MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 5825
Dobrý den,jsou polycistické vaječníky a absence menstruace nebezpečné s ohledem na rakovinu prsu? Jsem 3 roky po IVF. Další děti neplánuji,antikoncepci neberu.Je mi 28let.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Polycystické vaječníky samy o sobě nejsou rizikovým faktorem pro vznik rakoviny prsů. Poslední dobou se více hovoří o zvýšením riziku rakoviny prsů u žen, které podstoupily mnoho sérií IVF. Pokud by se i druhé těhotenství podařilo po malé sérii IVF, nezvyšuje se riziko podstatně. Riziko se vždy skládá z dalších faktorů - rakovina u příbuzných, strava a celkově životní styl atp.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5823
dobry den mam takovy problem pred rokem sem si nasla v prsu fibroadenom ktery mel 0,5cm zvetsil se mi na dva cm doktor mi rekl ze mam prestat brat antikoncepci beru Vreya ted sou to 3mesice co ji neberu a bulka v prsu uz neni hmatatelna ted mi moje gynekolozka nechce predepsat antikoncepci je mi 20let tak sem se chtela zeptat jestli nevite o nejake alternative v mem veku si to bez Ha nedokazu predstavit dekuji Terezka,(jestli existuje nejaka slaba HA
Odpověď: Milá Terezko, neexistuje nic jako slabá antikopcepce. Ani nevíte, jak dobrou službu Vám prokazuje gynekoložka, která Vám nechce antikocepci napsat. Mladé ženy přijaly antikoncepci jako životní normu, celoživotně dávají do těla hormony, na jejichž zpracování tělo není vývojově připraveno. Tisíce žen užívajících antikoncepci není posléze schopno otěhotnět bez dalších zásahů, které vedou ke zvýšení vzniku rizika rakoviny prsů, další tisíce mají nemoci štítné žlázy, protože tento hlavní regulátor není schopen trvalou hormonální zátěž utáhnout. Existují nehormonální způsoby antikoncepce, mechanické - nejlépe samozřejmě fungují kondomy. Mladý muž, který si váží své partnerky, považuje užívání kondomu za normu. Ví, že tím chrání zdraví partnerky. Najděte si partnera, který bude respektovat to, že nechcete užívat antikoncepci, protože z dlouhodobého hlediska je pro organismus mladé ženy velmi nezdravá. Terezko, vím, že jsem Vás moc nepotěšila, ale , prosím, přemýšlejte o mých slovech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5822
Dobrý den, prosím poraďte 7letý syn má zduřelou levou bradavku. Vůbec ho to nebolí jenom jsem se vylekala. Mám dva starší syny a u nich tento problém neznám. Prosím poraďte. Simona
Odpověď: Je to trošku překvapivé, určitě nejde o zhoubný nádor, nicméně doporučovala bych ultrazvukové vyšetření, které provede zkušený radiolog ve screeningovém centru. Jde totiž o to, aby náhodou nešlo o známky předčasné puberty, která s sebou přináší předčasnou zástavu růstu, což by se asi Vašemu synovi v dnešní době "dlouhánů" nelíbílo. Problém konzultujte s Vaším dětským lékařem. Pokud by ultrazvukové vyšetření potvrdilo zduření žlázy pod bradavkou, tzv. gynekomastii, pak by bylo dobré celou záležitost konzultovat ještě s endokrinologem. Váš dětský lékař si bude vědět rady.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5821
Dobrý den dnes jsem byla na ultrazvuku prsu a mám nález na levém prsu.Mám tady napsáno Vlevo v rozhraní MKK při bázi oválné hypoechogenní ložisko vel.8*3mm,benig.vzhledu.Prosím vás co to znamená.Děkuji
Odpověď: Znamená to, v rozhranní zevních kvadrantů máte hluboko v prsu malý fibroadenom nebo cystičku. Radiolog vyhodnocuje ložisko jako benigní, nebo-li nezhoubné. Pro potvrzení této nezhoubnosti se obvykle provádí kontrola ultrazvukem za 3 - 6 měsíců. Kontrola se nedělá, pokud si je lékař 100% jistý. Předpokládám, že jste byla vyšetřena ve screeningovém centru, které prošlo akreditací . Adresy center jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5820
Prosím o radu, pobolívají mě prsa,někdy i docela silně, levé víc než pravé a na levé straně, mám také zvětšené uzliny v podpaží, levé je i víc citlivé a přijde mi nateklé, málo ale přece, koupila jsem si v lékárně kapky z měsíčku lékařského, který příznaky mírní, ale nevylučuje. Je mi 20 let,mám se bát rakoviny? Hrbolky si v prsu hmatám i normálně, v levém víc a v pravém míň, tyto hrbolky se zvětšují a víc bolí s blížící se menstruací. Děkuji za odpověd.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Určitě se s Vašimi příznaky nemusíte obávat rakoviny prsů. Obtíže, které popisujete se vážou na dozrávání prsní žlázy - tento proces obvykle končí okolo 25 roku věku. Velmi správně jste si koupila přípravek z měsíčku, ještě cílenější a ověřenější je přípravek Mastodynon ( mastodynie je bolest prsů). Jde o kapky z drnku lékařského, doporučuje se tříměsíční kůra. Mastodynon také dobře vylaďuje předmenstruální obtíže. Pokud jste si jistá, že si hmatáte uzliny v podpaždí, svěřte se s tím Vašemu praktickému lékaři nebo gynekologovi, ať Vás pošle do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření. Bylo by dobré vědět, že uzliny jsou v pořádku, jejich zvětšení může souviset i s jinými chorobami. Vyšetření ultrazvukem je také možné si uhradit, stiojí obvykle 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5819
Dobrý večer,paní doktorko můj syn má bolestivou bulku na levém prsu .Je mu 18 roků.o co by se mohlo jednat?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Váš syn má to, co tisíce mladých mužů jeho věku - jde o gynekomastii, hormonální změnu základu´prsní žlázy, kterou má každý muž, to je norma, muži neradí slyší, že mají vlastně taková miniprsa. Tyto změny se Váží k hormonálním změnám, které Váš syn prodělává úměrně k věku. Obtíže obvykle samy odezní, ale někdy se přidají i na druhé straně. Jen zcela výjimečně se tento stav vyšetřuje - ultrazvukem, v centrech, kam chodí ženy. To tehdy, když se problém zhoršuje,a prsy se mění do ženského tvaru. V takovém případě je nezbytná konzultace endokrinologa. Poraďte Vašemu synovi, ať si bolestivou bradavkou chrání, poranění - například při sportu - se špatně hojí. Také by neměl užívat žádné potravinové doplňky, které se prodávají ve fitnes centrech, obtíže mohou být způsobeny vysokou konzumací rostlinných estrogenů, které se vyskytují například ve výrobcích ze sóji. Rozhodně se neobávejte zhoubného nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5818
Dobrý den, je mi 52 let a jsem po operaci odstranění celého prsu, dnes je to přesně na den 2 měsíce po operaci, jizvu mám již zahojenou. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po operaci mám nastoupit následnou léčbu, kterou mi určil onkolog - ozářování a biol. léčba. Mám strach, že už je to dlouho, aby se něco nezanedbalo, než mě na léčbu objednají, nebo je to běžné? Děkuji za odpověd´Hana
Odpověď: Neexistuje žádný jednoznačně určený interval mezi chirurgickým výkonem a ozařováním. Důležité je, aby jizva byla dobře zahojená a pak se může ozařovat ihned, od operace by to nemělo být déle, než tři měsíce. Celkem mně překvapuje, že je Vám plánována biologická léčba bez předchozí chemoterapie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5817
DOBRÝ DEN
MAMINKA BYLA NA VYŠETŘENÍ NA MAMOGRAFU A ZDĚLILY JÍ ŽR TAM NAŠLY T
















DOBRÝ DEN
PROSÍM O INFORMACI CO JE TO MĚKKÝ STÍN
V PRSU
DĚKUJI PŘEJI HEZKÝ DEN
Odpověď: Měkký stín v prsu nemusí znamenat vůbec nic,ale může také jít o ložisko, které by se mělo ještě ověřit - například sonograficky (ultrazvukem) nebo dokonce pomocí biopsie. Předpokládám, že si centrum Vaši maminku objednalo na doplňující vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5815
Dobrý den, Prim.MUDr.Miroslava Skovajsová,děkuji za odpoveď na dotaz č.5809, chtěla bych se ješte zeptat, zda je možné se k vám do centra objednat, pokud nepocházim ze stredočeského kraje. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Rádi Vás vyšetříme, jako všechny ženy z celé ČR, které k nám jezdí. V naší republice neexistuje povinnost navštěvovat jen lékaře v místě bydliště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5814
Pěkný den, jak často mohu chodit na vyšetření sono prsou? Je to tak, že je to jedenkrát za dva roky hrazeno pojišťovnou? Proč se o tom nikde nemluví, když jsou nádory otázkou i mladých žen? Mamografu rozumím, že to může zvyšovat riziko...Nebo je sono otázkou doporučení gynekologa v návaznosti na rodové zatížení? Děkuji moc za odpověď. Linda
Odpověď: Milá Lindo. V žádné zemi na světe se neproplácí sonografická prevence u mladých žen. Má to mnoho důvodů, které tady těžko můžeme probírat. Není to tak, že na sono vyšetření je nárok jedenkrát za dva roky. Na sono vyšetření je nárok kdykoliv, kdy jsou obtíže, pokud obtíže nejsou, nárok není a mladé ženy si vyšetření hradí samy. Vyjímkou jsou pouze ženy z rodin s vysokým rizikem, nebo dokoncem prokázaným BRCA 1 + 2 genem. Pro mladé ženy platí, že se mají kvalitně samovyšetřovat a pokud si najdou cokoli nového, mají absolvovat sonografické vyšetření, na které může navazovat i mamograf nebo magnetická rezonance. Klinické příznaky, které je nutno považovat za závažné, jsou : hmatná rezistence (boulička) v prsu nebo v podpaždí, zarudnutí prsu nebo jiná změna kůže - například zatahování, změny kůže bradavky a dvorce, nebo krvácení z bradavky. V těchto případech gynekolog vystaví doporučení na vyšetření prsu, je možné také si vyšetření uhradit ( jak jsem již zmínila) nebo využít podpory Avonu, jak doporučuji několk dotazů nazpět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5812
Dobrý den p. doktorko měla bych dotaz před rokem mi zjistily na mamografu v pravém prsu cysty.časem to bylo v pořadku ale ted ma velike bolesti v prsu a nevim co na ty bolesti pomahá .Jelikož mi je 40 let a mám strach z rakoviny( matka rakovina plic, otec rakovina mozku a babička rakovina prsu)je proto možné si žažadat o nějaké odběry (genetické).ty bolesti stále nabyvájí intezity . děkuji za odpověd majka
Odpověď: Bolestivé prsy s cystami neznamenají žádné vyšší riziko vzniku rakoviny prsů. Ve Vašem věku by se pro Váš klid měla provést mamografie, vzhledem k bolestivosti prsů doporučuji, abyste si ho naplánovala po menzes, kdy jsou prsa méně citlivá. Vaše rodinná anamnéza není příliš riziková, ale také není úplně bez rizika, přesto nemáte nárok na doporučení od gynekologa nebo praktického lékaře na další mamografii po roce. Možná, že bolest prsů by mohla být důvodem, pro který Vám gynekolog žádanku vystaví, alle není to důvod příliš pádný.Vyšetření si můžete uhradit, stojí obvykle okolo 700 Kč. Na bolestivost prsů je dobrá léčebná kůra 3 měsíce: Vitamin E 400mg denně - 1 tobolka po jídle, druhý měsíc 200mg tobolka a třetí měsíc 100mg tobolka. Po celé tři měsíce k tomu užívat acidum folicum ( kyselinu listovou) Vše se volně kupuje v lékárně. Druhou možností je rovněž tříměsíční léčba Mastodynonem - kapky, které se kupují volně bez receptu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5811
diagnosa:věk 40-inv.dukt.karcinom-11mm- pT1c-pN1sn+,MO.Sent. uzlina metastaza zasažená v celém rozsahu-ostatní uzliny v podpaždí všechny negativní.Estrog.receptor90%Progester.rec.70%,c-erbB-2,HER-2/neu-skore:0,MIBI( Ki67)-50%zachycena angoinvaze.Prosím ,budu absolvovat kompletní léčbu, ale jaká je moje prognosa?máte i pacientky, které přežívaly i 5 let s touto dg. ? Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Vážená paní. Parametry Vaší nemoci, které popisujete, jsou velmi a velmi příznivé, i přes postižení tzv. sentinelové uzliny. Více, než třicetiletá švédská studie ukázala na obrovském souboru nemocných žen, že více než 90% žen, které byly diagnostikovány v podobném stavu nemoci, dodnes žije (30 let!!!!) - tedy jsou považovány za uzdravené. Uzdravování, to není jen chemoterapie , operace a záření. Jde také o Vaši chuť se s nemocí poprat a jednoduše nad ní zvítězit. Nádory prsů je sice nejčastější, ale také nejlépe léčitelné nádorové onemocnění. Ničeho se nebojte a vrhněte se do úzdravy. S pomocí Vašich nejbližších to zvládnete !!!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5810
Dobry den,mela bych na VAs otazku.Minuly mesic mi p.doktor zmenil HA.presla jsem z yasminelle na yaz. Od te doby mi je cely mesic blbe, mam pocit na zvraceni ale nezvracim.Poslednich deset dnu ma citliva prsa-a vecer po pilulce mi vytece pri zmacknuti bilo-zluta kapicka.Chci Poslal me na mamograf.vysetr.Chci se zeptat, je mozne aby nepoznal tehotentvi v 2. ci 3. tydnu?Chodim casto i na WC curat.Je to opravdu zmenami HA a nemusim se bat, ze to je materke mleko?a priznak tehotenstvi? dekuji pekny den!
Odpověď: Ze své mnohaleté praxe vím, že změna antikoncepční léčby může individuálně vyvolat veliké obtíže, dokonce i takové, které imitují těhotenství. Mamografie v této chvíli neřekne nic podstatného, ani se pro mladou ženu (předpokládám) nehodí. Žádné vyšetření není schopno bezpečně odhalit časné těhotenství. To , že se ho obáváte, napovídá, že jste velmi pravděpodobně neužívala původní antikoncepci pravidelně, což jste zřejmě ani neřekla svému gynekoologovi. Mléčná sekrece spíše, než na známky těhotenství ukazuje na hormonální změny - kam by mohla změna antikoncepce patřit. Pokud obtíže nezmizí, budete muset vše stejně konzultovat se svým gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5809
Dobrý den, je mi 32 let, mám menší buličku na levém prsu, na pohmat málo bolestivú, gynekolog mi zdelil že to nic není a říkal že UZ je prozatím zbytečný, trvá to asi 4 měsíc, nechtěla bych něco zanedbat aby nebylo neskoro. Myslela jsem, že se objednám sama na UZ, abych se ujistila, že je to v pořádku, je možné zjistit i jiným spůsobem než UZ, že se o nic závažného nejedná? ( jen pro info: díte zatím nemám a asi před rokem mi zjistili zvýšený prolaktín, na úpravu jsem brala Dostimex - nevím jestli to může mít nejaký vlyv) Děkuji za odpoveď.
Odpověď: Každý hmatný nález v prsu se má vyšetřit i u ženy Vašeho věku. Už jste ve věku , kdy se musí myslet na všechny nemoci prsní žlázy, a proto mě názor Vašeho lékaře velmi překvapuje. Na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra si můžete dojít se žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře, můžete si ho také sama uhradit - stojí obvykle 300 korun, každoročně na jaře také běží akce Avonu, kde je možné získat příspěvek na vyšetření v hodnotě 200 Kč. Sledujete rtránky Avonu, tam by se o akci mělo mluvit. Ve Vašem případě bych ale moc nečekala a dožadovala bych se doporučení od lékaře. Máte-li v prsu hmatný nález, je povinen Vás na vyšetření poslat. Určitě se nechejte vyšetřit jen v akreditovaném screen ingovém centru, jejich adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5808
Dobrý den, mám 19ti denní mimi, které kojím. Ještě v porodnici mi lehce popraskaly bradavky, přičemž při používání kloboučku se mi levá zahojila. Na pravém prsu jsem přešla k odstříkávání, jelikož mě při kojení bolí. Bradavku mám prasklou a bolavou. Můžete mi poradit, jak to léčit a co dělat, abych se vyhnula zánětu mlékovodů? Děkuji
Odpověď: Milá maminko. Snad žádná žena neprošla kojením bez obtíží. Poprasaknou kůži bradavky je dobré promazávat mastičkou, která obsahuje calcium panthotenicum, možná by stačila pěna ve spreji. I když si jí dětátko trochu lízne, neuškodí mu to. Lékárníci obvykle umí velmi dobře poradit. Promazávat bradavky byste si měla i mezi kojeními. Odstříkávání není ideální, protože pouze sání miminka může vytáhnout mlíéko tak, že není třeba se pak obávat zánětu. Sama jsem tuto situaci zažila u svého druhého dítěte, několik dnů jsem kojila se slzami v očích. Pak ale najednou dojde k "otužení bradavek" a z kojení se stane jedna z nejkrásnějších situací, která může ženu v životě potkat. Mít s sebou kdykoliv a kdekoliv ideální potravu pro vlastní dítě - to se nedá ničím nahradit. Blíží se jaro a vy budete chtít být se svým miminkem být co nejvíce venku v přírodě. Můžete jít kamkoliv, kdykoliv bez větší přípravy. Vydržte, buďte trpělivá, každá žena tuto situace nakonec zvládne . Mít dítě je snůška radostí i strastí. Radosti ale nakonec vždy převáží. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5807
dobrý den,již delší dobu mě pálí občas tlačí levý prs byla jsem na ultrazvuku i mamografu bez nálezu,kdy je možné ultrazvuk zopakovat.Je mi 40let,12let beru antikoncepci gravistat,žádnou bulku jsem si nenahmatala ale je to nepříjemné a stále se na to soustředím až si to snad vyvolávám.Nepomohla by změna antikoncepce?Děkuji za odpověd
Odpověď: Změna antikoncepce by mohla pomoci, chce to však pečlivou rozvahu společně s Vaším gynekologem. Nejvíce by pomohlo úplné vysazení antikoncepce. Poslední studie naznačují, že celoživotní užívání antikoncepce je nefyziologické a může při nášet další obtíže. Ještě, než se půjdete poradit s gynekologem, zkuste užívat tři měsíce kůru vitaminem E : jednu tobolku denně po jídle, první měsíc 400mg tobolky, druhý měsíc 200 a třetí měsíc 100miligramové tobolky. K tomu celé tři měsíce užívejte kyselinu listovou. Vše koupíte v lékárně. Někdy se také na bolestivé pálící prsy dávají estrogenové náplasti. Nejprve zkuste ta poměrně dobře fungující "léčítka" , které jsem Vám doporučila, když budeme neúspěšné, nezbývá, než další postup projednat s Vaším gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5806
tento dotaz jsem položila v lednu, ale dosud není žádná odpověď.Váš dotaz byl právě (09/01/2010 10:31) zodpovězen.
DOTAZ: Vážená paní doktorko, je mi 39 let a mám genetickou zátěž. Na stránkách www.promedikal.cz jsem se dočetla o přístroji, Elektroimpedančním mamografu MEIK, který nemá riziko rtg záření. Dle autorů je mnohem spolehlivější než klasický mamograf. Je možné ho použít u mladých žen k diagnostice karcinomu prsu. Jaký je Váš názor na jeho spolehlivost?Znamená to postupný zánik klasických rtg mamografů? nebo jde jen o lákavý reklamní trik? Eva Radbruch
Odpověď: MIlá paní Evo. Možná došlo k nějakým technickým problémům, v lednu odpovídal jiný mamodiagnostik. Elektroimpedanční mamograf je podvod. Naše odborná společnost s tím už několk let bojuje, ale vždy se někde najde někdo, kdo s přístrojem opět přijde, obvykle s argumentem, žeprávě tento další prototyp je nejnovější generace a že byl původně vyvíjen pro kosmický program. Přístroje byly podrobeny klinickému testování na I.lékařské fakultě v Praze a v Olomouci ve fakultní nemocnici. U nás v Mamma centru v Prazel a v Masarykově onkologickém ústavu v Brně byl testován další takový nerentgenový zázrak: Dynamic optical breast imaging - DOBI. Ani jeden z těchto přístrojů nedosáhl specificitou na ultrasonografické vyšetření. V České republice si MEIK pořídilo několik jedinců, kteří tvrdí, že s ním musí umět zacházet. Měla jsem v ruce několik takových výstupů z vyšetření a připadala jsem si jako v předminulém století, nebo jako ve věštírně, kdy věštba je udělaná tak, že vždycky něco vyjde. Zodpovědnost však za tyto nálezy neexistuje. My, všichni odborníci mamární diagnostiky bychom si přáli, aby se konečně objevila neretgenová spolehlivá metoda pro nalézání nehmatných nádorů prsu. MEIK to však není. Já osobně bych byla první, kdo by sním pracoval.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5805
Dobrý den,dostala jsem od svého gynekologa dostinex na zastavení laktace po dobu dvou dnů s tím že si prsa mám ztahovat,prsa jsem měla tvrdá a na dotek velmi bolestivá po dvou dnech prsa změkla-ne však moc-a i určitá úleva se dostavila. Mám tedy dotaz, pořád mě prsa pobolívají a mám v nich škuby mám vydržet jestli prsa sami změknou úplně nebo si mám jít pro další dostinex?popřípadě co s tím dělat jiného jestli nadále vázat atd.Předem moc děkuji za odpověď.Hezký den.
Odpověď: Trochu Vás odpovědí zklamu. Nikdo z nás - diagnostiků, kteří zde odpovídáme v poradně, nemáme zkušennost se zastavováním laktace. Tomu se věnují gynekologové. Můj osobní názor je, že laktace se nemá zastavovat, má se nechat postupně vymizet, tak to je naplánováno geneticky. Zástava laktace má přijít pouze ve zcela mimořádných situacích. Ve Vašem případě: navštivte znovu svého gynekologa a zastavení laktace s ním dořešte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5804
Dobrý den,
je mi 30 let. Před dvěma dny jsem si všimla, že mám mírně zvětšenou levou část bradavky - po mírním zmáčnutí z něj vyšela bílá tuhá hmota (asi nějaký hnis) - asi o velikosti většího hrášku.... nijak mne prso nebolí.. jen druhý den malinko pordáždněná bradavka. Dnes se to opakovala na opačné straně bravky. Může se jednat o nějaký zánět - teploty nemám, prso nebolí... 10 měsíců již nekojím. Děkuji za odpově´d a přeji příjemný večer.
Odpověď: Velmi podobný dotaz jsem již řešila - 5797. Přečtěte si jej. I u Vás jde velmi pravděpodobně o vyprazdňování kožních mazových žlázek, neznáme mechanismus, proč se naplňují. Může to souviset se stravou, ve které převažují tuky a cukry. Jde ale o velmi individuální záležitost. Platí však to, že jde o nenádorový stav, ani se z těchto nevýznamných kožních útvarků nádor vyvinout nemůže. Obsah se může vymáčknout, nedoporučuji však prs hmoždit, stejně dojde k opakovanému naplnění. Většina žen má na prsních bradavkách tyto mazové žlázky, považují je za neestetické, ale s tím se opravdu nedá nic dělat. Tak to zařídila příroda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5802
Dobrý den. Je mi 52 let a včera jsem zjistila, že mám pod prsem povrchní zarudlou bulku ve velikosti třešně. Před 4 měsíci jsem byla na mamografii a tam mi jen zjistili nepatrné cysty, které nic neznamenají. O co se tedy může jednat? Předem děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď: Velmi pravděpodobně se jedná o zánět některé z objevených cystiček. Doporučuji chladit a několik dnů počkat. Pokud nález neustoupí : kůže musí vyblednout, navštivte znovu centrum. Provedou Vám velmi pravděpodobně sonografické (ultrazvukové) vyšetření. Doporučení Vám na Vaše obtíže dá Váš praktický lékař nebo gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5801
Dobrý den,
rok po druhém porodu se mi udělala v prsu bulka - byla ptvrzeno, že se jedná o cystu.Je to již 18 let, jsem pod kontrolou.Jen bych se chtěla zeptat, jestli je vhodné chodit 1x ročně na mamograf a zároveň sono -neškodí to?? Tento týden jsem absolvovala i magnetickou rezonanci - opět potvrzeny cysty.Děkuji za odpověď a přeji krásný den.Iva.
Odpověď: Milá Ivo, jsem zaskočená tím, že máte prováděný již 18tý rok mamograf. To je více, než neobvyklý postup. Nevím, kolik let je Vám dnes, typuji tak lehce přes čtyřicet. Cysta vždy zůstane cystou, sledovat ji mamograficky, to je jako chodit na mravence s pistolí. Mamografie by se měla provádět maximálně jednou za dva roky, jinak je to samozřejmě u žen ve věku 45 - 55 let, kde prudce narůstá riziko rakoviny prsu, tam se každoroční interval doporučuje. Pak se ale opět přechází na dvouletý. Sonografie je neškodná a ke sledování cysty postačí. Domnívám se, že nechodíte do akreditovaného centra, podívejte se na jejich seznam na tomto webu. Pokud je tam Vaše centrum uvedeno, hrubě porušuje pravidla diagnostiky prsu. Stejně tak doplněná magnetická rezonance je u Vaší diagnózy zbytečná. MR je pro Vás neškodná, z balíku zdravotní péče však ubylo tímto zbytečným vyšetřením několik tisíc korun.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5800
Dobrý den,prosím u pacientů s receptorem estrogen negativní nádory,je nejužitečnější systémová terapie-chemoterapie a u pacientů s receptorem Er a PR pozitivní nádory,je nejužitečnější terapie hormonu.Tak by mě zajímalo,proč se u většina pacientek začíná vždy po operaci chemoterapii a ozářením a pak až po dlouhé léčbě nakonec-je léčená hormonami?A taky,proč je žena léčená s nádorem s metastázou drastickou chemoterapii,když stejně to ženu nevyléčí,jen přežívá.To opravdu není jiná léčba než chemo?vím o biologické, která,ale není vhodná pro každou pacientku.Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Milá Šárko. Už v první větě nemáte úplnou pravdu. Základem onemocnění jsou vždy nádorové buňky, které mají buď vyjádřené hormonální receptory nebo ne. V první řadě se musí likvidovat ony nádorové buňky, ať jsou jejich "hormonální vlastnosti" jakékoliv. Likvidace probíhá chirurgicky, mnohé pacientky začínají chemoterapií- takzvaná neoadjuvantní chemoterapie. V druhé fázi je pak dobré soustředit se ještě na ony hormonální receptory. Charakter léčby se velmi liší podle věku , podle hormonálního statutu (zda ještě menzes) a podle hormonální receptorové úrovně. Léčba každé ženy by měla býr personalizovaná, proto je dobré, aby se ženy léčily ve větších centrech, kde je veliká zkušenost. Věřte, že v léčbě nádorů - stejně jako v celé medicíně - nic není podle šablony, sama víte, že ani novinka - biologická léčba se nedá použít u každé ženy. Léčení nádorových nemocí je do jisté míry umění, kde se leccos i zkouší a na každou ženu působí léčba jinak. Má smysl snažit se zbavit i metastázy, byť nepříjemnou léčbou. Každé prodloužení života je cenné. Samozřejmě, musí být zachovány principy kvality života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5799
d
Odpověď: Paní Matušková, Váš dotaz se nezobrazil, pokud máte nějaké obtíže, které byste chtěla konzultovat, musíte dotaz napsat znovu. Pokud si to budete přát, dotaz se nezobrazí v galerii otázek, odpovím Vám zcela anonymně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5797
dobrý den, jsem podruhé na mateřské, plně jsem kojila. nyní po roce po druhém porodu se mi na dvorcích u obou prsů (na jednom více) udělaly něco jako malé bradavičky nebo cystičky. jsou kulaté,bílé asi 1 -2 mm.
nikde jsem o tom neslyšela a nevím jestli se třeba nejedná jen o kosmetickou záležitost. děkuji za odpověď Petra Dankovičová
Odpověď: Odhadla jste diagnózu zcela správně, nejedná se nic závažného .Malé bílé mazem naplněné kožní žlázky se nazývají Motgomeryho žlázy, nemají žádnou souvislost s nějakým onemocněním. Když jsou hodně přeplněné mohou svědit, některé ženy jejich obsah po zahřátí například ve vaně vymáčknou. Tím ale neříkám, že to je doporučená péče a že je třeba žlázky vyprazdňovat.Po kompresi se opět naplní..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5796
Dobrý den, může vějířovitý , popř.stupňovitý útvar v prsu muže, na pohmat bolestivý a údajně samovolně po rehabilitačním cvičení zmenšený, znamenat nebezpečí vzniku zhoubného nádoru?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Každý jednostranný nález v mužském prsu si vyžaduje vyšetření minimálně ultrazvukem. Potrhuji, že vyšetření musí provést odborník ze screeningového centra. Je větší pravděpodobnost, že nález, který popisujete, je tzv. gynekomastie, hormonální změny, kterými trpí muži každého věku, typicky do 25 let a pak po 50. Nicméně každoročně onemocní v ČR 70 mužů zhoubným nádorem psní žlázy. Z hlediska nebezpečnosti je ještě podstastnější než u žen včasné odhalení takového nálezu. Neváhejte, prosím, a vezmětě svého známého na vyšetření. Muži mívají trochu despekt z oddělení, kde se vyšetřují převážně ženy.Pomozte mu v tom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5795
Dobrý den, asi před týdnem se mi na dvorci pravého prsu utvořily dvě menší začervenalé plošky, které svědí a kůže se šupí. V létě 2009 jsem byla na sonu i mamografu, obě vyšetření byla v pořádku. Může se jednat o karcinom? Děkuji
Odpověď: MIlá dámo, změny na dvorci mohou být zcela banální, může však jít o tzv. Pagetovu chorobu, která , pokud se diagnostikuje včas, není nebezpečná. Prosím, navštivte novu screeningové centrum., nebo svůj nález ukažte kožnímu lékaři. Dodejte, že jsem vyslovila podezření a že je třeba vyloučit onu P (pežetovu) chorobu. Pro Pagetovu chorobu je spíše typické, že změny začínají na bradavce, potom teprve přejdou na dvorec.Pagetova choroba je jedním druhem zhoubného onemocnění prsu. Prosím, ale nepropadejte zoufalství, větší pravděpodobnost je, že jde jen o nějaké nevýznamné kožní změny. Proto se musíme některému z odborníků ukázat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5794
Dobrý den, už rok mám na levém prsu červený flek velikosti pětikoruny, nebolí to, ani se to nezvětšuje ani nezmenšuje. Je mi 52 let, před 2 lety jsem byla na mamografu, vše dobré. Nyní mě paní doktorka odkázala na vyšetření opět mamografické, prohmatala prsa a vše se ji zdálo v pořádku. Jen bych chtěla vědět, zda to není nic vážného. Nemám žádné jiné příznaky. Děkuji za odpověď Monika.
Odpověď: Vážená Moniko, ukažte Váš nález kožnímu lékaři. Velmi pravděpodobně jde o problém kožní, nicméně : bylo by dobré vědět, o jaký kožní problém jde. Podle popisu nepředpokládám melanom - zhoubný útvar na kůži. Pro Váš klid by však Vaši skvrnku měl vidět odborník,ve Vašem případě již zmíněný kožní lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5793
Dobrý den, jak často se asi tak vyskytuje rakovina prsu u lidí mladších 16 let? je to vůbec možné? Pokud ne, tak co jiného by mohla znamenat boulička v prsu? Děkuju..
Odpověď: Milá mladá dámo. V posledních třiceti letech nebyl popsán zhoubný nádor (rakovina) u ženy Vašeho věku. Velmi pravděpodobné je, že máte v prsu cystu, která je naopak ve vašem věku velmi častá. Cysty se objevují v souvislosti s dozráváním prsní žlázy, jde o přechodný hormonální stav. Nebojte se, nic se Vám neděje. Chválím Vás za to, že o sebe pečujete a že jste se na svůj problém zeptala. Teď můžete za odměnu klidně spát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5792
Dobrý den,
paní doktorka mi podle výsledku z histologie po operaci řekla,že se jednalo o předrakovinový stav,prosím o sdělení jak se nyní pojmenovávají typy buněk,vím že dříve to byl normální epitel, abnormální, atypický, povrchový karcinom, mikrokarcinom a klinická rakovina. Děkuji Darina
Odpověď: Vážená Darino, nejsem patolog, podám jen jednoduchou odpověď, jak se s nálezy setkáváme po biopsiích ve screeningovém centru. Vámi udávaná klasifikace se opravdu již nepoužívá, dnes se pro prekancerozy používají výrazy jako atypická duktální nebo lobulární hyperplazie, některá pracoviště mají v typologii mírné odchylky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5791
Dobrý den,
je mi 52 let a jsem v přechodu, menzes se mi z měsíce na měsíc úplně zastavil. Místo toho ale mám každý měsíc v menstruačním termínu problém s prsama, kdy se mi naplní cysta do větší velikosti a musím každý měsíc na pukci, jelikož je cysta bolestivá. Dá se proti tomu něco dělat? Lékařka mi sdělila, že se hormony sami vyrovnají s organismem. Beru už měsíc Indonal, ale zatím necítím žádnou úlevu. Díky za odpověď Plačková
Odpověď: Pokud se Vám každý měsíc plní cysta, chtějte vědět, jaký je cytologický a bakterilogický výsledek z punktátu. V obsahu z cysty NESMÍ být příměs krve. Punkce každý měsíc mi připadají přinejmenším zvláštní. Doporučuji Vám užívat tři měsíce vitamin E , jednu tobolku denně - první měsíc 40mg tobolky, druhý měsíc 200mg a třetí měsíc 100mg tobolky.Užívá se po jídle. K tomu přidejte kyselinu listovou v tabletě, co nejvyšší obsah, také tři měsíce. Určitě Vám ti přinese úlevu. Všechno koupíte v lékárně bez receptu. Cysta se bude pomalu se snižující se hladinou hormonů také vyprazdňovat, v tom má Vaše lékařka pravdu. Musí ale být jistota, že nejde o nic jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5790
dobry den.prosim vas chci se zeptat co znamenaji tyto vyrazy,a zda je nejaky predpoklad pri techto nalezech,ze vznikne rakovina prsu.solitarne akcentovany dukt v delce 7 mm,v axilach ovalne hypoechogenni uzliny s hilem do velikosti 15 mm vicecetne,jako zaver-axilarni lymfadenopatie.musim se bat rakoviny
Odpověď: Milá Evo, již jsem Vám na tuto otázku odpověděla. Má číslo 5780. Jste úplně v pořádku. Jde jen o popis, aby, až půjdete na vyšetření příště, měl radiolog možnost srovnávání. ta latinská slova neznamenají žádnou nemoc, ani vyšší pravděpodobnost onemocnění rakovinou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5789
Dobrý deň! Potrebovala by som radu ohľadom jednej veci. Na obidvoch dvorcoch na prsiach, zvlášť v ľavom sa mi tvoria malé zdureniny, po stlačení z nich vyteká hnis, alebo skôr je to tuk. Vytláčam si to už asi 3 roky, pred 2 rokmi som rodila a kojila len 3 mesiace, stále to tam mám. Nebolí, to nesvrbí, len to tam proste mám a čím ďalej si to vytláčam, tak je toho viac, prosím o radu, či je to normálne. Ďakujem S pozdravom Mirka
Odpověď: Zdravím svou jmenovkyni. Mirko, určitě nejde o žádné závažné onemocnění. V kůži bradavek a dvorců máte mazové žlázky, které se naplňují a vy je vyprazdňujete. Jde o proces, který se ničím nedá ovlivnit, některé ženy prostě takové plnící se kožní žlázky mají. Nikdy se z toho nestane nádor ani nic jiného. Netrapte se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5787
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Asi to není moc k tématu,ale nevím si rady. Beru teď antibiotika, a začala jsem mít citlivou bradavku. Je to vlivem antibiotik, nebo čím to může být? děkuji za odpověď
Odpověď: Souvislost mezi užíváním antibiotik a citlivostí bradavky je velmi nepravděpodobná. Možná jste před menzes, možná teď proděláváte období dozrávání prsní žlázy, což se může takovými drobnými obtížemi projevovat. Žláza prsů roste a dozrává v určitých sekvencích (přibližně do 25 let věku), které mohou být provázeny obtížemi, které popisujete. Pokud je kůže bradavky a okolního dvorce zcela bez jiných změn, nemusíte se opravdu ničeho obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5786
Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole prsou.Uplynuly dva roky kdy jsem byla na odstranění malé bulky v prsu zjištěné na mamografu.Dostala jsem žádanku opět na vyšetření mamografem.V PRAVÉ ČÁSTI PRAVÉHO PRSU mám hmatnou bulku a po vyšetření jsem trochu z bradabky krvácela.Objednaná jsem na 25.3.2010 na mamograf a jelikož mám velký strach a nedostalo se mi žádného sdělení, prosím o Vaše vyjádření. Děkuji předem za Váš čas a přeji hezký den.Je mi 61 let. H.D.
Odpověď: Vážená paní. Předpokládám, že bulka, co byla původně odstraněna byl papilom. Teď se možná objevil další, může jít ale také o vážnější nález. Trvejte na doplnění vyšetření ultrazvukem a pokud se znovu objeví krev, musí se provést duktografie nebo vyšetření magnetickou rezonancí. Trvejte na tom, aby Vám vše bylo řádně vysvětleno. Krvácení z bradavky patří do příznaků vážného onemocnění prsní žlázy, ojediněle se může právě při výskytu papilomů objevit při mamografii, ale nesmí se opakovat!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5785
Dobry den,chtela bych se zeptat a vysvetlit co presne znamena:jiz pokrocilejsi inoluce na hran.hor.kv.v pravo mirne vyraznejsi hypoech porce parenchymu s jemnym sitovanim-nejnapadnejsi do 8,5*3*8,5mm.bez lozisek,susp.okrsku.v axilach bez napadnosti napadne patolog.zmeny neshledany.v.s. nesusp.drobnejsi dysplast.porce na hran.hor.kv.v pravo ke zvazeni.prosim o vysvetleni a zda se mam obavat dekuji Polackova
Odpověď: MIlá paní Poláčková. Všechno, co píšete, je ultrazvukový popis normální žlázy. V moderní diagnostice prsu by se takové výrazy ani již neměly užívat. Celkově ten popis říká, že jste zdravá a že jsou patrné změny postupného stárnutí žlázy, které u každé ženy začíná ve 25 letech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5784
Dobrý den.
Prosím poraďte mi zda je vhodné používat biolampu při novotvaru nejasné etiologie na štítné žláze a též při nálezu na děložním čípku. Eventuelně zda je jí možné použít na jiná místa při těchto nálezech v jejich těsné blízkosti například ramenní kloub nebo lopatka. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je mi moc líto, ale nedokážu na profesionální úrovni odpovědět na Váš dotaz. Věnujeme se zde výhradně problematice prsní žlázy. Laicky bych mohla říci, že biolampa by Vám neměla uškodit, zejména při užití v jiných lokalitách, i když jsou blízko orgánů s nějakým problémem..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5783
Dobry den,mam dotaz,nahmatala jsem si na pravem prsu takovou vetsi a tvrdsi bouli. Je mi 31 let a dcerku jsem prestala kojit zhruba pred 1,5 mesicem. Na zastaveni laktace jsem brala dostinex. Je mozne,ze se jedna jeste o zvetsene mlecne zlazy? Z praveho prsu jsem kojila vzdy vic i se mi tvorilo vice mleka. V rodine jsme meli rakovinu prsu u babicky,ale zjistili ji to az v 70 letech,na nemoc zemrela.
Mnela bych se dat vysetrit?
Moc dekuji za odpoved
Kubistova
Odpověď: Vážená paní. Každá hmatná rezistence (bulka) v prsu se musí ověřit. U Vás stačí ultrazvukové vyšetření. Jste sice ve věku, kdy se nádory prsu objevují v malém množstvím, ale skoro 100 žen Vašeho věku v ČR onemocní. Všechno se dá léčit, ale musí se začít včas. Je velmi pravděpodobné, že Vaše bulka nebude nebezpečná, ale to nám musí říci zmíněný ultrazvuk. Prosím, objednejte se ihned do nejbližšího screeningového centra, pokud jste z Prahy, můžete se objednat do Mamma centra do mé ordinace, tel.234 105 334.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5782
Dobrý den,je mi 16 let,a na bradavce,spíš v ní,přímo uprostřed mám takové výrustky.Nevíte,co by to mohlo být?Děkuji.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Velmi pravděpodobně jde jen o drobné kožní útvary, které některé ženy na bradavce mají. Nic to neznamená, pokud Vás výrůstky trápí spíše z estetického důvodu, zajděte se poradit do nejbližšího screeningového centra. Obecně však platí, že u žen, které dosud nerodily ani nekojily by se v prsech neměly provádět zbytečné výkony.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5781
Dobrý den!Mám za sebou 5 z 8 chemoterapií,úspěšné zmenšení tumoru na 15x11x11mm,na sonu patrná zvětšená uzlina v pravé axile také změnila rozměr ze 7 na 4 mm. Je již jasné, že tato LU bude při operaci tumoru také odebrána nebo se odstraňují preventivně všechny LU nebo záleží až na výsledku pracoviště nukleár.medicíny těsně před operací?Omezení hybnosti ruky je pak jen dočasné nebo již napořád?Je mi 47 let.
Odpověď: Některá pracoviště již pri režimu tzv. neoadjuvantbní cheopterapie, kterou podstupujete, provádějí tzv. sentinelovou uzlinu. Znamená to vyjmutí jediné vtsupní uzliny, pokud jsou v ní ještě nádorové buňky, odebírají se i další v okolí, neboť je velký předpoklad, že se nádorové buňky dostaly i do ní. Sentinelová uzlina se označuje radiolátkou, která se detekuje během operace.Dobrý, kvalifikovaný onkochirurg, který operuje oblast podpaždí často,většinou neporuší ostatní struktury podpaždí. Z našich tisíců pacientek má obtíže s lymfedemem ruky jen malé procento. Hodně záleží nanásledné péči o ruku, kde se provedla větší exenterace axily (odstranění všech dostupných uzlin v podpaždí). Je dobré provádět preventivní manuální lymfodrenáž, servis Mamma help - najdete na webu Vám poradí, jak na to. www.mammahelp.cz Zdravím, MUDr. Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5780
dobry den.prosim vas co znamenaji vyrazy-axilarni lymfadenopatie,dysplasie fibrocystica,hypoechogenni uzliny s hilem do velikosti 15 mm,akcentovanz dukt v delce 7 mm.dekuji za vasi odpoved.eva
Odpověď: Vážená paní. Všechny výrazy, které uvádíte popisují jen ultrazvukovou anatomii žlázy, popisují jakousi širší normu, která nená není nemoc ale ani se v ní neskrývá nebezpečí do budoucna. Axilární lymfadenopatie- uzliny v podpaždí, možná mírně zvětšené, což je v tomto období roku norma, dysplasie fibrocystika - hormonální stav žlázy s cystami,což je zcela nevýznamné, hypoechogenní uzliny s hilem do 15 mm - normální popis uzlin, kterých má každá žena v podpaždí asi 30. Bohužel musím říci, že v moderní diagnostice prsu se takové ultrazvukové popisy již nedělají.Zdravím, dr Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5779
Dobrý večer, moji mamince před týdnem diagnnostikovali zhoubný nádor v prsu zhruba o velikosti 3cm. Je jí 44 let. Před pár dny byla na operaci, kde ji nevzali celé prso. Odebrali ale i mízní uzliny. V současné době čeká na výsledky. Chtěla bych se zeptat, na koho se mám obrátit pokud chci tomuto onemocnění předcházet? Případně jak se chránit preventivně, a zda už je možné chodit na nějaké pravidelné prohlídky? Je mi 20 let. U nás v rodině nikdy nikdo rakovinu neměl. Může to být v tomto případě dědičné? děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Vaše maminka onemocněla před dosažením 50 let, i když je sama v rodě, mělo by se uvážit genetické vyšetření. Začíná se ženou, která onemocní. Teprve v případě, kdyby se podezření potvrdilo, vyšetření je doporučeno ženám v přímé línii, tedy i vám. Genetika může konzultovat buď vyšetřující lékař, kde byla diagnóza zjištěna nebo případně i onkolog, u kterého se bude léčit. Dle výsledku se pak určí program sledování. Základem všech nemocí, i rakoviny je oslabená imunita. Často na základě chronického stresu. Zkuste si najít stránky pí. Zdeňky Jordánové či Ernestiny Velechovské, určitě tam najdete něco, co by vám pomohlo se zorientovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5778
Dobrý večer, paní doktorko, ve středu jsem byla na ko.ultrazvuku, před rokem byl negativní. Teď mi pan doktor do zprávy napsal: Vlevo se v HVK v místě palkp. rezistence zobrazuje oválný hypoechogenní útvar vel. 9x6mm hladkých kontur jemně zrnité struktury. Objednal mě do mammologické ordinace. Je mi 34 let a mám dvě děti, ze stachu jsem se ani nezeptala co to pro mně znamená a co mě tam čeká. Mohla by jste mi to prsím Vás napsat Vy? Moc Vám děkuji. Renata
Odpověď: Dobrý večer. Dle popisu jde o ložisko benigní, nezhoubné. Pokud vám nevadí kosmeticky a velikostí bude stabilní, takové ložisko je možné ověřit core cut biopsií a sledovat nebo odstranit mamotomem na spádovém akreditovaném mamografickém centru . K druhé možnosti bych se přikláněla, pokud by ložisko mělo tendenci se zvětšovat. Mamotomem - ložisko se postupně pod tlakem odstraní širší jehlou bez jizvy, výkon se provádí v lokální anestesii. Jde totiž také o kosmetický efekt, a to, že VHQ zasahuje do oblasti výstřihu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5777
Dobrý den,
u 4,5 leté dcery jsme objevili před třemi týdny na prsní bradavce výrustek, který vypadá jako tukový nádorek, který nijak nezvětšil bradavku, ale zdeformoval ji, dětská lékařka nás posílá z Blanska do Dětské nemocnice v Brně-kam jedeme v pondělí. Je to dobrá volba? Doporučila byste nám další pracoviště kdekolic v republice, kde bude mít tu nejlepší péči? Sestra její babičky z manželové strany zemřela na rakovinu prsu.
Odpověď: Dobrý večer. 1) v žádném případě se nemůže jednat o rakovinu prsu, půjde s největší pravděpodobností pouze o ucpaný vývod mazové žlázky 2) pokud se v rodě vyskytne pouze jedna žena nemocná rakovinou prsu a onemocněla po 50 letech života, nejde o geneticky podmíněnou nemoc. Riziko všech dalších žen z rodu z toho nevyplývá. Pokud ovšem nemalují čerta na zeď. Znovu a znovu jsem zaskočená, jak málo si uvědomujeme sílu myšlenky. K naší velké škodě. 3) předpokládám, že vaše dětská lékařka odesílá děti tam, kde ví, že o ně bude dobře postaráno.
Určitě vše dobře dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5776
chcela som vysvetliť pojem v axilach drobne LU benígneho typu a chcela by som vedieť či je čoho sa obavať
Odpověď: Dobrý večer. Jde o přiměřený, normální nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5775
Dobrý den, je mi 14 let. Asi před týdnem jsem si uvnitř levé bradavou všimla malé bouličky asi tak 0,5-1 cm průměrem. Prsa už mám docela vyvinuté. Nevím si rady...Poradíte mi prosím?.. Mohlo by se jednat o rakovinu prsu? Předem děkuji za odpověď..
Odpověď: Dobrý den. Určitě ne. Jsi na to velké mládě. Svěř se mamince. Zajděte spolu k dětskému lékaři , ten vás pravděpodobně pošle na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5774
Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení. Byla jsem na mamografu ( nahmatala jsem si bulku a pobolívají mě prsa ) je mi 42 let. Po vyšetření mi přišla poštou domů informace "po zhodnocení Vašich snímků lékař rozhodl, že je nutné provést ještě jedno vyšetření a to na sonografii" termín je až za 2měsíce. Bude mi provedena biopsie nebo pouze sono? Mám se obávat, že můj nález na mamografu je zhoubný a toto je standardní postup. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. zcela jistě jste nebyla vyšetřena na akreditovaném screeningovém centru, kam by vás váš praktik nebo gynekolog měl poslat s doporučením. Na akreditovaném pracovišti žena zná nález nejpozději do tří dnů. A to i tehdy, když ještě nepatří do skupiny skríningovaných žen tzn. není jí 45 let. A už v žádném případě, pokud žena příjde s podezřením na bouličku. Provedení mamografu se asi u 20 % žen doplńuje ultrazvukovým vyšetřením, většinou okamžitě, výjimečně z vážných důvodů později, maximálně týdne, nikoliv však za 2 měsíce. V pondělí mi , prosím, zavolejte na telefon 466614420. Domluvíme se na okamžité nápravě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5773
Dobrý den,dnes mi byl diagnostikován fibroadenom vel 7x5mm v pravém prsu, je možné že mě od tohoto nádoru bolí celá ruka vč. podpaždí? Nebo ta ruka bude spíš od páteře? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Fibroadenom je nádor benigní, nezhoubný. U vás velmi drobný. Pokud máte v popise uvedeno, že lymfatické uzliny v podpaží (axille) beze změny, je nepravděpodobné, že by se mohl fibroadenom podílet na vašich obtížích výše uvedených. Navštivte ortopeda či neurologa nebo rehabilitačního lékaře k vyloučení souvislosti bolestí v HK od pateře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5772
Dobry večer p.doktorko. Děkuji za odpověd "kolik stoji operace prsou..." Jenom že ja jsem cizinka. Operaci bych si hradila sama. Tprve na přišti tyden bych mela podstoupit vyšetřeni mamografem, nevim jaka bude diagnoza, mam v levem prsu bulku. Abych to upřesnila, moje mama v 28 byla operovana na obě prsa, mela nezhoubny nador. V 22 jeden, a za 5 let dalši. Mě 28. Bojim se že se to opakuje u mě. Tak že se psichycky připravuji na totež... Moc rada bych veděla cenu, aspon přibližně. Děkuji Vam moc.
Odpověď: Dobrý večer. Pokud je vám 28 let, budete mít ultrazvukové vyšetření, stojí kolem 300Kč. V případě, že se potvrdí vaše obava z benigního ložiska- fibroadenomu, nevidím důvod nutnosti operace. V případě, že vám operaci doporučí, cenu vám musí vyčíslit chirurg. Doufám, že jdete na vyšetření na screeningové mamografické centrum s akreditací !
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5771
Dobrý den,před rokem zjistili lékaři mé mamince a mému otci rakovinu. V té době jsem byla těhotná. Na tomto základě jsem si dala požadavek po porodu do mamografického centra. Vše v pořádku. Ale vzhledem k tomu, že jsem ve velikém stresu, jsem i často nemocná. Nyní mě začlo bolet na hrudníku, při dýcháni na pravé lopatce a při samovyšetření mě bolí velice pravý prs, zvláště pak při stlačení. Také jsem si "něco" nahmatala pod bradavkou. Mám nyní menstruaci, ale může to něco znamenat?
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřete se až po menses, to bude směrodatné. Pro uklidnění byste se měla objednat na ultrazvuk, aby jste objektivně měla potvrzeno, že jste v pořádku. A pak podnikněte zásadní kroky k urovnání své psychiky. Chápu, jak moc na vás muselo dolehnout onemocnění obou rodičů v okamžiku, kdy jste se měli všichni radovat. Podívejte se na internetové stránky pí Zdeňky Jordánové a Ernestiny Velechovské, určitě si tam najdete informaci důležitou a potřebnou pro vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5769
Dobrý den, v okolí bradavek se mi dělají pupínky. Vypadají jako podkožní tuk. Je mi 29 let. Jsem dva roky po porodu. Děkuji předem za odpověď. Lucie
Odpověď: Dobrý den. Ano, jsou to mazové žlázky.Na dvorec patří. Neznepokojujte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5767
Dobrý den,
je mi 40 let a před dvěma lety jsem si nahmatala přímo pod pravou bradavkou bulku.Mám 3 letého syna a 10 měsíců byl kojený. Pravé prso jsem měla vždy citlivější.Byla jsem na vyšetření sono a výsledek zní BI-RADS 2 , vpravo subareol.kalcifikace 6 mm, při ní náznak izoech. ložiska vel 7 mm, benig. známek. To mi provedli loni v listopadu. Teď jsem byla znovu na ultrazvuku a izoech.ložisko mám vel.10 mm, benig. známek. Mám přijít zase za 6 měsíců na sono. Prosím o vysvětlení a odpověď. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Benigní, znamená nezhoubné. Myslím, že dobře cítím, že jste si nejistá. Asi ani mě by nenaplnilo jistotou, kdyby mě sledovali po 6 měsících a tvrdili, že mám benigní ložisko. Pro upřesnění je možné provést biopsii ložiska a jeho histologické ověření nebo přímo i jeho odstranění. Jestli nechodíte do akreditovaného screeningového centra, požádejte o konzultaci v nejbližším vašeho bydliště. Mapu najdete na naší úvodní stránce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5766
Kolik stoji operace prsou z "bulkou"??? Vim že diagnoza muže bit ruzna...
Odpověď: Dobrý den. Pokud je důvodem operace ložisko, je hrazena z veřejného pojištění. Cena je ovlivněna provedením operace, anestesie, případně délkou hospitalisace, nutností označení ložiska atd... finanční vyčíslení přesahuje hranice této rubriky. Děkuji za pochopení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5765
Dobrý den, jsem po kontrole po extirpaci,subj. bez potíží,obj. klidné,hojí se p.p.,jizva pevná. defin.histol - dysplastické změny v terenu fibrocyst. mastopathie, bez průkazu malignity, dop. k mamární komisi. Jestli jsem vše dobře pochopila, je to pořádku. Je komise běžný postup? nebo mě čekají ještě nějaká další vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že spíše vás čeká pouze sledování. Možná projdete mamokomisí, aby se stanovilo kdo vás bude sledovat a jak často? Případně, pokud důvodem extirpace bylo hraniční místo, ev.ložisko, je třeba se kontrolním vyšetřením v určeném časovém intervalu přesvědčit, že bylo odstraněno celé místo zájmu. Uvedla jste celou histologii? Dysplazie by měla být definována blíže vyjádřením k přítomným buňkám, ve smyslu jestli je nebo není buněčná atypie. Nechte si na komisi vše podrobně vysvětlit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5764
Dobrý den, jen by mne zajímalo, pokud jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou z důvodu vpáčení bradavky(věk 24) - naštěstí vše v pořádku, nic nenalezeno, ale bylo mi řečeno, že tam mohla být fibrózka - co to prosím znamená?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Fibrózní změny neboli vazivové vznikají po úraze, reakce na cizí těleso, v operačním jizvě či operovaném prostoru v rámci hojení, po zánětu, jako důsledek některých onemocnění......atd..Po koupeli, kdy jste rozpařená, jemně bradavku vytahujte-reponujte ven. Nález se tím pravděpodobně trvale nezlepší, ale také se nebude horšit a navíc je to dobrá příprava na kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5762
Dobry den,jiz mesic mi s leveho prsu vyteka sidivy az cerny sekret.je to vazne? jsem 83 rocnik a mam jiz 2 deti. nekojim 5 let.dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.Pravděpodobně mohou nález způsobovat drobné výrůstky na sliznici mlékovodů- papilomy, které jsou křehké a kontaktně krvácejí. Čili, jak si neustále zkoušíte, zda má ( jinak přirozeně se vyskytující ve stopovém nožství sekret podobný mlezivu), sekret tm. zabarvení, můžete se dokola zrańovat. Určitě je třeba se objednat na naše vyšetření .Můžete požádat o doporučení praktika či gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5761
Dobrý deň.Mohli by ste mi Prosím Vás poradiť čo mám robiť, čo mám robiť? Bola som na USG vyšetrenie prsníkov. Záver môjho vyšetrenia je cysta mammae1.dx.susp. Cystosis mammae 1. sin. Susp. fibroadenom mammae 1. sin. A výsledok z mamografie je ACR 2 BIRADS, známky BMD bilat.vraj sú to cysty, ktoré treba sledovať.Je potrebná operácia? Prosím o Váš názor na môj problém. Dakujem
Odpověď: Dobrý den. O žádný problém se nejedná. V okamžiku , kdy se narodíme, náše tělo začně degenrovat. Dá se říct, že cysty jsou také projevem tohoto jevu. Jde pouze o dutny vyplněné tekutinou, často trápí ženy rodově a reagují na změny hormonálních hladin. Takže až dojdete věku 55 let, tzn. velmi pravděpodobně budete mít po klimakteriu, cysty v mléčné žláze se jako zázrakem přestanou většinou dělat. Cysty se neoperují, pouze sledují ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5760
dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená: "lehká dysplazie v HZQ oboustraně, bez suspicia." děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nález v normě. Kde jste byla prosím vyšetřena? Děkuji. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5759
mám lékařskou zprávu tohoto znění, můžete mi prosím říct, co to přesně znamená:
Malá LU v axile vlevo v mezích normy.Malá LU i do axilár.výběžku vlevo.plošnější žlaznaté těleso trabekulární kresby střední sytosti bilat.Bez patrné ložiskové patologie prsu bilat.,bez známek malignity.Typ prsní žlázy Tabár I bilat
Odpověď: Dobrý den. Naprosto přiměřený nález. Nemusíte se znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5758
Dobrý den! Protože jsem v mam.por.vedena jako rizikový pacient,chodím pravidelně na UTZ,ale i 1x ročně na mamograf. Teď se mi však stala při vyšetření nepříjemná věc,která mně nedá spát. Jeden snímek se prý nepovedl a musela jsem pod mamograf s jedním prsem znova. Nemohlo mi to ublížit? Nevznikne mi tam časem nádor? Děkuji za odpověď.
(Veronika 51 let)
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Jestliže patříte do rizikové skupiny, pevně věřím, že jste byla vyšetřena na akreditovaném screeningovém mamografickém centru a v genetické poradně. Neznám souvislosti , a proto, bohužel, nemohu takto na dálku váš případ individuálně posoudit. Jistota kvality pro vás je, že na akreditovaných centrech jsou stroje pod kontrolou Strátního ústavu jaderné bezpečnosti, fyzika, provádí se denní zkoušky, používá se minimálně velká dávka ionisujícího záření. Přínos kvalitně provedeného mamografického vyšetření mnohonásobně přesahuje potenciální riziko z použitého záření. Samozřejmně je třeba ke každé ženě přistupovat individuálně a s opatrností.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5756
dobre odpoledne nevim coto muže byt neco mi vadi v pod paži i ruka mi trochu boli take tahani nevite cotoje je nato neco caje nebo lecba jarka
Odpověď: Dobrý den. To opravdu nevím. Navštivte svého praktického lékaře.On vás vyšetří a rozhodne, co je třeba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5755
Dobrý den,
doplňuji dotaz č.5753 - K nositelce BRCA2, jež zemřela na oboustranný ca prsu ve 36 letech jsem sestřenice přes matku. Otec však také zemřel na rakovinu, metastázi na vnitřních orgánech - játra, slinivka a plíce.Ráda bych se nechala také geneticky testovat na mutaci genu BRCA2, mám 4-letou dceru a 16-letého syna. Minulý měsíc na UZ jen kondenzace tkáně v hloubce 0,5ch v HZK, typická resistence nenalezena.CAE 0,27. V místě bolestivost nesouvisející s menstruačním cyklem již 2.měsíc, hmatný relief válcovitého tvaru.Děkuji mnohokráte MV
Odpověď: Dobrý den. Již 2x se moje odpověď neuložila a neodeslala.... Takže do třetice. Předpokládám, že když byla vyšetřena sestřenice, měla by být vyšetřena i její matka ev. sestra . Pokud měly nález negativní, je málo pravděpodobné, že vy budete positivní. Vaše spádové screeningové centrum může zkonzultovat genetické pracoviště. Pokud nebudete mít na vyšetření nárok a chcete mít jistotu, máte další možnost. Někteří gynekologové jsou vyškolení k odběru stěru bukální sliznice k vyšetření BRCA1,2. Vyšetření stojí cca 1000kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5754
Dobrý den, je mi 30 let a chtěla bych se zeptat jestli je u mě zvýšené riziko rakoviny prsu oproti ostatní populaci, pokud moje teta (otcova sestra) prodělala rakovinu prsu ve 49 letech (vyléčila se). Od kolika let bych měla začít chodit na pravidelné mamografické prohlídky? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte mít z disposice na základě genetického zastížení obavu. Prevence je velmi důležitá. Pokud nemáte obtíže, stačí, když začnete chodit pravidelně od 40 let. Mezi 30-40 lety můžete zajít 2x,3x na vyšetření sonografické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5753
Dobrý den,ráda bych vás požádala o vysvětlení mamografi bilat Uz prsů: nehomogenní residua ml.žlázy převážně v HZK, vlevo v horním a zev.okraji až uzlovitého char. a více densní proti pravé straně, bilat nejsou ložisk. stíny diferencované, kalcifikace nepokazujeme, zachycené axily volné. Na Uz je ml.žláza symetrické exhogenity, bez ložik. změn, protáhlé resistenci v HZK vlevo odpovídá mediální horní okraj žláz. tělesa, dukty volné, bilat bez dif. zn. malignity. CA 153 29,78, v RA BRCA2, je mi 35 let a máme úmrtí na ca prsu v rodině ve 36 letech. Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den. Z popisu vyplývá, že váš nález je v normě. V jakém vztahu jste k nositelce pos. BRCA2?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5752
Dobrý den, je mi patnáct let. Myslíte, že bych mohla mít rakovinu, když jsem si nahmatala na prsu bouličku, mám jich tam víc, ale tahle je hodně velká. Děkuju za odpověd. Nevím, jak dlouho jí tam mám.
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem věku rakovinu prsu mít nemůžete. Jde pravděpodobně o mléčnou žlázu. Někdy se vyvíjí překotně. Pokud vaše obtíže budou přetrvávát, svěřte se mamince. Ultrazvukové vyšetření by bylo vhodné provést.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5751
dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak probíhá nasondování rezidua, a zda je bolestivé (maminka na tento zákrok jde). děkuji SK
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde o zavedení vodiče do lůžka primárního ložiska. Provádí se po lokální anestesii a jde o výkon zcela nebolestivý.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5750
prodelala jsem rakovinu prsu,mam tezkou revmatoidni artritidu a proto jsem se chtela zeptat,zda je mozna biologicka lecba.dekuji
Odpověď: Dobrý večer. Tuto otázku musí vyřešit váš onkolog s revmatologem s ohledem na váš celkový stav a výsledky všech nutných vyšetření k ověření klinické remise základního onemocnění. Biologická léčba se dnes užívá u mnoha chorob,včetně některých typů karcinomů, ale je tak jako i jiné preparáty cíleně specifická.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5749
Dobry den pani doktorko, je mi skoro 45 let, jsem v cizine s rodinou (UK)a 11/2009 operace pr. prsu. Hystology:Ductual NST,7 mm,grade III,pT1bN1Mx, LUodebrany 2/18.ER,PR, HER triple negative.Ted uprostred chemo, jiz 3x FEC a ceka me 3xTaxotere. Menstruace prestala po 1. cheme. Jak to bude dal, budu pak jiz v prechodu?
Podepsala se na me urcite vztahova krize, ale jiz jsem na spoustu veci prisla,je na me jak si to zaridim. Celkove si to doma ted uzivam, do prace se asi vratim 06/2010.
Vracet se mame leto 2011. Dekuji
Odpověď: Dobrý večer. To, že máte potlačenou funkci vaječníků, je v tuto chvíli výhodné. Dokonce se někdy podávají dočasně antiestrogeny cíleně. Je pravděpodobné, že po čase se funkce vaječníků vrátí k činnosti na obdobné úrovni jako byla před léčbou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5747
Dobrý večer paní doktorko,je mi 34 let,mám dvě děti,moje babička z matčiny strany zemřela ve 45 na karcinom prsu.Mamka chodí pravidelně jednou ročně na mamograf a sono vyšetření.Je jí 60 let.Chci se zeptat zda i já patřím do rizikové skupiny a zda bych mohla absolvovat mamografické vyšetření.Mám tuto otázku řešit se svým gynekologem nebo se rovnou objednat na mamografické vyšetření?A mám nárok na hrazení výkonu pojišťovnou nebo ne?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na preventivní vyšetření automaticky nárok nemáte. Genetické rizko připadá v úvahu, když v rodě onenocní více žen , mladší 50 let a v těsném příbuzenském svazku. Určitě se můlžete objednat na preventivní ultrazvuk, který ve vašem věku bude dostačující, stojí kolem 300Kč. Budete mít klid a jistotu. Hlídejte si myšlenky, mají velkou sílu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5746
Dobrý den paní doktorko, je mi 31let. Jednu bradavku mám vpáčenou a druhou jakoby ztvrdlou kůži.Gynekolog se nad tím nikdy nepozastavil, tak jsem to nějak neřešila, i když mi to připadá divné a vadí mi to.V bradavce, která je jako ztvrdlá kůže, se mi objevila z ničeho nic malinká krevní sraženina.Po koupeli jsem tu ztvrdlou část odloupla jako už mockrát a zůstal tam jen důlek. Bohužel za několik dní to doroste znovu. Chci se zeptat jestli ta sraženina je příznakem rakoviny a čím to může být, že mám každou bradavku úplně jinou a proč tam mám tu ztvrdlou kůži?Děkuji moc za odpověď. Radmila
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je málo pravděpodobné, že půjde o rakovinu, nicméně pokud zůstává po odloučení krvavá spodina, je třeba se na to podívat. Objednejte se určitě na screenignové mamografické centrum zatím na ultrazvuk, upozorněte na svůj problém.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5744
Dobrý den, na mammografu mně byly zjištěny mikrocalcifikace,histologie je negativní.Prosila bych o radu zda je nezbytné chirurgické odstranění,nebo stačí pravidelné sledování v poradně.Děkuji za odpověd. Jana
Odpověď: Dobrý den. Když máte výsledek histologie, byl vám jistě proveden nějakým způsobem odběr vzorku tkáně. Výsledek je negativní, resp. měl by být popsán jako benigní. K tomu, abych se vyjádřila o nutnosti další operace, bych musela vidět mamografy, rozsah mikrokalcifikací, jak velké vzorky a z kterého místa skupiny mikrokalcifikací byla odebrány ap.. Pokud jste byla na mamotomu, jde určitě o výkon dostačující. V případě, že ne, máte dvě možnosti. Kontaktovat pracoviště, kde jste vyšetřována a optat se, zdali odběr je dostatečně výpovědný v poměru vzorek- rozsah mikrokalcifikací a jejich charakter. Pokud byl proveden odběr otevřenou diagnostickou extirpací po označení místa zájmu a mikrokalcifikace byly odstraněny v célém rozsahu, můžete se na histologii spolehnout. Nebo, požádat o konzultaci s veškerou dokumentací jiné pracoviště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky