MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 5880
Dobrý den,odepisuji ještě na dotaz 5870.Jste moc hodná a jsem vděčná za váš přístup.Moc bych si přála, aby tak přistupovali i místní lékaři.Bohužel na to mohu zapomenot.Je to tu nejhorší výběžek.Ale k věci.Chtěla jsem se objednat tedy v Ústí na vyšetření,ale tam mě odmítly že mají prý plno a nové pacienty nepřibírají.Tak se s tím setkávám dost často.Máme volbu kam jít,ale nevezmou nás.Jsem ráda že jste mě tak trochu uklidnila.Moc děkuji
Odpověď: Opravdu se ni nechce věřit, že na pracovišti primáře Petra Váši nepřijímají nové pacientky. Je to jediné akreditované centrum v Ústí nad Labem, pokud jde o Ústí nad Orlicí, akreditované pracoviště prim Zdeny Svobodové také jistě bere - a hlavně musí brát - všechny pacientky. Opravdu by mně zajímalo, zda jste telefonovala do akreditovaných center, pokud ano, budeme o tom jednat schůzi Komise odborníků, která se koná za dva týdny. Samozřejmě , že Vaše jméno zůstane v anonymitě.. Připomínám, že interaktivní mapa akreditovaných center je na tomto webu www.mamo.cz. Držím palce, ať vyšetření dopadne tak dobře, jak předpokládám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5879
Dobrý den,
je mi 56 let a v lednu 2010 mi byl diagnostikován papilokarcinom in situ mléčné žlázy, ER 100%,PR100%, HER2 0,MIB1 20%, velikost tumoru 30x20x15 mm, stagning negat.
Asi 10 let užívám Dostinex pro mikroprolaktinom.
Jako léčba mi byla doporučena RT a Tamoxifen. Dočetla jsem se, že lékem by mohl být i Raloxifen, který má menší riziko pro vznik rakoviny dělohy, menší pravděpodobnost krvácení, aj. Proč se stane volbou Tamoxifen a ne Raloxifen? Děkuji za odpověď. Helena K.
Prosím odpověď nezveřejňovat. Děkuji.
Odpověď: Navržená léčba je obvyklá, správná. Předpokládám, že ložisko papilocarcinomu již bylo chirurgicky vyjmuto. Raloxifen má - podle studií - SNAD nižší riziko vzniku rakoviny dělohy, mnohem hůře se však snáší, může mít jiné vedlejší účinky, než starší příbuzný Tamoxifen. Ne vždy je každá nová a dražší léčba lepší, než ta, která je oveřena v praxi již mnoho let. Nechte toto rozhodnutí na Vašem onkologovi, důvěřujte mu. Na jednu stranu je pěkné, že se snažítě o svém onemocnění dozvědět co nejvíce, ale věřte mi, že pohled laika, byť poučeného laika, nemůže nahradit léta zkušenností, které si lékaři mezi sebou předávají. Kdyby tomu tak nebylo, stačilo by si na každou obtíž najít lék a ten užívat. Papilocarcinom je diagnóza s dobrou prognózou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5878
Dobrý den,
již asi rok a půl mě bolí v jednom bodě na levém prsu, zejména při doteku. Byla jsem na mamografii a nic se nenašlo, doktor říkal, že to bude pravděpodobně od zad. Bolest za tu dobu neustoupila a naopak se teď přidala obdobná, i když ne tak intenzivní bolest v podpaždí. Opět bolí jen při doteku. Mohl by to být nějaký vážnější problém?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Zkusila jste navštívit rehabilitaci? Názor Vašeho lékaře, že prs a nyní i podpaždí mohou bolet v souvislosti s obtížemi hrudní páteře nebo blokády žeber, je správný. Obtíže, které popisujete nejsou typické pro nádorové onemocnění. Bolest při doteku znamená především přecitlivělost kůže - zde se opravdu nabízejí neurologické nebo ortopedické obtíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5877
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda pro určení cysty v prsu stačí ultrazvukové vyšetření? Mám cystu v pravém prsu, která se mi oběvila při kojení (5 měsíc). Na ultrazviku mi zjistili, že má 1,5cm.Příjde mi,že se zvětšuje.Nýní už kojím jen v noci(7,5 měsíc). Před těhotenství jsem měla jinde dvě drobné a ty se ztratily. Děkuji Polívková.
Odpověď: Zkušený diagnostik jednoznačně pozná z ultrazvukového obrazu cystu. S ukončeným kojením může dojít k jejímu úplnému vymizení. Cysty se mohou objevovat i mizet podle režimu, který je individuální u každé ženy. Zatím v poklidu užívejte možnosti kojení, přibližně 5 měsíců po ukončení kojení se nechte kontrolně vyšetřit ultrazvukem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5875
Dobrý den,mám syna je mu 12 let.Dnes mi řekl,že se mu udělala bulka v prsu.Když sem mu v okolí bradavky prso prohmatala opravdu jsen nahmatala bouličku.Stěžuje si též na mírnou bolest při doteku.Můžete mi říct co by to mohlo být a kam bych s ním mohla jít k lékaři?Děkuji za odpověd
Odpověď: Váš syn je ve věku, kdy začínají projevy puberty. Věk 12 let je zcela v normě pro začátek puberty. Jedním z projevů je tzv gynekomastie - hormonální změny v základu mužské žlázy, kterou má každý muž pod bradavkami. Nevyvážeností hormonálních hladin dochází velmi často k této obtíži, gynekomastii. Není na ní léku. Ultrazvukové vyšetření tento nález potvrdí, v případě Vašeho syna není zatím nezbytný. Gynekomastie se může postupně objevit i pod druhou bradavkou. Je dobré, aby si syn chránil hrudník před velkým úrazem - jen proto, že hrudky žlázy jsou bolestivé. Nehrozí, že by se z gynekomastie mohlo vyvinout něco nebezpečného Shrnutí na závěr: gynekomastie není nemoc, postihuje v různé míře až 50% dospívajících chlapců. Neléčí se, většinou sama odezní, ale někteří muži trpí gynekomastií celý život. Udává se, že ve stravě by se měl vyvažovat podíl estrogenů - a to i rostlinných ( nadměrná konzumace kuřecího masa, sójových produktů, potravinových doplňků na růst svalové hmoty).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5874
Dobrý den, je mi 24 let, mám 8 měsíců po porodu, stále kojím. Mám v levém prsu bulku, a to už od té doby, co prsa začala růst. Jakmile se mi prsa nalily, bulka vystoupila, ale pak zase "zapadla" zpátky. Přibrala jsem cca 30 kg, takže se mi i změnila prsa, popraskala, jsou taková "vytahanější" , měkší a s více důlkovitou povolenou kůží. Obě stejné. Máme rakovinu v rodině. Myslíte, že se může jednat o nádor? Tak bulka je tam asi 10 let, nejsem si jista, jestli se o trošku zvětšila..děkuji za odpověď
Odpověď: Nemyslím si, že bulka, která existuje v prsu léta, může být zhoubným nádorem. Až přestanete kojit - asi tak za pět měsíců, nechejte si udělat ultazvukové vyšetření, Váš gynekolog je povinnen z důvodu hmatného nálezu Vás na něj odeslat. Co mě ale zneklidnilo, je váha, kterou jste v těhotenství přibrala. Možná jste měla těhotenskou cukrovku, při dalším těhotenství by se měly provést kvalitní testy pro její pro její vyloučení nebo potvrzení. Samozřejmě, že nadbytečná váha se podepsala na tvaru prsů. Pokud s tím začnete něco dělat, tvar prsů se do jisté míry upraví. I kůže má schopnost se do jisté míry vrátit do původního stavu. Úplná reparace ale již nenastane. Máte tedy dva úkoly - objednat se po ukončeníém kojení ( do pěti měsíců) na kontrolní ultrazvuk a pracovat na své váze - především úpravou životosprávy, rposím, hlavně ne žádné hladovky. Neneste si následky těhotenství do dalších let. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5873
Dobrý den,potřebovala bych poradit.Antikoncepci sem nebrala asi 3 měsíce a teď jí mám začít brát znova,jenže kvůli práci sem potřebovala pilulky na oddálení menstruace,ale pan doktor mi řekl,že je na ně příliš pozdě.Jenže já bych potřebovala menstruaci nutně oddálit z důvodů náročnosti zaměstnání,je možné začít brát HAK dřív(užívám Minervu)a co by mi to udělalo s měsíčním cyklem?
Odpověď: Moc Vás zklamu, na Váš dotaz neumím odpovědět stoprocentně, ani mi nepřísluší odpovědět. Jsem radiolog jako všichni lékaři v této poradně. Jako žena lékařka, však musím říci, že si neumím představit situaci vztaženou k zaměstnání, při které by bylo nezbytné oddálit menstruaci. Pohrávání si s menstruačním cyklem nebo s hormony v celé šíři je opravdu nebezpečné. Neumíte si představit kolik pozdě litujících žen jsem již musela vyslechnout. Neplodnost, nemoci štítné žlázy s tloustnutím nebo vypadáváním vlasů - to jsou jen nejčastější problémy, které mě právě napadly. Hormonální systém je v celé své komplexnosti a složitosti snadno rozladitelný, naladit ho nazpět se ve velmi často vůbec nezdaří. Buďte uvážlivá. Zdraví, ženskost, to jsou hodnoty na prvním místě, zaměstnání by mělo být v pořadí hodnot až někde za nimi, samozřejmě i za dětmi, partnerským vztahem a dalšími lidskými hodnotami a potřebami.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5872
Dobrý den,je mi 41let a mám už přez rok problém týkající se občas zduřeného místa pod levou paží.Bolest mívám i několik dní.Bolí mě celá levá ruka a bolest jde až do levého prsu.Bolí mě u toho hlava a mám závratě.Můžete mi poradit co mám dělat?Bojím se docela jít k lékaři.Děkuji Anna
Odpověď: Milá Anno. Velmi pravděpodobně máte v podpaždí přídatnou žlázu. Až 25% žen má v podpaždí okrsek žlázy navíc. Jeho klinické projevy jsou přesně takové, jak popisujete. Být Vámi, stejně bych si na vyšetření prsu došla, je totiž zvláštní, že obtíže nastaly až ve věku 41 let. I ženám bez obtíží se doporučuje, aby podstoupily ve 40 letech první mamografii. Možná, že vyšetření ukáže, že Vaše obtíže jsou spíše ortopedického rázu. Snažím se Vám říci, že pro Vaší psychiku by bylo nejlepší znát povahu Vašich obtíží. Strach z vyšetření v kombinaci s nejistotou je nejhorším stresovým faktorem, jaký si můžete dopřát. Sebertu odvahu a udělejte to pro sebe. Budete z toho mít dobrý pocit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5871
Dobrý den, cca před týdnem mě začal velmi silně bolet pravý prs, tak že nebylo možné téměř zvednout pravou ruku, byl velmi oteklý a na vnější straně se mi objevila dobře hmatatelná bulka o velikosti cca 2cm, druhý den bolest trošku polevila a den ode dne to bylo lepší. Dnes už nebolí, na zmačknutí je pouze citlivé, občas zacítím palivou bolest, která mi to připomene. Mám navštívit lékaře, i když vše viditelně ustupuje? Děkuji velice za odpověď.
Odpověď: Velmi pravděpodobně máte v prsu cystu, která prodělala zánětlivou změnu. Tomu odpovídá akutnost průběhu i rychlý ústup obtíží. Zánětlivé cysty se rády opakují. Myslím, že je dobré vždy znát úplnou pravdu, mít jistotu, že jde skutečně jen o cystu. Nenapsala jste, kolik roků Vám je. Možná, že již máte nárok na screeningové vyšetření, které je bezplatné. Na popsané obtíže však máte nárok na vyšetření, na které by Vám měl lékař vystavit žádanku - tedy opět bezplatné. Samozřejmě můžete podstoupit i vyšetření bez žádanky, na které se sama objednáte, pak za sono vyšetření platíte 300 kč. Domnívám se, že by sono (ultrazvuk) měl stačit. Podívejte se na tomto webu na adresy akreditovaných pracovišť, některé Vám bude určitě dobře dostupné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5870
Dobrý den,byla jsem dnes poslána na mamo poradnu+ultrazvuk.Mám v prsu bouli velikosti asi vlašského ořechu a bolí mě to až do podpaždí.Tak jsem tam dorazila a pan doktor z ultrazvuky si prostě odešel domu, prý porada,a to tam měl být ješte asi hodinu.Paní doktorka v poradně mě též odbyla, ze to do příštího čtvrtka vydržím, vždyť mě to pso prý jen bolí!Prosím poraďte jak postupovat, když chci jinam.Děkuji
Odpověď: MIlá Andreo, Vy můžete jít na vyšetření kam chcete, podle Vašeho výběru. Žádanka , kterou jste dostala na toto vyšetření, platí kdekoliv v České republice. Ze zákona má každý plátce zdravotní daně nárok na vyšetření po celém území ČR. Vyberte si na tomto webu nějaké akreditované pracoviště, a tam se o jednejte s tím, že máte bolestivou hmatnou rezistenci, aby Vám dali tzv "statim" termín. Jednání lékařů, stalo-li se to tak, jak popisujete, je bezohledné. Objednaní pacienti musí být vyšetřeni v den objednání.Můžete napsat stížnost, zabráníte tím podobnému jednání u dalších pacientek. Myslím, že ve Vašem případě jde o fibroadenom - hormonální uzel ve žláze, nepropadejte panice.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5869
Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať ako som podľa Vás na tom, bola som niekoľkokrát u doktora, z mamografií mám takéto výsledky: vľavo sa ložiská zväčšili - majú veľkosť 10, 25 a 30 mm, ostatné sa nemenia. obojstranné v celom rozsahu v prevahe škvrnitá FG denzita s difúzne roztrúsenými mnohopočetnými jemnými patalog. mikrokalcifikátmi, vpravo pri hrudnej stene sú vo väzivovom pruhu veľkosti 3 x 1 cm sústredené hrudkovejšie početné kalcifikáty. Niekde som počula, že kalcifikáty je rakovina, bojím sa, že prídem o prsník.
Odpověď: Nerozumím dobře tomu, co jsou ložiska o velikosti od 10 -30mm, která se zvětšila. Uzavírají to lékaři jako cysty nebo fibroadenomy? Znamená to, že už tam ta ložiska byla? Patologické mikrokalcifikace samozřejmě mohou být součástí nálezu rakoviny prsu, mikrokalcifikace ale nejsou jen patologické, některé patří do skupiny benigních ( nezhoubných) kalcifikací. Jsou patrné oboustranně, proto je spíše pravděpodobnost, až patří do skupiny mikrokalcifikací bez nebezpečí rakoviny. Hrudkovité početné kalcifikace vpravo mohou být po úraze, po operaci, nebo také součástí fibroadenomů. Celkově je nález komplikovaný, ale nemusí se jednat o rakovinu. Bylo by nezbytné provést doplňující ultrazvukové vyšetření a také magnetickou rezonanc, biopsii nebo dokonce vakuovou biopsiii. Určitě by se vyplatilo ukázata Vaše mamografie ještě dalšímu odborníkovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5868
Dobrý den, prosím mám inv.dukt. karcinom -38let Při pozitivní sentinelové uzliny - podpaždní uzliny všechny čisté mi byla nasezena 6xchemoterapie a následné ozáření.Ale při první chemoterapii jsem si objevila nebolestivou, tvrdou bulku na kliční kosti nad operovaným prsem, velikosti vlašského ořechu.prosím, co by to mohlo být? mohlo by jít i o generalizovaný stav? může to být i rozšíření do plic? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Velmi chápu, jak moc Vás bulka nad kliční kostí zneklidňuje, ale věřte, že jedinou možností je provést ultrazvukové vyšetření, jak jsem Vám již napsala. Hned v pondělí zavolejte Vašemu lékaři a požádejte ho o neodkladné vyšetření (statim). Určitě Vám vyhoví. Podle mých zkušenností je velmi nepravděpodobné, aby při negativních uzlinách v podpaždí byla infiltrovaná uzlina na klíční kosti. Ani tzv Virchovova uzlina, která by odpovídala postižení piic, se nenachází v místě, které popisujete. Přesto : Vyviňte veký tlak na Vaše lékaře, ať provedou vyšetření a buď Vás uklidní, nebo ihned zareagují možná i změnou léčby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5867
Dobrý den,
v poslední době (asi 2 měsíce) pociťuji bolest v oblasti podpaží pravé ruky směrem k pravému prsu. Bolest se objevuje občas i na levé straně. Nejde o stálou bolest, ale občasnou - jakoby trnutí, škubání. Při samovyšetření prsů jsem nezjistila žádné bulky ani propadlinky v kůži, ale prsy mám dost veliké (velikost 5).Mohlo by se jednat o příznaky rakoviny prsu? Již jsem se objednala na mamografické vyšetření. Bylo by vhodné si zároveň nechat udělat ultrazvukové vyšetření? Děkuji za odpověď Lupačová
Odpověď: Obtíže, které popisujete velmi pravděpodobně NEJSOU příznaky zhoubného onemocnění prsů. Pokud nebude mamograf stačit, sami lékaři provedou doplňujícící ultrazvukové vyšetření. Takové jsou normy v akreditovaných centrech, kam jste se , předpokládám, objednala. Vaše obtíže mohou být také hormonálního původu, nebo mohou pocházet od postavení páteře a žeber. Doporučuji najít dobrého fyziatra (rehabilitačního pracovníka), který Vám tyto obtíže pomůže řešit. Hormonální obtíže dobře řeší přípravek Mastodynon, přečtěte si jednu z odpovědí níže, kde se o něm zmiňuji. Ideální je užívat ho 5 měsíců, dávka na měsíc stojí do 200 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5866
Dobrý den. Je mi 21 let chtěla bych se zeptat, zda mi můžete poradit.. Asi před pěti dny jsem si vedle levého prsu nahmatala měkký útvar o velikosti asi 3x4 cm. Jedná se jen o žlázu nebo je to něco závažného? Děkuji za odpověď
Odpověď: Vedle prsů se v podkoží mohou objevovat tukové podkožní útvary- lipomy, může také jít o přídatnou žlázu. Nepředpokládám, že jde o něco významného, čeho byste se musela bát. Nejlepší je však vždy jistota. Zajděte do nejbližšího akreditovaného screeningového centra (adresy na tomto webu) na ultrazvukové vyšetření, bez žádanky stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5865
Dobrý den.Několik týdnů bolestivost prsou,vnitřně i na dotek,pravé citlivější,chvění těla,závratě, bolení hlavy.Dnes gynekologem zjištěna cysta na vaječníku 5 cm.Všechny potíže prý od cysty.Léčba - odebrání krve a kontola za dva měsíce.Je možné,aby prsa bolela od cysty?Mamo,sono,střídám po roce.Poslední květen 2009,objednána na květen 2010.Mám počkat do května?Bojím se,abych něco nezanedbala.Je mi 55 let a jsem 3 roky po operaci dělohy pro myom a glan.hyperplazii.Co mi pomůže od bolesti prsou?Děkuji moc.Jana
Odpověď: Určitě v klidu počkejte na regulérní termín vyšetření. Tak, jak obtíže popisujete, souvisí velmi pravděpodobně s cystou, může také jít o přechodové obtíže. Na Vašem místě bych chtěla vědět, jak moc si je gynekolog jistý tím, že nález na vaječníku je opravdu jen cysta. Ve Vašem věku se cysty vyskytují poměrně sporadicky. Byla Vám provedena sonografie vaginální sondou? Trvejte na kontrolním vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5864
Dobrý den, je mi 27 a chtěla jsem se zeptat jestli nevadí, že levé prso mívám takové větší (více nalité) než pravé. vím, že je to asi normální stav, ale to větší je i více takové tuhší, hrudkovitější žlázy po promačkání, než to druhé.Že ta mléčná žláza je taková celá větší a prso je i lehce citlivější. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Milá mladá dámo. Patříte k ženám, kde se příroda malinko nestrefila a každé straně nadělila jinak. Musím Vás uklidnit, že s tímto problémem se potýká několik procent žen. Neznamená to předzvěst žádné nemoci. Asymetrie, kterou popisujete se obvykle vytratí po porodu. Hormonálními změnami spojenými s kojením se obvykle nerovnoměrnost ve struktuře žlázy srovná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5863
Dobrý den, prosím jsem 2 měsíce po operaci prsu-karcinom inv.dukt.s postiženou sentinelovou uzlinou, ale podpaždní uzliny všechny odebrány a ani jedna nebyla zasažená.Nyní podstupuji chemoterapii a před 3 dny jsem si objevila nebolestivou bulku nad kliční kosti velikosti skoro vlašského ořechu, je možný, že je to metastáza? nebo o co by mohlo se jednat? děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Jediné, co v tuto chvíli mohu říci: Požádejte o provedení ultrazvukového vyšetření této hmatné bouličky. Že jde o metastázu je velmi nepravděpodobné, ale Vy při léčbě, kterou podstupujete máte nárok na jistotu. I Vaši lékaři by jistě rádi věděli, o co jde . Může to změnit jejich přístup k léčbě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5862
Dobrý den, prosím o vysvětlení, proč v mém případě lékaři zvažují operaci, přestože MR ani biopsie nepotvrdily zhoubný nález. Dle patologa se jedná o atypickou hyperplazii a adenosu. CCB zastihla pravidelné mikrokalcifikace.
1) Co prosím znamená (dle UZ) patrná "hyperech MK" asi 40x30 mm?
2) Co v takovém případě rozhoduje o tom, zda "větší část žlázy" odebrat, či nikoli a atypický nález jen hlídat?
3) Jaký může být vývoj nálezu? Je mi 27, velice děkuji za vysvětlení.
Odpověď: Váš dotaz je závažný. Byla jste velmi dobře vyšetřena, nebylo prokázáno zhoubné onemocnění, přesto Vaši lékaři rozhodli o operaci. Operace v prsu mladé dosud nerodivší ženy ( to jen předpokládám), se musí zvažovat opravdu přepečlivě. Ptejte se Vašich lékařů, proč se tak rozhodli, hlavně však chtějte vědět, jak poznají, zda kus žlázy, kterou chtějí vyjmout, je dostatečný. Jak se rozhodnou, kde je již zdravá tkáň a kde končí ona podezřelá.
1. V UZ obraze hyperech MK znamená hyperechogenní mikrokalcifikace na ploše 30 x 40 mm. Jsou-li mikrokalcifikace viditelné v sono obraze, jsou velmi pravděpodobně z kategorie BEZPEČNÝCH. Naopak mikrokalcifikace viditelné pouze v mamografii jsou pravděpodobně součást ízhoubného nálezu. Byla Vám provedena mamografie? Bez ní nelze dostatečně věrohodně rozhodnout.
2. Operaci bych spíše zpochybnila, ve Vašem věku mi připadá mnohem adekvátnější nález sledovat, minimálně do porodů
3. Atypická hyperplazie může být rizikovějším faktorem pro vznik zhoubného ložiska. K tomuto riziku je však nezbytné přičíst riziko rodinné, ostatní Vaše osobní rizika atd.
Diskutujte s Vašimi lékaři, eventuálně si dojeďtě na jiné pracoviště pro druhý názor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5861
DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ VÍTE UŽ NĚKOLIK TÝDNŮMĚ POBOLÍVAJÍ PRSA A TED SE K TOMU PŘIDALO BOLESTIVÉ PÍCHÁNÍ PŘEVÁŽNĚ KOLEM BRADAVEK CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT CO BY TO MOHLO BÝT A KAM SI MÁM ZAJÍT!dĚKUJI KOTRBOVA
Odpověď: Škoda, že jste neuvedla, kolik je Vám roků. Obtíže, které uvádíte se obecně váží k hormonálním změnám. Někdy provázejí změnu antikoncepce, nasazení HRT atd. U různých věkových kategorií jsou příčiny různé. Pokud je Vám do 35-40 let, přečtěte si mojí odpověď níže,kde radím užíváním Mastodynonu. Pokud jste staší, napište znovu, uveďte zda a jaké hormonální přípravky užíváte a kolik je Vám let.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5860
Můj 10-tiletý syn si stěžoval na bolesti prsou.Zkusila jsem mu je prohmatat a pod obouma bradavkama jsem cítila tvrdé bouličky.Co to může být?Mám jít s ním k lékaři?
Odpověď: Malé tvrdé bouličky pod bradavkami 10letého syna jsou příznakem gynekomastie - velmi časté obtíže dospívajících. U Vašeho syna se tím hlásí nástup puberty. Přechodné zduřování mužské prsní žlázy samo o sobě není nic nebezpečného. Bylo by však velmi vhodné provést vyšetření zápěstí ( obvyhle RTG) pro zhodnocení takzvaného kostního věku. Časný nástup buberty totiž může vést k předčasnému uzavření kostních štěrbin a postupné zástavě růstu. Váš dětský lékař si s tím určitě bude umět poradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5859
Dobry den,mám stale obavy.Už měsíc mě bolí rameno,ruka a někdy i v podpaží.Bojím se že by to mohlo byt od prsa.Dneska jsem byla na vyšetření prsu a hmatem mi pan doktor nenašel nic.Pozval mně až v srpnu na sono.Bojím se.Prosím o radu.Děkuji
Odpověď: Zkuste vyloučit, zda se nejedná skutečně o problém vycházející z ramenního kloubu, navštivte ortopeda. Současně s tím bych Vám však radila, nechte se vyšetřit dříve. Pokud Vám v srpnu má provádět sono prsů lékař, který prováděl vyšetření pohmatem - jde o nekoncepční přístup. Každá obtííž se má řádně vyšetřit naráz a ne postupně. Neuvedla jste , kolik je Vám roků, snad bude vyšetření ultrazvukem (sono) stačit. Najděte si na tomto webu adresu nejbližšího centra, objednejte se tam s tím, že že máte velké obtíže. Vyšetření (sono) bez žádanky stojí okolo 300 Kč. Nelitujte peněz a nechte se vyšetřit v místě, kde pracují erudovaní lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5857
Dobry den ja sem vam psala ze sem tehotna a v podpazi som si nahmatala bouli mala sem vam napsat aka je velka takze asi 10mm vic ne a ako rozpoznam jestli jeto v kuzi nebo v podkuzi lebo to nevim dakujem
Odpověď: Bulka o velikosti do 10mm bude s největší pravděpodobností ucpaná kožní mazová nebo potní žláza. Může také jít o jednu z přibližně třiceti uzlinek, které má každá žena v každém podpaždí, což je úplná norma. Všechny možnosti, které uvádím, Vám nepřinášejí žádné nebezpečí. Za určité nebezpečí se považuje až zvětšení uzlin okolo 20mm a více. Uzlinky v podpaždí někdy reagují na jakýkoliv podnět, tím může být i těhotenství, jsou ve stavu jakési připravenosti. Užívejte svého těhotenství v pohodě, pouze při další zvětšování uzliny(pokud by dosáhla oněch 20mm) by bylo vhodné uvažovat o ultrazvukovém vyšetření prsů a podpaždí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5856
Dobrý den,už půl roku mám týden před menstruací velmi bolestivá a nalitá prsa.Tento měsíc to ale trvá už i 3týdny po menstruaci.Má gynekoložka mi poradit nedokáže,prý se prsy nezabývá.Na jaké oddělení /jakého lékaře/se mám obrátit?Moc děkuji za odpověď.Kavanová
Odpověď: Bolestivá prsa obvykle souvisí s užíváním antikoncepce, pak se zkouší výměna za jiný druh, samozřejmě pod dohledem gynekologa. I ženy, které neužívají antikoncepci však syndromem bolestivých prsů (mastodynií) trpí. Existují nehormonální přípravk,volně dostupné v lékárnách. Z mé praxe mám dobrou zkušennost s Mastodynonem, jde o kapky - extrakt z drnku lékařského. Užívá se nejméně tři měsíce, ideálně pět měsíců, efekt přichází až při druhé menzes. Jedna dávka na měsíc stojí do 200 Kč. Při užívání Mastodynonu mizí i další obtíže, které se Váží k premenstruačnímu období.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5855
Dobrý den chtěla bych se zeptat,každý den po sprchování se mi objeví na pravém prsu boulička asi 5cm nahoru od bradavky je asi 1 cm velká,je vidět na první pohled když vylezu ze sprchy . Všimla jsem si toho po sprchování v zrcadle je nahmatatelná ale po pár minutách se ztratí.Není jen možné že je to například nějaká žilka?Je mi 25 let a jsem po jednom dítěti.Děkuji předem za odpověd.Lenka
Odpověď: Velmi pravděpodobně se jedná o žilní náplň, předpokládám, že jste pravačka a při sprchování držíte sprchu v pravé ruce. To by celé vysvětlovalo. Pokud by se nález nějak měnil, bylo by lepší provést ultrazvukové vyšetření. Udělají Vám ho v každém centru (www.mamo.cz - interaktivní mapa), bez žádanky zaplatíte do 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5854
Dobry den,mé obtíže začaly asi před 6týdny zduřením prsu.(věk 69let)Po následných vyšetřeních(mamograf,rentgen,biopsie,CT,kostní dřen)byla určena diagnoza:B-nonHodgkinský lymfom difusní,klin.st.III.C833. Nyní jsem po první chemoterapii z osmi.Je možno v tomto věku toto onemocnění stabilizovat,nebo dokonce úspešně vyléčit?Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Moje specializace je diagnostika nemocí prsu, nemohu Vám tedy odpovědět opravdu fundovaně. Nicméně od svých kolegů onkologů vím, že i tato vážná nemoc je léčitelná. V našem mamárním týmu s námi pracuje lékař, který byl pro tuto diagnózu léčen před více, než deseti lety. Žije kvalitním životem, pracuje, jezdí na dovolené do zahraničí. Léčba je úspěšná také tehdy, když se člověk nemoci nepoddá. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5853
Dobry den u me 8 mesickni dcery jsem nahmatala ze ma jednu bradavku tvrdou, jako kdyby pod ni mela bulku. nic z ni nevyteka. porad kojim.
Co by mohlo byt za problem,dekuji za odpoved
Odpověď: Hlavně bouličku nemačkejte. Může jít ještě o reakci na Váš estrogen. Tak malinké děti nemohou mít nádory prsní žlázy. Pokud nález nezmizí ani po vysazeném kojení, požádejte dětskou lékařku, ať Vaší holčičku pošle dobrému odborníkovi na ultrazvukové vyšetření. Kojení by mělo být vysazeno nejméně 2 měsíce. Hlavně se ničeho nebojte a zbytečně dcerce na prs nesahejte, boulička žlázy může být bolestivá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5852
Dobrý den,na biopsii mi zjistili fibroadenom a po extirpaci benigní fyloidní tumor.Jaký je v tom rozdíl?A ještě se chci zeptat,v jizvě a kolem mám takovou zatvrdlinu,jsem 14 dní po operaci.Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Zatvrdlinka se prohojí a změkne, někdy to však trvá i několik měsíců. Fyloidní tumory mají větší schopnost návratu- recidivy. Bohužel, někdy je histologie ložiska, které se objevilo v místě původně nezhoubného fyloidního tumoru, horší - směrem do možného maligního spektra. Existuje jediné doporučení : Trvejte na pečlivém sledování, mělo by stačit ultrazvukové vyšetření jedenkrát do roka, vy se naučte si místo vyšetřovat pohmatem a kdykoli se objeví něco nového, pohmatově nezvyklého, dožadujte se dalšího kontrolního ultrazvuku. Včasnost záchytu je v tomto případě opravdu život zachraňující. Procento recidiv (návratů) fyloidního tumoru a jeho malignizace je nízká, do 15%. Fibroadenomy mohou také recidivovat, ale nemají maligní nástupce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5850
Dobrý den, začla jsem úplně popvrví brát (v první den cyklu) hormonální antikoncepci (Lunafem) a chtěla bych vědět kdy už jsem chráněná. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: To je trochu problematická otázka. Protože ji už v historii této poradny položilo několik mladých žen, diskutovala jsem o ní s gynekology.( v této poradně odpovídají radiologové, kteří se specializují na vyšetřování prsní žlázy) Byla jsem překvapená, jak se odpovědi na tuto otázku lišily. Kdybych měla na základě rozdílných názorů odborníků vydat nějaké doporučení, znělo by takto. Buďte trpělivá a dejte Vaší antikoncepci raději alespoň dva týdny času, ať je procento ochrany co nejvyšší, ideální je : nespoléhat se na fungování antikoncepce po dobu prvního měsíce užívání. Nevíte v tuto chvíli, jak budete léčbu snášet. Ještě jednou: buďte trpělivá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5849
Z důvodu krvavého výtoku z bradavky jsem podstoupila vyšetření mamografem,sonem,2x neúspěšně duktografii.Jelikož nebyla žádná příčina nalezena, minulý týden byla provedena magnetická rezonance.Zjistí se porovnáním těchto vyšetřovacích metod příčina sekretu? Děkuji
Odpověď: Zjišťování příčin krvavé sekrece je jednou z nejproblematičtějších diagnóz v diagnostice prsu. Dobře provedená a vyhodnocená magnetická rezonance by konečně mohla přinést definitivní výsledek, ale s jistotou Vám to nikdo neslíbí. Z naší praxe musím uvést, že v několika málo případech jsme nakonec volili chirurgický přístup, který někdy - ne vždy - přinesl konečnou diagnózu. Jistotou, kterou nyní máte, je to, že v prsu nemáte velký nález. Vaši lékaři se snaží objevit nebo vyloučit minimální patologické ložisko, nebo dokonce jen stav, kterému se říká prekanceróza - přednádorový stav. Občasná krvavá sekrece je oříškem pro lékařé jakékoliv kliniky na celém světě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5848
Dobrý den,

nahmatala jsem si vpravo vedle prsu pohyblivou bulku cca 0,5 x 1 cm. Je mi 26 let. Mám si s tím radši zajít, nebo to bude spíš tuková bulka? Nic mě nebolí.
Odpověď: Podle Vašeho popisu jde velmi pravděpodobně o nezhoubný útvar. Přesto si myslím, že pro Váš klid by bylo dobré objednat se ultrazvukové vyšetření. Vyhledejte si na tomto webu centrum, které je pro Vás dobře dostupné. Vzhledem k pohmatovému nálezu byste měla dostat doporučení od gynekologa nebo praktického lékaře, vyšetření je také možno si uhradit, stojí obvykle do 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5847
Dobrý Den,nevím jestli přímo tento problém souvisí ale nemužu to také vyloučit a nevím přesně k jakému doktorovi bych měla jít.Problém je v tom že mi je 19 let a jedno prso mám mnohem menší než to druhé.Je to veliky rozdíl není to jen malinko.Ani antikoncepce to nespravila že by se to aspon trošku srovnalo.Nemyslím si že by se to ještě dál zlepšovalo naopak je to horší.Děkuji za radu a přeji Hezky Den.
Odpověď: Zcela určitě jste se obrátila na správnou adresu. Milá mladá dámo, příroda je někdy nevyzpytatelná a tvoří jinak, než bychom si přáli. Bohužel současná medicína nedokáže srovnat velikost dvou orgánů, které by měly být stejné. Máte dvě možnosti: buď se s asymetrií srovnat, nebo ji řešit chirurgicky. Musím upřímně řící, že druhá možnost není nijak jednoduchá. Operují se obvykle oba prsy a vůbec není jisté, zdy bude zachovaná schopnost kojení, ale také není záruka, jaký bude konečný výsledek.Nejsem si jistá, zda takovou modelaci hradí pojišťovna, nebo je úhrada z vlastní kapsy. Mám ve své praxi několik mladých žen, které řeší obtíže podobné Vaší obtíži. Nakonec se rozhodly, že přijmou své prsy takové, jaké jsou. Menší prs korigují vložkou v podprsence. V kvalitním partnerském vztahu nehrají takové věci žádnou roli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5846
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně prevence. Je mi 33 let - moje matka měla v 56 letech rakovinu prsu - odoperována a již 5 let je bez problémů. Já jsem zdravá, bez problémů a zajímalo by mě, zda je nutné, abych chodila na preventivní mamografické vyšetření. Ptala jsem se na toto nezávisle dvou panů doktorů gynekologů a dostala dvě protikladné odpovědi - podle jednoho je to nutné, podle druhého to není nezbytné.
Děkuji za odpověď, Ilona Martinátová.
Odpověď: Je-li v rodině jedna žena s rakovinou prsů, která se u ní objevila po 50 roku věku, neznamená to významné zvýšení osobního rizika pro další mladší ženy v tomto rodě. Pravidelná preventivní mamografie by u Vás měla probíhat zcela určitě jako u ostatních žen od 45 roku. Pokud do té doby zajdete na preventivní vyšetření ultrazvukem, nebo okolo 40 roku věku dokonce na mamografii, přinese Vám to klid. Samozřejmě , že je dobré zvládnout samovyšetření a provádět ho každý měsíc. Tak zní rada pro všechny ženy : pro ty , v jejichž rodině se rakovina prsů objevila, i pro ty, v jejichž rodině se rakovina obecně vyskytuje sporadicky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5844
Dobrý den. Jsem rok od ukončení léčby medul. ca pT1c-2pN0M0, triple neg. Léčba obsahovala 6 chemo FEC, 33x ozařování. Dosud byla všechna kontrol. vyšetření v pořádku. V posledním UZ(8.3.)-játra nezvětšena, v celých játrech jsou velmi drobné hyperdenzní nodularity 3-5 mm (minule popisovaná hrubší zrnitá struktura se zvýranila, nyní má až drobně ložiskový charakter). Lékařka během vyšetření játra popisovala jako "kropenaté".Musí se nutně jednat o metastázy nebo nález může odpovídat i něčemu jinému? Mohou se met. vyskytovat takhle drobně v celých játrech? Děkuji+
Odpověď: Je velmi těžké takto na dálku přehodnocovat nález, který nemohu vidět na vlastní oči. Metastázy se mohou v játrech vyskytovat jednotlivě, ale i difuzně, nebo-li rozptýleně. Při podezření na jakýkoliv ložiskový proces v játrech by měla být provedena magnetická rezonance. Požádejte o dovyšetření, ale hlavně o řádné vysvětlení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5843
Dobry den, mam dotaz ohledne sve tety, pred dvema lety rakovina prsu - prs byl odebran, nasledovali chemoterapie. Doktor tenkrat bohuzel neodebral vse a teta musi ted znovu na operaci. Je moznost se objednat u Vas a zacit lecbu ve vasi klinice? Problem je v tom, ze vse by asi muselo jit velmi rychle, protoze nastup do nemocnice ma teta ted v utery. Velmi dekuji za Vasi odpoved
Odpověď: Je milé, že se snažíte Vaší tetě pomoci. V medicině obecně platí, že je-li někde pacient léčen, je dobré, aby v této léčbě pokračoval na stejném místě. Je totiž obvykle velmi obtížné navázat na léčbu tak, aby byl pacient opravdu spokojen. V našem zařízení by Vaše teta byla nejprve vyšetřena - biopsie z místa, kde se nádor znovu objevil, a pak by jí byla plánována léčba. Samozřejmě, že se péči o Vaši tetu nebráníme, ona s však musí souhlasit s tím, že si vyzvedne veškerou předchozí dokumentaci a léčbu podstoupí v jiném zařízení. Proberte to s ní, v případě, že opravdu bude chtít změnit místo léčby, ozvěte se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5842
Dobrý den,
před dvěma dny jsem si v podpaží nahmatala docela velkou bouli. Chtěla bych se zeptat,zda tomu mám věnovat pozornost a jit k lékaři nebo boule zmizí. Bojím se, že mám rakovinu prsu jelikož na toto onemocnění zemřela babička. Za odpověď předem děkuji.
S pozdravem I.
Odpověď: Milá paní, s velkou boulí v podpaždí chvátejte na vyšetření. Jakýkoliv lékař Vám na základě této klinické obtíže vystaví žádanku. Někdy se v podpaždí jen nahromadí tuk - zejména u žen po padesátce, samozřejmě může také jít jen o zvětšenou uzlinu při revmatické nemoci nebo z jiného důvodu, velké uzliny v podpaždí se ale objevují i u nádoru prsu. Každé stadium nádorového onemocnění se má a může úspěšně léčit. Najděte si na tomto webu adresu nejbližšího centra a hned se tam objednejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5841
Dobrý den,

prosím o radu. Zhruba před rokem a půl jsem přestala kojit, a nyní když si zmáčknu bradavku, objeví se bílá až žlutavě zabarvená kapka sektretu. Je to normální, může to být tak dlouho po kojení nebo se mám znepokojovat a zajít raději na vyšetření? Je mi 32.
Předem moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Mléčná sekrece může přetrvávat v prsech až několik let po vysazeném kojení. Doporučuje se zbytečně bradavku nedrážit, sekret nevymačkávat, neboť tak se sekrece udržuje. Sekrece není důvodem k vyšetření, pokud v ní není krvavá příměs, nebo pokud se neobjeví příznaky nemoci jako je bulka v prsu nebo v podpaždí, jednostranná změna bradavky, zatahování kůže nebo její zarudnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5840
Dobrý den.
Je to již delší dobu, co sleduji výtok (bílý až žlutý) z bradavky po zmáčknutí.Cítila jsem v prsou tlak, který jakoby po odstříkání přestane.Je tomu ale již měsíc a jedno prso mne dost bolí, jakoby vevnitř škube.Od porodu již uběhlo 10 let a těhotná nejsem. Nevím čím to je, navíc jsem kojila jen krátce, nemůže to souviset s tím?
Děkuji moc.
Odpověď: S obtížemi, které popisujete se v našich praxích setkáváme opravdu často. Musím po pravdě řící, že z hlediska radiologa diagnostika je neřešíme, neboť nejsou signálem nemoci. Někdy je vhodné stanovit hladinu prolaktinu, na tom se domluvte s Vaším gynekologem, pokud obtíže neustanou. Důvody mléčné sekrece jsou hormonální, na délce kojení nezáleží. Pokud vím, řeší gynekologové tyto obtíže mastmi s estrogenní složkou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5839
Dobrý den.Na vaši radu jsem si na bolestivý prs zakoupila vitamín E a kyselinu listovou a na letáku jsem se dočetla že užívání vitamínu E zároven s hormonální antikoncepcí zvyšuje riziko žilní trombozy,beru gravistat,mohu to takto kombinovat děkuji
Odpověď: Lékové letáky jsou přeplněny informacemi, které mají zajistit alibi firmám, které léky vyrábějí. Pokud bychom zachovávali všechny rady uvedené na příbalových letácích, prakticky bychom nemohli užívat žádné kombinace léků. Z praxe jsem nezaznamenala žádný případ nesnášenlivosti podpůrných vitamínůE a antikoncepční léčby, o nějakých skutečných obtíží nemluvě. Hlavním rizikem žilní trombózy je užívání antikoncepce samotné. Kůra vitaminem E je definována na 3 měsíce, můžete ji podstoupit bez obav, pokud budete cestovat letadlem, je opravdu dobré pořídit si masážní punčochy, v letadle si trochu zacvičit, přesně, jak doporučují rady předcházející žilní trombóze, které byste měla dodržovat i v běžném živootě. Určitě najdete poučení na internetu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5838
Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu ohledne me matky. Ma matka (49) je naprosto nespolupracujici pacient. Jenze v posledni dobe si neustale bolestmi drzi sve leve nadro. Nevim presne co tam ma, ale vim, ze ji to boli. Mam s ni teda jit na gynekologii ci k praktickemu lekari a nebo rovnou do nejake specializovane poradny? A popr. do jake?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Vaše maminka má nárok na screeningové vyšetření prsu, kam ji musí !!!!!!!! vystavit žádanku její gynekolog nebo praktický lékař. Otevřte si na tomto webu www. mamo.cz stránku s interaktivní mapou center specializovaných na vyšetřování prsů, tam maminku objednejte s tím, že má akutní obtíže, aby Vám dali termín ihned. Každé centrum má povinnost držet do poslední chvíle termín na akutní vyšetření - kdyby se zdráhhali, je nezbytné toto říci.Pak nezbývá, než maminku na takové vyšetření dovést. Trochu se bojím, co Vaše maminka skrývá pod oblečením, přemluvte ji, ať Vám to ukáže, pokud tam má nějaké zarudnutí, hmatný útvar nebo krvácení z bradavky, je zapotřebí udělat rychlou akci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5837
dobrý den, maminka 72 let si nahmatala velmi bolestivou bulku v prsu, bolest začala v podpaží a během dne se přestěhovala do prsu. na mamograf jde až za měsíc, není to pozdě? nemůže se něco zanedbat?na mamograf chodila dosud pravidelně. její sestra 66 má odstraněny oba prsy již asi 15 let pro nádor. děkuji
Odpověď: Zkuste zavolat do centra, kde je maminka objednána, ať ji vezmou jako akutní pacientku ihned. Každé akreditované centrum je povinno mít na každý den připraveny 2-3 termíny pro takovéto akutní případy. Netroufám si říci, o co jde v případě maminky jde, ale samozřejmě může jít i o nádor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5836
Dobrý den, prosím o vysvětlení: "...patrný pooperační hematom vel. asi 3x1,5 cm s anechogenitami uvnitř, hladce ohraničený."
Stav po extirpaci recidivy před 4 měsíci(v jizvě), před 11 lety ablace prsu. Děkuji.
Odpověď: Pooperační hematom znamená, že v místě, kde byla vyjmuta recidiva (znovu se objevení) nádoru prsu ,zakrvácelo do místa, kde se operovalo. Hematom je dutina vyplněná krví. Někdy to trvá i mnoho měsíců, než se nález vstřebá a prohojí se. To, že se jedná o hojící se hematom dokladuje výraz : s anechogenitami uvnitř. Ničeho se nebojte, jde o běžné pooperační změny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5835
Dobry den ja by som chtela poradit je mi 25let a sem tehotna a v levem podpazi som si nahmatala bulku muzu se neceho obavat dakujem za odpoved
Odpověď: Těžko mohu odpovědět uspokojivě, potřebuji vědět, jak "malá" je tato malá bulka. 10mm ?, 15 mmm?. Zkuste mi také napsat, zda je spíše v kůži nebo v podkoží. Velmi pravděpodobně nepůjde o nic závažného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5834
Dobrý den, může žádanku na screeningovou mamografii napsat závodní lékař (odbornost 401)? Děkuji
Odpověď: Ano, jakýkoliv praktický - tedy i závodní lékař může napsat žádanku i u ženy, která nemá obtíže, ale musí být dosažena věková hranice 45 let. V případě obtíží může napsat žádanku úplně jakýkoliv lékař - obtížemi se myslí : bulka v prsu nebo v podpaždí, krvácení z bradavky, zarudnutí nebo prosáknutí kůže, jednostranné změny bradavky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5833
Je mi 35 let po 1 a 1/2 roce po zástavě laktace dostinexem mi začaly natékat prsa a téct sekrece. Bylo to bolestivé, lékař mi předepsal dostinex (%prolaktinu v normě). Min.týd.dobrán dostinex a současný stav:strašně mě píchá jedno prso. Byla jsem poslána na mamograf (za 14 dní). DOtazy: 1. Mohou bolesti souviset s dostinexem? 2. Má vyšetření na mamograf předcházet vyšetření lékařem? 3.Je vhodnější pro první vyšetření ultrazvuk? 4.Ochlupení pravého prsa je větší než na levém prsu (pravý prs má6 chloupků, levý 1 - vždy to tak u mě bylo)- jde o příznak karcinomu?
Odpověď: Jsem překvapená, jak často se používá k zastavování laktace hormonálních přípravků. V mé generaci docházelo k zastavení laktace postupným vysazováním. Obtíže - bolestivost - mohou opravdu souviset s užíváním dostinexu. Ve Vašem věku předchází mamografu vždy alespoň rozhovor s lékařem, který Vám musí žádanku vystavit. Věk 35 let je hraniční, je možno začít vyšetření ultrazvukem, který bych upřednostnila já, ale mamografie se již také připouští. Ochlupení na prsech nemá žádnou prokazatelnou souvislost s rakovinou prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5832
Dobry den chtela jsem se zeptat,která diagnoza je horší mame1 dx T3 N1 MO nebo mamme1 dx cT4 cN1 MO a co znamena když je v lekařské zprávě napsano nadale v celkové remisi.Prosím neuvádět tento dotaz na tyto stranky.Děkuji za odpověď.
Odpověď: V obou případech se nemoc nedostala do uzlin, byly postiženy spádové uzliny, mírně horší je T4 než T3, znamená to, že nádor byl v případě T4 větší a možná i prorostlý skrze kůži. Celková remise znamená, že nemoc se uspokojivě zastavila, není úplně vyléčena, ale nepokračuje. Stavy remise mohou přetrvávat mnoho a mnoho let, pacienti v remisi žijí v plné kvalitě života, pokud zachovávají principy přiměřeného pracovního nasazení a dostatčného odpočinku.Dx znamená, že šlo o pravý prs.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5831
Dobrý deň.Mohli by ste mi Prosím Vás poradiť čo mám robiť, čo mám robiť? Bola som na USG vyšetrenie prsníkov. Záver môjho vyšetrenia je cysta mammae1.dx.susp. Cystosis mammae 1. sin. Susp. fibroadenom mammae 1. sin. A výsledok z mamografie je ACR 2 BIRADS, známky BMD bilat.vraj sú to cysty, ktoré treba sledovať.Je potrebná operácia? Prosím o Váš názor na môj problém. Moja 57 ročná sestra má odrezaný prsník. Dakujem
Odpověď: Tak, jak nález popisujete,se opravdu neděje nic závažného. Cysty jsou cysty a cystami zůstanou, nemají schopnost se zvrhnout, stejně tak fibroadenom. Pokud byla udělaná dobrá diagnóza, nejde o nic nebezpečného. V Čechách se podobné "benigní" nezhoubné nálezy sledují sonograficky jedenkrát za dva roky. Ovšem doporučuji první kontrolu v kraším čase, aby se potvrdilo, že jde opravdu jen o cysyty a fibroadenom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5830
Dobrý den,p.doktorko,mojí 18 leté dceři už tak 2 měsíce bolí pravý prso,ale ne celé,ale jenom u bradavky,učí se na kadeřnici,a bolest pocituje jen když chodí na praxi,když pravou rukou stříhá, když má školu,nebo prázdniny,tak jí bolest ustoupí,říká,že jí pravá ruka nebolí,jen místo u bradavky,žádnou bulku si v prsu nenašla,její gynekolog jí poslal na sono,máme se obávat vážné nemoci?Mockrát děkuji za odpověd.
Odpověď: Sono velmi pravděpodobně neodhalí žádnou závažnou nemoc. Prs může bolet z hormonálních změn nebo také na základě blokovaných žeber. Bylo by docela dobré nechat si udělat masáž hrudní páteře a hrudního koše, eventuelně odblokování žeber. V tomto věku ještě stále dozrává prsní žláza, obtíže s tím spojené mohou vypadat tak, jak popisujete u Vaší dcery. To je druhá možnost vzniku obtíží. Dobře pomáhá Mastodynon - kapky, užívá se tři měsíce a kupuje se volně v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5829
Dobrý den,(dot. č. 5818) před operací jsem prodělala 6 cyklů chemoterapie, jelikož nádor byl hodně velký- zapouzdření a 8.1. 2010 byl prs odebrán. Nyní čekám na objednání do Ústí n. Labem. Měla jsem začít léčbu v Chomutově, ale mají stop stav a pacienty směrují do Ústí n. Labem. Tak doufám, že mě brzy objednají na léčbu. Není to jednoduché, to čekání. Jen doufám, že se mi podaří vyhrát. Děkuji a přeji hezky večer. Hana.
)
Odpověď: Po operaci se obvykle dávají ještě dva zajišťovací cykly, ale neznám Váš stav detailně, abych se mohla k léčbě více vyjadřovat. Opakuji, že do tří měsíců by měla léčba zářením začít. Určitě vyhrajete, když chcete vyhrát. V této zemi žije více, než 50 000 žen, které byly před mnoha lety léčeny pro nádor prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5828
Prosím, co to znamená,že moje diagnóza C5O je ve 4.stádiu ? Mám metastázy na páteři.jaké jsou možnosti léčby ?
Mohu získat odpověd na emailovou adresu.Děkuji MP
Odpověď: Milá Marie, tato otázka není vhodná k řešení takto na dálku. Čtvrté stadium rozhodně není příliš optimistické, určitě jste o nálezu v prsu věděla dlouho. Na druhou stranu Vám velmi a velmi radím : určitě se nechejte léčit. Předpokládám totiž , že se Vám do léčby nebude chtít, právě proto, že jste nepřišla včas . Neléčený nádor prsu přináší velmi komplikované situace, všechny ženy, které se k takovému postupu rozhodnou, později litují. Vaši lékaři jsou povinni Vám vše řádně vysvětlit. Trvejte na tom. V České republice se v onkologických centrech dodržují standardy v léčbě. Tady je ale opravdu probírat nemůžeme.Držím place k dobrému rozhodnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5827
Dobrý den, je mi 23 let. Před několika měsíci jsem si nahmatala v pravém prsu zboku malou bulku. Po nějakém čase asi zmizela nebo jsem ji přestala vnímat, a zhruha před dvěma měsíci jsem ji znovu objevila. Před menstruací je znatelnější a také dost citlivá, ale to mám v tomto období obě prsa. Horší je, že občas bolí jen tak sama od sebe a prostě o ní vím, nemůžu na to přestat myslet. Spím jen na pravém boku, jinak je mi to nepříjemné. Mám od své gynekoložky doporučení na sono prsu, ale nevím kde mi ho v Praze udělají. Můžete mi prosím poradit? Nejlépe na Praze 9.
Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Bulku si určitě nechejte vyšetřit, předpokládám skoro na 100%, že jde o fibroadenom nebo hormonální uzel ve žláze. Obě možnosti jsou hormonálně závislé, proti jejich vytvoření neexistuje žádný lék, obtíže dobře ovlivňuje Mastodynon - kapky, volně prodejné v lékárně, doporučuje se tříměsíční kůra, jinak nefunguje. Na vyšetření jděte jen do kvalitního centra !!!!, seznam akreditovaných center je na této adrese www.mamo.cz. V Praze je metrem všude blízko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5826
Dobrý den, je mi 24 let a na levé bradavce se mi vytvořil menší oválný útvar, má světlejší barvu než zbytek bradavky, je plastický a má cca 3mm. Bradavku mám vpáčenou, ale to mám již od dětství, gynekoložka mi ji v minulosti vyšetřila a toto problém není. Mám se objednat na vyšetření?
Odpověď: Popisovaný útvar na bradavce souvisí s kůží, jde velmi pravděpodobně o mazovou tzv. Montgomeryho žlázku. Nejde o oemocnění, ultrazvuk nepřinese žádné další informace. Někdy se přeplněné žlázky spontánně vyprázdní. Neexistuje recept, jak jejich vzniku zabránit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5825
Dobrý den,jsou polycistické vaječníky a absence menstruace nebezpečné s ohledem na rakovinu prsu? Jsem 3 roky po IVF. Další děti neplánuji,antikoncepci neberu.Je mi 28let.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Polycystické vaječníky samy o sobě nejsou rizikovým faktorem pro vznik rakoviny prsů. Poslední dobou se více hovoří o zvýšením riziku rakoviny prsů u žen, které podstoupily mnoho sérií IVF. Pokud by se i druhé těhotenství podařilo po malé sérii IVF, nezvyšuje se riziko podstatně. Riziko se vždy skládá z dalších faktorů - rakovina u příbuzných, strava a celkově životní styl atp.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5823
dobry den mam takovy problem pred rokem sem si nasla v prsu fibroadenom ktery mel 0,5cm zvetsil se mi na dva cm doktor mi rekl ze mam prestat brat antikoncepci beru Vreya ted sou to 3mesice co ji neberu a bulka v prsu uz neni hmatatelna ted mi moje gynekolozka nechce predepsat antikoncepci je mi 20let tak sem se chtela zeptat jestli nevite o nejake alternative v mem veku si to bez Ha nedokazu predstavit dekuji Terezka,(jestli existuje nejaka slaba HA
Odpověď: Milá Terezko, neexistuje nic jako slabá antikopcepce. Ani nevíte, jak dobrou službu Vám prokazuje gynekoložka, která Vám nechce antikocepci napsat. Mladé ženy přijaly antikoncepci jako životní normu, celoživotně dávají do těla hormony, na jejichž zpracování tělo není vývojově připraveno. Tisíce žen užívajících antikoncepci není posléze schopno otěhotnět bez dalších zásahů, které vedou ke zvýšení vzniku rizika rakoviny prsů, další tisíce mají nemoci štítné žlázy, protože tento hlavní regulátor není schopen trvalou hormonální zátěž utáhnout. Existují nehormonální způsoby antikoncepce, mechanické - nejlépe samozřejmě fungují kondomy. Mladý muž, který si váží své partnerky, považuje užívání kondomu za normu. Ví, že tím chrání zdraví partnerky. Najděte si partnera, který bude respektovat to, že nechcete užívat antikoncepci, protože z dlouhodobého hlediska je pro organismus mladé ženy velmi nezdravá. Terezko, vím, že jsem Vás moc nepotěšila, ale , prosím, přemýšlejte o mých slovech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5822
Dobrý den, prosím poraďte 7letý syn má zduřelou levou bradavku. Vůbec ho to nebolí jenom jsem se vylekala. Mám dva starší syny a u nich tento problém neznám. Prosím poraďte. Simona
Odpověď: Je to trošku překvapivé, určitě nejde o zhoubný nádor, nicméně doporučovala bych ultrazvukové vyšetření, které provede zkušený radiolog ve screeningovém centru. Jde totiž o to, aby náhodou nešlo o známky předčasné puberty, která s sebou přináší předčasnou zástavu růstu, což by se asi Vašemu synovi v dnešní době "dlouhánů" nelíbílo. Problém konzultujte s Vaším dětským lékařem. Pokud by ultrazvukové vyšetření potvrdilo zduření žlázy pod bradavkou, tzv. gynekomastii, pak by bylo dobré celou záležitost konzultovat ještě s endokrinologem. Váš dětský lékař si bude vědět rady.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5821
Dobrý den dnes jsem byla na ultrazvuku prsu a mám nález na levém prsu.Mám tady napsáno Vlevo v rozhraní MKK při bázi oválné hypoechogenní ložisko vel.8*3mm,benig.vzhledu.Prosím vás co to znamená.Děkuji
Odpověď: Znamená to, v rozhranní zevních kvadrantů máte hluboko v prsu malý fibroadenom nebo cystičku. Radiolog vyhodnocuje ložisko jako benigní, nebo-li nezhoubné. Pro potvrzení této nezhoubnosti se obvykle provádí kontrola ultrazvukem za 3 - 6 měsíců. Kontrola se nedělá, pokud si je lékař 100% jistý. Předpokládám, že jste byla vyšetřena ve screeningovém centru, které prošlo akreditací . Adresy center jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5820
Prosím o radu, pobolívají mě prsa,někdy i docela silně, levé víc než pravé a na levé straně, mám také zvětšené uzliny v podpaží, levé je i víc citlivé a přijde mi nateklé, málo ale přece, koupila jsem si v lékárně kapky z měsíčku lékařského, který příznaky mírní, ale nevylučuje. Je mi 20 let,mám se bát rakoviny? Hrbolky si v prsu hmatám i normálně, v levém víc a v pravém míň, tyto hrbolky se zvětšují a víc bolí s blížící se menstruací. Děkuji za odpověd.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Určitě se s Vašimi příznaky nemusíte obávat rakoviny prsů. Obtíže, které popisujete se vážou na dozrávání prsní žlázy - tento proces obvykle končí okolo 25 roku věku. Velmi správně jste si koupila přípravek z měsíčku, ještě cílenější a ověřenější je přípravek Mastodynon ( mastodynie je bolest prsů). Jde o kapky z drnku lékařského, doporučuje se tříměsíční kůra. Mastodynon také dobře vylaďuje předmenstruální obtíže. Pokud jste si jistá, že si hmatáte uzliny v podpaždí, svěřte se s tím Vašemu praktickému lékaři nebo gynekologovi, ať Vás pošle do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření. Bylo by dobré vědět, že uzliny jsou v pořádku, jejich zvětšení může souviset i s jinými chorobami. Vyšetření ultrazvukem je také možné si uhradit, stiojí obvykle 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5819
Dobrý večer,paní doktorko můj syn má bolestivou bulku na levém prsu .Je mu 18 roků.o co by se mohlo jednat?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Váš syn má to, co tisíce mladých mužů jeho věku - jde o gynekomastii, hormonální změnu základu´prsní žlázy, kterou má každý muž, to je norma, muži neradí slyší, že mají vlastně taková miniprsa. Tyto změny se Váží k hormonálním změnám, které Váš syn prodělává úměrně k věku. Obtíže obvykle samy odezní, ale někdy se přidají i na druhé straně. Jen zcela výjimečně se tento stav vyšetřuje - ultrazvukem, v centrech, kam chodí ženy. To tehdy, když se problém zhoršuje,a prsy se mění do ženského tvaru. V takovém případě je nezbytná konzultace endokrinologa. Poraďte Vašemu synovi, ať si bolestivou bradavkou chrání, poranění - například při sportu - se špatně hojí. Také by neměl užívat žádné potravinové doplňky, které se prodávají ve fitnes centrech, obtíže mohou být způsobeny vysokou konzumací rostlinných estrogenů, které se vyskytují například ve výrobcích ze sóji. Rozhodně se neobávejte zhoubného nádoru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5818
Dobrý den, je mi 52 let a jsem po operaci odstranění celého prsu, dnes je to přesně na den 2 měsíce po operaci, jizvu mám již zahojenou. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po operaci mám nastoupit následnou léčbu, kterou mi určil onkolog - ozářování a biol. léčba. Mám strach, že už je to dlouho, aby se něco nezanedbalo, než mě na léčbu objednají, nebo je to běžné? Děkuji za odpověd´Hana
Odpověď: Neexistuje žádný jednoznačně určený interval mezi chirurgickým výkonem a ozařováním. Důležité je, aby jizva byla dobře zahojená a pak se může ozařovat ihned, od operace by to nemělo být déle, než tři měsíce. Celkem mně překvapuje, že je Vám plánována biologická léčba bez předchozí chemoterapie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5817
DOBRÝ DEN
MAMINKA BYLA NA VYŠETŘENÍ NA MAMOGRAFU A ZDĚLILY JÍ ŽR TAM NAŠLY T
















DOBRÝ DEN
PROSÍM O INFORMACI CO JE TO MĚKKÝ STÍN
V PRSU
DĚKUJI PŘEJI HEZKÝ DEN
Odpověď: Měkký stín v prsu nemusí znamenat vůbec nic,ale může také jít o ložisko, které by se mělo ještě ověřit - například sonograficky (ultrazvukem) nebo dokonce pomocí biopsie. Předpokládám, že si centrum Vaši maminku objednalo na doplňující vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5815
Dobrý den, Prim.MUDr.Miroslava Skovajsová,děkuji za odpoveď na dotaz č.5809, chtěla bych se ješte zeptat, zda je možné se k vám do centra objednat, pokud nepocházim ze stredočeského kraje. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Rádi Vás vyšetříme, jako všechny ženy z celé ČR, které k nám jezdí. V naší republice neexistuje povinnost navštěvovat jen lékaře v místě bydliště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5814
Pěkný den, jak často mohu chodit na vyšetření sono prsou? Je to tak, že je to jedenkrát za dva roky hrazeno pojišťovnou? Proč se o tom nikde nemluví, když jsou nádory otázkou i mladých žen? Mamografu rozumím, že to může zvyšovat riziko...Nebo je sono otázkou doporučení gynekologa v návaznosti na rodové zatížení? Děkuji moc za odpověď. Linda
Odpověď: Milá Lindo. V žádné zemi na světe se neproplácí sonografická prevence u mladých žen. Má to mnoho důvodů, které tady těžko můžeme probírat. Není to tak, že na sono vyšetření je nárok jedenkrát za dva roky. Na sono vyšetření je nárok kdykoliv, kdy jsou obtíže, pokud obtíže nejsou, nárok není a mladé ženy si vyšetření hradí samy. Vyjímkou jsou pouze ženy z rodin s vysokým rizikem, nebo dokoncem prokázaným BRCA 1 + 2 genem. Pro mladé ženy platí, že se mají kvalitně samovyšetřovat a pokud si najdou cokoli nového, mají absolvovat sonografické vyšetření, na které může navazovat i mamograf nebo magnetická rezonance. Klinické příznaky, které je nutno považovat za závažné, jsou : hmatná rezistence (boulička) v prsu nebo v podpaždí, zarudnutí prsu nebo jiná změna kůže - například zatahování, změny kůže bradavky a dvorce, nebo krvácení z bradavky. V těchto případech gynekolog vystaví doporučení na vyšetření prsu, je možné také si vyšetření uhradit ( jak jsem již zmínila) nebo využít podpory Avonu, jak doporučuji několk dotazů nazpět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5812
Dobrý den p. doktorko měla bych dotaz před rokem mi zjistily na mamografu v pravém prsu cysty.časem to bylo v pořadku ale ted ma velike bolesti v prsu a nevim co na ty bolesti pomahá .Jelikož mi je 40 let a mám strach z rakoviny( matka rakovina plic, otec rakovina mozku a babička rakovina prsu)je proto možné si žažadat o nějaké odběry (genetické).ty bolesti stále nabyvájí intezity . děkuji za odpověd majka
Odpověď: Bolestivé prsy s cystami neznamenají žádné vyšší riziko vzniku rakoviny prsů. Ve Vašem věku by se pro Váš klid měla provést mamografie, vzhledem k bolestivosti prsů doporučuji, abyste si ho naplánovala po menzes, kdy jsou prsa méně citlivá. Vaše rodinná anamnéza není příliš riziková, ale také není úplně bez rizika, přesto nemáte nárok na doporučení od gynekologa nebo praktického lékaře na další mamografii po roce. Možná, že bolest prsů by mohla být důvodem, pro který Vám gynekolog žádanku vystaví, alle není to důvod příliš pádný.Vyšetření si můžete uhradit, stojí obvykle okolo 700 Kč. Na bolestivost prsů je dobrá léčebná kůra 3 měsíce: Vitamin E 400mg denně - 1 tobolka po jídle, druhý měsíc 200mg tobolka a třetí měsíc 100mg tobolka. Po celé tři měsíce k tomu užívat acidum folicum ( kyselinu listovou) Vše se volně kupuje v lékárně. Druhou možností je rovněž tříměsíční léčba Mastodynonem - kapky, které se kupují volně bez receptu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5811
diagnosa:věk 40-inv.dukt.karcinom-11mm- pT1c-pN1sn+,MO.Sent. uzlina metastaza zasažená v celém rozsahu-ostatní uzliny v podpaždí všechny negativní.Estrog.receptor90%Progester.rec.70%,c-erbB-2,HER-2/neu-skore:0,MIBI( Ki67)-50%zachycena angoinvaze.Prosím ,budu absolvovat kompletní léčbu, ale jaká je moje prognosa?máte i pacientky, které přežívaly i 5 let s touto dg. ? Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Vážená paní. Parametry Vaší nemoci, které popisujete, jsou velmi a velmi příznivé, i přes postižení tzv. sentinelové uzliny. Více, než třicetiletá švédská studie ukázala na obrovském souboru nemocných žen, že více než 90% žen, které byly diagnostikovány v podobném stavu nemoci, dodnes žije (30 let!!!!) - tedy jsou považovány za uzdravené. Uzdravování, to není jen chemoterapie , operace a záření. Jde také o Vaši chuť se s nemocí poprat a jednoduše nad ní zvítězit. Nádory prsů je sice nejčastější, ale také nejlépe léčitelné nádorové onemocnění. Ničeho se nebojte a vrhněte se do úzdravy. S pomocí Vašich nejbližších to zvládnete !!!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5810
Dobry den,mela bych na VAs otazku.Minuly mesic mi p.doktor zmenil HA.presla jsem z yasminelle na yaz. Od te doby mi je cely mesic blbe, mam pocit na zvraceni ale nezvracim.Poslednich deset dnu ma citliva prsa-a vecer po pilulce mi vytece pri zmacknuti bilo-zluta kapicka.Chci Poslal me na mamograf.vysetr.Chci se zeptat, je mozne aby nepoznal tehotentvi v 2. ci 3. tydnu?Chodim casto i na WC curat.Je to opravdu zmenami HA a nemusim se bat, ze to je materke mleko?a priznak tehotenstvi? dekuji pekny den!
Odpověď: Ze své mnohaleté praxe vím, že změna antikoncepční léčby může individuálně vyvolat veliké obtíže, dokonce i takové, které imitují těhotenství. Mamografie v této chvíli neřekne nic podstatného, ani se pro mladou ženu (předpokládám) nehodí. Žádné vyšetření není schopno bezpečně odhalit časné těhotenství. To , že se ho obáváte, napovídá, že jste velmi pravděpodobně neužívala původní antikoncepci pravidelně, což jste zřejmě ani neřekla svému gynekoologovi. Mléčná sekrece spíše, než na známky těhotenství ukazuje na hormonální změny - kam by mohla změna antikoncepce patřit. Pokud obtíže nezmizí, budete muset vše stejně konzultovat se svým gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5809
Dobrý den, je mi 32 let, mám menší buličku na levém prsu, na pohmat málo bolestivú, gynekolog mi zdelil že to nic není a říkal že UZ je prozatím zbytečný, trvá to asi 4 měsíc, nechtěla bych něco zanedbat aby nebylo neskoro. Myslela jsem, že se objednám sama na UZ, abych se ujistila, že je to v pořádku, je možné zjistit i jiným spůsobem než UZ, že se o nic závažného nejedná? ( jen pro info: díte zatím nemám a asi před rokem mi zjistili zvýšený prolaktín, na úpravu jsem brala Dostimex - nevím jestli to může mít nejaký vlyv) Děkuji za odpoveď.
Odpověď: Každý hmatný nález v prsu se má vyšetřit i u ženy Vašeho věku. Už jste ve věku , kdy se musí myslet na všechny nemoci prsní žlázy, a proto mě názor Vašeho lékaře velmi překvapuje. Na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra si můžete dojít se žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře, můžete si ho také sama uhradit - stojí obvykle 300 korun, každoročně na jaře také běží akce Avonu, kde je možné získat příspěvek na vyšetření v hodnotě 200 Kč. Sledujete rtránky Avonu, tam by se o akci mělo mluvit. Ve Vašem případě bych ale moc nečekala a dožadovala bych se doporučení od lékaře. Máte-li v prsu hmatný nález, je povinen Vás na vyšetření poslat. Určitě se nechejte vyšetřit jen v akreditovaném screen ingovém centru, jejich adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5808
Dobrý den, mám 19ti denní mimi, které kojím. Ještě v porodnici mi lehce popraskaly bradavky, přičemž při používání kloboučku se mi levá zahojila. Na pravém prsu jsem přešla k odstříkávání, jelikož mě při kojení bolí. Bradavku mám prasklou a bolavou. Můžete mi poradit, jak to léčit a co dělat, abych se vyhnula zánětu mlékovodů? Děkuji
Odpověď: Milá maminko. Snad žádná žena neprošla kojením bez obtíží. Poprasaknou kůži bradavky je dobré promazávat mastičkou, která obsahuje calcium panthotenicum, možná by stačila pěna ve spreji. I když si jí dětátko trochu lízne, neuškodí mu to. Lékárníci obvykle umí velmi dobře poradit. Promazávat bradavky byste si měla i mezi kojeními. Odstříkávání není ideální, protože pouze sání miminka může vytáhnout mlíéko tak, že není třeba se pak obávat zánětu. Sama jsem tuto situaci zažila u svého druhého dítěte, několik dnů jsem kojila se slzami v očích. Pak ale najednou dojde k "otužení bradavek" a z kojení se stane jedna z nejkrásnějších situací, která může ženu v životě potkat. Mít s sebou kdykoliv a kdekoliv ideální potravu pro vlastní dítě - to se nedá ničím nahradit. Blíží se jaro a vy budete chtít být se svým miminkem být co nejvíce venku v přírodě. Můžete jít kamkoliv, kdykoliv bez větší přípravy. Vydržte, buďte trpělivá, každá žena tuto situace nakonec zvládne . Mít dítě je snůška radostí i strastí. Radosti ale nakonec vždy převáží. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5807
dobrý den,již delší dobu mě pálí občas tlačí levý prs byla jsem na ultrazvuku i mamografu bez nálezu,kdy je možné ultrazvuk zopakovat.Je mi 40let,12let beru antikoncepci gravistat,žádnou bulku jsem si nenahmatala ale je to nepříjemné a stále se na to soustředím až si to snad vyvolávám.Nepomohla by změna antikoncepce?Děkuji za odpověd
Odpověď: Změna antikoncepce by mohla pomoci, chce to však pečlivou rozvahu společně s Vaším gynekologem. Nejvíce by pomohlo úplné vysazení antikoncepce. Poslední studie naznačují, že celoživotní užívání antikoncepce je nefyziologické a může při nášet další obtíže. Ještě, než se půjdete poradit s gynekologem, zkuste užívat tři měsíce kůru vitaminem E : jednu tobolku denně po jídle, první měsíc 400mg tobolky, druhý měsíc 200 a třetí měsíc 100miligramové tobolky. K tomu celé tři měsíce užívejte kyselinu listovou. Vše koupíte v lékárně. Někdy se také na bolestivé pálící prsy dávají estrogenové náplasti. Nejprve zkuste ta poměrně dobře fungující "léčítka" , které jsem Vám doporučila, když budeme neúspěšné, nezbývá, než další postup projednat s Vaším gynekologem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5806
tento dotaz jsem položila v lednu, ale dosud není žádná odpověď.Váš dotaz byl právě (09/01/2010 10:31) zodpovězen.
DOTAZ: Vážená paní doktorko, je mi 39 let a mám genetickou zátěž. Na stránkách www.promedikal.cz jsem se dočetla o přístroji, Elektroimpedančním mamografu MEIK, který nemá riziko rtg záření. Dle autorů je mnohem spolehlivější než klasický mamograf. Je možné ho použít u mladých žen k diagnostice karcinomu prsu. Jaký je Váš názor na jeho spolehlivost?Znamená to postupný zánik klasických rtg mamografů? nebo jde jen o lákavý reklamní trik? Eva Radbruch
Odpověď: MIlá paní Evo. Možná došlo k nějakým technickým problémům, v lednu odpovídal jiný mamodiagnostik. Elektroimpedanční mamograf je podvod. Naše odborná společnost s tím už několk let bojuje, ale vždy se někde najde někdo, kdo s přístrojem opět přijde, obvykle s argumentem, žeprávě tento další prototyp je nejnovější generace a že byl původně vyvíjen pro kosmický program. Přístroje byly podrobeny klinickému testování na I.lékařské fakultě v Praze a v Olomouci ve fakultní nemocnici. U nás v Mamma centru v Prazel a v Masarykově onkologickém ústavu v Brně byl testován další takový nerentgenový zázrak: Dynamic optical breast imaging - DOBI. Ani jeden z těchto přístrojů nedosáhl specificitou na ultrasonografické vyšetření. V České republice si MEIK pořídilo několik jedinců, kteří tvrdí, že s ním musí umět zacházet. Měla jsem v ruce několik takových výstupů z vyšetření a připadala jsem si jako v předminulém století, nebo jako ve věštírně, kdy věštba je udělaná tak, že vždycky něco vyjde. Zodpovědnost však za tyto nálezy neexistuje. My, všichni odborníci mamární diagnostiky bychom si přáli, aby se konečně objevila neretgenová spolehlivá metoda pro nalézání nehmatných nádorů prsu. MEIK to však není. Já osobně bych byla první, kdo by sním pracoval.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5805
Dobrý den,dostala jsem od svého gynekologa dostinex na zastavení laktace po dobu dvou dnů s tím že si prsa mám ztahovat,prsa jsem měla tvrdá a na dotek velmi bolestivá po dvou dnech prsa změkla-ne však moc-a i určitá úleva se dostavila. Mám tedy dotaz, pořád mě prsa pobolívají a mám v nich škuby mám vydržet jestli prsa sami změknou úplně nebo si mám jít pro další dostinex?popřípadě co s tím dělat jiného jestli nadále vázat atd.Předem moc děkuji za odpověď.Hezký den.
Odpověď: Trochu Vás odpovědí zklamu. Nikdo z nás - diagnostiků, kteří zde odpovídáme v poradně, nemáme zkušennost se zastavováním laktace. Tomu se věnují gynekologové. Můj osobní názor je, že laktace se nemá zastavovat, má se nechat postupně vymizet, tak to je naplánováno geneticky. Zástava laktace má přijít pouze ve zcela mimořádných situacích. Ve Vašem případě: navštivte znovu svého gynekologa a zastavení laktace s ním dořešte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5804
Dobrý den,
je mi 30 let. Před dvěma dny jsem si všimla, že mám mírně zvětšenou levou část bradavky - po mírním zmáčnutí z něj vyšela bílá tuhá hmota (asi nějaký hnis) - asi o velikosti většího hrášku.... nijak mne prso nebolí.. jen druhý den malinko pordáždněná bradavka. Dnes se to opakovala na opačné straně bravky. Může se jednat o nějaký zánět - teploty nemám, prso nebolí... 10 měsíců již nekojím. Děkuji za odpově´d a přeji příjemný večer.
Odpověď: Velmi podobný dotaz jsem již řešila - 5797. Přečtěte si jej. I u Vás jde velmi pravděpodobně o vyprazdňování kožních mazových žlázek, neznáme mechanismus, proč se naplňují. Může to souviset se stravou, ve které převažují tuky a cukry. Jde ale o velmi individuální záležitost. Platí však to, že jde o nenádorový stav, ani se z těchto nevýznamných kožních útvarků nádor vyvinout nemůže. Obsah se může vymáčknout, nedoporučuji však prs hmoždit, stejně dojde k opakovanému naplnění. Většina žen má na prsních bradavkách tyto mazové žlázky, považují je za neestetické, ale s tím se opravdu nedá nic dělat. Tak to zařídila příroda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky