MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 6181
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to se mnou vypadá a jak asi bude probíhat léčba. Mamg. vlevo nově v MDK okrsek mikrokalcifikací v UZL hypoech.ložisko 5mm susp. TABIV BI RADS4a. Po biopsii:Hist.res-invazivní dukt ca mammy s posit Er80% a negat. PgR5% a HER2 neu slabě posit MKN -C503 M-8500/32 HER2. Dg.Ca mamame 1 sin.invaz dukt s posit estr recept.a slabě posit HE2 u perimenopaus pacientky.
Děkuji
Odpověď: O dalším postupu většinou rozhoduje konzultace týmu odborníku - radiologog, patolog, chirurg a onkolog. Rozhodující pro další postup a rozsah operace je velikost a typ nádoru. A samozřejmě přání pacientky. Podle Vašeho popisu se jedná o malý nádor. Předpokládám, že chrirurg doporučí pouhé odstranění nádoru se zachováním většiny prsu s následnou onkologickou léčbou - buď ozařování nebo chemoterapie a hormonoterapie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6180
Dobrý den,
moje máma je 8let po operaci zhoubného nádoru, ketrý měla v prsu. Asi před rokem ji začala otékat ruka, s kterou nemůže vůbec hýbat. Ruka má asi3x větší objem, úplně bez citu, občas se na lokti vytvoří puchýřek s kterého vykápne voda a hlavně moc bolí. Máma dochází každý měsíc na onkologii v Plzni, kde ji bohužel nikdo nepomůže. Budu vděčný za každou radu a pomoc. Moc děkuji. S pozdravem Petr
Odpověď: Otok ruky a horní končetiny u žen po operaci prsu a podpaží se může odjevit z několika důvodů.
Jedním důvodem může být recidiva nádoru v podpaží. Laboratorní, palpační a sonografické vyšetření tuto recidivu dokáže odhalit. Předpokládám, že Vaše maminka je v péči onkologů, kteří již tarto vyšetření provedli a recidivu vyloučili.
Nejčastější příčinou jsou pooperační změny v podpaží, kdy se při operci a odstranění uzlin v podpaží poruší lymfatické cesty i z oblasti horní končetiny. Zde částečně pomůže rehabilitace, speciální cvičení a např. bandáže, které částečně pomohou. Bohužel ne v každém připadě je tato pomoc účinná. Někdy se tyto změny objeví hned po operaci a postupně ustupují, někdy se objeví později, jako změny při hojení. Mym doporučením je rehabilitační cvičení a trpělivost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6179
dobrý den, již delší dobu mám zvětšené prsní bradavky. Přitom jsem muž, je mi 32 let. Při doteku v těchto místech cítím větší citlivost. Větší prsní bradavky mám již od puberty, občas se to zvětší, občas zmenší, u praktické lékařky mi bylo řečeno, že to časem přejde. Je mi ale už 32 let. Je to nebezpečné? Nemám si toho všímat? děkuji
Odpověď: Citlivost prsních bradavek se může objevit i u mužů. Ale pokud nemáte v prsou či v podpaží nehmatáte žádnou bulku, nejedná se o nic závažného. Většinou se jedná o určitou hormonální nevyrovnanost. Nebo jde o citlivost a podráždění kůže např. od oblečení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6178
Dobrý den, prosím o vysvětlení:
MG: smíšené fertilní žlázy s denzní zahuštěnou strukturou ve ventr. částech ZHKK s okrskovým zaostřením stomatu
Sono: okrsky fibr. a mikrocyst. struktur lehce nepravidelného vzhledu, tukové lobuly.
Je mi 40, toto je výslede preventivní mamo a sono, kontrolní sono za půl roku.
Děkuji
Odpověď: Popis mamografie a sonografie je normální, běžný obraz prsou. Ani jedno vyšetření nevidí v prsu žádné projevy rakoviny. Ani nevidím důvod pro časnou kontrolu sono za 6 měsíců. Pokud jste samozřejmě bez potíží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6176
Dobrý den,jsem v 15 týdnu těhotenství a na levé bradavce se mi udělal mírně vystouplý malý pupínek, který má stejnou barvu jako bradavka a občas pálí a někdy mi i bolí celý prs. Nevíte co by to mohlo být?
Odpověď: Jde o normální reakci prsu na hormonální změny v těhotenství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6175
dnes jsem byla na vyšetření mamografem a ultrazvukem kvůli krvavému výtoku s prsu,nález nebyl žádný,denně mám podprsenku od krve a při zmáčknutí prs.bradavky se objeví krev..jako naschvál se při zmáčknutí u doktorky žádná krev neobjevila,přesto,že viděla moji podprsenku.další vyšetření není možné pokud nevidí z jakého kanálku to je ...poradí co dál? je mi 35..děkuji
Odpověď: U krvavého výtoku z prsu se provádí tzv. duktografie. Jemná kanyla se zavede do vývodu s krvavou sekrecí a do tohoto vývodu se vstříkne menší množství kontrastní látky. Tím se zobrazí tento krvácení vývod a jeho obsah. Proto je potřeba aby bylo možné v průběhu vyšetření, resp. před zavedením kanyly, vytlačit kapičku tohoto krvavého výtoku, který lékaře navede, kde přesně má kanylu zavést. Jinak toto vyšetření není možné provést. Doporučuji provedení cytologického rozboru výtoku. Připadně v časovém odstupu se pokusit o duktografii znovu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6174
Dobrý den, prosím o vysvětlení výrazu splývavá mastopatie, který mi byl sdělel po mamografickém vyšetření. Nemohu se nikde dočíst, co přesně to znamená a zda představuje nějaká rizika.
Za odpověď děkuji
Odpověď: Abych byl upřímný, pojem "splývavá mastopatie" slyším poprvé. Lékař tím zřejmě myslel vzhled prsní tkáně při mamografii, kdy jednotlivé stíny prsní tkáně splývají dohromady do jednolitého celku. Tento obraz normální. Pokud nejsou na mamografii popisované ložiska či mikrokalcifikace, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6173
Dobrý večer !
Je mi 28 let a mám dotaz ohledně prsů.Kdy mám a v kolika letech nárok na vyšetření prsů?Jsem totiž od narození zdravotně tělesně postižená:
Mám srdeční vadu neoperovatelnou,mám špatně fungující štítnou žlázu a jsem po DMO.Proto se ptám jestli bych to měla hrazené VZP pojišťovnou.s ohledem na zdravotní potíže od narození.Mohla by mi rakovina prsu ublížit v mých zdravotních potížích?Předem Vám moc děkuji za odpověď.Jmenuji se Lenka....
Odpověď: Ve vašem věku je riziko rakoviny prsu velice nízké, proto se příliš obávat nemusíte. Srdeční vada ano DMO nijak její riziko nezvyšují.
Preventivní sonografie prsou u mladých žen není hrazená VZP. Obrattě se na screeningové centrum ve Vašem bydlišti. často probíhají různé propagační akce, kdy je cena sonografie prsou z velké části hrazena sponzorem těchto akcí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6172
Je mi 43 let a ráda bych si nechala provést mamografické vyšetření. ...mám pocit bulky v prsu ...
Lze někam bez doporučení gynekologa zajít? Nebo vždy musím mít doporučení od gynekologa?
Popř. kde se mohu nechat vyšetřit?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud si v prsu něco hmatáte, nejlépe je navštívit Vašeho gynekologa, který Vás vyšetří a doporučí další vyšetření - ultrazvuk či mamografii.
Případně můžete přímo navštívit některé screengové centrum jako samoplátkyně. Zde Vás vyšetření a v případě potřeby Vám doporučí další postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6167
Dobrý den, co znamená tento nález? Nález drobného fibroadenomu nebo intramammární uzliny nad jizvou narozhraní zevních kvadrantů pravého prsu. Pod jizvou zůstává nepravidelná opacita charakteru jizevnatých změn v parenchymu. Pouze sonograficky je patrné lehké prosáknutí a rozšíření podkoží převážně v dolní části prsu. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Fibroadenom nebo uzlina je nezávažný obraz. Jde o tzv. benigní ložiska v prsu, kterých se nemusíte obávat. Jste po operaci prsu a okolo jizvy jsou změny tkáně po operaci, nic podezřelého. Lékař popisuje vzhled těchto pooperačních změn.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6165
Dobrý den, je mi 22 let a při zmáčknutí pravé bradavky se objeví malá kapička čiré tekutiny. Na levém prsu nic takového nepozoruji, samovyšetření provádím pravidelně, žádný jiný problém jsem neobjevila. Tento problém mám celý měsíc, ne tedy jen před menstruací. Již 3 roky užívám HA Nuvaring. Navíc tekutina nevytéká jen při zmáčknutí bradavky, musím nejprve jakoby vymačkat celé prso, pak se tekutina objeví. Prosím tedy o radu. Děkuji.
Odpověď: Po takovém usilovném mačkání celého prsu se téměř u každé ženy objeví výtok z prsu. Rozhodně nedoporučuji v tomto pokračovat. Výtok z prsu je závažný pouze pokud je samovolný, bez mačkání, a krvavý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6164
Je mi 34 let,mam v podpazi bulku,pred 5 lety jsem byla na ultrazvuku,a rekli mi ze je to jen cysta,pred 2 roky jsem mela dalsi ultrazvuk a mamogram.jak casto bych mela mit mamogram?
Odpověď: Mamografie je doporučována u žen od 45ti let. U mladších žen se doporučuje pouze ultrazvuk. Ve vašem věku doporučuji pouze ultrazvuk prsou, mamografie není nutná. Pokud je výsledek vyšetření negativní, tak stačí jednou za 1-2 roky, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6162
Dobry den, jsem tehotna 4. mesic a asi pred necelymi tremi mesicemi jsem byla na sonu prsou. Vse bylo v poradku. Ted se mi objevila velice neprijemna bolest v jednom miste mezi prsy spise napravo uprostred, jako by tam byl nejaky zanet mozna modrina, ta tam ale neni. Je mi hloupe, opetne otravovat se sonem, pripadam si jako hypochondr, nicmene jsem cetla, ze i v tehotenstvi muzu touto neprijemnou nemeci onemocnet (Je mi 30) Co doporucujete?
Dekuji

S pozdravem

Martina
Odpověď: V průběhu těhotenství se prsní tkáň mění, bolesti a citlivost prsou s proto objevují zcela běžně. Pokud jste byla na nedávno na vyšetření , nemusíte mít obavy. Oblast mezi prsy je navíc dobře prohmatná, jistě by jste si nějaké nové bouličky všimla. V tuto chvíli bych doporučil vyčkat, pokud by jste měla pocit, že se potíže zhoršují, doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6161
Dobrý den,
je mi 34 let a byla jsem na preventivním vyšetření ultrazvukem i mamografem. Výsledek ultrazvuku - bez patologických změn, výsledek mamografu - asymetrický okrsek žl. parenchymu bilat. spíše sumačního nesuspekt. charakteru v MG, výsl. 3.BIRADS - pravděpodobně benigní. Nebylo mi blíže nic řečeno, jen že mám přijít za půl roku na kontrolu.Plánujeme potomka, je to vhodné, nebo máme počkat ? Děkuji vám moc za laické vysvětlení a snad i uklidnění. Renata
Odpověď: Preventivní mamografie ve Vašem věku není příliš obvyklé. Podle toho, jak vše popisujete by se nemělo jednat o nic závažného. Asymetrie se struktuře prsou se může vyskytnou. Není to nic neobvyklého, nikdo nejsme §úplně symetrický. Navíc je riziko rakoviny prsu ve Vašem věku nízké. myslím, že nemusíte mít obavy a mlžete se těšit na potomka.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6159
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mám 17 měsíční holčíčku a začíná sejí zvětšovat pravé prso,byla jsem stím i udoktorky a tami nic moc neřekla jen žemám přijít začtrnáct dní nakontrolu a žebyto mohla mít spřehormonovaní,většinou to prý bývá skuřecího masa ale mi mámě domácí maso.A nikde jsem otom nic nenášla.Mám o malou strach.Prosím o nějaké informace.Moc děkuji Eichlerová
Odpověď: Zduření prsu u malých se dětí se objevuje. Jedná se většinou o vývojové změny. Dětské tělo roste, vyvíjí se. Občas se může objevit toto zduření jednoho nebo obou prsou. Může se někdy dokonce vyskytnou i u chlapců. Postupně toto zduření odezní. Kontrola za 14 dní je optimální. Pokud by se zduření prsu rapidně zhoršilo, doporučuji samozřejmě kontrolu u Vaší dětské doktory ihned.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6158
Dobrý den, prosím můžete mi upřimně sdělit, jestli vyšetření mamaografem 2 krát do roka může škodit?Byla jsem před půl rokem, ale ztratily se snímky - tak musím znovu.Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud se jedná o ojedinělé vyšetření, tak se nemáte čeho bát. Kontrolní mamografii za 6 měsíců často doplňujeme u žen se sporným nebo podezřelým obrazem, abychom porovnali, jak se nález mění v čase. Dlouhodobé, několikaleté, pravidelné snímkování 2 krát do roka by bylo samozřejmě rizikové, ale jedna mamografii, i v krátkém čase není nebezpečná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6157
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu jít na mamograf,ačkoliv nemám žádné problémy ani žádný nález.Prostě jen tak pro klid.Je mi 34let.Děkuji za odpověď.Nashledanou Martina
Odpověď: Preventivní mamografické vyšetření je vhodné pouze u žen od 45ti let. U mladších žen je vhodnější sonografie. Na preventivní mamografii placenou se zdravotního pojištění má nárok každá žena od 45ti let jednou za dva roky. Vy jste mladší, vhodnější je sonografie prsou, která ukáže prsní tkáň mladých žen přehledněji. Můžete si zaplatit sonografické vyšetření prsou v některém akreditovaném screeningovém centru. Preventivní sonografie není placená se zdravotního pojištění. Jeho cena je 200-400 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center je na těchto stránkách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6156
Dobrý den, před rokem a půl mi byla v levém podpaží diagnostikována přidatná mléčná žláza. Nyní jsem v šestém měsíci těhotenství a tato žláza se velmi zvětšila, že je to na pohled patrné a je také dost bolestivá při jakémkoli dotyku,že nemohu přitisknout ani ruku k tělu,také při oblékání a i v noci.Chci se zeptat,jestli se bude i nadále zvětšovat,zda po celou dobu kojení bude také furt bolestivá a jestli se s tím nedá něco dělat, poněvadž mi už teď znepříjemňuje každodenní život.Děkuji za odpověď.
Odpověď: tato přídatná žláza reaguje na hormonální změny v těle stejně jako normální prsní tkáň. Zvětšení a bolestivost v souvislosti s těhotenstvím je proto normální. Přesto bych doporučil kontrolní sonografii.
V tuto chvíli, v 6. měsíci těhotenství, je operace nemožná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6155
Dobrý den, lékař mi po vyšetření sdělil, že mám středně těžkou dysplazii prsů. Mamografický nález je v pořádku. O jak závažnou věc se jedná? Lze ji nějakým způsobem ovlivnit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jedná se o zastaralý odborný termín, který hodnotí stavbu prsní tkáně. Poměr jejich jednotlivých částí - žláza, pojivová tkáň, vazivo.
Pokud při mamorafii či ultrazvuku prsou lékař neviděl nic podezřelého, nepozval si Vás na časnější kontrolu, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6154
Dobrý den,mám na Vás dotaz ohledně onemocnění prsu.Je mi 34 let, v poslední době mě bolí obě prsa-levé více.Je to pnutí,bolestivost chvílemi i takové píchání.Provedla jsem samovyšetření prsů nic jsem si nenahmatala.Žadný výtok z prsů nemám.Mám strach jestli nemůže jít o začátek rakoviny.Antikoncepci beru-Novynnete asi 3rok.Předtím jsem delší dobu nic nebrala.
Mám problémy z krční páteří-nemůže se to třeba vztahovat i k tomu?V poslední době mě krční páteř bolí.
Můžu se objednat na mamograf.vyšetření sama a kolik to stojí,nebo musím mít doporučení lékaře.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Potíže, které popisujete jsou normální, relativně běžné a nejsou známkou rakoviny prsu. Prsní tkáň reaguje na mnoho podnětů v těle, nejvíce na hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu. Vzhledem k věku by mamografie nepřinesla příliš informací. Sonografii prsou si může jako samoplátkyně nechat provést v některém screeningovém centru, cena je 200-400Kč. Doporučení lékaře mít nemusíte. Odkaz na seznam těchto center je na této stránce vpravo nahoře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6153
dobry den chtela bych se zeptat co to je?Mam na leve bradavce bilou vystouplou tecku,vypada to jako uhrak!Kdyz o to zavadim je to bolestive mohli byste mi poradit o co se jedna?Nebo co to muze byt?Predem dekuji za odpoved
Odpověď: Podle toho, jak vše popisujete, se bude jednat o zanícenou kožní potní žlázu. Po čase by měla sama zmizet. Pokud by se zvětšovala, doporučuji návštěvu gynekologa. O rakovinu prsu se nejedná, ta se takto neprojevuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6151
Dobrý den,
asi před dvěma týdny jsem si našel bulku pod bradavkou pravého prsu. Není nijak citlivá, nebolí. Je mi 15 let, nikdo z rodiny neměl rakovinu prsu. Je možné, že se o ni může jednat u mě? Mám jít na vyšetření?


Odpověď: Vzhledem k věku a pohlaví je rakovina prsu málo pravděpodobná. S největší pravděpodobností se jedná o změny v souvislosti s dospíváním a hormonálními změnami v těle. Doporučuji sonografii prsu, která přesně určí charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6150
dobry vecer je mi 30let.pred 5 rokmi mi byl odstranen nez.nador ted mam v pravem prsu ucpany mlec.zlazy a postoupila sem biopsii na levim prsu,cekam na vysledky ale zistila sem ze mi z leveho prsu vytika krev a scvrkava se mi bradavka ,,moc se bojim a prosim vas o radu jestli je to naznak rakoviny ,a jestli je mozne ze je to z antikopcepcnich tab.anebo z kojeni.sem zijici v anglii.predem dekuji za odpoved ,,,zaneta
Odpověď: Doporučuji počkat na výsledek biopsie. Při vyšetření zřejmě lékař v prsu viděl něco podezřelého, proto provedl biopsii, aby zjistil přesný charakter nálezu. Neznám důvod biopsie, proto Vám nemohu spolehlivě odpovědět. Krvavý výtok z bradavky a náhlé vtahování bradavky může být z více důvodů. Samozřejmě ale rakovina je jedním z nich.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6148
Dobrý den, četla jsem pár informací o přípravku driclor ( proti nadměrnému pocení ). Mimo jiné jsem zjistila, že může způsobit rakovinu prsu a že se nesmí používat při plánovaném těhotenství. Mohl byste mi říct, jak dlouho před plánovaným oplodnění bych měla driclor přestat užívat? a zda opravdu způsobuje rakovinu prsu? Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Přípravky proti pocení nemají přímou souvislost s rakovinou prsu. Jedná se pouze o konkurenční boj různých výrobců. Výrobce nedoporučuje užívat přípravek v těhotenství, ale nikde není uvedeno, jak dlouho před plánovaným těhotenstvím, užívání Dricloru ukončit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6147
Dobry den.Strasne se stydi, chtela bych se zeptat co je za vadu kdys mam jedno prso vetsi a druhy menci,je vtom rozdil tak asi o cislo. :-( dekuji za odpoved krasny den
Odpověď: Rozdíl ve velikosti prsou je běžný. Většinou je rozdíl malý či téměř neznatelný. Záleží rovněž na věku. V mládí, v době růstu a vývoje, může být rozdíl větší. Postupně by se velikost prsou měla srovnat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6146
Dobrý den,
mám dotaz na Váš názor na preventivní užívání přípravku INDOL-IN při zjištění cysty v prsu. Děkuji za odpověd.
Odpověď: INDOL-IN je podle mých informací tzv. doplněk stravy, nejedná se o lék. Pokud, jak slibuje, působí na poruchy hormonální rovnováhy u žen, může mít vliv i na prsní tkáň, která je tvořena žlázou, která citlivě reaguje na hormonální změny v těle. Nemám však žádné konkrétní informace a zkušenosti s užíváním tohoto přípravku. Cysta, resp. cysty, se v prsou vyskytují zcela běžně. Záleží na jejich obrazu při sonografii, ale v naprosté většině případů se jedná spíše o vedlejší nález, který nijak nesouvisí s rakovinou prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6145
Dobrý den, při sonu mi byla zjištěna cysta 6 mm s tekutinou. Před rokem jsem měla na přibliž. stejném místě mastop. uzel, který po změně HA zmizel.Bylo mi řečeno, že je vše vpořádku a cysta je zcela běžná. Je tomu u cyst skutečně tak? Můžu být skutečně bez obav? Je mi 35 let a mám 2 děti. Děkuji
Odpověď: Nemusíte mít obavy. Cysta velikosti 6 mm je zcele neškodný a běžný nález. Není žádná souvislost mezi nádory prsu a prostými cystami, jako ve Vašem případě. Cysty v prsou se vyskytují zcela běžně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6143
DobryDen mam bulku v podpazi.v r.2007 jsem byla vys. v mamo por.receno-TUK.BULKA s kterou se nic nedela,odstr.nedopor.Po 2grav.nyni se vyraz .zvets. a tlaci Obv.l.me poslal na UZ Po te rekl ze je to LIPOM-CYSTA vel.35x36mm lehce ohr.hypo az izoech.loz.s hruboz.str.a echogen.lemem-KELOID.CYS.dop.chir.odstr.Cetla jsem ze cysty se odstr.odsatim(punkci)co dopor.vy?Stojim pred rozh.zda nechat ci ne.Mam navs.spec.cen.a nechat se znovu vys.?
Odpověď: Podle popisu se zřejmě jedná o lipom, ten je možné odstranit pouze chirurgicky. Pokud by mělo jít o cystu vhodnou k odsátí, čekal bych trochu jiný popis ultrazvukového vyšetření. Jako alternativu Vám můžu doporučit zaplatit si dodatečné sonografické vyšetření v některém akreditovaném centru. Jejich seznam je v na těchto stránkách, v části "Mapa screeningových center". V tomto centru Vás vyšetří a případně můžete s lékařem konzultovat ev. další možnosti. Tato centra mají rovněž kontakty na specializované prsní chirurgické pracoviště.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6142
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda má město Příbram akreditované screeningové mamografické pracoviště. Děkuji
Odpověď: V Příbrami není akreditované mamodiagnostické pracoviště. V nejbližším okolí je jedno centrum v Berouně, další centra jsou v Plzni.
Kontaktní údaje najdete v sekci "Mapa screeningových center".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6141
Dobrý večer,
je mi sice 15 let,prsa mám podle mne již vyvinutá a měnit se už víc nebudou-soudím podle genetiky.Před rokem a půl rokem se mi začla (z mého pohl.)v pravém prsu vytvářet boule.Časem ji přestanu vnímat,trochu se zmenší a po nějaké době,zase zvětší a začne dosti bolet.Po půl roce se mi opět na stejném prsu "ozvala".Začínám mít obavy už proto, že v rodině bylo úmrtí na rakovinu prsu,ovšem geneticky se to ke mě donést nemohlo poněvadž se jednalo o přivdanou osobu,ale i tohle ve mne budí obavy.Otec trpí též nějakám druhem rakoviny.Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, mohu Vás uklidnit. Vzhledem k věku a Vašim potížím, jak je popisujete, je pravděpodobnost rakoviny prsu velice malá. Prsa se postupně vyvíjí, reagují na hormonální změny v těle v průběhu dospívání. Mění se nejev jejich vzhled, to co je vidět, ale rovněž jejich vnitřní stavba. Při těchto změnách se může objevit citlivější, nebo bolestivý okrsek. Chvíli je dané místo citlivé, po čase bolest ustoupí a objeví se třeba v jiné části prsu. Je to běžný stav v době dospívání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6140
Dobrý den, jsem v pátém měsíci těhotenství a zhruba před týdnem jsem si všimla, že mám spodní část obou prsů (od bradavky dolů) zarudlá, na dotek horká a citlivá s tvrdými útvary - gynekolog po vyšetření řekl, že jde o klasicky zvětšené žlázy v těhotenství a to zarudnutí vidí jako podráždění od prádla. Při prvním těhotenství jsem nic podobného neměla, jen více nalitá prsa. Moc prosím o radu, mám být v klidu nebo raději ještě někam zajít k odborníkovi - kam? Děkuji za odpověď! N.V.
Odpověď: jedná se o změny prsní tkáně v souvislosti s hormonálními změnami v těle v průběhu těhotenství. Prsní tkáň se "chystá" ke kojení. Bradavky jsou citlivější na mechanické podráždění, např. od podprsenky. Reakce prsou může být jiná u každého těhotenství. Pokud byste měla pocit, že se nález na prsou zhoršuje, doporučuji kontrolu na gynekologii. Případně je možné doplnění sonografie, pokud by se potíže zhoršovaly.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6139
DOBRÝ DEN
MOJÍ MAMINCE 53LET BYL V ÚNORU VYOPEROVÁN NÁDOR Z PRSU A UZLINY Z PODPAŽDÍ.NYNÍ DOKONČUJE CHEMOT.VÝSLEDKY JSOU V POŘADKU.CO BY MĚLO NÁSLEDOVAT NYNÍ,JAK BY MĚLA ZREGENEROVAT ORGANIZMUS.JEŠTĚ JI PO TOM ODSTRANĚNÍ ŽLÁZ V PODPAŽÍ OTÉKÁ RUKA A NEMUŽE JI POŘÁDNĚ ZVEDNOUT,JDE TOHLE ZLEPŠIT.BYL JI DOPORUČEN WOBENZIM,ALE ZATÍM ŽÁDNÉ ZLEPŠENÍ NENÍ.

Odpověď: Otoky ruky po operaci v podpaží je běžný pooperační obraz. Záleží na rozsahu operace. tyto otoky ve většině případů postupně ustoupí. Tělo však potřebuje čas na regeneraci. Samotná operace je pro tělo velký zásah, chemoterapie tělo rovněž zatíží, veškeré regenerační procesy se v jejím průběhu zpomalí. Omezení pohybu v paži je způsobeno jizvou a jejím hojením, jizva v podpaží "táhne". Tři měsíce po operaci a následné chemoterapii je velice krátká doba, nutná je trpělivost. Ústup potíží, jak je popisujete trvá delší dobu, půl roku i déle. K odpoře celkového posílení organismu mohou pomoci např. multivitaminové preparáty, aktivní rehabilitace,... Vše však doporučuji konzultovat s Vašim onkologem, aby nebyla negativně ovlivněna probíhající chemoterapie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6138
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamená pojem mastický uzlík? je mi 40let , bylo mi sděleno, že mám po mamograf. vyšetření. ještě mám absolovovat ultrazvuk, tam se dá ještě přesně rozeznat co to je?
Odpověď: Mastopatický uzlík je popis okrsku v prsu s nahromaděním většího množství žlázy a pojivové tkáně, s jiným obrazem proti okolní tkáni.
Pomocí ultrazvuku tuto hůře přehlednou oblast podrobněji vyšetříme.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6137
Dobrý den, je mi 23 let. Jsem 5 měsíců po porodu, kojím. Na levém prsu mám vtaženou bradavku, ale i s ní kojím. Občas to trochu zabolí(při kojení). Může to být rakovina?Děkuji za odpověd..
Odpověď: V průběhu těhotenství a kojení se stavba a vzhled prsou částečně mění, může se zvýraznit např. i vtažení bradavky, které dříve nebylo tak zřetelné. Rozhodně nemusíte mít obavy. Citlivost a bolestivost bradavek při kojení je rovněž častá a souvisí s podrážděním bradavky při kojení. Nemá souvislost s rakovinou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6136
Dobrý den.Chtěla bych poprosit o vysvětlení.Po sono vyšetření mám ve zprávě:fibrozn mastopaticky změněná žláza,patologický ložiskový ani uzlinový proces nezjištěn.Zarazila mě ta poznámka o změně žlázy.Mám to hlídat a nemusím se něčeho obávat?Moc děkuji Naďa
Odpověď: Nemusíte mít obavy. nejedná se o nic závažného. Tímto popisem lékař pouze hodnotí stavbu a složení prsní tkáně, která se v průběhu života mění, jiná je u mladých žen, jiná u žen ve středním věku a jiná u žen v menopauze. Někdy se tyto změny obecně hodnotí jako "mastopatické změny". Nejedná se o nic závažného, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6133
Dobrý večer, jsem po operaci prsu a čeká mě další léčba. Nyní pravděpodobně ozářky a pak i chemo. Chtěla bych prosím poradit, jaký je nejúčinnější krém či mast na bolavá místa po ozářkách.
Předem děkuji za odpověď.
Fojtíčková J.
Odpověď: V průběhu ozařování, radioterapie, je důležité zabránit mechanickému poškození kůže, nosit volný oděv. Vhodné je "promašťování" kůže, někdy se dokonce doporučuje obyčejné čisté vepřové sádlo, případně bylinné a vitaminové masti, heřmánek, ... U těchto přípravků je ale nutná opatrnost na případnou přecitlivělost na některou jejich složku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6131
Dobry den, je mi 50 let a v prubehu poslednich 4 let mam bolestivy levy prsnik.Byla jsem na mamografu i na ultrazvuku, ale nalez byl v poradku. O jakou nemoc jde? Muze jit o masticidu? Nikdy jsem nebrala antikoncepci, ani substitucni hormonalni lecbu. Dekuji za odpoved.

Odpověď: V průběhu života dochází ke změnám ve stavbě prsní tkáně. S věkem a hormonálními změnami se mění poměr jednotlivých částí prsu - žláza, pojivová tkáň, tuk. Někdy se tyto změny mohou projevit bolestí a citlivostí prsou. Tyto potíže patří do široké skupiny změn, kterým se říká mastopatie. Pravidelná preventivní mamografie, ev. v kombinaci s ultrazvukem, odhalí případný nádor. Pokud byly mamografie negativní, souvisí Vaše potíže se změnami prsou v souvislosti s věkem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6129
Dobrý den, jaká je úspěšnost vyhodnocení mamografu? Děkuji za odpověď
Odpověď: Přesnost mamografie je závislá na mnoha faktorech. Závisí na stavbě prsní tkáně, věku ženy, typu nádoru,... V případě hůře přehledných prsou se doplňuje sonografie, která dále zpřesní výsledky. Některý typy rakoviny mamografie detekuje velice spolehlivě, s některými má mamografie i sonografie "potíže".
Výsledky různých studií udávají chybovost samotné mamografie jako vyšetřovací metody 5-20%.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6128
Dobrý den. Moje matka zemřela ve 47 letech na rakovinu prsu. Dvě sestry její matky taky na tuto chorobu zemřely. Já mám 49 let, každé dva roky docházím na mamograf.
Mám dceru, které je 30 let. Radila jsem jí, aby požádala svého gynekologa, aby ji poslal na odborné vyšetření prsou, ten to odmítl s tím, že je ještě brzy. Má její lékař pravdu, nebo si má dcera odbornou prohlídku zaplatit? Děkuji za odpověď i za vaši práci, kterou nám velmi pomáháte. S pozdravem Milada Demuthová, Tábor
Nepřeji si zveřejnit tento dotaz.
Odpověď: Otázka preventivních vyšetření prsou u mladých žen s rodinnou zátěží rakovinou prsu se v současné době diskutuje i mezi lékaři a neexistuje jednoznačná shoda a závazné doporučení. U žen s vysokým rizikem pro karcinom prsu na základě podrobného genetického vyšetření jsou pravidelné vyšetření hrazeny se zdravotního pojištění i v mladším věku. U ostatních žen ve věku 30 let v současnosti doporučujeme zaplatit si jednou za rok sonografii prsou v akreditovaném centru. Jejich seznam najdete na těchto stránkách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6127
Dobrý den, před týdnem jsem měla úraz a ošklivě jsem spadla na prso. Mám ho celé zmodřené, jedna podlitina a samozřejmě bolí. Obvodní lékařka mi naordinovala mast LIOTON a orálně AULIN s tím, že rentgen není nutný. Prosím o odpověď, jak hodně je takový úraz nebezpečný a zda opravdu není rentgen nutný. Je mi 61 let, v rodině rakovina prsu nebyla a hormonální antikoncepci jsem neužívala. Děkuji. M.K.
Odpověď: Není prokázán vztah úrazu a nádoru prsu. Pokud se v souvislosti s úrazem prsu objeví rovněž nádor, jedná se o náhodný nález. Nádor v prsu byl již dříve a až v souvislosti s úrazem si jej žena všimne. Navíc rentgen, mamografie, krátce po úraze, navíc bolestivého prsu, není vhodná. Prs je bolestivý, oteklý a není jej možné mamograficky kvalitně vyšetřit. Pouze v případě komplikací hojení, vytvoření organizovaného hematomu či při podezření na následný zánět, je vhodné sonografické vyšetření prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6125
Dobry den mam v l.podpazi velk.bouli.mala byla v 1tehot,nyni 4mes.po 2teh.se zvetsila a tlaci.v 2007 jsem byla v mamo poradne,kde mi byla paze prohmat.a receno,ze to je tuk. bulka a ze nedopor. odstranovat.Min.tyden me poslal obv.l.na UZ ZAVER-V PODKOZI VICE MEDIALNE PATRNO LEHCE OHRANICENE HYPO AZ IZOECHOGENI LOZ.VEL.35X36MM S HRUBOZRNOU STRUKTUROU A ECHOGENEJSIM LEMEM.ZAVER-LIPOM,CYSTOID V LEVE AXILE.Byla jsem poslana na chir.kde mi bude bulka vyriznuta.MAM STRACH Z RAKOVINY,NEVIM CO DELAT.
Odpověď: Doporučuji vyčkat výsledku operace a následného podrobného histologického vyšetření vyoperovaného útvaru. Z popisu UZ se nemohu zodpovědně vyjádřit, zda se jedná či nejedná o nádor. Může se jednat např. o zvětšenou uzlinu, ale o důvodu jejího zvětšení řekne více její vyšetření pod mikroskopem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6124
Dobrý den chci se zeptat hodně mi bolí levé prso ze strany při menstruaci?Mám strach aby se nejednalo o rakovinu maminka mi zemřela na rakovinu prsu.na prohlídky chodím pravidelně každý rok do mamocentra ale i přesto jsem nejistá.je mi 38 let.Ještě mam jeden dotaz je nějaké zvýšené riziko pokud používám hormon letrox na štítnou žlázu který už budu brát do konce života.Je normální že prsa bolí obzvlášť při menstruaci?děkuji a přeji hezký večer.
Odpověď: Citlivost a bolestivost prsou pravidelně se opakující s menstruačním cyklem není příznakem nádoru prsu ani jiné závažnější patologie. Bolest prsou je způsobena reakcí prsní tkáně, žlázy, na hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu. Předpokládám, že součástí prohlídek v mamocentru je rovněž sonografie prsou. Lék Letrox, určený k léčbě snížené funkce štítné žlázy, neovlivňuje prsa a nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6123
Dobrý den,je mi 30let,kojím 3měsíční miminko.Před nějakou dobou jsem našla jakoby zvětšenou prsní žlázu(tvrdá s hrbolkama),která se táhla od podpaží do cca pol.prsu.Myslela jsem,že je tam mléko,tak jsem masírovala a stalo se to citlivé,ale nezmizlo to.. nedávno jsem to znovu prohmatávala..je to tam,ale nebolí to a nahmatala jsem si i nebolestivou bulku v podpaží velikosti fazole.Jsem objednaná k lékaři,ale mám hrozný strach jestli to nebude nádor a nebudu muset miminko odstavit.Co si myslíte?
Odpověď: V průběhu kojení je nejpravděpodobnější komplikací zánět. Může se projevovat tak, jak popisujete. Bulka v podpaží je uzlina, která se při zánětu zvětšila. Návštěva lékaře, nejlépe gynekologa, je nejlepší řešení. Ten Vás vyšetří, prso si prohlédne, prohmatá. Předpokládám,. že Vás zároveň odešle k ultrazvukovému vyšetření. To by mělo ukázat prsní tkáň podrobně a vyloučí i případný nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6122
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu,byla jsem odeslána svým gynekologem na vyšetření prsů.Beru hor.antikoncepci.-pp: v DKZ hmatná 1,5cm pastozní rezistence-v.s.cysta,po palpaci rezistence mizí,zůstává jen drobné residuum .Z:stav po spont.rpt mammární cysty vpravo. po 2 mesících jsem nyní poslána na ultrazvuk.Děkuji za odpověd¨'
Odpověď: cysta je okrsek žlázy, který se naplnil tekutinou v různě velkou dutinu. Drobnější cysty, do 1-2 cm mohou samovolně vymizet. Sonografie, neboli ultrazvuk ukáže, zda se opravdu jedná pouze o cystu. Proto Vás lékař posílá na toto vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6120
Dobrý den,je mi 56 let,byla jsem na mamografu - můžete mi prosím vysvětlit:Bilat. trvá hrubě cárovitá žláza.Oj.kalcifikovaná cysta do 2mm.Ložisko maligního vzhledu na mamog.snímcích zřejmé není.Mamy prohmatné,bez patologické rezistence.Axilly volné.Vzhled žlázy podle Tábára IV.Závěr:BI-RADS 1-negativní nález.Děkuji Vám.
S pozdravem Majka Bartošková
Odpověď: Jedná se normální obraz prsní tkáně v lékařském jazyce. Podstatné je, že není patrné ložisko charakteru nádoru, karcinomu - maligní ložisko. Tábár IV a BI-RADS 1 je klasifikace stavby prsu a nálezu především pro statistické účely.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6119
Dobrý den, v loňském roce jsem byla operována-radiální jizva. Letos v dubnu jsem podstoupila oboustrannou vakuovou biopsii. Histologický nález byl negativní a byla mi předepsána léčba vitaminem E, první měsíc E400, druhý E200 a třetí měsíc E100. Prosím o informaci jak vitamín E působí při těchto onemocněních. Děkuji za odpověď
Odpověď: Vitamin E není přímo lékem na radiální jizvu, ale jako každý vitamín, působí celkově. Omezuje výskyt volných radikálů, které se mohou podílet na vzniku např. nádorů. Jedná se o antioxidant. jeho užívání snižuje riziko výskytu nemocí spojovaných s volnými radikály.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6118
dobry den chci se zeptat jak dlouho trva sonograficke vysetreni dekuji
Odpověď: Sonografické vyšetření prsou trvá 5-15 minut. U vyšetření ležíte na lehátku na zádech, ruce máte pod či za hlavou a lékař "jezdí" sonografickou sondou po prsech a tím zobrazí jejich stavbu. Vyšetření je bezbolestné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6116
Dobrý den,
již 4. měsíc kojím. Nyní mám obě bradavky svědivé a načevenalé, také jakoby vysušené, loupou se. Načervenalost a vysušení nemám po celé bradavce, ale jen z části. Mazala jsem si je Bepanthenolem, ale bez efektu. Budu ráda za odpověď.
Odpověď: Může se jednat o podráždění bradavky v souvislosti s kojením, je to normální reakce kůže. Případně se může jednat o zánět bradavky. Pokud by problém neustupoval, doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6114
Dobrý den, mám 8 měsíců starého syna, kojím už jen ráno (od začátku nemám dostatek mléka). Na prsou jsem si nahmatala bulky - na každém prsu jednu, každá na jiném místě. Mám je už několik měsíců, myslela jsem, že zmizí. Už na kontrole po šestinedělí jsem jednu měla, ale paní doktorka mi řekla, že to nic není (ani se na mě nepodívala). Myslím, že tato bulka ale potom zmizela a že teď jde o jiné bulky. Je mi 23 let, myslíte, že bych měla vyhledat radši lékaře? Ani menstruace se mi po porodu zatím nedostavila - může to mít souvislost? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: V průběhu těhotenství a kojení se prsa mění, žláza v prsou reaguje na hormonální změny, zvětšuje se. To je s největší pravděpodobnější původ bulek, které si hmatáte. V průběhu kojení se může v některých částech prsu dočasně hromadit mléko, vzniká tzv. mléčná cysta. Pokud by jste měla pocit, že bulky, které si hmatáte se zvětšují nebo mění, doporučuji navštívit vašeho gynekologa, který Vás vyšetří a případně odešle na sonografické vyšetření prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6112
Dobrý den,jsem po ablaci prsu, chemoterapii i aktinoterapii.Dva roky jsem užívala Tamoxifen, nyní Egistrozol. Prosím, jaké máte zkušenosti s podáváním tohoto léku.Velmi mě bolí klouby, kosti.Stále se to stupňuje.Začíná mě to obtěžovat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Osobně tento lék neznám, z příbalového letáku je možné vyčíst, že mezi nežádoucími účinky jsou i bolesti kloubů. Doporučuji poradit se s onkologem, který vám léčbu ordinuje, není nutné trpět bolestmi, možné je přejít na jiný preparát, kupř. zpět na Tamoxifen, 2 roky je krátká doba, může se užívat až 5 let. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6110
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat trpím ginekomastii je mi 16.Jak se tento problém dá bezoperačně co nejrichleji vyřešit?
Odpověď: Nevím jak rychle si představujete, ale především je třeba najít příčinu zvětšení prsů, tedy pokud se po ní již nepátralo. Možné je i zvětšení prsů jen na tukovém podkladě. Dobré by bylo zajít k lékaři a snažit se věc vyřešit. Na operaci je času dost. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6109
Dobrý den, na dotek mám tvrdší levé prso, trochu tupá bolest. Po prohmatání to vypadá na zduřelé žlázy. Stalo se to už podruhé, a to před menstruací. Neužívám žádné prášky. Mám raději vyhledat lékaře? Je mi 32 let.
Odpověď: Pravděpodobně to bude zduřelá žláza na hormonálním podkladě. Pokud nechodíte pravidelně na vyšetření prsů, doporučuji pro klid duše ultrazvukové vyšetření. Můžete jít přímo do mamocentra, cena vyšetření se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6108
Dobrý den, mám vpáčenou jednu bradavku a jsem v 5 měsíci těhotenství, je možné to operovat a kolik to stojí? Děkuji za odpověď
Odpověď: operovat se dá, ale v těhotenství už je pravděpodobně pozdě, někdy i s vpáčenou bradavkou se dá obstojně kojit. cenu operace neznám, lépe se s dotazem obrátit na chirurga. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6107
Dobrý den, prosím o vysvětlení. Vpravo v HZK paraareolárně se ozobrazuje ostře ohraničený hypoechogenní 7/5fibroadenom, bez dorsálního stínu, bez patol vaskularizace. Redukující MŽ, drobný FA vpravo, bez maligních změn. Týden před MS mě celé prso bolí a je tvrdší na dotek než to druhé, může to být vliv MS nebo namožení ruky a od toho bolest prsu? Děkuji
Odpověď: ano, nejspíše se jedná o hormonální vliv při menstruaci a z toho vyplývající bolest prsu. Jinak je vše v pořádku. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6106
dobrý den,jsem léčena hormonálními léky norethisteron,dnes jsem zjistila,že mi z levého prsu vytéká silně žlutá tekutina s krví,z pravého spíše hodně tmavá krvavá tekutina.Léky jsem dostala po hysteroskopii,výsledky byli v pořádku,ale hormonální hladina byla špatná.Proto ty léky.Je možné že toto způsobují léky nebo se mám obávat...co je za možnou příčinu...děkuji za odpověď
Odpověď: sekrece krvavého původu je vždy podezřelá, nevím do jaké míry je ovlivněná daným hormonálním lékem, ale doporučuji raději osobní konzultaci u vašeho gynekologa, který vás pravděpodobně pošle do mamocentra k vyšetření prsů. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6105
Dobrý den, prosím Vás o názor, je mi 37let, jsem v 5.měs.těhotenství -poprvé, bez větších obtíží, prsy mě bolí přiměřeně, ale před týdnem mi z obou začala (nepravidelně) vytékat čirá tekutina - vždy jen kapka, dvě. Žádné velké bolesti nemám, ale občas mě bradavky trošku svědí a občas se objeví i flíčky na prádle. Je tento jev normální nebo jde o něco vážného?? Děkuji za odpověď., r.
Odpověď: nejde o nic neobvyklého, projev hormonálně aktivní žlázy. Stačí, když to sdělíte gynekologovi při nejbližšší návštěvě. myslím, že bude téhož názoru. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6104
dobry den,porad mam na prsou nejakou bouli jedna je asi vetsi a jedna zase menci,nwm jak to mame rici je to strasne smesne a bojim se i když si nekdy vsimne ze dospivam porad mi nic nerekne poradte mi prosim co to je je to nejaka nemoc ?dekuji vam za odpoved krystinka 15 let (klidne to muzete zverejnit na techto strankach!!!!!!!!!)moje segra sem myslim take psala a take ji to pry strasne pomohlo jmenuje se kristynka vavrova a je ji 12 let dekuji
Odpověď: těžko říci Krystýnko, může se jednat jen o vývin prsních žláz, ale rovněž tak třeba o cystu ? Asi by bylo zapotřebí udělat ultrazvukové vyšetření v některém mamocentru. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6103
Dobrý den,chtěla bych se zde pouze podělit o skvělou zkušenost s prsní poradnou ve Vinohradské nemocnici v Praze,pan doktor Mottl mě překvapil svým velmi profesionálním a zárověn, což je ještě důležitější, lidským přístupem ( šla jsem k němu bez jakéhokoliv doporučení s podezřelou bulkou, která se nakonec naštěstí ukázala jako banalita). Gynekoložka mě chtěla poslat na mamograf,ten nakonec nebyla ani třeba. Myslím, že tuto poradnu můžete obyvatelkám Vinohrad a okolí vřele doporučovat.
Odpověď: to mě těší, ale poděkování byste měla adresovat buď přímo panu doktorovi, či jeho nadřízeným. I když působím na severu ČR, čas od času chtrějí pacientky poradit a jít kupř. do Prahy, mohu tedy pana doktora doporučit. na druhou stranu je třeba zdůraznit, že pohmatový nález není vždy stoprocentní a nelze jej nahradit příslušnými zobrazovacími metodami ( mamografie, ultrazvuk). Která zobrazovací metoda je pro vás nejvhodnější rozhodne právě lékař mamocentra. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6102
Dobry den. Mam 26 rokov a mala by som ist na operaciu prsnika - budu mi vyberat hrcku velku asi 2,5 cm. Jedna sa len o tukove tkanivo. Chcela by som vediet, ci je rezanie jediny mozny sposob odstranenia tohto nadoru a ci celkova narkoza pri zakroku je naozaj potrebna.
Dakujem velmi pekne.
Odpověď: obecně tukové bulky není třeba odstraňovat, pokud se však mění, rychleji rostou či vás osobně obtěžují je možné jejich odtsranění. Pomocí chirurgického odstranění jde o celkovou narkozu.Na našem oddělení je možná i varianta odtstranění pomocí vakuové biopsie- abmulantně, v lokálním umrtvení. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6101
Dobrý den přeji,

Jen se chci optat samovolně mi to nebolí,nemám tupé bolesti, ale když si šáhnu pod pravé podpaží cítím mírnou bolest tak dva dny ,když to trocha namasíruji tak je to na chvíli v pořádku a nebolí to vůbec - žádnou bulku ani otok jsem si nenahmatala , chodím na pravidelné prohlídky na Gynekologii a byla jsem před půl rokem a pan doktor mi prohmatal prsa a vše bylo ok.Pracuji tak deset let je u PC. Děkuji velice a pěkný den přejiO:K:
Odpověď: Jistě se nejedná o nic vážného, pravděpodobně z namožení, či reaktivní citlivé uzliny, nebo bolest hormonálního původu propagujícíse do podpaždí. Z metod pro objektivní zhodnocení je vhodný ultrazvuk. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6096
Dobry den,jsem strašně stresovany člověk a moc prosím o radu,v listopadu v r.2009,jsem byla na sonografii prsou a bylo mi řečeno tady toto,vpravo bez ložiska.vlevo těsně u dvorce v DZK anechogenní cysta o vel.6.5mm/ma typ.dors.zesílení cysty/.Jiné lož.změny nezjištěny.V levé axile ben.LU o vel. 6.8mm.tímto mi bylo řečeno,že je to pouze mala cysta,nyní asi před tydnem jse nahmatala trochu větší bulku na stejnem místě,mam tyden před menstr.prosím o radu,zda-li to nemuže byt něco važneho,chci jít opět na mamograf,nebo sono a moc se bojím.Děkují
Odpověď: cysta je normální odchylka struktury prsu, která může reagovat hormonálně. Tz. že vystupňovanou sekreční činností výstelky v dobně před menses se může zvětšit a poté zase zmizet. je to její normální chování. Pokud zůstane zvětšená a obtěžuje tlakem jen se odstaje jehličkou její tekutý obsah. Myslím, že to bude i váš případ. Pro klid vaší duše si můžete nechat zopakovat ultrazvukové vyšetření. S mamografem buďte opatrnější a indikaci k jeho provedení nechte na mamodiagnostikovi ( jde o záření a není radno s ním neuváženě nakládat). S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6094
Dobrý den,mám tak čtrnáct dní bolest na boku levého prsu,mám i pocit že to je trochu natekvé,najsem si vědoma že bych se třeba bouchla,ani modřinu nemám,nevím jestli to může být namožený sval.Můžete mi prosím poradit jestli mam ještě počkat jestli to je namožené,nebo neotálet a objednat se na Mamograf.Děkuji Z.Hlásková
Odpověď: těžko říci, nevím kdy jste byla, nebo jestli jste už byla, na vyšetření prsů, a podle toho bych se rozhodl jestli navštívit lékaře či nikoliv. Spíše bych to viděl na vyčkání, možný je hormonální podklad- tedy počkat jak se to bude chovat při cyklu? zda-li je to i zarudlé, teplejší - pak se může jednat o zánět - v tom případě raději k lékaři zajít. O zobrazovací metodě rozhoduje hodně věk, do 40 let raději začít ultrazvukem, od 40 let možno využít i mamografii. Vhodnou metodu vám určí lékař-mamodiagnostik. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6093
Prosímo vysvetlenie záveru z NM a USG:
Vpravo v HLQ sa črtá drobná kontúrovaná opacita veľkosti 4 mm. Vľavo v HLQ ojedinelá cystička do 8 mm. Priebežná involúcia, nevýrazné reziduá ml. žľazy bilat.,.
Odpověď: podle lékaře, který hodnotil snímky je vše v naprostém pořádku, s nálezem odpovídajícím věku. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6091
Dobrý den, byla jsem na vyšetření prsu a bylo mi řečeno, že mám vazivový nádor na prsu a že je třeba ho odstranit. Jak se chirurgicky odstraňuje a je to na pohled znát. Moc Vám děkuji za odpověď. K. Břízová
Odpověď: předpokládám, že je řeč o tzv. fibroadenomu. Chirurgické odstranění je v celkové narkoze, výkon není složistý a výsledný kosmetický efekt je většinou uspokojivý. jizvička minimální až téměř neznatelná. Přesto si neodpustím poznámku, že trend je tato ložiska spíše sledovat a operovat co nejméně. Ale jsou samozřejmě situace kdy i tato ložiska je nutné vyoperovat-tedy nezpochybňuji rozhodnutí vašeho lékaře, na to mám málo informací S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6089
Dobrý den,je mi 29let, užívám 3 roky HA a chtěla jsem se zeptat na nález z ultrazvuku: Drobné hypoechogenní ložisko benigniho vzhledu 6X3X5,5mm vlevo pod dvorcem - FA ?, mám se nálezu obávat? Může to být vlivem HA nebo krátkodobé kojení? Může z útvaru vzniknout karcinom prsu?
Dočetla jsem se, že lze užívat na to Cytovital, Gynex a Cytosan. Děkuji.
Odpověď: Ultrazvukový nález ukazuje drobné, nezhoubné (benigní) ložisko, charakteru fibroadenomu, tedy léze, která je u mladých žen poměrně častá a pokud nemá mamolog pochyby o jeho povaze, stačí většinou sledování. Určitě se neznepokojujte, stačí kontrolní ultrazvuk, dle doporučení lékaře, nejpozději do 1 roka, při potížích i dříve. Udávané preparáty bych nechal být. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6084
Dobrý den, 2.4.2010 jsem podstoupila oboustrannou vakuovou biopsii, v levém prsu jsem měla 1 nález, v pravém prsu 3 nálezy a bylo mi odebráno 8 a 12 vzorků. Výsledek histologie byl negativní. Rána nekrvácela, ale nyní mě již 14 dní pravé prso bolí,nikoliv v klidu, ale při chůzi.Teplotu nemám,zarulé také není.Je bolest způsobena hojením rány? Na kontrolu jsem objednaná začátkem října.Děkuji Darina
Odpověď: ano, bolest bych přičetl hojení a reparaci tkáně, pokud budou přetrvávat pochyby o správném hojení, kontaktujte lékaře, který vám dělal vakuovou biopsii, a poproste ho o kontrolní ultrazvuk dříve nežli v říjnu. Občas se s tím také setkávám a pacientky velmi uklidní pohovor a negativní ultrazvuk. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6083
28 let,15 měs.po porodu 1.dítěte.Zůstala citlivost a změna struktury prsu,občasné bolesti, píchání,popř. škubání v prsech.Občas je viditelný otok na vnitř.str.prsu,zejména před menstruací.Občas bolí i podpaží.Sono vyštř. bylo před 10 měs,vše bylo v pořádku,potíže přetrvávají.Mohou pramenit z probl.s krční páteří a blokací žeber?Páteř mám problematickou,namožený prsní sval z nošení dítěte a občas mě i do prsů kopne.3 týdny užívám agnucaston, mám pocit mírného zlepšení. děkuji za odpověd, nezveřejnovat
Odpověď: V zásadě jste si odpověděla sama a je možné s tím souhlasit. To, že vám zabírá přírodní preparát je známkou, že potíže budou mít i hormonální podklad a daný lék vám navozuje stabilitu. Buďte v klidu a pokud se nic dramaticky nezmění, dop. ultrazvuk za 2 měsíce zopakovat, celkově tedy s ročním odstupem a po jednom roce dále kontrolovat. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6081
Dobrý den, dnes jsem byla na kontrolním sonu prsou a mám tento nález:
Uz vyš prsních žláz- hrubší echotextura žlázového parenchymu s několika cystickými formacemi, spíše většími, vpravo oj.cysta zevně od areoly o průměru kolem 2cm, vlevo nález výraznější, nad areolou cystické formace, nějvětší o průměru kolem 4cm, bez vyzn progrese ve srovnání s předchozími nálezy- jiných ložiskových nebo infiltrativních změn neshledáno
okolí a axilly bpn
Z: Mastopathia fibrocystica bilat.praecip.l.sin.
Prosím o Váš názor a doporučení na můj nález. Předem moc děkuji.
Odpověď: Podstatné je, že byl vyloučen nádor, ostatní vyjadřují změny struktury žlázy, která je prostoupena cystami, tedy dutinkami vyplněnými tekutinou. Jedná se o zcela běžnou záležitost a není potřeba se zneklidňovat. Vzhledem k hrubšímu pohmatu je samovyšetření lépe řečeno málo výtěžné, ultrazvuk v kombinaci s mamografií ( od 4O let, nevím kolik vám je) je potřebný pro věrohodnou kontrolu. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6079
Dobry den,jsem druhym rokem po zachovne operaci prsu,16 mesicu po skonceni radioterapie,chem.nebyla.Minuly tyden ze dne na den se objevila bolest kuze a tesne pod kuzi na casti bradavkoveho dvorce.Zadne viditelne zmeny na kuzi nejsou,bradavka i dalsi je v poradku.bolestive jsou asi 3 cm ctverecni.Uzivam Tamoxifen.Co ten problem zpusobuje a jak dale?Diky za odpoved.Je mi 55 let.
Odpověď: Mohlo by jít o lokální zánětlivé změny, v obl. dvorce často málo patrné. Zkuste ledovat a pokud potíže přetrvají nebo budou zesilovat raději navštivte lékaře. Pravděpodobnost, že se vše samo upraví je vysoká. Jistě chodíte na kontroly ultrazvukem a mamografem, v daném mamocentru vás jistě neodmítnou, pokud budete chtít mít jistotu a klid. V takovém případě je dostačující cílené ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6078
Dobrý večer, včera byla maminka na vyšetření prsou a má nález benigního LU do 12 mm. Co to znamená? Děkuji za odpověď. Antalková
Odpověď: Co se týče tohoto popisu, je vše v naprostém pořádku, jde o normální lymfatickou uzlinu, kterých máme v každém podpaží desítky. Někdy je uzlina patrná i uvnitř prsu. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky