MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 5617
Dobrý den, mám fibroadenom mammy o vel. 13x6,5x12mm. Bylo mi řečeno, že pokud bych ho chtěla vyoperovat, tak to záleží na mne, ale že by s tím zatím nic nedělali. Zajímalo by mne od jaké velikosti se považuje fibrom za velký a je nutné ho vždy odstranit? O proti loňskému roku zase o trošku vyrost, ale nyní je ve vel. shora popsané. A jak probíhá samotná operace? Je to při celkévé narkoze?
Odpověď: Dobrý večer. Ve vašem případě jde o malé benigní tumory. Operaci bych doporučila pouze v případě, že by ložisko náhle změnilo svůj charakter např. tvar či velikost. Nebo bylo uloženo v centrální oblasti jednoho z prsů, kde by mohlo komplikovat situaci během kojení. Operaci provádí chirurg a ten také rozhoduje , jestli výkon bude v lokální či krátkodobé anestesii,řídí se hloubkou uložení ložiska, a tím, jestli je ložisko obklopeno žlázou nebo tukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5616
Dobrý den,je mi 23let a asi 5.den mě trápí zvýšená citlivost bradavek,zejména při kontaktu s nevhodným oblečením nebo na dotek. Špičky bradavek jsou jakoby bez pigmentu (jakoby oloupané), dvorce v pořádku.Prsa rovněž beze změn tvaru,velikosti,barvy. Od 18.let užívám HA (nyní Gravistat-doposud mi neupravil cyklus,vynechávání menstruace, rakovinu nemáme v rodině,nekouřím. Při zmáčknutí jen kapka(menší než špendlíková hlavička bílé tekutiny).Může jít o hormonální změnu nebo snad o něco vážnějšího?Můj gynekolog má nyní dovolenou a pokud by byla nutná návštěva, postačí až za týden.
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně jde skutečně o určitou hormonální nerovnováhu a důsledek tohoto stavu. Pokud obtíže neustoupí, navštivte svého gynekologa po jeho návratu z dovolené.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5615
Dobrý den, mám velkou prosbu, bylo by možné mi sdělit či lépe osvětlit, zda je či není problematický níže uvedený nález ? Vyšetření po mammografii a sonografii.
Typ tabár 1. Oboustranně zvýšená splývavá opacita bez dominujícího ložiskového nálezu a kalcifikací jak na rtg. Na UZ vpravo v DZK je septovaný cystický útvar do velikosti 12 mm. Jiný ložiskový nález neprokazuji. Závěr : nevýrazná dysplasie oboustranně se septovanou cystou vpravo. Velmi děkuji za vstřícnost. Marcela
Odpověď: Dobrý večer. Váš nález je v podstatě přiměřený, bez podezřelých změn. Cysta se v mléčné žláze vyskytuje poměrně často, nejde o změnu ohrožující ženu na životě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5614
Dobrý den,jsem po operaci prsu c50.4po ozařování už měsíc a stále mám bodání a škubání.Chemoterapie a léky zatím neberu.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Měsíc je velmi krátká doba, pro reparaci je třeba delší čas. Nemusíte mít obavu, jde o přiměřené obtíže pooperační ev. po ozáření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5612
Dobrý den, prosím dáse metastázy v sent.uzliny poznat už i na ultrazvuku?A je obvyklé, že při operaci zhoubného nádoru+sent. uzliny se čeká na výsledky z histologie a v případě nutnosti pozitivního nálezu opět za 3-4 týdny další operace-vyjmutí uzlin v podpaždí?nejde už při první op.zákroku zjistit,,rychlou"sondou?rozborem?u sent. uzliny, zda je nutný hned vyjmout ty uzliny?když je zřejmé, že při operaci-,,otevření"operovaného místa dochází k rozsevu nádorových buněk?děkuji za odpověď a přeji hezká den
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřtení SE uzliny se provádí proto, že dostupnými vyšetřovacími metodami čili ani ultrazvukem není možno bezoečně vyloučit mikroskopický rozsev nádorových LU. Histologické vyšetření si vyžaduje určitý čas, tkáň se zpracovává různými metodami barvení, krájí se ve vrstvách a dělá se mikroskopický rozbor. Není možno po celou dobu operovaného udržovat v celkové anestesii a dle výsledku ev. pokračovat v operaci. Je to zcela běžný postup, že operace lymf. uzlin v podpaží, v případě, že SE LU je positivní, se provádí až s časovým odstupem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5611
Dobrý den,

1. znamená invertní/dovnitř prsu převrácená bradavka nějaké komlikace? je to trvalý stav, případně dá se tato nesymetričnost řešit?
2. od kolika let by tedy měly ženy chodit na pravidelné prohlídky k lékaři? je mi 21 let a gynekolog mi vyšetření prsu neprovádí, výskyt rakoviny prsu v nejbližší rodině.

Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

1. invertovaná bradavka neznamená žádnou komplikaci. Často jde o vrozenou trvalou záležitost, přechodně se bradavka většinou evertuje /obrátí/ během kojení a někdy pak může v tomto stavu setrvat, častěji se ale vrací do původní podoby. Řešit se dá plastickou úpravou, doporučuje se ale až poté, co žena již neplánuje graviditu, protože operací někdy dojde k porušení mlékovodů a může to bránit úspěšnému kojení.
2. doporučuje se samovyšetření prsů již od mladého věku / i veVašem věku/ jednou za měsíc 2.-3 . den po ukončení menses. S pravidelným vyšetřováním nerizikových žen se začíná od 45 let pomocí mamografie, ale již od 40 let si žena může uhradit mamografické vyšetření. Pokud chce může si v mladém věku do 40 let zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů, nutné to ale není, nejde o screeningové vyšetření.
Jinak jsou ale vyšetřovány rizikové ženy - více příbuzných s rakovinou prsu nebo vaječníku v přímé linii nebo jedna příbuzná ve věku pod 35 let s touto diagnózou- začíná se obvykle o 10 let dříve než byl nejčasnější výskyt onemocnění v rodině a nebo od věku 25 let.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5610
k dotazu 5606. Jak vysoké je prosím procento toho, že mikrokalcifikace jsou časným příznakem zhoubného nádoru. Po vyšetření na mamografu mi byla provedena vakuová biopsie - vzorky byly naštěstí negativní. Je roční kontrola zasaženého prsu dostačující? Žádné jiné vyšetření např. krve mi prováděny nebyly. Za rok se mám objednat znovu na mamograf. jaký je prosím Váš názor? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Postup je naprosto správný. Vakuová biopsie je vysoce spolehlivá metoda k histologickému ověření povahy mikrokalcifikací. Pokud je výsledek nezhoubný, dá se tomu prakticky 100 % věřit. Roční kontrola je dostačující.
Buďte úplně klidná.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5609
Dobrý večer, jsem téměř rok po ablaci prsu, proběhla chemo i radioterapie. Nyní se léčím Herceptinem. Můžete mi prosím sdělit, jaké má Herceptin vedlejší účinky? Je možné, že mi po něm trochu otékají prsty na rukou,nohou a oční víčka? Děkji za odpověď. Eva
Odpověď: Dobrý den.

Herceptin má jako každý lék nežádoucí vedlejší účinky, mezi ty patří také otoky. Upozorněte na otoky Vašeho onkologa, pokud se ale nevyskytne nic dalšího, nebrání to pravděpodobně léčbě Herceptinem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5608
Dobrý den,chci se zeptat jak mam zastavit tvorbu mléka?Dostala jsem od svého gynekologa na předpis nějaký prášky mám je užívat po 12 hodinach pulku...Ale není mi po nich zrovna moc dobře,je ještě nějaká metoda?děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den.

Jedná se o zástavu tvorby mléka po porodu? nebo máte mléčnou sekreci z prsů? Nemám dostatečné informace, abych Vám poradila a určitě kontaktujte svého gynekologa, který Vás léčí. Poradit musí on, který zná celou Vaši situaci, taky ho informujte o nevolnosti po tabletách /neuvádite ani název léku/ .

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5607
dobrý den!bola som na mamografii kde mi zistili "tukove prsniky,nizkodenzné žl.rezidua,bez zhluku maligných MKdoplnk.sn.1.dx vCCprojekcii rolovaná na lož.opacitu/LHQ/18X 11RTGmm,nova lézia-len čiastočne rozprojikovaná.ZAVER:BI-RADS O cielené usg vyšetrenie praveho prsnika.v LHQ solidno-hypoechog.ložisko s anechog.areami v blizkosti s cystou 5mm.ZAVER-BI-RADS4a-usg kontrola s pripad.TAC dna 3.3.2010.Prosim vas o vysvetlenie toho mojho nálezu a ako mám postupovať dalej ......DAKUJEM
Odpověď: Dobrý den.

Vysvětlení je vždy lepší žádat od lékaře, který Vás vyšetřil - já mám jen zprostředkované informace dle Vašeho popisu.Takže podle popisu se jedná o nově vzniklé ložisko v pravém prsu, lékař chce nález zkontrolovat ultrazvukem - což je v pořádku, léze se jeví zřejmě spíše benigního /nezhoubného/ charakteru. Postup nechte na lékaři a na něj směřujte rovněž další dotazy.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5606
dobrý den, chtěla bych se zeptat co je kalcifikace v prsu a jak se léčí.Může z tohoto onemocnění vzniknout karcinom? moc děkuji za odpověd. Jana
Odpověď: Dobrý den.

Kalcifikace v prsech jsou běžnou záležitostí a naprostá většina z nich je tzv. benigních čili nezhoubných a neléčí se. Jde o kalcifikace ve žláze a benigních /nezhoubných/ nádorech. Drobné kalcifikace, tzv. mikrokalcifikace, mohou být většinou časným příznakem zhoubného nádoru. Lékař odliší na mamografii ty kalcifikace, které jsou nezhoubné od těch zhoubných či podezřelých - ty se dále řeší biopsií.
Takže budťe klidná, pokud Vám lékař biopsii /punkci/ prsu nedoporučil, je jistě vše v pořádku.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5605
Dobrý den.Už 6 měsíců nemenstruuji.Je mi 16 let a mám docela strach.Poslední dobou jsem hodně zhubla a mám rodinné problémy už 2 roky a jsem docela ve stresu.Může to být z toho?Dříve jsem už měla problémy s menstruací a brala antikoncepci.Ta mi ale nedělala po několika měsících dobře.Doktorka,ale řekla,že si tělo musí zvyknout.Jenže mě bylo zle od žaludku a měla jsem silné bolesti prsou.Vysadila jsem ji.Poslední dobou mám i žluto-zelený výtok...
Za odpověď děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud jste dosud nenavštívila gynekologa, tak to co nejrychleji udělejte. Při užívání HAK nemusíte mít menstruaci. Nevím, jak dlouho již máte HAK vysazenou, ale menstruace by měla po jejím vysazení normálně probíhat.
Uvádíte i výraznější zhubnutí, které s vynecháním menstruace, může souviset a možná to bude chtít celkové vyšetření. Začněte gynekologií...

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5604
Dobrý den,
můžete mi poradit, bolí mě levé prso při zmáčknutí pod bradavkou směrem dolů, brdavka je v pořádku . Při zmáčknutí cítím pod kůží zatvrdlinu, která bolí.Při nahřátí ve sprše mě prs přestane bolet a zatvrdlina se stratí, pak se bolest opět vrátí.Od konce kojení ho mám jiné. Po druhém dítěti mám právě tohle prso lehce svěšenější.Můžete mi prosím poradit?
Odpověď: Dobrý den.

Zřejmě se jedná jen o rozšíření žlázy- dle Vašeho popisu. Vzhledem k přetrvávání "zatvrdliny" v prsu by bylo vhodné nechat si prsa vyšetřit v některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Jste asi žena do 40 let - takže vyšetření ultrazvukem, nad 40 let preferujeme mamografii.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5602
Dobry den, momentalne merim 191 cm a vazim 84-88kg. Za rok jsem prosel zmenou, podarilo se mi za 3 mesice diky tvrdemu treninku a diety shodit z 95- na 72 kg. Ted vazim 86 cca svaly uz jsou videt, ale na prsou mi zustal tukovy polstar, mam dojem, ze je to gynekomastie, myslite ze kdybych podstoupil operaci, ze se mi to nevrati? Dost me to psychicky vadi a chci s tim neco delat..predem dekuji za odpoved s pozdravem Sedláček David
Odpověď: Dobrý den.

Pokud jde o přítomnost tuku v oblasti prsů u mužů - nazýváme to pseudogynekomastie. Gynekomastií nazýváme rozšíření prsní žlázy za bradavkou - bývá většinou bolestivé a tužší na rozdíl od "tukového polštáře"- je dobré zajít na ultrazvukové vyšetření, které zjistí, o co se jedná. Pokud gynekomastie sama nevymizí, může se žláze jednoduše chirurgicky odstranit. Pseudogynekomastie se většinou neřeší.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5601
Dobrý den, prosím když je zastižená nádorová angioinvaze znamená to, že jsou metastázy v těle? a prosím co znamená E-cadherin-positivní? Moc děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den.

Nádorová angioinvaze neznamená automaticky, že jsou metastázy v uzlinách nebo vzdálené orgánové metastázy.
E-cadherin pozitivní znamená, že se jedná o tzv vývodový neboli duktální typ rakoviny prsu a nikoliv o lobulární typ rakoviny prsu - tedy velmi stručně řečeno E-cadherin je jedním z markerů, které slouží k odlišení těchto dvou typů zhoubných nádorů.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5600
Je mi 55 let. Chodím pravidelně na mamograf. Lékař mi řekl, že mám dysplázie a musí se to hlídat. Je možná nějaká prevence - doplňky, vitamíny? Netrpím žádnou chorobou. Mám velká prsa a nedaří se mi zhubnout.
Odpověď: Dobrý den.

Pojem dysplázie se dnes již neužívá, nahradil jej pojem mastopatie- což vyjadřuje jistou histopatologickou nezhoubmou diagnózu. Lékař by na základě palpace nebo mamografického či ultrazvukového vyšetření neměl vůbec takovou diagnózu stanovit. Ve Vašem věku je vhodná mamografie ve 2 letých intervalech. Doufám, že navštěvujete akreditované screeenigové centrum - seznam je na těchto stránkách.


zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5599
Dobrý den,
Vážená paní doktorko,je mi 19 let a dnes v 10 hodin vecer jsem zjistila mi po zmáčknutí bradavky vytéká z prsu bílá tekutina. Menstruaci jsme mela opožděnou o 8 dní. Ted mám menstruaci 3 den a od začátku menstruace je krev světle zabarvená.
Mohlo by jít o těhoteství? I přes to, že jsem dostala menzes?
Moc děkuji za brzkou odpověď Sabina
Odpověď: Dobrý den.

Menstruace zcela nevylučuje graviditu, ale je to spíš vzácné. Výtok z bradavky vůbec nemusí s graviditou souviset, má jej spousta žen, často přechodně, je důsledekm hormonálních změn. Pokud máte podezření na graviditu, musíte zajít za Vaším gynekologem

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5598
Dobrý den.Je mi 14 let.Levé prso mám znatelně menší než pravé a asi před měsícem jsem v něm nahmatala malou bulku,která při dotyku bolí.Je to normální?Antikoncepci neberu.Chtěla jsem se zeptat,co to může být a k jakému lékaři bych s tím měla zajít,případně co udělat?
Odpověď: Dobrý den.

Milá Radko, ve Vašem věku se prsa teprve vyvíjejí a většina asymetrií se časem upraví do kosmeticky přijatelné podoby. Pokud si v prsu hmatáte bulku, bylo by dobré zajít za Vaším dětským lékařem, který Vás odešle na ultrazvukové vyšetření prsů. Nebude se ale jistě jednat o nic závažného.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5596
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co to znamena, cituji ze zpravy z bioptické laboratoře:"Punkční vzorky mléčné žlázy jsou inflitrovány invazivním duktálním karcinomem grade 2.Proliferační aktivita karcinomu je nízká s MIB1 indexem 15%. 100% nádorových buněk exprimuje estrogenní receptory,receptory progesteronové a E-cadherin.Ve většině nádorových buněk prokazujeme slebou expresi HER2/neu.Nádor má skóre 1 - negativní." Zatím nevíme,co bude,maminka čeká na další vyšetření.Máme obavy,aby se nádor nerozšiřoval.Děkuji předem za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den.

Uvádíte histologii nádoru, ta je příznivá, nádor bude dobře reagovat na hormonální léčbu. Víc Vám neřeknu, nevím nic o velikosti nádoru ani stavu lymfatickýcbh uzlin v podpaží, což jsou velmi důležité faktory ovlivňujcí další prognózu onemocnění. Poraďte se s ošetřujícím lékařem.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5595
Dobry den,
mam 31 let a ma mamka se leci s rakovinou prsu. Prave jsem zmenila gynekolozku a nova pani doktorka mne posilana na mamograficke vysetreni. Je to opravdu nutne? Mohu toto vysetreni odmitnout a pozadat o ultrazvuk?
Predem dekuji za odpoved,
Aneta N.
Odpověď: Dobrý den.

Ano, do 40 let provádíme preventivně ultrazvukové vyšetření prsů. Mamografie je určená jako prevence pro ženy nad 40 let věku.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5594
dobrý den,
byla jsem na vyšetření mamo s tím, že mi měli dělat duktografii. Co znamená, když napsali, že vlevo retroaleolárně pouze nevelké duktektázie. Jinak dnes jsme měla čirý výtok z prsu, takže duktografii nedělali, s tím, že kdyby se zase objevil krvavý výtok ji udělají. Jinak mě bylo řečeno, že jsou to hormonální změny. Prso mi bolí,a bojím se co bude dál. Myslíte, že nic se nezanedbá tím, že nedělali duktografii a přesto by tam byly ty papilomy? nepřejde to do zhoubného procesu? Prosím vysvětlete mi to. Díky moc Blanka.
Odpověď: Dobrý den.

Z toho, co píšete, vyplývá, že jste měla krvavou sekreci, kterou ale nyní nemáte- nyní uvádíte sekreci čirou - průhlednou. Takže pokud je negativní vyšetření ultrazvukové a mamografické - máte popsané jen duktektázie- zřejmě z ultrazvuku /jde o rozšíření vývodů/, mohl by se čirý sekret odebrat alepoň na cytologické vyšetření a to opakovaně. Pokud se objeví opět krvavá sekrece, je vhodné vyhledat mamodiagnostika a nechat si provést duktografii. Duktografii nelze provést bez toho, že víme, z kterého mlékovodu vytéká krvavý sekret.

zdraví Houserková


a
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5593
Sonografie (16.12.2009):
Na rozhraní HK pravého prsu v žláze hypoechogenní ložisko nepravidelného tvaru neostře ohraničené, vel. 12x9x16 mm, maligního vzhledu. V centrální části pravé axily zastižena ojedinělá uzlina se zesílenou korovou vrstvou o průměru 12 mm, v doplerovském modu je bez patologické vaskularizace.
Odpověď: Dobrý den.

Velmi záleží na tom, zda je nádorem postižena uzlina v axile- podpažní jamce, či ne. Z popisu sonografie nevyplývá, že by se jednalo o postiženou uzlinu. Pokud má mamodiagnostik nejistotu, může provést biopsii uzliny. V případě, že uzlina není postižená, mohla by mít maminka záchovný výkon na prsu, doplněný radioterapií a vzhledem k vlastnostem nádoru pak hormonání léčbu. Neoadjuvantní chemoterapie je plánována při postižení uzlin v podpažní jamce. Tento postup bychom preferovali na naší mamární komisi. Postupy se mohou ale lehce lišit - pracoviště od pracoviště. U maminky se bude také přihlížet k velikosti prsů a k výslednému kosmetickému efektu záchovné operace.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5589
Dobrý den,
existuje zvýšené riziko rakoviny prsu či dělohy při hormonální stimulaci vaječníků (Gonal, Menopur)? Je dávkování 225 IU denně, po dobu 10 dní pro organismus velmi zátěžové? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

hormonální stimulace nezvyšuje podstatně riziko rakoviny prsu ani rakoviny dělohy. Před její aplikací je nicméně vhodné nechat si prsa vyšetřit - mamograficky nebo ultrazvukem - podle věku.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5588
dobrý den, muže mi tect z prsu, když nejsem těhotná?? A nebo mohla jsem si těhotenství vsugerovat a proto mi teče z prsu?? děkuju za odpověd Marta
Odpověď: Dobrý den,
sekrece mléčná nebo čirá bývá hormonálně podmíněná a vůbec nemusí s graviditou souviset. Jde o poměrně častý jev. Pokud se sekrece nestupňuje nebo se nepřidají některé hormonální "poruchy" - jako př. vynechání menses- nic se s tím obvykle nedělá.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5587
Vážená paní doktorko, užívám antikoncepční prášky Minerva už asi půl roku, rakovinou prsu prý žádná z mých přímých příbuzných netrpěla, ale nedávno jsem se dozvěděla, že má babička měla rakovinu dělohy, může mít toto vliv na užívání prášků, mám o tom informovat svého gynekologa ? Děkuji předem za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
HAK užívejte klidně dál, žádný negativní vliv to nemá.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5586
Dobrý den,pokud budu pravidelně, co dva roky chodit na mamografii,rentgenová záření se prý sčítají.Takže od 45 let např. do šedesáti budu mít v prsou nashromážděného již dost záření.Může mi tedy opakovaná mamografie způsobit rakovinu prsu? Na jedné straně chci dělat prevenci a na druhé straně nemoc můžu opakovaným zářením vyvolat. Nebo tomu tak není?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Dávka, kterou obdržíte při mamografickém vyšetření je minimální, nesrovnatelná př. s dávkou, kterou obdržíte při snímku plic nebo dokonce CT vyšetření hrudníku. Indukce rakoviny prsu mamografickým screeningem je nesmírně vzácná a benefit mamografie jako prevence rakoviny prsu- která v ČR postihuje dnes každou devátou ženu - daleko předčí zcela minimální riziko ozáření. Pokud by vznik rakoviny prsu významně souvisel s ozářením při preventivní mamografii, ujišťuji Vás, že by tato metoda nebyla povolena k prevenci. Interval, ve kterém žena může absolvovat mamografické vyšetření, je dokonce omezený pouze jedním rokem . Jednou za dva roky je hrazena mamografie ze zdravotního pojištění. Opravdu se nemáte čeho obávat.


zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5585
Dobry den,právě jsem si našla maly pupinek na bradavce.kdyz na něj šáhnu,tak trochu boli. Co to muze byt? Předem děkuji moc za odpověd. Simona
Odpověď: Dobrý den.

Na bradavce jsou "pupínky" - jedná se o vrcholky mazových tzv. Montgomeryho žlázek, někdy se žlázky mohou trošku zvětšit v důsledku městnání mazu. Je to normální.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5584
Dobrý den, prosím již druhý dem mi bolí leva prsní bradavka.
Je citlivá na dotyk, zvětšenánevím co to může být?
Prosím můžete mi poradit?
Velmi děkuji
Žižková
Odpověď: Dobrý den.

Dotazy se opakují. Nejspíše se jedná jen o hormonální změny, které nemusí postihovat obě prsa symetricky,ale jen část prsu nebo třeba oblast bradavky. Vyčkejte, prosím, pravděpodobně se nebude jednat o nic závažného. Kdyby se problémy stupňovaly a prs byl zarudlý, mohlo by to svědčit pro zánět prsu-pak by bylo vhodné vyhledat lékaře- nejspíše gynekologa.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5582
Dobrý den, mám zvětšené lymfatické uzliny, byla jsem na sonu a nerozumím diagnoze retroperitronelně při ultrazvuku zvětšené LU orientačně neprokazují. Znamená to, že se nejedná o nádorové onemocnění? Dále mne lékař posílá na CT vyšetření. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Jedná se o vyšetření břicha- kde lékař nenašel zvětšené lymfatické uzliny - což je dobře. Máte ještě plánované CT vyšetření břicha- které je pro průkaz zvětšených uzlin v retroperitoneu /oblast břišní dutiny/ přesnější.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5581
Dobrý Večer!
Mam dotaz.Ve zkratce,je mi 30let,16.12.se mi během dopoledne utvořil abces v pr.prsu.Mamologické vyš.jsem podstoupila.Po tří týdení lečbě atb.byl zbytek vypunktovan.Kultivační nález corynebakt. pseudodif.Nutné přeléčení atb.14dní uživám vercef.Asi před tydnem mě to začalo bolet a stupnuje se to.Myslite že budu muset podstoupit operaci?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.

Podstoupit operaci nemusíte, spíše pokud se Vaše obtíže i při léčbě antibiotiky budou stupňovat, je vhodná kontrola u lékaře, který posoudí aktuálně stav Vašeho prsu a účinek léčby a také rozhodne o nutnosti ev. dalšího vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5580
Je mi 28 let,bezdětná.Už delší dobu mně bolí(jako modřina)prso.Na ultrazvuku nález atypická cysta.V poradně nezjistili, co přesně to je a poslali mě na punkci(prý odběr 3 vzorků pošlou na vyšetření). Po 1. odběru mi ale místo vpichu silně krvácelo a další odběr už nebylo možné udělat. Výsledek z 1 vzorku zní benigní adenoza. Mám ale strach, zda se medik trefil do "cysty". Stačí ke správné diagnoze 1 vzorek?
Odpověď: Dobrý den.
Pokud je odběr přesný a vzorek je "pěkný" tak ke stanovení histologie stačí. Samozřejmě odebíráme vzorků více, obvykle 2-3, ale krvácení je opravdu komplikací, která neumožňuje často v biopsii pokračovat. Pokud histopatolog takto nález uzavřel, je vhodné tomu věřit, ev. po nějakém čase nález v prsu zkontrolovat. Adenóza je nezhoubná histologická diagnóza.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5579
DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ,V KVĚTNU JSEM BYLA NA VYŠETŘENÍ PRSU,NAŠLA JSEM SI JAKOUSI ZATVRDLINU NA PRAVÉM PRSU,VŠECKO V POŘÁDKU.PŘED MĚSÍCEM JSEM SI NAHMATALA OPĚT BULKY,DOKONCE DVĚ V PRAVÉM PODPAŽÍ.JE MY 30LET A NA SONU PRSU UŽ JSEM BYLA NĚKOLIKRÁT,POKAŽDÉ S DOBRÝM VÝSLEDKEM,ALE UŽ MÁM TOHO DOST,PROČ SE MY TY BULKY,ZATVRDLINY POŘÁD DĚLAJÍ??JE TO ZBYTEČNĚ STRESUJÍCÍ,BOJÍM SE O SEBE.SLYŠELA JSEM ŽE TO MŮŽE BÝT NÁSLEDEK ŠPATNÉ FUNKCE JATER.
Odpověď: Dobrý den.

Není to následek špatné funkce jater. Každá máme typ prsu daný geneticky, některé ženě se takovéto "zatvrdlinky" budou dělat po celý život, jiná se s tím nikdy nesetká. Naprostá většina žen si ale alespoň občas "něco" v prsu nahmatá, jedná se většinou o rozšířenou žlázu nebo nezhoubné nádory- př. cysty.
Ve Vašem případě by bylo dobré, aby jste znala svá prsa sama-. tj. každý měsíc vždy ve stejnou dobu cyklu, nejlépe 2.-3. den po ukončení menstruace, si provést samovyšetření prsů pohmatem. Pokud pak objevíte něco, co tam v obvyklou dobu cyklu nebývá, můžete zajít k lékaři, event na ultrazvuk. Jsou dále přírodní nehormonální preparáty, které mohou částečně zmírnit tyto Vaše "obtíže"- zeptejte se v lékárně.
Dobrý je i vitamin E.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5578
Dobrý den.Moje maminka si v prosinci našla bulku na prsu pod bradavkou.Před 14 dny byla na mamografu,kde jí zároveň odebrali vzorek z bulky.Včera byla v nemocnici pro výsledky,ty jí ovšem ještě něchtěli říct a vzali jí krev a poslali ji do jiné nemocnice na vyšetření kostí.Nevím,co se děje,zvláště nerozumím,proč ji lékaři poslali na vyšetření kostí.Je takový postup normální-myslím vyšetření kostí?Mohlo by se jednat i o něco banálního?A dále se chci zeptat-bulka má 2 cm - je to už velký problém?Tatínek mi před pár lety umřel na rakovinu,a proto se o maminku nyní velmi bojím.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Maminka by se především měla zeptat lékaře- nebo lékařů, co se děje. Má právo znát výsledek vyšetření prsů včetně biopsie. Možná není ještě výsledek biopsie známý, i když většinou to netrvá déle než 14 dní.
Pokud je podezření na zhoubný nádor prsů nebo se tento nádor biopsií potvrdí, provádí se pak další vyšetření před léčbou, včetně třeba vyšetření kostí - opravdu nedokážu takto na dálku poradit a doporučuji se zeptat lékaře. Nádor velký 2 cm stále ještě nemusí být pokročilý, záleží hodně na postižení lymfatických uzlin a typu nádoru.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5577
Paní doktorko, ještě k dotazu číslo 5570 jsem zapomněla dodat, že tyto hrbolky jsou na dvorci na obou prsou, jeden je více svraščelý a druhý méně, rověž se mi malé hrbolky, jakoby takové malé bradavice, nebo akné pupínky bez mazu udělaly i pod bradavkami a vedou do stran. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Hrbolky- nebo "pupínky" na dvorci jsou mazové Montgomeryho žlázky, které se tam normálně vyskytují. Možná jste si jich dříve nevšimla a nebo nebyly patrné, někdy se zvýrazňují až v průběhu života. Žlázky produkují mázek, který lze "vidět" na vrcholcích žlázek, doporučuje se nevytlačovat obsah žlázek. Možná máte tyto žlázky i v okolí dvorce - všechno je to "normální".

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5576
Dobrý den,je mi48 let. Asi před 14 dny mě začaly svědit prsní dvorce a bradavky.Výtok z prsů nemám žádný ale kůže nadvorcích je zarudlá,těžko poznat zda jde o pupínky jak je to slité.Svědivost je velmi silná.Včera mi obvodní lékařka naordinovala Locoid Crelo na bradavky a tabletky na alergii ale dnes už je zarudlost rozlitá i mimo dvorce.Mám pocit že se často škrábu i na těle ale tam nic nemám. Mohou být ještě jiné důvody těchto projevů než špatně vymáchané prádlo a tak podobně? Mám se přestat mastí mazat nebo mám ještě vydržet. V pátek jdu na kontrolu.
Odpověď: Dobrý den,

jde dle popisu o kožní záležitost buď v rámci alergie nebo kožní infekce, nikoliv o onemocnění prsů. Nechte další postup na kožní lékařce a řiďte se jejími pokyny. Uvidíte, co Vám řekne v pátek při kontrole.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5575
Paní doktorko, je mi 19 let, při vyšetření jsem si našla malý cca 3mm dolíček v prsu, jenže mám prsa plná strií už od doby co mi začaly růst, když kůži natáhnu, vypadá tento dolíček rovněž jako malá strie. Mám se tím znepokojovat?
Odpověď: Dobrý den.

Nemusíte se znepokojovat. Vtažení kůže může být známkou zhoubného nádoru, výskyt rakoviny prsu ve Vašem věku je ale raritní, takže to bude tak, jak to popisujete - jen kožní záležitost /strie/.
Vhodné je si prsa jednou za měsíc vyšetřit sama - pohmatem, nejléppe 2.-3. den po ukončení menses.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5574
Dobry den, ako 14 rocnej sa mi vytvorila tukova gulicka do 1cm v lavom prse. Isty cas som brala tabletky a gulicky sa zmensovala. Chodila som pravidelne na mamografiu, ale nic sa s tym nedialo (nerastlo to), tak mi to vyoperovat nechceli. Teraz som si nasla este jednu gulicku hned vedla tej prvej v lavom prse, neboli ma to, je to asi tiez z tuku. Co mam s tym robit? Je to zhubne?
dakujem
Odpověď: Dobrý den,

Nevím, kolik máte roků. Pokud je Vám více než 40 let - což vzhledem k předchozím mamografickým vyšetřením předpokládám- bude dobré nechat se vyšetřit mamograficky/pokud nemáte aktuální mamografii/ ev. ultrazvukem, nebo alespoň ukázat prs Vašemu gynekologovi.
Bulka jistě může být tukového původu, nelze to ale automaticky předpokládat a je potřeba vyloučit jiný původ "bulky".

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5573
je mi 50 let, 2x jsem byla na vyšetření v Ústí n/L, ale nyní to mám blíže k Chomutovu. Můžu se objednat tam? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.

To jistě můžete, v Chomutově je screeningové centrum v krajské nemocnici.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5572
Dobrý den paní doktorko, je mi 39 let, a pod levou paží se mi udělal červený flek, a hned vedle je bulka .Musím podotknout, že se pravidelně zde zbavuji ochlupení. Děkuji za odpověěd.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud "bulka" i kožní skvrna budou přetrvávat, je vhodné navštívit lékaře- př. praktického nebo Vašeho gynekologa. K objasnění původu bulky v podpažní jamce může přispět ultrazvukové yvšetření podpaží.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5570
Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz, asi 10 dnů před menstruací se mi udělali na prsou malé nebolestivé hrbolky, někdy viditelné jindy méně, vypadají jako svraščelá kůže, na jednom prsu více a na druhém méně. Jedno prso má viditelnější modré žilky. Střídavě lehce opuchlé žlázy v podpaží, prsa nebolestivá, citlivá. Nevíte co to může být ?
Odpověď: Dobrý den.

Jedná se nejspíše o reakci prsů na hormonální změny, tyto změny mohou vzniknout i v souvislosti s užíváním HAK, které bylo navíc nepravidelné. Myslím, že se nemůže jednat o nic závažného. Pokud chcete mít jistotu, že je vše v pořádku, nechte si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningovývh center- seznam je na těchto stránkách.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5569
Dobrý den dnes jsem byly na vyšetření sona prsu a bylo zjištěno že mám levou uzlinu podélně 27mm.prosím co to znamená děkuji Petra
Odpověď: Dobrý den.

Je to pouhé vyjádření velikosti uzliny- uzlina je sice trochu větší, než je obvyklé, ale důležitý je vzhled uzliny. Pokud by měl vyšetřující lékař podezření na to, že se jedná o patologickou / tj. postiženou / uzlinu, určitě by indikoval další vyšetření. Ultrazvukový nález v prsech je zřejmě v pořádku, což je důležité. Velikost uzliny lze kdykoliv zkontrolovat ultrazvukem

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5568
Dobry den, chtela bych se zeptat, co mam udelat pro to, abych mela hutnejsi a vyzivnejsi mleko. Kdyz nakojim dceru, papa dlouho, ale po chvili co ji prestanu kojit, tak ma zase hlad.
Odpověď: Dobrý den.

Nic zvláštního, zdravá strava a hodně tekutin. Dítě si obvykle určuje samo intervaly kojení, některé vyžaduje krmení po menších dávkách a častěji, jiné má delší intervaly mezi kojením. Tvorba mateřského mléka se uzpůsobí po čase ve většině případů požadavkům dítěte.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5566
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsu bulku,kterou jsem tam dřív neměla. Chtěla bych jít na vyšetření a chci se zeptat, jestli a kolik za něj budu platit, je mi 25 let. Děkuji, Zuzana.
Odpověď: Dobrý den.

Pro Vás je vhodné vyšetření ultrazvukem, které si lze uhradit- pak nepotřebujete k vyšetření žádanku od lékaře. Cena je na většině screeningových center 200-300 Kč.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5564
Dobrý den, je mi 20 let, vysadila jsem HA, se 14denním zpožděním přišla první "opravdová" menstruace a asi 14 dní po ní jsem zaznamenala čirý až bělavý výtok z jednoho prsu. Samovolný, když bradavku zmáčknu, nic nepozoruji. Jedná se asi o jednu kapku a celkem jsem to zaznamenala asi 3x. Je ale pravda, že už se na to velmi soustředím. Na prádle žádné stopy nevidím. Také jsem si všimla, že tato bradavka je o něco větší a dole světlejší než druhá. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Buďte v klidu, je to důsledek hormonálních změn po vysazení HAK, nález se pravděpodobně časem sám upraví, bude to možná i pár měsíců trvat. Nejedná se o nic závažného. Závažná sekrece, kterou je potřeba se zabývat, je sekrece krvavé barvy.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5563
Dobrý den,před 7 měsíci jsem přestala kojit(syn se v 15.měsících sám ze dne na den odstavil)tvorba mléka se téměř zastavila ihned sama.Před pár měsíci mě začaly bolet prsa,bradavky jsou citlivé a bolest v lévém prsu mi vystřeluje až do podpaží.Při zmáčknutí bradavek vytéká bílá až nažloutlá tekutina,něco jako mlezivo a z levé bradavky jsem si vymáčkla tmavě hnědou tekutinu.Můj gynekolog mi vypsal žádanku na mamologii,ale objednací doba je 3týdny až měsíc.Je mi 28let,mohlo by se jednat o rakovinu nebo jen zánět či hormonální změny?Neberu žádné léky ani HA.Za Vaši odpověď předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

S největší pravděpodobností se jedná jen o hormonální změny. Bylo by vhodné odebrat sekret na cytologické vyšetření - může provést Váš gynekolog nebo lékař ve screeningovém centru. Jako první vyšetření by u Vás byl vhodnější vzhledem k věku ultrazvuk. Rozhodně se nebojte, o rakovinu prsu se nejedná. Ultrazvukové vyšetření, ev. mamografie, bývá v těchto případech obvykle negativní, tj. bez nálezu.
Pokud by sekrece byla krvavé barvy nebo by byl podezřelý nález z cytologického vyšetření, je vhodné provést duktografii, tj. kontrastní zobrazení mlékovodů.
zdraví Houserková

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5562
Dobrý den, mám poslední asi 3 měsíce problém s pravým prsem. Asi dva roky mě už pobolívá, byla jsem na mamologickém vyšetření ultrazvukem, ale nic neobjevili. Poslední 3 měsíce mi z něho po zmáčknutí vytéká z několika žláz mlezivo. Z jedné žlázy tmavě šedé, lehce do zelena. Kojení jsem ukončila před 3 roky. Je mi 37, neužívám antikoncepci, nekouřím, mívám velmi silné menstuace. Děkuji předem za odpověď. J. Kachlíková
Odpověď: Dobrý den.

Bolesti prsů jsou důsledkem hormonálních změn v organismu a neznamenají většinou nic závažného, nejsou typické př. pro rakovinu prsu. Rovněž čirá, šedá nebo i nazelenalá sekrece neznamená obvykle nic závažného. Sekret lze odebrat na sklíčka a vyšetřit cytologicky. To Vám může provést lékař v mamologické poradně nebo lékař v některém ze screenigových center- seznam je na těchto stránkách. Ultrazvukové vyšetření bývá obvykle negativní. Při oboustranné mléčné sekreci je vhodné vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu - provede Váš gynekolog. Sekrece může někdy navazovat na kojení.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5561
Dobrý den, je to asi měsíc co se mi objevila na jednom prsu zarudlá skvrnka, která stále nemizí. Dále se objevilo šupinatění bradavky a občas cítím v tomto prsu nepatrné tlaky (jakoby píchání). Chci se zeptat, zda se mám znepokojovat a raději navštívit lékaře? Je mi 27.
Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Ano, bylo by to vhodné. Měl by Vás patrně vidět nejdříve kožní lékař, který Vás dále dle nálezu může odeslat na vyšetření prsů ultrazvukem a ev. provést další vyšetření /laboratorní, mikrobiologická/

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5560
Dobrý den, prosím jsem 6 den po operaci prsu -inv.dukt.karcinom-G2,prso mám od dnešního rána napnutý a zarudlý,kolem stehu v pořádku,nevím,jestli tato reakce po operaci je v pořádku.Na kontrolu mám jít za 5 dní,moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Pokud je prs zarudlý a napnutý a toto se objevilo až 6. den po operaci, běžte raději na kontrolu dříve, mohlo by se jednat o zánět prsu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5559
Dobrý den, je mi 45 let. Již několik let jsem měla týden před menstruací bolestivá napnutá prsa plné zatvrdlin. Nyní již několikátý měsíc mám tento problém tři týdny před menzes. Prsa jsou bolavá, citlivá na dotek, plná zatvrdlin v několika řadách od podpaždí. Souvisí to s hormony, mám podstoupit nějaké odběry nebo vyšetření?
Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Patrně to bude souviset s hormonálními změnami v premenopauze. Ve Vašem věku by jste měla mít provedené 1. screeningové mamografické vyšetření, ev. doplněné dle potřeby ultrazvukem - o tom rozhodne lékař ve screeningovém centru. Jestliže bude vše v pořádku, poraďte se s Vaším gynekologem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5558
Dobrý den, je mi 21 let a v srpnu 2009 mi z prsu vyjmuli fibroadenom. Brala jsem HA Minervu. V únoru jdu na kontrolu na ultrazvuk a když dopadne dobře, můžu prý zase začít brát nějakou - teď už jen nízkohormonovou antikoncepci s tím, že to je na mé vlastní nebezpečí, že se mi FA může udělat znovu.. Myslíte, že by pro mě byla vhodná antikoncepční náplast? Děkuji, Helena
Odpověď: Dobrý den.
Fibroadenomy jsou nezhoubné nádory prsu a operace u nich není nutná. Mohou někdy rychleji narůst pod vlivem HAK, ale zvykle ženy s fibroadenomy normálně HAK užívají. Nevím, co Vás vedlo k operaci - zda byl př. růst fibroadenomu rychlý a nádor větší nebo Vám způsoboval tlakové obtíže, apod. Ve Vašem případě bych HAK normálně užívala.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5557
Dobrý den,užívám poprvé 2 týdny antikoncepci Diane 35 a po menstruaci se mi objevil hnědavý celkem zapáchající výtok,který trvá už 7 dnů,přitom nemám žádné velké bolesti.Bojím se že je to infekce a nebo snad z antikoncepce?Děkuji předem.
Odpověď: Dobrý den.

Je potřeba se poradit s Vaším gynekologem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5556
Dobrý den,chodím na pravidelné prohlídky maografem a následně ultrasono s výsledkem I.sin.ZHK solit.9x10mm, hypoechogenní útvar stac.tvaru.Na můj dotaz co to znamená-musíme sledovat zda se nemění,ale jinak nic.Jsem z toho znepokojena,je postup správný?
Odpověď: Dobrý den.

Předpokládám, že na pravidelné kontroly mamografem chodíte do screeningového centra. V levém prsu máte útvar, který se nemění, dle popisu jde pravděpodobně o nezhoubný nádor prsu, tzv. fibroadenom. Můžete chodit na kontroly ve zvyklých screeningových 2-letých intervalech, pokud lékař scr. centra nerozhodne jinak. Váš nález neznamená nic znepokojivého.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5554
Dobrý den,je mi 69let,před týdnem mi zduřel a zčervenal levý prs,lékaři mi předepsali penicilin,prodělala jsem vyšetření mamografie a sono.Závěr mamo:pomalu redukující typ žlázy v MG obraze s nejednoznačnými ložisky vlevo.Závěr sono:chron.forma LT ve st.atrofizace bez lož.změn,normální sono,jen reaktivně zvětšené uzliny.lymf.původ málo pravdepodobný ale možný.Prosím o váš odborný názor,jsem ještě poslána na biopsii.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den.

Nálezu popravdě řečeno moc nerozumím, nevím, jestli jste něco nevynechala. Budete muset vyčkat výsledku biopsie prsu - ta rozhodne, zda jde o zánět prsu nebo jinou etiologii změn prsní žlázy.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5553
Dobrý den, je mi 30let a již asi 3měsíce pociťuji mírnou bolest v prsu-hlavně při dotyku ale někdy i v klidu. Začalo to tím, že mi ho moje malá dcera při hře několikrát pošlapala(dělala si ze mne stoličku) Je možné, že je pouze zhmožděné???Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Možné to je. Bolest prsu se ale může objevit i bez předchozího traumatu, často bývá jednostranná nebo ohraničená jen na část prsní žlázy a je důsledkem hormonálních změn v organismu, není příznakem závažného onemocnění, př.rakoviny prsu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5551
Dobrý den!Chtěla jsem se zeptat:Dnes jsem byla na previdelnéprohlídce prsou.Na sonu mi v létě našli jednu cystu 2mm,dnes tam mám dvě o velikosti 3mm.zpráva zní:Vpravo u čísla 3 jsou v hloubi mléčné žlázy patrné dvě anechogenní ložiska průměru 3 mm.Kontrola za 6 měsíců.Paní doktorka mi řekla že se nemusím znepokojovat,ale já mám strach.Můžete miprosím vysvětlit,coto znamená? Děkuji.Renáta Dufková
Odpověď: Dobrý den.

Pravděpodobně jste mladá žena, chodíte na kontroly prsů ultrazvukem.Jestliže se jedná o jasné prosté cysty, nález zvykle nekontrolujeme. Takže strach opravdu mít nemusíte, paní doktorka si Vás patrně pozvala pro svou "jistotu", nález chce vidět za 6 měsíců - není to nic neobvyklého.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5550
opravuji svou emailovou adresu.děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nevím, na základě čeho Vám Váš lékař diagnostikoval benigní dysplázii prsů, znamená to nezhoubnou dysplázii lépe řečeno mastopatii prsů, př. výskyt cyst v prsní žláze, apod. Bolest prsů se může vyskytovat cyklicky- tj. většinou v druhé polovině menstruačního cyklu nebo i po celou dobu cyklu a neznamená to nic závažného, je to důsledek hormonálních fyziologických změn, nebo to může souviset s nasazením či vysazením HAK, apod. Bolesti prsů se většinou během života mění. Můžete pro Váš klid a jistotu, že je vše v pořádku, absolvovat na některém ze screeningových center ultrazvukové vyšetření. zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5549
DOBRÝ DEN,UŽ LETA MÁM BOLENÍ PRSOU,ZAČÍNÁ TO OD LEVÉHO PODPAŽÍ DO OBOU PRSOU AKORÁT TO LEVÉ JE HODNĚ CITLIVĚJŠÍ.DŘÍVE TO BYLO VŽDY KOLEM MĚSÍČKŮ ALE TED JE TO CELÝ MĚSÍC.MŮJ LÉKAŘ MI DIAGNOSTIKOVAL N609(BENIGNÍ DYSPLAZIE PRSU)A PROTO BYCH SE CHTĚLA ZEPTAT CO PŘESNĚ TO ZNAMENÁ.PŘEDEM DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den.

Nevím na základě čeho Vám Váš lékař diagnostikoval benigní dysplázii prsů, znamená to nezhoubnou dysplázii lépe řečeno mastopatii prsů, př. výskyt cyst v prsní žláze, apod.
Bolest prsů se může vyskytovat cyklicky- tj. většinou v druhé polovině menstruačního cyklu nebo i po celou dobu cyklu a neznamená to nic závažného, je to důsledek hormonálních fyziologických změn, nebo to může souviset s nasazením či vysazením HAK, apod. Bolesti prsů se většinou během života mění. Můžete pro Váš klid a jistotu, že je vše v pořádku, absolvovat na některém ze screeningových center ultrazvukové vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5548
Dobrý den.Je možné,aby mi i přestože již rok nekojím po zmáčknutí bradavky někdy vytekla kapka tekutiny podobná mléku??Dělají to oba prsy,ale ne pravidelně.Zkušela jsem samovyšetření,ale po kojení mám prsa nějaká jiná a nic nepoznám.Je mi 33 let.Nebo mám raději jít k lékaři-a kterému?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Není to nic neobvyklého, mléčná sekrece může přetrvávat řadu let od ukončení kojení. Viz předchozí dotaz.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5547
Dobrý den Paní doktorko,chtěla jsem se zeptat,je mi 31let,mám 15ti letého syna a při zmáčknutí bradavky mi občas vytéká bílá tekutina.Byla jsem gynegoložkou poslána na ultrazvuk prsou s důvodem galaktorrhea a základní diagnozou N64.4.Můžete mi prsím říct co to znamená?Předem děkuji za odpoveď.Marešová Michaela.
Odpověď: Dobrý den.

Galaktorhea znamená sekrece z prsů mléčné barvy. Může být příznakem zvýšené hladiny hormonu prolaktinu, pokud se objeví sekrece nově bez návaznosti na graviditu či kojení, je vhodné vyšetřit hladinu tohoto hormonu.Většinou ale bývá tato sekrece příznakem hormonál. změn a často je vše ostatní v pořádku. Také někdy přetrvává dlouhou dobu od ukončení laktace. Ultrazvukové vyšetření je většinou negativní, tj. neprokáže nic neobvyklého.

zdraví Houserková



Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5546
Dobrý den paní doktorko, je mi 27let, a včera jsem si nahmatala v lévém horním kvadrantu pravého prsu bulku velkou asi 1 cm, bulka je nebolestivá a jakoby klouže.Mám 1 dítě nekojím rok a beru antikoncepci jeanine. Před půl rokem jsem byla na sonu kvůli zatvrdlině vedle bradavky u stejného prsu, šlo pouze o zvětšení žlázy. Mohlo by se tentokrát jednat o zhoubný nádor? Dnes jsem dostala menstruaci, nevím zda to s tím souvisí.Děkuji za odpově
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná o rozšíření žlázy nebo nezhoubný nádor- př.fibroadenom nebo cystu. Ve Vašem věku není výskyt rakoviny prsu obvyklý. Pokud by "bulka" přetrvávala i během dalšího cyklu beze změny- můžete si pro Váš klid zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5544
Dobrý den paní doktorko,
Je mi 39 let,v rodine mame rakovinu prsu-maminka,babicka.Bohužel obě zemřely.Vzhledem k rodine zátěži chodím každý rok na sono prsou.Naposledy před 3 měsíci.Vše v pořádku.Před měsícem mě začalo bolet a píchat v levém podpaží,bolest jde do prsou a ke kliční kosti a k srdci.Musím si i sednout jak nepříjemná bolest to je.Mám zajít na gynekologii nebo mám jít k praktickému lékaři?Děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den.

Vzhledek k rodinné anamnéze - výskytu rakoviny prsu u maminky a babičky, by jste měla být v péči nejlépe onkologa. Ve věku 39 let s Vaší rodinnou anamnézou a i vzhledem k aktuálním potížím, by jste měla mít již mamografické vyšetření. Bolest nemusí ale znamenat nic vážného, bolesti prsů nejsou známkou zhoubného nádoru. Spíše by se mohlo jednat o bolesti od hrudní páteře.
Zajděte k Vašemu gynekolovi nebo do mamární poradny, pokud jste nikdy neměla mamografii, bylo by vhodné ji absolvovat.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5543
Dobrý den, pred rokem jsem si v prsu nahmatala bulku, tak mi provedli /2009 ultrazvuk prsa a zjistili ze se jedna o ostre ohranicenou s hypoeechogenní zrnitou strukturou charakteru FA. Od lonskeho roku se zvetsila temer dvojnasobne ted je o velikosti 28 x 20mm a 7 mm od toho se mi zacal tvorti d x 6 mm. Je mozne, ze mi to zpusobila HA? Myslite, ze je to nezbytne vyoperovat? Dekuji za odpoved. vek 21let
Odpověď: Dobrý den.

Jedná se zřejmě o dva fibroadenomy, operace nutná není. Fibroadenom se operuje tehdy, když se hodně zvětšuje, takže vyčkejte, pokud bude růstová tendence fibroadenomu pokračovat, tak lze ložisko z prsu samozřejmě chirurgicky odstranit. Někdy se při užívání HAK opravdu mohou vytvořit nebo zvětšit fibroadenomy, ale tvoří se i u žen bez HAK, takže jasnou souvislost u konkrétní ženy lze dost obtížně vystopovat.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5542
Dobrý den,po dlouhé době mne poslala obv.lékařka na Homolku,a tam když mne prohlédli,řekli,že s tím nic oni nenadělají.
Mám takový problém,na který jsem začala upozorňovta před 3mi lety,ale bylo odpovězeno,co by za to jiná dala : měla jsem prsa vel. A a nyní D-E,pro mě je to zlé,vzhledem k bolestem zad - měla jsem před 7 lety vážný úraz páteře.Myslíte,že byste mi m ohli pomoci ? Děkuji M.Krysmanová
Odpověď: Dobrý den.

Pokud chcete zmenšit prsa, tak to lze, operaci budete hradit, pokud se neprokáže, že je velikost /resp. váha/ prsů příčinou vážných zdravotních potíží /což Vy uvádíte. V tomto případě je nutné se poradit s plastickým chirurgem a ohledně potíží s páteří s neurologem. Zmenšení prsů je poměrně běžně prováděnou operací.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5540
Dobrý den,
objednala jsem se na duktografii prsu, mám z něj čirý a někdy i krvavější výtok, vždy jen po lehkém zmáčknutí bradavky s eudělá bublinka, zase tolik to neteče, ale spíše se dělá ta bublina a bolí to. Při objednání mě řekli, že kdyby náhodou ten výtok ustal mám zavolat. Během dne to zkouším několikrát zmáčknout a někdy to teče a někdy zase ne. podaří se najít mlékovod při té duktografii? Bojím se, že mě vynadají, že dělám z komára velblouda. Třeba to nic není. Moc se bojím. Díky.
Odpověď: Dobrý den.
Nemáte se čeho bát, nevynadají Vám, protože takováto sekrece je k duktografii indikována. Mlékovod se většinou dá nasondovat, příjemné to není, ale zase ne nijak bolestivé. Duktografie může velmi dobře objasnit příčinu
sekrece.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5539
Dobrý den paní doktorko,mnohokrát děkuji za Vaši rychlou odpověď,moc jste mě uklidnila!Jen bych se zdovolením ještě zeptala na jednu věc a to,zda je tedy i fibroadenom s jemnými septy,bez akustického stínu a s vlastní vaskularizací normální složení fibroadenomu???Na sonu jsem byla před 3 měsíci,tehdy mi FA nenašli,je možné,že se FA vytvoří během 3 měsíců v rozměru 7 x 3,5mm?Ještě jednou Vám předem moc děkuji za Váš čas a odpověď,s pozdravem Petra Hanžlová
Odpověď: Dobrý den.

Fibroadenom se může vytvořit během krátké doby, některé fibroadenomy se i poměrně rychle zvětšují, jiné zůstávají stejné --velikost těchto nádorů se mění i během cyklu. Tak, jak fibroadenom popisujete - je to zcela normální obraz fibroadenomu při ultrazvukovém vyšetření. A teď se uklidněte doopravdy.

pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5538
Dobrý den, je mi 31 let, mám 22 měs. dceru, kterou ještě kojím. Nyní jsem v 5 t. těhotenství a před 3 týdny jsem si vyhmatala v HZK pravého prsu podlouhlý útvar, jsou na něm cítit malé měkké bouličky velké asi jako špendlíková hlavička. Ve druhém prsu není. Když ležím, tak se ten útvar táhne až skoro do podpaží, ve stoje ne. Dnes jsem byla u mojí gynekoložky, vyšetřila mně pohmatem a řekla, že se o nic vážného nejedná, nejspíš nějaké vazivo. Poslala mě na UTZ do screning. centra, prý pro můj klid. Je vůbec možné poznat pohmatem, že se nejedná o nádor? Na UTZ budu čekat nejmíň 14 dní. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Doufám jen, že následujících 14 dní strávite v klidu a pohodě. Nejspíše se totiž - tak, jak to popisujete- jedná opravdu jen o rozšíření tkání v prsu v důsledku hormonálních změn v těhotenství. Zkušený lékař dokáže odhadnout, zda se jedná o podezřelou "bulku" nebo jen nezhoubné změny, takže bych gynekoložce věřila. Samozřejmě, že úplnou jistotu Vám přinese ultrazvukové vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5537
Dobry den, pani doktorko, je mi 31 let, jsem v 10tt a uz asi 4. den me vzdycky v noci budi bolest leveho prsu. Kdyz se lehnu na bok na toto prso, tak citim ostrou bodavou bolest kolem dvorce a bradavky. Je to normalni? Nutno dodat, ze jsem momentalne nemocna, nejspis nachlazeni nebo angina - mam docela silny kasel a na zacatku me skrabalo v krku. U prvniho tehotenstvi jsem tyto problemy nemela. Predem dekuju za odpoved. S pozdravem Michaela Horakova
Odpověď: Dobrý den.

Ano, je to normální, je to nejspíš v důsledku hormonálních změn v těhotenství a svou roli může sehrát i momentální
onemocnění dýchacích cest. íVůbec se nebojte a pokud by bolesti přetrvávaly delší dobu, můžete pro Váš klid absolvovat ultrazvukové vyšetření - na některém ze screeningových center.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5536
Dobrý den,moc ráda bych požádala o laický překlad sonografického vyšetření.Zajímalo by mě,co znamená vícekomorová cysta a hypoechogenní oválné ložisko s jemnými septy 7 x 3,5mm bez akustického stínu s vlastní vaskularizací-FA?Mnohokrát děkuji za odpověď a popř Váš názor k případné léčbě.S pozdravem Petra Hanžlová
Odpověď: Dobrý den.

Důležité je, že sonografické vyšetření u Vás nezjistilo zhoubné změny prsů, ale pouze nezhoubná ložiska - vícekomorovou cystu, tj. cysta s několika oddíly-"komůrkami", a FA-tj- zkratka pro fibroadenom, jedná se o nezhoubný nádor, který se vyskytuje často hlavně u mladších žen.
Cysta- i vícekomorová a ani fibroadenom se léčit nemusí.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5534
Dobrý den, mamince objevili lékaři nějakou uzlinu v prsu.Tvrdí,že jí řekli, že se nemusí bát, že je to negativní ani rakovinového původu. Má přijít zase za půl roku na kontrolu. Jak často je možné provádět mamografickou kontrolu. Má 62 let. Mám mít nějaké obavy o maminčino zdraví? V rodině jsme rakovinu prsu zatím neměli. Díky moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den.

Mamografické vyšetření lze provádět od 45 let v ročním intervalu, zvykle se snímkují oba prsy, tj. celkem jsou zhotoveny 4 snímky (každý prs ve dvou projekcích). Někdy ale provádíme i kontrolu v kratším časovém intervalu do roka, př. za 6 měsíců, pokud je v prsu změna nezhoubného původu, kterou chceme zkontrolovat. V těchto případech ale neprovádíme celou mamografii, ale obvykle jen 1 nebo 2 doplňující snímky.Obavu o maminčino zdraví mít nemusíte.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5533
Dobrý den,

můžete mi prosím objasnit nález (zejména poslední větu)
"Na provedených mamogramech se neukazují známky malignity.
Mamografický typ tukový. B1T2"

Vyšetření jsem se podrobila v Centru diagnostiky chorob prsu V. Polaka (screeningová - preventivní - mamografiem, druhé čtení).

Výsledek vyšetření jsem obdržela poštou na svou adresu. Nevím, zda se nález zasílá současně i lékaři, gynekologovi, který mne na vyšetření poslal.

Předem děkuji za odpověď

S pozdravem



Věra Píšová
Odpověď: Dobrý den.

Znamená to, že na Vaší mamografii nejsou známky zhoubného nádoru. B1 je radiologická klasifikace, která říká ve zkratce, že je nález negativní, tj. v pořádku. T2/Tabár 2/ je zase zkratka pro jinou klasifikaci, která hodnotí na základě mamografického obrazu typ prsní žlázy -opět je vše v pořádku.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky