MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249


Dotaz č. 7269
Dobry den, jsem po trech stimulacich na IVF, v soucasnosti mam rok a pul stare dite, problemy zadne nemam, ale presto jsem se chtela zeptat, jestli by bylo v mem pripade vhodne, objednat se na ultrazvuk prsou? Je mi 35 let. Dekuji, Svobodova
Odpověď: Preventivním ultrazvukovým vyšetřením samozřejmě nic nezkazíte. Procedura IVF se považuje moment mírně zvyšující riziko vzniku rakoviny prsu. To je ale zapotřebí vidět hlavně v kontextu s ostatními rizikovými momenty. Například, zda se v rodině vyskytuje nádorové onemocnění prsů nebo jiné typy, předchozí osobní anamnéza - ozáření hrudníku pro jinou závažnou nemoc. Na vyšetření nemáte nárok, ale můžete ho podstoupit na přímou platbu (300Kč). Doporučuji, objednejte se v jednom ze screeningových center. Adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7268
Dobrý den paní primářko-prosím o radu-asi rok po ukončení kojení se mi na pravé bradavce udělala menší boulička-na dotek citlivá a po zmáčknutí se objevila "bílá hmota"-ne výtok,spíš jako z tukové bulky..chtěla jsem se tedy zeptat,jestli mám navštívit nějakého specialistu,nebo jestli je to normální jev..Je mi 30 let.Děkuji
Odpověď: Jde o tzv Mondorovu žlázku. Nejde o nemoc, jen o mazovou žlázku v kůži dvorce. Obsah můžete vytlačit ven, jen zbytečně oblast nehmožděte. Tento nález není důvodem k vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7267
Dobrý večer. Zajímalo by mě co znamená involuční žláza typu Tabár II. Děkuji za odpověď. kautská
Odpověď: Jde o nejlepší typ prsní tkáně - nejvíce přehledný, ve které se při hodnocení mamografie nedělají chyby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7266
Dobrý den. Je mi 31 let, plně kojím 2 měsíční miminko, 3 letou dceru jsem kojila 2 roky. Letos v únoru jsem byla na akredit.pracovišti na UZ, šla jsem jen tak, pro jistotu, vyšetření OK. V rodině se rak. prsu zatím nevyskytla. Již 4 dny hmatám v pravém prsu, těsně nad dvorcem, mezi horním vnějším a vnitřním kvadrantem tuhou nebolestivou bulku velikosti malého hrášku. Bulka je spíš na povrchu žlázy, je dobře cítit pod kůží. Ve druhém prsu jsou také podobné bulky, ale měkčí. Může se jednat o něco závažného? Mám se objednat znovu na vyšetření? Děkuji za odpověď. Romana
Odpověď: Zcela určitě nejde o nic závažného. V klidu užívejte možnosti kojení, na vyšetření se objednejte, pokud i po vysazeném kojení (2-3měsíce) bude pohmatový nález přetrvávat. Jde buď o ucpané mazové žlázy v podkoží nebo o drobné cystičky vázané na mlékovody. Může jít také o papilom, což je nezhoubná bulka, která se nikdy nezvrhne ve zhoubnou a proto teď vůbec není důvod něco řešit........Důvod k vyšetření by byl pokud by bulka rychle rostla, což nepředpokládám. I nezhoubné bulky umí růst, dokonce velmi rychle a nic to neznamená.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7265
Dobryvecer! mam taky problem ze mi stale boli krk , niekedy vypluvam aj krv neviem co to mozebyt, lekar mi robyl vyter ale tie vysledky mam dobre neviem ze teraz tak co mam robyt. porad te mi vopred dakujem


mam este taky problem ze pod pazuchom mam cgrcku a velmi ma to boli. uz to mam aj vic krat som to mala potm po 3 mesiace to odide a zase dojde von. neveim co moze to byt porad te mi dakujem
Odpověď: V podpaždí máte zřejmě problém, který jsem popsala o několik otázek níže (7260). Velmi pravděpodobně jde o úklidový - očistný projev organismu, který se v našich končinách objevuje stále častěji jako reakce na špatný životní styl, hlavně na špatné složení stravy. Bouličku nemačkejte, nechte organismus, ať se s ní vypořádá sám. Vyplivování hlenu neumím zhodnotit, krevní příměr může být z dásní - při parodontoze, ale také z plic. Požádejte o kompletní vyšetření - RTG hrudníku, návštěva plicního lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7264
Dobrý den, prosím o radu. Mám cca 3 měsíce velkou bolestivost levého prsu. Byla jsem na vyšetření sonem a bulka, kterou lze v prsu pohmatem najít je prý tuková. Prso mám někdy v tomto místě horké a bolest je i při zvednutí ruky. Děkuji Jitka
Odpověď: Zřejmě jde o fibroadenom, nezhoubný útvar v prsu, který se může projevovat těmito obtížemi. Doufám, že jste byla vyšetřena v kvalitním akreditovaném centru. Chybí mi informace o Vašem věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7263
mam bolestivé bulky v pravém prsu a bolesivá místa v pravém podpaždí.Citlivost se projevuje hlavně v období před periodou a po ní.Malé bulky v podpaždí jsou jakoby zduřelé.Byla jsem před 15 lety na plast.operaci zmenšení prsou.Kolem jizev se mi dělají červené žilky.
Odpověď: Jsem přesvědčená, že obtíže, které popisujete nejsou známkou zhoubného onemocnění. Měla byste však podstoupit běžné vyšetření prsní žlázy, pokud je Vám nad 40 let, tak mamografii i ultrazvuk. Vyšetření by mělo u Vás být provedeno nejen pro současné obtíže, ale hlavně proto, že jste podstoupila mamaplastiku: Kontroly Vších prsů by měly probíhat pravidelně, nejméně jednou za dva roky, ideálně po roce. Najděte si zde na www.mamo.cz adresu blízkého screeningového centra a tam se svěřte do péče.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7262
Dobrý den, je magnetická rezonance zdraví škodlivá? Na jakém principu funguje a co umožňuje vidět? Je dle vašeho názoru při podezřelém, zatím nejasném nálezu z mamografického a ultrazvukového vyšetření lepší dovyšetření mamografickou rezonancí, nebo radikálně chirurgický zákrok a odstranění podezřelého útvaru, jak doporučuje chirurg z mamologické poradny? Jak velkou roli hraje při těchto dovyšetření čas? Dovyšetření má být za měsíc od posledního vyšetření. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: K jakémukoliv operativnímu výkonu má jít pacient zcela vyšetřený. Magnetická rezonance znamená vyšetření v magnetickém poli, užívá se nejméně 15let v moderní medicině a nebyly celosvětově popsány žádné známky poškození organismu, který vyšetření podstoupil. Chirurgický výkon " na slepo" může naopak přinést více škody, než užitku. Zkušený onkochirurg vždy plánuje operaci až na základě úplného vyšetření ( využití všech možností), EUSOMA ( european society of mastology) - vážená evropská organizace - dokonce požaduje vždy biopsii podezřelého okrsku, aby se buď potřeba chirurgického výkonu vyloučila nebo se naopak naplánoval výkon, který bude "ušitý na míru" danému pacientovi. Pokud se bavíme o Vaší mamince, je magnetická rezonance i operace zcela zbytečná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7261
Prosím o interpr nález mamky(54).Děkuji.Centr vysoce denz parenchym lehk asymetr parenchymu objemň.vpravo v VKK parc.tuková involuce.Ložisk obtíž.detek.Bez zjev distorze struktur.Patolog.mikrokalc.neprokáz.Axilly,kůže bez patolog.Tabár III/V BI-RANDS-0.oboustr centrál vysok podíl hyperechog.fibrózní tkáně.Vlev bez lož.změn.Vprav ZKK patrn oplošť hypoechog.area vmezeř do hyperechog. fibróz tkáně vel. cca 15x7x7 mm nemá vyslov ložisk charakter,ložisk.změny charakt FA jednozn nediferencuji.Kůže bpn.Axily volné Ré:BI-RANDS 3,pravděp.benigní změny v ZKK vprav area dysplastick či mastopatick tkáně?
Odpověď: Uf. Popis vyšetření připomíná popis abstraktního obrazu, rentgenolog se opravdu snažil popsat úplně všechno, co viděl, což může být dobře, ale i kontraproduktivní, neboť zanechal nejistotu, co se to vlastně děje vpravo v zevních kvadatench. Podle mého je tam zcela běžná tuková součást prsní žlázy. Myslím si, že nález po ultrazvuku měl být uzavřen jako Bi-rads 1 - tedy úplně zdravá prsa, ne Bi-rads 3 - což celosvětově znamená přítomnost nezhoubné léze v prsu. V každém případě je Vaše maminka v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7260
Jednou za měsíc až dva se mi v podpaží-na urovni prsu udělá kruhový,asi centimetrový "uhrák".Během pár hodin nateče,bolí.Dalších asi 10 dní se vstřebává-je dost hluboky,tuhý.Dělá se mi posledních pár měsícu.Je mi 31let,nemám žádné zdravotní potíže.Asi to je naprostá banalita,ale napadlo mě jestli to nemuže být příznak rakoviny prsu?!Děkuji za odpověd.
Odpověď: Rozhodně nejde o příznak rakoviny prsů. To, co popisujete, je příznak "čištění" organismu, se kterým západní medicina příliš nepočítá, ale tradiční čínská medicina tyto procesy zná a popisuje. Možná jste změnila nějak stravu - směrem k lepšímu, což Váš organismus pochopil jako signál k tomu, že se může začít zbavovat škodlivin, které se v těle usazují. Jsou to především různé konzervanty, ale i depa lepku při nadměrném užívání bílého pečiva nebo kaseinu při nadměrné konzumaci mléčných výrobků. Procesy čištění - jakkoli jsou nepříjemné, jsou žádoucí. Někdy může dojít k provalení léze ( líbí se mi Váš výraz uhrák) navenek, jindy se vstřebá, i když obtížně. Rozhodně lézi nemačkejte, Váš organismus si bude umět poradit rychleji a rychleji, s každou zkušennoatí. Jestli mohu poradit, nejezte ani velké množství uzenin. Zdravá strava má být vařená, hodně zeleniny, luštěnin, prostě taková, jak jedly naše babičky v době, kdy ještě neexistovaly supermarkety s nepřirozeným jídlem v lákavých obalech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7259
Dobrý den, je mi 62 let,navštěvuji 8 let mammo poradnu, opožděná žlazová involuce,nález je bez známek infiltrace, bez patol. mikrokalcifikací, výskyt rakoviny prsu v u babičky. Od června jsem po hysterektomii dělohy (výhřez),zcela nezahojeno. Gynekolog mi předepsal vaginální krém Ovestin na 2 měsíce. Obávám se možných rizik ve vztahu na podezření onemocnění prsou. Vždy mi bylo doporučováno v poradně nepoužívat hormonální léčbu. Prosím o Vaše stanovisko. Děkuji
Odpověď: V mamo poradně si špatně interpretují typ žlázy Vašeho prsu. Opožděná involuce je jen jiný název pro určitý typ žlázy, který má asi 35% žen v této republice, a který je typický vyšším podílem obalujícího vaziva (kolem žlazových lalůčků) do vyššího věku. Nejde o nemoc, ani o vyšší riziko vzniku rakoviny prsu!!!!!!!!!!
Lokální (místní) podání Ovestinu do vaginy je velmi bezpečné, do zbylého organismu se dostává minimum přípravku. Užívání Ovestinu po htsrektomii je na místě, s gynekologem pak konzultujte, jek dlouho jej budete užívat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7258
Dobry den,
v roku 2007 mi bol zisteny firoadenom, potvrdeny FNAB.Po zmene lekara mi tento "pre istotu" opat vykonal biopsiu s tym istym vysledkom. Pri pravidelnej kontrole (cca kazdych 6 mes.) lekar zistil zvacsenie FA o 3 mm a opat vykonal biopsiu. Je potrebne opakovane vykonavat biopsiu? Je mozne aby sa tento casom zmenil na nieco "ine"?Co moze sposobit rast FA? dakujem
Odpověď: Jsem velmi překvapená postupem vůči Vaší ověřené nezhoubné lézi. Zvětšení fibroadenomu o 3mm je zcela nevýznamné, neboť to je typická vlastnost fibroadenomů. Některé se pravidelně s menstruačním cyklem zvětšují a zmenšují - záleží v jaké době cyklu proběhne měření. Opakované biopsie jsou zcela proti logice správné péče. Buď jde jen o fibroadenom, pak není třeba znovu ověřovat, pokud roste a je větší než 30 mm , je to jednoznačná indikace k jeho chirurgickému vyjmutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7257
Dobrý den, paní doktorko,

chtěla bych se zeptat, měla jsem dostat 9.11. menstruaci, měla jsem 1 týden před hrozné napětí a bolesti v prsou, podbřišku a silný hustý výtok. Menstruaci jsem nedostala, výtok už nemá, bolesti v podbřišku taky nemám, ale co mi zůstalo jsou bolesti v prsou jen na lehký dotyk, nebo se mi špatně leží na boku, nevím , co s tím. Navíc mám zbytečně prsa o celé číslo větší. Dneska je 22.11. a vše je stejné. Je mi 32 let, děti nemám, HA neberu.
Odpověď: Obtíže, které popisujete, jsou velmi pravděpodobně hormonálního původu. Hormonální dysbalance může vzniknout bez zjevné příčiny (nebo ji neumíme pojmenovat). Samozřejmě může jít i o projevy časného těhotenství. Je na čase, abyste navštívila gynekologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7256
Dobrý den paní doktorko,
je mi 42 let a ráda bych podstoupila vyšetření prsů, vzhledem k rodinné anamnéze (babička,teta). Zádrhel je v tom, že kojím a ještě zhruba rok asi budu. Co dělat?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Prsa v době kojení lze vyšetřit ultrazvukem - tím se vyloučí alespoň hrubší patologie. Až dokončíte kojení, je možno provést mamografii, ideálně nejméně 3 měsíce po vysazení kojení, v té době je prsní parenchym již zcela dobře přehledný. Pokud na ultrazvukové vyšetření půjdete již nyní, určitě se objednejte do screeningového centra, vyšetření kojícího prsu by měl provést skutečný odborník. (adresy zde na www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7254
Vážená paní primářko,ráda bych Vám poděkovala za povzbudivá slova ohledně vakuové biopsie,kterou jsem podstoupila ve Vašem centru.Velký dík také paní Mudr.Žížalové a sestrám,byly opravdu skvělé a díky jejich přístupu,jsem vyšetření zvládla v pohodě.Holemá.
Odpověď: Vážená paní Holemá. Ani nevíte, jak taková slova uznání zdravotníky potěší. Myslím, že toto by si měli uvědomit lidé z vládní garnitury(hlavně z ministerstva), kteří v poslední době lékařskou práci dehonestují. Předám tuto pochvalu kolegyni Žížalové. Osobně jsem opravdu šťastná, že Mamma centrum takto funguje, moje pracovní povinnosti mi nedovolují trávit tam veškerý pracovní čas.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7253
Dobrý den, už nějakou dobu mám zarudlé bradavky, na kterých prosvítají bílé "tečky". V létě jsem ještě měla na bradavkách suchou kůži, která ale promašťováním témeř zmizela. Předtím jsem brala antibiotika a léčila se z kvasinkové infekce. Jak se toho můžu zbavit? Mám jít ke kožnímu lékaři nebo gynekologovi? Děkuji
Odpověď: Potíže, které popisujete velmi pravděpodobně navazují na užívání antibiotik. Myslím tím zarudnutí bradavek. Není vyloučeno, že kvasinková infekce na bradavkách přetrvává - je to ale velmi těžko prokázat. Může také jít o alergickou reakci kůže bradavek na povrch spodního prádla, nevylučuji ani na prací prostředek nebo dokonce na jídlo - přemíra ovoce atp. Prosvítající bílé tečky jsou mazové žlázky kůže bradavek, které jsou normální součástí jejich kůže. Jde o tzv Montgomeryho žlázky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7252
Dobrý den, přítel (27) mé dcery má problém s výtokem z bradavky a mokvavý, bílý výtok z okolí. Stěžuje si také na velkou bolest. Obvodní lékařka konstatovala, že to nic není. Bohužel problémy mu přetrvávají.Měl by navštívit nějakého specialistu nebo se jedná běžný problém?děkuji za odpověď Marková.
Odpověď: Popisované problémy nemohu brát jako bezvýznamné, rozhodně nejdou běžné, nespadají do běžné gynekomastie, kterou muži tohoto věku mohou ještě trpět. Obvodní lékařka měla určitě mladého muže poslat na ultrazvukové vyšetření (velice doporučuji akreditované pracoviště - adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz). Vyšetření také může být provedeno na přímou úhradu.Postiženou bradavku by také určitě měl vidět kožní lékař.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7250
Dobrý den, ráda bych se zeptala které vyšetření je podle vás lepší či účinější zda to maqmografické nebo ultrazvukové děkuji :) Dominika
Odpověď: Přínos mamografie a ultrazvuku se velmi liší podle věku ženy a také podle typu prsní žlázy, který byl ženě z genetického hlediska "přidělen". Zcela prioritní vyšetřovací technikou pro ženy od 40 let je mamografie, detaily, které umí v prsní žláze zobrazit, jsou ultrazvuku zcela nedostupné. Ultrazvuk dobře postačí u mladých žen, ale je i velmi potřebným u žen nad 40let, které mají hůře přehledný typ žlázy, v nálezech je to popisována jako prsní žláza s vysokou denzitou. Výběr vyšetřovací metody nechte na lékařích v akreditovaném centru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7249
Měla jsem dotaz ohledně občasného píchání v pravém prsu s možnou souvislostí s krční páteří, neuvedla jsem věk - 58. Děkuji
Odpověď: Věřím, že využíváte pravidelné mamografické kontroly v akreditovaných screeningových centrech, na které máte nárok. Preventivní program je určen pro všechny ženy od 45 let - horní věková hranice není omezena. Povinnost odeslat Vás na vyšetření, má Váš praktický lékař nebo gynekolog.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7248
Dobrý den,

asi 12 dnů léčím krční páteř, beru Meloxicam Merck, asi před týdnem mi začalo občas píchat (vždy několik vteřin) v různých částech pravého prsu, v intervalu 1 až několik hodin. Chtěla bych vědět, zda tyto potíže souvisí s krční páteří, nebo je nějaký problém přímo v prsu. Děkuji.
Odpověď: Vaše obtíže s krční páteří velmi pravděpodobně souvisí se stěhovavým pícháním v prsu. Pokud je nějaký problém s postavením nějakého úseku páteře - u Vás jde o krční - přesouvají se tyto obtíže i do dalších úseků. píchání je velmi pravděpodobně spojeno s poruchou postaneí hrudní páteře, může jít o blokádu žebra. až přejdou akutní obtíže, bylo by vhodné podstoupit rehabilitaci a zařadit do života na trvalo cvičení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7247
Dobry den,
Je mi 20 a posledni dobou se mi strasne zvetsila prsa,velikost skoroE a jsou itliva, přitom nadváhu nemam(180-60kg). Nutno rict ze jsem pred dvemi lety mela silnou podvahu(179cm, 48kg) a pul roku nemela menses.Je mozne ze mam porad hormonalni rozvrat? Je mozne na ustaleni hladiny brat neake leky? Dekuji za odpoved
Odpověď: Mladý organismus, jako máte Vy, se zatím dokáže vyrovnat s tím, co jste mu "prováděla" (moc prosím, omluvte mne za tento výraz) Když mu dopřejete pravidelnou životosprávu - myslím tím kvalitní stravu i odpočinek, srovná hormonální hladiny do normálu. Velká prsa nejsou známkou hormonálního rozvratu, zde se maximálně prosazuje genetika. Určitě najdete na snímcích svých rodných příbuzných nějakou ženu, která také měla výbavu jako vy. Tkáň prsů nejde zhubnout !!! Rozhodně Váš organismus nevystavujte žádným zbytečným lékům. Bohužel se v současné době šíří představa, že na každý problém je nějaký lék. Je to velmi nesprávná představa, zcela proti přírodě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7246
Dobry den,je mi 22 let.Od 15 let chodim na prohlidky-mela jsem problem s tvarem prsu.Pan dr.rekl,ze to nic neni.Od te doby jsem pod kontrolou(i ultrazvuk).Posledni prohlidku jsem mela pred dvema lety.Ted mam uz asi mesic bolesti.Bolest je pod prsem,spise az k podpazi.Myslela jsem,ze to muze byt kvuli kostici,tak jsem nosila bolerko.Ale dnes v noci jsem mela strasne bolesti.To se mi stalo poprve.Vubec nevim,co to muze byt.Zkousela jsem se prohmatat,ale obe prsa vypadaji v poradku.Muze to byt neco zavazneho?(babiccina sestra zemrela na nador prsu.Moc dekuji za odpoved
Odpověď: Vaše obtíže především spadají do dp obtíží neuromuskulárních - neboli potíže s hrudní páteří, žebry, hrudní kostí. Tam někde bude akutní nebo chronický blok, který způsobuje neuralgii - bolest. Možná šoatně sedíte u práce nebo jinak přetěžujete nějakou partii systému hrudního skeletu (kostí). Chce to citlivou rehabilitaci, a pak dobré udržovací cvičení - joga, tai-ji, fendelkreitzova metoda.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7245
Dobrý den, co znamenají v nálezu z mamografu fibrotické změny centrálně v ZKK bilat.?
Děkuji za odpověď, Mgr. Dagmar Pošmůrná
Odpověď: Jde - pro Vás - o velmi nedůležitou informaci. Lékař v ní říká, že symetricky se v obou prsech zobrazuje okrsek žlázy, kde více dominují fibrózní (vazivovcé) obaly. Dává najevo, že hodnotil vše, i tyto okrsky které nejsou zcela standardní součástí mamografických obrazů. Důležité je, zda je nález uzavřen jako negativní, popřípadě Bi-rads 1.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7244
Dobrý večer,jsem dva dny po vákuové biopsii,bolestivost není téměř žádná,otok také ne,ale na několika místech se objevily puchýřky.Nevím co to znamená.
Odpověď: Puchýřky mohou být rekací na roztok, kterým se otírá kůže prsů před a během výkonu. Když k tomu připočtete kompresi (stisknutí) prsu, je zde kombinace, která může být další příčinou. Určitě to bude přechodná záležitost. Pokud by puchýřky přesto nemizely (velmi malá pravděpodobnost) , je na řadě kožní lékař, který si s nimi určitě poradí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7243
dobrý den. je mi 17 let a už asi půl roku až rok pozoruji na pravém prsu nerovnoměrnost. levý prs mám zboku rovnoměrně kulatý. ale na pravém prsu mám zboku jako by ''schodek'' jde to vidět i když mám svěšené paže podél těla. když je zvednu nad hlavu, zmizí to. je to v podstatě taková boule, ale ne kulatého tvaru. při prohmatání necítím žádnou bulku, ani to nebolí. mám přesto zajít na gynekologii? mám docela strach z rakoviny prsu. ale vím, že při tak nízkém věku je procento žen s rakovinou prsu téměř nulové. děkuju, Alžběta
Odpověď: Milá mladá dámo, jste ve Věku, kdy Vaše prsy teprve podstupují proces rozvoje. To se mimo jiné může projevovat i různými nepravidelnosti - budou zcela jistě přechodné. Dokonce se mohou přechodně objevit a cysty a nic to neznamená. Samozřejmě, že pro svůj klid můžete podstoupit ultrazvukové (sono) vyšetření v akreditovaném centru za přímou úhradu (do 300 Kč), ale připadá mi to předčasné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7242
Dobrý den,
moje tchýně trpí již několik let bolestí levého prsu spojenou s vpáčenou bradavkou. Mamo, sono ani vyšetření pohmatem , které prodělala vždy po roce již 4.rokem, neprokázalo žádné nálezy ani změny, ale bolest přetrvává, není trvalá, není spojená ani s menstruací, ale občas je opravdu nepříjemná. Byl jí doporučen
pouze chirurgický odběr tkáně, ale tomu se zatím brání. Existuje ještě nějaké jiné vyšetření popř. odběry, které by našly přičinu bolesti, popř. kam by se mohla obrátit i k samohrazené péči? Děkuji moc za odpověď. Michaela Kvasnicová
Odpověď: Bolestivost prsní žlázy může mít různé důvody. Pokud však přetrvává léta, jsou původcem velmi pravděpodobně pohybové obtíže. Nedokážu říci, zda by mohla mít s bolestmi nějakou souvislost vpáčená bradavka. Jejím původem je zkracování papilárních svalečků pod bradavkou. Zda by tyto drobné svalečky mohly být zdrojem nepříjemných bolestí je opravdu velkým otazníkem, bylo by to celkem kuriózní. Proto se přikláním k variantě pohybových obtíží. Ať Vaše tchyně navštíví rehabilitační oddělení, ruce šikovného terapeuta dokáží divy. Péči na vlastní úhradu poskytují všechna akreditovaná screeningová centra - jejich soupis je na tomto webu www.mamo.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7241
Dobrý den prosím vás chtěla jsem se zeptat již delší dobu mě bolí pravé prso v dolní části,ale jen na zmáčknutí nebo když si lehnu na břicho,žádnou antikoncepci neberu a nekojím už min půl roku
Odpověď: Vaše obtíž patří mezi ty, které se velmi špatně diagnostikují. Nicméně, protože je dobře popisujete, domnívám se, že jde o přechodnou citlivost jednoho ze žlazových laloků v prsu. Velmi dobře pomáhá Mastodynon, jde o extrakt z Drnku lékařského, nehormonální preparát, který ale umí hormonální hladiny (prolaktin) srovnávat. Někdy je právě příčinou bolestivosti mírně vyšší hladina tohoto hormonu. Doporučuje se kůra tři měsíce, preparát je volně prodejný v lékárnách - není zapotřebí recept.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7240
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o vysvětlení závěru mého mamogarafického vyšetření: diskrétní fibrosní dysplasie oboustranně ( negativni - 1 ). Co to znamená?? děkuji.
Odpověď: Jde o velmi zastaralou a v moderní mamární diagnostice nedoporučovanou terminologii. Je však zde řečeno, že nebylo nalezeno žádné patologické ložisko ve tkáni Vašich prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7239
Dobrý den, již po čtvrté jsem byla na operaci prsu, respektive nyní na odstranění útvaru hl.povrchu 14x10x10 mm v levé axile.Ležel mezi m.pektoralis minor a major. Operatér nebyl nadšen z označení , které mi udělaly lékařky na odborném pracovišti pouze křížkem na kůži pod ultrazvukem.Útvar nalezl totiž o 8 cm jinde. Chtěla bych vědět, zda z takhle položeného útvaru jde udělat před operací biopsie a zda jde lépe označit, třeba drátkem a nebo na nukleární medicině.Jsem 17 let sledována, tenkrát jsem podsoupila chemo i ozařování.Děkuji mnohokrát za odpověď Soukupová
Odpověď: Je velkou otázkou, zda operatér vyjmul ložisko, které indikovaly k odstranění lékařky. Označení ložiska musí vždy vzejít z domluvy mezi diagnostiky a operatérem. Velmi dobrou technikou je značení pigmentem do tkáně, označení drátkem se v lokalitě axily nehodí. Naopak i v axile jde provést biopsii, pokud neleží ložisko přimo u cévních struktur. Dalším možným řešením při ověření histologické podstaty ložiska je magnetická rezonance nebo PET CT, podle mého názoru by se pro pacientku s Vaší anamnézou tato vyšetření diagnosticky neměla vynechávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7238
Dobrý den dnes jsem byla u mého gynekologa s tím že bych ctěla jít na mamografické vyšetření na sonu jsem již letos byla,řekl že sono uplně stačí že mi mamografické vyšetření nedoporučuje k vuli ozáření je mi 55let,na sonu jsem to měla vpořádku tak nevím zda jít či ne některý lékaři to doporučují jiní ne alespon ten náš ne.Naposledy jsem byla snad před 6lety.CHtěla bych znát vaši odpověd a zařídila bych se podle vaší odpovědi předem moc děkuji za vaši odpověd s pozdravem ludmila
Odpověď: Vážená paní Ludmilo. Jsem naprosto šokována vyjádřením Vašeho gynekologa o možnosti ozáření mamografem a i tím, že si myslí, že ženě ve věku 55 let stačí ultrazvukové vyšetření. Váš pan doktor se zcela přestal vzdělávat. Je na pováženou jaké má znalosti v gynekologii, zda mu také takto ujel vlak. Vy máte ze zákona právo na bezplatnou mamografii jednou za dva roky, Váš lékař je naopak z vyhlášky povinen Vás na toto vyšetření poslat. Podobnoui povinnost má i Váš praktický lékař. Pokud s Vaším gynekologem není řeč - zvažte, zda není čas přejít k někomu s moderním a době odpovídajícím uvažováním. Žádanku na screening Vám také může(dokonce musí) vyplnit Váš praktický lékař. Nechte se vyšetřit v akreditovaném screeningovém centru - jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7236
Dobrý večer, moje mamka (49let) byla na mamografickém vyšetření, kde jí dr.sdělila, že má v pravém prsu nějaký nález, že neví co to je ale že to tam být nemá, a prý má přijít na další vyšetření za 4 měs. proto se vás chci zeptat, jestli není za 4 měs.již pozdě, když neví co to je, a zda-li by se mamka měla obrátit na nějaké specializované pracoviště. Moc děkuji za odpověd. Katka
Odpověď: Víte, někdy pacienti ze stresu, ve kterém se nacházejí při vyšetření, nepochopí úplně, co zdravotník říkal a hlavně, co tím myslel. Je zcela obvyklé, že se nejasné nálezy kontrolují s odstupem času, interval by ale neměl být delší, než tři měsíce. Pokud by se radiologovi opravdu něco nezdálo, udělal by ihned biopsii. Ověřte, zda byla maminka va akreditovaném centru, adresy všech v ČR jsou na tomto webu www.mamo.cz.Pokud ne, ať se do nějakého obrátí s konzultací svého nálezu. Vysvětlení, že lékař neví o co jde , jde poněkud zvláštní, lékař by vždy měl nabídnout tzv diferenciální diagnózu. Jde o výčet pravděpodobných možností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7235
Vážená paní doktorko,
po biopisii mi byla nalezena tuková bulka v prsu a na vašich stránkách jsem našla, že se neoperuje a není nebezpečná. Proč lékaři u nás trvají na operaci? Mám se bát něčeho horšího? Operuje se to laparoskopicky, Je velká 2cm. Je mi 35let, rakovinu v rodině nemáme, žiji zdravě, nekouřím, antikoncepci neužívám. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Jsem velmi překvapená z výrazu laparoskopický výkon. Laparoskopie se provádí jen v břišní dutině. Operace v prsu je vždy operace. Napadá mi jen, že Vám byla nebídnuta radiofrekvenční ablace ložiska, ta se ověřuje jen na několka pracivištích v ČR. Lipomy - tukové nezhoubné nádorky ani fibroadenomy (nezhoubné nádorky spíše atypie žlázy) ve velikosti 2 cm se skutečně k operaci neindikují.Zdravá životosprtáva je pro Váš organismum nesmírně prospěšná, i když nemůže zaručit stoprocentní ochranu proti jakémukoli zhoubnému onemocnění. Zejména mám radost, že neužíváte antikoncepci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7233
dobrý den,mám dceru - 14 let, která přišla s dotazem, zda je normální, že se jí na pyžamu objevují v místě prsních bradavek fleky. Já jsem se s takovými setkala u sebe až v těhotenství. (Dcera má přes rok menstruaci).
Děkuji za odpověď, L.Kalinová
Odpověď: I mladé dívky v době dospívání mohou mít sekreci s prsních bradavek. Protože u takto mladých žen se zhoubný nádor prsu nevyskytuje, jde o hormonální stav, který není nebezpečný. Může jít o signál, že má více hormonu prolaktinu, což ale v době hormonálních přeměn není nijak závažné. Pokud se výtok z bradavek nebude objevovat kdykoli během dne, není zapotřebí vyšetřovat. Důležitá rada: Vaše dcera nesmí často zhoušet, zda má výtok, nesmí časti prsní bradavky mačkat. Je to proto, že drážděním bradavek se může sekrece fixovat, dokonce horšit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7232
Dobrý den,paní doktorko.Před rokem v době kojení byl diagnostikován invaz duktální karcinom 4cm (uzliny bez nálezu).Následovaly 4 chemo,operace,pak 2 chemo a 33 ozařování.Z výsl.biopsie byl nádor vhodný pro biologickou léčbu,bohužel z patol.výsledku operace již byl negativní HER-.Je možné,že buňky takto změní charakter,je to chemoterapií? Ještě dotaz,lze doporučit pobyt u moře a na sluníčku? Jsem astmatik a onkol.léčbou se můj stav zhoršil a moře mi vždy pomohlo,jen se bojím, abych sluníčkem nepomohla návratu nemoci..? Děkuji za Váš čas, který poradně věnujete.K.Turnerová
Odpověď: Je skutečně možné, že nádorové buňky změní během léčby svoje receptory, že dojde k takové změně, že podávání biologické léčby (Herceptin) není místě. Vyléčený onkologicky nemocný má dělat vše, co mu přináší radost. K tomu patří i pobyt u moře. Předpokládám, že jste natolik rozumná, že byste k moři nejela v nejzátěžovější době, což je od 15.7 do 15.8. Tehdy je sluneční záření velmi silné, celkově z nadmíry horka a slunečního záření vzniká zátěž, na kterou není náš organismum ze střední Evropy zvyklý. Pokud tedy vyjedet v rozumném termínu, odeálně po 15.8, nebudete se vystavovat polednímu slunci, bude dostatečně spát, hodně pít, celkově relaxovat, nemůže Vám pobyt na jihu uškodit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7231
Dobrý den, je mi 24 let, děti nemám.V rodině jsme nikdy neměli nikoho s nádorem a nádorem prsu už vůbec ne.Neholduji alkoholu a kuřák jsem tak max. pasivní. Nedávno jsem nahmatala v jedné části prsního dvorce nějakou tužší část, což je asi určitě nepřirozené.Bolestivé to místo není ale prostě je tam něco cítit.Samozřejmě že půjdu k lékařce, ale chtěla jsem se zeptat, ad už je to cokoli, jaký bude postup vyšetření, jestli bude nutné chirurgické odstranění?Děkuji za odpověd
Odpověď: Velmi pravděpodobně nepůjde o nic závažného. Pod bradavkou jsou uloženy mlékovody, může se tam proto vyskytovat drobná cysta, která se na ně váže. Ve věku 24 let totiž nemusí být u konce vývoj Vašich prsů, proto se může přechodně nějaký cystický útvar objevit. Může jít také o nevýznamnou změnu v kůži dvorce . Klid by Vám mělo přinést ultrazvukové vyšetření provedenét zkušeným lékařem v akreditovaném centru. Adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Na prsu mladé ženy jsko jste Vy, se chirurgi ý výkon provádí jen při velmi závažném důvodu - z důvodu rakoviny. Do 25 let věku onemocní v ČR jedna žena ročně. Pravděpodobnost, že jste to právě Vy, je velmi a velmi malá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7230
Dobrý den, mám dotaz na kvalitu vyšetření rakoviny prsu ultrazvukem.Mám menší prsa, stejně jako moje kamarádka,která absolvovala mamografické vyštření a byla to pro ni nepříjemná zkušenost díky snaze dostat její prsa do mamografu.Pokud bych měla i já za rok absolvovat toto vyšetření, zvolila bych ultrazvuk,pokud je toto vyšetření stejně hodnotné a spolehlivé.Děkuji Macháňová L.Brno
Odpověď: Musím Vás bohužel zklamat. Ultrazvukové vyšetření nemůže u středně věké ženy nahradit mamografii. Jsou některé známky, které ultrazvuk prostě není schopen ukázat. Erudovaná laborantka musí umět zvládnout vyšetření malinkých i obrovských prsů, musí umět zobrazit i mužskou žlázu. Možná měla Vaše kamarádka jen velikou smůlu. Je velmi dobré sladit termín mamografie s menstruací - ideální čas je od 5tého do 10tého dne od prvního dne menstruace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7229
Zdravím, mám jednu bradavku nafouklejší než druhou (tu pravou) a také v ní mám jakousi bulku kterou když trochu zmáčknu tak zabolí.. je mi 15 a jsem kluk.
Odpověď: Milý mladý muži. Jsi ve věku, kdy většina tvých vrstevníků má podobný problém. Nejde o závažnou nemoc, ale o přechodný hormonální problém, který se váže k období dospívání. Obtíže se mohou objevit i pod druhou bradavkou, ale zcela určitě postupně vymizí. Tato přechodná změna se jmenuje gynekomastie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7228
Nemám dotaz. Chci jen poděkovat. Pane profesore, přijměte můj velký dík za rychlé vyřešení mého problému a můj obdiv za to, že si najdete čas a odpovídáte na opakující se dotazy nás, vystrašených žen. I já ač zdravotnice jsem šla nejdřív na i-net a pak jsem teprve zvedla telefon.Eva
Odpověď: Vážená paní. Předpokládám, že chcete poděkovat profesoru Danešovi, který odpovídal v poradně v měsíci říjnu. Vaše slova ho potěší. My, zdravotníci už léta čelíme negativním postojům vůči "bílým plášťům". Každé slovo díků je pro nás potvrzením, ze naše práce má smysl.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7227
Dobrý den, od 09/2010 užívám Tamoxifen je možné ,že se mi po něm zastavil růst vlasů ? V květnu 2010 jsem ukončila chemoterapii pak 25 ozářek, vlasy skoro nerostou mám je hodně řídké .Můžu lék vysadit ?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Tamoxifen se podává, protože snižuje pravděpodobnost vrácení nádoru prsu. Vysadit ho by bylo velmi a velmi nerozumné. Nejsem si ale jistá, zda se po něm může zastavit růst vlasů. V období podzimu obecně rostou vlasy pomaleji - stejně jako v zimě. Jaro a léto je pro růst vlasů příznivější. Je mi zcela jasné, že velmi toužíte po svých původních vlasech. Přesto Vám mohu dát jen jednu radu radu : Buďte, prosím, trpělivá. Vlasy nakonec narostou.Zpočátku budou ( a jistě jsou) jiné kvality, než byly původně, ale postupně se vše vrátí k normě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7226
Paní doktorko,ráda bych se zeptala, před 14 dny jsem byla na operaci s FA.Dnes jsem začala místo masírovat, je normální, že je místo zatvrdlé?Děkuji.
Odpověď: Ano, pooperační zatvrdlina je zcela normální. S masírováním to vezměte velmi zlehka, dokonce bych řekla, že začít dva týdny po operaci je příliš brzy. Podkožní tkáně jsou ještě oteklé. Pokud zatvrdlina nebude ustupovat, je dobré provést kontrolní ultrazvuk, někdy totiž se může objevit pooperační serom, což je kolekce tekutiny. I serom se postupně vstřebá sám, někdy je dobré ho vypunktovat (tenkou jehlou za kontroly ultrazvuku).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7225
Dobrý den,je mi 37let,mám dvě děti a již třetím rokem beru antikoncepci.Zhruba poslední dva měsíce mě prsa pobolívají,podle hmatu si nejsem vědoma nějaké bulky,ale po pravdě řečeno,ani netuším,co bych si měla v případě jakýchkoli problému nahmatat.Můžete mi prosím tedy poradit,kam bych se mohla v Brně na mamografii objednat,kolik takové vyšetření stojí a zda je pro ženy mého věku alespon z části hrazeno pojištovnou? Děkuji Dana
Odpověď: Na tomto webu www.mamo.cz jsou adresy všech akreditovaných pracovišť, tedy i v Brně. Pobolívání prsní žlázy se může objevit kdykoliv v životě ženy, uižívání antikoncepce samozřejmě může bolestivost vyvolat, přestože je užíván stále stejný druh. Pokud podstoupíte ultrazvukové (UZ)vyšetření - stojí 300 Kč, mamografie 700. UZ vyšetření by mohlo postačit. Pokud žena Vašeho věku nemá příznaky nádorového onemocnění, vyšetření není hrazené. Je placeno až od 45 let.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7224
Dobrý den,ve svých 49. letech jsem prodělala léčbu rakoviny prsu (chemoterapie i ozařování). Mé dceři je 20 let a její lékařka jí z tohoto důvodu, při běžné preventivní kontrole (nemá žádné problémy), vypsala žádanku na mamografické vyšetření. Můj dotaz zní: Není to zbytečně brzy? Není to tak dávno, kdy jsem četla článek, že u takto mladých dívek naopak toto vyšetření může rakovinu způsobit. Děkuji za odpověď. Zuzana
Odpověď: Mamografie rozhodně není vhodné vyšetření pro ženu ve věku 20 let. Jen pro Vaši informaci - v ČR onemocní do 25 let věku jen jedna žena zhoubným nádorem prsů. Do 30 let je to již 30 žen.Pokud by se vůbec nějaké vyšetření mělo provést, dokonale postačí ultrazvuk(sonografie, sono). Vaše dcera by měla začít docházet na pravidelnou prevenci od 39 let, takové je pravidlo: Dcery matek s nádorem prsu by měly chodit na prevenci o deset let dříve, než onemocněly jejich maminky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7223
Dobrý den, moje maminka (54 let) chodí na kontroly do mamolog. poradny. Letos byla poprvé na vyšetření na jiném pracovišti (předchozí ztratilo licenci) a vyšetřující lékař neměl k dispozici předchozí výsledky. Na základě podezřelého nálezu doporučuje lékařka dovyšetření magnetickou rezonancí, zatímco chirurg za mamologické poradny rovnou buď biopsii, nebo rovnou operativní zákrok a vyjmutí podezřelé části a následný rozbor. Můžu Vám poslat přepis lékařské zprávy? Budu vděčná za Vaši radu, mám pocit, že maminka má málo informací
Děkuji, Alena
Prosím, abyste dotaz nezveřejňovali.
Odpověď: Dobré jsou obě varianty : magnetická rezonance i biopsie. Já osobně více věřím biopsii, pokud jí provede za kontroly ultrazvuku nebo mamografu zkušený lékař - radiolog (z akreditobvaného centra). Určitě přepište informace z lékařské zprávy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7222
Dobrý den, je mi 20 let a mám v obou prsech jasně hmatatelné útvary (v pravém prsu o něco větší), které na při větším tlaku trochu bolí a jiné příznaky kromě vystouplých bradavek nemám. Antikonecepci jsem brala jen chvíli. V nejbližší době plánuji návštěvu gynekologa, ale mohli byste mi přeci jen poradit, začínám se trochu obávat co by to mohlo být. Děkuji mnohokrát
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku typuji na přítomnost cyst nebo fibroadenomů (hormonálních uzlů) ve Vašich prsech. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, nechte se poslat - pokud s tím gynekolog bude souhlasit - na vyšetření do některého z akreditovaných center. Jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Gynekolog ale nemá povinnost Vám dát žádanku na vyšetření. Může také podstoupit vyšetření na přímou úhradu - ultrazvukové vyšetření, které postačí, stojí do300Kč.Ve věku 20 let je výskyt zhoubného nádoru prsu tak kuriózní, že se ho nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7221
Paní doktorko, prosím o vysvětlení nálezu: je mi skoro 54 let - méně redukovanážláza, Tabát 1, susp. ložiskové změny, isodenzní se žlázou, nově okrouhlá opacita 9x8 bez jasného korelátu v MLO, shluk mikrokalcifikací se nemění, zvýraznila se však radiální distorze kresby v centru shluku. (oproti r.2009)
Závěr: neměnná ložisková formace, nepravidelnost kresby v centru shluku - susp. fibrozní změny, nemá jednoznačně maligní vzhled, vhodné doplnit ultrazvukem.

Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne. Lenka
Odpověď: Vážená Lenko, musím říci, že mně popis mamografie příliš nepotěšil.Doplňující ultrazvukové vyšetření je nezbytné. Jsem velmi překvapená, že Vám nebyl rovnou dán termín na ultrazvukové vyšetření. Je velmi nepatřičné, že doplňující ultrazvuk neprovedli rovnou v centru, kde Vám byla udělána mamografie. Trvejte na včasném terménu ultrazvukového vyšetření a také na ověření mikrokalcifikací vakuovou biopsií. Každé centrum je povinno takové vyšetření pro svou pacientku sjednat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7220
Dobrý den,
byla jsem objednána na biopsii prsu. Chtěla bych vědět, jak se v takovém případě provádí lokální anestezie.Děkuji
Odpověď: Lokální anestezie znamená, že vám bude tenkou jehličkou do kůže a podkoží vpíchnuta anestetická látka - která umrtví místo vpichu a dběru vzorku tkáně. Biopsie se nebojte, je to malý rychlý výkon, neměl by bolet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7219
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné se objednat do akreditovaného pracoviště bez doporučení lékaře. Je mi 30 let a ráda bych podstoupila vyšetření z preventivních důvodů samozřejmě za poplatek.Děkuji za odpověď
Odpověď: Můžete se objednat do kteréhokoliv akreditovaného centra bez doporučení. Ve Vašem věku je první na řadě ultrazvukové vyšetření - stojí do 300 Kč. Mamografie (700Kč) se doplňuje pouze, jsou-li nějaké nejasnosti nebo přímo nález. V tom případě by ale vyšetření mělo pokračovat na platbu pojišťovny. Takový je postup pro ženy Vašeho věku. Mamografie- jako metoda první volby se provádí u žen mezi 35-40 rokem věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7218
Dobrý den, paní primářko, byla jksem dvakrát na ultrazvuku a žádný problém nemám, až na dvě malinké cystičky, ale v levém prsu v pravém horním kvadrantu mne to velmi bolí, při stisku a už někdy i bez doteku, bylo mi řečeno, že je to mléčná žláza, která bolí. Velmi mne to trápí i psychicky, chtěla bych si být naprosto jistá, že ultrazvuk by spatřil i kupř. nádor pod touto mléčnou žlázou či že to není něco vážného právě s mléčnou žlázou. Nevím, jak se bolesti zbavit, mastodynon, který užívám již třetí měsíc, mi nepomáhá. Děkuji.Věk 27
Odpověď: Bolesti prsní žlázy jsou mnohdy velmi svízelé a hlavně velmi těžko řešitelné. Pro mladé ženy vašeho věku jsou bolestivé hormonální uzle velmi typické - někdy souvisí s druhem antikoncepce, jindy například s hormonální léčbou pro poruchy štítné žlázy. Samotná bolest není úplně typickým příznakem zhoubného nádoru, i když některé nádory mohou bolest produkovat. Zkuste na dobu tří měsíců acidum folicum - kyselinu listovou. Některé ženy, které nereagují na Mastodynon, mají úspěch s touto esenciální aminokyselinou. prodává se volně.Ultrazvuk je skutečně zcela odpovídající metoda Vašemu věku. Věřte svým lékařům.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7217
Dobrý den paní doktorko,je mi 36 let.Má matka onemocněla rakovinou prsu v 41 let poprvé,podruhé o pět let později.Pravidelně podstupuji preventivní vyšetření(sono,mamograf).Poslední vyšetření ze dne 10.11.2010 s nálezem:vpravo nad rozhraním ZK stacionární s tukem isoechogenní léze benigního vzhledu 7x5x3mm,kraniálně při okraji žlázy drobná benigní intramammární LU,v axile benigní LU.V nálezu před 3 měsíci byla popisována léze 7x4x3mm a uzliny jen v axile.Mám se znepokojovat přítomností další uzliny?Jak častá by měla být další kontrolní vyšetření?Postačí jednou za rok?
Odpověď: Rozhodně se drobnými rozdíly v nálezech neznepokojujte. Každý lékař může mít trochu jiné "oko". Významné by bylo, pokud by se nález za dobu tří měsíců ztrojnásobil. Já osobně intramamární uzliny benigního (nezhoubného vzhledu) nepopisuj, protože i spadají do zcela normálního nálezu. Podle mého soudu jsou u Vás kontroly jednou za rok postačující. Doporučuji Vám: pravidelně se vyšetřujte, vždy po menzes. Ideální je začít po kontrole, kdy víte, že je vše v pořádku. Instruktážní video (8minut) pro zvládnutí samovyšetření metodou Mamma care najdete na www.lecba-rakoviny.cz nebo www.ulekare.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7216
V souč. době se léčím s karc. prsu-ca mammae I.sin-inv.dukt.ca, grade2, SR pozit, HER2 negat., L1, V0 pT1cN0M0.Je mi 42 , léčím se v MOU Brno.Mám za sebou 3. dávku chemo (epirubicin, fluorouracil a cyklofosfamid) ze 6. Mám mutaci BRCA1. Uvažuji o tom, že po ukonč. léčby podstoupím prev. oboustr. mastektomii s okamžitou rek. dvěma břiš. laloky, ale nejsem si tím jistá. Moje lék. se k této operaci přiklání, ale nijak výrazně, nechává to spíše na mém rozh.Do oper. se mi moc nechce, má trvat 8 hodin a nejsem si jistá, zda splní svůj účel, tj. aby se mi onem. nevrátilo.
Odpověď: Rozumím tomu, proč lékaři nechávají rozhodnutí na Vás. Rekonstrukce pomocí tzv. volného tramu vždy splní svůj účel, ale jejich výsledkem nikdy nejsou původní prsa ani co do tvaru, ani co do úplné citlivosti. Znám mnoho pacientek, které by své "nové prsy" za nic nevyměnily, prostě přijmou to, co jim mohli lékaři nabídnout. Znám také ženy, které se rozhodly žít bez prsů a jsou s tímto stavem spokojené, protože jejich partneři je milují i bez prsů. To, že Vaši lékaři nechávají konečné rozhodnutí na Vás, je tedy velmi moudré. Závaží rozhodnutí z Vás nikdo nemůže sejmout. Pokud ale máte o výkonu sebemenší pochyby, raději ho nepodstupujte. Prsní žláza se při subkutánní mastektomii vyjme celá, riziko recidivy, je velmi blízko k nule. V MOÚ Brno provádějí jednodobou mastektomii a rekonstrukci volným tramech skuteční odborníci, jde o velmi ojedinělý a kvalitný tým.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7215
Je mně 40l., dnes jsem se dozvěděla výsledek biopsie - duktální karcinom cca 3cm, druhý velký asi jako fazole se nepodařilo identifikovat mám hodně velká prsa a už z MR mám nález, že bude obtížně bioptovatelný. Lze použít biologickou léčbu, nebo je to málo info ? A co s "fazolí" ? Je stejném prsu. Je možné provést operaci a rekonstrukci zároveň ? Kde ? Nechci 2 x zažít tu bolest, navíc "fazole", kje 12cm hluboko (u žeber). A 2 x narkózu. Chci nemocné prso zmenšit, jak bude třeba a druhé úměrně tomu. Mám vel 75F (úzký hrudník, zničenou páteř).
Odpověď: V první řadě byste měla být řádně informována skutečně zkušeným týmem. Žádné ložisko v prsu není špatně dostupné biopsii, při napolohování se v prsu dá bioptovat zcela všechno. Nejsem onkolog, ale velikost prvního ověřeného ložiska je indikací k prvotnímu nasazení chemoterapie. Dále záleží, zda je druhé ložisko, které nazýváte fazolí, v blízkosti prvního ložiska, nebo v úplně jiném laloku prsní žlázy. Pokud máte velká prsa, dává to možnost provedení prs záchovného výkonu, pak není zapotřebí uvažovat o rekonstrukci prsu. Onkologickou léčbu v kombinaci s estetickou úpravou nemocného ( a věřím i zdravého prsu) skvěle provádí docent Dražan se svým týmem (Brno). V první řadě ale musíte mít naplánovánou léčbu, která odpovídá Vašemu typu nádoru. Biologická léčba se dá nasadit jen u žen, které pro ní mají odpovídající receptory, na to by měla odpovědět biopsie. Biologická léčba vždy následuje až po chemoterapii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7214
Dobrý večer,prosím o odpověď na 2.otázky:1.Je mi 43 let a jsem 9 let po mammaplastice.Na kontroly jsem docházela pravidelně až do 7/2008.NO:bolestivost levého prsu a podpaží trvající 2-3 měsíce.Je nutné sono či mammograf?2.Maminka,62 let,4/2010 po oboustranné ablaci prsou pro karcinom s levostranným odstraněním všech mízních uzlin,nyní dg.osteoplast.meta bez zvýšených markerů k léčbě lékem ZOMETA ve 4.týdenních intervalech.Na dotaz,jak dlouho bude léčba trvat a jaká je prognóza,nedostala maminka odpověď.Můžete,prosím odpovědět?Děkuji mnohokrát.Mirka F.
Odpověď: Prodělaná mammaplastika je sama o sobě důvodem k pravidelným každoročním kontrolám, u Vás je navíc výskyt zhoubného nádoru prsu u nejbližší příbuzné. Vzhledem k Vašemu věku bych doporučila mamografii, ultrazvuk podle nálezu v mamografii. Vyšetřující lékaře upozorněte na svou obtíž. Léčba osteoplastickým metastáz je vždy zcela individuální - délka užívání léku se odvíjí od změn rentgenového obrazu metastatických ložisek. Lékař proto nemůže jednoznačně odpovědět. Léčba je tak drahá, že maminka nebude léčena zbytečně, na druhou stranu není možné léčbu vysadit příliš brzy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7213
Dobrý den,prosím o radu. Od soboty 13.11 mě bolí bradavky a občasné pobolívá podbřišek.ale beru antikoncepci a do menstruace mám ještě 14dní. a těhotenský test byl negativní a poslední pohlavní styk byl v pátek 12.11.Je možné abych přesto byla těhotná? Děkuji L.
Odpověď: V životě lidském je možné úplně všechno. Podle Vámi zadaných údajů těhotenství nepřipadá příliš v úvahu. Může jít o hormonální dysbalanci, která může potkat každou ženu kdykoli, nevyjímaje ženy užívající antikoncepci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7212
prosím o sdělení, čeho se mohu obávat při stanoveném vyšetření TABAR V, BI-RADS 1.
děkuji,Eva
Odpověď: Nemusíte se obávat ničeho. Tabár V znamená, že máte žlázu s vyšším podílem vazivových struktur, Bi-rads1 znamená, že nebylo nalezeno patologické ložisko. U typu Tabár V se často k mamografii doplňuje ultrazvukové vyšetření (právě pro vyšší podíl vaziva).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7211
Dobrý den,je mi 52 let, už asi 15 let docházím do mamologické poradny na kontroly. Před půl rokrm jsem byla zase na kontrolní prohlídce, paní doktorka mi řekla že je vše v pořádku a dala mi žádanku na sono.Když jsem volala pro výsledky bylo mi řečeno že tam jsou nějaké cystičky a že chtějí sono opakovat za půl roku. Zatím jsem nikdy dříve po půl roce na sono nechodila, tak mám strach, jestli to není něco vážnějšího.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Je celkem běžné, že se nově vzniklé cysty mají zkontrolovat. U ženy ve věku 52 let však nevidím důvod, proč by cysty měly vzniknout. V tomto období již neexistuje hormonální podnět, který je pro cysty startovacím momentem. Myslím, že byste si měla znovu nechat vysvětlit, proč je kontrola plánovaná, 6 měsíců je zvláštní doba. Buď není něco v pořádku a pak udělají se další diagnostické kroky ihned, nebo se obvykle provádí kontrola do 3 měsíců, aby nevzniklo prodlení v případě závažnější diagnózy. Pokud Vás odpověď neuspokojí, sjednejte si pro Váš klid kontrolní vyšetření v jiném -ideálně akreditovaném - centru za co nejkratší dobu. Sono kontrola stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7210
Dobrý den,je mi 42let.Prosím o vysvětlení mam.scr.:Bilat.středně vločnatá žláza v ní kalcifik.cysty do 2mm.Ložisko malig.vzhledu neni zřejmé.Klasif.dle TabáraIV. BI-RADS-2 benig.nález.(Mamka i sestra karc.prsu.)Děkuji za odpověď.
Odpověď: Klasifikace dle Tabára IV znamená, že máte laločnatý typ žlázy , což je v nálezu popisováno jako vločnatá žláza. Benigní nález znamená, že nebylo nalezeno žádné podezřelé místo ve Vaší mamografii. Vzhledem k tomu, že Vaše maminka i setra onemocněly rakovinou prsů, je nezbytné při Vašem typu žlázy (Tabár 4) vždy doplnit ultrazvukové (sono) vyšetření. Tento typ žlázy může totiž být mamograficky hůře přehledný, sonografie dodá důležité doplňující informace.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7209
Dobrý den paní doktorko, mé 27leté sestře diagnostikovaly rakovinu prsu. Již má po chemoterapii a teď má nastoupit na ozařování. Mám dva dotazy. Má ozařování nějaké vedlejší účinky? A jaká je šance, že bych se s touto nemocí mohla potýkat i já? Podotýkám, že sestra teprve čeká na výsledky genetických testů. Já sama mám 2 děti a je mi 29roků. Předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Je mi moc a moc líto, že se ve Vaší rodině objevila tato nemoc u mladé ženy. Vaše sestra má ale velkou šanci na úzdravu, léčba rakoviny prsů v ČR je na vysoké úrovni. Pokud se ve Vašem příbuzenstvu dosud nádory prsu u mladých žen (do 50let věku) neobjevily, pokud se ve Vašem příbuzenstvu neobjevují nápadně často gynekologické nádory nebo nádory tlustého střeva, nemusí se u Vás vyskytovat dědičná genetická zátěž. Je dobře, že genetické testy probíhají, podle jejich výsledku se bude plánovat další léčba Vaší sestry. Pokud se genetická zátěž sestry prokáže, bylo by dobré, abyste testování podstoupila i Vy. Pokud se ozařování provede profesionálně na dobrém lineárním urychlovači, nejsou prakticky žádné vedlejší účinky. Záření je cíleno jen na postiženou tkáň. Ze všech důvodů - i pro Vaší možnou genetickou zátěž - je velmi dobře , že již máte děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7208
dobry den, na levem prsu vlevo nahore nad dvorcem ovalnou bouli, jakoby zdurela zlaza cca 3cm, nebolestiva...nikdy jsem nic takoveho nemela, prestala jsem kojit pred dvema lety, radite navstevu lekare?Je mi 31 let dekuji
Odpověď: Každý nový nález, každá změna v prsní žláze má být ověřena zobrazovacími metodami. Pro Vás bude vhodné jako metoda první volby ultrazvukové vyšetření - při přímé platbě je cena do 300 Kč. Možná, že se domluvíte se svým gynekologem nebo praktickým lékařem a dostanete doporučení, což znamená vyšetření hrazené pojišťovnou. Upozorňuji ale, že ve Vašem případě ani jeden z lékařů nemá přímo povinnost doporučení vystavit - bude záležet, jak posoudí Váš pohmatový nález. Ve vašem věku jde nejpravděpodobněji o hormonální uzel nebo fibroadenom, v úvahu připadá i cysta. V ČR onemocní každoročně 100 žen rakovinou prsu ve věku do 35 let. Proto ani tato varianta není zcela vyloučená.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7205
dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké bývají nejčastější příznaky rakoviny prsu?děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou to následující příznaky: Nová hmatná rezistence(bulka), která se fixuje k okolní žláze, deformace kůže-zatahování nad hmatným ložiskem. Jednostranné změny bradavky - krvácivé šupinky,zčervenání kůže. Velké hmatné uzliny v podpaždí(nad 20mm). Bolestivost vázaná na nové hmatné ložisko.Krvácení z bradavky.Musím upozornit, že tyto známky se vždy váží k určitému věku, k určitým souvislostem. Znamená to tedy, že například zarudnutí kůže nemusí vždy znamenat nádorové onemocnění. Nicméně, když se jakýkoliv z těchto příznaků objeví, je nezbytné kontaktovat odborníky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7203
Dobry den chtela jsem se zeptat byl mi zjisten gen brca2 ale rakovinu prsu nemam ani jsem nemela ma ji moje maminka. Me bylo nabidnuto odstraneni prsni zlazy nebo celych prsou nebo preventivni prohlidky mohly by jste mi poradit co by bylo nejlepsi.Je mi 38 let predem dekuji
Odpověď: Já osobně nejsem zastáncem preventivního odstranění prsní žlázy - subkutánní mastektomie. To, že jste nositelkou BRCA 2 neznamená ještě, že nutně nějakým z nádorů, u kterých máte vyšší riziko, onemocníte. Víte přece, že s BRCA2 je spojeno více riziky, než jen s rakovinou prsní žlázy. Doporučuji Vám preventivní prohlídky na velmi dobrém pracovišti u velmi zkušeného radiologa. Vedle těchto preventivních prohlídek prsů zařaďte do svého života další prevenci, tu Vám musí naplánovat Vaši lékaři. Předpokládám, že máte již děti, pokud ne, neotálejte - pokud pro to máte podmínky. ..... Nejlepší prevencí je pozitivní přístup k životu, dělejte jen věci, které mají smysl a které Vás těší. Neodkládejte je. Člověk, který se má rád, který upřednostňuje své potřeby, působí velmi dobře na své okolí, není vnímán jako sobec, ale jako umělec života.Zkuste se stát režiserem - umělcem svého života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7202
Dobrý den,
jsem muž a je mi 19 let. Pod prsní bradavkou se mi udělala asi před týdnem bulka asi 1 cm velká, která bolí (i když se jen dotýká oblečení). Co bych měl dělat? Zajít k doktorovi, nebo ke specialistovi, případně ještě počkat jak se to vyvine?
Děkuji za odpověď,
Rosťa
Odpověď: Jde o gynekomastii, přechodnou hormonální změnu mužské žlázy. Příčinou bývá hormonální podnět - především zvýšený podíl hormonů ve stravě, také různé potravinové doplňky, které se prodávají ve fit centrech. Hormonální nervováha z důvodů věku příliš nepřipadá v úvahu, týká se dospívajících chlapců. Musíte počítat i s tím, že se může zvětšit i druhá bradavka. Ultrazvukové vyšetření připadá v úvahu pokud se bude žláza i nadále zvětšovat. Hormonální léčba je poměrně náročná, aplikuje se tehdy když gynekomastie ani po měsících neustoupí. Počkejte dva- tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7201
dobrý den,příští týden mi má být ve vašem centru provedena vakuová biopsie,z důvodů mikrokalcifikace.Slyšela jsem,že je tento zákrok poměrně bolestivý.Mám strach z tohoto zákroku a taky z toho,co mne čeká potom.
Odpověď: Výkon vakuové biopsie není bolestivý, je u něj větší psychická zátěž, protože na vlastní oči uvidíte vše, co se bude dít. Moje kolegyně, které Vám budou výkon provádět jsou velmi zkušené, provádějí stovky vakuových biopsií ročně, což je nejvíce z celé republiky. Před výkonem se jim svěřte s Vašimi obavami, uvidíte, že k Vám budou velmi laskavé a výkon zvládnete dobře. Několik dnů po výkonu dostaneme od patologů definitivní rozbor Vašich vzorečků. Pak se od mé asistentky dozvíte výsledek. Bude-li negativní ( to znamená v pořádku), budete zařazena nazpět mezi zdravé ženy, bude-li výsledek pozitivní (budou nalazeny atypické nebo nádorové buňky), budete předána k dalšímu řešení zkušeným onkologům. Při zjišťování původu mikrokalcifikací vlastně hledáme známky přednádorového stadia nebo nádoru vázaného právě na mikrokalcifikace. Léčitelnost a vyléčitelnost takových nálezů je prakticky stoprocentní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7200
Dobrý den,mojí mamince zjistili v centrální žláze benigní nádor asi před rokem,odmítala veškerá vyšetření a dnes se jí nádor o hodně zvětšil a skrze kůži jí prý teče trochu krev,chtěla jsem se zeptat,co to může znamenat a jestli se benigní nádor může zvrhnout i na maligní..jsem díky její nepřístupnosti jako dcera,bezradná..
děkuji za odpověd paní Ilona
Odpověď: Z benigních - nezhoubných variant může jít o papilom, to by vysvětlovalo krvácení z bradavky. Trochu se však obávám, jestli maminka už před rokem sdělila úplnou pravdu. Prvotně benigní nádory se v maligní nezvrhávají, malou výjimkou může být cystosarkoma phylloides - zde je proces komplikovanější, zhoubné mohou být až recidivy (zopakování) původně nezhoubného nádoru.Zkuste maminku přesvědčit, ať si nechá nádor odstranit. Nádory prsu jsou nejlépe léčitelné ze všech, pokud se zachytí alespoň trochu včas.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7199
Dobrý den, mám doma třítýdenní miminko, které kojím. Když se mi po porodu nalila prsa mlékem, měla jsem je 1-2 dny velmi ztvrdlá, odstříkávala jsem a časem se to upravilo, ale v pravém prsu mám stále malou zatvrdlinu. Nevím, zda to souvisí s kojením, nebo bych měla navštívit nějakou odbornou poradnu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jste ještě velmi krátkou dobu po porodu. Je velmi pravděpodobné, že zatvrdlinka souvisí právě s procesem kojení. Věnujte se v klidu kojení a miminku, pokud se však do měsíce nález neztratí, nechte se vyšetřit ultrazvukem. Dobře si ale vyberte, prsní žláza je v období kojení hůře přehledná, vyšetření by proto měl provést lékař, který je opravdu velmi zkušený. Adresy center z celé ČR jsou na tomto webu www.mamo.cz, zde pracují lékaři s velkou zkušeností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7198
Dobrý den, nedávno jsem se dozvěděla, že moje babička (matka otce), zemřela na rakovinu prsu. Beru 3. rokem antikoncepci Minervu a chtěla bych se zeptat, jestli jsem tím, že beru tuto antikoncepci, více ohrožena rakovinou prsu...je mi 21 let, myslíte si, že by se rakovina mohla objevit už i v tomto věku? A ještě jeden dotaz...dvakrát se mi stalo, že mi tzv. zapadla bradavka, stává se to běžně i jiným ženám, nebo je to předzvěstí, že něco není v pořádku? Předem děkuji za odpovědi.
Odpověď: Podle studií údajně antikoncepce nezvyšuje výskyt rakoviny prsů. Ze své praxe však vím, že ženy, které užívají antikoncepci, mají mnohem častěji poruchy štítné žlázy a také poruchy plodnosti.Podle mého soudu ještě nebyly dopady antikoncepce na ženskou populaci řádně prozkoumány ani pravdivě referovány. Antikoncepce je tak velký byznys, že vlastně vyhovuje, že se stala normou v životě mladých žen.Antikoncepce by se měla užívat jen po dobu nezbytně nutnou. Je mi vždy velmi líto, že se zapomíná na jiné druhy antikoncepce, hlavně takové, které se vůbec nedotknou zdraví ženy, která má v nejbližších letech být dárkyní dalšího zdravého života. ....Pokud se Vám po zatažení vždy podařilo bradavku vybavit, znamená to jen, že máte poněkud zkrácené papilární svalečky, které jsou pod bradavkou uložené. Ve Vašem věku to rozhodně není známkou rakoviny prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7197
Dobrý den, včera jsem byla na sonu prsou, a závěr z vyšetření je, že vpravo se nachází ojedinělá sol cystička 1cm a oboustaně jsou patrné benigní Axilární uzliny do 8 mm. Mam tento výsledek nějak řešit, třeba odběrem krve? Bojím se těch uzlin a tu cystu mam nějak hlídat? Děkuju moc za odpověď. Markéta
Odpověď: Váš nález odpovídá širší normě, jste zdravá. Ani cystičku ani popsané fyziologické uzliny není třeba hlídat. Já osobně takové uzliny vůbec do nálezu nepopisuji, protože jde o úplnou normu. Cysta se může spontánně ztratit, pokud zůstane v prsu, také se nic neděje. Jde o hormonální původ se kterým se nic neprovádí. Nejde o nemoc. Spěte klidně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7196
Dobrý den. Před dvěma dny mě začalo při stisknutí bolet na pravém prsu dole z boku. Prso jsem prohmatávala, žádnou bouličku jsem nenašla, pouze při stisku to bolí. Moje matka mi řekla, že jde nejspíše o zduřelé prsní uzliny. Je pravda, že postupně se bolest vytrácí, přesto jsem trochu znejistěla. Měla byh se znepokojovat? Spousta lidí mi rovněž řekla, že kdyby šlo o rakovinu, tak že ta nebolí. Měla bych se znepokojovat nebo můžu věřit mamče? Je mi 22 let. Děkuji za dpověď.
Odpověď: Uklidňující slova Vaší maminky jsou na místě. Velmi pravděpodobně jde ve Vašem prsu o přechodné hormonální změny. Jste ve věku, kdy ještě není ukončen vývoj prsní žlázy - dozrávání může být spojeno s přechodnou bolestivostí. Musím ale opravit jeden mýtus : Mezi lidmi se říká, že rakovina prsu nebolí. Není to tak. Pokud je ložisko rakoviny uloženo někde poblíže fascie (povrchu) prsního svalu, je spojeno s bolestivostí. Některé ženy jsou dokonce tak vnímavé, že růst nádorového ložiska v prsu vnímají bolestivě. Mluví o tom ve své kampani i AnnaK. Její ložiskjo zhoubného nádoru bylo bolestivé. To jen pro Vaší informaci i eventuální další čtenářky. Vy se však rakoviny zatím nemusíte bát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7195
7193 a ještě jsem se chtěla zeptat zda to samo zmizí? protože mi na to docela nepříjeme a bolestivě tlačí vystuha u podprsenky
Odpověď: Ve většině případu podobné nálezy a s tím spojené obtíže zmizí samy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7194
odpověď na dotaz..7193děkuji za odpověď,právě jsem prodělala operaci kortrce a beru antibiotika na pleť do které se mi dostala nějaká bakterie možná ze by to mohlo být způsobeno tím
Odpověď: Toto je dobré a velmi pravděpodobné vysvětlení pro Váš nález. Nicméně kdyby se i nadále zvětšoval, je dobré podstoupit ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7193
dobrý den,včera se mi v podpaží z ničeho nic objevila malinká trochu bolestiva kulička,jsem mladá 17 let,měla bych se znepokojovat?
Odpověď: Malá hmatná boulička v podpaždí u ženy Vašeho věku nesignalizuje nádorové onemocnění prsu. Jde zřejmě o reaktivní uzlinku - reakce mohla být nějaký infekt, virózu. Pokud velikost uzlinky (kterých je v podpaždí okolo 35) nepřesáhne 2 cm, jde o fyziologickou reakci. Pokud se bude nález zvětšovat, bylo by vhodné ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky