsii
Klasifikace:
topografie (ICD-0-3):C509,morfologie (ICD-O-3):8500/39, dg: C509
Předem velmi děkuji.
Odpověď: Vážená paní. Pokud jste z akreditovaného screeningového centra odešla s tímto nálezem bez dalšího vysvětlení a doporučení co a jak dále, je to podnět k nápravě. Buďte tak laskava a informujte mě, kde jste byla vyšetřena. Děkuji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5692
Dobrý deň,
diagnostikovali mi stav prsníka 15.10.2009 pri mamografe s nasledovným nálezom: obojstranne koža nezhrubnutá, podkožie voľné bilat.bez zhlukov MK, vpravo na šikmej projekcii v HQ je prítomná oválná sýta opacita veľkosti 8 mmm.Čiastočne zachytené axily bez zn. LAP.
Záver: Involučný typ prsníkov
Opacita benígneho vzhľadu v HQ vpravo.
Chcela som Vás veľmi pekne poprosiť, či sa stotožňujete s názorom ,že stačí to iba raz do roka skontrolovať,alebo mám požiadať o skoršie vyšetrenia prsníka -aspoň sonograficky,aby som nezanedbala svoj stav.
Ďakujem za ochotu mi poradiť.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud šlo o první vyšetření či nové objevení benigní změny vpravo, můžete o dřívější kontrolu požádat pro svůj klid i za cenu, že byste si vyšetření ho uhradila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5691
Dobrý den, dnes jsem byla na sono prsu a zajímal by mě Váš názor. Nález:V pravé axile patrná zvětš.uzlina 14x12mm hrubší nehomogenní struktury. V levém prsu na č.12 při dvorci je hypoechogenní celkem homogenní útvar vel. 15x19mm, okraje jsou nerovné s hyperechogenním lemem. Také v levé axile jsou uzliny zvět. na 18x10mm přim.struktury. Zajímalo by mě jestli se mám obávat nebo zda je nutná biopsie. Je mi 38 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Vážená paní. Obavy nepomohou, ani nic nezmění. Bylo by vhodné a rozumné biopsii ložiska v levém prsu absolvovat. Budete mít jistotu a budete vědět čemu čelíit nebo také ne. Lymfatické uzliny je nutno minimálně v krátkém čase zkontrolovat uzltrazvukem, případně po dohodě s dalšími odborníky doplnit krevní vyšetření, ev. doplnit speciální vyšetření na zoonózy. Pokud nejste alergik či netrpíte některou z chorob revmatické povahy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5690
Dobrý den,paní doktorko,jsem půl roku po parciálním výkonu v prsu a odebrání uzlin,násl.ozařování+hormonoterapie,tamox.+Zoladex.Chtěla bych se Vás zeptat ohledně zdravotních omezení u operované ruky,zda je možné naštívit termální lázně,vířivou vanu s tepl.37st.,případně parní saunu,vše jen s mírou a na krátký čas nebo zda je toto úplně vyloučeno. Ještě prosím o info,zda toto omezení je dočasné nebo již na celý život.Moc Vám děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Obojí povede k prokrvení tkáně. Může to být ve prospěch "boje" proti pooperačnímh a postiradiačním změnám. Nicmíně si myslím, že je velmi časně. Poraďte se se svým onkologem. je třeba tuto možnost posoudit v kontextu s celkovým stavem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5689
Dobrý den.Moje žena byla včera na biopsii prsu.Lékař při pohledu na vzorek usoudil,že je to jasné.Na dotaz mé ženy ,co je jasné, reagoval vyhýbavě.Výsledky budou za týden,takže jsme ve velké nejistotě.Chci se zeptat,zda lze pohledem na vzorek určit je-li nádor zhoubný.Za rychlou odpověď děkuji.Pavel Kyjov
Odpověď: Dobrý večer. Vážený pane. Je mi líto, že vás svoji odpovědí nemohu potěšit. Biopsie se provádí ve většině případů proto, že ložisko je hraniční tzn. podezřelé povahy či již proto, aby před chirurgickou či onkologickou léčbou bylo možno provést podrobný imunohistochemický rozbor. Samotným pohledem na odebraný vzorek se samozřejmně stanovit diagnóza nedá. Nicméně kvalita vzorku a jeho chování ve fixačním roztoku nám minimálně napoví, že jsme odebrali vzorek ze správného místa. Což někdy při drobné lézi a "pouze" dvojrozměrné kontrole ultrazvuku vede k úlevnému slovnímu doprovodu. Omlouvám se. Myslíim, že si kolega plně neuvědomil dopad své vyhýbavé odpovědi. Rozbor opravdu trvá týden, a bohužel v tomto období je žena v nejistotě tak jako tak.Zkuste se odreagovat, strach stejně na výsledku nic nezmění. A není to dobrý rádce. Navíc vás obírá o energii, kterou můžete teď nebo později investovat lépe. Postavte se strachu čelem. Podnikněte spolu s manželkou něco, co by vám dovolilo na nejistotu zapomenout.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5688
Dobrý den, četla jsem někde, že existuje nový přístroj na diagnostiku rakoviny, který je mnohem přesnější než mamograf a že je již i v ČR. Mohla byste k tomu sdělit nějaké informace? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Mamografické vyšetření je v současnosti základní , spolehlivé a nezastupitelné vyšetření celosvětově užívané. Budu ráda, když svoji informaci upřesníte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5687
Dobrý den,pred pár dňami som si nahmatala hrčku v prsníku a po následnim vyšetrení mi zistili cysty v oboch prsníkoch o vellkosti 0,4cm,2,4cm a 1,1cm.na MMg vyšetrení bol záver BI-RADS 2 benígny obraz, dysplatický charakter žľazy v MG obraze bez lož TU zmien a bez prítomnosti MK.Dg.: N60.0 solitárna cysta
Onkolog mi tu najväčšiu chcel napichnuť,ale odmietla som. Čo s tým? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Benigní cysty jsou nezávažnou změnou v mléčné žláze, jsou vázané na hormonální aktivitu, a proto po klimakteriu jejich tvorba ustává. Ptřevážná většina cyst nevyžaduje intervenci, postupuje se konzervativně, tzn. pouze se sledují .Pokud se cysta prudce zvětší nebo zvyšuje lokální citlivost až bolestivost mléčné žlázy , doporučuje se pod kontrolou ultrazvuku evakuovat. Jejich tvorbě se nedá předejít,může jít i o rodovou dispozici.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5685
Milá paní doktorko,chci Vám poděkovat nejen za odpověď/5673/,ale i za Vaši práci a pomoc zde na poradně.Večer jdu na přednášku Z.Jordánové a těším se na "nový pohled" a informace.Zatím se mi nepodařilo otěhotnět,místo toho přišla nemoc,vím však,že nic se neděje náhodně,proto se zamýšlím a hledám odpovědi,Vím,že vše má svůj čas a jsem přesvědčená,že se nejen uzdravím,ale přijde i miminko.Vždyť myšlenky tvoří naši realitu..Ještě jednou Vám děkuji!
Odpověď: Dobrý večer. I já vám děkuji za pochvalu. Patří nám všem, kteří se podílíme svojí prací na fungování této poradny. Je to od vás moc milé. Je pro mě povzbuzující, že moje doporučení " padlo" na úrodnou půdu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5684
Dobry den ,je mi 26 let.jsem 5 mesicu po porodu a mam tmavsi flicky na dvorci.Znamena to neco?
Odpověď: Dobrý večer. Pouze kosmetickou "vadu" na kráse. Nemusíte mít obavu, zdravotně vás tyto změny pigmentace neohrožují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5683
Dobrý den,moje mamka podstoupila v prosinci 2008 operaci spodku,při tom jí vzali vše z ženských orgánů a část střeva a slepé střevo a je léčená onkologicky a podstupuje chemoterapii.Od ledna se jí začlo břicho plnit vodou,nitrožilní léčba byla přerušena a přešli na léčbu tabletamy a ujistili jí že se nebude vytvářet,ale ten problém s vodou v břiše pořád přetrvává,nesčetněkrát podstoupila odsátí 2l vody ,tvoří se po týdnu,nemůžou takhle často odsávat,jen v případě až mamča nebude moci dýchat.Zjistili špatný krevní obraz,dostala 2x transfúzi.Jsme z Hradeckého kraje.Moc děkuji za pomoc.
Odpověď: Dobrý den. je mi líto. Vaší otázku musíte směřovat do poradny gynekologické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5682
Dobrý den,maminka (52let)2 týdny po operaci CA prsu (dříve mikrokalcifikace). Grade I, v sentinel. uzlině shluk nádor. buněk o vel. 2mm, ostatní lymf. uzliny z podpaží čisté, bez vzdálených metastáz, přítomny steroidní receptory, radiační terapie + tamoxifen ebewe 20mg 1x denně. Jaká je prognóza ? Děkuji, L.R.
Odpověď: Dobrý den. Byla bych spokojenější, kdyby otázku položila vaše maminka, protože onemocnění se týká jí. Každý jsme tady sám za sebe. Terapie jakékoliv nemoci je na vysoké úrovni , navíc dle vašeho popisu rozsahu onemocnění šlo o počáteční stadium onemocnění. Druhá část úspěchu, ale bude záviset na psychice vaší maminky. Podívejte se na odpověď na otázku č. 5655. Držím palce oboum.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5681
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je MR prsů vzhledem k zjištění event. nálezu přesnější než MG. Děkuji Hávová
Odpověď: Dobrý den. Mamografické vyšetření je základem ve screeningovém programu při záchytu karcinomu prsu u žen od 40 let. Vyšetření MR se v praxi používá jako vyšetření doplňující po individuálním posouzení přínosu k stanovení diagnózy, u žen mladých při dispenzarisaci pro rodinnou zátěž, po augmentaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5680
Vážená paní doktorko,je mi 54 let,zpráva z mamograf.vyšetření:bez známek malignity, ve srovnání s minulým vyšetřením bez zásadních změn.Vlevo benig.útvar 2 cm-stejný jako před dvěma lety-podle USG neměnný fibroadenom.Závěr mamograf.zprávy-po porovnání s USG negativní nález.Přesto mě p.doktorka v prsní poradně objednala na biopsii.Prosím Vás,je nutné ji dělat?Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobré odpoledne. Nemohu na vaší otázku dpovědět. Bude rozumnější, když se optáte přímo pí doktorky, co jí k biopsii vede. určitě vám to ráda vysvětlí. předpokládám, že chodíte do akreditovaného screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5679
Jsou drobné kalcifikáty při mamo vyšetření nebezpečné? Děkuji předem za odpověď. Eva kovalovská
Odpověď: Dobrý den. Takto vytrženo z kontextu nálezu se v podstatě nedá odpovědět. Obecně je 80% mikrokalcifikací benigní povahy a nevyžadují žádné další doplňkové vyšetření. 10% jasně maligních, následuje onkochirurgická léčba. Zbytek hraničních, u nich je pak indikováno histologické ověření a dle výsledku se postupuje dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5678
Dobrý den, před cca 12 lety mně byl odoperován fibroadenom. Nyní je mi 35 let a chtěla bych se zeptat, zda bych neměla požádat gynekoložku o preventivní vyšetření ultrazvukem, nebo mamografem? Mám zvýšené riziko rakoviny ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V minulosti provedená operace fibroadenomu riziko výskytu rakoviny nezvyšuje.Prevence je hrazena od 45 let. Máte ale možnost se objednat na screeenignové akreditované centrum na sonografické vyšetření přímo sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5677
Dobry den, chtela bych si nechat udelat mamograficke vysetreni prsu, jelikoz moje babicka mela rakovinu prsu. Cetla jsem, ze se vysetreni doporucuje az od 40 let, ale pro muj klid bych na nej radeji sla uz ted. Pocitam s tim, ze si ho budu muset zaplatit. Neni tedy vysetreni nijak skodlive, abych si ho mohla udelat uz ted jen tak preventivne? Dekuji, Klara (29 let, bezdetna)
Odpověď: Dobrý den. Pokud ve vašem rodě stonala pouze babička jako jedinná a onemocněla po dosažení 50 let věku, riziko z toho pro vás vyplývající je minimální a není důvodem k mamografickému vyšetření. Plně postačí vyšetření ultrazvukové.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5675
Dobrý den,mám od narození vpáčené bradavky.První dítě jsem nemohla kojit,měli jsme velké problémy,zkoušela jsem přes kloboučky,moc to nešlo,nakonec jsem to vzdala.Chtěla bych druhé dítě a tentokrát bych chtěla kojit co nejdéle.Dají se vpáčené bradavky operovat a pokud ano,je možné po oreaci kojit?S estetických důvodů mi to nevadí,ale jen kvůli kojení.
Díky,
Sieratowská Pavla
Odpověď: Dobrý den. Vpáčené bradavky máte díky fixaci vazivem v prostoru za dvorcem .Operačně jdou bradavky uvolnit přerušením fibrózních vazů. Nevím, jak je velké nebezpečí, že se naruší kontinuita mlékovodů. Bylo by dobré konzultovat plastického chirurga.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5674
Dobrý deň pani doktorka. Mám 25 rokov a už som od 19 rokov podstúpila výber 6 fibroadenómov. Prsia mám stále velmi zlazovité. 2,5 mesiaca som dokonca brala wobenzym, ktorý by vraj mohol pomoct k znizeniu tvorbu figroadenomov a taktiez neberiem ziadnu antikoncepciu. Chcem sa opýtat, existujú nejaké metódy (strava, tabletky) ako zabránit alebo aspon obmedzit túto tvorbu a výskyt fibr.? Ďakujem velmi pekne za radu. Ivana
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel, občas se v praxi setkáváme s takovýmto extrémem. Naštěstí jsou fibroadenomy nezhoubné povahy. Medikamenty, ani strava tuto situaci neovlivní. Tak jako u všeho, je důležitá psychika. Bohužel často právě tuto sféru podceňujeme nebo si jí plně neuvědomujeme. Z čeho máme strach, co nechceme, zrovna svojí myšlenkou přitáhneme. Jestli chcete, zkuste se podívat na stránky pí Zdeňky Jordánové a Ernestíny Velechovské.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5673
Dobrý večer paní doktorko,
je mi 35let a jsem po záchovné operaci prsu.Ráda bych Vás poprosila o vysvětlení souvislosti nádoru prsu a rizika nádorů dělohy či vaječníků. Vím,že u starších žen je v určitých případech indikováno preventivní odebrání vaječníků. Mám pouze zkreslenou představu,zda hrozí zvýšené riziko pro prodělání rakoviny prsu. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý večer. Tumory prsu, vaječníku a střev mají společné to, že jde o hormonálně závislé tumory. Malé procento tumorů se vyskytuje v rodě či u jednoho nositele na genetickém podkladě,tato eventualita se dá vyloučit genetickým vyšetřením. Většinou dočasné vyloučení funkce vaječníků medikamenty se provádí u rakoviny prsu z léčebných důvodů. Pokud se v rodině vyskytne tu vaječníků, je třeba ostatní ženy sledovat nejen gynekologickým vyšetřením palpačním, ultrazvukovým, ale i pomocí markeru Ca125 vyšetřením z odebrané krve, radikální gynekologická operace se považuje za obsolentní. Podstatné ale je, že vlastně všechny nemoce, nejen zhoubné tumory vznikají na podkladě oslabené imunity. Často chronickým stresem, neřešenými bolestmi. A to je důležité pro vás. Pečujte nejen o své tělo, ale i duši. Nemalujte čerty na zeď. A v dobrém slova smyslu žijte naplno, tady a teď a sama za sebe. Každý jsme Mistr svého života.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5672
Dobrý den, mám mamku, která se již rok léčí na rakovinu prsu. Byla ji zjištěna až když přestala chodit, jako metastázy v kostech. Nádor zanedbala, prý je velikosti 5x8 cm. Operovaná nebyla,prováděny chemoterapie. Dobře snášeny, dokonce ani vlas neztratila. Po roce kontrola, prý se metastázy nedostaly do břicha, v kostech zastaveno. Myslíte, že s takovým postižením je vhodné postoupit operaci kyčelního kloubu? Je ji 67 let.Nebo je vozík konečné řešení?
Odpověď: Dobrý večer. Nejsem traumatolog či ortopéd. Ty mají poslední slovo. Vzhledem k věku a imobilitě, kdy je jistě pokročilá osteoporóza- prořídnutí kostí, k tomu ještě metastázy v kostech při základním onemocnění, které pevnost kostí oslabují, je pravděpodobně totální náhrada kyčelního kloubu umělým kloubem nevhodná z technických důvodů. Nedržela by tam, laicky řečeno. jestliže by se však jednalo o odstranění pahýlu- hlavice s částí kosti při patologické fraktuře, jde o výkon ulevující od bolesti a v tom případě vhodný, nenáročný na délku celkové narkózy i pooperační hojení a rehabilitaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5671
Vážená paní doktorko, před půl rokem jsem po ukončení kojení byla na sonu prsů ( důvod prevence 39 let), kde mi bylo nalezeno několik uzlin až do 2,2 cm, následně i v třísle a na krku. Absolvovala jsem komplet ct vyšetření-celé tělo a bylo naštěstí v pořádku. Na doporučení lékaře, uzliny kontroluji a nezvětšují se. V axilách, jich mám několik a při samovyšetření prsů vždy nějaké nahmatám a jsem z toho vystrašená, protože mám pocit, že pokaždé jsou jinde. Prosím kdy bych měla raději absolvovat další sono vyšetření, stačí po roce? Moc děkuji za radu. Simona
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste měla PET CT vyšetření. Jde o velmi citlivé vyšetření . Přesto cítím z vašeho dotazu nejistotu. Vaše obava je v podstatě chronický stres a oslabujete si imunitu. Byla jste vyšetřena na zoonózy, především toxoplasmózu- na vyšetření se odebere vzorek krve a laboratorně vyšetří? Pokud ne, požádejte o toto vyšetření. Pak by připadalo v úvahu ještě jedno vyšetření. A to dg. extirpace či biopsie dobře dostupné LU, pokud LU opravdu dosahují hraniční velikosti. Směrodatné rovněž je, jakou mají strukturu, jestli na UZ vyšetření jsou přiměřené morfologie. Ultrazvuková kontrola LU by se měla provést dříve jak po roce. Na základě výsledku zvážit zopakování UZ vyšetření prsů, ev. pokud máteprsy objemnější a převažuje tuková složka, doplnit i vyšetření mamografické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5670
Dobrý den,je mi 50 Let. Na vyšetření jsem šla vloni z důvodu krvavého výtoku z bradavky.Mamograf ani sono důvod tohoto výtoku neprokázaly.Duktografie byla dělána opakovaně,ale nepodařilo se mlékovod nasondovat.Dále byla provedena magn.rezonance.Krvavý výtok z bradavky se objevuje každý druhý měsíc když mám menzes. 10.6.2009 jsem byla na operaci-radiální jizva.Krvavý sekret však přetrvává, může souviset s hormonálními změnami? 23.2.2010 jedu opět na kontrolu po operaci do Medicom v Praze, obávám se zda nebude nutná reoperace.Děkuji za váš názor. Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Příčinou vašich obtíží mohou být papilomy, jde o benigní tumor i mikroskopické velikosti, který má křehký povrch a manipulací s prsem se jeho povrch lehce naruší a kontaktně krvácí. Jde o hormonálně nezávislý tumor. Máte sekret i spontánně, bez vybavování ? Upozorněte při dalším vyšetření, že vaše obtíže trvají. Bylo by vhodné zopakovat pokus o duktografii, ev. vyšetření ultrazvukem se zaměřením na centrální oblast krvácejícího prsu. Za úvahu stojí i operační řešení, provádí se klínovitá resekce centrální oblasti prsu, histologické vyšetření se zaměří na papilomy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5669
Dobrý den je mi 26let a mám 2 děti chtěla bych se zeptat jestli bych mohla na vyšetření prsu moje gynekoložka říká že je to zbytečné ale já se bojím,sama jsem se zkoušela vyšetřit ale nevěřím si,proto bych se chtěla zeptat kolik stojí vyšetření prsu. moc děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Ultrazvukové vyšetření stojí kolem 300 Kč.Pokud jste samoplátce, nemusíte mít doporučení. Objednejte se na screeeningovém akreditovaném pracovišti dle dostupnosti pro vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5668
Dobrý den, jsem 14 dní po operaci fibroadenomu, dnes mi byly vyndány stehy. Mám stále nosit podprsenku (i v noci), nebo je lepší nechat jizvu "dýchat"? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Záleží na velikosti prsou a uložení jizvy. Jde o to, že i volnější podprsenka zamezí přílišné hybnosti a jizva zůstane tenká. Myslím, že jistější by bylo do úplného zhojení jizvy, vydržet spát v podprsence.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky